Надпреварата за новия председател на ЕК вече е в ход

https://www.investor.bg/analizi/91/a/nadprevarata-za-noviia-predsedatel-na-ek-veche-e-v-hod-260028/

Жан-Клод Юнкер е най-вероятният победител, но в Брюксел се спрягат доста интересни номинации

Парламентът попълни състава на антикорупционната комисия

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/26/3169545_parlamentut_populni_sustava_na_antikorupcionnata/?ref=rss


Парламентът попълни състава на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), като бяха избрани един заместник-председател и трима членове.<br /><br />Антон Славчев ще бъде зам.-председател на антикорупционния орган. Антоанета Георгиева–Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева пък бяха избрани за членове на КПКОНПИ.<br /><br /><br /><br />Антон Славчев е завършил Висшето военно училище "Тодор...

Римски град по трасето на АМ Струма, ще бъде ли спрян проекта за магистралата при Покровник

http://www.struma.com/obshtestvo/rimski-grad-po-traseto-na-am-struma-shte-bude-li_133526/

В землището на село Покровник археолози откриха гробница от римско време. След разкопки е открито тракийско селище, разположено на 120 декара. Археолозите предполагат че става дума за останки от Скаптопара, включващи църква, баня и канализация.

Цял мавзолеен комплекс от III век след Христа е разкрит по трасето на АМ Струма в землището на село Покровник.

„В подземната част са разположени две гробни камери и предверие. Предверието и едната гробна камера са били нарушени...

Продължава

Джерард Бътлър се появи неочаквано в съблекалнята на Левски (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/showbusiness/djerard-bytlyr-se-pojavi-neochakvano-v-syblekalnjata-na-levski-video-news_671689.html

Холивудският актьор Джерард Бътлър, който е от известно време в България продължава съвсем спокойно да се разхожда в столицата ни. Този път неочаквано той се появи в съблекалнята на футболния отбор на Левски.  Вчера "сините" завършиха 2:2 с ЦСКА в среща-реванш и с общ резултат 4:2 се класираха за финала на Купата на България. След мача футболистите на Левски празнуваха победата си в съблекалнята, а сред тях беше холивудската звезда. Той носеше синьо-бяло шалче и скандираше з

ГЕРБ: В община Болярово БСП бори паралелната държава с шуробаджанащина (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834019

ГЕРБ: В община Болярово БСП бори паралелната държава с шуробаджанащина (Видео)Шефът на спортното дружество в община Болярово е синът на кмета на общината, който получава пряко финансиране от баща си Христо Христов. Това заявиха на брифинг представители на ГЕРБ, които твърдят, че в община Болярово БСП бори паралелната държава с шуробаджанащина. Ще представя връзките на председателя на общинския съвет в община Болярово -

Иванчева: Не се сещам кой е Ваклин

https://offnews.bg//temida/ivancheva-ne-se-seshtam-koj-e-vaklin-679448.html

Задържаната за подкуп в особено големи размери кметица на "Младост" Десислава Иванчева обяви в съда, че не знае кой е инвеститорът Ваклин, за когото се твърди, че тя е изнудвала.

Днес втора съдебна инстанция гледа мярката за неотклонение на Иванчева, нейната заместничка Боляна Петрова и сочения за подредник по следката Петко Дюлгеров. Първата инстанция им наложи постоянен арест.

"Не е вярно, че искам Румен Русев (един от настоящите заместник-кметове на района - б.р.) за кмет", викаше Иванчева на влизане в съда. Същото тя бе написала и на бележка, защото по думите ѝ не ѝ позволявали да говори.

Предстои днес преди обед Столичният общински съвет да разгледа казуса с "Младост", тъй като общината в момнента е без и.д. кмет.

Очаквайте подробности. 

Спасиха 4-месечно бебе с уникална операция!

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%85%d0%b0-4-%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%87%d0%bd%d0%be-%d0%b1%d0%b5%d0%b1%d0%b5-%d1%81-%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b0/

Операция, която е изключително рядка в света, е извършена в УМБАЛ Бургас. С нея е спасен животът на 4-месечната Елена. Бебето все още е в болницата, но скоро ще бъде изписано. Заслуга за бързата реакция и спасения детски живот имат екипи от няколко отделения на УМБАЛ Бургас – Първо детско, Второ хирургично, Отделението по образна диагностика и Отделението по анестезиология и реанимация, съобщиха от клиниката.

Елена страда от вродена малформация – ретростериална диафрагмална херния на Ларей, която се среща веднъж на 250 000 новородени. При този вид херния коремните органи навлизат в пространството зад гръдната кост през вроден отвор, притискат сърцето и белия дроб, затрудняват дишането и водят до фатален край.

В случая с Елена сърцето било притиснато от дебелото черво, което ясно проличало и при рентгеново изследване с контрастно вещество.

Първи за рядкото усложнение се усъмняват педиатрите в Първо детско отделение, където 4-месечното бебе е прието по спешност. То не може да диша, няколко пъти спира сърдечната дейност, прави гърчове. Консултацията с детския кардиолог д-р Пепа Ралева изключва проблеми със сърцето. Педиатрите се консултират с колегите си хирурзи и става ясно, че ако Елена не бъде оперирана, ще почине.

Операцията е извършена от детския хирург д-р Евгений Бенчев, който преди година дойде в УМБАЛ Бургас след опит в детски клиники във Великобритания и САЩ, пише днес бг.

В екипа участват д-р Васил Керанов, който поема комуникацията с колегите си от останалите отделения и д-р Кирил Чакъров. Анестезиолозите са д-р Антон Григоров и д-р Мария Колева, които взимат трудното решение да направят анестезия на толкова малко бебе.

При операцията през малък разрез през корема хернията е отстранена, а дебелото черво върнато на нормалното си място. С пластика със собствени тъкани е затворен дефектът на диафрагмата.

„Диафрагмалните хернии са рядко срещани, а херния от този тип е още по-рядка. В САЩ, в известната клиника Мейо, за 35 години при 1500 оперирани е описан само 1 случай, в който детето е под 1 година. Смъртността при тези операции е 60% и сме щастливи, че дадохме всичко от себе си и детето е добре“, обясни д-р Евгений Бенчев.

Екипът на Втора хирургия, който е оперирал Елена, в последните години насочва усилията си към прилагането на съвременни, модерни и щадящи методи при операциите на детските хернии. Разкрит е и специализиран кабинет по детска хирургия, който работи в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ – медицинския център на УМБАЛ Бургас.

 

Материалът Спасиха 4-месечно бебе с уникална операция! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Спасявала телевизор, вместо хора

http://clubz.bg/67153-spasqvala_televizor_vmesto_hora

Служителка на изгорелия търговски център в руския град Кемерово спасявала телевизор, вместо хора. Това стана ясно по време на съдебно заседание, на което се разглеждаше жалбата на арестувания по обвинение в небрежност пожарникар Сергей Генин, предаде Интерфакс.

Пожарът в търговския комплекс "Зимна вишна" избухна на 25 март и в него загинаха над 64 човека, 40 от които деца, които са се намирали през това време в киносалона и залите за игра. 

На днешното съдебно заседание една от пострадалите при пожара - Ксения Зимина, разказа за действията на персонала по време на извънредната ситуация. 

"Сблъсках се с аниматорката, която бягаше надолу по стълбите и мъкнеше телевизор", разказа Зимнина. В това време пожарникарите, по думите й, бягали насам натам и не знаели какво да правят. 

По-рано говори и адвокат Елена Кисельова. "Пожарникарите са дошли максимално бързо, още при първото повикване", каза защитникът. Тя подчерта, че обаждането дошло не от хора, които са били в търговския център, а от човек, който живеел в дом точно срещу "Зимна вишна". 

Това попречило на пожарникарите да определят първоначално откъде идва огънят - смятали, че е от покрива, а не от четвъртия етаж. По думите й, когато пристигнали на мястото, пожарникарите видели хора, "които спокойно напускали" комплекса.

Наказателното дело е по три текста от руския наказателен кодекс, включително палеж, а като основна причина за пожара се сочи повреда на електрическата инсталация. Установено бе, че аварийните изходи и сигнализацията за пожар не са работили в търговския център. Няколко души бяха задържани по делото, включително шефа на пожарната, който е бил на работа този ден, и служители на търговския център.

По-рано през април шефът на Следствения комитет Александър Бастрикин съобщи, че високопоставени чиновници се опитват да попречат на проверките. Той обаче не назова конкретни имена и длъжности.

/Видео/ Потресаващо! 21 век! България! Петрич! Кучешки живот, нечовешко страдание и ужасна смърт на 78-г. жена, която делеше 6 кв. м. с двете си дъщери в оранжерия

http://www.struma.com/obshtestvo/video-potresavashto-21-vek-bulgariya-petrich-kucheshki-jivot-nechoveshko-stradanie_133525/

Дъщерята Верка: Майка ни се изпече.......

Нелепа трагедия разтърси вчера Петрич. 78-годишна жена издъхна, погълната от пламъци в "дома", в който живее с двете си дъщери. Пожар изпепели "къщата" на трите жени и никои не успя да спаси овъглената, болна и стара Венета, която издъхна в нечовешки мъки.

Огледът на "произшествието", потресе огнеборци и полицаи. Домът на трите жени е оранжерия, направена от парцали и найлон. На 6 квадратни метра живеели майка и двете и дъщери. Спели на легло, направено...

Продължава

Преглед на икономическите теми в печата, 26 април

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-26-април_l.a_i.760969_at.1.html

"Πpиeмaнeтo нa eвpoтo щe дoнece caмo пoлзи" Oтгoвapямe нa вcичĸи чиcлoви ĸpитepии и нямa пpичинa дa oтлaгaмe пoвeчe peшeниeтo, ĸaзвa финaнcoвият...

Иванчева не помни човека с подкупа

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/26/3169500_ivancheva_ne_pomni_choveka_s_podkupa/?ref=rss


Кметът на столичната община "Младост" Десислава Иванчева заяви преди съдебното заседание за мярката й днес, че не помни кой е Александър Ваклин - бизнесменът, подал сигнал срещу нея за искан подкуп.<br /><br />"Тоя образ не го помня", заяви тя пред журналисти, въпреки че каза, че се е срещала два пъти с него.<br /><br />Единият път е било наскоро, тъй като Ваклин, по думите й, искал да строи детска площадка в квартала, а тя приемала добре всички...

Григор Димитров си пожела да играе финал срещу Надал в Барселона

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/26/3169535_grigor_dimitrov_si_pojela_da_igrae_final_sreshtu_nadal/?ref=rss


Григор Димитров се цели в силно представяне в сезона на клей, което да му позволи да се изкачи отново в световната ранглиста. Българският тенисист, който достигна до полуфинал на турнира в Монте Карло през миналата седмица, смята, че с всеки изминал мач се подобрява.<br /><br />"Много е приятно е да започнеш добре седмицата. Всяка седмица имаш възможност да играеш по-добре, това искам в момента. Това е моят втори турнир на клей тази година, надявам се, че нещата ще се...

Гръцко издание: Удари "громят" правителството в Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834006

Гръцко издание: Удари "громят" правителството в АтинаПрез последните дни гръцкият премиер Алексис Ципрас е подложен на последователни удари, които тласкат неговия кабинет към...дълбоката бездна, пише Нюз.ин. Не би било преувеличение да се каже, че коалицията от двете партии - левицата СИРИЗА и Независими гърци, преживява в момента най-лошия си период от тригодишното си управление.

Антикорупционният орган да може и да задържа, поиска шефът му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834001

Антикорупционният орган да може и да задържа, поиска шефът муКомисията "Антикорупция" трябва да получи правото да задържа лица, каквото имат МВР, ГДБОП и ДАНС. Това заяви пред журналисти в парламента шефът й Пламен Георгиев. "Ние огранизирахме всичко по разследването "Иванчева", включително СРС-така, участвахме в цялото разследване по събирането на доказателства, а в един момент нямаме право на задържане",

Йордан Цонев нападна ”Репортери без граници” заради доклада за свободата на словото

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/iordan-tsonev-napadna-reporteri-bez-granitsi-zaradi-doklada-svobodata-slovoto.html

Депутатът от ДПС Йордан Цонев остро нападна последния доклад на ”Репортери без граници”, според който България продължава да пада по отношение на свободата на словото и вече е на 111-о място. В доклада ясно се казва, че Делян Пеевски, който е и депутат от ДПС, е един от отговорните за тази незавидна класация.

Йордан Цонев нападна ”Репортери без граници” заради доклада за свободата на словото

https://frognews.bg/novini/iordan-tsonev-napadna-reporteri-bez-granitsi-zaradi-doklada-svobodata-slovoto.html

Депутатът от ДПС Йордан Цонев остро нападна последния доклад на ”Репортери без граници”, според който България продължава да пада по отношение на свободата на словото и вече е на 111-о място. В доклада ясно се казва, че Делян Пеевски, който е и депутат от ДПС, е един от отговорните за тази незавидна класация.

Жена почина в болница, не успяла да доплати за лечението си

http://www.moreto.net/novini.php?n=373191

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от настоящото ръководство на Здравното министерство, Здравата каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа.

Президентът на Казахстан: Ситуацията в Армения трябва да стигне до развръзка чрез диалог

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834003

Президентът на Казахстан: Ситуацията в Армения трябва да стигне до развръзка чрез диалогПолитическата ситуация в Армения трябва да стигне до развръзка по пътя на диалог между различните страни. Това подчерта президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев в сряда, когато разговаря по телефона с арменския лидер Армен Саркисян, съобщи днес пресслужбата на казахстанския държавен глава, цитирана от ТАСС.

3-те зодии, които ще се СГОДЯТ през май

https://www.actualno.com/curious/3-te-zodii-koito-shte-se-sgodjat-prez-maj-news_671686.html

Май определено ще донесе много вълнуващи емоции в любовен план на представителите на някои зодии. Рак Първата зодия, за която чакането ще приключи съвсем скоро, е Ракът. Този емоционален знак, пазител на домашния уют и хармония, най-накрая ще има възможност да създаде свое гнездо. Истината е, че обвързаните Раци вътрешно усещат, че са намерили "своя човек". Доверието ви на моменти е силно, друг път малко ви предава, но всичко това е продиктувано от вашата несигурност, не от каче

Съставът на енергийния регулатор е обновен

https://www.investor.bg/energetika/472/a/systavyt-na-energiiniia-regulator-e-obnoven-260034/

В КЕВР се завръщат Александър Йорданов, Георги Златев и Ремзи Осман, новото лице в Комисията е Пенка Трифонова

Рекламодателите се върнаха при Фейсбук, въпреки скандала с данните

https://dnes.dir.bg/ikonomika/reklamodatelite-se-varnaha-pri-feysbuk-vapreki-skandala-s-dannite

Приходите на Фейсбук, които до голяма степен идват от реклами, са скочили с 49 процента до 12 милиарда долара

2-те двойки зодии, които ги грози раздяла през май

https://www.actualno.com/curious/2-te-dvojki-zodii-koito-gi-grozi-razdjala-prez-maj-news_671682.html

За съжаление, някои зодии ще имат по-сериозни любовни проблеми през месец май, което означава, че има голяма вероятност да се разделят с половинката си. Ето кои са несъвместимите зодии, които следващия месец ще преосмислят връзките си. Скорпион-Овен При тази двойка любовта много често се бърка с изпепеляваща страст. Овните са изключително бурни, сексуално заредени, а Скорпионите с радост приветстват цялата тази динамика. За съжаление, освен чудесни отношения между чаршафите, тези два зодиа

Депутатите преизбраха членове на КЕВР

https://www.actualno.com/politics/deputatite-preizbraha-chlenove-na-kevr-news_671683.html

Пенка Трендафилова бе избрана за член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), a досегашните членове на регулатора Ремзи Осман, Александър Йорданов и Георги Златев бяха преизбрани. Пенка Трендафилова заема поста на освободения от Комисията Валентин Петков. Досегашните членове Ремзи Осман, Александър Йорданов и Георги Златев бяха преизбрани от парламента. Всички членове ще имат петгодишен мандат в регулатора. След избора им четиримата се заклеха да спазват Конституцията и законите н

Само една трета по света харесват правителствата си

http://clubz.bg/67152-samo_edna_treta_po_sveta_haresvat_pravitelstvata_si

Само една трета от хората по света оценяват управленията на страните си положително. Но разликите между отделните региони както и вътре в тях, са доста значителни.

1. Старият демократичен свят (ЕС) в по-голямата си част е недоволен от правителствата си – само един от четирима анкетирани в тези държави казвао, че е удовлетворен. В САЩ само 20 на сто са хората, които са доволни от управлението на държавата си. 

2 .Индийците, както и гражданите на включените в изследването държави от Източна Азия в по-голямата си част казват, че са удовлетворени от управлението на страните си.

3. Респондентите от Филипините, Виетнам и Индия са водещи по удовлетвореност от управляващите ги – повече от 70% са удовлетворени. За сравнение в страни като Латвия, Япония и Хърватия удовлетвореността е под 10%.

Данните са от сравнително изследване, което е част от ежегодния изследователски проект на "Галъп интърнешънъл", наречен „Край на годината" То е проведено в сътрудничество с УИН в 55 страни.

"Индексът „Гласът на хората“ показва, че пропастта между политиците и гражданите е по-голяма в по-развитите и демократични страни. Това създава предпоставки за появата на популистки движения и крайнолеви или крайнодесни вълни", коментират от "Галъп интърнешънъл".

"Високите нива на разминаване между управляващи и граждани в САЩ и ЕС показват истинската заплаха за демократичния модел на управление и неговия имидж по света. Авторитарните правителства са в състояние да получават по-високи оценки на удовлетвореност, защото създават илюзия за по-силна национална идентичност", е обяснението за поне на първи поглед парадоксът, който се забелязва в данните между удовлетвореността от властта в развитите демокрации и страни с авторитарни режими.

А къде е България?

Със стойност 27 България попада в графата на недоволните в световен мащаб. Страната ни изглежда близо до средните стойности за ЕС (25). Обществото у нас е по-доволно, отколкото обществата в Хърватия (9), Босна и Херцеговина (17), Румъния (22), Гърция (20), но определено е много по-недоволно отколкото обществата в Албания (41), Сърбия (41), Македония (48) и Турция (53). 30 на сто от анкетираните българи смятат, че управлението в страната е ефективно, 23 на сто - че уважава волята на хората и 28 на сто, че води страната в правилната посока.

Особено високи са показателите за страни като Индия - 72 на сто, Бангладеш - 65 на сто, Еквадор - 63 на сто или Казахстан - 57 на сто. В друг много спорно демократичен режим като управлението на Ердоган в Турция 53 на сто от анкетираните са доволни от властта, в Иран процентът е същият, в Русия при Путин доволните са 41 на сто.

Най- критични са в Латвия - 6%, Япония - 8% и Хърватия - 9 на сто. Колкото и странно да изглежда в Япония едва 6 на сто определят управлението на страната като ефективно. 

Регионално покритие:

Общо за ЕС – общо за страните членки от Източна и Западна Европа

Западна Европа – Австрия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Холандия, Испания, Швеция, Великобритания

Източна Европа – България, Чехия, Латвия, Полша, Румъния, Словения, Хърватия

Европейски страни извън ЕС – Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Молдова, Сърбия, Украйна

Латинска Америка – Аржентина, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Мексико, Перу

Източна Азия – Бангладеш, Фиджи, Хонконг, Индонезия, Япония, Папуа Нова Гвинея, Филипините, Република Корея, Тайланд, Виетнам

Западна Азия – Афганистан, Азербайджан, Иран, Казахстан, Пакистан, Турция

Близък Изток - Ирак

Африка – Етиопия, Гана, Нигерия, Южна Африка

САЩ, Индия и Русия не са включени в нито една от регионалните категории

 Размер на извадката и работа на терен

Общо 53 769 души в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (23 страни; 24235 души), по телефон (13 страни; 11656 души) или онлайн (19 страни; 17878 души). Теренната работа в различните страни е проведена от октомври 2017 г. до декември 2017 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал - 95%.

 

Пиян шофьор разби 4 саксии с цветя на тротоар в Полски Тръмбеш

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833984

Пиян шофьор разби 4 саксии с цветя на тротоар в Полски ТръмбешДвама водачи, употребили алкохол са установени в с. Горна Липница и в П. Тръмбеш. В 23,05 ч. в сряда в РУ - Полски Тръмбеш е получен сигнал за пътен инцидент, без пострадали. Изпратеният на мястото екип е установил лек автомобил „Санг Йонг Мусо“, управляван от 51-годишния Й. Й. от същия град, който е навлязъл в тротоарната площ и се блъснал в

30% от българския бизнес ще пострада от Brexit

https://petel.bg/30--ot-balgarskiya-biznes-shhe-postrada-ot-Brexit__261795

Кадър Нова тв Около 30% от българския бизнес ще пострада от Brexit. Това стана ясно на конференция в София с участието на Мишел Барние - главе...

Унищожиха камера на КАТ в Бургас с бомба като тази, ранила полицай на дербито ЦСКА-Левски

https://petel.bg/Unishhozhiha-kamera-na-KAT-v-Burgas-s-bomba-kato-tazi--ranila-politsay-na-derbito-TSSKA-Levski__261796

Снимка Флагман.бг Камерата за скорост на КАТ, засичаща нарушителите на бул.”Тодор Александров” в Бургас, е унищожена с бомба, идентична...

Борисов обяви кога влизаме в чакалнята на Еврозоната

https://petel.bg/Borisov-obyavi-koga-vlizame-v-chakalnyata-na-Evrozonata__261797

Снимка Булфото Почти съм убеден, че в рамките на една година, ще можем да се поздравим с успех по отношение влизането в чакалнята на Евро...

Кражбата на линейка в Пловдив е станала за 10 минути

https://petel.bg/Krazhbata-na-lineyka-v-Plovdiv-e-stanala-za-10-minuti-__261798

Снимка TrafficNews.bg В рамките на 10 минути е била открадната линейката, паркирана пред център за частна медицинска помощ в Пловдив. Това разк...

Трансформация: от бездомник в бизнесдама

https://www.vesti.bg/lyubopitno/transformaciia-ot-bezdomnik-v-biznesdama-6081693

Избраните хора са от Дюселдорф, те участват във фотосесия, която ги преобразява напълно

125 опасни мигранти миналата година са засечени в Белгия през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833994

125 опасни мигранти миналата година са засечени в Белгия през 2017 г. 
Белгийското контраразузнаване е засякло миналата година 125 опасни мигранти сред поискалите убежище в страната, съобщават местни медии. Случаите са свързани с шпионаж, разпространение на ядрено оръжие, принадлежност към секти, радикализъм и тероризъм. Засичането на съмнителните мигранти се извършва по справка в различни бази данни, предава БТА.

Пак ли ще трябва да сме с противогази в заведенията?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6833460

Пак ли ще трябва да сме с противогази в заведенията?Учудващо за мен вицепремиерът Валери Симеонов изведнъж натисна за промяна на закона за пушенето на закрито. А тъкмо започнаха да свикват. Е, факт е, че на много места забраната брутално не се спазва, което опорочава самата идея. Но все пак нали намерението беше постепенно хората да привикват към рестрикциите,

Парализиран мъж проходи, за да заведе любимата си до олтара

https://petel.bg/Paraliziran-mazh-prohodi--za-da-zavede-lyubimata-si-do-oltara__261799

Снимка фейсбук Историята на младия мъж, който остава парализиран след инцидент по време на игра на американски футбол в колежа, стана хи...

Парламентът попълни състава на Антикорупционния орган

https://offnews.bg//politika/parlamentat-popalni-sastava-na-antikoruptcionnia-organ-679447.html

Депутатите попълниха състава на новия Антикорупционен орган. Те одобриха зам.-председател и трима членове, които председателя на комисията Пламен Георгиев предложи.

Антон Славчев беше избран за единствен зам.-председател на Комисията за противодействия на корупцията.

Той е магистър по право от Юридическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Завършил е Висшето военно училище „Тодор Каблешков“, специалност „Технология и организация на железопътния транспорт“ и има придобита квалификационна степен „Бакалавър“. Славчев работи в структурите на МВР и ДАНС, където има общо 22 години стаж. Антон Славчев има отлични оценки от Прокуратурата на Република България за работата си..Като експертен и ръководен служител в Държавната агенция „Национална сигурност“ Антон Славчев многократно доказва своя професионализъм, проявявайки висока компетентност и решителност.

Трима членове на комисията, които бяха одобрени днес от депутатите, са Антоанета Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева. Цонкова беше член на оглавяваната доскоро от Георгиев комисия за отнемане на имущество, като в състава й беше предложена от ГЕРБ. Къдрева беше директор на дирекция "Публичен регистър" в комисията.

Антоанета Цонкова е завършила право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1998 г. тя става стажант-съдия в Софийски градски съд. От 1999 г. до 2006 г. е адвокат към Софийска адвокатска колегия, като се занимава основно с гражданско и търговско право. Продължава професионалното с развитие в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД), където започва работа като инспектор-юрист в Териториална дирекция „София-град“.След това става част от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

Пламен Йоцов има общо 20 години стаж в структурите на Министерство на вътрешните работи и ДАНС. През 1994 г. започва работа като разузнавач в Националната; служба „Сигурност" - МВР, а по-късно работи последователно като инспектор в същата служба, старши и главен инспектор в Дирекция Национална служба за борба с организираната престъпност - МВР. Продължава кариерното си развитие като разузнавач към отдел „Наркотици" при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност", впоследствие към Дирекция "Противодействие на организираната и тежка престъпност" към Главна дирекция "Криминална полиция", където е назначен на длъжност началник отдел, а след това и на други ръководни позиции. От месец октомври 2013 г. до месец май 2014 г. е началник отдел в Държавната агенция „Национална сигурност", където работи по направление борба с организираната престъпност. наркотиците, организиран от американската агенция за борба с наркотрафика DEA.

Силвия Къдрева е магистър по специалността „Библиотечно-информационни науки" от Софийския университет. През 1999 г. Къдрева започва работа в Сметната палата. От 2006 г., след приемането на измененията и допълненията в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, е привлечена като експерт в новосъздадения Публичен регистър за деклариране на имуществото и доходите на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности към председателя на Сметната палата. От 2014г. е Директор на Публичния регистър, а след приемането на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Регистърът преминава в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като тя продължава да ръководи дейността му.

Иванчева за Ваклин: Дори не се сещам, кой е този

https://frognews.bg/novini/ivancheva-vaklin-dori-seshtam-koi-tozi.html

„С Ваклин съм се срещала два пъти. Един път в общината, когато дойде и каза, че ще направи детска площадка. Преди това е било в началото. Не съм му поставяла условия, дори не се сещаме кой е този”. Това заяви пред журналисти в съда кметицата на „Младост” Десислава Иванчева.

Страшно: Мъж живее три години с трупа на майка си, за да и взима пенсията

http://regiona.bg/%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%88%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d0%b5-%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d1%81-%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bf%d0%b0-%d0%bd%d0%b0/

51-годишен мъж е укривал факта, че майка му е починала цели 3 години, живеейки с разлагащите се тленни останки на жената в къщата им в град Бяла.

По първоначални данни жената е издъхнала през месец май, когато е била на 79 години. 51-годишният мъж в продължение на 3 години е укривал смъртта на майка си, с цел да получава вместо нея пенсията й, твърдят от прокуратурата.

Пред служителите на НОИ и съседите мъжът твърдял, че тя се лекува в Русе и по здравословни причини не може да се явява сама да получава парите от пенсията си в брой. При извършена проверка в жилището й след получаването на пенсията за месец април 2018 г. от сина й, полицейските служители отрили останките от трупа на жената в къщата й.

Не е ясна причината за смъртта на възрастната жена.

Във връзка с разкритото престъпление, извършителят на деянието е обвинен от Районна прокуратура – Бяла в престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК за получените пари от пенсията, с цел да набави за себе си имотна облага. С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок от 72 часа за довеждането му пред съда, трафик нюз. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 1 до 6 години.

Наред с това в Окръжна прокуратура – Русе е образувано досъдебно производство за установяване причините за смъртта на жената, която към месец май 2015 г. е била на 79 години. Назначена е съдебномедицинска експертиза на Отделение „Съдебна медицина“ при МБАЛ – Канев гр. Русе.

Разследването по двете дела продължава. Определен е срок от 2 месеца.

Материалът Страшно: Мъж живее три години с трупа на майка си, за да и взима пенсията е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Антон Славчев ще е заместникът на Пламен Георгиев в антикорупционния орган

http://www.transmedia.bg/2018/04/26/%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%be%d0%bd-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d1%89%d0%b5-%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bc/

 

 

С гласуване Народното събрание одобри зам.-председател и трима членове на антикорупционния орган. Антон Славчев ще бъде заместник-председател на Комисията за противодействия на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Антоанета Георгиева–Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева ще бъдат членове на антикорупционния орган, предаде БГНЕС.

На 8 март след многочасови дебати и подхвърляне на реплики депутатите избраха предложения от ГЕРБ Пламен Георгиев за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

 

Веднага след избора си пред медиите Пламен Георгиев заяви, че е разочарован от принизяването на дебата и политиканстването на негов гръб. Той обяви, че няма да се допитва до партиите с предварителни консултации за това кои хора ще назначи за заместници и членове на комисията.

Ето кои са новоизбраните попълнения в антикорупционен орган:

Антон Славчев притежава магистърска степен по право от Юридическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Завършил е Висшето военно училище „Тодор Каблешков“, специалност „Технология и организация на железопътния транспорт“ и има придобита квалификационна степен „Бакалавър“. Славчев работи в структурите на МВР и ДАНС, където има общо 22 години стаж.

Като експертен и ръководен служител в Държавната агенция „Национална сигурност“ Антон Славчев многократно доказва своя професионализъм, проявявайки висока компетентност и решителност, е атестацията за работата му от прокуратурата.

Антоанета Цонкова е завършила право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Цонкова започва професионалната си кариера през 1998 г. като стажант-съдия в Софийски градски съд. От месец юни 1999 г. до месец юли 2006 г. е адвокат към Софийска адвокатска колегия, като се занимава основно с гражданско и търговско право. Продължава професионалното си развитие в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност /КУИППД/, където започва работа като инспектор-юрист в Териториална дирекция „София-град“.

Пламен Йоцов е завършил висше образование във Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана (ВВМАПВО) „Панайот Волов“ – Шумен, и притежава магистърска стенен по специалността „Изчислителна техника“ с квалификация „инженер по изчислителна техника“. Йоцов изгражда професионалната си кариера в структурите на Министерство на вътрешните работи и ДАНС, където има общо 20 години стаж. През 1994 г. започва работа като разузнавач в Националната служба „Сигурност“ – МВР, а по-късно работи последователно като инспектор в същата служба, старши и главен инспектор в Дирекция Национална служба за борба с организираната престъпност – МВР. Продължава кариерното си развитие като разузнавач към отдел „Наркотици“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, впоследствие към Дирекция „Противодействие на организираната и тежка престъпност“ към Главна дирекция „Криминална полиция“, където е назначен на длъжност началник отдел, а след това и на други ръководни позиции. От месец октомври 2013 г. до месец май 2014 г. е началник отдел в Държавната агенция „Национална сигурност“, където работи по направление борба с организираната престъпност. наркотиците, организиран от американската агенция за борба с наркотрафика DEA.

Силвия Къдрева притежава магистърска степен по специалността „Библиотечно-информационни науки“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Философски факултет. След дипломирането професионалната й кариера започва в Министерството на околната среда и водите, където е участвала в изграждането на Информационния център при Министерство на околната среда и водите и е била ръководител на центъра. През 1999 г. Къдрева започва работа в Сметната палата. От 2006 г., след приемането на измененията и допълненията в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, е привлечена като експерт в новосъздадения Публичен регистър за деклариране на имуществото и доходите на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности към председателя на Сметната палата. От 2014г. е Директор на Публичния регистър, а след приемането на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Регистърът преминава в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като тя продължава да ръководи дейността му.

 

 

Юбилеят на Владимир Висоцки бе отбелязан с голям концерт в Москва

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6833981

Юбилеят на Владимир Висоцки бе отбелязан с голям концерт в Москва Юбилеят във връзка с 80-годишнината от рождението на легендарния руски бард Владимир Висоцки бе отбелязан с голям концерт в Москва, предаде ТАСС. Прозвучаха едни от най-известните песни на Висоцки, в изпълнение на Жерар Депардийо, Александър Домогаров, Олга Кормухина, Зара, Дмитрий Дюжев, Нина Шацкая и Елена Терлеева.

Палми и китни цветарници ще красят Варна и това лято

http://www.moreto.net/novini.php?n=373189

Палми и китни цветарници ще красят центъра на Варна и тази година, видя репортер на Moreto.net. Работници грижливо и старателно разполагат кашпите в пешеходната зона за радост на минувачите. По традиция на ларгото място намират и екзотичните палми, които всяка година биват прибирани за зимните месеци.

Арестуваха по време на кражба на скрап двама апаши в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833976

Арестуваха по време на кражба на скрап
двама апаши в Горна ОряховицаСлужители на полицейското управление в Горна Оряховица задържаха двама мъже непосредствено, след извършена кражба на метални вещи от предприятие в града. Около обяд в сряда при обход в югоизточната промишлена зона на Г. Оряховица полицейски патрул е забелязал двама мъже, които се опитвали да прехвърлят през оградата на предприятието метална тръба.

Иванчева за изнудвания Ваклин: Този образ не знам кой е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833975

Иванчева за изнудвания Ваклин: Този образ не знам кой еНе се сещам кой е този образ, каза задържаната кметица на "Младост" Десислава Иванчева по адрес на изнудвания според прокуратурата предприемач Александър Ваклин. "Два пъти съм се срещала с него, последният път обеща да направи детска площадка в "Младост", спомни си Иванчева. Тя и нейната заместничка Биляна Петрова бяха доведени под конвой в

Макрон разбуни духовете с дръзка реч пред Конгреса на САЩ (видео)

https://offnews.bg//sviat/makron-razbuni-duhovete-s-drazka-rech-pred-kongresa-na-sasht-video-679446.html

Френският президент Еманюел Макрон събуди страстите в САЩ след реч пред двете камари на Конгреса, като заяви, че се надява някой ден Америка да се върне към Парижкото споразумение за климата. В словото си той се спря на дългата съвместна история на двете държави и не се поколеба да засегне чувствителни теми като национализма, търгията, Иран и др. и призова САЩ да са по-ангажирани със световните проблеми.

След разглежданото като приятелско посещение на Макрон във Вашингтон, речта на френския държавен глава очерта една гледна точка за лидерството в света, която е различна от тази на Тръмп, коментират медиите.

Какво каза Макрон пред Конгреса

Френският държавник разкритикува изолационисткaта позиция на американския си колега: "Можем да изберем изолационизма, отдръпването и национализма... но да затворим вратата към света ще спре неговата еволюция", каза той.

Промените в климата са реалност: "Да работим заедно, за да направим нашата планета велика отново... Няма Планета Б"

Окуражи САЩ да се върнат към Парижкото споразумение за климата, от което се оттеглиха.

Предупреди за заплахата от фалшивите новини: "Ако липсва разум, ако липсва истината, няма истинска демокрация, защото демокрацията е в избора и рационалните решения."

Възхвала на френско-амриканските отношения и обща история: "Американският и френският народ са имали срещи със свободата."

За иранската ядрена сделка: "Иран никога не трябва да притежава ядрено оръжие. Нито сега. Нито след 5 години. Или след 10. Никога." И заяви, че се надява Тръмп да изтегли САЩ от споразумението.

Реакциите от САЩ

Конгресмените на няколко пъти аплодираха на крака речта на Макрон.

Вторият по ранг демократ в Сената Дик Дърбин коментира, че е харесал страхотно словото и това, че гостът е развил две тези, които не е могъл да избегне: иранската ядрена сделка и климатичните промени.

Демократът Адам Шиф каза, че в речта е имало повече противоречие с Тръмп и неудобни моменти, отколкото е очаквал.

Според републиканеца Кевин Маккарти речта не е била анти-Тръмп, защото Макрон е акцентирал, че вярва в свободната търговия, точно това е поискал президентът.

Вицепрезидентът Майк Пенс засвидетелства в пост в Туитър уважение и бклагодарност към френския държавен глава.

Бойко Борисов: До година влизаме в чакалнята за еврото

http://clubz.bg/67151-bojko_borisov_do_godina_vlizame_v_chakalnqta_za_evroto

България може до една година да влезе в "чакалнята" на Еврозоната, обяви премиерът Бойко Борисов на днешната дискусия - "България в Еврозоната - Икономическата логика срещу митовете".

"В рамките на месец ще ни дадат адекватна пътна карта с критерии и приоритети. Дали да влезем първо в „чакалнята“ или първо в банковия паричен съюз. Ще проведем тихи преговори. Иска ми се да стане по-бързо, но системата е бавна и консервативна, там животът тече бавно, по-уредено, а и рисковете са много“, каза Борисов

През февруари Борисов даде друг срок за влизане в ERM-2 - до края на 2018-та г.

Според него имаме реални шансове кредитният ни рейтинг да тръгне нагоре, лихвите да спаднат, ако водим добра политика, а не да се получи вариант като при Гърция.

"Това, разбира се, ако има политическа стабилност. Всичко си зависи от нас и нашите ръце", повтори той любимата си мантра.

И обеща да намали външния дълг на страната до 20% до края на мандата.

"Изключително важно е, когато защитаваме дадена теза, да имаме предвид рисковете – ние не представляваме риск за Европа, защото всички правителства не си дадохме националния резерв. Имаме параметри с нулеви бюджетни дефицити, които дават възможност да се постигне стабилност", добави той.

Премиерът изрази критика и към учените от БАН, които се оплаквали, а получили 15 млн. лева повече, както и четирите оркестъра на БНР, за които той не знаел, докато не започнали да му "свирят през прозореца музика, която не е честна".

На форума говори и финансовият министър Владислав Горанов, който коментира, че България е преживяла успешно немалко банкови кризи.

"Разни патриотични формации обясняват, че България ще загуби суверенитет, и в това има някаква истина, но влизането в Еврозоната цели обратното", отбеляза той. "Валутният борд не може да попречи на неразумна фискална политика. Последните 28 години България винаги е водила консервативна и добра финансова политика."

И двамата благодариха на БСП и ДПС, които също участват във форума. Председателят на ПЕС Сергей Станишев коментира, че по някои въпроси има две страни, но за други трябва политическите сили да преследват общи цели.

"Ако не сме единни, няма да имаме успех", отбеляза той. "Еврозоната е интеграционното ядро на ЕС. ERM-2 често я наричат чакалнята, това е погрешно разбиране, ако само седим и чакаме, няма да успеем."

Борисов също отбеляза, че влизането в зоната на единната валута ще ни сложи до тези в Европа, които искат да са на "пълна скорост". 

 

Слаб трус е регистриран в Черно море

https://www.actualno.com/society/slab-trus-e-registriran-v-cherno-more-news_671685.html

Слаб земен трус с магнитуд 2,9 по скалата на Рихтер е регистриран в Черно море Това показва справка на сайта на Националния институт по геодезия, геология и география при БАН. Трусът е регистриран тази нощ в 2.45 часа. Дълбочината му е 50 км, добавя агенция Фокус.

Първо в "24 часа": Сдружението на Деси Радева организира състезание по български език

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833980

Първо в "24 часа": Сдружението на Деси Радева организира състезание по български езикСъстезание по български език за ученици организира гражданското сдружение "Живата вода на България". То бе създадено по инициатива на съпругата на президента Десислава Радева с цел да помага за опазването, изучаването и популяризирането на българския език, култура, изкуство, традиции и природа. Целта на състезанието "Пазим езика си" е да се

Любовното писмо на Тръмп до Мелания

https://www.vesti.bg/lyubopitno/liubovnoto-pismo-na-trymp-do-melaniia-6081691

„Тя свърши грандиозна работа като домакин на френския президент Еманюел Макрон и жена му Бриджит. Всеки детайл беше изпипан до съвършенство“, написа американският президент в социалната мрежа Туитър

Млади огнеборци показаха умения на състезание в Крупник, кои са победителите

http://www.struma.com/obshtestvo/mladi-ogneborci-pokazaha-umeniya-na-sustezanie-v-krupnik-koi-sa_133523/

Осем отбора от осем училища премериха сили в 18-ото районно състезание на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ в село Крупник. Първо място спечели отборът на Второ основно училище "Димитър Благоев“ Благоевград с 1044 точки. Младите огнеборци отиват на областните състезания, които ще се проведат на 16 май 2018 г. На второ място са учениците от Благоевградска професионална гимназия с 1039 точки , третото място само с точка по- малко спечелиха децата от...

Продължава

Цвета Караянчева излъга и се извини на БСП за свои спекулации

https://frognews.bg/novini/tsveta-karaiancheva-izaga-izvini-bsp-svoi-spekulatsii.html

„Председателят на НС Цвета Караянчева излъга всички български граждани в ефир, че БСП не внася законопроекти и няма внесени законопроекти, които да касаят отпуските на народните представители. Това решение за промяна в правилника на парламента е внесено на 19.04. и вчера е гледано в правна комисия“.

Създават 100 центъра за хора с увреждания в страната

https://www.actualno.com/society/syzdavat-100-centyra-za-hora-s-uvrejdanija-v-stranata-news_671677.html

Министерският съвет прие План за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа, който ще доведе до създаването на 100 нови центъра за социални услуги. Фокусът в него е деинституционализацията на грижата за възрастните хора и хората с увреждания. Това заявява социалният министър Бисер Петков в отговор на депутатски въпрос за изпълнението на Плана за действие за периода 2018-2021 г. към Националната стратегия за дългосрочна грижа. С неговото

Жени активно се записват в курсовете по начална военна подготовка в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6833974

Жени активно се записват в курсовете по начална военна подготовка в Добрич„Курсът по начална военна подготовка е предпочитана форма на обучение „ – каза майор Генади Генов, началник сектор „Военно окръжие”- Добрич. Такива курсове тази година се провеждат в Плевен - 2, във Варна – Военноморското училище - 1, във Велико Търново – във Военния университет - 1. В рамките на 4 седмици младежите, които имат и военна униформа,

Шиндзо Абе: Токио, Сеул и Вашингтон ще настояват Пхенян да вземе конкретни мерки за денуклеаризация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833971

Шиндзо Абе: Токио, Сеул и Вашингтон ще настояват Пхенян да вземе конкретни мерки
за денуклеаризация Япония, САЩ и Южна Корея ще продължат сътрудничеството помежду си във връзка със севернокорейския ракетно-ядрен проблем и все така ще настояват Пхенян да предприеме конкретни действия, насочени към денуклеаризация. Това заяви днес японският премиер Шиндзо Абе в парламента на страната, предаде ТАСС.

Дионтей Уайлдър е предложил 50 милиона долара на Антъни Джошуа за обединителен мач

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/26/3169493_diontei_uaildur_e_predlojil_50_miliona_dolara_na/?ref=rss


Шампионът в тежка категория на Световния боксов съвет (WBC) Дионтей Уайлдър е отправил официално предложение на Антъни Джошуа за обединителен мач на петте пояса в бокса. Американецът разкри, че предложението е на стойност 50 милиона долара (35.9 милиона паунда).<br /><br />Мач между двамата е чакан от години, а ако се състои, ще излъчи първия абсолютен световен шампион в бокса от 2002 г. Уайлдър държи най-ценния пояс на WBC, но Джошуа е шампион в останалите четири версии –...

Деца рисуват бедствия

https://www.24chasa.bg/region/article/6833972

Деца рисуват бедствия
Изложба „С очите си видях бедата“ ще бъде открита днес в общинския младежки център „Захари Стоянов“ в Добрич. В нея са подредени отличените рисунки на деца и ученици от града, които участваха в общинския кръг на международния конкурс за рисунка. Рисунки представиха 247 участници в три възрастови групи и две категории.

Докъде ни докараха! "Смърт, гибел, забиха ни нож в гърба!", проплака пенсионерката Мария, която не може да си доплати за операция на сърцето

http://www.struma.com/lyubopitno/dokude-ni-dokaraha-smurt-gibel-zabiha-ni-noj-v-gurba_133522/

 След като излезе информацията, че жена е починала, тъй като нямала пари да си доплати операция за смяна на сърдечна клапа, друга жена заяви в ефир

„Аз съм следващата“. Мария Стойнева разказа пред Нова телевизия, че спешно трябва да ѝ бъде направена същата операция. През януари лекарите насочили Стойнева към няколко болници. Отишла в „Света Екатерина“, където лекарите били много любезни, направили ѝ много изследвания. Там ѝ казали, че...

Продължава

В Благоевград: След инициативата "Дари бална рокля" тръгна втора с предоставяне на автомобил

http://www.struma.com/obshtestvo/v-blagoevgrad-sled-iniciativata-dari-balna-roklya-trugna-vtora-s_133521/

Благородните инициативи в помощ на абитуриенти в неравностойно положение набират все по - голяма популярност и последователи. След "Дари бална рокля" в която се включиха стотици от цяла България, сега на ред е предоставяне на автомобил напълно безплатно, с който абитуриентът да се придвижи до мястото, където ще се проведе бала. В Благоевград вече има желаещи, които искат да се включат в инициативата. Едно писмо в социалните мрежи и по топчо в групата "Да помогнем за един...

Продължава

Откраднаха линейка в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833966

Откраднаха линейка в ПловдивЛинейка е била открадната вчера от бул. "Христо Ботев" 2 в Пловдив, съобщиха от полицията. Автомобилът е бил паркиран на улицата за времето от 11 до 22.30 часа. Във Второ РПУ е подаден сигнал за изчезването му. Образувано е досъдебно производство. "Линейката не е наша. Вероятно е на някоя от частните неотложни помощи в Пловдив",

Русия няма да се меси във вътрешните работи на Армения

http://www.moreto.net/novini.php?n=373187

Русия няма да се меси във вътрешите работи на Армения. Това заяви опозиционният лидер Никол Пашинян, цитиран от "Ройтерс". Той е получил уверението по време на срещата си с руски представители. Армения е близък руски съюзник, а подалият след многохилядни масови протести оставка премиер Серж Сарксян бе обвиняван и като човек на Кремъл.

Внимание! Ало - измамниците прилагат нова схема, всеки ще се върже

http://www.struma.com/sinya-lampa/vnimanie-alo-izmamnicite-prilagat-nova-shema-vseki-shte-se_133520/

 Измамниците измислиха нов метод да обират пенсионери. Освен да лъжат по телефона, мошениците причакват възрастни хора край автогари.

Уговаряли баби и дядовци от селата в Северозапада да предадат на кметовете си поискани уж от тях стоки, за които обаче трябвало да платят, а после да си вземат парите от управниците, пише "Труд". Според запознати схемата се върти край гари, пазари и болници. Един от авторите на тази нова измамна схема бе заловен от полицията в Монтана....

Продължава

Депутат от патриотите: Сделката за ЧЕЗ не е приключила, ГЕРБ се заиграва с ДПС

https://frognews.bg/politika/deputat-patriotite-sdelkata-chez-prikliuchila-gerb-zaigrava-dps.html

Сделката за продажбата на ЧЕЗ все още не е приключила. Ако бъдат приети предложените от групата на ”Обединени патриоти” промени в Закона за енергетиката, според които КЕВР да може да проверява и да се произнася при продажба на енергийни компании, то това ще може да стане и по тази сделка.

Желяз Андреев: Настроени сме позитивно, но се готвим и за най-лошите варианти

http://nakratko.bg/category/58/158536/


Желяз Андреев, когото САЩ обвиняват за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия, заяви, че се чувства обнадежден от новината, че българските власти няма да го задържат и да го екстрадират.

“Агрион” отдава земя чрез търгове с тайно наддаване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833206

“Агрион” отдава земя чрез търгове с тайно наддаванеЗемеделските производители сами определят нивата на рентите на конкурентен принцип За трета поредна година лидерът в управлението на земеделски активи “Агрион” организира търгове с тайно наддаване за отдаване под наем или аренда на земите от портфолиото си. Компанията е първата на пазара, която въведе аукционите като инструмент за определяне на

Днес се навършват 32 г. от аварията в Чернобил

http://econ.bg/Новини/Днес-се-навършват-32-г-от-аварията-в-Чернобил_l.a_i.760967_at.1.html

На 26 април отбелязваме Международния ден в памет на Чернобилската катастрофа. Той е определен с резолюция на Генералната асамблея на ООН от 8...

Експерти: Влизането в ERM2 е много по-трудно от самата еврозона

https://dnes.dir.bg/ikonomika/eksperti-vlizaneto-v-erm2-e-mnogo-po-trudno-ot-samata-evrozona

Възможно е да изпълним условията за влизане в т.нар. чакалня на еврозоната и същинската еврозона и пак да не бъдем приети

Антикорупционният орган вече е в пълен състав

http://www.cross.bg/koryptziyata-imyshtestvo-mesetz-1573434.html

/КРОСС/ Депутатите попълниха състава на Антикорупционната агенция с един заместник-председател и трима членове. Народните представители избраха Антон Славчев за заместник-председател на Комисията за противодействия на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Антоанета Георгиева-Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева станаха членове на антикорупционния орган. Антон Славчев притежава магистърска степен по право от Юридическия факултет на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", пише в биографията му. Завършил е Висшето военно училище "Тодор Каблешков", специалност "Технология и организация на железопътния транспорт" и има придобита квалификационна степен "Бакалавър". Владее английски и руски езици. Славчев изгражда професионалната си кариера в структурите на МВР и ДАНС, където има общо 22 години стаж. В периода на професионалното си развитие същият е преминал през обучителни курсове, които са допринесли за повишаване на квалификацията и разширяване на познанията по отношение на управленската дейност. Антон Славчев има отлични оценки от Прокуратурата на Република България за работата си като експертен и ръководен служител в Държавната агенция "Национална сигурност". Като директор на дирекция в ДАНС през 2017 г. Славчев ръководи седем успешни реализации, включително такива, свързани с борбата с Корупцията

Страховити разкрития за мистерията с Росица, която излезе от дома си в Смолян и след 26 години откриха скелета й в хотел Смолян

http://www.struma.com/sinya-lampa/strahoviti-razkritiya-za-misteriyata-s-rosica-koyato-izleze-ot-doma_133519/

 ДНК-експертиза разкри загадката за скелета, открит миналото лято в хотел „Смолян".

Kостите са на млада жена от село Борово, изчезнала преди почти три десетилетия. Разследването е установило, че се касае за насилствена смърт.

Майката на Росица – Шинка Димова, чака вече близо три десетилетия родната ѝ дъщеря да се завърне в къщи. Росица, която се премества да живее и учи в Смолян, изчезва безследно през 1991 г., когато е на 31 години. Чакали я да се...

Продължава

ФАРА 2018 събира рекламна агенция и клиент

https://www.actualno.com/business/fara-2018-sybira-reklamna-agencija-i-klient-news_671674.html

Най-престижният фестивал на креативната индустрия в България – ФАРА, който ще се проведе в Пловдив от 7-ми до 9-ти юни, тази година ще отпразнува доверието между рекламна агенция и клиент. Посланието на фестивала е „Работим заедно. Печелим заедно“, защото най-стойностните кампании са резултат от съвместната работа между двете страни, a споделени са не само усилията, но и удовлетворението от постигнатите успехи. Това е причината тази година за първи път наградата д

Най-малко 13 убити деца и 5 ранени след сблъсък на влак с училищен автобус в Индия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833952

Най-малко 13 убити деца и 5 ранени след сблъсък на влак с училищен автобус в ИндияНай-малко 13 деца са убити, а пет други са ранени, след като влак се е сблъскал с малък училищен автобус в северна Индия. Учениците са пътували към училището си в Утар Прадеш, когато пътнически влак се сблъсква с автобуса на неохраняем железопътен прелез, предава БГНЕС. Ударът е вдигнал автобуса на няколко метра във въздуха, убивайки 10 деца,

Съпартиец на Пеевски за 111-ото ни място по свобода на словото: Клепат ни, никой не ми пречи да говоря

https://offnews.bg//medii/sapartietc-na-peevski-za-111-oto-ni-miasto-po-svoboda-na-slovoto-klep-679445.html

ДПС депутатът Йордан Цонев направи интересен коментар на последния доклад на неправителствената организация „Репортери без граници”, в който България е на 111-о място по свобода на пресата в света.

Страната ни продължава да пада в индекса и е на най-ниската позиция, не само в сравнение с другите страни-членки на ЕС, но и с всички балкански страни.

„Аз, като политик, казвам, че имам свобода на словото. Ходя във всички медии и никой не ме е ограничил да изказвам мнението си”, категоричен бе Цонев пред Нова телевизия. Той допълни, че „клепането на България трябва да е с граници”.

Неговият колега съпартиец Делян Пеевски поименно е посочен в доклада като един от примерите за обвързаност между олигархия, политика и медии.

Цонев разкритикува и поведението на Обединените патриоти. Според него те, в лицето на партия „Атака”, се опитват да променят пътя на България.

„Истинският конфликт е в това накъде ГЕРБ води страната с тази коалиция”, каза депесарят.

И допълни, че управляващата партия може истински да се разграничи от спорните позиции на Патриотите само като се откаже от тях като коалиционен партньор.

„Тази шизофрения в политиката няма как да продължи. ГЕРБ дължат отговори на европейските и натовските ни партньори. А националната ни сигурност зависи не от това колко самолета ще купим, а колко лоялен член на НАТО и ЕС сме”, каза още депутатът от ДПС.

Цвета Караянчева се извини на БСП за свои спекулации, че социалистите не внасят законопроекти

http://www.cross.bg/zakonoproekti-tzveta-karayancheva-1573433.html

/КРОСС/ „Председателят на НС Цвета Караянчева излъга всички български граждани в ефир, че БСП не внася законопроекти и няма внесени законопроекти, които да касаят отпуските на народните представители. Това решение за промяна в правилника на парламента е внесено на 19.04. и вчера е гледано в правна комисия". Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Той поиска Цвета Караянчева да се извини от парламентарната трибуна не само на БСП, а и на всички български граждани. Стойнев я посъветва да се интересува какво се случва в НС, защото е недопустимо в ефир да се заявява, че това са само декларации на БСП и няма нищо постъпило. „Има постъпили законопроекти, има законопроекти, които не се гледат с месеци, даже някои отлежаха и с години и не е нормално председателят на НС да не знае какво се случва в парламента", допълни той. „Само да не се окаже, че е виновен началникът на деловодството, както се оказа, че е виновен началникът на охраната, когато хората с увреждания не бяха допуснати до НС", коментира народният представител. След изказването на Драгомир Стойнев, Цвета Караянчева се извини и заяви, че е направила справка, според която законопроектът наистина е внесен.  

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-04-26.html

На 27 април 2018 г. (петък), във връзка с подмяна на спирателен кран на бул. „Цариградско шосе“, жк. „Яворов“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Делян Добрев: Вероятно ще подкрепим Закона за енергетиката

http://nakratko.bg/category/59/158534/


„За да няма спекулации в обществото, най-вероятно ще вземем решение да подкрепим текста в Закона за енергетиката, макар и да е несъвършен”, каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в студиото на „Тази сутрин”.

Горещо от Франция: Тираджията Валентин не знаел, че в камиона му има бежанци

http://www.struma.com/sinya-lampa/goreshto-ot-franciya-tiradjiyata-valentin-ne-znael-che-v-kamiona_133518/

 Българското консулство в Париж работи по случая с обвинения в трафик на мигранти български шофьор Валентин Янчовски. Мъжът е задържан на 20 април във Франция, а в камиона му са открити четирима бежанци. В момента Валентин Янчовски е в ареста във Франция. Близките му са категорични, че той не е трафикант.

Сигналът за случая идва от врачанската транспортна фирма, за която мъжът работи. Янчовски натоварил стока от Лион за Белгия. На 30 километра от границата с Белгия Валентин...

Продължава

Кание Уест нарече Тръмп свой брат, американският президент му благодари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6833949

Кание Уест нарече Тръмп свой брат, американският президент му благодариПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп благодари на рапъра Кание Уест, за подкрепата която той му оказа и за това, че го нарече свой брат. "Вие може да не сте съгласни с Тръмп, но тълпата не може да ме застави да не го обичам, написа музикантът в Туитър. Ние и двамата притежаваме енергията на дракони. Той е мой брат!", предаде БТА.

Заев: Признаваме българския дял от Македония

http://www.struma.com/bulgariya/zaev-priznavame-bulgarskiya-dyal-ot-makedoniya_133517/

Ние го наричаме Пиринския дял, защото Пирин е най-голямата планина, каза македонският премиер

Признаваме българския дял за Македония, заяви македонският премиер Зоран Заев по повод на това има ли притеснения за българската позиция, относно името на страната.

"Ние делът на тази историческа Македония, която е в България, го признаваме като български дял и тук няма никакви дилеми. Ние го наричаме този Пиринския дял, защото Пирин е най-голямата планина, но там живеят граждани на България, някои от които се чувстват македонци и това е тяхно право. И нямаме никакъв такъв...

Продължава

Парламентът избра зам.-председател и трима членове на Комисията за противодействие на корупцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833951

Парламентът избра зам.-председател и трима членове на Комисията за противодействие на корупцията Парламентът избра зам.-председател и трима членове на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/. За зам.-председател бе одобрен Антон Славчев, разследващ полицай, впоследствие служител в ДАНС, магистър по право, предава БТА. Антоанета Цонкова попълни състава. Тя е зам.

Караянчева се извини на БСП

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/26/3169488_karaiancheva_se_izvini_na_bsp/?ref=rss


Парламентарната група на БСП поиска председателят на Народното събрание Цвета Караянчева да се извини заради спекулативни, според левите, твърдения по техен адрес.<br /><br />В началото на днешното заседание депутатът от БСП Драгомир Стойнев каза, че тя в ефир е заявила, че социалистите не внасят законопроекти и в частност проект за решение за промяна в правилника на парламента, свързана със замразяването на заплатите на депутатите.<br /><br />Това е направено още на 19...

Желяз Андреев: Настроени сме позитивно, но се готвим и за най-лошите варианти

http://www.struma.com/bulgariya/jelyaz-andreev-nastroeni-sme-pozitivno-no-se-gotvim-i-za_133516/

След новината, че няма да бъде задържан и екстрадиран в САЩ, българинът заяви, че основният проблем остават обвиненията към него в САЩ

Желяз Андреев, когото САЩ обвиняват за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия, заяви, че се чувства обнадежден от новината, че българските власти няма да го задържат и да го екстрадират. Тя дойде вчера след среща при премиера на американския посланик с главния прокурор и министъра на правосъдието.

Желяз Андреев коментира, че се чувства по-защитен от българската държава, но отбеляза, че тепърва предстоят още важни разговори.

„Благодарни сме за организирането на...

Продължава

НС попълни състава на Антикорупционния орган с един заместник-председател и трима членове

https://www.actualno.com/politics/ns-popylni-systava-na-antikorupcionnija-organ-s-edin-zamestnik-predsedatel-i-trima-chlenove-news_671672.html

Парламентът попълни състава на Антикорупционния орган с един заместник-председател и трима членове. Депутатите избраха Антон Славчев за заместник-председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество и Антоанета Георгиева–Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева за членове на Антикорупционния орган. Биографичната справка на кандидатите е предоставена от агенция "Фокус". Антон Славчев Антон Славчев притежава магистърска степе

Метеоролозите от БАН: Без оперативна работа не може да има никаква научна работа

http://www.struma.com/bulgariya/meteorolozite-ot-ban-bez-operativna-rabota-ne-moje-da-ima_133515/

Парите не стигат за поддръжка на метеорологичната система, за плащане на нощния труд, труд при опасни условия, поддръжка на станции

При разпределянето на парите за института по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН се взима предвид научните публикации и трудове. Заетите с повече оперативна работа в системата губят от това.

Средствата бяха разпределени в зависимост от научните резултати - едно към 16 и като научен институт получихме много по-малко, а имаме специфични разходи, които друг институт няма, посочи директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

Парите не стигат за поддръжка на метеорологичната...

Продължава

В Гърция всичко върви добре. Но само на хартия

https://www.actualno.com/features/v-gyrcija-vsichko-vyrvi-dobre-no-samo-na-hartija-news_671673.html

В официалните статистики за Гърция може и да има положителни данни, само че реалността изглежда по друг начин, смятат трима гръцки бизнесмени. "Принудени сме да се учим да живеем с все по-малко", казва един от тях. "Всичко ще се оправи и ние ще се справим" - от седмици насам гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се изразява оптимистично за състоянието на гръцката икономика. Принципно позицията му не е грешна. Само че погледът към гръцкото ежедневи

Туск: Сърбия сама решава съдбата си, а ЕС ще остане неин партньор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833946

Туск: Сърбия сама решава съдбата си, а ЕС ще остане неин партньорСърбия сама ще решава съдбата си, а Европейският съюз ще остане неин надежден партньор, заяви вчера в Белград председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от в. "Политика". "Не обичам пропагандата и знам, че мразите някой да ви казва какво да правите", каза Туск на пресконференция след среща със сръбския президент Александър Вучич,

Отпускат пари за лечение в барокамера на 90 варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=373176

Хипербарна оксигенация в барокамера за лечение и рехабилитация на 90 нуждаещи ще бъде осигурена със средства от общинската хазна. От помощта ще могат да се възползват болни от множествена склероза, с мозъчен инсулт, деца с церебрална парализа, полиневропатии, състояния след мозъчно-съдови инциденти, деца с аутизъм от община Варна, научи Moreto.

Вижте как американски и британски вестници коментират визитата на Макрон в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833945

Вижте как американски и британски вестници коментират визитата на Макрон в САЩВ разговор с американски журналисти преди да отпътува от Вашингтон, Еманюел Макрон призна, че вероятно се е провалил в опита си да убеди Доналд Тръмп да не напуска иранската ядрена сделка, описвайки политиката на САЩ по отношение на международните споразумения като "безумна", пише британският в. "Гардиън".

Ново сдружение ще защитава добрите шофьори

http://www.cross.bg/vodachite-ivanov-iionko-1573431.html

/КРОСС/ Ново сдружение ще защитава добрите шофьори на пътя. То ще бъде представено днес и се нарича Българското обединение на шофьорите. Неговият заместник-председател Йонко Иванов каза, че не винаги катастрофите у нас са по вина на шофьорите. Пътните инциденти се случват и по други причини, за които са отговорни различни институции. „В Европа се твърди, че 60% от ПТП-тата са причинени по вина на водачите на МПС. Останалите 40% са по други причини, като най-често - лоши пътни участъци, лоша инфраструктура", каза Йонко Иванов. „България е единствената държава, където се твърди, че 95% от ПТП-тата са по вина на водачите на МПС, без да се гледа колко дупки има по пътя, как липсват мантинели, липсва маркировка", обясни той. Според Йонко Иванов целта на сдружението е „да се обединят хората, които управляват автомобили и които искат да се спазват законите, и чрез тях да намалим и травматизма по нашите пътища". Българското обединение на шофьорите ще изкаже и становището си по разделянето на Закона за движение по пътищата на още два законопроекта - Закон за водачите и Закон за пътните превозни средства, каза още Йонко Иванов. Ще се очертаят и действия в посока спиране на тормоза над водачите на МПС по пътната мрежа.    

Делян Добрев: Вероятно ще подкрепим Закона за енергетиката

http://www.struma.com/bulgariya/delyan-dobrev-veroyatno-shte-podkrepim-zakona-za-energetikata_133514/

Спорът около предложението на Обединените патриоти стратегически сделки, като тази между „Инерком” и ЧЕЗ, да бъдат одобрявани от КЕВР, възникна вчера

„За да няма спекулации в обществото, най-вероятно ще вземем решение да подкрепим текста в Закона за енергетиката, макар и да е несъвършен”, каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в студиото на „Тази сутрин”.

Спорът около предложението на Обединените патриоти стратегически сделки, като тази между „Инерком” и ЧЕЗ, да бъдат одобрявани от КЕВР, възникна вчера. По време на дебатите стана ясно, че ГЕРБ ще искат КЕВР само да бъдат уведомявани за подобни...

Продължава

Петролните запаси на САЩ се повишават

http://econ.bg/Новини/Петролните-запаси-на-САЩ-се-повишават_l.a_i.760966_at.1.html

Търговските запаси от петрол в САЩ за миналата седмица са се увеличили с 2170 хил. барела – до 429,737 млн. барела, сочат данните от седмичния доклад...

Печалбата на Неохим се свива наполовина през първото тримесечие

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/pechalbata-na-neohim-se-sviva-napolovina-prez-pyrvoto-trimesechie-260017/

Приходите са надолу само с 3,4%, но големият проблем е силният ръст на разходите за материали, които скачат с една пета

Изобретателят Петер Мадсен получи доживотен затвор за убийството на журналистката Ким Вал

http://www.struma.com/bulgariya/izobretatelyat-peter-madsen-poluchi-dojivoten-zatvor-za-ubiistvoto-na-jurnalistkata_133513/

Той получи присъда от съд в Копенхаген

Датският изобретател Петер Мадсен беше осъден на доживотен затвор без право на помилване за убийството на шведската журналистка Ким Вал на неговата подводница, предаде Би Би Си.

Според прокуратурата Мадсен планирал да убие 30-годишната жена или като я задуши, или като пререже гърлото ѝ.

Разчленени части от нейното тяло бяха намерени в морето на 21 август миналата година, 11 дни след като тя го интервюирала на борда на направения от него плавателен...

Продължава

Сериен убиец се оказа полицай, сеел ужас в САЩ

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/serien-ubiec-se-okaza-policaj-seel-uzhas-v-sasht-6081688

ДеАнджело е заподозрян за 12 убийства, около 50 изнасилвания и 120 обира в Калифорния между 1976 и 1986 г.

4,5 милиарда евро хуманитарна помощ за Сирия бяха договорени на форум в Брюксел

http://www.struma.com/bulgariya/4-5-miliarda-evro-humanitarna-pomosht-za-siriya-byaha-dogovoreni-na_133512/

На донорската конференция участват над 80 държави и организации

4,5 милиарда евро хуманитарна помощ за Сирия бяха договорени на донорската конференция в Брюксел. На форума участват над 80 държави и организации. България бе представена от външния министър Екатерина Захариева.

Европейският съюз ще отпусне 560 милиона евро хуманитарна помощ за над 13 милиона сирийски бежанци, приети в съседни държави. Отделно още 3 милиарда евро ще се насочат като хуманитарна помощ за мигрантите в Турция.

Евросъюзът засега няма да помогне за възстановяването...

Продължава

Европейският научен спътник "Сентинел" беше изведен в орбита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833937

Европейският научен спътник "Сентинел" беше изведен в орбитаЕвропейският спътник за дистанционно сондиране на Земята "Сентинел-38" беше успешно изведен в орбита с помощта на руската ракета-носител "Рокот", предадоха световните агенции. Стартът беше даден от руския космодрум Плесецк. Отделянето на космическия апарат от ускорителния блок "Бриз-КМ" беше показан на живо в сайта на Европейската космическа

Китайски учени: Да се следи дали има изтичане на радиация от Северна Корея

//dariknews.bg/novini/sviat/kitajski-ucheni-da-se-sledi-dali-ima-iztichane-na-radiaciia-ot-severna-koreia-2093343

Изследване на китайски геолози показва, че вероятно е имало частично срутване на планината над основния обект за ядрени опити в Северна Корея, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Шефът на комисията "Антикорупция": Изпълних първото обещание

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shefyt-na-komisiiata-antikorupciia-izpylnih-pyrvoto-obeshtanie-2093351

Председателят на комисията "Антикорупция" Пламен Георгиев смята, че е изпълнил първото си обещание, дадено при встъпването в длъжност. Това коментира той пред журналисти в парламента, след като депутатите попълниха състава на ръководения от него орган.
 

Отлагат погребението на Соня Дюлгерова, вижте защо…

http://regiona.bg/%d0%be%d1%82%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b5%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%be%d0%bd%d1%8f-%d0%b4%d1%8e%d0%bb%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%be/

Погребението на талантливата благоевградска актриса Соня Дюлгерова се отлага за утре.Причината за това е, че нейните племенници живеят в чужбина и ще трябва време, за да се приберат за траурната церемония.
Поклонението ще се състои на 27.04.18г. от 12:00ч. в Църква „Свети Димитър“, квартал Струмско.

Погребението ще бъде от 12:30ч. на Новите гробища в Благоевград.

Материалът Отлагат погребението на Соня Дюлгерова, вижте защо… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Кола блъсна един от създателите на бойното отровно вещество "Новичок"

http://www.struma.com/bulgariya/kola-blusna-edin-ot-suzdatelite-na-boinoto-otrovno-veshtestvo-novichok_133511/

Възрастен шофьор не успял да спре и бутнал пресичащия Владимир Углев

Кола блъсна един от създателите на бойното отровно вещество "Новичок". Възрастен шофьор не успял да спре и бутнал пресичащия Владимир Углев. Инцидентът станал в руския черноморски град Анапа. Углев е в болница с леки наранявания, без опасност за живота.

източник: btvnovinite.bg

Серия 8 отново ще е на върха на моделната гама

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/seriia-8-otnovo-shte-e-na-vyrha-na-modelnata-gama-6081694

Снимките на прототипа са направени в Уелс, където текат последните тестове преди да видим модела в сериен вариант още тази година.

БСП иска извинение от Караянчева заради спекулации

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833938

БСП иска извинение от Караянчева заради спекулацииВ началото на пленарното заседание БСП поиска извинение от председателя на НС Цвета Караянчева заради спекулации, според левицата, от нейна страна, предаде БТА. Драгомир Стойнев обясни, че тя в ефир е заявила, че социалистите не внасят законопроекти и в частност проект за решение за промяна в правилника на парламента,

Защо Макрон напусна Вашингтон с песимизъм

http://clubz.bg/67150-zashto_makron_napusna_vashington_s_pesimizym

В разговор с американски журналисти преди да отпътува от Вашингтон, Еманюел Макрон призна, че вероятно се е провалил в опита си да убеди Доналд Тръмп да не напуска иранската ядрена сделка, описвайки политиката на САЩ по отношение на международните споразумения като "безумна", пише британският в. "Гардиън". Според Макрон американският президент постъпва така по вътрешнополитически причини.

Отбелязвайки, че Тръмп е изтеглил Вашингтон и от Парижкото споразумение за климата - друг ангажимент, поет от неговия предшественик Барак Обама, Макрон подчерта, че подобни чести промени в позициите на САЩ по глобални въпроси "може и да работят в краткосрочен план, но в средно и дългосрочен план това е доста безумно".

Френският президент направи тези признания след като в пламенна реч в Конгреса на САЩ се застъпи за много от нещата, които неговият американски колега през по-голямата част от мандата си се стараеше да разруши. В речта си фенският президент отрече много от аспектите на политическите възгледи на Тръмп, посочва "Индипендънт". 

В речта си в Конгреса Макрон отхвърли политиката на Тръмп по отношение на споразумението за климата и иранската ядрена програма, отбелязва и "Дейли телеграф". Вестникът определя изказването му като остро отхвърляне на външната политика на Тръмп, провеждана под лозунга "Америка на първо място". С призива си Америка да остане ангажирана със света Макрон отхвърли изолационизма на американския президент, допълва "Телеграф".

"Ню Йорк таймс" определя речта като силно критична и също я описва като недвусмислено отхвърляне на политиката "Америка на първо място". 

При това Макрон го направи само ден след като двамата с Тръмп се засипваха взаимно с похвали, отбелязва американският вестник.

Според "Вашингтон пост" френският президент е очаровал с пламенната си реч и двете партии в американския Конгрес. Вестникът посочва, че голяма част от казаното от Макрон, макар и да е било формулирано така, че да предизвика вълнение и да е бъде с глобална насоченост, представлява директно предизвикателство към администрацията на Тръмп, както и към самия американски президент, с когото Макрон твърди, че има специални отношения.

Изданието отбелязва, че в медийното отразяване на визитата, както и в коментарите на опозицията и дори в собствената партия на Макрон във Франция, където Тръмп е изключително непопулярен, са били отправени критики към демонстрираните близки отношения между двамата лидери.

Според "Файненшъл таймс" френският президент се е опитал да затвърди отношенията чрез внимателно режисирана визита, виждайки в Тръмп дългосрочна инвестиция.

По време на посещението на Макрон във Вашингтон двамата президенти се надпреварваха кой ще очарова повече другия, пише "Уолстрийт джърнъл", като изтъква, че френският президент е разчитал на добрите отношения между двамата, за да спечели отстъпки, с надеждата да убеди Тръмп да остане в иранското споразумение, преди същото да се опита да направи утре и германският канцлер Ангела Меркел. 

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" смята, че очакванията да бъдат постигнати бързи решения при посещението й в Белия дом са големи, докато в същото време Макрон напуска Вашингтон песимистично настроен.

След дълго боледуване почина актрисата Соня Дюлгерова

https://frognews.bg/kultura/cherno-bqlo/sled-dalgo-boleduvane-pochina-aktrisata-sonia-diulgerova.html

Соня Атанасова Дюлгерова е родена на 3 април 1956 година в град Гоце Делчев. През 1978г. завършва „Актьорско майсторство” във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, в класа на проф. Николай Люцканов.

Европарламентът: България и Румъния са готови за незабавно влизане в Шенген

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833935

Европарламентът: България и Румъния са готови за незабавно влизане в ШенгенКомисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) одобри вчера доклад, с който денонсира "някои недостатъци" във функционирането на Шенгенското пространство, какъвто е временният контрол по границите, въведен в резултат на миграционната вълна. В същия текст се споменава,

Макрон пред Конгреса: Иран не трябва никога да притежава ядрено оръжие

http://www.struma.com/bulgariya/makron-pred-kongresa-iran-ne-tryabva-nikoga-da-pritejava-yadreno_133510/

Той настоява за нов подход, при който САЩ и Европа да се споразумеят да блокират каквато и да е иранска ядрена дейност до 2025 г.

Иран никога не трябва да притежава ядрено оръжие. Това заяви в речта си пред членовете на двете камари на американския Конгрес френският президент Еманюел Макрон.

Той предложи да се сключи по-амбициозно споразумение по иранската ядрена програма в сравнение с настоящия договор, критикуван от Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

"По отношение на Иран нашата цел е ясна. Иран не трябва да притежава никога ядрено оръжие. Не сега. Не след пет години. Не след 10 години....

Продължава

Лидерите на Северна и Южна Корея ще се срещнат на военната линия между страните

http://www.moreto.net/novini.php?n=373186

Лидерите на Южна и Северна Корея ще се срещнат на военната демаркационна линия между двете страни в петък в 00.30 ч. по Гринуич, предава БНТ. Това е съобщил началникът на канцеларията на южнокорейския президент. Южнокорейска почетна рота ще участва в церемония по посрещането на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, а малко след това ще започнат и официалните разговори.

Туск обеща повече сътрудничество със Западните Балкани

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/26/3169484_tusk_obeshta_poveche_sutrudnichestvo_sus_zapadnite/?ref=rss


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова Сърбия да продължи да следва пътя на европейското членство, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. Туск е на посещение в Белград като част от обиколка на Западните Балкани.<br /><br />Той заяви, че ЕС "е и иска да остане най-надеждният партньор на Сърбия и на Западните Балкани". Обиколката на Туск в региона е в подготовка на срещата на върха на 17 май в София между ЕС и регионалните лидери.<br...

След близо 30 години: ДНК експертиза разплете случая с намерения скелет в хотел „Смолян”

http://nakratko.bg/category/60/158533/


ДНК-експертиза разкри загадката за скелета, открит миналото лято в хотел „Смолян”. Костите са на млада жена от село Борово, изчезнала преди почти три десетилетия. Разследването е установило, че се касае за насилствена смърт.

Младеж заплашва ченгета, притекли му се на помощ, щял да ги изяде

http://www.struma.com/sinya-lampa/mladej-zaplashva-chengeta-pritekli-mu-se-na-pomosht-shtyal-da_133509/

Младеж от Врачанско заплашвал брутално униформени, притекли му се на помощ, научи BulNews.bg.

За действията си П.Н. бе изправен на подсъдимата скамейка в районния съд в Бяла Слатина, където магистратите го наказаха с глоба в размер на 150 лева.

От документите по делото става ясно, че преди дни, на 20 април малко след 15 часа, момчето е аварирало с „Алфа“-та си до каменния мост в Бяла Слатина. На мястото скоро след това пристигнали униформени, към които младежът...

Продължава

Концесионерът на "Делфин" за оградата: Това е декорация

https://www.actualno.com/burgas/koncesioneryt-na-delfin-za-ogradata-tova-e-dekoracija-news_671661.html

Това не е ограда, това е една декорация – няма икономическа логика да ограничавам достъпа на хората до плаж "Делфин". Това заяви концесионерът на плажа Йордан Тодоров пред Нова телевизия. Тодоров обясни, че идващите на плажа били свикнали да си прекарват времето без дрехи и затова заплашвали. Попитан изрично какво е предназначението на издигната вече дървена сграда на плажа, концесионерът отвърна, че тя е за "частно-задължителните дейности" на плажа т.е. това било

САЩ са изгонили руски шпиони, взели на мушка предатели

https://petel.bg/SASHH-sa-izgonili-ruski-shpioni--vzeli-na-mushka-predateli__261782

Агенти на руското разузнаване, които са имали задачи да убият свои съграждани в САЩ, е имало сред изгонените дипломати на Москва, предаде ...

Мъж укривал 3 години смъртта на майка си, за да взима пенсията й

https://petel.bg/Mazh-ukrival-3-godini-smartta-na-mayka-si--za-da-vzima-pensiyata-y__261784

Снимка Булфото 51-годишен мъж е укривал факта, че майка му е починала цели 3 години, живеейки с разлагащите се тленни останки на жената в к...

Наско Сираков на 56: Синята легенда

https://petel.bg/Nasko-Sirakov-na-56--Sinyata-legenda__261785

Снимка Булфото На 26 април своя рожден ден празнува легендарният футболист на Левски и националния отбор на България по футбол Наско Сир...

От последните минути: Откриха откраднатата линейка, вижте къде

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Otkriha-otkradnatata-lineyka--vizhte-kade__261786

Снимка "Марица" Линейката на "Евромед"-Пловдив, открадната снощи, е била открита пред пред софийска болница. Това съобщи лично за "Марица" ...

Драма без край: Британски съд потвърди жестоката присъда за 2-годишния Алфи и не го пусна за лечение в Италия

https://petel.bg/Drama-bez-kray--Britanski-sad-potvardi-zhestokata-prisada-za-2-godishniya-Alfi-i-ne-go-pusna-za-lechenie-v-Italiya__261787

Британският Апелативен съд отхвърли искането на родителите на тежко болното дете Алфи Еванс,  да им бъде позволено да го откарат от Ливър...

Мишел Барние сподели в Туитър сърдечна снимка с Бойко Борисов

https://petel.bg/Mishel-Barnie-spodeli-v-Tuitar-sardechna-snimka-s-Boyko-Borisov__261788

Главният преговарящ от името на ЕС за Брекзит Мишел Барние публикува в Туитър снимка от срещата си с българския премиер Бойко Борисов.   ...

От последните минути: Парламентът прие ключов закон за КЕВР и енергетиката

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Parlamentat-prie-klyuchov-zakon-za-KEVR-i-energetikata__261789

Снимка: Булфото КЕВР ще разрешава продажбата на над 20% от собствеността на енергийните дружества. Такива правомощия даде парламентът на...

Горанов: Няма да има ценови шок, ако влезем в еврозоната

https://petel.bg/Goranov--Nyama-da-ima-tsenovi-shok--ako-vlezem-v-evrozonata--__261790

Искам да благодаря на организаторите на тази дискусия. Тя е озаглавена "Икономическа логика срещу митовете". В моето изказване искам да за...

Стана ясно кой сяда на стола на Иванчева

https://petel.bg/Stana-yasno-koy-syada-na-stola-na-Ivancheva__261791

Снимка: Булфото Днес стана ясно кой сяда на стола на Иванчева като кмет на община „Младост“. Общинските съветници посочиха Владимир К...

Змия пропълзя под капака на кола

https://petel.bg/Zmiya-propalzya-pod-kapaka-na-kola__261792

Снимка: Vbox7 Истински кошмар е преживял неизвестен монтанчанин вчера, научи BulNews.bg от пресцентъра на областната дирекция на МВР. Екип на с...

Черно море без половин отбор за мача с Витоша

https://petel.bg/CHerno-more-bez-polovin-otbor-za-macha-s-Vitosha__261793

Треньорът на Черно море Илиан Илиев определи групата за мача с Витоша. От нея отпаднаха Дани Кики, Атанас Зехиров и Мехди Фенуш, които са н...

Сблъсък на два тира и товарен бус затвори пътя София – Варна (Видео)

https://petel.bg/Sblasak-na-dva-tira-i-tovaren-bus-zatvori-patya-Sofiya-----Varna--Video-__261794

Катастрофа затвори пътя София - Варна край Ловеч в четвъртък. Удариха се два тира и тежкотоварен бус, съобщи Нова тв. При инцидента са п...

Избраха насила заместник на Иванчева

http://clubz.bg/67149-izbraha_nasila_zamestnik_na_ivancheva

Столичният общински съвет (СОС) избра един от заместниците на Десислава Иванчева за и.д. кмет на район "Младост" въпреки волята му. Владимир Клисуров обяви ден по-рано, че си прави самоотвод и предложи вместо него за временно управляващ кметството да бъде назначен третият заместник на Иванчева - арх. Румен Русев. Въпреки това днес СОС разгледа като извънредна точка на заседанието си въпроса и единодушно, без дебати, посочи Клисуров за и.д. Решението е било взето още вчера на председателски съвет.

Причините Иванчева, обвинена във вземане на подкуп в особено големи размери, да посочи именно Клисуров са две. Първата е, че един от тримата й заместници - Биляна Петрова бе арестувана заедно с нея при показната акция в центъра на София на 17 април и също е обвинена в престъплението. А Румен Русев бе посочен от самата Иванчева като стоящ в дъното на предполагаемата атака срещу нея.

Днес и Клисуров, и Русев присъстваха на заседанието на СОС. Самият Клисуров посочи, че не се чувства компетентен да се занимава с градоустройствени въпроси (ресорът в общината му е социален, свързан най-вече със спортните дейности, б.р.), но и че няма друг избор, освен да се примири и да изпълни волята на Иванчева и на местния парламент. Двамата с Русев обявиха, че както и досега, ще работят в екип. Русев пък допълни, че при Иванчева имало 200-300 забавени предписки по дребни случаи като изграждането на огради, на къщи или изкопни ями, които той предлагал да поеме, но тя отказвала. Сега тези преписки ще бъдат приоритетно задвижени, дадоха заявка заместниците на районната кметица.

Покрай избора на и.д. кмет обаче се завихри правен спор - легитимен ли е отпускът, който Иванчева си е пуснала, и в този смисъл може ли тя да посочва заместник по време на нелегитимен отпуск. Днес се оказа, че казус няма, защото Иванчева не е издала заповед за назначаване на Клисуров като изпълняващ длъжността, а само е посочила името му. Според СОС дори и да е имало заповед, то тя е можела да бъде издадена по време на отпуск. Така, за да спазят волята на легитимно избрания кмет (районните кметове се избират директно, не се назначават от голяма община, както бе доскоро), СОС назначи Клисуров за и.д. кмет въпреки собствената му воля.

Това не е прецедент - СОС да назначава временно изпълняващи длъжността. Прецедент е обаче, че го прави на практика насила.

На въпрос от общински съветници от левицата към кмета Йорданка Фандъкова защо е дала "извънредни пълномощия" на Иванчева да спира и контролира строежи от категория от 4 до 6, в които влизат и жилищни сгради, Фандъкова обясни, че това е честа практика. 

"Когато някой районен кмет поиска да му предоставя подобни правомощия, нямам никакви основания да му откажа. Последно такива правомощия предоставих и на кмета на район "Витоша". Категорично не отговаря на истината, че кметът на "Младост" е имала извънредни правомощия", заяви градоначалникът на Столичната община.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване