Цацаров за убийството на Виктория Маринова: Наслушахме се на инсинуации

http://www.transmedia.bg/2018/10/16/%d1%86%d0%b0%d1%86%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2-%d0%b7%d0%b0-%d1%83%d0%b1%d0%b8%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d1%80/

 

Предварителното представяне на убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова като посегателство срещу разследващ журналист заради неговата работа, е политически сценарий, който не е издържал. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред „Нова телевизия“ първоначалните коментари за убийството на Маринова в България, които след това бяха тиражирани и в световни медии.

„На един много по-ранен етап, според мен бе задействан един преднамерен или непреднамерен сценарий, който целеше да покаже, че в България убиват журналисти заради тяхната разследваща дейност. Е, сценарият не издържа. В крайна сметка победи истината, ако мога така да кажа. Този сценарий според мен ще се повтаря отново и отново, този сценарий има дори и своите политически измерения. Наслушахме се не просто на професионални и непрофесионални коментари, но и на всякакъв вид инсинуации и какво ли не. Политически рейтинг не се прави върху трупове“, каза Цацаров.

Според него хората имат право да са недоверчиви към работата на правоохранителните органи, но в този конкретен случай е категоричен, че те са си свършили работата.

За убийството на журналистката е задържан в Германия и обвинен 21-годишният Северин Красимиров, който се очаква утре да бъде екстрадиран в България. Макар все още да не е изключена всяка една различна версия за убийството на Маринова, главният прокурор каза, че основната е за спонтанно нападение.

При разпита пред германските власти Красимиров не отричал извършеното убийство, но отказвал да говори за сексуалното посегателство. Според Цацаров обаче тези обяснения  не кореспондират със събраните доказателства.

„Става дума за грубо, брутално нападение, очевидно под остатъчното влияние на алкохол, а може би и наркотични вещества, чиято основна цел е била сексуално посегателство“, допълни главният прокурор. Той цитира и заключение на експертите от Научноизследователския институт по криминалистика на МВР, които са изготвили профил на убиеца и той съвпаднал на 90% с този на Красимиров.

„Престъплението е неорганизирано, непланирано и случайно. Предвид на това, че то е извършено в светлата част на денонощието на място, където често спортуват хора и съществува голяма възможност да бъде забелязан или заловен. Извършителят е вероятно на възраст до 30 години, несемеен, с проблемни взаимоотношения с противоположния пол, ниско интелигентен, основно или незавършено следно образование“, цитира Цацаров заключенията на специалистите от института.

За разследването на строителната компания „Джи Пи Груп“, главният прокурор обясни, че е образувано досъдебно производство за пране на пари и е наложен запор на превод за 14 млн. евро от физическо лице. По думите му, парите били усвоявани от свързани лица и фирми, а на ДАНС е възложено да установи механизмите на финансирането на европейските проекти.

Цацаров коментира и продължаващия казус с българските граничари, които преди 10 години бяха нападнати от турски бракониери в морето и при схватката един от нарушителите беше застрелян от Михаил Цонков. Разследването срещу него беше прекратено след това, но сега турските власти са започнали ново производство.

„Държавата трябва да заеме много ясна и категорична позиция, че застава зад гражданите си и зад полицаите, които са бранили българската граница. Тези хора за защитавали държавната граница и сега държавата им дължи защита“, каза Цацаров и добави, че в никакъв случай не може да се говори за предаване на българските граждани на турската страна.

„Първо, такова искане няма. Второ, дори и да има, България не предава свои граждани, тъй като е направила резерва към тази разпоредба към Европейската конвенция за екстрадиция“, категоричен беше главният прокурор.

Снимка: БГНЕС

Шофьор блъснал момче в Своге заради неправилно изпреварване

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shofior-blysnal-momche-v-svoge-zaradi-nepravilno-izprevarvane-2125868

19-годишно момче е с опасност за живота, след като бе блъснато на пешеходна пътека в Своге. Инцидентът е станал малко преди 19:00 ч. вчера, като по първоначална информация шофьорът на колата е изпреварвал непозволено и не е видял момчето. Водачът е задържан за 24 часа, алкохолната му проба е отрица

Отсрочка до ноември по делото срещу българските граничари

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otsrochka-do-noemvri-po-deloto-sreshtu-bylgarskite-granichari-2125902

Районният съд в Бургас даде отсрочка до ноември тази година на четиримата български граничари, подсъдими за смъртта на турски граничар в български териториални води през 2008 г.. Отсрочката е, за да се снабдят с необходимите документи от разследването по случая и заверено копие от решението на Съда

Задава ли се краят на Меркел

https://www.investor.bg/evropa/334/a/zadava-li-se-kraiat-na-merkel-270072/

Катастрофа, унижение, политическо земетресение, пишат водещи германски медии за изборите в Бавария

Истанбул променя имената на 90 улици заради ФЕТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103035

Истанбул променя имената на 90 улици заради ФЕТОВластите в Истанбул решиха да променят наименованията на общо 90 улици, съдържащи думи, които може да са свързани с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), съобщи в. "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА. Истанбулският общински съвет нареди да бъдат преименувани улици в много квартали с имена като "Саманйолу" и "Ъшък".

Почина известен директор на дупнишко училище

https://www.actualno.com/kustendil/pochina-izvesten-direktor-na-dupnishko-uchilishte-news_700154.html

Тази сутрин е починал директорът на  СУ "Климент Охридски" в Дупница Илия Близнаков.  За неговота смърт обяви тази сутрин съпругата му Десислава Василева в социалната мрежа.  Ето какво написа тя в страницата си: Ако в живота случайно скъп човек ти отнеме смъртта като птица в полето ранена, сякаш падаш и тупваш в пръстта. А в главата ти буря бушува, в сърцето ти огън гори.Любим човек да загубиш толкова много боли....В печал и в мък

Баща търси справедливост за мъртвия си син

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bashta-tyrsi-spravedlivost-za-myrtviia-si-sin-6087498

Преди една година момчето е прегазено на пешеходна пътека в Горна Оряховица

Бизнесът не подкрепя законопроекта за хората с увреждания

http://clubz.bg/74544-biznesyt_ne_podkrepq_zakonoproekta_za_horata_s_uvrejdaniq

След няколко месеца на протести на майките на деца с увреждания и безпрецедентен, както го определи вицепремиерът Валери Симеонов, натиск, законопроектът за хората с увреждания влиза утре в Министерски съвет, а оттам - и в парламента. 

Проектът, подкрепен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, днес получи частична подкрепа, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.  Работодателските организации не го подкрепиха, а от двата големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", оценката на "Подкрепа" е "по-скоро неутрална".

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" подчерта, че благодарение на техните усилия не е била отменена защитата на хората с увреждания от уволнение. След като заяви, че оценката им за проекта "е по-скоро неутрална", добрите новини са значително увеличената финансова подкрепа за хората с увреждания.

Григорова обаче посочи, че остават нерешените проблеми - като този за достъпната среда, както и това, че записаните квоти за заетост, които трябва да осигуряват работодателите, са пожелателни.

"Квотите няма да действат, ако се изпълняват алтернативни мерки, ще следим между първо и второ четене да не отпадне защитата от уволнения и квотите да останат. Апокалипсисът, който ни се описва от работодателите, ако бъдат въведени, е неоснователен", заяви Ваня Григорова.

Колежката ѝ от КНСБ - Ася Гонева, също смята, че най-големият проблем на хората с увреждания е достъпната среда. 

"Спорим с работодателите редно ли е по този начин да се решават въпросите с тяхната заетост, но могат ли те да стигнат до работодателите, до бюрото по труда - приветстваме този подход и твърдим, че това е правилната посока, в която да се доразвиват нещата", заяви Гонева.

Тя заяви, че КНСБ не споделя позицията - и няма да я подкрепи, че трябвало обезателно да се приеме и закона за личната помощ, "защото решавал неща, които ги нямало в този закон". Ася Гонева се позова на европейско определение, в което се обяснява какво е личната помощ за хора с увреждания.

"Това са едни парички, които се дават на хората с увреждания, за да заплащат социалните услуги, които им се полагат според оценката (индивидуалната оценка, която получават, на база степента на увреждане - б.р.) и които те искат да заплатят. За нас личната помощ като термин трябва да влезе в раздела, който говори за финансовата подкрепа, допълнителните средства, които правителството насочва", обясни Гонева. 

Експертът на КНСБ призова да се изчака една-две години, докато проработи законът, за да се види дали ефективно е помогнал на хората с увреждания.

Срещу какво възразява бизнесът

Българската стопанска камара (БСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не подкрепят законопроекта.

Тезата на БСК е, че е налице отказ от по-радикална реформа на медицинската експертиза на функционалността (т. нар. ТЕЛК). От организацията настояха да се приеме международният класификатор, одобрен и от Световната здравна организация. Това е сред основните причини законопроектът да не бъде подкрепен и от АИКБ.

Комисиите, които издават ТЕЛК решенията, трябва да бъдат премахнати, защото са пропити от корупция, България е единствената страна в ЕС, където съществуват такива комисии, заяви председателят на АИКБ Васил Велев. 

Наред  с това БСК посочи, че по отношение на квотите, тежестта пада върху малки предприятия, за които 4% е квотата да назначат хора с увреждания при тях, и стига до 14% от заетостта в съответното предприятие.

"Не е ясен редът, по който ще се прилагат изключенията от тези квоти, изключително са високи обезщетенията, компенсационната такса има всички белези на данък и се налагат санкции, достигащи до 10 000 лева при неизпълнение на разпоредбите. Необходимо е да има регламентирани преференции за предприятията на хората с увреждания, преди 30 години имахме над 55 000 души заети в такива предприятия", отбеляза Димитър Бранков от БСК.

Васил Велев смята, че хората с увреждания не се нуждат от привилегии, а от насърчаване и подкрепа. За да работят, трябва да искат, да могат и да могат да стигнат до работа, каза той.

По думите му законът ще накара хората с увреждания да не искат да работят, "защото ще получават едни прилични пари, без да работят".

"А те не работят, защото нямат образование и квалификация. в настоящата ситуация, когато се намираме в остър дефицит на кадри, тъй като има повече работа, отколкото хора, които могат да я свършат. И в тази ситуация да се налагат глоби за работодатели, които не изпълнят квотите, е решение в грешна посока", категоричен е той.

Социалният министър посочи, че в бюджет 2019 е предвидено обезпечаването с паричен ресурс на заложените в законопроекта мерки за подкрепа на хората с увреждания за реализиране на различни техни права. Става въпрос за две национални програми - едната, която да подпомага работодателите, да осигурява финансиране, да пригодява работните места за хора с увреждания, както и да финансира проекти за по-достъпна жилищна среда и лична мобилност.

За първи път по-голямата финансова подкрепа за хората с увреждания се базира на линията за бедност.

Кметът на Широка лъка поиска съдействие от Цветанов за създаване на Център за надарени деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103019

Кметът на Широка лъка поиска съдействие от Цветанов за създаване на Център за надарени децаСъс съдействие за изграждане на Център за надарени деца в Широка лъка се ангажира председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов днес. Идеята пред него и народния представител д-р Красимир Събев бе представена от кмета Васил Седянков и днешните будители в родопското село – директорите на музикалното и на основното

Най-голямата гръцка авиокомпания зае пето място в престижна класация

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103014

Най-голямата гръцка авиокомпания зае пето място в престижна класацияНай-голямата гръцка авиокомпания Aegean Airlines зае пето място в класацията на 20-те най-добри авиокомпании в света (без САЩ) на престижното издание "Конде Наст Тревълър" (Conde Nast Traveler), предава БТА. В гласуването за наградата на читателите за 2018 г. са участвали 429 хиляди пътници. В коментара на "Конде Наст Тревълър" се казва,

Безработните намаляват с над 22% от началото на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=383808

От началото на годината до септември броят на безработните, регистрирани в бюрата по труда, е намалял с над 22% по данни на Агенцията по заетостта. През септември те наброяват 183 846, като са с 0.1% по-малко спрямо миналия месец и с 13.

Космическият телескоп "Чандра" отново работи след кратко прекъсване

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103013

Космическият телескоп "Чандра" отново работи след кратко прекъсване

Космическият рентгенов телескоп на НАСА "Чандра" отново влезе в действие, след като беше изключен в продължение на два дни, предава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. С космическата обсерватория отново е била установена връзка. Неизправността в "Чандра" възникна по-малко от седмица, след като космическият телескоп "Хъбъл" се изключи.

Разколът на Москва с Вселенската патриаршия ще засегне и другите църкви, и вярващите

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/16/3328002_razkolut_na_moskva_s_vselenskata_patriarshiia_shte/?ref=rss


Синодът на Руската православна църква (РПЦ) спря евхаристийното си общение с Вселенската патриаршия и прикани предстоятелите на другите православни църкви да дадат оценки за действията на Константинопол. Това е логична последица от последните решения на синода в Истанбул, смята руският религиовед и европеист Роман Лункин, цитиран от в. "Комерсант".<br /><br />Вселенската патриаршия подкрепи миналата седмица украинското искане за независима, автокефална църква....

Хашимото вече е епидемия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103086

Хашимото вече е епидемияБолестите на щитовидната жлеза стават все по-чести, милиони хора в световен мащаб са засегнати от тях. „Основна причина за това са лошата храна, стресът и замърсената от разнообразни излъчвания среда, в която живеем“, смята Д-р Мая Христозова, специалист по Ендокринология и болести на обмяната в болница „Вита“.

Нови продукти влизат в списъка на ЕС за забрана на пластмаса

http://www.cross.bg/spisuka-ypotreba-prodykti-1586385.html

/КРОСС/ Съветът на Европейския парламент за защита на околната среда разшири списъка на забранените пластмасови продукти за еднократна употреба. Предложението на ЕК е да бъдат забранени девет пластмасови изделия за еднократна употреба през 2021 г., информира МИА, цитирана от БГНЕС. Членове на борда за опазване на околната среда, обществено здраве и безопасност на храните участваха в разширяването на списъка. Според предложението на ЕК в списъка на забранените продукти трябва да влязат пластмасови чинии, вилици, ножове, лъжици, сламки, пръчици за обща употреба, клечки за уши, декорации за напитки и пръчки за балони. Европейската комисия по екологична политика, обществено здраве и безопасност на храните на 10 октомври разшири списъка с тънки пластмасови торбички, продукти, съдържащи биоразградими пластмаси и опаковки за бързо хранене. Докладът, представен от белгийския депутат Фредерик Рис (АЛДЕ) изисква също и намаляване на опаковките за еднократна употреба за бургери, сандвичи, плодове и зеленчуци, десерти и сладолед до 2025 година. Изисква се също така и пластмасовите бутилки да се изхвърлят отделно и 90% от тях да се рециклират до 2025 г. Съветът се стреми да намали и пластиката в цигарените филтри с 50% до 2025 г. и 80% до 2030 г., а разходите за събиране, транспортиране и унищожаване на отпадъците да бъдат покривани от тютюневата промишленост.

Прокуратурата не иска да пуска у дома обвинения в убийството на Явор във "Владиславово"

http://www.varna24.bg/news/821695.html

Венцислав, обвинен за убийството на своя приятел Явор във "Владиславово", бе доведен днес ...

Екстрадират Северин Красимиров в сряда

http://www.struma.com/sinya-lampa/ekstradirat-severin-krasimirov-v-sryada_140655/

Заподозряният в убийството на Виктория Маринова ще бъде качен на полет от Франкфурт

21-годишният Северин Красимиров ще бъде екстрадиран в България в сряда вечерта (17 октомври). Това ще се случи, след като съдът в германския окръг Целе разреши заподозряният за убийството на журналистката Виктория Маринова да се прибере в България, за да отговаря за деянието си.

Това ще стане с полет от Франкфурт, предаде БНР. Съдебна охрана ще придружава Красимиров до тук, след което - отново с конвой, той трябва да бъде отведен до ареста в Русе.

В присъствието на адвокат -...

Продължава

Четирима полицаи бяха ранени при нападение над полицейски участък в Атина

http://www.cross.bg/ychastuk-politzeiiski-bili-1586384.html

/КРОСС/ Светкавично нападение с коктейли "Молотов" са извършили маскирани лица над полицейски участък на площад "Омония" в Атина малко преди девет часа снощи, съобщава атинският "Катимерини", цитиран от БНТ. При нападението са пострадали четирима полицейски служители. В акцията са участвали поне петдесет души, които са хвърлили около 30 коктейла "Молотов" по арестантски автомобил в района, а после са се насочили към полицейския участък. Запалени са били пет частни и три служебни автомобила, които са били паркирани там. Според началните сведения срещу полицейския участък са били хвърлени седем коктейла "Молотов". Медицинска помощ е оказана на четирима полицаи, двама с дихателни проблеми и други двама с повърхностни рани.

"Милан" обяви рекордна загуба от 126 милиона евро

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/16/3328013_milan_obiavi_rekordna_zaguba_ot_126_miliona_evro/?ref=rss


"Милан" обяви загуба от 126 милиона евро за финансовата 2017-18 година. 18-кратният шампион на Италия съобщи, че това е увеличение с 53 милиона евро от предходната година и също така е рекордна загуба в историята на клуба.<br /><br />"Росонерите" се намират в много тежко състояние, като за последните 14 години загубите на клуба възлизат на 730 милиона евро. От тях 460 милиона са натрупани през последните пет години.<br /><br />При публикуването на...

ШОК! Половината дарени органи негодни за трансплантация

https://pik.bg/шок-половината-дарени-органи-негодни-за-трансплантация-news788792.html

ШОК! Половината дарени органи негодни за трансплантация

Близо половината от дарените органи не са годни за трансплантации заради лекувани заболявания или такива, които не са били открити. Това съобщи пред „Монитор“ проф. Генчо Начев, директор на Университетската болница „Света Екатерина“, в първия ден от Световната седмица на донорството и кампанията в нейна подкрепа.

Той уточни, че от всички, съгласни да бъдат използвани техни органи след смъртта им, едва 3 до 6 стават за трансплантация на година. Като цяло донорите в България са малко – страната ни не е голяма, а и повечето хора, зашеметени от мъката по изгубения близък, не са склонни веднага да се съгласят да дарят органите му, макар и после да съжаляват за отказа си. Така проф. Начев коментира факта, че трупното донорство е твърде незначително по брой извършени операции годишно в сравнение с други държави. Той припомни, че в болница „Св. Екатерина“ за пръв път е присадено сърце в Югоизточна Европа през 1986 г.

От тогава до сега там са направени общо 61 трансплантации. По думите му средно годишно у нас донорските ситуации са между 8 и 10, но от тях най-много 4 стават за трансплантация. В такива случаи на нуждаещите се поставя т. нар. изкуствено сърце, но само малка част от тях дочакват своя орган. От началото на годината до момента в „Св. Екатерина“ са направени 5 сърдечни трансплантации. През 2017 г. те са били 5, през 2016 г. - 7, през 2015 г. - 7, а през 2014 г. - 4. Към момента за ново сърце в националния регистър чакат 43-ма човека. Общо 1136 са болните на опашката за нов орган.

Освен за сърце от тях за бъбрек са 2014, за черен дроб - 44, за бял дроб – 43, и за панкреас – 11. В същото време нашата страна е предоставила на Евротрансплант 18 органа през последните десет години, включително и 4 сърца. За същото време от там са ни изпратили само един орган - бъбрек, показват данни на регистъра на Изпълнителната агенция по трансплантации. За последните две седмици трима българи, чакащи за белодробна трансплантация, са починали.

Страната ни има отказ от абсолютно всички европейски клиники, които са в състояние да трансплантират пациенти от България, каза новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Михаил Христов. По данни на МЗ това е, защото не сме пълноправни членове на Евротрансплант, а само асоциирани. Д-р Христов поясни, че това е причината клиника в Есен да откаже през август трансплантация на българи и румънци, тъй като и тяхната страна е само асоцииран член.

На 22 октомври в България пристига екип, с който ще подпишем споразумение за белодробна трансплантация, каза още д-р Михаил Христов и посочи, че се надява този път договорът за трасплантиране с клиниките в Есен и Йена ще бъде подписан.

Близо 400 пътници във влак със 195 места от Горна Оряховица за София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102985

Близо 400 пътници във влак със 195 места от Горна Оряховица за СофияЕдна снимка в социалните мрежи стана повод за темата, а именно снимка, която показва как 387 пътници са буквално "натъпкани" във влак със 195 места. Това се разбра от публикация в социалните мрежи и става дума за неделния влак, който пътува от Горна Оряховица за София. През гарата в Горна Оряховица на ден преминават десетки влакове и стотици

Варненска гимназия се включва в Европейската седмица на програмирането

http://www.moreto.net/novini.php?n=383822

Марсоход, наносателити и роботи са част от проектите, които ще бъдат представени от ученици в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ по време на Европейската седмица на програмирането, научи Moreto.net.  Тя ще се проведе до 19-ти октомври в различни зали на училището.

Прокуратурата с крути мерки след писмото на почернения баща заради условната присъда за убиеца на сина му

https://petel.bg/Prokuraturata-s-kruti-merki-sled-pismoto-na-pocherneniya-bashha-zaradi-uslovnata-prisada-za-ubietsa-na-sina-mu__287114

Окръжната прокуратура във Велико Търново протестира скандалната присъда на Окръжния съд в старата столица, с която на Антон И. от Горна О...

Златка Райкова пусна нова снимка с Благо Джизъса и взриви мрежата

https://petel.bg/Zlatka-Raykova-pusna-nova-snimka-s-Blago-Dzhizasa-i-vzrivi-mrezhata__287113

Снимка: Инстаграм Златка Райкова зарадва своите почитатели, след като публикува поредна снимка със своя приятел Благой Георгиев-Джизъс...

Ето кой е шофьорът, спасил в последните секунди от живота си деца в училищен автобус

https://petel.bg/Eto-koy-e-shoforat--spasil-v-poslednite-sekundi-ot-zhivota-si-detsa-v-uchilishhen-avtobus__287112

Румен Архипов е шофьорът на училищния микробус, който почина по време на движение, докато е превозвал деца след училище. 54-годишният кюст...

Наводненията във Франция са отнели живота на най-малко 12 души

https://www.mediapool.bg/navodneniyata-vav-frantsiya-sa-otneli-zhivota-na-nai-malko-12-dushi-news285034.html

Най-малко 12 души загинаха в най-сериозните за последните повече от сто години наводнения и бури в няколко населени места в Югозападна Франция, предаде Асошиейтед прес. В края на миналата седмица над района се изляха в продължение на часове дъждове в количество като за няколко месеца. Това повиши опасно нивото на реките, а много хора трябваше да бъдат евакуирани с хеликоптери от покривите на сгради. Първоначално френското вътрешно министерство съобщи за 13 загинали в департамента Од. После броят бе свален до 10 и накрая коригиран до 12. Стихията е отнела живота на най-малко шест души в град Треб в този департамент. От кметството съобщиха в понеделник вечерта, че ранените са осмина, а един човек е безследно изчезнал. Река Од, която протича през Треб и Каркасон, е сред реките, които са повишили най-много нивото след проливните валежи. В района не е имало такова наводнение от 1891 г., обяви френската агенция, която наблюдава рисковете от наводнения. Жители на град Вилгелан разказаха, че вълни са разбивали входни врати на сгради и бързо са ги наводнявали. Телевизионни кадри показаха как водата преминава през градове и села, повдига автомобили и ги подхвърля един върху друг като детски играчки. Правителството на Франция изпрати стотици спасители в пострадалия район, над който кръжат хеликоптери. Президентът Еманюел Макрон е в готовност да пристигне в бедстващите зони, но това ще стане, когато визитата му няма да пречи на спасителните работи, каза източник от правителството. Той добави, че очакваните промени в кабинета няма да бъдат оповестявани, докато правителството се занимава с наводненията, съобщи АП.

ЕК забранява употребата на пластмасови чинии, сламки и клечки за уши

https://frognews.bg/novini/zabraniava-upotrebata-plastmasovi-chinii-slamki-klechki-ushi.html

Съветът на Европейския парламент за защита на околната среда разшири списъка на забранените пластмасови продукти за еднократна употреба. Предложението на ЕК е да бъдат забранени девет пластмасови изделия за еднократна употреба през 2021 г., информира МИА. Членове на борда за опазване на околната среда, обществено здраве и безопасност на храните участваха в разширяването на списъка.

Удар за полицията в Гоце Делчев. Пипнаха мъж с голямо количество дрога!

http://www.struma.com/krimi/udar-za-policiyata-v-goce-delchev-pipnaha-muj-s-golyamo_140654/

От полицейски служители на РУ-Гоце Делчев, около 11:40 часа на 15.10.2018г. на ул.“Панаирски ливади“ в гр.Гоце Делчев, е извършена проверка на И.Г./28г./ от с.Дебрен. У същият е намерена и иззета около 169,3 грама суха, тревиста маса, реагираща положително на канабис, а в къща в с.Дебрен, обитавана от лицето, е намерена и иззета около 30,8 грама тревиста маса, реагираща положително на канабис. И.Г. е задържан със заповед за задържане до 24 часа. По случая е образувано досъдебно...

Продължава

"Манчестър Юнайтед" не е за продан

http://clubz.bg/74543-manchestyr_yunajted_ne_e_za_prodan

"Манчестър Юнайтед" не е за продан и оферта на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман няма да се приеме, нито разгледа, независимо от нейния размер, съобщава "Скай спортс". Вчера британският в. "Сън" тиражира, че монархът иска да закупи един от най-големите и популярни клубове в света и дори бил готов да предложи на американското семейство Глейзър поне 3-4 милиарда паунда.

Кралската фамилия на Саудитска Арабия се стреми да популяризира играта в страната си и нямало да щади средства за целта. Също така планирала да конкурира собствениците на "Манчестър Сити" и "Пари Сен Жермен", които са базирани съответно в Абу Даби и Катар.

Според "Сън" през следващата седмица Аврам Глейзър, един от синовете на милиардера Малкълм Глейзър, ще ходи на конференция в Рияд и там може са преговаря по сделката.

Глейзър закупи "Манчестър Юнайтед" за 790 милиона паунда през 2005 г., като за целта вкара клуба в дълг заради изтеглен кредит. Борчът се изплаща много бавно (сега е 487 млн.), но въпреки това фамилията от щата Флорида няма намерение да се разделя с най-скъпата спортна марка в света. Независимо че днес клубът се оценява на 3 милиарда паунда, а според "Скай спортс" Мохамед бин Салман бил готов да предложи дори 4 млрд.

Стадион "Олд Трафорд"

Спекулира се, че Глейзър може да продаде на принца пакет акции, но не и целия клуб.

Наскоро "Юнайтед" обяви рекордни приходи в размер на 590 милиона паунда, независимо че отборът се намира в най-голямата си криза, откакто сър Алекс Фъргюсън напусна.

"Червените дяволи" вече имат вземане-даване със Саудитска Арабия. Преди година клубът подписа договор с правителството на страната за подпомагане на развитието на футболната инфраструктура. Също така си партнираше с компанията "Сауди Телеком".

Наскоро саудитците предложиха на ФИФА да организират турнир, който да замени световното клубно първенство. Мохамед бин Салман проследи откриването на Мондиала в Русия в компанията на Владимир Путин и на президента на ФИФА Джани Инфантино.

Руските туристи вече нямат право да ходят в църквите в Истанбул

http://clubz.bg/74542-ruskite_turisti_veche_nqmat_pravo_da_hodqt_v_cyrkvite_v_istanbul

Руската православна църква напомни на руските вярващи, че трябва да съблюдават решенията на Синода за пълния разрив с Константинополския патриарх Вартоломей. А това значи, че във всички църкви на патриарха руснаците нямат право да се молят, а свещениците да служат.

"За отказ от забраната на миряните се налага покаяние за непослушание на църквата, а за поповете - наказание. Сред наказанията за отчетата са предвидени: освобождаване от длъжност, временно или пожизнено запрещение да се служи и дори отлъчване от църквата", обяви секретарят на отдела за връзки с обществеността на Московската патриаршия проторей Игор Якимчук, пише Нюз.ру.

Той добави, че в най-популярните църкви, разположени на туристически места като Истанбул, вярващите руснаци нямат право да влизат и се молят. Освен това е забранено посещението и на единствения православен храм в Анталия. В Турция РПЦ разполага с 6 епархии, 10 манастира и 30 духовни училища. За Гърция забраната важи за всички църкви на остров Крит и островите Додеканези, най-големият от които е Родос.

Протореят напомни, че забраната важи и за визита в Атон.

С други думи забраната е за всички храмове, които са под юрисдикцията на Константинополския патриарх.

Говорителят на руския патриарх Александър Волков добави, че вярващите руснаци не могат да се причастяват в църкви под егидата на Константинопол.

Подчинени на Вселенската патриаршия са и храмове в Европа, Южна и Централа Америка, САЩ, Австралия, Хонконг, Нова Зеландия, Сингапур и други.

Руската православна църква обяви наказания за молитва в Константинополски храмове

http://www.transmedia.bg/2018/10/16/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0-%d1%86%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b2%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%ba/

Руската православна църква (РПЦ) обяви наказания за вярващи, отправящи своите молитви в храмове под юрисдикцията на Константинопол.

Така разривът между РПЦ и Константинопол доби ново развитие, след като в понеделник Синодът на Руската православна църква (РПЦ) реши да прекрати изцяло контактите си с Вселенската патриаршия.

Във вторник РПЦ съобщи, че ще има наказания за молитви в храмове под юрисдикцията на Константинопол. Ако руски вярващ стори това, ще бъде задължен да се покае за този грях на изповед, предаде Интерфакс.

Протойерей Игор Якимчук, секретар на отдела по международни църковни връзки на Московския патриархат, обясни за какви храмове става дума. Това са всички действащи храмове в Истанбул, както и единственият такъв в Анталия, където традиционно почиват руски туристи. Под забрана попадат и редица църкви в Гърци – на Крит и на Додеканезите, както и на Атон.

Това решение на РПЦ бе предшествано от заседание на Синода на Вселенската патриаршия, който потвърди решението за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква. Константинопол ядоса Русия, като  отмени решението си от 1686 г. за преминаването на Киевската митрополия под юрисдикция на Московската патриаршия.

От РПЦ призоваха поместните православни църкви по света да направят „надлежна оценка“ на „антиканоничните“ действия“ относно Украйна.

Пред ТАСС прессекретарят на Патриарх Кирил свещеник Александър Волков пък съобщи, че пренасянето на Благодатния огън се прави по взаимна договорка между двете църкви и че се съмнява в близко бъдеще да може да се говори за такива договорености. Благодатният огън се пренася от Йерусалим, от Йерусалимския патриарх. И това няма връзка със ситуацията, създала се между Московския и Константинополския патриарх, подчерта Волков.

В същото време президентът на Украйна Петро Порошенко изрази намерение да внесе законопроект за предаване на Андреевската църква в Киев на Константинопол – за постоянно ползване. „Реакцията на духовните и светските власти на Русия към стремежите на украинците и решението на Вселенската патриаршия означават, че сме на прав път“, написа украинският президент в своя профил в „Туитър“.

На снимката: Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.

Учени предупредиха за опасност, свързана с хранителните добавки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7102995

Учени предупредиха за опасност, свързана с хранителните добавки Учени от Харвардския университет установиха, че много диетични добавки съдържат потенциално опасни и неодобрени лекарствени препарати, съобщава сайтът MedicalXpress. По думите на учените, над 1000 марки хранителни добавки съдържат нежелателни вещества. През последното десетилетие служители в сферата на здравеопазването в САЩ публикуваха над 700

Напрежение между българските и македонските историци заради средновековната история

http://www.cross.bg/makedoniya-zayavi-dimitrov-1586383.html

/КРОСС/ Началото на преговорите между България и Македония за спорните моменти в общата ни история дава сигнали за напрежение. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” Ангел Димитров,  председател от българска страна на съвместната експертна Комисия по историческите и образователни въпроси с Македония. „Работата ще бъде напрегната и не бърза, колкото искаме, но с очаквания да постигнем резултати. Няма големи претенции от страна на колегите от Скопие, нашите забележки са в пъти повече, но има изградени позиции, които в научна дискусия не се променят лесно”, заяви историкът. Димитров посочи, че комисията разглежда историята хронологично. Започнали са с учебниците за основното образование. „Тези учебници разглеждат историята от античността и средновековието. Нашите спорове бяха концентрирани върху средновековието, където се осъществява връзката на българската държава с географската територия на Македония. Подмяната е комплексна, прегледах учебниците и за гимназията и в новото време ще имаме още по-сериозни разминавания”, допълни Ангел Димитров. Историкът посочи, че въпреки разминаванията има и теми, по които има консенсус. Той даде пример с Договора за добросъседство между България и Македония, като заяви, че дори той вече има отражения.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-10-16.html

На 17 октомври 2018 г. (сряда), във връзка с подмяна на водомерен възел в с. Кокаляне , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 13:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Сръбски ТИР заля магистрала "Струма" с бира

https://pik.bg/сръбски-тир-заля-магистрала-струма-с-бира-news788822.html

Сръбски ТИР заля магистрала "Струма" с бира

Товарен автомобил със сръбска регистрация излезе от пътя на 40-ия км на магистрала "Струма" и се преобърна в канавката. Водачът не е пострадал, съобщава БГНЕС.

Пътният инцидент е станал вчера в района на село Долна Диканя. ТИР-ът е скъсал почти 20 метра от мантинелата. Товарът му - бира, произведена в Сърбия, се е разпиляла навсякъде покрай пътното платно.

Причините за катастрофата се изясняват, но най-вероятно става дума за отклоняване на вниманието или заспиване на водача.

Инцидентът не е затруднил движението по магистралата. Затворена е била само аварийната лента.

 

Търговията с петрол е волатилна на фона на разнопосочни сигнали*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/tyrgoviiata-s-petrol-e-volatilna-na-fona-na-raznoposochni-signali-270086/

Според анализатори цените на американския суров петрол ще се понижат през втората половина на седмицата заради очакваните данни за ръст на запасите в САЩ

"Малки пожари навсякъде" от Селест Инг вече и на български

https://www.actualno.com/books/malki-pojari-navsjakyde-ot-selest-ing-veche-i-na-bylgarski-news_700170.html

Романът "Малки пожари навсякъде" от американската писателка Селест Инг ("Всичко, което не ви казах") за кратко време успя не само да получи наградата за най-добра книга за годината в категория "Съвременна проза" на Goodreads Choice Awards, но и да спечели любовта на блогъри, литературни критици и други автори. Книгата, която 48 поредни седмици не излезе от топ 20 на най-продаваните книги на "New York Times", успя да спечели симпатиите на писателя

Цацаров: Нито една версия за убийството на Виктория не е изключена

http://www.moreto.net/novini.php?n=383819

Нито една версия за убийството на Виктория Маринова не е изключена и до момента. „Хипотезата, че журналистката е нападната заради работата си към момента не намира каквато и да е опора в доказателствата по делото. Това, което се работи в момента, основно е свързано с версията за спонтанно нападение”, обясни в „Здравей, България” главният прокурор Сотир Цацаров.

Американската Сузанита е само на 14, но вижте как изглежда! Популярността #1117; в интернет расте всяка минута...

http://www.struma.com/lyubopitno/amerikanskata-suzanita-e-samo-na-14-no-vijte-kak-izglejda_140653/

Даниел Кон е като стотиците американски момиченца, които очакват да превземат света с външността си. Тя се мести от Флорида в Лос Анджелис с родителите си, за да покори Холивуд. Вече е поставила началото - има армия от поклоници и хейтъри в социалните мрежи.

Майката на 14-годишната Даниел опитва да следи за външния ѝ вид, но популярността си има свои правила и тинейджърката предпочита да скандализира с разголени снимки. И явно има успех, защото вече има над 2, 6 млн....

Продължава

Съдебните лекари излизат на протест, искат си парите от МВР!

http://www.varna24.bg/news/821690.html

Съдебни лекари в Пловдив готвят протест. Причината е неизплатени от МВР възнаграждения за ...

В Перник неутрализираха група за разпространение на наркотици

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-pernik-neutraliziraha-grupa-za-razprostranenie-na-narkotici-2125878

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима души за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества в Пернишка област. Четвърти от групата до момента се укрива и е обявен за издирване.

Доказателствата соч

Кадрово обезпечаване на българското образование отново на дневен ред

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ima-deficit-na-uchiteli-po-matematika-informatika-i-chuzhdi-ezici-2125877

Започват обучения по педагогическа правоспособност за специалисти, завършили висше образование в други направления

Десподов може да заиграе при Роналдо

https://offnews.bg//futbol/despodov-mozhe-da-zaigrae-pri-ronaldo-690018.html

Представители на италианския Дженоа следят изкъсо изявите на национала Кирил Десподов.

Агенти на клуба от Сериия А, в който за известен период от време се подвизаваше и друг българин - Андрей Гълъбинов, са гледали на живо двубоя България - Кипър, спечелен от нашите с 2:1. Те са следили специално играта на нападателя на ЦСКА Кирил Десподов, съобщава "Тема спорт".

Десподов е оставил добри впечатления у пратениците на Дженоа, които са били категорични, че ще продължат да следят изявите на младия футболист. Те са останали впечатлени от бързината на играча и играта му един на един.

Преди няколко години като част от юношеския национален тим до 17 години Кирил Десподов бе силно желан от Лацио. Той е в полезрението и на гръцкия гранд Олимпиакос.

Италианската Серия А отново си връща блясъка и интереса по света, след като една от най-голямите актуални звезди във футбола Кристиано Роналдо прие офертата на Ювентус.

И Австралия обмисля посолството ѝ в Израел да се премести в Ерусалим

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/16/3327986_i_avstraliia_obmislia_posolstvoto_v_izrael_da_se/?ref=rss


Австралия обмисля да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести посолството си от Тел Авив в Ерусалим, съобщи премиерът Скот Морисън, цитиран от "Ройтерс" и "Франс прес".<br /><br />Статутът на Ерусалим е една от най-сериозните пречки пред мира между Израел и палестинците, напомня "Ройтерс". Израел смята за своя столица целия град, включително източната му част, която анексира след Близкоизточната война през 1967 г. Палестинците искат Източен...

На 94 години Любен Зидаров представя илюстрации от 10 книги и 3 премиери

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/10/16/3327993_na_94_godini_ljuben_zidarov_predstavia_iljustracii_ot/?ref=rss


Изложба "10 книги 3 премиери" на известния български илюстратор Любен Зидаров ще бъде открита днес, 16 октомври, в галерия-книжарница "София прес" и ще продължи до 2 ноември.<br /><br />В нея 94-годишният художник представя илюстрации към десет книги, издадени през последните десет години. Сред тях са и три премиерни заглавия, които излизат от печат през 2018 г. с нови илюстрации и оформление. Това са "Принцът и просякът" от Марк Твен, "Подир...

В Пекин започна ежегодният обучителен курс по традиционна китайска медицина за чуждестранни медици

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102890

В Пекин започна ежегодният обучителен курс по традиционна китайска медицина за чуждестранни медициВ понеделник в Пекин започна ежегодният международен обучителен курс по традиционна китайска медицина за чуждестранни медици, съобщава bulgarian.cri.cn Организиран от Института за фундаментални изследвания в клиничната медицина към Китайската академия на китайските медицински науки, двуседмичният курс ще се фокусира върху базовите изследвания и

Обраха строителен обект край Сандански! Щетите са за хиляди левове!

http://www.struma.com/krimi/obraha-stroitelen-obekt-krai-sandanski-shtetite-sa-za-hilyadi-levove_140652/

Полицейски служители на РУ-Сандански работят по получен сигнал за извършена, за времето от 17:10 часа на 14.10.2018г. до 08:00 часа на 15.10.2018г., кражба на: около 60 бр. елементи за метално скеле, около 40 бр. дървени греди, около 40 бр. кофражни платна, около 50 бр. метални пътеки за скеле, около 10 л. бензин, около 220 бр. метални телескопични подпори, около 60 бр. шпилки, около 30 бр. метални парапети за скеле, около 20 килограма пирони и около 20 л. кофражно масло, находящи се в...

Продължава

Eĸcпepт: Boдeщa cвeтoвнa бaнĸa щe финaнcиpa cдeлĸaтa нa "Инepĸoм" и ЧEЗ

http://econ.bg/Новини/E-cпepт-Boдeщa-cвeтoвнa-бaн-a-щe-финaнcиpa-cдeл-aтa-нa-Инep-oм-и-ЧEЗ_l.a_i.765886_at.1.html

Boдeщa cвeтoвнa инвecтициoннa бaнĸa щe финaнcиpa cдeлĸaтa зa зaĸyпyвaнeтo нa бългapcĸитe aĸтиви нa ЧEЗ oт "Инepĸoм". Toвa oбяви в интepвю пpeд "TB...

Трофей от 10 кг еленови рога падна в Тервел

https://www.24chasa.bg/region/article/7102981

Трофей от 10 кг еленови рога падна в Тервел С уникален трофей се сдоби Костадин Ангелов Костов, който отстреля в местността „Кьостата“ на Държавното ловно стопанство в Тервел благороден елен. Трофеят тежи почти 10 килограма и е със средна дължина на рогата 108 см. Има невероятно красива корона и носи на щастливия ловец сребърен медал, съобщиха от Североизточното държавно предприятие.

Вижте какво ще е времето до края на октомври

http://nakratko.bg/category/58/165563/


Утре облачността ще се увеличи и на места в Югоизточна България ще превали.  Дневните температури ще са без промяна- максимални  между 20 и 25 градуса. През следващите дни дневните стойности ще се понижат с 2-3 градуса.

След катастрофа в Благоевград! Жена с комоцио в болница

http://www.struma.com/obshtestvo/sled-katastrofa-v-blagoevgrad-jena-s-komocio-v-bolnica_140651/

Около 19:00 часа вчера на бул. „Дж. Баучер“ в гр.Благоевград, лек автомобил „Митсубиши“ с 44-годишен водач от гр.Благоевград, не спазвайки необходимата дистанция блъска в задната му част, движещ се пред него и спиращ пред пешеходна пътека, лек автомобил „Фолксваген Пасат“ с 32-годишен водач от с.Зелен дол, общ.Благоевград.

В резултат на инцидента, с комоцио и без опасност за живота, е пострадала 30-годишена жена от гр.Благоевград, пътуваща в лекия...

Продължава

Възрастна двойка загина при пожар в Харманлийско

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102977

Възрастна двойка загина при пожар в ХарманлийскоСъпруг на 80 години и съпругата му на 78 години загинаха при пожар в дома си в село Славяново, община Харманли, съобщи ОД на МВР - Хасково. Сигналът за бедствието е бил получен в 23,30 часа миналата нощ в РУ Харманли. На мястото - улица "3 март" незабавно са били изпратени спасителни екипи, които са се заели се с потушаването на пламъците.

Социалистите в ЕП искат затягане на правилата за предоставяне на гражданство в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102978

Социалистите в ЕП искат затягане на правилата за предоставяне на гражданство в ЕСГрупата на социалистите и демократите в Европейския парламент съобщи, че е внесла предложение за всеобхватни задълбочени и поголовни проверки на кандидатите за гражданство и право на престой в ЕС срещу инвестиции. Схемите за предоставянето на т. нар. "златни визи" застрашават сигурността на ЕС и трябва да бъдат забранени,

"Джи Пи груп" се сатанизира, смята изпълнителният директор на компанията

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/16/3327990_dji_pi_grup_se_satanizira_smiata_izpulnitelniiat/?ref=rss


"Джи Пи груп" се сатанизира заради определени интереси и разговорът ще продължи в съда. Над компанията няма политически или икономически чадър. Това коментира изпълнителният директор Владимир Житенски в ефира на "Нова телевизия".<br /><br />"Определени групи от хора ни вкарват в режим на карантина и ни изолират, търпим тежки загуби. Разговорът ни няма да се състои пред медиите", каза той. Според него има неща, които са били измислени като събития и в...

Американски войници ще участват в ремонт на социален дом в Добрич?

https://www.24chasa.bg/region/article/7102976

Американски войници ще участват в ремонт на социален дом в Добрич?Община Добрич ще депозира проектно предложение в посолството на САЩ у нас за финансиране на ремонт на Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи, който се намира в квартал „Дружба”. Всяка година военният департамент на САЩ, чрез своите хуманитарни мисии, отпуска ресурс за отделни проекти в размер на 150-200 хиляди долара.

Шефът на "Джи Пи": Няма политически чадър над компанията, сатанизират ни

https://www.mediapool.bg/shefat-na-dzhi-pi-nyama-politicheski-chadar-nad-kompaniyata-satanizirat-ni-news285033.html

Изпълнителният директор на "Джи Пи Груп" Владимир Житенски обяви, че няма политически чадър над компанията и дружеството винаги е спазвало закона. "Сатанизират ни по този начин и разговорът ще продължи в съда. Винаги сме спазвали законите в тази страна. Определени групи от хора, които имат определени интереси, ни сатанизират и ни вкарват в режим на карантина, изолират ни."  Това каза Владимир Житенски пред Нова телевизия, който е един от собствениците на "Джи Пи Груп". "Никога не е имало чадър над нашата компания - нито икономически, нито политически, нито какъвто и да е. Ние не сме инструмент за политически игри", допълни той. Житенски дава много рядко интервюта, а компанията досега не е дала публично нито една пресконференция за дейността си, въпреки че две години подред е номер едно по приходи в строителния бранш. Компанията, за която има витаещи съмнения, че е свързана с изпълнителния директор на "Лукойл България" Валентин Златев по думите на премиера Бойко Борисов, е подложена на проверки от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и българската прокуратура за възможни злоупотреби с европейски средства. Това стана след журналистическо разследване на сайта "Биволъ" и обществено недоволство от ремонта в центъра на София за над 22 млн. лв. Валентин Златев отрича да има нещо общо с фирмата, която тръгна със строителство на бензиностанциите на "Лукойл България". "Джи Пи Груп" е и изпълнител на хотелите, собственост на фирма, свързана с баща му Васил Златев, кмет на Правец по времето на Тодор Живков. Житенски също отрече зад компанията да има политици или бизнесмени. "Никой не стои зад нас", каза той. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че по случая има образувано досъдебно производство за пране на пари. Наложен е и запор върху паричен превод от България към чужда банка за 14 млн. евро на физическо лице, каза още Цацаров пред Нова телевизия без да посочи кое е лицето. "Едновременно с това на ДАНС са възложени други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми", заяви Цацаров. Премиерът Бойко Борисов нареди държавата да прекрати всички договори с фирмата, свързани с европейски и бюджетни средства. През настоящия програмен период (2014 – 2020) самостоятелно или като част от обединения "Джи Пи Груп" има спечелени напълно законно обществени поръчки и проекти за около 600 млн. лв. от еврофондовете, показва справка в публичните регистри. Отделно участва в два големи търга, за които процедурата тече в момента, за още 650 млн. лв. Дали ще продължат участието си в тях засега остава неясно. В петък "Джи Пи Груп" обяви, че се оттеглят от проекта за тунела "Железница" (185 млн. лв.), но до момента официално не е депозирала това в Агенция "Пътна инфраструктура". Очаква се това да се случи във вторник, за когато има насрочена среща с ръководството на пътната агенция, каза шефът на АПИ Светослав Глосов пред Mediapool. "Ние сами се отдръпнахме от проекта за строителство на тунел "Железница", който е част от един голям проект за няколко милиарда. Ако ние не се отдръпнем и започнем да проявяваме некоректност към страната си, ще загубим всичките тези средства", заяви Житенски. Тунелът "Железница" е част от изграждането на магистрала "Струма", който струва няколко милиарда, не искаме да пречим на страната си, допълни Житенски. Магистрала "Струма" от София до ГКПП "Кулата" се стри втори програмен период с европейски средства. В понеделник столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че "Джи Пи Груп" се оттегля и от поръчката за реконструкцията на релсите по маршрута на трамвай номер 5 за 40 млн. лв.. "Двата проекта не ни интересуват (тунел "Железница" и трамвай номер 5 – бел. ред.). Линчуват ни публично, а ние работим на много места. Има закон за обществените поръчки - участват много хора, ние сме видими", каза Владимир Житенски. Той призова да не се използва за политически цели ремонта на градината "Св. Седмочисленици". "За естетика знам повече от тези, които ни съдят, изчакайте да стане, нали ще озеленим и ще изглежда по друг начин", добави той. "Джи Пи Груп" не е имала разговор с премиера или правителството. Такъв може да има само на институционално, ние като бранш, те като правителство, обясни изпълнителният директор на фирмата. "Колкото по-бързо си изчистим името от тази помия, толкова по-нормално ще се чувстват хората, които работят за нас", допълти Житенски. Той обясни, че нито един търг в България в последните години не се печели на база техническа документация, а на база най-ниска цена.За да спечели търга за тунел „Железница“, комисията отстрани заради нередности двама от кандидатите дали по-ниска цена от тази на „Джи Пи Груп“. Обществените поръчки са една трета от обема на работата ни, може би ще сменим елемента на работата ни, ще контролираме, каза още Житински.

След 5609 дни Испания падна у дома и пусна за първи път 3 гола - 2:3 от Англия

https://www.24chasa.bg/sport/article/7102966

След 5609 дни Испания падна у дома и пусна за първи път 3 гола - 2:3 от АнглияАнглия победи Испания в Севиля в мач от група 4 в дивизия А на Лигата на нациите. Гостите дръпнаха 3:0 още в 38-ата минута с голове на Стърлинг, Рашфорд и пак Стърлинг. Първите два бяха свед светкавични контри, а третият след позиционна атака. Две асистенции направи капитанът на англичаните Хари Кейн,

Спартак изпусна да бие Царско село. Стефан Дончев бесен заради пропуските

https://petel.bg/Spartak-izpusna-da-bie-TSarsko-selo--Stefan-Donchev-besen-zaradi-propuskite__287111

След като се скъсаха да пропускат, юношите младша възраст на Спартак изтърваха да бият Царско село и първата среща от 1/8-финалите за Купат...

Пожар погуби възрастно семейство в къщата им в хасковско село

https://petel.bg/Pozhar-pogubi-vazrastno-semeystvo-v-kashhata-im-v-haskovsko-selo__287110

Снимка: haskovo.info Възрастно семейство - мъж на 80 г. и 78-годишната му съпруга, е загинало при пожар в къща в село Славяново, съобщиха от пресце...

Полицаи спипаха столичанка да шофира с 3.26 промила алкохол в кръвта

https://petel.bg/Politsai-spipaha-stolichanka-da-shofira-s-3-26-promila-alkohol-v-kravta__287109

Снимка: Булфото, архив Около 19.29 часа на 15 октомври, на главен път 1-8, автопатрул на РУ- Сливница предприел проверка на лек автомобил „Мер...

Нещо безпрецедентно готвят на Северин, след като стъпи на родна земя (снимки)

https://petel.bg/Neshho-bezpretsedentno-gotvyat-na-Severin--sled-kato-stapi-na-rodna-zemya--snimki-__287108

Заподозреният за жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова 21-годишният Северин Красимиров ще бъде екстрадиран в сряда вече...

В Плевен подсещат собствениците на красиви стари сгради, че трябва да се грижат за тях

https://www.actualno.com/pleven/v-pleven-podseshtat-sobstvenicite-na-krasivi-stari-sgradi-che-trjabva-da-se-grijat-za-tjah-news_700152.html

За втори път общинската управа на Плевен ще изпрати напомнителни писма до собствениците на стари сгради – паметници на културата в града. С писмата те ще бъдат подсетени, че са длъжни да поддържат имотите си в добро техническо състояние и естетичен вид. В противен случай общинската администрация ще предприеме съответните действия по Закона за устройство на територията, съобщиха от плевенското кметство. Подобни известия с включени предписания за дейности Община Плевен изпрати преди вр

Варненски плувци от ПСК „Черно море" с медали и рекорди на турнир в Бургас (Снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=383817

С пълна кошница медали и куп рекорди се завърнаха във Варна състезателите на ПСК „Черно море", които участваха в четвъртото издание на международния турнир по плуване на 25-метров басейн в Бургас - „Бриз", научи Moreto.net.

Българският "финал"

http://www.struma.com/bulgariya/bulgarskiyat-final_140649/

"Лъвовете" гостуват на Норвегия в мач за първото място в групата

След три поредни победи от началото на Лигата на нациите, националният ни отбор по футбол се изправя пред най-големия си тест до момента - тежко гостуване на Норвегия или както "лъвовете" вече го определиха "финала".

При успех в Осло момчетата на Петър Хубчев почти сигурно ще завършат на първо място в групата.

"За нас този мач е като финал. Норвегия е много здрав физически отбор и затова трябва да им отговорим подобаващо, този мач ще бъде джаскане....

Продължава

За 3 години броят на дрогираните зад волана е нараснал с 10 пъти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102969

За 3 години броят на дрогираните зад волана е нараснал с 10 пътиВсе повече проби на водачи се изпращат за потвърдителен анализ в Клиниката по спешна токсикология във Военномедицинска академия. Това заяви в предаването "Нощен Хоризонт" началникът на Токсикохимична лаборатория към Клиниката доц. д-р Васил Атанасов: "2014 г., когато започна да набира скорост акцията по тестване на шофьорите по пътищата из

Тръмп: След пускането на пастор Брънсън имам много по-добро чувство към Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102968

Тръмп: След пускането на пастор Брънсън имам много по-добро чувство към ТурцияПрезидентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че е променил в положителна посока мнението си за Турция, след като страната освободи американския пастор Андрю Брънсън, задържан по обвинения в тероризъм, съобщи "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.  Тръмп повтори, че не е сключвал сделка с Анкара за вдигане на американските санкции в замяна на

Законът за хората с увреждания влиза в Тристранния съвет

http://www.struma.com/bulgariya/zakonut-za-horata-s-uvrejdaniya-vliza-v-tristranniya-suvet_140648/

От 1 юни майките на деца с увреждания протестират с искане за отделен закон за личната помощ

Законът за хората с увреждания ще бъде обсъден днес от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той е внесен от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

От 1 юни тази година майките на деца с увреждания протестират с искане за отделен закон за личната помощ. При последния протест преди седмица те прекараха една нощ на палатки преди Министерския съвет.

По препоръка на Министерството на финансите са отпаднали два фонда – Фонд заетост на хора с...

Продължава

Подслоняват бездомните в Париж в кметствата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102970

Подслоняват бездомните в Париж в кметстватаПо данни от миналата зима над 3 000 души в Париж нямат къде да пренощуват през студените месеци. Именно затова, кметът на града Ан Идалго обяви, че тази зима тя ще отвори емблематичната сграда на Парижкото кметство за 50 жени без дом, а в по-студените нощи приемът ще бъде двоен – до 100 жени ще могат да пренощуват в легендарният исторически замък,

Бургас завря! Стотици се събраха в подкрепа на Михаил Цонков и героите, защитили границата ни!

http://www.varna24.bg/news/821685.html

Стотици се събраха на митинг в подкрепа на Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай ...

Цацаров: Нито една версия за убийството на Виктория не е изключена

http://www.varna24.bg/news/821678.html

Нито една версия за убийството на Виктория Маринова не е изключена и до момента. "Хипотезата, ...

Преглед на икономическите теми в печата, 16 октомври

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-16-октомври_l.a_i.765884_at.1.html

"През декември ще тестват системата ЕСТИ" Изграждането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), документите за изграждането на...

Д-р Асенов: Големият полип за 10 години става рак на дебелото черво

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7101612

Д-р Асенов: Големият полип за 10 години става рак на дебелото червоЗлокачествените заболявания и хроничният запек са предпоставка за развитие на рак на дебелото черво. В червата на всеки от нас има 15 килограма отрови, които водят до тежки заболявания, затова системното им пречистване е от огромно значение. Много хора смятат, че за да пречистят червата и стомашно – чревния тракт,

Keш Кредит с признание за най-добро клиентско обслужване

https://www.24chasa.bg/novini/article/7101222

Keш Кредит с признание за най-добро клиентско обслужванеКеш Кредит е компанията за бързи кредити с най-добро клиентско обслужване. Това показват резултатите на независимо пазарно проучване, проведено от информационния портал Izbiram.bg. Изследването се фокусира върху офис средата, клиентското преживяване и наличието на реално внедрени стандарти на обслужване,

Високите наеми в Испания будят тревога

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/visokite-naemi-v-ispaniia-budiat-trevoga-270079/

Според Евростат 43 процента от испанците са давали 40 процента от доходите си през 2016 година за плащане на наем спрямо 28 процента в ЕС

За пръв път от 1993 г. Ню Йорк отчете уикенд без убийства

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/16/3327969_za_pruv_put_ot_1993_g_nju_iork_otchete_uikend_bez/?ref=rss


Миналият уикенд е бил първият в Ню Йорк без стрелба от 1993 г., предаде "Франс прес", като се позова на полицията в най-многолюдния град в САЩ.<br /><br />"Изкарахме петък, събота и неделя без нито една стрелба, нито убийство. Това се случва за първи път от десетилетия и е нещо, с което не само нюйоркската полиция, но и всички нюйоркчани могат да се гордеят", подчерта на пресконференция началникът на местната полиция Джеймс О'Нийл.<br /><br...

Турнир по силов трибой в памет на Вангел Николов се проведе в Петрич

http://www.struma.com/obshtestvo/turnir-po-silov-triboi-v-pamet-na-vangel-nikolov-se_140647/

За втора поредна година в Петрич се проведе състезание по силов трибой, който се прави в памет на Вангел Николов. Състезанието се организира от всичките приятели на Вангел съвместно с фитнес клуб “Еxplode”, в който е тренирал. Тази година състезанието бе разширено, като участие взеха 28 спортисти от общините София, Благоевград, Гоце Делчев, Разлог, Сандански и Петрич.

Наградния фонд определен от организаторите бе в размер на 2000 лв., разделен на две — за...

Продължава

Синдикати и работодатели в лют спор за новите осигуровки

https://pik.bg/синдикати-и-работодатели-в-лют-спор-за-новите-осигуровки-news788816.html

Синдикати и работодатели в лют спор за новите осигуровки

Увеличаването на максималния осигурителен доход на 3000 лв. ще удари ИТ сектора у нас, защото там заплатите са и сред най-високите. Това заяви пред Би Ти Ви Димитър Бранков, зам.-председател на БСК. Той добави, че промяната ще има негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната. 

„Това ще натовари най-високо платените служители и ще окаже натиск върху заетостта във високите сегменти, там където е висока добавената стойност и заплащанията. При първия натиск върху заетостта ще се създадат едни буфери”, посочи Бранков. 

Ася Гонева, която е национален секретар на КНСБ, посочи, че това твърдение не е вярно и няма да има негативен ефект.

„Организации, които се обявяват срещу вдигането на максималния осигурителен доход – има , но това не значи, че работниците, които работят за тях са против да имат права върху 3000лв. Така че тази олелия, която се вдигна, аз не я разбирам, никой не пречи на този сектор да създаде нови 40 000 работни места”, коментира Гонева. 

Представителите на синдикатите и бизнеса влязоха в словесен спор за осигуровките, които са се внасяли преди и след 2000г., размера минималната работна заплата и тавана на пенсиите.

„Преди да вдигаме осигурителният доход и вноските, трябва да се опитаме всички заедно – работодатели и пенсионери, да преодолеем проблема с дупките и течовете. Ние очаквахме радикалните решения за ТЕЛК-овете и болничните листа, няма яснота за втората пенсия и за сребърния фонд. А в момента ни се сервират ръст на минималната работна заплата”, заяви Бранков. 

 „Изключително важно е да има справедлив начин на мерене на това, което даваме и получаваме. Това е правилна крачка към целите на реформата – вдигането на минималния осигурителен доход. Няма как да се осигурявам на 350 лв. и да очаквам да получа 1000 лв.”, каза Гонева.

Доверието бе загубено, заяви Меркел след изборите в Бавария

http://nakratko.bg/category/25/165562/


ерманският канцлер Ангела Меркел каза вчера, че тежките загуби на нейните съюзници консерватори на изборите в провинция Бавария е показала, че избирателите са изгубили доверие в правителството, и обеща да се бори за връщането му, предаде "Ройтерс".

ОПАСНО! Нямаме имунитет срещу новия грипен щам „Сингапур“

https://pik.bg/опасно-нямаме-имунитет-срещу-новия-грипен-щам-„сингапур“-news788785.html

ОПАСНО! Нямаме имунитет срещу новия грипен щам „Сингапур“

Нямаме имунитет срещу новия грипен щам „Сингапур“, тъй като човешкият организъм още не се е срещал с него. Той е от група Б. Това заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му тази година грипът ще е класически. За пациента това значи типично изявена картина с остро начало - силна отпадналост, подчертано главоболие, трудно повлияваща се температура и болки в мускулите.

Освен новия „Сингапур“ в Северното полукълбо ще върлуват още познатите ни от минали години „Мичиган“, „Колорадо“, изолиран през 2017 година и най-старият от всички „Пукет“, който вече два пъти е минавал по нашите земи. Според д-р Ангел Кунчев той ще бъде и най-безобиден, тъй като организмът ни има изграден относително най-добър имунитет срещу него дори и без ваксина.

Главният здравен инспектор обаче не можа да уточни кой от всички щамове ще преобладава, като предположи, че във всички случаи той ще бъде от група „А“, която е и най-разпространената в Северното полукълбо. Той поясни, че в нашето полукълбо грипът още не е дошъл и за него се съди само по това как се проявява в южното.

Противогрипните ваксини са четиривалентни и създават добър имунитет, посочи главният здравен инспектор д-р Ангел Кънчев. Като проблем той открои факта, че не повече от 2-3% от хората у нас се имунизират. 

Имаме уверенията на Министерството на здравеопазването, че от следващата година ваксината става безплатна за хората над 65-годишна възраст и именно тогава може да се постигнат 10-15% на сто ваксинации, каза още д-р Кунчев.

Вижте какво ще е времето до края на октомври

http://www.struma.com/bulgariya/vijte-kakvo-shte-e-vremeto-do-kraya-na-oktomvri_140646/

Следващата седмица се очакват валежи и повече облаци

Утре облачността ще се увеличи и на места в Югоизточна България ще превали. Дневните температури ще са без промяна- максимални между 20 и 25 градуса.

През следващите дни дневните стойности ще се понижат с 2-3 градуса. В четвъртък, петък и събота ще има превалявания, но те ще са слаби и само на отделни места. Повече облаци и валежи на повече места в страната ще има през следващата седмица.

Вероятност за съществени количества дъжд има на 22, 27 и 28 октомври.

В дните...

Продължава

Американският посланик в Белград: Косово е независима и суверенна страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102961

Американският посланик в Белград: Косово е независима и суверенна странаПосланикът на САЩ в Белград Кайл Скот заяви, че косовското правителство не е "така нареченото", а е правителство на Косово, което е независима и суверенна страна със свои избрани представители, пише белградският вестник "Политика". Скот отговори по този начин на въпрос на журналист за това какви са надеждите за мир,

САЩ обявиха за най-големи заплахи Хизбула и четири наркокартела

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102963

САЩ обявиха за най-големи заплахи Хизбула 
и четири наркокартелаГлавният прокурор на САЩ Джеф Сешънс обяви ливанското движение Хизбула и четири наркокартела за най-големите транснационални заплахи за Съединените щати и техните съюзници, предаде ДПА, цитирана от БТА.  Сешънс създаде специални комисии за петте организации, които се очаква да докладват до 90 дни как да бъдат възпрепятствани техните дейности.

Учениците от ОУ ,,Никола Парапунов” в подкрепа на проекта ,,Младите хора – Бъдещето на България – това сме ние”

http://www.struma.com/obshtestvo/uchenicite-ot-ou-nikola-parapunov-v-podkrepa-na-proekta_140645/

Учениците от ОУ ,,Никола Парапунов” подкрепят проекта ,,Младите хора – Бъдещето на България – това сме ние” и се обявиха срещу агресията в училище и на улицата, като се присъединиха към инициативата на асоциация ,,Докосни дъгата”.

В час на класа по училищната радиоуредба звуча песента, специално създадена за проекта, ,,Агресия”. С тази инициатива учениците, Координационният съвет и Ученическият съвет призоваха да открием доброто в себе си и...

Продължава

Румънският печат: опасения за забрана на публичните събирания

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102954

Румънският печат: опасения за забрана на публичните събирания Решение на Върховния касационен съд предизвика опасения за забрана на уличните протести в Румъния. Върховният касационен съд постанови вчера, че публичните събирания трябва да бъдат обявявани предварително, когато ще се провеждат на площади или обществени пътища, или на други места в близост до централи или имоти на частни и публични юридически

Махат наровете от арестите, сменят ги с легла

http://www.moreto.net/novini.php?n=383804

Да се премахнат дървените нарове от арестите в страната. Това предвиждат промени в инструкцията на МВР за реда за задържане и оборудването на помещенията за настаняване, предложени от вътрешния министър Младен Маринов и пуснати за обществено обсъждане.

Работодатели срещу синдикати: Вдигането на осигуровките ще удари ли ИТ сектора

http://www.struma.com/bulgariya/rabotodateli-sreshtu-sindikati-vdiganeto-na-osigurovkite-shte-udari-li-it_140644/

 Синдикати и бизнес влязоха в словесен спор за осигуровките, размера на минималната работна заплата и тавана на пенсиите.

Увеличаването на максималния осигурителен доход на 3000 лв. ще удари ИТ сектора у нас, защото там заплатите са и сред най-високите. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” Димитър Бранков, зам.-председател на БСК. Той добави, че промяната ще има негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната.

„Това ще натовари...

Продължава

Саудитска Арабия готова да признае за Кашоги - умрял при неконтролиран разпит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102943

Саудитска Арабия готова да признае за Кашоги - умрял при неконтролиран разпитСаудитска Арабия подготвя алтернативно обяснение за съдбата на журналист дисидент и ще заяви, че той е умрял в саудитското консулство в Истанбул преди две седмици при разпит, който е протекъл неконтролирано, пише в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на източник, запознат с намеренията на кралството, предаде БТА.

Никол Кидман е "почти неразпознаваема" 

https://www.vesti.bg/lyubopitno/nikol-kidman-e-pochti-nerazpoznavaema-6087496

Носителката на "Оскар" е заменила русата си коса с къса прическа и е с изнурен външен вид, за да изпълни ролята на Ерин Бел

Борец № 1 срещу джендърството- начело на "Връзки с обществеността" на Каракачанов

http://clubz.bg/74541-borec_%E2%84%96_1_sreshtu_djendyrstvoto_nachelo_na_vryzki_s_obshtestvenostta_na_karakachanov

Кой е най-големият борец срещу опасното джендърство у нас напоследък? Един човек винаги бди и алармира дори и за най-малките симптоми, че страшната идеология се опитва да пробие и да разврати българските умове. Той не е спокоен, въпреки че "здравите сили" победиха и отхвърлиха Истанбулската конвенция.

Тази си дейност той извършва като председател на неправителствена организация БОРД.

Но има и друго занятие, съвсем в рамките на управлението на страната - като директор на Дирекция "Връзки с обществеността" на Министерството на отбраната, той е държавен служител.

Александър Урумов вероятно громи джендърството в свободното си време, докато не е работа - както например депутатът от БСП Таско Ерменков пишеше статуси във фейсбук за Крим или отровената софийска вода, докато е "по къси гащи".

Тази вероятност обаче някак не беше оценена от Софийския университет, който вчера излезе с остра позиция, срещу негови писания.

"Приятели,
това е ментално болестно състояние!

Целенасочено тровят умовете и сърцата на децата ни още от детски градини, училища и университети!

Лесбийки ги учат да пишат хомо-писма в Англия, лесбийки ги учат на съзнание за зло в България!

Ето това е истината!
И тази истина трябва да се знае!

Ето това е конспектът на курса "Политики на идентичността и различието" на Факултета по славянски филологии в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Какъв е конспектът на този курс?", е написал Урумов с тон, който трудно може да бъде определен като обективен.

"Свободата е върховна ценност, защитата на свободата – върховен дълг", напомнят от Алма матер. Текстът, срещу който реагираха от най-авторитетното висше училище в България, е публикуван на 3 октомври във фейсбук страницата на Урумов и препечатан със съкращения в "Труд" на следващия ден. В него директорът на Дирекция "Връзки с обществеността" на МО громи програмата на лекционния курс в СУ "Политика на идентичността и различието", който се води от проф. Миглена Николчина във Факултута по славянски филологии. 

"С подигравателен и агресивен език текстът внушава, че курсът е посветен на пропагандиране на хомосексуализъм, феминизъм и глобализация. Това разбира се не съответства на истината, тъй като специалностите, магистърските програми и курсовете в Софийския университет имат академичен, а не пропаганден характер и тяхната обективност и балансираност се гарантира от преминаването през редица академични процедури – разглеждане на Катедрен съвет, на Факултетен съвет и от общоуниверситетска Учебна комисия и приемане от Академичния съвет като част от съответните учебен план и учебни програми", пише в позицията на университета.

В нея се казва още, че внушенията на Урумов за пропагандиране на хомосексуализъм и феминизъм на студентите са неверни, защото "в курса се представят мненията и на защитниците, и на противниците на остро дискусионните въпроси, поставени в хуманитарните и обществените науки през последните десетилетия".

"Следователно текстът на Урумов е насочен не срещу някакво едностранчиво разглеждане на тези теми, а срещу самото им обсъждане, не срещу пропагандиране на някакви вредни идеи, а срещу възможността изобщо да се допускат занимания с идеи, които Урумов не одобрява", смятат от Алма матер.

"Наред с хулиганските обиди текстът съдържа и явната заплаха на Урумов "да земе едно дЪрво", ако академичната общност у нас и по света си позволява дори да обсъжда теми, които не му харесват", пише в позицията на университета. От висшето училище виждат в писанията на Урумов "явна агресия срещу академичната свобода и свободата на изследванията, залегнали в основата на самата идея на университетите при възникването им преди 700 години".

"Затова е непонятно как вестник „Труд“ може да публикува агресивните нападки срещу тези свободи, които утре ще се насочат и срещу свободата на словото в медиите. Неразбираемо е и как е възможно в едно българско министерство за връзките с обществеността да отговаря човек, който отправя заплахи срещу инакомислещите и свободата на мисълта и на словото", смятат от Софийския университет.

От висшето училище декларират, че няма да допуснат "нарушаване на академичната свобода и на свободата на изследване и преподаване" и ще продължат да отстояват "свободата на мисълта и словото".

"Вярваме, че българското общество приема свободата за върховна ценност и ще подкрепи всяка институция, срещу която противниците на свободата насочат своята агресия и заплахи", завършва позицията.

Фейсбук страницата на Александър Урумов показва, че това не е единична спонтанна реакция срещу програмата на курс в СУ. Битката с джендърството е постоянна, като той периодично пише и до различни институции и най-вече министерства, за да задава въпроси по теми, които са го възмутили и в които прозира, че дебне заплаха от джендъризация. Постовете срещу Истанбулската конвенция, нейните застъпници и Сорос, разбира се, се редуват от цитати с религиозно съдържание.

Урумов освен държавен служител е и председател на "Българската организация на родителите и децата – БОРД". И драматург - както често го представят, докато пише гневни статии в избрани медии.

Сред последните му активности, придружени с писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев, е битката с учебник по биология за 9-и клас.

"Както знаете, в този джендър учебник се съдържа скандалният текст, според който "Сексуалната идентичност се формира в зряла възраст" - едно безумно джендър твърдение, непочиващо на никакви научни или емпирични доказателства", пише Урумов.

"Твърдението, че сексуалната ИДЕНТИЧНОСТ се формира в зряла възраст, тоест, че полът е социална роля, а не е биологично определен факт е смисловото ядро на джендър-идеологията, станала скандално известна у нас покрай нелепите опити на редица държавни институции за налагане на Истанбулската конвенция", пише той в писмото на просветния министър.

От негови постове във фейсбук става ясно и че организацията му БОРД започва "юридически консултации за завеждане на колективен иск срещу институциите и лицата, допуснали отпечатването, разпространението и включването на тези текстове в учебните планове".

Но Урумов не спира дотук. По-рано този месец той от името на БОРД е пратил писмо и до министъра на правосъдието Цецка Цачева. Интересува се например: 

"В контекста на посоченото решение на Конституционния съд, как оценявате изразената позиция на ръководената в момента от Вас институция Министерство на правосъдието, споредкоято „Конвенцията изцяло съответства на Конституцията“?"

"Вие водите ада след себе си"

Ето и още някои от избраните мисли и послания на Александър Урумов

- громене на защитниците на Истанбулската конвенция

" Жендераст.
Предложение-синоним на древногръцката дума за мека китка, дето блокират за нея:-)

Сега чакаме да видим дали тая дума я лови блокиране от жендерастите.

Жендераст."

- громене на соросоидите, които "водят ада със себе си"

"По този повод - соросоидите да не си мислят, че под булото на борбата с корупцията ще се появят като спасители на нацията. 
Ще се погрижим това да не им се получи, както не им се получи с ИК.
Чухте ли, соросоидите? Джендърите - чухте ли?

Корупцията убива по магистралите, корупцията се присмива от плочките в София, корупцията източва средствата за образование, корупцията печата джендър-учебници с помощта на вашия любим престъпник Сорос.

Но не вие сте решението на проблема.

Вие сте част от проблема. Вие сте основният генератор на заболяването, вие сте центърът на гангрената.

Защото ако корупцията у нас краде от националната държава, от нас и от децата ни - вие, соросоидите, искате да откраднете националната държава. И децата ни. И бъдещето ни. И семейството от мъж и жена. И всяка, все още останала, нормалност.

Вие водите ада след себе си.

Вие - зловещите прислужници на дяволопоклонника Сорос - бащата на джендъризма, първосвещеникът на църквата на всички ереси."

Доста агресивен тон и послания, насаждащи омраза - отправени от човек, който се заявява като страстен следовник на Библията и ревностен християнин. Но изглежда тръгнал на кръстоносен поход срещу хората с различно от неговото мнение.

Ето и едно от последните му послания, което звучи като манифест:

Много грешна преценка имат за България.

Точно местните папагали са ги подвели - стипендиантите:-) на Сорос в медии и университети. Няма да има проблеми с ИК, така са им казали.

Понеже досега наистина не е имало проблеми.

Само че Сорос вече има проблеми в България!

Ние сме проблемите на Сорос в България!

Джендъри, свиквайте да отстъпвате.
Защото ще ви върнем там, откъдето изпълзяхте!

Лека нощ!:-)

Кой е Александър Урумов

Той отговаря за връзките с обществеността в Министерството на отбраната за втори път. Преди това беше началник на направление "Информация и връзки с обществеността" в периода 1997-2001 г. по време на кабинета Костов (СДС).

Между 2006 г. и 2014 г. застана начело на звеното "Връзки с обществеността" на Българската народна банка, когато неин управител беше Иван Искров. По време на кризата с КТБ Урумов бранеше позицията на Искров.

Толкова усърдно, че етичната комисия на Българското дружество за връзки с обществеността излезе с препоръка той да спазва Етичния кодекс на PR специалистите. Поводът бе решение на Урумов да допуска само избрани от него медии и журналисти на пресконференция, организирана от БНБ на 11 юли 2014 г. при обявяването на резултатите от проверката на КТБ.

Урумов освен това е и български творец, драматург, автор на пиеса, поставена на сцената на Театъра на българската армия.

Той е автор на няколко книги, включително на религиозно-политическа тематика.

През 2002 г. издава първата си книга „Исус Христос – власт и политика“ (написано с едно "и", б.р.), в която анализира Иисус от Назарет като политически фактор в древна Юдея. През 2009 г. излиза сборникът с разкази под заглавие „Приказки в края на времето“ (награден в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ – Хасково).  През 2010 г. Александър Урумов дебютира като драматург с моноспектакъла „Лалугер“, който получава ласкави отзиви от публика и критика и се превръща в едно от най-гледаните представления за сезона. През 2011 г. драматургичният текст на „Лалугер“ получава престижната номинация за „Аскеер“ за постижения в театралното изкуство. 

През 2013 г. излиза книгата с къси разкази „Тиква! Ботаника на чувствата”. Има още няколко произведения.

През 2009 г. Комисията по досиетата освети Александър Урумов като сътрудник на бившата "Държавна сигурност". Той е вербуван от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) през 1988 г. под псевдонима "АБЕЛ" (на името на един от най-известните съветски нелегали Рудолф Абел, б.а.). Според сайта desebg.com досието на Урумов е унищожено през 1990 г. при тайното прочистване на архива на ДС от БКП и Държавна сигурност.

Александър Урумов бе член на Централната избирателна комисия за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент у нас през 2009 г., както и член на ЦИК за произвеждане на избори за народни представители през 2009 г.

Борец № 1 срещу джендърството - начело на "Връзки с обществеността" при Каракачанов

http://clubz.bg/74541-borec_%E2%84%96_1_sreshtu_djendyrstvoto_nachelo_na_vryzki_s_obshtestvenostta_pri_karakachanov

Кой е най-големият борец срещу опасното джендърство у нас напоследък? Един човек винаги бди и алармира дори и за най-малките симптоми, че страшната идеология се опитва да пробие и да разврати българските умове. Той не е спокоен, въпреки че "здравите сили" победиха и отхвърлиха Истанбулската конвенция.

Тази си дейност той извършва като председател на неправителствена организация БОРД.

Но има и друго занятие, съвсем в рамките на управлението на страната - като директор на Дирекция "Връзки с обществеността" на Министерството на отбраната, той е държавен служител.

Александър Урумов вероятно громи джендърството в свободното си време, докато не е работа - както например депутатът от БСП Таско Ерменков пишеше статуси във фейсбук за Крим или отровената софийска вода, докато е "по къси гащи".

Тази вероятност обаче някак не беше оценена от Софийския университет, който вчера излезе с остра позиция, срещу негови писания.

"Приятели,
това е ментално болестно състояние!

Целенасочено тровят умовете и сърцата на децата ни още от детски градини, училища и университети!

Лесбийки ги учат да пишат хомо-писма в Англия, лесбийки ги учат на съзнание за зло в България!

Ето това е истината!
И тази истина трябва да се знае!

Ето това е конспектът на курса "Политики на идентичността и различието" на Факултета по славянски филологии в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Какъв е конспектът на този курс?", е написал Урумов с тон, който трудно може да бъде определен като обективен.

"Свободата е върховна ценност, защитата на свободата – върховен дълг", напомнят от Алма матер. Текстът, срещу който реагираха от най-авторитетното висше училище в България, е публикуван на 3 октомври във фейсбук страницата на Урумов и препечатан със съкращения в "Труд" на следващия ден. В него директорът на Дирекция "Връзки с обществеността" на МО громи програмата на лекционния курс в СУ "Политика на идентичността и различието", който се води от проф. Миглена Николчина във Факултута по славянски филологии. 

"С подигравателен и агресивен език текстът внушава, че курсът е посветен на пропагандиране на хомосексуализъм, феминизъм и глобализация. Това разбира се не съответства на истината, тъй като специалностите, магистърските програми и курсовете в Софийския университет имат академичен, а не пропаганден характер и тяхната обективност и балансираност се гарантира от преминаването през редица академични процедури – разглеждане на Катедрен съвет, на Факултетен съвет и от общоуниверситетска Учебна комисия и приемане от Академичния съвет като част от съответните учебен план и учебни програми", пише в позицията на университета.

В нея се казва още, че внушенията на Урумов за пропагандиране на хомосексуализъм и феминизъм на студентите са неверни, защото "в курса се представят мненията и на защитниците, и на противниците на остро дискусионните въпроси, поставени в хуманитарните и обществените науки през последните десетилетия".

"Следователно текстът на Урумов е насочен не срещу някакво едностранчиво разглеждане на тези теми, а срещу самото им обсъждане, не срещу пропагандиране на някакви вредни идеи, а срещу възможността изобщо да се допускат занимания с идеи, които Урумов не одобрява", смятат от Алма матер.

"Наред с хулиганските обиди текстът съдържа и явната заплаха на Урумов "да земе едно дЪрво", ако академичната общност у нас и по света си позволява дори да обсъжда теми, които не му харесват", пише в позицията на университета. От висшето училище виждат в писанията на Урумов "явна агресия срещу академичната свобода и свободата на изследванията, залегнали в основата на самата идея на университетите при възникването им преди 700 години".

"Затова е непонятно как вестник „Труд“ може да публикува агресивните нападки срещу тези свободи, които утре ще се насочат и срещу свободата на словото в медиите. Неразбираемо е и как е възможно в едно българско министерство за връзките с обществеността да отговаря човек, който отправя заплахи срещу инакомислещите и свободата на мисълта и на словото", смятат от Софийския университет.

От висшето училище декларират, че няма да допуснат "нарушаване на академичната свобода и на свободата на изследване и преподаване" и ще продължат да отстояват "свободата на мисълта и словото".

"Вярваме, че българското общество приема свободата за върховна ценност и ще подкрепи всяка институция, срещу която противниците на свободата насочат своята агресия и заплахи", завършва позицията.

Фейсбук страницата на Александър Урумов показва, че това не е единична спонтанна реакция срещу програмата на курс в СУ. Битката с джендърството е постоянна, като той периодично пише и до различни институции и най-вече министерства, за да задава въпроси по теми, които са го възмутили и в които прозира, че дебне заплаха от джендъризация. Постовете срещу Истанбулската конвенция, нейните застъпници и Сорос, разбира се, се редуват от цитати с религиозно съдържание.

Урумов освен държавен служител е и председател на "Българската организация на родителите и децата – БОРД". И драматург - както често го представят, докато пише гневни статии в избрани медии.

Сред последните му активности, придружени с писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев, е битката с учебник по биология за 9-и клас.

"Както знаете, в този джендър учебник се съдържа скандалният текст, според който "Сексуалната идентичност се формира в зряла възраст" - едно безумно джендър твърдение, непочиващо на никакви научни или емпирични доказателства", пише Урумов.

"Твърдението, че сексуалната ИДЕНТИЧНОСТ се формира в зряла възраст, тоест, че полът е социална роля, а не е биологично определен факт е смисловото ядро на джендър-идеологията, станала скандално известна у нас покрай нелепите опити на редица държавни институции за налагане на Истанбулската конвенция", пише той в писмото на просветния министър.

От негови постове във фейсбук става ясно и че организацията му БОРД започва "юридически консултации за завеждане на колективен иск срещу институциите и лицата, допуснали отпечатването, разпространението и включването на тези текстове в учебните планове".

Но Урумов не спира дотук. По-рано този месец той от името на БОРД е пратил писмо и до министъра на правосъдието Цецка Цачева. Интересува се например: 

"В контекста на посоченото решение на Конституционния съд, как оценявате изразената позиция на ръководената в момента от Вас институция Министерство на правосъдието, споредкоято „Конвенцията изцяло съответства на Конституцията“?"

"Вие водите ада след себе си"

Ето и още някои от избраните мисли и послания на Александър Урумов

- громене на защитниците на Истанбулската конвенция

" Жендераст.
Предложение-синоним на древногръцката дума за мека китка, дето блокират за нея:-)

Сега чакаме да видим дали тая дума я лови блокиране от жендерастите.

Жендераст."

- громене на соросоидите, които "водят ада със себе си"

"По този повод - соросоидите да не си мислят, че под булото на борбата с корупцията ще се появят като спасители на нацията. 
Ще се погрижим това да не им се получи, както не им се получи с ИК.
Чухте ли, соросоидите? Джендърите - чухте ли?

Корупцията убива по магистралите, корупцията се присмива от плочките в София, корупцията източва средствата за образование, корупцията печата джендър-учебници с помощта на вашия любим престъпник Сорос.

Но не вие сте решението на проблема.

Вие сте част от проблема. Вие сте основният генератор на заболяването, вие сте центърът на гангрената.

Защото ако корупцията у нас краде от националната държава, от нас и от децата ни - вие, соросоидите, искате да откраднете националната държава. И децата ни. И бъдещето ни. И семейството от мъж и жена. И всяка, все още останала, нормалност.

Вие водите ада след себе си.

Вие - зловещите прислужници на дяволопоклонника Сорос - бащата на джендъризма, първосвещеникът на църквата на всички ереси."

Доста агресивен тон и послания, насаждащи омраза - отправени от човек, който се заявява като страстен следовник на Библията и ревностен християнин. Но изглежда тръгнал на кръстоносен поход срещу хората с различно от неговото мнение.

Ето и едно от последните му послания, което звучи като манифест:

Много грешна преценка имат за България.

Точно местните папагали са ги подвели - стипендиантите:-) на Сорос в медии и университети. Няма да има проблеми с ИК, така са им казали.

Понеже досега наистина не е имало проблеми.

Само че Сорос вече има проблеми в България!

Ние сме проблемите на Сорос в България!

Джендъри, свиквайте да отстъпвате.
Защото ще ви върнем там, откъдето изпълзяхте!

Лека нощ!:-)

Кой е Александър Урумов

Той отговаря за връзките с обществеността в Министерството на отбраната за втори път. Преди това беше началник на направление "Информация и връзки с обществеността" в периода 1997-2001 г. по време на кабинета Костов (СДС).

Между 2006 г. и 2014 г. застана начело на звеното "Връзки с обществеността" на Българската народна банка, когато неин управител беше Иван Искров. По време на кризата с КТБ Урумов бранеше позицията на Искров.

Толкова усърдно, че етичната комисия на Българското дружество за връзки с обществеността излезе с препоръка той да спазва Етичния кодекс на PR специалистите. Поводът бе решение на Урумов да допуска само избрани от него медии и журналисти на пресконференция, организирана от БНБ на 11 юли 2014 г. при обявяването на резултатите от проверката на КТБ.

Урумов освен това е и български творец, драматург, автор на пиеса, поставена на сцената на Театъра на българската армия.

Той е автор на няколко книги, включително на религиозно-политическа тематика.

През 2002 г. издава първата си книга „Исус Христос – власт и политика“ (написано с едно "и", б.р.), в която анализира Иисус от Назарет като политически фактор в древна Юдея. През 2009 г. излиза сборникът с разкази под заглавие „Приказки в края на времето“ (награден в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ – Хасково).  През 2010 г. Александър Урумов дебютира като драматург с моноспектакъла „Лалугер“, който получава ласкави отзиви от публика и критика и се превръща в едно от най-гледаните представления за сезона. През 2011 г. драматургичният текст на „Лалугер“ получава престижната номинация за „Аскеер“ за постижения в театралното изкуство. 

През 2013 г. излиза книгата с къси разкази „Тиква! Ботаника на чувствата”. Има още няколко произведения.

През 2009 г. Комисията по досиетата освети Александър Урумов като сътрудник на бившата "Държавна сигурност". Той е вербуван от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) през 1988 г. под псевдонима "АБЕЛ" (на името на един от най-известните съветски нелегали Рудолф Абел, б.а.). Според сайта desebg.com досието на Урумов е унищожено през 1990 г. при тайното прочистване на архива на ДС от БКП и Държавна сигурност.

Александър Урумов бе член на Централната избирателна комисия за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент у нас през 2009 г., както и член на ЦИК за произвеждане на избори за народни представители през 2009 г.

Москва обяви разкол в православния свят заради църковната независимост на Украйна

http://www.struma.com/bulgariya/moskva-obyavi-razkol-v-pravoslavniya-svyat-zaradi-curkovnata-nezavisimost-na_140643/

РПЦ очаква вселенският патриарх да промени решението си

Синодът на Руската православна църква обяви, че прекъсва връзките си с Вселенската патриаршия в Константинопол, съобщават световните агенции.

Причината е решението на патриарх Вартоломей да даде автокефален статут на Украинската православна църква. До момента патриархът на бившата съветска република се водеше схизматик, а освен това в страната има голяма църковна общност, подчинена на Москва.

Религиозната независимост на Украйна раздразни силно Русия – както в контекста...

Продължава

Отложиха делото по изпълнение на съдебна поръчка за граничарите, разследвани в Турция за смъртта на бракониер

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iDXmG0D7wOI/

syd-bsРайонният съд отложи делото по изпълнение на съдебна поръчка относно четиримата граничари, разследвани в Турция за смъртта на бракониер, предаде Радио Фокус. Причината е необходимостта от технологично време, за да се събират нужните доказателства, които да гарантират правата на защита на четиримата български граничари. Съдът отложи заседанието за 9-ти ноември, 14.00 часа.
Четиримата граничари – Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков, бяха посрещнати с аплодисменти от събралите се в тяхна подкрепа жители на Бургас пред Съдебната палата в града.
„Радвам се, че има толкова будни българи. С общи усилия ще постигнем това, което всички очакваме, а то е оправдателна присъда или прекратяването на делото. Ние всички сме си свършили нашата работа, това е бил нашият дълг, опазили сме държавните граници и тези на ЕС. Благодаря на всички, които застанаха зад гърба ни и продължават да ни подкрепят“, каза Михаил Цонков, обвинен за смъртта на турски бракониер, нарушил морската ни граница край Резово.

Потоп с най-малко 13 жертви във Франция

http://www.struma.com/bulgariya/potop-s-nai-malko-13-jertvi-vuv-franciya_140642/

За броени часове над Од се е излял толкова дъжд, колкото нормално пада за цялата есен

Най-малко 13 души загинаха при наводнения във френския департамент Од. Още един човек е в неизвестност, а петима са получили тежки наранявания.

През миналата нощ само за броени часове са се излели толкова валежи, колкото е нормата за цялата есен. Пороят е изненадал спящите хора, като в две села придошлата вода е заляла догоре първите етажи на къщите.

Много хора са се спасили, като са дочакали пожарникарите на покрива.

Од е един от най-южните департаменти във Франция....

Продължава

Бургас се вдигна в защита на четиримата граничари, съдени в Турция (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102928

Бургас се вдигна в защита на четиримата граничари, съдени в Турция (Снимки)Десетки жители на Бургас се събраха пред сградата на съдебната палата тази сутрин в защита на четиримата гранични полицаи, които Турция съди за смъртта на турски рибар през април 2008 г.  На площада пред сградата на съда присъстват бивши гранични полицаи, представители на бургаски рокерски клубове, както и граждани,

Бивш полицай от Благоевград нае софийски адвокат да атакува заповед за уволнение!

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d1%88-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0%d0%b9-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%bd%d0%b0%d0%b5-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d0%b9/

Бившият благоевградски полицай Петър Китанов обжалва заповед за уволнение. Делото е насрочено за разглеждане в Административен съд- Благоевград., като със случая се е заел софийския адвокат Емануил Йорданов, който беше вътрешен министър в правителството на Иван Костов.
Полицейски инспектор Петър Китанов бе арестуван на 15 декември 2017 година в кабинета на началника на 2-ро РУП – Благоевград от спецченгета на „Вътрешна сигурност “.

Той бе обвивен за документно престъпление и лично укривателство в резултата на събрани доказателства, включително и чрез използване на специални разузнавателни средства. Първото обвинение му бе повдигнато за това, че в докладна записка до НАП посочил, че издирвана за ревизия управителка на фирма е в Гърция, а всъщност 27-годишната бизнесдама Мария Костуркова била в Благоевград, пише струма бг. Второто обвинение е за полицейски чадър за това, че осуетил наказателно преследване срещу благоевградчанина Атанас Георгиев, по прякор Прасето, за унищожаване на чуждо имущество, причиняване на телесна повреда и закана за убийство след екшън в заведение „Бохемите“ в кв. „Струмско“.

Петър Китанов изкара четири месеца в следствения арест, след което бе пуснат под домашен арест от съда на две основания – здравословни проблеми и бездействие от страна на разследващите. След два месец за мярк7ата му бе променена в парична гаранция от 5000 лева. Паралелно с досъдебното производство спрямо него започна дисциплинарно в благоевградската полиция и в крайна сметка бе уволнен със заповед на директора на ОД на МВР – Благоевград ст.комисар Николай Хаджиев заради нарушаване на Етичния кодекс на служителите на МВР.

Материалът Бивш полицай от Благоевград нае софийски адвокат да атакува заповед за уволнение! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

АПИ пусна поръчка за 111 км пътища за 1,7 млн. лева

https://offnews.bg//ikonomika/api-pusna-porachka-za-111-km-patishta-za-1-7-mln-leva-690016.html

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира тръжна процедура за изработването на технически проекти при основния ремонт на близо 111 километра републикански пътища.

Въз основа на проектите, които ще бъдат направени, след това ще се рехабилитират 2,4 км от пътя Кърджали – Маказа в град Кърджали, близо 33 км от пътя Самоков – Ихтиман, около 54 километра от пътя Бургас – Царево и над 22 км от пътя Рудозем - Смолян.

Общата индикативна стойност на поръчката е близо 1,7 млн. лв. без ДДС и средствата са от бюджета на АПИ.

Обществената поръчка е в 4 обособени позиции:

Обособена позиция № 1: път І-5 Кърджали – Маказа от км 340+228 до км 342+639,41, обща дължина 2,411 км. Индикативната стойност е 34 хил. лв. без ДДС;

Обособена позиция № 2: път ІIІ-822 Самоков – Живково – Ихтиман от км 2+100 до км 32+260 и от км 33+007,77 до км 35+700, обща дължина 32,853 км. Индикативната стойност е 425 хил. лева без ДДС;

Обособена позиция № 3: път ІI-99 Бургас – Созопол - Царево от км 0+000 до км 20+504, от км 20+504 до км 28+514 (вариант Алепу) и от км 32+934 (съответства на км 28+514) до км 58+000, обща дължина 53,580 км. Индикативната стойност е 910 хил. лева без ДДС;

Обособена позиция № 4: път ІIІ-868 Рудозем - Смолян от км 0+000 до км 20+175 и от км 20+285 до км 22+225, обща дължина 22,115 км. Индикативната стойност е 290 хил. лева без ДДС.

Бъдещите изпълнители ще извършат инженерно-геоложки проучвания и геодезически замервания, конструктивно обследване на съоръженията и ще изготвят технически проекти за основен ремонт на пътните отсечки. С изработените проекти ще бъдат уточнени необходимите ремонтни дейности и тяхната индикативна стойност.
Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 часа на 26 ноември т. г.

Стартират обществена поръчка за технически проекти при ремонта на 111 км пътища

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102942

Стартират обществена поръчка за технически проекти при ремонта на 111 км пътищаАгенция „Пътна инфраструктура“ стартира тръжна процедура за изработването на технически проекти при основния ремонт на близо 111 километра републикански пътища. Въз основа на проектите, които ще бъдат направени, след това ще се рехабилитират 2,4 км от пътя Кърджали – Маказа в град Кърджали, близо 33 км от пътя Самоков – Ихтиман,

"Фронтекс" отича по-малко нелегални пресичания на еврограниците

http://www.struma.com/bulgariya/fronteks-oticha-po-malko-nelegalni-presichaniya-na-evrogranicite_140641/

Много повече сирийци и иракчани обаче тръгват пеша към Турция

Агенцията на ЕС за граничен контрол "Фронтекс" е регистрирала значително намаляване на случаите на нелегално пресичане на границите на общността по най-популярните маршрути, се казва в официално съобщение на агенцията, публикувано днес.

В документа се анализират данните за първите девет месеца на 2018 г. Случаите на незаконно пресичане на границите са спаднали с една трета до общо 100 100. Като основна причина за спада се сочи понижаването на миграционния натиск в...

Продължава

Украински тенисисти са изхвърлени от спорта за манипулиране на мачове

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/16/3327933_ukrainski_tenisisti_sa_izhvurleni_ot_sporta_za/?ref=rss


Украинските братя близнаци Глеб и Вадим Алексеенко са изхвърлени доживот от тениса заради "многобройни случаи на манипулиране на мачове", обяви сдружението "Тенис интегритет" (TIU). Освен това всеки от двамата тенисисти е глобен по 250 хиляди долара.<br /><br />Двамата украинци са 35-годишни и се намират извън първите 1000 на световната ранглиста. Те са уличени в манипулиране на мачове в турнири от сериите "Фючърс" в Румъния, Русия, Германия и Турция...

Чрез сделката за "Дупката" във Варна с Гергов Борисов търси влияние в опозицията, смята ген. Атанасов

http://nakratko.bg/category/59/165560/


Чрез сделката за "Дупката" във Варна с Георги Гергов Борисов търси влияние в опозицията. Има опити за формиране на широка коалиция ГЕРБ – БСП. Това коментира председателят на "Демократи за силна България" (ДСБ) ген.

Полша и Чехия са против увеличаване на персонала на "Фронтекс"

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/10/16/3327967_polsha_i_chehiia_sa_protiv_uvelichavane_na_personala/?ref=rss


Полша и Чехия са против плановете за разширяване на персонала на европейската гранична агенция "Фронтекс", опасявайки се, че ще получават по-малко европейски средства за пътна и железопътна инфраструктура, заяви вчера във Варшава полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от "Франс прес".<br /><br />Централата на "Фронтекс" се намира в полската столица и агенцията смята да построи там внушителна сграда върху терен, предоставен й от полската държава, в...

Гръцкият печат коментира необявената среща между премиера Ципрас и Каменос

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102918

Гръцкият печат коментира необявената среща между премиера Ципрас и Каменос За "тайна" среща на премиера Ципрас с министъра на отбраната Панос Каменос след напрежението между двамата след изявленията на последния във Вашингтон пишат днешните гръцки вестници. Във Вашингтон Каменос предложи създаване на балкански отбранителен съюз вместо Преспанското споразумение между Атина и Скопие.

Почина създателят на модерната анестезиология и реанимация във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=383815

На 88-годишна възраст този свят напусна създателят на модерната анестезиология и реанимация във Варна и пионер на водното спасяване по българското Черноморие - д-р Власаки Луков Власаков. Роден в София на 18 март 1930 г., син на лекар и художничка, Власаки Власаков завършва Априловската гимназия в Габрово, а след това – медицина – започва в Пловдив и завършва обучението си в София.

Почина съоснователят на „Майкрософт” Пол Алън

http://www.struma.com/bulgariya/pochina-suosnovatelyat-na-maikrosoft-pol-alun_140640/

Пол Алън си отиде на 65 г. след усложнения от рак

Съосновалят на Майкрософт Пол Алън почина на 65 години след усложнения от рак.

Алън призна преди две седмици, че заболяването му се е върнало, след като се подложи на лечение през 2009 г. Тогава лекарите заявиха, че са оптимисти за резултата.

Бил Гейтс, който заедно с Пол Алън основа "Майкрософт" през 1975 г., заяви, че е съкрушен от загубата на „един от най-старите си и скъпи приятели. „Персоналният компютър нямаше да съществува без него”, добавя...

Продължава

Как ще се казва следващото кралско бебе? Залозите вече започнаха

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7102917

Как ще се казва следващото кралско бебе? Залозите вече започнахаСамо ден след като бе обявена новината, че принц Хари и съпругата му Меган очакват дете през пролетта на 2019 г. , букмейкърите вече започнаха да спекулират с името на следващото кралско бебе, пише Би Би Си. Водещо предложение е името Даяна, както се казваше покойната майка на принца. Следващи в класацията са Елизабет и Виктория - за момиче.

Сотир Цацаров: Свързано с "Джи Пи Груп" лице се разследва за пране на пари

http://econ.bg/Новини/Сотир-Цацаров-Свързано-с-Джи-Пи-Груп-лице-се-разследва-за-пране-на-пари_l.a_i.765883_at.1.html

Освен за злоупотреби с евросредства, прокуратурата разследва физическо лице, свързано със строителната компания "Джи Пи Груп", за пране на пари. ...

МЪКА! Баща на прегазен младеж търси справедливост

https://pik.bg/мъка-баща-на-прегазен-младеж-търси-справедливост-news788799.html

МЪКА! Баща на прегазен младеж търси справедливост

Баща, чийто син загина, блъснат на тротоар в Горна Оряховица, написа ръзтърсващо писмо до медиите. Инцидентът е от преди една година, но Янко Енев решава да пази мълчание докато съдът не излезе с  решение - вярвайки на институциите и имайки доверие на държавата и съдебната система.

Преди дни окръжният съд във Велико Търново реши – само условна присъда за извършителя от…. три години , при максимална от 15 години.

Петък, 13 октомври 2017 година. Часът е около полунощ. Двама мъже – на 20 и 40 години се прибират към домовете си по тротоара на главна улица в Горна Оряховица, когато ги връхлита лек автомобил управляван от 18-годишен шофьор с книжка от един месец. На място е убит 40 годишният Димитър. В кома изпада 20 годишният Красимир.

"Красьо е бил ударен, според експертизите – блъснат и беше хвърлен на 4 метра, че и повече”, каза чичото на момчето Димитър Енев пред Нова телевизия.

"Всичко го разбрах, сутринта, като звъннах на неговия телефон. Почнах да звъня от 6,30-7 часа. Никой не вдига телефона. Докато към 9:30 ми вдиган някаква сестра от търновската болница. Три дни беше в кома”, разказа бащата Янко Енев.

20-годишният син на Янко Енев изпада в мозъчна смърт. Лекарите предлагат органите на му да  бъдат трансплантирани. Въпреки тежката новина – бащата се съгласява. "Тъй или иначе не можеше нищо да се направи, ако може да помогнем на хора, които се нуждаят. Да направим едно добро.  Сърце, черен дроб и бъбреци”, добави бащата.

Година след инцидента, съда във Велико Търново постановява условна присъда за младия шофьор.

"Съдът отсъди три години условно с пет години изпитателен срок и пет години отнемане на книжката. Според мен е смешна работа”, казва Янко Енев.  И добавя: "Все пак двама човека си заминаха. Няма справедливост в нашата държава. Нашето дете няма да се върне, но да бъде нещо честно, нещо…което трябва за такъв случай…ефективна присъда”.

Според него условната присъда не е достатъчно наказание, за да може един човек да осъзнае вината си за такова престъпление. Като доказателство, че роднините на починалия  млад мъж искат само справедливост е и факта, че не са поискали дори един лев кръвнина.

От вторник температурите падат с 2-3 градуса

https://frognews.bg/novini/vtornik-temperaturite-padat-2-3-gradusa.html

Утре облачността ще се увеличи и на места в Югоизточна България ще превали. Дневните температури ще са без промяна- максимални между 20 и 25 градуса.

Грандиозен скандал: Наши футболисти насилили норвежка преди мач във Варна!

https://petel.bg/Grandiozen-skandal--Nashi-futbolisti-nasilili-norvezhka-predi-mach-vav-Varna--__287107

Националите ни гостуват на Норвегия тази вечер от 21:45 часа в преследване на четвърта поредна победа в турнира Лига на нациите. Последният ...

Скръбна вест: Почина легенда на Левски

https://petel.bg/Skrabna-vest--Pochina-legenda-na-Levski__287106

Тъжна вест почерни спортна България. На 71-годишна възраст, след кратко боледуване, почина Георги Величков - Кебапа. Той бе дългогодише...

Почина проф. Никола Манев

https://petel.bg/Pochina-prof--Nikola-Manev__287105

На 14 октомври на 56 години внезапно почина изтъкнатият специалист в областта на наказателния процес проф. Никола Манев. Той беше ръковод...

Ето я подправката, която удължава живота

https://petel.bg/Eto-ya-podpravkata--koyato-udalzhava-zhivota__287104

Подправките са неизменна част от всяка една кухня. Оказва се, че освен много важни за всяко едно ястие, те могат да бъдат и много полезни за...

Теменужка Петкова: Няма да има съкращения в Мини "Марица Изток"

https://petel.bg/Temenuzhka-Petkova--Nyama-da-ima-sakrashheniya-v-Mini-Maritsa-Iztok__287103

Снимка: Булфото Няма да има съкращения в Мини „Марица Изток“ поне до 2020 година. Това обяви вчера късно вечерта министърът на енерге...

Макрон смени четирима министри

http://clubz.bg/74540-makron_smeni_chetirima_ministri

Френският президент Еманюел Макрон направи промени в правителството, предадоха Ройтерс и Асошиейтид прес, цитирани от БТА. 

Макрон назначи своя политически съюзник Кристоф Кастанер, лидер на президентската партия "Република, напред!", за нов министър на вътрешните работи. Кастанер, който досега бе държавен министър за връзките с парламента, замени на поста Жерар Коломб, който подаде оставка преди две седмици, за да се кандидатира за кмет на Лион.

Другите ключови министри, включително на външните работи и на финансите, запазват своите постове. Макрон смени четирима членове на правителството, сред тях министрите на културата, на земеделието и за отвъдморските територии.

Очакваше се френският президент да направи промени в правителството още миналата седмица. Макрон обаче си даде още време, за да може да вземе правилните решения, посочва Ройтерс. Според критици това отлагане е повдигнало въпроси за липсата на опит в президентската партия.

Представител на Елисейския дворец определи новия кабинет като динамичен. Той включва хора "с репутация на експерти в своята област, което ще засили ефективността на правителството, и други, с по-общ профил", отбеляза цитираният източник

Очаква се премиерът на Армения да подаде оставка днес

http://nakratko.bg/category/25/165558/


В Армения се очаква премиерът Никол Пашинян да подаде днес оставка, за да ускори свикването на предсрочни парламентарни избори.  Преди дни той обяви плановете си за извънреден вот през декември.

Ген. Атанасов: Бойко Борисов прави помен с чужда пита

https://offnews.bg//politika/gen-atanasov-bojko-borisov-pravi-pomen-s-chuzhda-pita-690015.html

„Бойко Борисов нарежда да се спрат някакви сделки, което означава, че нарежда да се пуснат тези сделки. Свидетели сме на едноличния режим на Борисов”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” ген. Атанас Атанасов, председател на ДСБ.

По думите му в България очевидно има много пари, след като се раздават такива подаръци като този на Георги Гергов – 43 млн. лв. по сделка за имот във Варна.

Според Атанасов по този начин премиерът и лидер на ДСБ Бойко Борисов си купува влияние в „т.нар. опозиция” в БСП. Тя затова тази опозиция е бутафорна, уточни лидерът на ДСБ.

„Вижда се, че Борисов с чужда пита помен прави. С наши пари си купува влияние в опозицията Борисов не обича огледалата. На 10 октомври Борисов се скара на българите, извика посланиците и между тези две събития реши да даде парите на Гергов”, коментира още ген. Атанасов.

Относно реакцията след убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе той смята, че чуждите медии са съобщили просто, че това (бел. ред. – убийство на журналист) може да се случи в България.

Пробутват Слави Трифонов в „Гинес“! Ето за какъв рекорд се бори в световен мащаб

http://www.struma.com/lyubopitno/probutvat-slavi-trifonov-v-gines-eto-za-kakuv-rekord-se_140639/

Американски писател иска да види най-добрия ни шоумен Слави Трифонов и предаването му в Книгата на Гинес, узна HotArena.

Идеята за кандидатстване на шоуто в най-забавната книга тръгна, когато гост на Слави бе американския писател Лий Чайлд. Авторът на бестселъри приел да седне на жълтия диван, впечатлен от популярността на Слави в България. Писателят, чиито авторски права за последния му роман бяха откупени за шест милиона долара от филмовата компания „Мирамакс“, дълги...

Продължава

Община Поморие иска държавен имот за изграждане на нов жилищен квартал

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PJjfdczfVTg/

novКметът Иван Алексиев поиска от държавата безвъзмездно прехвърляне на терена на бившето Военно поделение (зад Винпрома) в полза на община Поморие. Имотът е държавна собственост, с площ от 49 785 кв.м и е застроен с 21 на брой масивни сгради. Искането е адресирано до Министерския съвет чрез Областния управител на област Бургас, съобщават от Община Поморие.

В мотивираното си искане кметът изразява желанието на Община Поморие да стане собственик на имота, за да го благоустрои и отдели за изграждане на нов жилищен квартал в гр. Поморие. Намерението на Общината е да изработи подробен устройствен план за изграждане на самостоятелни поземлени имоти, върху които ще се учреди право на строеж на лица с установени жилищни нужди, а върху някои от тях ще се построят социални жилища.

Новият квартал ще представлява комплекс от сгради, инфраструктура, паркинги, търговски и зелени площи, отговарящи на международните стандарти. Локацията на имота позволява лесна и бърза комуникация с общинския център и удобен достъп до необходимата инфраструктура.

Изграждането на подобен квартал би осигурило нови жилища на повече граждани и едновременно с това ще създаде по-добър стандарт на живот, пише в писмото си кметът Алексиев.

Скъсването на Руската църква с Вселенската патриаршия - началото на трайно противопоставяне в православния свят?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102907

Скъсването на Руската църква с Вселенската патриаршия - началото на трайно противопоставяне в православния свят?Синодът на Руската православна църква (РПЦ) спря евхаристичното си общение с Вселенската патриаршия и прикани предстоятелите на другите православни църкви да дадат оценки за действията на Константинопол. Това е логична последица от последните решения на синода в Истанбул, смята руският религиовед и европеист Роман Лункин, цитиран от в.

Започна строежът на най-новата сграда на „Явор“ АД в „Младост“

http://www.moreto.net/novini.php?n=383812

Започна строежът на новата и модерна жилищна сграда „Младост“ в едноименния Варненски район, предаде репортер на Moreto.net. Това е поредният проект на инвеститора „Явор“ АД, който е част от семейството на „Интерком груп“ ООД. Теренът, върху който ще бъде вдигнато атрактивното здание, се намира на бул.

Почина известен директор на училище в Югозапада!

http://www.struma.com/obshtestvo/pochina-izvesten-direktor-na-uchilishte-v-yugozapada_140638/

Директорът на СУ "Климент Охридски" в Дупница Илия Близнаков изгуби тежката битка с рака. За неговата смърт обяви тази сутрин съпругата му Десислава Василева.

Ето какво написа тя в страницата си:

Ако в живота случайно скъп човек ти отнеме смъртта като птица в полето ранена, сякаш падаш и тупваш в пръстта.
А в главата ти буря бушува, в сърцето ти огън гори.
Любим човек да загубиш толкова много боли....
В печал и в мъка удавен, без цел и посока...

Продължава

Почина милиардерът Пол Алън, съосновал "Майкрософт"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/16/3327953_pochina_miliarderut_pol_alun_suosnoval_maikrosoft/?ref=rss


Милиардерът Пол Алън, съосновал "Майкрософт" заедно с Бил Гейтс през 1975 г., почина на 65 години след боледуване от рак, предадоха "Франс прес" и "Асошиейтед прес", като цитираха семейството и компанията му.<br /><br />"С голяма тъга съобщаваме за смъртта на нашия основател Пол Алън, съосновател на "Майкрософт", се казва в съобщението на неговата компания "Вулкан".<br /><br />Алън напуска "Майкрософт" през...

Работодатели срещу синдикати: Вдигането на осигуровките ще има негативен ефект

http://www.cross.bg/dohod-osigyritelen-negativen-1586382.html

/КРОСС/ Увеличаването на максималния осигурителен доход на 3000 лв. ще удари ИТ сектора у нас, защото там заплатите са и сред най-високите. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” Димитър Бранков, зам.-председател на БСК. Той добави, че промяната ще има негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната. „Това ще натовари най-високо платените служители и ще окаже натиск върху заетостта във високите сегменти, там където е висока добавената стойност и заплащанията. При първия натиск върху заетостта ще се създадат едни буфери”, посочи Бранков. Ася Гонева, която е национален секретар на КНСБ, посочи, че това твърдение не е вярно и няма да има негативен ефект. „Организации, които се обявяват срещу вдигането на максималния осигурителен доход – има , но това не значи, че работниците, които работят за тях са против да имат права върху 3000лв. Така че тази олелия, която се вдигна, аз не я разбирам, никой не пречи на този сектор да създаде нови 40 000 работни места”, коментира Гонева. Представителите на синдикатите и бизнеса влязоха в словесен спор за осигуровките, които са се внасяли преди и след 2000г., размера минималната работна заплата и тавана на пенсиите. „Преди да вдигаме осигурителният доход и вноските, трябва да се опитаме всички заедно – работодатели и пенсионери, да преодолеем проблема с дупките и течовете

Официално е: Меган Маркъл е бременна!

http://www.struma.com/lyubopitno/oficialno-e-megan-markul-e-bremenna_140637/

Херцогинята на Съсекс и принц Хари стават родители през пролетта на 2019 г.

От известно време се говори, че принц Хари и Меган Маркъл ще стават родители, а вече излезе и официално изявление от двореца Кенсингтън, с което новината е официално потвърдена. Кралските особи очакват бебето си през пролетта на 2019 г.

„Техни кралски величия оценяват огромната подкрепа, която са получили от хората по целия свят от сватбата им през май и са доволни, че могат да споделят тази щастлива новина с обществеността“, пише в изявлението.

Щастливата вест се...

Продължава

Кратки новини: Съдебни лекари в Пловдив готвят протест

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/16/3327951_kratki_novini_sudebni_lekari_v_plovdiv_gotviat_protest/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Съдебни лекари в Пловдив готвят протест<br /><br />Причината е неизплатени от МВР възнаграждения за извънреден труд, съобщи Би Ти Ви. От близо година те не са получавали своите хонорари за вещи лица и отказват да посещават местопроизшествия. "Когато има тежко произшествие, все пак ходим,...

"Джи Пи Груп": Сатанизират ни, винаги сме спазвали законите

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dzhi-pi-grup-satanizirat-ni-vinagi-sme-spazvali-zakonite-6087495

Определени групи от хора, които имат определени интереси, ни вкарват в режим на карантина, изолират ни, заяви изпълнителният директор на компанията Владимир Житенски

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване