Ето го русенеца, задържан за тероризъм в Марсилия

https://petel.bg/Eto-go-rusenetsa--zadarzhan-za-terorizam-v-Marsiliya__265604

48-годишният Борис Станчев от Русе, който бе арестуван в събота в Марсилия, е бил обявен за международно издирване с европейска заповед за ...

3-годишно дете се удави в шахта на пречиствателна станция в Сливенско

https://frognews.bg/kriminalno/3-godishno-dete-udavi-shahta-prechistvatelna-stantsiia-slivensko.html

3-годишно дете е починало, след като е паднало в шахта на пречиствателна станция в с. Самуилово. Това съобщиха от ОДМВР-Сливен.

Варненец извади газов пистолет, глобиха го 150 лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=374593

В ж.к. «Вл. Варненчик» в гр. Варна, 47-годишен мъж от гр. Варна, известен на МВР, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и общоприетите норми, изразяващи се в произвеждане на изстрел с газов пистолет. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.

За и против Белене: АБВ изпреварило с 4 часа Демократите за митинг пред МС

https://offnews.bg//politika/za-i-protiv-belene-abv-izprevarilo-s-4-chasa-demokratite-za-miting-pr-681086.html

АБВ е изпреварило с 4 часа Демократична България, за да си запази мястото пред Министерски съвет за митинг по темата "Рестарт на АЕЦ Белене" утре. 

Това показа проверка на OFFNews в Столична община, след като десните обвиниха лично премиера Бойко Борисов в опит да се спре планираният им за вторник протест пред МС срещу проекта АЕЦ "Белене". 

От Демократична България съобщиха, че техен представител е извикан в СДВР, където са поискали да променят мястото или часа на проявата си, заради организиран в подкрепа на проекта митинг на АБВ.  
Десните заявяват, че полицията няма право да иска промяна на графика на протеста, защото столичният кмет не е забранил провеждането на протеста им. 
"Такава забрана няма. Властта, чрез СДВР, се опитва да спре протеста на "Демократична България". Изплашеният Борисов очевидно се крие зад гърба на Румен Петков, когото изпраща да защити кражбата "Белене". Никъде в публичното пространство (в медиите, на сайта на АБВ и в социалните мрежи) няма информация за подобно събитие на АБВ. Заявяваме че, няма да позволим на слугите на енергийната мафия - ГЕРБ, БСП и АБВ, да попречат на свободните граждани да изразят своето несъгласие с това милиарди левове да бъдат излети в корупционния гьол "Белене" и в джобовете на сателитите на Путин", се казва в съобщението на дясното обединение.  

В него пише още: "Напомняме на Бойко Борисов, че годината е 2018 и с милиционерски и тоталитарни методи няма да наложи на свободните граждани поредния корупционен проект от руския енергиен шлем". 

АБВ е подала на Московска 33 заявление за митинг в подкрепа на АЕЦ Белене в 11,57 часа на 17 май. Същият ден, но в 16,01 часа, е внесено уведомителното писмо за протест срещу проекта от ДСБ. АБВ е заявило 500 участника в митинга си, който да се проведе от 17,30 до 20 часа на площада между Дондуков 1 и Дондуков 2 на 22 май. 

Писмото на Демократична България фиксира същото място в триъгалника на властта - пред сградата на МС. 

Кметът Йорданка Фандъкова не желае да забрани протеста, а да се намери място и време за провеждането на инициативите, обясниха от общината. На Демократична България е предложено да проведат протеста си на пл. "Св. Неделя" или на място, посочено от самите тях в близост до пл. "Независимост". 

Полицейски кордон ще разделя двете прояви. 

"Вечният ерген" Хю Грант ще се жени

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6874299

"Вечният ерген" Хю Грант ще се жени"Вечният ерген", британският актьор Хю Грант, станал известен с превъплъщенията си в образа на съблазнител в романтични комедии, ще се ожени за приятелката си, шведката Ана Ебърстийн, предаде Франс прес. Заявление за сключване на граждански брак е подадено в кметството на Кенсингтън и Челси в западен Лондон, където двойката притежава къща.

Посланието на Ердоган от Босна

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/poslanieto-na-erdogan-ot-bosna-6082569

Посредством религиозните институции, Ердоган показа на балканските мюсюлмански общности, че не са сами, пише Руслан Трад в анализ за Vesti.bg

Българите смятат, че не е нужно да си прочел много книги, за да живееш добре

https://www.actualno.com/society/bylgarite-smjatat-che-ne-e-nujno-da-si-prochel-mnogo-knigi-za-da-jiveesh-dobre-news_675641.html

Българите масово смятат, че не е необходимо да си прочел много книги, за да живееш добре, а почти половината пълнолетно население има проблеми с правилото за пълния и краткия член. Това е изводът в навечерието на деня, в който честваме просветата и културата, а заедно с нея – и грамотността. Колкото до другата традиция по това време на годината - абитуриентските балове – повечето пълнолетни българи не харесват начина, по който те се провеждат напоследък (56% се изказват

Николай Николов: Столичната община да изиска проверка на охраната на водоемите

https://offnews.bg//obshtestvo/nikolaj-nikolov-stolichnata-obshtina-da-iziska-proverka-na-ohranata-n-681088.html

Столичната община да изиска информация за охраната на водоемите около София и да обяви публично резултатите от нея за спокойствие на гражданите.

За това настоява общинският съветник от групата на БСП Николай Николов, който е член на Комисията по обществен ред и сигурност към Столичния общински съвет.

"Столична община е в правото си да организира и насрещна проверка. И трябва да го направи. Също така ще предложа на следващото заседание на Комисията по обществен ред и сигурност с колегите да посетим водоемите и лично да проверим каква е охраната им. Според актуалната наредба има специални изисквания за санитарно-охранителните зони. Тези обекти попадат в първа категория от гледна точка на националната сигурност и трябва да бъдат пазени стриктно", каза той.

Николай Николов засегна и темата за киберсигурността, която засяга и системите, обслужващи водоемите.

"Как е гарантирана сигурността на тези електронни системи в пречиствателните станции и как са защитени от евентуален пробив. Предвид коментираната през уикенда тема за състоянието на питейната вода в София, Столична община е длъжна да изиска информация за охраната на системите. Гражданите на София пък са в правото си да искат доказателства, че сигурността на водата, която потребяват, е гарантирана. Хората не трябва да имат и капка съмнение, че водата, която пият, е опасна за живота и здравето им", обясни още Николов.

Столична община планира продължения на метрото и Симеоновския лифт

http://econ.bg/Новини/Столична-община-планира-продължения-на-метрото-и-Симеоновския-лифт_l.a_i.761808_at.1.html

В Столичната община има готови предложения за продължаване на метрото до различни части на града, както и удължаване до Симеоновския лифт близо до...

Ципрас: Гърция ще изпълни фискалните си цели през идните години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874278

Ципрас: Гърция ще изпълни фискалните си цели през идните годиниГърция и чуждестранните й кредитори са на едно мнение, че страната ще изпълни фискалните си цели през идните години и няма да има финансова дупка през 2018 и 2019 г., заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас пред своя кабинет днес, предаде Ройтерс. Атина и представители на кредиторите й от европейските институции и МВФ постигнаха предварително

Борис Станчев от Русе е задържаният "терорист" в Марсилия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874307

Борис Станчев от Русе е задържаният "терорист" в Марсилия48-годишният Борис Станчев е българинът, който е задържан в Марсилия заради подозрения, че е терорист.  През 2010 г. той стрелял с пушка по свой съгражданин. Въпреки, че била със сачми, жертвата едва оцелял. На Борис е повдигнато обвинение за опит за убийство. Осъден е на 6 г. затвор задочно през 2012 г.

Велосипедисти от Асеновград с подписка, искат вело артерия в града

https://www.actualno.com/asenovgrad/velosipedisti-ot-asenovgrad-s-podpiska-iskat-velo-arterija-v-grada-news_675716.html

Мартин, който през месец юли ще навърши 4 г., бе най-младият участник в масовото велошествие, проведено през уикенда в Асеновград. Никол - на 3 г. и половина се включи със своя скутер в първите метри от старта и след това – във финалния половин километър. На около 70-годишна възраст бе най-старшият велосипедист в събитието. Общо 230 колоездачи участваха официално в третото масово преброяване на велосипедистите в Асеновград. Всеки един от тях получи стикер с номер. Реалният брой на учас

В 15 населени места във Великотърновско водата не е годна за пиене

https://www.actualno.com/velikotarnovo/v-15-naseleni-mesta-vyv-velikotyrnovsko-vodata-ne-e-godna-za-piene-news_675717.html

Водата в 15 населени места във Великотърновска област не отговаря на изискванията в Наредбата за качеството на питейната вода. Това сочат данни на Регионалната здравна инспекция от изследвания, направени през април. От институцията уточниха за Радио „Фокус“ – Велико Търново, че за предходния месец са извършени проверки в 47 населени места, като 44 от тях са били на обекти с централно водоснабдяване и ведомствени водоизточници. 15 от пробите не отговарят на Наредба

Песков: Лондон сам провокира антируска истерия чрез отравянето на Скрипал

http://www.cross.bg/peskov-london-velikobritaniya-1575236.html

/КРОСС/ Оповестеният вчера британски парламентарен доклад за "мръсните пари" от Русия на острова предизвика ответна реакция от Кремъл, който видя в него доказателство за русофобската истерия, обхванала Великобритания, предаде ТАСС. "Това е нищо друго, освен поредната стъпка в една враждебна, нечестна конкуренция", каза говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, пред журналисти в Москва днес. Според Песков, цитиран от ТАСС, в Кремъл са уверени, че Лондон сам е провокирал антируската истерия чрез инцидента около отравянето на двойния руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му на Острова. Той коментира доклада на влиятелната комисия по външните работи към Камарата на депутатите в британския парламент, която поиска правителството на Тереза Мей да положи повече усилия за борба срещу потоците от "корумпирани" руски пари, които нахлували в Лондон. Руските пари, изпрани във финансовите институции на лондонското Сити, вредят на усилията на правителството да заеме твърда позиция срещу агресивната външна политика на Москва, се посочва в доклада. Говорител на Мей, цитиран от Ройтерс, каза днес, че Великобритания смята да реши проблема с руския паричен поток към Лондон, който е предпочитано място за руските олигарси да влагат и изпират парите си

Москва: Лондон сам провокира антируска истерия

https://www.investor.bg/drugi/338/a/moskva-london-sam-provokira-antiruska-isteriia-261489/

По думите на говорител на Мей Великобритания е решена да се заеме с проблема с мръсните пари

Накъде ще се разширява метрото след третия лъч?

https://news.bg/macro/nakade-shte-se-razshiryava-metroto-sled-tretiya-lach.html

"Слатина", "Студентски град" и лифта "Симеоново" са само част от бъдещите планове за подземната железница

Генерал Боцев: Физическата подготовка играе важна роля за бойната готовност на военнослужещите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874270

Генерал Боцев: Физическата подготовка играе важна роля за бойната готовност на военнослужещитеЗа да отговори адекватно на предизвикателствата в променената обстановка в средата за сигурност в европейски и международен план, нашата армия трябва да бъде достойна и боеспособна, гарант за суверенитета и териториалната цялост на страната, надежден съюзник в системата за колективна отбрана на НАТО и в Общата политика за сигурност и отбрана на

Капитанът на "Спортика" Вероника Гоцева е №1 сред футболистките в България

http://www.struma.com/sport/kapitanut-na-sportika-veronika-goceva-e-N1-sred-futbolistkite-v_134573/

Капитанката на ФК Спортика Благоевград Вероника Гоцева спечели наградата за най-добра футболистка сред дамите, в класацията на Асоциацията на на българските футболисти за сезон 2017-2018. Вероника изпревари в анкетата Футболист на футболистите Велина Кошулева от НСА и Елеонора Желева от Енко Пловдив. Гоцева известна с прякора Меси вече десета година е част от благоевградския футболен клуб, като е минала през всички гарнитури.

Вероника е част от националния отбор на България, като в...

Продължава

Добрев: ГЕРБ отново арогантно погазиха изборните правила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874287

Добрев: ГЕРБ отново арогантно погазиха изборните правила"За пореден път имаме нагъл и арогантен случай на газене на изборните правила. Схемата - "Мама, татко и аз", която се вихри на национално ниво, вече работи на избори и по малките населени места." Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев по повод изборите в с. Галиче в неделя. БСП свика нарочна пресконференция,

Предимно слънчево утре над Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=374583

По Черноморието преди обяд на места ще е с ниска облачност, която бързо ще се разкъса и ще се установи предимно слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 18°-21°. Температурата на морската вода е 18°-23°.

Бегониите се садят само на сенчести места

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6874220

Бегониите се садят само на сенчести местаСемейството на бегониите е представено от над 900 вида, произхождащи от тропичните зони. Характерна черта е, че са еднодомни растения,т.е.едно растение образува и мъжки и женски цветове. Въпреки големия брой представители на семейството, на нашия пазар се срещат сравнително малко видове. Най-позната е Begonia semperflorens,

Принц Фредерик Датски участва в Кралски пробег по случай 50-ия му юбилей (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6874250

Принц Фредерик Датски участва в Кралски пробег по случай 50-ия му юбилей (Снимки)Престолонаследникът на Дания принц Фредерик пробяга разстояние от една миля (1609 метра) в град Олбор в рамките на честванията по случай предстоящия му 50-и юбилей, предаде ДПА. Олбор е първият от градовете домакини на Кралския пробег, организиран в петте главни населени места в Дания. В проявата в Олбор към принц Фредерик се присъединиха хиляди

Тригодишно дете загина при падане в необезопасена шахта в Сливен

http://www.mediapool.bg/trigodishno-dete-zagina-pri-padane-v-neobezopasena-shahta-v-sliven-news279364.html

Дете на три години е загинало, след като е паднало в необезопасена шахта за отпадни води в Сливен, съобщи бТВ в понеделник. Момиченцето е било с родителите си на гости на приятелско семейство в покрайнините на града.   То е било оставено да се разхожда около къщата без надзор. В един момент родителите открили, че детето го няма, и подали сигнал до полицията.   С помощта на следови кучета тялото на момиченцето било открито на километър от мястото, където паднало в шахтата – в пречиствателната станция до село Самуилово. По случая е образувано досъдебно производство.

Харадинай: Европейските визи за Косово падат до края на годината

https://www.actualno.com/balkani/haradinaj-evropejskite-vizi-za-kosovo-padat-do-kraja-na-godinata-news_675714.html

До края на годината жителите на Косово ще могат да започнат да пътуват в Европа без визи, заяви косовският премиер Рамуш Харадинай. Той очаква през юни Косово да получи положителна оценка от ЕС за либерализиране на визовия режим. „Правим няколко стъпки. През юни ще ни бъде дадена оценка от ЕС. Но тази оценка също така ще мине през институциите на ЕС. След това всяка държава ще даде своето собствено мнение. Тези процедури ще приключат в този период и вярвам, че преди края на год

Стига, бе! Няма оправия в Благоевград! Диваците ни превзеха! Нов вандалски акт! Изкъртиха фитнес уред в парка на ул. "Даме Груев", часове след като мазаха с изпражнения автомобили в ж. к Еленово

http://www.struma.com/obshtestvo/stiga-be-nyama-opraviya-v-blagoevgrad-divacite-ni-prevzeha-nov_134572/

Вандали изкъртиха уред за фитнес в парка по поречието на река Бистрица срещу Американските общежития. Това е поредният вандалски акт на лумпени, за които няма спирка. Интересното е, че в парка има жива охрана през нощта и видеонаблюдение. И това обаче не е успяло да спре вандалите, които не подлежат на възпитание.

Часове по-рано съобщихме за сигнал на благоевградчанка, споделен във Фейсбук. Колата ѝ бе намазана с изпражнения и жената едва не колабирала тази сутрин. Завчера...

Продължава

Македонският премиер оправдан по делото "Подкуп“

https://dnes.dir.bg/svyat/makedonskiyat-premier-opravdan-po-deloto-podkup

Зоран Заев бе обвинен, че като кмет на Струмица е поискал подкуп от 160 000 евро подкуп от бизнесмен

Държавният глава: С министър-председателя Медведев възобновихме диалога между България и Русия на най-високо ниво

http://www.cross.bg/radev-rymen-rysiya-1575235.html

/КРОСС/ Румен Радев призова българското правителство да използва положителния импулс от неговата визита в Русия за реализацията на проекти от взаимен интерес. „Тази среща е пробив, защото възобновява диалога между България и Русия на най-високо ниво след продължително прекъсване“. Това заяви държавният глава Румен Радев днес в Москва пред журналисти след срещата си с министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев. Срещата между двамата продължи два пъти повече от предвиденото и с нея започна работното посещение на българския президент в Русия. „Визитата ми вече дава резултат. В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия. Знаете, че вече има анонси за съживяването на проекта АЕЦ „Белене“, което предполага и руско участие“, посочи президентът. По думите на държавния глава, проведеното наскоро посещение на българския министър на енергетиката в Русия е похвално, но и недостатъчно. „На първо място, положителният импулс от тази визита, която правя с премиера Медведев и с президента Путин утре, трябва да бъде използван по най-добрия начин от българското правителство“, призова президентът. Румен Радев подчерта, че тези срещи отварят възможности за работа на министрите от двете държави

Тръмп: Китай трябва да продължи да бъде строг по границата със Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874252

Тръмп: Китай трябва да продължи да бъде строг по границата със Северна КореяАмериканският президент Доналд Тръмп днес призова Китай да пази добре границата със Северна Корея, предаде Ройтерс. Агенцията определя апела на Тръмп като опит да повлияе върху очакваната си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун идния месец, свързана с денуклеаризацията, и едновременно със стремеж да постигне търговска сделка с Пекин,

Бившият кмет на Трън оправдан за блъснатото дете - то самò се ударило в колата му

https://offnews.bg//temida/bivshiat-kmet-na-tran-opravdan-za-blasnatoto-dete-to-sam%c3%b2-se-udaril-681087.html

Бившият кмет на Трън Станислав Николов е оправдан от съда по обвинението, че е блъснал с джипа си 6-годишно дете. Съдът прецени, че детето само се ударило в колата на бившия кмет на ГЕРБ.

Инцидентът е от 2015 година и още тогава разследващите направиха заключение, че детето, което след инцидента остана без далак, само се врязало в колата на Николов. Именно поради тази причина делото първоначално беше прекратено, но след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се възмути от поведението на Николов, държавното обвинение отново се задейства.

След проверка главният прокурор Сотир Цацаров иззе случая от разследващите в Трън и го възложи на прокуратурата в Перник.

Според обвинението скоростта на кмета била 25 км/ч. Прокурорите са на мнение, че Николов не е бил внимателен въпреки предупредителния знак "Деца" край училището.

Държавното обвинението поиска година и половина затвор за Николов. 

През лятото на миналата година Николов подаде оставка като кмет на Трън.

"Ботев", ЦСКА-София и "Славия" обраха наградите в анкетата на футболистите

http://clubz.bg/68133-botev_cska_sofiq_i_slaviq_obraha_nagradite_v_anketata_na_futbolistite

"Ботев" (Пловдив) обра най-важните награди в анкетата "Футболист на футболистите", в която гласуват играчите и треньорите от професионалния футбол в България. 

За играч №1 на стилна церемония беше определен Тодор Неделев от "канарчетата". Негови подгласници са Мартин Камбуров ("Берое") и Фернандо Каранга (ЦСКА-София). Първи сред треньорите пък е Николай Киров ("Ботев"), а тройката допълват Александър Томаш ("Берое") и Илиан Илиев ("Верея" и "Черно море"). 

Николай Киров (вляво)

Както се вижда, в тези листи няма представители на "Лудогорец" и "Левски".

ЦСКА-София също грабна две купи. Фернандо Каранга, който очаквано не присъстваше, бе отличен с приза "Трифон Иванов" за мъжество и характер. Кирил Десподов пък е най-добър млад състезател, а зад него в този раздел са Антонио Вутов ("Левски") и Серкан Юсеин ("Ботев" Пловдив).

Най-прогресиращ млад играч е Андреа Христов ("Славия").

Наградата за цялостен принос към футболната игра (това е точната формулировка) е присъдена на Георги Петков ("Славия"), а друг ветеран - Мартин Камбуров ("Берое"), отнесе приза за "Постижение за историята" заради това, че в изминалия сезон реализира своя гол №200 в елита на родния футбол.

Голмайстор на сезона е Клаудиу Кешеру ("Лудогорец"), който е в почивка и също не присъства. Румънецът бе определен за най-добър футболист по индекса Инстат, който изчислява коефициента на полезно действие на терена (точните отигравания).

Не бяха подминати и дамите - Силвия Радойска също бе наградена за цялостен принос.

Във всяка категория е имало номинации, от които футболистите и треньорите са избирали.

МОН публикува теста по БЕЛ от държавния зрелостен изпит

https://www.actualno.com/education/mon-publikuva-testa-po-bel-ot-dyrjavnija-zrelosten-izpit-news_675715.html

Тестът по български език и литература от държавния зрелостен изпит бе публикуван на сайта на МОН.  Изпитът започна в 8:00 часа сутринта. Изборът на варианта стана от почти 12 млн. възможности. За преписвачи следяха 10 100 квестори. И тази година действа въведената през миналата година мярка срещу преписване – матурата да бъде разделена на няколко модула. Учениците нямат право да излиза от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул. Мярката се оказа

14 държави изтеглят посланиците си от Венецуела заради изборите

https://www.actualno.com/america/14-dyrjavi-iztegljat-poslanicite-si-ot-venecuela-zaradi-izborite-news_675708.html

14 държави от Лимската група, включително Аржентина, Бразилия и Канада ще извикат посланиците си от Венецуела, като протест срещу нелегалните по техни думи президентски избори. Регионалната група заяви, че ще извикат и представителите на Венецуела в техните столици за разговори относно президентските избори, на които Мадуро спечели. Изборите „не отговарят на нито един от международните стандарти за свободни, честни и открити демократични процеси", се казва в позицията на държавит

Дрогиран шофьор без книжка блъсна полицай в София

https://frognews.bg/kriminalno/drogiran-shofjor-bez-knijka-blasna-politsai-sofiia.html

31-годишен шофьор без книжка е ранил полицай, докато шофирал след употреба на упойващи вещества, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Перфектните цветя за твоята зодия

https://www.actualno.com/curious/perfektnite-cvetja-za-tvojata-zodija-news_675707.html

Овен (21 март - 19 април): МАГНОЛИЯ Като първи знак на зодиака, ти представляваш новия живот и чистота. Но често сиготова за действия, инициативност и имаш силно чувство за самоувереност: черти, които могат да бъдат съчетани само със смелия цвят на магнолията. Послепис: Във викторианските времена изпращането на тези опияняващи цветя е било дискретен начин за любовниците да покажат любовта си един към друг, правейки го умен и подходящ избор за булчински букет на една истинска господарка. Телец

Москва: Лондон сам провокира антируска истерия чрез отравянето на Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874247

Москва: Лондон сам провокира антируска истерия чрез отравянето на СкрипалОповестеният вчера британски парламентарен доклад за "мръсните пари" от Русия на острова предизвика ответна реакция от Кремъл, който видя в него доказателство за русофобската истерия, обхванала Великобритания, предаде Ройтерс. "Това е нищо друго, освен поредната стъпка в една враждебна, нечестна конкуренция",

Вижте отговорите на матурите за 7 и 12 клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874238

Вижте отговорите на матурите за 7 и 12 класСтихотворението на Никола Вапцаров "Вяра" се падна на матурата 12-токласниците днес. Зрелостниците трябва да пишат по темата "Човекът и вярата" по произведението, което е част от стихосбирката "Моторни песни". Стихотворение на Никола Вапцаров - "Кино" се падна и преди 4 години на матурата по български и език и литература за 12 клас.

Доларът поскъпва след новината за търговско примирие между САЩ и Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874215

Доларът поскъпва след новината за търговско примирие между САЩ и КитайВ понеделник щатският долар поскъпна към нови върхове за годината, тъй като и инвеститорите на валутните пазари приветстват новините за поне временно търговско примирие между САЩ и Китай. След проведените в края на предходната седмица преговори, американският финансов министър Стивън Мнучин и китайският вицепремир Лю Хъ обявиха,

В по-малко от половината читалища има компютри с достъп по интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=374591

В България има общо 3 321 читалища. В по-малко от половината българските културно-просветителни институции обаче има достъп до интернет и условия за ползване на най-важната услуга в дигиталната ера. Това сочат данни от проучването на Националния статистически институт относно дейността на читалищата в България през 2017 година.

Вижте въпросите от теста за 7 клас от матурата по БЕЛ

https://www.actualno.com/education/vijte-vyprosite-ot-testa-za-7-klas-ot-maturata-po-bel-news_675713.html

В 16 часа на сайта на министерството на образованието бе публикуван тестът, който се падна на седмокласниците на националното външно оценяване.  Може да видите самия тест и преразказа, който правиха седмокласниците ТУК Около 57 хиляди ученици от 7 клас се явиха днес на НВО по БЕЛ. Резултатите се очакват да бъдат готови до 6 юни. 

Ева Майдел: 54% от рабодателите не намират хора с правилните умения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874232

Ева Майдел: 54% от рабодателите не намират хора с правилните умения„54% от работодателите изпитват затруднения при намирането на хора с правилните умения“, заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на откриването на кампанията „Национална библиотечна седмица“, която се провежда между 14-19 май 2018г., под наслов „Достойно бъдеще за нашите библиотеки“, в София,

Погба може да си тръгне от "Манчестър", но не и в посока ПСЖ

https://www.24chasa.bg/sport/article/6874130

Погба може да си тръгне от "Манчестър", но не и в посока ПСЖХалфът на "Манчестър Юнайтед" Пол Погба не изключи възможността да напусне "червените дяволи" това лято, но е категоричен, че ПСЖ не го привлича и няма да се присъедини към тях. Бъдещето на Погба на "Олд Трафорд" беше подложено на съмнение заради отношенията му с Жозе Моуриньо. В няколко по-важни мача Погба беше оставен на резервната скамейка.

Редовните упражнения поддържат млади сърцето и артериите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6874170

Редовните упражнения поддържат млади сърцето и артериитеУпражненията четири или пет пъти седмично са ключови за предпазване на главни артерии от втвърдяване и за добро здраве на сърцето, съобщи Би Би Си, позовавайки се на резултатите от американско проучване. Авторите му от изследователски институт в Далас, Тексас, обаче отбелязват, че физическата активност два или три пъти седмично оказва

'Уна' - когато се изгубиш в гората и получиш помощ от неочакван приятел (трейлър)

https://offnews.bg//obshtestvo/una-kogato-se-izgubish-v-gorata-i-poluchish-pomosht-ot-neochakvan-680986.html

Едно младо момиче се загубва в гората, която не познава, а неочакван приятел ѝ помага да намери пътя към хижата и баща си.

Късометражният филм "Уна" (Oona) на финландската режисьорка Зайда Бергрот е част от кампанията на Европейската комисия  #EUandME, която се провежда едновременно във всички 28 държави от ЕС и иска да запознае младите хора с възможностите и политиките на ЕС, подобряващи техния живот.

По време на кампанията ще се проведе и конкурс за млади режисьори. Te ще могат да разкажат история за приноса на ЕС в живота на хората и как европейските инициативи им дават възможност да правят това, което обичат. Жури ще избере десет финалисти от жури, а петимата победители ще бъдат излъчени чрез обществено гласуване. Отличените ще получат субсидия да заснемат филма си.

Целия филм "Уна" можете да видите на страницата на кампанията #EUandME

"Уна" е един от петте късометражни филма и е посветен на устойчивото развитие. Останалите четири засегат темите за правата, мобилността, цифровите технологии и развиването на уменията и на собствен бизнес.

КАК ЕС РАБОТИ ЗА УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ?

Радвайте се на чиста вода, по-чист въздух и опазена природа

Законодателството на ЕС става все по-строго към замърсителите на въздуха, като целта е опазване на живота и подобряване на здравето на европейците. За две десетилетия емисиите на серен диоксид – основния причинител на киселинни дъждове – са намалели с почти 80%.

Повечето европейци нямат проблем с достъпа до прясна питейна вода. Водата, която пием, трябва да отговаря на стандартите на ЕС и в нея да не присъстват никакви микроорганизми, паразити и вредни вещества.

От средиземноморския тюлен монах до червената каня – хиляди същества и животинки живеят в Европа, като много от тях се нуждаят от нашата закрила. Програма „Натура 2000“, която включва над 27 000 зони, има за цел да защити най-застрашените животни в ЕС и техните местообитания.

Обичате ли да плувате? Безопасността и чистотата на европейските зони за къпане вече са значително по-добри от преди благодарение на Директивата за водите за къпане на ЕС. Днес над 96% от зоните отговарят на минималните стандарти.

Дайте своя принос в борбата срещу климатичните промени

Напомпайте гумите на велосипеда, купете си билет за автобуса и намерете най-близката метростанция – ЕС инвестира 2,7 милиарда евро в устойчиви и високотехнологични проекти за обществен транспорт, включително за електрически трамваи или изследвания на алтернативни горива. Какъвто и транспорт да изберете, можете да стигнете от едно място до друго с минимално въздействие върху околната среда.

Освен това ЕС инвестира в научни изследвания с цел намаляване на количеството въглерод, което всички ние произвеждаме. Всяка година 20% от целия бюджет на ЕС – 180 милиарда евро – отиват за подкрепа на проекти, свързани с климата. От създаването на по-надеждни тестове за измерване на емисиите на новите автомобили до мерки, гарантиращи, че до 2020 г. всички нови сгради ще произвеждат толкова енергия, колкото изразходват.

Готови ли сте да се сбогувате с бензина и дизела и да купите електрически автомобил? В ЕС има почти 120 000 станции за зареждане, така че батерията ми може винаги да е заредена.

Можете да промените много, като направите малки промени в начина си на живот. Това може да стане чрез простички действия като гасене на лампите, когато излизате от стаята, или със слагането на по-плътни завеси, за да бъде в къщата по-топло. Освен това мога да използвам системата на ЕС за енергийно етикетиране на електроуреди, която помага да изберете електрическа печка от клас A+ вместо такава от клас D например.

ЕС помага на общностите да устояват по-добре на изменението на климата, като възстановява влажните и зелените зони, които действат като естествени бариери срещу покачващото се морско равнище, и като развива зелени пространства, които допринасят за справянето със замърсяването на въздуха и горещите вълни. Съществуват дори начини за по-ефективно пестене на вода – например резервоар за повторно използване на водата от мивката и душа за тоалетната.

Рециклиране, повторно използване, поправяне и морета без пластмаса

Когато изхвърляте торбичката от сандвича, кутията от салатата или бутилката от водата си, те не изчезват, а се превръщат в отпадъци. Пластмасата стига до океаните и е пагубна за живота в тях. А това, което влиза в моретата, в крайна сметка попада в чиниите ни – 30% от рибата, която купуваме, има пластмаса във вътрешностите си. ЕС е твърдо решен да намали количеството на изхвърляната пластмаса, да я държи далеч от океаните и да направи така, че до 2030 г. всички пластмасови опаковки да могат да се рециклират.

Дайте втори живот на електроуредите! Ако искате да водим устойчив начин на живот, трябва добре да помислите, преди да изхвърлите електроуредите, които все още работят. Повишавайки ефективността на продуктите чрез специални изисквания за екологичен дизайн, ЕС създава общество, в което продуктите са проектирани, за да служат дълго, да се поправят лесно и да се рециклират, когато вече не могат да се ползват по предназначение. Затова нека зашием скъсаното палто, поправим прахосмукачката и дадем хладилника за рециклиране – това е по-добре както за икономиката, така и за околната среда!

Какво стана с онзи електрически инструмент, който си купихте преди години? Ползвахте го само за два самоделни проекта, а може би трябваше да го споделите с други хора? В стремежа си да изгради кръгова икономика ЕС насърчава гражданите да бъдат по-разумни при опазването и повторното използване на вещите си. Пунктове за предмети под наем, кафенета за поправка на уреди и бутици за рециклиране никнат като гъби в целия ЕС, поощрявайки изграждането на един по-екологичен, хармоничен и творчески подход към вещите и повторното им използване.

Независимо дали става дума за стар телевизор или за лаптоп, който вече не върши работа, електронните и електрическите устройства все още служат за нещо, защото ценните метали в тях могат да се използват повторно. ЕС се грижи ценните метали да бъдат правилно извлечени, като по този начин ограничава количеството на отпадъците и прави старите клавиатури и повредените DVD плейъри отново полезни. Следващия път, когато тостерът се счупи, помогнете за опазването на ценните природни ресурси на планетата и го дайте за рециклиране.

Продължава на стр. 2


Продължава от стр. 1

Хранете се със здравословна, безопасна и достъпна храна, която не ощетява производителите

Правилата на ЕС помагат на производителите, преработвателите и продавачите да гарантират високо равнище на безопасност за всяка произведена храна по пътя ѝ от фермата до трапезата.

Гръцко сирене фета, полски салам киелбаса лишецкa, испанско сирене манчего и ирландски хляб блаа – няма нищо по-хубаво от автентичните регионални продукти. Но как да разбера, че са истински? Въведеното от ЕС защитено наименование за произход (ЗНП) гарантира, че специалитети като италианското прошуто ди Парма идват от района, на който дължат известността си, както и че са произведени по съответния традиционен начин и са преминали стриктен контрол.

Ако имате алергия към фъстъци и трябва да проверите дали вечерята ми не съдържа следи от такива - вече е лесно! За да придобиете представа за точния състав на храната в чинията, можете да се доверите на етикетите върху всички хранителни продукти в ЕС. Те показват колко точно захар, сол, протеини и енергия (мазнини и въглехидрати) се съдържа в храната и какви алергени присъстват в нейния състав. При органичните продукти можете дори да разберете как е произведена храната.

Ако се установи, че даден продукт е опасен за здравето (като например месо, заразено със салмонела), се задейства Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF), за да може опасната храна незабавно да бъде изтеглена от пазара. Благодарение на тази система, както и на други инициативи на ЕС за борба със салмонелата, броят на случаите на заразени с тази болест хора е намалял с 60% между 2007 и 2011 г. – положителен резултат от координираните усилия за подобряване на безопасността на храните в ЕС.

Притеснявате се, че здравните претенции за киселото мляко, което сте си купили, са по-скоро измислица, а не истина? В ЕС всички претенции за качествата на даден продукт се проверяват научно и след това се потвърждават или отхвърлят от експерти от държавите членки. Целта е да се гарантира, че всички здравни претенции, посочени върху етикетите, са верни. Така че ако търсите хранителен продукт, който да еи помогне да намалите холестерола си, можете спокойно да се доверите на написаното върху опаковката.

Научни изследвания, които помагат на Вас, на Вашето семейство и на планетата

От независими автомобили до алтернативни горива, инвестициите на ЕС целят да направят автомобилите по-екологични и енергийно ефективни. Това означава край на изнервящите задръствания чрез координиране на автомобилите без шофьор, както и изграждане на пътища, които да зареждат електрическия ми автомобил, докато чакам на червен светофар.

Как да постигнем повече с по-малко? С оглед на постоянно нарастващото население и ограничените природни ресурси е от жизненоважно значение да продължаваме да откриваме начини за повторно използване на ресурсите, с които разполагаме. ЕС прави това, като инвестира в проекти, вдъхващи нов живот на отпадъците. Такъв е например проектът за създаване на нова технология, която превръща остатъците от смляно кафе в мастило.

Защита от хакери? От WiFi тонколонки и конзоли за видеоигри до чайник, който можете да включите чрез смартфона си – спокойно може да се каже, че вещите в дома ви вече са свързани с мрежата. Но с всяко свързано устройство домашната мрежа става все по-уязвима за хакери. Как да се предпазите? Учените смятат, че решението на проблема може да се крие в т.нар. блокчейн технология. Благодарение на научни изследвания, финансирани от ЕС, в бъдеще моята мрежа ще бъде непробиваема, а данните ми – в безопасност.

Казват, че хубавите неща са в малки опаковки и що се отнася до нанотехнологиите, това е напълно вярно. Между 2018 и 2020 г. ЕС е инвестирал 1,8 милиарда евро в разработването на безопасна микротехнология. Въпреки че ще бъде с размерите на атом, тя може да ми помогне в ежедневието – да бъде втъкана в дрехите за намаляване на кожните раздразнения или пусната в кръвта ми, за да достави медикамент до мястото на тумора.

Болестите са част от живота. Но това не означава, че не можем да се справим с тях. ЕС инвестира милиарди евро в научни изследвания, за да открие изключително иновативни методи за лечение на болести като рака.

Заради АБВ СДВР искало протест срещу АЕЦ "Белене" да бъде отложен

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/21/3182509_zaradi_abv_sdvr_iskalo_protest_sreshtu_aec_belene_da/?ref=rss


СДВР е поискало от "Демократична България" да промени мястото, деня и часа на планиран протест срещу възобновяването на работата по проекта за АЕЦ "Белене", съобщи политическата формация. Причината била, че лявата партия АБВ организирала по същото време контрапротест в защита на проекта.<br /><br />От "Демократична България" са обявили в общината, че ще протестират утре, 22 май 2018 г., пред сградата на Министерския съвет. Общината не е възразила, но...

Омбудсманът Мая Манолова пита КЗК за картел при розоварите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874214

Омбудсманът Мая Манолова пита КЗК за картел при розоварите
Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Комисията за защита на конкуренцията по подозрение за наличие на картелно споразумение в отрасъла на розопроизводството, което по думите й убива конкуренцията и сваля цените. Това съобщи самата Мая Манолова при срещата си днес на масива между гр. Сопот и гр. Карлово с местните производители на маслодайна роза,

От Москва Радев поиска правителството да продължи "пробива му" в отношенията с Русия

http://econ.bg/Новини/От-Москва-Радев-поиска-правителството-да-продължи-пробива-му-в-отношенията-с-Русия_l.a_i.761807_at.1.html

Президентът Румен Радев определи визитата си в Русия като пробив, защото е първото такова посещение след продължително прекъсване. Днес българският...

Какво мислят за смъртта различните ЗОДИИ

https://www.actualno.com/curious/kakvo-misljat-za-smyrtta-razlichnite-zodii-news_675700.html

Овен (От 21 март до 19 април) Вашият живот никога не престава да бъде интересен, но в същото време, спокоен. Прекарвате дните си в четене на заплитащи се романи, изследвайки странни страници на Уикипедия и споделяйки изобилието от познания с приятели и семейство, които са също толкова заинтересовани, колкото сте вие. В работата си сте уверени, че помагате на хората. Животът ви най-накрая има смисъл. Телец (От 20 април до 21 май) Вие сте най-вдъхновени от вашия собствен профил в социалните м

"Манчестър сити" се цели в доминация във Висшата лига с "безмилостния Гуардиола"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/21/3182419_manchestur_siti_se_celi_v_dominaciia_vuv_visshata_liga/?ref=rss


"Манчестър сити" току що спечели титлата във Висшата лига, но вече мисли за следващия сезон. Президентът на "гражданите" Халдун ал Мубарак даде едно от редките си интервюта, като използва клубния сайт, за да начертае посоката, в която ще се движат небесносините занапред.<br /><br />Със спечелването на титлата "Сити" подобри куп рекорди в английския футбол. "Гражданите" станаха първият отбор, който достига до 100 точки. Освен това тимът завърши...

Кадри от дрон показват "вратата на ада"

https://www.vesti.bg/sviat/kadri-ot-dron-pokazvat-vratata-na-ada-6082570

Тя е с впечатляващи размери – широка е 69 метра и е дълбока 30 метра

Съд в Скопие освободи Заев от отговорност по обвинение за искане на подкуп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874210

Съд в Скопие освободи Заев от отговорност по обвинение за искане на подкупСъд в Скопие освободи премиера Зоран Заев от отговорност по случая "Подкуп", в който бе обвинен за искане на подкуп по времето, когато е бил кмет на Струмица, предаде агенция МИА. Съдът намери, че прокурорът не е представил достатъчно доказателства за вината на подсъдимия, предава БТА. "Щастлив съм,

Британският медиен регулатор започна още три проверки на руската телевизия RT

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/21/3182502_britanskiiat_medien_regulator_zapochna_oshte_tri/?ref=rss


Британският медиен регулатор "Офком" (Оfcom) обяви, че започва три нови проверки по повод конкретни предавания на телевизия RT, финансирана от руската държава и смятана за основен рупор на задграничната пропаганда на Кремъл.<br /><br />С изричното уточнение, че проверката не означава установено нарушение, от "Офком" посочват две новинарски емисии и публицистичното предаване Crosstalk, излъчени между 20 април и 4 май 2018 г. Става дума за проверка за възможно...

Ирина Бокова с висш испански орден, княгиня Калина на връчването

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874194

Ирина Бокова с висш испански орден, княгиня Калина на връчванетоНа 14 май 2018 г. в залата на царете в замъка Алкасар в гр. Сеговия в Кралство Испания, Княгиня Калина и съпругът й Китин Муньос присъстваха на церемонията по предаването на Гранд Кръста на Ордена на Алфонсо Х Ел Сабио на 14 личности в областта на културата, икономиката и политиката. Това е най-големият орден на Испания за култура и образование,

Ирина Бокова с висш испански орден, княгиня Калина на връчването

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6874194

Ирина Бокова с висш испански орден, княгиня Калина на връчванетоНа 14 май 2018 г. в залата на царете в замъка Алкасар в гр. Сеговия в Кралство Испания, Княгиня Калина и съпругът й Китин Муньос присъстваха на церемонията по предаването на Гранд Кръста на Ордена на Алфонсо Х Ел Сабио на 14 личности в областта на културата, икономиката и политиката. Това е най-големият орден на Испания за култура и образование,

Папата към гей: Бог те е създал такъв и той те обича

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/papata-kam-gei-bog-sazdal-takav-toi-obicha.html

На лична среща във Ватикана папа Франциск каза на мъж гей, че така е създаден и в това няма нищо нередно. Понтифът е казал на Хуан Карлос Крус, жертва на сексуално насилие от страна на католически свещеници, че Бог го е направил такъв, че такъв го обича, и че в него няма нищо грешно.

Почина репортерът на БНТ Цветелина Атанасова

https://www.actualno.com/society/pochina-reporteryt-na-bnt-cvetelina-atanasova-news_675699.html

Днес почина репортерът на БНТ Цветелина Атанасова, съобщи телевизията. "Цветелина Атанасова се гмуркаше в морето, за да ни разкаже за неговото опазване и подводните обитатели. Водеше ни към фаровете и тяхната "Светлина в безкрая". Изкачваше планините и даваше личен пример за опазването им. Смелостта и любопитството на Цвети я отведоха и на Антарктида. С филмите за Белия континент ни направи съпричастни към изследванията на полярниците и ни показа красивите залези "на края на

Играч и треньор на "Ботев" (Пловдив) заеха първите места в най-престижните класации

https://www.24chasa.bg/sport/article/6874044

Играч и треньор на "Ботев" (Пловдив) заеха първите места в най-престижните класацииЗа 18-та поредна година Асоциацията на българските футболисти организира анкетата "Футболист на футболистите". Тазгодишното отличие грабна футболистът на "Ботев" Тодор Неделев, който изпревари Мартин Камбуров и Фернандо Каранга. Спечелилият приза сподели, че има запитвания към него, но все още липсва конкретна оферта към клуба.

Делото Борисов-Нинова: Свидетели разкриха как са се чувствали те през 2017 г.

https://petel.bg/Deloto-Borisov-Ninova--Svideteli-razkriha-kak-sa-se-chuvstvali-te-prez-2017-g-__265599

Състав на Софийския градски съд днес разпита свидетели по делото, обединило в едно два иска за клевета – единият е заведен от Бойко Борис...

Мачовете на България от Лигата на нациите остават без тв излъчване?

https://petel.bg/Machovete-na-Balgariya-ot-Ligata-na-natsiite-ostavat-bez-tv-izlachvane-__265600

Двубоите на България от стартиращата тази седмица новосформирана волейболна Лига на нациите, може да не бъдат излъчвани по нито една род...

Мими Николова става част от първия концерт-спектакъл BG Vintage

https://www.actualno.com/scene/mimi-nikolova-stava-chast-ot-pyrvija-koncert-spektakyl-bg-vintage-news_675698.html

Една от най-легендарните български естрадни певици Мими Николова ще се качи на сцената по време на първия концерт-спектакъл BG VINTAGE на 23-ти май от 19.30ч. в City Mark Art Center. Тя ще изпее незабравимата песен на Йосиф Цанков Лунни лъчи (Когато луната изплува), заедно с едно от лицата на проекта Велека Цанкова. В навечерието на един от най-светлите български празници 24-ти май - Деня на българската просвета и култура, BG VINTAGE ще възроди някои от най-емблематичните и любими български пес

Испания проучва възможните мерки на ЕС срещу Венецуела заради изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874203

Испания проучва възможните мерки на ЕС срещу Венецуела заради изборитеИспанският министър-председател Мариано Рахой заяви днес, че страната му ще проучи "възможните мерки" в рамките на Европейския съюз след президентските избори във Венецуела, при които според него не са били спазени "минимални правила за демократичност", предаде Франс прес, цитирана от БТА. В Туитър Рахой написа,

Дрогиран шофьор без книжка блъсна полицай в София

http://www.cross.bg/shofyor-knizhka-yniformenite-1575234.html

/КРОСС/ 31-годишен шофьор без книжка е ранил полицай, докато шофирал след употреба на упойващи вещества, съобщиха от пресцентъра на МВР. Криминално проявеният мъж е задържан след преследване. По първоначална информация, тази сутрин около 1:20 ч., служители от отдел „Пътна полиция“ подали сигнал със стоп палка за спиране на лек автомобил „Тойота Селика“. Шофьорът не се подчинил и продължил, при което наранил крака на един от униформените. След преследване по Околовръстен път, в което се включили и допълнителни полицейски екипи, в района на метростанция „Обеля“, автомобилът с двама мъже в него бил спрян. Вътре били 31-годишният неправоспособен шофьор и 17-годишен пътник. И двамата – криминално проявени. При вида на униформените 17-годишният младеж глътнал няколко таблетки, което наложило да бъде откаран в болнично заведение за промивка, където е оставен за наблюдение. Работата по случая продължава.

Осъдиха 25-годишен варненец за даване на подкуп

http://www.moreto.net/novini.php?n=374582

25-годишен мъж от Варна, предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура за даден подкуп и шофиране след употреба на алкохол, получи наказание 1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и 700 лева глоба, научи Moreto.

Древни находки по газовата връзка до Гърция ще се проучват с 3 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/drevni-nahodki-po-gazovata-vrazka-do-gartsiya-shte-se-prouchvat-s-3-mln-lv-news279363.html

Още един търг по реализацията на медусистемната газова връзка България-Гърция – за археологически проучвания на регистрирани по трасето древни селища и некрополи, бе обявен от проектната компания "Ай Си Джи Би" в понеделник. За изследванията ще бъдат похарчени 3 млн. лв. без ДДС, а кой ще ги извърши ще стане ясно след преговори с предварително поканени потенциални изпълнители. Проучванията се предвижда да продължат три месеца. Набелязани за изследване са потенциални археологически обекти, сред които праисторически селища, могилни некрополи, антични селища и др. Целта е те да бъдат проучени подробно, да се провери дали няма и други важни находки на терена, да се прецени дали строежът на връзката няма да ги увреди, налагат ли се действия за опазването им. Поканените участници в търга са избрани на база поискани от тях оферти за извършване на археологическите дейности. Те ще имат време до 5 юни да преценят дали ще участват в процедурата. Това е четвъртият търг за строежа на интерконектора, за който в момента се търсят и инженер-консултант, доставчик на тръбите, както и проектант и изпълнител на самия строеж. След няколко месечно забавяне заради обжалване от винарна и фирма за имоти, в края на април би подновена процедурата за инженер-консултант на проекта. След като Върховният административен съд отхвърли претенциите, останалите кандидати за поръчката на стойност 8.45 млн. евро без ДДС, имат нов срок за внасяне на оферти – 28 май, Напредък има и по търга за доставка на тръбите за изграждането на газопровода, чиято дължина на трасето от Стара Загора през Хасково до Комотини е 183 км. От подалите заявление за участие десет компании, до втория етап на конкурса са допуснати трима кандидати, съобщава компанията на сайта си. Това са българската "Топливо 2", турската "Ерсиваш Челик Бору Санайи А.Ш" и гръцката "Коринт Пайпуъркс С.А.". Те ще имат право да подадат оферти за поръчката, чиято индикативна стойност е 160 млн. евро без ДДС. Като неотговарящи на предварително зададените критерии за допускане до етапа с офертата са отстранени турските "Ноксел Челик Бору Санайи А.Ш" и "Умран Челик Бору Санайи А.Ш" индийската "Велспун Корп Лимитед", руските тръбни заводи в Загорск и Челябинск и германската "Залцгитер Манесман Интернешънъл". Още на по-ранен етап стана ясно, че от процедурата е отстранена и индийската "Джиндау", защото е включила в заявлението си и ценово предложението, което е нарушение. Предстои да се види какъв ще е интересът към най-скоро обявената поръчка -. за изпълнител на проекта, чиято стойност е 145 млн. евро без ДДС. Миналата седмица стана ясно, че най-сетне проектната компания е получила одобрението на Европейската комисия за прехвърляне в бюджета и на 39 млн. евро от българската оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Парите първоначално бяха предназначени за интерконектора със Сърбия, но проектът се забави и стана ясно,че не може да бъде въведен в експлоатация в срока на действие на оперативната програма. Чака се и решение 10-12 млн. евро да постъпят в проекта от гръцките еврофондове. Останалото финансиране за оценяваната на 240 млн. евро газова връзка да дойде чрез заем от Европейската инвестиционна банка. Българският бюджет от години записва държавна гаранция за 110 млн. евро, която да се ползва за по-изгодни лихвени условия при кредитирането на проекта. Тази гаранция се очаква да се активира в скоро време и да се подпише заемът с ЕИБ, за да се премине към същинската част от изграждането на връзката. Плановете са тя да бъде пусната в експлоатация през 2020 г.

Ето го убития полицай от любовния триъгълник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874177

Ето го убития полицай от любовния триъгълник44-годишният полицай Добромир Лазаров, който издъхна около 1 ч. днес в университетската болница "Св. Георги", е с дълъг стаж в МВР. Служител е на районното управление в Карлово, живеел е в Сопот. Както "24 часа" вече съобщи в неделя около 23, 30 ч. Лазаров е бил в Пловдив пред блока на командоса Ангел Желязков.

Почина репортерът Цветелина Атанасова

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pochina-reporteryt-cvetelina-atanasova-6082568

Атанасова е журналист в Българската национална телевизия повече от 25 години

Сакскобургготски разгледа експонати, дарени на природонаучния музей от княз Лобанов-Ростовский

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874190

Сакскобургготски разгледа експонати, дарени на природонаучния музей от княз Лобанов-РостовскийНа 18 май 2018 г. по покана на княз Никита Лобанов-Ростовский Симеон Сакскобургготски посети Националния природонаучен музей и разгледа дарената от княза колекция от експонати. Те бяха подредени в специална изложба на тема: “Природата на хартия и порцелан”. На откриването присъстваха посланикът на Русия г-н Анатолий Макаров, Теофана,

Николай Николов: Столична община да изиска проверка на охраната на водоемите около София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874181

Николай Николов: Столична община да изиска проверка на охраната на водоемите около СофияСтолична община да изиска информация за охраната на водоемите около София и да обяви публично резултатите от нея за спокойствие на гражданите. За това настоява общинският съветник от групата на БСП Николай Николов, който е член на Комисията по обществен ред и сигурност към СОС, съобщиха от пресцентъра на БСП София.

Почина репортерът на БНТ Цветелина Атанасова

https://www.dnevnik.bg/v_pamet/2018/05/21/3182541_pochina_reporterut_na_bnt_cvetelina_atanasova/?ref=rss


Днес почина репортерът на БНТ Цветелина Атанасова, съобщи телевизията.<br /><br />"Цветелина Атанасова се гмуркаше в морето, за да ни разкаже за неговото опазване и подводните обитатели. Водеше ни към фаровете и тяхната "Светлина в безкрая". Изкачваше планините и даваше личен пример за опазването им. Смелостта и любопитството на Цвети я отведоха и на Антарктида. С филмите за Белия континент ни направи съпричастни към изследванията на полярниците и ни показа красивите...

Протестиращи производители засипаха пътя Пловдив-Пещера с розов цвят и го смачкаха

http://nakratko.bg/category/58/159845/


Розопроизводителите от брациговското село Бяга излязоха на протест заради ниските изкупни цени на розовия цвят. Според протестиращите причината за това е наложения картел от страна на изкупвачите.

Ден за матури - как преминаха, какво се падна и какви са отговорите?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/den-za-maturi-kak-preminaha-kakvo-se-padna-i-kakvi-sa-otgovorite-2098480

12 писмени работи са анулирани на държавния зрелостен изпит по български език и литература, най-вече заради непредаден телефон, съобщиха от просветното ведомство. Интерпретативно съчинение или есе по стихотворението „Вяра“ на

Повдигнаха обвинение на военния, убил с нож полицай в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/povdignaha-obvinenie-na-voenniia-ubil-s-nozh-policaj-v-plovdiv-2098473

Мъж почина, след като беше намушкан с нож от военен при скандал в Пловдив. Вероятно причината за конфликта е жена, която е имала отношение и с двамата. 

Банов: Културата в България е движеща сила

https://www.actualno.com/politics/banov-kulturata-v-bylgarija-e-dvijeshta-sila-news_675696.html

Културата в тази страна е движеща сила, развива се и продължава да ражда велики умове и таланти. Това заяви министърът на културата Боил Банов в словото си по време на церемонията по връчването на почетни знаци „Златен век” на изявени български творци, предаде репортер на БГНЕС. Поводът за събитието е наближаващият празник 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, а сред наградените бяха творци с високи достижения в областта на бълг

БСП: Работата на един народен представител е да пита

http://nakratko.bg/category/59/159844/


Официална позиция на БСП няма. Проведох личен разговор с Таско Ерменков, както и прочетох поста му от вчера. В този пост има само въпроси.

Няма как да бъде въведен ДДС върху хазарта

http://www.mediapool.bg/nyama-kak-da-bade-vaveden-dds-varhu-hazarta-news279362.html

Няма как да бъде въведен ДДС върху хазарта, заяви в интервю за "Блумбърг ТВ" юристът Димитър Терзиев, който е бивш председател на Държавната комисия по хазарт. Коментарът му бе по повод изказването на вицепремиера Валери Симеонов, че може да се мисли за въвеждане на такъв данък в отговор на силната съпротива на хазартния бранш срещу предложените от него законодателни промени за ограничаване на рекламата на хазарта и на продажбата на талони за търкане. "ДДС върху хазарта няма как да се въведе, защото има европейски регламент, който освобождава изрично хазарта от този налог. Освен това не виждам как биха могли да се облагат залозите, което, първо, би оскъпило играта, второ, не биха се увеличили приходите в хазната и не това е характерът на данъчното облагане на хазарта. В цял свят облагането е ясно и категорично – процент от залозите и твърди суми върху експлоатираните игрални съоръжения", каза Терзиев. Всъщност, хазартът е освободен от ДДС заради притеснението на фискалните власти, че игрите на щастието могат да се ползват много лесно в крупни схеми за източване на данъка. Според Димитър Терзиев предложенията на патриотите, ако бъдат прецизирани, могат да изчистят спорните въпроси в действащия Закон за хазарта. "След като я има нея (политическата воля за промяна, б. р.), сега е моментът да се изчистят всички спорни въпроси в сега действащия закон, включително и с рекламата. Текстовете, които сега са предложени, трябва да се прецизират, защото леко противоречат с действащи норми от сегашния закон и би се получила колизия между тях", каза юристът. Димитър Терзиев се обяви за ограничаване на рекламата на хазарт, която според него в момента има стимулираща роля за разрастването на продажбите. По думите на експерта проблемът е, че в момента излъчваните реклами могат да са на моменти агресивни, но не са незаконни, ако не се брои клипът "Шоколад", за който бяха наложени глоби. Според Терзиев държавата трябва да ограничи максимално продажбата на билети и участието в хазартните игри, като е особено важно в тях да не се допуска участието на непълнолетни граждани. Терзиев смята, че може да се ограничи продажбата на лотарийни билети, но текстовете на патриотите трябва да се прецизират. "В сега действащия закон няма механизъм за разпространение на лотарийните билети, т.е. те могат да се продават навсякъде. За да се промени това, би трябвало да се промени раздел втори от глава трета на закона, където да се регламентира как и в кои пунктове могат да се продават лотарийни билети. От друга страна, сегашният текст на проекта, който се предлага, да се ограничи до игралните зали, казина и букмейкърски пунктове, е в противоречие с действащия текст на чл. 9 от закона, който забранява в един обект да се организират хазартни игри, за които няма издаден лиценз за съответния обект. Всички обекти, в които в момента се продават талончета, би следвало да минат първо на лицензиране през Държавната комисия по хазарта и едва тогава да се продават тези билети. Ще трябва да име един буферен период, в който ще трябва или да се спре тотално продажбата на билети навсякъде, или до лицензирането на тези обекти, те да се продават по досегашния ред, но това трябва да се прецизира в закона", каза юристът.

Оставиха българина в ареста в Марсилия, защото бил издирван от властите ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874171

Оставиха българина в ареста в Марсилия, защото бил издирван от властите ниОтменена е мярката за неотклонение задържане под стража на българина, задържан в събота на гара "Сен Шарл" в Марсилия заради "странно поведение". Не са му повдигнати никакви обвинения, но френската полиция не го е освободила, тъй като той е издирван в България, съобщи Франс прес, като се позова на френската прокуратура.

Граждански протест пред Синодалната палата

http://nakratko.bg/category/58/159843/


Граждански протест срещу откровената антидържавна дейност, водена от Светия Синод, ще се проведе на 22 май от 18:00 ч. пред Синодалната палата, съобщават от Фондация "Българска памет".

8 интересни факта за кралските сватби

https://www.actualno.com/curious/8-interesni-fakta-za-kralskite-svatbi-news_675694.html

Кралските сватби са събития, за които се говори много преди тях и много след тях. Затова, събрахме на едно място някои интересни неща както са изминалата туко що сватба между Принц Хари и Меган Маркъл, така и за сватбите на Уилям и Кейт, Принцеса Даяна и самата Кралица Елизабет втора. Сватбата на Уил и Кейт отнела най-много време за планиране Това може да ви изненада, но се оказва, че Кейт Мидълтън е най-взискателната булка, прекарвайки цели шест месеца, за да изпипа всички логистични детайли,

Кърджали с правителствен подарък – ще се строи нова спортна зала

http://nakratko.bg/category/58/159842/


Правителството осигурява малко над 3 млн.лева, а спортното министерство ще построи в Кърджали нов спортен комплекс, предаде кореспондентът на БГНЕС. Да съобщи новината в избирателния си район пристигна председателят на парламента Цвета Караянчева.

Зам.-министър Валентин Йовев: Регионалното сътрудничество е единственият път към просперитета за всички на Балканите

http://www.cross.bg/iiovev-inzheneri-vsichki-1575233.html

/КРОСС/ „Регионалното сътрудничество е единственият път към просперитета за всички на Балканите. Задължително е то да се обвърже с изграждането на транспортните комуникационни връзки между нашите страни, интегрирани в една добре развита инфраструктура.“ Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев по време на Балкански Инженерен Форум на тема „Регионално сътрудничество за устойчива и консолидирана европейска перспектива на инженерните организации на Западните Балкани“. Събитието, организирано от Европейския Съвет на строителните инженери, се проведе в столицата и е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Форумът се проведе под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в него участваха инженери от всички държави в региона.                   „Страната ни е фокусирала усилията си в областта на пътната инфраструктура към реализацията на своя територия на участъци от няколко големи трансгранични проекта като европейските коридори номер 4, 8 и 10“, подчерта в изказването си заместник-министърът и допълни, че именно тези проекти ще имат висока добавена стойност и ще допринесат за икономическия просперитет на региона

Висшето – къде и каква специалност?

http://www.moreto.net/novini.php?n=374590

В сезона на абитуриентските балове и на трескавата подготовка за университетите, младите хора са изправени пред избор. У нас или в чужбина да се ориентират? Ако останат в България, то каква специалност да изберат, за да имат шанс за реализация? Всичко това е част от един по-голям разговор за скъсаната връзка между висшето образование, държавата и бизнеса.

Швеция раздава брошури "Ако започне война"

https://www.actualno.com/europe/shvecija-razdava-broshuri-ako-zapochne-vojna-news_675692.html

Властите в Швеция за първи път от 57 г. раздават на всяко от 4,8-те милиона домакинства брошура със заглавието „Ако започне война“. Тя има за задача да подготви жителите за военна ситуация и тероризъм, а също така цели информационно въздeйствие. На представяне на брошурата генералният директор на управлението за защита на градското население Дан Елиасон каза: „Швеция е по-безопасна от много други страни, но съществуват заплахи. Важно е да сме готови да се

Посвещават изложба на 80 годишнината от рождението на Димитър Трендафилов

https://www.actualno.com/burgas/posveshtavat-izlojba-na-80-godishninata-ot-rojdenieto-na-dimityr-trendafilov-news_675693.html

Със специална изложба ще бъде отбелязана 80-годишнината от рождението на художника Димитър Трендафилов. В нея са събрани творби, които авторът е подарявал през годините на свои ученици, приятели и близки. Платната ще бъдат подредени в галерия "Георги Баев". Експозицията се открива на 25 май, петък, от 18:00 часа и ще остане там до 25 юни. Изложбата е озаглавена "Приятели на Димитър Трендафилов". Идеята на авторите е чрез нея да накарат младите автори да се повлияят от него

Администрацията на КАТ в страната спря работа

http://varnautre.bg/2018/05/21/81842/%d0%b0%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d0%b2-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d1%80

Поради възникнал технически проблем, временно е нарушена административната работа на звената на КАТ в страната. Предприети са своевременни действия за отстраняване на повредата. МВР поднася извинения на гражданите за причиненото неудобство.

Разкриха нарколаборатория в Костинброд

https://www.actualno.com/crime/razkriha-narkolaboratorija-v-kostinbrod-news_675691.html

Вчера в полицията бил получен сигнал за пожар в къща в Костинброд. Огънят бил потушен от екипи на пожарната служба. При последвалия оглед от дежурно – оперативна група в различни помещения на първия и втория етаж, били открити множество найлонови торби, съдържащи суха зелена тревиста маса, реагираща при направения наркополеви тест на марихуана, както и електронна везна. В една от стаите на втория етаж криминалистите установили оборудвана с климатици, въздуховоди, вентилатори и лампи с

Поредно отложено заседание! Матурите провалиха делото по казуса "Лилия Стоянова - Атанас Божинов", директор на 7 СОУ Благоевград - срещу родител

http://www.struma.com/obshtestvo/poredno-otlojeno-zasedanie-maturite-provaliha-deloto-po-kazusa-liliya-stoyanova_134571/

Днес се очакваше решение на съда, какво ще получи родителят оклеветил директорката с въпроса "Я кажи колко пари открадна по проекта?!" ще стане ясно на 5 юни

Днес за пореден път трябваше да проведе заседание по казуса "Лилия Стоянова - Атанас Божинов", но директорката Стоянова не се яви заради провежданите днес матури в училището. Очакваше се решение на съда, но делото бе отложено.

Делото заведе директорката Л. Стоянова срещу родител, обвинен в обидни класификации и клевета. До съдебна зала се стигна след конфликт през февруари 2017 година. Съпругата на обвинения в обиди Атанас, Ана Божинова поискала да внесе раницата на дъщеря...

Продължава

Николай Николов: Столична община да изиска проверка на охраната на водоемите около София

http://www.cross.bg/sofiya-vodoemite-ohranata-1575232.html

/КРОСС/ Столична община да изиска информация за охраната на водоемите около София и да обяви публично резултатите от нея за спокойствие на гражданите. За това настоява общинският съветник от групата на БСП Николай Николов, който е член на Комисията по обществен ред и сигурност към СОС. "Столична община е в правото си да организира и насрещна проверка, коментира общинският съветник от БСП. - И трябва да го направи. Също така ще предложа на следващото заседание на Комисията по обществен ред и сигурност с колегите да посетим водоемите и лично да проверим каква е охраната им. Според актуалната наредба има специални изисквания за санитарно-охранителните зони. Тези обекти попадат в първа категория от гледна точка на националната сигурност и трябва да бъдат пазени стриктно". Николай Николов засегна и темата за киберсигурността, която засяга и системите, обслужващи водоемите. "Как е гарантирана сигурността на тези електронни системи в пречиствателните станции и как са защитени от евентуален пробив, попита още общинският съветник от БСП. - Предвид коментираната през уикенда тема за състоянието на питейната вода в София, Столична община е длъжна да изиска информация за охраната на системите. Гражданите на София пък са в правото си да искат доказателства, че сигурността на водата, която потребяват, е гарантирана. Хората не трябва да имат и капка съмнение, че водата, която пият, е опасна за живота и здравето им".

Бизнесмени пред Фрог: Гербаджийски съветник застроява залива „Болата” до нос Калиакра

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/skandal-gerbadjiiski-savetnik-zastroiava-zaliva-bolata-nos-kaliakra.html

Гербаджийски съветник застроява залива „Болата” до нос Калиакра. Става дума за Валентин Николов-Цуци, твърдят пред Фрог бизнесмени. Същият Цуци никак не е случаен, бил е съветник на небезизвестният добрички депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който се прочу с аферата „Суджукгейт”.

Бизнесмени пред Фрог: Гербаджийски съветник застроява залива „Болата” до нос Калиакра

https://frognews.bg/novini/skandal-gerbadjiiski-savetnik-zastroiava-zaliva-bolata-nos-kaliakra.html

Гербаджийски съветник застроява залива „Болата” до нос Калиакра. Става дума за Валентин Николов-Цуци, твърдят пред Фрог бизнесмени. Същият Цуци никак не е случаен, бил е съветник на небезизвестният добрички депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който се прочу с аферата „Суджукгейт”.

Премиерът на Русия очаква и Бойко Борисов да го посети в Москва

https://offnews.bg//politika/premierat-na-rusia-ochakva-i-bojko-borisov-da-go-poseti-v-moskva-681085.html

Руският премиер Дмитрий Медведев очаква визита и на българския министър-председател Бойко Борисов. Това каза самият Медведев след срещата му с президента Румен Радев в Москва. 

"В резултат на вашата визита се надявам да предвижим отношенията ни на друго ниво", каза Медведев на Радев, цитиран от "Дневник".

Българският и руският народ са свързани от приятелство и духовна близост, но е нужно активизиране на търговско-икономическата дейност, тъй като стокообменът намалява и трябва да му се даде по-голяма динамика, каза още Медведев. 

Българският президент обяви, че визитата му в Руската федерация възстановява прекъснатия диалог на най-високо ниво.

 

Картел на розопреработвателите видя Мая Манолова

http://econ.bg/Новини/Картел-на-розопреработвателите-видя-Мая-Манолова_l.a_i.761805_at.1.html

Притеснително е седмици преди кампанията по предаване на розовия цвят да е ясно каква ще бъде цената и тя да е еднаква,  без да се гледа...

"Демократична България" обвини властта в опит да спре протеста срещу "Белене"

http://www.mediapool.bg/demokratichna-bulgaria-obvini-vlastta-v-opit-da-spre-protesta-sreshtu-belene-news279360.html

"Демократична България" обвини персонално премиера Бойко Борисов в опит да се спре планираният за вторник протест пред Министерския съвет срещу рестартирането на проекта АЕЦ "Белене". Коалицията съобщава, че в столичната полиция е бил извикан представител на "Демократична България". Полицията е "изискала" от коалицията да промени деня, мястото или часа на протеста. Аргументът е бил, че по същото време е "организиран" контрапротест в защита на проекта "Белeне" от АБВ. "Демократична България" казва, че е заявила в Столичната община и публичното пространство организацията на протеста в указаните от закона срокове. Полицията няма право да иска промяна на графика на протеста, защото това може да стори само столичният кмет в 24-часов срок от уведомлението за провеждането му. "Такава забрана няма. Властта, чрез СДВР, се опитва да спре протеста на "Демократична България". Изплашеният Борисов очевидно се крие зад гърба на Румен Петков, когото изпраща да защити кражбата "Белене". Никъде в публичното пространство (в медиите, на сайта на АБВ и в социалните мрежи) няма информация за подобно събитие на АБВ. Заявяваме че, няма да позволим на слугите на енергийната мафия - ГЕРБ, БСП и АБВ, да попречат на свободните граждани да изразят своето несъгласие с това милиарди левове да бъдат излети в корупционния гьол "Белене" и в джобовете на сателитите на Путин", се казва в съобщението на партията. В него се допълва: "Напомняме на Бойко Борисов, че годината е 2018 и с милиционерски и тоталитарни методи няма да наложи на свободните граждани поредния корупционен проект от руския енергиен шлем". "Демократична България" обяви готовността си да излезе на протест срещу възобновяването на проекта АЕЦ "Белене". Идеята за рестарт на ядрения проект бе лансирана първо от премиера Бойко Борисов преди десет дни, въпреки че "Белене" бе спряна от първото правителство на ГЕРБ през март 2012 г. с мотива за липса на пари, съмнения за рентабилност и сеизмологична опасност. От "Демократична България" определиха намерението за подновяване на ядрения проект като "завой към Кремъл и рестарт на кражбите".

На 23 май ще се състои поклонението пред оперната ни прима Христина Ангелакова

https://offnews.bg//kultura/na-23-maj-shte-se-sastoi-poklonenieto-pred-opernata-ni-prima-hristina-681081.html

На 20 май оперна България загуби една от най-ярките фигури в музикалния живот на страната - оперната прима Христина Ангелакова.

Певица с изключителен талант, велика артистка, покорила с гласа си най-престижните световни оперни сцени, пяла под палката на най-големите диригенти, партнирала си с оперните величия на 20-ти век. Изключителна личност със знаково присъствие в обществения и оперния живот на България. Всеотдаен педагог, взискателен ръководител, непримирима срещу несправедливостта и посредствеността, вдъхновен и изпълнен с енергия творец, подкрепящ сърцато младите таланти, както и новите провокативни и нестандартни идеи. Христина Ангелакова бе обичан вокален педагог, който завинаги остана свързан със своите любими и успешни учениц. Отдадена на своята голяма любов – операта, тя неспирно влагаше своите енергия и талант в различни грандиозни проекти, остави незабравима следа с неуморния си стремеж да утвърждава и да възпитава висока музикална естетика и вкус. Нейната най-голяма гордост и свидна рожба през последните години бе Международният музикален фестивал „Моцартови празници“ в Правец.

Поклон пред светлата памет на един голям човек и неповторим артист!

Поклонението ще се състои на 23 май, сряда, от 10.00 часа в Централното фоайе на Софийската опера и балет.

Опелото е от 12.30 часа в църквата „Света София“.

Погребението е от 15.00 часа на Централните софийски гробища – Алеята на творците.

Радев: И Борисов скоро ще посети Русия. Срещата ми с Медведев е пробив (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874155

Радев: И Борисов скоро ще посети Русия. Срещата ми с Медведев е пробив (Снимки)Да, говорихме за енергийни проекти, но с премиера Медведев се обединихме около мнението, че в търговско-икономическите отношения и в енергийните проекти има огромен потенциал, заяви президентът Румен Радев пред журналисти след срещата. Той коментира срещата като пробив, защото е първата на най-високо равнище след продължително прекъсване.

Стоичков за световното през 94-та: Никога няма да простя на французина, докато той е жив

https://www.24chasa.bg/sport/article/6873924

Стоичков за световното през 94-та: Никога няма да простя на французина, докато той е живВъпреки че изминаха почти 24 години, откакто България загуби с 2-1 от Италия в полуфинала на световното първенство в САЩ 94, говорейки за арбитъра на тази среща Жоел Киню, легендарният Христо Стоичков изглежда, че все още не му е простил.  "Никога няма да простя на французина, докато той е жив. За мен винаги ще бъде проклет",

Фабрегас и Мората не попаднаха в състава на Испания за световното първенство

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/21/3182510_fabregas_i_morata_ne_popadnaha_v_sustava_na_ispaniia/?ref=rss


Националният селекционер на Испания Хулен Лопетеги определи 23-мата си избраници за световното първенство в Русия. Баският специалист остави извън състава Сеск Фабрегас и Алваро Мората, които са най-значимите отсъстващи от тима.<br /><br />Халфът на "Челси" е част от националния отбор от 2006 г. и до този момент игра на три световни и три европейски първенства. Фабрегас е световен шампион от 2010 и двукратен европейски (2008, 2012), като има 110 мача за Испания.<br...

Андрей съобщи най-хубавата новина: Вече съм татко!

https://petel.bg/Andrey-saobshhi-nay-hubavata-novina--Veche-sam-tatko-__265585

Водещият Андрей Арнаудов съобщи в социалната мрежа най-хубавата новина за всеки млад човек - че вече е татко и всичко с детенцето и любимата му е наред. "Добре дошъл, Васил А. Арнаудов!  Бебето и Емануела са добре! "  

Борисов съзря тежки последици за живота и здравето на хората в два български града! Спешно нареди да…

https://petel.bg/Borisov-sazrya-tezhki-posleditsi-za-zhivota-i-zdraveto-na-horata-v-dva-balgarski-grada--Speshno-naredi-da---__265586

Снимка: Булфото Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъ...

Извънредно важна новина за 6-годишното българче, чиито родители бяха убити в Кейптаун

https://petel.bg/Izvanredno-vazhna-novina-za-6-godishnoto-balgarche--chiito-roditeli-byaha-ubiti-v-Keyptaun__265587

Шестгодишното българско момиченце, чиито родители българи бяха убити на 12 февруари т.г. в дома им в Кейптаун, Южна Африка, се прибра в роди...

Ето къде няма да има ток във Варна и региона утре и в близките дни

https://petel.bg/Eto-kade-nyama-da-ima-tok-vav-Varna-i-regiona-utre-i-v-blizkite-dni__265588

Снимка: Булфото Бюлетин за планови прекъсвания на територията на област Варна Вторник, 22.05.2018 г.: В периода 02.05.2018 - 31.05.2018 от 09:00 ч. до 16:0...

Временно е нарушена административната работа на КАТ в страната

https://petel.bg/Vremenno-e-narushena-administrativnata-rabota-na-KAT-v-stranata__265590

Поради възникнал технически проблем, временно е нарушена административната работа на звената на КАТ в страната, пише mvr.bg. Предприети ...

Задигнаха 30 килограма трюфели от офис в Добрич

https://petel.bg/Zadignaha-30-kilograma-tryufeli-ot-ofis-v-Dobrich__265591

Снимка Булфото Неизвестен извършител е извършил кражба от частен офис в Добрич. При обира са задигнати 30 килограма трюфели, съобщиха от...

Арнаудова с гореща новина за скандала ГЕРБ-Ерменков за „отровената софийска вода“

https://petel.bg/Arnaudova-s-goreshha-novina-za-skandala-GERB-Ermenkov-za----otrovenata-sofiyska-voda---__265592

Снимка Булфото Софийската градска прокуратура започва проверка по сигнала на ПП ГЕРБ срещу депутата от БСП Таско Ерменков заради пуб...

Богомил Манчев: Китайският инвеститор за АЕЦ "Белене" е много надеждна компания

https://petel.bg/Bogomil-Manchev--Kitayskiyat-investitor-za-AETS-Belene-e-mnogo-nadezhdna-kompaniya__265593

Богомил Манчев, председател на “Булатом”, коментира в предаването “Лице в лице” по БТВ има ли нужда от втора атомна централа и на каква...

Разгневена майка потроши детски център

https://petel.bg/Razgnevena-mayka-potroshi-detski-tsentar__265594

Снимка: Булфото Разгневена майка вилня и потроши детски Център за настаняване от семеен тип във Велико Търново, пише "Монитор". Преди ...

МОН блесна с грандиозен гаф в деня на матурите

https://petel.bg/MON-blesna-s-grandiozen-gaf-v-denya-na-maturite-__265595

В деня, в който зрелостниците се явиха на матура по български език и литература, а седмокласниците се потиха над задачите от Националното ...

Бившият председател на АБВ: С избирането на Румен Петков даваме заявка, че ще действаме

https://petel.bg/Bivshiyat-predsedatel-na-ABV--S-izbiraneto-na-Rumen-Petkov-davame-zayavka--che-shhe-deystvame__265596

При нас няма драми и интриги. Моят мандат изтече и беше взето колективно решение да не се кандидатирам за нов. Това го изисква политическа...

Съдът взе решение за волейболен ас, който блъсна с колата си трима пешеходци и избяга

https://petel.bg/Sadat-vze-reshenie-za-voleybolen-as--koyto-blasna-s-kolata-si-trima-peshehodtsi-i-izbyaga-__265597

Волейболната звезда Ървин Нгапет получи условна присъда от една година и отнемане за същото време на шофьорската му книжка.  Френски...

Синоптиците съвсем ни отчаяха с прогнозата за тази седмица

https://petel.bg/Sinoptitsite-savsem-ni-otchayaha-s-prognozata-za-tazi-sedmitsa__265598

Снимка: Булфото Следобед отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с г...

Затварят част от булевард във "Владиславово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=374600

Във връзка с празничното шествие в район „Вл. Варненчик“ – днес 21-ви май от 18.00 до 19 ч. ще се преустанови движението в двете посоки по няколко улици, съобщиха от пресцентъра на община Варна за Moreto.net. Затворен ще бъде бул.

Манолова търси картелни споразумения в розовия бранш

https://frognews.bg/novini/manolova-sezira-antimonopolnata-komisiia-kartelni-sporazumeniia-pri-rozite.html

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Антимонополната комисия за евентуални картелни споразумения при изкупуването на розовия цвят от тазгодишната реколта.

Неграмотна България! Знаят с кой спи Коцето, но се чудят за Славейкови

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/negramotni-znaem-koi-spi-kotseto-chudim-slaveikovi.html

Българските ученици са на 46 място по грамотност от 65 страни в света. Имаме същото ниво на грамотност както Уругвай, Тринидад и Тобаго, Тайланд и Мексико. Не си спомням да сме падали по-ниско. В Европа сме едва предпоследни, малко по-добре от Румъния, но като имаш предвид броя на мургавите тарикати там, сме относително по-зле.

Планират изграждане на нов комплекс към Карин дом

http://varnautre.bg/2018/05/21/81839/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%81-%d0%ba

Планират изграждане на нов комплекс към Карин дом, съобщават от социалното заведение. В центъра предстои да се интегрират социални и образователни, здравни и  терапевтични  услуги за деца със специални нужди и техните родители, както и обучителен център за специалисти, работещи в сферата. Карин дом подкрепя семействата на деца от 0 до 3г. и развива една […]

"Демократична България": СДВР опита да спре протеста срещу "Белене" заради АБВ

https://www.actualno.com/politics/demokratichna-bylgarija-sdvr-opita-da-spre-protesta-sreshtu-belene-zaradi-abv-news_675677.html

СДВР е поискало от "Демократична България" да промени мястото, датата и часа на протества против рестарта на АЕЦ "Белене", защото по същото време имало организиран протест на АБВ в защита на ядрения проект. Това съобщават в своя официален Facebook профил демократите. Припомняме, че протестът е насрочен пред Министерски съвет - на 22 май, от 18:30 часа. Протест по същото време ще има и във Варна - на пл. "Независимост". Съгласно съобщението, днес (21 май) представи

Нов протест пред Синода заради Македонската църква

https://www.actualno.com/society/nov-protest-pred-sinoda-zaradi-makedonskata-cyrkva-news_675690.html

Граждански протест срещу откровената антидържавна дейност, водена от Светия Синод, ще се проведе на 22 май от 18:00 ч. пред Синодалната палата, съобщават от Фондация "Българска памет". Организаторите призовават Българският патриарх Неофит да свика извънредно заседание на Св. Синод, което да преразгледа решението от заседанието на 14 май. "Необходима е подкрепа в усилията за сближаване и духовно единение с хората от другата страна на границата в името на общия просперитет. Призов

София търси сделка по казуса с небостъргача в "Стрелбище"

http://www.mediapool.bg/sofiya-tarsi-sdelka-po-kazusa-s-nebostargacha-v-strelbishte-news279359.html

Главният архитект на София Здравко Здравков разбрал от медиите, че прокуратурата е започнала разследване срещу него. То е заради отказа му да изпълни съдебно решение, с което да даде зелена светлина за изграждането на небостъргач кв. "Стрелбище". Инвеститор в проекта и компанията НИКМИ, която спечели едно от делата си срещу общината. В съдебното решение е записано, че Здравков трябва да издаде подробен устройствен план за имота, който ще позволи застрояването му. Това обаче не е направено и главният архитект беше глобен на два пъти заради неизпълнение на съдебно решение - веднъж с 1000 лева и веднъж с 13 000 лева. Главният архитект за пореден път каза, че ако изпълни съдебното решение, ще извърши един куп други закононарушения. "Това, което знам за разследването, го знам от медиите", коментира в понеделник Здравков. Той припомни, че общинските съветници събраха сумата за плащането на втората му глоба и че е подадено искане за обявяване на съдебното решение за нищожно. В същото време текат и други дела с инвеститора. Преговори Здравков каза още, че е възможно да се постигне някакво споразумение с НИКМИ по въпроса. Инициативата за преговори с инвеститорите била на кмета Йорданка Фандъкова и на общинския съвет. Миналата седмица е била първата среща с компанията. На разговора бил обсъждан вариант да се намери друг терен за застрояване. На главния архитект било възложено да се изчисли каква би била разгърнатата застроена площ, която може да се построи на терена край бул. "България". След това ще се търси общински терен с подобни параметри. Здравков обаче отново уточни, че общината не е брокер на имоти и не разполага с безкрайно много възможности. Теренът на НИКМИ е бил общински до 2006 г. Фирмата го придобива след замяна. По това време на него е позволено застрояване, но до 20 метра. В Общия устройствен план от 2009 г. имотът е отреден за озеленяване. През 2014 г. с решение на общинския съвет е приет подробен устройствен план на кв. "Стрелбище". Имотът на НИКМИ обаче е изключен от неговия обхват, тъй като компанията е започнала процедура по изготвянето на самостоятелен план за терена. Вратички в закона позволяват в този план да се предвиди строителството на 150-метрова сграда. Този подробен устройствен план не е придвижен от бившия вече архитект на София Петър Диков. Компанията обжалва и печели делото, което задължава настоящия главен архитект да задейства плана. Здравков формално стартира процедурата, но с решение на екокомисията в общинския съвет то е спряно. Мотивът е, че в имота има 61 дървета. Отпор срещу правилата за рекламата Другата "битка" на главния архитект се очертава отново с бизнеса, но този път с рекламния. И рекламодатели и фирми, предоставящи рекламни услуги, имат забележки към измененията в наредбата за рекламата и преместваемите обекти. Според Здравков тя цели да въведе ред в града, който в момента приличал на битпазар. Затова се предлага изчистването на рекламата от историческия център на града, както и по-малки размери и по-големи отстояния между билбордовете в останалите части на столицата. Здравков очаква сериозен отпор и прогнозира много тежко обсъждане на текстовете в общинския съвет. "Ако не проявим воля сега, ще се радваме на този визуален шум дълго", коментира архитектът. Планове Общината е задвижила и промяна на Общия устройствен план, свързана с бъдещото развитие на мрежата на метрото. Става въпрос за продължението на линията, която в момента стига до "Младост 4", към Околовръстния път при "София ринг мол". Там метрото трябва да се свърже със Симеоновския лифт, който също ще бъде удължен. Трасето му ще стига северно от Околовръстното шосе, преминавайки над търговския център в района. Сегашната първа станция на лифта, ще стане междинна, обясни Здравков. Плановете за това разширение на метрото обаче все още са далеч от осъществяване. По същия начин стои и идеята втората линия на метрото, която стига до бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна", да бъде продължена в посока Студентски град. За все още далечното бъдеще е и отклонението на непостроената още трета линия към кв. "Слатина", а от там към бул. "Цариградско шосе" и търговския център The Mall. Най-реалистично към този момент е удължаването на първата линия на метрото в "Люлин". Идеята е тя да стигне до Околовръстното шосе, където да бъде направен голям буферен паркинг. Конкурси Тази година общината започна или предстои да открие и няколко архитектурни конкурса, за да се промени облика на ключови места в града. Вече върви конкурсът за пространството около Централна гара. Според Здравков този район има голям потенциал за развитие и има предимства пред предпочитаните от инвеститорите южни територии. Сред плюсовете на мястото са, че е на 15 минути пеша от историческия център на града, а в същото време цените на имотите около гарата са много по-ниски. Предстои и обявяването на конкурса за пространството около "Св. Неделя". Основната цел е то да бъде изчистено от коли и да прави връзка с Ларгото и Градската градина.

На официална церемония ще бъде обявено „Училище на годината – Благоевград 2018“

http://www.struma.com/obshtestvo/na-oficialna-ceremoniya-shte-bude-obyaveno-uchilishte-na-godinata_134570/

За поредна година две учебни заведения от Благоевград ще бъдат удостоени с отличието „Училище на годината“. Официалната церемония ще се проведе на 23 май в зала „Пейо Яворов“ от 19.00 часа. По традиция, програмата ще започне с почетно шествие на знамената от 18.30 часа, което ще тръгне от Съдебната палата в града, ще премине през Градската градина и ще стигне до входа на Регионална библиотека „Димитър Талев“. Кулминационната част от програмата е...

Продължава

Пожар разкри нарколаборатория в къща в Костинброд, собственикът е задържан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874138

Пожар разкри нарколаборатория в къща в Костинброд, собственикът е задържанВчера в полицията бил получен сигнал за пожар в къща в Костинброд. Огънят бил потушен от екипи на пожарната служба. При последвалия оглед от дежурно – оперативна група в различни помещения на първия и втория етаж, били открити множество найлонови торби, съдържащи суха зелена тревиста маса, реагираща при направения наркополеви тест на марихуана,

Тодор Неделев беше избран за играч на сезона в анкетата сред футболистите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/21/3182481_todor_nedelev_beshe_izbran_za_igrach_na_sezona_v/?ref=rss


Тодор Неделев от "Ботев" получи наградата "Футболист на футболистите" за изминалия сезон. Той беше определен за най-добър в българския професионален футбол след гласуване сред играчите.<br /><br />В тройката не попадна никой от шампиона "Лудогорец". Втори се нареди нападателят Мартин Камбуров, който започна сезона в "Локомотив" (Пловдив) и след това премина в "Берое". Трети стана бразилският голмайстор на ЦСКА Фернандо Каранга. Той...

ЕЦБ изрази загриженост относно бъдещото италианско правителство

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-изрази-загриженост-относно-бъдещото-италианско-правителство_l.a_i.761804_at.1.html

Потенциалните промени на политиката на едно бъдещо коалиционно правителство в Италия между антисистемното движение "Пет звезди" и крайнодясната...

Фандъкова даде старт на нова схема за помощ на предприемачи в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874141

Фандъкова даде старт на нова схема за помощ на предприемачи в СофияКметът на София Йорданка Фандъкова даде началото на нова гаранционна схема за подпомагане на предприемаческата активност в столицата - програма за финансиране на иновативни стартиращи предприятия (програма ФИСП). Тя и главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова подписаха споразумение за партньорство в рамките на програмата,

Румен Радев в Москва: Срещата с Медведев е пробив

//dariknews.bg/novini/sviat/rumen-radev-v-moskva-sreshtata-s-medvedev-e-probiv-2098450

Последната среща между президенти на България и Русия е преди 9 години – през 2009-а. За това и визитата на Румен Радев в Москва се оценява като позитивен знак и за Русия, и за България.

Днес Българският президент разговаря с премиера на Руск

Първите официални портрети на принц Хари и Меган като семейство (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pyrvite-oficialni-portreti-na-princ-hari-i-megan-kato-semejstvo-snimki-2098464

Херцогът и херцогинята на Съсекс споделиха три официални портрета от сватбения си ден в Уиндзор. Фотографиите бяха публикувани на официалните страници на двореца Кенсингтън в социалните мрежи.

Военен намушка и уби полицай

http://www.moreto.net/novini.php?n=374589

Военен намушка и уби полицай в Пловдив. Вчера вечерта между двамата мъже избухва скандал, след което военният пробожда полицая. Намушканият полицай е закаран в тежко състояние в болница. 45-годишният мъж е починал. Повече от 12 часа улицата, където е извършено убийството е отцепена от военна полиция.

Минаха 3 гонки от Европейското състезание по ветроходство в клас 470 в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/n7luWRNu7JA/

След първите 3 гонки от Европейското състезание по ветроходство в клас 470, израелски екипаж поведе във временно класиране при жените, а френски при мъжете. С най-добри резултати до момента са Гил Коен и Ноа Ласри от Израел при жените и Иполит Макети и Сидоан Дантес от Франция при мъжете.

Общо в първия реален състезателен ден участваха 44 мъжки и 29 дамски екипажа от 24 страни в Европа, Азия и Северна Америка.

Двата български екипажа се класираха на 43 и 44 място.

Над 200 състезатели участват в Европейското първенство по ветроходство клас 470, чийто домакин тази година е Бургас.

Елитното ветроходно състезание ще продължи до  24 май. В него участватг състезатели от Хонг Конг, Сингапур, Малайзия, Израел, САЩ, Южна Корея, Япония, Русия,Португалия, Австрия, Испания, Финландия, Гърция,Франция, Великобритания, Германия,Унгария,Полша, Турция, Украйна, Швеция, Щвейцария, Хърватска, България и др. Организатори на събитието са Яхт клуб “Порт Бургас” и Община Бургас.

Гонките могат да се наблюдават от крайбрежната алея в Морската градина, както и от Моста.

МВР откри оранжерия за канабис с над 60 саксии и 35 кг трева

https://offnews.bg//112/mvr-otkri-oranzheria-za-kanabis-s-nad-60-saksii-i-35-kg-treva-681082.html

След получен сигнал за пожар в къща в Костинброд, полицията там откри оранжерия за марихуана.

Вчера в полицията бил получен сигнал за пожар в къща в Костинброд. Огънят бил потушен от екипи на пожарната служба. При последвалия оглед от дежурно – оперативна група в различни помещения на първия и втория етаж, били открити множество найлонови торби, съдържащи суха зелена тревиста маса, реагираща при направения наркополеви тест на марихуана, както и електронна везна.

В една от стаите на втория етаж криминалистите установили оборудвана с климатици, въздуховоди, вентилатори и лампи с високо напрежение нарколаборатория за отглеждане на канабис, откъдето са иззети общо 67 саксии от растението, достигнало различен етап на развитие.

В друго помещение, пригодено като сушилна, служителите намерили три чувала със суха зелена тревиста маса, с тегло около 35 кг. В хода на разследването по случая е установен и задържан собственикът на къщата – И.П. /35г./ от Костинброд. Мъжът е с криминални регистрации в полицията.

По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на Районната прокуратура.

Почина президентът на LG Group Ку Бон-му

https://news.bg/management/pochina-prezidentat-na-lg-group-ku-bon-mu.html

Той има ключова роля за превръщането на компанията в световна марка

Демократите на нож: Властта саботира протеста срещу АЕЦ ”Белене”

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/demokratite-noj-vlastta-sabotira-protesta-sreshtu-aets-belene.html

Демократична България публикува декларация, озаглавена ”Властта иска да спре протеста срещу АЕЦ Белене”. Повод за декларацията е отказ на СДВР за провеждането на национален протест против рестартирането на проекта АЕЦ ”Белене”, насрочен за утре, 22 май 2018 г., пред сградата на Министерски съвет.

Демократите на нож: Властта саботира протеста срещу АЕЦ ”Белене”

https://frognews.bg/novini/demokratite-noj-vlastta-sabotira-protesta-sreshtu-aets-belene.html

Демократична България публикува декларация, озаглавена ”Властта иска да спре протеста срещу АЕЦ Белене”. Повод за декларацията е отказ на СДВР за провеждането на национален протест против рестартирането на проекта АЕЦ ”Белене”, насрочен за утре, 22 май 2018 г., пред сградата на Министерски съвет.

Пловдив и Доспат ще строят инсталации за отпадъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874095

Пловдив и Доспат ще строят инсталации за отпадъциМинистърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договори за изграждане на инсталации за отпадъци в общините Доспат и Пловдив по оперативната програма "Околна среда 2014-2020 г."/ОПОС/. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Договорът с община Доспат е за изграждане на инсталации за компостиране и за предварително третиране на битови

„ МБАЛ-Поморие” ЕООД търси да назначи медицински сестри

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1rjztUoaKvY/

„ МБАЛ-Поморие” ЕООД  търси да назначи медицински сестри  – 1 бр. за Вътрешно  отделение, 2 бр. за Неврологично отделение и 1 бр. за Хирургично отделение.

Изисквания:

1. Да притежават  образователна степен „специалист”  по здравни грижи;

2.Умения за работа с компютър;

3.Умения за работа в екип;

4.Допълнителна квалификация или специализация са предимство

Документи/ молба, автобиография и копие от диплома / се приемат в деловодството всеки работен ден от 8.00 часа до 15.00 часа .

6-годишно българче, чиито родители бяха убити в Кейптаун, се прибра в Родината

http://www.eurochicago.com/2018/05/dete/

Шестгодишното българско момиченце, чиито родители българи бяха убити на 12 февруари т.г. в дома им в Кейптаун, Южна Африка, се прибра в родината, информира пресцентърът на МВнР. Това е станало благодарение на съвместните усилия на външните министри на двете държави Екатерина Захариева и Линдиве Сисулу. Днес в Буенос Айрес, където българският външен министър води делегацията на ЕС за срещата на външните министри от Г-20, г-жа Захариева е благодарила на г-жа Сисулу за съдействието.

Новите цигари - без дим и огън, но не и безвредни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6872687

Новите цигари - без дим и огън, но не и безвредниНовите цигари, които набират все по-голяма популярност, са без дим и не горят. Но това не ги прави безвредни - или поне няма категорични доказателства, че са такива. Още повече че вече има първи смъртен случай заради електронна цигара. Американец почина, след като устройството се взривило, а парчета се забили в черепа му,

Нова надежда за Боян: Алпинист се върнал от Шиша Пангма след 3-месечно отсъствие

https://www.actualno.com/moresport/nova-nadejda-za-bojan-alpinist-se-vyrnal-ot-shisha-pangma-sled-3-mesechno-otsystvie-news_675688.html

Дъщерята на българския алпинист Боян Петров - Теа Петрова разкри интересна случка, за която научила наскоро. Американски алпинист се завърнал именно от връх Шиша Пангма, след като е бил в неизвестност в продължение на три месеца. За това и тя все още таи надежда, че баща ѝ може да се върне. "Може би по принцип не бих имала надежда за чудо, но знаейки тази история за американски алпинист, който е бил загубен 3 месеца на Шиша Пангма, това нещо ми вдъхва надежда. Единствено това, че не беше

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване