На 21 май рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6872667

На 21 май рожден ден иматВесела Кюлева, бизнесдама Вечеслав Тунев, журналист, бивш генерален директор на БНР Галена, фолкпевица Проф. Кирил Топалов, посланик във Ватикана, писател и преводач Проф. Павел Герджиков, оперен певец, режисьор и педагог Доц. д-р Цветозар Томов, социолог, говорител и член на

4.9 по Рихтер разлюля Тунис

https://petel.bg/4-9-po-Rihter-razlyulya-Tunis__265471

Земетресение с магнитуд 4.9 по скалата на Рихтер е регистрирано в Тунис, показва справка на интернет страницата на Европейския средиземно...

Застреляха мъж в Дъблин, полицията издирва изчезнала жена

https://petel.bg/Zastrelyaha-mazh-v-Dablin--politsiyata-izdirva-izcheznala-zhena__265470

Мъж е загинал след престрелка с участието на полицията в Дъблин, заяви източник от полицията, предава Belfast Telegraph, цитиран от Фокус.Полицият...

Районите без ток във Варна и региона

https://petel.bg/Rayonite-bez-tok-vav-Varna-i-regiona-__265478

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия са възможни смущения на електрозахранва...

Нова опасност на Хаваите! Парата от лавата на вулкана Килауеа заплашва местните

https://petel.bg/Nova-opasnost-na-Havaite--Parata-ot-lavata-na-vulkana-Kilauea-zaplashva-mestnite-__265469

Ситуацията на Хавайте се влошава заради изригващия вулкан Килауеа, чиято лава продължава да се спуска зрелищно в Тихия океан, предаде Рой...

Румен Радев: България се нуждае от "Български поток" - преки доставки на руски газ през Черно море

https://petel.bg/Rumen-Radev--Balgariya-se-nuzhdae-ot-Balgarski-potok---preki-dostavki-na-ruski-gaz-prez-CHerno-more-__265479

България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Този път на доставка ще отговаря на изискванията за енергийна сигурнос...

Мира Добрева написа писмо до Боян

https://petel.bg/Mira-Dobreva-napisa-pismo-do-Boyan__265481

Мира Добрева написа прочувствено послание във "Фейсбук" до Боян Петров. Ето и думите й, които явно идват от душата й: "Ами, понеже не се о...

Страшен екшън с над 25 патрулки в столичния квартал "Обеля"

https://petel.bg/Strashen-ekshan-s-nad-25-patrulki-v-stolichniya-kvartal-Obelya__265482

Илюстрация bTV  Страшен екшън се е разиграл в столичния квартал "Обеля" по късна доба. Почерняло е от полиция близо до метростанцията и е б...

Слухът за отровената вода в София – „отвратително деяние”

https://petel.bg/Sluhat-za-otrovenata-voda-v-Sofiya--------otvratitelno-deyanie---__265480

При замервания на над 500 показателя в 78 точки през последните 3 дни никъде няма засечени отклонения в качеството на водата, която София пие...

В Марсилия задържаха за тероризъм българин, който се правел на чеченец

http://clubz.bg/68098-v_marsiliq_zadyrjaha_za_terorizym_bylgarin_kojto_se_pravel_na_chechenec

Българин беше задържан в Марсилия по подозрения, свързани с евентуална терористична атака. Първоначалната информация беше за чеченец, който говори руски.

48-годишният мъж, задържан в събота от френските власти, е български гражданин, потвърди за АФП градският прокурор на Марсилия Ксавие Тарабьо в неделя, когато мярката за неотклонение на арестувания беше продължена.

Той е имал криминална регистрация във Франция – за опит за убийство. Мъжът бил задържан след сигнал на пътничка за човек със странно поведение.

Пътникът първоначално говорел на руски и заявил, че е от чеченски произход. Именно човек от тази етническа група извърши преди дни нападение в Париж. 

Едва по-късно при проверка на отпечатъците станало ясно, че всъщност става въпрос за българин. Към момента не се знаят други подробности за него.

Българинът е пренасял материали, от които може да се направи взривно устройство. Властите гледат на случая изключително сериозно, като на този етап смятат, че може да са предотвратили атентат, посочва бТВ.

Във Венецуела преизбраха досегашния президент Николас Мадуро

//dariknews.bg/novini/sviat/vyv-venecuela-preizbraha-dosegashniia-prezident-nikolas-maduro-2098250

Досегашният президент на Венецуела Николас Мадуро е победител на президентските избори, предадоха АФП и Ройтерс. По официални данни Мадуро получава 5,8 млн. гласа, а главният му съперник Енри Фалкон - 1,8 млн. Избирателната активност е достигнала 46,1%.
 
Мадуро

Възпяха главния архитект на Варна с песен (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/varna/vyzpiaha-glavniia-arhitekt-na-varna-s-pesen-video-2098237

Главният архитект на Варна Виктор Бузев се появи във видеото към песен, която бе посветена на самия него. Песента „Архитект Бузев“ се изпълнява от колоритния Стоян Роянов Я Я, който е и автор на музиката и текста.

„Пази достойнство, дете да се гордей“, гласи рефренът на парчето. То п

Китай осигури връзка с обратната страна на Луната (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/kitaj-osiguri-vryzka-s-obratnata-strana-na-lunata-video-2098242

В понеделник от Китай бе успешно изстрелян спътник-ретранслатор Цюецяо за лунната мисия "Чанъе 4". Съобщението е на Китайската корпорация за космическа наука и техника (CASC).
 

Париж подновява изпитанията на водни таксита по Сена (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/parizh-podnoviava-izpitaniiata-na-vodni-taksita-po-sena-snimkivideo-2098253

Във френската столица бяха възобновени прекъснатите преди шест месеца изпитания по река Сена на т.нар. "летящи над водата таксита" - проект, подкрепян от кмета на Париж Ан Идалго от самото му начало, предаде АФП.
 

Започнаха Матурите, 55 хиляди на изпит по БЕЛ

http://varnautre.bg/2018/05/21/81783/%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-55-%d1%85%d0%b8%d0%bb%d1%8f%d0%b4%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d0%b8%d1%82-%d0%bf

Матурите започнаха. Учениците от XII клас вече са по училищата, където са разпределени да се явят на изпит по български език. Общо 55 190 зрелостници са заявили желание за участие днес в първия държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) в 12-и клас, който започна в 8.00 ч. Матурата по български език и […]

Мъгливо за добро утро, валежи след обяд

https://offnews.bg//obshtestvo/maglivo-za-dobro-utro-valezhi-sled-obiad-681029.html

Ниски облаци и мъгли за "добро утро" ще има на много места в страната днес, след обяд и вечерта се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. В Западна България са възможни градушки. 

Максималните температури ще са между 21 и 26 градуса, според прогнозата на НИМХ към БАН.

Край морето ще е малко по-хладно - до 21 градуса, вятърът ще е умерен от североизток, а вълните ще са 2-3 бала. Ще вали обаче малко и само на отделни места. 

Облаци ще захлупват планините, на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър. 
Максималната температура на 1200 метра ще е около 15, а на 2000 метра – около 8 градуса. 

Изпити по литература: абитуриентите на матура, седмокласниците на тест за гимназиите

https://offnews.bg//obshtestvo/izpiti-po-literatura-abiturientite-na-matura-sedmoklasnitcite-na-tes-680928.html

Седмокласниците и дванадесетокласниците се явяват на ключово важни изпити по литература днес - за прием в гимназиите и първата задължителна матура.

Тестът за зрелостния изпит ще бъде генериран в 5.10 ч. в Министерството на образованието и науката. Изпитът започва в 8 ч. Авторът и произведението на последния 41-и въпрос ще бъдат обявени по БНР в 12 ч.

В 8.50 ч. ще бъде изтеглен един от трите варианта за тест за изпита след VII клас, в това число и преразказа на непознат текст с дидактическа задача. Изпитът за седмокласниците започва в 10.00 часа.

Тестовете и верните отговори на въпросите от двата теста ще бъдат публикувани на сайта на МОН след 16 ч.

На матурите във всяка от изпитните зали ще има видеонаблюдение с цел противодействие на манипулиране на резултатите, предупреждава МОН. Министерството уверява, че извършва наблюдението, спазвайки Закона за защита на личните данни и Общия регламент за защита на личните данни, както и че "след постигане на целите за държавните зрелостни изпити 2018 г. съгласно чл. 25 от ЗЗЛД администраторът ще унищожи цялата информация събрана чрез използването на технически средства за видеонаблюдение".

Втората задължителна матура, по предмет избран от ученика, е насрочена за 23 май. На същата дата е и вторият изпит от националното външно оценяване за седмокласниците - по математика.

Оценките от матурите трябва да бъдат обявени до 13 юни. До 22-ри зрелостниците трябва да получат и дипломите си за средно образование.

Спират водата в квартал Димитър Миленков

https://offnews.bg//obshtestvo/spirat-vodata-v-kvartal-dimitar-milenkov-681027.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в кв. „Димитър Миленков“  днес, съобщиха от дружеството. 

Във връзка с диагностика на уличен водопровод в кв. „Димитър Миленков“ се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 16.00 ч. на кв. „Димитър Миленков“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства! Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания.

Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Седмицата започва с променлива облачност и 21 градуса във Варна

http://varnautre.bg/2018/05/21/81779/%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d1%81-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%87

Днес ще има променлива облачност. Около и след обяд е възможно на изолирани места да превали слаб краткотраен дъжд. Ще духа до умерен вятър от север-североизток, който следобед чувствително ще отслабне. Максимални температури между 19 и 24 градуса, за Варна около 21. Вълнение на морето 2 бала. Температура на морската вода 19-22 градуса.

Днес е огненият празник на Св. св. Константин и Елена

https://offnews.bg//obshtestvo/dnes-e-ogneniat-praznik-na-sv-sv-konstantin-i-elena-680785.html

Православната църква почита днес св. св. Константин и Елена. 21 май е празник на нестинарите, народът ни го отбелязва и като преход от пролетта към лятото. 

Имен ден празнуват Константин, Костадин, Константина, Елена, Елеонора и Елица. Името Елена има древногръцки произход и означава "светла като слънце, сияйна". Константин пък значи "постоянен", идва от латински.

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена е построила няколко манастира в земите, където е живял Христос, открила е и кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Във всички храмове на Българската православна църква се отслужва Божествена света литургия. 

Днес е и денят на нестинарството. В Странджа пламват кладите и хората се събират около жаравата, като носят иконата на Св. Св. Константин и Елена. Ритуалният танц трае няколко минути.

Град Елена отбелязва своя празник днес. 

6 млн. скелета чакат туристи под улиците на Париж

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6864487

6 млн. скелета чакат туристи под улиците на Париж300 км тунели се преплитат с крипти и трезори Изби са превърнати в клубове и галерии Огромен втори град живее под улиците на Париж, по които ежедневно преминават хиляди хора. Стотици километри лабиринт на смъртта съставлява една от най-старите и най-гъстите мрежи от подземни железници и канали в света.

Днес се провеждат матурите по български език и литература за VII и XII клас

https://petel.bg/Dnes-se-provezhdat-maturite-po-balgarski-ezik-i-literatura-za-VII-i-XII-klas__265468

Днес се провеждат матурите по български език и литература за VII и XII клас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието...

Николас Мадуро е победител на президентските избори

https://petel.bg/Nikolas-Maduro-e-pobeditel-na-prezidentskite-izbori__265473

Досегашният президент на Венецуела Николас Мадуро е победител на президентските избори. Той печели близо 68% от гласовете, докато основни...

24 май става официален празник на Сърбия

https://petel.bg/24-may-stava-ofitsialen-praznik-na-Sarbiya__265474

Тази година Сърбия за първи път ще празнува 24 май като ден на славянската писменост, а от следващата година този ден ще стане официален пр...

Пред съда днес се явява младежът, нападнал медици в Калояново

https://petel.bg/Pred-sada-dnes-se-yavyava-mladezhat--napadnal-meditsi-v-Kaloyanovo__265475

Младежът, който миналия юни нападна медици и потроши кабинета на Спешния център в Калояново, се изправя пред Пловдивския районен съд, съо...

Финансови и здравословни проблеми за една от зодиите днес. Голям успех за друга

https://petel.bg/Finansovi-i-zdravoslovni-problemi-za-edna-ot-zodiite-dnes--Golyam-uspeh-za-druga__265476

Lamqta.com Овен  Не позволявайте поради притеснението и поради финансови причини да се нарушат плановете Ви. Отделете внимание на облеклот...

Ето къде в България днес ще ударят градушки

https://petel.bg/Eto-kade-v-Balgariya-dnes-shhe-udaryat-gradushki__265477

На места сутринта в равнините и низините ще има ниска облачност или мъгла. След обяд и до полунощ отново ще се развива купеста и купесто-дъ...

Да вярваме ли в прогнозите на Запада по повод спада на икономиката в Русия

http://pogled.info/svetoven/da-vyarvame-li-v-prognozite-na-zapada-po-povod-spada-na-ikonomikata-v-rusiya.94657

/Поглед.инфо/ Западните икономисти един след друг снижават прогнозите за ръста на руската икономика. Вина за това е засилването на американските санкции, ударили по „Русал“. Икономистите от „Морган Станли“ не изключват дори и връщането на Русия към рецесия. Какво всъщност се случва в руската икономика и оправдани ли са прогнозите на западните анализатори?

Financial Times: Брюксел ще забрани на европейците да се подчиняват на американските санкции

http://pogled.info/svetoven/evropa/Financial-Times-bryuksel-shte-zabrani-na-evropeitsite-da-se-podchinyavat-na-amerikanskite-sanktsii.94658

/Поглед.инфо/ Европейският съюз определи мерките за противодействие на американските санкции по отношение на Иран, с което създава нов потенциален конфликт в отношенията с Вашингтон, пише Financial Times. Както отбелязва вестникът, Европейската комисия е възродила „блокиращия статут“, забраняващ на европейските компании да изпълняват екстериториалните санкции на САЩ. Освен това ЕС също така възнамерява да стимулира европейските компании, за да изпращат на Централната банка на Иран платежи без посредници.

Европа не е в състояние да се защити от действията на САЩ

http://pogled.info/svetoven/evropa-ne-e-v-sastoyanie-da-se-zashtiti-ot-deistviyata-na-sasht.94659

/Поглед.инфо/ След като Тръмп обяви, че САЩ излизат от споразумението с Иран в ЕС започна раздвижване: Вашингтон демонстративно демонстрира пълно безразличие към интересите на съюзниците. Възможностите на европейския бизнес да работи в Иран се прекъсват, европейските компании трябва да излязат от Иран в течение на 180 дни. Тези, които не се подчинят сами ще попаднат в санкционните списъци. Министерството на финансите на САЩ ще забрани на американските юридически и физически лица да имат взаимоотношения с тях и доларовите им сметки ще бъдат блокирани. Така и се чува ехото на указите на окупационните комендатури от времената на Втората световна война: „За сътрудничество с партизаните – смъртна присъда с обесване“.

Русия се отказала да счита Скрипал за предател

http://pogled.info/svetoven/rusiya-se-otkazala-da-schita-skripal-za-predatel.94660

/Поглед.инфо/ Русия не счита бившия сътрудник на ГРУ (Главно разузнавателно управление – бел.пр.) и британски шпионин за предател – той е свободен човек и руски гражданин, урегулирал проблемите си с държавата, заяви посланикът в Лондон Алкесандър Аковенко.

Новата клоунада на администрацията на Тръмп

http://pogled.info/svetoven/novata-klounada-na-administratsiyata-na-tramp.94661

/Поглед.инфо/ Администрацията на Тръмп ни учуди с нова клоунада на висше политическо ниво. Преди едно денонощие Ройтерс съобщи с позоваване на администрацията на Тръмп, но без да посочва имена, че Китай е съгласен да съкрати външнотърговския профицит в търговията със САЩ с $200 млрд.

Икономическата война против Русия: Тръмп «прегоря» и се страхува от «Северен поток-2»

http://pogled.info/svetoven/ikonomicheskata-voina-protiv-rusiya-tramp-pregorya-i-se-strahuva-ot-severen-potok-2.94662

/Поглед.инфо/ САЩ много отдавна вече са обявили икономическа война на Русия. Първите препратки към това станаха санкциите против РФ за подкрепата на ДНР и ЛНР, а също несъгласието на американския истеблишмънт с това, че към Русия се присъедини Крим. Тъй като това не нанесе особена вреда на руската икономика, Доналд Тръмп реши да „натисне“ европейските колеги да се откажат от проекта „Северен поток-2“.

Китай осигури връзка с обратната страна на Луната

//dariknews.bg/novini/sviat/kitaj-osiguri-vryzka-s-obratnata-strana-na-lunata-2098242

В понеделник от Китай бе успешно изстрелян спътник-ретранслатор Цюецяо за лунната мисия "Чанъе 4". Съобщението е на Китайската корпорация за космическа наука и техника (CASC).
 

Препитват зрелостниците и седмокласниците по български език и литература

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prepitvat-zrelostnicite-i-sedmoklasnicite-po-bylgarski-ezik-i-literatura-2098239

Препитват зрелостниците и седмокласниците по български език и литература
 
Общо 55 190 зрелостници са заявили желание за участие днес в първия държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) в 12-и клас, който започва в 8.00 ч.
 
Матурата по български език

Почитаме Св. равноапостоли Константин и Елена

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/NTHoBOs9Pmw/

Днес, на 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена – паметта на император Константин и неговата майка Елена.

Император Константин е владетелят, който обявява свободата на християнската вяра – през 313 г. издава Миланския едикт, с който спира преследванията на християните и въвежда християнството като официална религия в Римската империя. Той защитава християнската вяра по време, когато езическият свят заплашва с огън и меч да изтрие от лицето на земята самото име християнин – в края на III и началото на IV век. Свиква Първия вселенски събор през 325 година против ереста на Арий. В историята той остава като Константин Велики, а в християнството е почитан като Равноапостолен.
Майка му, царица Елена, остава в паметта на поколенията с благочестивия си начин на живот. В житието на двамата равноапостоли се посочва, че по неин почин е бил открит Кръстът Господен на Голгота.
Тя отива на поклонение по местата, където е живял Христос и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Построява манастири.

Заради делата си в защита на християнската вяра императорът и неговата майка са канонизирани за светци.
В народната традиция днешният ден е посветен и на нестинарството.

Днес е матурата по БЕЛ и външно оценяване след 7 клас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SfAzP4X_8oc/

Днес е матурата по български език и литература за 12 клас и Националното външно оценяване по български език, което е и вход за гимназиите след 7 клас.

В 8.00 сутринта започва матурата за дванадесетокласниците.Тя съдържа три модула.На първи модул отговарят на 30 затворени  въпроса за един час, на втори модул въпросите са 10 и са отворени за решаване за един час, а в третия модул пишат литературно- интерпретативно съчинение или есе за два часа.

Националното външно оценяване по български език за седмокласниците започва в 10.00 ч.. Изпитът е от два модула- тест от един час и преразказ от час и половина.

Всички ученици трябва да влязат в гимназия, защото кандидатстване след 8-ми клас няма, тъй като основно образование вече се завършва след 7-ми клас. Тази година има 2490 паралелки в страната като професионалните са 1367, с 5% повече от профилираните, които са 1123.

В Сочи - при Путин, в Москва на "Зигфрид"

http://clubz.bg/68097-v_sochi_pri_putin_v_moskva_na_zigfrid

На 21 и 22 май президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение в Руската федерация, съобщават от пресцентъра на "Дондуков" 2.

В рамките на визитата си българският държавен глава ще проведе среща със своя руски колега президента Владимир Путин, с министър-председателя Дмитрий Медведев и ще участва в отбелязването на Дните на българската култура в Москва. По време на посещението си в Русия  българският президент ще бъде придружаван от своята съпруга.

Днес Радев ще разговаря днес с Медведев, като според официалното съобщение  "се очаква в разговорите да бъдат засегнати енергийни теми и двустранните ни отношения".

Срещата с руския президент Владимир Путин е насрочена за утре, 22 май, в Сочи.

В навечерието на 24 май президентът Радев ще се срещне с български и руски представители на културата.

Радеви ще отидат и на опера - "Зигфрид" на Рихард Вагнер в изпълнение на Софийската опера и балет, която е на турне в Болшой театър.

На 22 май в Сочи българският държавен глава ще се срещне със своя руски колега Владимир Путин. Двамата президенти ще проведат среща, след което ще ръководят пленарните разговори на двете официални делегации.

Радев и Путин ще направят съвместни изявления за представителите на медиите.

В българската делегация са и съпредседателят на „Групата за приятелство България - Русия“ в Народното събрание Красимир Велчев, председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в българския парламент Петър Кънев, представители на местната власт, учени, общественици и културни дейци.

5.5 по Рихтер е регистрирано в Индийския океан

https://petel.bg/5-5-po-Rihter-e-registrirano-v-Indiyskiya-okean__265464

Земетресение с магнитуд 5.5 по скалата на Рихтер е регистрирано в департамент Майот, отвъдморска територия на Франция, показва справка на ...

Президентът Румен Радев е на работно посещение в Руската федерация

https://petel.bg/Prezidentat-Rumen-Radev-e-na-rabotno-poseshhenie-v-Ruskata-federatsiya__265465

Снимка Булфото, архив Президентът Румен Радев е на работно посещение в Руската федерация днес и утре, съобщиха от прессекретариата на д...

Днес е светъл празник! 7 от най-любимите имена ще почерпят

https://petel.bg/Dnes-e-svetal-praznik--7-ot-nay-lyubimite-imena-shhe-pocherpyat-__265466

През 313 година Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Царица Елена отива ...

Празник е! Ето кои красиви имена ще почерпят…

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b5-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%b2%d0%b8-%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b5/

На 21 май имен ден празнуват: Константин, Елена, Елка, Еленко,Лена, Ленка, Ленко, Еленица, Костадин, Костадинка, Къна, Куна, Коста, Кочо, Койчо, Деница, Динко, Стоянка, Стоян, Светла, Светлана, Стойо, Траяна.

През 313 година Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. На 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена.

Това е денят на игрите по огън ( нестинарството). Тези паметни събития се смятат за най-важните в историята на християнската църква и затова императорът и майка му са канонизирани за светци, пише блиц. Имен ден празнуват Константин, Елена, Костадин, Костадинка.

Царуването на император Константин е едно от най-важните в историята, понеже при него християнската вяра, тъй дълго преследвана, станала господстваща в обширната му империя. Името Константин в превод от гръцки език означава постоянен и търпелив, а името Елена – светлина, сияние, ореол, а също и избраница.

 

Материалът Празник е! Ето кои красиви имена ще почерпят… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Облачно време днес над Югозапада…

http://regiona.bg/%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%87%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-%d1%8e%d0%b3%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0-2/

Прогноза за 21.05.2018
Днес преди обяд над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. По-значителна облачност ще има на Югозападна България.

След обяд и до полунощ отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици.

По-интензивни ще са явленията в Западна България, където има условия за градушки. Ще духа до умерен североизточен вятър, който след обяд ще се ориентира от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°.

 

Материалът Облачно време днес над Югозапада… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Отказът от „Северен поток-2“ ще е равен на самоубийство за Меркел

http://pogled.info/svetoven/evropa/otkazat-ot-severen-potok-2-shte-e-raven-na-samoubiistvo-za-merkel.94652

/Поглед.инфо/ Ангела Меркел пристигна при Путин в Сочи. Първата им от дълго време среща премина в критично важен за Европа момент. Германия, както и Евросъюза като цяло, трябваше да измисли как да отстои своите интереси под колосалния натиск на САЩ. Не може да отстъпи нито по въпроса за „Северен поток“, нито по иранската сделка – но с помощта на Русия Германия може да изиграе печеливша комбинация срещу Тръмп.

Меркел отива при Путин

http://pogled.info/svetoven/merkel-otiva-pri-putin.94653

/Поглед.инфо/ Меркел отлетя при Путин в Сочи след ултиматумите на Тръмп. Би ми се искало да кажа, че отлетя да се оплачи, но Меркел не е политик на такова равнище, че за нея да се говори с пренебрежение.

Лидерът на германските леви: трябва да прекратим ледниковия период в отношенията с Русия

http://pogled.info/svetoven/evropa/liderat-na-germanskite-levi-tryabva-da-prekratim-lednikoviya-period-v-otnosheniyata-s-rusiya.94654

/Поглед.инфо/ Европа се интересува от сближаване с Русия, нали единствено така ще може да осигури сигурността си и да постигне разоръжаване, заяви по време на интервю пред Neue Osnabrücker Zeitung съпредседателят на фракцията на Лявата партия в Бундестага Сара Вагенкнехт. Тя също така призова да се отменят антируските санкции, защото основно от тях страдат европейските и германските предприятия.

Имат ли САЩ стратегия за Сирия?

http://pogled.info/svetoven/imat-li-sasht-strategiya-za-siriya.94655

/Поглед.инфо/ Американските експерти признават, че САЩ нямат стратегия в Сирия или най-малкото, че тя е непоследователна, половинчата и провалена. Например ръководителят на Съвета по международни отношения Ричард Хаас Отбеляза, че последните удари на САЩ и съюзниците им по Сирия „не са стратегия“. Та така. САЩ, Великобритания, Франция, Турция и близкоизточните им съюзници Израел, Саудитска Арабия, Катар, Кувейт, водят война срещу Сирия вече седем години, градовете лежат в руини, загинали са половин милион сирийци, около 12 са станали бежанци, а стратегия съвсем няма.

Евросъюзът против долара

http://pogled.info/svetoven/evropa/evrosayuzat-protiv-dolara.94656

/Поглед.инфо/ След срещата на високо равнище в София председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер направи сензационно заявление: „Сега трябва да действаме и това е причината защо започваме процеса по приемането на „блокиращия закон“ от 1996 г., който цели неутрализирането на екстериториалните ефекти от санкциите в ЕС. Ние трябва да направим това и ще го направим още следваща сутрин“.

НДК отваря врати, показват залите на Европредседателството

//dariknews.bg/regioni/sofiia/ndk-otvaria-vrati-pokazvat-zalite-na-evropredsedatelstvoto-2098234

НДК отваря врати за посетители в понеделник. Всеки, който желае, може да се запознае със залите, в които се проведоха срещи и събития от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС. Българското европредседателство завършва в края на юни, а от

„Получаваме източни заплати, а плащаме западни цени”

//dariknews.bg/novini/biznes/poluchavame-iztochni-zaplati-a-plashtame-zapadni-ceni-2098233

Източноевропейците се чувстват експлоатирани. И наистина - никак не е лесно да се обяснят огромните разлики в заплащането на Изток и на Запад, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг". Ето до какви изводи стига швейцарското издание:
 
Вече близо три десетилетия известната чешка марка "Шкода" е част

Почитаме светиите Константин и Елена (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/pochitame-svetiite-konstantin-i-elena-video-2098204

Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.
 
През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религ

Президентът Радев заминава на двудневно посещение в Русия

//dariknews.bg/novini/sviat/prezidentyt-radev-zaminava-na-dvudnevno-poseshtenie-v-rusiia-2098232

Българският президент Румен Радев заминава на двудневно работно посещение в Руската федерация. В рамките на визитата си държавният глава ще проведе среща със своя руски колега Владимир Путин, с министър-председателя Дмитрий

Няма изненада - Мадуро е преизбран

http://clubz.bg/68096-nqma_iznenada_maduro_e_preizbran

Досегашният президент на Венецуела Николас Мадуро е победител на президентските избори, предадоха Франс прес и Ройтерс, съобщава БТА.

По официални данни Мадуро получава 5,8 милиона гласа, а главният му съперник Енри Фалкон - 1,8 милиона. Избирателната активност е достигнала 46,1 процента.

Мадуро извоюва лесна победа на оспорваните избори, въпреки че и двамата му основни съперници ги обявиха за нелегитимни заради множество нередности.

"Ние не признаваме този изборен процес, за нас избори нямаше. Във Венецуела трябва да бъдат организирани нови избори", каза Фалкон пред журналисти и обвини правителството, че е оказало натиск над избирателите. 

Опозицията призова за бойкот на изборите, напомня Ройтерс.

След обявяването на резултата привържениците на Мадуро ликуваха и танцуваха латинотанци около президентския дворец Мирафлорес в центъра на Каракас.

Няма изненада - Мадуро преизбран

http://clubz.bg/68096-nqma_iznenada_maduro_preizbran

Досегашният президент на Венецуела Николас Мадуро е победител на президентските избори, предадоха Франс прес и Ройтерс, съобщава БТА.

По официални данни Мадуро получава 5,8 милиона гласа, а главният му съперник Енри Фалкон - 1,8 милиона. Избирателната активност е достигнала 46,1 процента.

Мадуро извоюва лесна победа на оспорваните избори, въпреки че и двамата му основни съперници ги обявиха за нелегитимни заради множество нередности.

"Ние не признаваме този изборен процес, за нас избори нямаше. Във Венецуела трябва да бъдат организирани нови избори", каза Фалкон пред журналисти и обвини правителството, че е оказало натиск над избирателите. 

Опозицията призова за бойкот на изборите, напомня Ройтерс.

След обявяването на резултата привържениците на Мадуро ликуваха и танцуваха латино танци около президентския дворец Мирафлорес в центъра на Каракас.

Астропрогноза: Телци нахранете собствената си емоция, Везни променете подхода, Водолеи ще намерите отговорите

http://regiona.bg/%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%be%d0%b7%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%be%d0%b1%d1%81%d1%82/

Хороскоп за 21 май 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Търсете светлината във всяко нещо, търсете любовта, търсете красотата. Тогава целият свят ще Ви изглежда светъл, любящ и красив, защото именно това ще търсите.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Пробудете Божественото начало в себе си чрез танци, грижи и внимание към собствените си нужди. Нахранете първо собствената си емоция, за да има после да нахраните и другите.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Задайте си въпроса какви нови умения мога да придобия днес. Подходете към този ден с любопитство и няма да съжалявате. Вие обичате новите неща, ето Ви един нов ден за изследване, проучване, завладяване. Правете нещата сякаш ги правите за пръв път и ще откриете магията на себевъзстановяването.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Едно от хубавите неща на проблемите, е че голяма част от тях не съществуват никъде другаде, освен във въображението ни. Днес бъдете реалисти, забравете да си въобразявате.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Щом имате куража да започнете нещо, значи имате и куража да успеете. Просто тръгнете, вдъхновете другите, овладейте силата. Не търсете други предизвикателства преди да сте се справили с днешното.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Понякога светът сякаш забавя своя ход, за да Ви припомни, за да Ви покаже, за да Ви даде знак къде сте и какво трябва да правите. Отворете сетивата си и попивайте, усещайте, чувствайте сигналите. Слейте се с Вашата по-дълбока, изначална същност.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Ако една мечта не се сбъдва, не променяйте мечтата, променете подхода. Това е посланието на днешния ден – не се отказвайте, търсете нестандартния начин за справяне.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Не се страхувайте от мечтите си, не се отказвайте от тях, просто имайте смелост да им вдъхнете живот. Не е толкова трудно, направете първата крачка, засейте ги именно днес.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Бъдете благодарни за даровете на живота, за неговата щедрост към Вас. И никога не казвайте, че е твърде щедро, защото следващият път ще е по-малко.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Ако искте да растете, не се ядосвайте, когато Ви поливат. Не се отчайвайте, когато не Ви вярват. Просто имайте вяра в своя път и той ще Ви води.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Понякога трябва да затворите очи, за да видите истинските неща, скрити в сърцето на другия. Опитайте, затворете очи, помълчете, послушайте и може би точно тогава ще получите отговорите, които отдавна чакате.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Не се надявайте, че някой друг знае отговорите, че някое друго място е по-добро и някой път нещата ще се подредят. Всичко е тук и сега в собствените Ви ръце, просто поемете отговорност и действайте.

Материалът Астропрогноза: Телци нахранете собствената си емоция, Везни променете подхода, Водолеи ще намерите отговорите е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Звездите за днес: Телци нахранете собствената си емоция, Везни променете подхода, Водолеи ще намерите отговорите

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%be%d0%b1%d1%81/

Хороскоп за 21 май 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Търсете светлината във всяко нещо, търсете любовта, търсете красотата. Тогава целият свят ще Ви изглежда светъл, любящ и красив, защото именно това ще търсите.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Пробудете Божественото начало в себе си чрез танци, грижи и внимание към собствените си нужди. Нахранете първо собствената си емоция, за да има после да нахраните и другите.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Задайте си въпроса какви нови умения мога да придобия днес. Подходете към този ден с любопитство и няма да съжалявате. Вие обичате новите неща, ето Ви един нов ден за изследване, проучване, завладяване. Правете нещата сякаш ги правите за пръв път и ще откриете магията на себевъзстановяването.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Едно от хубавите неща на проблемите, е че голяма част от тях не съществуват никъде другаде, освен във въображението ни. Днес бъдете реалисти, забравете да си въобразявате.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Щом имате куража да започнете нещо, значи имате и куража да успеете. Просто тръгнете, вдъхновете другите, овладейте силата. Не търсете други предизвикателства преди да сте се справили с днешното.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Понякога светът сякаш забавя своя ход, за да Ви припомни, за да Ви покаже, за да Ви даде знак къде сте и какво трябва да правите. Отворете сетивата си и попивайте, усещайте, чувствайте сигналите. Слейте се с Вашата по-дълбока, изначална същност.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Ако една мечта не се сбъдва, не променяйте мечтата, променете подхода. Това е посланието на днешния ден – не се отказвайте, търсете нестандартния начин за справяне.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Не се страхувайте от мечтите си, не се отказвайте от тях, просто имайте смелост да им вдъхнете живот. Не е толкова трудно, направете първата крачка, засейте ги именно днес.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Бъдете благодарни за даровете на живота, за неговата щедрост към Вас. И никога не казвайте, че е твърде щедро, защото следващият път ще е по-малко.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Ако искте да растете, не се ядосвайте, когато Ви поливат. Не се отчайвайте, когато не Ви вярват. Просто имайте вяра в своя път и той ще Ви води.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Понякога трябва да затворите очи, за да видите истинските неща, скрити в сърцето на другия. Опитайте, затворете очи, помълчете, послушайте и може би точно тогава ще получите отговорите, които отдавна чакате.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Не се надявайте, че някой друг знае отговорите, че някое друго място е по-добро и някой път нещата ще се подредят. Всичко е тук и сега в собствените Ви ръце, просто поемете отговорност и действайте.

Материалът Звездите за днес: Телци нахранете собствената си емоция, Везни променете подхода, Водолеи ще намерите отговорите е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Махнете матурите

http://clubz.bg/68087-mahnete_maturite

ПОЛИТИКА матури клас училище ученици бгнес

Ако сте сред тези, които днес са на държавен зрелостен изпит, познат още като матура, запитайте се - колко пъти през последните месеци (на "късметлиите" - години) ви обясниха, че от тези два теста зависи животът ви?

Сигурно много - учители, родители, разни други фактори...

Какво всъщност зависи за ученика и бъдещ студент от оценките на въпросните матури?

  • средният успех от дипломата за средно образование (и на теория - дали ще вземете такава);
  • дали ще влезете в университет, ако кандидатствате с оценка от матура, вместо от кандидатстудентски изпит (което е допустимо във все повече университети и специалности, но съвсем не е задължително);

Отново на теория - можете да влезете в университет съвсем спокойно дори да имате тройки на матурите, и то в повечето най-престижни специалности.

Ще бъде ли целият изпит проведен наведнъж, или ще бъде разделен на модули? Кога ще изтече темата за интерпретативен текст по литература? Кой колко е платил, за да разбере въпросите по-рано? А за да му диктуват отговорите веднага щом някой изнесе теста?

Защо е цялата драма?

В крайна сметка държавните зрелостни изпити са най-важни за директорите на училищата, защото на базата на резултатите от матурите се определят рейтингите, от това зависи и престижът на гимназиите. А оттам – напливът от кандидати и, разбира се, парите, които получават, които на практика са “на глава“. Затова е нормално да слушате непрекъснато за важността на държавните зрелостни изпити – за настоящето ви, за бъдещето ви, едва ли не за това дали сърцето ви ще продължи да бие след като излязат оценките.

Как процедират повечето зрелостници? Съобразяват матурите, които ще държат, с изискванията за кандидатстване на университета и специалността, която са избрали. Но съвсем не по критериите на незапознатите с изкуството “да си нагодиш състезателния бал“.

Ако ще кандидатствате софтуерно инженерство в Софийския университет, най-вероятно няма да се явите на матура по математика. Защо?

Оценката от дипломата за средно образование по математика влиза в състезателния бал, а оценката от матурата заменя средноаритметичното от оценките през годините в гимназията. Ако сте отличник, но по някаква случайност не изкарате 6.00 на матурата, това ви сваля бала и автоматично намалява шансовете да влезете в желаната специалност.

Тоест зрелостниците избират пътя с възможно най-малко съпротивление. Без излишни рискове.

Това не се отнася за онази малка част от дванадесетокласниците, твърдо решени да влязат в желаната специалност в университета, за която оценките от матурите не са вход.

В университетите у нас обаче през последните години има тенденция във все повече специалности да се влиза с матура, вместо с кандидатстудентски изпит. В някои случаи този изпит е с по-голяма тежест от зрелостния, но при раздутия прием и малкото кандидати, това е без значение. Става все по-лесно за ученик, изкарал оценки над заветната тройка на матурите, да влезе в университет.

От десет години матурите са задължителни за всички дванадесетокласници. Трудно ми е обаче да си спомня една година, когато е минало без скандали около тях. Грешки във въпросите на тестовете, грешки в условията на задачите, грешки при посочените от съставителите верни отговори… Изтекли теми за текстове и условия на задачи, напоследък и спекулации с авторите, които “ще се паднат“ по литература… които се оказват верни… (Оглеждайте се за някоя дискусия във фейсбук на "Иван Вазов" с "Атанас Далчев"… обикновено предсказанията се оказват верни.)

На всички ученици, учители и родители, които са се сблъсквали с феномена матура, вероятно им е направила впечатление липсата на какъвто и да било логически компонент в тестовете. Зубърска работа, както се казва. За креативност и показана богата обща култура в есето по български език и литература е по-вероятно да ви порежат, отколкото да получите висока оценка. Причината тестовете да са такива вероятно е за да бъдат прикрити недостатъците на образователната система. Резултатите от изследвания като PISA говорят за функционална неграмотност сред тийнейджърите у нас. Но матурите на практика не проверяват дали такава има при зрелостниците. И експертите в МОН са доволни.

Не са за изпускане и куриозите сред проверяващите… След като тестът ви бъде проверен, той се връща в училището, където можете да го видите. Не се изненадвайте, ако на цитат от лирически текст на повече от два реда някой проверяващ ви е сложил кавички (каквито според речника на БАН от 2014 г. в този случай НЕ трябва да има), ако са пропуснали да забележат някоя ваша грешка или са поправили верен отговор (и то в противоречие с официалните отговори). Вероятно известна част от тези, на които се е паднала честта да проверяват, не са много по-грамотни от вас. Или не са особено ентусиазирани да си свършат работата както трябва…

Тази година само в 5 от общо 117 специалности в Софийския университет може да се кандидатства само с изпит, с резултатите от матурите не става. Това са регулираните специалности „Право", „Медицина" и „Фармация" (където Медицинският факултет, Биологическият факултет и Химическият факултет още не могат да се разберат за формата на изпитите) и две от специалностите във Факултета по журналистика и масова комуникация – „Журналистика" и „Връзки с обществеността".

Излиза, че май са прави – ако не животът, то поне мястото ви в университета може да зависи от матурите. И от грешките във въпросите, от грешките в отговорите, от грешките на проверяващите. И в крайна сметка – от това дали четете какво “Пейо Яворов“ ви пише във фейсбук…

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Тръмп иска разследване дали ФБР е внедрило шпионин в екипа му

http://clubz.bg/68095-trymp_iska_razsledvane_dali_fbr_e_vnedrilo_shpionin_v_ekipa_mu

Американското министерство на правосъдието възложи на своя главен инспектор да провери дали е имало нередности или политически мотиви в начина, по който ФБР е водило контраразузнавателното разследване на хора, заподозрени в сговор с руски агенти, които са се намесили в президентските избори през 2016 г., предаде Асошиейтед прес.

Това бе съобщено в декларация, след като вчера президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че ще изиска министерството да разследва дали ФБР е внедрило свои хора в предизборната му кампания с политически цели. Президентът освен това иска да се разследва дали подобни действия са били поискани от правителството на Барак Обама.

Според в. "Ню Йорк таймс" ФБР е поръчало на информатор да се срещне с двама души от кампанията на Тръмп - Картър Пейдж и Джордж Пападопулос, но това е било в разследването на евентуални връзки на тези хора с Русия, посочва Франс прес.

Депутати от Демократическата партия обвиняват Белия дом и републиканците, че всъщност се опитват да дестабилизират специалния прокурор Робърт Мълър, който от близо година разследва евентуален сговор между Москва и предизборния екип на Тръмп. Конгресменът демократ Адам Шиф, член на комисията по разузнаването към Камарата на представителите, заяви вчера, че твърденията на президента за някакъв "шпионин" в кампанията му са абсурдни, добавя БТА.

На 6 години Люси Дяковска отива разплакана при баща си, не успяла да вземе високия тон в арията на овчарчето

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6871309

На 6 години Люси Дяковска отива разплакана при баща си, не успяла да вземе високия тон в арията на овчарчетоПяла “Черно и бяло” на Георги Христов във влака до Германия За Люси Дяковска песните нямат срок на годност. Някои от любимите ѝ са създадени преди повече от 100 години. Такава е арията на овчарчето от операта “Тоска”. Дяковска я изпълнява на сцена, когато е едва на 6 г. “Това беше първото ми музикално и творческо разочарование.

Путин - мускули вместо интелигентност

http://clubz.bg/68094-putin_muskuli_vmesto_inteligentnost

Руските ядрени ракети са неизменна част от парадите на Червения площад. Снимка БГНЕС

Сирия, Иран, газопроводи и санкции бяха основните теми, обсъждани по време на срещата в Сочи на германската канцлерка Ангела Меркел с руския президент Владимир Путин. Всяка една от тези теми е изключително шчекотлива. Освен това президентът Доналд Тръмп обяви излизане на САЩ от ядреното споразумение с Иран, което доведе до многократно завишаване значението на Русия. Всъщност и за всички онези, които имат интерес Иран да продължи да бъде под контрола на Международната ядрена агенция, пише Арно Видман в уводна статия на германския в. “Франкфуртер Рундшау”. Предлагаме ви неговата позиция.

Какво ще поиска Русия за ролята си по ядреното споразумение? Какви отстъпки ще направят Германия и Западна Европа? След анексирането на Крим и нападенията в Източна Украйна би било фатално да се отменят санкциите срещу Русия. Също толкова лошо би било при изграждането на нов газопровод да се пренебрегнат интересите на Украйна.

Русия на Путин не е миролюбива държава

Но доколко катастрофално би било, ако и Русия излезе от споразумението с Иран? Когато през 2015 г. Русия подписа споразумението, се появи лелеяната възможност въпреки анексирането на Крим страната отново да бъде призната за важна международна сила. На този плацдарм сега Русия играе още по-важна роля.

Излизането на Тръмп от ядреното споразумение се хареса на радикалите в шиитската държава. Излизането на Русия от споразумението би довело до сваляне на сегашното умерено правителство в Техеран. Положението би се обострило. Европейците са крайно зависими от това, Русия да продължи да е страна по споразумението.

Какво са готови да платят като цена на Русия Германия и Европа? И то за действия, които не съществуват. Тъй като няма нищо, което Русия би могла да направи, което би искал и Путин.

В Германия често се говори за мирния характер на руското население. Кой знае дали това е вярно. Във всички случаи руските правителства рядко са се съобразявали с това. Сочи, където се срещнаха Меркел и Путин,  е на една и съща географска ширина с Ница и едва през 1829 г. е обявен за руска територия.

Кавказката война приключи през 1864 г. И както сега узнахме – не и окончателно, както и че Русия на Путин не е миролюбива държава. Единственият коз на Путин са военните. Икономическата мощ на най-голямата по територия страна в света със славата на световна сила, едва ли е по-голяма от Африка. Точно 3,4 на сто от световния брутен вътрешен продукт се пада на държавите от Югоизточна Европа и ОНД.

Суровини, енергия и военни

Това е резултатът от модела за развитие на Путин. Той следва съветската традиция и залага на суровини, енергия и военни, вместо на нови технологии. Това води до все по-голяма зависимост на Путинова Русия - отдавна не само от Запада, но и от презрения Китай и дори от Финландия («Нокиа»). Би било нещо ново Путин да реагира разумно и с помощта на дългосрочна инвестиционна програма да проправи пътя към индустрията. Досега непрестанно се поемаше в обратната посока. Путин укрепваше мускулната сила на държавата вместо нейната интелигентност.

Китай тръгна по съвсем друг път, който е далеч по-успешен.

Китайското ръководство, както и Путин, стриктно следи опозицията да не причинява ядове, но гледа в бъдещето.

Русия е не само икономически слаба. С всеки ден става все по-слаба, докато други градят мощ. За никого друг по света Русия вече не е модел. Днес никой не се стреми да я последва.

Ракети и бомби

Руското ръководство не може да се примири с подобна загуба на значимост. Вместо да печели симпатии, Русия реагира с бомби и ракети. Това показва, че надценява ресурсите си и дългосрочните си възможности.

Това не е утеха, тъй като Путин става все по-опасен. Както Тръмп е непредвидим, така Путин не е предвидим. Той може да печели точки единствено с изненадващи светкавични войни.

Истинско изкуство би било да се накара Путин да поведе Русия по мирен път и икономическо развитие. За това са нужни магьоснически сили. Чудесата не са от компетенцията на германското правителство.

Лондон не подновява визата на Абрамович

http://clubz.bg/68093-london_ne_podnovqva_vizata_na_abramovich

Британските власти тепърва ще подновяват визата на Роман Абрамович, руският милиардер и собственик на английския футболен клуб Челси, след като е изтекла през миналия месец, съобщава Би Би Си.

Олигархът е подал молба за продължаване на визата, но досега няма инкакъв отговор. 

Живеещият в Лондон Абрамович, който закупи Челси през юни 2003 година, в момента е без виза за Великобритания. Той не беше видян в съботния финал за Купата на Футболната асоциация на Англия между Челси и Манчестър Юнайтед спечелен от „сините“ с 1:0.

Личният "Боинг 767" на олигарха за последен път е излятял от Лондон на 1 април и оттогава е в Москва, Ню Йорк, Монако и Швейцария, но не се е връщал във Великобритания, твърди кореспондент на Би Би Си.

Джон Ман, говорител на Роман Абрамович, обяви че това са лични въпроси и няма да има коментар. 

Визата на руския богаташ е изтекла в края на април. Обикновено тя се издава за първи път за три години и четири месеца, след което се подновява на всеки две години. Този път продължаването й се бави необичайно дълго.

След като Русия беше обвинена за атаката срещу бившия руски шпионин Серегй Скрипал в началото на март т.г. с химическото оръжие новичок, властите в Англия обявиха, че ще затегнат режима срещу руските олигарси, пребиваващи на Острова.

Абрамович е 13 в списъка на най-богатите руснаци. Състоянието му се оценава на над 12 милиарда долара. В британската преса се появиха съобщения, че той е търсил начини да придобие и право на жителство във Великобритания, но досега няма съобщения дали е успял.

Междувременно стана известно, че влиятелната комисия по външните работи към Камарата на депутатите в британския парламент поиска правителството на Тереза Мей да положи повече усилия за борба срещу потоците от "корумпирани" руски пари, които са в обращение в Лондон, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Няма никакво оправдание Обединеното кралство да си затваря очите, когато клептократите на (руския) президент Путин и нарушителите на човешките права използват парите, изпрани в Лондон, за да корумпират нашите съюзници, да подкопават нашите партньорства и да рушат доверието в нашите институции", пише в доклад парламентарната комисия.

Руските пари, изпрани във финансовите институции на лондонското Сити, вредят на усилията на правителството да заеме твърда позиция срещу агресивната външна политика на Москва, се посочва в доклада.

Във финансовия център на Великобритания са се излели големи потоци руски пари след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и Лондон остава предпочитана западна столица за руски олигарси и функционери, които парадират с богатството си на най-луксозните места в Европа, цитира Ройтерс доклада на парламентарната комисия по външните работи.

"Използването на Лондон като база за корумпираните авоари на хора, свързани с Кремъл, сега очевидно се вписва в по-широка руска стратегия, която влияе върху нашата национална сигурност", се посочва в доклада.

Според парламентарната комисия по външните работи президентът Путин и съюзниците му "продължават да укриват и изпират корумпираните си авоари в Лондон".

"Обединеното кралство трябва да заяви ясно, че корупцията, произтичаща от Кремъл, вече не е добре дошла на нашите пазари и че ние ще предприемем действия", се казва в доклада.

Депутатите настояват за по-твърди мерки и за засилено сътрудничество със Съединените щати, страните от Г-7 и Европейския съюз в борбата с корупцията и мръсните пари.

След кралската сватба: Най-популярните сватбени парчета в Spotify

https://petel.bg/Sled-kralskata-svatba--Nay-populyarnite-svatbeni-parcheta-v-Spotify__265461

Изборът на песен за първия танц на щастливата двойка може да се превърне в истинско предизвикателство. Стресът да изберете песен, коят...

Скандали белязаха кинофестивала в Кан

https://petel.bg/Skandali-belyazaha-kinofestivala-v-Kan__265463

Филм за джебчии на японски режисьор спечели голямата награда на кинофестивала в Кан. Последната вечер беше белязана от скандал - млада ак...

Трендафилка Немска направи арабска какаова торта за рождения си ден

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6871720

Трендафилка  Немска  направи арабска  какаова  торта за рождения си ден“Винаги готвя с удоволствие”, казва тонрежисьорката Трендафилка Немска. “Преди 40 г. така говорех за ястия и манджи, че всички в телевизията - гладни в полунощ, уморени, точещи лиги - ми казваха: “Стига, престани вече!”, спомня си със смях тонрежисьорката. Но тъкмо защото обича кулинарията, може да разказва така добре за нея.

Дузпи донесоха 11-а световна титла на Швеция в хокея на лед

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/21/3182015_duzpi_donesoha_11-a_svetovna_titla_na_shveciia_v/?ref=rss


Швеция е световен шампион по хокей на лед за 11-и път в историята си и за втора поредна година. "Тре кронур" надви Швейцария с 3:2 след дузпи в един от най-драматичните финали в последните години.<br /><br />Шведите, които спечелиха титлата преди година след успех над Канада, срещнаха сериозни трудности докато пречупят Швейцария. Два пъти "кръстоносците" повеждаша след попадения на Нино Нидерайтер (16-а минута на първата третина) и Тимо Майер 3.13 след началото...

Бойко Василев и Виктор Николаев сред номинираните за наградите “Свети Влас 2018 г.”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6872652

Бойко Василев и Виктор Николаев сред номинираните за наградите “Свети Влас 2018 г.”Бойко Василев, Николай Дойнов, Милен Цветков и Виктор Николаев са сред претендентите за осмите награди за телевизионна журналистика “Свети Влас”. “Селекцията отразява усложнената политическа обстановка в световен мащаб и в страната и процесите, протичащи в българската журналистика”, казва председателят на сдружението Иван Гарелов.

В Марсилия арестуваха българин по подозрения в тероризъм

http://nakratko.bg/category/25/159819/


Мъжът, задържан от марсилската полиция в събота по подозрения, свързани с евентуална терористична атака, е българин, съобщи bTV. Първоначалната информация беше за чеченец, който говори руски.

Препоръчваме ви: 'Музиката на Европа' в Софийската филхармония

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-muzikata-na-evropa-v-sofijskata-filharmonia-681019.html

Днес от 08:00 часа до 17:00 часа в камерна зала "България" в Софийската филхармония ще се състои камерният цикъл "Музиката на Европа": Музиката на Полша. 

В програмата са включени творби от Фредерик Шопен, Павел Микйетин, Карол Шимановски, Дариус Пшибилски, които ще бъдат изпълнени от пианистката Магдалена Лисакл.

Проект "Музиката на Европа" се реализира с финансовата подкрепа на програма "Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018" на Национален фонд "Култура".

Вижте и останалите ни предложения за интересни културни събития за днешния ден:

Театър:

Моноспектакълът "Черното пиле" от 19:00 часа в театър "Сълза и смях".

В разказа Черното пиле на Хайтов два коса кацат върху голата глава на герой с име Гогоша, за да изкълват от нея "червеите" на всички черни мисли за неправдите по света и глада вкъщи.

Тъкмо тази "чиста и неопетнена" българска душа търси Мариус Куркински в моноспектакъла си, който намира опора в още два разказа на Хайтов – "Мерак" и "Пазачът от овесената нива".

Повече информация за моноспектакъла ще откриете тук.

21 май - роден е Димитър Воев

https://offnews.bg//na-tozi-den/21-maj-roden-e-dimitar-voev-680842.html

На тази дата през 1965-та година е роден българският музикант, композитор, вокалист и поет Димитър Воев. Той е един от основателите на култовата българска група "Нова генерация".

Като ученик сформира първата си група „Парадокс“, заедно с Кристиян Костов. Двамата заедно с барабаниста Кирил Манчев избягват казармата, влизайки в психиатрична клиника. Все пак Кристиян Костов отива войник и групата се разпада. През 1984 г. Воев и Георги Маринов основават джаз дуета „Воцек“. По-късно към тях се присъединява Пенчо Попов и това дава началото на групата „Воцек и Чугра“. Свирят импровизирана музика и записват демо албуми на аудиокасети в апартамента на Пенчо Попов. Най-известната им песен е „Соня и Сала“. „Воцек и Чугра“ дълго време остава ъндърграунд. През 1992 г. записват в студио и издават албума „Бергология“.

През 1985 г. Воев и Васил Гюров основават първата пост пънк група в България – „Кале“. Първата им изява е през 1987 г. на Първия софийски рок фестивал, но след третата песен са свалени от сцената. Година по-късно „Кале“ се разпада, а Димитър основава групата „Вход Б“. Скоро съставът е прекръстен на „Нова генерация“, като името идва от поемата на Воев „Нова генерация завинаги“. В големи хитове се превръщат песните „Само двама“, „Патриотична песен“, „Скорпионите танцуват сами“ и други. През 1989 г. Балкантон издава на грамофонна плоча песни на Нова генерация и Контрол. През 1991 г. е издаден и първият самостоятелен албум на групата, озаглавен „Forever“.

През 1991 г., само на 26 години, Димитър Воев се застъпва открито за хората и децата в Русе, за правото им на здраве и живот, организирайки един от първите рок фестивали в страната след падането на режима.

Воев умира на 27 години от тумор на мозъка. След смъртта му е издаден албумът „Отвъд смъртта“, в който са и последните записи на Воев и Нова генерация. През 1996 г. е издаден сборник с негови стихове „Поздрави от мен боговете“.

Популярната песен на група „Атлас“ – „Кукла“, е по негов текст, написан през 1983 г. (когато е 18-годишен).

7 мита за бизнеса и защитените територии

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=328098

Остров Белене, България. Бивши заливни гори и влажни зони са били възстановени в българската част на река Дунав. Блатото е свързан отново с реката, създавайки богата среда за хранене и размножаване на флората и фауната. © Александър ИвановМит 1: В защитените територии и мрежата Натура 2000 не могат да се развиват икономически дейности

В защитените територии от типа на природните паркове,както и в мрежата Натура 2000 могат да се извършват разнообразни икономически дейности, като няма ограничение за вида бизнес, стига той да не въздейства сериозно върху биоразнообразието. Това се проверява чрез специални процедури по оценка на въздействието, преди да се даде разрешение за реализацията на даден проект. В националните паркове икономическите дейности са доста по-ограничени, защото те не включват населени места, а собствеността на земята е изключителна държавна; въпреки това дейности от типа на използване на съществуващата туристическа инфраструктура са разрешени.

Мит 2: Защитените територии и мрежата Натура 2000 създават само препятствия за бизнеса, а не ползи

Чистата и красива природа привлича посетители и потребители на чисти продукти и подобрява здравето на
работещите и живеещите в нея. Същевременно с това стопаните на земи и гори в защитени територии и зони могат да получат допълнителни плащания за Натура 2000, за агро-екологични дейности или подкрепа за природосъобразен бизнес. В зависимост от типа бизнес за стартирането му може да са необходими
допълнителни процедури по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и оценка за
съвместимост с целите на Натура 2000, за да се гарантира, че той няма да увреди биоразнообразието.

Мит 3: Хората в България като цяло не подкрепят защитените територии и смятат, че опазването на природата пречи на икономическото развитие

Националните проучвания на общественото мнение на „Алфа Рисърч" от 2008 г. насам показват точно
обратното – повечето хора не виждат конфликт между опазването на природата и икономическия растеж и
подкрепят природозащитата. През 2014 г. около 70% от българите смятат, че няма конфликт между природа и икономика, и по-скоро приемат опазената природа като източник на добро развитие за бизнеса. През 2016 г. над 75% от българите определят като най-сериозен проблем пред българската природа изсичането и унищожаването на горите, а 65% от отговорилите са срещу застрояването на защитени територии.

Мит 4: Във високите планини може да се печели единствено от ски туризъм

Ски сезонът в българските планини е кратък, а с климатичните промени тенденцията е той да се скъси
още повече. Посещенията в нашите планини пък далеч не са свързани основно със ските: според проучване на природен парк „Витоша" 82% от хората предпочитат да посещават планината през лятото (за 38% посещенията са основно през зимата), а основната цел на посещението в парка е поход за 66% от отговорилите. В страната съществуват примери за успешен бизнес в планините през всички сезони, които предлагат разнообразни туристически преживявания. Сред тях са планинските спа селища, паркът за планинско колоездене в Рила, конният туризъм в село Бачево до Банско, летните планински фестивали.

Мит 5: Не може да се печели от опазване на природата

Опазването на природата намалява разходите на много фирми (чрез подобряване на енергийната и ресурсна ефективност) и е в основата на много бизнеси. На европейско ниво през 2015 г. повече от 1⁄4 от малките и средни предприятия предлагат зелени продукти или услуги. В България биопроизводството, основано на опазването на природата, се е увеличило седем пъти от 2007 г. насам, а сертифицираните гори за природосъобразно стопанисване са нараснали до 1 136 084 хектара.

Мит 6: Достатъчно е да построиш хотел и туристите сами ще дойдат

Много места в планините и по морето в България страдат от презастрояване, като много от хотелите и
къщите за гости стоят празни. Това е така, защото не е достатъчно да построиш хотел, а и имотният и
туристическият бизнес не винаги са пряко свързани. От времето на имотния бум през 2007 г. досега цените на апартаменти във водещи курорти в страната са паднали от 2 до 4 пъти. Посетителите обикновено търсят
преживяване и красива заобикаляща среда, а не отиват някъде, просто за да спят в хотел. Добавената стойност на защитените територии е именно в предлагането на възможности за преживявания, красив ландшафт и запазена природа.

Мит 7: Регистрирането за директни продажби от фермата е невъзможно

До неотдавна регистрирането по Наредба 26 за директни продажби на животински продукти наистина беше доста трудно, но с промените в наредбата от 2014 г. процесът се улесни, а към 2016 г. регистрираните ферми са 840, в пъти повече отпреди 2 – 3 години. Търсенето на фермерски продукти расте, за което говорят множеството фермерски пазари, онлайн платформи за доставки и гурме ресторанти, които ползват такива продукти. Регистрацията по Наредба 26 гарантира сигурност и качество за производители и потребители и е особено подходяща за ферми от защитени територии, които могат да използват чистата природа за реклама.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване