Postbank Business Run 2018 събра над 10 000 лв. в подкрепа на три каузи

http://econ.bg/Новини/Postbank-Business-Run-2018-събра-над-10-000-лв-в-подкрепа-на-три-каузи_l.a_i.762309_at.1.html

Общо 300 отбора от 107 компании от различни бизнес сектори се включиха в благотворителното щафетно бягане Postbank Business Run 2018, което се...

Помощник на Тръмп в предизборната кампания се опитвал да влияе на свидетели

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897592

Помощник на Тръмп в предизборната 
кампания се опитвал да влияе на свидетелиБившият ръководител на предизборния щаб на Доналд Тръмп Пол Манафорт, на когото бяха повдигнати обвинения от специалния прокурор Робърт Мълър, се е опитал да въздейства на потенциални свидетели, заяви Мълър на съдебно заседание в понеделник, предаде Ройтерс. Прокурорът, който разследва вероятен сговор между предизборния екип на Тръмп и Русия,

След пороя Варна е отводнена

http://budnavarna.bg/34933-sled-poroya-varna-e-otvodnena/

Обстановката във Варна след вчерашния порой се нормализира, работни групи са по местата, където стихията е нанесла материални щети.

 

Още снощи са били отводнени всички подлези на територията на града, два закъсали автомобила са били изтеглени, имало е и закъсал автобус на градския транспорт при подлеза на сп. „Почивка“,  заяви Купен Пашов, началник отдел „Дейности по защита на населението“ в Община Варна.

 

Вследствие на интензивния валеж, при който за по-малко от два часа се изля вода до 160 л. на кв.м., което е няколко пъти над месечната норма, в частта зад „Рапонги“ водата е тръгнала по ската като река. Коренищата на самораслите дървета не са издържали и са се свлекли в резултат на водата, която е измила горния слой на почвата.

 

За щастие няма срутване на земна маса, а само горен слой на почвата, който се нуждае от прочистване и изрязване на подкопаните дървета. Работни групи работят по разчистването на района.

източник: Черно море

Материалът След пороя Варна е отводнена е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Деми Ловато наела проститутка, за да се пошегува с бодигарда си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6897567

Деми Ловато наела проститутка, за да се пошегува с бодигарда сиВ най-известните песни на Деми Ловато се пее "съжалявам", „не съжалявам“. Но относно сексуалната шега с нейния бодигард, тя наистина съжали. Поп певицата предизвика вълна от отрицателни реакции, когато в чат с нейни фенове в Twitter, тя беше помолена да назове най-смешната шега, която някога си е правила с някой.

Разследват евентуалния нов треньор на ЦСКА за купена титла

https://offnews.bg//futbol/razsledvat-eventualnia-nov-trenior-na-tcska-za-kupena-titla-682018.html

Словашките власти потвърдиха, че е започнало разследване за това дали титлата на Спартак Търнава от изминалия сезон 2017/18 година е купена, пише "24 часа".

Начело на тима бе считаният за нов старши-треньор на ЦСКА Нестор Йевтич, съобщи сайтът "topky.sk". Ако се окаже вярно, това ще бъде най-големият корупционен скандал в историята на словашкия футбол.

Наричаният Ел Маестро наставник донесе на Спартак титла, чакана от привържениците на клуба цели 45 години. "Развръзката на първенството е била предварително нагласена", твърди словашкият сайт.

От Спартак веднага контрираха с официална позиция, че подобна атака граничи с лудостта. Ръководството на клуба категорично отрича участие в каквито и да е корупционни схеми.

Изданието "sport.sk" също нищи темата, добавяйки, че органите на реда са получили сигнал далеч преди края на шампионата за поне един манипулиран в мач, завършил при 0:0 (имената на отборите не бяха оповестени). Стартирало е официално разследване.

Валери Симеонов прекръсти Cacao Beach на Цацао Беацх и развесели Туитър

https://offnews.bg//offtopic/valeri-simeonov-prekrasti-cacao-beach-na-tcatcao-beatch-i-razveseli-tu-682010.html

"Това ли са преместваемите обектчета на Цацао Беацх, които уж могат да бъдат преместени без да нарушат своята цялост и са уж с по 300 места?", написа вицепремиерът Валери Симеонов в своя профил в Туитър малко след като обяви война на незаконните обекти на плажа.

Дали умишлено или по невнимание, бързайки да изкоментира горещата тема, Симеонов прекръсти популярния баровски плаж Какао бийч (Cacao Beach) на Цацао Беацх, без да превключи азбуката на клавиатурата.

Цацао Беацх развесели потребителите на социалните мрежи и те отвърнаха на вицепремиера с чувство за хумор.


405 хил. глоби наложени на шофьори от януари до април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897576

405 хил. глоби наложени на шофьори от януари до април405 450 броя са съставените фишове, електронни фишове и актове за административно нарушение на шофьори у нас от януари до края на април. Най-много наказания на водачи са наложени от СДВР - 35 648, след това в ОД-Пловдив - 26 707 и Плевен - 26 072. Това показва полицейска справка, която днес ще бъде представена по време на общественото обсъждане за

Тест на най-скъпото BMW

https://www.24chasa.bg/avto/article/6897581

Тест на най-скъпото BMWКанейки ме да изпробвам дългата бензинова версия на лимузината на BMW - M760Li xDrive, от "BMW-България" ме предупредиха, че това може да е последната ми възможност да изпитам мощта на 12-цилиндровия бензинов двигател на баварската компания. Това наистина може е така, заради продължаващите рестрикции на тема екология от европейските чиновници.

Шварценегер се включи в борбата с пласт масата

http://www.moreto.net/novini.php?n=375398

Актьорът и политик Арнолд Шварценегер се присъедини към глобалната инициатива на ООН за борба със замърсяването с пластмаса. Инициативата "Beat the plastic pollution" ще се проведе под мотото – "Ако не можете да я използвате отново, откажете я!".

Какво иска Турция на Балканите?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6897566

Какво иска Турция на Балканите?Отношенията на Турция с Балканите и Южна Европа винаги са предизвиквали интерес за някои. Какво иска Турция на Балканите? Какво представлява нейният т.нар. грандиозен план за региона? Важна среща в Анкара, организирана от турската Агенция за сътрудничество и развитие /ТИКА/ тази седмица, потърси отговор на тези въпроси.

Европейският съд: Правата за пребиваване на еднополовите съпрузи важат навсякъде в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897574

Европейският съд: Правата за пребиваване 
на еднополовите съпрузи важат навсякъде в ЕСЕвропейският съд постанови, че понятието "съпруг" по смисъла на правото на ЕС за свободното пребиваване на европейците и членовете на техните семейства обхваща съпрузите от един и същ пол, предаде БТА. Въпреки че са свободни да разрешават или да не разрешават еднополовите бракове, държавите в ЕС не могат да възпрепятстват свободата на пребиваване

Темата за корупцията е изтласкана от външната политика, смята президентът

https://offnews.bg//politika/temata-za-koruptciata-e-iztlaskana-ot-vanshnata-politika-smiata-prezi-682013.html

Корупцията се разраства като раково образувание, ако бъде оставена без обществено внимание. Това посочи президентът Румен Радев на международна конференция, на която се представя опитът на различни европейски държави в борбата с корупцията, съобщава БНР.

Радев подчерта, че за България европейската интеграция означава европейски модели и стандарти в борбата с корупцията. За корупция в България се говори много, а се прави малко, смята президентът, според когото има нужда от насочване на общественото внимание върху проблема:

Защото това внимание е изтласкано извън пределите на България, почти изцяло в полето на външната политика - Западни Балкани, европейско председателство, Русия… А всички знаем, че за корупцията няма почивен ден. Оставена без обществено внимание, тя се разраства като раково образувание.

Корупцията овладява основни лостове на държавното управление в законодателната, изпълнителната и съдебната власт и ги подчинява на частни интереси, каза още Радев и допълни:

Специално за България обаче, корупцията има и друго специфично негативно влияние, защото тя се превръща все повече в основна спирачка за реализация на стратегически за България цели. Това е развитието на съвременна, конкурентоспособна икономика и пълноценна интеграция в европейските структури.

Пътят към пълноценна интеграция в Европейския съюз минава през промяна в отношението към корупцията във всички нива на държавната администрация. "Ако искаме да сме пълноценни и интегрирани в Европа, трябва да надскочим нашата ограда на доморасли методи за развитие и активно прилагане на антикорупционни мерки", каза държавният глава

На конференцията ще бъдат сравнени антикорупционните модели в Европа, както и законодателствата, които определят взаимодействието между органите за борба с корупцията и прокуратурата.

Международната политика изтласка корупцията на заден план, заяви Румен Радев

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/05/3189844_mejdunarodnata_politika_iztlaska_korupciiata_na_zaden/?ref=rss


Президентът Румен Радев разкритикува индиректно правителството за борбата му с корупцията, като обяви, че общественото внимание в момента е изтласкано извън пределите на България и е насочено към международната политика, свързана със Западните Балкани, европредседателството и Русия. Той каза още, че независимо какви жонглирания се правят с макроикономическите показатели на страната, критерии за пълноценната евроинтеграция на България ще бъдат резултатите от борбата с корупцията.<br...

Новият кубински лидер прие за първи път представители на САЩ

http://nakratko.bg/category/25/160514/


Новият кубински лидер Мигел Диас-Канел проведе първите си срещи с представители на американските власти и бизнес. Диас-Канете се срещна с републиканския сенатор от щата Аризона Джеф Флейк и с Ерик Шмит от „Гугъл”.

Историческият директор на Starbucks се оттегля

https://www.investor.bg/novini/346/a/istoricheskiiat-direktor-na-starbucks-se-otteglia-262349/

Хауърд Шулц винаги се е откроявал с взимането на политически позиции, ходът му подхранва спекулациите, че може да се кандидатира за президент

Китайският премиер: Нека „Интернет плюс" облагодетелства живота на хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897477

Китайският премиер: Нека „Интернет плюс" облагодетелства живота на хоратаВчера китайският премиер Ли Къцян бе на инспекция в град Инчуан, провинция Нинся. В Първа народна болница на Инчуан Ли Къцян разбра, че проектът „Интернет плюс в здравеопазването“ вече е обхванал целия град и се прилага дистанционната диагностика, предаде bulgarian.cri.cn. Ли Къцян разговоря с общинските лекари и експерти в Пекин чрез интернет

Youtube изпревари Facebook сред младите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897549

Youtube изпревари Facebook сред младитеНово изследване на центъра за изследвания Пю показва, че социалната платформа Facebook (Фейсбук) бива изпреварвана от други три приложения сред американските младежи. Според годишното изследване на центъра, в което са участвали американски младежи на възраст от 13 до 17 години, трите най-популярни приложения са: YouTube (Ю туб),

Микробиоложка рисува с бактерии, учи децата да не се плашат от тях (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6887679

Микробиоложка рисува с бактерии, учи децата да не се плашат от тях (Снимки)Чрез картините цели да покаже, че бактериите не причиняват само болести В съзнанието на повечето от нас бактериите са нещо страшно. В живота на Росица Ташкова обаче те са суровина за изкуство. Точно така. Тя рисува изящни картини с бактерии. Нейните произведения са повече от ефектни, но за жалост, малотрайни.

Момиче припадна на „Моста на влюбените“ в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%87%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Млада жена припадна на Моста на влюбените в центъра на Благоевград днес около обяд.

На място веднага се отзова екип от спешните медици. Жената бе качена веднага в линейката и  транспортирана в  Центъра за спешна медицинска помощ в областния град.

Тази години времето ни прави страшни изненади до обяд е много топло, в следобедните часове превалява леко и става по-хладно. Напрегнатият начин на живот, стресът,  преумората, безсънието климатичните промени са все нещо влияещи на здравето ни.

 

Материалът Момиче припадна на „Моста на влюбените“ в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Крадци обират жилища в софийския ж.к. „Толстой“, всички в квартала знаят кои са

http://nakratko.bg/category/58/160513/


Обитатели на апартаменти на вторите етажи в столичния квартал „Толстой“ са жертва на домашни кражби с един и същ почерк. „Това, което се знае до момента, са 14 обира от лятото на миналата година.

В. "Гардиън": Адвокатите на Доналд Тръмп искат съдебен имунитет за президента. Кой ще ги спре?

https://www.mediapool.bg/v-gardian-advokatite-na-donald-tramp-iskat-sadeben-imunitet-za-prezidenta-koi-shte-gi-spre-news279864.html

Разбирането на президента на САЩ Доналд Тръмп за изпълнителната власт е толкова разтегателно, че би накарало Ричард Никсън да се изчерви.   Резюме, излагащо неограничените президентски правомощия, изготвено от адвокатите на Тръмп за специалния прокурор Робърт Мълър, надхвърля и най-смелите мечти на най-големите почитатели на силната, единна изпълнителна власт като покойния съдия от Върховния съд Антонин Скалия и на практика поставя президента над закона, пише британският в. "Гардиън".   Правните претенции на Тръмп за неограничена власт означават, че той може да се противопостави на всяка призовка от Мълър, а адвокатите му казват, че той се ползва с имунитет за възпрепятстване на обвинения от страна на правосъдието във връзка с уволняването на бившия директор на ФБР Джеймс Коми.   Действията на президента на САЩ в качеството му на висша правоприлагаща инстанция в този случай не могат да представляват възпрепятстване нито от конституционна, нито от правна гледна точка, тъй като това би означавало той да възпрепятства самия себе си, писаха адвокатите Джон Дауд и Джей Секулоу в отговор на Мълър през януари. Аргументите им са смехотворно противоконституционни, но кой ще ги спре да създават внушения за непогрешимостта на клиента си?   Със сигурност няма да е Конгресът, който се контролира от Републиканската партия, отбелязва вестникът. Всяка надежда, че републиканските лидери ще изоставят своя етично опетнен и морално компрометиран президент изчезна. Републиканската електорална база продължава непоколебимо да подкрепя Тръмп, а водачите в Конгреса се боят до смърт да не отблъснат твърдите поддръжници на президента.   Може би Върховният съд на САЩ би могъл да се противопостави на смайващото безочие на Тръмп по отношение на закона, но това също е празна надежда, особено след назначаването на консерватора Нийл Горсъч.   Именно върховенството на закона и неприкосновеността на конституционните ценности са това, с което американската демокрация възхищава останалия свят. Никой друг президент обаче не е направил повече от Тръмп за съсипването на американската правна система, подчертава "Гардиън", цитиран от БТА. 

"Гардиън": Адвокатите на Доналд Тръмп искат съдебен имунитет за президента. Кой ще ги спре?

https://www.mediapool.bg/gardian-advokatite-na-donald-tramp-iskat-sadeben-imunitet-za-prezidenta-koi-shte-gi-spre-news279864.html

Разбирането на президента на САЩ Доналд Тръмп за изпълнителната власт е толкова разтегателно, че би накарало Ричард Никсън да се изчерви.   Резюме, излагащо неограничените президентски правомощия, изготвено от адвокатите на Тръмп за специалния прокурор Робърт Мълър, надхвърля и най-смелите мечти на най-големите почитатели на силната, единна изпълнителна власт като покойния съдия от Върховния съд Антонин Скалия и на практика поставя президента над закона, пише британският в. "Гардиън".   Правните претенции на Тръмп за неограничена власт означават, че той може да се противопостави на всяка призовка от Мълър, а адвокатите му казват, че той се ползва с имунитет за възпрепятстване на обвинения от страна на правосъдието във връзка с уволняването на бившия директор на ФБР Джеймс Коми.   Действията на президента на САЩ в качеството му на висша правоприлагаща инстанция в този случай не могат да представляват възпрепятстване нито от конституционна, нито от правна гледна точка, тъй като това би означавало той да възпрепятства самия себе си, писаха адвокатите Джон Дауд и Джей Секулоу в отговор на Мълър през януари. Аргументите им са смехотворно противоконституционни, но кой ще ги спре да създават внушения за непогрешимостта на клиента си?   Със сигурност няма да е Конгресът, който се контролира от Републиканската партия, отбелязва вестникът. Всяка надежда, че републиканските лидери ще изоставят своя етично опетнен и морално компрометиран президент изчезна. Републиканската електорална база продължава непоколебимо да подкрепя Тръмп, а водачите в Конгреса се боят до смърт да не отблъснат твърдите поддръжници на президента.   Може би Върховният съд на САЩ би могъл да се противопостави на смайващото безочие на Тръмп по отношение на закона, но това също е празна надежда, особено след назначаването на консерватора Нийл Горсъч.   Именно върховенството на закона и неприкосновеността на конституционните ценности са това, с което американската демокрация възхищава останалия свят. Никой друг президент обаче не е направил повече от Тръмп за съсипването на американската правна система, подчертава "Гардиън", цитиран от БТА. 

Футболисти от Пиринско откриха сезона на ваканциите! Избягаха в Гърция и събират тен от дни, а красивите им половинки... събират очите на курортистите по горещите плажове край Бяло море

http://www.struma.com/hailaif/futbolisti-ot-pirinsko-otkriha-sezona-na-vakanciite-izbyagaha-v-gurciya_135117/

Джаич, Десподов, Шоколаров, Дюлгеров се отдадоха на пълен релакс в южната ни съседка

Местни футболисти откриха сезона на ваканциите и се отдадоха на заслужена почивка и от дни разпускат Гърция. Спортистите предпочетоха южната ни съседка, вместо българското Черноморие, и се потопиха в пълен релакс край Бяло море. След годежа си и влизането в "А" група, полузащитникът от Петрич Атанас Димитров -Джаич и половинката му заминаха за Кавала и се насладиха на красотата на курортното градче.

Двaмата разгледаха и плажовете в околността и се веселиха с приятели....

Продължава

"Тя наблюдаваше как Европа се разпада и не направи нищо"

http://clubz.bg/68747-tq_nablyudavashe_kak_evropa_se_razpada_i_ne_napravi_nishto

Твърде малко и прекалено късно. През уикенда Ангела Меркел обяви как си представя бъдещето на Европейския съюз и то без капка визия. Така тя няма да спаси Европа. Някога в аналите ще бъде записано:

Ангела Меркел наблюдаваше как Европа се разпада и не направи нищо.”

При това в буквалния смисъл на думата тя би била единствената, която би могла да го предотврати. Защо на най-влиятелната жена в света ѝ липсва кураж?

Трябва да се признае нещо тъжно. Опозиционният лидер в Бундестага Гауланд (съпредседател на "Алтернатива за Германия" - б.р.) окачестви така наречения Трети райх като “курешка”. Нещо, което до скоро никой не би могъл да си представи. А какво ни очаква утре?

Основното е отговорността. Ангела Меркел не поема отговорност за бъдещето, Александер Гауланд не иска да поеме отговорност за миналото.

През изминалите години в германската политика твърде много се говореше за отговорност. За Йоахим Гаук (предишният президент – б. р.) и Франк-Валтер Щайнмайер (бивш външен министър и сегашен президент – б. р.) отговорността беше ключовата дума на водената от тях политика. Те бяха на мнение, че Германия трябва да поема повече отговорност и го направи – в Афганистан, Мали, Африка. Германия пое отговорност на другия край на света. Навсякъде. Не и там, където би било от изключителна важност – в Европа.

Правилата ни винаги важат за другите

В Европа Ангела Меркел се държи като германски шофьор – все той имал право и така с отворени очи направлява страната и континента към най-голямата мислима катастрофа – края на Европейския съюз. Все ние, германците, имаме право. Ангела, напиши го на надгробния си камък: “Имах предимство.” Правилата, които въведоха германците и държат те да се спазват, бяха изработени в тяхна полза.

Ян Флайшхауер (известен германски журналист и писател – б. р.) наруга италианците, наричайки ги “използвачи”. Той се заблуждава. При сегашните обстоятелства е благоразумно, когато едно ново италианско правителство, колкото и популистко да е то, да трупа дългове.

Да пестиш, за да излезеш от кризата, не става. Който пести по време на криза, съсипва икономиката. Който иска да съживи рухнала икономика, не бива да пести, а трябва да извади пари. Пари, които няма.

Между другото всеки ден германците разчитат на това, други да трупат дългове и то, за да финансират германските излишъци. Нашите пари не идват от Марс, а от чужбина. Ако германците наистина искат всички да спазват правилата, то те биха могли да сложат началото за намаляване на свръхизлишъка при външнотърговския обмен. Икономическият баланс е застрашен не само от дългове, а и от излишък. Но това би означавало да се поеме отговорност.

Центробежните сили най-силно влияят по периферията. Не е чудо, че Европа се разпада по периферията – на юг и изток. Колко време ще мине, докато процесът засегне сърцето на континента? И тогава?

Когато гърците нарисуваха Меркел с мустаци на Хитлер, възмущението в Германия беше толкова голямо, колкото и неразбирането. Отдавна сме били коренно променени. Не случайно германците изнамериха понятието “преодоляване на миналото” и са горди, че в това отношение никой не ги е надминал.

Но в тази си изключителност те в крайна сметка намериха куриозен път да се измъкнат от отговорност. Това е представата, че можеш да отмиеш историята като курешка, за каквато говори Гауланд. Той обрисува само гротесктната изкривена картина на германския копнеж да се освободи от отговорност. Меркел клинчи от бъдещето, Гауланд от миналото.

В действителност германците все още не знаят какво да правят с възвърнатата си власт. Германия през 2018 г. – каква трагедия.

...

Якоб Аугщайн е известен германски журналист, издател и коментатор на сп. “Шпигел”, откъдето препечатваме коментара му. Заглавието, подзаглавието и преводът на Клуб Z.

Експерт: Македония е посветена на европейските ценности

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/ekspert-makedoniia-e-posvetena-na-evropeiskite-cennosti-262337/

Преговорите с Гърция за името на страната са огромен политически успех за правителството на Зоран Заев, твърди проф. Мариян Гюровски

Валери Симеонов обвини Ангелкова, че иска да продаде 20 декара плаж:

https://offnews.bg//turizam/valeri-simeonov-obvini-angelkova-che-iska-da-prodade-20-dekara-plazh-682007.html

Отношенията между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова все повече заприличват на открита война. След като тя го опроверга и обясни, че заведенията на Какао бийч не са незаконни, той я нарочи за участие в нечиста схема.

Лидерът на националистите от НФСБ обвини колежката си герберка, че подготвя продажбата на 20 декара плаж на Слънчев бряг.

Според Симеонов става дума за пясъчни терени около хотелите на Елена Иванова - шефка на “Съюза на собствениците на Слънчев бряг”, както и за асфалтирания път и паркинг до скандалния хотел „Оазис“ на самия бряг на морето. 

Вицепремиерът пусна и снимки и карти от нарочените за преобразуване терени.

Ето и целият пост на вицепремиера във фейсбук:

НА ЮЖНИЯ ПЛАЖ НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ – НОВО 20.

По достоверна информация, Министърът на туризма е поискала писмено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството да извади 20 декара плаж от изключителна държавна собственост и да бъде прекатегоризирана като частна. Така обикновено се подготвя продажбата на държавни парцели.

Става дума за пясъчни терени около хотелите на Елена Иванова - шефка на “Съюза на собствениците на Слънчев бряг”, както и за асфалтирания път и паркинг до скандалния хотел „Оазис“ на самия бряг на морето.

Миналата година подадох сигнал за незаконните обекти пред хотелите на Иванова „Амфора“ и „Империал“, съсипали десетки декари златен пясъчен плаж: паркинги, спортни площадки, детски площадки, незаконни заведения, пътища, огради, и други, които госпожата беше присвоила с пасивното съдействие на държавните и общински органи.

В резултат от сигнала, обектите бяха премахнати, но апетитите останаха.

Елена Иванова беше яростен поддръжник през 2017 г. на шумните заведения в курорта и публикуваше несъгласувани с организацията си позиции в тяхна защита. Явно лоялността й предстои да бъде осребрена.

Когато в Министерски съвет бъде внесено това решение, ще протестирам и ще гласувам против! Защото, както е тръгнало, ще останем без плажове – х-л „Оазис“, х-л „Дюн“, „Какао Бийч“, Бургас – северен плаж, и много други.

От пълничък ТВ шегаджия до филмова екшън звезда

https://www.vesti.bg/ot-pylnichyk-tv-shegadzhiia-do-filmova-ekshyn-zvezda-6083080

Екранните превъплъщения, в хода на които Крис Прат се превърна от пълничък телевизионен шегаджия до филмова екшън звезда, коментира редакторът ни за кино Георги Петров

Ген. Атанас Атанасов: Радев и Борисов се надпреварват кой да е по-близък до Путин

http://nakratko.bg/category/59/160511/


„Виждаме надпревара от двамата представители на българската държава – президента и премиера, пред (руския държавен глава Владимир) Путин.

Джордж Р. Р. Мартин раздава „Жокери”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6897578

Джордж Р. Р. Мартин раздава „Жокери”Мащабен постапокалиптичен роман от автора на „Игра на тронове” ще зарадва феновете. Джордж Р. Р. Мартин или една от най-влиятелните личности за последното десетилетие все още не е завършил част шеста от хитовата поредица „Игра на тронове”, но ще зарадва българските читатели с книга първа от поредицата „Wild cards” – „Жокери”.

От пълничък ТВ шегаджия до филмова екшън звезда

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/ot-pylnichyk-tv-shegadzhiia-do-filmova-ekshyn-zvezda-6083080

Екранните превъплъщения, в хода на които Крис Прат се превърна от пълничък телевизионен шегаджия до филмова екшън звезда, коментира редакторът ни за кино Георги Петров

Производители и берачи на протест, изсипаха щайги с череши край старозагорско село

//dariknews.bg/novini/bylgariia/proizvoditeli-i-berachi-na-protest-izsipaha-shtajgi-s-chereshi-kraj-starozagorsko-selo-2101410

Черешопроизводители и берачи от Старозагорски регион изсипаха на пътя край село Загоре десетки килограми череши по време на протест, в който настояха за по-високи изкупни цени на сезонния плод. За да се срещне с недоволните земеделски стопани, дойде зам.-министърът

Превозвачи: Битката по пакет "Мобилност" е спечелена, но войната предстои

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prevozvachi-bitkata-po-paket-mobilnost-e-spechelena-no-vojnata-predstoi-2101508

Директивата за командированите работници да не се прилага при международния транспорт - това е стратегическият пробив, постигнат при гласуването на част от пакет “Мобилност 1” в Транспортната комисия на европарламента.

Радев: Корупцията се превръща в основна спирачка за стратегически за България цели

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radev-korupciiata-se-prevryshta-v-osnovna-spirachka-za-strategicheski-za-bylgariia-celi-2101509

За корупция в България се говори много, а се прави малко, даже напоследък се говори по-малко, изтъкна държавният глава. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на конференцията „Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията“.  Корупцията нана

Eксперти ще чистят Южния плаж във Варна по повод Световния ден на околната среда

http://www.moreto.net/novini.php?n=375392

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионалната лаборатория към ИАОС във Варна ще отбележат Световния ден на околната среда – 5 юни с пробонабиране на морски води и въздух в началото на летния туристически сезон, научи Moreto.

Илияна Раева: Всички чакаха българското злато

https://www.24chasa.bg/sport/article/6897527

Илияна Раева: Всички чакаха българското златоПрезидентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева разкри в предаването "Тази сутрин" по bTV, че всички специалисти определяли родния ансамбъл за фаворит за европейската титла в многобоя. Грациите допуснаха груба грешка и останаха с бронзов медал, но бяха безапелационни във финала на топки и въжета,

В Словакия: "Спартак" (Търнава) на Йевтич май си е купил титлата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6897552

В Словакия: "Спартак" (Търнава) на Йевтич май си е купил титлатаСловашките власти  потвърдиха, че е стартирало разследване за това дали титлата на "Спартак" (Търнава) от изминалия сезон 2017/18 г. не е купена. Начело на тима бе считаният за нов старши-треньор на ЦСКА Нестор Йевтич, съобщи сайтът topky.sk. Ако се окаже вярно, това ще бъде най-големият корупционен скандал в историята на словашкия футбол.

Варна след потопа

http://www.eurochicago.com/2018/06/varna-p/

Дори и там, където шахтите са отпушени, метър под решетките са пълни с вода. Колцина обаче знаят, че на улиците, които се асфалтират, не се прави дъждовна канализация, а се разчита на "естественото отичане на водата" (цитат)?! Булевардите са направени ужасно, без достатъчно дъждовни шахти, а на "Ген. Колев" даже ги забравиха, че после къртиха тротоарите и ги направиха отстрани. НяКОЙ много умен от общинката пробута на Бойко Борисов, вместо околовръстно, бъдещ подводен булевард...

Президентът пак кастри властта за корупцията - много се говори, малко се действа

https://frognews.bg/novini/radev-pak-kastri-vlastta-koruptsiiata-mnogo-govori-malko-deistva.html

В България е налице едно от условия за противодействие на корупцията- липсата на примирение и безразличие. Това становище изрази президентът Румен Радев на международна конференция на тема ”Европейските практики и възможности за противодействие на корупцията”.

Шефът на „Старбъкс” се оттегля след близо 40 години начело

http://nakratko.bg/category/25/160510/


Шефът на световноизвестната верига заведения „Старбъкс” Хауърд Шулц се оттегля, след като оглавяваше компанията близо 40 години. 64-годишният Шулц беше главен изпълнителен директор на компанията до април миналата година.

Фирмите-изпълнители поемат щетите от дъжда за новите обекти

http://varnautre.bg/2018/06/05/82790/%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%82-%d1%89%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82

Възстановяването на всички обекти, които са в процес на строителство, като например участък от тротоара на бул. „Приморски“, тротоар на ул. „Ана Феликсова“, както и проблемни участъци от уличните платна, ще бъдат отстранени за сметка на фирмите- изпълнители, тъй като обектите все още не са приети от общината. Щетите по пътната инфраструктура, които са в […]

"Porsche" временно ограничава продажбите в Европа

https://www.avtora.com/porsche-vremenno-ogranichava-prodajbite-v-evropa/

От Porsche обявиха, че временно ограничават продажбите на нови автомобили в Европа. Причина за това са новите правила за вредните емисии и преминаването към нов тип лабораторни тестове, съобщава Automotive News.От компанията казват, че клиентите, които са планирали да купуват ново Porsche, могат да направят предварителна заявка за желания автомобил. Не се уточнява кои модели са засегнати от ограничението на продажбите, нито в какви бройки.Според информация на Frankfurter Allgemeine Zeitung времето за чакане на доставка на Cayenne и Panamera може да се изтегли поне до март 2019 г. За популярния 911 вероятно ще трябва да се чака минимум до

Километрична опашка от тирове на Дунав мост 2, шофьорите заплашват да блокират пътя

http://www.cross.bg/most-dynav-suoruzhenie-1576203.html

/КРОСС/ Километрична опашка от тирове се образува отново тази сутрин на Дунав мост 2 - Видин - Калафат. Напрежението сред чакащите да преминат граничното съоръжение расте.  Повече от 5 километра е опашката на изхода от страната на Дунав мост 2 - Видин - Калафат, сигнализираха шофьорите, които заплашват да блокират пътя към граничното съоръжение.  "Втори час вече не сме мърдали камионите. Колоната седи на едно място. Никаква информация няма. Тук вече си става и топло. Нито вода, нито тоалетна".  От "Гранична полиция" потвърдиха, че има интензивен трафик на товарни автомобили на Дунав мост 2. 

Утре преди обяд ще е предимно слънчево, следобед - на места краткотрайни валежи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6897536

Утре преди обяд ще е предимно слънчево, следобед - на места краткотрайни валежиАтмосферното налягане слабо ще се повиши, но ще остане малко по-ниско от средното за юни. През първата половина от нощта все още на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, но явленията ще са в процес на затихване. През втората половина от нощта ще бъде предимно ясно, предава БТА. Утре преди обяд над по-голямата част от страната ще

Сериозен недостиг на медицински специалисти в болниците в Ловешка област и Центърът за спешна помощ

https://zaistinata.com/%d1%81%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%be%d0%b7%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b3-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%86/

Болниците в Ловешка област и Центърът за спешна помощ изпитват нужда от почти 150 медицински специалисти, показал анализ на Регионалната здравна инспекция, изготвен миналия месец. БНР информира, че според здравната инспекция проблемът с недостига на медицински специалисти в региона се задълбочава. В момента в лечебните заведения и извънболничната помощ работели 369 лекари, упражняващи придобита специалност, […]

Коя е кравата Пенка

http://clubz.bg/68746-koq_e_kravata_penka

Какво се случва с кравата Пенка? От седмици този ключов въпрос занимава медиите в България, бюрократите в Брюксел и кореспондентите на чуждите медии от цял свят.

Българската крава, разходила се за 2 седмици до Сърбия, и после пусната обратно в България с предупреждението, че ще бъде умъртвена, се превърна в символ на бездушната и безмозъчна европейска администрация.

Историята е кратка - кравата Пенка била изпусната от своя стопанин Иван Харалампиев, жител на село Копиловци, и излязла от границите на Европейския съюз в Сърбия. След две седмици притесненият стопанин получил блага вест - Пенка била открита в село от другата страна на границата, и отишъл да си я вземе. При връщането му в България обаче му поискали стандартни документи - доказателство, че животното е напълно здраво. Той, естествено, нямал такива. 

Животното сега е под възбрана, взимат й се проби и се правят изследвания от компетентните органи. Харалампиев се възмути, че са й взимали кръв в негово отсъствие, съмнявайки се във възможна манипулация на пробите. Въпреки твърденията на стопанина, че Пенка била с теленце и бюрокрацията би погубила два живота, се оказа, че кравата не е бременна. Според законите на ЕС тя трябва да бъде умъртвена.

Случаят бе бързо подхванат от британските консерватори и подкрепящи "Брекзит" като пореден пример за закостенялостта на Брюксел. Консервативният евродепутат Джон Флак писа на българския премиер Бойко Борисов и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни в защита на Пенка. Журналистът от британския в. "Телеграф" Джеймс Ротуел, списващ "Брекзит Бюлетина" с подчертан уклон в подкрепа на напускането на Великобритания, пък организира подписка в популярния сайт change.org, която събра над 12 000 подписа.

"Ние вярваме, че случаят с Пенка отразява липсата на състрадание от страна на служителите на ЕС към обикновените хора, като собственика на кравата, който е силно разстроен", пише в петицията.

Какво ще стане с Пенка не е сигурно, но едно е ясно - законите на ЕС, които забраняват да не се допуска добитък отвън без нужните документи, са с цел да се предпазят всички други крави, животни и хора в страната от заразни болести, с каквито българските крави и преди са имали сблъсък. Болести, с които Пенка е напълно възможно да се е заразила за 14 дни извън България. 

Ще стане ли пластмасата в морето повече от рибата?

https://www.investor.bg/evroproekti/264/a/shte-stane-li-plastmasata-v-moreto-poveche-ot-ribata-262343/

Време е проблемите с пластмасата да бъдат решавани, заяви министърът на околната среда Нено Димов

Нено Димов: Дошло е времето да се решат проблемите с пластмасата

http://nakratko.bg/category/58/160508/


„Да победим замърсяването с пластмаси“ е темата на Световния ден на околната среда - 2018.

Яя Туре обвини Гуардиола, че има проблем с африканските футболисти

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/05/3189781_iaia_ture_obvini_guardiola_che_ima_problem_s/?ref=rss


Халфът Яя Туре се оттегли с почести от "Манчестър сити", след като изигра последния си мач в края на сезона за "гражданите", но явно не пази добри чувства към всички в клуба. Котдивоарецът, който игра почти осем години на "Етихад", обвини настоящия мениджър на тима Пеп Гуардиола, че има проблем с африканските футболисти. В интервю за "Франс футбол" Туре обяви, че иска да разбие мита за Гуардиола.<br /><br />"Може би африканците не са...

Новият кмет на "Младост" пуска 10 нови строежа

https://www.vesti.bg/bulgaria/noviiat-kmet-na-mladost-puska-10-novi-stroezha-6083076

Това са забавени разрешителни за строеж, според новия кмет не става дума за презастрояване

Кание Уест пусна нов албум със скандални текстове

https://offnews.bg//zvezdi/kanie-uest-pusna-nov-album-sas-skandalni-tekstove-681966.html

Новият албум на Кание Уест „Ye” излезе на пазара в петък. Рапърът покани отбрани близки и журналисти, за да отпразнува осмия си студиен албум, който определено ще развълнува обществото в САЩ.

Сред песните има такива за движението срещу сексуалния тормоз #MeToo, биполярното му разстройство, наркотичната му зависимост, за Принс и Майкъл Джексън и прикрито за Доналд Тръмп.

Ето някои от текстовете, които вече прдизвикаха коментари:

„Днес си мислех да те убия умишлено.“

Така се казва първата песен в албума на Уест.

В нея той пее: „Най-красивите мисли винаги са най-тъмните... Днес сериозно си мислех, да те убия... И мисля да се самоубия... Обичам себе си повече, отколкото обичам теб, така че...“.

„Ръсел Симънс иска да се моли за мен също (#MeToo)“

Рапърът споменава движението #MeToo и магнатът Ръсел Симънс, който се оттегли от компаниите си миналата есен в резултат на твърдения за тормоз и сексуално насилие.

„Ръсел Симънс иска да се моли за мен, аз ще се моля за него... защото той получи #MeToo“.

„Мисля, че Принс и Майк се опитаха да ме предупредят“

Рапърът споменава борбата си с наркотичната зависимост. Миналия месец Уест разкри по време на появата си в TMZ, че е пристрастен към определен вид лекарства с рецепта.

С тяхната употреба бе свързана и смъртта на Принс и Майкъл Джексън.

„Мога да усетя духовете навсякъде около мен. Мисля, че Принс и Майк се опитват да ме предупредят. Знаят, че в мен живеят демони“, се пее в песента.

„Аз съм супергерой! Аз съм супергерой!“

В тази песен Уест говори за биполярното си разтройство и медикаментозно лечение.

„Понякога се плаша от себе си. Те ми дават лекарства, после ми ги взимат. Това е моето биполярно наказание, но какво от това? Това е моята суперсила, не е инвалидност. Аз съм супергерой! Аз съм супергерой!“.

Уест не споменава Тръмп директно в текстовете, но има загатнати моменти в някои от песните му.

Корицата на албума е с пейзаж от щата Уайоминг и думите "I hate being Bi-Polar its awesome." (Мразя биполярното си разстройство, страхотно е!)

Радев: За корупция в България се говори много, но се прави малко

http://nakratko.bg/category/59/160507/


За корупция в България се говори много, но се прави малко. Това каза президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Километрична опашка от тирове на Дунав мост 2, шофьорите заплашват да блокират пътя

https://offnews.bg//obshtestvo/kilometrichna-opashka-ot-tirove-na-dunav-most-2-shofiorite-zaplashvat-682012.html

Километрична опашка от тирове се образува отново тази сутрин на Дунав мост 2 - Видин - Калафат. Напрежението сред чакащите да преминат граничното съоръжение расте, съобщава БНР.

Повече от 5 километра е опашката на изхода от страната на Дунав мост 2 - Видин - Калафат, сигнализираха шофьорите, които заплашват да блокират пътя към граничното съоръжение.

"Втори час вече не сме мърдали камионите. Колоната седи на едно място. Никаква информация няма. Тук вече си става и топло. Нито вода, нито тоалетна".

От "Гранична полиция" потвърдиха, че има интензивен трафик на товарни автомобили на Дунав мост 2.

Гледат днес мярката за неотклонение на мъжа, застрелял бизнесмен в Слънчев бряг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897525

Гледат днес мярката за неотклонение на мъжа, застрелял бизнесмен в Слънчев брягБургаският окръжен съд днес ще гледа мярката за неотклонение на 37-годишния Михаил Станчев, който в събота вечерта застреля бизнесмен в Слънчев бряг и рани в главата млада жена. Срещу него е повдигнато обвинение за убийство и за опит за убийство. Това съобщиха от съда, цитирани от БТА. Наказанието за престъплението е от 15 до 20 години лишаване от

100 млн. лв. са необходими, за да се спаси Варна от наводнения при силен дъжд

http://varnautre.bg/2018/06/05/82785/100-%d0%bc%d0%bb%d0%bd-%d0%bb%d0%b2-%d1%81%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%be%d0%b1%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%b8-%d0%b2%d0%b0

“Общо над 100 млн. лв. са необходими на Варна, за да не се наводнява градът при интензивни валежи като вчерашния”, съобщи кметът Иван Портних на пресконференция, цитиран от Дарик. От десетилетия проблемът остава нерешен, тъй като в централната градска част битовата и дъждовната канализация трябва да се разделят, обясни Портних. Изграждането на разделна канализация в […]

Петър Курумбашев: Твърде рано е да бием тъпан по отношение на Пакета за мобилност

https://frognews.bg/novini/petar-kurumbashev-tvarde-rano-biem-tapan-otnoshenie-paketa-mobilnost.html

„Стратегическият пробив, който бе постигнат при гласуването в Комисията по транспорт и туризъм в ЕП, е Директивата за командироване на работници да не се прилага за международния транспорт. От друга страна, в абсолютно същото изменение се казва, че тази Директива за командироване на работници ще се прилага още от първия ден за каботажа.

41% от БВП в Г20 се контролират от популисти

https://www.investor.bg/drugi/338/a/41-ot-bvp-v-g20-se-kontrolirat-ot-populisti-262340/

През последните десет години техният контрол е нараснал близо 10 пъти от 4% през 2007 г.

5 книги, които са идеално допълнение към почивката на плажа

https://www.avtora.com/5-knigi-koito-sa-idealno-dopalnenie-kam-pochivkata-na-plaja/

Някой като теб на Шавиер БошШавиер Бош е католонски журналист и писател, автор на кратки разкази и романи, отличен с наградата за литература на каталонски език Сан Жорди. Романът му Някой като теб получава престижния приз Рамон Люл през 2015 година. Книгата проследява една кратка, но силна любов, преобърнала света на няколко души.Една тийнейджърка от Барселона открива сред вещите на покойната си майка странна визитна картичка. На нея пише Обади ми се, а любопитството на момичето ще го отведе по следите на една тайна любов. Паулин и галеристът Жан-Пиер прекарват заедно само четири дни. В Париж, където романтиката струи

Министър Порожанов посрещна министрите на земеделието и рибарството на ЕС в НДК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897520

Министър Порожанов посрещна министрите на земеделието и рибарството на ЕС в НДКВ НДК започна Неформалната среща на Съвета на министрите на земеделието и рибарството на ЕС. В нея участва и еврокомисаря за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган. Заседанието ще се води от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Преди началото на срещата министър Порожанов припомни пред журналисти,

Използван в миещите препарати и пастите за зъби агент предизвиква рак

http://www.moreto.net/novini.php?n=375397

Антибактериалният агент триклозан, който се съдържа в сапуни, пасти за зъби и перилни препарати, може да доведе рак на дебелото черво, сочат данни на учени от Масачузетския университет в Амхърст. Учените са провели експеримент с лабораторни мишки, който е потвърдил наблюденията им, съобщава медицинският портал MedicalXpress.

Холандски съд конфискува активи на "Газпром" заради спора с "Нафтогаз"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/05/3189758_holandski_sud_konfiskuva_aktivi_na_gazprom_zaradi/?ref=rss


Съд в Холандия разпореди да бъдат конфискувани активи на руския енергиен гигант "Газпром", за да се изпълни решение на арбитражно дело, спечелено срещу него от украинската компания "Нафтогаз", предаде "Интерфакс".<br /><br />В Холандия са базирани главният офис на дъщерната компания, която работи по международните проекти на "Газпром" - Gazprom Internatonal (с централа в Амстердам) и доставчикът Gazprom Energy,<br /><br />През...

188 души загинали при катастрофи от януари досега

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897526

188 души загинали при катастрофи от януари досега188 души са загинали и 3108 са ранени при катастрофи в страната от началото на годината до края на май. Най-много загинали са на територията на Пловдивска област - 23-ма, след това в мрачната статистика се нарежда СДВР - 17. Това сочи справка на ГД "Национална полиция", която ще бъде представена днес в ЮЗУ "Н.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-06-05.html

На 06 юни 2018 г. (сряда), във връзка с провеждане на тест за проверка на налягането в кв. „Ботунец“ се налага спиране на водоподаването от 00:00 до 06:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

„Харесай ШОС" популяризира идеите на организацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897471

„Харесай ШОС" популяризира идеите на организациятаНа пресконференция вчера в Пекин генералният секретар на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) Рашид Алимов оцени високо организираното от Китайската медийна група „Гласът на Китай" мероприятие „Харесай ШОС". Според него получените от потребителите видеа по отношение на съдържанието и формата са изключително иновативни, предаде bulgarian.

ВМРО искат МВР да забрани гей парада като заплаха за обществения ред

https://offnews.bg//politika/vmro-iskat-mvr-da-zabrani-gej-parada-kato-zaplaha-za-obshtestvenia-red-682009.html

В сигнал до вътрешния министър Валентин Радев общинският съветник от ВМРО – Българско национално движение в СОС Карлос Контрера настоява МВР да забрани провеждането на София прайд на 9-и юни, съобщават от партията.

Контрера, който е и заместник-председателят на постоянната комисия по обществен ред и сигурност към Столичен общински съвет, е заявил, че съгласуването на провеждането на гей парада е допуснато при нарушаване на принципни положения на Закона за събранията, митингите и манифестациите, Закона за общинската собственост и Закона за МВР. Според него е недопустимо да се правят контролно-пропускателни пунктове, да се пречи на гражданите часове преди гей парада да преминават през парка. Също така той посочва, че са недопустими практиките да се блокират цели улици и тротоари като зони за сигурност за едно де факто частно парти, пишат още от партията.

Общинският съветник от партията на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов поставя остро и въпроса за охраната на парада от полицейските органи и сумата, която отново ще бъде платена с парите на данъкоплатците за разходите по пазенето на гей парада. Контрера посочва, че не е нормално 1200-1300 полицаи да охраняват това мероприятие и да се харчат по над 160 000 лв. от бюджета на МВР. Именно в тази връзка в сигнала се изтъква, че има очевидно противоречие в действията на МВР. При толкова охраната от полицейски служители това означава, че има данни за заплаха за обществения ред. В този случай МВР трябвало да ги предостави на Столична община и парадът или да се забрани, или да се премести на друго място, в друг ден и час. Ако не съществуват заплахи за сигурността и обществения ред съгласно чл. 12, ал. 1 и 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, то не е нужно МВР да охранява това мероприятие или поне не с такъв интензитет.

Карлос Контрера упреква министъра на вътрешните работи, че за втора поредна година не взема отношение по темата и допуска явно нарушаване на закона, за да се угоди на организаторите на гей парада, които никога не са изявявали желание да си покрият разходите по охраната. Заместник-председателят на комисията по обществен ред и сигурност в СОС се възмущава, че се продължава с практиката служители на МВР да ходят по домовете на хората, които критикуват гей парада и да ги тормозят.

„Смятам, че МВР удобно се крие при всеки гей парад, отказва информация и същевременно с лека ръка праща кохорти полиция от половината държава да пазят това екзотично мероприятие, разбира се, с парите на българските данъкоплатци. Политическото ръководство на МВР трябва да отчете острата реакция на българското общество срещу Истанбулската конвенция - доказателство, че българите не приемат подобни постановки, в това число и провеждането на гей паради. Нещо повече, тихомълком съгласувайки гей парада, МВР върви и срещу Българската православна църква, и срещу другите вероизповедания, които ясно и категорично заклеймиха София прайд.

Ето защо поставяме пред вътрешния министър въпроса „или-или". Или да даде данни, че има опасност за обществения ред и да забранят парада, или, ако твърди, че няма опасност, да не го охраняват. Просто е", се посочва още в прессъобщението.

Ето какво откриха полицаите в домовете на двама благоевградчани вчера

http://www.struma.com/krimi/eto-kakvo-otkriha-policaite-v-domovete-na-dvama-blagoevgradchani-vchera_135116/

В хода на извършена, на 04.06.2018г. в гр.Благоевград, проверка на Р.А./18г./ от гр.Благоевград, у същият са намерени и иззети около 200 къса цигари без наличен бандеролен знак. За случая е уведомена РП-Благоевград.

От полицейски служители на 02 РУ-Благоевград, на 04.06.2018г. е извършена проверка на жилище в гр.Благоевград, при която са намерени и иззети около 60 къса цигари без наличен бандеролен знак. Уведомена е РП-Благоевград.

Р. Андонов

Ангелкова призна, че тя е разрешила заведенията на плажа на Слънчев бряг

https://www.mediapool.bg/angelkova-prizna-che-tya-e-razreshila-zavedeniyata-na-plazha-na-slanchev-bryag-news279863.html

Спорът между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова законни ли са заведенията на плажа в Слънчев бряг, който се води от миналата година, продължава и през тази. В същото време Министерството на регионалното развитие, което е компетентния орган за прилагането на строителните закони, не е излязло с официална позиция по случая. Във вторник пред Нова телевизия Ангелкова призна, че тя е разрешила заведенията на плажа на Слънчев бряг, които ден по-рано Симеонов обяви за незаконни и опасни и обеща да бъдат съборени. Става въпрос за пет от най-оборотните дискотеки, след които "Какао бийч", "Кубанита", "Бедрум". За изграждането им няма никакви проекти и строителни книжа, каза Симеонов. Той уточни, че общо в Слънчев бряг незаконните обекти са 11 – 12. От обясненията на Ангелкова стана ясно, че не е необходимо да имат проекти, защото тези обекти били преместваеми, и отговаряли на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който е специален закон. През 2015 г. тогавашният строителен министър Лиляна Павлова обяви, че дори че за ограда на плажа е необходимо да има строително разрешение, след сезиране за такъв случай на плажа в Кранево. Така остава неясно как за едни обекти на плажа действа специалния Закон за Черноморското крайбрежие, които изглеждат внушителни като молове, по думите на Симеонов, а за други като най-обикновена ажурна ограда - Законът за устройство на територията. Така остава отворен въпросът дали управляващите ни, които се борят срещу двойния стандарт при храните в ЕС, не прилагат такъв спрямо българския бизнес. Настоящият регионален министър Николай Нанков не взе отношение по въпроса, а се измъкна като прехвърли отговорността за заведенията на общинската власт, защото са по-ниска категория строежи. Той увери, че ведомството му изпълнява функциите си по надзорност на решенията на местната власт. От отговора му обаче не стана ясно какво конкретно е становището на отговорното министерство по случая. Общината в Несебър до момента не е излязла с официална позиция за дискотеките. Концесионерът на южния плаж обясни пред Нова телевизия, че за обектите има всички необходими документи и те са там от 15 години. Ангелкова: Всичко е законно "Заведенията в Слънчев бряг отговарят на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Това е специален закон. Вчера направихме проверка на всички плажове в Слънчев бряг, които правим всяка година преди началото на туристическия сезон, за да се уверим, че се спазват изискванията на закона. Съгласно него абсолютно всички обекти, които са разположени по-специално на територията на Слънчев бряг, както и цитираните 5 заведения, изцяло попадат в одобрената от мен схема. Те са там от повече от 10 години и не са променяли своите параметри", заяви Ангелкова.  Министърът на туризма е на обиколка по Черноморието и се включи в ефира на Нова телевизия от морето. "Мога да ви уверя, че плажовете в Слънчев бряг са едни от най-инспектираните от абсолютно всички институции. Всички заведения и обекти са в схемата, одобрена от мен и отговарят изцяло на изискванията на закона“, допълни тя. Ангелкова разясни, че още миналата година РДНСК-Бургас е излязъл със становище, че конструкциите, с които са направени заведенията, отговарят на изискванията за преместваеми обекти.  Тя посочи, че дали даден преместваем обект трябва да бъде отстранен или не е решение от компетенциите на общинската администрация, а не на министерствата.  "Не съм органът, който да констатира дали трябва да бъдат отсранени или не дадени обекти. Разказвам ви данните от миналата година, когато бяха направени може би над 100 проверки в Слънчев бряг. Ако има нещо, което нямаме като информация - компетентните органи ще направят своите проверки", каза още Ангелкова.

Нов двубой между Ангелкова и Симеонов за плажовете

https://www.mediapool.bg/nov-dvuboi-mezhdu-angelkova-i-simeonov-za-plazhovete-news279863.html

Преместваемите заведения на плажа на Слънчев бряг, за които не са  нужни строителни книжа по думите на Ангелкова Спорът между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова за опазване на плажовете на Слънчев бряг, който се води от миналата година се разгоря отново и през тази.   Става въпрос за пет от най-оборотните дискотекина плажа, след които "Какао бийч", "Кубанита", "Бедрум". За изграждането им няма никакви проекти и строителни книжа, каза Валери Симеонов в понеделник. Той уточни, че общо в Слънчев бряг незаконните обекти са 11 – 12 и обеща да бъдат съборени. Във вторник пред Нова телевизия Ангелкова призна, че тя е разрешила заведенията на плажа на Слънчев бряг. От обясненията й стана ясно, че не е необходимо да има проекти за изграждането им, защото тези обекти били преместваеми, и отговаряли на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който е специален. През 2015 г. тогавашният строителен министър Лиляна Павлова обяви, че дори за ограда на плажа е необходимо да има строително разрешение. Това стана след сезиране за такъв случай на плажа в Кранево. Така остава неясно как за едни обекти на плажа действа специалния Закон за Черноморското крайбрежие, които изглеждат внушителни като молове, по думите на Симеонов, а за други като най-обикновена ажурна ограда - Законът за устройство на територията. Остава отворен и въпросът дали управляващите ни, които се борят срещу двойния стандарт при храните в ЕС, не прилагат такъв спрямо собствения си народ. Настоящият регионален министър Николай Нанков не взе отношение по въпроса, а се измъкна като прехвърли отговорността за заведенията на общинската власт, защото са по-ниска категория строежи. Той увери, че ведомството му изпълнява функциите си по надзорност на решенията на местната власт. От отговора му обаче не стана ясно какво конкретно е становището на отговорното министерство по случая. Общината в Несебър до момента не е излязла с официална позиция за дискотеките. Концесионерът на южния плаж обясни пред Нова телевизия, че за обектите има всички необходими документи и те са там от 15 години. Ангелкова: Всичко е законно "Заведенията в Слънчев бряг отговарят на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Това е специален закон. Вчера направихме проверка на всички плажове в Слънчев бряг, които правим всяка година преди началото на туристическия сезон, за да се уверим, че се спазват изискванията на закона. Съгласно него абсолютно всички обекти, които са разположени по-специално на територията на Слънчев бряг, както и цитираните 5 заведения, изцяло попадат в одобрената от мен схема. Те са там от повече от 10 години и не са променяли своите параметри", заяви Ангелкова.  Министърът на туризма е на обиколка по Черноморието и се включи в ефира на Нова телевизия от морето. "Мога да ви уверя, че плажовете в Слънчев бряг са едни от най-инспектираните от абсолютно всички институции. Всички заведения и обекти са в схемата, одобрена от мен и отговарят изцяло на изискванията на закона“, допълни тя. Ангелкова разясни, че още миналата година РДНСК-Бургас е излязъл със становище, че конструкциите, с които са направени заведенията, отговарят на изискванията за преместваеми обекти.  Тя посочи, че дали даден преместваем обект трябва да бъде отстранен или не е решение от компетенциите на общинската администрация, а не на министерствата.  "Не съм органът, който да констатира дали трябва да бъдат отсранени или не дадени обекти. Разказвам ви данните от миналата година, когато бяха направени може би над 100 проверки в Слънчев бряг. Ако има нещо, което нямаме като информация - компетентните органи ще направят своите проверки", каза още Ангелкова. Валери Симеонов: По достоверна информация ново 20 "По достоверна информация, Министърът на туризма е поискала писмено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството да извади 20 декара плаж от изключителна държавна собственост и да бъде прекатегоризирана като частна." Това написа вицепремиерът Валери Симеонов на страницата си във "Фейсбук" малко след участието на Николина Ангелкова в сутрешния блок на Нова телевизия.  Той посочва, че така обикновено се подготвя продажбата на държавни парцели. Става дума за пясъчни терени около хотелите на Елена Иванова - шефка на “Съюза на собствениците на Слънчев бряг”, както и за асфалтирания път и паркинг до скандалния хотел "Оазис" на самия бряг на морето, уточнява Симеонов. Той информира, че през миналата година е подал сигнал за незаконните обекти пред хотелите на Иванова "Амфора" и "Империал", които са "съсипали десетки декари златен пясъчен плаж: паркинги, спортни площадки, детски площадки, незаконни заведения, пътища, огради, и други". По думите на вицепремиера Иванова е била присвоила тази собственост "с пасивното съдействие на държавните и общински органи". "В резултат от сигнала, обектите бяха премахнати, но апетитите останаха", пише Симеонов. Той припомня, че Елена Иванова е била "яростен поддръжник през 2017 г. на шумните заведения в курорта" и е публикувала несъгласувани с организацията си позиции в тяхна защита. "Явно лоялността й предстои да бъде осребрена", пише вицепремерът. Симеонов обещава, че когато в Министерския съвет бъде внесено това решение, той ще протестира и ще гласувам против. "Защото, както е тръгнало, ще останем без плажове – х-л "Оазис", х-л "Дюн", "Какао Бийч", Бургас – северен плаж, и много други", пише вицепремиерът. Към момента няма официална позиция от страна на засегнатите лица и институции по твърденията на Валери Симеонов.

Турски военни самолети нанесоха удари по позиции на ПКК в Северен Ирак, има загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897514

Турски военни самолети нанесоха удари по позиции на ПКК в Северен Ирак, има загиналиСамолети на ВВС на Турция нанесоха удари по позиции на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, унищожавайки трима бойци, заяви във вторник генералният щаб на турската армия, предаде ТАСС. В резултат от проведената от ВВС операция в района на Зап в Северен Ирак на 4 юни 2018 г. бяха неутрализирани трима членове на сепаратистката

Иванчева е невинна до доказване на противното, твърди новият кмет на "Младост"

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ivancheva-e-nevinna-do-dokazvane-na-protivnoto-tvyrdi-noviiat-kmet-na-mladost-262346/

Румен Русев поема най-отговорния пост в столичния район с цел да докаже, че администрацията там може да работи нормално

Протестите в Йордания се възобновиха въпреки оставката на премиера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897504

Протестите в Йордания се възобновиха въпреки оставката на премиераАнтиправителствените протести в Йордания се възобновиха въпреки оставката на министър-председателя Хани Мулки, който планираше непопулярни мерки за строги икономии, предаде Асошиейтед прес. Няколко хиляди души се включиха през нощта и сутринта в шествие до министър-председателската канцелария с искане правителството да отмени предложеното

Огнен ад в санданското село Струма! 58-годишен мъж пострада при пожар в дома си

http://www.struma.com/obshtestvo/ognen-ad-v-sandanskoto-selo-struma-58-godishen-muj-postrada-pri_135115/

Вчера около 14:09 часа е получен сигнал за пожар в къща в с. Струма, общ. Сандански. Пожара е погасен от екип на РСПБЗН-Сандански, пострадал е 58-годишен мъж.

Щетите са домашно имущетво.

Р. Андонов

Витомир Саръиванов е новият шеф на спорта в БНТ

http://clubz.bg/68745-vitomir_saryivanov_e_noviqt_shef_na_sporta_v_bnt

Витомир Саръиванов е новият шеф на спортната редакция на БНТ. Новината беше потвърдена пред Клуб Z от източници от обществената медия.

Саръиванов заменя освободения наскоро Методи Манченко - броени дни преди световното по футбол, което ще се предава от БНТ и започва на 14 юни.

Новият началник на спорта се завръща в телевизията, от която някога тръгна кариерата му. Той заемаше аналогична позиция в bTV. През пролетта коментираше и мачове от Шампионската лига. Последната му изява в bTV беше на финала "Реал" (Мадрид) - "Ливърпул".

Витомир Саръиванов е бивш хокеист. Освен в БНТ и bTV, е работил също в Нова телевизия, TV7, в българския филиал на "Евроспорт"... Има опит като коментатор, водещ, тв продуцент и т.н.

Sharp купува бизнеса с компютри на Toshiba за 36 млн. долара

https://www.investor.bg/harduer/459/a/sharp-kupuva-biznesa-s-kompiutri-na-toshiba-za-36-mln-dolara-262335/

Сделката ще има малко влияние върху финансовите резултати на компаниите и трябва да приключи до 1 октомври

Северна Корея призовала САЩ да инвестират в туризма й

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897512

Северна Корея призовала САЩ да инвестират в туризма й Заместник-председателят на Корейската трудова партия на КНДР Ким Йо Чхол, който посети САЩ миналата седмица, призова американската страна да инвестира в сектора на туризма в републиката. Това съобщи днес южнокорейският вестник "Тона илбо", позоваващ се на дипломатически източник, предаде ТАСС. По информация на изданието,

Благоевградчанин намери лекия си автомобил "Опел Астра" ударен на паркинга! Виновникът избягал

http://www.struma.com/obshtestvo/blagoevgradchanin-nameri-lekiya-si-avtomobil-opel-astra-udaren-na-parkinga_135114/

Около 08:05 часа на 04.06.2018г. в 02 РУ-Благоевград е получен сигнал за това, че лек автомобил „Опел Астра“, паркиран в гр. Благоевград е ударен от товарен автомобил „Мерцедес“, чийто водач е напуснал местопроизшествието.

От пристигналите на място полицейски служители е установено, че товарният автомобил е противозаконно отнет. Нанесени са материални щети. За случая е уведомена РП-Благоевград. Образувано е досъдебно производство.

Р. Андонов

Скандал тресе 7 СОУ в Благоевград! Учителите не искат връщането на Милкова,Тороманова,Бучинска и Димитрова

http://regiona.bg/%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb-%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%b5-7-%d1%81%d0%be%d1%83-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Колективът на 7 СОУ“Кузман Шапкарев“ в Благоевград не иска връщането на учителките Милкова,Тороманова,Бучинска и Димитрова.Това те изразиха в открито писмо до министъра на образованието, началникът на РУО и кмета на Благоевград.

Педагозите обясняват,че без четирите преподавателки в училището се работи без нарушения и ходят на работа с удоволствие.

Преди време директорката Лилия Стоянова съкрати четиримата педагози, но в последствие съдът ги върна на работа. Писмото е подписано от 86 учители и служители в училището.
Ето какво пише още в него:

 

 

 

 

 

61

-00-136(1) 

Материалът Скандал тресе 7 СОУ в Благоевград! Учителите не искат връщането на Милкова,Тороманова,Бучинска и Димитрова е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Съдът остави в ареста наркозависим варненец

http://www.moreto.net/novini.php?n=375342

Окръжната прокуратура във Варна задържа за срок до 72 часа варненец, придобил и държал близо 64 г марихуана и разпространил високорисково наркотично вещество на наркозависим, научи Moreto.net. Срещу 31-годишния мъж са събрани достатъчно данни за двете престъпления, за които е привлечен като обвиняем.

"Вашингтон" се доближи на една победа от първата си титла в НХЛ

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/05/3189756_vashington_se_dobliji_na_edna_pobeda_ot_purvata_si/?ref=rss


"Вашингтон кепитълс" спечели и второто си домакинство срещу "Вегас голдън найтс" и се доближи на една победа от първата си титла в Националната хокейна лига (НХЛ). Столичани записаха категоричен успех с 6:2 и поведоха с 3:1 победи във финала за купа "Стенли".<br /><br />В 32 от 33-те случая, в които отбор е водил с 3:1 във финалната серия, е печелил титлата. Единственият обрат в историята е през 1942 г., когато "Детройт уингс" пропилява аванс...

Галъп интернешенъл: Индекс на болниците ориентира пациентите

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/galap-interneshenal-indeks-na-bolnitcite-orientira-patcientite-682005.html

Има много какво да се желае от предоставяното лечение по отношение на неговата достъпност, комплексност и качество в три от основните социално значими области в медицината – онкология, кардиология и неврология. 

Това показва нов „Индекс на болниците“, чиято реализация е съвместна разработка на „Галъп интернешънъл“ и специализирания здравен сайт clinica.bg. Целта му е да даде повече прозрачност за дейността на лечебните заведения при някои социално значими диагнози. Проектът увеличава възможностите за извършване на по-добре информиран избор за лечение при пациентите и заостря вниманието на специалистите и институциите върху постигането на по-добри резултати при осъществяването на медицинската дейност. 

Сондажът е на основата на преки интервюта сред 772 души между 9 и 16 март. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5% при 50% дялове, информират от Галъп интернешънъл. 

Индексът се състои от две основни части. Първата показва обективните данни за броя лечебни заведения, които оперират в областта на неврологията, онкологията и кардиологията, както и на обема дейност, което всяко едно от тях е извършило през изминалата 2017 г. Освен количествени, в тази част са въведени и качествени показатели за всяка от трите медицински области. Данните за реализирането на тази част от индекса са предоставени от НЗОК.

Втората част на индекса дава субективната нагласа на пациентите, които са претърпели лечение в болница през изминалите пет години. Тя е осъществена чрез сондаж на социологическата агенция „Галъп интернешънъл“. Сондажът няма претенциата за максимална представителност, а е най-вече добавка към обективните данни.

Това са първите стъпки в осъществяването на подобен индекс у нас. През следващите месеци предстои индексът да бъде усъвършенстван с увеличаване, както на броя медицински области, така и на качествените показатели за всяка една от тях. Резултатите ще бъдат представяни ежегодно и ще бъдат постоянно достъпни за обществеността, уточняват от Галъп.  Данни за 2017 г.:

ОНКОЛОГИЯ

Общо 40 са били болниците и диспансерите, в които са се лекували пациентите през изминалата година у нас. В единайсет от тях или в по-малко от 25%, са се извършвали и четирите дейности по лечението на онкологичните заболявания – химиотерапия, лъчелечение, диспансерно наблюдение и палиативни грижи. Tочно проследяването на пациентите обаче е изключително важно след приключване на активното им лечение.

През 2017 г. пациентите на химиотерапия са били 31 878. В същото време броят на диспансерните прегледи, които са извършени на хора с онкологични заболявания в страната, са били 11 005, въпреки че всеки пациент трябва да бъде проследяван. Диспансерни прегледи са се извършвали в 30 от 40-те лечебни заведения по онкология, като в 12 от тях за цяла година са направени по-малко от сто. Клиниките, които извършват активно лечение на пациенти с онкологични заболявания, са длъжни, ако не предоставят сами дадена услуга, да сключат договор за осъществяването й с друго лечебно заведение. Цифрите обаче недвусмислено говорят, че съществува проблем с осигуряването на комплексното лечение и проседяване на пациентите.

Още по-малък е броят на болниците, които осигуряват възможност за палиативни грижи за пациентите им, чието състояние се е влошило. Онкоклиниките с договор с касата по тази пътека са 20, а броят на пациентите, които са преминали по нея са едва 2181. В същото време по данни на Националния раков регистър на година от онкологични заболявания умират над 17 000 души, което ясно показва, че броят на хората, които са се нуждаели от подобни грижи е доста по-голям.

В страната ни е имало 21 онкологични центъра, където се провежда лъчелечение. През миналата година през тях са минали 15 601 души, което кореспондира с нуждата от подобно лечение и показва, че то вече не е проблем за страната ни.

НЕВРОЛОГИЯ

Над 130 са лечебните заведения, където се настаняват хора с исхемични инсулти. През миналата година в тях са били приети 50 304 случая. Броят е устойчив за последните години. Тревожна тенденция обаче е, че едва в 36 от болниците се е осъществявало лечение на исхемичните инсулти с тромболиза, което дава реално шанс за възстановяване на пациентите. Общо 428 са били тромболизите през миналата година. Това означава, че от всички 50 304 души с исхемични инсулти, модерно лечение са получили приблизително 0.8%. В същото време в страните от ЕС тази цифра е над 3.5, като в някои достига и над 12%. Причините за това са различни. Сред тях са както късното достигане на пациентите до лечебните заведения – след третия час от началото на инсулта, така и липсата на организация за провеждане на тромболизи във всяка болница. Положителна тенденция обаче е, че броят на тромболизите в страната се увеличава. През 2017 г. той е по-голям с 98 в сравнение с предходната. През 2016 г. хората, които са получили тази терапия са били 330, а през 2015 г. – 308.

Тромбектомиите са друга модерна възможност за лечение на инсултите у нас. Тя се прилага при пациенти, където тромболизата не може да помогне, защото съсирекът, който спира притока на кръв в мозъка е много голям. Лечение на пациентите с този метод у нас обаче през миналата година е имало едва в две лечебни заведения.

КАРДИОЛОГИЯ

Общо 59 са лечебните заведения в страната, които са имали инвазивна кардиология през 2017 г. Гъстотата им безспорно е най-голяма в столицата, където има 13 инвазивни лаборатории. Около 77 000 са процедурите, които са били направени в тях през миналата година. Броят на диагностичните е бил 39 231, а на лечебните – 34 373. Отделно от тях са били поставени 4 324 пейсмейкъри. Обемът на извършените процедури в лечебните заведения обаче е доста различен.

В по-малко от половината клиники диагностичните или лечебни манипулации гравитират около и над 1000 за година. Местата, в които всяка една от двата вида процедури са около или под 500 са още толкова. Електрокардиостимулация се извършва в 22 от всички 59 клиники. Още по-малък е броят на лабораториите, които поставят кардиовертер - 13, а не само антибрадикарден пейсмейкър. Различно е и съотношението при спешността. Въпреки че повечето случаи в инвазивната кардиология не търпят отлагане, има такива, които са най-тежки и неотложни, като остър коронарен синдром с персистираща елевация на ST сегмент. Процентът им спрямо всички лечебни процедури средно за страната е 25.22, като той отново варира в широки граници - от 0 до над 40. Цифрите отново показват, че комплексността и качеството на услугата е твърде различно в отделните лечебни заведения.

Около две трети от пълнолетните българи, които са били в болница през последните пет години, са „много доволни“ или „по-скоро доволни“ от грижата, която са получили. Разбира се в този отговор се оглежда и общото задоволство, че е постигнато лечение (само в петнайсетина процента от случаите се е наложило по-късно да се влиза в болница за същото). Една трета обаче не са останали удовлетворени от грижите, които са получили в лечебните заведения за болнична помощ. 

Повече от половината оценяват разходите от болничния си престой като по-скоро високи или много високи. Заради очакването именно за подобни отговори беше зададен и още един въпрос по темата: дали сумата е била справедлива. Мненията са на практика поделени, което показва противоречивостта на общите становища на българите за болничната помощ. 

Данните подсказват, че обществото ни харесва медицинските грижи и уважава лекарите и труда им, но явно не е убедено в цялостната коректност на системата и най-вече в ценообразуването. Доплащането, например, остава един от основните проблеми за пациентите. Чувствителен дял от лежалите в болница в последните години – двама от всеки петима - споделят, че са се наложили плащания, които смятат за извънредни, допълнителни и необосновани. Все пак, повече от половината не са се сблъскали с такава необходимост, но размерът на проблема очевидно не е малък. 

Мюзикълът „Четиримата близнаци” се завръща на сцената на великотърновския театър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6897503

Мюзикълът „Четиримата близнаци” се завръща на сцената на великотърновския театърМюзикъла „Четиримата близнаци” представиха на площада в Правец търновските артисти от Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”. Музикалната комедия за малки и големи беше специален подарък от ръководството на Общината за Деня на детето 1 юни. В постановката на откритата сцена в Правец участваха солистите,

Нова Македония, Северна Македония и Горна Македония са имената, по които преговарят Атина и Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897492

Нова Македония, Северна Македония и Горна Македония са имената, по които преговарят Атина и СкопиеНова Македония, Северна Македония и Горна Македония са имената, които в момента са на масата на преговорите между Атина и Скопие за промяна на името на Република Македония. Това заяви външният министър на Гърция Никос Кодзиас в предаване на гръцката телевизия ЕРТ1 в понеделник вечер. Според Кодзиас името Вардарска Македония е било отхвърлено по

Президентът със силни думи за борбата с корупцията

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/prezidentyt-sys-silni-dumi-za-borbata-s-korupciiata-6083082

"Тя нанася огромни вреди на нашето общество, действа убийствено за бъдещето на нашата икономика", заяви президентът

Радев сравни корупцията у нас с раково образувание

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/radev-sravni-korupciiata-u-nas-s-rakovo-obrazuvanie-6083082

"Тя нанася огромни вреди на нашето общество, действа убийствено за бъдещето на нашата икономика", заяви президентът

Румен Радев: В България за корупция се говори много, но се прави малко

https://dnes.dir.bg/politika/rumen-radev-v-balgariya-za-koruptsiya-se-govori-mnogo-no-se-pravi-malko

Държавният глава откри международна конференция за възможностите за противодействие на корупцията

Из доклад: Насилието над жени е всекидневие във фабрики на H&M

http://clubz.bg/68744-iz_doklad_nasilieto_nad_jeni_e_vsekidnevie_vyv_fabriki_na_hm

Жените, работещи във фабриките на марките H&M и Gap, са подложени на непрекъснат физически и психически тормоз. Това разкрива проучване на Global Labour Justice проведено сред работничките във цеховете на компаниите за облекла в Бангладеш, Камбоджа, Индия, Индонезия и Шри Ланка.

Над 540 жени съобщават за случаи на заплахи и физическо насилие, повечето от които са свързани с натиска да се гонят нереалистични срокове, съобщава "Гардиън". Жените в тези страни, които обикновено няма какво друго да работят, често са заплашвани с уволнения.

Шведската H&M работи с 235 фабрики в Индия. Една от работничките в тези фабрики разказва пред експертите, че по време на спор за заплатие и условията на труд, един от преките й началници я хваща за косата и я събаря на земята, след което започва да я удря и обижда. Друга жена разказва, че за наказание, че не е изпълнила задачите си в срок, е била физически малтетирана.

"Началникът ми се появи зад мен докато работех на шевната машина и се разкрещя. После ме издърпа от стола и паднах на земята. Той започна да ме удря, включително и по гърдите. Когато се опитах да стана, той ме блъсна на пода и започна да ме рита", казва тя.

Една от работничките в цех в Шри Ланка пък разказва, че когато жените се опълчат на шефовете си, които често упражняват сексуален тормоз над тях, за отмъщение им дават повредени машини, за да не могат да изпълнят задачите си и да бъдат уволнени.

H&M и американската Gap коментират пред "Гардиън", че веднага ще започнат разследвания.

"Всички форми на насилие противостоят на принципите на H&M", казва компанията в изявление. "Ето защо приветстваме всяка инициатива, която се бори за правата на жените на работното място... Ще се запознаем внимателно с доклада и ще предприемем действия, ако се налага."

Петър Курумбашев: Твърде рано е да бием тъпан по отношение на Пакета за мобилност

http://www.cross.bg/kyrymbashev-transport-otnoshenie-1576202.html

/КРОСС/ Стратегическият пробив, който бе постигнат при гласуването в Комисията по транспорт и туризъм в ЕП, е Директивата за командироване на работници да не се прилага за международния транспорт. От друга страна, в абсолютно същото изменение се казва, че тази Директива за командироване на работници ще се прилага още от първия ден за каботажа.  Т.е. директивата изключва международния транспорт, но за каботажа се прилага от ден 1.  Едното е добре за нас, а другото – не.“ Това заяви Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ по БНР.  „Беше гласувано също така, че седмичната и намалената седмична почивка ще трябва да се ползват в хотел или на друго място, осигурено от работодателя.  На трето място, беше гласувано, че компенсацията за намалената седмична почивка ще се ползва преди изтичането на третата седмица. Не е вярно, че не са гласувани трите седмици. Но се казва, че не е задължително се ползват вкъщи, а може да се ползват или вкъщи, или на място, посочено от шофьора. За това се борихме дълго време и питахме защо точно тази почивка трябва да се ползва вкъщи и защо не може човекът  да отиде някъде на мач, например, или просто да има друг избор“, обясни Курумбашев

Курумбашев: Твърде рано е да бием тъпан за Пакета за мобилност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897498

Курумбашев: Твърде рано е да бием тъпан за Пакета за мобилностПредстои гласуване в пленарна зала и т.нар. „триалог“, припомни евродепутатът Стратегическият пробив, който бе постигнат при гласуването в Комисията по транспорт и туризъм в ЕП, е Директивата за командироване на работници да не се прилага за международния транспорт. От друга страна, в абсолютно същото изменение се казва,

Ангелкова не открива проблеми с плажните заведения в „Слънчев бряг”

https://www.investor.bg/novini-ot-chernomorieto/464/a/angelkova-ne-otkriva-problemi-s-plajnite-zavedeniia-v-slynchev-briag-262342/

Всички обекти на „Слънчев бряг”- юг попадат в одобрената от Министерството на туризма схема, каза министърът

Пороят разруши новопостроен тротоар във "Възраждане"

http://www.moreto.net/novini.php?n=375395

Току що положените плочки на тротоар по ул. "Ана Феликсова" във варненския квартал "възраждане вече са разрушени, видя репортер на Moreto.net= пороят снощи буквално ги е откъртил от тротоара и по него вече преминаването е много трудно.

Сръбски митничари задържаха анаболни стероиди за милиони в български тир

https://frognews.bg/novini/srabski-mitnichari-zadarjaha-anabolni-steroidi-milioni-balgarski-tir.html

В български тир сръбските митничари задържаха анаболни стероиди и тестостерон за милиони динари. Камионът е бил управляван от български гражданин.

САЩ задържаха бивш сътрудник на военното разузнаване за шпионаж в полза на Китай

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/05/3189751_sasht_zadurjaha_bivsh_sutrudnik_na_voennoto/?ref=rss


Бивш сътрудник на американското военно разузнаване бе арестуван в Сиатъл и обвинен, че е продавал тайни на Китай, предадоха световните агенции.<br /><br />Рон Рокуел Хансън, на 58 години, е бил задържан на път за летището в Сиатъл, където трябвало да вземе полет за Китай. У него били открити поверителни информации, съобщава американското министерство на правосъдието.<br /><br />Според обвинителния акт Хансън е пенсионер от американската армия и говори свободно китайски и...

Задигнаха 8 бона от павилион в Лясковец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897441

Задигнаха 8 бона от павилион в ЛясковецВзломна кражба на метално шкафче, с намиращи се в него 8 000 лв. от павилион за бързо хранене в Лясковец, разследват служители на РУ – Г. Оряховица. Деянието е извършено в понеделник сутринта, чрез срязване на метална телена ограда. По случая е започнато досъдебно производство. Взломна кражба на 2 500 лв.

"Уолстрийт" последва ентусиазма на европейските борси

http://econ.bg/Новини/-Уолстрийт-последва-ентусиазма-на-европейските-борси_l.a_i.762303_at.1.html

По време на търговията в понеделник европейските и американските индекси завършиха на зелена територия, пише "Блумбърг". Общоевропейският индекс...

Румен Радев: За корупцията се говори много, но се прави твърде малко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897461

Румен Радев: За корупцията се говори много, но се прави твърде малкоАко искаме да сме пълноценно интегрирани в Европа, трябва да надскочим нашата ограда, обяви държавният глава на международна конференция, посветена на борбата с корупцията За корупцията се говори много, но се прави твърде малко. Вниманието ни е насочено към Западните Балкани, европредседателството, Русия, а за корупцията няма почивен ден.

Специализирана прокуратура внася в държавния бюджет 401 000 лв.

https://offnews.bg//temida/spetcializirana-prokuratura-vnasia-v-darzhavnia-biudzhet-401-000-lv-682006.html

По предложение на Специализираната прокуратура две съдебни инстанции се произнесоха с решения за налагане на имуществена санкция в размер на 401 254 лева на българско юридическо лице, обогатило се през 2009 г. със същата сума чрез престъпна дейност.

С решение за налагане на санкцията на 19 март 2018 г. се произнесе Кюстендилският окръжен съд. На 29 май 2018 г. решението бе потвърдено от Апелативния съд-София. То подлежи на изпълнение, като средствата следва да бъдат внесени в държавния бюджет.

Това е втората санкция на едно и също дружество в приблизително същия размер, която се налага по чл. 83 а от Закона за административните нарушения и наказания, предвиждащ имуществени санкции на фирми, обогатили се незаконно.

По случая Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство още през 2009 г. - за разследване на организирана престъпна група за данъчни измами. В хода на работата бе установено, че дружеството е „възстановявало“ ДДС от фиктивни сделки с кухи фирми, осчетоводявани с неистински документи.

През февруари 2017 г. Софийска градска прокуратура сезира Специализираната прокуратура с искане за внасяне в съда на предложение за налагане на имуществена санкция (съгласно компетенциите на СП за противодействие на организираната престъпност). Софийската градска прокуратура предостави и всички материали по делото, необходими за откриване на процедурата по Закона за административните нарушения и наказания.

Пациентите със скъпа терапия могат да си получат лекарствата от всяка аптека в страната

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6897473

Пациентите със скъпа терапия могат да си получат лекарствата от всяка аптека в странатаПациентите със скъпоструваща терапия могат да си получат лекарствата от всяка аптека в страната. Това каза на семинар за журналисти Галя Кондева, директор на дирекция "Лекарствени продукти, медицински изделия и контрол по предписване и отпускане" в НЗОК. Целта е по този начин да се подобри достъпът на пациента до лечение.

Търгове в Лондон за руско изкуство донесоха над 9 млн. долара приходи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6897474

Търгове в Лондон за руско изкуство донесоха над 9 млн. долара приходиТърговете "Руско изкуство" на аукционна къща "Кристис" в Лондон донесоха общо 6,9 милиона британски лири (9,2 милиона долара) приходи, предаде ТАСС. В търговете, на които бяха изложени картини, скулптури и предмети на декоративно-приложното изкуство, участваха 91 купувачи от 18 страни. Топ лот стана рисунката "Танцьорка в испански костюм" от

Петима младежи преспаха в ареста! Пипнаха ги дрогирани зад волана на пътя в Пиринско

http://www.struma.com/krimi/petima-mladeji-prespaha-v-aresta-pipnaha-gi-drogirani-zad-volana_135113/

Бързи производства за извършено престъпление по чл.343Б, ал.3 от НК са образувани срещу следните водачи на МПС:

На 04.06.2018г. около 22:40 в с.Дебрен, общ.Гърмен, Д.А./23г./ от с.Дебрен е управлявал лек автомобил „Ауди“ след употреба на наркотични вещества.

На 04.06.2018г. около 11:45 часа по ул.“Бела река“ в гр.Разлог, Х.М./38г./ от гр.Разлог е управлявал лек автомобил „Деу Нексия“ след употреба на наркотични вещества.

На...

Продължава

Какъв е ключът към дълголетието според 106-годишна дама? Пазете се от връзки и барове

https://petel.bg/Kakav-e-klyuchat-kam-dalgoletieto-spored-106-godishna-dama--Pazete-se-ot-vrazki-i-barove__267747

106-годишна жена разкри какъв е ключът към дългия живот и той може би ще ви изненада. Според нея тайната се крие в това да сте необвързани и д...

Три жени пострадаха в автобус на градския транспорт в Бургас

https://petel.bg/Tri-zheni-postradaha-v-avtobus-na-gradskiya-transport-v-Burgas__267746

Три жени са пострадали, след като паднали в автобус на градския транспорт. Това съобщиха от ОДМВР - Бургас, цитирани от "Актуално". Инци...

Сексуално различните обявиха: В събота в София ще се фокусираме върху любовта (снимки)

https://petel.bg/Seksualno-razlichnite-obyaviha--V-sabota-v-Sofiya-shhe-se-fokusirame-varhu-lyubovta--snimki-__267745

Най-голямото правозащитно събитие в България – София Прайд 2018, което ще се състои на 9 юни, ще бъде под надслов „Различни хора, равни права...

Футболист се връща от САЩ и събира славно поколение на Черно море (снимка)

https://petel.bg/Futbolist-se-vrashha-ot-SASHH-i-sabira-slavno-pokolenie-na-CHerno-more--snimka-__267751

Бившият футболист на Черно море Роман Керековски се връща в близките дни от САЩ и ще събере на вечеря юношите старша възраст на клуба, кои...

Предотвратиха атентат срещу премиера на Израел

https://petel.bg/Predotvratiha-atentat-sreshhu-premiera-na-Izrael__267748

Израелската спец служба е неутрализирала терористи, които са подготвяли покушение срещу премиера Бенямин Нетаняху и кмета на Ерусалим Н...

Вижте какво има в българските кренвирши

https://petel.bg/Vizhte-kakvo-ima-v-balgarskite-krenvirshi__267749

Какво има в българските кренвирши? Отговор на този въпрос потърсихме в рубриката „Чети етикета“, тъй като именно кренвиршите са продукт...

Peugeot напуска Иран

https://news.bg/companies/peugeot-napuska-iran.html

Тежък удар по усилията на Европа да спаси сделката

За пореден път измамена благоевградчанка! 68-годишна жена изгоря с 1100 лева след телефонно обаждане...

http://www.struma.com/krimi/za-poreden-put-izmamena-blagoevgradchanka-68-godishna-jena-izgorya-s-1100_135112/

Жена на 68 години от гр. Благоевград е съобщила в 02РУ-Благоевград, че за времето от 11:30 часа до 12:25 часа на 04.06.2018г., чрез телефонно обаждане е въведена в заблуждение, че съдейства на полицейски служители за залавяне на телефонни измамници, в резултат на което е ощетена със сумата от около 1 100 лева. За случая е уведомена РП-Благоевград.

ОД на МВР-Благоевград призовава гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане...

Продължава

Китайски учени откриха ген, свързан с рака на простатата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6897467

Китайски учени откриха ген, свързан с рака на простататаКитайски учени са идентифицирали нов ген, силно свързан с рака на простатата, който ще помогне за създаването на нови методи за диагноза и лечение на болестта, предаде bulgarian.cri.cn. Новият биомаркер, наречен PCSEAT, е бил открит от учени от Института по биомедицинско инженерство и технологии на град Суджоу.

Сръбски митничари задържаха анаболни стероиди за милиони в български тир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897472

Сръбски митничари задържаха анаболни стероиди за милиони в български тирВ български тир сръбските митничари задържаха анаболни стероиди и тестостерон за милиони динари. Камионът е бил управляван от български гражданин, информира БГНЕС. Незаконната пратка е открита на Граничния пункт "Градина" /от сръбска страна, бел.ред./ - Калотина от България. Официално камионът е пренасял алуминиеви части,

Наводнения стават в цяла Европа, на само във Варна

http://www.barometar.net/91070/

В цяла Европа, в целия свят стават наводнения. Много по-големи от тези, вчера във Варна. Някои хора не могат да проумеят, че водата от големия баир над ВиК идва в града, няма къде да отиде. И при тези огромни количества дъжд, над 100 литра на кв.м. – няма как да не са наводнят улиците и […]

Боил Банов: Изваждането на оркестрите от Радиото ще ги унищожи

http://clubz.bg/68743-boil_banov_izvajdaneto_na_orkestrite_ot_radioto_shte_gi_unishtoji

Изваждането на музикалните състави от структурата на БНР ще ги унищожи, заяви в „Денят започва с култура“ по БНТ Боил Банов. Министърът на културата припомни основната дейност на тези оркестри – звукозапис, и подчерта изключителната важност на тази функция. Според Банов проблемът с ниските заплати на оркестрантите и хористите от Радиото трябва да се реши в самата медия.

В понеделник, 4 юни, музикалните състави на БНР проведоха петия протест срещу недостойното си заплащане. Симфоничният оркестър на обществената медия излезе на площада пред Народния театър и изпълни „Ръченица“ от Петко Стайнов, втората „траурна“ част от Седма симфония на Бетовен и химна на България – защото именно техния запис на „Мила Родино“ използва държавата при всички официални прояви. Изпълнението им на живо предизвика дълги аплодисменти от събралата се публика пред театъра – жест не просто на учтивост, а на съпричастност с проблема на музикантите от Радиото.

„Музикалните състави на БНР създадени основно, за да съхраняват културно богатство – каза Боил Банов пред БНТ. – Те водят изключително сериозна звукозаписна дейност, не са типа концертиращи оркестри – те, разбира се правят и това, и то прекрасно, но тяхната основна функция е да съхраняват [музикалното наследство] за поколенията. И получават обществено финансиране, защото изпълняват обществено-полезна функция.“

Министърът на културата разкри, че за решаването на проблема е водил разговори и с генералния директор на БНР Александър Велев, и с диригентите на съставите. Но уточни, че бюджетът на медията не минава през министерството, за да може да коментира как се разходва – но уточни, че Радиото получава този бюджет, за да поддържа и своите оркестри.

„Не упреквам никого, но когато има такава разлика в заплатите и на едните са така драстично надолу, трябва да се види балансирана ли е политиката вътре“, заяви Банов.

По думите на министъра, решението е директорът на БНР „да си направи хубаво сметката и [да види] от излишъците дали не може да реагира“:

Като направи хубаво сметката и покаже може или не може, държавата също по някакъв начин би могла да помогне. Решението е двустранно, за да може тези хора да получат заплащане, което е адекватно на изключително важния труд, който полагат. Но ключът е вътре [в Радиото]“.

Средната заплата на музикантите в БНР е 660 лв., а минималната – 570 лв., която е близо до минималната за страната (510 лв.) и в пъти по-ниска от възнагражденията на колегите им в Софийската филхармония и Софийската опера.

"Площад Славейков"

Путин: Не съм цар в Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=375393

Не съм цар в Русия. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за австрийския телевизионен канал ORF. Интервюто е публикувано на уеб сайта на Кремъл. Разговорът е голям жест към Австрия, защото руският президент отказва подобни изяви и разговаря с журналисти в много редки случаи.

Цените на петрола поеха нагоре*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-poeha-nagore-262341/

Очакванията за нарастване на предлагането обаче остават водещ фактор за пазара

Битката в сектора на споделените велосипеди в Китай се засилва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897465

Битката в сектора на споделените велосипеди в Китай се засилваБитката в силно конкурентната индустрия за споделени велосипеди в Китай ескалира, с превръщането на големите интернет гиганти в стратегически инвеститори, вливащи милиарди в растящия сектор, предаде bulgarian.cri.cn. След скоростното развитие през последните години, секторът за споделени велосипеди в Китай навлиза в нова ера на стабилен растеж,

СЕМ предлага рекламата на хазарт да е след 22 часа

http://clubz.bg/68742-sem_predlaga_reklamata_na_hazart_da_e_sled_22_chasa

Рекламата на хазартни игри да бъде ограничена и да се излъчва след 22.00 часа. Около това мнение се обединиха повечето членове на СЕМ, които обсъдиха на заседание днес промените, внесени от Обединените патриоти в Закона за хазарта. 

Предстои становището на медийния регулатор да бъде внесено и в Народното събрание: 

"Колегите изразиха своите становища. Общото мнение е, че целта е ясна и е правилна и е редно на този остър социален проблем да бъде обърнато особено внимание. Ако се направи по аналогия със Закона за здравето и алкохолните напитки, да бъде препозиционирана рекламата с търговското слово във време, в което няма да е достъпна за деца и за уязвима аудитория", коментират от регулатора.

Освен становището по промените в Закона за хазарта, СЕМ прекрати днес и правомощията на Мария Стоянова като член на Съвета за електронни медии - единодушно с пет гласа "за". Тя е подала заявление да бъде освободена заради изтичането на мандата ѝ на 1 юни. 

Очаква се президентът Румен Радев да издаде указ за назначаване на нов член на СЕМ от президентската квота. 

Трима от петчленния регулатор се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента за срок от 6 години. 

Ед Шийран, Адел и Стормзи са сред претендентите за награди "Сребърен ключ"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6897451

Ед Шийран, Адел и Стормзи са сред претендентите за награди "Сребърен ключ" 
Британските звезди Ед Шийран, Адел и грайм певецът Стормзи са сред претендентите за най-добър изпълнител на живо на наградите "Сребърен ключ", съобщи Контактмюзик. Освен Ед Шийран, Адел и Стормзи в краткия списък за отличието попадат още изпълнители като Дуа Липа, "Фол аут бой", "Фу файтърс", Хари Стайлс, "Айрън мейдън", Ю Ту, предаде БТА.

До няколко години пластмасата в Световния океан ще е повече от рибата, предупреди Нено Димов

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/06/05/3189725_do_niakolko_godini_plastmasata_v_svetovniia_okean_shte/?ref=rss


От 2025 до 2050 г. в Световния океан ще има много повече пластмаса, отколкото риба. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на БНТ по повод предложението на Европейската комисия за забрана на на пластмасови продукти за еднократна употреба в Европейския съюз. Днес е и Световният ден на околната среда, който се отбелязва традиционно на 5 юни.<br /><br />Според Димов пластмасата е решила редица проблеми в исторически план, но създава други такива и е...

Почина бившият US министър на отбраната Франк Карлучи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897448

Почина бившият US министър на отбраната Франк КарлучиФранк Карлучи, заемал важни постове при четирима американски президенти, включително министър на отбраната при президента Роналд Рейгън, почина на 87-годишна възраст, предаде Франс прес, като си позова на близките му, съобщи БТА. Карлучи е починал в дома си в неделя от усложнения в резултат на заболяването му от Паркинсон, уточни семейна приятелка,

Нено Димов обжалва съдебното решение за екооценка на плана за "Пирин"

http://www.struma.com/obshtestvo/neno-dimov-objalva-sudebnoto-reshenie-za-ekoocenka-na-plana-za_135111/

Това провокира пореден протест в защита на планината и Кресна

Решението на Върховния административен съд (ВАС), според което новият план за управление на националния парк „Пирин“ се е нуждаел от екологична оценка, ще бъде обжалвано от екоминистъра Нено Димов. Това съобщиха от екокоалицията „За да остане природа в България“.

Тричленката на съда реши, че документът на парка се нуждае от екологична оценка, докато служебният екоминистър Ирина Костова смяташе, че такава не е необходима, пише mediapool.bg. Макар сегашният...

Продължава

Шофьор блъсна възрастен мъж в инвалидна количка и той почина

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/shofior-blysna-vyzrasten-myzh-v-invalidna-kolichka-i-toj-pochina-2101472

65-годишен шофьор е блъснал до Пловдив 78-годишен мъж в електрическа инвалидна количка. Тежкият инцидент е станал вчера преди обяд на кръстовището в хисарското село Старосел, съобщиха от полицията в града под тепетата.
 
Възрастният човек в ин

Производители на череши на протест, зам.-министър отиде при тях

//dariknews.bg/novini/bylgariia/proizvoditeli-na-chereshi-na-protest-zam.-ministyr-otide-pri-tiah-2101410

Производители на череши от Старозагорско излязоха на протест срещу ниските изкупни цени. Недоволните са се събраха на пътен възел „Стара Загора” на магистрала „Тракия”. Пътят не е блокиран, а в знак на недоволство демонстрантите изсипаха ня

При дъжд варненци използвали колите си за чадър

//dariknews.bg/regioni/varna/pri-dyzhd-varnenci-izpolzvali-kolite-si-za-chadyr-2101492

Варненци използват колите си за чадър и това е причината за огромните задръствания в целия град при проливните валежи в понеделник. Това заяви шефът на пожарната в морската столица Тихомир Тотев, който призова шофьорите да не се качват в колите при подобно време. Според него нищо н

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване