Турция поиска да приеме европейското по футбол през 2024 г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/26/3170072_turciia_poiska_da_prieme_evropeiskoto_po_futbol_prez/?ref=rss


Турция официално внесе кандидатурата си за домакинство на европейското първенство по футбол през 2024 г. Единственият друг участник в надпреварата е Германия, като победителят ще бъде обявен на 27 септември тази година.<br /><br />Турция никога не е била домакин на голямо първенство във футбола. Страната се кандидатира съвместно с Гърция за Евро 2008, а след това имаше още два неуспешни самостоятелни опита за първенствата през 2012 и 2016 г.<br /><br />"Сега е...

Проектът Gaia публикува нова, 3D карта с 1,7 милиарда звезди от Млечния път (видео)

http://nakratko.bg/category/29/158579/


Мисията Gaia публикува втората, разширена картотека от данни, която е значително подобрение на и без това впечатляващите данни, публикувани през 2016 година.

ЦСКА: Властите да се сезират за инцидента с Каранга

https://www.24chasa.bg/sport/article/6835247

ЦСКА: Властите да се сезират за инцидента с КарангаЦСКА настоява властите в България да се сезират за инцидента с Фернандо Каранга по време на дербито с "Левски" вчера. В обръщение, публикувано на клубния сайт се казва дословно: Армейци, през годините ЦСКА се е опитвал винаги да решава мачовете си по спортно-технически начин. Ние сме налагали волята си с футболни средства,

Пътят Поморие – Ахелой ще е временно затворен

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PBsVZL4U1-4/

 От 27.04.2018 г. до 18.06.2018 г. ще бъде затворен за движение на МПС участъкът между пътно кръстовище „Каблешково-Ахелой” и пътно кръстовище „Каменар-Поморие”.

Обходните маршрути, по които ще бъде насочено движението на МПС са:

Посока Бургас-Варна и обратно: Пътен възел Бургас „Север” – Каблешково – Ахелой и обратно.

Посока Ахелой-Поморие и обратно: Пътно кръстовище след Ахелой – Каблешково – Каменар – Поморие и обратно.

От Агенция „Пътна инфраструктура” ще уведомят допълнително при промяна на посочените дати.

Здравната каса проверява смъртта на пациентка в столична болница (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835211

Здравната каса проверява смъртта на пациентка в столична болница (Обзор)Сърдечни клапи на склад няма. Но жената на 83 г. е починала от болестта си, а не защото някой ѝ е искал пари Жена почина в столична болница, защото не успяла да доплати за лечението си. Тази новина обиколи за минути в четвъртък различни медии и стана обект на бурни коментари в социалните медии. Общественият дебат продължи и вчера.

“Говорещите“ спирки в София не говорят

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/govoreshtite-spirki-v-sofiya-ne-govoryat

Няма проблем, заявяват от Столична община и упрекват софтуера за ситуацията

Това ли е най-атрактивната участничка в "Стани богат"?! Седна на стола и обяви, че се...

https://petel.bg/Tova-li-e-nay-atraktivnata-uchastnichka-v-Stani-bogat---Sedna-na-stola-i-obyavi--che-se----__261884

Дръзка млада дама седна срещу Михаил Билалов. 19-годишна студентка застана на горещия стол в "Стани богат". Присъствието й бе крайно нех...

Ром жестоко преби, ограби и блудства със 77-годишна жена

https://petel.bg/Rom-zhestoko-prebi--ograbi-i-bludstva-sas-77-godishna-zhena__261885

35-годишен дървосекач от село Градец е нападнал в нощта срещу вторник самотна баба в Златарица, пребил я, съблякъл я гола, задигнал 90 лв. и б...

Кралев показа на ученици от Вълчи дол световната купа по волейбол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835230

Кралев показа на ученици от Вълчи дол световната купа по волейбол Децата се срещнаха със звездата от националния отбор Теодор Салпаров и разгледаха Националния стадион Ученици от община Вълчи дол се докоснаха до световната купа по волейбол, която ще бъде връчена на шампиона в първенството на планетата за мъже, организирано съвместно от България и Италия (10-30 септември),

Григор Димитров се промъкна напред в Барселона след драматична победа над 88-ия в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=373252

Григор Димитров се класира за четвъртфиналите в турнира на червени кортове в Барселона след драматичен успех над Малек Джазири 7:5, 3:6, 7:6 (8). Българският тенисист се нуждаеше от близо три часа на корта, за да се справи с 88-ия в света.

Най-малко 10 в неизвестност след потоп в пустиня в Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835221

Най-малко 10 в неизвестност след потоп в пустиня в ИзраелНай-малко 10 младежи са в неизвестност, след като бяха отнесени от придошлите води на река Зафит в пустинята Негев в Южен Израел. 7 души са в критично състояние, заявиха полицията и службата за спешна помощ, цитирани от Ройтерс. Според ДПА има осем загинали, предаде БТА. Полицията каза, че група от 25 туристи,

Подкупът за Иванчева в банкноти по 100 и 500 евро, СРС записало как обвиняемите обсъждат валутата

https://offnews.bg//temida/podkupat-za-ivancheva-v-banknoti-po-100-i-500-evro-srs-zapisalo-kak-o-679497.html

Искам незабавно да бъда освободена, не съм искала и не съм взимала подкуп, няма опасност да се укрием, известни сме, няма да избягаме и да се откажем, ние сме борци.

Това заяви кметицата на Младост Десислава Иванчева в съдебната зала на Апелативния специализиран наказателен съд, който я остави окончателно за постоянно в ареста. С най-тежката мярка за неотклонение остават и обвинените за помагачи на Иванчева - заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на софийския район Петко Дюлгеров, сочен за посредник при даването и взимането на подкупа. 

Съдебният състав с председател Даниела Росинова, която е и шеф на АСнС и членове Веселина Вълева и Магдалена Лазарова приеха, че има обосновано предположение тримата да са извършили престъплението и опасност да извършат друго. 

От доказателствата по делото - 8 тома от които СРС и 3 тома явни доказателства, стана ясно, че Иванчева е поискала неофцално от свой подчинен да изчисли площта на сградите, които Александър Ваклин - бизнесменът, подал сигнала срещу Иванчева и осигурил 70 000 евро за подкупа, иска да строи в Младост. Според обвинението кметицата е поискала в крайна сметка по 20 евро на квадрат. 

Банкнотите са били по 100 и по 500 евро, научи OFFNews от защитници на обвиняемите. 

Преписката на Ваклин е преседяла месеци в кабинета на Иванчева, от разпита на нейни подчинени станало ясно още, че тя е изискана специално от кметицата и прибрана в кабинета й. 

Със СРС са документирани срещи между тримата обвиняеми, на кото те са обсъждали как да се действа с Ваклин, какъв да е размерът на сумата, която да даде, за да му се реши проблема, какъв да е вида на валутата, по какъв начин да им бъде предадена, каза в съдебната зала прокурор Илиян Рангелов. Поставили сме го на колене, няма да пусна преписката, докато не плати, заявила Иванчева. 

На практика тя се е опитала да изпълни това свое обещание, като в деня на ареста си и след получаването на подкупа е звъннала на секретарката си Маргарита Стоянова да пусне обявлението на Ваклин. това е разказала самата Стоянова на разследващите, стана ясно от думите на Рангелов. 

След заседанието той потвърди информация, че първоначално е имало задържан и четвърти човек, на когото обаче не са повдигнати обвинения и е бил освободен. Мъжът е близък на Иванчева, но не присъства на заседанието днес. 

В съдебната зала беше нейната майка, както и съпругът на Биляна Петрова. Защитниците й поискаха тя да бъде освободена, за да се грижи за 17-годишната си дъщеря, която не иска да излиза от дома си и да ходи на училище. 

Честит рожден ден, Мелания! Какво ѝ е подготвил Тръмп?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/chestit-rozhden-den-melaniia-kakvo-e-podgotvil-trymp-2093500

Днес е рожденият ден на първата дама на САЩ Мелания Тръмп, а президентът Доналд Тръмп смята, че може да си има известни неприятности, предаде Асошиейтед прес.
 
Попитан какво е взел на съпругата си за нейния 48-ми рожден ден, президентът призна, че "може би не й е взел кой знае какво"

Френският посланик в ЕС напусна заседание, протестира срещу експанзията на английския език

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835213

Френският посланик в ЕС напусна заседание, протестира срещу експанзията на английския езикФренският посланик в Европейския съюз напусна в сряда заседание с колегите си в знак на недоволство, че бъдещите дебати по бюджетите няма да има превод на френски език, предаде Ройтерс и определи случилото се като нова проява на стремежа на Париж английският да престане да доминира в Брюксел след Брекзита, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Актьорът Харисън Форд ще озвучава анимационен персонаж

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6835209

Актьорът Харисън Форд ще озвучава анимационен персонажХоливудският актьор Харисън Форд, прочул се с ролите на контрабандиста Хан Соло в "Междузвездни войни" и на Индиана Джоунс във филмовата поредица за приключенията на екранния археолог, ще се изяви в необичайно амплоа - като озвучител на анимационен персонаж, съобщи Контактмюзик. Според сайта Дедлайн 75-годишният Форд е сред новото попълнение

В Гърция всичко върви добре. Но само на хартия.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/26/3169607_v_gurciia_vsichko_vurvi_dobre_no_samo_na_hartiia/?ref=rss


В официалните статистики за Гърция може и да има положителни данни, само че реалността изглежда по друг начин, смятат трима гръцки бизнесмени. "Принудени сме да се учим да живеем с все по-малко", казва един от тях, цитиран от "Дойче веле".<br /><br />"Всичко ще се оправи и ние ще се справим" - от седмици насам гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се изразява оптимистично за състоянието на гръцката икономика. Принципно позицията му не е грешна....

АПИ стартира обществена поръчка за изработването на технически проекти при ремонта на 4 пътни участъка

http://www.cross.bg/byrgas-stoiinost-obosobena-1573464.html

/КРОСС/ Агенция „Пътна инфраструкттура" стартира обществена поръчка за изработването на технически проекти за основния ремонт на 4 пътни участъка, които са в областите Бургас, Варна, Стара Загора и Хасково. Въз основа на проектите, които трябва да се направят, след това ще бъдат рехабилитирани близо 12 км от път III-807 Върбица - Скобелево, 58 км от път II-99 Бургас - Царево, 33 км от път І-9 Обзор - Слънчев Бряг, 66 км от път ІIІ - 906 „I-9-/Ст. Оряхово-Обзор-/ - Гюльовца - Каблешково - I-9. Бъдещите изпълнители ще трябва да извършат геодезически измервания, конструктивни обследвания, инженерно-геоложки проучвания, да изработят технически проекти и т. н.Обществената поръчка е в 4 обособени позиции: Обособена позиция №1: „Път III-807 Върбица - Скобелево от км 0+000 до км 11+800". Участъкът е на територията на областите Хасково и Стара Загора. Индикативната стойност на проекта е 68 833 лв. без ДДС; Обособена позиция №2: „Път II-99 Бургас - Царево от км 0+000 до км 58+000". Отсечката е в област Бургас. Индикативната стойност е 255 828 лв. без ДДС; Обособена позиция №3: „Път І-9 Обзор - Слънчев Бряг от км 165+900 до км 199+100". Участъкът е на територията на областите Бургас и Варна. Индикативната стойност на проекта е 193 667лв. без ДДС; Обособена позиция №4: „Път ІIІ - 906 „I-9-/Ст. Оряхово-Обзор-/ - Гюльовца - Каблешково - I-9" от км 0+000 до км 65+674"

Държавата ще плати разходите на Желяз Андреев, ако бъде съден в САЩ

http://www.mediapool.bg/darzhavata-shte-plati-razhodite-na-zhelyaz-andreev-ako-bade-saden-v-sasht-news278431.html

Премиерът Бойко Борисов обяви в четвъртък, че държавата ще плати разходите на Желяз Андреев и останалите четирима българи, ако съдът разреши тяхната екстрадиция в САЩ. Декларацията бе направена по време на срещата му с петимата, обвиняеми във щата Флорида за нарушаване на американското ембарго върху Сирия. На срещата присъстваха още главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на правосъдието Цецка Цачева. По време на разговорите Борисов, Цачева и Цацаров са подчертали, че България не поставя под съмнение Договора за екстрадиция със САЩ, но правата на българските граждани ще бъдат защитавани. Цацаров отново обясни, че няма правни основания за допускане на екстрадицията на българите, защото престъпленията, в които те са обвиняеми в САЩ, не са престъпления по българския закон. Това е ключово основание за допускане на екстрадицията. Борисов допълни, че текат консултации между българските институции и американските власти по казуса. Той каза, че на срещата си с американския посланик Ерик Рубин в сряда е подчертал, че държавата ще се ангажира с правата на българските граждани. Борисов увери българите, че посланикът и партньорите, които участват в консултациите, проявяват разбиране и се отнасят конструктивно към решаването на проблема. Проблемите за петимата българи със САЩ са от времето, когато са работили в българския офис на американската компания AW Tronics. Тя е осъществявала продажби на авиационни части на авиокомпании, сред които и на сирийската "Сириан еър". За няколко години поддръжката на клиента е осъществявана от тях. Защитата на Андреев твърди, че той не е подозирал, че тези сделки са в нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия. Българинът е бил назначен на трудов договор по българското трудово законодателство в компания, регистрирана в България. Централният офис на фирмата е в САЩ. Той никога не е уведомяван, че работи по чуждо законодателство. Не е минавал и инструктаж за стоките с възможна двойна употреба. Желяз Андреев не е подбирал сам и клиентите, които е обслужвал от позицията си на "Продавач интернет търговия", което е най-ниското ниво в йерархията на отдел "Продажби" на компанията. Въпреки това американските власти издирват Желяз Андреев за седем сделки със сирийската авиокомпания, сключени от неговия работодател през 2013 г. и 2014 г.

Принц Уилям ще бъде кум на сватбата на Хари и Меган Маркъл

https://offnews.bg//lajfstajl/printc-uiliam-shte-bade-kum-na-svatbata-na-hari-i-megan-markal-679498.html

Британският принц Уилям ще бъде кум на сватбата на брат си принц Хари и американката Меган Маркъл, съобщи дворецът "Кенсингтън".

От съобщението става ясно, че Хари е поканил Уилям за кум, а той е "поласкан от молбата и няма търпение да подкрепи брат си".

Все още не се знае коя ще е кумата на сватбата.

Принц Хари беше кум на сватбата на брат си с Кейт Мидълтън през 2011 г. Кума пък беше сестрата на Кейт Пипа. 

Преди дни Кейт Мидълтън роди третото дете на двойката - момченце, чието име все още не е обявено. 

Принц Хари и Меган Маркъл ще се оженят на 19 май в замъка Уиндзор след близо двегодишна връзка.

На сватбата са поканени 2640 души. 

Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835203

Тръмп ще посети Великобритания на 13 юлиПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс, предаде Ройтерс. През януари планирана визита на Тръмп в Лондон бе отменена, припомня агенцията. Новината за предстоящото посещение бе потвърдена от британския посланик в САЩ Ким Дарък и от Даунинг стрийт, предаде Франс прес.

Танцов клуб “Емоция” от гр. Каблешково- един от фаворитите на Международен фолклорен фестивал

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LYKnHZAjj-M/

Международният Фолклорен Фестивал в гр. Охрид, Македония се проведе от 19 до 23 април 2018 г. По време на фестивала се представиха културните традиции на различни държави и се предостави възможност на членовете на групите да се събират заедно, да изградят приятелства и да представят културата си чрез танц и музика. От община Поморие също имаше участия на този фестивал. Един от  фаворитите на фолклорния фестивал бе  Танцов клуб “Емоция” при НЧ “Ат. Манчев” гр. Каблешково .

31281721_1768765893145158_5843946160380706816_n

31317679_1768766376478443_8160876455870332928_n

31392815_1768762079812206_8842051070650744832_n

31337808_1768766133145134_3613952617211756544_n

Близките на Avicii намекнаха, че се е самоубил

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/26/3170071_blizkite_na_avicii_nameknaha_che_se_e_samoubil/?ref=rss


Семейството на DJ Avicii - един от най-популярните и влиятелни диджеи от последните години, намекнаха, че той се е самоубил. В първия коментар след като 28-годишният швед бе открит мъртъв в Оман, близките споделиха, че той буквално се е борел с живота си и "не можеше повече да продължи".<br /><br />Досега няма официално обяснение за смъртта миналия петък на Тим Берглинг, както и истинското му име.<br /><br />"Той наистина се бореше с мисли за Смисъла,...

Районен съд – Варна осъди британец за лъжесвидетелстване

http://www.moreto.net/novini.php?n=373245

Районен съд – Варна осъди постоянно пребиваващ у нас британски гражданин за лъжесвидетелстване. Това съобщиха от пресцентъра на съда за Moreto.net. Условно наказание наложи съдът на подсъдимия по делото 69-годишен чужденец, постоянно пребиваващ на територията на страната.

Путин към и.д. премиера на Армения: Уредете кризата със законни средства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835183

Путин към и.д. премиера на Армения: Уредете кризата със законни средстваРуският президент Владимир Путин каза днес на и.д. министър-председател на Армения Карен Карапетян, че арменската политическа криза трябва да бъде уредена само със законни средства, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на Кремъл. Путин и Карапетян проведоха телефонен разговор, в който подчертаха важността от избирането на премиер на Армения

МОСВ обеща пълна защита на редките птици в Рила след осъждане от Брюксел

http://www.mediapool.bg/mosv-obeshta-palna-zashtita-na-redkite-ptitsi-v-rila-sled-osazhdane-ot-bryuksel-news278430.html

Съдът на Европейския съюз осъди в четвъртък България заради това, че не е осигурила пълна защита на птиците в Рила. В резултат на това екоминистерството обеща да предприеме мерки и да обяви като специална защитена зона цялото орнитологично важно място, обхващащо Рила планина. Съдебното решение, според което България не е класифицирала най-подходящите по брой и площ територии за опазването на видове птици в Рила, не налага финансови санкции за страната. Наказателната процедура, по която е постановено решението на Съда на ЕС, стартира през юни 2008 г., като от Министерството на околната среда и водите обясниха, че през тези десет години е била разменена огромна по обем кореспонденция с Брюксел. Междувременно ведомството е разширило списъка на защитените зони за опазване на дивите птици бе разширен с нова зона "Рилски манастир“. Така вече били класифицирани 72% от общата площ на орнитологично важното местообитание "Рила“ и била осигурена максимална защита на видовете птици. Според Съда на Европа този процент обаче трябва да е сто и защитата да обхване и буферната зона на Рила. Обявяването на новата зона "Рила буфер" за защитена обаче продължава да се бави. От Глобалния фонд за дивата природа WWF коментираха, че "тази осъдителна за България присъда би могла да бъде избегната, ако Директивата за птиците бе приложена стриктно и изцяло". Организацията посочва, че "единствената реална причина за отлагането на това обявяване (на зона "Рила буфер) са предложенията за застрояване на серия от заменки на гори в северна Рила на териториите на общините Сапарева баня и Самоков.   "Днес всички, които са отговорни за необявяването на „Рила буфер“ за защитена зона, трябва да поемат отговорност за осъждането на България, а правителството да предприеме спешни мерки за включването на тази територия в Натура 2000", пише в позиция на коалицията „За да остане природа в България“.   Планината Рила е важен регион на обитаване на птици и една от най-значимите територии в Европейския съюз за опазването на около 130 вида гнездящи птици. От европейско природозащитно значение са 41 вида, като един от тях е застрашен в световен мащаб.  Включените досега в Натура 2000 Национален парк Рила и Природен парк Рилски манастир не са достатъчни, за да обхванат в достатъчна степен популациите на застрашените видове птици. Незащитените територии, наречени "Рила буфер“, обхващат стари, естествени гори, които са единственото обиталище на видове като белогърбия и трипръстия кълвач, пернатоногата и врабчовата кукумявка, глухара и др. По данни от лесоустройствените проекти над 56% от горите в предложената територия са на възраст над 100 години, посочват природозащитниците.

Вижте кои дни ще почиваме през май заради празниците

https://frognews.bg/novini/vijte-koi-dni-shte-pochivame-prez-mai-zaradi-praznitsite.html

През май месец предстоят няколко почивни дни. Неработен е 1 май - Ден на труда, който се пада във вторник.

Извънредно важна новина от Белия дом

https://petel.bg/Izvanredno-vazhna-novina-ot-Beliya-dom-__261878

Илюстрация Уикипедия Досегашният директор на ЦРУ Майк Помпейо бе утвърден от Сената на американския Конгрес за държавен секретар на СА...

Гришо: Най-много ценя тези победи

https://petel.bg/Grisho--Nay-mnogo-tsenya-tezi-pobedi__261879

Григор Димитров изрази задоволство след постигнатата трудна победа над световния №88 Малек Джазири от Тунис със 7:5, 3:6, 7:6 (8) и класирането ...

Макрон: Трябва да изсушим корените на тероризма

https://petel.bg/Makron--Tryabva-da-izsushim-korenite-na-terorizma__261882

Френският президент Еманюел Макрон призова днес в Париж в края на двудневната конференция за борба срещу финансирането на тероризма, за ...

Любими имена празнуват на 27 април

https://petel.bg/Lyubimi-imena-praznuvat-na-27-april-__261883

Имен ден празнуват Симеон, Симона, Симон, Симеонка, Мони, Монка, Мончо, Моника.    На 27 април празник честват именници с красиви имена. ...

Фестивалът за улични изкуства 6Fest открива и закрива карнавалната програма на Габрово

https://offnews.bg//kultura/festivalat-za-ulichni-izkustva-6fest-otkriva-i-zakriva-karnavalnata-pr-679496.html

Събития от второто издание на Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest ще открият и закрият тридневната карнавална програма на Габрово тази година.

Традиционният Карнавал на Габрово е на 19 май и ще се проведе под мотото „Габрово – мой малък Брюксел“. Карнавалните събития обаче са цели три дни – на 18, 19 и 20 май.

Откриващото събитие е марионетното шоу „Кабаре на конци“ на Георги Гъделев и Театрална компания „Соулмейд“. Уличният артист кани габровци и гостите на града на 18 май, петък, от 18:00 ч. в популярната Градинка с мечето.

Закриващото събитие от програмата на 6Fest, включено в голямата карнавална програма на Габрово, е и най-мащабното за фестивала за улични изкуства тази година. Светлинен карнавален парад на Театър на огъня и сенките “Fireter” ще премине на 20 май от 21:00 ч. на централния площад „Възраждане“ в Габрово.

Голяма светеща инсталация ще бъде задвижена от артисти със светещи карнавални костюми на кокили. Парадът ще завърши с огнено шоу и фойерверки.

ПЪЛНАТА КАРНАВАЛНА ПРОГРАМА НА ГАБРОВО

18 май, петък

18.00 ч. „Кабаре на конци“ – „Соулмейд“ и Георги Гъделев (част от Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest)
Градинката с мечето

19.00 ч. Да танцуваме с Памбос! - открит урок по салса с Памбос Агапиу и шоу програма на Los Pambos
Открита сцена пл. „Възраждане“

21.00 ч. Концерт на група Del Padre
Открита сцена пл. „Възраждане“

19 май, събота

10.00 ч. Национален детски фестивал „Смехоранчета”
зала „Възраждане”

10.00 ч. Откриване на Детско биенале 2018 "В света на карнавала"
Музей „Дом на хумора и сатирата“

11.00 ч. Каскада от летящ балон – Дани Белев, „Куик Хендс Проджект“ (част от Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest)
Стадион „Априлов“

11.00 – 14.00 ч. Международен Карвинг фестивал на смеха
пред зала „Възраждане”

11.30 ч. Национална изложба и карнавал-ревю на котки
Спортна зала „Орловец”

13.30 – 14.30 ч. Парад на кокили „Stilt Walkers“ на Firebirds (Унгария) (част от Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest)
маршрут: ул. „Радецка“ – ул. „Априловска“ – Градинката с мечето

14.00 ч. Биг бенд парад
открита сцена на ул. „Радецка”

14.00 ч. Детски мини карнавал
градинка до МОЛ – Габрово

14.30 – 17.00 ч. Ателие за карнавален грим
пред зала „Възраждане”

14.45 ч. „Кабаре на конци“ – „Соулмейд“ и Георги Гъделев (част от Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest)
Градинката с мечето

15.30 ч. Цирково шоу “Steam On” на Firebirds (Унгария) (част от Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest)
Градинката с мечето

16.15 ч. „Цирк Де Ла Люлин“ и Диего Контрерас (Венецуела) (част от Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest)
Градинката с мечето

18.00 ч. КАРНАВАЛ

Част I - Детски карнавал - пл. „Възраждане”, ул. „Скобелевска”, кръстовището до мост Игото
Антракт (15 мин.)

Част II - Карнавално НаШествие - бул. „Априлов” (НАГ), пл. „Възраждане”, ул. „Скобелевска”, ул. „Брянска”, кръговото кръстовище до Консултативна поликлиника

20.30 – 24.00 ч. Нощ в музея - “Празник на щирника”

Регионален исторически музей

20.30 ч. Концерт на група „JEREMY?“ 

Открита сцена пл. „Възраждане“

22.00 ч. 3D мапинг и празнични илюминации
Открита сцена пл. „Възраждане“

22.20 ч. Боби Кимбъл с най-големите хитове на група „Тото“
Открита сцена пл. „Възраждане“

23.50 ч. DJ парти с David Penn
Открита сцена пл. „Възраждане“

20 май, неделя

11.00 ч. – 14.00 ч. Международен Карвинг фестивал на смеха
пред зала „Възраждане”

11.00 - 16.00 ч. Следкарнавална гюрултия (на всеки кръгъл час)
ЕМО „Етър“

19.00 ч. Концерт на Jeny Jo и Иван Стоянов – участници в „Гласът на България 2018“
Открита сцена на пл. „Възраждане“

21.00 ч. Светлинен карнавален парад - Театър на огъня и сенките “Fireter” (част от Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest)
пл. „Възраждане“

Туск към Косово: Трябва да подобрите отношенията си със Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835177

Туск към Косово: Трябва да подобрите отношенията си със СърбияПредседателят на Европейския съвет Доналд Туск призова днес Косово да подобри отношенията си със Сърбия, за да постигне напредък към дългосрочната си цел за членство в Европейския съюз, предаде Ройтерс. Косово и петте други страни от Западните Балкани, които се стремят към членство в ЕС, трябва да се справят с корупцията и организираната

По проект за 830 хил. лв. булевард мина през стадион във Варна

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/26/3170070_po_proekt_za_830_hil_lv_bulevard_mina_prez_stadion_vuv/?ref=rss


Снимка с дрон на варненския бул. "Васил Левски", който в момента се реконструира, показва как новото му трасе минава през трибуните на градския стадион "Спартак". Тя беше публикувана в страницата "Морско око" във Фейсбук - некомерсиален проект на варненската секция на международния форум Skyscrapercity.<br /><br />Става дума за същото спортно съоръжение, което през есента на миналата година предизвика серия от протести на феновете на футболния клуб...

Спас Русев: Не искам и да знам какво се е случвало преди 5 г., искам купата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6835147

Спас Русев: Не искам и да знам какво се е случвало преди 5 г., искам купата Целите на “Левски” през май - трофеят и нов договор с Яблонски “Не искам и да знам какво се е случило преди години на мач със “Славия”. Не съм бил тук.” Това заяви собственикът на “Левски” Спас Русев на въпрос може ли “сините” да повторят футболното харакири отпреди 5 г. През май 2013-а “Левски” игра импровизиран финал в шампионата срещу “Славия”,

Обявиха хърватския министър на отбраната за нежелан в Сърбия до ново решение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835163

Обявиха хърватския министър на отбраната 
за нежелан в Сърбия до ново решениеСръбското правителство реши днес да обяви хърватския министър на отбраната Дамир Кръстичевич за нежелан в Сърбия до ново решение, предаде Танюг. Правителството взе това решение в отговор на решението на Загреб да забрани на сръбския министър на отбраната Александър Вулин да влезе в Хърватия. "Сръбското правителство смята,

Надал продължи на скорост в Барселона с нова победа в два сета

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/26/3170066_nadal_produlji_na_skorost_v_barselona_s_nova_pobeda_v/?ref=rss


Водачът в световната ранглиста Рафаел Надал се класира за четвъртфиналите в турнира в Барселона. Десеткратният шампион в надпреварата постигна бърза победа за 6:1, 6:3 срещу Гилермо Гарсия-Лопес.<br /><br />Надал нямаше затруднения срещу сънародника си и спечели след 80 минути. Той позволи на 69-ия в света да стигне само до една възможност за пробив в мача.<br /><br />Първият сет беше равностоен до 1:1, след което шампионът влезе в серия от девет поредни спечелени гейма,...

Ким Чен-ун ще влезе в Южна Корея, за да говори за мир и да посади борче с президента Мун

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/26/3169997_kim_chen-un_shte_vleze_v_jujna_koreia_za_da_govori_za/?ref=rss


За пръв път от края Корейската война през 1953 г. лидер на Севера ще пресече границата с Юга, за да се срещне с южнокорейския държавен глава Мун Дже-ин. Историческото събитие - което е и едва третата среща между лидерите на двете Кореи - започва тази нощ (3:30 ч.) българско и 9:30 ч. местно време.<br /><br />Според Би Би Си скорошното изявление на Пхенян, че ще се откаже от спорните ядрени тестове, ще е ключов момент в дневния ред на срещата. Друг акцент в разговора ще са...

Mall of Sofia има нов собственик срещу €90 милиона

https://news.bg/investments/mall-of-sofia-ima-nov-sobstvenik-sreshtu-eur90-miliona.html

Купувачът притежаваше и два търговски центъра в Стара Загора и Варна, а сега строи офис сгради в столицата

Майк Помпео е новият държавен секретар на САЩ

http://clubz.bg/67174-majk_pompeo_e_noviqt_dyrjaven_sekretar_na_sasht

Досегашният директор на ЦРУ Майк Помпео бе утвърден от Сената на американския Конгрес за държавен секретар на САЩ, предадоха световните агенции.
Утвърждаването му става точно навреме, за да може той да се захване с две "горещи" досиета - споразумението по иранската ядрена програма и Северна Корея, отбелязва Франс прес.

В близките часове Помпео ще положи клетва и ще отпътува за среща на министрите на външните работи на страните от НАТО в Брюксел. Очаква се на тази среща той да предаде посланието на Тръмп към съюзниците за увеличаване на разходите в областта на отбраната, предаде Франс прес.

Предишният дипломат номер едно на САЩ Рекс Тилърсън бе отстранен през март тази година. Оттогава временно изпълняващ задълженията беше Джон Съливан, припомня ТАСС.

Номинацията на Помпео срещна твърда съпротива от редиците на демократите, обезпокоени от неговата репутация на прекалена политическа твърдост и агресивност и заради суровите му изказвания в миналото за хомосексуалността и исляма, отбелязва ДПА. Помпео уверява, че изпитва най-голямо уважение към всички, но не се отметна от предишните си ислямофобски и хомофобски изявления, допълва Франс прес.

Днес в Сената за Помпео гласуваха 57 сенатори, а против бяха 42 сенатори, предаде Франс прес. Сенаторите имаха възможност да го изслушат на 12 април. Тогава той се опита да смекчи репутацията си на ястреб и каза, че "войната винаги е и трябва да бъде последен изход".

Идването начело на Държавния департамент на Помпео става малко след неотдавнашното назначаване на Джон Болтън за съветник по националната сигурност на Тръмп - знак за втвърдяване на американската администрация.

Помпео вече имаше възможност да се потопи в едно от двете "горещи" досиета - Северна Корея. Той се срещна тайно неотдавна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Доналд Тръмп каза по повод на тази среща, че Помпео се е разбрал наистина добре с Ким.

Майк Помпео е роден в Калифорния, завършва престижната военна академия Уест Пойнт. Следвал е и право в Харвард.

Създава се проектна компания за нови мостове над Дунав

http://www.mediapool.bg/sazdava-se-proektna-kompaniya-za-novi-mostove-nad-dunav-news278429.html

До края на годината се очаква да бъде създадена проектна компания за изграждане на нови мостове по река Дунав. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков пред членовете на парламентарната Комисия по регионална политика, местно самоуправление и благоустройство. Той уточни, че идеята за новата проектна компания е съвместна с министъра на транспорта Ивайло Московски. Следващият месец ще има среща с румънския посланик у нас и след това се предвижда да бъде създадена работна група, която да работи по подготовката на проектите за мостове над Дунав, каза Нанков. По думите му при проявен инвестиционен интерес на концесия могат да бъдат предложени съоръженията при Русе, Силистра и Никопол. Към втория мост при Русе, който ще бъде само с шосейна част, има най-голям интерес, каза Нанков. В най-напреднал етап обаче е проектът за бъдещо съоръжение край Силистра, допълни той. От следващата година се очаква да заработи и ВиК фонд, чрез който да се финансират проекти в малки населени места без достъп до европейско финансиране, съобщи регионалният министър. Фондът ще бъде генериран от т.нар. "такса солидарност". Тя ще бъде в размер на 8-10 ст./куб.м вода, като се очаква по този начин да бъдат генерирани между 50-55 млн. лв. на годишна база, обясни Нанков. По думите му това няма да оскъпи таксата за потребителите. Преди да заработи фондът, трябва да бъдат направени изменения в Закона за водите и да бъде приет подготвяният в момента нов Закон за ВиК, обясни министърът на регионалното развитие. Разполагаемият ресурс за модернизация на ВиК сектора от оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. трудно може да реши проблемите в отрасъла. Затова средствата в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството през тази година са увеличени от 12 млн. лв. на 18 млн. лв. Увеличение се предвижда и в бюджета за следващата година, каза още Нанков. Според него средства трябва да бъдат насочвани там, където има добре обоснован анализ разходи/ползи, както и прогнози за демографската картина. Трябва да съчетаваме подобни проекти с други, които се финансират с публичен ресурс – преди да модернизираме републикански път или градска среда, първо трябва да се обнови ВиК инфраструктурата, каза Нанков. В отговор на въпрос дали прерайонирането на страната е дискутирано с Европейската комисия министър Нанков посочи, че България трябва да изпълни всички предварителни условия на ЕС за бъдещия програмен период. Едно от тях е статистическите райони да отговарят на изискванията на Евростат. Затова ще бъде направена промяна и в Закона за регионалното развитие, каза Нанков. Той информира още депутатите, че предсрочно – до август или септември 2018 г., ще приключи рехабилитацията и разширяването на пътя между Пловдив и Асеновград. През май е планирано да започне рехабилитация на трасето от пътя между Княжево и пътен възел "Даскалово" на територията на област Перник, каза още Нанков. В момента Агенция "Пътна инфраструктура" съгласува с КАТ временната организация на движение. В участъка ще бъде изградена система за реверсивно движение. Светофарни уредби ще регулират движението според натовареността. За да не се затруднява допълнително трафика в района, ще се работи основно в тъмната част на денонощието, коментира регионалният министър.

Държавата прави проектна компания за нови мостове над Дунав

http://www.mediapool.bg/darzhavata-pravi-proektna-kompaniya-za-novi-mostove-nad-dunav-news278429.html

До края на годината се очаква да бъде създадена проектна компания за изграждане на нови мостове по река Дунав. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков пред членовете на парламентарната Комисия по регионална политика, местно самоуправление и благоустройство. Той уточни, че идеята за новата проектна компания е съвместна с министъра на транспорта Ивайло Московски. Следващият месец ще има среща с румънския посланик у нас и след това се предвижда да бъде създадена работна група, която да работи по подготовката на проектите за мостове над Дунав, каза Нанков. По думите му при проявен инвестиционен интерес на концесия могат да бъдат предложени съоръженията при Русе, Силистра и Никопол. Към втория мост при Русе, който ще бъде само с шосейна част, има най-голям интерес, каза Нанков. В най-напреднал етап обаче е проектът за бъдещо съоръжение край Силистра, допълни той. От следващата година се очаква да заработи и ВиК фонд, чрез който да се финансират проекти в малки населени места без достъп до европейско финансиране, съобщи регионалният министър. Фондът ще бъде генериран от т.нар. "такса солидарност". Тя ще бъде в размер на 8-10 ст./куб.м вода, като се очаква по този начин да бъдат генерирани между 50-55 млн. лв. на годишна база, обясни Нанков. По думите му това няма да оскъпи таксата за потребителите. Преди да заработи фондът, трябва да бъдат направени изменения в Закона за водите и да бъде приет подготвяният в момента нов Закон за ВиК, обясни министърът на регионалното развитие. Разполагаемият ресурс за модернизация на ВиК сектора от оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. трудно може да реши проблемите в отрасъла. Затова средствата в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството през тази година са увеличени от 12 млн. лв. на 18 млн. лв. Увеличение се предвижда и в бюджета за следващата година, каза още Нанков. Според него средства трябва да бъдат насочвани там, където има добре обоснован анализ разходи/ползи, както и прогнози за демографската картина. Трябва да съчетаваме подобни проекти с други, които се финансират с публичен ресурс – преди да модернизираме републикански път или градска среда, първо трябва да се обнови ВиК инфраструктурата, каза Нанков. В отговор на въпрос дали прерайонирането на страната е дискутирано с Европейската комисия министър Нанков посочи, че България трябва да изпълни всички предварителни условия на ЕС за бъдещия програмен период. Едно от тях е статистическите райони да отговарят на изискванията на Евростат. Затова ще бъде направена промяна и в Закона за регионалното развитие, каза Нанков. Той информира още депутатите, че предсрочно – до август или септември 2018 г., ще приключи рехабилитацията и разширяването на пътя между Пловдив и Асеновград. През май е планирано да започне рехабилитация на трасето от пътя между Княжево и пътен възел "Даскалово" на територията на област Перник, каза още Нанков. В момента Агенция "Пътна инфраструктура" съгласува с КАТ временната организация на движение. В участъка ще бъде изградена система за реверсивно движение. Светофарни уредби ще регулират движението според натовареността. За да не се затруднява допълнително трафика в района, ще се работи основно в тъмната част на денонощието, коментира регионалният министър.

Кои дни ще почиваме през май?

http://www.moreto.net/novini.php?n=373251

През месец предстоят няколко почивни дни. Неработен 1 май - Ден на труда, който се пада във вторник. Тъй като Гергьовден се пада в неделя, ще почиваме и на следващия работен ден. Така ще ни се съберат цели три дни почивка – събота, неделя и понеделник (5, 6 и 7 май).

Изправена пред наплив на мигранти, Босна обяви, че затяга границите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835151

Изправена пред наплив на мигранти, Босна обяви, че затяга границитеЦентралното правителство на Босна заяви днес, че ще засили граничния контрол, за да предотврати наплив на мигранти, и ще се постарае да настани тези, които вече са в страната, предаде Ройтерс. Стотици мъже, жени и деца спят в парковете в Сараево и в два града в Западна Босна на границата с Хърватия - членка на ЕС,

За пръв път Тръмп ще посети Великобритания като президент на 13 юли

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/26/3170060_za_pruv_put_trump_shte_poseti_velikobritaniia_kato/?ref=rss


Американският президент Доналд Тръмп ще направи първото си посещение във Великобритания, откакто е президент, на 13 юли, петък, съобщи Белият дом, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />Става дума за "работно посещение" в Обединеното кралство според говорителя на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Ен Би Си. Работните визити, белязани от по-малка тържественост, обикновено не включват почестите, предвидени в държавните визити (при които поканата е отправена от държавния...

Дачич: Ако Хърватия оттегли посланика си, отново ще предприемем реципрочни мерки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835146

Дачич: Ако Хърватия оттегли посланика си, отново ще предприемем реципрочни меркиАко Хърватия оттегли посланика си от Белград, Сърбия отново ще предприеме реципрочни мерки и веднага ще повика на консултации своя посланик от Загреб, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич, цитиран от Танюг. По-рано днес хърватските медии обявиха, позовавайки се на източници от управляващите, че ако Сърбия обяви за нежелан хърватския

Посланик Рубин: Казусът с екстрадицията да се реши от правосъдните ни министерства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835144

Посланик Рубин: Казусът с екстрадицията да се реши от правосъдните ни министерстваКазусът с българските граждани, за които се иска екстрадиция, трябва да бъде решен между правосъдните министерства на САЩ и България. Това каза посланик Ерик Рубин в Разград в отговор на журналистически въпрос, съобщи БТА. Дипломатът подчерта, че това е проблем, касаещ върховенството на закона и е в компетенциите на правните експерти.

Скандал в руския биатлон - треньор иска секс от ученичка

https://frognews.bg/svqt/skandal-ruskiia-biatlon-trenjor-iska-seks-uchenichka.html

Скандал разтърси руския биатлон. 17-годишна състезателка се оплака, че е била подложена на сексуален тормоз от старши-треньора от Центъра за спортна подготовка в Московска област Сергей Тутмин.

Видео: Другите новини

https://www.dnevnik.bg/video/2018/04/26/3170046_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ. Ето съдържанието на днешната емисия:<br /><br />Най-голямото 3D мапинг шоу за България ще отбележи Деня на Европа<br /><br />ЕК предлага обща стратегия за ваксините<br />Бургас ще бъде домакин на Европейския морски ден<br /><br />Онлайн премиери и новини за родното кино в noblink.bg<br /><br />"Огън и кръв" разказва предисторията от "Игра на тронове"Принц Уилям ще...

Скандалът с младежкия еврофорум: И "Заслушай се" се оплакаха

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/skandalat-s-mladezhkiya-evroforum-i-zaslushay-se-se-oplakaha

От Организацията за достъпна среда за хора с увреден слух "Заслушай се" също се оплакаха

Надал прескочи третия кръг в Барселона само за 80 минути

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/26/3170054_nadal_preskochi_tretiia_krug_v_barselona_samo_za_80/?ref=rss


Световният №1 Рафаел Надал записа седма поредна победа на червени кортове през 2018 г., след като се класира за четвъртфиналите на турнира в Барселона. Десеткратният шампион в каталунската столица преодоля третия кръг за едва 80 минути. Той победи сънародника си Гийермо Гарсия-Лопес с 6:1, 6:3.<br /><br />Надал се беше устремил към разгромен резултат срещу сънародника си, но след 4:0 във втория сет намали сериозно темпото. Успехът е пети за Надал срещу Гарсия-Лопес от шест мача....

Инж. Давидов: Изграждането на АМ „Калотина - София“ ще улесни трафикът между България и Сърбия

http://www.cross.bg/surbiya-davidov-evropa-1573463.html

/КРОСС/ Изграждането на автомагистралата „Калотина - София" ще улесни значително трафикът между България и Сърбия, заяви инж. Веселин Давидов - член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура", пред участниците в конференцията „Транспорт и енергетика - свързаност на Западните Балкани и Европейския съюз" в Белград. В нея участваха вицепремиерът и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Република Сърбия Зорана Михайлович, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, посланик Радко Влайков и др. Автомагистралата „Калотина - София" е от голямо значение за България, тъй като това е единственият пътен участък по направлението между сръбската и турската граници, който не е с магистрални габарити, подчерта инж. Давидов. Бъдещата магистрала ще бъде с дължина 48 км. Изграждането й е разделено на три участъка. Единият от тях ще се финансира чрез Механизма „Свързана Европа", а останалите със средства от републиканския бюджет. В момента се провеждат тръжните процедури за строителство на два участъка с дължина 31,5 км на обща стойност 259 млн. лв., посочи инж. Давидов. Според него с построяването на автомагистралата ще се улесни значително трафикът не само между двете държави, но и между Европа и Азия, тъй като по направлението преминава голяма част от трафика от Азия през Истанбул към Западна Европа

Учени направиха 3D възстановка на мозъка на неандерталец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835142

Учени направиха 3D възстановка на мозъка на неандерталецУчени за пръв път се опитаха да направят триизмерна възстановка на мозъка на неандерталец, предаде Франс прес. Това може да допринесе да се опознае по-добре този далечен "братовчед" на човека, макар да не разкрива загадката, свързана с изчезването му от лицето на планетата. "Опитите да се направи триизмерна възстановка на мозък във вътрешността на

Съдът даде коз на екозащитниците за плана за Пирин

http://www.mediapool.bg/sadat-dade-koz-na-ekozashtitnitsite-za-plana-za-pirin-news278428.html

Тричленен състав на Върховния административен съд е отменил решението на служебния екоминистър Ирина Костова от 1 март 2017 г., че планът за актуализацията на плана за управление на националния парк "Пирин" не се нуждае от оценка за въздействието върху околната среда. Това съобщиха от коалицията "За да остане природа в България", която обжалваше това решение и е спечелила делото на първа инстанция. Решението обаче може да бъде обжалвано пред петчленка в 14-дневен срок от Министерството на околната среда и водите. От ведомството коментираха пред Mediapool, че още не са получили констатациите на съда и като се запознаят с тях ще решат дали да го протестират или да г о приемат. Произнасянето на тричленката на практика подкрепя мнението на природозащитниците, че плановете за управление на парковете трябва да бъдат подлагани на екологична оценка и оценка за степента на въздействие върху защитените зони от Натура 2000, съвпадащи с границите на парка. Не може екооценки на парче Становището на съда е, че когато се планират действия върху защитена територия, те не трябва да увреждат околната среда, коментира Тома Белев, председател на Асоциацията на българските паркове, пред Mediapool. По думите му това означава, че планът за управление на този и останалите паркове трябва да включва конкретни инвестиционни проекти и дейности, евентуална плътност на застрояване, добив на природни ресурси и всичко, което може да засегне околната среда. В такъв вид вече планът трябва да бъде подложен на екооценка, защото той е като общия устройствен план на общината, а не както е сегашната актуализация – "широка врата за инвестиционни намерения, за които министерството на околната среда обяснява, че ще прави екооценки на парче, посочва Белев. Той коментира, че при одобряване на инвестиционни планове на парче се губи общата картина за въздействието им заедно върху околната среда. Очаква се преработка на документа Според него, ако екоминистерството не обжалва това решение на съда или то бъде потвърдено от петчленка, следващият ход трябва да е преработка на плана за управление на парка "Пирин", изготвен с европари от фирмата "Пролес Инженеринг", за която се смята, че е свързана с концесионера на ски зоната в Банско "Юлен". "Това дело е индикатор каква трябва да е политиката на екоминистерството, защото заложените в този план проблеми съществуват и в проекта за плана за управление на парк "Витоша" и в одобрения вече план за парк "Рила", коментира още Белев. Той изрази съжаление, че управляващите не само не се съобразяват с националното и европейската екозаконодателство, но и не приемат на сериозно предупрежденията на природозащитниците. "Съдът реално отрече всички досегашни твърдения на екоминистъра Нено Димов, че рамкови документи няма нужда да се подлагат на екооценка", допълва представителят на "За да остане природа в България. Делото за последната поправка в плана – на 14 май Коалицията припомня, че заведе и второ дело по казуса с парк "Пирин". Тя обжалва решението на правителството от декември 2017 г. за промяна на стария план за управление на "Пирин", с което по подобен начин като в блокираната актуализация отваря за строителство 48% от територията на парка. Първото заседание по делото е насрочено за 14 май. Сега обявеното решение на ВАС е по второто от поредица дела, заведени от екоорганизации и от самата "Пролес" след поредицата от неадекватни решения на Ирина Костова, взети панически в рамките на няколко дни относно плана за Пирин. На 1 март 2017 г. тя реши, че документът няма нужда от екооценка, но на 6 март отмени това свое решение, а на 13 март излезе с три допълнения на предишните две решения, едно от които за изготвянето на такава преценка. Втора загуба на МОСВ по казуса По второто решение тричленка на ВАС се произнесе през август 2017 г. като го отмени. Тогава магистратите подкрепиха жалбата на "Пролес", тъй като служебната министърка не е мотивирала защо се отмята от решението си от 1 март, че планът няма нужда от екооценка и може да се разгледа в настоящия си вид от Висшия експертен екологичен съвет. "Последвалото лавинообразно издаване на последващи и отменящи актове, не дава основание на съда да приеме, че именно оспорваните актове са крайният акт на инициираното пред министъра на околната среда и водите административно производство", обявиха тогава от ВАС. По онова време от екоминистерството казаха, че няма да коментират случая, докато съдът не се произнесе и по обжалването на първото решение на Костова, с което тя преценява, че проектопланът за парк "Пирин" не се нуждае от екооценка и на практика заплита целия правен възел около управлението на защитената територия. Сега такова произнасяне има, но ведомството иска време, за да се запознае с мотивите му, за да реши дали да го обжалва. Това решение се протестира от редица екоорганизации, според които документът трябва задължително да мине през екологична оценка. Тепърва обаче ще се решава дали да се образува дело. МОСВ няма да предприема нищо, докато казусът не се изясни цялостно в съда.

Съдът даде коз на екозащитниците за новия план за Пирин

http://www.mediapool.bg/sadat-dade-koz-na-ekozashtitnitsite-za-noviya-plan-za-pirin-news278428.html

Тричленен състав на Върховния административен съд е отменил решението на служебния екоминистър Ирина Костова от 1 март 2017 г., че планът за актуализацията на плана за управление на националния парк "Пирин" не се нуждае от оценка за въздействието върху околната среда. Това съобщиха от коалицията "За да остане природа в България", която обжалваше това решение и е спечелила делото на първа инстанция. Решението обаче може да бъде обжалвано пред петчленка в 14-дневен срок от Министерството на околната среда и водите. От ведомството коментираха пред Mediapool, че още не са получили констатациите на съда и като се запознаят с тях ще решат дали да го протестират или да г о приемат. Произнасянето на тричленката на практика подкрепя мнението на природозащитниците, че плановете за управление на парковете трябва да бъдат подлагани на екологична оценка и оценка за степента на въздействие върху защитените зони от Натура 2000, съвпадащи с границите на парка. Не може екооценки на парче Становището на съда е, че когато се планират действия върху защитена територия, те не трябва да увреждат околната среда, коментира Тома Белев, председател на Асоциацията на българските паркове, пред Mediapool. По думите му това означава, че планът за управление на този и останалите паркове трябва да включва конкретни инвестиционни проекти и дейности, евентуална плътност на застрояване, добив на природни ресурси и всичко, което може да засегне околната среда. В такъв вид вече планът трябва да бъде подложен на екооценка, защото той е като общия устройствен план на общината, а не както е сегашната актуализация – "широка врата за инвестиционни намерения, за които министерството на околната среда обяснява, че ще прави екооценки на парче, посочва Белев. Той коментира, че при одобряване на инвестиционни планове на парче се губи общата картина за въздействието им заедно върху околната среда. Очаква се преработка на документа Според него, ако екоминистерството не обжалва това решение на съда или то бъде потвърдено от петчленка, следващият ход трябва да е преработка на плана за управление на парка "Пирин", изготвен с европари от фирмата "Пролес Инженеринг", за която се смята, че е свързана с концесионера на ски зоната в Банско "Юлен". "Това дело е индикатор каква трябва да е политиката на екоминистерството, защото заложените в този план проблеми съществуват и в проекта за плана за управление на парк "Витоша" и в одобрения вече план за парк "Рила", коментира още Белев. Той изрази съжаление, че управляващите не само не се съобразяват с националното и европейската екозаконодателство, но и не приемат на сериозно предупрежденията на природозащитниците. "Съдът реално отрече всички досегашни твърдения на екоминистъра Нено Димов, че рамкови документи няма нужда да се подлагат на екооценка", допълва представителят на "За да остане природа в България. Делото за последната поправка в плана – на 14 май Коалицията припомня, че заведе и второ дело по казуса с парк "Пирин". Тя обжалва решението на правителството от декември 2017 г. за промяна на стария план за управление на "Пирин", с което по подобен начин като в блокираната актуализация отваря за строителство 48% от територията на парка. Първото заседание по делото е насрочено за 14 май. Сега обявеното решение на ВАС е по второто от поредица дела, заведени от екоорганизации и от самата "Пролес" след поредицата от неадекватни решения на Ирина Костова, взети панически в рамките на няколко дни относно плана за Пирин. На 1 март 2017 г. тя реши, че документът няма нужда от екооценка, но на 6 март отмени това свое решение, а на 13 март излезе с три допълнения на предишните две решения, едно от които за изготвянето на такава преценка. Втора загуба на МОСВ по казуса По второто решение тричленка на ВАС се произнесе през август 2017 г. като го отмени. Тогава магистратите подкрепиха жалбата на "Пролес", тъй като служебната министърка не е мотивирала защо се отмята от решението си от 1 март, че планът няма нужда от екооценка и може да се разгледа в настоящия си вид от Висшия експертен екологичен съвет. "Последвалото лавинообразно издаване на последващи и отменящи актове, не дава основание на съда да приеме, че именно оспорваните актове са крайният акт на инициираното пред министъра на околната среда и водите административно производство", обявиха тогава от ВАС. По онова време от екоминистерството казаха, че няма да коментират случая, докато съдът не се произнесе и по обжалването на първото решение на Костова, с което тя преценява, че проектопланът за парк "Пирин" не се нуждае от екооценка и на практика заплита целия правен възел около управлението на защитената територия. Сега такова произнасяне има, но ведомството иска време, за да се запознае с мотивите му, за да реши дали да го обжалва. Това решение се протестира от редица екоорганизации, според които документът трябва задължително да мине през екологична оценка. Тепърва обаче ще се решава дали да се образува дело. МОСВ няма да предприема нищо, докато казусът не се изясни цялостно в съда.

Крал Карл ХVI Густав постави рекорд като най-дълго властващия шведски монарх

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6835130

Крал Карл ХVI Густав постави рекорд като най-дълго властващия шведски монархШведският крал Карл ХVI Густав стана най-дълго властващият монарх в страната, като подобри рекорда отпреди 700 години, съобщи ДПА. Крал Карл ХVI Густав е на трона от 44 години и 223 дни, уточни дворецът, като се позова на регистрацията в Шведския национален архив. Той задмина крал Магнус Ериксон, управлявал от 1319 до 1364 г., предаде БТА.

Колко пациенти минават през едно легло - ключът към новата здравна карта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833565

Колко пациенти минават през едно легло - ключът към новата здравна картаПроблем май ще има само за Бургас, където ще се реже. А какво правим с туристите през лятото, пита кметът Орязването на легла, за които здравната каса ще сключва договор с болниците и съответно ще плаща лечението на пациентите - това очаквано е най-драматичният момент в проекта на новата Национална здравна карта.

Московски: За ЕС е важна добрата транспортна свързаност със Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835128

Московски: За ЕС е важна добрата транспортна свързаност със Западните Балкани За Европейския съюз е важно свързването на транспортните мрежи с инфраструктурата на Западните Балкани, Източното партньорство и страните от Южното Средиземноморие. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на официалното откриване на европейската транспортна конференция TEN-T Days,

Планът за Пирин трябва да мине през екооценка, реши съдът

https://offnews.bg//temida/planat-za-pirin-triabva-da-mine-prez-ekootcenka-reshi-sadat-679495.html

Планът за управление на Национален парк "Пирин" трябва да има екологична оценка. Това реши тричленният състав на Върховния административен съд. 

През март 2017 г. екоминистърът реши актуализацията на плана за управление на Национален парк Пирин да не се подлага на екологична оценка и оценка за степента на въздействие върху защитените зони от Натура 2000, съвпадащи с границите на парка.

С решението си съдът отмени решението на екоминистъра Нено Димов, с което той разпорежда да не се извършва екологична оценка на проекта.

Съдът връща преписката на административния орган за ново произнасяне съобразно мотивите на решението.

Решението на ВАС може да бъде обжалвано с касационна жалба пред петчленен състав на Върховния административен съд в срок от 14 дни.

Коалицията „За да остане природа в България" заведе и второ дело за Пирин – обжалване на решението на правителството от декември 2017 г. да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин. Върховният административен съд е насрочил първото заседание по делото за 14 май.

Доналд Тръмп обмисля няколко дати за срещата с Ким Чен-ун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835127

Доналд Тръмп обмисля няколко дати за срещата с Ким Чен-унрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че обмисля три или четири дати, както и пет места за предстоящата си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Наред с това той отбеляза, че все още не е ясно дали срещата изобщо ще се състои, предаде Ройтерс. По-рано Тръмп говореше за края на май или началото на юни.

Велопоход във Варна ще отбележи 142 години от Април 1876

http://www.moreto.net/novini.php?n=373244

На 29 април, неделя, по повод 142 години от избухването на Априлското въстание, ВМРО - Варна организира велопоход за отдаване на почит към загиналите във въстанието, съобщиха от организацията за Moreto.net. Начална точка: Слънчевия часовник, входа на Морска градина – Варна - 10:30 часа.

Австрия е безпомощна пред неонацистите

https://frognews.bg/novini/avstriia-bezpomoshttna-pred-neonatsistite.html

Безпомощни сме пред неонацистите, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц.

Русия доказа пред ОЗХО, че не е имало химическа атака в Дума с невредими сирийци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835121

Русия доказа пред ОЗХО, че не е имало химическа атака в Дума с невредими сирийциРусия и Сирия представиха в централата на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) няколко невредими човека от сирийския град Дума, за да подкрепят твърденията, че там не е имало химическо нападение на 7 април. Великобритания и Франция определиха този ход като номер и "неприличен маскарад", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Симеонов с нова редакция за цигарите: Пушене в до 50% от бара

https://petel.bg/Simeonov-s-nova-redaktsiya-za-tsigarite--Pushene-v-do-50--ot-bara__261869

/24 часа Вицепремиерът чака до вторник партньорите си да решат за промените в Закона за здравето. При отказ НФСБ ги внася сам. Собствен...

Виртуози в небето: Зрелищни демонстрации в небето над "Граф Игнатиево"

https://petel.bg/Virtuozi-v-nebeto--Zrelishhni-demonstratsii-v-nebeto-nad-Graf-Ignatievo__261871

Зрелищни демонстрации в небето над Пловдив дни преди 6 май. На официалната церемония в авиобаза „Граф Игнатиево” бяха посрещнати начал...

Haй-гoлeмият пaзap зa cмapтфoни ce cpинa c 21 пpoцeнтa

https://petel.bg/Hay-golemiyat-pazap-za-cmaptfoni-ce-cpina-c-21-ppotsenta__261872

Πpoдaжбитe нa мoбилнитe тeлeфoни в Kитaй зaпиcaxa pязъĸ cpив пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2018 гoдинa, пoĸaзвaт дaнни нa aнaлизaтopcĸaтa ĸoмпaния Саnаlуѕ. Дocтaвĸитe нa yc...

Николай Василев: Преди много години трябваше да подадем заявление за Еврозоната

https://petel.bg/Nikolay-Vasilev--Predi-mnogo-godini-tryabvashe-da-podadem-zayavlenie-za-Evrozonata__261873

Още се опитвам да анализирам, казаното на днешния форум за Еврозоната. Никой от участниците в нея не казал ще подават или кога ще подават з...

Важно съобщение за потребителите на Енерго Про

https://petel.bg/Vazhno-saobshhenie-za-potrebitelite-na-Energo-Pro__261874

От 30 април не се приемат плащания на сметки за ток на каси на Информационно обслужване в Североизточна България Сметките за ток в Северо...

Виждали ли сте Вичо? Полицията го търси

https://petel.bg/Vizhdali-li-ste-Vicho--Politsiyata-go-tarsi__261875

Снимка: МВР Полицията издирва по молба на близките му Вичо Христов Вичев на 83 години от село Иваново. Вчера около 16 часа той е напуснал...

Откриха „близначка“ на Тръмп в Испания

https://petel.bg/Otkriha----bliznachka----na-Tramp-v-Ispaniya__261876

Снимка: Instagram   Снимка на испанка, която поразително прилича на Доналд Тръмп, стана хит в социалните мрежи. Долорес Лейс Антело от исп...

Ето къде няма да има ток утре във Варненско

https://petel.bg/Eto-kade-nyama-da-ima-tok-utre-vav-Varnensko__261877

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на област Варна Петък, 27.04.2018 г.: В периода 10.04.2018 - 30.04.2018 от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради извършва...

Вижте актуалната обстановка по пътищата на страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835122

Вижте актуалната обстановка по пътищата на странатаИнформация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. за 27.04.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: На 27.04.2018 г. ще бъде предимно слънчево, но около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места в планинските райони и в източната половина на страната ще има краткотрайни валежи и гръмотевици,

Маймунка се роди във варненския зоопарк

http://www.moreto.net/novini.php?n=373243

Най-новата атракция за посетителите в Зоопарк - Варна е маймунка от вида „Зелена морска котка“, родена на 10 април, научи Moreto.net. Бебето e здраво и жизнено. Скоро ще бъде и съвсем самостоятелно, споделят от зоокъта.

Тръмп отложи за 2021 г. разсекретяването на останалите документи за убийството на Кенеди

https://offnews.bg//sviat/tramp-otlozhi-za-2021-g-razsekretiavaneto-na-ostanalite-dokumenti-za-679494.html

Американският президент Доналд Тръмп отложи разсекретяването на част от документите за убийството на Джон Кенеди за октомври 2021 г.

Като причина за решението си той обяви, че те имат отношение към националната сигурност. 

Близо 3000 секретни документа, свързани с убийството на президента Джон Кенеди в Далас на 22 ноември 1963 г., бяха публикувани през октомври миналата година. Още 30 000 пък бяха частично разсекретени.

Тогава беше обявено, че част от документите няма да бъдат разсекретявани, защото засягат националната сигурност. 

По-късно Тръмп промени решението си и обяви, че няма да блокира публикуването на документи, свързани с убийството на Кенеди, след като "Политико" написа, че ЦРУ оказва натиск върху Тръмп да не публикува документите. 

Тогава американският президент даде на ЦРУ и ФБР срок до 24 април да публикуват всички останали документи. 

В днешното си съобщение Тръмп заяви, че спецслужбите са го убедили да не разсекретява всички документи, защото те могат да засегнат "националната сигурност, правоприлагането и външните работи", съобщи "Вашингтон пост".

Трасето на "Струма" ще погребе отново древно селище

http://www.mediapool.bg/traseto-na-struma-shte-pogrebe-otnovo-drevno-selishte-news278427.html

Бъдещето трасе на магистрала "Струма" от Благоевград до Крупник ще затрупа отново разкритите заради строежа на участъка останки от древното селище Скаптопара, което е предшественик на днешния Благоевград, предаде БГНЕС. Става въпрос за разкрити добре запазени останки върху половината от 60 дка проучван терен край благоевградските села Зелен Дол и Покровник, обясниха по-късно в становище до медиите от Националния археологически музей към БАН. Работещите на терена над 150 души вече са разкрили 12 големи сгради от периода III до VI век от римско време. Събраните при разкопките находки надхвърлят 1500 броя. Предположенията са, че разкритите останки са от римското селище Скаптопара, чийто наследник е Благоевград. Все още не е открит надпис, който да потвърди тази хипотеза. Такъв е открит преди години на 2 км от разкопките в квартал "Грамада" на Благоевград, разказва доц. д-р Здравко Димитров от Националния институт по археология и история при БАН. Данните за разкритието и снимките на зидовете на селището, които изглеждат в добро състояние и красиво провокираха искания останките за бъдат експонирани като туристическа забележителност, а трасето на "Струма" да бъде изместено или качено на виадукти, за да може останките да се посещават. Пътната агенция обаче няма такива намерения и асфалта на магистралата ще погълне останките, така както стана при разкриването на гробището на тракийските войни край Долна Диканя и на неолитно селище отпреди 8 хиляди години край село Мурсалево. Регионалният министър Николай Нанков каза, че няма как да се запази селището. Мнението на археолозите съвпада с това на управляващите. От археологическия музей, който прави разкопките, обясниха, че откритите на терена сгради са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга. "Тяхното съхранение на място е много трудно и изисква големи допълнителни средства за консервация и реставрация. По-трайни комплекси са само сграда № 1 (сградата с гробниците в хипогейната част), сграда № 5 (раннохристиянска църква) и банята от сграда № 3, която е изградена на хоросанова спойка", посочват от музея. От БАН информират още, че пред последната седмица е била открита и гробната част в сграда № 1, състояща се от предверие със стълби и две големи гробни камери. "Първата е с квадратен план и полуцилиндричен свод, който е разрушен. Гробницата е ограбена още в античността. Втората гробна камера е с полуцилиндричен свод и бе открита неограбена. Тя съдържаше важни археологически находки, които вече са проучени и са в реставрационното ателие на Регионален исторически музей Благоевград", допълва се в съобщението на БАН. Според експертите, пренасянето на тази най-важна недвижима археологическа ценност с траен характер (гробницата) в съседното село Покровник или пред РИМ Благоевград е напълно възможно". Те припомнят, че това се е случвало в последните години в София и Пловдив. В столицата открита по трасето на строежа на метрото християнска църква в момента е експонирана в консервираната на ларгото под стъклен купол стена на древна Сердика.

Магистрала "Струма" "ще погребе" отново древното селище "Скаптопара"

http://www.mediapool.bg/magistrala-struma-shte-pogrebe-otnovo-drevnoto-selishte-skaptopara-news278427.html

Бъдещето трасе на магистрала "Струма" от Благоевград до Крупник ще мине върху разкритите заради нея останки от древното селище "Скаптопара", което е предшественик на днешния Благоевград, предаде БГНЕС. В момента 160 работници, 30 археолози, екип от реставратори и геодезисти работят на разкопките край благоевградското село Покровник. Ръководител на проучвателните дейности е доц. д-р Здравко Димитров от Националния институт по археология и история при БАН. Проучванията се извършват по трасето на магистрала "Струма" в участъка от Благоевград до Крупник (лот 3.1) и трябва да приключат до юли. Край село Покровник е открито селище от III век със сгради, погребални камери, баня и храм. Намерени са керамика, монети и други антични предмети., както и 57 скелета. Археолозите предполагат, че откритото селище е римското "Скаптопара", което е предшественик на днешния Благоевград. Все още не е открит надпис, който да потвърди тази хипотеза. Такъв е открит преди години на 2 км от разкопките в квартал "Грамада" на Благоевград. След проучването му разкритото селище от римската епоха отново ще бъде "погребано" под пластовете насипи и асфалт. Така беше процедирано и при разкриването на гробището на тракийските войни край Долна Диканя и на неолитно селище отпреди 8 хиляди години край село Мурсалево. По този повод общественици създадоха инициативен комитет, който поиска трасето на магистралата да бъде изместено. Според министъра на регионалното развитие Николай Нанков обаче, това няма как да стане.

Данаил Кирилов: Операцията за задържането на Иванчева е успешна (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835104

Данаил Кирилов: Операцията за задържането на Иванчева е успешна (Обновена)Истината е, че с оглед на дебата бяхме доста пестеливи с предоставяне на правомощия за разследване, за да разграничим ясно това, че комисията "Антикорупция" ще действа в частта наказателно обвинение, ще действа хармонизирано и под ръководството на прокуратурата. Това заяви пред БНТ председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Три банки ще пуснат разплащания чрез телефон през мобилни портфейли

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/tri-banki-shte-pusnat-razplashtaniia-chrez-telefon-prez-mobilni-portfeili--260079/

Каква е визията на банката на бъдещето при дигитализацията, коментираха представители от финансови институции, технологични компании и ИТ специалисти

Цацаров награждава ученици - автори на есета за професията прокурор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835107

Цацаров награждава ученици - автори на есета за професията прокурорГлавният прокурор Сотир Цацаров ще награди утре ученици, писали есета за професията на прокурора. По инициатива на Цацаров и прокуратурата възпитаници на пет столични гимназии представиха своите есета на теми: "Ако съм прокурор", "Аз обвинявам", "Аз - прокурорът", "Аз съм прокурор" , "Обвинение към мисълта".

Апелативният спецсъд остави Десислава Иванчева в ареста

http://nakratko.bg/category/60/158576/


Апелативният спецсъд остави в ареста кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и соченият за посредник Петко Дюлгеров, като посочи, че има достатъчно доказателства, СРС и свидетелски показания за това решение.

Ето кога ще почиваме през май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835113

Ето кога ще почиваме през майПрез май предстоят няколко почивни дни. Неработен е 1 май - Ден на труда, който се пада във вторник, съобщи Нова тв. Тъй като Гергьовден се пада в неделя, ще почиваме и на следващия работен ден. Така ще ни се съберат цели три дни почивка – събота, неделя и понеделник (5, 6 и 7 май). Неработен ден е и 24 май, четвъртък,

Ерик Рубин: Проблемът "Желяз" се решава от правни експерти

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/erik-rubin

Между двете страни има много добри взаимоотношения и добър диалог, подчерта посланикът

Американски служители влязоха в руското консулство в Сиатъл

https://frognews.bg/novini/amerikanski-slujiteli-vliazoha-ruskoto-konsulstvo-siatal.html

Дипломатическият скандал между Москва и Вашингтон се разраства. Американските власти влязоха в закритото генералното консулство на Русия в Сиатъл, съобщи БНТ.

Майк Помпейо е новият американски държавен секретар (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/majk-pompejo-e-noviiat-amerikanski-dyrzhaven-sekretar-snimki-2093494

Досегашният директор на ЦРУ Майк Помпейо бе утвърден от Сената на американския Конгрес за държавен секретар на САЩ, предадоха световните агенции.
 
Утвърждаването му става точно навреме, за да може той да се захване с две "горещи" досиета - споразумението по иранската

1 загинал и 16 ранени след изтичане на фенол в химически завод в Чехия

//dariknews.bg/novini/sviat/1-zaginal-i-16-raneni-sled-iztichane-na-fenol-v-himicheski-zavod-v-chehiia-2093493

Един човек загина, а 16 души пострадаха в химически завод в чешкия град Дечин при изтичане на фенол от камион цистерна, предаде Франс прес, като се позова на службата за спешна помощ.
 
Инцидентът ста

Колко струва литър А-95 в Европа?

https://dnes.dir.bg/pazari/kolko-struva-litar-a-95-v-evropa

В Исландия е най-скъпо, в бившите съветски републики-най-евтино

Проверява се сигнал за замърсяване на река край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373235

След сигнал за изтичане на непречистени отпадъчни води в коритото на река Екренска е извършен съвместен обход на представители на Басейнова дирекция „Черноморски район“, РИОСВ – Варна, Община Балчик и кмета на с. Кранево, научи Moreto.

РИОСВ: На Иракли се строи съвсем законно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835102

РИОСВ: На Иракли се строи съвсем законноПо повод медийни публикации за строителство на плаж „Иракли“, Регионалната инспекция по околната среда и водите разпространи становище, че градежите там са законни. От институцията твърдят, че цитираните обекти граничат с плаж „Вая“ в землището на село Емона и мястото е популярно като „Иракли“, но в действителност плажът „Иракли“ се намира на юг

Avast се цели в $4.5 милиарда пазарна оценка

https://news.bg/business/avast-se-tseli-v-usd4-5-miliarda-pazarna-otsenka.html

Това ще бъде най-голямото публично предлагане в Лондон от миналото лято

Футболни фенове изпотрошиха автобус на градския транспорт след дербито

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835094

Футболни фенове изпотрошиха автобус на градския транспорт след дербитоФутболни привърженици изпотрошиха автобус на столичния градски транспорт след вчерашното дерби "Левски" - ЦСКА (2:2), съобщи "Дарик". Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство по случая. Около 21.00 ч. в автобус, движещ се линия 204 по бул.

Съдът отмени решението на Нено Димов, планът за Пирин трябва да мине през екооценка

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/04/26/3170038_vurhovniiat_administrativen_sud_otmeni_reshenieto_na/?ref=rss


Върховният административен съд излезе днес с решение, че трябва да има екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк "Пирин". Тричленният съдебен състав отмени решението на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с което той разпорежда да не се извършва екологична оценка на проекта.<br /><br />Мотивът на Нено Димов за отмененото от съда решение е, че при прилагането на актуализирания план за управление "няма вероятност...

Министър Нанков посреща македонския министър на местното самоуправление Сухейл Фазлиу

http://www.cross.bg/ramkite-nankov-fazliy-1573454.html

/КРОСС/ От 26 до 28 април министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще бъде домакин на работно посещение на министъра на местното самоуправление на Република Македония Сухейл Фазлиу и водена от него делегация. В програмата на визитата са включени среща между министрите, пленарни разговори между двете делегации, както и посещения на обекти с цел обмяна на опит и добри практики. Основният й фокус е подготовката на меморандум за сътрудничество между двете министерства, договорен в рамките на междуправителственото заседание през ноември 2017 г. В рамките на планираната визита ще бъдат обсъдени и други актуални въпроси от взаимен интерес.  

Здравната каса проверява случая с починалата заради скъпо лечение в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835093

Здравната каса проверява случая с починалата заради скъпо лечение в СофияНационалната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще направи проверка по случая с починала в столична болница пациентка, която според неправителствени и пациентски организации не е могла да си заплати лечението си, съобщи "Дарик". Ако се установи, че от пациентката са искани пари, ще бъдат предприети мерки, информира зам. здравният министър Жени Начева.

Собственикът на "Фулъм" е предложил 800 милиона паунда, за да купи стадион "Уембли"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/26/3170042_sobstvenikut_na_fulum_e_predlojil_800_miliona_paunda/?ref=rss


Пакистанският бизнесмен Шахид Хан води преговори с Футболната асоциация на Англия за закупуването на стадион "Уембли". Според "Скай спортс" става въпрос за сума около 800 милиона паунда, която Хан е предложил. От ФА потвърдиха, че вече водят преговори.<br /><br />Хан е собственик на футболния "Фулъм", както и на отбора по американски футбол "Джаксънвил джагуарс", който е част от Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ.<br /><br...

Неравенството по отношение на доходите в България се задълбочава

https://www.investor.bg/evropa/334/a/neravenstvoto-po-otnoshenie-na-dohodite-v-bylgariia-se-zadylbochava-260075/

Най-богатите българи са получавали 8,2 пъти повече от най-бедните в страната, показват данни на Евростат

Природозащитници обявиха, че са спечелили дело за Пирин

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prirodozashtitnici-obiaviha-che-sa-spechelili-delo-za-pirin-260080/

Според тях трябва да се направи екологична оценка И актуализацията на плана за управление на националния парк

Как може да изглежда ядрената сделка със Северна Корея

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/26/3169975_kak_moje_da_izglejda_iadrenata_sdelka_sus_severna/?ref=rss


През по-голямата част от последните няколко десетилетия мощни високоговорители на южнокорейската граница бълваха пропаганда срещу намиращите се наблизо севернокорейци - всичко - от корейски поп до новини за броя на колите в благоденстващия Юг. В понеделник те спряха и това бе най-новата стъпка в дипломатически танц с високи залози.<br /><br />Това стана преди утрешната среща на високо равнище между Севера и Юга, която ще даде тон на предложената среща между севернокорейския лидер...

Апелативният спецсъд остави за постоянно в ареста Иванчева и заместниците й

https://frognews.bg/novini/sadat-ostavi-postoianno-aresta-ivancheva-zamestnitsite.html

Апелативният специализиран наказателен съд остави за постоянно в ареста кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, нейния заместник Биляна Христова – Петрова и Петко Дюлгеров.

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=373246

Няколко района във Варна и Аксаково ще са с прекъсване в електрозахранването утре - 27 април - петък, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

След неволна "улика" от Уилям, все повече залагат на Александър за име на кралското бебе (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6835037

След неволна "улика" от Уилям, все повече залагат на Александър за име на кралското бебе (Видео)Залозите за името Александър за новороденото кралско бебе рязко скочиха, след разговор между принц Уилям и държавния глава на Австралия, който е подчинен на кралицата, разказва "Дейли мейл". В разговорът принцът може неволно да е дал "улика" на нетърпеливите фенове на кралското семейство. Името на новородения син на Уилям и Кейт все още не е

И Апелативният спецсъд остави в ареста Иванчева (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835056

И Апелативният спецсъд остави в ареста Иванчева (Снимки)Кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров да останат за постоянно в ареста. Това решиха окончателно апелативните спецсъдийки Даниела Росенова, Веселина Вълева и Магдалена Лазарова. Те приеха, че има доказателства, че тримата са поискали подкуп в размер на 500 000 евро и

Отмениха уволнение на митничар, разследван за корупция от Спецпрокуратурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835070

Отмениха уволнение на митничар, разследван за корупция от СпецпрокуратуратаАдминистративният съд в Благоенвград отмени уволнението на митничар от ГКПП Кулата. Кирил С. е един от задържаните 23-ма служители на пункта, които при акция на ГДБОП и ДАНС под ръководството на Спецпрокуратурата бяха задържани на 13 юни м. г. Тогава, след 24 часа, 15 от задържаните служители са освободени, а на останалите 8, сред които и Кирил С.

Българите могат да пътуват безвизово до шест островни държави за 90 дни

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/balgarite-mogat-da-patuvat-bezvizovo-do-shest-ostrovni-darzhavi-za-90-dni

Заместник-министър Красимир Ципов подписа от името на Съвета на ЕС измененията на споразуменията с Антигуа и Барбуда, Бахамските острови, Мавриций, Сейшелските острови и островите Сейнт Китс и Невис

Брутално: Синовете на убития готвач в Несебър сами търсили дупките от куршума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835038

Брутално: Синовете на убития готвач в Несебър сами търсили дупките от куршумаОт тялото течеше кръв, а ни казаха, че е починал от инфаркат, ние извикахме полицията отново, разказва вдовицата Стоянка Колева Синовете на убития готвач Никола Колев от Несебър са били принудени сами да търсят дупките от куршума, пронизал 62-годишния мъж, за да докажат, че той не е починал от инфаркт.

Измъчена победа прати Григор Димитров на четвъртфинал в Барселона

http://www.mediapool.bg/izmachena-pobeda-prati-grigor-dimitrov-na-chetvartfinal-v-barselona-news278426.html

Измъчена трисетова победа срещу 88-ия в света тунизиец Малек Джазири със 7:5, 3:6, 7:6 (8) изпрати Григор Димитров на четвъртфиналите на турнира от серията ATP 500 в Барселона.   Мачът между двамата продължи близо 3-часа, премина през много драматични перипетии и завърши с успех на Димитров въпреки многото, допуснати от него грешки.   Джазири бе спечелил единствения досега мач между двамата – през февруари в началото на турнира в Дубай. Днешният мач показа, че тенизиецът е очевидно неудобен съперник за Димитров.   Българинът поведе в сетовете, но после бързо отстъпи във втория и допусна сериозно изоставане в третия сет. Спаси два мачбола на съперника си и накрая взе мача в драматичен тайбрек.   В четвъртфиналите Димитров ще срещне победителя от мача между испанеца Пабло Кареньо Буста и французина Адриен Манарино.

Принцеса от далечна планета се влюбва в момче от СССР

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6835069

Принцеса от далечна планета се влюбва в момче от СССР Всепризнатият майстор Сергей Лукяненко дава начало на новата вълна космически руски опери С “Лордът от планетата Земя” всепризнатият майстор Сергей Лукяненко дава начало на новата вълна космически опери в руската литература. Момче спасява момиче от бандити в парка. Момичето му дава пръстен. Момчето израства в Съветския съюз,

Приходите на Time Warner изперавариха очакванията

https://www.investor.bg/medii/455/a/prihodite-na-time-warner-izperavariha-ochakvaniiata--260077/

Излъчването на баскетболни мачове помогна на компанията да привлече рекламодатели

Марешки: На всяко коремно на президента, ще запълвам по 10 дупки във Варна

http://nakratko.bg/category/59/158575/


Лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки отправи предизвикателство към политиците.

Рита Ора пристига у нас за шоуто на Varna Beach 2018

https://www.vesti.bg/lyubopitno/rita-ora-pristiga-u-nas-za-shouto-na-varna-beach-2018-6081723

Съвсем скоро ще бъдат анонсирани и други артисти, които ще излязат на сцената на варненския плаж в неделя на 12 август

Еврокомисията осъди България заради диви птици в Рила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835050

Еврокомисията осъди България заради диви птици в РилаБългария отново е осъдена от Европейската комисия (ЕК) за неспазване на екологичното законодателство на Съюза. Този път присъдата касае важни природни местообитания в Рила, които според Комисията трябва да бъдат включени в мрежата "Натура 2000", съобщи "Дарик". Страната ни обаче отказва да направи това,

Тръмп обмисля няколко дати за срещата със севернокорейския лидер

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-obmislia-niakolko-dati-za-sreshtata-sys-severnokorejskiia-lider-2093492

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че обмисля три или четири дати, както и пет места за предстоящата си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Наред с това той отбеляза, че все още не е ясно дали срещата изобщо ще се съст

Семейството на диджей Авичи разпространи шокиращо изявление по повод смъртта му

//dariknews.bg/novini/sviat/semejstvoto-na-didzhej-avichi-razprostrani-shokirashto-iziavlenie-po-povod-smyrtta-mu-2093491

Семейството на диджей Авичи разпространи второ изявление за смъртта му.
 
„Той не можеше да продължава повече и искаше да намери покой. Той наистина се тормозеше с мисли за Смисъла, Живота, Щастието. Той не можеше да продължава повече. Искаше да намери покой“, заяви семейството, цитир

Търговията на БФБ отново замря

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/tyrgoviiata-na-bfb-otnovo-zamria-260085/

При двете най-търгувани дружества за деня имаше сключена само по една сделка

Кметът на "Младост" и двамата й помагачи остават окончателно в ареста

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/26/3170031_kmetut_na_mladost_i_dvamata_i_pomagachi_okonchatelno/?ref=rss


Кметът на столичната квартал "Младост" Десислава Иванчева остава за постоянно в ареста, реши апелативният специализиран наказателен съд на заседанието си днес.<br /><br />С най-тежката мярка за неотклонение остават и обвинените за нейни помагачи - заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на софийския район Петко Дюлгеров.<br /><br />Съдебният състав с председател Даниела Росинова, която е и шеф на съда, и членове Веселина Вълева и Магдалена Лазарова (бивш...

Проучване: Четири партии влизат в следващото Народно събрание

http://nakratko.bg/category/59/158574/


Сигурни участници в следващото Народно събрание са 4 партии. Десните не събират достатъчна подкрепа. Данните са от ново изследване на „Екзакта Рисърч груп”.

Убиецът е на една ръка разстояние

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6835061

Убиецът е на една ръка разстояние В ИК "Обсидиан" са убедени, че са открили нов автор от ранга на Лий Чайлд В трилъра “Тринайсет” (изд. “Обсидиан”) на Стив Кавана адвокат Еди Флин смята, че клиентът му – холивудски актьор, обвинен в убийство, е невинен, а истинският престъпник е близо. Боби Соломон и Ариела Блум доскоро са били най-горещата звездна двойка, новите Брад и Анджелина.

Издирват 83-годишен от шуменско село, излязъл до магазина вчера и не се прибрал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835048

Издирват 83-годишен от шуменско село, излязъл до магазина вчера и не се прибралШуменската полиция издирва Вичо Христов Вичев, на 83 години, от село Иваново, по молба на близките му. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Вичев е напуснал дома си около 16.00 часа вчера, като съобщил на близките си, че отива до магазин и оттогава е в неизвестност. Мъжът е среден на ръст, със сини очи. Придвижва се трудно, с два бастуна.

Столичната полиция издирва 88-годишна жена

https://offnews.bg//obshtestvo/stolichnata-politcia-izdirva-88-godishna-zhena-679492.html

Столичното 08 РУ- СДВР издирва Кръстинка Найденова Митева от с. Лозен.

Възрастната жена е в неизвестност от вчера следобед, когато е напуснала дома си.

Тя е висока около 150 см, слаба, с побеляла коса до раменете, кафяви очи. Облечена е била с черна блуза, черна пола на бели цветя и черни обувки.

Гражданите, които разполагат с информация за възрастната жена, могат да съобщят на тел. 112, 02/9825310 и 02/9827339 или в най-близкото поделение на МВР. Анонимността им е гарантирана.

Шести протест срещу небостъргач в софийския "Лозенец"

http://www.mediapool.bg/shesti-protest-sreshtu-nebostargach-v-sofiyskiya-lozenets-news278425.html

Жители на столичния кв. "Лозенец" излизат за шести път на протест срещу строежа на висока сграда на ул. "Златен рог" в квартала. Сградата трябва да е висока 98 метра и да има 30-ина етажа. Инвеститор е строителната компания "Артекс". Хората от квартала отстояват мнението, че небостъргачът се прави в противоречие със законовите изисквания, а разрешителното му за строеж не е валидно. Според тях прокуратурата също проверява случая. Поредният протест е провокиран и от факта, че заради изграждането на сграда е заградено част от уличното платно. Според недоволните поставените бетонови заграждания са пречка и опасност за шофьорите. "Оказа се, че тази част от улицата е предоставена на строителя за поставяне на кран по време на строителството, а след това същата публична общинска собственост ще се превърне в площадче към новата сграда", смятат от инициативния комитет срещу небостъргача. Недоволните не приемат и предложението, обсъждано в общината, да се направи кръстовище на две нива на булевардите "Черни връх" и "Джеймс Баучер". Според местната власт то трябва да разтовари трафика след построяването на небостъргача на ул. "Златен рог". Аргументът против е, че с обществени средства ще се осигури транспортен достъп до сградата на "Артекст" и до други високи здания, планирани в района. Според тях кръстовището ще затрудни трафика по малките улици, ще отнеме зелени площи и ще забави придвижването на трамваите в района. Главният архитект на София Здравко Здравков за пореден път коментира, че разрешителното за строеж за сградата на "Артекс" е удължено до 2020 година. Това е станало благодарение на промени в Закона за устройство на територията, от които инвеститорът се е възползвал. Здравков отново заяви, че според него тази сграда няма място там, а изграждането ѝ е разрешено през 2007 г. малко преди да влезе в сила подробният устройствен план за тази част на града, който не позволява толкова високи здания. Здравков каза още, че инвеститорът е заградил част от улицата с позволението на общината, за да може да разположи строителна техника. Тя нямало как да се сложи вътре в имота, тъй като застрояването му е 100%. Главният архитект каза още, че на компанията няма да бъде предоставена публична собственост и след приключването на строителството улицата и тротоарът ще бъдат възстановени.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване