Intel готви процесор с... 28 ядра

http://clubz.bg/68735-intel_gotvi_procesor_s_28_qdra

8 ядра? Процесорът ви е само с 8 ядра? За доста над 2000 долара от Intel скоро ще предложат достоен ъпгрейд за 2018-та - процесор с 28 ядра.

Американската компания видно иска да изпревари конкуренцията в лицето на AMD и Qualcomm с не една или две обиколки на пистата. Миналата година първите представиха своя "Threadripper" с 16 физически и 32 виртуални ядра, но Intel веднага ги надскочи с 18-ядрения i9-7980XE.

В края на тази година, съобщи компютърният директор на компанията Грегъри Брайънт, ще излезе и чип с абсурдните 28 ядра, всяко на честота 5 GHz. Колко ще струва не е ясно, но досегашният шампион i9 с 10 ядра по-малко е 2000 долара, така че може да предположим - поне толкова, вероятно повече.

Intel планира и нова серия нискоенергийни процесори от 8-мо поколение с прякора Whiskey Lane - базирани на тяхната 14-нанометрова технология, те ще са оптимални за леки лаптопи, в които няма много място за охлаждане и батерии. А вероятно и за таблети, с което атакуват Qualcomm, засега топ производител на чиповете за мобилни устройства. 

Дали надпреварата ще остане само на брой ядра, едно е сигурно - от това потребителите само печелим.

13 души са задържани в Белгия за манипулиране на тенис мачове

http://clubz.bg/68734-13_dushi_sa_zadyrjani_v_belgiq_za_manipulirane_na_tenis_machove

SPORT tennis raquet broken

Белгийските власти са арестували 13 души по обвинение, че са организирали манипулиране на мачове в тениса, съобщават световните агенции. Направени са общо 21 обиска на домове и офиси, повечето в Брюксел.

Според прокуратурата на страната задържаните са част от белгийско-арменска група, която се занимава с така нареченото "черно тото" от 2014 г. Твърди се, че е опитвала да влияе на двубои в тениса от веригите "Фючърс" и "Чаланджър".

Това са ниските нива на професионалия тенис, в които интересът е по-малък. Засега не се обявяват имена на тенисисти.

Напоследък нагласените мачове станаха голям проблем по кортовете. По данни на различни организации сигналите за манипулирани срещи през 2017 г. в "белия спорт" са били значително повече, отколкото във футбола.

Сегашният случай не е първи за последните години. Наскоро също имаше арести, а и бяха тиражирани и имена на тенисисти, за които има съмнения. Акцията тогава обаче не даде почти никакви резултати. Една от причините е, че обвинение за симулативна игра не минава лесно в съда.

Двама са загинали при катастрофи през изминалото денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6897376

Двама са загинали при катастрофи през изминалото денонощие в странатаДвама души са загинали, а 39 са ранени при станалите 28 тежки катастрофи у нас през изминалото денонощие, съобщи пресцентърът на МВР. В София са регистрирани три тежки и 53 леки пътнотранспортни произшествия с един загинал и трима

По-бърз и безопасен скенер работи в Аджибадем Сити Клиник Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375354

С обновен компютърен томограф /скенер/ се извършват изследванията в Аджибадем Сити Клиник Варна. Апаратът е снабден с нови софтуер и хардуер, които намаляват лъчението, поемано от пациентите с над 50% от досегашните средни норми. Стойностите са в тон с новите разпоредби на Европейската комисия, които са в сила от 2018 г.

160 л/кв.м. паднали в пиковия момент при вчерашния порой

http://budnavarna.bg/34926-160-l-kv-m-padnali-v-pikoviya-moment-pri-vcherashniya-poroj/

При пиковия момент на вчерашния порой във Варна са паднали 160 л/кв.м. Този интензитет на валежа е бил в рамките на около 5 минути. Средната стойност на изсипалите се валежи в рамките на два часа е 72 л/кв.м. Интензитетът на дъжда е съпоставим с този при бедствието в „Аспарухово“. Това каза кметът Иван Портних на пресконференция по повод нанесените щети в града след пороя.

„От 13.00 до 13.30 часа започват валежи с около 75-107 л/кв.м. От 13.30 до 14.45 часа интензитетът на валежа достига до 160 л/ кв.м. и то в рамките на 5 минути. След пика нормите слизат надолу и достигат 70-80 л/кв.м. За по-малко от два часа са се изсипали 72 л/кв.м при средномесечна норма от 50 л/кв.м. На практика за два часа е паднала нормата за месец и половина.“, посочи градоначалникът.

Материалът 160 л/кв.м. паднали в пиковия момент при вчерашния порой е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Във Франция задържаха двама българи за сводничество и трафик на хора

http://www.barometar.net/91064/

Състав на Апелативен съд – Варна потвърди като законосъобразни и обосновани определения на Варненския окръжен съд от миналата седмица, с които на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от компетентни френски власти са били първоначално задържани под стража Огнян Стефанов и Райчо Райчев. Спрямо всеки един от тях има ЕЗА, издадена на 24 май […]

Атанас Атанасов ще предложи лимит на мандатите на премиера

https://www.actualno.com/politics/atanas-atanasov-shte-predloji-limit-na-mandatite-na-premiera-news_678024.html

"Най-овластеният човек в България е министър-председателят. Простичко казано той харчи бюджета и назначава администрация. Той може да заема този пост до безкрая, президентът има мандат. Ще направя предложение да се въведе лимитиране на периода, в който едно лице може да заема поста министър-председател. С властта у нас се злоупотребява." Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов. Атанасов даде пример с изпълнителната власт

Срещата на Тръмп с Ким Чен Ун - на 12 юни в 09.00 ч. местно време

http://econ.bg/Новини/Срещата-на-Тръмп-с-Ким-Чен-Ун-на-12-юни-в-09-00-ч-местно-време_l.a_i.762296_at.1.html

Първата среща между американският президент Доналд Тръмп и севернокорейския ръководител Ким Чен Ун ще се проведе на 12 юни в 09.00 часа местно време,...

92-г.Македонка Вълчанова се спъна от стърчащо желязо и падна на центъра на Благоевград, добри хора и се притекоха на помощ

http://regiona.bg/92-%d0%b3-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%bb%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d1%8a%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%81%d1%82%d1%8a/

92-годишната Македонка Вълчанова пострада след като се спъна от стърчащо желязо и падна на плочките на централната улица в Благоевград.Случайни минувачи веднага се стекоха на помощ на възрастната жена, дигнаха я и и дадоха вода и стол да седне,след това забърсаха кръвта по бузата и.

Снимки от произшествието бяха качени днес в групата „Забелязано в Благоевград“.

Македонка Вълчанова е бивша медицинска сестра.Съпругът и 93-годишният Асен Вълчанов е най-възрастният журналист в Благоевград.Двамата не пропускат ден да не излязат на разходка.

Асен Вълчанов и съпругата му Македонка имат 62 години съвместен живот,преди три години празнували диамантена сватба и събрали роднини и близки.

 

Материалът 92-г.Македонка Вълчанова се спъна от стърчащо желязо и падна на центъра на Благоевград, добри хора и се притекоха на помощ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Шест години от взрива на боеприпаси край "Петолъчката“

http://www.cross.bg/vzriva-godini-deloto-1576191.html

/КРОСС/ Навършват се шест години от взрива в базата за съхранение и обезвреждане на боеприпаси край пътен възел „Петолъчката“. Все още няма виновни за взрива, делото отново се гледа на първа инстанция, съобщава БНР. При експлозията на 5 юни 2012 година загинаха трима работници и бяха нанесени значителни  материални щети. Делото за взрива се гледа за трети път, като процесът е все още на етап разпит на свидетели.  Поредното заседание в Ямболския районен  съд е насрочено за 28 и 29 юни. Обвиняеми по делото са собственикът на фирмата Десислав Делев, началникът на производството Иван Пеев и проектантът на взривните работи Иван Табов. Те са обвинени, че при изпълнение на договор с Министерството на отбраната са държали и работили с взривни вещества и не са взели необходимите мерки за сигурност при тяхното унищожаване. Обвинението е повдигнато като особено тежък случай, за който се предвижда наказание от 5 до 15 години затвор. Днес в най- пострадалото от взрива село Лозенец, ще бъде отслужена панихида за загиналите.

Лидерите на страните от Г-7 ще се срещнат в луксозен хотел в Квебек

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897374

Лидерите на страните от Г-7 ще се срещнат в луксозен хотел в КвебекСрещата на върха на Г-7 в петък и събота в Канада ще се проведе в изолираното населено място Ла Малбе, предадоха ДПА и Франс прес. Градът е с около 15 000 жители. Той се намира на 150 километра североизточно от град Квебек. Срещата ще се състои в хотел с вид на крепост, наречен Имението Ришельо. В него има 405 стаи, пет басейна, четири ресторанта,

Турция и САЩ договориха изтеглянето на кюрдските бойци от сирийския град Манбидж

http://www.cross.bg/manbidzh-boiitzi-siriiiskiya-1576193.html

/КРОСС/ Турция и САЩ са се договорили за график за изтеглянето на кюрдските бойци от сирийския град Манбидж, съобщи говорителят на турското правителство, цитиран от Ройтерс и БТА. Бекир Боздаг посочи, че Турция и САЩ също така са се споразумели по какъв начин да стане отстраняването на кюрдските бойци от Манбидж. По-рано днес САЩ и Турция одобриха пътна карта за стабилизиране на сирийския град.Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е на посещение в САЩ, по време на което обсъди с американския държавен секретар пътната карта за Манбидж.

Първи индекс на болниците в България - кардиология, неврология, онкология

http://clubz.bg/68733-pyrvi_indeks_na_bolnicite_v_bylgariq_kardiologiq_nevrologiq_onkologiq

Нов „индекс на болниците“, съвместна разработка на „Галъп интернешънъл“ и специализирания здравен сайт clinica.bg, се опитва да покаже какво е състоянието - чрез обективни показатели и субективната оценка на пациентите, в болничната помощ у нас. Началото е в три области - инвазивната кардиология, неврологията и онкологията. Всички сме запознати световните статистики, в които страната ни е сред "първенците" по брой на инфаркти, инсулти, тези заболявания са основната причина и за високата смъртност у нас, като, за съжаление, все по-отблизо ги следват и онкологичните заболявания. Картината, макар и частична, която показва индексът, е интересна и при съпоставка с новата здравна карта на страната.

Индексът се състои от две основни части. Първата показва обективните данни за броя лечебни заведения, които действат в областта на неврологията, онкологията и кардиологията (това са областите, в които има най-висока смъртност - заради инфаркти, инсулти, различни онкологични заболявания, както и добре финансираните от НЗОК здравни пътеки), както и на обема дейност, което всяко едно от тях е извършило през изминалата 2017 г. Освен количествени, в тази част са въведени и качествени показатели за всяка от трите медицински области. Данните в тази част на индекса са от НЗОК.

Втората част представя субективната нагласа на пациентите, които са претърпели лечение в болница през изминалите пет години. Тя е осъществена чрез сондаж на социологическата агенция „Галъп интернешънъл“. Сондажът няма претенциата за максимална представителност, а е най-вече добавка към обективните данни.

Това са първите стъпки в осъществяването на подобен индекс у нас. През следващите месеци предстои индексът да бъде усъвършенстван с увеличаване, както на броя медицински области, така и на качествените показатели за всяка една от тях. Резултатите ще бъдат представяни ежегодно и ще бъдат постоянно достъпни за обществеността, обясняват от Галъп интернешънъл и clinica.bg.

Ето и данните за 2017 г.:

ОНКОЛОГИЯ

Общо 40 са били българските болници и диспансери, в които са се лекували пациентите през 2017 г.

 В единайсет от тях, или в по-малко от 25%, са се извършвали и четирите дейности по лечението на онкологичните заболявания – химиотерапия, лъчелечение, диспансерно наблюдение и палиативни грижи. Tочно проследяването на пациентите обаче е изключително важно след приключване на активното им лечение.

През 2017 г. пациентите на химиотерапия са били 31 878. В същото време броят на диспансерните прегледи, които са извършени на хора с онкологични заболявания в страната, са били 11 005, въпреки че всеки пациент трябва да бъде проследяван. Диспансерни прегледи са правени в 30 от 40-те лечебни заведения по онкология, като в 12 от тях за цяла година са направени по-малко от сто. Клиниките, които извършват активно лечение на пациенти с онкологични заболявания, са длъжни, ако не предоставят сами дадена услуга, да сключат договор за осъществяването ѝ с друго лечебно заведение.

Данните показват, че съществува проблем с осигуряването на комплексното лечение и проседяване на онкологично болните пациенти.

Още по-голям е проблемът, когато става дума за осигуряването на палиативни грижи на пациентите. Такива почти не се предоставят.

Онкоклиниките с договор с касата по тази пътека са 20, а броят на пациентите, които са преминали по нея са едва 2181. В същото време по данни на Националния раков регистър на година от онкологични заболявания умират над 17 000 души, което ясно показва, че броят на хората, които са се нуждаели от подобни грижи е доста по-голям.

През 2017 г. в 21 онкологични центъра е провеждано лъчелечение. През миналата година през тях са минали 15 601 души, което кореспондира с нуждата от подобно лечение и показва, че то вече не е проблем за страната ни.

Конкретните данни за всяка болница, която предлага здравни услуги в областта на онкологията може да видите тук 

НЕВРОЛОГИЯ

Над 130 са лечебните заведения, в които се настаняват хора с исхемични инсулти. През миналата година в тях са били приети 50 304 случая. Броят е устойчив за последните години.

Едва в 36 от болниците се е осъществявало лечение на исхемичните инсулти с тромболиза, което дава реално шанс за възстановяване на пациентите.

Общо 428 са били тромболизите през миналата година. Това означава, че от всички 50 304 души с исхемични инсулти, модерно лечение са получили приблизително 0.8%. В същото време в страните от ЕС тази цифра е над 3.5, като в някои достига и над 12%. Причините за това са различни. Сред тях са както късното достигане на пациентите до лечебните заведения – след третия час от началото на инсулта, така и липсата на организация за провеждане на тромболизи във всяка болница. Положителна тенденция обаче е, че броят на тромболизите в страната се увеличава. През 2017 г. той е по-голям с 98 в сравнение с предходната. През 2016 г. хората, които са получили тази терапия са били 330, а през 2015 г. – 308.

Тромбектомиите са друга модерна възможност за лечение на инсултите у нас. Тя се прилага при пациенти, при които тромболизата не може да помогне, защото съсирекът, който спира притока на кръв в мозъка е много голям. Лечение на пациентите с този метод у нас обаче през миналата година е имало едва в две болници.

Конкретните данни за всяка болница може да видите тук 

КАРДИОЛОГИЯ

Общо в 59 болници в страната е имало инвазивна кардиология през 2017 г. Гъстотата им безспорно е най-голяма в столицата, където има 13 инвазивни лаборатории. Около 77 000 са процедурите, които са били направени през миналата година. Броят на диагностичните е бил 39 231, а на лечебните – 34 373. Отделно от тях са били поставени 4324 пейсмейкъра.

При инвазивната кардиология са подбрани 6 основни клинични пътеки (КП), по които се извършва диагностика и лечение на сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ). Доколко е комплексна услугата показва дали във всяка от 59-те болници, в които се правят подобни дейности, има и електрокардиостимулация. Пресметнат е процентът на най-спешните случаи от всички лекувани.

В по-малко от половината клиники диагностичните или лечебни манипулации гравитират около и над 1000 за година. Местата, в които всяка една от двата вида процедури са около или под 500 са още толкова. Електрокардиостимулация се извършва в 22 от всички 59 клиники. Още по-малък е броят на лабораториите, които поставят кардиовертер - 13, а не само антибрадикарден пейсмейкър. Различно е и съотношението при спешността. Въпреки че повечето случаи в инвазивната кардиология не търпят отлагане, има такива, които са най-тежки и неотложни, като остър коронарен синдром с персистираща елевация на ST сегмент. Процентът им спрямо всички лечебни процедури средно за страната е 25.22, като той отново варира в широки граници - от 0 до над 40. Числатата отново показват, че комплексността и качеството на услугата е твърде различно в отделните лечебни заведения.

Конкретните данни за всяка болница може да видите тук

Българите, които са били през последните пет години в болница смятат, че по време на престоя си там са имали много високи разходи. Това показват резултатите от сондаж на "Галъп интърнешнъл" на основата на преки интервюта сред 772 души между 9 и 16 март. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5% при 50% дялове.

Общо около две трети от пълнолетните българи, които са били в болница през последните пет години, са „много доволни“ или „по-скоро доволни“ от грижата, която са получили. Разбира се в този отговор се оглежда и общото задоволство, че е постигнато лечение (само в петнайсетина процента от случаите се е наложило по-късно да се влиза в болница за същото). Една трета обаче не са останали удовлетворени от грижите, които са получили в лечебните заведения за болнична помощ.

1-2

3-4

Повече от половината оценяват разходите от болничния си пристой като по-скоро високи или много високи. На въпрос дали сумата, която е трябвало да платят, е била справедлива, отговорите се разделят по равно.

Доплащането обаче остава един от основните проблеми за пациентите. Около 40 на сто смятат, че са се наложили плащания, които според тях са били извънредни, допълнителни и необосновани.

"Общественото отношение към болничната помощ е по-скоро разделено и не може да се каже, че задоволството преобладава. Грижата за здравето се оценява добре, но грижата за здравеопазването – явно не съвсем", е коментарът на "Галъп интърнешънъл".

Страните от ЕС длъжни да признават гей браковете при разрешително за пребиваване

//dariknews.bg/novini/sviat/stranite-ot-es-dlyzhni-da-priznavat-gej-brakovete-pri-razreshitelno-za-prebivavane-2101463

Европейският съд постанови, че понятието "съпруг" по смисъла на правото на ЕС за свободното пребиваване на европейците и членовете на техните семейства обхваща съпрузите от един и същ пол.

Бразилските държавни служители ще имат съкратено работно време заради Мондиала

https://www.24chasa.bg/sport/article/6897367

Бразилските държавни служители ще имат съкратено работно време заради МондиалаБразилските федерални служители ще имат съкратен работен ден по времето, когато националният отбор по футбол играе мачове на световното първенство в Русия, предаде ТАСС, като се позова на в. "Диариу офисиал да униау". Причината е часовата разлика, заради която мачовете се падат в работно време в Бразилия.

Няма "победа над Макрон" - има едно напред и две назад

http://clubz.bg/68732-nqma_pobeda_nad_makron_ima_edno_napred_i_dve_nazad

Илюстрация БГНЕС

Превозвачи и български евродепутати призоваха днес да се приберат фанфрите и да не се спекулира с изявленията за "победа над Макрон". Подобни твърдения се чуха след вчерашното гласуване на транспортната комисия към Европейския парламент (ЕП), която не подкрепи част от промените в т.нар. "Пакет за мобилност", инициативата за който дойде от Франция.

Те срещнаха недоволството на българските превозвачи, които се опасяват, че изискванията за по-добра и повече почивка на шофьора и по-добро заплащане ще изместят източноевропейските фирми от европейския пазар.

Заместник-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов определи гласуваните вчера от комисията на ЕП текстове "като път към ада - постлан с добри намерения".

"От информацията, която получихме от евродепутата Петър Курумбашев (ПЕС), се оказва, че дори това е по-тежкият вариант, отколкото това, срещу което протестирахме. В протеста ни нашите шофьори трябваше да се прибират на три седмици, но сега се оказва, че нашите камиони трябва да се прибират на 15 дни, което е две седмици. Незнайно защо камионът трябва да се прибира, защото той нито има роднини, нито деца, за да си почива при тях, нито има социална отговорност", коментира Лалов пред агенция "Фокус".

Според него това е най-страшният удар, по-страшен от предишния. "...Казва се, че ние сме победили в една битка, но все още не сме спечелили войната. Това за жалост не е точно така, не ми е ясно пиар ли е или неразбиране на проблема. Това, което се е случило, не може да се каже, че въобще е победа в каквото и да е", допълни той.

"Например, може да се ползва седмичната почивка на паркинги, на които изискванията за тях, все още не са изградени. Щели да бъдат изградени след 3-4 месеца, но тези паркинги трябва да отговарят на 50 условия, в това число и колко пейки да има на тях. Пита се в задачата камиони от Германия и Белгия, които преминават през България и трябва да правят почивка, на кой наш паркинг биха се спрели, защото такива нямаме. А там изградените паркинги не навсякъде отговарят на някакви условия", поясни Лалов.

По думите му Германия има примерни паркинги, които отговарят, но те като площ и капацитет не могат да поемат дори и трафика на германските камиони, камо ли на останалите.

Да не бързаме да се радваме, в никакъв случай не мисля, че това е победа, потвърди и Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ).

"В действителност е отпаднало изискването за командироване съгласно Директивата. Има някакъв напредък във връзка със спането на борда на превозното средство, тоест когато е на паркинг, който отговаря на един куп изисквания. В такъв случай водачът може да спи на превозното средство. Обаче ние не знаем да има такива изградени паркинги", заяви Димитров пред агенция "Фокус".

Той уточни, че желанието е било докато не бъдат изградени тези паркинги в конкретна държава-членка на всеки 100 км, както е посочил европейският комисар за транспорта Виолета Булц, да не може държавата-членка да прилага това изискване.

"Тоест водачите да могат да спят в превозното средство. А в конкретния случай, ако няма такива паркинги сме длъжни да спим в хотели. Оставяме камиона, не е ясно на кой несигурен паркинг", допълни той.

Димитров поясни, че има напредък относно най-голямото притеснение на превозвачите - изискването на всеки три седмици шофьорите да се прибират вкъщи.

"Но се появява една нова точка, която гласи, че третата седмица трябва да има едно товарене и разтоварване в територията на страната по регистрация. Това за нас е много по-лошо отколкото прибирането на водача у дома. Прибирането на водача може да стане с автобус, с лека кола, дори с камиона, който е празен или с някакъв товар. В случая какво казват – водачът може да не се прибира, тоест оставяме го в Европа, но превозното средство трябва да го приберем с товар до страната на регистрация и трябва да излезе с товар", коментира той.

Получава се така, че дори не може превозното средство да се прибере празно. "Става така, че на база нашият внос и износ може да се окаже, че един камион ще чака с месеци, докато намери товар за България и от България, или ще извършва превозите на себестойност само и само да отговори на това изискване", каза още Димитър Димитров.

"Когато имаме пълната информация, ще може да кажем устройва ли ни или не. Към момента - удовлетворили са нашите искания, но са вкарали някои нови, които много повече ни утежняват отколкото предните. Изчакваме, защото може да се окаже, че са ни подвели или ние не сме разбрали правилно. Не бързаме да се радваме, в никакъв случай не мисля, че това е победа". 

Имаме успех на ниво комисия в Европарламента, но крайният резултат едва ли ще стане ясен и по време на австрийското председателство, заяви транспортният министър Ивайло Московски.

Евродепутати: Да не бързаме да бием тъпаните

Евродепутатите Петър Курумбашев и Ангел Джамбазки призоваха да не се бърза с радостните възгласи.

"Стратегическият пробив, който бе постигнат при гласуването в Комисията по транспорт и туризъм в ЕП, е Директивата за командироване на работници да не се прилага за международния транспорт. От друга страна, в абсолютно същото изменение се казва, че тази Директива за командироване на работници ще се прилага още от първия ден за каботажа. Т.е. директивата изключва международния транспорт, но за каботажа се прилага от ден първи. Едното е добре за нас, а другото - не", заяви Курумбашев по БНР.

Той обясни, че е било гласувано седмичната и намалената седмична почивка да се ползват в хотел или на друго място, осигурено от работодателя. Компенсацията за намалената седмична почивка ще се ползва преди изтичането на третата седмица.

"Не е вярно, че не са гласувани трите седмици. Но се казва, че не е задължително се ползват вкъщи, а може да се ползват или вкъщи, или на място, посочено от шофьора. За това се борихме дълго време и питахме защо точно тази почивка трябва да се ползва вкъщи и защо не може човекът да отиде някъде на мач, например, или просто да има друг избор“, обясни Курумбашев.

Той потвърди, че е бил гласуван този "много неприятен текст" - че на всеки три седмици трябва да има поне едно разтоварване и натоварване в държавата членка на регистрация.

"Което означава, че ако с горния текст почти сме избегнали връщането на шофьора, то с този казваме, че камионът трябва да се връща. Изискването за връщане на камиона е още по-странно. Ако шофьорът може да е носталгичен към своето семейство, то на камиона защо му е мъчно и защо той трябва да се върне?“, запита социалистът.

"По отношение на каботажа – гласувано беше той да бъде разрешен в рамките на 7 дни, но пък дефиницията е, че разрешен е в рамките на 7 дни от последното разтоварване в приемащата държава членка в хода на входящ международен превоз, при условие че престоят в тази държава членка не надвишава 48 часа след влизането им на територията на тази държава членка. Т.е. той не може да стигне до Германия и да извършва там каботаж седем дни, а може да го извършва само на път за вкъщи и то в рамките на 7 дни. Посланието на западните държави към нас беше: "Каботажът остава за нас, а либерализираме международния транспорт", поясни Петър Курумбашев.

Според него така големите държави членки ни казват: "Вие няма да се занимавате с каботаж или ще се занимавате при много ограничени условия. А стратегическият пробив беше по отношение на това Директивата да не се прилага по отношение на международния транспорт и възможността шофьорът да се връща не само у дома, но и на място, посочено или избрано от него".

Триалог

"Рано е да се бие тъпан. И друг път съм бил свидетел на подобни въздухарски изпълнения, но мачът приключва с последния съдийски сигнал. В момента сме към края на второто полувреме по отношение на парламента", смята той.

Евродепутатът призова да се изчака, за да се види гласуването в пленарна зала. След това Европейският парламент ще излъчи своята позиция и се отива на преговори с Европейския съвет и с Европейската комисия, където - независимо от гласуването в ЕП, може да се стигне и до различна позиция. В т.нар. триалог се постига компромис между тези три институции. 

Вчерашното гласуване е добра новина за родния транспортен бизнес, но Западна Европа не се е отказала да прокара идеите си, каза Ангел Джамбазки. Преждевременните празненства са излишни, добави той.

Британските туристи съветвани да се пазят от джебчии, таксиджии и проститутки в България

https://www.mediapool.bg/britanskite-turisti-savetvani-da-se-pazyat-ot-dzhebchii-taksidzhii-i-prostitutki-v-bulgaria-news279859.html

Британското външно министерство е публикувало препоръки към своите туристи, които възнамеряват да посетят българските черноморски курорти. Те съветват съгражданите си да се пазят от джебчии, таксиджии и проститутки, съобщи бТВ. "Пазете се от джебчии в центъра на града и туристическите курорти, особено когато се возите на автобуси, влакове или се намирате на оживена улица. Тази година се наблюдава и висок брой на кражбите от хотелски стаи в Слънчев бряг", посочват от ведомството. Те допълват, че кражби и "заплашително поведение" се наблюдават редовно и от "недоброжелателни таксиджии" в Слънчев бряг. "Проституцията в България не е незаконна, но получаваме много сигнали от британски граждани, че са били обирани и нападани от проститутки и техните придружители", посочват от британското външно министерство. Някои от туристите са таксувани по-скъпо в стриптийз клубовете по Черноморието, но и в Банско, Боровец и София. Британското външно посочва още, че в България от време на време има протести. Британските граждани трябва на всяка цена да избягват тези протести и да следят новините, за да знаят къде се провеждат те.

Посочените от Симеонов заведения на плажа за събаряне попадат в одобрена от Ангелкова схема

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/05/3189701_posochenite_ot_simeonov_zavedeniia_za_subariane_po/?ref=rss


Министърът на туризма Николина Ангелкова обясни, че при извършените вчера проверки на плажовете в Слънчев бряг не са открити проблеми с посочените вчера от вицепремиера Валери Симеонов заведения за събаряне. Тя уточни, че обектите са преместваеми и като такива контролът върху тях е на общинската администрация.<br /><br />Симеонов обяви, че пет от най-популярните заведения на южния плаж в Слънчев бряг трябва да бъдат съборени, защото са незаконни. Това са шумните дискотеки, които...

Десетки творци и журналисти призоваха Русия да освободи от затвора украинския журналист

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897371

Десетки творци и журналисти призоваха Русия да освободи от затвора украинския журналистДесетки творци и журналисти, сред които писателите Маргарет Атууд, Джон Грийн и Джонатан Франзен и телевизионната водеща Кристиан Аманпур, призоваха Русия да освободи от затвора украинския режисьор и дисидент Олег Сенцов, предаде Асошиейтед прес. Сенцов, критик на руската анексия на Крим, излежава присъда от 20 години затвор по обвинения в

Производители на череши ще блокират АМ "Тракия"

https://www.actualno.com/society/proizvoditeli-na-chereshi-shte-blokirat-am-trakija-news_678020.html

Производители на череши от Старозагорско излизат на протест срещу ниските изкупни цени, съобщи bTV. По думите им продукцията се изкупува за по-малко от 60 стотинки на килограм, което е много под себестойността за производство и тази година загубите на чершопроизводителите са големи. Пазарът у нас бил наводнен от чужди череши, най-вече гръцки, и това допълнително сваляло цената на българското производство. Протестът ще се състои на изхода на магистрала "ракия", който ще бъде блокиран

Новият кубински лидер прие за първи път представители на САЩ

http://www.cross.bg/kyba-predstaviteli-lider-1576190.html

/КРОСС/ Новият кубински лидер Мигел Диас-Канел проведе първите си срещи с представители на американските власти и бизнес. Диас-Канете се срещна с републиканския сенатор от щата Аризона Джеф Флейк и с Ерик Шмит от „Гугъл”. Те обсъдиха състоянието на кубинско-американските отношения и възможните области на сътрудничество. Двете страни са дискутирали и увеличаването на интернет достъпа за Куба посредством свързване с подводни фиброоптични кабели, преминаващи близо до острова, което ще позволи на кубинците да имат по-бърз достъп до данни, съхранени по света. Куба използва сега кабел, който преминава под Карибите до Венецуела.  

Потърпевшите при инцидента с каруцата завеждат дело

https://frognews.bg/novini/potarpevshite-pri-intsidenta-karutsata-zavejdat-delo.html

„Подадохме жалба и ще водим дело”. Това казаха потърпевшите от масовия бой, станал след инцидент със счупена каруца и избягал кон в София.

Бил Клинтън се извини на Моника Люински, поддържал движението #MeToo

http://www.barometar.net/91062/

Бившият американски президент Бил Клинтън се извини на Моника Люински – стажантката, с която имаше афера и за малко не загуби креслото си в Овалния кабинет. Живея с това всеки ден от както се случи, каза Клинтън пред публика в градската библиотека в Ню Йорк. Бившият държавен глава коментира и последните случаи, свързани със сексуално […]

Болен ухапа медицинска сестра и сега я грози най-страшната болест

https://petel.bg/Bolen-uhapa-meditsinska-sestra-i-sega-ya-grozi-nay-strashnata-bolest__267730

Съюзът на медицинските сестри заяви, че членовете му са изправени пред все по-опасни условия на труд, след инцидент, при който работник от ...

Новият кмет на "Младост": Процесът срещу Иванчева не влияе на работата ми

https://petel.bg/Noviyat-kmet-na-Mladost--Protsesat-sreshhu-Ivancheva-ne-vliyae-na-rabotata-mi__267729

"За мен Десислава Иванчева е невинна до доказване на противното. Освен това, не намирам връзка между забавените в общината преписки и арес...

Нинова към еврокомисар Шефчович: Проектът "Белене" е важен за България и ЕС

https://petel.bg/Ninova-kam-evrokomisar-SHefchovich--Proektat-Belene-e-vazhen-za-Balgariya-i-ES__267728

Лидерите на партиите от Вишеградската четворка и председателят на БСП Корнелия Нинова се срещнаха в Братислава с Марош Шефчович, заместн...

Сигнал до "Петел" преди следващия дъжд във Варна: Опасен електрически стълб надвисна над ров

https://petel.bg/Signal-do-Petel-predi-sledvashhiya-dazhd-vav-Varna--Opasen-elektricheski-stalb-nadvisna-nad-rov__267727

Електрически стълб може всеки момент да рухне във Варна, защото в основата му се е образувал голям ров от вчерашния порой. Това съобщи за "...

Президентът Радев обяви кое е убийствено за бъдещето на икономиката ни

https://petel.bg/Prezidentat-Radev-obyavi-koe-e-ubiystveno-za-badeshheto-na-ikonomikata-ni-__267726

Когато усилията на бизнеса се насочват към търсене на „подходящия“ човек в държавната администрация, това е убийствено за бъдещето на н...

Витомир Саръиванов аут от Би Ти Ви, май става шеф на спорта в БНТ

https://petel.bg/Vitomir-Saraivanov-aut-ot-Bi-Ti-Vi--may-stava-shef-na-sporta-v-BNT__267731

Витомир Саръиванов се е разделил с Би Ти Ви, съобщи Блиц, позовавайки се на Ѝдостоверни източници. Договорът на спортния журналист с телев...

Световен ден на околната среда

http://www.moreto.net/novini.php?n=375386

Днес е Световния ден на околната среда. Честването на 5 юни е едно от основните средства на ООН за предизвикване на интерес към природата в световен мащаб и за набелязване на активни действия за опазването й от всички хора по Земята.

Историческият шеф на Старбъкс се оттегля, за да пише книга

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6897360

Историческият шеф на Старбъкс се оттегля, за да пише книгаХауърд Шулц, който бе начело на компанията Старбъкс в продължение на близо 40 години, ще я напусне. Новината поднови спекулациите, че той може да се кандидатира на президентските избори в САЩ през 2020 г., предадоха световните агенции. Шулц успя за четири десетилетия да превърне Старбъкс от обикновена бакалия в Сиатъл в международна компания със

И.д. кметът на Младост: Предстоят 10 строежа, няма да има презастрояване в района

https://offnews.bg//obshtestvo/i-d-kmetat-na-mladost-predstoiat-10-stroezha-niama-da-ima-prezastro-681999.html

Няма да има презастрояване в "Младост". От забавените преписки в общината има около 10 предстоящи строежа - и за обществено обслужване, и жилищни сгради. 

Разрешения за тях са издадени от главния архитект на София Здравко Здравков, ние трябва само да ги придвижим, заяви новоизбраният и.д. кмет на Младост арх. Румен Русев по Нова тв. По думите му няма как тези строежи да се приемат за презастрояване. 

Русев, който зае поста на арестуваната по обвинение за взимане на подкуп кметица Десислава Иванчева, заяви, че отношенията му с нея са само професионални. Именно заради опит да го уволни като зам.-кмет по строителството от килията Иванчева бе отстранена от поста, а днес предстои делото на втора инстанция в Апелативния специализиран съд, който да потвърди или отмени отстраняването й. Русев е свидетел по делото срещу Иванчева и арестуваната и отстранена заедно с нея зам.-кметица Биляна Петрова. 

В сряда съм поканил на среща хора, които да бъдат зам.-кметове на Младост, сред тях е и Петър Кърджилов, заяви Русев в отговор на въпрос дали ще работи с досегашния пи ар на районната община и защитник на Иванчева, който бе нейният избор за и.д. кмет. Трябват ми компетентни хора, подчерта Русев. 

Кузов в ДПС, за да привлича гей обществото към движението

https://offnews.bg//politika/kuzov-v-dps-za-da-privlicha-gej-obshtestvoto-kam-dvizhenieto-681998.html

Владимир Кузов е член на ДПС от седмица. Той е приет в организацията на движението в столичния район Оборище. 

Имам партийна книжка, заяви в предаването "Часът на Милен Цветков" късно снощи Кузов. Той отрече да е осъден за педофилия, според него присъдата му е "оправдателно-осъдителна". 

През 2005 година Кузов стана депутат от „Атака”. Той бе изключен от парламентарната група заради обвинения в педофилия. По-късно Кузов призна, че е с различна сексуална ориентация, но не е педофил. Делото приключи с осъдителна условна присъда. 

Той е категоричен, че делото срещу него е било политическо, а той е невинен.

ДПС е най-либералната партия, обясни Кузов влизането си в редиците на Движението. Той се запознал с председателя на структурата Антон Тепавичаров и изложил пред него идеите си, с които може да бъде полезен на ДПС. 

Най-важната от тях е да привлече хората с хомосексуална ориентация към Движението за права и свободи, стана ясно от думите на Кузов по Нова тв. ДПС е срещу различието, срещу омразата и дискриминацията, мотивира се Владимир Кузов. 

Ангелкова опроверга Симеонов - за нея Какао бийч е законен

https://offnews.bg//ikonomika/angelkova-oproverga-simeonov-za-neia-kakao-bijch-e-zakonen-681997.html

Заведенията по Слънчев бряг, на които вицепремиерът Валери Симеонов вдигна мерника, са законни от гледна точка на Министерството на туризма. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която пред Нова тв коментира намеренията на Симеонов да събори някои от най-емблематичните заведения като Какао бийч.  

"Вчера направихме проверка на всички плажове на Слънчев бряг, за да се уверим че се спазват изискванията на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Всички обекти, които са разположени специално на Слънчев бряг-юг, изцяло попадат от одобрената от мен схема. Те са там от 10 години, съвпада тяхната квадратура, но мога да ви уверя, че плажовете на Слънчев бряг са най инспектираните по Черноморието от всички институции", обясни Ангелкова, като посочи че миналата година проверките там са били над 100.

Тя допълни, че всички заведения по плажа, които и вицепремиерът Валери Симеонов провери, отговарят на изискването на закона да не надхвърлят 2 процента от площта на плажа. В закона не е уточнена конкретна квадратура и обектите напълно отговарят на одобрената схема. 

Ангелкова напомни, че миналата година също са правени проверки и районната строителна инспекция в Бургас е информирала министерството, че заведенията отговарят на изискванията за преместваеми обекти. 

"Коментирам това, което е в рамките на моите компетенции и това което имаме като доклади от останалите институции. Предстоят да се направят и проверки, но към нас няма постъпила информация на този етап", каза Ангелкова и уточни, че нейното министерство не е органът, който трябва да реши дали тези обекти трябва да бъдат премахнати или не.

Тя смята, че подобни проверки трябва да бъдат правени преди активния летен сезон, тъй като целта е да има предвидимост, а оттам и растеж на туристите. "Усилията са за постигане на устойчив ръст от 5 % всяко лято, но за да се случи, е необходимо да има предвидимост, и когато има промяна, тя да се случва преди сезона", каза тя.

Ангелкова припомни, че с промени в Закона за туризма се предвижда да има специален статут на националните курорти. "Няма как да сложим под общ знаменател цялото Черноморие. Слънчев бряг е известен като курорт за забавление и предлага различен продукт и е да се обособят специални зони, като парти зони и зони за семеен туризъм. Туристите да знаят на какво място отиват. Проверки трябва да има и браншът дори настоява за тях, защото само по такъв начин се спазва законът, но начинът на проверките е много важно как ще бъде изпълняван и да се осъществява нормална дейност", обясни министърката.

Съдът гледа мярката за неотклонение на стрелеца от „Слънчев бряг”

http://www.cross.bg/nikolov-rani-kompleks-1576189.html

/КРОСС/ Бургаският окръжен съд гледа мярката за неотклонение на стрелеца, който уби бизнесмена Коста Николов и рани тежко приятелката му в курортния комплекс „Слънчев бряг”. Прокуратурата вече обяви, че ще поиска постоянното задържане под стража на 37-годишния Михаил Станчев. През уикенда мъжът застреля собственика на верига казина Коста Николов и рани 22-годишната му приятелка Симона Тодорова в курортния комплекс. Според държавното обвинение мотивът за престъплението е ревност. По-късно Станчев беше задържан при опит да напусне страната. Повдигнати са му обвинения за убийство и опит за убийство.

Експерт: Кравата Пенка е под възбрана, но собственикът не спазва забраната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897363

Експерт: Кравата Пенка е под възбрана, но собственикът не спазва забранатаКравата Пенка премина през границата - през граничния пункт "Отоманци" и прекара около две седмици в Босилеград. След това отново се върна в България, разказва БНТ. Вчера моите колеги взеха кръвни проби от кравата, обясни Велка Войнова, временно изпълняващ длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните, Кюстендил.

В печата днес

http://www.cross.bg/danni-otkazva-pishe-1576194.html

/КРОСС/ Директорите на училища са в шок, не знаят какви данни да събират и да оповестяват, съобщава Стандарт. Заради новия регламент за лични данни, първолаците ще бъдат приемани с анонимен жребий, уточнява изданието. "Не споделяйте тайни в нета", пише още Стандарт, като цитира евродепутата ни Ева Майдел. По темата, вестник Сега допълва: "Съдебната власт отказва да съобщи кой е осъден и кой е оправдан, уж защитавайки личните данни". Така всъщност Темида отказва да съобщи на гражданите как работи и въздава ли справедливост. ДАТО и ДАНС спъват Бюрото за контрол на подслушването, пише вестник Сега. Гражданите са лишени от право на защита от неправомерно ограничаване на совободите им, предупреждава Бойко Рашков, ръководител на Бюрото.  България направи пробив в енергетиката", казва, в интервю за Труд, Бранимир Ботев, изпълнителен директор на Европейския институт за стратегии и анализи. Ботев подчертава, че страната ни застава начело на Комитет по въпросите на енергетиката, инфраструктурата и концесиите. Това е решено на проведен преди дни, в столицата, форум на Европейската лига за икономическо сътрудничество.  "Победа за превозвачите и за България! Спорната част от пакета "Макрон" отиде в историята", е водещото заглавие на 24 часа по повод приетите от Европейския парламент решения по така наречения пакет "мобилност"

САЩ и още 6 страни призоваха Венецуела да прекрати членството си в Организацията на американските държави

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897358

САЩ и още 6 страни призоваха Венецуела да прекрати членството си в Организацията на американските държавиСАЩ призоваха за преустановяване на членството на Венецуела в Организацията на американските държави, обвинявайки латиноамериканската страна, че се отклонява от демократичните правила, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Призивът бе подкрепен от още шест влиятелни страни в организацията - Канада, Мексико, Бразилия, Чили, Аржентина и Перу.

Част кв. Левски и кв. Аспарухово без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=375389

Част от варненския квартал "Левски" е без вода днес, а причината е авария, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net Потърпевши ще са в района между ул."Ген.Георги Попов" и ул."Дубровник". Очаква се повредата да бъде отстранена малко преди обяд, а водоподаването възстановено до около 12 часа.

65 загинаха след изригването на вулкан в Гватемала

http://www.cross.bg/zaginaha-sled-izrigvaneto-na-vylkan-v-gvatemala-1576187.html

/КРОСС/ Продължава да нараства броят на жертвите след изригването на вулкана Фуего в Гватемала. Загиналите вече са 65, а ранените - близо 50. В издирването на хора в неизвестност се включиха военни. Повече от 2000 души са се подслонили в специални убежища, а други 3200 са евакуирани от зоната бедствието. Вулканът изригна мощно в неделя и затрупа с гореща пепел и кал селата, намиращи се по неговите склонове. Изригването е било толкова бързо, че жителите не успели да избягат навреме.

Британският парламент наема специален съветник за защита на жените-депутати

https://www.actualno.com/europe/britanskijat-parlament-naema-specialen-syvetnik-za-zashtita-na-jenite-deputati-news_678016.html

Парламентът на Великобритания взе решение да се наеме специален съветник по сигурността за жените-народни представители на Острова, се казва в официално съобщение на Камарата на общините (бел. ред. - долната камара на британския парламент). Позицията за специалния съветник е отворена само за жени. Съветникът ще се грижи за всички 209 британски народни представителки, като ще им дава специализирани съвети що се отнася до сигурността им, особено при публични събития. Повече от половината разслед

Италианската партия Лига отхвърли намеци за руско финансиране

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897354

Италианската партия Лига отхвърли намеци за руско финансиранеМилиардерът и филантроп Джордж Сорос открито призова италианците да накарат партия Лига да разкрие дали е получила финансиране от Русия, предаде Асошиейтед прес. Лигата разкритикува думите на Сорос, изречени в неделя на икономически форум в Северна Италия. Партията каза, че не получавала "никога нито лира, нито евро или рубла от Русия".

100 млн. лева са необходими за справяне с наводненията

http://budnavarna.bg/34923-100-mln-leva-sa-neobhodimi-za-spravyane-s-navodneniyata/

100 млн. лева са необходими за справяне с наводненията във Варна. Това каза кметът на Варна Иван Портних на извънреден брифинг  днес.

 

Колектор за дъждовната вода Битоля-Пирин, който да бъде отделен от битовия,  ще предпазва централната част от бедствия при интензивни валежи, обясни кметът. Реализирането на проекта възлиза на стойност 100 млн. лева.

 

По думите му проблемът с подземните комуникации в наводнените райони е от години, тъй като инфраструктурата е много стара.

 

Интензитетът на валежите от вчера е сходен с този от трагедията в Аспарухово  преди четири години, обясни още Портних. От 75 до 160 л. на кв. м. е количеството на падналия дъжд за по-малко от два часа.

 

Прелели шахти са причината подлезът на ул „Шипка“ да се превърне в канал, проблемът с отводняването там е заради битовия колектор, стана ясно още на пресконферемцията.

 

Земни маси са били отнесени на много места от разделителните ивици по булевардите. Работни групи вече разчистват наносите. Днес ще се правят и проверки за проводимостта на шахтите.

 

Отнесената асфалтова настилка в новоремонтираните участъци ще бъде възстановена за сметка на фирмите изпълнители, увери кметът.

източник: Черно море

Материалът 100 млн. лева са необходими за справяне с наводненията е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Около 40 къщи във Варненско останаха без покрив след торнадо

https://www.mediapool.bg/okolo-40-kashti-vav-varnensko-ostanaha-bez-pokriv-sled-tornado-news279858.html

Около 40 къщи в област Варна са останали без покрив след разразилата се буря и преминалото торнадо в понеделник. На територията на община Аксаково без покрив са 20 къщи, а в селата Куманово и Климентово съответно 12 и 8. Това съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев. Едно семейство е останало без жилище, но е осигурено място, където да пребивава и към  момента няма бедстващи хора, посочи той. На всички пострадали ще бъде отпусната еднократна помощ от 325 лв. Описването на щетите от бурята ще продължи и във вторник. Общините могат да кандидатстват за помощи пред Комисията за бедствия и аварии, ако има нанесени материални щети върху инфраструктурата или обществените сгради. Обилният дъжд, който се изсипа в област Варна в понеделник беше придружен с градушка и торнадо. Центърът на Варна остана под вода. Това предизвика кризисна ситуация в града, но положението не е бедствено, стана ясно от думите на областния управител. Причината за наводнението във Варна е, че проточният канал, минаващ под влаковите релси, не е можал да побере водата. Кризисният щаб ще решава във вторник как могат да се отточат дъждовните води. "Може би трябва да се мисли за друг маршрут на канала", каза Стоян Пасев. По думите му калта, донесена от валежите, вече е отстранена от влаковите релси и влаковете са пуснати частично да преминават.

Торнадо остави около 40 къщи във Варненско без покрив

https://www.mediapool.bg/tornado-ostavi-okolo-40-kashti-vav-varnensko-bez-pokriv-news279858.html

Около 40 къщи в област Варна са останали без покрив след разразилата се буря и преминалото торнадо в понеделник вечер. На територията на община Аксаково без покрив са 20 къщи, а в селата Куманово и Климентово съответно 12 и 8. Това съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев. Едно семейство е останало без жилище, но е осигурено място, където да пребивава и към  момента няма бедстващи хора, посочи той. На всички пострадали ще бъде отпусната еднократна помощ от 325 лв. Описването на щетите от бурята ще продължи и във вторник. Общините могат да кандидатстват за помощи пред Комисията за бедствия и аварии, ако има нанесени материални щети върху инфраструктурата или обществените сгради. Обилният дъжд, който се изсипа в област Варна в понеделник беше придружен с градушка и торнадо. Центърът на Варна остана под вода. Това предизвика кризисна ситуация, но положението не е бедствено, стана ясно от думите на областния управител. Причината за наводнението във Варна е, че проточният канал, минаващ под влаковите релси, не е успял да побере водата. Кризисният щаб ще решава във вторник как могат да се отточат дъждовните води. "Може би трябва да се мисли за друг маршрут на канала", каза Стоян Пасев. По думите му калта, донесена от валежите, вече е отстранена от влаковите релси и влаковете са пуснати частично да преминават.

Крадци обират жилища в софийския ж.к. „Толстой“, всички в квартала знаят кои са

http://www.cross.bg/albena-kvartala-politziyata-1576186.html

/КРОСС/ Обитатели на апартаменти на вторите етажи в столичния квартал „Толстой“ са жертва на домашни кражби с един и същ почерк. „Това, което се знае до момента, са 14 обира от лятото на миналата година. Абсолютно всички обрани сме на втория етаж“, казва Албена Спасова, която е сред потърпевшите. Решетките, оковали почти всички апартаменти на първия етаж, служат като стълби на обирджиите.   „Влизат през прозореца, вземат дребни вещи, пари в брой, бижута, които след това лесно могат да препродават“, посочва Албена. Тя и приятелят ѝ спели, когато ги обрали. „На нас ни взеха пари в брой, компютър и часовник“, казва Албена. Преди да влязат през балкона, крадците са качили до входната врата на апартамента ѝ и били записани от камера. „От комшиите получихме видеозапис, от тяхната камера, която е насочена почти към входната врата – разказва младата жена. – Когато взехме клипа, разпознах един от извършителите. Той живее в квартала. Срещала съм го няколко пъти. Предадох клипа в полицията, след това го пуснах и в социалните мрежи, за да има повече гласност, най-малкото – за хората в квартала. В този момент на пускането на клипа ме заляха обаждания, есемеси, че още много хора са разпознали въпросното лице

Заради масов бой, ще има забрана каруци да се движат по големите улици в София

https://www.actualno.com/sofia/zaradi-masov-boj-shte-ima-zabrana-karuci-da-se-dvijat-po-golemite-ulici-v-sofija-news_678022.html

Каруците да се движат във вътрешнокварталните улици и само в определени махали от юли месец. Това предвиждат нови законови текстове специално за София и ще бъдат приети преди август, обеща общинският съветник от "Група пет" Симеон Славчев. Ако се движиш с каруца извън определените за това места, ще бъдат конфискувани каруците и конете. Конете ще бъдат отвеждани в база на МВР и за тях ще се провежда търг, като нарушителят може да си го откупи. Пореден скандален случай Имаха мета

Правозащитна организация: Ударите на САЩ по Ракка нарушиха международните закони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897343

Правозащитна организация: Ударите 
на САЩ по Ракка нарушиха международните закониПравозащитната организация Амнести интернешънъл каза, че кампанията през 2017 г. на оглавяваната от САЩ многонационална антиджихадистка коалиция срещу сирийския град Ракка, който бе де факто "столица" на Ислямска държава, може да е бил в нарушение на международните закони, тъй като е застрашил живота на цивилни хора,

Съдът решава дали Десислава Иванчева ще остане на поста си

http://www.cross.bg/ivancheva-deloto-materialite-1576185.html

/КРОСС/ Апелативният специализиран съд решава дали задържаната кметица на район „Младост” Десислава Иванчева ще остане на поста. Миналата седмица делото беше отложено, за да могат Иванчева и заместничката ѝ Диляна Петрова да се запознаят с материалите. Част от тях са секретни, други не. Според Иванчева и Петрова те не могат да осъществят правото си на защита, ако не се запознаят с материалите по делото. Спецпрокуратурата поиска от спецсъда да отстрани Иванчева като кмет, след като стана ясно, че от килията си в ареста тя е издала заповед за уволнението на заместника си Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. Миналата седмица Столичният общински съвет обаче избра именно Русев за изпълняващ длъжността районен кмет.

Скандалът с американския посланик в Берлин

http://clubz.bg/68731-skandalyt_s_amerikanskiq_poslanik_v_berlin

Германия е възмутена. От едно интервю на новия американски посланик в Берлин Ричард Гренел. Броени часове след публикуването му прозвучаха първите призиви за отзоваването на дипломата. Във въпросното интервю, дадено за десния американски портал "Брайтбарт", човекът на Тръмп се обявява за подкрепа на консервативните сили в Европа, които се борят срещу естаблишмънта. Пасажите, в които Гренел говори за мълчаливото мнозинство, благополучието на обикновения работещ човек и високомерието на политическия елит и в които той остро критикува сегашната бежанска политика в Европа, спокойно биха могли да бъдат повторени от него на някоя от сбирките на десноконсервативната "Алтернатива за Германия". С тях той би си спечелил много аплодисменти.

Това не е първата груба намеса на Ричард Гренел във вътрешните дела на Германия. Още с пристигането си в Берлин посланикът призова германските фирми да спрат да правят бизнес с Иран. Поводът за това, разбира се, бяха споровете около съдбата на ядрената сделка.

Нещо нечувано досега

Досега беше нечувано чужд посланик да се меси така грубо във вътрешната политика на страната домакин. Та нали задачите на посланика са да разяснява възгледите на страната си, да гради мостове и да потушава конфликти! Всеки, който сега се възмущава и учудва на това, че Гренел дефинира своята роля по друг начин, очевидно още не е разбрал, че с този американски президент всичко вече е различно. Включително и досегашните правила в дипломацията.

Доналд Тръмп е предприемач, идващ от шоу бизнеса, където са и най-големите му успехи. За него политиката не е "изкуство на възможното", както я беше дефинирал Ото фон Бисмарк. За Тръмп, както и за всички останали популисти най-важен е ефектът. В този смисъл: когато Гренел говори от Германия за серийна миграция и същевременно хвали австрийския хардлайнер Себастиан Курц, той отлично знае какво върши - американецът иска да окуражи онези сили в Европа, които (както и самия Тръмп) атакуват установения ред. Той адресира интервюто си към десните националистически лидери - като държавните ръководители на Унгария и Полша. Гренел се обръща към онези, които се противопоставят на Европа в днешния ѝ вид.

Целта: да отслабят Европа

Американският посланик използва страховете на хората много умело - подобно на началника си в Белия дом. Дипломатът използва и слабостите на системата, преследвайки следната цел: налагане на нов ред на Стария континент. Той трябва да отслаби ЕС, от което пък трябва да спечели най-вече Америка.

Острите реакции, прекомерната възбуда и призивите за отзоваване не помагат в борбата срещу тази стратегия, целяща да отслаби ЕС. В една надпревара, изразяваща се в това кой кого ще надвика, винаги ще печели Тръмп. На Германия и нейните европейски партньори не им остава нищо друго, освен да приемат, че не могат да разчитат на Доналд Тръмп. Те трябва да приемат и това: американският президент не само заплашва Европа с търговска война, но и използва един от своите топ дипломати, за да ускори разцеплението в Общността.

Има само един адекватен отговор на тази нова форма на трансатлантически отношения: ясен договор за бъдещето на Европа, в който да има място не само за големите, но и за малките страни. Колкото и горчива да е истината: от съюзник в момента САЩ са се превърнали в опасност, която подклажда разделението. След интервюто на посланик Ричард Гренел вече няма никакво съмнение в това. 

Коментар на Инес Пол в "Дойче веле".

Новият кубински лидер прие за първи път представители на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897347

Новият кубински лидер прие за първи път представители на САЩНовият кубински лидер Мигел Диас-Канете проведе първите си срещи с посетители от САЩ, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Диас-Канете се срещна с републиканския сенатор от щата Аризона Джеф Флейк и с изпълнителния директор на Гугъл Ерик Шмит. Те обсъдиха състоянието на кубинско-американските отношения и възможните области на сътрудничество,

Започна истерията по записването на първокласниците

https://www.actualno.com/education/zapochna-isterijata-po-zapisvaneto-na-pyrvoklasnicite-news_678023.html

Истерията със записването на децата в първи клас върви с пълна сила. Родители на бъдещите първокласници излизат в отпуска, за да запишат децата си в училище. След като на 4 юни бе обявено класирането, родителите ще имат на разположени само три дни, за да успеят да внесат в училище всички необходими документи, припомня Монитор. Някои от родителите се притесняват, че заради опашки няма успеят да свършат всичко преди работа или в обедната почивка. Затова залагат на сигурно и ще отделят цял ден. Са

Американски лекар оправда Кариус, бил със сътресение на мозъка от удара на Рамос

https://www.24chasa.bg/sport/article/6897349

Американски лекар оправда Кариус, бил със сътресение на мозъка от удара на РамосВратарят на "Ливърпул" Лорис Кариус е напълно оправдан за слабата си игра във финала на Шампионската лига срещу "Реал" (Мадрид). Той е получил сътресение на мозъка и промяна в ориентирането след като Серхио Рамос му влезе в главата малко преди първия гол, когато немецът подари топката на Бензема на празна врата.

Днес на МТФ "Варненско лято" гледаме постановката "Чамкория"

http://www.moreto.net/novini.php?n=375367

Международният театрален фестивал продължава днес с хит от българската селекция - моноспектакълът "Чамкория", по едноименната книга на Милен Русков, с режисьор Явор Гърдев, напомня Moreto.net. Вижте какво остава до края на фестивала.

Ген. Атанасов революционно: Премиерът и кабинетът да имат право само на 2 мандата

https://frognews.bg/novini/gen-atanasov-revoliutsionno-premierat-kabinetat-imat-pravo-samo-2-mandata.html

Бойко Борисов ни е унижи по време на визитата си в Русия, каза лидерът на ДСБ. По думите му не можем да се сравняваме с Ангела Меркел, защото тя не е гледала пред Владимир Путин в земята виновно.

Ген. Атанасов революционно: Премиерът и кабинетът да имат право само на 2 мандата

https://frognews.bg/politika/gen-atanasov-revoliutsionno-premierat-kabinetat-imat-pravo-samo-2-mandata.html

Бойко Борисов ни е унижи по време на визитата си в Русия, каза лидерът на ДСБ. По думите му не можем да се сравняваме с Ангела Меркел, защото тя не е гледала пред Владимир Путин в земята виновно.

Епъл представи иновации и мерки за по-голяма защита на личните данни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897331

Епъл представи иновации и мерки за по-голяма защита на личните данниАмериканската корпорация Епъл представи новата версия на своята мобилна операционна система iOS на годишната конференция на компютърните специалисти и разработчиците на приложения, провеждаща се в Сан Хосе, Калифорния, предадоха световните агенции. Форумът продължава пет дни. Вицепрезидентът на Епъл,

Разделното събиране на отпадъци по плажа ще е доброволно това лято, от другите - ще има глоби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897324

Разделното събиране на отпадъци по плажа ще е доброволно това лято, от другите - ще има глобиПластмасата е едно от предизвикателствата на околната среда. Факт е, че различни прогнози говорят, че ако трендът продължи, в света ще има повече пластмаса отколкото риба. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред БНТ.  "Предложението не Европейската комисия не излиза случайно.

Зам.-министърът на транспорта: Предстои още много работа по пакета „Мобилност”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897342

Зам.-министърът на транспорта: Предстои още много работа по пакета „Мобилност”„Изпълнена е първата точка, която беше изключително важна. Вчера беше гласувана т.нар. Директива за командироване на работници в чужбина. Това е много важна стъпка. Оттук нататък предстои още много работа. Важно е да се отбележи, че нито за минута не сме спрели да отстояваме позицията на бранша на българските превозвачи”,

Съдът решава днес за кметицата на "Младост"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897338

Съдът решава днес за кметицата на "Младост"Апелативният специализиран съд решава днес дали задържаната кметица на район „Младост” Десислава Иванчева ще остане на поста. Миналата седмица делото беше отложено, за да могат Иванчева и заместничката ѝ Диляна Петрова да се запознаят с материалите. Част от тях са секретни.. Отлагането бе поискане от тях двете,

Общо 571 села в страната са без население или с едноцифрен брой жители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897328

Общо 571 села в страната са без население или с едноцифрен брой жителиОбщо 571 села в страната са без население или с едноцифрен брой жители, показва справка, направена в Националния регистър на населените места на НСИ за броя на жителите по селища към 31 декември 2017 година. Към 31 декември 2017 година в страната има общо 5 256 населени места, от които градовете са 257, селата - 4 997,

Обобщени резултати от гласуването по първата част на Пакета за мобилност в Комисията по транспорт и туризъм в ЕП

http://www.cross.bg/otnoshenie-transport-pochivka-1576181.html

/КРОСС/Директивата относно командироването на работници да не се прилага по отношение на международния транспорт и транзита, но за сметка на това да се прилага по отношение на каботажа и комбинирания транспорт в частта, в която имаме сухопътен транспорт; По отношение на ползването на почивката в кабината - водачите няма да могат да ползват нито седмичната, нито намалената седмична почивка в кабината, освен ако не са паркирани на сертифицирани зони за паркиране, които ще трябва да отговарят на дълъг списък с условия като брой тоалетни, душове, пейки за отдих, други санитарни и хигиенни условия, които следва да бъдат съобразени с пола (gender friendly); Седмичната и намалената седмична почивка ще трябва да се ползва в хотел или на място, осигурено от работодателя; Компенсацията за намалената седмична почивка ще се ползва задължително преди изтичането на третата седмица, но няма да бъде задължително водача да се прибира вкъщи, а може след предварително подадена декларация до работодателя да избере да ползва почивката си на друго място. От друга страна, Комисията по транспорт и туризъм прие като задължение на всеки три седмици превозното средство да има поне едно натоварване и едно разтоварване в държавата членка на регистрация

И на американците почна да им омръзва от "Междузвездни войни"

https://www.actualno.com/showbusiness/i-na-amerikancite-pochna-da-im-omryzva-ot-mejduzvezdni-vojni-news_678015.html

Последният епизод в сагата "Междузвездни войни" остава начело на северноамериканския бокс офис, но отбелязва сериозен спад в приходите, сочат окончателните данни на специализираната компания Exhibitor Relations, цитирани от БГНЕС. "Solo: A Star Wars Story" (Соло: История от Междузвездни войни) този уикенд отбелязва спад с 65% в приходите. Бюджетът на филма надхвърля 250 млн. долара, но с мъка покрива разходите си с приходи от света от 264 млн. долара към момента. Резултат, к

Бивш сътрудник на ФБР бе задържан за шпионаж в полза на Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897319

Бивш сътрудник на ФБР бе задържан за шпионаж в полза на КитайБивш сътрудник на американското военно разузнаване бе арестуван в Сиатъл и обвинен, че е продавал тайни на Китай, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Рон Рокуел Хансън, на 58 години, е бил задържан на път за летището в Сиатъл, където трябвало да вземе полет за Китай. У него били открити поверителни информации,

Атанас Атанасов предлага да се въведе ограничение за броя на премиерските мандати

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/05/3189698_atanas_atanasov_predlaga_da_se_vuvede_ogranichenie_za/?ref=rss


Лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов обяви пред Би Ти Ви, че ще направи предложение в политическата програма на новото обединение да бъде въведено ограничение за броя на премиерските мандати. По думите му е нормално човек с толкова много власт да бъде до два мандата на поста, които са общо осем години.<br /><br />Като пример той даде президентската институция и съдебната власт, където също имало мандатност. По думите му "сега сме в...

Варна се възстановява от пороя вчера

http://budnavarna.bg/34921-varna-se-vazstanovyava-ot-poroya-vchera/

Силният дъжд, който се изсипа над Варна вчера след обед причини много щети на пътните настилки и на тротоарите, изкърти големи парчета асфалт и запуши дъждоприемните шахти.

Трафикът по основните пътни артерии беше много затруднен, а много коли аварираха и с часове стояха по средата на булевардите. много подлези и търговски обекти се наводниха, а малките улици бяха залети с няколко сантиметра кал.

Днес постепенно нормалния ритъм на живот в града се възвръща, част от подлезите са оградени с предпазна лента и са забранени за преминаване докато не бъдат отводнени. Довлечените пясък и кал се почистват, отстраняват се и падналите клони от дърветата.

Материалът Варна се възстановява от пороя вчера е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Пострадалите след инцидента с каруца ще търсят правата си в съда (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897329

Пострадалите след инцидента с каруца ще търсят правата си в съда (Видео)„Подадохме жалба и ще водим дело”. Това казаха пред Нова тв Цветан и Петя - потърпевшите от масовия бой, станал в неделя след инцидент със счупена каруца и избягал кон в София. Ситуацията се разиграва в неделя около обяд на бул. „Владимир Вазов", когато впрегнат кон успява да се откъсне от впряга и, бягайки по булеварда,

Изписаха Джордж Буш от болница в щата Мейн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897320

Изписаха Джордж Буш от болница в щата 
МейнБившият американски президент Джордж Буш, който е на 93 години, бе изписан от болница в щата Мейн, където прекара осем дни заради ниско кръвно налягане и изтощение, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Буш бе приет за лечение на 27 май. Откакто почина съпругата му Барбара Буш на 17 април, Буш за втори път постъпва в болница.

Германия и Франция остават непреклонни за пакет "Мобилност"

http://www.moreto.net/novini.php?n=375385

Усилията на министър - председателя Бойко Борисов и министъра на икономиката Ивайло Московски относно пакета "Мобилност" дадоха резултат. Това заяви в ефира на БНТ евродепутатът Андрей Новаков. Това довело до преговори. "С оглед, че отпаднаха тези неприемливи мерки, аз считам, че беше значителен успех", изтъкна Новаков и добави, че случващото е много важно за бранша.

Eксперти ще чистят Южния плаж във Варна по повод Световния ден на околната среда

http://budnavarna.bg/34919-eksperti-shte-chistyat-yuzhniya-plazh-vav-varna-po-povod-svetovniya-den-na-okolnata-sreda/

снимка: Будна Варна

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионалната лаборатория към ИАОС във Варна ще отбележат Световния ден на околната среда – 5 юни с пробонабиране на морски води и въздух в началото на летния туристически сезон, научи BudnaVarna.bg.

Двете мобилни лаборатории ще се намират пред хотел „Боряна“ в к.к. „Албена“ в 10 часа. Водните проби ще бъдат изследвани с експресни методи и ще определят на място качественото състоянието на водите на Черно море в зоните за къпане.

От 10 часа експерти ще почистят района на Южния плаж във Варна, в близост до вълнолома. На посетителите в Морската градина ще бъдат раздадени информационни брошури.

„Да победим замърсяването с пластмаси” е темата на Световния ден на околната среда ‘2018, която насочва вниманието и приканва всички да се замислим как можем да променим всекидневието си, за да намалим вредите от замърсяването с пластмаси върху околната среда, дивата природа и нашето собствено здраве.

Световният ден на околната среда – 5 юни е най-мащабното събитие, организирано за първи път през 1972 г. и посветено на защитата на природата. Тази година домакин е Индия, която избра темата на деня и ще бъде в центъра на всички световни инициативи.

Материалът Eксперти ще чистят Южния плаж във Варна по повод Световния ден на околната среда е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Защо врабчетата изчезват от големите градове?

https://www.actualno.com/interest/zashto-vrabchetata-izchezvat-ot-golemite-gradove-news_678006.html

Кампанията "Ние броим врабчетата 2" беше извършена в 331 локации в 90 населени места в страната. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Попов, председател на „Българско дружество за защита на птиците“ - Гоце Делчев. Той посочи, че за разлика от пилотната кампания, която се е провела миналата година, тази година тя е била с месец по-късно. "Тази кампания на база събраните данни имаше за цел да разкрие закономерностите в разпрос

Путин: Русия няма да върне Крим на Украйна при никакви условия

https://www.mediapool.bg/putin-rusiya-nyama-da-varne-krim-na-ukraina-pri-nikakvi-usloviya-news279857.html

Руският президент Владимир Путин заяви, че не може да има никакви условия, при които Русия да даде Крим на Украйна, предаде ТАСС. Той е подчертал, че Крим е получил независимост не в резултат на навлизането на руските войски на полуострова, а след  референдум, на който жителите са поискали това. През март 2014 г. руските войски анексираха Крим, който дотогава беше част от Украйна. В резултат на това САЩ и Европейския съюз наложиха санкции на Русия. "Когато противоконституционен военен преврат се извърши в Украйна и властта бе взета чрез сила, нашата армия се намираше легално в Крим, нашата военна база беше там по силата на сключени споразумения", заяви Путин в интервю за радиотелевизионната компания ORF в края на визитата си във Виена. Руският президент обръща внимание на факта, че "руската армия винаги е присъствала в Крим". Той представя гледната си точка за окупацията на Крим от Москва, която беше осъдена от демократичния свят. "Първото нещо, което направихме беше да увеличим контингента си, за да предпазим нашите въоръжени сили там, нашите военни съоръжения, където, както видяхме се подготвяха редица нападения и посегателства. Така започна всичко. Нашите служители винаги са били там. Както вече казах – те бяха там, не са участвали в нищо", казва Путин. "Когато обаче спиралата на противоконституционните действия на Украйна започна да се завърта, когато хората в Крим си мислеха, че са в опасност, когато националисти бяха изпращани там с влакове, започнаха да блокират автобуси и наземен транспорт, хората искаха да се защитят. Така започна всичко. Процесът започна в парламента на Крим, за да се потвърди независимостта му от Украйна", заявява още руският президент. "Към онзи момент нашите въоръжени сили, които не надхвърляха бройката на базата, която е по споразумение, осигуриха независимите свободни избори – волята на народа живеещ в Крим. Решението за провеждането на този референдум беше направено от парламента на Крим, който беше избран в пълно съгласие с конституцията и законите на Украйна. При такива обстоятелства няма нищо незаконно", смята Путин. Той дава за пример излизането на Косово от Сърбия, където това се нарича самоопределение, а не анексиране. "Жителите на Косово направиха това с решение на техния парламент, докато жителите на Крим решиха това на референдум, в който участваха повече от 90% от живеещите на полуострова. Те гласуваха за независимост, а след това и за присъединяване към Русия“, казва Путин. И задава  риторични въпроси: "Ако това не е демокрация, тогава какво е? И какво е тогава демокрацията?". На въпрос при какви условия Русия би могла да върне Крим обратно на Украйна, Путин отговаря: "Няма такива условия и не може да има".

В Кипър сега е сезонът на... небостъргачите

https://www.investor.bg/analizi/113/a/v-kipyr-sega-e-sezonyt-na-nebostyrgachite-262329/

Стимулираното от програмата „златна виза” строителство на луксозни сгради – тласък на икономиката или нов сапунен балон на пазара на недвижими имоти в страната?

САЩ: Имаме силни връзки с Мексико, Канада и ЕС въпреки налагането на митата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897317

САЩ: Имаме силни връзки с Мексико, Канада и ЕС въпреки налагането на митатаСАЩ продължават да имат силни връзки с Канада, Мексико и Европейския съюз въпреки налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий от тези страни, заяви Белият дом, предаде Ройтерс. "Ние имаме силни връзки с Мексико, Канада и ЕС и те ще продължат дори и след като митата са вече тук", каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Уди Алън: Трябва да бъда рекламно лице на #MeToo

http://clubz.bg/68730-udi_alyn_trqbva_da_byda_reklamno_lice_na_metoo

Уди Алън Снимка БГНЕС

В интервю, публикувано в понеделник (едно от много малкото, които дава напоследък), Уди Алън каза, че трябва да бъде „избран за посланик“ на движението #MeToo, защото е работил със „стотици актриси в продължение на пет десетилетия“ и никой никога не го е обвинил в „нищо неприлично“.

Алън отново отрече обвиненията на осиновената му дъщеря, които накараха някои в Холивуд да го избягват.

Интервюто на Алън в аржентинската новинарска програма „Periodismo Para Todos“ (Журналистика за всички) беше цитирано от новинарския сайт Quartz.

„Аз съм голям застъпник на движението #Me Too — казва Алън в интервюто. — Смятам, че когато се установи, че някой тормози невинни жени и мъже, е добре да бъде излаган на показ.“

В интервюто, проведено в Ню Йорк от журналиста Хорхе Ланата, Алън заяви, че е застъпник на правата на жените, наемайки над 200 жени в екипа си, създавайки печеливши роли за жените – и винаги им е плащал еднакво с мъжете.

„Аз трябва да бъда рекламно лице на движението #MeToo, защото съм в киното от 50 години и съм работил със стотици актриси – твърди Алън. — И нито една от тези големи, прочути или начинаещи актриси – никога, никога не се е оплакала от каквото и да е неприлично действие от моя страна. Винаги съм имал чудесни отношения с тях.“

Алън сподели също, че е разстроен, защото е поставен в една група с мъже, които са обвинявани от десетки жени в сериозни прегрешения. Според него твърденията на Дилън Фароу са различни, защото са били предмет на разследване и никога не са били доказани.

„Това са неща, които бяха проверени преди повече от 25 години от всички власти – и всички стигнаха до заключението, че са неверни – каза Алън. – Това беше краят и аз продължих с живота си. Сега старите обвинения се появяват отново, което е ужасно. Аз съм човек със семейство и деца, така че това, разбира се, ме разстройва.“

Миналия месец синът на Алън – Моузес Фароу – защити баща си в личния си блог от обвиненията на Дилън Фароу.

С разрастването на движението #MeToo все по-голям брой актьори заявяват, че няма да работят отново с Алън. Режисьорката и актриса Грета Геруиг, която се появи в „На Рим с любов“, каза в онлайн разговор със сценариста Алън Соркин, че съжалява за решението си да работи с Алън. Колин Фърт, Рейчъл Броснан и Тимоти Шаламе също заявиха, че няма да работят отново с Алън.

Припомняме, че Уди Алън не бил обвиняван в неприлично или агресивно поведение към жени или мъже на работното си място (така, както никой не е обвинявал Харви Уайнстийн в недопустимо поведение с деца). Осиновената му дъщеря Дилън Фароу твърди, че е я насилвал като дете. Разследванията срещу режисьора бяха прекратени поради липса на доказателства.

Площад Славейков

Опитваме се да поддържаме армията, а бюджетът е намалял двойно, смята експерт

https://frognews.bg/novini/opitvame-poddarjame-armiiata-biudjetat-namalial-dvoino-smiata-ekspert.html

Опитваме се да поддържаме една и съща численост на армията през последните 10 години, а в същото време бюджетът е намалял почти двойно като част от брутния вътрешен продукт. По този начин няма как състоянието на армията да е добро, каза бившият военен министър Тодор Тагарев.

След бурята във Варнeнско: 40 къщи без покриви

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/sled-buryata-vav-varna-40-kashti-bez-pokrivi

Най-пострадало е село Куманово, където покривът на една от къща е бил изтръгнат от торнадо и захвърлен на 50 метра от сградата

Румен Радев: Високите постижения на българските програмисти ни дават надежда

http://www.cross.bg/rymen-nadezhda-programirane-1576177.html

/КРОСС/ Високите резултати на българските младежи в сферата на информационните технологии, математиката и програмирането ни дават надежда, че в бъдеще икономиката ни ще се базира все повече на знанието. Това заяви президентът Румен Радев на церемония на „Дондуков" 2, на която бяха отличени победителите от финалния кръг на Международния конкурс по програмиране CodeIT. Държавният глава беше домакин на церемонията по награждаването и патрон на заключителния етап на състезанието. Президентът връчи наградата на Мартин Копчев, възпитаник на Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев", гр. Габрово, който спечели първото място в Международния конкурс по програмиране CodeIT 2018 година. В конкурса се включиха младежи с интерес в математическите алгоритми и състезателното програмиране, а до финала тази година достигнаха участници от България, Сърбия, Хърватия и Република Македония. „Вашите резултати ни изпълват с надежда и гордост. Българските участници представляват държава с население от седем милиона и въпреки това спорят за призовите места със световни сили в информационните технологии като САЩ, Русия и Китай", заяви в приветствената си реч към победителите и гостите на събитието президентът. Държавният глава благодари на организаторите и всички партньори на международното състезание за подкрепата и за това, че стимулират интереса на младите хора към информатиката

Превозвачите: Германия и Франция нямат шофьори, затова се целят в бизнеса ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897322

Превозвачите: Германия и Франция нямат шофьори, затова се целят в бизнеса ниПрицелиха се в бизнеса ни, защото има огромен недостиг на работни кадри. Целта е тотално фалиране на фирмите от Източния блок и привличане на нашите водачи. Така обясни опита да се прокара т.нар. социален пакет "Макрон" по отношение на транспорта в ЕС Ангел Траков, член на УС на Съюза на международните превозвачи у нас.

Външният министър на Гърция: Следващите дни може да бъде взето решение на спора за името

https://www.actualno.com/balkani/vynshnijat-ministyr-na-gyrcija-sledvashtite-dni-moje-da-byde-vzeto-reshenie-na-spora-za-imeto-news_678019.html

Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс, в интервю за гръцката държавна телевизия ERT, изрази убеденост и надежда, че следващите дни може да бъде взето решение на спора за името, пише македонският „Независен вестник“. На въпроса защо е отложен телефонният разговор между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас, Коцияс заяви че рамката на договора е била утвърдена по време на неговите срещи с македонския му колега Никола Димитров в Ню Йорк и Б

Историята на световните първенства: Уругвай 1930

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/05/3189696_istoriia_na_svetovnite_purvenstva_urugvai_1930/?ref=rss


Идеята за създаването на световно първенство за национални отбор се заражда още в началото на миналия век. Трябва да минат обаче близо три десетилетия, преди през 1928 г. по време на конгрес в Амстердам ФИФА да вземе принципно решение за организирането на първия футболен мондиал.<br /><br />Година по-късно на конгрес в Барселона Уругвай е избран за първия домакин на световно първенство. Решението е продиктувано от няколко причини, като основната е тежката икономическа криза в...

Спират движението по АМ "Люлин" днес и утре заради обрушване на скатове при 9-ия км

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6897314

Спират движението по АМ "Люлин" днес и утре заради обрушване на скатове при 9-ия кмНа 5 и на 6 юни от 10.00 до 18.00 часа ще се спира движението на леките автомобили по автомагистрала "Люлин", в участъка от пътния възел "Даскалово" до пътния възел "Мало Бучино", за обрушването на скатове при 9-ия км. Това съобщи пресцентърът на Агенцията "Пътна инфраструктура". Камионите над 12 тона, преминаващи по автомагистрала "Люлин",

Министър Николай Нанков ще бъде в Кюстендил за втория полуфинал на кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“

http://www.cross.bg/kyustendil-mrrb-moyata-1576176.html

/КРОСС/ Днес 5 юни, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще бъде на посещение в Кюстендил, където от 13.00 часа в Общинския драматичен театър ще се проведе вторият полуфинал на образователно-патриотичната кампания на МРРБ „Моят град е моята крепост". В него сили ще премерят ученици от областите София-град, София-област, Перник, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.  Водещи на състезанието са актьорите Димитър Рачков и Васил Василев - Зуека, които в игри ще изпитват децата какво знаят за България и за родните си места.

Внимание! Пияни и дрогирани вилнеят из пътищата на Пиринско

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bf%d0%b8%d1%8f%d0%bd%d0%b8-%d0%b8-%d0%b4%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%bd%d0%b5%d1%8f%d1%82-%d0%b8%d0%b7/

Много водачи от Пиринско продължават да сядат зад волана след като са употребили алкохол и наркотични вещества.
Бързи производства за извършено престъпление по чл.343Б, ал.3 от НК са образувани срещу следните водачи :

Вчера около 22:40 в с.Дебрен, общ.Гърмен, Д.А./23г./ от с.Дебрен е управлявал лек автомобил „Ауди“ след употреба на наркотични вещества.

Около 11:45 часа вчера по ул.“Бела река“ в гр.Разлог, Х.М./38г./ от гр.Разлог е управлявал лек автомобил „Деу Нексия“ след употреба на наркотични вещества.

Вчера около 15:10 часа по ул.“14-ти полк“ в гр.Благоевград, П.Й./28г./ от с.Изгрев, общ.Благоевград е управлявал лек автомобил „БМВ“ след употреба на наркотични вещества.

Тази нощ около 01:30 часа по ул.“Митрополит Борис“ в гр.Благоевград, С.М./24г./ от с.Българчево, общ.Благоевград е управлявал лек автомобил „Пежо“ след употреба на наркотични вещества.

Отново тази нощ около 01:30 часа по бул.“Димитър Солунски“ в гр.Благоевград, М.Б./26г./ от гр.Благоевград е управлявала лек автомобил „Ауди“ след употреба на наркотични вещества.

Лицата са задържани със заповед за задържане до 24 часа.

 

Материалът Внимание! Пияни и дрогирани вилнеят из пътищата на Пиринско е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Американски генерал иска повече us-войски в България

https://frognews.bg/novini/amerikanski-general-iska-poveche-voiski-balgariia.html

Използването на ротационни сили трябва да бъде разширено и да включва всички страни от източния фланг - от Естония до България, както от Украйна до Грузия. Това, от което наистина има нужда в тези държави, е логистика, противоракетна защита, военна полиция, както и специалисти по разузнаване и комуникации.

Американски генерал иска повече us-войски в България

https://frognews.bg/svqt/amerikanski-general-iska-poveche-voiski-balgariia.html

Използването на ротационни сили трябва да бъде разширено и да включва всички страни от източния фланг - от Естония до България, както от Украйна до Грузия. Това, от което наистина има нужда в тези държави, е логистика, противоракетна защита, военна полиция, както и специалисти по разузнаване и комуникации.

От всички нелепи постъпки на човечеството...

http://www.cross.bg/chovechestvoto-vsichki-postupki-1576173.html

/КРОСС/ „От всички нелепи постъпки на човечеството, нищо не е по-абсурдно от критиката на ситите, подслонените и отоплените към навиците на бедните." Херман Мелвин

Моторна лодка, апартамент и автомобил горяха във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375373

3 са регистрираните пожари с преки материални щети във Варна е региона през последните три денонощия, научи Moreto.net. Сигнал за пожар в апартамент, намиращ се в ж.к. «Вл. Варненчик» е постъпил вчера. Причината за инцидента се изяснява.

Бюрото за контрол на подслушването подозира ДАТО и ДАНС в саботаж

https://www.actualno.com/society/buroto-za-kontrol-na-podslushvaneto-podozira-dato-i-dans-v-sabotaj-news_678003.html

Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО), която се занимава със следене и подслушване, дава неточна информация на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), пише в годишния му доклад, внесен в парламента. Ръководителят на бюрото Бойко Рашков е сезирал главния прокурор за 9 случая, за да се изясни "дали подобно поведение представлява прикриване на закононарушения и съзнателно противодействие", но резултат засега няма освен едно дело - срещу бившата

Цонко Цонев: Оставям отворена вратата си за политиката - идва момент, когато трябва да се заемат ясни позиции

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6897058

Цонко Цонев: Оставям отворена вратата си за политиката - идва момент, когато трябва да се заемат ясни позицииВ Каварна трябва да се почне от нулата - болницата е пред фалит, градът е непочистен, съсипан бе рокфестът, казва бившият кмет и настоящ общински съветник - Здравейте, г-н Цонев, честит рожден ден на патерици. Как празнувахте 51-ата си годишнина? - Празнувах в Русе с приятели, открих рок музей в един хотел.

Продадоха картина на Ван Гог за рекордните 7 млн. евро

https://dnes.dir.bg/spektar/prodadoha-kartina-na-van-gog-za-rekordnite-7-mln-evro

Сумата, платена за картината, е световен рекорд за пейзаж от така наречения холандски период на твореца

Новият път под ВИНС-а във Варна, който беше засегнат от пороя, ще се възстанови за сметна на строителите

https://petel.bg/Noviyat-pat-pod-VINS-a-vav-Varna--koyto-beshe-zasegnat-ot-poroya--shhe-se-vazstanovi-za-smetna-na-stroitelite__267725

снимка: читател Новата пътна отсечка около Летния театър, на която прясно изградения тротоар е разбит от вчерашния дъжд, ще бъде ремонти...

От 1 юли догодина - 55 000 души ще получават новия таван на пенсиите

https://petel.bg/Ot-1-yuli-dogodina---55-000-dushi-shhe-poluchavat-noviya-tavan-na-pensiite__267720

От юли следващата година таванът на пенсиите, който в момента е 910 лева, отпада. Така всички, които са се осигурявали на по-висока сума, ще п...

Внимание! Тежък вирус тръшка на легло с 40 градуса, поваля малки и големи

https://petel.bg/Vnimanie--Tezhak-virus-trashka-na-leglo-s-40-gradusa--povalya-malki-i-golemi-__267719

Вирус с 40 градуса температура, болки в гърлото и повръщане поваля малки и големи, алармираха лекари пред "Телеграф", цитиран от Блиц. През п...

Китай може да изпревари Германия в много области чрез придобивания на компании

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/05/3189640_kitai_moje_da_izprevari_germaniia_v_mnogo_oblasti/?ref=rss


Китай "може да задмине" Германия в редица области чрез придобивания на компании в редица сектори като роботика и да ѝ отнеме ключови преимущества. Това предупреждение отправи изследователски център към фондация "Меркатор", базиран в Берлин, предаде ДПА.<br /><br />"Това е последният момент, в който да действаме. Китай може да ни задмине," смята Мико Хуотари, директор на Института за китайски изследвания "Меркатор" (Merics), цитиран от...

Нина Добрев и Емили Ратайковски показаха различните лица на сексапила (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/nina-dobrev-i-emili-ratajkovski-pokazaha-razlichnite-lica-na-seksapila-snimki-2101447

Десетки звездни красавици превзеха червения килим за церемонията за раздаването на наградите на Съвета на модните дизайнери в САЩ. Всички те показаха бляскава визия, демонстрираща собствения им стил и индивидуалност.

Жълт код за валежи и гръмотевици в шест области на страната

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhylt-kod-za-valezhi-i-grymotevici-v-shest-oblasti-na-stranata-2101446

Днес след слънчевите часове преди обяд, около и след пладне отново ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на места ще превали и прегърми. Вероятността за градушки е по-голяма в източните райони. Максималните температу

Честит имен ден на Доротея и Доротей (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/chestit-imen-den-na-doroteia-i-dorotej-video-2101431

На 5 юни Православната църква почита паметта на св. Доротей.

Св. Доротей управлявал църквата в продължение на 50 години. След като прекарал в необитаеми места във времето на Диоклетиановото гонение против християните, той се върнал в катедрата си и о

Високи температури и днес, възможно е на места да превали, очакват се и градушки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6897307

Високи температури и днес, възможно е на места да превали, очакват се и градушкиЩе се задържи неустойчиво, с повече слънчеви часове преди обяд. Около и след пладне отново ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на места ще превали и прегърми. Такава е прогнозата на НИМХ към БАН, предаде БТА. Вероятността за градушки е по-голяма в източните райони. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад.

В Аржентина също протестираха срещу абортите

https://www.actualno.com/america/v-arjentina-syshto-protestiraha-sreshtu-abortite-news_678017.html

Десетки хиляди жени излязоха по улиците на Буенос Айрес със зелени шалове на шията – символ на мобилизацията им за легализиране на абортите в страната. Те изразиха надежда, че щом в Ирландия, която е католическа страна, законът за абортите мина, има надежда това да стане и в Аржентина. За разлика от Ирландия, където църквата остана настрана, в Аржентина, която е страната на папа Франциск, църквата е силно мобилизирана и резултатът може да не бъде като в Ирландия, припомня БГНЕС. Споре

Съдът решава дали да отстрани от длъжност Десислава Иванчева

https://offnews.bg//temida/sadat-reshava-dali-da-otstrani-ot-dlazhnost-desislava-ivancheva-681996.html

Апелативният специализиран съд решава днес за отстраняването от длъжност на кмета на Младост Десислава Иванчева. В предишното заседание обвиняемите Биляна Христова-Петрова и Десислава Иванчева поискаха 3-дневен срок за запознаване с материалите по делото.

Иванчева вече беше отстранена от поста си на първа съдебна инстанция. Съдиите уважиха искането, което внесе прокуратурата, с мотивите, че оставянето на кметицата и нейната заместничка на поста им ще затрудни разследването.

Повод за отстраняването на Иванчева бе издадена от килията ѝ заповед за уволнението на зам.-кмета Румен Русев.

Лицето Иванчева се счита за действащ кмет и извършва действия като длъжностно лица, заяви прокурорът. Русев обаче е свидетел по делото за подкуп срещу Иванчева и Петрова и отстраняването му може да се приеме като натиск над свидетели. Така тя отправя и предупреждение към други свидетели, смята обвинението.

Съдията се съгласи и отстрани от длъжност и Биляна Петрова, която е подписвала от ареста само молба за отпуск.

Това е активно мероприятия да бъда свалена, оклеветена и унищожена психически и физически, заяви Десислава Иванчева в залата. Това е политическа атака срещу мен, държат ме изолирана, не мога да давам и получаван писма, не мога да се свържа с външния свят, за мен това е репресия, каза още тя.

Кметът на район „Младост" Иванчева беше арестувана при спецакция на новосъздадената антикорупционна комисия със сумата от 70 хил. евро подкуп от строителен предприемач.

Преглед на печата - 5 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375383

24 часа: Бутат заведенията на "Какао бийч" в Слънчев бряг 5 култови заведения от комплекса "Какао бийч" на Южния плаж в Слънчев бряг ще бъдат премахнати, съобщи в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов. Те били изградени без никакъв одобрен проект и без строително разрешение, а мерките им за сигурност не гарантирали безопасност на големия брой посетители.

Новак в Серия А проявява интерес към Яблонски

https://offnews.bg//futbol/novak-v-seria-a-proiaviava-interes-kam-iablonski-681995.html

Защитникът на Левски Давид Яблонски може да играе в Серия А през следващия сезон. Новакът в италианския елит Емполи се интересува от чешкия защитник, твърди “Меридиан Мач”.
Все още е рано да се говори за трансфер, защото италианците имат и други опции. В Емполи обаче са доволни от факта, че Яблонски вкарва много голове, а освен това и не струва много.
От “Герена” разкриха, че цената на чеха е 750 000 евро и ако някой клуб е готов да я плати, то защитникът ще бъде продаден. Към Яблонски има интерес и от страна на турски клубове. Чехът беше много близо до трансфер и през зимната пауза.

На “Герена” имаше добра оферта, но в последния момент “сините” шефове се отказаха да продават играча. Наскоро обаче Левски уреди за дълго партньора на Яблонски з защитата Холмар Ейолфсон, което е знак, че чехът може да бъде продаден. Преди дни членът на Надзорния съвет на Левски в оставка потвърди, че има солиден интерес и към Яблонски, и към Ейолфсон.

69 са вече жертвите на изригването на вулкана Фуего в Гватемала (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897304

69 са вече жертвите на изригването на вулкана Фуего в Гватемала (Обновена)Жертвите на изригването на вулкана Фуего в Гватемала вече са 69, предаде Асошиейтед прес, като се позова на директора на гватемалския Институт за съдебна медицина Фануел Гарсия. Той съобщи, че само 17 от телата са били идентифицирани досега. Труповете са открити в селата Лос Лотес и Ел Родео, предаде БТА. Ранените по последни данни са 46.

18-годишна беше призната за виновна за планиране на атентат в Британския музей

https://www.actualno.com/europe/18-godishna-beshe-priznata-za-vinovna-za-planirane-na-atentat-v-britanskija-muzej-news_678014.html

Съд в Лондон призна 18-годишно момиче за виновно в подготовката на терористичен атентат в Британския музей. Тя е най-младата обвиняема последователка на терористичната организация "Ислямска държава" във Великобритания, предаде БГНЕС. Присъдата на обвиняемата ще бъде обявена след шест седмици. Според обвинението Сафаа Булар е имала намерение да пътува в Сирия, за да се ожени за боец от "Ислямска държава", с когото си пишела в социалната мрежа Telegram. След като получила изве

Обсъждат разширения на метрото в 7 столични района

https://offnews.bg//obshtestvo/obsazhdat-razshirenia-na-metroto-v-7-stolichni-rajona-681972.html

Проект за разширение на метрото, който налага промяна на Общия устройствен план, е публикуван за обсъждане на сайта на НАГ.

Мнения и предложения се депозират до 22 юни, а обществената дискусия ще се проведе в сградата на Направление „Архитектура и градоустройство“ на 28 юни от 18,30 часа. 

Разклонението на линия № 1 засяга ж. к. Люлин. В комплекса при постоянно  население над 120  000  души,  в момента функционира  относително  късо  трасе  и само три метростанции.  Голям контингент  от жителите  не  е  обхванат от  съществуващата линия, особено запад – югозападните части на Люлин. 

В  действащия  ОУП  е  заложено  продължаване  на  бул.  „Царица  Йоанна“  като транспортен  гръбнак  на  територии  за  нова  урбанизация  западно  от Околовръстен  път,  включващи  части  от  вторичен комплексен  обслужващ  център  на  София. Функционално  свързана  с  това  е развиващата се голяма Индустриална зона Божурище, със значителен и все по‐нарастващ  брой  работещи  там,  които  живеят в София и СО. 

Предвиденото разклонение е с дължина малко повече от 1,5 км и с 2 нови метростанции – една  по  средата  на  границата  между втори и трети микрорайони и една – при връзката с околовръстното. Това би обслужило още 30 000 души в комплекса, а разклонението е изцяло в район Люлин. 

Друго разширение на линия едно е от станция Бизнес парк до бул. "Климент Охридски". Това отклонение изменя приетата с ОУП 2009г. схема на метрополитена, съгласно която последната спирка се предвиждаше да бъде на Столичния Околовръстен път, източно от възела с бул.“Ал. Малинов“.  

В новия вариант линия 1 завива на запад по СОП и се удължава с още една спирка. Този вариант е избран на базата на  допълнителни  подробни  проучвания, моделиране на натоварването и изготвен предварителен идеен инвестиционен проект,  доказал възможност за безконфликтно съвместяване със съществуващата техническа инфраструктура.

Новото трасе е с дължина малко повече от 1,7км и с две метростанции. С  първата  се  цели  обслужването  на м. Младост  4  Камбаните, с  втората (крайна) метростанция ще се подобри достъпът до Витоша чрез връзка със Симеоновския лифт. 

Трасето  попада  основно  на  територията на райони  Младост и Студентски. 

Разклонението на линия 2 от бул. „Черни връх“ към Студентски град в схемите към  действащия  ОУП  е  посочено  за  далекоперспективно  развитие  поради прогнозирано  недостатъчно  усвояване към 2020г. Експертно проучване е направено миналата година за  продължение  на  втори диаметър  след  последната  изградена МС  „Витоша“  и  планираната МС  „Черни връх“ (в  близост  до  ул.“Димитър  Манчев“ в квартал "Кръстова вада". Вариантите са сравнени по дължина, брой метростанции, брой пътувания на ден, общ  пробег,  качили  се  и  слезли  пътници  и  др. 

Трасето  по  избрания  вариант  е  с  дължина  около  4  км  и с четири  нови метростанции: кв.  Витоша - ул.“Стефан  Савов“, бул.  Симеоновско  шосе  –  ул. Проф.  д‐р  Иван  Странски, Спортен комплекс НСА ‐ ул. „Акад. Стефан Младенов“ – ул.“Проф. Атанас Иширков“, и Студентски  град  при  Студентска  поликлиника. 

Това разклонение на линия 2 в източна посока е в райони Лозенец и Студентски на Столична община. 

Разклонението на трети метродиаметър е от кръстовище  бул."Цариградско  шосе"  ‐  бул.  „Йерусалим“  ‐  МФСЗ "Арена  Армеец  София"  ‐  бул."Асен  Йорданов"  ‐  ул."Гео  Милев"  ‐  до  бул. "Евлоги Георгиев" ‐ Военна академия "Г.С.Раковски". 

Одобреният вариант на трасе е с дължина 6,1 километра  линия, с  общо  7 нови спирки, който дава по‐добри показатели по отношение на превозени пътници и спестено време. Спирките по него са:1 – при  кръстовището  на  бул.  "Цариградско  шосе“  с  бул. „Йерусалим“ , като трасето продължава по бул."Цариградско шосе"; 2  ‐  ИПК  "Родина" - ул."Генерал  Йордан  Венедиков"  ‐  трасето продължава  по  бул."Цариградско шосе" след  това  завива  надясно  по  бул. "Асен Йорданов", 3 ‐при МФСЗ "Арена Армеец София" ‐ бул."Асен Йорданов"; 4 ‐ при ул."Асен Йорданов" и ул. "Слатинска река"; 5 ‐ при  ул."Гео  Милев"  и  ул."Иван  Димитров  ‐  Куклата",  след което трасета продължава по ул."Гео Милев"; 6  –  при  93  СОУ  "Ал.Теодоров‐Балан"  (ул."Гео  Милев"  и ул."Николай Коперник"); 7 – при Военна академия "Г.С€ Раковски" и 31 СУ "Иван Вазов" на ул. "Гео Милев" и бул. "Ситняково".

Следва вливане в основното трасе преди кръстовище "Орлов мост". Трасето на това разклонение преминава по границата между райони Средец и Оборище и продължава през райони Слатина и Младост на Столична община. 

С близо 64 млн. лв. от програма "Региони в растеж" основно ще бъдат ремонтирани 26 училища и детски градини в София

http://www.cross.bg/raiion-proekta-rastezh-1576178.html

/КРОСС/ 63 623 010,28 лв. от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж" 2014 - 2020 г. ще бъдат инвестирани по проекта „Изграждане, основен ремонт/реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община". Близо 58 млн. лв. е стойността на безвъзмездната финансова помощ по проекта. Той, който е част от Инвестиционната програма на Столична община по първата приоритетна ос на ОП „Региони в растеж", бе одобрен от Управляващия орган на програмата днес. Освен основен ремонт или реконструкция, проектът предвижда внедряване на мерки за енергийна ефективност и обновяване на материално-техническата база на включените в приоритета „Образователна инфраструктура" от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Столична община учебни заведения. 25 от тях са в районите „Красна поляна", „Връбница", „Надежда" и „Илинден", които са обособени като Зона с преобладаващ социален характер. Един обект - 9 Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин", е в Зоната на публични функции с висока обществена значимост в район „Средец". В рамките на проекта, в район „Красна поляна" ще бъдат обновени: 57 СОУ „Св. Наум Охридски", 147 ОУ „Йордан Радичков" и 123 СОУ „Стефан Стамболов"

Училища във Варна отварят врати през лятото

http://varnautre.bg/2018/06/05/82769/%d1%83%d1%87%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%8f%d1%82-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d0%bb

Голяма част от варненските училища отварят вратите си през лятото за учениците, като им предлагат редица безплатни занимания. Това каза за Радио Варна Стела Калмукова, старши експерт „Приобщаващо образование” към РУО на МОН във Варна. С бъдещите първокласници ще се провеждат подготвителни занимания, а учениците, които срещат трудност при усвояването на учебния материал, ще имат […]

Мелания Тръмп с първа обществена проява след триседмично отсъствие

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6897292

Мелания Тръмп с първа обществена проява след триседмично отсъствиеПървата дама на САЩ Мелания Тръмп се появи за първи път на обществена проява, след като преди три седмици претърпя бъбречна процедура, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. Госпожа Тръмп присъства на прием в Белия дом за близките на военни, които са изгубили живота си в конфликти. Тя бе на първия ред в залата, в която се проведе приемът,

Продадоха картина на Ван Гог за рекордните 7 млн. евро

https://offnews.bg//sviat/prodadoha-kartina-na-van-gog-za-rekordnite-7-mln-evro-681994.html

Картина от младежките години на Винсент ван Гог бе продадена за повече от 7 милиона евро. Това се случи на търг в Париж, съобщава БНТ.

Платното "Жени, кърпещи рибарски мрежи на дюните", рисувано от Винсент ван Гог, когато е на 28 години, бе продадено за рекордната сума от над 7 милиона евро при първоначална оценка 3 и 5 милиона евро. Това е първа продажба на търг на творба на холандеца във Франция от 20 години насам.

Творбата е вдъхновена от провинциалния пейзаж около Хага, където Ван Гог е прекарал кратко време. Според организаторите на търга в нея се откриват всички характеристики на творчеството на Ван Гог, а това е единственият пейзаж, който художникът рисува през тази епоха. Картината беше собственост на частен европейски колекционер, който я отдаде под наем за 8 години до 2015 г. на музея на Ван Гог в Амстердам.

Последната продажба в Париж на търг на творба на Ван Гог е от средата на 90-те години и е продадена за 10 милиона долара.

Вещество в някои пасти за зъби може да доведе рак на дебелото черво

https://www.actualno.com/interest/veshtestvo-v-njakoi-pasti-za-zybi-moje-da-dovede-rak-na-debeloto-chervo-news_678005.html

Антибактериалният агент триклозан, който се съдържа в сапуни, пасти за зъби и перилни препарати, може да доведе рак на дебелото черво, сочат данни на учени от Масачузетския университет в Амхърст. Учените са провели експеримент с лабораторни мишки, който е потвърдил наблюденията им, съобщава медицинският портал MedicalXpress. Всички животни, които са приемали триклозан, са развили рак на червата. Веществото изменя чревната микрофлора, засилва симптомите на колит и стимулира развитието на злокаче

/Видео/ Сватба е! Фитнес- инструкторката Емилия Димитрова и любимия и Иван си размениха брачни

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%81%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b1%d0%b0-%d0%b5-%d1%84%d0%b8%d1%82%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0/

Фитнес- инструкторката Емилия Димитрова и любимия и Иван Цапаревски си размениха брачни халки на стилна сватба в Благоевград.

Над 180 гости вдигаха наздравици в популярен ресторант в града.

Искрата между тях пламнала преди четири години в благоевградска дискотека, от тогава двамата са неразделни.
Кумове на младото семейство бяха приятелите на младоженеца Мартина и Сотир Сотирови.

Булката Емилия сияеше в дизайнерска рокля, а пък Иван бе заложил на синьо сако и сив панталон. Шаферките пък бяха в красиви рокли в лилаво.
Най-щастливи бяха родителите на младоженеца Красимира и Димитър и на булката Елисавета и Антон Цапаревски.

Сега младото семейство умува каква дестинация да избере за сватбено пътешествие.

 

Материалът /Видео/ Сватба е! Фитнес- инструкторката Емилия Димитрова и любимия и Иван си размениха брачни е публикуван за пръв път на Региона Бг.

5 юни в историята

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-vtora-1576171.html

/КРОСС/  70 г. - Тит Флавий Веспасиан и предвожданите от него римски легиони пробиват средната стена на Йерусалим в Обсадата на Йерусалим. 1305 г. - Бертран де Го е избран за папа под името Климент V.1817 г. - Фронтенак става първият параход пуснат на вода в Големите езера.1849 г. - Дания става конституционна монархия с подписването на нова конституция.1851 г. - Романът Чичо Томовата колиба на Хариет Бичър Стоу започва да се публикува в подлистник във вестникк Национална ера.1864 г. - Американска гражданска война: Битката за Пиемонт завършва с победа на войските на генерал Дейвид Хънтър от Севера над войските на конфедератите от Юга. Битката се води при Пиемонт във Вирджиния. Близо 1000 души са пленени.1866 г. - Според изчисленията, планетата Плутон е достигнала своя най-голям афелий; следващият афелий ще бъде достигнат през август 2113 г.1873 г. - Основан е град Кимбърли в Република Южна Африка.1900 г. - Британски войници превземат Претория по време на Втората бурска война.1904 г. - Основан е парагвайският футболен Клуб Насионал.1915 г. - Нанесени са поправки в конституцията на Дания, които дават избирателни права на жените.1942 г. - Втора световна война: САЩ обявяват война на Царство България в отговор на обявената символична война на САЩ.1942 г. - Втора световна война: При Битката при Мидуей е потопен японския самолетоносач "Акаги".1944 г

Три социални мрежи изпреварват "Фейсбук" по популярност сред юношите

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/06/05/3189666_tri_socialni_mreji_izprevarvat_feisbuk_po_populiarnost/?ref=rss


Доскоро "Фейсбук" бе доминиращата социална мрежа сред юношите в САЩ, но вече не е – изпреварват го "Ютюб", "Инстаграм" и "Снапчат", показва проучване на изследователския център "Пю". Само 51% от децата на възраст между 13 и 17 години твърдят, че ползват мрежата на Марк Зукърбърг.<br /><br />Почти всички (95%) от тийнейджърите притежават смартфон, 45% твърдят, че са онлайн почти постоянно. Сред тях няма съгласие дали това им се...

Производители на череши протестират заради ниските цени

http://www.cross.bg/chereshi-proizvodstvo-tzeni-1576188.html

/КРОСС/ Производители на череши от Старозагорско излизат на протест срещу ниските изкупни цени. По думите им продукцията се изкупува за по-малко от 60 стотинки на килограм, което е много под себестойността за производство и тази година загубите на чершопроизводителите са големи. Пазарът у нас бил наводнен от чужди череши, най-вече гръцки, и това допълнително сваляло цената на българското производство.  Протестът ще се състои на изхода на магистрала „Тракия”, който ще бъде блокиран за четири часа.

Очевидци на торнадото в Куманово: Стана тъмно като нощ, после се чу тътена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897301

Очевидци на торнадото в Куманово: Стана тъмно като нощ, после се чу тътенаКъм 3 и половина следобед стана тъмно като нощ. Трая минута и половина. Чух тътен, после видях, че оранжерията ми я няма. Това разказаха жители на варненското село Куманово за торнадото, вършало там вчера следобед, пред Би Ти Ви. Двамата мъже бяха категорични, че за своите съответно 63 и 70 години живот такова чудо не са виждали.

Северна, Горна или Нова ще е Македония?

http://clubz.bg/68729-severna_gorna_ili_nova_shte_e_makedoniq

Три нови имена остават на масата на преговорите между Скопие и Атина - Северна Македония, Горна Македония или Нова Македония, обяви външният министър на Гърция Никос Коциас, съобщи агенция "Фокус".

След като отпаднаха предложенията за "Вардарска" и "Илинденска" в следващите дни може да се стигне до споразумение на дългия спор между двете държави за името на югозападната ни съседка.

Коциас обясни и защо се бави разговора между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, което обясни така:

"Правителството на съседната страна се сблъска с проблеми и сега обмисля някои ревизии на договора, т.е. рамката за споразумение, която беше установена на срещите с македонския външен министър Никола Димитров в Ню Йорк и Брюксел."

Сега е моментът да се каже "голямото "да" или голямото "не"", смята външният министър. Неговата страна е дала възможност на македонските власти да предложат нови имена, ако не приемат предложенията досега, които са от посредника на ООН в спора Матю Нимиц, подчерта той. 

"Наш национален интерес е да решим проблема с името на съседа и това е целта на нашата активна външна политика", заяви Коциас.

Предстоящи събития в страната за 5 юни

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1576183.html

/КРОСС/София.От 10.00 часа в зала „Средец" на София Хотел Балкан държавният глава Румен Радев ще откриемеждународна конференция на тема „Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията". ***София.В НДК ще се проведе Неформална среща на министрите на земеделието от Европейския съюз. В 08.55 до 09.40 часа участниците в срещата ще направят кратки изявления на пред централния вход на НДК. От 10.00 часа ще започне работната сесия на Неформалната среща. От 13.00 часа в зала 6 министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган ще дадат пресконференция. ***София.От 10.00 часа в двореца „Врана" ще се проведе второто издание на международната икономическа конференция „Vrana Economic Council 2018". Темата на конференцията тази година е „Умни решения за дигиталната икономика". Организатори на събитието са Европейския Либерален Форум в партньорство с Либералния институт за политически анализи - ЛИПА и Фондация „Фридрих Науман". Конференцията ще бъде открита от вицепрезидента на Европейския Либерален Форум Оле Шмид, Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Европейския съвет и бившия премиер проф. Огнян Герджиков. Специален гост е Н. В. Цар Симеон II. ***София.От 15

Новият испански премиер: Неравностите в ЕС трябва да бъдат намалени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897290

Новият испански премиер: Неравностите в ЕС трябва да бъдат намалениНовият испански премиер, социалистът Педро Санчес каза, че Европейският съюз трябва да бъде пространство на икономическа и социална кохезия и че неравностите в него трябва да бъдат намалени, предаде Ройтерс. Санчес положи клетва като премиер в събота, ден след като внесен от него вот на недоверие на премиера Мариано Рахой получи подкрепа в

Пак протести в защита на Пирин - този път и пред българското представителство на ЕК

https://www.actualno.com/society/pak-protesti-v-zashtita-na-pirin-tozi-pyt-i-pred-bylgarskoto-predstavitelstvo-na-ek-news_677922.html

Днес, 5 юни, отново ще има протести в защита на Национален парк "Пирин". Протести ще се проведат в София, пред представителството на ЕК на ул. "Раковски" - от 17:30 часа, в Пловдив – пред хотел "Санкт Петербург", също в 17:30 часа, както и във Варна – пред общината, от 18:00 часа. Организаторите от "За да остане природа в България" и коалиция "Да спасим Кресненското дефиле" посочват, че екоминистърът Нено Димов е разпоредил д

Търговската война започна. И колко глупава е тя

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/04/3189273_turgovskata_voina_zapochna_i_kolko_glupava_e_tia/?ref=rss


И така, търговската война започна. И колко глупава е тя. Моята редовна коментарна статия утре ще е за здравеопазването, но аз почувствах, че трябва да си кажа мнението за тази идиотщина, при това не само в "Туитър".<br /><br />Официалното - и правно - обяснение на митата върху стоманата и алуминия е националната сигурност. Това е очевидно измамна обосновка поради факта, че основните преки жертви са демократични съюзници. Тръмп и компания, както може да се предположи, обаче...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване