“Енерго-Про” ще инвестира със 116% повече в Разград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874724

“Енерго-Про” ще инвестира със 116% повече в Разград“Електроразпределение Север” - част от групата “Енерго-Про” във Варна, планира през тази година увеличение със 116% на инвестициите в област Разград. Това съобщи главният изпълнителен директор на енергийната компания Момчил Андреев на среща с областния управител на Разград Гюнай Хюсмен. 3,5 млн. лв.

КАТ започва акция "абитуриенти" (Обзор)

https://petel.bg/KAT-zapochva-aktsiya-abiturienti--Obzor-__265627

МВР въвежда строг контрол и организация за опазване на сигурността на абитуриентите, съобщи бтв. Тази година баловете ще бъдат от 23 до 30 м...

Тази събота е много важна! Отбелязваме Черешова задушница

https://petel.bg/Tazi-sabota-e-mnogo-vazhna--Otbelyazvame-CHereshova-zadushnitsa-__265628

Черешова задушница тази година се пада на 26 май  Отбелязва се в съботата преди Петдесетница, а името й дохожда от факта, че поменът на не...

387 души - милионери от заплата, за 4 г. се удвоиха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872868

387 души - милионери от заплата, за 4 г. се удвоихаДоход над 1 милион лена за 2017 г. досега са обявили 387 души, съобщиха за “24 часа” от приходната агенция. За 4 години техният брой се е удвоил - през 2013 г. те са били 147 души, а през 2015 г. те са били 259 души. Сред официалните милионери също има разслоение, казват запознати. Фигурират такива, които обявяват доходи от 13 млн. лв.

Цветанов посети Генералния инспекторат на Румънската жандармерия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874698

Цветанов посети Генералния инспекторат на Румънската жандармерияПредседателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членове на Комисията посетиха Генералния инспекторат на Румънската жандармерия. Там те се срещнаха с главния инспектор на жандармерията Себастиан Кукос и с други представители на нейното ръководство. Българските депутати са на работно посещение в Румъния по покана

Жилищните имоти в Стара Загора и региона ще поскъпнат с 10% до края на годината

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/jilishtnite-imoti-v-stara-zagora-i-regiona-shte-poskypnat-s-10-do-kraia-na-godinata-261499/

Забелязва се увеличение в продажбата на гаражи, отчетоха експерти по време на бизнес закуската на Imoti.net в града

Пиян водач катастрофира на пътя Варна - Добрич

http://www.moreto.net/novini.php?n=374597

На кръстовището на бул. «Св. Елена» и бул. «Константин и Фружин» във Варна, е възникнало ПТП, научи Moreto.net. Водачка на 19 г., при маневра за завой наляво, не пропуска и блъска пешеходка, която пресича пътното платно на сигнализирана пешеходна пътека.

Цветанов за Румъния: Готови сме да ви предадем своя опит и да ви помагаме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874699

Цветанов за Румъния: Готови сме да ви предадем своя опит и да ви помагамеПредседателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов проведе работна среща днес с държавния секретар на Министерството на вътрешните работи на Румъния Нуку Марин. Цветанов и представители на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание са на посещение в Румъния по покана на Комисията по отбрана,

Спипана по време на секс

http://budnavarna.bg/34517-spipana-po-vreme-na-seks/

снимка: Будна Варна

На 18 май, около 12:00 часа, в гр. Варна, в м-ст «Боровец», при извършване на полицейска проверка, в момент на извършване на сексуални услуги срещу заплащане, е установена Л.С. (26 г.) от с. Каменар, известна на МВР.

По случая е образувано бързо полицейско производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. Жената е задържана за срок до 24 часа.

Материалът Спипана по време на секс е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Близо 7000 деца ще шестват в Бургас на 24 май

http://www.cross.bg/chasa-byrgas-plyvane-1575210.html

/КРОСС/ * Маршрутът минава по обновената "Богориди", стартът е в 10.30 часа Близо 7 000 деца от 28 детски градини и 36 училища ще участват в бургаското шествие за 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Стартът е в 10.30 часа от площад "Тройката". Шествието ще мине по главната улица "Александровска" и обновената "Богориди", която ще бъде почистена и измита за масовото събитие. Шествието ще финишира на открита сцена "Охлюва", където в 11.00 ч. започва празничен концерт с участието на детски състави от Бургас. В програмата, посветена на 24 май, има и няколко съпровождащи събития. Едно от тях е големият безплатен концерт на Маргарита Хранова и Дани Милев в Операта на 22 май, вторник. Спортният акцент пък е градското състезание по плуване "А, Б, В" в новия покрит плувен басейн "ОЗК Арена" в к-с "Славейков". То започва в 15.30 часа на 24 май. Състезанието ще е в три възрастови групи: 9-10, 11-12 и 13-14-годишни деца от бургаските клубове по плуване. Всички техни връстници са поканени да го наблюдават. То се нарича "А, Б, В", защото децата, които дойдат като зрители, ще имат възможността да осъществят контакт на място с клубовете по плуване и евентуално по-нататък да стартират собственото си обучение в този прекрасен спорт. * Цялата седмична програма, посветена на 24 май:   21 май (понеделник) 18:00 часа Дом на писателя, ул

Най-много туристи във Варна през март са дошли от Израел, Германия и Румъния

http://budnavarna.bg/34515-naj-mnogo-turisti-vav-varna-prez-mart-sa-doshli-ot-izrael-germaniya-i-rumaniya/

снимка: Будна Варна

През март 2018 г. най-много нощувки във Варненска област са реализирали гостите от Израел – 5.3 хил., от Германия – 4.0 хил., от Румъния – 1.6 хил. и от Обединеното кралство – 1.3 хил. нощувки. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро – Североизток.  Пренощувалите  в местата за настаняване в област Варна през март 2018 г. се увеличават с 16.7% в сравнение със същия месец на 2017 г. и достигат 26.6 хиляди.

 

От всички 73.3% са българи, като по-голяма част от тях (36.1%) са нощували в местата за настаняване с 1 и 2 звезди и са реализирали средно по 1.8 нощувки. Пренощувалите чужденци са 7.1 хил., като най-висок e делът на гостите от Израел – 24.1%, след тях се нареждат тези от Румъния – 12.5%, от Германия – 10.7%  и от Турция – 8.9%. Хотелите с 4 и 5 звезди са предпочитани от 65.3% от чуждите граждани.

 

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през март 2018 г. е 14.3%, като се увеличава с един процентен пункт в сравнение с март 2017 година. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди – 15.3%, следват тези с 3 звезди – 13.6%, и с 1 и 2 звезди – 13.5%.

 

Приходите от нощувки през март 2018 г. в област Варна достигат 2.7 млн. лв. или с 28.7% повече в сравнение с март 2017 година. Регистрирано е увеличение на приходите както от български граждани – с 16.7%, така и от чужди граждани – с 46.0%.

 

През март 2018 г. в област Варна са функционирали 143 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 5.9 хил., а на леглата – 12.9 хиляди. В сравнение с март 2017 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, нараства с 28.8%, а на леглата в тях – с 12.3%.

 

Общият брой на нощувките в областта във всички места за настаняване, регистрирани през март 2018 г., е 55.3 хил. или с 22.9% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение на нощувките (с 35.6%) се наблюдава в хотелите с 4 и 5 звезди. От общия им брой 34.3 хил. са от български граждани, а 21.0 хил. – от чужденци.

 

Материалът Най-много туристи във Варна през март са дошли от Израел, Германия и Румъния е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Израел вика посланици заради резолюция на Съвета за правата на човека на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874695

Израел вика посланици заради резолюция на Съвета за правата на човека на ООНИзраел извика във външното си министерство посланиците на Испания, Словения и Белгия като реакция на това, че тези страни подкрепиха при гласуване в Съвета за правата на човека на ООН резолюция за пращане на международна мисия, която да разследва кървавите събития в ивицата Газа, предаде Франс прес.

Лоша новина за Благоевград! Пирин изпадна директно във Втора лига

http://www.struma.com/obshtestvo/losha-novina-za-blagoevgrad-pirin-izpadna-direktno-vuv-vtora-liga_134574/

Отборът на Пирин изпадна от А професионална група, след като загуби срещата реванш срещу гостите от Витоша с 1:2. В първата среща в столицата орлетата взеха аванс след успех с 1:0, днес за изненада на всички свои привърженици претърпя загуба, достатъчна на Витоша да се класира за бараж.

За поражението вина има и главния съдия Станислав Тодоров, който си затвори очите при явна засада, маркирана от страничния рефер на мача.

Головете за Витоша забиха Радко Мутафчийски (60) и...

Продължава

Антибактериалните сапуни не са по-ефективни от обикновените

http://nakratko.bg/category/29/94758/


Производителите на антибактериални миещи средства твърдят, че продуктите им са по-ефективни в битката с микробите, отколкото обикновените сапуни. Корейски учени решават да проверят, дали това наистина е така.

Празничното шествие във „Владиславово“

http://budnavarna.bg/34512-praznichnoto-shestvie-vav-vladislavovo/

За 18-та поредна година жителите на район „Вл. Варненчик“ отбелязват зрелищно своя празник. Малки и големи шестваха в първия ден от тържествата.

фотограф: Пламен Гутинов

източник: Черно море

Материалът Празничното шествие във „Владиславово“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Продължават да се редуват слънце и дъжд

http://www.cross.bg/gradysa-mesta-glavno-1575242.html

/КРОСС/ През нощта над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, а до полунощ ще има превалявания с гръмотевици. Преди обяд ще е предимно слънчево, но след обяд и до полунощ, главно в Западна България отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици и ще има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-севереизток. Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса. По Черноморието преди обяд на места ще е с ниска облачност, която бързо ще се разкъса и ще се установи предимно слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 18-21 градуса. Температурата на морската вода е 18-23 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. В планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места, главно в следобедните часове ще има краткотрайни валежи, с гръмотевици, като по-значителни ще са в масивите от Западна България. Ще духа слаб до умерен предимно южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15, на 2000 метра - около 8 градуса. В сряда следобедни превалявания ще има на места, главно в Западна България. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Температурите слабо ще се повишат - в по-голямата част от страната ще са между 25 и 30 градуса. В четвъртък (24 май) нараства вероятността за по-интензивни гръмотевични бури и локални валежи, има условия и за градушки

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти в български камион

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874685

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти в български камионСловенската полиция е намерила трима нелегални мигранти, скрити в камион с българска регистрация, предаде хърватската агенция Хина, цитирана от БТА.  Мигрантите, които произхождат от Афганистан и Пакистан, са били заловени на границата с Хърватия. Те са предадени на хърватската полиция. Отделно, 82-ма нелегални мигранти са били заловени при опит

Детето, чиито родители бяха убити в Кейптаун,е в България

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/deteto-chiito-roditeli-biaha-ubiti-v-kejptaune-v-bylgariia-6082577

През февруари родителите на момиченцето - Анджело Димов и Неси Пеева бяха смъртоносно простреляни в дома им

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874682

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУНовият директор на ЦРУ Джина Хаспъл встъпи днес в длъжност, предадоха световните агенции. Хаспъл положи клетва пред вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. На церемонията в централата на ЦРУ в Лангли, щата Вирджиния, присъстваха и американският президент Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпейо, предаде БТА.

Поморие строи къмпинг за каравани

http://www.moreto.net/novini.php?n=374614

В Поморие изграждат къмпинг за кемпери и каравани. Първият по рода си общински къмпинг за каравани ще бъде изграден по идея на кмета Иван Алексиев. Идейният проект за къмпинга е готов, но все още се извършват необходимите процедури за издаване на съответните разрешения.

Социалната комисия прие Годишния план за развитие на социалните услуги

http://budnavarna.bg/34509-sotsialnata-komisiya-prie-godishniya-plan-za-razvitie-na-sotsialnite-uslugi/

Общинските съветници от ПК“Социални дейности и жилищна политика“ приеха Годишния план за развитие на социалните услуги за 2019 година на община Варна, научи BudnaVarna.bg.

В него са добавени 29 нови услуги, от които 3 са местни дейности, а 26 делегирани от държавата дейности или проекти. Общият брой на услугите е 86. Към новите услуги, планът предвижда откриване на мобилен център в подкрепа на възрастни хора и мобилен център за информиране, обучение и подкрепа на деца от 5 г. до 18 г. И двата центъра ще предоставя социални услуги по домовете, свързани с психологическо и социално консултиране и рехабилитация.

В списъка за 2019 г. са включени още реализиране на услугите личен и социален асистент, което ще даде възможност на хора, които имат трайни увреждания и такива с невъзможност да се самообслужват, да получат грижи в домашни условя. Нуждаещите се ще бъдат подпомогнати при изпълнение на ежедневните си потребности от битов и социален характер, както и по отношение организация на свободното време и социално включване. Предвиденият капацитет за личните асистенти е 250 места, а социални асистенти – 50 места.

Планът предвижда и разкриване на още една нова услуга – социален асистент за деца, която е насочена към деца с увреждания и е с капацитет 120 места.

За втората половина на 2019 г. е предвидено стартирането на услуга „Център за временно настаняване“. Той ще приютява бездомни лица за не повече от 3 месеца за една календарна година, а при необходимост срокът може да бъде удължен до 6 месеца. Центърът ще осигурява място за живеене, квалификационни и преквалификационни курсове. Ще спомага за социална адаптация на потребителите и ще им съдейства и за намиране на работа.

Във връзка с писмо от Фондация „Карин дом“ и по предложение на д-р Лидия Маринова – председател на социалната комисия, капацитетът на Център „Ранна интервенция за предотвратяване изоставянето на деца с увреждания“ бе увеличен от 40 на 60 места.

Годишният план за развитие на социалните услуги предстои да бъде гласуван на заседание на Общински съвет – Варна.

Материалът Социалната комисия прие Годишния план за развитие на социалните услуги е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Владимир Путин поздрави Николас Мадуро за преизбирането му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874675

Владимир Путин поздрави Николас Мадуро за преизбирането муРуският президент Владимир Путин изпрати поздравително писмо на Николас Мадуро по случай преизбирането му за държавен глава на Венецуела, предаде ТАСС, цитирайки изявление на пресслужбата на Кремъл. В изявлението се казва, че Путин е изразил увереност, че дейността на Мадуро като президент и в бъдеще ще спомага за развитието на отношенията на

Задържаха млад варненец с марихуана

http://budnavarna.bg/34507-zadarzhaha-mlad-varnenets-s-marihuana/

снимка: Будна Варна

При извършване на полицейска проверка на варненец на 23 г., местен жител, е установено, че същият държи в себе си пакетче, съдържащо суха тревиста маса.

Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Варна за BudnaVarna.bg.

Направената експертна справка установява, че се касае за марихуана с тегло 1,52 гр. По случая е образувано бързо полицейско производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

При извършване на полицейска проверка във Варна на мъж на 34 г. от с. Новаково, е установено, че същият държи в себе си пакетче, съдържащо кафяво прахообразно вещество.

Направената експертна справка установява, че се касае за хероин с тегло 0,01 гр.

По случая е образувано бързо полицейско производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Материалът Задържаха млад варненец с марихуана е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Аржентина без Икарди на световното

https://petel.bg/Arzhentina-bez-Ikardi-na-svetovnoto__265622

Селекционерът на аржентинския национален тим Хорхе Сампаоли назова имената на 23-мата футболисти, които ще играят на Световното първенст...

Легендарният основател на Apple Стив Возняк нахока невежата Меркел заради изкуствения интелект

https://petel.bg/Legendarniyat-osnovatel-na-Apple-Stiv-Voznyak-nahoka-nevezhata-Merkel-zaradi-izkustveniya-intelekt__265621

Съоснователят на Apple Стив Возняк разкритикува в свое интервю дигиталната стратегия на германския канцлер Ангела Меркел. Запитан какво ми...

"24 часа": Грешка в КАТ написа 10 акта на Бойко Борисов

https://petel.bg/24-chasa--Greshka-v-KAT-napisa-10-akta-na-Boyko-Borisov__265624

С 10 неплатени акта се е оказал премиерът Бойко Борисов според информационната система на КАТ. Това е станало ясно на оперативно заседание...

Крайно класиране в Първа лига

https://petel.bg/Krayno-klasirane-v-Parva-liga__265623

Снимка: Булфото Резултати от XXXVI последен кръг в Първа лига: Лудогорец – Ботев 2:2, Верея – Левски 0:2, ЦСКА – Берое 1:0 -- Крайно класиране...

Етър се спаси, Дунав играе с отбора на Вуцов бараж за оцеляване в елита

https://petel.bg/Etar-se-spasi--Dunav-igrae-s-otbora-na-Vutsov-barazh-za-otselyavane-v-elita__265625

Снимки: Sportal.bg Отборът на Етър се спаси от изпадане, след като победи Дунав с 2:1 в среща-реванш от плейофа за оцеляване в Първа лига в Русе...

Вдигат с 15 % екотаксите на колите над 10 години

https://petel.bg/Vdigat-s-15---ekotaksite-na-kolite-nad-10-godini__265626

"24 часа" Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 ста...

Защо бе спрян "Южен поток" и възможен ли е днес

https://www.mediapool.bg/zashto-be-spryan-yuzhen-potok-i-vazmozhen-li-e-dnes-news279373.html

Проектът за изграждането на газопровода "Южен поток" по дъното на Черно море от руския град Анапа до българския Варна със сухопътно разклонение през Сърбия и Унгария до Австрия бе прекратен на 1 декември 2014 г. от руския президент Владимир Путин. От Анкара той обясни, че в замяна ще бъде построен "Турски поток". Като причина за отказа на Москва и руския газов гигант "Газпром" от проекта за 900-километровия газопровод с четири тръби, всяка от които с годишен капацитет от 15.75 млрд. куб. м, Путин посочи липсата на съгласие от ключовия партньор България. Тогава той обвини ЕС в неотстъпчивост и нежелание да си сътрудничи с Москва и дори заплаши, че газовите потоци към Европа може да бъдат намалени и пренасочени към Азия. Това обаче не само не се случи, но и "Газпром" в момента прави всичко възможно да реализира разширението на газопровода "Северен поток" по дъното на Балтийско море, въпреки съпротивата на Украйна, Полша и част от прибалтийските държави, неодобрението на Брюксел и натиска на САЩ. България бе посочена от Путин като причина за провала на проекта, но реално той беше обречен заради прекомерното му оскъпяване, а и заради пречките, които му създаваше Третия енергиен пакет на ЕС, изискващ "Газпром" да допусне до тръбата и други транзитьори, а не да резервира капацитета само за себе си. Това повлия позициите на други ключови участници в компанията за реализацията на трасето. Италия, която имаше дял в международната компания "Южен поток Транспорт", например отказа да инвестира допълнителни средства в газопровода. България, въпреки огромното желание на няколко правителства да реализират проекта, бе принудена да замрази работата по него на своя територия заради проблемите именно с европейското законодателство. През лятото на 2014 г. правителството на Пламен Орешарски реши да спре работата по проекта след започналата в началото на юни наказателна процедура срещу страната ни заради конкурса за строител на газопровода на българска територия. Съмненията на Брюксел бяха, че с избора на българо-руски консорциума от фирми, приближени до Кремъл и българската власт и по-специално до депутата от ДПС Делян Пеевски, са нарушени европравилата на конкуренцията и на обществените поръчки. Отделно Европейската комисия смяташе, че газопроводът не може да бъде реализиран на българската територия в условията на тотален монопол при ползването на тръбата от "Газпром". Така беше сложен край на осемгодишната сага по "Южен поток". Заменилият го "Турски поток" трябваше също да е от четири тръби с по 15.75 млрд. куб. м годишен капацитет, но след поредица преговори между Москва и Анкара бе решено да е от две тръби – едната за турския пазар, другата трябва да стига до Западна Европа. Първоначално бе обявено, че това ще става през Гърция, но България реши да ухажва "Газпром" като доставчик за планирания от премиера Бойко Борисов газоразпределителен център край Варна. В края на април от "Газпром" обявиха, че вече е построена първата тръба http://www.mediapool.bg/postroena-e-parvata-traba-na-turski-potok-news278551.html на "Турски поток" до турското крайбрежие, а втората е частично е построена. Според български газови експерти това означава, че реално не е възможно вече втората тръба директно до стига до Варна, за да захранва подготвяния хъб там хъб "Балкан". Самият Бойко Борисов неведнъж е коментирал, че възможно втората тръба да захранва хъба през турско-българската граница и преговорите са този център да снабдява Сърбия. За целта се строи 20-километров лупинг на сегашния транзитен газопровод между двете държави, който превърне тръбата в реверсивна и по нея ще може да се внася газ от южната ни съседка. При инспекция на работата по съоръжението Борисов обяви, че  "15.7- 16 млрд. куб. м. газ ще могат да идват и от Турция и за Турция". Преди това пък при подписване на споразумение за сътрудничество между "Булгартрансгаз" и "Газпром" той каза, че си пълним газовата кошница за "Турски поток" до Варна. За да получи България нова тръба от Русия – независимо дали по дъното на Черно море, което надали ще стане, или сухопътното трасе на "Турски поток" ще стига до Варна, бъдещият газопровод трябва да отговаря на изискванията на Евросъюза и до него достъп да имат и други търговци на газ освен "Газпром". Единственият вариант в реализацията на нов руски газов проект на българска територия е получаването на изключение от правилата на ЕС, дадено от Европейската комисия за определен период от време, заявиха малко преди края на "Южен поток" от Брюксел. Тогава обаче "Газпром" не желаеше да внесе искане за т.нар. дерогация, а искаше това да стори България, но властите у нас предпочетоха да пасуват. Реално това е възможно, тъй като Брюксел разреши през 2015 г. на Транадриатическия газопровод изключение от Третия енергиен пакет. Руската компания "Газпром" обаче като цяло има лош опит с изключенията на газопроводите й от европейските правила.

Защо бе спрян "Южен поток" и възможен ли е днес

http://www.mediapool.bg/zashto-be-spryan-yuzhen-potok-i-vazmozhen-li-e-dnes-news279373.html

Проектът за изграждането на газопровода "Южен поток" по дъното на Черно море от руския град Анапа до българския Варна със сухопътно разклонение през Сърбия и Унгария до Австрия бе прекратен на 1 декември 2014 г. от руския президент Владимир Путин. От Анкара той обясни, че в замяна ще бъде построен "Турски поток". Като причина за отказа на Москва и руския газов гигант "Газпром" от проекта за 900-километровия газопровод с четири тръби, всяка от които с годишен капацитет от 15.75 млрд. куб. м, Путин посочи липсата на съгласие от ключовия партньор България. Тогава той обвини ЕС в неотстъпчивост и нежелание да си сътрудничи с Москва и дори заплаши, че газовите потоци към Европа може да бъдат намалени и пренасочени към Азия. Това обаче не само не се случи, но и "Газпром" в момента прави всичко възможно да реализира разширението на газопровода "Северен поток" по дъното на Балтийско море, въпреки съпротивата на Украйна, Полша и част от прибалтийските държави, неодобрението на Брюксел и натиска на САЩ. България бе посочена от Путин като причина за провала на проекта, но реално той беше обречен заради прекомерното му оскъпяване, а и заради пречките, които му създаваше Третия енергиен пакет на ЕС, изискващ "Газпром" да допусне до тръбата и други транзитьори, а не да резервира капацитета само за себе си. Това повлия позициите на други ключови участници в компанията за реализацията на трасето. Италия, която имаше дял в международната компания "Южен поток Транспорт", например отказа да инвестира допълнителни средства в газопровода. България, въпреки огромното желание на няколко правителства да реализират проекта, бе принудена да замрази работата по него на своя територия заради проблемите именно с европейското законодателство. През лятото на 2014 г. правителството на Пламен Орешарски реши да спре работата по проекта след започналата в началото на юни наказателна процедура срещу страната ни заради конкурса за строител на газопровода на българска територия. Съмненията на Брюксел бяха, че с избора на българо-руски консорциума от фирми, приближени до Кремъл и българската власт и по-специално до депутата от ДПС Делян Пеевски, са нарушени европравилата на конкуренцията и на обществените поръчки. Отделно Европейската комисия смяташе, че газопроводът не може да бъде реализиран на българската територия в условията на тотален монопол при ползването на тръбата от "Газпром". Така беше сложен край на осемгодишната сага по "Южен поток". Заменилият го "Турски поток" трябваше също да е от четири тръби с по 15.75 млрд. куб. м годишен капацитет, но след поредица преговори между Москва и Анкара бе решено да е от две тръби – едната за турския пазар, другата трябва да стига до Западна Европа. Първоначално бе обявено, че това ще става през Гърция, но България реши да ухажва "Газпром" като доставчик за планирания от премиера Бойко Борисов газоразпределителен център край Варна. В края на април от "Газпром" обявиха, че вече е построена първата тръба http://www.mediapool.bg/postroena-e-parvata-traba-na-turski-potok-news278551.html на "Турски поток" до турското крайбрежие, а втората е частично е построена. Според български газови експерти това означава, че реално не е възможно вече втората тръба директно до стига до Варна, за да захранва подготвяния хъб там хъб "Балкан". Самият Бойко Борисов неведнъж е коментирал, че възможно втората тръба да захранва хъба през турско-българската граница и преговорите са този център да снабдява Сърбия. За целта се строи 20-километров лупинг на сегашния транзитен газопровод между двете държави, който превърне тръбата в реверсивна и по нея ще може да се внася газ от южната ни съседка. При инспекция на работата по съоръжението Борисов обяви, че  "15.7- 16 млрд. куб. м. газ ще могат да идват и от Турция и за Турция". Преди това пък при подписване на споразумение за сътрудничество между "Булгартрансгаз" и "Газпром" той каза, че си пълним газовата кошница за "Турски поток" до Варна. За да получи България нова тръба от Русия – независимо дали по дъното на Черно море, което надали ще стане, или сухопътното трасе на "Турски поток" ще стига до Варна, бъдещият газопровод трябва да отговаря на изискванията на Евросъюза и до него достъп да имат и други търговци на газ освен "Газпром". Единственият вариант в реализацията на нов руски газов проект на българска територия е получаването на изключение от правилата на ЕС, дадено от Европейската комисия за определен период от време, заявиха малко преди края на "Южен поток" от Брюксел. Тогава обаче "Газпром" не желаеше да внесе искане за т.нар. дерогация, а искаше това да стори България, но властите у нас предпочетоха да пасуват. Реално това е възможно, тъй като Брюксел разреши през 2015 г. на Транадриатическия газопровод изключение от Третия енергиен пакет. Руската компания "Газпром" обаче като цяло има лош опит с изключенията на газопроводите й от европейските правила.

Аутсайдерът "Витоша" (Бистрица) изхвърли "Пирин" от Първа лига

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/21/3182719_vitosha_bistrica_izhvurli_pirin_ot_purva_liga/?ref=rss


"Пирин" (Благоевград) изпадна от Първа лига след неочаквана домакинска загуба с 1:2 от аутсайдера "Витоша" (Бистрица). "Орлетата" спечелиха първата среща с 1:0, но напускат елита заради по-малко голове на чужд терен.<br /><br />"Витоша", който през целия сезон беше на дъното в класирането, продължава битката за оцеляване. Отборът, воден от Костадин Ангелов, ще играе плейоф с "Локомотив" (София), който зае второто място във Втора...

Воислав Шешел ще обжалва присъдата си от Хага

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874672

Воислав Шешел ще обжалва присъдата си 
от ХагаЛидерът на сръбските радикали Воислав Шешел заяви днес, че ще обжалва 10-годишната си присъда и ще премести офиса си в Хрътковци - село, където на 6 май 1992 г. той произнесе националистическа реч, дала началото на етническото прочистване на хървати от Войводина, съобщава на сайта си телевизия Ен 1.

Новозеландска двойка почина в един и същи ден след 61-годишен брак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874669

Новозеландска двойка почина в един и 
същи ден след 61-годишен бракНовозeландски съпруг и съпруга починаха от естествена смърт през девет часа след 61 години брак, съобщи ДПА, цитирана от БТА.  Осемдесет и шест годишният Питър Бедфорд и неговата осемдесет и три годишна съпруга Рут са починали на 14 май. "Добре е, че си отидоха заедно. Щяха да са напълно изгубени един без друг",

Без ток във Варна – 22 май 2018

http://budnavarna.bg/34505-bez-tok-vav-varna-22-maj-2018/

снимка: Будна Варна

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес – 22 май – вторник, съобщиха от Енерго про за BudnaVarna.bg.

Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

– от 08:00 ч. до 17:00 ч., гр. Варна кв. „Виница“, част от ул. „Ангел Главчев“, част от ул. „Мария Бацарова“, ул. „Младежка“, м-ст „Дъбравата“, част от ул. „Найден Райков“, част от ул. „Полк. Милко Железов“, част от ул. „Сава Геренов“, част от ул. „Св. Теодор Стратилат“, част от ул. „Цар Борис III“, част от ул. „Морска звезда“.

– от 08:00 ч. до 17:00 ч., гр. Варна кв. „Виница“, част от ул. „Албатрос“, част от ул. „Гларус“, част от ул. „Делфин“, част от ул. „Евксиноград“, част от ул. „Св. Св. Константин и Елена“ , част от ул. „Черно море“, местност „Дели Сава“.

– от 09:30 ч. до 16:30 ч., гр. Варна – местност Добрева чешма. Прекъсването на електрозахранването ще бъде само в делничните дни за посочения период.

– от 09:30 ч. до 16:30 ч., гр. Варна – местност Ален мак в района на хотел Детелина.

– от 09:00 ч. до 17:00 ч., гр. Варна – част кв. Бриз, кв. Бриз юг, част ул. Васил Левски, част от ул. Д-р Петър Скорчев, местност Свети Никола.

– от 08:00 ч. до 17:00 ч., гр. Варна – местност Боровец – Юг и местност Ракитника.

– от 13:00 ч. до 17:00 ч., гр. Варна – ул. “Кап. Райчо Николов“ 83, 85, 87, 89, 91, 93, 101 вх.А, Б, магазин БИЛЛА фирма КАЛЕНА ООД, фирма САБА БГ ООД, ул. “Свобода“ 17, 21, 25, ул. “Никола Корчев“ 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, ул. “Бяла Черква“ 16, фирма БИТ и ТЕХНИКА.

– от 09:00 ч. до 16:00 ч., гр. Варна – ул. Акад. Атанас Бешков 21; ул. Ангеларий 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 22; ул. Майор Минчо Димитриев 10, 12, 14, 19, 22; ул. Поп Костадин Дъновски 2 А, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17; ул. Поп Христо Върбанов 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 19; ул. Сава 7, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 28, 30, 32; ул. Теодосий Търновски 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19; ул. Янко Карагяуров 10, 12, 14, 16, 17, 21, 23, 25, 27.

– от 10:00 ч. до 13:00 ч., гр. Варна – ул. Войнишка 1, 2, 3, 4, 5, 7; ул. Н. Геров 47, 49, 51; ул. Цар Асен 47, 49, 51 и павилиони Пазар „Чаталджа“.

Материалът Без ток във Варна – 22 май 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Български астроном откри атмосфера без облаци на екзопланета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872813

Български астроном откри атмосфера без облаци на екзопланетаМиналата година Николай Николов пък откри уникална екзопланета със светеща водна атмосфера Международен екип от астрономи, ръководен от българина Николай Николов, е открил планета извън нашата Слънчева система с безоблачна атмосфера. Резултатите от работата им са публикувани в престижното научно списание “Нейчър” и се смята,

120 деца в Румъния са в болница със симптоми на хранително натравяне

//dariknews.bg/novini/sviat/120-deca-v-rumyniia-sa-v-bolnica-sys-simptomi-na-hranitelno-natraviane-2098498

Над 120 румънски деца са приети в болницата след поява на симптоми на отравяне с храна. Подозира се, че причина за това са сандвичи, които децата са консумирали в училище, съобщиха от румънските власти, цитирани от БГНЕС.

Мъж от Ветово е задържан за опит за телефонни измами

//dariknews.bg/regioni/ruse/myzh-ot-vetovo-e-zadyrzhan-za-opit-za-telefonni-izmami-2098496

Мъж от град Ветово, област Русе, е задържан, докато се опитвал да извърши телефонни измами. Това съобщиха от областната дирекция на МВР в Русе.

61 години заедно: Двойка почина от естествена смърт в един и същи ден

//dariknews.bg/novini/sviat/61-godini-zaedno-dvojka-pochina-ot-estestvena-smyrt-v-edin-i-syshti-den-2098497

Новозeландски съпруг и съпруга починаха от естествена смърт през девет часа след 61 години брак, съобщи ДПА. Осемдесет и шест годишният Питър Бедфорд и неговата осемдесет и три годишна съпруга Рут са починали на 14 май.

Времето във Варна – 22 май 2018

http://budnavarna.bg/34503-vremeto-vav-varna-22-maj-2018/

снимка: Будна Варна

По Черноморието преди обяд на места ще е с ниска облачност, която бързо ще се разкъса и ще се установи предимно слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 18°-21°. Температурата на морската вода е 18°-23°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

През нощта над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, а до полунощ ще има превалявания с гръмотевици. Преди обяд ще е предимно слънчево, но след обяд и до полунощ, главно в Западна България отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици и ще има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 23° и 28°.

Атмосферното налягане e и ще се задържи по-високо от средното за май.

В планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места, главно в следобедните часове ще има краткотрайни валежи, с гръмотевици, като по-значителни ще са в масивите от Западна България. Ще духа слаб до умерен предимно южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра – около 8°.

Материалът Времето във Варна – 22 май 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Цветанов подписа обща декларация с Румъния

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/cvetanov-podpisa-obshta-deklaraciia-s-rumyniia-6082576

България и Румъния ще работят заедно за приемането ни в шенгенското пространство

Ангелкова: Турция е изключително важен пазар за българския туризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874659

Ангелкова: Турция е изключително важен пазар за българския туризъмБъдещото двустранно сътрудничество в туризма обсъди днес на работна среща министърът на туризма Николина Ангелкова с Хасан Улусой, посланик на Република Турция в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Турция е изключително важен пазар за българския туризъм. За първите три месеца на 2018 г.

Групата от Лима обяви, че не признава изборите във Венецуела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874658

Групата от Лима обяви, че не признава изборите във ВенецуелаГрупата от Лима, състояща се от южноамерикански държави и Канада каза днес, че не признава проведените вчера президентски избори във Венецуела за легитимни, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.  Обединението се състои от Перу, Аржентина, Бразилия, Мексико, Панама, Парагвай, Сейнт Лусия, Канада, Колумбия, Хондурас, Коста Рика и Гватемала.

Хороскоп – 22 май 2018

http://budnavarna.bg/34501-horoskop-22-maj-2018/

Във вторник ще ви се наложи да променяте плановете си и да ги нагаждате на неочакваните събития или обрати, които ще се развият днес.

Това ще бъде специален ден за тези, които не се страхуват от новите неща в живота или от рисковите ситуации.

Основните ви успехи ще са свързани с работата ви или с дейността, с която сте ангажирани. Днес ще обсъждате последните събития в живота на момиче или млада жена.

 

Овен

Днес под влияние на Луната, която е във фаза първа четвърт, ще направите няколко подобрения в проект, достигнал до важен етап от развитието си. Добре е да проверите всички малки детайли, преди да продължите към следващата стъпка в реализирането му. Въображението ви ще бъде подсилено от секстилът между Меркурий и Нептун. В съзнанието ви се раждат интересни идеи, които ще подпомогнат дейността ви в личен и професионален план.

Телец

Чувствате са задължени да помогнете на някого и дори сте обещали това. През следващите дни това ще повлияе негативно на настроението ви, тъй като имате и свои задачи, на които трябва да обърнете внимание. Възможно е да се обвинявате сами и да чувствате вина затова, че мислите прекалено егоистично. Не правете повече от това, което сте възнамерявали на първо време или което се очаква от вас. Все пак и личните ви занимания са от значение и изискват вашето внимание.

Близнаци

Разнообразните ви цели и стремежи може да ви въвлекат в конфликти с партньор или член на семейството ви. Вероятно те искат да се посветите на домашните задължения, а вие искате да сте навън в компанията на други хора. Слънцето във вашия знак сключва аспект Уран, който ви окуражава да приемете по-независима позиция и да правите каквото си поискате. Но ако решите да споделите внимателно своите истински чувства по въпроса, това ще улесни значително нещата. Така ще бъде избегнато излишното напрежение между вас и близките ви хора.

Рак

В момента Луната е във фаза първа четвърт и се намира във вашия дом на общуването. Възможно е да се получат конфликти между разума и желанието на сърцето ви. Има ли смисъл да се доверите на емоциите? Дали пък не е по-добре да се придържате към суровите факти. Понякога дори доводите на мисълта може да се тълкуват по различен начин. Затова по-добре потърсете обективно мнение от своите познати.

Лъв

Днес е възможно да възникнат спорове с човек, с когото обикновено се разбирате добре. Разговорите между вас, особено ако са свързани със финансови въпроси, ще покажат истинските му намерения. Каквото и да научите за мотивите на тази личност, не правете прибързани заключения. Вероятно нещата не са точно такива, каквито изглеждат. Вероятно има добри причини за поведението й и съвсем скоро ще научите за тях.

Дева

През следващите дни ще бъдете склонни да действате по-импулсивно и спонтанно. Това по принцип не е присъщо за вас. Затова трябва да сте нащрек. В момента Луната се намира във вашия знак във фазата първа четвърт. Възможно да изпитате безпокойство относно дадена цел или амбиция. Нещо ви подтиква да направите промени. Помислете много добре за своите приоритети, преди да направите каквото и да било. Съвсем скоро може да се сблъскате с нови, по-благоприятни възможности.

Везни

Искате да опитате от свободата. Но това желание контрастира с онази част от вас, която иска да отдели време за социални каузи. Съвсем скоро Слънцето навлезе във вашия въздушен събрат Близнаци. Това е една от причините да сте изкушени да се втурнете в преследването на коренно различни цели. В същото време, ако някой разчита на вас, може да изоставите временно своите лични планове, за да му помогнете. Помнете, обаче, че вашите лични нужди също не са за подценяване.

Скорпион

Днес сте решили да действате по определен начин във връзка с реализирането но плановете ви. Възможно е обаче ваш познат да се втурне да ви дава съвети. Това ще ви накара да размислите дали сте поели по правилния път. Но понякога вашата интуиция може много по-добре да ви подскаже как да подходите. Ако все пак искате да чуете чуждо мнение, изберете много внимателно към кого да се обърнете. От позитивна гледна точка, през днешния ден може да се за насладите на кратко пътуване.

Стрелец

Съвсем скоро Слънцето навлезе във вашия дом на партньорствата. То сключва хармоничен аспект с Марс, който е във вашия дом на общуването. Днес може да се случи събитие, което да се окаже повратна точка за вас. Ще стигнете до важни заключения и открития. Ако получите покана за излизане, непременно приемете. През следващите дни ще подобрите отношенията си или ще се свържете отново с приятел, който винаги ви е вдъхновявал по много различни начини.

Козирог

Настроението ви днес може да е малко негативно, особено ако отговаряте за прекалено много неща у дома и на работното място и ако сте този, към който всички се обръщат за съвет. Вместо да се втурвате да помагате и да носите целия свят на плещите си, направете стъпка назад. Дайте малко възможност и на другите да поемат отговорност. Така ще се науча да разчитат повече на себе си и в бъдеще няма да очакват чак такава подкрепа от вас.

Водолей

Разположението на Луната днес и фактът, че се намира във фаза първа четвърт, ви насърчава да помислите още веднъж дали проектът, с която сте се захванали, си заслужава усилията. Попитайте хората от обкръжението ви за съвет. Вероятно те ще допринесат за развитието на плановете ви. Като цяло днес настроението ви е приповдигнато. Готови сте да покажете своя потенциал и умения пред правилните хора. Вярвате, че ще се справите добре с предприетите начинания.

Риби

Времето днес е подходящо да обсъдите въпроси, свързани със семейните и домашни въпроси или да оцените прогреса, който сте постигнали в тази сфера. Слънцето сключва предизвикателен аспект с Луната. Затова е възможно да се появят различия между вашето и чуждото мнение. Намерете компромисно решение, което да удовлетворява всички засегнати страни. Възможно е днес да ви хрумнат брилянтни идеи, които могат много лесно да се реализират, стига да сте достатъчно смели и дръзки.

Материалът Хороскоп – 22 май 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Държавният секретар на САЩ заплаши Иран с "най-тежките санкции в историята"

http://www.cross.bg/iran-pompeiio-zayavi-1575251.html

/КРОСС/ Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заплаши, че САЩ ще подложат Иран на безпрецедентен финансов натиск и ще му наложат "най-тежките санкции в историята", ако иранското правителство не промени курса си, предава Франс прес. В реч пред консервативната фондация "Херитидж" във Вашингтон Помпейо призова за ново ядрено споразумение с Иран, след като президентът Доналд Тръмп се изтегли от сключеното през 2015 г. По думите на държавния секретар администрацията на Тръмп предпочита това да е договор, който да се ратифицира от Конгреса. Помпейо изброи 12 изисквания към Иран, които според него трябва да бъдат част от следващо споразумение. Той заяви, че Иран трябва да прекрати обогатяването на уран и никога да не се занимава с предварителна обработка на плутоний. Иран също така трябва да даде на ядрените инспектори "безусловен достъп до всички обекти в страната" и да спре да развива програмата си за балистични ракети. Помпейо също така поиска Иран да освободи всички американски граждани, да прекрати подкрепата си за бунтовниците хуси в Йемен, да изтегли всичките си въоръжени сили от Сирия и да престане да заплашва Израел.Иран "никога повече няма да има картбланш да доминира Близкия изток", заяви Помпейо.Държавният секретар на САЩ също така обеща "да преследва иранските агенти и машите им от Хизбула в цял свят, за да ги смаже". Помпейо заяви, че иранското ядрено споразумение от 2015 г

Нечестната игра със страните от Западните Балкани

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/21/3182108_nechestnata_igra_sus_stranite_ot_zapadnite_balkani/?ref=rss


ЕС продължава да подхранва надеждите на страните от Западните Балкани за членство в общността. По-честно би било друго - да им бъде казано ясно, че целта е тясно обвързване, но не и пълноправно членство, пише К. Хаселбах в анализ за "Дойче веле".<br /><br />Аргументите на еврокомисията (ЕК) звучат убедително: "Или изнасяме стабилност, или внасяме нестабилност" - така комисарят по разширяването Йоханес Хан обобщава мотивите на ЕС да даде ясна перспектива за...

Задържаха млад варненец с марихуана

http://www.moreto.net/novini.php?n=374595

При извършване на полицейска проверка на варненец на 23 г., местен жител, е установено, че същият държи в себе си пакетче, съдържащо суха тревиста маса. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Направената експертна справка установява, че се касае за марихуана с тегло 1,52 гр.

МВР търси помощ: Виждали ли сте този мъж?

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/mvr-tarsi-pomosht-vizhdali-li-ste-tozi-mazh

54-годишният Красимир Димитров Тропотанов е избягал от УМБАЛ-Бургас

Задържаха мъж от Ветово за телефонни измами

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874650

Задържаха мъж от Ветово за телефонни измамиМъж от град Ветово, област Русе, е задържан, докато се опитвал да извърши телефонни измами. Това съобщиха днес от областната дирекция на МВР в Русе. Специализираната полицейска операция била осъществена преди три дни. 26-годишният мъж е арестуван при разследване, свързано с постъпили сигнали за серия опити за телефонни измами на жители от Русе.

ТАСС: Българският президент заяви, че страната му се интересува от директни доставки на газ от Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874626

ТАСС: Българският президент заяви, че страната му се интересува от директни доставки на газ от РусияПристигналият на двудневно посещение в Москва български президент Румен Радев заяви, че страната му е заинтересована от преки газопроводни доставки на руски природен газ. Това негово изявление прозвуча на фона на продължаващата дискусия за газопровода "Северен поток-2" за директни доставки на руски газ за Германия през Балтийско море.

Астероид в орбитата на Юпитер е дошъл от друга звездна система

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874627

Астероид в орбитата на Юпитер е дошъл от друга звездна системаНяколко месеца след като бе открит първият пришълец от друга звездна система, се оказа, че изглежда има още един подобен астероид в Слънчевата система, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Учени оповестиха, че става въпрос за астероид, който поделя орбитата на Юпитер, но се движи в противоположната посока.

Над 20 деца в Румъния са хоспитализирани със симптоми на хранително отравяне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874628

Над 20 деца в Румъния са хоспитализирани със симптоми на хранително отравянеНад двадесет деца в Румъния са били хоспитализирани, тъй като се смята, че са със симптоми на хранително отравяне, след като са яли сандвичи в училище, съобщиха румънските власти, цитирани от Асошиейтед прес. Директорката на училището Ана Иримиа каза, че децата са се почувствали зле днес, след като са яли сандвичи, приготвени от компания,

Омбудсманът пита КЗК има ли картел при розоварите

https://www.mediapool.bg/ombudsmanat-pita-kzk-ima-li-kartel-pri-rozovarite-news279372.html

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по подозрение за наличие на картелно споразумение в отрасъла на розопроизводството, което по думите й убива конкуренцията и сваля цените. Това съобщи Манолова при срещата си с производители на рози, провела се на масив между Сопот и Карлово в понеделник. В събота те протестираха срещу ниските изкупни цени на розовия цвят. В отговор министърът на земеделието Румен Порожанов им обеща държавна помощ от 30 ст./кг на всички регистрирани производители на рози, както и приемане на Закон за розата, който да регулира бранша. Много е притеснителен фактът, че седмици преди активното предаване на розовия цвят и преди кампанията се изяснява каква ще бъде цената, както и обстоятелството, че тя е еднаква за всички дестилерии и розопроизводители, без оглед качеството на розовия цвят, каза Мая Манолова. Според производителите на рози изкупната цена тази година е 2 лв./кг с тенденция да достигне 1.60 лв./кг. За сравнение преди години маслодайната роза се е изкупувала на цени от  4 лв./кг. Сега производителите настояват за цена поне от 3 лв./кг. Причина за ниската изкупна цена са нарасналите площи и добрата реколта през тази година, както и нерегламентиран внос от Иран, Турция и Тунис, по думите на земеделския министър.  "Обещаната при края на кампанията помощ по de minimis за розопроизводителите е по 30 ст./кг, но може и да е повече - по 50 ст./кг", смята Манолова. Тя заяви, че ще настоява земеделското министерство през общинските служби по земеделие да изпрати екипи на място за всички, които искат да се регистрират като земеделски производители. "Това ще ви даде възможност първо да получите финансова помощ от министерството след приключването на кампанията по беритбата и второ - да можете да си направите сдружения на земеделските производители, на розопроизводителите, с които другата година да си защитавате своевременно и организирано интересите си", каза  Манолова. Това е малко възможно да се случи обаче. Срокът за подаване на заявленията за подпомагане по Кампания 2018 без санкции изтече на 15 май. От 16 май до 11 юни земеделските производители могат да подават заявления, като за всеки просрочен ден търпят санкция от 1%. Приемането на заявленията също така е свързано с куп изисквания и набор от документи, които трябва да изпълни фермерът. Освен това се прави т.нар. чертаене на парцелите, което няма как да стане на полето. В миналогодишната кампания заявления за подпомагане бяха заявили 1164 производители на рози, като средният размер на отглежданите от тях площи е 3.5 ха, по данни на Държавен фонд "Земеделие". Омбудсманът заяви още, че е разговаряла и с ръководството на Националната агенция по приходите да започнат проверки на прекупвачите, които изкупуват на цена под 2 лв., а при установени нарушения да бъдат налагани сериозни санкции. "Според мен няма как държавата да избяга от отговорност, да не застане зад гърба ви и да не ви подкрепи, в един толкова важен за вас момент. Става дума за бранш, който е традиционен за България, който е лицето, образът на страната ни. Прекрасно е, че една от атракциите на европредседателството бе килимът от рози, който показахме на чужденците, жалко е, че съвсем буквално сме на път да потъпчем един от най-красивите символи на страната ни - българската роза", каза Мая Манолова. В тази връзка тя посочи, че е крайно време държавата да създаде правила за бранша, като приеме в най-кратки срокове Закон за розата, както и да се намеси срещу вноса на продукти, които замърсяват и компрометират българското розово масло. По-късно омбудсманът се срещна и с розопроизводителите от община Стрелча, които заплашват с поредна блокада на пътя към Панагюрище.

Омбудсманът пита КЗК има ли картел при розоварите

http://www.mediapool.bg/ombudsmanat-pita-kzk-ima-li-kartel-pri-rozovarite-news279372.html

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по подозрение за наличие на картелно споразумение в отрасъла на розопроизводството, което по думите й убива конкуренцията и сваля цените. Това съобщи Манолова при срещата си с производители на рози, провела се на масив между Сопот и Карлово в понеделник. В събота те протестираха срещу ниските изкупни цени на розовия цвят. В отговор министърът на земеделието Румен Порожанов им обеща държавна помощ от 30 ст./кг на всички регистрирани производители на рози, както и приемане на Закон за розата, който да регулира бранша. Много е притеснителен фактът, че седмици преди активното предаване на розовия цвят и преди кампанията се изяснява каква ще бъде цената, както и обстоятелството, че тя е еднаква за всички дестилерии и розопроизводители, без оглед качеството на розовия цвят, каза Мая Манолова. Според производителите на рози изкупната цена тази година е 2 лв./кг с тенденция да достигне 1.60 лв./кг. За сравнение преди години маслодайната роза се е изкупувала на цени от  4 лв./кг. Сега производителите настояват за цена поне от 3 лв./кг. Причина за ниската изкупна цена са нарасналите площи и добрата реколта през тази година, както и нерегламентиран внос от Иран, Турция и Тунис, по думите на земеделския министър.  "Обещаната при края на кампанията помощ по de minimis за розопроизводителите е по 30 ст./кг, но може и да е повече - по 50 ст./кг", смята Манолова. Тя заяви, че ще настоява земеделското министерство през общинските служби по земеделие да изпрати екипи на място за всички, които искат да се регистрират като земеделски производители. "Това ще ви даде възможност първо да получите финансова помощ от министерството след приключването на кампанията по беритбата и второ - да можете да си направите сдружения на земеделските производители, на розопроизводителите, с които другата година да си защитавате своевременно и организирано интересите си", каза  Манолова. Това е малко възможно да се случи обаче. Срокът за подаване на заявленията за подпомагане по Кампания 2018 без санкции изтече на 15 май. От 16 май до 11 юни земеделските производители могат да подават заявления, като за всеки просрочен ден търпят санкция от 1%. Приемането на заявленията също така е свързано с куп изисквания и набор от документи, които трябва да изпълни фермерът. Освен това се прави т.нар. чертаене на парцелите, което няма как да стане на полето. В миналогодишната кампания заявления за подпомагане бяха заявили 1164 производители на рози, като средният размер на отглежданите от тях площи е 3.5 ха, по данни на Държавен фонд "Земеделие". Омбудсманът заяви още, че е разговаряла и с ръководството на Националната агенция по приходите да започнат проверки на прекупвачите, които изкупуват на цена под 2 лв., а при установени нарушения да бъдат налагани сериозни санкции. "Според мен няма как държавата да избяга от отговорност, да не застане зад гърба ви и да не ви подкрепи, в един толкова важен за вас момент. Става дума за бранш, който е традиционен за България, който е лицето, образът на страната ни. Прекрасно е, че една от атракциите на европредседателството бе килимът от рози, който показахме на чужденците, жалко е, че съвсем буквално сме на път да потъпчем един от най-красивите символи на страната ни - българската роза", каза Мая Манолова. В тази връзка тя посочи, че е крайно време държавата да създаде правила за бранша, като приеме в най-кратки срокове Закон за розата, както и да се намеси срещу вноса на продукти, които замърсяват и компрометират българското розово масло. По-късно омбудсманът се срещна и с розопроизводителите от община Стрелча, които заплашват с поредна блокада на пътя към Панагюрище.

Манолова обсъжда проблемите на подсъдими сънародници в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874623

Манолова обсъжда проблемите на подсъдими сънародници в ГърцияОмбудсманът Мая Манолова организира междуинституционална работна среща с граждани, медии и представители на държавните институции, на която ще бъдат обсъдени проблемите на наши сънародници, съдени в съседна Гърция по подозрение за трафик на хора. Манолова е сезирана от потърпевши български граждани за казуса им с продажбата на моторно превозно

Започва кандидатстването по програма за подобряване на междублоковите пространства в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874619

Започва кандидатстването по програма за подобряване на междублоковите пространства в СофияОт днес започва кандидатстването с проекти за подобряване на междублоковите пространства по Програма "Зелена София", съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Програмата е насочена към обновяване на междублоковите пространства - общинска собственост, с активното участие на гражданите, като създава възможност за озеленяване и изграждане на

Има ли кой да спре Саймън Йейтс по пътя към победата в Джирото

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/21/3182708_ima_li_koi_da_spre_saimun_ieits_po_putia_kum_pobedata/?ref=rss


<br />Шест етапа преди края на 101-ото издание на "Джиро д'Италия" битката по италианските шосета навлиза в своята решителна фаза. Последната трета седмица ще даде отговор на въпроса има ли кой да спре Саймън Йейтс към спечелване на розовата фланелка.<br /><br />След 15 етапа на колоездачът на "Мичълтън Скот" води с 2.11 минути пред миналогодишния шампион Том Дюмулен и не се вижда как може да бъде спрян. През годините обаче Джирото се е доказала като...

Криси Тийгън и Джон Леджънд показаха новородения си син и разкриха името му

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6874488

Криси Тийгън и Джон Леджънд показаха новородения си син и разкриха името му
Криси Тийгън и Джон Леджънд разкриха, че са нарекли новородения си син Майлс Тиодор Стивънс, съобщи Асошиейтед прес. Щастливите родители споделиха и снимка на бебето. Джон Леджънд потвърди, че малкият е наречен на великия джаз музикант Майлс Дейвис не само заради възхищението им към него, съобщи Контактмюзик.

104 доживотни присъди за преврата в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=374610

Съдът в турския град Измир издаде окончателни присъди на 137 души за опита за преврат на 15 юли 2016 г. 104 от обвиняемите са осъдени на доживотен затвор при строг тъмничен режим. Други 21 души получиха 20 години затвор за "опит за убийство на президента".

Ягодите и черешите рязко поевтиняха

http://www.cross.bg/leva-tzenata-tzena-1575250.html

/КРОСС/ Евтини ягоди и череши заляха пазара. След като цената на двете стоки доскоро шокираше потребителите, сега сумата за плодовете рязко се понижи. Към края на миналата седмица килограм ягоди на едро излиза 2.25 лева, което е почти наполовина по-ниско като цена. Ягодите са с с над 1 лева по-евтини отколкото в началото на предходния период. Цената на черешите също върви надолу. Плодът може да се намери по борсите за 3.50 лева килограма. Това прави 45% понижение на сумата, която потребителите отделяли няколко седмици по-рано, за да си закупят плода. Същевременно при лимоните се наблюдава леко повишение на цената. Жълтият плод поскъпва с около 10 стотинки. Към края на миналата седмица киселото изкушение на едро излиза около 2.27 лева за килограм. От своя страна ябълките запазват стабилна цена от около 1.40 лева на килограм. Бананите също заковават устойчиво ниво. Цената на продукта по борсите варира от 2 лева до 2.40 лева. Средно цената на продукта е 2.22 лева. Мандарините вървят от 1.80 до 2 лева, като цената отчита повишение. Стабилно ниво обаче пази грейпфрутът. Цитрусът може да се намери на цена до 2 лева. Същевременно портокалите отчитат лек скок, като по борсите в страната цената стига 2.60 лева.    

Камери ще следят сборните пунктове на абитуриентите и маршрутите им на придвижване

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/21/3182716_kameri_shte_slediat_sbornite_punktove_na_abiturientite/?ref=rss


Традиционната за "Пътна полиция" акция през май за провеждане на абитуриентските балове вече е започнала. Засилено полицейско присъствие ще има край сборните пунктове на абитуриентите, по маршрутите им на придвижване и в районите на увеселителните и питейни заведения. Това се разбра след брифинг на началника на "Пътна полиция" Бойко Рановски, съобщава "Фокус".<br /><br />Камери ще наблюдават през цялото време баловете. Те ще следят за неправилно...

Висш ирански служител: Изявлението на Помпейо показва, че САЩ се стремят към смяна на режима в Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874607

Висш ирански служител: Изявлението на Помпейо показва, че САЩ се стремят към смяна на режима в Иран
Изявлението на американския държавен секретар Майк Помпейо за стратегията на Иран показва, че САЩ се стремят към смяна на режима в Техеран, каза днес висш ирански служител, цитиран от Ройтерс. "Америка иска да притисне Иран да се предаде и да приеме нейните незаконни искания... неговото изказване показва,

6-годишното българче, чиито родители бяха убити в Кейптаун, се прибра у нас

https://offnews.bg//obshtestvo/6-godishnoto-balgarche-chiito-roditeli-biaha-ubiti-v-kejptaun-se-pri-681094.html

Шестгодишното българско момиченце, чиито родители българи бяха убити на 12 февруари в дома им в Кейптаун, Южна Африка, се прибра у нас благодарение на съвместните усилия на външните министри на двете държави Екатерина Захариева и Линдиве Сисулу.

Днес в Буенос Айрес, където Захариева води делегацията на ЕС за срещата на външните министри от Г-20, българският първи дипломат благодари на Линдиве Сисулу за съдействието.

"Това е резултатът, когато повече жени влизат в политиката", коментира ръководителката на южноафриканската дипломоция.

На 29 март, по време на работното си посещение в Република Южна Африка, вицепремиерът Екатерина Захариева повдигна въпроса за 6-годишното българско момиченце пред своя колега Сисулу.

Миналата седмица съдът окончателно разреши завръщането на детето в България и посланик Стефанов доведе момиченцето у нас.

Епохално откритие, което променя представите за Слънчевата система: Съществува девета планета! (видео)

https://petel.bg/Epohalno-otkritie--koeto-promenya-predstavite-za-Slanchevata-sistema--Sashhestvuva-deveta-planeta---video-__265617

Астрономи направиха откритие, което тотално ще преобърне представите на всички за Слънчевата система. Международната група от астрономи...

Девет ученици хванати да преписват на матурата по Вапцаров

https://petel.bg/Devet-uchenitsi-hvanati-da-prepisvat-na-maturata-po-Vaptsarov__265618

12 са анулираните работи на тазгодишната матура по български език и литература. 9 от тях са хванати в опит да преписват, докато у останалите...

Крадци вилняха в тоалетната на новия търговски център в Девня

https://petel.bg/Kradtsi-vilnyaha-v-toaletnata-na-noviya-targovski-tsentar-v-Devnya__265619

Модерният общински търговски център "Марциана", който бе открит в Деня на Европа, днес остана без функциониращи мивки в тоалетната, след к...

Пътници от злополучния самолет Airbus 321, раздиран от паника и писъци, разказаха за кошмара в небето (видео)

https://petel.bg/Patnitsi-ot-zlopoluchniya-samolet-Airbus-321--razdiran-ot-panika-i-pisatsi--razkazaha-za-koshmara-v-nebeto--video-__265620

Руските туристи, които изживяха истински кошмар на борда на самолет Airbus 321, изпълняващ полет от Анталия до Челябинск, разказаха за аварийн...

Арнаудова: СГП проверява сигнала на ГЕРБ срещу Таско Ерменков

http://nakratko.bg/category/60/159855/


Софийската градска прокуратура проверява сигнала на ГЕРБ срещу депутата от БСП Таско Ерменков заради твърденията, че водата в София е отровна, предаде репортер на БГНЕС.

Нови сблъсъци в Украйна, има жертви и ранени

https://dnes.dir.bg/svyat/novi-sblasatsi-v-ukrayna-ima-zhertvi-i-raneni

Броят на загиналите през последните пет дни в Източна Украйна достигна девет души

Софрониев препис на „История славянобългарска“ показваме в Брюксел за 24-ти май

http://nakratko.bg/category/76/159854/


Първият Софрониев препис на „История славянобългарска“, изложбата „Книги, посоки, публики” на старопечатни книги и 3D визуализация на пътя на кирилицата ще видят гостите на празника по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост в Брюксел.

Гръцкият план за растеж се върти около банките

https://www.investor.bg/evropa/334/a/gryckiiat-plan-za-rastej-se-vyrti-okolo-bankite-261497/

Финансовите институции все още имат едни от най-високите нива на необслужвани заеми в Европа

70% от младите не знаят как се шие копче, 30% не могат да готвят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864098

70% от младите не знаят как се шие копче, 30% не могат да готвятТрудни са ни пране, лъскане на обувки и пристигането навреме Родена съм през март 1990 г. Съвсем в началото на демокрацията и почти през цялото ми съществуване съм чувала, че нашето поколение е много по-различно от предишните, че ние не сме обременени от ограниченията на късния социализъм, че поколението Y трябва да е по-кадърно от предишните.

От юни става за море, 10 лв. ще е най-скъпият чадър, на юг по-евтино

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6872886

От юни става за море, 10 лв. ще е най-скъпият чадър, на юг по-евтино52 плажа по Южното Черноморие без стопани За първи път от години има достатъчно спасители От юни времето ще е подходящо за море, а лятото ще е топло и дори малко над нормалното - температурите ще са по-високи с около 1 - 1,5 градуса. Тази прогноза направи климатологът доц. Георги Рачев пред “24 часа”.

Социалната комисия прие Годишния план за развитие на социалните услуги във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374606

Общинските съветници от ПК“Социални дейности и жилищна политика“ приеха Годишния план за развитие на социалните услуги за 2019 година на община Варна, научи Moreto.net. В него са добавени 29 нови услуги, от които 3 са местни дейности, а 26 делегирани от държавата дейности или проекти.

МУ-Варна удостои проф. Раед Арафат с почетното звание „Доктор хонорис кауза“

http://nakratko.bg/category/29/159853/


Днес, 21.05.2018г., в Първа аудитория на МУ-Варна се проведе тържествена церемония, на която проф. д-р Раед Арафат бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Медицински университет „Проф.

Акция „Абитуриент“: МВР със строги мерки и препоръки към завършващите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874575

Акция „Абитуриент“: МВР със строги мерки и препоръки към завършващитеВзети са всички необходими мерки за обезпечаване на нормалното протичане на абитуриентските балове, съобщи на брифинг в ГДНП комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция“ - ГДНП. Участваха още началникът на сектор „Патрулно-постова дейност“ към „Охранителна полиция“, старши инспектор Георги Георгиев и старши инспектор Красимира

Знаме на хомо общността в британското посолство разгневи Беларус

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874568

Знаме на хомо общността в британското посолство разгневи Беларус
Беларус разкритикува яростно Обединеното кралство, защото е издигнало знамето на ЛГБТ общността на територията на посолството си в Минск по случай световния ден за борба с хомофобията, предаде Франс прес. Беларуското министерство на вътрешните работи каза днес, че съжалява за тази инициатива на британското посолство на 17 май.

Ягодите и черешите рязко поевтиняха

https://frognews.bg/laif-stail/hrana-vino/iagodite-chereshite-riazko-poevtiniaha.html

Евтини ягоди и череши заляха пазара. След като цената на двете стоки доскоро шокираше потребителите, сега сумата за плодовете рязко се понижи. Към края на миналата седмица килограм ягоди на едро излиза 2.25 лева, което е почти наполовина по-ниско като цена.

Ягодите и черешите рязко поевтиняха

https://frognews.bg/novini/iagodite-chereshite-riazko-poevtiniaha.html

Евтини ягоди и череши заляха пазара. След като цената на двете стоки доскоро шокираше потребителите, сега сумата за плодовете рязко се понижи. Към края на миналата седмица килограм ягоди на едро излиза 2.25 лева, което е почти наполовина по-ниско като цена.

“Метаморфози” - изложба живопис в „Двореца“ - Балчик

http://nakratko.bg/category/76/159852/


Съвместна изложба на пет български художника, обединени от идеята за близка среща в изкуството. Всеки представя своето творчество в крайна индивидуалност и разнообразие, подчертавайки характера.

Вижте информация за състоянието на пътищата за утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6874563

Вижте информация за състоянието на пътищата за утреІ. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През нощта над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, а до полунощ ще има превалявания с гръмотевици. Преди обяд на 22.05.2017 г. ще е предимно слънчево, но след обяд и до полунощ, главно в Западна България отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност.

МВР обеща строг контрол по време на абитуриентските балове

http://www.cross.bg/abityrientite-globata-kontrol-1575249.html

/КРОСС/ В навечерието на баловете от МВР обещаха строг контрол и организация за опазване на сигурността на абитуриентите. Баловете ще бъдат от 23 до 30 май. Ще бъде създадена много добра организация, така че освен празниците да преминат безпроблемно за абитуриентите, да не се затруднява и трафикът в столицата. Ще има засилено полицейско присъствие на сборните пунктове, по маршрутите за придвижване и в районите на увеселителните и питейни заведения. На пътя ще бъдат всички мобилни камери на КАТ, които ще следят най-вече за неправилен превоз на абитуриенти, което е и най-честото нарушение. Ще се проверява стриктно и за алкохол и наркотици. За неправилен превоз на абитуриенти глобата за шофьора е 50 лв. и 50 лв. за това, че вози пътник без колан. За самия абитуриент глобата също ще бъде 50 лв. Миналата година са санкционирани 400 души. Ще се следи и за използването на пиротехника в дворовете на училищата и около заведенията. Глобата там е от 500 до 2000 лв.    

Калина Крумова и дамски екип на БАН творят новите шофьорски психотестове

https://www.mediapool.bg/kalina-krumova-i-damski-ekip-na-ban-tvoryat-novite-shofyorski-psihotestove-news279371.html

Бившият депутат от "Атака" Калина Крумова, която сега е експерт в МВР, работи заедно с три представителки на БАН по осъвременяването на психотестовете, които държат професионалните шофьори и тези с отнети права. Общата стойност на проекта е 453 600 лв. от еврофондовете по линия на оперативна програма "Транспорт". Това стана ясно от съобщение на Институт за изследване на населението и човека (ИИНЧ) при БАН с директор проф. д-р Антоанета Русинова-Христова, която е и ръководител на проекта. Целта е да се осъвременят използваните в момента психологически методики за оценка на психологическата годност на водачи, извършващи обществен превоз на пътници и товари и шофьорите, които временно са лишени или са загубили правоспособност за управление на моторно превозно средство, е посочено в съобщението на ИИНЧ. По проекта се разработва профил на рисковия водач и се определят какви характеристики - когнитивни, социални и личностни, имат влияние върху поведението му на пътя. Идеята е да се подготвят програми за превенция на водачи, за които е установен рисков профил. Инициативата за проекта е на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Поводът е ангажиментът на страната ни към европейската политика за нулева смъртност на пътя – цел до 2050 г., и намаляване на половина на броя на загиналите и на тежко ранените до 2020 г. спрямо 2010 г. За България това означава, че броят на жертвите трябва да бъде намален до 388, при над 707 загинали през миналата година. Тай като според официалната статистика над 90 на сто от катастрофите у нас се дължат на човешка грешка и агресивно поведение на пътя от страна на водачите, се налага да се разработи нов инструментариум за психологически изследвания на кандидатите за придобиване на шофьорска книжка и на тези с отнети права, посочват от МТИТС. За това транспортното министерство пуска обществената поръчка, която трябва да направи обзор на актуалната научна литература по темата и прилаганите в страните от ЕС в други страни методи за оценка на психологическата годност на кандидатите за шофьорска книжка. Освен това трябва да се проучат методиките за изследване на качествата, свързани с уменията за управление на автомобили, които намаляват риска от допускане на грешки. За целта се изисква да се направи научно изследване за "валидизация и стандартизация на селектираните методики за изследване на психологическата годност" на кандидат шофьорите и на тези с отнети права. Да се разработят и нови психотестове, както и кампания за разясняване на ролята на човешкия фактор за пътната безопасност. Двама кандидати Обществената поръчка е обявена в началото на 2017 г. Оферти подават двама кандидати - Институт за изследване на населението и човека при БАН, в чийто екип е Калина Крумова, и "ОС България" ООД, където е бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев. Двете оферти са сходни, но учените от БАН печелят поръчката благодарение на по-ниската цена - 453 600 лв. с ДДС. Договорът с Институт за изследване на населението и човека при БАН е подписан през юни 2017 г., а срокът му за изпълнение е година и половина. Научният състав Научният състав е от четири дами, които са и преподаватели в наскоро създадения Институт за политика, който се занимава с обучението на политически лидери, изпратени с препоръка от централите на ГЕРБ и БСП. Ръководител на екипа, разработващ психотестовете за шофьорите, е проф. д-р Антоанета Русинова-Христова, която е председател на Управителния съвет на Института за политика и често гостува в медиите с анализи за невербалния език на политиците. Изпълнителният директор на Института за политика Калина Крумова е посочена като ключов експерт в областта на пътна безопасност в екипа, подготвящ осъвременените психотестове за шофьорите. Бившата журналистка от телевизия "СКАТ" и депутат в 41-ото Народно събрание от парламентарната група на "Атака" в момента е докторант, но не е ясно къде и по каква тема, става ясно от съобщението. На запитването на Mediapool не беше отговорено. Другите двама експерти в екипа с психотестовете са гл. ас. д-р Зорница Тоткова, която е ключов експерт в областта на психологическите измервания, и гл. ас. д-р Росица Рачева, която се занимава с обработката и анализа на данните от интервютата с до 780 шофьори, инструктури и други специалисти в пътната безопасност. Ще има ли психотестове за всички кандидати за книжка? Въз основа на направеното проучване по въпроса на БАН се очаква правителството да вземе решение дали психотестовете да се въведат за всички кандидати за шофьори. Очаква се това да стане през следващата година. В момента на такъв изпит се подлагат само кандидатите за професионален шофьор на пътници и товари, както и тези с отнета книжка. В новите, осъвременени тестове, ще се отчита дали кандидатите са концентрирани на пътя, страдат ли от тревожност, гняв, агресия, дали търсят силни усещания и имат ли склонност към рисково поведение, стана ясно от коментара на Зорница Тоткова пред Нова телевизия. Целта е на пътя да не попадат опасни и агресивни шофьори. Най-честите фактори, които отключват рисково поведение на пътя са стрес, употреба на алкохол, разсейване, умора, високи нива на агресия и враждебност, импулсивност, самоувереност. Към тях може да се добави разговори по мобилния телефон, липса на опит и реакция при непредвидени обстоятелства, става ясно от проведени изследвания по въпроса. Освен това по проекта за половин милион лева ще се разработи и провеждането на кампании за повишаване на знанията на водачите, медийна политика за отразяване на опасностите по пътя и поощряване на специализираните предавания по темата в електронните и в печатните медии. Заложено е още проектът да има свой сайт, на който да се качва актуална информация по проблема.  

Калина Крумова и дамски екип на БАН творят новите шофьорски психотестове

http://www.mediapool.bg/kalina-krumova-i-damski-ekip-na-ban-tvoryat-novite-shofyorski-psihotestove-news279371.html

Бившият депутат от "Атака" Калина Крумова, която сега е експерт в МВР, работи заедно с три представителки на БАН по осъвременяването на психотестовете, които държат професионалните шофьори и тези с отнети права. Общата стойност на проекта е 453 600 лв. от еврофондовете по линия на оперативна програма "Транспорт". Това стана ясно от съобщение на Институт за изследване на населението и човека (ИИНЧ) при БАН с директор проф. д-р Антоанета Русинова-Христова, която е и ръководител на проекта. Целта е да се осъвременят използваните в момента психологически методики за оценка на психологическата годност на водачи, извършващи обществен превоз на пътници и товари и шофьорите, които временно са лишени или са загубили правоспособност за управление на моторно превозно средство, е посочено в съобщението на ИИНЧ. По проекта се разработва профил на рисковия водач и се определят какви характеристики - когнитивни, социални и личностни, имат влияние върху поведението му на пътя. Идеята е да се подготвят програми за превенция на водачи, за които е установен рисков профил. Инициативата за проекта е на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Поводът е ангажиментът на страната ни към европейската политика за нулева смъртност на пътя – цел до 2050 г., и намаляване на половина на броя на загиналите и на тежко ранените до 2020 г. спрямо 2010 г. За България това означава, че броят на жертвите трябва да бъде намален до 388, при над 707 загинали през миналата година. Тай като според официалната статистика над 90 на сто от катастрофите у нас се дължат на човешка грешка и агресивно поведение на пътя от страна на водачите, се налага да се разработи нов инструментариум за психологически изследвания на кандидатите за придобиване на шофьорска книжка и на тези с отнети права, посочват от МТИТС. За това транспортното министерство пуска обществената поръчка, която трябва да направи обзор на актуалната научна литература по темата и прилаганите в страните от ЕС в други страни методи за оценка на психологическата годност на кандидатите за шофьорска книжка. Освен това трябва да се проучат методиките за изследване на качествата, свързани с уменията за управление на автомобили, които намаляват риска от допускане на грешки. За целта се изисква да се направи научно изследване за "валидизация и стандартизация на селектираните методики за изследване на психологическата годност" на кандидат шофьорите и на тези с отнети права. Да се разработят и нови психотестове, както и кампания за разясняване на ролята на човешкия фактор за пътната безопасност. Двама кандидати Обществената поръчка е обявена в началото на 2017 г. Оферти подават двама кандидати - Институт за изследване на населението и човека при БАН, в чийто екип е Калина Крумова, и "ОС България" ООД, където е бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев. Двете оферти са сходни, но учените от БАН печелят поръчката благодарение на по-ниската цена - 453 600 лв. с ДДС. Договорът с Институт за изследване на населението и човека при БАН е подписан през юни 2017 г., а срокът му за изпълнение е година и половина. Научният състав Научният състав е от четири дами, които са и преподаватели в наскоро създадения Институт за политика, който се занимава с обучението на политически лидери, изпратени с препоръка от централите на ГЕРБ и БСП. Ръководител на екипа, разработващ психотестовете за шофьорите, е проф. д-р Антоанета Русинова-Христова, която е председател на Управителния съвет на Института за политика и често гостува в медиите с анализи за невербалния език на политиците. Изпълнителният директор на Института за политика Калина Крумова е посочена като ключов експерт в областта на пътна безопасност в екипа, подготвящ осъвременените психотестове за шофьорите. Бившата журналистка от телевизия "СКАТ" и депутат в 41-ото Народно събрание от парламентарната група на "Атака" в момента е докторант, но не е ясно къде и по каква тема, става ясно от съобщението. На запитването на Mediapool не беше отговорено. Другите двама експерти в екипа с психотестовете са гл. ас. д-р Зорница Тоткова, която е ключов експерт в областта на психологическите измервания, и гл. ас. д-р Росица Рачева, която се занимава с обработката и анализа на данните от интервютата с до 780 шофьори, инструктури и други специалисти в пътната безопасност. Ще има ли психотестове за всички кандидати за книжка? Въз основа на направеното проучване по въпроса на БАН се очаква правителството да вземе решение дали психотестовете да се въведат за всички кандидати за шофьори. Очаква се това да стане през следващата година. В момента на такъв изпит се подлагат само кандидатите за професионален шофьор на пътници и товари, както и тези с отнета книжка. В новите, осъвременени тестове, ще се отчита дали кандидатите са концентрирани на пътя, страдат ли от тревожност, гняв, агресия, дали търсят силни усещания и имат ли склонност към рисково поведение, стана ясно от коментара на Зорница Тоткова пред Нова телевизия. Целта е на пътя да не попадат опасни и агресивни шофьори. Най-честите фактори, които отключват рисково поведение на пътя са стрес, употреба на алкохол, разсейване, умора, високи нива на агресия и враждебност, импулсивност, самоувереност. Към тях може да се добави разговори по мобилния телефон, липса на опит и реакция при непредвидени обстоятелства, става ясно от проведени изследвания по въпроса. Освен това по проекта за половин милион лева ще се разработи и провеждането на кампании за повишаване на знанията на водачите, медийна политика за отразяване на опасностите по пътя и поощряване на специализираните предавания по темата в електронните и в печатните медии. Заложено е още проектът да има свой сайт, на който да се качва актуална информация по проблема.  

Показват Софрониев препис на Паисиевата история в Брюксел

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6874561

Показват Софрониев препис на Паисиевата история в БрюкселПървият Софрониев препис на „История славянобългарска“, изложбата „Книги, посоки, публики” на старопечатни книги и 3D визуализация на пътя на кирилицата ще видят гостите на празника по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Паундът навлиза в нова критична седмица

https://www.investor.bg/novini/130/a/paundyt-navliza-v-nova-kritichna-sedmica-261487/

Британските пари докоснаха най-ниската си стойност за тази година в понеделник

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=374607

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването утре - 22 май - вторник, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - от 08:00 ч.

Намибия - фаворитът на букмейкърите за меден месец на принц Хари и Меган Маркъл

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6874553

Намибия - фаворитът на букмейкърите за меден месец на принц Хари и Меган МаркълОще преди сватбата на британския принц Хари и американската му избраница Меган Маркъл беше оповестено, че двойката ще отложи медения си месец заради официални ангажименти. Това не пречи на поклонниците им да се вълнуват около предстоящото романтично пътешествие и да гадаят накъде ще се отправят новите херцог и херцогиня на Съсекс,

Ректорът на Великотърновския университет подкрепи Атанас Ванчев дьо Траси за Нобелова награда

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6874552

Ректорът на Великотърновския университет подкрепи Атанас Ванчев дьо Траси за  Нобелова наградаРекторът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов изпрати писмо до Нобеловия комитет при Кралската шведска академия на науките, в което се изразява подкрепа за номинацията на Атанас Ванчев дьо Траси за носител на Нобеловата награда за литература за 2018 година. Кореспондентът ни Здравка Маслянкова допълва: Хасковлията Атанас Ванчев

Трима загинали и деветима ранени при нови сблъсъци в Източна Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874550

Трима загинали и деветима ранени при нови
сблъсъци в Източна УкрайнаТрима души бяха убити, а деветима други ранени при нови сблъсъци в източната сепаратистка проруска част на Украйна, предаде Франс прес, цитирайки изявления от днес на украинските и на бунтовническите власти. С новите жертви броят на загиналите през последните пет дни в Източна Украйна достигна девет души, предаде БТА.

Археолози обясняват, защо в древността китайците са ядяли кучета

http://nakratko.bg/category/29/94606/


Според данните на археолози, одомашняването на кучетата на териториите на съвременен Китай се е случило в периода между 8-то и 9-тото хилядолетие преди новата ера.

Астрономи имат доказателства за 9-та планета в Слънчевата система

http://www.cross.bg/orbitata-slunchevata-sistema-1575248.html

/КРОСС/ Международна група астрономи намери доказателство за съществуването на девета планета в Слънчевата система, съобщи Лента. Те открили транснептуновия обект 2015 BP519. Той е на разстояние 55 астрономически единици от Слънцето (една астрономически единица е равна на разстоянието от Земята до Слънцето). Транснептуновият обект 2015 BP519 е открит с помощта на телескопа "Виктория Бранко" в Чили в рамките на проекта "Дарк енерджи сървей". Свръхчувствителната камера, с която е снабден апаратът, се използва за търсене на тъмни обекти, разположени извън Млечния път, но също така и за небесни тела в Слънчевата система, които се намират отвъд орбитата на Нептун. Наблюденията върху 2015 BP519, продължили 1110 дни, са позволили да се определят характеристиките на неговата орбита. Максималната му отдалеченост от Слънцето е 450 астрономически единици, а минималната - 36, ексцентритетът на орбитата му е 0,92, а наклонът - 54 градуса. Според изчисленията, ако 2015 BP519 се е образувал в Слънчевата система, орбитата му не може да се обясни с влиянието на известните големи планети. Резултатите от компютърна симулация са показали, че наблюдаваното накланяне и голямата полуос са могли да се формират и запазят за дълго време само под въздействието на все още неоткрита девета планета. Транснептуновите обекти са небесни тела, които напълно или почти напълно се намират отвъд орбитата на Нептун

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ

//dariknews.bg/novini/sviat/dzhina-haspyl-polozhi-kletva-kato-direktor-na-cru-2098494

Новият директор на ЦРУ Джина Хаспъл встъпи днес в длъжност, предадоха световните агенции. Хаспъл положи клетва пред вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. На церемонията в централата на ЦРУ в Лангли, щата Вирджиния, присъстваха и американският президент Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпейо.

Смолянчани се грижат за ранена сърна между блоковете

//dariknews.bg/novini/bylgariia/smolianchani-se-grizhat-za-ranena-syrna-mezhdu-blokovete-2098495

Втори ден жители на смолянския квартал „Невястата“ се грижат за ранена сърничка, която се появила изневиделица миналата вечер в района на гаражите до един от блоковете.
 
Първоначално хората от квартала помислили, че проблемът е в оградата, която била преодоляна от младото диво животн

Техническа повреда временно нарушава работата на КАТ в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6874545

Техническа повреда временно нарушава работата на КАТ в странатаПоради възникнал технически проблем, временно е нарушена административната работа на звената на КАТ в страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. Предприети са своевременни действия за отстраняване на повредата. МВР поднася извинения на гражданите за причиненото

В Швеция раздават книжки с инструкции за война или природни бедствия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874544

В Швеция раздават книжки с инструкции за война или природни бедствияШведските домакинства ще получат по пощата книжка с мерките, които трябва да се вземат в случай на конфликт или природно бедствие, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.  Тя е съставена по поръчка на правителството на 13 езика и съдържа информация за убежища, с какви храни да се запасяват хората, на какви източници на информация да се доверяват.

104 доживотни присъди за преврата в Турция

https://frognews.bg/novini/104-dojivotni-prisadi-prevrata-turtsiia.html

137 са присъдите, издадени от съда в Измир за опита за преврат на турския президент Ердоган на 15 юли 2016 г.

Tрима турци с фалшиви паспорти са арестувани в Сараево преди посещението на Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874539

Tрима турци с фалшиви паспорти са арестувани в Сараево преди посещението на ЕрдоганПреди посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Босна и Херцеговина служители на босненската гранична полиция са арестували на летището в Сараево трима турци с фалшиви паспорти, предаде Танюг, позовавайки се на босненските медии. Полицията съобщи, че в събота в самолет от Дубай трима турски граждани се опитали да влязат в Босна и

Варненци излизат на протест срещу рестартирането на проекта АЕЦ „Белене“

http://www.moreto.net/novini.php?n=374611

демократична България /ДСБ, Да България, Зелените/ организира протест срещу рестартирането на проекта АЕЦ „Белене“, научи Moreto.net. На 22 майq вторникq от 18:30 часа ще бъдем на пл. „Независимост“ във Варна. Организаторите на протеста твърдят, че АЕЦ „Белене” е неефективен проект и риск за националната сигурност, защото: Площадката е на сеизмологично опасно място и по тази причина доклад на БАН от 1989-1990 г.

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти в български камион

https://petel.bg/Slovenskata-politsiya-e-namerila-trima-nelegalni-migranti-v-balgarski-kamion__265613

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти, скрити в камион с българска регистрация, предаде хърватската агенция Хина, цит...

Мъж от Ветово е задържан за опит за телефонни измами

https://petel.bg/Mazh-ot-Vetovo-e-zadarzhan-za-opit-za-telefonni-izmami__265614

Снимка: Булфото Мъж от град Ветово, област Русе, е задържан, докато се опитвал да извърши телефонни измами. Това съобщиха днес от областн...

Радев предложи руска връзка в АЕЦ Белене

https://petel.bg/Radev-predlozhi-ruska-vrazka-v-AETS-Belene__265615

Снимка Булфото Президентът Румен Радев е на двудневно посещение в Русия, а днес в Москва се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев. По...

Балкан шокира Левски Лукойл с фантастичен обрат и поведе за титлата

https://petel.bg/Balkan-shokira-Levski-Lukoyl-s-fantastichen-obrat-i-povede-za-titlata__265616

Снимка: Sportal.bg Балкан (Ботевград) отне домакинското предимство на Левски Лукойл и поведе с 1-0 във финалната серия на НБЛ, печелейки инфарк...

Николай Николов: Столична община да изиска проверка на охраната на водоемите около София

https://frognews.bg/novini/nikolai-nikolov-stolichna-obshtina-iziska-proverka-ohranata-vodoemite-okolo-sofiia.html

Столична община да изиска информация за охраната на водоемите около София и да обяви публично резултатите от нея за спокойствие на гражданите. За това настоява общинският съветник от групата на БСП Николай Николов, който е член на Комисията по обществен ред и сигурност към СОС.

Рахой не признава новия кабинет на Каталуния

https://frognews.bg/svqt/rahoi-priznava-noviia-kabinet-kataluniia.html

Испанското правителство призна правомощията на новоизбрания регионален премиер на Каталуния Ким Тора, но възрази срещу избора му на министри – някои от които се намират в ареста – и отказа да утвърди избрания от него екип, предаде Ройтерс.

104 доживотни присъди за преврата в Турция

http://www.cross.bg/dyshi-sili-prisudi-1575247.html

/КРОСС/ Съдът в турския град Измир издаде окончателни присъди на 137 души за опита за преврат на 15 юли 2016 г. 104 от обвиняемите са осъдени на доживотен затвор при строг тъмничен режим. Други 21 души получиха 20 години затвор за "опит за убийство на президента". Осъдените са бивши военни, генерали, членове на висшето командване на регионалните щабове на Военновъздушните сили, Военноморските сили и сухопътните войски. На 15 юли 2016 г. група военни от турските въоръжени сили предприе опит за преврат в Истанбул и Анкара. Убити бяха 250 души, а повече от 2 хиляди бяха ранени. В същото време група на специалните части пристигна в Мармарис, в хотела, където президентът Тайип Ердоган беше на почивка, за да извърши покушение срещу него. За подготовката на преврата Анкара обвини Фетхуллалистката терористична организация (ФЕТО) и нейния лидер, ислямисткият проповедник Фетхуллах Гюлен, който от 1999 г. живее в САЩ.    

Цитат на деня: Ако АЕЦ "Белене" беше корупционен проект, днес щеше да работи

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/05/21/3182669_citat_na_denia_ako_aec_belene_beshe_korupcionen_proekt/?ref=rss


Ако АЕЦ "Белене" беше корупционен проект, днес щеше да работи.<br /><br />Това заяви пред Би Ти Ви председателят на Българския атомен форум ("Булатом") Богомил Манчев. По думите му идеята проектът да бъде възобновен може само да помогне на България "да нареди както трябва енергийния възел".<br /><br />По думите му интересът на китайския инвеститор е сериозен, като за целта компанията се била постарала да изпълнява всички изисквания по...

Путин: Русия и Индия имат високо ниво на стратегическо партньорство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874532

Путин: Русия и Индия имат високо ниво на стратегическо партньорство
Руският президент Владимир Путин изтъкна доброто взаимодействие между Русия и Индия на ниво военни ведомства, предаде ТАСС. "Ние имаме много тесен контакт и добро взаимодействие между военните ведомства. А всичко това говори за много високо стратегическо ниво на нашето партньорство", каза Путин на среща с индийския министър-председател Нарендра

Dow преминава прага от 25 хил. пункта за първи път от средата на март*

https://www.investor.bg/sasht/337/a/dow-preminava-praga-ot-25-hil-punkta-za-pyrvi-pyt-ot-sredata-na-mart-261503/

Американските индекси бележат ръст в началото на търговията на фона на успокояването на търговското напрежение между САЩ и Китай

Актрисите Брижит Бардо и Софи Марсо подеха кампания в защита на животните

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6874530

Актрисите Брижит Бардо и Софи Марсо подеха кампания в защита на животнитеБрижит Бардо и Софи Марсо подеха кампания във Франция за задължително инсталиране на камери в кланиците и забрана на продажбата на яйца от кокошки в клетки, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Дебати за селското стопанство и хранителната промишленост ще започнат утре във френския парламент. Тринадесет асоциации за защита правата на

Помпейо заплаши Иран с "най-тежките санкции в историята"

https://www.mediapool.bg/pompeio-zaplashi-iran-s-nai-tezhkite-sanktsii-v-istoriyata-news279370.html

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заплаши, че САЩ ще подложат Иран на безпрецедентен финансов натиск и ще му наложат "най-тежките санкции в историята", ако иранското правителство не промени курса си, предаде Асошиейтед прес.   В реч пред консервативната фондация "Херитидж" във Вашингтон Помпейо призова за ново ядрено споразумение с Иран, след като президентът Доналд Тръмп се изтегли от сключеното през 2015 г. По думите на държавния секретар администрацията на Тръмп предпочита това да е договор, който да се ратифицира от Конгреса.   Помпейо изброи 12 изисквания към Иран, които според него трябва да бъдат част от следващо споразумение.   Условията   Той заяви, че Иран трябва да прекрати обогатяването на уран и никога да не се занимава с предварителна обработка на плутоний. Иран също така трябва да даде на ядрените инспектори "безусловен достъп до всички обекти в страната" и да спре да развива програмата си за балистични ракети.   Помпейо поиска Иран да освободи всички американски граждани, да прекрати подкрепата си за бунтовниците хуси в Йемен, да изтегли всичките си въоръжени сили от Сирия и да престане да заплашва Израел.   Иран "никога повече няма да има картбланш да доминира Близкия изток", заяви Помпейо и обеща "да преследва иранските агенти и машите им от Хизбула в цял свят, за да ги смаже".   Помпейо заяви, че иранското ядрено споразумение от 2015 г. е било "губещо" и това е имало огромни последици в Близкия изток.   Откакто споразумението от 2015 г. влезе в сила, Иран "напредна из целия Близък изток", а администрацията на Обама "беше заложила" на това, че Иран ще спре неправомерните си действия и ще спазва световните норми, каза държавният секретар на САЩ.   Помпейо заяви, че Тръмп се е оттеглил от споразумението, защото то не е гарантирало безопасността на американците от създаваните от Иран рискове. Споразумението от 2015 г. "постави света в риск заради фаталните си недостатъци", добави той.   Потенциални отстъпки   Помпейо предложи редица значителни потенциални отстъпки от САЩ за Иран, ако Техеран се съгласи да извърши "съществени промени" и призова за ново, по-силно ядрено споразумение с Иран.   Ако бъде постигнато споразумение, което удовлетворява администрацията на Тръмп, САЩ ще са склонни да отменят всички икономически санкции, заяви Помпейо. Освен това САЩ ще възстановят пълни дипломатически и търговски отношения с Иран и ще му позволят да получи достъп до най-модерни технологии.   Помпейо заяви, че САЩ дори биха подкрепили модернизацията на иранската икономика и биха й помогнали да се върне в световната финансова система.   Държавният секретар на САЩ поиска подкрепата на съюзниците, по-специално европейските, но ги предупреди, че фирмите, които развиват дейност в Иран в забранени от американските санкции отрасли, "ще бъдат държани отговорни".   "Иран ще бъде принуден да направи избор: или да се бори икономиката му да не изпадне "на системи", или да продължи да изразходва ценни средства за борби зад граница. Той няма да има ресурсите да прави и двете", заяви Помпейо, цитиран от ДПА.

Помпейо заплаши Иран с "най-тежките санкции в историята"

http://www.mediapool.bg/pompeio-zaplashi-iran-s-nai-tezhkite-sanktsii-v-istoriyata-news279370.html

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заплаши, че САЩ ще подложат Иран на безпрецедентен финансов натиск и ще му наложат "най-тежките санкции в историята", ако иранското правителство не промени курса си, предаде Асошиейтед прес.   В реч пред консервативната фондация "Херитидж" във Вашингтон Помпейо призова за ново ядрено споразумение с Иран, след като президентът Доналд Тръмп се изтегли от сключеното през 2015 г. По думите на държавния секретар администрацията на Тръмп предпочита това да е договор, който да се ратифицира от Конгреса.   Помпейо изброи 12 изисквания към Иран, които според него трябва да бъдат част от следващо споразумение.   Условията   Той заяви, че Иран трябва да прекрати обогатяването на уран и никога да не се занимава с предварителна обработка на плутоний. Иран също така трябва да даде на ядрените инспектори "безусловен достъп до всички обекти в страната" и да спре да развива програмата си за балистични ракети.   Помпейо поиска Иран да освободи всички американски граждани, да прекрати подкрепата си за бунтовниците хуси в Йемен, да изтегли всичките си въоръжени сили от Сирия и да престане да заплашва Израел.   Иран "никога повече няма да има картбланш да доминира Близкия изток", заяви Помпейо и обеща "да преследва иранските агенти и машите им от Хизбула в цял свят, за да ги смаже".   Помпейо заяви, че иранското ядрено споразумение от 2015 г. е било "губещо" и това е имало огромни последици в Близкия изток.   Откакто споразумението от 2015 г. влезе в сила, Иран "напредна из целия Близък изток", а администрацията на Обама "беше заложила" на това, че Иран ще спре неправомерните си действия и ще спазва световните норми, каза държавният секретар на САЩ.   Помпейо заяви, че Тръмп се е оттеглил от споразумението, защото то не е гарантирало безопасността на американците от създаваните от Иран рискове. Споразумението от 2015 г. "постави света в риск заради фаталните си недостатъци", добави той.   Потенциални отстъпки   Помпейо предложи редица значителни потенциални отстъпки от САЩ за Иран, ако Техеран се съгласи да извърши "съществени промени" и призова за ново, по-силно ядрено споразумение с Иран.   Ако бъде постигнато споразумение, което удовлетворява администрацията на Тръмп, САЩ ще са склонни да отменят всички икономически санкции, заяви Помпейо. Освен това САЩ ще възстановят пълни дипломатически и търговски отношения с Иран и ще му позволят да получи достъп до най-модерни технологии.   Помпейо заяви, че САЩ дори биха подкрепили модернизацията на иранската икономика и биха й помогнали да се върне в световната финансова система.   Държавният секретар на САЩ поиска подкрепата на съюзниците, по-специално европейските, но ги предупреди, че фирмите, които развиват дейност в Иран в забранени от американските санкции отрасли, "ще бъдат държани отговорни".   "Иран ще бъде принуден да направи избор: или да се бори икономиката му да не изпадне "на системи", или да продължи да изразходва ценни средства за борби зад граница. Той няма да има ресурсите да прави и двете", заяви Помпейо, цитиран от ДПА.

Ципрас залага на туризма и енергетиката в стратегията за растеж на икономиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874524

Ципрас залага на туризма и енергетиката в стратегията за растеж на икономикатаСтратегията за икономически растеж на гръцкото правителство след излизането на Гърция от последната икономическа програма през август залага на туризма, енергетиката, корабостроенето, предаде ДПА. Други отрасли, на които гръцкият премиер Алексис Ципрас разчита да подкрепят растежа на страната, са земеделието, хранителната промишленост, транспорта,

Червено начало на седмицата на БФБ

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/cherveno-nachalo-na-sedmicata-na-bfb-261502/

Близо 44% от оборота на борсата беше формиран от сделки с книжата на „Индуструиален Холдинг България“ АД

Заподозрени за побоя над кмета на Солун застават пред съда в сряда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874526

Заподозрени за побоя над кмета на Солун застават пред съда в срядаГръцките власти обвиниха днес четирима мъже за нападението през уикенда над 75-годишния кмет на Солун, извършено, както изглежда, от ултранационалистически подбуди, предаде Асошиейтед прес. Заподозрените, на възраст между 17 и 36 години, бяха официално обвинени за нанасяне на тежка телесна повреда и нарушаване на обществения ред при нападението в

Арнаудова: Градската прокуратура проверява сигнала на ГЕРБ срещу Таско Ерменков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874518

Арнаудова: Градската прокуратура проверява сигнала на ГЕРБ срещу Таско ЕрменковСофийската градска прокуратура проверява сигнала на ГЕРБ срещу депутата от БСП Таско Ерменков заради публикацията, че водата в София е отровна, каза за "24 часа" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Сигналът бе подаден по-рано днес от депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов и Тома Биков и веднага  бил разпределен на СГП.

Почти всички зрелостници от Босилеград искат да следват в България

https://frognews.bg/novini/pochti-vsichki-zrelostnitsi-bosilegrad-iskat-sledvat-balgariia.html

49 зрелостници завършват тази година гимназията в Босилеград, в Западните покрайнини, и почти всички ще кандидатстват в български университети – съобщи за БНР директорът Владимир Григоров.

Константин Проданов от АБВ: Човек за човека е вълк, нужна ни е по-агресивна политика

https://frognews.bg/novini/konstantin-prodanov-abv-chovek-choveka-valk-nujna-agresivna-politika.html

Човек за човека е вълк. На партия АБВ е необходима позиция и поведение, с което да се отбиват ударите. Това каза доскорошният лидер на формацията Константин Проданов по БТВ. На неговото място бе избран Румен Петков.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване