Административното звено на КАТ - Варна спря работа

http://www.moreto.net/novini.php?n=374609

Поради възникнал технически проблем, временно е нарушена административната работа на звената на КАТ в страната, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. Предприети са своевременни действия за отстраняване на повредата.

51 138 зрелостници се явиха на държавния зрелостен изпит по БЕЛ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874523

51 138 зрелостници се явиха на държавния зрелостен изпит по БЕЛОбщо 51 138 зрелостници се явиха на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Изпитът се проведе в 653 училища. На третия модул дванадесетокласниците трябваше да пишат аргументативен текст на тема "Човекът и вярата" по стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров, информират от Министерството на образованието и науката.

Камери и глоби ще дебнат абитуриентите, които нарушават правилата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kameri-i-globi-shte-debnat-abiturientite-koito-narushavat-pravilata-2098481

Всички мобилни камери на „Пътна полиция” ще бъдат изкарани на пътя в периода на абитуриентските балове. Те ще следят най-вече за неправилен превоз на абитуриенти, което е и най-честото нарушение. Ще се извършват проверки и за алкохол и нарк

Сержи Роберто и Алваро Мората аут от състава на Испания за световното

https://www.24chasa.bg/sport/article/6873876

Сержи Роберто и Алваро Мората аут от състава на Испания за световнотоНационалният селекционер на Испания Хулен Лопетеги обяви състава на Испания за световното в Русия. В списъка на Лопетеги не попаднаха някои от най-големите имена на световния шампион от 2010. По терените в Русия няма да видим защитника на "Барселона" Сержи Роберто, съотборниците в "Челси" Алваро Мората и Франсеск Фабрегас,

Сърбия и Азербайджан подписаха план за стратегическо партньорство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874519

Сърбия и Азербайджан подписаха план за 
стратегическо партньорство
Президентът на Сърбия Александър Вучич и азербайджанският му колега Илхам Алиев подписаха днес в Баку план за действие за стратегическо партньорство между двете страни, предаде Танюг. Преди това бяха сключени двустранни споразумения за международния пътен транспорт, за въздушния транспорт, за сътрудничество в растителната защита,

Борисов даде 2 дни на министрите да измислят заплати за медиците в Ловеч и Враца

https://frognews.bg/novini/borisov-dade-2-dni-ministrite-izmisliat-zaplati-meditsite-lovech-vratsa.html

Премиерът Бойко Борисов нареди на министрите си в срок от два дни да изработят механизъм, по който да бъдат изплатени заплатите на медиците от болниците в Ловеч и Враца. Борисов се обърна конкретно към финансовия министър Владислав Горанов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Богомил Манчев: АЕЦ „Белене” няма да стане до 2027-а година

https://frognews.bg/novini/bogomil-manchev-aets-belene-niama-stane-2027-godina.html

ЕС ще сложи лимит колко биха инвестирали от Китай. България може да спечели от този обект. Това каза по БТВ шефът на „Булатом” Богомил Манчев по повод възможността китайци да строят АЕЦ „Белене”.

Лидер на испанска партия иска вот на доверие след сделка за къща за над 600 000 евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874517

Лидер на испанска партия иска вот на доверие след сделка за къща за над 600 000 евроЧленовете на лявата испанска партия "Подемос" ще подложат ръководството си на процедура за вот на доверие, след като партийният лидер Пабло Иглесиас си купил къща за над 600 000 евро в околностите на Мадрид, предаде Ройтерс. Партията "Подемос" се роди в резултат на протестите срещу мерките за строги икономии по време на финансовата криза.

Утре се отварят офертите за техническия проекти за ремонта на 3 тунела от АМ „Хемус“ и АМ „Тракия“

http://www.cross.bg/tehnicheski-tynel-remonta-1575246.html

/КРОСС/ Утре се отварят офертите за изработването на технически проекти при ремонтно-възстановителните работи на тунелите „Топли дол" и „Правешки ханове" по АМ „Хемус" и на „Траянови врата" на АМ „Тракия". Съоръженията са част от трансевропейската пътна мрежа (TENT-T). Въз основа на проектите, които трябва да се направят, след това ще се ремонтират и тунелите. Обществената поръчка е в три обособени позиции.В обособена позиция едно е изработването на технически проект при ремонта на тунел „Топли дол" при км 39+562 на АМ „Хемус". Стойността й е 350 хил. лв. без ДДС. Съоръжението е въведено в експлоатация през 1985 г. и е с дължина 883 м. Втората обособена позиция е за проектиране на ремонта на тунел „Траянови врата" при км 53+297 на АМ „Тракия". Стойността й е 340 хил. лв. без ДДС. Тунелът е в експлоатация от 1985 г. и е с дължина 720 м. Третата обособена позиция - за проектиране на ремонта на тунел „Правешки ханове" при км 54+672 на АМ „Хемус", е на стойност 320 700 лв. без ДДС. Съоръжението е в експлоатация от 1999 г. и е с дължина 834 м

Из делниците на един луд (14-18 май)

https://offnews.bg//nashite-avtori/iz-delnitcite-na-edin-lud-14-18-maj-681093.html

Понеделник, 14 май

Колегите от OFFNews докопали исковата молба, с която Борисов дава на съд Корнелия Нинова за нанесени морални щети. „Неверните твърдения, изречени от Нинова, пише в молбата, ме засегнаха дълбоко, предизвикаха нравствени страдания, защото накърняват честта и достойнството ми в изключителна степен… Г-жа Нинова посегна на най-съкровените ми чувства на българин и християнин…“

И за това накърняване на „честта и достойнството в изключителна степен“, Борисов е поискал едва 26 хил. лв. Не си оценява високо честта и достойнството, така ми се струва.

Простъпката на Нинова се заключава в това, че разказала по телевизора как похвалила Елена Йончева за смелостта да каже на Борисов: „Ти си крадец". И след това продължила да го опозорява "като използвала като коментар метафората "Крадецът вика дръжте крадеца".

Според вас какво прави Нинова на тази снимка? Дали това, което си мисля? Много ачик-ачик, бе! Сн. „Сега“


И Борисов като човек, "посветил житейския път и политическата си кариера в служба за благото на българския народ", много се обидил. „Който обижда министър-председателя, обижда една нация, един народ и една държава“, пише в исковата молба.
Предполагам, че сам си я е писал. Средно образованите хора употребяват или само понятието народ, или само нация. Но не и двете заедно… Освен ако едновременната им употреба не цели да покаже, че твърденията на Нинова обиждат българите (народ), но обиждат също и турците, и циганите (цялата нация).

Ако обаче мен ме попитате дали съм се обидил, ще трябва да ви откажа. Дали защото по някакъв начин ми се струва, че обвиненията към премиера, че е крадец, са основателни или по друга някаква неосъзната причина, но не се чувствам обиден. Напротив, многократно съм изпитвал и дори съм споделял с вас точно противоположните чувства - че сам по себе си този премиер е обида и за народа, и за нацията, и за държавата. А напоследък се опитва да обиди и Западните Балкани и дори цяла Европа…

Доклад на прокуратурата за 2017 г. показва, че заради изтекла давност са прекратени 39 067 дела за престъпления. Мисля, без изобщо да съм изкушен от юридическите науки, че „изтекла давност“ е евфемизъм за това, че разследващите органи са си чоплили носа и не са си свършили работата. Основно по три причини: некадърност, мързел, корист. Да, и корист! Едни богати момчета, които са бъркали здраво в кацата с меда, плащат луди пари, за да се протакат делата и да стигнат до заветната давност. А, когато това стане, тези момчета почват да съдят държавата за десетки хиляди лева за нанесени щети. Дето се вика, да пази Господ от ненаказан крадец. И веднага ще ви дам фрапиращия пример с шефа на „Софийски имоти“ Тошко Добрев.

„Софийски имоти”, да го кажа за младите, които няма как да знаят как се наливаха основите, беше т. нар. „касичка на Антоан Николов”. Колко софийски имота се дадоха на цена едно към кесим, днес никой не знае. И най-интересното е, че София се управлява от ГЕРБ от 2006 г., но нито веднъж не бяха споменати тези грандиозни кражби. Преди около два месеца ВКС отмени по давност присъда на Добрев. Той получи една от най-скромните накради, извинете, награди, които НПК предвижда за тежките случаи на безстопанственост – 4 г. Незаслужено скромна, но дори и тя се загуби по незнайните клинични пътеки на българското правораздаване.

Към момента Тошко Добрев вече е осъдил прокуратурата на първа инстанция да му плати 15 хил. лв. за неимуществени вреди и още 20 хил. лв. за адвокатски разноски. Добрев води още три дела по Закона за отговорността на държавата. Накърнено бил доброто му име, съсипала се политическата му кариера… Дрън-дрън! И сега ще му се изплатят обезщетения с лихвите от юли 2013 г., когато е бил окончателно оправдан.

По същото и по още 10 дела подсъдим и оправдан окончателно беше и председателят на Съвета на директорите на "Софийски имоти" Симеон Симеонов. Той е завел 10 дела срещу прокуратурата и е спечелил 8 от тях на първа инстанция, а едно и на втора. Обезщетенията, които съдът му е присъдил до момента, са за общо 41 хил. лв.
И това е само един от многото примери.

Та така работи българската прокуратура. Освен прекратените по давност дела, има и 49 хил. прекратени, щото са стигнали до задънена улица. И така, по собственото признание на прокуратурата, което явно е силно смекчено, общият процент на разкриваемост е 43.7%! Демек, по-малко от половината регистрирани престъпления се разкриват. При най-масовите престъпления – кражбите, ситуацията е направо в киреча -разкриваемостта е едва 30%. И всичко това въпреки огромните средства, които полицията и прокуратурата получават от нашите данъци.

Вторник, 15 май

Усетили сте навяно, уважаеми читатели, че не сме голям фен на Валери Симеонов. То ние на никой политик не сме фен, де… Но сега искаме да декларираме, че подкрепяме напълно предложението на Симеонов за ограничаване на рекламата на хазарта. Според една класация на Блумбърг от преди няколко години България е сред първите пет страни по хазартна зависимост. Колкото по-беден е един народ, толкова повече се хвърля на игрите на щастието. В САЩ например е доказано, че най-бедните семейства, тези с годишен доход под $10 хил., харчат 3 пъти повече за лотарийни билети от семействата с $50 хил. доход.

И затова не е чудно, че най-хазартно са настроени пенсиите. 23.6% от всички комарджии били на възраст над 60 г., докато тези между 40-49 г. били само 18.6%. Особено обичали пенсиите бингото. Вероятно защото икономисват и от отопление, като киснат по цял ден в бинго залите. А ние ката ден ревем за тях като вдовица за… Мъка ни е, че са бедни и гладни, а те си хвърлят парите на комар! Срамота!

И понеже те са и тези, които най-много гледат телевизия, те са и най-много изложени на вредното въздействие на рекламата. Казвал сме го и пак ще го кажем: Развращаването на пенсии е по-перверзно дори и от това на тийнейджъри.
Братя от последната възраст! Уморих се да ви повтарям, че ако Господ е искал да спечелите от лотарията, нямаше да чака да станете на 65 г., бе! Щеше да го направи, докато сте още в греховна възраст! Не се занимавайте с глупости. Има и други начини да забогатеете. Казвал ли съм ви рецептата със столевката? Навремето я прочетох в "Стандарт". Вземате една новичка банкнота от 100 лева. (Не ме питайте откъде да я вземете, защото моята работа е да ви дам акъл, а не начален капитал!) Прегъвате я на четири. Щото четири е числото на стабилността. След това я хващате с лявата ръка и произнасяте следното заклинание: "Както нощта привлича деня, а денят нощта, както реките привличат ручеите, както жената привлича мъжа, така и тази банкнота да привлече към себе си себеподобните си. Амин!" И готово.

Друг начин е да сложите в портфейла си тайната билка на анадолските ходжи - Демир Бозан. Можете да си я изпишете от интернет за 43 лв.

Не гарантирам, че тези два начина са по-печеливши от хазарта, но със сигурност са по-евтини.

Предложението на Валери обаче се натъкна на яростна съпротива от най-различни посоки. Хазартното лоби се оказа по-мощно от очакваното. Това КРИБ, БФС, футболни клубове, Асоциацията на радио- и телевизионни оператори и още и още ревнаха като дете, дето му дърпат нянката.

А артистът Захари Бахаров в нарочен клип призовава политиците да не отнемат "мечтите на хората".

Във Фейсбук набързо го прекръстиха на Хонорари Бахаров и го приканиха да се засрами. Но той едва ли ще се засрами. Той вече е в групата на хората, които лъжат за пари – политици, журналисти, пиари, мияри… Няма мияри ли? А, не знам. Веднъж написах лазери-мазери и като проверих после, се оказа, че и мазери има… Както и да е…

Срамота е да лъжеш толкова цинично за пари. Да лъжеш, че в Европа навсякъде се продавали свободно билети за лотарията. Че в България лотарията плаща най-високи данъци. Дръжки плаща! Миналия път ви цитирах експерта Безлов от ЦИД, според когото при 3 млрд. евро приходи от хазарта през миналата година в държавната хазна са влезли едва 177 млн. евро.

Жалко, харесвах го като артист.

Хей, някой брои ли ми колко пъти ми се наложи през годините да цитирам Далчев? Там, дето казва, че сме богати на таланти, но бедни на характери… 


Протест пред синода, който ние занапред няма да наричаме „свети“, защото в него няма нищо свято. Протестът е заради отказа на българските попове да изпратят делегация на тържествата по повод 1000-годишнината на Охридската архиепископия. Което е пълна свинщина. Подобно решение, писа Горан Благоев, окончателно взривява каквито и да било възможности за по-нататъшен диалог между БПЦ като църква-майка и Македонската архиепископия - като църква-дъщеря… Синодът трябваше да отиде и да заяви, че тази архиепископия 8 века е била българска и това, че сега географски се намира в Македония, не оспорва нейният български произход и характер.“

Но синодът реши да не отиде. Осем архиереи подкрепиха предложението на русенския митрополит Наум БПЦ да не изпраща делегация. За да угодят на Русия, която застава зад Сърбия и смята, че това е сръбско-македонски проблем.

Според Горан Благоев решението на поповете е следствие на тайни срещи с ген. Решетников. Той се виждал с дедо Наум и с още двама владици и договорили решението.

Тази зависимост от Русия и РПЦ дори премиерът Борисов я призна. „Турция, рече, ни влияе през мюсюлманите, а Русия - през църквата…“ Само че, за разлика от премиера, който иска да запазим тези „мостове“, ние сме точно на обратното мнение. Ако църквата е станала мост на Русия, никак не сме далече от онези кощунствени думи на Соломон Паси („Майната му на православието!“) В смисъл, че вече не ми се виждат толкова кощунствени. Така, де, да не би да живеем във времената на оберпрокурор Победоносцев?! Килимявките ще ми определят политиката!

Какво нещо… Чета, че бойните делфини, останали в Крим след неговото присъединяване към Русия, избрали смъртта пред новата власт. И това го пише Лента.ру. Отказали да се подчиняват на руските военни, спрели да се хранят и починали.

Представяте ли си некой български поп да откаже да се храни…

Сряда, 16 май

Борисов упорито се напъва на всички форуми в рамките на българското председателство да лансира шестте държави от Западните Балкани за членство в ЕС. По този повод германският "Ханделсблат" написа: „Борисов влезе в ролята на портиер, който се опитва да вкара в ЕС страните от Западните Балкани. Да даде тласък на евроразширяването - това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но далеч не всички от колегите му в ЕС реагират с възторг…"

Като почна Борисов да обяснява, че всъщност става дума да се приемат държави, чиито общ БВП е около 96 млрд. евро, което е равно на този на Словакия и населението им е колкото на Румъния, Туск го закова само с две думи: „На Балканите проблемите на глава от населението са повече, отколкото в Германия. Затова трябва да внимаваме в обещанията."

И си е баш така. Наскоро в Черна гора например президентските изборите отново бяха спечелени от Мило Джуканович, който пет пъти е бил премиер и сега за втори път е президент. Стиска властта като умрял ябълка, щото иначе… Неправителствената организация "Фрийдъм хаус" формулира доста драстично своите оценки както за Черна гора, така и за съседна Сърбия: "Александър Вучич в Сърбия и Мило Джуканович в Черна гора са взели държавите си в плен и са ги превърнали в механизми за подсилване на собствените си партии…"

Но Сърбия и Черна гора могат да минат за по-леките случаи, сравнени с Косово. Наскоро бившият американски конгресмен и дългогодишен лобист на Албания в САЩ Джоузеф Диогарди рече: "Косовският президент Хашим Тачи и премиерът Рамуш Харадинай са мафиоти…“ Оня ден и чешкият президент описа властите в Косово като "наркомафиоти, които се финансират от военни престъпления…"

А какъв проблем сам по себе си са античните македонци, тя е дълга за разправяне…

Та ако искаме да обобщим срещата за Западните Балкани можем да кажем, че работата е малко тате ще ми купи колело - ще влязат Западните Балкани в ЕС, но някой друг път… Сега, вика Макрон, не са готови да изпълнят критериите за членство. Френският президент попари и амбицията на Борисов за влизане на България в чакалнята на еврозоната. Трябвало първо да се присъединим към Европейския банков съюз. Обаче на нашите тарикати хич не им се ще да поставят банките под прекия контрол на ЕЦБ, щото това с „гнилите ябълки“ не е само метафора... И се опитват да турят каруцата преди коня – първо да ни приемели в еврозоната, пък банковият съюз после. И по темата Шенген си останахме там, където си бяхме. Иначе и срещата за Западни Балкани, и цялото ни председателство са много успешни. Борисов се напрегръща и нацелува за години напред…

За съжаление големият приятел на Борисов Юнкер през повечето време беше пиян на мотика и не можа да му бъде от полза по никой начин! Движеше се с походка на еволюционно недовършен неандерталец. Не че лазеше, ама и не ходеше. Вертикализираха го само усилията на Туск…

Манол Глишев написа във Фейсбук: „Чувам, че чуждите гости били посрещнати в Ендекато на културата с розови листенца. И че стените на сградата били временно украсени с балкантуристки шевици. Това е не само умилителен механджийски кич; това е почеркът на Калигула, Елагабал и други исторически дегенерати... Поразително безсилие и безстилие…“

Този път сме съгласен с Манол. Щото не винаги сме съгласен. Например, не сме съгласен, когато той призовава да вземаме калашниците. Ние смятам, че трябва да опитаме първо с добро. Например със сопи.

Четвъртък, 17 май

Вицепремиерът Иван Каракачанов издаде тайната за името, за което са се договорили Заев и Ципрас – Република Илинденска Македония. Това име ми звучи като да го е измислил Борисов. И май наистина точно така е станало. А макетата се навили на тази тъпотия, защото Боко им подсказал, че се получава много интересна абревиатура - РИМ. И те както отдавна се чудят как, освен гръцката и българската история, да откраднат и римската, веднага се съгласили.

142 години от Баташкото клане. По предложение на Павел Шопов от ОП парламентът отдал с минута мълчание уважението си към паметта на жертвите. Нашите братя турци обаче станали и демонстративно напуснали залата. Което показва, че по някои въпроси все още не сме нация и не се държим като нация.

Не че лидерите на българските партии са много стока, но този Карадайъ е направо удар под интелекта да ви кажа. Но пък, от друга страна, той е дрон, управляват го по въздуха от сараите…

А, бе, как мислите? Борисов дрон ли е? От къде му пускат сигналите?

Ало, пенсиите! Изследователи от университета в Тъфтс разработили сензор, който може да ви брои хапките, да контролира какво и колко ядете. Сензорите се имплантирали в зъбите и там отблизо и в реално време следели да не прекалявате със солта, захарта, алкохола… И предавали данни безжично, например в МС на премиера. Е, той едва ли ще се интересува, но е възможно поне социалният министър да прояви интерес.

Разбира се всичко това ще стане възможно когато държавата ви озъби. Поне предни зъби да ви осигури.

Петък, 18 май

Меркел в Русия. Путин я посреща на парадния вход на резиденцията си в Сочи с букет от бели рози. Меркел му говори на матерния му! И на Медведев също. Рече му: „Счастливого пути!“

Е, сега вече и Радев да проговори на руски, няма да впечатли никого. А имам пресантиман, че той точно така ще постъпи… Между другото, от президентството се пресрамиха и съобщиха кога ще е визитата – на 21 и 22 май.

Та за Меркел, де. Оня ден написахме в Прас-Прес, че сред многото гости на коронацията на Путин в Кремъл беше и бившият канцлер Шрьодер, понастоящем служител на Газпром. И по този повод се замислихме казаците къде пазят място на госпожа Меркел. Тия лиготии с бялата мечка не са бадева.

Като европеец сме длъжен да вземем страната на Европа в споровете с Тръмп за иранската ядрена програма и митническата политика. Но за някои неща Тръмп е прав. Като например за ултиматума, който постави на Меркел да прекрати строежа на Северен поток II от Русия до Германия. Това яко ще прецака Украйна. И не случайно на съвместната пресконференция с Меркел Путин декларира, че транзитът на газ през Украйна няма да се прекратява. На Тръмп го каза. И той му повярва…
Между другото, унгарците ни обвиняват, че работим за интересите на Германия. Бесни са на предложенията на българското правителство за решаването на кризата с бежанците. Може и да е вярно, но трябва да отбележим, че това е от любов, а не за някой интерес. Вижте ги на снимката как се държат за ръка. И Борисов ѝ говори, предполагам на есперанто, а тя го е зяпнала в устата…
Още нещо исках да кажа за Русия... А, сетих се. Някои русофоби непрекъснато говорят, че Русия била пред фалит. (Генов, не се оглеждай!) Не знам дали е вярно. Защото има някои процеси, които говорят за обратното. Един американски писател викаше: "Москва се е променила. Бях тук през 1982 г., в залеза на Брежнев, и сега нещата са много по-добре. Забелязах например, че имат боклуци. През 1982 г. нямаше откъде да вземат такива."
Чета, че Москва буквално се задушавала от боклуците си. По оценки на Грийнпийс Русия произвеждала 70 млн. тона отпадъци на година.

Ще строим Белене. Пак. Правителството внесе в НС предложение за свалянето на мораториума за изграждането на централата.
Темата за АЕЦ „Белене“ е може би най-добрата илюстрация за това колко постоянен е Борисов в непостоянството си. Като махало се движеше през годините от едната крайност (без Белене икономиката ще загине) до другата крайност (гьол, в който са заровени няколко милиарда). И, ако днес не се възмущавам особено яростно на последното му решение, то е защото няма никакви гаранции, че е последно. Но за всеки случай ще отида на протеста пред МС във вторник срещу евентуалния строеж на „Белене“. И вас приканвам да дойдете. Тази централа ще ни излезе през… А, бе, ако е през носа, ще сме щастливи. Ще плащат и децата, и внуците ни! А, ако някой случайно още не е разбрал защо ще строим тази абсолютно ненужна, скъпа, морално остаряла и в крайна сметка опасна централа, ще го кажа ясно: По две причини – политика и далавера. За да угодим на бялата мечка и покрай това да приберем някой милиард.

To be continued

За пет години българският онлайн пазар се увеличи двойно, твърди експерт

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/za-pet-godini-bylgarskiiat-onlain-pazar-se-uvelichi-dvoino-tvyrdi-ekspert-261500/

18% от българите пазаруват онлайн, съобщи Екатерина Кирилова, главен търговски директор на УниКредит Кънсюмър Файненсинг

Сензацията е факт! Пирин, а не Витоша, изпадна във Втора лига след груба съдийска грешка

https://petel.bg/Senzatsiyata-e-fakt--Pirin--a-ne-Vitosha--izpadna-vav-Vtora-liga-sled-gruba-sadiyska-greshka__265605

Снимки: Sportal.bg Отборът на Пирин изпадна във Втора лига, след като изгуби от Витоша (Бистрица) с 1:2 в реванша от финалния плейоф за остава...

Астероид в орбитата на Юпитер е дошъл от друга звездна система (видео)

https://petel.bg/Asteroid-v-orbitata-na-YUpiter-e-doshal-ot-druga-zvezdna-sistema--video-__265606

Няколко месеца след като бе открит първият пришълец от друга звездна система, се оказа, че изглежда има още един подобен астероид в Слънче...

Илиан Илиев: Искам да изиграем добър мач срещу Левски и да не грешим. Ако влезем в Лига Европа... (видео)

https://petel.bg/Ilian-Iliev--Iskam-da-izigraem-dobar-mach-sreshhu-Levski-i-da-ne-greshim--Ako-vlezem-v-Liga-Evropa-----video-__265607

Треньорът на Черно море Илиан Илиев остана трети след Николай Киров (Ботев) и Александър Томаш (Берое) в класацията на Асоциацията на Бълг...

Вече е факт: За първи път жена дърпа конците в ЦРУ

https://petel.bg/Veche-e-fakt--Za-parvi-pat-zhena-darpa-kontsite-v-TSRU__265608

Новият директор на ЦРУ Джина Хаспъл встъпи днес в длъжност. Това предадоха световните агенции.  Хаспъл положи клетва пред вицепрезиде...

Al Jazeera посочи евентуалните поръчители на плана за убийството на Ердоган

https://petel.bg/Al-Jazeera-posochi-eventualnite-porachiteli-na-plana-za-ubiystvoto-na-Erdogan__265609

Турските разузнавателни служби продължават разследването във връзка с предупреждението от различни източници за подготовка на покушен...

Съпрузи починаха в един и същи ден след 61-годишен брак

https://petel.bg/Sapruzi-pochinaha-v-edin-i-sashhi-den-sled-61-godishen-brak-__265610

Новозeландски съпруг и съпруга починаха от естествена смърт през девет часа след 61 години брак, съобщи ДПА. 86-годишният Питър Бедфорд ...

Пиян бургазлия гази патрулка, за да избяга от стражите на реда

https://petel.bg/Piyan-burgazliya-gazi-patrulka--za-da-izbyaga-ot-strazhite-na-reda__265611

Снимка: Булфото Пиян бургазлия направи опит да премине през полицейска кола, за да избяга от гонка с органите на реда, съобщиха от Област...

Антония Ю., искаш ли да бъдеш с мен?, пита влюбен пловдивчанин

https://petel.bg/Antoniya-YU---iskash-li-da-badesh-s-men---pita-vlyuben-plovdivchanin__265612

Снимка trafficnews.bg На Коматевския възел в Пловдив се появи "екзистенциален" въпрос. Той виси на мост и мирише на... любов. Или поне на това, ко...

"Ливърпул" може да победи "Реал" с желание, отдаденост и много тичане, смята Клоп

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/21/3182647_livurpul_moje_da_pobedi_real_s_jelanie_otdadenost_i/?ref=rss


Мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп определи "Реал" (Мадрид) като фаворит във финала в Шампионската лига. Двата тима ще се изправят един срещу друг в събота, а испанският клуб се цели в трети пореден триумф в най-силния европейски турнир.<br /><br />За "Ливърпул", който има пет трофея, участието на финал е първо от 2007 г. насам.<br /><br />"Реал" (Мадрид) е по-опитният отбор, защото от много години играе с един и същи състав,...

КАТ пак спря работа поради технически причини

https://frognews.bg/novini/kat-pak-spria-rabota-poradi-tehnicheski-prichini.html

Поради възникнал технически проблем временно е нарушена административната работа на звената на КАТ в страната.

Трите въпроса, които Радев трябва да постави в Москва

https://www.mediapool.bg/trite-vaprosa-koito-radev-tryabva-da-postavi-v-moskva-news279369.html

"България има силна нужда от нормални, равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия и именно заради тази потребност е необходимо проблемите да бъдат назовавани категорично, пряко, с необходимото уважение и да се търсят механизми и общи пространства на взаимен интерес, в които тези проблеми да бъдат решавани“. Това коментира политологът Огнян Минчев по повод визитата на президента Румен Радев в Москва.    Той посочи, че възродената геостратегическа конкуренция неизбежно ще се отрази на отношенията на България както с нейните партньори, така и със страни като Руската федерация, които влизат в „конкурентна схватка“ с тях.    "Но ако ние наистина претендираме, че имаме специални отношения с Русия, изградени върху някакви специфични близости – културни, исторически, религиозни – изградени между България и Русия, ние би следвало да използваме този исторически потенциал, ако претендираме, че той е наличен, именно, за да вървим в посока, която е обратна на това геополитическо противопоставяне, да вървим в посока смекчаване и в посока регулиране на отношенията – не само между България и Русия, но и между по-широките блокове, чиито представители се явяват те в съвременния свят", обясни Минчев пред БНР.    Той коментира, че посещението на президента Румен Радев в Русия потвърждава изразените от него публично позиции за вдигане на санкциите срещу Москва.    Според Минчев правомощията на българския президент не са високи, особено в сферата на икономиката, но "той може съвсем спокойно да постави въпросите, които засягат българския национален интерес, независимо от това дали те се намират в обхвата на неговите пълномощия и възможности за цялостно решаване“.   Минчев изброи въпросите, които според него би следвало да се поставят пред руския президент.    Първият от тях е за цената на руския газ за България, която, по думите му, вече три десетилетия сериозно надвишава средната цена на този природен ресурс в Европа.   На второ място - през последните 30 години остава нерешен и въпросът за руските входни мита за български стоки, като обмитяването на нашата продукция е по-високо от това за други бивши страни членки на Източния блок, воден от бившия Съветски съюз.   Възможността не само да се получава руски газ, но и да се транзитира също е на дневен ред, допълва анализаторът и подчертава, че както за Южен, така и за Северен поток, постигането на съгласие по този въпрос няма да е лесно от международна гледна точка и от гледна точка на законодателството на Европейския съюз.    Огнян Минчев посочи, че българският президент като държавен глава на страна член на ЕС и НАТО, трябва да изрази тревога от нарастващото напрежение в региона, особено в района на Черноморието и на Балканите.   Притеснително е и активно разширяващата се милитаризация на Черно море след анексията на Крим, както и опитите на руските специални служби да интервенират във вътрешните работи на балканските страни и да създават напрежение от типа на това, което се случи в Черна гора – опит за преврат, чиито следи водят до специалните служби на Русия.

Трите въпроса, които Радев трябва да постави в Москва

http://www.mediapool.bg/trite-vaprosa-koito-radev-tryabva-da-postavi-v-moskva-news279369.html

"България има силна нужда от нормални, равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия и именно заради тази потребност е необходимо проблемите да бъдат назовавани категорично, пряко, с необходимото уважение и да се търсят механизми и общи пространства на взаимен интерес, в които тези проблеми да бъдат решавани“. Това коментира политологът Огнян Минчев по повод визитата на президента Румен Радев в Москва.    Той посочи, че възродената геостратегическа конкуренция неизбежно ще се отрази на отношенията на България както с нейните партньори, така и със страни като Руската федерация, които влизат в „конкурентна схватка“ с тях.    "Но ако ние наистина претендираме, че имаме специални отношения с Русия, изградени върху някакви специфични близости – културни, исторически, религиозни – изградени между България и Русия, ние би следвало да използваме този исторически потенциал, ако претендираме, че той е наличен, именно, за да вървим в посока, която е обратна на това геополитическо противопоставяне, да вървим в посока смекчаване и в посока регулиране на отношенията – не само между България и Русия, но и между по-широките блокове, чиито представители се явяват те в съвременния свят", обясни Минчев пред БНР.    Той коментира, че посещението на президента Румен Радев в Русия потвърждава изразените от него публично позиции за вдигане на санкциите срещу Москва.    Според Минчев правомощията на българския президент не са високи, особено в сферата на икономиката, но "той може съвсем спокойно да постави въпросите, които засягат българския национален интерес, независимо от това дали те се намират в обхвата на неговите пълномощия и възможности за цялостно решаване“.   Минчев изброи въпросите, които според него би следвало да се поставят пред руския президент.    Първият от тях е за цената на руския газ за България, която, по думите му, вече три десетилетия сериозно надвишава средната цена на този природен ресурс в Европа.   На второ място - през последните 30 години остава нерешен и въпросът за руските входни мита за български стоки, като обмитяването на нашата продукция е по-високо от това за други бивши страни членки на Източния блок, воден от бившия Съветски съюз.   Възможността не само да се получава руски газ, но и да се транзитира също е на дневен ред, допълва анализаторът и подчертава, че както за Южен, така и за Северен поток, постигането на съгласие по този въпрос няма да е лесно от международна гледна точка и от гледна точка на законодателството на Европейския съюз.    Огнян Минчев посочи, че българският президент като държавен глава на страна член на ЕС и НАТО, трябва да изрази тревога от нарастващото напрежение в региона, особено в района на Черноморието и на Балканите.   Притеснително е и активно разширяващата се милитаризация на Черно море след анексията на Крим, както и опитите на руските специални служби да интервенират във вътрешните работи на балканските страни и да създават напрежение от типа на това, което се случи в Черна гора – опит за преврат, чиито следи водят до специалните служби на Русия.

Министър Банов: В навечерието на 24 май отново показваме, че културата в тази страна е движеща сила

http://nakratko.bg/category/76/159851/


Министърът на културата Боил Банов връчи традиционните годишни награди по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Мозъкът ни учи езици с помощта на старата памет

http://nakratko.bg/category/29/159849/


Човешката реч и езиците, на които комуникираме помежду си, са толкова сложни системи, че почти естествено е, за да се научим на езиците, е нужно в мозъка и психиката ни да съществуват специално заделени за целта зони и модули.

Вапцаров е изтекъл като автор на матурата още на 11 май?

https://www.actualno.com/education/vapcarov-e-iztekyl-kato-avtor-na-maturata-oshte-na-11-maj-news_675722.html

Държавният зрелостен изпит по БЕЛ и тази година не успя да мине без съмнения за изтичане на информация. Изпитният вариант бе изтеглен, както обичайно, в 05:00 часа сутринта в сградата на Министерство на образованието и науката. Вариантът, по които зрелостниците показват знания, е номер 24. Той бе изтеглен от общо над 11 млн. възможности. Оказа се, че зрелостниците ще трябва д апишат интерпретативно съчинение или есе по стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров. Въпреки засилените ме

Полицията отново ще снима кортежите от абитуриенти

https://www.actualno.com/society/policijata-otnovo-shte-snima-kortejite-ot-abiturienti-news_675732.html

За поредна година "Пътна полиция" ще снима кортежите от абитуриенти. От МВР обясниха, че ще правят това заради нарушенията, които се извършват от шофьорите. Най-често става въпрос за излизане на ученици от прозорците на колите или каране с превишена скорост. Полицейски патрули ще има във всички училища, където предстоят абитуриентски балове. От МВР допълниха, че се надяват да не стават задръствания в центъра на столицата по време на баловете.

Отварят офертите за ремонта на 3 тунела от АМ „Хемус“ и АМ „Тракия“ утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874489

Отварят офертите за ремонта на 3 тунела от АМ „Хемус“ и АМ „Тракия“ утреУтре се отварят офертите за изработването на технически проекти при ремонтно-възстановителните работи на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ по АМ „Хемус“ и на „Траянови врата“ на АМ „Тракия“. Съоръженията са част от трансевропейската пътна мрежа (TENT-T). Въз основа на проектите, които трябва да се направят,

Повдигнаха обвинение на командоса, убил полицай заради жена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874474

Повдигнаха обвинение на командоса, убил полицай заради женаВоенноокръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение на младши сержант Ангел Желязков от бригада "Специални сили" за убийство, извършено по особено мъчителен начин. "На 21 май около 1 ч. той е умъртвил умишлено чрез нанасяне на един удар с нож в сърцето Добромир Лазаров", се посочва в официалното съобщение на военната прокуратура.

ТУ – Варна се представи отлично на първото Национално университетско състезание по приложна електроника

http://nakratko.bg/category/58/159850/


Студентите от Технически университет – Варна Александра Михайлова - 3 курс, спец. „Телекомуникации и мобилни технологии“ (ТКМТ) – единствената дама в състезанието, и Богдан Генов -  2 курс, спец.

Вижте отговорите на матурите за 7 и 12 клас

http://www.moreto.net/novini.php?n=374605

Седмокласниците се явиха на националното външно оценяване по български език и литература, писаха подробен преразказ от името на неутрален разказвач върху непознат текст от откъс на романа „Седем хайдути и едно магаре“ на Бранислав Нушич.

Руски депутати: Путин и съюзниците му продължават да перат пари

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/ruski-deputati-putin-saiuznitsite-prodaljavat-perat-pari.html

Парламентарната комисия за външни дела предупреди правителството, че излага на риск националната сигурност, като позволява на „клептократи и нарушители на човешките права да използват Лондонското сити, за да перат техните мръсни пари, заобикаляйки санкциите“.

Вижте официалните снимки от кралската сватба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6874486

Вижте официалните снимки от кралската сватбаДворецът Кенсингтън споделi първите официални снимки от сватба на принц Хари и Меган Маркъл, състояла се този уикенд.  Снимките са дело на Алекси Любомирски в замъка Уиндзор, малко след церемонията и показват щастливата двойка, заобиколена от семейството

Футболистът на ЦСКА Едвин Джеси се сгоди

https://www.24chasa.bg/sport/article/6874445

Футболистът на ЦСКА Едвин Джеси се сгодиКрилото на ЦСКА Едвин Джеси се сгоди за своята любима. Той съобщи новината в социалните мрежи, чрез кадър, към който написа: "Тя каза "ДА"". Със свещи, запалени във формата на сърце, балони и сърца, ганайският национал поиска ръката на половинката си. Романтичната снимка събра хиляди харесвания само за няколко часа.

Все пак съдът оправда кмета на Трън, детето само се ударило в колата му

http://www.cross.bg/nikolov-trun-godina-1575245.html

/КРОСС/ Бившият кмет на Трън Станислав Николов е оправдан от съда по обвинението, че е блъснал с джипа си 6-годишно дете. Съдът прецени, че детето само се ударило в колата на бившия кмет на ГЕРБ. Инцидентът е от 2015 година и още тогава разследващите направиха заключение, че детето, което след инцидента остана без далак, само се врязало в колата на Николов. Именно поради тази причина делото първоначално беше прекратено, но след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се възмути от поведението на Николов, държавното обвинение отново се задейства. След проверка главният прокурор Сотир Цацаров иззе случая от разследващите в Трън и го възложи на прокуратурата в Перник. Според обвинението скоростта на кмета била 25 км/ч. Прокурорите са на мнение, че Николов не е бил внимателен въпреки предупредителния знак "Деца" край училището. Държавното обвинението поиска година и половина затвор за Николов. През лятото на миналата година Николов подаде оставка като кмет на Трън.  

Тези продукти не трябва да се държат в хладилника! Ето защо!

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6874476

Тези продукти не трябва
да се държат в хладилника!
Ето защо!Мнозина се опитват да купуват големи количества от различни продукти, за да имат за резерв. И смятат, че ще ги съхранят най-добре и за по-дълго в хладилника. Но дали е така? Ето за кои не е препоръчително да се държат на студено. * Шоколад - от ниската температура по повърхността му се получава конденз.

Демократична България организира протест във Варна срещу рестартирането на проекта АЕЦ „Белене“

http://nakratko.bg/category/59/159848/


Демократична България /ДСБ, Да България, Зелените/ организира протест срещу рестартирането на проекта АЕЦ „Белене“. На 22 май /вторник/  от 18:30 часа ще бъдем на пл. „Независимост“ във Варна.

Борисов възложи изготвянето на механизъм за изплащане на възнагражденията в болниците в Ловеч и Враца

http://nakratko.bg/category/58/159847/


Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм, който да гарантира редовното изплащане на възнагражденията на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч, въпреки наложените на лечебните заведения запори от кредиторите им.

Карнавалът в Габрово в 10 кадъра

https://offnews.bg//kultura/karnavalat-v-gabrovo-v-10-kadara-681090.html

Хиляди се включиха в габровския карнавал през уикенда, който тази година е под мотото "Габрово - мой малък Брюксел"

Шествието обиколи централните градски улици, като сред живите карикатури бяха световни лидери и български политици, магистрати и знаменитости.

Карнавалът в Габрово се провежда всяка година през месец май - в рамките на Международния фестивал на хумора и сатирата.

Мисията на карнавала е утвърждаване на публичния образ на града като Столица на хумора и сатирата.

Снимки: Тихомир Йосифов

Сирийската армия обяви, че има пълен контрол над Дамаск за първи път от 2012-та

https://www.mediapool.bg/siriyskata-armiya-obyavi-che-ima-palen-kontrol-nad-damask-za-parvi-pat-ot-2012-ta-news279368.html

Сирийската армия обяви в понеделник, че е установила пълен контрол над столицата Дамаск и нейните околности, за първи път от началото на конфликта в страната преди повече от седем години, предадоха световните агенции.   В изявление, прочетено по държавната телевизия, армията обяви, че е превзела изцяло след едномесечна кампания палестинския бежански лагер Ярмук и квартал Хаджар ал Асуад, в Южен Дамаск, части от които бяха държани от джихадистката групировка "Ислямска държава".   "(Сирийската столица) и нейните околности са в пълна безопасност", увери армията, цитирана от Асошиейтед прес.   Агенцията отбелязва, че и сирийските правителствени сили, и джихадистите са дали много жертви в сраженията, които са нанесли и сериозни щети на лагера Ярмук и околните жилищни квартали.   Евакуацията на бойците от "Ислямска държава" и техните семейства от последния им бастион в Южен Дамаск приключи днес, предаде по-рано Франс прес, позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.   Директорът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман каза пред агенцията, че тази нощ с 32 автобуса са били евакуирани около 1600 бойци и цивилни, които са били откарани към пустинните райони в Източна Сирия.   Абдел Рахман посочи още, че сирийските правителствени сили са влезли в лагера Ярмук, след като освободиха кварталите Тадамун, Кадам и Хаджар ал Асуад.   Според Сирийския център за наблюдение на човешките права евакуацията е започнала тази нощ, по-малко от 24 часа след като режимът на Асад и "Ислямска държава" се споразумяха за примирие след месец на ожесточени сражения. Сирийското правителство не потвърждава информациите за това споразумение за евакуация, но цитиран от агенция САНА военен източник заяви, че в южната част на столицата е имало евакуации на жени и деца преди военните действия да бъдат възобновени след краткото прекратяване на огъня.   На 19 април сирийският режим започна масирана акция срещу "Ислямска държава" в Южен Дамаск, по време на която загинаха повече от 60 цивилни, 250 правителствени войници и 233-ма джихадисти.   След превземането на Ярмук и съседните на него квартали, режимът на Асад контролира целия Дамаск за първи път от 2012 г.   Информацията за изтласкването на екстремистите от Хаджар ал Асуад и от Ярмук беше потвърдена и от сирийски държавни медии и от агенция ТАСС, позоваваща се на сирийския новинарски сайт "Ал Масдар".

Сирийската армия обяви, че има пълен контрол над Дамаск за първи път от 2012-та

http://www.mediapool.bg/siriyskata-armiya-obyavi-che-ima-palen-kontrol-nad-damask-za-parvi-pat-ot-2012-ta-news279368.html

Сирийската армия обяви в понеделник, че е установила пълен контрол над столицата Дамаск и нейните околности, за първи път от началото на конфликта в страната преди повече от седем години, предадоха световните агенции.   В изявление, прочетено по държавната телевизия, армията обяви, че е превзела изцяло след едномесечна кампания палестинския бежански лагер Ярмук и квартал Хаджар ал Асуад, в Южен Дамаск, части от които бяха държани от джихадистката групировка "Ислямска държава".   "(Сирийската столица) и нейните околности са в пълна безопасност", увери армията, цитирана от Асошиейтед прес.   Агенцията отбелязва, че и сирийските правителствени сили, и джихадистите са дали много жертви в сраженията, които са нанесли и сериозни щети на лагера Ярмук и околните жилищни квартали.   Евакуацията на бойците от "Ислямска държава" и техните семейства от последния им бастион в Южен Дамаск приключи днес, предаде по-рано Франс прес, позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.   Директорът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман каза пред агенцията, че тази нощ с 32 автобуса са били евакуирани около 1600 бойци и цивилни, които са били откарани към пустинните райони в Източна Сирия.   Абдел Рахман посочи още, че сирийските правителствени сили са влезли в лагера Ярмук, след като освободиха кварталите Тадамун, Кадам и Хаджар ал Асуад.   Според Сирийския център за наблюдение на човешките права евакуацията е започнала тази нощ, по-малко от 24 часа след като режимът на Асад и "Ислямска държава" се споразумяха за примирие след месец на ожесточени сражения. Сирийското правителство не потвърждава информациите за това споразумение за евакуация, но цитиран от агенция САНА военен източник заяви, че в южната част на столицата е имало евакуации на жени и деца преди военните действия да бъдат възобновени след краткото прекратяване на огъня.   На 19 април сирийският режим започна масирана акция срещу "Ислямска държава" в Южен Дамаск, по време на която загинаха повече от 60 цивилни, 250 правителствени войници и 233-ма джихадисти.   След превземането на Ярмук и съседните на него квартали, режимът на Асад контролира целия Дамаск за първи път от 2012 г.   Информацията за изтласкването на екстремистите от Хаджар ал Асуад и от Ярмук беше потвърдена и от сирийски държавни медии и от агенция ТАСС, позоваваща се на сирийския новинарски сайт "Ал Масдар".

Новият Закон за пътните превозни средства ще бъде приет най-рано в началото на пролетта, прогнозира депутат

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/05/21/3182638_noviiat_zakon_za_putnite_prevozni_sredstva_shte_bude/?ref=rss


Новият Закон за пътните превозни средства, който ще въведе задължителна регистрация на сервизите, изисквания към тях и търговията с авточасти, ще бъде приет най-рано през февруари-март, прогнозира днес членът на транспортната комисия Иван Вълков (ГЕРБ). Той участва в едно от обществените обсъждания на проекта, което се проведе днес в Министерството на транспорта.<br /><br />Законът е един от трите, които заменя сегашният Закон за движение по пътищата. Другите два са Закон за...

Упрявляващата партия в Турция внесе списък с кандидатите си за изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874473

Упрявляващата партия в Турция внесе списък с кандидатите си за изборитеУправляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) днес внесе във Висшата избирателна комисия (ВИК) списък с кандидатите си за предсрочните парламентарни избори, които ще се състоят на 24 юни, предаде Анадолската агенция. 167 от настоящите депутати отново се кандидатират за народни представители.

Прокуратурата започва проверка срещу Ерменков заради водата в София

https://www.actualno.com/society/prokuraturata-zapochva-proverka-sreshtu-ermenkov-zaradi-vodata-v-sofija-news_675731.html

Софийската градска прокуратура започва проверка по сигнала на ПП ГЕРБ срещу депутата от БСП Таско Ерменков заради публикацията му, че водата в София е отровна. Това каза прокурор Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор, във връзка с подадения от ГЕРБ сигнал срещу депутата от БСП Таско Ерменков. „Главният прокурор изпрати този сигнал за извършване на проверка на компетентната прокуратура – Софийска градска прокуратура. Доколкото в сигнала се твърди, че деян

Швеция разпространи брошури със съвети за подготовка в случай на война

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/21/3182619_shveciia_razprostrani_broshuri_sus_suveti_za/?ref=rss


За пръв път от повече от половин век шведското правителство започна да изпраща на всички 4.8 милиона домакинства в страната листовки с информация какво трябва да прави населението в случай на война, предаде "Гардиън".<br /><br />В брошурата, озаглавена "Ако има криза или война", се обяснява как хората могат да задоволят основните си нужди от храна, вода и отопление, какво означават различните сигнали и аларми и как могат да допринесат за "общата...

Бившият кмет на Трън Станислав Николов е признат за невиновен за инцидент с блъснато през 2015 година дете

https://zaistinata.com/%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d1%88%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d1%8a%d0%bd-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be/

Бившият кмет на Трън Станислав Николов е признат за невиновен за инцидента с блъснатото през 2015 година дете, съобщи БНР. Решението е на Районния съд в Трън, а мотивите за него още не са готови, допълва радиото. Николов е бил обвинен за причиняване по непредпазливост на две тежки и две средни телесни повреди. Докладчик по […]

Съветничка на Борисов видяла омерзение в очите му, когато Нинова го обидила

https://offnews.bg//temida/savetnichka-na-borisov-vidiala-omerzenie-v-ochite-mu-kogato-ninova-go-681091.html

Обида и омерзение в очите. Това видяла съветничка на Бойко Борисов, когато той чул фразата, изречена от лидера на БСП Корнелия Нинова: "Крадецът вика: Дръжте крадеца".

Това стана ясно на заседанието по делото, което обедини два иска - на Борисов и Нинова. 

Премиерът съди лидера на БСП във връзка със събития, случили през март по време на предизборната кампания. Тогава Борисов се почувствал оклеветен от думите на Нинова в нейно тв интервю. Нинова от своя страна също съди Борисов – тя се почувствала обидена от това, че в свое телевизионно интервю Борисов казал, че тя е "Госпожа Лъжа" и освен това се обидила от това, че той бил казал, че тя е активист на СДС.

Искът на Борисов е за 26 000 лв., а на Нинова за 30 000 лв.

На днешното заседание в Софийския градски съд адвокатите на премиера и лидера на БСП бяха довели по двама свидетели, които разказваха как са се почувствали Борисов и Нинова, след като са чули тези изказвания, съобщава "24 часа".

Според съветника на Борисов Десислава Замфирова тя видяла "обидата и омерзението в очите на Борисов", след като чул думите на Корнелия Нинова. Почти през целия ден след предаването, в което участвала Нинова, се коментирало нейното изказване.

Шефът на пресцентъра на ГЕРБ Никола Николов обяснил, че Борисов гледал предаването и бил много обиден. Казал на Николов, че не е очаквал Нинова да използва такива фрази, защото самият той винаги спорил с нея с цифри и аргументи, а не с обидни квалификации. Той се засегнал не само защото били отправени обидни думи към него, а и към позицията, която изпълнявал, въпреки че към този момент той не бил министър-председател. 

Съветникът на Нинова пък Бояна Бозаджиева разказала, че когато Нинова чула Борисов да я нарича "Госпожа Лъжа", в първия момент била много стъписана. Тази обида дошла в момент, в който Нинова давала всичко от себе си по време на предизборната кампания. 

Разпитан бе и началникът на кабинета на Корнелия Нинова Асен Рангелов. Той също обясни, че най-тежко било на Нинова, когато чула израза "Госпожа Лъжа", била в шок, на предизборни прояви хората я питали защо не защити името си.

Очаква се на следващото заседание по делото, което ще продължи на 8 октомври от 15.30 часа, като свидетел да бъде призована бившата министърка на околната среда и водите Ивелина Василева.

Три нови разследвания срещу руската телевизия Ар Ти във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874466

Три нови разследвания срещу руската 
телевизия Ар Ти във ВеликобританияБританският медиен регулатор Офком започна днес три нови разследвания срещу руската телевизия Ар Ти, за да провери дали тя е нарушила правилата за безпристрастно отразяване на събитията, предадоха Ройтерс и ТАСС. "Започнахме три нови разследвания за безпристрастността на новините и предаванията за текущи събития", заяви Офком.

Мадрид блокира новия състав на каталунското правителство

https://www.mediapool.bg/madrid-blokira-noviya-sastav-na-katalunskoto-pravitelstvo-news279367.html

Испанското правителство призна правомощията на новоизбрания регионален премиер на Каталуния Ким Тора, но възрази срещу избора му на министри, някои от които се намират в ареста, и отказа да утвърди избрания от него екип, предаде Ройтерс, като се позова на официални документи.   Този развой означава, че Мадрид ще продължи да налага пряко управление над североизточната област.   Тора е сепаратист, искащ да възстанови състава на правителството, което обяви независимост от Испания през октомври, и за целта предложи за министри четирима души, които или са в ареста, или живеят в самоналожено изгнание.   Мадрид и Барселона са в продължаващо вече месеци наред противопоставяне помежду си, след като през декември на свиканите от централното правителство предсрочни избори в Каталуния сепаратисткият блок запази мнозинството си в регионалния парламент.   По силата на извънредното законодателство, позволило да бъде въведено прякото управление над делата на Каталуния, Мадрид трябва да сложи край на прякото управление, щом бъде напълно съставено каталунско правителство с назначени министри.   Централната власт обаче заяви, че номинирането на четиримата, които са обвиняеми за престъпления, вариращи от бунт до злоупотреби с публични средства, представлява умишлена провокация.   Сега вече не е ясно кога ще бъде отменено прякото управление на Мадрид, отбелязва Ройтерс. Днес испанският премиер Мариано Рахой заяви, че се надява Каталуния скоро да състави жизнеспособно правителство, което да спазва законите.   "Надявам се скоро да има правителство, което да е жизнеспособно, което да спазва закона и да влезе в диалог с нас", каза той в реч в Галисия. "Да бъде такова правителство, което ще работи за връщане на институционалната и политическа нормалност в нашата страна."   Испанските съдилища постановиха, че референдумът за независимост от 1 октомври и провъзгласената след това независимост от Испания са незаконни, защото противоречат на испанската конституция, в която е записано, че Испания е неделима.   В събота Рахой разговаря по телефона с двама опозиционни лидери - Педро Санчес на Испанската социалистическа партия и Алберт Ривера на формацията "Гражданите", за да обсъдят обстановката и да поиска подкрепата им.   Двете партии, които заедно с десноцентристката Народна партия на Рахой представляват мнозинство в испанския парламент, се обединяват около мнението, че докато не дойде на власт ново регионално правителство, прякото управление на Каталуния трябва да продължи.   "Ние, всички тези партии, които подкрепяме конституцията, трябва да приемем действителността и заедно да приложим конституцията", каза Ривера в телевизионно интервю днес. "В Каталуния има нужда от мир и стабилност заради нейната икономика и социална хармония."   Миналата седмица регионалният каталунски парламент одобри кандидатурата на Тора за регионален премиер. Тя бе предложена от намиращия се в момента в Германия бивш лидер на Каталуния Карлес Пучдемон.   Пучдемон изчаква в Германия решението на германския съд, който трябва да се произнесе по искане на Испания за екстрадирането му по обвинения в злоупотреба с публични средства, свързана с организирането на незаконния референдум за независимост на Каталуния, провел се през октомври, отбелязва Ройтерс.

Мадрид блокира новия състав на каталунското правителство

http://www.mediapool.bg/madrid-blokira-noviya-sastav-na-katalunskoto-pravitelstvo-news279367.html

Испанското правителство призна правомощията на новоизбрания регионален премиер на Каталуния Ким Тора, но възрази срещу избора му на министри, някои от които се намират в ареста, и отказа да утвърди избрания от него екип, предаде Ройтерс, като се позова на официални документи.   Този развой означава, че Мадрид ще продължи да налага пряко управление над североизточната област.   Тора е сепаратист, искащ да възстанови състава на правителството, което обяви независимост от Испания през октомври, и за целта предложи за министри четирима души, които или са в ареста, или живеят в самоналожено изгнание.   Мадрид и Барселона са в продължаващо вече месеци наред противопоставяне помежду си, след като през декември на свиканите от централното правителство предсрочни избори в Каталуния сепаратисткият блок запази мнозинството си в регионалния парламент.   По силата на извънредното законодателство, позволило да бъде въведено прякото управление над делата на Каталуния, Мадрид трябва да сложи край на прякото управление, щом бъде напълно съставено каталунско правителство с назначени министри.   Централната власт обаче заяви, че номинирането на четиримата, които са обвиняеми за престъпления, вариращи от бунт до злоупотреби с публични средства, представлява умишлена провокация.   Сега вече не е ясно кога ще бъде отменено прякото управление на Мадрид, отбелязва Ройтерс. Днес испанският премиер Мариано Рахой заяви, че се надява Каталуния скоро да състави жизнеспособно правителство, което да спазва законите.   "Надявам се скоро да има правителство, което да е жизнеспособно, което да спазва закона и да влезе в диалог с нас", каза той в реч в Галисия. "Да бъде такова правителство, което ще работи за връщане на институционалната и политическа нормалност в нашата страна."   Испанските съдилища постановиха, че референдумът за независимост от 1 октомври и провъзгласената след това независимост от Испания са незаконни, защото противоречат на испанската конституция, в която е записано, че Испания е неделима.   В събота Рахой разговаря по телефона с двама опозиционни лидери - Педро Санчес на Испанската социалистическа партия и Алберт Ривера на формацията "Гражданите", за да обсъдят обстановката и да поиска подкрепата им.   Двете партии, които заедно с десноцентристката Народна партия на Рахой представляват мнозинство в испанския парламент, се обединяват около мнението, че докато не дойде на власт ново регионално правителство, прякото управление на Каталуния трябва да продължи.   "Ние, всички тези партии, които подкрепяме конституцията, трябва да приемем действителността и заедно да приложим конституцията", каза Ривера в телевизионно интервю днес. "В Каталуния има нужда от мир и стабилност заради нейната икономика и социална хармония."   Миналата седмица регионалният каталунски парламент одобри кандидатурата на Тора за регионален премиер. Тя бе предложена от намиращия се в момента в Германия бивш лидер на Каталуния Карлес Пучдемон.   Пучдемон изчаква в Германия решението на германския съд, който трябва да се произнесе по искане на Испания за екстрадирането му по обвинения в злоупотреба с публични средства, свързана с организирането на незаконния референдум за независимост на Каталуния, провел се през октомври, отбелязва Ройтерс.

Поморие строи къмпинг за каравани

http://www.cross.bg/pomorie-kumping-kemperi-1575244.html

/КРОСС/ В Поморие изграждат къмпинг за кемпери и каравани. Първият по рода си общински къмпинг за каравани ще бъде изграден по идея на кмета Иван Алексиев. Идейният проект за къмпинга е готов, но все още се извършват необходимите процедури за издаване на съответните разрешения. Мястото, на което предстои да бъде изграден къмпингът, се намира в местността "Косата". Тя се намира между брега на Черно море и Поморийското солено езеро, в близост до бившия Военен санаториум. От общината обясниха, че местността е "една от най-живописните и апетитни за инвестиции" в града. 33 са плануваните места за кемпери. На всеки четири от тях е предвидено да има по една колонка за захранване с ток и вода. Изпълнено е и задължителното условие за обособяване на биологична зона за събиране на отпадни води, която ще бъде включена в централната канализация, изградена на ул. Проф. Стоянов, успокояват от пресцентъра на Община Поморие. Проектът за общински къмпинг включва задължителните санитарни, медицински и административни помещения. Освен тях обаче поморийската община планува изграждането на детски кът, туристическа кухня, беседка, барбекю и зона за спорт. "Целта ни е да дадем възможност за алтернатива на традиционното настаняване на туристи в хотели и квартири. Къмпинг за кемпери е нещо, което липсва в нашия район, а мястото му несъмнено ще привлече интереса на много нови туристи в Поморие" , обясни инициативата си кметът Алексиев

Традиционен празник на община Ветрино

http://www.moreto.net/novini.php?n=374580

Традиционният празник на община Ветрино ще се състои на 26 май на лятна сцена – Ветрино. Това съобщиха от Община Ветрино. Празничната програма ще започне в 10.00 часа с празничен концерт с участието на читалищата, училището и детските градини на територията на Общината.

Катерачи, приятели на Боян Петров: Малцина знаят какво да е спиш на 6000 м височина

//dariknews.bg/novini/bylgariia/katerachi-priiateli-na-boian-petrov-malcina-znaiat-kakvo-da-e-spish-na-6000-m-visochina-2098486

Смъртта е нормална част от живота и от природата, а за алпинистите това е осъзнат риск, който всеки поема, но никога неподготвен. От алпинизма най-опасен е именно хималаизмът. Това разказаха двамата катерачи Явор Панов и Тихомир Димитров. Те познават Боян Петров добре.

Новобранец в политиката предложен за премиер на Италия

http://clubz.bg/68135-novobranec_v_politikata_predlojen_za_premier_na_italiq

Популистката коалиция в Италия избра юриста Джузепе Конте за кандидат-премиер, предаде Ройтерс.

Новината съобщи лидерът на партия "5 звезди" Луиджи Ди Майо след среща с президента Серджо Матарела.

Тази популистка партия и крайно дясната Лига искат подкрепата на държавния глава за своя кандидат. Той трябва да оглави коалиционно правителство, чийто планове за прекратяване на орязването на разходите разтърсиха финансовите пазари.

11 седмици след парламентарните избори съперничещите си партии решиха да издигнат кандидат, чиято програма, съгласувана миналата седмица, съдържа намаляване на данъците с милиони евро, допълнителни разходи за бедните и отмяна на пенсионната реформа.

Джузепе Конте не е депутат, но бе предложен от "5 звезди".

Президентът има последната дума кой ще стане премиер. Ако след разговори с двете партии днес той даде благословията си, те могат бързо да съставят правителство и в парламента да има вот на доверие още тази седмица.

Разходите по заемите в Италия скочиха днес още повече, като доходите от ценните книжа достигнаха най-високата си стойност от декември 2016 г. Борсите обаче отбелязаха спад с 2,1 на сто. Спад имаше и при еврото.

Инвеститорите се опасяват, че новото италианско правителство ще започне да харчи, което ще увеличи и без това големия дълг, който е над 130 на сто от производството, и ще влезе в противоречие с финансовите правила на ЕС.

Опасения имаше и у рейтинговите агенции. Днес от "Фич" заявиха, че правителство, съставено от "5 звезди" и Лигата, увеличава финансовите рискове за Италия. Подобно предупреждение миналата седмица отправиха и от DBRS.

През уикенда двете партии отхвърлиха опасенията от плановете им за разходи.

Лидерът на Лигата Матео Салвини отхвърли призива на френския финансов министър Брюно льо Мер Италия да спазва ангажиментите към бюджета на ЕС, като заяви в туитър:

"Ще правим обратното на това, което правиха предишните правителства. Правилно ли казвам?"

Днес Евалд Новотни от Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) изрази надежда подходът на новото правителство в Рим да бъде "много по-мъдър", отколкото е чел във вестниците.

Италианците като че ли искат застой, коментира Ройтерс. Близо 60 на сто подкрепят коалиционно правителство на "5 звезди" и Лигата, показва проучване на Demos & Pi, огласено вчера. Над 80 процента от гласоподавателите на двете партии са за такъв кабинет.

Кандидатът

54-годишният Джузепе Конте бе посочен преди изборите като възможен кандидат на "5 звезди" за министър на държавната администрация. Той е смятан за компромисен кандидат. Конте е технократ, който може да балансира между исканията на съперничещите си партии.

Кандидат-премиерът е бил адвокат и е преподавател по право. Учил е за кратко в университетите в Йейл и Ню Йорк, както и в Кеймбридж и на други места в чужбина.

Очаква се Луиджи ди Майо и Матео Салвини също да влязат в новия кабинет, пишат медиите на Апенините.

Твърди се, че Ди Майо може да стане министър на труда и социалните грижи. По този начин той ще изпълни основното предизборно обещание на движението си за минимален доход на бедните.

Смята се, че Салвини ще оглави МВР, което се занимава с имиграцията.

Пристигането на над 600 000 мигранти с лодки на италианските брегове през последните 4 години увеличи популярността на Лигата, която се бори срещу имиграцията. Така партията изпревари дясната "Форца Италия" на Силвио Берлускони.

За ключовия пост министър на икономиката се спряга повече от едно име. Най-много се споменава 81-годишният Паоло Савона, бивш министър на индустрията. Възможно е обаче това да бъде Джанкарло Джорджиети, старши съветник на Матео Салвини.

"Новобранецът" Джузепе Конте предложен за премиер на Италия

http://clubz.bg/68135-novobranecyt_djuzepe_konte_predlojen_za_premier_na_italiq

Популистката коалиция в Италия избра юриста Джузепе Конте за кандидат-премиер, предаде Ройтерс.

Новината съобщи лидерът на партия "5 звезди" Луиджи Ди Майо след среща с президента Серджо Матарела.

Тази популистка партия и крайно дясната Лига искат подкрепата на държавния глава за своя кандидат. Той трябва да оглави коалиционно правителство, чийто планове за прекратяване на орязването на разходите разтърсиха финансовите пазари.

11 седмици след парламентарните избори съперничещите си партии решиха да издигнат кандидат, чиято програма, съгласувана миналата седмица, съдържа намаляване на данъците с милиони евро, допълнителни разходи за бедните и отмяна на пенсионната реформа.

Джузепе Конте не е депутат, но бе предложен от "5 звезди".

Президентът има последната дума кой ще стане премиер. Ако след разговори с двете партии днес той даде благословията си, те могат бързо да съставят правителство и в парламента да има вот на доверие още тази седмица.

Разходите по заемите в Италия скочиха днес още повече, като доходите от ценните книжа достигнаха най-високата си стойност от декември 2016 г. Борсите обаче отбелязаха спад с 2,1 на сто. Спад имаше и при еврото.

Инвеститорите се опасяват, че новото италианско правителство ще започне да харчи, което ще увеличи и без това големия дълг, който е над 130 на сто от производството, и ще влезе в противоречие с финансовите правила на ЕС.

Опасения имаше и у рейтинговите агенции. Днес от "Фич" заявиха, че правителство, съставено от "5 звезди" и Лигата, увеличава финансовите рискове за Италия. Подобно предупреждение миналата седмица отправиха и от DBRS.

През уикенда двете партии отхвърлиха опасенията от плановете им за разходи.

Лидерът на Лигата Матео Салвини отхвърли призива на френския финансов министър Брюно льо Мер Италия да спазва ангажиментите към бюджета на ЕС, като заяви в туитър:

"Ще правим обратното на това, което правиха предишните правителства. Правилно ли казвам?"

Днес Евалд Новотни от Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) изрази надежда подходът на новото правителство в Рим да бъде "много по-мъдър", отколкото е чел във вестниците.

Италианците като че ли искат застой, коментира Ройтерс. Близо 60 на сто подкрепят коалиционно правителство на "5 звезди" и Лигата, показва проучване на Demos & Pi, огласено вчера. Над 80 процента от гласоподавателите на двете партии са за такъв кабинет.

Кандидатът

54-годишният Джузепе Конте бе посочен преди изборите като възможен кандидат на "5 звезди" за министър на държавната администрация. Той е смятан за компромисен кандидат. Конте е технократ, който може да балансира между исканията на съперничещите си партии.

Кандидат-премиерът е бил адвокат и е преподавател по право. Учил е за кратко в университетите в Йейл и Ню Йорк, както и в Кеймбридж и на други места в чужбина.

Очаква се Луиджи ди Майо и Матео Салвини също да влязат в новия кабинет, пишат медиите на Апенините.

Твърди се, че Ди Майо може да стане министър на труда и социалните грижи. По този начин той ще изпълни основното предизборно обещание на движението си за минимален доход на бедните.

Смята се, че Салвини ще оглави МВР, което се занимава с имиграцията.

Пристигането на над 600 000 мигранти с лодки на италианските брегове през последните 4 години увеличи популярността на Лигата, която се бори срещу имиграцията. Така партията изпревари дясната "Форца Италия" на Силвио Берлускони.

За ключовия пост министър на икономиката се спряга повече от едно име. Най-много се споменава 81-годишният Паоло Савона, бивш министър на индустрията. Възможно е обаче това да бъде Джанкарло Джорджиети, старши съветник на Матео Салвини.

Борисов бил омерзен от изказване на Нинова. Тя - стъписана и огорчена от негови думи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874383

Борисов бил омерзен от изказване на Нинова. Тя - стъписана и огорчена от негови думиМинистърът на околната среда в кабинета Борисов 2 Ивелина Василева също ще бъде разпитвана като свидетел по делото, което водят един срещу друг лидерите на ГЕРБ и БСП  Премиерът Бойко Борисов бил омерзен и обиден от думите на лидера на БСП Корнелия Нинова "Крадецът вика дръжте крадеца", казани в сутрешния блок на Нова тв по време на предизборната

Полицията издирва 54-годишния Красимир от Бургас, избягал от болницата

https://www.24chasa.bg/region/article/6874438

Полицията издирва 54-годишния Красимир от Бургас, избягал от болницатаПолицията издирва 54-годишния Красимир Димитров от Бургас, който на 17 май самоволно е напуснал УМБАЛ Бургас. Той е висок около 170 см.,с къса бяла коса, слаб. Бил е облечен с раирана риза и тъмен панталон . МВР призовава всеки, който разполага с информация за мъжа, да сигнализира на тел.112 или в най-близкото полицейско управление.

Почти всички зрелостници от Босилеград искат да следват в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874448

Почти всички зрелостници от Босилеград искат да следват в България49 зрелостници завършват тази година гимназията в Босилеград, в Западните покрайнини, и почти всички ще кандидатстват в български университети – съобщи за БНР директорът Владимир Григоров: Отсега се знае и датата на кандидатстудентския изпит, който се провежда от екип квестори и специалисти от Министерството на образованието – т.г.

Македония се отказва от хартиените пари

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/makedoniia-se-otkazva-ot-hartienite-pari-6082574

Хартиените банкноти от 10 и 50 денара ще могат да се заменят с пластмасови във всички банки

Дрогиран шофьор без книжка блъсна полицай в София

https://www.actualno.com/crime/drogiran-shofior-bez-knijka-blysna-policaj-v-sofija-news_675730.html

31-годишен шофьор без книжка е ранил полицай, докато шофирал след употреба на упойващи вещества, съобщиха от пресцентъра на МВР. Криминално проявеният мъж е задържан след преследване. По първоначална информация, тази сутрин около 1:20 ч., служители от отдел „Пътна полиция“ подали сигнал със стоп палка за спиране на лек автомобил „Тойота Селика“. Шофьорът не се подчинил и продължил, при което наранил крака на един от униформените. След преследване по Окол

От Макрон до Абе: посочени са «гостите на Путин» на Петербургския международен икономически форум

http://pogled.info/svetoven/ot-makron-do-abe-posocheni-sa-gostite-na-putin-na-peterburgskiya-mezhdunaroden-ikonomicheski-forum.94674

/Поглед.инфо/ В края на следващата седмица в Санкт Петербург стартира резонансно събитие, за което вече говорят в средствата за масова информация в много страни: Петербургският международен икономически форум (ПМИФ). Предполага се, че през тази година мероприятието ще посетят още повече чуждестранни гости, отколкото в миналото: от лидерите на държави до специалните делегации.

Центърът на световния ционизъм се намира в САЩ

http://pogled.info/svetoven/tsentarat-na-svetovniya-tsionizam-se-namira-v-sasht.94675

/Поглед.инфо/ Зад войната стои едрия капитал Генералният секретар на Централния комитет на сирийската комунистическа партия доктор Амар Багдаш за истинските причини за водената против Сирия война. Ситуацията в страната. Кой стои зад плана за Големия Близък изток. На кого е изгодно разделението на народите и държавите. Как англосаксонският империализъм подхранва войната. До какво води либерализацията на икономиката. За актуалността на учението на Маркс в наши дни. Защо без социализма е невъзможно да бъде преодолян кошмара на капиталистическите джунгли. Водеща Екатерина Глушик. (видео)

Николас Мадуро - от наследник на Чавес до негово бледо копие

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/21/3182562_nikolas_maduro_-_ot_naslednik_na_chaves_do_negovo/?ref=rss


"Моето твърдо, цялостно, неотменимо и категорично мнение е, че ако се наложи да бъдат насрочени нови президентски избори, трябва да изберете за президент Николас Мадуро", каза през март 2013 г., няколко месеца преди да почине, покойният венецуелски президент Уго Чавес.<br /><br />Но според много венецуелци, ако Чавес тогава е знаел какво ще стане със страната при управлението на Мадуро, е щял сериозно да се замисли.<br /><br />Пет години след като през април...

Ананиев: За универсално здравно покритие са необходими стратегическо и устойчиво сътрудничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874433

Ананиев: За универсално здравно покритие са необходими стратегическо и устойчиво сътрудничествоГарантирането на справедлив достъп до висококачествени здравни услуги, ориентирани към хората, достъп до лекарствени продукти, както и насърчаване на  благосъстоянието на хората от всички възрасти, трябва да бъдат водещи задачи в общите усилия, за да се осигури универсално здравно покритие. Това заяви в изказването си от името на Българското

Вижте отговорите на матурите за 7 и 12 клас

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vizhte-otgovorite-na-maturite-za-7-i-12-klas-6082573

Близо 55 000 дванадесетокласници писаха интерпретативно съчинение или есе по темата "Човекът и вярата" върху стихотворението "Вяра" на Н. Вапцаров

Вземаме си „Сбогом” с Христина Ангелакова на 23 май в Софийската опера

https://frognews.bg/kultura/cherno-bqlo/vzemame-sbogom-hristina-angelakova-23-mai-sofiiskata-opera.html

Поклонението пред голямата наша оперна певица Христина Ангелакова ще е на 23 май, от 10:00 часа, във фоайето на Софийската опера и балет. Опелото на известното мецосопрано ще бъде от 12:30 ч. в църквата ”Света София”.

СЗО е много по-добре подготвена за справяне с ебола, отколкото през 2014 г.

https://www.mediapool.bg/szo-e-mnogo-po-dobre-podgotvena-za-spravyane-s-ebola-otkolkoto-prez-2014-g-news279366.html

Разпространението на вируса ебола в град Мбандака в Демократична република Конго буди тревога, но изгледите са много по-оптимистични, отколкото при епидемията в Западна Африка през 2014 г., заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Ройтерс.   Потвърждаването на случаи на ебола в Мбандака - голям пристанищен град на река Конго, предизвика тревога, че смъртоносният вирус може да се разпространи надолу по течението към столицата Киншаса, чието население наброява 10 милиона души.   "Обезпокояващо е, че сега имаме случаи на ебола в градски център, но сме много по-добре подготвени да се справим с разпространението (на вируса), отколкото бяхме през 2014 г.", каза генералният директор на СЗО.   По думите му ваксинацията срещу вируса е започнала днес.   Предишното ръководство на СЗО беше силно критикувано заради бавната му реакция на обявената през март 2014 г. епидемия от ебола, която продължи до януари 2016 г. и отне живота на над 11 300 човека.Този път СЗО предприе бърз отговор за справяне с разпространението на вируса.   По най-нови данни на министерството на здравеопазването на ДР Конго вирусът е взел 26 жертви. Властите заявиха, че има 22 потвърдени случая, 21 вероятни и 6 предполагаеми - общо 49, посочва Франс прес.

СЗО е много по-добре подготвена за справяне с ебола, отколкото през 2014 г.

http://www.mediapool.bg/szo-e-mnogo-po-dobre-podgotvena-za-spravyane-s-ebola-otkolkoto-prez-2014-g-news279366.html

Разпространението на вируса ебола в град Мбандака в Демократична република Конго буди тревога, но изгледите са много по-оптимистични, отколкото при епидемията в Западна Африка през 2014 г., заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Ройтерс.   Потвърждаването на случаи на ебола в Мбандака - голям пристанищен град на река Конго, предизвика тревога, че смъртоносният вирус може да се разпространи надолу по течението към столицата Киншаса, чието население наброява 10 милиона души.   "Обезпокояващо е, че сега имаме случаи на ебола в градски център, но сме много по-добре подготвени да се справим с разпространението (на вируса), отколкото бяхме през 2014 г.", каза генералният директор на СЗО.   По думите му ваксинацията срещу вируса е започнала днес.   Предишното ръководство на СЗО беше силно критикувано заради бавната му реакция на обявената през март 2014 г. епидемия от ебола, която продължи до януари 2016 г. и отне живота на над 11 300 човека.Този път СЗО предприе бърз отговор за справяне с разпространението на вируса.   По най-нови данни на министерството на здравеопазването на ДР Конго вирусът е взел 26 жертви. Властите заявиха, че има 22 потвърдени случая, 21 вероятни и 6 предполагаеми - общо 49, посочва Франс прес.

Борисов разпореди да се измисли как да се платят заплатите в болниците в Ловеч и Враца

https://www.actualno.com/healthy/borisov-razporedi-da-se-izmisli-kak-da-se-platjat-zaplatite-v-bolnicite-v-lovech-i-vraca-news_675726.html

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм, който да гарантира редовното изплащане на възнагражденията на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч, въпреки наложените на лечебните заведения запори от кредиторите им. Общата сума на дължимите заплати за месеците февруари-април в МБАЛ „Хр. Ботев“ и МБАЛ „Параскев Стоянов“ са в размер на 1 873 

Всеки трети автосервиз работи незаконно

http://www.moreto.net/novini.php?n=374604

Транспортното ведомство изсветлява бизнеса с техническите прегледи на автомобили. "Без вас няма да се справим", заяви заместник-министърът на транспорта Ангел Попов на среща с представителите на сервизите. "Много е важно да направим нещо, което да се приеме от хората", обясни Попов.

Над 10 организации критикуват промените в Закона за личните данни

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/21/3182588_nad_10_organizacii_kritikuvat_promenite_v_zakona_za/?ref=rss


Досега са постъпили 13 становища на граждани и неправителствени организации с остра критика към предлаганите промени в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД). Те са публикувани в портала за обществени обсъждания strategy.bg. <br /><br />Проектът, публикуван в края на април, е свързан с новия Общ peглaмeнт за зaщитaтa нa дaннитe (GDРR) и с Диpeĸтивaта нa Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт и нa Cъвeтa за зaщитaтa нa физичecĸитe лицa във вpъзĸa c oбpaбoтвaнeтo нa лични дaнни oт ĸoмпeтeнтнитe...

Външно: Не е потвърдена подготовката за тероризъм на задържания в Марсилия българин

https://frognews.bg/novini/vanshno-potvardena-podgotovkata-terorizam-zadarjaniia-marsiliia-balgarin.html

По информация на дипломатическата ни мисия във Френската република към момента няма потвърдени данни за подготовка на терористичен акт от страна на задържания, съобщиха от МВнР.

След намесата на Борисов държавата ще плати дълговете на болниците в Ловеч и Враца

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/21/3182600_sled_namesata_na_borisov_durjavata_shte_plati/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм, който да гарантира редовното изплащане на заплатите на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч въпреки наложените на лечебните заведения запори от кредиторите им, съобщава правителствената пресслужба.<br /><br />Общата сума на дължимите заплати за периода февруари - април в МБАЛ "Хр. Ботев" и МБАЛ "Параскев Стоянов" е 1.9 млн....

Майк Помпейо заплаши Иран с най-силните санкции в историята, ако не смени курса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874396

Майк Помпейо заплаши Иран с най-силните санкции в историята, ако не смени курсаДържавният секретар на САЩ Майк Помпейо заплаши днес Иран с "най-силните санкции в историята", ако той не внесе "големи промени" в своя курс, предаде Асошиейтед прес. В реч във Вашингтон Помпейо призова за сключване на ново споразумение за иранската ядрена програма, след като американският президент Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от

Висшият мюсюлмански съвет: Тоталитарни нотки в проекта за религиите

http://clubz.bg/68132-visshiqt_myusyulmanski_syvet_totalitarni_notki_v_proekta_za_religiite

ПОЛИТИКА Мустафа Хаджи 12012016 3

"Законопроектът на трите големи политически формации съдържа положителни моменти и се показва загриженост от страна на държавата към вероизповеданията. Но заедно с тях се наблюдава и желание за пряк контрол на дейността на вероизповеданията и намеса на държавата в религиозните дела. Това особено проличава от делегирането на повече права на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет. Това обаче застрашава конституционно гарантираната свобода и автономност на вероизповеданията."

Това е част от становището но Висшия мюсюлмански съвет за проекта за промени в Закона за вероизповеданията, внесен с безпрецедентен консенсус от парламентарните водачи на ГЕРБ Цветан Цветанов, на БСП Корнелия Нинова и на ДПС Мустафа Карадайъ.

Промените в закона предвиждат държавна субсидия за вероизповеданията на принцип подобен на този, по който се разпределят пари за политическите партии - според броя на хората, асоцииращи се с дадено вероизповедание. По начина, по който са написани текстовете обаче се оказва, че право на пари за заплати и капиталови разходи от държавния бюджет ще имат само Българската православна църква и мюсюлманското вероизповедание. Втората промяна засяга забрана за дарения от чужбина за вероизповеданията, особено за заплащане на свещенослужители. Трето - чужди граждани да нямат право да бъдат свещенослужители или служители в религиозни институции, като изключения ще могат да се допускат само след изрично разрешение от държавата и при определени условия, пише още в законопроекта.

 
Според Висшия мюсюлмански съвет "повод за тревога в законопроекта представляват текстове, позволяващи двусмислени тълкувания и своеволно приложение", макар да не са дадени конкретни примери какво се има предвид. От вероизповеданието допълват, че при разглеждане на този законопроект трябва  "да се спазва принципът на автономността на вероизповеданията, държавата да се отнася еднакво към всички вероизповедания и да бъдат премахнати двусмислените текстове."
 
"Мюсюлманският колективен орган призовава да не се изготвят законопроекти с презумпцията, че мюсюлманите са заплаха за националната сигурност на страната. Когато се правят закони и се дават свободи, те трябва да се базират на доверието, а не на механизми за контрол, съдържащи тоталитарни нотки.", пише още в резюмето от заседанието на вероизповеданието.
Очаква се до дни в Народното събрание да бъде внесено пространно становище по всички предложения и текстове на ГЕРБ, БСП и ДПС.
 
"Алтернативният" законопроект за промени в Закона за вероизповеданията, внесен от "патриотите" е заклеймен като "антиконституционен" и "тоталитален". Той предвижда също механизъм за държавна субсидия за вероизповеданията и забрана на чуждестранните дарения, но допълва редица други забрани, въвежда термини като "политизация на вероизповедание", настоява пред храмовете да има националния флаг, а проповедите да са само на български език. 

На заседанието си в петък Висшият мюсюлмански съвет, в който са участвали този път и членовете на Съвета на духовните водачи, който включва главните мюфтии и председателите на Висшия мюсюлмански съвет от годините на демократичния преход, както и членове  на Мюфтийския съвет, е отправена молитва за възтържествуване на правдата в палестинските земи.

Андрей Арнаудов стана татко, синът му се казва Васил

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6874362

Андрей Арнаудов стана татко, синът му се казва ВасилПродуцентът Андрей Арнаудов стана татко. Любимата му жена Емануела му роди син днес, 21 май, по обед в софийската болница "Токуда". Щастливите родители кръстиха първородното си дете Васил - на бащата на Андрей, известния хоров диригент и дългогодишен ръководител на Софийския камерен хор Васил Арнаудов.

Цветанов в Румъния: Като политици важно е да се опитваме да бъдем полезни на практиците в сферата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874392

Цветанов в Румъния: Като политици важно е да се опитваме да бъдем полезни на практиците в сфератаПредседателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членове на комисията разговаряха с министъра на вътрешните работи на Румъния Кармен Дан. Българските народни представители са на работно посещение в Румъния по покана на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на представителите на

Взрив в кафене, в Баку, двама души са загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874403

Взрив в кафене, в Баку, двама души са загиналиДвама души са загинали при взрив в столицата на Азербайджан Баку. Взривът е станал в кафене, намиращо се в близост до търговски център „Елит“ в Бингадински район. Други двама души са ранени и са откарани в болница. Причините за взрива засега са неизвестни. На място са медицински и следователски екипи.

Кабинетът ще приеме механизъм за изплащане на заплатите в болниците в Ловеч и Враца

https://www.mediapool.bg/kabinetat-shte-prieme-mehanizam-za-izplashtane-na-zaplatite-v-bolnitsite-v-lovech-i-vratsa-news279365.html

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм, който да гарантира редовното изплащане на възнагражденията на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч, въпреки наложените на лечебните заведения запори от кредиторите им, съобщиха от правителствената информационна служба. Общата сума на дължимите заплати за месеците февруари-април в МБАЛ "Христо Ботев“ и МБАЛ "Параскев Стоянов“ са в размер на 1 873 113 лв. В разговор с двамата министри премиерът е посочил, че разбира техните аргументи като финансисти, но не може да допусне професионалисти, положили висококвалифициран труд, да бъдат лишени от добросъвестно изработените си заплати. Демотивирането на тези специалисти би могло да има тежки последици за здравето и живота на хората в областните центрове и в областите Враца и Ловеч, посочи Борисов. Той е подчертал, че спазването на финансовата дисциплина по отношение разходването на публични средства е основен фактор за гарантирането на адекватни здравни грижи, но контролните функции не са задължение на редовия медицински персонал и той не може да бъде държан отговорен за действия или бездействия на ръководствата на болниците. Министър-председателят е настоял за по-строг контрол върху законосъобразността на сключваните от лечебните заведения договори и изрази очакване, че виновните за лошото финансово състояние на болниците в Ловеч и Враца ще понесат отговорността си. След разговора с премиера Борисов и в резултат на анализите, направени от страна на министерствата на финансите и на здравеопазването, на заседанието на правителството в сряда министърът на здравеопазването ще предложи осигуряване на необходимите средства за разплащане на просрочените задължения за възнаграждения и осигурителни вноски на медицинския персонал и служителите от двете болници. Приемането на това решение ще защити в максимална степен обществения интерес и ще гарантира нормалното функциониране на лечебните заведения.  

Кабинетът ще приеме механизъм за изплащане на заплатите в болниците в Ловеч и Враца

http://www.mediapool.bg/kabinetat-shte-prieme-mehanizam-za-izplashtane-na-zaplatite-v-bolnitsite-v-lovech-i-vratsa-news279365.html

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм, който да гарантира редовното изплащане на възнагражденията на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч, въпреки наложените на лечебните заведения запори от кредиторите им, съобщиха от правителствената информационна служба. Общата сума на дължимите заплати за месеците февруари-април в МБАЛ "Христо Ботев“ и МБАЛ "Параскев Стоянов“ са в размер на 1 873 113 лв. В разговор с двамата министри премиерът е посочил, че разбира техните аргументи като финансисти, но не може да допусне професионалисти, положили висококвалифициран труд, да бъдат лишени от добросъвестно изработените си заплати. Демотивирането на тези специалисти би могло да има тежки последици за здравето и живота на хората в областните центрове и в областите Враца и Ловеч, посочи Борисов. Той е подчертал, че спазването на финансовата дисциплина по отношение разходването на публични средства е основен фактор за гарантирането на адекватни здравни грижи, но контролните функции не са задължение на редовия медицински персонал и той не може да бъде държан отговорен за действия или бездействия на ръководствата на болниците. Министър-председателят е настоял за по-строг контрол върху законосъобразността на сключваните от лечебните заведения договори и изрази очакване, че виновните за лошото финансово състояние на болниците в Ловеч и Враца ще понесат отговорността си. След разговора с премиера Борисов и в резултат на анализите, направени от страна на министерствата на финансите и на здравеопазването, на заседанието на правителството в сряда министърът на здравеопазването ще предложи осигуряване на необходимите средства за разплащане на просрочените задължения за възнаграждения и осигурителни вноски на медицинския персонал и служителите от двете болници. Приемането на това решение ще защити в максимална степен обществения интерес и ще гарантира нормалното функциониране на лечебните заведения.  

Вижте отговорите на матурите за VII и XII клас

https://frognews.bg/novini/vijte-otgovorite-maturite-vii-xii-klas.html

Днес се проведе националното външно оценяване, на което се явиха над 57 хиляди седмокласници. Също така над 55 хиляди зрелостници бяха на матура по български език и литература.

Градовете в Германия вече могат да забраняват дизела

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/gradovete-v-germaniia-veche-mogat-da-zabraniavat-dizela-6082558

Падна и последната законова пречка пред местните градски управи да забраняват движението на стари дизелови автомобили по улиците.

"Промоция" в "Пирогов": Транспорт в София - 50 лева

https://www.actualno.com/healthy/promocija-v-pirogov-transport-v-sofija-50-leva-news_675728.html

На уникална "промоция" се натъкна гражданин, настанен столичната болница "Пирогов". От снимка в социалните мрежи става ясно, че в болничното заведение се предлага промоция - транспорт в рамките на гр. София за 50 лв. Най-вероятно става въпрос за частна линейка, като коментарите на потребителите под снимката са основно отрицателни и осъдителни, главно заради използваната дума "промоция". Повече от час репортер на Actualno.com опитваше да се свърже с пресц

4,4 милиона души съдят Google за общо $4,29 милиарда

https://news.bg/business/4-4-miliona-dushi-sadyat-google-za-obshto-usd4-29-miliarda.html

Технологичната компания е събирала незаконно лични данни, твърдят потърпевшите

Премиерът разпореди изплащането на възнагражденията в болниците в Ловеч и Враца

http://econ.bg/Новини/Премиерът-разпореди-изплащането-на-възнагражденията-в-болниците-в-Ловеч-и-Враца_l.a_i.761810_at.1.html

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм, който да гарантира редовното...

"Пирин" изпадна, полиция пази съдиите в Благоевград

http://clubz.bg/68134-pirin_izpadna_policiq_pazi_sydiite_v_blagoevgrad

"Витоша" (Бистрица) победи "Пирин" (Благоевград) с 2:1 като гост в плейоф за оставане в Първа лига и оцеля поне за няколко дни, когато "орлетата" изпадат директно. Първата среща край София завърши 1:0, така предимството е на страната на "тигрите" заради повечето голове на чужд терен.

На "Витоша" предстои бараж в един двубой срещу столичния "Локомотив" в края на седмицата. Победителят ще играе в елита от новия сезон, а загубилият - във Втора.

След края на срещата в Благоевград съдиите бяха изведени от терена с полиция, налитаха им представители на "Пирин", а охраната не бе снета дълго време, чак до излизането от града.

Причина за това е явната грешка, която допусна главният рефер Станислав Тодоров в 63-тата минута. Нападателят на "Витоша" Григор Долапчиев получи топката при явно положение на засада, а страничният арбитър откъм главната трибуна вдигна флага си.

Всички спряха да играят. Сигнал от Тодоров обаче не последва, Долапчиев успя да реагира, направи няколко крачки и направи 2:0. 

Малко преди това Радко Мутафчийски откри резултата и така изравни общия резултат от двете срещи. "Пирин" намали още в 66-ата чрез Костадин Ничев. До края "пиринци" имаха няколко голови положения, но не успяха да изравнят, а равенството щеше да ги спаси.

"Витоша" също създаде опасности и можеше по-рано да реши спора.

Другият плейоф "Дунав" (Русе) - "Етър" е по-късно тази вечер. Търновци имат аванс от 2:0. Крайният победител се спасява, а загубилият ще излезе срещу "Царско село" (София) във втория бараж.

Столични стартъпи ще ползват нова гаранционна схема за предприемачи

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/stolichni-startypi-shte-polzvat-nova-garancionna-shema-za-predpriemachi-261490/

Първият партньор на Столична община на програмата за финансиране на иновативни стартиращи фирми е Банка ДСК

Борисов иска план за изплащане на забавените заплати в болниците в Ловеч и Враца

https://offnews.bg//politika/borisov-iska-plan-za-izplashtane-na-zabavenite-zaplati-v-bolnitcite-v-681089.html

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да се създаде механизъм, който да гарантира редовното изплащане на възнагражденията на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч, въпреки наложените на лечебните заведения запори от кредиторите им.

Той е поискал министрите на финансите и на здравеопазването да предложат как точно да стане това, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Общата сума на дължимите заплати за месеците от февруари до април в двете болници е в размер на 1 873 113 лв.

Очаква се на заседанието на правителството в сряда министърът на здравеопазването да предложи осигуряване на необходимите средства за разплащане на просрочените задължения за възнаграждения и осигурителни вноски на медицинския персонал и служителите от двете болници.

В разговор с двамата министри премиерът посочил, че разбира техните аргументи като финансисти, но не може да допусне професионалисти, положили висококвалифициран труд, да бъдат лишени от добросъвестно изработените си заплати.

"Демотивирането на тези специалисти би могло да има тежки последици за здравето и живота на хората в областните центрове и в областите Враца и Ловеч", коментирал Борисов и  подчертал, че спазването на финансовата дисциплина по отношение разходването на публични средства е основен фактор за гарантирането на адекватни здравни грижи, но контролните функции не са задължение на редовия медицински персонал и той не може да бъде държан отговорен за действия или бездействия на ръководствата на болниците.

Премиерът настоял и за по- строг контрол върху законосъобразността на сключваните от лечебните заведения договори и изрази очакване, че виновните за лошото финансово състояние на болниците в Ловеч и Враца ще понесат отговорността си.

Три години и половина затвор за бивш кмет на Исперих

https://www.actualno.com/society/tri-godini-i-polovina-zatvor-za-bivsh-kmet-na-isperih-news_675727.html

Бившият кмет на Община Исперих Бейсим Басри ще изтърпява наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 г. и 6 м. заради заплашване на ловни надзиратели чрез изстрели с карабина, съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС). Инцидентът станал в ловния резерват "Воден" през февруари 2013 г. Тогавашният кмет Бейсим Басри отишъл на бракониерски лов в ловното стопанство "Воден Ирихисар" в землището на село Йонково. Застанал на позиция върху направено чакало върху дърво. За

Всеки трети автосервиз работи незаконно

http://www.cross.bg/bransha-servizite-zakonno-1575243.html

/КРОСС/ Транспортното ведомство изсветлява бизнеса с техническите прегледи на автомобили. "Без вас няма да се справим", заяви заместник-министърът на транспорта Ангел Попов на среща с представителите на сервизите, цитиран от news.bg. "Много е важно да направим нещо, което да се приеме от хората", обясни Попов. "Желанието ни е да направим хубав закон", изтъкна зам.-министърът и допълни, че този закон не е наш или ваш, той е общ. Лазар Георгиев, представител на бранша, заяви, че секторът подкрепя ново законодателства, а самият бранш е обединен. Закон в сектора щял да е добър за икономиката.Браншът обаче иска задължително да участва в подготовката на наредбата по закона, където ще се уточнят всички задължения и отговорности на сервизите. Емил Германов, също от бранша, припомни, че от 2013 е идеята за регламентиране на сектора. Именно законът е идея на бранша, а не на държавата, по думите му. Големите работодателски организации са за регламент на дейността на автосервизите. Германов е притеснен дали ще бъде направен добър закон и затова е готов да съдейства на администрацията. От бранша обаче се опасяват дали министерството ще може да контролира сервизите. Около 30 000 са автосервизите, които законно изпълняват дейността си. Около 10 000 са т.нар. гаражни сервизи в страната. Тези "гаражни сервизи", след влизане на закона, ще трябва да бъдат лицензирани. Според ресорното ведомство сервизите са около 15 000-17 000

Близо 2000 гости посетиха Деня на отворените врати в Дома на европредседателството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874377

Близо 2000 гости посетиха Деня на отворените врати в Дома на европредседателствотоБлизо 2000 столичани, гости на столицата и много чужденци посетиха Деня на отворените врати в НДК, дома на Българското председателство, съобщиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Те разгледаха залите, в които за близо пет месеца заседаваха над 20 000 делегати.

Домашен арест за руснак, обвинен в данъчни престъпления

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874381

Домашен арест за руснак, обвинен в данъчни престъпленияВарненският Окръжен съд остави под домашен арест 53-годишния гражданин на Руската федерация Юрий В. Той е обвинен в родината си за данъчни престъпления. Съдебните власти в родината му са поискали чрез Интерпол-Москва временното му задържане с намерение за екстрадиция. Заповедта за ареста на Юрий е издадена на 16.02.2018 год. от Районен съд в гр.

Астрономи откриха доказателство за съществуването на девета планета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874376

Астрономи откриха доказателство за съществуването на девета планета 

Международна група астрономи намери доказателство за съществуването на девета планета в Слънчевата система, съобщи Лента, цитиран от БТА.  Те открили транснептуновия обект 2015 BP519. Той е на разстояние 55 астрономически единици от Слънцето (една астрономически единица е равна на разстоянието от Земята до Слънцето).

Световната здравна организация: Много по-подготвени сме за справяне с ебола от 2014 г.

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6874354

Световната здравна организация: Много по-подготвени сме за справяне с ебола от 2014 г.Разпространението на вируса ебола в град Мбандака в Демократична република Конго буди тревога, но изгледите са много по-оптимистични, отколкото при епидемията в Западна Африка през 2014 г., заяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Ройтерс.

Рецидивист от Варна обра магазин

http://www.moreto.net/novini.php?n=374594

Постъпил е сигнал за кражба от магазин за хранителни стоки, намиращ се на ул. «Македония» във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Неизвестно лице е извършило кражбата на стоки от стелажите на търговския обект.

Намалете стреса с конопено масло

https://www.actualno.com/health/namalete-stresa-s-konopeno-maslo-news_675725.html

Когато става дума за намаляване на стреса, ние сме готови да опитаме почти всичко - от акупресура и медитация до изключване на съзнанието и фокус върху малките ежедневни неща. Затова, ако и вие се борите със стреса, ето нещо интересно, което доказано ще ви помогне да го победите. Какво е то? Конопеното масло е вторичен продукт на пресовите конопени семена, разнообразие от растителни видове Канабис. Какви са ползите от него? Поддръжниците казват, че конопеното масло може да модулира реакцията

"Асошиейтед прес": Доверен съюзник на китайския президент ще влияе все повече на външната политика на страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874365

"Асошиейтед прес": Доверен съюзник на китайския президент ще влияе все повече на външната политика на странатаКитайският президент Си Цзинпин все повече разчита на своя приятел и доверен сътрудник Ван Цишан да му помогне да ръководи външнополитическите отношения, подготвяйки се за потенциално болезнената търговска битка със САЩ и за състезанието кой да играе водеща роля в Азия, пише Кристофър Бодин от "Асошиейтед прес".

Избраха Анита Ангеловска Бежоска за нов управител на македонската централна банка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874355

Избраха Анита Ангеловска Бежоска за нов управител на македонската централна банкаМакедонският парламент избра днес Анита Ангеловска Божоска за нов управител на Народната банка, предаде агенция МИА. Тя ще бъде първата жена управител на централната банка. За нейната кандидатура гласуваха 81 депутати, без "против" и въздържали се, предаде БТА. Изборът на новия управител на централната банка бе предшестван от политически спорове.

/Видео/ Очаквано! Пирин изпадна във втора лига най-вероятно за дълго…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80/

Загубилият този мач ще стане първият сигурен изпадащ.

Общинският футболен отбор Пирин не успя да се справи с това предизвикателство да остане в първа българска лига. Въпреки че в отбора се наляха доста пари от общинския бюджет за поддръжка и играчи, за да може отборът да е на висотата на другите отбори. Ръководството и футболисти не можаха да оправдаят доверието на хилядите фенове, за които отбора е религия. Е новината на вечерта е Пирин изпадна от първа лига!!!

Победителят пък ще запази шансове за спасение, като ще си осигури участие на още един бараж срещу втория в крайното класиране във Втора лига – Локомотив (София). Пирин вече има преднина от 1:0 след първия сблъсък между двата тима.

Гостите започнаха по-активно срещата и в 6-ата минута можеха да заличат гола пасив от първия двубой. Ивайло Лазаров засече с глава центриране отдясно, но изстрелът му с глава от 7-8 метра не намери целта.

В 23-ата минута бистричани отново създадоха нелошо положение, когато Кутев центрира към Лъчезар Котев, но халфът стреля с глава над вратата.

В 29-ата минута Витоша осъществи поредно добро разиграване, след което последва бомбен шут от 25 метра, който Георгиев с мъка изби в корнер.

След тази ситуация Пирин изнесе играта в по-предни позиции, опита да наложи някакъв превес до края на първата част, но стигна само до два ъглови удара. При единия от тях Хендерсън стреля опасно директно от корнер, но Георгиев внимаваше и изби.

Второто полувреме започна с ново положение пред вратата на домакините. В 48-ата минута Лазаров центрира много опасно по земя, но една крачка не достигна на Долапчиев да прати топката в мрежата на Пирин.

След час игра логичното, предвид показаното на терена до този момент, се случи и Витоша откри резултата. Ивайло Лазаров центрира от фаул и Радко Мутафчийски вкара с глава, като по този начин заличи преднината на Пирин от първия мач.

Само 180 секунди по-късно Григор Долапчиев за втори път шокира домакините. Нападателят на Витоша получи пас зад бранителите на Пирин, които спряха да играят, защото футболистът на гостите бе в засада и тя бе маркирана от страничния съдия. Реферът Станислав Тодоров обаче остави играта да продължи, тъй като, според него, при паса към Долапчиев Методи Стефанов последен е чукнал топката, и последва гол в мрежата на орлетата. От повторенията на телевизията, която предава мача, ясно се видя, че Тодоров е допуснал груба грешка, пише спортал бг.

В 66-ата минута Ничав върна Пирин обратно в битката, след като вкара с глава, засичайки центриране от фаул на Конър Хендерсън.

Даниел Кутев можеше да сложи точка на интригата в 74-ата минута с трето попадение за Витоша, но ударът му с глава профуча над напречната греда. Две минути по-късно Пирин получи добър шанс да изравни, но шутът на Тодор Траянов мина на сантиметри от десния страничен стълб

Материалът /Видео/ Очаквано! Пирин изпадна във втора лига най-вероятно за дълго… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Тиери Анри иска най-високия пост в "Арсенал"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6874261

Тиери Анри иска най-високия пост в "Арсенал"Тиери Анри няма да поеме "Арсенал", но ще говори с ръководството на клуба относно ръководен пост, разбра Sportsmail. Те разкриха още, че Анри е бил решен да се срещне с "артилеристите", но не с цел да стане част от екипа на Микел Артета. Французинът иска най-високия пост, докато Артета е в напреднали преговори и почти сигурно ще поеме клуба.

Държавният глава: С Медведев възобновихме диалога между България и Русия на най-високо ниво

http://nakratko.bg/category/59/159846/


„Тази среща е пробив, защото възобновява диалога между България и Русия на най-високо ниво след продължително прекъсване“.

Всеки втори не знае кога е пълен член. Живее добре и без да е чел

https://www.vesti.bg/bulgaria/vseki-vtori-ne-znae-koga-e-pylen-chlen.-zhivee-dobre-i-bez-da-e-chel-6082503

Близо половината от българите не знаят кога се пише пълен или кратък член, и мислят, че не е нужно да си чел много, за да живееш добре

6-годишно българче, чиито родители бяха убити в Кейптаун, се прибра в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874342

6-годишно българче, чиито родители бяха убити в Кейптаун, се прибра в БългарияШестгодишното българско момиченце, чиито родители българи бяха убити на 12 февруари т.г. в дома им в Кейптаун, Южна Африка, се прибра в родината благодарение на съвместните усилия на външните министри на двете държави Екатерина Захариева и Линдиве Сисулу. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Денят в снимки – 21 май

http://www.dnes.bg/index/2018/05/21/deniat-v-snimki-21-mai.377108

Есенни красоти от Австралия и футболисти от Първа лига

Борисов иска механизъм за изплащане на заплатите в болниците в Ловеч и Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874350

Борисов иска механизъм за изплащане на заплатите в болниците в Ловеч и ВрацаМинистър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм, който да гарантира редовното изплащане на възнагражденията на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч, въпреки наложените на лечебните заведения запори от кредиторите им.

Борисов възложи изготвянето на механизъм за изплащане на заплатите в болниците в Ловеч и Враца

http://www.cross.bg/vratza-lovech-borisov-1575240.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм, който да гарантира редовното изплащане на възнагражденията на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч, въпреки наложените на лечебните заведения запори от кредиторите им. Общата сума на дължимите заплати за месеците февруари-април в МБАЛ „Хр. Ботев" и МБАЛ „Параскев Стоянов" са в размер на 1 873 113 лв. В разговор с двамата министри премиерът посочи, че разбира техните аргументи като финансисти, но не може да допусне професионалисти, положили висококвалифициран труд, да бъдат лишени от добросъвестно изработените си заплати. Демотивирането на тези специалисти би могло да има тежки последици за здравето и живота на хората в областните центрове и в областите Враца и Ловеч, посочи Борисов. Той подчерта, че спазването на финансовата дисциплина по отношение разходването на публични средства е основен фактор за гарантирането на адекватни здравни грижи, но контролните функции не са задължение на редовия медицински персонал и той не може да бъде държан отговорен за действия или бездействия на ръководствата на болниците. Министър-председателят настоя за по-строг контрол върху законосъобразността на сключваните от лечебните заведения договори и изрази очакване, че виновните за лошото финансово състояние на болниците в Ловеч и Враца ще понесат отговорността си

Военното разузнаване с нов директор - бр. ген. Пламен Ангелов

https://frognews.bg/novini/voennoto-razuznavane-nov-direktor-gen-plamen-angelov.html

Бригаден генерал Пламен Ангелов прие длъжността директор на служба „Военна информация“ на официална церемония днес.

Картови плащания за всеки бизнес: Магазин за ПОС терминали отваря врати в София

https://pressbulgaria.com/m/PRHDME45.html

За незабавно публикуване Лице за контакти: Ирина Стефанова Име на компанията: myPOS AD Телефонен номер: +359 (876) 303 818 Email адрес: irina.stefanova@mypos.com office@purplepr.bg Facebook: https://www.facebook.com/myPOS.Store.Sofia/ https://www.facebook.com/myposofficial/ Уеб адрес: https://www.mypos.eu/bg Европейско платежно решение, спечелило доверието на над 40,000 малки и средни търговци в Европа, официално отваря първия си физически магазин в София на 29-ти май 2018 г на адрес бул. Джеймс Баучер 76А, Хил Тауър. На коктейла по откриването са поканени ключови клиенти на компанията в България като шеф Иван Манчев, ресторанти Дивака, Чичоне Панини Бар & Бейкъри, ресторанти Бодега и др., както и потенциални клиенти и партньори. В магазина, всеки бизнес собственик може да се запознае с пълната гама от ПОС терминали, да научи повече за различните начини за приемане на плащания през терминал и онлайн, както и да получи ценни съвети и насоки от екипа. Всички ПОС терминали са мобилни и имат собствена и напълно безплатна SIM карта за интернет връзка из цяла Европа. С тях бизнесите могат да приемат плащания както с карти с магнитна лента и чип, така и с безконтактни устройства като смартфони и аксесоари. Извън приемането на картови плащания, ПОС терминалите предлагат „умни функционалности“ като приемане на електронен бакшиш, зареждане на мобилен ваучер, изпращане на искане за плащане до клиент и други. Освен чрез ПОС терминалите, търговците могат да се възползват и от редица решения за онлайн плащания, без да е необходимо да заплащат допълнителни такси или абонаменти. Решението е особено подходящо за за хотели, ресторанти, таксита, кафенета, малки магазинчета и др., давайки им възможност да приемат картови плащания от своите клиенти лесно и достъпно, без месечни или годишни такси. Повече информация може да се получи в магазина на myPOS на адрес: бул. Джеймс Баучер 76А, Хил Тауър, Лозенец или продуктовия уебсайт на www.mypos.bg За компанията: myPOS е създаден през 2013 г с мисията да предостави на малки и средни бизнеси в цяла Европа възможността да приемат картови плащания по най-ефективния и достъпен начин, и да управляват паричните си потоци без да зависят от традиционните банкови институции. Онлайн платформата myPOS и платежните услуги за България се предлагат от Айкарт АД, дружество за електронни пари, лицензирано от ЕС и БНБ. Онлайн магазинът myPOS се оперира от Майпос Сървисиз ООД, предлагащо онлайн покупки, дистрибутиране и гаранционно обслужване на продуктите. Контакт с медиите: Ирина Стефанова, ПР мениджър irina.stefanova@mypos.com +359 (876) 303 818

Зам.-министър Борисов: Растежът на икономиката зависи от високотехнологичните компании

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874336

Зам.-министър Борисов: Растежът на икономиката зависи от високотехнологичните компанииМинистерството на икономиката подкрепя развитието на иновациите, защото растежът на българската икономика зависи до голяма степен от високотехнологичните компании. Това е казал заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на Петия конкурс, обявен от Съвета по иновации и развитие на технологиите при Българската търговско-промишлена

Мадрид блокира новия състав на каталунското правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874333

Мадрид блокира новия състав на каталунското правителствоИспанското правителство призна правомощията на новоизбрания регионален премиер на Каталуня Ким Тора, но възрази срещу избора му на министри - някои от които се намират в ареста - и отказа да утвърди избрания от него екип, предаде Ройтерс, като се позова на официални документи. Този развой означава, че Мадрид ще продължи да налага пряко управление

Непиенето на вода и пушенето увеличават риска от рак на пикочния мехур

http://www.moreto.net/novini.php?n=374601

Лечението на рака на пикочния мехур и меланомът със средствата на имуноонкологията представиха по време на пресконференция. Целта е да се постави цикъл от пресконференции, свързани с имунотерапията, а поводът е световният месец за борбата с меланом и рака на пикочния мехур.

Marks & Spencer закрива десетки магазини?

https://www.investor.bg/zoom/355/a/marks--spencer-zakriva-desetki-magazini-261495/

Инвеститорите очакват групата, която ще публикува резултатите си в сряда, да обяви спад на печалбата

Министерството на образованието обяви отговорите на матурите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/21/3182579_ministerstvoto_na_obrazovanieto_obiavi_otgovorite_na/?ref=rss


Днес учениците от седми и дванайсти клас се явяваха на матури. Около 55 000 12-класници участваха в оценяването, като освен няколко модула с въпроси трябваше да пишат и интерпретативно съчинение или есе върху стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров.<br /><br /><br /><br />Учениците от седми клас пък имаха за задача да напишат подробен преразказ от името на неутрален разказвач по "Седем хайдути и едно магаре" на Бранислав Нушич.<br /><br...

Над 100 доживотни присъди за преврата в Турция

https://www.actualno.com/asia/nad-100-dojivotni-prisydi-za-prevrata-v-turcija-news_675721.html

Съдът в турския град Измир издаде окончателни присъди на 137 души за опита за преврат на 15 юли 2016 г. 104 от обвиняемите са осъдени на доживотен затвор при строг тъмничен режим. Други 21 души получиха 20 години затвор за "опит за убийство на президента". Осъдените са бивши военни, генерали, членове на висшето командване на регионалните щабове на Военновъздушните сили, Военноморските сили и сухопътните войски, предаде БГНЕС. На 15 юли 2016 г. група военни от турските въоръжени сили

Русия призна изборите във Венецуела и разобличи намесата в тях на трети страни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874335

Русия призна изборите във Венецуела и разобличи намесата в тях на трети страниРусия призна законността на изборите във Венецуела, състояли се вчера и смята, че те ще помогнат за решаване на задачите, стоящи пред страната, каза днес директорът на отдела за Латинска Америка в руското външно министерство Александър Шчетинин, цитиран от ТАСС. "Резултатите (от състоялите се избори) вече носят необратим характер - две трети от

ОАЕ либерализират законите за чуждестранна собственост, търсейки нови инвестиции

https://www.investor.bg/drugi/338/a/oae-liberalizirat-zakonite-za-chujdestranna-sobstvenost-tyrseiki-novi-investicii-261471/

Чуждестранни инвеститори вече ще могат да контролират изцяло местни компании, като също така се предвижда и издаването на дългосрочни визи

Депутати, областен управител и кметове уважиха празника на Елена

https://www.24chasa.bg/region/article/6874277

Депутати, областен управител и кметове
уважиха празника на ЕленаВ деня на светите равноапостоли Константин и Елена град Елена отбеляза своя празник. Той е обявен за ден на града през 1990 г. и ако тогава скептиците са били повече от ентусиастите, то днес улиците, площадът и най-вече дворът на Даскалоливницата, където по традиция е тържествената церемония, отново се изпълниха с народ,

Сирийската армия: Имаме пълен контрол над Дамаск и околностите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874332

Сирийската армия: Имаме пълен контрол над Дамаск и околноститеСирийската армия обяви днес, че е установила пълен контрол над столицата Дамаск и нейните околности, за първи път от началото на конфликта в страната преди повече от седем години, предадоха световните агенции. В изявление, прочетено по държавната телевизия, тя обяви, че е е превзела изцяло след едномесечна кампания палестинския бежански лагер

Огнян Минчев: Пред Путин президентът Радев да постави въпроса за цената на руския газ

https://frognews.bg/politika/ognian-minchev-pred-putin-prezidentat-radev-postavi-vaprosa-tsenata-ruskiia-gaz.html

Политологът Огнян Минчев заяви, че изразените публично позиции от държавния глава препотвърждават искането му да бъдат вдигнати санкциите срещу Москва. Според Минчев правомощията на българския президент не са високи, особено в сферата на икономиката.

Огнян Минчев: Пред Путин президентът Радев да постави въпроса за цената на руския газ

https://frognews.bg/novini/ognian-minchev-pred-putin-prezidentat-radev-postavi-vaprosa-tsenata-ruskiia-gaz.html

Политологът Огнян Минчев заяви, че изразените публично позиции от държавния глава препотвърждават искането му да бъдат вдигнати санкциите срещу Москва. Според Минчев правомощията на българския президент не са високи, особено в сферата на икономиката.

Те пробваха много пъти, но така и не успяха да преобърнат "Тесла" при катастрофа (видео)

https://petel.bg/Te-probvaha-mnogo-pati--no-taka-i-ne-uspyaha-da-preobarnat-Tesla-pri-katastrofa--video--__265601

Сайтът Electrek публикува видео от краш тест на Tesla Model X, в който се имитира преобръщане. Специалистите на компанията обаче така и не успяват д...

Теодор Христов разби хърватин и стана първи на Световната купа в К1 (снимки)

https://petel.bg/Teodor-Hristov-razbi-harvatin-i-stana-parvi-na-Svetovnata-kupa-v-K1--snimki-__265602

За втора година поред състезателят на „Боил” Теодор Христов е първи на Световната купа по кикбокс в стил К1 в Будапеща. След миналого...

Сериозен ръст на милионерите у нас

https://petel.bg/Seriozen-rast-na-milionerite-u-nas__265603

Снимка: btvnovinite.bg Сериозен ръст на милионерите у нас. 387 души са обявили в декларациите си пред Агенцията за приходите, че през 2017-та година...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване