Акция на КАТ за пияни, дрогирани, глоби и винетки

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/aktsiya-na-kat-za-piyani-drogirani-globi-i-vinetki

Засилените проверки са в цялата страна и ще продължат до края на седмицата

Ердоган: Ако е необходимо Турция може да влезе в иракския район Синджар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898753

Ердоган: Ако е необходимо Турция може да влезе в иракския район СинджарВ случай на необходомиост турските военни могат да проведат операция в иракския район Синджар, е заявил днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган на митинг в Зонгулдак /Северна Турция/, съобщава ТАСС, като се позовава на турския телевизионен канал НТВ. В случай на необходимост ние ще влезем в Синджар и ще направим всичко,

Уайнстийн пледира, че е невинен по обвиненията за изнасилване

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/uainstiin-pledira-che-nevinen-obvineniiata-iznasilvane.html

Кинопродуцентът Харви Уайнстийн пледира, че е невинен по обвиненията в изнасилване и сексуално нападение по първите заведени срещу него съдебни дела в Ню Йорк, съобщиха световните информационни агенции.

Италианец изхвърли Новак Джокович от "Ролан Гарос" след епичен мач

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/05/3190282_italianec_izhvurli_novak_djokovich_ot_rolan_garos_sled/?ref=rss


Шампионът на "Ролан Гарос" за 2016 г. Новак Джокович напусна турнира след изненадваща загуба от 72-ия в света Марко Чекинато 3:6, 6:7 (4), 6:1, 6:7 (11) 3.30 часа. Зрителите на корт "Сузане Ленглен" видяха невероятен сблъсък на много високо ниво, изпълнен с прекрасни отигравания и на двамата.<br /><br />Носителят на 12 трофея от Големия шлем се бореше не само с вдъхновения италианец, но и схващане във врата и областта на рамото. За втора поредна година Джокович...

Собствениците на фейсбук страници също са отговорни за данните на потребителите

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/05/3190283_sobstvenicite_na_feisbuk_stranici_sushto_sa_otgovorni/?ref=rss


Администраторът на фен страница във Facebook отговаря като администратор на данни съвместно с Facebook за обработката на данните на посетителите – това реши Съдът на ЕС.<br /><br />Магистратите постановиха това по казус на германското дружество Wirtschaftsakademie Schleswig-Holstein, което е специализирано в областта на образованието. То предлага услуги за обучение чрез фен страница, която се хоства от Facebook на адрес www.facebook.com/wirtschaftsakademie.<br /><br...

Бой за стария асфалт от магистрала "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898415

Бой за стария асфалт от магистрала "Тракия"В селото на белия щъркел Белозем вече го разстилат по улиците Истинско сражение водят селски кметове от община Раковски за стария асфалт от магистрала "Тракия". В момента се ремонтира северното платно в участъка от Стряма до Плодовитово, а настилката се изгребва и стоварва на депо в Белозем. Хиляди тонове асфалт са струпани,

Милост за кравата Пенка - народът да почака

http://pogled.info/bulgarski/milost-za-kravata-penka-narodat-da-pochaka.95095

/Поглед.инфо/ Новинарските емисии на телевизиите проявяват трогателна грижа за кравата Пенка, избягала в Сърбия и щастливо завърнала се обратно. Също и за циганския кон, заради който се стигна онзи ден до масов бой. Специално комюнике имаше и за състоянието на Разградските лъвчета, които са вече в Холандия.

Дядо намери 10 хил. лева, предназначени за ало-крадци, върна ги на излъгана баба

https://offnews.bg//obshtestvo/diado-nameri-10-hil-leva-prednaznacheni-za-alo-kradtci-varna-gi-na-682059.html

Възрастен бдителен гражданин е успял да изпревари телефонни измамници и да прибере пари, хвърлени от жена през тераса на жилищен блок във Варна, разказа директорът на Областната дирекция на МВР комисар Даниел Пашов, цитиран от "Фокус".

Случаят е от преди десет дни. Жената, която е била подведена от телефонни измамници изхвърлила от терасата на апартамента си торбичка с около 10 000 лева.

Бдителният гражданин, който вероятно е участвал в срещите на полицаи в клубовете с най-възрастната част на населението, е прибрал торбичката. Тъй като не могъл да установи от къде са хвърлени парите, мъжът разлепил по входа на блока телефона си, обясни комисар Пашов.

По думите му, измамената жена междувременно подала сигнал в полицията и така получила обратно парите си.

Светлин Русев трябвало да открие дебютната изложба на 74-годишния Кирил Аврамов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6898734

Светлин Русев трябвало да открие дебютната изложба на 74-годишния Кирил АврамовВ столичната галерия "Нюанс" 74-годишният Кирил Аврамов показа своята първа изложба живопис. Нарекъл я е "От хаоса". Изложбата е трябвало да бъде подредена и открита от акад. Светлин Русев. Двамата се чуват по телефона на 24 май, за да си честитят празника и да си уговорят среща на другия ден. На 25 май Светлин Русев умира.

Симеонов: Ангелкова готви продажба на 20 дка държавен плаж

https://frognews.bg/novini/simeonov-angelkova-gotvi-prodajba-20-dka-darjaven-plaj.html

Престрелката между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова за законността на популярни заведения в Слънчев бряг – премина на нов етап. Във „Фейсбук” Симеонов обвини министъра на туризма Николина Ангелкова, че подготвя продажбата на 20 декара държавен плаж.

Набедени за побой българи вече трети месец лежат в индонезийски затвор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898743

Набедени за побой българи вече трети месец лежат в индонезийски затворЧетирима българи вече трети месец са в индонезийски затвор заради сбиване с други наши сънародници. Близките им твърдят, че не са получили адекватна помощ от консула ни в Джакарта. Българите са задържани в ранните часове на 14 март на остров Бали. Според разказа им били там, за да подготвят сватбата на един от тях – Камен Томов от Девин,

Ким Кардашиян, Наоми Кембъл и Донатела Версаче получиха модни награди

http://www.cross.bg/modni-beshe-kembul-1576219.html

/КРОСС/Световни модни знаменитости се събраха в Ню Йорк на церемонията по раздаването на наградите на Съвета на американските модни дизайнери. Телевизионната звезда Ким Кардашиян получи първата по рода си награда за влиятелна личност. Моделът Наоми Кембъл, в компанията на своята майка, беше отличена като модна икона. Наградата за международен творец беше присъдена на италианската дизайнерка Донатела Версаче. Сред знаменитостите, които уважиха събитието, бяха Калвин Клайн, Кейт Бланшет, Упи Гордбърг и Раф Симънс. Водеща на церемонията беше актрисата Иса Рей.  

Здравето на Дейвид Коук се влошава, той се оттегля от бизнеса и политическата дейност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898716

Здравето на Дейвид Коук се влошава, той се оттегля от бизнеса и политическата дейностАмериканският милиардер и общественик Дейвид Коук се оттегля от компанията Коук индъстрис (Koch Industries) и от политическата активност на семейство Коук по здравословни причини, съобщиха световните агенции. Здравето на 78-годишният нюйоркчанин се влошава според писмо, изпратено от по-възрастния му брат Чарлз Коук до представители на компания

Бойко Борисов пристигна на бала на КРИБ с Екатерина Захариева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898719

Бойко Борисов пристигна на бала на КРИБ с Екатерина ЗахариеваМинистър председателят Бойко Борисов току-що пристигна на четвъртия годишен бал на КРИБ. Той беше придружен от външния ни министър Екатерина Захариева. Борисов си направи снимка с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, а след това покани и дамите да се присъединят към тях - Захариева и съпругата на Домусчиев Кремена Проданова.

Известната дизайнерка Кейт Спейд е открита мъртва в апартамента си

https://offnews.bg//sviat/izvestnata-dizajnerka-kejt-spejd-e-otkrita-martva-v-apartamenta-si-682058.html

Модната дизайнерка Кейт Спейд е открита мъртва в апартамента си в Ню Йорк. Полицията разследват само една версия - самоубийство, съобщава Би Би Си.

55-годишната модна икона е открита в дома си на Парк Авеню мъртва от своята икономка, казват от полицията.

Кейт Спейд е позната със своята модна линия дрехи, обувки и бижута, но е най-известна с аксесоарите си. Тя създава марката заедно със своя съпруг Анди Спейд през 1993-та година.

През 96-та в Ню Йорк отварят първия си магазин, а днес имат над 300 представителства в целия свят.

През 2007-ма година продава марката на своите конкуренти от Coach за колосалната сума от 2.4 милиарда долара.

Дизайнерката Кейт Спейд бе намерена мъртва в апартамента й

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898705

Дизайнерката Кейт Спейд бе намерена мъртва в апартамента йМодната дизайнерка Кейт Спейд бе намерена мъртва в апартамента й в Ню Йорк, като изглежда се е самоубила, съобщи Ройтерс. Тялото е открито от икономката й. Кейт Спейд е оставила бележка, предаде БТА. Кейт Спейд беше на 55 години. Тя е съучредител на марката "Кейт Спейд Ню Йорк", която продаде преди време. През 1997 г.

Четирима българи вече трети месец са в затвор в Индонезия

https://frognews.bg/novini/chetirima-balgari-veche-treti-mesets-zatvor-indoneziia.html

Четирима българи вече трети месец са в индонезийски затвор заради сбиване с други наши сънародници. Близките им твърдят, че не са получили адекватна помощ от консула ни в Джакарта, съобщи бтв.

Зъбите на Хитлер слагат край на конспирациите за смъртта му

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/05/3189979_zubite_na_hitler_slagat_krai_na_konspiraciite_za/?ref=rss


Това трябва да сложи край на конспиративните теории, свързани със смъртта на Хитлер: изследване на зъбите му потвърждава, че той не е избягал с подводница в Аржентина, нито пък се е укривал в база на Антарктида, пише "Дойче веле".<br /><br />Адолф Хитлер е имал изключително лоши зъби, става ясно от изследване на екип френски учени. Научният труд, чиито резултати изглеждат като поредния дребен детайл около нацисткия лидер, всъщност е доказателство за това, че Хитлер...

Китай готви отстъпка за 70 млрд. долара, ако САЩ се откажат от митата

https://www.investor.bg/aziia/336/a/kitai-gotvi-otstypka-za-70-mlrd-dolara-ako-sasht-se-otkajat-ot-mitata-262395/

ко Вашингтон приеме предложението, това може да се окаже положително развитие за търговските преговори

Шест години затвор за бивш министър в Румъния

http://www.cross.bg/ydrya-podkyp-vzemane-1576238.html

/КРОСС/ Бившата румънска министърка на туризма и регионалното развитие Елена Удря беше осъдена днес окончателно на шест години затвор за вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение, предаде БНР. Делото се отнася за злоупотреби при организирането на международна гала вечер на професионалния бокс с участието на популярния румънски боксьор Лучиян Буте през 2011 г., които според прокурорите са нанесли съществени щети на държавния бюджет. Елена Удря е призната за виновна за три случая на вземане на подкуп и един случай на злоупотреба със служебно положение, съобщи информационният сайт Зиаре. Бившата министърка обаче е оправдана по обвинение в опит за отклоняване на еврофондове. 44-годишната Удря, която беше един от най-влиятелните румънски политици през последното десетилетие, приближена на бившия президент Траян Бъсеску и самата тя кандидат на президентските избори през 2014 г., замина в началото на годината за Коста Рика, където според адвоката ѝ е получила политическо убежище. По същото дело бившият председател на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа бе осъден окончателно на пет години затвор по обвинения в съучастие във вземане на подкуп.

47-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375427

На бул. «Васил Левски» във Варна е възникнало ПТП, научи Moreto.net. Водач на 31 г. от Варна, по време на движение, след престрояване, застига и блъска велосипедист, който се движи в колоната от автомобили. Вследствие на инцидента мъжът на 47 г.

Възобновяването на проекта "Белене" и модернизацията на армията ще обсъдят в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898696

Възобновяването на проекта "Белене" и модернизацията на армията ще обсъдят в парламентаПарламентът да обсъди като първа точка в четвъртък възобновяването на проекта АЕЦ "Белене", предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица. Предлага се депутатите да обсъдят две проекторешения - едното, внесено от "БСП за България", за отмяна на мораториума върху строителството на АЕЦ "Белене" и другото на управляващите - за

Стотина мигранти са загинали в Средиземно море, според ООН

https://frognews.bg/svqt/stotina-migranti-zaginali-sredizemno-more-spored-oon.html

Най-малко сто мигранти вероятно са загинали при корабокрушение в Средиземно море, заявиха от Върховният комисариат за бежанците на ООН.

Обявиха за национално издирване психоложката от мелето с 8 ранени край Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898684

Обявиха за национално издирване психоложката от мелето с 8 ранени край ПловдивПловдивската полиция обяви за национално издирване 27-годишната психоложка Антония Лукова, която е виновникът за мелето на пътя между граф Игнатиево и Труд, станало в неделя.  Лукова не се е явила днес за разпит поради което е взета тази мярка спрямо нея. По-рано днес районната прокуратура обяви, че именно Лукова е шофирала Маздата,

Ариана Гранде: Не мисля, че някога ще успея да говоря за атентата, без да се разплача

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6898683

Ариана Гранде: Не мисля, че някога ще успея да говоря за атентата, без да се разплачаАриана Гранде се бори с някои симптоми на посттравматично стресово разстройство, след като в края на концерта й в Манчестър миналата година бяха убити 22-ма души, съобщи Асошиейтед прес. Певицата разказа пред британското сп. "Вог", че не обича да говори за преживяното, защото много хора са пострадали повече от нея от атентата на 22 май миналата

Успешна операция за Цветан Соколов в Италия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6898656

Успешна операция за Цветан Соколов в Италия Най-добрият български волейболист Цветан Соколов претърпя успешна операция в Италия. 28-годишният диагонал имаше увредено сухожилие в дясното коляно и изкара голяма част от сезона на обезболяващи инжекции в редиците на “Кучине Лубе” (Чивитанова, Ит). В Рим Соколов бе опериран от известния професор Мариани. “Първата крачка е направена.

Пътищата в България са по-лоши от Уганда

//dariknews.bg/novini/sviat/pytishtata-v-bylgariia-sa-po-loshi-ot-uganda-2101602

Страната ни е на 93-то място по състояние на магистралите в света в класацията на Световния икономически форум

"Победата“ по пакета "Мобилност“ се оказа преждевременна и съмнителна

https://www.mediapool.bg/pobedata-po-paketa-mobilnost-se-okaza-prezhdevremenna-i-samnitelna-news279914.html

Обявената в понеделник от евродепутати „победа“ за българските искания, свързани с т.нар. пакет "Мобилност" за командированите работници в транспортния сектор, се оказа преждевременна и много съмнителна. Оказа се, че наистина някои от българските позиции са приети от Комисията по транспорт към Европейския парламент, но за сметка на това са се появили нови предложения, които, ако бъдат окончателно приети, правят документа още по-проблематичен за българските превозвачи. Някои от тях затова във вторник заплашиха с нови национални протести.   Международните шофьори ще могат да използват кабините си за почивка, няма да е необходимо да се връщат на всеки три седмици у дома и няма да се прилага местното законодателство при заплащането им, съобщи вчера Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), който единствен от българските евродепутати имаше право да гласува.   Той определи взетото решение като "абсолютна и безусловна капитулация на пакета "Макрон" и пълна победа за българската позиция". Промените добиха популярност като законът "Макрон", защото бяха вкарани по инициатива на Франция.   Тя искаше на всеки три седмици шофьорите да се прибират вкъщи, почивките им да бъдат в хотел, както и заплащането на труда им да става по местното законодателство, ако водачите са били повече от 72 часа в дадена страна. Всичко това обаче беше отхвърлено, каза Новаков.   Гласуването означава, че българските фирми за международен транспорт няма да бъдат ощетени от новата директива и българската позиция има пълна победа, допълни евродепутатът от ГЕРБ.   Днес обаче се оказа, че всичко това не е съвсем така, а превозвачите започват подготовката на нов национален протест, срещу текстовете от пакет "Мобилност", приети от комисията по транспорт в ЕП.   Пред "Фокус" заместник-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов обяви, че за никаква победа не може да става въпрос, защото приетите текстове съдържат изключително неблагоприятни за бранша новости. Думите му потвърди и изпълнителният директор на Камара на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров.   Изискването за командироване на водачите по думите му наистина е отпаднало и спането на борда на превозното средство остава разрешено, но пък това ще става при куп условия - на паркинги с видеонаблюдение, тоалетни, душове и т.н. "Ние не знаем да има такива паркинги", заяви Димитров.   "Появява се една нова точка, която гласи, че третата седмица трябва да има едно товарене и разтоварване в територията на страната по регистрация. Това за нас е много по-лошо, отколкото прибирането на водача у дома", добави той. И обобщи, че засега са удовлетворили някои от българските искания, но са вкарали някои нови, които много повече утежняват положението им.   "Капитал“ уточнява, че става дума поправка в друг регламент – за общите правила в транспорта, внесена от германския ляв депутат Исмаил Ертуг. Тя гласи, че "камионите... трябва да извършват, като част от договор за превоз, поне едно разтоварване или натоварване на стоки на всеки три седмици в страната, в която те са установени."   Мотивът за тази поправка е, че по този начин ще се ликвидира практиката на фиктивни компании, които са регистрирани в една страна, но наемат работници в друга. Фиктивните компании, които нямат реален бизнес в страната, в която са регистрирани, няма да могат да отговорят на условието да правят реални курсове до нея. Компаниите - пощенски кутии се използват основно от западни компании, които искат достъп до по-евтина работна, но поправката ще удари основно транспортните фирми от Източна Европа, които сега ще имат нови разходи, отбелязва "Капитал“.   Ако този текст бъде одобрен, превозвачите ще трябва да връщат не само служителите си, но и камионите си на всеки три седмици. Освен това те ще трябва да представят и договори за превози към страната си по регистрация, така че да не могат фиктивно да ги връщат само за да спазят триседмичното ограничение.

Тръмп обжалва забраната на съда да блокира критиците си в Туитър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898674

Тръмп обжалва забраната на съда да блокира критиците си в ТуитърПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп обжалва съдебното решение, забраняващо му да блокира критични към него в Туитър, предаде Асошиейтед прес. Вчера адвокатите на Тръмп обявиха, че ще обжалват решението на федералния съд, според което блокирането на хора от профила Риъл Доналд Тръмп (@real DonaldTrump) е нарушение на Първата поправка на конституцията.

Около 8000 петокласници ще тестват знанията си по история и география

https://frognews.bg/novini/okolo-8000-petoklasnitsi-shte-testvat-znaniiata-istoriia-geografiia.html

Близо 8000 петокласници ще проверят знанията си по история и цивилизации и по география и икономика чрез външно оценяване, което ще се състои тази седмица. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Европейският съд: Бракуваните гей двойки имат права на пребиваване в целия ЕС

https://offnews.bg//sviat/evropejskiat-sad-brakuvanite-gej-dvojki-imat-prava-na-prebivavane-v-t-682057.html

Държавите членки на Европейския съюз, които не са легализирали гей браковете, трябва да уважават правото на пребиваване в страната им на бракуваните вече хомосексуални двойки. Това реши днес Европейският съд в дело, чийто изход е определен като победа за човешкото достойнство, пише британският "Гардиън". 

Отсъждането на съдиите идва след казус, създал се в Румъния. Властите в Букурещ бяха обвинени в дискриминация от Адриан Коман, който искал да се върне в родината си заедно със своята половинка от САЩ Клейбърн Хамилтън. Румънските власти обаче отказват право на пребиваване на американския гражданин и отказ за това двамата бъдат третирани като брачна двойка, макар те да са се омъжили законно в Брюксел през 2010 година.

Хамилтън и Коман се обръщат към Конституционният съд на Румъния, който от своя страна праща делото в Люксембург и Европейския съд.

Румъния е една от шестте държави членки на ЕС, които не са легализирали гей браковете. Сред тях са Полша, Словакия, България, Литва и Латвия.

Решението на Европейския съд е въз основа на законите на ЕС за свободното движение и пребиваване.

"Днес можем да погледнем всеки румънски и европейски чиновник в очите и със сигурност да знаем, че нашата връзка е еднакво ценна и законна, както всички други", каза щастлив след решението на Съда Коман.

Ердоган бил реформатор, а не диктатор

http://www.moreto.net/novini.php?n=375436

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не е диктатор, а е реформатор, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за ДПА. На въпрос дали за Турция е проблем фактът, че германското правителство забрани на чужди политици да организират митинги на германска територия (три месеца преди избори - бел.

САЩ преговарят Международната космическа станция да стане лаборатория на частни компании

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898660

САЩ преговарят Международната космическа станция да стане лаборатория на частни компанииВластите в САЩ водят преговори с няколко големи компании, които да поемат финансирането на работата на Международната космическа станция /МКС/ и да я използват като лаборатория, съобщи ТАСС, като се позова на думите на директора на НАСА Джим Брайдънстайн. "Има заинтересувани лица, които биха могли да се заемат с търговското управление на

САЩ дават МКС на частни фирми за лаборатории

https://dnes.dir.bg/spektar/sasht-davat-mks-na-chastni-firmi-za-laboratorii

Властите в САЩ водят преговори с няколко големи компании, които да поемат финансирането

Румънският Конституционен съд реши жените да имат право да работят до 65 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898650

Румънският Конституционен съд реши жените да имат право да работят до 65 годиниЖените трябва да имат право да избират дали да излязат в пенсия на 63 години или да продължат работа до 65 години, на каквато възраст се пенсионират мъжете, реши румънският Конституционен съд, съобщава информационният сайт Зиаре. Съдът смята, че прекратяването на трудовия договор при жените на по-малка възраст отколкото при мъжете може да се смята

Започна четвъртият годишен бал на КРИБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898634

Започна четвъртият годишен бал на КРИБЗапочна годишния бал на КРИБ, който се провежда за четвърта поредна година. Патрон на събитието отново е премиерът Бойко Борисов. Церемонията се провежда в "София Тех парк". На нея конфедерацията на работодателите и индустриалците в България ще връчат големите си награди. Те са в категориите "качество", "растеж" и "иновации".

Валери Симеонов: Ангелкова подготвя продажбата на 20 дка държавен плаж

http://nakratko.bg/category/59/160554/


Престрелката между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова за законността на популярни заведения в Слънчев бряг – премина на нов етап.

Корнелия Нинова: Въпросът за пакета „Мобилност“ не е решен

http://www.cross.bg/ninova-bulgariya-durzhavi-1576249.html

/КРОСС/ „Не само, че не е решен до край въпросът за пакета „Мобилност“, а в някои от текстовете е влошен, според превозвачите." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в студиото на Бтв. Според нея българското правителството се е включило много късно в тази битка. „Трябва да се търсят съмишленици сред малките държави, чиито интереси са засегнати“, допълни тя. Нинова посочи оценки на транспортния бранш, според които новите промени в пакета „Мобилност“ са по-тежкият вариант от този, срещу който са протестирали. „Има напредък за това, че се седна, разговаря и се търсят компромиси, но постигнатият компромис е по-лош от предишното положение“, каза още председателят на БСП. Тя обясни, че до сега шофьорите трябваше да се връщат в България, а сега камионите трябва да се върнат, при това пълни да влязат и пълни да излязат. „Тези камиони все още не могат сами да се карат. Значи шофьорът също трябва да се върне“, коментира тя. „Вчера не биваше да се хвърлят фойерверки и ПР-акции. Това е само началото и нямаме никакви основания за заглавия, че България е победила Макрон. Важно е гласуването в зала“, подчерта Нинова. По повод срещата с Вишеградската четворка, на която беше поканена, Корнелия Нинова разказа, че за първи път се прави такава - лидери на партии от четирите държави канят БСП на среща

Хизбула се оттегля от позиции в Сирия до границата с Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898639

Хизбула се оттегля от позиции в Сирия до границата с ИзраелСирийските демократични сили започват настъпление срещу "Ислямска държава" Ливанското шиитско движение Хизбула, ключов поддръжник на режима на президента Башар Асад, изтегли бойците си от районите в Сирия близо до границата с Ливан, предаде ДПА. Пресслужбата на Хизбула потвърди, че всичките позиции са предадени на единадесета дивизия на сирийската

Петър Мутафчиев: За 9 години в БДЖ са наляти близо 2 милиарда лева

https://frognews.bg/novini/petar-mutafchiev-9-godini-bdj-naliati-blizo-2-miliarda-leva.html

В студиото на „Още от деня“ министърът на транспорта в периода 2005 - 2009 г. Петър Мутафчиев заяви, че за развитието на Българските държавни железници са нужни ясни цели и програма, а не само даване на средства. Той отбеляза, че е ранно да се празнува гласуването на пакета „Мобилност“ в полза на българските превозвачи.

Петър Мутафчиев: За 9 години в БДЖ са наляти близо 2 милиарда лева

https://frognews.bg/biznes-turisam/petar-mutafchiev-9-godini-bdj-naliati-blizo-2-miliarda-leva.html

В студиото на „Още от деня“ министърът на транспорта в периода 2005 - 2009 г. Петър Мутафчиев заяви, че за развитието на Българските държавни железници са нужни ясни цели и програма, а не само даване на средства. Той отбеляза, че е ранно да се празнува гласуването на пакета „Мобилност“ в полза на българските превозвачи.

Как Назарбаев попадна под влиянието на структурите на сенчестото световно правителство

http://pogled.info/svetoven/kak-nazarbaev-popadna-pod-vliyanieto-na-strukturite-na-senchestoto-svetovno-pravitelstvo.95092

/Поглед.инфо/ Как се получи така, че напълно незабелязано за руското общество в съседна страна се появи проект, потенциално способен да разруши и унищожи Русия?

Астана: Център на геополитическата борба за нов световен ред

http://pogled.info/svetoven/astana-tsentar-na-geopoliticheskata-borba-za-nov-svetoven-red.95091

/Поглед.инфо/ В Казахстан създават международен финансов център, който да съдейства за извеждане на капитали от Русия и за засилване на центробежните тенденции в мюсюлманските републики на РФ.

Виолета Тончева с книга, посветена на Варненския драматичен театър

http://www.moreto.net/novini.php?n=375417

Увлекателен разказ за знакови постановки и за любими лица от ДТ "Стоян Бъчваров" през близо 100-те години на неговото съществуване, това можем да очакваме от книгата на Виолета Тончева "Пристрастно. Театърът на Варна", с премиера на 11 юни, 11.

Натовски самолет АУАКС кацна на летище София

https://frognews.bg/novini/natovski-samolet-auaks-katsna-letishte-sofiia.html

Самолет АУАКС на НАТО кацна днес на летище София. По този начин алиансът още веднъж да потвърди ангажимента си да гарантира сигурността на Югоизточна Европа, съобщи БНТ.

Очакват ли ни нови обилни валежи?

http://nakratko.bg/category/58/160553/


Внушително е количеството дъжд, което се изсипа вчера във Варненско – почти два пъти повече от месечната сума. Предупреждение за проливни валежи, гръмотевици и условия за градушки имаше и днес в 6 области от Югоизточна България.

Косовското правителство оттегли платформата за диалога Белград – Прищина

http://www.cross.bg/dialoga-parlamenta-prishtina-1576237.html

/КРОСС/ Платформата на косовското правителство за диалога Белград – Прищина, в която се предвиждаше главен преговарящ от страна на Прищина да е президента Хашим Тачи, беше свалена от дневния ред на местния парламент във вторник. Това се е случило по нареждане на премиера Рамуш Харадинай, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express цитирано от Фокус, като пояснява, че това се е случило след сериозната критика от страна на опозиционните партии, които оспорват ролята на държавния глава като главен преговарящ в диалога, който се провежда с посредничеството на Европейския съюз. Министърът на труда и социалната политика Скендер Речица, от името на правителството, направи предложение за изваждане на Платформа за диалога със Сърбия от дневния ред на парламента, за да „се даде повече време за възприемане на вътрешен консенсус“. Прищинското издание коментира, че опозиционните партии –„Демократичната лига на Косово“ (ЛДК), Движение „Самоопределение“ и Социалдемократическата партия (СДП), вече бяха предупредили, че техните депутати няма да подкрепят платформата на правителството в парламента и са срещу даването на водеща роля в диалога с Белград на Хашим Тачи. ЛДК излезе със съобщение до пресата в понеделник, в което обяви, че правителствената платформа „не е сериозна“ и техните пратеници в парламента няма да я подкрепят

Пламен Теошанов: Най-голямата смъртност е при сърдечно-съдовите заболявания, а не в онкологията

http://nakratko.bg/category/58/160552/


Най-голямата смъртност е при сърдечно-съдовите заболявания, защото ако в онкологията процентът на смъртност е 14, то в сърдечно-съдовата хирургия са 65%.

БНТ обяви конкурс за ново лого

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/05/3190279_bnt_obiavi_konkurs_za_novo_logo/?ref=rss


БНТ обявява конкурс за създаването на основен графичен знак на обществената медия, както и на нови графични знаци на четирите ѝ програми. Това се вижда от съобщение на сайта й.<br /><br />Те трябва да бъдат оригинални и разпознаваеми, с възможност за разнообразни приложения, без ограничение в използваните шрифтове или цветови решения.<br /><br />Основното лого на БНТ трябва да бъде съобразено с корпоративната идентичност на телевизията и да символизира обществената ѝ...

Нинова: Въпросът за пакета „Мобилност“ не е решен, трябва да търсим съмишленици сред другите държави

https://offnews.bg//politika/ninova-vaprosat-za-paketa-mobilnost-ne-e-reshen-triabva-da-tar-682056.html

„Не само, че не е решен до край въпросът за пакета „Мобилност“, а в някои от текстовете е влошен, според превозвачите." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в студиото на Бтв. Според нея българското правителството се е включило много късно в тази битка.

„Трябва да се търсят съмишленици сред малките държави, чиито интереси са засегнати“, допълни тя. Нинова посочи оценки на транспортния бранш, според които новите промени в пакета „Мобилност“ са по-тежкият вариант от този, срещу който са протестирали. „Има напредък за това, че се седна, разговаря и се търсят компромиси, но постигнатият компромис е по-лош от предишното положение“, каза още председателят на БСП.

Тя обясни, че до сега шофьорите трябваше да се връщат в България, а сега камионите трябва да се върнат, при това пълни да влязат и пълни да излязат. „Тези камиони все още не могат сами да се карат. Значи шофьорът също трябва да се върне“, коментира тя. „Вчера не биваше да се хвърлят фойерверки и ПР-акции. Това е само началото и нямаме никакви основания за заглавия, че България е победила Макрон. Важно е гласуването в зала“, подчерта Нинова.

По повод срещата с Вишеградската четворка, на която беше поканена, Корнелия Нинова разказа, че за първи път се прави такава - лидери на партии от четирите държави канят БСП на среща. „Решихме, че този формат ще стане постоянен и на всеки шест месеца ще се събираме, ще обсъждаме теми и ще търсим съмишленици и подкрепа. Поканих колегите следващата среща да е в България след шест месеца“, допълни тя. Нинова обясни, че Вишеградската четворка е подписала декларацията, в която се казва, че не са съгласни в следващия европейски бюджет да се намаляват парите за по-неразвитите райони т.нар. кохезия, за да може да се изравни стандартът между държавите от ЕС.

„За сега в проекта за бюджет е предвидено тези средства да се намалят с 5%, като за селско стопанство с още 5%. Това ще задълбочи различията примерно между България и Германия, като стандарт на живот“, подчерта Нинова. Тя изтъкна, че нашата страна е най-бедната в ЕС. „Не сме съгласни тези пари да се намаляват, защото това ще намали баланса, нашите държави ще изостанат. Декларацията напълно отговаря на политиката на България - да защитим кохезията и селскостопанските субсидии. Нашите земеделски стопани получават по-малки субсидии от Германия и Франция и сега. Ако още ги намалят, нашата продукция става абсолютно неконкурентна. Затова тази декларация трябва да се подкрепи“, категорична е тя.

Нинова обясни, че четиримата от Вишеградската четворка са я подписали, поканили са още четири държави, за които смятат, че сме единомишленици – Хърватска, Румъния, Словения и България. „Единствените, които не са я подписали, сме ние, въпреки че отговаря на националния ни интерес. Правителството е отказало с аргумента, че сме председател на Съвета на ЕС и трябва да пазим неутралитет спрямо всички и да не изразяваме национална позиция и национален приоритет. Това е абсурд“, каза още Нинова.

Председателят на БСП сподели, че е била много впечатлена от начина, по който се прави политика там - преди всеки съвет се събират, решават по всяка тема как ще се гласува и четирите държави са като един, когато засяга общия им интерес. „Преди да говорят, каквото и да е и да правят предложения в Европа, представят позицията си пред парламента, получават одобрение и отиват със самочувствие, че целият парламент е зад тях. Нещо, което в България не се случва. По време на председателството една тема не сме обсъдили“, подчерта Нинова.

Председателят на БСП подкрепи президента за думите му, че повече се говори за корупция, а не се действа. „Толкова приказки, толкова кръгли маси, а накрая - един закон за корупцията, който месец след като е приет, два пъти се променя. Според нея е сбъркана концепцията на антикорупционния орган и няма логика управляващите да си назначават хората, които би трябвало да ги следят и да се борят с корупцията.

„Позицията ни за Белене не е променена от много време – проектът трябва да стартира“, заяви Нинова и припомни, че ГЕРБ постоянно променят мнението си по темата. „Важно е кой ще го строи, с какво финансиране, с какво участие. Това е сложен проект“, каза още тя.

Във връзка с посещението на Радев и Борисов в Русия, Нинова е на мнение, че това са добри стъпки, които нормализират отношенията между двете страни. „Поставихме въпроса за отпадане на санкциите срещу Русия, въпреки че ни обвиняваха, че сме антиевропейска партия. Времето показва, че сме били прави, но загубихме много време. Борисов първо трябва да се извини в България на хората за пропуснатите ползи“, заяви Корнелия Нинова.

Французин ще се опита да стане първият човек, преплувал Тихия океан

http://www.cross.bg/okean-preplyva-okeanite-1576231.html

/КРОСС/ Французинът Беноа Льоконт ще се опита да стане първият човек, преплувал Тихия океан. Днес 50-годишният архитектурен консултант се гмурна в студените води на океана от малък плаж в източната част на Япония. Крайната му цел е Сан Франциско, на около 9100 км разстояние. Облечен в неопренов костюм и с плавници на краката, Беноа преплува първите стотина метра придружен от 17-годишната си дъщеря и 11-годишния си син. След това децата му се върнаха на брега. Очаква се начинанието да му отнеме 6 – 8 месеца. Той ще плува около осем часа на ден, след което ще преспива на 20-метрова яхта. Ще се храни сутрин и вечер. Яхтата превозва 2,8 тона храна. Преди 20 години Льоконт преплува Атлантическия океан, като се справи с бури, акули, ужилвания от медузи. Целта на сегашната му иницатива е да привлече общественото внимание върху замърсяването на океаните с пластмасови отпадъци и заедно с 8-членен екип да участва в изследвания върху океаните и човешкия организъм. От данните ще се възползват близо 30 медицински и океанографски организации.

Порожанов: Финансовите инструменти са важен стимул за прилагане на политиките в земеделието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898626

Порожанов: Финансовите инструменти са важен стимул за прилагане на политиките в земеделиетоТърсим нови възможности за подпомагане на младите фермери „Наличието на финансови инструменти е един от най-важните стимули за насърчаване на инвестициите в селскостопанския сектор, хранително-преработвателната промишленост и малкия и среден бизнес на територията на селските райони”. Това заяви министърът на земеделието,

Пращаме в Италия издирван албанец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898625

Пращаме в Италия издирван албанецАлбанец ще бъде предаден на италианските власти, които го издирват с две Европейски заповеди за арест, издадени на 21 март 2016 г. С. Г. от гр. Пуке е бил задържан на 10 май, около 11 часа, на ГКПП-Гюешево при влизане в България от Македония. След като останал четири денонощия в ареста, е пуснат на 13 май,

Само във Фрог: Над 60-годишни състуденти на В. Радев разпределят милиони от обществени поръчки в МВР

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-nad-60-godishni-sastudenti-radev-razpredeliat-milioni-obshtestveni-porachki-mvr.html

Състуденти на шефа на МВР Валентин Радев от артилерийското училище в Шумен, сега военни пенсионери над 60 години, са окупирали всички възлови позиции в службата, която разпределя най-много пари от обществени поръчки във вътрешното ведомство.

Само във Фрог: Над 60-годишни състуденти на В. Радев разпределят милиони от обществени поръчки в МВР

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/samo-vav-frog-nad-60-godishni-sastudenti-radev-razpredeliat-milioni-obshtestveni-porachki-mvr.html

Състуденти на шефа на МВР Валентин Радев от артилерийското училище в Шумен, сега военни пенсионери над 60 години, са окупирали всички възлови позиции в службата, която разпределя най-много пари от обществени поръчки във вътрешното ведомство.

Георги Георгиев пред Фрог: КПКОНПИ крие два месеца резултатите от проверката на Пеевски

https://frognews.bg/novini/georgi-georgiev-pred-frog-kpkonpi-krie-dva-mesetsa-rezultatite-proverkata-peevski.html

КПКОНПИ и председателят й Пламен Георгиев крият два месеца резултатите от проверката на Делян Пеевски. Това стана ясно от думите на лидерът на гражданско движение БОЕЦ Георги Георгиев, който бе поканен да присъства на конференция на тема „Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията“ днес в София под патронажа на президента Румен Радев.

Георги Георгиев пред Фрог: КПКОНПИ крие два месеца резултатите от проверката на Пеевски

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/georgi-georgiev-pred-frog-kpkonpi-krie-dva-mesetsa-rezultatite-proverkata-peevski.html

КПКОНПИ и председателят й Пламен Георгиев крият два месеца резултатите от проверката на Делян Пеевски. Това стана ясно от думите на лидерът на гражданско движение БОЕЦ Георги Георгиев, който бе поканен да присъства на конференция на тема „Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията“ днес в София под патронажа на президента Румен Радев.

Косовското правителство е загрижено заради междуетническите инциденти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898615

Косовското правителство е загрижено заради междуетническите инцидентиКосовското правителство е загрижено и осъжда най-новите инциденти, които са етнически мотивирани и влияят негативно на отношенията между общностите в Косово, предаде агенция МИА. В съобщение след днешното заседание на правителството на Рамуш Харадинай се казва, че кабинетът иска от компетентните органи "колкото може по-скоро да изяснят причините и

Банковият сектор дръпна надолу европейските борси

https://www.investor.bg/evropa/334/a/bankoviiat-sektor-drypna-nadolu-evropeiskite-borsi-262393/

Италианският измерител FTSE MIB отчете най-големия спад за деня - 1%, след речта пред парламента на бъдещия премиер Джузепе Конте

Църквата в Скопие ще бъде призната под името Охридска архиепископия?

http://www.moreto.net/novini.php?n=375434

Вселенската партриаршия преговаря за признаването на автокефалността на Македонската православна църква /МПЦ/ под името Охридска архиепископия. Това каза пред държавната телевизия в Атина гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс.

Певицата Флорънс Уелч се раздели с приятеля си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6898607

Певицата Флорънс Уелч се раздели с приятеля сиПевицата Флорънс Уелч се раздели с приятеля си, музиканта Феликс Уайт, съобщи Контактмюзик. Връзката им продължи три години. Двамата са приятели от деца и остават "в добри отношения". Една от песните в новия албум на Флорънс Уелч "High as Hope", който ще бъде издаден на 29 юни, е за поредната раздяла в живота й. Тя се казва "The Еnd of Love".

Андрей Новаков: Извоювахме една победа, битката продължава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898616

Андрей Новаков: Извоювахме една победа, битката продължаваГласуваните текстове от комисията по транспорт на Европейския парламент по пакета „Мобилност” е един стратегически пробив. Това обяви пред bTV евродепутатът Андрей Новаков ЕНП/ГЕРБ, който е член на комисията и присъства вчера на гласуването. Преди това Новаков пътува от Белгия до България в кабината на тир,

Годишният бал на КРИБ - кой отнесе наградите (СНИМКИ)

http://clubz.bg/68767-godishniqt_bal_na_krib_koj_otnese_nagradite_snimki

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) отличи със специална награда за цялостен принос за развитието на икономиката "Минстрой Холдинг" АД на четвъртия си годишен бал. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев връчи наградата на собственика на "Минстрой Холдинг" проф. дтн инж. Николай Вълканов на церемония тази вечер в зала "Джон Атанасов" на София Тех Парк.

Премиерът Бойко Борисов и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Снимки: Веселин Боришев

Премиерът Бойко Борисов, който традиционно е патрон на бала, връчи голямата награда в категория "Качество" на Николай Младжов, собственик и управител на Зет и Ем Прайвит Ко. ООД.  

С втора награда в категория "Качество" бе отличена Аджибадем Сити Клиник, а наградата получи изпълнителния директор Ангел Ангелов.

Голямата награда в категория "Растеж" получи БМФ Порт Бургас ЕАД. Екатерина Захариева, заместник-министър председател по правосъдната реформа и министър на външните работи връчи наградата на Борис Балев, изпълнителен директор на компанията.

"Балкам Груп" ЕООД беше отличена с втора награда в категория "Растеж", а приза получи управителят й Яник Мекушин.

Отляво надясно: Съпругата на Кирил Домусчиев - Кремена Проданова, министърът на финансите Владислав Горанов, съпругата му Румяна и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Голямата награда в категория "Иновации" бе за "Тал Инженеринг" ЕООД. Огнян Донев, председател на КРИБ (2010-2014) и изпълнителен директор на "Софарма" АД връчи наградата на Андон Тушев, управител на "Тал Инженеринг".

Втора награда в категория "Иновации" получи СИН Карс Интернешънъл ЕООД, като наградата бе връчена на инж. Росен Даскалов, управител на компанията.

Освен Бойко Борисов, бала на КРИБ уважиха и министърът на външните работи Екатерина Захариева, на финансите - Владислав Горанов,  Лиляна Павлова - министър за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, просветният министър Красимир Вълчев, министърът на туризма Николина Ангелкова, регионалният министър Николай Нанков, Кирил Ананиев - министър на здравеопазването, Лъчезар Борисов - заместник-министър на икономиката. Столична община този път беше представена от Дончо Барбалов - заместник-кмет направление "Финанси и стопанска дейност", както и ръководители на други държавни агенции и ведомства.

Гости на тържествената церемония бяха и председателите на няколко парламентарни комисии - Данаил Кирилов на правната, Делян Добрев - на енергийната и Петър Кънев - на комисията по икономическа политика и туризъм, както и Хасан Адемов - председател и Светлана Ангелова - зам.-председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика.

Платинени рекламодатели на Четвъртия годишен бал на КРИБ са компаниите: Хювефарма ЕООД, Минстрой Холдинг АД, Геотрейдинг АД и Национална лотария

Златни рекламодатели на бала на КРИБ през 2018 са компаниите: Софарма АД, Агрион Инвест АД и СИЕЛА Норма АД.

Сребърни рекламодатели са компаниите: Телелинк България ЕАД, Клийнтех България ООД, А1 България ЕАД, Приста Ойл Груп, Балкам Груп ЕООД и Аурубис България АД.

Бронзови рекламодатели са компаниите: Кока-Кола ХБК България АД, Централна енергоремонтна база ЕАД и ИНСА Ойл ООД.

Комисията по отбрана одобри проектите за новия боен самолет и новата бронирана машина на армията

http://nakratko.bg/category/59/160551/


Нова методика ще определя критериите за избор на изтребителя за българските ВВС. Именно критериите за класиране по схемата на плащане станаха причина за скандала с проекта за придобиване на новия самолет в предишната процедура.

Белгийците с ударна песен за Мондиала (видео)

https://offnews.bg//izvan-terena/belgijtcite-s-udarna-pesen-za-mondiala-video-682054.html

Предстоящото световно първенство в Русия е след броени дни, а в Белгия все още не са избрали песента, която да стане химн на "червените дяволи".

В междинното гласуване между феновете към този момент фаворит е песента на актьора и певец Том Вос "Dva vodka". В клипа са събрани всички възможни стереотипи и клишета за Русия като мечка, балалайка, борш, ушанка и водка.

Песента предизвика симпатия дори в Русия, като местните фенове съветват белгийците наистина да се ограничат с две водки, защото са напълно достатъчни за начинаещи.

Белгия се намира в група "G" на Мондиала в компанията на Англия, Панама и Тунис. Първата среща на "червените дяволи" ще бъде срещу южноамериканците на 18 юни от 18:00 часа българско време.

ДПС: Владимир Кузов не е член на партията

http://nakratko.bg/category/59/160550/


Владимир Кузов не е член на ДПС, а неговата членска книжка е нелегитимна, съобщиха от централата на партията, цитирани от бТВ.  Шефът на организацията на ДПС в Оборище Антон Тепавичаров, който е приел Кузов, е изключен от партията.

Растежът на пазара на смартфони започва да губи височина

https://www.mediapool.bg/rastezhat-na-pazara-na-smartfoni-zapochva-da-gubi-visochina-news279913.html

След години активен растеж пазарът на смартфоните неочаквано се охлади. Проучвания сочат, че продажбите са се свили леко миналата година за първи път от дебюта на iPhone през 2007 година, а според предварителните данни тази години растежът ще се забави още. Анализаторите посочват няколко фактора, които са се отразили на пазара на смартфони. Сред тях са липсата на нови характеристики на устройствата, които да привлекат потребителите, по-дългото използване на джаджите, както и насищането на ключови пазари като Китай, които даваха тласък на растежа. Пазарът достигна връхната си точка, това е решаващият фактор, каза Боб О'Донъл, анализатор и консултант от Technalysis Research. Със сигурност това не е краят на смартфоните, това е краят на растежа на пазара на смартфони, отбеляза той. Пазарът на смартфони започна да се насища през 2016 година, по същия начин както се случи с пазара на таблетите и персоналните компютри години по-рано. Това не означава, че пазарът не е силен - това е един огромен пазар, но означава, че търговците трябва да мислят по различен начин, коментира пред Франс прес Боб О'Донъл. Търговците на смартфони, които вече държат част от пазара, не трябва все така да разчитат на бързо растящ дял, а на умни конкурентни ходове, за да повишат приходите, посочват анализатори. Samsung остава пазарен лидер, според проучванията, но преднината му пред Apple намалява. Китайската компания Huawei е на трето място, а другият конкурент от Китай Xiaomi расте бързо, въпреки че не присъства на пазара в САЩ. International Data Corporation - IDC съобщи, че продажбите на смартфони през 2017 година са спаднали с 0,1 % до 1,472 милиарда устройства, главно заради слабия растеж през четвъртото тримесечие. IDC очаква спад и през 2018 година преди да започне възстановяване благодарение на новите телефони за 5G мрежите и динамично развиващия се индийски пазар. Основната причина за спада миналата година според IDC и други е бил китайският пазар. IDC прогнозира, че пазарът за смартфони в Китай ще остане без промяна догодина, а продажбите в Индия се очаква да продължат да растат силно благодарение на по-ниските цени. "Китай остава основно направление за мнозина, тъй като потребява около 30% от смартфоните в света," посочи анализаторът от IDC Райън Рийт. Катализатор за съживяването на продажбите на смартфони може да стане появата догодина на устройства, които използват супербързите телекомуникационни мрежи 5G, според IDC. Засега секторът изглежда вял. Counterpoint Research обяви, че пазарът на телефони отчита спад с 3% през второто тримесечие спрямо година по-рано - второ поредно тримесечно понижение. "Отслабващото търсене на смартфони се дължи на забавяне на развитите пазари, където циклите на замяна се удължават, като характеристики и дизайнът на смартфоните са достигнали предела си," каза анализаторът от Counterpoint Тарън Патак. Нововъзникващите пазарни икономики обаче все още предлагат съществени възможности, допълни той. Телефоните с операционната система Android на Google се очаква да продължат да доминират на пазара за смартфони с дял от около 85%, който ще остане сравнително стабилен през идните години. Няма съмнение, че Андроид е операционната система, която е предпочетена от масовия пазар и нищо не ни навежда на мисълта, че това може да се промени, посочва в прогнозата си IDC. Макар че доставките на смартфони тази година ще намалеят, средната продажна цена ще се повиши над 10% до 345 долара и тенденцията ще бъде към повишение, посочи ръководителят на научно-изследователския отдел на IDC Антъни Скарсела. Тази година ще продължи съсредоточаването върху ултраскъпия сегмент на пазара, като очакваме на развитите пазари да бъдат пуснати много от устройствата, които са представителни за производителите, каза Скарсела. Тъй като икономиката в много страни по света се подобрява, повече хора могат да си позволят да преминат към по-скъпите модели. Луксозните смартфони обаче ще бъдат под натиск да покажат, че си заслужават цената, платена за преминаването към тях от по-евтините модели, коментират анализаторите. Apple се справя със спада на пазара по-добре, отколкото конкурентите му, но остава под натиск да впечатли потребителите, след като представи iPhone X на цена от 1000 и повече долара. С концентрирането си върху луксозните телефони Apple трябва значително да повиши цялостното удовлетворение от използването на следващото поколение iPhone, за да накара хората да поискат замяна и да се стигне до солиден растеж в близко бъдеще, каза ръководителят на изследователската дейност към Gartner Аншур Гупта. Епъл представя част от стратегията си на годишната конференция на разработчиците си в Калифорния, която тече тази седмица. Някои анализатори обаче предупреждават, че Apple не мисли в перспектива за това как потребителите ще взаимодействат с технологиите отвъд смартфона. Анализаторът от ABI Research Дейвид Маккуин посочи в доклад от декември, че Apple изостава от конкуренти като Google и Amazon в разработването на нови видове устройства и че Apple ще бъде "изоставащ" в ерата след смартфоните. Новата вълна иновации при смарт устройствата ще бъде водена от Google и Amazon, тъй като очевидната им сила в основни сектори на растеж, особено компютърната наука, позволява по-гъвкав подход при предлаганото взаимодействия между потребител и следващо поколение устройство, казва Маккуин.   По БТА

Близо 8000 петокласници ще проверят знанията си по история и по география

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898601

Близо 8000 петокласници ще проверят знанията си по история и по географияБлизо 8000 петокласници ще проверят знанията си по история и цивилизации и по география и икономика чрез външно оценяване, което ще се състои тази седмица. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Участниците в изследванията са избрани чрез представителна извадка, като те няма да получат оценки.

Настроенията в ЕС за превозвачите се променили

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/05/3190267_nastroeniiata_v_es_za_prevozvachite_se_promenili/?ref=rss


След гласуването на мобилния пакет в Транспортната комисия към Европейския парламент настроенията по темата в съвета (на министрите - бел.авт.) се променят. Това каза евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП, който беше в Народното събрание. Според Новаков след вчерашното гласуване в Европейския парламент едва ли някой ще отваря пакета със закони наново.<br /><br />"Спокоен съм. Това беше най-големият препъникамък, който прескочихме. Надявам се само никой, особено по време на...

ООН зове за глобални усилия срещу замърсяването с пластмаса

https://www.mediapool.bg/oon-zove-za-globalni-usiliya-sreshtu-zamarsyavaneto-s-plastmasa-news279912.html

Над 60 държави вече са предприели мерки за намаляване на замърсяването на околната среда с пластмаса, но са необходими по-енергични усилия, тъй като светът се изправя пред криза с пластмасовите отпадъци, се казва в доклад на ООН, публикуван във вторник. Докладът ознаменува Световния ден на околната среда и бе оповестен в Индия, която е глобален домакин на Световния ден, който тази година преминава под девиза "Да спрем пластмасовото замърсяване!". В него се отбелязва, че страни като Руанда, Кения и Шри Ланка са въвели забрани и финансови санкции, за да ограничат пластмасовите изделия за еднократна употреба, включващи найлонови торбички и продукти от стиропор. Ерик Солхайм - директор на Агенцията по околната среда при ООН, посочи, че пластмасови отпадъци вече затлачват откритите депа за отпадъци, задръстват реките и си пробиват път към океаните в огромни количества. "Целта ни е да формираме ново отношение в света към пластмасовите изделия, - каза той. - Имаме нужда от революция." Според доклада само 9 на сто от натрупаните досега в света девет милиарда тона пластмасови отпадъци са рециклирани. Годишно в света влизат в употреба 5 трилиона пластмасови торбички и чанти. Прилаганите на различни места политики за борба с пластмасовите отпадъци засега дават нееднозначни резултати, и макар че някои страни са въвели ограничения за употребата на такива изделия, те не се спазват изцяло. "Правилно насочени финансови санкции и забрани - ако се планират и прилагат както трябва, са сред най-ефикасните стратегии за ограничаване на свръхупотребата на пластмасови продукти за еднократна употреба", посочват експертите в доклада. Правят се редица предложения, като необходимостта правителствата да подобряват мениджмънта на отпадъците, да предлагат финансови поощрения за промяна на навиците на потребителите, както и за въвличане на бизнеса в борбата с "пластмасовата" криза.

Страните членки на ЕС искат да участват в диалога Белград-Прищина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898581

Страните членки на ЕС искат да участват в 
диалога Белград-Прищина
Страните членки на Европейския съюз искат да бъдат включени в заключителната фаза на диалога между Сърбия и Косово, която ще доведе до правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията, съобщава радио Свободна Европа, цитирано от БТА.  Според източници от Брюксел страните членки са започнали да проявяват недоволство от непрозрачния

Серхио Рамос: Сигурно ще съм виновен и за настинката на Фирмино

https://offnews.bg//futbol/serhio-ramos-sigurno-shte-sam-vinoven-i-za-nastinkata-na-firmino-682055.html

Капитанът на Реал Мадрид Серхио Рамос мина в настъпление срещу критиците си. Бранителят попадна в центъра на скандал след финала на Шампионската лига, като беше обвиняван дни наред, че едва ли не умишлено е контузил египетския нападател на Ливърпул Мохамед Салах.

В последните дни пък на съвестта на Рамос беше лепнато и обвинението, че е причинил комоцио на стража на англичаните Лорис Кариус преди двете му фатални грешки.

"Боже Господи, те отделят толкова време на случката със Салах. Гледах повторенията и се вижда, че той хваща ръката ми и аз падам на другата страна. Контузията му е на другата ръка, а не на тази, с която се държахме, а те ме изкараха, че съм му направил хватка от джудото.

След като вратарят каза, че съм го ударил умишлено, сега липсва само Фирмино да каже, че е настинал, след като капка пот е паднала от мен върху него.

Със Салах си говорихме чрез съобщения и той се чувстваше добре. Той можеше да играе през второто полувреме, ако му бяха сложили инжекция на почивката. Правил съм го няколко пъти", сподели Рамос пред "AS".

Програма на XV Международен фестивал на православна музика в Поморие, 6 – 10 юни 2018 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1ITyUS4Xavo/

От 6-ти до 10-ти юни 2018 г. в Поморие ще се проведе XV Международен фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно есть“. Участниците в него са 30 хорови състава от 9 държави: България, Русия, Германия, Македония, Полша,  Румъния, Сърбия, Украйна и Молдова.

Програма на XV Международен фестивал на православната музика в Поморие, 6 – 10 юни 2018

6 ЮНИ – СРЯДА

 17.00 ч. – Официално откриване на фестивала с посрещане на чудодейната икона „Достойно есть“, Литийно шествие и Водосвет.

18.30 ч. – Фестивален концерт в храм „Рождество на Пресвета Богородица” – Поморие

  1. Представителен камерен хор на Българската Западно- и Средноевропейска епархия „Св. Цар Борис – Покръстител“ – гр. Берлин, Германия, кат. 1
  2. Дамски хор „Благовестие“ – Поморие, България, кат.1
  3. Хор „Св. Наум Охридски“ – София, България, кат. 2
  4. Сборен хор от Академичен хор „Белканто” и Хор на младежите и студентите – Дубна, Русия, кат. 3

7 ЮНИ – ЧЕТВЪРТЪК

10.30 – Среща на диригентите, индивидуалните участници и представители на хоровете с организаторите на фестивала и фестивалния секретариат в Художествена Галерия „Дечко Стоев“. Дискусия  на тема „Църковното творчество на П.И.Чайковски и С.Рахманинов” във връзка с отбелязването на 125 години от кончината на Чайковски и 75 години от кончината на Рахманинов.  Експозе – иконом Кирил Попов.

Фестивални концерти в храм „Рождество на Пресвета Богородица“в Поморие

15.30 – I концерт

  1. Смесен хор „Певница” – Алексинац, Сърбия, кат. 3
  2. Православен ансамбъл „Преображение“ – Житомир, Украйна, кат. 3
  3. Църковен хор при храм „Успение на Пресвета Богородица“ – Ботевград, България, кат. 1
  4. Църковен хор при храм „Св. Тихон Аматунтски“ – с. Тихоново, Менделеевски район, Автономна република Татарстан, Русия, кат. 1
  5. Църковен хор „Св. Йоан Златоуст“ – Пирот, Сърбия, кат.1

18.00 – II концерт

  1. Църковен хор при храм „Свети Йоан Рилски” – Търговище, България, кат. 1
  2. Калин Кирилов – София, България, кат. 2
  3. Семеен църковен хор „Чешма варуита” при храм „Св. Димитър” – с. Криничное,  Болградски район, Одеска област, Украйна, кат. 1
  4. Девически хор при храм „Успение на Пресвета Богородица“ – Красногорск, Русия, кат. 1

20.00 – ОТКРИТА СЦЕНА  – Църковен хор при храм „Св. Тихон Аматунтски“ – с. Тихоново, Менделеевски район, Автономна република Татарстан и Смесен хор „Певница”  – Алексинац, Сърбия

8 ЮНИ – ПЕТЪК

10.30 ч. – Репетиция на сборен хор на фестивала „Достойно есть“ в залата на читалище „Просвета-1888“ в Поморие

Фестивални концерти в храм „Рождество на Прсвета Богородица“

15.30 – I концерт

  1. Камерен църковен хор „Св. великомъченик Пантелеймон” – Велес, Република Македония     кат. 1
  2. Йеромонах Юстин Зографски – София, България, кат. 2.
  3. Камерен хор „Кристинопол” при Народен дом – Червоноград, Украйна, кат. 3
  4. Вокален ансамбъл „Кантикус де Орис“ – Пловдив, България, кат. 3

18.00 – II концерт

  1. Хор „Надсяння” – Лвов-Винники, Украйна, кат.
  2. Квартет при Шипченски манастир „Св. Рождество Христово“ – гр. Шипка, България, кат. 1
  3. Детско-женски хор „Созвучие” при Детска школа по изкуствата „Михаил Иванович Глинка”   Троицк, Москва, Русия , кат. 3
  4. Хор при Държавна опера – Стара Загора, България, кат.3

20.00 – ОТКРИТА СЦЕНА – Девически хор при храм „Успение на Пресвета Богородица“ – Красногорск, Русия и Православен ансамбъл „Преображение“ – Житомир, Украйна

9 ЮНИ – СЪБОТА

Фестивални концерти в храм „Рождество на Прсв. Богородица“

15.30 – I концерт

  1. Църковен хор „Св. Климент Охридски“ – София, България, кат. 1
  2. Женски хор ,,Воскликновение” – Хайнувка, Полша, кат. 1
  3. Хор „Покров на Пресвета Богородица”- София, България, кат. 1
  4. Дамски хор „Ренесанс“ при АМТИИ – Кишинев, Молдова, кат. 3
  5. Академичен смесен камерен хор „Гаудеамус”при АМТИИ – Пловдив, България, кат. 3

18.00 – II концерт

  1. Хор „Ave Musica” – София, България, кат. 3
  2. Мъжки хор „Гавриил Музическу“ при АМТИИ – Кишинев, Молдова, кат. 3
  3. Академичен хор „Ангел Манолов“ при Национален студентски дом – София, България, кат. 3
  4. Сборен хор на фестивала „Достойно есть”

20.00 – ОТКРИТА СЦЕНА – Семеен църковен хор  „Чешма варуита” при храм  „Св. Димитър”   с. Криничное,  Болградски район, Одеска област, Украйна и хор „Ave Musica” – София, България

10 ЮНИ – НЕДЕЛЯ

08.00 ч. – Утреня в храм „Рождество на Прсв. Богородица“

09.00 ч. – Света Божествена Литургия в храм „Рождество на Пресвета Богородица“ – Поморие, отслужена от Н.Впр. Сливенския митрополит Йоаникий в съслужение със свещеници от храма и гости, с певческото участие на хорове от фестивала.

09.00 ч. – участие на хорове от фестивала в Св. Божествена Литургия в храмовете „Успение на Пресвета Богородица“ в Несебър и Бургас, „Преображение Христово“ – Поморие и в манастир„Св. Георги“- Поморие

11.30 ч. – ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН КОНЦЕРТ И ЗАКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА.

Кюрдските сили обявиха, че се изтеглят от сирийския град Манбидж

https://www.mediapool.bg/kyurdskite-sili-obyaviha-che-se-izteglyat-ot-siriyskiya-grad-manbidzh-news279911.html

Сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) казаха във вторник, че се изтеглят от северния град Манбидж, което може да успокои сериозния разрив между САЩ и Турция, предаде Асошиейтед прес. СЗН заявиха, че техните съветници са приключили мисията си за обучаване на местните сили, известни като Военен съвет на Манбидж (ВСМ), да защитават града. Изявлението беше направено, след като Турция обяви вчера, че се е споразумяла със САЩ за бъдещето на Манбидж. И СЗН, и ВСМ са подкрепяни от САЩ, което обтяга отношенията между Вашингтон и Анкара. Турция смята СЗН за терористична организация и настоява кюрдските бойци да напуснат Манбидж от повече от година.

Европа тръпне дали италианският пациент ще оздравее, или ще зарази и други

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6897040

Европа тръпне  дали  италианският пациент ще оздравее, или ще зарази и другиНовото популистко правителство не смята да зачерква еврото и да напуска ЕС Всяка сутрин, след като се събуди, италианецът знае, че 36 000 евро дълг тегне на главата му. Италия е страната с третия най-голям обществен дълг в света, но е на път да се промени радикално. Въпросът е обаче дали след завоя си с новото правителство – първото в Европа

Кристалина Георгиева: Сближаването на икономиките в Европейския съюз се забавя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898571

Кристалина Георгиева: Сближаването на икономиките в Европейския съюз се забавяСближаването на икономиките в Европейския съюз се забавя. Затова предупреди главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева по време на Брюкселския икономически форум. Георгиева предупреди, че развитието на технологиите прави все по-богати развитите държави, но отваря все повече проблеми в по-слабо развитите държави и

Веолия е водеща компания във внедряването на енергийната ефективност в България

https://frognews.bg/novini/veoliia-vodeshta-kompaniia-vav-vnedriavaneto-energiinata-efektivnost-balgariia.html

„Веолия винаги е проявявала корпоративна социална отговорност и ги поздравявам за лидерското им поведение“, с тези думи г-жа Ивелина Василева, председател на Постоянната комисия по околната среда и води, откри днес дискусионен форум на тема „Кръговата икономика: Големите мечти се реализират в практически решения“ , организиран от Веолия, съвместно с Биологически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Терез, Масуд и Асен днес са истински лъвове

http://www.cross.bg/mesetza-masyd-terez-1576234.html

/КРОСС/ Лъвовете Терез и Масуд, които бяха спасени от зоопарка в Разград, вече 4 месеца живеят в специализирания център за големи котки „Фелида” на международната организация за защита на животните „Четири лапи” в Холандия. Лъвчетата пристигнаха през февруари и вече са станали по близо 60 кг. Животните са под постоянно наблюдение от специалисти и преминават през пълни изследвания на определени периоди. В първите 5 месеца от живота си Терез и Масуд бяха отглеждани от доброволец на организация „Дивите животни”, защото майка им ги отблъсна. В Холандия от 2 месеца живее и лъвът Асен, който също беше спасен от разградския зоокът в изключително тежко състояние – недохранен и с дистрофия на мускулите.

Путин: Санкциите са вредни и за двете страни, всички имат интерес от отменянето им

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898567

Путин: Санкциите са вредни и за двете страни, всички имат интерес от отменянето имРуският президент Владимир Путин каза днес, че Русия е преодоляла всички трудности, предизвикани от западните санкции и добави, че тези санкции са вредни и за двете страни, предадоха Ройтерс и ТАСС. Той говори на пресконференция във Виена след разговорите с австрийския президент Александър ван дер Белен, предаде БТА.

Потвърдиха ареста на двамата варненски сводници

http://www.moreto.net/novini.php?n=375403

Състав на Апелативен съд – Варна потвърди като законосъобразни и обосновани определения на Варненския окръжен съд от миналата седмица, с които на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от компетентни френски власти са били първоначално задържани под стража Огнян Стефанов и Райчо Райчев, съобщиха от пресцентъра на съда за Moreto.

“Шоуто на Слави” осъди “Господари на ефира” за 13 000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898570

“Шоуто на Слави” осъди “Господари  на ефира” за 13 000  лв. Трифонов ще дари парите на деца с увреждания “Днес Върховният касационен съд потвърди решението на Софийския апелативен съд, с което окончателно осъдих предаването “Господари на ефира” за нарушаване на авторското право по отношение на “Шоуто на Слави”, обяви Слави Трифонов в личния си профил във фейсбук във вторник, 5 юни.

Мариано Рахой се оттегля от лидерския пост в испанската Народна партия

https://www.mediapool.bg/mariano-rahoi-se-otteglya-ot-liderskiya-post-v-ispanskata-narodna-partiya-news279910.html

Бившият испански премиер Мариано Рахой обяви, че ще се оттегли като лидер на Народната партия, предаде Франс прес. "Настъпи моментът да сложа окончателен край на този етап. Народната партия трябва да продължи напред и да пише историята си в служба на испанците под ръководството на друг човек", каза 63-годишният Рахой след среща с партийното ръководството в Мадрид. "Така е най-добре за мен, най-добре за партията и най-добре за Испания", добави той, цитиран от Ройтерс. Той ще продължи да ръководи партията, докато не бъде организиран конгрес за намирането на негов приемник. Бившият премиер беше критикуван заради действията си по време на кризата с опита за отцепване на Каталуния и много избиратели се пренасочиха от неговата партия към десноцентристкото движение "Сиудаданос", отбеляза Ройтерс. Рахой ръководи от 2004 г. консервативната партия. Неговото правителство бе свалено от власт в петък с вот на недоверие от парламента във връзка с няколко съдебни дела за корупция. Двадесет и девет души, свързани с Народната партия, включително бивш ковчежник и други високопоставени членове, бяха осъдени през май за различни закононарушения, включително за фалшифициране на счетоводни документи. Рахой стана миналата година първият действащ премиер в Испания, който дава показания в съдебно дело. Тогава бяха отправени призиви за оставка, но той отрече да е вършил нещо нередно. В решението си съдията каза, че има доказателства, че партията е имала дълги години черна каса и че достоверността на показанията на Рахой трябва да бъде "взета под въпрос".

Задържаният за корупция шеф на КАТ-Благоевград окончателно остава в ареста

https://www.mediapool.bg/zadarzhaniyat-za-koruptsiya-shef-na-kat-blagoevgrad-okonchatelno-ostava-v-aresta-news279909.html

Задържаният корупция шеф на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов окончателно остава в следствения арест, потвърди във вторник Софийският апелативен съд (САС). Той бе обвинен за взимане на подкуп, използване на служебно положение, незаконно държане на огнестрелно оръжие и превишаване на правата си, чрез осигуряването на полицейски конвой за движението на тежкотоварна машина с извън габаритна техника. САС се съгласи с аргументите на разследващите, че има опасност той да извърши престъпление, да укрие доказателства по разследването, както и да въздейства на свидетели. От показанията на множество разпитани негови подчинени се установява, че Стоицов многократно е упражнявал натиск върху тях при изпълнение на служебните им задължения. Апелативните съдии потвърдиха и мярката за неотклонение на втория задържан по случая – бизнесменът Бойко Шарков, който бе привлечен към наказателна отговорност като помагач. Шарков е на свобода срещу гаранция от 7000 лева. Освен двамата задържани, обвинения по делото получи и бившият полицай Николай Доганджийски. Според прокуратурата той е бил човекът, който е провеждал срещи с шофьорите, които са готови да си платят за бърза услуга и номер по избор. Разследващите смятат, че той лично е уговарял размера на подкупите. Заради влошеното здраве на Доганджийски, той е с мярка за неотклонение – парична гаранция от 6000 лева.

Евродепутат: Направихме пълен пробив за шофьорите и пак критики

https://dnes.dir.bg/ikonomika/evrodeputat-napravihme-palen-probiv-za-shofyorite-i-pak-kritiki

Евродепутатът ядосан от коментари в България, че няма постигнато добро решение за българските шофьори

Сакскобурготски: България изигра престижна роля в региона с европредседателството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898564

Сакскобурготски: България изигра престижна роля в региона с европредседателствотоПътят на ЕС е един и това е обединение. Това заяви в специално интервю за телевизия Европа Симеон Сакскобурготски. Според него сътресенията в Общността са временни и ще бъдат преодолени чрез единство. Той определи българското европредседателство като успешно, а срещата ЕС - Западни Балкани на 17 май като ключова за страните от региона.

Сирийските кюрди ще изтеглят военни съветници от Манбидж заради Турция

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/05/3190204_siriiskite_kjurdi_shte_iztegliat_voenni_suvetnici_ot/?ref=rss


Сирийските кюрдски Сили за защита на народа (YPG) казаха днес, че се изтеглят от северния град Манбидж, което може да успокои сериозния разрив между САЩ и Турция, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />YPG заявиха, че техните съветници са приключили мисията си за обучаване на местните сили, известни като Военен съвет на Манбидж, да защитават града. Манбидж, град в Северна Сирия, е единственото по-голямо населено място на запад от река Ефрат, което до...

Доналд Туск: ЕС и Западните Балкани да преминат към конкретни дела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898559

Доналд Туск: ЕС и Западните Балкани да преминат към конкретни делаВреме е Европейският съюз и Западните Балкани да преминат от политически изявления към конкретни дела, заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск на среща с черногорския премиер Мило Джуканович, предаде Танюг. Туск каза, че миналия месец лидерите на ЕС и Западните Балкани отново са потвърдили европейската перспектива като свой

Новият премиер Джузепе Конте обеща пълна промяна на Италия

https://www.mediapool.bg/noviyat-premier-dzhuzepe-konte-obeshta-palna-promyana-na-italiya-news279908.html

Новият италиански премиер Джузепе Конте обеща да направи пълна промяна в страната в изказването си в парламента, преди да бъде гласуван вот на доверие на антисистемното правителство, което възнамерява да отхвърли правилата на ЕС за бюджетите и имиграцията.   Конте защити пламенно "популистката" политика, която възнамерява да води: битка срещу "бизнеса" с имиграцията, възобновяване на икономическия растеж и отваряне към Русия.   Министър-председателят потвърди, че страната му желае "автоматична" и "задължителна" система за репатриране на търсещи убежище в Евросъюза и изтъкна, че Италия подкрепя "коригиране" на икономическите санкции, наложени от общността на Русия. Конте каза в общата си политическа реч пред сенаторите, че страната смята да намали огромния си държавен дълг, но ще го постигне чрез растеж, а не чрез мерки за строги икономии, предаде Франс прес. Държавният дълг на Италия е втори по големина в еврозоната след този на Гърция и "днес е напълно устойчив, но трябва да бъде намален в перспектива на икономически растеж", подчерта Конте. Той каза още, че пропастта в растежа между Италия и Европа трябва да бъде намалена и "това е нашата цел". Конте говори пред Сената, а от двете му страни бяха застанали лидерите на две доскоро периферни партии, съставили миналата седмица управляващата коалиция и номинирали малко познатия специалист по право да оглави тяхното коалиционно правителство. "Истината е, че предизвикахме радикална промяна и се гордеем с това", каза Конте пред сенаторите в залата, където се очаква по-късно да получи вот на доверие. Гласуването в долната камара е насрочено за утре. Коалицията на "Лига" и "Движение "Пет звезди" има 10 гласа мнозинство в Сената и по-голяма подкрепа в долната камара. "Ако популизмът означава да се вслушваме в потребностите на хората, тогава сме за него", увери Конте. "Ще сложим край на "бизнеса" с имиграцията, който нарасна по непропорционален начин в сянката на фалшива солидарност", добави Конте, повтаряйки тезите на Матео Салвини, който става вицепремиер и вътрешен министър. Конте обяви, че колосалният дълг на Италия ще бъде намален чрез политики в интерес на растежа и заетостта, както настоява "Движение "Пет звезди". Премиерът не даде подробности за финансирането на мерките, предвидени в "правителствения договор", който може да възлезе на няколко десетки милиарда евро. И макар че потвърди желанието на правителството да въведе "плосък данък" и подоходен данък между 15 и 20 на сто, той не обвърза това с никаква дата. Същото се отнася и за т.нар. граждански доход, който предполага на всеки италианец да са гарантирани поне 780 евро месечно. "Европа е нашият дом", увери Конте, който заяви, че желае " по-силна, но и по-справедлива Европа".

Областният управител на Перник инспектира рехабилитацията на язовир "Студена"

https://www.24chasa.bg/region/article/6898552

Областният управител на Перник инспектира рехабилитацията на язовир "Студена"Областният управител на Перник Ирена Соколова, заедно с представители на ДАНС, ОДМВР и Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" е инспектирала текущата рехабилитация на язовир "Студена", съобщи пресцентърът на областната администрация. Графикът за изпълнение на обекта е двегодишен.

КАТ започна нова акция

https://www.vesti.bg/bulgaria/kat-zapochna-nova-akciia-6083110

Операцията започна в понеделник и ще приключи в неделя

“Алианц”, “Дженерали” и “Уникредит” ще продават общи услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898560

“Алианц”,  “Дженерали”  и “Уникредит” ще продават общи услуги“Алианц”, “Дженерали” и “Уникредит” ще продават общи застрахователни услуги след подписано споразумение за сътрудничество за Централна и Източна Европа(ЦИЕ), съобщиха от компаниите. Партньорството ще влезе в сила от втората половина на 2018 г. и ще бъде за физически лица и малки предприятия в България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Унгария,

Потресен баща пита: Докога?!

http://www.cross.bg/deteto-deteto-parite-1576245.html

/КРОСС/ Баща разказа пред репортер на "КРОСС", че около 11:00 ч. на 4 юни т.г. детето му, което е 4 клас и учи в 33 ОУ "Санкт Петербург" в Люлин 3, отива да си върне учебниците в училище с усмивка на лицето. Девойката е пълна отличничка и с нетърпение чака предстоящото лято. По пътя към училището я срещат 3 момичета от ромски произход - едното е на 15 г., а другите две - по на 16 г. Заплашват я и искат парите й. Детето казва, че няма пари в себе си, а те продължават да го заплашват. Казват му да си даде парите, за да не бръкнат те в раницата и да му вземат всичко. В крайна сметка момиченцето вади всичките си пари и им ги дава, като ги моли да не му взимат учебниците, защото са важни и трябва да ги върне в училище. Взимат му парите, но заплахите продължават. Нападателките му казват, че трябва да внимава на кого се оплаква и какво с кого споделя, защото наложи да се видят отново и тогава щели да го смачкат от бой. Детето продължава по пътя разплакано, разстроено и треперещо. След около 200 м вижда патрулка. Спира при служителите на реда и им казва какво се е случило. Полицаите качват детето в колата и започват да обикалят района. Детето вижда момичетата и ги посочва на полицаите, които спират и искат личните им карти. Оказва се, че нямат. Нападателките отричат да са взели пари от момиченцето. След няколко минути казват, че детето им и е приятелка и са взели сумата на заем. Не след дълго си признават, че са отнели парите на девойката със сила

4 г. затвор за дрога и 8600 евро менте

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898553

4 г. затвор за дрога и 8600 евро менте
Четири години ще лежи в затвора кюстендилец за притежание на наркотици и 8680 фалшиви евро. 47-годишният Кирил Милчев бе осъден от окръжния съд в Кюстендил, като присъдата не е окончателна. При акция на БОП на 4 декември 2015 г. в наследствената му къща в с. Коняво полицаите откриха 1,2 кг марихуана, 152 грама хероин, един грам кокаин,

Липсата на сделка за Brexit може да струва на бизнеса 27 млрд. долара годишно

https://www.investor.bg/evropa/334/a/lipsata-na-sdelka-za-brexit-moje-da-struva-na-biznesa-27-mlrd-dolara-godishno-262392/

Допълнителните разходи ще бъдат давани за спазване на новите митнически изисквания, ако не бъде сключено споразумение

Станаха известни някои от министрите в новото испанско правителство на Санчес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898544

Станаха известни някои от министрите в новото испанско правителство на СанчесНякои от министрите в новото испанско правителство на социалистическия лидер Педро Санчес станаха известни днес. Пълният състав на кабинета се очаква да бъде оповестен утре, предаде Асошиейтед прес. Организационният секретар на партията Хосе Луис Абалос съобщи по телевизия ТВЕ, че конституционният юрист Кармен Калво ще бъде вицепремиер,

"Юнайтед" договори бразилеца Фред за 70 млн. евро

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/05/3190245_junaited_dogovori_brazileca_fred_za_70_mln_evro/?ref=rss


Бразилецът Фред е първият летен трансфер на "Манчестър юнайтед". Английският клуб обяви на официалния си сайт, че е постигнал споразумение за привличането на 25-годишния полузащитник на "Шахтьор" (Донецк).<br /><br />"Повече подробности очаквайте в най-скоро време", се казва още в краткото съобщение на "червените дяволи". Според медиите на Острова трансферът ще е на стойност 52 млн. паунда (70 млн. евро). Очаква се дефанзивният халф да подпише...

Пластмасова пустиня: Азия се "дави" в пластмасови боклуци

http://www.moreto.net/novini.php?n=375433

Виетнамско мангрово дърво, обвито от полиетилен, кит, загинал след поглъщането на пластмасови торби в Тайланд и огромни количества боклуци край индонезийските "райски" острови - мрачни образи на кризата със замърсяването с пластмаси, обхванала Азия, отбелязва "Франс прес" в свой репортаж.

Гугъл влага средства в училище за програмиране в брюкселския квартал Моленбек

https://www.mediapool.bg/gugal-vlaga-sredstva-v-uchilishte-za-programirane-v-bryukselskiya-kvartal-molenbek-news279907.html

Гугъл осигурява 200 000 евро за развитието на училището за програмиране в кв. "Моленбек" в Брюксел, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Това е поредното усилие за развитие на училището, открито в навечерието на атентатите в столиците на Белгия и Франция от последните години. Основната част от терористите, ударили двете столици, бяха израснали точно в този брюкселски квартал, получил прозвището "гнездо на европейския джихад". Според Гугъл самото име на информационния гигант би трябвало да привлече интерес. Целта на училището е да подготви младежите за епохата на цифровизацията и те да бъдат в състояние по-лесно да намерят работа. Засега уроците се посещават от петдесетина младежи, а около 150 души дневно посещават образователния център.   "Моленбек" е дом за близо 100 000 души, основно от африкански и азиатски произход.

Жълт код за порои и градушки в 13 области в сряда

https://petel.bg/ZHalt-kod-za-poroi-i-gradushki-v-13-oblasti-v-sryada__267814

Жълт код за порои и градушки е обявен за 13 области в сряда. Най-застрашени ще са райони в Югозападна България. Интензивните валежи се очакв...

Ново 20! Разговорът на килъра Михаил с брат му, минути преди да бъде заловен, обръща на 180 градуса разследването

https://petel.bg/Novo-20--Razgovorat-na-kilara-Mihail-s-brat-mu--minuti-predi-da-bade-zaloven--obrashha-na-180-gradusa-razsledvaneto__267813

Снимка Булфото "Не знам какво ми стана. Отворих вратата и стрелях няколко пъти. След това видях Симона, която идваше към мен и не зная как...

Модният свят потъна в скръб! Известна дизайнерка бе намерена мъртва

https://petel.bg/Modniyat-svyat-potana-v-skrab--Izvestna-dizaynerka-be-namerena-martva__267818

Американският моден свят потъна в скръб след неочакваната новина за смъртта на известната мода дизайнерка Кейт Спейд. Тя била намерена м...

Тръмп обжалва забраната на съда да блокира критични към него хора в Туитър

https://petel.bg/Tramp-obzhalva-zabranata-na-sada-da-blokira-kritichni-kam-nego-hora-v-Tuitar__267817

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обжалва съдебното решение, забраняващо му да блокира критични към него в Туитър, предаде Асошиейтед пре...

Димитър Лазаров: Няма увеличение на подслушваните лица със СРС-та

https://petel.bg/Dimitar-Lazarov--Nyama-uvelichenie-na-podslushvanite-litsa-sas-SRS-ta__267816

Няма увеличение на подслушваните лица със специални разузнавателни средства. Тенденцията от последните години е около 2600-2700 души. Това з...

Близо 8000 петокласници ще проверят знанията си по история и по география

https://petel.bg/Blizo-8000-petoklasnitsi-shhe-proveryat-znaniyata-si-po-istoriya-i-po-geografiya__267815

Снимка Булфото Близо 8000 петокласници ще проверят знанията си по история и цивилизации и по география и икономика чрез външно оценяван...

Сакскобургготски призова за рестарт на отношенията с Русия

https://petel.bg/Sakskoburggotski-prizova-za-restart-na-otnosheniyata-s-Rusiya__267824

Снимка Булфото За рестарт на отношенията с Русия се обяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски, съобщи Нова тв. Той приветства с...

Дни след внезапната смърт и погребението на доведения й син Емилия съобщи важна новина

https://petel.bg/Dni-sled-vnezapnata-smart-i-pogrebenieto-na-dovedeniya-y-sin-Emiliya-saobshhi-vazhna-novina__267823

Навръх 24 май певицата Емилия катастрофира на магистрала "Тракия". В колата заедно с нея пътуваха годеникът й Жорж Башур и синът му Феди, ко...

Огнен ад в района на Чернобил

https://petel.bg/Ognen-ad-v-rayona-na-CHernobil__267822

Украинските власти обявиха, че днес е пламнал горски пожар в района на експлодиралата атомна централа в Чернобил, но увериха, че няма пок...

Мартин Минчев с асистенция при равен на националния тим

https://petel.bg/Martin-Minchev-s-asistentsiya-pri-raven-na-natsionalniya-tim__267821

България U18 и Грузия U18 завършиха 1:1 в контролна среща на базата на националния отбор в Бояна. Гостите откриха резултата в 12-ата минута след...

Скотланд Ярд разсекрети минута по минута какво са правили Сергей и Юлия Скрипал малко преди да бъдат отровени

https://petel.bg/Skotland-YArd-razsekreti-minuta-po-minuta-kakvo-sa-pravili-Sergey-i-YUliya-Skripal-malko-predi-da-badat-otroveni__267820

Лондонската полиция възстанови хронологията на събитията през фаталния 4 март, когато в Солсбъри бяха отровени бившия руски шпионин Серг...

Зам.-министър Ваня Колева участва в откриването на Европейското първенство по бокс за жени в София

https://www.24chasa.bg/sport/article/6898543

Зам.-министър Ваня Колева участва в откриването на Европейското първенство по бокс за жени в София
Президентът на Европейската конфедерация по бокс донесе благодарствен плакет на министър Кралев Зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева участва в церемонията по откриването на 11-ото Европейско първенство по бокс за жени (5 – 12 юни). Турнирът се провежда в обновената столична зала „Асикс Арена“ с участието на 143 състезателки от 33

Вече могат да се проверяват резултатите от външното оценяване в седми клас

https://www.mediapool.bg/veche-mogat-da-se-proveryavat-rezultatite-ot-vanshnoto-otsenyavane-v-sedmi-klas-news279906.html

Резултатите от националните външни оценявания по български език и литература, и по математика след седми клас са публикувани в сайта на Министерството на образованието и науката, и могат да се проверяват на адрес: https://priem.mon.bg/. Проверката се осъществява с входящия номер и с код за достъп от служебната бележка за допускане до изпит, съобщи пресцентърът на МОН. От 13 юни седмокласниците ще могат да получат служебните си бележки с резултатите от националните външни оценявания от училищата, в които се обучават. От 20 юни до 26 юни седмокласниците ще подават документи за прием в профилираните и професионалните гимназии в страната, в паралелките за профилирана подготовка в средните училища и в професионалните гимназии или в паралелките за професионална подготовка в обединените, средните училища и профилираните гимназии.   Кандидатстването и тази година ще бъде чрез електронната система на министерството /https://priem.mon.bg// или на хартиен носител в училищата-гнезда. Родителите или учениците, които са подали заявления за участие в първото класиране на хартиен носител, няма да могат да подават електронно и обратно. Балообразуването за отделните училища е различно и се формира от резултатите от изпитите по български език и литература, и по математика, и от приравнените в точки оценки от свидетелството за основно образование по предмети, определени от съответните училища. Списъците с приетите на първо класиране ще бъдат обявени до 3 юли 2018 г. Записването на учениците в новите им училища или подаването на заявления за участие във второ класиране е в периода 4-6 юли 2018 г., информират от МОН.

Проектите за машини за пехотата и изтребители ще минат през парламента до месец

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/05/3190256_proektite_za_mashini_za_pehotata_i_iztrebiteli_shte/?ref=rss


Инвестиционните проекти за купуване на нови бронирани машини за пехотата и за нови за авиацията изтребители трябва бъдат одобрени от парламента до края на юни. Това каза председателят на парламентарната комисия по отбрана о.р. генерал Константин Попов.<br /><br />Преди да минат през гласуване в пленарна зала, трябва да има решение и от бюджетната комисия. И двата проекта бяха одобрени от ресорната комисия днес, като само депутатите от БСП и "Воля" се въздържаха.<br...

Качени са резултатите от матурите след 7-и клас (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898394

Качени са резултатите от матурите след 7-и клас (Обновена)Резултатите от националните външни оценявания по български език и литература, и по математика след седми клас са публикувани в сайта на Министерството на образованието и науката, и могат да се проверяват на адреса: https://priem.mon.bg/. Проверката се осъществява с входящия номер и с код за достъп от служебната бележка за допускане до изпит,

Съпругата на Слободан Милошевич: Отнеха апартамента на дъщеря ми с измама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898538

Съпругата на Слободан Милошевич: Отнеха апартамента на дъщеря ми с измамаМиряна Маркович, бивш лидер на движение Югославска левица и съпруга на бившия югославски президент Слободан Милошевич, заяви за в. "Курир", че белградският лекар Никола Антич е отнел с измама апартамента на дъщеря й Мария. Вестникът посочва, че Мария Милошевич и Антич са сключили договор тя да му продаде апартамента си с площ 235 квадратни метра и

Саудитска Арабия издаде шофьорски книжки за жени, но не е готова за други отстъпки

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/05/3190076_sauditska_arabiia_izdade_shofyorski_knijki_za_jeni_no/?ref=rss


Саудитска Арабия вчера издаде първите шофьорски книжки на десет жени. Кралството се подготвя след три седмици да вдигне единствената в света забрана за жени да шофират, но някои от тези, които агитираха за правото на шофиране, остават в ареста.<br /><br />В правителствено заявление се съобщава, че десетте жени с издадени книжки вече притежават такива от други държави, включително САЩ, Великобритания, Ливан и Канада. Те преминаха кратък шофьорски изпит и очен преглед, преди да им се...

Обвиняемият за убийството в Слънчев бряг остава в ареста

https://www.mediapool.bg/obvinyaemiyat-za-ubiystvoto-v-slanchev-bryag-ostava-v-aresta-news279905.html

Окръжният съд в Бургас остави в ареста обвинения за убийство на мъж и опит за убийство на жена в Слънчев бряг Михаил Станчев, предаде радио "Фокус – Бургас". 37-годишният мъж от Ямбол има възможност да обжалва мярката си за неотклонение във вторник. Престъплението бе извършено на 2 юни. Застреляният е 54-годишният собственик на казина Коста Николов-Миджурина, а раненото момиче на 22 години е работило за него. Според МВР убийството е извършено от ревност, а днес Станчев запази мълчания пред медиите. Обвиняемият обясни пред съда, че след убийството е тръгнал към граничния пункт Лесово, за да се предаде, а не да бяга от страната. Той не можа да обясни защо пистолетът му е бил зареден, а телефонът изключен. "Доказателствата по делото са сериозни, с което съдът е съгласен. Не приемаме тезата, че в особена психологическа ситуация не сте се насочили целенасочено към границата", обърна се съдът към Михаил Станчев.

Защо Илон Мъск тръгна на война с медиите

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/05/3190247_zashto_ilon_musk_trugna_na_voina_s_mediite/?ref=rss


"Той е склонен към откачени изблици в "Туитър". Не понася критика. Обвинява медиите в мошеничество и заплашва да създаде институции в съветски стил, за да ги оценява. Подвежда хората да му дават кеш в замяна на неспазвани обещания. Той е милиардер, чиито компании са на ръба на фалита. Представя се за иконоборец, враг на върхушката, а всъщност не е нищо повече от необичайно успял изпечен лъжец. Легионите му поддръжници са фанатици и, да си признаем, малко тъпи. Говорят за...

Вижте пътната обстановка в страната към 17.30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6898536

Вижте пътната обстановка в страната към 17.30 часаІ. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През първата половина от нощта все още на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, но явленията ще са в процес на затихване. През втората половина от нощта ще бъде предимно ясно. На 06.06.2018 г. преди обяд над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево.

Кралев в Европейския парламент: България e aктивен партньор в борбата с корупцията в спорта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898528

Кралев в Европейския парламент: България e aктивен партньор в борбата с корупцията в спорта
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев беше сред ключовите оратори в панела на високо равнище „Време е да действаме за Европа срещу спортни манипулации“. Събитието се проведе в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел. Форумът беше открит официално от Красен Кралев, еврокомисаря по спорта, младежта, културата и образованието Тибор Наврачич,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване