Кой спъва тв "Алфа" и Православието? Сорос и по-точно... Валери Симеонов

http://clubz.bg/74563-koj_spyva_tv_alfa_i_pravoslavieto_soros_i_po_tochno_valeri_simeonov

Нов черен екран с информация се появи на партийната тв "Алфа" на "Атака". Всъщност няколко екрана...

Клуб Z вече писа за проблема от вчера, а днес дори СЕМ се поинтересува - кой, аджеба, е спрял органа на Волен Сидеров, в който той се изявява, включително и като барабанист.

Тъй като първоначално за това бе обвинено "правителството", а днес нито Сидеров, нито Магдалена Ташева откликнаха, да ни дадат повече конкретика, такива данни обаче се появиха на екрана.

От тях става ясно, че се касае за сложна международна комбинация, включваща Джордж Сорос, Истанбулската конвенция, църквите на Македония и Украйна - с които Вселенският патриарх трайно вбесява Русия, и...  коалиционния партньор на Сидеров в управлението Валери Симеонов.

От думите на единствения възпротивил се, за да опази Православието Сидеров става ясно и че по неговото определение Валери Симеонов е "влязъл в ерес"... Каквото и да означава това за член на правителството, а и като се има предвид, че обикновено в ерес, т.е. - отклонение,  се "изпада".

Пояснението е, че Сидеров обвинява в "соросоизъм" партньора си в т. нар. Малка коалиция на патриотите.

Факт е обаче, че така - с черни съобщения на фон, телевизия лесно се поддържа и излиза доста евтино, шегуват се наблюдатели.

Резултатите за третото тримесечие дърпат щатските индекси на зелена територия*

https://www.investor.bg/sasht/337/a/rezultatite-za-tretoto-trimesechie-dyrpat-shtatskite-indeksi-na-zelena-teritoriia-270131/

Индексът Dow успява да прибави близо 279 пункта към стойността си на фона на положителните резултати на компаниите от финансовия сектор

Цитат на деня: Когато градиш, искаш някой път някой да те потупа по рамото

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/10/16/3328220_citat_na_denia_kogato_gradish_iskash_niakoi_put_niakoi/?ref=rss


Когато градиш, искаш някой път някой да те потупа по рамото и да каже: "Ей, браво, добре си свършил работа" - това каза изпълнителният директор на строителната фирма "Джи Пи груп" Владимир Житенски в първото си интервю, след като прокуратурата обяви, че проверява фирмата във връзка със сигнала на вицепремиера Томислав Дончев и сайта "Биволъ" за злоупотреба при разходване на евросредства.<br /><br />В петък премиерът Бойко Борисов поиска от Агенция...

Дневен хороскоп за 17 октомври

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-17-oktomvri-news_699783.html

Овен През този ден не чакайте чудото. То е във вас самите и трябва да го намерите. Имайте повече вяра на силите ви. Телец Днес бъдете внимателни при пресичане. Най-добре не шофирайте и не пътувайте. Вечерта наблегнете на растителната храна. Близнаци През този ден ще разберете, че голяма ваша мъка вече ни най-малко не ви вълнува. Не отбелязвайте събитието с алкохол. Той може да върне ситуацията в предишното ѝ състояние. Рак Днес не бъдете прекалено взискателни към другите. Има какво да нау

Константинопол замисля нова провокация

http://pogled.info/svetoven/konstantinopol-zamislya-nova-provokatsiya.98280

/Поглед.инфо/ Като не получи достоен отпор в Украйна, Константинопол замисля нова провокация – вече на територията на Русия.

Великобритания отказа да предаде повече от 60 руснаци, обвиняеми за пране на пари

http://pogled.info/svetoven/velikobritaniya-otkaza-da-predade-poveche-ot-60-rusnatsi-obvinyaemi-za-prane-na-pari.98279

/Поглед.инфо/ Посланикът на Русия във Великобритания Александър Яковенко заяви, че официален Лондон отказва на Москва да екстрадира повече от 60 човека, които руската страна подозира за различни престъпления.

Вашингтон намалява градуса на агресията преди посещението на Кремъл

http://pogled.info/svetoven/vashington-namalyava-gradusa-na-agresiyata-predi-poseshtenieto-na-kremal.98278

/Поглед.инфо/ Америка създава „необходим климат“ в очакване на визитата на съветника на президента на САЩ в Москва, която ще се състои в края на октомври. „Русия не се опитва да влияе на хода на изборите за конгрес в САЩ в тази форма, в която това се наблюдаваше през 2016 година“ - заявява Джон Болтън, пренасочвайки обвиненията по посока на Китай.

Израел и САЩ подготвят алиби за атаки срещу С-300 в Сирия

http://pogled.info/svetoven/izrael-i-sasht-podgotvyat-alibi-za-ataki-sreshtu-s-300-v-siriya.98277

/Поглед.инфо/ Темата за доставката на С-300 за армията на Сирийската арабска република съвсем не оставя на спокойствие САЩ и Израел. Отначало те просто критикуваха тази инициатива, опитвайки се да демонстрират лъжливото си могъщество, сега страните преминаха към открита „измама“.

Туск: Освен добра воля, трябват и нови действия за Брекзит, утре ще питам Мей

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104042

Туск: Освен добра воля, трябват и нови действия за Брекзит, утре ще питам МейПредседателят на Европейския съвет Донад Туск обяви днес на пресконференция, че ще поиска "конкретни предложения" от британската министър-председателка Тереза Мей "за излизане от застоя" в преговорите за Брекзит, предаде Франс прес. "За да се осъществи пробив, освен добра воля, трябват и нови действия.

Откриха починал мъж в района на Седемте рилски езера

https://pik.bg/откриха-починал-мъж-в-района-на-седемте-рилски-езера-news788949.html

Откриха починал мъж в района на Седемте рилски езера

В района на Седемте рилски езера е починал 66-годишен мъж. Това е съобщи ръководителят на Планински спасителен отряд – Дупница Кирил Чолаков, цитиран от Фокус.

По думите му подаденият сигнал е за починал мъж преди петото езеро - Бъбрека. Става въпрос за български гражданин, по първоначална информация на 66 години. На място е имало лекар, който се е опитал да реанимира пострадалия, но без успех. По всяка вероятност починалият е получил инфаркт, не е имал здравословни проблеми. Акцията по транспортиране на тялото на починалия е към финала си. С планинските спасители е и синът на починалия мъж.

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=383873

В два района на Варна са възможни електросмущения утре, 17 октомври. Причината е обслужване и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, съобщиха от ЕРП-Север за Moreto.net. - от 08:00 ч. до 17:00 ч.

Проектът за закон за хората с уврежданията можеше и да е по-лош, смята лидерът на "Подкрепа"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/16/3328417_proektut_za_zakon_za_horata_s_uvrejdaniiata_mojeshe_i/?ref=rss


Подготвеният проект за закон за хората с увреждания може да бъде критикуван, но той можеше и да е по-лош, защото се правеше в ненормална среда, с участието на хора, които нищо не разбират, но пък бяха агресивни, каза днес лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов.<br /><br />Според него проектът е по-добър е от всичко, което има сега. Манолов уточни, че така или иначе законът ще придобие краиният си вид, след като мине през парламентарните комисии и залата на Народното...

Анкара и Москва дават допълнителен срок на джихадистите от Идлиб, за да се изтеглят

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104045

Анкара и Москва дават допълнителен срок на джихадистите от Идлиб, за да се изтеглятТурция и Русия дадоха днес допълнителен срок на джихадистите от сирийската провинция Идлиб, за да се изтеглят, изтъквайки, че споразумението, сключено миналия месец в Сочи, остава в сила, въпреки изитичането вчера на посочения в него краен срок за изтегляне, предаде АФП. Вчера изтече официалният срок за изтегляне на радикалните бойци,

„Аспирин протект“ изчезна от аптечната мрежа

http://nakratko.bg/category/58/165590/


„Аспирин протект“, едно от най-купуваните и предпочитани лекарства от хората за защита на сърцето, не може да бъде открито в аптечната мрежа. За това алармираха БГНЕС граждани.

Новата концепция за облагане на автомобилите мина през бюджетна комисия

http://nakratko.bg/category/59/165589/


Комисията по бюджет и финанси гласува на първо четене промяната в концепцията за определяне на данъка върху леките и товарните автомобили с максимална маса до 3,5 тона, предаде репортер на БГНЕС.

Българин написа "Локо София" на Мемориала на мира в Хирошима

https://www.actualno.com/asia/bylgarin-napisa-loko-sofija-na-memoriala-na-mira-v-hiroshima-news_700275.html

Полицията в Хирошима издирва виновника за оскверняването с графити на Мемориалния парк на мира в града, построен в памет на жертвите на атомната бомбардировка от 6 август 1945 година. Един от тези надписи очевидно е дело на българин, защото той гласи "Локо София". Полицията е открила графити на три места в парка. Подробности и снимки на надписите - вижте в Sportlive.bg!

Проф. Радулов: Убийството на Виктория може да е за сплашване на други журналисти

https://frognews.bg/novini/prof-radulov-ubiistvoto-viktoriia-moje-splashvane-drugi-jurnalisti.html

Да, това може да не е поръчково убийство, но това може да е поръчка за сплашване. И не на този журналист, върху който е въздействано, а чрез това брутално действие да бъдат сплашени други журналисти. Така експертът проф. Никорлай Радулов коментира убийството на журналистката Виктория Маринова.

МЕЛЕ НА ПЪТЯ! Тежка катастрофа край Враца, линейки хвърчат за ранените (СНИМКИ)

https://pik.bg/меле-на-пътя-тежка-катастрофа-край-враца-линейки-хвърчат-за-ранените-снимки-news788947.html

МЕЛЕ НА ПЪТЯ! Тежка катастрофа край Враца, линейки хвърчат за ранените (СНИМКИ)

Тежка катастрофа е станала преди минути при разклона за Бели извор. Двама души, които са пострадали при инцидента са откарани с линейки в болница. За инцидента съобщава "BulNews".

Лек автомобил „Ланчия“ с врачанска регистрация излизал от селото и правил ляв завой. Шофьорът видял, че по главния път в посока Монтана се движи „Форд Галакси“. Той бил с пуснат десен мигач да завива към Бели извор и затова водачът на „Ланчията“ предприел маневрата.

В последния момент обаче мъжът зад волана на другата кола изключил мигача и продължил движението си направо. Италианското возило обаче вече било излязло на главния път и двете коли се сблъскали.

Спирачният път на „Форда“ е около 40 метра. Това показва, че най-вероятно се е движел с прекалено висока скорост.

При удара са пострадали младо момче от „Ланчия“-та и жена от „Форд“-а. Младежът си ударил главата, има съмнения и за счупена ръка. Жената също е с фрактура на ръката. Двамата са откарани в болница за допълнителни изследвания.

В момента на мястото има екип на полицията. Униформените разследват причините, довели до произшествието и регулират трафика по натовареното трасе.

Отварят магистрала „Хемус” при Игнатиево

http://nakratko.bg/category/58/165588/


Споразумителен протокол за проектиране и строителство на съоръжение тип “Детелина”, което ще отвори автомагистрала “Хемус” при гр. Игнатиево, бе подписан преди броени дни между АПИ и кмета на община Аксаково инж. Атанас Стоилов.

Макраме в интериора

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7103359

Макраме в интериораМакраме е изкуство, което идва от арабските майстори в Северна Африка. Основният елемент в него е възелът и умението той да се използва като декоративен елемент. Пренесено в Европа макрамето се обогатява и още през XVII век се превръща в мода, наложена основно от британската кралица Мария Тюдор, известна като Кървавата Мери.

Почина Димитър Петров - режисьорът на 'Куче в чекмедже' и 'С деца на море'

https://offnews.bg//kultura/pochina-dimitar-petrov-rezhisiorat-na-kuche-v-chekmedzhe-i-s-detc-690055.html

На 93-годишна възраст почина големият български режисьор и сценарист Димитър Петров, съобщава БНТ.

Петров е режисьор на някои от най-любимите детски филми, като "Васко да Гама от село Рупча", "Куче в чекмедже", "Таралежите се раждат без бодли", "С деца на море".

Димитър Петров Димитров е роден на 22 октомври 1924 г. в град Рила.

Завършва през 1951 г. кинорежисура при О. Вавра и И. Вайс във филмовата академия в Прага.

Магически „Портал“ отвори проф. Венелин Божидаров от ТУ - Варна в арт пространството на града

http://nakratko.bg/category/76/165587/


След „Рибаря и златната рибка“ и „Звездоброеца“ вече и най-новата пластика на скулптора Венелин Божидаров зае мястото си в галерията от съвременно изкуство на открито във Варна.

Двойка гей пингвини ще стават родители (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7104038

Двойка гей пингвини ще стават родители (Снимки, видео)Двойката мъжки гей пингвини Меджик и Свен ще стават родители, като им бе предоставено яйце за мътене, пише в. "Метро", цитиран от БТА. Двете пернати от вида генту са една от атракциите на аквариума си в Сидни заради нетрадиционната си ориентация. Меджик и Свен оформиха стабилна романтична двойка през 2018 година,

Търговският излишък на еврозоната се разширява през август

http://econ.bg/Новини/Търговският-излишък-на-еврозоната-се-разширява-през-август_l.a_i.765925_at.1.html

Търговският излишък на еврозоната се разшири през август за пръв път от пет месеца насам благодарение на изненадващ отскок на износа, показват данни...

Двама пострадаха при катастрофа на пътя Кюстендил-Дупница

https://pik.bg/двама-пострадаха-при-катастрофа-на-пътя-кюстендил-дупница-news788905.html

Двама пострадаха при катастрофа на пътя Кюстендил-Дупница

Двама души са пострадали при катастрофа на пътя Кюстендил – Дупница. Пътният инцидент е възникнал между селата Багренци и Нови чифлик. При него е самокатастрофирал лек автомобил, управляван от 80-годишен мъж. Той е спътничката му на 74 години са транспортирани от екип на „Спешен център” в болницата в града.

Първоначално са установени гръдни травми, назначени са други медицински изследвания. Причините за произшествието се установяват от служители на „Пътна полиция” – Кюстендил.

Във Франция арестуваха четирима за заснето групово изнасилване

https://www.actualno.com/europe/vyv-francija-arestuvaha-chetirima-za-zasneto-grupovo-iznasilvane-news_700269.html

Френската полиция арестува четирима души за заснето групово изнасилване на жена пред нощен клуб в Южна Франция, което по-късно било разпространено в социалните мрежи.  Самоличността на задържаните не се съобщава, но от полицията бяха съобщили, че издирват четирима мъже, видяни да изнасилват 19-годишна жена във видеозаписи, разпространени в Snapchat и Twitter миналия месец. Видеото е било направено на паркинга на клуб в Балма, предградие на Тулуза. Материалът предизвика вълна от възмущ

Менда Стоянова: Поскъпването на данъка върху автомобилите няма да е с над 30%

https://petel.bg/Menda-Stoyanova--Poskapvaneto-na-danaka-varhu-avtomobilite-nyama-da-e-s-nad-30-__287179

Не повече от 30% ще е поскъпването на данъка върху автомобилите. Това заяви председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоя...

До 8 години затвор грозят шофьора, блъснал 19-годишното момче в Своге

https://petel.bg/Do-8-godini-zatvor-grozyat-shofora--blasnal-19-godishnoto-momche-v-Svoge__287178

Снимка Булфото Между 1 и 8 години лишаване от свобода предвижда българското законодателство, ако вината на шофьора, който вчера помете 19-...

Работодатели: Не трябва да се дава платен отпуск за периода на майчинство

http://nakratko.bg/category/58/165586/


Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява да бъдат предприети действия за промени в Кодекса на труда.

Строителният бранш се обви за жертва на злостни атаки

https://www.mediapool.bg/stroitelniyat-bransh-se-obvi-za-zhertva-na-zlostni-ataki-news285075.html

Камарата на строителите в България се оплака от това, че през последните месеци строителният бранш е "подложен на безпрецедентни и злостни атаки, зад които прозират политически интереси". В декларация до президента, премиера, председателя на Народното събрание и лидерите на парламентарните партии организацията се възмущава, че "продължават и несправедливите обвинения, че българските фирми строят на "високи цени, а качеството е безобразно“. Тя иска среща с Румен Радев, Бойко Борисов, Цвета Караянчева и лидерите на парламентарните групи, за да бъдат опровергани обвиненията срещу строителните фирми и да поиска законодателни промени за въвеждане на съдебни наказания за "увреждане на търговския престиж и доброто име на компании, стожери на българската икономика". "Обвиненията срещу строителните фирми за некачествено изпълнение и непрозрачност на обществени поръчки прераснаха в обвинения за злоупотреби с евросредства, за да преминат всички граници и да достигнат до зловещата манипулация за връзка с убийство на млада жена, водеща на тв предаване", посочва се в декларацията. Тя явно визира разпространените в публичното пространство съмнения, че русенската журналистка Виктория Маринова е убита заради темата на воденото от нея последно предаване "Детектор" в телевизия ТВН преди убийството й, която бе за разследването на сайта "Биволъ" за машинации при спечелването на европроекти от страна на строителната компания "Джи Пи Груп". Разследването на прокуратурата посочи като заподозрян за бруталното изнасилване и убийство Северин Красимиров, който се очаква до дни да пристигне от Германия, където бе арестуван, за да му се повдигнат обвинения в Русе. Междувременно обаче премиерът Бойко Борисов нареди "Джи Пи Груп" да бъде извадена от всички проекти с държавно и европейско финансиране, за да няма съмнения за качеството на изпълнение, а самата компания се отказа от две спечелени от нея обществени поръчки. Строителната камара сега се възмущава, че атаките срещу бранша се отразяват тежко върху авторитета и работата му и "заради недоказани твърдения, хвърлени в публичното пространство, се слагат обидни етикети". За пример се дава, как "българските строители са наричани "олигарси, крадци, лъжци и убийци“. Организацията декларира, че нейните членове работят според законите и "усилията ни са били насочени към създаване на честна и прозрачна конкурентна среда и ясни правила в бранша". "Конкурсите и обществените поръчки се провеждат съгласно законодателството и вярваме, че в нашата страна съществуват достатъчно институции, които да гарантират тяхната законност и прозрачност", допълват фирмите. "Намираме за неприемливо заради публикации без доказателства, без произнасяне на съответните органи, да се заклеймяват публично водещи строителни компании, изградили едни от най-мащабните инфраструктурни проекти, големи работодатели и данъкоплатци, и те да бъдат отстранявани от участие в обществени поръчки. Освен че създава напрежение в бранша, това е изключително лош знак към всички потенциални чужди инвеститори, които биха искали да правят бизнес у нас", коментира още камарата.. В писмото се посочва още, че "строителите на България не са престъпници" и не желаят да  бъдат използвани "за политически цели и за предизборна агитация". Браншът настоява за срещи с държавните лидери, за да опровергае "всички внушения и недоказани твърдения, отправяни досега в изявления и изказвания на институции". "Както ние носим отговорност пред обществото, контролните и правораздаващите органи, така трябва да се търси отговорност от субектите, които създават и разпространяват лъжлива и невярна информация. Това трябва да бъде постигнато чрез промени в законодателството и ефективното и бързо съдебно производство. Увреждането на търговския престиж и доброто име на компании, стожери на българската икономика, към момента не е наказуемо по никакъв начин. Това отваря широко поле за манипулации, което не е в интерес на заетите в сектора, техните семейства, както и на техните работодатели", пишат още от организацията. Тя се надява посланията й да бъдат чути и обявява, че "ако това не стане, следващата стъпка ще бъде да защитим правата си по всички законови начини, включително и с национални протестни действия".

Строителният бранш се обяви за жертва на злостни атаки

https://www.mediapool.bg/stroitelniyat-bransh-se-obyavi-za-zhertva-na-zlostni-ataki-news285075.html

Камарата на строителите в България се оплака от това, че през последните месеци строителният бранш е "подложен на безпрецедентни и злостни атаки, зад които прозират политически интереси". В декларация до президента, премиера, председателя на Народното събрание и лидерите на парламентарните партии организацията се възмущава, че "продължават и несправедливите обвинения, че българските фирми строят на "високи цени, а качеството е безобразно“. Тя иска среща с Румен Радев, Бойко Борисов, Цвета Караянчева и лидерите на парламентарните групи, за да бъдат опровергани обвиненията срещу строителните фирми и да поиска законодателни промени за въвеждане на съдебни наказания за "увреждане на търговския престиж и доброто име на компании, стожери на българската икономика". "Обвиненията срещу строителните фирми за некачествено изпълнение и непрозрачност на обществени поръчки прераснаха в обвинения за злоупотреби с евросредства, за да преминат всички граници и да достигнат до зловещата манипулация за връзка с убийство на млада жена, водеща на тв предаване", посочва се в декларацията. Тя явно визира разпространените в публичното пространство съмнения, че русенската журналистка Виктория Маринова е убита заради темата на воденото от нея последно предаване "Детектор" в телевизия ТВН преди убийството й, която бе за разследването на сайта "Биволъ" за машинации при спечелването на европроекти от страна на строителната компания "Джи Пи Груп". Разследването на прокуратурата посочи като заподозрян за бруталното изнасилване и убийство Северин Красимиров, който се очаква до дни да пристигне от Германия, където бе арестуван, за да му се повдигнат обвинения в Русе. Междувременно обаче премиерът Бойко Борисов нареди "Джи Пи Груп" да бъде извадена от всички проекти с държавно и европейско финансиране, за да няма съмнения за качеството на изпълнение, а самата компания се отказа от две спечелени от нея обществени поръчки. Строителната камара сега се възмущава, че атаките срещу бранша се отразяват тежко върху авторитета и работата му и "заради недоказани твърдения, хвърлени в публичното пространство, се слагат обидни етикети". За пример се дава, как "българските строители са наричани "олигарси, крадци, лъжци и убийци“. Организацията декларира, че нейните членове работят според законите и "усилията ни са били насочени към създаване на честна и прозрачна конкурентна среда и ясни правила в бранша". "Конкурсите и обществените поръчки се провеждат съгласно законодателството и вярваме, че в нашата страна съществуват достатъчно институции, които да гарантират тяхната законност и прозрачност", допълват фирмите. "Намираме за неприемливо заради публикации без доказателства, без произнасяне на съответните органи, да се заклеймяват публично водещи строителни компании, изградили едни от най-мащабните инфраструктурни проекти, големи работодатели и данъкоплатци, и те да бъдат отстранявани от участие в обществени поръчки. Освен че създава напрежение в бранша, това е изключително лош знак към всички потенциални чужди инвеститори, които биха искали да правят бизнес у нас", коментира още камарата.. В писмото се посочва още, че "строителите на България не са престъпници" и не желаят да  бъдат използвани "за политически цели и за предизборна агитация". Браншът настоява за срещи с държавните лидери, за да опровергае "всички внушения и недоказани твърдения, отправяни досега в изявления и изказвания на институции". "Както ние носим отговорност пред обществото, контролните и правораздаващите органи, така трябва да се търси отговорност от субектите, които създават и разпространяват лъжлива и невярна информация. Това трябва да бъде постигнато чрез промени в законодателството и ефективното и бързо съдебно производство. Увреждането на търговския престиж и доброто име на компании, стожери на българската икономика, към момента не е наказуемо по никакъв начин. Това отваря широко поле за манипулации, което не е в интерес на заетите в сектора, техните семейства, както и на техните работодатели", пишат още от организацията. Тя се надява посланията й да бъдат чути и обявява, че "ако това не стане, следващата стъпка ще бъде да защитим правата си по всички законови начини, включително и с национални протестни действия".

БСП подготвя алтернативен бюджет

http://www.moreto.net/novini.php?n=383875

Националният съвет на БСП обсъжда алтернативен бюджет. Това съобщават от "Позитано" 20, където се подготвят сметките. Припомняме, че и миналата година социалистите излязоха със свое предложение за бюджета. В него се залагат предложения, които срещат най-висока подкрепа в страната, в съсловните организации и сред експертите.

Десните пак търсят обединение, но не бързат и изходът не е ясен

https://offnews.bg//politika/desnite-pak-tarsiat-obedinenie-no-ne-barzat-i-izhodat-ne-e-iasen-690041.html

Десните формации, които останаха извън парламента на последните избори, отново започнаха опити за сближаване след разпада на Реформаторския блок.

Ръководствата на СДС, ДБГ, БЗНС и "Демократична България" (Зелените, ДСБ и "Да, България") поотделно, в рамките на отделните партии, обмислят широка коалиция в център-дясно за явяване на предстоящите през май догодина избори, но за дълготрайно обединение е рано да се говори. Официални разговори между формациите не са започнали. Неформални такива вече се водят, научи OFFNews.

За новото приближаване между отделните партии даде знак и днешната кръгла маса на тема "Как да повишим качеството на живот на българина", организирана от ДБГ. На нея присъстваха председателят на СДС Румен Христов и лидерът на Българска нова демокрация (която беше част от Реформаторския блок) Борислав Великов. От създаването на "Демократична България" през април тази година новото обединение по-скоро избягваше дискусиите на ДБГ. Днес обаче имаха свой представител. Той не беше някой от съпредседателите (бел. ред. - лидерите на "Да, България" Христо Иванов и на ДСБ Атанас Атанасов), а главният секретар на ДСБ Емил Мачиков.

Ново обединение - възможно ли е и при какви условия?

Всички формации твърдят, че не бързат и искат този път обединението да се основава на политики и да има гаранции за устойчивостта му. Има принципно съгласие за нуждата от такова, но разговорите са в началото си и изходът им не е ясен, защото е нужно сближаване във вижданията как да изглежда този евентуален съюз.

"Искрено се надявам, че следващото обединение, независимо дали сега ще е с мое участие, или някога в бъдещето, ще бъде устойчиво", коментира по време на днешната кръгла маса лидерът на ДБГ Димитър Делчев, като подчерта, че е важно обединението да е около общи виждания. Друг от участниците в дискусията - бившият депутат от РБ проф. Димитър Шишков, обяви, че ако тези формации искат промяна, трябва да се обединят, без да повтарят старите грешки. "Ако този път отново се обединим и съсипем дясното - никой няма да ни е виновен", каза той.

Борислав Великов излезе с "процедурно предложение" (бел.ред - определение на Димитър Делчев) за работа по обединението - да се създадат работни групи, които да оформят отделните политики. "Всеки месец или по-често да излизаме с конкретни виждания за политиките, които ни обединяват", добави той.

Лидерът на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев в началото на този месец също обяви, че иска обединение, но идеята му е по-различна. Той иска "учредяване на единен политически съюз и избор на неговите лидер, ръководство и програма чрез честни вътрешни избори".

От "Демократична България" не смятат, че темата за лидерството е проблем. "Важни са идеите, а не да зациклим на това каква ще бъде формата", обясни съпредседателят Атанас Атанасов пред OFFNews. Според него обаче е добре формациите от център-ляво да покажат на демократичната общност воля за обединение.

"Процесът по създаването на "Демократична България" беше много тежък, но го извървяхме, без да вдигаме шум", каза още Атанасов и добави, че и за обединението трябва да се работи по този начин, но то трябва да е между опозиционни формации, които поддържат ясна и последователна политика.

И при Реформаторския блок, и при всички обединения преди това - още от началото на 90-те години - съюзите са били за политики, но разногласията не са били за тях, а заради личностни проблеми и спорове за лидерството и листи за избори.

Ще има ли обща евролиста на изборите?

Създаването на евентуалния нов съюз се отдалечава във времето и вероятно няма да е факт за евроизборите догодина. Въпреки това формациите обмислят механизми за явяване с единна листа. А според част от тях, ако се явят заедно, това би било добра основа за стабилно дългосрочно обединение.

Атанасов обясни, че амбицията на "Демократична България" е да има обща листа на демократичната общност, която а даде даде възможност на личности да участват в нея. "Целта не е да събираме абревиатури, а да се даде възможност на всички от нашите среди", каза той по повод идеята за обща листа. Според него е добре на евроизборите да има обща листа, но това не значи, че преди това трябва да се подписват коалиционни споразумения.

СДС ще се съберат на конференция на 11 ноември, на която ще бъдат обсъдени вариантите и възможностите за явяването на предстоящите избори. Тя няма да излезе с решение, а ще покаже нагласите в партията, след което формацията ще реши как ще участва във вота.

"Евроизборите са тежки избори, самостоятелното явяване, за каквото настояват гласове в СДС, е рисковано и за партията, и за дясната общност", обясни пред OFFNews лидерът на СДС Румен Христов. Той обаче подчерта, че не вижда проблем на евровота на преден план да бъдат конкретни личности и тази идея е възможен вариант.

ДБГ пък трябва да се съберат на Национален съвет в края на този или началото на следващия месец. На него те ще решават как ще се явят на предстоящите избори за Европейски парламент. По информация на OFFNews, ако дотогава няма обща формация, от партията на Делчев са готови да търсят възможности, които да устройва и тях, и "Демократична България". Друг вариант за ДБГ бил да се явят сами на изборите, ако преговорите за евроизборите не постигнат успех.

Помпейо в Рияд: Разследването по случая с Кашоги трябва да е прозрачно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104031

Помпейо в Рияд: Разследването по случая с Кашоги трябва да е прозрачноДържавният секретар на САЩ Майк Помпейо и саудитските ръководители се съгласиха, че е нужно бързо да бъдат дадени отговори за изчезването на журналиста дисидент Джамал Кашоги, заяви говорителка на американския Държавен департамент, цитирана от ДПА и БТА. При посещението си в Рияд Помпейо отново е изразил безпокойството на страната си от случая с

Полицай, блъснал шофьор на такси и укривал се 7 години, отива в затвора

https://www.actualno.com/crime/policaj-blysnal-shofior-na-taksi-i-ukrival-se-7-godini-otiva-v-zatvora-news_700271.html

34 годишният полицай, който 7 години се укрива от българското правосъдие в чужбина, ще излежи присъдата си. Решението на Пловдивският апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Никола Ерелийски е осъден на две години затвор и отнемане на шофьорската книжка, за това, че през 2009-та година след употреба на алкохол и с превишена скорост е блъснал таксиметров шофьор, който впоследствие е починал. В деня на обявяване на присъдата Ерелийски е отлетял за Великобритания. Апелативните съ

Кабинетът няма нищо общо със спирането на "Алфа" според Каракачанов

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/10/16/3328399_kabinetut_niama_nishto_obshto_sus_spiraneto_na_alfa/?ref=rss


Кабинетът няма отношение към спирането на партийната телевизия "Алфа". Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов, цитиран от БНР. От вчера телевизията излъчва черен екран със съобщение, че е спряна и зрителите трябва да попитат правителството защо.<br /><br />"Една медия може да бъде спряна само с решение на СЕМ. Такова решение няма, така че не знам за какво става дума. Правителството - това е абсурдно - няма никаква роля в спирането или пускането на която и да е...

МЗ пусна наново част от търга за електронната здравна система

https://www.mediapool.bg/mz-pusna-nanovo-chast-ot-targa-za-elektronnata-zdravna-sistema-news285074.html

Министерството на здравеопазването пусна наново поръчката за три от дейностите по изграждането на електронната здравноинформационна система. Предишната поръчка, която беше прекратена заради пропуски и нередности в заданието, беше за пет дейности на стойност 4.1 млн. лева, докато сега търгът е за три дейности на стойност близо 2.5 млн. лева. Освен това срещу предишната поръчка имаше и жалба в КЗК. Сега МЗ търси изпълнител за изграждане на 35 електронни регистъра на стойност 1.19 млн. лв. без ДДС; за изграждането на подсистема за електронни административни услуги за гражданите и бизнеса на стойност 891 666 лева без ДДС и за изграждането на здравен портал на стойност 410 000 лева без ДДС. Крайният срок за подаване на документи е 22 ноември, а отварянето им е на следващия ден. На по-късен етап ще бъде обявена поръчка и за останалите модули, които включват електронно досие, електронна рецепта и направление. 

Администрацията на Президента започва кампанията за получаване на еднократна финансова помощ по инициативата „Подкрепи една мечта“

http://www.cross.bg/finansova-pomosht-ednokratna-1586439.html

/КРОСС/ Право да получат еднократна финансова помощ имат младежите от инициативата „Подкрепи една мечта“, които продължават обучението си във висше училище или професионален колеж. Тази година за първи път право на финансова подкрепа ще получат и учениците от 12 клас, които са настанени в социални услуги, и които са завършили с отличен успех учебната 2017/2018 г. Условията и редът за получаване на еднократната финансова помощ са публикувани на интернет страницата на Президента. За да улесни кандидатите при оформянето на документите, президентската администрация е подготвила заявления по образец, които могат да се изтеглят от сайта. И тази година необходимите удостоверения от Агенцията за социално подпомагане и социалните услуги по места ще се събират по служебен път.  Крайният срок за подаване на документите е 31 октомври 2018 година, лично или по пощата, на адрес: гр. София, бул. „Дондуков“ № 2.

Данъкът върху старите коли може да се вдигне с 30%

https://www.mediapool.bg/danakat-varhu-starite-koli-mozhe-da-se-vdigne-s-30-news285073.html

Нито Министерството на финансите, нито общините на този етап могат да кажат дали ще се повиши или ще спадне местният данък върху автомобилите от 1 януари 2019 г. Знае се само, че данъкът ще се смята по нова формула, в която освен мощността на автомобила и годината му на производство сериозна тежест ще има и екокатегорията му. Това стана ясно по време на обсъждането на пакета данъчни закони за 2019 г. на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Въпреки че по закон е длъжно да изготви оценка на въздействието на предложенията си, МФ не успя да представи пред депутатите никакви сметки с аргумента, че всичко зависи от общините. От своя страна, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева обясни, че също не може да даде разчети, защото общините у нас са 265 и всяка от тях ще вземе индивидуално решение за размера на данъка. Оказа се, че единствено шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ е запозната с разчети, според които данъкът за старите автомобили е възможно да се повиши с около 30%. Увеличението може да звучи сериозно, но тъй като за някои автомобили сега данъкът е по 6-7 лв., покачването ще е минимално, разясни пред журналисти Стоянова. БСП ще гласува против промяната Именно с аргумента, че липсва каквато и да било финансова обосновка на данъчен закон, депутатите от БСП обявиха, че ще гласуват против данъчните закони за 2019 г. Румен Гечев от левицата попита колко са регистрираните автомобили по региони и какъв е очакваният ефект, но така и не получи отговор. Впоследствие данъчни експерти обясниха, че не можело да се сметне каквото и да било, защото в закона имало минимална и максимална ставка, като общините можело да ги адаптират, така че да няма рязко поскъпване на данъка за големи групи от населението. Нямало смисъл да се правят изчисления спрямо действащите ставки, защото това щяло да е само допускане. По-високият данък върху старите коли вече срещна критики от страна на работодателите и синдикатите. 67% от автомобилите у нас са стари Според предложението на МФ старите леки коли (над 15 години), които са с по-лоши екохарактеристики, ще се облагат с по-висок местен данък от 2019 г. Целта е да стимулира употребата на екосъобразни автомобили като мярка срещу замърсяването на въздуха в големите градове, а не като инструмент за повишаване на приходите на общините. От МФ все пак са установили, че 67% от автопарка у нас се състои от стари автомобили. В момента данъкът се определя на база мощността на двигателя и годината на производство, като по-мощните и по-новите автомобили са с по-високо облагане, като целта е за по-евтините возила да се дължи по-малък данък. Самият размер на данъка се определя от общините, като може да бъде в рамки, зададени от закона. В момента в закона е предвидено облекчение между 20% и 60% за наличието на катализатор в автомобили с мощност до 74 kW, с което финансовото министерство твърди, че се злоупотребява и затова ще отпадне от 2019 г. От догодина, освен от мощността и годината на производство, данъкът ще зависи и от екостандарта на автомобила, като за стандартите от Евро 1 до Евро 3 включително, както и когато автомобилът няма екокатегория, коефициентът ще се утежнява с между 10% и 40%, а от Евро 4 до Евро 6 ще има намаление до максимум 60%. По-новите и по-мощните автомобили отново ще се облагат с по-висок компонент, като идеята е по-скъпите автомобили да се облагат повече. В същото време обаче се прави известна промяна в коефициентите в зависимост от годината на производство, така че да се стимулира извеждането от употреба на автомобилите над 20 години, защото те са ненадеждни и причиняват големи замърсявания. Как обаче ще се промени конкретният данък на всеки собственик на лека кола не е ясно, защото от общините ще зависи крайният размер на удръжката. Въпреки че не могат да представят каквито и да било разчети, от МФ казаха, че условно промяната в данъчната формула ще доведе до 6 млн. лв. повече приходи в общинските бюджети. Нов регламент за товарните коли ще донесе 13 млн. лв. приходи С друга промяна в закона се затваря вратичка за несправедливо данъчно третиране, като занапред товарните автомобили до 3.5 тона ще се облагат, както леките коли. Това щяло да увеличи приходите в бюджета с около 13 млн. лв. Финансовото министерство твърди, че според действащия закон собствениците на товарни автомобили до 3.5 т плащат в пъти по-нисък данък върху превозните средства, като икономията може да стигне над 100 пъти (данъкът е в размер от 10 до 30 лв. на тон). В същото време по данни на МВР към средата на април 2018 г. са регистрирани 308 260 броя товарни автомобили до 3.5 т от 3550 марки и модели, от които над 2000 модела имат съответен аналог, регистриран и облаган като лек автомобил. Така, на практика за едни и същи возила сега се плащат доста различни данъци, като финансовото министерство предлага да се изчисти тази несправедливост и товарните коли до 3.5 тона да се облагат като леки. От 2019 г. ще се облекчи административната тежест за гражданите, като при сделка за покупка на автомобил нотариусите служебно ще проверяват за платени данъци. Само ако не може да се извърши автоматизирана проверка, гражданинът ще трябва да представи документ от общината за платен данък върху возилото. До 7 дни след извършване на сделката по покупка на имот или кола нотариусите ще са длъжни да уведомят съответната община.

Паметта на убитите разследващи журналисти от Малта и Словения беше почетена в ЕК

https://frognews.bg/svqt/pametta-ubitite-razsledvashti-jurnalisti-malta-sloveniia-beshe-pochetena.html

Европейската комисия почете с едноминутно мълчание паметта на журналистите Дафне Каруана Галиция от Малта и на Ян Куциак от Словакия, загинали в последната година заради своите разследвания по съмнения за корупция.

Маринов благодари на Германия за съдействието при задържането на Северин

https://pik.bg/маринов-благодари-на-германия-за-съдействието-при-задържането-на-северин-news788934.html

Маринов благодари на Германия за съдействието при задържането на Северин

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов се срещна с посланика на Германия Херберт Салбер и му благодари за съдействието на държавата му при задържането на предполагаемия убиец на 30-годишната Виктория Маринова, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Младен Маринов и Херберт Салбер отчетоха, че през годините са установени отлични взаимоотношения с Посолството на Федералната република в София. "Ценя високо постигнатия открит диалог и високото ниво на партньорство в областта на вътрешните работи”, заяви вътрешният министър и изрази благодарност към всички федерални институции, и по-специално на Федералната криминална служба и полицейските служби на Хамбург, Шлезвиг-Холщайн и Долна Саксония, за съдействието по задържането на извършителя на жестокото убийство в Русе. „Надяваме се, че екстрадицията му в България ще бъде факт в кратки срокове", посочи Маринов.

Приоритетите на двустранното сътрудничество, противодействието на организираната престъпност и корупцията, управлението на миграционните процеси, защитата на външните граници, и други теми от взаимен интерес ще са обект на разговори по време на предстоящата визита на Маринов в Германия на 22 и 23 октомври.

Пясъчният град в Бургас - отворен до октомври

https://www.actualno.com/burgas/pjasychnijat-grad-v-burgas-otvoren-do-oktomvri-news_700267.html

Пясъчният град в Бургас още е отворен и очаква своите гости до края на октомври. 11-то издание издържа на претенциите на времето през целия сезон, а фигурите му са непокътнати и гордо се издигат на познатото място в Парк "Езеро". На входа на експозицията посрещат гости двете кули от Толкиновата сага "Властелинът на пръстените" - Ортанк в Айсенгард (обиталище на магьосника Саруман) и Барад-Дур, от чийто връх гледа неспящото око на Саурон. Във фестивалната зона са изваяни още

Европа почете журналистите, загинали заради работата си с минута мълчание

http://www.cross.bg/evropa-zhyrnalistite-zaradi-1586430.html

/КРОСС/ С минута мълчание в европейските институции бяха почетени журналистите, атакувани или загинали заради работата си. Днес се навършва една година от убийството на малтийската журналистка Дафне Галиция.   В началото на редовния брифинг в Брюксел говорителят на Еврокомисията направи специално обръщение, като подчерта, че свободата на изразяване и свободата на медиите са основополагащи за демокрацията и са принципи, зад които застава Брюксел.  „В Европа трябва да се чувстваме сигурни и да говорим свободно. Журналистите в Европа не трябва да бъдат заплашвани, нито да се страхуват. Днес почитаме Дафне, но и Ян Куцияк, и всеки журналист, който е бил заплашван, нападан или дори убит в Европа и където и да е по света”, заяви Маргаритис Схинас.  На въпрос защо сред посочените не е името на българския журналист Виктория Маринова, говорителят уточни, че са запознати с фактите от разследването в България и Германия и с мотивите на задържания. Затова Комисията фокусира посланието си към журналистите, пострадали заради работа си.

Мъжът, катастрофирал с училищния автобус в Кюстендилско, е получил инфаркт

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104032

Мъжът, катастрофирал с училищния автобус в Кюстендилско, е получил инфарктМъжът, катастрофирал в понеделник с училищния автобус в Кюстендилско, е получил инфаркт, но е положил усилия да спре машината, съобщиха от прокуратурата. Вчера, около 15.00 ч., в с. Слокощица, община Кюстендил, стана пътнотранспортно произшествие с училищен автобус, превозващ деца. По първоначални данни, по време на движение на автобуса,

Задържаха шофьора, който помете 19-годишно момче в Своге

http://www.varna24.bg/news/821866.html

Задържан е шофьорът, блъснал младеж вчера в Своге, съобщават от МВР. Вчера, към 18.46 часа, в ...

Във Варна: Всяко дете до 7 годишна възраст у нас има минимум 4 кариеса

http://www.moreto.net/novini.php?n=383876

Всяко дете до 7-годишна възраст у нас има минимум 4 кариеса, съобщи на Кръгла маса в морската столица д-р Борислав Миланов, главен секретар на Българския зъболекарски съюз, предаде репортер на Moreto.net Д-р Миланов сподели, че с всяка година тази статистика нараства и до 18-тата си годишнина, всяко четвърто дете в България има изваден по един постоянен зъб.

Работодатели предлагат да не се дава платен отпуск за периода на майчинство

https://frognews.bg/novini/rabotodateli-predlagat-dava-platen-otpusk-perioda-maichinstvo.html

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява да бъдат предприети действия за промени в Кодекса на труда. С тях трябвало да се спре натрупването на платен годишен отпуск за времето, през което даден служител реално не е полагал труд по собствена воля.

Вечерен бюлетин – 16 октомври 2018 г.

https://terminal3.bg/vecheren-bjuletin-16-oktomvri-2018-g/

Атлантическият съвет на България осъди призива на президента Румен Радев за “радиомълчание” около проекта за избор на нов изтребител, като обяви, че това е “техника на руската военна доктрина за осъществяване на прикритие, с цел въвеждане на противника в заблуждение”.

“Това, за което призовава Румен Радев, важи и за него самия, и за неговия екип. Най-вече за високопоставените представители на неговата администрация. Атлантическият съвет на България следи внимателно и от близо процеса! Готови сме да бием камбаната за тревога по всяко време, ако установим признаци за вземане на непрозрачно, лобистко, погрешно и противно на интересите на държавата ни решение!”, посочват от организацията, в която участват десетки военни специалисти, бивши военни, общественици, журналисти, политолози и други.

“Ако използваме познатите от метеорологията четири кода (зелено, жълто, оранжево и червено), вече имаме достатъчно кумулативно натрупани условия, за да обявим код “ЖЪЛТО”, посочват от Атлантическия съвет.

Вицепремиерът и военен министър агент “Иван” Каракачанов, очаквано, застана на страната на президента.

Квотите за наемане на хора с увреждания остават

Макар и в леко ревизиран вариант, изискването бизнесът да наема определен брой хора с увреждания остава и в преработената версия на Закона за хората с увреждания. Във вторник проектът мина пред тристранния съвет с частична подкрепа, а в сряда би трябвало да бъде гласуван и в Министерския съвет. Текстовете предвиждат задължения за всеки работодател, който има от 50 до 99 служители, да назначи двама с трайно увреждане, а ако служителите са 100 или над 100 – 2% от средносписъчния им състав трябва да са хора с увреждания. Глобата за неспазване на това изискване е в размер на 30% от минималната работна заплата за страната за всяко незаето работно място от човек с увреждане.

Властите ще бързат с придвижването на текстовете към парламента, макар и да признават, че този проект не е идеален. На майките от палатковия лагер бе обещано, че законът ще бъде внесен в Народното събрание на 19 ноември. С него се регламентира и основното им искане – за всеки, който попада в обхвата на закона, да има някакъв вид индивидуална оценка от каква точно помощ се нуждае. Предвиждат се и нови права по Закона за личната помощ.

Саудитска Арабия се подготвя да признае, че журналистът Хашоги е починал при разпит

Саудитска Арабия подготвя доклад, с който ще признае, че саудитският журналист и дисидент Джамал Хашоги е умрял при разпит, който се е развил по непредвиден начин, а истинската цел е била да бъде отвлечен от Турция. Това твърдят двама неназовани източника пред CNN. Според единия от тях заключението вероятно ще бъде, че операцията в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул е извършена без разрешение на властите в Рияд и че на замесените ще бъде потърсена отговорност. Другият допълва, че докладът все още се подготвя и нещата може да се променят.

Това съвпада с версията, спомената от американския президент Доналд Тръмп, че убийците може да не са имали разрешение от Рияд, което дава възможност на саудитските власти да се разграничат от обвиненията.

България е първа в ЕС по брой на хората в риск от бедност, като 38.9% от населението от нас е застрашено от мизерия или социално изключване, сочат данни на Евростат за 2017 г. На второ място в ЕС по този срамен показател е Румъния (35.7%), следвана от Гърция (34.8%). Същевременно общият брой на хората в риск от бедност или социално изключване в ЕС е намалял през миналата година.

Два от горелите тютюневи складове в Пловдив ще станат жилищни сгради с магазини и гаражи

Два от горелите през 2016 г. тютюневи складове в Пловдив са на път да бъдат реставрирани и превърнати в жилищни сгради с магазини и подземни гаражи. Това е отговорило Министерството на културата на въпрос на “Дневник” за съдбата на сградите. През март тази година министерството е съгласувало идеен проект на собственика на складовете – паметници на културата, за “реставрация, консервация и реконструкция” и превръщането им в жилищни сгради.

Проектът предвижда фасадите на складовете да бъдат запазени и реставрирани, а вътрешните им части – демонтирани. Собственик на двата склада е дружеството “Р.И.П.А.”.

ЕК почете журналистите, убити заради работата си

https://www.actualno.com/europe/ek-pochete-jurnalistite-ubiti-zaradi-rabotata-si-news_700268.html

С минута мълчание в европейските институции бяха почетени журналистите, атакувани или загинали заради работата си. Днес се навършва една година от убийството на малтийската журналистка Дафне Галиция. В началото на редовния брифинг в Брюксел говорителят на Еврокомисията направи специално обръщение, като подчерта, че свободата на изразяване и свободата на медиите са основополагащи за демокрацията и са принципи, зад които застава Брюксел. „В Европа трябва да се чувстваме сигурни и да го

Открити са доказателства за убийството на Кашоги в Истанбул?

https://dnes.dir.bg/krimi/otkriti-sa-dokazatelstva-za-ubiystvoto-na-kashogi-v-istanbul

Разследването на случая продължава, действията на прокуратурата ще са прозрачни, обеща министър Чавушоглу

Брюксел не постави Виктория Маринова сред журналистите, загинали заради работата си

http://nakratko.bg/category/25/165585/


вропейската комисия почете днес с едноминутно мълчание паметта на журналистите Дафне Каруана Галиция (Малта) и Ян Куцяк (Словакия), загинали в последната година заради своите разследвания по съмнения за корупция.

Руски медии: Башар Асад планира визита в Крим

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104009

Руски медии: Башар Асад планира визита в КримСирийският президент Башар ал Асад има предварителни планове да посети Крим през април 2019 г. и преговаря за стартиране на редовни пътнически полети между Сирия и черноморския полуостров, предаде Ройтерс, като цитира руски медии. Руските агенции се позоваха на членове на кримската делегация, посетила Сирия тази седмица,

Надпис „Локо София” се появи на японски мемориал

//dariknews.bg/novini/sviat/nadpis-loko-sofiia-se-poiavi-na-iaponski-memorial-2125996

Мемориалът на мира в японския град Хирошима осъмна с надпис „Локо София”, съобщава японският ежедневник „Асахи Шимбун”. Мемориалният парк е построен в памет на жертвите на атомната бомбардировка от 6 август 1945-а година.

Сбъркаха ли САЩ с подкрепата за Саудитска Арабия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/16/3328293_sburkaha_li_sasht_s_podkrepata_za_sauditska_arabiia/?ref=rss


През 80-те и 90-те години на миналия век либийският лидер Муамар Кадафи разви навика да открива и убива критиците си в чужбина.<br /><br />Това донесе на страната му статута на неблагонадеждна държава. Този път обаче виновникът е Саудитска Арабия, отколешен съюзник на САЩ и важна част от близкоизточната политика на администрацията на Тръмп. Вероятното убийство на саудитския журналист (и коментатор на "Вашингтон пост") Джамал Хашокжи би следвало да задейства преразглеждане...

Четири са кандидатите в обществената поръчка за новите лични карти

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/16/3328405_chetiri_sa_kandidatite_v_obshtestvenata_poruchka_za/?ref=rss


Четири са кандидатите в обществената поръчка за новите електронни лични документи, всички те са международни компании с опит в областта, съобщава "Капитал". <br /><br />Обявената през август поръчка е с прогнозна стойност 238 млн. лв. без ДДС. Според зададените срокове електронните документи, които са ключов елемент от електронното правителство, се очаква да са готови най-рано през 2020 г. От МВР обясняват, че проверката на достъпа до класифицирана информация на...

Мемориалът на мира в Хирошима осъмна с надпис "Локо София"

https://www.mediapool.bg/memorialat-na-mira-v-hiroshima-osamna-s-nadpis-loko-sofiya-news285072.html

Полицията в Хирошима издирва виновника за оскверняването с графити на Мемориалния парк на мира в града, построен в памет на жертвите на атомната бомбардировка от 6 август 1945 година, съобщава електронното издание на японския ежедневник "Асахи Шимбун". Полицията е открила графити на три места в парка. Има един малък надпис на пейката до купола, построен на мястото, където е паднала атомната бомба. Има и два други надписа, но много по-забележими, издраскани на оградата, която обгражда мемориала. Един от тези надписи говори достатъчно на всеки един българин – "Локо София". Според местната администрация, която управлява парка, графитите са открити от охранител на 15 октомври сутринта. Част от надписите все още не са изтрити. Вестникът цитира изказвания на двама възрастни японци, които се възмущават дълбоко от случилото се.

КНСБ: Няма да има съкращения в "Мини Марица-изток" поне до 2020 година

http://econ.bg/Новини/КНСБ-Няма-да-има-съкращения-в-Мини-Марица-изток-поне-до-2020-година_l.a_i.765924_at.1.html

Няма да има съкращения в "Мини Марица-изток" поне до 2020 година, съобщиха от КНСБ след среща с енергийния министър Теменужка Петкова.  ...

Зеехофер: Вече ще показвам вежливо поведение към Меркел

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104014

Зеехофер: Вече ще показвам вежливо поведение към МеркелПредседателят на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер заяви днес, че през ноември или декември ще има конгрес на неговата партия, на който ще се обсъждат евентуални промени. На пресконференция той каза, че "е несъмнено готов да обсъди" персонални въпроси, но не даде знак, че възнамерява да подаде оставка като партиен лидер,

Вижте къде ще вали утре

http://www.varna24.bg/news/821852.html

През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно, с по-значителна облачност над ...

Фейсбук иска купувачите на британски политически реклами да разкриват самоличността си

https://www.mediapool.bg/feisbuk-iska-kupuvachite-na-britanski-politicheski-reklami-da-razkrivat-samolichnostta-si-news285071.html

Фейсбук, най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света, заяви, че всеки, който публикува британски политически реклами на платформата й, ще бъде задължен да разкрива самоличността си, в интерес на прозрачността и за ограничаване на фалшивата информация, предаде Асошиейтед прес. Компанията заяви, че ще изисква също отказ от права върху всякакви британски политически съобщения. Всички данни за купувачите на реклами ще бъдат архивирани за срок от 7 години в база данни, до която ще има публичен достъп. Фейбук вече прилага подобна система в САЩ, където предстоят междинни избори за Конгрес, и в Бразилия, където този месец имаше парламентарни избори. Британските законодатели призоваха за по-голям контрол върху върху компаниите, собственици на социални медии, и върху предизборните кампании за защита на демокрацията в дигиталната ера. В доклад на британската Камара на общините тази година се казва, че демокрацията е изправена пред криза, защото анализът на данните и социалните медии позволяват кампаниите да са насочени към избиратели с послания на омраза, без тяхно съгласие. "Макар голямата част от рекламите във Фейсбук да са управлявани от легитимни организации, знаем, че има лоши актьори, които се опитват да злоупотребяват с нашата платформа", се казва в изявление на Фейсбук. "Като изискваме от хората да удостоверяват кои са, смятаме, че ще помогнем за предотвратяване на злоупотребите". Фейсбук посочи, че противниците му са "умни и добре финансирани" и променят тактиката си, когато злоупотребата бъде забелязана", но вярва, че засилената прозрачност е от полза за демокрацията и изборния процес.

Почина бащата на детското кино у нас, завеща ни незабравими филми

http://www.varna24.bg/news/821860.html

На 93-годишна възраст почина големият български режисьор и сценарист Димитър Петров, съобщи БНТ. ...

Пускат в продажба последната книга на Стивън Хокинг

https://petel.bg/Puskat-v-prodazhba-poslednata-kniga-na-Stivan-Hoking__287176

"Кратки отговори на сложни въпроси" - така се казва последната книга на астрофизика Стивън Хокинг, издадена посмъртно. В нея са представен...

Нищят бруталното убийство със сабя и вила, което Пульо направи и потресе Петрич

https://petel.bg/Nishhyat-brutalnoto-ubiystvo-sas-sabya-i-vila--koeto-Pulo-napravi-i-potrese-Petrich__287175

Снимки Булфото, struma.bg В Окръжен съд бе даден ход на дело за жестоко убийство, станало в Петрич преди 4 години. Подсъдим е 39-годишният Бори...

66-годишен турист почина край езерото Бъбрека в Рила

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103987

66-годишен турист почина край езерото Бъбрека в Рила66-годишен турист е починал в Рила по време на излет, съобщиха от ПСС-Дупница. Мъжът, който е от София е бил на разходка заедно със съпругата си. Около 13,30 ч му е прилошало. Жена му се обадила за помощ на сина им, а той е позвънил на тел. 112. Инцидентът станал преди петото езеро Бъбрека, уточни ръководителят на отряда на ПСС в Дупница Кирил

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

https://www.24chasa.bg/novini/article/7104012

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиераКамарата на строителите в България иска спешни срещи с президента, председателя на Народното събрание и премиера на страната, за да изрази недоволството си от използването на целия бранш за предизборни цели. Категорично не сме съгласни съдбата на 250 000 души и техните семейства, които са свързани с нашия бранш да се използват за политически цели,

Учените доказаха: Мекотелите са по-стари от динозаврите

http://www.moreto.net/novini.php?n=383836

Учените са проучили вкаменелости, купени от колекционер и са открили охлюв в кехлибар на 99 милиона години. Охлювът е сканиран чрез радиоизотопен анализ с помощта на биостратиграфически метод. Изследването продължило две години и сега резултатите от него станаха известни - мекотелите се оказаха по-стари от динозаврите.

"Цървена звезда" ще съди "Екип"

https://www.24chasa.bg/sport/article/7103992

"Цървена звезда" ще съди "Екип"Футболният клуб "Цървена звезда" възнамерява да съди френския спортен всекидневник "Екип", съобщиха сръбските медии. Изпълнителният директор на отбора от Белград - Стефан Пантович, е в Париж за консултация с адвокати за завеждане на съдебен иск срещу "Екип" заради информацията, че неназован служител на сръбския гранд е заложил сумата от 5 милиона

Цветанов в Рудозем: Нашата страна е една от малкото в ЕС, която ще взима повече пари от фондове

https://www.24chasa.bg/region/article/7103993

Цветанов в Рудозем: Нашата страна е една от малкото в ЕС, която ще взима повече пари от фондове Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов се срещна днес с жители на община Рудозем. Заедно с него бяха областният управител на Смолян Недялко Славов, народният представител д-р Красимир Събев и общинският председател на ГЕРБ в Рудозем Шукри Халилов. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Лили Иванова с три чисто нови балади и три почти разпродадени концерта

http://www.cross.bg/lili-ivanova-tekst-1586429.html

/КРОСС/ Три чисто нови рок балади ще изпълни Лили Иванова на предстоящите си концерти в зала 1 на НДК, съобщава bTV. След „Този миг“ и „Дали“ от безименния албум на Лили, Веселин Веселинов-Еко е готов и с трета песен. Тя се казва „Мигът и любовта“ и е по текст на Иван Тенев, написал преди време „Сърцето е чупливо“, а още по-назад във времето и „За да те има“. Специалното участие в „Мигът и любовта“ е на Жилберто Перейра. Роденият в Аржентина бандонеонист е сред най-популярните изпълнители на танго репертоар и ученик  на Астор Пиацола. Перейра е гостувал няколко пъти у нас, последното му участие бе в концерта на оперната прима Светлана Васкилева, а преди това бе гост на Васко Василев. Другите две нови песни на Лили са „Бурната река“ по музика на Ангел Дюлгеров и текст на Росен Кукошаров (негови са думите и на „Дантелената примка на нощта“), и „Главна роля“ по музика на Артур Надосян и текст на Иван Тенев. И трите парчета са аранжирани от Ангел Дюлгеров – човекът с най-голям принос към звука, който слушаме в песните на Лили през последните няколко години. И той, и Еко са част бенда на Лили Иванова, заедно с Огнян Енев, Орлин Цветанов, Росен Ватев и „ЛаТиДа“

В Източна Украйна учениците живеят в ритъма на войната

https://www.mediapool.bg/v-iztochna-ukraina-uchenitsite-zhiveyat-v-ritama-na-voinata-news285070.html

Десетки деца, скупчени в убежище, покриват главите си с ръце в едно училище в Югоизточна Украйна, където войната продължава четвърта година; това е част от обучението как да действат в случай на бомбардировка. "Това е дългият сигнал за тревога, трябва да слезем в подземието", обясняват учениците от Осмо училище в малкия и контролиран от Киев град Сартана, строяват се двама по двама и тръгват по означения със сини стрелки път към убежището. Повтаряното всеки месец упражнение е станало почти банално: децата вървят бързо и организирано, някои от тях дори си правят шеги. Всеки клас разполага с отделно помещение в подземието, където има чинове, аптечка и бутилки с вода. "Има няколко различни сигнала: три къси сигнала означават пожар, а един дълъг сигнал означава бомбардировка. Често правим подобни упражнения, за да не изпаднем в паника в случай на истинска бомбардировка", обяснява спокойно пред Франс прес 14-годишната ученичка Олена Лисконог. "Подземието на училището ни днес е най-сигурното място в Сартана", твърди директорката Людмила Корона. В Украйна започналият през 2014 г. конфликт между правителствените сили и проруските сепаратисти отне живота на повече от 10 000 души. Киев и Западът обвиняват Русия, че предоставя военна подкрепа на сепаратистите, което Москва отрича да е истина. Разположеният на десетина километра от фронтовата линия град Сартана бе подложен няколко пъти на яростни бомбардировки. През октомври 2014 г. той бе засегнат от снаряди, изстреляни със системи за залпов огън Град, които уцелиха погребална процесия, убивайки седем души и ранявайки тринайсет. Благодарение на поредицата от крехки примирия жилищните квартали на са бомбардирани от две години, но животът все още не е нормален. "Недалеч оттук стрелбата продължава, чуваме я денем и нощем", разказва младата Олена. 200 000 деца в рисковите зони Училището й също така организира често уроци за това как да се действа при натъкване на мини, каквито в района има много. "Ако видиш мина, не я пипаш и не я приближаваш, а викаш пожарникарите", гласят закачени по стените афиши. Вадим Кононов е бил на 12 години, когато започнаха сраженията. Родителите му първоначално се опитвали да скрият от него сериозността на ситуацията и му казвали, че бомбардировките са фойерверки. Днес снажното момче знае разликата между мините, предназначени за хора, и противотанковите мини и разпознава различни видове взривни устройства, но се надява да не му се налага да прилага знанията си на практика. "След обучението знаем малко по-добре как изглеждат мините", казва той. На около сто километра на север град Красногоривка, също контролиран от Киев, се намира на практика на фронтовата линия. Той загуби две трети от жителите си, които избягаха от боевете. Три от петте му училища вече не работят. Сградите на две от трите неработещи училища бяха повредени от бомбардировките, а тази на третото вече няма отопление. Двуетажната сграда на Второ училище, построена през 30-те години, бе унищожена от три снаряда на ракетната система Град през една майска нощ на 2017 г., точно след края на учебната година. "Събудих се една сутрин и видях, че училището ни вече не съществува", спомня си 17-годишният бивш ученик Иля Долгуих, който спял дълбоко през нощта на бомбардировката и не чул експлозиите. "Когато ми казаха какво се е случило, се почувствах зле", споделя младежът. Според УНИЦЕФ за четирите години на конфликта близо 750 училища в Източна Украйна са били повредени или унищожени. Около 200 000 деца продължават да ходят на училище в зони, където има риск от военни операции, посочва УНИЦЕФ в свое комюнике от май. В Красногоривка властите започнаха дейности по възстановяване на сградата на Второ училище, но никой не знае кога учениците ще могат отново да го посещават. Почти всяка нощ се чуват изстрели. "Разбира се, животът продължава, но не можем обаче да свикнем с това", признава директорката на училището Олена Михатко. От двете страни на фронтовата линия редовно продължават да умират хора. В края на миналия месец три деца загинаха, а едно бе ранено при експлозия на мина, докато се разхождаха близо до контролиран от сепаратистите град. По БТА

Над 40 интернет портала в Албания са пред закриване

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103988

Над 40 интернет портала в Албания са пред закриванеСлед решението на албанския премиер Еди Рама да сложи край на нелегалните портали Агенцията за електронни комуникации публикува списък на 44 портала, заплашени от закриване, ако не се регистрират в централния регистър, предаде агенция МИА. В списъка са включени популярни в страната портали, повечето от които определят решението на премиера като

"Създаването и творенето ни запазват" - Давид Фоенкинос за киното и книгите

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/10/16/3328274_suzdavaneto_i_tvoreneto_ni_zapazvat_-_david_foenkinos/?ref=rss


На срещата с почитателите си в литературния клуб "Перото" вчера един от най-успешните автори на Франция Давид Фоенкинос разказа за най-новите си проекти и за интересни факти от живота си.<br /><br />На срещата присъства и преводачът Георги Ангелов, който до този момент е превел на български 9 от романите на френския автор.<br /><br />До този момент книги на французина са преведени на над 40 езика в цял свят. Освен това той пише сценарии, режисира и поставя...

Места без ток в сряда

http://www.varna24.bg/news/821856.html

В периода 18.09.2018 - 18.10.2018 от 08:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни ...

Център по инвазивна кардиология заработи в Смолянската болница

https://pik.bg/център-по-инвазивна-кардиология-заработи-в-смолянската-болница-news788937.html

Център по инвазивна кардиология заработи в Смолянската болница

Смолянската болница "Д-р Братан Шукеров" вече разполага с Център по инвазивна кардиология. За изграждането му са инвестирани повече от един милион лева, посочи председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. 

"Една болница, която е средище на здравеопазването в Смолянска област, е подновена, снабдена с най-модерна апаратура, благодарение на инвестиции в размер на повече от 10 милиона за последните 8 години!"

Еврокомисията почете загинали журналисти, пренебрегна Виктория, но обясни причината

http://www.varna24.bg/news/821842.html

С минута мълчание в европейските институции бяха почетени журналистите, атакувани или загинали ...

Следователи обискираха офиси на лява партия във Франция

https://www.mediapool.bg/sledovateli-obiskiraha-ofisi-na-lyava-partiya-vav-frantsiya-news285069.html

Френските власти обискираха офиси на лявата партия "Непокорна Франция" заради подозрения в корупция, заяви днес запознат източник, цитиран от ДПА. Акциите са част от две предварителни разследвания, провеждани от френската прокуратура срещу партията по подозрение в неправомерно наемане на сътрудници в Европейския парламент и нарушаване на законодателството за финансиране на предизборни кампании. Лидерът на "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон протестира против обиските във видеопослание във Фейсбук. Той определи акциите като недемократични и целящи да сплашат поддръжниците на партията. "Ще видите, че утре ще намерят оправдание или някаква причина да ни вкарат в затвора. Това е новата им тактика", каза той. Меланшон се оплака, че следователите са дошли не само в партийната централа, а и в неговия дом и домовете на негови сътрудници и са иззели мобилни устройства и твърди дискове.

Впечатляващи емисии от центъра на Млечния път

http://nakratko.bg/category/29/165584/


Свръхмасивната черна дупка (SMBH) Стрелец A* (Sgr A*), която се намира в центъра на нашата галактика, е 100 пъти по-близо до нас от която и да е друга.

Прокуратурата изглежда не е разпитала много важни фигури, свързани документално с КТБ

https://www.actualno.com/crime/prokuraturata-izglejda-ne-e-razpitala-mnogo-vajni-figuri-svyrzani-dokumentalno-s-ktb-news_700262.html

Вече четири пълни години изминаха, откакто избухна аферата "Корпоративна търговска банка (КТБ)", но развръзката изглежда все така далеч във времето. Причината - прекалено многото възли, навързани в тази афера, за част от които говори разследващият журналист Николай Стайков. Стайков разкри, че много от лицата, които са свързани документално с аферата, изобщо не са разпитани от прокуратурата. Сред тях има лица от най-високо равнище в изпълнителната власт в България, както и високопостав

Папи Ханс ще печели "Брадъра“?

http://www.varna24.bg/news/821847.html

Константин Трендафилов, както  истинското име на Папи Ханс, ще се окичи с приза "Любима звезда ...

Около 200 мигранти влязоха в Гърция от Турция, пресичайки река Еврос

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103981

Около 200 мигранти влязоха в Гърция от Турция, пресичайки река ЕвросВластите в гръцкия град Солун заявиха, че около 200 мигранти са преминали през Гърция през североизточната сухопътна граница с Турция - необичайно голям брой за тази зона в рамките на само една сутрин, предаде Асошиейтед прес. Полицията заяви, че мигрантите са основно семейства с деца и са открити рано тази сутрин в близост до местна магистрала.

Неизвестен блъсна момиченце на кръстовище във Варна и не му оказа помощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=383853

На кръстовището на бул. «Осми Приморски полк» и ул. «Братя Миладинови» водач на неизвестно МПС, по време на движението си, не пропуска и блъска момиченце, което пресича пътното платно, но не остава на местопроизшествието. По–късно, момиченцето посещава болнично заведение, установено е, че е получило контузия на гръден кош.

Илюзиите, които храни Великобритания, няма да накарат ЕС да приеме невъзможното

https://www.mediapool.bg/ilyuziite-koito-hrani-velikobritaniya-nyama-da-nakarat-es-da-prieme-nevazmozhnoto-news285068.html

На всяка стъпка от процеса на Брекзит има надежден начин да се предскаже какво ще направи Европейският съюз. Този похват дава първокласно разбиране за мотивите на ключовите континентални играчи. Той е и дяволски прост. Номерът е да слушаш какво всъщност казват те. Неизбежната динамика на преговорите беше очевидна още преди да стане известен резултатът от референдума. Ангела Меркел я описа три седмици преди деня на гласуването. Германската канцлерка не желаеше да се намесва във вътрешните британски дебати, разбирайки, че всичко, което каже, може да бъде прието от привържениците на напускането като доказателство за вмешателство от противните чужденци. (А в параноичния евроскептичен фолклор никой не е по-противен от германците.) Но Меркел също така виждаше как важни факти не се изказват открито в кампанията. Тя изрази "лична надежда" Великобритания да остане в ЕС и добави, че напускането означава предаване на влияние, защото най-добрите сделки се правят отвътре. Тя предупреди, че за Обединеното кралство ще се окаже неудобно да преговаря от позиция "извън стаята". Меркел беше права. От момента, в който беше задействан член 50, процесът на Брекзит следва графика на ЕС за условията, определени от общностните договори. На всеки етап европейските лидери повтаряха златното правило - в лични разговори, в публични изказвания, в писмен вид: привилегиите на членството са недостъпни за нечленове. Великобритания трябва да реши какво й харесва от сегашните разпоредби и после да договори цена за запазването им. Най-новите условия и обстоятелства редовно са осъвременявани на уебсайта на Европейската комисия. Това улеснява проверката на приложимостта на всяка идея, предлагана от привърениците на Брекзит. Първо, проучете какво включва планът от гледна точка на запазване на дадена полза от членството в ЕС (например безпрепятсвено движение на стоки през границите). После задайте въпроса какво авторът на плана е готов да предаде - като принос в бюджета или подчиняване на европейската съдебна юрисдикция. Ако отговорът е нищо, предложението може да бъде отхвърлено. Когато се направи тази проверка, става ясно, че всичко, което казва Борис Джонсън по темата за Брекзит, включително най-новата му идея за "супер Канада", е безсмислица. Ако оставите настрана натруфеното многословие на Джонсън, ще откриете отказ за приемане на това, че Брекзит включва някаква цена за Великобритания. Но причината, която стоеше в основата на решението му да напусне правителството, заедно с Дейвид Дейвис, беше срам от усещането, че тази цена се приближава. Да продължи да бъде част от кабинета щеше да означава да приеме слабостта на едно национално правителство, което се опитва да преговаря с континентален блок. Малко неща показват логиката на европейския проект толкова сполучливо, колкото гледката как кухата евроскептична реторика се блъска в стената на континенталното единство и отскача направо в лицата на хората, които не смятаха, че Великобритания има какво да спечели от този вид солидарност. Единствената изненада за ЕС е твърдоглавието, с което британските политици пренебрегват това, което казват колегите им в Брюксел, Берлин и Париж, и тяхната страхливост, проявяваща се в отказа им да предадат това послание на избирателите. Това не е признак, че чуждестранните политици са по-добродетелни. Честността е общо взето поравно разпределена между нациите. Тя е просто характеристика на многонационалните съюзи, означаваща, че общите позиции, веднъж установени, не се променят лесно. А в случая с мандата на Мишел Барние като главен преговарящ на ЕС, държавите членки нямат стимул да нарушават единството. Брекзит е само един от проблемите на ЕС и то не най-тежкият. Финансовата стабилност на еврозоната, миграцията през Средиземно море, търговската война с Доналд Тръмп, популистките демагози, подкопаващи върховенството на закона в Полша, Унгария и Италия, кибершпионажа на Кремъл - това са спешните въпроси в списъка със задачи на Брюксел. Всеки член на ЕС е заинтересован от благополучното уреждане на Брекзит, а много правителства силно желаят Великобритания да бъде наблизо, за да помага отвътре за справяне с общите неволи на Европа, но актът на напускане означава, че автоматично трябва да понижиш важността на националните си нужди. Благосклонността към съседите и съюзниците не означава, че трябва да се изпълнява всяка гнила идея, която бълва Консервативната партия, мъчеща се да асимилира погрешната си преценка, имаща исторически мащаби. Всичко това няма за цел да представя в романтична светлина подхода на Брюксел към Брекзит. Чувал съм европейски дипломати да се оплакват от непреклонността, която съществува в самия ЕС, по начин, който много прилича на недоволните жалби, отекващи около Уайтхол. Едно често изразявано оплакване е, че французите и германците са прекалено обзети от страх от разпространение на националистическа зараза, твърде погълнати от необходимостта евроскептицизмът да бъде разобличен като път, който не води до никъде. Но дори в столиците, които по традиция са в съзвучие с британската позиция в Европа и където разочарованието от излизането на Великобритания е най-голямо, няма скрити източници на желание за спасяване на Тереза Мей. Преценката е същата: всеки лидер, който има място на масата на срещите на върха, където в крайна сметка се решават въпросите за Брекзит, цени това място повече, отколкото който и да е аспект на двустранните отношения с Великобритания. А Мей не е на тази маса. Именно за това говореше Меркел през юни 2016 г. Единствената й намеса в дебатите беше отхвърлена като омаловажаване на британското икономическо влияние и обида за демокрацията, но това не беше така. То беше просто математика. Много страни заедно са повече от една. Това беше аргументът на Европа от самото начало и това е причината Брекзит да се проваля - причината, поради която той така или иначе беше обречен на провал. По БТА

Лазар Младенов иска отнемане на бг-паспорти на македонски депутати заради името на Македония

https://frognews.bg/novini/lazar-mladenov-iska-otnemane-pasporti-makedonski-deputati-zaradi-imeto-makedoniia.html

Председателят на Българския културен клуб - Скопие (БККС) Лазар Младенов поиска от България спрямо тези македонски депутати, които имат български паспорти и гласуват против името Северна Македония, да започне процедура за отнемане на българските им паспорти.

Фейсбук изисква купувачите на британски политически реклами да разкриват самоличността си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103970

Фейсбук изисква купувачите на британски политически реклами да разкриват самоличността сиУебсайтът Фейсбук, най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света, заяви, че всеки, който публикува британски политически реклами на платформата й, ще бъде задължен да разкрива самоличността си, в интерес на прозрачността и за ограничаване на фалшивата информация, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Токсични материали в саудитското консулство в Истанбул

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/toksichni-materiali-v-sauditskoto-konsulstvo-v-istanbul-6087522

Ердоган посочи това, след като турската полиция влезе вчера за първи път в консулството и извърши обиск, продължил девет часа

Турция имала доказателство за убийството на Хашоги

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/turciia-imala-dokazatelstvo-za-ubijstvoto-na-hashogi-6087522

Токсични материали са открити в саудитското консулство в Истанбул, съобщи президентът на урция Реджеп Ердоган, след като турската полиция влезе вчера за първи път в консулството и извърши обиск, продължил девет часа

Монголия иска да е домакин на следващата среща Ким-Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103957

Монголия иска да е домакин на следващата среща Ким-ТръмпЛидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е приел покана да посети Монголия, потвърдиха днес монголските власти, докато втора среща на върха Ким-Тръмп е в процес на подготовка, но още не е определена дата за нея, предаде Франс прес. Потвърждавайки информация на севернокорейската агенция КЦТА, монголското президентство съобщи,

Иран се похвали с противокорабна ракета с обхват 700 км

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103950

Иран се похвали с противокорабна ракета с обхват 700 кмИран е увеличил обсега на своите балистични ракети земя-вода до 700 км, заяви високопоставен ирански военен на фона на нарасналото напрежение със САЩ зарадиракетната програма на Техеран, предаде Ройтерс. Иран, който твърди, че ракетната му програма е чисто отбранителна, заплаши да попречи на петролните доставки през Ормузкия проток,

Плащаме данъци за автомобили и имоти по нови правила през 2019-та

http://www.cross.bg/leva-moshtnost-imoti-1586435.html

/КРОСС/ В седемдневен срок след изповядване на сделки за покупко-продажба на автомобили и имоти нотариусите ще са задължени да уведомяват общините за прехвърлените вещни права, като посочват размера на платения данък и основата, върху която той е бил изчислен. Това е само една от многото промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, внесени от Министерски съвет в парламента. Текстът на промените вече е качен на сайта на парламента. Данък върху автомобил вече ще се определя по формула, в която се включва мощност на двигателя, както и данък, определен от съответната община за регистрираните на нейна територия собственици на автомобили. За мощност до 55 kW включително ще се заплаща от 0.34 до 1.20 лева за 1 kW. За мощност от 55 до 74 kW ще се заплаща от 0.74 до 1.62 лева за 1 kW. За мощност от 110 до 150 kW заплащането е от 1.23 до 3.69 лева за 1 kW. За мощност от 150 до 245 kW заплащането е от 1.60 до 4.80 лева за 1 kW. Над 245 kW заплащането е от 2.10 до 6.30 лева за 1 kW. Вече ще има по-голямо значение и годината на производство, като за автомобили над 20 години коефициентът е 1.1, а до 5 години - 2.3. Дадени са и размерите на така наречения "екологичен компонент", като автомобилите без екологична категория ще се облагат с коефициент 1.30-1.40, а тези с Евро 6 - с коефициент 0.40-0.60. При данъците за недвижими имоти също ще има промени. Така например се предвижда да отпадне облекчението от 50%, ако собственикът има и втори основен имот

Рублата ще е новият шампион на развиващите се пазари

http://www.cross.bg/bana-valyta-pycata-1586425.html

/КРОСС/Hapacтвaщитe цeни нa пeтpoлa щe пoмoгнaт нa pycĸaтa pyблa дa избeгнe зaгyбитe, c ĸoитo ce cблъcĸвaт дpyги вaлyти нa paзвивaщи ce пaзapи, cпopeд нaй-гoлямaтa aмepиĸaнcĸa бaнĸa ЈРМоrgаn Сhаѕе, цитиpaнa oт Вlооmbеrg. Cтpaтeзитe нa бaнĸaтa oчaĸвaт pycĸaтa вaлyтa дa нaдминe ocтaнaлитe пapични eдиници oт paзвивaщитe ce пaзapи ĸaтo тypcĸaтa лиpa и южнoaфpиĸaнcĸия paнд пpeз cлeдвaщитe мeceци. Pyблaтa щe ocтaнe cтaбилнa дo мapт дoгoдинa, дoĸaтo лиpaтa и paндa щe изгyбят cъoтвeтнo 30% и 8%. Pycĸaтa вaлyтa ce възcтaнoви c пoвeчe oт 8% oт 2 1/2-гoдишнoтo дънo, дocтигнaтo минaлия мeceц, нa фoнa нa нapacтвaнeтo в цeнaтa нa пeтpoлa, нaй-гoлeмия изнoc нa Pycия, a цeнтpaлнaтa бaнĸa peши пpeз aвгycт дa cпpe пoлитиĸaтa cи зa зaĸyпyвaнe нa дpyги вaлyти. Teзи двa фaĸтopa щe ocигypят пoдĸpeпa, a нaмaлявaнeтo нa бpoя нa yчacтницитe нa пaзapa, зaлaгaщи нa oтcлaбвaнeтo нa вaлyтaтa нa Pycия, cъщo тpябвa дa пoмoгнe, oтбeлязвaт eĸcпepтитe. Toвa "тpябвa дa пoмoгнe зa нaмaлявaнe нa нaтиcĸa въpxy pyблaтa, cвъpзaн c гeoпoлитичecĸaтa нecигypнocт. Ho cвъpзaнитe c нeя pиcĸoвe вce oщe ocтaвaт знaчитeлни и нeпpeдвидими, cпopeд нac", oтчитaт oт ЈР Моrgаn. Aмepиĸaнcĸaтa бaнĸa имa нeyтpaлнa пpeпopъĸa зa pyблaтa и пpeдлaгa ĸлиeнтитe дa нaмaлят влoжeниятa cи ĸaĸтo в лиpaтa, тaĸa и в paндa. Eĸcпepтитe пpeдвиждaт pycĸaтa вaлyтa дa ce тъpгyвa в ĸpaя нa мapт пpи ĸypc oĸoлo нивoтo й в нaчaлoтo нa тaзи ceдмицa - 65.55 pyбли зa дoлap. Зa cpaвнeниe тypcĸaтa лиpa щe ce oбeзцeни дo 7

Защо Турция пусна Брънсън и защо това ни засяга

http://clubz.bg/74562-zashto_turciq_pusna_brynsyn_i_zashto_tova_ni_zasqga

КУЛТУРА Erdogan

Турски съд реши в събота да освободи американски пастор, който беше обвинен, че е помагал на организаторите на опита за военен преврат през юли 2016 година и че подкрепял незаконната кюрдска въоръжена групировка ПКК. Роденият в Северна Каролина Андрю Брънсън живее от 20 г. в Турция и веднага след неуспешния пуч попадна под ударите на турския закон, който тълкува понятието тероризъм твърде разширено. Заплашваха го 35 години затвор.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган доскоро гневно отхвърляше призивите от Вашингтон да пусне Брънсън с аргумента, че съдебната система на страната му е независима - нещо, в което целият свободен свят основателно се съмнява. Нещо повече, в един момент Ердоган намекна (изглежда забравяйки за независимия съд), че страната му би разменила Брънсън за живеещия в изгнание в САЩ турски богослов Фетула Гюлен, който президентът сочи като мозък на опита за преврат. Това не подейства. САЩ извадиха изпитаното оръжие на икономическите санкции.

Тръмп посреща освободения Брънсън в Белия дом. Снимка АП/БТА

Плачевният ефект на американските мерки върху турската икономика е известен. Те бяха тревожен сигнал за инвеститорите. Способстваха за рязко ускоряване на инфлацията (25% на годишна база през септември от малко под 16% през юли), за застрашително обезценяване на турската лира (40% от началото на годината), за поскъпване на живота и пратиха студени тръпки на инвеститорите в турски дълг.

Ердоган нямаше с какво да отговори освен с патриотична реторика - лошите водят срещу нас икономическа война, но ние ще ги победим. Той призова сънародниците си да извадят доларите и еврото от дюшеците и да ги обменят за лири. Предложи на африканските страни да търгуват със страната му в национални валути, а не в евро и в долари.

Зет му, финансовият министър Берат Албайрак, поиска търговските вериги да свалят цените с минимум 10%. В същото време обаче централната банка вдигна основната си лихва до 24%, а правителството трябваше да ореже разходи за 10 милиарда долара и да понижи прогнозата си растежа на икономиката за тази и идната година на съответно 3,8% и 2,3% от 5,5%.

И изведнъж - изненада, изненада - независимият турски съд освободи Брънсън. Това не промени икономическата конюнктура, а и едва ли скоро ще я промени, т.е. едва ли американският натиск скоро ще спре. САЩ имат още сметки за уреждане с Ердоган.

Той иска страната му да купи руски противовъздушни системи С-400 вместо американски “Пейтриът”, отказва да спре да търгува с Иран и е обвиняван, че тайните му служби оказват финансова подкрепа на Ислямска държава в Либия. И трите са неприемливи за Вашингтон, предвид досегашната роля на Турция като ключов съюзник в НАТО. В случая с Брънсън, Ердоган беше принуден да отстъпи пред външния натиск.

Загубената битка показа за пореден път, че и най-силната лидерска ръка е по-слаба от “невидимата ръка на пазара”. Особено, когато става дума за отворена икономика, развиваща се в условията на глобален пазар, каквато е Турция. Инвеститорите се плашат от политическия риск, а санкциите, дори да са символични, подчертават наличието му.

Преди освобождаването на Брънсън, Ердоган направи и друга помирителна стъпка назад - отиде в Берлин, за да се опита да възстанови отношенията с Германия, които сам обтегна с конфронтационна реторика през изминалите две години.

Защо всичко това е важно за България? Защото показва колко бързо икономическата, а оттам и електоралната основа и на най-стабилната и наглед безалтернативна власт може да бъда подкопана. Влошаването на икономическото положение удря Ердоган в основата на властта му.

Провинциална Турция го преизбира вече 15 години, защото той й даде стабилност и по-добри икономически възможности в сравнение с кризите при предишните управляващи. Без тях от режима му остават само погазването на демокрацията и репресиите. А при криза като сегашната към нея се прибавя и затягане на коланите. Патриотизмът на гладно не е траен.

България, макар да членува в ЕС и да е далече по-малка икономика от турската, си прилича с нея по зависимостта и уязвимостта от външни фактори. Въпреки често даваните за пример добри икономически показатели и здрави публични финанси на страната ни, за всички е ясно, че те зависят от редовното европейско финансиране. За да се убеди в това човек, е достатъчно редовно да чете икономическите прогнози на Европейската комисия, всяка от които подчертава пряката зависимост между усвояването на еврофондовете и темповете на растежа у нас.

Догодина обаче има избори за Европейски парламент и предстои “смяна на караула” в Брюксел. Предстоят и трудни преговори за следващия многогодишен бюджет на ЕС (2020-2027 г.), в който се очертават съкращения и промени на правилата за финансиране. Не е ясно как тези промени биха се отразили на конкурентните предимства на ГЕРБ пред останалите претенденти за властта.

Какво остава от тези предимства, ако махнем нещата, които могат да се видят и пипнат в икономиката - като например магистралите, метрото, новите предприятия и работни места, повишаването на доходите? Остава това, което опозицията непрекъснато сочи - недовършени и неработещи реформи в образованието и здравеопазването, безнаказана корупция, неравенства, недоверие в институциите, най-вече - в правосъдието.

Затова добрите отношения с Брюксел (което не е съвсем едно и също с ЕС) са “като слънцето и въздуха” за всяка следваща власт у нас, независимо какво тя говори и независимо дали ще бъде на ГЕРБ или на друга партия. Без тези отношения няма растеж, а без растеж няма доволни избиратели.

И най-злите критици на Бойко Борисов трябва да му признаят безпогрешния инстинкт за политическо самосъхранение. Не твърдя, че той от сутрин до вечер анализира какво се случва на Ердоган, Меркел, Макрон или на други лидери, но съобразяването с промяната на вятъра в света е очевидна.

Ако в последната година, министър-председателят е толкова отстъпчив пред опозиция и коалиционни партньори, ако предпочита да понесе основателни и тежки критики (като например за изтеглянето на предложението за ратификация на Истанбулската конвенция, или за подкрепата за Унгарския премиер Виктор Орбан) за това има основателна причина.

И тя изглежда е, че следващата власт в Брюксел е твърде вероятно да се основава на партньорство между сегашната традиционна десница, към която ГЕРБ принадлежи, и умерените консервативни евроскептици, които са политическата мода днес. Като тях искат да са и патриотите, и БСП и Бареков, и “Атака”. За диалог с тях неотдавна призова сегашният председател на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Но изборите в Бавария миналата неделя дадоха друг урок - че робуването на конюнктурата и загърбването на дългосрочни лоялности, на принцини и ценности, може да струва скъпо. Християнсоциалният съюз, партия, с която ГЕРБ има специални отношения, плати за това с мнозинството си в провинциалния парламент, ненарушавано от 61 години.

П.П.: Още за Ердоган и невидимата ръка на пазара, четете в новия брой на списанието Клуб Z.

Критично ниските води на Дунав блокират краби от седмици

https://frognews.bg/novini/kritichno-niskite-vodi-dunav-blokirat-krabi-sedmitsi.html

Река Дунав достигна критично ниски нива по цялото си поречие и на места корабоплаването е спряло. В български води при Свищов има заседнал кораб вече от 3 седмици. Заради ниското ниво круизни кораби са блокирани в Унгария, Австрия и Германия.

Архитектурният конкурс за площад "Св. Неделя" - с още по-занижени критерии

https://www.mediapool.bg/arhitekturniyat-konkurs-za-ploshtad-sv-nedelya---s-oshte-po-zanizheni-kriterii-news285067.html

Условията на архитектурния конкурс за обновяването на столичния площад "Св. Неделя" ще бъдат допълнително занижени. Самата процедура ще бъде стопирана временно, докато се преробят изискванията към кандидатите, за да може в него да участват повече проектанти. Това решение е взето след искането на Камарата на архитектите в България за спиране на процедурата и обявяването ѝ при нови условия. То идва два дни преди срокът за подаване на проекти да изтече. Според новите изисквания финансовите критерии остават, но няма да са водещи за допускане до конкурса. Опитът ще е определящ критерий, но в портфолиото на кандидатите могат да се включат разработки от последните 10 години, а не от последните 3, каквито са изискванията в момента. Освен това проектите ще са анонимни. Според досегашните правила те не бяха такива. И новият конкурс ще е на две фази. При първата ще се отсеят 5-7 кандидати, чиито проекти ще се разглеждат в последствие. По неофициална информация занижаването на критериите може да доведе до оттегляне на водещи чуждестранни архитекти от конкурса, тъй като за тях е важно с кого се състезават. Това е второто преработване на условията за архитектурния конкурс за площад "Св. Неделя". Финансовите критерии и изискванията за опит вече веднъж бяха променени по искане на Камарата на архитектите в България. И втората, по-драстична промяна, се прави по искане на организацията. Според камарата условията са ограничаващи и противоречат на международните стандарти за архитектурни конкурси. От направлението "Архитектура и градоустройство" към Столичната община отхвърлят тези твърдения. Главният архитект Здравко Здравков на няколко пъти обясни, че целта му е конкурсът да привлече и големи чуждестранни архитект, защото става въпрос за ключово пространство. Освен това на площад "Св. Неделя" има и археологически находки, чието съчетаване с околното пространство, също е обект на конкурса. Освен това победителят в конкурса ще получи и договор за разработване на работен проект, който е на стойност 750 000 лева. С възможност за широко участие и липса на финансови критерии беше обявеният през 2013 г. конкурс за проекти за обновяване на няколко зони от центъра на София. Сред тях беше и районът на площад "Св. Неделя". Общината обаче се отказа от проекта заради забележки. В същия този конкурс бяха избрани проектите, по които сега се прави ремонт на улица "Граф Игнатиев" и прилежащите ѝ улици, площади и градинки, сред които и пространството около църквата "Св. Седмочисленици". Резултат от същия конкурс е и проектът за обновяване на пространствата около храмът "Александър Невски", Народното събрание, Военния клуб и паметника на Васил Левски.

Ердоган: Промяната в нагласата на Тръмп за Турция е заради вярата му в правосъдието ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103958

Ердоган: Промяната в нагласата на Тръмп за Турция е заради вярата му в правосъдието ниТурският президент Реджеп Тайип Ердоган изтъкна, че позитивното изказване на американския президент Доналд Тръмп за Турция след освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън е показателно за доверието му в турската съдебна система, съобщава в."Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА. Тръмп заяви, че е променил в положителна посока мнението си за

Виталий Мутко се завръща начело на руския футбол

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/16/3328314_vitalii_mutko_se_zavrushta_nachelo_na_ruskiia_futbol/?ref=rss


Вицепремиерът на Русия Виталий Мутко се завръща начело на Руския футболен съюз (РФС), съобщава insidethegames.biz. През декември той слезе от президентския пост заради доживотната си забрана за участие в олимпийски игри.<br /><br />Мутко беше посочен като главно действащо лице в допинг схемата, заради която Русия беше изключена от олимпийския спорт.<br /><br />През юни вицепрезидентът на РФС Сергей Анохин заяви, че досегашният президент ще се завърне на поста си. Сега в...

Uber може да бъде оценена на 120 млрд. долара

https://www.investor.bg/novini/261/a/uber-moje-da-byde-ocenena-na-120-mlrd-dolara-270125/

Листването на американската технологична компания на борсата е едно от най-очакваните събития от Wall Street

Откриха доказателство, че Кашоги е убит в саудитското консулство в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103953

Откриха доказателство, че Кашоги е убит в саудитското консулство в ИстанбулУебсайтът Фейсбук, най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света, заяви, че всеки, който публикува британски политически реклами на платформата й, ще бъде задължен да разкрива самоличността си, в интерес на прозрачността и за ограничаване на фалшивата информация, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Емилия и Жорж Башур се разходиха по Алеята на славата в Холивуд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7103939

Емилия и Жорж Башур се разходиха по Алеята на славата в ХоливудПевицата Емилия и съпругът й Жорж Башур са се разходили по Алеята на славата в Холивуд. Певицата е качила в социалните мрежи две снимки, на които тя и Жорж позират до звезди от алеята. Жорж е застанал до звездата на Том Круз, а Емилия - до тази на Майкъл Джексън. Под снимките звездата написа "Обичам те, любов моя".

Архитект относно столичните ремонти: Трябва да подходим с търпение

https://petel.bg/Arhitekt-otnosno-stolichnite-remonti--Tryabva-da-podhodim-s-tarpenie__287174

Трябва да се подхожда с много търпение около ремонтите в София. Да, нещата не изглеждаха добре в началото, но сега те започват да се поправ...

Димитър Делчев: Без смяна на феодалния управленски модел няма как да имаме по-добър живот

https://petel.bg/Dimitar-Delchev--Bez-smyana-na-feodalniya-upravlenski-model-nyama-kak-da-imame-po-dobar-zhivot__287173

Темата за качеството на живота е ключова за България. Лошото качество на живот в последните десетилетия прави така, че 52 000 човека да изчез...

В Стара Загора смятат, че не са нарушили закона с тегленето на 6 млн. лева заем

https://www.actualno.com/starazagora/v-stara-zagora-smjatat-che-ne-sa-narushili-zakona-s-tegleneto-na-6-mln-leva-zaem-news_700257.html

Дали ще има официална проверка заради теглен дългосрочен кредит в размер на 6 млн. лева трябва да бъде попитана Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Това заяви за Actualno.com Цанка Ганева, директор на Дирекция “Финанси, бюджет и счетоводни дейности” в Община Стара Загора. Причината за тегленето на този заем не е загубено дело, а двойно блокиране на средства. "Още сме в дела и блокирани 5 млн. лева не са ни върнати", каза Ганева. Общината обаче плаща т

Многодетните семейства по-рядко боледуват от рак

http://www.moreto.net/novini.php?n=383854

Многодетните семейства са по-малко предразположени към онкологични заболявания. Това заявиха учените от медицинското училище в Аделаида и Цюрихския университет. Експертите твърдят, че в едно голямо семейство хората са по-малко склонни да се разболяват от определени видове онкологични заболявания.

Изроди тровят с антифриз бездомните животни в Девня

http://www.varna24.bg/news/821840.html

Видеоклип с куче в предсмъртна агония потресе потребителите на фейсбук страницата ANIMAL HOPE ...

Задържаха софианка шофираща с 3.26 промила алкохол

https://frognews.bg/kriminalno/zadarjaha-sofianka-shofirashta-3-26-promila-alkohol.html

Задържаха 40-годишна софиянка е в ареста, след като я хванали пияна зад волана с огромно количество алкохол в кръвта.

Видео показва как да стържем кашкавал по-лесно

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7103946

Видео показва как да стържем кашкавал по-лесноСпоред видеоклипче, пуснато в социалните мрежи, ние цял живот сме настъргвали кашкавала неправилно, като държим рендето вертикално, пише в. "Метро", цитиран от БТА. При подобно разположение нямаме добра опора и процесът е бавен и изморителен. Видео на Tastemade UK, разпространено в Туитър, дава съвет да положим кръглото или правоъгълното ренде

Почина големият режисьор и сценарист Димитър Петров

http://www.cross.bg/petrov-stzenarist-dimitur-1586433.html

/КРОСС/ На 93-годишна възраст почина големият български режисьор и сценарист Димитър Петров. Той остави на българската публика някои от най-любимите детски филми, като "Васко да Гама от село Рупча", "Куче в чекмедже", "Таралежите се раждат без бодли", "С деца на море". Поклон пред паметта му!  

Система за над 2.5 млн. лв. ще следи рисковите свлачища

https://www.mediapool.bg/sistema-za-nad-25-mln-lv-shte-sledi-riskovite-svlachishta-news285066.html

Система за контролиране на 26 рискови свлачища в 20 населени места и превенция на риска за жителите им ще се изгради с над 2.5 млн. лв., предоставени от Оперативната програма "Околна среда" (ОПОС). Договорът за финансирането бе подписан във вторник между министрите на  околната среда и водите Нено Димов и на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Проектът, който ще се изпълни от регионалното ведомство, е в съответствие с Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на Република България, ерозията и абразията по Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015-2020 г. Системите за контрол и превенция ще обхванат територията на 16 общини в 12 области. Тяхната цел е да се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4000 жители в общините Стражица, Тетевен, Котел, Златарица, Брегово, Лом, Плевен, Кърджали, Оряхово, Габрово, Лясковец, Долни Чифлик, Варна, Несебър, Гулянци и Бобов дол, посочиха от ековедомството. Министър Димов подписа и договор за укрепване на свлачище в селище Качулка, община Сливен, който се финансира с 400 хил. лв. от ОПОС. Договорът с община Сливен е за проектиране и изпълнение на геозащитни мерки и дейности за активно свлачище на територията на Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Качулка. Проектът ще осигури провеждане на мониторингови наблюдения за оценка на състоянието и динамиката на геодинамичните процеси и изготвяне на прогнозни тенденции за развитие на свлачищните процеси. С изпълнението на мерките ще се повиши защитата на 750 жители. Проектът трябва да приключи в срок от 24 месеца.

Работодателите отново настояха при майчинство да не се начислява платен годишен отпуск

https://www.mediapool.bg/rabotodatelite-otnovo-nastoyaha-pri-maichinstvo-da-ne-se-nachislyava-platen-godishen-otpusk-news285065.html

Асоциацията на организациите на българските работодатели отново настоя за промени в Кодекса на труда, така че да не се начислява редовен платен годишен отпуск в периода на майчинството. Съгласно Кодекса за социално осигуряване, за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете, на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност, за отпуск за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, отбелязват от бизнеса. В позицията се допълва още, че резонно, за времето на ползване на тези отпуски, работникът и служителят получава обезщетение от държавното обществено осигуряване, а не трудово възнаграждение, тъй като не полага труд. Според бизнеса "няма никаква причина този период да се взема предвид при изчисляване на размера на полагаемия се платен годишен отпуск, който има съвсем друго предназначение, а именно - възстановяване на работника и служителя от положения при работодател труд". "Разчитаме на вашата ангажираност и отговорност да предприемете необходимото за прецизиране на българската трудово-правна уредба, в т.ч. и в светлината на последната съдебна практика на Съда на ЕС", заявяват работодателите в писмо до вицепремиера Валери Симеонов и до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.  

Пипа Мидълтън роди първото си дете

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pipa-midyltyn-rodi-pyrvoto-si-dete-2125992

Момче е първата рожба на сестрата на херцогинята на Кеймбридж Катрин

Португалски вестник посвети цяла страница на сина на Илиан Илиев

https://www.24chasa.bg/sport/article/7103936

Португалски вестник посвети цяла страница на сина на Илиан ИлиевЕдин от най-авторитетните спортни вестници в Португалия - "Рекорд" - посвети цяла страница на сина на Илиан Илиев. Илиан-младши играе за тима до 23 години на "Академика" Коимбра, разказва bTV. Материалът е озаглавен "Български клан се завръща в Португалия". През 90-те години Илиан Илиев-старши, който в момента е треньор на "Черно море",

Работодателите отхвърлиха проектозакона за хората с увреждания

https://frognews.bg/novini/rabotodatelite-othvarliha-proektozakona-horata-uvrejdaniia.html

Представителните работодателски организации отхвърлиха проекта на Закона за хората с увреждания, който разглеждан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Критики към проектозакона изказа вицепремиерът Валери Симеонов, от КТ ”Подкрепа” също обявиха своите резерви. От КНСБ подкрепят предложените текстове.

Нов конкурс за ремонта на площад ”Света Неделя”

https://frognews.bg/novini/nov-konkurs-remonta-ploshtad-sveta-nedelia.html

След среща на Камарата на архитектите в България (КАБ) с главния архитект на София Здравко Здравков стана ясно, че ще бъде обявен нов конкурс за ремонта на площад „Света Неделя“ в столицата.

ЦСКА, Лудогорец и Любимец-13 с втори победи в Минифутболна лига-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=383834

МФК ЦСКА, Лудогорец Доброплодно и Любимец-13 записаха победи и във втория кръг на първенството на Първа лига от Минифутболна лига-Варна, научи Moreto.net. "Червените" разгромиха със 7:1 МФК Волов. Съперникът им успя да поведе в резултата с гол на Росен Иванов в 7-ата минута, но още до края на полувремето стана обрат след попадения на Стоян Андонов (11`) и Петко Петков (20`).

Почина бащата на детското кино Димитър Петров

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103920

Почина бащата на детското кино Димитър ПетровНа 93-годишна възраст почина големият български режисьор и сценарист Димитър Петров, съобщи БНТ. Той остави на българската публика някои от най-любимите детски филми, като "Васко да Гама от село Рупча", "Куче в чекмедже", "Таралежите се раждат без бодли", "С деца на море". Димитър Петров е роден на 22 октомври 1924 г. в с. Рила, Благоевградско.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване