Кола блъсна младеж на пешеходна в Своге, в „Пирогов“ се борят за живота му

https://frognews.bg/kriminalno/kola-blasna-mladej-peshehodna-svoge-pirogov-boriat-jivota.html

19-годишното момче, което беше блъснато от лек автомобил на пешеходна пътека снощи в Своге, е с опасност за живота.

Пациенти чакат за белодробни трансплантации, докато държавата се лута в бюрокрация

https://www.actualno.com/healthy/pacienti-chakat-za-belodrobni-transplantacii-dokato-dyrjavata-se-luta-v-burokracija-news_700148.html

След смъртта на 29-годишния Адриан Петков, който не дочака трансплантацията на бял дроб, стана ясно, че трима пациенти от листата на чакащите за подобна трансплантация са починали през последните две седмици. Това съобщи новият директор на Агенцията по трансплантация д-р Михаил Христов. Здравното министерство се надява да сключи договор с клиники от Германия и Турция, които да обучат български лекари за такива операциите у нас. На трансплантация сега разчитат 14 души, които са в листата на чак

Първи разговори за демилитаризация на границата между Кореите

http://clubz.bg/74539-pyrvi_razgovori_za_demilitarizaciq_na_granicata_mejdu_koreite

КНДР, Южна Корея и командването на ООН (UNC) участваха днес в първите тристранни разговори за демилитаризирането на границата в момент, когато двете Кореи правят стъпки към мира, предаде Ройтерс, позовавайки се на южнокорейското министерство на отбраната.

На срещата на върха миналия месец в Пхенян двете Кореи се споразумяха да започнат тристранни консултации с командването на ООН, което е съставено от американските войски в Южна Корея и следи обстановката в демилитаризираната зона, за да улеснят плана си да разоръжат една от най-укрепените граници в света.

Споразумението включва спиране на военните маневри, зона забранена за полети близо до границата и постепенно премахване на минните полета и охранителните постове в демилитаризираната зона.

Срещата при закрити врата се състоя в пограничното селище Панминчжон и в нея участваха армейски представители на ниво полковници, съобщи министерството на отбраната в Сеул.
За начало двете Кореи искат да премахнат 11 охранителни постове в радиус от 1 км от военната линия за демаркация до края на тази година.

Те пристъпиха към разминиране на няколко малки района този месец и ще построят пътища, за да улеснят значим проект, предвиден за април - изваждане на тленните останки на войници, изчезнали по време на Корейската война от 1950-1953 г.

Двете страни ще изтеглят всичките си въоръжения и от Съвместната зона за сигурност (JSA) в Панминчжон, ще намалят персонала, установен там на 35 души от всяка страна в съответствие със споразумението за примирие, и ще обменят информация за своето оборудване за наблюдение.

Туристи от двете страни и от чужбина ще имат право на свободен достъп до зоната за сигурност.

Мерките, предвидени да влязат в сила след един месец, ще превърнат границата в "място за мир и помирение", заяви министерството.

Двете Кореи се договориха вчера да започнат създаването на жп и пътни връзки, въпреки загрижеността на САЩ, че бързото затопляне в междукорейските отношения може да подкопае усилията да бъде накарана Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия.

БТА

Мъже с обратни наклонности тормозят гаджето на Райна! Не го оставят на мира и той взе мерки

http://www.struma.com/hailaif/muje-s-obratni-naklonnosti-tormozyat-gadjeto-na-raina-ne-go_140636/

Както struma.com първи писа - Райна има ново гадже. ММА боецът обаче явно има проблеми, защото е тормозен от други мъже.

Става дума за сексоферти, които били отправяни под формата на съобщения в профилите, които ММА боецът поддържа в социалните мрежи.

Запознати издават, че привлекателният мачо се е видял в чудо, след като връзката му с пайнерката излезе на бял свят. Часове след като в медиите бе представена интригуващата светска двойка, десетки момичета последваха Валери в...

Продължава

ЕС с нов механизъм за налагане на санкции за използване на химически оръжия

http://www.moreto.net/novini.php?n=383782

Министрите на външните работи на 28-те страни членки на Европейския съюз одобриха новия режим на налагане на санкции по отношение на физически и юридически лица, които според Общността са отговорни за създаването и използването на химическо оръжие, независимо от тяхната националност и местонахождение.

Руската православна църква обвини Вселенската патриаршия в разкол

http://www.cross.bg/tzurkva-pravoslavna-ryskata-1586381.html

./КРОСС/ Светият синод на Руската православна църква заяви, че действията на Константинополската патриаршия, която в четвъртък отмени решението, взето в XVII век, за преминаване на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия и свали анатема за самопровъзгласилият се за Киевски патриарх Филарет и ръководителя на Украинската автокефална църква Макарий, представляват разкол, пише руският ежедневник "Коммерсантъ'', цитиран от Фокус. Йерарси на Руската православна църква обявиха за прекратяване на евхаристийното общение с Вселенската патриаршия и призоваха предстоятелите на другите православните църкви да направят оценка на действията на Цариградската патриаршия. Украинските власти и православното духовенство реагираха двусмислено на изявлението на Синода на Руската православна църква. Според събеседник на изданието в Украинската православна църква (Московската патриаршия) "ситуацията напомня трудния развод на съпрузи и прехода към нова фаза на отношенията". "Перспективата за придобиване на Томос не трябва да създава за украинските православни необходимостта да избират с кого и срещу кого да бъдат - те трябва да запазят възможността да бъдат признати като част от световното православие, а не да избират , в коя православната църква да се кръстят или да се оженят, и да има възможност да са съпричастни в тайнствата и да усетят Божията любов , която произтича от тях "

ЛИЧНА ДРАМА! Младо момиче без надежда за трансплантация, иска да стане здравен емигрант

https://pik.bg/лична-драма-младо-момиче-без-надежда-за-трансплантация-иска-да-стане-здравен-емигрант-news788786.html

ЛИЧНА ДРАМА! Младо момиче без надежда за трансплантация, иска да стане здравен емигрант

След смъртта на 29-годишния Адриан Петков, който не дочака трансплантацията на бял дроб, стана ясно, че трима пациенти от листата на чакащите за подобна трансплантация са починали през последните две седмици, съобщава Би Ти Ви. Това съобщи новият директор на Агенцията по трансплантация д-р Михаил Христов.  

Здравното министерство се надява да сключи договор с клиники от Германия и Турция, които да обучат български лекари за такива операциите у нас.

На трансплантация сега разчитат 14 души, които са в листата на чакащите. Сред тях е и Илияна Христова от Варна. Илияна е на 27. Макар да ѝ откриват заболяването муковисцидоза, когато е едва на 6 месеца, завършва с отличие Медицинския университет във Варна и работи там допреди 2 години. 

Състоянието й обаче се влошава. От март младата жена е в листата на чакащите за трансплантация на бял дроб.

„Този списък на чакащите е най-добре да го няма. Да изчезнем всички от списъка и тогава ще е най-удобно. Това за мен са едни безотговорни хора на отговорни позиции”, казва младата жена.

След смъртта на Адриан Илияна вече не таи надежда, че нещо у нас ще се промени и хората Илияна споделя, че вече ѝ е омръзнало да слуша обещанията на здравното министерство и Агенцията по трансплантации. 

Тя смята, че единственият начин да живее е да стане здравен емигрант: „Да стана австрийски гражданин и да ме трансплантират като австрийски гражданин. Аз друго не виждам”.

Нов роял Бьозендорфер пристига в зала България за концерта на Дора Делийска

https://offnews.bg//kultura/nov-roial-biozendorfer-pristiga-v-zala-balgaria-za-kontcerta-na-dora-d-690014.html

Най-новият модел „Бьозендорфер“ пристига в зала „България“ заедно с пианистката Дора Делийска за концерт, посветен на празника на Унгария.

Младата българка, която гради кариерата си в Европа, ще бъде солист на Софийската филхармония на 20 октомври.

Инструментът, на който тя ще свири (280 Vienna Concert) съчетава брилянтна нова механика и „пеещия“ звук, с който тези рояли са известни. 

От 8 години Дора Делийска е представителен изпълнител на пианата „Бьозендорфер“.

„Впечатлена съм от модерния начин на развитие на инструмента, който отразява актуалните тенденции в клавирното изкуство. В същото време Бьозендорфер винаги е олицетворение на виенската традиция за тоноизвличане и музициране. За мен е чест, че фирмата ще достави този инструмент специално за концерта в София.“

През последните години Дора Делийска се утвърди като един от водещите и най-интересни клавирни изпълнители. Световната критика оценява високо нейните концертни изяви, аудио и видео записи. С обширния си репертоар от Бах до Капустин, с нетрадиционните си идеи и проекти, Дора Делийска не спира да търси нови начини да придаде нова перспектива на клавирната музика. Живее във Виена и има редовни концертни изяви там – в Музикферайн и Концертхаус, в концертните зали „Ямаха” и „Бьозендорфер”. През 2010 г. дебютира в Южна Америка с Моцартовия концерт № 20, KV 466, който изпълнява с „Оркеста дела сиудад де лос рейес“ в Лима, Перу. Много успешен дебют прави и в Азия през 2012 г. Често свири на Музикалния фестивал „Бьозендорфер” в Банкок, Тайланд, и е член на фестивалното жури там, а през 2015 очарова и публиката в Катар. Голямото ѝ концертно турне в Китай през 2017 г. е съпроводено от майсторски класове. Впечатляващи са нейните изяви като солист и камерен музикант в много страни на Европа: Австрия, Холандия, Белгия, Швейцария, Словакия, Хърватия, Словения, Италия, България и др.

На концерта в зала „България“ Дора Делийска ще представи Унгарска фантазия за пиано и оркестър от Ференц Лист под диригентството на Габор Холерунг. Ще прозвучат още „Танци от Галанта“ на Золтан Кодай и Концерт за оркестър от Бела Барток.

Билети на цени от 12 до 25 лв. Могат да се намерят на касата на зала „България“, eventim,bg, epay,bg и ticketsbg.com.

Баща на прегазен от автомобил младеж търси справедливост

http://nakratko.bg/category/58/165557/


Баща, чийто син загина, блъснат на тротоар в Горна Оряховица, написа писмо до медиите.

Невероятна комбинация от зехтин и люти чушки решава тези 7 проблеми на здравето ви

http://www.struma.com/lyubopitno/neveroyatna-kombinaciya-ot-zehtin-i-lyuti-chushki-reshava-tezi-7_140635/

В последно време все по-често се говори за ползите от зехтина. Всички експерти препоръчат употребата му пред слънчогледовото олио и изтъкват ползите му От друга страна лютите чушки също са полезни, макар че някои хора са със смесени чувства заради вярването, че лютото дразни стомаха. Истината всъщност е точно обратната.

Какво съдържа зехтинът с люти чушки?

Активната съставка на лютите чушки е капсаицин. Този елемент е антиоксидант, имащ изключително мощно действие срещу...

Продължава

Районен съд-Асеновград се мести в бившия Партиен дом

https://www.actualno.com/asenovgrad/rajonen-syd-asenovgrad-se-mesti-v-bivshija-partien-dom-news_700140.html

Местят Районен съд-Асеновград в нова сграда. След като бъде извършен основен ремонт на помещенията, дейността на асеновградските магистрати ще бъде изместена на улица „Николай Хайтов“ №8, където се намира бившият партиен дом. В част от 6-етажната сграда към момента се помещават Районно управление „Полиция“ и Районна прокуратура. За целта бе обявена обществена поръчка, на която трябва да се явят поне двама кандидат-изпълнители, за да се реализират плановете

Брюксел: Няма демокрация без свобода на словото (ИЗЯВЛЕНИЕ)

http://clubz.bg/74537-bryuksel_nqma_demokraciq_bez_svoboda_na_slovoto_izqvlenie

„Европейската комисия застава твърдо зад опазването на свободата на словото и свободните медии. Демокрацията не може да оцелее, ако журналистите повече не могат да работят свободно, ако подлежат на цензура, ако им се пречи да критикуват властите и най-вече, ако те са сплашвани, срещу тях се упражнява насилие, отправят се заплахи и понякога дори ги убиват само защото си вършат рабтата. На нея се опира и от нея зависи демокрацията.“

Това се казва в съвместно изявление на първия зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс и еврокомисарите по правосъдето Вера Йоурова и по цифровата икономика и общество Мария Габрел. То бе разпространено днес – деня, в който се навърши 1 година от убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция в Малта.

„Днес ние почитаме тежкия труд и непоколебимостта на Дафне, на Ян Куциак и на много други журналисти, които пожертваха всичко, което имаха – в някои случаи и техния живот – в търсене на истината. Това е удобен случай Европа да замълчи за миг и да помисли за това, което ни е скъпо – правото ни да говорим свободно“, се казва още в изявлението.

Комисарите призовават да бъдат взети предвид и хората, подаващи сигнали за нередности, които често са източници за разследващата журналистика и които също имат нужда от закрила.

„Те разчитат на нас да осигурим тяхната безопасност - не трябва да ги разочароваме“, заявяват Тимерманс, Йоурова и Габриел.

Тези убийства не трябва да имат ефект върху медиите. Гражданите трябва да формират собствено мнение въз основата на свободни разследвания и независими репортажи.

„Затова лицата, отговорни за тези убийства, трябва да бъдат изправени пред съда. Искаме цялата истина. Ще изпратим ясен сигнал до всички журналисти – да се работи в Европа е безопасно. Ако журналистите биват заглушавани, това става и с демокрацията. Това няма да се случи в Европа. Не и пред погледа ни“, завършва декларацията.

Днешният обеден брифинг в Еврокомисията започна с минута мълчание в памет на Дафне Каруана Галиция.

"Пирогов" за блъснатото в Своге момче: Все още има опасност за живота му, направихме необходимото

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102903

"Пирогов" за блъснатото в Своге момче: Все още има опасност за живота му, направихме необходимото„Младежът е приет в „Пирогов” в тежко общо състояние – с тежка черепно-мозъчна и тежка гръдна травма. Направени са необходимите животоспасявщи операции, но все още има опасност за живота му. Това обясни за bTV д-р Деян Коруновски от спешната болница във връзка с блъснатото снощи в Своге 19-годишно момче.

Очаква ни поскъпване на месните продукти

http://www.struma.com/lyubopitno/ochakva-ni-poskupvane-na-mesnite-produkti_140634/

Очаква се поскъпване на месните продукти. Това потвърди председателят на асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Основната причина за скока в цените ще бъде повишението на цената на природния газ.

„Тези разходи ще увеличат цените на суровините, с които работим. А това ще окаже влияние и на крайния продукт“, обясни Кирил Вътев. От асоциацията обаче не могат да кажат с колко и кога ще се увеличат цените на стоките, както и за кои продукти ще плащаме...

Продължава

Българин, играл в Норвегия: Превъзхождат ни само във физиката

http://www.varna24.bg/news/821670.html

"България има сили да спечели срещу Норвегия и в Осло“, заяви пред БНР бившият вратар на ...

Младеж с опасност за живота, след като го блъсна кола

http://www.struma.com/sinya-lampa/mladej-s-opasnost-za-jivota-sled-kato-go-blusna-kola_140633/

19-годишно момче е настанено в „Пирогов” с опасност за живота, след като е било ударено от кола в Своге.

Инцидентът е станал около 19 ч. близо до бензиностанция.

По първоначална информация пострадалият младеж е пресичал на пешеходна пътека.

Момчето е с политравма и в много тежко състояние. Пострадалият остава за интензивно лечение и активно наблюдение в реанимацията на лечебното заведение, съобщи говорителят на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ Мария...

Продължава

Депутатите ще обсъждат новата формула за изчисляване на данъка върху автомобилите

http://www.cross.bg/formyla-eksperti-novata-1586380.html

/КРОСС/ Новата формула за изчисляване на данъка върху автомобилите ще бъде разгледана от депутатите в бюджетната комисия в парламента.  Според експерти новата формула ще доведе до увеличение на налога между 20 и 30% за старите автомобили, но експерти изчислиха, че това може да означава ръст с около 20 лева. Според предложените текстове от догодина 50% отстъпка ще се използва само за единствено основно жилище, а всички останали - ще се облагат с пълния размер на данъците.

Митинг в Бургас в подкрепа на граничарите  

https://www.vesti.bg/bulgaria/miting-v-burgas-v-podkrepa-na-granicharite-6087493

Жители на морския град излизат, за да подкрепят обвинени за убийството на бракониер от Турция

Тристранката ще обсъди проекта на Закона за хората с увреждания

http://econ.bg/Новини/Тристранката-ще-обсъди-проекта-на-Закона-за-хората-с-увреждания_l.a_i.765882_at.1.html

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проекта на Закон за хората с увреждания, внесен от социалния министър Бисер...

Австралия планира да премести израелското си посолството в Йерусалим

https://www.investor.bg/drugi/338/a/avstraliia-planira-da-premesti-izraelskoto-si-posolstvoto-v-ierusalim-270073/

Статутът на града и признаването му за столица все още е една от най-сериозните пречки пред мира между Израел и палестинците

Отлагат делото срещу граничарите в Бургас   

https://www.vesti.bg/bulgaria/otlagat-deloto-sreshtu-granicharite-v-burgas--6087493

Жители на морския град излизат, за да подкрепят обвинени за убийството на бракониер от Турция

Част от "Аспарухово" и "Трошево" остават на сухо днес

http://www.varna24.bg/news/821674.html

Поради извършване на строително-монтажни дейности от фирма "Автомагистрали" на 16.10.2018 ...

Първи уикенд без стрелба в Ню Йорк от 1993 г.

https://dnes.dir.bg/svyat/parvi-uikend-bez-strelba-v-nyu-jork-ot-1993-g

През първата половина на тази година в града са били регистрирани 147 убийства

ВАС заседава по делото на Русгеоком-БГ срещу РИОСВ

http://www.moreto.net/novini.php?n=383814

Варненският административен съд ще заседава за трети път днес по жалбата, внесена от Русгеоком-БГ ЕАД срещу решението на Регионалната инспекция по околна среда и води във Варна, с което бе отхвърлено намерението на компанията да добива газ в Добруджа.

Нова банкнота от 50 паунда. Кой ще бъде изобразен на нея?

http://www.cross.bg/ypyupi-bannota-bannoti-1586378.html

/КРОСС/Ваnk оf Еnglаnd пoтвъpди плaнoвeтe ce дa пycнe нoви бaнĸнoти c нoминaл 50 фyнтa cтepлингa, ĸoитo щe cтaнaт пocлeднитe oт cepиятa oбнoвeни ĸyпюpи, изpaбoтeни c пoлимepни мaтepиaли, пише money.bg B cъoбщeниeтo нa бpитaнcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa нe yтoчнявaт cpoĸoвeтe зa пoявaтa нa нoвaтa бaнĸнoтa. Oтбeлязвa ce caмo, чe тя щe ce пoяви cлeд 20120 гoдинa, ĸoгaтo щe бъдe пycнaтa нoвaтa 20-фyнтoвa бaнĸнoтa. Ha нeя e изoбpaзeн (ocвeн, paзбиpa ce зaдължитeлния oбpaз нa дeйcтвaщия мoнapx) пopтpeтът нa xyдoжниĸa - мapиниcт Уилям Tъpнъp. Beчe ce пoявиxa пoлимepнитe ĸyпюpи c нoминaл 5 и 10 пayндa. Cтaнa яcнo, чe cĸopo Бaнĸaтa нa Aнглия щe зaпoчнe дa нaбиpa пpeдлoжeния зa тoвa, чий пopтpeт дa ce cлoжи нa нoвaтa 50-фyнтoвa бaнĸнoтa. Maтepиaлът, oт ĸoйтo ca изpaбoтeни нoвитe 5 и 10 пayндa пpeдизвиĸa гoлям cĸaндaл нa Ocтpoвa. Beгaни и пpeдcтaвитeли нa няĸoи peлигиoзни гpyпи пpизoвaxa цeнтpaлнaтa бaнĸa дa ce oтĸaжe oт тяx, тъй ĸaтo бaнĸнoти cъдъpжaт нeгoлямo ĸoличecтвo - 0,05%, твъpди мaзнини, пoлyчeни oт мecни живoтинcĸи пpoдyĸти. Бaнĸaтa yпopитo пoдчepтaвaшe, чe пoлимepнитe ĸyпюpи cлyжaт в пapичния oбopoт 2,5 пъти пo-дългo oт тpaдициoннитe xapтиeни бaнĸнoти, c ĸoeтo ce нaнacя мнoгo пo-мaлĸи щeти нa oĸoлнaтa cpeдa.  

Туроператор мисли, че пловдивско училище му отказало екскурзия, защото не дал комисионни на учителите

https://www.actualno.com/plovdiv/turoperator-misli-che-plovdivsko-uchilishte-mu-otkazalo-ekskurzija-zashtoto-ne-dal-komisionni-na-uchitelite-news_700147.html

Бивш преподавател в пловдивското училище "Стоян Михайловски" предизвика медиен скандал, намеквайки, че училището отказало екскурзия до Кърджали, защото учителите не получили от туроператора комисионни. Светлана Тодорова-Ваташка е бившият преподавател, а сега е собственик на туроператор. Тя твърди пред Нова телевизия, че отказът дошъл в последния момент и подозира, че е защото не дала „по 5-10 лева на дете” на учителите. Такава била „мизата” спор

Феномен: Котка спаси стопанката си от рак на гърдата, онколози признаха заслугата на Миси

http://www.struma.com/lyubopitno/fenomen-kotka-spasi-stopankata-si-ot-rak-na-gurdata-onkolozi_140632/

Жителката на Нюкясъл Анджела Тининг (Angela Tinning) разказва, че тя е открила че има рак на гърдата на ранен стадий, благодарение на котката си, съобщава Metro.

Жената споделя, че преди няколко години нейната котка Миси (Missy) започнала да се държи странно.

"Моята котка те е много ласкава и е доста раздразнителна. Ето защо това поведение беше много нетипично за нея", обяснява Тининг.

Необикновеното поведение на котката се проявявало в това, че ако...

Продължава

Почина бившият директор на спортното училище в Дупница

https://pik.bg/почина-бившият-директор-на-спортното-училище-в-дупница-news788806.html

Почина бившият директор на спортното училище в Дупница

След дълга битка с рака почина бившият директор на ОУ “Климент Охридски” в Дупница Илия Близнаков. За смъртта му съобщи съпругата му във Фейсбук.

Илия Близнаков дълги години беше директор на основното училище в Дупница, по негова инициатива училището беше преобразувано в спортно училище.

Започва почистването на Тихия океан от тоновете пластмасови отпадъци (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102893

Нова технология започва да почиства Тихия океан от тоновете пластмасови отпадъци, съобщи Си Ен Ен. Кораб, който тегли 600-метрова гъвкава система за събиране на отпадъци в океаните, потегли миналия месец от Сан Франциско. Очаква се днес той да пристигне в района, където започва същинската му мисия.  Проектът е ръководен от холандската организация

Във Великобритания започна добив на шистов газ с фракинг за пръв път от 7 години

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/10/16/3327945_vuv_velikobritaniia_zapochna_dobiv_na_shistov_gaz_s/?ref=rss


Протестиращи се събраха край находище на шистов газ в Северозападна Англия, където вчера започна добив чрез хидравличен фракинг - за първи път във Великобритания от 2011 година, предадоха "Асошиейтед прес" и "Ройтерс".<br /><br />Хидравличният фракинг в страната бе блокиран, след като две земетресения в същия район доведоха до законодателни промени. Природозащитници не успяха да попречат миналата седмица пред Върховния съд на дейностите в Ланкашир.<br...

Марихуана измества доматите в канадски оранжерии

http://clubz.bg/74536-marihuana_izmestva_domatite_v_kanadski_oranjerii

Мат Берен и приятелите му имали навика, преминавайки с кола край обширните оранжерии на южната канaдска провинция Британска Колумбия да се шегуват колко трева биха могли да отгледат там.

Години по-късно това вече не е шега. Стръковете домати и тютюн, изпълвали навремето някои от тези парници, вече са заменени от ново насаждение, обещаващо големи печалби - марихуана. Берен и други фермери, по-рано извън закона, помагат за култивирането й. Купувачите вече не са нелегални дилъри или съмнителни медицински пунктове за раздаване на медикаменти. Техен клиент е канадското правителство. 


На 17 октомври Канада ще стане втората и най-голямата страна в света с легален национален пазар за марихуана. Уругвай започна законни продажби миналата година след неколкогодишно планиране.
Това е дълбока социална промяна, обещана от канадския премиер Джъстин Трюдо и подхранена от желанието след близо вековна забрана черният пазар да бъде превърнат в регулирана, обложена с данъци система.
Тази позиция е в контраст с подхода на САЩ, където федералното правителство поставя марихуаната извън закона, докато повечето щати разрешават употребата й за медицински или развлекателни цели от хора над 21-годишна възраст. Националният подход на Канада позволи на освободената от оковите индустрия да използва банкови услуги, да прави доставки на канабис между отделните провинции, да обработва онлайн поръчки, да използва пощенски доставки и да привлича инвестиции за милиарди. Националната забрана в САЩ блокира по-силното разрастване на сектора. 


Хана Хецър, която следи международната политика за марихуаната за нюйоркската организация Drug Policy Alliance, определя решението на Канада като "изключително значително", предвид че около 25 държави вече са легализирали медицинската употреба на марихуаната или са декриминализирали притежаването на малки количества. Няколко, включително Мексико, се изразили интерес към регулирането на употребата за развлекателни цели. 
"Това ще промени световния дебат за политиката към наркотиците. Няма друга страна, която в момента да обмисля легализацията за немедицинска употреба на канабиса. Според мен обаче Канада ще разреши на други да направят крачка напред", казва експертът.
Най-малко 109 законни магазина за канабис се очаква да бъдат отворени в цялата страна с население 37 милиона души в сряда, а в бъдеще вероятно ще заработят още много, сочи проучване на Асошиейтед прес в канадските провинции. Засега те ще предлагат изсушени цветове, капсули, тинктури и семена, а идната година се очаква да започнат продажбите на храни с добавка на марихуана и концентрати.

Девин Мелник, производител на индийски коноп, показва възможностите на техника за обработката му. Снимка АП / БТА


На провинциите е възложено да следят разпространението на марихуана. За някои, включително Британска Колумбия и Алберта, това означава да купуват марихуана от лицензирани производители, да я съхраняват в складове, след което да я доставят до магазини за търговия на дребно и онлайн клиенти. Други като Нюфаундленд оставят производителите да доставят директно до магазините или по пощата.
Федералните данъци ще бъдат 1 долар на грам или 10 %, което повече, отколкото за други стоки. Федералните власти ще прибират една четвърт от тези постъпления, а остатъка ще връщат на провинциите, които могат да включат собствени надбавки. Потребителите ще плащат и местните данъци върху продажбите.
Някои провинции избраха да управляват собствени магазини, подобно на държавните магазини за алкохол в САЩ, а други дадоха зелена светлина на частните търговци. Повечето разрешават на гражданите да отглеждат до четири растения в домовете си.
Най-населената канадска провинция Онтарио няма да позволи откриването на каквито и да е магазини до април догодина, след като новото консервативно правителство отхвърли плана за държавни магазини в полза на частните. Дотогава единствената законна възможност за снабдяване за гражданите на Онтарио ще бъдат доставките по пощата - перспектива, която не се харесва особено на дългогодишния привърженик на тревата, 48-годишният Райън Бос.
"Пушачите на трева не са прочути с голямо търпение. Когато искат трева, те си я искат. Да чакат два или три дни за доставка по пощата? Не съм сигурен, че мнозина ще го направят", казва той, след като е купил половин унция (около 14 грама - бел. прев.) от незаконен пункт за разпространение на марихуана в Торонто.
Британска Колумбия се радва на широко разпространена "култура на марихуаната" от 70-те години на миналия век, когато американци, бягащи от повиквателни за войната във Виетнам, се установяват на остров Ванкувър и в югоизточните планини на провинцията. Промяна в правителството миналата година обаче забави плановете за разпространение на канабиса там и до сряда в провинцията ще има само един готов магазин - държавен магазин в Камлопс, на няколко часа с кола от Ванкувър. За сравнение, провинция Алберта очаква 17 магазина да отворят врати тази седмица и 250 до една година.
Министерството на обществената безопасност на Британска Колумбия сформира екип от 44 инспектори, които да изкоренят незаконната дейност, като конфискуват продукция и налагат глоби. Те ще отговарят за провинция с население 4,7 милиона души и територия два пъти по-голяма от Калифорния, където черният пазар все още силно надхвърля легалния, който бе обявен през януари.
Крис Клей, дългогодишен канадски активист за легализиране на марихуаната, управлява центъра за разпространение Warmland Centre в стар търговски мол в Мил Бей на остров Ванкувър. Той затваря магазина си, докато получи лиценз, страхувайки че, че перспективите му ще бъдат застрашени, ако продължи да работи и след легализацията. Междувременно някои от осемчленния му персонал вероятно ще трябва да кандидатстват за помощи при безработица.
"Това ще бъде стресиращо, но като цяло съм развълнуван. От десетилетия чакам това", казва Клей.
Федералното правителство отпусна лицензи на 120 производители, някои от които са огромни. Canopy Growth, която неотдавна получи инвестиция за 4 милиарда долара от концерна Constellation Brands, сред чиито продукти са бирите Corona, вината Robert Mondavi и уиски Black Velvet, получи одобрение за 520 000 кв метра производствени площи из цялата страна. Двата й най-големи парника са близо до границата със САЩ в Британска Колумбия.
Берeн, производител с 23-годишен опит, е консултант на Canopy.
"Непрекъснато се шегувахме, когато пътувахме до Ванкувър и минавахме покрай големите оранжерии край магистралата. Нещо като "леле човече, някой ден (. . .) Ще бъде толкова страхотно да можем да отглеждаме канабис в един от тези парници". Сега минаваме с колата и си казваме "о, това вече става", разказва той.
До парника на Canopy в Делта е разположено друго огромно съоръжение, Pure Sunfarms, което е съвместно дружество на дългогодишния производител на домати Village Farms International и лицензирания производител на марихуана Emerald Health Therapeutics. 
Работници изкорениха последните стръкове домати миналата зима и се хванаха да модернизират парника за отглеждане на марихуана, инсталирайки оборудване, включващо лампи и клапи за контрол на миризмата на растенията. Дружеството се надява до 2020 година да доставя над 75 000 килограма годишно.
Някои дългогодишни нелегални производители, които работят в много по-малък мащаб, се тревожат, че няма да получат лицензи или ще бъдат изтласкани от много по-големите производители.
Провинциите могат да издават разрешителни за "микро производители", но в Британска Колумбия, където малките производители на марихуана допринасяха за поддържане на икономиката в селскостопанските райони на фона на кризата в минодобива и лесовъдството, периодът за кандидатстване все още не е обявен.
Сара Кемпбъл от браншовата организация Craft Cannabis Association в Британска Колумбия разказва, че множество малки оператори си представят ден, когато ще могат да приемат посетители, на които да предлагат обиколка из производствените помещения и изпробване на продукта, както правят винарните.
Представители на властите заявяват, че възнамеряват да се погрижат за малките производители, но първо трябва да гарантират, че има достатъчно канабис за покриване на търсенето след легализацията.
Краткотрайните проблеми са неизбежни, отбелязват те.
"Да се остави на всяка провинция да решава какво е най-добро за нейните общини и техните граждани е нещо хубаво. Ще можем да проследим дали всеки закон е успешен или дали можем да се справим по-добре в определени области", отбелязва Джийн Маковски, министър от провинция Саскечеван, която упражнява надзор над службата за алкохол и хазарт
Министърът на безопасността на Британска Колумбия Майк Фарнуърт казва, че е научил два основни урока от посещенията си в Орегон и Вашингтон - два американски щата, които са разрешили марихуаната за развлекателни цели.
Единият е да не гледа на сектора като на дойна крава, от която да се възползва незабавно, тъй като е необходимо време за изместване на черния пазар. Другият гласи да се започне със сравнително строги регулации, които след това да се смекчат при необходимост, защото постфактум е много по-трудно да се въведат по-строги изисквания.
Легализацията ще бъде по-скоро процес, отколкото дата, подчертава Фарнуърт.
"Денят 17 октомври всъщност няма да бъде по-различен от предишните", допълва той.

(Репортажът е на Джийн Джонсън и Роб Жил от Асошиейтед прес, препубликуван от БТА. Заглавието е на редакцията).

Тир се обърна на АМ "Струма" посока Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/tir-se-oburna-na-am-struma-posoka-blagoevgrad_140631/

Товарен автомобил "Рено" със сръбска регистрация на 40 км. на АМ "Струма" излезе от пътя, и се преобърна на дясната си страна в канавката, водачът не е пострадал. Пътният инцидент стана към 17.40 ч. вчера край Долна Диканя в платно в посока Дупница и Благоевград

Катастрофата става на прав участък на около 2 км. след разклона за Радомир и Долна Диканя, скъсан е почти 20-метра от мантинелата.

Товарът- бира "Пиринско пиво", произведено в Сърбия се е...

Продължава

ЦСКА, Лудогорец и Любимец-13 с втори победи в Минифутболна лига-Варна

https://petel.bg/TSSKA--Ludogorets-i-Lyubimets-13-s-vtori-pobedi-v-Minifutbolna-liga-Varna__287102

МФК ЦСКА, Лудогорец Доброплодно и Любимец-13 записаха победи и във втория кръг на първенството на Първа лига от Минифутболна лига-Варна. ...

Капитанът на националите пред нов връх в кариерата си

https://petel.bg/Kapitanat-na-natsionalite-pred-nov-vrah-v-karierata-si__287100

Капитанът на националния отбор Ивелин Попов ще изкачи нов връх в историята на представителния тим днес в срещата с Норвегия от Група 3 на ...

Падна голямата тайна за красотата на Мелания Тръмп!

https://petel.bg/Padna-golyamata-tayna-za-krasotata-na-Melaniya-Tramp-__287101

Всички знаем, че на младини Мелания Тръмп се е занимавала с мода. Тя е била много успешен модел и отлично знае как да пази тялото си във фор...

От полицията: Нямаме информация за инцидент на Аспаруховия мост

https://petel.bg/Ot-politsiyata--Nyamame-informatsiya-za-intsident-na-Asparuhoviya-most__287099

От пресцентъра на варненската полиция съобщиха за "Петел", че нямат информация за инцидент на Аспаруховия мост. Припомняме, че по-рано ...

Баба сама ремонтира пътя до дома си

https://petel.bg/Baba-sama-remontira-patya-do-doma-si__287098

Възрастна жена сама пълни дупките и ремонтира пътя до дома си в севлиевската махала Горно Селище. Старицата кара със строителна количка ...

Цветята и техните тайни послания (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/cvetiata-i-tehnite-tajni-poslaniia-snimki-2125873

Цветята много често казват повече от това, което сами се осмеляваме да кажем. От векове те носят различна символика, която много пъти се е променяла, но са останали някои общи послания.

Езикът на цветята е бил най-популярен по времето на викторианска

Шофьор на училищен микробус почина в движение, но спаси децата

http://clubz.bg/74535-shofor_na_uchilishten_mikrobus_pochina_v_dvijenie_no_spasi_decata

Снимка БГНЕС

54-годишен шофьор на училищен микробус е починал по време на движение, докато е превозвал деца след училище. Учениците не са пострадали. Инцидентът е станал вчера в кюстендилското село Слокощица, предаде "Дарик" - Кюстендил.

Най-вероятно става дума за инфаркт, но причините за смъртта ще установява аутопсията.

"При пристигането на колегите от дежурния екип, шофьорът е бил починал, но са го реанимирали с надеждата да го върнат към живота", каза директорът на Спешен център-Кюстендил д-р Албена Рапатинска.

Училищният микробус се е спрял в оградата на къща в село Слокощица, като по него няма значими материални щети.

Румен Костадинов, мъжът в чиято ограда е спрял микробусът, извежда децата, които са били в шок, от превозното средство и се опитва, заедно с негов съсед да окаже първа помощ на шофьора. Жена му подава сигнал на телефон 112 и на място пристигат 2 линейки и полицейски автомобил, но водачът почива на място.

По информация на Дарик, шофьорът е проявил истинско геройство в последните секунди от живота си, като е дръпнал ръчната спирачка и е натиснал педала на спирачката и с двата си крака, за "да убие скоростта" на автобуса и да спаси децата. Той е пътувал след първата смяна на учениците от Кюстендил за Слокощица, като е влязъл в населеното място, от разклона при пътя за Ново село.

По случая е започнато досъдебно производство в РУ-Кюстендил, назначени са експертизи, уведомен е дежурен прокурор, информират от полицията.

След като в Благоевград Диона обеща нова песен, тя вече е факт!

http://www.struma.com/lyubopitno/sled-kato-v-blagoevgrad-diona-obeshta-nova-pesen-tya-veche_140630/

Кралица, певица, моделка, актриса – мога да бъде каквато реша, твърди рапърката Диона в най-новата си песен „Трапа ви“. Диона обаче за новата песен докато имаше участие в Благоевград и тя вече е факт!

След няколко музикални експеримента в други стилове, Денислава Сашова, както е истинското име на изпълнителката, отново се завърна към рапа и наказа с парчето си своите конкуренти.

Родена е да бъде легенда, пее още червенокосата фурия в първия куплет на...

Продължава

Поредна среща за Закона за хората с увреждания

https://www.actualno.com/society/poredna-sreshta-za-zakona-za-horata-s-uvrejdanija-news_700137.html

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание днес, 16 октомври, в сградата на Министерския съвет. На заседанието ще бъде обсъден проектът на Закон за хората с увреждания, внесен от министъра на труда и социалната политика, съобщиха от правителствената пресслужба. Припомняме, че този проект е особено силно чакан от майките на деца с увреждания, които месеци наред са в активен протест заради протакането и липсата на устойчиви политики по темата "увреждания". Тях

България излиза срещу Норвегия за победа и запазване на първото място

http://www.cross.bg/norvegiya-myasto-purvoto-1586379.html

/КРОСС/ Българските футболни национали гостуват тази вечер, от 21:45 часа, на Норвегия в решителен мач за първото място в група 3 на Лига С от новия турнир на УЕФА Лига на нациите. Челната позиция не само че ще ни качи в по-горната дивизия - В, но и ще ни даде право на участие на плейофи за класиране на Евро 2020. Както е известно, всеки един от четирите победителя в отделните лиги печели квота за Европейското първенство. В събота вечер лъвовете обърнаха Кипър за 2:1 и са лидери в групата с пълен актив от 9 точки. Скандинавците са с 3 по-малко и ако спечелим тази вечер в Осло, интригата за първото място пада. Битката обаче обещава да е свирепа. Именно заради това един от лидерите на отбора - Николай Бодуров, определи двубоя с Норвегия като финал. "Надявам се да запишем 4 от 4. Всички затова отиваме, не мислим за хикс или да пазим резултат. Ще видим какво ще покаже играта ни", заяви бранителят на летище "София". "Имахме един ден за възстановяване, но сме подготвени, няма какво толкова да се готвим. Играхме вече с тях. Това ни се явява като финал, можем да си решим всичко в групата с този мач. Не сме спокойни, до-като не е категорично всичко. Всяка една победа увеличава увереността и самочувствието. Надявам се да играем още по-добре и да се поздравим с нов успех. Трябва да отговорим физически на битката. Ще е голямо джаскане, ако искаме да имаме успех, както беше в София. Няма да бъде по-различно

Скопски издания: Властта и опозицията имат противоположни становища за промените в конституцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102882

Скопски издания: Властта и опозицията имат противоположни становища за промените в конституциятаПарламентът на Македония приключи вчера първия ден от дискусията по предложението за пристъпване към конституционни промени и насрочи продължение на дискусията за вторник в 11 часа, съобщават вестниците в Скопие, отбелязвайки, че след първия ден на дискусии властта и опозицията не са доближили позициите си, предаде БТА.

Мним служител на ЮНЕСКО предизвика прокурорска проверка на концерта на Николина Чакърдъкова

http://www.struma.com/obshtestvo/mnim-slujitel-na-yunesko-predizvika-prokurorska-proverka-na-koncerta-na_140629/

Районната прокуратура в Пловдив разследва концерт на Николина Чакърдъкова. На общински съвет организаторите поискали да им се предостави безвъзмездно залата Колодрума в града, както и 14 500 лв общински пари. Държавното обвинение се самосезира след като се оказа, че предоставените документи са фалшиви

Предложението на сдружение "Всички заедно за една кауза" за залата бе внесено на сесията от Айри Мурад. Според документите концертът щял да се състои под патронажа на главния...

Продължава

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102884

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"
Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Чудотворната икона на Света Богородица идва от Украйна в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102876

Чудотворната икона на Света Богородица идва от Украйна в МонтанаЧудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница ще пристегне утре от Украйна в храма "Св. Св. Кирил и Методий" в Монтана, съобщиха от Видинската митрополия. Иконата ще бъде в Монтана два дни, след което ще бъде отнесена в Чипровския манастир край Чипровци и в Клисурския манастир край Берковица. На 21 октомври т.г.

Спорт по тв днес: Норвегия - България, Франция - Германия и още 1 мач, световно по волейбол (ж), тенис, баскетбол, NHL, лека атлетика и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/7102345

Спорт по тв днес: Норвегия - България, Франция - Германия и още 1 мач, световно по волейбол (ж), тенис, баскетбол, NHL, лека атлетика и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Сотир Цацаров: Политически рейтинг не се прави върху трупове

https://www.mediapool.bg/sotir-tsatsarov-politicheski-reiting-ne-se-pravi-varhu-trupove-news285032.html

Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че със спекулациите около убийството на русенската журналистка Виктория Маринова, е бил задействан преднамерен сценарий, който да покаже, че България убива разследващи журналисти. "На по-ранен етап бе задействан преднамерен сценарий, който целеше да покаже, че България убива разследващи журналисти. Победи истината, но този сценарий ще се повтаря и има своите политически измерения. Политически рейтинг не се прави върху трупове". Това каза Сотир Цацаров в интервю за Нова телевизия. Той повтори, че прокуратурата не е изключила нито една от версиите за убийството на Маринова. Тялото на 30-годишната водеща по русенска телевизия беше намерено на 7 октомври и получи широк международен отзвук. За жестокото престъпление беше задържан и обвинен 21-годишния Северин Красимиров. Очаква се той да пристигне в България в сряда вечерта с полет от Франкфурт. Младежът беше арестуван в Германия. "Бързото разкриване е резултат на професионална работа и доброто стечение на обстоятелствата", заяви Сотир Цацаров. "Става дума за грубо, брутално нападение под въздействието на наркотици и алкохол, чиято цел е била сексуално посегателство", допълни той. "Това, по което се работи в момента е свързано с версията за спонтанно нападение", каза Цацаров. Той допълни, че предстои разпит на заподозрения за убийството Северин Красимиров щом пристигне у нас. Главният прокурор смята, че престъплението надхвърля поръчково нападение, заради жестокостта и бруталността, с която е извършено. Според Цацаров престъплението не е планирано и е спонтанно предвид това, че е извършено посред бял ден, на обществено място. Контактът между жертвата и убиеца е бил "абсолютно случаен" и в деня на убийството. Няма доказателства двамата да са се познавали преди това или Вероника Маринова да е била следена. На разпитите в Германия Северин Красимиров е отказал да говори за сексуално посегателство, но доказателствата са категорични, каза Цацаров. Главният прокурор допълни, че не са изключили нито една версия досега.

Театърът оживява в 14 населени места в община Сандански

http://www.struma.com/obshtestvo/teaturut-ojivyava-v-14-naseleni-mesta-v-obshtina-sandanski_140628/

На пресконференция Сдружение „Ключ към щастие“ представи проекта

На пресконференция днес Сдружение „Ключ към щастие“ с подкрепата на община Сандански, представи проект „Театралното изкуство като средство за общуване и личностно развитие на младежта“ с идея за активизиране на младите хора в малките населени места в община Сандански.

Младите хора в населените места на община Сандански, са изправени пред големи предизвикателства по отношение на образованието, заетостта и приобщаването. Чрез представяне на театралната...

Продължава

Eĸcпepт: Boдeщa cвeтoвнa бaнĸa щe финaнcиpa cдeлĸaтa нa "Инepĸoм" и ЧEЗ

http://www.cross.bg/inepom-cdelata-bana-1586377.html

/КРОСС/Boдeщa cвeтoвнa инвecтициoннa бaнĸa щe финaнcиpa cдeлĸaтa зa зaĸyпyвaнeтo нa бългapcĸитe aĸтиви нa ЧEЗ oт "Инepĸoм". Toвa oбяви в интepвю пpeд "TB Eвpoпa" Илиян Cĸapлaтoв, ĸoйтo e финaнcoв ĸoнcyлтaнт. Toй дoпълвa, чe финaнcиpaнeтo нa пpидoбивaнeтo щe ce cлyчи нa двe чacти. Щe имa caмoyчacтиe в paмĸитe нa мeждy 25 и 30% oт cyмaтa нa cдeлĸaтa, ĸoeтo щe бъдe ocигypeнo чpeз aĸтиви нa caмaтa "Инepĸoм" и c дoпълнитeлнo финaнcиpaнe oт дpyгa бaнĸa. Ocтaнaлaтa чacт мeждy 70 и 75% oт cyмaтa щe бъдe пpeдocтaвeнa oт мeждyнapoднaтa финaнcoвa инcтитyция. "Cдeлĸaтa я иcĸaxa тpи глoбaлни бaнĸи. Двe oт тяx ca в тoп 10, тpeтaтa e в тoп 20 в cвeтa", пocoчвa Cĸapлaтoв. "И ЧEЗ, и "Инepĸoм" ca нaяcнo, чe ĸoгaтo e нaмeceнo paзpeшeниe oт тpeтa cтpaнa, cpoĸът винaги ce aдaптиpa ĸъм тoвa ĸaĸ ce движaт нeщaтa нa peгyлaтopнo нивo", дoпълвa eĸcпepтът. Πpeз ceптeмвpи мeceц дpyжecтвoтo "Инepĸoм" пoдaдe иcĸaнe дo Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa зa oдoбpявaнe нa cдeлĸaтa зa ЧEЗ. Toгaвa ĸoмпaниятa излeзe oт дpyжecтвaтa-пpoизвoдитeли нa eлeĸтpoeнepгия oт фoтoвoлтaични цeнтpaли. Te бяxa пpичинaтa peгyлaтopът дa oтĸaжe oдoбpявaнeтo нa пpидoбивaнeтo.  

Какво ще е времето до края на октомври

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7102873

Какво ще е времето до края на октомвриУтре облачността ще се увеличи и на места в Югоизточна България ще превали. Дневните температури ще са без промяна- максимални между 20 и 25 градуса. През следващите дни дневните стойности ще се понижат с 2-3 градуса. В четвъртък, петък и събота ще има превалявания, но те ще са слаби и само на отделни места.

Преговорите за Брекзит се оказаха по-сложни от очакваното, заяви Туск

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/10/16/3327937_pregovorite_za_brekzit_se_okazaha_po-slojni_ot/?ref=rss


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди държавните и правителствените ръководители в ЕС да се подготвят за възможността за оттеглянето на Великобритания без споразумение, предаде БТА.<br /><br />Оказа се по-сложно, отколкото се очакваше, заявява той в писмо до европейските ръководители. Трябва все пак да запазим надежда, има добра воля за продължаване на преговорите, допълни Туск.<br /><br />Той отбеляза, че Европейската комисия е предприела подготовка...

Кристиан Костов влезе в учебниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=383791

Името на Кристиан Костов намери място в учебника по български език за 7-и клас. Там е поместено интервю с младия певец, завоювал за страната ни рекордното второ място на „Евровизия“, като пример за медиен текст. „Не мога да повярвам, че съм в секцията за примери в български учебник за 7-и клас.

Дизелът не е бил толкова скъп от 3 години

http://www.cross.bg/leva-dolapa-ctotini-1586376.html

/КРОСС/ Πpeз пocлeднaтa гoдинa гopивaтa ca пocĸъпнaли c 30 cтoтинĸи, a cpeднaтa цeнa нa дизeлa вeчe дocтигнa 2,40 лeвa пo гoлeмитe вepиги бeнзинocтaнции, ĸoeтo e нaй-виcoĸaтa мy cтoйнocт зa пocлeднитe тpи гoдини, пишe "24 чaca". Πo тoзи нaчин тoвa гopивo ocтaвa пo-cĸъпo и oт мacoвия бeнзин, ĸoйтo e c мeждy 2 и 4 cтoтинĸи нaдoлy. Πpeз 2018 гoдинa гopивaтa нa бългapcĸия пaзap ca oтчeли pъcт oт cpeднo 30 cтoтинти, coчaт дaнни, ĸaтo caмo пpeз oĸтoмвpи тe ca cĸoчили c 6 cтoтинĸи. Cтoйнocттa нa дизeлa въpви нaгope въпpeĸи мepĸитe нa cтpaнитe в Eвpoпeйcĸия cъюз (EC) зa oгpaничaвaнe нa бpoя дизeлoви aвтoмoбили и зaмeнянeтo им c пo-eĸoлoгични aлтepнaтиви. Cпopeд cтaтиcтиĸaтa нa cпeциaлизиpaния caйт Вg.Fuеlо ĸъм 16 oĸтoмввpи cpeднaтa цeнa нa A95 e 2,33 лeвa, a нa A98 - 2,65 лeвa. Дизeлът ce пpoдaвa cpeднo зa 2,37 лeвa, ĸaтo в 6 oт oбщo 12 paзглeждaни вepиги бeнзинocтaнции тoй e мaлĸo пoд 2,40, a в двe oт тяx нaдxвъpля тaзи гpaницa. B нaчaлoтo нa ceдмицaтa цeнитe нa пeтpoлa нa cвeтoвния пaзap ce пoĸaчиxa нa фoнa нa нaпpeжeниeтo мeждy CAЩ и Cayдитcĸa Apaбия зapaди изчeзнaлия жypнaлиcт Джaмaл Kaшoги. Фючъpcитe зa дeĸeмвpи нa copтa Вrеnt нapacнaxa дo 81,44 дoлapa зa бapeл или c 1,01 дoлapa нaгope. Aмepиĸaнcĸият WТІ дoбaви 0,78 дoлapa ĸъм cвoятa cтoйнocт дo 72,12 дoлapa зa бapeл.  

Съдебни лекари на протест - МВР не им изплатило дължими хонорари

https://www.actualno.com/society/sydebni-lekari-na-protest-mvr-ne-im-izplatilo-dyljimi-honorari-news_700144.html

Съдебни лекари в Пловдив готвят протест. Причината е неизплатени от МВР възнаграждения за извънреден труд. От близо година те не са получавали своите хонорари за вещи лица и отказват да посещават местопроизшествия. „Когато има тежко произшествие, все пак ходим, защото се чувстваме длъжни към обществото. Но по-леките престъпления, които са извън работното ни време, ние ги отказваме категорично. Ние сме лекари в болниците, а обслужваме МВР и Министерство на правосъдието. Основната ни де

Бисер Петков за протеста на майките: Системата е консервативна, не могат да се очакват революции

https://frognews.bg/novini/biser-petkov-protesta-maikite-sotsialnata-sistema-konservativna-mogat-ochakvat-revoliutsii.html

Действащата норма в Кодекса за социално осигуряване предвижда таванът на пенсиите да отпадне, а отпуснати от 2019 г., а съответно да се повиши на 40% от максималния осигурителен доход за отпуснатите до края на 2018 г. Това заяви социалният министър Бисер Петков в сутрешния блок на БНТ.

Поредна гавра с майките: Обезщетението остава 380 лева , нито лев повече, защото…

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b0%d0%b2%d1%80%d0%b0-%d1%81-%d0%bc%d0%b0%d0%b9%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d1%89%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82/

Обезщетението за отглеждане на дете от една до две години остава 380 лв., за да се върнат майките по-бързо на работа. Това е обяснил социалният министър Бисер Петков, който вчера участва в заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

През миналата година то бе вдигнато с 40 лв. и се даде възможност на майките, които се върнат по-рано на работа, да получат 50% от обезщетението.

„Състоянието на трудовия пазар, недостигът на хора и работна сила налага майките, които ползват дълго платено обезщетение, да бъдат стимулирани да се връщат на пазара на труда“, коментира Петков.

Снощи Надзорният съвет на НОИ одобри проектобюджета за Държавното обществено осигуряване, като само трима от работодателите бяха „против“. С него се предлага тавънът на пенсиите да остане, като той ще е 40% от максималния осигурителен доход за годината, припомня „24 часа“. През 2019 г. таванът трябваше напълно да отпадне за новоотпуснатите пенсии.

За догодина предложението е максималният осигурителен доход да се вдигне до 3000 лв., така най-високата пенсия ще бъде 1200 лв. – от 1 юли. Дотогава тя остава 910 лв.

Освен това в пенсионната формула вече ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. Този между 1997 и 1999 г. отпада.

Държавата предлага тежестта на годината стаж в пенсионната формула да остане 1,2, вместо да се вдига до 1,5%. Стопирането се прави, за да не се вдигат прекалено много новите пенсии за сметка на старите. Така щели да се търсят възможности за нарастване на старите, за да се преодолеят дисбалансите.

Още през 2015 г. експертите изчислили, че с отпадането на трите най-добри години преди 1997 г. 50% от хората към 2019 г. ще имат по-благоприятни размери на пенсиите, обясни още социалният министър. А за отпадането на трите години от 1997 до 1999 г. трябвало да се изчакат разчетите на НОИ.

Вдигането на пенсиите с 5,9% от 1 юли пък било най-високото увеличение през последните години, подчерта Петков.

3000 лв. максимален осигурителен доход, отказът от падането на тавана на пенсиите и липсата на реформа в болничните бяха основните причини бизнесът да не подкрепи проекта за бюджета.

“Запазването на нивото на парите за майчинство, както и на обезщетението за безработица не ми харесва”, каза лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, въпреки че подкрепи бюджета. Според него обезщетението за майчинство трябва да е равно поне на минималнта заплата, която през следващата година ще е 560 лв.

От 1 юли 2019 г. минималната пенсия ще се увеличи от 207,60 на 219,43 лв. Социалната пенсия се променя от 125,58 лв. на 132,74 лв.

Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица – 9 лева и максималният – 74,29 лв.

Запазва се режимът за изплащане на болнични – първите три работни дни от осигурителя, а от четвъртия ден – от ДОО. Запазва се и периодът, доходът, за който се взема предвид при изчисляване на размерите на краткосрочните обезщетения при временна неработоспособност – 18 календарни месеца, а при бременност и раждане и безработица – 24 месеца.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се – от 510 лева на 560 лева, а за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 350 лева на 560 лева.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/10/16/maichinstvoto-zamryzva-biznesyt-chakal-maikite.390668

Материалът Поредна гавра с майките: Обезщетението остава 380 лева , нито лев повече, защото… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Вход свободен в Музея на авиацията в Крумово днес

https://pik.bg/вход-свободен-в-музея-на-авиацията-в-крумово-днес-news788777.html

Вход свободен в Музея на авиацията в Крумово днес

Музеят на авиацията край Крумово - филиал на Националния военноисторически музей, ще работи днес с вход свободен по повод празника на авиацията и Военновъздушните сили.

Освен че ще могат да разгледат външната и вътрешната постоянни експозиции на музея, през целия ден посетителите ще имат възможност да се почувстват като истински пилоти в кабината на свръхзвуковия изтребител МиГ-21.

В салона на пътническия самолет Ан-24 любителите на авиацията ще могат да гледат филма "Славният полет над Одрин продължава". "Както винаги сме предвидили и детска програма", каза пред БНР директорът на музея Рада Банялиева.

"За малките гости е подготвена играта "Летец откривател", в която те ще могат да откриват и свързват определени детайли с експонати от външната експозиция, така че да се формира една бойна машина. А най-малките ще могат да проявят своето творческо въображение, като направят рисунка на тема "Моят празничен ден в Музея на авиацията", допълни тя.

В 15 часа ще се състои и тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на загиналите пилоти.

Политическа академия в Банско! Жените на ПП ГЕРБ в Пиринско обсъдиха национални и и европейски приоритети в търсене на регионални решения

http://www.struma.com/politika/politicheska-akademiya-v-bansko-jenite-na-pp-gerb-v-pirinsko_140627/

Политическа академия събра в Банско над 140 жени от 14 общини в Пиринско. Домакин и организатор на политическия форум бе областният координатор на ЖЕНИ ГЕРБ адвокат Адриана Мелниклийска, чието дело бе и брилянтната организация на мероприятието, а именно тридневен обучителен процес на тема “Национални и европейски приоритети- регионални решения”.

Гости на форума бяха Ирена Соколова - председател Жени ГЕРБ, зам. председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, евродепутатът Асим...

Продължава

Туристическият бранш настоява за повече пари за реклама

http://www.cross.bg/reklama-tyrizma-leva-1586375.html

/КРОСС/ Повече средства за реклама на българския туризъм и промяна в начина на определяне на бюджета за туризма. За това настояват представители на бранша в писмо до институциите, които имат отношение по темата. До 1% от приходите в туризма да отиват за национална реклама, поясни директорът на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова: "Приходите, които са по официална статистика за предходната година, това са приблизително 6,9 милиарда лева, да бъдат взети като основна база и съответно бюджетът, с който ние да разполагаме, да бъде от 0,5%, което би формирало около 32 милиона лева за предстоящата 2019 г. с възможност и заложен механизъм за бавно и постепенно нарастване до 1%." 14 милиона лева са средствата за реклама през тази година. При наличие на повече средства е важно да се обърне по-голямо внимание на новите презокеански пазари на българския туристически продукт, да се изгради мрежа от специализирани представителства с фокус върху туризма по аналогия с търговско-икономиките служби на България зад граница, каза още Карастоянова. Искането на бранша е подкрепено о Българския съюз по балнеология и спа-туризъм, както и от бизнес и работодателските организации в страната.

Ангелкова: Намалява броят на неохраняемите плажове

http://www.varna24.bg/news/821665.html

Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) ще започне да функционира до няколко месеца. ...

Изследване: с шефки жени успехите са по-добри

http://clubz.bg/74534-izsledvane_s_shefki_jeni_uspehite_sa_po_dobri

Трудовите колективи под женско ръководство са по-успешни. Въпреки това някои са скептични относно ръководната роля на нежния пол. Това сочи научно изследване, публикувано от базирания в Бон Научноизследователски институт по въпросите на трудовата дейност и нейното бъдеще (IZA). Подробности оповестява в. "Курир".

Повод за изследването е станал обхватен експеримент по екипна работа, осъществен в италиански университет. Експериментът е обхванал 430 студенти, които доброволно са решили да положат част от изпитите си в екипи. Кой в коя група ще попадне и кой ще я оглави, е било решено чрез жребий.

Така изследователите са били в състояние да установят ефекта относно различни полови констелации при реална трудава среда. Досега подобни експерименти относно работа в екип са били извършвани предимно при лабораторни условия.

Ръководствата на екипите са имали за задача да координират съвместни дискусии и подготовката за изпити, включително държавни.

Въпреки условието времето за подготовка на отделните екипи да е с една и съща продължителност, водените от жени групи са получили по-високи оценки. При това решаващи са били индивидуалните постижения на студентите. Под женско ръководство предимно студентки са били в по-добра форма. Ръководителките на екипите не са осъзнавали този ефект. Самите те не са оценявали постигнатото от тях като по-добро в сравнение с ръководителите на екипи мъже.

Според учените жените заделят повече време в полза на екипа чрез координираща дейност и отделяне на внимание на всеки, дори когато за самите тях остава по-малко време за учебна подготовка. Наред с това ръководителките на екипи са гледали на работата си като на особена отговорност и в сравнение с колегите си от мъжки пол са били по-критични.

Мъжки предразсъдъци

Направеното в края на експеримента допитване сочи разлика – мъжете в тим под женско ръководство абсолютно тенденциозно са давали по-ниски оценки на шефката.

"Мъжете все още имат задръжки и предразсъдъци по отношение на женското лидерство, въпреки че може би точно поради това, то се оказа особено ефективно", казва Винченцо Скопа, член на екипа на Научноизследователския институт в Бон и преподавател в университета в Калабрия, провел научното изследване. Той е работил съвместно с Мария де Паола от същия университет и с Франческа Гоя от университета в Милано.

Според авторите на научното изследване ръководените от жени екипи вадят дивиденти от факта, че при дейността си са по-ангажирани и то на доброволни начала, имат и организационен талант, както и мотивация. С тези си качества при съвременните условия на труд, белязани от екипност, жените ще играят все по-голяма роля.

Въпреки това в друг контекст мъжки лидерски качества, като самоувереност и способност да се налагат, все пак може и да са предимство, се посочва в научното изследване.

Тръмп: Аз съм истински защитник на околната среда

https://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-az-sym-istinski-zashtitnik-na-okolnata-sreda-270078/

Но това не означава, че трябва да принудим всички предприятия да сложат ключа под изтривалката, твърди американският президент

Австралийски телескоп регистрира загадъчни бързи радиосигнали от космоса

http://www.cross.bg/radioizbyhvaniya-sushto-idva-1586374.html

/КРОСС/ Изследователи, работещи с радиотелескоп в Западна Австралия, са регистрирали 20 загадъчни силни вълнови сигнала, наричани "бързи радиоизбухвания" за една година, съобщи ДПА. Броят на сигналите е два пъти по-голям, отколкото са регистрирани в целия свят, откакто те са открити през 2007 г. Екипът също откри и най-близкото и силно бързо радиоизбухване, регистрирано досега. Бързото радиоизбухване е много рязко увеличаване на енергията, което идва извън нашата галактика и продължава само милисекунди. Специалистите не знаят какво го причинява, нито от кои галактики идва. Енергията обаче е много силна, еквивалентна на освобождаваното от Слънцето за 80 години. Астрономите са доказали също, че бързите радиоизбухвания идват не от близка галактика, а от "другия край на Вселената". Тъй като са от много далече, могат да бъдат използвани за засичане на липсващата материя в космоса между галактиките.

Турски издания: Чия жертва е Кашоги?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102869

Турски издания: Чия жертва е Кашоги?Претърсването на саудитското консулство в Истанбул от турски полицаи в рамките на разследването на изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги е сред темите на турския печат днес, предаде БТА. Екипи на турската полиция влязоха снощи в консулството на Саудитска Арабия по нареждане на турски прокурори.

Черно море започна подготовка за гостуването на Ботев Пловдив

http://www.varna24.bg/news/821663.html

Отборът на Черно море започна подготовка за предстоящото гостуване на Ботев Пловдив тази събота. ...

"Opel" може да изтегли 100 000 коли заради манипулиран софтуер

https://www.avtora.com/opel-moje-da-iztegli-100-000-koli-zaradi-manipuliran-softuer/

Германските власти са започнали проверка на Opel заради подозрения за манипулиран софтуер на дизелови автомобили, съобщава Pойтерс. Проверката включва и претърсване на офиси и заводи на компанията, което може да завърши с изтегляне на около 100 000 автомобила.От Opel обявиха, че се провеждат огледи на два места и уточниха, че проверката е предварителна.Не можем да коментираме подробности, докато тече процедурата. Компанията оказва пълно съдействие на властите. Opel отново потвърждава, че автомобилите на компанията отговарят на съответните регулации, се казва в позиция на компанията.Според информация на германския вестник Билд проверката е заради съмнения, че софтуер за управление на двигателите в

Защо часовникът на този хотел винаги избързва

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/10/16/3324826_zashto_chasovnikut_na_edinburgski_hotel_vinagi_izburzva/?ref=rss


В центъра на Единбург близо до гарата се извисява петзвездният хотел "Балморал". И въпреки сияещата чистота, безупречното обслужване и лукса в него има нещо, което не е наред.<br /><br />Жителите на града знаят, че часовникът на кулата на хотела отмерва времето с три минути напред. Винаги точно с три.<br /><br />58-метровата кула някога е принадлежала на вече несъществуващия предгаров хотел, а часовникът се вижда добре от пероните. През 1902 г. управата на...

Защо трусът в България е неизбежен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7102478

Защо трусът в България е неизбеженПак златен медал на европейското по неравенство и бедност, а тук – мъдри дискусии В последния месец бяхме свидетели на два високи форума на тема неравенството и бедността в България – единия под егидата на президента Радев, а другия – по случай десетгодишнината от въвеждането на плоския данък под егидата на КНСБ.

Атанас Атанасов счита, че Бойко Борисов си купува влияние в БСП

https://www.actualno.com/politics/atanas-atanasov-schita-che-bojko-borisov-si-kupuva-vlijanie-v-bsp-news_700143.html

Един от големите проблеми на Борисовата държава са напълно обезличените институции. В един момент се появява Борисов и отменя всичко. Основната цел на този модел на упражняване на властта е Борисов да разпределя и усвоява общите пари. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов в ефира на bTV, коментирайки актуални политически теми. Ще предприемем всички законови средства да спрем тази порочна сделка за "Дупката" на Варна. 7600 евро на квадрат - ням

Чакаща за белодробна трансплантация: Да изчезнем всички от списъка ще е най-удобно

https://frognews.bg/novini/chakashta-belodrobna-transplantatsiia-izcheznem-vsichki-spisaka-shte-nai-udobno.html

След смъртта на 29-годишния Адриан Петков, който не дочака трансплантацията на бял дроб, стана ясно, че трима пациенти от листата на чакащите за подобна трансплантация са починали през последните две седмици.

Второ злато за акробатите, Валентин Андреев със сребро на чук

http://www.varna24.bg/news/821659.html

Смесената ни двойка в акробатиката Мариела Костадинова и Панайот Димитров спечели втора титла на ...

Чрез Гергов Борисов търси влияние в опозицията, смята ген. Атанас Атанасов

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/16/3327936_chrez_gergov_borisov_tursi_vliianie_v_opoziciiata/?ref=rss


Чрез сделката за "Дупката" във Варна с Георги Гергов Борисов търси влияние в опозицията. Има опити за формиране на широка коалиция ГЕРБ – БСП. Това коментира председателят на "Демократи за силна България" (ДСБ) ген. Атанас Атанасов в ефира на Би Ти Ви.<br /><br />"Институциите са напълно обезличени. Случаят показва едноличен режим. Докладът за отпускането на 43.2 млн. лв. от правителството на община Варна е подписан от финансовия министър, но нищо не пише в...

Цацаров: Нито една версия за убийството на Виктория не е изключена

http://nakratko.bg/category/60/165555/


Нито една версия за убийството на Виктория Маринова не е изключена и до момента. „Хипотезата, че журналистката е нападната заради работата си към момента не намира каквато и да е опора в доказателствата по делото.

Най-малко 12 човека загинаха в най-тежките за повече от век наводнения във Франция

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/10/16/3327934_nai-malko_12_choveka_zaginaha_v_nai-tejkite_za_poveche/?ref=rss


Най-малко 12 души загинаха в най-сериозните за последните повече от сто години наводнения и бури в няколко населени места в Югозападна Франция, предаде "Асошиейтед прес".<br /><br />В края на миналата седмица над района се изляха в продължение на часове дъждове в количество като за няколко месеца. Това повиши опасно нивото на реките, а много хора трябваше да бъдат евакуирани с хеликоптери от покривите на сгради.<br /><br />Първоначално френското вътрешно...

Адреси без ток във Варна и региона

http://nakratko.bg/category/58/165554/


На 16.10.2018 г. от 09:00 ч. до 15:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - местност Балъм дере, местност Ментеше.

Без вода днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=383816

Планов ремонт оставя "на сухо" част от кв. "Аспарухово", съобщават от ВиК-Варна. Поради извършване на строително-монтажни дейности от фирма "Автомагистрали" без вода до около 21 часа ще бъдат абонатите заключени между улиците:"Кирил и Методи";"1-ви май";"Г.

Бургас излиза в подкрепа на задържаните гранични полицаи

http://nakratko.bg/category/58/165553/


Четиримата гранични полицаи, обвинени от турските власти, ще бъдат разпитвани в Бургас. Районният съд в Бургас ще призове четиримата гранични полицаи и ще ги запознае с обвинението на турските съдебни власти за извършване на престъпление.

Над 20 000 иманяри под лупата на МВР

https://pik.bg/над-20-000-иманяри-под-лупата-на-мвр-news788775.html

Над 20 000 иманяри под лупата на МВР

Над 20 000 иманяри са под постоянно наблюдение от МВР. Статистиката е на Национална полиция. 

След последната акция на МВР, специализираната прокуратурата и ГДБОП, при която беше заловено златно съкровище, само част от което трябвало да се изтъргува за 2 млн. евро, полицията е започнала щателно обследване на хората, занимаващи се с незаконната дейност.

„По оперативни данни на МВР към момента активно действащи иманяри, които се препитават от тази дейност, са около 20-30 хиляди, които почти ежедневно излизат на терен. Инцидентно копаещите за имане българи, на които това не е основен доход, може да достигнат 150 хиляди човека“, обясниха пред „Монитор“ служители от Криминална полиция.

Не всеки обаче от тези 150 хил. души е професионален иманяр, който изнася културни ценности. Повечето от тях са хора, които копаят в близост до домовете си, които се намират в богати на находки терени.

Отбелязваме Празника на авиацията

http://nakratko.bg/category/58/165552/


Отбелязваме Празника на авиацията, Военновъздушните сили и 106-ата годишнина от първия боен полет. По този повод музеят на авиацията край Крумово отваря врати безплатно.

Шефът на "Джи Пи Груп": Понесохме тежки загуби, няма да простим-отиваме на съд

https://frognews.bg/novini/shefat-dji-grup-ponesohme-tejki-zagubi-niama-prostim-otivame-sad.html

Наше решение е да се отдръпнем за две обществени поръчки. Законът ни позволява. Ако не се отдръпнем, ще загубим всички средства. В момента сме свидетели на фойерверки в пространството. Сатанизират ни, от което ние търпим тежки финансови загуби. Това заяви пред Нова тв Владимир Житенски - изпълнителен директор на “Джи Пи Груп”.

Шофьорът, блъснал момче в Своге, заради неправилно изпреварване

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shofioryt-blysnal-momche-v-svoge-zaradi-nepravilno-izprevarvane-2125868

19-годишно момче е с опасност за живота, след като бе блъснато на пешеходна пътека в Своге. Инцидентът е станал малко преди 19:00 ч. вчера, като по първоначална информация шофьорът на колата е изпреварвал непозволено и не е видял момчето. Водачът е задържан за 24 часа, алкохолната му проба е отрица

Мъж скочи от 10-тия етаж на болница в Пловдив и загина

https://petel.bg/Mazh-skochi-ot-10-tiya-etazh-na-bolnitsa-v-Plovdiv-i-zagina__287097

Мъж скочи от 10-тия етаж на болница в Пловдив и загина 58-годишен мъж е скочил тази сутрин около 7.30 часа от Хирургиите на Пещерско шосе, преда...

Украински депутат заплаши със смърт британски журналист

https://petel.bg/-Ukrainski-deputat-zaplashi-sas-smart-britanski-zhurnalist-__287096

Автор: Петя Паликрушева Европа мълчи за украинския фашизъм. Властите в Германия гледат през пръсти укрепването на неофашизма в Украйна,...

Какво се случва на Аспарухов мост във Варна? Полицейска кола на сирени, а мъж гледа от перилата

https://petel.bg/Kakvo-se-sluchva-na-Asparuhov-most-vav-Varna--Politseyska-kola-na-sireni--a-mazh-gleda-ot-perilata-__287095

Снимка: Светослав Иванов, Виждам те КАТ-Варна Полицейска кола на сирени озадачи шофьорите, които минаваха покрай нея на Аспаруховия мос...

"Форбс": 36-годишна алкохоличка, стигнала дъното и с три развода, е най-младата милиардерка в САЩ

https://petel.bg/Forbs--36-godishna-alkoholichka--stignala-danoto-i-s-tri-razvoda--e-nay-mladata-miliarderka-v-SASHH-__287094

Линзи Снайдър е лице на корицата на икономическото списание "Форбс“ този месец като най-млада в списъка на най-богатите американци. Снайд...

Откраднаха детски велосипеди от жилищен блок в София (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102848

Откраднаха детски велосипеди от жилищен блок в София (Видео)Трима мъже влязоха с взлом в блок 389 в столичния квартал "Люлин" и откраднаха три детски велосипеда от мазето на жилищния блок, съобщи бащата на едно от ограбените деца до Нова телевизия.  Кражбата се е случила на 13 октомври, въпреки че входната врата се заключва, а в блока има и видеонаблюдение. "Все още не сме подали сигнал. Това ще стане в 8.

Цацаров: Държавата да застане зад граничарите в Бургас, не можем да говорим за предаването им на Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102859

Цацаров: Държавата да застане зад граничарите в Бургас, не можем да говорим за предаването им на Турция „Държавата трябва да заеме много ясна и категорична позиция, че застава зад гражданите си и зад полицаите, които са бранили българската граница. Тези хора за защитавали държавната граница и сега държавата им дължи защита.“ Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред Нова телевизия в коментар на казуса с граничарите от Бургас,

В Пирогов се борят за живота на момче, блъснато на пешеходна пътека в Своге

https://offnews.bg//112/v-pirogov-se-boriat-za-zhivota-na-momche-blasnato-na-peshehodna-patek-690013.html

19-годишно момче е с опасност за живота, след като беше блъснато от лек автомобил на пешеходна пътека снощи в Своге.

„Младежът е приет в „Пирогов” в тежко общо състояние – с тежка черепно-мозъчна и тежка гръдна травма. Направени са необходимите животоспасявщи операции, но все още има опасност за живота му", каза за бТВ д-р Деян Коруновски от спешната болница.

Свидетели на инцидента разказаха, че до сблъсъка се е стигнало, след като автомобил тръгнал да изпреварва друг и така водачът му не видял пешеходеца.

Според местните хора на участъка често се кара бързо и тежки инциденти се разминават буквално на косъм.

Заради чумата по свинете БАБХ прави семинар за спешни действия

https://www.actualno.com/society/zaradi-chumata-po-svinete-babh-pravi-seminar-za-speshni-dejstvija-news_700138.html

Във връзка с епизоотичната обстановка в страната относно заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) и обществената значимост на този въпрос, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) организира семинар на тема „Планове за спешни действия, биосигурност и контрол срещу Африканска чума по свинете”, който ще се проведе днес от 10:00 ч. в София. По темата „Положението с Африканската чума по свинете в България” ще говорят експерти от БАБХ. Специал

Кулагин напусна "ВИП Брадър" с освирквания! Вижте кой заплаши със съд

http://www.varna24.bg/news/821653.html

През изминалата вечер в Къщата ситуацията беше извънредна. Заради неспазване на правилата от Ваня и ...

Лекари от МБАЛ "Св. Анна“ направиха чудеса, за да спасят трима младежи след зловещи катастрофи

http://www.varna24.bg/news/821657.html

В последно време има сериозно увеличение на млади пациенти, пострадали при пътно-транспортни ...

Руски издания: ЕС намира нови поводи за санкции срещу Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102853

Руски издания: ЕС намира нови поводи
за санкции срещу Русия Приетият вчера от Съвета на ЕС механизъм, предвиждащ санкции за разработка и използване на химически оръжия, улеснява мерките срещу физически лица и компании, замесени в химически атаки, пише в. "Комерсант". Очакват се и аналогични мерки като наказание за кибератаки, посочва руският ежедневник. Новият документ всъщност е компромис между

Депутатите ще обсъждат новата формула за изчисляване на данъка върху автомобилите

http://nakratko.bg/category/59/165551/


Новата формула за изчисляване на данъка върху автомобилите ще бъде разгледана от депутатите в бюджетната комисия в парламента.

Четирима полицаи бяха ранени при нападение над полицейски участък в Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102851

Четирима полицаи бяха ранени при нападение над полицейски участък в Атина Светкавично нападение с коктейли "Молотов" са извършили маскирани лица над полицейски участък на площад "Омония" в Атина малко преди девет часа снощи, съобщава атинският "Катимерини". При нападението са пострадали четирима полицейски служители. В акцията са участвали поне петдесет души, които са хвърлили около 30 коктейла "Молотов" по арестантски

Пиян по чудо не уби приятелката си на пътя до Сарафово

https://pik.bg/пиян-по-чудо-не-уби-приятелката-си-на-пътя-до-сарафово-news788794.html

Пиян по чудо не уби приятелката си на пътя до Сарафово

Момче на около 20 години и поне на едно твърдо питие и половина, по чудо не уби приятлката си на разсъмване днес. Шофьорът е от бургаския кв. "Сарафово".

На дясната седалка до него е пътувала любимата му. Момичето е от Великобритания, уточнява "Флагман".

Катастрофата е станала около 5:30 часа тази сутрин. Колата на пияния шофьор и англичанката е самокатострофирала.

Въпреки сериозната каскада, момичето се отървало само с една драскотина по ръката, разказват очевидци на катастрофата.

Тристранката ще обсъди проекта на Закона за хората с увреждания

http://nakratko.bg/category/59/165550/


Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проекта на Закон за хората с увреждания, внесен от социалния министър Бисер Петков.

Отбелязваме Празника на авиацията

http://www.cross.bg/aviatziyata-polet-praznika-1586373.html

/КРОСС/ Отбелязваме Празника на авиацията, Военновъздушните сили и 106-ата годишнина от първия боен полет. По този повод музеят на авиацията край Крумово отваря врати безплатно. През целия ден посетителите ще имат възможност да се почувстват като истински пилоти в кабината на свръхзвуковия изтребител МиГ-21.  В салона на пътническия самолет Ан-24 любителите на авиацията ще могат да гледат филма  „Славният полет над Одрин продължава“.  „Както винаги сме предвидили и детска програма“, казва  директорът на музея Рада Банялиева. "За малките гости е подготвена играта "Летец-откривател", в която те ще могат да откриват и свързват определени детайли с експонати от външната експозиция, така че да се формира една бойна машина". В 15 часа ще се състои  и тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на загиналите пилоти. 

Слушаш силна музика – вземат ти социалните помощи

https://www.actualno.com/cite/slushash-silna-muzika-vzemat-ti-socialnite-pomoshti-news_700146.html

Това шеговито предложение отправи водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев, след скандалния случай в Гълъбово, където десетки роми се появиха с лопати, мотики и брадви пред местния полицейски участък след сигнал, че в ромската махала има силна музика.

Македонският парламент ще продължи с обсъждането на предложените промени в конституцията

http://nakratko.bg/category/25/165549/


Македонският парламент се очаква да продължи днес с обсъждането на предложените промени в конституцията съгласно споразумението с Гърция за името на страната. За да бъдат приети измененията, е необходимо мнозинство от две трети или 80 гласа.

Цацаров: Нито една версия за убийството на Вероника не е изключена

http://www.cross.bg/tzatzarov-sotir-izvurshitelya-1586372.html

/КРОСС/ Нито една версия за убийството на Вероника Маринова не е изключена и до момента. „Хипотезата, че журналистката е нападната заради работата си към момента не напира каквато и да е опора в доказателствата по делото. Това, което се работи в момента, основно е свързано с версията за спонтанно на падение”, обясни в „Събуди се” главният прокурор Сотир Цацаров. При разпита пред германските власти Северин Красимиров не отрича извършеното убийство. Той го описва фрагментарно и отказва да говори за сексуалното посегателство. Според Цацаров обаче тези обяснения  не кореспондират със събраните доказателства.  Той посочва, че няма информация, която да сочи предизвикване от страна на жертвата. „Става дума за грубо, брутално нападение, очевидно под остатъчното влияние на алкохол , а може би и наркотични вещества, чиято основна цел е била сексуално посегателство. "Интересна подробност от разследването – когато отидохме в Русе заедно с  министъра на вътрешните работи и когато все още една голяма част от информацията за извършителя не беше събрана, там ни чакаше изготвен психопрофил от експертите от Института по криминалистика към МВР. Когато сега чета този профил, първо той отговаря на 90% на личността и мотивите на извършителя и второ, освен това, той е и едно свидетелство за доста добра професионална работа", каза още Сотир Цацаров

До 1% от приходите в туризма да отиват за национална реклама

http://www.moreto.net/novini.php?n=383802

Туристическият бизнес в България настоява за удвояване на парите за национален маркетинг и реклама на българския туризъм през следващата година. Големите инвеститори в туристическия сектор са отправили официално предложение до управляващите 0,5% от приходите в сектора на туризма да отидат за реклама на българския туристически продукт.

Отиде си създателят на модерната анестезиология и реанимация във Варна

http://www.varna24.bg/news/821651.html

На 88-годишна възраст този свят напусна създателят на модерната анестезиология и реанимация във ...

Съдебни медици излизат на протест, МВР не им платило за експертизите

https://frognews.bg/novini/sadebni-meditsi-izlizat-protest-mvr-platilo-ekspertizite.html

Съдебни лекари в Пловдив готвят протест. Причината е неизплатени от МВР възнаграждения за извънреден труд. От близо година те не са получавали своите хонорари за вещи лица и отказват да посещават местопроизшествия.

Румънската гранична полиция откри 47 нелегални мигранти в камион

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102849

Румънската гранична полиция откри 47 нелегални мигранти в камион Румънската гранична полиция откри в понеделник 47 души, скрити в задната част на камион на граничен пункт между Румъния и Унгария, предаде Асошиейтед прес. Властите подозират, че нелегалните пътници са опитвали да достигнат държава от Западна Европа. Генералният инспекторат на румънската гранична полиция съобщи,

Предстоят горещи дебати в македонския парламент

http://www.cross.bg/parlament-makedonskiya-promenite-1586371.html

/КРОСС/ Днес продължават дебатите за конституционни промени в македонския парламент. За тях са се записали 67 депутати, които искат да се изкажат. Те говорят средно по 20 минути. Мненията на народните представители са двуполюсни – че трябва да се гласува за бъдещето на страната и че не може Македония да загуби своята идентичност. След изказването на премиера Зоран Заев, в което той предложи помирение и прошка, започнаха различни тълкувания. Едно, от които е, че той предлага амнистия на осъдените за побоя в парламента на 27 април 2016г. Тогава имаше девет условни присъди и две ефективни. Самият Заев също пострада при сблъсъците От МВР-ДПМНЕ приеха подадената ръка, снощи те обясниха, че искат да има нов процес и обвинения. Ако парламентът приеме промените в Конституцията, произтичащи  от Договора от Преспа, ще започне процедура по прилагане и през следващата година ще бъдат гласувани. Мнозинството в македонския парламент се състои от 67 депутати, за да бъдат приети конституционните промените обаче са необходими 80 от общо 120 народни представители. При провал на гласуването, предстои правителството да подаде оставка и да се разпусне парламентът. Това означава, че през декември в Македония ще има предсрочни избори. И днес дебатите ще бъдат съпроводени от протести.  

Меркел обеща да върне доверието след изборите в Бавария

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/10/16/3327931_merkel_obeshta_da_vurne_doverieto_sled_izborite_v/?ref=rss


Германският канцлер Ангела Меркел каза вчера, че тежките загуби на нейните съюзници консерватори на изборите в провинция Бавария е показала, че избирателите са изгубили доверие в правителството, и обеща да се бори за връщането му, предаде "Ройтерс".<br /><br />"Поуката за мен от това е, че аз като канцлер съм длъжна да гарантирам доверието да бъде извоювано отново. Ще работя за това с всичките си сили", подчерта Меркел на среща с представители на германската...

Кметът на Пловдив: Кондукторите от градския транспорт взимат чисто 1000 лева, не искат да са контрольори

https://pik.bg/кметът-на-пловдив-кондукторите-от-градския-транспорт-взимат-чисто-1000-лева-не-искат-да-са-news788774.html

Кметът на Пловдив: Кондукторите от градския транспорт взимат чисто 1000 лева, не искат да са контрольори

Оказва се, че кондукторите в автобусите взимат чисто над хиляда лева заплата и сега не всички от тях искат да станат контрольори към Общината, където заплатите са около 650 лева, оплака се кметът на Пловдив Иван Тотев.

"В момента подготвяме екипите за контрольори, които да следят спазва ли се електронното таксуване в масовия градски транспорт", допълни градоначалникът пред "Пловдив24".

"В една автобусна линия направихме експеримент без кондуктори и само с електронно таксуване. Резултатът - рязко се увеличи неплащането. Това означава, че преходният период между двете системи на закпуване на билети трябва да бъде плавен", коментира още Тотев.

Джендърните изследвания в Русия - с 30-годишна традиция

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/10/16/3313540_djendurnite_izsledvaniia_v_rusiia_-_s_30_-_godishna/?ref=rss


Т. нар. джендърни изследвания - "гендерные исследования" - в Русия имат повече от<br />тридесетгодишна традиция. Още преди 1991 г. са публикувани културно-<br />историческите изследвания на сексуалността на Игор Кон /1928 – 2011/, които се<br />приемат днес за класически. През 1989 – 1990 се заговаря за социалните изследвания<br />на пола като част от процесите на хуманитаризация и демократизация на науката в<br />Съветския съюз. Интересът към тях е...

Саудитска Арабия ще си признае, че дисидентът сам умрял при разпит?

http://clubz.bg/74533-sauditska_arabiq_shte_si_priznae_che_disidentyt_sam_umrql_pri_razpit

Саудитска Арабия подготвя алтернативно обяснение за съдбата на журналист дисидент и ще заяви, че той е умрял в саудитското консулство в Истанбул преди две седмици при разпит, който е протекъл неконтролирано. Това пише в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на източник, запознат с намеренията на кралството.

Във Вашингтон президентът на САЩ Доналд Тръмп спомена възможността Джамал Кашоги да е станал жертва на непланирано убийство. 

Новото обяснение, независимо доколко е вярно, изглежда цели да успокои политическата криза, която изчезването на Кашоги предизвика за Саудитска Арабия. Новата версия може и да смекчи донякъде критиките към администрацията на Тръмп, която отказва да отмени оръжейни продажби за милиарди долари за кралството и засега все още възнамерява да участва в бляскав саудитски инвестиционен форум следващата седмица. Тя може да е от полза и за Турция, чиято разклатена икономика би спечелила от финансова инжекция с нисколихвени заеми от Рияд, отбелязва "Ню Йорк таймс".

С покачването на натиска върху Саудитска Арабия да разкрие какво знае за съдбата на Кашоги, официални представители на САЩ започнаха на предричат през уикенда, че саудитците неизбежно ще признаят съучастие в смъртта му и ще заявят, че тя е предизвикана от "оплескана операция", пише в. "Вашингтон пост".

През последните дни саудитски официални лица обсъждат публикуването на изявление, в което ще се спомене операция с непредвиден развой и ще се призове за наказание на виновните саудитски служители, каза информиран източник. Това изявление ще се публикува едва след като Саудитска Арабия постигне споразумение с Турция как да се действа със съвместното разследване, отбелязва "Вашингтон пост".

Турски следователи бяха допуснати в саудитското консулство в Истанбул едва след като в сградата влязоха саудитски служители, посетители и екип от чистачи с парцали, кофи и дезинфекционни препарати, пише в. "Гардиън".

Не е ясно какви доказателства все още са останали близо две седмици след изчезването на Кашоги, отбелязва британският ежедневник.

В петък Саудитска Арабия даде принципно съгласие за съвместно разследване с турската полиция на изчезването на Кашоги, но претърсването на консулство се забави заради спор по условията на това разследване.

Турските полицаи искаха да донесат вещества за откриване на следи от кръв, докато саудитците настояваха за по-ограничена проверка. Турски източници многократно заявиха, че разполагат с аудиозапис на убийството на Кашоги в консулството, което означава, че турското правителството е подслушвало сградата.

Според турски следователи Кашоги отначало е бил разпитван в офиса на генералния консул на втория етаж на сградата, а след това е бил завлечен в друга стая от екип убийци. Турците смятат, че накрая тялото му е било разчленено в трето помещение.

Потресаващи подробности за предполагаемата смърт на Кашоги излизаха в турския печат с позоваване на правителствени източници, но самите министри избягват да повтарят тези твърдения публично.

Вчера турските следователи, които охотно коментираха случая през изминалите девет дни, вече бяха по-предпазливи в изказванията си. Същото стана с турските журналисти - един от тях каза, че медията му е получила инструкции да набляга по-малко на предполагаемото престъпление и повече на политическото решение, отбелязва "Гардиън".

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна днес в Рияд за кризисни преговори във връзка с изчезването на Кашоги преди две седмици в Истанбул, предаде Франс прес.

Помпео идва в Саудитска Арабия по нареждане на президента Доналд Тръмп и се очаква да бъде приет от крал Салман.

Държавният секретар на САЩ ще се срещне също и с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, каза американски представител.

Помпео бе посрещнат на летището от саудитския си колега Адел ал Джубейр и от посланика на кралството във Вашингтон - принц Халед бин Салман, син на краля и брат на престолонаследника Мохамед бин Салман.

В понеделник след разговор по телефона с крал Салман Тръмп предположи, че изчезването на Джамал Кашоги "може да е предизвикано от неконтролируеми обстоятелства". По-късно американски медии съобщиха, че Саудитска Арабия смята да признае, че журналистът е убит при разпит в консулството на Рияд в Истанбул, който се е развил по непредвиден начин.

Според Си Ен Ен, цитирала два анонимни източника, Рияд подготвя доклад, в който се опитва да минимизира ролята си в изчезването на Кашоги, критикувал властта в Саудитска Арабия.

БТА

Австралия може да признае Йерусалим за столица на Израел

https://www.actualno.com/asia/avstralija-moje-da-priznae-jerusalim-za-stolica-na-izrael-news_700136.html

Австралийският премиер Скот Морисън обмисля да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести посолството на страната си от Тел Авив в Йерусалим. За това съобщи офисът на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, като резултат от телефонните му разговори с австралийския му колега. "Днес на телефонен разговор между министър-председателя Бенямин Нетаняху, премиерът на Австралия Скот Морисън австралийския заяви, че се обмисля възможността официално да признае Ерусалим като столи

Великият Хосе Карерас отново в България

http://www.varna24.bg/news/821622.html

Великият тенор Хосе Карерас ще изнесе прощален концерт пред българската публика. Това ще бъде и ...

Тихомир Безлов: "Джи Пи Груп" се опитват да се снишат, "сготвиха" ги

http://nakratko.bg/category/58/165548/


“Джи Пи Груп“ се опитват да се снишат. Действително си мисля, че ги „сготвиха“. Това заяви в ефира на БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Дрогираните зад волана скочили 10 пъти, друсат марихуана и амфетамини

https://offnews.bg//obshtestvo/drogiranite-zad-volana-skochili-10-pati-drusat-marihuana-i-amfetamini-690012.html

10 пъти е скочил броят на шофьорите, седнали дрогирани зад волана, за три години. 

През 2014 г., когато започна да набира скорост акцията по тестване на водачите за наркотици, имахме 50 до 100 проби на година. 2017 г. завършихме с близо 1000 проби от шофьори, изпратени за потвърдителен лабораторен анализ, заяви началникът на Токсикохимична лаборатория към Клиниката по спешна токсикология във ВМА доц. д-р Васил Атанасов по БНР. 

През последните 2 години се наблюдава и ръст на комбинираната употреба на наркотици от шофьорите, съобщи доц. Атанасов. По думите му по нашите пътища дрогираните шофьори най-често са употребили марихуана плюс амфетаминов тип стимуланти. На първо място метаамфетамин, а на второ място кокаин, уточни експертът.

75-80% от всички изследвания показват тези комбинации с трева, а шофьорите са на възраст между 18-30 години, каза още доц. д-р Васил Атанасов. 

Трогателна изповед на един баща: Погребах сина си на 20 г., момчето ми спаси четирима след смъртта си…

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b4-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d0%b1%d0%b0%d1%89%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b5/

Един баща, изгубил нелепо сина си, пометен на тротоар заедно с приятел, написа до медиите след условна присъда за 18-годишния шофьор убиец: Моето момче спаси четирима след смъртта си,

Един баща, изгубил нелепо сина си, пометен на тротоар заедно с приятел, написа до медиите след условна присъда за 18-годишния шофьор убиец:
Моето момче спаси четирима след смъртта си, убиецът му отпразнува бала си и ще става студент.
„Аз съм Янко Енев от Горна Оряховица – обикновен, тих и скромен български родител. Така, тихо и без обществено внимание, изпратих рожбата си към онзи, другия свят, за който всички твърдят, че бил по-добър. Дано да е така, България не разбра, че през октомври 2017 г. погребах детето си на 20 години.
Не организирах митинг или протест на лобното му място. Не извиках медиите.

Нямаше репортаж по новините. Не написах на никого. Тихо и самотно останах с дълбоката и непосилна, разкъсваща болка от нелепата загуба. Ще кажете – много хора се сблъскват с тази съдба, не съм единствен. Така е, но трудно родителското съзнание осмисля и приема, че детето му е погубено като пешеходец, помляно на тротоара от безразсъден шофьор.

За сърцето няма да говорим, него могат да го разберат само хора, които са преживели моята трагедия. Като например, близките на другия пешеходец, загинал на място в това пътнотранспортно произшествие. Та ето я равносметката от черните хроники – петък, 13.10.2017 г., катастрофа, 18-годишен, неопитен, самонадеян шофьор, притежаващ книжка от месец, две жертви – на 20 г. и на 40 г., правомерно движещи се по тротоара, средна телесна повреда на петнадесетгодишно момче, пише 168 часа. За мен обаче статистиката е болезнено лична, без да съм фаталист. Не знам и не искам да знам причините. За мен измеренията са други – НЯМА ГО ДЕТЕТО МИ. И НЯМА ДА ГО ИМА ВЕЧЕ. ТОЙ Е МЪРТЪВ. УБИТ. В резултат на катастрофата момчето ми изпадна в мозъчна смърт. Дарихме органите му на четирима нуждаещи се. Бяха извършени четири животоспасяващи за тези хора трансплантации. Ирония ли е, благородство ли е, утеха ли е? Всеки търси своето обяснение. Една година по-късно – 2 октомври 2018 г., Великотърновски окръжен съд, НОХД 311/2018. Подсъдимият съжалява – сигурно е така, животът му се е преобърнал, страшно е, неизвестно, но е жив. Колко ли е тежко за родителите му – вероятно неописуемо и влудяващо, и аз съм родител, разбирам ги, но те имат живо дете.

Подсъдимият се извинява – на мен ми е безразлично. Признава се за виновен… хм, добър ход -съкратено съдебно следствие. Много съжалява за стореното, разбира се. Отекват думите на защитника – млад е, млад, да му дадем шанс да се поправи. Да се поправи, след като е извършил нещо непоправимо за две семейства. Защитникът му хладнокръвно и разпалено обяснява колко добър ученик бил и че ще става студент – това му е работата на адвоката, но мен не ме интересува.

Може и да е вярно, може и да не е – днес всички са добри ученици. А ако търсим реципрочност на добрината – моето момче спаси четирима със смъртта си, а убиецът му завърши училище с отличие, отпразнува бала си и ще става студент. В съда сме, за да разберем как ще бъде овъзмездена една-единствена конкретна постъпка на този добър ученик. Тягостно и мъчително е, но моментът наближава. Последната изнемощяла и отчаяна бащина дума пред съдията е молба за ефективна присъда. В ушите и сърцата ни на опечалени родители на двете мъртви момчета обаче и досега кънти произнесената присъда: ТРИ ГОДИНИ УСЛОВНО. Е, сигурно наистина е бил много добър ученик!!!

И млад, разбира се! След глътка отрезвяване се питам какво ли означава съразмерност и цел на наказанието, за които сме чували по телевизията. Дали това се има предвид?!? Това ли е смисълът на закона? Аз съм родител, чието дете никога няма да протегне отново ръка към мен, няма да срещна погледа му, гласът му ще чувам само насън. Сигурно заради това не разбирам постановената присъда. Защо за други престъпления без причинена смърт извършителите лежат в затвора? Въпросите са много, но всички потъват в мълчание.

Дали не трябваше да дам гласност на ужаса, който преживях преди година и с който живея и днес! Вярно, че в правото няма морал, но в очернената ми душа наред до страданието по непрежалимото ми чедо нагло и безпардонно се насади и усещането за безнаказаност и несправедливост. Надявам се с това писмо и гласността на моята болка по някакъв начин да постигнем така чаканата и жадувана справедлива ефективна присъда. В памет на моето момче – КРАСИ!“

Янко Енев е баща на 20-годишния Красимир, който заедно с приятели си Димитър /40 г./ бяха пометени и убити от неопитен шофьор на тротоар в Горна Оряховица. Димитър умря на място, а Краси изпадна в мозъчна смърт във Великотърновската болница и спаси с органите си четирима болни. Преди дни Окръжният съд във Велико Търново даде по реда на съкратеното съдебно следствие 3 години условно на шофьора Антон Иванов.

 

Материалът Трогателна изповед на един баща: Погребах сина си на 20 г., момчето ми спаси четирима след смъртта си… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Почина съоснователят на "Майкрософт" Пол Алън

https://www.mediapool.bg/pochina-saosnovatelyat-na-maikrosoft-pol-alan-news285031.html

Пол Алън - съосновал "Майкрософт" заедно с Бил Гейтс през 1975 г., почина на 65-годшна възраст след боледуване от рак. Това съобщиха световните агенции, които се позоваха на съобщение на семейството и компанията му. Последната класация на списание "Форбс" го нареждаше под №21 в списъка на най-богатите в света със състояние от над 21.3 млрд. долара. "С голяма тъга съобщаваме за смъртта на нашия основател Пол Алън, съосновател на "Майкрософт", се казва в съобщението на компанията му "Вулкан". Алън се лекуваше продължително време от Нехочкинов лимфом и беше в ремисия. Преди две седмици той заяви, че планира "да се бори агресивно", докато продължи да работи по своите проекти. Сестрата на Пол Алън - Джоди, сподели, че той е бил "забележителна личност във всяко отношение". "Докато повечето хора го познаваха като професионалист и филантроп, за нас той беше много обичан брат и чичо, и изключителен приятел. Семейството и приятелите на Пол бяха благословени да познават остроумието, топлотата, щедростта и дълбоката му грижовност", заяви тя. По думите й той винаги е намирал време за приятелите и семейството си. В декларация до медиите Бил Гейтс заяви, че скърби за един от най-старите и най-скъпите си приятели. "Съкрушен съм от загубата на един от най-старите и скъпи приятели Пол Алън. От нашите дни в училище, през партньорството ни в създаването на "Майкрософт", до нашите общи благотворителни проекти през годините, Пол беше истинския партньор и скъп приятел. Персоналните компютри нямаше да съществуват без него", заяви Бил Гейтс. Цялата технологична индустрия също почете смъртта на Алън. "Нашата индустрия загуби пионер и нашият свят загуби сила на доброто. Изпращаме нашите искрени съболезнования на приятелите на Пол, семейство Алън и всички в "Майкрософт", коментира изпълнителният директор на "Епъл" Тим Кук. "Загубихме велик технологичен пионер днес - благодаря ти, Пол Алън, за твоя огромен принос за света чрез твоята работа и филантропия. Мислите ни са с неговото семейство и цялата общност на "Майкрософт", коментира изпълнителният директор на "Гугъл" Сундар Пичай. "Много съм натъжен да чуя, че Пол Алън е починал. Неговата страст за изобретяване и развитие вдъхновяваше много хора. Той беше неуморим до края. Сърцето ми е с неговото семейство и приятели", коментира основателят на "Амазон" Джеф Безос. През последните години Алън се беше концентрирал върху благотворителност чрез организацията си "Вулкан", която обединява множество научни и технологични проекти. Освен това групата инвестира и в облагородяване на части от Сиатъл и културни институции в града. Алън притежаваше и два отбора - хокейния "Сиатъл Сийхоукс" и баскетболния "Портланд Трейлблейзърс". Голям фен е и на музиката, като инвестира и в подобни музеи. Алън работеше и по проекта Stratolaunch. Той разработва най-големия самолет в света, който ще се използва за изстрелване на космически ракети от голяма височина.

Новият готвач в българската база на Южния полюс спечели с хляб с вода от разтопен сняг

http://www.varna24.bg/news/821627.html

В българската база на Южния полюс вече има специално назначен готвач. Това е Уляна Яркова, която ...

В Бургас излизат на митинг в защита на граничарите

http://www.cross.bg/grada-palata-sudebnata-1586370.html

/КРОСС/ Митинг в Бургас в защита на българските граничари, осъдени от турски съд. Митингът ще се проведе пред Съдебната палата в  града и се организира през социалните мрежи. В 9.30 ч. всички подкрепящи четиримата български граничари, осъдени заради убийството на турски рибар-бракониер преди 10 години в български териториални води, трябва да се съберат  пред Съдебната палата. За час по-късно в Районния съдна града е нарсочено дело по искане на Турския наказателин съд, на което граничарите трябва отново да дадат показания по случая с убийството.

Сръбски тир с бира се преобърна на АМ "Струма"

http://www.varna24.bg/news/821616.html

Товарен автомобил със сръбска регистрация излезе от пътя на 40-ия км на АМ "Струма" и се ...

Шефът на Джи Пи Груп: Сатанизират ни. Разговорът ще продължи в съда

https://offnews.bg//temida/shefat-na-dzhi-pi-grup-satanizirat-ni-razgovorat-shte-prodalzhi-v-sa-690011.html

"Сатанизират ни и разговорът ще продължи в съда. Винаги сме спазвали законите в тази страна. Определени групи от хора, които имат определени интереси, ни сатанизират и ни вкарват в режим на карантина, изолират ни". Това заяви изпълнителният директор на строителната компания "Джи Пи Груп" Владимир Житенски.

След разследване на "Биволъ" прокуратурата започна проверка на дружеството, което спечели поръчки за десетки милиони левове по време на управлението на ГЕРБ, за злоупотреби с евросредства. Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че се разследва за пране на пари и физическо лице, свързано със строителната компания "Джи Пи Груп".

Държавното обвинение наложи и запор на паричен превод на 14 млн. евро от България към чужда банка във връзка с казуса "Джи Пи Груп". 

Владимир Житенски обясни, че компанията сама е решила да се оттегли от спечеления търг за изграждането на тунел "Железница", който е част от трасето на магистрала "Струма". България получи европейско финансиране за магистралата и ако не изпълни последната отсечка от трасето в срок, може да изгуби всички средства, получени за магистралата през последните години.

„Ние сами се отдръпнахме от проекта за строителство на тунел „Железница”, който е част от един голям проект за няколко милиарда. Ако ние не се отдръпнем и започнем да проявяваме некоректност към страната си, ще загубим всичките тези средства”, заяви Житенски.

Цацаров: Политически рейтинг не се прави върху трупове

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/cacarov-politicheski-rejting-ne-se-pravi-vyrhu-trupove-6087492

Беше задействан преднамерен сценарий, който целеше да покаже че България убива разследващи журналисти

Северин отрича изнасилване, но имало  категорични доказателства

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/severin-otricha-iznasilvaneno-imalo-kategorichni-dokazatelstva-6087492

Това, по което се работи в момента е свързано с версията за спонтанно нападение, уточни Цацаров и допълни, че предстои разпит на заподозрения щом пристигне у нас

Ваня Костова - от приятел в поредната жертва на Кулагин

http://www.varna24.bg/news/821612.html

Само за месец Кулагин успя да докара някои участници до пълно отчаяние в звезднто шоу. Отношенията ...

Бисер Петков: Таванът на пенсиите остава, но се повишава за всички от 1 юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/7102823

Бисер Петков: Таванът на пенсиите остава, но се повишава за всички от 1 юлиПредложена е промяна, която предполага запазване за всички пенсии - нови и стари като се повишава размера на този таван. Таванът от следващата година ще стане 1200 лева. Таванът остава, но се повишава от 1 юли. Това каза пред БНТ министърът на социалната политика Бисер Петков.  "Действащата норма в Кодекса за социално осигуряване предвижда таванът

Неочаквана радост за Лили Иванова,след 8 дълги години отново ще изпълнява "Детелини"

http://www.varna24.bg/news/821605.html

Лили Иванова връща в репертоара си един от най-големите си хитове "Детелини", пише ...

Новият площад „Славейков“: HUBAVOE, но не е готово (СНИМКИ)

http://clubz.bg/74532-noviqt_ploshtad_%E2%80%9Eslavejkov%E2%80%9C_hubavoe_no_ne_e_gotovo_snimki

„Славейков“ вече е готов наполовина с новия дизайн. Настилката на емблематичния столичен площад  изглежда следва проекта на архитектурното студио А.Д.А., за разлика от градинките пред „Св. Седмочисленици“ и „Кристал“, предизвикали гняв и вицове.

Качеството на изпълнението като че ли е по-добро от другите участъци от ремонта в столичния център, някои елементи не съвпадат, но явно отново ще има „контрол на контрола“ и „ремонт на ремонта“. Обяснимо, столичани наблюдават през процепите на оградите с недоверие какво се случва на площада.

В момента работниците са покрили с плочи участъка пред Столичната библиотека. За местата на изсъхналите и наранени от строителните машини дървета са оставени неголеми отвори за новите фиданки. Виждат се и диагоналите, които трябва да придадат илюзията за по-голяма широта на пространството. Случайно или не, по-тъмните участъци приличат на шевици…

Но да не бързаме, а да си припомним новия девиз на столицата: „HUBAVOE, но не е готово“.

"Площад Славейков"

Предлагат Слави Трифонов за "Гинес“, бил най-успешният водещ в целия свят

http://www.varna24.bg/news/821592.html

Американски писател иска да види най-добрия ни шоумен Слави Трифонов и предаването му в Книгата на ...

Нов кървав инцидент в Своге!

http://www.varna24.bg/news/821635.html

19-годишно момче е настанено в "Пирогов" в много тежко състояние, след като е било ...

Тристранката ще обсъди проекта на Закона за хората с увреждания

http://www.moreto.net/novini.php?n=383813

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проекта на Закон за хората с увреждания, внесен от социалния министър Бисер Петков. В проекта на закон се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания - индивидуалната оценка, която ще е с по голяма тежест.

Сотир Цацаров: Политически рейтинг не се прави върху трупове.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/16/3327928_sotir_cacarov_politicheski_reiting_ne_se_pravi_vurhu/?ref=rss


Спекулации, сценарий и опит да се извадят политически дивиденти вижда главният прокурор Сотир Цацаров в коментарите, свързани с убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова. Той даде интервю на запис на "Нова телевизия".<br /><br />По думите му още преди да бъде разкрита самоличността на убиеца са започнали спекулации, целящи да задействат сценарий, който да покаже, че в България убиват журналисти заради тяхната разследваща дейност. Е, сценарият не издържа,...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване