Българи отнесоха специална награда с уникален 3D мапинг в Берлин (видео)

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/balgari-otnesoha-spetsialna-nagrada-unikalen-maping-berlin-video.html

Българи спечелиха специална награда на ежегодния “Фестивал на светлините” в Берлин. MP-STUDIO публикуваха и снимка от награждаването във “Фейсбук”.

Помпео призова за прозрачно разследване на изчезването на саудитския журналист

https://www.actualno.com/america/pompeo-prizova-za-prozrachno-razsledvane-na-izchezvaneto-na-sauditskija-jurnalist-news_700293.html

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео натисна лидерите на Саудитска Арабия във вторник да ускорят „прозрачното“ разследване за съдбата на изчезналия журналист Джамал Хашоги, независимо, че представители на турските власти бяха допуснати да огледат предполагаемото място на изчезване на критика на саудитските власти – генералното консулство на страната в Истанбул. Това пише американското издание The Washington Post, цитирано от "Фокус". Както отбелязва вес

Природозащитни организации съдят Гърция заради електроцентрали на въглища

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/16/3328474_prirodozashtitni_organizacii_sudiat_gurciia_zaradi/?ref=rss


Природозащитната организация ClientEarth поиска по съдебен път да се отнеме разрешителното за дейност на две въглищни електроцентрали в Гърция, едната от които още не е построена.<br /><br />В иска са се включили гръцките клонове на "Грийнпийс" и WWF.<br /><br />"Гръцките електроцентрали имат ужасяваща история - съмнителни разрешителни, които не успяват да защитят гражданите и околната средна от вредните ефекти на горящия лигнит", пише в изявлението...

ЕK отново критикува Полша заради състоянието на върховенството на закона

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104242

ЕK отново критикува Полша заради състоянието на върховенството на законаЕвропейската комисия днес отново отправи критика към Полша, че изостря конфликта си с ЕС заради състоянието на върховенството на закона в страната, предаде Асошиейтед прес. Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви, че в Полша "за съжаление, нещата не са се подобрили" и по-конкретно спомена назначаването миналата седмица 27 нови върховни

Адриан Андреев се цели в титла от Големия шлем при юношите през 2019 г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/16/3328454_adrian_andreev_se_celi_v_titla_pri_junoshite_ot/?ref=rss


Индивидуална титла от Големия шлем при юношите е целта на Адриан Андреев за 2019 г. Българският тенисист говори при завръщането си от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, където спечели сребърен медал на двойки и завърши четвърти на сингъл.<br /><br />Тази година той спечели титлата от юношеския US Open на двойки, сребърен медал поединично от европейското първенство до 18 години и един от най-престижните турнири за малдежи - "Трофео Бонфилио" в Милано. 17-годишният...

Семейството на убит на пътя младеж: Има липса на адекватно правосъдие у нас

https://pik.bg/семейството-на-убит-на-пътя-младеж-има-липса-на-адекватно-правосъдие-у-нас-news788960.html

Семейството на убит на пътя младеж: Има липса на адекватно правосъдие у нас

Семейството на убит на пътя младеж се оплака от липса на адекватно правосъдие у нас, след като съдът даде 3-годишна условна присъда на шофьора на автомобила, блъснал и убил двама души на тротоар в Горна Оряховица миналата година, предаде "Дарик".

Инцидентът е от октомври миналата година, а решението на първоинстанционния съд идва година по-късно. „Не очаквахме такова решение за смъртта на двама души”, каза пред Дарик чичото на загиналия Красимир. Той е категоричен, че ще обжалват решението.
 
„Аз съм Янко Енев от Горна Оряховица – обикновен, тих и скромен български родител. Така, тихо и без обществено внимание, изпратих рожбата си към онзи, другия свят, за който всички твърдят, че бил по-добър. Дано да е така! България не разбра, че през октомври 2017 г. погребах детето си на 20 години.” Така започва отвореното писмо на бащата на загиналия при нелепа катастрофа Красимир Енев.
 
Младежът бил отнесен от автомобил, докато вървял на тротоар в Горна Оряховица. При инцидента загинал на място още един мъж - на 40 години, ранено е и момче на 15 г. Шофьорът, управлявал автомобила, карал с превишена скорост, излязъл от пътното платно и се качил на тротоара, където с гръб към него вървели пешеходците. Водачът на автомобила бил 18-годишен зрелостник с едва четиримесечен стаж зад волана.
 
Младежът е признал вината си пред съда, заради което присъдата му е намалена с 1/3 и от четири години и половина става три години условно, с пет години изпитателен срок.
 
Чичото на загиналия Красимир – Димитър Енев, е възмутен от решението на съда и настоява за макар и минимална, но ефективна присъда за шофьора: "Предполагахме, че при двойно убийство, макар и при непредпазливост, че ще има някаква ефективна присъда, било то и минимална. Аз лично момчето съм го виждал няколко пъти, но не го познавам и не мога да коментирам нищо. В съда казаха, че е добър ученик, добро дете. Възможно е да е така! Обаче според нас след като се извърши едно деяние - да убиеш двама души, даже и по непредпазливост, би следвало да понесеш някакво наказание. Ние затова се борим. Според нас тази присъда е меко казано обидна".

След смъртта на 20-годишния Красимир семейството му дарява органите му на четирима нуждаещи се. Извършени са четири животоспасяващи трансплантации. Сега близките на Краси са решени да обжалват условната присъда и се надяват на справедливост.

Китай иска да задълбочи икономическите връзки с Централна и Източна Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104113

Китай иска да задълбочи икономическите 
връзки с Централна и Източна ЕвропаКитай иска да засили сътрудничеството си с Централна и Източна Европа, където вече финансира редица проекти в рамките на стремежа си към по-голямо глобално влияние, съобщава Асошиейтед прес, цитирайки министър от китайското правителство. Китайският министър на транспорта Ли Сяопън, който участва в среща в Белград с представители на 16 европейски

“Левски” пълни сектора за гости в Разград с над 2000 фенове

https://www.24chasa.bg/sport/article/7104246

“Левски” пълни сектора за гости в Разград с над 2000 фенове Новият сектор за гости на стадиона в Разград най-вероятно ще бъде пълен в събота вечерта за дербито между шампиона “Лудогорец” и лидера в Първа професионална лига “Левски”. Двубоят от 12-ия кръг на първенството стартира в 20 ч. Активността сред “сините” привърженици при закупуването на билети за двубоя е огромна.

Подкрепата за ЕС у нас - доста по-ниска от средната в Съюза

http://clubz.bg/74564-podkrepata_za_es_u_nas_dosta_po_niska_ot_srednata_v_syyuza

Подкрепата за ЕС в България е значително по-ниска от средната в Съюза.

Това се казва в проучване на „Евробарометър“ върху ефекта „Брекзит“, съобщиха от Европейския парламент.

55 на сто от анкетираните у нас смятат, че еврочленството на страната ни е нещо добро. Същевременно процентът на българите, според които сме спечелили от членството в Европейския съюз, е 60.

Последното проучване показва, че повече от всякога европейците смятат, че членството на страната им в ЕС е нещо добро. Става дума за 62 на сто. Това е най-високият процент измерен през последните 25 години.

68% също смятат, че страната им е спечелила от членството в ЕС, което представлява най-високият процент от 1983 г. насам.

Почти всички резултати, измерващи подкрепата за ЕС, показват значителен възход след референдума във Великобритания през 2016 г. Това предполага нарастващо безпокойство на целия континент по отношение на въздействието, което ще има излизането на Обединеното кралство от Съюза. Но показва и все по-голямата осведоменост за ползите от еврочленството.

53% от анкетираните смятат, че „Брекзит“ ще има отрицателни последици за ЕС в бъдеще.

В същото време, запитани как биха гласували ако утре в България се проведе референдум за членството на страната в ЕС, 54 на сто от анкетираните българи биха подкрепили оставане. Това също е значително по-ниско от средния резултат за целия Европейски съюз - 64%.

Поледните данни на „Евробарометър“ показват и нарастващо чувство за удовлетвореност сред европейците от демократичното функциониране на ЕС (49%). У нас тези проценти са 48.

48 на сто в Европа процента смятат, че гласът им в ЕС се зачита. Това настроение, изглежда, намалява в редица страни като България например, където този процент е 42.

Но не всички новини са добри, отбелязват от „Евробарометър“. Половината от респондентите не са доволни от посоката, в която се движи ЕС.

Българите обаче са по-положително настроени към Европарламента, откоркото е средното ниво в ЕС. Близо половината от запитаните хора у нас (47%) имат положително отношение към ЕП, което е с 15 процентни пункта над средното за ЕС ниво.

Проучени са и приоритетите на гражданите на ЕС за предизборната кампания за Европарламента за вота през пролетта на 2019 г В Европа на първо място е имиграцията (50%), следвана от икономиката и младежката безработица (по 47%) и борбата с тероризма.

В България първо място заема икономиката (59%), следвана от имиграцията (43%), социалната защита на гражданите (42%), защитата на потребителите и безопасността на храните (40%), борбата с тероризма (39%).

Рекордно висока инфлация и скок на горивата

https://www.vesti.bg/bulgaria/rekordno-visoka-inflaciia-i-skok-na-gorivata-6087525

Увеличените пенсии на възрастните хора, при тази инфлация, са изцяло „изядени”

До 15 ноември събират становища по Закона за социалните услуги

https://frognews.bg/novini/15-noemvri-sabirat-stanovishta-zakona-sotsialnite-uslugi.html

Проектът на Закон за социалните услуги е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на труда и социалната политика. Предложения и становища може да се дават до 15.11.2018 г. включително.

Караянчева: Изказванията на Радев напомнят анекдот за азбуката

https://www.actualno.com/politics/karajancheva-izkazvanijata-na-radev-napomnjat-anekdot-za-azbukata-news_700290.html

Оптимистичното е, че опозицията ще влезе в зала. Дебатите ще са в петък сутринта, може би в средата на другата седмица ще бъде гласуването. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева по повод внесения от ПГ на БСП вот на недоверие към кабинета на тема „Здравеопазване“. „Мотивите за вота са на тема, която в момента е подложена на дебат - реформата в два различни варианта, които предлага министърът на здравеопазването. Вотът е за намерението на министерст

Концертът на "Godsmack" в София се отлага заради нещастен случай в групата

https://www.avtora.com/godsmack-niama-da-sviriat-v-sofiia-zaradi-neshtasten-sluchai/

Европейското турне на Godsmack се отлага заради скръбта на китариста Тони Ромбола, който загуби сина си. В официално изявление Съли Ерна споделя становище на групата, касаещо последните събития: С най-голямо съжаление от името на нашия китарист Тони и жена му Сю пиша лично това съобщение до всички наши фенове по света, за да ви кажа, че Тони и семейството му преживяват загуба, която никой родител не заслужава. Синът на Тони и Сю – Джо Фей – почина неочаквано миналата седмица на ранната възраст от 34 години. Той беше един от най-добрите и мили хора, които някога съм срещал. И

Решение на кипърския въпрос трябва да бъде намерено в най-скоро време

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104232

Решение на кипърския въпрос трябва да бъде намерено в най-скоро времеВариант за решение на кипърския въпрос трябва да бъден намерен в най-скоро време, заяви гръцкият президент Прокопис Павлопулос на конференция в Никозия, организирана от парламентите на двете страни, предаде ТАСС. "Решение на кипърския въпрос трябва да бъде постигнато в най-близко време, за да се сложи край на нерешените проблеми",

Работодателите поискаха при майчинство да не се начислява платен годишен отпуск

https://offnews.bg//politika/rabotodatelite-poiskaha-pri-majchinstvo-da-ne-se-nachisliava-platen-go-690057.html

В писмо до вицепремиера Валери Симеонов и до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков Асоциацията на организациите на българските работодатели настоява при майчинство да не се начислява платен годишен отпуск.

"Настояваме да бъдат предприети действия за съответните изменения на Кодекса на труда, като времето на отпуск, през който не е полаган труд по причини, които не са извън волята на работника и служителя, да не се взема в предвид при изчисляване на полагаемия се платен годишен отпуск и изплащане на обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение, като визираме основно родителския отпуск (всички текстове за отглеждане на дете до 8-годишна възраст). Считаме, че този въпрос следва да бъде оставен в полето на колективното трудово договаряне, а не да бъде уреден с императивни норми." - пишат от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

В момента за времето на отпуск по майчинство се начислява и редовен платен годишен отпуск. 

Работодателите аргументират позицията си с решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

Според АОБР този въпрос трябва да бъде оставен в полето на колективното трудово договаряне, а не да бъде уреден с императивни норми.

"Съгласно чл. 9, ал. 2 на Кодекса за социално осигуряване, за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете, на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност, за отпуск за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст. Резонно, за времето на ползване на тези отпуски, работникът и служителят получава обезщетение от държавното обществено осигуряване, а не трудово възнаграждение, тъй като не полага труд. Няма никаква причина, този период да се взема предвид, при изчисляване на размера на полагаемия се платен годишен отпуск, който има съвсем друго предназначение, а именно – възстановяване на работника и служителя от положения при работодател труд." - твърдят още от  Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Заради руското влияние България е в периферията на ЕС, смята Иван Костов

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/16/3328466_ruskoto_vliianie_v_bulgariia_e_prichinata_stranata_da/?ref=rss


Руското влияние в България е факт, а част от целите на руската пропагандна агресия са били постигнати след анексирането на Крим, като в страната е бил разрушен българският политически консенсус за членство в НАТО и ЕС, каза днес на конференция, посветена на "Хибридните заплахи срещу институциите" бившият премиер Иван Костов, предаде БНР. Той цитира данни от изследване на неговия център за "Анализ и управление на риска", според което преди президентските избори също се е...

Родителските срещи да отпаднат, поиска бивш зам.-министър

http://www.moreto.net/novini.php?n=383878

Отпадане на родителските срещи в сегашния им вид поиска директорът на 119. Средно училище "Академик Михаил Арнаудов" и бивш заместник-министър на образованието Диян Стаматов. Според него това ще е следствие от влизането в действие на електронните дневници.

Ученик от Гоце Делчев със сребърен медал от Международната олимпиада по астрономия

https://www.actualno.com/blagoevgrad/uchenik-ot-goce-delchev-sys-srebyren-medal-ot-mejdunarodnata-olimpiada-po-astronomija-news_700289.html

Ученикът от гоцеделчевската Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“ Иван Попов донесе поредния голям успех на българския отбор, взел участие в Международната олимпиада по астрономия. Тя се проведе миналата седмица в най-големия град на Шри Ланка Коломбо. Иван Попов спечели второ място в олимпиадата и се представи най-добре в наблюдателния й кръг. Именно с това заслужи сребърния медал и два диплома – за второто място и за най-добро представяне, предава коресп

Ирландия: Има още работа по преговорите за Брекзита

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104223

Ирландия: Има още работа по преговорите за БрекзитаИма още много работа до определянето на статута на границата между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия след Брекзита. Това заяви днес пред парламента в Дъблин ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс и БТА. "Единственото, което желаем, е Обединеното кралство да спази ангажимента си,

Нова тв с ексклузивни кадри от поредната тежка катастрофа в Своге

https://petel.bg/Nova-tv-s-ekskluzivni-kadri-ot-porednata-tezhka-katastrofa-v-Svoge__287189

Пострадалият беше ударен на пешеходна пътека NOVA разполага с кадри от мястото на инцидента в Своге, при който автомобил помете 19-годишно ...

3 зодии, които ще спечелят от тотото през октомври

https://petel.bg/3-zodii--koito-shhe-spechelyat-ot-tototo-prez-oktomvri__287190

Всички обичат късмета, но не всички го получават. Този месец той ще се усмихне в повече на три зодии, които ще са щастливи до края на октомв...

Литва заделя 1 млрд. евро за антикризисен резерв

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/16/3328446_litva_zadelia_1_mlrd_evro_za_antikrizisen_rezerv/?ref=rss


Литва заделя антикризисен резерв в размер от 1 млрд. евро, съобщи днес пред националното радио премиерът на страната Саулюс Сквернелис, цитиран от ТАСС.<br /><br />Още следващата година ще сформираме резерв от 1 млрд. евро за евентуални кризисни ситуация, посочи той. Проектобюджетът ще бъде представен за обсъждане от парламента в четвъртък.<br /><br />Отново имаме бюджетен излишък. Правителството ще продължи политиката на строга финансова дисциплина, допълни...

Вотът на недоверие към правителството ще се разисква в петък

https://frognews.bg/novini/votat-nedoverie-kam-pravitelstvoto-shte-raziskva-petak.html

Дебатите по проекта на решение за гласуване недоверие на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов заради провала в областта на здравеопазването се очаква да са в петък.

Дунав достигна критично ниски нива

https://pik.bg/дунав-достигна-критично-ниски-нива-news788889.html

Дунав достигна критично ниски нива

Река Дунав достигна критично ниски нива по цялото си поречие и на места корабоплаването е спряло. В български води при Свищов има заседнал кораб вече от 3 седмици и екипажът му бедства. Заради ниското ниво круизни кораби са блокирани в Унгария, Австрия и Германия, информира БНТ.

Нивото на Дунав по целия корабоплавателен път критично се понижава и прогнозата е да продължава да пада. Притоците в Горен Дунав също са маловодни, от 3 месеца не е имало валежи, няма и прогноза за дъжд и ситуацията с всеки изминал ден се усложнява. В българския участък има 16 прага.

Русенска компания е прекратила екскурзиите на пасажерите си заради невъзможност плавателните съдове да се придвижват, а пътниците ще трябва да бъдат компенсирани за провалените круизи.

Търговските кораби също трудно се придвижват. До заседналия при Свищов кораб може да се стигне само с лодка, за да се доставят провизии на екипажа. Заради ниското ниво само една от русенските търговски компании е правила ремонти на два от корабите си. Бави се превозването и на товарите.

Според специалистите една от причините за маловодието, което периодично се наблюдава през последните 40 години, се дължи на икономическата дейност в района на реката.

Натовски генерал: До 2023 г. ще можем да извършваме операции в киберпространството

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104200

Натовски генерал: До 2023 г. ще можем да извършваме операции в киберпространствотоНовото командване на НАТО за възпиране на компютърното хакерство ще бъде в пълен личен състав до 2023 г. и ще може да извършва свои кибератаки, но алиансът още спори по какви правила да става това, заяви днес натовски генерал, цитиран от Ройтерс. "Това е развиваща се област и заплахите нарастват", каза генерал-майор Волфганг Ренер,

Робот в парламента предизвика шеги по адрес на премиера „Мейбот“

http://www.cross.bg/pepur-robot-intelekt-1586434.html

/КРОСС/ Появата на ходещ и говорещ робот в британския парламент за първи път днес предизвика потребители в Туитър да се възползват от шанса, като отправят още подигравки към Тереза Мей, предаде Би Би си. Поредния кръг от забавления на гърба на британския премиер стана след изслушване в парламентарна комисия за изкуствения интелект и „четвъртата индустриална революция“. Депутати в комисията по образование поканиха робота Пепър – бяло женско създание с тънка талия  и таблет на гръдния кош, да отговаря на някои основни въпроси. Запитана дали за хората ще има място в новия свят, управляван от изкуствен интелект, Пепър отговори с уверен глас: „Роботите ще играят важна роля, но винаги ще се нуждаят от изтънчени умения, уникални за хората: да чувстват, да създават и получават полза от технологията“. Пепър бе попитана и за още няколко неща, изцяло извън сценария, преди депутатите да започнат да обсъждат етичната и социална несправедливост. Пепър слушаше и няколко пъти завъртя глава. Бързо в Туитър се появиха сравнения между нея и премиера Мей, чиято склонност да танцува като робот и да говори с методична прецизност и спечелиха прякора Мейбот. „Това е фантастично…, но може ли да го прави Мейбот“, попита един потребител. „Тереза Мей изглежда почти като човек напоследък“, добави друг

Акциите на компаниите за марихуана достигнаха нови върхове

https://www.investor.bg/sasht/337/a/akciite-na-kompaniite-za-marihuana-dostignaha-novi-vyrhove-270089/

Поскъпването се дължи на влизащото в сила днес легализиране на канабиса за развлекателни цели

"Юнион-Ивкони" обвини бТВ в рекет за реклама

https://www.mediapool.bg/yunion-ivkoni-obvini-btv-v-reket-za-reklama-news285080.html

Една от най-големите български компании за вътрешни и международни автобусни превози "Юнион-Ивкони" обвини бТВ в разпространение на "фалшиви новини" за проблеми с извършвани от фирмата курсове, чиято цел била уронване на престижа на компанията, която по този начин да реши да подпише предлаган й от медийната група договор за реклама за 50 хил. лв. Това обявиха в прессъобщение от "Юнион-Ивкони" във вторник, а в отговор от бТВ заявиха, че редакционната им политика не се влияе от търговските преговори с потенциални партньори. Телевизията заяви също така, че всички репортажи, разработвани от екипа на бТВ Новините след сигнали от зрители, се подготвят според най-високите журналистически стандарти и се излъчват в обществен интерес, с цел информиране по важни въпроси, вкл. свързани със сигурността на гражданите. От "Юнион-Ивкони" коментират репортажи на телевизията, излъчени на 14 и 15 октомври и засягащи пътуване от Лондон до София. Според интервюирани пасажери то е било напът да бъде частично извършено от пиян шофьор на компанията и само тяхната намеса е предотвратила това. Клиент разказва, че шофьорът, който е качвал багажите, е "смърдял" на алкохол. Извикана е била полиция, която е взела алкохолна проба и според пътника полицаят казал, че човекът е пил. В крайна сметка шофирал другият водач, а заподозреният, че е пил слязъл в Германия. От "Юнион-Ивкони" посочват в съобщение до медиите, че шофьорът, за когото се твърди, че е пил, е докарал автобуса до Лондон, не е бил на работа и по график е трябвало да се придвижва като пътник до Германия, където да почива 24 часа, за да тръгне от там до друга дестинация. Фирмата заявява, че взетата алкохолна проба на този водач е била отрицателна, но пътниците посочват в репортажа, че нейният резултат не им е бил показан, но полицай казал, че човекът е пил. Според "Юнион-Ивкони" схемата на пътуване предвиждала един водач да кара до Германия, където други двама го заменят последователно в изпълнение на изискванията за почивки, а обявеният от пътниците за пиян е останал в Германия. Според превозвача това е поредният негативен репортаж на телевизията за него и това е свързано с направена от бТВ оферта за рекламен договор. Фирмата посочва, че на 17 август от мениджър продажби в медийната група е отправена търговска оферта, на която мениджърът в рекламния отдел на "Юнион Ивкони отвръща, че ще обсъди това с ръководството, но смята, че то надали ще е склонно да отдели предлагания бюджет за реклама. В хода на преговорите компанията отново била обект на "фалшиви новини", докато на 27 септември на автофирмата бил изпратен договор за реклама за 50 хил. лв. без ДДС. Той не бил подписан и затова според превозвача са посветените на дейността му репортажи. От сайта на телевизията става ясно, че предишните й репортажи за проблеми с курсове на "Юнион-Ивкони" са от 27 август за превоз с пукнато стъкло, извършен от шофьор, глобен шест пъти за превишена скорост, и от началото на юли за авария с техен автобус във Франция. Преди това репортажите им за превозвача са заради катастрофата през април с негов автобус край Вакарел, при която загинаха шестима пътници, както и за други пътни инциденти с участието на фирмата. Телевизията посочва, че "редакционният екип на бТВ никога не се влияе от търговските взаимоотношения на медийната група и прилага най-високите професионални стандарти за качествена журналистика всеки ден". В позицията по повод обвиненията на "Юнион-Ивкони" обаче не се  посочва дали телевизията смята да подведе по съдебна отговорност компанията за отправените от нея твърдения. Превозвачът обаче заявява, че обещава "да срещнем адвокатите си в съда с тези на бТВ и на всички техни "репортери", както и на медиите, позволили си да разпространяват фалшиви новини и да уронват авторитета на  "Юнион-Ивкони".

"Юнион-Ивкони" твърди, че бТВ я рекетирала с критични репортажи

https://www.mediapool.bg/yunion-ivkoni-tvardi-che-btv-ya-reketirala-s-kritichni-reportazhi-news285080.html

Една от най-големите български компании за вътрешни и международни автобусни превози "Юнион-Ивкони" обвини бТВ в разпространение на "фалшиви новини" за проблеми с извършвани от фирмата курсове, чиято цел била уронване на престижа на компанията, която по този начин да реши да подпише предлаган й от медийната група договор за реклама за 50 хил. лв. Това обявиха в прессъобщение от "Юнион-Ивкони" във вторник, а в отговор от бТВ заявиха, че редакционната им политика не се влияе от търговските преговори с потенциални партньори. Телевизията заяви също така, че всички репортажи, разработвани от екипа на бТВ Новините след сигнали от зрители, се подготвят според най-високите журналистически стандарти и се излъчват в обществен интерес, с цел информиране по важни въпроси, вкл. свързани със сигурността на гражданите. От "Юнион-Ивкони" коментират репортажи на телевизията, излъчени на 14 и 15 октомври и засягащи пътуване от Лондон до София. Според интервюирани пасажери то е било напът да бъде частично извършено от пиян шофьор на компанията и само тяхната намеса е предотвратила това. Клиент разказва, че шофьорът, който е качвал багажите, е "смърдял" на алкохол. Извикана е била полиция, която е взела алкохолна проба и според пътника полицаят казал, че човекът е пил. В крайна сметка шофирал другият водач, а заподозреният, че е пил слязъл в Германия. От "Юнион-Ивкони" посочват в съобщение до медиите, че шофьорът, за когото се твърди, че е пил, е докарал автобуса до Лондон, не е бил на работа и по график е трябвало да се придвижва като пътник до Германия, където да почива 24 часа, за да тръгне от там до друга дестинация. Фирмата заявява, че взетата алкохолна проба на този водач е била отрицателна, но пътниците посочват в репортажа, че нейният резултат не им е бил показан, но полицай казал, че човекът е пил. Според "Юнион-Ивкони" схемата на пътуване предвиждала един водач да кара до Германия, където други двама го заменят последователно в изпълнение на изискванията за почивки, а обявеният от пътниците за пиян е останал в Германия. Според превозвача това е поредният негативен репортаж на телевизията за него и това е свързано с направена от бТВ оферта за рекламен договор. Фирмата посочва, че на 17 август от мениджър продажби в медийната група е отправена търговска оферта, на която мениджърът в рекламния отдел на "Юнион Ивкони отвръща, че ще обсъди това с ръководството, но смята, че то надали ще е склонно да отдели предлагания бюджет за реклама. В хода на преговорите компанията отново била обект на "фалшиви новини", докато на 27 септември на автофирмата бил изпратен договор за реклама за 50 хил. лв. без ДДС. Той не бил подписан и затова според превозвача са посветените на дейността му репортажи. От сайта на телевизията става ясно, че предишните й репортажи за проблеми с курсове на "Юнион-Ивкони" са от 27 август за превоз с пукнато стъкло, извършен от шофьор, глобен шест пъти за превишена скорост, и от началото на юли за авария с техен автобус във Франция. Преди това репортажите им за превозвача са заради катастрофата през април с негов автобус край Вакарел, при която загинаха шестима пътници, както и за други пътни инциденти с участието на фирмата. Телевизията посочва, че "редакционният екип на бТВ никога не се влияе от търговските взаимоотношения на медийната група и прилага най-високите професионални стандарти за качествена журналистика всеки ден". В позицията по повод обвиненията на "Юнион-Ивкони" обаче не се  посочва дали телевизията смята да подведе по съдебна отговорност компанията за отправените от нея твърдения. Превозвачът обаче заявява, че обещава "да срещнем адвокатите си в съда с тези на бТВ и на всички техни "репортери", както и на медиите, позволили си да разпространяват фалшиви новини и да уронват авторитета на  "Юнион-Ивкони".

Туск иска от Тереза Мей "конкретни предложения" за сделката по Brexit

https://www.investor.bg/evropa/334/a/tusk-iska-ot-tereza-mei-konkretni-predlojeniia-za-sdelkata-po-brexit-270137/

За да се осъществи пробив, освен добра воля, трябват и нови действия, каза председателят на Европейския съвет

Разискванията по вота на недоверие към правителството се очаква да са в петък

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104201

Разискванията по вота на недоверие към правителството се очаква да са в петъкДебатите по проекта на решение за гласуване недоверие на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов заради провала в областта на здравеопазването се очаква да са в петък. Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица. Вотът на недоверие беше внесен от БСП в понеделник.

Древните египтяни са развивали рибни стопанства преди 3500 г.

https://www.actualno.com/curious/drevnite-egiptjani-sa-razvivali-ribni-stopanstva-predi-3500-g-news_700288.html

Египтяните са практикували развъждане на риба и рибно стопанство преди повече от 3500 години, най-ранните доказателства за такава дейност в световен мащаб. Това сочи съвместно немско-израелско проучване, предава БГНЕС. Учените са изследвали 100 зъба от риби, открити в археологически обекти в съвременен Израел, за да заключат, че техните притежатели са били извадени от лагуната в Синай в Египет преди хиляди години. "Извадката от зъби обхваща хронологичен период от над 10 000 годин

Почина намереният в безпомощно състояние в столичен подлез Илия Кусев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104185

Почина намереният в безпомощно състояние в столичен подлез Илия КусевИлия Кусев бил пиян, представлявал фирмата в процедури по обществен ипоръчки с институции Криминалисти още не са разпитали 32-годишният служител на мобилен оператор Илия Кусев, който е открит в безпомощно състояние в неделя сутринта в подлеза на Орлов мост. Мъжът е настанен във Военна болница с опасност за живота и още не е разказал какво му се е

Страшно: Благоевградски бизнесмен увисна на бесилото…

http://regiona.bg/%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%88%d0%bd%d0%be-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d1%83%d0%b2/

Собственикът на фирма “Робифирпласт” е открит мъртъв тази вечер в производствената база в град Кочериново.

Трагедията с 54-годишния Георги Динков от Благоевград е станала около 20.00 часа.

Той е открит увиснал на бесило в базата си, която се помещава в селскостопанския двор в Кочериново. “Робифирпласт” е една от водещите фирми в Югозападна България, която притежава собствен завод в Кочериново, пише struma.bg. .

Занимава се с производство на полиетилен и термосвиваемо фолио, рекламни торби за опаковка и пликове. В момента на мястото на инцидента са служители от ОД на МВР Кюстендил.

Обстоятелствата около трагедията се изясняват. Уточнява се дали бизнесмена е посегнал сам на живота си или е станал обект на престъпление. сн.асоциативна

Материалът Страшно: Благоевградски бизнесмен увисна на бесилото… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Изтребител от украинските ВВС катастрофира, пилотите са загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104215

Изтребител от украинските ВВС катастрофира, пилотите са загиналиИзтребител "Су-27" от украинските ВВС е катастрофирал днес при учебен полет и двамата пилоти са загинали, предаде тв канал "112 Украйна", цитиран от ТАСС. От телевизията уточниха, че информацията за гибелта на пилотите е неофициална. Впоследствие украинският генерален щаб, цитиран от Ройтерс, потвърди,

Принц Уилям и Кейт станаха чичо и леля, Пипа Мидълтън роди момченце (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7104204

Принц Уилям и Кейт станаха чичо и леля, Пипа Мидълтън роди момченце (Снимки)Пипа Мидълтън - по-малката сестра на херцогинята на Кембридж Катрин, роди първото си дете, което е момче, предаде Ройтерс. Тридесет и пет годишната Пипа за пръв път привлече общественото внимание през 2011 г., когато беше шаферка на сватбата на сестра си Кейт и принц Уилям, който е втори подред в наследяването на престола, съобщава БТА.

Вдигането на данъка за старите коли няма да е съществено, смята Менда Стоянова

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/10/16/3328456_vdiganeto_na_danuka_za_starite_koli_niama_da_e/?ref=rss


Данъкът върху най-старите автомобили е изключително нисък и вдигането му с 30%, каквото предложение има в данъчните закони за догодина, няма да формира сериозна сума, каза пред парламентарната комисия по бюджет и финанси нейният председател Менда Стоянова, предаде БНР. Тя допълни, че за някои коли данъкът сега е 6-7 лева.<br /><br />Комисията, която е водеща за промените в данъчните закони догодина, подкрепи на първо четене промените. С новата формула ще се отчита екостандартът на...

Варненци не знаят как да помогнат на хората с нарушено зрение

http://www.moreto.net/novini.php?n=383860

15 октомври е обявен за Международен ден на белия бастун, който цели да информира общността към проблемите на хората с нарушено зрение. По този повод Moreto.net се свърза с Геновева Дашева - дългогодишен учител в училището за деца с нарушено зрение „Проф.

Как се стигна до фиаското на консерваторите на изборите в Бавария

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/10/16/3328160_kak_se_stigna_do_fiaskoto_na_konservatorite_na/?ref=rss


Германският Християнсоциален съюз (ХСС) - коалиционен партньор на канцлера Ангела Меркел, претърпя историческо поражение на регионалните избори в Бавария. Това няма да остане без последствия, смята Розалия Романец.<br /><br />Тези избори ще променят много неща - и не само в Бавария. Стратегията, прилагана с успех десетилетия наред от Християнсоциалния съюз (ХСС), уверено заставал пред избирателите като християнска, консервативна, но и социално отговорна партия, вече не действа....

Ципрас призова министрите към единство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104191

Ципрас призова министрите към единствоНа днешното заседание на гръцкия кабинет премиерът Алексис Ципрас призова министрите да поемат ангажимент, че никога няма да подкрепят усилията на десните партии за сваляне на правителството заради споразумението за името на Бившата югославска република Македония, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Моля ви, кажете на жена ми, че е супер майка!

https://offnews.bg//mama-nindzha/molia-vi-kazhete-na-zhena-mi-che-e-super-majka-690059.html

Един баща написа този страхотен текст, който много ни се иска да прочетат повече мъже. Защото ние, майките, наистина имаме нужда да ни казвате по някоя мила дума от време на време. Моля, бихте ли казали на жена ми, че е прекрасна майка? Аз й го казвам непрекъснато, но е безполезно. Тя е любяща, грижовна, трудолюбива, прави всичко възможно децата й да живеят в прекрасен дом. Тя ги обгръща с любов, приготвя им здравословна храна, стреми се да изпълни всяко тяхно желание, работи и изкарва прилични пари. И всичко това като бонус към факта, че всеки ден, в продължение на…

Арда Туран е заплашен от 12.5 години затвор след сбиването в нощен бар

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/16/3328379_arda_turan_e_zaplashen_ot_125_godini_zatvor_sled/?ref=rss


Полузащитникът на "Барселона" Арда Туран, който играе под наем в турския "Истанбул Башакшехир", може да влезе в затвора заради сбиването с музикалния изпълнител Беркай Шахин.<br /><br />Прокуратурата в Истанбул настоява 31-годишния футболист да бъде лишен от свобода за 12.5 години, като към него са повдигнати обвинения за сексуално посегателство срещу съпругата на Шахин, притежание на незаконно оръжие и побой.<br /><br />Инцидентът между Туран и Шахин...

Какво е химическа кастрация и колко е ефективна?

https://frognews.bg/novini/kakvo-himicheska-kastratsiia-kolko-efektivna.html

”Обединени патриоти” се обявиха за връщане на смъртното наказание и въвеждане на химическа кастрация. Подобни предложения се хвърлят обикновено в пространството, за да предизвикат коментари, но много рядко са наистина приемливи. Приемлива и ефективна ли е химическата кастрация?

Законът за хората с увреждания е по-добър от всичко досега, смята Манолов

https://www.actualno.com/society/zakonyt-za-horata-s-uvrejdanija-e-po-dobyr-ot-vsichko-dosega-smjata-manolov-news_700285.html

Законът за хората с увреждания е по-добър от всичко, което сме имали досега, смята президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. По думите му законът може да бъде критикуван, но е можел и да бъде по-лош, освен това се прави в ненормална среда, тъй като се включват хора, които нищо не разбират от темата. "Произведе се един не лош резултат, авторите се съгласиха, че далеч не е перфектен, но трябва да се види как ще сработи, той е по-добър от всичко, което имахме досега, защото е б

Откриха обесен известен бизнесмен

https://petel.bg/Otkriha-obesen-izvesten-biznesmen__287188

struma.bg 54-годишният Георги Динков от Благоевград е намерен мъртъв тази вечер в производствената база в Кочериново Собственикът на гол...

Стотици изпратиха в бял ковчег нелепо загиналия Димитър Караманов

https://petel.bg/Stotitsi-izpratiha-v-byal-kovcheg-nelepo-zaginaliya-Dimitar-Karamanov__287187

Автор: Флагман.БГ flagman.bg Трагедията застигнала младия мъж точто преди рождения му ден Стотици дойдоха днес в гробищния парк в Бургас...

Жена полудя заради сметка за ток, напръска служителка в поща край Пловдив с лютив спрей

https://petel.bg/ZHena-poludya-zaradi-smetka-za-tok--napraska-sluzhitelka-v-poshha-kray-Plovdiv-s-lyutiv-sprey__287186

trafficnews.bg Скандал за висока сметка за ток завърши с физическа саморазправа и съд. Драмата избухнала в пощенската станция в Раковски пре...

Кремъл: Няма планове за среща Путин-Тръмп в Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104182

Кремъл: Няма планове за среща Путин-Тръмп в ПарижКремъл съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин ще посети Париж за събитие, на което ще присъства и президентът на САЩ Доналд Тръмп, но среща между двамата не е планирана, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Външнополитическият съветник на Путин, Юрий Ушаков, съобщи днес, че Путин ще бъде в Париж на 11 ноември, за да участва в проявите,

Новата лична карта ще се ползва и като електронен подпис

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/novata-lichna-karta-shte-mozhe-da-se-polzva-kato-elektronen-podpis

Сегашният документ за самоличност ще е валиден до изписания срок. Задграничният паспорт ще е 10-годишен

Меркел: Преговорите за Брекзит са като изчисляването на квадратурата на кръга

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104164

Меркел: Преговорите за Брекзит са като изчисляването на квадратурата на кръгаГерманският канцлер Ангела Меркел каза, че усилията да се договори споразумение за излизането на Великобритания от Европейския съюз приличат на изчисляването на "квадратурата на кръга", предаде Ройтерс, като се позова на запознати източници. Канцлерката направила това изказване на днешна среща на парламентарната група на нейния

Учени отправиха призив за спасяване на стадо косатки в Тихия океан

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104177

Учени отправиха призив за спасяване на стадо косатки в Тихия океанМалко стадо косатки в северозападната част на Тихия океан е застрашено от изчезване, ако рибни стопанства в САЩ не вземат мерки срещу намаляването на техния основен хранителен източник - кралските сьомги, предаде Ройтерс. Косатките привлякоха общественото внимание тази година, след като женска косатка носеше 17 дни мъртвото си дете,

За премиера и президента съм на телефона 24 часа, каза председателят на парламента

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/16/3328453_za_premiera_i_prezidenta_sum_na_telefona_24_chasa_kaza/?ref=rss


Най-лесното в днешния век на комуникации е да се чуем по телефона и аз го правя - нямам проблем, когато има нещо питам и премиера, и президента. На телефона съм 24 часа, особено, ако става дума за президента и премиера, каза днес по БНТ председателят на парламента Цвета Караянчева. Коментарът и беше по повод липсата на комуникация с държавния глава.<br /><br />Караянчева е на мнение, че езикът на президента не е приемлив, още повече, че критикувал по принцип, без конкретика. Тя...

Би Ти Ви в отговор на „Юнион Ивкони“: Работим по най-високите журналистически стандарти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104136

Би Ти Ви в отговор на „Юнион Ивкони“: Работим по най-високите журналистически стандартиВ Позиция на bTV Media Group, разпространена до медиите се казва: Във връзка с писмо, разпространено от „Юнион-Ивкони“ на 16 октомври, bTV Media Group заявява, че всички репортажи в bTV Новините, разработени след получаване на сигнали от зрители, се подготвят според най-високите журналистически стандарти и се излъчват в обществен интерес,

Ауди ще плати глоба от 800 млн. евро по аферата „Дизелгейт“

http://www.moreto.net/novini.php?n=383881

Фолксваген заяви, че дъщерното му дружество Ауди се е съгласило да плати глоба от 800 милиона евро (927 млн. долара), наложена от германски прокурори в рамките на разследването за измами с дизелови вредни емисии. "Ауди АГ прие глобата" на следователите, наложена за "отклонения от регулаторните изисквания в дизелови агрегати (мотори) V6 и V8 и дизелови превозни средства", се казва в изявление на групата, добавяйки, че "глобата пряко ще засегне финансовите печалби на Фолксваген "за 2018 година.

Костов: Руската агресия в Крим разруши проевропейския и проатлантически консенсус в България

https://www.mediapool.bg/kostov-ruskata-agresiya-v-krim-razrushi-proevropeiskiya-i-proatlanticheski-konsensus-v-bulgaria-news285079.html

Руската агресия в Крим постигна целите си и в България, защото у нас бе разрушен политическият консенсус за членство в ЕС и НАТО. Такова обобщение направи във вторник  бившият премиер Иван Костов на конференция, посветена на хибридните заплахи срещу институциите, съобщи БНР. "Част от целите на руската пропагандна агресия са били постигнати след анексирането на Крим. В България е бил разрушен българският политически консенсус за членство в НАТО и ЕС", обясни Костов. По думите му  "мнозинството от партиите в парламента са с проруска ориентация". "С такава е и президентът Румен Радев, а българската прокуратура демонстрира опасна близост с руската. Води дела срещу министри, които бяха изявени поддръжници на НАТО", допълни той.  Костов изтъкна, че България не е реагирала и не е поискала целева помощ от своите съюзници. "С българските служби не се споделя конфиденциалната информация по линия на Шенген. Към тях има недоверие поради слабостите им, които са наложили механизма за сътрудничество и проверка. Налице са основателни съмнения, че българските власти не са информирани наравно с останалите. Това е обяснимо", каза Костов. И припомни, че осъденият за криминални престъпления бивш шеф на разузнаването Кирчо Киров днес открито защитава позициите на Кремъл. Според Костов съставът на ръководството на ДАНС също не внушава доверие у западните партньори. "Не е необходимо да се търсят косвени признаци. Достатъчно е да се посочи унижението на Румен Радев при посещението в Москва, самоунижението на премиера Бойко Борисов да иска прошка от старшия брат", заяви Костов. Той припомни и предложенията за рестартиране на проектите за АЕЦ "Белене" и газопровод през Черно море. Според Костов руското доминиране ни нанася поражения и ние не можем да задълбочим своята европейска интеграция чрез членство в Шенген и еврозоната, а това ни остава в периферията.

Юнион Ивкони обвини bTV в рекет с реклама

https://offnews.bg//medii/iunion-ivkoni-obvini-btv-v-reket-s-reklama-690035.html

Превозвачът "Юнион Ивкони" обвини bTV, че излъчва фалшиви новини за фирмата с цел изнудване за рекламен договор.

В остро писмо, изпратено до медиите, от компанията заявяват, че са изнудвани от телевизията. Те цитират серия от репортажи за пиян шофьор на техен автобус от Лондон до България, излъчени в новините (можете да ги видите тук и тук). Единият от репортажите разказва за сигнал от пътници за шофьор, който е трябвало да управлява курса от Лондон в нетрезво състояние, но благодарение на намесата на клиентите това не се е случило.

Според "Юнион Ивкони" фактите са различни:

Автобус с ДКН СВ 9941 КР, изпълняващ редовен курс по линията София- Лондон- офия, следва да отпътува на 13 октомври 2018 г. от автогара "Виктория стейшън" в Лондон в 22,00 часа местно време. Графикът за работа на екипажите, който е изцяло съобразен с Регламент 561 на ЕК, предвижда Шофьор 1, който е почивал повече от 48 часа в хотел в Лондон, да управлява автобуса до Германия /времето за шофиране без почивките е 9 часа/, откъдето да застъпят шофьори 2 и 3, които също са почивали 24 часа в хотел преди да застъпят. Шофьор 4, който е докарал автобуса до Лондон следва да се придвижи паразитно /без да шофира/ до Германия, където да почива 24 часа, от където да продължи по друга дестинация.

"Будните граждани" виждат пътник с униформа на "Юнион-Ивкони" /Шофьор 4/, в когото се усъмняват, че е пиян. Въпреки уверенията на Шофьор 1 и на дежурните диспечери от Централата в София, че набеденият Шофьор 4 е пътник, който в този и следващия ден е в почивка, притеснените пътници викат полиция. Полицията констатира изрядността на документите и шофьорите и дори показва на пътниците резултата от пробата- 0,00 промила съдържание на алкохол в кръвта.
Държим да отбележим, че във всеки момент, както в Лондон така и във всяка крайна точка, на която и да е наша международна линия, разполагаме с шофьор "на разположение", който следва да обезпечи евентуален резерв при необходимост!

Автобусът отпътува със закъснение от автогара "Виктория стейшън", но изпълнява курса по график в пълно съответствие с българската и европейска нормативни уредби, нещо което вече е установено от контролните ни органи.

От компанията превозвач твърдят, че този репортаж има следната предистория:

На 17 август 2018 г. мениджър продажби в БТВ оферира реклама за "Юнион-Ивкони" в медията.
На 20 август 2018 г. мениджърът в рекламния ни отдел отговаря: "Ще обсъдя нещата с ръководството, но чак такъв бюджет най- вероятно няма да са склонни да отделят."
Следва период на "преговори" и уточнения, в който няколко пъти бяхме "медийни герои"в подобни фалшиви новини.
На 27 септември мениджърът продажби в БТВ ни напомни за себе си, като ни изпрати договор за реклама за 50 000 лв. без ДДС месечно! По-долу ще видите извадки от него.
Договорът не е подписан от нас.

Ръководството на фирмата информира още, че ще съди телевизията и други медии, които разпространвят неверни според компанията новини, и ще съобщи за още такива.

bTV: Редакционният екип не се влияе от търговските взаимоотношения на медийната група

Във вторник следобед bTV Media Group излезе с позиция по случая. В нея се казва:

"Във връзка с писмо, разпространено от „Юнион-Ивкони“ на 16 октомври, bTV Media Group заявява, че всички репортажи в bTV Новините, разработени след получаване на сигнали от зрители, се подготвят според най-високите журналистически стандарти и се излъчват в обществен интерес, с цел информиране по важни въпроси, вкл. свързани със сигурността на гражданите. 

Всички репортажи, свързани с „Юнион-Ивкони“, може да откриете на www.btvnovinite.bg.

Редакционният екип на bTV никога не се влияе от търговските взаимоотношения на медийната група и прилага най-високите професионални стандарти за качествена журналистика всеки ден."

Македония започва предприсъединителни преговори с НАТО

https://www.actualno.com/balkani/makedonija-zapochva-predprisyedinitelni-pregovori-s-nato-news_700284.html

В четвъртък Македония започва предприсъединителни преговори с НАТО, които ще приключат до края на годината. Това става ясно от съобщение на македонското правителство, предаде bTV. В същото време в македонския парламент продължават дебатите по промяната на конституцията за промяната на името на Македония. До момента социалистите на Зоран Заев и опозицията на ВМРО продължават да са на противоположни позиции. Новината за преговорите с НАТО изненада депутатите, които втори ден дебатират ще промен

Румен Радев ще бъде на посещение във Великобритания по покана на Н.В. кралица Елизабет II

http://www.cross.bg/velikobritaniya-rymen-radev-1586413.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение във Великобритания от 17 до 19 октомври по покана на Нейно Величество кралица Елизабет II. Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева. На 17 октомври президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще посети щаба на Съюзното военноморско командване на НАТО-MARCOM в Нортууд, в което се планират и контролират всички морски дейности на Алианса. Румен Радев ще проведе среща с командира на MARCOM вицеадмирал Клайв Джонстън. Очаква се двамата да обсъдят съвместните операции и учения, в които България участва, както и сътрудничеството на Военноморските сили на България в рамките на НАТО. По-късно същия ден президентът Румен Радев ще се срещнe с наши сънародници, живеещи във Великобритания. На 18 октомври българският държавен глава ще има аудиенция при Нейно Величество Елизабет II – кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. По-късно през деня президентът Румен Радев ще изнесе лекция на тема „Предизвикателства за сигурността пред Европа“ в “Оксфорд Юниън“ – най-голямата общност за дебати на Университета в Оксфорд, основана през 1823 година. Държавният глава ще разговаря и с български студенти, които следват във Великобритания, и с членове на Комитета на „Оксфорд Юниън“

Вижте ограниченията по пътищата в страната за 17 октомври

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7104133

Вижте ограниченията по пътищата в страната за 17 октомври Информация на Агенция "Пътна инфраструктура" за състоянието на републиканските пътища за 17.10.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: На 17.10.2018 г. от изток облачността ще се увеличава и по-късно след обяд в източните райони са възможни слаби превалявания. Предимно слънчево ще се задържи времето в Западна България.

Почина режисьорът на обичани детски филми Димитър Петров

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pochina-rezhisioryt-na-obichani-detski-filmi-dimityr-petrov-2126002

Почина големият български режисьор и сценарист Димитър Петров. Той издъхна на 93-годишна възраст, съобщава

Малта още предлага 1 млн. евро за информация за убийството на Дафне Галиция

//dariknews.bg/novini/sviat/malta-oshte-predlaga-1-mln.-evro-za-informaciia-za-ubijstvoto-na-dafne-galiciia-2126000

Наградата от 1 милион евро за информация за поръчителя на убийството на най-известния малтийски журналист остава в сила година след смъртта й, предаде Ройтерс.
На 16 октомври 2017 г. Дафне Каруана Галиция, която списваше антикорупционен блог, беше убита при бомбен атентат. През декември бяха

Шест огнища на Ку-треска по животните в Габровско

https://www.actualno.com/gabrovo/shest-ognishta-na-ku-treska-po-jivotnite-v-gabrovsko-news_700283.html

Ку-треска – една забравена болест се завърна. За периода 20 ноември 2017 - 24 август 2018 г. на територията на Габровска област са регистрирани шест огнища на Ку-треска по животните. Това съобщиха от РЗИ-Габрово. За този период РЗИ Габрово извърши изследвания на 81 лица (животновъди и ветеринарни специалисти, заети с отглеждането и обслужването на болните животни, както и лица, консумирали мляко и млечни продукти от болни животни). Резултатите показват, че 21 лица от тях са заболели от

Строеж блокира достъпа до емблематичната местност Германката край Созопол (снимки)

https://offnews.bg//obshtestvo/stroezh-blokira-dostapa-do-emblematichnata-mestnost-germankata-kraj-so-690056.html

Блокиран е достъпът до емблематичната местност "Германката" край Созопол. 

За това алармира във Фейсбук бившият директор на стопанско звено на Софийския университет Петко Горанов. По думите му в района е поставена ограда, която не позволява да се стигне до "Германката". На заграждението има "Информационна табела", според която в ограденото място ще се строят две вилни сгради с басейн. 

"Днес са били поставени строителни заграждения, с които се предотвратява достъпа до целия полуостров, водещ към митичната скала „Германката“ край Созопол. Въдичарите, които са били там, са били брутално изгонени! Полуостровът и невероятните фиорди, култово място за поколения туристи и рибари, практически става частна собственост", пише Горанов. 

Според табелата възложител на строежа е фирма "Херсонес" ЕООД, главен изпълнител е "ББМ Инженеринг" ЕООД, а подизпълнител - "Хит Строй к" ЕООД.

Справка в Търговския регистър показва, че управител и едноличен собственик на капитала на "Херсонес" е Петър Димитров. Според информацията в регистъра заграденото място е непарична вноска към капитала на фирмата, която е учредена на 1 февруари тази година.

От OFFNews потърсихме за коментар кмета на общината Панайот Рейзи, но той не вдигна телефона си.

От пресцентъра на Община Созопол обясниха пред медията ни, че не знаят за какво става дума. Оттам казаха още, че най-рано утре ще могат да отговорят дали собствеността на земята е била на общината или на държавата, както и каква е причината за блокирането на достъпа.

"Германката" е местност със скали между Созопол и Дюните, която е популярна сред скачачите. Районът е кръстен така в памет на загиналата там през 1959 година Хела Шрьодер.

Ето как изглежда районът в момента:

снимки:Петко Горанов

Новата ракета "Ариана-6" ще може да се използва за пилотирани полети (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104111

Планирано е разработването на нова европейска ракета-носител "Ариана-6", която ще е многофункционална, като по-специално ще може да се използва за пилотирани полети, предаде ТАСС. Това бе оповестено от президента на компанията "Ариана груп" Ален Шарно. Тя бе основана за разработването и производството на нова ракета,

Германия е върнала в други държави от ЕС тройно повече мигранти тази година

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/16/3328444_germaniia_e_vurnala_v_drugi_durjavi_ot_es_troino/?ref=rss


Германските власти са депортирали три пъти повече кандидати за убежище в други европейски страни тази година спрямо 2017 г., показва документ на германското министерство на вътрешните работи, цитиран от ДПА.<br /><br />Действието на т.нар. Дъблински регламент на Европейския съюз, който постановява, че мигрантите трябва да бъдат депортирани в първата европейска страна, където са се регистрирали, беше преустановено в пика на бежанската криза през 2015 г., но впоследствие бе...

Има ли опасност от бруцелоза във Варна?

http://www.moreto.net/novini.php?n=383872

От години във Варна не са регистрирани случаи на хора, заболели от бруцелоза. Това каза началникът на отдела за надзор на заразните болести в Регионалната здравна инспекция д-р Янка Драганова. По думите й Агенцията по безопасност на храните добре контролира всички симптоми, характерна за бруцелозата по животните.

Голяма трагедия в живота на Антон Хекимян!

https://petel.bg/Golyama-tragediya-v-zhivota-na-Anton-Hekimyan-__287185

Водещият на сутрешния блок на bTV Антон Хекимян потъна в скръб. Това обяви самият той в личния си фейсубк профил. От статуса му стана ясно, ч...

Лавров пред Euronews: Западът изпадна в ужас, когато узна тъмното минало на "Белите каски"

https://petel.bg/Lavrov-pred-Euronews--Zapadat-izpadna-v-uzhas--kogato-uzna-tamnoto-minalo-na-Belite-kaski__287184

Западните страни изпаднаха в ужас, когато узнаха миналото на сътрудниците на сирийската НПО "Бели каски", и сега се боят да ги приемат. Тов...

Зала "Колодрума" приема състезание от календара на румънското колоездачно първенство

https://www.actualno.com/plovdiv/zala-kolodruma-priema-systezanie-ot-kalendara-na-rumynskoto-koloezdachno-pyrvenstvo-news_700277.html

Кръг от чуждестранно първенство ще се проведе в зала "Колодрума". Румъния e първата страна, избрала залата в Пловдив за най-престижното колоездачно състезание на писта от официалния си календар. Събитието ще се състои на 20 и 21 октомври. Най-добрите клубове, сред които е Стяуа Букурещ, пристигат за тренировки седмица предварително. На състезанието се очаква да дойдат лично президентът на Румънската федерация по колоездене – Едуард Новак, параолимпийски шампион за 2012 годин

Ограниченията за свинско месо във Варненско важат до 30 октомври

http://nakratko.bg/category/26/165595/


Ограниченията за търговия със свинско месо в област Варна, наложени заради установеното огнище на африканска чума по свинете в село Тутраканци, ще важат до 30 октомври, информират от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Украински Су-27 се разби на съвместни учения със САЩ

https://frognews.bg/svqt/ukrainski-27-razbi-savmestni-ucheniia-sas-sasht.html

По данни на украинския военен портал падналият самолет е бил учебно-бойният Су-27УБ с бордови номер 70 и сериен № 96310424040, който е двуместен. Не е ясна съдбата на пилотите.

Цацаров за убийството на Виктория: Не сме казали "случаят е приключен"

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/ne-sme-zatvorili-stranitsata-za-ubiystvoto-na-viktoriya-marinova-zayavi-tsatsarov

За убиеца човешкият живот и конкретната жена не са имали никаква стойност, подчерта главният прокурор

Разколът Москва-Константинопол: Тръгват ли си руснаците от Атон и други подробности

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/16/3328179_razkolut_moskva-konstantinopol_trugvat_li_si_rusnacite/?ref=rss


Може ли да се молим и причастяваме на Света гора? Има ли проблем откъде ще бъде получен Благодатният огън? Ще има ли наказания за свещеници и миряни?<br /><br />Такива въпроси се трупат сред свещеници и последователи на Руската православна църква (РПЦ) след решението от понеделник на Светия синод да прекрати евхаристичното общение с Вселенската патриаршия. Според Москва патриаршията в Истанбул е посегнала на 11 октомври върху каноничната територия на РПЦ с началото на процедура за...

Мемориалът на мира в Хирошима осъмна с надпис "Локо София" (видео)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/16/3328450_memorialut_na_mira_v_hiroshima_osumna_s_nadpis_loko/?ref=rss


<br /><br />Мемориалът на мира в Хирошима е станал жертва на български вандали, съобщи японската телевизия Ann News. Едно от огражденията в комплекса, посветен на жертвите от атомните бомбардировки на 6 август 1945 г., е бил надраскан с черен спрей и надпис "Локо София".<br /><br />Пазачът на комплексът заяви, че е открил този и още два подобни надписа в понеделник. Единият е бил върху ограда за ремонт около самия музей, другият - върху пейка в близост до...

Древно място за екзекуции, открито в Йерусалим, свидетелства за кървавото управление на хасмонейски цар

http://nakratko.bg/category/29/165594/


По време на разкопки на древен резервоар за вода, намиращ се близо до днешната градска управа на Йерусалим, наскоро са открити свидетелства за масови убийства, в това число и обезглавявания, извършени през периода на кървавото управление на хасмонейския цар Александър Янай (103 – 76 г.

Авария в електроцентрала остави голяма част от Венецуела на тъмно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104114

Авария в електроцентрала остави голяма част от Венецуела на тъмноПочти половината от Венецуела остана без електричество, предаде Асошиейтед прес. Министърът на електроенергетиката Луис Мота Домингес заяви, че спирането на тока е започнало снощи след експлозия в електроцентрала в северния щат Карабобо. В резултат най-малко 11 от общо 23 венецуелски щата са останали на тъмно.

Македония започва предприсъединителни преговори с НАТО

https://frognews.bg/svqt/makedoniia-zapochva-predprisaedinitelni-pregovori-nato.html

Докато в парламента продължават дебатите по промяната на конституцията за смяната на името на страната македонското правителство съобщи, че в четвъртък Македония започва предприсъединителни преговори с НАТО, които ще приключат до края на годината.

Отново промени в Наказателно-процесуалния кодекс под натиск на общественото мнение

http://www.cross.bg/kodeks-mnenie-promeni-1586432.html

/КРОСС/ В края на миналата седмица Обединените патриоти внесоха промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с отпадане на съкратеното съдебно производство, съобщава БНР. Поводът бе убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова, но причините са много повече, както казаха вносителите.  По сега действащото законодателство, ако едно лице се признае за виновно, може да се ползва от условията да получи съкратено следствие и съответно намалена присъда. В някои случаи заподозреният може дори да не се признае за виновен, може само да подпише, че е съгласен с всички документирани доказателства. В тази хипотеза някои юристи направиха една проста сметка, че взимайки предвид най-различни обстоятелства, заподозряно в много тежко престъпление лице (убийство, серийни убийства, тежък рецидив на грабежи и т.н.) може да получи присъда 10-15 години, при положение, че при подобни случаи Наказателният кодекс предвижда най-строгите санкции като дългогодишен затвор и доживотна присъда.Тези предложения не са нови, те са предлагани преди две години и половина в предходното Народно събрание, но тогава времето не е стигнало до сериозно обсъждане, каза един от вносителите – Християн Митев от Обединените патриоти

Ако имаше референдум, 54% от българите биха гласували "за" ЕС

https://www.mediapool.bg/ako-imashe-referendum-54-ot-balgarite-biha-glasuvali-za-es-news285078.html

След Брекзит европейците оценяват ЕС повече от всякога. Това е основният извод от проучване на Евробарометър, проведено между 8 и 26 септември 2018 г. сред 27 601 европейци, интервюирани пряко от Kantar Public във всички 28 държави членки. Макар българите да имат по-ниско доверие към Брюксел спрямо средното за ЕС, мнозинството би гласувано за оставане в съюза на евентуален референдум. Запитани как биха гласували ако утре в България се проведе референдум за членството на страната в ЕС, 54% от анкетираните българи биха подкрепили оставането в съюза. Това е значително по-ниско от средния резултат за целия ЕС - 64%, сочи проучването. В България подкрепата за блока е значително по-ниска от средната за ЕС - 55% от анкетираните смятат, че членството на страната ни е нещо добро (54% през април 2018 г.). В същото време, процентът на българите, които смятат, че България е спечелила от членството си в Европейския съюз, е 60%, което представлява увеличение с три процентни пункта от проучването през април 2018 г. Одобрението е най-високо за последните 25 години Като цяло, проучването на Евробарометър показва ясна и нарастваща положителна оценка за членството в ЕС, достигайки рекордно високо ниво от 68%. Повече от всякога европейците смятат, че членството на страната им в Европейския съюз е нещо добро (62%). Това е най-високият процент измерен през последните 25 години. 68% също смятат, че страната им е спечелила от членството в ЕС, което представлява най-високият процент от 1983 г. насам. Почти всички резултати, измерващи подкрепата за ЕС, показват значителен възход след референдума във Великобритания през 2016 г. 53% от анкетираните обаче смятат, че Брекзит ще има отрицателни последици за ЕС в бъдеще. В същото време,  Данните на Евробарометър показват още нарастващо чувство за удовлетвореност от демократичното функциониране на ЕС (49%), което е увеличение с 3 процентни пункта от предишното проучване през април. 48% от анкетираните смятат, че гласът им в ЕС се зачита, въпреки че това настроение намалява в редица страни като България например, където този процент е 42 (спад от 2 процентни пункта в сравнение с април 2018 г.). Значителен спад от 4 процентни пункта в сравнение с изследването отпреди шест месеца бележи и удовлетвореността на българите от демократичното функциониране на ЕС - през септември този процент е 48. Има и лоши новини Не всички новини от проучването обаче са добри. Въпреки значителната и нарастваща подкрепа за ЕС като цяло половината от анкетираните не са доволни от посоката, в която се движи съюзът. Що се отнася до имиджа на Европейския парламент, близо половината от запитаните българи (47%) имат положително отношение към институцията, което е с 15 процентни пункта над средното за ЕС ниво. Една трета (32%) от анкетираните европейци имат положително мнение, една пета (21%) – отрицателно мнение, а относителното мнозинство (43%) остават неутрални. 48% от европейците искат ЕП да играе по-важна роля, а 27% – по-малка. В България тези проценти са съответно 39% в подкрепа на по-голямата роля на Европейския парламент и 24% за по-малка роля на ЕП. Според проучването на Евробарометър проблемът с имиграцията е на първо място (50%) в дневния ред на европейците, следвана от икономиката (47%) и младежката безработица (47%), докато борбата с тероризма е на четвърто място с 44%. В България икономиката продължава да бъде на първо място (59%), следвана от имиграцията (43%) и социалната защита на гражданите (42%). Борбата с тероризма е на пето място (39%), предшествана от темата за защитата на потребителите и безопасността на храните (40%). На фона на тези данни 41% от българските граждани заявяват, че се интересуват от европейските избори, което е с 10 процентни пункта по-малко от средното за ЕС (51%).

Ако имаше референдум, 59% от българите биха гласували "за" ЕС

https://www.mediapool.bg/ako-imashe-referendum-59-ot-balgarite-biha-glasuvali-za-es-news285078.html

След Брекзит европейците оценяват ЕС повече от всякога. Това е основният извод от проучване на Евробарометър, проведено между 8 и 26 септември 2018 г. сред 27 601 европейци, интервюирани пряко от Kantar Public във всички 28 държави членки. Макар българите да имат по-ниско доверие към Брюксел спрямо средното за ЕС, мнозинството от тях би гласувало за оставане в съюза на евентуален референдум. Запитани как биха гласували, ако утре в България се проведе референдум за членството на страната в ЕС, 59% от анкетираните българи биха подкрепили оставането в съюза. Това е значително по-ниско от средния резултат за целия ЕС - 64%, сочи проучването. В България подкрепата за блока е значително по-ниска от средната за ЕС - 55% от анкетираните смятат, че членството на страната ни е нещо добро (54% през април 2018 г.). В същото време, процентът на българите, които смятат, че България е спечелила от членството си в Европейския съюз, е 60%, което представлява увеличение с три процентни пункта от проучването през април 2018 г. Одобрението е най-високо за последните 25 години Като цяло, проучването на Евробарометър показва ясна и нарастваща положителна оценка за членството в ЕС, достигайки рекордно високо ниво от 68%. Повече от всякога европейците смятат, че членството на страната им в Европейския съюз е нещо добро (62%). Това е най-високият процент измерен през последните 25 години. 68% смятат, че страната им е спечелила от членството в ЕС, което представлява най-високият процент от 1983 г. насам. Почти всички резултати, измерващи подкрепата за ЕС, показват значителен възход след референдума във Великобритания през 2016 г. 53% от анкетираните смятат, че Брекзит ще има отрицателни последици за ЕС в бъдеще. Данните на Евробарометър показват нарастващо чувство за удовлетвореност от демократичното функциониране на ЕС (49%), което е увеличение с 3 процентни пункта от предишното проучване през април. 48% от анкетираните смятат, че гласът им в ЕС се зачита, въпреки че това настроение намалява в редица страни като България например, където този процент е 42 (спад от 2 процентни пункта в сравнение с април 2018 г.). Значителен спад от 4 процентни пункта в сравнение с изследването отпреди шест месеца бележи и удовлетвореността на българите от демократичното функциониране на ЕС - през септември този процент е 48. Има и лоши новини Не всички новини от проучването обаче са добри. Въпреки значителната и нарастваща подкрепа за ЕС като цяло половината от анкетираните не са доволни от посоката, в която се движи съюзът. Що се отнася до имиджа на Европейския парламент, близо половината от запитаните българи (47%) имат положително отношение към институцията, което е с 15 процентни пункта над средното за ЕС ниво. Една трета (32%) от анкетираните европейци имат положително мнение, една пета (21%) – отрицателно мнение, а относителното мнозинство (43%) остават неутрални. 48% от европейците искат ЕП да играе по-важна роля, а 27% – по-малка. В България тези проценти са съответно 39% в подкрепа на по-голямата роля на Европейския парламент и 24% за по-малка роля на ЕП. Според проучването на Евробарометър проблемът с имиграцията е на първо място (50%) в дневния ред на европейците, следван от икономиката (47%) и младежката безработица (47%), докато борбата с тероризма е на четвърто място с 44%. В България икономиката продължава да бъде на първо място (59%), следвана от имиграцията (43%) и социалната защита на гражданите (42%). Борбата с тероризма е на пето място (39%), предшествана от темата за защитата на потребителите и безопасността на храните (40%). На фона на тези данни 41% от българските граждани заявяват, че се интересуват от европейските избори, което е с 10 процентни пункта по-малко от средното за ЕС (51%).

ДБГ е против вдигането на максималните осигурителни прагове

https://www.actualno.com/politics/dbg-e-protiv-vdiganeto-na-maksimalnite-osiguritelni-pragove-news_700280.html

Ние сме твърдо против да се увеличат максималните осигурителни прагове от 2600 на 3000 лева. Това каза Димитър Делчев, председател на ДБГ, пред bTV. Според него по този начин ще се вземе от тези, които са най-активни. „Това обикновено са айтитата, които вземат над 2600 лв. – да се вземе от тях, защото те са млади, активни, живеят добре в България и затова са решили да останат. Хайде да ги прогоним и тях”, посочи Делчев. От ДБГ предлагат ДДС да се намали с 2%. По

Да не се начислява платен отпуск по време на майчинство и болничен, искат работодателите

http://www.moreto.net/novini.php?n=383862

Бизнесът настоява за изменения на Кодекса на труда, предвиждащи да не се начислява платен отпуск по време на отсъствия от работа по непредвидими причини като настъпването на майчинство или болест. В писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), адресирано към вицепремиера Валери Симеонов и министъра на труда Бисер Петков, работодателите посочват, че в случаите, когато работникът отсъства по непредвидими и независещи от волята му причини, каквито безспорно са отпускът при настъпване на временна неработоспособност (например болест) и отпускът при бременност и раждане, работникът всъщност получава обезщетение от държавното обществено осигуряване, а не трудово възнаграждение, тъй като не полага труд.

Оскверниха с надпис “Локо София” мемориала в Хирошима

https://www.24chasa.bg/sport/article/7104108

Оскверниха с надпис “Локо София”  мемориала в ХирошимаПолицията в Хирошима издирва вандал, който е осквернил мемориала в града за жертвите на атомната бомба от 1945 г. с надпис “Локо” (София). Освен него има още 3 други. Те са открити от пазача на мемориала сутринта на 15 октомври. Предвид болезнената тема инцидентът се превърна във водеща новина за японските медии.

Цитат на деня: Рапът е руско изкуство

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/10/16/3328373_citat_na_denia_raput_e_rusko_izkustvo/?ref=rss


"Имам чувството, че след известно време ще говорим, че рапът е руско изкуство."<br /><br />Това каза руският министър на културата Владимир Медински на заседание на дискусионния клуб "Валдай", цитиран от РИА "Новости".<br /><br />"Отдавна ме изнервя, бих искал да кажа, вбесява това влечение на младежите към рапа, съвременните градски младежи. Но когато се опитам да потъна в работата по-внимателно, общувам със сина си, слушам, каквото...

Почина бащата на детското кино, режисьорът Димитър Петров

https://petel.bg/Pochina-bashhata-na-detskoto-kino--rezhisorat-Dimitar-Petrov__287183

Снимка Булфото На 93 години почина бащата на детското кино, режисьорът Димитър Петров. Той създаде любими филми като "Таралежите се ра...

Меракът на Сидеров да оглави евролиста тресе коалицията

https://www.mediapool.bg/merakat-na-siderov-da-oglavi-evrolista-trese-koalitsiyata-news285077.html

Успокояването на страстите в управляващата коалиция след министерските рокади се оказа измамно, тъй като конфликтите продължават. Интензивната канонада на лидера на "Атака" Волен Сидеров срещу неговия партньор в "Обединени патриоти" Валери Симеонов (вицепремиер и лидер на НФСБ) леко стихна, вероятно защото актуалните му претенции вече са към вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов – третия съпредседател на "Патриотите". Поводът за тлеещия скандал, който все още не се развихрил публично, са предстоящите европейски избори. И по-специално планът на Сидеров да става евродепутат и да е водач на листата. От няколко месеца насам той настоятелно подканя ВМРО и НФСБ да кажат дали "Обединени патриоти" ще се явяват заедно на евроизборите през май догодина. Официален отговор обаче няма. Сидеров вероятно се изнерви от чакане и реши да постави колегите си натясно, заявявайки се като потенциален лидер на нова голяма консервативна коалиция. За партньор в това си начинание той има не друг, а Николай Бареков – понастоящем евродепутат от групата на европейските консерваторите и реформисти. Другият български евродепутат от тази група е зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който според ВМРО се очертава като естествен водач на листата на "Патриотите". Не такива са обаче сметките на Волен Сидеров. "Ако се включа в тази листа, мисля, че трябва да бъда водач. Бареков ми отстъпи това право. С Джамбазки не съм говорил", посочва той в изявление, качено на фейсбук страницата му в понеделник. Миналата седмица в София се проведе кръгла маса "Обединеният консерватизъм - ключовата посока в развитието на България", на която присъства и Ян Захрадил, член на ръководството на ЕКР (групата в европейския парламент) и президент на АКРЕ. "Атака" беше съдомакин на събитието, а основен домакин бе евродепутатът и председател на партия "Презареди България" Николай Бареков, по -известен с бившата си партия "България без цензура". На форума бе представено проучване, направено от Института за модерна политика на президентския съветник Борислав Цеков. То определя Сидеров като най-разпознаваемия консервативен политик в България. Същото това проучване даде основание на евродепутата и бивш водещ във финансираната от КТБ телевизия ТВ 7 Николай Бареков да обяви, че Сидеров "може и трябва да оглави"  голяма консервативна коалиция на европейските избори. Към момента единствената листа, която има възможност да води Сидеров, е обща на неслучил се все още проект с Бареков. Защото коалиционните му партньори в "Обединени патриоти" (ОП) изобщо не са на мнение, че той трябва да бъде водач. ВМРО смята така по разбираеми причини - Ангел Джамбазки в момента е единственият евродепутат на ОП, попаднал в Брюксел именно заради Бареков, с когото ВМРО се яви в коалиция на евроизборите преди четири години, докато партията на т.нар. журналист е била финансирана от ексбанкера Цветан Василев. Въпреки това обаче дружбата между Бареков и ВМРО е отдавна забравена и партията на Красимир Каракачанов не иска да има общо с него. Ето защо те смятат, че трябва да се явят в "патриотичен" формат с или без Сидеров. Нещото, от което ВМРО няма да направят отстъпка, е водач на общата листа за евровота да бъде Джамбазки. Източници на Mediapool потвърждават, че НФСБ на Валери Симеонов също защитава тази позиция. Потърсени за коментар, от ВМРО отказаха такъв. Неофициално обаче обясниха, че подобен сценарий е невъзможен, тъй като възнамеряват да предложат ОП да излъчи водача на листата си с вътрешни избори. "Идеята не е представена все още на партньорите ни, но ще настояваме да бъде реализирана", казаха пред Mediapool от ВМРО. Както научи Mediapool, Сидеров е правил намеци за първото място в листата още през лятото, след което очевидно е решил да вземе нещата в свои ръце и да размаха коза "Бареков", като едновременно с това "Атака" направи постъпки да влезе в Алианса на европейските консерватори и реформисти. Дни след това край Сидеров се случи поредната мистерия. Партийната му телевизия "Алфа" спря излъчване в понеделник. А вместо обяснение какво се е случило каналът помести надпис, че за повече информация зрителите трябва да се обърнат към правителството. По неофициална информация на Mediapool Сидеров сам е спрял партийната медия. Спекулациите мигом се появиха и започна да се разпространява слухът, че така той опитва да изнудва премиера Бойко Борисов да назначи досегашния координатор на "Атака" Светлозар Лазаров за главен секретар на МВР. От ГЕРБ не пожелаха да говорят по темата официално, но неофициалният им коментар гласеше: "Под правителството Волен Сидеров разбира двамата вицепремиери: Каракачанов и Симеонов. Спорът му е с тях, не с нас. И става въпрос за евровота". Междувременно както хората на Борисов, така и партньорите на Сидеров предвиждат вариант, че в краен случай той може да напусне властта. "Ако не се разберем за листата не е малко вероятно да напусне правителството, за да си вдига рейтинга с опозиционност", казаха от ВМРО. Такъв извод правят и в ГЕРБ, но от там допускат и, че "премиерът ще укроти нещата, както обикновено". Друг аргумент в тази посока е, че "квотата" на Сидеров в правителството често се свързва с Делян Пеевски, което е допълнителен обвързващ елемент. Освен това "Атака" е известна с прокарването на проруска политика. Миналата седмица "Атака" се раздели с националния си координатор Светлозар Лазаров. Незабавно възникнаха подозрения, че той ще бъде номинация на Сидеров за главен секретар на МВР след като досегашният – Младен Маринов стана вътрешен министър. Бившият главен секретар на МВР в кабинета "Орешарски" Светлозар Лазаров е свързван най-вече с провалената акция на МВР по задържането на барикадиралия се Петко Петков в Лясковец, когато загина баретата Емил Шарков, а трима негови колеги бяха ранени. Той бе отстранен от поста в първите месеци на кабинета "Борисов 2" след съпротива на министър-председателя, довела до оставката на тогавашния вътрешен министър Веселин Вучков. Тогава Борисов обяви, че според него Лазаров е "преминал през силен личностен катарзис", след като година по-рано бе на мнение, че Лазаров е "олигофрен", който "получил само за една нощ четири генералски звезди".  

Германската полиция няма доказателства, че инцидентът в Кьолн е терористичен акт

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104099

Германската полиция няма доказателства, че инцидентът в Кьолн е терористичен актСледователите, претърсили жилището на мъжа, който взе заложничка на гарата в германския град Кьолн, не са открили за момента нищо, което да подсказва, че той е свързан с терористи, съобщи на пресконференция в Кьолн говорител на полицията, цитиран от ТАСС. Не намерихме нищо, което да говори за връзка на нападателя с групировката "Ислямска държава",

Караянчева: Румен Радев казва А, но не довършва до Я, нека критикува, но с конкретика

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104078

Караянчева: Румен Радев казва А, но не довършва до Я, нека критикува, но с конкретикаСтранно е, защото аз видях мотивите и те са на тема, която в момента е подложена на дебат, но не е влязла в НС, в крайна сметка мотивите са малко - кои са били министрите и шефовете на здравната каса. БСП предлагат тяхната визия как ще се справят със здравеопазването. Тези мотиви са на сайта на Народното събрание,

Лекарството "Аспирин протект" изчезна от аптекарската мрежа

https://www.actualno.com/healthy/lekarstvoto-aspirin-protekt-izchezna-ot-aptekarskata-mreja-news_700279.html

„Аспирин протект“, едно от най-купуваните лекарства от хората за защита на сърцето, не може да бъде открито в аптечната мрежа. За това алармираха граждани. Проверка на БГНЕС в аптеки и фармацевтични сдружения показа, че липсата на жизненоважното лекарство се дължи на проблеми на неговия производител – водещата германска компания „Байер“. Проблемът датира от около 4 месеца, обясни Светослав Крумов, който е магистър-фармацевт и главен секр

Спряха конкурса за ремонт на столичния площад „Св. Неделя”

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/spryaha-konkursa-za-remont-na-stolichniya-ploshtad-sv-nedelya

Новата процедура ще бъде обявена до месец, каза шефът на Камарата на архитектите Борислав Игнатов

Иван Костов: Руското влияние в България е факт

https://frognews.bg/novini/ivan-kostov-ruskoto-vliianie-balgariia-fakt.html

по време на конференция, посветена на “Хибридните заплахи срещу институциите“, бившият премиер Иван Костов цитира данни от изследване на неговия център за “Анализ и управление на риска“, според което руското влияние в България е факт.

Иван Костов: Руското влияние в България е факт

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/ivan-kostov-ruskoto-vliianie-balgariia-fakt.html

По време на конференция, посветена на “Хибридните заплахи срещу институциите“, бившият премиер Иван Костов цитира данни от изследване на неговия център за “Анализ и управление на риска“, според което руското влияние в България е факт.

Чехия раздава богатството си на най-бедните и възрастните

https://news.bg/finance/chehiya-razdava-bogatstvoto-si-na-nay-bednite-i-vazrastnite.html

Страната влага натрупаното в пенсии, бюджетни заплати и отлагани инфраструктурни проекти

Рекорден брой нови работни места са открити в САЩ през август

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/16/3328438_rekorden_broi_novi_rabotni_mesta_sa_otkriti_v_sasht/?ref=rss


Работодателите в САЩ са открили през август най-много нови работни места от двайсет години, а наемането също е достигнало рекордно равнище - поредно доказателство, че компаниите усилено увеличават персонала си на фона на солидния икономически растеж, предаде "Асошиейтед прес".<br /><br />Министерството на труда съобщи, че новооткритите места са се увеличили с 0.8% до 7.14 млн. - най-високото равнище от декември 2000 година. Това е и много повече в сравнение с безработните,...

Вижте какво решава Министерски съвет утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104085

Вижте какво решава Министерски съвет утре1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ЕЛИМИНАЦИЯ НА МОРБИЛИ И РУБЕОЛА 2019-2022. Внася: министърът на здравеопазването 2. ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ВЪТРЕШНОКОМПЕНСИРАНИ ПРОМЕНИ НА УТВЪРДЕНИТЕ РАЗХОДИ ПО ОБЛАСТИ НА ПОЛИТИКИ/БЮДЖЕТНИ ПРОГРАМИ ПО БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ ЗА 2018 Г.

Варненско семейство се нуждае от помощ, за да покрие заем за операция на сина им

http://www.moreto.net/novini.php?n=383830

Варненско семейство се нуждае от финансова помощ, за да покрие заем от 7000 лв., взет за спешна операция на сина им, научи Moreto.net. На 6 октомври, по време на велопоход между с. Емона и пътя Варна-Бургас, Петър Петров пада и чупи два гръбначни прешлена и трябва да бъде опериран по спешност.

Почина легендарен треньор на "Динамо" (Киев), водил "Славия" и България (ол.)

https://www.24chasa.bg/sport/article/7104079

Почина легендарен треньор на "Динамо" (Киев), водил "Славия" и България (ол.)На 80 години в Киев е починал легендарният украински и съветски футболист и треньор Олег Базилевич, съобщи официялният сайт на "Динамо" (Киев). Заедно с друга легенда - Валерий Лобановски, е в основите на създаването на най-силния съветски отбор за всички времена "Динамо" (Киев). Двамата поемат отбора през 1974 г. и веднага печелят титлата на СССР.

Личните документи вече ще са с електронен подпис

https://frognews.bg/novini/lichnite-dokumenti-veche-shte-elektronen-podpis.html

Днес комисията, която трябва да подбере най-доброто предложение за изработна на новите ни документи за самоличност, отвори публично подадените документи. Целта е новите лични документи да започнат да се издават от началото на 2020 г. Участниците в процедурата, обявена от МВР, са четирима.

Новият смартфон на Huawei предлага революционни промени в дисплея

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/10/16/3328408_noviiat_smartfon_na_huawei_predlaga_revoljucionni/?ref=rss


Китайският технологичен гигант Huawei представи днес в Лондон нови два продукта в своето портфолио. Това са смартфоните Mate 20 и Mate 20 Pro. И докато Mate 20 запазва вече традиционния облик с 6.53-инчов екран и сензор за отключване с пръстов отпечатък на гърба под новата конфигурация на тройната камера, то Mate 20 Pro е може би най-доброто устройство, което компанията е успяла да създаде в този сегмент.<br /><br />Смартфонът е изключително тесен, като това се дължи основно на...

Работодатели искат: Без платен отпуск при майчинство

https://www.vesti.bg/bulgaria/rabotodateli-iskat-bez-platen-otpusk-pri-majchinstvo-6087523

Според работодателите този въпрос трябва да бъде оставен в полето на колективното трудово договаряне, а не да бъде уреден с императивни норми

Русия приветства съвместното турско-саудитско разследване по случая с Кашоги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104080

Русия приветства съвместното турско-саудитско разследване по случая с КашогиРусия приветства споразумението между Турция и Саудитска Арабия за съвместно разследване на случая със саудитския журналист Джамал Кашоги, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс и БТА. Русия се надява, че резултатите от това разследване ще бъдат оповестени публично, добави Ларов, според Интерфакс.

Работодатели:Да не се начислява платен годишен отпуск при майчинство

https://www.vesti.bg/bulgaria/rabotodatelida-ne-se-nachisliava-platen-godishen-otpusk-pri-majchinstvo-6087523

Според работодателите този въпрос трябва да бъде оставен в полето на колективното трудово договаряне, а не да бъде уреден с императивни норми

Министрите Нено Димов и Петя Аврамова подписаха договор за наблюдение на рискови свлачища

https://pik.bg/министрите-нено-димов-и-петя-аврамова-подписаха-договор-за-наблюдение-на-рискови-свлачища-news788914.html

Министрите Нено Димов и Петя Аврамова подписаха договор за наблюдение на рискови свлачища

Екоминистърът Нено Димов и регионалният министър Петя Аврамова подписаха договор за превантивни дейности в регистрирани свлачищни райони, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Средствата по проекта са осигурени от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, са над 2,5 млн. лв. Договорът предвижда изграждане на контролно-измервателни системи (КИС) за изпълнение на превантивни дейности, свързани с опазване живота и здравето на хората в свлачищните райони. Проектът е в съответствие с Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на Република България, ерозията и абразията по Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015-2020 г.

Превантивните дейности, свързани с изграждането на КИС, ще бъдат извършени за 26 регистрирани свлачища в 20 населени места, които са на територията на 16 общини в 12 области. С изпълнението на проекта ще се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4000 жители в общините Стражица, Тетевен, Котел, Златарица, Брегово, Лом, Плевен, Кърджали, Оряхово, Габрово, Лясковец, Долни Чифлик, Варна, Несебър, Гулянци и Бобов дол.

Министър Димов подписа и договор за укрепване на свлачище в селище Качулка, община Сливен, който се финансира с 400 хил. лв. от ОПОС. Договорът с община Сливен е за проектиране и изпълнение на геозащитни мерки и дейности за активно свлачище на територията на „Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост – селище Качулка“. Проектът ще осигури провеждане на мониторингови наблюдения за оценка на състоянието и динамиката на геодинамичните процеси и изготвяне на прогнозни тенденции за развитие на свлачищните процеси. С изпълнението на мерките ще се повиши защитата на 750 жители. Проектът трябва да приключи в срок от 24 месеца.

Принц Уилям и Кейт станаха чичо и леля, Пипа Мидълтън роди първото си дете

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/16/3328432_princ_uiliam_i_keit_stanaha_chicho_i_lelia_pipa/?ref=rss


Принц Уилям и херцогинята на Кеймбридж Катрин са леля и чичо.<br /><br />Сестрата на Кейт, Пипа Мидълтън, роди първото си дете - момче.<br /><br />Миналата година Мидълтън се омъжи за финансиста Джеймс Матюс.<br /><br />Уилям и Катрин са "възхитени" от новината, коментира техен говорител.<br /><br /> Сватбата събра кралски особи и популярни лица от спорта, киното, медиите, включително риалити звезди.<br />Шафери на двойката бяха...

Триумфът на компактния и директен футбол: Анализът на ФИФА за световното в Русия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/16/3328341_triumfut_na_kompaktniia_i_direkten_futbol_analizut_na/?ref=rss


Директният футбол с ефективна игра при статичните положения, умело използване на контраатаките и компактна подредба на играчите победи продължителното владеене на топката и по-трайното присъствие в последната третина на игрището. Това показва техническият анализ на световното първенство в Русия, който беше публикуван днес от ФИФА.<br /><br />Франция спечели световната титла, въпреки че е едва на 19-о място сред 32-та отбора по продължителност на владението. Френските футболисти са...

Строителният бранш плаши с национални протести

https://www.actualno.com/business/stroitelnijat-bransh-plashi-s-nacionalni-protesti-news_700278.html

Българският строителен бранш е готов за национални протести. Това става ясно от декларация на Камарата на строителите. В документа се посочва, че гилдията е била подложена на безпрецедентни и злостни атаки, зад които прозират политически интереси. От организацията изтъкват, че обвиненията срещу строителните фирми за некачествено изпълнение и липса на прозрачност на обществени поръчки са прераснали в обвинения за злоупотреби с евросредства и са достигнали до зловещата манипулация във връзка с у

Десет пъти са се увеличили заловените да шофират дрогирани

https://www.mediapool.bg/deset-pati-sa-se-uvelichili-zalovenite-da-shofirat-drogirani-news285076.html

Десет пъти повече са хванатите да шофират след употреба на наркотици, обяви началникът на специализираната лаборатория към клиниката по спешна токсикология във ВМА доц. д-р Васил Атанасов пред БНР. Причината е в увеличения брой проби, взети от полицията, а не в рязко увеличаване на употребата на наркотици, става ясно от изказването на медика. "През 2014 година, когато започна да набира скорост акцията по тестване на шофьорите по пътищата из страната, имахме 50 до 100 проби на година. През 2017 година завършихме с близо 1000 проби, изпратени за потвърдителен лабораторен анализ", разказва доц. Атанасов. През последните 2 години се наблюдава и ръст на комбинираната употреба на наркотици от шофьорите "В момента комбинацията, която е актуална, е марихуана, плюс амфетаминов тип стимуланти. На първо място метаамфетамин, а на второ място кокаин. Сумарно водачите, употребили марихуана с тези с комбинирана употреба, достига 75-80% от всички изследвания. Това са общо взето хора между 18-30 години", казва доц. Атанасов.

Надпис „Локо София” се появи върху японски мемориал

//dariknews.bg/novini/sviat/nadpis-loko-sofiia-se-poiavi-vyrhu-iaponski-memorial-2125996

Мемориалът на мира в японския град Хирошима осъмна с надпис „Локо София”, съобщава японският ежедневник „Асахи Шимбун”. Мемориалният парк е построен в памет на жертвите на атомната бомбардировка от 6 август 1945-а година.

Архитектурните конкурси трябва да са истински, смята председателят на камарата на архитектите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/16/3328436_arhitekturnite_konkursi_triabva_da_sa_istinski_smiata/?ref=rss


В България трябва да започнат да се правят истински архитектурни конкурси, каза днес пред Би Ти Ви председателят на Камарата в архитектите в България Борислав Игнатов. Коментарът му беше по повод спреният конкурс за пространството около църквата "Света Неделя" в София.<br /><br />"Поискахме да се спре конкурса, защото критериите за подбор бяха финансови и бизнес - оборот, брой служители, брой обекти, което ограничава голяма част от практикуващите архитекти",...

Рекетира ли БТВ Юнион-Ивкони? Или как медии си позволяват да изнудват с фалшиви новини

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104048

Уважаеми граждани, Уважаеми клиенти, Уважаеми приятели, Ние ръководството на "Юнион-Ивкони" се чувстваме длъжни да Ви кажем истината и обясним причината за активното ни медийно присъствие в ефира на БТВ и някои други медии. Фалшива новина В последните няколко дни въпросната медия си позволи за пореден път да излъчи серия от репортажи,

Историци и археолози са бъркали за изпепеляването на Помпей?

http://www.moreto.net/novini.php?n=383863

Археолозите в Италия откриха нова находка, която вероятно ще промени познатата ни досега дата за изпепеляването древноримския град Помпей, информира агенция АНСА. Мегаизригването на вулкана Везувий през 79 година, при което древният град Помпей е бил изпепелен, вероятно се е случило два месеца по-късно, отколкото се предполагаше досега.

Безплатен университет за химици, математици и физици

https://petel.bg/Bezplaten-universitet-za-himitsi--matematitsi-i-fizitsi__287181

Кадър: bTV Безплатен университет за учители, химици, математици и физици. Студентите да учат безплатно, ако изберат неатрактивна специалн...

Столичен ресторант ще дава безплатно храна през зимата за нуждаещи се

https://petel.bg/Stolichen-restorant-shhe-dava-bezplatno-hrana-prez-zimata-za-nuzhdaeshhi-se__287180

Кадър: bTV Всяко четвърто дете и всеки втори възрастен у нас гладуват всекидневно, показват последните данни на  Българската хранителна ...

Чавушоглу: Помпейо ще посети утре Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104065

Чавушоглу: Помпейо ще посети утре ТурцияАмериканският държавен секретар Майк Помпейо се очаква да посети утре Турция след визита в Саудитска Арабия, съсредоточена върху въпроса за изчезването на саудитски журналист в Истанбул, съобщи днес турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от АФП. Чавушоглу посочи, че Помпейо ще направи "работно посещение" в Турция,

ООН: Глад, климатични промени и конфликти оформят "перфектната буря"

https://www.actualno.com/analysis/oon-glad-klimatichni-promeni-i-konflikti-oformjat-perfektnata-burja-news_700252.html

Една мощна комбинация от глад, изменение на климата и предизвикани от човека конфликти създава "перфектна буря". Това предупреди ръководителят на Световната продоволствена програма на ООН във вторник в призив за действие по време на Световния ден на храните. "Имате кошмар, "перфектната буря" се изправя на пътя ви", каза Дейвид Бийсли в реч в Рим, където се намират седалищата на агенциите по храните на ООН, предаде AFP, цитирана от БГНЕС. Припомняме, че ООН има за

МВР бави възнаграждения на съдебните лекари в страната

http://www.cross.bg/plovdiv-lekari-meditzina-1586431.html

/КРОСС/ Министерството на вътрешните работи бави изплащането на възнагражденията за експертизи, извършени от съдебните лекари в страната. За това алармираха медици от Пловдив, които не са получили за 2018 г. общо над 100 000 лв. Ако проблемът скоро не бъде решен, от гилдията обмислят да преминат и към мирни протестни действия. Според медиците единствено МВР не превежда регулярно хонорарите. Няма забавяне на сумите от прокуратурата и съдебното следствие. Ситуацията със забавените хонорари в Пловдив е най-фрапираща, защото тук се намира втората по-големина структура на съдебната медицина в страната. Има лекари, на които не са изплатени суми в размер на 20 000 лева. Д-р Марин Балтов, началник на отделението по съдебна медицина в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив: На мен лично за 2018 г. ми дължат горе-долу около 15 000 лв за неизплатени възнаграждения за досъдебните производства. И предприехме първа стъпка - спряхме да ходим на огледи извън работното време. Тези допълнителни средства са единствения стимул за младите лекари в специалността, защото заплатите им са близки до минималната - около 620 лв. Д-р Марин Балтов, началник на отделението по съдебна медицина в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив: Да може да има целево субсидиране за вещи лица, което да е към МВР. Ние не можем да докараме от Здравната каса пари, за да се издържаме, както всички други специалности. Съдебната медицина е изчезваща специалност

Властите във Франция са обискирали офиси на партията на Меланшон заради корупция

https://frognews.bg/svqt/vlastite-vav-frantsiia-obiskirali-ofisi-partiiata-melanshon-zaradi-koruptsiia.html

Френските власти са обискирали офиси на партията на ”Непокорна Франция” на Жан-Люк Меланшон заради подозрения в корупция.

"Телеграм" започва тестове със собствена криптовалута и блокчейн платформа тази есен

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/10/16/3328370_telegram_zapochva_testove_sus_sobstvena_kriptovaluta_i/?ref=rss


Приложението за размяна на съобщения "Телеграм" планира да започне тази есен тестове със собствена блокчейн платформа. Това съобщава според в. "Ведомости" самата компания собственик в бележка до инвеститори.<br /><br />Според експерти информацията на "Телеграм" - приложение, разработено от руснака Павел Дуров - изглежда така, сякаш компанията "се опитва да създаде собствен интернет".<br /><br />Тази пролет Русия блокира...

Здравната инспекция в Габрово предупреждава за Ку-треска по животните

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104052

Здравната инспекция в Габрово предупреждава за Ку-треска по животнитеРайонната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово предупреждава за усложнена епидемиологична обстановка в областта в следствие на регистрирани огнища на Ку-треска по животните, предава БНР.  От здравната инспекция предупреждават за завръщането на забравената болест, от която страдат и хора, и животни, след като в областта са регистрирани шест случая на

„Универсалното лекарство“ - в помощ на пациенти с МС

http://www.cross.bg/hora-imat-patzientite-1586445.html

/КРОСС/ Наскоро на книжния пазар се появи ново илюстровано издание - „Универсалното лекарство", посветено на пациентите с Множествена склероза. Негов автор е д-р Мая Стоянова, с дългогодишни наблюдения върху проблемите и трудностите, пред които са изправени пациентите, страдащи от МС и техните медицински и немедицински потребности, на които здравната система у нас не осигурява решения. Тя написва тази детска книжка, след като е дълбоко разтърсена от съдбата на хората,, засегнати от това заболяване. Намерението й е да дари безвъзмездно средствата, набрани от разпространението на книжката за осигуряване на безплатна индивидуална и групова психотерапия на нуждаещите се болни. Книжката е подходяща както за малки, така и за пораснали деца. „Героинята е събирателен образ на милионите млади хора, ограбени от това коварно заболяване. Съдържанието е силно докосващо. Най-важното е, че от тази книжка всеки болен, както и неговите близки, научават и придобиват увереност, че има изход... Това го осигурява вярата и любовта - този непреходен Божи дар, който може да спаси и света", споделя авторката. Идеята за създаването на фондация "Множествена склероза -не си сам" идва след написването на книжката и отчаяните й опити да прокара проекта за психологическа подкрепа за пациентите с МС в сътрудничество с вече съществуващата пациентска организация

Спряха конкурса за ремонта на столичния площад „Св. Неделя”

http://nakratko.bg/category/58/165593/


Конкурсът за ремонта на столичния площад „Св. Неделя” е спрян. До месец ще бъде обявена новата процедура, каза председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов в предаването „Лице в лице” по bTV.

Консулът на Саудитска Арабия в Истанбул е заминал за Рияд

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104051

Консулът на Саудитска Арабия в Истанбул 
е заминал за РиядКонсулът на Саудитска Арабия в Истанбул е заминал днес за Рияд в разгара на разследването на евентуалното убийство в консулството на саудитския журналист Джамал Хашоги, предаде АФП, като се позовава на турските медии. Консулът Мохамад ал Отайби е напуснал Истанбул в 17 часа местно време с полет за Рияд на саудитската национална авиокомпания,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване