Повече нощувки през август във Варна спрямо миналото лято

http://www.varna24.bg/news/821780.html

През август 2018 г. в област Варна са функционирали 450 места за настаняване с над 10 легла - ...

Пътната агенция ще рехабилитира пътя Смолян - Рудозем

https://www.dnevnik.bg/evropa/regioni/2018/10/16/3328188_putnata_agenciia_shte_rehabilitira_putia_smolian_-/?ref=rss


Агенция "Пътна инфраструктура" започна тръжна процедура за изработването на технически проекти при основния ремонт на близо 111 километра републикански пътища, предаде в. "Отзвук".<br /><br />Въз основа на проектите, които ще бъдат направени, след това ще се рехабилитират над 22 км от пътя Смолян – Рудозем през Фатово и връх Средногорец. Общата индикативна стойност на поръчката е близо 1.7 млн. лв.<br /><br />Кандидатите могат да подават офертите си...

Напрежение на саудитската фондова борса заради скандала с Джамал Кашоги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103477

Напрежение на саудитската фондова борса заради скандала с Джамал КашогиФондовата борса на Саудитска Арабия, известна и като Tadawul, се намира под силен натиск от продажби в началото на търговията във вторник на фона на притеснения, че международното възмущение от изчезването на журналиста-дисидент Джамал Кашоги ще навреди на чуждестранните инвестиции в страната, предаде БНР.

Ако си в отпуск по майчинство: Ето какво искат работодателите…

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d1%81%d0%b8-%d0%b2-%d0%be%d1%82%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%ba-%d0%bf%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d0%b9%d1%87%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be/

Четирите национално представени работодателски организации настояват майчинството да не се счита за трудов стаж и съответно да не се начислява годишен платен отпуск за този период. В момента при излизане в отпуск по майчинство се начислява и редовен годишен платен отпуск, въпреки че липсва реално свършена работа, съобщава Economic.bg.

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която членуват КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, подкрепя своето искане с решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

Работодателите настояват „да бъдат предприети действия за съответните изменения на Кодекса на труда, като времето на отпуск, през който не е полаган труд по причини, които не са извън волята на работника и служителя, да не се взема в предвид при изчисляване на полагаемия се платен годишен отпуск и изплащане на обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение“. Те визират основно родителския отпуск (всички текстове за отглеждане на дете до 8-годишна възраст). Считаме, че този въпрос следва да бъде оставен в полето на колективното трудово договаряне, а не да бъде уреден с императивни норми, се казва в позицията.

Съгласно чл. 9, ал. 2 на Кодекса за социално осигуряване, за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете, на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност, за отпуск за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст.

Резонно, за времето на ползване на тези отпуски, работникът и служителят получава обезщетение от държавното обществено осигуряване, а не трудово възнаграждение, тъй като не полага труд. Няма никаква причина, този период да се взема в предвид, при изчисляване на размера на полагаемия се платен годишен отпуск, който има съвсем друго предназначение, а именно – възстановяване на работника и служителя от положения при работодател труд, смятат работодателските организации.

Според тях изменения от такъв характер няма да засегнат правото на работниците и служителите да ползват тези видове отпуск, нито да правото им да ползват парично обезщетение, в този смисъл няма да се отразят негативно на провежданите политики и цели за съвместяване на трудовия и личен живот, намаляване на дискриминацията между двамата родители/осиновители и осигуряване на своевременно завръщане на майките на пазара на труда. Същевременно, ще се отстрани едно законодателно решение, което неоправдано прехвърля финансова тежест върху работодателите.

 

Материалът Ако си в отпуск по майчинство: Ето какво искат работодателите… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Адриан Андреев вече е 4-ти в света при младежите

https://offnews.bg//tenis/adrian-andreev-veche-e-4-ti-v-sveta-pri-mladezhite-690037.html

Младият ни талант в тениса Адриан Андреев продължава възхода си и вече е номер 4 в света при юношите. Класирането му стана факт след силното представяне на Младежките олимпийски игри.

Българинът спечели сребърен медал в Буенос Айрес. В турнира на двойки финалът противопостави Андреев и Ринки Хиджиката от Австралия срещу поставените под №1 представители на домакините Себастиан Баес и Факудно Диас Акоста. Аржентинците победиха с 6:4, 6:4.

Самият Андреев обаче се класира за финалния турнир при юношите на най-добрите осем в Чънду (Китай). В тази класация Андреев зае седмото място.

В групите ще се играе по системата всеки срещу всеки, а първите двама ще се класират за полуфиналите. Надпреварата в китайския град ще започне след една седмица - от 22 октомври.

През тази година младата ни надежда спечели US Open при двойките, а на Европейското първенство в Клостерс загуби финала.

Син търси истината за съдбата на баща си в "Когато капят кестените"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7103479

Син търси истината за съдбата
на баща си в "Когато капят кестените"Романът “Когато капят кестените” е дебют на Стефан Коспартов Историята, лагерите, комунизмът, любовта и стремежът към свободата са теми в забележителния литературен дебют “Когато капят кестените” на сценариста Стефан Коспартов ( “Мярка за неотклонение”). 29 години след падането на режима митовете и легендите около социалистическия рай все още

Работодателите искат отпускът за майчинство да не се зачита за трудов стаж

http://econ.bg/Новини/Работодателите-искат-отпускът-за-майчинство-да-не-се-зачита-за-трудов-стаж_l.a_i.765908_at.1.html

Работодателските организации в България поискаха промени в Кодекса на труда, с които отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст да не се...

Санкциите срещу Русия вредят на италианските компании, заяви премиерът Конте

http://nakratko.bg/category/25/165569/


Санкциите на Европейския съюз срещу Русия вредят на италианските компании, заяви премиерът Джузепе Конте, цитиран от "Ройтерс".

Ментета на обувки, дрехи и аксесоари хванаха на ГКПП "Капитан Андреево" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103465

Ментета на обувки, дрехи и аксесоари хванаха на ГКПП "Капитан Андреево" (Снимки)Хиляди задържани на ГКПП Капитан Андреево фалшификати на световноизвестни марки спортни обувки, текстилни изделия и аксесоари са унищожени под контрола на митница Бургас, съобщиха от Агенция "Митници". Стоките - общо 8312 артикула, са били предназначени за реализация както на българския пазар, така и в другите страни членки на Европейския съюз.

Макрон, Рюте и Курц смятат, че все може да има сделка за Брекзит

https://www.mediapool.bg/makron-ryute-i-kurts-smyatat-che-vse-mozhe-da-ima-sdelka-za-brekzit-news285050.html

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че все още е възможно да се постигне напредък към споразумение между Великобритания и ЕС по условията за Брекзит, след като в неделя двете страни не постигнаха съгласие преди срещата на лидерите на ЕС в сряда в Брюксел, предаде Франс прес. "Вярвам в колективния разум, мисля, че можем да постигнем напредък", отвърна Макрон на въпрос дали е възможно да се постигне споразумение до края на годината въпреки липсата на съгласие. Той обаче напомни, че Франция е готова за всички сценарии, включително и за възможността да няма споразумение преди ефективното излизане на Великобритания от ЕС на 29 март догодина. След общата пресконференция вчера с южнокорейския си колега Мун Дже-ин Макрон каза, че ще до края на деня ще разговаря с британската министър-председателка Тереза Мей. Европейският съюз обяви вчера, че ускорява подготовката за възможността да няма споразумение между Великобритания и ЕС за Брекзит, добавя АФП. Същевременно холандският премиер Марк Рюте и австрийският канцлер Себастиан Курц също заявиха, че според тях все още е възможно да се постигне сделка за Брекзит, въпреки че въпросът за границата между Ирландия и Северна Ирландия остава нерешен, предаде Асошиейтед прес. Курц и Рюте се срещнаха преди европейската среща на върха в сряда. Рюте заяви снощи: "Въпросът не е дали са необходими отстъпки. Въпросът по-скоро е можем ли, като продължим да преговаряме и да сме възможно най-креативни, да постигнем решение на последните неуредени проблеми". Курц е на мнение, че въпросът за ирландската граница "е по-скоро тактически, отколкото проблем, на който не може да се намери решение". Преговорите за Брекзита се движат в правилната посока, но все още не е постигнато достатъчно за компромис, заяви австрийският министър по въпросите на ЕС към федералното канцлерство Гернот Блюмел, цитиран от Ройтерс. Великобритания няма да приеме граница в Ирландско море, заяви Мартин Каланан, държавен министър за излизането на Великобритания от Европейския съюз. "Няма да позволим на ЕС да ни се наложи в тази сфера", подчерта той и добави, че всякакви митнически споразумения с Брюксел могат да бъдат само временни. Каланан заяви, че Великобритания се опитва да постигне споразумение с партньорите от ЕС, защото напускането на блока без споразумение няма да бъде добър вариант. Но британското правителство се готви и за такъв сценарий, подчерта той. При пристигането си за среща на европейските министри в Люксембург германският министър по европейските въпроси Михаел Рот заяви пред медиите, че призовава британската премиерка Тереза Мей да предложи конструктивни идеи и да поеме отговорността да накара поддръжниците си да подкрепят крайното споразумение за Брекзита. Берлин е наясно, каза той, че Мей има затруднения да получи парламентарно мнозинство, но добави, че ЕС има ограничено пространство за маневри за сближаване с британската позиция за избягване на граница между Ирландия и Северна Ирландия. Холандският външен министър Стеф Блок подчерта пред медиите, че Амстердам се надява да бъде постигнато споразумение за излизането на Великобритания от ЕС, но добави, че и неговата страна се готви за вариант, при Брекзитът се осъществява без сключването на сделка. Блок изрази надежда, че през ноември ще се организира извънредна среща на лидерите на ЕС за Брекзита, уточнявайки, че това би означавало, че сключването на споразумение предстои скоро.

Не само тази сряда, но и през ноември може да няма сделка за Брекзит

https://www.mediapool.bg/ne-samo-tazi-sryada-no-i-prez-noemvri-mozhe-da-nyama-sdelka-za-brekzit-news285050.html

Преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз се оказват по-трудни от очакваното и лидерите от общността ще решат на среща тази седмица дали има достатъчен напредък за нова среща на върха за Брекзит следващия месец, каза във вторник висш служител от ЕС, цитиран от Ройтерс. По думите му 27-те страни, които ще останат в общността, след като Великобритания напусне в края на март 2019 г., настояват, че икономическата част от плана на британската министър-председателка Тереза Мей за отношенията с ЕС след Брекзит няма да проработи. Той заяви, че на срещата си в сряда вечер лидерите на 27-те ще дадат възможност на Мей да представи своето виждане за преговорите за Брекзит, преди да обсъдят как да действат по-нататък. Те ще изслушат и главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, които ще ги запознаят с развитието на приготовленията за риска да няма сделка за Брекзит преди напускането на Великобритания през март. Европейският представител каза, че е време да се засилят тези приготовления, но изтъкна, че също така е необходимо да се продължат усилията за постигане на споразумение. Макрон, Рюте и Курц смятат, че все може да има сделка Френският президент Еманюел Макрон заяви, че все още е възможно да се постигне напредък към споразумение между Великобритания и ЕС по условията за Брекзит, след като в неделя двете страни не постигнаха съгласие преди срещата на лидерите на ЕС в сряда в Брюксел, предаде Франс прес. "Вярвам в колективния разум, мисля, че можем да постигнем напредък", отвърна Макрон на въпрос дали е възможно да се постигне споразумение до края на годината въпреки липсата на съгласие. Той обаче напомни, че Франция е готова за всички сценарии, включително и за възможността да няма споразумение преди ефективното излизане на Великобритания от ЕС на 29 март догодина. След общата пресконференция вчера с южнокорейския си колега Мун Дже-ин Макрон каза, че ще до края на деня ще разговаря с британската министър-председателка Тереза Мей. Европейският съюз обяви вчера, че ускорява подготовката за възможността да няма споразумение между Великобритания и ЕС за Брекзит, добавя АФП. Същевременно холандският премиер Марк Рюте и австрийският канцлер Себастиан Курц също заявиха, че според тях все още е възможно да се постигне сделка за Брекзит, въпреки че въпросът за границата между Ирландия и Северна Ирландия остава нерешен, предаде Асошиейтед прес. Курц и Рюте се срещнаха преди европейската среща на върха в сряда. Рюте заяви снощи: "Въпросът не е дали са необходими отстъпки. Въпросът по-скоро е можем ли, като продължим да преговаряме и да сме възможно най-креативни, да постигнем решение на последните неуредени проблеми". Курц е на мнение, че въпросът за ирландската граница "е по-скоро тактически, отколкото проблем, на който не може да се намери решение". Преговорите за Брекзита се движат в правилната посока, но все още не е постигнато достатъчно за компромис, заяви австрийският министър по въпросите на ЕС към федералното канцлерство Гернот Блюмел, цитиран от Ройтерс. Великобритания няма да приеме граница в Ирландско море, заяви Мартин Каланан, държавен министър за излизането на Великобритания от Европейския съюз. "Няма да позволим на ЕС да ни се наложи в тази сфера", подчерта той и добави, че всякакви митнически споразумения с Брюксел могат да бъдат само временни. Каланан заяви, че Великобритания се опитва да постигне споразумение с партньорите от ЕС, защото напускането на блока без споразумение няма да бъде добър вариант. Но британското правителство се готви и за такъв сценарий, подчерта той. При пристигането си за среща на европейските министри в Люксембург германският министър по европейските въпроси Михаел Рот заяви пред медиите, че призовава британската премиерка Тереза Мей да предложи конструктивни идеи и да поеме отговорността да накара поддръжниците си да подкрепят крайното споразумение за Брекзита. Берлин е наясно, каза той, че Мей има затруднения да получи парламентарно мнозинство, но добави, че ЕС има ограничено пространство за маневри за сближаване с британската позиция за избягване на граница между Ирландия и Северна Ирландия. Холандският външен министър Стеф Блок подчерта пред медиите, че Амстердам се надява да бъде постигнато споразумение за излизането на Великобритания от ЕС, но добави, че и неговата страна се готви за вариант, при Брекзитът се осъществява без сключването на сделка. Блок изрази надежда, че през ноември ще се организира извънредна среща на лидерите на ЕС за Брекзита, уточнявайки, че това би означавало, че сключването на споразумение предстои скоро.

Доналд Туск иска от Тереза Мей "конкретни предложения" за Брекзит

https://www.mediapool.bg/donald-tusk-iska-ot-tereza-mei-konkretni-predlozheniya-za-brekzit-news285050.html

Председателят на Европейския съвет Донад Туск обяви във вторник на пресконференция, че ще поиска "конкретни предложения" от британската министър-председателка Тереза Мей "за излизане от застоя" в преговорите за Брекзит, предаде Франс прес. "За да се осъществи пробив, освен добра воля, трябват и нови действия. Утре ще попитам министър-председателката Тереза Мей дали има конкретни предложения за преодоляване на застоя", обясни Туск в навечерието на срещата на високо равнище на ЕС. Главният преговарящ за Брекзит от името на ЕС Мишел Барние обяви днес в Люксембург, че иска "да отдели време", за да постигне през "идните седмици" с Лондон цялостно споразумение за излизането на Обединеното кралство от общността. "Работихме усилено през изминалите седмици и през всички последни дни, за да постигнем цялостно споразумение за планираното напускане на Обединеното кралство. Още не сме успели", обяви Туск преди утрешната европейска среща на върха в Брюксел на 27-те министри на външните работи, без участие на британския им колега. "Има още много отворени теми, сред които и тази за Ирландия. Трябва повече време за постигане на това цялостно споразумение. Ще отделим това време спокойно, сериозно, за да постигнем цялостното споразумение през следващите седмици", каза Барние. Упълномощен да преговаря по това споразумение, Барние ще информира европейските министри от преговарящите с Великобритания държави и ще обясни защо обсъжданията в неделя се провалиха в последната минута. Преговорите продължават да бъдат спъвани от мерките, които трябва да бъдат взети за избягване на появата на физическа граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия. Лидерите на ЕС ще изслушат утре вечер обясненията на Тереза Мей и после ще решат как да процедират по време на работна вечеря на 27-те. Те трябва да вземат решение и за евентуалното провеждане на извънредна среща на върха в средата на ноември. "Всичко е на масата. Искаме от Тереза Мей да проучи предложението, направено от 27-те. Може да имаме мек Брекзит или твърд Брекзит", предупреди френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо преди срещата с Барние. От френското президентство обявиха, че Париж настоява за спешно възобновяване на преговорите между ЕС и Великобритания "в деня след европейската среща на върха" в сряда и четвъртък, за да се финализира споразумение "преди ноември", като признаха, че споразумение в сряда е "много малко вероятно", посочва Франс прес. В Лондон висши британски министри подкрепиха министър-председателката Мей по време на днешното заседание на кабинета, посветено на Брекзит, на което не е имало никакви намеци, че някой може да напусне правителството, предаде Ройтерс като се позова на говорителя на Мей. По-трудни от очакваното, но някои имат надежда Преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз се оказват по-трудни от очакваното и лидерите от общността ще решат на среща тази седмица дали има достатъчен напредък за нова среща на върха за Брекзит следващия месец, каза във вторник висш служител от ЕС, цитиран от Ройтерс. По думите му 27-те страни, които ще останат в общността, след като Великобритания напусне в края на март 2019 г., настояват, че икономическата част от плана на британската министър-председателка Тереза Мей за отношенията с ЕС след Брекзит няма да проработи. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че все още е възможно да се постигне напредък към споразумение между Великобритания и ЕС по условията за Брекзит, след като в неделя двете страни не постигнаха съгласие преди срещата на лидерите на ЕС в сряда в Брюксел, предаде Франс прес. "Вярвам в колективния разум, мисля, че можем да постигнем напредък", отвърна Макрон на въпрос дали е възможно да се постигне споразумение до края на годината въпреки липсата на съгласие. Той обаче напомни, че Франция е готова за всички сценарии, включително и за възможността да няма споразумение преди ефективното излизане на Великобритания от ЕС на 29 март догодина. Същевременно холандският премиер Марк Рюте и австрийският канцлер Себастиан Курц също заявиха, че според тях все още е възможно да се постигне сделка за Брекзит, въпреки че въпросът за границата между Ирландия и Северна Ирландия остава нерешен, предаде Асошиейтед прес. Курц и Рюте се срещнаха преди европейската среща на върха в сряда. Рюте заяви снощи: "Въпросът не е дали са необходими отстъпки. Въпросът по-скоро е можем ли, като продължим да преговаряме и да сме възможно най-креативни, да постигнем решение на последните неуредени проблеми". Курц е на мнение, че въпросът за ирландската граница "е по-скоро тактически, отколкото проблем, на който не може да се намери решение".

Макрон назначи свой приближен за вътрешен министър

http://nakratko.bg/category/25/165568/


Френският президент Еманюел Макрон направи промени в правителството, като назначи свой приближен за вътрешен министър, предаде "Ройтерс".

Спортисти от Русе: Убиецът на Виктория е смущавал и други жени преди това

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103457

Спортисти от Русе: Убиецът на Виктория е смущавал и други жени преди товаРусенските спортисти поискаха повече мерки за сигурност след убийството на Виктория Спортисти от Русе поискаха повече мерки за сигурност в паркове, алеи и места за крос, след убийството на Виктория Маринова. Административната директорка на телевизия ТВН бе изнасилена и удушена, по време на редовния си крос на брега на Дунав.

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Втори одитен доклад разкрива източването на болница от червения депутат проф. Георги Михайлов - ето как протежето на Ламбо вкарало здравното заведение с над 5 милиона (ДОКУМЕНТИ)

https://pik.bg/извънредно-в-пик-втори-одитен-доклад-разкрива-източването-на-болница-от-червения-депутат-п-news788851.html

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Втори одитен доклад разкрива източването на болница от червения депутат проф. Георги Михайлов - ето как протежето на Ламбо вкарало здравното заведение с над 5 милиона (ДОКУМЕНТИ)

Днешният депутат от БСП и бивш изпълнителен директор на „Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания“ ЕАД-София (СБАЛХЗ) проф. Георги Михайлов трябва да помни фактите за резултатите от неговото управление, преди да се представя целия в бяло, както стана вчера след разкритието на ПИК, че под неговото управление са потънали над 23 млн. лв. от болницата. Това бе установено след одит на лечебното заведение.

Покрай случая изплува и втори одитен доклад. Новите факти доказват, че днешният върл критик на политиката в здравеопазването няма никакво основание да се явява като критик и да пише мотивите за вота на недоверие на БСП по темата здравеопазване. Ако си част от проблема, то не може да си част от решението на проблема.

Ако вследствие на твоето управление „СБАЛХЗ“ ЕАД-София е задлъжняла с над 5 млн. лева, то днешните ти опити да се правиш на генератор на алтернативни, на по-добри политика в здравеопазването са определено лишени от основания. За какво става дума?

Първо, след публикацията на ПИК проф. Георги Михайлов на пожар твърдеше в няколко интервюта вчера, че той бил управител само 6 месеца през 2015 г. Това не е вярно, защото предишният изпълнителен директор на болницата проф. Ставри Тошков получава тежък хеморагичен мозъчен инсулт на 1.05.2015 г. и на практика след тази дата днешният депутат от БСП е реалният директор на болницата. Днес проф. Тошков не се е възстановил, не може да говори, трудно ходи и не може да се защити от инсинуациите на Михайлов.

Второ, когато болницата е купувала лекарства на стойности, много по-високи от онези, които заложени в позитивния лекарски списък, проф. Георги Михайлов е шеф на Клиниката по клинична хематология и зам.-директор по лечебната дейност, т.е. не може да твърди, че не е вземал участие в тези решения. Те са се случвали с неговото изрично съгласие.

Трето, в доклада на независимия одитор на финансовия отчет  на „СБАЛХЗ“ ЕАД-София е написано ясно, еднозначно и категорично, че „поради значимостта на въпросите, описани в раздела от нашия доклад „База за изразяване на отрицателно мнение“, приложеният финансов отчет не представя достоверно финансовото състояние на Дружеството към 31 декември 2016 г. и неговите финансови резултати от дейността и паричните му потоци за годината“.

Датата и годината са 31 декември 2016 г. Проф. Георги Михайлов е повече от година и половина изпълнителен директор на болницата. Каква картина заварват независимите одитори? ето какво пише в доклада им: 

„Дружеството отчита загуба за периода в размер на 3 млн. 919 хил. лв. и натрупана загуба в размер на 11 млн. 501 хил. лева“. Тези катастрофални резултати от управлението на проф.  Г. Михайлов са причината няколко месеца по-късно едноличният собственик на капитала на „СБАЛХЗ“ ЕАД-София в лицето на държавата чрез упражняващия правата й (тогавашният министър на здравеопазването проф. д-р Николай Петров), да откаже да одобри годишния финансов отчет за 2016 г., когато изпълнителен директор през целия период е бил проф. Михайлов.

Държавата отказва също така да освободи от отговорност членовете на Съвета на директорите, (вкл. изпълнителния директор през 2016 г.), който по това време вече е имунизиран като депутат от БСП.

За тези, които го познават от години, е пълен потрес, че той, знаковият и много богат реститут, се е свързал с партия, която по време на тоталитарния режим ограбваше имотите на онези, които са били заможни преди 9 септември 1944 г.

За още по-запознатите не е тайна, че благодетелят в политиката, който му  е осигурил избираемо място (и имунитет) се казва Стефан Данаилов – партийният секретар на Народния театър по тоталитарно време и душеприказчик на Корнелия Нинова, която му дължи почти толкова, колкото и на Георги Гергов за избирането си за председател на БСП.

Елена Кашкина: Занятията по икебана дават възможност да видиш удивителното около теб (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=383850

Днес е последният ден, в който варненци могат да разгледат изложбата по икебана във Фестивалния и конгресен център. В нея ще видите творенията на първата създадена група по икебана в града "Химавари" ("Слънчоглед"), основана през ноември 2017 г.

Общински съветник алармира за звуков терор на цигани над съседите им в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103460

Общински съветник алармира за звуков терор на цигани над съседите им в РусеВ дунавския град се опасяват от сблъсъци, като тези в Гълъбово Председателят на групата общински съветници „Патриотите ВМРО-ГЛАС НАРОДЕН“ Иво Пазарджиев повдига на предстоящата сесия въпрос за системният звуков терор, извършван от цигани, живеещи в ж.к. „Родина“ в град Русе. Ромите са настанени в общински жилища,

Само частична подкрепа на новия Закон за хората с увреждания, бизнесът не отстъпва за квотите

https://dnes.dir.bg/politika/nsts-podkrepi-chastichno-proekta-na-zakon-za-horata-s-uvrezhdaniya

Валери Симеонов, Бисер Петков и представители на синдикатите и работодателите обобщиха резултатите от тристранката

Пак нашариха скалите на Дановия хълм в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/7103461

Пак нашариха скалите на Дановия хълм в ПловдивСклоновете на Дановия хълм, известен като Сахат тепе, отново са надраскани със спрейове. Това стана два месеца, след като бяха старателно почистени със специализирана техника от екипите на общинско предприятие "Чистота". Директорът Иван Стоянов призова "Общинска охрана" да засили проверките, докато район "Централен" постави видеонаблюдение.

Експерти искат национален орган за счетоводство

https://www.mediapool.bg/eksperti-iskat-natsionalen-organ-za-schetovodstvo-news285049.html

У нас трябва да се създаде национален съвещателен орган за обсъждане на въпроси от счетоводната реформа. За това настоява Институтът на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС). Важни въпроси за бранша според ИДЕС са развитието на националните счетоводни стандарти, къде ще се постави границата между тях и международните счетоводни стандарти, приложимите стандарти за финансово отчитане в публичния сектор, съвместните одити и др. Председателят на управата на ИДЕС Васко Райчев засегна и проблемната тема със законовите изисквания за независим финансов одит. От няколко месеца насам Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява да отпадне задължението за одитиране на годишните финансови отчети на малките фирми. Според бизнеса в Закона за счетоводството под "лобистки" натиск е вкарано задължението за одит на малките дружества. "Годишните финансови отчети на малките предприятия не следва да подлежат на задължение за извършване на одит, тъй като одитът може да представлява значителна административна тежест за тази категория предприятия, като същевременно в много от малките предприятия едни и същи лица са както акционери, така и управители, и затова не се нуждаят особено от това трета страна да гарантира достоверността на финансовите отчети", смятат работодателите. Те предлагат редакция на чл. 37 от Закона за счетоводството, така че да се разшири кръгът от малки предприятия, които са изключени от задължението за независим финансов одит. В момента изискването важи за дружества с балансова стойност на активите от поне 2 млн. лв. и нетни приходи от продажби от най-малко 4 млн. лв., докато бизнесът предлага праговете да се качат съответно на 4 млн. лв. и 8 млн. лв. Работодателите критикуват и текста, според който акционерните и командитните дружества са длъжни да одитират отчетите си независимо от големината на фирмата, а само по силата на правната си форма. По думите на председателя на управата на ИДЕС Васко Райчев в дискусията за независимия финансов одит трябва да участват всички заинтересовани лица, а не "отделни идеи да се появяват ад хок в общественото пространство". Финансовото отчитане не трябва да се разбира като административна тежест, посочи Райчев и допълни, че то е начин на комуникация в света на бизнеса. И колкото по-правдива и надеждна е финансовата информация, толкова по-пълноценен ще е този процес, смята той. "Праговете за задължителен финансов одит в България са уместни, прилагат се повече от 15 години", посочи Райчев. Предложението за вдигане на праговете не почива на конкретни данни, смята и зам.-председателят на института Велин Филипов. По думите му сегашните прагове са напълно адекватни на икономическата ситуация в страната. За 2017 г. са били направени малко над 15 000 одита при около 200 000 - 300 000 действащи фирми, посочиха от института.

Министърът на отбраната на САЩ увери, че има пълната подкрепа на Тръмп

https://www.mediapool.bg/ministarat-na-otbranata-na-sasht-uveri-che-ima-palnata-podkrepa-na-tramp-news285048.html

Министърът на отбраната Джим Матис увери, че президентът на САЩ Доналд Тръмп му е обещал пълната си подкрепа, предаде Франс прес. "Той каза: "заставам 100 процента зад вас", каза Матис по повод свой разговор с Тръмп вчера следобед. Шефът на Пентагона говори пред журналисти на борда на самолета, с който пътува към Виетнам, където започва двудневно посещение. В откъс от предаването "60 минути", излъчен в неделя по американската телевизия Си Би Ес, Тръмп заяви, че Матис е "нещо като демократ", който може скоро да напусне правителството. В същото време президентът на САЩ категорично отрече всякакви слухове за "хаос" в Белия дом, припомня АФП. "Аз съм част от екипа (на Тръмп). Никога не сме говорили да напускам", каза днес Матис.

Магистрала "Люлин" отворена за движение и в двете посоки на 22 октомври

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103454

Магистрала "Люлин" отворена за движение и в двете посоки на 22 октомвриРемонтните дейности по укрепване на свлачището на 9-и километър на автомагистрала "Люлин" ще завършат на 22 октомври и тогава аутобанът ще бъде отворен и в двете посоки. Това съобщи в Перник министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, предаде БТА. След това ще започне ремонт на пътя Перник-София през Владая в участъка,

Труден ноември в сянката на Каменос

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103449

Труден ноември в сянката на КаменосРешаващ за премиера Алексис Ципрас, но и за политическия климат, в който страната ще влезе в предизборната 2019 година, ще бъде ноември. Тогава ще бъдат окончателно изяснени: Първо, съдбата на Преспанското споразумение, което ще определи пътя на коалицията СИРИЗА - Независими гърци, която вече ходи по опънато въже.

САЩ обявиха за най-големи транснационални заплахи Хизбула и 4 наркокартела

https://www.mediapool.bg/sasht-obyaviha-za-nai-golemi-transnatsionalni-zaplahi-hizbula-i-4-narkokartela-news285047.html

Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс обяви ливанското движение Хизбула и четири наркокартела за най-големите транснационални заплахи за Съединените щати и техните съюзници, предаде ДПА. Сешънс създаде специални комисии за петте организации, които се очаква да докладват до 90 дни как да бъдат възпрепятствани техните дейности. Хизбула играе ключова роля в ливанската политика и е ключов съюзник на президента Башар ал Асад в конфликта в Сирия. Подкрепяното от Иран движение провежда също така операции в Африка и Латинска Америка, отбелязва ДПА. Останалите четири организации, включени в черния списък от Сешънс, са замесени в наркотрафик. Това са мексиканските картели Синалоа, който действа по целия свят, и "Халиско нова генерация", колумбийският Картел от Залива и международната престъпна банда Ем Ес 13, основана в Лос Анджелис и чиито членове са предимно от централноамерикански произход, най-вече от Салвадор.

Литературни награди "Перото" обявиха финалните си номинации

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/10/16/3328177_literaturni_nagradi_peroto_obiaviha_finalnite_si/?ref=rss


"Зелда", "15 ангела на върха на пръста", "Дърводелецът" и "Топлото човече" са сред заглавията - финалисти за наградите "Перото", които четвърта година се дават за принос към българския литературен контекст и ще бъдат връчени на 2 ноември в Литературен клуб "Перото" - ден след празника на народните будители, обявиха от НДК.<br /><br />Трима автори и техните произведения и преводачи стигат до финала във всяка от петте...

Преговорите за Брекзит са по-трудни от очакваното, каза служител от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103452

Преговорите за Брекзит са по-трудни от очакваното, каза служител от ЕСПреговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз се оказват по-трудни от очакваното и лидерите от общността ще решат на среща тази седмица дали има достатъчен напредък за нова среща на върха за Брекзит следващия месец, каза днес висш служител от ЕС, цитиран от Ройтерс и БТА.  По думите му 27-те страни, които ще останат в общността,

Трябва да потърсим отговорност за поведението на Саудитска Арабия

https://www.mediapool.bg/tryabva-da-potarsim-otgovornost-za-povedenieto-na-sauditska-arabiya-news285046.html

През 80-те и 90-те години на миналия век либийският лидер Муамар Кадафи разви навика да открива и убива критиците си в чужбина. Това донесе на страната му статута на неблагонадеждна държава. Този път обаче виновникът е Саудитска Арабия, отколешен съюзник на САЩ и важна част от близкоизточната политика на администрацията на Тръмп. Вероятното убийство на саудитския журналист (и коментатор на "Вашингтон пост) Джамал Хашоги би следвало да задейства преразглеждане из основи на естеството на съюза на САЩ със саудитците. Според съобщенията Саудитска Арабия е изпратила отряд убийци, които безочливо са отвлекли и убили в саудитското консулство в Истанбул пребиваващия в САЩ Хашоги, просто защото той редовно е отправял публични критики към правителството си. Саудитците излязоха с опровержения и отказаха да предоставят каквито и да било доказателства, че това не се е случило, допускайки арогантно, че не ни дължат обяснение. Когато станах член на Конгреса преди малко повече от 10 години, подкрепата за Саудитска Арабия беше широка и двупартийна. Сега обаче, при все по-безразсъдното поведение на новия принц престолонаследник, все повече хора сред нас се питат дали действията на съюзника ни са в наш интерес. Проявите на непостоянство на Мохамед бин Салман образуват дълъг списък: хвърлянето в затвора на членове на кралското семейство, задържането на ливанския премиер, безсмислената вражда с Катар, растящото потискане на политически възгледи в Саудитска Арабия и пагубната война в Йемен. Тези контрапродуктивни ходове се приемат все по-критично на Капитолийския хълм и пораждат нови въпроси за може би най-вредния за глобалната сигурност саудитски проект: десетилетните усилия за посяване из цял свят на семената на салафисткия ислям - една често пъти решаващо важна съставка на сунитския екстремизъм, който подхранва терористични групировки като "Ислямска държава" и Ал Каида. Изглежда слабо вероятно сегашната администрация на САЩ да вземе решителни мерки, затова зависи от Конгреса да определи какви да са последиците. Една от тези последици трябва да е прекратяването на нашата военна помощ, която развързва ръцете на саудитците в продължаващия ужас в Йемен. През последните три години САЩ помагат на Саудитска Арабия да води опустошителна кампания на бомбардировки в Йемен срещу местните бунтовници хуси. Отново и отново се появяват потресаващи съобщения, в които подробно се описва как произведени в САЩ бомби са пуснати върху цивилни автобуси, сватби, погребения и здравни заведения. В тази война са убити хиляди цивилни и се е стигнало до огромна хуманитарна криза - и тя е с етикет "Произведено в Америка". Саудитците ни разправят, че тези убийства на цивилни не са предумишлени. И тъй като законът в САЩ ни забранява да участваме във военни престъпления, правителството ни отново и отново решава да им повярва. През последните месеци обаче броят на цивилните жертви нараства. Йемен е на ръба на масов глад, като хиляди деца вече измират от недохранване и обезводняване. В ново проучване се отбелязва, че "има сериозни доказателства, че стратегията на Коалицията цели да унищожи производството и доставките на храна." (В превод: те активно се опитват да подчинят страната чрез глад.) Саудитска Арабия бави и възпрепятства доставките на хуманитарна помощ и на критично важни стоки като храна, гориво и лекарства. Саудитските бойни самолети нанасят удари по инфраструктурата на водоснабдяването, болници и здравни клиники. Нашата помощ обаче продължава и с това се поставя американски отпечатък върху смъртта на всеки цивилен в Йемен. Нещата се свеждат до следното: саудитците не ни казват истината. Шикалкавенето им по въпроса какво се е случило с Хашоги в консулството им е същата игра, която играят с нас в Йемен докато избиват хиляди цивилни. Нищо чудно, че не очакваха да има последици от убийството на един-единствен. Отначало на саудитците бяха спестявани сериозни американски критики за ролята им в Йемен. Първо администрацията на Барак Обама се стремеше да не дразни допълнително страните от Залива след противопоставянето им на иранското ядрено споразумение, а по-наскоро саудитското кралско семейство извлече полза от необяснимо близките си отношения със семейство Тръмп. В момента обаче позицията на саудитците в Конгреса рязко се влошава и ще има сериозни последици за двустранните отношения ако не се дадат пълни обяснения за съдбата на Хашоги. Неотдавна се присъединих към мои колеги в сенатската комисия за външни работи в подкрепа на налагането на санкции на отговорните лица, включително на най-високопоставените официални представители на правителството на Саудитска Арабия. Конгресът също трябва да блокира всякакви текущи продажби на оръжие на Саудитска Арабия и да преразгледа скромния размер на чуждестранната финансова помощ, заради която кралството има право на отстъпки за милиони долари от тези оръжейни продажби. Време е да престанем да субсидираме военни престъпления и масов глад. Трябва да организираме изслушвания по въпроса за потискането на инакомислещи в Саудитска Арабия и да привлечем вниманието върху положението с десетки други журналисти и активисти, които са били смълчавани във водената от Мохамед кампания срещу критиците му. Саудитска Арабия е важна страна за САЩ. Саудитците са важен партньор в борбата с тероризма и са помогнали за постигането на сегашното разведряване в отношенията между сунитските държави от Залива и Израел. Има основателни причини тези отношения да не се разрушават. Това обаче не може да стане докато не се дадат пълни обяснения за изчезването на Хашоги и докато САЩ не получат уверения, че Саудитска Арабия ще бъде много по-отговорен съюзник. Опасявам се, че този филм няма да е с щастлив край, но дължим на Хашоги да научим цялата история и да рестартираме отношенията си със страната, която вероятно е извършила убийството му.   *Крис Мърфи е сенатор демократ от щата Кънектикът. Член е на сенатската комисия за външни работи. 

Президентът Радев ще се срещне с Елизабет Втора

http://www.transmedia.bg/2018/10/16/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%bd%d0%b5-%d1%81-%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b0/

 

 

Българският държавен глава ще изнесе лекция на тема „Предизвикателства за сигурността пред Европа“ в “Оксфорд Юниън“

 

Президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение във Великобритания от 17 до 19 октомври по покана на Нейно Величество кралица Елизабет II, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Радев ще бъде придружаван от съпругата си.

На 17 октомври президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще посети щаба на Съюзното военноморско командване на НАТО-MARCOM в Нортууд, в което се планират и контролират всички морски дейности на Алианса. Радев ще проведе среща с командира на MARCOM вицеадмирал Клайв Джонстън, като се очаква двамата да обсъдят съвместните операции и учения, в които България участва, както и сътрудничеството на Военноморските сили на България в рамките на НАТО.

За същия ден е предвидена среща на Радев с българи, живеещи във Великобритания.

На 18 октомври българският държавен глава ще има аудиенция при Нейно Величество Елизабет II – кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

По-късно същия ден Радев ще изнесе лекция на тема „Предизвикателства за сигурността пред Европа“ в “Оксфорд Юниън“ – най-голямата общност за дебати на Университета в Оксфорд, основана през 1823 година. Държавният глава ще разговаря и с български студенти, които следват във Великобритания, и с членове на Комитета на „Оксфорд Юниън“.

В рамките на визитата си във Великобритания на 19 октомври президентът и българската делегация ще посетят Уестминстърското абатство в Лондон.

По време на посещението във Великобритания съпругата на държавния глава Десислава Радева ще се срещне с учители, преподаващи в българските училища във Великобритания.

18-годишен блъсна възрастна жена, пресичала неправилно във Варна

http://www.varna24.bg/news/821777.html

На 15.10. т.г., около 17:40 часа, на ул. «Тодор Влайков», е възникнало ПТП. Водачът на л.а. «Ауди» ...

Полицаят, блъснал човек на пътя и избягал в чужбина, ще излежи присъдата си

https://zaistinata.com/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%8f%d1%82-%d0%b1%d0%bb%d1%8a%d1%81%d0%bd%d0%b0%d0%bb-%d1%87%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f-%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d1%8f%d0%b3/

Бившият полицай Никола Ерелийски ще излежи ефективната си присъда от 2 години затвор за убит човек на пътя, постанови Пловдивският апелативен съд. Защитата на Ерелийски, който е задържан на 17.08.2018 г. във Великобритания, в изпълнение на Европейска заповед за арест, поиска той да бъде освободен поради изтичане на давност за изпълнение на наказанието. Никола Ерелийски е осъден на […]

Конгрес за желаещи да следват медицина ученици ще се проведе в София

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/10/16/3328175_kongres_za_jelaeshti_da_sledvat_medicina_shte_se/?ref=rss


Медицинският конгрес за ученици Junior Pre-course ще събере за втора поредна година единайсетокласници и дванайсетокласници от цялата страна, които искат да кандидатстват обща, дентална медицина или фармация.<br /><br />Това съобщи пред "Дневник" Здравка Стоянова, студентка в Медицинския университет в София, която е сред организаторите на събитието.<br /><br />Junior Pre-course е част от Международния биомедицински конгрес и ще се проведе в "София тех...

Дончев: Водещото предизвикателство пред България: Човешкият капитал

https://www.investor.bg/web/456/a/donchev-vodeshtoto-predizvikatelstvo-pred-bylgariia-choveshkiiat-kapital-270104/

Бих си поставил скромна цел – да сме първи по интернет банкиране или по ползването на дигитално учебно съдържание, пожела си вицепремиерът

Отвлякоха 14 служители от иранските сили за сигурност при границата с Пакистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103448

Отвлякоха 14 служители от иранските сили за сигурност при границата с ПакистанЧетиринайсет души от иранските сили за сигурност, включително членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, са били отвлечени днес при границата с Пакистан, съобщи държавната агенция ИРНА, цитирана от Ройтерс. ИРНА цитира ирански официален представител, според когото похитителите са членове на терористична групировка.

22 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ се инвестират в Перник

http://www.cross.bg/pernik-sreda-stryma-1586405.html

/КРОСС/ 22 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ се влагат в социална, образователна, пътна, административна инфраструктура и подобряване на градската среда в Перник. С тези средства градът ще се превърне в едно привлекателно и желано място за живот. Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при посещението си в Перник в навечерието на празника на града. Там тя откри „Парк на предизвикателствата“ и ремонтирания мост над р. Струма при ул. „Струма“. Министърът поздрави кмета Вяра Церовска и екипа й за тяхната иновативност в подбора на проектите и мисленето, с което превръщат Перник в модерен европейски град. „Паркът на предизвикателствата“ и мостът над р. Струма са част от проекта на общината „Подобряване на градска среда в град Перник“, който е финансиран от управляваната от министерството програма. Паркът е изграден на над 20 декара, със съоръжения за отдих и игра на малки и големи деца. С атракционите за развлечение ще е едно прекрасно място за жителите и гостите на Перник, където да прекарват свободното си време, посочи регионалният министър

Безалкохолната бира е полезна за черния дроб

http://www.moreto.net/novini.php?n=383757

Вещества в пяната на бирата могат да предотвратят затлъстяването на черния дроб, предизвикано от наднорменото тегло, съобщи Лайф, позовавайки се на германски учени. Експерти от универистета Енланген-Нюрнберг откриха в бирата химическото съединение ксантохумол, което предотвратява затлъстяването на черния дроб заради неправилно хранене.

Шофьор блъсна момиченце край Община Варна и избяга

http://www.varna24.bg/news/821775.html

Вчера около 17:40 часа, на кръстовището на бул. «Осми Приморски полк» и ул. «Братя Миладинови», е ...

Работодатели: При майчинство да не се начислява платен годишен отпуск

//dariknews.bg/novini/biznes/rabotodateli-pri-majchinstvo-da-ne-se-nachisliava-platen-godishen-otpusk-2125945

Асоциацията на организациите на българските работодатели настоява да бъдат предприети действия за промени на Кодекса на труда, като времето на отпуск, през който не е полаган труд по причини, които не са извън волята на работника, да не се взема предвид при изчисляване на полагаеми

Възпитател не е пътувал с децата по време на инцидента с училищния автобус

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/vyzpitatel-ne-e-pytuval-s-decata-po-vreme-na-incidenta-s-uchilishtniia-avtobus-2125949

Отсъствал е възпитател в микробуса, който претърпя инцидент с ученици в село Слокощица. При него почина шофьорът, който получи инфаркт, но спаси 13-те ученика возещи се в автобуса. По законовите разпоредби задължително с децата трябва да има и възпитател.

Утре започва 25-тото издание на Golden Drum в Словения

http://www.cross.bg/drum-godina-golden-1586404.html

/КРОСС/ Двадесет и петото издание на международния рекламен фестивал Golden Drum ще се проведе в периода 17 - 19 октомври 2018 г. в гр. Порторож, Словения, събирайки световни професионалисти в областта на комуникациите и рекламата. 1200 са подадените кандидатури от 28 държави, които ще се състезават за знаменитите отличия.  В продължение на три дни рекламната надпревара ще предложи богата качествена програма с 40 известни и всепризнати гост – лектори, вдъхновяващи семинари и уъркшопи за придобиване на ценен опит, създаване на нови приятелства и контакти. Номинациите ще бъдат обявени утре, 17 октомври 2018 г., а кулминацията ще бъде награждаването на победителите в петък, 19 октомври 2018 г., по време на тържествена церемония.   От 28 страни, конкуриращи се тази година, Румъния подаде най-много заявки – общо 188. Веднага след нея се нарежда Русия с 149 кандидатури. Най-голямо увеличение на проектите има при Македония - над 600% ръст в сравнение с миналата 2017 г., а към надпреварата тази година се присъединиха и две нови държави - Испания и Португалия. 25-тото издание на фестивала Golden Drum представи много новости в конкурсната програма. "Промяната в регламента на конкурса беше предизвикателство за нас, но агенциите приеха това като стимул и подадоха повече заявки отколкото очаквахме

Бивш зам. кмет на Благоевград представя нова книга, споделя: Животът ни е даден да го живеем, не да го борим!

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d1%88-%d0%b7%d0%b0%d0%bc-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2/

Новата си книга „Църна месечина“ ще представи пред публиката на Симитли Кирил Пецев, който е бивш зам. кмет на Благоевград. Новият му роман „Църна месечина” е поредното интелектуално предизвикателство за любителите на конспиративни теории и продължава харесваната от писателя сюжетна линия на вълнуващото приключение по пътя на преодоляване на личното невежество.

Представянето е утре, 17-ти октомври от 17:30 часа в Читалище „Св.Климент Охридски“ град Симитли.
Потомък на бежански родове от селата Горни Порой и Негован от Егейска Македония, той е роден в средата на миналия век в град Петрич. Там, заедно с гимназиалното си образование, получава и първите си житейски уроци, поуките от които му дават основание да заложи бъдещето си на персонална идентификационна парола, кодирана в твърдението: „И кръв да плюваш, казвай – дренки съм ял!”

С това разбиране крачи по житейската си пътека, свързана професионално с Радио Благоевград в началото, а по-късно с Националното радио, на което е кореспондент за Благоевградски окръг. Успява да съчетае професионалната си амбиция и със съответстващо образование във факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Бързо става и член на Съюза на българските журналисти. Не се притеснява да провери качествата на професионалния си опит в продуцирането на една от първите частни радиостанции в страната, излъчваща на територията на Благоевградски окръг. Пътечката, бавно, но последователно, става път, застлан с хиляди изписани страници и изговорени радиоминути актуална журналистика и стотици часове телевизионна публицистика.

От главната професионална посока тръгват и отклонения, натоварени с административни функции в управлението на културната дейност в Благоевград и окръга, а по-късно и в политиката, като председател на Общинския съвет в Благоевград и заместник кмет. Тези професионални отклонения дават допълнителен опит, който му позволява да обобщи, че само в политиката пътищата на равен терен правят завои.

Обръщайки се назад към правите и кривите участъци на житейския си друм, към успехите и разочарованията, авторът прави самоиронична констатация за преживяното: „Един живот, накацан с амбиции, като лайно с мухи”. Стигайки до това заключение, счита, че там някъде е границата между публицистиката и белетристиката в личните му творчески амбиции. Променя се и паролата, която отразява и променената гледна точка. Вече казва: „Животът ни е даден да го живеем, не да го борим.” И тръгва по неговата нова логика. Първите опити са в началото на деветдесетте години със сборника разкази „По горнилото”. Дадената тогава заявка, очевидно е чакала своето време, за да стане белетристичното перо по-амбициозно и по-нетърпеливо и от 2012 до 2017 година да доведе до издаването на пет книги: „Покровителите Дуло”, „Посветените”, „Знаците на Армагедон”, „Нощта на мъртвата луна” и „Божественият код”, обединени под общото заглавие „Тумулус”. Те са достатъчно основание Съюзът на българските писатели да го припознае за свой член.

Материалът Бивш зам. кмет на Благоевград представя нова книга, споделя: Животът ни е даден да го живеем, не да го борим! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Законът за хората с увреждания „заченат в грях”, готви огромни глоби за фирмите, ако не наемат такива лица

https://petel.bg/Zakonat-za-horata-s-uvrezhdaniya----zachenat-v-gryah-----gotvi-ogromni-globi-za-firmite--ako-ne-naemat-takiva-litsa__287155

Снимка флагман.бг Националният съвет за тристранно сътрудничество дебатира два часа по проекта за Закон за хората с увреждания. Предст...

Смъртоносна трагедия на Седемте рилски езера

https://petel.bg/Smartonosna-tragediya-na-Sedemte-rilski-ezera__287154

Снимка Булфото Починал турист е намерен днес на Седемте рилски езера. В момента екипи на планинска спасителна служба транспортират тялото, предаде struma.bg.  Обстоятелствата около смъртта на мъжа се изясняват. 

Сложиха нова пластика на скулптора Венелин Божидаров на "Севастопол" във Варна (снимки)

https://petel.bg/Slozhiha-nova-plastika-na-skulptora-Venelin-Bozhidarov-na-Sevastopol-vav-Varna--snimki-__287153

След „Рибаря и златната рибка“ и „Звездоброеца“ вече и най-новата пластика на скулптора Венелин Божидаров зае мястото си в галерията о...

Mediapool.bg: Волен Сидеров: Телевизията беше дотук

https://petel.bg/Mediapool-bg--Volen-Siderov--Televiziyata-beshe-dotuk__287152

Снимка: Булфото, архив "Телевизия Алфа спря. Питайте правителството защо". Такъв надпис се появи от понеделник вечерта в партийната т...

Набор 2003 г. на Черно море удари Черноморец в Бургас

https://petel.bg/Nabor-2003-g--na-CHerno-more-udari-CHernomorets-v-Burgas__287151

Родените през 2003 година таланти на Черно море записаха победа с 1:0 при гостуването си на Черноморец Бургас в първата среща от 1/8-финалите н...

Цитат: Кристиан Таков

https://terminal3.bg/citat-kristian-takov-6/

“Истината не може да ни отклони в грешна посока. Мълчанието със сигурност ще го направи.”

Кристиан Таков

Тръмп се обяви за истински защитник на околната среда

https://www.mediapool.bg/tramp-se-obyavi-za-istinski-zashtitnik-na-okolnata-sreda-news285045.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви за "истински защитник на околната среда", но въпреки консенсуса сред учените заяви, че не може да каже дали човешката дейност е причина за климатичните промени, предаде Франс прес. "Искам абсолютно чиста вода, искам възможно най-чист въздух, какъвто вече имаме, това се подобри за последната година", заяви президентът, без да уточни на какви данни се позовава. "Аз съм истински защитник на околната среда. Много хора се усмихват, когато го чуят", добави президентът, който посети щата Джорджия след преминаването на урагана Майкъл. "Ще имам най-чистия въздух. Но това не означава, че трябва да принудим всички предприятия да сложат ключа под изтривалката", продължи той. На въпрос за климатичните промени, които в миналото е наричал "шега", президентът отвърна: "Има нещо, независимо дали се дължи на човешката дейност или не", продължи той. През юни 2017 г. Тръмп оттегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата. Според изчисления на учени от Харвардския университет правителството на Тръмп е отменило или започнало да отменя 76 закона и регламента за околната среда, с което фактически отхвърля целите за намаляване на парниковите газове, определени от предшественика му Барак Обама, отбелязва АФП.

Македонският парламент втори ден дискутира предложението за промени в конституцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103441

Македонският парламент втори ден дискутира предложението за промени в конституциятаПарламентът на Република Македония днес продължи дискусията по предложението за конституционни изменения, съобщи МИА. Депутатката Снежана Калеска-Ванчева от СДСМ заяви, че ще гласува "за", тъй като според нея с приемането на това решение се отваря пътят към НАТО и ЕС, пътят към стабилност и просперитет, път,

Борисов и "Джи Пи Груп" - защо точно сега?

https://www.actualno.com/viewpoint/borisov-i-dji-pi-grup-zashto-tochno-sega-news_700225.html

"Няма да дам да ми се петни името", обяви за пореден път министър-председателят и нареди на подчинените си да извадят най-голямата строителна фирма от всички проекти с европейско и държавно финансиране. Както обясни един от постоянните медийни говорители на управляващата партия, "не е толкова съществено какъв е техническият механизъм" на това изваждане. Важното е, че "политическата воля (на премиера) е в посока на това да няма никакви съмнения". И затова: "всек

Малката щерка на Митьо Очите пое семейния бизнес

http://www.varna24.bg/news/821770.html

19-годишната Ивелина Желязкова стана шефка на такситата в Слънчев бряг. Младата наследница на ...

"Джи Пи груп" се сатанизира, смята изпълнителният директор на компанията

http://econ.bg/Новини/-Джи-Пи-груп-се-сатанизира-смята-изпълнителният-директор-на-компанията_l.a_i.765900_at.1.html

"Джи Пи груп" се сатанизира заради определени интереси и разговорът ще продължи в съда. Над компанията няма политически или икономически чадър. Това...

Проектът на ИАНМСП за организиране на търговски мисии и форуми приключи успешно

https://offnews.bg//ikonomika/proektat-na-ianmsp-za-organizirane-na-targovski-misii-i-forumi-prikliu-690028.html

Проект "Организиране на търговски мисии и форуми за български производители и чуждестранни купувачи" към Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия приключи успешно. Това обявиха от ИАНМСП на пресконференция денс.

Тя бе открита от изпълнителния директор на агенцията д-р Александър Минев, който приветства гостите на събитието, на което присъстваха ръководителят на проекта Борислав Димитрачков и Боряна Минчева, която е координатор.

Целта на идеята бе насърчаване на интернационализацията на българската икономика чрез улесняване на достъпа на българските малки и средни предприятия до приоритетни външни пазари и осигуряване на условия за доброто им позициониране и устойчиво присъствие в международен мащаб.

При изпълнение на проектните дейности се разкриват възможности за установяване на преки контакти и договаряне на съвместни бизнес партньорства между български фирми и техни чуждестранни партньори.

Благодарение на реализирането на идеята са създадени условия за българските предприятия да осъществят контакти с бизнес партньори от широк спектър от сектори, включително електроника, информационни и комуникационни технологии, машиностроене, автомобилостроене, интериорен дизайн, козметика, транспорт, енергетика и други.

В проекта са взели участие и фирми от целеви пазари – държави от ЕС, като Германия, Чехия, Унгария, Полша, Австрия, Малта, Италия и др., от Индия, както и такива от Близкия Изток – Катар, ОАЕ, Иран и др. страни.

Камион помля четири коли и се обърна в канавката край Варна

http://www.varna24.bg/news/821773.html

На 15.10. т.г., около 17:30 часа, на около 1 км от с. Езерово посока Варна, е възникнало ПТП. ...

Николай Тишев и Живко Господинов присъстваха на протеста в подкрепа на четиримата гранични полицаи

http://www.cross.bg/nikolaii-zhivko-gospodinov-1586403.html

/КРОСС/ Народният представител от „БСП за България” Николай Тишев и председателят на ОбС на БСП-Бургас Живко Господинов присъстваха на протеста пред Съдебната палата в подкрепа на граничните полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов, които през 2008 г., изпълнявайки служебните си задължения, защитиха българската граница. Четиримата се явиха в бургаския съд за изслушване, след като турският наказателен съд в Къркларели отново поиска възобновяване на делото.   „Искам да призова всички държавни институции ясно и категорично да защитят четиримата български мъже. Нека не забравят какъв сигнал дават на стотиците граничари, които и в този момент рискуват живота си за опазване на границите на нашата родина”, каза Живко Господинов.

Ердоган иска възможно най-бързо резултат от разследването за Кашоги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103427

Ердоган иска възможно най-бързо резултат от разследването за КашогиТурският президент Реджеп Тайип Ердоган се надява колкото се може по-скоро да бъде постигнат убедителен резултат в разследването за изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги, предадоха Ройтерс и турската частна телевизия НТВ, цитирани от БТА. Ердоган заяви, че обискът на саудитското консулство в Истанбул,

И СЕМ не знае защо "Алфа" спря да излъчва, пита ги с писмо

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103417

И СЕМ не знае защо "Алфа" спря да излъчва, пита ги с писмоСЕМ ще изпрати писмо със запитване до телевизия "Алфа", за да потърси повече информация за спирането й. Такова решение взеха малко по-рано днес членовете на регулатора на заседанието си. "Нямаме обяснения за случващото се с телевизия "Алфа". Нищо не е постъпило към нас като оплакване или като дискомфорт, обясни пред "24 часа" Розита Еленова,

Над 5 000 деца от Варна са обхвани от програми за промоция, профилактика и рехабилитация на здравето

http://www.moreto.net/novini.php?n=383851

Над 5 000 деца и ученици от Варна са обхвани от общинските програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Това съобщиха от пресцентъра на Община Варна в отговор на запитване за работещите през тази година общински програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве насочени към деца и ученици.

В ЗАТВОРА! Съдът не се смили над полицая, убил човек и избягал в Англия

https://pik.bg/в-затвора-съдът-не-се-смили-над-полицая-убил-човек-и-избягал-в-англия-news788866.html

В ЗАТВОРА! Съдът не се смили над полицая, убил човек и избягал в Англия

Апелативният съд в Пловдив не пусна на свобода полицая, който уби човек на пътя и 8-години се укриваше в Англия, за да не излежи присъдата си. 

Апелативните магистрати не приеха искането на защитата за отправяне на преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз, тъй като в българския Наказателно-процесуален кодекс е предвидена възможност съдът да освободи всеки гражданин, за който се прецени, че е незаконно лишен от свобода. С оглед максимално гарантиране правата на Никола Ерелийски, искането за незабавното му освобождаване се разгледа на две инстанции.

В мотивите си съдът посочи, че по делото са приложени над 30 докладни записки относно проведените издирвателни мероприятия за установяване местонахождението на Ерелийски. В тях е посочено, че ежедневно автопатрулите са инструктирани, че лицето се издирва и следва да предприемат действия по неговото задържане.

По този начин се установява, че българските власти са предприели всички необходими действия за привеждане на присъдата му в изпълнение. След изложените съображения съдът прие, че са правилни изводите на първата инстанция, че към момента на задържането му не е изтекла абсолютната давност за изпълнението на наказанието от две години лишаване от свобода, наложено му с присъда на Пловдивския окръжен съд.

Никола Ерелийски беше задържан на 17 август във Великобритания, в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжна прокуратура – Пловдив. Това е станало преди настъпването на абсолютната давност за изпълнение на наказанието, която е изтичала на 22 септимври т.г. Съдебните власти на Обединеното кралство са предали на България Ерелийски, след което лицето е постъпило в Пловдивския затвор за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

Никола Ерелийски, който тогава е действаш полицай, е осъден на две години лишаване от свобода при първоначален общ режим и е лишен от право да управлява МПС за срок от 5 години с влязла в сила присъда на Пловдивския окръжен съд. Той е наказан за това, че на 30 август 2009 г. в Пловдив, в района на кръстовището на бул. "Пещерско шосе“ и ул. "Момина сълза“, при управление на лек автомобил "Ауди“ със скорост над 120 км/ч., е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Р. Н. Пострадалият таксиметров шофьор починал на 13.11.2009 г.

Престъплението е извършено след употреба на алкохол, с концентрация в кръвта на подсъдимия 1,59 промила на хиляда – престъпление по чл. 343 ал.3 предл. 1, вр. чл. 342 ал.1 от НК. Със същата присъда Н. Е. е осъден да заплати на съпругата  и на малолетната  дъщеря на починалия Р. Н. по 100 000 лева на всяка от тях. Делото е било разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие и съгласно тогава действащия закон съдът е бил длъжен да наложи наказание под минимума.

Осъденият се е укрил и е обявен за общодържавно издирване. Не е намерен в страната, което е наложило Окръжна прокуратура – Пловдив да издаде Европейска заповед за арест. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

снимка: Пловдив24

Цветанов посети строящата се спортна зала към Природо-математическата гимназия в Смолян

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103430

Цветанов посети строящата се спортна зала към Природо-математическата гимназия в СмолянПредседателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов посети днес строящата се спортна зала към Природо-математическата гимназия в Смолян. На обекта Цветан Цветанов, депутатът д-р Красимир Събев и областният управител Недялко Славов бяха посрещнати от директора на гимназията Мария Илиева и шефа на фирмата-изпълнител Спиро

40-годишна столичанка на кило водка зад волана на мерцедес

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103421

40-годишна столичанка на кило водка зад волана на мерцедес40-годишна жена от София е хваната да шофира с 3,26 промила алкохол в кръвта, съобщават от Областната дирекция на полицията. Тази стойност се равнява на близо литър твърд алкохол, категорични са експерти. В понеделник около 19,30 на пътя София - Сливница автопатрул на Пътна полиция от районното управление спрял мерцедеса за проверка.

Цветанов за вота на недоверие: Това е просто заяждане

https://www.actualno.com/politics/cvetanov-za-vota-na-nedoverie-tova-e-prosto-zajajdane-news_700222.html

Един вот на недоверие може да бъде успешен само ако имаш алтернатива. Когато обаче нямаш такава, значи, че просто се заяждаш. Това заяви в Смолян пред журналисти председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, съобщиха от ПП ГЕРБ. „За БСП е лесно да дават страшни оценки и прогнози за българското здравеопазване при положение, че не предлагат алтернатива и не носят отговорност. Преди да търсят противопоставяне в сектор здравеопазване, нека

"Случаят Хашоги": ООН настоява да бъдат лишени от имунитет замесените саудитски представители

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103418

"Случаят Хашоги": ООН настоява да бъдат лишени от имунитет замесените саудитски представителиВърховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет настоя днес да бъдат лишени от имунитет саудитските представители, които може да са замесени в изчезването на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги след влизането му в сградата на консулството на Рияд в Истанбул, предаде Франс прес. "С оглед тежестта на ситуацията около изчезването

Костов: Руската агресия в Крим разруши консенсуса за ЕС и НАТО у нас

http://clubz.bg/74558-kostov_ruskata_agresiq_v_krim_razrushi_konsensusa_za_es_i_nato_u_nas

Руската агресия в Крим постигна целите си и в България, защото у нас бе разрушен политическият консенсус за членство в ЕС и НАТО. Това заяви бившият премиер Иван Костов на конференция, посветене на хибридните заплахи срещу институциите, съобщи БНР.

"Част от целите на руската пропагандна агресия са били постигнати след анексирането на Крим. В България е бил разрушен българският политически консенсус за членство в НАТО и ЕС", обясни Костов.

И допълни:

"Мнозинството от партиите в парламента са с проруска ориентация. С такава е и президентът Румен Радев. Българската прокуратура демонстрира опасна близост с руската. Води дела срещу министри, които бяха изявени поддръжници на НАТО".

Костов изтъкна, че България не е реагирала и не е поискала целева помощ от своите съюзници.

"С българските служби не се споделя конфиденциалната информация по линия на Шенген. Към тях има недоверие поради слабостите им, които са наложили механизма за сътрудничество и проверка. Налице са основателни съмнения, че българските власти не са информирани наравно с останалите. Това е обяснимо", каза Костов.

И припомни, че осъденият за криминални престъпления бивш шеф на разузнаването Кирчо Киров днес открито защитава позициите на Кремъл. Според Костов съставът на ръководството на ДАНС също не внушава доверие у западните партньори.

"Не е необходимо да се търсят косвени признаци. Достатъчно е да се посочи унижението на Румен Радев при посещението в Москва, самоунижението на премиера Бойко Борисов да иска прошка от старшия брат", заяви Костов.

Той припомни и предложенията за рестартиране на проектите за АЕЦ "Белене" и газопровод през Черно море. Според Костов руското доминиране ни нанася поражения и ние не можем да задълбочим своята европейска интеграция чрез членство в Шенген и еврозонрата, а това ни остава в периферията.

Австралия обмисля да премести посолството си от Тел Авив в Ерусалим

https://www.mediapool.bg/avstraliya-obmislya-da-premesti-posolstvoto-si-ot-tel-aviv-v-erusalim-news285044.html

Австралия обмисля да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести посолството си от Тел Авив в Ерусалим, съобщи премиерът Скот Морисън, цитиран от Ройтерс. Статутът на Ерусалим е една от най-сериозните пречки пред мира между Израел и палестинците, напомня Ройтерс. Израел смята за своя столица целия град, включително източната му част, която анексира след Близкоизточната война през 1967 г. Палестинците искат Източен Ерусалим да бъде столица на бъдещата им държава, която се надяват да създадат на окупирания Западен бряг и ивицата Газа и имат значителна международна подкрепа по този въпрос, напомня Ройтерс. Миналия декември президентът Доналд Тръмп промени десетилетната политика на САЩ и призна Ерусалим за столица на Израел, с което разгневи палестинците и целия арабски свят, както и редица западни съюзници на САЩ. Тогавашното правителство на Австралия с премиер Малкълм Търнбул твърдо отказа да последва примера му, но днес министър-председателят Скот Морисън заяви пред журналисти в парламента, че е "отворен за предложения" за официално признаване на Ерусалим за столица за държавата Израел и за преместване там на австралийското посолство. Морисън предприема този неочакван ход няколко дни преди частични парламентарни избори в район в Сидни с голям брой избиратели от еврейски произход, където кандидатът на Либералната партия на премиера не е много популярна. Ако партията претърпи поражение на тези избори, тя ще загуби мнозинството си от един глас, което има сега в австралийския парламент, посочва АФП. Говорител на опозиционната Лейбъристка партия обвини Морисън, че обявява намерението си да признае Ерусалим за столица на Израел, за да привлече допълнителни гласове на предстоящите избори. Морисън стана министър-председател на Австралия миналия месец, след като консервативното крило в партията свали по-умерения Малкълм Търнбул от поста, напомня АФП.

Пак надраскаха Сахат тепе в Пловдив

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/pak-nadraskaha-sahat-tepe-v-plovdiv

Когато "художниците" са непълнолетни, се съставят актове на родителите

Патриарх Ириней: Сърбия няма да си купи членство в ЕС чрез враждебни действия спрямо Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103408

Патриарх Ириней: Сърбия няма да си купи членство в ЕС чрез враждебни действия спрямо РусияЕС не желае да види как Сърбия става член на блока и Белград няма да купи членството в ЕС чрез враждебни действия спрямо Русия. Това заяви патриархът на Сръбската православна църква Ириней в интервю за в. "Вечерне новости", предаде ТАСС, цитиран от БТА. Основният ни проблем не са многовековните ни съседи албанците,

Тристранният съвет обсъжда проекта на Закон за хората с увреждания

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/nsts-obsazhda-proekta-na-zakon-za-horata-s-uvrezhdaniya

Това е стъпка от ангажиментите, поети от министрите, в план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания

Бизнесът скочи срещу идеята за въвеждане на квоти за хора с увреждания във фирмите

https://www.actualno.com/politics/biznesyt-skochi-sreshtu-idejata-za-vyvejdane-na-kvoti-za-hora-s-uvrejdanija-vyv-firmite-news_700205.html

Бизнесът и работодателите са категорично против т. нар. 'квоти за хора с увреждания', които трябва да се наемат във фирмите. Това стана ясно по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Социалните партньори заедно с ресорния министър Бисер Петков разгледаха в детайли проектозакона за Закона за хората с увреждания, предаде БГНЕС. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) заяви, че има поне девет причини АИКБ да се въздържи да не подкрепят този законопроект.

Шофьор на училищен бус почина зад волана, но с последни сили спаси децата от голяма трагедия!

http://www.varna24.bg/news/821763.html

Вчера в с. Слокощица  микробус "Мерцедес“, превозващ ученици, се е ударил в дворна ограда. ...

Плевенската полиция разкри кражба на училищна украса

https://www.actualno.com/pleven/plevenskata-policija-razkri-krajba-na-uchilishtna-ukrasa-news_700211.html

Необичайна кражба разследваха плевенските криминалисти. От училищен двор на улица „Бяло море“ в областния град изчезнало дървено геранче с цветя, саморъчно направено за украса. Полицаите успели  да разкрият извършителя, който се оказал 12-годишен, съобщи Областната дирекция на МВР. Учителите и децата в школото забелязали липсата на геранчето и подали сигнал в плевенското Второ районно. Служителите на реда взели присърце случая и започнали разследване, което ги довел

Audi отнесе глоба от 800 млн. евро

https://www.investor.bg/novini/444/a/audi-otnese-globa-ot-800-mln-evro-270101/

Санкцията е наложена заради нарушения, свързани с някои дизелови двигатели, които не отговарят на емисионните стандарти

"Вливане" в страхотна музика с двама големи таланти

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/vlivane-v-strahotna-muzika-s-dvama-golemi-talanti-6087509

Теодосий Спасов и международно признатият майстор на електронния звук Иван Шопов се събират отново за представянето на новия си съвместен албум, наречен InFusion

McQueen стартира София индипендънт филм фестивал

https://www.vesti.bg/lyubopitno/mcqueen-startira-sofiia-indipendynt-film-festival-6087510

Режисьорът Скот Хилър (Twin Towers) ще бъде специален гост на фестивала между 26 и 30 октомври

McQueen дава началото на София индипендънт филм фестивал

https://www.vesti.bg/lyubopitno/mcqueen-dava-nachaloto-na-sofiia-indipendynt-film-festival-6087510

Режисьорът Скот Хилър (Twin Towers) ще бъде специален гост на фестивала между 26 и 30 октомври

Варненски студенти донесоха злато за България на международно кулинарно състезание

http://www.varna24.bg/news/821767.html

Една седмица на съревнование в различни кулинарни категории прекараха студентите Стефана Германова ...

Шефът на "Мерцедес" смята, че битката за титлата във Формула 1 не е решена

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/16/3328148_shefut_na_mercedes_smiata_che_bitkata_za_titlata_vuv/?ref=rss


С 67 точки преднина при оставащи четири състезания до края на сезона Люис Хамилтън влиза в уикенда за Гран при на САЩ. Шефът на британеца в "Мерцедес" Тото Волф обаче не смята битката за титлата за предрешена. Австриецът предупреди, че в спорта са виждани невероятни обрати.<br /><br />"Люис се представя невероятно в болида и по този начин стимулира целия отбор да дава още повече от себе си. Заедно успяваме да се мотивираме и да се представяме на все по-високо...

Китайската банка за развитие откри представителство в Астана

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102906

Китайската банка за развитие откри представителство в АстанаНа 15-ти в казахстанската столица Астана се проведе официална церемония по откриването на представителство на Китайската банка за развитие. Зам.-директорът на банката Лиу Дзин, китайският посланик в Казахстан Джан Сяо, председателят на Международния финансов център в Астана Келимбетов и икономическият министър на Казахстан Сюлейманов участваха на

Майдел: Достоверността на информацията е по-важна от всякога

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103409

Майдел: Достоверността на информацията е по-важна от всякога„Необходима е ясна и конкретна политическа платформа на избирателите, която да отговаря и да предлага решения по въпросите, вълнуващи европейските граждани като миграция, безработица и сигурност. Не можем да оставим тези важни въпроси да се дискутират от анонимни уебсайтове или фалшиви профили във Фейсбук.

РИОСВ – Бургас проверява изпълнението на проекти, финансирани от ПУДООС

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/FD3SW5CE8-c/

РИОСВ – Бургас започва проверки по изпълнението на 19 проекта, получили финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда – 2018“. От тях шест са на общини, пет  на кметства, две  на училища и шест  на детски градини. Финансирането е до 10 000 лв. за общини и кметства и до 5000 лв. за училища и детски градини.

Към момента усвоените средства са в размер на 19 879,00 лв. – за общини и 9950 лв. за училища и детски градини. В училищата и детските градини са монтирани пейки, беседки, кошчета за отпадъци, облагородени са дворовете, монтирани са спортни съоръжения на открито.Общините и кметствата са създали зони за отдих и съоръжения за игри на открито.

Високите наеми в Испания будят страх от нов "балон"

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/10/16/3327983_visokite_naemi_v_ispaniia_budiat_strah_ot_nov_balon/?ref=rss


Апартаменти "капсули", наематели, прогонени от увеличението на цените... Наемите в Испания след кризата хвърчат нагоре, а това буди страх от нов "балон" в страна, която вече и без това е травматизирана от срива в сектора на недвижимите имоти, пише "Франс прес".<br /><br />Все повече испанци са принудени да сменят жилището си, особено в Мадрид и Барселона, тъй като наемът им е станал прекалено скъп.<br /><br />"Хора, които са живели през...

Еволюцията на „газовите“ взаимоотношения между Русия и ЕС

https://www.investor.bg/evropa/334/a/evoliuciiata-na-gazovite-vzaimootnosheniia-mejdu-rusiia-i-es-270038/

Какво може да очаква Европа от мащабните руски проекти за пренос на природен газ и как това ще се отрази в отношенията ѝ със САЩ?

Трябва да потърсим отговорност за поведението на Саудитска Арабия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7103407

Трябва да потърсим отговорност за поведението на Саудитска АрабияПрез 80-те и 90-те години на миналия век либийският лидер Муамар Кадафи разви навика да открива и убива критиците си в чужбина. Това донесе на страната му статута на неблагонадеждна държава. Този път обаче виновникът е Саудитска Арабия, отколешен съюзник на САЩ и важна част от близкоизточната политика на администрацията на Тръмп.

Красимир Вълчев: Обучението за студенти по педагогика да е безплатно

http://www.moreto.net/novini.php?n=383837

Увеличаваме приема за педагози, увеличаваме финансирането за професионалните направления, свързани придобиване на педагогическа правоспособност, предоставяне на допълнителни стипендии. За догодина ще предложим и обучението за студентите по педагогика да бъде безплатно, тоест това ще бъде нещо като трета стипендия.

Полицията не изключва нападението в Кьолн да е било с терористичен мотив

https://www.mediapool.bg/politsiyata-ne-izklyuchva-napadenieto-v-kyoln-da-e-bilo-s-teroristichen-motiv-news285043.html

Германската полиция не изключва възможността вчерашното нападение и взимането на заложничка на централната гара в Кьолн да е имало терористичен мотив, предаде ДПА. Похитителят бе ранен, след като полицията влезе в аптека в гарата, където мъж държеше заложничка. Мъжът бил въоръжен с експлозиви, направени от газови бутилки за къмпинг и запалителни вещества, каза офицерът, ръководещ следствието. Прокуратурата разследва опит за убийство и нараняване. Вчера по обед нападателят възпламенил коктейл "Молотов" в ресторант за бързо хранене и ранил 14-годишно момиче, а собственикът на ресторанта изпаднал в шок, напомня ДПА. Нападателят избягал, нахлул в аптека в същия комплекс от магазини и взел жена за заложничка. Специални сили на полицията атакували аптеката след два часа преговори, простреляли нападателя и го ранили тежко. Леко ранената заложница била освободена. "Когато влязъл в аптеката, нападателят заявил според свидетели, че е от терористичната група Даеш (Ислямска държава)", каза следователят. Полицията съобщи, че на мястото на нападението е намерен документ за самоличност на 55-годишен сириец, който имал разрешение за престой в Германия до средата на 2021 г. Следователите казаха, че вероятно този документ е на нападателя, но това още не е доказано със сигурност. Той е известен на полицията във връзка с редица престъпления, като кражби и заплахи. Вчера полицията затвори цялата гара и блокира района около нея, включително площада около прочутата Кьолнска катедрала, а влаковете бяха отклонявани. Гарата на Кьолн е един от най-важните железопътни възли по Рейн и е в самия център на града. През нея всеки ден минават около 1300 влака и 280 000 пътници, добавя ДПА.

Софи Маринова призна: Мислех да зарежа Гринго!

http://www.varna24.bg/news/821755.html

Фолк певицата Софи Маринова призна, че е искала да зареже гаджето си Гринго. След като влязъл в ...

Удар на полицията: Арестуваха брата на Янко Поморийския, бивш лейтенант на Митьо Очите с много дрога

https://petel.bg/Udar-na-politsiyata--Arestuvaha-brata-na-YAnko-Pomoriyskiya--bivsh-leytenant-na-Mito-Ochite-s-mnogo-droga__287146

Колаж: Флагман Полицаи арестуваха брата на Янко Гюров-Поморийския – Недко Гюров, съобщи Флагман.бг.Той е задържан на АМ „Тракия“ в райо...

25-годишен е на път да стане милионер от карти Pokémon

https://petel.bg/25-godishen-e-na-pat-da-stane-milioner-ot-karti-Pok--mon__287150

Снимка pexels.com Яник е 25-годишен германец. Той не иска да разкрива нищо друго за себе си, освен малкото си име и възрастта си. Това се дължи н...

Тенисистът на Черно море-Елит Пьотр Нестеров завършва сезона като №1 в Европа

https://petel.bg/Tenisistat-na-CHerno-more-Elit-Potr-Nesterov-zavarshva-sezona-kato----1-v-Evropa__287149

Българинът Пьотр Нестеров от ТК Черно море Елит (Варна) ще завърши сезона като лидер в ранглистата на Тенис Европа за юноши до 16 години.  ...

"Живеем по-зле от животни": германска телевизия показва мизерията на българите в Мюнхен

https://petel.bg/ZHiveem-po-zle-ot-zhivotni--germanska-televiziya-pokazva-mizeriyata-na-balgarite-v-Myunhen__287148

Източник "Дойче Веле" "Живеят като кучета, като улични песове, казват самите те. В Мюнхен бездомниците от България са много. Спят под мост...

Черно море разпиля Янтра Габрово с 8:0 за Купата на БФС

https://petel.bg/CHerno-more-razpilya-YAntra-Gabrovo-s-8-0-za-Kupata-na-BFS__287147

Юношите старша възраст на Черно море разпиляха като гости тима на Янтра Габрово в първата среща от 1/8-финалите на турнира за Купата на БФС....

Пясъчният град очаква посетители и през есента

https://www.actualno.com/burgas/pjasychnijat-grad-ochakva-posetiteli-i-prez-esenta-news_700204.html

Пясъчният град в Бургас все още очаква посетители. До края на месец октомври той ще радва бургазлии и гости на града. За това допринесоха топлите, слънчеви дни и липсата на дъждове. Пясъчните фигури издържаха на времето и фигурите са запазени така, както при откриването в началото на летния сезон. 11-то издание на Пясъчния град се намира на познатото място в Парк "Езеро". На входа на експозицията ще ви посрещнат двете кули от Толкиновата сага "Властелинът на пръстените" - О

Наградиха призьорите от конкурса „Северно сияние“ в Русе

https://www.actualno.com/ruse/nagradiha-priziorite-ot-konkursa-severno-sijanie-v-ruse-news_700201.html

В държавната опера - Русе, се проведе гала-концерт и официална церемония по връчване на наградите в ХХII Международния конкурс за изпълнители на българска и популярна песен „Северно сияние“. Събитието се състоя на 14 октомври. Концертът започна с рецитал на Тони Димитрова, която бе председател на международното жури, в конкурсните 13-и и 14-и октомври. След рецитала последва гала-концерт на лауреатите на „Северно сияние“- 2018 г., в който се включиха и та

Елин Рахнев, Мирела Иванова, Владимир Левчев, номинирани за поезия от "Перото"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7103405

Елин Рахнев, Мирела Иванова, Владимир Левчев, номинирани за поезия от "Перото"Литературните награди обявиха окончателния списък на литературните нагжради "Перото" Церемонията по връчването ще се състои на 2 ноември „Дърводелецът”, „Зелда”, „Топлото човече”, „15 ангела на върха на пръста” са само част от заглавията, които могат да донесат на авторите си наградата „Перото” за принос към българския литературен контекст.

Преди сезона на дъждовете: Почистени са 97 участъка от речните корита в София

http://www.cross.bg/korita-ychastuka-sofiya-1586402.html

/КРОСС/ Продължава кампанията за почистване на речните корита в София.  Включени са всички критични места, а целта е да се посрещне спокойно дъждовната есен. До момента са почистени 97 участъка от общо 250 речни корита в столицата. За това са отделени близо 1,5 млн. лв. от бюджета на общината, съобщава БГНЕС. Най-често гражданите изхвърлят строителни и битови отпадъци в реките. „До края на сезона предстои да бъдат почистени още 6 участъка. Имаме подготовка и да реагираме при необходимост на криза. За съжаление, хората продължават да изхвърлят отпадъците си. В процеса на превенция трябва да участваме всички. Няма как да контролираме всеки участък, на 250 речни корита няма как да сложим камери и човек на всеки километър”, коментира Йорданка Фандъкова - кмет на София. 

Ново изследване: Имате голямо семейство, по-малко застрашени сте от рак

https://www.actualno.com/health/novo-izsledvane-imate-goljamo-semejstvo-po-malko-zastrasheni-ste-ot-rak-news_700219.html

Многодетните семейства са по-малко предразположени към онкологични заболявания. Това казват учени от медицинското училище в Аделаида и Цюрихския университет, които са направили съответното изследване, пише БГНЕС. Експертите твърдят, че в голямо семейство хората са по-малко склонни да се разболяват от определени видове онкологични заболявания. Сред децата и родителите, както и други роднини, живеещи в голямо семейство, е регистрирана по-ниска честота на заболяване от рак на пикочния мехур, белия

Почина хокеистът Георги Величков - Кебапа

https://www.24chasa.bg/sport/article/7103390

Почина хокеистът Георги Величков - КебапаПочина дългогодишният състезател по хокей на лед Георги Величков - Кебапа, съобщиха във фейсбук от Българската федерация по хокей на лед. На 15 октомври 2018 г. след кратко боледуване почина Георги Величков - Кебапа, дългогодишен състезател по хокей на лед на Левски-Спартак и Националния отбор. Поклонението ще се състои на 17 октомври 2018г.

Валери Симеонов към Мая Манолова: Побъркахте държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103396

Валери Симеонов към Мая Манолова: Побъркахте държавата

Вицепремиерът Валери Симеонов на няколко пъти се скара на омбудсманката Мая Манолова по време на тристранката, която обсъжда Закона за хората с увреждания. През юли той дори я изгони от заседание. Докато общественият защитник правеше разбор на текстовете за квотите на работодателите, вицепремиерът я прекъсна с думите :"Недейте да учите

До колегите, подкрепили позицията на 50-те социалисти за „Дума”

http://pogled.info/bulgarski/do-kolegite-podkrepili-pozitsiyata-na-50-te-sotsialisti-za-duma.98275

/Поглед.инфо/ УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, Приемете моите най-искрени поздравления  и съпричастност за изразената от вас професионална и гражданска позиция за грубата и недопустима намеса за подмяна на ръководството на най-успешния, сериозен и популярен вестник „Дума”.

Уникална луксозна керамика откриват археолозите край с. Сухаче

http://pogled.info/tv/kulturen-pogled/unikalna-luksozna-keramika-otkrivat-arheolozite-krai-s-suhache.98274

Археологическият екип с ръководител Доц. Венета Ханджийска и реставраторката Росица Манова за вълнуващи открития в местността Селището край с.Сухаче, община Червен бряг., датирани от първата половина на трети век от н.е.

Доцент Венета Ханджийска: Музеят за история на София на 22 октомври отбелязва 90 годишнината си с интересни изложби.

http://pogled.info/tv/kulturen-pogled/dotsent-veneta-handzhiiska-muzeyat-za-istoriya-na-sofiya-na-22-oktomvri-otbelyazva-90-godishninata-si-s-interesni-izlozhbi.98273

Иманяри унищожават уникални съоръжения край с. Сухаче. Разговор на Калина Красимирова с директора на Музей за история на София, археолога доц. Венета Ханджийска и с д-р Нина Дебрюне за опазване на културно-историческото наследство.

Племенник на Антонина Стоянова оправдан след 9 г. дела за лекарска грешка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103382

Племенник на Антонина Стоянова оправдан след 9 г. дела за лекарска грешка- Д-р Борис Кузманов и колегата му д-р Христо Кунчев чуха "Невинни" - Съсипаха му кариерата и репутацията, изригна проф. Йорданка Кузманова, сестра на бившата първа дама След 9-години съдебен кошмар гинекологът д-р Борис Кузманов, племенник на Антонина Стоянова, и колегата му д-р Христо Кунчев чуха "Невинни".

Увеличеният бюджетен дефицит на Италия е неприемлив, казва Юнкер

http://clubz.bg/74557-uvelicheniqt_byudjeten_deficit_na_italiq_e_nepriemliv_kazva_yunker

Eвропейската комисия може да отхвърли новия бюджет на Италия, който предвижда утрояване на съотношението публичен дълг- дефицит.

За това намекна днес твърде прозрачно председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер, цитиран на първите страници на всички водещи италиански медии.

"Ако приемем отклонението, ...някои страни ще ни засипят с обиди и хули с обвинението, че сме твърде гъвкави с Италия",  каза Юнкер на среща с журналисти от Ботуша.

Днес популисткото правителство в Рим представи официално бюджетния си план, който предвижда бюджетните му дефицити през идните три години да бъдат 2,4% от БВП вместо 0,8% от БВП, както предвиждаше предишният лявоцентристки кабинет.

Бюджетът на всяка държава членка в ЕС е предмет на наблюдение от Европейската комисия и от останалите държави членки в рамките на т.нар. Европейски семестър. Целта на наблюдението е никоя страна да не се отклонява от нормите за бюджетен дефицит и публичен дълг и така да застрашава стабилността на общата валута, както това стана в годините на дълговата криза. Ако установи отклонения, Комисията може да предложи на Съвета на министрите на икономиката и финансите (ЕКОФИН) да направи задължително предписание на въпросното правителство да коригира бюджета си. Ако то не ги изпълни, ЕС може да наложи на съответната държава тежки глоби.

Изявлението на Юнкер означава, че вероятно Комисията му ще предложи именно такъв подход към Италия, което означава конфликт между Брюксел и правителството в Рим, съставено от две антиевропейски партии - лявопопулисткото движение "5 звезди" и крайнодясната "Северна лига".

Юнкер каза, че не го смущават подробностите от приходите и разходите на това правителство, а крайният резултат от тях, който драстично се различава от ангажиментите, които Италия вече е поела при неговите предшественици в Съвета ни минстрите и в срещите на върха на ЕС. Той обаче посочи, че Комисията няма да постъпва преднамерено с италианския кабинет, а ще води с него диалог, както с всички останали държави членки.

Дефицитът, който планира Италия е под горната граница от 3% от БВП, позволена от правилата на ЕС за финансова стабилност. Но дългът на страната (над 2 трилиона евро или 131% от БВП) е далече над максимално разрешените 60% от БВП. В такива случаи договорът на ЕС в своя член 126 позволява на Комисията да предписва на съответната страна по-големи фискални усилия. Той й позволява да направи същото, "ако въпреки изпълнението на изискванията по критериите, тя е на мнение, че съществува риск от прекомерен дефицит в някоя държава-членка".

Италианското правителство обещава, че ще може да намали дълга си и при увеличен дефицит. То настоява, че повишаването на разходите, и особено на инвестициите, ще стимулира икономиката, а оттам - и приходите на държавата.

Засега обаче уверенията му не се радват на доверие нито в Брюксел, нито от страна на финансовите пазари, където обслужването на италианския дълг в последните седмици поскъпна. Международният валутен фонд също предупреди Италия "да играе по правилата на клуба", към който принадлежи. Той заедно с това понижи прогнозата си растежа на нейната икономика в контраст с прогнозите на правителството.

 Финансовият министър Джовани Триа беше предложил бюджетен дефицит от 1,6% сто, за да избегне търкания с Европейската комисия. Бюджетът на страната за тази година предвижда дефицит от 1,8% от БВП.

Но "5 звезди" и "Лигата" го принудиха да приеме увеличечение, за да изпълнят предизборните си обещания за данъчна реформа, минимален месечен доход от 780 евро за 6,5 милиона социално слаби и увеличение на пенсиите за още 400 000 италианци.

От края на септември до днес рисковите премии (спредове) по италианските 10-годишни дългови облигации скочиха от 237 до над 300 базисни точки. Днес те паднаха леко под 300 точки след изказване на Триа, че дефицитът е "нормален" и че той ще убеди Европейската комисия в това. 

Триа е безпартиен професор по икономика. През миналата седмица се понесоха слухове, че коалиционните партньори ще го сменят заради настояванията му за по-нисък дефицит, но оставането му в правителството изглежда днес е окуражило инвеститорите в италиански дълг, коментира Ройтерс.

Под заглавие "Италия вече е пред бездната на дългова спирала" обаче Блумбърг отбелязва, че при тези нива на доходността (лихвата) по дълга, неговото бреме ще расте по-бързо от БВП и страната може да влезе в дългова спирала.

Според Ричард Макгуайър, шеф на лихвените стратегии на холандската Rabobank, цитиран от агенцията, за да излезе от опасната зона, доходността по италианските облигации трябва да се върне до 2,63% от 3,21% днес.

Преди 2 години българин приземи най-големия пътнически самолет в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/predi-2-godini-bylgarin-prizemi-naj-golemiia-pytnicheski-samolet-v-sofiia-2125926

На 16 октомври 2016 година за първи път на Летище София с полет от Франкфурт се приземи най-големият пътнически самолет на "Луфтханза" - "Еърбъс А380". Самолетът бе пилотиран от старши първи офицер Марио Бакалов, е

Парк на предизвикателствата откриха в Перник (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/park-na-predizvikatelstvata-otkriha-v-pernik-snimki-2125929

Най-хубавият Парк на предизвикателствата в Югозападна България бе открит днес в Перник. Уникалното място, разположено на 20 декара площ, се намира в местността „Войниковец“. Лентата беше прерязана от кмета на Община Перник Вяра Церовска и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.
 <

Оставиха в ареста 25-годишния Димитър, наръгал с нож мъж във "Владиславово"

http://www.varna24.bg/news/821761.html

Състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Варна , с което е бил ...

Рапърът Кание Уест подари на президента на Уганда чифт маратонки (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7103354

Рапърът Кание Уест подари на президента на Уганда чифт маратонки (Снимки)Рапърът Кание Уест, който е на посещение в Африка, подари на президента на Уганда чифт маратонки с негов автограф, предаде Асошиейтед прес. Седемдесет и четири годишният държавен глава на източноафриканската страна Йовери Мусевени заяви, че са провели "ползотворни разговори" с музиканта за развитието на туризма и изкуството в Уганда.

Експерти консултират безплатно българи във Виена

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103391

Експерти консултират безплатно българи във ВиенаБългарите, които живеят във Виена ще получат безплатна консултация от експерти в областта на правото, счетоводството, бизнеса и т.н. Те ще могат да зададат въпросите си в рамките на третото издание на Информационен ден на българите в Австрия. Срещата с българските експерти и специалисти е организирана от българските медии във Виена с подкрепата на

Winamp се преражда в мултиплатформен музикален плейър

http://clubz.bg/74556-winamp_se_prerajda_v_multiplatformen_muzikalen_plejyr

Легендарният музикален плейър Winamp се завръща, съобщи TechCrunch. След 5 години липса на ъпдейти новата версия на програмата ще бъде мултиплатформена и освен старите mp3-ки, ще свири плейлистове, подкастове, ще стриймва радиостанции и още, обещават от екипа разработчици.

В зората на онлайн музиката - през далечната 1997 г - Джъстин Франкел и Дмитрий Бондирев разработват първата версия на програмата, която в следващите няколко години ще се превърне в стандарт. Winamp бива свалена над 15 милиона пъти само за първата си година. Стабилен, с множество опции за контрол на звука, и сякаш безкрайното количество skin-ове (разнообразни версии на дизайна на програмата, които всеки може да си изработи), плейърът бързо стана №1 в Интернет за слушане на музика.

Епохата на платената музика и стрийминга обаче избутаха Winamp и другите подобни програми в забвение. Последно програмата бе ъпдейтвана през 2014 г. Това обаче скоро ще се промени.

Новият Winamp ще има версии за компютър и всички мобилни операционни системи, които ще са свързани помежду си, така че да можете да търсите музика из всичките си устройства. Как точно ще бъде постигнато това, още не е ясно. Дали новата версия на апликацията ще се интегрира със стрийминг услуги като Spotify, Apple Music и Google Music, още не е ясно. Стрийминг на радио обаче ще бъде включен. 

Тази седмица ще дойде малък ъпдейт - версия 5.8 на програмата. Новата версия 6 ще видим чак догодина, но тя обещава напълно нов софтуер.

Фандъкова се похвали със значително количество почистени речни корита

https://www.actualno.com/sofia/fandykova-se-pohvali-sys-znachitelno-kolichestvo-pochisteni-rechni-korita-news_700217.html

97 участъка от общо 250 речни корита в София са почистени до този момент. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери почистването на река Слатинска в кв. "Сухата река", предаде БГНЕС. Фандъкова каза, че речните корита се почистват планово и аварийно с цел да не се допуска завиряване и наводнения преди настъпването на зимния сезон. "Над 1.5 млн. лева е заделила тази година столичната община от бюджета си за поддържането на речните корита. До края на сезона ще поч

От началото на година в Столична община са почистени 97 речни участъка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103380

От началото на година в Столична община са почистени 97 речни участъкаОт началото на година до този момент в Столична община са почистени 97 речни участъка. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес провери почистването на река Слатинска в района на ул. "Витиня" и бул. "Владимир Вазов". Средствата, които са заложени в общинския бюджета целево за почистване на речни корита, са малко над 1,5 млн. лв.

Актьорът Васил Михайлов с отличие за принос към Министерство на отбраната

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103357

Актьорът Васил Михайлов с отличие за принос към Министерство на отбранатаБългарският актьор Васил Михайлов беше отличен с награден знак „За принос към Министерството на отбраната”. Наградата му беше връчена от военния министър Красимир Карачанов, отбеляза bTV. Поводът е 80-годишния юбилей на Михайлов и огромният му принос за моралното възпитание на българската младеж в дух на родолюбие, обяви министърът.

Турската прокуратура ще обжалва освобождаването на пастор Брънсън

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103376

Турската прокуратура ще обжалва освобождаването на пастор Брънсън

Турската прокуратура ще обжалва освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън, чието задържане в Турция стана повод за напрежение между Анкара и Вашингтон, съобщава информационният сайт Хаберлер, цитиран от БТА.  Брънсън беше освободен в петък, след като съдът го осъди на три години, един месец и петнайсет дни затвор по обвинения в

Обмисля се придобиване на педагогическа способност за висшисти

https://www.investor.bg/obrazovanie/466/a/obmislia-se-pridobivane-na-pedagogicheska-sposobnost-za-visshisti-270100/

До края на годината ще работи информационна система, която картографира недостига на педагогически специалисти в страната

Трета среща на министрите на транспорта на Китай и 16 страни от Европа в Белград

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103358

Трета среща на министрите на транспорта на Китай и 16 страни от Европа в БелградВ Белград се провежда Трета среща на министрите на транспорта на Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа и трети форум на кметовете от тези страни, съобщи Танюг. Целта на форума е разширяване на сътрудничеството на страните от региона с Китай и развитие на регионални инфраструктурни проекти, отбелязва сръбската телевизия РТС.

Броят на неохраняемите плажове е намален с 25%, отчитат от ресорното министерство

http://www.moreto.net/novini.php?n=383846

Броят на неохраняемите плажове е намалял с около 25 на сто в последните 3 години, като в момента действащите договори за концесии и наем на ивици са 144, съобщават от Министерството на туризма. Приходите от всички през настоящата година са общо над 16,3 млн.

Илюзиите, които храни Лондон, няма да накарат ЕС да приеме невъзможното 

http://clubz.bg/74555-ilyuziite_koito_hrani_london%C2%A0nqma_da_nakarat_es_da_prieme_nevyzmojnoto%C2%A0

На всяка стъпка от процеса на Брекзит има надежден начин да се предскаже какво ще направи Европейският съюз. Този похват дава първокласно разбиране за мотивите на ключовите континентални играчи. Той е и дяволски прост. Номерът е да слушаш какво всъщност казват те, коментира Рафаел Бер в "Гардиън".

Неизбежната динамика на преговорите беше очевидна още преди да стане известен резултатът от референдума. Ангела Меркел я описа три седмици преди деня на гласуването. Германската канцлерка не желаеше да се намесва във вътрешните британски дебати, разбирайки, че всичко, което каже, може да бъде прието от привържениците на напускането като доказателство за вмешателство от противните чужденци. (А в параноичния евроскептичен фолклор никой не е по-противен от германците.)

Но Меркел също така виждаше как важни факти не се изказват открито в кампанията. Тя изрази "лична надежда" Великобритания да остане в ЕС и добави, че напускането означава предаване на влияние, защото най-добрите сделки се правят отвътре. Тя предупреди, че за Обединеното кралство ще се окаже неудобно да преговаря от позиция "извън стаята".

Меркел беше права. От момента, в който беше задействан член 50, процесът на Брекзит следва графика на ЕС за условията, определени от общностните договори. На всеки етап европейските лидери повтаряха златното правило - в лични разговори, в публични изказвания, в писмен вид: привилегиите на членството са недостъпни за нечленове. Великобритания трябва да реши какво й харесва от сегашните разпоредби и после да договори цена за запазването им. Най-новите условия и обстоятелства редовно са осъвременявани на уебсайта на Европейската комисия.

Това улеснява проверката на приложимостта на всяка идея, предлагана от привърениците на Брекзит. Първо, проучете какво включва планът от гледна точка на запазване на дадена полза от членството в ЕС (например безпрепятсвено движение на стоки през границите). После задайте въпроса какво авторът на плана е готов да предаде - като принос в бюджета или подчиняване на европейската съдебна юрисдикция. Ако отговорът е нищо, предложението може да бъде отхвърлено.

Когато се направи тази проверка, става ясно, че всичко, което казва Борис Джонсън по темата за Брекзит, включително най-новата му идея за "супер Канада", е безсмислица. Ако оставите настрана натруфеното многословие на Джонсън, ще откриете отказ за приемане на това, че Брекзит включва някаква цена за Великобритания. Но причината, която стоеше в основата на решението му да напусне правителството, заедно с Дейвид Дейвис, беше срам от усещането, че тази цена се приближава. Да продължи да бъде част от кабинета щеше да означава да приеме слабостта на едно национално правителство, което се опитва да преговаря с континентален блок.

Борис Джонсън.

Малко неща показват логиката на европейския проект толкова сполучливо, колкото гледката как кухата евроскептична реторика се блъска в стената на континенталното единство и отскача направо в лицата на хората, които не смятаха, че Великобритания има какво да спечели от този вид солидарност.

Единствената изненада за ЕС е твърдоглавието, с което британските политици пренебрегват това, което казват колегите им в Брюксел, Берлин и Париж, и тяхната страхливост, проявяваща се в отказа им да предадат това послание на избирателите. Това не е признак, че чуждестранните политици са по-добродетелни. Честността е общо взето поравно разпределена между нациите. Тя е просто характеристика на многонационалните съюзи, означаваща, че общите позиции, веднъж установени, не се променят лесно. А в случая с мандата на Мишел Барние като главен преговарящ на ЕС, държавите членки нямат стимул да нарушават единството.

Брекзит е само един от проблемите на ЕС и то не най-тежкият. Финансовата стабилност на еврозоната, миграцията през Средиземно море, търговската война с Доналд Тръмп, популистките демагози, подкопаващи върховенството на закона в Полша, Унгария и Италия, кибершпионажа на Кремъл - това са спешните въпроси в списъка със задачи на Брюксел.

Всеки член на ЕС е заинтересован от благополучното уреждане на Брекзит, а много правителства силно желаят Великобритания да бъде наблизо, за да помага отвътре за справяне с общите неволи на Европа, но актът на напускане означава, че автоматично трябва да понижиш важността на националните си нужди. Благосклонността към съседите и съюзниците не означава, че трябва да се изпълнява всяка гнила идея, която бълва Консервативната партия, мъчеща се да асимилира погрешната си преценка, имаща исторически мащаби.

Всичко това няма за цел да представя в романтична светлина подхода на Брюксел към Брекзит. Чувал съм европейски дипломати да се оплакват от непреклонността, която съществува в самия ЕС, по начин, който много прилича на недоволните жалби, отекващи около Уайтхол. Едно често изразявано оплакване е, че французите и германците са прекалено обзети от страх от разпространение на националистическа зараза, твърде погълнати от необходимостта евроскептицизмът да бъде разобличен като път, който не води до никъде.

Но дори в столиците, които по традиция са в съзвучие с британската позиция в Европа и където разочарованието от излизането на Великобритания е най-голямо, няма скрити източници на желание за спасяване на Тереза Мей. Преценката е същата: всеки лидер, който има място на масата на срещите на върха, където в крайна сметка се решават въпросите за Брекзит, цени това място повече, отколкото който и да е аспект на двустранните отношения с Великобритания. А Мей не е на тази маса.

Именно за това говореше Меркел през юни 2016 г. Единствената й намеса в дебатите беше отхвърлена като омаловажаване на британското икономическо влияние и обида за демокрацията, но това не беше така. То беше просто математика. Много страни заедно са повече от една. Това беше аргументът на Европа от самото начало и това е причината Брекзит да се проваля - причината, поради която той така или иначе беше обречен на провал.

БТА

Регистриран психотерапевт ще прави безплатни консултации на онкоболни и техните близки

https://www.mediapool.bg/registriran-psihoterapevt-shte-pravi-bezplatni-konsultatsii-na-onkobolni-i-tehnite-blizki-news285042.html

Онкоболни пациенти и техните близки вече могат да получат безплатна психотерапевтична консултация със специалист от Психотерапевтичния институт по социална екология на личността. Валентина Маринова, която е психотерапевт с 15-годишна практика и е вписана в Регистъра на терапевтите на Българската асоциация по психотерапия, стартира инициатива за безплатна помощ на уязвимата група на онкоболните и техните близки. Маринова, която е магистър по психология от СУ и доктор по педагогика, се решава на инициативата, след като се е сблъскала с проблема заради заболяване на свой близък. "Като човек, който мина по този път с един от най-близките и скъпи за мен хора, бих искала да бъда от помощ на пациентите с онкологични заболявания и техните семейства. Загубата на почва под краката и на сигурността в живота не подминава никой, който разбере, че му предстои този труден и неясен път с диагноза рак. Подкрепата за пациента и близките, разбирането, успокояването, адаптирането към нов начин на живот, е ключово за процеса на възстановяване. В същото време това е най-липсващото звено от грижите за пациентите", посочва Маринова. По думите й здравна система у нас е организирана така, че често усложнява процеса на лечение и възстановяване на пациентите, защото липсва информация, губи се връзката между различните медицински звена и се пренебрегват неимоверно емоционалните потребности на пациентите. Записването за консултациите става по телефона или на имейла на психотерапевта, като тя се ангажира провеждането на консултациите да бъде максимално съобразено с възможностите на пациента и неговите близки. Консултациите няма да се заплащат.

Италия разширява участието си на Интерфуд&Дринк

https://www.actualno.com/business/italija-razshirjava-uchastieto-si-na-interfuddrink-news_700216.html

Италия увеличава традиционно силното си участие на международните хранителни изложения, които ще се проведат от 7 до 10 ноември в Интер Експо Център. МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД&ДРИНК И СИХРЕ се превърнаха във водещите в България и региона изложения за хранително-вкусовия и Хорека сектора. В тазгодишното издание на ИНТЕРФУД&ДРИНК ще вземат участие близо 40 изложители от Италия. Сред италианските участници се нареждат производители на зехтин, п

Популярното приложение WinAmp подготвя завръщане

https://www.vesti.bg/tehnologii/populiarnoto-prilozhenie-winamp-podgotvia-zavryshtane-6087494

През следващата година WinAmp ще се опита отново да се върне на предишните си висоти

НБА се завръща пряко в родния ефир

https://www.vesti.bg/lyubopitno/nba-se-zavryshta-priako-v-rodniia-efir-6087502

Нова доза интересни сблъсъци очакват зрителите още този месец - на 22 октомври от 01:00 предстои двубоят Кливланд Кавалиърс - Атланта Хоукс

Всяка сделка за имот или кола ще бъде докладвана от нотариусите за платени данъци

http://econ.bg/Новини/Всяка-сделка-за-имот-или-кола-ще-бъде-докладвана-от-нотариусите-за-платени-данъци_l.a_i.765899_at.1.html

Нотариусите ще бъдат задължени да докладват в общините какъв данък е платен за всяка сделка с недвижим имот или моторно превозно средство. В 7-дневен...

8 нови електронни услуги предоставя НАП на своите клиенти

http://www.varna24.bg/news/821745.html

От 15 октомври НАП предостави осем нови електронни услуги на своите клиенти. С това броят на ...

Създава се "преподавателски корпус" за нежелани училища

https://www.mediapool.bg/sazdava-se-prepodavatelski-korpus-za-nezhelani-uchilishta-news285041.html

Корпус от учители, които да преподават в отдалечени райони и в "трудни" училища с повече проблемни деца, има намерение да направи Министерството на образованието и науката. Причината е, че на фона на общия очакван недостиг на педагози, в тези райони и училища намирането на преподаватели е най-трудно. Идеята е тези учители да бъдат стимулирани с допълнително възнаграждение да работят на места, които са нежелани от повечето им колеги. Това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев по време на дискусия за осигуреността на системата с преподаватели. Той припомни, че след 10 - 15 години цялата система ще изпита остър недостиг от специалисти, тъй като голяма част от сега действащите учители ще достигнат пенсионна възраст. Според председателя на Синдиката на Българските учители Янка Такева след 8 години в училищата и детските градини няма да достигат 39 000 учители. И сега учителите в малки училища в отдалечени райони, както и тези, които работят с деца от уязвими групи, получават по-високи заплати. Това става през формулата за държавно финансиране на училищата, която предвижда повече пари за обучението на един ученик в такива образователни институции. Увеличените средства са основно за увеличаване на възнагражденията на преподавателите. Недостиг От няколко години всяка година остават незаети места за педагози. Причината е, че влизащите в клас млади преподаватели са много по-малко от тези, които напускат образованието. Така в момента незаетите бройки са 500, а има и около 1800 учители, които нямат педагогическа правоспособност. Традиционно най-голям е проблемът с преподавателите по природни науки и математика. Според Янка Такева още от следващата година в България ще има "изключително голям дефицит от учители по природо-математическите дисциплини". "Имаме недостиг на учители по математика, информатика, по чужди езици и начални учители", информира председателят на СБУ. Курсове Една от мерките за решаване на проблема е разработването на педагогически курсове за специалисти в дадените области, които обаче нямат педагогическа правоспособност. Янка Такева обясни още, че започва проект на синдиката, програмата "Заедно в час" и образователното министерство, по който всяка година ще се обучават по 600 учители, както и ресурсни учители, които да получават педагогическа правоспособност за една година (по т. нар. бърза писта). В момента ресурсните учители са около 1460 и трябва да работят с 22 670 деца със специални образователни потребности от детската градина до 12-и клас, каза Такева. Тя обясни, че обученията на бъдещите учители ще са в Софийския университет, в Пловдивския и във Великотърновския университет. В тях мчогат да се включат специалисти с висше образование - инженери, икономисти и други, които за една година да усвоят методиката на преподаване по дисциплината, по която ще преподават. Председателят на синдиката каза още, че в обучението могат да се включат и хора с педагогическа правоспособност, които обаче от години са извън образователната система. За тях обучението ще е по-кратко - 6 - 7 месеца. Краткосрочна мярка е и това един преподавател да съчетава няколко дисциплини, особено ако те са с по-малък хорариум, стана ясно от думите на Вълчев. Така например учителите по история могат да преподават и религия, тези по химия да вземат часове по физика, а математиката да се съчетава с информатиката. Карта на търсенето и предлагането Според министъра на образованието проблемът с недостига на преподаватели има и регионални особености - на места е много по-остър. За това министерството ще се опита да направи карта на търсенето и предлагането в учителската професия. до края на годината трябва да е готова информационната система, в която да се отбелязва информация за педагозите, които не упражняват професията, както и за завършващите педагогически специалности. Младите учителите ще отбелязват къде биха искали да преподават, а в същото време в системата ще бъде вкарана и информацията за предлагането в сектора, както и за действащите педагози в предпенсионна възраст. Така ще се очертаят местата, където проблемът с осигуряването на учители е най-остър. А за решаването му от няколко години министерството се опитва да насърчава повече кандидат-студенти да записват педагогически специалности. Това става с отпускането на по-голям прием в тази сфера за сметка на намаляване на бройките в специалности като икономика или управление и администрация. Освен това се осигуряват и допълнителни стипендии за студентите. Според Вълчев ръст на обучаващите се в направление "Педагогика" все пак има, но той е лек. За да се увеличи интересът на младежите, от догодина се предвижда държавата да поема студентските такси на бъдещите педагози. Такева каза, че по данни на синдиката тази година в клас са влезли 4000 учители до 27-годишна възраст. Тя уточни, че общо студентите по педагогическите специалности сега у нас са 20 000, но от тях завършват около 75%, а и не всички започват да преподават.

Над 1000 деца и младежи с увреждания от Враца чакат да получат адекватни грижи

https://www.actualno.com/vraza/nad-1000-deca-i-mladeji-s-uvrejdanija-ot-vraca-chakat-da-poluchat-adekvatni-griji-news_700207.html

От месеци майките на децата с увреждания настояват депутатите да приемат три закона - за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги. До края на годината трябва да се приемат в пакет законите за хората с увреждания и за личната помощ, а за 2019 г. ще бъдат заделени 150 млн. лв. повече в тази сфера. Това са обещанията на правителството. Да очакваме през януари – месечна финансова подкрепа, през април- нов вид оценка на потребностите, а септември – лична помощ

Какво всъщност се канят да ни правят депутатите?

http://www.cross.bg/kakvo-vsushtnost-se-kanyat-da-ni-pravyat-depytatite-1586401.html

/КРОСС/Прелюбопитни резултати излизат на платения с държавни пари сайт на висшия държавен орган на власта - Народното събрание, пише CLUBZ.bg. Достатъчно е само да напишеш в търсачката думата "уголемява".                  Чак на скромната пета позиция излиза стенограма от заседание: "При делба на имущество, когато притежаваният преди делбата дял се уголемява..." и пр. и пр. За интересната находка в парламентарния сайт информираха интернет потребители. След всяка от рекламите, таргетирани в една и съща ясна посока, има посочени телефони. Не ги прозвъняхме, за да не вземе да ни вдигне някой от ръководството на парламента. Затова пък ето коментара на пресслужбата за странните резултати от търсенията в сайта parliament.bg. "Това вероятно е заради търсачката - тя е на Google. Сега за първи път чувам. Ще се свържем с колегите, които поддържат сайта и ще ги информираме", обеща ни служителка оттам.

Цветан Цветанов посече БСП: Когато внасяш вот на недоверие без да имаш алтернатива – това е просто заяждане

https://pik.bg/цветан-цветанов-посече-бсп-когато-внасяш-вот-на-недоверие-без-да-имаш-алтернатива-–-това-е-news788869.html

Цветан Цветанов посече БСП: Когато внасяш вот на недоверие без да имаш алтернатива – това е просто заяждане

Един вот на недоверие може да бъде успешен само ако имаш алтернатива. Когато обаче нямаш такава, значи, че просто се заяждаш. Това заяви в Смолян пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

„За БСП е лесно да дават страшни оценки и прогнози за българското здравеопазване при положение, че не предлагат алтернатива и не носят отговорност. Преди да търсят противопоставяне в сектор здравеопазване, нека първо си спомнят какъв е техният принос за неговото развитие“, подчерта Цветанов. Той припомни в какво състояние е била болницата в Смолян преди 10 години и направи сравнение с днешния й вид. „За последните 8 години в болницата са инвестирани над 10 млн. лв. Правителството отпусна целево 1 млн. лв. за изграждането на инвазивна кардиология, каквато до момента нямаше в цялата област“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ. По думите му преди до болницата е нямало асфалтов път и достъпът на майки с деца е бил затруднен, докато днес лечебното заведение има изцяло обновен облик и може да привлича млади специалисти.

Цветан Цветанов сподели, че ГЕРБ има амбицията да покаже, че успешният модел на управление в Смолян, Девин, Доспат, Златоград може да бъде реализиран и в Рудозем, Неделино, Борино и др. „Искаме да покажем на жителите на тези и други населени места, че имаме потенциала и капацитета да управляваме успешно“, категоричен бе зам.-председателят на ГЕРБ. Той отбеляза, че Смолянска област се превръща в атрактивна дестинация както за туризъм, така и за живот. „Смолян имаше много високи задължения, но след като ние поехме управлението те бяха значително редуцирани и градът се преобрази“, напомни Цветанов.

„БСП от май миналата година говорят за предсрочни избори. Те дори искаха да откажем европредседателството, като инициираха вот на недоверие в неговото начало и край. Това е ясен знак, че те искат да ни отклонят от правилната посока на развитие, към която правителството на Бойко Борисов и управляващото мнозинство в парламента водят страната“, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ. Той подчерта, че европейските избори догодина ще бъдат генерална репетиция за местния вот, като сподели, че за България ще е по-добре да има повече депутати в най-голямото европейско семейство – това на ЕНП.

Попитан защо в понеделник не е имало коалиционен съвет, Цветан Цветанов обясни, че не е имало тема, която да налага провеждането на това събрание. „Всички заедно преценихме, че можем да използваме възможността и да се отдадем на нашите политически ангажименти“, съобщи той. По думите на Цветанов, който е и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, фактът, че все още няма назначен главен секретар на МВР не спъва работата на ведомството, защото в закона е ясно разписано каква е практиката в такива случаи.

 

Стотици протестираха в Бургас заради обвинените от Турция граничари

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/16/3328146_stotici_protestira_v_burgas_v_podkrepa_na_granicharite/?ref=rss


Стотици граждани протестираха пред Съдебната палата в Бургас в защита на граничарите, обвинени от Турция в убийство рибар-бракониер, съобщава Би Ти Ви. На място да изразят подкрепата си към Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков бяха бургаски депутати и общински съветници. Присъства и цялата общинска комисия по туризъм.<br /><br />Делото обаче бе отложено по искане на адвокатите на обвинените. Като причина те изтъкнаха желанието да бъдат събрани всички...

Еврокомисията започва спешен одит на ситуацията с африканската чума по свинете в Румъния

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/10/16/3328144_evrokomisiiata_zapochva_speshen_odit_na_situaciiata_s/?ref=rss


Европейската комисия съобщи, че започва този месец спешен одит за еволюцията на африканската чума по свинете в Румъния в контекста на бързото разпространение на вируса в лични стопанства и свинеферми с търговско предназначение, предаде БТА, позовавайки се на в. "Гъндул".<br /><br />Комисията отбелязва, че еволюцията на африканската чума по свинете в Румъния е притеснителна, тъй като само за четири месеца страната съобщи за близо 1000 огнища на болестта в лични стопанства и...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване