Насрочиха четвърто съдебно заседание за добива на газ в Генерал Тошево

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103670


Насрочиха четвърто съдебно заседание за добива на газ в Генерал ТошевоЧетвърто заседание по делото за добива на газ в община Генерал Тошево беше насрочено днес за 13 ноември от 11:30 часа в Административен съд - Варна, съобщи БТА. Жителите на Община Генерал Тошево са изказали своето мнение - твърдо против добива на газ, на референдума от 17 декември 2017 година, каза кметът на добруджанската община Валентин Димитров,

Австралия обмисля да признае Йерусалим за столица на Израел

https://offnews.bg//sviat/avstralia-obmislia-da-priznae-jerusalim-za-stolitca-na-izrael-690034.html

Австралия обмисля дали да признае Йeрусалим за столица на Израел и да премести посолството си от Тел Авив там, обяви министър-председателят на страната Скот Морисън, цитиран от Би Би Си.

Свещеният град, приеман за столица и от евреи, и от палестинци, бе признат за столицата на Израел първо от САЩ с решение на президента Доналд Тръмп от декември 2017 г., които преместиха дипломатическата си мисия на 14 май 2018 г. - в деня на 70-ата годишнина на държавата Израел.

Решението на САЩ привлече остри критики от държавници в Саудитска Арабия, Германия, Франция и особено Турция, както и ескалация на напрежението между палестинци и евреи. Общото събрание на ООН осъди решението на САЩ и призова страната да го отмени, а ден преди гласуването министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху нарече Организацията на обединените нации "къща на лъжите".

В отговор на Тръмп Турция обяви, че мести посолството си в Източен Йерусалим, за да подчертае, че градът е столицата на Палестинската автономия, и призова и останалите държави да сторят същото. След САЩ обаче решения за преместване на посолствата им от Тел Авив в Йерусалим взеха Гватемала, Парагвай и Чехия.

Впоследствие САЩ наложиха вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН против признаването на Йерусалим за столица на Израел, а Тръмп заплаши със спиране на парите от Щатите за всички страни, които гласуват ЗА.

В емоционална реч постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви в реч пред Съвета за сигурност: "Никой няма да казва на САЩ къде да е посолството ни! Обвиненията, че рушим мира в Близкия изток са обида, която може да струва скъпо на палестинците и която няма да бъде забравена. Тя показва, че ООН повече вреди, отколкото помага на близкоизточния мирен процес".

Хейли подаде оставка на 9 октомври 2018 г., а президентът Тръмп оцени високо работата ѝ и подчерта, че тя е искала да се оттегли от няколко месеца. Хейли напуска поста постоянен представител на САЩ в ООН в края на настоящата година.

На фона на острата полемика по може би най-чувствителния въпрос между Израел и палестинците австралийският премиер подчерта, че страната му остава ангажирана с решаването на двустранния конфликт между Израел и Палестинската автономия. Опозицията изтълкува думите му като "измамен" ход преди решаващи избори.

Морисън заяви още, че ще се консултира с министрите от правителството си и други държави, преди да вземе каквото и да е решение.

"Ангажирани сме с постигането на двустранно решение, но, честно казано, няма особено добро развитие - не е постигнат голям прогрес", коментира той пред репортери.

Израел приема Йерусалим за своя столица, а Палестинската автономия смята Източен Йерусалим за своя територия и столица на държавата си, окупирана от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г. Съветът за сигурност на ООН също приема Източен Йеруслим за окупирана палестинска територия.

Заради неясния статут на Йерусалим, при създаването му посолството на САЩ е разположено в Тел Авив. През 1995 г. САЩ приемат закон за преместването на американското посолство в Йерусалим. Тъй като преговорите между израелските и палестинските власти не постигат резултат, преместването е отлагано на всеки 6 месеца.

Доналд Тръмп подписа решение за отлагане на 1 юни 2017 г. и обясни, че това "увеличава максимално шансовете за постигане на споразумение между Израел и палестинците". Белия дом обяви, че преместването на посолството в Йерусалим е неизбежно. "Въпросът не е дали това ще се случи, а кога", се казва в изявлението.

На 6 декември 2017 г. Тръмп подписа преместването.

Пак отложиха делото срещу миньорите от Бобов дол, продължава през ноември

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103669

Пак отложиха делото срещу миньорите от Бобов дол, продължава през ноемвриПрез ноември ще продължи делото срещу 84 миньори от "Въгледобив" Бобов дол - в несъстоятелност, заради участието им в протест на 11 май 2017 година. Делото е по искова молба на работодателя - "Въгледобив" Бобов дол, срещу миньорите от мините, излезли на протест заради забавени заплати. Причина за отлагането на делото днес стана нередовно призован

Над 14 млрд. долара прибави Мондиалът към икономиката на Русия

https://www.actualno.com/football/nad-14-mlrd-dolara-pribavi-mondialyt-kym-ikonomikata-na-rusija-news_700245.html

Световното първенство в Русия добави повече от 14 млрд. долара към икономиката на страната, съобщиха организатори в Доха. Сумата бе оповестена в доклад за икономическото, социалното и природното влияние на турнира от Алексей Сирокин, главният изпълнителен директор на организационния комитет за Мондиала в Русия. "Сумата на приходите е изненадваща", заяви Сирокин на пресконференция в Доха, където ще се изиграе следващото Световно първенство през 2022 година. Надпреварата в Русия това ля

Започва проектиране на "детелинатa" край Игнатиево

http://www.varna24.bg/news/821804.html

10-годишната сага около идеята за изграждане на "детелина" на магистрала ...

Извънредна новина около кралското семейство! Появи се ново бебе

https://petel.bg/Izvanredna-novina-okolo-kralskoto-semeystvo--Poyavi-se-novo-bebe__287164

Вчера се разбра, че кралската двойка принц Хари и Меган Маркъл са в очакване на първата си рожба. А сега се появи поредна извънредна новин...

Младен Маринов към немския посланик: Благодаря за Северин

https://petel.bg/Mladen-Marinov-kam-nemskiya-poslanik--Blagodarya-za-Severin__287163

Вътрешният министър Младен Маринов се срещна с посланика на Германия Херберт Салбер и му благодари за съдействието на държавата му при з...

БСП да си спомни какъв е приносът й в здравеопзаването, призова Цветанов

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/16/3328266_bsp_da_si_spomni_kakuv_e_prinosut_i_v_zdraveopzavaneto/?ref=rss


БСП да си спомни какъв е приносът й в здравеопазването, преди са дава оценки. Един вот на недоверие може да бъде успешен само ако имаш алтернатива, а партията няма. Това коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в Смолян, цитиран от "Фокус".<br /><br />"Когато внасяш вот на недоверие, без да имаш алтернатива – това е просто заяждане. За БСП е лесно да дават страшни оценки и прогнози за българското здравеопазване, при положение че не предлагат алтернатива и...

Безплатен курс по предприемачество стартира в ТУ – Варна

http://nakratko.bg/category/58/165575/


Безплатен и изцяло практически ориентиран курс по предприемачество стартира в ТУ – Варна през месец октомври.

"Поразителна находка" говори за друга дата на гибелта на Помпей

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103648

"Поразителна находка" говори за друга дата на гибелта на ПомпейЗнаменитото изригване на вулкана Везувий, изпепелило древноримския град Помпей, вероятно се е случило два месеца по-късно, отколкото се предполагаше досега, съобщи агенция АНСА, цитирана от БТА. По време на разкопките на един от кварталите на "мъртвия град" бил намерен надпис, потвърждаващ теорията,

Граничарят Михаил Цонков пред Dir.bg: Държавата застава твърдо зад нас

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/granicharyat-mihail-tsonkov-pred-dir-bg-nadyavam-se-na-prekratyavane-na-deloto-v-turtsiya

Надявам се на прекратяване на делото в Турция, ако ли не, ще трябва там да си търсим адвокат, твърди той

Ева Майдел: Работим да има европейска студентска карта в ЕС до 2021 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103647

Ева Майдел: Работим да има европейска студентска карта в ЕС до 2021 г.„В Европейския съюз работим да има европейска студентска карта до 2021 г. Целта е всички студенти в Европа да имат дигитална идентичност. Това ще допринесе за повишаване на мобилността с учебна цел чрез намаляване на административната тежест и разходите за студентите и институциите. Работи се в посока за автоматичното взаимно признаване на

1,2 млрд евро са постъпленията от чуждестранни туристи в началото на лятото

http://www.moreto.net/novini.php?n=383848

По данни на НСИ за периода юни-август 2018 г. общият брой туристически посещения на чужденци е над 4,48 млн., съобщи ресорният министър Николина Ангелкова. Ръстът спрямо периода юни-август 2017 г. е 3,3%. През първите два летни месеца юни и юли, за които на този етап разполагаме с данни от БНБ,  постъпленията от чуждестранни туристи възлизат на 1,2 млрд.

Удар на митницата! Спипаха ментета на известни марки, предназначени за цяла Европа

http://www.varna24.bg/news/821790.html

8312 маратонки, текстилни изделия и аксесоари бяха унищожени на 16.10.2018 г.,  под контрола на ...

Къщата на "ВИП Брадър" става Седмото небе, а всички се превръщат в ангели

http://www.varna24.bg/news/821796.html

Новата седмична мисия "Ново начало" превръща съквартирантите в ангели. За да се превърнеш ...

Напрежение между България и Македония за спорни моменти в историята ни

https://frognews.bg/novini/news164274.html

Началото на преговорите между България и Македония за спорните моменти в общата ни история дава сигнали за напрежение. Това заяви в студиото Ангел Димитров, председател от българска страна на съвместната експертна Комисия по историческите и образователни въпроси с Македония.

Напрежение между България и Македония за спорни моменти в историята ни

https://frognews.bg/novini/naprejenie-mejdu-balgariia-makedoniia-sporni-momenti-istoriiata.html

Началото на преговорите между България и Македония за спорните моменти в общата ни история дава сигнали за напрежение. Това заяви в студиото Ангел Димитров, председател от българска страна на съвместната експертна Комисия по историческите и образователни въпроси с Македония.

Гърция опрощава дълговете на хиляди длъжници към осигурителната система

http://econ.bg/Новини/Гърция-опрощава-дълговете-на-хиляди-длъжници-към-осигурителната-система_l.a_i.765912_at.1.html

Министерските решения за първите три категории длъжници, за които единодушно се изказа Съветът за Социално Осигуряване са взети, като за издаването...

БСК поиска настоятелно и с иронични похвати обяснение за ситуацията с Търговския регистър

https://www.actualno.com/business/bsk-poiska-nastojatelno-i-s-ironichni-pohvati-objasnenie-za-situacijata-s-tyrgovskija-registyr-news_700243.html

Пусното обявление за спешна поръчка за допълнителни 120 терабайта памет за Търговския регистър предизвика Българската стопанска камара (БСК) да се обърне публично към Агенцията по вписванията. От БСК недоволстват, че от края на август тази година до този момент Агенцията така и не обясни „ясно и честно“ какви са причините за срива на регистъра, кои са виновните и какви са мерките, които ще се приложат, за да не се повтори това. Новата поръчка за допълнително количество паме

БСК поиска настоятелно и с иронични думи обяснение за ситуацията с Търговския регистър

https://www.actualno.com/business/bsk-poiska-nastojatelno-i-s-ironichni-dumi-objasnenie-za-situacijata-s-tyrgovskija-registyr-news_700243.html

Пусното обявление за спешна поръчка за допълнителни 120 терабайта памет за Търговския регистър предизвика Българската стопанска камара (БСК) да се обърне публично към Агенцията по вписванията. От БСК недоволстват, че от края на август тази година до този момент Агенцията така и не обясни „ясно и честно“ какви са причините за срива на регистъра, кои са виновните и какви са мерките, които ще се приложат, за да не се повтори това. Новата поръчка за допълнително количество паме

Мария Габриел: Прилагането на правилата срещу дезинформацията онлайн започва

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103626

Мария Габриел: Прилагането на правилата срещу дезинформацията онлайн започваПрилагането на правилата за противодействие на дезинформацията онлайн започва, съобщи еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел. Тя получи днес писмено намеренията на рекламодатели и онлайн платформи за прилагането на доброволните правила, изготвени по-рано тази година. Правилата ще могат да се прилагат избирателно,

Зам.- министър Балабанов: Журналисти ни очерниха за убийството в Русе чак до ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103613

Зам.- министър Балабанов: Журналисти ни очерниха за убийството в Русе чак до ООНЖурналисти така изкривиха фактите и очерниха България за убийството на Виктория Маринова в Русе, та стигна чак до ООН в лицето на генералният й секретар Антониу Гутериш. Това каза пред журналисти в Правец зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов. "Нашето общество има нужда да разграничава фейковете от обективната журналистика.

Тристранният съвет подкрепи проекта за хората с увреждания, но заложи промени за парламента

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/16/3328252_tristranniiat_suvet_podkrepi_proekta_za_horata_s/?ref=rss


Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ подкрепи частично проекта на Закон за хората с увреждания. От подкрепа се въздържаха всички работодатели и КТ "Подкрепа". Единствено КНСБ подкрепи законодателното предложение, предаде БТА.<br /><br />Основен спорен въпрос и днес се оказха идеите за въвеждане на квоти за работодателите за наемане на служители с намалена работоспособност. И ако не се спазват тези квоти – плащането на компенсационна вноска.<br...

Съдът във Варна наказа мъж, шофирал пиян и без книжка и друг, спипан с дрога

http://www.varna24.bg/news/821794.html

В бързи производства, по силата на постигнати в съдебна зала споразумения, двама души бяха осъдени ...

Започва проектиране на „детелинатa” на АМ „Хемус“ край Игнатиево

http://www.moreto.net/novini.php?n=383855

10-годишната сага около идеята за изграждане на „детелина” на магистрала „Хемус” край Игнатиево е на път да приключи. Преди броени дни е бил подписан споразумителен протокол между Община Аксаково и Агенция „Пътна инфраструктура”, който дава зелена светлина за проектиране и строителство на пътното съоръжение и разпределя задълженията на двете страни.

ЕК не почете Виктория Маринова сред журналистите, загинали заради работата си

https://offnews.bg//sviat/ek-ne-pochete-viktoria-marinova-sred-zhurnalistite-zaginali-zaradi-ra-690044.html

Европейската комисия почете днес с едноминутно мълчание паметта на журналистите Дафне Каруана Галиция (Малта) и Ян Куциак (Словакия), загинали в последната година заради своите разследвания по съмнения за корупция, съобщи БТА.  

Сред имената на загиналите журналисти не бе спомената убитата в Русе тв водеща Виктория Маринова. 

Говорител на ЕК обясни, че това е свързано с данните от разследването на нейното убийство в България и Германия.  Днес отдаваме почит на Галиция, Куциак и всеки журналист, притискан и заплашван, дори убиван, в Европа и по света, каза още говорителят. 

Той покани на трибуната представителя на организацията "Репортери без граници" Жюли Мажержак, която призова разследването в Малта да разкрие поръчителите на убийството на Галиция. 

Днес се навършва 1 година от убийството на Дафне Каруана Галиция. 

Задържаха шофьора, блъснал момчето на пешеходна пътека в Своге

https://pik.bg/задържаха-шофьора-блъснал-момчето-на-пешеходна-пътека-в-своге-news788898.html

Задържаха шофьора, блъснал момчето на пешеходна пътека в Своге

Шофьорът, блъснал 19-годишно момче на пешеходна пътека в Своге, е задържан за 24 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. В понеделник към 18.46 часа в полицията е постъпил сигнал за пътен инцидент на ул. „Дунав“ в Своге. Според първоначалните данни, лек автомобил е ударил 19-годишно момче на пешеходна пътека.

Шофьорът е тестван за употреба на алкохол, пробата му е отрицателна. Задържан е за срок до 24 часа.

Момчето се бори за живота си в "Пирогов". То е в противошокова зала.

Икономическото доверие в еврозоната и в Германия сериозно се влошава

https://www.investor.bg/novini/130/a/ikonomicheskoto-doverie-v-evrozonata-i-v-germaniia-seriozno-se-vloshava-270109/

Основните фактори за това са търговксите спорове между ДАЩ и Китай, Brexit и нестабилната управляваща коалиция в Германия

МВР следи под лупа над 20 000 души! Причината – съкровища

http://www.struma.com/sinya-lampa/mvr-sledi-pod-lupa-nad-20-000-dushi-prichinata_140674/

Над 20 хил. иманяри са под постоянно наблюдение от МВР. Това съобщиха източници от Национална полиция, цитирани от в. Монитор. След последната акция на МВР, специализираната прокуратурата и ГДБОП, при която беше заловено златно съкровище, само част от което трябвало да се изтъргува за 2 млн. евро, полицията е започнала щателно обследване на хората, занимаващи се с незаконната дейност.

„По оперативни данни на МВР към момента активно действащи иманяри, които се препитават от тази...

Продължава

2-годишно момиченце със свое кулинарно шоу (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7103605

2-годишно момиченце със свое кулинарно шоу (Видео)2-годишно момиченце събира все повече почитатели, след като родителите му разпространиха видео в социалните мрежи с кулинарните му умения. Малката Айла приветства зрителите с думите "Добре дошли в кулинарното ми шоу. Днес ще направим кекс. Готови ли сте?... Да започваме". Момиченцето се обръща към майка си като към свой асистент за продуктите,

Здравка Русева избрана за председател на Управителния съвет на Инвестбанк

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103619

Здравка Русева избрана за председател
на Управителния съвет на ИнвестбанкЗдравка Русева, член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Инвестбанк, е избрана за председател на Управителния съвет на банката. Тя е магистър по икономическа информатика от Икономически университет във Варна. Повече от 35 години работи в банковия сектор. Започва кариерата си като банков счетоводител, заема позиция главен експерт ИТ,

Бившето орле Преслав Йорданов "води" шофьорски курсове на дъщеричката си

http://www.struma.com/hailaif/bivsheto-orle-preslav-iordanov-vodi-shofiorski-kursove-na-dushterichkata-si_140673/

Бившият футболист на Пирин Благоевград Преслав Йорданов учи едно от децата си как се кара кола. Плевенският нападател постна снимка, седнал зад волана на мерцедеса си, а в скута му 3-годишната му дъщеричка, която още от сега проявява интерес към шофирането. 29-годишният футболист има и второ дете, на което също отделя много внимание.

Свободното си време той обича да прекарва със семейството си, а преди седмица се завърнаха от почивка в Турция. През март 2018 Йорданов става част от...

Продължава

Колко е важно да знаем как се спасява живот

https://www.mediapool.bg/kolko-e-vazhno-da-znaem-kak-se-spasyava-zhivot-news285056.html

Сърдечният арест е едно от най-големите предизвикателства в съвременната медицина, тъй като всяка минута без сърдечен масаж и дефибрилация намалява с 10% шансовете за оцеляване на пациента. Независимо колко бързо се отзовават спешните екипи на повикването, което в цял свят се случва между 6-12 минути, за много от пациентите със сърдечен арест, това време може да бъде фатално, ако не им бъде оказана първа помощ. Затова лекари и неправителствени организации като БЧК и Фондация “Първите три минути“ започват кампания, която цели да повиши информираността на населението за реакцията при инциденти, в които има хора в безсъзнание. Началото й беше дадено във вторник по повод Световния ден за рестартиране на сърцето – 16 октомври. Целта е да бъдат обучени по-голям брой хора, включително от най-ранна детска възраст – в училища, университети и т.н. как да оказват първа помощ – чрез сърдечен масаж, обдишване, дефибрилация. Сърдечният масаж преди идването на линейката вдига шансовете до 90% “Сърдечният арест е едно от най-големите предизвикателства в медицината въобще, защото той ни дава най-малко време за реакция. В 80% от случаите сърдечният арест в извънболнични условия, става в дома на пациента, в 20% - на обществени места. Шансовете на пациента за оцеляване намаляват с всяка всяка една минута бездействие. Колкото и да ни модернизират и да ни осигуряват бърз санитарен транспорт и комуникации ние не можем да стигнем по-бързо от 6-12 минути. Във времето, в което се чака линейката, ако не се прави нищо, на шестата минута шансовете на пациента за оцеляване са между 40% и 60%“, каза д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ. “Ако до пристигане на медицинския екип някой от присъстващите на мястото прави сърдечен масаж и обдишване уста в уста – обучение, през което шофьорите преминават в БЧК, е вероятно при пристигане на екипа, пациентът да има 80% шансове да оцелее. Ако му се прави само сърдечен масаж, което се препоръчва от Американската кардиологична асоциация и Европейското дружество по ресусцитация – за да няма прекъсвания за обдишванията и да се поддържа непрекъсната циркулация - шансовете на пациента граничат с 90%“, обясни Кателиева. По думите й същото важи и за ролята на ранната дефибрилация - колкото по-рано се направи, толкова по-големи са шансовете на пациента да оцелее. С времето с шансовете за рестартиране на сърцето падат. Затова специалисти отдавна настояват пред Министерството на здравеопазването за купуването и монтирането на публични места – спирки на метрото и градския транспорт, стадиони, молове и др. автоматични дефибрилатори, които са пригодени да се използват от неспециалисти. Цената на един такъв апарат е между 1500 и 2000 евро. Тя посочи, че опитът от други държави, които отдавна са въвели обучения, телефонен инструктаж от диспечери на свидетели на инциденти и други мерки показват, че доброволците, които оказват помощ се увеличават, а с това и спасените човешки животи. Шансът да навредим е 10 пъти по-малък отколкото да помогнем “Вероятността свидетел на подобен инцидент  да навреди, правейки сърдечен масаж и ранна дефибрилация, е 10 пъти по-малка, отколкото да помогне“, каза националният консултант по спешна медицина проф. Стоян Миланов. Той посочи, че дори и неспециалист може да окаже специализирана помощ. “Системата за спешна медицинска помощ у нас вече може да се прави телефонен инструктаж на свидетел, който се намира до пациент със сърдечен арест. Това включва както съвети към свидетеля, така и възможности за инструктаж за работа с външен дефибрилатор. Телефонният инструктаж е направен така, че да бъде разбираме и достъпен, за този, който го ползва. Включва последователност от действия, които всички през телефон могат да извършат бързо и в много случаи ефективно“, заяви Миланов. “В далечната 1987 година едно спряло сърце пред мен силно ме мотивира да запиша медицина и да стана лекар. Тогава се чувствах абсолютно безпомощен и не знаех какво да правя. Отиде си един млад човек на 25 години. Тогава на курсовете в училище ни учеха как да превързваме счупени глави, но не и как да спасяваме живот“, разказа Миланов. “Често си казваме: “Това не е моя работа, има кой, има си специалисти. Това не е добре. Трябва всички да разберем, че няма кой да се пренесе веднага там, където това се случва. Може да се случи на всеки – принципите са колкото по-рано, толкова по-добре“, заяви той. Да бъдем модерни или да не бъдем толкова изостанали Миланов припомни, как през 2012-2013 идеите за поставянето на автоматични дефибрилатори на обществени места са били посрещнати с подигравки. “Имаше въпроси дали ще могат да се зареждат мобилни телефони от тези машинки. Тогава го отдавах на една незрялост на обществото. Но за мен този момент е назрял. Ние трябва да бъдем модерни, да не вярваме на това, че на нас няма да се случи и че има кой друг да помогне“, заяви Миланов. Националният консултант по кардиология проф. Иво Петров го поправи, че по-скоро не трябва да бъдем толкова изостанали, защото вече почти няма държава, в която да няма дефибрилатори на обществени места, включително в Куба, Египет и други страни, които сме свикнали да мислим за по-изостанали. Същото важи и по отношение на поставянето на т.нар. имплантируем кардиовертер дефибрилатор (Implantable Cardioverter Defibrillator - ICD) Той се поставя на хора, преживели сърдечен арест и може да ги спаси при нови ритъмни нарушения. Петров съобщи, че по брой имплантирани ICD сме на последно място сред страните от Източна Европа, като след нас е само Украйна. Преди нас по приложение на модерната технология са държави като Сърбия, Азербайджан, Казахстан. В Сърбия например се поставят три пъти повече ICD. Петров подчерта необходимостта реанимационните мероприятия да бъдат извършени навреме, като това означава в първите 8, максимум до 10 минути. “След осмата минута дори и да се възстанови циркулацията, няма мозъчна дейност, защото мозъчните клетки загиват много по-бързо“, каза той. По думите му таргетните групи, които приоритетно трябва да бъдат обучени за оказване на първа помощ са лекари, медцински сестри, лаборанти, фелдшери, полицаи, пожарникари, служители на БЧК. Той даде пример, че в Япония на всяка една смяна в предприятие има обучен за прилагане на сърдечен масаж и дефибрилация служител. От 16 до 21 октомври започва информационна кампания по случай Деня на рестартиране на сърцето, която включва обучения на публични места, дискусия в парламентарната здравна комисия , както и онлайн дискусия в платформата Credoweb "Може ли всеки да спаси живот?"  

На това му се казва паркиране! Вижте как петричанин паркира лекия си автомобил на паркинга на болницата

http://www.struma.com/obshtestvo/na-tova-mu-se-kazva-parkirane-vijte-kak-petrichanin-parkira_140672/

За пореден път петричани показаха, че могат да бъдат изобретателни в своето паркиране из града. Този път случаят е на паркинга на болницата в южния град, където петричанин паркира лекия си автомобил по неправилен начин и затвори друг автомобил, чийто собственик се намери в чудо. Възрастният мъж на затворения автомобил около 30 мин. обикаля паркинга на болницата, за да търси собственика и го помоли да премести автомобила си, за да излезе от капана, в който бе заключен.

Въпреки, че на...

Продължава

Маркъс Ашуорд: Фед заздравява американската икономика за сметка на световната

https://www.investor.bg/analizi/91/a/markys-ashuord-fed-zazdraviava-amerikanskata-ikonomika-za-smetka-na-svetovnata-270108/

Управлението на американския президент Доналд Тръмп и протекционистичната политика, която той води са сред ключовите събития, смята Тони дю Пре от "Амунди"

Дуел в писма I. Евгений Дайнов към Тончо Краевски: Правилата на мускетарите

https://offnews.bg//nashite-avtori/duel-v-pisma-i-evgenij-dajnov-kam-toncho-kraevski-pravilata-na-muske-690030.html

Идеята за тази рубрика дойде от дуела в писма между скандалния световноизвестен романист Мишел Уелбек и философа Бернар-Анри Леви.

Историята тръгва от един обяд през 2008-ма, когато двамата решават да си пишат за всички неща, които ги държат будни нощем. Диалогът в писма продължава шест месеца. Главната тема е това, което ги обединява – „И двамата сме доста презрени личности“, както казва самият Уелбек.

Защо е така? Уелбек смята, че Леви е „философ без своя оригинална идея, но с отлични контакти“, „спец в медийните фасове и сензации“, „въплъщение на неприлично богатия социализъм“ и „създател на най-безсмисления филм в историята" (Le jour et la niut).

В течение на кореспонденцията им и двамата започват да идентифицират причините за неприязънта, която често събуждат, както и да ги защитават.  Макар двамата да се възприемат за политически крайности – Леви е човек на „моралното ляво“, а Уелбек – „аморален либертарианец“, откриват, че общото им призвание, отдадеността им на писането, писателите и саможертвата в тяхно име е далеч по-силна идеологическа сила.

За съжаление у нас все по-рядко наблюдаваме сблъсък на идеи. А именно те формират обществото, в което живеем.

В дуела поканихме двама автори, които за нас са емблема на две сблъскващи се идеологии - либералът проф. Евгений Дайнов и консерваторът Тончо Краевски.

Всяка седмица, във вторник, ще публикуваме по едно писмо между двамата.

Драги Тончо,

Много ми допадна, признавам, идеята на моя отдавнашен приятел и съратник Владо Йончев за писането на тия „публични” писма. Най-малкото – този жанр има дълга и достойна история, отпочната от Едмънд Бърк с A Letter To a Gentleman At Paris.

По времето, когато България се титуловаше Народна Република много обичах да пиша писма – истински, на хартия и предимно на ръка. Пишех си най-вече с приятели в Англия и СССР – задгранично, така да се каже. На практика, освен писма, нямаше друг начин да се поддържат отношения през граница. А на границата едни мустакати батковци отваряха писмата – и моите навън, и въшните към мен – за да ги прочетат. После ги залепяха с лепкава и доста миризлива тъмнокафява слуз, наричана тогава „канцеларско лепило”. То живееше в едни такива големи мастилници, с бучната в средата четка. Тя, разбира се, винаги беше покрита със засъхнало лепило и втвърдена като кокал. Мажейки с нея, нямаше как да се получи нито равна линия, нито пък равномерно покритие.

Та пристигаха писмата, разлепени и залепени наново, с видна отдалеко тъмнокафява бразда, повече или по-малко несъвпадаща с ръба на капачето на плика. Да се знае, че властта те държи под око. Че нямаш тайни.

Кой знае какво са си мислили моите английски приятели, за последно виждали канцеларско лепило в черно-бели филми за Втората световна война: „Абе тия в България нямат ли някакви по-съвременни лепила?”. Руските ми приятели знаеха, за какво иде реч. Както и аз.

Сега поне доброволно „отварям” тия писма за всички желаещи, защото и другата идея на Владо ми харесва – „Дуел” с писма.

Още в мига, в който той спомена „дуел” се сетих за първите страници на „Тримата мускетари”. Сещаш се: язди д’Артанян към Париж смешната си жълта кобила и в една страноприемница се натъква на граф Рошфор. Който, разбира се, се подиграва на жълтата кранта на 18-годишния провинциалист. Д’Артанян го предизвиква на дуел, както е редно между джентълмени. Но за Рошфор д’Артанян не е никой; и затова графът, вместо да извади шпагата си, нарежда на слугите да пребият бъдещия мускетар с тояги.

Което си е метафора за онова, което в последните години се случва в нашите общества. Хората вече не дебатират помежду си по правила, според които дължиш на опонента уважение, изслушваш го внимателно и си готов, под напора на добре аргументирана негова позиция, да промениш нещо в своята. Както правилата на дуела, така и правилата на дебатирането са измислени, за да сложат рамка на безкрайното насилие и на безкрайната грозота в отношенията, на които човеците са способни.

И изведнъж – и то навсякъде из цивилизования свят – на терена на дебатирането нахлуха тълпи слуги, размахващи сопи, които светкавично правят „мечка” на всеки, който се опитва да се дуелира по правилата. Вместо добре построени аргументи, стъпили върху прочетени и разбрани книги – псувни и закани. Вместо вникване в отсрещната позиция - мигновено „профилиране” на нейния подръжник: соросоид, джендър, толераст и пр. Вместо елегантно дефанзивно завъртане и отвръщане на тезата с теза – светкавично заливане на личността на опонента със самосвал с фекалии.

Вместо на терена да имаме джентълмени, спорещи по правилата и готови след спора да са приятели – имаме различни глутници слуги, които имат намерението да осакатяват отсрещната страна, защото я мразят до степен да желаят тя да не съществува физически.

Онези (с претенции за мислители) – и от крайноляво, и от крайнодясно – които се опитват да легитимират това безобразие, първо обърнаха гръб на равенството „а ла Кант”, после за малко си поиграха с „признание” а ла Хегел, но бързо им доскуча.

Накрая се изцепиха: „Идентичност!”. Ако си хуту, задължително трябва да мачкаш тутсите. Инак не си съвпадаш с идентичността и си един вид предател...

Всъщност, когато Тодор Живков сменяше имената на турците в Народната република, пак ставаше същото. „Нас ни учат, че щом сме българи, трябва да мразим турците – а тази тука девойка тръгнала с шалвари!” – изръмжа нейде през 1987-ма една лелка в трамвая, сочеща с пръст моя приятелка от Художествената академия, която се беше турнала в шалвари. Нарочно, разбира се, като протест. Но ето: още пропагандата на БКП, в последните си гърчове, лансира идеята за „идентичност”, със съпътстващата я омраза.

От бай Тошо, през Кант, Хегел и Стив Банън и – война на всеки срещу всеки, точно по Хобс.

Тия хора не разбират ли, че правилата на сблъсъка – дуел ли, дискусия ли, война ако щеш - са измислени, за да можем да живеем заедно, без всеки ден да се избиваме? И че ако тези правила ги няма – избиваме се. Защото, ако няма правила, има само племена. А целта на всяко племе е да изтреби съседното. Още Леви-Строс го е писал в „Тъжните тропици”.

И все пак като че индианците по Амазонка не се мразят толкова, колкото напоследък се мразим ние. От време на време се колят, но помежду кланетата не изгарят от омраза. Гледат си другата работа. А ние, тъй като не сме обречени да тичаме из джунглата всеки ден за да ловим по някоя змия за вечеря, имаме лукса да пълним цялото налично време с омраза.

Няма да се „дуелирам” с теб за кефа на слугите със сопите, а – за да подпомогна, доколкото мога, възстановяването на представата, че трябва да има правила. Но още отсега (признавам си без бой с тояги) предвкусвам чисто гаменското удоволствие, което ще изпитам, когато хора от моята среда скочат да ми се карат, че те „легитимирам” теб, реакционера; и още повече ще се развеселя, когато твоята среда ти скочи, че легитимираш мен, соросоида.

Eвгений

Плащаме данъци за автомобили и имоти по нови правила през 2019-та

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HcB24xFcgEQ/

pariВ седемдневен срок след изповядване на сделки за покупко-продажба на автомобили и имоти нотариусите ще са задължени да уведомяват общините за прехвърлените вещни права, като посочват размера на платения данък и основата, върху която той е бил изчислен. Това е само една от многото промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, внесени от Министерски съвет в парламента. Текстът на промените вече е качен на сайта на парламента, съобщава Кросс.

Данък върху автомобил вече ще се определя по формула, в която се включва мощност на двигателя, както и данък, определен от съответната община за регистрираните на нейна територия собственици на автомобили.

За мощност до 55 kW включително ще се заплаща от 0.34 до 1.20 лева за 1 kW.

За мощност от 55 до 74 kW ще се заплаща от 0.74 до 1.62 лева за 1 kW.

За мощност от 110 до 150 kW заплащането е от 1.23 до 3.69 лева за 1 kW.

За мощност от 150 до 245 kW заплащането е от 1.60 до 4.80 лева за 1 kW.

Над 245 kW заплащането е от 2.10 до 6.30 лева за 1 kW.

Вече ще има по-голямо значение и годината на производство, като за автомобили над 20 години коефициентът е 1.1, а до 5 години – 2.3. Дадени са и размерите на така наречения “екологичен компонент”, като автомобилите без екологична категория ще се облагат с коефициент 1.30-1.40, а тези с Евро 6 – с коефициент 0.40-0.60.

При данъците за недвижими имоти също ще има промени. Така например се предвижда да отпадне облекчението от 50%, ако собственикът има и втори основен имот. Премахва се и облекчението за такса смет, ако се декларира, че жилището не се ползва.

Подаваните от нотариусите размери на сделките за имоти ще послужат за осъвременяване на данъчните оценки, които са безнадеждно остарели и понякога големи площи плащат смешни данъци от няколко десетки лева.

Молдовският президент иска Всеправославен събор заради отделянето на украинската църква

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103601

Молдовският президент иска Всеправославен събор заради отделянето на украинската църкваПрезидентът на Молдова Игор Додон предложи днес да бъде свикан Всеправославен събор, който да обсъди решението на Синода на Вселенската патриаршия да предостави автокефалия на православната църква в Украйна,предаде ТАСС. Той изрази "съжаление и загриженост от възникналата ситуация в православния свят и декларира,

Кралев участва в Конференцията на министрите на спорта към Съвета на Европа

https://www.24chasa.bg/sport/article/7103603

Кралев участва в Конференцията на министрите на спорта към Съвета на Европа

България и Казахстан подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в сферата на спорта Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в 15-ата Конференция на министрите на спорта към Съвета на Европа. Форумът се провежда в Тбилиси, Грузия. На форума присъстваха заместник-генералният секретар на Съвета на Европа Габриела

Лили Иванова с три чисто нови балади и три почти разпродадени концерта

https://petel.bg/Lili-Ivanova-s-tri-chisto-novi-baladi-i-tri-pochti-razprodadeni-kontserta__287162

Три чисто нови рок балади ще изпълни Лили Иванова на предстоящите си концерти в зала 1 на НДК. След „Този миг“ и „Дали“ от безименния а...

Учените са в шок! Находка ги накара тотално да преобърнат представите си за изригването на Везувий

https://petel.bg/Uchenite-sa-v-shok--Nahodka-gi-nakara-totalno-da-preobarnat-predstavite-si-za-izrigvaneto-na-Vezuviy--__287161

Снимка: Уикипедия Може да се наложи историците да променят датата на изригването на вулкана на Везувий, случил се 79 години преди нашата ...

Митрополит Гавриил: Всеправославен събор трябва да реши въпроса за Украинската църква

http://www.cross.bg/tzurkva-pravoslavna-ryskata-1586411.html

/КРОСС/ Синодът на Руската православна църква реши да прекрати изцяло евхаристичното си общение с Константинополската патриаршия. На заседанието на Светия синод бе взето решение за пълно скъсване на общението с Константинополския патриарх, каза Митрополит Ирларион. Това решение на висшия клир на Руската православна църква бе предшествано от състояло се от 9-ти до 11-ти октомври заседание на синода на Вселенската патриаршия, който потвърди решението за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква и отмени решението си от 1686 г. за преминаването на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия. “Българската православна църква няколко пъти се е застъпвала за каноничната Украйнска православна църква, но ние решихме в синода, повечето членове, че  искаме да изчакаме да видим как точно ще се оформят становищата и на Вселенската патриаршия  и на Руската, и въпросът е даден  на комисията. А трима митрополити излезахме с едно изявление по въпроса, защото ние смятаме, че нещата са достатъчно ясни и бихме могли да вземем отношение вече, както някои църкви го направиха“, каза Ловчанският митрополит Гавриил за позицията на Българската православна църква по отношение на разкола. В синода няма разделение по темата коментира още той: “Не, разделение още няма, но има различни позиции по въпроса

Диана Стоянова и Иванела Иванова грабнаха първо място в своя клас на Рали „България“ 2018

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%b8%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b8-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b1/

Екипажът на Спортен клуб „Диамо“ Диана Стоянова и Иванела Иванова спечели първо място в клас RC3 след изминалото този уикенд Рали „България“ 2018. Дамите постигнаха огромен успех зад гърба си, след като се наредиха на четвърта позиция в крайното генерално класиране за състезанието и трето място в класа за автомобилите с предно задвижване на колелата.

Надпреварата се проведе в периода 12-14 октомври в курортния комплекс Албена и беше последен кръг от рали шампионата на България, както и последен за Балканския рали трофей. Стартиралите бяха общо 26 екипажа на брой, а в класа на Диана и Иванела бяха най-многобройни шест.

Церемониалният старт се състоя в петък на морската гара във Варна, а няколко часа по-късно предстоеше нощен суперспециален етап по улиците на комплекса в Албена. Истинската битка бе предвидена с рестарт в съботния ден и шест скоростни отсечки в близост до Дюлинския проход, легендарното трасе Аладжа манастир и село Аврен, който бе на тъмно. След първата обиколка от отсечки, Диана и Иванела имаха дребни технически проблеми по техния Type-R, но благодарение на светкачивната работа на механиците от Диамо, те бяха отстранени навреме в сервизната зона и след първия ден дамският тандем оглавяваше първата позиция в класа си. В неделя предстояха четири скоростни отсечки с по две преминавания през „скока“ на Бялата вода и спускането от Аладжа манастир към Виница. Целта на Спортен клуб Диамо беше да запази класирането си в генералното класиране и да защити позицията в клас RC3. Така се и случи, след последния етап дамският екипаж Диана Стоянова и Иванела Иванова бе изключително радостен от невероятния успех с постижението си, тъй като това класиране им гарантира второ място в годишното класиране в клас RC3.

„Щастливи сме, че бяхме част от 49-то издание на Рали България. Състезание, което показа, че може да поддържаме добра скорост в отсечките и да владеем автомобила. В събота имахме дребни технически проблеми след двата дълги етапа Дюлино и Козичино, но те бяха отстранени още в сервизната зона. В неделния ден се борихме да защитим първата си позиция в класа и да завършим успешно в надпреварата. В крайна сметка стигнахме до финала на 1-во място в клас RC3, 3-то в класа за предно предаване и 4-та позиция в генералното класиране. Поздравления за всички колеги, които достигнаха до финала. Също така искам да изкажа благодарността си към целия екип на Диамо за светкавичната работа по време на цялото състезание“, коментира Диана Стоянова.

Материалът Диана Стоянова и Иванела Иванова грабнаха първо място в своя клас на Рали „България“ 2018 е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Само в struma.com! Очи в очи с директора на онкоболница “Св Мина” в Благоевград д-р Георгиев- за разрушителната сила на скандала със задържаната фармацевтка С. Тюлекова и акцията на ГДБОП

http://www.struma.com/obshtestvo/samo-v-struma-com-ochi-v-ochi-s-direktora-na-onkobolnica_140671/

За слуховете и имиджа, който е граден с години, но пострада за часове

Struma.com направи първото интервю с директора на онкоклиниката „Св. Мина” Д-р Георгиев, след като на 4 Октомври ГДБОП влезе в клиниките по онкология в Благоевград и София. Тогава задържана беше аптекарката С. Тюлекова, която съдът остави под домашен арест, след разглеждане на мярката за неотклонение в две заседания.

Намираме д-р Георгиев спокоен - заради дългогодишния си опит, безупречната си репутация и ненакърненото си име. Разговаряме с него за силата на слуховете,...

Продължава

Хърватия очаква членство в Шенген до 2020 г.

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/hyrvatiia-ochakva-chlenstvo-v-shengen-do-2020-g-270110/

Страната се надява това да се отрази положително на икономиката, най-вече на туризма

Шофьор на училищен микробус почина в движение, но никой не е пострадал

https://www.mediapool.bg/shofyor-na-uchilishten-mikrobus-pochina-v-dvizhenie-no-nikoi-ne-e-postradal-news285055.html

54-годишен шофьор на училищен микробус почина по време на движение, докато е превозвал деца след училище, съобщиха от полицията в Кюстендил, цитирани от БНР. Инцидентът станал в понеделник по обяд в село Слокощица. Нито едно от децата, които са били в микробуса, не е пострадало. Микробусът прибирал ученици след училище, една част, от които слезли в центъра на Слокощица. Секунди след като потеглил на шофьора му прилошало. От фирмата собственик на буса казаха, че водачът не е имал никакви оплаквания като застъпвал на работа. Той е проявил истинско геройство като в последните секунди от живота си е спасил останалите в превозното средство пет-шест ученика. По случая е започнато досъдебно производство, назначени са експертизи, уведомен е дежурен прокурор.

С месец закъснение започва учебната година в училището по изкуствата във Варна

https://www.mediapool.bg/s-mesets-zakasnenie-zapochva-uchebnata-godina-v-uchilishteto-po-izkustvata-vav-varna-news285054.html

Месец след официалното начало на новата учебна година и възпитаниците на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна ще влязат в час. Занятията в училището се забавиха заради проточил се ремонт на сградата. Според официалното съобщение на сайта на образователната институция часовете там започват на 17 октомври. Директорът на училището Христо Дипчиков, който подаде оставка, заяви пред БНР, че учебната година не е застрашена и материалът ще бъде преструктуриран. Той обясни, че не се чувства виновен за забавянето, но все пак смята, че така не се дава добър пример на учениците. Валентин Панайотов, ръководител на екипа на фирмата-изпълнител заяви, че строителите са влезли в сградата твърде късно. "Имаше отказ на проектантите, депозираха отказ от авторския надзор. Реално започнахме работа около 20 юли. Дотогава имаше учебни занятия, изпити, след това се започна освобождаването на помещенията", коментира той. Ремонтът на училището се прави по поръчка на Министерството на културата. За изпълнител е избран консорциум между дружествата "Пътстрой Варна" и "Елит Пътища БГ". поръчката е възложена преди около година. Стойността ѝ е над 2.12 млн. лева.

Работодателите остават против квотите за хора с увреждания

http://www.moreto.net/novini.php?n=383856

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди законопроекта на Закона за хората с увреждания. От съвета стана ясно, че законопроектът на Закона за хората с увреждания не се приема от синдикатите и работодателските организации по въпроса за квотите за хората с увреждания, заяви вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Законопроект може да отърве от съдебни дела Ливиу Драгня

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103595

Законопроект може да отърве от съдебни дела Ливиу ДрагняПравната комисия на румънския Сенат одобри в понеделник законопроект, който може да отърве от съдебни дела лидера на управляващата партия Ливиу Драгня, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.  Законопроектът е внесен на 29 юни от председателя на Сената Калин Попеску Таричану, председателя на Камарата на депутатите Ливиу Драгня и

ЕК не постави Виктория Маринова сред журналистите, загинали заради работата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103593

ЕК не постави Виктория Маринова сред журналистите, загинали заради работата сиЕвропейската комисия почете днес с едноминутно мълчание паметта на журналистите Дафне Каруана Галиция (Малта) и Ян Куциак (Словакия), загинали в последната година заради своите разследвания по съмнения за корупция. Тази сутрин комисията разпространи изявление по повод годишнината от смъртта на Галиция.

Акция: Сгащиха брат и сестра - дилъри

http://www.struma.com/sinya-lampa/akciya-sgashtiha-brat-i-sestra-diluri_140670/

Брат и сестра пловдивчани са арестувани при спецоперация на Криминална полиция в петък следобед в Кючук Париж, предава TrafficNews.bg. Акцията е започнала на кръстовището на бул. "Македония" и "Скопие" , когато за проверка е спрян автомобил "Рено Канго". В него са задържани двама пловдивчани на възраст 28 години. В него са намерени няколко грама марихуана, които той купил минути по-рано от дилъра си Иван Гановски. Непосредствено след това ченгетата арестуват...

Продължава

Задържаха 40-годишна жена, шофирала с 3.26 промила алкохол

https://www.actualno.com/crime/zadyrjaha-40-godishna-jena-shofirala-s-326-promila-alkohol-news_700240.html

Задържаха 40-годишна жена от София, която е седнала зад волана с рекордните 3.26 промила алкохол в кръвта, съобщава "Фокус". На главен път 1-8, на 15 октомври след 19ч. автопатрул на РУ – Сливница спира за проверка лек автомобил "Мерцедес". Жената е тествана с дрегер и задържана за срок до 24 часа, след като уредът отчел внушителните 3.26 промила алкохол в издишания от нея въздух. Срещу нарушителката е започнато бързо производство за извършено престъпление.

СЕМ не е бил уведомен за спирането на телевизия "Алфа"

http://econ.bg/Новини/СЕМ-не-е-бил-уведомен-за-спирането-на-телевизия-Алфа-_l.a_i.765910_at.1.html

Съветът за електронни медии (СЕМ) не е бил уведомен за спирането на партийната телевизия "Алфа". Медията на "Атака" от вчера излъчва черен екран със...

Бившият полицай убил човек в Пловдив, отива в затвора

http://www.struma.com/sinya-lampa/bivshiyat-policai-ubil-chovek-v-plovdiv-otiva-v-zatvora_140669/

Бившият полицай Никола Ерелийски, който през 2009 г. пиян е катастрофирал и убил човек на пътя, отива в затвора. Сагата е дълга и се точи години наред.

Пред 2011г. В деня, в който излиза наказанието му от 2 г. затвор, ченгето хваща самолета и бяга в Англия, пише БЛИЦ. Заловен е на 17 август тази година и с Европейска заповед за арест е върнат у нас. Ерелийски не иска да лежи в зандана. Адвокатите му твърдят, че абсолютната давност на присъдата му е изтекла и затова не трябва да...

Продължава

Повече пари за регионите в ЕС и по-лесен достъп за финансиране

http://www.cross.bg/razvitie-bulgariya-sofiya-1586414.html

/КРОСС/ Повече пари за регионите в Европейския съюз и по-лесен достъп до финансиране предвижда общият регламент за фондовете на ЕС от 2021 до 2027 година. Това заяви евродепутатът Андрей Новаков, главен преговарящ по основния регламент за Европейските структурни и инвестиционни фондове след 2020 г. по време на дискусия „Бъдещето на Кохезионната политика на Европейския съюз и възможностите за градско развитие на София“, която се проведе вчера. България е сред държавите, които получават почти максимално увеличение на средствата, допълни той и поясни, че бюджетът за България след 2021 г., който евродепутатите защитават, е с 8% повече в сравнение с бюджета на настоящия програмен период. Средствата ще се разпределят между различни програми за изграждане на инфраструктура, инвестиция в образование, високотехнологични производства в малкия и среден бизнес. „Ще настояваме да се запази съфинансирането за най-бедните региони, като остане в размер на 85%, вместо планираното от Европейската комисия 70%“, заяви Андрей Новаков и допълни, че за някои общини от Северозападна България това е изключително важно. Евродепутатът заяви, че при обсъждането на новите мерки и правила в Брюксел, той ще настоява да се опростят правилата и да отпаднат тежките и неразбираеми изисквания за получателите, защото в момента много хора се отказват да кандидатстват за средства по програмите заради бюрокрацията

Пияна зад волана издиша 3,26 промила в дрегера

https://offnews.bg//112/piana-zad-volana-izdisha-3-26-promila-v-dregera-690043.html

40-годишна софиянка шофира с 3,26 промила алкохол, тя е задържана за 24 часа.

Дрегерът е отчел 3.26 промила алкохол в издишания от жената въздух. Тя била спряна за проверка от автопатрул на Районното управление - Сливница в понеделник на главен път 1-8.

Срещу нея е започнато бързо производство, съобщиха от ОДМВР-София.

В Несебър гласуваха 17 с единодушно решение за 103 029,37 лв

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Q9TkKR38OhA/

obs-nesebarНа извънредно заседание в Несебър, със 17 гласа «за», общинските съветници гласуваха единодушно предложението на председателя на  Общинския съвет Румен Кулев.Те упълномощиха кмета на Община Несебър да подпише запис на заповед, без протест и разноски, без никакви възражения и без такси и удръжки от какъвто и да било характер, платима на предявяване в полза на ДФ «Земеделие» разплащателна агенция за обезпечение в размер на 103 029, 37 лв, за обезпечаване на 110 %  от  размера  на авансово плащане по одобрен годишен бюджет от 2018 г.по Административен договор № МДР-МП-01-79/16.07.2018  със срок за предявяване до 30.06.2019.

На основание чл.60, ал.1 от АПК, предвид факта, че МИРГ-Несебър-Месемврия се нуждае от спешно финансиране за обезпечаване на своята дейност и предвид сроковете, в които същото може да бъде заявено пред управляващия орган, се взе допуска за предварителното изпълнение на решението.

                                                                           Максим МОМЧИЛОВ

ФРОГОКО: Вещи лица съдят МВР за неплатен труд

https://frognews.bg/novini/frogoko-veshti-litsa-sadiat-mvr-neplaten-trud.html

Вещи лица заведоха дело срещу МВР за спрени възнаграждения. Нещо повече ведомството на Младен Маринов настоява хората, изготвящи експертизи, да връщат пари за свършена работа.

УниКредит Булбанк и Алианц подписват споразумение за партньорство в България

https://frognews.bg/novini/unikredit-bulbank-aliants-podpisvat-sporazumenie-partnjorstvo-balgariia.html

16 октомври 2018 г., София – УниКредит Булбанк и Алианц България дават официален старт на партньорството си, според което банката ще предлага ексклузивно продуктите на застрахователната компания в областта на животозастраховането и общото застраховане. Договорът между двете водещи в своите сектори компании ще донесе множество ползи за клиентите им.

УниКредит Булбанк и Алианц подписват споразумение за партньорство в България

https://frognews.bg/biznes-turisam/unikredit-bulbank-aliants-podpisvat-sporazumenie-partnjorstvo-balgariia.html

16 октомври 2018 г., София – УниКредит Булбанк и Алианц България дават официален старт на партньорството си, според което банката ще предлага ексклузивно продуктите на застрахователната компания в областта на животозастраховането и общото застраховане. Договорът между двете водещи в своите сектори компании ще донесе множество ползи за клиентите им.

Влак дерайлира в Мароко, има загинали (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/asia/vlak-derajlira-v-maroko-ima-zaginali-video-news_700238.html

Най-малко 10 души са загинали и други 90 са ранени при дерайлиране на пътнически влак в Мароко, съобщава телевизия "Скай нюз-Арабия", цитирана от ТАСС. Инцидентът е станал в 10.50 часа местно време недалеч от столицата на кралството Рабат. На първите снимки, разпространени от медиите след трагедията, се виждат тежко повредените и преобърнати вагони. Националното управление на мароканските железници за момента не коментира причините за инцидента. Urgent Train derails between Rabat

Призоваха ООН да вдигне имунитета на Рияд заради случая "Хашоги"

https://www.actualno.com/europe/prizovaha-oon-da-vdigne-imuniteta-na-rijad-zaradi-sluchaja-hashogi-news_700237.html

Ръководителят на ООН по правата на човека призова да се вдигне имунитета на длъжностни лица, които биха могли да бъдат замесени в изчезването на саудитския журналист в консулството на кралството в Турция. "С оглед на сериозността на ситуацията, свързана с изчезването на Джамал Хашоги, считам, че неприкосновеността или имунитета на съответните институции и длъжностни лица, предоставени от договори като Виенската конвенция за консулските отношения от 1963 г., трябва да бъдат незабавно отмене

СЕМ не е бил уведомен за спирането телевизия "Алфа"

http://www.cross.bg/televiziya-suveta-dostavchika-1586410.html

/КРОСС/ Съветът за електронни медии не е бил уведомен за спирането на партийната телевизия "Алфа". Медията на "Атака" от вчера излъчва черен екран със съобщение, че е спряна и зрителите трябва да попитат правителството защо, съобщава БНР. Председателят на медийния регулатор София Владимирова обяви какво ще предприема съвета: "Писмо към доставчика за повече информация и доклад от сециализираната администрация в спешен порядък по отношение на възможностите за реакция на Съвета по Закона за радио и телевизия, според нашите правомощия. Ако е имало някакви документални взаимоотношения между доставчика и Съвета за електронни медии, те щяха да са, естествено, достъпни и известни. Такива нямаме! Към този момент нямаме яснота каква е точно ситуацията".

Обясниха защо се забави ремонтът на Музикалното училище във Варна (Снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=383858

Ремонтът на сградата на НУИ „Добри Христов“ във Варна е приключил официално вчера. Вече има подписан Акт 16 за експлоатация на зданието. От утре около 900 ученици и учители трябва да се завърнат в класните стаи. Това стана ясно на пресконференция по повод края на проекта с участието на представители на Министерството на културата като възложител и на изпълнителите на същинските дейности, предаде репортер на Moreto.

Кулагин напусна принудително "VIP Brother"

https://www.avtora.com/kulagin-napusna-prinuditelno-vip-brother/

Извънредна ситуация в къщата на VIP Brother стана причина направените по-рано номинации да бъдат отменени.Заради неспазване на правилата от Ваня и Кулагин двамата участници в шоуто бяха изправени пред вота на зрителите, които гласуваха във Facebook кого искат да изгонят. Кулагин събра 71 и напусна принудително шоуто. С излизането си Кулагин беше освиркан, но заяви, че той е бил жертвата. Ваня Костова беше единствената, която се опитваше да проявява разбиране спрямо Кулагин и да му помага по време на престоя му в къщата, но накрая и певицата не издържа поведението на гримьора и в крайна сметка изпусна нервите си.

Кубрат Пулев в пълна изолация преди сблъсъка с Хюи Фюри

https://offnews.bg//bojni/kubrat-pulev-v-palna-izolatcia-predi-sblasaka-s-hiui-fiuri-690042.html

Звездата ни в профибокса Кубрат Пулев се подготвя в олимпийската база "Киенбаум", която се намира на 40 км от германската столица Берлин, пише "Меридиан мач".

Режимът му е напълно аскетичен, като той е в компанията единствено на треньора си Ули Вегнер. В програмата на българския боксьор присъстват само тренировки и спаринги.

Кубрат отговаря на телефонни обаждания само на най-близките си. Той става преди изгрев слънце и си ляга рано. Най-големият плюс на базата "Киенбаум" е барокамерата за възстановяване, която симулира тренировки на 3000 метра височина.

Тази терапия оказва изключителен ефект върху възстановяването, издръжливостта и удължава професионалния живот на спортистите.

Пулев ще се бие на 27 октомври в столичната зала "Арена Армеец" с англичанина Хюи Фюри. Победителят от мача ще стане задължителен претендент за пояса на IBF на Антъни Джошуа. През ноември 2017 Кобрата имаше насрочен двубой с британеца, но се контузи нелепо дни преди сблъсъка.

Софиянка зад волана с 3.26 промила алкохол в кръвта

http://nakratko.bg/category/60/165574/


40-годишна софиянка е в ареста, след като я хванали пияна зад волана с огромно количество алкохол в кръвта.  След тест с дрегер е задържана за срок до 24 часа, тъй като уредът отчел внушителните 3.26 промила алкохол в издишания от нея въздух.

Задържаха под стража двама от хулиганствалите в Гълъбово

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103550

Задържаха под стража двама от хулиганствалите в ГълъбовоПо искане на Районна прокуратура-Гълъбово съдът определи мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо З.К., на 34 г., и И.П., на 34 г., привлечени като обвиняеми за извършено, в съучастие и с друго лице, хулиганство, с особена дързост и цинизъм, при условията на опасен рецидив – престъпление по чл. 325 ал. 5 във вр ал. 2 пр. 2 във вр. ал.

Цели 61 000 пенсионери би трябвало да вземат пенсия далеч над действащия таван

https://www.actualno.com/business/celi-61-000-pensioneri-bi-trjabvalo-da-vzemat-pensija-dalech-nad-dejstvashtija-tavan-news_700236.html

Над 61 000 пенсионери в България имат осигурителен стаж и възраст, които им позволяват да вземат пенсия над тавана от 910 лева. Това става ясно от отговор на социалния министър Бисер Петков на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков. Съгласно представената справка, средната пенсия в България е 362,66 лева. Но се оказва, че почти 25 000 пенсионери имат такъв осигурителен стаж, че би трябвало да вземат пенсия между 920 и 1040 лева. С малко над 10 000 повече т.е. 35 502 души трябва да вземат между

Работодателите искат отпускът за майчинство да не се зачита за трудов стаж

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/10/16/3328213_rabotodatelite_iskat_otpuska_za_maichinstvo_da_ne_se/?ref=rss


Работодателските организации в България поискаха промени в Кодекса на труда, с които отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст да не се признава за трудов стаж, който дава право на платен годишен отпуск. С писмо до вицепремиера Валери Симеонов и социалния министър Бисер Петков председателят на Българската стопанска камара и на Асоциацията на организациите на българските работодатели Радосвет Радев настоява да се вземе под внимание решението на съда на Европейския съюз от началото на...

Търговци настояват да бъдат оповестени причините за срива на Търговския регистър

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/10/16/3328265_turgovci_nastoiavat_da_budat_opovesteni_prichinite_za/?ref=rss


В писмо до министъра на правосъдието Цецка Цачева от Българската стопанска камара (БСК) призовават да бъдат оповестени причините, довели до срива на Търговския регистър, както и какви мерки ще бъдат предприети за обезпечаване на работата му.<br /><br />В писмото се напомня, че сривът в работата на Търговския регистър през август е бил предшестван от редица проблеми във функционирането му. "В продължение на няколко поредни години се наблюдава и забавяне от над една година при...

Безплатно обучение за студентите по педагогика от догодина

http://nakratko.bg/category/59/165573/


До две години в образователната система ще има дефицит от 10 000 учители, каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Идея: Функциите на Фонда за лечение на деца да се поемат от НЗОК

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ideia-funkciite-na-fonda-za-lechenie-na-deca-da-se-poemat-ot-nzok-2125977

Фондът за лечение на деца да се закрие от догодина и функциите му да изземе Националната здравноосигурителна каса. Тази идея е залегнала в серия от законодателни промени, изготвени от здравните власти, които на този етап са само в проект, научи Дарик. Мярката не е обявена официално, защото още не е

Загинали и ранени при влакова катастрофа в Мароко

//dariknews.bg/novini/sviat/zaginali-i-raneni-pri-vlakova-katastrofa-v-maroko-2125976

Най-малко шестима души загинаха, а 86 бяха ранени, след като пътнически влак дерайлира на около 20 км от мароканската столица Рабат, предаде Франс прес, като се позова на официални данни. Ранените са в тежк

Гости от над 10 държави в паралелната програма на ACT Фестивал

https://www.actualno.com/scene/gosti-ot-nad-10-dyrjavi-v-paralelnata-programa-na-act-festival-news_700235.html

Драматурзи, режисьори, актьори и мултижанрови артисти ще се включат в поредица от дискусии и уъркшопи в рамките на осмия ACT Фестивал за свободен театър И тази година най-големият фестивал за независимо сценично изкуство у нас – ACT Фестивал за свободен театър ще предложи богата паралелна и образователна програма, която ще предизвика участващите артисти и публика за промяна на перспективата. Два тематични уъркшопа ще ни представят съвременните развития на американската театрална сцен

Укривал се 7 години бивш полицай, ще излежи присъдата си за смърт на пътя

https://www.mediapool.bg/ukrival-se-7-godini-bivsh-politsai-shte-izlezhi-prisadata-si-za-smart-na-patya-news285053.html

Бивш полицай, укривал се в продължение на 7 години от българското правосъдие, след като получава 2-годишна ефективна присъда за причиняване на смърт на пътя, ще излежи наказанието си. Това постанови окончателно Пловдивският апелативен съд, потвърждавайки във вторник определението на първата инстанция по казуса. Защитата на Никола Ерелийски, който бе върнат по-рано т.г. от Англия с европейска заповед за арест, претендираше, че абсолютната давност на деянието, за което е осъден още през 2011 г., е изтекла, но магистратите отхвърлиха тази теза. Според мотивите на Пловдивския апелативен съд по делото са приложени над 30 докладни записки за проведеното издирване и установяване на местонахождението на осъдения. За да се приеме, че абсолютната давност по казуса е изтекла, обаче трябва да се докаже, че властите са бездействали, докато Ерелийски се е укривал, посочиха магистратите. През 2009 г., когато все още е действащ служител на МВР, той предизвиква тежка катастрофа, при която загива таксиметров шофьор. Следствието разкрива, че Ерелийски е управлявал колата си под въздействието на алкохол, а непосредствено преди трагичния сблъсък, е нарушил и правилата за пътно движение. При последвалия процес той е осъден ефективно на 2 години зад решетките, както и да плати по 100 000 лева обезщетение на съпругата и дъщерята на загиналия таксиметров шофьор. Наказанието му окончателно е потвърдено от Върховния касационен съд през 2011 г., след което Ерелийски се укрива. През следващите 7 години бившият полицай остава в неизвестност за българските власти, докато най-накрая е открит т.г. в Англия. По линия на издадената срещу него европейска заповед за арест в България, той е върнат у нас и веднага е въдворен в Пловдивския затвор, където сега предстои да изтърпи 2-годишната си присъда.

България е залогът в църковен трилър от IX век

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103542

България е залогът в църковен трилър от IX векКняз Борис I разпъван от трима папи и двама патриарси в неизвестен труд на немски учен Естествено, става дума за ръкопис. Също както хрониката на Адсон от Мелк стои 4 века зарита в манастирски архив, преди да попадне у Умберто Еко, и трудът на Ханс-Дитер Дьопман потъва в прах, а читателите му се броят на пръсти...

Митрополит Гаврил: Свикването на Всеправославен събор трябва да реши въпроса за Украинската църква

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103508

Митрополит Гаврил: Свикването на Всеправославен събор трябва да реши въпроса за Украинската църкваСинодът на Руската православна църква реши да прекрати изцяло евхаристичното си общение с Константинополската патриаршия. На заседанието на Светия синод бе взето решение за пълно скъсване на общението с Константинополския патриарх, каза Митрополит Ирларион. Това решение на висшия клир на Руската православна църква бе предшествано от състояло се от

Открити са пропуски в борбата с ужасяващия пожар в Атика през юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103522

Открити са пропуски в борбата с ужасяващия пожар в Атика през юлиПропуски в действията на противопожарните служби разкрива разследване на прокуратурата, данни от което публикува в днешния си брой вестник "Катимерини", като се позовава на сигурни източници. В пожара в района на градчето Мати в източна Атика на 23 юли загинаха 99 души. Според публикацията разследването е потвърдило,

Руският език убива българщината в Бесарабия

http://www.moreto.net/novini.php?n=383847

"България беше и остана за мен една приказка. Обикнах я с цялото си сърце... преди да я видя", казва поетът Петър Бурлак - Вълканов - бесарабски българин, роден в село Бабата. "Ние сме една част от България, духовно.

Мейуедър обяви, че е готов да се боксира с Нурмагомедов

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/16/3328197_meiuedur_obiavi_che_e_gotov_da_se_boksira_s/?ref=rss


Непобеденият на професионалния ринг Флойд Мейуедър обяви готовност да се изправи срещу световния шампион в UFC Хабиб Нурмагомедов. 41-годишният американец има 50 победи в 50 боксови срещи, а 30-годишният руснак е спечелил всеки един от 27-те си мача в смесените бойни изкуства (ММА).<br /><br />Мейуедър вече направи един двубой с боец от UFC - Конър Макгрегър. Двамата се срещнаха през август 2017 г., а американецът спечели с технически нокаут в десетия рунд. В началото на този месец...

До месец в Плевен ще заработи система за видеонаблюдение

http://www.cross.bg/videonablyudenie-dvizhenie-mesetz-1586408.html

/КРОСС/ В Плевен се очаква до месец да заработи система за видеонаблюдение за контрол на обществени места. Видеонаблюдението, осигурено по проект на Общината, е от ново технологично поколение. Камерите са монтирани на 33 места за наблюдение на ключови кръстовища, паркове, входни и изходни зони на града, паркинги, пешеходни зони. Качеството на картината ще бъде много високо и с добра разделителна способност за правилно оценяване на възникналите ситуации. Така например камерата за трафик-решение с автоматично разпознаване на регистрационни табели, покрива две ленти на движение и засича скорост до 200 километра в час. Освен това поддържа така наречения "черен списък" с номера. Мониторинг центровете ще са два. Единият - в сградата на Областната дирекция на МВР, а вторият - в Общината. Системата ще дава възможност бързо да се намира информация за движение в желан регион, в реално време и да се прави запис и преглед на цялата информация за историята на събитието.

Двама нарушители на пътя опитаха да подкупят полицаи край Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103505

Двама нарушители на пътя опитаха да подкупят полицаи край ПазарджикДвама шофьори предложили подкупи на полицаи са задържани през изминалото денонощие в полицията в Пазарджик, съобщи говорителят на областната дирекция Мирослав Стоянов. Случаите са установени по време на полицейска акция, свързана с активния контрол над водачите на МПС в региона. В района на магистрала "Тракия" автопатрул на "Пътна полиция"

Млада майка се нуждае от помощ за спешна мозъчна операция

http://www.cross.bg/yuliya-nikolaii-operatziya-1586412.html

/КРОСС/ Нека помогнем на Юлия и нейното семейство! Всички знаем, че капка по капка и океан може да стане! Нека бъдем отзивчиви в тежките моменти на другите семейства, независимо дали ги познаваме или не! Николай Дыков, съобщи че съпругата му Юлия е в болницата с частична парализа. Изледванията показват два тумора, единият е голям и трябва да се оперира, другият - по-малък и ще го лекуват с химиотерапия. Жената трябваше да бъде оперирана на 12 октомври, но отложиха операция за понеделник заради липса на пари от страната на семейството. Сега разбирам, че пак ще я отлагат, защото няма събрана сума, засега казаха, че примерно операцията ще излезе около 6000 лева, а има събрани много малка част от тях.  Застрахователната компания отказва на Николай да покрие разноските по лечението на Юлия с обяснението, че ако съпругата му бъде оперирана непосредствено след приемането й, това би било застрахователно събитие. Проблемът идва от това, че лекарите прекарват два дни в изследвания и това означава, че е планирана операция, която трябва семейството да заплати самостоятелно. Като цяло Николай се опитва да получи финансова подкрева и съдействие да се открият лекари, които да се заемат със случая на Юлия, защото вчера й е отказано да бъде оперирана във ВМА, където им беше обещано да се извърши животоспасяваща операция

Тези звезди са над 70, но са в перфектна форма

https://www.vesti.bg/lyubopitno/tezi-zvezdi-sa-nad-70-no-sa-v-perfektna-forma-6087511

Дори над 70 години, тези хора имат все още голям стимул за леки упражнения, които ги поддържат

Лондон обявява носителя на литературния приз "Ман Букър"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7103507

Лондон обявява носителя на литературния приз "Ман Букър"В Лондон ще се състои церемонията по обявяването на носителя на наградата "Ман Букър", като за престижния литературен приз се състезават писатели от Великобритания, САЩ и Канада, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Дългият списък на финалистите за наградата бе обявен на 24 юли 2018 г. и включваше 13 автори - шестима британци,

Обвиниха жена, скъсала акт за глоба в градския транспорт

https://dnes.dir.bg/temida/obviniha-zhena-skasala-akt-za-globa-v-gradskiya-transport

С обвинение се сдоби и притекъл и се на помощ на жената, той зашлевил шамар на контрольорка

ЕС иска писмено обяснение от Унгария заради Член 7

http://clubz.bg/74561-es_iska_pismeno_obqsnenie_ot_ungariq_zaradi_chlen_7

Съветът на ЕС е поискал писмен отговор от Унгария за процедурата, която Европарламентът препоръча срещу нея заради нарушаване на основни европейски ценности.

Това стана ясно на днешния съвет „Общи въпроси“ на ЕС в Люксембург. Новината съобщи Гернот Блюмел – министър по европейските въпроси на Австрия, която в момента председателства Съюза.

Процедурата е избрана от самото австрийско председателство.

„Разбрахме се да поканим Унгария да направи писмено изявление. Също така поканихме Комисията да ни представи осъвременен преглед на процедурите за нарушения от последните години по проблеми, които според Европейския парламент Унгария извършва. И ще се върнем към този въпрос на следващата ни среща“, каза Гернот Блюмел.

И припомни:

„За първи път Европарламентът поиска задействане на член 7. Затова, така да се каже, сме на нова територия. За австрийското председателство е изключително важно да прецени нещата по възможно най-коректния начин. По тази причина избрахме подхода „стъпка по стъпка“.

Ако член 7 бъде задействан, Унгария ще загуби правото си на глас в Съвета на ЕС. Това обаче трябва да се реши от самия Съвет и ще се случи много трудно. Вякои страни от Източна Европа начело с Полша обещаха своята подкрепа за Унгария, а за активирането се изисква пълен консенсус.

Евродепутатите дадоха зелена светлина за активирането на член 7 срещу Унгария на 12 септември.  Тогава те приеха с голямо мнозинство доклада на „зелената“ депутатка Юдит Сархентини от Холандия. Правителството на Виктор Орбан е обвинено в създаване на опасност от нарушаване на европйските ценности в 12 области.

Същевременно днес първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс заяви, че в Полша ситуацията със спорните съдебни реформи не само не се подобрява, но и става по-зле.

„Сега, когато е задействана процедура в Съда на ЕС, полските власти изобщо не се съобразяват с този факт, за да спрат прилагането на реформите във Върховния съд. Те дори ускориха този процес с назначаването на още съдии в него“, изтъкна той.

Тимерманс допълни, че ЕК продължава да бъде в готовност за конструктивен диалог с Полша, но в момента и двете страни са далеч от него.

На 24 септември Еврокомисията реши да даде Варшава на Съда на ЕС (СЕС) в Люксембург. Причина са нарушенията на принципа за съдебна независимост.

Прокуратурата с крути мерки след писмото на почернения баща заради условната присъда за убиеца на сина му

http://www.struma.com/sinya-lampa/prokuraturata-s-kruti-merki-sled-pismoto-na-pocherneniya-bashta-zaradi_140668/

Окръжната прокуратура във Велико Търново протестира скандалната присъда на Окръжния съд в старата столица, с която на Антон И. от Горна Оряховица при управление на лек автомобил причинил смъртта на двама души, а трети е ранил тежко. За причинената трагедия на виновния шофьор магистратите наложиха условно наказание, съобщава "Труд".

Както БЛИЦ писа само ден преди реакцията на държавното обвинение, бащата на убития на тротоара Красимир Енев /19 г/ изрази разочарованието си от...

Продължава

Изграждат нова канализационна мрежа в Долни чифлик

http://www.varna24.bg/news/821784.html

Изграждане на канализационна мрежа, обхващаща 18 улици, предстои в град Долни чифлик. Проектът е на ...

Предложенията на ИК "Хермес": Как Ървин Ялом пътува към себе си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7103504

Предложенията на ИК "Хермес": Как Ървин Ялом пътува към себе сиДали книгите са най-добрата терапия Ървин Ялом пътува към себе си В автобиографията си “Моят път към себе си” (ИК “Хермес”) Ървин Ялом - световнопризнат учен и уважаван психотерапевт, смело се разкрива пред читателите в ролята на обект на собствените си изследвания. Преплитайки историите на най-запомнящите се пациенти със спомените си за

Новият екипаж на МКС ще полети в началото на декември

http://www.cross.bg/krikalyov-ovchinin-planiran-1586407.html

/КРОСС/ Новият екипаж на Международната космическа станция ще полети в началото на дкември, съобщи изпълнителният директор на „Роскосмос“ Сергей Крикальов в интервю за RT.  На 11 октомври от космодрума „Байконур“ излетя корабът „Союз“ с космонавтите Алексей Овчинин и Ник Хейг, който трябваше да достави на МКС храна и оборудване. Ракетата обаче аварира около 2 минути след старта и беше извършено принудително кацане. Крикальов посочи, че следващият полет е бил планиран за декември, но с оглед на обстоятелставата сега той ще бъде ускорен. За пролетта е планиран друг полет с участието на Овчинин и Хейг.

Атлантическият съвет: "Радиомълчанието" на президента е съветска техника за заблуда

http://clubz.bg/74560-atlanticheskiqt_syvet_radiomylchanieto_na_prezidenta_e_syvetska_tehnika_za_zabluda

Радиомълчанието е техника на руската военна доктрина още от съветско време, предупредиха от Атлантическия съвет на България във връзка с призива на президента Румен Радев от понеделник да не се коментира покупката на нови бойни самолети, докато трае процедурата.

От съвета разпространиха официална позиция, в която се посочва, че държавният глава би трябвало да адресира призива за мълчание към самия себе си и своя екип.

Президентът поиска вчера премиерът, министрите и депутатите да запазят "радиомълчание" за избора на нов тип изтребители, за да "покажем", че сме цивилизована държава.

"Има много неща, които мога да ви кажа, но в авиацията има един много хубав термин – радиомълчание. Призовавам и премиера, и министрите, и народните представители да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия. Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност, равнопоставеност не са празни приказки", заяви Радев на Празника на авиацията в София.

В момента експертна група оценява подадените четири оферти за нов тип изтребители. След това ще започне работа втора комисия – политико-военна, която ще води преговорите с доставчиците. Решението ще бъде политическо. Основните аргументи за избора на доставчика за най-скъпата сделка от модернизацията на армията, която ще достигне до 1.8 млрд. с ДДС, ще бъдат класифицирана информация и така няма да са публични.

"Радиомълчанието е техника, използвана съгласно съветската и руската военна доктрина за осъществяване на прикритие, с цел въвеждане на противника в заблуждение. Маскировка е другото име на изкуството на заблуждението.

Това, за което призовава Румен Радев, важи и за него самия, и за неговия екип. Най-вече за високопоставените представители на неговата администрация.

Атлантическият съвет на България следи внимателно и отблизо процеса! 

Готови сме да бием камбаната за тревога по всяко време, ако установим признаци за вземане на непрозрачно, лобистко, погрешно и противно на интересите на държавата ни решение! Ако използваме познатите от метеорологията четири кода (зелено, жълто, оранжево и червено), вече имаме достатъчно кумулативно натрупани условия, за да обявим код "ЖЪЛТО", се казва в позицията на Атлантическия съвет.

Военният министър Красимир Каракачанов обаче също се съгласи с президента и с предложението за "радиомълчание", защото то било предпоставка за постигане на успех. 

"В момента не е логично да се говори за който и да е от четирите самолета от членовете на Междуведомствената комисия или от моите колеги в министерството. В бойната авиация радиомълчанието е предпоставка за постигане на успех. Би трябвало изпълнението на един боен полет да бъде така подготвено, че да няма разговори по радиосредствата, които да дадат възможност противникът да добие необходимата му информация. По този начин се осигурява внезапност на изпълнение на задачата и победа във въздушния бой", демонстрира синхрон Каракачанов. 

Според лидера на "Воля" Веселин Марешки с този си призив Радев нарушавал конституцията.

"Недопустимо е президентът да призовава за мълчание, когато пред очите ни се извършва най-големият грабеж от народа ни", смята още аптечният бос.

Марешки: Президентът се изживява като герой от Мълчанието на агнетата

https://offnews.bg//politika/mareshki-prezidentat-se-izzhiviava-kato-geroj-ot-malchanieto-na-agnet-690039.html

С призива си всички да мълчат до избирането на изтребители, президентът Румен Радев на практика наруши българската Конституция. В чл.39 се казва: „Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин”. Аз и парламентарната група на ВОЛЯ отказваме да мълчим!

Това се казва в позиция на Веселин Марешки, лидер на ВОЛЯ и зам.-председател на парламента. В текста пише още:

Недопустимо е държавният глава да настоява за мълчание, когато пред очите ни се извършва най-големият грабеж от народа ни. Вероятно президентът се изживява като герой от „Мълчанието на агнетата”. Но българският народ не е мълчаливо стадо! Позицията на Радев е знак само за едно- че и той има някакъв интерес от сделката и трепери тя да не се развали. 

От деня на вземането на това решение до днес всички партии гузно бягат от тази тема. Единствено ние от ВОЛЯ защитаваме парите на народа от разграбване. БСП уж бяха против, но за часове си смениха мнението, след среща на лидерката им с американския посланик. Т

ака наречените патриоти преди изборите също бяха против, но с влизането им във властта обърнаха палачинката. Кое ги е мотивирало да се отметнат от позициите си, можем само да гадаем.

ВОЛЯ настоява за широк обществен дебат и референдум за какво да се изхарчат тези близо 10 милиарда лева- за самолети ли или за здравеопазване, образование, сигурност и пенсии. Както вече сме съобщавали, при наша анкета онлайн едва 3% от запитаните са съгласни с този грабеж. Всички останали българи искат тези пари за подобряване на ключови за живота на хората сектори! И това е правилното решение. Другото е безстопанственост, задкулисие и корупция.

Варненски тенисист завършва сезона като №1 в Европа

http://varnautre.bg/2018/10/16/93122/%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%88%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%ba

Състезателят на ТК Черно море Елит (Варна) Пьотр Нестеров ще завърши сезона като лидер в ранглистата на Тенис Европа за юноши до 16 години. Нестеров стана шампион на осемте най-добри на Стария континент във възрастовата група на Мастърса в Реджо Калабрия (Италия) преди десетина дни. През тази година той триумфира още с титлите на турнирите за […]

Луис Енрике искал да убие футболистите си на полувремето на мача Испания - Англия

https://offnews.bg//futbol/luis-enrike-iskal-da-ubie-futbolistite-si-na-poluvremeto-na-macha-ispa-690040.html

Селекционерът на испанския национален отбор Луис Енрике сподели, че на почивката му е идело да убие футболистите си след ужасяващото им представяне срещу Англия.

Защитата на иберийците бе трагична и освен че съперникът вкара 3 гола за първите 45 минути, почти всяка английска атака носеше опасност. Ла Фурия върна два гола след паузата, но въпреки това загуби с 2:3.

"До почивката лесно ни преодоляваха, а първият им гол ни шокира. Допуснахме много индивидуални грешки, а и съперникът игра силно. По време на паузата ми се искаше направо да убия момчетата, но в крайна сметка все още всичко зависи само от нас.

Срещу Хърватия определено списъкът с повикани играчи ще бъде интересен, но сега просто трябва да презаредим батерийте си.

Очевидно не бе най-добрият ни ден, но не очаквахме, че ще страдаме толкова. Противникът ни наказа жестоко с три отлични атаки.

Все пак хубавото е, че след това се подобрихме значително и при малко късмет можехме и да не загубим. Просто ни трябваха още 10 минути" каза Енрике.

Съд в Русе оправда пенсионер, убил с антична пушка крадец рецидивист в лозето си

http://www.struma.com/sinya-lampa/sud-v-ruse-opravda-pensioner-ubil-s-antichna-pushka-kradec_140667/

Oкръжният съд в Русе оправда по обвинението в умишлено убийство 70-годишния Петко Илиев от град Бяла, пише rusemedia.com. Миналото лято пенсионерът застреля 59-годишния Петко Чакъров, когото заварил с по-млад мъж да бере грозде в лозето му. Възрастният човек получи само условна присъда за незаконно притежание на оръжие.

На 31 август м.г. Петко Илиев отишъл до лозето си да набере малко грозде и да почерпи приятелите си. Между редовете забелязал двама мъже да късат чепки и да ги слагат...

Продължава

Шофьорът, блъснал момче в Своге снощи, е задържан за 24 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103494

Шофьорът, блъснал момче в Своге снощи, е задържан за 24 часаШофьорът, блъснал 19-годишно момче на пешеходна пътека в Своге снощи, е задържан за 24 часа, направени са му и алкохолни проби, които да отрицателни, съобщиха от МВР за bTV. Състоянието на момчето остава тежко. За живота му се борят в „Пирогов”. Хората в града предупреждават, че на мястото трафикът е засилен, а шосето често се пресича от деца.

Почина бащата на детското кино Димитър Петров

https://petel.bg/Pochina-bashhata-na-detskoto-kino-Dimitar-Petrov__287158

На 93-годишна възраст почина големият български режисьор и сценарист Димитър Петров, съобщи БНТ. Той остави на българската публика няк...

След църковния разкол: Вярващите няма да могат да се молят в православните храмове в Истанбул

https://petel.bg/Sled-tsarkovniya-razkol--Vyarvashhite-nyama-da-mogat-da-se-molyat-v-pravoslavnite-hramove-v-Istanbul__287157

Снимка Булфото Раздор сред православните църкви. Руската православна църква прекратява изцяло отношенията си с Вселенската патриарши...

Сагата с "детелинатa" край Игнатиево е към края си, започва проектиране

https://petel.bg/Sagata-s-detelinata-kray-Ignatievo-e-kam-kraya-si--zapochva-proektirane__287156

Снимка: "Дарик" 10-годишната сага около идеята за изграждане на „детелина” на магистрала „Хемус” край Игнатиево е на път да приключи. Пр...

Комисията по досиетата организира Ден на отворени врати в Централизирания архив в Банкя

https://www.mediapool.bg/komisiyata-po-dosietata-organizira-den-na-otvoreni-vrati-v-tsentraliziraniya-arhiv-v-bankya-news285052.html

Комисията по досиетата организира Ден на отворени врати в Централизирания архив на Комисията в Банкя.  Събитието ще се състои на 23 октомври (вторник) 2018 г. от  0.9 до 16 часа. Ще бъде осигурен автобус на всеки кръгъл час, от 9 до 15 часа, който ще придвижва гражданите от центъра на Банкя, спирката на автобусите на кръговото движение при фонтаните, до сградата на архива. Обиколката ще се организира в групи, които ще имат възможност да разгледат архивохранилищата, които ще бъдат отворени за пръв път за широката общественост. Очаквайте по-подробна информация в следващите дни на сайта comdos.bg Заявки за посещението на тел.02/8004 506, 02/8004 534 или имейл адрес a.guleva@comdos.bg

Потвърдиха ареста на мъж, разследван за опит за убийство, извършен във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=383849

Състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Варна , с което е бил определен първоначалния арест на Димитър Хр., привлечен като обвиняем за опит за убийство на мъж, който се е опитал да разтърве двама души, съобщават за Moreto.

22 млн. лв. ще бъдат инвестирани за подобряване на градската среда в Перник

https://offnews.bg//obshtestvo/22-mln-lv-shte-badat-investirani-za-podobriavane-na-gradskata-sreda-690038.html

22 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж" ще бъдат инвестирани в социална, образователна, пътна, административна инфраструктура и подобряване на градската среда в Перник.

Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при посещението си в града. "С тези средства градът ще се превърне в едно привлекателно и желано място за живот", допълни тя.

В навечерието на празника на Перник Аврамова откри „Парк на предизвикателствата" и ремонтирания мост над р. Струма при ул. „Струма". Те са част проекта на общината „Подобряване на градска среда в град Перник", който е финансиран от управляваната от министерството програма.

Паркът е изграден на над 20 декара, със съоръжения за отдих и игра на малки и големи деца. В него са обособени също зона за катерене, „скаутска зона", трасета за маунтинбайк и зона "Търсене на философския камък", където има възможност за логическа игра.

При ремонта на моста над река Струма са подобрени транспортно-експлоатационните качества, носимоспособността на съоръжението, пътната настилка и е осигурено надеждно отводняване.

По проекта на община Перник за подобряване на градската среда на стойност почти 4 млн. лв. са реновирани над 32 000 кв. м площи, в които е извършено строителство или рехабилитация. Беше благоустроено още междублоковото пространство в кв. „Тева".

От обновената градска среда ще се възползват близо 88 хил. души, като е осигурена достъпност за инвалиди или семейства с малки деца. Като част от проекта вече беше благоустроено междублоковото пространство в кв. „Тева".

В Перник министър Аврамова съобщи, че индикативната дата за приключване на аварийно-възстановителните работи по АМ „Люлин" е 22 октомври. След като магистралата бъде отворена за движение в двете посоки, ще започне ремонт на първокласния път през Владая.

Хабиб „Орелът“ Нурмагомедов на кръстопът в кариерата си

http://www.cross.bg/habib-makgregur-nyrmagomedov-1586409.html

/КРОСС/ Дагестанецът Хабиб Нурмагомедов изглежда твърдо решен да продължи да бъде в челото на новинарския поток. Непобеденият ММА боец предизвика грандиозен скандал миналата седмица след победата си над Конър Макгрегър. Хора от неговия лагер, както и самият Нурмагомедов, предизвикаха масово сбиване с фенове от публиката и с победения Макгрегър непосредствено след края на мача. Тези прояви може и да вдигат рейтинга на UFC федерацията до небето, но не бяха приети с добро око от Щатската спортна комисия на Невада. Регулаторният орган, в чиято юрисдикция е мястото на двубоя, Лас Вегас, заплашва да не изплати хонорара на Хабиб от мача. Няколко човека от лагера му пък са под угроза от изхвърляне от смесените бойни спортове до живот заради нанесени удари над Конър Макгрегър в мелето. Боецът, чийто прякор е „Орелът“ обаче не изглежда кой знае колко притеснен от възможността за финансови загуби. Нурмагомедов пусна няколко бомбастични намека в социалните мрежи, намеквайки че има и други опции за развитие на кариерата си. Като форма на прикрит отговор до президента на UFC федерацията, Дана Уайт, „Орелът“ загатна в Туитър, че има предложение да се присъедини към голямото шоу на кеча. По този начин Хабиб явно отвръща на заплахата на Уайт относно наказанието на хората от неговия лагер след двубоя във Вегас. Дагестанецът обаче не спря дотук

Трима бандюги влязоха посред нощ в блок 389 в "Люлин", не е за вярване с какво си тръгнаха

http://www.struma.com/sinya-lampa/trima-bandyugi-vlyazoha-posred-nosht-v-blok-389-v-lyulin_140666/

Трима мъже влязоха с взлом в блок 389 в столичния квартал "Люлин". Те са откраднали три детски велосипеда от мазето на жилищния блок. За този абсурд сигнализира Георги Христов, баща на едно от ограбените деца, съобщава Нова тв. Кражбата се случила на 13 октомври, въпреки че входната врата се заключва, а в блока има и видеонаблюдение.

"Все още не подали сигнал. Това ще стане в 8.00 ч. днес, тъй като имах ангажименти. Единствено аз имам достъп до камерите в блока, по...

Продължава

Нотариалното производство в светлината на новата съдебна практика (2008-2018)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103501

Нотариалното производство в светлината на новата съдебна практика (2008-2018)Съставителят нотариус Весела Ивчева - обявена за нотариус на годината от сп. “Правен свят” – е систематизирала информацията в няколко раздела “Нотариалното производство в светлината на новата съдебна практика (2008–2018). Том 2” (изд. “Сиела”) в съставителство на Весела Ивчева е нов сборник, в който са включени близо 30 тълкувателни решения на ВКС

Вицепремиерът Симеонов се чуди защо омбудсманът има доверие на Бюрото по труда

http://nakratko.bg/category/59/165572/


Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда проекта на Закона за хората с увреждания, внесен от социалния министър Бисер Петков.

Видео: Денят преди 14 години, който промени историята на "Барселона"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/16/3328193_video_deniat_predi_14_godini_koito_promeni_istoriiata/?ref=rss


<br /><br />Датата 16 октомври остава завинаги в историята на "Барселона". Преди 14 години Лионел Меси направи дебюта си за каталунците в дербито с "Еспаньол". Аржентинецът влезе като резерва в 82-ата минута на мястото на Деко, тогава носейки фланелката с №30.<br /><br />Меси изигра първия си мач за "Барселона" на 17 години, три месеца и 22 дни.<br /><br />"Всеки 16 октомври е празник в "Барселона" и за всички...

Аврамова: Ремонтите на АМ "Люлин" ще приключат на 22 октомври

https://www.actualno.com/society/avramova-remontite-na-am-lulin-shte-prikluchat-na-22-oktomvri-news_700231.html

Ремонтите на автомагистрала "Люлин" ще приключат на 22 октомври, съобщи в Перник министърът на регионалнато развитие и благоустройството Петя Аврамова. В момента в района се работи по укрепването на свлачището на 9-ти километър. След отварянето на двете платна за движение, ще започне ремонтът на пътя Перник - София през Владая. Министър Аврамова бе в Перник за откриването на новоизградения парк на предизвикателствата и обновения мост над река Струма.

Борисов и "Джи Пи Груп": защо точно сега?

https://www.mediapool.bg/borisov-i-dzhi-pi-grup-zashto-tochno-sega-news285051.html

"Няма да дам да ми се петни името", обяви за пореден път министър-председателят и нареди на подчинените си да извадят най-голямата строителна фирма от всички проекти с европейско и държавно финансиране. Както обясни един от постоянните медийни говорители на управляващата партия, "не е толкова съществено какъв е техническият механизъм" на това изваждане. Важното е, че "политическата воля (на премиера) е в посока на това да няма никакви съмнения". И затова: "всеки, който е заподозрян и тече разследване", ще е аут от конкурсите, докато "си докаже правотата и невинността". Защо сега? С приходи от стотици милиони през последните две години въпросната фирма оглавява убедително класацията на най-големите български строителни фирми. Тя печели обществени поръчки в най-разнообразни сектори - метро, магистрали, обикновени пътища, тунели, градоустройство, жп, пречиствателни станции, газопроводи... Само проектите ѝ с европейско финансиране са за 600 милиона по четири оперативни програми. Тъй че: заради тази систематична и автоматична успеваемост съмненията витаят отдавна. Защо премиерът се сети за тях точно сега? Отговорът най-вероятно е в натрупването на куп неблагоприятни събития: катастрофата край Своге, която (макар и свързана с друга фирма) извади наяве безобразията в пътното строителство; разследването на "Биволъ" (и задържането на двама журналисти), което показа как се печелят обществени поръчки и дори предизвика запор на средства, свързани с въпросната строителна фирма; недоволството от качеството на извършвания пак от нея ремонт на "Граф Игнатиев"; убийството в Русе, което, макар и по случайност и по погрешка, беше свързано с разследването на "Биволь" и накара ключови световни медии и политици да заговорят за корупцията в България, а ЕК да обяви, че няма да прояви никаква търпимост към корупцията и злоупотребата със средства от ЕС и ще сигнализира за случая ОЛАФ. И ето, че на премиера съмненията му дойдоха много. Поради което реши, че няма да даде да му се петни името. Съмненията обаче не се разсейват, а се затвърждават. Първо, заради очевидното и абсурдно потъпкване на правото. Елиминирането на една фирма, докато не "си докаже правотата и невинността", праща по дяволите елементарната презумпция за невиновност. Отстраняването ѝ по нечия еднолична воля от завършени процедури, потвърдени от компетентните "независими" органи, е незаконно, а заобикалянето на закона се оказва само дребен "въпрос на техника". Което поражда ново силно съмнение: щом някой може да спира според "посоката на политическата си воля", вероятно може и да пуска. От друга страна, в една такава ситуация всяка нормална фирма в една нормална държава би защитила правата си. Но явно случаят не е такъв, защото вместо това въпросната фирма започна да се отказва доброволно от най-големите си проекти с изсмукани от пръстите умилителни аргументи за обществения интерес. Което показва, че законите, процедурите и институциите нямат значение. И че в отношенията между политика и бизнес владеят едни други, необявени правила, зависимости и лостове за въздействие. Един пада, друг ще го смени Втората причина, поради която съмненията остават, е, че нещата периодично и почти дословно се повтарят, но нищо не се променя. Филмът "Да не ми се петни името" вече са го давали, и то скоро. През февруари 2016 година същият премиер по същия внезапен и правно фриволен начин спря обществени поръчки (макар и "извършени абсолютно законосъобразно") за близо 2 милиарда лева заради "витаещи съмнения", че нещо в тях "не е така, както трябва". Както и защото "витае, че зад едната (печеливша фирма) стои Пеевски, а зад другата стои Златев". Тогава също се бяха натрупали доста неблагоприятни събития: Пеевски (заедно с Доган) бе обявен за персона нон грата в Турция, след като списание "Шпигел" вече го бе определило като "върха на айсберга" на корупцията в България; говореше се за неприятни телефонни разговори с Меркел и Брюксел; пред публика и телевизионни камери в Лондон гражданин бе попитал премиера дали вижда Пеевски в огледалото; а председателят на ЕК обяви, че мониторингът за Румъния скоро може да отпадне, а за България да остане, което би означавало двете страни да бъдат разделени. По онова време друга фирма убедително водеше по приходи и със систематична и автоматична успеваемост печелеше поръчки във всички сектори. Но посрещна удара с мълчание, бързо се спихна и изчезна, след като бе продадена. Скоро обаче шумотевицата се разнесе и схемата за разпределяне на обществени поръчки и средства си продължи постарому. Просто един падна, а друг го смени. И така до днес, когато дойде и неговият ред. Защото съмненията пак се натрупаха и пак трябва да се разсейват. Но това става все по-трудно, тъй като у широката публика съмненията вече са се превърнали в трайно недоверие. И убеждение, че: властта раздава големите поръчки на шепа фирми, като с измислени аргументи предварително разчиства конкуренцията; че от това положение имат смелост да се жалват само чуждите фирми, което, естествено, не променя нищо; че печелившите връщат някъде по веригата и понеже трябва да остане нещо и за тях, строят некачествено и безконтролно; че ако случайно се разчуе, временно се снишават или безропотно изчезват; и че сега пак от нищото ще се пръкне някой нов първенец. Това убеждение едва ли може да бъде разколебано от факта, че този път се е намесила и прокуратурата, независимо дали тя ще докаже нещо или няма. Защото и на нея никой не ѝ вярва. Единственият начин Единственият начин всичко това да се промени е да се разбие порочната схема. Което пък може да стане не чрез временно спрени поръчки, а само чрез дълбоки и необратими реформи, които да освободят превзетата държава и да ѝ вдъхнат нов живот с истинско върховенство на правото, с независими и работещи в обществен интерес институции, регулатори, съд и прокуратура. Такива реформи обаче никой не прави и няма намерение да прави. Което е най-голямото петно - не само върху името на премиера, но и върху всички партии в днешния парламент. В това отношение единствената надежда засега е някой да се намеси отвън.

Мотото на срещата "16+1": "Глобално мислене, действия на местно ниво"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103484

Мотото на срещата "16+1": "Глобално мислене, действия на местно ниво"Четвъртата среща на местните лидери на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай "16+1" ще се състои в Националния дворец на културата на 20 октомври, съобщиха организаторите на форума. Срещата е под мотото "Глобално мислене, действия на местно ниво". Събитието се организира от Министерството на българското председателство на Съвета на

До месец в Плевен ще заработи система за видеонаблюдение

http://nakratko.bg/category/58/165571/


В Плевен се очаква до месец да заработи система за видеонаблюдение за контрол на обществени места. Видеонаблюдението, осигурено по проект на Общината, е от ново технологично поколение.

Поставиха нова пластика на “Севастопол”

http://varnautre.bg/2018/10/16/93116/%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%b2%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%be

След „Рибаря и златната рибка“ и „Звездоброеца“ вече и най-новата пластика на скулптора Венелин Божидаров зае мястото си в галерията от съвременно изкуство на открито във Варна. Така, докато морската общественост събира необходимите средства за реализиране на неговия проект за Паметник на моряка, професорът от катедра „Индустриален дизайн“ на Технически университет – Варна експериментира за […]

Рекорд: Задържаха 40-годишна жена, шофирала с 3.26 промила алкохол

http://www.cross.bg/alkohol-promila-godishna-1586406.html

/КРОСС/ Задържаха 40-годишна жена от София, която е седнала зад волана с рекордните 3.26 промила алкохол в кръвта, съобщава „Фокус”. На главен път 1-8, на 15 октомври след 19ч. автопатрул на РУ – Сливница спира за проверка лек автомобил. Жената е тествана с дрегер и задържана за срок до 24 часа, след като уредът отчел внушителните 3.26 промила алкохол в издишания от нея въздух. Срещу нарушителката е започнато бързо производство за извършено престъпление.

Четири фирми искат да изграждат системата за новите лични карти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103489

Четири фирми искат да изграждат системата за новите лични картиЧетири фирми са кандидати да участват в изграждането на системата за издаването на новите лични карти в България. На открито заседание специално създадената комисия от експерти в МВР разпечата офертите на кандидатите, а обществената поръчка е с предмет „Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи

Осъдиха бивш полицай, укривал се 7 години в Англия

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/osydiha-bivsh-policaj-ukrival-se-7-godini-v-angliia-6087512

През 2009 г. Ерелийски, тогава служител на МВР, извършва тежка катастрофа под влиянието на солидно количество алкохол и при нарушение на правилата за движение

Работодатели пишат на президента, искат форум за растежа

http://clubz.bg/74559-rabotodateli_pishat_na_prezidenta_iskat_forum_za_rasteja

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) са предложили на президента Румен Радев да организира дискусионен форум "за намиране на решения за премахване на задържащите фактори на икономическия растеж, който да е продължение на състоялата се преди няколко дни кръгла маса "Неравенства и бедност в България". Това съобщиха от Българската стопанска камара (БСК).

В писмото си до държавния глава от Асоциацията предлагат дискусията да се състои възможно по-скоро, което да позволи генерираните предложения и мерки да намерят отражение в съответните стратегически документи.

Ето какво се казва в призива:

"Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) приветства инициативата да организирате под Ваш патронаж Кръгла маса "Неравенства и бедност в България". Наши представители взеха участие в нея, водени от убеждението, че България, като страна с най-нисък БВП на глава от населението и най-ниска производителност на труда в Европейския съюз, трябва да действа по-решително с необходимите реформи.

Подобно мероприятие изисква представяне и отразяване на позициите на всички заинтересовани страни, включително и на представителните на национално равнище организации на работодателите в България. Заедно с това, изразяваме убеждението си, че постигането на високо ниво на социална сигурност може да стане факт само чрез ускорено икономическо развитие. За да има догонващо развитие, България трябва да постига темпове на икономически растеж, значително по-високи от тези в другите държави-членки, предвид факта, че не разполага със значителни природни богатства.

АОБР предупреждава, че въпреки благоприятната икономическа обстановка, през 2018 г. българската икономика няма да може да надхвърли бариерата от 4% икономически ръст, който в никакъв случай не е достатъчен и догонващ за развиваща се икономика. Към полугодието България е едва на 12-то място в ЕС по ръст на БВП, нареждайки се след почти всички нови страни членки от ЦИЕ. Ръстът на инвестициите в дялов капитал е отрицателно число, а разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) бележат спад.

В същото време българските инвестиции в чужбина растат. Нови сериозни инвеститори не бързат да влагат средства в България. Това се дължи на задържащите фактори на вътрешната среда, произтичащи от твърде бавното и пасивно провеждане на редица политики и реформи в сферата на пазара на труда, образованието, администрацията и електронното управление, пенсионната система, трудово-медицинската експертиза и здравеопазването, съдебната система и сигурността, енергетиката. Адресирането на тези предизвикателства е от изключителна важност, особено предвид сигналите за завършване на икономическия цикъл на растеж на световната икономика и предвестниците на нова финансова криза, като рекордни равнища на задлъжнялост в световен мащаб, започналата „митническа война“ в световната търговия и други.

С оглед на своевременното намиране на действени решения за премахване на задържащите фактори на икономическия растеж, АОБР предлага да се проведе дискусия под Ваш патронаж, възможно по-скоро, което да позволи генерираните предложения и мерки да намерят отражение в съответните стратегически документи".

Писмото е подписано от Радосвет Радев, изпълнителен председател на БСК и председател на АОБР за 2018 г., "по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ".

Настояват майчинството да не се брои при отпуск

Наред с това от АОБР настояват да бъдат предприети действия за промени на Кодекса на труда, като времето на отпуск, през който не е полаган труд по причини, които не са извън волята на работника, да не се взема предвид при изчисляване на полагаемия се платен годишен отпуск и изплащане на обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение. 

От бизнеса уточняват, че визират основно родителския отпуск, а позицията им е изпратена до вицепремиера Валери Симеонов и до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

В момента за времето на отпуск по майчинство се начислява и редовен платен годишен отпуск. 

Позицията на работодателите е след решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд. 
Според работодателите този въпрос трябва да бъде оставен в полето на колективното трудово договаряне, а не да бъде уреден с императивни норми.

Съгласно Кодекса за социално осигуряване, за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете, на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност, за отпуск за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, отбелязват от бизнеса. В позицията се допълва още, че резонно, за времето на ползване на тези отпуски, работникът и служителят получава обезщетение от държавното обществено осигуряване, а не трудово възнаграждение, тъй като не полага труд. 

Според бизнеса "няма никаква причина този период да се взема предвид при изчисляване на размера на полагаемия се платен годишен отпуск, който има съвсем друго предназначение, а именно - възстановяване на работника и служителя от положения при работодател труд".

"Разчитаме на вашата ангажираност и отговорност да предприемете необходимото за прецизиране на българската трудово-правна уредба, в т.ч. и в светлината на последната съдебна практика на Съда на ЕС", заявяват още работодателите.

Нетаняху идва на среща на Балканската четворка във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103459

Нетаняху идва на среща на Балканската четворка във ВарнаИзраелският премиер Бенямин Нетаняху ще участва в среща на лидерите на Балканската четворка във Варна на 2 ноември, обявиха от Министерския съвет. В резиденция "Евксиноград" на редовната си среща ще се съберат българският премиер Бойко Борисов, гръцкият Алексис Ципрас, румънският Витория Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Близо 40% от населението на България е изправено пред риск от бедност

http://www.transmedia.bg/2018/10/16/%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%be-40-%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b5-%d0%b8%d0%b7/

България е лидер сред страните от Европейския съюз (ЕС) по дял на населението, което е изправено пред риск от бедност и социално изключване. Това показват данни на „Евростат“. През 2017 г. само в три държави членки повече от една трета от населението е било в риск от бедност или социално изключване – България (38.9%), Румъния (35.7%) и Гърция (34.8%).

Страната ни все пак показва прогрес спрямо данни от 2008 г. Тогава пред риск от бедност са били изправени 44.8% от българите. Този прогрес обаче е доста по-нисък от Румъния, с която България обичайно е сравнявана. През 2008 г. Латвия е била третата страна с най-голям дял на изправените пред риск от бедност с 34.2%, но през миналата година има спад до 28.2%.

Данните на Евростат показват, че през 2017 г. с най-нисък процент хора в риск от бедност или социално изключване са Чехия (12.2%), Финландия (15.7%), Словакия (16.3%), Холандия (17%), Словения и Франция (и двете с по 17.1%) и Дания (17.2%).

Общо за ЕС стойността на хората в риск от бедност или социално изключване достига 25%, което е понижение спрямо 2008 г.

„Ауди“ плаща 800 млн. евро глоба в Германия за вредните емисии в дизелови коли

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103480

„Ауди“ плаща 800 млн. евро глоба в Германия за вредните емисии в дизелови коли„Фолксваген“ обяви днес, че дъщерната ѝ компания „Ауди“ се е съгласила да плати 800 млн. евро глоба в Германия, за да бъде сложен край на разследването за манипулиране на вредните емисии в дизелови автомобили, предаде АФП, цитирана от БНР. „Ауди“ е приела глобата, наложена от прокуратурата за „отклонение от регулаторните изисквания в някои 6- и

Рехабилитират пътя Смолян – Рудозем за 1,7 млн. лв.

http://nakratko.bg/category/58/165570/


Агенция "Пътна инфраструктура" започна тръжна процедура за изработването на технически проекти при основния ремонт на близо 111 километра републикански пътища, предаде регионалното издание "Отзвук".

Първи уикенд без стрелба и убийства в Ню Йорк от 1993 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=383841

Американският град Ню Йорк регистрира първи уикенд без стрелба и убийства за последните 25 г., съобщиха от местната полиция, цитирана от Business Insider. В петък, събота и неделя не е имало стрелба в града за първи път от 1993 г.

4 фирми искат да правят новите лични карти

https://offnews.bg//obshtestvo/4-firmi-iskat-da-praviat-novite-lichni-karti-690036.html

Четири фирми кандидатстват за участие в изграждането на системата за издаването на новите лични карти в България, които ще са с повече биометрични данни.

Офертите им бяха разпечатани днес на открито заседание на комисия в МВР. Предстои избирането на изпълнител.

Обявената през лятото обществена поръчка "Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019" е вторият опит за изграждане на системата, след като този от 2016 г. бе спрян от премиера Борисов. Тогава МВР се канеше да даде половин милиард лева държавни пари за изграждането ѝ. Сегашната е на стойност 239 220 873 лв. без ДДС.

Издаването на новите документи за самоличност трябва да започне през 2019 г. Подмяната на сегашните с новите няма да е задължителна. Старите лични карти ще важат до крайния си срок на валидност, отбелязан на документа.

Предвижда се изграждането на център, в който документите да бъдат произвеждани. Подаването по места се запазва и то ще става по-бързо, тъй като заявленията ще се изпращат по електронен път. На същото гише ще се получават документите.

Ще има възможност за подаване на заявления за лични документи по електронен път. Обикновената поръчка остава 30 дни, а бързата - 3 дни. Променя се срокът на експресната - от 8 часа тя ще бъде от 12 до 24 часа.

В електронният носител ще има биометрични данни, което позволява при гранични проверки да бъде удостоверена самоличността. Новите карти ще дават възможност за плащане на данъци и дори да се гласува електронно.

Предвиждат се три нови образци документи за лица, които са подведени под наказателна отговорност. Запазват се основните видове документи - лична карта, шофьорска книжка, задграничен паспорт и удостоверение за пребиваване на чужденци. Новост е възможността за удължаване на срока на валидност на задграничните паспорти за българи, живеещи в чужбина. Те ще важат не пет, а 10 години. Петгодишен срок на валидност ще имат паспортите за деца. Въвежда се и друг нов документ - карта за пребиваване на служител на НАТО.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване