Прекратява се гладната стачка в „Български пощи“ЕАД

http://www.cross.bg/bulgarski-poshti-gladnata-1581247.html

/КРОСС/ Ръководството на „Български пощи“ ЕАД и синдикат „Защита“, съвместно с  Омбудсмана на Република България Мая Манолова постигнаха съгласие за прекратяване на гладната стачка в дружеството. Ръководството на „Български пощи“ ЕАД отново потвърди ангажимента си да изплаща ваучери и допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит в договорените размери, като всички други възникнали въпроси се обсъждат в конструктивен диалог.

Протестите на майките на деца с увреждания продължават

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/protestite-na-maikite-na-deca-s-uvrejdaniia-prodyljavat-266308/

В законопроекта за хората с увреждания не се предлагат истински реформи, смятат протестиращите

Турнир по плажен футбол ще се проведе утре във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=379596

На 11 август от 09.00 часа на игрището по плажен футбол на плажа в кв. „Аспарухово“ ще се проведе турнир по плажен футбол, научи Moreto.net. Участие в турнира ще вземат отбори от ПФК „Черно море“, ФК „Аксаково“, ФК „Олимпик“ и ДФК „Шампиони“ родени през 2005 г.

Заловени са 11 000 кутии контрабандни цигари, скрити в дъски

https://www.mediapool.bg/zaloveni-sa-11-000-kutii-kontrabandni-tsigari-skriti-v-daski-news282598.html

Митничари са конфискували 11 000 кутии с контрабандни цигари при проверка на контейнеровоз на Бургаското пристанище. Стоката на стойност 835 хиляди лева е била предназначена за българска фирма. Официално корабът е превозвал шлифовани дъски от бор. Вътре в тях били скрити кутиите с цигари. Корабът е плавал под либерийски флаг и е пристигнал от Руската федерация. Товарът, обявен като дървен материал, е пристигнал от Руската федерация. Сн. БГНЕС Корабът е пристигнал в Бургас на 1 август, след което е започнала обичайната проверка на товара от митничарите. На 7 август контейнерите с дървен материал са минали през рентгенов контрол. Там митничарите забелязват, че някои от тях са с различна плътност. Теглото им също било различно. За това била направена и физическа проверка на пакетите и се оказало, че в дъските са скрити кутии с цигари. Митничарите се усъмнили заради различната плътност и тежест на пакетите с дъски. Сн. БГНЕС "При изключително сериозен оглед на стоката колегите забелязват микропрорези по цялата дължина на дъските и с помощни средства успяват да отделят част от дъската, която се явява капак на укритието. Виждат изключително добра подготовка по отношение на издълбана кухина в самите дъски и във всяка дъска установяват по 48 кутии цигари", обясни заместник-директорът на Агенция "Митници" Юлиян Мирков. По случая е образувано досъдебно производство, уточни административният ръководител на Окръжната прокуратура в Бургас Георги Чинев. Сн. БГНЕС За находката на митничарите съобщи първо премиерът Бойко Борисов при посещение във Варна.

Жители на Шанхай спят на улицата, за да се спасят от жегата

https://offnews.bg//sviat/zhiteli-na-shanhaj-spiat-na-ulitcata-za-da-se-spasiat-ot-zhegata-686067.html

Горещините, обхванали Шанхай това лято, кара някои жители на китайския мегаполис да спят навън в търсене на известна прохлада, често по пейките и тротоарите на известен търговски булевард, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Денем улица "Нанкин" - широка пътна артерия, по протежение на която се издигат големи магазини - е превзета от тълпи от туристи и разхождащи се хора. С падането на нощта и затварянето на магазините обаче, тя привлича жители на района, които се опитват да се спасят от задуха и жегата в тесните си жилища. Те щурмуват пейките, а някои се настаняват направо на тротоара.

От няколко седмици Шанхай е обхванат от небивали горещини. Вчера температурата превиши 35 градуса по Целзий - 16-ти ден това лято.

Евтините жилищни блокове в центъра на Шанхай са строени отдавна и в тях често няма климатици, а дори да има, много шанхайци са с ограничени доходи и се стараят да не ги ползват непрекъснато, за да не плащат високи сметки.

Към 4 часа сутринта в нощта срещу четвъртък по тротоарите на ул. "Нанкин" можеха да се видят да спят дълбоко най-малко стотина души - жени и деца, но главно съблекли се до кръста мъже. Лек бриз откъм близката река Хуанпу разхлаждаше донякъде въздуха, облекчавайки спящите върху одеяла или вестници хора.

Други си бяха устроили импровизиран бивак на Площада на народа, където се намира най-големия парк в града, или спяха дълбоко, свити на кълбо, пред витрините на луксозните бутици. Имаше и хора, легнали направо на земята, без риза и боси, с бутилка вода и китайско хлебче до себе си.

В последните седмици шанхайците масово превземат метростанциите, търговските центрове, библиотеките и други обществени места с климатични системи, за да преживеят горещините. Едно от най-предпочитаните места са мебелните магазини ИКЕА, където посетители се отпускат изтощено за кратка сиеста върху леглата и канапетата, изложени в хладните халета.

През юли миналата година в Шанхай беше отбелязан нов температурен рекорд от 40,9 градуса, припомня АФП.

Хит на Лято-2018 - ”крафт” коктейли и ”Аперол шприц”

https://frognews.bg/laif-stail/hrana-vino/hit-liato-2018-kraft-kokteili-aperol-shprits.html

Това лято на гребена на модата се завръщат т.нар. ”крафт” коктейли - домашно приготвени коктейли с естествени съставки. Също така ще се пият старите, ретро коктейли като ”Маргарита” и ”Манхатън”, но с нов прочит.

Готвят солени глоби за плажуване върху дюни

https://petel.bg/Gotvyat-soleni-globi-za-plazhuvane-varhu-dyuni__277747

Глоба от 1000 до 3000 лв. за физически лица или имуществена санкция от 2000 до 5000 лв. за фирми ще се плащат от осмелилите се да плажуват върху дюни...

Спорна засада спря Черно море за трите точки във Велико Търново

https://petel.bg/Sporna-zasada-sprya-CHerno-more-za-trite-tochki-vav-Veliko-Tarnovo__277746

Етър (Велико Търново) завърши 1:1 с гостуващия Черно море на стадион "Ивайло" в среща от четвъртия кръг на Първа лига. Даниел Младенов (10) отк...

Вижте в "Петел": Пожар срещу ОМВ на улица "Девня" във Варна

https://petel.bg/Vizhte-v-Petel--Pozhar-sreshhu-OMV-na-ulitsa-Devnya-vav-Varna__277750

Снимка: Читател Читател на "Петел" се свърза с нас, за да сигнализира за горяща барака на сточна гара срещу ОМВ на улица "Девня". Според очевидци, на място е имало гражданска защита, полиция и пожарна. Очаквайте подробности!

Орлин Горанов в модерно дежа вю от ерата на нямото кино във Варна

https://petel.bg/Orlin-Goranov-v-moderno-dezha-vyu-ot-erata-na-nyamoto-kino-vav-Varna__277749

14 август, 21.00, Опера в Летния театър 2018 С бравурна премиера за България на мюзикъла „Да пееш под дъжда“ започна през юни тазгодишното де...

"Царицата на чардаша" на Видин Даскалов оживява на варненска сцена

https://petel.bg/TSaritsata-na-chardasha-na-Vidin-Daskalov-ozhivyava-na-varnenska-stsena__277748

14 aвгуст, 21.00, Опера в Летния театър 2018 Тазгодишното издание на Опера  Летния театър предлага и една оперета, при това не коя да е, а „Цари...

Износът е с ръст от 1.6% за първото шестмесечие

https://www.mediapool.bg/iznosat-e-s-rast-ot-16-za-parvoto-shestmesechie-news282597.html

Износът на България е нараснал с 1.6% за първото шестмесечие на 2018 г., съобщи Националният статистически институт (НСИ). Експортът към държавите от Европейския съюз е нараснал с 10.6%, докато към страните извън ЕС – т. нар. трети страни, се е свил с 15%, сочи статистиката. От началото на годината износът на България извън съюза е непрекъснато с отрицателни стойности, като през юни намалението е с 12.7%. Вносът за първото шестмесечие се покачва с 6.6%, като увеличението от държавите от ЕС е с 9.7%, а от трети страни – с 1.4%. България отчита търговски дефицит в размер на 865 млн. лв.

Малко над 60 000 мигранти са пристигнали в Европа от началото на годината

http://www.cross.bg/evropa-migranti-pristignali-1581233.html

/КРОСС/ Броят на мигрантите и бежанците, пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на 2018 г., надхвърли 60 000 души, а повече от 1520 са загинали или изчезнали. Това съобщи днес Международната организация по миграцията (МОМ), предаде ТАСС. "Към 8 август в Европа са пристигнали 60 309 мигранти и бежанци, загинали са 1520 души, включително 10 през тази седмица", заяви на пресконференция в Женева говорителят на организацията Джоел Милман. Повече от 24 600 мигранти и бежанци е приела Испания, близо 19 000 - Италия, около 16 500 – Гърция, около 250 – Малта и повече от 100 – Кипър. Говорителят напомни, че през миналата година за съпоставим период от време в Европа през Средиземно море са пристигнали повече от 117 000 мигранти и бежанци, а през 2016 г. – повече от 263 000. Общо в света, по данни на МОМ, от началото на 2018 г. са загинали 2370 мигранти и бежанци. При това средиземноморският маршрут за миграция към Европа остава най-опасен.

Разкриха контрабанда на цигари за близо 1 млн. лв. на бургаското пристанище

http://nakratko.bg/category/60/163171/


Разкриха контрабанда на цигари на бургаското пристанище. Задържани са нелегално внесени цигари за повече от 800 000 лева. Стоката била натоварена на кораб, пристигнал в Бургас от Русия на 1 август. По документи той е превозвал дървен материал.

Чейндж бюрата в Истанбул хлопнаха кепенци

http://econ.bg/Новини/Чейндж-бюрата-в-Истанбул-хлопнаха-кепенци_l.a_i.764161_at.1.html

Десетки обменни бюра за валута в мегаполиса Истанбул днес затвориха врати, а онези, които останаха отворени, обменят само до 100 долара, тъй като...

Меси взима капитанската лента в "Барса", след като Иниеста си тръгна

https://www.24chasa.bg/sport/article/7004651

Меси взима капитанската лента в "Барса", след като Иниеста си тръгнаЛионел Меси е новият капитан на "Барселона", съобщиха от клуба. Петкратният носител на "Златната топка" наследява лентата от легендата Андрес Иниеста, който по-рано през годината премина в японския "Висел Кобе". Ако 31-годишният аржентинец не играе в даден мач за каталунците, капитанската лента ще се поема от един измежду халфа Серхио Бускетс,

Проучване: Канадците няма да увеличат употребата на канабис след легализирането му

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004645

Проучване: Канадците няма да увеличат употребата на канабис след легализирането муОсем от 10 канадци не възнамеряват да пропушат канабис или да увеличат употребата му след легализирането му тази есен в страната, сочат резултатите от изследване на Канадския национален статистически институт, цитирани от Франс прес. Канада се готви да стане на 17 октомври втората страна, легализирала канабиса за медицински цели,

Изискано сиво-синьо в 42 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6975227

Изискано сиво-синьо в 42 кв. мСтилът на интериора в тази квартира с площ само 42 кв. м е много близък до скандинавския, защото преобладават сивото и синьото. В същото време обаче се усеща нотката изисканост, която прави жилището различно. За нея допринасят наглед малки елементи, като например снимките, разположени на стената над спалнята, както и над малкия диван в кухнята.

Д-р Георги Деянов е новият директор на Център „Фонд за лечение на деца“

http://www.moreto.net/novini.php?n=379635

След предварителни разговори, че желае да напусне поста по лични причини, министър Ананиев освободи по взаимно съгласие д-р Мариета Райкова от длъжността директор на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД), считано от 20.08.2018 г.

40 случая на чревни инфекции за седмица във Варна

http://www.varna24.bg/news/808617.html

За периода 03.08.2018 г. – 09.08.2018г. регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се ...

Атлетки като миски отмъкват злато, сребро и бронз на Европейското

https://frognews.bg/novini/atletki-kato-miski-otmakvat-zlato-srebro-bronz-evropeiskoto.html

Белоруската хърделистка Елвира Херман грабана златото на 100 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика в Берлин. Гъркинята Екатерина Стефаниди спечели титлата в овчарския скок с рекорд на шампионатите - 4.85 метра. Българската красавица Ивет Лалова-Колио ще атакува финала на 200 метра на след около два часа.

Стартира търгът за прединвестиционно проучване за трасето на тунел под Петрохан

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/startira-tyrgyt-za-predinvesticionno-prouchvane-za-traseto-na-tunel-pod-petrohan-266306/

Бъдещият изпълнител трябва да посочи минимум три варианта за развитие на ново пътно трасе с тунелно преминаване

Кораб, идващ от Русия, докара цигари, скрити в чамови дъски

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/10/3294751_korab_idvasht_ot_rusiia_dokara_cigari_skriti_v_chamovi/?ref=rss


Контрабанда на цигари за над 800 хил. лв. е открита на пристанището в Бургас. В кораб, идващ от Русия митничарите са намерили над 111 хил. кутии цигари, укрити в издълбани чамови дъски, съобщи прокуратурата.<br /><br />По думите на окръжния прокурор на Бургас Георги Чинев цигарите са открити в контейнер, превозващ по документи шлифовани чамови дъски. Митничарите се усъмнили, че стоката е прекалено лека, а разглеждането с рентген потвърдило предположението им. При физическа проверка...

Ердоган и Путин обсъдиха събитията в Сирия по телефона

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004643

Ердоган и Путин обсъдиха събитията в Сирия
по телефона Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е разговарял днес по телефона с руския лидер Владимир Путин. Тема на разговора са били двустранни въпроси, предаде ТАСС, позовавайки се на източник от офиса на турския държавен глава, пише БТА. "Президентът Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с президента на Руската федерация Владимир Путин.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В САНДАНСКИ! Подземни контейнери за смет!

http://www.struma.com/obshtestvo/za-purvi-put-v-sandanski-podzemni-konteineri-za-smet_137783/

От понеделник започва монтаж на модерните сметосъбиращи съдове

Нова практика – подземни контейнери за смет започва да въвежда пробно в град Сандански.

Планира се два от първите подобни съдове с вместимост 1,5 куб. м. да се монтират по главната улица „Македония“ и още 10 с вместимост 4 куб. м. /приблизително около 4 контейнера за боклук тип „бобър“/ да се монтират в централната градска част.

Новите подземни контейнери ще се намират под земя, където на дълбочина до 2,5 м. се съхраняват отпадъците, а над...

Продължава

Над 60 000 мигранти са стъпили в Европа от началото на годината

https://frognews.bg/novini/nad-60-000-migranti-stapili-evropa-nachaloto-godinata.html

Броят на мигрантите и бежанците, пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на 2018 г., надхвърли 60 000 души, а повече от 1520 са загинали или изчезнали. Това съобщи днес Международната организация по миграцията (МОМ), предаде ТАСС.

САЩ заклеймяват Русия за отравянето на Скрипал

//dariknews.bg/novini/sviat/sasht-zaklejmiavat-rusiia-za-otravianeto-na-skripal-2114140

Белият дом обяви днес, че САЩ категорично осъждат Русия заради извършената от нейни агенти по-рано тази година във Великобритания атака с химическо оръжие срещу бивш руски шпионин и дъщеря му, предаде Ройтерс.
 
"Нападението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, Обединеното кра

Симпатична коала изненада пътници в самолет (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/simpatichna-koala-iznenada-pytnici-v-samolet-videosnimki-2114137

Пътниците от самолетен полет по линията Дюселдорф-Единбург с учудване откриха, че сред пасажерите е настанена и коала със запазено място, предава Франс прес.
 
Пътуването на 19-месечното двуутробно се осъществява в рамките на обмен програма за защита на вида. Коалата

Четири са вариантите за Brexit, посочва предприемач

https://www.investor.bg/evropa/334/a/chetiri-sa-variantite-za-brexit-posochva-predpriemach-266305/

Все още няма компания, която изцяло да е изнесла бизнеса си от Великобритания, казва Темелко Дечев, изпълнителен директор на Prosperamo Grouр

Рене Карабаш представи своя дебютен роман „Остайница“ на морския бряг в Лозенец

https://www.actualno.com/books/rene-karabash-predstavi-svoja-debuten-roman-ostajnica-na-morskija-brjag-v-lozenec-news_689292.html

Рене Карабаш представи своя дебютен роман „Остайница“ (изд. „Жанет 45“) на малкия плаж в Лозенец. Младата писателка, актриса и режисьор се включи с литературно четене като част от програмата на фестивала „Арт поток” 2018. Премиерата се състоя в плажния бар „Налей“ на хип-хоп звездата Венци Венц. Гостите на събитието край морския бряг посрещнаха с аплодисменти Рене, която пристигна с лодка и даде старт на литературно

Изоставен багаж затвори временно метростанция „Централна гара"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004621

Изоставен багаж затвори временно метростанция „Централна гара"Изоставен багаж затвори временно метростанция „Централна гара”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Влаковете не спираха временно на спирката. Движението е възстановено и влаковете се движат по

Полицаят, превозвал мигранти: Направих го от простития, от глупост!

https://dnes.dir.bg/temida/politsayat-prevozval-migranti-napravih-go-ot-prostitiya-ot-glupost

Служителят на МВР обеща, че ще свидетелства срещу хората, които са го организирали, но не получи свобода

Правителството отпусна половин милион лева за два храма във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=379639

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благодари на министър-председателя Бойко Борисов, за осигурената финансова помощ от държавата за ремонта на два варненски храма, предаде репортер на Moreto.net. Правителството е отпуснало 300 000 лв.

Конфискуваха 11 хиляди кутии с контрабандни цигари на бургаското пристанище

https://www.actualno.com/crime/konfiskuvaha-11-hiljadi-kutii-s-kontrabandni-cigari-na-burgaskoto-pristanishte-news_689291.html

Митничари са конфискували 11 хиляди кутии с контрабандни цигари при проверка на контейнеровоз на бургаското пристанище. Стоката на стойност 835 хиляди лева е била предназначена за българско търговско дружество. Корабът е плавал под либерийски флаг и е пристигнал от Руската федерация. Официално той е превозвал шлифовани дъски от бор, които не издават наличието на контрабандни цигари, каза заместник-директорът на Агенция "Митници" Юлиян Мирков: „Колегите при така изключително

До юни износът за страни извън ЕС намалява с 15 процента

http://econ.bg/Новини/До-юни-износът-за-страни-извън-ЕС-намалява-с-15-процента_l.a_i.764160_at.1.html

През периода януари - юни 2018 г. износът на България за трети страни намалява с 15% в сравнение със същия период на 2017 г. и е на стойност 7.5...

БАБХ спря скандалната обществена поръчка за препарати срещу чума

https://offnews.bg//politika/babh-spria-skandalnata-obshtestvena-porachka-za-preparati-sreshtu-chum-686065.html

Българската агенция по храните прекрати скандалната обществена поръчка за препарати срещу чумата по дребните преживни животни, съобщи шефът на Агенцията Дамян Илиев.

От думите му стана ясно, че поръчката е спряна след разговор с премиера Бойко Борисов. 

"Преди малко се чух с премиера и той ми каза: "Прекъсваш поръчката и се оправяш по начина, по който си решил. Навън да правят изследванията. Не се занимавай", заяви Илиев.

По-рано днес Борисов обеща да направи проверка по случая с поръчката на БАБХ и да я прекрати, ако има проблем. 

Вчера стана ясно, че фирма с основна дейност продажба на компютри, хардуер и периферни устройства ще доставя тестове за потвърждаване на чума по животните за 336,184 лв. Дружеството е създадено преди месец с капитал от 500 лв.

От Българската агенция по безопасност на храните излязоха с обяснение, че всички условия по обществената поръчка са изпълнени правилно и законно.

Пред журналисти Дамян Илиев обяви, че Борисов не му е искал оставката. 

“През цялото време си мислих че съм юридически прав. Затова не спрях обществената поръчка”, каза Илиев. 

Директорът на БАБХ обясни още, че най вероятно пробите за чума по дребните преживни животни ще бъдат разделени между референтни лаборатории - в Румъния, Австрия, Унгария.

Историята с избягалите заради концерт дядовци в Германия се оказа невярна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004622

Историята с избягалите заради концерт дядовци в Германия се оказа невярнаЗабавната история, която завладя медиите преди дни, за двамата старци, избягали от старческия си дом, за да покуфеят на фестивала Wacken Open Air, за жалост се оказа невярна. Двамата мъже не са били нито старци, нито са стъпили на фестивала. Deutsche Welle, откъдето дойде първоначално историята, коригира репортажа си – оказва се,

Черно море изпусна Етър в Търново

http://varnautre.bg/2018/08/10/86852/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%b2-%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be

Не зачетоха чист гол на “моряците” Отборът на Черно море записа 1:1 при гостуването си на Етър в среща от 4-ия кръг на Първа професионална лига, играна на стадион “Ивайло” във Велико Търново. Домакините поведоха в резултата в 10-ата минута, а в 52-ата “моряците” изравниха. В 58-ата минута страничния рефер ощети варненци, след като не […]

Търсят решение на проблемите с ОУП на Каварна на четиристранна среща в МОСВ

http://nakratko.bg/category/58/163170/


Четиристранна среща, в която участие ще вземат министърът на околната среда Нено Димов, Регионалното министерство, Националният център за териториално развитие и устройство и Община Каварна, ще се проведе на 14 август в Министерство на околната среда и водите.

Пловдивско семейство преживя огромен среднощен кошмар, от който се спаси на косъм (Снимки)

https://petel.bg/Plovdivsko-semeystvo-prezhivya-ogromen-srednoshhen-koshmar--ot-koyto-se-spasi-na-kosam--Snimki---__277745

Пожар изпепели апартамент в пловдивския квартал „Захарна фабрика”, а живеещото в него семейство се е спасило от най-страшното. За щастие...

4G Voice - за кристално чисти разговори, които продължават дълго

https://www.actualno.com/smartguide/4g-voice-za-kristalno-chisti-razgovori-koito-prodyljavat-dylgo-news_689268.html

В разгара на лятото все повече имаме нужда да разказваме на приятели за незабравимите моменти на плажа, в планината, с питие в ръка. И не, не е достатъчен само интернет на максимална скорост, трябва ни повече. Нужен ни е кристален звук, за да чуваме близките си хора сякаш са тук пред нас и ни... шепнат. А какво ще кажете шумът на вълните да гали сетивата ви, докато разговаряте с любим човек, когато той е на морето, а вие - в офиса? За такива мигове определено е необходим 4G Voice от В

Нинова: „Завиждам“ на Борисов, Бенчев не спря да го хвали

https://frognews.bg/novini/ninova-zavijdam-borisov-benchev-spria-hvali.html

Премиерът Борисов направо ме умилява с непрекъснатите си хвалби за правилното ми решение да поема отговорност и да поискам Бенчо Бенчев да напусне всички постове. Много ми се иска да му върна комплимента. Лято е, може да разменим по две-три мили думи. Опитвам се, но не ми се получава. Ще го почакам още няколко дни.

Повече от 60 000 мигранти са пристигнали в Европа от началото на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=379637

Броят на мигрантите и бежанците, пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на 2018 г., надхвърли 60 000 души, а повече от 1520 са загинали или изчезнали. Това съобщи днес Международната организация по миграцията (МОМ), предаде ТАСС.

Никой не е бягал от старчески дом, за да отиде на метъл фест

https://www.actualno.com/music/nikoj-ne-e-bjagal-ot-starcheski-dom-za-da-otide-na-metyl-fest-news_689289.html

Забавната история, която завладя медиите преди дни, за двамата старци, избягали от старческия си дом, за да покуфеят на фестивала Wacken Open Air, за жалост се оказа невярна. Двамата мъже не са били нито старци, нито са стъпили на фестивала. Deutsche Welle, откъдето дойде първоначално историята, коригира репортажа си – оказва се, че грешката започва от полицията, откъдето са дали погрешна информация до медиите. Според началния им доклад, двама старци са избягали от старческия дом, в

Отмениха обществената поръчка за препарат за чума

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004608

Отмениха обществената поръчка за препарат за чумаОбществената поръчка на Агенцията по храните, която предвиждаше новосъздадена фирма за компютърни части да доставя препарати за диагностициране на чума по животните за стотици хиляди левове, ще бъде отменена. Това обяви ръководството на БАБХ на пресконференция. Решението е по искане на премиера Бойко Борисов,

Потребителските цени в САЩ продължават стабилния си ръст

https://www.investor.bg/novini/130/a/potrebitelskite-ceni-v-sasht-prodyljavat-stabilniia-si-ryst-266304/

Основният индекс на потребителските цени, изключващ храната и енергията, бележи най-големия си скок на годишна база от 2008 г. насам

15 г. затвор грозят турския тираджия, изблъскал от АМ „Тракия” градски автобус

http://www.cross.bg/avtobys-kahriman-gradski-1581234.html

/КРОСС/ Софийската градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу турския шофьор Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус на столичния градски транспорт по АМ „Тракия” в района на Лозен. При инцидента от 23 май загина един пътник, а други шестима бяха ранени. Само добрата реакция на шофьора на автобуса предотврати преобръщане и по-голяма трагедия. Според прокуратурата водачът на камиона се е движел с несъобразена скорост и дистанция, при което е ударил пътническото возило в задната част и то отишло в канавката. Ако бъде признат за виновен Кахриман може да получи наказание „Лишаване от свобода“ от 3 до 15 години.

До 15 г. затвор грозят турския тираджия, изблъскал от АМ „Тракия” градски автобус

http://nakratko.bg/category/60/163169/


Софийската градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу турския шофьор Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус на столичния градски транспорт по АМ „Тракия” в района на Лозен.

Шофьорка удари такси 5 пъти за отмъщение

https://www.mediapool.bg/shofyorka-udari-taksi-5-pati-za-otmashtenie-news282596.html

Гневна шофьорка удари нарочно такси пет пъти за отмъщение. Сцената се разигра на натоварения столичен бул. "Цариградско шосе" в района на отбивката за "Младост" и "Дружба". Видеоклип на отмъщението беше разпространен във фейсбук. Преди да започне наказателната акция на гневната шофьорка, тя е била ударена отзад от таксито. На видеоклипа се вижда как шофьорът на жълтата кола разговаря по телефона, докато жената пет пъти нарочно се засилва и удря автомобила му. На клипа не се вижда по двете коли да има щети. Таксиметровият шофьор е извикал полиция, която е задържала изнервената шофьорка. Според очевидци тя е оказала съпротива на органите на реда. Видео може да видите тук.

Износът за ЕС расте повече от вноса към края на май

http://econ.bg/Новини/Износът-за-ЕС-расте-повече-от-вноса-към-края-на-май_l.a_i.764159_at.1.html

През периода януари - май 2018 г. износът на България за ЕС се увеличава с 12% спрямо същия период на миналата година, а вносът - с 9.7%, показват...

Германия изплаща все повече детски надбавки на българи и румънци

https://www.actualno.com/europe/germanija-izplashta-vse-poveche-detski-nadbavki-na-bylgari-i-rumynci-news_689247.html

Германски градове бият тревога. Те изплащат все повече детски надбавки на българи и румънци, без да е ясно дали въпросните деца изобщо съществуват. Измамите, с които се източват социални облаги, са огромни, пише Deutsche Welle. На Сьорен Линк направо му кипва, когато минава покрай задръстените от смет предни дворове в няколко квартала на Дуисбург. „Тук живеят около 19 000 души от България и Румъния - синти и рома. През 2012 бяха само 6 000", казва социалдемократът, който е кмет н

Спряха обществената поръчка за препарат за чума

http://www.cross.bg/babh-poruchka-chyma-1581241.html

/КРОСС/ Обществената поръчка на Агенцията по храните, която предвиждаше новосъздадена фирма за компютърни части да доставя препарати за диагностициране на чума по животните за стотици хиляди левове, ще бъде отменена. Това обяви ръководството на БАБХ на пресконференция. Решението е по искане на премиера Бойко Борисов, като той не е искал оставки заради предизвикалата скандал процедура. БАБХ ще търси помощ от европейски лаборатории. „Ще проверя случая и ако са направили такъв заход ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да получен до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме на кого ли не за такива гадове”, заяви Бойко Борисов във Варна, след като репортаж на bTV Новините показа как фирмата „Глобул вижън 2018” ЕООД на служителя от охранителен паркинг Никола Явахчов е била избрана за доставчик. Собственикът на фирмата обясни, че води преговори с френския производител от близо половин година. Той допуска, че скандалът е резултат от опити за натиск от монопола в бранша.

Путин обсъди със Съвета за сигурност на Русия възможните нови санкции на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004604

Путин обсъди със Съвета за сигурност на Русия възможните нови санкции на САЩРуският президент Владимир Путин обсъди с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия темата за възможните нови антируски санкции на САЩ. Това съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. "Засегната бе също темата за възможните нови неприятелски стъпки на Вашингтон във вид на търговски ограничения", добави говорителят.

Агенцията по храните прекъсва поръчката за препаратите за чума, след остра реакция на премиера

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/10/3294716_agenciiata_po_hranite_prekusva_poruchkata_za/?ref=rss


Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) прекъсва поръчката за набори и препарати, с които да се изследва и диагностицира чумата по дребните преживни животни. Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на агенцията Дамян Илиев. "Преди малко се чух с премиера и той ми каза: "Прекъсваш поръчката и се оправяш по начина, по който си решил. Навън да правят изследванията. Не се занимавай", допълни Илиев.<br /><br />Така как сега ще се правят...

Поне четири жертви при стрелба в канадския град Фредериктън

https://www.mediapool.bg/pone-chetiri-zhertvi-pri-strelba-v-kanadskiya-grad-frederiktan-news282595.html

Най-малко четирима души бяха убити при стрелба в град Фредериктън, провинция Ню Брънзуик, Източна Канада, заяви канадската полиция, цитирана от Ройтерс. В съобщение в Туитър местната полицията призова хората да не излизат и да заключат вратите си. По-късно канадската полиция съобщи, че е задържала заподозрян за стрелбата. Арестът е извършен малко след нея, а квартал Бруксайд, в който е извършено престъплението, е отцепен и се води разследване. През 2014 г. при друго масово убийство в Ню Брънзуик загинаха трима служители на канадската Кралска конна полиция, а двама бяха ранени в Монктън. За онова време случаят беше най-тежкият по рода си в Канада, където законите за оръжието са далеч по-строги от тези в САЩ и нападенията с жертви срещу полицаи са рядкост. Но през последните години разпространението на оръжия доведе до ръст на престъпленията с употреба на огнестрелно оръжие. Миналия месец въоръжен уби двама и рани 13 на оживена улица в Торонто, след което се самоуби. Вчера властите в провинция Онтарио обещаха повече пари за полицията, както и заподозрените да стоят в ареста, докато чакат делата си при обвинения за престъпление с употреба на огнестрелно оръжие. Тази канадска провинция се бори с увеличение на случаите на стрелба с лично оръжие, отбелязва Ройтерс.

Русия ограничи вноса на някои плодове от Македония и Сърбия

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/08/10/3294741_rusiia_ogranichi_vnosa_na_niakoi_plodove_ot_makedoniia/?ref=rss


От 15 август Русия временно ограничава вноса на костилкови плодове, включително праскови и кайсии, от Македония и Сърбия заради откриването в доставките на кафяво гниене (Monilinia fructicola).<br /><br />В съобщението на регулатора Росселхознадзор се посочва, че между 13 юли и 10 август от Сърбия са пристигнали 27 пратки с плодове с това подлежащо на карантира състояние, а от Македония - 3. Вносът е бил допуснат при фитосанитарни сертификати, удостояващи, че всичко е наред и...

Затварят за движение част от варненската улица „Прилеп“

http://www.moreto.net/novini.php?n=379633

Във връзка с изграждане на бул. „Левски“ на 11-ти и 12-ти август, събота и неделя, ще бъде въведена временна организация на движението - предвижда се затваряне на ул. „Прилеп“ при кръстовището с ул. „Струга“. Пътно-транспортните средства, движещи се в посока с.

Специална марка ще отличава социалните предприятия

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/specialna-marka-shte-otlichava-socialnite-predpriiatiia-266302/

Насърчаването на социалното предприемачество е напът да се реализира практически, съобщи Надя Шабани

Русия не успя да отмени европейските правила за газ

http://clubz.bg/71756-rusiq_ne_uspq_da_otmeni_evropejskite_pravila_za_gaz

Русия до голяма степен се провали в усилията си да отмени правилата на Европейския съюз за пазара на газ, става ясно от решението на Световната търговска организация (СТО), публикувано днес, предаде Reuters. Някои искания на Москва в започнатата преди 4 години процедура на съдебно разбирателство са удовлетворени, но по-сериозните, свързани с Третия енергиен пакет на ЕС - не.

Русия започна спора през 2014 г., заявявайки, че Третият енергиен пакет на ЕС и енергийната политика на Общността несправедливо ограничават и дискриминират руския газов монополист "Газпром". Именно заради несъответствието му с Третия енергиен пакет беше спрян газопроводът "Южен поток" през декември 2014 г.

Едно от изискванията на Третия енергиен пакет, одобрен през 2009 г. и влязъл в сила през 2011 г., е газопреносните активи да бъдат разделени от производството и доставките. Освен това 50% от капацитета на всеки газопровод, който влиза на европейска територия, трябва да са заделени за други доставчици, извън собствениците на тръбата.

Русия обяви, че ЕС е нарушил правилата на СТО, изисквайки "отделяне" на активите за доставка на газ от производството и доставките, което практически спира "Газпром", който е основният доставчик на газ за Европа, от собствеността върху тръбопроводите, чрез които доставя синьо гориво на европейския пазар.

Тричленен съдийски състав на СТО се произнесе срещу тези искания на Русия. Потвърдени бяха обаче оплакванията на Русия относно газопровода OPAL, за който Москва настояваше да постигне изключение от нормите на Третия енергиен пакет на ЕС, който позволява на "Газпром" да запълва максимум 50% от капацитета му от 36 млрд. куб. м. 

Тази граница може да бъде превишена само ако 3 милиарда куб. метра газ на година са за конкурентни доставчици на чешкия пазар, при това на фиксирана цена. 

Освен това съдиите на СТО се съгласиха, че Хърватия, Унгария и Литва са дискриминирали Русия, като са изисквали сигурност на енергийните доставки от чуждестранни, но не и от вътрешни оператори на тръбопроводи.

Европейската комисия определи решението като важен положителен резултат, в потвърждение на Третия енергиен пакет - реформата от 2009 г., която се стреми да интегрира енергийния пазар на ЕС, като същевременно увеличи конкуренцията. 

"Комисията ще анализира подробно решението, по-специално по отношение на ограничен брой въпроси, за които все още не е призната съвместимостта на политиката на ЕС в областта на енергетиката", се казва в изявлението й.

Руското министерство на икономиката заяви, че тези части от решението, които са в неговата полза, ще помогнат за подобряване на достъпа на руския газ на европейския пазар и за изравняване на условията за доставчиците на газопроводни услуги.

"Това е положителен прецедент, който позволява да се променят нормите, които създават пречки за руските доставчици на пазара на ЕС както в законодателството на ЕС, така и в законодателството на отделните страни-членки", се казва в изявление.

"Газпром" заяви, че европейската енергийна политика трябва да отчита интересите на доставчиците на газ и затова е удовлетворена от точките, в които Русия спечели.

И двете страни могат да обжалват решението в рамките на 60 дни.

Отмениха обществената поръчка за препарат за чума

http://nakratko.bg/category/58/163168/


Обществената поръчка на Агенцията по храните, която предвиждаше новосъздадена фирма за компютърни части да доставя препарати за диагностициране на чума по животните за стотици хиляди левове, ще бъде отменена.

Ситуацията в Турция притесни и ЕЦБ

https://www.mediapool.bg/situatsiyata-v-turtsiya-pritesni-i-etsb-news282594.html

Европейската централна банка (ЕЦБ) също се притеснява по повод ситуацията в Турция заради финансовите експозиции на редица европейски банки в Турция, съобщава "Файненшъл Таймс", цитирайки два свои неназовани източници. Според тях най-притеснителни били турските експозиции, притежавани от водещи банки като италианската UniCredit, испанската BBVA и френската BNP Paribas. Единният надзорен механизъм (SSM) на Европейската централна банка, който осъществява мониторинг на активността на най-големите европейски кредитори, все още не определя ситуацията като критична, но е загрижен относно способността на турските заемодатели да обслужват техните кредити в чуждестранна валута, допълва "Файненшъл Таймс". Притесненията на ЕЦБ, че проблемите в турската финансова система и намиращата се в свободно падане турска лира могат да има заразен ефект и върху европейската банкова система, доведоха до продажби на евро спрямо останалите водещи валути. Еврото стигна до 13-месечно дъно от 1,1433 щатски долара. Акциите на банки от еврозоната силно поевтиняха днес заради опасения за евентуалното въздействие от срива на турската лира, която достигна нов рекорден минимум спрямо долара, предаде Ройтерс в петък. Засилващите се противоречия със САЩ и контрола на турския президент Реджеп Тайип Ердоган върху паричната политика при новия президентски режим допринесоха турската лира да загуби над 35 процента от стойността си тази година. Това е повод за силни тревоги сред турските банки, тъй като една трета от кредитите им са в чуждестранни валути. Засиленото продаване на банкови акции бе ускорено от информацията на в. "Файненшъл таймс". ЕЦБ отказа коментар на тази информация. Акциите на Бе Бе Ве А в днешната търговия се понижиха с 3,5 на сто, на УниКредит - с 3,1 на сто, а на Бе Ен Пе - с 3,7 на сто. Общият индекс на банките във валутния съюз се понижи с 2,7 на сто. Бе Бе Ве А също отказа коментар. От Турция идват 373 млн. евро от чистата разпределяема печалба на банката за първото полугодие, 14 процента от общата печалба на групата. Това сочи, че Бе Бе Ве А вероятно е най-уязвимата банката към пазарните сътресения в страната. УниКредит, чието турско подразделение, Япъ креди (Yapi Kredi) американската Голдман Сакс (Goldman Sachs) оценява като най-уязвимо от гледна точка на капиталовото равнище, омаловажи експозициите си при последното представяне на резултатите. Банката посочи, че Турция е източник на под 2 на сто от приходите й и поевтиняване на турската лира с 10 на сто ще засегне капитала, който трябва да бъде заделен като буфер срещу финансови шокове, с едва около 2 базисни пункта. Доклад на Креди Сюис обаче посочва, че Турция остава риск за най-голямата италианска банка по обем на активите, тъй като обезценяването на лирата може да засегне основния й капитал. Данни от Банката за международни разплащания (BIS) сочат, че банковите експозиции към Турция се равняват на около 82 млрд. д. в случая на Испания и 17 млрд. евро за Италия. Това са сравнително малки стойности, предвид че комбинираните общи активи на банките от еврозоната възлизат на над 20 трлн. евро. Голяма част от тези експозиции са турски лири в балансите на местните подразделения, което указва, че рискът за банките майки е дори още по-малък. Макар сривът на турската лира да може да окаже натиск върху националната икономика, влиянието му върху банките от еврозоната като цяло се оценява като скромно, според икономисти.

Корнелия Нинова: Премиерът Борисов направо ме умилява с непрекъснатите си хвалби

http://www.cross.bg/benchev-borisov-ninova-1581240.html

/КРОСС/ Корнелия Нинова отвърна на похвалите на премиера към нея за решението й да отстрани Бенчо Бенчев от групата на общинарите социалисти в Бургас. Тя призна, че би искала да му върне с добри думи, но не успява да ги намери. По-рано днес Борисов обяви във Варна, че решението на Нинова е правилното. "... излезе и обяви – поемам вина, помитам и го махам", каза министър-председателят. Премиерът Борисов направо ме умилява с непрекъснатите си хвалби за правилното ми решение да поема отговорност и да поискам Бенчо Бенчев да напусне всички постове. Много ми се иска да му върна комплимента. Лято е, може да разменим по две-три мили думи. Опитвам се, но не ми се получава. Ще го почакам още няколко дни. Може пък и той да поеме отговорността да освободи шефа на митницата, която е дала на същия този Бенчев и на Митьо Очите да ги охраняват. Или на шефа на клона на НОИ в Бургас, който също опрял до услугите на Бенчев и “Очите”. Или попита общинските съветници от ГЕРБ - защо гласуваха Бенчев за заместник-председател на Общинския съвет. Като висш пилотаж ще приема, ако Борисов успее да поеме отговорност и за кмета си на Бургас-той си знае защо или за шефа на кабинета си, дето смята, че “Очите” е един легален бизнесмен. И малко му "завиждам” на Борисов - Бенчев не спря да го хвали и да му вика, че е мъжкар, а за мен една добра дума не намери и само ме хули. Разбрах,че премиерът ни бил във Варна

Места без ток във Варна и региона за уикенда

http://www.varna24.bg/news/808606.html

<strong>Събота, 11.08.2018 г.:</strong> В периода 01.08.2018 - 31.08.2018 от 09:00 ч. ...

Председателят на косовския парламент: Косово никога няма бъде разделено

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004605

Председателят на косовския парламент: Косово никога няма бъде разделеноПредседателят на косовския парламент Кадри Весели заяви, че никога няма да се преговаря за промяна на косовските граници и тази тема няма да бъде на дневен ред в диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, предаде Танюг. "Косово е единно и не е разделено на север и юг. Никога няма да има разделяне,

Почерпен мъж стреля с газов пистолет между блокове в Плевен

http://www.cross.bg/vuzdyha-pleven-strelya-1581239.html

/КРОСС/ Мъж в нетрезво състояние стреля във въздуха между блоковете в плевенския квартал "Дружба", съобщиха от МВР. Вчера, към 10.30 часа, полицаи се отзовали на сигнала за стрелбата. Те установили, че няма пострадали.При разпит на очевидци и свидетели изяснили, че мъж е възпроизвел изстрели във въздуха с оръжие и след това тръгнал с лек автомобил. В крайна сметка колата "Опел Корса" била засечена на паркинг в квартала и било установено, че шофьорът е 27-годишен от Кнежа, който до пристигането на полицейския патрул възпроизвел още няколко изстрела във въздуха. Оръжието - газов пистолет кал. 9 мм, закупен от оръжеен магазин в Плевен същия ден сутринта - е иззето и предстоят експертизи.27-годишният е тестван за алкохол и наркотици, пробата отчела положителен резултат за употреба на спиртни напитки. Задържан е с полицейска мярка за срок до 24 часа.

Ердоган призова турците да продадат чуждестранната си валута, за да спасят лирата

https://www.actualno.com/europe/erdogan-prizova-turcite-da-prodadat-chujdestrannata-si-valuta-za-da-spasjat-lirata-news_689287.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова народа да подкрепи намиращата се в затруднено положение лира, обменяйки за нея наличната си валута. Според него турската валутна криза е „национална битка“ срещу икономическите врагове, предаде "Фокус". „Ако имате долари, евро или злато под възглавницата, отидете в банките и ги обменете за турска лира. Това е национална борба“, заяви Ердоган. „Това трябва да бъде отговорът на народа срещу

Американски екоскептици: Климатичните промени са измислица

https://www.investor.bg/sasht/337/a/amerikanski-ekoskeptici-klimatichnite-promeni-sa-izmislica-266289/

Първата американска енергийна конференция заложи на политиката на Тръмп за стимулиране на добива на изкопаеми горива и обърна гръб на призива на ООН

Ердоган се надява на Аллах да се пребори със санкциите на САЩ

https://petel.bg/Erdogan-se-nadyava-na-Allah-da-se-prebori-sas-sanktsiite-na-SASHH-__277744

Турският президент Реджеп Ердоган заявил, че опитите да се окаже икономически натиск над финансовата система на страната няма перспекти...

Хиляди румънски емигранти протестират в Букурещ

https://petel.bg/Hilyadi-rumanski-emigranti-protestirat-v-Bukureshh__277743

Хиляди румънци, живеещи в чужбина, се събраха в Букурещ, за да протестират срещу лявото правителство, управляващо страната, като настоява...

Северна Корея е застрашена от хранителна криза заради топлинна вълна

http://www.moreto.net/novini.php?n=379629

Топлинната вълна, засегнала Северна Корея, доведе до изсъхване на ориза, царевицата и други култури, което може да провокира катастрофални последици, заяви Международна федерация на Червения кръст и Червения полумесец, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

"Нюзуик": Бивши сътрудници на Тръмп са ангажирани като лобисти на лидера на босненските сърби

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004598

"Нюзуик": Бивши сътрудници на Тръмп са ангажирани като лобисти на лидера на босненските сърбиБившите сътрудници в предизборната кампания на Доналд Тръмп Джейсън Озбърн и Майк Рубино са ангажирани като лобисти на политическа партия в Босна и Херцеговина, която фаворизира сепаратизма и сътрудничи с Русия, твърди американското сп. "Нюзуик", цитирано от Танюг. Озбърн и Рубино сега помагат на партията на Милорад Додик,

Днес е световният ден на мързела

http://www.cross.bg/murzela-sred-krachki-1581236.html

/КРОСС/ На 10  август редица места по света отбелязват Денят на мързела. Независимо дали се нарича Национален, Международен или Световен, денят предлага възможност на хората да отделят ценно време за себе и да се отдадат на бездействие, без да изпитват вина. По този повод сайтът Хеви предлага няколко интересни факта: - Чия е идеята за необичайното честване остава загадка. Вероятно основателят или основателите на Деня на мързела са били твърде заети да лентяйстват, за да документират "заниманията" си. Мнозина обаче прегръщат идеята, виждайки в нея възможност да се отърсят от всекидневния стрес. - Макар да остава неясно на кого дължим честването, през 2001 г. писателят Дейвид Плоц го споменава в есе, озаглавено "Август, да се отървем от него". Авторът отбелязва, че осмият месец от годината е единственият без "същински празник" и изобилства от "куци" чествания като Седмица на признателността към климатиците, Национална седмица на религиозния софтуер, Седмица на информираността за мравките-дървоточници, Национален ден на мързела, Ден на отмората, Ден на провала, които другите месеци не желаят. "Случайност ли е, че подобни чествания се организират през август?", пита Плоц.  - Американско проучване от 2015 г. установи, че мързеливите хора са с по-висок коефициент на интелигентност

Задържаха заподозрян за стрелбата в Канада, сред убитите са и 2-ма полицаи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004593

Задържаха заподозрян за стрелбата в Канада, сред убитите са и 2-ма полицаиКанадската полиция съобщи, че е задържала заподозрян за стрелбата в град Фредериктън, провинция Ню Брънзуик, при която тази сутрин бяха убити най-малко четирима души, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Арестът е извършен малко след стрелбата. Квартал Бруксайд е отцепен и се води разследване, посочи в Туитър местната полиция.

Най-малко четирима убити при стрелба в Източна Канада

https://frognews.bg/novini/nai-malko-chetirima-ubiti-pri-strelba-iztochna-kanada.html

Най-малко четирима души бяха убити при стрелба в град Фредериктън, Източна Канада, заяви канадската полиция. В съобщение в Туитър местната полицията призова хората да не излизат и да заключат вратите си.

Премиерът обеща да изгони "гадовете" от поръчката за чумата

https://www.mediapool.bg/premierat-obeshta-da-izgoni-gadovete-ot-porachkata-za-chumata-news282593.html

Премиерът Бойко Борисов обеща да провери скандалната обществена поръчка на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за доставка на препарати за потвърждаване на диагнозата за чума по овцете и козите за над 336 хил. лв. без ДДС. Ако се докаже, че има нарушение, търгът ще бъде анулира. Това обеща Борисов в отговор на журналистически въпрос по време на проверка на строителни обекти във Варна. БАБХ пусна процедурата за закупуване на препаратите чрез договаряне без предварително обявление на 31 юли 2018 г. За участие беше поканена само фирмата "Глобул Вижън 2018" ЕООД. Компанията е единствената на територията на страната с оторизация от френския производител "ID VET" да предлага нужните диагностични препарати, става ясно от мотивите за избора ѝ. Интересното е, че нейното пълномощно е олучено на 1 август – ден след обявяването на поръчката. Отварянето на офертата на компанията е насрочено за 15 август в сградата на БАБХ. "Вчера бях на военно учение и не съм се прибирал, дето се вика. Утре ще проверя случая и ако са направили такъв заход, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая...Заради такива гадове, не искам всеки ден да се обясняваме на кой ли не. Как е възможно!", възмути се Борисов. И допълни, че може да има официален отговор по случая още до края на този ден. Премиерът поиска и телефона от охраната си, за да се информира, за какво става въпрос. Няколко часа по-късно от БАБХ свикаха спешна пресконференция, на която се очаква да обявят решението си. Поканената компания "Глобул Вижън 2018" е създадена на 29 юни – осем дни след като БАБХ обяви официално, че е открито първото огнище на чума по дребните преживни животни в село Воден, община Болярово и ден преди директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев да издаде заповед за изтребването на животните след откриване и на второ огнище в село Кости, община Царево. Предметът й на дейност няма нищо общо с ветеринарно-медицинската дейност. Компанията  се занимава с продажба на компютри, хардуер, периферни устройства, електронно офис оборудване и софтуерни продукти, ремонт, поддръжка и рециклиране на компютри, изграждане и поддръжка на компютърни информационни системи, програмиране, консултации в областта на информационните технологии, както и всички други дейности и услуги незабранени от закона, е посочено в Търговския регистър. Собственик на "Глобул Вижън 2018" е 28-годишният Никола Явахчов. Той фигурира като член на секционна избирателна комисия в Овча купел, но не е посочено от квотата на коя политическа сила. Според бТВ Явахчов работи на наказателен паркинг на столичната общинска фирма Център за градска мобилност и по думите му конкурентите му завиждали, затова раздухали случая. Адресът на компанията е в столичния квартал "Сухата река" бл.18, вх. Г, ет.14. Не са посочени телефон за връзка и електронна поща на компанията, каквито са нормативните изисквания. Репортаж на бТВ на адреса, на който е регистрирана фирмата, показа жена, която твърдеше, че не знае кой е Явахчов и че той не живее там. . Уставният капитал на "Глобул вижън 2018" е 500 лв., а поръчката, която трябва да изпълни е за 336 184.80 лв. без ДДС. Очаквайте подробности

Спряна е поръчката за чумата след премиерска закана към "гадовете"

https://www.mediapool.bg/spryana-e-porachkata-za-chumata-sled-premierska-zakana-kam-gadovete-news282593.html

Скандалната поръчка за доставка на препарати за диагностика на чумата по овцете и козите, за която бе поканена фирма, създадена преди месец от 28-годишен служител на Центъра за градска мобилност е прекратена в петък. Това стана след като по-рано през деня премиерът Бойко Борисов обеща да провери поръчката и се закани да изгони "гадовете" от нея. Часове след това шефът на Българската агенция по храните, която се канеше да подпише договора за над 336 хил. лв. с фирмата, която се оказа, че единствена може да внася у нас единствения регистриран набор от препарати за изследванията на болестта, обяви, че поръчката се прекратява. "Преди малко се чух с премира и той ми каза: "Прекъсваш поръчката и се оправяш по начина, по който си решил. Навън да направят изследванията. Не се занимавай", разказа Дамян Илиев на спешно свикана пресконференция в петък следобед. Взетите до момента 8 хиляди проби от животни ще се изследват в лаборатории в няколко европейски държави, като финансирането на тези изследвания ще бъде поето от Европейската комисия, обясни още Илиев. Той каза в отговор на въпрос, че оставки в агенцията по храните няма да има, защото не са били поискани от Борисов. Преди това по време на проверка на строителни обекти във Варна министър-председателят обеща проверка на търга и анулирането му, ако се докаже, че има нарушение. БАБХ пусна процедурата за закупуване на препаратите чрез договаряне без предварително обявление на 31 юли 2018 г. За участие беше поканена само фирмата "Глобул Вижън 2018" ЕООД. Компанията е единствената на територията на страната с оторизация от френския производител "ID VET" да предлага нужните диагностични препарати, става ясно от мотивите за избора ѝ. Интересното е, че нейното пълномощно е олучено на 1 август – ден след обявяването на поръчката. Отварянето на офертата на компанията беше насрочено за 15 август в сградата на БАБХ. "Вчера бях на военно учение и не съм се прибирал, дето се вика. Утре ще проверя случая и ако са направили такъв заход, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая...Заради такива гадове, не искам всеки ден да се обясняваме на кой ли не. Как е възможно!", възмути се Борисов. И допълни, че може да има официален отговор по случая още до края на този ден. Премиерът поиска и телефона от охраната си, за да се информира, за какво става въпрос. Няколко часа по-късно от БАБХ свикаха спешна пресконференция, на която се очаква да обявят решението си. Поканената компания "Глобул Вижън 2018" е създадена на 29 юни – осем дни след като БАБХ обяви официално, че е открито първото огнище на чума по дребните преживни животни в село Воден, община Болярово и ден преди директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев да издаде заповед за изтребването на животните след откриване и на второ огнище в село Кости, община Царево. Предметът й на дейност няма нищо общо с ветеринарно-медицинската дейност. Компанията  се занимава с продажба на компютри, хардуер, периферни устройства, електронно офис оборудване и софтуерни продукти, ремонт, поддръжка и рециклиране на компютри, изграждане и поддръжка на компютърни информационни системи, програмиране, консултации в областта на информационните технологии, както и всички други дейности и услуги незабранени от закона, е посочено в Търговския регистър. Собственик на "Глобул Вижън 2018" е 28-годишният Никола Явахчов. Той фигурира като член на секционна избирателна комисия в Овча купел, но не е посочено от квотата на коя политическа сила. Според бТВ Явахчов работи на наказателен паркинг на столичната общинска фирма Център за градска мобилност и по думите му конкурентите му завиждали, затова раздухали случая. Адресът на компанията е в столичния квартал "Сухата река" бл.18, вх. Г, ет.14. Не са посочени телефон за връзка и електронна поща на компанията, каквито са нормативните изисквания. Репортаж на бТВ на адреса, на който е регистрирана фирмата, показа жена, която твърдеше, че не знае кой е Явахчов и че той не живее там. . Уставният капитал на "Глобул вижън 2018" е 500 лв., а поръчката, която трябва да изпълни, е за 336 184.80 лв. без ДДС. Очаквайте подробности

Спряна е скандалната поръчка за диагностициране на чумата

https://www.mediapool.bg/spryana-e-skandalnata-porachka-za-diagnostitsirane-na-chumata-news282593.html

Скандалната поръчка за доставка на препарати за диагностика на чумата по овцете и козите, за която бе поканена фирма, създадена преди месец от 28-годишен служител на Центъра за градска мобилност, е прекратена в петък. Това стана след като по-рано през деня премиерът Бойко Борисов обеща да провери поръчката и се закани да изгони "гадовете" от нея. Часове след това шефът на Българската агенция по храните, която се канеше да подпише договора за над 336 хил. лв. с фирмата, която се оказа, че единствена може да внася у нас единствения регистриран набор от препарати за изследванията на болестта, обяви, че поръчката се прекратява. "Преди малко се чух с премира и той ми каза: "Прекъсваш поръчката и се оправяш по начина, по който си решил. Навън да направят изследванията. Не се занимавай", разказа Дамян Илиев на спешно свикана пресконференция в петък следобед. От думите му стана ясно, че решението е политическо, тъй като подчерта, че всички с поръчката било юридически изрядно. Взетите до момента 8 хиляди проби от животни ще се изследват в лаборатории в няколко европейски държави, като финансирането на тези изследвания ще бъде поето от Европейската комисия, обясни още Илиев. Така реално ведомството ще спести предвидената за диагностициращи препарати сума, която е била от неговия бюджет за профилактика, а сега изследванията ще бъдат платени от дирекцията в Еврокомисията по безопасността на храните и санитарния контрол. Според европейските изисквания държавата сама трябвало да извърши въпросните лабораторни анализи, но в ЕК Срещнали разбиране за скандала и невъзможността България да се справи при това положение с проблема, който изисква спешни мерки. Илиев поясни, че мисията на ЕК преди няколко седмици в България е предложила да не се контролира само 10-километровата зона, а да се вземат проби и от 20-километровата зона около констатираните огнища на чумата по дребните преживни животни. "Пробите се увеличиха и напрежението на тема кога ще излязат резултатите е много сериозно“, допълин той. Сега близо 8000 проби ще бъдат разпределени между референтната лаборатория в Европа и такива в Румъния, Унгария, Австрия, вероятно и Германия. Дамян Илиев каза в отговор на въпрос, че оставки в агенцията по храните няма да има, защото не са били поискани от Борисов. Спирането на поръчката стана часове, след като Борисов при проверка на строителни обекти във Варна заяви, че поръчката ще бъде проверена и ако има нарушения, ще бъде спряна. От думите на Илиев стана ясно, че няма нарушения по поръчката, но Борисов е наредил лично спирането й. БАБХ пусна процедурата за закупуване на препаратите чрез договаряне без предварително обявление на 31 юли 2018 г. За участие беше поканена само фирмата "Глобул Вижън 2018" ЕООД. Компанията е единствената на територията на страната с оторизация от френския производител "ID VET" да предлага нужните диагностични препарати, става ясно от мотивите за избора ѝ. Интересното е, че нейното пълномощно е олучено на 1 август – ден след обявяването на поръчката. Отварянето на офертата на компанията е насрочено за 15 август в сградата на БАБХ. "Вчера бях на военно учение и не съм се прибирал, дето се вика. Утре ще проверя случая и ако са направили такъв заход, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая...Заради такива гадове, не искам всеки ден да се обясняваме на кой ли не. Как е възможно!", възмути се Борисов. И допълни, че може да има официален отговор по случая още до края на този ден. Премиерът поиска и телефона от охраната си, за да се информира, за какво става въпрос. Няколко часа по-късно от БАБХ свикаха спешна пресконференция, на която се очаква да обявят решението си. Поканената компания "Глобул Вижън 2018" е създадена на 29 юни – осем дни след като БАБХ обяви официално, че е открито първото огнище на чума по дребните преживни животни в село Воден, община Болярово и ден преди директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев да издаде заповед за изтребването на животните след откриване и на второ огнище в село Кости, община Царево. Предметът й на дейност няма нищо общо с ветеринарно-медицинската дейност. Компанията  се занимава с продажба на компютри, хардуер, периферни устройства, електронно офис оборудване и софтуерни продукти, ремонт, поддръжка и рециклиране на компютри, изграждане и поддръжка на компютърни информационни системи, програмиране, консултации в областта на информационните технологии, както и всички други дейности и услуги незабранени от закона, е посочено в Търговския регистър. Собственик на "Глобул Вижън 2018" е 28-годишният Никола Явахчов. Той фигурира като член на секционна избирателна комисия в Овча купел, но не е посочено от квотата на коя политическа сила. Според бТВ Явахчов работи на наказателен паркинг на столичната общинска фирма Център за градска мобилност и по думите му конкурентите му завиждали, затова раздухали случая. Адресът на компанията е в столичния квартал "Сухата река" бл.18, вх. Г, ет.14. Не са посочени телефон за връзка и електронна поща на компанията, каквито са нормативните изисквания. Репортаж на бТВ на адреса, на който е регистрирана фирмата, показа жена, която твърдеше, че не знае кой е Явахчов и че той не живее там. . Уставният капитал на "Глобул вижън 2018" е 500 лв., а поръчката, която трябва да изпълни е за 336 184.80 лв. без ДДС.

S&P повиши рейтинга на НЕК на 'B+' със Стабилна перспектива

http://econ.bg/Новини/S-P-повиши-рейтинга-на-НЕК-на-B-със-Стабилна-перспектива_l.a_i.764158_at.1.html

Вчера S&P Global Ratings (S&P) повишиха рейтинга на „Национална Електрическа Компания“ ЕАД (НЕК) на 'B+' и определиха стабилна перспектива....

Община Каварна пуска допълнителен градски транспорт за „БГ Поп и Рок Сцена“

http://nakratko.bg/category/58/163167/


Община Каварна осигурява допълнителен градски транспорт за желаещите да посетят „БГ Поп и Рок Сцена“ на 10 и 11 август в морска зона.

Стрелба и четирима убити в Канада

https://dnes.dir.bg/svyat/strelba-i-chetirima-ubiti-v-kanada

В съобщение в Туитър местната полицията призова хората да не излизат и да заключат вратите си

СНИМКИ: Отбор от Първа лига продаде 190-сантиметров таран в Италия

http://www.varna24.bg/news/808596.html

Ръководството на ФК Дунав финализира трансфера на юношата на клуба Александър Кирилов в италианския ...

Стартира обществена поръчка за проучване за тунел под Петрохан

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004588

Стартира обществена поръчка за проучване за тунел под ПетроханАгенцията "Пътна инфраструктура" стартира обществената поръчка за изработване на прединвестиционно проучване за трасе по направлението Монтана - София, с тунел под Петрохан, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Целта е бъдещият изпълнител да посочи минимум три варианта за развитие на ново пътно трасе с тунелно преминаване под Петрохан.

Минимум четири жертви на стрелба в Канада

http://www.cross.bg/minimym-chetiri-zhertvi-na-strelba-v-kanada-1581232.html

/КРОСС/ Минимум четирима души са загинали при стрелба в канадския град Фредериктън, предаде „Ройтерс”, като се позова на местните полицейски власти. По първоначални данни един човек е бил задържан във връзка със случилото се. Все още не са ясни обстоятелствата около инцидента, както и дали има и други пострадали. Полицията за известно време призоваваше гражданите да не излизат от домовете си. Макар разпоредбите за притежание на огнестрелно оръжие в страната са строги, през последните години инцидентите със стрелба в Канада зачестиха.  

След 40-годишно чакане съдебната палата в Брюксел най-сетне ще бъде ремонтирана

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004559

След 40-годишно чакане съдебната палата в Брюксел най-сетне ще бъде ремонтиранаЕмблематичната сграда на съдебната палата в Брюксел, около която от 40 години има обезопасително скеле, най-сетне ще бъде ремонтирана. Ремонтът ще струва 100 милиона евро и се очаква да продължи 12 години, предаде Ройтерс. Палатата, построена в неокласически стил, се отличава с високия си 104 м купол и статуите на римския писател и философ Цицерон.

Ремонтът на Аспарухов мост във Варна се отлага

http://www.moreto.net/novini.php?n=379632

Ремонтът на Аспаруховия мост във Варна ще бъде отложен заради другите ремонти, които се извършват в града. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов пред медии, предаде репортер на Moreto.net. Той сподели, че голяма част от моста е вече ремонтирана и остава да бъде завършен последният етап на бул.

Полицаят, сгащен да вози нелегални имигранти: Направих го от простотия

http://www.cross.bg/stoyanov-politzaii-nelegalni-1581231.html

/КРОСС/ Хванатият да превозва нелегални имигранти столичен полицай Владимир Стоянов остава за постоянно в ареста, реши днес карловският съд. Според магистратите служителят на реда има опасност да извърши още престъпления. Има и данни, че е предоставял квартири на мигрантите и че и друг път ги е карал вътре в страната, съобщава кореспондентът на bTV в региона. За деянието, за което е обвинен Стоянов – подпомагане на незаконно пребиваващи чужди граждани, се предвиждат между 1 и 6 години лишаване от свобода, посочиха от прокуратурата. Положението му се утежнява и от факта, че е полицай. В последната си дума Стоянов заяви, че е извършил престъплението „от простотия, от глупост”. Той посочи, че баща му е излязъл от болница, а освен това не бил в състояние да си покрива ипотеката. От страх от последствията пък се опитал да избяга при опита за полицейска проверка. Обвиняемият обяви, че ще свидетелства срещу съучастниците си, като поиска те да лежат дълги години в затвора.

Ще забранят ли бездимните цигари и наргилетата на закрито и какво следва?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-zabraniat-li-bezdimnite-cigari-i-nargiletata-na-zakrito-i-kakvo-sledva-2114135

Не може да се правят сравнения дали наргилето е по-вредно от цигарите. Това каза пред Дарик пулмологът д-р София Ангелова във връзка с предложеното от Здравното министерство разширяване на забраната за пушене на закрито, включително и за бездимните

В понеделник ясен окончателният вариант на новия закон за хората с увреждания

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-ponedelnik-iasen-okonchatelniiat-variant-na-noviia-zakon-za-horata-s-uvrezhdaniia-2114133

В понеделник ще стане ясен окончателният вариант на новия закон за хората с увреждания - това обявиха протестиращите майки след днешното заседание на работната група, което продължи близо 8 часа.За тези няколко часа, в които майките и управляващите са спорили и обсъждали буквални по всеки текст от

Тръмп увеличава натиска над Турция

https://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-uvelichava-natiska-nad-turciia-266301/

Американският президент обяви удвояване на митата върху стоманата и алуминия от южната ни съседка

"Софарма" АД предлага 6-месечен дивидент от 0,05 лв.

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofarma-ad-predlaga-6-mesechen-divident-ot-005-lv-266295/

Решението за дивидента ще бъде взето от Извънредно общо събрание в средата на септември

Разбиха канал за трафик на цигари на пристанище Бургас

http://www.varna24.bg/news/808600.html

Канал за трафик на цигари бе разбит на пристанище Бургас. Това разкри на извънреден брифинг, който ...

Финансовият министър на Турция: Ще приемем нов икономически подход

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004562

Финансовият министър на Турция: Ще приемем нов икономически подходТурция ще приеме нов икономически подход при президентската система на управление, който ще бъде устойчив и ще се базира на "стратегически начин на мислене", заяви днес турският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, цитиран от Ройтерс. Албайрак, зет на президента Реджеп Тайип Ердоган, свика конференция,

При спецакция разбиха наркогрупа, действаща в Русенско и Варненско

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004564

При спецакция разбиха наркогрупа, действаща в Русенско и Варненско Полицията разби организирана престъпна група за разпространение на наркотици при спецоперация в областите Русе и Варна. Задържани са 5 души. Акцията е проведена на 6 август, съобщиха от прокуратурата. В хода й са направени 13 претърсвания на различни адреси. Иззети са около 20 000 лева и друга валута.

Полицаят, хванат да кара нелегални имигранти: Направих го от простотия

http://nakratko.bg/category/60/163166/


Хванатият да превозва нелегални имигранти столичен полицай Владимир Стоянов остава за постоянно в ареста, реши днес карловският съд. Според магистратите служителят на реда има опасност да извърши още престъпления.

Дневен хороскоп за 11 август

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-11-avgust-news_689283.html

Овен През този ден не оставайте в града. Рискувате да се натоварите от еднообразната обстановка и да изпаднете в дълбока меланхолия. Изберете си диво място сред природата. Телец Това е ден, в който да дадете нещо някому безвъзмездно. Не мислете за отплатата или благодарността, а просто дарете. Близнаци Били сте некоректни към някого, но сега може да се реванширате. Няма нищо срамно в извинението. Очаква ви началото на едно прекрасно приятелство.  Рак Днес половинката ви ще има ст

"Брикел" възстановява разрушената от ТИР естакада във възможно най-кратък срок

https://dnes.dir.bg/intsidenti/brikel-vazstanovyava-razrushenata-ot-tir-estakada-vav-vazmozhno-nay-kratak-srok

Към момента отворено за движение е едното платно на международен път София – Свиленград в участъка с инцидента

Тръмп удвои митата за стомана и алуминий от Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004552

Тръмп удвои митата за стомана и алуминий от ТурцияПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че е одобрил по-високи тарифи върху вноса от Турция, налагайки мита от 20 процента за алуминия и 50 процента за стоманата, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.  "Току-що одобрих удвояване на митата върху стоманата и алуминия по отношения на Турция, тъй като валутата им, турската лира,

Разрешеният строеж във Варна бил върху змиярник, а не върху плаж, увери Борисов

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/08/10/3294715_razresheniiat_stroej_vuv_varna_bil_vurhu_zmiiarnik_a/?ref=rss


Изграждането на рибарско пристанище във варненския квартал "Аспарухово" се отнася за терен, който не е плаж, а е змиярник. Това се разбра от коментар на премиера Бойко Борисов във Варна. Повод за коментара му стана сигнал на Камарата на геодезистите в България до строителния министър Николай Нанков. В него се посочва, че министърът в нарушение на закона е разрешил строежът да бъде върху морски плаж. По-късно строителното министерство отрече да е нарушавано законодателството.<br...

Кръстникът на руската мафия е арестуван от московската милиция

https://frognews.bg/novini/krastnikat-ruskata-mafiia-arestuvan-moskovskata-militsiia.html

В Москва е задържан един от най-големите криминални ”авторитети” по прякор Самосвал. Юрий Есин е бил арестуван от сътрудници на московската милиция и Федералната служба по безопасност по обвинение за изнудване и мошеничество. Заедно с него са задържани още шест души, членове на организирана престъпна група, оглавявана от Самосвал.

Внасят обвинение срещу шофьора на тир, блъснал автобус на "Тракия" - 1 е загинал, 6 са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004536

Внасят обвинение срещу шофьора на тир, блъснал автобус на "Тракия" - 1 е загинал, 6 са ранениСофийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу шофьора на турския тир, който предизвика тежка катастрофа до с. Лозен, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. На 23 май около 7.20 часа сутринта е бил подаден сигналът за произшествието, което се случи на км 3-ти от магистрала "Тракия", в посока София.

Турската лира се срина, обменните бюра в Истанбул затвориха врати

http://nakratko.bg/category/26/163165/


Валутната криза в Турция рязко се задълбочи днес, след като стана ясно, че няма надежда за скорошно разрешаване на споровете между Анкара и Вашингтон.

Трима починали от нилска треска в Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=379631

Трима души са починали от западнонилска треска след разпространение в Атина, което е засегнало 60 души тази година, обявиха гръцките власти, които подчертаха, че внимателно следят ситуацията, информира АФП. "От миналата седмица ние сме регистрирали 17 нови случая" от разпространяването от комари заболяване, съобщиха от местния център за превенция и контрол на заболяванията (Keelpno).

Изписаха мъжа, прострелян в столичен подлез

https://petel.bg/Izpisaha-mazha--prostrelyan-v-stolichen-podlez__277742

Мъжът, който бе прострелян в софийски подлез вече е изписан от болница и се възстановява у дома. Това съобщават от Военномедицинска болни...

Полицията издирва актриса от "Блейд Рънър" за кражба на компютри

https://petel.bg/Politsiyata-izdirva-aktrisa-ot-Bleyd-Ranar-za-krazhba-na-kompyutri__277741

Полицията обяви за издирване Шон Йънг, звезда от филма "Блейд Рънър" /1982 г./, по подозрение в кражба от магазин в Ню Йорк, предаде Асошиейтед ...

Обмислят варианти за тунел под Петрохан

https://petel.bg/Obmislyat-varianti-za-tunel-pod-Petrohan__277740

Агенцията "Пътна инфраструктура" стартира обществената поръчка за изработване на прединвестиционно проучване за трасе по направлението...

Изгонените гръцки дипломати ще напуснат Москва още този уикенд

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004546

Изгонените гръцки дипломати ще напуснат Москва още този уикендДвамата гръцки дипломати, изгонени от Русия като реципрочна мярка след изгонването на двама руски дипломати от Гърция, ще напуснат Москва този уикенд, предаде ТАСС, позовавайки се на източник от гръцкото посолство, съобщи БТА. Атина изгони миналия месец двама руски дипломати и забрани на други двама да влязат в страната заради опит да подкупят

А1 стартира предварителна продажба на новия Samsung Galaxy Note9

https://offnews.bg//tehnologii/a1-startira-predvaritelna-prodazhba-na-novia-samsung-galaxy-note9-686062.html

А1 стартира предварителна продажба на новия флагман на Samsung – Galaxy Note9. Клиентите могат да заявяват желаните устройства до 23:59 часа на 23 август на сайта на телекома, а официалният старт на продажбите започва на 24 август.

По време на предварителната продажба клиентите на А1 ще могат да се сдобият с новия Galaxy Note9 на специална цена от 37,99 лева на месец или 749,99 лева в брой с план A1 ONE Unlimited 5XL, ако върнат стар модел от Note серията на Samsung. Срещу какъвто и да било модел смартфон потребителите ще могат да ползват 200 лева отстъпка при покупка в брой – в този случай цената на Galaxy Note9 ще бъде 949,99 лева с мобилен план A1 ONE Unlimited 5XL.

След промоционалния период устройството ще се предлага от А1 за 53,99 лева на месец или за 1 149,99 лева в брой с абонаментен план A1 ONE Unlimited 5XL.

Новият модел на Samsung е с най-големия екран на Note устройство до момента, като това не се отразява на удобството при ползване с една ръка. 6.4-инчовият Quad HD+ Super AMOLED инфинити дисплей е с резолюция 2 960 х 1 440.

Устройството разполага с двойна супербърза основна камера с двойна бленда 12 MP (F1.5+F2.4) и 12 MP телефото с 2x оптично увеличение и Live Focus. Предната камера е 8 MP с автоматичен фокус и отвор на блендата F1.7.

Традиционният S Pen вече се свързва с телефона чрез Bluetooth за лесно управление на презентации и по-бърза работа с камерата и с асистента Bixby.

Флагманът идва с осемядрен процесор 4 х 2.7GHz + 4 x 1.7GHz, задвижван от последно поколение чипсет Exynos 9810. Оперативната памет на Galaxy Note9 е 6GB, а тази за съхранение – 128 GB, като има и опция за допълнителна microSD карта в размер на 512 GB. Galaxy Note9 има 4000mAh батерия, най-голямата до този момент, която гарантира активно ползване на смартфона през целия ден.

Очаквано, Samsung Galaxy Note9 разпoлага още със сензор за пръстови отпечатъци, сканиране на ириса, система за сигурност Samsung Knox и сертификат за водо- и прахоустойчивост IP68, и се предлага в три цвята – среднощно черно, лилаво и морско синьо с жълт S Pen.

Партньорска публикация!

Безработицата в Гърция се сви под 20% за пръв път от седем години

http://econ.bg/Новини/Безработицата-в-Гърция-се-сви-под-20-за-пръв-път-от-седем-години_l.a_i.764157_at.1.html

Гръцката безработица, най-високата в Европейския съюз, е спаднала под 20% за пръв път от седем години, съобщи статистическата служба "Елстат",...

Да дрил музиката много популярна в Лондон, според властите подтиква към насилие

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004533

Да дрил музиката много популярна в Лондон, според властите подтиква към насилиеСтилът да дрил в хип-хоп музиката, който за изпълнителите му е израз на начина на живот, лишен от всякаква надежда, а според властите подтиква към насилие, стана много популярен сред тийнейджърите в Лондон, предаде Франс прес. Властите смятат, че текстовете на песните са свързани с впечатляващото увеличаване на убийствата в Лондон,

Ердоган призова турците да обърнат ”златото и доларите под дюшеците в лири”

https://frognews.bg/novini/erdogan-prizova-turtsite-obarnat-zlatoto-dolarite-pod-diushetsite-liri.html

Турският президент Реджеп Ердоган реагира на кризата, която преживява националната валута през последната седмица. Ердоган призова турците да обърнат ”златото и доларите под дюшеците в лири, защото това е най-добрият начин да отвърнем”.

Албайрак: Турция ще има по-добра бюджетна дисциплина

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/albairak-turciia-shte-ima-po-dobra-biudjetna-disciplina-266300/

Независимостта на централната банка е от изключително значение за турската икономика, твърди министърът на финансите

Метрото временно не спираше на Централна гара в София

https://www.mediapool.bg/metroto-vremenno-ne-spirashe-na-tsentralna-gara-v-sofiya-news282592.html

Заради забравен багаж влаковете на метрото в София временно не спираха на станцията при Централна гара, съобщиха от Столичната община. Пътниците трябваше да слизат на следващата или на предходната спирка и да се придвижват към гарата пеша или с наземен транспорт. Бързо обаче проблемът беше решен и влаковете отново започнаха да спират на Централна гара.

Уж финалното обсъждане на Закона за хората с увреждания върна дебата в изходна позиция

https://www.mediapool.bg/uzh-finalnoto-obsazhdane-na-zakona-za-horata-s-uvrezhdaniya-varna-debata-v-izhodna-pozitsiya-news282591.html

Финалното обсъждане на законопроекта за хората с увреждания премина под знака на поредния скандал, след като представители на протестиращите майки на деца с увреждания и обмбудсманът Мая Манолова обявиха, че всичките им забележки и предложения от последните седмици не са взети под внимание. Освен това протестиращите майки обявиха, че протестът им продължава и изразиха готовност да издигнат палатков лагер и пред социалното министерство освен пред парламента. Те поискаха и незабавните оставки на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и на зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова. Представители на протестиращите майки и Манолова се обявиха категорично против подготвения финален вариант на законопроекта, който им е бил изпратен късно снощи и обявиха. Основните им критики са свързани с текстовете за индивидуалната оценка на потребностите, медицинските изделия и помощните средства, както и за липсата на яснота за функциите и правомощията на специалния орган, който се предвижда да координира политиките за хората с увреждания. Участващи в обсъждането на законопроекта майки коментираха, че са се почувствали излъгани. "Всичко, което сме говорили, писали, предлагали, просто не е взето предвид и по някакви неясни обстоятелства, са изписани други текстове", каза обмудсманът Мая Манолова. По думите и в проекта на социалното министерство няма реформи, а само допълнителна финансова подкрепа. По думите й освен финансова подкрепа майките имат нужда и от подкрепа за нормален живот, а такава не се гарантира от документа. Манолова даде пример, че мерките за които тя и протестиращите майки настояват от седмици са залегнали с по едно изречение и при това са описани твърде неясно. Така например по отношение на личната помощ не бил разписан ясен ангажимент, че комисията която прави индивидуална оценка на човека с увреждане ще прави и оценка на това от каква лична помощ има нужда. Също така проектът предвиждал от 1 януари 2020 г. да бъде създаден специализиран орган, който да координира политиките за хората с увреждания, но това било разписано пак с едно изречение в преходните и заключителните разпоредби, без да се уточнява какъв ще бъде този орган и какви ще бъдат неговите правомощия, ангажименти, функции, както и от кого ще бъде избиран. "Текст по текст се води битка", коментира Манолова. В петък идната седмица предстои нова среща с вицепремиера Томислав Дончев. 

Този е джигитът, прегазил 6 момичета в Китен!

http://www.varna24.bg/news/808583.html

Прегазените деца от пиян и дрогиран шофьор в Китен още са в шок от случилото се. Четири от ...

Над 60 хил. мигранти са влезли в Европа през Средиземно море от началото на годината

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/08/10/3294711_nad_60_hil_migranti_sa_vlezli_v_evropa_prez_sredizemno/?ref=rss


Броят на мигрантите и бежанците, пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на 2018 г., надхвърли 60 хил. души, а повече от 1520 са загинали или изчезнали. Това съобщи днес Международната организация по миграцията (МОМ), цитирана от ТАСС.<br /><br />"Към 8 август в Европа са пристигнали 60 309 мигранти и бежанци, загинали са 1520 души, включително 10 през тази седмица", заяви на пресконференция в Женева говорителят на организацията Джоел Милман.<br...

Нинова: Борисов да освободи ръководителите на митницата и на филиала на НОИ в Бургас

https://www.actualno.com/society/ninova-borisov-da-osvobodi-rykovoditelite-na-mitnicata-i-na-filiala-na-noi-v-burgas-news_689281.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова смята, че премиерът Бойко Борисов трябва да освободи от длъжност ръководителите на митницата и на филиала на НОИ в Бургас заради разкрития, че двете институции са били охранявани от фирма, свързана с общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев и Димитър Желязков - Очите. Бенчев и Желязков бяха арестувани в Истанбул като част от престъпна група. В страницата си във Фейсбук Корнелия Нинова приветства похвалата от премиера към нея за това че е поискала Бенчев да напусне

Нинова проговори във фейсбук, недоволна, че Борисов я хвали

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004508

Нинова проговори във фейсбук, недоволна, че Борисов я хвалиЛидерката на БСП Корнелия Нинова най-сетне прекъсна мълчанието си относно Бенчо Бенчев и връзките му с партията. Тя отговори на коментарите на премиера Борисов, който по- рано днес каза пред журналисти, че Нинова е взела правилното решение, като е отстранила Бенчев и поела отговорност. "Премиерът Борисов направо ме умилява с непрекъснатите си

Утре във Варна ще е слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=379612

Над Черноморието ще бъде слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но валежи не се очакват. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 27-29°. Температурата на морската вода е 26-28°.

Жегата изкара шанхайци да спят на улиците нощем

https://www.mediapool.bg/zhegata-izkara-shanhaitsi-da-spyat-na-ulitsite-noshtem-news282590.html

Горещините, обхванали Шанхай това лято, накараха жители на китайския мегаполис да спят навън в търсене на известна прохлада, често по пейките и тротоарите на известен търговски булевард, предадоха световните агенции. Денем улица "Нанкин" - широка пътна артерия, по протежение на която се издигат големи магазини - е превзета от тълпи от туристи и разхождащи се хора. С падането на нощта и затварянето на магазините обаче, тя привлича жители на района, които се опитват да се спасят от задуха и жегата в тесните си жилища. Те щурмуват пейките, а някои се настаняват направо на тротоара, пише Франс прес. От няколко седмици Шанхай е обхванат от небивали горещини. В четвъртък температурата превиши 35 градуса по Целзий – за 16-ти ден това лято. Евтините жилищни блокове в центъра на Шанхай са строени отдавна и в тях често няма климатици, а дори да има, много шанхайци са с ограничени доходи и се стараят да не ги ползват непрекъснато, за да не плащат високи сметки. Към 4 часа сутринта в нощта срещу четвъртък по тротоарите на ул. "Нанкин" можеха да се видят да спят дълбоко най-малко стотина души - жени и деца, но главно съблекли се до кръста мъже. Лек бриз откъм близката река Хуанпу разхлаждаше донякъде въздуха, облекчавайки спящите върху одеяла или вестници хора. Други си бяха устроили импровизиран бивак на Площада на народа, където се намира най-големия парк в града, или спяха дълбоко, свити на кълбо, пред витрините на луксозните бутици. Имаше и хора, легнали направо на земята, без риза и боси, с бутилка вода и китайско хлебче до себе си. В последните седмици шанхайците масово превземат метростанциите, търговските центрове, библиотеките и други обществени места с климатични системи, за да преживеят горещините. Едно от най-предпочитаните места са мебелните магазини ИКЕА, където посетители се отпускат изтощено за кратка сиеста върху леглата и канапетата, изложени в хладните халета. През юли миналата година в Шанхай беше отбелязан нов температурен рекорд от 40,9 градуса, припомня АФП, цитирана от БТА.

Жена отмъсти на таксиджия, удари му колата пет пъти на задна

http://www.varna24.bg/news/808589.html

Жена се ядоса на таксиметров шофьор, който я ударил, и му отмъсти… удари го пет пъти на задна ...

Индексът на потребителските цени на Китай през юли се увеличил с 2,1%

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004062

Индексът на потребителските цени на Китай през юли се увеличил с 2,1%
През юли индексът на потребителските цени на Китай се увеличи с около 2% в сравнение със същия период на миналата година, предава bulgarian.cri.cn. Публикуваните от Държавното статистическо управление на 9-ти данни показват, че през миналия месец ИПЦ е нараснал с 2.1%. За градовете е отчел 2.1%, за селата – 2%.

Манолова пред журналисти: "Ситуацията е скандална"

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/manolova-pred-zhurnalisti-situaciiata-e-skandalna-6085377

"Заложила съм си името. Не мога да си позволя да излъжа очакванията на всички хора с увреждания", заяви омбудсманът на срещата в социалното министерство

Борисов за Очите: Обичам да гледам сериали

https://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-za-ochite-obicham-da-gledam-seriali-6085379

Борисов посочи, че Нинова е действала правилно. Коментира и че ще провери обществената поръчказа доставка на препарати за чумата

Борисов похвали Нинова и разказа за сериал. Тя отвърна

https://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-pohvali-ninova-i-razkaza-za-serial.-tia-otvyrna-6085379

Борисов посочи, че Нинова е действала правилно за Бенчев.Тя отговори, че една добра дума не е казал за нея. Коментира и че ще провери обществената поръчка за доставка на препарати за чумата

Борисов похвали Нинова. Тя: Лято е, да разменим мили думи

https://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-pohvali-ninova.-tia-liato-e-da-razmenim-mili-dumi-6085379

Борисов посочи, че Нинова е действала правилно за Бенчев.Тя отговори, че една добра дума не е казал за нея. След думите му, че ще провери обществената поръчка за доставка на препарати за чумата, тя бе спряна

Простреляният преди 2 седмици в софийски подлез мъж е изписан и се възстановява у дома

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004474

Простреляният преди 2 седмици в софийски подлез мъж е изписан и се възстановява у дома50-годишният Кирил Александров, който на 24 юли бе прострелян в софийски подлез, докато разхожда кучето си, е изписан от болницата и се възстановява у дома. Това съобщиха от Военномедицинска болница, където приеха мъжа след инцидента. Първоначално Александров бе с опасност за живота, защото куршумът бе засегнал няколко вътрешни органа,

Завършват ремонта на път за празника на Арбанаси и Голяма Богородица (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004499

Завършват ремонта на път за празника на Арбанаси и Голяма Богородица (Снимки)Ремонтът на път ІІІ-514 в участъка от Горна Оряховица до село Арбанаси е в заключителен етап, съобщиха от пресцентъра на АПИ. На обекта се работи максимално мобилизирано, за да завършат всички предвидени дейности преди празника на Арбанаси и църковния празник Голяма Богородица, когато Арбанашкият манастир се посещава от много поклоници и туристи.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване