Ливърпул ще спори с Реал Мадрид на финала в Шампионска лига

https://www.actualno.com/football/livyrpul-shte-spori-s-real-madrid-na-finala-v-shampionska-liga-news_672714.html

Ливърпул е вторият финалист в Шампионска лига и ще играе срещу Реал Мадрид на 26 май в Киев. Мърсисайдци загубиха с 4:2 от Рома в Рим, но с големи усилия удържаха и се класираха за финалния мач с общ резултат 7:6.  Головото шоу на "Олимпико" бе открито още в 9' с гол на Садио Мане, в 15' Милнър си вкара автогол и възстанови равенството. В 25' Вайналдум изведе мърсисайдци отново в резултата, а в 52' Джеко вкара за 2:2. Домакините може да имат сериозни и осно

"Ливърпул" стигна до финал срещу "Реал" с рекорд, преди 37 г. би мадридчани за КЕШ

https://www.24chasa.bg/sport/article/6844018

"Ливърпул" стигна до финал срещу "Реал" с рекорд, преди 37 г. би мадридчани за КЕШ"Ливърпул" стигна до финал в Шампионската лига срещу "Реал" (Мадрид) въпреки напъните на "Рома" да заличи пасива от 2:5 от първата среща. В реванша на "Олимпико" пред над 60 000 зрители домакините биха с 4:2 английския гранд. Така момчетата на германския мениджър Юрген Клоп спечелиха със 7:6 полуфиналния сблъсък с италианския  тим.

В Румъния хванаха 34 мигранти в български камион

http://nakratko.bg/category/25/158852/


Тридесет и четирима граждани на Иран и Ирак бяха заловени днес на граничен пункт Нъдлак 2 румънско-унгарската граница при опит да напуснат нелегално Румъния с камион с българска регистрация, управляван от български гражданин, предаде агенция Аджерпрес.

Зам.-началникът на Софийския затвор временно е отстранен от работа

http://nakratko.bg/category/60/158851/


Временно е отстранен от работа заместник-началникът на Софийския затвор. Това каза при изслушване в правната комисия правосъдният министър Цецка Цачева.

"Рома" победи "Ливърпул", но не го спря за финал след голов трилър на "Олимпико"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/02/3172623_roma_pobedi_livurpul_no_ne_go_spria_za_final_v/?ref=rss


"Ливърпул" стигнала финала в Шампионската лига за пръв път от 11 години след нов драматичен мач с "Рома". Подобно и на първия двубой между двата тима в полуфиналите и сега головете валяха един след друг. Римляните нанесоха първа загуба в тазгодишното издание на Шампионската лига след фантастичен мач, завършил 4:2 за "Рома".<br /><br />Един гол не стигна на "вълците" да вкарат срещата в продължения, след като в първия мач на "Анфийдл"...

Wall Street се оцвети в червено сред решението на Фед

https://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-se-ocveti-v-cherveno-sred-reshenieto-na-fed-260430/

Dow Jones се раздели със 174,21 пункта от стойността си, като по-голямата част от разпродажбите се случиха в последния час от търговията

От 1 юли влиза в сила важна промяна, която засяга хиляди граждани с кредити

https://petel.bg/Ot-1-yuli-vliza-v-sila-vazhna-promyana--koyato-zasyaga-hilyadi-grazhdani-s-krediti__262784

trud.bg Формулата за пресмятане на лихвите по много от банковите кредитище бъде сменена от 1 юли. В момента лихвите по потребителските и жил...

ЕС планира края на пластмасовите опаковки

https://petel.bg/ES-planira-kraya-na-plastmasovite-opakovki__262785

Европейският съюз представи плановете си до 2030 г. всички пластмасови опаковки в Европа да могат да бъдат рециклирани и да се премахнат пл...

Украйна плаща $27 милиарда дългове за четири години

https://petel.bg/Ukrayna-plashha--27-miliarda-dalgove-za-chetiri-godini__262786

Министър председателят на Украйна Владимир Гройсман заяви, че в следващите четири години страната е длъжна да погаси $27 милиарда дългове....

ЕС планира края на пластмасовите опаковки

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/es-planira-kraia-na-plastmasovite-opakovki-6081889

Европейската комисия е започнала процес, който да забрани в крайна сметка микропластмасите

До 10 години затвор за кражба на кола, вече ще съдят и за опит (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6843701

До 10 години затвор за  кражба на кола, вече ще съдят и за опит (Обзор)Правосъдното министерство предлага изменения в Наказателния кодекс Автокрадците вече ще може да бъдат съдени и за кражба, а не както досега - масово за противозаконно отнемане. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс (НК), изготвени от правосъдното министерство и публикувани за обществено обсъждане в сряда.

Катя Илиева: Шпицкоманди работят в медиите на Пеевски

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/katia-ilieva-shpitskomandi-rabotiat-mediite-peevski.html

Допреди няколко години имаше мироопазващи мисии в ООН в тези държави, които са на по 20-30 места пред нас в класацията на ”Репортери без граници”. Това заяви главният редактор на Frognews.bg Катя Илиева в ”Шоуто на Слави”.

Катя Илиева: Шпицкоманди работят в медиите на Пеевски

https://frognews.bg/novini/katia-ilieva-shpitskomandi-rabotiat-mediite-peevski.html

Допреди няколко години имаше мироопазващи мисии в ООН в тези държави, които са на по 20-30 места пред нас в класацията на ”Репортери без граници”. Това заяви главният редактор на Frognews.bg Катя Илиева в ”Шоуто на Слави”.

Възможно ли е такова нещо в България

https://www.vesti.bg/bulgaria/vyzmozhno-li-e-takova-neshto-v-bylgariia-6081888

Дори спасителните екипи са удивени от поведението на шофьорите в Германия

Киев разшири санкциите срещу Русия

http://nakratko.bg/category/25/158849/


Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) в сряда разшири санкциите по отношение на руски юридически и физически лица.

Теодора лети от Бразилия до Истанбул на 8 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6843995

Теодора лети от Бразилия до Истанбул на 8 май"Датата на полета е 8 май! Благодаря на министър Захариева, Галя, Милена, Теодор, Тихомир и всички, които насочиха положителна енергия!" Това написа във Фейсбук Александър, съпругът на болната от рак Теодора Мазжарова, която замина за Бразилия в опит да намери алтернативно лечение за болестта си. Две министерства - на здравеопазването и на

Бивш румънски вицепремиер отива на съд за убийство

http://nakratko.bg/category/25/158848/


Бившият румънски вицепремиер и минстър на вътрешните работи Габриел Опреа днес бе изправен пред съда в Букурещ по обвинение в непредумишлено убийство, предава БГНЕС.

"Кембридж Аналитика"прекратява дейностите си, започва процедура по несъстоятелност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6843992

"Кембридж Аналитика"прекратява дейностите си, започва процедура по несъстоятелностБританската аналитична компания "Кембридж Аналитика" започва процедура по обявяване в несъстоятелност и спира незабавно всички дейности, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. "Констатирахме, че не можем да продължим да нашата дейност", се казва в изявление на компанията. "Кембридж Аналитика" се оказа в центъра на скандал с лични данни на

Закриват фирмата, използвала лични данни от Facebook

http://nakratko.bg/category/25/158847/


Фирмата, която беше в центъра на скандала с изтичане на лични данни от Facebook – „Кеймбридж Аналитика”, ще бъде закрита.

ЕТА разпуска всичките си структури

http://nakratko.bg/category/25/158846/


Баската сепаратистка организация ЕТА разпуска всичките си структури. В съобщение до медиите нейното ръководство признава, че не е успяло да постигне целите си – създаване на независима държава на баските.

"Левски" вкара осем гола на аматьори 48 часа преди мача с "Ботев"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/02/3172607_levski_vkara_osem_gola_na_amatyori_48_chasa_predi/?ref=rss


<br /><br />"Левски" изигра изненадващ контролен мач срещу аматьорския "Спортист" (Своге). Сините победиха с 8:1 представителя на Трета лига, а с пет попадения се отчете 19-годишния талант на тима Станислав Иванов.<br /><br />Наставникът на "Левски" Делио Роси организира приятелския мач, заради това че тимът му игра в сгъстен цикъл в последния месец. Сините имаха мачове всяка сряда и събота и италианецът не иска футболистите да излизат от...

Германия и Франция поискаха от Израел да предостави на МААЕ данните си за Иран

http://nakratko.bg/category/25/158845/


Израел трябва да предостави на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) събраните данни, за които твърди, че показват, че Иран води ядрени изследвания въпреки международния контрол, заяви германската канцлерка Ангела Меркел на съвместна пресконференция със словашкия премиер Петер Пелегрини, предаде ТАСС.

Арменската опозиция събра огромен митинг в Ереван

http://nakratko.bg/category/25/158844/


Огромен митинг на опозицията се провежда тази вечер в арменската столица Ереван. В града са се стекли десетки хиляди хора от цялата страна, за да настояват техният лидер Никол Пашинян да бъде избран за министър-председател.

Бясно шофиране завърши със скок от мост в Янтрa

http://nakratko.bg/category/58/158843/


Бясно шофиране завърши със скок от мост над река Янтра във Велико Търново. Инцидентът стана този следобед в квартал „Чолаковци“. Каскадата е дело е на 39-годишен мъж от село Тучевица.

Демонтират предпазната мрежа за птици по част от магистрала "Тракия"

http://nakratko.bg/category/58/158842/


Демонтират предпазната мрежа за птици по автомагистрала "Тракия", в участъка край Сливен и Ямбол. Причината – съоръжението е амортизирано и вече не изпълнява предназначението си.

Неочаквано завръщане: Карл Маркс култов сред младите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6843770

Неочаквано завръщане: Карл Маркс култов сред младитеФинансовата криза от 2008 г. накара новото поколение, което няма опит от студената война, да го преоткрие За да стигнеш до Карл Маркс, трябва да минеш покрай много, много капиталисти. В лондонския район Хайгейт, където е погребан, имат адреси супербогати хора, които харесват да живеят в “затворени общества”, заобиколени от стени.

Оцелял при инцидента в Алпите твърди, че екскурзията е била поредица от грешки

http://nakratko.bg/category/25/158840/


Трагедията в Алпите, при която загина 52-годишна българка и още петима ски-алпинисти, е била поредица от грешки. Според един от оцелелите, групата от 14 души се е изгубила няколко пъти в планината.

Национал се разписа във финала и вдигна купата на Словакия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6843864

Национал се разписа във финала и вдигна купата на СловакияВасил Божиков явно ще наследи през този сезон Ивелин Попов като национал, вдигнал трофей в сравнително читава във футболно отношение държава. 29-годишният защитник вдигна трофея в турнира за купата на Словакия със своя “Слован” (Братислава). Призът е още по-сладък за българина, тъй като той даде своя принос за него.

Здравните власти погнаха Кармен - жената, завела Теди в Бразилия (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6843971

Здравните власти погнаха Кармен - жената, завела Теди в Бразилия (Обзор)l В сайта си се представя за лечител - церяла с вода, заредена от божества. След драмата с болната българка обаче твърди, че само проучвала маршрути в чужбина l Военните готови да пратят “Спартан” да върне Теодора от Истанбул Столичната здравна инспекция е започнала проверка на дейността на Кармен Лазарова - организатор на групата,

Петте продукта, които да забравим след 40

http://budnavarna.bg/33661-pette-produkta-koito-da-zabravim-sled-40/

Учените са убедени, че ако хората над 40-годишна възраст изключат от менюто си няколко храни, то с годините ще изглеждат по-млади и здрави.

Експертите на Световната здравна организация заявиха, че след 40 години е по-добре да се изключат от ежедневната диета пет продукта.

Ограничението в храненето ще им помогне да запазят младостта си. След 42-ата година скриването на признаците на остаряване става все по-трудно.

Ето кои пет храни да изключите от менюто си, след като навършите 40:

Захар

През последните години експертите откриха много отрицателни свойства на захарта. Тя влияе отрицателно върху работата на мозъка, сърцето, кръвоносните съдове и също така засяга имунната система и хормоналния баланс.

Експертите силно препоръчват на хората над 40-годишна възраст да консумират не повече от 36 грама захар на ден за мъже и не повече от 20 грама за жени. Това е около 7 супени лъжици за мъже и 4 за жени.

Продукти от бяло брашно

Този вид брашно съдържа много ненужно нишесте, което лесно се разгражда в тялото и повишава нивото на кръвната захар. Обикновеното брашно може да бъде заменено с овесени ядки, смлени бадеми или кокосови стърготини.

Сол

Учените отдавна са доказали, че солта вреди изключителн много на сърдечно-съдовата система, а също така увеличава риска от хипертония и инсулт.

Продукти с транс мазнини

 

Сърдечно заболяване може да възникне при всеки, който консумира храни, които съдържат много транс-изомери на мастни киселини, т.е. транс-мазнини. Най-често те се намират в маргарина. До 5% транс-мазнини се намират в месото.

Червено месо

Съвременните учени са доказали, че колкото по-малко в човешкото тяло са животинските протеини, толкова по-добре за здравето. Те препоръчват елиминиране или значително намаляване на консумацията на червено месо. Световната здравна организация дори го включи в списъка с канцерогени храни. Този продукт е най-опасен в обработената форма – като колбас.

Материалът Петте продукта, които да забравим след 40 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Как пролетта влияе на здравето?

http://budnavarna.bg/33658-kak-proletta-vliyae-na-zdraveto/

Вижте няколко начина, по които пролетният сезон влияе върху здравословното ни състояние.

Пролетните алергии
Пролетните алергии са най-големият здравословен проблем, с който мнозина се сблъскват. Причинител на пролетните алергии е поленът. Поленът представлява малки частици, които растенията отделят. Веднъж попаднали във въздуха, тези частици лесно се вдишват и създават редица проблеми у някои хора. Когато поленовите частици попаднат в организма, тялото започва да отделя антитела. Тези антитела обикновено се борят с бактерии и вируси. Когато антителата „нападнат“ алергените тялото отделя хистамини в кръвта. Хистамините са причина за появата на симптоми като хрема, зачервяване и сълзене на очите, кихане, кашлица и други ,които свързваме с алергиите.

Ако сте по-чувствителни, можете да изпитате симптомите на алергична астма, при която имате проблеми с дишането или тежест в гърдите. Често през пролетта много хора страдат от алергичен конюктивит, лечението на който задължително трябва да бъде назначено от лекар. Хората, които страдат от синузит и други заболявания на синусите, също усещат влошаване на симптомите през пролетта.

Ако и вие страдате от пролетни алергии, най-добре да посетите лекар. В повечето случаи се изписват антихистамини и деконгестанти за облекчаване на симптомите, докато пролетта отмине.

Смяната на часа и пролетната умора
Смяната на часа влияе негативно на мнозина. Човек се чувства отпаднал и недоспал като цяло, зачестяват главоболията и мигренозните пристъпи. В тези периоди човек има нужда от повече сън от обикновено и смяна на хранителният режим. Много хора започват да приемат хранителни добавки или витамини, за да са по-енергични.

Настинка
Заради променливото време през пролетта, много от хората са застрашени от настинка. В комбинация с отслабения заради зимата имунитет, имате рецепта за няколко дни на легло. Как да се предпазим? Просто следвайте най-простите правила – яжте много плодове и зеленчуци, движете се, мийте често ръцете си и не забравяйте да проветрявате помещенията, в които стоите. Важно е също така винаги да имате връхна дреха и чадър, за да сте подготвени за капризното пролетно време.

Кърлежите и болестите, които пренасят
С избуяването на растителността, вече сигурно сте попаднали на първите за годината кърлежи. Те пренасят редица болести, най-популярна от които е Лаймската болест. За да се предпазите от кърлежите, ви съветваме да избягвате да се разхождате с оголени крака през затревените площи. Оглеждайте добре дрехите, панталоните, чорапите и обувките си след разходка сред природата, обезпаразитете домашните любимци.

Материалът Как пролетта влияе на здравето? е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Внесоха обвинения срещу Уейнстийн за постоянно сексуално насилие

http://nakratko.bg/category/25/158837/


Продуцентът на „Netflix“ Александра Каноса е подала документи в съда в Ню Йорк, обвиняващи опозорения вече холивудски магнат Харви Уейнстийн в изнасилване, сексуално посегателство и вербално унижение за период от пет години.

Проф. Генчо Начев: Начинът, по който НЗОК намали медицинските изделия, не е професионален

http://nakratko.bg/category/58/158836/


Няма грешка, защото тук не става дума за поставяне на такава клапа, става дума за една жена в изключително тежко състояние, в крайна степен на сърдечна недостатъчност, която многократно е отказвала да се оперира.

Деси Бакърджиева и Васко Драганов в „Любов за четирима“ днес в зала 1 на ФКЦ

http://budnavarna.bg/33655-desi-bakardzhieva-i-vasko-draganov-v-lyubov-za-chetirima-dnes-v-zala-1-na-fkts/

В четвъртък 3 май от 19.00 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център ще гостува комедията “Любов за четирима” от Щефан Фьогел. Режисьор е Андрей Калудов.

Ролите изпълняват звездите на телевизионния екран Десислава Бакърджиева („Стъклен дом”, „Фамилията”, „Откраднат живот“), Васил Драганов (Радко от „Столичани в повече”, „Комиците”), както и младите актьори Ивана Стоянова и Мартин Властанов.

…Цял живот да бъдеш с любимия човек – това вероятно е мечта на всеки. Но как да запазиш интереса на другия към теб и твоя към него? Може би този въпрос е накарал двете семейства – Алекс и Дорис и Кристофър и Беа, да търсят рисковано приключение – секс с напълно непознати. Но ако пожелаеш телата да се сливат без любов, кой може да каже какво ще поиска сърцето? Майстор на диалога и ловките обрати, авторът поднася на зрителя най-сериозни теми с тънко чувство за хумор и ирония.

Материалът Деси Бакърджиева и Васко Драганов в „Любов за четирима“ днес в зала 1 на ФКЦ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Петима загинаха в самолетна катастрофа в щата Джорджия (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6843982

Петима загинаха в самолетна катастрофа в щата Джорджия (Видео)Пет души загинаха при катастрофа на военнотранспортен самолет, разбил се близо до летището на град Савана в американския щат Джорджия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Трагедията се разиграла със самолет С-130 Херкулес на Националната гвардия на Пуерто Рико. Самолетът е изпълнявал тренировъчен полет и е паднал на пътно кръстовище.

Варна ще има свой „Аква хаус“ на морето

http://budnavarna.bg/33653-varna-shte-ima-svoj-akva-haus-na-moreto/

снимка: Будна Варна

Градската къпалня на Алея първа ще бъде с минерални басейни

С мини комплекс “Аква хаус”, подобен на модерния в курорта “Св.Св.Константин и Елена”, ще се сдобие Варна.

Проектът “Градска къпалня” е предвиден да се реализира на Алея Първа, на север от палмите на плажа пред заведението “Рапонги”, научи “Труд”.

СПА-комплексът ще бъде с минерални басейни за деца и възрастни, с кални бани, сауна с изглед към морето, кабинети за лечебни масажи и други екстри, но цените ще бъдат градски и по-ниски от курортните. Застроената част ще се шири на 4000 кв.м.

Строителството започва наесен след приключване на активния туристически сезон.Инвестиционното предложение на “Холдинг Варна” АД за изграждане на сондаж за добив на термални води с цел водоснабдяване на комплекс “Градска къпалня” е внесено в РИОСВ. Уточняват се дълбочината на сондажа на базата на хидрогеоложко проучване и изграждането на локална пречиствателна станция за отпадни води.
Строителството на Градската къпалня няма нищо общо със съществуващия басейн, известен на варненци като “Топлата вода”, който е за безплатно и целогодишно обществено ползване. Според областния управител на Варна Стоян Пасев само на територията на града има 72 термални източници, като една съвсем малка част от тях се използват.

източник: Варнаутре

Материалът Варна ще има свой „Аква хаус“ на морето е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Аксаково търси спешно пари за два селски пътя

http://budnavarna.bg/33650-aksakovo-tarsi-speshno-pari-za-dva-selski-patya/

Аксаково спешно се нуждае от 3.2 млн. лева за ремонт на разбитите пътища до селата Климентиново и Яребична, които са на територията на общината. Това алармира кметът инж. Атанас Стоилов на среща при областния управител с депутати от ГЕРБ.

“Въпреки подготвения проект на Програмата за селските райони от 2016г. няма шансове на финансиране на ремонта. На общината й трябват поне 10 години, за да събере парите”, казва кметът.

“Все повече млади хора живеят в Яребична и до селото пътуват поне стотина души на работа. Разбитото трасе пречи на туризма в Климентино. Единственият шанс е осигуряване на финансиране с решение на МС”, смята депутатът Павел Христов.

 

Материалът Аксаково търси спешно пари за два селски пътя е публикуван за пръв път на Будна Варна.

По другарски! Нинова съди за 120 000 лв. ляв сайт - докарал й нерви, тревога и безсъние с лъжи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6843720

По другарски! Нинова съди за 120 000 лв. ляв сайт - докарал й нерви, тревога и безсъние с лъжиЗам.-шефът на БСП Кирил Добрев с отделен иск за 100 хил., ще ги дарява на партийни клубове. Възмутен, че евродепутати и “Позитано” издържали pogled.info, а той клевети. Авторът Боян Дуранкев моли сподвижници да им съберат парите Лидерката на БСП Корнелия Нинова и заместникът ѝ Кирил Добрев съдят за 220 хил. лв. крайнолевия сайт pogled.

Украйна разшири санкциите срещу Русия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/02/3172603_ukraina_razshiri_sankciite_sreshtu_rusiia/?ref=rss


Украйна реши да разшири санкциите си срещу руски компании и организации, отчитайки санкциите, въведени от САЩ срещу руски олигарси и съюзници на руския президент Владимир Путин. Това заяви днес украинският президент Петро Порошенко, предадоха Ройтерс и ТАСС.<br /><br />Киев освен това разшири съществуващите санкции, които въведе срещу стотици руски компании и физически лица в отговор на анексията на Крим през 2014 г. и заради подкрепата на Кремъл за проруските сепаратисти в Източна...

ХК „Спартак“ трети в България при юношите старша възраст

http://budnavarna.bg/33647-hk-spartak-treti-v-balgariya-pri-yunoshite-starsha-vazrast/

Хандбалистите до 19 години на „Спартак” победиха „Интер” (Благоевград) с 49:40 (21:21) в малкия финал за държавно първенство в Хасково и спечелиха бронзовите медали.
Най-резултатен за успеха беше Ивелин Йорданов с 16 гола, а Даниел Ангелов вкара 11, съобщава официалният сайт на варненци.
„Прекършихме ги в последните 10 минути, когато се откъснахме в резултата. Доволен съм, че завършихме с победа и взехме медал.Няма да скрия, че като цяло съм разочарован, тъй като отборът беше подготвен за титла и тя бе целта ни. Кой знае, кое е по-добре – дали да изгубиш финала за златото, или да спечелиш мача за бронза!?”, заяви треньорът на „спартаклии“ Веселин Станков.

Освен бронзовите медали варненци взеха и два индивидуални приза. Димитър Стоянов бе избран за най-добър защитник на финалния турнир, а Ивелин Йорданов попадна в златната седмица.

Съставът на „Спартак”: Ерсин Хюсеин, Светослав Панайотов, Михаил Панайотов, Иван Саръбеев, Евгени Пантелеев, Илиян Георгиев, Димитър Стоянов, Ивелин Йорданов, Даниел Ангелов, Николай Далевски, Димитър Николов, Николай Петров, Благовест Димитров, Ростислав Петров, Живко Тодоров, Лазар Петков.

източник: Дарик

Материалът ХК „Спартак“ трети в България при юношите старша възраст е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Млада жена се преобърна с „БМВ”

http://budnavarna.bg/33645-mlada-zhena-se-preobarna-s-bmv/

Млади жени се отърваха по чудо с леки травми след зрелищна катастрофа, при която автомобилът им преобърна извън пътя. Инцидентът е станал на 1 май, около 15:00 часа в Дългопол.

Зад волана на леката кола „БМВ” е бил 20-годишна водачка. Поради отвличане на вниманието, тя загубила контрол над возилото и се блъснала в предпазна мантинела, след което се последвало преобръщане.

Шофьорката е останала невредима, а 18-годишната й спътница е получила контузни наранявания. 

Още двама души са пострадали при катастрофи в първия ден от месеца. Сред тях е и дете, блъснато от автомобил на варненската улица „Никола Симов”. За живота му няма опасност. 

Материалът Млада жена се преобърна с „БМВ” е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Новините: Най-важното за деня, 2 май

https://www.actualno.com/society/novinite-naj-vajnoto-za-denja-2-maj-news_672675.html

По традиция, редакционният екип на Actualno.com ви предоставя най-важните новини от днешния ден, 2 май. ЕС ПРЕДЛАГА ДА ИМА ПО-МАЛКО ПАРИ ЗА ДЪРЖАВИ СЪС СЛАБО ПРАВОСЪДИЕ Европейският съюз би могъл да намали финансирането за държави, които не зачитат върховенството на закона. Съответното предложение бе направено от Европейската комисия (ЕК) при представянето на плана за финансовата рамка на Общността след излизането на Великобритания от Съюза - т.е. за периода 2021 - 2027 година. ГОРАНОВ ЗА ОР

Не се очаква драстична промяна в европарите към България от бюджета на ЕС

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ne-se-ochakva-drastichna-promiana-v-evroparite-kym-bylgariia-ot-biudjeta-na-es-260427/

Предложението на ЕК за новата финансова рамка е за един балансиран бюджет, който е много добра основа за преговори, смятат Томислав Дончев и Владислав Горанов

През 2017 г. броят на делата се увеличава, а натовареността на съдиите е неравномерна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6843657

През 2017 г. броят на делата се увеличава, а натовареността на съдиите е неравномерна2017 г. е била знакова за Върховния касационен съд (ВКС) се отбелязва, че изминалата година е била знакова за съда, отчита председателят Лозан Панов. „За първи път българските съдии участваха в преки избори за попълване на професионалната квота на Съдийската колегия на ВСС. Показателно е, че с вота си те ясно демонстрираха своя респект към

Шотландия въвежда минимална цена на алкохола

http://www.cross.bg/alkohola-po-malko-evro-1573891.html

/КРОСС/ Шотландия стана първата страна в света, въвела минимална цена на алкохола. Това стана факт след години на юридически битки. Така една бутилка от 700 мл уиски няма да може да се продава за по-малко от 15,60 евро, а бутилка вино - за по-малко от 5,20 евро. Тази инициатива, чиято цел е да се бори с вредите от алкохола, беше приветствана от лекарското съсловие. Медиците обявиха мярката за най-големия напредък в усилията за опазване на общественото здраве след забраната за тютюнопушене на публични места.

С реорганизация компенсират седалките на стадион „Спартак“ заради строежа на бул. „Левски“

http://budnavarna.bg/33642-s-reorganizatsiya-kompensirat-sedalkite-na-stadion-spartak-zaradi-stroezha-na-bul-levski/

„В документите и във всички планове назад в годините има информация за това, че бул. „Левски”засяга част от стадион „Спартак”. Вероятно ще има реорганизация на трибуните, за да не се загубят местата, попаднали в трасето“, коментира главният архитект Виктор Бузев.

„Там попадна част от западната трибуна зад вратата. Там е малкият радиус. Смятам, че колкото и места да са там, големите трибуни от двете страни на стадиона могат да ги поемат”, заяви той.

„Работата по стадион „Варна” тече, но изключително бавно“, добави архитектът.

Материалът С реорганизация компенсират седалките на стадион „Спартак“ заради строежа на бул. „Левски“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Родителите на Мелания Тръмп са посетили офиса по имиграционни въпроси в Ню Йорк

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/02/3172600_roditelite_na_melaniia_trump_sa_posetili_ofisa_po/?ref=rss


Родителите на първата дама на САЩ Мелания Тръмп посетиха днес федерално учреждение в Ню Йорк заедно с техния адвокат по имиграционните въпроси, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.<br /><br />Словенската двойка не коментира пред журналисти визитата, след като прекара в сградата дълги часове. В учреждението са офисите на федерални имиграционни представители, които помагат на процеса по обработване молбите за предоставяне на американско гражданство.<br /><br />Виктор...

Бебе маймунче се роди във Варненския зоопарк (снимки)

http://budnavarna.bg/33639-bebe-majmunche-se-rodi-vav-varnenskiya-zoopark-snimki/

С 5000 повече са посетителите на варненския зоопарк през април в сравнение с миналата година. Общо 18 700 варненци и гости на града са се разходили покрай клетките на животните през миналия месец, което го прави най-силния от началото на годината. Общо 36 243 са посетителите за 2018-а до момента, което е с 6365 повече в сравнение със същия период на 2017-а, съобщи директорът на зоологическата градина Иванка Стоянова.

Бебе маймунче е най-новият обитател на зоопарка, разказа още г-жа Стоянова. То се е родило на 10 април, но полът му все още не е ясен, тъй като майка му не го изпуска от прегръдките си.

Животинчето е от вида зелена морска котка. Родителите са 10-годишната Ани и 12-годишният Кънчо. Очаква се съвсем скоро с бебе да се сдобие и маймуната Алекс, която е от същия вид.

Осем муфлончета и две камерунски козлета са се родили в зоопарка от началото на годината. Освен бебето маймунче се очаква на бял свят скоро да се появят и няколко лопатарчета. Започна и сезонът на люпене на птици, като вече има доста бебета.
До месец се очаква своя нов дом да открие третото лъвче от варненския зоопарк. И трите екзотични животни са трансферирани в зоопаркове в България.
Празник за деня на детето – 1 юни, е следващата по-мащабна инициатива, която подготвят от зоопарка. Както Информационна агенция „Черно море“ съобщи, специален гост тогава ще е рапърът 100 кила.

 

снимки: Пламен Гутинов

източник: Черно море

Материалът Бебе маймунче се роди във Варненския зоопарк (снимки) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Поставиха палмите в Морската градина

http://budnavarna.bg/33636-postaviha-palmite-v-morskata-gradina/

Летните кашпи с цветя и палми вече красят Морската градина. Екзотичните растения, които  всяка година биват прибирани за зимата, вече са по местата си.

 

снимки: Пламен Гутинов

източник: Черно море

Материалът Поставиха палмите в Морската градина е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Гадания: Как се тълкуват еднаквите цифри на часовника?

https://petel.bg/Gadaniya--Kak-se-talkuvat-ednakvite-tsifri-na-chasovnika--__262782

Оказа се, че съвпадението на цифрите има някакво значение. С помощта на точно тези съвпадения могат да се направят някои конкретни гадан...

3 май - Световен ден на свободата на печата

https://petel.bg/3-may---Svetoven-den-na-svobodata-na-pechata__262783

Свободата на пресата се счита от мнозина за една от основните ценности на демократичната държава. За да се гарантира работата на правит...

Русия дава по-малко за оръжие за първи път от 19 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6843690

Русия дава  по-малко за оръжие  за първи път от 19 г.През 2017 г. военните разходи на Русия са намалели за първи път от 19 г., посочват данните от доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира. През миналата година Москва е похарчила за оръжие 66, 3 млрд. долара, което е 20% по-малко от 2016 г. Глобално военните разходи са се повишили до най-високото си равнище след студената

25 г. затвор за мъжа, който уби жена си жестоко на оживено кръстовище

https://offnews.bg//temida/25-g-zatvor-za-mazha-kojto-ubi-zhena-si-zhestoko-na-ozhiveno-krastov-679856.html

25 години затвор при първоначален строг режим ще лежи Георги Генов - 45-годишният мъж, който на 1 септември 2017 г. уби по особено жесток начин своята съпруга Катя.

Георги е признат за виновен от Окръжният съд в Пазарджик. 

На оживено кръстовище в Пещера мъжът е нанесъл 17 удара с нож върху жена си. Преди това той я проследил от работата и до дома на нейната майка.

Генов е нанасял побой над своята съпруга в миналото. 

Той се е признал за виновен. 

Освен 25 г. в затвора, Генов ще трябва да заплати по 200 000 лв. обезщетение на дъщерите си и майката на убитата жена.

И 4-годишните ще ходят задължително на предучилищна, родителите против

https://www.actualno.com/education/i-4-godishnite-shte-hodjat-zadyljitelno-na-preduchilishtna-roditelite-protiv-news_672711.html

4-годишните деца да ходят задължително на предучилищна. Това предвижда приетият от Министерския съвет план за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система. Така задължителното предучилищно образование става три, вместо две години, както е досега. За да стане това обаче трябва да се приеме промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, обясни Ваня Трайкова, експерт в дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното

Формула 1 преговаря с Маями за провеждане на улично състезание през 2019 г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/02/3172480_formula_1_pregovaria_s_maiami_za_provejdane_na_ulichno/?ref=rss

Градската управа на Маями ще гласува през следващата седмица дали да приеме предложението на "Либърти медиа" за сделка за домакинство на кръг от Формула 1. Идеята е един от най-известните градове в САЩ да приеме улично състезание от 2019 г.<br /><br />Първоначалните разговори между двете страни са обнадеждаващи, след като предложението беше включено в дневния ред на редовното заседание на градския съвет на 10 май. Офертата на собствениците на Формула 1 е за договор от 2019...

Ще искат ли родителите на Мелания Тръмп американско гражданство?

//dariknews.bg/novini/sviat/shte-iskat-li-roditelite-na-melaniia-trymp-amerikansko-grazhdanstvo-2094637

Родителите на първата дама на САЩ Мелания Тръмп посетиха днес федерално учреждение в Ню Йорк заедно с техния адвокат по имиграционните въпроси, предаде АП.
 

На 8 май Теодора ще лети от Бразилия до Истанбул

//dariknews.bg/novini/bylgariia/na-8-maj-teodora-shte-leti-ot-braziliia-do-istanbul-2094646

"Датата на полета е 8 май! Благодаря на министър Захариева, Галя, Милена, Теодор, Тихомир и всички, които насочиха положителна енергия!" Това написа във Facebook Александър, съпругът на болната от рак Теодора Мазжарова, която замина за Бразилия в опит да намери алтернативно

Главният архитект: Бул. „Приморски“ може да бъде пуснат още тази седмица

http://budnavarna.bg/33634-glavniyat-arhitekt-bul-primorski-mozhe-da-bade-pusnat-oshte-tazi-sedmitsa/

снимка: Будна Варна

В момента тече работа по полагане на маркировка върху настилката на ремонтирания бул. „Приморски“. Извършват се дейности и по прилежащите тротоари. Надявам се, че участъкът може да бъде отворен за движение още тази седмица. Това каза пред медии главният архитект на Община Варна Виктор Бузев.

Първоначалният план за приключване на ремонта бе до средата на април. Последва удължаване на срока до края на месеца.

Към финал е и работата по бул.“Мара Тасева“ в „Аспарухово“. Там също приключват дейности по пешеходната част.

източник: Морето.нет

Материалът Главният архитект: Бул. „Приморски“ може да бъде пуснат още тази седмица е публикуван за пръв път на Будна Варна.

ТЕЦ „Варна“ опровергават спекулации за преференциални цени

http://budnavarna.bg/33631-tets-varna-oprovergavat-spekulatsii-za-preferentsialni-tseni/

снимка: Будна Варна

От ръководството на ТЕЦ „Варна“ опровергават в официално писмо спекулации за преференциално изкупуване на електроенергията на предприятието и квалифицирането на централата като „привилегирован производител“.

От дружеството заявиха, че са подали към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за утвърждаване на цени на електрическата енергия. Те припомнят, че само енергийният регулатор е органът, който има компетенцията да вземе решение какви да бъдат цените на електрическата енергия на генериращите мощности в страната.

ТЕЦ „Варна“ е предоставила на КЕВР обективна обосновка за всички разходи, които са свързани с дейностите на дружеството по производството.

Ръководството на централата никога не е декларирало искане за преференциално изкупуване на електроенергията, обясниха още от ръководството.

Предприятието информира, че предоставянето на студен резерв от „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД (ЕСО) към дадено дружество се постига не чрез „включване“, а след участия в търгове и спечелването им.

„Желанието на мениджмънта на дружеството е да осигури допълнителна сигурност на електроенергийната система. Важността на централата е посочена в становище на ЕСО, изискано от КЕВР през месец октомври 2016 г. От него става ясно, че изведените блокове на ТЕЦ „Варна“ са намалили сигурността на електрозахранването на потребителите в Североизточна България, като този негативен ефект ЕСО трябва да решава постепенно с технически средства и значителни инвестиции в електропреносната мрежа“, е записано в позицията на ТЕЦ „Варна“.

Мениджмънта обясниха още, че спирането на ТЕЦ „Варна“ е довело и до нарастване на чуждите транзитни и кръгови потоци на мощност през българската електропреносна мрежа. Това само по себе си довело до загуби.

Ръководството на дружеството акцентира, че възобновяването на дейността на централата ще намали технологичните загуби на електропреносната мрежа и ще се намалят разходите на ЕСО.

Централата е взела решение да подмени основното гориво, което използва въглища с природен газ. По този начин дружеството ще отговаря на всички европейски изисквания по отношение на опазването на околната среда. Подмяната на използваното гориво, ще доведе до премахване на емисиите на серни оксиди и прах.

Поради приблизително два пъти по-ниския емисионен фактор на природния газ спрямо антрацитните въглища, се очаква да бъдат намалени с до 50% емисиите на парникови газове за производството на единица продукция, допълват от ръководството на ТЕЦ „Варна“.

Материалът ТЕЦ „Варна“ опровергават спекулации за преференциални цени е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Врани изкълваха патетата в Борисовата градина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6843704

Врани изкълваха патетата в Борисовата градинаСложиха мрежа на езерото в Борисовата градина в София, за да пази новоизлюпените Врани са убили половината от новоизлюпените патета в Борисовата градина в София. Преди две седмици в Патешкото езеро в парка се излюпиха 6 зеленоглави патета - първите малки, след като през миналата година Столичната община възстанови езерото и започна да отглежда в

Маратон Варна 2018 набира доброволци

http://budnavarna.bg/33629-maraton-varna-2018-nabira-dobrovoltsi/

На 13-ти май ще се проведе Маратон Варна 2018, научи BudnaVarna.bg.

Очакват се състезатели от най-големите лекоатлетически клубове в страната, както и атлети от най-силните нации в маратонското бягане – Кения, Етиопия, Мароко. Ще дойдат и професионални спортисти от над петнадесет други държави.

Освен класическата дистанция от 42,195 км състезанието предлага още три по-леки дисциплини, в които могат да се включат и любители бегачи – 2 км. градски крос, 10,5 км. и 21 км.

Екипът има нужда от подкрепления и набира доброволци.

„Маратон Варна“ 2018 ще бъде събитие на световно ниво с някои от най-добрите бегачи. Състезание на такова ниво изисква сериозно отношение и блестяща организация. Това ще прослави Варна и България.

Имаме нужда от 3 вида помощници за:

– обезпечаване на трасето – опъване на ленти, насочване на хора към пунктовете за пресичане на трасето и прибиране на лентите;

– обща работа в базата на събитието;

– подготвителни работи – раздаване на листовки и подпомагане на записването.

– Записване – до края на 9-ти май 2018 г.

– 8-ми и 9-ти май – срещи за инструктаж – 18:30 ч. в Юнашкия салон – елате на 1 от двете дати.

– 13-ти май – „Маратон Варна“ – големият ден.

Повече информация за събитието – тук.

Материалът Маратон Варна 2018 набира доброволци е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Европа с рестрикции срещу пластмасовите продукти

https://frognews.bg/novini/evropa-restriktsii-sreshtu-plastmasovite-produkti.html

Рестрикции и забрани за пластмасовите продукти обмисля Брюксел. Причината - тонове опасен отпадък замърсяват околната среда.

6 млн. души ще почиват по Българското Черноморие това лято

http://budnavarna.bg/33627-6-mln-dushi-shte-pochivat-po-balgarskoto-chernomorie-tova-lyato/

снимка: Будна Варна

През летния сезон се очаква ръст на туристите от 5% до 7% като броят им надхвърли 6 млн. души. „ХуБавото е, че 90% от четири- и петзвездните хотели са резервирани, лошото е, че все повече хора искат 4-5 звездни хотели.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя съобщи, че през тази и следващата година на Черноморието предстои да бъдат построени четири петзвездни хотела с инвеститори – големи международни вериги, между които „Томас Кук“ и ТУИ.

За нас е важно да развием целогодишен туризъм, бележим ръст от 10% до 40% в крилата на сезона, но трябва много да работим, за да има запълняемост на базите“, каза Ангелкова.

Очаква се през тази година в курортите да бъдат наети 2000 сезонни работници от трети страни. Ангелкова определи като най-голямо предизвикателство проблема с кадрите. „Приоритет на нашето правителство е дуалното образование, но това е процес, който трябва да се завърти“, допълни тя. „

Материалът 6 млн. души ще почиват по Българското Черноморие това лято е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Украйна разширява санкциите си срещу Русия

https://dnes.dir.bg/svyat/ukrayna-razshiryava-sanktsiite-si-sreshtu-rusiya

Не е ясно кои физически лица са в разширения списък и кога ще влязат в сила санкциите

Принц Хари и Меган избраха каляска за сватбеното си шествие

http://www.cross.bg/shestvie-hari-megan-1573884.html

/КРОСС/ Британският принц Хари и годеницата му Меган Маркъл ще се придвижват с отворена каляска по улиците на Уиндзор на традиционното сватбено шествие след бракосъчетанието си на 19 май, съобщиха от двореца Кенсингтън. Двамата са избрали каляска на "Ascot Landau", предаде NOVA. "Принц Хари и Меган с голямо нетърпение очакват това кратко шествие, което ще им позволи да изразят своята благодарност към всички, събрали се в Уиндзор, за да се насладят на атмосферата на този специален ден“, се казва в изявлението. Каляската ще бъде теглена от четири сиви коня - Милфорд Хевън, Сторм, Плимут и Тайрън. Превозното средство е една от петте „Ascot Landau“ в кралската колекция, които се използват от кралица Елизабет II за нейното шествие на конните надбягвания „Роял Аскот“.

Руският бюджет за отбрана се е свил с 20% за пръв път откакто Путин е на власт

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/02/3172578_ruskiiat_bjudjet_za_otbrana_se_e_svil_s_20_za_pruv_put/?ref=rss


Русия може да изглежда все по-войнствена, а президентът Владимир Путин да представя в годишното си обръщение анимации с уникални за света оръжия, но реалността е, че през миналата година за пръв път от 20 години бюджетът за отбрана на страната е бил с 20% по-малък спрямо 2016г. Това е първото свиване от 1998г. насам и макар военната модернизация да остава приоритет за Кремъл бюджетът за отбрана е ограничен от икономическите проблеми, които страната изпитва след анексирането на Крим през 2014г.,...

През изминалите почивни дни с. Галата отбеляза своя традиционен събор

https://www.actualno.com/lovech/prez-izminalite-pochivni-dni-s-galata-otbeljaza-svoja-tradicionen-sybor-news_672707.html

От 27 до 29 април в село Галата се проведе Традиционният селски събор, който премина с редица събития, весело настроение и положителни емоции. По време на празника се проведоха две спортни мероприятия и бе открита паметна плоча на известния местен спортист Пенчо Шутев, като тези събития бяха организирани с подкрепата на Община Тетевен. Програмата по случай събора започна на 27 април, когато кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметът Свилен Русинов и председателят на ОбС - Тетев

Съдът остави в ареста двама наркопласьори

http://budnavarna.bg/33625-sadat-ostavi-v-aresta-dvama-narkoplasori/

снимка: Будна Варна

Апелативният съд във Варна потвърди първоначалния арест на Валентин Мицов, привлечен като обвиняем за държане на амфетамини, предназначени за разпространение, съобщиха от пресцентъра на съда за BudnaVarna.bg.

Миналата седмица Варненският окръжен съд намери всички законови основания и задържа под стража Валентин, който след броени дни ще навърши пълнолетие. Припомняме, че при полицейска проверка на 24 април тази година в младежа били намерени 26 пакетчета с кристално вещество. Експертна справка установила, че това е амфетамин с тегло 2,01 гр.

Днес втората съдебна инстанция сподели аргументите на ОС – Варна за първоначалния арест, които се основават на събраните в хода на разследването доказателства. Преценката им води и този съд до обосновано подозрение, че Мицов е съпричастен към престъпното деяние, което се наказва от закона с лишаване от свобода от 2 до 8 години. Апелативният съд сподели твърдението на защитата, че няма опасност младежът да се укрие, но е реална възможността той да извърши престъпление. Основание за това съдът намира в предходното му осъждане и то за същото престъпление. След споразумение, сключено с Окръжна прокуратура във Варна, ОС – Варна му е наложил през 2017 година наказание „Пробация“ за срок от 6 месеца, а срокът на това наказание е изтекъл на 10 март тази година.

В друго съдебно заседание Варненският апелативен съд потвърди определение на ОС – Варна, с което е бил определен първоначалният арест на Рафет Бетол, разследван за притежание на хероин и амфетамини, предназначени за продажба. При специализирана полицейска операция, проведена миналата седмица, служителите на реда иззели от него 145 пакетчета с хероин, чието тегло е близо 5 грама и 137 пакетчета, в които експертите установили производни на амфетамина с тегло 8, 225 грама.

Апелативният съд остави без уважение жалбата на обвиняемия срещу първоначалното задържане под стража и се позова на събраните в хода на досъдебното производство доказателства и гласни свидетелства. Преценката им води до обоснования извод, че 48 годишният мъж е съпричастен към деянието, за което е привлечен като обвиняем. Въпреки че Рафет не е бил осъждан и няма криминална регистрация, съдът намира, че с оглед на вида и количеството на иззетата дрога, реална е опасността обвиняемият да се укрие, за да се предпази от тежестта на санкцията, предвидена от закона (от 2 до 8 години затвор).

С оглед на обстоятелството, че Бетол има малки деца и съпруга със сериозни здравни проблеми, Варненският апелативен съд указа на водещия разследването да извърши проверка кой полага грижи за децата и ако е необходимо да се вземат мерки за тяхното отглеждане.

Определенията на Варненския апелативен съд, с които бе потвърден първоначалния арест на Валентин Мицов и на Рафет Бетол, привлечени като обвиняеми в различни досъдебни производства за притежанието на наркотични вещества, предназначени за разпространение не подлежат на обжалване.

Материалът Съдът остави в ареста двама наркопласьори е публикуван за пръв път на Будна Варна.

ООН: Думите на палестинския лидер Абас за евреите са неприемливи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6843921

ООН: Думите на палестинския лидер Абас за евреите са неприемливиИзявлението на палестинския лидер Махмуд Абас за евреите е неприемливо и силно притеснително, заяви в комюнике специалният координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток, Николай Младенов, цитиран от Франс прес, съобщи БТА. Абас "реши да използва речта си пред парламента на Организацията за освобождение на Палестина,

Без ток във Варна – 3 май 2018

http://budnavarna.bg/33623-bez-tok-vav-varna-3-maj-2018/

снимка: Будна Варна

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес – 3 май – четвъртък, съобщиха от Енерго про за BudnaVarna.bg.

Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

– от 09:30 ч. до 16:30 ч., гр. Варна – местност Добрева чешма, местност Ален мак в района на хотел „Детелина“. Прекъсването на електрозахранването ще бъде само в делничните дни за посочения период.

– от 08:00 ч. до 17:00 ч., гр. Варна кв. „Виница“, част от ул. „Ангел Главчев“, част от ул. „Мария Бацарова“, ул. „Младежка“, м-ст „Дъбравата“, част от ул. „Найден Райков“, част от ул. „Полк. Милко Железов“, част от ул. „Сава Геренов“, част от ул. „Св. Теодор Стратилат“, част от ул. „Цар Борис III“, част от ул. „Морска звезда“.

– 08:00 ч. до 17:00 ч., гр. Варна кв. „Виница“, част от ул. „Албатрос“, част от ул. „Гларус“, част от ул. „Делфин“, част от ул. „Евксиноград“, част от ул. „Св. Св. Константин и Елена“ , част от ул. „Черно море“, местност „Дели Сава“.

– 09:00 ч. до 16:00 ч., гр. Варна“, ул. „Драган Цанков“ N 2, 34, 5, 6, 7, 8, ул. „Драгоман“ N 1, 3, 5, 11, 15, 25, ул. „Княз Борис I“ N 3, 5, 7, 9, ул. „Мусала“ N 2, 4, 6, 8, 10, ул. „Преслав“ N 38, 40, 42, 44, 46, 48, ул. „Фредерик Шопен“ N 2, 6, 8.

– 08:00 ч. до 17:00 ч., гр. Варна – местност Боровец-юг и част от местност Ракитника.

– 09:00 ч. до 17:00 ч., гр. Варна – част от местност Св. Никола, част от р-н Бриз, част от ул. Д-р Любен Попов, част от ул. Д-р Милен Игнатиев, част от ул. Д-р Христина Хранова.

– от 09:00 ч. до 16:00 ч., гр. Варна – ул. Акад. Фьодор Успенски 2, 3, 4, 5, 7, 9, 11, 11 А, 14, 14 А, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 22, 23, 24, 26, 27, 28, 30, 32, 33, 34, 35, 36; ул. Владимир Димитров – Майстора 4, 5, 7; ул. Густав Вайганд 2, 4, 5, 6, 8, 10 , 12, 13, 15, 17, 16, 18, 19, 20; ул. Индже Войвода 1; ул. Йосиф Ковачев 1, 3; ул. Макгахан 13, 15, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 24, 26; ул. Павел Шаферик 5, 7, 9, 10, 12, 14; ул. Стоян Заимов 4, 5, 10, 14, 16, 18, 22, 24, 26, 28, 30, 32; ул. Филип Тотю 18; ул. Хан Кардам 10, 11 , 15, 16, 17, 18, 19, 20, 24, 26, 28; ул. Хан Пресиян 26, 28, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 47.

Материалът Без ток във Варна – 3 май 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Кораби на НАТО в Черно море, британски самолети в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6843695

Кораби на НАТО в Черно море, британски самолети в РумънияВтора постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО навлезе в Черно море, съобщават руски и украински медии. Флагман на групата от 8 кораба е британският ракетен ескадрен миноносец “Дънкан”. В нея влизат фрегати на Испания, Турция и Германия, а също така няколко по-малки морски съда. Междувременно британските военновъздушни сили

Когато пет пъти секс на ден не е достатъчно

https://www.vesti.bg/sviat/kogato-pet-pyti-seks-na-den-ne-e-dostatychno-6081887

СЗО се очаква да одобри включването на „натрапчивото сексуално поведенческо разстройство” в списъка на Международната класификация на болестите

Времето във Варна – 3 май 2018

http://budnavarna.bg/33621-vremeto-vav-varna-3-maj-2018/

снимка: Будна Варна

По Черноморието ще има ниска облачност или мъгла, които до около обяд ще се разсеят и ще се установи предимно слънчево време.

Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 16°-21°. Температурата на морската вода е 16°-18°. Вълнението на морето ще е 2 бала.

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Над източните райони и в Горнотракийската низина отново ще се образуват мъгли или ниска облачност, които до около обяд ще се разсеят. Минималните температури ще са предимно между 8° и 13°.

Утре отново ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над Западна България, но само на отделни места, след обяд в планинските райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 25°-30°, малко по-ниски по Черноморието.

Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месец май (946 хПа) и ще остане без съществена промяна.

Над планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в Рило-Родопската област ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра – около 12°.

Материалът Времето във Варна – 3 май 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Хороскоп – 3 май 2018

http://budnavarna.bg/33619-horoskop-3-maj-2018/

В четвъртък ще проведете важен разговор или среща с жена.

Вашето собствено дете или млад човек от семейството ще ви ангажира вниманието с ангажимент, който ще трябва да се изпълни днес. Денят предполага интересни събития и постигане на важни успехи (предимно в кариерата ви). Вероятност за семейно събиране свързано с личен или семеен празник.

Овен

 

Този ден ви е даден за признания. Може да не се унижавате пред някой друг, но е добре да си признаете свои пропуски. Всичко това само и единствено заради вас.

Телец

Този ден ви е даден за пазаруване на глезотии. Това означава да не прекалявате с харченето на пари. Опитайте се да се ограничите с действително необходими неща.

Близнаци

Този ден ви е даден за четене. Прочетете листовката, упътването, препоръките.. всичко, което може да ви е полезно преди да се заемете с непозната дейност.

Рак

Този ден ви е даден за празнуване. Отбележете щастието, че имате всичко, което присъства в живота ви. Избройте нещата заради, които се усмихвате всеки ден.

Лъв

Този ден ви е даден за творчество. Отдалечете се от работния процес, колкото се може повече и изчистете съзнанието си от рутината. Имате нужда от пречистване.

Дева

Този ден ви е даден за пътуване. Командировките ще протекат успешно. Дори краткото излизане извън града ще ви донесе сериозни позитиви.

Везни

Денят ще ви доведе до важно откритие. Възможно е да рухне ваша сериозна представа, но по-важното е, че сте стигнали до истината.

Скорпион

Това е ден за намаляването на темпото. Сега е важно да погледнете с очите на другите. Не се колебайте да се извините, ако е необходимо.

Стрелец

Заредени сте с празнично настроение и това е разбираемо в този сезон. Сега задачата ви е да намерите приятели, с които да споделите настроението си във весело приключение.

Козирог

Това е ден, в който да покорите нови върхове в служебната сфера. Не се колебайте да опитате силите си в нови начинания.

Водолей 

Това е ден за равносметка. Ако не се чувствате добре със сигурност трябва да смените тактиката. Колкото по-бързо- толкова по-добре.

Риби

Това е ден за сериозни занимания. Има неща, които повече не може да отлагате. Затворете очи и действайте. Мислете за крайния резултат, така ще ви е по-лесно да вървите напред.

Материалът Хороскоп – 3 май 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Владо Пенев и Силвия Лулчева играят “Дуети” в Германия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6843637

Владо Пенев и Силвия Лулчева играят “Дуети” в ГерманияВладо Пенев и Силвия Лулчева заминават през уикенда за Германия, защото в неделя, на Гергьовден, ще представят общата си постановка “Дуети” във Франкфурт. Актьорите не за първи път заминават зад граница с тази пиеса - през пролетта на 2016 г. направиха голямо турне в САЩ и

За 4 месеца 30 атаки срещу журналисти в Сърбия

https://www.actualno.com/balkani/za-4-meseca-30-ataki-sreshtu-jurnalisti-v-syrbija-news_672706.html

През първите 4 месеца на тази година в Сърбия са регистрирани 30 атаки срещу журналисти, от които две са физически нападения, 6 са устни заплахи и 22 са случаи на натиск. Това съобщи сръбският омбудсман Зоран Пашалич, позовавайки се на данните на журналистическите асоциации в страната. През миналата година броят на нападенията е бил 92. В изявление по повод на Световния ден на свободата на печата Пашалич посочи, че натискът върху медиите в Сърбия продължава под различни форми, предаде БГ

Тих убиец: Сигурни ли сте, че нямате тази полова болест – има я всеки от 100 човека на Земята

https://petel.bg/Tih-ubiets--Sigurni-li-ste--che-nyamate-tazi-polova-bolest-----ima-ya-vseki-ot-100-choveka-na-Zemyata__262779

Хламидията се нарича тих убиец. След многобройните изследвания е преценено, че всеки един на100 човека на Земята в тялото си има тази бакт...

Рома на косъм от нова сензация, Ливърпул е на финал срещу Реал

https://petel.bg/Roma-na-kosam-ot-nova-senzatsiya--Livarpul-e-na-final-sreshhu-Real__262780

sportal.bg Рома победи Ливърпул с 4:2 на "Олимпико" в поредната луда римска вечер, но на финала в Шампионската лига ще играят англичаните, спеч...

Тази бърза отвара изцяло чисти токсините! Ще се почувствате като бебе!

https://petel.bg/Tazi-barza-otvara-iztsyalo-chisti-toksinite--SHHe-se-pochuvstvate-kato-bebe-__262781

Рецептата за детоксикираща напитка, за която ще говорим има способността да почиства и да премахва всички токсини от организма. Тя работи...

Банките без право да вдигат лихви по кредити при смяна на индекс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6843745

Банките без право да вдигат лихви по кредити при смяна на  индексВъвеждат европравило с промени в закон Ако индекс, който се използва при пресмятането на лихвите по заеми и други операции, спре да се изготвя или се промени съществено, банката няма да има право да вдига лихвата при замяната му с нов. Тя трябва да е на нивото при отпускането на кредита. Това предвиждат промени в Закона за кредитните институции,

Тръмп посети за първи път Държавния департамент

https://dnes.dir.bg/svyat/tramp-poseti-za-parvi-pat-darzhavniya-departament

Той присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новия държавен секретар

Учени откриха как розите могат да ухаят по-дълго

http://www.cross.bg/po-dulgo-yhayat-genite-1573872.html

/КРОСС/ Учени от Франция, Германия и Китай успяха да дешифрират генома на розата и да открият гените, които отговарят за аромата и цъфтенето. Това ще позволи на експертите в бъдеще да променят гените и да създават по-дълготрайни, по-красиви и по-ароматни рози, информира РИА „Новости“. Проучен е вида Китайска роза, който е пренесен в Европа от Източна Азия през 18 век. Учените са получили една от най-пълните последователности на генома на растението, която е установявана някога. Авторите на изследването са открили над 36 000 гени, кодиращи протеините и биохимическите пътища, координиращи цъфтенето и уханието. „Когато отивате на пазара, там откривате рози, които не ухаят. Или в най-добрия случай ухаят на пластмаса. Надявам се, че ще можем да променим как изглеждат и миришат розите, като запазим тяхното ухание по-дълго. Колкото по-дълго те са натопени във ваза, толкова по-малко ухаят“, отбеляза Мохамед Бендхман, един от ръководителите на изследването. 

Пуснаха още 3000 билета за финала за купата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6843862

Пуснаха още 3000 билета за финала за купатаПрофесионалната футболна лига пусна допълнителни 3000 билета за финала за купата на България между “Славия” и “Левски” на стадион “Васил Левски” на 9 май. “Сини” фенове вече купуват пропуски в “лъвчето” на сектор “Г” към сектор “В”. Привърженици на “сините” изкупиха над 22 000 билета за финала. Разграбиха всички места в сектор “А” и сектор “В”,

Зам.-кмет на ”Младост”: Вече си отварям багажника преди да се кача в колата

https://frognews.bg/novini/zam-kmet-mladost-veche-otvariam-bagajnika-predi-kacha-kolata.html

Отварям си багажника преди да се кача в колата. Проверявам дали е празен, така както съм го оставил, защото колата ми седи пред блока. Такива предпазни мерки взимал вече зам.-кметът на ”Младост” арх. Румен Русев след ареста на Десислава Иванчева.

Ашли Джъд съди Харви Уайнстийн заради възпрепятстване на кариерата й

https://offnews.bg//zvezdi/ashli-dzhad-sadi-harvi-uajnstijn-zaradi-vazprepiatstvane-na-karierata-679841.html

Актрисата Ашли Джъд е завела дело срещу Харви Уайнстийн, в което твърди, че продуцентът е направил обидни изказвания за нея, които са повлияли отрицателно на кариерата й, след като тя е отказала да бъде интимна с него, информира CNN, позовавайки се на получените от съда документи.

Обвинението твърди, че през 1998 година Уайнстийн е убедил режисьорът на „Властелина на пръстените“ Питър Джаксън и неговия партньор Фран Уолш да не работят с Джъд.

Причината според филмовия магнат била, че в миналото неговото студио имало „неприятно преживяване“ с актрисата.

След това изказване кариерата на Джъд е пострадала сериозно, тъй като заради Уайнстийн тя е загубила възможността да участва в една от най-награждаваните филмови продукции.

„Уайнстийн си е отмъстил на г-жа Джъд, тъй като година по-рано тя е отказала да бъдат интимни по време на бизнес среща в хотелска стая“, заяви адвокатът на актрисата.

„Най-основно разследване на фактите ще разкрие, че г-н Уайнстийн нито е безпокоил г-жа Джъд, нито се е намесвал в кариерата й, а вместо това не само е подкрепял работата й, но е одобрил участието й в два от филмите си през следващото десетилетие“, каза в изявление адвокат на обвиняемия.

Джъд участва във филма „Фрида“, разпространяван от Мирамакс през 2002 година и в „Имигранти“, разпространяван от The Weinstein Company през 2009 година.

В изявлението на адвокатът на Уайнстийн също така се твърди, че той се е борил за г-жа Джъд като свой първи избор за водещата роля във филма „Добрият Уил Хънтинг“ и всъщност е уредил актрисата да лети до Ню Йорк, за да участва в прослушването.

През декември 2017 година в интервю за новозеландския сайт Stuff Джаксън заяви, че Уайнстийн го е възпрепятствал да работи с Джъд.

„Спомням си, че екипът на Мирамакс ни каза, че да работиш с Ашли Джъд е кошмар и ние трябва да я избягваме на всяка цена. Това вероятно беше през 1998 година“, казва Джаксън.

"Питър и Фран ми показаха всички идеи, декори, костюми, всичко. Попитаха коя от двете роли предпочитам, а после не чух нищо повече от тях. Оценявам, че истината най-накрая излезе наяве. Благодаря ти, Джак“, гласи публикация на Джъд в Twitter от декември 2017 година.

Към днешна дата обвиненията срещу Уайнстийн варират от тормоз до изнасилване и включват истории на повече от 80 жени.

„Никой човек, независимо от работата му и индустрията, в която работи, не трябва да губи професионалните си стремежи и правото да изкарва прехраната си заради злоупотребите на по-могъщите. Г-жа Джъд започва това дело, за да защити този принцип и да поправи вредите, които Уайнстийн е нанесъл на нея и на много други“, коментира адвокатът на Джъд.

Украйна разширява санкциите си срещу Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6843873

Украйна разширява санкциите си срещу РусияУкрайна реши да разшири санкциите си срещу руски компании и организации, отчитайки санкциите, въведени от САЩ срещу руски олигарси и съюзници на руския президент Владимир Путин. Това заяви днес украинският президент Петро Порошенко, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА. Киев освен това разшири съществуващите санкции,

Зам.-шефа на Софийския затвор аут, регистрирани са тежки нарушения

https://offnews.bg//obshtestvo/zam-shefa-na-sofijskia-zatvor-aut-registrirani-sa-tezhki-narushenia-679854.html

Министърът на правосъдието Цецка Цачева е отстранила от работа зам.-началника на Софийския затвор Анатоли Борисов заради резултатите от проверката, извършена след бягството на двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев.

"Във връзка със започналите дисциплинарни производства с моя заповед и с цел да бъдат съхранени и обезпечени доказателствата временно съм отстранила от работа заместник-началника на Софийския затвор", каза министърът, цитирана от "Фокус".

По думите на Цачева, има много тежки нарушения.

„В деня на бягството бе разпоредена проверка, която се случи на 12 април, относно фактите и обстоятелствата довели до това дръзко нарушение. Искам няколко думи да кажа по отношение на доклада от проверката. 12 лица са индивидуализирани като допуснали нарушения на носенето на службата, както и такива, които са на ръководни позиции по отношение на организацията на самата охрана“, каза Цачева в парламента днес.

Тя поясни, че очаква и друг доклад. "Информирана съм, че много прецизно се изследват заглушителните устройства, които вече са въведени в затвора в Белене, и възможността да бъдат използвани и в други места за лишаване от свобода", допълни тя.

На 3 април от Централния софийски затвор избягаха двамата рецидивисти и извършители на тежки престъпления Владимир Пелов и Радослав Колев.

Ден по-късно временно преназначения на длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Свилен Цветанов и началника на затвора Петър Кръстев подадоха оставки, които министър Цачева поиска.

Теодора лети от Бразилия до Истанбул на 8 май

//dariknews.bg/novini/bylgariia/teodora-leti-ot-braziliia-do-istanbul-na-8-maj-2094646

"Датата на полета е 8 май! Благодаря на министър Захариева, Галя, Милена, Теодор, Тихомир и всички, които насочиха положителна енергия!" Това написа във Facebook Александър, съпругът на болната от рак Теодора Мазжарова, която замина за Бразилия в опит да намери алтернативно

Летище "София" е на път да остане без електронен контрол

https://www.actualno.com/society/letishte-sofija-e-na-pyt-da-ostane-bez-elektronen-kontrol-news_672703.html

Техниката за електронен паспортен контрол на летище София е неизползваема. Нещо повече, на път е да спре да функционира изцяло, защото няма кой да я поддържа. Това стана ясно от „Гранична полиция”. Ако сте гражданин на Европейския съюз и пътувате с паспорт, можете да избегнете опашките като ползвате техниката за електронен контрол. От 5 години такава апаратура има и в България. Но в най-добрия случай, вместо трите автоматични гишета, работи само едно. Техниката на летището

Мароко скъса дипломатически отношения с Иран

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/02/3172594_maroko_skusa_diplomaticheski_otnosheniia_s_iran/?ref=rss


Мароко ще скъса дипломатическите си отношения с Иран заради подкрепата на Техеран за Фронта Полисарио, който се бори за независимост на Западна Сахара. Това съобщи мароканският външен министър Насер Бурита, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />Мароко ще закрие посолството си в Техеран, посланикът се е прибрал, а до края на деня ще обяви за персона нон грата иранския шарже д'афер в Рабат, заяви пред журналисти Бурита.<br /><br />По думите на министъра неотдавна...

За 3 месеца 5241 шофьори без книжки заради неплатени глоби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6843709

За 3 месеца 5241  шофьори без  книжки заради  неплатени глоби5241 шофьори са останали без книжки от 1 януари до 31 март, след като са били заловени да шофират с неплатени глоби, съобщи МВР след запитване от “24 часа”. Такива проверки се правят от май м.г., когато патрулките на Пътна полиция бяха оборудвани с таблети. Няколко месеца по-рано - през януари, бяха въведени и законови промени.

България спечели един медал в третия ден от европейското по борба

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/02/3172596_bulgariia_specheli_edin_medal_v_tretiia_den_ot/?ref=rss


Даниел Александров донесе първият медал за България в европейското първенство по борба в Каспийск, Русия. Борецът от Дупница взе бронз в категория до 82 килограма в класическия стил.<br /><br />Александров спечели репешажите за бронза срещу представителя на Унгария Ласло Сабо. Той се наложи с 3:2 точки, макар че двубоят беше много драматичен. Първоначално Александров беше наказан заради пасивност и изостана с 0:2, но обърна резултата след пасивност на съперника си. Треньорите на...

След 11 години "Ливърпул" пак е на финал в Шампионската лига

http://clubz.bg/67382-sled_11_godini_livyrpul_pak_e_na_final_v_shampionskata_liga

"Ливърпул" е на финал в Шампионската лига за първи път от 2007 г., когато загуби с 1:2 от "Милан" в Атина. На 26 май "червените" се изправят срещу първенеца на Европа "Реал" (Мадрид) в Киев.

Тази вечер "Ливърпул" загуби зрелищно с 2:4 като гост на "Рома", но продължава заради 5:2 на "Анфийлд" преди седмица. Това е първото поражение на английския тим в турнира този сезон.

Мачът вървеше 2:2, но в последните минути "вълците" реализираха два гола. Нямаха време обаче за повече.

Полуфиналният реванш на "Олимпико" започна така, както свърши първия сблъсък на "Анфийлд" - с бесни атаки към двете врати и голови ситуации. И този път се видя, че двата тима разполагат със завидна ударна мощ в атака, но пък в дефанзивен план доста има какво да се желае.

Което оставя зрителя без дъх.

Садио Мане откри за "Ливърпул" в 9-ата минута. В 15-ата се стигна до куриозен автогол на Джеймс Милнър, след като топката срещна гърба му при изчистване.

Не мина много преди гостите да си върнат аванса - 2:1 с попадение на Джорджиньо Вайналдум в 25-ата. Десет минути по-късно Ел Шарауи удари греда.

"Рома" имаше шанса да изравни в началото на второто полувреме чрез Един Джеко. След малко повече от час игра съдията спести дузпа за "Рома" при явна игра с ръка на Александър-Арнолд на метри от голлинията.

Римският тим продължи да напада и пропуска. "Ливърпул" имаше добри контри. Завръщането на Мохамед Салах на "Олимпико" обаче не му донесе нов гол във впечатляващия актив този сезон.

В 85-ата Раджа Нианголан направи 3:2 с хубав удар. В 90-ата реферът прецени, че този път играта с ръка е основание за наказателен удар и Нианголан скъси още повече дистанцията - 4:2. Това обаче стана в добавеното време и след подновяването на играта прозвуча последният сигнал.

"Ливърпул" ще гони 6-а купа на шампионите и първа от 2005 г. (онзи незабравим финал отново с "Милан" в Истанбул). "Реал" (Мадрид), който ден по-рано трудно елиминира "Байерн", има 12. 

"Рома" заслужава поздравления за духа, който показа във втори пореден мач в Лигата след знаменитото елиминаране на "Барселона" в предишната фаза.

Почина изключителният балетист Петър Колдамов

https://www.vesti.bg/bulgaria/pochina-izkliuchitelniiat-baletist-petyr-koldamov-6081885

Колдамов беше хореограф и на Националния ансамбъл по художествена гимнастика

Почина известният балетист Петър Колдамов

https://dnes.dir.bg/zvezdi/pochina-izvestniyat-baletist-petar-koldamov

Сестра му Красимира Колдамова и съпругата му Мариана Денева са сред най-известните ни примабалерини

Русе ще бъде домакин на неформална среща на президентите на Република България, Република Австрия и Румъния

http://www.cross.bg/repyblika-radev-prezidentite-1573864.html

/КРОСС/ На 4 май 2018 г. в град Русе ще се проведе неформална среща на президентите на Република България, Република Австрия и Румъния. По покана на държавния глава Румен Радев на посещение в крайдунавския град ще бъдат президентите Александър Ван дер Белен и Клаус Йоханис. По време на срещата, която е на тема „Бъдещето на обединена Европа“, ще бъдат обсъдени основни теми от европейския дневния ред, които са и сред българските приоритети на председателството на Съвета на ЕС. Срещата в Русе е израз и на политическата воля на трите държави, които последователно ще поемат председателството на Съвета на ЕС, да се гарантира приемственост по ключови общи позиции в дневния ред на общността, като европейската перспектива за Западните Балкани, бъдещето на кохезионната политика, енергийната и транспортна свързаност в региона. Градът е избран символично, тъй като сред основните теми на срещата ще бъде развитието на Дунавския регион, който има голямо значение за свързаността и повишаване на икономическия растеж в Европейския съюз. В 09.50 часа Румен Радев ще посрещне своите колеги пред сградата на Регионалния исторически музей. В 10.05 часа е предвидена обща снимка на тримата президенти. В 10.30 часа, в Зала „Княз Александър I“ на музея ще се състои неформалната среща на президентите на Република България, Румъния и Република Австрия. В 15

Б.Т.Р. и Джон Лоутън пеят на празника на Петрич

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6843632

Б.Т.Р. и Джон Лоутън пеят на празника на Петрич Рок легендите ще поздравят петричани на 5 май, в навечерието на празника на града - 6 май. Концертът започва в 20,30 ч в събота на сцената на градския площад, а веднага след тях програмата ще продължи с изпълнения на местни състави и изпълнители. Тази година честванията на празника, които започват днес, ще са 4 дни.

Борисов надмина Стамболов по продължителност на управлението

https://www.actualno.com/politics/borisov-nadmina-stambolov-po-prodyljitelnost-na-upravlenieto-news_672700.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е най-дълго управлявалият България демократичен премиер. На 4 май, когато бе съставено третото му правителство, ще се навършат 2 507 дни, в които той е начело на изпълнителната власт. По този начин Бойко Борисов надмина Стефан Стамболов, който е бил начело на българската държава 2 464 дни – от 20 август 1887 г. до 19 май 1894 г. Животът на първото правителство на ГЕРБ започна на 27 юли 2009 г. и приключи на 13 март 2013 година. „Борисов&ldq

Арменският опозиционен лидер Пашинян призова за прекратяване на протестите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6843856

Арменският опозиционен лидер Пашинян призова за прекратяване на протеститеАрменският опозиционен лидер Никол Пашинян призова днес привържениците си да сложат край на протестите, твърдейки, че е получил подкрепата на четирите политически сили в парламента за избора му за премиер на страната на 8 май, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Сега всички парламентарни групи казаха, че ще покрепят кандидатурата ми.

Цачева е отстранила зам.-началника на затвора в София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/02/3172592_cacheva_e_otstranila_zam-nachalnika_na_zatvora_v_sofiia/?ref=rss


Във връзка със започналите дисциплинарни производства със заповед на министъра на правосъдието Цецка Цачева от поста му е отстранен временно заместник-началникът на Софийския затвор. Информацията, която е събрана в хода на тази проверка доказва, че има много тежки нарушения. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в отговор на въпрос на депутата от БСП Крум Зарков във връзка с бягството на двама затворници от Софийския затвор.<br /><br />В деня на бягството бе разпоредена...

Визионер или злосторник: 200-годишнината от рождението на Карл Маркс буди дебати

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/03/3172289_vizioner_ili_zlostornik_200-godishninata_na_karl_marks/?ref=rss


Двеста години по-късно Карл Маркс си остава поляризираща личност в Германия.<br /><br />Карл Маркс никога не е бил обект на култ в родния си град Трир. 200-годишнината от рождението на германския философ, която ще бъде отбелязана на 5 май, обаче възобнови дебатите за идеите му и престъпленията, извършени в негово име.<br /><br />Тъй като близо 30 години след падането на Берлинската стена, когато стотици белези от студената война все още не са изчезнали, Карл Маркс...

Кабинетът дава 14 млн. лв. на Пламен Георгиев

https://frognews.bg/novini/kabinetat-dava-14-mln-plamen-georgiev.html

Правителството отпуска 14 млн. лв. за новата антикорупционна комисия, оглавявана от скандалния Пламен Георгиев.

Ето какво те чака това лято (Хороскоп)

https://petel.bg/Eto-kakvo-te-chaka-tova-lyato--Horoskop-__262778

Летен хороскоп за Овен Имате още 4 месеца, през които да разбиете поне няколко сърца. Ако искате да обърнете страницата, ще имате врати, н...

Почина известният балетист и балетен педагог Петър Колдамов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6843852

Почина известният балетист и балетен педагог Петър Колдамов На 69 години си отиде от нас известният български балетист Петър Колдамов, съобщиха от пресцентъра на Софийската опера и балет. Роден на 29 август 1948 г., той отдаде цели 40 години на сцената и като балетен педагог. Софийската опера и балет, Куба, Испания, Египет, Китай, Мексико и Швейцария го помнят като творец,

Не се очаква промяна в размера на средствата, които получаваме от ЕС

https://offnews.bg//obshtestvo/ne-se-ochakva-promiana-v-razmera-na-sredstvata-koito-poluchavame-ot-e-679853.html

Не се очаква значима промяна в размера на средствата, които България получава от ЕС по никоя от ключовите политики, каца вицепремиерът Томислав Дончев за предложения днес от ЕК проект на Многогодишна финансова рамка на Европейския съюз за периода 2021 – 2027 г., цитиран от БГНЕС.

"Това е един балансиран бюджет, което е факт и този бюджет е много добра основа за преговори. Считам, че Европа вярва в себе си и е готова да инвестира в своето развитие”, допълни той.

Според него, ако се направи общ преглед основните политики свързани със свързаност, опазване на околната среда, сигурност и качество на храните, развитие на земеделие, дигитализация, конкурентоспособност те са налице и са финансирани в достатъчна степен.

„Ние като председателство ще положим всички усилия да придвижим максимално напред дебатите по многогодишната финансова рамка и те ще стартират още на 14 май със Съвета Общи въпроси”, каза българският финансовият министър Владислав Горанов.

Той допълни, че от гледна точка на общият размер на бюджета виждаме едно немалко номинално увеличение на общите разходи, които за целия период са 1 трилион 134 милиарда евро. Все още е рано да се коментира къде е България в тези числа, тъй като отделните пакети по държави не са разписани от комисията. 

Нови процедури за 400 млн.лева започват по ОП „Иновации и конкурентоспособност"

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/novi-proceduri-za-400-mlnleva-zapochvat-po-op-inovacii-i-konkurentosposobnost-260410/

„Национална компания индустриални зони“ и Областна администрация – Ловеч ще привличат инвеститори в икономическата зона на региона

50 евро за кв. м наем на магазин в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6843734

50 евро за кв. м наем на магазин в СофияПоради липса на достатъчно площи средният месечен наем на магазин между 100 и 200 квадрата в центъра на София през първото тримесечие на 2018 г. е достигнал 50 евро за квадратен метър. Това съобщи Иван Граматиков, мениджър “Търговски площи” в консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Става въпрос за търговски помещения в центъра на

Facebook променя цялостно Messenger

http://www.cross.bg/facebook-fynktziya-meenger-1573873.html

/КРОСС/ Fасеbооk Меѕѕеngеr e втopoтo нaй-пoпyляpнo пpилoжeниe зa чaт в cвeтa, a пo-пoлзвaнo oт нeгo e caмo WhаtѕАрр, coбcтвeнocт нa cъщaтa ĸoмпaния. И дoĸaтo WhаtѕАрр зaпaзи cpaвнитeлнo изчиcтeния cи външeн вид, мнoгото нoви фyнĸции в Меѕѕеngеr нaпpaвиха пoлзвaнeтo мy дpaзнeщo и пoняĸoгa твъpдe cлoжнo. Зaтoвa Fасеbооk ce oпитвa дa пpoмeни тeндeнциятa, ĸaтo oбяви пълeн peдизaйн нa пpилoжeниeтo. Hoвaтa вepcия, ĸoятo щe пoлyчим много cĸopo, бe пpeдcтaвeнa пo вpeмe нa ĸoнфepeнциятa нa Fасеbооk F8 в Kaлифopния, пише fossbytes.com. Изцяло нов дизайн Щe бъдaт нaмaлeни бyтoнитe в ocнoвнaтa cтpaницa, ĸaĸтo и в чaтoвeтe, нo тoвa нe oзнaчaвa, чe щe тpябвa дa ce paздeлим c фyнĸции. Koмпaниятa oбeщa oщe, чe нoвoтo пpилoжeниe щe paбoти пo-бъpзo. A и щe пoлyчи и "dаrk mоdе", ĸoятo щe нaпpaви изпoлзвaнeтo мy пpeз нoщтa пo-пpиятнo. Фyнĸциятa e oт ocoбeнa пoлзa и зa изпoлзвaщитe тeлeфoни c ОLЕD eĸpaни, тъй ĸaтo щe пecти бaтepия. Превод на езици  Вградената във Facebook платформа за електронна търговия, наречена Marketplace, ще получи нова функция, наречена M Translations. Когато хората получат съобщения на език, който не знаят, дигиталният асистент на Facebook ще поиска да преведе текста на родния език. В момента M Translations предлага поддръжка от английски на испански и обратно. Новата функция ще бъде пусната за първи път в Marketplace в САЩ. По-късно тя ще стане достъпна и за потребителите по цял свят

Димов: Ще опитаме да договорим разделно събиране на отпадъците по плажовете

https://www.actualno.com/society/dimov-shte-opitame-da-dogovorim-razdelno-sybirane-na-otpadycite-po-plajovete-news_672698.html

Това, което ще се опитаме заедно с министерството на туризма, с министър Ангелкова да направим тази година, е да започнем разделно събиране на пластмасовите отпадъци - да го договорим това заедно с концесионерите. Това обясни министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод чистотата на плажовете и поддръжката им. Предприятията, които събират разделно, да имат грижата да събират тези пластмаси отделно, защото това е един от най-сериозните замърсители - пластмасата по българското Черном

Фенска ирония към Българската армия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6843805

Фенска ирония към Българската армияОт националния клуб на привържениците на “Левски” и тръст “Синя България” продължиха темата с участието на ВВС в празненствата за 70 г. ЦСКА на 5 май с иронично писмо до военния министър Красимир Каракачанов. “От ваше съвместно интервю с министър Горанов стана ясно, че частни дружества имат възможност да наемат въоръжените сили на Република

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване