Изпълнителите покриват щетите по ремонтираните бул. „Приморски“ и ул. „Ана Феликсова“

http://www.moreto.net/novini.php?n=375408

Изпълнителите на ремонтите на бул. „Приморски“ и ул. „Ана Феликсова“ ще извършат възстановяване на щетите след вчерашния порой за тяхна сметка. В това увери кметът на града Иван Портних, предаде репортер на Moreto.net. Силният дъжд буквално изкърти плочките от наскоро положената тротоарна настилка край двата обекта.

Започва саниране на 7 сгради в Дупница, добрата новина дойде днес

http://www.struma.com/obshtestvo/zapochva-sanirane-na-7-sgradi-v-dupnica-dobrata-novina-doide_135122/

Със свое писмо от днес, зам. министъра на МРРБ Деница Николова уведоми кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев, че Управляващият орган на Оперативна програма "Региони в растеж" е одобрил проектното предложение за саниране на 7 многофамилни жилищни сгради. За целта, ще бъдат отпуснати 2 478 881, 73 лв безвъзмездна финансова помощ по тази програма за въвеждане на енергоспестяващите мерки. Следващата седмица, инж. Чимев ще сключи договорът за парите, след което започва да тече...

Продължава

В Мадан осъдиха 25-годишен за шофиране след употреба на наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897700

В Мадан осъдиха 25-годишен за шофиране след употреба на наркотициПо обвинителен акт на Районната прокуратура в Мадан е осъден шофьор, управлявал автомобил след употреба на наркотични вещества, съобщи пресцентърът на Апелативната прокуратура в Пловдив. Присъдата от три месеца затвор е наложена за шофиране под въздействието на марихуана. Осъденият В.А.К. /25 г./ карал личния си автомобил "Фиат Пунто" на 8 март.

ГЕРБ и "патриотите" с решение за рестарт на "Белене". В 5 точки

http://clubz.bg/68752-gerb_i_patriotite_s_reshenie_za_restart_na_belene_v_5_tochki

Депутати от ГЕРБ и от "Обединени патриоти" са внесли своя версия на проекта за решение на Народното събрание, в което да се рестартира проекта АЕЦ "Белене". Това става след като миналата седмица опозицията от БСП пое инициативата и внесе проект за решение за отмяна на решението от 2012 г. на парламента, с което проектът бе прекратен.

Докато текстът на БСП гласи просто искане за отмяна на старото парламентарно решение, то версията на ГЕРБ е в 5 точки.

Управляващите настояват Народното събрание да възложи на министъра на енергетиката да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" "съвместно със стратегически инвеститор и на пазарен принцип".  Депутатите са записали, че реализацията на проекта трябва да е без държавни гаранции, преференциални или гарантирани цени и каквито и да било други непазарни механизми за гаранция на инвестицията. Освен това активите на "Белене" трябва да се обособят в отделно дружество. 

От ГЕРБ и "Патриотите" искат още министърът на енергетиката да организира и проведе преговорите с потенциални инвеститори във втората атомна централа. Процедурата по избор на инвеститор пък трябва да бъде разработена най-късно до края на октомври тази година, пише още в проекторешението. Друго задължение на министъра ще е в този период "периодично да уведомява" Народното събрание за хода на събитията по "Белене". 

Последната точка от проекта на властта е "препоръка" към Министерския съвет да отмени решението си от 2012 г. за прекратяване на проекта. Именно това е и актът, който бе потвърден тогава от Народното събрание и с него се спря строежът на втората атомна. И предположението бе, че това е завинаги. 

Е, малко повече от 6 години по-късно "Белене" е пред рестарт. 

Въпреки че решението се очаква да бъде дебатирано тази седмица в Народното събрание, вероятно оше в сряда, министърката на енергетиката Теменужка Петкова вече "работи" по темата с инвеститорите, става ясно от съобщение на министерството. То е за проведена днес среща на Петкова с президента на Китайската национална ядрена корпорация /CNNC/ Сие Дзядзие. Това е един от инвеститорите, заявили интерес към проекта "Белене". Според властта кандидат-инвеститорите засега са 4, но част от тях са тайна. Освен китайската компания, публично обявен кандидат е и "Росатом". 

Петкова е информирала китайската страна за одобрения през май от Министерския съвет доклад на енергийния министър за възобновяване на действията за търсене на възможности за реализация на наличните активи по проекта АЕЦ "Белене". Разработването на доклада бе възложено с решение на Народното събрание. 

От Китайската национална ядрена корпорация отново е била заявена готовност за участие в провеждането на конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор. Г-н Сие е подчертал, че компанията е наясно с посочените от българска страна параметри за евентуална реализация на проекта - без предоставяне на държавни гаранции или сключване на дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия. Представителите на Китайската национална ядрена корпорация са подчертали, че очакват решение на Народното събрание на Република България във връзка с проекта "Белене", допълват от енергийното ведомство, цитирани от БТА.

Утре сутрин от 8:30 часа пред Народното събрание "Демократична България" свиква национален протест срещу рестарта на АЕЦ "Белене". 

Барселона има футболисти във всички групи на Мондиала

https://offnews.bg//futbol/barselona-ima-futbolisti-vav-vsichki-grupi-na-mondiala-682020.html

Барселона стана първият клуб в историята с футболисти във всички групи на световно първенство в Русия, което започва на 14 юни.

Каталунците имат 13 представители на Мондиал 2018 в Русия, като поне един от тях ще играе във всяка от осемте групи.

Ето кои са футболистите от Барса на Мондиала:

Група "А": Луис Суарес (Уругвай)

Група "В" - Жерард Пике, Серхио Бускетс и Жорди Алба (Испания)

Група "С" - Самюел Юмтити и Осман Дембеле (Франция)

Група "D" - Лионел Меси (Аржентина), Иван Ракитич (Хърватия)

Група "Е" - Филипе Коутиньо и Паулиньо (Бразилия)

Група "F" - Марк-Андре тер Стеген (Германия)

Група "G" - Томас Вермаелен (Белгия)

Група "Н" - Йери Мина (Колумбия)

Мария Стоянова вече не е член на СЕМ

https://frognews.bg/novini/mariia-stoianova-veche-chlen-sem.html

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) единодушно прекратиха правомощията на Мария Стоянова като член на Съвета.

Скандално! Бунт в 7-мо СОУ "Кузман Шапкарев" Вместо на "бял кон" посрещнаха "на нож" 4 учителки, върнати от съда! Отворено писмо на колектива: Вън от училището: Милкова, Тороманова, Бучинска и Димитрова!

http://www.struma.com/obshtestvo/skandalno-bunt-v-7-mo-sou-kuzman-shapkarev-vmesto-na-byal_135121/

Учители и персонал в елитното благоевградско училище "Кузман Шапкарев" се подписаха под отворено писмо срещу възстановяването на работа на уволнените учителки - Тороманова, Милкова, Димитрова и Бучинска, които заведоха дела срещу заповедта на директорката Лилия Стоянова и ги спечелиха в съдебна зала. Съдът ги възстанови до една на работните им места, но вместо да се върнат на "бял кон " в училище, те бяха посрещнати на нож.

Колегите им, целият учителски колектив...

Продължава

Спецекипи ще следят за джебчии през лятото във Варна

https://dnes.dir.bg/varna/spetsekipi-shte-sledyat-za-dzhebchii-prez-lyatoto-vav-varna

През юни, юли и август край морето ще работят по 42-ма служители на реда, командировани от вътрешността на страната. Пристигат полицаи и от Румъния, и от Германия

Най-големите потребителски кредити се теглят от 40-49-годишните

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/06/05/3189915_nai-golemite_potrebitelski_krediti_se_tegliat_ot/?ref=rss


Хората на възраст между 40 и 49 години взимат потребителски кредити на средна сума 6782 лв. - най-голямата спрямо останалите възрастови групи. Това показва новото изследване на тенденциите в потребителското кредитиране, изготвено от "БНП Париба Лични Финанси", което обхваща периода ноември 2017 г.-април 2018 г. Очевидно, това са хората с най-големи покупателна сила и доходи в България, коментират авторите на изследването.<br /><br />Най-голяма е средната сума, искана от...

Илиана Раева: На европейското се видя, че има България и останалите отбори

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/05/3189914_iliana_raeva_na_evropeiskoto_se_vidia_che_ima/?ref=rss


Въпреки че спечелиха златните медали в съчетанието на три топки и две въжета, състезателките в българския ансамбъл по художествена гимнастика и ръководството на федерацията съжаляват за пропуснатите възможности на европейското в Испания. Президентът на федерацията Илиана Раева заяви, че отборът е влязъл като фаворит в многобоя.<br /><br />Грешки в изпълнението на съчетанията обаче попречиха за по-добро представяне. "Дотам се докарахме, че вече не се радваме и на три спечелени...

20% мита на вноса на свински продукти от САЩ ще наложи Мексико

http://econ.bg/Новини/20-мита-на-вноса-на-свински-продукти-от-САЩ-ще-наложи-Мексико_l.a_i.762314_at.1.html

Мексико ще наложи 20 процента мита на вноса на свински продукти от САЩ, заявиха представители на индустрията пред агенция Ройтерс, цитирани от...

Първите саудитски жени получават шофьорски книжки на фона на репресии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897696

Първите саудитски жени получават
шофьорски книжки на фона на репресииСаудитска Арабия вчера издаде първите шофьорски книжки на десет жени. Кралството се подготвя след три седмици да вдигне единствената в света забрана за жени да шофират, но някои от тези, които агитираха за правото на шофиране, остават в ареста, предаде БТА.  В правителствено заявление се съобщава, че десетте жени с издадени книжки вече притежават

Федерико Гарсия Лорка: Сърцето на Исус говори с метафори

http://www.eurochicago.com/2018/06/lorka/

Федерико Гарсия Лорка е роден на 5 юни 1898 г. във Фуенте Вакерос, на 17 километра от град Гранада в Андалусия, Испания. Лорка е един от най-лиричните поети на света – той също е драматург, художник, пианист, китарист и композитор. Гений, живял само 38 години! Помилването от генерала закъснява, а от щаба му вече са казали „Дайте му кафе!“ – паролата за смърт. На 19 август 1936 г. фалангистки полицай разстрелва Лорка. (1936–1939 са години на Гражданската война в Испания, известна и с мотото „Смърт на интелигенцията“. В Гранада са убити повече от 6 000 интелектуалци.)

Арестуваха двама българи, обвинени във Франция за сводничество

https://dnes.dir.bg/varna/arestuvaha-dvama-balgari-obvineni-vav-frantsiya-za-svodnichestvo

Единият е сочен за организатор на мрежата за сводничество и трафик, а другият бил един от сутеньорите

Срещата на четиримата лидери на партии от Вишеградската четворка и Корнелия Нинова завърши с обща декларация

http://www.cross.bg/mesetza-sreshta-korneliya-1576212.html

/КРОСС/ Следващата среща ще е в София, след шест месеца   Срещата на четиримата лидери на партии от Вишеградската четворка и председателя на БСП Корнелия Нинова завърши с приемане на обща декларация за бъдещо сътрудничество. В декларацията се казва: - Решихме да работим по-сплотено като регион, за да обменяме добри практики, да си сътрудничим, да развиваме общи позиции по различни проблеми в Европа - Ще търсим активно съюзници от други държави, които да подкрепят нашите инициативи "Тази първа среща е добро начало. Приехме декларация, че този формат ще стане постоянен. Ще се срещаме на всеки шест месеца за обсъждане на важни теми за нашите държави и Европа. Ще търсим съгласие в защита на общите ни интереси. Поканих колегите, следващата ни среща да бъде в България, след шест месеца." Това заяви Корнелия Нинова след срещата в Братислава.  

Антикорупционната комисия е проверила Пеевски, но резултатите не са публични

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/05/3189916_rezultatite_ot_antikorupcionnata_proverka_na_peevski/?ref=rss


Новата антикорупционна комисия е приключила проверка по сигнал срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, но законът не изисква цялата информация да бъде обявена публично. Това каза председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев на международната конференция "Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията", на която президентът Румен Радев е патрон.<br /><br />Става въпрос...

Арестуваха бивш разузнавач в САЩ за шпионаж за Китай

http://www.moreto.net/novini.php?n=375401

Бивш офицер от военното разузнаване на САЩ е бил арестуван през уикенда по обвинения, че се е опитвал да шпионира САЩ в полза на Китай. Това обявиха от американското правосъдно министерство, цитирани от "Ройтерс". Федералното бюро за разследване (ФБР) е арестувало 58-годишния Рон Рокуел Хансън в събота, докато пътувал към международното летище в Сиатъл, за да се качи на самолет за Китай.

Фирмата на ексдепутата Митко Захов ще продължи да изгражда Обредния дом, спечели втория етап на обществената поръчка

http://www.struma.com/obshtestvo/firmata-na-eksdeputata-mitko-zahov-shte-produlji-da-izgrajda-obredniya_135120/

Фирма "Монолит-21 - Андонов и Захов" с управители ексдепутата Митко Захов и съдружникът му Иван Андонов спечелиха втория етап от обществената поръчка обявена от община Петрич за изграждане на Обредния дом.

В обявения от общината срок е постъпила една единствена фирма кандидат за изпълнение на поръчката, а именно "Монолит-21" на бившия депутат Митко Захов. Санданската фирма е предложила цена за изпълнение на втория етап 190 550лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е...

Продължава

Драматичният театър закрива сезона през юни с промоционални билети от 5 лв.

http://regiona.bg/%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%82%d0%b5%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%bf/

Драматичен театър „Н.Вапцаров” – Благоевград ще закрие сезона с подарък към своите зрители. В последните години се превърна в традиция театралният сезон да се закрива с промоционални цени. Именно заради това театърът отново влиза в кампания и всеки зрител ще може да закупи билет на цена 5 лева, независимо за кое представление.

В игралния афиш за месец юни зрителят ще има възможност да гледа премиерния спектакъл „ПРИНЦЕСА ТУРАНДОТ” по Карло Гоци, вълнуващата история за любовта и страха от нея – „Моята безгранична любов …” по Л.Герш, хитовата френска комедия „СВЕТОВЪРТЕЖ” и представлението за деца „Приказки от стари времена”.

Билетите са в продажба на касата на театъра!

 

Материалът Драматичният театър закрива сезона през юни с промоционални билети от 5 лв. е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Липсата на комуникация между Турция и Кипър застрашава сигурността по въздух

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897681

Липсата на комуникация между Турция и Кипър застрашава сигурността по въздухЗа вероятност от авиационен инцидент над Кипър предупреждава президентът на Средиземноморския институт за безопасност на полетите (FSF-MED) Христос Петру, съобщава кипърският информационен сайт "Филелефтерос", като се позовава на интервю на експерта пред кипърското радио "Актив". Според Петру основна причина са незаконните действия на Турция във

Българи създадоха платформа за букинг на хотелски стаи без комисиона

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/bylgari-syzdadoha-platforma-za-buking-na-hotelski-stai-bez-komisiona-262359/

Концепцията е истинска споделена икономика, в която печалбата не идва от резервациите, посочват създателите

Защитата на стрелеца от Слънчев бряг съгласна с прокуратурата - да остане в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897667

Защитата на стрелеца от Слънчев бряг съгласна с прокуратурата  - да остане в арестаЗащитата на Михаил Станчев, арестуван за убийството на хазартния бос Коста Миджурина , няма да иска по-лека мярка за неотклонение. "На този етап  споделяме мнението на прокуратурата за налагане на мярка "задържане под стража". Клиентът ми е направил самопризнания, съдейства на разследващите", каза пред 24 часа адвокат Красимир Кацарски,

БСП: Продават тенискортовете на Младежкия хълм в Пловдив за жълти стотинки

https://www.24chasa.bg/region/article/6897639

БСП: Продават тенискортовете на Младежкия хълм в Пловдив за жълти стотинкиОборудването на 8 тенискорта на Младежкия хълм в Пловдив се предлага на таен търг на безценица - стартовата цена е 18 000 лева без ДДС. Това обявиха на брифинг днес пред медиите общинските съветници от БСП. Земята под кортовете е общинска, а самите материални активи, които ще се продават, са на "БДЖ- Пътнически превози",

Нов вирус ни тръшка с 40 температура

https://frognews.bg/novini/nov-virus-trashka-40-temperatura.html

Нов вирус с 40 градуса температура, болки в гърлото и повръщане ни тръшка. През последния месец лекарските кабинети са пълни с болни хора.

Планът на Путин за Европа, какво каза руският президент

https://www.vesti.bg/sviat/planyt-na-putin-za-evropa-kakvo-kaza-ruskiiat-prezident-6083087

„Колкото повече проблеми има в сърцето на ЕС, толкова повече рискове и проблеми имаме за нас”, заяви руският президент

Павлова: Европредседателството допринася за решение на проблемите със сигурността на Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897676

Павлова: Европредседателството допринася за решение на проблемите със сигурността на ЕвропаТемата за сигурността, борбата с терористичните атаки, организираната престъпност и миграцията, е сериозно предизвикателство и Българското председателство на Съвета на ЕС допринася да се намери решение по тези проблеми. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на откриването на международната икономическа

Петър Курумбашев: Рано е да бием тъпана, предстои гласуване в пленарната зала

http://nakratko.bg/category/59/160517/


Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент отхвърли вчера предлаганите промени в Пакета „Мобилност“, срещу които се бяха обявили българските превозвачи.

Първите саудитски жени получиха шофьорски книжки на фона на репресии

https://dnes.dir.bg/svyat/parvite-sauditski-zheni-poluchiha-shofyorski-knizhki-na-fona-na-represii

Първите шофьорски книжки бяха издадени на 10 жени, които вече притежават такива от други държави

Валежите ще затруднят изграждането на бул. „Левски“

http://www.moreto.net/novini.php?n=375406

Трасето на новоизграждащия се бул. „Левски“ е наводнено след вчерашния обилен дъжд. Преки щети върху изградената до момента инфраструктура не са нанесени. Това каза кметът Иван Портних на пресконференция по повод нанесените щети в града след вчерашния порой, предаде репортер на Moreto.

Осем лъжи за ЕС

https://www.mediapool.bg/osem-lazhi-za-es-news279868.html

За ЕС циркулират какви ли не лъжи и заблуди: че се разпада, че се ислямизира, че е бюрократично чудовище, че е под диктата на Берлин и Париж. Ето осем от най-често срещаните лъжливи твърдения за ЕС:   ЕС е бюрократично чудовище, което на всичко отгоре съдейства за ислямизирането на Европа - това са само две от многобройните лъжливи твърдения за Евросъюза, които циркулират в интернет и в обичайното кръчмарско политиканстване. Изследователите от мозъчния център GLOBSEC в Братислава са подготвили цял справочник, опровергаващ 11-те най-често срещани заблуди за ЕС. Списъкът им е съставен въз основа на резултатите от интернет-търсачки и на най-често задаваните въпроси по пресконференции и в медиите. Ето осем от тези митове, заедно с малка част от обширната аргументация на GLOBSEC:   Мит първи: "ЕС се разпада"   Факт е, че през последните години Евросъюзът се бори срещу сериозни предизвикателства, а евроскептични гласове се чуват из целия континент - особено след решението на Великобритания да напусне ЕС. Иначе обаче ЕС изглежда в много добро здраве: от 1980 до 2016 година БВП на страните-членки е нараснал от 3,8 трилиона на 16,5 трилиона долара, като според прогнозите след 5 години ще достигне астрономическата сума от 24 трилиона долара. След известен спад в периода 2013-2016, напоследък се възвръща и доверието на хората в ЕС. Днес 40% от европейците одобряват работата на ЕС (само 21% не я одобряват), а 56% от гражданите са оптимисти за бъдещето на Евросъюза.   Мит втори: "Страните-членки са жертва на Брюкселския диктат"   Критиците на Евросъюза често твърдят, че Европейската комисия извива ръцете на страните-членки - и че от това страдат гражданите. Всъщност обаче ЕС е обединение на суверенни държави, които доброволно отстъпват някои компетенции на Брюксел, но за сметка на това получават редица предимства като свободата на придвижване и най-вече - достъп до най-могъщия обединен пазар в света. „Брюксел" не замества суверенните национални правителства, а политиките на ЕС се формират в процес на преговори в рамките на трите централни институции - Европейския съвет, Европарламента и Еврокомисията.   Мит трети: "ЕС е бюрократично чудовище"   За своите 500 милиона граждани ЕС се грижи с помощта на 32 000 служители и чиновници. При население от 325 милиона в САЩ броят на тези хора е 2,6 милиона. 82-милионна Германия се справя с 315 000 чиновници и служители, във Великобритания броят им е 400 000, а в Полша - 427 000. Колкото до прочутия аргумент, че ЕС се опитва да регламентира всичко, та чак до кривината на краставиците, той не отчита един важен факт: такъв огромен вътрешен пазар има нужда от общи стандарти. При това тези стандарти се въвеждат след подробно обсъждане с бизнеса и имат за цел единствено да защитят правата на потребителите. Понякога стандартизацията дори изостава от нуждите - доказва го големият шум около различното качество на едни и същи храни в Западна и в Източна Европа.   Мит четвърти: "Франция и Германия доминират ЕС"   Всички решения в ЕС се взимат в резултат от сложен процес, който минава през Съвета, Парламента и Комисията. В Съвета и в Комисията Франция и Германия разполагат с по един глас - както всички останали. Да не говорим, че най-важните решения (за бюджета, за разширяването, за външната политика) винаги се взимат единодушно. Поради това в Съвета и в Комисията отделни държави или групи държави доста успешно прокарват собствена политика, например Кипър срещу преговорите за членство с Турция или пък четирите Вишеградски страни по въпроса за миграцията и бежанците. Френско-германски диктат не може да има и поради едно просто обстоятелство: двете страни са на различни позиции по някои от главните въпроси като данъчния съюз, трансферните плащания и бързината на политическото обединяване.   Мит пети: "Еврото е причина за всички злини"   Общата валута е не само икономически, но и политически проект. Той има за цел да улесни търговията и да подпомогне възникването на обща европейска идентичност. Хората в държавите от еврозоната при пътуване печелят чисти пари, защото вече няма такси при обмяната на валута. Бизнесът - също. Търговията има голяма изгода и поради това, че вече не съществува рискът от колебаещите се валутни курсове. От въвеждането си досега общата европейска валута успя не само да задържи инфлацията около 2%, но и да стане втората резервна валута в света, след долара.   Мит шести: "Европа се ислямизира"   Да, мюсюлманското население в ЕС нараства и в момента възлиза на около 26 милиона. Но това са само 5% от населението. Според прогнозите, до 2030 процентите ще станат 6, а до 2050 - 7,4. Но дори тези числа са твърде ниски, за да се говори за „ислямизация". Освен това мюсюлманското население нараства не толкова поради приток на мигранти, а поради по-високата си раждаемост. И днес в редица европейски държави, сред които е и България, живеят по 7-8% мюсюлмани, но тези страни изобщо не се смятат за „ислямизирани". Това лъжливо усещане идва и от още нещо: младите хора в „християнска" Европа са все по-малко религиозни. Според допитванията, 91% от чехите, 80% от естонците, 75% от шведите, 72% от датчаните и 67% от унгарците в тази възрастова група не се идентифицират с никоя религия.   Мит седми: "ЕС е рай за бежанците"   Често се твърди, че в ЕС се харчат прекалено много пари за бежанците, вместо да се полагат повече финансови грижи за местните хора. Това не е вярно, просто защото парите за бежанците са десетки пъти по-малко, отколкото парите в социалните системи на отделните държави. Освен това редица страни от ЕС вече орязаха финансовата подкрепа за бежанците, а като цяло Евросъюзът въведе много строги мерки за даване на политическо убежище - през 2017 само 46% от молбите са били удовлетворени. Останалите хора трябва да се върнат по домовете си. Да, Евросъюзът засега не се справя добре с репатрирането - върнати в страните им са едва 40% от отхвърлените кандидати за убежище. Но Комисията и страните-членки са наясно с този проблем и са твърдо решени да се справят с него.   Мит осми: "Бежанците са главната причина за терористичните нападения в Европа"   Вярно е, че няколко терористични атаки бяха извършени с участието на кандидати за политическо убежище: Вюрцбург, Ансбах, Берлин, Стокхолм. Но много повече терористични нападения в държави от ЕС бяха извършени от хора с европейски паспорти. Повечето от тях наистина имат чуждестранни корени, но понякога са дори трето поколение граждани на Европа. Тъй че радикалният ислямистки тероризъм е доморасъл, а причината за него се крие в лошата интеграция. Независимо от това Евросъюзът работи сериозно по укрепването на своята сигурност: запушват се дупките в законодателството за политическото убежище, усилва се граничният контрол, работи се по укрепване на споразумението с Турция и за добра организация в грижите за самите бежанци и мигранти. Тук особено внимание се отделя на мерките срещу радикализирането на бежанците.

От ВМРО искат забрана на "София прайд", бил заплаха за обществения ред

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/05/3189903_ot_vmro_iskat_zabrana_na_sofiia_praid_bil_zaplaha_za/?ref=rss


В сигнал до министъра на вътрешните работи Валентин Радев общинският съветник от ВМРО – Българско национално движение в Столичния общински съвет (СОС) Карлос Контрера настоява МВР да забрани провеждането на "София прайд" на 9 юни.<br /><br />В сигнала си Контрера, който е зам.-председател на комисията по обществен ред и сигурност към СОС, пише, че съгласуването на провеждането на гей парада е допуснато при нарушаване на Закона за събранията, митингите и манифестациите,...

В Шумен задържаха за 72 часа баща, изнасилил и блудствал с родната си дъщеря

http://nakratko.bg/category/60/160516/


За срок до 72 часа в ареста с постановление на Районната прокуратура в Шумен е задържан 49-годишният Б.О. Мъжът е бил привлечен като обвиняем за изнасилване и блудствени действия с родната си дъщеря – престъпления по член 152, ал. 2, т.

Трус с магнитуд от 4,7 по Рихтер разлюля Южен Пелопонес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897670

Трус с магнитуд от 4,7 по Рихтер разлюля Южен ПелопонесЗеметресение с магнитуд от 4,7 по Рихтер е било регистрирано днес в 11.53 часа местно време с епицентър в Лаконическия залив в Южен Пелопонес, Гърция, съобщава гръцкият вестник "Катимерини" на сайта си, цитиран от БТА. Трусът е бил усетен и в региона на столицата Атина. Земетресението е било с дълбочина от 5 километра.

Диригентът звезда Валерий Гергиев не се отказва от възхвалите си на Путин

http://clubz.bg/68751-dirigentyt_zvezda_valerij_gergiev_ne_se_otkazva_ot_vyzhvalite_si_na_putin

Русия има двама царе, един в Кремъл, а другият седи величествено на трона на Мариинския театър в Санкт Петербург и има славата на най-голямата звезда на класическата музика на страната си, разказва АФП.

Световноизвестният диригент Валерий Гергиев е и голям почитател на руския президент Владимир Путин.

Според Гергиев без Путин Русия щяла да споделя съдбата на Сирия.

Господарят на Кремъл върнал на Русия нейната международна значимост, продължава с възхвалите музикантът.

Гергиев, който се среща с Путин 5-6 пъти през годината - го брани за всичко. Подкрепя анексирането на Крим, присъдите за "Пуси Райът". Даже пътува до Сирия за концерт сред разрушената Палмира.

Той е изнасял концерти и в Южна Осетия - републиката, призната единствено от Москва.

Този месец той отново ще е на една сцена с Путин - Русия ще е домакин на Световното първенство по футбол.

"Страната не иска отново да потъва в хаоса, който последва след разпадането на СССР. Не искаме съдбата на Сирия, Ирак или Либия", обяснява Гергиев.

Той ще дирижа гала концерт на Червения площад в Москва в нощта преди старта на световното първенство.

От своя страна Путин намира правилния начин да се отблагодари за верността на музиканта - държавата даде 700 млн. долара за нова сграда на Мариинския театър. Президентът хвали Гергиев като "един от най-великите музиканти на нашето време" и го направи Герой на труда (след като отличието от съветско време беше възстановено).

На Запад близките отношения на Гергиев с Путин не се приемат добре и често го критикуват за общуването му с тиранин. Никой обаче не отрича големия му талант.

"Гергиев е голям диригент", казва Питър Татчъл, британският правозащитник, който веднъж прекъсна концерт в Лондон, за да протестира срещу руските закони, дискриминиращи гейовете.

Гергиев твърди, че не е хомофоб, като казва, че в работата си винаги се е отнасял еднакво с всички хора.

65-годишният диригент има по 275 концерта на година.

Баща му умира, когато той е на 14 години, той напуска родната си Северна Осетия на 18 години и отива в Петербург.

Гергиев често е хвален освен за таланта си и за работоспособността си. Но той търпи и много критики заради прекалено многото си ангажименти.

Към края на осемте години, който беше начело на Лондонския симфоничен оркестър, "Гардиън" го разкритикува, че "показва доста оскъдна част от големия си талант и недостатъчно подготвените изппълнения стават твърде чести". Подобни критики го съпътстват и докато е начело на Мюнхенската филхармония. (На 11 март 2014 г. след като Гергиев подписва писмото на културните дейци на Руската Федерация в подкрепа на външната политика на Русия и Путин по отношение на Украйна, той предизвиква в Мюнхен и в Мюнхенската филхармония доколко е удачно той да ръководи оркестъра.- б.р.)

 В нова книга с негови интервюта, публикувана наскоро във Франция, диригентът се връща назад в ранните години на Мариинския театър, който той поема като артистичен директор през 1988 г., по време на перестройката на Михаил Горбачов.

"Русия, както е представена в западните медии, не е Русия, която познавам...същото е и с Путин", твърди той

Блъснаха 78-годишен в инвалидна количка, той издъхна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897668

Блъснаха 78-годишен в инвалидна количка, той издъхна65-годишен шофьор е блъснал до Пловдив 78-годишен мъж в електрическа инвалидна количка. Тежкият инцидент е станал вчера преди обяд на кръстовището в хисарското село Старосел, съобщиха от полицията в града под тепетата. Възрастният човек в инвалидната количка е откаран в тежко състояние в болница, където по-късно е издъхнал.

Масови проверки на шофьорите за алкохол и наркотици ще вървят до края на седмицата

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/06/05/3189909_masovi_proverki_na_shofyorite_za_alkohol_i_narkotici/?ref=rss


Общоевропейска акция срещу шофирането след употреба на алкохол и наркотици започна вчера и ще продължи до края на седмицата, съобщиха от пътна полиция. В България, при спирането на водачите, ще се проверява също дали те имат задължителната застраховка "Гражданска отговорност" и са минали технически преглед.<br /><br />Ще се следи и за неплатени глоби, като при наличие на такива, книжката на виновните шофьори ще се взима до заплащането им.<br /><br />Последната...

Задържаха 13 за черно тото в тениса, България замесена

https://petel.bg/Zadarzhaha-13-za-cherno-toto-v-tenisa--Balgariya-zamesena__267764

13 души са били задържани в Белгия по подозрение в участие в схема за черно тото и уреждане на тенис мачове, съобщава "Спорт Експрес", цитира...

Адвокат Красимир Кацарски с ново разкритие за убийството в Слънчев бряг

https://petel.bg/Advokat-Krasimir-Katsarski-s-novo-razkritie-za-ubiystvoto-v-Slanchev-bryag__267763

Михаил Станчев, обвинен в убийството на хазартния бос Коста Николов-Миджурина и опита за убийство на красивата Симона, е употребил алкохо...

Преди 20 години: Георги Илиев печели първия си медал (уникална снимка)

https://petel.bg/Predi-20-godini--Georgi-Iliev-pecheli-parviya-si-medal---unikalna-snimka-__267762

Футболистът Георги Илиев отдавна се е увековечил в историята на родния си Черно море. Но малцина помнят кога той е спечелил първия си знач...

Витомир Саръиванов оглавява спорта в БНТ

https://petel.bg/Vitomir-Saraivanov-oglavyava-sporta-v-BNT__267772

Витомир Саръиванов, който днес се е разделил с бTV, ще оглави спортната редакция на БНТ. Договорът на спортния журналист с бTV е бил прекрат...

Работник падна от строителен обект в Кърджали и почина

https://petel.bg/Rabotnik-padna-ot-stroitelen-obekt-v-Kardzhali-i-pochina__267771

Снимка Булфото Работник падна от четвъртия етаж на строителен обект в центъра на Кърджали и почина на място. Сигнал за инцидента е по...

Турски шофьор пусна в полицейска кола в Разград две банкноти по 20 лева, но...

https://petel.bg/Turski-shofor-pusna-v-politseyska-kola-v-Razgrad-dve-banknoti-po-20-leva--no---__267770

Снимка: Булфото На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград е предаден 71-годишен турски гражданин, който пребивава пост...

Златан просълзи Америка: Бях беден и гладен, но обичах живота си

https://petel.bg/Zlatan-prosalzi-Amerika--Byah-beden-i-gladen--no-obichah-zhivota-si__267769

Снимка Уикипедия Футболната звезда Златан Ибрахимович шокира феновете си в САЩ по време на последното си интервю. Шведът пристигна в Ам...

Блъснаха прокурорка и сина й на зебра в Смолян

https://petel.bg/Blasnaha-prokurorka-i-sina-y-na-zebra-v-Smolyan__267768

Снимка marica.bg Прокурорка и нейният 6-годишен бяха бълснати, докато пресичат пешеходната пътека до Младежкия дом на главния булевард "Бъл...

128 обаждания са постъпили на телефон 112 във връзка с поройния дъжд във Варна

https://petel.bg/128-obazhdaniya-sa-postapili-na-telefon-112-vav-vrazka-s-poroyniya-dazhd-vav-Varna__267766

Снимка: Булфото 128 обаждания са постъпили на телефон 112 за броени минути по време на вчерашния проливен дъжд във Варна. Случаите, в които ...

Д-р Борислав Цеков: Истанбулската конвенция съдържа откровено противоконституционни моменти

https://petel.bg/D-r-Borislav-TSekov--Istanbulskata-konventsiya-sadarzha-otkroveno-protivokonstitutsionni-momenti__267767

Истанбулската конвенция съдържа някои откровено противоконституционни моменти и те са свързани с нарушаване на един базисен принцип на ...

Ангелкова отвръща на удара на Валери Симеонов: Плажовете ни не се продават, просто правим нова карта

https://petel.bg/Angelkova-otvrashha-na-udara-na-Valeri-Simeonov--Plazhovete-ni-ne-se-prodavat--prosto-pravim-nova-karta__267765

По повод публикации в социалната мрежа и медии Министерството на туризма информира, че няма право да продава плажовете, а само да ги управ...

НЗОК прогнозира дефицит при средствата за онколекарства

https://petel.bg/NZOK-prognozira-defitsit-pri-sredstvata-za-onkolekarstva__267775

Снимка Булфото До 100 млн. лв. дефицит очаква Националната здравноосигурителна каса тази година по отношение на парите за лекарства. Най...

Внимание! Във Варна пак заваля дъжд, засега положението е нормално

https://petel.bg/Vnimanie--Vav-Varna-pak-zavalya-dazhd--zasega-polozhenieto-e-normalno-__267774

След вчерашния порой, този следобед във Варна отново заваля. Засега обаче валежът е с нормален интезитет, а вятър няма, за разлика от вчера...

В СРС-тата срещу Десислава Иванчева се появиха инициалите Б.Б. И Ц.Ц.

https://petel.bg/V-SRS-tata-sreshhu-Desislava-Ivancheva-se-poyaviha-initsialite-B-B--I-TS-TS-__267773

Снимка Булфото Инициалите Б.Б. И Ц.Ц. излязоха от СРС-тата срещу задържаната кметица на район "Младост" - Десислава Иванчева и заместничк...

Два екипа под прикритие ще дебнат джебчийките

http://budnavarna.bg/34935-dva-ekipa-pod-prikritie-shte-debnat-dzhebchijkite/

Двама служители на столичната дирекция на министерството на вътрешните работи ще следят за джебчийски кражби през лятото. Те ще бъдат основно по автобусите, големите супермаркети и по плажовете. Това съобщи на брифинг директорът на ОД на МВР – Варна, старши комисар Даниел Пашов.

Той посочи, че като цяло джебчийските кражби намаляват. През 2015 г. те са били 64, а от началото на т. г. – 18. С моя заповед е сформирана група от 12 – 16 полицаи, които се занимават целогодишно с джебчийките, които са предимно от Игнатиево, каза още шефът на МВР – Варна.

източник: Черно море

Материалът Два екипа под прикритие ще дебнат джебчийките е публикуван за пръв път на Будна Варна.

И Мексико сезира СТО заради митата от САЩ

http://nakratko.bg/category/25/160515/


Съединените щати продължават да имат силни връзки с Канада, Мексико и Европейския съюз въпреки налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий от тези страни и тези връзки ще продължат.

Важно! МОН публикува резултатите от матурите на седмокласниците на…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b0%d0%b6%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d0%bd-%d0%bf%d1%83%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b7%d1%83%d0%bb%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%bc%d0%b0/

Министерството на образованието публикува резултатите от Националното външно оценяване за седмокласниците.
Оценките на децата може да бъдат проверени на този адрес https://priem.mon.bg/

Материалът Важно! МОН публикува резултатите от матурите на седмокласниците на… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Предотвратиха покушение срещу Нетаняху

https://dnes.dir.bg/svyat/predotvratiha-pokushenie-sreshtu-netanyahu

Терористична група, координирана от Сирия е замисляла серия от атаки в Израел

Гръцкият правосъден министър обвини Фейсбук в цензура

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897662

Гръцкият правосъден министър обвини Фейсбук в цензураМинистърът на правосъдието, прозрачността и правата на човека на Гърция Ставрос Кондонис обвини социалната мрежа Фейсбук в цензура, предаде ТАСС. Както съобщи във вторник вестник "Та неа", причината за обвинението е това, че Фейсбук е блокирал страницата на гръцкия журналист Никос Бойопулос, който публикувал пост в памет на жертвите на клането в

Искат Русия да освободи Олег Сенцов

https://frognews.bg/novini/iskat-rusiia-osvobodi-oleg-sentsov.html

Творци и журналисти поискаха от руската страна да освободи затвора украинския режисьор Олег Сенцов.

Баща изнасили 20-годишната си дъщеря в Шумен, задържан е за 72 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897649

Баща изнасили 20-годишната си дъщеря в Шумен, задържан е за 72 часаЗа срок до 72 часа в ареста с постановление на Районната прокуратура в Шумен е задържан 49-годишният Б.О. Мъжът е бил привлечен като обвиняем за изнасилване и блудствени действия с родната си дъщеря – престъпления по член 152, ал. 2, т. 2, във връзка с член 152, ал.1, т. 2 и по член 150, ал. 1 от НК, извършени като продължавано деяние.

Атина обвини Фейсбук в цензура, след като блокира страница с пост за нацистко клане на остров Крит

https://dnes.dir.bg/svyat/gratskiyat-pravosaden-ministar-obvini-feysbuk-v-tsenzura

Еврокомисарят за сигурността Джулиан Кинг е заявил, че това е много сериозен инцидент, който незабавно ще бъде разследван

БХРА: Остава проблемът с кадрите за сезонна работа по курортите

http://www.moreto.net/novini.php?n=375387

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) подкрепя действията на вицепремиера Валери Симеонов в "Слънчев бряг" поради простата причина, че това наистина пречи на нормалния живот в хотела. Ние подкрепяме действията от гледна точка на това, че наистина трябва да се спазва законът.

Фрогоко: Резервни защитници бягат от делото КТБ заради неговия абсурд

https://frognews.bg/novini/frogoko-rezervni-advokati-biagat-deloto-ktb-zaradi-negoviia-absurd.html

Пореден резервен защитник се отказа от делото КТБ. Причините за това е продължителността на процеса и невъзможността на тези защитници да се подготвят за него.

Над 150 души останаха без дом заради наводнения в ПьонгЧанг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897647

Над 150 души останаха без дом заради наводнения в ПьонгЧангНад 150 души останаха без дом в ПьонгЧанг - южнокорейския град, който бе домакин на зимните олимпийски игри през февруари, предаде ДПА. Природното бедствие е било причинено от бури, предава БТА. Международният олимпийски комитет (МОК) съобщи, че ще дари 150 000 долара за възстановяването на Пьончан.

Ще доживеем ли някога АПИ да милее за българите, а не за своя комфорт

https://frognews.bg/novini/shte-dojiveem-niakoga-api-milee-balgarite-pari.html

За 10 дни пътуването през тунела при Витиня на т.нар. магистрала „Хемус“ е било силно затруднено 6 пъти. Поради някакви неясни ограничения, леки катастрофи др. преодоляването на участък от 1-2 км. е коствало на шофьори и пътници между 40 минути до 1,5 часа.

Ще доживеем ли някога АПИ да милее за българите, а не за своя комфорт

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/shte-dojiveem-niakoga-api-milee-balgarite-pari.html

За 10 дни пътуването през тунела при Витиня на т.нар. магистрала „Хемус“ е било силно затруднено 6 пъти. Поради някакви неясни ограничения, леки катастрофи др. преодоляването на участък от 1-2 км. е коствало на шофьори и пътници между 40 минути до 1,5 часа.

Нанесени са щети по железопътната инфраструктура в района на община Варна

http://www.cross.bg/varna-vlakovete-infrastryktyra-1576211.html

/КРОСС/ При вчерашните интензивни валежи в района на община Варна  беше сериозно наводнена железопътната инфраструктура. Това доведе до смущения в графика на движение влаковете и маневрената работа в железопътен възел Варна, път 1 и 2 в междугарията Варна товарен парк-Тополите и  Варна-Варна товарен парк /около спирка Варна/. Въведени бяха временни ограничения на скоростта на влаковете до 5 км/ч. Основните щети са в зоните на деретата, спускащи се от града към пътната и железопътна инфраструктури. Наводнени бяха железопътните съоръжения при дере „Максуда“, облицованата пътна канавка от прелеза от бившите пристанищни складове до водостока на км 539+985 и редица други отводнителни съоръжения. Железният път, стрелките, прелезът и съоръженията на осигурителната техника над нивото на релсите са компрометирани от наноси на тиня, кал, клони, пластмасови, стъклени и дървени отпадъци, които е носила водата. Съоръженията и отводнителните канали са засипани с наноси и боклуци. За овладяване на бедственото положение, отстраняване на последствията от наводнението и възстановяване на нормалната експлоатация на железопътната инфраструктура, ДП НКЖИ очаква да бъде назначена комисия от Областния управител на Варна, с участие на представители на Компанията, която да направи оценка на щетите по инфраструктурата, да изготви план за възстановяването й и да набележи превантивни мероприятия за нормалната експлоатация

Софийската митрополия дари апаратура за малките пациенти на „Пирогов”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897641

Софийската митрополия дари апаратура за малките пациенти на „Пирогов”С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит университетската болница за спешна медицина „Пирогов” получи в дар апаратура за лечение на най-малките пациенти. Инициативата на отдел „Милосърдие и благотворителност“ към Софийската митрополия е насочена към Клиниката по детска анестезиология и реанимация,

Софийската митрополия дари апаратура за малките пациенти на „Пирогов”

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6897641

Софийската митрополия дари апаратура за малките пациенти на „Пирогов”С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит университетската болница за спешна медицина „Пирогов” получи в дар апаратура за лечение на най-малките пациенти. Инициативата на отдел „Милосърдие и благотворителност“ към Софийската митрополия е насочена към Клиниката по детска анестезиология и реанимация,

Съдът във Варна остави двама българи в ареста, обвинени във Франция за сводничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897648

Съдът във Варна остави двама българи в ареста, обвинени във Франция за сводничествоВарненският апелативен съд остави в ареста Огнян Стефанов и Райчо Райчев, срещу които във Франция тече разследване за сводничество, трафик на хора и участие в организирана престъпна група, съобщиха днес от пресслужбата на съда. Двамата са задържани на основание на европейски заповеди за арест, издадени на 24 май т.г. от Окръжния съд в Бобини.

Транспортираната от Бразилия Теодора почина!

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d1%82%d0%b5%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%80/

Тежко болната Теодора Маджарова, която през май бе транспортирана от Бразилия у нас с помощта на дарителска кампания, е починала вчера. Скръбната вест съобщи съпругът ѝ Александър Русанов, като си сложи черна лента на профила във Фейсбук.

Теодора страдаше от онкологично заболяване в напреднал стадий, а състоянието ѝ според лекарите бе нелечимо. С последна надежда за спасение тя потърси алтернативна терапия в Бразилия.

По време на престоя ѝ там обаче се влоши рязко и се наложи съпругът ѝ, с помощта на средства от дарители и съдействието на МВнР, да я прибере у нас, за да може да близките ѝ да се сбогуват с нея.

 

Материалът Транспортираната от Бразилия Теодора почина! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ангелкова: Всички обекти на Южния плаж в Слънчев бряг попадат в одобрената от мен схема

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897640

Ангелкова: Всички обекти на Южния плаж в Слънчев бряг попадат в одобрената от мен схема„Вчера направихме проверка на всички плажове на курортния комплекс „Слънчев бряг”, както правим всяка година преди началото на летния туристически сезон, за да се уверим, че се спазват изискванията на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Съгласно него абсолютно всички обекти на „Слънчев бряг”-юг,

Президентът: Външната политика изтласка борбата с корупцията

https://www.mediapool.bg/prezidentat-vanshnata-politika-iztlaska-borbata-s-koruptsiyata-news279867.html

"В България за корупция се говори много, но се прави малко. Необходимостта от фокусиране на общественото внимание върху проблемите на корупцията е особено актуална, защото това внимание е изтласкано почти изцяло в полето на външната политика, а всички знаем, че за корупцията няма почивен ден". Това заяви президентът Румен Радев по време на конференция за европейските практики в борбата с корупцията в София.   Радев за пореден път в последните месеци атакува индиректно правителството за слабите резултати в борбата с корупцията.    Той смята, че, оставена без обществено внимание, корупцията се разраства като раково образование и че „когато искаме да се борим с дадено негативно обществено явление, трябва да имаме ясна дефиниция за него“.   "Едно е безспорно ясно, че корупцията нанася огромни вреди на нашето общество. Тя овладява основни лостове на държавното управление и ги подчинява на частни интереси. Генерира бедност и престъпност, ерозира доверието в държавата, възпрепятства икономиката и отблъсква инвеститорите. В България корупцията се превръща в основна спирачка за развитието на стратегически за България цели", добави държавният глава.    По думите му усилията на "бизнеса се насочват вместо в развитието на иновации и конкурентноспособност към търсене на подходящия човек в държавната администрация, който с определени финансови стимули да може да реши спечелването на обществената поръчка. Това е според него е „убийствено за бъдещето на нашата икономика".    "Когато говорим за европейска интеграция, едва ли останаха наивници, които смятат, че тя е възможна без борба с корупцията и без постигането на безкомпромисни резултати“, каза  Радев.    "Многократно съм призовавал за всеобхватен подход за борба с корупцията – широкомащабни законодателни инициативи, концентрирани върху разследване на корупционни схеми в настоящето. Настоявал съм за единен и независим орган за разработване и прилагане на ефективни мерки за гарантиране на прозрачност на собственост, изразходване на публични средства и на вземане на управленски решени“, допълни той.    По думите му всяка държава развива свой собствен антикорупционен модел, базиран на социални, икономически, политически характеристики.    "Ако искаме да сме пълноценно интегрирани в Европа, трябва да надскочим нашата ограда на доморасли методи за развитие и прилагане на антикорупционни мерки, да видим какво става отвън тази ограда, да черпим опит от добрите европейски практики", смята Румен Радев.    Според него критерият за нашето пълноценно интегриране ще бъдат резултатите в борбата с корупцията. 

Уди Алън се обяви за вдъхновител и поддръжник на движението "Аз също"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6897638

Уди Алън се обяви за вдъхновител и поддръжник на движението "Аз също"Американският режисьор Уди Алън заяви, че подкрепя движението "Аз също", и смята, че би могъл да е негов вдъхновител, преценявайки, че поведението му през цялата му кариера е било за пример, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Той сподели пред аржентинската телевизия Канал 13, че е голям защитник на движението "Аз също" и би могъл да е негово

Гърците подготвят протест срещу евентуално споразумение със Скопие, съдържащо името "Македония"

http://www.cross.bg/makedoniya-sporazymenie-demonstratzii-1576210.html

/КРОСС/ Мащабна подготовка тече в Гърция за организиране на протестни демонстрации от защитниците на призива "Македония е Гърция". За първи път се организират едновременно демонстрации в 13 града на страната и в чужбина.  Министърът на външните работи Никос Кодзиас съобщи, че на масата за преговори са три имена и се очаква Скопие скоро да приеме изискванията на гръцката страна.  Днес лидерът на опозицията Мицотакис съобщи, че при евентуално споразумение, в което присъства името "Македония", ще искат вот на недоверие на правителството на Алексис Ципрас. В този случай "извънредните избори са повече от сигурни", коментират пред медиите политически анализатори. Националистите от "Независими гърци", коалиционен партньор на СИРИЗА, категорично отказват да подкрепят име, което включва "Македония".  Цялата опозиция обвинява правителството, че преговорите се водят непрозрачно, без консултации и споразумение с опозиционните партии.  "СИРИЗА няма право да преговаря без опозицията", заявиха депутати, готови да подкрепят вота на недоверие. 

Задържаха баща, изнасилил дъщеря си

//dariknews.bg/regioni/shumen/zadyrzhaha-bashta-iznasilil-dyshteria-si-2101488

49-годишният мъж вече е съден веднъж за блудство с другата си дъщеря

Работник падна от строителен обект в Кърджали и почина

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/rabotnik-padna-ot-stroitelen-obekt-v-kyrdzhali-i-pochina-2101523

Работник падна от четвъртия етаж на строителен обект в центъра на Кърджали и почина на място.

Сигнал за инцидента е подаден малко след 11:00 ч.

Мъжът е почиствал строителната площадка на 4-ия етаж и е

Градушка се изсипа в Смолянско (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gradushka-se-izsipa-v-smoliansko-snimki-2101529

Силен дъжд с гръмотевици и градушка се изсипаха в Смолянско.
 
За броени минути градините в село Липец, където е било най-силно, са се наводнили, а градушката е унищожила голяма част

Въпроси и отговори около забавянето на Бронзовата къща

http://clubz.bg/68750-vyprosi_i_otgovori_okolo_zabavqneto_na_bronzovata_kyshta

Авторът на Бронзовата къща Пламен Деяноф започна в понеделник, 4 юни, изнасянето на модулите за инсталацията от площадката, където бяха струпани един месец по-рано. По думите на художника, фундаментът ще се сглобява на друго място и след това обратно ще бъде доставен там, където отдавна вече трябваше да се издига.

Около проекта и забавянето му възникнаха много въпроси, чиито отговори „Площад Славейков“ поиска от Столична община. Отговори ни зам.-кметът по културата Тодор Чобанов.

На въпрос каква е причината за забавянето на поставянето на Бронзовата къща от февруари до май, д-р Чобанов заяви, че в хода на изграждането са били открити проблеми в подземните нива, останали от взривения мавзолей на Георги Димитров.

"Проектът е много сложен технически, а в хода на изпълнението станаха ясни и съществени конструктивни проблеми на подземното ниво и фундамента. Това наложи да се произвеждат специални елементи, които да гарантират стабилността на конструкцията на кота нула, а под земята бяха извършени допълнителни укрепителни дейности", обясни зам.-кметът.

А за спирането на работата от началото на май до 4 юни, когато художникът започна да изнася модулите, Тодор Чобанов препоръча да попитаме за причините Деяноф:

"Следва да попитате автора, който има цялостния ангажимент по хода на изграждането".

По преценка на Пламен Деяноф – твърди д-р Чобанов – не е било обявено по време на събитието на 3 май с участието на австрийския президент Александър ван дер Белен и кмета Йорданка Фандъкова, че представената конструкция на произведението е само демонстрация, а не начало на изграждането на същинското произведение. На въпрос на „Площад Славейков“ какво представлява тестът и какви са били резултатите от него, отново ни бе препоръчано да попитаме автора.

Според зам.-кмета пукнатините в подземните помещения са създали опасност за стабилността на Бронзовата къща, но не и за пешеходците в зоната, нито за официалните гости на 3 май, между които австрийският президент и кметът на София. По уверенията на д-р Чобанов, инсталацията има проект, одобрен от Общината.

Тодор Чобанов казва, че решението голяма част от модулите да бъдат доставени на площад "Александър Батенберг" и впоследствие изнасяни  за сглобяване на друго място е по преценка на автора.

Площад Славейков

ВМРО иска МВР да забрани гей парада като заплаха за обществения ред

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897636

ВМРО иска МВР да забрани гей парада като заплаха за обществения редВ сигнал до вътрешния министър Валентин Радев общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера настоява МВР да забрани провеждането на София прайд на 9 юни, съобщава пресцентърът на партията. Контрера, който е зам.-председател на постоянната комисия по обществен ред и сигурност към Столичния общински съвет, посочва,

Илиана Раева: Момичетата са много здраво стъпили на земята

https://offnews.bg//gimnastika/iliana-raeva-momichetata-sa-mnogo-zdravo-stapili-na-zemiata-682016.html

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева сподели в "Тази сутрин" по bTV, че всички специалисти са определяли родния ансамбъл за фаворит за европейската титла в многобоя.

"Състезанието беше много трудно, защото още с пристигането, с подиум тренировките, на които присъстваха всички съдии, всички бяха категорични, че България е фаворит за европейската титла. Ние самите знаехме, че е така. Момичетата бяха много подготвени, вярваха в победата... но се оказа, че има и такива състезания.

Това е спортът. Те наистина бяха много подготвени и са в страхотна форма. Момичетата са много здраво стъпили на земята. Изключително умни, много трудолюбиви и мотивирани.

Знаят за какво са в залата. Нищо страшно не се е случило. Направихме си много сериозен анализ и сме наясно какво трябва да се допълни към работата. Дотам се докарахме, че вече не се радваме и на три спечелени медала от три възможности", каза Раева.

Припомняме, че България завърши европейското първенство в Гуадалахара с общо 4 медала - ансамбълът се прибра със злато за съчетанието с топки и въжета и бронз в многобоя, Татяна Воложанина спечели сребро за композицията с обръч при девойките, а българките се наредиха на трето място в отборното класиране.

Черешопроизводителите излизат на протест

http://econ.bg/Новини/Черешопроизводителите-излизат-на-протест_l.a_i.762312_at.1.html

Селскостопанските производители на череши излизат на протест, предаде Нова. Те ще блокират магистрала "Тракия" при пътен възел Стара Загора. ...

БСП в Пловдив поиска оставката на зам.-кмета Златин Велев за транспортния проект

https://www.24chasa.bg/region/article/6897626

БСП в Пловдив поиска оставката на зам.-кмета Златин Велев за транспортния проектОставката на зам.-кмета на Пловдив по транспорта Златин Велев искат общинските съветници на БСП. На следващата сесия на 19 юни те ще внесат декларация до кмета Иван Тотев с настояване да освободи заместника си заради проваления транспортен проект на града. Това обявиха днес на пресконференция ръководството на червената група в местния парламент.

100 млн. лева трябват за проблема с наводненията във Варна при дъжд

http://www.moreto.net/novini.php?n=375405

Общо 100 млн. лева трябват на общинската администрация за решаването на проблема с дъждовната канализация във Варна, който стои в основата на проблема с наводненията при всеки валеж. 40 млн. лева от сумата са нужни за изграждането на колектора „Битоля-Пирин“, който да поема водата от високите части на града, така че да не достига до централния район.

Нова литературна награда

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/06/05/3189776_nova_literaturna_nagrada/?ref=rss


Текстът е от портала "Култура"<br />Преди няколко години бях в Мадрид, знаех, че там през 80-те години е поставена паметна плоча на мястото, където Димитър Димов е живял, докато е бил на специализация в Испания, но никога не я бях виждала, дори и на снимка. Намерих я веднага, щом пристигнах. Намира се точно срещу паметника на Падналите герои на Plaza de la Lealtad, до музея "Прадо", в близост до хотел "Риц", в който се развива действието на "Осъдени...

Курц: Сътрудничеството с Русия в газовия сектор е изгодно

https://www.investor.bg/evropa/334/a/kurc-sytrudnichestvoto-s-rusiia-v-gazoviia-sektor-e-izgodno-262351/

Според австрийския канцлер добрите отношения между Виена и Москва могат да бъдат използвани за "преодоляване на антагонизма" на европейския континент

Страшно е! Бум на ухапани от кърлежи в Благоевград, два случая на лаймска болест!

http://regiona.bg/%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%88%d0%bd%d0%be-%d0%b5-%d0%b1%d1%83%d0%bc-%d0%bd%d0%b0-%d1%83%d1%85%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d1%8a%d1%80%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b8-%d0%b2-%d0%b1/

Над 10 ухапани от кърлеж са обслужени от дежурните медици в спешно отделение на благоевградската болница през уикенда, след обработка на засегнатото място на пострадалите е поставена ваксина против инфекциозно заболяване.
Зачестяване на случаите се наблюдава от две седмици. Само за една вечер са потърсили помощ четирима, сред тях един случай на впит кърлеж в пъпа на мъжа, паразитът е отстранен успешно и без усложнения, останалите пациенти са ухапани по главата и бедрата.

От Регионалната здравна инспекция в Пиринско поясниха, че случаите на потърсили помощ за седмица във филиала в Гоце Делчев са 16, от тях 10 мъже и 6 жени, в Петрич пострадалите са 10 – 5 мъже и 5 жени, в Сандански – 7 души, в Симитли – 6. Част от ухапаните търсят помощ и при личните си лекари по населените места, други отстраняват сами опасния паразит. 46- годишна жена е приета за лечение в инфекциозно отделение със съмнение за лаймска болест, пише струмабг.

През изминалия месец има два доказани случая на лаймска болест, състоянието на пациентите е стабилизирано след проведено болнично лечение от инфекционисти в МБАЛ – Благоевград, каза директорът „Надзор на заразните болести“ в Здравната инспекция на Пиринско д-р Веселка Мончева.
Изследване за лаймска болест се извършва само след ухапване от кърлеж или при оплаквания, съвместими с тази инфекция. Важно е кръвното изследване да се направи минимум един месец след ухапването, за да могат да се образуват в организма специфичните антитела.

В първите седмици след инфектирането е възможно антителата да бъдат в много ниски стойности и тестът да бъде отрицателен. Болният от лаймска болест не може да зарази околните и не е опасен за тях. Заразяването става само чрез ухапване от определен вид кърлежи, които са заразени с бактериите, причиняващи лаймска болест.

„По-висок е рискът, когато кърлежът престои по-дълго време и при отстраняване е нарушена неговата цялост”, каза д-р Мончева. Тя поясни, че ухапванията от кърлеж са типични за сезона и не е тревожно.
Не всяко ухапване причинява заболяване. За заразяване с инфекцията са необходими повече от 24 часа от впиването на кърлежа, за да може причинителят да проникне в кръвообращението на човека. Възможно е кожата да се зачерви и подуе, да се появят различни симптоми, като например грипоподобни признаци, повишение на телесната температура, лесна уморяемост и слабост, поява на обрив, гадене и повръщане. За намаляване на рисковете, свързани с ухапване от кърлеж, се препоръчва неговото своевременно отстраняване.

Ето какво съветва д-р Мончева: „В случай че сте в близкия парк или до болнично заведение, се консултирайте със специалист, да отстрани кърлежа и да се погрижи за последващата обработка на образувалата се раничка. Ако не сте в града, например високо в планината, и откриете забит в тялото ви кърлеж, може да го отстраните, като го хванете с помощта на пинцети и леко го издърпате нагоре, без да го извивате. Той трябва да бъде захванат здраво, възможно най-близо до забития в кожата участък. Процедурата се извършва задължително с ръкавици, за да се избегне рискът от заразяване. След това мястото на ухапване се дезинфекцира чрез измиване със сапун, последвано от подходящ дезинфектант. Не бива да се размачква, тъй като пръски могат да попаднат в очите или в отворени рани на човек и да го заразят. Неправилното захващане може да доведе до разкъсване или разчленяване на кърлежа, оставане на част от него в раната и повишаване на риска от инфектиране”, съветва д-р Мончева.
Обработка на тревните площи срещу кърлежи и други опасни вредители се извършва и в момента на територията на Благоевградска област, основно детски площадки и паркове, на 31 май е третиран дворът на МБАЛ – Благоевград, поясниха от Здравната инспекция.

 

Материалът Страшно е! Бум на ухапани от кърлежи в Благоевград, два случая на лаймска болест! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Какво има в българските кренвирши?

http://www.cross.bg/meso-nyama-vutev-1576209.html

/КРОСС/ Какво има в българските кренвирши? Отговор на този въпрос потърсихме в рубриката „Чети етикета“, тъй като именно кренвиршите са продуктът, за чието съдържание има най-много митове и легенди. Миналата седмица държавата заговори за минимални стандарти при колбасите, а пред bTV земеделският министър Румен Порожанов предложи, ако в кренвиршите няма поне 75% месо, те да не се наричат така. „Това ме изненадва, защото е доказано, че не само в България, а и в световен мащаб 50% от потреблението на месни продукти се нарича кренвирш, въпреки всички митове и легенди“, коментира председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Тези митове и легенди са „абсолютно несъстоятелни, защото технологично не е възможно такива материали (рога, копита, косми, тоалетна хартия) да влязат в такъв продукт“, изтъкна той. Според етикетите те съдържат, освен някакъв процент месо, соев протеин, лактоза, гума гуар, мононатриев глутамат, натриев нитрит, модифицирано нишесте, механично отделеното свинско месо или птиче месо, Е-та. Цените им пък варират между 5,21 и 19,93 лв. на кг.                           Соевият протеин е най-високият клас изолат от соя – протеин, но растителен, т.е. няма аминокиселините, които има животинският, обясни Вътев

В Норвегия системата отнема децата. В България направо ги убива

http://clubz.bg/68749-v_norvegiq_sistemata_otnema_decata_v_bylgariq_napravo_gi_ubiva

Няма да се възмущавам на казуса в Норвегия. Децата, социалните служби, семействата, кой какви ценности и закони има и т.н. Защото нямам време.

Но даже и да имах време, пак нямаше да се занимавам с Норвегия. Ако имах време:

Щях да се занимавам с палатковия лагер до парламента. Родителите на деца с увреждания са го издигнали. Защото им е омръзнало толкова години българските политици да не им осигуряват елементарни условия на живот. Знаете ли какво е да гледаш така детето си? И да те е страх да умреш, за да не го оставиш само…

Щях да се занимавам със зам.-председателя на парламента. Който не допусна тези родители в сградата. Защото носели тениски с надпис: "Системата ни убива". Смущавали го. Смущавали били и работата на другите депутати. Явно е важна работа. И нежна. Че едни тениски може да я смутят.

Щях да се занимавам с този зам.-председател, че даже не се извини. Щях да му искам оставката. Защото е срам за политическия живот.

В Норвегия системата отнема децата. В България системата направо ги убива.

Щях да се занимавам с Фонда за лечение на деца. И защо майки продължават да плачат по медиите. С разкъсани души, незнаещи как да помогнат на децата си. И молят за помощ, направо просят, само и само да съберат няколко хиляди лева. Докато чиновници във Фонда се чудят как да усложнят процедурите.

Щях да се занимавам с управляващите Фонда. И с политиците, които са ги назначили. И дали всички те спят спокойно. След като са си купили служебни автомобили, направили са си хубави офиси. А след това отказват лечение на дете.

Щях да се занимавам с тези политици. Щях да им искам оставките. Защото са срам за политическия живот.

В Норвегия системата отнема децата. В България системата ги зарязва сами да се борят.

Щях да се занимавам със Здравната каса. И здравните министри. И политиците, които приемат здравните закони. Защото кошмарът пред всеки лекарски кабинет продължава. Защото лекарите са докарани до невъзможност да работят нормално. Защото продължава да има липси на лекарства.

Щях да се занимавам с Бърза помощ. И защо година след година положението не се променя. И защо няма линейки, защо няма достатъчно оборудване, защо лекарите не искат да работят там, защо не се децентрализира поне гаража. Защо един и същи директор стои при положение, че толкова години няма реформа, а хората са недоволни.

Щях да се занимавам с всички тези администратори в здравната система. Щях да им искам оставките. Защото са срам за политическия живот.

В Норвегия системата отнема децата. В България на системата не й пука за хората.

Щях да се занимавам с циганските каруци по улиците на градовете, с некачествените ремонти, с фалиращо БДЖ и неговата централа в огромна сграда исторически паметник, с драмите при кандидатстване в детските градини, с отношението на социалните служби към старите хора, с угодническото поведение на политиците пред чужденците, с кражбите, обществените поръчки, раздутата администрация, преименуване на местности… И с още толкова много теми…

Да, с тези казуси щях да се занимавам, ако имах време. Или подобни. Пълно е с тях. Тук. Сега. Около нас. Не с Норвегия, Западни Балкани, Източен Тимор, Северен полюс или Южен вятър. С наши си тежки проблеми. Чието решаване може конкретно да ни подобри живота.

Но това съм аз. И нямам особено много време.

Спокоен ден!

...

*Коментарът на Любомир Аламанов е публикуван в профила му във Фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

 

Полицията в Белгия е задържала 13 души по подозрение в манипулиране на тенис мачове

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/05/3189873_policiiata_v_belgiia_e_zadurjala_13_dushi_po/?ref=rss


Тринадесет души са задържани в Белгия при разследване за манипулиране на мачове от ниските нива на професионалния тенис, съобщи федералната прокуратура в страната. Според официалната информация криминална организация, която има връзки в Белгия и Армения, подкупва професионални тенисисти от 2014 г., опитвайки се да манипулира крайния изход на мачове.<br /><br />Двубоите обикновено са от турнирите, които нямат телевизионно излъчване - сериите "Фючърс" и "Чалънджър"...

Президентът: За корупцията у нас се говори много, но се прави малко

http://www.cross.bg/koryptziyata-posochi-radev-1576208.html

/КРОСС/ „За корупция в България се говори много, но според мен се прави твърде малко”, заяви президентът Румен Радев на международната конференция на тема „Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията”, която се провежда в София, съобщава bTV. „За корупцията няма почивен ден, оставена без обществено внимание и без систематични мерки за въздействие, тя се разраства като раково образувание”, каза Радев. Той посочи, че корупцията нанася огромни вреди на обществото, защото овладява основни лостове на държавно управление в законодателната, изпълнителната и съдебната власт и ги подчинява на частни интереси, ограничава основни права и свободи на гражданите, генерира бедност и престъпност, ерозира доверието в държавата, отблъсква инвеститорите. Според президента специално за България корупцията има и друго специфично негативно влияние, защото се превръща в основна спирачка за реализация на стратегически за България цели като развитие на съвременна конкурентоспособна икономика и пълноценна интеграция в европейските структури. „Когато усилията на бизнеса се насочват вместо в развитие на иновации и конкурентоспособност, към търсене на подходящ човек от администрацията, който, срещу определени финансови стимули да може да реши спечелването на обществена поръчка, това е убийствено за бъдещето на нашата икономика”, отбеляза държавният глава

Най-горещите звезди по бански

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/naj-goreshtite-zvezdi-po-banski-6083052

Вижте как да изглеждате зашеметяващо на плажа с бански според формата на тялото ви

Как да изберете перфектния бански според формата на тялото

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/kak-da-izberete-perfektniia-banski-spored-formata-na-tialoto-6083052

Всяка дама се суети за това да покаже най-доброто от себе си на плажа и да прикрие онова, което малко или много не харесва

Какъв е ключът към дълголетието според 106-годишна дама? Пазете се от връзки и барове

https://offnews.bg//lajfstajl/kakav-e-kliuchat-kam-dalgoletieto-spored-106-godishna-dama-pazete-se-681797.html

106-годишна жена разкри какъв е ключът към дългия живот и той може би ще ви изненада. Според нея тайната се крие в това да сте необвързани и да не ходите по барове, разказва Indy100.

Мадлин Дай никога не е била на среща и е посетила бар само веднъж, за да отпразнува 90-годишния си рожден ден.

Тя смята, че причината, поради която живее толкова дълго е, че е избягвала стреса, който предизвикват взаимоотношенията.

Дай е родена в Хийли, Южен Шефийлд, Великобритания, през 1912 година. Същата година, в която Титаник потъва. тази година, на 28 април, тя посреща 106-ия си рожден ден в дом за стари хора.

80-годишната племенница на Мадлин Даяна Хейтън споделя: „Тя ходи свободно, без бастун и е много независима“.

„Когато беше на 103 години, ме попита дали мога да сменя някои завеси в спалнята ѝ вместо нея. Казах, че ще го направя на следващия ден и когато пристигнах, тя вече ги беше сменила“, спомня си Даяна.

„Винаги се облича официално, когато излиза от стаята си, и за 106-те си години все още има страхотно чувство за хумор“, добавя племенницата на Дай.

Сред другите тайни за дълъг живот на столетницата са ежедневните разходки по две мили по стръмен хълм четири пъти на ден, тъй като това бил пътят до работата ѝ като книговезец.

Стихийни бунтове в Пиринско! Гоцеделчевци скочиха срещу високите цени на горивата и блокираха пътя, санданчани се канят да последват примера им

http://www.struma.com/obshtestvo/stihiini-buntove-v-pirinsko-gocedelchevci-skochiha-sreshtu-visokite-ceni-na_135119/

Пореден протест срещу високите цени на горивата бе организиран тази неделя в Гоце Делчев. Десетки автомобили застанаха напречно на пътя към ГКПП Илинден и го блокираха.

Гневни шофьори висяха до колите си близо час, като коментираха, че в района цените на дизела и бензина са драстично по-високи от други градове в страната и недоумяваха, защо дизеловото гориво е по-скъпо от бензин А95.

Не за първи път гоцеделчевци въстават срещу скъпите горива. Санданчани също са готови на...

Продължава

Разследването на митнически престъпления може да продължи извън законовите срокове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897608

Разследването на митнически престъпления може да продължи извън законовите сроковеЕвропейският съд постанови днес, че разследването на митнически престъпления може да продължава извън законовите срокове. Постановлението е свързано с питане на Специализирания наказателен съд в София по дело срещу български митничари на границата с Турция. Те са обвинени, че през 2011-2012 г. са участвали в организирана престъпна група,

Иран прави модерни центрофуги за уран

http://clubz.bg/68748-iran_pravi_moderni_centrofugi_za_uran

Иран започна работа по инфраструктура за изграждане на модерни центрофуги в ядрения си обект в Натанз, предаде Ройтерс.

Това заяви днес ръководителят на Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ) Али Акбар Салехи. Той обаче допълни, че Техеран ще продължи да спазва ядреното споразумение със световните сили.

Вчера върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей нареди подготовка за увеличаване на капацитета за обогатяване на уран. То е за в случай, че сделката от 2015 г. се провали след оттеглянето на САЩ от нея.

Според говорител на ИОАЕ Ислямската република ще информира днес във Виена Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че е започнал процес по увеличаването на този капацитет.

Разработването на инфраструктура за изграждане на модерни центрофуги в Натанз върви бързо, каза Салехи на излъчена по телевизията пресконференция.

"Ако напредвахме нормално, щеше да отнеме 6 или 7 години, но тя ще е готова в следващите седмици и месеци", изтъкна той.

Бабченко иска 50 хиляди долара за интервю

https://offnews.bg//obshtestvo/babchenko-iska-50-hiliadi-dolara-za-interviu-682008.html

Водеща украинска телевизионна програма обяви, че Аркадий Бабченко - първоначално обявен за убит, а след това изненадващо се оказа жив, е поискал голяма парична сума за интервю с него.

За това съобщава в профила си във Фейсбук Олеся Бацман от украинската тв програма "Бацман". Тя разказа за огорчението си, че Бабченко ѝ поискал пари, докато тя преди това обявила дарителска кампания за семейството му, когато той първоначално беше обявен за мъртъв.

Във Фейсбук журналистката написа:

"Редакторът на програма "Бацман" Елена Посканная (Olena Poskanna) днес позвъня на Аркадий Бабченко, за да го покани за интервю на живо при мен в програмата, разказва водещата Олеся Бацман.

Той бе гост на моята програма преди седем месеца. Аркадий заяви пред Лена, че сега дава езклузивни интервюта само за пари, като има предвид сума от 50 хиляди. - Гривни ли? - пита Лени плахо. "Долари" - уверено произнася Аркадий, и добавя, че за 60 хиляди със сигурност ще се съгласи! Когато  Бабченко бе убит, и аз научих, че е оставил шест осиновени деца, написах за това на приятел с молба да ни свърже със съпругата му, за да даде номера на банковата си сметка и ние бързо организирахме национална кампания за събиране на пари, за да помогнем на семейството му. Сега, очевидно, трябва да организираме кампания за събиране на 50 хиляди долара за интервю с Аркадий.

P.S. За всички, които питат в коментарите, дали Аркадий не се е пошегувал за 50-те хиляди долара, ще отговоря тук - не, не се е пошегувал. Ето неговия пост за това:
https://www.facebook.com/babchenkoa/posts/1396348027132093

Ето какво пише самият Бабченко:

"Що се отнася до мен. Да, имам нужда и от пари. Нямам представа как ще продължа да живея, къде ще продължа да живея, с какви средства ще живея"

Джон Оливър за случая "Бабченко":

Внимание, внимание: Оранжев код за изгодни оферти във VIVACOM

https://offnews.bg//tehnologii/vnimanie-vnimanie-oranzhev-kod-za-izgodni-oferti-vav-vivacom-682015.html

Код „Оранжевo” за изгодни пакетни предложения обявява VIVACOM през юни.

ТВ пакетите се предлагат в комбинация с фиксиран интернет, като клиентите на VIVACOM могат сами да съчетават различните варианти за услугите спрямо собствените си нужди и потребление и така да се възползват от атрактивни отстъпки.

Промоционалните пакети за интерактивна телевизия с кристално качество на звука и картината включват много повече премиум канали в сравнение със стандартните предложения. Като топ комбинация от телекома препоръчват: пакет TV 2L+ с достъп до над 200 телевизионни канала, от които над 45 HD програми, допълнен с високоскоростен интернет 100 Mbps, на цена от 27,79 лв. на месец.

Клиентите на интерактивна телевизия от VIVACOM ще могат да се насладят на голямо филмово разнообразие, при това напълно безплатно – към всеки пакет за интерактивна телевизия телекомът подарява филмов пакет MAXI за целия срок на договора. Той дава достъп до видеотека с богато жанрово съдържание, което се обновява ежеседмично. Само през юни то ще бъде допълнено от шест нови топ заглавия, които са подходящи за филмови фенове от всички възрасти. Сред тях са забавната история за отгледаното от щъркели врабче сирак „Щъркелчето Ричард“, разказът за епичното съперничество между тенисистите „Борг/Макенроу“, както и четвърти сезон на хитовия екшън крими сериал „Rogue”.

В допълнение към предложението клиентите ще могат да се насладят и на ексклузивно съдържание от каталозите на Discovery, Da Vinci, Disney, Nickelodeon и други с помощта на допълнителните медийни услуги по заявка, които се предлагат заедно за всички клиенти, предпочели оферта с включен TV 2L+ пакет от VIVACOM без допълнително заплащане.

Правата за пребиваване на еднополовите съпрузи важат навсякъде в ЕС

https://frognews.bg/novini/pravata-prebivavane-ednopolovite-sapruzi-vajat-navsiakade.html

Европейски съд постанови, че понятието ”съпруг” по смисъла на правото на ЕС за свободното пребиваване на европейците и членовете на техните семейства обхваща съпрузите от един и същ пол.

Благоевградчанка разтърсена: Кръв в центъра! Възрастна жена се спъна от стърчащи железа в плочките, удари силно главата си и се разплака! Докога ще търпим престъпното безхаберие на строителите?!

http://www.struma.com/obshtestvo/blagoevgradchanka-raztursena-kruv-v-centura-vuzrastna-jena-se-spuna-ot_135118/

Възрастна жена се спъна и си удари главата в плочките преди минути в центъра на Благоевград. Както се разхождала тя се спънала от железа, които стърчат от плочките. На инцидента станали свидетели будни граждани, които оказали помощ на жената. Снимки от случилото се публикува известна благоевградчанка, която е силно възмутена от случилото се.

Всъщност железата стърчат на това място от дни и бе въпрос на време някой да пострада, ние многократно сме пускали снимки от опасни участъци в...

Продължава

Македония може да добави "Съвременна" или "Европейска" към името си, каза депутат от управляващите

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/05/3189744_makedoniia_moje_da_dobavi_kum_imeto_si_suvremenna_ili/?ref=rss


Преговорите за името на Македония не са в задънена улица, а се обсъждат "различно прилагане на договореното" и възможни "други креативни решения" отвъд пакета варианти за името, договорени между Скопие и Атина с посредничеството на ООН.<br /><br />Това каза Артан Груби, ключов депутат от коалиционния партньор в македонското правителство ДУИ, в интервю за македонската телевизия "Канал 5", в което той каза, че договорът между Гърция и Македония е въпрос...

Здравната каса планира да плаща за резултат от лечението от догодина

https://www.mediapool.bg/zdravnata-kasa-planira-da-plashta-za-rezultat-ot-lechenieto-ot-dogodina-news279866.html

Здравната каса очаква преразходът й за лекарства тази година след приспадането на всички отстъпки от фармацевтичните компании да е между 80 и 100 млн. лева. Ръстът на разходите се дължи основно на факта, че вече 75% от бюджета за онколекарства отива за скъпо струващите таргетни терапии и само 25% за стандартни онкотерапии, съобщи директорът на лекарствената дирекция в касата д-р Галя Кондева. По думите й тази тенденция е нормална и новите терапии увеличават преживяемостта на пациентите, но същевременно здравната каса взема мерки за това подходящата терапия да достига до точния пациент, а заплащането да се обвързва с резултата от лечението, за да бъдат разходите на фонда максимално ефективни. Тази година бюджетът на НЗОК за онколекарства е 282 млн. лева, но реално ще надхвърли 300 млн. лева. Очакваните отстъпки от фармацевтичните компании в онкологията са около 40 млн. лева. Кондева обясни, че касата засилва контрола над това дали назначаването на онкотерапиите става в съответствие с фармакотерапевтичните ръководства и при наличие на определени генетични и имунохимични маркери. Това вече ще се засича и през въведените електронни протоколи, с които болниците отчитат назначеното лечение. По думите на Кондева в момента има случаи, при които таргетни терапии се предписват на пациенти, които не са показани за лечение с тях. "Само когато точната терапия отива при точния пациент, се постига максимален ефект и разходът е оправдан", посочи тя. Кондева съобщи, че в момента НЗОК има договори с 40 болници за онколечение, като пазарният дял на частните болници постоянно нараства и достига 24%. В същото време по думите й частните болници работят приоритетно с таргетна терапия. За да направи разходите си по-ефективни, касата се подготвя от следващата година да плаща за резултат от лечението, като идеята е резултатът да се измерва на базата на обективни критерии за това как пациентът се повлиява от терапията. "Това е свързано с нормативни промени, но вече има една-две компании, които са направили такива предложения, обсъждаме ги и подобни клаузи ще залегнат в договорите с касата", обясни Кондева. Така при отсъствие на терапевтичен ефект фармацевтичната компания може да върне и цялата платена от НЗОК сума за дадено лечение. Обвързването на плащането с резултат е свързано освен с нормативни промени и въвеждането на специален софтуер в болниците, което тепърва предстои да се случи и все още няма пълна яснота как ще стане. НЗОК обмисля промяна и в начина, по който плаща за биологичните терапии за ревматологичните заболявания. Кондева обясни, че курсът на лечение на един пациент с ревматоиден артрит с биологични терапии варира между 12 000 и 18 000 лева с различните медикаменти при сходен терапевтичният ефект. Затова НЗОК иска да обвърже и плащането на биологичните терапии с ефекта от лечението. По повод недоволството на пациенти срещу новия ред за отпускане на биологичните терапии, Кондева коментира, че те целят отново подобряване не контрола достигането на точната терапия до точния пациент. Тя даде пример, че от 8 пациенти, разгледани на последното заседание на експертния съвет, отпускащ терапията, едва половината са били показани за лечение с нея. Освен това здравната каса обсъжда и възможността да се премине към рефериране на цените на медицинските изделия към тези на други държави, както е при лекарствата. "В Европа има много различни системи за реимбурсиране на медициски изделия, те са предмет на национално законодателство и липсва европейска синхронизация", обясни Кондева. Страната ни може да сравнява цените на изделията с тези в Гърция и Румъния на първо време, обясни тя.

ВМРО иска МВР да забрани гей парада

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/vmro-iska-mvr-da-zabrani-gey-parada

Според партията на Каракачанов парадът е заплаха за обществения ред

Световноизвестни учени в областта на изкуствения интелект се присъединиха към Samsung Research

http://www.cross.bg/samsung-izkystveniya-sung-1576206.html

/КРОСС/  Д-р Себастиан Сънг и д-р Даниел Лий ще помогнат за проучването и развитието в сферата на AI (Изкуствен  Samsung Electronics Co., Ltd. обяви, че към екипът на компанията се присъединяват двама водещи експерти от областта на експерименталния изкуствен интелект. Д-р Х. Себастиан Сънг е професор Евнин в Института по неврология и катедра „Компютърни науки“ в университета в Принстън, а д-р Даниел Д. Лий е професор и председател на фондация UPS във Факултета по инженерни и приложни науки към Университета на Пенсилвания. Световнопризнатите учени ще имат водеща роля в разширяването на глобалните възможности за научноизследователска и развойна дейност на Samsung в сферата на изкуствения интелект. Като част от екипа на Samsung Research, фокусът на работата на д-р Сънг и д-р Лий ще бъде насочен към изграждането на фундаментални изследвания в областта на изкуствения интелект. Именно това би спомогнало за разширяване на човешкото познание, както и ще бъдат увеличени възможностите за революционно бизнес влияние. „Samsung е компания с дългогодишна история в сферата на иновациите, стремяща се към максимално използване на потенциала на изкуствения интелект.“, каза д-р Сънг. „Очаквам с нетърпение да започна своята работа в екипа на Samsung и да помогна за бъдещото развитие на изкуствения интелект

Новият президент на Куба се срещна за пръв път с представители на САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=375399

Новият президент на Куба Мигел Диас-Канел проведе първата си официална среща с посетители от САЩ, обсъждайки увеличен достъп до интернет за Куба с изпълнителния директор на Google Ерик Шмит и сенатора от Републиканската партия Джеф Флейк, съобщава "Асошиейтед прес".

Комисията "Антикорупция" получила 200 сигнала, 20-30 от тях вече били обработени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897616

Комисията "Антикорупция" получила 200 сигнала, 20-30 от тях вече били обработениКомисията "Антикорупция" е получила 200 сигнала, като над 20-30 от тях вече са обработени. Сред тях имало и такива, които не са годни и те звучали от типа на: Съседът ми не работи, а има скъпа кола и живее в собствено жилище", това каза шефът на комисията Пламен Георгиев на международна конференция за противодействие на корупцията,

Симеонов отвръща на удара: Ангелкова подготвяла продажба на 20 дка плаж

http://econ.bg/Новини/Симеонов-отвръща-на-удара-Ангелкова-подготвяла-продажба-на-20-дка-плаж_l.a_i.762311_at.1.html

Отговорът на вицепремиера Валери Симеонов към министърката на туризма Николина Ангелкова не закъсня, след като тя оспори версията, че дискотеки в...

Кампания за Черно море без пластмаса започва с концерт

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/06/05/3189849_kapmpaniia_za_cherno_more_bez_plastmasa_zapochva_s/?ref=rss


Социалната кампания "Черно море свободно от пластмаса" започва с концерт в "Маймунарника" в Борисовата градина и ще продължи през лятото с различни инициативи. Идеята е да се спечелят привърженици на почистването на плажните ивици от пластмасови отпадъци, които влизат в морето и застрашават биоразнообразието му.<br /><br />За каузата разказва пред БНР Илияна Стоилова, сърфистка от сърф училище Akasha, която е сред организаторите на кампанията.На 16 юни...

Операта „Аида“ на сцената на Софийската опера и балет- 8, 9 и 10 юни

http://www.cross.bg/radames-aida-rolyata-1576205.html

/КРОСС/Една от най-играните опери на маестро Джузепе Верди, „Аида" не случайно е предизвиквала и продължава да предизвиква въображението на големите режисьори не само за оперната сцена, но и за филмови версии. Какво я прави толкова атрактивна и толкова обичана? Известният аржентински режисьор Уго де Анна дава един възможен отговор. Той е намерил интригуващ отговор за своята постановка на Софийска сцена, след фантастични такива на най-голямата открита сцена, Арена ди Верона. Оперният шедьовър на маестро Верди се разиграва в ефектно виртуално триизмерно пространство, потърсено в огледалното отражение на египетски релеф, фон на сменящите се картини. Зрителят е омагьосан от играта с отраженията, ефектните костюми, приказното и иносказателното в това запомнящо се внушение. Изживяване, което всеки път е различно с различните артистични състави. Запомваща е сцената, в която двете съпернички за любовта на Радамес, Аида и Амнерис разиграват истински театър с огромните червени ефирни платна, обгръщащи пространството на всяка от тях, както и триумфалната сцена, ефектно решена пирамидално и превръщането на пирамидата в гробница за двамата влюбени - Аида и Радамес на финала. Незабравимо филмово изживяване. Внушение близко до съвременника и в изградените контрастни емоции и обрати в сюжета между триъгълника Аида, Амнерис и Радамес. Фигурата на главния жрец, неговата абсолютната власт, по-силна и от тази на фараона е определяща в решаване съдбата на георите

Цитат на деня: Може ли един ресторантьор от Русия да влияе на избори

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/06/05/3189778_citat_na_denia_kogato_edin_restorantyor_moje_da_vliiae/?ref=rss


"Колко ниско трябва да са паднали медиите и политиката на Запад, щом един ресторантьор от Русия може да влияе на избори в Европа или САЩ?"<br /><br />Този въпрос дойде от руския президент Владимир Путин в интервю за австрийския обществен оператор О Ер Еф, излъчено преди посещението му в Австрия.<br /><br />В разговора, излъчен по О Ер Еф, Путин отхвърли твърденията, че целта на Русия е да всява раздор в Европа.<br /><br />С коментара си за намесата...

Здравната каса плаща за 3 нови редки заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6897627

Здравната каса плаща за 3 нови редки заболяванияТри нови редки заболявания е включила здравната каса през 2018 г. в списъка с болести, за лечението на които заплаща напълно или частично. Това са идиопатична белодробна фиброза, туберозна склероза и хемангиом в кърмаческа и ранна детска възраст. НЗОК заплаща напълно или частично 1714 лекарства, с които се лекуват общо 282 заболявания.

Правото на пребиваване на еднополовите съпрузи важи навсякъде в ЕС, реши европейският съд

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/05/3189850_pravoto_na_prebivavane_na_ednopolovite_supruzi_vaji/?ref=rss


Съдът на Европейския съюз постанови, че понятието "съпруг" по смисъла на правото на ЕС за свободното пребиваване на европейците и членовете на техните семейства обхваща съпрузите от един и същ пол, предаде БТА.<br /><br />Въпреки че са свободни да разрешават или да не разрешават еднополовите бракове, държавите в ЕС не могат да възпрепятстват свободата на пребиваване на европейски гражданин, като отказват да предоставят право на пребиваване на неговия съпруг от същия пол,...

Sofia GuitArt Festival представя за първи път ROCK NIGHT с бандите

http://www.cross.bg/https-tressman-hive-1576204.html

/КРОСС/ Третото издание на Sofia GuitArt Festival представя за първи път в програмата си ROCK NIGHT - концерт с бандите Saint Electrics, Krekhaus и Hive Tressman само на 9 юни в столичният клуб Mixtape 5 (B-side). Началото е от 22.00 ч., а билети за рок събитието можете да намерите в eventim.bg и на място в клуба в събота вечер. Sofia GuitArt Festival навършва 3 години и това е причината тази година да съберe в концерт точно 3 убийствени български банди - с яки китари, безпощаден саунд и страхотни песни в една единствена и запомняща се ROCK NIGHT на 9 юни! Saint Electrics е пауър триото, което представи България на престижния международен фестивал Eurosonic Noorderslag 2018 в Грьонинген, Холандия по-рано тази година. Техният концерт беше изцяло излъчен по две европейски радио станции, а бандата се радва на огромен интерес от страна на международната публика. Техният дебютен албум "Keep Me Calm", както и синглите "Burning Bitter Sour Romance" и "Locked in this town" продължават да радват все повече нови фенове на бандата в България и цяла Европа. Спокойно можем да кажем, че Saint Electrics е уникална за България супер-група, в която влизат виртуозните Мирослав Иванов, Гриша Георгиев и Деян Драгиев (Даката). Те са едни от най-търсените, респектиращи и вдъхновяващи музиканти на българската сцена и не случайно участват в едни от най-силните музикални проекти

Бури и наводнения във Франция: мъж се удави в автомобила си (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897614

Бури и наводнения във Франция: мъж се удави в автомобила си (Видео)Тридесет и седем годишен мъж беше намерен удавил се в колата си в Нормандия, Западна Франция, в резултат на поройните дъждове в част от страната, предаде Франс прес. Шестнайсет департамента в Югозападна, Централна и Източна Франция са в състояние на оранжева тревога за бури и наводнения, съобщи френската метеорологична служба "Метео-Франс",

500 дни на Тръмп в Белия дом. Какво се промени?

https://dnes.dir.bg/na-fokus/500-dni-na-tramp-v-beliya-dom-kakvo-se-promeni

Президентът на САЩ се готви за втори мандат, но какво мислят избирателите в страната

Вижте в кои части на София спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6897593

Вижте в кои части на София спират водата утреНа 6 юни /сряда/ във връзка с провеждане на тест за проверка на налягането в кв. "Ботунец" се налага спиране на водоподаването от 00.00 до 06.00 часа в района на: ул. "Балкан", ул. "Васил Левски", ул. "Витиня", ул. "Извор", ул. "Искър", ул. "Шопска", ул. "Гилица". Това съобщават от "Софийска вода". При продължителност на строително-ремонтните

КАКВИ СА ПРОБЛЕМИТЕ В ПАЗАРА НА ИЗКУСТВA В БЪЛГАРИЯ?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286290_%D0%9A%D0%90%D0%9A%D0%92%D0%98+%D0%A1%D0%90+%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%91%D0%9B%D0%95%D0%9C%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%92+%D0%9F%D0%90%D0%97%D0%90%D0%A0%D0%90+%D0%9D%D0%90+%D0%98%D0%97%D0%9A%D0%A3%D0%A1%D0%A2%D0%92A+%D0

 На фона на всичките тези тостове с шампанско и бяло вино, които са обичайни в арт средите, нека излеем и малко ликьор за трудностите, пред които са изправени галериите в България. Иначе казано – да излеем истината за това. В последните няколко години пазарът на изкуството в страната загубва своята динамика.

Какви са главните причини? Отговори на този въпрос sofiapress потърси от собственици и управители на галерии с дългогодишен опит в бранша. Също и от експерти по темата, които дадоха предложения за справяне с проблемите.

ПРОБЛЕМ 1: По-ниската цена в ателието на артиста
Голям проблем е когато артистът продава своите произведения на по-ниска цена от обявената в галерията, след като вече е ползвал нейните услугите.  Ако погледнем само от гледна точка на артиста- той създава чудесно произведение, което някой (купувача) е пожелал да притежава. Но много често творецът бива забелязан именно в галерията, която влага време, ресурси и т.н. в това да представи художника (особено, ако той е прохождащ) и да подготви изложбено пространство, посещавано от постоянен поток на потенциални купувачи.  За купувачите най-логично е да купят от ателието на художника, щом цената там  е по-ниска. Но е редно да се дава процент на галерията за това, което тя влага в своите артисти. Тук е важно да се уточни, че галерията не оскъпява цената на картината допълнително.

Десислава Монева

Връщайки се назад във времето, Десислава Монева, собственик на One Gallery споделя: ,,Имала съм цели изложби продадени зад гърба си. Аз правя изложба на художника Х, идват клиенти, забелязват го, благодарение на галерията и след това купуват картините от ателието му. Съответно художникът веднага намалява цените. Художниците трябва да разберат, че това действа против тях. Ако цената е една в галерията, такава трябва да е и в ателието на художника.“ 

 

Предложение за решение:
Прочетете целия материал на: Sofiapress.com

160 л/кв.м. паднали в пиковия момент при вчерашния порой във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375404

При пиковия момент на вчерашния порой във Варна са паднали 160 л/кв.м. Този интензитет на валежа е бил в рамките на около 5 минути. Средната стойност на изсипалите се валежи в рамките на два часа е 72 л/кв.м. Интензитетът на дъжда е съпоставим с този при бедствието в „Аспарухово“.

Правата за пребиваване на съпрузи от един пол важат за всички държави в ЕС

https://dnes.dir.bg/temida/pravata-za-prebivavane-na-sapruzi-ot-edin-pol-vazhat-za-vsichki-darzhavi-v-es

Това задължение не означава, че държавите са длъжни да разрешат в националното си законодателство еднополовите бракове

Нови протести в Гърция заради името на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897594

Нови протести в Гърция заради името на МакедонияАктивисти, които настояват гръцкото правителство да заеме твърда позиция към Македония по отношение на името й, планират утре протести в Пела, родното място на Александър Велики, и в още десетина градове в Северна Гърция, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Демонстрациите в Пела и на други места трябва да покажат,

Лондон губи над 2,6 млрд. долара след продажба на част от дела си в RBS

https://www.investor.bg/evropa/334/a/london-gubi-nad-26-mlrd-dolara-sled-prodajba-na-chast-ot-dela-si-v-rbs-262347/

Властите в Лондон, които инвестираха в банковата институция, за да я спасят след финансовата криза от 2008 г., са продали акциите си за 271 пенса

На масата за преговори за името на Македония остават три предложения

https://www.mediapool.bg/na-masata-za-pregovori-za-imeto-na-makedoniya-ostavat-tri-predlozheniya-news279865.html

Северна Македония, Горна Македония и Нова Македония са имената, които са останали на масата за преговори между Скопие и Атина, след като отпадна и предложението за Вардарска Македония. В следващите дни може да се стигне до споразумение, с което да бъде сложена точка на десетилетния спор за името на Македония. Това заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Коциас в интервю за държавната телевизия ЕРТ.   Запитан защо се бави телефонният разговор между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, Коциас заяви, че "правителството на съседната страна се сблъска с проблеми и сега обмисля някои ревизии на договора, т.е. рамката за споразумение, която беше установена на срещите с македонския външен министър Никола Димитров в Ню Йорк и Брюксел".    Коциас обаче изрази надежди, че тези трудности ще бъдат преодолени до няколко дни.   "Сега е моментът да кажем голямото "да“ или голямото "не". Сделката не е спринт на 100 метра, има камъни и падания, и трябва да имаме търпение. Но докато няма споразумение, нищо не е завършено", коментира първият дипломат на Атина, цитиран от "Фокус".    Двете страни спорят от 25 години за името "Македония", което според Атина крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област. Управляващите и в двете страни са изправени пред вътрешни пречки да решат спора. Опозицията в Гърция не приема включването на думата "Македония" под каквато и да било форма в новото има и готви масови протести. Подобни демонстрации се проведоха и в Скопие. Според опозиционната ВМРО – ДПМНЕ правителството на премиера Зоран Заев е некомпетентно, съсипало е икономиката, понижило е заплатите и пенсиите и е навредило на националните интереси, преговаряйки с Гърция за възможно ново име на страната.   Според Коциас споразумението е добър компромис, от който печелят и двете страни.   Гръцкият министър не пожела да коментира информацията, че е договорено името Северна Македония и заяви, че окончателният вариант ще бъде обявен от премиерите на двете съседни държави.   Говорейки за възможните имена, Коцияс също така заяви, че "Атина е предложила на Скопие" да предложи нови имена, ако не приема някое от предложенията на посредника на ООН в спора Матю Нимиц.   Той отговори и на критиките от опозицията, заявявайки, че предишните гръцки правителства са приемали решения като Република Македония-Скопие, т.е. с двойна формула, без изискване за всестранна употреба, т.е. ерга омнес.   "Наш национален интерес е да решим проблема с името на съседа и това е целта на нашата активна външна политика", каза Коциас.   Освен към името, Гърция има претенции и към македонската конституция, която според нея допуска присъединяване на съседни територии.    Македония показа, че е готова на отстъпки и бърза да реши спора, тъй като се надява  в края на юни да получи покана за начало на преговорите за влизане в Европейския съюз.

Новият кмет на „Младост“: Иванчева е невинна до доказване на противното

https://frognews.bg/novini/noviiat-kmet-mladost-ivancheva-nevinna-dokazvane-protivnoto.html

Временно изпълняващият длъжността кмет на район „Младост“ архитект Румен Русев заяви, че арестуваната Десислава Иванчева е невинна до доказване на противното.

Нов район за свободна търговия бе установен в китайската провинция Хайнан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897488

Нов район за свободна търговия бе установен в китайската провинция ХайнанОстров Хайнан, най-южната китайска провинция, определи нов район за придвижване на развитието на Хайнанската пилотна зона за свободна търговия, стана ясно в неделя. Новата зона „Дзяндун"/ Jiangdong/, покрива площ от 298 кв. км по източното крайбрежие на административната столица Хайкоу. Тя бъде разделена на две части: 106 кв.

Папата е социалист и антимафиот

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6896946

Папата е социалист и антимафиот За политическите изяви на папа Франциск Папа Франциск пак се зае да спасява света – онзи ден призова жителите на град Остия да се откажат от “омертата” и да изпеят каквото знаят на полицията. Остия е мафиотска крепост на около 30 километра от Рим и явно властите не могат да се справят без помощ ивише.

Министър Радев председателства заседание на вътрешните министри на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897609

Министър Радев председателства заседание на вътрешните министри на ЕС„Днес ще се фокусираме върху Общата европейска система за убежище и Регламента от Дъблин. Много опит беше събран от комисарите, от Комисията, от всички експерти за последните две години. Сега е моментът да успеем да финализираме дискусиите по двете теми“, заяви преди началото на сесията в частта „Вътрешни работи“ министърът на вътрешните работи на

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване