Facebook ще позволява и звукови постове

http://clubz.bg/68118-facebook_shte_pozvolqva_i_zvukovi_postove

Скоро ще можем да публикуваме и аудио постове във Facebook, съобщиха от социалната мрежа.

Към тях ще можем да добавяме и снимки, стикери или други изображения, но вместо текст да пускаме музика или глас. 

Засега новата функция ще се тества в Индия, скоро се очаква и в други държави.

Наред с това Facebook предлага и други нововъведения - синхронизиране на снимките и видеоклиповете ни с облачните услуги и архивиране на временните публикации, така че да не изчезват след 24 часа.

След утихването на скандала с изтичането на данни от компанията Cambridge Analytica, компанията на Марк Зукърбърг набързо предложи серия мерки за увеличаване на сигурността, а скоро след това започна да въвежда все повече нови функционалности.

Наскоро социалната мрежа обяви намерение да добави и паралелен профил, който да работи в специална система, действаща като сайт за запознанства.

Шиитският духовник Муктада Садр държи ключа за новото иракско правителство

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/21/3182198_shiitskiiat_duhovnik_muktada_sadr_durji_kljucha_za/?ref=rss


Иракският премиер Хайдер Абади се срещна с Муктада Садр - по-малко от 24 часа след като вторият бе обявен за победител на парламентарните избори. Срещата им е най-ясният знак досега,че двамата биха могли да работят заедно за съставяне на управляваща коалиция, предаде агенция "Ройтерс".<br /><br />По време на срещата ние се договорихме да работим заедно, както и с други партии, за ускоряване на процеса на формиране на ново иракско правителство, заяви Абади на обща...

Доставчици на телекомуникационни услуги ограничават правата на потребителите

http://econ.bg/Новини/Доставчици-на-телекомуникационни-услуги-ограничават-правата-на-потребителите_l.a_i.761789_at.1.html

В 6 от 10 проверени сайта на доставчици на телекомуникационни услуги Комисията за защита на потребителите (КЗП) установи различен тип неравноправни...

Пиян младеж с порезна рана се озова в Спешна помощ във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873487

Пиян младеж с порезна рана се озова в Спешна помощ във Велико ТърновоСлужители на полицейското управление във Велико Търново разследват случай на нанесена телесна повреда на 18-годишен младеж. В събота, минути след полунощ, в управлението е получен сигнал за младеж в нетрезво състояние с рана на ръката на ул. «Райна Княгиня», съобщиха от полицията. Изпратеният на адреса патрул е установил 18-годишен младеж от В.

Неофициално: Зрелостниците пишат по Вапцаров на матурата по БЕЛ

https://www.actualno.com/education/neoficialno-zrelostnicite-pishat-po-vapcarov-na-maturata-po-bel-news_675634.html

Произведението, по която пишат дванайстокласниците на матурата по Български език и литература е "Вяра" на Никола Вапцаров. Тази информация циркулира из интернет пространството в различни фейсбук групи. Отново по неофициална информация темата, зададена на учениците е "Вярата в човека" в произведението "Вяра" на Вапцаров. Очаква се официално темата да бъде оповестена в 12:00 часа. Изборът на варианта стана от почти 12 млн. възможности. За преписвачи следят 10 100 кв

57 129 седмокласници са на изпит по БЕЛ

https://frognews.bg/novini/57-129-sedmoklasnitsi-natsionalno-vanshno-otseniavane-bel.html

По вариант 2 пишат днес седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература, което започна в 10.00 часа.

100-годишен юбилей отбелязва днес Янка Белчева от Разлог. Кметът Герчев й поднесе торта, цветя и практичен подарък

http://www.struma.com/obshtestvo/100-godishen-yubilei-otbelyazva-dnes-yanka-belcheva-ot-razlog-kmetut-gerchev_134554/

С бодър дух и усмивка посреща днес 100-годишния си рожден ден Янка Белчева от град Разлог. Столетницата споделя изключително емоционално своите преживявания, радости и тъги, а също така и че нейната дъщеря Милка, с която живее, е нейната опора и упование. Кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев посети рожденичката в дома й и й пожела да бъде здрава и все така озарена от порива на емоционалността.

Животът на Янка е белязан и с много тежки моменти, като загубата на близки хора,...

Продължава

Борис Джонсън: Мей няма да предаде поддръжниците на Brexit

https://www.investor.bg/evropa/334/a/boris-djonsyn-mei-niama-da-predade-poddryjnicite-na-brexit-261460/

Това е рядък знак на подкрепа за намеренията на министър-председателя от нейния първи дипломат, който неведнъж се е противопоставял на плановете й

Паника за политическа употреба

https://www.actualno.com/actualno/panika-za-politicheska-upotreba-news_675632.html

Вчера Таско Ерменков от БСП пусна бомбата, че цяла София е пред умиране, защото водата й е заразена с опасни химикали, умишлено изсипани в Искъра и всичко това отново умишлено скрито от властите. Като източници на това твърдение Ерменков посочи железни информатори - едни приятели, на които вярвал, едни лични съобщения на хора, на които други приятели им били съобщили, и тем подобни.... Изобщо, източник тип "една жена каза". И настана вакханалия. Софиянци се притесниха, а близките им

Омбудсманът слуша жалби във вторник

http://regiona.bg/%d0%be%d0%bc%d0%b1%d1%83%d0%b4%d1%81%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d1%8a%d1%82-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%88%d0%b0-%d0%b6%d0%b0%d0%bb%d0%b1%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b8%d0%ba/

Общественият посредник на Благоевград доц. д-р Валентин Василев обяви приемен ден. Срещите с жителите на община Благоевград ще се провеждат всеки вторник от 13.30 часа до 17.00 часа в стая 410. Всеки гражданин може да осъществи връзка с доц. д-р Валентин Василев и на e-mail адрес: ombudsman_blgd@blgmun.com.

Доцент д-р Валентин Пенчев Василев е Обществен посредник на територията на Община Благоевград, избран на основание чл. 21а, ал. 1 и ал. 4 от ЗМСМА, с Решение № 61 на Общински съвет – Благоевград на 30.03.2018 г.

Общественият посредник ще съдейства за спазване правата и законните интереси на гражданите пред органите на местното самоуправление и местната администрация на територията на Община Благоевград. Той ще извършва проверки по жалби на гражданите или техните организации, които приключват със становище. Освен това, Общественият посредник има право да излиза с мотивирани препоръки и предложения за промяна на съществуващата в общината практика на административното обслужване на гражданите. Дейността на Обществения посредник е насочена и към подобряване на качеството на административните услуги и повишаване на правната култура на гражданите. Той ще съдейства за спазване правата и законните интереси на гражданите пред органите на местното самоуправление и местната администрация и представя мотивирани предложения за промяна на съществуващата практика на административното обслужване на гражданите.

Жалби и сигнали пред Обществения посредник могат да подават физически лица с постоянен или настоящ адрес на територията на община Благоевград, както и организации, които осъществяват дейността си на територията на община Благоевград. Правомощията на Обществения посредник не се отнасят до вътрешно служебни отношения на органите на местната власт. Общественият посредник няма право да се намеси във въпроси, свързани с личния живот на гражданите и в открити съдебни процедури, както и няма право да представлява лицата, които са се обърнали към него за защита пред съд или друга публична институция.

Материалът Омбудсманът слуша жалби във вторник е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Кой уби двете ловни кучета в местността „Крушите“ землище на с. Горно Хърсово?!

http://www.struma.com/obshtestvo/koi-ubi-dvete-lovni-kucheta-v-mestnostta-krushite-zemlishte-na_134553/

В 02 РУ-Благоевград е получен сигнал за това, че около 18:00 часа на 18.05.2018г., в ограден имот в местността „Крушите“, землище на с. Горно Хърсово, е установена смъртта на две ловни кучета, които са били вързани в имота.

Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Р. Андонов

Феновете на Лех попречиха на Легия да празнува титлата в Познан

https://offnews.bg//futbol/fenovete-na-leh-poprechiha-na-legia-da-praznuva-titlata-v-poznan-681053.html

Феновете на полския Лех предизвикаха хаос на трибуните, за да попречат на Легия Варшава да отпразнува титлата на стадиона в Познан.

Столичният тим гостува на Лех в последния кръг и имаше нужда от точка, за да стане шампион за 13-и път в историята си. Мачът се разви обаче отлично за Легия, който поведе с 2:0 в 69-ата минута. Тогава феновете на домакините пуснаха димки и запалиха факли, а мачът беше прекъснат за десетина минути и така беше развалено празничното настроение на гостите.

В същото време тимът на Сандеция, където играят българите Пламен Крачунов и Александър Колев, се сбогува с елита. В последния кръг на плейофа за оставане, отборът от Нови Сонч направи равенство 1:1 срещу тима на Симеон Славчев Лехия (Гданск), но това бе недостатъчно и Сандеция остана на последното място в крайното класиране. Лехия пък се спаси завършвайки на 5-ото място в долната осмица.

Погон със Спас Делев също остава в Екстракласата и догодина. Отборът от Шчечин отдавна бе сигурен за бъдещето си, но въпреки това в последния кръг записа убедителен успех с 4:1 в гостуването си на Краковия и завъши на 3-ото място във втората осмица. Делев не взе участие в този мач.

Евродепутат: Мнението на Макрон за разширяването на ЕС не е толкова важно

https://www.actualno.com/europe/evrodeputat-mnenieto-na-makron-za-razshirjavaneto-na-es-ne-e-tolkova-vajno-news_675631.html

Европейският съюз няма да бъде цялостен или обединен без важен регион като Западните Балкани, заяви депутатът в Европейския парламент и бивш външен министър на Словакия Едуард Кукан. „Трябва да бъдем отговорни пред нашите приятели от Западните Балкани. Ако от една страна-кандидат за членство в ЕС поискаме да изпълни дадени условия, тогава и ние трябва да спазим обещанията си", каза Кукан в интервю за белградския всекидневник „Вечерне Новости“, предаде БГНЕС.

Сърбия прави 24 май официален празник

https://frognews.bg/novini/sarbiia-pravi-24-mai-ofitsialen-praznik.html

За пръв път тази година 24 май ще бъде отбелязан в Сърбия. Това каза пред журналисти Никола Селакович, генерален секретар на президента Александър Вучич. Той и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха венци пред паметника на равноапостолите в Белград.

Бракониери убили елен край Полски Тръмбеш, разследват ги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873442

Бракониери убили елен край
Полски Тръмбеш, разследват гиСлужители на полицейското управление в Полски Тръмбеш разследват смъртта на елен, съобщи ОДМВР - Велико Търново. В неделя в 23,15 ч. в управлението е получен сигнал от ловен надзирател, който при обход в района на с. Каранци е намерил убит елен. Установени са трима мъже от П. Тръмбеш, съпричастни към деянието.

Дете е в болница, блъснало се в кола с тротинетка във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873478

Дете е в болница, блъснало се в кола с тротинетка във Велико Търново10-годишно момче е с фрактура на крака след пътен инцидент, съобщи порицията във Велико Търново. В събота следобед в полицейското управление в областния град е получен сигнал от великотърновската болница, че при тях е постъпило за лечение дете с фрактура на крака, пострадало при пътен инцидент. От проведените действия по разследването е установено,

Британски доклад: Мръсните руски пари са заплаха за националната сигурност

http://www.moreto.net/novini.php?n=374560

Великобритания си затваря очите за руските мръсни пари и така излага на опасност националната сигурност. Това е заключението на влиятелната Комисия по външните работи към Камарата на депутатите в британския парламент. В доклада се посочва, че близки до Владимир Путин олигарси и нарушители на човешките права използват изпраните пари, за да корумпират съюзници на Лондон, да подкопават партньорствата и да рушат доверието в британските институции.

Паричната статистика и данните за транспорта ще са във фокуса на седмицата

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/parichnata-statistika-i-dannite-za-transporta-shte-sa-vyv-fokusa-na-sedmicata-261456/

Елхим Искра, Кораборемонтен завод Одесос, ЕМКА, Синтетика, Стара планина Холд и Корадо-България ще проведат акционерни събрания

Седмокласници палят свещи на св. Константин и Елена за изпита по български

https://www.24chasa.bg/region/article/6873452

Седмокласници палят свещи на св. Константин и Елена за изпита по българскиСедмокласници масово палеха свещи днес на празника св. Константин и Елена, преди да влязат на изпита по български.  "Излязох от къщи с десния крак за късмет. Рано сутринта отидох на църква с родителите си", каза Елена Иванова от ОУ "Княз Александър I". Повечето от децата твърдяха, че ще се справят с "малката матура".

Св. Св. Константин и Елена почете с празник едноименният ни курорт

http://budnavarna.bg/34491-sv-sv-konstantin-i-elena-pochete-s-praznik-ednoimenniyat-ni-kurort/

За 110-ти път най-старият ни курорт по морето почете паметта на светите равноапостоли майка и син Елена и Константин. Тържествата започнаха в 9 ч. със света литургия в манастира „Св. Св. Константин и Елена“, отслужена от Негово Високопреосвещенство  Варненският и великопреславски митрополит Йоан. Литийно шествие с чудотворната икона на Светите равноапостоли премина до мястото, на което всяка година се  освещава курбан. 9 агнета или 180 кг. месо бяха разделени на 600 порции, приготвени от екипа готвачи Свилен Стоилов и Станислав Славов. Таз-годишните чествания минават изцяло под знака на 110 годишнината от основаването на комплекса. През цялата година, а с особена наситеност – до края на ноември предстоят десетки делови срещи, културни и спортни събития.

 

Програмата в празничния ден продължи на откритата сцена пред ресторант The Bay с празничен концерт на представителния духов оркестър на ВМС на Република България и фолклорeн ансамбъл при ВСУ „Черноризец Храбър“.

 

В семейство Костови всички са именици и не пропускат година, без да доведат деца и внуци на 21 май, за да се помолят на светците за здраве и изобилие в рода си.

 

Здраве си пожелаваха всички, запитани за какво палят свещ в празничния ден. „Ако хората вярват, всичките им съкровени мечти ще се сбъднат, сигурна съм“ – сподели варненка, която посещава манастира от десетилетие. И тази година цяло семейство именици дойдоха да почетат празника в едноименния манастир на комплекса. Откакто са се оженили през 1971 г. семейство Костови не пропускат година, без да доведат деца и внуци на 21 май, за да се помолят на светците за здраве и изобилие в рода си.

 

През 2018 г. първият български черноморски туристически комплекс Св. Св. Константин и Елена празнува 110-годишнината си. Познат преди повече от век с красивите си пейзажи и прекрасна природа, в наши дни курортът е морска и СПА дестинация с традиции в морелечението, Балнео и СПА туризма. Сред най-големите предимства на мястото са уникалните му природни дадености – красива природа, чист въздух и плажове, които се съчетават с пълноценна почивка, море, лечебна минерална вода и морски климат. Курортът предлага СПА и Уелнес уикенди и ваканции, условия за спорт, рехабилитация, грижи за здравето и красотата през цялата година.

 

Книга за миналото и настоящето на курорта, както и пътуваща в Европа фотографска изложба предстои да покажат курорта като морска и СПА дестинация в Германия, Чехия и Русия. Празникът на гроздолечението е сред събитията, които ще предложат терапии с вино и грозде, запазени още от времето на Първата гроздолечебна станция, съществувала в курорта през 30-те години на ХХ век. В деловата програма са включени събитията Национален съвет по туризъм, Втори българо-руски форум на побратимените градове, Почетна среща между доайени на курорта и студенти, Борд на европейската СПА асоциация /ЕСПА/ и на годишното събрание на партньорите по международния проект „По стъпките на римляните“. За ценителите на изящните изкуства е изложбата „Еден – светлинни инсталации от стъкло“ на Веселина Гекова. Експозиция ще покаже керамични съдове, открити през миналия век на територията на курорта. Сред спортните инициативи са 10-и тенис турнир за аматьори и спортна обиколка 110-години морски курорт Св. Св. Константин и Елена.

 

На този ден е тайнството на нестинарите

В деня на Св.св. Константин и Елена се играе по огън. Това е празникът на нестинарството, запазен и досега в някои райони, но почти само като атрактивно представление. Празникът започва няколко дни преди деня на св. Константин и Елена – със събиране на средства за общ курбан, почистване и поправяне на изворите и кладенците на селото. На мегдана предварително е приготвена и голяма клада от няколко товара дърва. Вечерта те се запалват, а междувременно всички са се събрали около кладата и слушат ритъма на ритуалния тъпан, по-късно – и хороводните мелодии, предназначени за обреда, описва к.ф.н.Томислав Дяков в „Празници и вярвания на българите“.

 

Когато огънят стихне, останалата жарава (живите още въглени) се разстилат в кръг. Около тях се извиват хората, а начело се носят иконите на св. Константин и Елена. В жаравата влизат боси нестинарите; това са само прихванатите, откъсналите се от околния свят, и най-често са жени. Те са като че ли в несвяст, в унес. Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги запазва от огъня. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути. След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.

 

 

Вероятните й древни корени са в култовете към огъня (и слънцето) и в античните мистерии – древногръцките (за спечелване на земеделски блага), но и в християнските първоначални обреди (за възраждане чрез носене на запалени свещи в процесия). Празникът на 21 май отбелязва края на пролетта и прехода към лятото, следователно в аграрен план именно това е времето, през което магически трябва да се осигури бъдещо плодородие и здраве.

 

Равноапостолите майка и син Елена и Константин са загинали за вярата Христова.

 

Днес празнуват: Елена, Елеонора, Елка, Ели, Константин, Константина, Костадин, Костадина, Костадинка.

Честит празник!

снимки: Пламен Гутинов

източник: Черно море

Материалът Св. Св. Константин и Елена почете с празник едноименният ни курорт е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Нови арести във връзка с нападението срещу кмета на Солун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873463

Нови арести във връзка с нападението срещу кмета на СолунГръцката полиция е арестувала още двама души в северния град Солун във връзка с нападението срещу кмета на града през уикенда, с което броят на задържаните достигна четирима души, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА. Янис Бутарис, кметът на втория по големина град в Гърция, беше приет в болница с наранявания в областта на главата,

51-годишен получи инфаркт зад волана в Добрич, почина при катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873498

51-годишен получи инфаркт зад волана в Добрич, почина при катастрофаШофьор /51 г./ почина при катастрофа в двора на многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, получавайки инфаркт, съобщиха от областната дирекция на МВР. След преглед в спешното отделение мъжът е потеглил с лек автомобил "Мини" като е изгубил контрол над управлението и колата се е преобърнала по таван.

Според британския парламент руски клептократи заплашват сигурността на Великобритания

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/21/3182137_spored_britanskiia_parlament_ruski_kleptokrati/?ref=rss


"Те общо взето ни смятат за лигльовци и че могат да се възползват от всички свободи и правна защита (във Великобритания), докато крадеш у дома. Така че крадеш на място с правен нихилизъм и изсаняш открадното на място със солидно правораздаване."<br /><br />Този цитат от журналиста Люк Хардинг е включен в разпространения в понеделник доклад на комисията за външна политика на британския парламент, озаглавен "Златото на Москва: Руската корупция във...

Чуждите инвестиции спадат с 35% през първото тримесечие

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/21/3182176_chujdite_investicii_spadat_s_35_prez_purvoto/?ref=rss

През първото тримесечие на годината в българската икономика са вложени 180 млн. евро инвестиции, сочат предварителните данни на БНБ. Това означава, че за година вложенията се свиват с 34.4%<br /><br />Секторът, който е привлякъл най-много чужди инвестиции, е преработващата промишленост - близо 250 млн. евро през първите три месеца на 2018 г. За сравнение, година по-рано сумата беше 100 млн. евро, съобщава capital.bg.<br /><br />Основен източник на чужди капитали за...

Арестуваха пиян шофьор, нацелил челно друга кола във великотърновско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873461

Арестуваха пиян шофьор, нацелил челно друга кола във великотърновско селоВодач, употребил алкохол, установиха служители на Пътна полиция - Велико Търново. В събота в 21,05 ч. е получен сигнал за пътен инцидент в центъра на с. Леденик. На мястото незабавно е изпратен полицейски екип, който е установил, че челно са се ударили лек автомобил «Ситроен» и лек автомобил «Фолксваген Голф».

Клон се срути върху заведение (снимки)

http://budnavarna.bg/34488-klon-se-sruti-varhu-zavedenie-snimki/

Голям клон от дърво падна върху заведение за бързо хранене до пазарчето на кв.“Чайка“ във Варна. Наложи се пожарникари да обезопасят района. След инцидента има счупени керемиди по покрива, няма жертви и пострадали.

 

източник: Черно море

Материалът Клон се срути върху заведение (снимки) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Павлова откри Деня на отворените врати в Дома на Българското председателство (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873489

Павлова откри Деня на отворените врати в Дома на Българското председателство (Снимки)Министър Лиляна Павлова откри днес заедно с деца от столичното 120 училище Деня на отворените врати в НДК – Домът на Българското председателство, съобщиха от пресцентъра на министерството на българското председателство.  „Най-строго охраняваната сграда за Срещата на върха ЕС-Западни Балкани днес ще е отворена за всеки един, който желае да я посети.

Шофьор паркира автобуса си в кв.“Вароша“ в Благоевград, малко по-късно го разбиха...

http://www.struma.com/krimi/shofior-parkira-avtobusa-si-v-kv-varosha-v-blagoevgrad-malko-po-kusno_134552/

Полицейски служители на 02 РУ-Благоевград работят по получен сигнал за извършена, за времето от 22:00 часа на 19.05.2018г. до 07:30 часа на 20.05.2018г., кражба на телевизор, 2 бр. DVD и яке от автобус „Неоплан“, паркиран в кв.“Вароша“ в гр.Благоевград. За случая е уведомена РП-Благоевград. Работата продължава.

Р. Андонов

Китай ще строи високоволтова линия за пренос на ток в Пакистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873485

Китай ще строи високоволтова линия за пренос на ток в ПакистанКитайската държавна електропреносна корпорация е постигнала договореност с пакистанското правителство за изграждането на високоволтова линия за пренос на постоянен ток в южноазиатската страна, съобщи bulgarian.cri.cn. От години Пакистан се опитва да разреши проблема с прекъсванията на тока в столицата Исламабад и икономическия център Лахор,

За 10 дни от кален терен правят модерен паркинг за 118 000 лв. в центъра на Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6873592

За 10 дни от кален терен правят модерен паркинг за 118 000 лв. в центъра на ПловдивРекордно кратък срок спусна кметът на пловдивския район "Централен" Георги Стаменов за изграждане на паркинг с 54 места. Теренът в момента е кален, а багер направи първа копка. "До края на месеца трябва да е готов", обяви Стаменов. 118 000 лева е инвестицията. Паркингът се строи на ул. "Антон Тайнер" между СУ "Паисий Хилендарски" и бившия магазин

"Електроразпределение Юг" продължава дейностите за опазване на Царския орел

http://econ.bg/Новини/-Електроразпределение-Юг-продължава-дейностите-за-опазване-на-Царския-орел_l.a_i.761787_at.1.html

Продължават техническите дейности по проекта „Живот за царския орел“ (Life for Safe Grid), реализиран от „Електроразпределение Юг“ (част от EVN...

До края на годината програма „Умения“ ще бъде отворена за кандидатстване

https://www.investor.bg/evroproekti/264/a/do-kraia-na-godinata-programa-umeniia-shte-byde-otvorena-za-kandidatstvane-261465/

Чрез нея работодатели ще могат да обучат персонала си, а безработни и неактивни ще могат да повишат уменията си

Димитър Дългъчев, управител на “Михалково” АД: Продуктите с марката “Михалково” имат 7% ръст в продажбите за 1 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873133

Димитър Дългъчев, управител на “Михалково” АД: Продуктите с марката  “Михалково” имат 7% ръст в продажбите за 1 г.Работим коректно, спазваме и винаги сме спазвали закона и разполагаме с абсолютно всички необходими документи за всички продукти с марката “Михалково”. Това обявиха в декларация в края на миналата седмица от “Михалково” АД. От компанията посочват, че тя е във връзка с агресивно насажданите в последните две седмици внушения за съмнения по

Конче от редкия вид на Пржевалски се роди в зоопарка в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6873460

Конче от редкия вид на Пржевалски се роди в зоопарка в ДобричВ Центъра за защита на природата и животните в Добрич се роди конче от редкия вид на Пржевалски, съобщи директорът на зоопарка Цветанка Куртева. Бебето Искра е най-новото попълнение в семейството на Игор и Куна, дарени преди години от зоологическата градина в Лангерберг, Швейцария. Искра е изненадала гледачите на 30 април,

Инцидент на кръстовище в Благоевград! Шофьор блъсна 40-годишна жена

http://www.struma.com/obshtestvo/incident-na-krustovishte-v-blagoevgrad-shofior-blusna-40-godishna-jena_134551/

Вчера около 17:15 часа на кръстовище образувано от ул.“Илинден“ и бул.“Св.Св.Кирил и Методий“ в гр.Благоевград е станало ПТП, при което лек автомобил „Форд Фокус“ с 47-годишен водач от гр.Благоевград, при завой на ляво блъска 40-годишна жена от гр.Благоевград. Пострадалата е с охлузване на ляв глезен.

Р. Андонов

Знаменитости с призив към световните лидери за равноправие между половете

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6873456

Знаменитости с призив към световните лидери за равноправие между половетеНад сто екранни знаменитости са се включили в кампания, организаторите на която призовават световните лидери да намерят разрешение на проблема с неравноправието между половете, който според тях е тясно свързан и с бедността, предаде ДПА. Близо 140 000 души и знаменитости от ранга на Опра Уинфри, Мерил Стрийп и Райън Рейнолдс са подписали отворено

Ситуацията на Хаваите се влошава заради вулкана Килауеа

http://www.cross.bg/zaradi-mugla-opasna-1575203.html

/КРОСС/ Ситуацията на Хаваите се влошава заради изригващия вулкан Килауеа, който продължава да бълва огромни потоци лава.  Властите предупредиха, че огнената маса, която се стича в Тихия океан, може да вдигне специфична мъгла, съдържаща опасна за здравето смес от стъклени частици, токсичен газ и солна киселина. Този тип мъгла е опасна за здравето, тъй като може да причини възпаление на белия дроб, очите и кожата, и дори смърт. Има и предупреждение, че заради изригванията, емисиите от серния диоксид са се утроили, съветът към жителите е да стоят на закрито.

Вече има и очила от пластмасов боклук от океана

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6872666

Вече има и очила от пластмасов боклук от океанаЛимитирана колекция от слънчеви очила е първият продукт на новата платформа Clean Waves, която се ангажира със събиране на отпадъци от световния океан. Нейни основатели са мексиканската марка бира Corona и организацията Parley for the Oceans. В колекцията, също наречена Clean Waves, има очила с три различни цвята рамки,

ГЕРБ внася сигнал в прокуратурата срещу Таско Ерменков заради водата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873466

ГЕРБ внася сигнал в прокуратурата
срещу Таско Ерменков заради водата Представители на ГЕРБ ще внесат днес, в 12.00 часа, в Съдебната палата в София, сигнал срещу народния представител от БСП Таско Ерменков. Това съобщиха от партията. Причината е публикация на Таско Ерменков, в която той твърди, че водата в София е "отровна" и така предизвика смут сред жителите на столицата. Очаквайте подробности.

Неопитен шофьор блъсна на заден ход 81-годишна жена в Банско

http://www.struma.com/obshtestvo/neopiten-shofior-blusna-na-zaden-hod-81-godishna-jena-v-bansko_134550/

На 18.05.2018г. около 15:55 часа лек автомобил „Мицубиши“ с 18-годишен водач от гр.Банско, движейки се на заден ход по ул.“Ген. Стилян Ковачев“ в гр.Банско е блъснал 81-годишна жена от гр.Банско.

С охлузна рана на дясната ръка и охлузна рана на лявото коляно е пострадала пешеходката, която след извършен медицински преглед е освободена за домашно лечение

Р. Андонов

"Черно море" срещу "Левски" в баража за Лига Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=374557

Отборът на Черно море ще срещне Левски в баража за Лига Европа. Това стана ясно след изиграването на последните мачове в първата шестица на шампионата, научи Moreto.net. “Сините” записаха успех с 2:0 при гостуването си на Верея и завършиха първенството на трето място.

И Парагвай откри посолство в Йерусалим

https://petel.bg/I-Paragvay-otkri-posolstvo-v-Yerusalim__265535

Парагвай откри днес посолство в Йерусалим и стана втората страна, последвала примера на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от Inews. На церем...

„Делфинче“ спечели турнира във Варна

https://petel.bg/---Delfinche----specheli-turnira-vav-Varna__265536

Малките футболисти на детска градина „Делфинче“ спечелиха 9-то издание на турнира по футбол между детските градини във Варна. На вто...

МВнР:Не е потвърдена подготовката за тероризъм на задържания в Марсилия българин

https://petel.bg/MVnR-Ne-e-potvardena-podgotovkata-za-terorizam-na-zadarzhaniya-v-Marsiliya-balgarin__265538

По информация на дипломатическата ни мисия във Френската република към момента няма потвърдени данни за подготовка на терористичен акт ...

От МВР във Варна за "Петел": Няма инцидент в Морската градина, вертолетът е кацнал учебно (видео)

https://petel.bg/Ot-MVR-vav-Varna-za-Petel--Nyama-intsident-v-Morskata-gradina--vertoletat-e-katsnal-uchebno--video-__265537

Учебен или демонстративен полет - това е причината за кацането на вертолета в Морската градина във Варна, научи "Петел". От пресцентъра на ...

Жоро Илиев: Може би следващата година ще е последната ми във футбола

https://petel.bg/ZHoro-Iliev--Mozhe-bi-sledvashhata-godina-shhe-e-poslednata-mi-vav-futbola__265539

14 октомври 2000 г. Черно море гостува на Ботев Пловдив, а в тимовия лист на тогавашния треньор Божил Колев се появява името на 19-годишно момч...

Пожар напълно унищожи покрив на блок

https://petel.bg/Pozhar-napalno-unishhozhi-pokriv-na-blok__265540

Силен огън разруши напълно покрива на 10-етажна жилищна сграда в центъра на Южно-Сахалинск. 700 квадратни метра бяха изгорени. Пожарът зап...

Още двама останаха под покрива на света. Завинаги!

https://petel.bg/Oshhe-dvama-ostanaha-pod-pokriva-na-sveta--Zavinagi-__265541

Илюстрация Уикипедия Още двама алпинисти останаха завинаги в Хималаите. Японският алпинист Нобукадзу Курики загина при осмия си неуспе...

СДВР с нови разкрития за зрелищния арест в столичния кв. "Обеля"

https://petel.bg/SDVR-s-novi-razkritiya-za-zrelishhniya-arest-v-stolichniya-kv--Obelya-__265542

СДВР изнесе нова информация за ексклузивната новина за преследване и зрелищен арест в София, за която предаде Блиц. След кратко преследва...

Лисица стресна варненци в морската градина

http://budnavarna.bg/34485-lisitsa-stresna-varnentsi-v-morskata-gradina/

Читателка на BudnaVarna.bg ни сигнализира, за лисица която се разхожда по алеите в района на „Почивка“.

Забелязали я в докато спортували в неделя вечерта, но по думи на жената, тя била уплашена и като видела хора се криела.

Все пак варненката казва да се внимава в него район, вечерно време.

Материалът Лисица стресна варненци в морската градина е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Дончев: След срещата на върха започва работата

https://www.vesti.bg/bulgaria/donchev-sled-sreshtata-na-vyrha-zapochva-rabotata-6082542

За закона "Макрон", с който се въвеждат промени в работата на превозвачите, Дончев коментира, че той е в ущърб на България и на българския транспортен бизнес

Нестинари ще танцуват в петричкото село Първомай край параклиса "Св. Св. Константин и Елена", хора от селото подготвят курбан за здраве

http://www.struma.com/obshtestvo/nestinari-shte-tancuvat-v-petrichkoto-selo-purvomai-krai-paraklisa-sv_134549/

За трета поредна година в община Петрич ще се проведат нестинарски игри в Деня на нестинарите и християнски празник "Св. Константин и Елена".

Атрактивните танци върху жарава ще се проведат тази вечер, 21 май, след свечеряване около големия кръст и параклиса „Св. Св Константин и Елена” над село Първомай. Празничната програма ще започне в 18 часа с курбан на селото, който се организира със съдействието на Общинска администрация – Петрич.

В програмата...

Продължава

„Електроразпределение Юг“ продължава дейностите по европейски проект за опазване на Царския орел

http://www.cross.bg/mrezha-stulba-obshtinite-1575202.html

/КРОСС/ През 2018 г. ще бъдат обезопасени над 1000 стълба от електроразпределителната мрежа в Югоизточна България. Продължават техническите дейности по проекта „Живот за царския орел“ (Life for Safe Grid), реализиран от „Електроразпределение Юг“ (част от EVN България) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Проектът се финансира от програма LIFE на Европейския комисия и цели да намали смъртността при Царския орел (Aquila heliaca), причинявана от токов удар или сблъсък с електропроводи в най-важните зони на мрежата „Натура 2000“. Само през 2017 г. „Електроразпределение Юг“ изгради нови 23 км от т.нар. ПАС система (система от изолирани проводници) в общините Елхово и Тополовград. Новата система замени въздушна мрежа от голи проводници. През 2018 г. предстои завършването на последните 4 км, което е сериозно предизвикателство предвид разположението на мрежата по поречието на р. Тунджа. Друга техническа дейност, изпълнявана в рамките на проекта, е обезопасяването на електрически стълбове. До края на 2017 г. на териториите на общините Сливен и Ямбол са монтирани изолации на 742 стълба. Целта на тази мярка е да се премахне опасността от загиване на птиците при контакт с тоководещи елементи от електроразпределителната мрежа. Дейността продължава и през 2018 г. с обезопасяването на над 1000 стълба на териториите на общините Елхово и Тополовград. На 21 май 2018 г

Tesla атакува европазара за съхраняване на енергия

http://www.dnes.bg/technology/2018/05/21/tesla-atakuva-evropazara-za-syhraniavane-na-energiia.377042

140 батерии в белгийския регион Терхилс са свързани към националната електрическа мрежа

Ден на йога в ЧОУ „Джани Родари“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867668

Ден на йога в ЧОУ „Джани Родари“В разцвета на пролетта Частно основно училище „Джани Родари“ организира за своите възпитаници, техните родители и приятели един ден на йога. Древната наука за хармоничен и здравословен живот отдавна присъства в учебните програми и занимания на детската градина и основното училище, част от Учебен комплекс „Джани Родари“.

Кралят на фламенкото Висенте Амиго идва в България

https://offnews.bg//kultura/kraliat-na-flamenkoto-visente-amigo-idva-v-balgaria-681047.html

Кралят на фламенкото Висенте Амиго идва за първи път в България на 27 септември 2018 за концерт-спектакъла "Сърцето на Андалусия" в Зала 1 на НДК. С повече от 25 години кариера, той е един от най-големите съвременни испански китаристи и няма как да не запали кръвта и на българската публика по голямата си лична страст – фламенкото.

Харизматичният музикант, който идва по покана на Germi Art & Entertainment, съчетава в себе си всички качества на световна звезда – той е безумно талантлив, красив и самовглъбен артист с милиони почитатели по цял свят. Висенте Амиго има в актива си осем студийни албума, многобройни музикални награди за фламенко, включително и наградата за "Най-добър фламенко китарист" от сп. Guitar Player, златен медал за изящни изкуства от испанското правителство, а за албума си "Ciudad de Las Ideas" получава и най-престижното музикално отличие – награда "Грами". Последният му албум "Memoria de los Sentidos" също получава номинация за "Грами" за "Best World Music Album 2017".

Българската публика ще има шанса да го види с емоционалния концерт-спектакъл "Сърцето на Андалусия" – вълшебна лирична приказка за екзотичния дух на южната земя на Пиренеите, пълна с толкова много история, архитектура и изкуство – дело на народи от различен етнос и религия.

Популярността на китариста от Кордоба Висенте Амиго се дължи не само на вълнуващия и елегантен китарен стил, който е негова запазена марка, но и на таланта му на композитор. В музикалната му история гордо стоят колаборации с много световни артисти – с идола му и първопричината самият Висенте да хване китарата – Paco de Lucia, Sting, с който записват заедно песента "Send Your Love", музикантите от Dire Straits, алжирската поп звезда Khaled и знаменитата бразилска джаз пианистка и певица Eliane Elias.

"Сърцето на Андалусия" на Висенте Амиго се осъществява с подкрепата на Институт Сервантес – София.

Билетите за концерта са на цени от 50 до 100 лв. и вече са в продажба в мрежата на Eventim. В страницата на събитието във Facebook може да намерите актуална информация за концерта.

Земетресение разлюля Югоизточна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873457

Земетресение разлюля Югоизточна ТурцияЗеметресение с магнитуд 4 по Рихтер е регистрирано в 04.09 часа тази сутрин в турския окръг Шанлъурфа /Югоизточна Турция/, съобщава в."Миллиет", като се позовава на информация в сайта на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации. Епицетърът на турса е бил в района на Каракьопрю. Земетресението е било на дълбочина 12 километра и е

Непълнолетен благоевградчанин спипан да разпространява амфетамини, полицаи провериха автомобил „Рено Лагуна“ и ...

http://www.struma.com/krimi/nepulnoleten-blagoevgradchanin-spipan-da-razprostranyava-amfetamini-policai-proveriha-avtomobil-reno_134548/

Младеж на 17 години от гр.Благоевград е привлечен в качеството си на обвиняем за това, че около 15:30 часа на 17.05.2018г. в гр.Благоевград е разпространил на друго лице около 0,3 грама амфетамин и е съхранявал в себе си около 1,2 грама канабис.

От полицейски служители на 01 РУ-Благоевград, около 20:20 часа на 20.05.2018г. в района на ул.“Цар Борис I“ в гр.Благоевград, е извършена проверка на паркиран лек автомобил „Рено Лагуна“ и намиращият се в него...

Продължава

Сърбинът Лалатович фаворит да поеме ЦСКА

https://www.24chasa.bg/sport/article/6873443

Сърбинът Лалатович фаворит да поеме ЦСКА40-годишният сръбски треньор Ненад Лалатович е фаворит за поста в ЦСКА, научи "24 часа". "Червените" довършиха сезона с Христо Янев начело, но се очаква обявяването на името на новия наставник в най-скоро време. Най-вероятно на сърбина ще помага със съвети Красимир Балъков. За последно Лалатович работи в белгарския "Чукарички",

Вижте в кои части на столицата спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6873453

Вижте в кои части на столицата спират водата утреОт полунощ до 6 сутринта заради провеждане на степ тест в жк. "Лев Толстой" се налага спиране на водоподаването на живеещи в района на ул. "8 март", ул."Генерал Никола Жеков", бул. "Рожен", ул. "Петър Панайотов", бул. "Илиянско шосе" , ул. "Свободна", ул. "Гарова", ул. "Йордан Хаджи Константинов Джинот", бул. "Хан Кубрат" и ул. "Република".

Илияна Йотова и Никола Селакович поднесоха венци пред паметника на св. св. Кирил и Методий в Белград

http://www.cross.bg/kiril-belgrad-iliyana-1575201.html

/КРОСС/ Вицепрезидентът Илияна Йотова и Никола Селакович – генерален секретар на сръбския президент, поднесоха венци пред паметника на св. св. Кирил и Методий в Белград. Тази година Сърбия ще празнува за първи път 24 като Ден на славянската писменост.                      

"Голдън стейт" срази "Хюстън" с историческа победа с 41 точки разлика

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/21/3182180_goldun_steit_srazi_hjustun_s_istoricheska_pobeda_s_41/?ref=rss


"Голдън стейт уориърс" нанесе много тежък удар по самочувствието на "Хюстън рокетс" след смазваща победа с 41 точки разлика. Шампионите се наложиха със 126:85 у дома и поведoха с 2:1 във финала на Западната конференция в Националната баскетболна асоциация (НБА).<br /><br />"Голдън стейт" постигна най-голямата плейофна победа в своята история. "Воините" поставиха и нов рекорд за най-много последователни домакински победи в директните елиминации...

Godsmack с концерт в София на 27 ноември

https://offnews.bg//kultura/godsmack-s-kontcert-v-sofia-na-27-noemvri-681050.html

Американската банда Godsmack ще има концерт в София на 27-ми ноември. Новината е потвърдена от сайта на групата, където се вижда, че събитието ще бъде в столичната зала "Арена Армеец".

Групата от Бостън включи и България в турнето си по повод най-новия им албум “When Legends Rise”, по който работиха през цялата 2017-та.

Новият дългосвирещ проект на Godsmack се появи четири години след предишния им албум „1000 hp” и представя стремежа на бандата да завладее още по-мащабни музикални територии. „За да изградиш новото, трябва да изгориш старото до основи. Заглавието на албума е метафора.

Билетите тръгват в продажба от утре, 22 май (вторник) в мрежaта на Eventim в цялата страна, както и в OMV, THE MALL, Книжарници Ориндж, Офис 1, Билетен център на НДК, Технополис, Български пощи.

Първите 200 билета на терен са на промоционална цена от 60 лева. След това цените на терен ще са 70 лева, а седящите са на цени от 80 и 90 лева.

Шотландската кафе верига, която изгражда селища за бездомни

https://www.investor.bg/style/345/a/shotlandskata-kafe-veriga-koiato-izgrajda-selishta-za-bezdomni-261463/

Social Bite наема бездомници на работа и разработва схема за предоставяне на безплатна храна на хората, които спят на улицата

Производителите на розов цвят ще получат помощ от държавата

http://econ.bg/Новини/Производителите-на-розов-цвят-ще-получат-помощ-от-държавата_l.a_i.761784_at.1.html

Не е възможна законодателна мярка за минимална изкупна цена за розов цвят, но производството на маслодайна роза трябва да се регламентира откъм...

Галъп: Половината българи имат правописни проблеми

http://www.transmedia.bg/2018/05/21/%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d1%8a%d0%bf-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%bf/

 

Почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния „Галъп интернешънъл” попита как е правилно да се напише: „Магазина се премести“ или „Магазинът се премести“. Възможна беше и „уловката“ „И двете са верни“. 53% дадоха правилния отговор, 16% заложиха на „магазина“, а 15% – на това, че и двете са верни. 16% казаха, че не знаят.

Това е изводът в навечерието на деня, в който честваме просветата и културата, а заедно с нея – и грамотността.

Оказа се, че младите хора отговарят като че ли по-вярно – 61% сред хората на възраст от 18 до 25 години дадоха верния отговор, докато сред хората на възраст над 66 години този дял е 38%. В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование отговарят и по-правилно.

Примерът може би не беше от най-лесните, но пък този тип надписи из българските населени места са разпространени и често обсъждани. Затова и беше любопитно да се разбере каква е картината.

Колкото до другата традиция по това време на годината – абитуриентските балове – повечето пълнолетни българи не харесват начина, по който те се провеждат напоследък (56% се изказват негативно, а 27% – позитивно; останалите се колебаят). Младите обаче по-скоро си го харесват. И млади, и стари по-скоро са на мнението, че не е нужно да си чел много книги, за да живееш добре – 53% се съгласяват с това мнение, а 35% не се съгласяват. Останалите се колебаят.

Сред групите на хората на възраст между 18 и 25 години, както и сред тези на възраст между 26 и 35 години, преобладават онези, които харесват начина, по който се провеждат баловете. При най-младите например има близо 70% одобрение. 70% пък е неодобрението в групата над 56 години.

Това са част от изводите от предизвикателните и любопитни въпроси, които „Галъп интернешънъл“ зададе в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Агенцията заложи няколко индикатора в редовното си ежемесечно изследване „лице в лице“, проведено от 11 до 18 май сред 816 души. Изследването е представително за пълнолетното население на страната. Абсолютното максимално отклонение  е ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Беше проверено и отношението към твърдението „Не е необходимо да си прочел много книги, за да живееш добре“. Това твърдение звучи двусмислено – то може да е констатация, но може да изразява и съжаление, а дори и одобрение. Точно защото е многозначно, то разкрива достатъчно любопитна обществена картина. На практика няма разлика в отговорите на различните демографски групи.

 

 

 

 

Арестуваха майка, вилняла в социален център във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873434

Арестуваха майка, вилняла в социален
център във Велико ТърновоБързо производство за унищожаване и повреждане на чуждо имущество е започнато в РУ – В. Търново, съобщи полицията. В неделя следобед в полицейското управление е получен сигнал от възпитател в Център за настаняване от семеен тип, че жена, чиито деца са настанени в центъра, е повредила стъклопакет на входна врата и лампа за градинско осветление.

ЮЗДП избира "Най-добър секач" в регионално състезание

http://www.struma.com/obshtestvo/yuzdp-izbira-nai-dobur-sekach-v-regionalno-sustezanie_134547/

За трета поредна година Югозападното държавно предприятие организира на 23 май – сряда, регионално състезание за „Най-добър секач”. Тази година то ще се проведе на територията на „ДГС Дупница” – в местността Отовица, землището на с. Самораново. Целта е да бъдат определени най-добрите професионални секачи, които ще представят предприятието в националното състезание през месец юни, домакин на което ще бъде „ДГС Самоков”.

Рекорден брой...

Продължава

Доставчиците на телекомуникационни услуги у нас масово ограничават правата на потребителите

https://www.actualno.com/society/dostavchicite-na-telekomunikacionni-uslugi-u-nas-masovo-ogranichavat-pravata-na-potrebitelite-news_675627.html

В 6 от 10 проверени сайта на доставчици на телекомуникационни услуги Комисията за защита на потребителите (КЗП) установи различен тип неравноправни клуази. Това каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов, съобщиха от пресцентъра на КЗП. Поводът е информация на Европейската комисия за констатирани от националните контролни органи в страните членки, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн редица нарушения при прегледани 207 уебсайта на търговци в сектора в рамките на кампанията Sweep 2017. Темата е изб

Ед Шийран е обявен за най-добър изпълнител на музикалните награди на сп. "Билборд"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6873419

Ед Шийран е обявен за най-добър изпълнител на музикалните награди на сп. "Билборд"Британският певец и автор на песни Ед Шийран спечели водещото отличие за най-добър изпълнител на състоялата се в Лас Вегас 25-а церемония за музикалните награди на сп. "Билборд", предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Шийран, който не присъства на наградното шоу, водеше по номинации с 15 на брой. Британецът спечели шест награди,

Жената, която можеше да е на мястото на Меган Маркъл

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/zhenata-koiato-mozheshe-da-e-na-miastoto-na-megan-markyl-6082540

Сред поканените на кралската сватба бе бившата голямата любов на принц Хари - южноафриканката Челси Дейви

Късното лягане води до депресии

http://www.moreto.net/novini.php?n=374559

Шотландски учени установиха как навикът за късно лягане може да повлияе негативно на здравето на човек. Изследването бе публикувано в научното списание The Lancet. Специалистите са анализирали медицинските данни на повече от 90 000 британци на възраст между 37 и 73 години.

Ето я полицайката заради, която се разигра кървавата драма…

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%8f-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0%d0%b9%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d1%8f%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b8/

Разследващата полицайка Люба Алексова е в основата на кървавата драма, която се разигра снощи в Кючук Париж и завърши със смъртта на 44- годишен полицай. 32- годишната дама започнала работа като дознател преди година и половина в районното управление в Карлово. Според нейни колеги малко след това се сближила с Добромир Лазаров. Младата дама обаче живеела с военослужещия Ангел Желязков.

Мъжът е бивш служител на 68-ма бригада, но след това е напуснал и започнал работа като контрактор. Пътувал по мисии в точки, където има военни конфликти. Очевидно нямал представа за случващото се и бил шокиран, когато миналата вечер Лазаров се появил в жилището му на ул. „Болград“.

Избухнал скандал, който прераснал във физическа саморазправа. На този етап все още не ясно дали Лазаров е разполагал с оръжие. Желязков е използвал нож и го е намушкал на няколко места.

На място е пристигнала линейка, която откарала Лазаров в УМБАЛ „Свети Георги“. Раните обаче били много тежки и той издъхнал в шокова зала, пише трафик нюз.

Случаят е поет от Военна полиция, има образувано досъдебно производство, съобщиха от Окръжната военна прокуратура в Пловдив.

Ножът, с който е извършено убийството, е намерен на метри от местопроизшествието в кошче за боклук.

По непотвърдена информация в ареста за Ангел и приятелката му. Очаква се от военната прокуратура да дадат повече информация за инцидента.

В момента военна полиция прави оглед на беемвето на Желязков.

Материалът Ето я полицайката заради, която се разигра кървавата драма… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ученето доставя удоволствие, знанието – удовлетворение, правят ни щастливиУченето доставя удоволствие...

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6872633

Ученето доставя  удоволствие,  знанието – удовлетворение, правят ни щастливиУченето доставя удоволствие... Да сме знаещи и културни хора, означава да сме социално свързани и активни Учим се през целия си живот, независимо дали го искаме и осъзнаваме, или не. Ученето ни помага да израснем като личности, да развием знанията и уменията си и самите себе си. Ученето ни дава нови възможности – за по-добра работа, за по-висока заплата,

Мотоциклетист без книжка почина в болницата, излетял от междуселски път

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873417

Мотоциклетист без книжка почина в болницата, излетял от междуселски пътНеправоспособен мотоциклетист загина при пътен инцидент между селата Самоводене и Ресен. Произшествието е станало тази нощ. Сигналът е получен в 23,11 ч. По първоначална информация мотоциклет «Ямаха», управляван от неправоспособния М. Р. (22 г.) от В. Търново е излязъл от пътното платно и се е ударил в крайпътни храсти.

'Малко КТБ-ейско' става или как кабинетът видя Белене като 'пазарен проект'

https://offnews.bg//politika/malko-ktb-ejsko-stava-ili-kak-kabinetat-vidia-belene-kato-pazaren-p-681049.html

Намеренията на правителството да даде зелена светлина за развитието на проекта за АЕЦ "Белене" са обсъдени на последното заседание на кабинета в сряда. 

Тогава енергийният министър Теменужка Петкова е представила доклад с възможните варианти за развитие на проекта. Най-негативният от тях бил този, при който държавата не предприеме нищо. По определението на премиера Борисов това означавало да се "изхвърлят на боклука" вложените до момента близо 3 млрд. лв., което не било държавнически подход. Вицепремиерът Валери Симеонов пък определя този вариант като "малко КТБ-ейбско", с което Борисов се съгласява.

Вторият вариант, който бил невъзможен, защото се изисквало разрешение от руска страна, е оборудването да се продаде. При този вариант държавата щяла да си върне "жълти стотинки".  

Единстеният работещ вариант е да падне мораториумът и да се търси стратегически инвеститор.

Стенограма от заседанието на Министерския съвет на 16 май 2017 г.:

Точка 38
Доклад за одобряване на конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, в т. ч. и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице

БОЙКО БОРИСОВ: Петкова!

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, на 2 март тази година Българският парламент със свое решение възложи на министъра на енергетиката в срок до 30 юни 2018 година да разработи и внесе в Народното събрание конкретни предложения, свързани с възможността за рационално използване на активите за изграждане на Атомната електроцентрала „Белене“, както и да предприеме действия за отделяне на активите и пасивите в отделно дружество.
В изпълнение на решението на Народното събрание в Министерството на енергетиката беше създадена работна група и тя включва експерти както от министерството, така и от Българския енергиен холдинг, Националната електрическа компания, АЕЦ „Козлодуй“ и Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Задачата на работната група беше да направи анализ и да направи конкретни предложния, свързани с изпълнението на решението на Народното събрание.

Към настоящия момент работната група приключи своята работа и представи доклад. В рамките на този доклад е направен един много обстоен анализ на проекта, в това число кратка история, състоянието на проекта към настоящия момент, състоянието на оборудването, което, както знаете беше платено през 2016 година по силата на решението на Международния търговски арбитраж, платено, доставено и вече изцяло на 100% оборудването на площадката на АЕЦ „Белене“.

Вариантите, които колегите сме разработили и вариантите, които предлагам днес на Вашето внимание са няколко.
Първият вариант е свързан с опцията, която хипотетично съществува и тя е да не се предприема нищо във връзка с този проект, а просто да зачеркнем, така да се каже, тези три милиарда, които са платени до настоящия момент, но все пак това са парите на българските данъкоплатци и да не предприемаме никакви действия…

Ако има някакъв позитив в този вариант, той е единствено и само в това, че просто прекратяваме всякакви действия по този проект, но негативите, за съжаление, са много повече. На първо място, те са свързани с това, че всичките разходи, които са извършени до момента, на практика трябва да бъдат отписани и отразени в загуба. Това, от своя страна, ще доведе до сериозни финансово икономически проблеми в Националната електрическа компания и възможност за нейната декапитализация. Това ще повлияе абсолютно негативно и на Българския енергиен холдинг в рамките на консолидирания отчет и финансово-икономическите ефекти биха били много сериозни за целия енергиен сектор в държавната енергетика.

На второ място, такава опция би криела рискове и от гледна точка на енергийната сигурност, тъй като анализите, които са направени и от Електроенергийния системен оператор, анализите, които са направени от Българската академия на науките, свързани с необходимостта от нови мощности не само в България, но и в целия регион, показват, че в бъдеще ще има такава потребност. Това, разбира се, е продиктувано и до голяма степен свързано и с политиката на Европейския съюз по отношение на големите горивни инсталации. Така че, всички тези фактори трябва да бъдат отчетени и да не се предприеме нищо във връзка с оборудването – това би бил наистина най-негативният сценарий.

Смятаме, че недостатъците по отношение на този вариант са много и поради тази причина не препоръчваме такъв вариант и в доклада ясно е заявено това.

Вторият вариант, който е разгледан, е свързан с възможността оборудването с дълъг цикъл на производство да бъде продадено на трето лице. Този вариант на анализа показва, че е много трудно осъществим или ако се осъществи, той би приключил с доста сериозни загуби, тъй като по никакъв начин не бихме могли да възстановим размера на разходите, които са извършени до момента във връзка с този проект. Така че, по отношение на този вариант също смятаме, че не би бил удачен.

Третият вариант, който разглеждаме е…

БОЙКО БОРИСОВ: А да не говорим, че да се препродадат трябва решение и на руската страна, на производителя.


ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Всеки един вариант, свързан с реализация на проекта, с продажба на оборудването, е свързан изцяло с волята и съгласието на конструктора по проекта, които са нашите партньори от „Росатом“. Просто без тяхното съгласие не бихме могли нито да продадем оборудването, нито да предприемем каквито и да било действия по отношение на реализацията на проекта.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре, да обобщим за какво става въпрос.

Имаме за над 3 милиарда стока във вид на площадка и оборудване, което стои в найлони под навеси на площадката на Белене. Обосновката казва, че след десет години ще има недостиг на електроенергия. Пети и шести реактор са на последно удължаване на живота в момента. Излязат ли тези 2 хиляди мегавата, остават ТЕЦ-овете, в същото време и вредните емисии... Проблемът с ТЕЦ-овете и вредните емисии Нено Димов, ако искате, може да ви каже, че ни трябват поне 1 милиард и 300 милиона евро, за да ги приведем на един етап да отговарят на критериите. Но политиката към въглищата в Европа е крайно рестриктивна и ние оставаме все по-сами, защото една по една, много от държавите се отказват от тях. Говори се за зелени енергии и за всичко останало.

И сега, дори да водим разговор с някого, при наличния мораториум в Парламента ние нямаме мандат да го водим този разговор. Какви са вариантите? Продажба – практически това не може да стане или ако стане… това упражнение е правено веднъж и за 90 милиона е продадено първото оборудване. Да дадеш над 3 милиарда и половина, а да получиш някакви жълти стотинки...

Второ, появиха се определени големи инвеститори и ние фактически сега искаме да внесем предложение в Парламента да ни се даде възможност да разговаряме с тях. Ако с тези инвеститори могат да се постигнат основните параметри… Взели сме си поуки от задължителното изкупуване на електроенергията, което е в други централи или ВЕИ-та, категорично с това ние няма да се съгласяваме, такива са указанията, които съм дал на Томислав, на Теменужка. Да участваме в проекта в размера на това, което сме инвестирали като държава, да не се вадят други пари.

На първо място, да не се дава държавна гаранция, да се задължава държавата с този проект или, казано простичко, ако този проект може да се развива като пазарен, без държавна гаранция или дългосрочни договори за изкупуване на произведената енергия. Държавата би могла да участва като акционер в проекта с активите, с които вече разполага, каквото, например, е платеното и доставено оборудване. Ако това не се постигне, този проект няма да се случва. Но, с голямо уважение към нашите бивши партньори, които основно говорят по тази тема, считам, че е крайно безстопанствено, крайно недържавнически да стои оборудване за 3 милиарда и половина, което, ако продължи да стои така, ще стане негодно, в същото време да говорим, че няма пари за две болници и ето така да щракнем и да кажем: „Хвърляме на боклука 3 милиарда и половина“.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Малко КТБ-ейско става.

БОЙКО БОРИСОВ: Става малко КТБ-ейско, казва Валери. Затова искаме да имаме мандат, ако намерим или постигнем такива условия при тези параметри, да вървим към проекта.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Каква ще е печалбата, ще спечели ли нещо държавата?

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Само да изясним. Първо, държавата е съдружник. Ако дружеството формира печалба, а дружество не се прави с друга цел, тя ще си получава част от печалбата – първо. Второ, не са без значение и косвените ползи, свързани с данъци, наемане на високо квалифициран персонал и т. н.

И присъединяването. Присъединяването не бива да бъде гледано само като разход, защото за изграждането на нова мрежа се харчат пари, само че за ползването на тази мрежа после се плаща такса и разходът, който е направен, както всяка друга инвестиция, би могъл да бъде изцяло компенсиран, дори в последствие да се формира и печалба от таксите, които се заплащат. Така е с всяка тръба, с всяка електропреносна и каквато и да е било друга мрежа.

Въпросното решение е само под формата на обща рамка. Това са най-малките детайли, между другото. Далеч по-важни детайли са застраховки, ядрен риск, ядрено гориво и т. н. Те се уреждат с конкретни условия в процедурата, която трябва да бъде обявена.

Големият въпрос е, че е несериозно по отношение на всички появили се компании, които проявяват интерес, да се водят каквито и да е било разговори при условие, че има, образно казано, мораториум в Народното събрание и всички биха ни обвинили, че сме неискрени, водейки подобни разговори.

Иначе няколко аргумента - проектът не предполага допълнителни разходи, които ще бъдат направени от държавата (това е по повод на всички коментари колко милиарда, кой щял да ги плаща – деца, баби, внуци и т. н.). И най-важното – проектът е пазарен и той не е ориентиран против който и да е било отрасъл в енергетиката, нито против ВЕИ-та, най-малко против въглищни централи, ВЕЦ-ове или каквито и да било други съоръжения.

И още един много важен нюанс. Един пазарен проект няма как да бъде мислен само в рамките на българския пазар. Подобна мощност при добра свързаност предполага при всички случаи експорт или в посока юг или в посока запад, където са големите дефицити на електрическа енергия.

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Господин премиер, ако разрешите едно допълнение. Най-вече става въпрос за нашия национален интерес, както от гледна точка на енергийната ни сигурност, така и от гледна точка на това тези милиарди, които са вложени, да бъдат оползотворени по най-добрия начин и в интерес на българските граждани. Никой не иска да обслужва ничии интереси, единствено и само нашите.

Близо 60 милиона турци ще могат да гласуват на изборите в страната на 24 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873431

Близо 60 милиона турци ще могат да гласуват на изборите в страната на 24 юни Висшата избирателна комисия /ВИК/ на Турция обяви, че в страната са регистрирани 56 342 263 избиратели за участие в предсрочните избори, които ще се проведат 24 юни. Избирателите зад граница са 3 490 065 души, общият брой на турските избиратели е 59 391 328, предава БТА. За пръв път в историята на Република Турция ще се проведат два избора в един

Google премахна от своя корпоративен кодекс мотото „Не прави зло“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873420

Google премахна от своя корпоративен кодекс мотото „Не прави зло“Уeб-пopтaлът Gіzmоdо cъoбщи, чe Gооglе e пpeмaxнaл oт cвoя ?opпopaтивeн ?oдe?c мoтoтo „He пpaви злo“ (Dоn’t bе еvіl) и гo e зaмeнил c „Paбoти пpaвилнo“ (Dо thе rіght thіng). Зa пъpви път cлoгaнът „He пpaви злo“ ce пoяви пpeз 2000 гoдинa в ?opпopaтивния ?oдe?c нa cлyжитeлитe нa интepнeт гигaнтa. Gіzmоdо зaбeлязa,

Джихадистите се изтеглят от последната си крепост в Дамаск

https://www.actualno.com/asia/djihadistite-se-iztegljat-ot-poslednata-si-krepost-v-damask-news_675626.html

През нощта втора група екстремисти от „Ислямска държава“ (ИД) се изтегли от последната крепост на джихадистите в Дамаск. Правителството досега не е потвърдило сделка с ИД, но военен източник, цитиран от официалната информационна агенция САНА, заяви, че е наблюдавано кратко прекратяване на огъня, което да позволи евакуацията на цивилни граждани, предаде БГНЕС. Ярмук е последния квартал на Дамаск, който все още не е под контрола на правителството, а пълната евакуация на джиха

Оляха се! Ето как паркират на тротоара пред полицията в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%be%d0%bb%d1%8f%d1%85%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d0%bf/

Софийски миниван бе паркирал на тесния тротоар пред сградата на полицията. В момента полицията е в ремонт, извършва се мащабно саниране. Всеки ден има камиони, които разтоварват материали. Но от този малък автомобил нищо не се свали. Не стига, че е заел целия тротоар, но едната му гума беше на самото пътно платно.
Наложи се пешеходците да минаваха странично, тъй като разстоянието от едната страна беше около 30 см. Най-интересното бе, че колата стои там повече от два часа. Преминавайки пешеходец коментира : „ Е, каква наглост, та това е пред полицията, а какво говорим за друго място !“.

Материалът Оляха се! Ето как паркират на тротоара пред полицията в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ананиев е на тридневно посещение в Женева за участие в 71-та сесия на Световната здравна асамблея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873412

Ананиев е на тридневно посещение в Женева за участие в 71-та сесия на Световната здравна асамблеяБългарска делегация, водена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, ще участва в 71-та сесия на Световната здравна асамблея (СЗА), която се провежда в периода 21-26 май в Женева, информира МЗ. Фокус на дискусиите в пленарната зала на Световната здравна асамблея тази година ще бъде темата "Здраве за всички: ангажирайте се с универсално

За първи път 24 май става официален празник в Сърбия

https://www.actualno.com/balkani/za-pyrvi-pyt-24-maj-stava-oficialen-praznik-v-syrbija-news_675625.html

Тази година Сърбия за първи път ще празнува 24 май като ден на славянската писменост, а от следващата година този ден ще стане официален празник на страната. Това съобщи в Белград Никола Селакович, който е секретар на сръбския президент Александър Вучич. Селакович, заедно с българския вицепрезидент Илияна Йотова поднесоха цветя пред паметника на Кирил и Методий в сръбската столица. Йотова беше на посещение в Чехия, Словакия и Сърбия по стъпките на светите братя. "За нас това е особен знак

Въпроси без отговор към спасителната операция за Боян Петров

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/vaprosi-bez-otgovor-sled-doklada-za-spasitelnata-operatsiya-za-boyan-petrov

Инцидентът с алпиниста е бил между последния лагер и върха на Шиша Пангма, смята Дойчин Василев

Доларът е на 5-месечен пик спрямо основните световни валути

http://econ.bg/Новини/Доларът-е-на-5-месечен-пик-спрямо-основните-световни-валути_l.a_i.761782_at.1.html

Доларът поскъпна спрямо йената в понеделник, след като министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че търговската война между САЩ и Китай е...

Елка Бабачева от езиковата гимназия в Монтана е учител на годината на международната фондация „Св.св. Кирил и Методий“

https://www.24chasa.bg/region/article/6873411

Елка Бабачева от езиковата гимназия в Монтана е учител на годината на международната фондация „Св.св. Кирил и Методий“

Елка Бабачева – учител в Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Петър Богдан“ – гр. Монтана e учител на годината на Международната фондация „Св.Св. Кирил и Методий“. Наградата „Проф.д-р Петер Фишер-Апелт“ за високи постижения на учители в хуманитарната област – български език и литература бе връчена лично от проф.

Ученици първи пробваха столовете на евролидерите в НДК

https://dnes.dir.bg/sofia/den-na-otvorenite-vrati-v-ndk

В зала 3, където се проведе срещата на върха, е запазена подредбата от срещата на лидерите, включително с табелките и всеки може да седне на столовете за снимка

Вуйчото на екзекутирания Георги в Борисовата градина: Йоан Матев е психопат! В този ден той е имал силна нужда да убие!

http://www.struma.com/sinya-lampa/vuichoto-na-ekzekutiraniya-georgi-v-borisovata-gradina-ioan-matev-e_134546/

Вуйчото на убития в "Борисовата градина" Георги Игнатов - Илиян Георгиев, настоя, че има много ключови свидетели и достатъчно доказателства, който сочат, че Йоан Матев в извършителят на кървавото престъпление. "Аз съм сигурен, че Йоан Матев е убиецът и трябва да бъде осъден. Той е един психопат - самото му поведение пред медиите е доказателство, че той не изпитва угризения за извършеното", категоричен бе Георгиев.

По думите му Матев "е имал силна нужда в този...

Продължава

Цените на петрола тръгнаха нагоре в началото на новата седмица*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-trygnaha-nagore-v-nachaloto-na-novata-sedmica-261457/

Изпълнителният директор на петролната BP Боб Дъдли обаче смята, че петролът може да поевтинее до нива между 50 и 65 долара

Румен Радев пристигна на работно посещение в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873405

Румен Радев пристигна на работно посещение в РусияПрезидентът Румен Радев пристигна на двудневно работно посещение в Русия, в рамките на което утре ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Сочи. Програмата на визитата на българския държавен глава днес включва среща с премиера Дмитрий Медведев в руската столица. Президентът Радев ще участва в отбелязването на Дните на българската култура в

Възпяха главния архитект на Варна с песен (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=374567

Главният архитект на Варна Виктор Бузев се появи във видеото към песен, която бе посветена на самия него. Песента „Архитект Бузев“ се изпълнява от колоритния Стоян Роянов Я Я, който е и автор на музиката и текста. „Пази достойнство, дете да се гордей“, гласи рефренът на парчето.

Размерът на еднократната помощ за първокласници остава 250 лв. и за новата учебна година

http://www.struma.com/bulgariya/razmerut-na-ednokratnata-pomosht-za-purvoklasnici-ostava-250-lv-i_134545/

Размерът на еднократната помощ за първокласници се запазва и за новата учебна година 2018/2019-а и ще бъде 250 лева. Това става ясно от проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане. Размерът на тази помощ се определя ежегодно от правителството по предложение на социалния министър.

Помощта ще се отпуска на семейства, в които доходите на член от семейството са до 450 лв. на месец. За настоящата учебна година тази граница е 400 лв. Общата предвидена сума за...

Продължава

Размерът на еднократната помощ за първокласници остава 250 лв. и за новата учебна година

http://www.struma.com/obshtestvo/razmerut-na-ednokratnata-pomosht-za-purvoklasnici-ostava-250-lv-i_134545/

Размерът на еднократната помощ за първокласници се запазва и за новата учебна година 2018/2019-а и ще бъде 250 лева. Това става ясно от проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане. Размерът на тази помощ се определя ежегодно от правителството по предложение на социалния министър.

Помощта ще се отпуска на семейства, в които доходите на член от семейството са до 450 лв. на месец. За настоящата учебна година тази граница е 400 лв. Общата предвидена сума за...

Продължава

И тази година матурите на 12-и клас ще се проверяват в изпитни центрове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873407

И тази година матурите на 12-и клас ще се проверяват в изпитни центровеИ през тази година запазваме принципа, който беше въведен за първи път от миналата година, изпитните работи от държавните зрелостни изпити в 12-и клас, да се проверяват в изпитни центрове. Това каза днес заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова и отбеляза, че заради този подход през миналата година бързо бяха прегледани

"Спаси София" представи нови информационни карти в метрото

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/21/3182106_spasi_sofiia_predstaviat_novi_informacionni_karti_v/?ref=rss


Софийското метро вече има нови информационни табели - карта на градския транспорт, туристическа карта, карта на района около метростанцията, схема на метрото, описание на спирките на наземния транспорт около метростанцията и разписание на метрото.<br /><br />На най-големите и натоварени метростанции – Сердика, НДК, Софийския университет и Централна жп гара, ще има 3D схеми на метростанцията и подлезите. Картите са разработени от сдружение "Спаси София" и...

Защо принцеса Даяна отказва да носи "Шанел" след развода с принц Чарлз?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6873335

Защо принцеса Даяна отказва да носи "Шанел" след развода с принц Чарлз?Стилът на принцеса Даяна остава неподправен до ден днешен и много дизайнери искаха тя да носи дрехите им. Но според нов доклад, който се появи наскоро, тя е отказвала да носи дрехи и аксесоари с марката "Шанел". В интервю за "Харпър Базар" австралийският дизайнер Джейсън Бръндсън споделя, че среща Даяна през 1996 г.

Откраднаха телефон, пари и документи от шофьор, докато сменя гума

https://www.24chasa.bg/region/article/6873401

Откраднаха телефон, пари и документи от шофьор, докато сменя гумаТелефон, пари и документи са откраднати от автомобил, докато водачът сменял гума на главния път Е-79, съобщиха от полицията. Кражбата е станала вчера, от л.а. "Сеат", при разклона за дупнишкото с. Блатино. По това време собственикът на автомобила сменял спукана задна гума. Започнато е досъдебно производство, уведомен е и дежурен прокурор,

Каракачанов пита дали новите изтребители не може да се ремонтират у нас

https://offnews.bg//politika/karakachanov-pita-dali-novite-iztrebiteli-ne-mozhe-da-se-remontirat-u-681043.html

Вероятно предимство в конкурса за купуване на нови изтребители ще имат производителите, които могат да предложат инсталирането на допълнителни мощности за поддръжката на самолетите в България.

Това става ясно от изявление, което министърът на отбраната е направил пред министрите на заседанието на кабинета миналата сряда. Тогава правителството даде зелена светлина за стартиране на два от модернизационните проекти - за купуване на нови машини за пехотата и за нови изтребители. Проектите за на стойност 3.2 млрд. лв., като в отпуснатите от правителството пари е включен и ДДС. Разходите за новите изтребители за първи път са увеличени до 1.8 млрд. лв.

Правителството е направило разчет двата проекта да бдат изплащани напред във времето. Така например машините за сухопътните войски трябва да бъдат изплатени до 2029 година, като първите 8 години заделяните средства ще са по 100 млн. годишно, а от 2026 година разходите стават 150 млн. лв., 2027 г. - 180 млн. лв. и продължават да растат до края на срока.

При изтребителите схемата е през първите три години до 2020 година да се плащат по 100 млн. лв. на година, след което разходите се увеличават - 2021 година на 260, през 2022 година падат на 240, 2023 година достигат 200 и последните години отново са по 100 милиона. 

От проектите става ясно, че намеренията на правителството са тези два договора да бъдат сключени още тази година.

Сред основните условия, които Министерството на отбраната смята да постави пред производителите, е инсталирането на допълнителни производствени мощности на територията на България, където да бъдат поддържани новозакупените изтребители. Такава опция вече е заложена при новите сухопътни машини. Пред колегите си в МС министърът на финансите Владислав Горанов поставя условие за покупката на машините за пехотата: "максимално да се въвлече българският военнопромишлен комплекс, защото има риск цялата тази инвестиция да финансира чужди икономики". 

Военният министър отговаря, че точно това условие е заложено в проекта за сухопътните машини: "лицензионен трансфер на технология, производството в България, поддръжка през целия жизнен цикъл на машината в България".

Стенограма от заседанието на правителството на 16 май 2018 г.:

Точка 36
Проект на Решение за предложение до Народното събрание за приемане на проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и приемане на актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Господин премиер, ако разрешите.

Два проекта – Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и актуализиран, подчертавам, Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, приет с Решение на 43-ото Народно събрание от 2 юни 2016 година. Тези два проекта се реализират във връзка с изпълнението на Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021 година, това е мярка 308. Включително проектите за модернизация и новия проект за Сухопътните войски, както и доклад на временната парламентарна комисия за проучване и изпълнението на процедурата за избор на нов тип боен самолет, приет с решение на 44-ото Народно събрание на 5 октомври миналата година.

Министерството на отбраната изготви разчет за разпределение на ресурсите, необходими за реализацията на основните приоритетни проекти за превъоръжаване на въоръжените сили. С оглед осигуряване на тяхното едновременно изпълнение и препоръките на доклада се предвижда актуализация на приетия Проект за инвестиционен разход на Военновъздушните сили, както и приемане на разработен Проект за инвестиционен разход за модернизация на Сухопътните войски.

По отношение на инвестиционния разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ следва да се отбележи, че със стартирането му ще се създаде реална перспектива за превъоръжаването на Сухопътни войски и развитие на техните способности. Изпълнението на проекта ще позволи превъоръжаването им с нови бойни машини и ще даде възможност за действия в пълния спектър на сухопътните операции, включително нощем и в екстремни климатични условия. Едновременно с това ще се подобрят бойната ефективност, мобилност и защитеност на формированията в зоната на операциите. С реализацията на проекта за Сухопътни войски ще бъде преодолян и съществуващият дефицит от способности на механизираните формирования от състава на Сухопътните войски, окомплектовани с налично въоръжение и техника. Ще бъде постигната оперативна съвместимост със страните членки на НАТО и ЕС.

Отчитайки текущото икономическо състояние на страната, цялостното изпълнение на проекта в кратък срок би имало значителна финансова тежест, поради което е предвидена възможност процесът за придобиване да се осъществи за по-дълъг период от време.


Проектът за инвестиционен разход е разработен за времеви интервал от 12 години на стойност 1 милиард 464 милиона лева с ДДС. Тоест, милиард двеста и двадесет плюс ДДС прави тази сума. Предвидено е придобиването на 150 единици бойна техника, специална техника, системи и допълнително оборудване за комплектуване на три батальонни бойни групи.

Финансирането на проекта е препоръчително да се извърши по варианта, който сме посочили в таблица №1 – от 2018 до 2029 година. Там са разпределени сумите по години: 2018 година – 100 милиона; 2019 година – 100 милиона; 2010 година – 100 милиона и т.н., като големите разходи са през периода след 2026 година, когато разходите стават 150; 2027 година – 180 и т.н.

Необходимите единици техника, системи и оборудване следва да се придобият за по-кратък период от време – 8 години, а изплащането им, както вече казах – по таблица №1.

По отношение на проекта „Придобиване на нов тип боен самолет“, знаете, съобразявайки се препоръките на временната комисия, която, както казах, през октомври излезе със свой доклад, финансовата рамка на проекта е милиард и 800 милиона лева с ДДС. Предвижда се изплащането да се осъществи за период от десет години. Примерното разпределение сме го представили в таблица №2. Първите години – 2018-2019-2020 година са по 100 милиона, след което разходите се увеличават, 2021 година на 260, падат 2022 година на 240, отново падат 2023 година на 200 и последните години отново са по 100 милиона. Предложили сме и таблица, от която се виждат разходите, които ще се правят по години.

Накрая, ако разрешите, господин премиер, да изкажа моята колегиална благодарност към министъра на финансите. Въпреки многото срещи и разговори, които водихме, бяхме направили един друг разчет, в който не бяхме включили ДДС, а знаете, че проектите ги бяхме обявили в сумите без ДДС. Министерство на финансите положи сериозни усилия, заедно със специалисти от Министерството на отбраната за това тази схема за разплащане, която…

БОЙКО БОРИСОВ: На 4 милиарда – 20% са 800 милиона.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Те са малко по-малко, сумата е 3 милиарда 264 милиона.

БОЙКО БОРИСОВ: Горанов.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Два са основните принципи, които трябва да спазваме, ако парламентът одобри проектите. Първият принцип, според мен, който трябва да се спазва, е при разговорите с потенциалните доставчици на бойната техника да се съобрази моментът на физическото получаване на техниката, доколкото е възможно, максимално с графика за разплащане от гледна точка на спазване на принципа на текущо начисляване, прилаган от Евростат по отношение на нотификациите за дефицита и дълга. Вероятно ме разбира вицепремиерът Каракачанов, ако не – ще имаме допълнителни разговори впоследствие, защото е свързано със самото договаряне и имплементиране на проектите. Другият принцип много ми се иска да бъде поне, ако за ВВС се случи по-трудно, то поне за сухопътната техника да се положат усилия – максимално да се въвлече българският военнопромишлен комплекс, защото има риск цялата тази инвестиция да финансира чужди икономики.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Ако разрешите, господин премиер.

Абсолютно съм съгласен. Точно това е разработено в проекта за сухопътната машина – лицензионен трансфер на технология, производството в България, поддръжка през целия жизнен цикъл на машината в България, а не както се случваше, както всички бяхме свидетели. Защото мина разходът за спартаните и кугърите преди две заседания – договорите са правени така, че ти си зависим от доставчика. Тук става въпрос за асамблиране на машината в България, ангажиране на български производител – някои от заводите ТЕРЕМ, а най-вероятно ще бъдат…

БОЙКО БОРИСОВ: Всичките.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: …кооперирани две от предприятията – и ТЕРЕМ – Търговище, и ТЕРЕМ – Провадия. Участие на търновския, включване на други частни фирми по отношение на оптика, комуникации…

БОЙКО БОРИСОВ: Другите с боеприпаси.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Точно така. И поддръжката през целия жизнен цикъл – в България.
По отношение на самолетите това е по-трудно за реализация. В разговорите, които…

БОЙКО БОРИСОВ: Самолети, ясно е, че ще купим. Да кажем, че почваме да произвеждаме в „Авионамс“ изтребители, не е сериозно. Но сухопътната техника… можем да ремонтираме старата, да я приведем в по-добър вид, да я модернизираме и в същото време там, където пък нямаме възможности – да се купят необходимите нови, така че да развием целия комплект както трябва.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Абсолютно вярно.

БОЙКО БОРИСОВ: Въпросът е, че паралелно с това, с Горанов понеже доста време работихме по тази тема, и доходите на военнослужещите не трябва да изостават, и то става една огромна цифра, за която, за съжаление никой от нас на избори не говори. Хората питат за съвсем различни неща на изборите – пенсии, доходи, инфраструктура, здравеопазване, хора с увреждания, образование, култура… Не знам някоя партия или някой лидер, включително и вие, предполагам, да обещавате въоръжение.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Едни други правителства навремето взеха решения да свалят от въоръжение и да нарежат ракети, едно друго правителство ги наряза. Говоря за края на 90-те години, началото на 21 век ги нарязаха ракетите…
По отношение на ремонта и поддръжката на самолетите, господин премиер, една от темите, по които ще говорим с потенциалните продавачи на самолетите, е дали не може да се доизградят възможности за поддръжката им тук. Но това е въпрос на разговори.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре, колега.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Благодаря Ви, господин премиер.

БОЙКО БОРИСОВ: Тепърва ще се водят разговори и в парламента, когато ще се приема, ще защитаваме тези проекти. Колкото може по-дълго да се плащат, за да не дойде изведнъж на бюджета, защото повтарям – много други неща има. Освен това, ние имаме тук и военни бази, военни летища. Много внимателно в преговорите всичко това трябва да се включи, за да може действително да има смисъл в даването на такива огромни пари.

Приемаме точка 36.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-05-21.html

От 00:00 часа до 06:00 часа на 22 май 2017г. (вторник), във връзка с провеждане на степ тест в жк. „Лев Толстой” се налага спиране на водоподаването на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Обвиненият в убийство ЮЗУ студент Йоан Матев излезе от килията, заради…

http://regiona.bg/%d0%be%d0%b1%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b2-%d1%83%d0%b1%d0%b8%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d1%8e%d0%b7%d1%83-%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%b9%d0%be%d0%b0/

Образувание на крака, наподобяващо киста, ще извади за няколко часа подсъдимия за убийството на 16-годишния Георги Игнатов Йоан Матев от килията, пише „Телеграф“. Като всеки арестант, и подсъдимия Матев се ожали пред градските магистрати от болежки и поиска да му бъдат направени изследвания, които, разбира се, се плащат от държавата.

Съдът разреши на подсъдимия да му бъде направен ядреномагнитен резонанс, както и да му бъде взета биопсия на крака. Изследванията ще бъдат направени в болница „Света Анна“ в столицата. Не е изключено на базата на тези изследвания Матев да настоява да се лекува в болница само и само да не е зад решетките. Въпросното образувание ще се превърне и в повод Йоан отново и отново да иска промяна на мярката си за неотклонение „Задържане под стража“ в по-лека.

Досега подсъдимият е правил няколко опита да иска свобода, но безуспешно. Той е обвиняем за това, че е убил с един удар с нож в сърцето Георги в Борисовата градина, след което повече от година се укрива от разследващите.

 

Материалът Обвиненият в убийство ЮЗУ студент Йоан Матев излезе от килията, заради… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Китай изстреля успешно спътника за връзка с лунната мисия "Чанъе-4"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873398

Китай изстреля успешно спътника за връзка с лунната мисия "Чанъе-4"
Китай изстреля успешно спътника "Цюецяо" с ракета-носител "Чанчжън-4С" ("Великият поход - 4С") от космодрума Сичан в провинция Съчуан, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на Синхуа. Слънчевите панели и антени на апарата се разгърнаха успешно, след като застана на преходна орбита с перигей 200 км и апогей 400 км, предава БТА.

Кървава трагедия в Пловдив, убиха полицай заради жена

http://www.barometar.net/90987/

Разследващата полицайка Люба Алексова е в основата на кървавата драма, която се разигра с нощ в Кючук Париж и завърши със смъртта на 45-годишен полицай. 32-годишната дама започнала работа като дознател преди година и половина в районното управление в Карлово. Според нейни колеги малко след това се сближила с Добромир Лазаров. Младата дама обаче живеела […]

Спор за имот! Преподавателка от Гоце Делчев държи под ключ наследствен имот, не дава достъп на 5-те наследници

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80-%d0%b7%d0%b0-%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%be%d1%86%d0%b5-%d0%b4%d0%b5/

Преподавателката Василка Маджирова (Ванушкина) от Гоце Делчев присвоява наследствен имот и не дава достъп на останалите наследници Това твърдят роднини от града. Те разказаха, че известната учителка в Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Василка Маджирова държи ключа на двуетажна къща на улица „Стара Планина“ и не дава на останалите наследници да припарят до нея, въпреки че те са в пълното си право.

Имотът е бил е на д-р Таня Трънджиева, която починала преди година след борба с онкологично заболяване. След нейната смърт 5-те наследници не могат да си разделят имота.

Роднините твърдят, че Василка Маджирова е обявила къщата за продан и всеки ден кани на оглед купувачи без да има одобрението на останалите наследници. Преди дни на едногодишния помен за починалата, Маджирова поела поредната си самоинициатива и го организирала напълно самостоятелно без да се консултира с останалите наследници. За този помен тя поканила само нейни приятели.

„ Ние се питаме кога Василка Маджирова стана толкова креативен човек, защото приживе се криеше от стоматоложката Таня Трънджиева, а днес организира събития в нейна почит. Наглостта и нахалството вече минават всякакви граници“, възмущават се роднините.

Материалът Спор за имот! Преподавателка от Гоце Делчев държи под ключ наследствен имот, не дава достъп на 5-те наследници е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Арестуваха военен, намушкал съсед в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873394

Арестуваха военен, намушкал съсед в ПловдивВоенен от Пловдив е задържан, след като снощи е намушкал с нож свой съсед. Инцидентът е станал в кв. "Кючук Париж". Пострадалият е в УМБАЛ "Свети Георги", все още от болницата няма информация за състоянието му.  Според "Тrafficnews" е била арестувана и съпругата на военния. Със случая се заела веонно-окръжната прокуратура в Пловдив.

Тя се завърна след 9 години отсъствие (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/tia-se-zavyrna-sled-9-godini-otsystvie-snimki-6082538

Музикалната звезда бе специален гост на престижната церемония, която се проведе в Лас Вегас. Джаксън зарадва всички със своето представление, което е първото телевизионно от цели девет години

Песен за главния архитект на Варна, стана хит в интернет

http://budnavarna.bg/34482-pesen-za-glavniya-arhitekt-na-varna-stana-hit-v-internet/

“My name is архитект Виктор Бузев, роден и израсъл във Варна“ – това е само част от новата песен на варненския изпълнител Стоян Роянов Я Я., посветена на главния архитект на Варна, BudnaVarna.bg.

Както неотдавна Петел.бг съобщи текстът на песента е забавен колаж от български, английски, руски и измислени фрази, като комбинацията си е запазена марка на колоритния Я Я. Стилът на парчето може да се определи като хип-хоп с джаз елементи.

Самият Виктор Бузев е част от музикалния живот на Варна много преди да стане главен архитект на града. Той свири на барабани в различни формации и има много приятели сред музикантите.

Материалът Песен за главния архитект на Варна, стана хит в интернет е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Кучето на Меган - душата на компанията на кралската сватба

http://clubz.bg/68116-kucheto_na_megan_dushata_na_kompaniqta_na_kralskata_svatba

Гости, присъствали на сватбеното парти на принц Хари и Меган Маркъл, организирано от принц Чарлз, не крият възторга си от звездата на купона - кучето на булката, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Според присъствалите на тържеството Гай - осиновеният от приют бигъл на младоженката, се оказал "душата на компанията" и забавлявал гостите с лудориите си. 

По всичко личи, че питомецът на Меган Маркъл вече се чувства в свои води сред отбрано общество, след като по-рано беше съобщено, че имал честта да се вози със самата кралица Елизабет Втора на път към сватбената церемония в събота в замъка Уиндзор. 

Пътят на Гай от приют до дворец е своеобразна приказна история в кучешки вариант. 

От приют в САЩ Гай се озовава в център за осиновяване на животни в Канада, където през 2015 г. се появява неговата нова майка Меган Маркъл. 

"Историята на Гай е като приказка. Имаше едно куче, нежелано от никого. Сега то, благодарение на вълшебно осиновяване, живее в дворец и припка около кралски особи. Едва ли всеки ден го хранят с филе миньон, но със сигурност за него се грижат добре", казва Алисън Прайз, мениджър на центъра "Пет Валу" в Канада. 

През ноември миналата година прессекретарят на принц Хари потвърди, че Гай е пристигнал от Торонто, Канада, във Великобритания, и живее заедно с двойката в двореца Кенсингтън. 
Другото куче на Меган Маркъл, Богард - кръстоска между лабрадор и овчарка, се оказало твърде възрастно за подобно пътуване и понастоящем живее в САЩ с близки приятели на новата херцогиня на Съсекс. 

Кучето на Меган почти засенчило друг всеобщ любимец на публиката - Джордж Клуни. Той все пак се вредил за няколко танца с кралски особи.

Амал и Джордж Клуни.

Холивудската звезда Клуни танцувал с булката Меган Маркъл на вечерния сватбен прием, организиран от британския престолонаследник принц Чарлз във Фрогмор хаус, съобщи Контактмюзик.

Клуни и съпругата му Амал бяха сред 600-те поканени на официалната церемония в храма "Сейнт Джордж" на замъка Уиндзор в събота. Двойката беше и сред 200-те гости на вечерния сватбен прием в чест на младоженците, припомня изданието. 

Въпреки обкръжението от кралски особи за Джордж Клуни не било проблем да се "впише в средата" и да покани на танц не само булката, но и херцогинята на Кеймбридж Катрин, пише в. "Дейли мирър". 
И докато двете височайши дами любезно приели поканата на Клуни за танц, актьорът "ударил на камък" с бившата кралска снаха Сара Фъргюсън, която от 1986 до 1996 г. беше омъжена за принц Андрю.

Без съмнение сватбеният прием преминал вихрено, но най-паметен ще остане първият танц на младоженците. Новите херцог и херцогиня на Съсекс избраха да танцуват за първи път като съпрузи на хита I Wanna Dance With Somebody на Уитни Хюстън, за който Меган Маркъл преди споделяла, че е "щастливата й песен". 

След като суетнята около големия ден на принц Хари и Меган Маркъл отмина, една от интригуващите теми е предстоящият им меден месец. Още преди сватбата стана ясно, че младоженците ще го отложат заради ангажименти. Първата официална изява на новите херцог и херцогиня на Съсекс ще бъде в Бъкингамския дворец, където ще бъде чествана благотворителната дейност на престолонаследника принц Чарлз във връзка с предстоящия му 70-и юбилей през ноември.

Григор официално пети в света, Федерер стоя на върха само седмица

https://www.24chasa.bg/sport/article/6873386

Григор официално пети в света, Федерер стоя на върха само седмицаГригор Димитров се смъкна с една позиция в световната ранглиста и вече е пети 4870 точки. Пред него е Марин Чилич с 4950, а след него шести е Хуан Мартин дел Потро с 4450.  Най-добрият български тенисист ще бъде поставен под номер 4 на предстоящия турнир от “Големия шлем” в Париж - “Ролан Гарос”. Това стана факт,

От 30 продукта в Германия, Австрия и България, при 15 у нас цената е между 20% и 100% по-висока

http://www.moreto.net/novini.php?n=374558

България също участва с проучвания за събиране на данни за наличие на „двоен стандарт" при храни, произведени от един и същ производител или предлагани под една и съща марка в различни държави членки на ЕС. Трябва обаче ясно да се посочи, че става дума за различия в качествените показатели за храните, които по същество са абсолютно безопасни и годни за консумация, и при които са спазени напълно изискванията за етикетиране.

Промотираха Варна пред китайци

http://budnavarna.bg/34479-promotiraha-varna-pred-kitajtsi/

България има големи шансове да се превърне в туристическа дестинация по новия Път на коприната – китайската инициатива „Един пояс, един път“. Това посочи Ирина Белева, генерален консул на България в Шанхай (2011-2015), съучредител и старши съветник в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, по време на провелия се на 18 и 19 май 2018 г. във Фестивален и конгресен център (ФКЦ), Варна, Българо-китайски форум „Международни клъстерни политики“ (BCF 2018). Събитието, на което участваха над 50 фирми, клъстери и образователни институции, бе организирано от Институт „Конфуций“ при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и „Черноморски клъстер Иновации и развитие“ с подкрепата на „Клъстер за информационно осигуряване на Черноморския туристически бизнес“ и Консултантски клъстер Веритас. Сред официалните гости бяха проф. Ли, директор на Институт „Конфуций“ в гр. Бон, Германия и зам.-декана на Бизнес училището към Университета по чужди езици и култура в Пекин и проф. Хуан Маню, Ръководител на катедра по търговия в Бизнес училището по мениджмънт в Университета по икономика и право, гр. Ухан.

Г-жа Белева конкретизира няколко важни факта в отношенията България – Китай: изборът през март 2018 г. за концесионер на летище Пловдив на Консорциум, воден от китайския инвеститор HNA Group, предстоящото провеждане в София на Седмата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай по инициативата „16+1“, откриването на първия по рода си „16+1 Логистичен хъб и Павилион“ в Тракия икономическа зона /ТИЗ/ – Пловдив. Именно в ТИЗ предстои да стартира първият съвместен офис на Shenzhen Cross-Border E-Commerce Association и „16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти“ – България, съобщи новината Йовка Янева от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ. Така реално ще имаме първата онлайн платформа Китай – ЦИЕ.

Проектът Момчиловци е основа за развитие на туристическите отношения между нашите две страни, изтъкна в своето изказване Иван Тодоров, председател на УС на „Български център за развитие, инвестиции и туризъм с Китай“. Яна Перпериева, търговски директор на Уолтопия Китай демонстрира успехите на Уолтопия в развитието на активната развлекателна индустрия в Китай.

След пленарната сесия участниците във форума се насладиха на презентации на бойни изкуства в стиловете Багуа Джан, Син И Цюен, Нан Цюен, Тай Дзи Цюен, изпълнения на китайски танци от студенти от Университет „Св.св. Кирил и Методий“, Велико Търново. Специално участие имаха децата от детска градина „Лястовичка“, Варна, които изучаваха китайски език през годината.

Участниците бяха изключително активни по време на панелните дискусии в областта на туризма, дигитализацията и образованието. Проф.д-р Стоян Маринов модерира дискусията по отношение на моделите за развитие на туристически клъстери в глобалния свят. Интересни примери за възможностите на дигитализацията в различни области бяха представени от доц.д-р Андроника Мартонова, БАН – Институт за изследване на изкуствата, инж. Веселин Василев от РТМ Аутомейшън и Слав Панайотов от Whiteboard Elephant Studio. Сесията беше модерирана от доц.д-р Георги Ангелов, ТУ-София и председател на Управителния съвет на Клъстер Микроелектроника и индустриални електронни системи.

Оживена дискусия породи темата за творчеството и колаборацията в клъстерни мрежи, модерирана от Геновева Христова-Мъри, председател на Асоциацията на бизнес клъстерите. Коментираха се проблемите и предизвикателствата пред сътрудничеството между фирмите и организациите, особено в конкурентни ситуации. Представители на Висшето училище по мениджмънт презентираха своите виждания за промотирането на гр. Варна като образователна дестинация за китайските студенти. Дискусиите по темите продължиха в тесен кръг на 19 май.

Материалът Промотираха Варна пред китайци е публикуван за пръв път на Будна Варна.

След "зебрите": прокуратурата погва храстите около знаците

http://clubz.bg/68115-sled_zebrite_prokuraturata_pogva_hrastite_okolo_znacite

КАЛЕЙДОСКОП пътен знак кръгово движение Cropped

Върховната административна прокуратура се заема с "наличието и видимостта на пътните знаци и на другите средства за сигнализиране".

Това става ясно от съобщение на прокуратурата.

"При установяване на конкретни случаи на ограничаване на възможността за възприемане на пътните знаци, на отделните видове табели и т. н. от посочените оправомощени органи се предприемат мерките, изискуеми от закона", пишат от обвинението.

Това е поредната "пътна" акция на ръководеното от Сотир Цацаров ведомство, след като след поредица инциденти в края на 2017 г. той нареди цялостна общодържавна инспекция на пешеходните пътеки - дали са в нужните цветове и дали изпълняват останалите изисквания на нормативните актове.

А ако се питате докъде са "зебрите", през март бе дадена втора пресконференция от главния прокурор Цацаров и министрите Валентин Радев и Николай Нанков. Там бе отчетено, че успешно са проверени близо четиринадесет хиляди броя: 13 629 в населени места и 352 по републиканската пътна мрежа. Оказа се, че в Пазарджишко повечето "зебри" са оранжеви, на места са пó нагъсто от 250 м или са дублирани със светофар.

От пиар мероприятието състваха само... общините, които са собственик на споменатите над 13 000 пешеходни пътеки.

След предписанията обаче от юни ще има втора вълна от проверки.

Ето и цялото съобщение на ПРБ от днес:

ВАП организира проверка за законност по спазване на Закона за пътищата и подзаконови нормативни актове - Наредба № 18 от 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци, Наредба № 2 от 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка и др.

В съответствие с ръководните и контролни правомощия с инспекционни действия са натоварени председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ - за републиканските пътища, и кметовете на общини - за общинските пътища.

При реализиране на проверката от ВАП се акцентира на наличието и видимостта на пътните знаци и на другите средства за сигнализиране. При установяване на конкретни случаи на ограничаване на възможността за възприемане на пътните знаци, на отделните видове табели и т. н. от посочените оправомощени органи се предприемат мерките, изискуеми от закона.

Освен това при проверката е нужно да се установи съответствието на пътната маркировка с нормативните условия, като при отклонения от тях следва спешно да се поднови.

Срокът за извършване на проверката е двумесечен и през юли във ВАП ще се получи обобщена информация, включваща констатирани нарушения, предприети действия, издадени актове. 
Целта на проверката е осигуряване на необходими предпоставки за безопасно и удобно движение по републиканските и общинските пътища, особено в летния период на засилено използване.

Японец с девет ампутирани пръста загина при осмия си опит да изкачи Еверест

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/21/3182105_iaponec_s_devet_amputirani_prusta_zagina_pri_osmiia_si/?ref=rss


Японецът Нобукадзу Курики е бил открит мъртъв на Лагер 2 под Еверест (8848 м). 36-годишният алпинист правеше осмия си опит да сбъдне мечтата си да изкачи най-високия връх на планетата.<br /><br />Курики привлече вниманието с огромното си желание да изпълни целта си. През 2012 г. той изгуби девет от пръстите на ръцете си след премръзване в подножието на Еверест. Въпреки това продължи да прави опити да стъпи на върха.<br /><br />Японецът е изкачил други два осемхилядника -...

Нов национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6873388

Нов национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“Първото издание на Националния фолклорен фестивал за народно творчество "Фолклорна магия" ще се състои на 29, 30 юни и 1 юли в Градски парк - Банско. Организатори на събитието са национална фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ и Община Банско. Форумът има за цел да популяризира, съхрани и развие българските традиции, фолклор, обичаи,

Баскетболист от Плевен стана “Отличник на випуска” в Югозападен университет "Неофит Рилски"

http://www.struma.com/obshtestvo/basketbolist-ot-pleven-stana-otlichnik-na-vipuska-v-yugozapaden-universitet_134543/

Крилото на Спартак Плевен Георги Бързаков стана “Отличник на випуска” в Югозападен университет "Неофит Рилски". 204-сантиметровият баскетболист посвети това постижение на семейството си.

Георги Бързаков завърши специалност "Връзки с обществеността" и ще продължи с магистратурата си - “Връзки с обществеността в бизнеса” в същото висше учебно заведение.

Освен това, той има на сметката си две шампионски титли с университетския отбор от...

Продължава

Задържаха турски шофьор, опитал да подкупи полицаи в Свиленград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873375

Задържаха турски шофьор, опитал да подкупи полицаи в СвиленградТурски гражданин на 31-годишна възраст е задържан за подкуп, съобщи ОД на МВР - Хасково. Случаят е станал в 3 часа през нощта в Свиленград, когато автопатрул от РУ Свиленград е спрял мъжа с леката му кола на улица "Сан Стефано" в града. Водачът е отказал да даде проба с дрегер. При отиване в полицейското управление за съставяне на акт във връзка с

Ремонт ще остави хиляди варненци без вода утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=374561

Във връзка с ремонта на бул. "Левски" и реконструкцията на магистрален водопровод по ул. "Струга" от фирма "Хидрострой", без вода от 9 часа на 22 май (вторник) до около 02 ч. на 23 май ще остане района между ул.

Peter Cetera oт емблематичната група Chicago с първи концерт у нас

http://www.cross.bg/cetera-chicago-grypa-1575200.html

/КРОСС/ На 9 ноемрви в зала 1 на НДК ще прозвучат на живо вечните хитове „If you leave me now”, “You’re the inspiration”, “Hard to say I`m sorry” и още много други легендарни парчета.  Peter Ceterа e oт артистите, чиято музикална кариера се развива бързо, а успехите не спират да го застигат. Стартира професионалния си път през 1967 г. с група Chicago, с която издават 17 албума и печелят редица отличия. Безспорният хит, написан от Cetera за десетия албум на бандата „If you leave me now” взима награда Грами и се превръща в първия сингъл хит номер 1 на групата. През 1986 година Cetera започва соловата си кариера, с която се записва в музикалната история с хита „The Glory of Love”, номиниран с Грами и част от саундтрака на хитовия филм „Карате кид 2“. Парчетата „The Next Time I Fall” с Amy Grant, “Feels Like Heaven” с Chaka Kahn,  “After All” с  Cher oт филма „Нов шанс“, както и песента “No Explanation” от мега хитовата лента „Хубава жена“. В момента Cetera е на световно турне със своята банда и споделя музиката от 8-те си солови албума, както и най-големите хитове, написани с група Chicago

„ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯ“ АД с приз за зелена компания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873379

„ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯ“ АД с приз за зелена компанияДружеството бе отличено в категория „Енергетика, воден сектор” в конкурса на b2b Media „ЧЕЗ Електро България“ АД спечели трето място в категория „Енергетика, воден сектор” в конкурса „Най-зелените компании в България“ 2018. Националният конкурс се организира за осма, поредна година от b2b Media под патронажа на Министерството на околната среда и

ВиК-Варна с предупреждение за утре!

http://budnavarna.bg/34477-vik-varna-s-preduprezhdenie-za-utre/

снимка: Будна Варна

Във връзка с ремонта на бул. „Левски“ и реконструкцията на магистрален водопровод по ул. „Струга“ от фирма „Хидрострой“, без вода от 9 часа на 22 май (вторник) до около 02 ч. на 23 май ще остане районът между ул. „Струга“, бул. „Сливница“, ул. „Акад. А. Сахаров“ и бул. „Цар Освободител“ и района между: бул. „Сливница“, ул. „Отец Паисий“, ул.“Д-р Пискюлиев“, ул. „Кап. Райчо“, ул. „Девня“ и ул.“Георги Пеячевич“.

Водоноски ще бъдат разположени в района на Професионалната гимназия по електротехника (Електротехникума), в района на ДКЦ V (на ул. „Иван Рилски“).

Материалът ВиК-Варна с предупреждение за утре! е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Още дъжд и гръмотевици

http://www.struma.com/bulgariya/oshte-dujd-i-grumotevici_134542/

Неустойчивото време ще продължи и през тази седмица

Днес ще се развива купесто-дъждовна облачност и отново на много места в страната ще превали и прегърми.

По-малка вероятност за превалявания има в крайните източни райони и по поречието на Дунав.

Ще духа до умерен източен вятър.

Температурите ще бъдат от 21 до 26 градуса.

Утре превалявания ще има главно около планините на Западна България. Температурите ще останат без промяна.

В сряда и четвъртък температурите ще се повишат с 2-3 градуса и ще бъдат...

Продължава

Бившият кмет на Трън е оправдан на първа инстанция за блъснатото дете

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/21/3182104_bivshiiat_kmet_na_trun_e_opravdan_za_busnatoto_ot/?ref=rss


Бившият кмет на Трън Станислав Николов е признат за невинен по обвинение, че е блъснал с джипа си шестгодишно дете през 2015 г. Това гласи решението на първата съдебна инстанция, чиито мотиви все още не са изготвени, съобщава "24 часа", което бе потвърдено за "Дневник" от районния съд в града.<br /><br />Делото е гледано от съдия Михаил Алексов, който оправдава Николов - подсъдим за причиняване по непредпазливост на 2 средни и 2 тежки телесни повреди на Ивайло...

Скопие държи на "Република Илинденска Македония"

https://www.actualno.com/balkani/skopie-dyrji-na-republika-ilindenska-makedonija-news_675618.html

На предстоящите преговори между външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзияс и Никола Димитров в четвъртък и петък в Ню Йорк Скопие отива с предложението „Република Илинденска Македония“ (РИМ), пишат македонски медии. На срещата в Ню Йорк ще присъства и посредникът от ООН Матю Нимиц. Новото предложение за името на Македония – РИМ – стана известно след среща на премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев в София на 17 май. Предс

Фандъкова ще провери ремонтните работи на Северна скоростна тангента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873372

Фандъкова ще провери ремонтните работи на Северна скоростна тангентаКметът на София Йорданка Фандъкова ще провери ремонтните работи на Северна скоростна тангента. Проверката ще се състои днес в 10.30 часа, съобщиха от

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване