От ДПС не искат осъдени педофили, изгониха Кузов

https://offnews.bg//politika/ot-dps-ne-iskat-osadeni-pedofili-izgoniha-kuzov-682042.html

Владимир Кузов вече не е член на ДПС, книжката му е обявена за невалидна. Това става само седмица, след като той беше приет в областната структура на партията в столичния район Оборище.

Това обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на извънредна пресконференция.

Централното оперативно бюро (ЦОБ) на партията е решило да изключи от ДПС досегашният председател на структурата в Оборище Антон Тепавичаров, който е приел документите на Кузов. 

Областният председател на ДПС - София Нихат Кабил пък сам е депозирал оставката си след случая. Тя е била приета от ръководството на партията.

"Ние изповядваме човешки ценности. С ценностите компромиси не правим", каза Карадайъ.

Карадайъ обяви, че от ЦОБ са разбрали за случая от медиите. "Става въпрос за приемане на човек за член на партията - лице, който е осъждано за педофилия", каза Карадайъ и малко след това подчерта, че партията му изповядва "човешки ценности, а с ценностите компромиси не правим".

Направили проверка и се оказало, че при приемането на Кузов са били нарушени и условията и реда за приемане на нови членове в партията. Структурата на ДПС в Оборище още снощи взела решение, че партийната книжка на Кузов е невалидна. 

"Уставът на ДПС и всички програмни документи и решения на партията са задължителни за всички членове и следва да се спазват. При нарушение - се налагат наказания. С това този въпрос е приключен", каза Карадайъ преди да излезе от залата за пресконференции в централата на партията.

През 2005 година Кузов стана депутат от "Атака". Той бе изключен от парламентарната група заради обвинения в педофилия. По-късно Кузов призна, че е с различна сексуална ориентация, но не е педофил. Делото приключи с осъдителна условна присъда. По думите му обаче делото срещу него е било политическо, а той е невинен.

"Нелегитимното" приемане на Владимир Кузов в ДПС доведе до оставката на Нихат Кабил

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/05/3190121_nelegitimnoto_priemane_na_vladimir_kuzov_v_dps_dovede/?ref=rss


Бившият депутат от "Атака" Владимир Кузов е приет в ДПС в нарушение на партийния устав и заради това членската му книжка е обявена за невалидна, а членството му - за нелегитимно. Решението е взето снощи от Областния съвет на движението в София-град и бе съобщено днес от лидера на партията Мустафа Карадайъ.<br /><br />С друго решение като председател на партийната структура в район "Оборище", където е бил приет Кузов, е освободен Антон Тепавичаров. Той е изключен...

Поставят нови колчета на ул. „Преслав“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375431

Работници поставят нови антипаркинг колчета на ул. „Преслав“ до щаба на ВМС, видя репортер на Moreto.net. Целта на полагането на тази конструкция е спирането на недобросъвестни шофьори. Припомняме, че по-рано бяха поставени колчета до Областната администрация и на „Сан Стефано“.

Християн Кръстев: Така, както сме тръгнали, скоро няма да има български железници

https://offnews.bg//politika/hristian-krastev-taka-kakto-sme-tragnali-skoro-niama-da-ima-balgars-682043.html

Никъде в света или поне в Европа няма държава, в която да не се съгласува видовете транспорт, които обслужват гражданите й. Единна транспортна схема в България не е направена. Никой не пожела през всичките тези години да направи такава схема.

Това заяви в ефира на ТВ+ бившият директор на БДЖ и транспортен експерт Християн Кръстев.

Той даде пример, че в Швейцария и в Германия не може да се види по магистралите автобуси да возят пътници – там се пътува основно с влак. Ако до дадена дестинация няма железопътен транспорт, тогава се ползва автобусен. Кръстев се съгласи с водещия, че трудно могат да се сравняват българските железници с швейцарските, но изрази тревогата си, че след по-малко от 7-8 години няма да има с какво да сравняваме.

„Така както сме тръгнали скоро няма да има български железници“, счита бившият директор на БДЖ.

“В БДЖ не се правят инвестиции с оправданието, че се плащат кредити и лихви. Реално не се извършват и никакви ремонти, защото обявените обществени поръчки се обжалват и в следващия момент биват прекратени. Липсват вагони, липсват локомотиви, липсва нова техника“, така транспортният експeрт обобщи състоянието на националния железопътен превозвач.

Относно запорирането на сметките на БДЖ той припомни, че през 2010 година спряха да се изплащат заемите. В рамките на две години не се плащаха на кредиторите никакви пари.

“Те няма как да не се ядосат, няма как да не тръгнат да си търсят парите. В крайна сметка тези кредитори са немски и швейцарски банки и в голямата си част са държавни”, каза Кръстев.

Според него парите, които са останали да бъдат изплащани към кредиторите, са около 300 - 330 милиона. “Проблемът е, че БДЖ бяха осъдени и кредитът, който е в рамките на около 100 милиона, стана изискуем предварително. Заради това са всичките запори”, обясни Християн Кръстев.

Стартира 5-то издание на конкурса за наградите на Българската асоциация на рекламодателите (BAAwards 2018)

http://www.cross.bg/baawards-konkyrsa-godina-1576229.html

/КРОСС/ Кандидатите за бизнес награда могат да подават документи от днес до 02 септември 2018 Българската асоциация на рекламодателите (БАР) отваря за кандидатури петото издание на конкурса BAAwards. BAAwards отличава компаниите с най-добри и иновативни маркетингови стратегии, реализирани през изминалата година. Условията за участие изискват кампаниите да са осъществени в периода между 1 януари 2017 г. и 15 май 2018 г. Участниците могат да подадат своите заявки онлайн до 02 септември 2018 на сайта на конкурса. През тази година мотото на BAAwards е „БАРкод на успеха“, с което организаторите изразяват идеята, че добрите маркетолози умеят да разшифроват нагласите на потребителите и успяват да намерят точния ключ към техните нужди и потребности.  Кандидатстващите бизнеси ще се състезават в 10 различни категории: "Нов продукт", "Нова услуга", "Нова корпоративна марка, "Ребрандинг на продукт, "Ребрандинг на услуга", "Корпоративен ребрандинг", "Пускане на пазара на обновен продукт", "Пускане на пазара на обновена услуга", "Активиране на марка" и "Корпоративна социална отговорност". Асоциацията развива конкурса постоянно като тази година за първи път се учредява и студентска награда за проект на тема: „Пускане на пазара на нов брандиран продукт или услуга в съществуваща категория“

СУ строи нов научен център, свързва екологията с кръговата икономика

https://offnews.bg//ikonomika/su-stroi-nov-nauchen-tcentar-svarzva-ekologiata-s-kragovata-ikonomika-682038.html

Нов научен център за чисти технолологии и устойчива околна среда ще бъде построен на територията на Софийския университет, между Химическия и Физическия факултет, с лаборатории в още няколко университета.

Той е част от мащабен проект "Чисти технологии за устойчива околна среда - води, отпадъци, енергия за кръгова икономика", финансиран от европейски фондове. Целта е чрез нови технологии и изследвания да се търсят иновативни екорешения - например как отпадъците вместо в замърсители да се превърнат в полезни продукти.

Проектът с работно заглавие Clean&Circle e на стойност над 23 млн. лева. От тях 20,1 млн. са европейско финансиране, а остатъкът е национално съфинансиране. Той трябва да бъде завършен до края на 2023 година. Бенефициент е Софийският университет, а партньори УАСГ, Лесотехническият университет, Бургаският университет, БАН, фондация "Клийнтех България". Асоциирани партньори са Столична обшина, "Софийска вода" АД, Интерпласт БГ - ЕООД, Енергойна Агенция - Пловдив, университетът Модена (Италия).

Идеята за новия Център за компетентност е вдъхновена и от посещение на български учени в сходно съоръжение на "Веолия" (част от чиято международна група е "Софийска вода") в чужбина, разказа на пресконференция ръководителят на проекта проф. Яна Топалова, която представи неговите цели.

Научният център ще работи по три направления: води, твърди отпадъци и транфер (в енергия). 

Втори живот за отпадъците

Ще бъдат създадени например електронни карти на замърсени райони и замърсители, които ще са достъпни в електронен облак. Ще бъдат разработени методи за контрол на замърсяванията и сензори за експресна детекция на замърсени води. 

Ще бъдат разработени технологии за повторно оползотворяване на твърди отпадъци - като пепели от ТЕЦ-ове, строителни материали, както и технологии за получаване на биогаз от отпадъчни материали като царевична слама. Различни видове отпадъци могат да влязат в повторна употреба под формата на компост, биоторове, енергия, композитни материали, горивни елементи за получаване на въглерод, производство на гипс, фосфор, добив на енергия от утайки.

Проектът има и важно медицинско измерение, посочи проф. Христо Найденски от Института по микробиология към БАН. Той пропомни, че се очаква резистентността към антибиотиците да стане водеща причина за човешката смъртност, а тъй като трансферът на гени става чрез околната среда, научните изследвания в тази облст ще бъдат особено ценни.

Не на последно място, новата база ще даде възможност за професионална кариера на хората, привлечени от науката.

Богдан Милчев: Европейците шофират у нас по-зле от българите

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/bogdan-milchev-1

В момента сме в ситуация, в която политиците говорят за борба с корупцията, за борба с пътно транспортния травматизъм, но нищо не правят.

Румен Радев: Корупцията ерозира доверието в държавата

https://frognews.bg/novini/rumen-radev-koruptsiiata-erozira-doverieto-darjavata.html

Корупцията ерозира доверието в държавата. Специално за България, обаче, корупцията има и друго специфично негативно влияние. Тя все повече се превръща в основно препятствие за реализация на стратегически за страната цели – развитието на конкурентноспособна икономика и пълноценна европейска интеграция.

Излязоха резултатите от матурите на седмокласниците

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/06/05/3190133_izliazoha_rezultatite_ot_maturite_na_sedmoklasnicite/?ref=rss


Излязоха резултатите от от националното външно оценяване на седмокласниците по български език и литература и по математика, съобщиха от министерството на образованието.<br /><br />Родители и ученици мога да видят резултатите на сайта на образователното министерство със съответния идентификационен код на ученика. Просветното министерство ще даде утре пресконференция за обобщените резултати на учениците при външното оценяване след VII клас.<br /><br />Резултатите от...

Спипаха търсач на трюфели без разрешително в Добричко

https://www.24chasa.bg/region/article/6898302

Спипаха търсач на трюфели без разрешително в ДобричкоПет акта са съставени при проверки на горските стражари в Добричко. Два от тях са за незаконната сеч на 2 куб. м дърва за огрев в държавно ловно стопанство „Балчик”. При обход на територията на държавно горско стопанство „Генерал Тошево” са установени трима нарушители, които търсели трюфели в гората без необходимото разрешително.

Инвестиционните банки отново повишават прогнозите си за цените на петрола

http://econ.bg/Новини/Инвестиционните-банки-отново-повишават-прогнозите-си-за-цените-на-петрола_l.a_i.762330_at.1.html

Инвстиционните банки през месец май повишават прогнозите си за цените на петрола. Това се случва за осми пореден месец. Причина за повишението на...

80-годишен водач блъсна майка с дете на зебра в Смолян

http://nakratko.bg/category/58/160546/


Блъснаха майка с дете на пешеходна пътека в центъра на Смолян, съобщава кореспондентът на bTV в региона. Жената и 8-годишният й син пресичали, когато върху тях връхлетял автомобил, управляван от 80-годишен мъж.

Китайската CNNC е наясно с условията за реализация на АЕЦ „Белене“

https://www.investor.bg/energetika/472/a/kitaiskata-cnnc-e-naiasno-s-usloviiata-za-realizaciia-na-aec-belene-262373/

Енергийният министър се срещна с президента на Китайската национална ядрена корпорация, който потвърди инвеститорски интерес към проекта

ДПС: Членската книжка на Владимир Кузов е нелегитимна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898311

ДПС: Членската книжка на Владимир Кузов е нелегитимнаИздадената членска книжка на Владимир Кузов е нелегитимна и той не е член на ДПС. Това заяви лидерът на партията Мустафа Карадйъ на извънреден брифинг в централата на партията днес. Бившият депутат от “Атака” Владимир Кузов стана член на ДПС преди около две седмици. Потърсен за коментар от “24 часа” тогава той заяви: “ДПС е либерална партия и

Почина онкоболната Теодора, която беше транспортирана от Бразилия

http://nakratko.bg/category/58/160545/


Почина онкоболната Теодора Маджарова, която преди месец беше транспортирана от Бразилия с помощта на дарителска кампания след неуспешно алтернативно лечение. Скръбната вест съобщи съпругът ѝ Александър Русанов.

Ева Майдел беше основен говорител на Глобалния форум на жените лидери

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898301

Ева Майдел беше основен говорител на Глобалния форум на жените лидери Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел беше основен говорител на втория Глобален форум на жените лидери, проведен на 4 юни в София, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Събитието беше организирано от Съвета на жените в бизнеса в България и събра над 200 жени лидери от цяла Европа от сферата на бизнеса, политиката и гражданския сектор.

Осъдиха Елена Удря окончателно на шест години затвор по корупционно дело

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898307

Осъдиха Елена Удря окончателно на шест години затвор по корупционно делоБившата румънска министърка на туризма и регионалното развитие Елена Удря беше осъдена днес окончателно на шест години затвор за вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.  Делото се отнася за злоупотреби при организирането на международна гала вечер на професионалния бокс с

Горските пускат 162 хил. пъстърви в реките

https://www.24chasa.bg/region/article/6898310

Горските пускат 162 хил. пъстърви в реките162 000 балкански пъстърви ще бъдат разселени тази година в планинските притоци на реките Струма, Места, Вит. Това е четвърта поред кампания на Югозападното държавно предприятие, насочена към опазване на биологичното разнообразие и подпомагане на естественото възпроизводство на балканска пъстърва като местен вид чрез зарибяване.

Конкурсът "Мис Америка" премахва кръга по бански

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6898303

Конкурсът "Мис Америка" премахва кръга по банскиОрганизаторите на конкурса "Мис Америка" премахнаха кръга по бански, като обясниха, че повече няма да оценяват участничките по техния външен вид, съобщи Асошиейтед прес. Гретчен Карлсън, бивша Мис Америка, която ръководи попечителския съвет на конкурса, обяви промените в телевизионното предаване "Добро утро, Америка".

Новият премиер Джузепе Конте обеща пълна промяна на Италия

https://www.investor.bg/evropa/334/a/noviiat-premier-djuzepe-konte-obeshta-pylna-promiana-na-italiia-262375/

Предстои вот на доверие на антисистемното правителство, което възнамерява да отхвърли правилата на ЕС за бюджетите и имиграцията

ГЕРБ и БСП предлагат инвеститор за АЕЦ "Белене" да се търси до 31 октомври

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/05/3190117_gerb_i_bsp_predlagat_investitor_za_aec_belene_da_se/?ref=rss


Министърът на енергетиката да разработи процедура за избор на стратегически инвеститор в проекта за АЕЦ "Белене" до 31 октомври тази година. Това предвиждат две проекторешения, внесени поотделно в деловодството на Народното събрание от БСП - на 1 юни, и от ГЕРБ - на 5 юни.<br /><br />И двете парламентарни групи предлагат да се възложи на министъра периодично да информира Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от водените преговори.<br...

Отново дъжд и гръмотевици утре над Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=375409

Над Черноморието преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на повече места, главно по южното крайбрежие ще превали прегърми. Максимални температури на въздуха: 25-28°.

Маргарита Попова: „Брод за България“ ще участва в евроизборите догодина

http://nakratko.bg/category/59/160544/


„Брод за България“ е в етап на подготовка за участие на следващите европейски парламентарни избори, които ще се проведат през май месец 2019 г. Това обяви зам.

Хашим Тачи предаде писмото за прекратяване на досегашната мисия ЕУЛЕКС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898277

Хашим Тачи предаде писмото за прекратяване на досегашната мисия ЕУЛЕКСПрезидентът на Косово Хашим Тачи предаде писмото, с което се прекратява досегашния мандат на европейската мисия ЕУЛЕКС, на командващия цивилните операции Кенет Дини и на ръководителката на ЕУЛЕКС Александра Пападопулу, съобщи телевизия Ен 1, цитирана от БТА.  Тачи е разменил писма с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността

Водите на Азия - бунище за пластмасови отпадъци

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/06/05/3190073_vodite_na_aziia_-_bunishte_za_plastmasovi_otpaduci/?ref=rss


Найлонови торбички покриват мангровите гори във Виетнам, в Тайланд кит умря, погълнал 80 торбички, а на райските индонезийските острови в някои случаи вече няма нищо райско - последиците от замърсяването с пластмасови изделия в Азия са драстични, започва анализа си Джени Вон от агенция "Франс прес", цитиран от БТА.<br /><br />Китай, Индонезия, Филипините, Тайланд и Виетнам – общо тези пет азиатски страни изхвърлят годишно над четири милиона тона пластмасови отпадъци в...

Работник загина на строителен обект в Кърджали

https://frognews.bg/novini/rabotnik-zagina-stroitelen-obekt-kardjali.html

Работник падна от четвъртия етаж на строителен обект в центъра на Кърджали и почина на място, съобщи ”Дарик”. Сигнал за инцидента е подаден малко след 11:00 ч. Мъжът е почиствал строителната площадка на 4-ия етаж и е паднал.

Работник загина на строителен обект в Кърджали

https://frognews.bg/kriminalno/rabotnik-zagina-stroitelen-obekt-kardjali.html

Работник падна от четвъртия етаж на строителен обект в центъра на Кърджали и почина на място, съобщи ”Дарик”. Сигнал за инцидента е подаден малко след 11:00 ч. Мъжът е почиствал строителната площадка на 4-ия етаж и е паднал.

Чавушоглу: Може да отговорим на митата на САЩ за внос на стомана и алуминий

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898258

Чавушоглу: Може да отговорим на митата на САЩ за внос на стомана и алуминий
Турция може да предприеме мерки в отговор на въведените от САЩ мита върху вноса на стомана и алуминий, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, съобщава ТАСС. Ние /с държавния секретар Майк Помпейо/ обсъдихме въпроси на икономическите отношения между нашите страни. Въведените от САЩ мита обезпокоиха нашия сектор.

Градина: Тайните на стайните папрати

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6898272

Градина: Тайните на стайните папратиВ природата те са разпространени по целия свят. И все пак най-голямото им разнообразие е във влажните тропически гори. Там растат като епифити (прикрепени, но не паразитиращи) по дърветата, в пукнатините на скалите, в почвата около реки и езера. Като стайни растения обикновено се отглеждат само някои от тропическите папрати.

Борис Бекер: Идва сезонът на трева и Григор Димитров отново ще е сред фаворитите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/05/3190089_boris_beker_idva_sezonut_na_treva_i_grigor_dimitrov/?ref=rss


Шесткратният шампион в турнирите от Големия шлем Борис Бекер очаква скоро Григор Димитров отново да бъде сред фаворитите. Според него това ще стане още с началото на сезона на трева.<br /><br />В интервю за "Евроспорт", предоставено на "Дневник", германецът отчете, че българинът винаги е имал трудности на червени кортове. Димитров, който беше четвърти в схемата на "Ролан Гарос", отпадна в третия кръг след загуба от Фернандо Вердаско.<br /><br...

Датският премиер: Готви се нова европейска система за предоставяне на убежище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898266

Датският премиер: Готви се нова европейска система за предоставяне на убежищеДо следващата година ще влезе в действие нова европейска система за предоставяне на убежище и кандидатите, чиито заявления са отхвърлени, ще може да бъдат изпращани в страна, която "не е в списъка с желанията на мигранта". Това заяви днес министър-председателят на Дания Ларс Льоке Расмусен в реч по случай Деня на конституцията, предаде АП,

Голям сеир сътвори почерпен тираджия! Разпиля бутилки с пиво по натоварен булевард

https://petel.bg/Golyam-seir-satvori-pocherpen-tiradzhiya--Razpilya-butilki-s-pivo-po-natovaren-bulevard__267810

*Снимката е илюстративна, Булфото Голям сеир сътвори пиян тираджия в Монтана. Той разпилял бутилки с пиячка по натоварен булевард в град...

Путин „разочарова“ всички и обяви има ли криза между Русия и ЕС

https://petel.bg/Putin----razocharova----vsichki-i-obyavi-ima-li-kriza-mezhdu-Rusiya-i-ES__267812

Няма криза на доверието в отношенията между Русия и Европа. Това заяви руският президент Владимир Путин. Изказването си той направи след ...

Психоложката, която вкара 8 души в болница, не се яви на разпит, ченгетата я дирят под дърво и камък

https://petel.bg/Psiholozhkata--koyato-vkara-8-dushi-v-bolnitsa--ne-se-yavi-na-razpit--chengetata-ya-diryat-pod-darvo-i-kamak__267811

Снимка Булфото 27-годишната психоложка от пловдивското село Калояново Антония Лукова, която сътвори мелето на пътя Труд-Граф Игнатиево, ...

Обвиненият за убийството в Слънчев бряг остава в ареста

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/05/3190104_obvineniiat_za_ubiistvoto_v_slunchev_briag_ostava_v/?ref=rss


Окръжният съд в Бургас остави в ареста обвинения за убийство на мъж и опит за убийство на жена в Слънчев бряг Михаил Станчев, предаде радио "Фокус – Бургас". 37-годишният мъж от Ямбол има възможност да обжалва мярката си за неотклонение във вторник.<br /><br />Инцидентът стана на 2 юни. Застреляният е 54-годишният собственик на казина Коста Николов-Миджурина, а раненото момиче на 22 години е работило за него.<br /><br />Според МВР убийството е извършено от...

Безплатни автоуслуги тази събота във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375413

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) организира Ден на безплатни услуги в гр. Варна. Събитието ще се проведе тази събота, 9 юни, от 10:00 до 16:00 ч. на бул. "Янош Хунияди" 7, научи Moreto.net. Всички присъстващи ще имат възможност да се възползват от следните напълно безплатни услуги - проверка на изгорели газове, диагностика на спирачна система, проверка окачване на ходовата част на автомобила, проверка на светлините и регулиране на фарове, проверка на течности /антифриз, течност за чистачките, масло/, на всеки час дискусия по въпросите: Какво трябва да направим при ПТП? Как да подготвим автомобила при пътуване извън страната, демонстрация на място от механиците на Пътна помощ: как се сменя гума и безплатен тест драйв на нови модели автомобили.

Нова магистърска програма в ТУ – Варна от учебната 2018/2019г.

http://nakratko.bg/category/29/160541/


„Проектиране на морски уредби и системи” е най-новата специалност в образователно-квалификационна степен „магистър“ в Корабостроителния факултет на ТУ – Варна. Приемът за учебната 2018/2019г.

Спортният талант на "Еврофутбол" Светлозар Николов с 5 златни медала от Скопие

http://www.cross.bg/zlatni-talant-svetlozar-1576228.html

/КРОСС/ Станимир Халаджов  с най-доброто време на „двойка без рулеви“ с Рангел Кацарски на СК Спортният талант на „Еврофутбол“ Светлозар Николов спечели 5 златни медала на турнира по плуване „ІV Делфин Куп 2018“ в Скопие – Македония, който се проведе на 2 и 3 юни 2018 г. Той стана първи на 50 м и 100 м делфин с времена съответно 27 сек. и 1:03 мин., на 200 м и 400 м съчетано с времена 2:14 мин. и 4:53 мин. и на 200 м  бруст с 2:30 мин.               Състезателят по академично гребане Станимир Халаджов отбеляза силно участие в Световната купа по гребане за мъже, която се проведе от 1 до 3 юни 2018 в Белград - Сърбия. Той се класира 20-и на „двойка без рулеви“ с Рангел Кацарски. Двамата подобриха най-доброто си време в тази дисциплина на голямо състезание, като изминаха 2000 м за 06:45.910 минути.  „Еврофутбол“ желае още много успехи на спортните си таланти!

Гвардейски оркестър и мажоретки откриват Дикоилиевите празници на духовата музика в Монтана

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6898233

Гвардейски оркестър и мажоретки откриват Дикоилиевите празници на духовата музика в МонтанаШоу-спектакълът „Искри” на Гвардейския представителен духов оркестър ще бъде увертюра към концертната програма на 16-ите Международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев” – Монтана 2018. Те започват на 8 юни в 18:30 ч. с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на композитора. Непосредствено след впечатляващата музикално-хореографска

Световната банка: Сближаването на икономиките в ЕС се забавя

http://econ.bg/Новини/Световната-банка-Сближаването-на-икономиките-в-ЕС-се-забавя_l.a_i.762328_at.1.html

Сближаването на икономиките в Европейския съюз се забавя. Затова предупреди главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева...

Путин: Австрия подкрепя увеличените доставки на руски газ за Европа

http://clubz.bg/68764-putin_avstriq_podkrepq_uvelichenite_dostavki_na_ruski_gaz_za_evropa

Плановете на Русия за увеличаване на доставките на газ за Европа, включително чрез проекта "Северен поток-2", се ползват с подкрепата на Австрия.

Това заяви днес руският президент Владимир Путин след разговорите с австрийския президент Александер Ван дер Белен, предаде ТАСС. Путин е на официално посещение в Австрия.

"Ще продължим обсъждането на тази важна тема и с федералния канцлер Себастиан Курц", каза Путин.

Той изрази увереност в добрите перспективи за развитието на икономическите връзки между Виена и Москва.  По негова оценка в момента двустранните отношения "се развиват много добре, възходящо". Той даде като пример факта, че Русия е вторият по големина инвеститор в австрийската икономика след Германия.

"Близо 4 милиарда евро са инвестирали австрийските ни партньори в руската икономика. Над 500 австрийски предприятия работят на руския пазар", изтъкна руският президент.

Русия е много важен пазар за Австрия, преките инвестиции в руската икономика достигат 10 милиарда евро, заяви Александер Ван дер Белен.

Австрийският президент отбеляза, че в отношенията между двете страни "все още има огромен потенциал" за разширяване на икономическите връзки и подчерта сътрудничеството в енергийната сфера. 

Путин посочи, че перспективи за развитие има не само в енергетиката, но и в машиностроенето, дървообработването, транспорта, логистиката. Той припомни, че двете страни имат план, включващ около 20 направления за взаимодействие.

Същевременно руският лидер заяви, че Москва е преодоляла всички трудности, предизвикани от западните санкции, и добави, че тези санкции са вредни и за двете страни.

"Санкциите са вредни и за тези, които ги инициират, и за тези, срещу когото са насочени. Струва ми се, че всички са заинтересувани от отмяната им. Ние също. Прекрасно разбираме и си даваме сметка, че за всяка страна от ЕС поотделно е сложно да говори за това, но всичко, което става в тази сфера, не ни пречи да развиваме отношенията си с Австрия", каза Путин.

Ван дер Белен повтори австрийската позиция, че в отношенията с Москва Виена ще действа в унисон с ЕС.

С посещението си в Австрия в началото на четвъртия си президентски мандат Путин избра една от западните страни, които се стреми да поддържа диалог с Москва въпреки различията за руската намеса в конфликтите в Украйна и Сирия, отбелязва ДПА. За разлика от много европейски страни, дясното правителство на Австрия не изгони руски дипломати заради отравянето във Великобритания на двойния руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

По-късно днес Путин да разговаря и с австрийския федерален канцлер Себастиан Курц. Той е привърженик на поетапното вдигане на санкциите на ЕС срещу Москва, ако е налице прогрес в уреждането на украинския конфликт. А крайно дясната австрийска Партия на свободата, която е коалиционен партньор на Курц, е още по-явен привърженик на отмяна на санкциите, допълва ДПА.

Нанков: Искането на Ангелкова да се прекатегоризира имот в Слънчев бряг не е нередно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898219

Нанков: Искането на Ангелкова да се прекатегоризира имот в Слънчев бряг не е  нередноМинистърът на регионалното развитие Николай Нанков обяви, че няма нищо нередно в искането на министъра на туризма Николина Ангелкова за прекатегоризация на 20 дка държавен имот в Слънчев бряг, съобщи БНР. Това искане беше оповестено от вицепремиера Валери Симеонов като подготовка за продажбата на държавен парцел.

Турски гражданин отива на съд за подкуп на полицейски служител

http://nakratko.bg/category/60/160539/


На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград е предаден 71-годишен турски гражданин, който пребивава постоянно в България, за даден подкуп на полицейски служител, за да не му състави акт за нарушения на Закона за движение по пътищата – престъпление по член 304а, предл.

На лекция в Москва Сидеров призова за разбиване на световния финансов монопол

https://offnews.bg//politika/na-lektcia-v-moskva-siderov-prizova-za-razbivane-na-svetovnia-finansov-682040.html

Без разбиване на световния финансов монопол, не може да има многополюсен свят. А без многополюсен свят не може да има национален суверенитет и нормална парламентарна дейност на отделните държави.

Това е казал в своя лекция в Москва лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той е взел участие в международен форум „Развитие на парламентраризма”, който се провежда в руската столица. 

В словото си пред форума Сидеров заявил, че ролята на парламентите се е превърнала в „учтива измама”. „Суверенитетът на нациите отдавна е задушен с кадифените ръкавици на т.нар. демокрация и глобализъм. А икономиката на света също от десетилетия не се командва от националните парламенти, а от транснационалните корпорации, които имат в пъти по-големи финансови ресурси и от най-големите национални държави”, допълни тезата си председателят на "Атака", цитиран от пресцентъра на партията.

Той дал актуален пример с новия еврорегламент за личните данни, който принуждава всяка фирма да обработва по специален начин данните на служителите и клиентите си. По думите му обаче такава услуга предлагат само няколко чуждестранни фирми срещу голям хонорар. „Ако не заплатиш на тях, няма да спазиш изискванията на еврорегламента и следва глоба до 10 милиона евро”, казал Сидеров пред над 500 парламентаристи и експерти от 96 страни по света.

„Това е чудесен инструмент за отстраняване на компании, които пречат на големите международни играчи. И българският парламент не може да направи нищо”, посочил Сидеров.

Председателят на ПГ на Обединени патриоти е оптимист за бъдещето на парламентаризма и предложи за тема на следващия форум да бъде „Как да разрушим финансовия монополизъм и да създадем балансиран, многополюсен свят”, се посочва още в съобщението от партията.

„Днес, ако искаш да купуваш и продаваш трябва да се съобразяваш с диктата на Световната търговска организация и транснационалните компании. Дори мощни икономики като китайската или руската са в зависимост от долара. Разплащания с държави като Иран са направо невъзможни, защото си зависим от американската банкова система. А властта отвъд океана решава кой е демократичен и кой не, кой е добър и кой – лош.

Може ли това да се промени? Вече има действия в тази посока, но не достатъчно. Без разбиване на световния финансов монопол, не може да има многополюсен свят. А без многополюсен свят не може да има национален суверенитет и нормална парламентарна дейност на отделните държави”, заявил Сидеров.

Рамуш Харадинай се отказа от отговорност за диалога с Белград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898216

Рамуш Харадинай се отказа от отговорност за диалога с Белград
Косовският премиер Рамуш Харадинай се отказа от отговорност за воденето на диалога с Белград, като отстъпи тази дейност на президента Хашим Тачи, предаде ТАСС, позовавайки се на косовския в. "Коха диторе". Харадинай е решил да предаде на Тачи ролята на главен преговарящ "в знак на протест срещу две резолюции,

Проучване: Продуктите с нагряване на тютюн съдържат значително по-малко канцерогени

https://offnews.bg//obshtestvo/prouchvane-produktite-s-nagriavane-na-tiutiun-sadarzhat-znachitelno-p-682037.html

Германският федерален институт за оценка на риска (BfR) потвърди данните за значително намалени токсиканти и канцерогени в аерозола на новите тютюневи продукти с нагряване. Проучване на института анализира емисиите, образувани при употребата на бездимните изделия с устройството IQOS на Филип Морис.

„Нашият доклад потвърждава, че нивата на основните канцерогени в емисиите, отделяни при използването на новия продукт с нагряване, без горене, са значително намалени в сравнение с тези при конвенционалните цигари. От мониторинга на тези емисии, използвайки стандартизирани процедури за измерване, се генерираха надеждни данни, които дават добра възможност да се оцени влиянието при излагане на тези емисии и да се измери здравния риск.” – пише в доклада на Германския федерален институт за оценка на риска, публикуван през май.

Изследването потвърждава намаление на вредните вещества в аерозола на IQOS с от 80% до над 99% в сравнение с цигарения дим.

„Ние можем да потвърдим, че продуктите с нагряване на тютюн съдържат значително по-малко токсиканти в аерозола. Можем да очакваме, че това значително намаление на токсиканти може да повлияе и на здравето“ – коментира Франк Хенклер-Щефани, един от главните изследователи по проучването.

Германският федерален институт е независим орган в Германия, отговарящ за изготвянето на експертни оценки и становища относно безопасността на храните и потребителските стоки и веществата, използвани в тях.

През декември 2017 г. Комитетът по токсичност на Великобритания публикува своите научни данни за системата за нагряване IQOS на Филип Морис, както и за хибридния продукт на Бритиш Американ Табако – iFuse.

По отношение на потенциалната намалена вреда на тези продукти учените констатираха, че „тютюневи изделия, използващи принципа на нагряване, намаляват излагането на вредни химични вещества в сравнение с традиционните цигари" и „вероятно има цялостно намаление на здравния риск за пушачите, преминали на изследваните продукти (IQOS и iFuse)". Комитетът обаче подчертава, че отказът от тютюнопушенето е най-добрият избор за пушачите, тъй като към момента научните доказателства не са достатъчни за точна количествена оценка на относителния риск за потребителите.

Основните елементи в аерозола на IQOS са вода (80%), никотин и глицерин. IQOS нагрява тютюна до много по-ниска температура от тази, при която започва процеса на горене. Идеята при IQOS е премахването на процеса на горене. По този начин не се образува дим.

Израел плаши Иран с американски удар, ако той поднови ядрената си програма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898221

Израел плаши Иран с американски удар, ако той поднови ядрената си програмаИзраелският премиер Бенямин Нетаняху реагира бързо днес на съобщението на Иран, че ще увеличи своя капацитет за обогатяване на уран в рамките на позволеното от международното споразумение за ядрената му програма от 2015 г., предаде ДПА. "Завчера иранският лидер аятолах Хаменей обяви намерението си да унищожи държавата Израел.

Планират регистрационен режим на търговците на авточасти втора употреба

https://www.actualno.com/society/planirat-registracionen-rejim-na-tyrgovcite-na-avtochasti-vtora-upotreba-news_678150.html

Предвижда се регистрационен режим на търговците на авточасти втора употреба. Това каза зам.- министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по време на обществено обсъждане на тема: „Нови правила за движение по пътищата – предизвикателства и решения” в Благоевград. „Целим да уредим търговията с авточасти втора употреба. Ще има и по-засилен контрол, като смятаме, че това ще изпълни своето превантивно действие и ще бъдат намалени до възможния минимум кражби

Бойко Борисов се срещна с федералния прокурор на Германия

http://nakratko.bg/category/59/160538/


Премиерът Бойко Борисов се срещна с федералния прокурор на Германия д-р Петер Франк, който е на посещение в София.

Новата италианска външна политика към мигрантите и Москва предизвиква полемика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898220

Новата италианска външна политика към мигрантите и Москва предизвиква полемикаДневният ред във външната политика на новото популистко правителство на Италия предизвика възбуда на два фронта в понеделник: Тунис протестира срещу коментар на вътрешния министър за мигрантите, а проруската позиция на управляващата коалиция беше следена под лупа. Тунизийското външно министерство изрази "голяма изненада" от изказването на

Двама полицаи от София ще следят за джебчии през лятото във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375423

Двама командировани полицаи от Столичната дирекция на МВР ще следят за джебчийски кражби през лятото в морската столица. Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР във Варна старши комисар Даниел Пашов, предаде репортер на Moreto.

КЗД на посещение във Варна

http://nakratko.bg/category/58/160537/


На 7 юни 2018 г. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще посети Варна в рамките на своята Национална кампания за достъпна архитектурна среда „Достъпна България“.

Съдът в Търговище предава на Франция българин, издирван с Европейска заповед за арест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898217

Съдът в Търговище предава на Франция българин, издирван с Европейска заповед за арестОкръжният съд в Търговище предава на Република Франция българин, издирван с Европейска заповед за арест /ЕЗА/. В.В. /29 г./ ще бъде предаден по силата заповедта, издадена от Публичната прокуратура в град Бобини. Там се води наказателно дело срещу организирана престъпна група за трафик на хора и сводничество,

Мариано Рахой напуска лидерския пост в Народна партия

https://www.actualno.com/europe/mariano-rahoj-napuska-liderskija-post-v-narodna-partija-news_678148.html

Мариано Рахой - основна фигура в политиката на Испания в последните 14 години, заяви днес, че се оттегля лидерския пост в консервативната Народна партия (НП), след като беше свален от поста на министър-председател миналата седмица, предаде БГНЕС. „Мисля, че дойде времето да сложим края на този период. НП трябва да трупа позитиви и да гради собствена история в служба на Испания и под ръководството на някой друг”, заяви Рахой пред активисти. Той заяви, че "скоро

Заев призова президента на Македония да подпише закона за употреба на езиците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898207

Заев призова президента на Македония да подпише закона за употреба на езицитеМакедонският премиер Зоран Заев отново призова президента Георге Иванов да подпише закона за употреба на езиците и да осигури, както каза, безпретятствено функциониране на демокрацията в обществото, предаде Макфакс. Става въпрос за закона, приет от македонския парламент и който президентът Иванов отказва да подпише.

Стрелецът от Слънчев бряг не искал да избяга, а да се предаде в Лесово

https://offnews.bg//obshtestvo/streletcat-ot-slanchev-briag-ne-iskal-da-izbiaga-a-da-se-predade-v-le-682039.html

Обвиненият в убийство и в опит за убийство Михаил Станчев не е искал да избяга от България, а искал да се предаде в Лесово. Това заяви самият Станчев пред съда в Бургас при гледането на мярката му за неотклонение.

„Бях с оръжие. Минах през Ямбол, но не исках там да се предам там. Беше ме страх да се върна в Бургас, защото не знаех какво може да ми се случи. Лесово е малък град, а знам, че на границата е много безопасно място“ , посочи Станчев, цитиран от "Фокус". 

Той обясни, че винаги носи паспорта си в себе си, заедно с другите лични документи и че не помни защо е изключил телефона си, след като е разговарял с брат си минути след случая в Слънчев бряг, докато е пътувал към ГКПП „Лесово“.

Станчев заяви също, че по време на убийството е разполагал с един пълнител с патрони, а след това е минал да си вземе други вещи, сред които е бил още един пълнител, като не помнел кога и зашо е презаредил пистолета си.

Адвокатът на обвиняемия Красимир Кацарски зави, че е съгласен с исканата мярка за неотклонение предвид обвинението в тежко умишлено престъпление, за което се предвижда лишаване от свобода за срок над 15 години, но не и с мотив, че Станчев е искал да напусне страната и да се укрие.

На 2 юни вечерта в курорта Слънчев бряг в колата си е убит Коста Миджурин - бизнесмен и собственик на казина. Простреляна е и 22-годишна спътничка в колата на Миджурин. Основната версия за убийството е ревност.

Градушка порази картофите и смилянския фасул в родопско село

https://www.24chasa.bg/region/article/6898205

Градушка порази картофите и смилянския фасул в родопско селоГрадушка падна в района на смолянското село Липец, съобщи кметът на Смилян Чавдар Червенков. Леденият валеж е нанесъл поражения на посевите от картофи, смилянски фасул и в градините в селото, предаде БТА.  Градушката в Липец продължила над десет минути, унищожила е част от реколтата. Проливен дъжд, примесен с град е валял и в съседното село Смилян,

Близнаците на Роналдо навършват една годинка днес

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6898179

Близнаците на Роналдо навършват една годинка днесБлизнаците на португалската звезда Кристиано Роналдо навършват една годинка днес. Нападателят на "Реал" (Мадрид) публикува снимка от басейн, в който е заедно с половинката си Джорджина, Кристиано-младши, близнаците Матео и Ева, а на фона зад тях се вижда и малката Алана Мартина. Към фотоса той написа: "Моите бебчета Ева и Матео днес празнуват

100 мигранти вероятно са загинали при корабокрушение в Средиземно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898192

100 мигранти вероятно са загинали 
при корабокрушение в Средиземно мореМеждународната организация за миграция (МОМ) и Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) заявиха днес, че най-малко 100 мигранти вероятно са загинали, след като препълнен с хора контрабандистки плавателен съд се преобърна край бреговете на Тунис през уикенда, предаде Асошиейтед прес. Смята се,

Порожанов: Обновяването на поколенията е важно за всички земеделски производители в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898184

Порожанов: Обновяването на поколенията е важно за всички земеделски производители в ЕСОбновяването на поколенията в селското стопанство бе във фокуса на неформалната среща на министрите по земеделие в ЕС, което се проведе в София. В контекста на Общата селскостопанска политика след 2020 бяха обсъдени предизвикателствата, свързани със застаряването на населението, ангажирано със селскостопанска дейност и обезлюдяването на селските

Волен в Москва громи долара и световния ред

https://www.actualno.com/politics/volen-v-moskva-gromi-dolara-i-svetovnija-red-news_678146.html

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров участва в международен форум „Развитие на парламентаризма”, който се провежда в руската столица Москва.  В словото си пред форума, Сидеров заяви, че ролята на парламентите се е превърнала в „учтива измама”. „Суверенитетът на нациите отдавна е задушен с кадифените ръкавици на т.нар. демокрация и глобализъм. А икономиката на света също от десетилетия не се командва от националните парламенти, а от транснацио

Жените на 40-49 години кандидатстват за най-големите потребителски кредити

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/jenite-na-40-49-godini-kandidatstvat-za-nai-golemite-potrebitelski-krediti-262357/

Средната сума на заявките расте с 12% и достига 5700 лв., показва най-новото прочване на БНП Париба Лични Финанси

Министерството на туризма: Ние не продаваме плажове, само ги управляваме

http://www.moreto.net/novini.php?n=375425

По повод публикации в социалната мрежа и медии Министерството на туризма информира, че няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия съгласно закона. Министерството на туризма е оправомощено да изиска изменение на кадастралните карти на плажовете.

Албания затегна контрола по границата с Гърция

https://www.actualno.com/balkani/albanija-zategna-kontrola-po-granicata-s-gyrcija-news_678144.html

Албанската гранична полиция затегна контрола по границата с Гърция поради чести опити за влизане на незаконни мигранти. Увеличен е броят на патрулите в района на Девол, където в последно време се наблюдават все по-чести опити за влизане на мигранти от близкоизточните държави, които от Гърция преминават на албанска територия, съобщи полицейски представител. Мигрантите са предимно от Сирия и Ирак, а в по-малък брой - от Пакистан, Алжир, Йемен и Либия. Основната цел на мигрантите от Близкия

Осуетен е заговор за атентат срещу Нетаняху

https://www.mediapool.bg/osueten-e-zagovor-za-atentat-sreshtu-netanyahu-news279895.html

Израелската служба за сигурност Шин Бет каза, че е разкрила заговор за атентат срещу министър-председателя Бенямин Нетаняху, предаде Асошиейтед прес. Силите за сигурност са неутрализирали терористична клетка в Източен Ерусалим, планирала атентати. Сред набелязаните мишени са били Нетаняху и кметът на Ерусалим Нир Баркат. Според Шин Бет заговорът е бил направляван от територията на Сирия. Сред арестуваните е имало жител на палестинския бежански лагер "Шуафат" в Източен Ерусалим на име Махмад Рашде. Той също така е планирал нападение срещу американското консулство в Ерусалим и канадска делегация, участваща в обучаването на палестинските сили за сигурност на Западния бряг. Планът е предвиждал промъкването на терорист от Йордания. Баркат каза, че е бил информиран за разследването и не е променил обичайните си ангажименти. Нетаняху в момента е на обиколка в Европа.

Ангел, Йово и Симеон трупат от малки медали по математика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897030

Ангел, Йово и Симеон трупат от малки медали по математикаНе ги броят, защото е важно не отличието, а предизвикателството да решат задачите Ангел Райчев, Йово Йовчев и Симеон Дойчинов от столичното 125-о СУ “Боян Пенев” са участвали в десетки състезания по математика, като почти от всяко са си тръгвали с медал или грамота. Трудолюбивите момчета не знаят броя на медалите си,

Б.Б. и Ц.Ц. „светнаха“ в СРС-та срещу кметицата Иванчева

https://frognews.bg/novini/sadat-pak-otloji-deloto-otstraniavane-kmeta-mladost.html

"Не знам ащо Б.Б. и Ц.Ц. я търпят. Ако продължават така цяла София ще се напълни с „Иванчеви“. Трябва да се вземат някакви мерки“. Това казва бизнесменът Александър Ваклин в разговор с посредника Петко Дюлгеров, който бе задържан заедно с кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Б.Б. и Ц.Ц. „светнаха“ в СРС-та срещу кметицата Иванчева

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/sadat-pak-otloji-deloto-otstraniavane-kmeta-mladost.html

”Не знам защо Б.Б. и Ц.Ц. я търпят. Ако продължават така цяла София ще се напълни с „Иванчеви“. Трябва да се вземат някакви мерки“. Това казва бизнесменът Александър Ваклин в разговор с посредника Петко Дюлгеров, който бе задържан заедно с кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Колелото може да се "преобуе", както го правят змиите (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6898185

Колелото може да се "преобуе",
както го правят змиите (ВИДЕО)Запалените велосипедисти обичат и умеят да се движат по различни видове терени. А за тях са необходими и различни видове гуми. Но колко са тези, които биха носили резервен чифт, ако тръгват на дълъг преход? Вече има решение за подобна ситуация, което е вдъхновено от начина, по който змиите сменят кожата си.

Първите саудитски жени получават шофьорски книжки на фона на репресии

https://www.mediapool.bg/parvite-sauditski-zheni-poluchavat-shofyorski-knizhki-na-fona-na-represii-news279894.html

Саудитска Арабия вчера издаде първите шофьорски книжки на десет жени. Кралството се подготвя след три седмици да вдигне единствената в света забрана за жени да шофират, но някои от тези, които агитираха за правото на шофиране, остават в ареста. В правителствено заявление се съобщава, че десетте жени с издадени книжки вече притежават такива от други държави, включително САЩ, Великобритания, Ливан и Канада. Те преминаха кратък шофьорски изпит и очен преглед преди да им се издаде свидетелство в Главното управление на автомобилното движение в столицата Рияд. Международни медии не присъстваха на събитието. Други жени в цялата страна се подготвят за правото си да шофират от 24 юни чрез изкарване на шофьорски курсове в университетски кампуси само за жени. Някои дори се обучават да станат шофьори в компании за таксиметрови услуги като "Юбер". Саудитските жени дълго се оплакваха, че трябва да наемат скъпоструващи мъже шофьори, да използват такси или роднини мъже, за да ходят на работа и да пазаруват. Изненадващата стъпка да се издадат на няколко жени шофьорски книжки по-рано дойде в момент, когато активисти агитиращи за правото да се шофира остават в ареста и са заплашени от съдебен процес. Главният прокурор на Саудитска Арабия заяви в неделя, че 17 души са били задържани през последните седмици по подозрение в опит да подкопаят сигурността и стабилността - акция, която според активистите е насочена срещу изявените защитници на правата на жените. В прокурорското заявление се казва, че осем души са временно освободени, докато пет мъже и четири жени остават в ареста. Сред задържаните на 15 май жени са Луджайн ал Хатлул, Азиза ал Юсеф и Еман ан Нафджан, заявиха пред АП източници, запознати с въпроса, но пожелали да останат анонимни, заради страх от преследване. Тези три са измежду най-изявените и известни активистки за правата на жените в Саудитска Арабия. Те не само рискуваха да бъдат арестувани, настоявайки от години за правото да се шофира, но също са призовавали за отмяна на законите за попечителството, които дават на мъжете роднини последната дума за омъжването на жената или пътуването й в чужбина. Техният активизъм се възприема като част от по-голямо движение за демократични и граждански права в кралството. Сега те са изправени пред редица обвинения, включително общуване с хора и организации, които са враждебни към кралството, и осигуряване на финансова и морална подкрепа за враждебни елементи в чужбина. Проправителствените медии нарекоха групата "агенти на чужди посолства" и ги заклеймиха като предатели. Три други активистки ветеранки за правата на жените бяха за кратко задържани в началото на репресивната акция. Те бяха взели участие в първия протест през 1990 г. срещу забраната за жените в кралството да шофират. Почти 50 жени взеха участие в този първи протест срещу забраната за шофиране преди около 28 години. Жените бяха арестувани, загубиха работата си, паспортите им бяха отнети за една година и станаха обект на остро публично осъждане. Други бяха арестувани през годините, при различни опити на активистките за правата на жените да шофират. Макар саудитските закони никога изрично не са забранявали на жените да шофират, на тях не им се издаваха шофьорски книжки. Често полицията задържаше жена шофьорка, докато неин мъж роднина не я прибере и не подпише декларация от нейно име, че тя няма отново да застане зад волана. Ултраконсерваторите смятат шофирането на жени за неморално и предупреждават, че жените ще станат обект на сексуален тормоз, ако карат автомобил. Само преди четири години главният мюфтия Абдулазиз аш Шейх каза, че забраната жените да шофират "бе в най-добър интерес за обществото", защото ги защитаваше от това да трябва да се оправят в случай на пътнотранспортно произшествие. Понастоящем кралството е изправено пред сериозни икономически предизвикателства, а бързо увеличаващо се младо население има достъп до света чрез Интернет и вижда жените в съседните мюсюлмански държави да шофират свободно. За да стимулира икономиката и да намали международната критика, саудитският 32-годишен престолонаследник принц Мохамед бин Салман насърчава промените като решението да се позволи на жените да шофират, макар да рискува враждебна реакция от страна на духовенството и други, които се придържат към утраконсервативната уахабитска интерпретация на исляма. Принцът също се опитва да се хареса на младите саудитци чрез отваряне на страната към повече развлечения, разрешавайки музикални концерти и откривайки първия търговски киносалон в Саудитска Арабия тази година. При все това правозащитни групи казват, че арестът на активисти от силите за сигурност на принца престолонаследник е опит да се заглуши недоволството в момент, когато жените за първи път се подготвят да шофират и може да е начин за замразяване на всякакви призиви за по-големи реформи. Говорителката на Върховния комисар за човешките права на ООН Лиз Тросел, окачестви репресиите, като "смущаващи". "Ако, както изглежда, задържането им е свързано само с тяхната дейност като защитници на човешките права и активисти по въпросите на жените, те трябва незабавно да бъдат освободени", каза тя.   По БТА

"Неделни разговори за душата" от Опра Уинфри

https://www.actualno.com/books/nedelni-razgovori-za-dushata-ot-opra-uinfri-news_678147.html

Излезе подаръчното издание "Неделни разговори за душата" от Опра Уинфри. Книгата съдържа вдъхновяващи прозрения от култовото предаване. Определяна за „кралицата на медиите“, за най-влиятелната жена в света и за един от най-големите филантропи в американската история, Опра Уинфри несъмнено се нарежда сред най-авторитетните и уважавани обществени личности на нашето време. Дете на самотна майка тийнейджърка, Опра израства в бедност и е жертва на насилие в продължение

Джузепе Конте обеща пълна промяна на Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898168

Джузепе Конте обеща пълна промяна на ИталияНовият италиански премиер Джузепе Конте обеща днес да направи пълна промяна в страната в изказването си в парламента, преди да бъде гласуван вот на доверие на антисистемното правителство, което възнамерява да отхвърли правилата на ЕС за бюджетите и имиграцията, предадоха световните агенции. Конте говори пред Сената,

Държавата не успя да увеличи капитала си в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" - Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6898116

Държавата не успя да увеличи капитала
си в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" - Велико ТърновоОбщото събрание на акционерите на областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново отхвърли предложението държавата да увеличи капитала си в здравното заведение от 51% на 90.39%. Мажоритарният собственик ппредложи капиталът на болницата да стане 11 868 240 лв. Увеличението е с 3 180 000 лв.

Делото срещу мигрантите, обвинени в предизвикване на безредици и днес не започна

https://zaistinata.com/%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%bc%d0%b8%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b2-%d0%bf%d1%80/

Делото срещу мигрантите, обвинени в предизвикване на безредици и днес не започна. То се гледа в Харманлийския съд, а съдията прие аргументите на прокурора и адвокатите, че не е изтекла процедурата по издирване на останалите 11 обвинени за това, че на 24 ноември 2016 г. предизвикаха безредици, довели до щети за десетки хиляди лева в […]

Християн Кръстев: Така както сме тръгнали скоро няма да има български железници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898173

Християн Кръстев: Така както сме тръгнали скоро няма да има български железнициНикъде в света или поне в Европа няма държава, в която да не се съгласува видовете транспорт, които обслужват гражданите й. Единна транспортна схема в България не е направена. Никой не пожела през всичките тези години да направи такава схема. Това заяви в ефира на Телевизия ТВ+ бившият директор на БДЖ и транспортен експерт Християн Кръстев.

"Независими гърци" не приемат име с думата "Македония"

https://www.actualno.com/europe/nezavisimi-gyrci-ne-priemat-ime-s-dumata-makedonija-news_678141.html

Скопие днес е малка държавица, но утре не се знае - това е един от аргументите на заместник-министъра на транспорта и съобщенията на Гърция Никос Мавраганис относно въпроса защо партията, в която членува - „Независими гърци“ - остава на позицията срещу съставно име с термина Македония. В интервю за радио "Практорио ФМ" на гръцката агенция АНА-МПА Мавраганис повтаря позицията, че партията, която е коалиционен партньор в правителството, няма да подкрепи евентуално сп

Германия критикува фермерите си, че не правят достатъчно за околната среда

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/06/05/3190062_germaniia_kritikuva_fermerite_si_che_ne_praviat/?ref=rss


Федералната агенция по околна среда на Германия разкритикува местните фермери, че не правят достатъчно за опазването на околната среда и естествените местообитания, съобщава агенция "Ройтерс".<br /><br />Агенцията определя като най-проблематично в действията на фермерите използването на ограничен брой видове плодове от страна на доста от производителите, интензивната употреба на торове и пестициди за посевите, както и честата употреба на лекарства за добитъка.<br...

Заловиха двама пияни шофьори във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375369

На бул. «Константин и Фружин» във Варна, при извършване на полицейска проверка на автомобил с водач на 40 г. от Варна, е установено, че същият управлява МПС след употреба на алкохол с концентрация от 3,10 промила в издишания въздух, съобщиха от пресцентъра на ОДД на МВР - Варна за Moreto.

Петкова се срещна с президента на Китайската национална ядрена корпорация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898167

Петкова се срещна с президента на Китайската национална ядрена корпорацияМинистърът на енергетиката Теменужка Петкова и президентът на Китайската национална ядрена корпорация /CNNC/ Сие Дзядзие обсъдиха възможностите за сътрудничество в областта на ядрената енергетика, съобщиха от Министерството на енергетиката. Петкова е информирала китайската страна за одобрения през май от Министерския съвет доклад на енергийния

Новото правителство на Италия се обяви против санкциите срещу Русия

https://www.actualno.com/europe/novoto-pravitelstvo-na-italija-se-objavi-protiv-sankciite-sreshtu-rusija-news_678143.html

Новото правителство на Италия ще се обяви против санкциите, въведени от западните страни срещу Русия. Това заяви новият министър-председател на страната Джузепе Конте, съобщи Il Fatto Quotidiano. По думите му САЩ традиционно остават съюзник на Рим, но новият кабинет е настроен към откритост по отношение на Русия. "Ще искаме преразглеждане на санкциите, започвайки с онези, които угнетяват руското гражданско общество", каза Конте. Той допълни и, че в последните години Москва е закрепил

Бури и наводнения във Франция

https://www.mediapool.bg/buri-i-navodneniya-vav-frantsiya-news279893.html

Тридесет и седем годишен мъж беше намерен удавил се в колата си в Нормандия, Западна Франция, в резултат на поройните дъждове в част от страната, предаде Франс прес. Шестнайсет департамента в Югозападна, Централна и Източна Франция са в състояние на оранжева тревога за бури и наводнения, съобщи френската метеорологична служба "Метео-Франс". За опасност от мълнии, водни смерчове и внезапни наводнения бе съобщено в департамент Йор. Особено силни са валежите в департамент О Рен, където се образуваха кални свлачища, а движението по автомагистрала А 36 беше блокирано. Пожарникарите са реагирали на 450 повиквания в департамента, където е паднала и градушка. През май тази година са регистрирани рекордните 182 000 мълнии - почти двойно повече от предишния рекорд от 2009 г. Очаква се дъждовете да продължат през цялата седмица, предупредиха синоптиците.

ЕДИНЕНИЕТО МОЖЕ ДА СПАСИ ЛИТЕРАТУРНАТА ТРАДИЦИЯ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286291_%D0%95%D0%94%D0%98%D0%9D%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%95%D0%A2%D0%9E+%D0%9C%D0%9E%D0%96%D0%95+%D0%94%D0%90+%D0%A1%D0%9F%D0%90%D0%A1%D0%98+%D0%9B%D0%98%D0%A2%D0%95%D0%A0%D0%90%D0%A2%D0%A3%D0%A0%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90+

 Само единението може

да спаси българската литературна традиция

 

Боян Ангелов, председател на СБП пред в. „Словото днес“

 

 СБП се готви да отбележи 105-ата годишнина от своето основаване. Същевременно вече пета година, откакто сте негов председател. Кои са най-големите предизвикателства през този период, които се налага да разрешавате?

– Предизвикателствата не са малко, но какво би бил животът ни без тях? Важното е, че Съюзът на българските писатели бавно, но постъпателно възвръща своя авторитет, загубен през годините на прехода по различни причини.  Лично аз не бих искал да си представя СБП в предишния му вид като организация, обслужваща властимащите. Живеем в съвсем друга реалност и подвикванията на някои, че Съюзът продължава да бъде тоталитарна структура са повече от смехотворни. Защото такива подвиквания идват точно от хора, които с пълни шепи са заграбвали от „благините“ на онзи режим. Не би могло да се отрече обаче грижата на държавата от онзи период към културата и в частност към съвременната литература. Сега писателите са оставени на произвола на съдбата и само определени групички, обслужващи новите властници, са облагодетелствани чрез чуждоземни фондации от рода на „Отворено общество“ и на нея подобни. Не сме забравили зловещото за културата ни време, когато „новодемократите“ превърнаха всичко, постигнато дотогава в руини. И някои от тях все още без срам и съвест говорят  за спазването на нравствени норми. Тези дами и господа трябва да знаят, че нищо не е забравено и никой не е забравил опитите им да разрушат истинските литературни стойности. Проектът им за демонтаж на българската литература остана нереализиран. Ала опитите продължават!

В такава враждебна среда нашият Съюз изпълнява своите задачи да консолидира писателите, членуващи в него. И да съхранява българската литературна традиция. И нека бъде ясно на всички, които се опитват да опетняват и поругават  българските кумири, че няма да им се случи безпрепятствено да вършат своите мерзости и злодеяния. Станалият вече банален случай с наградата „Иван Пейчев“ показа, че несръчни и нескопосани експерименти не могат да заместят истинската поезия. Жалко е, че една авторитетна литературна награда се срина до общинско ниво, само и само да се удовлетворят амбициите на местните членове на журито. В случая искам да изкажа отново благодарността си към кмета на Шумен д-р Любомир Христов, дал шанс на СБП да участва пълноправно при второто провеждане на журирането. А лично за мен беше удоволствие да прочета десетки стихосбирки, които по възхитителен начин разкриват дарованията на своите автори. И за щастие по-голямата част от участниците в този конкурс са съюзни членове.

 За имотите и изобщо за финансовото състояние ще стане дума на предстоящото общо събрание на СБП през  юни т.г. По-същественото обаче за творческа общност като нашата е духовният капитал, естетико-етичните победи, общи и персонални. Как ги виждате?

– Имотното и финансово състояние на Съюза не е цветущо, но то не би трябвало да бъде обект на публична дискусия, защото съществуват фирмени тайни, които нямам право да издавам. И тук е мястото да отбележа как с лека ръка някои писатели пишат арогантно и нагло невероятни измислици, нелепости и клевети, за които би могло да им се потърси и съдебна отговорност. Моето мнение е, че е по-добре да си кажем истините в очите, а не да използваме разни съмнителни сайтове и вестници, чиято жълтина се вижда дори от Космоса. Изпитвам съжаление към хора, продали се на криминогенни олигарси, опитващи се да раздават морал, че дори и правосъдие към нашия Съюз и към ръководството му. Всяко търпение има и своите граници и всеки клеветник ще си получи заслуженото. Както си получават заслуженото Михаил Неделчев, Пламен Дойнов и тям подобни  лица, изживяващи се като апологети на литературни моди, чиято мода отдавна е минала.

И тук ми се ще да приключа с негативността, която по всякакви начини се стреми да омаловажи, омаскари, дискредитира и окарикатури сто и петгодишния Съюз на българските писатели, създаден с толкова надежда и с непоколебима вяра от писатели, осъзнали, че само единението може да спаси тях, творчеството им, българската литературна традиция. Въпреки нестихващите конфронтации оставам с надеждата, че има начини българската литература да стане единна, запазвайки своето многообразие. И това единение може да започне тогава, когато съвременните български писатели приемат Отечеството и съдбата на съотечествениците ни като свой приоритет. Защото безсмъртният Георги Сава Раковски е поставил любовта към Отечеството над всички човешки добродетели и защото Апостола  е бленувал за чиста и свята република, в която всички етноси ще живеят равнопоставено и братски. И двамата са използвали читалищната идея като легална форма на нелегалната революционна дейност.

Преди малко повече от месец с поета Иван Граниски посетихме великотърновското Ново село и участвахме в тържество, посветено на 190-годишнината от рождението на Матей Преображенски. Нашият рецитал  и концертът бяха организирани от местното читалище и ръководената от д-р Иван Александров Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ в старопрестолния град. Там взех в ръцете си револвера и сабята на великия книжар и революционер, сподвижник на Левски. И усетих с кожата си силата на читалищата и незаличимата им роля в борбата ни за освобождение и национална независимост. Усетих отново колко важни са и днес за всички нас. Затова останах огорчен от публикувано в авторитетен всекидневник интервю с поет, отказал се публично от СБП, обвинявайки го, че членовете му пишели на читалищно равнище. Бих посъветвал този господин да не обижда така лековато читалищата, защото ако ги нямаше, няма да има нито българска държава, нито български език, на който да пише творбите си. Не ми се мисли как би се почувствал той, който десетилетия работи като учител, ако някой му каже, че създава даскалска поезия. И веднага правя уговорката, че считам учителската професия за най-благородната, наред с лекарската. Иска ми се да се обърна към всички наши колеги-писатели, работещи като учители, да не се примиряват с волунтаристическите експерименти, които министерски чиновници и частни издатели правят с учебните програми по българска литература и история на България. Точно те би трябвало да реагират остро и непримиримо срещу всяко посегателство върху литературната ни класика. Страниците на вестник „Словото днес“ и на другите съюзни издания са отворени за техните публикации. Благодаря на всички колеги, които категорично изразиха своята позиция срещу безобразията, случващи се в нашето общество, срещу безогледното отричане от историята ни и от върховни постижения на художествената ни литература.

Постигнатото през последните години от СБП не бих нарекъл победи. По-скоро е възвръщане на загубени позиции. Сред управляващите и опозицията се срещат все повече хора, които с уважение оценяват нашите усилия. Съгласието на президента на Републиката г-н Румен Радев да стане патрон на честването на 105-годишнината от създаването на СБП е такъв показателен пример. Преди близо две години подписахме Меморандум за съвместна дейност с Министерството на културата. Наши членове участват в комисии и в журита, печелят конкурси. Все по-често писатели получават високи държавни отличия. Това не е малко, ала не е и достатъчно. В Комисията по култура на Парламента беше постигнат консенсус за по-скорошно приемане на Закон за български език, писменост и книжовност. Остава да видим какъв точно закон ще бъде приет. И тук е нашата роля – да проведем широка дискусия относно законопроекта, за да бъде този закон полезен за всички български граждани. Законопроектът, зад който е застанал нашият Съюз, се обсъжда от останалите творчески съюзи, които твърдо ни подкрепят и са осъзнали неговата необходимост. И да не забравяме, че гилдията на творческите съюзи в страната наброява повече от 70 000 души. Това е сила, голяма сила!          

 Преди броени дни се върнахте от един състоял се в Брюксел международен форум, в който участваха писатели, преводачи, дейци на образованието и науката. Втората част от наслова му беше „…бъдещето на европейската идентичност“. Като пряка асоциация: Каква е отговорността на писателите от България, страната, за която – и в миналото, и в настоящето и в бъдещето – словото и отстояването на националната идентичност са синоними?

– Този форум се състоя в Брюксел в навечерието на 24 май и беше част от културната програма, съпътстваща нашето председателство на ЕС. На форума бяха поканени писатели, преводачи, представители на Европейския парламент, университетски преподаватели, учители. Насловът на събитието бе  „Значението на езиковото многообразие и бъдещето на Европейската идентичност“. Българското представителство в ЕП и Министерството на образованието и науката бяха организатори на този форум, а акцентите му – постиженията на българистиката и родната литература в европейски и световен мащаб. Прозвучаха творби на български език от български писатели и преводи на някои от основните европейски езици – английски, немски, италиански, френски, полски, чешки, хърватски… Сред участниците на този литературен и езиковедски форум бяха заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, евродепутатът Светослав Малинов, Стефан Хертманс (Белгия), Розе-Мари Франсоа (Франция), Джузепе Дел Агата (Италия), Ханна Карпинска (Полша),  Панос Статоянис (Гърция), Ксения Банович (Хърватска), Давид Бернщайн (Чехия), българските писатели Димитър Христов, Здравка Евтимова, Ирина Велева, Кристин Димитрова, Аксиния Михайлова, Албена Стамболова и аз, както и преводачите Александра Велева, Варя Карапеткова, Владимир Каракашов, Цвета Велинова. Модератор на събитието бе младият архитект Пламен Мирянов, който вгражда в проектираните от него сгради елементи от глаголическото писмо и от кирилицата. Вечерта на 22 май в Европейския парламент беше открита изложба, посветена на българската писменост. Участници бяха еврокомисари, евродепутати, вицепремиерите Лиляна Павлова и Валери Симеонов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на културата Боил Банов. Човек не може да не изпита гордост, когато в сърцето на петстотинмилионния Европейски съюз с такова уважение и такава признателност се говори за третата официална азбука на ЕС – кирилицата, сътворена в Преславската школа по времето на Второто Българско царство. На българската кирилица днес пишат и четат близо 300 милиона души по цял свят и тя е в основата на 70 езика. А българският е един от двадесет и осемте официални езика на Европейската общност и единственият, който се изразява на кирилица. Показан беше и оригиналът на първия препис на Паисиевата „История Славянобългарска“, направен от Софроний Врачански.

 Не предизвика ли именно дълбокото погазване на това сакрално двуединство – между слово и родолюбие – полемиката, разгърнала се по страниците на съюзното ни издание „Словото днес“?  Подмяната на животворните традиции с ерзац-подобия, на изстраданите вечни мотиви, завещани от големите ни предшественици – с палячовски гримаси и нечленоразделно ломотене…

– Съхраняването на българското словно богатство е част от родолюбието и всяко  посегателство върху огромния словесен потенциал, който притежаваме, окачествявам като национално предателство. Нашата словесна фолклорна съкровищница съдържа повече от един милион думи и ми се струват доста зловредни напъните да се обявяват за остарели слова с красиви славянски корени. Наскоро се завърнах от Словакия и бях приятно изненадан колко близък до нашия е словашкият език. И със съжаление разбрах колко много прекрасни славянски думи сме „изхвърлили“, заменяйки ги с уж „по-модерни“ заместители. Смятам, че дълг е да се завърнем към изворите на омайната и сладка българска реч, да дадем живот на забравени или оставени в немилост родни слова. А литературните палячовци  сами ще потънат в забрава. Народът ни притежава достатъчно сили за самоотбрана и съпротива, а никога истинското изкуство не е могло да бъде заменено с ерзаци и словоеквилибристики.

 Всички си спомняме един знаков филм от миналото – „Преброяване на дивите зайци“. Кога настъпва този момент на равносметка? И  какво се случва с писателите, дори талантливите,  ако ги обсеби опасната, граничеща с болезненост честолюбива творческа амбиция за богоизбраност?  Желанието да „плуват винаги отгоре“?

– Най-малко е неетично колеги да нападат свои колеги, да се гаврят с тях, да ги гледат с презрително високомерие. Единствено и само читателите могат да кажат кой е талантлив и кой не е. Такива писатели бих посъветвал да изчакат другите да ги оценят, а не те сами да се самоопределят като незаменими, гениални, неповторими, неотразими… За всеки писател е необходимо да притежава известна доза егоцентризъм, но нека тя бъде в разумни граници. Избран съм от своите колеги за председател на Съюза и се старая да бъда обективен, предпазвам се да давам оценки или пък да фаворизирам едни писатели за сметка на други. Убедих се в едно – в нашия Съюз членуват изключително даровити творци и ми е болно, че болшинството от тях остават почти непознати за обществеността. За сметка на това малка групичка грантови писатели шестват безцеремонно из телевизии и други електронни медии, из печата, по симпозиуми и фестивали, изживяват се  като живи класици и се кичат с всевъзможни награди и отличия. С три думи – тържествува войнстващата посредственост. А тя е огледално отражение на държавата ни, престанала отдавна да се грижи за своя народ, оставен на произвола на съдбата и ограбван безжалостно от чужди и свои.

 Съюзът на българските писатели отбеляза още един юбилей – 70-годишнината на  издателство „Български писател“. Как ще бъде ознаменувана тази годишнина?

– През месец декември миналата година отбелязахме този юбилей, с който не можем да не се гордеем, защото „Български писател“ постепенно възвръща своята отминала слава, макар и с много трудности на фона на безжалостната и в много случаи нелоялна конкуренция от страна на десетки комерсиални издателства. Радва ме фактът, че се увеличава броят на наши членове, които се обръщат към издателството, за да отпечатат своите книги с емблемата на „Български писател“. Ала съм огорчен, че много малко библиотеки откликват на призива ни да купуват наши заглавия, макар че в редица от библиотеките работят писатели, а във всички – утвърдени специалисти в своята област. Все още комуникацията не е добра. Надеждата ми е това да се промени, защото „Български писател“ не е комерсиално издателство, то е 100% собственост на СБП и следва традициите на нашето сдружение да публикува българска литературна класика и стойностни съвременни творби. Призивът ми е  повече наши колеги да издават книги с логото на „Български писател“, което преди по-малко от три десетилетия беше най-голямото и най-авторитетно издателство за родна литература. Ние бихме могли да участваме с техни творби в национални и регионални книгоиздателски конкурси. Въпреки трудностите, съюзното издателство пуска на книжовния ни пазар седмично по една до три книги, като значителна част от тях имат антологичен характер. С финансовата и морална подкрепа на Министерство на културата създадохме второ фототипно издание на „Безсъници“ от Пейо Яворов и поетичната антологията „Ще дойдеш ти“  – стихове, посветени на безсмъртния поет от Чирпан, чиято 140-годишнина честваме през настоящата година. Излиза от печат и поетичният сборник „Поезия – Дунав“, част от проект на държавите, през които преминава великата река – Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, България, Румъния, Украйна… Издадохме и поетичната антология „За Русия – с обич“ – 100 български поети посвещават стихове на Русия и руските хора. Във връзка със 105-годишнината на Съюза сме замислили значим книжовен проект, но нека засега той остане в тайна. Разглеждам дейността на „Български писател“ като неразделна част от работата на СБП и не мога да не бъда удовлетворен, че опазихме издателството от евтини чуждоземни сурогати, от експериментални словоблудства и бездарни имитации на литература. Това обаче не означава, че сме постигнали онова, което желаем. Нужни са време и усилия, и най-важното – нужно е взаимно доверие.

Разговора води Надя Попова

Близък помощник на Тръмп в предизборната кампания се опитвал да влияе на свидетели

https://www.mediapool.bg/blizak-pomoshtnik-na-tramp-v-predizbornata-kampaniya-se-opitval-da-vliyae-na-svideteli-news279892.html

Бившият ръководител на предизборния щаб на Доналд Тръмп Пол Манафорт, на когото бяха повдигнати обвинения от специалния прокурор Робърт Мълър, се е опитал да въздейства на потенциални свидетели, заяви Мълър на съдебно заседание в понеделник, предаде Ройтерс. Прокурорът, който разследва вероятен сговор между предизборния екип на Тръмп и Русия, поиска от съдията докладчик в окръжния съд на Окръг Колумбия да отмени или промени мярката за неотклонение на Манафорт, с която го освободи от предварителния арест до началото на делото срещу него. Манафорт получи мярка за неотклонение "домашен арест" след като през октомври му бяха повдигнати обвинения. Мълър внесе множество обвинения срещу Манафорт във федерални съдилища във Вирджиния и Вашингтон, окръг Колумбия, които включват от пране на пари и липса на негова регистрация като чуждестранен агент до банкови и данъчни измами. Манафорт не се признава за виновен. Специалният агент на ФБР Брок Доумин заяви в декларация, внесена с искането на Мълър, че през февруари Манафорт се е опитвал да се обажда, да пише текстови съобщения и да изпраща криптирани писма на двама души от "Хапсбърг груп" - фирма, с която работил, за да популяризира интересите на Украйна. ФБР е документирало показания на двамата души, както и телефонни разпечатки и документи, открити при претърсването на акаунта на Манафорт във виртуалното пространство за съхраняване на данни на "Епъл" - "Айклауд". То показало, че бившият помощник на Тръмп е опитвал да общува докато е бил освободен под гаранция, съобщи Доумин. Комуникацията му целяла да повлияе върху показанията на двамата и да бъдат укрити доказателства. Манафорт е най-високопоставеният член на предизборния екип на Тръмп, който е с повдигнати обвинения, макар че те не са свързани с дейността му като помощник на тогавашния кандидат-президент. Прокурор Мълър изисква съдия Ейми Бърман Джаксън "незабавно" да насрочи съдебно заседание, на което да бъде решено каква мярка за неотклонение да бъде взета спрямо Манафорт, което може да доведе до изпращането му зад решетките.

Кюрдските сили обявиха, че се изтеглят от сирийския град Манбидж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898142

Кюрдските сили обявиха, че се изтеглят от 
сирийския град Манбидж

Сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) казаха днес, че се изтеглят от северния град Манбидж, което може да успокои сериозния разрив между САЩ и Турция, предаде Асошиейтед прес. СЗН заявиха, че техните съветници са приключили мисията си за обучаване на местните сили, известни като Военен съвет на Манбидж (ВСМ), да защитават града.

Жена взе шофьорска книжка в Саудитска Арабия за първи път от десетилетия

https://www.actualno.com/asia/jena-vze-shofiorska-knijka-v-sauditska-arabija-za-pyrvi-pyt-ot-desetiletija-news_678139.html

Саудитска Арабия за първи път от десетилетия издаде шофьорска книжка на жена, само дни преди да бъде вдигната забраната за шофиране за жени, предаде BBC. 10 жени смениха своите чуждестранни шофьорски книжки за саудитски в различни градове в цялата страна. Въпреки това активистки се оплакаха, че още жени са били арестувани за това, че шофират. Напливът от заявления за шофьорски книжки се очаква да достигне своя пик на 24-ти юни, когато забраната ще остане в миналото. Законите на Саудитска Араб

"Ако не вземе парите какво правим? Тогава ще я разходим на Витоша"

https://www.mediapool.bg/ako-ne-vzeme-parite-kakvo-pravim-togava-shte-ya-razhodim-na-vitosha-news279891.html

"Д: Ако не вземе парите какво правим? В: Тогава ще я разходим на Витоша. Д: Да, ще ѝ пратим командоси, ще бъде бутната към... В: По-добре бизнес, отколкото сила!" Това е извадка от разговор, записан със специални разузнавателни средства (СРС), за който обвинените за подкуп в особено големи размери кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова твърдят, че са прочели в секретната папка с доказателства по делото си. Уточнявайки, че инициалите Д. и В. се отнасят към фамилиите на обвиняемия като посредник в корупционната схема бивш кмет на "Младост" от ГЕРБ Петко Дюлгеров и основния свидетел Александър Ваклин, осигурил белязаните 70 000 евро за подкупа, двете показаха на медиите и други извадки. "Това са от СРС-тата, както знаете, от документите по делото, които четохме. Това са между останалите участници. ББ и ЦЦ всички знаем кои са... Това са (Д и В – бел.ред.) свидетелите по делото", поясни Петрова. И показа друга извадка от диалога между двамата мъже. "В: Защо ББ и ЦЦ я търпят, 'щото накрая такива Иванчеви ще се появят из цяла София. Д: Ш'се появят, както си говорихме, да ти кажа, това е изключително опасно. В: Ми, те ще се появят на държавно ниво, трябва да вземем мерки." От предварително подготвените от тях преписи на част от СРС-тата става ясно още, че Ваклин е комуникирал по случая и с друг инвеститор, чието име обаче не се споменава в материалите по делото, прочетени от Иванчева и Петрова. "Това е от друго СРС – от 8 или 9 февруари, когато пострадалото лице (Ваклин) се среща с друг инвеститор в общината... Не знам кой е – пише само "мъж", ако има видео, може би ще го познаем... И те двамата коментират отново колко пречи тя (Иванчева) на строителството, защото там цените са високи. И там се казва буквално: "Ти не знам дали знаеш, аз имам оферта от специализираната прокуратура за 15 000 лева те да направят да я няма." Това го пише в СРС-тата, написали сме тука избрано", обясни Петрова. Двете получавали заплахи преди ареста им, но МВР не реагирало По думите ѝ още преди ареста им на 17 април, двете с Иванчева са подавали сигнали в полицията за получени заплахи, които към онзи момент са им се стрували като шеги. "Ние сме пускали сигнали и към полицията – преди да ни арестуват, да не кажат, че сега това е защитна теза. Естествено, не е имало никакви реакции. В самите СРС-та се казва, когато те си говорят, че нас ни заплашват – това са заплахи, за които знаехме. Някои сме ги приемали като шега, включително имаше заплаха, която е, че ще ни подхвърлят наркотици в колата. Ние тогава, естествено, се смеехме и смятахме, че това е просташка шега", продължи заместничката на Иванчева. Попитана дали сред секретните материали по делото са прочели записан разговор, в който двете коментират поискан от Ваклин подкуп, Петрова отговори: "Разговори за тези пари има, но не между нас, т.е. ние не сме участвали, а между останалите лица, които са в това нещо." "Специализираният народен съд просто има задача да ни държи тук и да ни съсипе. И прокуратурата. Защото съдът ще изпълни това, което му е наредено", заключи зам.-кметицата на "Младост". "Въпросът не е бил никога самоцелно спиране на строежите, а спиране на тези, които са междублокови и тези, които строят некачествено, т.е. не некачествено, а тези, които строят с опасност после за живеещите в тях. Защото аз за тази една година съм чувала, спирайки строежа, защото плочата трябва да се втвърди, той казва: "Ама как ще ме спираш, аз бързам да строя, какво като ми го пише в проекта?!" Ние сме били против незаконните неща", добави Биляна Петрова. Попитана дали такива са били причините и за забавянето на преписката по проекта на Александър Ваклин, тя обясни, че "нямаше хора, нямаше хора, това е истината – екипите бяха малки", след което бе прекъсната от Иванчева. "Не. Значи, преписката още ноември месец е резолюирана на Румен Русев (неин заместник, избран миналата седмица от СОС за и.д. кмет на "Младост), той защо я бави 2 месеца, никой не знае. Нейният отдел (на Петрова) само 2 дена преглежда за общинска собственост, което е нормална процедура, и тази преписка той (Ваклин) твърди, че ние нямаме никаква идея...", взе думата районната кметица, след което от съдебната охрана прекратиха импровизирания ѝ брифинг зарадин началото на съдебното заседание. Двете обвиняеми имаха на разположение последните 3 работни дни, за да четат доказателства, след като апелативният спецсъд им позволи това и отложи миналия четвъртък окончателното си произнасяне по отстраняването им от длъжност. Магистратите дадоха във вторник нова отсрочка на Иванчева и Петрова, за да се запознаят с новопостъпили 4 тома с материали по делото, които бяха неизвестни за тях и защитата им. Така окончателното решение за отстраняването им длъжност бе отложено за 7 юни. ББ и ЦЦ се споменавали в СРС-тата, но в "общ контекст", заяви прокуратурата След края на заседанието на апелативния спецсъд прокурорът, явил се в залата – Тихомир Стоев, първоначално отказа да коментира изнесените от двете обвиняеми факти, защото не ги бил чул. Впоследствие обаче заяви, че "прокуратурата в никакъв момент не е имала ангажимент към никого да прави нещо в нечий интерес, да взема пари". Попитан дали инициалите "ББ" и "ЦЦ" действително фигурират в папките по делото, Стоев уточни, че е чел всички доказателства по случая, но точно този елемент не желае да го коментира: "Няма да го коментирам това. Това ми е отговорът. А те какво са видяли и какво са решили да ви кажат, това е тяхно право." "Да ви го кажа по този начин – в приложените по делото ВДС-и (веществени доказателствени средства) има разговори, касаещи определени политически фигури, без да ги посочвам кои са те, но това е коментирано между самите обвиняеми лица, а не, че е коментирано между някой друг и там, не знам какво точно са ви казали", продължи лаконично обвинителят от апелативната спецпрокуратура. След което все пак сметна за необходимо да уточни, че "те са си ги говорили помежду си, не, че от тези разговори става ясна някаква зависимост от някого, а просто като коментар" – "те, двете помежду си и Дюлгеров, това са разговори между тримата". Помолен да уточни още дали въпросните политически фигури са споменавани в контекста на длъжностните задължения на Иванчева и Петрова, прокурор Стоев добави: "Във връзка на разговори ... общи разговори ... не са свързани, пак ви казвам, с нещо като – аз съм близък с този или пък онзи. […] Oбщ контекст, както биха могли да се споменат в разговор между нас."

Инициалите Б.Б. и Ц.Ц. в СРС-тата срещу Десислава Иванчева

https://offnews.bg//temida/initcialite-b-b-i-tc-tc-v-srs-tata-sreshtu-desislava-ivancheva-682025.html

В СРС-тата срещу задържаната кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова се появяват инициалите Б.Б. И Ц.Ц.

Пред журналисти Иванчева цитира прочетен в СРС-тата разговор между бизнесмена Александър Ваклин и подсъдимия като посредник при взимането на подкупа Петко Дюлгеров. В него Ваклин казва: "Не знам защо Б.Б.и ЦЦ я търпят. Ако продължават така цяла София ще се напълни с "иванчеви". Трябва да се вземат някакви мерки".

Днес Апелативният специализиран съд отложи за втори път делото за отстраняването от длъжност Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Те двете и адвокатите им настояват да се запознаят с допълнителни 4 папки доказателства, внесени от прокуратурата по делото.

Предишният опит Апелативният специализиран съд да реши дали Иванчева остава кмет на "Младост" се провали отново заради искане на защитата да изчете материали по делото.

На първа инстанция съдът също реши да отстрани Иванчева поста й. Съдиите уважиха искането, което внесе прокуратурата, с мотивите, че оставянето на кметицата и нейната заместничка на поста им ще затрудни разследването.

Повод за отстраняването на Иванчева бе издадена от килията ѝ заповед за уволнението на зам.-кмета Румен Русев.

Конкурс определи най-добрите розета от новата реколта

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/06/05/3190067_konkurs_opredeli_nai-dobrite_rozeta_ot_novata_rekolta/?ref=rss


Най-добрите розета реколта 2017 бяха определени през уикенда в осмото издание на "Розе Уайн Експо", което се проведе в Казанлък. Журито, в което за първи път присъстваше и съдия от чужбина - американецът Дарел Джоузеф, оцени 70 вина, което е рекорден брой.<br /><br />Връчени бяха десет златни медала, като винарните "Черноморското злато", "Катаржина" и Свищов взеха по два. Голямата награда "Златен киликс" спечели розе "Ърли Бърдс" на...

Северна Корея призовала САЩ да инвестират в туристическия й сектор

https://www.mediapool.bg/severna-koreya-prizovala-sasht-da-investirat-v-turisticheskiya-y-sektor-news279890.html

Заместник-председателят на Корейската трудова партия на КНДР Ким Йон-чхол, който посети САЩ миналата седмица, призова американската страна да инвестира в сектора на туризма в републиката. Това съобщи днес южнокорейският вестник "Тона илбо", позоваващ се на дипломатически източник.   По информация на изданието, в хода на срещата си с американския президент Доналд Тръмп, Ким Йон-чхол разказал за плановете на страната да създаде курорт на световно равнище в севернокорейския град Вонсан. Вестникът съобщава също, че по време визитата си севернокорейският представител проучил възможностите за снемане на международните санкции срещу Пхенян, в замяна на усилия за денуклеаризация на Корейския полуостров. В момента Вашингтон и Пхенян чрез няколко канала извършват подготовка за среща на високо равнище между американска президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, която е планирана за 12 юни в Сингапур. На 1 юни севернокорейска делегация, начело с Ким Йон-чхол пристигна американската столица и предаде на Доналд Тръмп писмо, съдържащо лично послание от Ким Чен-ун. В петък Тръмп потвърди, че ще се срещне със севернокорейския лидер на 12 юни в Сингапур, но отбеляза, че на срещата едва ли ще бъдат подписани конкретни документи.

Нови детски площадки усмихват лятото във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6898043

Нови детски площадки усмихват
лятото във Велико ТърновоНова детска площадка е монтирана в междублоково пространство на улица „Мальовица“ във Велико Търново. Съвременни съоръжения – катерушки, пързалки и люлки, ще радват малчуганите. Настилката под тях е ударопоглъщаща. Площадката отговаря на всички изисквания за безопасност, информираха от местната администрация.

Шофьор блъсна и уби 78-годишен мъж в инвалидна количка край Пловдив

https://www.mediapool.bg/shofyor-blasna-i-ubi-78-godishen-mazh-v-invalidna-kolichka-krai-plovdiv-news279889.html

65-годишен шофьор е блъснал 78-годишен мъж в електрическа инвалидна количка в понеделник преди обяд на кръстовището в хисарското село Старосел, съобщиха от пловдивската полиция. Пострадалият е откаран в тежко състояние в болница, където по-късно е издъхнал. Местопроизшествието е запазено, извършен е оглед. Двамата участници в катастрофата са тествани с дрегер за употреба на алкохол, резултатите са отрицателни. С полицейска заповед шофьорът е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство, добавят от МВР.

Димитър Вучев: Преходът приключва, когато икономическият дебат замени политическия

https://frognews.bg/biznes-turisam/dimitar-vuchev-prehodat-prikliuchva-kogato-ikonomicheskiiat-debat-zameni-politicheskiia.html

Димитър Вучев e икономист и финансов журналист, автор и водещ на предаването Business Daily по Телевизия Европа. Има опит в сферата на икономическите изследвания и анализите на публични политики. Член е на Института за дясна политика и на Българската макроикономическа асоциация. Бивш главен редактор на телевизия Bloomberg TV Bulgaria. В момента Димитър Вучев разработва докторска дисертация в сферата на икономическите ефекти от Индустрия 4.0 и потенциала на кръговата икономика.

От последните минути: Тежка катастрофа с инкасо автомобил и камион в центъра на София

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Tezhka-katastrofa-s-inkaso-avtomobil-i-kamion-v-tsentara-na-Sofiya__267805

Снимка Булфото Катастрофа между инкасо автомобил и камион е станала на кръстовището на бул. "Мадрид" и ул. "Черковна" в София, съобщава "Фокус".  Инцидентът не затруднява движението. Има видими щети по предната част на инкасо автомобила.

Бури и наводнения във Франция, един човек се удави в колата си

https://petel.bg/Buri-i-navodneniya-vav-Frantsiya--edin-chovek-se-udavi-v-kolata-si__267804

Кадър Туитър 37-годишен мъж беше намерен удавил се в колата си в Нормандия, Западна Франция, в резултат на поройните дъждове в част от стр...

Зам.-кметът на Иванчева проговори за скандала с бизнесмена Ваклин

https://petel.bg/Zam--kmetat-na-Ivancheva-progovori-za-skandala-s-biznesmena-Vaklin__267809

„Не съм бавил преписката за строежа на Александър Ваклин”, заяви временният кмет на столичния район „Младост“ Румен Русев, цитиран от ...

Треньорът на МФК Спартак Симеон Христов: 12 години работихме за това 12-о място в Европа

https://petel.bg/Trenorat-na-MFK-Spartak-Simeon-Hristov--12-godini-rabotihme-za-tova-12-o-myasto-v-Evropa__267808

Старши треньорът на МФК Спартак Симеон Христов е изключително доволен от огромния успех, който неговите възпитаници постигнаха в Шампио...

Издирват извършителката на катастрофата на пътя Пловдив - Карлово

https://petel.bg/Izdirvat-izvarshitelkata-na-katastrofata-na-patya-Plovdiv---Karlovo__267807

Снимка: Trafficnews.bg 27-годишната Антония Лукова от Калояново е обявена за национално издирване. Според полицията, в действителност тя е шофи...

Бури и наводнения във Франция, един човек се удави в колата си

http://www.cross.bg/frantziya-navodneniya-departament-1576227.html

/КРОСС/ 37-годишен мъж беше намерен удавил се в колата си в Нормандия, Западна Франция, в резултат на поройните дъждове в част от страната, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. 16 департамента в Югозападна, Централна и Източна Франция са в състояние на оранжева тревога за бури и наводнения, съобщи френската метеорологична служба "Метео-Франс". За опасност от мълнии, водни смерчове и внезапни наводнения бе съобщено в департамент Йор. Особено силни са валежите в департамент О Рен, където се образуваха кални свлачища, а движението по автомагистрала А 36 беше блокирано. Пожарникарите са реагирали на 450 повиквания в департамента, където е паднала и градушка. През месец май тази година са регистрирани рекордните 182 000 мълнии - почти двойно повече от предишния рекорд от 2009 г. Очаква се дъждовете да продължат през цялата седмица, предупредиха синоптиците.

НЗОК очаква близо 100 млн. лв. дефицит в бюджета си заради скъпи лекарства

http://econ.bg/Новини/НЗОК-очаква-близо-100-млн-лв-дефицит-в-бюджета-си-заради-скъпи-лекарства_l.a_i.762326_at.1.html

Близо 100 милиона лева дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за лекарства за домашно лечение и злокачествени заболявания се...

Протест на правозащитници по време на бунта в бежанския център в Харманли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898161

Протест на правозащитници по време на бунта в бежанския център в ХарманлиПротест на защитници на човешките права беляза днешното заседание на делото срещу 21 афганистанци в Районния съд в Харманли, които са обвинени в хулиганство по време на бунта в регистрационно-приемателния център за мигранти в Харманли на 24 ноември 2016 година, предаде БТА.  В края на процеса две млади жени издигнаха транспарант с текст "Свобода

Това са трите имена за Македония, става ясно до дни

https://www.vesti.bg/bulgaria/tova-sa-trite-imena-za-makedoniia-stava-iasno-do-dni-6083077

Щастливата развръзка се чака до дни, заяви Заев. Кодзияс пък посочи, че идва времето на голямото "Да" или "Не"

ООН зове за глобални усилия срещу замърсяването с пластмаса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898082

ООН зове за глобални усилия срещу замърсяването с пластмасаНад 60 държави вече са предприели мерки за намаляване на замърсяването на околната среда с пластмаса, но са необходими по-енергични усилия, тъй като светът се изправя пред криза с пластмасовите отпадъци, се казва в доклад на ООН, публикуван днес. Докладът ознаменува Световния ден на околната среда и бе оповестен в Индия,

Съдът и днес не реши дали Десислава Иванчева остава кмет на „Младост”

http://nakratko.bg/category/60/160536/


Апелативният специализиран съд за втори път отложи решението си дали да отстрани от длъжност обвинената в корупция кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева. Днес постъпиха нови 4 тома със секретна документация по делото.

Задържан е заподозрян за изнасилване на дъщеря си в Шумен

https://www.mediapool.bg/zadarzhan-e-zapodozryan-za-iznasilvane-na-dashterya-si-v-shumen-news279888.html

В Шумен задържаха баща, заподозрян за изнасилване на собствената му дъщеря, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. 49-годишният Бейхан Османов е обвинен, че насилил 20-годишната си дъщеря на 24 май тази година. Сигналът бил подаден по-късно от близки на пострадалото момиче. Обвиняемият е баща на 6 деца и до момента се е укривал. На 4 юни е задържан и арестуван с постановление на Районната прокуратура в Шумен за 72 часа. Предастои съдът да разгледа искането на разследващите за постоянния му арест. Османов е осъждан през 2011 г. за блудство с другата му дъщеря, но вече е излежал присъдата си и е реабилитиран.

Полицията започва акция срещу пияни и дрогирани шофьори

http://www.moreto.net/novini.php?n=375416

Полицията започва акция срещу пияните и дрогирани шофьори на пътя. Проверките ще продължат до 10 юни в цялата страна. Освен за алкохол и наркотици, ще се следи и за застраховка „Гражданска отговорност“, технически прегледи и неплатени глоби.

Стрелецът от „Слънчев бряг“ остава в ареста

http://nakratko.bg/category/60/160535/


Бургаският окръжен съд остави за постоянно в ареста Михаил Станчев – стрелеца, който уби бизнесмена Коста Николов и рани тежко приятелката му Симона Тодорова в курортния комплекс „Слънчев бряг“.

Ведомството на Ангелкова отговори на Симеонов: Не продаваме плажове

https://www.actualno.com/politics/vedomstvoto-na-angelkova-otgovori-na-simeonov-ne-prodavame-plajove-news_678137.html

Министерството на туризма (МТ) не продава плажове, а ги управлява и за да го прави, е поискало актуализация на кадастралните карти. Това заявяват от ведомството на Николина Ангелкова по повод публикации в социалната мрежа и медии. По-рано малко след участието на Ангелкова в сутрешния блок на Нова телевизия, вицепремиерът Валери Симеонов публикува във Facebook профила си, че министър Ангелкова е поискала писмено от Регионалното министерство 20 дка плаж - изключителна държавна собственост - да бъ

В СРС -та срещу Иванчева се появили ББ и ЦЦ

https://dnes.dir.bg/krimi/v-srs-ta-sreshtu-ivancheva-se-poyavili-bb-i-tsts

Ако не вземе парите", "ще я разходим на Витоша" и "ще й пратим командоси", имало още в СРС

Рахой подава оставка като лидер на Народната партия в Испания

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/05/3190033_rahoi_podava_ostavka_kato_lider_na_narodnata_partiia_v/?ref=rss


Бившият испански премиер Мариано Рахой обяви, че ще се оттегли като лидер на Народната партия, предаде "Франс прес".<br /><br />"Настъпи моментът да сложа окончателен край на този етап. Народната партия трябва да продължи напред и да пише историята си в служба на испанците под ръководството на друг човек", каза 63-годишният Рахой след среща с партийното ръководството в Мадрид.<br /><br />"Така е най-добре за мен, най-добре за партията и най-добре...

Французинът Беноа Льоконт ще се опита да преплува Тихия океан (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898124

Французинът Беноа Льоконт ще се опита 
да преплува Тихия океан (Видео)Французинът Беноа Льоконт се гмурна в студените води на Тихия океан от малък плаж в източната част на Япония, като дестинацията му е Сан Франциско, на разстояние около 9000 км, които ще се опита да преплува за 6-8 месеца, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  Двадесет години след като се справи с бури, акули,

Фенове на чуждестранни отбори с благотворителен турнир

https://www.24chasa.bg/sport/article/6898125

Фенове на чуждестранни отбори с благотворителен турнирТози уикенд предстои деветото издание на традиционния благотворителен футболен турнир на българските фенове на чуждестранни отбори, който традиционно ще се съчетае и с второто издание на Детска шампионска лига. Организатор на кампанията е Асоциацията на българските фен клубове на чуждестранни отбори в партньорство с „Детска футболна академия –

Григор подписа с нова мениджърска агенция

https://offnews.bg//tenis/grigor-podpisa-s-nova-menidzharska-agentcia-682036.html

Седем месеца след като най-добрият ни тенисист Григор Димитров прекрати едностранно отношенията си с мениджърската агенция на Роджър Федерер – "Team8", хасковлията се сдоби с нов представител.

Той подписа с "TLA Worldwide", която се грижи за бизнес отношенията и рекламните договори на шампионката от US Open Слоун Стивънс, Бо Джаксън - един от най-великите атлети в историята на спорта и единственият стигал до "All Star" и в американския футбол, и в бейзбола.

Григор изкара три години в агенцията на Роджър Федерер. "Team8" бе създадена в края на 2013 година от рекордьора по титли от Големия шлем и неговия дългогодишен агент Тони Годсик с идеята да привлекат едни от най-добрите спортисти от целия свят.

Съдът пусна шефа на здравната каса в Ловеч под гаранция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898123

Съдът пусна шефа на здравната каса в Ловеч под гаранция Директорът на Районната здравна каса в Ловеч д-р Антонио Маринов вече е на свобода, след като съдът измени мярката му за неотклонение от домашен арест в парична гаранция от 5000 лева. Във вторник брат му е представил документ за внесената сума и ограниченията са отпаднали. След изтичане на два месеца от задържането му Маринов обжалвал наложената

Възрастен шофьор блъсна майка с дете на пешеходна пътека в Смолян

https://www.mediapool.bg/vazrasten-shofyor-blasna-maika-s-dete-na-peshehodna-pateka-v-smolyan-news279887.html

Възрастен шофьор блъсна с колата си майка с дете на пешеходна пътека в Смолян във вторник, съобщиха от местната полиция. Инцидентът е станал малко преди 13.00 часа до Младежкия дом в града, когато 80-годишният водач на "Форд" решил да изпревари спряла пред него кола и ударил двамата пострадали. По първоначални данни, детето е само с охлузи рани, а майката е с болки в единия крак. Двамата са приети в местната болница. "В момента изясняваме обстановката, по първоначални данни вината е изцяло на шофьора", коментира началникът на полицията в Смолян Николай Димов пред Дарик радио.

Кралят на Йордания назначи нов премиер, но протестите продължават

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898118

Кралят на Йордания назначи нов премиер, но протестите продължаватКралят на Йордания Абдула II назначи за премиер досегашния министър на образованието Омар Разаз, съобщи днес кралският двор, цитиран от световните агенции, предаде БТА.  Разаз заменя на поста Хани ал Мулки, който вчера подаде оставка на фона на започналите миналата седмица масови протести в кралството срещу мерките за икономии на правителството,

Витомир Саръиванов е новият шеф на спорта в БНТ

https://www.actualno.com/moresport/vitomir-saryivanov-e-novijat-shef-na-sporta-v-bnt-news_678134.html

Витомир Съраиванов ще оглави спортната редакция на БНТ малко преди началото на Световното първенство по футбол в Русия. Спорният журналист днес се е разделил с bTV. Договорът му е бил прекратен около 10 часа тази сутрин. Витомир Саръиванов ще се завърне в БНТ, където започна кариерата му. И то като шеф на спортния отдел. Там мястото в момента е свободно след раздялата с Методи Манченко. В момента временно на поста е Боряна Тончева. Последната голяма изява на Витомир Саръивано бе финалът на Ш

Полицаи и жандармерия охраняват черешовите масиви край Кюстендил

https://www.actualno.com/kustendil/policai-i-jandarmerija-ohranjavat-chereshovite-masivi-kraj-kustendil-news_678133.html

За осма поредна година Областната дирекция на МВР-Кюстендил започна охраната на черешовите масиви, за целта са изградени два КПП и четири полицейски патрула, в тях участват служители на жандармерията и Гранична полиция. „За поредна година започваме реализирането на Специализирана полицейска операция на територията на Районно управление-Кюстендил, което обхваща и съседната община Невестино. Правим обходи и до община Бобов дол. За охраната на черешовите масиви сме организирали ав

Полицаи и жандармерия охраняват черешовите масиви край Кюстендил

http://www.struma.com/obshtestvo/policai-i-jandarmeriya-ohranyavat-chereshovite-masivi-krai-kyustendil_135127/

 За осма поредна година Областната дирекция на МВР-Кюстендил започна охраната на черешовите масиви, за целта са изградени два КПП и четири полицейски патрула, в тях участват служители на жандармерията и Гранична полиция.

„За поредна година започваме реализирането на Специализирана полицейска операция на територията на Районно управление-Кюстендил, което обхваща и съседната община Невестино. Правим обходи и до община Бобов дол. За охраната на черешовите масиви сме...

Продължава

Под натиска на Рим ЕС обсъжда компромис за системата за предоставяне на убежище

https://www.mediapool.bg/pod-natiska-na-rim-es-obsazhda-kompromis-za-sistemata-za-predostavyane-na-ubezhishte-news279886.html

В Люксембург се провежда двудневно заседание на Съвета на ЕС "Правосъдие и вътрешни работи", на което българското ротационно председателство ще представи компромисно предложение за реформа на европейската система за предоставяне на убежище, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че министрите на вътрешните работи на държавите от Европейския съюз ще обсъдят компромисен път за деблокиране на реформата под натиска на новото, популистко правителство на Италия. Българското ротационно председателство на Съвета ще представи резултатите от неколкомесечните усилия в опит за излизане от задънената улица. "Ябълката на раздора" на практика са евентуалните нови квоти за разпределяне на кандидатите за убежище, след предизвикалите остри разделения квоти от 2015 и 2017 г. "(Днес) няма да има окончателно решение, но министрите ще трябва да кажат дали са съгласни или не да предадат това предложение" на държавните и правителствените ръководители за срещата им на 28 и 29 юни в Брюксел, обобщил пред Франс прес европейски източник. Страните членки са си определили тази среща на върха като краен срок за постигане на консенсус по реформата на Дъблинския регламент, който поставя основната тежест при приема на бежанци върху държавите на т. нар. първа линия, като Гърция и Италия, отбелязва Франс прес. След пика от 1,26 милиона молби за убежище през 2015 г. броят на кандидатите намаля чувствително. ЕС обаче засега няма механизъм, който да предотврати криза при нов масиран наплив на бежанци. "Италия и Сицилия не могат да бъдат бежанският лагер на Европа", предупреди в неделя новият италиански вътрешен министър Матео Салвини, лидер на крайната десница в една страна, която се почувства изоставена при миграционната криза.   Салвини няма да участва в срещата в Люксембург, но вече разкритикува подготвяната реформа с аргумента, че тя "осъжда" средиземноморските държави. Според българското предложение задължителни "премествания" на кандидати за убежище от едни страни в други ще има само ако първите мерки за финансова и техническа подкрепа, които ще се задействат автоматично в период на криза, няма да бъдат достатъчни, посочва Франс прес. При това тези разпределения ще бъдат налагани само при изключителни случаи, след гласуване с "квалифицирано мнозинство" в Съвета на ЕС. "Гъвкавост", която освен това ще позволи на дадена страна да намали частично броя на кандидатите за убежище, които би трябвало да приеме при автоматично изчисляване и разпределяне, посочва агенцията. Българските предложения са "добра отправна база", коментира европейски дипломатически източник. Той обаче прогнозира, че "те вероятно няма да променят най-твърдите" позиции. Страни "на първа линия" като Италия и Гърция, както и Европейският парламент, искат кандидатите за убежище да бъдат разпределяни постоянно, а не само при кризи.   Други държави, като Унгария и Полша, подкрепяни от Австрия, изключват каквото и да било задължително "преместване". Германия и Франция защитават позиция, близка до тази на Европейската комисия: отговорността при разглеждането молбите за убежище да пада главно върху страните "на първа линия", освен при кризи, когато би трябвало да има задължителни "премествания". Може би ще са необходими "още няколко седмици" за постигане на консенсус след срещата на върха на ЕС в края на юни, призна в неделя германският канцлер Ангела Меркел.   Вътрешните министри от ЕС са песимисти Вътрешните министри от Европейския съюз изразиха във вторник песимизъм за излизане от безизходицата с предлаганите реформи в областта на убежището, намалявайки шансовете за решаване на въпроса навреме за срещата на лидерите от общността по-късно този месец, предаде ДПА от Люксембург. "Ще излезем от тази дупка само ако всички разберем, че се нуждаем от компромис", каза люксембургският външен министър Жан Аселборн преди разговорите по въпроса в Люксембург. "Имам съмнения дали това ще започне да става днес", заяви той. "Не мисля, че има реалистичен шанс да постигнем компромис", каза австрийският вътрешен министър Херберт Кикъл. Той отбеляза, че е един от "скептиците" по въпроса за преместването на кандидатите за убежище. Две важни фигури отсъстваха от днешните разговори - германският вътрешен министър Хорст Зеехофер и италианският му колега Матео Салвини, който е лидер на антиимигрантската партия "Лига", участваща в новото правителство на Италия, отбелязва агенцията. Европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос каза, че все още има "много време" за постигане на споразумение. Според него няма да има голяма значение дали крайният срок се измести след юни.   "Днес ще се фокусираме върху Общата европейска система за убежище и Регламента от Дъблин. Много опит беше събран от комисарите, от Комисията, от всички експерти за последните две години. Сега е моментът да успеем да финализираме дискусиите по двете теми", заяви министърът на вътрешните работи на България Валентин Радев, който председателства срещата, съобщи пресцентърът на МВР.   Той поясни, че основната задача е подготовка на работата на лидерите на ЕС в края на месеца. Министър Радев изрази очакване днес колегите му да потвърдят предложенията, направени по време на Българското председателство на Съвета на ЕС за усъвършенстване на общата европейска система за убежище и тя стане основа за дискусиите на лидерската среща.

13 задържани в Белгия за черно тото в тениса, българи участват в разследването

https://www.24chasa.bg/sport/article/6898105

13 задържани в Белгия за черно тото в тениса, българи участват в разследванетоВ Белгия задържаха 13 души, заподозрени в манипулиране на краен резултат на тенис мачове, пране на пари и участие в престъпни дейности. Прокурори заявиха, че са задържани белгийци и арменци, които са организирали престъпна група, в която подкупват професионални тенисисти да играят симулативно. Белгийските власти съобщиха,

Иран ще строи модерни центрофуги за обогатяване на уран

http://nakratko.bg/category/25/160534/


Иран започна работа по инфраструктура за изграждане на модерни центрофуги за обогатяване на уран в ядрения си обект в Натанз, но ще продължи да спазва ядрената сделка със световните сили.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване