Хари и Меган с внушителен сватбен подарък от кралицата

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/hari-i-megan-s-vnushitelen-svatben-podaryk-ot-kralicata-6083075

Внушителният подарък беше предвиден в началото на май от кралския биограф Дънкан Ларкъм

Зам.-председател на еврокомисията от Словакия обяви кандидатурата си за наследник на Юнкер

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/05/3189745_zam-predsedatel_na_evrokomisiiata_ot_slovakiia_obiavi/?ref=rss


Член на Европейската комисия от Словакия обяви кандидатурата си за наследник на сегашния председател на институцията Жан-Клод Юнкер и обеща да намали напрежението между западните и източните държави членки, предаде "Ройтерс".<br /><br />Марош Шефчович, образован в Москва дипломат, който е зам.-председател на еврокомисията, отговарящ за енергийния съюз, каза, че ще търси номинация от лявоцентристката група на социалистите и демократите в Европейския парламент.<br...

Варна се възстановява от пороя вчера (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=375394

Силният дъжд, който се изсипа над Варна вчера след обед причини много щети на пътните настилки и на тротоарите, изкърти големи парчета асфалт и запуши дъждоприемните шахти, видя репортер на Moreto.net. Трафикът по основните пътни артерии беше много затруднен, а много коли аварираха и с часове стояха по средата на булевардите.

Иван Вирипаев: Чехов, Путин и краят на либерализма

https://offnews.bg//nashite-avtori/ivan-viripaev-chehov-putin-i-kraiat-na-liberalizma-681993.html

Какви са проблемите на съвременна Русия, Иван Александрович? Ние, българите, винаги се отнасяме към нея крайно сериозно: Русия – това са поне Пушкин, Толстой, Чехов. И като споменах Чехов: мисля, че Чеховският Лопахин сякаш олицетворява съвременна прогресивна Русия – човек, който с цялото си съществуване, с постъпките си (понякога безпощадни и страшни) и с цялата си страст се опитва да изтръгне, да унищожи робското в себе си.

На въпроса за проблемите на Русия не може да се отговори накратко, въпросът е твърде общ. “Руският проблем” е проблем на общото световно развитие. А колкото до Лопахин, едно важно наблюдение: в пиесата той е показан като човек на „новата формация”, неспособен да съчувства – липсва му деликатност, неспособен е да съзре и усети болката на Раневская, не може да я разбере. Не схваща защо така упорито са се хванали за някаква си градина. Той е рационален, а Раневская е много чувствена и ирационална. Но все пак Чехов е на страната на Раневская - тъкмо защото тя е чувствена. А Лопахин не е. Това е пиеса за настъпваща нова епоха, ново време – в което няма място за такива като Раневская и нейния кръг. Но те все още са живи, искат да живеят. И как да живеят в свят, в който тяхното време вече е отминало?

Още нещо: Лопахин е опиянен от триумфа си. Той е купил имението, ще го изтрие от лицето на земята и ще построи там новия живот, в който сляпо вярва. И той “сделал так, как считал нужным, и сделал это по своему”. Можем ли тук да направим паралел с Путин?

Не е възможно сравнение между Лопахин и Путин. Защото Путин е в съвсем друго време, с други проблеми, и главно – с друга основна тема. Путин е патриот. Носител на руската национална идея. И е човек със западен стил. Руски патриот от западен тип. Той не е толкова бизнесмен, колкото геополитик, участник в голямата геополитическа игра. И времето е съвсем друго, и темата в днешния свят не е онази при Чехов. Темата на Чехов е поколението на хората, които не се вписват в новия, все още ненастъпил световен ред. Тогава този нов световен ред само е надвиснал. Антон Павлович не доживява Първата световна и Октомврийската революция - той ги предчувства. А днес темата е съвсем друга – новият световен ред е реалност. Той се нарича „глобализация”. И основната нова тема е как хората с различна култура, с различни ценности, да живеят в един общ свят, създаден от глобализацията и технологиите? Как ние, толкова различни, да живеем в един твърде стеснен от технологиите свят? Това е темата. И с това, разбира се, вече се занимава не Чехов, а съвременното изкуство.

Аз пък мисля, че трагедията на Лопахин, а може би и на съвременна Русия, е в катастрофалната самозаблуда за величие, в “нечуването на шепота на Господ в сърцето си”, ако си послужа с ваш израз. Защото никакъв нов живот, разбира се, няма да има. Но как мислите: руският човек има ли проблем с паметта?

Руският човек е абстракция. Няма руски или български хора. Има Homo Sapiens, който преди триста хиляди години е тръгнал от Африка и се е разселил по цялото земно кълбо. И сега той си е все същият единствен вид човек, но обусловен от различни култури и ментални ценности. Ако искате да попитате защо до ден-днешен в Русия са възможни портрети на Сталин и тялото на Ленин да лежи в центъра на Москва, то причината тук не е в „руската менталност” и в липсата на памет, а в т. нар. „етноцентрично съзнание”. Руският човек (и тук е много важно, че понятието, с което си служим, е "российский", а не "русский", защото Русия е многонационална страна – б.а.) няма почва под краката си, той няма обща идея, която да завладее съзнанието му, за да се почувства той част от нещо общо, част от някаква цялост. Западният хуманизъм все още е непонятен за по-голямата част от руското общество и затова хората в Русия имат нужда от една обща обединителна идея. А властта, на свой ред, има нужда от някакъв механизъм за управлението на страна с население 140 милиона души. Тъкмо за такава идея беше обявен руският патриотизъм. Т.е. изкуствено породена любов към собствената история, каквато и да е била тя, към собствената култура, която - въпреки тоталитарното управление на комунистическия режим - процъфтяваше. Днес дори най-пламенните патриоти и идеолози на така наречения "русский путь" превъзнасят Бродски и Солженицин, смятайки ги за лидери на руската култура. В днешна Русия и Сталин, и Николай II, и Пушкин, и Солженицин, и Тарковски са сред най-ярките лидери в руската история и култура - и са признати за такива. Разбира се, всички те са част от руската култура, част от историята, част от "руския път". С грешките и несполуките, с греховете и страшните престъпления - но това е Русия и нейният "особен" път. Тази "особеност" е необходима на Русия, за да продължава да се смята за важна геополитическа империя, способна да противостои на западния "англосаксонски" свят; да противостои и на света на Лопахин, ако щете, който - без да му мигне окото - ще изсече с брадва красотата, стига да му предложат добри пари. И тук може би има прилика с темата на Чехов, както казвате, само че различното сега е, че днес героите на Русия не са интелигенцията, а силните патриоти, надигнали се в защита на "славянския духовен път". Дали съм съгласен с тази позиция? Разбира се, аз виждам света по съвсем друг начин. Привърженик съм на теорията за еволюцията и на интегралния подход към реалността. Но в същото време разбирам тази позиция. Тя ми е ясна. И смятам, че тя е диагноза. А само след правилно поставена диагноза може да се започне правилно лечение.

Представете си, Иван Александрович, че сте още в Русия (Вирипаев, 43, живее основно във Варшава – б.а.) и работите в държавен театър. Пак ли щяхте да напишете такова гневно писмо в защита на Кирил Серебренников? Вие реагирахте най-бурно от всички.

Писмото ми беше прекалено емоционално и неконструктивно, то беше предизвикано от чиста емоция, уверявам ви – и как не, та мои приятели са в затвора. Но такава реакция не е позволена на мислещ човек. Полза от писмото ми нямаше, а вредата беше голяма. Аз не се отказвам от съдържанието му - подписвам се под всяка дума, но смятам емоционалния му тон за твърде абстрактен. За да се промени нещо, е нужен диалог. А да се отговаря на агресията с агресия е утопия, която не служи на общото дело за изграждането на комуникация между хората. Просто не се сдържах.

Добре. Но като драматург, как мислите - защо текстът сякаш изгуби значението си в театъра? Понеже в “модерния” театър (далеч не само в Русия) често се случва или почти да няма текст, или пък режисьорът много силно да го променя? “Бог си говори със света чрез пияните”, само че сякаш с нови драматурзи? (смях)

Днес малцина разбират изобщо що е то „пиеса”. Пиесата не е сценарий за самоизразяване на режисьора - пиесата е цялостно литературно произведение, което се изпълнява на сцена. Пиесите не се играят – те се изпълняват. Точно както се изпълняват нотите на концерт. Пиесата е създадена като завършено, херметично произведение. Зрителят не е чел и не е длъжен да чете пиесите, той трябва да ги гледа и да ги слуша. Отиваме на театър, за да гледаме пиесата. Била тя на Чехов, на Шекспир, на съвременен автор. “Режисьорският театър” обаче промени правилата на гледането. Днес режисьорът е автор. Но той всъщност е изпълнител. Авторът е драматургът. Ако, разбира се, става дума за авторска творба. Пиесата не е фрагмент от живота, тя е завършено цяло. Произведение на изкуството. И задачата на целия постановъчен екип е да представи пиесата на зрителя. Пиесата е писмо, а режисьорът и актьорите са пощальоните, които трябва да доставят писмото на адресата, т.е. на зрителя. Но днес този процес е нарушен. Затова великата драматургия умира. Съвременният автор вече не вярва, че текстът му ще бъде изпълнен така, както е замислен и написан. Затова авторът престава да създава автентично произведение, той се старае да угоди на режисьора. Аз съм един от отмиращите “динозаври”, които все още вярват във величието на словото, в силата на формата и конструкцията. Нашите деца и младото поколение не могат да отидат в театъра и да разберат какво е Чехов, какво е Молиер, какво е нов съвременен автор. На сцената е предимно един автор – режисьорът. Затова губим връзка с великата литература на миналото, с автори, които влияеха и са влияли на умовете и на целия свят. Ибсен, Стриндберг и т.н. вече ги няма. Е, засега поне ги няма - защото все пак ни остава надеждата, че ситуацията ще се промени. Сега сме във времето на постмодернизма, а в него няма критерии, няма една истина. „Истина само в контекста”, „истина в интерпретацията”, следователно, няма истина, обща за всички. Но това не отговаря на реалността. Защото ако истината не беше една за всички, светът нямаше да се развива. Има истина, има правдивост, има конкретика. И това, че днес всичко се е разпаднало на части, е просто етап в еволюцията, но аз виждам, че нещата започват постепенно да се събират в едно цяло. Това не се вижда с просто око, трябва човек внимателно да се вгледа. Ето пример: новите американски и английски сериали. Там всичко е правдиво. Там драматургията е на преден план. Там почти няма режисьорски метафори. Има яснота, всичко е разбираемо и все пак дълбоко съдържателно.

Така излиза, че лекарството за културата е бизнесът.

Точно така, благодаря ви. Парите, заплатени за гледането на изкуство, карат творците да бъдат разбираеми и пределно концентрирани. Основното заболяване на съвременния театър и на изкуството като цяло, а и на либералното общество като цяло, е Нарцисизмът, с главна буква. Предмет на изкуството съм самият аз. Но предмет на истинското изкуство всъщност е изкусно създадената творба. Съдържанието на голямото произведение на изкуството е Познанието за природата на нещата. Истина има. И тя е познаваема. И ние вървим към нея.

Наскоро Юрий Бутусов обаче каза в едно интервю: „Добрият театър винаги е авторски - и авторът всъщност е режисьорът”. Може ли да бъдеш автор, ако не правиш “режисьорски театър”? Например в Русия всички са чели Чехов, но зрителят не отива ли на театър, за да гледа всеки път някой “друг Чехов”, а не просто за пореден път да изслуша текста на пиесата?

Мисля, че вече отговорих.

Когато работите като режисьор, как избирате пиеса от друг автор? Например наскоро в Полша поставихте „Вуйчо Ваньо”. Защо точно „Вуйчо Ваньо”, а не „Чайка” или „Три сестри”, например? И въобще как се “срещнахте” с Антон Павлович?

Когато работя като режисьор, винаги се чувствам „изпълнител”. Задачата ми е максимално да разкрия пиесата за зрителя, да го запозная с нея, да я озвуча с нейния неповторим глас. Пиесата не е само сюжет. Това е цялостна конструкция. Това е стил, историческа епоха, ритъм на текста. Когато днес поставям „Вуйчо Ваньо”, не искам да предложа ново виждане за героите и фабулата на пиесата, а да предложа на зрителите да се насладят на изпълнението именно на Чеховата пиеса. Също както когато отиваме да гледаме балета „Лебедово езеро” в изпълнение на велика балетна трупа, ние отиваме да видим как тези велики танцьори ще го представят чрез танца си; или когато отиваме на концерт на Бетовен, отиваме да слушаме тази велика музика и да се насладим на изпълнението ѝ – и колкото по-висока е класата на музикантите, толкова по-голяма наслада получаваме от изкуството. В изкуството главното е не „какво”, а „как”. Целта на изкуството е получаването на наслада от произведение на изкуството. Насладата може да бъде – парадоксално или не - болезнена, тъжна, трагична, критикуваща и надсмиваща се, но тя винаги трябва да има терапевтичен ефект. Изкуството лекува и изцелява с красотата си, със свежестта си. А свежестта не е в новата интерпретация, а в качеството на изпълнението.

Съвсем катартично, по аристотеловски, да. Но: има ли “путинска”цензура в Русия – в театъра, а и изобщо?

В руския театър днес цензура в прекия смисъл няма. Особено в Москва и големите градове. Всички си поставят каквото си искат. Но съществува така наречената „автоцензура”, когато ръководителите на театри се стараят да са в добри отношения с Министерството на културата, за да могат и занапред да получават финансова подкрепа, и сами започват да се страхуват да представят на сцената компрометиращи и конфликтни по отношение на позицията на властта теми. Макар че МХТ (Московский художественный театр имени А.П. Чехова – б.а.), например, поставя всичко, което сметне за нужно. Има само три забранени теми: „Преосмисляне на Втората световна война”, „Осмиване на религията” и „Личният живот на Путин”. Извън тях можеш да говориш каквото си щеш. Критикувай Путин и властта – пожалуйста (смях). Но трябва да се знае, че сега в Русия основният тренд е друг – това е трендът „патриотизъм”. Затова, ако искаш да си в тренда, сам решавай кои теми са за предпочитане. Но официална цензура няма.

Възможно ли е сега в Русия да се направи революция? Включително чрез изкуството?

Не, доколкото реалното мнозинство действително подкрепя избрания президент. Ако настъпи глад, мнозинството ще се разбунтува, но не чрез изкуството, а просто ще излезе на улицата и ще помете всичко по пътя си, както е било през 1917. Глад няма да настъпи, но Русия навлезе в период на трайна икономическа стагнация. Полека-лека ще става все по-зле, но не дотолкова, че масите да се разбунтуват. Това не е само мое мнение, това е мнението на професионални икономисти, не само руски, но предимно американски или европейски. И аз съм съгласен с тях.

Наскоро четох интервю с Жолдак (Андрий Жолдак, известен украински режисьор – б.а.), в което той разказва как е поставил „Електра” на Еврипид. Вместо пролог, той решил да постави един съвременен Еврипид, така да се каже, който седи в кухнята, “кълве” на пишеща машина, а до него седи жена му и чете написаното. Наблизо има гора, в която млади актьори репетират пиесата му, но не им се получава. Тогава те нахлуват в къщата, пред очите на писателя зверски убиват жена му, после и него самия – почти като по Бърджес (смях). И причината е, че те не могат да вникнат в същината на пиесата, а той не им я обяснява. И след всичко станало, те започват да играят „Електра”. Разбира се, това е метафора, но Жолдак също казва, че трябва да убием автора, да убием персонажа, за да се освободим от тях. И чак тогава започва творчеството. Вие можете ли да си представите, че след няколко години някой режисьор може да се отнесе по същия начин към вашите пиеси, към вас самия като драматург? И, изобщо, къде започва смисленото творчество?

Веднъж бях на една конференция заедно с Жолдак. Когато той взе думата и към 30 минути чѐте манифеста си, не разбрах нищо. Не разбрах съдържанието. Жолдак е просто един нарцис в изкуството. Но времето му изтича. Зрителите на американските сериали няма да седнат да си губят времето с някаква неразбираема галимация.

Голяма ли е разликата, според вас, между живота в Русия и живота в Европа? Различни теми ли интересуват зрителите в Европа и в Русия, или целият свят е проникнат от сходни чувства, идеи, въпроси?

В Русия обществото е силно разделено. 80% са с етноцентрично самосъзнание, 20% - със светоцентрично. Москва е също такъв прогресивен град като Ню Йорк. Това, което става в руската столица, рядко се среща другаде, дори в Лондон. Днес в Москва има всичко. Най-добрата йога, най-добрите ресторанти и заведения, включително вегетариански, най-добрите наркотици, най-добрите концерти, най-добрите спектакли от цял свят, модни клубове, диджеи от цял свят. Младото поколение са европейци с руска чувствителност – и са най-добрите зрители в света. Малко са местата, където така чувстват и разбират изкуството, и имат такава силна нужда от него, както в Москва и Петербург. Но това не е цялата Русия. И това е голяма трагедия.

Защо?

Защото се засилва нетърпимостта между хората. 20% не са 80%, но все пак са милиони. Почти колкото цялото население на Полша, да речем. И тези 20% не искат този «нов руски патриотизъм» - те са европейци.

Честно казано, макар и в далеч по-малък мащаб, положението в България е същото. Имате ли усещането, че в Русия и сега, както и преди, съществува следният проблем: съществува машина на властта и човек в нея, и тази машина винаги смазва човека? Нещо като онази “машина” от песента на Пинк Флойд?

Да, така е. Но машината не е политическа. Тя е ментален механизъм. Осемдесет процента от населението нямат нищо против да бъдат смазани, а в същото време, според тях, двадесетте процента малцинство трябва да бъдат пречупени. И това полека-лека се случва.

Преди няколко месеца, на връчването на националната театрална награда „Златната маска”, журито даде специална награда на „Гогол-център” – „за създаване на пространство на творческа свобода и смелост в търсенето на езика на театралната съвременност”. А в същото време художественият ръководител на театъра вече осем месеца е под домашен арест. Добър контрапункт се получава, не мислите ли?

„Златната маска” все пак е либерална организация. Тя се придържа към либералната тенденция. Засега основната напредничава театрална култура е в ръцете на либералите. И затова колегите подкрепят Кирил. Но сега тече и борба, патриотите искат да лишат от пространство либералната култура и да заемат мястото ѝ. Възможно е скоро името на Кирил да спре изобщо да се споменава – особено на големи национални мероприятия. Посмотрим.

И още веднъж “отзад”: в какво се състои проблемът на съвременна Русия?

Проблемът не само на Русия, а и на света като цяло, се състои в това, че активната част на човечеството, тези, от които зависят важните решения, все още не са стъпили на по-високото стъпало на еволюционното развитие. Това стъпало се нарича „интегрално”, аз бих го нарекъл „стъпало на познанието”. Човечеството още не знае отговорите на главните въпроси: „Какъв е смисълът на живота?” и „Кой съм аз?”. И макар че съвременната наука вече ни отвори очите за много неща, все пак в основната си маса хората нямат такъв личен опит. Духовността не е религия, не е сляпа вяра – тя е личният опит на всеки човек. Да си отговори на въпроса „кой съм аз”. В това е смисълът на живота. И това Познание, пак с главна буква, е достъпно, то винаги е с нас, това Познание сме ние самите. Това е и главното, към което ни води еволюцията. И това е единственият начин за промяна на заобикалящата ни реалност.

Добрата новина е, че “смърт няма”, както казва Марк Гардениц в “Пияните” (смях). Благодаря ви, Иван Александрович.

И аз.

______
Още на: facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov

[Искрени благодарности на Явор Гърдев за съдействието. И на Теодора Лилян за консултациите – б.а.]

NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

ДСБ иска да се ограничат мандатите на премиера

https://offnews.bg//politika/dsb-iska-da-se-ogranichat-mandatite-na-premiera-682004.html

Промяна в конституцията, която да ограничи до два мандатите за министър-председател на страната, предложи председателят на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов по бТВ. 

Политическата практика у нас показва, че позицията на министър-председателя дава най-големи възможности за злоупотреба с власт. Накратко защото - той/тя има правомощието да харчи общите ни пари /бюджета/ и да назначава държавната администрация. За това премиерът подлежи на постоянен парламентарен контрол, но ... достатъчно ли е това?, написа на страницата си във фейсбук Атанасов. Според него "Конкретната ситуация днес показва, че парламентът /а и останалите институции/ може да бъде обезличен и доведен до тотално послушание и на практика демократичното устройство на държавата да е само фасада, а в действителност зад нея да функционира прикрит авторитарен режим!
Една от мерките за ограничаване на тази опасност е ограничаването на времето, през което едно лице може да заема длъжността глава на изпълнителната власт. Например в САЩ избраният президент може да е на този пост два мандата по четири години! И българският президент може да заема тази пост само два мандата. НО у нас президентът не е глава на изпълнителната власт и няма правомощия по отношение на парите и държавния персонал.

Ето защо това е едно от нещата, което трябва да поправим в конституцията и чрез ограничаване във времето на мандата на премиера да понижим злоупотребата с власт на най-високия етаж!

И то без да променяме формата на държавно управление - парламентарна република, обяснява Атанасов. 

Комисията „Антикорупция“ е проверила сигнал срещу Пеевски

http://www.transmedia.bg/2018/06/05/%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%be%d1%80%d1%83%d0%bf%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b8/

 

Новата антикорупционна комисия е приключила проверката по сигнал срещу депутата от ДПС Делян Пеевски. Законът обаче не изисква цялата информация да бъде обявена публично. Това каза председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев на международната конференция „Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията“, на която президентът Румен Радев е патрон.

Става въпрос за проверка по сигнал на гражданско сдружение „Боец“ за съмнения за извършени престъпления като незаконно придобито имущество и активи, неизпълнени служебни задължения и корупция.

До разкриването на информацията за проверката се стигна, след като по време на презентацията на Георгиев председателят на сдружение „Боец“ Георги Георгиев стана и го обвини в лицемерие, като каза, че не проверяват сигнала им срещу Пеевски.

„Приключен е сигналът. Ще направим една пресконференция. Нека не сега“, каза по-късно Георгиев в отговор на въпроси на журналисти. „Може да свикаме, ако има интерес, една пресконференция. Всичко ще дадем, всичко ще обясним. Няма какво да крием“, продължи Георгиев, попитан какъв е резултатът от проверката.

В отговор на въпрос защо на сайта на антикорупционната комисия няма информация за проверката на Пеевски, той обясни още, че законът изисква да бъде публикувана информация за проверка на конфликт на интереси, но не и за разкриване на данни за извършено престъпление.

Георгиев уточни, че има 30 приключени проверки, сред които и тази за отстранения от съда кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева.

В комисията тече и друга проверка за конфликт на интереси на Делян Пеевски заради внесения от него в парламента медиен закон.

 

 

Пожари в Кюстендилско! Взрив в склад на магазин в Кочериново, в търговски обект...

http://www.struma.com/obshtestvo/pojari-v-kyustendilsko-vzriv-v-sklad-na-magazin-v-kocherinovo_135110/

Вчера късо съединение е причинило пожар в търговски обект в Кюстендил, унищожени са електрозахранващ кабел, тръба и предпазители. Пожарът е угасен от екип на РСПБЗН – Кюстендил. Няма пострадали хора.

Вчера в склад на магазин в Кочериново работещ бензинов агрегат за ел. захранване е причинил взрив, унищожени са технича и дограма няма пострадали хора. Произшествието е обслужено от екип на РСПБЗН – Рила.

Р. Андонов

Защо Русия се интересува от Африка

https://www.actualno.com/features/zashto-rusija-se-interesuva-ot-afrika-news_678044.html

Русия проявява необичайно голямо внимание към Африка – и особено към онези страни, които едно време минаваха за съюзници на Запада. Интересите на Москва в този регион са твърде разностранни. Конго си търси нови приятели. Дълго време огромната страна в сърцето на Африка минаваше за партньор на Запада. Изглежда сега конгоанското правителство залага на нови партньори. Според информации на Rаdio France Internationalе (RFI), още през 1999 година двете страни са се споразумели Русия д

Пернишкият баровец Давид Бонев вдигна летвата – заби… Мис България

http://www.struma.com/lyubopitno/pernishkiyat-barovec-david-bonev-vdigna-letvata-zabi…-mis-bulgariya_135109/

Новата пернишка звезда Давид Бонев, син на бившия шеф на „Радомир Метал“ е с ново гадже, разкрива вестник „Телеграф“.

Напоследък Бонев нашумя с аферата си с актрисата Елен Колева. Той демонстративно качваше снимки с Елен Колева, като не пропускаше да отбележи, че това е единствената жена за него. Няколко месеца по-късно нещата между тях претърпяха пълна разруха и Колева потърси щастието си другаде, а именно в прегръдките на носителката на титлата „Мис...

Продължава

Студенти превърнаха Skoda Karoq в кабриолет

https://www.actualno.com/cars/studenti-prevyrnaha-skoda-karoq-v-kabriolet-news_678042.html

Група студенти от техническото училище на Skoda представиха своята най-нова разработка – крос-кабриолет на базата на модела Kodiaq. Всъдеходният автомобил не само е останал без покрив, но е и получил изцяло нов интериор. Въпреки промените в конструкцията, машината е запазила задните врати и втория ред седалки. В преднатаброня са поставени два проектора, които изписват името Skoda на пътя пред автомобила. От компанията са категорични, че нямат намерение да превръщат подобно превозно ср

След важна промяна за тавана на пенсиите десетки хиляди прецакани, първи се разбунтуваха миньори ветерани

https://petel.bg/Sled-vazhna-promyana-za-tavana-na-pensiite-desetki-hilyadi-pretsakani--parvi-se-razbuntuvaha-minori-veterani__267739

От юли следващата година таванът на пенсиите, който в момента е 910 лева, отпада. Така всички, които са се осигурявали на по-висока сума, ще п...

Обявяват резултатите от първо класиране на първолаците във Варна

https://petel.bg/Obyavyavat-rezultatite-ot-parvo-klasirane-na-parvolatsite-vav-Varna__267738

Снимка: Булфото В 17.00 часа днес ще бъдат изнесени резултатите в първото класиране от електронния прием на първокласниците във Варна. Зап...

Потвърдено: Млада жена, а не дрогиран мъж, е причинила катастрофата край Пловдив

https://petel.bg/Potvardeno--Mlada-zhena--a-ne-drogiran-mazh--e-prichinila-katastrofata-kray-Plovdiv__267737

Снимка: TrafficNews.bg Млада жена е шофирала леката кола, която причини катастрофа с три автомобила на пътя между селата Труд и Граф Игнатиeво, ...

Съдът във Варна остави в ареста двама българи, разследвани от френските власти за сводничество и трафик на хора

https://petel.bg/Sadat-vav-Varna-ostavi-v-aresta-dvama-balgari--razsledvani-ot-frenskite-vlasti-za-svodnichestvo-i-trafik-na-hora__267735

Снимка: Булфото Състав на Апелативен съд – Варна потвърди като законосъобразни и обосновани определения на Варненския окръжен съд от м...

Над 400 хил. лева от данъчни измами влизат в бюджета

https://petel.bg/Nad-400-hil--leva-ot-danachni-izmami-vlizat-v-byudzheta__267736

По предложение на Специализираната прокуратура две съдебни инстанции се произнесоха с решения за налагане на имуществена санкция в разм...

Варненец със специален поздрав към кмета на Варна

https://petel.bg/Varnenets-sas-spetsialen-pozdrav-kam-kmeta-na-Varna__267744

Духовит варненец, останал "доволен" от перфектно свършената работа от ВиК, Общината и кмета на Варна им изпрати специален видео поздрав, п...

Симеонов: Ангелкова е поискала 20 дка плаж да стане частен

https://petel.bg/Simeonov--Angelkova-e-poiskala-20-dka-plazh-da-stane-chasten__267742

Вицепремиерът Валери Симеонов изрази във фейсбук смущението си, че България може да остане без плажове. Той разкри, че министърът на тури...

Опасно мъртво вълнение в началото на сезона

https://petel.bg/Opasno-martvo-valnenie-v-nachaloto-na-sezona__267741

Опасно мъртво вълнение имаше по Южното Черноморие. Трима души се удавиха през уикенда - двама братя в Поморие, и още един човек - в Лозенец....

Спартак с първо попълнение – взе име във футбола!

https://petel.bg/Spartak-s-parvo-popalnenie-----vze-ime-vav-futbola-__267740

Отборът на Спартак привлече първото си лятно попълнение. Това юношата на Левски Николай Петров, който е обличал екипа на варненския тим п...

Дойде време за избор между Северна, Горна и Нова Македония, обяви Гърция

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/05/3189703_doide_vreme_za_izbor_mejdu_severna_gorna_i_nova/?ref=rss


В разговорите между Скопие и Атина останаха три възможни имена и те са Северна, Горна и Нова Македония и е време "да се каже голямото "да" или голямото "не"," а решение още е възможно в близките дни.<br /><br />Това каза външният министър на Гърция Никос Коциас в интервю за държавната телевизия ЕРТ, предадоха македонската агенция МИА и CNN.gr. Разговорът на ЕРТ с Коциас беше в момент, когато окончателното решение за спора за името на Гърция се очакваше...

В полза на българските превозвачи ли е промененият пакет „Мобилност”?

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-polza-na-bylgarskite-prevozvachi-li-e-promeneniiat-paket-mobilnost-262336/

Евродепутати са променили възгледите си по темата в последния момент, Германия и Франция остават непреклонни за пакет "Мобилност", каза Андрей Новаков

Путин замина за Австрия с обширно интервю - за Крим и руската намеса в САЩ

https://www.actualno.com/europe/putin-zamina-za-avstrija-s-obshirno-intervu-za-krim-i-ruskata-namesa-v-sasht-news_678012.html

Русия няма да предаде Крим на Украйна при никакви обстоятелства. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за австрийската телевизионна компания ORF преди своята визита в Австрия, която ще се състои днес (5 юни). Според Путин в Украйна е бил извършен "противоконституционен военен преврат", а до този момент Русия е имала военни части в Крим на база на редовен договор. "Когато, обаче, спиралата на противоконституционните действия в Украйна започна да се завърта, когато

Преглед на икономическите теми в печата, 5 юни

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-5-юни_l.a_i.762301_at.1.html

"Локуми за контрабандата" В природата нищо не изчезва. Един губи, но друг печели, така и с контрабандата на цигари.  Месеци наред от ГЕРБ и...

Ново откритие връща зрението само за месец

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6895803

Ново откритие връща зрението  само за месецХората са изумени от бързината на действие на иновативната формула. Миналата година на здравния форум във Вършава беше представена първата по рода си формула, разработена съвместно от лекари офталмолози и биотехнолози, които откриват каква е причината да се разваля зрението. Оказва се, че основният виновник за това е системната липса на някои

Спорт по тв днес: тенис от "Ролан Гарос", волейбол, баскетбол, колоездене, лека атлетика, голф и спидуей

https://www.24chasa.bg/sport/article/6896901

Спорт по тв днес: тенис от "Ролан Гарос", волейбол, баскетбол, колоездене, лека атлетика, голф и спидуей                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Лицемери, не плачете! Бягайте в Норвегия да се научите на грижи за деца

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/litsemeri-plachete-biagaite-norvegiia-nauchite-griji-detsa.html

Новината, че десетина българчета са били отнети от родителите им в Норвегия, разтърси иначе закоравялото ни и безразлично за болката на другите общество. Дали това е лицемерие? Определено е. Как иначе да си обясним, че над 3000 българчета в България са захвърлени за ”отглеждане” в домовете за сираци, които последните години под ръководството на ГЕРБ и техните програми, се реформират уж в центрове, без особена промяна. Защото от там рядко излизат хора, способни да се грижат за себе си пълноценно. Точно като в анти утопията на Уилям Голдинг ”Повелителят на мухите”, в която децата, оставени сами

След тежък удар в товарен автомобил! 61-годишен с комоцио след катастрофа между селата Багренци и Нов чифлик

http://www.struma.com/obshtestvo/sled-tejuk-udar-v-tovaren-avtomobil-61-godishen-s-komocio-sled_135108/

 Вчера при ПТП е пострадал 61-годишен водач на л. а. „Ситроен“. При изпреварване на пътя между селата Багренци и Нов чифлик се е ударил в товарен автомобил. Инцидентът е възникнал малко след 16. 00 ч.

Пострадалият е настанен в кюстендилската болница с комоцио. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

Р. Андонов

Препоръки към британските туристи в България: Пазете се от джебчии, таксиджии и проститутки

http://www.moreto.net/novini.php?n=375390

Британското външно министерство е публикувало препоръки към своите туристи, които възнамеряват да посетят българските черноморски курорти. Те съветват съгражданите си да се пазят от джебчии, таксиджии и проститутки, разказва bTV. "Пазете от джебчии в центъра на града и туристическите курорти, особено когато се возите на автобуси, влакове, или се намирате на оживена улица.

Потърпевшият след боя заради кон с каруца: Те ме заобиколиха

https://www.vesti.bg/bulgaria/potyrpevshiiat-sled-boia-zaradi-kon-s-karuca-te-me-zaobikoliha-6083078

15 мин след като всичко беше утихнало, полицията дойде, разказва приятелката на потърпевшия

Водач блъсна и уби мъж в инвалидна количка!

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%87-%d0%b1%d0%bb%d1%8a%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d1%83%d0%b1%d0%b8-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%b2-%d0%b8%d0%bd%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b8/

В РУ – Хисаря е образувано досъдебно производство във връзка с пътен инцидент вчера. Около 9.44 часа било съобщено, че на кръстовище в село Старосел лек автомобил „Фолксваген“ с 65-годишен водач блъснал 78-годишен мъж в електрическа инвалидна количка.

Възрастният човек е откаран в тежко състояние в болница, където по-късно издъхнал.

Местопроизшествието е запазено, извършен е оглед, пише глас бг. Двамата участници в катастрофата са тествани с дрегер за употреба на алкохол, резултатите са отрицателни.

С полицейска заповед шофьорът е задържан за срок до 24 часа. Работата по изясняване на обстоятелствата около инцидента продължава разследва

Материалът Водач блъсна и уби мъж в инвалидна количка! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Разкриха атентат срещу Нетаняху от Сирия

http://clubz.bg/68741-razkriha_atentat_sreshtu_netanqhu_ot_siriq

Израелската служба за сигурност Шин Бет обяви, че е разкрила заговор за атентат срещу министър-председателя Бенямин Нетаняху, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Силите за сигурност са неутрализирали терористична клетка в Източен Йерусалим, планирала атентати. Сред набелязаните мишени са били Нетаняху и кметът на Йерусалим Нир Баркат.

Според Шин Бет заговорът е бил направляван от територията на Сирия. Сред арестуваните е имало жител на палестинския бежански лагер "Шуафат" в Източен Йерусалим на име Махмад Рашде. Той също така е планирал нападение срещу американското консулство в Йерусалим и канадска делегация, участваща в обучаването на палестинските сили за сигурност на Западния бряг. Планът е предвиждал промъкването на терорист от Йордания.

Баркат каза, че е бил информиран за разследването и не е променил обичайните си ангажименти.

А Нетаняху в момента е на обиколка в Европа. Снощи той бе в Берлин където призова Германия да възприеме по-твърда линия спрямо Иран, който според него иска "да унищожи" 6-те милиона евреи в Израел, предаде Ройтерс. 

"Иран се стреми да ни унищожи, но също така се стреми и към ядрени оръжия, за да осъществи геноцидните си намерения", каза той на съвместна пресконференция в Берлин с германската канцлерка Ангела Меркел след разговорите си с нея. Така той косвено отговори на върховния ирански лидер аятолах Али Хаменей, които в Туитър нарече Израел" злокачествен раков тумор", който трябва да бъде "отстранен и унищожен и това ще стане". 

Асошиейтед прес обръща внимание, че акаунтът на Хаменей в Туитър се поддържа от неговия екип и не е известно дали той сам диктува какво да се пусне в социалната мрежа. Самият цитат е отпреди няколко години. 

Тереза Мей също заклейми туита на иранския лидер и обеща да засили натиска срещу Техеран за намаляване на военното му влияние в региона. 

Според Нетаняху, цитиран от ДПА, Техеран се възползва от облекчаването на санкциите, за да финансира конфликти (в региона), и иска да засили и да разположи шиитски милиции, които контролира, за да обърне вярата на мюсюлманите от сунитския клон на исляма.

"Това ще разпали религиозна война и последица от нея ще бъдат нови бежанци. А вие добре знаете накъде ще се устремят те", каза израелският премиер на съвместна пресконференция с Меркел. 

Канцлерката се съгласи, че действията на Иран в Близкия изток са основание за безпокойство, особено за сигурността на Израел, която тя нарече "приоритет за Германия". Но според нея диалогът и ядреното споразумение, от което САЩ се оттеглиха, са най-добрият начин да се попречи на Иран да има ядрено оръжие и да бъдат обуздани регионалните му амбиции. 

"Ние подкрепяме правото на Израел на сигурност и сме заявявали това на Иран много пъти. Ние споделяме целта, че Техеран не трябва никога да се сдобива с ядрено оръжие. Разликата между нас е как да постигнем това", подчерта Меркел. 

Нетаняху се съгласи, че "ние имаме някои различия, както виждате, но те не са по самите цели, а по-скоро по методите" за постигането им.

Действията на Иран в целия Близък изток могат да предизвикат нова бежанска вълна към Европа, каза още Нетаняху.

Той е на 4-дневна европейска обиколка в ключови европейски страни в опит да ги убеди да последват примера на администрацията на Доналд Тръмп в САЩ и да анулират ядреното споразумение с Иран, а също така да кажат "стоп" на иранската "агресия" в Сирия.

След Германия израелският премиер ще посети Франция и Великобритания, които също са подписали споразумението наред още с Русия и Китай.

Временният кмет на „Младост”: За мен Иванчева е невинна до доказване на противното

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897436

Временният кмет на „Младост”: За мен Иванчева е невинна до доказване на противното„За мен Десислава Иванчева е невинна до доказване на противното. Освен това, не намирам връзка между забавените в общината преписки и ареста й. Процесът срещу нея не оказва никакво влияние на работата ми”. Това каза в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия новият временно изпълняващ длъжността кмет на „Младост” арх. Румен Русев.

КЗП: Днес обменяме толкова данни в интернет, колкото преди за година

https://www.actualno.com/society/kzp-dnes-obmenjame-tolkova-danni-v-internet-kolkoto-predi-za-godina-news_678040.html

В момента толкова активно се обменят данни по Интернет през мобилните мрежи, че за един ден този трафик е колкото е бил преди за една година. Говорим за наистина колосални промени. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на „Евроком“. Според него многократно завишената консумация – от една страна, и все по-лесният достъп до Интернет за обмен на информация и чрез алтернативни канали, като Wi-Fi например &

Братът на убиеца от Слънчев бряг: Искате истината, ето я

http://www.struma.com/sinya-lampa/bratut-na-ubieca-ot-slunchev-bryag-iskate-istinata-eto-ya_135106/

Братът на Михаил - убиеца от Слънчев бряг, направи сензационна изповед. Николай Станчев обяви отвратителната истина, довела до двойния разстрел.

Публикуваме думите му без редакторска намеса:

"Казвам се Николай Станчев, на 42 г. съм, от Ямбол. Брат съм на Михаил Станчев - той е по-малкият. Днес всички го наричат изрод, убиец, екзекутор, но никой не се интересува от истинските причини, довели до тази ужасна трагедия с приятелката му Симона и Коста Николов, с когото брат ми...

Продължава

Вратарят на "Ливърпул" получил комоцио на финала. Затова сбъркал

http://clubz.bg/68740-vratarqt_na_livyrpul_poluchil_komocio_na_finala_zatova_sbyrkal

Вратарят на "Ливърпул" Лорис Кариус е получил комоцио по време на финала на Шампионската лига срещу "Реал" (Мадрид), което е "възможно" да е причинило двете груби грешки, при които испанският тим вкара първия и третия гол, информира Би Би Си.

Това е заключението на американски лекари. Германецът се е подложил на изследвания в клиника в Бостън.

Точната диагноза на Кариус е "визуално-пространствена дисфункция". Всичко започна в 48-ата минута, когато стражът получи удар в главата от Серхио Рамос в ситуация пред вратата на "червените". Той претендираше за нарушение.

В 51-ата Кариус прати топката в краката на Карим Бензема, който откри резултата. В 83-тата кълбото мина през ръцете на вратаря след далечен удар на Гарет Бейл.

Под медицинското заключение са се подписали д-р Рос Зафонте и д-р Ленор Хърджет. Те направиха и официално изявление, тъй като получавали много обаждания за състоянието на Кариус, откакто стана ясно, че той е заминал за САЩ на почивка, но и за изследвания и евентуално лечение.

"Получихме множество обаждания за здравния статус на вратаря на "Ливърпул" Лорис Кариус, казват медиците. - С разрешението на г-н Кариус предоставяме информацията за медицинското му състояние, за да се опитаме да предотвратим, доколкото е възможно, разпространението на непълна и грешна информация. На 31 май 2018 година г-н Кариус се подложи на обстоен преглед. След внимателно разглеждане на записа от мача, физическите прегледи, обективните показатели и оценката на всички данни, включително настоящите симптоми и тези, непосредствено след контакта, заключихме, че г-н Кариус е получил сътресение по време на двубоя, игран на 26 май тази година. Остатъчните симптоми на г-н Кариус и обективните признаци ни карат да предположим, че е била налице визуално-пространствена дисфункция, настъпила непосредствено след инцидента. Възможно е това да повлияе на представянето му..."

Кариус ще бъде изписан от болница, а Зафонте и Хърджет са оптимисти, че ще се възстанови напълно.

Германецът премина в "Ливърпул" от "Майнц" за близо 5 милиона паунда през 2016 г. Той получи смъртни заплахи след финала. 

Агресивен циганин наръга 17-годишен помориец в гърба и избяга

http://www.struma.com/sinya-lampa/agresiven-ciganin-naruga-17-godishen-pomoriec-v-gurba-i-izbyaga_135105/

Агресивен и изключително опасен циганин наръга 17-годишен помориец Ставри С. в гърба след опит да му открадне телефона.

Близки на пострадалия ученик се свързаха с редакцията ни, за да разгласят случая. Инцидентът е от събота, 2 юни, 23:30 ч., но до този момент няма официална информация за нападението. Родителите му се надяват случаят да не се потули, защото правозащитни организации често пращат мастити адвокати на подобни индивиди, които да ги спасят от...

Продължава

Посещението на Мевлют Чавушоглу в САЩ - сред водещите теми на турския печат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897434

Посещението на Мевлют Чавушоглу в САЩ 
- сред водещите теми на турския печатПосещението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в САЩ, по време на което се срещна с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, е сред водещите теми на турския печат днес. В информации, озаглавени, "Одобрена бе пътна карта за Манбидж" ("Йени шафак", "Миллиет"), "Готова е пътната карта за Манбидж" ("Стар"), турските вестници пишат,

Ивана е неузнаваема - свали 25 килограма! (СНИМКИ)

http://www.struma.com/lyubopitno/ivana-e-neuznavaema-svali-25-kilograma-snimki_135104/

Певицата обновява гардероба за новата си фигура

Поп фолк певицата Ивана отслабна до неузнаваемост и сега бърза да смени гардероба си с чисто нови дрехи. Легендарната изпълнителка на десетки хитове смъкна над 25 килограма и вече е като ученичка.

Новата фигура изисква и нови тоалети и преди дни тя бе забелязана от папараците на „Уикенд” да обикаля столичните бутици в търсене на нови лъскави дрехи. Компания в шопингаѝ правеше нейната 25-годишна дъщеря Теодора. Двете дами се придвижваха с колата на Ивана, но дъщеря...

Продължава

След края на първото класиране във варненските детски градини има свободни места

http://www.moreto.net/novini.php?n=375351

След края на първото класиране във варненските детски градини има още свободни места както в центъра, така и в останалите четири района на града. Това каза директорът на общинската Дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова.

Кметът Портних: 100 млн. лева са необходими за справяне с наводненията във Варна

http://www.barometar.net/91068/

100 млн. лева са необходими за справяне с наводненията във Варна. Това каза кметът на Варна Иван Портних на извънреден брифинг днес. Колектор за дъждовната вода Битоля-Пирин, който да бъде отделен от битовия, ще предпазва централната част от бедствия при интензивни валежи, обясни кметът. Реализирането на проекта възлиза на стойност 100 млн. лева, информира chernomore.bg По […]

Задържаха пиян и дрогиран 18-годишен шофьор с нерегистрирана кола

https://offnews.bg//112/zadarzhaha-pian-i-drogiran-18-godishen-shofior-s-neregistrirana-kola-682003.html

Полицията във Видин задържа пиян и дрогиран 19-годишен младеж, седнал зад волана на нерегистриран лек автомобил.

От полицията в областния град съобщиха, че нарушителят е задържан в ареста за 24 часа.

Снощи, около 21.00 часа на ул."Стефан Караджа", униформени спрели за проверка „Ситроен”, шофиран от 18-годишен видинчанин. Последвалата проверка установила, че колата не е регистрирана по надлежния ред. Тестът с дрегер отчел наличие на алкохол 1,54 промила, а проверката за наркотици реагирала положително на тетрахидраканабинол и амфетамини.

Младежът отказал кръвна проба.

По случая е образувано бързо производство.

Богаташ реши да нахрани 2 бездомни деца и ги извика в ресторанта!

http://www.struma.com/lyubopitno/bogatash-reshi-da-nahrani-2-bezdomni-deca-i-gi-izvika_135103/

Когато сервитьора му донесе сметката остана без думи!

Тази емоционална история идва от Индия, от хотел Сабрина, град Малапурам. Акилеш Кумар седеше до прозореца на ресторанта в хотел „Сабрина“ и докато ядеше скъпото си ястие видя, че на улицата стои слабо и гладно дете. Акилеш даде сигнал на детето да дойде в ресторанта. След няколко минути детето влезе в ресторанта заедно със сестра си, която държеше за ръка.

Той ги попита дали искат да ядат, а те срамежливо показали, че искат да ядат същото ястие, което яде и той. Когато...

Продължава

Тръмп оттегли поканата си към шампиона в американския футбол за посещение в Белия дом

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/05/3189713_trump_ottegli_pokanata_si_kum_shampiona_v/?ref=rss


Американският президент Доналд Тръмп оттегли поканата си към играчите на шампиона в Националната футболна лига (НФЛ) "Филаделфия ийгълс" да му гостуват в Белия дом. Решението му идва след несъгласието на състезатели от отбора да стоят прави по време на изпълнението на националния химн.<br /><br />В обръщение Тръмп обяви, че от "Ийгълс" са искали да изпратят малка делегация, но той е отказал.<br /><br />"Те са несъгласни с техния президент, защото...

Кампания под мотото „Да опазим България чиста” и в Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vD8CdLdmses/

1g_2018През месеците април и май в Несебър, съставните селища и в цяла България традиционно се извършва пролетно почистване не само в домовете, но и около населените места под мотото „Да опазим България чиста“. Това става съвсем съзнателно и доброволно и  в кампанията участват малки и големи. В Несебър активно се включват както българите, така и руските граждани, живеещи в общината. Много от тях вече няколко месеца организират доброволно  почистване на плажната ивица в Слънчев бряг.

Ученици от училище СУ„Любен Каравелов“ събират капачки от пластмасови бутилки във връзка с националната кампания “Дари капачка-спаси живот”за набиране на средства за закупуване на медицинска апаратура. Децата от класа на Ваня Хараламбова, член на Общинска организация Русофили-Несебър, вече на два пъти предават хиляди капачки, като пластмасовите бутилки изхвърлят в специалните за целта контейнери. Така от малки те се учат да пазят природата, да даряват и с доброволен труд и по вътрешно убеждение да допринасят за утвърждаване на християнските ценности.

Максим МОМЧИЛОВ

Арестуваха хулиган, пребил свищовлия с метална тръба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897424

Арестуваха хулиган, пребил свищовлия с метална тръбаБързо производство за причиняване на телесна повреда е образувано в РУ – Свищов срещу 33-годишен мъж от с. Българско Сливово, съобщиха от полицията във Велико Търново. Сигнал за извършеното деяние е получен в 23,20 ч. в понеделник. От проведените действия по разследването е установено, че същата вечер Л. М.

Когато изродът стане норма

https://www.actualno.com/viewpoint/kogato-izrodyt-stane-norma-news_678004.html

Преди няколко месеца четох за първи път как се отнася държавата Норвегия към родители и деца. Признавам, помислих си, че случаят на рускинята с отнетите деца е раздухан умишлено като част от хибридната война. Изгледах няколко нейни изказвания, проследих историята, изслушах и думите на нейния изведен и спасен от лапите на норвежките социални служби син. Още тогава се замислих колко нечовешко е това. И как действително има не един такъв случай. Отнемат децата от родителите им, пращат ги в &bdq

Ангелкова защити нарочените от Валери Симеонов за събаряне заведения на Слънчев бряг

http://econ.bg/Новини/Ангелкова-защити-нарочените-от-Валери-Симеонов-за-събаряне-заведения-на-Слънчев-бряг_l.a_i.762300_at.1.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова обясни, че при извършените вчера проверки на плажовете в Слънчев бряг не са открити проблеми с посочените...

Нинова към еврокомисар Шефчович: Проектът "Белене" е важен за България и ЕС

https://offnews.bg//politika/ninova-kam-evrokomisar-shefchovich-proektat-belene-e-vazhen-za-balg-682002.html

Лидерите на партиите от Вишеградската четворка и председателят на БСП Корнелия Нинова се срещнаха в Братислава с Марош Шефчович, зам -председател на Европейската комисия и комисар с ресор "Енергиен съюз". Те обсъдиха енергийната сигурност на Европа .

"Запознах колегите си с проекта АЕЦ "Белене". Изразих позицията ни за необходимостта от изграждане на атомната централа", заяви Нинова след срещата. Председателят на левицата обясни, че е представила аргументи за важността на проекта за България, за региона и за Европейския съюз.

"Заявих, че ще подкрепим българското правителство за построяването на централата. Проектът "Белене" е важен за България и ЕС. Г-н Шефчович изрази позиция, че българското правителство трябва да подготви и представи икономическа и финансова обосновка на проекта и да ги представи в Комисията. В тази връзка, информирах колегите, че народните представители от БСП сме внесли в парламента предложение да отпадне забраната за строителство- като първа стъпка за стартиране на целия процес по изграждане на АЕЦ Белене", каза Нинова.

По време на срещата е бил обсъден и докладът на БАН за централата.

ЕС трябва да се бори с неравенствата, каза новият испански премиер

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/05/3189719_es_triabva_da_se_bori_s_neravenstvata_kaza_noviiat/?ref=rss


Новият испански премиер, социалистът Педро Санчес, каза, че Европейският съюз трябва да бъде пространство на икономическа и социална кохезия и че неравностите в него трябва да бъдат намалени, предаде "Ройтерс".<br /><br />Санчес положи клетва като премиер в събота, ден след като внесен от него вот на недоверие на премиера Мариано Рахой получи подкрепа в испанския парламент. Около вота се обединиха партии, противопоставящи се на мерките за икономии и националистически сили....

Хирург изряза тайно орган на жена и я доведе до самоубийство

http://www.struma.com/lyubopitno/hirurg-izryaza-taino-organ-na-jena-i-ya-dovede-do_135102/

Жителка на Великобритания извърши самоубийство, след като хирург без нейно разрешение и медицинска необходимост изрязал яйчниците й, пише списание The Week.

Люсинда Матуен-Кембъл се подложила на операция по лечение на киста през септември 2016 г. Хирургът Антъни Диксън, получил международна известност заради използването на мрежести импланти при лечение на кисти, я убедил в необходимостта да се поставят импланти във влагалището й. По време на операцията изрязал яйчниците й без нейно...

Продължава

Нинова към еврокомисар Шефчович: Проектът "Белене" е важен за България и ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897428

Нинова към еврокомисар Шефчович: Проектът "Белене" е важен за България и ЕСЛидерите на партиите от Вишеградската четворка и председателят на БСП Корнелия Нинова се срещнаха в Братислава с Марош Шефчович, зам -председател на Европейската комисия и комисар с ресор "Енергиен съюз". Те обсъдиха енергийната сигурност на Европа, съобщиха от пресцентъра на БСП. "Запознах колегите си с проекта АЕЦ "Белене".

Симеонов и Ангелкова в схватка за заведения и плажове

http://www.transmedia.bg/2018/06/05/%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b8-%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b2-%d1%81%d1%85%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%b5/

Вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова влязоха в задочен спор за заведения и плажове по Южното Черноморие.

В понеделник Симеонов съобщи в ефира на БНР, че ще затваря заведения  на Слънчев бряг, защото били незаконни. Във вторник сутринта Ангелкова защити същите заведения с твърдението, че са проверени и не са открити нарушения. Няколко часка по-късно Симеонов отговори в Туитър: „По достоверна информация, министърът на туризма иска МРРБ да изключи 20 декара плаж от изкл. държ. собств., вероятно подготовка за продажба. Интерес имат хотелиери с незаконни заведения, паркинги, пътища. На МС ще протестирам и гласувам против!“.

Вицепремиерът е пуснал в профила си в социалната мрежа и снимка на хотел на самия морски бряг.

 

По думите на Симеонов нарочените за събаряне заведения са шумни дискотеки, които трябва да бъдат съборени, защото са незаконни. Според Ангелкова обаче ставало дума за преместваеми обекти, при това – изрядни. Искри между двамата припламват при всеки нов туристически сезон.

Развитието на конфликта предстои на предстоящото заседание на Министерския съвет.

Нинова към еврокомисар Шефчович: Проектът "Белене" е важен за България и ЕС

http://www.cross.bg/ninova-belene-proekta-1576201.html

/КРОСС/ Лидерите на партиите от Вишеградската четворка и председателят на БСП Корнелия Нинова се срещнаха в Братислава с Марош Шефчович, зам -председател на Европейската комисия и комисар с ресор "Енергиен съюз". Те обсъдиха енергийната сигурност на Европа . "Запознах колегите си с проекта АЕЦ "Белене". Изразих позицията ни за необходимостта от изграждане на атомната централа", заяви Нинова след срещата. Председателят на левицата обясни, че е  представила аргументи за важността  на проекта за България, за региона и за Европейския съюз.                "Заявих, че ще подкрепим българското правителство за построяването на централата. Проектът "Белене" е важен за България и ЕС. Г-н Шефчович изрази позиция, че българското правителство трябва да подготви и представи икономическа и финансова обосновка на проекта и да ги представи в Комисията. В тази връзка, информирах колегите, че народните представители от БСП сме внесли в парламента предложение да отпадне забраната за строителство- като първа стъпка за стартиране на целия процес по изграждане на АЕЦ Белене", каза Нинова. По време на срещата е бил обсъден и докладът на БАН за централата.  

„Гласът на България”: Коя е Ния извън музикалната сцена

http://www.struma.com/bulgariya/glasut-na-bulgariya-koya-e-niya-izvun-muzikalnata-scena_135101/

Финалът на най-обичаното музикално шоу прикова пред екраните над 1 360 000 зрители

Музикалната сцена у нас вече има нова звезда – това е 23-годишната Ния Петрова, която спечели грандиозния финал на „Гласът на България” 2018.

Финалът на най-обичаното музикално шоу прикова пред екраните над 1 360 000 зрители, което означава, че 48% от всички зрители са наблюдавали оспорваната битка.

Ния спечели сърцата на публиката, а част от сърцето ѝ е във Фондация „Светът на Мария”, където тя работи с хора с интелектуални...

Продължава

Генералният прокурор на Германия дойде в София, ще се срещне с Борисов и Цветанов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897425

Генералният прокурор на Германия дойде в София, ще се срещне с Борисов и ЦветановГенералният прокурор на Германия д-р Петер Франк е на официално посещение в София по покана на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщават от прокуратурата, цитирани от БТА. В програмата е предвидена среща с премиера Бойко Борисов и с председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов,

Спират днес и утре движението на леки автомобили по магистрала ”Люлин”

https://frognews.bg/novini/spirat-dnes-utre-dvijenieto-leki-avtomobili-magistrala-liulin.html

Днес и утре между 10 и 18 ч. ще бъде спряно движението на леки автомобили по магистрала ”Люлин”, съобщиха от Агенция ”Пътна инфраструктура”. Ограничението ще е в участъка от пътен възел ”Даскалово” до пътен възел ”Мало Бучино”.

Ура: Шофьорите няма да почиват нормално и да вземат европейски заплати

https://www.actualno.com/actualno/ura-shofiorite-njama-da-pochivat-normalno-i-da-vzemat-evropejski-zaplati-news_678021.html

Пълен успех – така в един глас българските политици снощи определиха факта, че отпаднаха определени предложения в т.нар. пакет "Мобилност". Предложенията бяха определени като "пакет Макрон". Коментар на редактора Едно от предложенията, срещу които най-много се роптаеше, беше това, че шофьорите трябвало да спят в хотели или мотели, а не в кабината на камиона. Беше обяснено, че причината е в липсата на достатъчно охраняеми паркинги и шофьорът всъщност е пазач на тов

Мелания се показа за първи път след операцията

https://www.vesti.bg/lyubopitno/melaniia-se-pokaza-za-pyrvi-pyt-sled-operaciiata-6083074

Госпожа Тръмп присъства на прием в Белия дом за близките на военни, които са изгубили живота си в конфликти

Производители на череши блокират един от изходите на АМ "Тракия"

http://nakratko.bg/category/58/160506/


Производители на череши ще блокират един от изходите на автомагистрала "Тракия". Причината за протеста им е ниската изкупна цена на черешите.

КПКОНПИ набързо "отработи" и "приключи" Пеевски

http://clubz.bg/68739-kpkonpi_nabyrzo_otraboti_i_priklyuchi_peevski

Парламент Делян Пеевски 19022016 4

Новосъздаденият мегаорган за борба с корупцията и конфликта на интереси, на който управляващите възлагаха много надежди да пребори тези две явления, определяни като „бич за обществото“ – КПКОНПИ, за три месеца е успяла да „отработи“ и „приключи“ сигнал за депутата и медиен издател Делян Пеевски.

Сигналът е подаден в края на януари, в първия работен ден на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество – 23 януари. Подател е гражданското сдружение БОЕЦ, което нашумя с разкритията си за това, че държавата не успява да събере ДДС за милиарди левове и „относно съмнения за извършени престъпления - незаконно придобито имущество и активи, неизпълнение на служебни задължения, корупция и зависимост от народния представител Делян Славчев Пеевски“ (целия сигнал виж долу).

Стига лицемерие

Този сигнал беше потънал в забвение. До днес. Когато насред международна конференция, посветена на борбата с корупцията, която се провежда в столицата под патронажа на президента Румен Радев, председателят на БОЕЦ Георги Георгиев не го постави ребром на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Пламен Георгиев бе панелист в конференцията и докато обясняваше етимологията на думата „корупция“, лидерът на БОЕЦ го прекъсна с въпроса какво стана със сигнала срещу Пеевски.

„Стига лицемерие!“, призова Георги Георгиев.

А председателят на „Антикорупция“ посочи лаконично:

„Сигналът на БОЕЦ е отработен и приключен.“

Ние пазим вас

С това и темата бе счетена за приключена и Пламен Георгиев продължи лекцията си, а Георги Георгиев напусна демонстративно залата. Но се оказа, че към казуса има и медиен интерес и председателят на КПКОНПИ го задоволи, макар и наполовина, по време на почивката между панелите. Междувременно напусналият лидер на гражданското сдружение се бе върнал, за да попита извън камерите и фотоапаратите какво е движението по сигнала.

- Докъде стигнахте със сигнала? Ние отговор нямаме. Длъжни сте да обявите какво сте свършили.

- Сега, ще направим една пресконференция, всички други резултати ще дадем, по всички такива, случаи, които са от обществен интерес.

- Няма нищо публикувано на сайта ви.

- Качва се всичко, което законът го изисква. Законът казва кои решения и как трябва да се качват. Спазваме стриктно закона.

- За колко време приключи проверката?

- Три месеца някъде, да.

- Искаме официален отговор.

- Ще дадем ако направите официално запитване. Това не е от кръга информация, която се качва на нашия сайт. Ние защитаваме сигналоподателя, не може така да ви сложим.

- Ама ние този сигнал сме обявили публично, че сме го внесли.

- Ще дадем пресконференция.

- Пет месеца са много. В края на януари сме го внесли. Сега е юни.

- Ама вие хем искате да се работи, искате да има резултати, а в същото време искате да се свърши за един месец. Това няма как да стане.

- Ама вие сега обявявате, че това е приключено. Искаме отговор.

Така се разви диалогът между двамата Георгиеви извън официалната част на конференцията.

Еднакви по сложност

По закон, за да се запази подателят на сигнала от евентуално преследване от страна на лицето, срещу което подава информация, с него не се търси обратна връзка, а движението на преписките не се публикува на сайта на КПКОНПИ. Такива се публикуват само по линия на проверките за конфликт на интереси.

Как е приключила проверката по сигнала на БОЕЦ Пламен Георгиев отказа да разкаже. Очаква се въпросната пресконференция.

Любопитното е обаче, че КПКОНПИ е приключила тази проверка за едва три месеца. Предполага се, че тя изисква много повече събиране на информация отколкото другата проверка, която комисията прави на депутата от ДПС – за конфликт на интереси. Както е известно, след като Пеевски внесе изменения в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения с мотива изсветляване на собствеността и финансирането на медиите и разпрозтранението, в КПКОНПИ бе препратен сигнал, че е в конфликт на интереси като издател на вестници.

КПКОНПИ трябваше да приключи с тази проверка на 23 май, но оказа се, експертите на комисията са поискали още един месец отсрочка заради сложността на казуса. Излиза, че е по-трудно да се установи дали един депутат-медиен издател е в конфликт на интереси като пише медийни закони, отколкото дали е извършил сериозните престъпления, в които от БОЕЦ го обвиняват.

По този повод Пламен Георгиев коментира:

Правете разлика между двете неща - конфликт на интереси и осъществяване на данни за извъшване на престъпление. Това са две различни неща, извършва се от различен екип експерти, по съвсем различен начин се извъшва проверката.“

Ето и сигнала на БОЕЦ:

ДО :

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

СИГНАЛ

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

ЕИК 176949776, адрес - гр. Видин, к-с „Панония” блок 4 вход З ап 157, тел. 0899591399

На основание : ЗАКОН

за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

относно

съмнения за извършени престъпления - незаконно придобито имущество и активи, неизпълнение на служебни задължения, корупция и зависимост от :

Народен представител 44 НС – Делян Славчев Пеевски

Прокурор Б.Бецова – СГП

Зам.апелативен прокурор И.Стоев

Със свой сигнал с изх.N:008/11.01.2016 г. , ГД ”БОЕЦ” сезирахме ВКП за съмнения относно неясният и необясним произход на средствата, с които депутатът от ДПС Делян Славчев Пеевски извършва придобиването на редица активи, части от предприятия, фирми и търговски дружества в края на 2015 и началото на 2016 година, а именно закупуването „Телеграф”, „Монитор”, „Политика”,”Меридиан мач” и др. Заедно с това той официализира и собствеността си в „Булгартабак”, както и в „Техномаркет”. Информацията за тези сделки и придобивания бе огласена от редица медии и държавни институции. От декларациите на г-н Пеевски пред сметната палата като депутат към януари 2016 г., не става ясно от къде са средствата за придобиване на тези активи. Това предизвиква в нас съмнения за незаконен произход на средствата, водещ до незаконно придобиване на имущество и активи.

С писмо от 28.01.2016 г. в отговор на нашият сигнал вх.N:2517/1401 по описа на СГП, Прокурор Б.Бецова от СГП постановява отказ от образуване на наказателно производство по образуваната стара преписка N:10203/14. (към която необяснимо защо е присъединен нашият сигнал), без да е извършена проверка, с мотива, че изнесените от нас факти и обстоятелства са проверени през 2014 г., и нова проверка не е необходима.

„БОЕЦ” считаме, че при извършената през 2014 г. проверка, и направените в хода и ревизии на имуществото на г- Д.Пеевски и майка му И.Кръстева, е обективно невъзможно да бъдат проверени факти, обстоятелства, сделки, придобивания , извършени в бъдеще време, а именно в края на 2015 и 2016 г. С този мотив обжалвахме пред Апелативна прокуратура фактическият отказ на Прокурор Б.Бецова, да извърши дори предварителна проверка и възложи необходимите следствени и ревизионни действия по нашия сигнал.

Със свой отговор от 24.03.2016 г. по преписка вх.N:291/2015 г., Зам.апелативен Прокурор Й.Стоев потвърждава отказа на Прокурор Б.Бецова, да се образува проверка по изразените от нас съмнения, факти и обстоятелства, със същите мотиви – в миналото (2014/2015) са били проверени бъдещите обстоятелства за които ги сезираме в нашия сигнал от 2016 г.

Липсата на логика в действията на прокуратурата и отказа им да образуват дори предварителна проверка по сигнала ни, пораждат у нас обосновани съмнения за неизпълнение на служебните задължения от страна на прокурорите Бецова и Стоев, за евентуални корупционни практики, злоупотреба с власт, зависимости и натиск от страна на депутата Делян Пеевски върху прокуратурата с цел прикриване на евентуални извършени от него престъпления и придобиване на незаконно имущество чрез средства с неясен произход. С действието и бездействието си прокуратурата дефакто издава Индулгенция на г-н Пеевски и майка му (която не сме визирали, но те я допълват) и налага тезата – „Веднъж проверен – завинаги чист и недосегаем”. Това напрактика доведе до осветляване на необяснимото и рязко забогатяване , в размер на десетки милиони, обявени публично от г-н Пеевски. Остава неизвестен начина и произхода на всички тези средства и активи, тъй като нито една институция в държавата не желае да извърши необходимата проверка и изчисти или потвърди изразените от нас съмнения.

Поради високият обществен интерес, ГД”БОЕЦ” изпратихме същият сигнал и до КОНПИ с вх. N: ЦУ 01/1272 от 20.04.2016г. В свой отговор Комисията ни уведоми, че може да започне проверка само в случай, че бъде сезирана от компетентните за това органи, като няма предвиден ред за започване на проверка по сигнал подаден от неправителствена организация, в случая от „БОЕЦ”. КОНПИ изреждат възможностите за сезиране, като сред тях е Министерството на правосъдието.

БОЕЦ изпратихме същият сигнал и до Министерството на правосъдието с рег. Номер 94-0098/27.05.2016г. От полученият от Министерството на правосъдието отговор става ясно, че сигнала ни е препратен до КОНПИ.

С писмо от 01.09.2016г. КОНПИ ни уведомяват, че в делеводството им е постъпило писмо от Министерството на правосъдието, с вх. Номер ЦУ 01/2488 от 16.08.2016г. но сигнала на „БОЕЦ” с рег. Номер 94-00-98 от 27.05.2016г. , че срещу Делян Пеевски няма образувани наказателни производства в други държави и фактически Комисията отказва да образува проверка срещу Пеевски във връзка с нашият сигнал.

От цялата представена кореспонденция с различните органи и власти става ясно, че лицето Делян Славчев Пеевски е недосегемо за българските институции и срещу него не може да бъде образувана проверка, въпреки новоизнесени и нововъзникнали факти и обстоятелства, будещи основателни съмнения за извършени престъпления и придобиване на активи и имущество чрез неясни и евентуално незаконни средства.

Предоставяме цялата тази информация на вниманието на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество , сезирайки я за изложените в сигнала ни съмения за извършени престъпления от Делян Пеевски и прокуратурата.

Приложено ви изпращаме :

1.Сигнал на ГД БОЕЦ до Главна прокуратура срещу Делян Славчев Пеевски

2.Отказ на прокурор Бецова от СГП да образува проверка

3.Жалба до АП срещу отказа на прокурор Бецова и СГП да образува проверка

4. Отказ на зам. апелативният прокурор Й. Стоев да образува проверка

5. Писмо от КОНПИ, в отговор на сигнала ни, с което ни уведомяват, че не могат да бъдат сезирани от неправителствени организации, в случая от БОЕЦ

6. Писмо от Министерството на правосъдието, в отговор на сигнала ни, с което ни уведояват, че сигнала ни е препратен до КОНПИ

7. Писмо от КОНПИ, ча са получили писмото от МП, което не е основание да започнат проверка по сигнала ни срещу Пеевски.

Дата: 23.01.2018г. подпис: / ........................... /

Видин Г.Георгиев – Председател на УС на ГД „БОЕЦ“

Сирените за известяване не работят на някои места в България

http://www.struma.com/bulgariya/sirenite-za-izvestyavane-ne-rabotyat-na-nyakoi-mesta-v-bulgariya_135100/

Това стана ясно в Деня на Христо Ботев

Сирените за известяване при бедствие или авария в някои населени места не работят, стана ясно в Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата на България, когато отдаваме почит с включването на звуковия сигнал.

От казанлъшкото село Горно Черковище е първият знаменосец в Първата Българска легия. От там са и петима опълченци, участвали в Освободителната война, но в Деня на Ботев сирена в селото не се чу.

Кметът на селото обяснява, че сирената не се е чула, защото се е...

Продължава

Бюджетът губи над 200 милиона лева от нелегални цигари

http://www.moreto.net/novini.php?n=375391

Почти 12% от пушачите у нас, или около 250 000 души, през последните 2-3 години са пушили нелегални цигари. Загубите за бюджета от това са за около 200 милиона лева годишно, пише в. Сега, базирайки се на проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч" по поръчка на Института за пазарна икономика (ИПИ), проведено през април тази година.

Кодзиас: Очаквам скоро да се преодолеят трудностите в преговорите за името на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897414

Кодзиас: Очаквам скоро да се преодолеят трудностите в преговорите за името на МакедонияВъншният министър на Гърция Никос Кодзиас изрази дълбоко убеждение и надежда, че трудностите около преговорите между Атина и Скопие за името на Република Македония ще бъдат преодолени до няколко дни. Той направи това изявление в предаване на гръцката телевизия ЕРТ1, цитирано от агенция АНА-МПА. Кодзиас заяви, че лидерите в Скопие,

Партия от италианската коалиция отхвърли намеците на Сорос за руско финансиране

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/05/3189712_partiia_ot_italianskata_koaliciia_othvurli_namecite_na/?ref=rss


Милиардерът и филантроп Джордж Сорос открито призова италианците да накарат партия Лига да разкрие дали е получила финансиране от Русия, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Лигата разкритикува думите на Сорос, изречени в неделя на икономически форум в Северна Италия. Партията каза, че не получавала "никога нито лира, нито евро или рубла от Русия". Но лидерът на Лига Матео Салвини, който е вътрешен министър в новото правителство на премиера...

СЛЕД БУРЯТА ВЪВ ВАРНЕНСКО: 40 къщи без покриви, щетите още се описват

http://nakratko.bg/category/58/160505/


„20 къщи останаха без покриви на територията на община Аксаково, 12 къщи в Куманово и 8 в Климентово. И днес ще продължат да се описват щетите. Ще бъдат отпуснати еднократни помощи в размер на 325 лева.

Валери Симеонов поиска събарянето на най-големите клубове в Слънчев бряг

http://www.struma.com/bulgariya/valeri-simeonov-poiska-subaryaneto-na-nai-golemite-klubove-v-slunchev-bryag_135099/

В същото време собственици на заведенията на Южния плаж се оплакаха, че от миналата година са подложени на постоянни проверки, които не откриват никакви нарушения

Вицепремиерът Валери Симеонов отново взе на прицел дискотеките на Южния плаж в Слънчев бряг и се закани те са бъдат съборени. През уикенда той започна нова акция „Шум” в курорта.

В същото време собственици на заведенията се оплакаха, че от миналата година са подложени на постоянни проверки, които не откриват никакви нарушения.

На Южния плаж в курорта са разположени петте най-популярни дискотеки. Повечето все още са в ремонт, защото слагат шумоизолация.

От...

Продължава

В Бургас ще се проведе 18-ият Научен конгрес на Български зъболекарски съюз

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/48AbRhMXGdo/

burgasВ периода от 7 до 9 юни 2018 г. Български зъболекарски съюз  организира в Бургас своето най-голямо събитие – 18-ти Научен конгрес, който е част от програмата за продължаващо медицинско обучение на Световната дентална федерация (FDI), съобщават от Община Бургас. Официалното откриване ще е на 7 юни от 19.00 часа на открита сцена „Охлюва“ срещу централния вход на Морската градина, а краят ще бъде отбелязан в 20.00 часа с коктейл в Културен център „Морско казино“.
Официални гости на събитието ще бъдат д-р Питър Енгел, председател на Германската дентална камара, д-р Хрвое Пезо, председател на Хърватската дентална камара, д-р Мариян Денковски, председател на Македонската дентална камара, които идват за политическа среща в страната ни.
В научната програма на Конгреса лекции ще изнесат световно известни лектори от чужбина, като проф. Лиджиан Джин, Хонконг, д-р Жан-Луи Джованоли, Франция, д-р Хасан Магайра, Великобритания, д-р Карлос Фернандес Виларес, Испания, доц. Стефанос Куртас и зъботехник Хараламбос Струмбос, Гърция, д-р Ахмед Тарек Фарук, Египет, проф. д-р Роналд Юнес и д-р Набих Надер, Ливан и д-р Ади Палти, Германия и четирима гост-лектори от България, представители на Факултетите по дентална медицина – София, Пловдив и Варна – проф. Божидар Йорданов, проф. Нешка Манчорова, доц. Весела Стефанова и доц. Радосвета Андреева . Конгресът ще бъде съпроводен от голямо Дентално изложение с над 50 фирми-изложители.
Събитието се осъществява с любезната подкрепа на Община Бургас и кмета Димитър Николов.

Традиционно преди откриването на Конгреса ще се проведе изключително важен Управителен съвет на БЗС, на който ще бъдат обсъдени въпроси и взети решения, отнасящи се пряко към здравноосигурените граждани на Република България. Част от тях включват въвеждането на изработването на протези по НРД 2018 г., изпълнение изискванията на Регламент на Европейски съюз за защита на личните данни, отпадането на амалгамата от номенклатурата на материалите, използвани в денталната медицина, усъвършенстване на продължаващото медицинско обучение като задължителна част от развитието на лекарите по дентална медицина и не на последно място изработване на стратегия, включваща в себе си период от 5 години.
Наред с това ще се състои важна международна политическа среща, в която ще вземат участие представители на Германската дентална камара, Македонската дентална камара и Хърватската дентална камара, на която ще бъдат разгледани важни въпроси, отнасящи се към формиране на политики в сферата на денталната медицина на европейско ниво.

/Видео/ Кауза да се раждат повече деца: Благоевградската звезда Светослав Дяков смая пациенти и лекари на клиника „Надежда“

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d1%83%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d0%b1/

Футболисти на „Лудогорец“ смаяха пациенти и лекари в болница „Надежда“
Преди броени дни трима от емблематичните футболисти на седемкратния шампион на България „Лудогорец“ – капитанът Светослав Дяков, Марселиньо и Козмин Моци, впечатлиха с отлична футболна техника на нестандартен терен пациенти и екип на болница „Надежда“.

Те станаха главните действащи лица в атрактивно видео, което болницата реализира в подкрепа на каузата да се раждат повече деца в България. Действието се развива в различните отделения на лечебното заведение и завършва с неочакван край при бебетата. Тримата играчи демонстрират футболните си умения, като въвличат в играта си и лекари и пациенти. От лечебното заведение съобщават, че по време на снимките не е имало контузени сред играчите, в това число и сред новородените футболисти.

„Не е важно дали ще се родиш добър футболист. Важното е да се родиш!“, гласи посланието на видеото, зад което застанаха звездите на Лудогорец.

Инициативата е по повод тревожната тенденция, свързана със спада на раждаемостта у нас – с 25% по-малко са новородените от началото на годината до 24 май в сравнение със същия период на 2017 г., сочат данните от информационната система на Министерство на здравеопазването за ражданията. Според прогнозите в края на тази година населението на България ще бъде под 7 милиона души.

Материалът /Видео/ Кауза да се раждат повече деца: Благоевградската звезда Светослав Дяков смая пациенти и лекари на клиника „Надежда“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пластмасовите чаши и чинии поскъпват от 3 до 5 пъти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897108

Пластмасовите  чаши и чинии  поскъпват от 3 до 5 пътиl При най-тежкия вариант кафето от 2 ще стане 2,10 лв.  l Цените ще зависят от продуктовата такса  Ако готвената европейска директива за забрана на пластмасовите прибори за еднократна употреба влезе в сила веднага, чашките за кафе и сокове, чинийките и останалите пластмасови прибори може да поскъпнат между 3 и 5 пъти, макар и не всичките.

"Гардиън": Адвокатите на Тръмп искат съдебен имунитет за президента. Кой ще ги спре?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897408

"Гардиън": Адвокатите на Тръмп искат съдебен имунитет за президента. Кой ще ги спре?Разбирането на президента на САЩ Доналд Тръмп за изпълнителната власт е толкова разтегателно, че би накарало Ричард Никсън да се изчерви. Резюме, излагащо неограничените президентски правомощия, изготвено от адвокатите на Тръмп за специалния прокурор Робърт Мълър, надхвърля и най-смелите мечти на най-големите почитатели на силната,

Панамец е най-тежък на световното, объркаха теглото на Хари Кейн

https://www.24chasa.bg/sport/article/6897416

Панамец е най-тежък на световното, объркаха теглото на Хари КейнАнглия изпадна в шок, след като Хари Кейн се оказа един от най-тежките играчи на световното. Това стана след като всички определиха съставите си за първенството на планетата. Капитанът на англичаните е подаден като тежащ 98 килограма на ФИФА. От английската федерация веднага обявиха, че става въпрос за административна грешка и той е 89 килограма.

Как кравата Пенка трогна европейците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6896949

Как кравата Пенка трогна  европейцитеБременната крава Пенка, която имаше глупостта или смелостта да прекоси нерегламентирано граница на Европейския съюз, е на път да стане световноизвестна. Като се започне от немските “Билд” и “Ди велт” през английските “Индипендънт” и “Телеграф”, както и Би Би Си, та чак до “Русия днес” и “Индия днес” съдбата на едно животно трогна хиляди хора по

Ангелкова пак срещу Симеонов, нямало нередности с обекти на Слънчака

https://www.actualno.com/burgas/angelkova-pak-sreshtu-simeonov-njamalo-nerednosti-s-obekti-na-slynchaka-news_678025.html

Абсолютно всички обекти, които са разположени на южния плаж в Слънчев бряг, са в одобрената от мен схема и те са там от повече от 10 години. Предстои да направим инспекция на квадратурата, но всички обекти и заведения отговарят на изисквания по Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Това заяви министърът на туризма Никоина Ангелкова, която с тези думи опонира на вицепремиера Валери Симеонов. Според Ангелкова няма специално изискване колко да е квадратурата, но има за търговска

Село Куманово: Торнадо след пороя

http://www.struma.com/bulgariya/selo-kumanovo-tornado-sled-poroya_135098/

Бурен вятър изтръгна покрива от една от къщите там

12 са пострадалите къщи във варненското село Куманово. Най-много щети по покривите, като на една от къщите покривът е бил изтръгнат от самата постройка.

Според разказите на местните жители поривът на вятъра е продължил около минута – минута и половина, но е бил много силен. Бурята е приличала на торнадо.

Очаква се комисия от община Аксаково, която да опише щетите, за да се обезщетят хората. На пострадалите като начало ще бъдат отпуснати еднократно 325 лв....

Продължава

Остри реплики между Атина и Анкара след освобождаването на задържаните в Гърция турски военни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897409

Остри реплики между Атина и Анкара след освобождаването на задържаните в Гърция турски военниКато неуместни и недопустими окачестви гръцкият външен министър Никос Кодзиас изявленията на турски правителствен представител във връзка с освобождаването на задържаните турски военни, които избягаха в Гърция след опита за преврат в Турция през юни 2016 г. Кодзиас отговори на турските обвинения в понеделник вечер в интервю по гръцката телевизия

Варненка влезе в жаравата, докато изследва ритуала на нестинарството

http://budnavarna.bg/34930-varnenka-vleze-v-zharavata-dokato-izsledva-rituala-na-nestinarstvoto/

Нестинарството е ритуал, символизиращ симбиозата между мрака и светлината, символната смърт и раждане, единение на всички противоположности. Това обясни пред Дарик д-р Ана Стефанова – психолог, преподавател и фолклорист. Тя изследва този мистичен феномен в дисертационния си труд „Нестинарството. Аналитичнопсихологически подход към българския фолклор“. Проучванията се базират на наблюдения на терен и на анализиране на различни източници.

Нестинарството е обреден комплекс с много компоненти, то е водопоклонно, иконопоклонно и огнепоклонно. То е древен, народен култ за плодородие, добави фолклористът. Трансът е форма на снижение на съзнанието, при което се получава достъп до много силни преживявания. Те не могат да бъдат наблюдавани в ежедневието. Нестинарите са хора, които имат по-голямо количество либидо в смисъла на психична енергия, показват наблюденията на д-р Стефанова, която също взела участие в ритуала по време на изследванията си.

„Нестинарството. Аналитичнопсихологически подход към българския фолклор“ е анализ на нестинарския обреден комплекс, разгледан през теоретичния апарат на аналитичната психология на Юнг. Книгата ще бъде представена тази вечер в Арт салона на Радио Варна.

източник: Дарик

Материалът Варненка влезе в жаравата, докато изследва ритуала на нестинарството е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Расте броят на жертвите на вулкана Фуего в Гватемала

https://offnews.bg//sviat/raste-broiat-na-zhertvite-na-vulkana-fuego-v-gvatemala-682001.html

Жертвите на изригването на вулкана Фуего в Гватемала вече са 69, очаква се обаче броят им да нарасне. 

Само 17 от телата са били идентифицирани досега, съобщи директорът на местния Институт за съдебна медицина Фануел Гарсия, цитиран от АП. Жертвите са открити в селата Лос Лотес и Ел Родео. 

Ранените по последни данни са 46. Около 2000 души са се подслонили в специално обособени убежища. Над 3200 души са евакуирани от засегнатата от бедствието зона.

Вулканът изригна силно в неделя и затрупа с гореща пепел и кал селата, намиращи се по неговите склонове. В Гватемала е обявен тридневен национален траур. 

Шеф на детска клиника ще бъде новият кмет на Белград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897407

Шеф на детска клиника ще бъде новият
кмет на БелградДогадките приключиха - директорът на Университетската детска клиника д-р Зоран Радойчич, ще бъде новият кмет на Белград, пише белградският вестник "Данас", цитиран от БТА. На пресконференция вчера това бе потвърдено от председателя на Градския комитет на Сръбската прогресивна партия Небойша Стефанович.

Ангелкова: Обектите в Слънчев бряг – Юг отговарят на изискванията на закона

http://nakratko.bg/category/58/160503/


„Вчера направихме проверка на всички плажове на курортния комплекс „Слънчев бряг”, както правим всяка година преди началото на летния туристически сезон, за да се уверим, че се спазват изискванията на Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Ангелкова защити нарочените от Валери Симеонов за събаряне заведения на Слънчев бряг

https://frognews.bg/novini/angelkova-zashtiti-narochenite-valeri-simeonov-sabariane-zavedeniia-slanchev-briag.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова обясни, че при извършените вчера проверки на плажовете в Слънчев бряг не са открити проблеми с посочените вчера от вицепремиера Валери Симеонов заведения за събаряне. Тя уточни, че обектите са преместваеми и като такива контролът върху тях е на общинската администрация.

Еднополовите съпрузи със същите права на пребиваване в ЕС като хетеросексуалните

http://clubz.bg/68738-ednopolovite_sypruzi_sys_syshtite_prava_na_prebivavane_v_es_kato_heteroseksualnite

Европейският съд постанови, че понятието "съпруг" по смисъла на правото на ЕС за свободното пребиваване на европейците и членовете на техните семейства обхваща съпрузите от един и същ пол.

Въпреки че са свободни да разрешават или да не разрешават еднополовите бракове, държавите в ЕС не могат да възпрепятстват свободата на пребиваване на европейски гражданин, като отказват да предоставят право на пребиваване на неговия съпруг от същия пол, който е гражданин на страна извън ЕС, допълва съдът.

Делото е заведено по искане на Върховния съд на Румъния.

Разглежданият казус се отнася до румънец и американец, сключили брак през 2010 г. в Брюксел, където са разрешени бракове между лица от един и същи пол. През декември 2012 г. те решават да се върнат в Румъния и подават молба към властите в страната да разрешат на американеца право на пребиваване и работа на основание семейния му статут. Искането се основава на Директивата за упражняването на свободата на движение, позволяваща на съпруга на гражданин на съюза, който е упражнил тази свобода, да се присъедини към съпруга си в държавата членка, в която последният пребивава.

Румънските власти обаче отказват с мотива, че страната не признава гей браковете и съответно американецът не може да бъде квалифициран като "съпруг". 

Сега Европейският съд посочва, че държавите в ЕС са длъжни да признават еднополовите бракове за целите на предоставянето на право на пребиваване. Това задължение не означава, че държавите са длъжни да разрешат в националното си законодателство еднополовите бракове.

Въпросното задължение не накърнява националната идентичност, нито застрашава обществения ред в съответната държава, добавя съдът.

Еднополовите съпрузи със същите права на пребиваване навсякъде в ЕС като хетеросексуалните

http://clubz.bg/68738-ednopolovite_sypruzi_sys_syshtite_prava_na_prebivavane_navsqkyde_v_es_kato_heteroseksualnite

Европейският съд постанови, че понятието "съпруг" по смисъла на правото на ЕС за свободното пребиваване на европейците и членовете на техните семейства обхваща и съпрузите от един и същ пол.

Въпреки че са свободни да разрешават или да не разрешават еднополовите бракове, държавите в ЕС не могат да възпрепятстват свободата на пребиваване на европейски гражданин, като отказват да предоставят право на пребиваване на неговия съпруг от същия пол, който е гражданин на страна извън ЕС, допълва съдът.

Делото е заведено по искане на Върховния съд на Румъния.

Разглежданият казус се отнася до румънец и американец, сключили брак през 2010 г. в Брюксел, където са разрешени бракове между лица от един и същи пол. През декември 2012 г. те решават да се върнат в Румъния и подават молба към властите в страната да разрешат на американеца право на пребиваване и работа на основание семейния му статут. Искането се основава на Директивата за упражняването на свободата на движение, позволяваща на съпруга на гражданин на Съюза, който е упражнил тази свобода, да се присъедини към съпруга си в държавата членка, в която последният пребивава.

Румънските власти обаче отказват с мотива, че страната не признава гей браковете и съответно американецът не може да бъде квалифициран като "съпруг". 

Сега Европейският съд посочва, че държавите в ЕС са длъжни да признават еднополовите бракове за целите на предоставянето на право на пребиваване. Това задължение не означава, че държавите са длъжни да разрешат в националното си законодателство еднополовите бракове.

Въпросното задължение не накърнява националната идентичност, нито застрашава обществения ред в съответната държава, добавя съдът.

Картина на Ван Гог е продадена за 7 млн. евро

https://www.mediapool.bg/kartina-na-van-gog-e-prodadena-za-7-mln-evro-news279862.html

Платното "Жени, кърпещи рибарски мрежи на дюните", рисувано от Винсент ван Гог, когато е на 28 години, е продадено за над 7 милиона евро. Това е първа продажба на търг на творба на холандеца във Франция от 20 години насам. Франсис Бриест от аукционна къща "Арткюриал" обяснява защо цената е толкова висока: "Защото на практика не се предлагат творби на Ван Гог на пазара. Те са в музеите или фондове. Ето защо купувачите са готови да платят и надплатят за произведените с подобно качество и значение". Творбата е датирана от 1882 г. и е вдъхновена от провинциалния пейзаж около Хага, където Ван Гог е прекарал кратко време. Според организаторите на търга в нея се откриват всички характеристики на творчеството му, а това е единственият пейзаж, който художникът рисува през тази епоха. Картината беше собственост на частен европейски колекционер, който я отдаде под наем за 8 години до 2015 г. на музея на Ван Гог в Амстердам. Търгът беше събитие в света на изобразителното изкуство, тъй като все по-малко картини на Ван Гог стигат до пазара. "За купувача мога да ви кажа само, че той ще си отиде с картината отвъд Океана. Не е европеец. Все пак картината ще отиде за няколко месеца в музей и мисля, че това е прекрасно", допълва Бриест. Последната продажба в Париж на търг на творба на Ван Гог е от средата на 90-те години и е продадена за 10 милиона долара. Рекордът за творба на Ван Гог се държи от платното "Портрет на доктор Гаше", за което бяха платени 82.5 млн. долара през 1990 г.

Обявяват класирането за прием в първи клас във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375384

Днес, 5 юни, точно в 17 часа трябва да бъде обявено класирането за прием на ученици в първи клас във Варна. Според електронната система за прием, която затвори за регистрация на 31 май в 23:59 часа, са подадени общо 2939 заявления.

Новият кмет на "Младост" не намира връзка между ареста на Иванчева и бавенето на преписките за строеж

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/05/3189709_noviiat_kmet_na_mladost_ne_namira_vruzka_mejdu_aresta/?ref=rss


Новият временен кмет на столичния район "Младост" Румен Русев не намира връзка между ареста на доскоро заемащата позицията Десислава Иванчева и бавенето на преписките за строеж. Той допълни пред Нова телевизия, че тя е невинна до доказване на противното.<br /><br />Русев съобщи, че поема поста с ангажимент към районната администрация и амбицията нещата в районното кметство да се случват по нормален и законен начин.<br /><br />"Аз съм в бизнеса вече 18...

Световен ден на околната среда

http://nakratko.bg/category/58/160502/


Днес отбелязваме Световния ден за опазване на околната среда. Това е проява на Обединените нации за положителни действия, свързани с опазването на околната среда.

Арх. Румен Русев: Десислава Иванчева е невинна до доказване на противното

https://www.actualno.com/sofia/arh-rumen-rusev-desislava-ivancheva-e-nevinna-do-dokazvane-na-protivnoto-news_678031.html

"Десислава Иванчева е невинна до доказване на противното. Надали 10 строежа са презастрояване в "Младост". Искам нещата да се случват по нормален и законен начин." Това заяви за Нова телевизия арх. Румен Атанасов Русев, който бе избран за нов временно изпълняващ длъжността кмет на район "Младост". Той уточни, че при постъпването му в на работа е имал конфликт на интереси със строителна фирма, което е попълнил като информация в декларациите. "Аз не исках да бъ

Спецсъдът гледа делото за отстраняването на кмета на "Младост" Иванчева

http://nakratko.bg/category/60/160501/


Апелативният спецсъд решава във вторник за отстраняването от длъжност на кмета на "Младост" Десислава Иванчева, предаде репортер на БГНЕС.

Пробив в Брюксел – отпаднаха текстове, срещу които протестираха превозвачите ни

http://www.struma.com/bulgariya/probiv-v-bryuksel-otpadnaha-tekstove-sreshtu-koito-protestiraha-prevozvachite_135097/

Гласуването на някои от най-спорните текстове са в желаната от българските превозвачи посока

Пробив в Брюксел – отпаднаха част от текстовете, срещу които българските превозвачи протестираха. Т. нар. пакет „Макрон” беше гласуван от комисията по транспорт в Европарламента.

По-рано днес българските превозвачи заявиха, че ще организират референдум за излизане от Европейския съюз, ако предложенията за промени бъдат приети.

Гласуването на някои от най-спорните текстове са в желаната от българските превозвачи посока. Няколко примера: шофьорите имат право...

Продължава

Васил Филипов: Хъб ”Балкан” e блъф, балон, „увеселителен комплекс“!

http://www.barometar.net/91066/

Минаха срещите на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов с президента на Русия Владимир Путин. Ще има ли тръба през Черно море и ще има ли втора тръба от Турски поток? Аз не вярвам, че ще се даде зелена светлина на потоци и тръби, тъй като те са просто излишни и непотребни в […]

Нено Димов: Най-важната стъпка в борбата със замърсяването е промяната в мисленето

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897402

Нено Димов: Най-важната стъпка в борбата със замърсяването е промяната в мисленето„Да победим замърсяването с пластмаси“ е темата на Световния ден на околната среда ‘2018. Това ни приканва да се замислим как можем да променим всекидневието си, за да намалим вредите от замърсяването с пластмаси върху околната среда, върху дивата природа и нашите здраве и качество на живот", се казва в приветствие на министъра на околната среда и

Пътната агенция спира днес и утре движението на леки автомобили по магистрала "Люлин"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/05/3189710_putnata_agenciia_spira_dnes_i_utre_dvijenieto_na_leki/?ref=rss


Днес и утре между 10 и 18 ч. ще бъде спряно движението на леки автомобили по магистрала "Люлин", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението ще е в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Мало Бучино".<br /><br />Леките коли се спират заради обрушването на скатове при 9-и километър. За пътуващите за София обходният маршрут е през Владая, а в посока Перник - през Мало Бучино.<br /><br />Камионите над 12...

Германия го закъса за медицински кадри

https://dnes.dir.bg/ikonomika/germaniya-go-zakasa-za-meditsinski-kadri

Търси спешно лекари, болногледачи и акушерки, липсват 35 000 специалисти

Британското външно министерство: Пазете се от джебчии, таксиджии и проститутки по черноморските курорти

http://www.struma.com/bulgariya/britanskoto-vunshno-ministerstvo-pazete-se-ot-djebchii-taksidjii-i-prostitutki_135096/

Кражби и „заплашително поведение” се наблюдават редовно и от „недоброжелателни таксиджии” в Слънчев бряг, предупреждават от Форин офис

Британското външно министерство е публикувало препоръки към своите туристи, които възнамеряват да посетят българските черноморски курорти. Те съветват съгражданите си да се пазят от джебчии, таксиджии и проститутки.

„Пазете от джебчии в центъра на града и туристическите курорти, особено когато се возите на автобуси, влакове или се намирате на оживена улица. Тази година се наблюдава и висок брой на кражбите от хотелски стаи в Слънчев бряг”, посочват от...

Продължава

ЕС може да наложи първите защитни мерки срещу митата на САЩ още през юли

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/05/3189707_es_moje_da_naloji_purvite_zashtitni_merki_sreshtu/?ref=rss


Европейският съюз може да наложи първите защитни мерки за сектора на стоманата и алуминия още през юли, въпреки че цялостното разследване ще продължи девет месеца, заяви еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом в интервю за "Ройтерс".<br /><br />"Можем да приемем предварителни мерки още през юли. Това ще обсъждаме. Ще видим какви са предварителните резултати от разследването. Възможно е", каза тя, като допълни, че вече има данни, че стомана, предназначена...

Помориец наръга с нож в гърба 17- годишен младеж

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Afx-LUmeyUA/

polic-pmНанесена е порезна рана в областта на гърба на 17- годишен помориец на 02.06.т.г. около 23.30 ч. в района на бл. 25 на улица «Княз Борис I» в Поморие от непознат младеж, застигнал  го в гръб.

Установена  е самоличността на нападателя, съобщават от полицията. Това е криминално проявеният Б.М., 24- годишен от Поморие, който  направил пълни самопризнания.

По случая са проведени множество процесуално-следствени действия /разпити на свидетели, разпит на обвиняем, следствен експеримент, назначена е съдебно-медицинска експертиза и др./. Причините за инцидента са в процес на изясняване. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Нова тапа на АМ Люлин на 5 и 6 юни

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/nova-tapa-na-am-lyulin-na-5-i-6-yuni

Пътуващите за София ще се пренасочват през обходен маршрут

Рядко се показвам на слънце, дали съм в риск за недостиг на витамин D?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6897386

Рядко се показвам на слънце, дали съм в риск за недостиг на витамин D?Изключително рядко се показвам на слънце и се притеснявам, че може да развивdм недостиг на витамин D, още повече че и препоръчителните стойности бяха увеличени, дайте съвет. С този призив се обърна читателка към консултантите лекари на вестника. “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти.

Магистрала Люлин затворена за коли от 10 до 18 часа днес и утре

https://offnews.bg//ikonomika/magistrala-liulin-zatvorena-za-koli-ot-10-do-18-chasa-dnes-i-utre-682000.html

Тапа на магистрала "Люлин" ще има отново днес и утре, обрушването на скатове продължава. Вчера се образуваха огромни задръствания, след като движението бе спирано през половин час. 

От 10 ч. до 18 ч. ще се спира движението на леките автомобили по АМ „Люлин“, в участъка от пътен възел „Даскалово“ до пътен възел „Мало Бучино“, за обрушването на скатове при 9-ти км, съобщи АПИ. 

За пътуващите за София обходният маршрут е по път I-1 през Владая, а в посока Перник е по път I-1 през Владая и път III-1801 през Мало Бучино.

Камионите над 12 тона, преминаващи по АМ „Люлин“, ще бъдат спирани на интервали от два часа и ще изчакват на място. Първото спиране е от 10 ч. до 12 ч. Движението на тежкотоварния трафик ще бъде пуснато за един час от 12 ч. до 13 ч. След това преминаването на МПС над 12 т отново ще бъде спряно за два часа.

Жертвите от изригването на гватемалския вулкан Фуего вече са близо 70

http://www.struma.com/bulgariya/jertvite-ot-izrigvaneto-na-gvatemalskiya-vulkan-fuego-veche-sa-blizo_135095/

Очаква се обаче броят им да нараства

Жертвите на изригването на вулкана Фуего в Гватемала вече са 69, предаде Асошиейтед прес, като се позова на директора на гватемалския Институт за съдебна медицина Фануел Гарсия.

Той съобщи, че само 17 от телата са били идентифицирани досега. Труповете са открити в селата Лос Лотес и Ел Родео.

Ранените по последни данни са 46.

Около 2000 души са се подслонили в специално обособени убежища. Над 3200 души са евакуирани от засегнатата от бедствието зона.

Вулканът...

Продължава

Катастрофа затруднява пътя Айтос-Ветрен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6897390

Катастрофа затруднява пътя Айтос-ВетренДвижението по път I-6 от км 427 до км 429 в участъка Айтос-Ветрен, на разклона за Българово, се извършва в една лента поради ПТП, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се регулира от Пътна полиция. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Очаквайте подробности!

Спират движението на колите за два дни по магистрала "Люлин"

https://www.actualno.com/sofia/spirat-dvijenieto-na-kolite-za-dva-dni-po-magistrala-lulin-news_678027.html

Днес и утре (5 и 6 юни) от 10:00 ч. до 18:00 ч. ще се спира движението на леките автомобили по АМ „Люлин“, в участъка от пътен възел „Даскалово“ до пътен възел „Мало Бучино“, за обрушването на скатове при 9-ти км. За пътуващите за София обходният маршрут е по път I-1 през Владая, а в посока Перник е по път I-1 през Владая и път III-1801 през Мало Бучино, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Камионите над 12 тона,

Една четвърт от поръчките за новата Tesla - отменени

http://clubz.bg/68737-edna_chetvyrt_ot_porychkite_za_novata_tesla_otmeneni

Компанията Tesla е върнала депозитите за 23% от предварителните поръчки на Model 3, съобщи Engadget.

Хората на Мъск изпитват производствени затруднения на новия електромобил, което е накарало близо четвърт от купувачите да се откажат от поръчките, твърдят анализаторите от Second Measurе.

От компанията твърдят, че това не са точни данни, но отказват да представят свои. През август 2017 г Мъск призна, че са отменени 12% от поръчките.

Model 3 бе представен още през 2016 г., и тогава всеки можеше да направи предварителна поръчка за скромния депозит от 1000 долара. Но пускането им на пазара бе отлагано многократно и инвеститорското доверие в Мъск продължава да пада, въпреки популярността му.

След бурята във Варнeнско: 40 къщи без покриви

http://www.cross.bg/varna-kushti-oblastniyat-1576200.html

/КРОСС/ Пороят във Варна е нанесъл сериозни щети в града - отнесени са покриви на къщи, прекършени са дървета, а на места асфалтът е разбит от водата.  По данни на областната управа общо около 40 къщи са останали без покриви в региона. "20 къщи останаха без покриви на територията на община Аксаково, 12 къщи в Куманово и 8 в Климентово. И днес ще продължат да се описват щетите. Ще бъдат отпуснати еднократни помощи в размер на 325 лева. Само едно семейство е останало без жилище, но е осигурено място, където да пребивава. Така че към момента нямаме бедстващи хора", каза областният управител на Варна Стоян Пасев пред NOVA. В околните села на Варна след пороя вчера вилня и торнадо. Там още има проблеми. Торнадото е вдигнало покрива на една от пострадалите къщи в село Куманово, строшило го е на две и го е хвърлило на 50-ина метра от сградата. За щастие собствениците й не живеели там постоянно и затова не са пострадали от фунията, разказаха местните жители. По думите им ламарини и керемиди са били вдигнати от вихрушката и са се въртели във въздуха над домовете им. "Към 3 и половина следобед (15.30 ч. б.р.) стана тъмно като нощ. Трая минута и половина. Чух тътен, после видях, че оранжерията ми я няма", казаха двама жители на селото пред bTV. Те бяха категорични, че за своите съответно 63 и 70 години живот такова чудо не са виждали. При бурята са засегнати и около 200 декара пшеница и около 100 декара слънчоглед

Над 500 села у нас са с 1 или никакъв жител

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nad-500-sela-u-nas-sa-s-1-ili-nikakyv-zhitel-6083072

Най-много селища без население и с едноцифрен брой жители има в област Габрово

Новият кубински лидер прие за първи път представители на САЩ

http://www.struma.com/bulgariya/noviyat-kubinski-lider-prie-za-purvi-put-predstaviteli-na-sasht_135094/

Мигел Диас-Канел се срещна със сенатора Джеф Флейк и Ерик Шмит от „Гугъл”

Новият кубински лидер Мигел Диас-Канел проведе първите си срещи с представители на американските власти и бизнес.

Диас-Канете се срещна с републиканския сенатор от щата Аризона Джеф Флейк и с Ерик Шмит от „Гугъл”.

Те обсъдиха състоянието на кубинско-американските отношения и възможните области на сътрудничество.

Двете страни са дискутирали и увеличаването на интернет достъпа за Куба посредством свързване с подводни фиброоптични кабели, преминаващи близо до...

Продължава

Растат жертвите от вулкана в Гватемала

http://www.moreto.net/novini.php?n=375388

Жертвите на изригването на вулкана Фуего в Гватемала вече се увеличиха до 62-ма души, предаде АП. Агенцията цитира директора на гватемалския Институт за съдебна медицина Фануел Гарсия. ой съобщи, че само 13 от телата са били идентифицирани.

И Масимилиано Алегри отказа на Реал (Мадрид)

http://www.cross.bg/real-zidan-totnum-1576199.html

/КРОСС/ Треньорът на Ювентус Масимилиано Алегри е отклонил предложение да поеме Реал Мадрид, съобщава Кадена Сер. 50-годишният специалист искал да продължи работата си в Торино, а не да сменя обстановката. Така основна цел пред Реал остава мениджърът на Тотнъм Маурисио Почетино, който изведе Тотнъм до третото място в Премиър лийг. Реал Мадрид е без треньор от 31 май, когато Зинедин Зидан изненадващо напусна само пет дни след спечелването на трети пореден трофей от Шампионската лига. Междувременно "Мирър" твърди, че разривът между Зидан и президента Флорентино Перес е настъпил заради разногласия по трансферите.

Електромобилите и хората: любопитни факти

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/elektromobilite-i-horata-liubopitni-fakti-6083038

Преди дни Международната агенция по енергетика (IEA) представи на света свой доклад, според който дизеловите двигатели са „технология на миналото” и с тях е „свършено”. Ще направим по-обстоен прочит на този доклад, според който до 2030 г. по улиците на света ще се движат 220 млн. електрифицирани автомобила.

Иран увеличава капацитета си за обогатяване на уран

https://www.mediapool.bg/iran-uvelichava-kapatsiteta-si-za-obogatyavane-na-uran-news279861.html

Иран ще информира Международната агенция за атомна енергия за задействане на процес за увеличаване на капацитета на страната за обогатяване на уран, съобщи БНТ. В понеделник иранският аятолах Али Хаменей нареди тази подготовка, ако споразумението по иранската ядрена програма от 2015 г. се провали след изтеглянето на САЩ от него миналия месец. Европейските страни, подписали договора, подкрепят сделката, но са обезпокоени от иранската програма за балистични ракети и от влиянието на Иран в Близкия изток.

Иран ще увеличи своите центрофуги за уран в рамките на позволеното от споразумението

https://www.mediapool.bg/iran-shte-uvelichi-svoite-tsentrofugi-za-uran-v-ramkite-na-pozvolenoto-ot-sporazumenieto-news279861.html

Иран уведоми Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че ще увеличи своя капацитет за обогатяване на уран в рамките на позволеното от международното споразумение за ядрената му програма от 2015 г., предаде Асошиейтед прес.   Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ) е изпратила писмо с подробности до МААЕ, съобщи нейният говорил Бехруз Камалванди, цитиран от държавната телевизия. Вчера иранският върховен лидер аятолах Сайед Али Хаменей нареди броят на центрофугите за обогатяване на уран, с които страната разполага, да бъде увеличен. Иран ще запази ядрената си програма, въпреки оттеглянето на Съединените щати от споразумението, обяви той. Сделката от 2015 г. наложи строги ограничения на обогатяването на уран от Иран в замяна на вдигане на международни санкции.

Путин: Русия има интерес Евросъюзът да бъде единен и процъфтяващ

http://www.cross.bg/godina-pytin-ysloviya-1576198.html

/КРОСС/ Русия е създала добри условия за следващите стъпки за развитие на икономиката, заяви президентът Владимир Путин в интервю за най-голямата обществена медия в Австрия „ORF“, цитиран от ТАСС. „Създадохме много добри условия за следващите стъпки за развиване на икономиката и със сигурност ще го направим“, заяви Путин. Отговаряйки на въпрос за настоящето състояние на руската икономика в сравнение с 2012 година, Путин отбеляза: „От 2012 година насам Русия премина през няколко много трудни икономически предизвикателства и това не беше само заради така наречените санкции и ограничения. Това е най-вече, заради сериозния спад на цените в нашия традиционен износ. Това оказа влияние върху бюджетните приходи, което в основната си означава приходите на гражданите“. В същото време, според него в тези условия властите са „направили най-важното нещо – запазване и засилване на макроикономическата стабилност в страната“. Путин се съгласи, че от 2012 година насам „нивото на доходитее паднало малко“, но заяви че „ако погледнем в началото на нашия път, от 2000 година насам, ние намалихме до половина хората живеещи под линията на бедност. От 2012 до 2016-2017 година тази картина леко се е изменила в неблагоприятна за нас посока, но в момента всичко отново се нарежда“

Съни Дяков участва във видео за насърчаване на раждаемостта

http://www.struma.com/sport/suni-dyakov-uchastva-vuv-video-za-nasurchavane-na-rajdaemostta_135093/

Трима футболисти на седемкратния шампион на България Лудогорец впечатлиха с отлична футболна техника на нестандартен терен пациенти и екип на болница „Надежда“. Срде тях бе и капитана Светослав Дяков. Благоевградчанинът участва във видеото, като демонстрира отлично владеене на топката в коридорите на болницата.

Футболистите са главните действащи лица в атрактивно видео, което болницата реализира в подкрепа на каузата да се раждат повече деца в България. Действието се...

Продължава

Какво трябва да знаем за метатарзалгията?

https://petel.bg/Kakvo-tryabva-da-znaem-za-metatarzalgiyata-__267710

Най-често метатарзалгията се проявява при хора, които натоварват прекалено долните си крайници, особено при някои спортове, свързани с ти...

Ген. Атанас Атанасов: Радев и Борисов се надпреварват кой да е по-близък до Путин

https://petel.bg/Gen--Atanas-Atanasov--Radev-i-Borisov-se-nadprevarvat-koy-da-e-po-blizak-do-Putin__267732

„Виждаме надпревара от двамата представители на българската държава – президента и премиера, пред (руския държавен глава Владимир) Пути...

49-годишен мъж от Шумен изнасили собствената си дъщеря

https://petel.bg/49-godishen-mazh-ot-SHumen-iznasili-sobstvenata-si-dashherya__267734

За срок до 72 часа в ареста с постановление на Районната прокуратура в Шумен е задържан 49-годишният Б.О. Мъжът е бил привлечен като обвиняем...

Лоши новини от прокуратурата за влюбения килър Михаил

https://petel.bg/Loshi-novini-ot-prokuraturata-za-vlyubeniya-kilar-Mihail__267733

Снимка: "Флагман" Окръжна прокуратура – Бургас внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрям...

Държавата ще събира с информационни табели пластмасите по плажовете

https://www.actualno.com/politics/dyrjavata-shte-sybira-s-informacionni-tabeli-plastmasite-po-plajovete-news_678026.html

Ще се опитаме с информационни табели да събираме пластмасите по плажовете. На базата на опита, който ще натрупаме, наесен ще търсим законодателно решение. На базата на този опит за следващото лято ще трябва да има нормативно задължение. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов в ефира на БНТ по темата с чистотата на плажовете на прага на летния туристически сезон. Според данни на РЗИ 48 плажа са в много добро или отлично състояние. Големите пречиствателни ст

Продадоха картина от ранния период на Ван Гог за над 7 милиона евро на търг в Париж

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6897384

Продадоха картина от ранния период на Ван Гог за над 7 милиона евро на търг в ПарижКартина от младежките години на Винсент ван Гог бе продадена за 7 065 000 евро на търг в Париж, предадоха световните агенции. Това е първа продажба на търг на творба на холандеца във Франция от 20 години насам, обяви аукционната къща Арткюриал, организатор на търга. Платното "Жени, кърпещи рибарски мрежи на дюните",

Владимир Путин заяви, че Русия няма да предаде Крим при никакви обстоятелства

http://www.cross.bg/krim-pytin-zayavi-1576197.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му не би предала Крим на Украйна при никакви обстоятелства, предава ТАСС, цигиран от Фокус. „Когато противоконституционен военен преврат се извърши в Украйна и властта бе взета чрез сила, нашата армия се намираше легално в Крим, нашата военна база беше там по силата на сключени споразумения“, заяви Путин. Той обърна внимание на факта, че „руската армия винаги е присъствала в Крим“.„Първото нещо, което направихме, бе да увеличим контингента си, за да предпазим нашите въоръжени сили там, нашите военни съоръжения, където, както видяхме, редица нападения и посегателства се подготвяха. Така започна всичко. Нашите служители винаги са били там. Както вече казах – те бяха там, не са участвали в нищо“, допълни Путин. „Когато, обаче, спиралата на противоконституционните действия на Украйна започна да се завърта, когато хората в Крим си мислеха, че са в опасност, когато националисти бяха изпращани там с влакове, започнаха да блокират автобуси и наземен транспорт, хората искаха да се защитят. Така започна всичко. Процесът започна в парламента на Крим, за да се потвърди независимостта му от Украйна“, заяви руският президент

След края на първото класиране във варненските детски градини има свободни места

http://budnavarna.bg/34928-sled-kraya-na-parvoto-klasirane-vav-varnenskite-detski-gradini-ima-svobodni-mesta/

След края на първото класиране във варненските детски градини има още свободни места както в центъра, така и в останалите четири района на града. Това каза директорът на общинската Дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова.

По нейни данни след 1 юли родителите на некласираните деца могат да кандидатстват за незаетите 399 бройки в детски заведения в районите „Одесос“, „Младост“, „Владислав Варненчик“ и „Аспарухово“.

Лилия Христова припомни, че в началото на кампанията в детските градини във Варна бяха обявени 2158 свободни места.

До 15 юни ще продължи записването на всички 1759 малчугани, които са класирани до момента. Това са 82 процента от децата. От яслените групи към детските градини бяха обявени 372 места. Приетите деца там са 362. Към момента остават само 10 незаети бройки в детска ясла „Боров кът“ в село Каменар, допълни Лилия Христова.

Тя отчете, че тази година процентът на класиралите се по първо желание деца е рекордно висок.

Във втория кръг, след 1 юли, родителите на малчуганите, които са останали извън желанията по постоянен адрес ще могат да кандидатстват за незаетите места на свободен принцип, без ограничения по административния район, в който живеят.

Материалът След края на първото класиране във варненските детски градини има свободни места е публикуван за пръв път на Будна Варна.

В Париж продадоха скелет на динозавър за 2 млн. евро (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6897378

В Париж продадоха скелет на динозавър за 2 млн. евро (Снимки)Скелет на теропод, все още не добре проучен месояден динозавър, на възраст 150 млн. години, беше продаде за над 2 млн. евро на търг, организиран на първия етаж на Айфеловата кула. Скелетът с дължина 9 м и височина 2,60 м е на 70% пълен. Той беше открит по време на разкопки в американския щат Уайоминг през 2013 г.

Австрийският канцлер предлага по-малко еврокомисари

https://www.mediapool.bg/avstriyskiyat-kantsler-predlaga-po-malko-evrokomisari-news279860.html

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц предложи реформи в Европейския съюз, които предвиждат съкращаване на броя на комисарите. Целта е намаляване на административните разходи, съобщава германският ежедневник "Ди Велт". Седмици преди началото на ротационното председателство на Австрия на Съвета на ЕС, Курц заяви, че "ако искаме да спасим Европа, Брюксел трябва да даде пример и да съкрати административните разходи". Той призова Брюксел "да подходи с внимание към парите на данъкоплатците". Австрия поема председателството на Съвета на Европейския съюз от България на 1 юли. "Ако броят на комисарите бъде намален от сегашните 28 до 18, на базата на справедлива ротационна система, това ще доведе не само до спестяване, но и ще направи Европейската комисия също така по-ефективна и по-фокусирана", каза Курц. Според него би било добре да има само едно седалище на Европейския парламент (ЕП). "Разбира се, че е безсмислено да има две седалища на един и същи парламент – Брюксел и Страсбург. Сигурен съм, че в бъдеще Европейският парламент ще се намира само на едно място", каза австрийският канцлер. Той обаче прогнозира, че "Франция никога няма доброволно да се откаже от Страсбург". По правило ЕП заседава веднъж месечно от понеделник до четвъртък във френския град Страсбург, а през останалата част от месеца се събира в Брюксел. Цената на тази двойна структура възлиза на около 200 милиона евро годишно. Секретариатът на ЕП е в Люксембург. Схемата се основава на споразумения, съгласно които институциите на ЕС следва да се намират в колкото се може повече страни. Не става въпрос само за престиж, но и за реални икономически интереси. В разгорещен дебат за нова многогодишна финансова рамка за ЕС след 2020 г. Австрия призовава  наред с други нетни вносители като Холандия, Дания, Швеция и Финландия - сегашното ниво на разходите в бюджета на ЕС да не надвишават един процент от брутния вътрешен продукт. Но в разрез с това предложение, разходите се очаква да нараснат от 1.211 до 1.279 трилиона евро до 2027 г., което е равно на около 1.11 % от брутния вътрешен продукт на страните членки. За Австрия това означава  970 милиона евро за Брюксел всяка година, което е неприемливо, казва Курц. Той има амбицията да започне "тежки и дълги" преговори относно новия бюджет на ЕС. Австрийският канцлер приветства увеличените инвестиции в защитата на външните граници на ЕС.

В Париж продадоха скелет на динозавър за 2 млн. евро

http://www.cross.bg/evro-beshe-godini-1576196.html

/КРОСС/ Скелет на теропод, все още не добре проучен месояден динозавър, на възраст 150 млн. години, беше продаде за над 2 млн. евро на търг, организиран на първия етаж на Айфеловата кула. Скелетът с дължина 9 м и височина 2,60 м е на 70% пълен. Той беше открит по време на разкопки в американския щат Уайоминг през 2013 г. Тогава беше оценен на между 1,2 млн. и 1,8 млн. евро без таксите по организиране на търга. Сега скелетът се продаде за 1,58 млн. евро, което плюс таксите за търга достигна до крайна цена 2,02 млн. евро. Купувачът на скелета е французин, който колекционира произведения на съвременното изкуство. Той купува за първи път останки на динозавър и иска да ги изложи във френски музей. До скелета ще има достъп научната общност, за да го изследва задълбочено. През април два скелета на динозаври – диплодок и алозавър, бяха купени за над 1,4 милиона евро всеки един от тях от британец по време на търг, провел се също в Париж На друг търг, отново във френската столица, картина от младежките години на Винсент ван Гог беше продадена за малко над 7 млн. евро. Платното „Жени, кърпещи рибарски мрежи на дюните”, бе оценявано на между 3 и 5 млн. евро. То представя селянки, които работят под облачно небе. Творбата е вдъхновена от провинциалния пейзаж около Хага, където Ван Гог е прекарал кратко време. Той е нарисувал картината, когато е бил на 28 години през 1882 г

САЩ хвана двоен агент, продавал информация на Китай

https://www.actualno.com/america/sasht-hvana-dvoen-agent-prodaval-informacija-na-kitaj-news_678018.html

Служител на ръководна длъжност в американската агенция за военно разузнаване DIA е обвинен, че е продавал секретна информация на Китай за най-малко 800 000 долара, предаде БГНЕС. 58-годишният Рон Рокуел Хенсън е задържан на път за летището в Сиатъл, където е трябвало да се качи на самолет за Китай. У него са открити секретни документи, които е смятал да предаде на китайците, съобщава министерството на правосъдието на САЩ. Според обвинителния акт Хенсън е пенсиониран от армията, говори свободно

Берлин иска посланикът на САЩ да обясни защо заявява подкрепа за десни сили в ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/05/3189699_berlin_iska_noviiat_poslanik_na_sasht_da_obiasni/?ref=rss


Берлин поиска новият посланик на САЩ в Германия да разясни какво е имал предвид с изказването си в интервю за крайнодесния сайт "Брайтбарт", че желае да насърчи други консерватори в Европа, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс", цитирани от БТА.<br /><br />Берлин настоява за "изясняване", обяви на редовната си пресконференция говорителят на министерството на външните работи и добави, че посланик Ричард Гринел, който е на поста по-малко от месец,...

Съдия към прокурори: Сразихте ме - нямате дори предмет на обвинението!

http://clubz.bg/68736-sydiq_kym_prokurori_srazihte_me_nqmate_dori_predmet_na_obvinenieto

Снимка БГНЕС

Със забележителни резултати днес бе прекратено още при предстартовото заседание делото за престъпления в държавната "Напоителни системи" ЕАД. След като през миналата година "опраска" цялото ръководство, през януари прокуратурата анонсира шумно, че е внесла обвинетелен акт срещу 6-има бивши ръководни кадри на държавното дружеството. А описаните на пресконференции деяния от 2012-2015 г. си ги биваше: неизгодни сделки с външни консултанти, за да ги съветват как да станат ВиК оператор, договори с частни юрисконсулти - въпреки че си имат такива, договори за пиар и реклама, длъжностни присвоявания от надвзети по-големи суми, че дори и... бракувани с користна цел 2 лаптопа, за да бъдат присвоени.

Междувременно работниците в дружеството организираха "гладни бунтове" заради окаяното си положение

Днес първи състав с председател Даниела Борисова от СГС върна обвинителния акт на прокуратурата по отношение и на 6-имата обвиняеми, приемайки, че е нарушено основно тяхно право: няма факти, пълно е с вътрешни противоречия, дори не се разбира в какво ги обвиняват, а вътре има изумителни "постижения" като това да те обвиняват на базата на... изходящи номерца.

Ето и по-интересното:

За бившия изпълнителен директор Стайко Ганчев навремето бе анонсирано, че е сключил неизгодна за държавното дружеството сделка с "НС Агро" АД - гр. Добрич, която компания трябвало да ги консултира да придобият лиценз за ВиК оператор пред КЕВР. Освен това съставил референция на "НС - Агро", в която удостоверил неверни обстоятелства. Той изплащал фактури  в интерес на добричкото дружество за над 1 млн. лв., които според прокуратурата са плод на незаконни анекси - лихви за забава, съдебни разноски и разноски по изпълнителни дела,

По отношение на Ганчев не е ясно нито от кой момент, нито с какво държавното обвинение приема, че е осъществил деянията на умишлена безстопанственост. Както и не е посочено кое точно е нарушил във връзка с изпълняваните от него функции, че да представлява престъпление, зачуди се днес съдът.

Нес е посочва дори инкриминирания период - задължителен елемент от обвинението: дали твърдените вреди са настъпили в момента на определяне не изпълнитля на договора, дали със сключването на самия договор или в момента на издаване на фактури, в момента, в който държавното предприятие е приело същите фактури, или в момента на плащане.

"Тази неяснота се наблюдава изключително ясно. Не е ясно според обвнителния акт и коя е фактурираната работа, която не е извършена, като това е описано в предявеното на подъсдимия постановелние. В последното постановление от 20. 12. 2017 г. например липсва фактът какво е било дължимото поведение на подсъдимия по отношение на тази фактурирана, но неизвършена работа (с думи прости, когато те обвинят, че си нарушител, да обявят какво би било правилното поведение и какво си престъпил, б.р.).

Според съда са налице не само неясноти и вътрешни противоречия в самия обвинителен акт, а тези неясноти и вътешни противоречия в крайния акт пък се намират и в противоречие между него и трите привличания на същия обвиняем в хода на досъдебното производство.

Споменати в привличането на 16 октомври 2017 г. факти ги няма в окончателното постановление от 20. 12. 2017 г., което пък, бидейки последно, не съответства на инкриминираните деяния.

"Абсолютна неяснота... Съдът единствено може да гадае волята на държавния обвинтел в тази насока", заключи Борисова, която е и зам.-председател на СГС.

Във внесеното от прокуратурата обвинение според нея не става ясен дори размерът на претендираната щета. Абсурдно прокуратурата определя случая като "особено тежък" - което е пряко свързано с това да кажеш колко е щетата, предизвикана от Ганчев.

Самото държавно дружество пък също не може да бъде изслушано - дали има ли някакви претенции, тъй като оттам демонстрираха нулев интерес и не изпратиха представител на делото.

А относно обвинението по чл. 220 от НК - за умишлена безстопанственост "в едно изречение е цялото обвинение. Което изисква значителни по обем усилия да бъде разбран точният му смисъл", поризнесе се съдийката.

Вътре пише например, че са нарушени "и други разпоредби“, но не се казва кои. Което все пак е важно, за да бъде осъден някой...

За бившия изпълнителен директор Божидар Василев се претендира, че присвоил чужди вещи, поверени му да ги управлява - два преносими компютъра. Той издал заповед да се бракуват. Освен това получил по-голямо от полагащото му се възнаграждение.

Обвинителите обаче не пишат кога е моментът на извършване на престъпното деяние - с бракуванто на двата лаптопа, когато са преминали в трети лица, или в някакъв друг момент.

Не е ясно кои са нарушените указания или разпоредби от Василев в процеса на бракуване на въпросните вещи, установи още съдът.

При някои от обвинените - че са надвзели суми като членове на борда на директорите, - се установи, че всъщност няма приложени от досъдебното прозводство никакви бални единици, по които да се изчисляват реално полагаемите възнаграждения, та да се обоснове изводът за присвояване. Има само една експертиза, която е копи-пейст и на която прокуратурата може да стъпва, но не може експертизата да е обвинетелен акт.

А за друг от бившите изпълнителни директори - Божидар Иванов, който приемайки 4 сделки ощетил дружеството, съдът установява, че "прокуратрата единствено излага твърдения без конкретни фактически приложения - кога е формирана щетата, кога е настъпила", както и кой е трябвало да приеме извършената работа, която уж е фактурирана порочно.

.„Нямте нищо в тази насока", обърна се съдията към двамата прокурори.

Върхът обаче бе, когато се стигна до Ивайло Първанов - "любимецът" на прокуратурата, за когото още от миналата година бе анонсирано, че с цели 79 деяния съзнателно е сключил неизгодни договори и от това са произлезли значителни вреди в общ размер на 596 784, 56 лв - умишлена безстопанственост в особено големи размери. 

Освен това срещу Първанов има други обвинения за стопански престъпления и дори за принуда към шефката на клон "Тополница" на "Напоителни системи", която заплашвал, за да извърши нещо против волята й (да изплати на посочени от него фирми работа, която не са свършили, б.р.).

За деянието умишлена безстопанственст днес съдът заключи, че  обвинението е не само неясно, "но би могло да се каже, че дори липсва такова" предвид инкриминираните документи.

"При внимателното запознаване с обвинителния акт съдията констатира, че държавното обвинение не е индивидуализирало договори с техния номер, а е инкриминирало... изходящите номера, които са дадени в деловодството на "Напоителни системи".

Има си номер на договора, а горе има един печат – изходящ номер. И такива са дадени на инкриминраните 79 договора. И то номерата са дадени от ощетеното юридическо лице при излизането на тези договори от деловодството на "Напоителни системи".

Което направо ме срази – аз търся номер на договор, няма такъв. После установих, че вие сте инкриминирали изходящия номер в деловодната система, а не договора. Т.е. на практика липсва предмет на обвинението", обърна се съдията към прокурорите.

От обвинението не е ясно дали твърдяната вреда е настъпила и ако е настъпила, на коя дата.

Може само да се гадае, че Първанов е плащал пари за процесуално пердставителство по конкретни дела, а това - по кои дела (са евентуалните му разхищения) съдът остава да гадае, а още по-малко подъсдимите могат да организират своята зщита.

Настоящото съдебно производство следва да бъде прекратено, делото да бъде върнато на СГП за отстраняване на допуснатите съществени процесуални нарушения, постанови съдията.

"С така съставения обвинителен акт и с оглед допуснатите отстраними съществени нарушения се нарушава правото на защита на подсъдимите, които ще бъдат поставени в условия да се защитават срещу обвинение, което е неясно, неточно,  в някои случаи дори би могло да се каже, че обстоятелствената част на обвинителния акт не само е неконкретна, но и по своето съдържание дори е хаотична", заключи тя.

На въпрос на Клуб Z дали ще протестират определението пред САС, прокурор Стоян Лазаров каза, че първо иска да се запознае с него. Колежка по това дело му е Емилия Варадинова (СГП)

 

 

 

 

 

 

 

Мелания Тръмп се появи на обществено място след 3 седмици

http://www.cross.bg/trump-melaniya-beliya-1576195.html

/КРОСС/ Първата дама на САЩ Мелания Тръмп се появи за първи път на обществена проява, след като преди три седмици претърпя бъбречна операция, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Мелания Тръмп присъства на прием в Белия дом за близките на военни, които са изгубили живота си във въоръжени конфликти. Тя бе на първия ред в залата, в която се проведе приемът, на който кратка реч произнесе президентът. Мелания Тръмп бе видяна за последно на 10 май, когато посрещна заедно със съпруга си трима американски граждани, освободени от Северна Корея. Четири дни след това Белият дом обяви, че тя е в болница за лечение на доброкачествено бъбречно образувание. Тя напусна болницата пет дни по-късно. Тези дни стана ясно, че Мелания няма да придружава съпруга си на срещата на върха на Г-7 в Канада в края на тази седмица, нито пък ще бъде в Сингапур за историческата среща на върха на Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен-ун на 12 юни. Заради дългото отсъствие на Мелания се появиха какви ли не спекулации – от това, че се е подложила на пластична операция, до това, че се е изнесла от Белия дом. Появиха се и твърдения, че възстановяването ѝ от интервенцията е по-трудно от описаното от Белия дом. В изявление на Мелания Тръмп относно спекулациите се казва: „Госпожа Тръмп винаги е била силна и независима жена, която поставя семейството и разбира се здравето си над всичко друго и това няма да се промени заради невъздържани журналисти

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване