Военен е арестуван в Пловдив за убийство на полицай

http://nakratko.bg/category/60/159835/


Военен е задържан в Пловдив, след като снощи е намушкал с нож и убил свой съсед, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

Усещане за кола

https://offnews.bg//nashite-avtori/useshtane-za-kola-681055.html

Помните ли големия филм с Ал Пачино „Усещане за жена“? Слепият мъж си беше изградил такава сензитивност за жената, че можеше, без да я вижда, само по уханието ѝ, по движенията ѝ в танца да я опише, да я определи и разкрие. Със сигурност всяка жена е различна и за всяка една усещането е различно. Само че не си мислете, че започвам с някаква аналогия, опазил ме Господ. Допадна ми единствено концепцията за усещане. Как човек усеща нещо, как го възприема, колко смисъл намира в него – както онзи слепец имаше по-изтънчени възприятия за жените, така има хора, за които автомобилът не е просто машина за придвижване от точка А до точка Б или само купчина желязо.

Някога бях зрител на Формула 1, следях шампионата, не заклет фен, само ми бяха интересни. Познавам много предани фенове на тоя спорт, ако позволите така да го нарека. Има всякакви спортове на тоя свят. Даже кърлинг. Жена ми го практикува често в домашни условия. Само че откакто двигателите станаха хибридни и въведоха все повече високи технологии и мерки за сигурност, състезанията от Гран При ми станаха още по-скучни и съвсем ме изгубиха. Ф1 е отделна маниащина и тия машини не са точно автомобили.

Друг един приятел си има синьо Субару, в което инвестира свободното си време и пари – ъпгрейдва го с нови агрегати за мощност, сменя му джантите с някакви от космическа совалка, тунингова го и не дава прашинка да падне върху му. Той е от хората, които разбират от двигатели от детска възраст, не се страхува да се изцапа с машинно масло. И на него книгата „Леки автомобили: Наръчник по карбуратори“ му е напълно излишна.

Въпросът със самоходните машини, както ги наричат на полски език, е неизчерпаем. И ще ми простите, че ще ви занимавам с нещо, което навярно ви е безкрайно далечно. Но може и да ви е интересно. И пак казвам, че става дума за отношение. За същото, за което се говори в оная непреходна книга на Робърт Пърсиг. А отношението е важна съставка на ежедневието ни, без която всичко друго губи цвят, мирис и вкус. Без добро отношение към явленията светът става сивкав и блудкав.

Наскоро в един английски град бяха налепили големи надписи с препоръки водачите на SUV да се обърнат към съответните пластични хирурзи за увеличаване на някои анатомични органи. Разбира се, бяха изчегъртани много бързо. Явно някой се е засегнал. Да караш огромна кола 4х4, заемаща много място, в претъпкания и задръстен град, е дразнещо и излишно, спор няма. Щото нито теренът изисква задвижване на четирите колела, нито има нужда от високомерни погледи. Хората обаче си ги търкалят и едва ли ще спрат, като им кажеш, че избиват комплекси по този начин. Само че дали на някого му пука, че имат кинти и гледат тъпо? Това е толкова ретро вече. Не, не е и ретро, защото ретрото е красиво. Да парадираш с автомобил си е чалга. Обратното на усещането за кола. Колата не е лустро. Колата е достижение на човешкия гений. Да кара Q7 или Х6 може всеки. Ако е и автоматик, направо си е скука отвсякъде – газ и спирачка. Автоматиците са за хора, които не усещат колата. Автоматиците са за мързеливци и глезльовци, които не могат сами да си сменят свещите и викат Пътна помощ, когато спукат гума. Най-добрите потребители на нашето съвремие. Любимите на търговците. Човекът без отношение е като сварен. Разпада се лесно, липсва му жилавост.

А ретрото е усещането за УАЗ. Карали ли сте някога толкова жилава машина? Ако не сте, а обичате истински автомобилите, побързайте да го направите. УАЗ е наследник на ГАЗ, ползват двигателите на ГАЗ, има няколко разновидности – високопроходим автомобил, лек камион, микробус, но начинът на управление и поддръжка е сходен. Еднаква е и миризмата. Както уазкаджиите казват за себе си – случаен човек УАЗ не кара. G-Klasse също е специална машина, особено военното изпълнение или по-старите немутренски издания. Но пак стигаме до усещането. Като шофьор на строева радиорелейна „Буханка“ излизах два пъти на учения в казармата. Някъде тогава сигурно се влюбих в звука на двигателя, в превключването на скоростите, в тръпката да ти се повреди нещо на пътя, но да си го поправиш сам и да продължиш. Няма нищо общо с днешните дигитализирани луксозни сандъци, за които се грижат не автомонтьори, а програмисти. Спартански суров автомобил за хора, на които това им доставя удоволствие. Не, не е извратено. Първично е. УАЗ е машина честна. А аз имам нужда от все повече честност в наши дни.

Иниеста през сълзи в последния си мач за "Барселона": Сърцето ми остава тук завинаги (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6873623

Иниеста през сълзи в последния си мач за "Барселона": Сърцето ми остава тук завинаги (Галерия)Вчера Андрес Иниеста изигра последния си мач за "Барселона" при победата над "Реал Сосиедад" с 1:0. Испанската легенда се обърна към публиката през сълзи при изпращането си на "Ноу Камп". "Искам да благодаря на моите съотборници и на всички вас на стадиона. Сърцето ми ще остане тук завинаги." След края на двубоя,

"Левски" подготвя зрелище за мача с "Бока хуниорс"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/21/3182330_levski_podgotvia_zrelishte_za_macha_s_boka_huniors/?ref=rss


"Левски" се подготвя да организира зрелищен празник на 19 август, когато ще приеме "Бока хуниорс". Мачът ще е кулминацията в ден, в който сините са посветили на 75-ата годишнина от рождението на Георги Аспарухов-Гунди.<br /><br />"Това, което предстои, няма да е контролен мач, а ще е истински състезателен мач. Името на Георги Аспарухов все още отваря врати. Без неговото име не смятам, че този мач щеше да бъде възможен. Което може би беше една от причините от...

18 отбора мериха сили в 9-ия турнир на ДФК Делфините

http://varnautre.bg/2018/05/21/81821/18-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%b2-9-%d0%b8%d1%8f-%d1%82%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d1%84%d0%ba-%d0%b4

През изминалия уикенд се проведе ежегодния 9-и турнир за деца от 4-та група от детските градини на Варна, работещи по програмата на ДФК Делфините. В надпреварата участваха 18 отбора, които изиграха предварителни срещи, а след тях се проведоха и финалите. Турнирът се проведе на СК Младост, със съдействието на Община Варна и ЗС на БФС […]

47.3% от читателите на КРОСС смятат, че рестарта на проект за АЕЦ е събитие на седмицата

http://www.cross.bg/subitie-sedmitzata-kross-1575211.html

/КРОСС/ 47.3% от читателите на КРОСС са определили поискания от правителството рестарт на проекта за  АЕЦ за събитие на изминалата седмица. 18.2% са обявили протеста на превозвачите за събитие на седмицата 14.5% смятат,че събитие на седмицата е прекратяването спасителната операция за издирването на Боян Петров  10.9% са избрали за събитие на седмицата историческата среща в София ЕС - Западни Балкани 9.1% са гласували за Кралската сватба на принц Хари и Меган за събитие на седмицата                            Включете се в новата ни анкета: Могат ли институциите да прикрият опасни за обществото инциденти?

Румъния подготвя програма за безлихвени кредити за младежи и безработни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873709

Румъния подготвя програма за безлихвени кредити за младежи и безработни
Румънското правителство подготвя програма за облекчаване на достъпа до кредити на млади хора под 26 години, които не работят или все още учат, съобщава в. "Гъндул", цитирана от БТА.  Младежите ще имат възможност да получат кредит в размер до 40 000 леи (16 888 лева) със субсидирана от държавата лихва,

Париж подновява изпитанията на водни таксита по Сена

http://www.mediapool.bg/parizh-podnovyava-izpitaniyata-na-vodni-taksita-po-sena-news279348.html

Във френската столица бяха възобновени прекъснатите преди шест месеца изпитания по река Сена на т.нар. "летящи над водата таксита" - проект, подкрепян от кмета на Париж Ан Идалго от самото му начало, предаде Франс прес.   Водните таксита "Сий бабълс" ("Морски балончета") представляват малки плавателни съдове, задвижвани с електричество. Техен конструктор е френският изобретател и мореплавател Ален Тебо. При "Сий бабълс" е използван разработеният от Тебо принцип на т.нар. подводни криле ("хидроптер"), потопени във водата дъги от фибростъкло, които благодарение на скоростта задържат съда на около 50 см над вълните.   "При тях няма никакъв шум, никакви вълни и никакви въглеродни емисии", казва създателят на водните таксита.   В края на октомври миналата година Тебо изглежда се беше отказал заради административни проблеми и се насочи към чужбина, където също популяризира своите транспортни средства.   Сега обаче всички светлини светят зелено, отбеляза той.   Първият прототип на "Сий бабълс" бе тестван на 16 юни 2017 г. по Сена с кметицата Идалго, която "продължава да подпомага този иновативен и амбициозен проект, помагащ за опазване на околната среда", както отбеляза кметството.

21 терористи неутрализирани при операции в Турция за седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873698

21 терористи неутрализирани при операции в Турция за седмицаОбщо 21 терористи са били неутрализирани при антитерористични операции в Турция през изминалата седмица, съобщава Анадолската агенция, като се позовава на съобщение на министерството на вътрешните работи, публикувано днес. В съобщението се уточнява, че турската жандармерия и специални части и сухопътни и военновъздушни части на въоръжените сили са

Огнян Минчев: Да регулираме света чрез специалните си отношения с Русия

http://clubz.bg/68123-ognqn_minchev_da_regulirame_sveta_chrez_specialnite_si_otnosheniq_s_rusiq

Ако България претендира, че има специални отнопения с Русия, изградени върху специфични близости - културни, исторически, религиозни - този исторически потенциал трябва да се използва.

Това каза политологът Отнян Минчев пред БНР, в коментар за визитата на президента Румен Радев в Москва.

Според Минчев, ако наистина има такъв потенциал, той трябва да се използва, за да се върви в посока, която е обратна на геополитическото противопоставяне.

"Да вървим в посока на смекчаване и в посока на регулиране на отношенията. Не само между България и Русия,  но и между по-широките блокове, чиито представители се явяват те в съвременния свят", призова Минчев.

Той смята, че възродената геостратегическа конкуренция неизбежно ще се отрази на отношенията на България както с нейните партньори, така и със страни като Руската федерация, които влизат в "конкурентна схватка" с тях.

Минчев посочи няколко въпроса, които президентът би могъл да постави в Москва и които са от значение за българския национален интерес. Първият от тях е за цената на руския газ за България, която според него вече три десетилетия сериозно надвишава средната цена в Европа. На второ място Минчев посочи нерешения въпрос за руските входни мита за български стоки, които са по-високи в сравнение с други страни от бившия социалиситчески блок. Политологът изтъкна, че трябва да се обсъди и възможността за транзитиране на руски газ.

Според Минчев българският президент като държавен глава на страна член на ЕС и НАТО, трябва да изрази тревога от нарастващото напрежение в региона - особено в района на Черноморието и на Балканите. Той посочи и "активно разширяващата се милитаризация на Черно море след анексията на Крим от страна на Русия, както и от опитите на руските специални служби да интервенират във вътрешните работи на балканските страни и да създават напрежение от типа на това, което се случи в Черна гора  - опита за преврат, чиито следи водят до специалните служби на Русия".

"България има силна нужда от нормални, равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия и именно заради тази потребност е необходимо проблемите да бъдат назовавани категорично, пряко, с необходимото уважение и да се търсят механизми и общи пространства на взаимен интерес, в който тези проблеми да бъдат разрешавани", обобщи Минчев.

„Селфи с книгата, която чета в момента“ тръгва от Велико Търново за 24 май

https://www.24chasa.bg/region/article/6873633

„Селфи с книгата, която чета в момента“
тръгва от Велико Търново за 24 майНационална кампания „Селфи с книгата, която чета в момента“ започва от 22 май от Велико Търново. Идеята тръгва от група млади хора от старата столица, като един от инициаторите е и репортерът на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов. Инициативата е послучай Деня на българската просвета и култура – 24 май.

До 15 г. затвор предвижда НК за деянието на Ерменков, според сигнала на ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873708

До 15 г. затвор предвижда НК за деянието на Ерменков, според сигнала на ГЕРБОт 5 до 15 г. затвор предвижда НК по чл. 108а от НК - един от двата, срещу които ГЕРБ внесе до главния прокурор Сотир Цацаров сигнал срещу депутата от БСП Таско Ерменков. Причината - вчера социалистът вся паника, че водата на София е отровна. Това обясни председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

Премиерът на Русия очаква Бойко Борисов да го посети

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/21/3182224_premierut_na_rusiia_ochakva_boiko_borisov_da_go_poseti/?ref=rss


Българският и руският народ са свързани от приятелство и духовна близост, но е нужно активизиране на търговско-икономическата дейност, тъй като стокообменът намалява и трябва да му се даде по-голяма динамика. Това каза руският премиер Дмитрий Медведев на среща в Москва с президента на България Румен Радев, който е на работно посещение в Руската федерация.Българският държавен глава отбеляза, че за миналата година двустранният стокообмен възлиза на 3.6 млрд. евро, което е по-малко от предишните...

Новите територии, откъдето се разпространява тероризма - не само Азия, но и Украйна

http://pogled.info/svetoven/novite-teritorii-otkadeto-se-razprostranyava-terorizma-ne-samo-aziya-no-i-ukraina.94672

/Поглед.инфо/ На фона на честите убийства на американски и други западни "военни експерти" в Сирия (само за 2 седмици през май 2018 година са унищожени повече от 50 западни представители на специалните части, "служители" и представители на различните извънредни военни команди), както и постоянните обвинения от кюрдите от региона и от Иран по адрес на САЩ, че американците спасяват голяма част от бунтовниците на "Ислямска държава", прехвърляйки ги по въздушни маршрути в други страни, по-специално в Афганистан, светът видя, че и след поражението на бандитите от ИДИЛ в Сирия и Ирак, проблемът с разпространението на раковите клетки на "международния терористичен интернационал" на планетата не стана по-слаба.

Омбудсманът Мая Манолова свиква среща по проблемите на здравеопазването

http://pogled.info/bulgarski/ombudsmanat-maya-manolova-svikva-sreshta-po-problemite-na-zdraveopazvaneto.94673

/Поглед.инфо/ Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия по проблемите на здравеопазването. 

Задържаният българин във Франция бил с присъда за опит за убийство, но избягал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873702

Задържаният българин във Франция бил с присъда за опит за убийство, но избягалЗадържаният във Франция за тероризъм 48-годишен българин е обявен за международно издирване през 2012 г. с европейска заповед за арест във връзка с извършен от него опит за убийство през 2010 г. и влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ за срок от 6 години. Това уточниха от от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ – МВР.

Сърбия: Трябва да помислим за промяна на външната политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873687

Сърбия: Трябва да помислим за промяна 
на външната политикаСръбският министър на отбраната Александър Вулин заяви, че трябва да се помисли за промяна на външната политика, ако само отношението към косовския проблем е от основно значение за ЕС, пише белградският вестник "Данас", цитиран от БТА. "Да приемем това и да продължим по свой път", каза Вулин, коментирайки думите на ръководителя на делегацията на

3-годишно дете загина в Сливен

http://www.cross.bg/deteto-sliven-zagina-1575208.html

/КРОСС/ 3-годишно дете загина в Сливен, след като падна в шахта с отпадни води. Момиченцето било оставено без надзор. В неделя родителите взели детето на гости при свои близки в края на града. Часове по-късно открили, че го няма и подали сигнал до полицията. С помощта на следови кучета детето било открито на километър от мястото, където е паднало – в пречиствателната станция до село Самуилово. По случая е образувано досъдебно производство.

Товарният кораб "Сигнус" беше изстрелян към Международната космическа станция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873697

Товарният кораб "Сигнус" беше изстрелян към Международната космическа станцияТоварният кораб "Сигнус" на компанията "Орбитал Ей Ти Кей" беше изстрелян с ракета "Антарес" от о-в Уолъпс, Вирджиния, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Освен редовните доставки за Международната космическа станция (МКС), корабът превозва материали за научни експерименти. Единият от тях е за проверка на секстантите като резервни

3-годишно дете загина в Сливен заради родителска небрежност

http://www.cross.bg/deteto-bilo-dete-1575208.html

/КРОСС/ 3-годишно дете загина в Сливен, след като падна в шахта с отпадни води. Момиченцето било оставено без надзор. В неделя родителите взели детето на гости при свои близки в края на града. Часове по-късно открили, че го няма и подали сигнал до полицията. С помощта на следови кучета детето било открито на километър от мястото, където е паднало – в пречиствателната станция до село Самуилово. По случая е образувано досъдебно производство.

В Пловдивския университет вече ще се учи "Национална сигурност"

https://www.actualno.com/education/v-plovdivskija-universitet-veche-shte-se-uchi-nacionalna-sigurnost-news_675653.html

Бакалавърска програма „Национална сигурност“, каквато не съществува в другите граждански университети в страната открива във факултета си по икономически и социални науки Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. Обучението е актуално и в контекста на обявената в края на 2016 г. Концепция за развитие на независима от НАТО сигурност и отбрана на ЕС. Приемът по специалността за първия випуск за предстоящата академична 2018/2019 година ще бъде в платен

Затварят част от булевард във „Владиславово“

http://budnavarna.bg/34498-zatvaryat-chast-ot-bulevard-vav-vladislavovo/

снимка: Будна Варна

Във връзка с празничното шествие в район „Вл. Варненчик“ – днес 21-ви май от 18.00 до 19 ч. ще се преустанови движението в двете посоки по няколко улици, съобщиха от пресцентъра на община Варна за BudnaVarna.bg.

Затворен ще бъде бул. „Св. Елена“ в частта от кръстовището с ул. „Шести септември“ до бул. „Константин и Фружин“ – читалище „П. Р. Славейков“.

Материалът Затварят част от булевард във „Владиславово“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

3 541 ученици от Варна и областта са се явили на зрелостен изпит

http://www.moreto.net/novini.php?n=374579

3 541 ученици от Варна и областта са се явили на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Това каза Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна. Тя допълни, че от випуск 3 770 зрелостници допуснати до изпит са 3608.

Столична община срещу съдебното решение за небостъргач в "Стрелбище"

http://clubz.bg/68122-stolichna_obshtina_sreshtu_sydebnoto_reshenie_za_nebostyrgach_v_strelbishte

ПОЛИТИКА столична община арх Здравко Здравков

Столична община иска преразглеждане и обявяване за нищожно на съдебното решение за строеж на небостъргач в кв. "Стрелбище". Това заяви по БНР днес архитект Здравко Здравков, срещу когото е образувано наказателно производство заради отказа му да позволи строежа на ъгъла на булевардите "Иван Гешов" и "България". Той представя днес свършеното за две години на поста, на който наследи дългогодишният главен архитект Петър Диков.

"Вече два пъти бях глобен. Един път с 1000 и един път с 13 000 лева. За втората глоба солидарно Общинският съвет, всички знаете, събра парите. Този жест на солидарност не спира наказателното производство, защото глобата, която е наложена, е свързана с неизпълнение на съдебно решение. В тази връзка имаме искане за нищожност на съдебното решение.“

 
Срещу строителството на 43-етажна сграда върху терена има протести от жителите на квартала. Строителната фирма НИКМИ, която иска да вдигне небостъргача, подаде сигнал в прокуратурата - заради отказа на арх. Здравков да изпълни решение от 2016 г. на Върховния административен съд (ВАС),  като допусне промяна на подробния устройствен план за парцела на фирмата. Прокурорът от Софийска апелативна прокуратура Стойчо Ненков образува наказателно дело срещу арх. Здравков заради отказа му.

Главният архитект съобщи, че забавените преписки в район "Младост" от арестуваната за подкуп кмет Десислава Иванчева са около 800.

"Колегите наистина са учудени от огромния обем преписки, които са им върнати от прокуратурата. Касае се за 13 кашона с 800 преписки. Не се касае само за документи, които са забавени, за разрешение за строеж, има елементарни неща – оценка на растителност, топлофикационно отклонение."

В отчета си за свършеното през двете години като главен архитект на столицата, Здравков отчете най-важните: променена наредба за обществените обсъждания, така че гражданите да изказват мнение далеч преди да се е стигнало до разрешение за строеж, и нова наредба за облика на градската среда. 

Сериозни дебати предстоят и по наредбата за преместваемите съоръжения и рекламата, внесена в Столичния общински съвет, чийто срок за обсъждане вече изтече. Определено в центъра рекламата ще бъде разредена, каза главният архитект.

Какво предвижда законопроектът за небостъргачите

Приети в края на март т. г. промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО) определиха в София да има две зони за строителство на небостъргачи. Точните им места ще определят промените в Общия устройствен план на столицата, които тепърва предстоят. Промените бяха поискани от арх. Здравков и Столична община с мотив да спре безразборното строителство.

Очаква се зоните за небостъргачи да са след 7-и километър на бул. "Цариградско шосе" и при пресичането на околовръстния път и бул. "Царица Йоана" в "Люлин".

Закононовите промени наложиха 50 м максимална височина за сградите в центъра, а в кварталите - до 75 м. В зоната около околовръстния път ограничението за височината е 15 м. За всеки проект за строителство на сграда над 50 м, независимо къде в София, ще се изисква транспортен анализ как ще влияе на трафика в района.

Прокуратурата започва проверка за знаци и маркировки по пътищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873692

Прокуратурата започва проверка за знаци и маркировки по пътищатаПрокуратурата започва проверка за знаци и маркировки по пътищата. Инспекцията е възложена АПИ, съобщиха от прокуратурата. Инспекцията е за видимостта на пътните знаци и на другите средства за сигнализиране. Освен това при проверката е нужно да се установи съответствието на пътната маркировка с нормативните условия.

Утре ще е слънчево до обяд, но следобед ще превали на места, има и условия за градушки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6873675

Утре ще е слънчево до обяд, но следобед ще превали на места, има и условия за градушкиПрез нощта над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, а до полунощ ще има превалявания с гръмотевици. Преди обяд ще е предимно слънчево, но следобед и до полунощ, главно в Западна България отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици и ще има условия за

Китай изстреля успешно към Луната комуникационния сателит „Цюецяо"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873523

Китай изстреля успешно към Луната комуникационния сателит „Цюецяо"Днес в 5ч и 28м от полигона Сичан бе изстрелян успешно комуникационният спътник „Цюецяо" на ракета-носител Чанджън-4 Бин, съобщи bulgarian.cri.cn. Спътникът ще комуникира със спускаемия апарат "Чан'е 4", който ще бъде изстрелян към Луната по-късно тази година. Той ще препредава данни между Земята и Луната от Чан'ъ-4.

Теменужка Петкова успокои, че България няма проблем със съхранението на ядрено гориво

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/21/3182288_temenujka_petkova_uspokoi_che_bulgariia_niama_problem/?ref=rss


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че България няма проблеми със съхранението на ядрените отпадъци и всички съмнения по въпроса отхвърли като спекулации, на които не трябва да се обръща внимание. Това се разбра от думите й в ефира на Би Ти Ви.<br /><br />Това тя обясни в отговор на въпрос, свързан с коментар на Мартин Димитров от Обединение "Демократична България" през миналата седмица. Тогава той обяви, че първо България трябва да реши трайно въпроса със...

След като се справи с пешеходните пътеки, прокуратурата се зае с пътните знаци

http://www.mediapool.bg/sled-kato-se-spravi-s-peshehodnite-pateki-prokuraturata-se-zae-s-patnite-znatsi-news279347.html

Върховната административна прокуратура (ВАП) започва мащабна проверка на пътните знаци и маркировка в страната, съобщиха в понеделник от държавното обвинение. След като през март стана ясно, че над 2/3 от пешеходните пътеки в страната не отговарят на законовите изисквания и трябва да бъдат коригирани, сега във фокуса на прокурската инспекционна дейност попада сигнализацията по пътищата. Подобно на случая със "зебрите", тази проверка също е с двумесечен срок. Този път тя е възложена на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и общинските кметове, които имат задължения да стопанисват пътищата. "При реализиране на проверката от ВАП се акцентира на наличието и видимостта на пътните знаци и на другите средства за сигнализиране. При установяване на конкретни случаи на ограничаване на възможността за възприемане на пътните знаци, на отделните видове табели и т. н. от посочените оправомощени органи се предприемат мерките, изискуеми от закона. Освен това при проверката е нужно да се установи съответствието на пътната маркировка с нормативните условия, като при отклонения от тях следва спешно да се поднови", посочват от прокуратурата. Основната цел е "осигуряване на необходими предпоставки за безопасно и удобно движение по републиканските и общинските пътища, особено в летния период на засилено използване". Само преди 5 месеца главният прокурор Сотир Цацаров инициира подобна инспекция, която тогава бе съсредоточена в пешеходните пътеки и спазването на законовите изисквания при тяхното изграждане и и изписване. Основният видим резултат от продължилата два месеца проверка, проведена съвместно с МВР и регионалното министерство бе, че от пътищата изчезнаха всички цветни "зебри", тъй като не отговаряха на нормативната уредба. Какъв реален ефект имаше от този резултат, нито една от анагжираните институции не сметна за необходимо да обясни.

Сигнал срещу Ерменков за „отровната вода“

https://frognews.bg/novini/signal-sreshtu-ermenkov-otrovnata-voda.html

ГЕРБ внася сигнал в прокуратурата срещу депутата от БСП Таско Ерменков. Причината е фалшивата му новина, че водата в София е отровна.

Радев дебютира в Москва с искане за "Български поток"

http://www.mediapool.bg/radev-debyutira-v-moskva-s-iskane-za-balgarski-potok-news279346.html

Възстановяване на "Южен поток" като "Български поток" чрез изграждане на пряк газопровод между България и Русия бе основното послание на президента Румен Радев по време на първата му визита в Москва, започнала на 21 май. "Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката – в качеството си на доставчик на природен газ, нефт, ядрено гориво, като участник в модернизацията и поддръжката на ядрените мощности в България", заяви още Радев на среща с руския премиер Дмитрий Медведев, който пък изрази очакване за скорошна визита на Бойко Борисов в Русия, за "да придвижим отношенията на ново ниво". В момента България е почти сто процента зависима от доставките на руски газ и напълно зависима от вноса на руско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", като същевременно е в ход рестартиране на спрения проект за АЕЦ "Белене", който предполага и руско участие, както както отбеляза Радев. Кулминацията на неговата визита е във вторник, когато ще бъде приет от руския президент Владимир Путин в Сочи. Посещението на Радев бе подгрято с негово интервю в руския в. "Комерсант", в което говори основно за изграждането на "Български поток". България разчита да се преразгледа възможността за преки доставки на газ от Русия през Черно море, заяви той и на срещата с Медведев. Проектът "Южен поток", който трябваше да доставя газ по дъното на Черно море до България и от там до Южна и Централна Европа, бе спрян от Путин на 1 декември 2014 г. зради противодействието на Европейската комисия, която поиска проектът да бъде приведен в съответствие с европейското антимонополно законодателство. Тогава Путин обяви, че ще замени "Южен поток" с "Турски поток". "Български поток" Откакто "Южен поток" бе преустановен, премиерът Бойко Борисов работи активно за изграждане на газов хъб "Балкан" край Варна, който да бъде захранван и с руски газ. "Иновацията" на Румен Радев е, че предложи газопроводът, по който да идва този газ директно от Русия до България и да се нарича "Български поток". Президентът коментира пред "Комерсант", че подобно искане не се отличава с нищо от стремежите на Германия за "Северен поток 2" и че двата проекта ще са съобразени с Третия енергиен пакет на ЕС. "Български поток" обаче надали ще се случи, тъй като втората тръба на "Турски поток", за която България разчита да се разбере с Русия да "кривне" към нашето Черноморие, вече е стигнала турското икономическо пространство на Черно море. "Средата за сигурност вече е станала толкова сложна, че не само България, ЕС осъзнава все повече, че е най-добре да има директен излаз за доставка на газ в държава член на Съюза. Ето тук можем да анализираме цялостната ситуация и затова аз призовавам двете правителства да преразгледат още веднъж възможността за пряка доставка на руски газ през Черно море в България, разбира се, с Европейската комисия", каза Радев. По думите му въпросът за сигурността на енергийните доставки е много важен за България и за ЕС като цяло. Отделен е въпросът, за че ЕС е много важен и въпросът за разнообразяване на енергийните доставки и страни като България да не са почти сто процента зависими от един доставчик – Русия. "Пробивът" на Радев: Москва очаква Борисов в най-скоро време Руският премиер от своя страна съобщи, че очаква визита на българския министър-председател Бойко Борисов в най-скоро време и изрази надежда интензивността на официалните руско-български контакти да се зависили. "Имам предвид, че освен вашата визита, в скоро време очакваме и премиерът Бойко Борисов да посети Русия. Разчитаме, че в резултат на посещението ви ще успеем да придвижим отношенията ни на друго ниво", каза Медведев в началото на срещата си с Радев.  Българският държавен глава от своя страна определи визитата като "пробив, който възстановява диалога между двете страни". По думите му в последните седмици и българското правителство "е излязло от летаргията по отношение на Русия". "Положителният импулс от срещите с премиера Медведев и с президента Путин утре трябва да бъде използван по най-добрия начин от българското правителство, защото срещите дават такъв импулс и отварят възможности за работа на министрите", каза Радев.  В делегацията, която го придружава обаче, липсват министри или зам.-министри, каквато е обичайната практика при подобни визити.  Радев съобщи, че Медведев не е поставил темата за европейските санкции спрямо Русия и коментира, че те не са "повод за замразяване на отношенията, както си мислим много често". "Знаете мнението ми за санкциите (да бъдат вдигнати - бел.ред), но това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се представлява от министър-председателя", добави Радев. Медведев се ограничи с общи приказки Извън съобщението си, че чака Борисов, Медведев се ограничи с общи приказки, казвайки, че двете страни има "широк дневен ред, включително свързан с необходимостта от активизиране на търговско-икономическата дейност".  Българския президент също се спря на сериозните възможности за засилване на търговските отношения между двете страни.  Това е дежурният акцент в последните две десетилетия при срещи на представители на високо ниво на двете държави, но без никакъв конкретен напредък, що се отнася до България. "Нашите две държави имат едно огромно предимство - че нашите отношения не се базират само и единствено на икономически интерес. Свързани са с дълбоки исторически, духовни и културни връзки. Русия винаги е била важен търговско-икономически партньор", каза Радев.  По думите му стокообмен от 3.6 млрд. евро за изминалата година е добро число, но е далеч от предишните ни резултати и от нашите възможности, и затова е много важно да се направи преглед, да се види в какви области можем и трябва да развиваме по-динамично отношенията.  Според него трябва да се продължи работата на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която е отлагана миналата година и се чака от руска страна да бъде предложена дата, защото следващата сесия трябва да е в Москва и се очаква да се случи до края на 2018 г. Радев: България няма да съгласува с Русия оръжейни продажби  Радев и Медведев са обсъдили и произвежданите в България оръжия и военна техника по старите съветски оръжейни лицензи. "Има изисквания на руската страна, които са неприемливи за страната ни и България трябва да отстоява своите интереси. Например, България предварително да съгласува с руската страна продажба на произведена в България военна техника и въоръжения в други страни. Това за нас е неприемливо", каза Радев. "Много ясно го обясних на премиера Медведев, но това не означава, че не трябва да има диалог и намиране на решение, което е взаимно изгодно и за двете страни", добави той. В навечерието на визитата вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов коментира, че за България въпросът за съветските лицензи не съществува и страната ни не дължи нищо за тях. В същото време обаче руски представители от години периодично повдигат темата и твърдят, че България незаконно произвежда съветско оръжие, като автоматите "Калашников", например. Според тях лицензите от време на СССР вече са недействителни и произвеждането на оръжие по тях е незаконно. Подобни казуси руснаците имат и с Румъния, Китай и Египет. Българското правителство обаче от месеци твърди, че води разговори с руската страна около поддръжката на старата съветска техника, която все още е на въоръжение в българската армия. Тя минава през сключването на многомилионни договори с руснаците, но МО се надява част от ремонтите да се правят в български заводи. За целта обаче фирмите производители трябва да предоставят необходимите лицензи. Русия ще участва в "Белене" Toй коментира и руското участие в проекта за строежа на АЕЦ "Белене", за който миналата седмица правителството внесе в парламента предложение за отмяна на взетото през март 2012 г. решение на Народното събрание за спиране на реализацията му заради липсата на пари. Все още обаче рестарт на проекта няма. "В течение сте, че имаме възобновяване на проекта за АЕЦ "Белене" като тема за дискусии и решения в българското правителство и в парламента, ще бъдете запознати с хода на тези дейности, понеже това съживяване на проекта предполага и руско участие (което е логично, тъй като атомната централа е по руска технология и без "Росатом" няма как да бъде довършена, ако въобще се случи това – б. ред)", добави Румен Радев. Той добави, че "в последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия".  Той отбеляза и посещението на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в Сочи - "всичко това е похвално, но недостатъчно", където тя обясни плановете за "размразяване" на проекта за АЕЦ "Белене".  Особените отношения на Радев с Москва В делегацията на българския държавен глава не са включени министри или зам.-министри, каквато е обичайната практика.  Задълбочаването на българо-руските отношения бе един от основните приоритети в президентската кампания на Радев, който и в момента се стреми да ръководи всякакви инициативи за целта.  Той многократно се обяви за вдигане на европейските санкции срещу Русия, наложени заради незаконната анексия на Крим и ролята й в Източна Украйна, но правителството се придържа към общите решения на ЕС по този въпрос.  Радев покани и руския президент Владимир Путин да посети България точно по време на ротационното ни председателство на ЕС, но впоследствие обясни, че той няма да може да дойде заради президентските избори в Русия през март.  Сега поканата ще бъде подновена.

Радев с "пробив": Москва чака Борисов за "друго ниво" на отношенията

http://www.mediapool.bg/radev-s-probiv-moskva-chaka-borisov-za-drugo-nivo-na-otnosheniyata-news279346.html

Москва очаква българския премиер Бойко Борисов на визита и издигане на отношенията между двете страни на друго ниво. Това каза руският премиер Дмитрий Медведев по време на срещата си с българския президент Румен Радев, който в понеделник започна двудневното си посещение в Русия.   "Надявам се интензивността на контактите ни да расте. Имам предвид, че освен вашата визита, в скоро време очакваме и премиерът Бойко Борисов да посети Русия. Разчитаме, че в резултат на посещението ви ще успеем, да придвижим отношенията ни на друго ниво", каза Медведев в началото на срещата си с Радев.    Българският държавен глава от своя страна определи визитата като "пробив, който възстановява диалога между двете страни". По думите му в последните седмици и българското правителство "е излязло от летаргията по отношение на Русия".   Пак на дневен ред активизиране на търговията    Имаме широк дневен ред, включително свързан с необходимостта от активизиране на търговско-икономическата дейност, посочи още Медведев.    Българския президент също се спря на сериозните възможности за засилване на търговските отношения между двете страни.    Това е дежурният акцент в последните няколко години при срещи на представители на високо ниво на двете държави, но така и няма особен напредък в сферата.   "Нашите две държави имат едно огромно предимство - че нашите отношения не се базират само и единствено на икономически интерес. Свързани са с дълбоки исторически, духовни и културни връзки. Русия винаги е била важен търговско-икономически партньор", каза Радев.    По думите му стокообмен от 3.6 млрд. евро за изминалата година е добро число, но е далеч от предишните ни резултати и от нашите възможности, и затова е много важно да се направи преглед, да се види в какви области можем и трябва да развиваме по-динамично отношенията.    Според него трябва да се продължи работата на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която е отлагана миналата година и се чака от руска страна да бъде предложена дата, защото следващата сесия трябва да е в Москва и се очаква да се случи до края на 2018 г.   Радев: България няма да съгласува с Русия оръжейни продажби    Президентът и руският премиер са обсъдили и произвежданите в България оръжия и военна техника по старите съветски оръжейни лицензи.     "Има изисквания на руската страна, които са неприемливи за страната ни и България трябва да отстоява своите интереси. Например, България предварително да съгласува с руската страна продажба на произведена в България военна техника и въоръжения в други страни. Това за нас е неприемливо", каза Радев.   "Много ясно го обясних на премиера Медведев, но това не означава, че не трябва да има диалог и намиране на решение, което е взаимно изгодно и за двете страни", добави той.   В навечерието на визитата вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов коментира, че българската страна въпросът за съветските лицензи не съществува и България не дължи нищо за тях.   В същото време обаче руски представители от години периодично повдигат темата и твърдят, че България незаконно произвежда съветско оръжие, като автоматите "Калашников", например. Според тях лицензите от време на СССР вече са недействителни и произвеждането на оръжие по тях е незаконно.   Подобни казуси руснаците имат и с Румъния, Китай и Египет.   Българското правителство обаче от месеци твърди, че води разговори с руската страна около поддръжката на старата съветска техника, която все още е на въоръжение в българската армия. Тя минава през сключването на многомилионни договори с руснаците, но МО се надява част от ремонтите да се правят в български заводи.   За целта обаче фирмите производители трябва да предоставят необходимите лицензи.   "Български поток"   Радев заяви по време на откритата част от срещата си с Медведев, че Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката и сигурността на доставките е изключително важна и за България, и за ЕС.    "Затова се надявам и нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море", каза Радев.    Според него газопроводът може да се казва "Български поток". В навечерието на визитата си той обясни  пред руския вестник "Комерсант", че подобно искане по нищо не се отличава от стремежите на Германия за "Северен поток 2".    Това обаче надали ще се случи, тъй като втората тръба на "Турски поток", за която България разчита да се разбере с Русия да "кривне" към нашето Черноморие, вече е стигнала турското икономическо пространство на Черно море и няма как това да се случи.   Русия ще участва в "Белене"   Радев коментира и руското участие в проекта за строежа на АЕЦ "Белене", за който миналата седмица правителството внесе в парламента предложение за отмяна на взетото през март 2012 г. решение на Народното събрание за спиране на реализацията му заради липсата на пари. Все още обаче рестарт на проекта няма.   "В течение сте, че имаме възобновяване на проекта за АЕЦ "Белене" като тема за дискусии и решения в българското правителство и в парламента, ще бъдете запознати с хода на тези дейности, понеже това съживяване на проекта предполага и руско участие (което е логично, тъй като атомната централа е по руска технология и без "Росатом" няма как да бъде довършена, ако въобще се случи това – б. ред)", добави Румен Радев.   Той добави, че "в последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия".    Той отбеляза и посещението на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в Сочи - "всичко това е похвално, но недостатъчно", където тя обясни плановете за "размразяване" на проекта за АЕЦ "Белене".    Особените отношения на Радев с Москва   В рамките на визитата си в Русия, във вторник Радев ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Сочи.    В делегацията на българския държавен глава не са включени http://www.mediapool.bg/radev-nyama-da-vodi-ministri-na-sreshtata-s-putin-news279264.html министри или зам.-министри, каквато е обичайната практика.    Задълбочаването на българо-руските отношения бе един от основните приоритети в президентската кампания на Радев, който и в момента се стреми да ръководи всякакви инициативи за целта.    Той многократно се обяви за вдигане на европейските санкции срещу Русия, наложени заради незаконната анексия на Крим и ролята й в Източна Украйна, но правителството се придържа към общите решения на ЕС по този въпрос.    Радев покани и руския президент Владимир Путин да посети България точно по време на ротационното ни председателство на ЕС, но впоследствие обясни, че той няма да може да дойде заради президентските избори в Русия през март.    Сега поканата ще бъде подновена. 

Президентът се среща с Медведев в Москва

http://www.mediapool.bg/prezidentat-se-sreshta-s-medvedev-v-moskva-news279346.html

Президентът Румен Радев пристигна в понеделник на двудневно работно посещение в Русия, в рамките на което утре ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Сочи.    Програмата на визитата на българския държавен глава днес включва среща с премиера Дмитрий Медведев в руската столица, среща с български и руски културни дейци и оперната постановка "Зигфрид" от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет в Болшой театър.    В делегацията на българския държавен глава не са включени министри или зам.-министри, каквато е обичайната практика.    Очаква се Радев да обсъди в Москва и Сочи двустранните отношения в сферите на икономиката, енергетиката, образованието и културата.   Утре президентът ще бъде посрещнат от Владимир Путин в лятната резиденция на руския държавен глава в Сочи. Радев и Путин ще проведат среща, след което ще ръководят пленарните разговори на официалните делегации и на двете страни.    В навечерието на визитата си Радев заяви пред руския вестник "Комерсант", че България има интерес от изграждането на директен газопровод между двете страни, който може да се нарича "Български поток“.   Какъв е дневният ред?   В момента българското правителство работи активно по значими за България проекти с руско участие като газовия хъб "Балкан" и рестарта на АЕЦ "Белене".    Миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова обяви от Сочи твърдото намерение на кабинета да възкреси спрения проект за втора атомна централа.   Остават актуални и въпросите около поддръжката на старата съветска техника, която е все още на въоръжение в българската армия.   Особените отношения на Радев с Москва   Задълбочаването на българо-руските отношения бе един от основните приоритети в президентската кампания на Радев, който и в момента се стреми да лидира всякакви инициативи за целта.    Той многократно се обяви за вдигане на европейските санкции срещу Русия, наложени заради незаконната анексия на Крим и ролята й в Източна Украйна, но правителството се придържа към общите решения на ЕС по този въпрос.    Радев покани и руския президент Владимир Путин да посети България точно по време на ротационното ни председателство на ЕС, но впоследствие обясни, че той няма да може да дойде заради президентските избори в Русия през март.    Сега поканата ще бъде подновена. 

Тополи се разходи напразно до Провадия

https://petel.bg/Topoli-se-razhodi-naprazno-do-Provadiya__265555

Отборът на Тополи 2010 би път напразно за гостуването си на последния в „А” областна група за мъже Провадия. Домакините събраха само се...

Арест и 150 лева глоба за изстрел с пистолет в квартал на Варна

https://petel.bg/Arest-i-150-leva-globa-za-izstrel-s-pistolet-v-kvartal-na-Varna-__265556

В петък, около 17:30 часа, в ж.к. «Вл. Варненчик» в гр. Варна, 47-годишният С.С., известен на МВР, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващ...

Камион катастрофира на международното шосе в Русе, надвисна над жп линия

https://petel.bg/Kamion-katastrofira-na-mezhdunarodnoto-shose-v-Ruse--nadvisna-nad-zhp-liniya__265557

Снимка: btvnovinite.bg Камион надвисна опасно над жп линия, след като катастрофира на международното шосе в Русе. Наложи се 46-годишният шофьор ...

Резултати и класиране в Североизточна група

https://petel.bg/Rezultati-i-klasirane-v-Severoiztochna-grupa-__265558

Снимка: Булфото Резултати от XXXI кръг в Трета лига – Североизточна група: Септември – Локомотив 2:1, Светкавица – Хитрино 3:1, Ботев –Сувор...

Моторист без книжка се заби в храсталак, загина на място

https://petel.bg/Motorist-bez-knizhka-se-zabi-v-hrastalak--zagina-na-myasto__265560

Снимка: Булфото Неправоспособен мотоциклетист е загинал при пътен инцидент между селата Самоводене и Ресен. Това съобщиха от ОДМВР – В...

Турция: Гърция да не си прави "грешни сметки" за Егейско море

https://www.actualno.com/asia/turcija-gyrcija-da-ne-si-pravi-greshni-smetki-za-egejsko-more-news_675651.html

Шефът на турския генерален щаб ген. Хулуси Акар предупреди Гърция да не си прави „погрешни сметки“ поради засилващото се напрежение между Турция и Гърция в Егейско море. „Ние можем да провеждаме операции в Африн (североизточна Сирия). Ние можем да провеждаме операции в източните и югоизточните райони [на Турция]. Ако е необходимо, ние ще изпълним всяко свое задължение, което може да ни бъде възложено в Средиземноморието и в Егейско море без колебание. Никой

Цветни чадъри красят крайезерната алея в Белослав

http://budnavarna.bg/34495-tsvetni-chadari-krasyat-krajezernata-aleya-v-beloslav/

Поставиха красива арт инсталация от чадъри на крайезерната алея в Белослав, научи BudnaVarna.bg.

Жителите и гостите на града ще могат да се радват не само на красивата инсталация, но и да почиват на сянка през горещите летни дни.

По случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Белослав ще се състои празнично шествие.

То ще започне началото си от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в 09:30 и ще продължи с тържествен концерт на централен площад „Независимост“ от 10:00 часа.

Материалът Цветни чадъри красят крайезерната алея в Белослав е публикуван за пръв път на Будна Варна.

ГЕРБ поиска Таско Ерменков да бъде изключен от парламента

https://www.actualno.com/politics/gerb-poiska-tasko-ermenkov-da-byde-izkluchen-ot-parlamenta-news_675650.html

БСП да поиска оставката на Таско Ерменков и ако той не я даде - да бъде изключен от парламентарната им група и изгонен от парламента. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков, след като заедно с колегата си Данаил Кирилов двамата внесоха сигнал в прокуратурата срещу Ерменков - заради вчерашната драма със съобщение във Facebook от страна на червения народен представител, че питейната вода на София е отровена. Според Биков в случая има два варианта, които обясняват поведението на Ерменков. Първият

Кой се опитва да осуети протеста срещу АЕЦ "Белене"?

http://clubz.bg/68121-koj_se_opitva_da_osueti_protesta_sreshtu_aec_belene

Снимка БГНЕС

Обявеният още през миналата седмица протест на "Демократична България" срещу рестарта на проекта АЕЦ "Белене" от властта да бъде "преместен" за друг час или място, различно от пространството пред Министерския съвет. Това е поискала столичната полиция от организаторите с мотив - по същото време на същото място щяла да се случи демонстрация в защита на втората атомна централа.

"Позитивната" за решението на правителството на Бойко Борисов проява се оказа организирана от АБВ - партията, учредена от бившия президент Георги Първанов, чийто нов лидер, избран този уикенд, е бившият социалист и бивш вътрешен министър в кабинета "Станишев" Румен Петков.

Защитата на АЕЦ "Белене" като мероприятие във вторник привечер пред Министерския съвет не е обявена никъде - нито в сайта на самата партия АБВ, в случай че симпатизантите й решат да я подкрепят, нито в медиите, нито в социалните мрежи, показа проверка на Клуб Z. За разлика от протеста на "Демократична България", към който ще се присъединят и от комитета "Да спрем БеляНЕ", който е широко промотиран от четвъртък миналата седмица - 17 май.

Това е и денят, в който от "Демократична България" подават уведомление в Столичната община за провеждане на протест в 18,30 ч. във вторник пред Министерския съвет, показа проверка на Клуб Z. От общината пък казаха, че проявата на АБВ е била заявена за същото място и същия ден, но малко по-рано по време от тази на "Демократична България". Поне това показвали входящите номера на документите в системата на Столичната община, обясниха оттам. И тъй като изглежда АБВ са били "първи по време" - следва вторите по време да се съобразят и или да променят часа, или да променят мястото на събитието си с оглед на опазването на обществения ред.

От АБВ все още няма съобщение за проявата им, не е налично и писмото, с което са уведомили Столичната община за нея. 

От "Демократична България" изпратиха своето уведомление, разпространиха и декларация срещу опита протестът им срещу "Белене" да бъде спрян или осуетен.

Ето пълния ѝ текст: 

Властта иска да спре протеста срещу АЕЦ "Белене"

Днес в 10:00 часа в СДВР беше извикан представител на "Демократична България" във връзка с обявения Национален протест против рестартирането на АЕЦ "Белене", насрочен за утре, 22.05.2018 г., пред Министерския съвет.
СДВР изиска "Демократична България" да промени деня, мястото или часа на протеста с „аргумента“, че по същото време е „организиран“ контрапротест в защита на проекта "Белeне" от ПП АБВ.
"Демократична България" е заявила в общината и е обявила в Столичната община и публичното пространство организацията на протеста в указаните от закона срокове.
Заявяваме, че СДВР няма никакво законно основание да иска промянта на мястото, часа и деня на събитието. Забрана за провеждането на протеста може да бъде наложена само от кмета на Столичната община в 24-часов срок от уведомлението за провеждането му.
Такава забрана няма.
Властта чрез СДВР се опитва да спре протеста на "Демократична България". Изплашеният  Борисов очевидно се крие зад гърба на Румен Петков, когото изпраща да защити кражбата "Белене". Никъде в публичното пространство /в медиите, на сайта на АБВ и в социалните мрежи/ няма информация за подобно събитие на ПП АБВ.
Заявяваме, че няма да позволим на слугите на енергийната мафия - ГЕРБ, БСП и АБВ, да попречат на свободните граждани да изразят своето несъгласие с това милиарди левове да бъдат излети в корупционния гьол „Белене“  и в джобовете на сателитите на Путин.
Напомняме на Бойко Борисов, че годината е 2018-а и с милиционерски и тоталитарни методи няма да наложи на свободните граждани поредния корупционен проект от руския енергиен шлем.

Очакваме ви на протеста!

Очаквайте подробности.

"Вяра" на Вапцаров се падна на матурата на зрелостниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873635

"Вяра" на Вапцаров се падна на матурата на зрелостницитеСтихотворението на Никола Вапцаров "Вяра" се падна на матурата 12-токласниците днес. Зрелостниците трябва да пишат по темата "Човекът и вярата" по произведението, което е част от стихосбирката "Моторни песни". 7-класниците пък пишат преразказ върху романа на Бранислав Нушич „Седем хайдути и едно магаре“.

Соня Момчилова: Слави е обречен на успех, ако влезе в политиката

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/sonia-momchilova-slavi-obrechen-uspeh-ako-vleze-politikata.html

Не е странно, тъй като Слави е популярен. Той се превърна в гласа на истината, колкото и да не ни харесва. Слави е обречен на успех, ако реши да влезе в политиката. Въпросът е колко е последователен. Така PR експертът Соня Момчилова коментира изследването, че Слави Трифонов е по-популярен от президента във Facebook.

Соня Момчилова: Слави е обречен на успех, ако влезе в политиката

https://frognews.bg/novini/sonia-momchilova-slavi-obrechen-uspeh-ako-vleze-politikata.html

Не е странно, тъй като Слави е популярен. Той се превърна в гласа на истината, колкото и да не ни харесва. Слави е обречен на успех, ако реши да влезе в политиката. Въпросът е колко е последователен. Така PR експертът Соня Момчилова коментира изследването, че Слави Трифонов е по-популярен от президента във Facebook.

Военен е арестуван в Пловдив за убийство на полицай

http://www.cross.bg/stanal-plovdiv-intzidentut-1575206.html

/КРОСС/ Военен е задържан в Пловдив, след като снощи е намушкал с нож и убил свой съсед, съобщи bTV. Задържаният е командос от Специалните сили, а наръганият е 45-годишен младши полицейски инспектор от районното управление в Карлово. По първоначална информация двамата са имали личен конфликт. Инцидентът е станал в кв. „Кючук Париж”. Задържаният е домоуправител на жилищен вход, съседите го описват като добронамерен и кротък човек. Инцидентът е станал на улицата. Целият район беше отцепен от военна полиция.

Приз на името на Дамян Дамянов отлита за САЩ

http://www.eurochicago.com/2018/05/lit-p/

Голямата литературна награда на името на поета Дамян Дамянов, учредена преди 7 години от родния му Сливен, ще отпътува за САЩ, съобщиха от журито с председател поетесата Надежда Захариева. Журито е решило призът да бъде връчен на живеещия в Пенсилвания автор...

В Русия очакват в най-скоро време да ги посети и Бойко Борисов

http://www.transmedia.bg/2018/05/21/%d0%b2-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%b3%d0%b8/

 

Президентът Румен Радев беше посрещнат в Москва от министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев, съобщиха от прессекретариата на президенството. Медведев е заявил, че Русия очаква посещение на премиера на България Бойко Борисов в най-скоро време и е изразил надежда, че интензивността на официалните руско-български контакти ще расте.

„Сега, през май, е вашата визита, в близко време чакаме и визита на премиера Борисов“, казва Медведев, цитиран от агенция ТАСС. Възможно е посещението на Борисов да е по време на световното първенство по футбол, но това засега е неофициална информация.

Руският премиер е изтъкнал, че народите на двете страни са свързани със здравите връзки на дружбата и духовната близост. И обърна внимание на необходимостта да се активизира търговски-икономическото сътрудничество, „тъй като напоследък стокооборотът между нашите две страни за съжаление не расте, а по-скоро намалява“.

От своя страна Радев е заявил:

„Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката като доставчик на природен газ, нефт и ядрено гориво, като участник в поддръжката и модернизацията на енергийни съоръжения и мощности в България. Сигурността на енергийните доставки е изключително важна и за България и за ЕС. Затова се надявам и нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море.“

„В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия. Знаете, че вече има анонси за съживяването на проекта АЕЦ „Белене“, което предполага и руско участие. Министърът на енергетиката също беше в Русия, всичко това е похвално, но е недостатъчно“, заяви Румен Радев.

По думите на президента нашите две държави имат едно огромно предимство – че нашите отношения не се базират само и единствено на икономически интерес.

„Те са свързани с дълбоки исторически, духовни и културни връзки. Русия винаги е била важен търговско-икономически партньор“, каза Радев.

Според него стокообмен от 3,6 млрд. евро за изминалата година е добро число, но е далеч от предишните ни резултати и от нашите възможности и затова е много важно да се направи преглед, да се види в какви области можем и трябва да развиваме по-динамично отношенията.

Президентът изтъкна също като много важно да продължаваме традиционно добрите отношения в туризма, науката, образованието и културата, където имаме интензивен обмен, както и да продължи работата на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която е отлагана миналата година и се чака от руска страна да бъде предложена дата, защото следващата сесия е в Москва.

Радев благодари за поканата, отбелязвайки, че за българската страна тази среща е изключително важна, защото възстановява диалога между двете страни на най-високо равнище, прекъснат от много години. „Той е важен за плодотворните отношения във всички останали области от взаимен интерес“, каза българският президент.

Той отбеляза, че срещата се провежда и в навечерието на светлия за всички българи и славяни Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Благодарим за поканата ви да отбележим този важен за всички славяни празник и тук. Заедно отбелязваме още една важна годишнина – 140 години от Освобождението на България от османско иго и възстановяването на България на картата на Европа благодарение на Руско-турската освободителна война, посочи Радев.

Той уточни, че за него тази среща е пробив, защото е първата на най-високо равнище след продължително прекъсване.

„Нейната важност е голяма, защото активният политически диалог на най-високо равнище е важно условия за резултати във взаимодействията от всички останали области от взаимен интерес. Говорихме за енергийни проекти, но с премиера Медведев се обединихме около мнението, че в търговско-икономическите отношения има огромен потенциал. Има такъв и в енергийните проекти. Визитата ми вече дава резултат“, каза още Румен Радев.

По-късно през деня в Большой театър президентът ще присъства на оперната постановка „Зигфрид“ от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет.

В сградата на българското посолство в руската столица Румен Радев ще разговаря с видни български и руски културни дейци и общественици.

 

 

Радост голяма в дома на депутата Георги Динев! Синът му, нападателят на ОФК"Беласица", събра родата, за да отпразнува завършването си

http://www.struma.com/hailaif/radost-golyama-v-doma-na-deputata-georgi-dinev-sinut-mu_134563/

В събота на пищно тържество в местен ресторант в Петрич народният представител Георги Динев събра родата и приятели, за да отпразнуват подобаващо завършването на средното образование на сина си Запро Динев.

Зрелостникът Динев е възпитаник на ПГ "Пейо К. Яворов" в гр. Петрич. От малък тренира футбол като баща си, депутатът Георги Динев. Към момента е нападател на Общинския футболен клуб "Беласица". Официалният абитуриентски бал на дванадесеттокласниците от ПГ...

Продължава

Върховна прокуратура се заема с пешеходните пътеки в Благоевград!

http://regiona.bg/%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%85%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%bc%d0%b0-%d1%81-%d0%bf%d0%b5%d1%88%d0%b5%d1%85/

ВАП организира проверка за законност по спазване на Закона за пътищата и подзаконови нормативни актове – Наредба № 18 от 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци, Наредба № 2 от 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка
ВАП организира проверка за законност по спазване на Закона за пътищата и подзаконови нормативни актове – Наредба № 18 от 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци, Наредба № 2 от 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка и др.

В съответствие с ръководните и контролни правомощия с инспекционни действия са натоварени председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ – за републиканските пътища и кметовете на общини – за общинските пътища. При реализиране на проверката от ВАП се акцентира на наличието и видимостта на пътните знаци и на другите средства за сигнализиране.

При установяване на конкретни случаи на ограничаване на възможността за възприемане на пътните знаци, на отделните видове табели и т. н. от посочените оправомощени органи се предприемат мерките, изискуеми от закона.

Освен това при проверката е нужно да се установи съответствието на пътната маркировка с нормативните условия, като при отклонения от тях следва спешно да се поднови.

Срокът за извършване на проверката е двумесечен и през м. юли във ВАП ще се получи обобщена информация, включваща констатирани нарушения, предприети действия, издадени актове.

Целта на проверката е осигуряване на необходими предпоставки за безопасно и удобно движение по републиканските и общинските пътища, особено в летния период на засилено използване.

Материалът Върховна прокуратура се заема с пешеходните пътеки в Благоевград! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Защо Меган Маркъл не хвърли букета си на неомъжените момичета

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/21/3182306_zashto_megan_markul_ne_hvurli_buketa_si_na_neomujenite/?ref=rss


Да се хвърли на неомъжените момичета; да се хвърли в река, за да върви по вода на младото семейство; да се изсуши за спомен – за това какво да се прави с булчинския букет има безброй поверия.<br /><br />Херцогинята на Съсекс Меган последва традицията, наложена от кралицата-майка, и остави своя на Гроба на незнайния воин в Уестминстърското абатство, пише Би Би Си.<br /><br />В букета на Меган имаше цветя, набрани от принц Хари предишния ден, както и незабравки в памет на...

Григор Димитров загуби позиция и вече е пети в света

http://www.cross.bg/dimitrov-zagybi-godinata-1575205.html

/КРОСС/ Григор Димитров загуби една позиция в световната ранглиста на АТР и вече е пети.  Българинът бе изпреварен от полуфиналиста в Рим - Марин Чилич, който има 4950 точки. Димитров пък е с 4870. В Рим Григор отпадна още след първия си мач, след като загуби от Кей Нишикори.  Следващото предизвикателство пред родения в Хасково тенисист е втория за годината турнир от Големия шлем - "Ролан Гарос". Той ще бъде поставен под номер 4 в схемата, тъй като Роджър Федерер заяви, че няма да играе на червени кортове през годината. Откритото първенство на Франция не е сред любимите на Димитров. Най-доброто му постижение е 3-ти кръг. До там стигна и през 2017 г., когато загуби от Пабло Кареньо Буста.  Водач в схемата ще бъде Рафаел Надал, който има рекордните 10 титли от надпреварата. Испанецът отново се върна начело на световната ранглиста, а Роджър Федерер стана втори.

Кратки новини: Шефът на Агенцията по вписванията се размина с наказание

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/21/3182186_kratki_novini_shefut_na_agenciiata_po_vpisvaniiata_se/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Шефът на Агенцията по вписванията се размина с наказание <br /><br />Инспекторатът на Министерството на правосъдието е предложил на Цецка Цачева да потърси дисциплинарна отговорност на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, информира в. "Сега". Проверката е по сигнал...

Новаков: Пакетът "Макрон" е за делтапланеристи, не за тираджии

http://www.moreto.net/novini.php?n=374562

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков е твърдо против пакета от промени в европейското законодателство относно международните превози и шофьори. "Пакетът на трите "НЕ" - така Новаков вижда законопромените. Пакетът съдържа нова изисквания, които засягат часовете на труд и заплащането.

КНСБ ще представи утре данните за издръжката на живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873632

КНСБ ще представи утре данните за издръжката на животИнститутът за синдикални и социални изследвания (ИССИ) на КНСБ ще представи последните си данни за потребителските цени и издръжката на живот в България, съобщиха от пресцентъра на синдиката, цитирани от БТА. Представянето ще е утре от 11.00 часа в централата на синдиката. Ще участват директорът на института Любен Томев и експертът Виолета Иванова.

Вижте преразказа за 7-класниците за НВО

https://www.actualno.com/education/vijte-prerazkaza-za-7-klasnicite-za-nvo-news_675649.html

Седмокласниците трябва да направят преразказ по откъс от романа „Седем хайдути и едно магаре“ на Бранислав Нушич. Това съобщиха от Министерство на образованието. Преразказът е втори модул от матурата по български език и литература при седмокласниците от Националното външно оценяване (НВО).

Русгеоком БГ срещу РИОСВ – Варна. Дело с обществен интерес за бъдещето на Добруджа

http://www.eurochicago.com/2018/05/varna-5/

На 22.05.2018 г., от 9 часа местно време, във Варненски административен съд ще се гледа дело с обществен интерес. Делото ще се гледа на първо заседание от Трети състав на съда. Русгеоком БГ ЕАД срещу директора на РИОСВ - Варна, заради Решение по ОВОС относно находище "Спасово", блок "Добрич".

"От Джебел тръгна свободата"

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/05/21/3182223_ot_djebel_trugna_svobodata/?ref=rss


"Границите сега са широко отворени и да знаеш - от Джебел тръгна свободата – за туристите, за гурбетчиите и емигрантите Но тази чудна земя не бива да опустява, а трябва да гъмжи от народ, но единен", обобщава бай Рамадан Мехмед. Иска му се на тази дата тук да са заедно и турците, и българите, защото "и те плакаха, когато ни сменяха имената и ни гонеха оттук". Вилдан Байрямова от "Дойче веле" описва възпоменанието в Джебел на 19 май. Заглавието е на редакцията....

Ирландската пост-рок сензация God Is An Astronaut се завръща в България на 4 октомври

https://offnews.bg//kultura/irlandskata-post-rok-senzatcia-god-is-an-astronaut-se-zavrashta-v-balg-681058.html

Инструменталната ирландска група God Is An Astronaut се завръща в България за концерт в столичния клуб Mixtape 5. Концертът ще се проведе тази есен, на 4 октомври, четвъртък.

God Is An Astronaut са ирландска пост-рок група от Кънтри Уиклоу, които са създадени през 2002 година от двамата братя Кинсела - Нилс (бас, китари, визуални ефекти) и Торстен (вокали, китари и клавир). Още от самото си създаване, ирландскoто трио е запазило ролята си като една от водещите инструментални групи на световната музикална сцена.

Стилът на групата използва елементи на електронната музика, краут и спейс рокът, които много напомнят на легендарната експериментал немска формация Tangerine Dream. GIAA комбинират интензивния си инструментален рок с ефирни и емоционални звукови пейзажи, великолепна динамика, пресичащи мелодии, които са синхронизирани с впечатляващи светлинни и визуални ефекти.

GIAA имат 9 дългосвирещи албума, като последният беше издаден на 27 април 2018, носейки името Epitaph.

Можете да го чуете в Youtube на следния адрес: https://youtu.be/zPGUuC3b91k

Билетите струват 25 лева и могат да бъдат закупени от мрежата на www.bilet.bg, както и на всички каси www.bilet.bg/каси и магазини На Тъмно. В деня на събитието и на място ще струват 30 лева.

Поклонение пред Христина Ангелакова в Операта

http://clubz.bg/68120-poklonenie_pred_hristina_angelakova_v_operata

Приятелите и почитателите на Христина Ангелакова ще могат да се сбогуват с нея на 23 май, ден преди празника на българската култура и писменост. Голямата оперна певица си отиде в неделя, след като не успя да се възстанови след операция за смяна на става.

Поклонението ще бъде от 10 ч. във фоайето на Софийската опера и балет. Опелото е от 12,30 ч. в църквата „Света София“, а погребението – от 15 ч. на Централните софийски гробища, в Алеята на творците.

"Площад Славейков"

3-годишно дете загина, след като падна в шахта с отпадни води в Сливен

https://offnews.bg//112/3-godishno-dete-zagina-sled-kato-padna-v-shahta-s-otpadni-vodi-v-sliv-681059.html

3-годишно момиченце, оставено без надзор, загина в Сливен, след като падна в шахта с отпадни води.

В неделя родителите взели детето на гости при свои близки в края на града. Часове по-късно открили, че го няма и подали сигнал до полицията, съобщава bTV.

С помощта на следови кучета полицията открила детето в пречиствателната станция до село Самуилово - на километър от шахтата, в която момиченцето е паднало.

По случая е образувано досъдебно производство.

Възкресиха уникат на родопски художник след 60 години забвение

https://www.actualno.com/goodnews/vyzkresiha-unikat-na-rodopski-hudojnik-sled-60-godini-zabvenie-news_675646.html

Реставрирана и възкресена за нов живот в Смолян е картината „Родопска сватба“ след цели 60 години забвение. Авторът Анастас Стайков - първият смолянски художник с академично образование, кръсти своята най-голяма картина „Мома се с рода прощава“ и я показа за първи и единствен път в Пловдивската окръжна галерия през 1958 г. Творбата влезе в историята на българското изобразително изкуство не само защото е най-голяма по размери - повече от 8 кв. метра, но пр

Меси похвали Гризман: Той е един от най-добрите

https://www.24chasa.bg/sport/article/6873547

Меси похвали Гризман: Той е един от най-добритеЛионел Меси затрупа с похвали Антоан Гризман преди евентуално негово преминаване в "Барселона". По всичко личи, че французинът е изиграл последния си мач за "Атлетико" (М), като "каталунците" са фаворити за подписа му през лятото. Гризман ще заиграе с Меси и Суарес, а аржентинецът вече проговори за бъдещия си съотборник.

Единственият ход в шахмата срещу смъртта

https://www.actualno.com/viewpoint/edinstvenijat-hod-v-shahmata-sreshtu-smyrtta-news_675645.html

Трябва да запомним името на тази жена: Радослава Ненова. Само тя си знае какво й е, след като изгуби Боян Петров. Мъжеството й обаче е изключително. Това че направи всичко по силите си, за да доведе до щателното претърсване на Шиша Пангма е едно. Начинът, по който се сблъсква и сякаш опитомява края на Боян, друго. Тя, по някаква причина, просто не влиза в режим на траур. Забранила е всякакви черни ленти. Помолила е да не се спуска черно знаме в природонаучния музей, а българското, а наскоро обяв

Авиогигант: Летище София може да помогне много на българската икономика

https://offnews.bg//ikonomika/aviogigant-letishte-sofia-mozhe-da-pomogne-mnogo-na-balgarskata-ikono-681060.html

Летище София се нуждае от развитието на свои собствени директни маршрутни, а не да разчита на близки хъб летища, тъй като това би стимулирало местната икономика и би създало много нови работни места в района на българската столица. Това е позицията на водещия британски летищен оператор Манчестър Еърпорт Груп.

Гигантът, който притежава и управлява три летища във Великобритания: Манчестър, Лондон Станстед и Ийст Мидландс, обслужващи близо 60 милиона пътници годишно, е една от компаниите, интересуващи се от бъдещата концесия на Летище София.

„Силно вярваме, че директните полети водят до стимулиране на пътникопотока, растеж в икономиката и входящия и изходящия туризъм. В това отношение София, като европейска столица, не трябва да разчита на маршрутите на съседните хъб летища (като например Истанбул, Виена или Франкфурт), а се нуждае от свои собствени директни маршрутни връзки, които значително ще допринесат за икономическото развитие на региона и страната, както и ще създадат много работни места за жителите на София и съседните населени места. Летището има потенциала да бъде основния двигател в превръщането на София в едно от най-добрите места в света за живеене, работа и бизнес “, заяви Греъм Фъргюсън, директор „Корпоративно развитие“ в Манчестър Еърпорт Груп на прием на Българо-британската бизнес асоциация (БББА) на тема „Ролята на летищата в стимулиране на регионалния и икономически растеж“.

Събитието събра представители на големи международни компании, членове на БББА, както и гости от британското и китайското посолство в България.

Бяха дискутирани различни теми, сред които и идеята, че различната собственост и управление на летищата води до конкуренцията и високо качество на услугите в полза на пътниците. В това число влизат нивото и начинът на обслужване на полетите, устойчивото управление и въздействието върху околната среда, както и икономическите ползи, които могат да бъдат допринесени за съответните региони.

Официално: Ето какво се падна на зрелостниците на матурата по БЕЛ

https://www.actualno.com/education/oficialno-eto-kakvo-se-padna-na-zrelostnicite-na-maturata-po-bel-news_675644.html

Вярата в човека във "Вяра" на Вапцаров. Това е темата на трети модул, по който пишат зрелостниците на матурата по български език и литература, съобщи БНР. Изпитът започна в 8:00 часа сутринта. Изборът на варианта стана от почти 12 млн. възможности. За преписвачи следят 10 100 квестори. Резултатите от матурите, веднага щом са готови, всички ученици могат да проверят ТУК!  

Започва второ ниво на играта "Соло: История от междузвездни войни", наградите са удвоени

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/05/21/3182210_zapochva_vtoro_nivo_na_igrata_solo_istoriia_ot/?ref=rss


Наградите за второ ниво в играта "Соло: История от междузвездни войни" са удвоени, след като разпространителите от "Форум филм" предоставиха допълнително от специалните сувенири. Читателите на "Дневник" могат да спечелят някои от тях, ако отговорят правилно на един въпрос -<br /><br />На колко години е Чубака, когато за първи път среща Хан Соло? <br /><br />Второ ниво на играта започва днес и ще завърши в края на неделния ден (27 май)....

Златни рибки, пирани и речни чудовища показват в Изложбените зали във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6873579

Златни рибки, пирани и речни чудовища показват в Изложбените зали във Велико ТърновоЗлатни рибки, пирани, речни чудовища и рибки, изпълняващи акробатични скокове при ухажване показват от 24 май в Изложбени зали”Рафаел Михайлов” Велико Търново. 22 аквариума ще приютят 160 обитатели на речните и морски води от 46 вида риби. Като най-опасни специалистите определят рибата-лъв и пираните.

Мицотакис: Илинденска Македония е олицетворение на иредентизма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873590

Мицотакис: Илинденска Македония е олицетворение на иредентизмаИлинден и Илинденското въстание се идентифицират с македонския иредентизъм, смята лидерът на гръцката опозиционна Нова демокрация Кириакос Мицотакис и казва, че неговата партия никога няма да приеме името Илинденска Македония, предаде агенция МИА. "Това е име, което бе идентифицирано с националистическо въстание,

"Вяра“ на Вапцаров на матурата, за седмокласниците - роман на Нушич

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/vaptsarov

110 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явиха на национални изпити по български език и литература

Първите паднаха! Изгониха двама зрелостници от Якоруда и Абланица, някой им диктувал с телефон

http://www.struma.com/obshtestvo/purvite-padnaha-izgoniha-dvama-zrelostnici-ot-yakoruda-i-ablanica-nyakoi_134562/

Истинска конспирация разкриха квестори на изпита по Български език и литература в професионалната гимназия в Якоруда и училището в Абланица. Двама от зрелостниците били въоръжени с добре скрити телефони, по които някой от вън им диктувал.

Изгонени са, а работите им са анулирани. Както съобщихме днес 2837 зрелостника се явяват на матури по БЕЛ, които стартираха в 8 часа и в момента приключват. Двамата хитреци са заловени около 10 часа, следим как протича изпитът и дали има други...

Продължава

Черна гора обмисля ограда по границата с Албания

https://www.actualno.com/balkani/cherna-gora-obmislja-ograda-po-granicata-s-albanija-news_675643.html

Властите в Черна гора разглеждат възможността за построяване на ограда по границата с Албания с цел спиране на нелегалната миграция. Това каза началникът на Дирекцията за гарантиране на сигурността на държавната граница Воислав Драгович. През последните години Черна гора е изправена пред сериозен натиск от страна на нелегални мигранти, които се опитват да достигнат до страните от Европейския съюз. "Хиляди мигранти от Африка и Близкия изток се опитват да достигнат до Средна Европа и

ФСБ разкри екстремистка група в Крим

https://frognews.bg/novini/fsb-razkri-ekstremistka-grupa-krim.html

Федералната служба за безопасност на Русия разкри екстремистка група, създадена от съветника на депутата на украинския парламент (украинската Рада) Мустафа Джемилев по указания на издирвания лидер на Меджлиса на кримско-татарския народ (който е забранен в Русия) Рефат Чубаров, съобщи РИА Новости.

Японски алпинист загина при осмия си опит да покори Еверест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873577

Японски алпинист загина при осмия си опит да покори Еверест Японският алпинист Нобукадзу Курики загина при осмия си неуспешен опит да изкачи най-високия връх в света - Еверест, предаде Ройтерс. При предишна експедиция 36-годишният катерач след измръзване изгуби върховете на девет от пръстите си. Шерпи са открили тялото му в палатка в лагер на височина 7400 метра във високата 8850 метра планина,

Условна присъда и глоба за пиян шофьор, опитал да подкупи полицаи във Варненско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873614

Условна присъда и глоба за пиян шофьор, опитал да подкупи полицаи във Варненско

700 лв. глоба, условна присъда с 3 години изпитателен срок и 1 година без книжка. Това е наказанието на 25-годишен варненец за това, че е карал пиян и опитал да подкупи униформените, които го спрели за проверка. Присъдата на Варненския окръжен съд бе постановена при условията на съкратено съдебно следствие.

Разкриха детайли от писмото на избягалия от затвора Пелов

http://www.struma.com/sinya-lampa/razkriha-detaili-ot-pismoto-na-izbyagaliya-ot-zatvora-pelov_134561/

Разследващите смятат, че рецидивистът е някъде в близост до населено място

Преди няколко дни избягалият затворник Владимир Пелов изпрати писмо, в което твърди, че е невинен.

Съобщението беше пуснато на 7 май, адресирано до омбудсмана и президента, с копие до две телевизии. То е с марка с изглед от Каварна и клеймо от 12 май от пощенската служба в столичния квартал "Красно село". Посочен е и домашният адрес на подателя - Ботевград, ул. "Ал Батенберг" 21. На всеки от четирите ръкописни написани листа Пелов се е разписал...

Продължава

Постановки на Варненския театър ще открият и закрият МТФ "Варненско лято" 2018

http://www.moreto.net/novini.php?n=374565

От 1 до 11 юни, на сцените на Театрално-музикален продуцентски център Варна, ще се състои най-голямото театрално събитие на годината в България – МТФ „Варненско лято“, напомня Moreto.net. Авторски постановки, дело на ДТ "Стоян Бъчваров", ще открият, респективно - ще закрият, фестивала.

Испански кораби спасиха 162 мигранти в Средиземно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873591

Испански кораби спасиха 162 мигранти в Средиземно мореИспанската морска спасителна служба съобщи, че в края на миналата седмица нейни кораби са качили на борда си 162 мигранти, предприели опасно пътуване през Средиземно море с лодки, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Според службата нейните съдове първо попаднали в събота на група от три лодки, в които имало общо 121 души.

Няма и следа от изчезналите българки в САЩ

http://www.struma.com/sinya-lampa/nyama-i-sleda-ot-izcheznalite-bulgarki-v-sasht_134560/

"Върнете се", е призивът на родителите

Вече десет дни две български момичета от Чикаго – 16-годишната Натали и 18-годишната Велина, са в неизвестност. Местната полиция разследва случая. Смята, че става дума за бягство от дома, а не отвличане.

„Знаем, че децата са изчезнали след последния час в училище. Наталия е изчезнала малко по-късно, а Велина на другия ден. Няма никакви предпоставки за бягство. Велина има билет да пътува за България за 22 май. На 24 май има бал на випуска ѝ. Купихме ѝ рокля,...

Продължава

Китайската макроикономика оперира стабилно през първите 4 месеца на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873531

Китайската макроикономика оперира стабилно през първите 4 месеца на годинатаИкономическите данни от януари до април тази година показват, че китайската макроикономика оперира стабилно на средно и високо ниво, но трябва да се обърне внимание на несигурните фактори от външното търсене, съобщи bulgarian.cri.cn. Вчера в Китайския народен университет се проведе заседание за анализ на месечните икономически данни,

Катастрофа с пътнически автобус в Западна Турция, има загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873576

Катастрофа с пътнически автобус в Западна Турция, има загиналиДвама души са загинали, а 16 са ранени при катастрофа около 06.30 часа тази сутрин на пътнически автобус в района на Кютахия /Западна Турция/, съобщава турският телевизионен канал СиЕнЕн-тюрк. Шофьорът е изгубил контрол над автубуса, който се е блъснал в стената на двора на фабрика за порцелан, и се е преобърнал.

3-годишно момиченце загина, след като падна в шахта с отпадни води в Сливен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873589

3-годишно момиченце загина, след като падна в шахта с отпадни води в Сливен3-годишно дете загина в Сливен, след като падна в шахта с отпадни води. Момиченцето било оставено без надзор. В неделя родителите взели детето на гости при свои близки в края на града. Часове по-късно открили, че го няма и подали сигнал до полицията, съобщава Би Ти Ви. С помощта на следови кучета детето било открито на километър от мястото,

"Синя зона" в Созопол от днес до 30 септември

https://www.24chasa.bg/region/article/6873583

"Синя зона" в Созопол от днес до 30 септември

По-лек вариант на "синя зона" за Стария град в Созопол въведе общинската администрация. Платеното паркиране влезе в сила от днес и ще важи до 30 септември, когато приключва активния туристическки сезон. Целта е да се въведе ред в паркирането в най-посещаваната част от града, който се задъхва от туристи през лятото.

15 думи, които не съществуват в българския език

https://www.actualno.com/curious/15-dumi-koito-ne-syshtestvuvat-v-bylgarskija-ezik-news_674768.html

Българският език е един от най-пъстрите, в които си имаме дума за почти всичко. Ето обаче 15 думи от целия свят, които не присъстват в нашия език. Едва ли ще ни се наложи някога да ползваме и половината от тях, но в някои страни са се постарали да им намерят подходяща дума: 1. Ареодярекпут - размяна на съпругите в продължение на няколко дни (инупиак, един от езиците на ескимосите). 2. Бакку-шан – жена, която отзад изглежда превъзходно, но отпред е пълен ужас (японски). 3. Шемомеджа

Любовна драма зад кървавата трагедия с убит полицай в Пловдив

http://www.struma.com/sinya-lampa/lyubovna-drama-zad-kurvavata-tragediya-s-ubit-policai-v-plovdiv_134559/

Наръганият снощи в Пловдив в квартал Кючук Париж е полицай, научи БЛИЦ от свои източници. Той е починал в болницата, малко след като е откаран там,. Все още не е ясно къде е наръган униформеният, По непотвърдена информация това е станало в областта на сърцето. Любовна драма е в основата на кървавата трагедия. Жената, която е живял на семейни начала със задържания военен от "68-а бригада специални сили", преди това е живяла с полицай.

Снощи полицаят е отишъл да изяснява...

Продължава

105 седмокласници не се явиха на националното външно оценяване по български език и литература във Варна

https://petel.bg/105-sedmoklasnitsi-ne-se-yaviha-na-natsionalnoto-vanshno-otsenyavane-po-balgarski-ezik-i-literatura-vav-Varna__265544

105 седмокласници от Варна и областта не са се явили на националното външно оценяване по български език и литература. Това каза за Радио „Ф...

Пенсионер извади 100 бона за Майбах, но схемата се оказа много по-сложна

https://petel.bg/Pensioner-izvadi-100-bona-za-Maybah--no-shemata-se-okaza-mnogo-po-slozhna__265545

Окръжният съд под тепетата потвърди глоба в размер на 1000 лева за пловдивчанин, който представил неистински договори за паричен заем пред ...

Диян Божилов с огромен комплимент към Спартак

https://petel.bg/Diyan-Bozhilov-s-ogromen-kompliment-kam-Spartak__265546

Треньорът на Добруджа Диян Божилов засипа с похвали Спартак, след като го победи с 1:0 във Варна в събота. „Спартак” ми хареса като отб...

Красива полицайка в основата на кървавата трагедия в Кючука (Снимки)

https://petel.bg/Krasiva-politsayka-v-osnovata-na-karvavata-tragediya-v-Kyuchuka--Snimki-__265547

Снимки trafficnews Разследващата полицайка Люба Алексова е в основата на кървавата драма, която се разигра снощи в Кючук Париж и завърши със ...

Спират "Стани богат" само 2 месеца след началото!

https://petel.bg/Spirat-Stani-bogat-samo-2-mesetsa-sled-nachaloto---__265548

Само два месеца след началото на "Стани богат", шоуто спира. От средата на юни месец предаването вече няма да е на екран, твърди HotArena. БНТ сп...

Лияна Панделиева: Без реклама на лотария? А рекламата за бързи кредити?

https://petel.bg/Liyana-Pandelieva--Bez-reklama-na-lotariya--A-reklamata-za-barzi-krediti-__265550

Източник: Лияна Панделиева, glasove.com За 2016 г. по данни на Асоциацията на колекторските агенции в България, средният дълг на единица неплат...

116% ръст на инвестициите в област Разград планира ЕНЕРГО-ПРО през 2018 година

https://petel.bg/116--rast-na-investitsiite-v-oblast-Razgrad-planira-ENERGO-PRO-prez-2018-godina__265552

Електроразпределение Север, част от групата ЕНЕРГО-ПРО Варна, планира 116% увеличение на инвестициите в електроенергийната инфраструктур...

Братя бележат при голям успех на Девня

https://petel.bg/Bratya-belezhat-pri-golyam-uspeh-na-Devnya__265553

Братята Диян и Николай Кателиев, съответно играещ президент и играещ треньор на Девня 2005, вкараха по един гол за домакинския успех над Кам...

Мегаскандал! Темата на матурата за 12 клас изтекла още на 11 май

https://petel.bg/Megaskandal--Temata-na-maturata-za-12-klas-iztekla-oshhe-na-11-may__265554

И тази година Държавният зрелостен изпит по БЕЛ не мина без гафове.  Изпитният вариант бе изтеглен, както обичайно, в 5:00 часа сутринта...

НСИ: Действащите читалища на територията на Република България са 3 321

http://www.cross.bg/chitalishta-chitalishtata-ychastnitzi-1575204.html

/КРОСС/ Народните читалища са традиционни самоуправляващи се български културно-просветни сдружения в населените места, които изпълняват и държавни културно-просветни задачи1 . Изследването на читалищната дейност се провежда веднъж на пет години в съответствие с Националната статистическа програма и е изчерпателно, като обхваща всички читалищата на територията на Република България, регистрирани в съответствие със Закона за народните читалища (ЗНЧ). Към 31.12.2017 г. действащите читалища на територията на Република България са 3 321, от тях 663 (20.0%) са в градовете, а 2 658 (80.0%) в селата. В сравнение с 2012 г. се наблюдава увеличение на броя на читалищата с 246, или 8.0%, съответно със 76 (12.9%) в градовете и със 170 (6.9%) в селата (фиг. 1). Членовете на читалищата са 272 797, като спрямо 2012 г. броят им се увеличава с 34 593, или с 14.5% (фиг. 2).                       Най-много са действащите читалища в област Пловдив - 207, от които 157 (75.8%) са в селата и 50 (24.2%) - в градовете. Най-малко са читалищата в областите Видин и Габрово - по 77 (фиг. 3)

Активисти окупираха празни жилища в Берлин, протестират срещу високи наеми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873524

Активисти окупираха празни жилища 
в Берлин, протестират срещу високи наеми 

Активисти се самонастаниха в много свободни жилища в германската столица в знак на протест срещу неясните принципи за формиране на наемите в Берлин, предоха ДПА и Асошиейтед прес. Десетки хиляди души в града са бездомни, съобщи говорител на активистите, а хората отделят все по-голяма част от доходите си, за да си плащат наемите.

Пламна "Пежо“ в Дупница, късо съединение в сметосъбиращ камион ...

http://www.struma.com/obshtestvo/plamna-pejo-v-dupnica-kuso-suedinenie-v-smetosubirasht-kamion_134558/

Техническа неизправност е причинила пожар в л.а. „Пежо“ в Дупница, изгорял е двигателен отсек, няма пострадали хора. Пожарът е угасен от РСПБЗН – Дупница, спасена е останалата част от автомобила.

Късо съединение в сметосъбиращ камион е причинило пожар в Дупница в края на миналата седмица, изгорели са двигателен отсек и 6 съединения, пожарогасителният екип е спасил кабината от опожаряване.

Р. Андонов

Имунитетът на депутат под въпрос заради фейкнюз

https://www.vesti.bg/bulgaria/imunitetyt-na-deputat-pod-vypros-zaradi-fejkniuz-6082548

Действията на Ерменков са провокация към националната сигурност и нищо повече, заявиха от ГЕРБ

Заради водата: ГЕРБ внася сигнал срещу Ерменков

https://www.vesti.bg/bulgaria/zaradi-vodata-gerb-vnasia-signal-sreshtu-ermenkov-6082548

Вчера публикация на депутата от БСП в социалните мрежи, че софийската вода е "отровна", предизвика вълна от реакции

Омбудсманът Мая Манолова свиква среща по проблемите на здравеопазването

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873566

Омбудсманът Мая Манолова свиква среща по проблемите на здравеопазването

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия по проблемите на здравеопазването. Форумът ще се състои на 23 май 2018 г., сряда, от 11.00 часа в институцията на омбудсмана – ул. „Георг Вашингтон“ № 22. Поводът са десетките жалби на граждани, съсловни, професионални и пациентски организации,

Пожари в Пиринско! „БМВ“ горя в Сандански и още....

http://www.struma.com/obshtestvo/pojari-v-pirinsko-bmv-gorya-v-sandanski-i-oshte_134557/

На 18.05.2018г. около 08:04 е получен сигнал за пожар в контейнер за смет в гр.Симитли. Погасен от екип на РСПБЗН-Благоевград. Щети: контейнер за смет.

На 19.05.2018г. около 14:45 часа е получен сигнал за пожар в лек автомобил „БМВ“ в гр.Сандански. Погасен от екип на РСПБЗН-Сандански. Причина: техническа неизправност.

На 21.05.2018г. около 02:11 часа е получен сигнал за пожар в товарен автомобил-кран „МАН“ в гр.Белица. Погасен от екип на РСПБЗН-Разлог....

Продължава

“С усилия към звездите“ в подкрепа на млади български артисти

https://www.vesti.bg/lyubopitno/s-usiliia-kym-zvezdite-v-podkrepa-na-mladi-bylgarski-artisti-6082544

Стипендията всяка година ще подкрепя млади артисти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс

Китайска гимназия следи поведението на учениците чрез система за лицево разпознаване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873510

Китайска гимназия следи поведението на учениците чрез система за лицево разпознаванеГимназия в китайския град Ханджоу въведе технология за лицево разпознаване, чрез която се анализира поведението на учениците в класната стая и се следи за техните отсъствия, съобщи bulgarian.cri.cn. Камерите на системата са програмирани да различават шест типа поведение: по време на четене, писане, при вдигане на ръка, ставане,

Починал е бизнесменът Юлиян Генов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873555

Починал е бизнесменът Юлиян ГеновПочина бизнесменът Юлиян Генов, съобщи Нери Терзиева н профила си във Фейсбук. Телевизионерката написа: Юлиан Генов си е отлетял тази събота, 19 май. Той беше изпреварил времето си с много. И Времето му отмъщаваше със звучни плесници. Изправяше се след всяка и, прегънат на две от насрещния ураган, продължаваше напред.

Седмокласниците пишат по вариант II

http://www.moreto.net/novini.php?n=374576

Вариант II беше изтеглен за изпита на седмокласниците днес. Вариантът за националното външно оценяване по български език и литература беше изтеглен в Министерството на образованието и науката в присъствието на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова.

Командос наръга с нож полицай

https://frognews.bg/kriminalno/komandos-naraga-noj-politsai.html

Командос от Специлните сили е задържан в Пловдив, след като като снощи е намушкал с нож свой съсед, който е полицай.

Повече от половината българи не харесват начина, по който празнуват абитуриентите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/21/3182239_poveche_ot_polovinata_bulgari_ne_haresvat_nachina_po/?ref=rss


Повече от половината българи не харесват начина, по който се провеждат абитуриентските балове днес и са съгласни с твърдението, че не е нужно да си прочел много книги, за да живееш добре. Изводите са от представително сред пълнолетното население на страната проучване на "Галъп интернешънъл", проведено от 11 до 18 май сред 816 души.<br /><br />Според данните 56% от анкетираните не одобряват как се провеждат абитуриентските балове в последните години, а 27% на сто харесват...

Отхвълени от инвеститорите в ЕС, Западните Балкани се обръщат към Турция

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/21/3182205_othvuleni_ot_investitorite_v_es_zapadnite_balkani_se/?ref=rss


Иван Исаилович, кмет на малкия сръбски град Крупан, следващата седмица заминава да търси инвеститори, но не в Мюнхен или Париж, а в Истанбул – знак за растящото влияние на Турция сред страните от Западните Балкани, което тревожи някои държави членки на ЕС, пише "Ройтерс".<br /><br />Предвид, че разширяването на ЕС остана встрани на фона на Брекзит и последиците от дълговата и миграционната криза, регионът се превръща в поле за властови игри между ЕС и Турция, като Русия и...

74-годишна от Силистра остави пред вратата на дома си 5 500 лева на ало измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873556

74-годишна от Силистра остави пред вратата на дома си 5 500 лева на ало измамници74-годишна жена е станала жертва на телефонна измама. На 19 май в областния град тя се доверила на телефонно обаждане, че полицията се нуждае от помощта й за залавяне на измамници и окачила торбичка с 5500 лв. на портата на дома си. По случая е образувано досъдебно производство. От полицията отново призовават хората да не дават пари на непознати и

How Simona Rollinson is Transforming Cook County Technology

http://www.eurochicago.com/2018/05/simona-rollinson/

Simona Rollinson came to Illinois from Bulgaria to further her computer science education. She went on to work for Follett Software in McHenry County, where she rose from programmer to president. But in 2014, Cook County President Toni Preckwinkle asked her to leave that career behind to help bring the county’s aging information technology infrastructure into the 21st century...

Обраха мъж, докато сменя спукана гума на колата си на Е-79

http://www.struma.com/krimi/obraha-muj-dokato-smenya-spukana-guma-na-kolata-si-na_134556/

Вчера в РУ Дупница е заявена кражба на мобилен телефон, пари и документи от л. а. „Сеат“. Кражбата е извършена на ГП Е 79 – при разклона за с. Блатино, докато водачът сменял спукана задна гума.

Местопроизшествието е обслужено от дежурна полицейска група, започнато е досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

Р. Андонов

24-ти май ще стане национален празник и в Сърбия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/21/3182229_24-ti_mai_shte_stane_nacionalen_praznik_i_v_surbiia/?ref=rss


За пръв път тази година 24 май ще бъде отбелязан в Сърбия.Това каза пред журналисти Никола Селакович, генерален секретар на президента Александър Вучич. Той и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха венци пред паметника на равноапостолите в Белград.<br /><br />Селакович обясни, че по инициатива на президента Вучич, подкрепена от министерството на културата и информирането, тази година ще бъде предложен проектозакон, с който 24 май от следващата година да бъде включен в списъка на...

Военен наръга полицай в Пловдив

https://offnews.bg//112/voenen-naraga-politcaj-v-plovdiv-681057.html

Военен е задържан в Пловдив, след като като късно снощи е намушкал с нож свой съсед.

Задържаният е военен командос от, а наръганият е полицай. Имали са личен конфликт, пише bTV. 

Пострадалият е настанен в болница. Инцидентът е станал в кв. „Кючук Париж”.

Задържаният е домоуправител на жилищен вход, съседите го описват като добронамерен и кротък човек. Инцидентът е станал на улицата.

Военноокръжна прокуратура - Пловдив вече образува досъдебно производство.

Георг Спартански е единственият български кмет в делегацията на президента Радев в Москва

https://frognews.bg/novini/georg-spartanski-edinstveniiat-balgarski-kmet-delegatsiiata-prezidenta-radev-moskva.html

Кметът на Плевен Георг Спартански заминава за Москва, като член на официалната делегация, придружаваща Президента на Република България Румен Радев при официалната му визита в руската столица по покана на Президента на Русия Владимир Путин. Поводът е честването на Дните на българската култура в Москва.

В почти половината читалища има компютри с интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873552

В почти половината читалища има компютри с интернетКъм 31 декември 2017 г. действащите читалища на територията на България са 3 321, от тях 663 (20 на сто) са в градовете, а 2 658 (80 на сто) в селата, съобщи Националният статистически институт. В сравнение с 2012 г. се наблюдава увеличение на броя на читалищата с 246, или 8 на сто, съответно със 76 (12.9 на сто) в градовете и със 170 (6.

Вулканът Килауеа продължава да бълва огромни потоци лава (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/asia/vulkanyt-kilauea-prodyljava-da-bylva-ogromni-potoci-lava-snimki-news_675638.html

Ситуацията на Хаваите се влошава заради изригващия вулкан Килауеа, който продължава да бълва огромни потоци лава. Властите предупредиха, че огнената маса, която се стича в Тихия океан, може да вдигне специфична мъгла, съдържаща опасна за здравето смес от стъклени частици, токсичен газ и солна киселина, съобщи bTV. Този тип мъгла е опасна за здравето, тъй като може да причини възпаление на белия дроб, очите и кожата, и дори смърт. Има и предупреждение, че заради изригванията, емисиите от серни

„Дедпуул 2“ – смях и лудост на втора степен

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/dedpuul-2-smiah-i-ludost-na-vtora-stepen-6082545

Безупречен Райън Рейнолдс блести зад камерата като съсценарист и пред нея, като голямата звезда на филма, пише редакторът ни за кино Георги Петров

Лео Меси стана първият с пет ”Златни обувки”

https://frognews.bg/novini/leo-mesi-stana-parviiat-pet-zlatni-obuvki.html

Лионел Меси прибави ново отличие към безкрайната си колекция от футболни постижения. След като пръв спечели пет пъти ”Златната топка”, той стана и първият футболист, спечелил пет пъти ”Златната обувка” за голмайстор в Европа.

Хилари Клинтън донесе ушанка на церемония по дипломиране в Йейлския университет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6873533

Хилари Клинтън донесе ушанка на церемония по дипломиране в Йейлския университетБившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън донесе вчера руска ушанка на церемонията по връчване на дипломите в Йейлския университет (щата Кънектикът), където произнесе напътствено слово пред завършилите студенти, предаде телевизия Ей Би Си, цитирана от ТАСС и БТА. Така тя спази традицията на прославения университет (който е завършила),

Пчеличката Мая няма да умре

https://dnes.dir.bg/svyat/pchelichkata-maya-nyama-da-umre

Застрашени са дивите пчели, можете да им помогнете с "хотел за насекоми"

Лондон иска допълнителни санкции за руската VTB Bank

http://www.transmedia.bg/2018/05/21/%d0%bb%d0%be%d0%bd%d0%b4%d0%be%d0%bd-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d1%80/

Държавна банка VTB Bank е „вратичка“ в налаганите на Русия санкции, защото чрез нея режимът на Владимир Путин има достъп до всветовните финансови пазари и може да емитира дъражвен дълг. Тази вратичка трябва да бъде затворена. С подобна аргументация британският парламент призова правителството на страната да наложи нови санкции на лица, свързани с Кремъл, заради тяхната отговорнст груби нарушения на правата на човека. Парламентът предлага това да стане чрез използване на правомощията, посочени в Закона за борба срещу изпирането на пари.

„Искаме също така правителството да работи с ЕС, САЩ и Г-7, за да затегне вратичките в режима на санкциите, които позволяват на Русия да издава нов държавен дълг с помощта на санкционирани субекти като VTB Bank”, се казва в доклада.

През април 2018 г. президентът на финансовата група ВТБ Андрей Костин беше сред физическите лица санкционирани от американския президент Тръмп заради намесата на Русия в изборите в САЩ.

Според доклада на парламента в Лондон ролята на Великобритания като финансов център и член на Г-7 й дава значителен лост в стремежа да противодейства на агресивното поведение на Кремъл. Обединеното кралство трябва да изработи последователна и проактивна стратегия за Русия, която ясно да обединява дипломатическите, военните и финансовите инструменти, които Великобритания може да използва, за да предотврати руската държавна агресия

Правителството трябва да покаже по-силно политическо лидерство в прекратяването на потока от мръсни пари в Обединеното кралство. Това трябва да включва разпределяне на достатъчно ресурси и капацитет на съответните правоприлагащи агенции и подобряване на механизмите за обмен на информация.

„Мащабът на проблема и неговите последици за сигурността на Обединеното кралство също изискват по-голяма реакция от страна на Отвъдморските територии, чрез които някои от тези пари влизат в Обединеното кралство”, се казва още в текста на доклада.

Руската държавна банка VTB Bank има регистрирано в Лондон подразделение VTB Capital. Чрез него преминават много от инвестиционните операции на Кремъл. Както и някой „по-специални“ казуси.

Именно VTB Capital е поделението, което е замесено в две от най-мътните български корпоративни финансови сделки в последните години. Инвестиционното звено на руската банка първо беше посочено през 2011 г. като победител в приватизацията на „Булгартабак“ чрез австрийската пощенска кутия BT Invest. Три години след приватизацията VTB Capital продаде BT Invest на лихтенщайснки фондации с неизвестен реален собственик, зад които има множество публикации и свидетелства, че стои ДПС депутата Делян Пеевски.

По същото време VTB Capital зае ключова роля и в две последователни промени в собствеността на най-голямия български телеком – Българската телекомуникационна компания (БТК).

Дружество на руското поделение и до днес е официален съсобственик на телекома, а бълагрската компания-майка на БТК е заложена в полза на VTB Capital.

Отиде си основателят на "ПроСофт" и "ПроМобил"

http://clubz.bg/68119-otide_si_osnovatelqt_na_prosoft_i_promobil

Снимка БГНЕС

Диабет, бъбречна недостатъчност и втори инсулт доведоха до смъртта на основателя и президент на компаниите ProSoft и ProMobile Юлиян Генов. Бизнесменът е преподавал и управление на човешките ресурси в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и в Нов български университет, автор е на множество книги, сред които "Защо толкова малко успяваме" предизвика сериозна полемика. 

Роден на 5 юли 1951 г., Генов завършва Немската гимназия в София, после Техническия университет, стипендиант на фондация "Отворено общество". Специализирал в Германия, Великобритания, Австрия, САЩ. През 1990 г. създава компанията "ПроСофт", която е една от водещите в бранша на родния пазар. 

Преди години в интервю по повод книгата си "Защо толкова малко успяваме" Генов казва:

"Немалко правим, за да успяваме толкова малко. Манталитетът ни е такъв, че непрекъснато си пречим. Хора, които живеят с ниска самооценка, с ниско самочувствие, не могат да допуснат и другите около тях да успяват. А защо е ниската самооценка и ниското самочувствие - защото така възпитаваме децата си. "Кой си ти, бе, та да имаш собствено мнение", "Каквото ти кажа аз, това ще правиш"...

Нормално е някъде далеч в миналото хората да не са имали много висока самооценка. По-лошото е, че много упорито препредаваме чрез начина си на възпитание и чрез образованието - "Клас стани, клас мирно".

Намаляват се оценките заради това, че едно дете е по-буйно и по-непослушно. Т.е. ние, съзнавайки го или не, чрез образованието и чрез възпитанието вкъщи прекършваме, така да се каже, гребена на малките деца. И само в относително редки случаи, по изключение ,успяват въпреки всичко да надделеят над този натиск на конформизъм към послушание, към прекланяне на главицата. Знаете колко такива мъдрости има: "Не си вдигай главата, защото ще те отнесе ветрилникът", "Не си ти този, който ще оправи света", "Не се опитвай да си надскочиш боя".

Властта в нашето общество, дали тя е в семейството, в училището или в живота, извън училище вече, когато хората напуснат своите семейства, в общия случай се изразява безпринципно. И това е един от най-големите недъзи в нашето общество. Но ако ние не можем да си правим илюзията, че можем да променим политиката толкова бързо, ако дори и учителите е трудно да променим и да им променим начина на мислене, пита се човек - трябва ли да възпитава вкъщи децата си по същия начин. И именно целта на тази книга е хората да знаят и да спрат да възпитават децата си по този начин.

Варна посреща престижна конференция за пристанищно корабоплаване

http://www.moreto.net/novini.php?n=374564

Седма международна конференция-изложение „Пристанища и корабоплаване по Черно море 2018" ще се проведе във Варна от 21 до 23 май, научи Moreto.net. Събитието се организира под егидата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура".

Пияни шофьори в Кюстендилско! Мъж преспа в ареста, хванаха го да шофира с...

http://www.struma.com/krimi/piyani-shofiori-v-kyustendilsko-muj-prespa-v-aresta-hvanaha-go_134555/

2 бързи полицейски производства са започнати срещу водачи на МПС, управлявали след употреба на алкохол.

В Кюстендил пътните полицаи установили, че 49-годишен водач на л. а. „Рено“ е с 1. З6 промила зад волана, в Дупница пътните полицаи са установили 57-годишен мъж да управлява л. а. „Фиат“ с 2. 15 промила алкохол в издишания въздух. Задържан е с полицейска заповед за 24 часа в ареста на РУ Дупница. Проверките са извършени с техническо...

Продължава

Кърлеж не се вади с въртене, ухапано от змия не се пристяга

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6871329

Кърлеж не се вади с въртене, ухапано от змия не се пристягаИзбегнете летните рискове за здравето със съветите на д-р Благомир Здравков,  детски анестезиолог в “Пирогов” и медицински консултант на “Откраднат живот”. Лятото е другото име на доброто настроение, отпуските, дългите дни с възможности за повече забавления. Лекарите в спешните отделения обаче от опит знаят, че когато времето започне да се затопля,

Поредна ало-измама: Баба върза 5 бона в пликче на вратата си

https://offnews.bg//112/poredna-alo-izmama-baba-varza-5-bona-v-plikche-na-vratata-si-681054.html

74-годишна жена от Силистра е станала жертва на телефонна измама. На 19 май в областния град тя се доверила на телефонно обаждане, че полицията се нуждае от помощта й за залавяне на измамници и окачила торбичка с 5500 лв. на портата на дома си. По случая е образувано досъдебно производство.

От полицията отново призовават: "Не давайте пари на непознати! Не съществува практика полицията да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. Имайте предвид, че всяко телефонно обаждане с искане на пари под различни предлози е измама! Не се доверявайте, свържете се с близките си или сигнализирайте на тел.112."

Галъп интернешънъл: Половината българи не знаят пълен член

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/galap-interneshanal-polovinata-balgari-ne-znaiat-palen-chlen-681052.html

Почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член в езика ни. 53% от хората у нас са на мнение, че не е нужно да си чел много книги, за да живееш добре. 

53 на сто пък не одобряват начина, по който се провеждат абитуриентските балове. 

Това са част от изводите от предизвикателните и любопитни въпроси, които „Галъп интернешънъл“ зададе в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Агенцията заложи няколко индикатора в редовното си ежемесечно изследване „лице в лице“, проведено от 11 до 18 май сред 816 души.

Изследването е представително за пълнолетното население на страната. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. Тази изследователска програма е позната като „Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“. 

35% от българите не са съгласни с мнозинството за четенето. Останалите се колебаят. 

„Галъп интернешънъл” попита как е правилно да се напише: „Магазина се премести“ или „Магазинът се премести“. Възможна беше и „уловката“ „И двете са верни“. 53% дадоха правилния отговор, 16% заложиха на „магазина“, а 15% - на това, че и двете са верни. 16% казаха, че не знаят.

Оказа се, че младите хора отговарят по-вярно – 61% сред хората на възраст от 18 до 25 години дадоха верния отговор, докато сред хората на възраст над 66 години този дял е 38%. В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование отговарят и по-правилно. 

Абитуриентските балове и нещата, свързани с тях, явно събуждат по-скоро негативна реакция сред обществото. 56% не одобряват начина, по който те се провеждат сега, а 27% го одобряват. Сред групите на хората на възраст между 18 и 25 години, както и сред тези на възраст между 26 и 35 години, преобладават онези, които харесват начина, по който се провеждат баловете. При най-младите например има близо 70% одобрение. 70% пък е неодобрението в групата 56+. 

Беше проверено и отношението към твърдението „Не е необходимо да си прочел много книги, за да живееш добре“. Това твърдение звучи двусмислено – то може да е констатация, но може да изразява и съжаление, а дори и одобрение. Точно защото е многозначно, то разкрива достатъчно любопитна обществена картина. На практика няма разлика в отговорите на различните демографски групи. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване