Достойнството и честта са най-чувствителните точки на д-р Емил Илиев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7102292

Достойнството и честта са най-чувствителните точки на д-р Емил Илиев Достойнството и честта са най-чувствителните точки на д-р Емил Илиев - най-опитния специалист иглотерапевт у нас, дерматолог с богат опит и основател на Международния джаз фестивал в Банско. Днес той посреща рожден ден не само със смейството си, а и с приятели и млади лекари, които обучава в тайните на акупунктурата и акупресурата.

Година след убийството на Каруана Галиция, Малта още не знае кой го е поръчал

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/16/3327647_godina_sled_ubiistvoto_na_karuana_galiciia_malta_oshte/?ref=rss


Година по-късно, убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция продължава да има отзвук навсякъде в Малта. Все още обаче не е ясно кой е искал да я накара да замълчи. Ново разследване отново насочва подозренията към правителствените кръгове.<br /><br />В Малта почитането на паметта на мъртва журналистка не е лесно нещо. В столицата Валета свещи, цветя и снимки, оставени за възпоменание на убитата преди една година Дафне Каруана Галиция, за кой ли път просто изчезват.<br...

Св. мъченик Лонгин Стотник

https://www.actualno.com/celebrate/sv-mychenik-longin-stotnik-news_698802.html

В светото Евангелие (Мат. 27:50-54) се разказва, че при кръстната смърт на Спасителя настанал мрак и земята се разтресла, скалите се разпукали. Цялата природа се ужасила. Ужасил се и стотникът, който заедно с войниците бил на пост около Кръста, и извикал: - Наистина Божи Син е бил Тоя Човек! Този бележит стотник се казвал Лонгин. Едно предание разказва, че капка света кръв от прободеното ребро на Спасителя паднала в неговите болни очи и ги излекувала.  След погребението на Господа И

Софийски форум за сигурността ще дискутира хибридните заплахи

https://offnews.bg//obshtestvo/sofijski-forum-za-sigurnostta-shte-diskutira-hibridnite-zaplahi-689703.html

Хибридните заплахи срещу институциите ще бъде основна тема на Софийски форум за сигурността, който ще се проведе на 16 и 17 октомври в СУ "Св. Климент Охридски".

Конференцията се организира от катедрата по политически науки на Софийския университет.

В уводния панел участие ще вземат президентът Росен Плевнелиев, експремиерът и преподавател в НБУ Иван Костов, бившият председател на парламента Александър Йорданов, бившите министри на отбраната Велизар Шаламанов, Тодор Тагарев, Николай Ненчев, доц. Златогор Минчев от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН, ексдепутатът от НДСВ Минчо Спасов и др.

На форума са поканени лектори от чужбина.

Откриването му е в 9.30 часа на 16 октомври в Огледалната зала на Софийския университет.

Почина съоснователят на Майкрософт Пол Алън

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102738

Почина съоснователят на Майкрософт Пол Алън Милиардерът Пол Алън, съосновал Майкрософт заедно с Бил Гейтс през 1975 г., почина на 65 години след боледуване от рак, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, като цитираха семейството и компанията му, предава БТА. "С голяма тъга съобщаваме за смъртта на нашия основател Пол Алън, съосновател на Майкрософт",

Вижте как изглежда входната врата на България в близост до Благоевград…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0-%d0%b2%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1/

Граничният пункт „Станке Лисичково” на българо-македонската граница, входната врата на страната, е в окаяно състояние. ГКПП „Станке Лисичково“ е най-окаяният от трите в югозапада, свързващ България и Македония. В относително по-добро състояние са „Златарево” кай Петрич и „Гюешево” над Кюстендил. Граничният пункт между Благоевград и Делчево е тесен – само с по едно трасе за влизане и излизане от България, металните бараки за паспортния контрол са неугледни и тесни, преместени са тук преди 24 години от „Златарево”.

Проблем на граничния пункт са водата и тоалетните, като последните са изградени по европроект, но са заключени. На пункта се осъществява граничен, митнически и фито-санитарен контрол, най-неугледни са помещенията за граничния, пише бгнес. След подписването на Договора за добросъседство между двете съседни страни миналата година, граничният пункт не бива да бъде в това окаяно състояние. Сградата до пункта, която е на над 60-годишна „възраст” плаче за ремонт, заради едното трасе се трупат товарни и леки автомобили, автобуси.

Има проект, той е за съгласуване в Агенция „Митници.

Преминавайки в Македония разликата в състоянието на сградния и инфраструктурен облик е очеваден. А член на ЕС е България, а не Македония. „Ще запозная вътрешния министър със състоянието на граничния пункт”, каза при посещението си в Благоевград в понеделник регионалният министър Петя Аврамова.

От над 20 години има изготвен проект за цялостното обновяване на „входната врата” на страната. Той предвиждаше изграждане на нови сгради, както и по три трасета за вход изход, едното от които „ВИП”, а останалите за товарни и леки автомобили.

„Има проект, той е за съгласуване в Агенция „Митници”, каза в понеделник и областният управител Бисер Михайлов. След като има проект, крайно време е нещата да започнат да се случват, не само на хартия. Самият път от Благоевград до граничния пункт, минаващ през три села, е в много добро състояние

 

Материалът Вижте как изглежда входната врата на България в близост до Благоевград… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Два от горялите тютюневи складове в Пловдив на път да станат жилищни сгради

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/16/3327704_dva_ot_gorialite_tjutjunevi_skladove_v_plovdiv_na_put/?ref=rss


Два от горелите през 2016 г. тютюневи складове в Пловдив са на път да се бъдат реставрирани и превърнати в в жилищна сграда с магазини и подземни гаражи. В отговори до "Дневник" на Министерството на културата се казва, че през март тази година то е съгласувало идеен проект на собственика на складовете - паметници на културата на улиците "Екзарх Йосиф" 13 и "Капитан Андреев" 12 за "реставрация, консервация и реконструкция" и превръщането им в жилищни...

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=383772

В два района на Варна са възможни електросмущения днес, 16 октомври. Причината е обслужване и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, съобщиха от ЕРП-Север за Moreto.net.  - от 08:00 ч. до 17:00 ч.

Футболните национали се насочват към "финала" срещу Норвегия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/16/3327629_futbolnite_nacionali_se_nasochvat_kum_finala_sreshtu/?ref=rss


След три победи от досегашните си три мача националният отбор по футбол гостува на Норвегия в двубой, който може да гарантира първото място на България. Срещата на стадиона в Осло беше определена за финал от българите.<br /><br />При победа за футболистите на Петър Хубчев и в случай, че Кипър не победи Словения като гост, България ще завърши на първото място два кръга преди края.<br /><br />"За нас този мач е като финал. Норвегия е много здрав физически отбор и...

Георги Пирински: Ако една силна Нинова няма широка подкрепа в партията, това е началничество

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7102484

Георги Пирински: Ако една силна Нинова няма широка подкрепа в партията, това е началничествоОще акценти от интервюто с евродепутата от БСП: Заобикалянето на Националния съвет с решението за “Дума” премина червената линия на еднолични решения без мотиви Не мога да си представя какъв мисловен процес е довел до изявление, с което казусът “Дума” се обвърза с този за Гергов Свръхстранно е мълчанието и на БСП, и на управляващите за това,

Прогноза за времето - 16 октомври (вторник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-16-oktomvri-vtornik-news_700120.html

През нощта беше предимно ясно и почти тихо. Днес по-значителни временни увеличения на облачността ще има над южните райони. Минималните температури ще бъдат предимно между 4° и 9°. Сутринта на места в низините и около водните басейни ще има условия за образуване на мъгла или ниска слоеста облачност. През деня ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 20° и 25°.

Георги Шопов: Промените в Закона за устройство на територията засягат всички, не само строителния сектор

http://clubz.bg/74510-georgi_shopov_promenite_v_zakona_za_ustrojstvo_na_teritoriqta_zasqgat_vsichki_ne_samo

Георги Шопов е председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) и управител на "Тобо Груп". По образование е строителен инженер, завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия. Работил е като проектант, инвеститорски контрол и изпълнител.

- Г-н Шопов, Националната асоциация на строителните предприемачи съществува вече почти две години. Как оценявате работата си до момента?

Като браншова организация в този значим за обществото сектор, успяхме да провокираме диалог по едни от най-наболелите теми. От своето създаване участвахме в редица законодателни инициативи – внесохме становища по Закона за застрояване на Столична община, новата наредба за начина за реда на провеждане на местен референдум в община „Младост“, изразихме позиция по Националната жилищна стратегия. Работим съвместно с администрацията, други професионални организации, участвахме в различни работни групи. За този кратък период успяхме да се утвърдим като професионално сдружение, активен участник в обществения диалог и представител на водещите строително-инвестиционни компании. Показателен e фактът, че за малко повече от година членовете на НАСП се увеличиха с 50%. Това доказва доверието към нас и желанието на предприемачите за съществени промени в системата на работа.  

- Асоциацията е внесла предложения за промени в ЗУТ. За какво се отнасят и кога очаквате те да бъдат разгледани?

На първо място, ние като предприемачи искаме прости и ясни правила, по които да може да се регулират и застрояват територии. По този начин ще се избегнат субективните фактори при тълкуванията на текстовете, правилата за строителство трудно ще бъдат заобикаляни и ще се прилагат еднакво за всички. Преди да бъдат приети от цялото общество, те трябва да се подложат на обсъждане, за да не се поражда излишно напрежение при започването на всеки нов обект.

За съжаление сме свидетели на твърде много промени „на парче“ в Закона за устройството на територията. Видимо е, че по този начин няма как да постигнем дългосрочни резултати. За последните промени в проекта са създадени две работни групи - в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в Камарата на строителите. НАСП  работи заедно с КСБ. За нас е важно законът да се раздели на 3 отделни - за градоустройство, за проектиране и за строителство. Трите направления на инвестиционния процес са много различни и когато съществуват в един закон, го правят тромав и тежък.

Настояваме да се опростят процедурите, изисквани със закона, с цел по-точното им и бързо прилагане. Т.е да има точно разписани срокове за извършване на всяка процедура от страна на администрацията и възможност за персонални санкции при неспазване на сроковете. Затова администрацията трябва да бъде разтоварена от съгласуване на проектите във всичките им части и да се концентрира върху проверка за спазване на градоустройствените показатели.

­- До каква степен според Вас браншовите организации като НАСП влияят на бъдещето на сектора?

Само по себе си създаването на професионално сдружение във всеки един сектор на икономиката представлява предизвикателство. Ясно е, че компаниите, които членуват в Асоциацията, всъщност са конкуренти едни на други. Обединявайки се, ние надхвърляме интересите на собствения си бизнес, в името на подобряването на средата. НАСП не се използва за лобиране по конкретни обекти и казуси. Ние търсим работещи решения за сектора. Те могат да бъдат постигнати чрез законодателни промени и именно ние като представителна структура можем и трябва да инициираме необходимите действия.

Промените, за които настояваме, не касаят само нас като предприемачи. В дългосрочен план те ще окажат влияние върху цялото общество. Защото жилищното строителство е един от двигателите в икономиката – осигурява трудова заетост, генерира доходи към държавния бюджет и разширява предлагането на пазара на имоти, с което се повишава достъпността на жилищата.

­­­- Какви са приоритетите на НАСП за 2019 г.?

Ще работим активно за облекчаване на административната тежест в строителството. Сложната и неработеща нормативна база сериозно затруднява сектора. Времето за реализиране на един инвестиционен проект често не отговаря на съвременната динамика. А последствията от забавянията се плащат от крайните клиенти, заради оскъпяването на продукта при по-високите разходи за изпълнението му. В днешно време е недопустимо толкова малко административни услуги за строителите да се изпълняват по електронен път. Това е още един въпрос, по който ще търсим решение през следващите месеци.

Занапред искаме да наблегнем и върху промяната на общественото мнение относно строителните инвестиции. У нас се гледа негативно на почти всяко строителство, но зад всеки един строеж има две страни. Ясно е, че за определено време живущите в района ще трябва да приемат шума и мръсотията. След този период обаче идват и ползите – обновяване на сградния фонд, развитие на строителството и много свързани бизнеси, плащане на данъци и осигуровки. Затова всички процеси трябва да следват планове, които да подлежат на публично обсъждане. Те са общественият договор между гражданите, управлението и инвеститорите.

Истинският войник се бие...

http://www.cross.bg/onova-nego-zashtoto-1586355.html

/КРОСС/  "Истинският войник се бие, не защото мрази онова, което е пред него, а защото обича онова, което е зад него." Гилбърт Кийт Честъртън

Медалите ни от Буенос Айрес станаха девет

https://offnews.bg//drugi/medalite-ni-ot-buenos-ajres-stanaha-devet-690007.html

Смесената ни двойка в акробатиката Мариела Костадинова и Панайот Димитров спечели втора титла на продължаващите в Буенос Айрес младежки олимпийски игри. Българският тандем влезе с трети резултат във финала, но там бе недостижим с общ резултат 27.850 т. Среброто е за Израел с 27.590, а бронзът за Украйна с 27.450 т. Костадинова и Димитров вече грабнаха едно злато преди седмица като част от обединен мултинационален гимнастически отбор преди седмица.

Същевременно Валентин Андреев донесе пореден медал на България от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. 17-годишният ни талант в хвърлянето на чук извоюва сребърното отличие, след като и във втората фаза на надпреварата постигна 81.67 метра и общ сбор от двата състезателни дни 163.96 метра. Българинът беше изпреварен единствено от световния рекордьор под 18 години Михайло Кохан (Украйна), който записа най-силния резултат и във втората фаза - 85.14 метра. Той стигна до олимпийската титла със сбор от 171.11 метра.

Така България вече девет медалисти и девет отличия на младежката олимпиада: 4 златни, 3 сребърни и 2 бронзови. До момента титли в отборните състезанията спечелиха стрелеца Кирил Киров, бадминтонистката Мария Делчева и двойката акробати Мариела Костадинова и Панайот Димитров, които днес завоюваха и самостоятелно злато. Адриан Андреев спечели сребро на двойки в тениса, вицешампион е и щангистът Христо Христов, а третото ни сребро дойде днес от Валентин Андреев. Бронзовите ни отличия са две - на Галя Шатова (вдигане на тежести) и Едмонд Назарян (борба). С втората си серия от опити на гюле и Яна Копчева приключи участието си на игрите. Българката се нареди на престижното шесто място с 15.24 м най-добър резултат във втората фаза и общ сбор 30.65.

Двамата ни представители в модерния петобой стартираха участието си в отборната микс щафета като част от интернационални двойки. Зорница Стоилова е в дует с унгареца Шчаба Бом, а Христо Панайотов в тандем с киргизстанката Екатерина Тарева. Във фехтовката отборът на Христо се нареди 17-и, а на Зорница – 18-и. Останалите изпитания са във вторник. 

Терлички, коали и аборигени (СНИМКИ)

http://clubz.bg/74528-terlichki_koali_i_aborigeni_snimki

Херцозите на Съсекс принц Хари и съпругата му Меган, които вчера обявиха, че догодина ще станат родители, получиха бебешки подаръци по време на първия ден от официалното си посещение в Австралия, предадоха световните агенции.

Кралската двойка се сдоби с плетени бебешки терлички и голяма играчка кенгуру. Херцозите на Съсекс бяха приветствани от генерал-губернатора на Австралия сър Питър Косгроув, който е представител на кралицата в страната. Той поздрави кралската двойка "с чудесната новина" за очакваното от тях бебе през 2019 година.

Принц Хари и съпругата му бяха в отлично настроение и се усмихваха през цялото време, като херцогиня Меган вече не правеше опити да прикрие своята бременност. Тя носеше прилепнала рокля без ръкави, подчертаваща коремчето й, и обувки на високи токчета, като държеше за ръка съпруга си. От време на време оправяше дългата си тъмна коса, подложена на лекия бриз в Сидни, отбелязват местни медии.

Кралската двойка се срещна с представители на игрите "Инвиктус", вид параолимпиада за ветерани, получили наранявания на бойното поле.

Принц Хари е основател на тези игри и провеждането им в Австралия е една от главните причини за визитата на кралските особи в страната-континент. В програмата ѝ са включени посещение на зоологическата градина "Таронга", срещи с коали и присъствие на спектакъл на аборигенска танцова трупа.

БТА

България срещу Норвегия в най-важния мач

http://clubz.bg/74527-bylgariq_sreshtu_norvegiq_v_naj_vajniq_mach

Норвегия и България се противопоставят в ключов мач от група С на дивизия 3 в Лигата на нациите от 21:45 часа на стадион "Улеваал" в Осло.

"Лъвовете" имат три победи от три срещи и нов успех днес предсрочно ще им осигури първото място, при условие че Кипър не спечели на терена на Словения.

България измъкна 1:0 от скандинавците на стадион "Васил Левски" миналия месец. Явно загубата дълбоко е засегнала треньора на норвежците Ларс Лагербак, който вчера се оплака, че "трикольорите" са бавели и лежали по терена след гола и че такова поведение е в "ДНК-то" ни.

Петър Хубчев отказа снощи на своя брифинг в Осло да отговора ни това. Все пак той определи изказването като "глупаво" и изрази учудване, че съперникът се е почувствал така. 

Все пак в края селекционерът се пошегува, че ако някой е бавил времето в София, това са били норвежците, тъй като всеки един тъч е изпълняван от централния защитник, който преди изпълнението е забърсвал топката и едва тогава я е хвърлял.

Победителят в групата ще играе на плейофи за класиране на Евро 2020. Четири тима ще получат квоти от турнира, а останалите 20 ще се излъчат след европейските квалификации, жребият за които ще се тегли в края на годината. Мачовете започват напролет.

Какви са последните разкрития около убийството в Русе?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvi-sa-poslednite-razkritiia-okolo-ubijstvoto-v-ruse-2125810

Нито една версия за убийството на Виктория Маринова не е изключена, заяви Сотир Цацаров

Съоснователят на Майкрософт Пол Алън загуби битката с рака

//dariknews.bg/novini/sviat/syosnovateliat-na-majkrosoft-pol-alyn-zagubi-bitkata-s-raka-2125790

Милиардерът Пол Алън, който основа софтуерния гигант "Майкрософт" заедно с Бил Гейтс през 1970 г., загуби битката с рака. Бизнесменът почина в понеделник, предадоха АФП и АП, като цитираха семейството и компанията му.
 
"Моят брат беше забележ

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_140587/

На една стълба в лудницата се е качил бояджия и боядисва стените. Отдолу се приближава един от пациентите и пита:
- Добре ли си хванал четката?
- Да, защо?
- Абе, щото ще взема стълбата!!!

Атанас Атанасов: Щом Борисов спира сделки, значи нарежда и да се пуснат

http://clubz.bg/74526-atanas_atanasov_shtom_borisov_spira_sdelki_znachi_narejda_i_da_se_pusnat

"Бойко Борисов нарежда да се спрат някакви сделки, което означава, че нарежда и да се пуснат тези сделки."

Това коментира пред бТВ съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов за отказа на "Джи Пи груп" от няколко спечелени обществени поръчки.

"Свидетели сме на едноличния режим на Борисов”, коментира Атанасов.

В края на миналата седмица премиерът нареди една от най-големите строителни компании "Джи Пи груп" да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финансиране. Той поиска и фирми с нарушения повече да не участват в търгове с евросредства. Разпорежданията му бяха към пътната агенция, след като Европейската комисия сезира ОЛАФ и тя вече проверява твърденията за корупция и машинации при спечелени от "Джи Пи груп" европроекти.

"Не мога да допусна при толкова усилия, които полагаме, единствените ми претенции към строителните компании са били качество и срок. Възложих на председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Светослав Глосов, спазвайки закона, да намери форми още днес "Джи Пи груп" да се извади от проектите с европейско и държавно финансиране", заяви премиерът.

Атанасов допълни тази сутрин, че в България очевидно има много пари, след като се раздават такива подаръци като този на Георги Гергов - 43 млн. лв. по сделка за имот във Варна.

Според Атанасов по този начин премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов си купува влияние в  "т. нар. опозиция" в БСП.

"Тя затова тази опозиция е бутафорна", каза Атанасов.

И допълни, че купуването на влияние става с парите на данъкоплатците.

"На 10 октомври Борисов се скара на българите, извика посланиците и между тези две събития реши да даде парите на Гергов", коментира още ген. Атанасов.

16 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=383771

Събития: 1555 г. – По заповед на Мария I Тюдор за изгорени като еретици двама протестантски епископи. 1793 г. – В Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на Франция и Навара. 1813 г. – На територията на Саксония, край Лайпциг, започва най-мащабната битка до Първата световна война, известна като Битка на народите, между коалицията на Наполеон Бонапарт (Франция, Полша и Саксония) и Шестата коалиция (Русия, Австрия, Прусия и Швеция); битката завършва след 3 дни с поражение на Наполеон.

На 16 октомври рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7102300

На 16 октомври рожден ден иматД-р Емил Илиев, дерматолог, иглотерапевт, основател на Международния джаз фестивал в Банско Николай Бареков, журналист и евродепутат, лидер на политическа партия "Презареди България" Александър Манов, доайен на спортната журналистика, дирeктор на музея на ЦСКА Димитър Танев, бивш депутат Константин Илиев, белетрист и драматург Доц.

Уфолозите лудна по нови странни снимки от Луната: Веднага решиха, че това са...

https://petel.bg/Ufolozite-ludna-po-novi-stranni-snimki-ot-Lunata--Vednaga-reshiha--che-tova-sa---__287073

Поредното "Сензационно откритие" направиха уфолози, съобщава esoreiter.ru. С помощта на сателитни снимки те стигнали до извода, че на Луната изв...

Ади Радева закри по необичаен начин „Здравей, България”

https://petel.bg/Adi-Radeva-zakri-po-neobichaen-nachin----Zdravey--Balgariya---__287071

Аделина Радева закри по необичаен начин „Здравей, България” по Нова Тв. Току що тв водещата показа тънко чувство за хумор, когато ней...

Граничарят Николай Петков: Благодаря на бургаския кмет и на депутатите за подкрепата, сега сме по-спокойни

https://petel.bg/Granicharyat-Nikolay-Petkov--Blagodarya-na-burgaskiya-kmet-i-na-deputatite-za-podkrepata--sega-sme-po-spokoyni__287070

Благодаря на кмета на Бургас, на Мая Манолова, на Цацаров и всички бургаски депутати, които се обединиха и застанаха зад нашата кауза и тър...

Български младеж се ядоса на постоянните оферти от мобилните оператори и ето как си отмъсти

https://petel.bg/Balgarski-mladezh-se-yadosa-na-postoyannite-oferti-ot-mobilnite-operatori-i-eto-kak-si-otmasti__287069

Читателят Красьо Милчев е направил видео материал, който е кръстил „Мазен продавач”. Повод за това са непрестанните оферти за най-ра...

Напусна ни създателят на модерната анестезиология във Варна

https://petel.bg/Napusna-ni-sazdatelyat-na-modernata-anesteziologiya-vav-Varna__287068

В навечерието на Международия ден на анестезиологията (16 октомври) медицината във Варна загуби създателя на модерната реанимация в Север...

Най-големият удар по имперските амбиции на Путин

https://terminal3.bg/naj-golemijat-udar-po-imperskite-ambicii-na-putin/

Тарас Кузио от “Атлантическия съвет” коментира значимостта на признаването на автокефалната църква в Украйна. Вчера Св. Синод на Руската православна църква прекъсна общението си с Вселенската патриаршия, смятана за водач на православния свят – схизма и историческо събитие невиждано от почти 1000 г. когато през 1054 г. католическата и православната църква се разделят. 

Решението идва, след като Вселенският патриарх Вертоломей призна автокефалията на Украинската църква – сериозен удар върху имперската доктрина на Москва. Независима патриаршия имат повечето православни страни в света като Украйна. 

 

Решението да се даде автокефалност на Украинската църква трябва да бъде разбрано по три начина:

На първо място – големина и власт. На Гърция и на Константинополския патриарх им втръсна от руската намеса  и гледат на автокефалната Украинска православна църква като на начин да намалят големината ѝ. В СССР две трети от руските енории бяха в съветска Украйна. Днес, макар Украйна да е с население, колкото една трета от Русия, двете страни имат еднакъв брой православни енории (14’000).

В Съветския съюз повечето енории на Руската православна църква бяха в западна и централна Украйна и това продължава да е така и днес. Затова винаги е било грешно Украйна да се дели на “Католически запад” и “Православен изток”. Много по-малко са православните църкви в Донбас [в който се води понастоящем военния конфликт с Русия]

Няма да има “гражданска война” за религията и повечето миряни ще се присъединят към новата Украинска автокефална църква.

На второ място – национална идентичност. СССР и Руската федерация използват приемането на Православието през 988 г., за да твърдят че Киевска Рус е била “първата руска държава”. Това невярно твърдение понякога се повтаря и от западни журналисти и почти винаги в западните “истории на Русия”. Руската и Западна историография пренебрегва съществуването на украинци много векове по-късно и винаги ги обвързва с руснаците и белорусите.

Руснаците вярват, както Владимир Путин постоянно повтаря, че Киевска Рус е лобното място на трите славянски народа и желанието им по царско и съветско време както и сега да останат в съюз. Онези, които се противопоставят на идеята били работили за какви ли не западни империи, правителства и разузнавателни служби.

През 2007 г. “Руский мир” трябва да обедини Беларус, Русия и Украйна около Руската православна църква и да стане ядрото на Евразийския икономически съюз. Путин и руските националисти разбират под думата “руский” трите народа (белоруси, руснаци и украинци) и се отнасят към украинците като към “малки руснаци”. Украинците и руснаците, заяви Путин през 2008 г. на съвета Русия-НАТО, са “един народ”, а Украйна била изкуствена държава.

Украйна отхвърля идеологията за “Руский мир”, а подкрепата за членство в Евразийския икономически съюз спадна. Автокефалията ще подсили ръста на украинския патриотизъм, подкрепа за националното обединение и доведе до окончателен развод с Русия.

На трето място – геополитика. Независимата Украинска православна църква означава, че Руската православна църква вече не е най-голяма в Православието. Украинската и Румънската ще бъдат почти еднакви по-големина. Константинопол ще има отявлен украински съюзник когато се разправя с Руската православна църква. И докато руската църква е антизападна като режима на Путин, то автокефалната украинска православна църква ще бъде проевропейска.

Автокефалията ще задълбочи промените в украинската идентичност, която се отразява и в обществените проучвания. Настоящата идентичност на Украйна се основава на европейска интеграция и разграничение от Русия.

От 2014 г. меката сила на Русия в Украйна се срина. Само 1% от младите украинци подкрепят руския модел на развитие, докато 69-71% от украинците му се противопоставят, включително 56% от рускоговорящите. В Русия, сочат проучванията, украинците виждат “агресия” (66%), “жестокост” (57%) и “диктатура” (57%)

Руската православна църква – последният източник на Путиновата мека сила – сега изчезна и излизането на Украйна от руската орбита е необратимо.

Създаването на автокефална Украинска православна църква и големият удар на Украйна по Путиновата агресия.

 

Предимно слънчево ще е днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=383770

Над Черноморието ще преобладава слънчево време с по-значителни временни увеличения на облачността над южното крайбрежие, без валежи. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 20°-23°. Температурата на морската вода е 19°-21°.

Православен календар за 16 октомври

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7082889

Православен календар за 16 октомвриСв. мчк Лонгин стотник. Преп. Лонгин При смъртта на Спасителя настанал мрак, земята се разтресла и скалите се пропукали. Природата се ужасила, както и стотникът Лонгин, който извикал “Наистина Божи Син е бил тоя Човек!”. След погребението на Иисус той станал свидетел на Христовото възкресение. Тогава напуснал службата си и приел светото кръщение.

"Джи Пи груп": Сатанизират ни, разговорът ще продължи в съда

http://clubz.bg/74525-dji_pi_grup_satanizirat_ni_razgovoryt_shte_prodylji_v_syda

Решението на компанията "Джи Пи Груп" да се оттегли от участието в обществени поръчки у нас е заради клеветническа кампанията. Това заяви пред Нова тв изпълнителният директор на фирмата Владимир Житенски. Житенски отрича да има политически чадър над компанията и обяви, че фирмата ще чисти името си в съда.

Също пред Нова днес главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че е образувано досъдебно производство във връзка с компанията за пране на пари и е осуетен превод от физическо лице на 14 млн. лв.

"Сатанизират ни по този начин и разговорът ще продължи в съда. Винаги сме спазвали законите в тази страна. Определени групи от хора, които имат определени интереси, ни сатанизират и ни вкарват в режим на карантина, изолират ни", заяви изпълнителният директор на компанията Владимир Житенски.

Той обясни, че компанията сама е решила да се оттегли от спечеления търг за изграждането на тунел "Железница", който е част от трасето на магистрала "Струма". България получи европейско финансиране за магистралата и ако не изпълни последната отсечка от трасето в срок, може да изгуби всички средства, получени за магистралата през последните години.

„Ние сами се отдръпнахме от проекта за строителство на тунел „Железница”, който е част от един голям проект за няколко милиарда. Ако ние не се отдръпнем и започнем да проявяваме некоректност към страната си, ще загубим всичките тези средства”, заяви Житенски.

Изпълнителният директор каза, че никога не е имал разговор с премиера или някой от правителството. В момента съдействат на всички органи, които ги разследват. 

"С Джи Пи се събуждат, с Джи Пи си лягат. Определени собственици на медии, които имат и икономически и други интереси, тръгнаха срещу бранша", посочи той виновника.

 От думите му стана ясно, че са депозирали съдебни искове и възнамеряват да се оттеглят от много поръчки (тойпо сочи например ремонта на релсовия път на трамвай № 5 в София. 

"В този тип прогнила среда ние се носим като епидемия едва ли не - хората се стряскат! В тая среда нито ще подложа работниците да ги изтезавам, нито ще изтезавам себе си, нито ще изтезаваме обществото."

Той каза, че фирмата е пример за светлина и прозрачност.

"Не само строителният бранш е прокажен в момента - нека отворят и на други места.

Над нашата компания никога не е имало чадър - нито икономически, нито политически.

Нито един търг в България от години не се печели на база техническа документация - най-ниската цена обикновено печели."

На журналистическия въпрос - стоят ли видни бизнесмени зад групата, той отговори "Вие шегувате ли се". А единият определен човек бил инвеститор и са били партньори.

Житенски завърши с това, че ще направят неправителствена организация и ще ходят да намират проблеми в работата на другите, които искат "да седнат на техния стол".

Цветан Цветанов: Вотът на БСП няма никакъв шанс да успее

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287756_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%92%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D

 Право на опозицията е да предизвика вот на недоверие. Този вот обаче няма никакъв шанс да успее. Страната ни днес не се нуждае от предсрочни избори, а от стабилност. Проблемите в здравеопазването са идентифицирани и правителството на Бойко Борисов и управляващото мнозинство в парламента работим активно по тяхното решаване, за да може здравеопазването в България да бъде на високо, европейско ниво, а парите, които отделя държавата, да стигат безпроблемно до всеки един пациент. Това коментира пред репортери в Смолян председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

„БСП не са алтернатива и това за пореден път се видя в тяхната „визия", където те говорят за бюджетно здравеопазване, а не за здравноосигурителни модели, какъвто всъщност е днешният дебат. От БСП бяха заявили, че с вота си ще атакуват реформата. Тази реформа обаче още се обсъжда и няма нормативни измерения. Когато окончателното предложение на здравното министерство и Министерски съвет влезе в парламента, тогава можем да сблъскаме нашите концепции", посочи Цветанов. Той обясни, че дори и в БСП са наясно, че вотът им няма да мине, като отбеляза, че те целят дестабилизация на страната. Цветан Цветанов напомни, че именно БСП инициираха парламентът да приеме решение, с което да възложи на министър Ананиев да представи концепция за развитие на здравното осигуряване и секторните реформи в системата.


„Вчера имаше частични избори в три населени места. Докато БСП се явиха с кандидат само в две от тях и получиха общо 51 гласа, от ГЕРБ имахме кандидати навсякъде и спечелихме най-много гласове в Орлинци и Суходол, като общо 400 души дадоха гласа си за нас", сподели зам.-председателят на ГЕРБ. По думите му не е нужно да напускаш парламента, за да провеждаш срещите си с хората. „За тази цел са предвидени други дни от седмицата, но сряда, четвъртък и петък ние трябва да сме в Народното събрание и да водим дебат", уточни Цветан Цветанов.


На свой ред председателят на Комисията по здравеопазването и депутат от ГЕРБ-Смолян д-р Даниела Дариткова коментира, че поведението на БСП е противоречиво и непоследователно. „Те предизвикаха дебата за здравеопазване, но на дебатите в Комисия ги няма, отсъстват и от обсъжданията на концепцията на министър Ананиев за развитието на здравното осигуряване в страната и за секторните реформи в системата на здравеопазването", отбеляза д-р Дариткова. По думите й темата за здравеопазването у нас не бива да се политизира. „Знаем за несъвършенствата в сектора и не е редно да се извлича дивидент от тях", подчерта тя.

standartnews.com

16 октомври в историята

http://www.cross.bg/voiina-papa-tyrtziya-1586354.html

/КРОСС/ 1555 г. - По заповед на Мария I Тюдор за изгорени като еретици двама протестантски епископи. 1793 г. - В Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на Франция и Навара.1813 г. - На територията на Саксония, край Лайпциг, започва най-мащабната битка до Първата световна война, известна като Битка на народите, между коалицията на Наполеон Бонапарт (Франция, Полша и Саксония) и Шестата коалиция (Русия, Австрия, Прусия и Швеция); битката завършва след 3 дни с поражение на Наполеон.1840 г. - Нова Зеландия е обявена за британска колония.1843 г. - Уилям Роуън Хамилтон измисля кватернионите.1853 г. - Турция обявява война на Русия, известна като Кримска война, защото след намесата на Англия и Франция в подкрепа на Турция бойните действия се пренасят в района на Кримския полуостров.1912 г. - Балканската война: българската армия за първи път използва самолет за разузнаване на вражески обекти край Одрин -- виж статията за Радул Милков!1946 г. - Изпълнение на смъртните присъди на група военнопрестъпници от Хитлеристка Германия, осъдени на Нюрнбергския процес.1964 г. - Китайската народна република детонира първото си ядрено оръжие.1969 г. - Перу, Боливия, Еквадор, Колумбия и Чили създава общност на държавите, през през чийто територии преминават Андите - Андска общност.1971 г. - Състои се официалната церемония по откриването на кулата "Азади" в иранската столица Техеран.1978 г

Богати араби изкупуват тузарските вили на угрижените турци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287755_%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%82%D1%83%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B8+

 Бреговете на Босфора са едни от най-красивите и предпочитани жилищни райони в Истанбул, но заради настоящите икономически проблеми в Турция много собственици са принудени да превърнат своите вили в пари. Около 60 от 600-е вили на брега на Босфора, наречени Yali, се продават в момента. Много от заинтересованите купувачи са богати араби, които разполагат с нужната сума за покупката на имотите. След реформата в законодателството те също така могат да получат и турски паспорт, когато купуват имот, пише в анализ за AFP Фуля Йозеркан.

Почти всички потенциални купувачи са богати араби от Катар и други държави от Персийския залив, твърдят местните брокери. Те се възползват от факта, че турската лира загуби сериозна част от стойността си от началото на годината. „Със срива на лирата Истанбул се превърна в рай за хората от Залива, които и без това са с висока покупателна способност", казва Хамед Елхамиан от Anka-Invest. Те вярват, че ако лирата скоро поскъпне, техните инвестиции ще увеличат стойността си."Нашите клиенти са предимно от страни от Близкия изток, имаме хора от Азербайджан и Иран, но предимно от Катар", казва брокерът Угур Айхан. Интересът на турците към недвижимите имоти в момента е много нисък. Според Елхамиан много собственици и строители разчитат на чужденци, търсещи недвижими имоти с ценинад 250 000 долара, за да получат турско гражданство.

След специално постановление от септември чужденците вече могат да получат турски паспорт, ако купуват къщи и апартаменти на стойност над 250 000 долара. Преди правната реформа те трябваше да инвестират 1 млн. долара за тази цел. За иранците например турският паспорт прави пътуването до други държави много по-лесно. Въпреки това Айхан отбелязва, че за една Yali на Босфора са необходими значително по-високи суми.

 

„Невъзможно е да купим луксозен апартамент, да не говорим за Yali, за 250 000 долара", казва брокерът. За да купят някоя от по-големите вили, купувачите трябва да имат десетки милиони долари. За много араби вилите си струват цената, тъй като „имот на Босфора е символ на власт и е с неподправена красота", казва брокерът Пинар Айкчан Туна.

Традиционните дървени вили на Босфора, построени от Османския елит и богатите търговци като летни къщи през 19 век, са известни сред арабите заради редица романи и турски телевизионни сериали. Изключително успешната в Арабския свят сапунка "Ask-i-Memnu" (на български: „Забранената любов“) също допринесе за славата на къщичките, тъй като той до голяма степен е сниман именно във вила на Босфора.

„Тези сапунени опери са всъщност най-добрата ни реклама в чужбина", казва Туна. И тя също отбелязва нарастващ интерес към живописните имоти на Босфора. Много от историческите вили са обявени за исторически паметници, така че собствениците се нуждаят от одобрението на властите за извършване на промени по тях, като сградите трябва да се съхраняват в първоначалното им състояние. Но Босфора зад стената на градината е все така красив... 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

"Джи Пи Груп“ се отказва от ремонта на трасето на трамвай №5

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287754_%22%D0%94%D0%B6%D0%B8+%D0%9F%D0%B8+%D0%93%D1%80%D1%83%D0%BF%E2%80%9C+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0

 Строителната фирма „Джи Пи Груп“ се отказва от обществената поръчка, възложена от Столичната община за ремонт на трамвайното трасе на линия номер 5 по бул. Цар Борис Трети.Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР. В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов поиска от Агенция "Пътнаинфраструктура" да извади компанията от проектите с европейско и държавно финансиране.

"Конкурсът още не е окончателно завършен, няма сключен договор и предстои да бъде класирана, най-вероятно, втората фирма, която е класирана. Друг обект - това е Зона 2 на ул. "Граф Игнатиев", който се изпълнява от компанията, ще продължи да се изпълнява, защото не бихме могли да оставим разкопана улицата по средата. Знаете, че увеличихме максимално контрола при всяко неизпълнение. Знаете, и огромните санкции, които сме заложили в договора", посочи Фандъкова.

Investor.bg  припомня, че в края на миналата работна седмица „Джи Пи Груп“ заяви, че ще депозира в Aгенция „Пътна инфраструктура“ отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството на тунел Железница.

Това стана, след като премиерът Бойко Борисов разпореди на агенцията да намери законов начин, по който да извади компанията от проектите с европейско и държавно финансиране.

“Джи Пи Груп“ беше избрана за изпълнител в открита процедура по реда на ЗОП.От компанията коментираха, че заради започналите проверки има реална опасност от неспазване на графика за изпълнение на проекта, което създава риск от загуба на средства.

“Това ще наложи започнатите отсечки да се построят за сметка на държавния бюджет и да бъде възстановена предоставената безвъзмездна финансова помощ за изграждане на „Автомагистрала „Струма“, финансирана от ОП „Транспорт 2007-2013 г.”, посочиха в позицията си от компанията.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Мей: Спорът за ирландската граница не трябва да проваля преговорите за Brexit

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287753_%D0%9C%D0%B5%D0%B9%3A+%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%82%D1%80%D

 Британският премиер Тереза Мей призова Европейския съюз да не позволява неразбирателството около намирането на решение за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия да провали преговорите за излизането на Великобритания от блока.

В изказване пред парламента, преди да замине за Брюксел за решаваща среща на върха на европейските лидери в сряда, премиерът също така заяви, че вярва в постигането на сделка. Въпреки позитивните си очаквания тя повтори също така, че няма да се съгласи на каквото и да е било предложение, което да раздели Великобритания.

„Не можем да оставим това неразбирателство да провали възможностите за добра сделка и да ни остави с резултат без споразумение, който никой не иска“, посочи тя, цитирана от Ройтерс.Мей също така заяви, че е била достатъчно ясна по време на преговорите, че бъдещите търговски отношения с ЕС трябва да бъдат обвързани със споразумение за развод, за да се избегне това Великобритания да изпадне „в забрава“.

Пред парламента тя също така посочи, че споразумение, подобно на това между ЕС и Канада, което се подкрепя от някои евроскептици в нейната Консервативна партия, не е се предлага за цялото Обединено кралство, както и че при напускането си на блока Великобритания ще го направи като цяла държава.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел заяви по-рано днес, че времето на Лондон за сделка „изтича“.

„Много се надявахме, че ще можем да успеем да го направим, но междувременно изглежда по-трудно, особено по въпроса за Ирландия и Северна Ирландия“, каза Меркел в реч в Берлин, цитирана от Bloomberg. „Разбира се, ние желаем уредено излизане на Великобритания от ЕС, но не на всяка цена“ и не на цената на разрушаването на единния пазар, допълни тя.

 

По думите на канцлера Германия трябва да е готова за всякакъв резултат от преговорите. „Завършили сме 90% от сделката за излизане, но само със 100% може да имаме споразумение. Така че има още работа за вършене“, допълни тя.

По статията работи: Елена Илиева

Близо 4,5 милиона чужди туристи са посетили България за летните месеци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287752_%D0%91%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE+4%2C5+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B8+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BB

 Над 4,480 милиона са били чуждестранните туристи в България през трите летни месеца на тази година, което е представлява ръст от 3,6% спрямо същия период на предходната година. Приходите от туризъм през юни и юли са 1,2 млрд. евро или ръст от 8,1 на сто. Очаква се данните за септември, за да се финализира отчетът за активния летен сезон.

Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която обобщи данните за туристическия сезон в България от началото на годината.

Най-много са били посещенията през лятото на румънски граждани, следвани от тези от Германия, Гърция, Русия, Турция, Чехия, Полша, Израел.

За периода януари - юли приходите от международен туризъм са над 2 млрд. евро или с 8,6% повече спрямо същия период на предходната година. Николина Ангелкова заяви, че България се превръща в една устойчива и успешна туристическа дестинация.

Направени са над 300 проверки по плажовете това лято, а сигналите на телефоните на ведомството от недоволни граждани намаляват от над 420 миналата година до над 250 това лято. Над 600 хил. лева са наложените глоби и неустойки, от които половината вече са платени. Основните нарушения при проверките при местата за настаняване са били свързани с осигуряването надостъпа на хора с увреждания.

Само два хотела са информирали за оплаквания от шум. Ведомството е изпратило писма с подобно запитване до близо 800 хотела, от които 400 са отговори и само два са съобщили за жалби срещу шума, посочи министърът.

През следващите две години в Плана за концесиите за морските плажове е предвидено отдаването на концесия на над 39 плажа. За всички останали, за които има интерес, се очаква те да бъдат проведени процедури за отдаването им под наем. Неохраняемите плажове също намаляват с около 25% от 2015 г.

Ангелкова информира още, че на 25 октомври ще заседава българо-руската смесена комисия, на която се очаква страната ни да постави въпроса за реципрочност в стойността на руските визи за български граждани с тези за руснаците за почивка у нас.

Общественото обсъждане по законопроектите за Закона за туризма и Закона за черноморското крайбрежие приключи, каза още министърът. В Закона на туризма основните теми, които остават, са свързани със статута на националните курорти, засилване на консултативните съвети по туризъм и въвеждане на специален единен код за местата за настаняване и хранене.

От законопроекта на Закона за туризма са изведени темата, свързана с националния туристически инспекторат, защото изисква допълнително съгласуване, както и предложението, свързано с доброволния етикет за качество.

По отношение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие са коментирани две основни теми - групирането и категоризирането на морските плажове и включването на административно-наказателните разпоредби, относно неохраняемите плажове.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Могерини: Новото име на Македония може да промени цяла Югоизточна Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287751_%D0%9C%D0%BE%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B8%3A+%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D0%BC%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D

 Споразумението за промяна на името на Македония може да окаже широко положително въздействие върху всички страни от Югоизточна Европа, смята върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини, цитирана от Euracitv.

В интервю пред гръцката медия Athens-Macedonian News Agency (AMNA) Могерини отбеляза, че Преспанското споразумение между Гърция и Македония е „уникална възможност за помирение в Югоизточна Европа“. 

Тя похвали и гръцкия премиер Алексис Ципрас, както и македонския му колега Зоран Заев за „политическата смелост“, която показаха при подписването на историческото споразумение.„Имах привилегията да присъствам на подписването на споразумението от премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев през юни край езерото Преспа. Двете страни показаха политическа смелост, лидерство, отговорност, неуморно работещи, за да преодолеят старите различния и трудности, с цел да се постигне този исторически договор, който беше приветстван от цяла Европа“, заяви Могерини.

Тя също така заяви, че осъзнава „чувствителността“ и сложния исторически контекст на проблема. Според Могерини понастоящем съществуват две процедури на национално ниво за изпълнението на споразумението и в двете страни и те трябва да бъдат защитени и зачетени.

„Нашата позиция е ясна: Европейският съюз напълно подкрепя постигнатото споразумение. Това е уникална възможност за помирение на страните от Югоизточна Европа“, сподели още тя.

Попитана дали ще се ускорят процедурите по приемането на Македония към ЕС, ако резултатът от гласуването бъде положителен, Могерини отговори, че регионалното сътрудничество и добросъседските отношения играят решаваща роля в ангажимента на блока към този район и са ключови принципи при процеса на разширяване.

„Разрешаването на такъв труден въпрос има голяма значение за региона, но също така е и възможност за напредък по пътя на страната към ЕС“, заяви Могерини, добавяйки: „Ако тази инерция се използва разумно, за да напредне и работата по реформите, които са необходими, ние ще постигнем значителен напредък в преговорите“, допълни тя.

Според нея постигнатото историческо споразумение може да допринесе съществено за трансформацията на целия регион на Югоизточна Европа. Насърчаването на добросъседските отношения помага на страните от ЕС да работят заедно, включително в области като сигурност и миграция.

„Кризата с бежанците ни показа, че войните, започващи далеч от Брюксел или Атина, оказват влияние в Европа. Западните Балкани са в сърцето на Европа, ние сме взаимосвързани“, отбеляза категорично Могерини.

„Вярвам, че заедно можем да постигнем много за просперитета, сигурността и стабилността на всички наши граждани“, добави тя.

Могерини коментира и ситуацията на Сърбия и Косово, която от мнозина специалисти е определяна като дестабилизиращ фактор на Западните Балкани.

Според нея целият регион ще се възползва от ефектите на споразумението. То може да нормализира отношенията между Сърбия и Косово и да помогне за присъединяването им към ЕС.

„Споразумението от Преспа показва, че с политическа смелост и решителност могат да бъдат преодолени и най-заплетените въпроси“, заяви Могерини.

Тя подчерта, че диалогът между Белград и Прищина има за цел да насърчи сътрудничеството, да доведе до нормализиране на комуникацията между двете държави и да постигне напредък по пътя им за членство в ЕС.

„Ще продължа да работя интензивно и с двете държави за цялостното и устойчиво споразумение, което ще бъде подкрепено от международната общност. Като подчертах в редица случаи, това споразумение би било в съответствие с международното право и с ценностите на ЕС“, заключи Могерини.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Шармантната офанзива на Макрон на Изток

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287750_%D0%A8%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D0%BA

 Също като канцлера Ангела Меркел Еманюел Макрон трябва да се справя с много задачи у дома. Може би повече, отколкото може да реши в момента. Това обаче не му пречи да бъде особено активен на международната и европейската политическа сцена и да защитава мултилатерализма и основните ценности на ЕС. И това е достойна за похвала характерна черта в тези турбулентни политически времена в Европа.

Макрон поде една шармантна офанзива и се опитва да получи подкрепа за своите предложения за реформи в ЕС. Важно е и това, че той разпознава приятелите и враговете и разбира, че стратегическите интереси имат по-голяма тежест от личния чар.Франция играе ключова роля в ЕС и непрекъснато се застъпва за последователен интеграционен процес. Това е нещо, което Румъния и другите приятелски настроени към ЕС страни могат да подкрепят, за разлика от Унгария и Полша. При тези обстоятелства е трудно Източна Европа да бъде окачествена като единен блок. Еманюел Макрон наложи един нов френски лидерски стил и внесе жизненост в ЕС. Той тръгна на открит сблъсък с противниковата коалиция, водена от Унгария и Италия. Унгарският премиер Виктор Орбан е регионален интелектуален лидер, но за съжаление не е конструктивен играч за големия европейски проект на Макрон, пише в анализ за Deutsche Welle Раду Магдин, румънски политически анализатор, бивш съветник на премиерите на Румъния и Молдова.

По отношение на европейския лидерски стил Макрон е относително предвидим в своята смелост. Той вече направи много интересни предложения. Реакциите на източноевропейските страни-членки бяха смесени. Германия продължава да бъде еднакво обичаният и мразен лидер в ЕС. След кризата в еврозоната трудно може да се говори за един френско-германскидвигател, а Полша, която наскоро беше обявена за развит пазар, минава за лидер на източните страни-членки. Това, което искат източните страни-членки на ЕС от Париж, Берлин и Брюксел, е място на общата маса. И няма значение дали патриотизмът и национализмът са на почит в Европа или не. Все едно ние живеем в националистически и патриотични времена. В цяла Средна и Източна Европа самоувереността е силната валута. Шармантата офанзива в тези страни може да функционира само ако се отнасяме към тях с респект и изискваме същото от тях. Разковничето е взаимност.

Същевременно Изтокът очаква нещо като нов капиталистически социален договор, на чиято база правителствата да оставят отворени вратите за глобализацията и чуждестранните фирми, а от друга страна да защитават своите граждани и да не позволяват те да бъдат експлоатирани.

Повечето източноевропейски държави имат, или най-малкото искат да поддържат, добри отношения със САЩ. Това означава, че при всяка дискусия за "ЕС на първо място" в Източна Европа трябва да става дума за един вид наднационално консолидиране и стабилност, а не за борба срещу САЩ.

Ясно е, че не всички страни членки на ЕС в Източна Европа искат едно и също. Това се отнася дори за страните от Вишеградската четворка. Полша вероятно остава на страната на Унгария, но Чехия и Словакия са по-малко склонни да следват евроскептичните послания от Варшава и Будапеща. Подходът към темата за миграцията обединява вишеградските държави, но техните предложения за решаване на проблема могат да разсърдят Франция. Балтийските страни предпочитат една силна Европа в комбинация с тесни трансатлантически връзки. Това се отнася също до Румъния и Хърватия, и в по-малка степен до България и Словения.

Вижте продължението на анализа в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Напрежението около Саудитска Арабия може да засегне целия свят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287749_%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%BE%

 При положение, че Саудитска Арабия, която отрича да има нещо общо с внезапното изчезване на изтъкнатия журналист Джамал Кашоги, обещава да отблъсне всички усилия за международно възмездие, то това увеличава шансовете за ескалиране на кризата, която да се разпространи из целия свят, пише в свой анализ CNBC.

В неделя светът реагира на изчезването на Джамал Кашоги, журналист от Washington Post и критик на саудитското правителство, заплашвайки кралството, че случаят ще има последствия. Подозира се, че журналистът е бил заловен в саудитското консулство в Истанбул.

Правителствата на Великобритания, Франция и Германия в неделя призоваха за „надеждно разследване, за да се установи истината за случилото се, да се идентифицира кой носиотговорност за изчезването на журналиста и да се потърси обяснение по казуса“.Въпреки че Саудитска Арабия категорично отрича да има нещо общо с изчезването на Кашоги, предположенията са именно такива, като Турция дори конкретно посочи, че журналистът може да е убит от саудитски оперативни лица.

За момента само подозренията са достатъчни, за да застрашат внимателно изработените планове на Саудитска Арабия да реформира икономиката си и да излъска имиджа си в чужбина.

Джонатън Шанзър от базираната във Вашингтон Foundation for Defense of Democracies призовава за предпазливост заради липсата на доказателства срещу Саудитска Арабия, поставяйки под съмнение турското разузнаване, което сочи като виновен именно арабската страна.

Според информация от вчера кралството ще отговори на евентуални икономически санкции, предприети от други държави по случая. В същото време обаче все повече западни компании и правителства отменят изявите си на предстоящата среща на високо равнище в Рияд.

 

Сред очакваните високопоставени гости, които вече заявиха, че няма да присъстват на събитието, на което трябва да се представят възможности за инвестиране в кралството (Future Investment Initiative), са Джейми Даймън от JPMorgan Chase, Бил Форд от Ford Motor и Дара Косровшахи от Uber. 

Анализаторите твърдят, че опитът да се изолира кралството в международен мащаб не би било лесен и би могло да доведе до последици за всички.

На теория ескалацията на напрежението може да доведе до рязко покачване на цените на петрола, да преобърне мирния процес в Близкия Изток и да сложи край на международните усилия за ограничаване действията на Иран.

Администрацията на Тръмп настоява агресивно да се изтегли целия ирански петрол от пазара и разчита на Саудитска Арабия - един от най-големите производители на петрол в света, който добива по над 10 милиона барела на ден – да не ограничава добива си, за да не позволи поскъпване на ценната суровина.

Шанзър дава за пример атаките от 11 септември и според него САЩ няма да действат твърде агресивно срещу саудитците.

"Исторически погледнато, дори и в най-лошите моменти лидерите са намирали начин да преодолеят кризата, защото и двете страни (САЩ и Саудитска Арабия) се нуждаят една от друга", каза Шанзър пред CNBC.

Миналата година САЩ и Саудитска Арабия сключиха 10-годишно споразумение за търговия с оръжия на стойност 350 млрд. долара, укрепвайки съюза си, започнал още от Студената война.

Според Джонатън Шанзър както Русия и Китай не могат да прекратят отношенията си въпреки значителните различия по отношение на външната им политика, така би било трудно Рияд да бъде изолиран от САЩ.

Междувременно енергийните анализатори внимателно следят суровия петрол Брент, който се отдалечи от достигнатите върхове напоследък, но остава близо до нивата от около 80 долара за барел. Президентът Доналд Тръмп, който апелира за „тежко наказание“, ако Кашоги е бил убит, иска саудитците да снижат цените на енергията и да помогнат за компенсирането на иранския петрол.

„Мисля, че ако напрежението ескалира много бързо, петролът е очевидното оръжие, което Саудитска Арабия трябва да използва, в случай че има насочено отмъщение срещу кралството“, смята Джон Килдуф от Again Capital. Според него ако Саудитска Арабия бъде санкционирана, страната ще се погрижи всички да ги „заболи“.

Килдуф предупреди още, че „светът може да стане свидетел на период на нестабилност в Саудитска Арабия, какъвто никога досега не е виждан".

А според Шанзър изчезването на Кашоги може да насърчи други страни да предприемат подобни действия срещу диседентите.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Почина съоснователят на Microsoft Пол Алън

https://www.actualno.com/america/pochina-syosnovateljat-na-microsoft-pol-alyn-news_700130.html

Милиардерът Пол Алън, който основа софтуерния гигант Microsoft с Бил Гейтс през 1970 година, е починал в понеделник на възраст от 65 година, след като е загубил битката си с рака, съобщава семейството му. Алън се лекуваше от рак през 2009 година и беше в ремисия. Преди две седмици той заяви, че планира "да се бори агресивно" докато продължи да работи по своите проекти. През 1983 година той е диагностициран с болестта на Ходжкин, която представлява рак на лимфната система. "Мо

Защо измират британските пъбове?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287748_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%B5%3F

 В миналото нито една пътека след работа не ги заобикаляше – пъбовете са дълбоко преплетени в имиджа на Великобритания, както следобедният чай или прецизно подрязаната морава. Но все повече и повече кръчмари са принудени да затворят помещенията си. Само през първата половина на 2018 г. почти 500 кръчми са преустановили дейността си - развитие, което продължава от години. За да оцелеят, стопаните трябва да увеличават цената на бирата. Това обаче прави влошава нещата още повече: все повече британците предпочитат да си купят бираот супермаркета и да си я пият у дома.

„Преди двадесет години хората ходеха в пъбове два, три или четири пъти седмично, днес само веднъж седмично, защото не могат да си позволят повече", казва пред DPA Патрик Лин. 43-годишният Лин е управител на кръчмата "Агнето и знамето" ("The Lamb and Flag") в лондонския квартал Ковънт Гардън. Той работи това в продължение на 17 години, започвайки от бившия индустриален град Ковънтри. „Когато работех там през 2005 г., имаше единадесет пъба само на нашата улица, а когато напуснах града през 2010 г. бяха останали само два“.Британската браншова асоциация (British Beer and Pub Association, BB & PA) цитира като причини за тенденцията забраната за пушене, която влезе в сила през 2007 г., както и променящите се навици за почивки. Към това се добавя и увеличният натиск върху разходите за кръчмарите. Основната причина е рязкото увеличение на данъците върху алкохолните напитки. Според BB & PA акцизът за бирата в Обединеното кралство днес е 54 пенса (61 евроцента) на пинта (568 мл.) - около дванадесет пъти повече от сумата в Германия. Високите данъци са оправдани с борбата срещу злоупотребите с алкохол.

Но и други разходи представляват предизвикателства за кръчмарите. "Данъкът върху имотите се умножи на някои места", казва Лин. Особено засегнати са Лондон и югоизточната част на страната. Според него все по-големите разходи за труд също допринасят за факта, че все повече и повече заведения за хранене биват затваряни.

В „Агнето и знамето" най-евтината пинта струва четири паунда (около 4,5 евро) - десет процента повече спрямо цената преди две години. Като цяло средната цена за пинта в Обединеното кралство между 2000 и 2017 г. почти се е удвоила, става ясно от данните на BB & PA. Броят на пъбовете пък намалява от 60 800 на 48 350 за същия период.

Според британския пътеводител "Good Pub Guide" най-евтината бира в Англия е в провинциалните Шропшър и Хертфордшир – там в момента пивото струва средно 3,37 паунда. В Лондон трябва да заделите средно по 4,44 паунда за бира. Британците намират обаче три паунда за разумна цена за бирата, сочи проучване, публикувано през юни от анкета на YouGov. Според друго проучване повечето британци просто вече смятат пинтата в кръчмата за недостъпна.

Лин тъкмо иска да отговори как оцелява с кръчмата си, която съществува от 1623 година насам, когато го прекъсва жена, която напуска заведението с партньора и детето си. „Благодаря за прекрасното обслужване, храната и напитките бяха вкусни", казва тя за сбогом. Тъкмо навреме за Лин. „Клиентите са убедени в качеството ни и ни препоръчват", казва той.

„Така оцеляват пъбовете“.

Но успехът се дължи и на местоположението на "The Lamb and Flag" - в туристическия оживен метрополис на Лондон. Пъбовете извън центъра са много по-затруднени и вероятно ще пострадат от ситуацията на пазара, а рано или късно ще бъдат принудени да затворят.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Св. мчк Лонгин стотник

http://www.cross.bg/longin-pilat-sveti-1586353.html

/КРОСС/  Когато нашият Господ Иисус Христос, по неизречената Си милост благоволил да ни спаси от погибел чрез доброволното Си страдание, кръста, смъртта и възкресението Си, един стотник на име Лонгин, родом от Кападокия, който служел при Пилат, изпълнявал заповедта с войниците си да пази при страданията и разпятието на Иисуса Христа. Като видял чудесата, станали при кръста Христов: земетресението, слънчевото затъмнение, отворените гробове, станалите от тях мъртъвци и разпукването на скалите, стотникът Лонгин изповядал, че Христос е Син Божий. За това събитие Божественият евангелист Матей разказва така: „А стотникът и ония, които с него заедно пазеха Иисуса, като видяха земетресението и всичко останало, твърде много се уплашиха и думаха: наистина Божий Син е бил Тоя Човек!" Така свидетелства за повярвалия в Христа стотник Лонгин Божественото Евангелие. А църковното Предание добавя към засвидетелстваното в Евангелието, че Лонгин е бил онзи воин, който пронизал ребрата на разпнатия Господ Иисус Христос и от изтеклата от тях кръв и вода получил изцеление за болните си очи. Същият Лонгин бил сред стражите, поставени от Пилат край Животворящото тяло на Иисус Христос, лежащо в гроба. Когато Господ възкръснал преславно и с чудното си ставане от гроба ужасил стражите, Лонгин и още двама воини окончателно повярвали в Христа и станали проповедници на Христовото Възкресение, защото те възвестили на Пилат и архиереите за всичко, което се случило

Как изглеждаха кухните преди повече от 50 години

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kak-izglezhdaha-kuhnite-predi-poveche-ot-50-godini-6087392

Отваряме прашните сандъци на миналото, за да си припомним как са изглеждали кухните в близкото минало

Чакащ за белодробна трансплантация: Надявам се на чудо, защото сме изоставени на произвола на съдбата

https://petel.bg/CHakashh-za-belodrobna-transplantatsiya--Nadyavam-se-na-chudo--zashhoto-sme-izostaveni-na-proizvola-na-sadbata__287065

Боря се. Боря се за тези като мен и за тези, които след мен ще попаднат в списъка на чакащите. Това каза в сутрешния блок на БТВ Георги, к...

Днес морето до бургаските солници пак пожълтя, а обяснение на феномена от 3 октомври още няма! (Снимки)

https://petel.bg/Dnes-moreto-do-burgaskite-solnitsi-pak-pozhaltya--a-obyasnenie-na-fenomena-ot-3-oktomvri-oshhe-nyama---Snimki-__287066

Снимки Флагман Близо десет дни, след като Флагман.бг алармира Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите в Бургас за ...

"Джи Пи Груп": Сатанизират ни! Не ни е спирал Бойко, а ние сами се отдръпнахме

https://petel.bg/Dzhi-Pi-Grup--Satanizirat-ni--Ne-ni-e-spiral-Boyko--a-nie-sami-se-otdrapnahme__287064

За първи път в ефир:  Ръководството на фирмата „Джи Пи Груп” говори за ремонтите в централната част на София, запорираните милиони и разс...

Ексклузивно! Главният прокурор на България разкри болен ли е убиецът Северин...

https://petel.bg/Ekskluzivno--Glavniyat-prokuror-na-Balgariya-razkri-bolen-li-e-ubietsat-Severin---__287063

Главният прокурор на Република България разкри току що, че убиецът на Виктория Маринова няма умствено заболяване, както твърди майка му. ...

Бисер Петков с коментар за коледните надбавки, системата и пенсиите

https://petel.bg/Biser-Petkov-s-komentar-za-kolednite-nadbavki--sistemata-i-pensiite__287067

Действащата норма в Кодекса за социално осигуряване предвижда таванът на пенсиите да отпадне, а отпуснати от 2019 г., а съответно да се пови...

Новини или Novini - картината на печата за 16 октомври

https://www.actualno.com/society/novini-ili-novini-kartinata-na-pechata-za-16-oktomvri-news_700119.html

Вторият ден на седмицата се отличава с новина, която отново касае Търговския регистър. Цял куп медии видяха това, което Actualno.com видя още в събота (13 октомври) – че регистърът може пак да отиде офлайн, защото няма достатъчно хардуер, който да му насмогне. Вестник "Сега" Именно Търговският регистър е водещият акцент на вестника, със следната подробност – от Агенцията по вписванията уточняват, че заради разследването на безпрецедентния срив от това лято, не мож

Инж. Методи Чимев: Ремонтите решават проблема с ВиК за 20 години напред

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7102491

Инж. Методи Чимев: Ремонтите решават проблема с  ВиК за 20 години напредС нов проект ще въведем електронно управление на градския транспорт, казва кметът на Дупница Бъдещето на общината е в развитието на туризма Ще се кандидатирам за трети мандат. Разбира се, последната дума имат жителите на града - Г-н Чимев, строителната инвазия не е подминала и Дупница. По какви проекти работите в момента?

РАЗТЪРСВАЩА ИЗПОВЕД! Почернен баща изля мъката си в писмо след условна присъда за убиеца на сина му

https://pik.bg/разтърсваща-изповед-почернен-баща-изля-мъката-си-в-писмо-след-условна-присъда-за-убиеца-на-news788680.html

РАЗТЪРСВАЩА ИЗПОВЕД! Почернен баща изля мъката си в писмо след условна присъда за убиеца на сина му

Почернен баща от Горна Оряховица разпространи сърцераздирателно писмо за нелепата смърт на сина си. Янко Енев открито заявява, че е разочарован от правораздавателната система в България след като убиецът на момчето му, се отърва с условна присъда, пише в. "Труд". "В душата ми е усещането за безнаказаност и несправедливост!“, признава Янко Енев. Трагедията се разигра в Горна Оряховица на 13 октомври миналата година. Във фаталния ден 19-годишният Антон И. с книжка от 4 месеца, пътувал към железничарския град от Лясковец, а с него бил негов познат. Току-що приетият за студент бил зад волана на лек автомобил "Тойота“ и карал с около 72 км/ч при ограничение от 50 км.

Излязъл от пътното платно и подкарал колата по тротоара, където имало пешеходци. Убил на място двама и причинил средна телесна повреда на возещия се в колата му А. Л., който тогава е бил на 15 г. Единият от убитите беше 20-годишният Красимир Енев. Момчето издъхна два дни по-късно, след като изпадна в мозъчна смърт. Близките му дариха органите за трансплантация и спасиха живота на четирима чакащи. Неговият баща Янко Енев от Горна Оряховица, изля болката си от загубата на детето си и разочарованието от постановеното съдебно решение:

"Аз съм Янко Енев – обикновен, тих и скромен български родител. Така тихо и без обществено внимание изпратих рожбата си към онзи, другия свят, за който всички твърдят, че бил по-добър. Дано да е така… България не разбра, че през 2017 г. погребах детето си на 20 години. Не организирах митинг или протест на лобното му място. Не извиках медиите. Нямаше репортаж по новините. Не написах на никого. Тихо и самотно останах с дълбоката и непосилна, разкъсваща болка от нелепата загуба. Ще кажете – много хора се сблъскват с тази съдба, не съм единствен. Така е, но трудно родителското съзнание осмисля и приема, че детето му е погубено като пешеходец, помляно на тротоара от безразсъден шофьор.

За сърцето няма да говорим, него могат да го разберат само хора, които са преживели моята трагедия. Като например близките на другия пешеходец, загинал на място в това пътнотранспортно произшествие. Та ето я равносметката от черните хроники – петък, 13.10.2017 г., катастрофа, 18-годишен, неопитен, самонадеян шофьор, притежаващ книжка от месец, две жертви – на 20 г. и на 40 г., правомерно движещи се по тротоара, средна телесна повреда на петнадесетгодишно момче. За мен обаче статистиката е болезнено лична, без да съм фаталист. Не знам и не искам да знам причините. За мен измеренията са други – НЯМА ГО ДЕТЕТО МИ. И НЯМА ДА ГО ИМА ВЕЧЕ. ТОЙ Е МЪРТЪВ. УБИТ.

В резултат на катастрофата момчето ми изпадна в мозъчна смърт. Дарихме органите му на четирима нуждаещи се. Бяха извършени четири животоспасяващи за тези хора трансплантации. Ирония ли е, благородство ли е, утеха ли е…? Всеки търси своето обяснение. Една година по-късно – 2 октомври 2018 г., Великотърновски окръжен съд, НОХД 311/2018. Подсъдимият съжалява – сигурно е така, животът му се е преобърнал, страшно е, неизвестно … но е жив. Колко ли е тежко за родителите му – вероятно неописуемо и влудяващо. И аз съм родител, разбирам ги …., но имат живо дете. Подсъдимият се извинява – на мен ми е безразлично… Признава се за виновен! Добър ход – съкратено съдебно следствие.

Много съжалява за стореното, разбира се. Отекват думите на защитника – млад е, млад, да му дадем шанс да се поправи! Да се поправи, след като е извършил нещо непоправимо за две семейства. Защитникът му хладнокръвно и разпалено обяснява колко добър ученик бил и че ще става студент. Това му е работата на адвоката, но мен не ме интересува… Може и да е вярно, може и да не е – днес всички са добри ученици. А ако търсим реципрочност на добрината – моето момче спаси четирима със смъртта си, а убиецът му завърши училище с отличие, отпразнува бала си и ще става студент. В съда сме, за да разберем как ще бъде овъзмездена една единствена, конкретна постъпка на този добър ученик. Тягостно и мъчително е, но моментът наближава.

Последната изнемощяла и отчаяна бащина дума пред съдията е молба за ефективна присъда. В ушите и сърцата ни на опечалени родители на двете мъртви момчета обаче и досега кънти произнесената присъдата: ТРИ ГОДИНИ УСЛОВНО. Е, сигурно наистина е бил много добър ученик! След глътка отрезвяване се питам какво ли означава съразмерност и цел на наказанието, за които сме чували по телевизията. Дали това се има предвид?!? Това ли е смисълът на закона? Аз съм родител, чието дете никога няма да протегне отново ръка към мен, няма да срещна погледа му, гласът му ще чувам само насън… Сигурно заради това не разбирам постановената присъда“, казва в посланието си покрусеният баща. Енев пита защо за други престъпления без причинена смърт извършителите лежат в затвора:

"Въпросите са много, но всички потъват в мълчание. Дали не трябваше да дам гласност на ужаса, който преживях преди година и с който живея и днес? Вярно, че в правото няма морал, но в очернената ми душа, наред до страданието по непрежалимото ми чедо, нагло и безпардонно се насади и усещането за безнаказаност и несправедливост. "Надявам се с това писмо до вас и гласността на моята болка, по някакъв начин да постигнем така чаканата и жадувана справедлива ефективна присъда", завършва с плаха надежда за възмездие Янко Енев. 

Два труса от над 6 по Рихтер в Нова Каледония

https://www.actualno.com/asia/dva-trusa-ot-nad-6-po-rihter-v-nova-kaledonija-news_700129.html

Две много силни земетресения станаха факт в Тихоокеанския регион, близо до Нова Каледония, показват данни на интернет страницата на Европейския сеизмологичен център (EMSC). Двата труса са регистрирани в рамките на по-малко от час. Първият е три минути след 4 часа българско време и първоначално беше съобщено, че силата му е 5,8 по Рихтер, но това беше бързо поправено - на 6,3 по Рихтер. Вторият трус, около 50 минути по-късно, е бил още по-силен - 6,6 по Рихтер. Първото земетресение е било плитк

Инцидент на АМ „Струма“: ТИР се обърна и излезе от пътя…

http://regiona.bg/%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bc-%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b0-%d1%82%d0%b8%d1%80-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d0%b8/

Товарен автомобил „Рено“ със сръбска регистрация на 40 км. на АМ „Струма“ излезе от пътя, и се преобърна на дясната си страна в канавката, водачът не е пострадал.

Пътният инцидент стана към 17.40 ч. днес край Долна Диканя в платно в посока Дупница и Благоевград.

Катастрофата става на прав участък на около 2 км. след разклона за Радомир и Долна Диканя, скъсан е почти 20-метра от мантинелата. Товарът- бира „Пиринско пиво“, произведено в Сърбия се е разпилял, пише бгнес. Причините за катастрофата се изясняват, но най-вероятно става дума за отклоняване на вниманието или заспиване на водача.

Движението не е затруднено, затворена е само аварийната лента.

 

Материалът Инцидент на АМ „Струма“: ТИР се обърна и излезе от пътя… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Гордост в Ню Йорк: първи уикенд без стрелба от 25 години насам

http://clubz.bg/74524-gordost_v_nyu_jork_pyrvi_uikend_bez_strelba_ot_25_godini_nasam

Миналият уикенд е бил първият в Ню Йорк без стрелба от 1993 г., предаде Франс прес, като се позова на полицията в най-многолюдния град в САЩ.

"Изкарахме петък, събота и неделя без нито една стрелба, нито убийство. Това се случва за първи път от десетилетия и е нещо, с което не само нюйоркската полиция, но и всички нюйоркчани могат да се гордеят", подчерта на пресконференция началникът на местната полиция Джеймс О'Нийл.

Според полицейски данни последният уикенд без стрелба в града с население от 8,5 милиона души е бил през 1993 г.

"Прозорецът" без пукотевици в Голямата ябълка се е отворил около 11.37 ч. (18.37 ч. българско време) в четвъртък, когато шофьор е бил ранен зад волана на колата си в Бруклин, и се е затворил в 13.15 ч. (20.15 ч.) в понеделник, когато мъж е бил прострелян в крака в Бронкс.

Нюйоркската полиция отчете тенденция на намаляване на броя на стрелбите във финансовата столица на САЩ - от началото на годината до 7 октомври в града са били простреляни около 600 души - спад от 1,1 процента спрямо същия период през миналата. Броят на убийствата в Ню Йорк обаче се е увеличил тази година, след като миналата бе "само" 292 - на най-ниското си равнище от 50-те години на миналия век. 

През първата половина на тази година в града са били регистрирани 147 убийства - с 8 процента повече спрямо същия период през миналата. Повечето от тях са били извършени в няколко квартала в Бруклин и Бронкс.

БТА

Честит рожден ден на Николай Литов

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7102379

Честит рожден ден на Николай Литов Днес рожден ден празнува Николай Литов, шеф на фоторепортерите в “24 часа” и един от най-талантливите български фотографи. Желаем му здраве и все така точно око за най-добрия

Англия напомни за най-добрите си дни с шумен успех в Севиля (СНИМКИ)

http://clubz.bg/74523-angliq_napomni_za_naj_dobrite_si_dni_s_shumen_uspeh_v_sevilq_snimki

Англия си върна на Испания в Лигата на нациите с гръмка победа в Севиля - 3:2. През миналия месец иберийците обърнаха британците с 2:1 на "Уембли" в двубой от група 4 на дивизия А.

"Трите лъва" нанесоха първо домакинско поражение на "Ла роха" от 15 г. насам в среща със състезателен характер. И триумфираха на испанска земя за първи път от 1987 г., когато спечелиха с 4:2 на "Сантяго Бернабеу", а Гари Линекер реализира четири гола за 32 минути.

Снощи в Севиля нещата изглеждаха по сходен начин. Гостите направиха страхотно първо полувреме, в което контрите им поставиха на колене испанците. Рахим Стърлинг бе изведен сам срещу Давид де Хеа и откри в 16-ата минута, Маркъс Рашфорд удвои в 29-ата, а отново Стърлинг направи 3:0 в 38-ата. 

Домакините също имаха ситуации, но резултатът можеше да е по-голям в тяхна вреда, ако играчите на треньора Гарет Саутгейт бяха по-точни в завършващата фаза.

След почивката Испания натисна мощно, а Англия престана да контратакува (след началните минути) и показа и другото си лице. Пако Алкасер намали в 58-ата минута.

В 63-тата домакините можеха да получат дузпа за нарушение на вратаря Джордан Пикфорд срещу Родриго, който бе задържан, но не падна, а това може би подведе съдията Шимон Марчиняк.

В добавеното време (7 минути!) топката срещна напречната греда зад Пикфорд след удар с глава на Хари Магуайър. Буквално в последните секунди Серхио Рамос направи 2:3, но веднага след това Марчиняк сложи край на срещата въпреки протестите на испанците.

Въпреки драматизма в края английската преса превъзнася своите. Според анализатори това е най-силният мач на тима от 2001 г., когато "трите лъва" сразиха Германия с 5:1 в Мюнхен. Допълнителен отпимизъм дава фактът, че това е най-младият английски отбор от 59 г. 

Испания пък "се приземи" леко след летящия старт на новия селекционер Луис Енрике. Селекцията спечели на "Уембли", а след това разгроми Хърватия с 6:0.

В класирането иберийците водят с 6 точки, британците имат 4, а хърватите - 1 (от 0:0 срещу островитяните).

В друг интересен мач от същата дивизия, но в гр. 2, Швейцария победи Исландия 2:1 като гост.

Тази вечер от 21:45 ч е мегасблъсъкът Франция - Германия.

Авиацията и българските Военновъздушни сили отбелязват празника си днес

http://varnautre.bg/2018/10/16/92913/%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%be%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%b4%d1%83

Авиацията и българските Военновъздушни сили отбелязват празника си днес. Датата 16 октомври се отбелязва като техен празник с разпореждане на Министерския съвет от 1963 г.

На 9 места без вода в София днес, на част от тях по 12 часа

https://offnews.bg//obshtestvo/na-9-mesta-bez-voda-v-sofia-dnes-na-chast-ot-tiah-po-12-chasa-689968.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоподаването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството.

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Стефан Караджа“ в село Горни Богров налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа в района на селото.

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Тодор Каблешков“ в кв. „Манастирски ливади“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на ул. „Тодор Джебаров“ от ул. „Тодор Каблешков“ до №55, магазин „Лидл“. 

Във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. „Без име“ в ж.к. „Хиподрума“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на бл. 31, бл. 32, бл. 33, бл. 34.

Заради подмяна на сградно водопроводни отклонения на ул. „Боровец“ и ул. „Отдих“ в кв. „Кумарица“, община „Нови Искър“, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 15:30 часа на ул. „Боровец“ и военни блокове на ул. „Летец“ от бл. 1 до бл. 15, ул. „Отдих“ от ул. „Шопска“ до ул. „Заводско шосе“. 

Поради подмяна на пожарен хидрант на ул. „Панорама“ в кв. „Симеоново“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на ул. „Панорама“,ул. „Витошки езера“, ул. „Мишова орница“, ул. „Синьо лято“, ул. „Горска ела“, ул. „Митрополит Партений Зографски“, ул. „Боримечката“, ул. „Чичовци“, ул. „Златен век“, ул. „Здравец“, ул. „Крайречна“, ул. „Каменица“, ул. „Боровец“, ул. „Еминица“. 

Инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Народен герой“ в кв. „Овча купел“ налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на ул. „Народен герой“, ул. „Любляна“, ул. „Калояново“, ул. „Букет“. ул. „Любляна“ №34 , 34 Б, търговски обекти по ул. „Любляна“ от ул. „Народен герой“ до ул. „Калояново“. С понижено налягане ще бъде: ул.“Любляна“, ул. „Букет“, ул. „Войводина могила“, ул. „Народен герой“, и СУ 66 Филип Станиславов. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.

Монтаж на спирателен кран на ул. „Калина Малина“ в жк. „Гео Милев“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на ул. „Хемус“ от ул. „Симеонов век“ до ул. „Светлоструй“, ул. „Калина Малина“, ул. „Горазд“. 

Ремонт на сградно водопроводно отклонение на бул. „Илиянци“ в кв. „Военна рампа“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на ул. „Илиянци“, ул. „Проф. Иван Георгов“, ул. „Първа Българска армия“. 

Пресвързване на уличен водопровод на ул. „Сашо Николов - Сладура“ в жк. „Кръстова вада“ , се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на ул. „Сашо Николов - Сладура“ от ул. „Асен Йорданов“ до ул. „Борис Руменов“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Ексклузивно! Главният прокурор на България разкри болен ли е Северин...

https://petel.bg/Ekskluzivno--Glavniyat-prokuror-na-Balgariya-razkri-bolen-li-e-Severin---__287063

Главният прокурор на Република България разкри току що, че убиецът на Виктория Маринова няма умствено заболяване. Ето какво каза Соти...

Майка обра заложна къща чрез детето си

https://petel.bg/Mayka-obra-zalozhna-kashha-chrez-deteto-si__287062

В края на август т.г. жената отишла в заложната къща с малчугана си на ръце. Тя поискала от продавачката да й покаже какви златни обеци се п...

Борба за живот: Млада жена в очакване на трансплантация на бял дроб

https://petel.bg/Borba-za-zhivot--Mlada-zhena-v-ochakvane-na-transplantatsiya-na-byal-drob__287060

След смъртта на 29-годишния Адриан Петков, който не дочака трансплантацията на бял дроб, стана ясно, че трима пациенти от листата на чакащи...

Залозите започнаха! Как ще се казва първата рожба на принц Хари и Меган Маркъл?

https://petel.bg/Zalozite-zapochnaha--Kak-shhe-se-kazva-parvata-rozhba-na-prints-Hari-i-Megan-Markal-__287059

Внукът на кралица Елизабет Втора принц Хари и съпругата му Меган Маркъл очакват появата на първата си рожба през пролетта на 2019 година, с...

Св. мчк. Лонгин бил свидетел на Възнесението на Исус

https://offnews.bg//obshtestvo/sv-mchk-longin-bil-svidetel-na-vaznesenieto-na-isus-690008.html

При кръстната смърт на Спасителя настанал мрак и земята се разтресла, скалите се разпукали. Цялата природа се ужасила. Ужасил се и стотникът, който заедно с войниците бил на пост около Кръста, и извикал: Наистина Божи Син е бил Тоя Човек!

Този бележит стотник се казвал Лонгин. Едно предание разказва, че капка света кръв от прободеното ребро на Спасителя паднала в неговите болни очи и ги излекувала.

След погребението на Господа Иисуса Христа Лонгин пак стоял на стража при Гроба Господен. Той станал свидетел на Христовото възкресение. Тогава той вече изцяло повярвал в богочовека заедно с другите двама войници, които били с него на стража.

Когато първосвещениците и старейшините еврейски предложили на войниците пари, за да говорят, че уж безжизненото тяло било взето от Христовите ученици, Лонгин не взел парите и открито свидетелствал за възкресението на Господа.

Пилат и еврейските началници силно негодували срещу него. Те не могли да се помирят с това, че Лонгин бил най-старши от войниците дори известен на римския император. А ето, че сега е станал вестител на Възкресението. Те търсели начин да го погубят. Но той се отдалечил от тях и напуснал службата си. 

Лонгин приел свето Кръщение заедно с другите двама войници. След това отишъл в Кападокия, където успешно проповядвал словото Божие. След години се настанил в имението на баща си и там прекарвал в пост и молитва.

Слухът за успешната проповед на Лонгин дошъл до еврейските началници. Те уговорили Пилат Понтийски да напише донос до императора и да обвини Лонгин в това, че той, като напуснал военната си служба, възбудил народа против Рим. Озлобените врагове на християнството всякак си стараели да убедят император Тиберий да осъди на смърт Лонгин и другите двама войници. Най-после успели.

Главата на Лонгин била отсечена.  По заповед на Пилат била донесена в Йерусалим и хвърлена вън от града.

Цацаров: Примитивно създание, примитивен нагон, изключителна бруталност

http://clubz.bg/74522-cacarov_primitivno_syzdanie_primitiven_nagon_izklyuchitelna_brutalnost

ПОЛИТИКА Сотир Цацаров 13022016 3

В началото се работеше по версии и за спонтанно нападение, и за поръчано нападение, което е надхвърлило границите, в които е поръчано. Имаше и хипотеза, пряко свързана с работата. Тази последна хипотеза към този момент не намира никаква опора в доказателствата по делото. В интерес на истината, не намира опора и втората хипотеза.

Така коментира тази сутрин пред Нова тв главният прокурор Сотир Цацаров развитието на разследването за убитата Виктория Маринова в Русе. Той заяви, че в Германия задържаният Северин Красимиров описва убийството фрагментарно и отказва въобще да говори за сексуалното посегателство. 

Предявяването на обвинението му ще стане веднага след привеждането му в района на Окръжна прокуратура-Русе, каза още Обвинител № 1.

Цацаров бе категоричен, че не е открито каквото и да е в поведението на жертвата, което да сочи тя да го е предизвикала или провокирала. Както е известно, Северин е признал, че в деня преди убийството е употребил алкохол, а евентуално и наркотично вещество, но Цацаров отказа да се съгласи, че може той да има умствено заболяване.

Не мисля, че с оглед последващото му поведение – и прикриването на следите от престъплението, и мигновеното, бързо напускане на страната в посока Германия може да говорят за каквито и да е умствени дефицити.

Въпреки че няколко пъти подчерта, че не са затворили нито една версия, според Цацаров за съучастник на извършителя би могло да се говори, само ако имаше доказателства за това.

Главният прокурор специално обърна внимание на изготвения веднага след престъплението от Института по криминалистика на МВР психопрофил на извършителя, който съвпадал 90% с личността и мотивите на задържания по-късно.

"Престъплението е неорганизирано, непланирано и случайно. Предвид извършването в светлата част на денонощието е съществувала голяма възможносст да бъде видян и заловен.

Той е до 30-годишен, несемеен, с проблемни отношения с противоположния пол, ниско интелигентен... Примитивно създание, примитивен нагон, изключителна бруталност. Жестокост, която личи, както във физическото посегателство спрямо жертвата, така и в сексуалните посегателства спрямо нея. Бих казал, на моменти необяснима жестокост и перверзност.

Човешкото съзнание ражда необясними жестокости", каза още Цацаров.

Той нарече събраните доказателства "повече от безспорни", като напомни, че в дома на извършителя са иззети негови лични вещи – бельо и панталон, по които има "не просто следи, а кървави и други следи", чийто ДНК профил съвпада напълно с ДНК профила на Виктория. И обратното - по тялото на жертвата има биологични следи, които дават ДНК профил, който напълно съвпада с неговия ДНК профил.

И заговори за политика:

"На един много по-ранен етап бе задействан един преднамерен или непреднамерен сценарий, който да покаже, че в България убиват журналисти заради тяхната дейност. Е, сценарият не издържа – победи истината. Този сценарий има и своите политически измерения. Наслушахме се на всякакъв вид инсинуации. Политически рейтинг не се прави върху трупове - заяви главният прокурор. 

Що се отнася до хората, огромната част от обществото има своите основания да гледа с недоверие на правоохранителната дейност", призна той.

Цацаров коментира и известния вече факт, че водят досъдебно производство, свързано с "Джи Пи Груп". Той първо подчерта, че премиерът е разпоредил компанията да бъде извадена от обществените поръчки, но нейният тип дейност е друг - в сигнал до прокуратурата са описани търговски дружества и юридически лица, които са получили неправомерно европейско финансиране.

"До момента е свършена немалко работа. Образувано е досъдебно производство за пране на пари и в рамките на извършените действия в изпълнение на закона и мерките срещу изпирането на пари е наложен запор от паричен превод от България към чужда банка в размер на 14 млн. евро. Преводът е от физическо лице."

Цацаров подкрепи и българските граничари, единия от които убива турски бракониер, като дори си спомни датата, на която става това - 17 април 2008 г.

Той каза, че те по никакъв начин няма да бъдат предадени на Турция, нищо че там срещу тях се води процес за съучастие в убийство.

"Такова искане първо няма, второ - и да има, България не предава свои граждани, тъй като е направила резерва към Европейската заповед за екстрадиция и арест. Проблемът за тези гражадни е при напускане територията на страната .

България застава зад българските полицаи, които са бранили българската граница", каза още главният прокурор.

5 бабини лека срещу ечемик на окото (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/5-babini-leka-sreshtu-echemik-na-okoto-video-2125634

Ечемикът е остро, гнойно възпаление, което се развива при попадане на микроорганизми във фоликулите на миглите или потните жлези. Ечемикът може да бъде преодолян със средства, които се намират във всеки дом. Ето 5 бабини лека срещу ечемик на окото:

Семена от

Европейски лидери са оптимисти за сделката за Брекзит

//dariknews.bg/novini/sviat/evropejski-lideri-sa-optimisti-za-sdelkata-za-brekzit-2125792

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че все още е възможно да се постигне напредък към споразумение между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) по условията за Брекзит, след като в неделя двете страни не постигнаха съгласие преди срещата на лидерите на ЕС в с

Съветникът Андон Тодоров хвърли ръкавицата на кмета: Г-н Камбитов, ние предлагаме, Вие направете! Не е нормално в 21-ви век хората да ходят по кални улици без осветление.

http://regiona.bg/%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%be%d0%bd-%d1%82%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2-%d1%85%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bb%d0%b8-%d1%80%d1%8a%d0%ba%d0%b0/

 

Над 50 граждани изпратиха подписка до общинския съветник  Андон Тодоров от  ПП“ Партия на Зелените“, с която искат съдействие да се  ремонтира улица „Заря“ и  “Пито Гули“ в благоевградския квартал „Струмско“.

Жителите на  двете улици  молят да им бъде обърнато внимание, относно улиците на които живеят.Според тях, условията там са много тежки, няма осветление ,има прекалено много дупки, прахта е непоносима, майки с деца намират проблем с предвижването с детски колички…

“Имахме много обещания, но никой не обърна внимание на проблемите ни.Надяваме се ,че с тази молба желанията ни ще бъдат  удовлетворени“,пишат недоволните и прилагат списък с подписите си.

От своя страна общинският съветник Андон Тодоров се обърна за съдействие за решаване на проблемите на хората от двете улици до кмета на Благоевград.

„Уважаеми г-н Камбитов, адмирации за вашата кампания „Ти предложи! Кмете, направи!“, която стартира скоро и в рамките на инициативата ще събирате предложения на граждани за изграждане на общественозначими обекти в Благоевград .Във връзка с подписка на граждани от гр. Благоевград, к.в. „Струмско“, ул. „Заря“ и ул. „Питу Гули“ предлагам да бъдат заделени финансови средства за решаване на проблемите на въпросните улици, а именно: асфалтиране, тротоари,  осветление“, пише в предложението на Андон Тодоров.

Според него, неприемливо е в 21 век в един от най-големите квартали на Благоевград да има такива улици.

„Г-н Камбитов, ние предлагаме,Вие направите.Не е нормално в 21-ви век хората да ходят по кални улици без осветление.Само че ви съветвам това да стане  в този мандат. Не обещавайте това да се слуги в следващ мандат!

Хубава е вашата инициатива… Хората предлагат улиците им да се  ремонтират,чакат вече 10 години…И до сега само обещания…

Ето, аз предлагам, Вие направете. Дано тази инициатива не е само предизборна!?“,коментира още  Андон Тодоров.

 

 

 

 

Материалът Съветникът Андон Тодоров хвърли ръкавицата на кмета: Г-н Камбитов, ние предлагаме, Вие направете! Не е нормално в 21-ви век хората да ходят по кални улици без осветление. е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Кристиан Костов влезе в учебниците

https://petel.bg/Kristian-Kostov-vleze-v-uchebnitsite__287058

Името на Кристиан Костов намери място в учебника по български език за 7-и клас. Там е поместено интервю с младия певец, завоювал за стр...

Ген. Атанас Атанасов в ефира: Със сделката за "Дупката" във Варна Борисов си купува влияние в...

https://petel.bg/Gen--Atanas-Atanasov-v-efira--Sas-sdelkata-za-Dupkata-vav-Varna-Borisov-si-kupuva-vliyanie-v---__287057

Правителството управлява парите в България, въпреки че в Конституцията пише друго. В държавата има много пари, след като правителството м...

Радослав написа сърцераздирателни думи до убитата Виктория и обяви, че малката й дъщеричка...

https://petel.bg/Radoslav-napisa-sartserazdiratelni-dumi-do-ubitata-Viktoriya-i-obyavi--che-malkata-y-dashherichka-----__287056

В петък цяло Русе се прости с брутално убитата Виктория Маринова. По време на погребението на 30-годишната жена, чийто живот бе насилствен...

Бащата на прегазения на пътя Красимир разочарован от съдебната система

https://petel.bg/Bashhata-na-pregazeniya-na-patya-Krasimir-razocharovan-ot-sadebnata-sistema__287055

Бащата на убития на пътя преди една година Красимир – Янко Янев, изрази разочарование от съдебната система у нас. Поводът беше определени...

Днес на една зодия ще й се обяснят в любов

https://petel.bg/Dnes-na-edna-zodiya-shhe-y-se-obyasnyat-v-lyubov__287054

lamqta.com Овен  През този ден нараства вероятността за битови усложнения( счупвания, течове, съсипване на имущество). Не е изключено охлажд...

Намалете захарта в студените месеци, тя потиска имунната система

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7092996

Намалете захарта в студените месеци, тя потиска имунната системаВсички знаем, че захарта е вредна, но трудно успяваме да я избегнем. Оказва се, че дори да не ядем сладки неща, ние поемаме големи количества захар с други харни. Едно от най-лошите влияния на захарта се оказва, че е подтискането на имунната система. Предлагаме ви откъс от книгата „Чудодейната сила на минералите,

Русофобията като базово оръжие на западната върхушка в психоисторическата война срещу Русия

http://pogled.info/svetoven/rusofobiyata-kato-bazovo-orazhie-na-zapadnata-varhushka-v-psihoistoricheskata-voina-sreshtu-rusiya.98270

/Поглед.инфо/ Психоисторическата война е важен елемент от преемптивната война (1), разбирана като целенасочено дългосрочно въздействие върху съзнанието и подсъзнанието (възгледи, идеали, ценности, идентичност, историческа памет) на обществата-мишени, на техните интелектуални и политически елити. Целта е смяна на ментални карти, цивилизационно прекодиране, без да се осъзнава произтичащото. Следва се принципът, че в борбата побеждава този, който подрива основните възгледи и позиции на опонента.

Ще продължи ли хубавото есенно време?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-prodylzhi-li-hubavoto-esenno-vreme-2125780

През деня ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб, в Източна България до умерен североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще бъдат 20-25 градуса. Над Черноморието ще преобладава слънчево време с по-значителни

Защо джебчийската кражба е в пъти по-трудна за доказване от всяка друга?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zashto-dzhebchijskata-krazhba-e-v-pyti-po-trudna-za-dokazvane-ot-vsiaka-druga-2125770

Есента и зимата са любимите сезони на джебчиите в София. Именно това време предразполага джебчиите да започнат да обикалят и задигат пари, злато и телефони на пътниците в автобусите и трамваите все по-често. Това е едно от най-често срещаните престъпления в столицата, въпреки това началникът на сек

Започнаха предположенията за името на новото кралско бебе

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zapochnaha-predpolozheniiata-za-imeto-na-novoto-kralsko-bebe-2125662

Внукът на кралица Елизабет Втора принц Хари и съпругата му Меган Маркъл очакват появата на първата си рожба през пролетта на 2019 година, съобщи в страницата си в Туитър Кенсингтънският дворец.

Почина съоснователят на Майкрософт Пол Алън

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-syosnovateliat-na-majkrosoft-pol-alyn-2125790

Милиардерът Пол Алън, съосновал Майкрософт заедно с Бил Гейтс през 1975 г., почина на 65 години след боледуване от рак, предадоха АФП и АП, като цитираха семейството и компанията му.
 
"С голяма тъга съобщаваме за смъртта на нашия основател По

Публицист: Заради масовата имиграция Франция започна да прилича на страна от Третия свят

http://pogled.info/svetoven/evropa/publitsist-zaradi-masovata-imigratsiya-frantsiya-zapochna-da-prilicha-na-strana-ot-tretiya-svyat.98269

/Поглед.инфо/ Разходките из френските градове все повече напомнят екскурзия във враждебна среда, отбелязва в интервю за Breizh Info авторът на книгата „Емиграцията. Френската катастрофа“ Маркус Гравен. По време на пътешествието си из страната публицистът става свидетел на това, как масовата имиграция „обезличава“ центровете на големите градове като ги прави да приличат на селища от страните на Третия свят.

80% от американците смятат политическата коректност за национален проблем

http://pogled.info/svetoven/amerika/80-ot-amerikantsite-smyatat-politicheskata-korektnost-za-natsionalen-problem.98268

/Поглед.инфо/ Въпреки разпространеното мнение, повечето американци от всички възрасти, равнища на доходи и расов произход са решително против политическата коректност.

Contra Magazin: Италия обяви на ЕС война, която може да доведе до неговия крах

http://pogled.info/svetoven/evropa/Contra-Magazin-italiya-obyavi-na-es-voina-koyato-mozhe-da-dovede-do-negoviya-krah.98267

/Поглед.инфо/ Новата правителствена коалиция на евроскептиците в Италия явно реши да се опълчи срещу ЕС и фактически да му обяви война, пише австрийският Contra Magazin. Огромният външен дълг и бюджетен дефицит на Италия позволяват на Рим да натисне групата около Макрон, Меркел и Юнкер за изгодна сделка по реструктурирането на италианския дълг. В крайна сметка това може да стане началото на края за ЕС, смята авторът на статията.

The New York Times: Време е Меркел да забрави за проблемите в Германия и да спаси бъдещето на Европа

http://pogled.info/svetoven/evropa/The-New-York-Times-vreme-e-merkel-da-zabravi-za-problemite-v-germaniya-i-da-spasi-badeshteto-na-evropa.98266

/Поглед.инфо/ Ангела Меркел трябва да забрави за своите вътрешнополитически проблеми в Германия и да се съсредоточи върху съдбата на Европа, пише Джулиана Смит в статия за The New York Times. Меркел стои настрани от идеята на Макрон за развитие на европейската интеграция и сега това помага на Германия да пести, но за провала на европейския проект страната ще трябва да плати много повече. Канцлерът трябва заедно с президента на Франция да измъкне ЕС от екзистенциалната му криза, защото от това зависи бъдещето на Европа.

Time обясни защо на Макрон не му подхожда глобална роля

http://pogled.info/svetoven/Time-obyasni-zashto-na-makron-ne-mu-podhozhda-globalna-rolya.98265

/Поглед.инфо/ Президентът на Франция Еманюел Макрон е решил да поеме върху себе си лидерството в защитата на идеите на глобализма, но „никак не е ясно дали ще се справи”, отбелязва Time. Изданието пише, че рейтингът на Макрон продължава да пада заради скорошните скандали, а неговото положение във външната политика е още по-крехко и съюзници изобщо няма.

Кола удари 19-годишно момче в Своге на зебра, състоянието му е критично

https://petel.bg/Kola-udari-19-godishno-momche-v-Svoge-na-zebra--sastoyanieto-mu-e-kritichno__287053

Снимка: БНР 19-годишно момче е с опасност за живота след катастрофа край Своге. Това съобщи говорителят на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ Мария П...

Иде ли зимата? Синоптиците посочиха къде времето се разваля!

https://petel.bg/Ide-li-zimata--Sinoptitsite-posochiha-kade-vremeto-se-razvalya--__287052

Снимка Булфото, архив Днес по-значителни временни увеличения на облачността ще има над южните райони. Минималните температури ще бъдат ...

Ден на промените. Време за втори шанс

https://petel.bg/Den-na-promenite--Vreme-za-vtori-shans__287050

Луната е в знак Козирог до 10:37ч на 17 октомври. Добре се удава конкретна работа, изискваща  методичност и рационално мислене. В своите п...

Какво вещаят звездите: Телци действайте по план, Раци отдайте се на любовта, Козирози потърсете помощ!

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b0%d1%8f%d1%82-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%b9/

Хороскоп за 16 октомври 2018
Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Сутринта нещата ще стават много бързо, още преди да се усетите. Следобеда посветете на себе си и семейството. Направете нещо, което ще ви отпусне и ще ви накара да намерите вътрешна хармония, а то може да е просто разговор с майка ви.
Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Преди обяд е добре да доизкусурите нещата, да ги огледате от всички страни, защото по-късно вече няма да имате тази възможност. Следобеда ви ще е доста динамичен и забързан, ще трябва да свършите повече неща, отколкото ви е възможно. Действайте по план.
Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Ще започнете добре днешният ден – с ентусиазъм и желание да свършите много неща. След обяд нещата малко ще се поуспокоят и сутрешното ви настроение ще ви се изглежда излишно приповдигнато. Хубав ден за пазаруване, но не и за сключване на сериозни споразумения.
Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Ще сте готови за всякакви предизвикателства. Ще гледате на нещата по нов начин и това ще ви донесе истинско удовлетворение. Идеален ден за влюбените, а тези които все още не са, ще побързат да го направят.
Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Малко разсеяни ще сте днес, но пък всичко ще става сякаш от само себе си. По-добре е да не предприемате нищо ново, а да се опитате да приключите вече започнатото.
Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Ще се чувствате добре и във форма. Е, не всички ще ви забелязват, както ви се иска, но пък може да научите нещо интересно. Ден за срещи с приятели, не го отлагайте, че кой знае кога ще ви се отвори нова възможност.
Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Чудесен завършек на една усилна седмица. През деня вероятно ще имате някои сериозни отговорности, но ще се справите по най-блестящ начин. Можете да разчитате на авторитета си, за да внушите идеите си.
Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Ще можете да докажете предаността си на приятел в беда. Ще има доста тичане около работата ви, но пък почти всичко ще стане идеално. Действайте бързо, няма време. Не се ангажирайте емоционално с колегите си, това няма да е от полза за никого.
Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Ще ви вълнуват най-вече собствените ви мисли. Склонни сте да приемате лично всичко, което ви кажат. Недейте така – дръжте се като професионалисти. Най-лесно ще ви е, ако имате възможност да работите от вкъщи. Бъдете по-внимателни с разходите, приходите все още не са толкова големи.
Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Ще се нуждаете от помощ и не се притеснявайте да я потърсите. Работата в екип е най-ползотворна. Не се доверявайте на непознати и не разчитайте на непроверени хора.
Хороскоп Водолей (21януари – 19 февруари)

Не може да сеПреди обяд ще трябва да канализирате енергията си в правилна посока, за да не направите някоя глупост. След обяд нещата ще станат по-сериозни и може да не успеете да вдигнете глава от работа.
Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Един приятен, спокоен ден, подходящ за срещи и развлечения. Гледайте до обяд да приключите с важните неща, защото след това изобщо няма да ви се занимава със сериозни работи. Настроени сте творчески. Хубав ден за спортни занимания.

Материалът Какво вещаят звездите: Телци действайте по план, Раци отдайте се на любовта, Козирози потърсете помощ! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Доналд Тръмп се обяви за истински защитник на околната среда

//dariknews.bg/novini/sviat/donald-trymp-se-obiavi-za-istinski-zashtitnik-na-okolnata-sreda-2125788

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви за "истински защитник на околната среда", но въпреки консенсуса сред учените заяви, че не може да каже дали човешката дейност е причина за климатичните промени, предаде АФП.

"Искам абсолютно чиста вода, искам възможно

Преобразена до неузнаваемост: Няма да познаете Никол Кидман (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/preobrazena-do-neuznavaemost-niama-da-poznaete-nikol-kidman-snimki-2125767

Холивудската актриса Никол Кидман се е преобразила до неузнаваемост за участието си в новата драма „Destroyer“, в която е в образа на полицейски детектив с мъчителна история зад гърба си, предаде Ройтерс. Филмът бе представен на Лондонския кинофестивал.
 

Земетресение с магнитуд 6.5 по Рихтер бе регистрирано край бреговете на Нова Каледония

https://petel.bg/Zemetresenie-s-magnitud-6-5-po-Rihter-be-registrirano-kray-bregovete-na-Nova-Kaledoniya__287049

Земетресение с магнитуд 6.5 по скалата на Рихтер е било регистрирано край бреговете на Нова Каледония в Тихия океан, съобщава Гуеоложката ...

Тревога в три щата в Мексико заради нова буря

https://petel.bg/Trevoga-v-tri-shhata-v-Meksiko-zaradi-nova-burya__287047

Министерството на военноморския флот на Мексико обяви за въвеждане в действие на специален план за предотвратяване на стихийни бедствия...

Момиче отиде в полицията, за да прибере вещите на починалия си любим, това, което откри в портфейла му, я шокира

https://petel.bg/Momiche-otide-v-politsiyata--za-da-pribere-veshhite-na-pochinaliya-si-lyubim--tova--koeto-otkri-v-portfeyla-mu--ya-shokira__287048

Те се влюбили и били много щастливи! Джейми Лий и Люк имали сякаш целия свят, но смъртта ги разделила. Когато Джейми отишла в полицията, за ...

Фитнес инструкторка се парализира и онемя заради противозачатъчни (снимки)

https://petel.bg/Fitnes-instruktorka-se-paralizira-i-onemya-zaradi-protivozachatachni--snimki-__287046

Фитнес инструктурка бе парализирана напълно и не можеше дори да си мръдне еизка заради противозачатъчни таблетки. Отначало 26-годишната ж...

В САЩ искат да предадат „петролното кралство” на Путин

http://pogled.info/svetoven/v-sasht-iskat-da-predadat-petrolnoto-kralstvo-na-putin.98264

/Поглед.инфо/ Американските сенатори и конгресмени искат да вдигнат цената на петрола далеч над 100 долара за Барел. Въведените против Саудитска Арабия американски санкции в съответствие с т.нар. „Закон Магнитски” ще повлекат след себе си такива последствия на петролния пазар, че настоящият ръст на цените ще изглежда малък и незначителен. А ако санкциите бъдат наистина силни, то и 100 долара няма да са предел. Това няма да бъде много изгодно за американската икономика, но когато стане въпрос да се навреди на съюзниците на президента Тръмп, на мнозина американски политици и чиновници просто им отказват спирачките, здравия разум и елементарното чувство за самосъхранение.

Новите санкции за химическо оръжие напомнят на сталинските времена

http://pogled.info/svetoven/novite-sanktsii-za-himichesko-orazhie-napomnyat-na-stalinskite-vremena.98263

/Поглед.инфо/ Европа обещава още в понеделник да утвърди нови санкции във връзка с употребата на химическо оръжие в Сирия и в британския Солсбъри. Подмяната на доказателствата, обвиненията и санкциите вече не изненадват никого. Защо Западът поставя Русия и Сирия в една редица като нарушители на забраната за употреба на химическо оръжие? И трябва ли да се боим от нови ограничения.

Някои посолства на САЩ се превръщат в големи военно-разузнавателни центрове

http://pogled.info/svetoven/nyakoi-posolstva-na-sasht-se-prevrashtat-v-golemi-voenno-razuznavatelni-tsentrove.98262

/Погед.инфо/ Посолството на всяка страна в чужда държава действа в рамките на пълномощията, определяни от дву- или многостранни държавни споразумения. Към последните се отнася, преди всичко, Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. В частност тя ясно регламентира числеността на сътрудниците на посолствата, особено на тези, които имат дипломатически привилегии и имунитети. Общата численост на сътрудниците като правило се намира в пряка зависимост от равнището на отношенията между държавите, мащабите на страните на пребиваване и т.н. А площта на помещенията в посолствата обичайно се намира в пряка зависимост от числеността на сътрудниците.

Фронтекс: Има спад на нелегалните пресичания на границите на ЕС

//dariknews.bg/novini/sviat/fronteks-ima-spad-na-nelegalnite-presichaniia-na-granicite-na-es-2125772

Агенцията на ЕС за граничен контрол ФРОНТЕКС е регистрирала значително намаляване на случаите на нелегално пресичане на границите на общността по най-популярните маршрути, се казва в официално съобщение на агенцията за журналисти, публикувано днес

Пълна кошница с медали и куп рекорди за ПСК Черно море в Бургас

http://varnautre.bg/2018/10/16/92901/%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d1%88%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d1%81-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%b8-%d0%ba%d1%83%d0%bf-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b8-%d0%b7%d0%b0

С пълна кошница медали и куп рекорди се завърнаха във Варна състезателите на ПСК Черно море, които участваха в четвъртото издание на международния турнир по плуване на 25-метров басейн в Бургас – „Бриз“. Треньори на медалистите от Варна са Никола Петров, Антон Гиляревски, Доротея Славкова и Денислав Калчев. Спортният форум се проведе на „Парк Арена“ […]

“Тагесанцайгер”: Путин на власт до дупка

http://clubz.bg/74521-%E2%80%9Ctagesancajger%E2%80%9D_putin_na_vlast_do_dupka

Два месеца преди отблязването на 25-годишния юбилей на руската конституция точно председателят на Конституционния съд пледира за преработването й и така предизвика дебат. Всъщност в своя публикация за правителствения вестник “Российская газета” Валери Соркин написа, че били достатъчни малки корекции, за да се отстранят недостатъците. От безкрайно дългия му и на места трудно разбираем текст става обаче ясно, че висшият конституционен съдия на Русия е на мнение, че либералната демокрация е остаряла.

Необходим бил “ефективен модел на народното господство”, смята Соркин. Хората искали традиционните ценности да бъдат защитени от глобализацията. Трябвало да се обръща внимание на “колективизма”, който бил типичен за руския народ и същевременно да се гарантира конкуренцията в икономиката и политиката.

Соркин възнамерява да защити руските граждани и от Европейския съд по правата на човека. Правата на малцинствата трябвало “само дотолкова да бъдат защитени, доколкото мнозинството е съгласно”.

Европейският съд по правата на човека е съдебна инстанция, която сред руските граждани се ползва с най-голямо доверие. Потвържават го социологически проучвания. От години Русия оглавява статистиката по заведени там дела, както и по произнесени от съдиите в Страсбург присъди.

“Лично мнение”

Кремъл обяви, че нямал нищо общо с публикацията. Ставало дума за лично мнение на експерт, оповести говорителят на Путин.

Въпреки всичко написанато от Соркин се смята за стартов изстрел за публичен дебат по темата, по която отдавна се говореше под сурдинка. В крайна сметка целта е била да се намери път за запазване пълномощията на Путин и след края на четвъртия му президентски мандат през 2024 г.Така смята Алексей Венедиктов, главен редактор на радиопредавателя “Ехото на Москва”.

Миналата неделя Путин навърши 66 години. През март 2024г. би бил на 71. На тази възраст други тепърва стават държавни глави. Руската конституция обаче забранява повече от два последователни мандата.

Още една смяна на постовете между премиера Дмитрий Медведев и Путин, както беше в периода между 2008 и 2012 г., изглежда невероятно. Обозримият край на властта му би могъл да отслаби позициите на Путин още преди 2024 г. От преизбирането му през март т. г. за президент на масата е поставен въпросът за запазването на властта му или за наследник.

Провалът на “Единна Русия” (партията на Путин – б. р.) на изборите за губернатори през септември т. г. и според социологически изследвания сривът на доверието към президента допълнително покачват напрежението.

Ето защо много наблюдатели са убедени, че написаното от шефа на Конституционния съд е било продиктувано отгоре.

«Такива неща се съгласуват с президента», каза политологът Леонид Госман пред либералния тв предавател «Дожд».

Раздвоено отношение

Не било за пръв път публикации на Соркин да предшестват взимането на важни решения. През 2015 г. той изрази мнение, че при определени случаи Русия не е длъжна да се съобразява с решения на международни съдилища, ако се засягат национални интереси. Малко по-късно Конституционният съд взе съответно решение. А всъщност руската конституция отрежда изключително силна роля на международното право. Според член 15 международните норми и договори са съставна част от руската правна система.

Отношението към конституцията е раздвоено. Всяка година на 12 декември Русия официално отбелязва Деня на конституцията, а така и рождения ден на Руската федерация след разпада на Съветския съюз. Няма обаче големи тържества. И когато на този ден преди две години пред правителствената сграда в Москва граждани прочетоха текстове от конституцията, касаещи човешките права, бяха отведени от полицаи.

И днес ще е слънчево и до 23 градуса във Варна

http://varnautre.bg/2018/10/16/92899/%d0%b8-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%89%d0%b5-%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d1%8a%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%be-%d0%b8-%d0%b4%d0%be-23-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%83%d1%81%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0

Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността по-значителни над югоизточните райони и по Черноморието. Ще духа слаб, по крайбрежието до умерен североизточен вятър. Максимални температури между 18 и 23 градуса. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 18-20 градуса. За Варна максимална температура около 23 градуса. Изгрев на Слънцето за […]

Тристранният съвет се събира за закона за хората с увреждания

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tristranniiat-syvet-se-sybira-za-zakona-za-horata-s-uvrezhdaniia-2125778

Разработваният в продължение на пет месеца и в няколко варианта проект на закон за хората с увреждания ще бъде обсъден на заседание на Тристранката в Министерския съвет.
 
Окончателният вариант на законопроекта предвижда индивидуална

Приложение ще помага на незрящите в градска среда

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prilozhenie-shte-pomaga-na-nezriashtite-v-gradska-sreda-2125779

Ново приложение за смартфон улеснява ежедневната им битка с труднодостъпната среда, посочва

Подготвят биографичен филм за Ейми Уайнхаус

//dariknews.bg/novini/sviat/podgotviat-biografichen-film-za-ejmi-uajnhaus-2125781

Бащата на певицата Ейми Уайнхаус - Мич разкри, че се работи над филмов проект за нея, съобщи Контактмюзик.
 
Изпълнителката на хита "Rehab" умря трагично на 27-годишна възраст през 2011 г. вследствие на алкохолно отравяне.

"Гардиън": Мей има 48 луди часа, за да спаси сделката за "Брекзит"

http://clubz.bg/74520-gardiyn_mej_ima_48_ludi_chasa_za_da_spasi_sdelkata_za_brekzit

Премиерът Тереза Мей има 48 „луди“ часа за да спаси споразумението за "Брекзит", пише британският вестник "Гардиън".

Тя трябва да се опита да спаси стратегията си за преговори, след като призна, че те са спрели заради настояването на ЕС за предпазен механизъм, който отделя фактически Северна Ирландия от останалата част на Великобритания и би поставил граница в морето. Очаква се министър-председателката да апелира пред лидерите на ЕС да отхвърлят предложението за ирландски предпазен механизъм на вечерята преди срещата на върха в сряда, след като потърси подкрепата на членовете на кабинета си във вторник сутринта.

Тереза Мей се обърна към парламента, за да предупреди, че планът на ЕС "застрашава целостта на нашето Обединено кралство", тъй като може да доведе до създаването на митническа граница в Ирландско море. Тя разказа на аудитория от доста скептични депутати, че ЕС настоява за предложението си за предпазен механизъм, защото преговарящият екип на Мишел Барние й е казал, че няма време за оценка на британско обширно предложение "в следващите няколко седмици".

Премиерката се очакваше да разговаря с френския президент Еманюел Макрон, като се опитва да лобира лидерите на ЕС да променят мнението си. Мей вече е говорила с германския канцлер Ангела Меркел и с холандския премиер Марк Рюте в последните дни според правителствената пресслужба. Група от осем министри, привърженици на “твърд“ "Брекзит" се срещна в понеделник на среща организирана от лидера на парламента Андреа Лийдсъм, за да обсъдят стратегията на Мей преди заседанието на кабинета на вторник, наред с отделни притеснения , че планът на Тереза Мей за включването на цялото Обединено кралство в митническия съюз на ЕС като решение на проблема с ирландската граница трябва бъде ограничен във времето.

Предпазният механизъм е нужен , за да се гарантира, че в Ирландия няма да има „твърда“ граница, ако не може да бъде подписана всеобхватна сделка за свободна търговия преди края на 2020 г. Планът на ЕС би означавал, че Северна Ирландия ще остане в единния пазар и митническия съюз, нещо което хардлайнерите евроскептици и коалиционният партньор на Тереза Мей – северноирландската Демократична юнионистка партия не подкрепят.

Това накара Мей да предложи алтернатива, в която цялото Обединено кралство ще остане в частите на митническия съюз след "Брекзит", но призна в парламента, че въпреки продължилите един месец разговори, нейното предложение не е прието от Брюксел.

"ЕС все още се нуждае от" предпазен механизъм на предпазния механизъм. Те искат това да бъде решение само за Северна Ирландия, което преди това са предложили ", заяви Мей пред депутатите.

Премиерката посочи, че настояването на ЕС е заплаха за конституцията на Обединеното кралство:

"Очевидно е, че не можем да се съгласим с нещо, което застрашава целостта на нашето Обединено кралство", добави тя. 

Статията препечатваме от "Фокус".

Почина Пол Алън - съоснователят на "Майкрософт"

http://clubz.bg/74519-pochina_pol_alyn_syosnovatelqt_na_majkrosoft

Милиардерът Пол Алън, съосновал "Майкрософт" заедно с Бил Гейтс през 1975 г., почина на 65 години след боледуване от рак, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, като цитираха семейството и компанията му.

"С голяма тъга съобщаваме за смъртта на нашия основател Пол Алън, съосновател на "Майкрософт", се казва в съобщението на неговата компания "Вулкан".

Алън напуска "Майкрософт" през 1983 г. и основава това инвестиционно дружество с централа в Сиатъл. Състоянието му е оценявано на 20 милиарда долара според сп. "Форбс".

Пол Алън през 1997 година и долу - с Бил Гейтс на баскетболен мач през 1999 г.

Бил Гейтс заяви в декларация, че е скърби за един от най-старите и най-скъпите си приятели и че "персоналният компютър нямаше да съществува без него", отбелязва АП.

Audi променя емблемата си

https://petel.bg/Audi-promenya-emblemata-si__287034

Четирите колела остават в логото, но ще бъдат различни Германската компания Audi за първи път в съвременната си история е решила радикалн...

Тодор Живков ли е поръчал убийството на Георги Марков?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7091686

Тодор Живков ли е поръчал убийството на Георги Марков?Кой е убил Георги Марков? И защо? Това са въпроси, от които се вълнуват вече поколения наред. Вероятно има или е имало някой, който знае каква е истината, но тя едва ли ще стигне до широката публика. Има различни версии, всяка от които се базира на редица проучвания, разследвания и ровене в архивите.

Тръмп завоюва афроамериканците!

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-zavoyuva-afroamerikantsite.98261

/Поглед.инфо/ Динамиката на предизборната надпревара през последния месец преди деня на гласуването дава основание за все по-голям оптимизъм на Републиканската партия.

Ето как да проверите хакнат ли Ви е Facebook профила

https://petel.bg/Eto-kak-da-proverite-haknat-li-Vi-e-Facebook-profila__287033

Наскоро стана известно, че социалната мрежа Facebook е била подложена на хакерска атака. Като цяло се съобщава, че са засегнати 50 милиона пот...

Bloomberg: Русия призовава Европа да престане да се прекланя пред Вашингтон и да помогне да бъде възстановена Сирия

http://pogled.info/svetoven/Bloomberg-rusiya-prizovava-evropa-da-prestane-da-se-preklanya-pred-vashington-i-da-pomogne-da-bade-vazstanovena-siriya.98260

/Поглед.инфо/ Русия призовава Германия и Франция да скъсат със САЩ и да окажат помощ в процеса на възстановяване на Сирия за да могат бежанците да се върнат в къщи, съобщава Bloomberg, позовавайки се на заявлението на старшия съветник на руското правителство Виталий Наумкин. По неговите думи Русия е съсредоточена върху усилията по организацията на срещата по Сирия в Турция с канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Емануел Макрон, но на този план пречат европейските изисквания по осъществяване процеса на предаване на властта в Сирия.

Tempesta / Буря - в памет на Джоакино Росини

http://pogled.info/bulgarski/Tempesta-burya-v-pamet-na-dzhoakino-rosini.98259

/Поглед.инфо/ Tempesta / Буря - в памет на Джоакино Росини 27 октомври, камерна зала "България", 19:00 ч.

Романтиката на планината (снимки)

https://offnews.bg//izvan-terena/romantikata-na-planinata-snimki-689996.html

В планината човекът разбира какво е да бъде жизнен. От високо животът изглежда по съвсем друг начин. Красивата гледка е най-безценното нещо, което може да докосне душата. 

Много хора могат да си го представят, но определено е по-добре да го изпитат. Спокойствие, тишина, опияняващото усещане да посрещнеш първите слънчеви лъчи високо в планината, в отсъствието на шума на града.

Без злободневни грижи, извън зоната на интриги, задкулисни игри, конфликт на интереси и други цивилизационни проблеми. В планината се диша леко, свободно. Природата чисти мисълта, вдъхновява. 

Още по-хубаво би било, ако това бъде споделено и с любимия човек. Само си представете вие и вашата половинка да сте прегърнати под топлото одеало, гледайки звездите, които сякаш можете да докоснете с ръка.

Всичко това се случва на фона на тишината, която е нарушена единствено от тихо пукащите дърва в огъня. Неприятностите са далеч зад вас и единственото нещо, което има значение е този миг да продължи колкото се може по-дълго.

В планината може да се видят прекрасни гледки, вековни гори, биоразнообразие... Всъщност, цялото величие на природата. Колко хубав и романтичен свят е този!  

Снимките на фотографа Милен Марков ни доближават до тази мечта. Ясно се вижда, че той е избрал най-добрата гледна точка, съчетавайки я с прекрасни идеи за композиция.

Концерти от Дармщат - Ерик Босграаф и Софийска филхармония

http://pogled.info/bulgarski/kontserti-ot-darmshtat-erik-bosgraaf-i-sofiiska-filharmoniya.98258

/Поглед.инфо/ Организирано от Софийска филхармония / Sofia Philharmonic и Фестивал "ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА" / Sofia Baroque Arts Festival

България няма да участва на Евровизия, тръгна петиция срещу решението на БНТ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7102294

България няма да участва на Евровизия, тръгна петиция срещу решението на БНТ (Обзор)Телевизията ще прави конкурс за българска песен като “Мелодия на годината” След три поредни години България няма да участва на Евровизия през 2019-а. Това стана ясно, след като от БНТ обявиха, че няма да излъчат наш представител за предстоящото издание на престижния конкурс. То ще е в средата на май в Тел Авив.

Николина Ангелкова: За цялото лято са подадени само 2 жалби за шум в хотелите

https://petel.bg/Nikolina-Angelkova--Za-tsyaloto-lyato-sa-podadeni-samo-2-zhalbi-za-shum-v-hotelite__287045

БНТ За цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелков...

Семейство Глайзър няма да продава Юнайтед

https://petel.bg/Semeystvo-Glayzar-nyama-da-prodava-YUnayted__287044

Семейство Глейзър няма намерение да продава Манчестър Юнайтед, въпреки че към клуба проявява интерес един от най-богатите хора в света - п...

Нова банкнота от 50 паунда. Кой ще бъде изобразен на нея?

https://petel.bg/Nova-banknota-ot-50-paunda--Koy-shhe-bade-izobrazen-na-neya-__287043

Bank of England потвърди плановете се да пусне нови банкноти с номинал 50 фунта стерлинга, които ще станат последните от серията обновени купюри, ...

СКАНДАЛНО! Учители искат комисионна за екскурзия от ученици

https://pik.bg/скандално-учители-искат-комисионна-за-екскурзия-от-ученици-news788701.html

СКАНДАЛНО! Учители искат комисионна за екскурзия от ученици

От МОН правят проверка на подаден сигнал за учители, които вземат комисионна на ученици, за да организират пътуване с определена туристическа фирма. Учителите отрекоха обвиненията. 

89 деца от пети и шести клас на училище „Стоян  Михайловски“ в Пловдив планирали екскурзия до Кърджали в края на месеца. Всеки трябвало да плати по 25 лева – такава била офертата на софийски туроператор.

Изненадващо, в деня, в който трябвало да преведат парите, от училището се отказали от екскурзията. Управителката на турагенцията, която се оказва бивш преподавател в същото училище, твърди, че дотук се стигнало, защото не платила на учителите комисионна, извън регламентираната от закона. За практиката ѝ разказали други туроператори.

,,Разбрах, че се плаща между 5 и 10 лева на записано дете. В случая аз трябваше да предложа възнаграждение не от 250, а от 900 лева'', каза управителят на туроператорска фирма Светлана Тодорова - Ваташка.

Учителката, която  водила преговорите, отрича да е искала комисионна. 

,,Ако се установи злоупотреба, ние ще сигнализираме компетентните органи'', категорична беше Ирина Минчева, главен юрисконсулт на РУО-Пловдив.

Децата все пак ще пътуват до Кърджали, но с друга фирма.

Българският лекоатлет Валентин Андреев спечели сребро на младежката олимпиада

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/16/3327871_bulgarskiiat_lekoatlet_valentin_andreev_specheli/?ref=rss


Лекоатлетът Валентин Андреев спечели сребърен медал в хвърлянето на чук от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Състезателят от Балчик, който е само на 17 години се представи силно в двата етапа.<br /><br />Андреев прати чука на 81.67 метра в най-добрия от четирите си опита. В първия етап от състезанието резултатът му беше 82.29 метра.<br /><br />Пред българина се класира Михайло Кохан от Украйна с 85.97 и 85.14 метра. Той победи Андреев и на европейското за юноши...

Си Ен Ен: Саудитска Арабия се готви да признае, че изчезналият журналист е убит при разпит

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/16/3327869_si_en_en_sauditska_arabiia_se_gotvi_da_priznae_che/?ref=rss


Саудитска Арабия подготвя доклад с признание, че саудитският журналист Джамал Хашокжи е убит при разпит, който се е развил по непредвиден начин. Това съобщи телевизия Си Ен Ен, като се позова на двама неназовани източници.<br /><br />Хашокжи изчезна, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул преди почти 2 седмици. Турски правителствени източници обвиниха Рияд, но властите в кралството отричат. Си Ен Ен твърди, че кралството изготвя доклад, в който да направи признанието и...

Роден е Оскар Уайлд

https://www.actualno.com/chronicles/roden-e-oskar-uajld-news_699000.html

Оскар Уайлд е ирландски и британски драматург, писател и поет. Един от най-успешните драматурзи на късновикторианска Англия, както и една от най-големите знаменитости на своето време, Уайлд претърпява съкрушителен провал и е отхвърлен от лондонското висше общество, заради непристойно поведение. Оскар Уайлд е роден на 16 октомври 1854 г. в Дъблин като второто от трите деца на сър Уилям Уайлд и Джейн Франческа Уайлд. Джейн Уайлд под псевдонима Сперанца (на италиански: speranza – надежда

Ще отиде ли къщата на Яворов на търг?

https://petel.bg/SHHe-otide-li-kashhata-na-YAvorov-na-targ-__287042

Бтв Поискаха спиране на търга за къщата на Яворов. Молбата за това ще бъде внесена до два дни от собственика на имота, който се намира в и...

"Си Ен Ен": Саудитска Арабия може да обяви смъртта на журналиста Джамал Хашоги

https://petel.bg/Si-En-En--Sauditska-Arabiya-mozhe-da-obyavi-smartta-na-zhurnalista-Dzhamal-Hashogi__287041

Саудитска Арабия обмисля да признае, че журналистът Джамал Хашоги е починал по време на разпит, съобщава американският телевизионен кана...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване