„Билла“ премахва пестицидите от плодовете и зеленчуците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898159

„Билла“ премахва пестицидите от плодовете и зеленчуцитеВеригата „Билла“ започва програма за намаляването и постепенното премахване на остатъчните пестициди от плодовете и зеленчуците, които се продават в обектите й. Това съобщи управителят на „Билла България“ Бойко Сачански. Програмата се отнася за доставките от т.нар. „Билла Градини“ - български производители,

4.8 по Рихтер на 300 км от Атина

http://www.cross.bg/po-rihter-na-km-ot-atina-1576226.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 4.8 по скалата на Рихтер е регистрирано във вторник на близо 300 км от Атина, съобщава БГНЕС. Трусът разлюлял земята в 11:52 часа местно време. Според Европейския сеизмологичен център той бил на дълбочина 10 км и е на разстояние 54 км южно от Спарта в Средиземно море. До момента няма данни за пострадали и нанесени сериозни материални щети.

Съдът отново отложи отстраняването на Иванчева, за да изчете доказателствата срещу нея

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/05/3190035_sudut_otnovo_otloji_otstraniavaneto_na_ivancheva_za_da/?ref=rss


Апелативният специализиран наказателен съд отново отложи делото за отстраняването на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместника ѝ Биляна Петрова. Причината за втори път станаха постъпили нови доказателства, събрани в четири тома, с които обвиняемите поискаха да се запознаят.<br /><br />Съдът уважи искането им с оглед правото им на лична защита и задължи прокуратурата до края на деня да внесе всички нови материали по делата. Съдебният състав прецени,...

Варна ще се включи в Международния ден на йогата

http://www.moreto.net/novini.php?n=375359

На 21 юни, в деня на лятното слънцестоене, Варна и още 32 града в страната, ще отбележат Международния ден на йогата, научи Moreto.net. Събитието е с вход свободен и ще започне с Гонг пробуждане от 6:15 часа на Крайбрежна алея Южен плаж.

Теменужка Петкова се срещна с президента на Китайската национална ядрена корпорация

https://offnews.bg//ikonomika/temenuzhka-petkova-se-sreshtna-s-prezidenta-na-kitajskata-natcionalna-682034.html

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и президента на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) Сие Дзядзие обсъдиха възможностите за сътрудничество в областта на ядрената енергетика, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Петкова информира китайската страна за одобрения през месец май от Министерския съвет доклад на енергийния министър за възобновяване на действията за търсене на възможности за реализация на наличните активи по проекта АЕЦ „Белене“. Разработването на доклада бе възложено с решение на Народното събрание.

От Китайската национална ядрена корпорация отново бе заявена готовност за участие в провеждането на конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор. Сие е подчертал, че компанията е наясно с посочените от българска страна параметри за евентуална реализация на проекта – без предоставяне на държавни гаранции или сключване на дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия.

Представителите на Китайската национална ядрена корпорация подчертаха, че очакват решение на Народното събрание на Република България във връзка с проекта „Белене“.

70% от новия енергиен капацитет в света идва от ВЕИ

https://news.bg/investments/70-ot-noviya-energien-kapatsitet-v-sveta-idva-ot-vei.html

Инвестициите в чиста енергия надскачат два пъти тези в изкопаеми горива и АЕЦ

Смок души къртица в покрайнините на София (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6898109

Смок души къртица в покрайнините на София - вижте уникално видео. Филмчето не завършва с хепиенд за

Б.Б и Ц.Ц. се появиха в СРС-тата срещу Иванчева

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/b.b-i-c.c.-se-poiaviha-v-srs-tata-sreshtu-ivancheva-6083095

Според СРС-тата Дюлгеров и Ваклин са си говорили, че могат да сплашат Иванчева и заместничката ѝ като ги „водят на Витоша“ и „ще ѝ пратим командоси“

Б. Петрова: Б.Б. и Ц.Ц. се появиха в СРС-тата срещу нас

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/b.-petrova-b.b.-i-c.c.-se-poiaviha-v-srs-tata-sreshtu-nas-6083095

Според СРС-тата Дюлгеров и Ваклин са си говорили, че могат да сплашат Иванчева и заместничката ѝ като ги „водят на Витоша“ и „ще ѝ пратим командоси“

Изследват водата на река Драговищица за замърсяване

https://www.24chasa.bg/region/article/6898104

Изследват водата на река Драговищица за замърсяване
Водата на река Драговищица, която идва от Сърбия, и общините Сурдулица и Босилеград и преминава в Западна България, област Кюстендил, се изследва за биологично замърсяване, след като сръбските власти обявиха преди дни, че водата в обществените чешми и водопровода в Босилеград и село Райчиловци е заразена и не е годна за пиене, предаде БТА.

В СРС-тата срещу Десислава Иванчева се появиха инициалите Б.Б. И Ц.Ц.

http://nakratko.bg/category/60/160533/


Инициалите Б.Б. И Ц.Ц. излязоха от СРС-тата срещу задържаната кметица на район "Младост" - Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

4.8 по Рихтер на 300 км от Атина

http://nakratko.bg/category/25/160532/


Земетресение с магнитуд 4.8 по скалата на Рихтер е регистрирано във вторник на близо 300 км от Атина, съобщава БГНЕС. Трусът разлюлял земята в 11:52 часа местно време.

Парламентът гласува новия изтребител и машините за пехотата до края на юни

http://clubz.bg/68763-parlamentyt_glasuva_noviq_iztrebitel_i_mashinite_za_pehotata_do_kraq_na_yuni

Единствено депутатите от БСП и представителят на "Воля" в комисията по отбрана в парламента се въздържаха да приемат предложените от Министерството на отбраната инвестиционни проекти за превъоръжаване на армията. Става въпрос за проекта за купуване на нови изтребители за Военновъздуините сили и за купуването на нови машини за пехотата. 

Представителите на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС подкрепиха проектите за превъоръжаване. Този за купуване на поне 8 изтребителя като първи етап е на стойност 1,8 млрд- лв., а за планираните 150 машини за Сухопътните войски разходът е 1,46 млрд. лв. за 150 машити до 2029 г. 

В заседанието на комисията участваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, началниците на ВВС и на Сухопътни войски и още висши военни. 

Очаква се и становището на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание преди двата проекта за превъоръжаване да влязат в пленарната зала. Към момента изглежда, че и двата проекта ще бъдат приети, защото се ползват с подкрепа от ГЕРБ, ДПС и "патриотите", дори и ако допуснем, че "Атака" би имала различно становище. 

"Очаквам инвестиционните проекти да бъдат приети от парламента до края на юни", прогнозира председателят на комисията по отбраната ген. Константип Попов.

Вицепремиерът Каракачанов пък изрази надежда, че до края на годината е възможно да бъдат сключени и договори за придобиването на нова техника. В проекта за изтребителите пише, че срокът за придобиване на нови изтребители е одо 72 месеца от влизането на договора за покупката им в сила. 

От БСП попитаха какво ще стане след това със старите съветски МиГ-29, които сега са на въоръжение в армията ни. Въпросът, закономерно, бе игнориран. 

Министър Каракачанов отрече в проекта за нов изтребител да има "фаворити", каквито съмнения се прокраднаха. В самия проект е разширен броят на държавите, които са потенциални доставчици на самолети и оборудване. В новия документ освен Швеция с "Грипен", САЩ  и Португалия с F-16, Италия с "Юрофайтър", са прибавени Франция с "Рафал", Израел с F-16 и нов "Юрофайтър" от Германия. Разиграни са и варианти за придобиване на нови самолети или за такива втора ръка. В хода на дискусията днес министър Каракачанов обясни, че Израел е включен в списъка с потенциални доставцичи, защото при тях се освобождават ескадрили F-16 (Израел има на въоръжение вече F-35 - б.р.), а и изискването в инвестиционния проект е самолетите за ВВС да са произведени в страна член на НАТО или ЕС. Какъвто е случаят с американските изтребители. 

 

Кристиано Роналдо иска 1,5 милиона евро на седмица от "Реал"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6898107

Кристиано Роналдо иска 1,5 милиона евро на седмица от "Реал"Мениджърът на Кристиано Роналдо е започнал преговори за нов договор с "Реал" (Мадрид), твърди сайтът "Ел Конфиденциал". Изискването на португалеца обаче за седмична заплата е точно 1,5 милиона евро. Това прави над 70 милиона годишно. Преговорите тепърва започват. В момента Кристиано взема третата по големина заплата в "Реал" и не е доволен от

Австрийският канцлер предложи съкращаване броя на еврокомисарите

http://nakratko.bg/category/25/160531/


Канцлерът на Австрия Себастиан Курц предложи реформи в Европейския съюз, които предвиждат съкращаване броя на комисарите с цел икономии от административните разходи, съобщава германският национален ежедневник "Die Welt", цитиран от Агенция "Фокус".

Заради Мондиала бразилските държавни служители ще имат съкратено работно време

https://www.mediapool.bg/zaradi-mondiala-brazilskite-darzhavni-sluzhiteli-shte-imat-sakrateno-rabotno-vreme-news279885.html

Бразилските федерални служители ще имат съкратен работен ден по времето, когато националният отбор по футбол играе мачове на световното първенство в Русия, пише в. "Диариу офисиал да униау". Причината е часовата разлика, заради която мачовете се падат в работно време в Бразилия. В дните, когато мачовете на бразилския отбор ще бъдат сутринта местно време, то работният ден ще започва в 14 ч. Когато Бразилия ще играе следобед местно време, работният ден ще приключва в 13 ч. Пропуснатите часове обаче ще трябва да бъдат отработени след края на Мондиала и не по-късно от 31 октомври.

На масата за преговори за името на Македония остават три предложения

http://nakratko.bg/category/25/160530/


Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония са имената, които са останали на масата за преговори между Скопие и Атина за името на западната ни съседка. Вече отпадна предложението за Република Вардарска Македония.

В СРС-тата срещу Десислава Иванчева се появиха инициалите Б.Б. И Ц.Ц.

http://www.cross.bg/ivancheva-bilyana-petrova-1576225.html

/КРОСС/ Инициалите Б.Б. И Ц.Ц. излязоха от СРС-тата срещу задържаната кметица на район "Младост" - Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Двете задържани разказаха пред журналисти, че в специалните разузнавателни средства по тяхното дело са прочели следния диалог:  "В:(бизнесмена Александър Ваклин) ”Защо ББ и ЦЦ я търпят, щото накрая София ще се напълни с такива Иванчеви.Д: (посредника по подкупа Петко Дюлгеров): ш’ае появят, както си говорихме, а това в изключително опасно. В: Ми ще СВ появят на държавно ниво, трябва да вземем мерки".   Освен това Иванчева и Биляна Петрова показаха записки, в които според СРС-тата Дюлгеров и Ваклин са си говорили, че могат да ги сплашат като ги "водят на Витоша" и "ще й пратим командоси".  Друг инвеститор пък споделил с Ваклин, че прокуратурата му предложила оферта 15 000 евро, за да я няма Иванчева.  В началото на заседанието Биляна Петрова честити рождения ден на съпруга си с бележка, защото това бил по думите й единственият начин. Иванчева пък обясни, че преписката на Ваклин е бавена не от нея, а от Румен Русев, който вчера оглави общината, защото тя му я била резюлирала. 

Националът от с. Ключ Спас Делев и приятелят му Александър Якимов поддържат форма в планината

http://www.struma.com/hailaif/nacionalut-ot-s-klyuch-spas-delev-i-priyatelyat-mu-aleksandur_135126/

Националът Спад Делев и Александър Якимов, поддържат форма в планина Беласица, която се намира в близост до Петрич. Нападателят Делев, който от години играе в Полша избра да си отпочине в любимото си село село, вместо на някоя екзотична дестинация. Той и приятелят му, който наскоро приключи с футбола, замениха дискотеките с разходка сред красивата природа на родния си край.

Якимов не спира да поддържа фигурата си въпреки, че се отказа от професионалния спорт. Двамата си направиха...

Продължава

Няма място за Русия в Г-7, отсече Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=375420

Не се разглежда въпроса групата на седемте богати държави от Г-7 да приветстват Русия в своя клуб. Това обяви висш германски правителствен служител, добавяйки, че все още има причини да се придържат към съществуващото статукво, съобщава "Ройтерс".

До Гърция без да излизаш от София. Ето как

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/do-gyrciia-bez-da-izlizash-ot-sofiia.-eto-kak-6083094

Къде са най-уникално вкусните и автентични местенца с гръцка кухня в столицата

Сръбски митничари задържаха анаболни стероиди за милиони в български тир

http://nakratko.bg/category/25/160529/


В български тир сръбските митничари задържаха анаболни стероиди и тестостерон за милиони динари. Камионът е бил управляван от български гражданин, информира БГНЕС.

Б.Б. и Ц.Ц. - инициали на хора, записани в СРС-тата срещу Иванчева

https://www.actualno.com/crime/bb-i-cc-iniciali-na-hora-zapisani-v-srs-tata-sreshtu-ivancheva-news_678131.html

Познати инициали се появиха в най-шумното дело за корупция, което е на дневен ред в България - това срещу кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Двете дадоха своеобразна пресконференция, на която съобщиха новината. По думите им, цитирани от Нова телевизия, в записите от специалните разузнавателни средства, които са използвани срещу тях, пишело следното: "В (бел. ред. - бизнесменът Александър Ваклин, основен свидетел срещу Иванчева и Петрова):

Не могат да събудят простреляната Симона, остава в кома с опасност за живота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898067

Не могат да събудят простреляната Симона, остава в кома с опасност за животаЛекари не са успели да събудят тежко ранената при стрелба в Слънчев бряг Симона Тодорова от Дряново, то остава в кома, научи 24 часа. 22-годишното момиче бе прието в УМБАЛ Бургас с огнестрелна рана в главата и претърпя мозъчна операция,  след което бе поставена в медикаментозна кома. Късно снощи лекари са опитали да събудят момичето,

Природозащитници излизат на протест срещу решение на ВАС, засягащо строежа на АМ "Струма"

http://www.cross.bg/defile-stryma-spasim-1576224.html

/КРОСС/ Природозащитници излизат на протест срещу решение на Върховния административен съд, засягащо строежа на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Съдът отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждане на източния обход на магистралата.  Протестът е организиран от коалицията "Да спасим Кресненското дефиле" и "Да спасим Пирин". В София началото е в 17:30, пред представителството на Европейската комисия на ул. "Г.С. Раковски".

Честито на големите победители в #АзРециклирамЗаБългария

https://www.actualno.com/nature/chestito-na-golemite-pobediteli-v-azrecikliramzabylgarija-news_678111.html

В днешния 5 юни - Световен ден на околната среда - Actualno.com и Екопак раздадоха наградите на победителите в конкурса #АзРециклирамЗаБългария. Като социално отговорна медийна група, Webground прие предизвикателството на най-голямата организация по оползотворяване на отпадъците от опаковки и заедно стартирахме мисията за промяна на нагласите по отношение на разделното събиране на боклука. Доказателство, че сме на прав път са и нашите многобройни участници в конкурса, който имаше за цел да се

Съпругата на един от удавените в Поморие: Видях тяло, беше обърнато с корема надолу

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898100

Съпругата на един от удавените в Поморие: Видях тяло, беше обърнато с корема надолу"Много се е изписало за трагедията, разиграла се на 2.6.2018 на плажа в Поморие. Аз съм съпругата на по-малкия брат Христо. Ще разкажа какво се случи така, както аз видях и доколкото паметта ми позволява от преживения шок. Решихме на отидем до морето за кратка почивка на гости при наша много скъпа приятелка.

БСП бие тревога за културната столица

https://www.24chasa.bg/region/article/6898080

БСП бие тревога за културната столицаИнфраструктурните проекти, които трябва да се осъществят в Пловдив във връзка с културната столица, са пред провал. Реконструкцията на централния площад се бави, а там трябва да се случат голяма част от събитията догодина, алармираха съветниците от БСП. "В доклада си журито, което проведе втория мониторинг на фондация "Пловдив 2019", посочва,

Жители на община Добрич с колективна жалба заради липса на вода

http://www.cross.bg/dobrich-lipsa-voda-1576223.html

/КРОСС/ Жители на Добрич са подали колективна жалба до Община Добрич и ВиК дружеството заради системна липса на нормално водоподаване. Проблемите на добричлии с достъпа до вода ще бъдат обсъдени и на конференция на тема „Равен достъп до питейна вода“ в София, организирана от неправителствени организации и представителството на ООН у нас.  Жалбата на гражданите е във връзка с продължаващите проблеми с водоснабдяването в квартал „Изгрев“, амортизираната канализационна мрежа, както и липсата на измервателни уреди и начисляването на задълженията „на база“.  Заради зачестилите сигнали за липса на вода в Добрич заместник-кметът арх. Боян Коларов е получил покана за участие на предстоящата конференция по темата в София. 

Лидерите на Г-7 ще се срещнат в луксозен хотел в Квебек

https://www.mediapool.bg/liderite-na-g-7-shte-se-sreshtnat-v-luksozen-hotel-v-kvebek-news279884.html

Срещата на върха на Г-7 в петък и събота в Канада ще се проведе в изолираното населено място Ла Малбе, предадоха ДПА и Франс прес. Градът е с около 15 000 жители. Той се намира на 150 километра североизточно от град Квебек. Срещата ще се състои в хотел с вид на крепост, наречен Имението Ришельо. В него има 405 стаи, пет басейна, четири ресторанта, казино, голф игрище и невероятна панорама към река Сен Лоран. Хотелът е построен през 1899 г. През 1928 г. в него избухва пожар и сградата е изградена наново. Сега хотелът е прочут в Канада като място за луксозни ваканции. Заради срещата на върха канадските домакини са го резервирали в периода 27 май - 12 юни. Около него са издигнати метални заграждения и е инсталирана система за наблюдение. Всичко това струва около 460 милиона долара. Това ще бъде седмата среща на върха на Г-7 в Канада. Очаква се срещу форума да има протести, но те да са в Квебек. Демонстрантите вече са се уговорили да се съберат на 7 юни на няколко преки от провинциалния парламент. Поради тази причина той няма да работи в четвъртък и петък. Когато Канада бе домакин на Г-20 през 2010 г., в Торонто имаше масови протести със стотици задържани, след като на полицията бяха дадени специални правомощия. Сега за сигурността на лидерите от Г-7 ще се грижат повече от 5000 полицаи и над 2000 военни.

Зарибяват с балканска пъстърва Струма и Места!

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b1%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d1%81-%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bc/

162 000 балкански пъстърви ще бъдат разселени тази година в планинските притоци на реките Струма, Места, Вит. Това е четвърта поред кампания на Югозападното държавно предприятие, насочена към опазване на биологичното разнообразие и подпомагане на естественото възпроизводство на балканска пъстърва като местен вид чрез зарибяване. Близо 26 000 лева е предвиденият финансов ресурс за закупуване на нулевогодишните рибки, които са с размер от 0.5 до 1 грам.

Зарибяването вече е в ход и продължава до 7 юни, като се извършва на територията на 23 поделения на предприятието. Това са държавните ловни стопанства „Витошко-Студена”, „Дикчан” и „Осогово” и държавните горски стопанства в Белица, Белово, Благоевград, Гърмен, Добринище, Дупница, Елешница, Етрополе, Катунци, Кресна, Кюстендил, Места, Невестино, Първомай, Рилски манастир, Рибарица, Самоков, Сандански, Черни Вит, Якоруда.

Зарибителният материал от балканска пъстърва е произведен в рибовъдно стопанство „Тошков чарк”. Транспортира се в найлонови чували с кислород и е придружен с ветеринарномедицински сертификат и документ за произход.

 

Материалът Зарибяват с балканска пъстърва Струма и Места! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Интересни факти за Плутон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898081

Интересни факти за ПлутонОткритието, че на Плутон има метанови дюни, направено с помощта на сондата "Нови хоризонти" на НАСА, предизвика оживление сред астрономическата общност и възроди интереса към планетата, която преди повече от десетилетие беше "понижена" до джудже. По този повод британският в. "Дейли експрес" предлага няколко интересни факта за Плутон: - Досега се е

От днес НАТО пази небето над Черна гора

https://www.actualno.com/balkani/ot-dnes-nato-pazi-nebeto-nad-cherna-gora-news_678130.html

Самолети на ВВС на Италия и Гърция, в сътрудничество с армията на Черна гора, от днес започват редовно патрулиране и защита на черногорското въздушно пространство, съобщи Министерството на отбраната в Подгорица, цитирано от БГНЕС.   Защитата на въздушното пространство е една от най-важните форми на директна полза от членството на Черна гора в НАТО. Странатата ще получи подкрепа от съюзниците за опазването на въздушното пространство чрез мисия на НАТО от невоенен характер, заяв

Десетки творци призоваха Русия да освободи украинския режисьор и дисидент Олег Сенцов

https://www.mediapool.bg/desetki-tvortsi-prizovaha-rusiya-da-osvobodi-ukrainskiya-rezhisyor-i-disident-oleg-sentsov-news279883.html

Десетки творци и журналисти, сред които писателите Маргарет Атууд, Джон Грийн и Джонатан Франзен и телевизионната водеща Кристиан Аманпур, призоваха Русия да освободи от затвора украинския режисьор и дисидент Олег Сенцов, предаде Асошиейтед прес. Сенцов, критик на руската анексия на Крим, излежава присъда от 20 години затвор по обвинения в тероризъм. От три седмици той е в гладна стачка и иска да бъдат освободени 64 украински политически затворници, но не и собственото си освобождаване. В писмо, разпространено от организацията ПЕН Америка, творците призовават руския президент Владимир Путин да освободи Сенцов. Те пишат, че предстоящото Световно първенство по футбол в Русия ще засили вниманието върху нарушенията на правата на човека и освобождаването на украинския режисьор би било "едно силно изявление".

Иран ще строи модерни центрофуги за обогатяване на уран

http://www.cross.bg/energiya-atomna-salehi-1576222.html

/КРОСС/ Иран започна работа по инфраструктура за изграждане на модерни центрофугиза обогатяване на уран в ядрения си обект в Натанз, но ще продължи да спазва ядрената сделка със световните сили. Това заяви днес ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи, цитиран от Ройтерс. Вчера върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей нареди подготовка за увеличаване на капацитета за обогатяване на уран, ако споразумението по иранската ядрена програма от 2015 г. се провали след изтеглянето на САЩ от него. Според говорител на Иранската организация за атомна енергия Техеран ще информира днес във Виена Международната агенция за атомна енергия, че е започнал процес по увеличаването на този капацитет. Разработването на инфраструктура за изграждане на модерни центрофуги в Натанз върви бързо, каза Салехи на излъчена по телевизията пресконференция. „Ако напредвахме нормално, щеше да отнеме шест или седем години, но тя ще е готова в следващите седмици и месеци", каза Салехи.  

Филм показва съдбата на ромите по времето на Втората световна война

https://www.actualno.com/cinema/film-pokazva-sydbata-na-romite-po-vremeto-na-vtorata-svetovna-vojna-news_678138.html

Първият филм на Людмила Живкова показва личното търсене на авторката за съдбата на ромите по времето на Втората световна война Людмила Живкова е една от първите режисьорки от ромски произход в България. След като се дипломира в специалност „Филмова и телевизионна режисура“, тя печели финансова подкрепа от Националния Филмов Център, за да реализира филма „Весел е циганският живот“. През 2017 и 2018 година филмът е представен на редица фестивали у нас и в ч

"Независими гърци" не приемат име с думата "Македония"

https://www.actualno.com/balkani/nezavisimi-gyrci-ne-priemat-ime-s-dumata-makedonija-news_678129.html

Скопие днес е малка държавица, но утре не се знае, е един от аргументите на заместник-министъра на транспорта и съобщенията на Гърция Никос Мавраганис, защо партията, в която членува - „Независими гърци“ - остава на позицията срещу съставно име с термина Македония. В интервю за радио "Практорио ФМ" на гръцката агенция АНА-МПА Мавраганис повтаря позицията, че партията, която е коалиционен партньор в правителството, няма да подкрепи евентуално споразумение, пр

Пръскат против комари край водните площи в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/pryskat-protiv-komari-kraj-vodnite-ploshti-v-burgas-news_678128.html

Въздушни обработки срещу ларви на комари с мотоделтапланер ще бъдат извършени от сряда до петък в Бургас. Те ще се обхванат водните площи и крайбрежните тръстикови масиви по обходния канал на Атанасовското езеро и крайбрежния район на езерото Вая в посока на кварталите "Лозово", "Долно Езерово" и "Горно Езерово" и Комлушка низина. Обработката ще се извършва от 05.30 часа до 10.00 часа. Препаратите, с които ще се провежда третирането срещу ларви на комари по кр

Б.Б. и Ц.Ц. се появили в СРС-тата по делото „Иванчева“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/b.b.-i-c.c.-se-poiavili-v-srs-tata-po-deloto-ivancheva-2101550

Специализираният апелативен съд отново отложи заседанието, на което трябваше да реши дали да отстрани от длъжност кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместникът ѝ Биляна Петрова.

Приемът в първи клас в София отново предизвика напрежение сред родителите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/priemyt-v-pyrvi-klas-v-sofiia-otnovo-predizvika-naprezhenie-sred-roditelite-2101571

Приемът в първи клас в София отново предизвика недоволството на родители. Повече от 20 деца останаха извън 73-то училище „Владислав Граматик“, което за тях е най-близкото, но и е едно от най-предпочитаните в столицата. Те ще поискат среща с директора, както и решав

Дом на Карибите струва колкото 3-стаен в София, вижте цените в останалите топ курорти

https://petel.bg/Dom-na-Karibite-struva-kolkoto-3-staen-v-Sofiya--vizhte-tsenite-v-ostanalite-top-kurorti__267793

Тристаен апартамент в скъпите квартали на София струва колкото жилище на остров Роатан в Карибско море. Организацията International Living опреде...

Без проблеми при приема на първокласниците по райони във Варна, почти всички влизат по първо желание

https://petel.bg/Bez-problemi-pri-priema-na-parvoklasnitsite-po-rayoni-vav-Varna--pochti-vsichki-vlizat-po-parvo-zhelanie__267801

снимка Live.Varna.bg 93% от първокласниците във Варна са приети по първо желание. Резултатите са  обявени днес в 17ч. на сайтовете на училищата и...

Холандският премиер хвана парцала (видео)

https://petel.bg/Holandskiyat-premier-hvana-partsala--video-__267800

Холандският премиер Марк Рюте стана звезда в социалните мрежи, предаде Би Би Си, цитиран от новини.бг. Ръководителят на нидерландскот...

Мутри решават да набият велосипедист, но се натъкнаха на по-лоши от тях

https://petel.bg/Mutri-reshavat-da-nabiyat-velosipedist--no-se-nataknaha-na-po-loshi-ot-tyah-__267799

Истински екшън успя да заснеме случаен минувач в Москва.  Видеото не е ново, но тези дни се превърна в абсолютен хит. Велосипедист засич...

Две глави паднаха заради Кузов, ДПС го махна, заедно с него си отиде и Нихат Кабил

https://petel.bg/Dve-glavi-padnaha-zaradi-Kuzov--DPS-go-mahna--zaedno-s-nego-si-otide-i-Nihat-Kabil__267798

Двама председатели, сред които ключовият Нихат Кабил, както и самият Владо Кузов си отиват от ДПС заради двуседмичното членство на послед...

Извънредно! Слави осъди "Господари на ефира" за 13 000 лв. Шоуменът ще даде парите на...

https://petel.bg/Izvanredno--Slavi-osadi-Gospodari-na-efira-za-13-000-lv--SHoumenat-shhe-dade-parite-na---__267797

Слави Трифонов публикува в профила си днес, че е осъдил "Господари на ефира". Ето какво написа още той: "Днес Върховният касационен съд по...

Гришо подписа договор с мениджърите на великия Бо Джаксън

https://petel.bg/Grisho-podpisa-dogovor-s-menidzharite-na-velikiya-Bo-Dzhaksan__267796

Седем месеца след като Григор Димитров прекрати едностранно отношенията си с мениджърската агенция на Роджър Федерер - Team8, най-добрият б...

Църквата дари животоспасяваща апаратура на "Пирогов"

https://petel.bg/TSarkvata-dari-zhivotospasyavashha-aparatura-na-Pirogov__267803

Снимка Булфото Църквата дари животоспасяваща апаратура на детската реанимация в "Пирогов". Софийската митрополия събираше средства за...

Иде краят на една епоха! БНТ вече няма да е…

https://petel.bg/Ide-krayat-na-edna-epoha--BNT-veche-nyama-da-e---__267802

Снимка бнт.бг Емблемата на Българската национална телевизия (БНТ) ще се промени завинаги. БНТ обявява конкурс за създаването на основен ...

Адриан Андреев се класира за осминафиналите на юношеския "Ролан Гарос"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/05/3190001_adrian_andreev_se_klasira_za_osminafinalite_na/?ref=rss


Адриан Андреев се класира за осминафиналите на юношеския "Ролан Гарос". 17-годишният българин, за когото това е дебют в надпреврата, постигна убедителна победа с 6:4, 6:1 срещу бразилеца Жилберт Соарес Клиер Жуниор.<br /><br />Поставеният под №7 в основната схема Андреев имаше нужда от 71 минути, за да стигне до успеха. Той показа много по-уверена игра в ключовите моменти от мача, като реализира пет от осемте си възможности за пробив и спаси пет от шестте, които се откриха...

93-годишен варненец пострада при катастрофа

http://www.moreto.net/novini.php?n=375372

Във Варна, на кръстовището на ул. «Поп Харитон» и ул. «Никола Обрешков», е възникнало ПТП. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Водачът на неизвестно МПС, по време на движение назад, блъска пешеходка, която се намира зад автомобила.

6 м. затвор и 200лв. глоба за Паржо от село Тополница, шофирал с 3 промила алкохол

http://www.struma.com/krimi/6-m-zatvor-i-200lv-globa-za-parjo-ot-selo_135125/

Районният съд в Петрич осъди известния, криминалнопроявен Божик Георгиев, с прякор Паржо, от петричкото село Тополница, за това, че шофирал лекия си автомобил по главната улица в селото, след употреба на алкохол. Тестът с дрегер отчел 3 промила алкохол в кръвта му..

Това се случило на 01.02.2018г. на главната улица в село Тополница, където полицейски служители извършили проверка на лекия му автомобил.. Съдът наложи наказание "Лишаване от свобода" за период от 6 месеца,...

Продължава

'Демократична България' призовава за протест пред парламента срещу АЕЦ Белене

https://offnews.bg//politika/demokratichna-balgaria-prizovava-za-protest-pred-parlamenta-sreshtu-682032.html

"Демократична България" организира утре протест пред Народното събрание срещу рестарта на АЕЦ "Белене".

От обединението призовават хората да посрещнат депутатите пред входа на парламента утре сутрин.

"В дневния ред на Народното събрание ще бъде внесена точката за рестарта на АЕЦ "Белене".  Управляващите обясниха, че реализирането на проекта е възможно включително и с междудържавен заем от Русия. Това е в пълно противоречие с направените многократно досега заявления, че държавата няма да дава допълнителни пари за "Белене", смятат от "Демократична България".

Според тях само с присъствие пред парламента може бъде заявено несъгласие рестарта на проекта, който наричат "кражбата "Белене".

"Да излезем и да попречим на Коалицията "Кражба" между ГЕРБ и БСП, и енергийната мафия да налее нови милиарди в гьола "Белене", призовават още от обединението.

Новият премиер на Италия обеща радикална промяна в страната

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/05/3189991_noviiat_premier_na_italiia_obeshta_radikalna_promiana/?ref=rss


Новият италиански премиер Джузепе Конте обеща радикална промяна за страната, докато чакаше парламентът да одобри антисистемното му правителство, което планира да предизвика правилата на Европейския съюз за бюджетите и имиграцията, предаде "Ройтерс".<br /><br />Конте се обърна към Сената, застанал до лидерите на двете партии в коалицията – Матео Салвини на Лига и Луиджи ди Майо на Движение "Пет звезди".<br /><br />"Истината е, че ние създадохме...

Има дисбаланс в пазара на череши, призна зам.-министър на земеделието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898012

Има дисбаланс в пазара на череши, призна зам.-министър на земеделиетоДържава била готова да се намеси, ако цената им падне под себестойността "В момента има дисбаланс между предлагането и купуването на череши, това показват числата и в това е проблемът. Изкупните цени сега варират между 65 стотинки до 2,50 лева. Но да не забравяме, че 20 процента от продукцията не е договорена предварително.

Еврокомисията приветства решението на Съда на ЕС за еднополовите бракове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897982

Еврокомисията приветства решението на Съда на ЕС за еднополовите браковеЕвропейската комисия приветства днешното решение на Съда на ЕС, според което правото на свободно движение следва да се ползва и от съпрузите в еднополови бракове, независимо дали всяка европейска държава позволява сключването на подобни брачни съюзи. Решението внася необходимата правна яснота, посочи говорител на комисията.

Вътрешните министри от ЕС - песимисти за уреждането на въпроса с убежището

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898057

Вътрешните министри от ЕС - песимисти за уреждането на въпроса с убежището
Вътрешните министри от Европейския съюз изразиха днес песимизъм за излизане от безизходицата с предлаганите реформи в областта на убежището, намалявайки шансовете за решаване на въпроса навреме за срещата на лидерите от общността по-късно този месец, предаде ДПА. Европейската комисия предложи промяна на правилата за убежището в ЕС още през 2016 г.

Шейсет и девет са вече жертвите на вулкана Фуего в Гватемала

https://www.mediapool.bg/sheiset-i-devet-sa-veche-zhertvite-na-vulkana-fuego-v-gvatemala-news279882.html

Жертвите на изригването на вулкана Фуего в Гватемала вече са 69, предаде Асошиейтед прес, като се позова на директора на гватемалския Институт за съдебна медицина Фануел Гарсия. Той съобщи, че само 17 от телата са били идентифицирани досега. Труповете са открити в селата Лос Лотес и Ел Родео. Ранените по последни данни са 46. Около 2000 души са се подслонили в специално обособени убежища. Над 3200 души са евакуирани от засегнатата от бедствието зона. Вулканът изригна мощно в неделя и затрупа с гореща пепел и кал селата, намиращи се по неговите склонове. Изригването е било толкова бързо, че жителите не са успели да избягат навреме. Очаква се броят на жертвите да нарасне. Заради смъртта на десетки хора в страната е обявен тридневен национален траур.

Из политическата кръчма в Пиринско: Интриги, совалки, слухове-компромати и кметове-кандидати, стягат редиците за предстоящи избори

http://www.struma.com/politika/iz-politicheskata-kruchma-v-pirinsko-intrigi-sovalki-sluhove-kompromati-i-kmetove-kandidati_135124/

Мечтатели детронират със стари шлагери благоевградския градоначалник Ат. Камбитов, войводи от Сандански се целят в мястото на кмета Котев, в Петрич групировки ровят срещу Бръчков, Симитли - феномен, в Банско - Икономов успа опозицията и още...

Все сме виждали политически битки и совалки, но такова чудо като в момента не сме виждали. Има почти 2 години до предстоящите местни избори, а битките за власт започнаха от сега, нажежавайки излишно обстановката, но пък заявявайки категорично, че догодина ще станем свидетели на жестоки сблъсъци по пътя към местната власт. Видно е от сега, че ще се води мръсна война, без подбиране на средствата и методите към целта.

Областният център е "образцов" в това отношение. Клюки,...

Продължава

Почина онкоболната Теодора, която отиде в Бразилия с надежда за чудо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898058

Почина онкоболната Теодора, която отиде в Бразилия с надежда за чудоОнкоболната Теодора Маджарова, която през май бе транспортирана от Бразилия у нас с помощта на дарителска кампания, е починала вчера. Скръбната вест съобщи съпругът ѝ Александър Русанов във фейсбук профила си. Заболяването на 32-годишната жена бе в напреднал стадий, а състоянието ѝ според лекарите бе нелечимо.

Н-та серия: Ангелкова отрече да е в схема за продажба на 20 декара на Слънчака

https://offnews.bg//turizam/n-ta-seria-angelkova-otreche-da-e-v-shema-za-prodazhba-na-20-dekara-n-682031.html

Културната дискусия между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова по разнообразни казуси от ресора, продължава да се вихри.

След като лидерът на НФСБ обвини във фейсбук колежката си от ГЕРБ, че реди схеми с държавни земи на плажа в Слънчев бряг, сега тя го опроверга, обяснявайки, че ведомството ѝ няма право да продава плажове.

Ето и цялото обяснение, изпратено от пресслужбата на туристическото ведомство:

По повод публикации в социалната мрежа и медии Министерството на туризма информира, че няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия съгласно закона. Министерството на туризма е оправомощено да изиска изменение на кадастралните карти на плажовете. Това задължение е вменено със закон на министъра.
Именно такава процедура за съответствие на специализираната с кадастралната карта е стартирала за морски плаж „Слънчев бряг-юг“ поради обстоятелството, че са налични специализирани карти, които са по–актуални от кадастралните.

Специализираните карти се изготвят от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

За отдаването под наем и на концесия на обекти изключителна държавна собственост, каквито са морските плажове, е много важно за правилното провеждане на процедурите и съставянето на коректни документи от страна на Министерството на туризма то да разполага с актуални данни.

Затова Министерството на туризма изисква да бъдат актуализирани кадастралните карти в съответствие със специализираните. Обикновено кадастралните карти датират от 2005 г., а специализираните карти са изменени около 2015 г. и отразяват доста по-точно обективното състояние на морския плаж.

Иванчева прочела в СРС, че „някой иска да я разходи до Витоша“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898013

Иванчева прочела в СРС, че „някой иска да я разходи до Витоша“Задържаните за подкуп Десислава Иванчева, кметица на столичния район „Младост“, и заместничката й Биляна Петрова прочели, че по делото срещу тях имало СРС разговор между мъже, които обсъждали как кметицата да бъде махната от пост, разказаха арестуваните в апелтивния спецсъд, който днес окончателно решава дали временно да ги отстрани от длъжност.

Рахой се оттегля като лидер на Народната партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898041

Рахой се оттегля като лидер на Народната партияБившият испански премиер Мариано Рахой обяви, че ще се оттегли като лидер на Народната партия, предаде Франс прес. "Настъпи моментът да сложа окончателен край на този етап. Народната партия трябва да продължи напред и да пише историята си в служба на испанците под ръководството на друг човек", каза 63-годишният Рахой след среща с партийното

Apple нанесе удар по бизнес модела на Facebook

https://news.bg/internet-it/apple-nanese-udar-po-biznes-modela-na-facebook.html

Марк Зукърбърг със сигурност не е бил доволен след снощната конференция

Във Варна стартира операция "Мотоциклетист"

https://www.24chasa.bg/region/article/6898044

Във Варна стартира операция "Мотоциклетист""Операция "Мотоциклетист" вече стартира във Варна. Целта й е да се предотвратят трагични инциденти с мотори, както и да се подсигури спокойствието на хората, особено на тези, които живеят около булевардите", каза началникът на пътна полиция във Варна главен инспектор Петко Камбуров. По данни на КАТ в морската столица вече са проверени 386 мотора,

Италианската партия Лига отхвърля намеци за руско финансиране

https://www.mediapool.bg/italianskata-partiya-liga-othvarlya-nametsi-za-rusko-finansirane-news279881.html

Милиардерът и филантроп Джордж Сорос открито призова италианците да накарат партия Лига да разкрие дали е получила финансиране от Русия, предаде Асошиейтед прес. Лигата разкритикува думите на Сорос, изречени в неделя на икономически форум в Северна Италия. Партията каза, че не получавала "никога нито лира, нито евро или рубла от Русия". Но лидерът на Лига Матео Салвини, който е вътрешен министър в новото правителство на премиера Джузепе Конте, нарече руския президент Владимир Путин "един от най-добрите държавници". Полемиката около изказването на Сорос фокусира вниманието върху проруската програма на правителството на Лига и на антисистемното Движение Пет звезди. В нея се потвърждават ангажиментите на Италия към НАТО, но се призовава за вдигане на европейските санкции, наложени на Русия, както и за започване на диалог и партньорство, предвид икономическото, търговското и стратегическото влияние на Москва. По време на конференцията в Северна Италия Сорос бе запитан за възможна руска намеса в италианската външна политика. Той отговори, че е много притеснен, че Русия упражнява "негативно влияние" в Европа и каза, че италианците имат правото да знаят дали Москва е замесена в изборните резултати. "Не знам дали Путин действително подкрепя финансово него и неговата партия. Това е въпрос, който мисля, че италианското общество има правото да попита", каза Сорос, визирайки Салвини. Руски представители отхвърлиха твърденията, че Русия е подкрепяла и финансирала Лига или които и да е други проруски партии. Салвини и Сорос дълго време са в спор, по-специално заради миграционната политика. Фондация "Отворено общество" вложи милиони долари в групи, които подпомагат мигрантите и бежанците в Европа. Неотдавна Сорос премести фондацията от Унгария, където премиерът Виктор Орбан я обвини, че е част от стратегия за наводняване на Европа с мигранти. Сорос и фондацията отричат това. Сега Салвини заяви, че е срамно, че Сорос е бил поканен на конференцията в Северна Италия. Лидерът на Лига направи няколко визити в Русия, в това число през март 2017 г., за да подпише споразумение за сътрудничество с управляващата партия Единна Русия.

Борисов говори с федералния прокурор на Германия за борбата с контрабандата (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898040

Борисов говори с федералния прокурор на Германия за борбата с контрабандата (Снимки)Премиерът Бойко Борисов се срещна с федералния прокурор на Германия д-р Петер Франк, който е на посещение в София. Фокус на разговора беше поставен върху усилията, които България полага за борба с контрабандата, както и върху създадения и вече показващ резултати нов антикорупционен орган – Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане

Иран ще започне да строи модерни центрофуги за обогатяване на уран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898010

Иран ще започне да строи модерни центрофуги за обогатяване на уранИран започна работа по инфраструктура за изграждане на модерни центрофуги в ядрения си обект в Натанз, но ще продължи да спазва ядрената сделка със световните сили. Това заяви днес ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи, цитиран от Ройтерс и БТА. Вчера върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей нареди

Епъл представи иновации и мерки за по-голяма защита на личните данни

https://www.mediapool.bg/epal-predstavi-inovatsii-i-merki-za-po-golyama-zashtita-na-lichnite-danni-news279880.html

Американската корпорация Епъл представи новата версия на своята мобилна операционна система iOS на годишната конференция на компютърните специалисти и разработчиците на приложения, провеждаща се в Сан Хосе, Калифорния, предадоха световните агенции. Форумът продължава пет дни. Вицепрезидентът на Епъл, отговарящ за разработката на програмно обезпечение Крейг Федериги, разказа, че новата версия iOS12 ще има редица нови функции и ще се отличава с повишена оперативност. С нея някои приложения ще работят два пъти по-бързо. Освен това тази версия ще бъде достъпна за всички устройства, на които работи версията iOS11, което означава и продукти, датиращи от 2013 г. Засега не беше уточнено кога точно ще бъде достъпна новата операционна система. Според специалисти това вероятно ще стане през есента. Представители на компанията съобщиха, че работата на гласовия помощник Siri ще бъде оптимизирана и ще позволи управляването на повече приложения. Асистентът ще може да изпълнява едновременно няколко задачи при едно поискване. Приложението Measure пък ще позволи да се измерват обекти с помощта на видеокамерите. По отношение на технологиите за допълнена реалност компанията разширява преживяването за по-широк кръг от потребители, вместо за най-начетените в технологичен план ползватели. Това е и един от приоритетите на президента на Епъл Тим Кук. Компанията започна усилията в тази насока миналата година, когато вгради средства за добавена реалност в повечето айфони и айпади. Дигиталните обекти, създадени с новия формат, наречен USCZ ще работят в браузъра на Епъл Safari и приложенията Mail и Messages. Това означава, че добавената реалност няма да е ограничена до само едно приложение, което хората избират да свалят отделно. Компанията ще предложи и повече начини за хората да ограничат времето, което прекарват, вперили поглед в айфоните си, но същевременно ще въведе допълнения, предназначени да направят продуктите на компанията още по-атрактивни, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията посочва, че този парадокс е излязъл наяве в първия ден на форума в Сан Хосе. Компанията ще създаде повече опции за развлечение за потребителите и нови начини за комуникация, в това число и начин за групов видеочат с до 32 души чрез чата FaceTime. Сред новите атракции на мобилните устройства ще бъдат и такива, ограничаващи времето, което хората прекарват с устройствата си. Така например потребителите ще имат възможност да ги настройват в режим "Не ме безпокойте" през нощта или по времето, когато са например с децата си на детската площадка. На потребителите ще бъдат давани и справки за това колко време прекарват в приложенията и какво ги кара да ги проверяват постоянно. Потребителите ще могат да установят дневни граници за използване на конкретно приложение и контрол за децата. Компанията ще пусне през тази година обновление на смарт часовниците Apple Watch. Обновлението watchOS5 ще включва оптимизация на средствата за наблюдение на състоянието на собственика на устройството. Например умният часовник ще може да изчислява колко калории са изразходвани по време на йога сеанса или да разпознава кога ползвателят е започнал да се занимава със спорт. Новата версия на операционната система за компютрите Mac, наречена macOSMojave, ще включва допълнителни инструменти за браузъра Safari. В него може да бъде задействан режим, в който да е ограничено събирането на данни за ползвателя в социалните мрежи. В новата версия повече внимание е отделено на защитата на личните данни на ползвателя. Например потребителят ще бъде осведомяван за това кои програми искат достъп до микрофона или разчитат информацията за местоположението на компютъра. Епъл като цяло иска да попречи на приложенията и на интернет сайтовете да проследяват потребителите посредством бисквитките, предаде Франс прес. "Ние мислим, че вашите лични данни трябва да останат лични", каза Крейг Федериги. "Мислим, че трябва да контролирате кой вижда тези лични данни", допълни той. "Изглежда, че бисквитките, свързани с бутона Харесвам на Фейсбук, могат да бъдат използвани, за да ви проследяват в интернет, допълни той. "Тази година ние ще сложим край на това", каза представителят на Епъл. В браузъра Safari на Епъл нова интелигентна система за превенция на проследяването ще помогне сега да се попречи на бутоните Харесвам и Сподели в социалните мрежи да проследяват потребителите без тяхното разрешение, се казва в изявление на Епъл. Бисквитките - малки пакети информации, обменяни между устройството на потребителя и интернет сайта, за да може сайтът да получава данни за посещаемостта - позволяват да се следи потребителя от една интернет страница на друга. Например ако потребител кликне върху бутона Харесвам или Сподели на Фейсбук, поставени под статия или реклама, на която и да е страница, Фейсбук получава информации (анонимни) за потребителя, който е кликнал. Сега потребителят на устройството на Епъл ще бъде запитан дали е съгласен информациите за него да "потеглят" към сайтове и приложения.

Новият премиер на Италия е за "коригиране" на санкциите срещу Русия

http://clubz.bg/68762-noviqt_premier_na_italiq_e_za_korigirane_na_sankciite_sreshtu_rusiq

Новият италиански премиер Джузепе Конте обеща днес да направи пълна промяна в страната, предаде АФП.

Той даде уверенията в изказването си в парламента, преди да бъде гласуван вот на доверие на антисистемното правителство, което възнамерява да отхвърли правилата на ЕС за бюджетите и имиграцията. Конте защити пламенно "популистката" политика, която възнамерява да води - битка срещу "бизнеса" с имиграцията, възобновяване на икономическия растеж и отваряне към Русия. Сближаването с Москва обаче може да стане единствено в рамките на ангажиментите към НАТО и към Европа, която Конте премиерът обяви за "нашия дом".

Премиерът потвърди, че страната му желае "автоматична" и "задължителна" система за репатриране на търсещи убежище в ЕС.

Той също така изтъкна, че Италия подкрепя "коригиране" на икономическите санкции, наложени от Съюза на Русия.

Конте каза, че страната смята да намали огромния си държавен дълг, но ще го постигне чрез растеж, а не чрез мерки за строги икономии. Дългът на Италия е втори по големина в еврозоната след този на Гърция и "днес е напълно устойчив, но трябва да бъде намален в перспектива на икономически растеж", изтъкна новият премиер. Той каза още, че пропастта в растежа между Италия и Европа трябва да бъде намалена и "това е нашата цел".

Джузепе Конте говори пред Сената, а от двете му страни бяха застанали лидерите на две доскоро периферни партии, съставили миналата седмица управляващата коалиция и номинирали малко познатия специалист по право да оглави тяхното коалиционно правителство. Това са Матео Салвини - лидер на Лигата, и Луиджи Ди Майо, който оглавява Движение "5 звезди". В новото правителство те са предложени за министри съответно на вътрешните работи и на труда и икономиката.

"Истината е, че предизвикахме радикална промяна, и се гордеем с това", каза Конте пред сенаторите в залата, където се очаква по-късно днес да получи вот на доверие.

Гласуването в долната камара е насрочено за утре. Коалицията на Лигата и "5 звезди" има 10 гласа мнозинство в Сената и по-голяма подкрепа в долната камара.

"Ако популизмът означава да се вслушваме в потребностите на хората, тогава сме за него", увери Конте.

"Ще сложим край на "бизнеса" с имиграцията, който нарасна по непропорционален начин в сянката на фалшива солидарност", добави той.

Така Конте повтори тезите на Матео Салвини, който става и вицепремиер.

Конте обяви, че колосалният дълг на Италия ще бъде намален чрез политики в интерес на растежа и заетостта, както настоява "5 звезди". Премиерът не даде подробности за финансирането на мерките, предвидени в "правителствения договор", който може да възлезе на няколко десетки милиарда евро.

И макар че потвърди желанието на правителството да въведе "плосък данък" и подоходен данък между 15 и 20 на сто, той не обвърза това с никаква дата. Същото се отнася и за т.нар. граждански доход, който предполага на всеки италианец да са гарантирани поне 780 евро месечно.

Министерството на туризма: Не продаваме плажове, а ги управляваме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898018

Министерството на туризма: Не продаваме плажове, а ги управлявамеПо повод публикации в социалната мрежа и медии Министерството на туризма информира, че няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия съгласно закона, се напомня в прессъобщение на ведомството. Министерството е оправомощено да изиска изменение на кадастралните карти на плажовете.

Възрастен шофьор блъсна прокурорка и детето й в Смолян (Обновена)

https://www.24chasa.bg/region/article/6897952

Възрастен шофьор блъсна прокурорка и детето й в Смолян (Обновена)Майка и дете са блъснати на пешеходна пътека в центъра на Смолян, съобщиха от ОД на МВР- Смолян. Пострадалите са в болницата в града без опасност за живота. Колата е управлявана от 80-годишен шофьор. Ранената при катастрофата жена е прокурор в Смолян, а на същото място преди години тежко бе ранена съдия от Окръжния съд.

Срещата на Доналд Тръмп с Ким Чен-ун вече има час

http://www.moreto.net/novini.php?n=375418

Дългоочакваната среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун вече има насрочен час. Двамата ще се срещнат в 9 ч. сутринта местно време в Сингапур на 12 юни (21 ч. вашингтонско време на 11 юни, 4 ч.

Съдът на ЕС: Съпрузите в еднополовите бракове имат право на пребиваване

https://www.mediapool.bg/sadat-na-es-sapruzite-v-ednopolovite-brakove-imat-pravo-na-prebivavane-news279879.html

Държавите в ЕС не са задължени да признават еднополовите бракове, които техни граждани са сключили в други страни, но трябва да зачитат правото на пребиваване на двойката. Решението е по делото, заведено от румънеца Адриан Коман.   Адриан Коман и американецът Робърт Хамилтън са живели в САЩ, но през 2010 година се местят в Европа и сключват брак в Брюксел. Белгийското законодателство позволява еднополовите бракове.   Две години по-късно двойката решава да се премести да живее в Румъния. Двамата подават искане за разрешение да работят и пребивават постоянно в Румъния. Молбата е основана на Директивата за упражняването на свободата на движение, която позволява на всеки съпруг на гражданин на ЕС да се присъедини към него в собствената му страна.   Румънските власти отказват с аргумента, че за тях Хамилтън не е съпруг на Коман, тъй като Румъния не признава еднополовите бракове.   Двамата обжалват решението пред съда и в крайна сметка делото стига до Конституционния съд (КС) на Румъния. Конституционните съдии също не могат да решат въпроса сами и изпращат въпрос до Съда на ЕС.   Съдът на ЕС посочва в решението си, че директивата не урежда правата на граждани от страни извън съюза. Не така обаче стоят нещата със самия Договор за функционирането на ЕС, който пряко предоставя на гражданите на ЕС основното право да се движат и да пребивават свободно на територията на държавите членки.   Съдът на ЕС посочва, че европейското законодателство използва понятието "съпруг", което е полово неутрално. Поради това то обхваща и съпруг от същия пол на гражданин на ЕС.   Съдът казва, че ако Румъния не позволи пребиваването на американеца, то така ще се нарушат правата и на румънеца, който е гражданин на ЕС.   Задължението за държава членка да признае правото на пребиваване не накърнява правото да се признаят или не еднополовите бракове, се казва в решението на Съда на ЕС.   "Подобно задължение за признаване единствено за целите на предоставянето на производно право на пребиваване на гражданин на страна извън ЕС не накърнява националната идентичност, нито застрашава обществения ред в съответната държава членка", се казва в решението, цитирано от пресцентъра на Съда на ЕС.

Корнелия Нинова: Коалиция "Белене"? Питайте ГЕРБ

http://clubz.bg/68761-korneliq_ninova_koaliciq_belene_pitajte_gerb

"Коалиция "Белене"? Питайте ГЕРБ"

Така лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на въпрос дали приема твърденията, че в парламента се е съставила коалиция между ГЕРБ и БСП по темата за рестартирането на проекта АЕЦ "Белене".

"Нашата позиция не е променяна от много време. Знаете колко време настояваме за АЕЦ "Белене". Бяхме антиевропейска партия. Нашата позиция е една и съща", каза още Нинова.

Според нея не е правилно "когато управляващите узреят за някое от предложенията на опозицията" това да се определя като коалиция.

Нинова коментира и посещенията на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов в Русия Според нея в момента България възстановява диалога и размразява отношенията с Русия. Нинова коментира и извиненията на Борисов пред Владимир Путин заради спрените енергийни проекти.

"По-скоро ми е интересно дали са повярвали на това извинение. Особена хладина имаше. Дали пък първо не трябва да се извиняваме на народа си", каза Нинова.

Според нея подробностите около АЕЦ "Белене" - кой ще строи, ще има ли държавно участие, да се гарантира, че няма да има корупция и т.н.

Нинова коментира и темата за българските превозвачи и т.нар. план "Макрон" Тя цитира мнения на самите превозвачи, че след вчерашното развитие по този въпрос те са в по-лоша ситуация от преди.

"Досега шофьорите трябваше да се връщат в България. Сега камионите трябва да се върнат в България. Тези камиони все още не могат сами да се карат. Не биваше да се хвърлят тези фойерверки, тази пи ар акция", каза Нинова.

И изтъкна, че въпросът тепърва ще се решава в залата.

"Много късно се включи българското правителство в тази битка. Трябва да търсим съмишленици. Защо досега не ангажирахме Гъция, Кипър, малките държави, които са засегнати", попита Нинова.

И изтъкна, че тази тема касае 120 хил души и над 10 хил. фирми.

Facebook ще се бори с фалшивите новини в България

https://www.vesti.bg/tehnologii/facebook-shte-se-bori-s-falshivite-novini-v-bylgariia-6083089

Компанията подготвя въвеждането на новите методи и планира назначаването на местни модератори

С ”космическа” топка ще се играе първият мач на Световното по футбол в Русия

https://frognews.bg/novini/kosmicheska-topka-shte-igrae-parviiat-mach-svetovnoto-futbol-rusiia.html

Футболната топка, с която ще се изиграе първата среща на откриването на Мондиал 2018 в Русия на 14 юни, се завърна на Земята след пътуване в открития космос.

"Епъл" ще защитава лични данни от "Фейсбук" и ще "забързва" стари смартфони

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/05/3189977_epul_shte_zashtitava_lichni_danni_ot_feisbuk_i_shte/?ref=rss


Софтуер, който да "забързва" работата дори на стари мобилни устройства, механизми за блокиране на "Фейсбук" и други компании, събиращи лични данни на потребители в мрежата, и система на ограничаване на времето за ползване - това е част от решенията, които "Епъл" представи като част от новата си операционна система.<br /><br />Крейг Федериги, вицепрезидентът на "Епъл", отговарящ за разработката на програмно обезпечение, разказа, че новата...

Джигити си правят гонки в училищен двор в Русе

https://frognews.bg/novini/djigiti-praviat-gonki-uchilishten-dvor-ruse.html

3-метрова ограда вдигат в двора на основно училище „Никола Обретенов“ в Русе, за да предпазят учениците от рискови шофьори. Дворът на учебното заведение се е превърнал в писта, където редовно се организират автогонки, съобщи националната телевизия.

Стрелецът от Слънчев бряг: Пътувах към Лесово, за да се предам на границата (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6897987

Стрелецът от Слънчев бряг: Пътувах към Лесово, за да се предам на границата (Видео, снимки)"Не съм пътувал към Лесово, за да напусна страната, а за да се предам. Бях с оръжие, без служебната си карта и знаех, че не мога да мина границата така. Минах през Ямбол, но не исках да се предавам там, а ме беше страх да се върна в Бургас, защото не знаех какво ще ми се случи. Реших да стигна до границата, защото смятам,

„ЕВРОФУТБОЛ“: Мугуруса ще отстрани Шарапова след оспорвана битка

http://www.cross.bg/live-singul-evrofytbol-1576221.html

/КРОСС/ Симона Халеп е фаворит за четвъртфинала срещу Анхелика Кербер на Ролан Гарос Любителите на тениса ще се насладят на зрелищен четвъртфинал при жените на турнира Ролан Гарос утре, в който испанката Гарбине Мугуруса ще постигне трудна победа срещу руската състезателка Мария Шарапова. Такава прогноза предвещават коефициентите на „Еврофутбол" - 1.61 за Мугуруса срещу 1.83 за Шарапова. Всички възможности за развитието на срещата вижте тук. В другия четвъртфинал при жените - между Симона Халеп и Анхелика Кербер, фаворит на букмейкърската къща е румънската тенисистка с 1.34 срещу 2.40 за съперничката й от Германия. Още варианти за развитието на срещата ще намерите тук. Борбата за достигане до полуфиналите при мъжете ще се води днес и утре между Доминик Тийм - Александър Зверев (1.45 срещу 2.10), Марко Чечинато - Новак Джокович (4.70 срещу 1.05), Рафаел Надал - Диего Шварцман (1.01 срещу 5.60) и Марин Чилич - Хуан Мартин дел Потро (2.13 срещу 1.44). Вижте предложенията на „Еврофутбол" за всяко от атрактивните спортни събития тук

Християн Кръстев: Така както сме тръгнали скоро няма да има български железници

https://frognews.bg/novini/hristiian-krastev-taka-kakto-sme-tragnali-skoro-niama-ima-balgarski-jeleznitsi.html

Никъде в света или поне в Европа няма държава, в която да не се съгласува видовете транспорт, които обслужват гражданите й. Единна транспортна схема в България не е направена. Никой не пожела през всичките тези години да направи такава схема. Това заяви в ефира на Телевизия ТВ+ бившият директор на БДЖ и транспортен експерт Християн Кръстев.

Омбудсманът Мая Манолова ще обсъди с родители на деца с увреждания законопроект за личната помощ

http://pogled.info/bulgarski/ombudsmanat-maya-manolova-shte-obsadi-s-roditeli-na-detsa-s-uvrezhdaniya-zakonoproekt-za-lichnata-pomosht.95087

/Поглед.инфо/ Утре, 6 юни 2018 г., омбудсманът Мая Манолова ще проведе работна среща с родителите на деца/лица с увреждания, които протестират вече пети ден пред Народното събрание срещу липсата на адекватна подкрепа за хората с тежки увреждания и техните семейства.

Патриархът дари апаратура за детското отделение в ”Пирогов”

https://frognews.bg/novini/patriarhat-dari-aparatura-detskoto-otdelenie-pirogov.html

Софийската митрополия дари на Клиниката по детска реанимация на болница „ Пирогов” апаратура от най-ново поколение за изследване на кръвосъсирването.

Американски специалисти излекуваха рак на гърдата в напреднал стадий с имунотерапия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6898000

Американски специалисти излекуваха рак на гърдата в напреднал стадий с имунотерапияЖена, засегната от рак на гърдата в напреднал стадий, срещу който химиотерапията се е оказала неефикасна, е излекувана с експериментална имунотерапия, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. "Пациентката е смятана за излекувана от две години - увери приложилият експерименталната имунотерапия изследователски екип от Националния

"Мис България 2015" Радост Тодорова и футболист от българския национален отбор в Индонезия (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6897692

"Мис България 2015" Радост Тодорова и футболист от българския национален отбор в Индонезия (Галерия)"Мис България 2015" Радост Тодорова и българският футболист Георги Костадинов са на почивка в Индонезия. Красавицата не спира да споделя снимки в Инстаграм със своя любим, който е и част от националния отбор по футбол на България. Костадинов е бивш играч на "Левски" (СФ), но идва от бургаската школа.

Показаха как работи новата камера на КАТ – Варна, може да засече по няколко нарушителя

http://www.moreto.net/novini.php?n=375421

Новата камера на КАТ – Варна, известна повече като тринога, може да засича по няколко нарушителя, това съобщи младши инспектор Здравко Христов, предаде репортер на Moreto.net. “ С това техническо средство работят около десет човека към сектор „Пътна полиция“ във Варна.

Историческият шеф на Старбъкс се оттегля, може да се кандидатира за президент

https://www.mediapool.bg/istoricheskiyat-shef-na-starbaks-se-otteglya-mozhe-da-se-kandidatira-za-prezident-news279878.html

Хауърд Шулц, който бе начело на компанията Старбъкс в продължение на близо 40 години, ще я напусне. Новината поднови спекулациите, че той може да се кандидатира на президентските избори в САЩ през 2020 г.. Шулц успя за четири десетилетия да превърне Старбъкс от обикновена бакалия в Сиатъл в международна компания със заведения по целия свят. Той направи истинска революция в консумацията на кафе в САЩ. Шейсет и четири годишният Шулц беше главен изпълнителен директор на компанията до април миналата година. Тогава се оттегли от поста, а на негово място застана фигура номер две в компанията Кевин Джонсън. Шулц обаче остана председател на съвета на директорите - пост, който напуска сега. На негово място ще застане Майрън Улман, бивш президент на американската верига от супермаркети Джей Си Пени. Шулц ще запази позицията на почетен председател на компанията. Оттеглянето ще влезе в сила на 26 юни. Шулц е близък до Демократическата партия. Той се оттегля от компанията, за да се посвети на писане на книга, обяви Старбъкс. Книгата ще бъде посветена на социалното въздействие на компанията и на моралната отговорност на големите холдинги, присъстващи на борсата. Неотдавна пред в. "Ню Йорк таймс" Шулц каза, че е силно обезпокоен от състоянието на САЩ от известно време, визирайки нарастване на разделенията и позицията на страната в света. "Едно от нещата, които имам желание да направя в следващата глава от моя живот, е да установя дали има начин да върна на общността онова, което тя ми даде", каза тогава той. "Имам намерението да разгледам различни варианти и това може да включва и обществена длъжност", отвърна Шулц на въпрос дали ще се кандидатира на президентските избори. "Все още съм далеч от това да взема решение за бъдещето", допълни той. Хауърд Шулц винаги се е откроявал с взимането на политически и социални позиции. През януари 2017 г. той се ангажира да назначи 10 000 бежанци в идните пет години, след като американският президент Доналд Тръмп публикува антиимигрантския си указ. Шулц никога не се е страхувал и да засяга деликатния въпрос за расовите напрежения в САЩ. Той освен това даде подкрепата си за американските работници, искащи увеличение на минималната заплата на 15 долара на час. Под ръководството на Шулц Старбъкс откри заведения в бедни райони и подкрепи инициативи срещу расизма. Оттеглянето на Шулц става по-малко от два месеца след разпространение на видео, в което се вижда неоправдан арест на двама цветнокожи в заведение Старбъкс. В резултат на това компанията организира обучение за борба с расизма за всичките си американски служители. Компанията Старбъкс е основана през 1971 г. Днес тя има над 28 000 заведения в 77 страни по света. Централата на компанията е в Сиатъл. За сравнение през 1982 г. компанията имаше едва 11 заведения. На борсата тя излезе през 1992 г. и оттогава акциите й са спечелили 21 000 процента. В разгара на финансовата криза, когато за първи път Шулц се отказа от ръководството, акциите на компанията паднаха до 10 долара. Тогава Шулц се завърна набързо и те се покачиха. Компанията има 330 000 служители по света. Шулц влезе в Старбъкс през 1982 г. като търговски директор. Напусна я за кратко през 1986 г. заради разногласия със собствениците. Създаде собствена компания - Джорнале. Върна се през 1987 г., като изкупи дяловете на собствениците. За фискалната 2017 г. компанията има оборот от 22,4 милиарда долара с чиста печалба от 2,88 милиарда долара. Старбъкс е обаче част от списъка с големи американски компании, обвинени от Европейската комисия, че са получавали незаконни държавни помощи от Ирландия, за да настанят там европейската си централа.

Удостояват ученички от Елена с национална награда за благородство и доблест

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6897939

Удостояват ученички от Елена с национална награда за благородство и доблестНиколета Савова и Ива Венкова, ученички в 11 и 10 клас на еленското СУ „Иван Момчилов“, са сред 19-те отличени с Националната младежка награда за проявени благородство и доблест. Тя е учредена през 2017 г. и се връчва за първи път тази година на деца и млади хора до 20-годишна възраст за благородство, доблест, милосърдие и гражданска отговорност,

Търгове на Christie's за руско изкуство в Лондон събраха над 9 млн. долара

https://www.investor.bg/novini/346/a/tyrgove-na-christies-za-rusko-izkustvo-v-london-sybraha-nad-9-mln-dolara-262368/

В търговете, на които бяха изложени картини, скулптури и предмети на декоративно-приложното изкуство, участваха 91 купувачи от 18 страни

Руби: Измъчваха ме почти година, изнасилваха ме - групово

https://www.vesti.bg/sviat/rubi-izmychvaha-me-pochti-godina-iznasilvaha-me-grupovo-6083093

А Великобритания е смятана за лидер в борбата срещу принудителните бракове в Европа

Голяма част от пътя за Каменар на практика е непроходим (СНИМКИ)

http://nakratko.bg/category/58/160528/


Изкъртен асфалт, пропаднали участъци и дупки  пълни с вода, така изглежда след поройния дъжд вчера пътят за с.Каменар - от сградата на ВиК- Варна в посока изхода на града.

Кристалина Георгиева: Сближаването на икономиките в Европейския съюз се забавя

http://nakratko.bg/category/26/160527/


Сближаването на икономиките в Европейския съюз се забавя. Затова предупреди главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева по време на Брюкселския икономически форум.

Оставки и изключване от редиците на ДПС заради Владимир Кузов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ostavki-i-izkliuchvane-ot-redicite-na-dps-zaradi-vladimir-kuzov-2101564

Оставки и изключване от редиците на ДПС заради бившия депутат Владимир Кузов, който е осъден условно за педофилия. Вчера излезе информация, че той е приет за член на движението. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ днес заяви, ч

Нова тапа в София чака шофьорите: През юли започва ремонт по бул. „Васил Левски”

//dariknews.bg/regioni/sofiia/nova-tapa-v-sofiia-chaka-shofiorite-prez-iuli-zapochva-remont-po-bul.-vasil-levski-2101562

В началото на юли започва ремонт по бул. „Васил Левски” в близост до ул. „Граф Игнатиев”. Движението няма да бъде ограничено, но ще бъде затруднено и заради изграждане на подлез към входа на предстоящата метростанция на „Патриарх Евтимий“. Ремонтът

Превозвачи: Лошо е камионите да се връщат на 3 седмици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897967

Превозвачи: Лошо е камионите да се връщат на 3 седмициЛошо е, ако камионите, които возят стоки в Европа, трябва да се връщат на 3 седмици в държавата, в която са регистрирани. Това каза председателят на съюза на международните превозвачи Ангел Траков.  Това условие, гласувано в пакета за мобилност от депутатите в транспортната комисия на Европейския парламент,

Новият треньор в "Лудогорец": Искам да натрупам опит извън Испания

http://clubz.bg/68760-noviqt_trenor_v_ludogorec_iskam_da_natrupam_opit_izvyn_ispaniq

"Лудогорец" представи пред журналисти трите си нови попълнения, привлечени в последните дни. Това са кондиционният треньор Иван Диас, който идва от "Атлетико" (Мадрид), както и футболистите Драгош Григоре и Димо Бакалов.

Защитникът e румънски национал, който идва от катарския "Ал Сайлия", докато Бакалов се завръща, за последно той бе част от "Локомотив" (Пд). Той е автор на първия гол за "Лудогорец" в „А“ група.

„Моята история е много дълга в "Атлетико" (Мадрид), рече Иван Диас, който наскоро спечели Лига Европа с "дюшекчиите", а преди това беше на два финала в Шампионската лига. - Нуждаех се да изляза в чужбина и тази възможност ми бе предложена от "Лудогорец". Мисля, че мога да помогна на българския шампион. Ще се опитаме да подобрим физическите възможности на играчите, за да сме по-добри в Европа. Дойдох за да натрупам опит извън Испания, а и нямаше как да пренебрегна желанието на "Лудогорец"." 

Диас беше запитан как вижда шансовете на "орлите" за нов пробив в Шампионската лига.

„Да, много е възможно да играем в групите на турнира. Помня годината, в която "Лудогорец" игра срещу "Реал" (Мадрид). Не беше никак зле. Трябва да се опитаме да повторим това ниво”, рече испанецът.

Драгош Григоре се присъединява към сънародниците си Козмин Моци и Клаудиу Кешеру. 

„Приех офертата на "Лудогорец", защото имам огромен шанс отново да играя футбол на много високо ниво, коментира той. - Приоритетът ни е да играем в Шампионската лига. Аз съм тук, за да помогна това да се случи. Козмин Моци? Той ми е повече от приятел. Ще ми помогне много за по-бързата адаптация. Клаудиу Кешеру е добър играч. Знам, че е голмайстор в българския шампионат през последния сезон. Аз съм щастлив, че ще играя с него.“

Димо Бакалов е доволен, че се завръща у дома, както се изрази. Той отчете, че е бил много млад в първия си период, а сега има повече опит и се надява да получава шансове да играе, независимо от голямата конкуренция на всички постове в "Лудогорец".

Григор Димитров е подписал с мениджърската агенция TLA Worldwide

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/05/3189972_grigor_dimitrov_e_podpisal_s_menidjurskata_agenciia/?ref=rss


Григор Димитров започва работа с нова мениджърска агенция, съобщава sportsagentblog.com. Според информацията това е TLA Worldwide.<br /><br />Подробности за продължителността на договора и ангажиментите на двете страни не се посочват. Българският мениджър на Димитров - Георги Стоименов, не беше открит за коментар пред "Дневник".<br /><br />Петият в световната ранглиста се превръща във водещия тенисист в списъка със спортисти на TLA Worldwide. Клиенти на...

Черешопроизводителите отложиха блокадата на пътен възел Стара Загора заради среща със зам.-министър

http://nakratko.bg/category/58/160526/


Черешопроизводители бяха обявили, че в 12.00 часа ще блокират пътен възел Стара Загора в района на магистрала "Тракия" в знак на протест срещу ниските изкупни цени.

Портних : Фирмите-изпълнители поемат щетите от дъжда за новите обекти

http://nakratko.bg/category/58/160543/


Възстановяването на всички обекти, които са в процес на строителство, като например участък от тротоара на бул. „Приморски“, тротоар на ул.

Комисията 'Антикорупция' обеща пресконференция за сигнала срещу Пеевски

https://offnews.bg//temida/komisiata-antikoruptcia-obeshta-preskonferentcia-za-signala-sreshtu-682028.html

За три месеца новият антикорупционен орган е приключил проверката на сигнала срещу депутата от ДПС и медиен издател Делян Пеевски.

Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев по време на международната конференция "Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията", което е под патронажа на президента Румен Радев.

Сигналът срещу Пеевски беше подаден на 23 януари от гражданско движение "БОЕЦ". Той е за съмнения за извършени престъпления като незаконно придобито имущество и активи, неизпълнени служебни задължения и корупция.

По време на официалната част на днешната конференция шефът на анткорупцонния орган призна, че сигналът е приключен. Това обаче нямаше да стане, ако председателят на БОЕЦ Георги Георгиев не беше прекъснал Пламен Георгиев и не го беше обвинил в лицемерие, докато той разяснява етимологията на думата "корупция".

След края на официалната част шефът на БОЕЦ поискал повече информация. "Докъде стигнахте със сигнала? Ние отговор нямаме. Длъжни сте да обявите какво сте свършили", заяви Георгиев, цитиран от ClubZ. "Ще направим една пресконференция, всички други резултати ще дадем, по всички такива, случаи, които са от обществен интерес", коментира шефът на КПКОНПИ.

В отговор шефът на БОЕЦ подчерта, че на сайта на антикорупциония орган няма информация за проверката по сигнала срещу Пеевски. Пламен Георгиев отговори лаконично: "Качва се всичко, което законът го изисква. Законът казва кои решения и как трябва да се качват. Спазваме стриктно закона".

Изтребители на НАТО прехванаха правителствен самолет на Черна гора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897979

Изтребители на НАТО прехванаха правителствен самолет на Черна гораИзтребители на НАТО в рамките на демонстрация "прехванаха" в първия ден на патрулиране на въздушното пространство на Черна гора правителствен самолет на тази страна, на чийто борд се намираше министърът на отбраната Предраг Бошкович, съобщи ТАСС, позовавайки се на националната телевизия на Черна гора, пише БТА.

80-годишен шофьор блъсна майка и дете на пешеходна пътека в Смолян

https://www.actualno.com/smolyan/80-godishen-shofior-blysna-majka-i-dete-na-peshehodna-pyteka-v-smoljan-news_678118.html

80-годишен шофьор блъсна майка и дете на пешеходна пътека в Смолян. Инцидентът е станал малко преди 13:00 ч. днес до Младежкия дом в града. По първоначални данни, детето е само с охлузи рани, а майката е с болки в единия крак. В момента момченцето и майка му се преглеждат в болницата. В момента се прави оглед на мястото от полицията, като обувка на пострадалото момченце е била на около десетина метра от пешеходната пътека. Според очевидци майката и детето са пресичали на пешеходната пътека, к

Рецепта на деня: Летен сандвич с прошуто, праскови и моцарела

https://www.actualno.com/recipes/recepta-na-denja-leten-sandvich-s-proshuto-praskovi-i-mocarela-news_678117.html

Една от най-големите радости в живота? Първата хапка от огромен, прекрасен сандвич. Вземете праскова и прошуто, и това сладко-солено преживяване ще стане любимото ви за обяд през летните месеци. Ето как да си го приготвите: Необходими продукти: 2 филии хлебчета 1 супена лъжица зехтин 1 праскова, тънко нарязан 4 филии прошуто 2 парчета прясна моцарела 1 чаена лъжичка нарязан свеж розмарин Начин на приготвяне: 1. Намажете външната част на хляба със зехтина. 2. Поставете 1 парче хляб, с

Рапърът Дрейк отново е начело в класацията на "Билборд" за сингли

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6897980

Рапърът Дрейк отново е начело в класацията 
на "Билборд" за синглиКанадският рапър Дрейк отбеляза шеста непоследователна седмица на върха в класацията Хот 100 на "Билборд" за сингли с парчето "Nice for What", съобщи сайтът на изданието. С постижението си Дрейк се изравнява с покойния Крал на попа Майкъл Джексън и заема второто място сред самостоятелните изпълнители,

Брутално! Баща на 6 деца изнасили 20-годишната си родна дъщеря

http://regiona.bg/%d0%b1%d1%80%d1%83%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b1%d0%b0%d1%89%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-6-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b8-20-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88/

За срок до 72 часа в ареста с постановление на Районната прокуратура в Шумен е задържан 49-годишният Б.О. Мъжът е бил привлечен като обвиняем за изнасилване и блудствени действия с родната си дъщеря – престъпления по член 152, ал. 2, т. 2, във връзка с член 152, ал.1, т. 2 и по член
150, ал. 1 от НК, извършени като продължавано деяние.

Сексуалното насилие над 20-годишната си дъщеря обвиняемият извършил на 24 май тази година. Сигналът бил подаден по-късно от близки на пострадалото момиче, което е освидетелствано,пише 24 часа.

49-годишният Б.О., който е баща на 6 деца, се е укривал, докато вчера на
обяд бил задържан.

Районната прокуратура в Шумен ще внесе искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо насилника. Той е осъждан през 2011 год. за извършване на блудствени действия с другата си дъщеря, но вече е реабилитиран.

 

Материалът Брутално! Баща на 6 деца изнасили 20-годишната си родна дъщеря е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Европейският съд: Съпрузите от един пол могат да пребивават навсякъде в ЕС

http://nakratko.bg/category/25/160525/


Европейският съд постанови, че понятието „съпруг” по смисъла на правото на ЕС за свободното пребиваване на европейците и членовете на техните семейства обхваща съпрузите от един и същ пол.

Корнелия Нинова: Европейска България означава европейски стандарти за барба с корупцията

http://www.cross.bg/koryptziyata-bulgariya-prezidenta-1576220.html

/КРОСС/ "Корупцията в България взима все по-големи размери. До момента имаме само имитация на борба с корупцията, но не и някакви резултати"- каза  лидерът на БСП Корнелия Нинова, която  взе участие в Първата международна конференция "Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията", под патронажа на президента на републиката Румен Рaдев.  Като пример за тази имитация тя даде приетия от управляващите антикорупцинен закон и това, че са заявили готовност за разговори по темата и взимаме на национално отговорни решения, а са провалили заседанието на КСНС, свикано от президента. По думите й за адекватността на закона на управляващите свидетелства и фактът, че само месец след приемането му, са започнали промени в него. Корнелия Нинова поздрави президента за конференцията, защото: "Европейска България означава и европейски стандарти за борба с корупцията."

НЗОК очаква близо 100 млн. лв. дефицит в бюджета си заради скъпоструващи лекарства

https://www.actualno.com/healthy/nzok-ochakva-blizo-100-mln-lv-deficit-v-budjeta-si-zaradi-skypostruvashti-lekarstva-news_678105.html

Близо 100 милиона лева дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за лекарства за домашно лечение и злокачествени заболявания се очаква до края на годината. Това каза д-р Галя Кондева,директор Дирекция „Лекарствени продукти и контрол по предписване и отпускане“ в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), на семинар във Велинград за новите моменти в Националния рамков договор за тази година, съобщи БНР. "Ръстът в разходите в бюджета на Здравната

АУАКС в София

http://www.cross.bg/ayaks-nato-radiys-1576218.html

/КРОСС/ Току-що самолет АУАКС кацна на летище София. Самолетът е част от адаптираното усилено присъствие по източния фланг на НАТО, съобщи bTV. Ауаксът е команден пункт, който има радари с изключително голям радиус на действие и пасивни сензори. Екипажът му е от 16 до 18 души от 15 държави членки на Алианса. НАТО разполага с 16 такива машини, базирани в Гайленкирхен, Германия. Те са участвали в борбата срещу „Ислямска държава” в Сирия, операции в Либия и Афганистан. АУАКС е абревиатура на самолет за ранно предупреждение и контрол (AWACS от AEW&C, Airborne Early Warning and Control). Самолетът може да лети осем часа на височина до 9 хил. м, като покрива зона за наблюдение от над 310 хил. кв. км. Чинията върху самолета се върти на всеки 10 секунди и осигурява 360 градусова картина. Може да засече въздухоплавателно средство в радиус от 400 км. Ауаксите ще бъдат в експлоатация до 2035 г., след което машините „Боинг 707” ще бъдат пенсионирани.

Зинедин Зидан си тръгнал след спор с Флорентино Перес

https://www.24chasa.bg/sport/article/6897859

Зинедин Зидан си тръгнал след спор с Флорентино ПересЗинедин Зидан си тръгнал от "Реал" (М) след спор с президента на клуба Флорентино Перес относно техните трансферни цели, предаде "Дейли Мейл". Френският специалист сензационно напусна клуба след спечелването на трета поредна Шампионска лига. Зидан свика изненадваща пресконференция миналия четвъртък, за да съобщи,

Десетки жители на селата Михалци и Караисен се срещнаха с депутата от ГЕРБ Станислава Стоянова

https://www.24chasa.bg/region/article/6897809

Десетки жители на селата Михалци и Караисен се срещнаха с депутата от ГЕРБ Станислава СтояноваПоредни изнесени приемни за граждани проведе народният представител от ГЕРБ – Велико Търново Станислава Стоянова. В понеделник тя разговаря с десетки жители на павликенските села Михалци и Караисен, съобщиха от областния пресцентър на партията. В срещите участваха и общинските съветници от ГЕРБ в Павликени Мирослав Маринов и Венцислав Георгиев.

Осем екипа на пожарната са работили до сутринта след наводнението във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375419

Осем екипа на пожарната са работили до сутринта след наводнението вчера във Варна, това съобщи шефът на пожарната Тихомир Тотев, предаде репортер на Moreto.net. На телефон 112 са били подадени 128 сигнала, като от тях екипите са се отзовали на 36, тъй като на останалите или водата е била под 10 см, или е нямало шахта на местата, а без нея неможе да се изсмуква водата и да се подсушава.

АУАКС в София

http://nakratko.bg/category/58/160524/


Самолет АУАКС кацна на летище София преди минути. Самолетът е част от адаптираното усилено присъствие по източния фланг на НАТО. Ауаксът е команден пункт, който има радари с изключително голям радиус на действие и пасивни сензори.

Венецуела излиза от Организацията на американските държави

http://econ.bg/Новини/Венецуела-излиза-от-Организацията-на-американските-държави_l.a_i.762319_at.1.html

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че протичащата сесия на общото събрание на Организацията на американските държави (ОАД) ще бъде...

НЗОК: Очаква се дефицит от 100 млн. лв.

https://frognews.bg/novini/blizo-100-mln-shte-defitsitat-nzok-zaradi-skapite-lekarstva.html

Близо 100 милиона лева дефицит в бюджета на НЗОК за лекарства за домашно лечение и злокачествени заболявания се очаква до края на годината. Това съобщи д-р Галя Кондева, директор на дирекция ”Лекарствени продукти”.

Мексико отговори на Тръмп с мита за американска стомана

http://clubz.bg/68759-meksiko_otgovori_na_trymp_s_mita_za_amerikanska_stomana

Министерството на икономиката на Мексико обяви днес мита върху вноса на редица стоки от САЩ, предаде Ройтерс. 

Мита от 15-25%  се въвеждат за американски стоманени продукти, внасяни в Мексико, както и за някои селскостопански стоки, съобщи ведомството като ответна мярка срещу митата на американския президент Доналд Тръмп. 

В списъка, публикуван в официалния вестник на мексиканското правителство, са включени също мита от 20% за свински продукти, ябълки и картофи и 20 до 25% за някои видове сирена и бърбън. 

Министерството обяви също квота от 350 000 тона за безмитен внос на свински крачета и плешки от други страни.

По-рано Мексико обяви, че ще внесе жалба в Световната търговска организация заради американските мита. По-рано това направи Европейският съюз. Предприеманите действия ще се основават на международното търговско право и ще бъдат пропорционални на щетите, нанесени на Мексико, се казва в офииално комюнике.

Според Мексико тези мита нарушават споразумението за предпазните мерки на СТО, защото не са приети според предвидените процедури и нарушават освен това общото споразумение за митническите мита и търговията от 1994 година, се уточнява в комюникето на министерството.

Миналата седмица министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос съобщи за решение на Тръмп да въведе от 1 юни мита за вноса на стомана и алуминий от страни от ЕС, Канада и Мексико в размер съответно на 25 процента и на 10 процента. Той припомни, че Вашингтон обяви на 23 март въвеждането на такива мита по отношение на всички държави, които доставят в САЩ подобна продукция. Тогава обаче президентът Доналд Тръмп направи временни изключения за ЕС, Канада, Мексико, Бразилия, Австралия и Аржентина.

Днес Турция обяви, че може да отговори на митата на САЩ за внос на стомана и алуминий, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

Министри влязоха в задочен спор за 20 дка плаж в курорта „Слънчев бряг“

https://zaistinata.com/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%b2%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%be%d1%85%d0%b0-%d0%b2-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80-%d0%b7%d0%b0-20-%d0%b4%d0%ba/

През профила си във Фейсбук, днес вицепремиерът Валери Симеонов алармира, че министърът на туризма Николина Ангелкова е поискала от регионалното министерство да извади 20 декара плаж в района на Слънчев бряг от изключителна държавна собственост и да бъде прекатегоризирана като частна. „Така обикновено се подготвя продажбата на държавни парцели.“, пише в публикацията си министърът.Според публикацията […]

Младеж наръга непълнолетен в Поморие, задържаха го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897953

Младеж наръга непълнолетен в Поморие, задържаха гоКриминалисти от РУ-Поморие разкриха нападател, нанесъл порезна рана в гърба на 17-годишен младеж. Момчето е пострадало на 2 юни късно вечерта в курорта. Непулнолетният бил застигнат в гръб и нападнат от непознат на ул. "Княз Борис I" в града. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. След сигнала за случилото се,

Трима полицаи загинаха при самоубийствен атентат на "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897858

Трима полицаи загинаха при самоубийствен атентат на "Ислямска държава"Трима полицаи загинаха и двама бяха ранени при опит на двама атентатори самоубийци да щурмуват пакистански граничен пост в югозападния град Мастунг, съобщиха Асошиейтед прес, като се позовава на местните сили за сигурност. Полицейският служител Уали Мохамед заяви, че нападателите се опитали да си проправят път към пост на граничната охрана.

Защо мюсюлманите превърнаха халифа в авторитарен владетел

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/zashto-miusiulmanite-prevarnaha-halifa-v-avtoritaren-vladetel-682029.html

Разпадът и деградирането в мюсюлманските общества, включително и Турция, по всичко изглежда, че са възпламенили реакционни настроения и сред съсловията, които се отъждествяват с исляма.

Критиците се оплакват най-вече от факта, че ислямските общества нямат и капка търпимост срещу критиките относно формите на възприемане и практикуване на религията.

Турският журналист Мехмет Оджактан от в-к „Карар“ (Решение), известен с близостта си до властта окачествява като „трагична“ ситуацията, в която се намира днес ислямският свят и допълва, че ислямът, който се изповядва в настоящето няма нищо общо с Корана и с посланията на ислямския пророк.

Мехмет Оджактан изтъква, че нито при управлението на ислямския пророк, нито по време на четирите праведни халифи не е имало разбиране, което сакрализира авторитарната власт и по този начин косвено окачествява управлението на турския президент Реджеп Ердоган като авторитаризъм.

Ето и пълният текст на статията на автора със заглавие „Защо мюсюлманите превърнаха халифа в авторитарен владетел?“. Публикуваме я в превод на сайта obzornews.bg, който следи внимателно политическите процеси в съседна Турция:

Знам, религиозните съсловия не харесват критичната гледна точка относно ислямските общества. Всеки анализ по темата мигновено бива контриран с възгласи като „защо постоянно критикуваш ислямския свят, нима Западът няма никакви недостатъци“. Разбира се, че в хуманистичен аспект западният свят има огромни отговорности, основани на миналите векове и нищо не пречи той да бъде критикуван затова. Но това не отменя обстоятелството, че в мюсюлманския свят липсва правов ред и справедливост, и е налице неспазване на човешките права и свободи.


Здравият разум ни подсказва, че днес това трагично състояние, в което е попаднал ислямският свят не е възможно да бъде обяснено с универсалните послания на Корана и пророческата традиция. Защото нито в практиките при управлението на ислямския пророк, нито при тези на четирите праведни халифи не е налице разбиране, което сакрализира институцията на халифа, нито пък му позволява да стане авторитарен владетел.

Факт е, че в ислямската история, особено след периода на четирите праведни халифи „халифството“, въпреки че е политическа институция, постепенно се е превърнало в част от основните компоненти на религията. В исторически план ислямските улеми, стъпвайки върху някои спорни хадиси (заветите на ислямския пророк) са боготворили халифа и държавния владетел, като са му приписвали сакрални качества. За да сакрализират образа на султана, улемите най-често цитират следния спорен хадис:

„Султанът е сянката на Бог на земята. Онеправданите люде търсят закрила при него. Ако той е справедлив, ще бъде възнаграден, а раята трябва да е благодарна затова. Ако угнетява, това е грях против него, а раята трябва да бъде търпелива.“

В новата си книга „Нов прочит на политическите съчинения“ проф. д-р Йомер Динчер прави много точни констатации, свързани с авторитарната власт и сакрализирането на образа на халифа.

„Превръщането на властта в деспотична сила, в действителност битката с тази сила завършва с поражението на морала. От една страна, политическите съчинения поучават да бъде пресечен пътят към абсолютната власт, което се изразява в това силата да изгуби законността си, а, от друга, открехват врата към сакрализирането и монополизирането на силата чрез приписване на религиозна идентичност на халифа. Освен това, не би било погрешно да се твърди, че усилията за сакрализирането на халифството се засилват в периоди, в които доверието на хората във властта спада и когато държавата е пред разпад.“, пише в книгата си проф. Динчер.

Както изтъква и проф. Динчер известно е, че идеята за владетеля като Божи наместник на земята не фигурира само в ислямската култура. Тази идея опира чак до индо-иранските, шумерските култури и древна Месопотамия. Например Хамурапи казва, че е избран от Бог. Проф. Динчер помества цитат от книгата „Наставления към султана“ на Зенджани, според който в надписа „Накш-ъ Рустам“ (Портретът на Рустам) персийският цар Дарий I заявява:

„След като видя, че земният ред се нарушава, Ахурамазда ме упълномощи да въдворя ред. И аз донесох ред на земята.“

Както се вижда във почти всички древни култури владетелите, султаните, падишасите, халифите са били смятани за сянката на Бога на земята. Но когато оценим това положение с динамиката на ислямската култура, е невъзможно да съчетаем с духа на религията подхода, който сакрализира образа на халифа. Впрочем това отклонение в разбиранията, което се наблюдава в почти всички периоди от ислямската история е тласкало към драматичен край ислямските общества, което се изразява в подчиняване на владетеля, дори той да е угнетител. Да приемем, че и днес в основата на нарушаването на човешките права и свободи в мюсюлманските държави стои именно това погрешно мислене.

За съжаление, въпреки наличието на ясни коранични знамения, които повеляват „връщането на имуществото на техните собственици“, както и справедливостта и съвещаването ислямските улеми по един странен начин не са взимали под внимание знаменията и заветите, които укоряват безмилостните и несправедливи владетели и наставляват хората да не им се подчиняват. Всъщност „признаването“ означава потвърждаване избора на халифа и държавния глава, докато „подчинението“ изисква покорство във всички практики – справедливи или не, на халифа.

В това отношение думите на халиф Ебу Бекр, изречени след избирането му за такъв са много поучителни:

„Подчинявайте ми се дотогава, докато аз се подчинявам на Аллах и неговия Пратеник, но ако се опълча срещу Аллах и неговия Пратеник, не сте длъжни да ми се подчинявате.“

"Years & Years" потвърдиха участието си в MTV Presents Varna Beach

https://www.avtora.com/years-years-potvardiha-uchastieto-si-v-mtv-presents-varna-be/

Организаторите на MTV Presents Varna Beach съобщиха, че Years & Years ще бъдат сред международните участници в предстоящия музикален фестивал във Варна. Първото участие на британците в България е планирано за 12 август, а мястото на събитието е варненският плаж. Years & Years, чийто музикален стил се описва като съчетание от синтпоп, електроника и хаус, постигнаха голям успех в българските класации с хитове като King, Desire и Take Shelter. Техният нов албум, озаглавен Palo Santo, ще излезе на 6 юли. Британците ще се присъединят към Рита Ора, Redfoo и диджеите Rewire & Varski в списъка с участниците на MTV

ФИФА подаде иск в прокуратурата срещу компания, продаваща билети за световното

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/05/3189968_fifa_podade_isk_v_prokuraturata_sreshtu_kompaniia/?ref=rss


Световната футболна централа (ФИФА) се оплака от нелегален прекупват на билети за предстоящото световно първенство в Русия. От организацията дори са подали иск пред швейцарската прокуратура срещу платформата Viagogo, която препродава билети за двубоите от турнира.<br /><br />ФИФА твърди, че Viagogo няма право да препродава билети, след като няма сключен договор със световната футболна федерация. Билети се предлагат единствено на сайта на ФИФА, с точно определени цени.<br...

Антъни Джошуа отлага мегасблъсъка с Уайлдър, иска да се бие с Поветкин

https://www.24chasa.bg/sport/article/6897764

Антъни Джошуа отлага мегасблъсъка с Уайлдър, иска да се бие с ПоветкинАнтъни Джошуа е на път да се изправи срещу Александър Поветкин през септември, което ще отложи сблъсъка с Дионтей Уайлдър за 2019 г., твърди The Sun. Считаше се, че техният двубой за всички титли ще се проведе преди края на тази година. Но сега, по всичко изглежда, тяхното дългоочаквано шоу ще трябва да почака най-рано до февруари догодина.

Осем лъжи за ЕС

https://dnes.dir.bg/svyat/osem-lazhi-za-es

За ЕС циркулират какви ли не лъжи и заблуди: че се разпада, че се ислямизира, че е бюрократично чудовище, че е под диктата на Берлин и Париж. Тук опровергаваме осем от най-често срещаните лъжливи твърдения за ЕС:

Детската реанимация на „Пирогов“ получи дарение от Софийската света митрополия

http://www.cross.bg/reanimatziya-aparatut-efekta-1576217.html

/КРОСС/ Детската реанимация на „Пирогов“ получи дарение от Софийската света митрополия – апарат, който предоставя резултат за състоянието на системата на кръвосъсирване. Лично патриарх Неофит дойде в спешната болница за събитието. С апарата ще се избягват ненужни кръвопреливания и стрес за децата. Ще се проследява и ефекта от лечението. Апаратът е на стойност 45 600 лева. Всяка от софийските църкви, колкото имаше възможност, отпусна своята лепта, каза отец Ангел. Апаратът е абсолютно автоматизиран, човешките грешки, които съществуваха при предишните апарати, са сведени до минимум и е много ценен с това, че можем да проследим ефекта от нашето лечение, каза доц. Румяна Андонова от Клиниката по детска анестезиология и реанимация.

Вижте къде се намира най-опасното езеро в света, способно да убие човек само за 1 час

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897842

Вижте къде се намира най-опасното езеро в света, способно да убие човек само за 1 часЕзерото Карачай се намира в югозападния район на Русия, Челябинск, близо до границата с Казахстан. То обаче е разположено до завода „Маяк“ - един от най-големите ядрени обекти, предаде "Дарик".  Смята се, че езерото е „склад“ за ядрени отпадъци, вследствие на което само едночасово стоене на брега може да зареди човек с доза от около 600 рентгена,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване