53 на сто от българите: Няма нужда да си чел, за да живееш добре

http://clubz.bg/68109-53_na_sto_ot_bylgarite_nqma_nujda_da_si_chel_za_da_jiveesh_dobre

Явно почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член. 53% например знаят (а някои вероятно налучкват), че се пише „Магазинът се премести“, но останалите или мислят, че е „магазина“ (16%), или се надяват и двете да са верни (15%), или пък признават, че не знаят (16%). Колкото до другата традиция по това време на годината - абитуриентските балове – повечето пълнолетни българи не харесват начина, по който те се провеждат напоследък (56% се изказват негативно, а 27% - позитивно; останалите се колебаят).

Най-притеснителният, но не и изненадващ резултат е на въпроса дали трябва да си чел много книги, за да живееш добре. Над половината от анкетираните - 53% се съгласявават с това твърдение, а доста по-малко са хората, които са на обратното мнение. Останалите се колебаят. 

Данните са от проучване на „Галъп интернешънъл“ в навечерието на 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Агенцията заложи няколко индикатора в редовното си ежемесечно изследване „лице в лице“, проведено от 11 до 18 май сред 816 души. Изследването е представително за пълнолетното население на страната. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Как се пише правилно „Магазина се премести“ или „Магазинът се премести“. Въпросът изглежда много, много лесен. Не и според анкетираните. От агенцията задават и „уловката“, отговорът: „И двете са верни“. 53% дават все пак правилния отговор, 16% избират „магазина“, а 15% - смятат, че и двете са верни. 16 на сто не знаят.

Младите хора отговарят като че ли по-вярно – 61% сред хората на възраст от 18 до 25 години са дали верния отговор, докато сред хората на възраст над 66 години този дял е 38%. В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование отговарят и по-правилно, посочват от агенцията.

Абитуриентските балове и нещата, свързани с тях, явно събуждат по-скоро негативна реакция сред обществото. 56% не одобряват начина, по който те се провеждат сега, а 27% го одобряват. Сред групите на хората на възраст между 18 и 25 години, както и сред тези на възраст между 26 и 35 години, преобладават онези, които харесват начина, по който се провеждат баловете. При най-младите например има близо 70% одобрение. 70% е неодобрението в групата 56+.

 

"Беше проверено и отношението към твърдението „Не е необходимо да си прочел много книги, за да живееш добре“. Това твърдение звучи двусмислено – то може да е констатация, но може да изразява и съжаление, а дори и одобрение. Точно защото е многозначно, то разкрива достатъчно любопитна обществена картина. На практика няма разлика в отговорите на различните демографски групи", коментират от "Галъп интърнешънъл".

Кметът на Банско Г. Икономов: Честит празник на Светите Константин и Елена

http://www.struma.com/obshtestvo/kmetut-na-bansko-g-ikonomov-chestit-praznik-na-svetite-konstantin_134525/

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

ДАМИ И ГОСПОДА,

Поздравявам Ви със светлия празник на Светите равноапостоли Константин и Елена!

През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Той приема християнската вяра в края на живота си.

Неговата майка, Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.

Това събитие...

Продължава

Румен Радев поиска газопровод „Български поток“

http://www.cross.bg/ryski-bulgariya-radev-1575189.html

/КРОСС/ България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Може да наречем това "Български поток", заявява президентът Румен Радев в интервю за руския в. "Комерсант", публикувано днес и цитирано от ТАСС. Радев изтъква, че такъв път за доставка на гориво ще отговаря на нуждите за енергийна сигурност и ефективност не само за България, но и на целия Европейски съюз. Президентът посочва, че такъв подход се диктува от здравия разум. "Както за Русия, така и за България логичен избор за разширяване на доставките на руски природен газ в Европа е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим пряко руски газ на черноморското крайбрежие на България", посочва българският държавен глава.

Радев не се отказва да кани Путин да дойде в България

https://www.actualno.com/politics/radev-ne-se-otkazva-da-kani-putin-da-dojde-v-bylgarija-news_675592.html

Президентът на България Румен Радев съобщи, че ще покани още веднъж Владимир Путин да посети балканската страна. Българският лидер заяви това в интервю, публикувано днес (21 май) във вестник "Коммерсант", информира БГНЕС. "Имахме принципна договореност с президента на Руската федерация за посещението му в България през 2018 година, когато отбелязваме заедно 140 години от края на Руско-турската война и нашето освобождение. Но преди президентските избори господин Путин, разбира се,

Имената Горна и Нова Македония се връщат на масата на преговорите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873283

Имената Горна и Нова Македония се връщат 
на масата на преговоритеГорна и Нова Македония отново се връщат на масата на преговорите като възможни варианти за решение на спора, след като официална Атина отхвърли индиректно името "Република Илинденска Македония", пише вестник "Нова Македония", като се позовава на гръцки медии, съобщава БТА. Преговорите за името ще продължат в четвъртък и петък в Ню Йорк,

Британският парламент с доклад за „руските мръсни пари“

http://www.transmedia.bg/2018/05/21/%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d1%81-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%b4-%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d1%83%d1%81/

Британският парламент разпространи доклад на комисията за външна политика, посветен на „клептократите на Путин, които използват пари, изпрани през Лондон“.

В текста се посочва, че мащабът на щетите, които тези „мръсни пари“ могат да нанесат на интересите на британската външна политика, е много по-голям, отколкото руските транзакции в Ситито.

Няма оправдания Великобритания да се затваря очите, се посочва още в документа, озаглавен „Златото на Москва: Руската корупция във Великобритания“.

Авторите на доклада призовават правителството да не допуска Русия да набира валута през финансовите пазари и центрове в Лондон.

Посочва се как на 16 март, два дни след изгонването на 23-а руски дипломати от Тереза Мей, Русия успешно е пласирала емисия еврооблигации за 4 млрд. долара. Близо половината от тях били закупени от инвеститори от Великобритания. Предишния ден такива инвеститори участвали в сделка с облигации на „Газпром“ за 750 млн. евро, реализирана през руската банка ВТБ Капитал. Така били нарушени наложените санкции.

Според консерватора Том Таджънхет правителството трябва „ясно да заяви, че Кремъл вече е нежелан на пазарите ни“.

Доналд Тръмп поиска ФБР да бъде разследвано

https://www.vesti.bg/sviat/donald-trymp-poiska-fbr-da-byde-razsledvano-6082537

Американският държавен глава отново засегна темата за президентските избори през 2016 г.

Зрелостниците пишат по "Вяра" на Никола Вапцаров

http://clubz.bg/68108-zrelostnicite_pishat_po_vqra_na_nikola_vapcarov

Стихотворението „Вяра“ на Никола Вапцаров е произведението, по което днес пишат дванадесетокласниците на държавния зрелостен изпит, съобщиха от МОН.

Седмокласниците трябва да направят преразказ по откъс от романа „Седем хайдути и едно магаре“ на Бранислав Нушич.

В 08:00 ч. започна матурата по български език и литература за 55 000 дванадесетокласници. Изтеглената тема беше номер 24.

Зрелостници споделиха пред БНТ, че се чувстват спокойни, защото за тях матурата е "поредното контролно", макар и малко по-сложно от обикновеното. Кандидат-студентските изпити според тях са били по-сложни.

 

Бяс, агресия, сълзи - и астроложката Алена с мрачна прогноза за брака на Хари и Меган!

https://petel.bg/Byas--agresiya--salzi---i-astrolozhkata-Alena-s-mrachna-prognoza-za-braka-na-Hari-i-Megan--__265516

Съгласно елементите, под чието влияние са родени принц Хари и Меган Маркъл, няма да бъде лесно тяхното брачно съжителство. Бракът на новит...

Moмчeтo, ĸoeтo пpeвъpнa cпecтявaниятa нa мaйĸa cи в $1 милиapд

https://petel.bg/Momcheto----oeto-ppevapna-cpectyavaniyata-na-may--a-ci-v--1-miliapd__265518

Кадър: Yоutubе Πътят oт няĸoлĸo cтoтин xиляди дo 1 милиapд дoлapa мoжe дa ce oĸaжe нe тoлĸoвa дълъг, нo oт дpyгa cтpaнa нe мoжe дa ce нapeчe и лeceн. Зa нeгo oт oпит мoжe д...

Елза Парини разкри в каква мизерия живее Анита Мейзер. За Коледа й дали спаружен кренвирш

https://petel.bg/Elza-Parini-razkri-v-kakva-mizeriya-zhivee-Anita-Meyzer--Za-Koleda-y-dali-sparuzhen-krenvirsh__265517

Варненският травестит Елза Парини е сред най-близките хора на Анита Мейзер, която е в затвора по обвинения в убийство на мъжа си Николай и ...

Сагата с добива на газ в Добруджа не е приключила, инвеститорът обжалва отказа на държавата в съда

https://petel.bg/Sagata-s-dobiva-na-gaz-v-Dobrudzha-ne-e-priklyuchila--investitorat-obzhalva-otkaza-na-darzhavata-v-sada-__265519

Утре във Варненски Административен Съд ще се проведе първо заседание на делото, с което дружеството „Русгеоком БГ“ ЕАД обжалва Решение ...

Лош късмет! Кола се заби в караулка на КАТ край Благоевград

https://petel.bg/Losh-kasmet--Kola-se-zabi-v-karaulka-na-KAT-kray-Blagoevgrad__265523

Лек автомобил "Рено Сценик" със софийска регистрация е катастрофирал на главен път Е-79, врязвайки се в изоставена от години караулка на КА...

Нови проблеми заради АЕЦ "Фукушима"

https://www.actualno.com/asia/novi-problemi-zaradi-aec-fukushima-news_675588.html

Японски специалисти са регистрирали около 4 000 случая на различни неизправности на радиационните датчици, поставени на територията на цялата префектура Фукушима след аварията на АЕЦ "Фукушима" през 2011 година, предаде БГНЕС, позовавайки се на агенция Киодо. На територията на целия регион работят 3 000 подобни устройства, които Японският комитет за контрол на ядрената енергетика при министерството на околната среда нарича наблюдателни постове. Уредите са поставяни в детски градини, у

Ясен е вариантът за матурата по БЕЛ

https://www.actualno.com/education/jasen-e-variantyt-za-maturata-po-bel-news_675596.html

Номер 24 - това е вариантът, по който ще работят зрелостниците на матурата след средното образование. Кой е авторът и кое е произведението, за което ще пишат есе дванадесетокласниците, ще бъде обявено в 12:00 часа по Българското национално радио. Причината - мерки за сигурност заради опасения от преписване и измами на изпита. Изпитът вече започна - в 8:00 часа сутринта. Изборът на варианта стана от почти 12 млн. възможности. За преписвачи следят 10 100 квестори. Днес, 21 май, има матура и за с

Любчо Нешков: Вече има спор за влияние, а не спор за името на Македония

http://www.cross.bg/imeto-makedoniya-spor-1575188.html

/КРОСС/ В момента сме свидетели на спор за влияние, а не спор за името на Македония. Това обяви в предаването „Тази сутрин” журналистът Любчо Нешков относно противоречивите новини от последните дни за консенсус между Скопие и Атина за името на Република Македония. България няма проблем с името на Македония и въобще няма отворени въпроси след подписването на договора за добросъседство преди година, каза журналистът. Според него има интереси и опити за дестабилизация на региона чрез спора за името на Македония, от който зависи дали държавата ще бъде приета в Европейския съюз и НАТО. Отказа на Българската православна църква да участват в съвместно честване с македонската църква на 1000 години от създаването на Охридската архиепископия той коментира като атака срещу усилията на българската държава от последните 12 месеца. За някои хора македонският въпрос е бизнес, обяви още Любчо Нешков.

В САЩ ще разследват дали ФБР не са шпионирали Тръмп по време на кампанията му

https://offnews.bg//sviat/v-sasht-shte-razsledvat-dali-fbr-ne-sa-shpionirali-tramp-po-vreme-na-k-681035.html

Американското министерство на правосъдието ще разследва дали ФБР е шпионирало кампанията на Доналд Тръмп с "неподходящи цели", съобщава Би Би Си.

С пост в социалната мрежа Twitter Тръмп поиска да научи дали предишната администрация на Обама е наредила подобно действие.

Първоначално информация за ФБР агенти в кампанията на Тръмп се появиха в американски медии, като те уточняват, че агенти на федералното бюро са се срещали с хора от екипа на американския президент.

Заместник-главния прокурор на САЩ Род Розенщайн заяви, че ще се вземат съответните мерки, ако информацията се окаже вярна.

Според "Ню Йорк Таймс" ФБР шпионирало Тръмп след слуховете за руската намеса в американските избори, но американският президент смята, че федералното бюро го следи още от преди това.

ЦСКА привлича холандски нападател

https://offnews.bg//futbol/tcska-privlicha-holandski-napadatel-681034.html

Холандски таран дойде вчера на стадион "Българска армия" и изгледа на живо победата на ЦСКА с 1:0 над Берое от последния кръг в Първа професионална лига.

Става въпрос за 26-годишния Ларс Велдвайк, който се очаква да подпише договор с "червените" в следващите дни. 196-сантиметровия таран е в София за финални преговори с шефовете на "армейците", информира "Тема Спорт".

Велдвайк за последно носи екипа на елитния Грьонинген, където има 7 мача и 1 гол. Миналия петък обаче от клуба обявиха, че ще се разделят с него като свободен агент.

През сезон 2015/16 г. Велдвайк вкарва 14 гола с екипа на Цволе в 33 мача в Ередивизие. Той има мачове за още няколко холандски клуба, а през 2014 година носи екипа на английския Нотингам Форест.

Китайска онлайн платформа стъпва в България

http://www.barometar.net/90983/

България има големи шансове да се превърне в туристическа дестинация по новия Път на коприната – китайската инициатива „Един пояс, един път“. Това посочи Ирина Белева, генерален консул на България в Шанхай (2011-2015), съучредител и старши съветник в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, по време на провелия се на 18 и 19 май 2018 г. […]

Българин е задържан в Марсилия по подозрения в тероризъм

http://www.mediapool.bg/balgarin-e-zadarzhan-v-marsiliya-po-podozreniya-v-terorizam-news279344.html

Българин е задържан на гарата в Марсилия по подозрения за тероризъм след като пътничка подала сигнал за ”странно поведение”.   48-годишният българин е пренасял материали, от които може да се направи взривно устройство. Властите гледат на случая изключително сериозно, като на този етап смятат, че може да са предотвратили атентат, съобщи кореспондентът на бТВ във Франция.   Пътникът първоначално говорел на руски и заявил, че е от чеченски произход. Именно човек от тази етническа група извърши преди дни нападение в Париж.   Едва по-късно, при проверка на отпечатъците станало ясно, че всъщност става въпрос за българин. Към момента не се съобщават подробности за заподозрения. По повод ареста му, от МВР съобщиха единствено, че той е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест през 2012 г. Причината е влязлата му в сила 6-годишна присъда за опит за убийство, извършен през 2010 г.  

Българин задържан в Марсилия по подозрения в тероризъм

http://www.mediapool.bg/balgarin-zadarzhan-v-marsiliya-po-podozreniya-v-terorizam-news279344.html

Българин е задържан на гарата в Марсилия по подозрения за тероризъм след като пътничка подала сигнал за ”странно поведение”.   48-годишният българин е пренасял материали, от които може да се направи взривно устройство. Властите гледат на случая изключително сериозно, като на този етап смятат, че може да са предотвратили атентат, съобщи кореспондентът на бТВ във Франция.   Пътникът първоначално говорел на руски и заявил, че е от чеченски произход. Именно човек от тази етническа група извърши преди дни нападение в Париж.   Едва по-късно при проверка на отпечатъците станало ясно, че всъщност става въпрос за българин.    Към момента не се знаят други подробности за него.

Екатерина Захариева ще вземе участие в срещата на Г-20 в Аржентина

http://nakratko.bg/category/59/159829/


Днес започва срещата на министрите на външните работи на страните от Г-20 в Буенос Айрес, столицата на Аржентина. Делегацията на ЕС на срещата е ръководена от българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Т. Петкова: Има интерес от няколко кандидата за АЕЦ "Белене"

https://www.investor.bg/energetika/472/a/t-petkova-ima-interes-ot-niakolko-kandidata-za-aec-belene-261450/

Трябва трезва оценка на проекта на фона на политиката на ЕК за големите горивни инсталации, каза енергийният министър

84 000 на крака: Големият Иниеста се сбогува победно с Барса

http://www.cross.bg/iniesta-kraka-pobedno-1575187.html

/КРОСС/ Любимецът не само на Барселона, но и на цяла Испания Андрес Иниеста сложи край на блестящата си кариера в каталунския гранд, но не и изобщо на състезателния си път във футбола. Дон Андрес се сбогува победно с отбора на своето сърце, аплодиран от 84 168 зрители на „Камп Ноу“. Шампионът Барса победи с 1:0 гостуващия Реал Сосиедад в мач от последния кръг на испанското първенство и набра 93 точки, изпреварвайки Атлетико М с 14 точки и Реал М със 17 в крайното класиране. Иниеста престоя на терена до 80-ата минута, когато бе изпроводен на крака от многолюдните трибуни. Още един футболист сложи точка, само че на състезателната си кариера – Чаби Прието спря с футбола на 34 години, а и него каталунският стадион изпрати на крака в 88-ата минута. Иначе в мача без значение имаше доста положения, но само едно бе превърнато в гол, при това какъв, от Филипе Коутиньо. В 57-ата минута с техничен удар от средна дистанция той първо намери страничния стълб, а сетне и мрежата на Сосиедад. Лео Меси бе резерва в този мач, но замени малко след гола му именно Коутиньо, за да поиграе и той последни минути редом с големия си партньор Андрес Иниеста. Иниеста не вкара гол при раздялата си с Барса, каталунците не успаха да стигнат до 100 гола в шампионата /вкараха 99/, но Барселона приключи победно последния си мач за сезона.  

Отново управленска защита за "Белене", имало интерес и от Франция, не само от Китай

https://www.actualno.com/business/otnovo-upravlenska-zashtita-za-belene-imalo-interes-i-ot-francija-ne-samo-ot-kitaj-news_675594.html

Защото този път тръгваме по различен начин. Този път никой не казва, че държавата дава едни и пари или че ще гарантира инвестицията на някой. Тръгваме по пазарен начин – това е най-сигурната гаранция, че проектът има икономическа перспектива. Така вицепремиерът Томислав Дончев защити рестартирането на проекта АЕЦ "Белене". Според Дончев, при идването на частен инвеститор щяло да е сигурно, че ще има купуване на ток и от други държави в региона. Той беше категоричен пред Нова

Спорт по тв днес: футбол от България и Германия, квалификации за "Ролан Гарос", първи финален плейоф на баскетболистите, тото, голф, NHL и NBA

https://www.24chasa.bg/sport/article/6872507

Спорт по тв днес: футбол от България и Германия, квалификации за "Ролан Гарос", първи финален плейоф на баскетболистите, тото, голф, NHL и NBA                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Задържаният за тероризъм във Франция българин първо се представил за чеченец

http://nakratko.bg/category/25/159828/


Сигнал от пътничка за „странно поведение” станал причина за ареста на 48-годишен българин на гарата в Марсилия по подозрение в тероризъм. Нашия сънародник е пренасял материали, от които може да се направи взривно устройство.

Половин година след първия полет остров Св. Елена се радва на туристически бум

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/05/21/3181656_polovin_godina_sled_purviia_polet_ostrov_sv_elena_se/?ref=rss


Половин година след като до остров Св. Елена беше пуснат първия редовен полет, изолираната британска територия в южната част на Атлантическия океан вече се радва на туристически бум, информира www.breakingtravelnews.com.<br /><br />До октомври 2017 г. пътуването дотам беше възможно единствено с кораб от Кейптаун, което продължаваше 5 дни. Шест месеца по-късно вместо един полет в седмицата с капацитет 100 места броят на полетите е увеличен с 19 през пиковия летен сезон от декември...

Последно: Сметките за ток ще могат да се заплащат в касите на Български пощи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374551

Клиентите на Енерго-Про имат възможност отново да плащат сметките за консумирана електрическа енергия в касите на Български пощи във Варна. Планираното за 21 май 2018 г. прекъсване се отменя и клоновете на Български пощи ще продължат да приемат плащания на сметки за ток в обичайния режим на работа.

Задържаният за тероризъм във Франция българин се представил за чеченец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873267

Задържаният за тероризъм във Франция българин се представил за чеченецСигнал от пътничка за „странно поведение” станал причина за ареста на 48-годишен българин на гарата в Марсилия по подозрение в тероризъм. Нашия сънародник е пренасял материали, от които може да се направи взривно устройство. Властите гледат на случая изключително сериозно, като на този етап смятат, че може да са предотвратили атентат,

Кандидат на БСП и независим отиват на втория тур на изборите за кмет на Макреш

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873268

Кандидат на БСП и независим отиват на втория тур на изборите за кмет на МакрешКандидатът на БСП Митко Антов и издигнатият от Инициативен комитет Веселин Велков ще участват на втори тур от частичните местни избори за кмет на община Макреш. Това съобщи за БТА Петър Тодоров, председател на Общинската избирателна комисия в Макреш. Нито един от четиримата кандидати за кмет на община Макреш не успя да събере повече от 50 процента

Новите учебници на "Просвета" вече са одобрени

http://clubz.bg/68107-novite_uchebnici_na_prosveta_veche_sa_odobreni

МОН одобри всички проекти за нови учебници за 3., 7. и 9. клас на издателска група „Просвета“. Заедно с печатните издания оценителите дадоха положителна оценка и на електронните. Досега „Просвета“ предлагаше електронни учебници за ученици от 1. до 8. клас, но от тази есен и деветокласниците ще могат да учат по тях.

Най-голямата българска издателска група отново представи най-много заглавия за оценяване.



За 3. клас има два пълни комплекта по всички предмети – „Чуден свят“ („Просвета – София“) и „Голямото приключение“ („Просвета Плюс“). Те са дело на същите авторски колективи, които създадоха и учебниците за 1. и 2. клас. Хиляди учители работят по тях от миналата учебна година, харесват ги и постигат отлични резултати в клас. Тази висока оценка бе потвърдена на Международния панаир на книгата във Франкфурт, Германия, където престижно жури присъди на „Голямото приключение“ за 1. клас награда за най-добър учебен комплект в Европа за 2017 г. Не по-малко успешен е и другият комплект, „Чуден свят“.

Извън двата комплекта „Просвета“ предлага учебници по три чужди езика – английски, немски и руски.

За 7. клас издателската група има общо 29 учебни комплекта – по два или по три за всеки предмет. А за 9. клас учебниците са 25, включително учебници по английски, руски, немски и френски език, предназначени за интензивно обучение и обучение по втори чужд език.

Електронните учебници са дигитални варианти на печатните – изцяло покриват изискванията на МОН за съдържание и отговарят на учебната програма.

„Досегашната работа в училище с тях показва, че те се приемат с изключителен интерес заради атрактивните триизмерни анимации, видеоклипове, интерактивни упражнения, задачи и образователни игри“, коментира Кина Андреева, главен редактор на „Просвета“.

След одобрението от МОН идва вторият важен етап – учителите трябва да оценят и изберат учебника, по който ще преподават през следващата учебна 2018/2019 година. За да получи оценка „приложим“, един проект трябва да събере най-малко 50% подкрепа.

„Просвета“ гарантира, че ще достави на училищата всички печатни учебници в сроковете, определени от МОН. А електронните учебници ще са на разположение на учителите още в началото на юли.

П.П. Новите учебници за 3.,7. и 9. клас на „Просвета“ разгледайте тук.

Експерти: Няма замърсяване на водата в София

https://frognews.bg/novini/eksperti-niama-zamarsiavane-vodata-sofiia.html

Категорично водата в София не е замърсена. Имаме 72 точки, от които всекидневно взимаме проби. В петък, когато бяхме сезирани за слуховете, направихме извънредни проверки, включващи над 500 показателя. Пробите бяха отрицателни. Това каза Станислав Станев, директор ”Експлоатация и поддръжка” в ”Софийска вода”.

Баба Янка Белчева от Разлог празнува 100-годишен юбилей

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b0%d0%b1%d0%b0-%d1%8f%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b3-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0-100/

С бодър дух и усмивка посреща днес 100-годишния си рожден ден Янка Белчева от град Разлог. Столетницата споделя изключително емоционално своите преживявания, радости и тъги, а също така и че нейната дъщеря Милка, с която живее, е нейната опора и упование. Кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев посети рожденичката в дома й и й пожела да бъде здрава и все така озарена от порива на емоционалността.

Животът на Янка е белязан и с много тежки моменти, като загубата на близки хора, включително две деца и внуци. Единствено остава дъщеря й Милка и племенницата Антоанета-дъщеря на сина й, която дълги години е живяла в Канада, където става професор по цитобиология, а в момента живее със семейството си в град Одензе, Дания и е завеждащ клиника там. Антоанета е възпитаник на Разложката гимназия, а постигането на професионалните висоти са повод за гордост на стогодишната Янка и дъщеря й Милка. Рожденичката споделя още, че въпреки трудните моменти, е благодарна на живота. Преживяла Втората световна война, ясно си спомня самолетите и криенето от тях в градините, спомня си и годините без баща й, който е работил в Америка и декарите тютюн, които се е налагало да отглежда.
Въпреки че не е очаквала след тежките моменти да доживее сто години, Янка се радва, че днес посреща гости в дома си именно по този повод. Тя пожелава на всички да са здрави, да се обичат и да живеят добър и смислен живот.

 

Материалът Баба Янка Белчева от Разлог празнува 100-годишен юбилей е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Николас Мадуро спечели избрите във Венецуела, опозицията не ги признава

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/21/3182057_nikolas_maduro_specheli_izbrite_vuv_venecuela/?ref=rss


Досегашният президент на Венецуела Николас Мадуро е победител на президентските избори, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс", цитирани от БТА.<br /><br />По официални данни Мадуро получава 5.8 милиона гласа, а главният му съперник Енри Фалкон - 1.8 милиона. Избирателната активност е достигнала 46.1 процента.<br /><br />Мадуро извоюва лесна победа на оспорваните избори, въпреки че и двамата му основни съперници ги обявиха за нелегитимни заради множество...

Почина оперната прима Христина Ангелакова

http://www.cross.bg/angelakova-hristina-godina-1575186.html

/КРОСС/ На 73-годишна възраст почина оперната прима Христина Ангелакова, съобщиха от семейството й. Световноизвестният мецосопран е издъхнала след усложнения вследствие на ортопедична операция Христина Ангелакова е родена в град Исперих на 29 октомври 1944 година. Завършва средното си образование в Шумен, след което се премества в София и се записва в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа на професор Сима Иванова. След завършването си Ангелакова заминава за Италия, където записва специализация в академията „Санта Чечилия“ в Рим. По-късно подписва тригодишен договор с операта La Scala, където са и първите й публични изяви. През 1973 година получава голямата награда на конкурса за оперни артисти в италианския град Тревизо. 2 години по-късно е първа в надпревара в Остенде, Белгия. След редица награди в престижни световни конкурси, Христина Ангелакова е поканена да се завърне в България и да пее Софийската народна опера. Завръща се у нас и пее на най-престижната оперна сцена в страната цели 23 години, но паралелно не спира да гастролира по света. В периода 2001-2004 година е директор на Софийската опера. От 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия.

Париж подновява изпитанията на водни таксита по река Сена (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873257

Париж подновява изпитанията на водни таксита по река Сена (Видео)
Във френската столица бяха възобновени прекъснатите преди шест месеца изпитания по река Сена на т.нар. "летящи над водата таксита" - проект, подкрепян от кмета на Париж Ан Идалго от самото му начало, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Водните таксита "Сий бабълс" ("Морски балончета") представляват малки плавателни съдове,

Кандидатът на ДПС спечели частичните избори за кмет на Лозница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873256

Кандидатът на ДПС спечели частичните избори за кмет на ЛозницаКандидатът на ДПС Севгин Шукри спечели частичните избори за кмет на община Лозница. За него са гласували 2623 избиратели, съобщиха от общинската избирателна комисия, цитирани от БТА. Издигнатият от ГЕРБ Ниязи Ниязиев е получил подкрепата на 1629 гласоподаватели, а за Цветомир Савов от БСП своя вот са дали 253 жители на общината.

До 2 лв./кг падна цената на черешите и ягодите по пазарите във Варна

https://www.actualno.com/varna/do-2-lvkg-padna-cenata-na-chereshite-i-jagodite-po-pazarite-vyv-varna-news_675573.html

До 2 лв./кг падна цената на черешите и ягодите по пазарите във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. В началото на месеца черешите се предлагаха по 24 лв./кг, докато в момента те се търгуват на цени между 2 и 8 лв./кг, като средната цена е около 4 лв./кг. По-ниска е и цената на ягодите, които вече се предлагат между 2 и 4,50 лв./кг. Прасковите и кайсиите вече се предлагат по 4,50 лв./кг. До 3,20 лв./кг се търгуват бананите, а лимоните са на цени от 2,50

Евродепутат стана тираджия, доказва как ощетяват камионите

https://www.vesti.bg/bulgaria/evrodeputat-stana-tiradzhiia-dokazva-kak-oshtetiavat-kamionite-6082536

Андрей Новаков пътува до Брюксел с тир, за да докаже, че новите правила ощетяват превозвачите

Напред, науката е слънце

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6872648

Напред, науката е слънцеПреди 24 май да не изпадаме в ненужен патос за буквички и четене. Важното е да се учи, особено природни науки и математика Всяка година, като наближи 24 май, започва едно безкрайно изказване на всякакви общественици, посветено на четенето, писането, буквичките, Кирил и Методий, четенето изобщо и българската литература в частност.

Предизборен митинг в Сараево събра 15 000 привърженици на Ердоган

http://www.mediapool.bg/predizboren-miting-v-saraevo-sabra-15-000-privarzhenitsi-na-erdogan-news279343.html

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган събра 15 хиляди привърженици от цяла Европа на предизборен митинг в столицата на Босна и Херцеговина - Сараево. Пред море от босненски и турски знамена Ердоган призова множеството да гласува за него и управляващата Партия на справедливостта и развитието на 24 юни. Голяма част от привържениците му дойдоха от Холандия, Германия и Австрия - все държави, които забраниха турски предизборни прояви на своя територия, съобщи БНР. Пред събралите се хора Ердоган заяви, че Босна и Херцеговина се е показала като "истинска демокрация", за разлика от държави, които имат претенцията да са люлка на цивилизацията. На митинга беше и Бакир Изетбегович - представител на мюсюлманите в тричленното босненско председателство. Той призова присъстващите да гласуват за нов мандат на турския президент. По-рано Ердоган обеща, че Турция ще инвестира милиарди долари в строежа на магистрала между Сараево и Белград. За съвместния проект между Босна и Херцеговина, Сърбия и Турция потвърди и членът на колективното президентство на Босна Бакир Изетбегович. По думите на Ердоган пред Съюза на европейските турски демократи на парламентарните и президентски избори ще се направи избор за страната през следващия век. Турският държавен глава призова турците, живеещи в Западна Европа, да играят активна роля в политиката на страните, в които живеят и да вземат тяхно гражданство. Той допълни, че те трябва както да запазят майчиния си език, така и добре да усвоят езика на приемащата страна. Ердоган обяви, че местата за представители на диаспората в турските университети ще бъдат удвоени, както и решаване на пенсионни и въпроси, свързани с отбиването на задължителната им военна служба. Турският лидер заяви, че е получил от Националната разузнавателна организация (МИТ) информация за готвен срещу него атентат, както и добави, че такива заплахи няма да го откажат да продължи по пътя си. В събота вицепремиерът и говорител на кабинета Бекир Боздаг написа в "Туитър", че е получена заплаха за възможно убийство. Той посочи, че тези заплахи не са нови и са съществували винаги, като ги приписа на групи, недоволни от такъв "голям лидер". Живеещи в Скопие турци заявили на турските специални служби за непотвърдени данни за възможен опит за атентат срещу Реджеп Ердоган по време на негова визита на Балканите, предават турски медии.  

ЕС дава 450 млн. евро, за да не поскъпнат с много новите коли

https://www.24chasa.bg/avto/article/6873255

ЕС дава 450 млн. евро, за да не поскъпнат с много новите колиЕвропейската комисия обяви, че от 2021 година стават задължителни 11 системи за сигурност и екстри при производството на нови автомобили и камиони.  За да не поскъпнат по този начин (с много) новите коли след три години от ЕС са обещали на европейските автомобилни производители субсидия от 450 милиона евро,

Радев ще се срещне с Путин и с Медведев, предлага „Български поток“

http://www.transmedia.bg/2018/05/21/%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%bd%d0%b5-%d1%81-%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%b8-%d1%81-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%b2/

Президентът Румент Радев е на работно посещение в Руската федерация в понеделник и вторник. Той ще има среща първо в с министър-председателя Дмитрий Медведев в Москва, а в Сочи ще се срещне с Владимир Путин. Теми на разговорите ще бъдат икономиката, енергетиката, образованието и културата, както и актуални въпроси на международната сигурност, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

В делегацията няма нито един министър. В петък беше представен новият кабинет, воден от Медведев, но първото му заседание ще е на 24 май.

В руската столица Радев ще вземе участие в Дните на българската култура. Неговото посещение съвпада с подновените действия за АЕЦ „Белене“ и преминаване на руски газ през България към Централна Европа.

В понеделник вестник „Коммерсант“ публикува интервю с българския президент, в което той застъпва позицията за преки доставки на руски газ към България през Черно море. „Да го наречем „Български поток“, предлага Радев. В същото интервю той определя възраждането на проекта „Белене“ като „добър ход“.

 

 

 

Почина оперната прима Христина Ангелакова

http://www.moreto.net/novini.php?n=374550

Почина Христина Ангелакова. Оперната прима си отиде на 73 години, съобщиха от семейството й. Христина Ангелакова е световноизвестен мецосопран. Родена е в Исперих на 29 октомври 1944 година. Завършва средното си образование в Шумен, след което се премества в София и се записва в Българската държавна консерватория (сега -Национална музикална академия "Панчо Владигеров") в класа на професор Сима Иванова.

Ако някой не може да се шегува със себе си, той е не само скучен, но и опасен

https://www.actualno.com/cite/ako-njakoj-ne-moje-da-se-sheguva-sys-sebe-si-toj-e-ne-samo-skuchen-no-i-opasen-news_675595.html

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за Нова телевизия. Според Дончев хора на високи постове, които нямат чувство за хумор, може да се вземат прекалено насериозно.

"Софийска вода " следи над 500 показателя на водата, няма отклонения

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/21/3182056_sofiiska_voda_sledi_nad_500_pokazatelia_na_vodata/?ref=rss


При замервания на над 500 показателя в 78 точки през последните 3 дни никъде няма засечени отклонения в качеството на питейната вода в София. Това заяви пред Би Ти Ви директорът "Експлоатация и поддръжка" в компанията "Софийска вода" Станислав Станоев. Той беше поканен да коментира написаното вчера във "Фейсбук" от депутата от БСП Таско Ерменков.<br /><br />Той подчерта, че качеството на водата се следи непрекъснато, а ключовата инфраструктура като...

Снимки в „Петел“: Община Варна "вдъхновява" чакащите автобуса с разкази на млади писатели

https://petel.bg/Snimki-v----Petel-----Obshhina-Varna-vdahnovyava-chakashhite-avtobusa-s-razkazi-na-mladi-pisateli__265514

От днес до 17-и юни четири централни спирки на градския транспорт във Варна ще бъдат преобразени в места за творчество и въображение, съобщ...

Най-вкусните пици във Варна в пицария Stella`s BOX! Много нови оферти и промоции

https://petel.bg/Nay-vkusnite-pitsi-vav-Varna-v-pitsariya-Stella`s-BOX--Mnogo-novi--oferti-i-promotsii__265503

Пицария Stella`s BOX , продължава да набира скорост.Само 6 месеца след откриването на първата пицария, те вече ни изненадват с обновено меню и но...

Вълк с чип – отровен в Рила? Институциите мълчат!

https://petel.bg/Valk-s-chip-----otroven-v-Rila--Institutsiite-malchat-__265515

От "Диви Балкани" са в недоумение, ще изследват животното Единственият вълк в България, снабден с устройство за проследяване, е открит мъ...

РУО – Варна работи по програма за повишаване резултатите на учениците

http://www.moreto.net/novini.php?n=374492

Работи се по програма за повишаване резултатите на учениците. Това каза Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна. По думите й една от регионалните политики на институцията е програмата за повишаване резултатите на учениците, като дейността през първия учебен срок е била много активна.

"Годсмак" идва за първи път в София

http://clubz.bg/68106-godsmak_idva_za_pyrvi_pyt_v_sofiq

"Годсмак" - носител на наградата Artist’s of the Year на The Billboard Music Awards през 2001 и група, номинирана 4 пъти за наградите Грами, идва с всичките си хитове в София през ноември! Това обяви преди минути Алекси Калев от Bulgarian Live Music в ефира на Z-Rock.

С продажби от над 20 милиона копия в цял свят и три последователни албума под номер 1 в Billboard топ 200, групата се нарежда до банди като Van Halen, U2, Metallica, Dave Matthews Band и Linkin Park, които имат същия успех.

Групата от Бостън включи и България в турнето си по повод новия албум When Legends Rise, по който работиха през цялата 2017-та. Новият дългосвирещ проект на Godsmack се появи четири години след предишния им албум 1000 hp и представя стремежа на бандата да завладее още по-мащабни музикални територии.

"За да изградиш новото, трябва да изгориш старото до основи. Заглавието на албума е метафора. Животът може да е предизвикателен на моменти и да те повали на земята. Но ако се вгледаш в себе си и намериш вътрешната си сила, ще се изправиш отново и ще успееш. През последните години минах през много трудни моменти и научих този урок от собствен опит.  Преминавайки на светлата страна, ние сме решени да бъдем по-добри и по-силни в това, което правим. Готови сме за работа”, споделя за албума и турнето вокалът Съли Ерна.

"Годсмак" отдавна заслужи мястото си сред най-големите рок групи в света и за нас е чест, и привилегия да организираме първия им концерт в София. Освен песни от най-новия албум, феновете ще чуят и всички най-големи техни хитове, превърнали ги в групата, която са сега”, разказва Алекси Калев.

Godsmack, 27 ноември, зала “Арена Армеец”. Билетите тръгват в продажба от утре, 22 май (вторник) в мрежaта на Eventim в цялата страна, както и в Билетен център на НДК, Български пощи. Първите 200 билета на терен са на промоционална цена от 60 лева. След това цените на терен ще са 70 лева, а седящите са на цени от 80 и 90 лева.

Мило Джуканович положи клетва като президент на Черна гора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873248

Мило Джуканович положи клетва като
президент на Черна гораМило Джуканович положи клетва вчера в Цетине и официално пое поста президент на Черна гора, съобщават медиите в Подгорица. Освен депутатите в черногорския парламент, пред които Джуканович положи клетвата, на церемонията присъстваха високопоставени бивши и сегашни държавни функционери и ръководители на държавни институции, членове на правителството,

Валери Симеонов нямало да забранява фланелките на футболистите

http://clubz.bg/68105-valeri_simeonov_nqmalo_da_zabranqva_flanelkite_na_futbolistite

Една от редакциите на Закона за хазарта, предложени от вицепремиера Валери Симеонов, сериозно притесни спортните клубове. Става въпрос за забраната на т.нар. непряка реклама, или както е формулирано в измененията: "всяка форма на търговско послание, съобщение или препоръка, която включва и наименование на хазартна игра, или търговска марка на организатор на хазартна игра и/или дейност, върху продукти и стоки, които не са свързани с хазарт".

Според клубовете това означава, че в обхвата на забраните ще попаднат не само рекламните банери по стадионите и спортните зали, които рекламират хазартни игри по време на играта, но и рекламите на същите тези организатори, които се излъчват в тв и радиоефира в полувремената. Забраната ще засегне дори екипите на спортистите, често брандирани с името и логото на спонсорите, които масово са фирми организаторки на игри на късмета.

Своето "сериозно безпокойство" в тази посока изразиха от ФК "ЦСКА 1948", които разпространиха декларация по отношение на непряката реклама.

"Евентуалното ограничаване по законодателен ред на възможността футболните клубове да рекламират върху екипите и фен-артикулите си името и логото на фирмата-организатор на хазартни игри, която ги спонсорира, както и да й предоставят места за поставяне на рекламни пана и др. подобни по време на провеждане на футболни срещи, ще доведе до оттеглянето на такива фирми от българския спорт и пренасочването на милиони левове от рекламните им бюджети към спортни клубове в други държави.

Обръщаме внимание на вносителите на законопроекта, че множество спортни клубове по света, включително и в Европа, са спонсорирани или имат дългогодишно сътрудничество с фирми, организиращи хазартни игри, а такива фирми се рекламират и по време на телевизионното излъчване на големи футболни събития, вкл. и на финалите на европейските футболни турнири", посочват от футболния клуб.

В коментар за Клуб Z Валери Симеонов посочи, че редакцията не текста нямало да забранява фланелките на футболистите, а целта била да се забрани само прякото и непряко рекламиране на печалбите, т.е. показването на победителите от моментна лотарийна игра.

"Описана е непряката реклама само по чл. 10 десети от закона за хазарта. Става въпрос за точка 3, а именно - това, че се забранява рекламирането на печалбите и на печелившите. Не трябва да има нахилени лица - например зад водещия да има огромен надпис, "играйте, за да спечелите еди колко си хиляди лева", или "еди кой си спечели голямата печалба", посочи Симеонов.

В действителност обаче, ако само това е намерението на Симеонов по отношениение на непряката реклама на хазарта, то така предложените изменения трябва да минат през редакция в парламента, защото сегашната оставя впечатлението, че се забранява всякаква форма на показване на игрите на щастието.

 
Симеонов предлага в чл. 10 да се запише: "Забранява се пряката и непряката (НОВО) реклама на хазартни игри, както и изпращането на непотърсени електронни съобщения на неограничен брой лица, в които се съдържа информация за хазартна игра". А в т. 3 се премахва допустимото сега по закон "обявяване на резултатите от игрите и спечелените печалби". 

В 12 часа ще обявят авторът който се е паднал матурите за 12-ти клас днес

http://nakratko.bg/category/58/159827/


В 8 часа сутринта днес започна задължителният изпит за завършващите 12 клас по Български език и литература. Изтегленият вариант на теста беше № 24.  Тази година зрелостниците са над 55 хил., а близо 10 хил.

В САЩ се страхуват, че Ким Чен Ун ще извърти номер на Тръмп

https://www.actualno.com/asia/v-sasht-se-strahuvat-che-kim-chen-un-shte-izvyrti-nomer-na-trymp-news_675586.html

Властите в Северна Корея са се върнали към предишната си твърда линия на поведение, смятат в американската администрация, според източници на The Washington Post, предаде БГНЕС. Източниците на вестника смятат, че това е факт на фона на незавършената работа по съгласуване на детайлите на очакваната среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Изданието отбелязва, че самият Тръмп все още се стреми да се срещне с Ким Чен Ун, планирането продължава, но остава все

Андрей Новаков тръгна с ТИР из Европа, за да покаже, че пакетът за мобилност на Маркон не работи

https://offnews.bg//politika/andrej-novakov-tragna-s-tir-iz-evropa-za-da-pokazhe-che-paketat-za-m-681033.html

Евродепутатът от групата на ЕНП Андрей Новаков тръгна с ТИР из Европа, за да докаже, че мерките от мобилния пакет на френския президент Макрон са неприложими.

За да докаже несъстоятелността на лансираната от Еманюел Макрон политика, Новаков пътува от Холандия до България в кабината на ТИР.

„Аз имам чувството, че правилата са правени за делтапланеристи, които прелитат през границите, а не за Сюлейман, който прекарва по 40 тона товар през Алпите”, коментира евродепутатът пред bTV. Новаков днес сутринта пресече българската граница заедно със своя спътник шофьор.

Той посочи, че изискването след 72 часа престой в дадена държава да се плащат нейните ставки, не е реалистично, защото има страни като Германия и Франция, които просто не могат да бъдат преминати за толкова време. На други места като Австрия тировете не вървят в петък, събота и неделя, което също е предпоставка да се стигне до по-дълго пребиваване.

Цялото си преживяване Новаков сподели под формата на влог във Фейсбук страницата си.

По думите му стотици километри се изминават без отбивка за хотел, няма достатъчно охраняеми паркинги, а и търсенето им създава риск от друго нарушение – прекалено дълго време, прекарано от шофьора зад волана.

Според Новаков подкрепата за пакета „Макрон” в момента отслабва, докато все повече периферни държави застават в опозиция. Въпреки това положението все още е „буквално 50:50”.

Ако бъдат приети, мерките трябва да засегнат и турските тираджии, които често покриват нездравословно големи разстояния без почивка.

Македонски алпинист почина от сърдечен удар при опит да изкачи Еверест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873247

Македонски алпинист почина от сърдечен удар при опит да изкачи ЕверестМакедонският алпинист Георги Петков почина вчера от сърдечен удар в Хималаите при опит да изкачи Еверест, съобщи агенция МИА, цитирана от БТА. Доктор Георги Петков е 63-годишен, от Гевгелия. Информацията бе публикувана на сайта "Хималайън" и на интернет страницата на Планинарското дружество "Кожув" от Гевгелия.

Дончев: България няма да дава пари за "Белене", участва с двата руски реактора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873241

Дончев: България няма да дава пари за "Белене", участва с двата руски реактораДържавата България няма да дава пари за построяването на АЕЦ "Белене", няма да има държавни гаранции.  Това обяви вицепремиерът Томислав Дончен в интервю за Нова телевизия. "С честна и прозрачна процедура за избор на инвеститор се гарантира че проектът е успешен. Ако има стратегически инвеститор, значи ще има и пазар", коментира той.

България се нуждае от преки доставки на руски газ, заяви Радев

https://offnews.bg//politika/balgaria-se-nuzhdae-ot-preki-dostavki-na-ruski-gaz-zaiavi-radev-681032.html

България не може да закупи допълнително от Русия изтребители МиГ, тъй като според утвърдените от българското правителство изисквания самолетите трябва да са произведени и да са на въоръжение поне в една страна членка на НАТО или ЕС.

Това е заявил президентът президентът Румен Радев в интервю за руския в. "Комерсант", съобщава БТА. 

По думите на Радев изискването е логично, от гледна точка на съюзническите задължения на България, "така че нека бъдем реалисти - покупката на допълнителни изтребители МиГ е невъзможна", посочва Радев.

Президентът подчертава, че въпреки че България е член на НАТО, тя продължава да охранява въздушното си пространство с изтребители Миг-29, и във връзка с това е необходимо да се осигури своевременната им техническа поддръжка.

Пред "Комерсант" Радев заяви, че България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. "Може да наречем това "Български поток", заявява президентът Радев.

Радев изтъква, че такъв път за доставка на гориво ще отговаря на нуждите за енергийна сигурност и ефективност не само за България, но и на целия Европейски съюз.

Президентът посочва, че такъв подход се диктува от здравия разум. "Както за Русия, така и за България логичен избор за разширяване на доставките на руски природен газ в Европа е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим пряко руски газ на черноморското крайбрежие на България", посочва българският държавен глава.

В интервюто Радев съобщава, че ще покани руския президент Владимир Путин да посети България през 2018 г.

Днес президентът Радев започва двудневно работно посещение в Русия. През първия ден е планирана среща с руския премиер Дмитрий Медведев, а утре са разговорите на българския държавен глава с руския му домакин Владимир Путин в Сочи.

2 са загинали и 21 са ранени при катастрофи през денонощието в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6873243

2 са загинали и 21 са ранени при катастрофи през денонощието в странатаПрез изминалото денонощие на територията на страната са станали 16 тежки катастрофи. Двама са загинали. Други 21 са ранени, информира МВР. В София са станали 39 леки

В резерват "Сребърна" вече гнездят и розови пеликани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873239

В резерват "Сребърна" вече гнездят и розови пеликаниСлед два неуспешни опита на гнездене заради студените дни през март и нападението на дребни хищници, къдроглавите пеликани в резерватът "Сребърна" вече се радват на малки пеликанчета, съобщи БНТ. А за първи път от 50-те години на миналия век розови пеликани очакват през юни своето

"Монд": Искането на Тръмп за разследване на ФБР може да е опит за отвличане на вниманието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873238

"Монд": Искането на Тръмп за разследване на ФБР може да е опит за отвличане на вниманиетоИскането на президента на САЩ Доналд Тръмп да се разследва дали агенти на ФБР са проникнали в кампанията му идва след обвинения, които той отправя от няколко дни, без да има конкретни доказателства в тяхна подкрепа, пише френският в. "Монд", цитиран от БТА. Това може да е стратегия за отвличане на вниманието, отбелязва изданието, посочвайки,

Честит рожден ден на Валери Ведов

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6872657

Честит рожден ден на Валери ВедовДнес рожден ден има Валери Ведов, кореспондент на вестника ни за Враца и региона. Пожелаваме му много здраве и хъс да преминава през жаравата на живота, покровителстван от св. св. Константин и Елена. И още внуци! Честито,

Весела Кюлева-Станкова празнува рожден ден в работен ритъм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6872809

Весела Кюлева-Станкова празнува рожден ден в работен ритъмСобственичката на ваканционен клуб “Ривиера” и интерхотел “Сандански” празнува в работен ритъм. Екипът й подготвя най-доброто място на Северното Черноморие, за да посрещнат участниците в две важни големи събития - медицинско и енергийно. Така сезонът в “Ривиера” започва с усилен конгресен туризъм. Миналото лято обновеният изцяло хотел “Нимфа”

Главният архитект на София: Водят се разговори да не се строи небостъргач в "Стрелбище"

https://www.actualno.com/sofia/glavnijat-arhitekt-na-sofija-vodjat-se-razgovori-da-ne-se-stroi-nebostyrgach-v-strelbishte-news_675591.html

Разговори с НИКМИ относно градинката на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Тодоров" вече са започнати – по инициатива на председателя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков, който днес, 21 май, ще направи отчет на работата си. По информация на Actualno.com разговорите са почнали миналата седмица и са поредните по казуса. Ще се защитавам с всички мерки, които ми позволява законът – тов

Пчеличката Мая няма да умре

http://clubz.bg/68104-pchelichkata_maq_nqma_da_umre

От години природозащитници предупреждават, че пчелите измират и привличат вниманието към този проблем със сложни пиар акции. Има обаче едно голямо недоразумение - медоносните пчели не са застрашени.

На 20 май светът отбеляза Деня на пчелите и в навечерието му природозащитници положиха усилия с прессъобщения и пиар акции да привлекат вниманието към значимостта на тези насекоми. Супермаркет в германския град Хановер опита да покаже колко важни са пчелите. Магазинът свали от рафтовете си продуктите, които не биха съществували без опрашването, извършвано от тях - ябълки, кафе, шоколад, портокалов сок. Изчезнаха близо 60 процента от стоките.

Ако четете социалните медии, може да останете с впечатление, че след няколко години заради измирането на пчелите вече няма да има хранителни продукти. Струва си обаче да се вгледаме в детайлите.
Безспорно е, че опрашването на растенията е важно за хората и околната среда. Според експерти от него се възползват приблизително 70% от около 150-те най-важни растения, използвани от човечеството. Акцията в супермаркета обаче не показа реалистичен сценарий.

Пчелите далеч не са единствените насекоми, които извършват опрашване. Това се прави и от мухи, оси, бръмбари, пеперуди, молци - всички те пренасят полени от цвят на цвят. Освен това не всички пчелни видове са еднакво застрашени.

При дебатите непрекъснато се внушава, че измират медоносните пчели. Това е умен ход, тъй като всички познават малките прилежни насекоми и са готови да участват в опазването им.
"Спасете пчеличката Мая" - така Световният фонд за дивата природа (WWF) озаглави свое прессъобщение неотдавна.

Проблемът обаче е, че медоносните пчели изобщо не са застрашени.

Медоносни пчели ще има, докато хората ги отглеждат.

За пчелните кошери се грижат хората, а медоносните пчели са полезни животни. Когато много хора имат желание да се занимават с пчеларство и то е доходоносно, броят на пчелните семейства нараства. Когато интересът и печалбите намалеят, намалява и броят на пчелите.

Статистиката също доказва, че медоносните пчели не измират. Според данни на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) на ООН броят на пчелните кошери по света почти се е удвоил от шейсетте години на миналия век. Броят на пчелите в Германия през същия период значително е намалял, но от няколко години вече има лека възходяща тенденция.

Освен желанието на хората да се занимават с пчеларство върху броя на медоносните пчели влияние оказват и външни фактори. През зимата например акарът "Вароа", чиято големина е едва 1,7 милиметра, унищожи множество пчелни семейства. За пчеларите това бе горчив хап, но популацията на медоносната пчела не е сериозно застрашена, тъй като пчелните семейства могат да се развъждат.

"Медоносната пчела ще бъде последното насекомо, което ще изчезне - казва Петер Розенкранц, ръководител на регионалното бюро по пчеларство в университета "Хохенхайм". - Докато има пчелари, тя не е застрашена", уточнява експертът.

Застрашени са дивите пчели, но те са познати на малцина.

Недоразумението е дразнещо, защото заради него истинският проблем остава на заден план. Всъщност застрашени са много видове диви пчели. Повечето от тях живеят сами, а не в семейства, малко хора знаят за тях, но те все пак са важни за опрашването.

Според Международния съюз за защита на природата (IUCN) около 10% от видовете диви пчели в Европа са застрашени от изчезване. За броя на повече от половината видове обаче няма надеждни данни.

Освен това броят на насекомите като цяло намалява. Точният мащаб на проблема с измирането на насекомите е неизвестен, тъй като само при отделни случаи е документирано състоянието на популациите за дълги периоди.

За причините също няма единно мнение.

Учените приемат, че роля за изчезването им имат големите площи монокултури в селското стопанство, както и свиването на хабитатите заради разрастването на градовете.

Природозащитниците често посочват като причина за намаляването на насекомите и отделни пестициди като глифозата. Препаратът обаче се използва срещу растения, а не срещу насекоми, и служи за борба с плевелите. Все пак се приема за доказано, че три вещества от групата на неоникотиноидите могат да навредят на пчелите. Поради тази причина членките на ЕС неотдавна решиха да забранят употребата им на открити площи.

Освен политиците с техните мерки отделните хора също биха могли да улеснят живота на пчелите например, като не приемат градинарството твърде сериозно. Една пъстра поляна с цветя вместо английска ливада може да осигури на пчелите достатъчно полени от пролетта до есента. Дивите пчели имат нужда и от цепнатини в клоните или дупки в земята, за си направят гнезда. Можете да им помогнете с "хотел за насекоми".

Да примамите в градината си освен пчеличката Мая и диви пчели има още едно решаващо предимство - повечето от тях не жилят.

---

Юлия Мерло, сп. "Шпигел", Превод от немски: Елена Савова, БТА

Чий стол си избираш - на Меркел или на Борисов (СНИМКИ)

http://clubz.bg/68103-chij_stol_si_izbirash_na_merkel_ili_na_borisov_snimki

Ако се чудиш какво да правиш днес, не си на матура или на работа, българското председателство ти предлага... разходка из НДК в опит да подчертае историческата значимост на приключилата през миналата седмица среща на върха ЕС - Западни Балкани в София. Група четвъртокласници от 120-о училище в София се оказа пред отворените врати.

Павлова развежда ученици, доведени в неучебния ден за посещение в НДК.

Всеки посетител на НДК ще може да седне на мястото, на което през миналата седмица седяха европейските лидери, съобщи министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на откриването на пиарското мероприятие.

"Днес правим ден на отворените врати в сградата на председателството. Идеята е да бъдем близо до гражданите - и след срещата на върха най-строго охраняваната сграда цял ден да бъде напълно отворена за гражданите и всички желаещи гости. Да влязат, да разгледат залите, да усетят атмосферата, да се почувстват като делегати, да направят пълна разходка по всички зали и най-важното: да стигнат до зала 3 - основната пленарна зала", обясни тя.

 

Павлова посочи, че залата била запазена в автентичната си подредба" - така, както през миналата седмица в нея са седели лидерите.

"Посетителите ще имат възможност да видят залите за двустранни срещи и на финала на обиколката ще има изненада - подарък за всеки дошъл. Интересът е голям. Днес е неучебен ден за всички, които не са на матура, и това е една от причините да изберем този ден”, каза още министър Павлова.

Събитието - и какво стана на него

Срещата на върха, която събра лидери от ЕС и от Западните Балкани (Сърбия, Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора), е най-голямото събитие в 6-месечния календар на българското председателство. Като домакин премиерът Бойко Борисов посрещна в НДК държавните и правителствените ръководители на държавите членки на ЕС, от Западните Балкани, председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европарламента Антонио Таяни, комисаря за европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан и представители на Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Анализатори по-късно коментираха, че въпреки факта, че София вече се появи на картата на международните събития, темата "Иран" затъмни перспективата и дискусиите за Западните Балкани.

Новините, че ЕС ще продължи да участва в ядреното споразумение с Иран и ще подкрепи европейските фирми, които ще пострадат от американските санкции, беше водеща от събитието, но не и неясните обещания за европейското бъдеще на шестте балкански държави. 

Президентът Румен Радев е на двудневна визита в Русия

http://nakratko.bg/category/59/159826/


Президентът Румен Радев заминава на работно посещение в Русия. В рамките на визитата си държавният глава ще се срещне с руския си колега Владимир Путин, както и ще разговаря с премиера Дмитрий Медведев.

Министерството на правосъдието ще проверява ФБР заради ”руското” разследване

http://www.mediapool.bg/ministerstvoto-na-pravosadieto-shte-proveryava-fbr-zaradi-ruskoto-razsledvane-news279342.html

Американското министерство на правосъдието възложи на своя главен инспектор да провери дали е имало нередности или политически мотиви в начина, по който ФБР е водило контраразузнавателното разследване на хора, заподозрени в сговор с руски агенти, които са се намесили в президентските избори през 2016 г., предаде Асошиейтед прес.   Това бе съобщено в декларация, след като вчера президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че ще изиска министерството да разследва дали ФБР е внедрило свои хора в предизборната му кампания с политически цели. Президентът освен това иска  да се разследва дали подобни действия са били поискани от правителството на Барак Обама.   Според в. "Ню Йорк таймс" ФБР е поръчало на информатор да се срещне с двама души от кампанията на Тръмп - Картър Пейдж и Джордж Пападопулос, но това е било в разследването на евентуални връзки на тези хора с Русия, посочва Франс прес, цитирана от БТА.   Депутати от Демократическата партия обвиняват Белия дом и републиканците, че всъщност се опитват да дестабилизират специалния прокурор Робърт Мълър, който от близо година разследва евентуален сговор между Москва и предизборния екип на Тръмп.    Конгресменът демократ Адам Шиф, член на комисията по разузнаването към Камарата на представителите, заяви вчера, че твърденията на президента за някакъв "шпионин" в кампанията му са абсурдни, добавя АФП.

Името на кандидата за премиерския пост в Италия все още е тайна

http://nakratko.bg/category/25/159825/


Новите коалиционни партньори в Италия са се договорили за състава на бъдещото правителство. Това обяви лидерът на "Лигата" Матео Салвини след поредния кръг от преговори с Движението "Пет звезди", съобщи БНР.

Белащица готви нови протести срещу каменна кариера

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/belashtitsa-gotvi-novi-protesti-sreshtu-kamenna-kariera

Д-р Костадин Сотиров: Над 10 пъти са се увеличили хроничните респираторни заболявания

Теменужка Петкова: Най-лошият сценарий за АЕЦ "Белене" е да не направим нищо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873224

Теменужка Петкова: Най-лошият сценарий за АЕЦ "Белене" е да не направим нищо"Най-лошият сценарий за АЕЦ "Белене" е да не направим нищо", каза пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. При този вариант ще означава, че всичките 3 милиарда лева, инвестирани през годините в тази електроцентрала, са безвъзвратно изгубени, обясни министърът. И уточни, че дори и да се продаде вече закупеното оборудване,

Изтеглиха изпитния вариант за матурата по български език и литература

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873236

Изтеглиха изпитния вариант за матурата по български език и литератураОт над 11 милиона възможни комбинации беше изтеглен рано тази сутрин изпитният вариант за държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас. Темата за писане е 24 и по нея зрелостниците ще пишат интерпретативно съчинение или есе за 41-ия въпрос от матурата по БЕЛ, която започва в 8.00 часа, предава БТА.

Кървава трагедия: Убиха полицай заради жена…

http://regiona.bg/%d0%ba%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d1%83%d0%b1%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0%d0%b9-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4/

Любовна драма  стои зад кървавата трагедия с убит полицай в Пловдив.Наръганият снощи в Пловдив в квартал Кючук Париж е полицай, научи БЛИЦ от свои източници. Той е починал в болницата, малко след като е откаран там.

Все още не е ясно къде е наръган униформеният, По непотвърдена информация това е станало в областта на сърцето.

Любовна драма е в основата на кървавата трагедия. Жената, която е живял на семейни начала задържаният военен, преди това е живяла с полицай. Снощи полицаят е отишъл да изяснява отношения в апартамента, в който са живеели бившата му любима и военният.

Двамата са му били съседи. Жената, заради която е станало убийството, също работи в полицията. Станал е скандал, двамата мъже са се скарали и сбили. Военният е извадил нож и е наръгал полицаят. В момента районът продължава да е отцепен. На място е военна полиция. Прави се оглед. Кървавият нож, обект на престъплението, е намерен в контейнер за смет. Със случая се занимава Военна окръжна прокуратура. Арестувани са военният и съпругата му.

 

Материалът Кървава трагедия: Убиха полицай заради жена… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Времето на 24 май - повече и по-продължителни валежи и гръмотевични бури

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873234

Времето на 24 май - повече и по-продължителни валежи и гръмотевични буриНа 24 и 25 май ще има повече валежи, на повече места в страната и ще са по-продължителни. Очакват се и гръмотевични бури и локални градушки. Има потенциална опасност за създаване на по-сериозна обстановка. Това каза синоптикът на НИМХ - БАН Красимир Стоев в студиото на "Денят започва" по БНТ. Продължава и типичното майско време с повече слънчеви

Мадуро спечели изборите във Венецуела и си осигури нов 6-годишен мандат

http://nakratko.bg/category/25/159824/


Досегашният президент на Венецуела Николас Мадуро спечели  изборите в страната и си осигури нов 6-годишен мандат, предадоха световние агенции, цитирани от БНР.

Пожар гори на столичния булевард "Дондуков"

http://www.cross.bg/pozhar-gori-na-stolichniya-bylevard-dondykov-1575185.html

/КРОСС/ Пожар е станал в магазин тази сутрин на столичния булевард "Дондуков".                         Заради пожара се е образувало леко задръстване. На място са изпратени две пожарни, които да потушат пламъците, съобщава сайта bezdelnik.live.. Към момента няма информация за пострадали хора.    

Камион разсипа 23 тона зехтин на магистралата

//dariknews.bg/regioni/haskovo/kamion-razsipa-23-tona-zehtin-na-magistralata-2098284

Товарен автомобил катастрофира тази сутрин на магистралата и разля 2 тона зехтин, съобщават от полицията. "Волво"-то е било шофирано от 31-годишен хърватин. Движил се е с несъобразена скорост и с релефа на пътя.

Рок версия на „Шушана“ изсвири най-странната група, за която сте чували (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/rok-versiia-na-shushana-izsviri-naj-strannata-grupa-za-koiato-ste-chuvali-snimkivideo-2098298

Какво може да обедини хора със съвсем различни професии, възраст и интереси? Най-често отговорът на този въпрос е любовта към изкуството и по-специално към музиката.

Това е историята на най-странната група, за която сте чували. Адресът й е Велико Тър

Евгени Минчев за сватабата на Хари и Меган: Пяли са им "Шушана". Трябва да ги научим да ядат шкембе чорба

https://petel.bg/Evgeni-Minchev-za-svatabata-na-Hari-i-Megan--Pyali-sa-im-SHushana--Tryabva-da-gi-nauchim-da-yadat-shkembe-chorba__265506

Светският хроникьор Евгени Минчев и журналистката Кристина Патрашкова за втори ден след събота коментираха в студиото на предаването "Н...

Григор загуби една позиция, Рафа се завърна на върха

https://petel.bg/Grigor-zagubi-edna-pozitsiya--Rafa-se-zavarna-na-varha__265507

Само една седмица Роджър Федерер остана на върха в световната ранглиста, след като Рафаел Надал си върна водачеството благодарение на сп...

Д-р Салас: Скъпи дами, правете си профилактични прегледи поне веднъж на шест месеца

https://petel.bg/D-r-Salas--Skapi-dami--pravete-si-profilaktichni-pregledi-pone-vednazh-na-shest-mesetsa-__265508

Трансвагиналната ехография е диагностичен метод, играещ важна роля в профилактиката на женското здраве. Препоръчително е всяка здрава ж...

Евгени Минчев разкри коя е най-лошо облечената звезда на сватбата на Хари и Меган

https://petel.bg/Evgeni-Minchev-razkri-koya-e-nay-losho-oblechenata-zvezda-na-svatbata-na-Hari-i-Megan__265509

Пиарът и светски хроникьор Евгени Минчев сподели коя, според него е най-зле облечената звезда по време на сватбата на годината - тази на Пр...

Шофьор получи инфаркт в движение край Добрич и стана най-лошото!

https://petel.bg/SHofor-poluchi-infarkt-v-dvizhenie-kray-Dobrich-i-stana-nay-loshoto-__265511

51-годишен мъж е загинал, а жена е пострадала при пътен инцидент в града. Това съобщиха от ОДМВР - Добрич. Сигналът за инцидента е получен на ...

Варненски фоторепортери с втора изложба утре в Градската художествена галерия

https://petel.bg/Varnenski-fotoreporteri-s-vtora-izlozhba-utre-v-Gradskata-hudozhestvena-galeriya__265510

Втора изложба на действащи фоторепортери ще бъде открита на 22-ри май от 18ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна....

Делио Роси: "Левски" показа, че е отбор и може да се измъква от трудности

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/21/3182052_delio_rosi_levski_pokaza_che_e_otbor_i_moje_da_se/?ref=rss


"Левски" е показал отборен дух и е успял да се справи с трудно положение, заяви треньорът на сините Делио Роси. Думите му дойдоха след победата с 2:0 срещу "Верея", която гарантира третото място в крайното класиране.<br /><br />"Левски" ще спори с "Черно море" на 24 май за участие в Лига Европа.<br /><br />"След мача за купата ни се случиха всички възможни нещастия, но ние показахме, че сме отбор и можем да се измъкваме от...

В Малайзия погнаха бивш премиер за корупция

https://www.actualno.com/asia/v-malajzija-pognaha-bivsh-premier-za-korupcija-news_675587.html

Прокуратурата в Малайзия започва да изгражда обвинения срещу бившия премиер на страната Наджиб Разак с дело за разхищение на средства от малка държавна компания. Става въпрос за SRC International, предаде БГНЕС. По данни на изданието от средата на 2014 година до януари 2015 от сметките на тази компания били преведени на фирми посредници над 30 милиона рингита (7,5 милиона долара), след което средствата се появили мистериозно в лични сметки на Наджиб. Всички компании, участвали в схемата, според

Великобритания не подновява визата на Абрамович

http://www.mediapool.bg/velikobritaniya-ne-podnovyava-vizata-na-abramovich-news279341.html

Великобритания не е продължила визата на Роман Абрамович за престой на територията на страната, съобщи изданието The Bell, позовавайки се на източник от обкръжението на руския бизнесмен. Предишната виза на Абрамович е изтекла преди три седмици – в началото на месец май, а нова не му е била издадена. Именно заради това собственикът на футболния отбор ”Челси” не е бил на стадион ”Уембли” в Лондон за финала на Купата на Футболната асоциация на Англия срещу ”Манчестър Юнайтед” в събота. Друг източник на The Bell съобщи, че няма официален отказ за издаване на виза на Абрамович, а британските власти продължават да разглеждат документите. Джон Ман, говорител на Роман Абрамович, обяви че това са лични въпроси и няма да има коментар.  

Отпуснат кок и маникюр с камъни хит сред абитуриентките в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%be%d1%82%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%b0%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%ba-%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%8e%d1%80-%d1%81-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d1%8a%d0%bd%d0%b8-%d1%85%d0%b8%d1%82-%d1%81%d1%80%d0%b5/

Абитуриентките тази година ще заложат на стилни кокове и маникюр с камъни. Репортерска проверка на ИА Региона установи, че в повечето благоевградски салони от днес до 26 май няма свободни часове. И естествено, абитуриентките са с предимство.
Ето какво разказа фризьорката Меги Везенкова от известен салон: Прическата е важен компонент от вида на момичето, тя е идеален прекрасен завършек на цялата визия. Ето защо, аз преди всичко, първо питам за роклята, бижутата, цвета на самия тоалет, след което момичетата казват каква прическа са си избрали и така стигаме до общо решение. Не се опитвам да се налагам все пак ги оставям те да решат. Повечето от момичетата, които ще фризирам са клиентки от много отдавна. Моят съвет е да си изберат това, което ще подхожда на техния стил. Една зрелостничка е избрала вече своя стил, достатъчно са големи. А модата и тази година е кок в различните му вариации. За по тежките рокли правим по стегнат и по тежък, за по-ефирните по-свободен и по отпуснат. Общо взето, кокът е една стилна и елегантна прическа и върви на рокля. Като се добави нещо в косата, подходящо на роклята, става завършен и красив. Ами на младите всичко им отива“
В същия салон работи и маникюристката Деси Димитрова, клиентките са общи момичетата, които си правят прическа при Меги сядат и при Деси.
„При мен нещата не са по-различни. Първо започваме с цвета на роклята, после с желанието на момичето и така стигаме до общо решение. Правото на избор оставям на тях. Разнообразието на цветовете, на лаковете е толкова голямо, че мога да изпълня всяко желание, говоря за цвят и рисунка на нокътя. Тази година поне нашите момиче са избрали пастелни тонове на роклите. Затова за бала ще изработим женствен дизайн на маникюр с декоративни камъчета върху бежова основа. Подходящи за дами със светли тоалети, както и за къси нокти, според мен. Но пак повтарям изборът оставям на тях“, категорична беше Деси.
Каквато и прическа и маникюр да изберат все ще бъдат красиви, младостта по своему е свежа и красива. Тазгодишната тенденция кок е прическа актуална за всички времена. Маникюрът е все по-нов и модерен. Комбинация от двете говори за стил и елегантност на младата дама.

 

Материалът Отпуснат кок и маникюр с камъни хит сред абитуриентките в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Експерт: Слухът за отровена вода в София е отвратително деяние

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/eksperti-zamarsyavane-na-sofiyskata-voda-nyama

Водата в София е перфектна, една от най-добрите в европейските столици, заяви главният държавен здравен инспектор

Кандидати на ГЕРБ и БСП отиват на балотаж на кметските избори в Галиче (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873229

Кандидати на ГЕРБ и БСП отиват на балотаж на кметските избори в Галиче  (Видео)Балотаж ще има на изборите за кмет в село Галиче. Веселин Тушинов от БСП събра одобрението на 388 свои съселяни. Втори е кандидатът на ГЕРБ Страхил Стоянов - с 369 гласа, съобщи Нова тв. "На изборите имаше много пришълци, дошли от други места. Имаше хора, регистрирани в празни къщи, на празни адреси. Подадохме жалба за подвижната секция.

Слухът за отровената вода в София – „отвратително деяние”

http://www.cross.bg/kachestvoto-sofiya-vodata-1575184.html

/КРОСС/ При замервания на над 500 показателя в 78 точки през последните 3 дни никъде няма засечени отклонения в качеството на водата, която София пие. Това посочи в студиото на „Тази сутрин” по bTV, директорът „Експлоатация и поддръжка” в „Софийска вода” Станислав Станоев. „Получихме множество обаждания от притеснени клиенти от всички райони на София”, призна Станоев. Той обаче подчерта, че качеството на водата се следи непрекъснато, а ключовата инфраструктура като язовирите Искър и Бели Искър, пречиствателните станции и резервоарите са строго охранявани от полицията. „Хвърля се сянка върху един продукт, който се използва от всички. За разлика от други показатели като въздуха, водата в София е перфектна, една от най-добрите в европейските столици”, подчерта главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му контролът е „жесток” на всеки етап и се прави както от фирмата, така и от здравните власти. „Пари качеството на софийската вода да пуснеш такъв слух от човешка гледна точка е отвратително деяние”, категоричен беше той.

Почина един от най-известните османисти, отричащ Арменския геноцид

https://www.actualno.com/america/pochina-edin-ot-naj-izvestnite-osmanisti-otrichasht-armenskija-genocid-news_675585.html

Известният британски и американски историк, чиято специалност е Османската империя - Бърнард Луис, почина на 101-годишна възраст, предаде БГНЕС. Луис, чиито влиятелни книги оформяха поколения учени за Близкия изток, но чиито възгледи възбудиха ожесточени страсти, е починал в събота (19 май) в дом за стари хора, съобщава The Washington Post. Луис, роден в Лондон и дългогодишен професор в Принстънския университет, беше ястреб от Студената война, силно произраелски настроен евреин и влиятелен сре

Наследникът на Ценко Чоков ще бъде избран след балотаж

http://www.mediapool.bg/naslednikat-na-tsenko-chokov-shte-bade-izbran-sled-balotazh-news279340.html

Изборите за кмет на Галиче на мястото на осъдения Ценко Чоков не излъчиха победител на първи тур. Разликата между първия и втория - кандидатите на БСП и ГЕРБ Веселин Тушинов и Страхил Стоянов е само 20 гласа при общо отишли до урните 900 души.   Трети на първия тур остана представителят на ВМРО Николай Банков. Избирателната активност е 58%.   Двамата кандидати с най-голяма подкрепа ще привличат избирателите между двата тура с различни послания, съобщи бТВ.    Тушинов залага на "Да се обедини селото, да няма тези размирици, които бяха, и нашето село трябва да стане европейско село".    Докато "Най-важното е инфраструктурата, осветление и най-важното е спокойствието", е програмата накратко на Страхил Стоянов.

Порожанов: Голямата реколта е основен проблем при розопроизводителите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873223

Порожанов: Голямата реколта е основен проблем при розопроизводителитеОсновният проблем при розопроизводителите е изключително голямата реколта. Всяка розоварна трябва да преработи за деня получения розов цвят. По-скоро проблемът е във възможността да се изкупи розовият цвят, а не в цените. Проблем са и многобройните земеделци, които нямат договори. Това каза земеделският министър Румен Порожанов в сутрешния блок на

По-важното от изминалата седмица

https://www.investor.bg/analizi/91/a/po-vajnoto-ot-izminalata-sedmica-261443/

Търговската война между САЩ и Китай приключи, преди да е започнала, а в Италия се задава антиевропейско правителство

Презиеднтът Радев одобри АЕЦ "Белене" и заговори за "Български поток" за газ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/21/3182054_preziedntut_radev_odobri_aec_belene_i_zagovori_za/?ref=rss


България е атомна страна и трябва да остане атомна, нуждае се от преки доставки на руски газ по "Български поток" през Черно море, но е невъзможно да бъдат закупени още изтребители "МиГ" за българската армия.<br /><br />Това са част от позициите на президента Румен Радев, заети в интервю за московския вестник "Комерсант". То е публикувано в понеделник, когато започва двудневното му посещение в Русия, където днес в Москва ще се срещне с премиера Димтрий...

Мъск: Летящите коли ще са като гилотини

https://www.vesti.bg/tehnologii/mysk-letiashtite-koli-shte-sa-kato-gilotini-6082535

Предприемачът не смята, че бъдещето трябва да е точно като по филмите

Матурите започнаха, 55 хиляди на изпит по БЕЛ

http://www.moreto.net/novini.php?n=374549

Матурите започнаха. Учениците от XII клас вече са по училищата, където са разпределени да се явят на изпит по български език. Общо 55 190 зрелостници са заявили желание за участие днес в първия държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) в 12-и клас, който започна в 8.

БСП и ГЕРБ отиват на балотаж за кметския пост в село Галиче

http://nakratko.bg/category/59/159822/


Във врачанското село Галиче ще има втори тур на частичните местни избори за кмет, съобщава БНР.

Арестуваха българин в Марсилия, подготвял терористична атака

https://offnews.bg//sviat/arestuvaha-balgarin-v-marsilia-podgotvial-teroristichna-ataka-681031.html

48-годишен българин е бил задържан във Франция в подозрение, че е подготвял терористична атака, съобщават френски медии.

Нашенецът е бил арестуван в Марсилия в неделя и е познат на френските власти. Първоначално българинът на руски се представил за чеченец. 

Мъжът е имал криминална регистрация във Франция за опит за убийство. Той беше задържан след сигнал на пътничка за човек със странно поведение.

У него са били открити материали, които сами себе си не били опасни, но можели да послужат за направата на бомба, съобщават властите.

Заради операцията по задържането му гарата „Сен Шарл” остана затворена за няколко часа.

Радев иска ”Български поток” от Русия

https://frognews.bg/biznes-turisam/radev-iska-balgarski-potok-rusiia.html

България се нуждае да получава руски газ през Черно море. Може да наречем това ”Български поток”, заявява президентът Румен Радев в интервю за руския в. ”Комерсант”, публикувано днес.

Радев иска ”Български поток” от Русия

https://frognews.bg/novini/radev-iska-balgarski-potok-rusiia.html

България се нуждае да получава руски газ през Черно море. Може да наречем това ”Български поток”, заявява президентът Румен Радев в интервю за руския в. ”Комерсант”, публикувано днес.

Тръмп официално пита дали ФБР е внедрило информатори в щаба му

https://www.actualno.com/america/trymp-oficialno-pita-dali-fbr-e-vnedrilo-informatori-v-shtaba-mu-news_675583.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще поиска от Министерството на правосъдието на САЩ да проучи дали ФБР е внедрявало свои информатори в предизборния му щаб през 2016 година и дали го е следило с политическа цел. Тръмп обяви намерението си в официалния си профил в Twitter, както и повдигна въпроса дали тези мерки не са били предприети по искане на администрацията на предишния американски президент Барак Обама. Доналд Тръмп ще отправи искането си официално днес, 21 май.

Църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена

http://nakratko.bg/category/58/159821/


Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.  През 313 г.

Брюксел въвежда нови правила и амбициозни цели за отпадъците

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/21/3180450_novi_pravila_i_ambiciozni_cela_za_otpaducite_na_es_po/?ref=rss


От днес започва "Зелената седмица" на ЕС за 2018 г. – най-голямото събитие в Европа, посветено на политиката в областта на околната среда. Тя ще продължи до 25 май и тази година ще постави темата за изграждането на по-зелени градове.<br /><br />На втория ден от инициативата ЕС ще приеме нови правила за управлението на отпадъците, включително по-амбициозни цели за рециклиране на битовите отпадъци и намаляване на количеството депонирани отпадъци.<br /><br...

Мадуро спечели изборите във Венецуела и си осигури нов 6-годишен мандат

http://www.cross.bg/madyro-izbori-venetzyela-1575182.html

/КРОСС/ Досегашният президент на Венецуела Николас Мадуро е победител на президентските избори, съобщи "Ройтерс". По официални данни Мадуро получава 5,8 милиона гласа, а главният му съперник Енри Фалкон - 1,8 милиона. Избирателната активност е достигнала 46,1 процента. Мадуро извоюва лесна победа на оспорваните избори, въпреки че и двамата му основни съперници ги обявиха за нелегитимни заради множество нередности. "Ние не признаваме този изборен процес, за нас избори нямаше. Във Венецуела трябва да бъдат организирани нови избори", каза Фалкон пред журналисти и обвини правителството, че е оказало натиск над избирателите.  Опозицията призова за бойкот на изборите, тъй като нейният кандидат и предишен опонент на Мадуро не бе допуснат за участие. САЩ също обявиха ,че няма да приемат изборите за легитимни. Към това се присъединиха и няколко латиноамерикански държави. При управлението на Мадуро Венецуела изпадна в жестока финансова криза. Националната валута се обезцени с 1400%, икономиката се сви с 27%. Страната е напусната от 1.5 милиона души, а дълговете й са 13 пъти повече от валутните резерви. След обявяването на резултата привържениците на Мадуро ликуваха и танцуваха латино танци около президентския дворец Мирафлорес в центъра на Каракас. Новоизбраният президент обеща "икономическа революция", която светът не е виждал в следващите 6 години от управлението си.

Сергей Игнатов: Целта на матурите е децата да покажат, че са готови за живота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873220

Сергей Игнатов: Целта на матурите е децата да покажат, че са готови за живота"Целта е децата да покажат, че са готови за живота, а не да изкарват високи оценки. Те трябва да получат един инструмент, за да се справят с живота по-нататък". Това каза пред Би Ти Ви бившият министър на образованието Сергей Игнатов и призова родителите на зрелостниците да са спокойни. По думите му промените, които настъпиха през последните 30 г.

Владиславово отбелязва своя празник (програма)

http://www.moreto.net/novini.php?n=374548

Район "Владислав Варненчик" ще отбележи Деня на района - 21 май (Ден на светите равноапостоли Константин и Елена) с тридневна празнична програма, научи Moreto.net. Тя започва днес от 10:30 часа в местност „Ментеше”, където ще бъде отслужен празничен водосвет по случай празника на района „Св.

Радев поиска "Български поток" през Черно море

http://www.mediapool.bg/radev-poiska-balgarski-potok-prez-cherno-more-news279339.html

Президентът Румен Радев се обяви за преки доставки на руски газ през Черно море чрез изграждането на директен газопровод между двете страни, който може да се нарича "Български поток“.   "Ще го наречем "Български поток“. Този подход се диктува от здравия разум и изискването за енергийна сигурност и ефективност – и то не само по отношение на България, но и на Европейския съюз като цяло. Тези стремежи не се отличават по нищо от тези на Германия за "Северен поток 2“, каза Радев в интервю за руския вестник "Комерсант".   Предложеното от Радев име е по аналогия с "Турски поток“, изграждан като заместител на проваления "Южен поток“.   "Както за Русия, така и за България логичен избор за разширяване на доставките на руски природен газ в Европа е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим пряко руски газ на черноморското крайбрежие на България", добави той   Президентът одобри и плановете на правителството да рестартира проекта за строителството на АЕЦ "Белене".   "България е атомна страна и трябва да остане атомна", посочи Радев, който в понеделник и вторник е на визита в Русия.   България не може да купува руски изтребители   Той каза още, че България не може да закупи допълнително от Русия изтребители МиГ, тъй като според утвърдените от българското правителство изисквания самолетите трябва да са произведени и да са на въоръжение поне в една страна членка на НАТО или ЕС.   Това изискване е логично от гледна точка на съюзническите задължения на България, "така че нека бъдем реалисти - покупката на допълнителни изтребители МиГ е невъзможна",  посочва Радев.    Президентът подчертава, че въпреки че България е член на НАТО, тя продължава да охранява въздушното си пространство с изтребители Миг-29, и във връзка с това е необходимо да се осигури своевременната им техническа поддръжка.    МО вече подписа договор за ремонта и поддръжката на старите МиГ 29, на които разчитат българските военновъздушни сили, който се очаква да излезе над 80 млн. лева.   В интервюто Радев съобщава, че отново ще покани руския президент  Владимир Путин да посети България през 2018 г.   Радев обсъжда в Москва енергийни въпроси    В понеделник той заминава на работно посещение в Русия, където  ще се срещне с руския си колега Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев. В делегацията му няма нито един министър.    Президентът Радев ще участва и в отбелязването на Дните на българската култура в Москва.    Развитието на отношенията между България и Русия в сферите на икономиката, енергетиката, образованието и културата, както и актуални въпроси от международната сигурност ще бъдат акцент в разговорите на Радев.    Очаква се в понеделник той да се срещне с Медведев.   Освен това държавният глава ще присъства и на оперната постановка "Зигфрид" от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет в Болшой театър и ще разговаря с български и руски общественици в сградата на българското посолство в руската столица.    Утре президентът ще бъде посрещнат от Владимир Путин в лятната резиденция на руския държавен глава в Сочи. Радев и Путин ще проведат среща, след което ще ръководят пленарните разговори на официалните делегации и на двете страни.    По-рано от Кремъл съобщиха, че Путин ще обсъди с Радев перспективите на двустранното сътрудничество в различни области и актуални международни и регионални въпроси.   В момента българското правителство работи активно по значими за България проекти с руско участие като газовия хъб "Балкан" и рестарта на АЕЦ "Белене".    Миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова обяви от Сочи твърдото намерение на кабинета да възкреси спрения проект за втора атомна централа.   Задълбочаването на българо-руските отношения бе един от основните приоритети в президентската кампания на Радев, който и в момента се стреми да лидира всякакви инициативи за целта. Той многократно се обяви за вдигане на европейските санкции срещу Русия, наложени заради незаконната анексия на Крим и ролята й в Източна Украйна, но правителството се придържа към общите решения на ЕС по този въпрос.    Радев покани и руския президент Владимир Путин да посети България точно по време на ротационното ни председателство на ЕС, но впоследствие обясни, че той няма да може да дойде заради президентските избори в Русия през март. 

Радев: България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море

http://www.mediapool.bg/radev-bulgaria-se-nuzhdae-ot-preki-dostavki-na-ruski-gaz-prez-cherno-more-news279339.html

България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Може да наречем това "Български поток", заявява президентът Румен Радев в интервю за руския в. "Комерсант".   Радев посочва, че такъв път за доставка на гориво ще отговаря на нуждите за енергийна сигурност и ефективност не само за България, но и на целия Европейски съюз.   Президентът казва, че такъв подход се диктува от здравия разум. "Както за Русия, така и за България логичен избор за разширяване на доставките на руски природен газ в Европа е път през българска територия.   "Затова е в наш общ интерес да получим пряко руски газ на черноморското крайбрежие на България", посочва българският държавен глава, който в понеделник и вторник на официална визита в Русия.   България не може да купува руски изтребители   Той казва, че България не може да закупи допълнително от Русия изтребители МиГ, тъй като според утвърдените от българското правителство изисквания самолетите трябва да са произведени и да са на въоръжение поне в една страна членка на НАТО или ЕС.   Това изискване е логично от гледна точка на съюзническите задължения на България, "така че нека бъдем реалисти - покупката на допълнителни изтребители МиГ е невъзможна",  посочва Радев.    Президентът подчертава, че въпреки че България е член на НАТО, тя продължава да охранява въздушното си пространство с изтребители Миг-29, и във връзка с това е необходимо да се осигури своевременната им техническа поддръжка.    МО вече подписа договор за ремонта и поддръжката на старите МиГ 29, на които разчитат българските военновъздушни сили, който се очаква да излезе над 80 млн. лева.   В интервюто Радев съобщава, че отново ще покани руския президент  Владимир Путин да посети България през 2018 г.   Радев обсъжда в Москва енергийни въпроси    В понеделник той заминава на работно посещение в Русия, където  ще се срещне с руския си колега Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев.    Президентът Радев ще участва и в отбелязването на Дните на българската култура в Москва.    Развитието на отношенията между България и Русия в сферите на икономиката, енергетиката, образованието и културата, както и актуални въпроси от международната сигурност ще бъдат акцент в разговорите на Радев.    Очаква се в понеделник той да се срещне с Медведев.   Освен това държавният глава ще присъства и на оперната постановка "Зигфрид" от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет в Болшой театър и ще разговаря с български и руски общественици в сградата на българското посолство в руската столица.    Утре президентът ще бъде посрещнат от Владимир Путин в лятната резиденция на руския държавен глава в Сочи. Радев и Путин ще проведат среща, след което ще ръководят пленарните разговори на официалните делегации и на двете страни.    По-рано от Кремъл съобщиха, че Путин ще обсъди с Радев перспективите на двустранното сътрудничество в различни области и актуални международни и регионални въпроси.   В момента българското правителство работи активно по значими за България проекти с руско участие като газовия хъб "Балкан" и рестарта на АЕЦ "Белене".    Миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова обяви от Сочи твърдото намерение на кабинета да възкреси спрения проект за втора атомна централа.   Задълбочаването на българо-руските отношения бе един от основните приоритети в президентската кампания на Радев, който и в момента се стреми да лидира всякакви инициативи за целта. Той многократно се обяви за вдигане на европейските санкции срещу Русия, наложени заради незаконната анексия на Крим и ролята й в Източна Украйна, но правителството се придържа към общите решения на ЕС по този въпрос.    Радев покани и руския президент Владимир Путин да посети България точно по време на ротационното ни председателство на ЕС, но впоследствие обясни, че той няма да може да дойде заради президентските избори в Русия през март. 

Започнаха матурите

https://frognews.bg/novini/zapochnaha-maturite.html

Матурите за зрелостниците започнаха. Учениците от XII клас вече са по училищата, където са разпределени да се явят на изпит по български език.

Радев пред "Комерсант": България се нуждае от доставки на руски газ през Черно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873215

Радев пред "Комерсант": България се нуждае от доставки на руски газ през Черно мореБългария се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Може да наречем това "Български поток", заявява президентът Румен Радев в интервю за руския в. "Комерсант", публикувано днес и цитирано от ТАСС и БТА. Радев изтъква, че такъв път за доставка на гориво ще отговаря на нуждите за енергийна сигурност и ефективност не само за България,

Захариева на посещение в Буенос Айрес за срещата на Г-20

https://offnews.bg//politika/zaharieva-na-poseshtenie-v-buenos-ajres-za-sreshtata-na-g-20-681030.html

Днес започва срещата на министрите на външните работи на страните от Г-20 в Буенос Айрес, столицата на Аржентина. Делегацията на ЕС на срещата е ръководена от българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева. Българският министър ще има няколко двустранни срещи в рамките на посещението си.

Високо в дневния ред на срещата са предвидени въпросите за многостранното сътрудничество и световното управление. Ще се обсъждат и темите кибер сигурност, информационните технологии и цифровата пропаст, както и променящите се парадигми на търговията и миграцията.

Участието си са потвърдили британският външен министър Борис Джонсън, руският първи дипломат Сергей Лавров и външният министър на Китай Ван И. Външните министри на Германия Хайко Маас, на Япония Таро Коно и на домакина - Хорхе Фори ще дадат пресконференция след края на срещата.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо няма да присъства, тъй като ще държи важна реч във Вашингтон във връзка с Иран. Вместо него на срещата ще присъства неговият заместник Джон Съливан.

Срещата на външните министри на Г-20 предшества срещата на върха на световните лидери, която ще се състои през ноември и ще бележи края на аржентинското ротационно председателство на организацията.

Законът за личните данни заплашва с масова цензура и репресии

https://www.actualno.com/society/zakonyt-za-lichnite-danni-zaplashva-s-masova-cenzura-i-represii-news_675560.html

Откровена цензура, нарушаване на адвокатската и лекарската тайна, унищожаване на бизнес, блокиране на съдебното изпълнение - до това ще доведат промените в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД). Проектът е съсипан от критики в 13 становища на различни хора и организации, сред които са Програма "Достъп до информация" (ПДИ), Висшият адвокатски съвет, Камарата на частните съдебни изпълнители, Съюзът на юристите, КРИБ, Нотариалната камара, асоциацията за маркетингови изследвания и др. Т

Затягат мерките за сигурност в училището, където мъж нападна деца

http://www.cross.bg/ychilishteto-detzata-antonov-1575180.html

/КРОСС/ Допълнителни мерки за безопасност взе ръководството на столичното 17 СУ „Дамян Груев”, след като в края на миналата седмица доставчик на храна беше арестуван по подозрение, че е блудствал с две момичета от I клас. 33-годишният Валентин Асенов остава за постоянно в ареста, след като родители се оплакаха, че е завлякъл децата им в тоалетната и е извършвал непристойни действия с тях там. Близките на мъжа и адвокатът му твърдят, че става дума за недоразумение, а след ареста той е бил обект на физически тормоз от полицаите, съобщава bTV. Директорът на училището Антоан Антонов благодари на децата и семействата им, като посочи, че без техния сигнал трудно е щяло да се стигне до толкова бърз арест. По думите му с момичетата работи педагогическият съветник на 17 СУ, а по-късно ще се включат и мобилните групи на МОН. Антонов обясни какви мерки ще бъдат взети след изключително неприятния инцидент. Доставчиците ще бъдат вкарани в регистър с поименни данни и ще се проверяват при влизане. Няма да имат достъп до децата, а само до сервизни помещения. Обмисля се и назначаване на вътрешен портиер, който да е към училището, а не към охранителната фирма.

Болният от МС Марин, който не скри марихуаната си от полицаите

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/marin

Младият мъж от Ловеч води дело срещу държавата в Страсбург и се очаква да го спечели

Пред съда днес се явява младежът, нападнал медици в Калояново

http://www.cross.bg/kaloyanovo-meditzi-speshniya-1575179.html

/КРОСС/ Младежът, който миналия юни нападна медици и потроши кабинета на Спешния център в Калояново, се изправя пред Пловдивския районен съд, съобщава bTV. Скандалният случай е от 20 юни 2017 г. Тогава 18-годишен жител на ромската махала в Калояново счупи прозореца и металната рамка на Спешния медицински център, отправи заплахи и нанесе  материални щети върху автомобила на медицинска сестра, докато тя и колегите й обработвали рана на негов близък след пиянски запой. Ако бъде доказана вината му, заплашва го затвор до две години.

Ученици от 7-и и 12-и клас се явяват на матурите по български език и литература

http://nakratko.bg/category/58/159820/


110 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас ще се явят на националните изпити по български език и литература. За поредна година те се провеждат в един и същи ден.  Изпитът на зрелостниците започва в осем часа.

Седмокласниците работят по вариант 2 на изпита по български език

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sedmoklasnicite-rabotiat-po-variant-2-na-izpita-po-bylgarski-ezik-2098271

По вариант 2 (от три възможни изпитни варианта) ще пишат днес седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература, което започва в 10.00 ч. Вариантът беше изтеглен в присъствието на зам.-министъра на образованиет

Правилото 80/20, което топи излишните килограми

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/hranene/praviloto-8020-koeto-topi-izlishnite-kilogrami-6082437

Много известни личности, спазвали хранителния режим, го описват като лесно изпълним

Силно земетресение разлюля Мексико

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873213

Силно земетресение разлюля МексикоЗеметресение с магнитуд 5,6 стана в югозападната част на Мексико в неделя вечерта, съобщи националната сеизмологична служба, предаде ТАСС, цитирана от БТА. В столицата на страната е задействана системата за оповестяване, много жители са напуснали домовете си, но подземният трус практически не бил усетен.

Румен Радев ще обсъжда с Дмитрий Медведев енергийни теми

http://www.cross.bg/radev-ryskiya-rymen-1575178.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев ще разговаря днес с руския премиер Дмитрий Медведев, като се очаква в разговорите да бъдат засегнати енергийни теми и двустранните ни отношения. Това е част от започващото двудневно посещение на държавния ни глава. За утре, 22 май, е насрочена среща на Радев с руския му колега Владимир Путин. Тя ще се проведе в Сочи. В навечерието на 24 май президентът Радев ще се срещне с български и руски дейци на културата. Той ще посети и оперната постановка "Зигфрид" на Рихард Вагнер в изпълнение на Софийската опера и балет в болшой театър.

На първа инстанция: Бивш кмет не е блъснал малко дете, то се блъснало в джипа му

https://www.actualno.com/crime/na-pyrva-instancija-bivsh-kmet-ne-e-blysnal-malko-dete-to-se-blysnalo-v-djipa-mu-news_675589.html

Абсурдно или не, но на първа инстанция бившият кмет на Трън Станислав Николов беше оправдан за това, че е блъснал с джипа си невръстно дете – първокласника Ивайло Стоянов. Случаят е особено скандален, защото Николов твърдеше, че момченцето се е блъснало в джипа му, а това беше и защитната теза, развита от адвокатите му. Оправдателната присъда е прочетена от съдия Михаил Алексов. Според в. "24 часа", три месеца след старта на процеса срещу Николов, съдията оглавява Районен съ

Евродепутат с тир около Европа

http://www.cross.bg/novakov-strani-evrodepytatut-1575177.html

/КРОСС/ „Пакетът на трите „НЕ” – така евродепутатът Андрей Новаков определи пред камерата на bTV пакета от промени в европейското законодателство, насочени към международните шофьори. Става дума за нови изисквания за часовете на труд и заплащането на превозвачите, като браншът в източноевропейските страни заподозря опит на конкурентите им от богатите страни да ги изхвърлят от пазара. За да докаже несъстоятелността на лансирания от Еманюел Макрон пакет, Новаков пътува от Холандия до България в кабината на тир. „Аз имам чувството, че правилата са правени за делтапланеристи, които прелитат през границите, а не за Сюлейман, който прекарва по 40 тона товар през Алпите”, коментира евродепутатът. Той посочи, че изискването след 72 часа престой в дадена държава да се плащат нейните ставки, не е реалистично, защото има страни като Германия и Франция, които просто не могат да бъдат преминати за толкова време. На други места като Австрия тировете не вървят в петък, събота и неделя, което също е предпоставка да се стигне до по-дълго пребиваване. „Тези правила са направени така, че източноевропейските превозвачи да плащат повече”, подчерта Новаков. По думите му стотици километри се изминават без отбивка за хотел, няма достатъчно охраняеми паркинги, а и търсенето им създава риск от друго нарушение – прекалено дълго време, прекарано от шофьора зад волана

Членовете на крайнодясната "Лига" одобриха коалицията с Движение 5 звезди

http://www.mediapool.bg/chlenovete-na-krainodyasnata-liga-odobriha-koalitsiyata-s-dvizhenie-5-zvezdi-news279338.html

Членовете на крайнодясната партия "Лига" подкрепиха с голямо мнозинство - над 90 процента, предложената управляваща коалиция в Италия с антисистемното Движение 5 звезди на вътрешнопартийното гласуване вчера, съобщи ДПА.   91 процента от 215-те хиляди привърженици на Лигата, участвали в гласуването, са гласували с "да" на предложението за коалиция с 5 звезди, съобщи партията и приветства "чудесния резултат".   Членовете на Движението 5 звезди гласуваха в петък за предложената коалиция, която предстои да бъде одобрена от президента Серджо Матарела.    Двете партии все още не са обявили кандидатура за министър-председател.

Членовете на крайнодясната Лига одобриха коалицията в Движение 5 звезди

http://www.mediapool.bg/chlenovete-na-krainodyasnata-liga-odobriha-koalitsiyata-v-dvizhenie-5-zvezdi-news279338.html

Членовете на крайнодясната партия Лига подкрепиха с голямо мнозинство - над 90 процента, предложената управляваща коалиция в Италия с антисистемното Движение 5 звезди на вътрешнопартийното гласуване вчера, съобщи ДПА.   91 процента от 215-те хиляди привърженици на Лигата, участвали в гласуването, са гласували с "да" на предложението за коалиция с 5 звезди, съобщи партията и приветства "чудесния резултат".   Членовете на Движението 5 звезди гласуваха в петък за предложената коалиция, която предстои да бъде одобрена от президента Серджо Матарела.    Двете партии все още не са обявили кандидатура за министър-председател.

Ужасно нещо се случи в ж.к. „Еленово“! Да видиш колата си омазана с…

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%be-%d0%bd%d0%b5%d1%89%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b8-%d0%b2-%d0%b6-%d0%ba-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%b4%d0%b0-%d0%b2%d0%b8/

Собственици на автомобил от благоевградски квартал „Еленово“ тази сутрин изпаднаха в потрес. Неизвестен омазал предното стъкло на автомобила с фекалии.

Снимката беше публикувана в групата „Забелязано в Благоевград“ от потребители на социалната мрежа. Вандалската проява е поредната извършващата се на територията на Благоевград.

Напоследък ставаме свидетели на грубо посегателство на автомобилите. Не минава седмица без да ви уведомим за опожарен или изпочупен автомобил.

Тази сутрин станахме свидетели и на това с фекалии, нарисувани грозни неща. В социалната мрежа се отвори дискусия. Най-често гражданите питат: „До кога ще са тези вандалски актове, някой трябва да спре посегателството върху частната собственост!“

Материалът Ужасно нещо се случи в ж.к. „Еленово“! Да видиш колата си омазана с… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване