Депутатите започват работа

https://frognews.bg/novini/deputatite-zapochvat-rabota.html

Депутатите се събират на първо заседание за Новата 2019 година. Очаква се пленарният ден да започне с декларации на парламентарните групи за новия политически сезон.

Отиде си бащата на българските сутрешни блокове

http://clubz.bg/78135-otide_si_bashtata_na_bylgarskite_sutreshni_blokove

На 81 години си отиде телевизионният журналист Величко Скорчев, "бащата" на сутрешните блокове в България.

Той постави началото им у нас с предаването "Добър ви ден", което беше излъчено за първи път по БНТ на 18 септември 1990 година.

Завършил археология, Скорчев посвещава 25 години от кариерата си  на националната телевизия.

Сблъсък на влак с камион в Словакия, 7 души са пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238755

Сблъсък на влак с камион в Словакия, 7 души са пострадали7 души пострадаха в Северна Словакия при дерайлирането на влак след удар с тежкотоварен камион на открит прелез, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Водачът на камиона не обърнал внимание на червената светлина на семафора. Влакът пък се движел със 70 километра в час, когато ударил камиона на прелеза.

Теми и гости в сутрешните блокове на телевизиите

http://www.cross.bg/tema-zhivo-parite-1593574.html

/КРОСС/ БНТ, „Сутрешен блок" Тема: Политически пъзел. От Брюксел до София - как се подрежда политическият пъзел Тема: Спешна помощ. Лекарство за проблемите на Спешна помощ - кое е то Тема: Столицата и парите. За какво ще стигнат парите на София през 2019-та Тема: В името на името. В края на спора: Република Македония в очакване на новото име Тема: Сурва в Перник. На живо от Перник: градът в очакване на кукерските игри

Русия: Би Би Си разпространява идеите на ИД

https://www.vesti.bg/sviat/rusiia-bi-bi-si-razprostraniava-ideite-na-id-6090821

Става дума за „цитати“ на лидера на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади

В американския Конгрес почетоха паметта на Кашоги

https://dnes.dir.bg/svyat/v-amerikanskiya-kongres-pochetoha-pametta-na-kashogi

Наш морален дълг и да запазим живота и свободите на журналистите, казва Нанси Пелоси

Район край Варна днес остава без ток

http://www.moreto.net/novini.php?n=389211

В един район на Варна са възможни електросмущения днес, 11 януари. Причината е обслужване и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, съобщиха от ЕРП-Север за Moreto.net. - от 09:00 ч. до 15:00 ч.

Какво предстои за българския спорт през 2019

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/11/3364961_kakvo_predstoi_za_bulgarskiia_sport_prez_2019/?ref=rss


Най-добрата от много време насам. Така министърът на спорта Красен Кралев определи 2018 г. и заяви, че очаква светло бъдеще.<br /><br />Първата стъпка към него би трябвало да започне през 2019 г. Като предолимпийска тя има ключово значение за българския спорт. С куп квалификации за Токио 2020 и със световни първенства в почти всички спортове - лека атлетика, плуване, алпийски ски, биатлон, ски скокове и баскетбол.<br /><br />Какво приема България<br /><br...

Войводиново пак настръхна: Ако спрем протеста, политиците могат да наредят да спре бутането на незаконните къщи

https://petel.bg/Voyvodinovo-pak-nastrahna--Ako-sprem-protesta--polititsite-mogat-da-naredyat-da-spre-butaneto-na-nezakonnite-kashhi__298525

Съборили сме 4 немасивни къщи. Днес ще бъдат съборени още 10. После остават масивните къщи, за които са издадени констативни протоколи. Баге...

Прогноза за времето - 11 януари (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-11-januari-petyk-news_715571.html

Минимални температури между минус 5° и 0°, по морския бряг малко по-високи. Атмосферното налягане ще продължи да се повишава и вечерта вече ще доближи средното за месеца. Днес валежите навсякъде ще спрат, а над Южна България и облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа слаб и умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат предимно между 0° и 5°, в София около минус 1°. Това съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният сино

Парламентът тръгва с речи на лидерите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238343

Парламентът тръгва с речи на лидеритеС традиционните речи на председателите на парламентарни групи почти се изчерпва първата работна седмица за новия сезон на Народното събрание, която започва и завършва днес. Депутатите ще разгледат само един закон - за изменение в този за животновъдството, предложени от Министерския съвет. Заради ваканцията,

Защо Путин не използва китайския модел на социализъм?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288624_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BD%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB+%D0%B

 За всеки политолог е ясно, че за Путин би било много по-изгодно да продължи да използва част от съветските ритуали и съветската реторика в управлението на съвременна Русия. Това няма да доведе до нещо страшно за руските либерални елити. Използването на социалистическата реторика не би довело, както и не доведе до нещо страшно за китайските елити, интегрирали се в глобалния проект много по-силно, отколкото руските. В Русия всички биха разбрали, както и в Китай разбират, че има определени условности на елитното поведение, тъй като не може да бъдат игнорирани навиците на населението, ако искаш спокойно да управляваш.

 

Така съветският номенклатурен елит още по времето на Сталин се превърна в затворена каста, презираща останалото население, но правилно изиграната от тях роля им помогна да удържат властта още 40 г. след смъртта на Вожда, докато не решиха да сменят системата. И когато я смениха, те съхраниха всички свои привилегии, даже ги умножиха. И до днес има хора, които вярват, че съветските елити са се отличавали от сегашните със своята скромност, съвест и разбиране на народа.

 

Днес никой не упреква Брежнев в корупция и злоупотреба с власт, а за него мислят като за обаятелен, душа човек и обикновен мужик, като „самият той живял и на другите давал да живеят“. Още Макиавели е казал, че този, който завоюва ново княжество, трябва да смени князете, за да укрепи властта си,  и да не пипа установените обичаи. В Русия елитът никога не е бедствал и нищо не си е отказвал, но е разбирал, че народът обича и иска да чува определени неща, които трябва да му бъдат давани.

 

Народът обича да слуша проповеди за справедливостта и е свикнал с разговори за колективния дълг и отговорност. Не е нужно непременно да правиш това, но трябва да си даваш вид, че го правиш. Трябва периодично да сменяш министри, публично да ги заклеймяваш и да хвърляш върху уволнените цялата вина за недостатъците. Но ако ги пазиш, автоматично поемаш върху себе си цялата им вина. А превръщайки ги в „черни овце“, ти спасяваш системата, обвинявайки за пороците й отделни нейни представители. Така е правел СССР и отлично се е справял 70 г., каквото и да са си позволявали елитите. Освен това, ако управляващите бяха поискали, щяха да се справят още толкова години. Тези теми прекрасно използва и Япония в своя капиталистически модел.

 

Защо тогава днешният руски елит се отказва от този подход, създавайки кризи и недоволства? Нали народът не иска много. Той иска само да му се каже, а не да стане. Той не иска дела, а поне думи. Но и това не им се дава на хората. Къде е причината?

 

Социалистическата реторика е само подаяние за привичките на масите, условност в постъпките и речите на политиците, която трябва да спазват, като правила в играта. В Китай ги спазват и под умерените социалистически речи строят мощен азиатски капитализъм с всичките му атрибути и институции. Могат да направят същото и в Русия. Не би попречило на формирането на милиардерите, като управляваща класа, а в този случай властта ще има лостове за натиск върху елитната класа на богатите и много по-здрави позиции в електората.

 

Защо властта в Русия се отказва от един печеливш инструмент в политиката? Причините за това поведение са принципните разлики в условията на строителството на съвременния капитализъм в Русия и Китай. Ето и тези разлики. Китай смени системата в рамките на своите традиционни граници. А Русия в рамките на разпадналата се държава и загубени територии. По този начин предишният строй в СССР беше компроментиран в очите на населението, при това с помощта на предишните управляващи елити. Тази пропаганда даде своите плодове и сега дори само опитът да бъде върната предишната риторика ще се тълкува като опит за връщане към строя, за който всички знаят, че е лош и сами са се отказали от него.

 

На населението в Русия и населението на бившите съветски републики това не е възможно да се обясни. Тогава гражданската война ще бъде неизбежна. Китай няма за първостепенна задача да възстановява загубени територии. А Русия има. Най-вредно е да свикнеш сериозно да мислиш за Русия като за Руска федерация, която съществува върху развалините на СССР. Именно СССР е истинската Русия, огромна и историческа, а не Руската федерация нейно ядро и сърцевина. Тогава възстановяването на руската територия става първостепенната задача за елитите в Русия, колкото и да отричат публично този факт.

 

Китай е мононационален. Русия е многонационална. Нация-държава, не е руски модел. Това прави връщането на териториите още по-сложно, тъй като националната самоидентичност на народите не е общ критерий за интеграция. Необходим е такъв критерий за имперска солидарност на народите, който се приема от всички без възражения. Националният критерий не действа. Икономическият критерий също не е възможен, защото стандартът на живот на руснаците не е в пъти по-висок от този на съседите. Социалният критерий може напълно да реши тази задача, но ако бъде поставен, сериозно ще развали отношенията на Русия със старата аристократична Европа.

 

Разговорите за социализъм в Китай, където никога не е имало развит социализъм, а всичките му успехи се дължат на капитализма, не плашат Запада. Друга работа е, когато за социализма заговори Русия. Тогава всички контакти с европейските елити ще бъдат или невъзможни, или много трудни. С подобна на Запада Русия, Европа е готова да сътрудничи, но не и с тази Русия, която дори само на думи използва някои социалистически клишета, събуждащи страхове, че всеки момент това може да се засили и отново да се върне конфликтът на двете различни социални системи и лозунга на Хрушчов „Ние ще ви погребем“. Да укрепиш зададения вектор е много по-просто, отколкото принципно да го промениш. И никакви обяснения от типа, че това се прави „за народа“ и „не е наистина“, няма да помогнат.

 

Недоверието тласка европейските елити назад в обятията на англосаксонците. А същността на геополитическата борба между Китай, Русия, САЩ и Европа се състои в това да привлечеш към себе си намиращата се в центъра на света Европа, като по този начин промениш глобалното подреждане на силите в своя полза. Или, ако не можеш да я привлечеш, то поне да не позволиш Европа да бъде „приватизирана“ от една единствена сила. А в борбата за Европа трябва да си приятел с Ватикана и със старата европейска аристокрация. Тази аристокрация няма да тръгне да си сътрудничи с елит, който дори само на думи строи социализъм. Това е принципен въпрос.

 

Европейският елит, мака и с уговорки, приема модела на двувластие, „либерали-социалдемократи“, тъй като е наясно, че той е наложен от САЩ. Но всяко възраждане на социализма в Русия ще се възприеме като реанимация на заплахата. В днешния свят, за да бъдеш в нормални отношения с обкръжението си, означава да бъдеш като него. Иначе принципно ще бъдеш във война с него. Конкурентната борба вече създаде на Русия образа на плашило и на пожар. Но, още по-страшен ще бъде този образ, ако идеологическата окраска на Русия не е дори червен, както в Китай, а поне в розов цвят, какъвто е в Европа. Европа обаче няма опита на победилия социализъм и там такива игри не плашат никого.

 

Друга е работата в Русия. В нея дремещото под песента „Ламбада“ население ще излезе от анабиозата при първия звук на тръбата, даже ако той не е „Интернационала“ или „Варшавянка“, а просто армейския сигнал за събуждане. А по-нататък всичко ще тръгне по вече утъпкания път и не след дълго някой от трибуната на мавзолея ще се обърне към народа: „Скъпи другари червеноармейци и червенофлотци! Братя и сестри! Обръщам се към вас приятели мои“! Такъв страшен сън на старицата-Европа ще направи невъзможен танковия марш на „Газпром“ по нейните улици. И съответно няма да ги има „ешалоните с трофей“, пълни с всякакви технологии и кредити, пътуващи към днешна Русия. А липсата на технологии, както в миналото, така и сега е равнозначно на смърт за страната.

 

Кадрите, според мисленето на елитите, са въпрос на възпроизводство, или както казва цар Петър: „Жените ще народят нови“, но без технологии няма как да създадеш съвременно царство, било то трицветно, или червено, или даже розово. В днешно време Европа трудно се противопоставя на натиска на Америка, но сега тя поне може да каже, че Русия изгражда европейска демокрация, а всичко останало е въпрос на трудности и цена, която трябва да плати. Тоест Русия не е враг, а заблудена овца. Но ако Америка каже: „Вие помагате на новите строители на социализма, искате ли да получите СССР-2?", тогава Европа няма да има отговор. Въпреки това Европа и Русия са крайно необходими една на друга, независимо от различията в целите и ценностите. И именно заради разговора между висшите елити на Русия и Европа, а по-точно заради стоящите зад тях европейски семейства, чиито пари управлява Ватикана и на свой ред руските олигарси, чиито пари управлява Федералната служба за сигурност (ФСБ), руския елит няма да допусне нищо, дори и намек, че ще строи социализъм, с каквото и да било капиталистическо лице, макар че е в неговите възможности да го направи и даже така ще бъде по-добре за него.

 

Либералите в Русия ненавиждат населението, а така също и либералните елити. Всяка година от гроба си СССР удря плесница на новите стопани на държавата, когато на Нова година всички жители от бившите републики гледат старите съветски филми. За 28 години, при всички възможности на либералните проекти, властта не можа да създаде нещо подобно. Тя проигра борбата за ума и сърцата на хората, които си останаха „съветски“ и „съюзни“ по своите базови ценностни параметри. Либерализма в републиките от бившия СССР прилича на лъв скочил върху гърба на слон. Той хапе гърба му, пречи му да ходи, мъчи го, гризе го, облива го с кръв, но не може да го повали и да го победи. А слонът не може да се отърси от хищника на гърба си и се измъчва, чудейки се какво да направи. Така и си вървят лъвът върху слона, така и продължава тяхното противоборство.

 

И в Прибалтика, и в Украйна, и в Русия, и в Белорусия, навсякъде Новата година е салата „Оливие“, руска салата, желирано месо с майонеза, шампанско и човешки, светли съветски комедии, научени наизуст, но действащи като лекарство върху върху възпалена рана, като обезболяващо, като глътка въздух в застоялия въздух на мерзкия капитализъм. Народите тъгуват по времената, в които животът им имаше по-голям смисъл, а хората бяха хора, но вече не могат нищо да направят. От загубилите в днешния ден човешки облик чиновници, хората се спасяват с бягство в миналото. От това бягство в действителността ги връщат телевизионните репортажи. Някакъв високопоставен член на правителството направил обръщение към руснаците в Инстаграм. По-добре да не го беше правил. В отговор на пожеланието му да се сбъднат всички желания на хората, му пожелаха да си подаде оставката, и това беше най-малкото. Но всъщност, най-обичаен е въпросът: „Нима не виждате, че народът ви ненавижда?".

 

Струва ми си, че просто беше необходимо да сменят кадрите, да сменят реториката, да накажат някого, някого да уволнят, а друг да пратят в затвора и народът щеше да бъде щастлив. Още три-четири години можеха да правят същото и никой нямаше да каже нито дума. Може би така щеше по-лесно да се управлява. Но затова трябва да се откъснеш от земята и от височината на птичи полет да погледнеш картата на Русия. А там ще видиш Европа на западната граница, а на изток Китай, горящ от желание да влезе през бившия СССР в Европа. И САЩ, също стремящ се към Европа от запад. Всички войни и беди идваха в Русия от Европа. Ето това е плацдармът на заплахата, който трябва да бъде ликвидиран. Но Русия е отслабена след разпада. Значи трябва да избягва противопоставянето и да наподобява Европа. Тоест да се слива с оперативната среда, както казват разузнавачите. Поради тази причина Владимир Путин не използва китайския модел на социализъм в Русия. Не гради популярност върху глобалния популизъм. А без популизма нито един участващ в избори политик не може да мине, но въпросът е в чувството за мярка.

 

Използвайки популярната днес в Русия идея на социализма за възстановяване целостта на Голяма Русия, елитът не може да влезе в диалог с бившите републики, а диалогът с Европа би бил контрапродуктивен. Тогава е сигурно, че повече няма да има инвестиции. Може с точност да се каже, че санкциите ще се увеличат. Сигурно е, че съседите ни също няма да ни помолят да върнем нещата назад. Тези причини са достатъчни за руските елити, търсещи място за себе си в глобалния модел, да предпочитат упреците в безидейност, от страна на населението, отколкото да получават упреци в идейна враждебност от външните си партньори.

 

Политиката е израз на крайна рационалност. Каквото и лице да има, тя си остава чужда за населението на страната. Просто населението не разбира логиката на голямата политика. А малката политика не дава на народа тези блага, които да му позволят да не обръща внимание на други неща. Затова в епохата на криза на бял свят излизат  противоречията, които в обикновените времена се намират в спящо състояние, и когато всичко е нормално, никой не гледа на тях, като причина за своите собствени жизнени неудачи.

 

Източник: ИА REX         

11 януари в историята

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-dyshi-1593573.html

/КРОСС/ 532 г. - В Константинопол избухва въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I; въстанието е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избили на хиподрума около 30 000 души. 1158 г. - Владислав II е коронован за крал на Чехия. 1477 г. - В хода на войната между Швейцария и Бургундия се състои битката при Нанси, в която загива херцогът на Бургундия Шарл. 1567 г. - В Лондон става тегленето на печалбите в първата държавна лотария. 1610 г. - Италианският математик и астроном Галилео Галилей открива спътника на Юпитер Ганимед. 1693 г. - При земетресение в Сицилия загиват около 60 000 души. 1787 г. - Английският астроном Уилям Хершел открива два естествени спътници на Уран - Оберон и Титания. 1909 г. - В САЩ се провежда първото женско автомобилно състезание. 1910 г. - Основан е град Айоун, щата Вашингтон, САЩ. 1919 г. - Румъния анексира Трансилвания. 1921 г. - България получава помощ от Германия в размер на 1 500 000 златни марки в знак на благодарност за участието ѝ в Първата световна война на страната на Централните сили. 1922 г. - В Торонто, Канада, за първи път успешно е използван инсулин при лечение на 14-годишно момче, болно от диабет. 1923 г. - Войски на Франция и Белгия нахлуват в Рур, за да принудят Ваймарската република да плати репарациите след Първата световна война. 1942 г

Радев подкрепи превозвачите с писмо до Таяни: България ще претърпи сериозни загуби

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288623_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE+%D0%B4%D0%BE+%D0%A

 „Пакетът „Мобилност 1" и измененията на съществуващите директиви и регламенти предизвикаха бурни реакции през изминалата година. Дискусии се водиха както на ниво засегнати държави членки, така и на ниво Европейска комисия, Европейски парламент и Съвет на ЕС. Предложените към днешна дата за гласуване текстове са несправедливи за България.

 

Предвидените законодателни промени са в разрез с устоите на единния европейски пазар и нарушават принципите за свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали в рамките на Общността“, заявява в писмото си до Антонио Таяни българският президент.

 

Според Румен Радев формираният общ подход по текстовете в пакета „Мобилност 1" и включените мерки дискриминират българския транспортен бранш.

 

„България ще претърпи сериозни загуби и икономическото ѝ изоставане от останалите страни-членки ще се задълбочи. Тежкотоварният автомобилен бизнес в България има огромно значение за икономиката на нашата страна, както като принос към брутния вътрешен продукт, така и като трудова заетост“, пише още Румен Радев.

 

В писмото си българският държавен глава заявява, че застава зад исканията на българските автомобилните превозвачи. „Изразявам своята подкрепа към тяхната позиция. Справедливите им искания следва да бъдат разгледани, а внесените от българска страна законодателни предложения по пакета „Мобилност 1" – отчетени“, посочва в писмото си президентът Радев.

 

Държавният глава изразява своята убеденост, че пакетът „Мобилност 1" ще бъде финализиран на основата на справедливи и балансирани решения, като се зачетат основните принципи на ЕС и правилното функциониране на Европейския вътрешен пазар.

11 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=389181

Събития 532 г. – В Константинопол избухва въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I; въстанието е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избили на хиподрума около 30 000 души. 1158 г.

Анди Мъри спира с тениса

http://clubz.bg/78134-andi_myri_spira_s_tenisa

Трикратният шампион от Големия шлем и бивш №1 в света Анди Мъри приключва с тениса през тази година. Той иска да го направи през лятото на "Уимбълдън", но това може и да не стане заради болките, които изпитва в хълбока.

Шотландецът даде пресконференция в Мелбърн - преди старта на Откритото първенства на Австралия, на която не сдържа сълзите си. Дори не е сигурно, че Мъри ще играе на Зеления континент - негов съперник в първия кръг е 22-ият в схемата Роберто Баутиста Агут (Испания).

"Не мисля, че съм способен да играя с болка в следващите четири-пет месеца, заяви Анди Мъри. - Иска ми се да изляза на "Уимбълдън" и тогава да спра, но не знам дали съм способен."

През миналия януари британецът претърпя операция на дясната тазобедрена става. Той се завърна на корта през юни, но оттогава е изиграл само 14 мача. Оказа се, че с възстановяването му не всичко е наред. Така асът бе принуден да сложи край на сезона още през септември, за да работи с прочут рехабилитатор. Онзи ден Мъри направи открита тренировка с Новак Джокович и се видя, че физически остъпва значително на най-добрия в света.

"Не се чувствам добре вече от дълго време, добави Мъри пред медиите. - Изпитвам силни болки от 20 месеца. Направих всичко необходимо, но нещата не се подобриха много. По-добре съм в сравнение с лятото, но още ме боли. Все още мога да играя на някакво ниво, но не на това, на което бях. Болката е такава, че ме кара да се замисля за качеството на живота ми. Това ме принуждава да спра."

Анди обясни, че обмисля да се подложи на нова операция за подмяна на ставата - именно заради това да продължи живота си без болка. Все пак той е само на 31 г.

Ако интервенцията е успешна и всичко потръгне добре, Мъри дори би могъл да продължи да играе, но няма гаранции за това, обясни той. Най-малкото ще може да живее нормално.

На този етап шампионът от "Уимбълдън" отхвърля възможността да играе на двойки - заедно с брат си Джейми, например.

Водещите играчи в света, както и Григор Димитров, подкрепиха Анди Мъри с окуражителни думи в социалните мрежи и пред медиите. Откритото първенство на Австралия започва в понеделник.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_143354/

- Пешо, щастлив ли си от женитбата си с Катя?
- Наполовина.
- Не те разбирам!
- Ами аз съм женен, а тя е щастлива.

Патриотите вън от парламента, ГЕРБ близко до БСП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288622_%D0%9F%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%2C+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0

 Силно сближаване на позициите между ГЕРБ (16% от всички избиратели или между 32 и 34% от гласувалите) и БСП (14.9% от всички избиратели или около 30-32% от гласувалите), отчита Алфа Рисърч за евроизборите. Към момента ГЕРБ запазва крехко предимство пред основния си опонент.

При заявена избирателна активност от около 48%, електоралният ресурс наОбединени патриоти пада до 2.9% от общия брой избиратели в страната, като това е равностойно на около 5.5 - 6 на сто от гласуващите, което ги поставя на границата на бариерата, необходима за излъчване на евродепутат.

Обобщаващото за 2018г. проучване на Алфа Рисърч регистрира ярък контраст между личния оптимизъм за 2019г. и социалната тревожност за развитието на страната. Семейството, работата, увереността в личните способности стоят в основата на позитивните очаквания на българина, докатокритичните настроения и неудовлетворението надделяват в отношениетокъм институциите и политическия елит. В навечерието на година с най-малко два вида избори (европейските през май и местни през есента) българското общество е в ситуация на задълбочаваща се криза на доверие към институции, партии, политици и очакване за приемлива политическа алтернатива.

Президентът Румен Радев запазва позитивен баланс в личния си рейтинг, но за период от три месеца губи 5 пункта одобрение и за първи път от встъпването му в длъжност положителните оценки за неговата дейност са под границата от 50 на сто (47% одобрение срещу 17% неодобрение). 

В края на една година, маркирана от Европредседателство и вътрешно-коалиционни напрежения и скандали, се регистрира нарастваща критичност към изпълнителната власт: 17% положителни срещу 45% отрицателниоценки. Стабилно зад кабинета застават единствено привържениците на ГЕРБ, докато намалелите симпатизанти на Обединените патриоти имат силно поляризирано отношение към него, в зависимост от това, коя от партиите в малката коалиция подкрепят.

 

Снимка 399500

Източник: Алфа Рисърч

 

След юни 2018 настъпва обрат и в персоналния рейтинг на премиера Бойко Борисов: 30% одобрение срещу 37% неодобрение и 33% неутрални оценки

Оценката за работата на министрите, включително за част от определяните като най-успешни, следва същата повишена обществена критичност. Лидер сред членовете на кабинета остава вицепремиерът Т. Дончев, гасенето на няколко правителствени пожара в късната есен, водят до първи от началото на мандата спад в индекса за дейността му (от 20.3 до 16.7).

Макар че запазва втората си позиция, намалява одобрението и за спортния министър Кр. Кралев (индекс от 14.5). Съществена ерозия е налице и при двама доскоро рейтингови министри - военният Кр. Каракачанов, бележи спад от почти 9 на сто в резултат от конфликтите между лидерите на Обединените патриоти и скандала около Агенцията за българите в чужбина. Аналогична е тенденцията в оценката за финансовия министър В. Горанов (спад от 7 пункта в индекса) след публичното тиражиране на информацията за ползваното от него жилище.

Запазва позициите си министър Е. Захариева (индекс 8.9), а одобрението за образователния Кр. Вълчев нараства с 8 пункта (индекс 7.1) и през декември той заема вече четвърто място, непосредствено след външния министър.

Най-неудовлетворени остават българите от работата на парламента.Положителните оценки за дейността му се свиват до критичните 8% и симпатизантите на партиите от управляващото мнозинство не намират основание да смекчат силното си неудовлетворение.

Дефицитът на сигурност и справедливост намира отражение в устойчиво ниските оценки на съд, прокуратура и полиция: главен прокурор 9% одобрение срещу 42% неодобрение, съд - 11% одобрение срещу 50% неодобрение, полиция - 22% одобрение срещу 38% неодобрение.

Личното доверие към политическите лидери е един от най-големите капитали в политиката, фокусиращ променливата динамика на обществените настроения. В този смисъл, в края на 2018-та капитал губят почти всички политически играчи - и тези от управляващото мнозинство, и тези от опозицията.

Борисов остава най-одобрявания лидер на политическа партия, но персоналният му рейтинг е в негативен тренд (спад от 32.8% до 30.1%).Положителните оценки за Нинова също намаляват, като за първи път през последните две години падат под 20 на сто (от 22.2% на 19.4%).

Най-силна е ерозията на доверието към лидерите на Обединените патриоти:Каракачанов губи седем пункта (от 23.4% на 16.3%), Симеонов шест пункта (от 11.1% на 5.1%), Сидеров остава със силно ограничена подкрепа от 4.9%.

Повишението на цените на горивата в края на миналата година и активността на Марешки по тази тема, му носят одобрение от 13.8%.

 

Снимка 399501

Източник: Алфа Рисърч

 

При цялостен отлив на доверие към парламентарно представените партии и техните лидери, все по-важен става въпросът успяват ли водещите политици от извънпарламентарните формации да привлекат подкрепата на разочарованите.

Проучванията все още не открояват партия или лидер, с които широки обществени групи да свързват своите очаквания. Част от тях получават одобрение, идентично с това за парламентарно представени партии. Довериев съпредседателя на "Демократична България" Хр. Иванов заявяват 11.3% от пълнолетните българи. Положителното отношение към другите двама съпредседатели на коалицията е 5.7% за лидера на ДСБ А. Атанасов и 5% за лидера на "Зелените" Вл. Панев.

Други десни лидери като Н. Ненчев на БЗНС (6.1%) и Р.Христов на СДС (5.5%)се ползват със сходни нива на подкрепа. Вляво, лидерът на АБВ Р. Петков получава одобрението на 8.1% от избирателите.

Предвид предстоящите през май избори за Европейски парламент, Алфа Рисърч проследява електоралните нагласи на избирателите за този вот.Данните от проучването не са сравними с предишни данни на агенцията, касаещи парламентарен вот, поради три основни причини: по-ниската активност на евроизборите; малкия брой мандати за България - 17, който формира по-висок праг (5.88%) за спечелване на мандат в сравнение 4%-та бариера в изборите за Народно Събрание; неяснотата кои партии и в каква конфигурация ще участват в европейските избори.

В края на декември готовност да гласуват за представители на България в Европарламента заявяват 48.2% от избирателите, а всеки втори или не възнамерява да участва, или не е решил как точно ще постъпи.

По-ниската активност води до силно сближаване на позициите между ГЕРБ(16% от всички избиратели или между 32 и 34% от гласувалите) и БСП (14.9% от всички избиратели или около 30-32% от гласувалите). Така, към момента ГЕРБ запазва крехко предимство пред основния си опонент, ноикономическата ситуация в страната, както и мотивацията на избирателите, сред които има както европоддръжници, така и евроскептици, ще са ключови за крайния му резултат.

БСП също не е особена убедителна в мобилизацията на своя вот, нопревръщайки изборите в тест за или против правителството, успява да задържи лоялния си електорален кръг от симпатизанти.

 

Снимка 399502

Източник: Алфа Рисърч

 

ДПС се открояват като третият участник, който ще има сигурно представителство в Европейския парламент. Подкрепа за Движението за евровота заявяват 5.1% от общия брой избиратели, или между 10 и 13 на сто от гласувалите. Предвид способността му за силна електорална мобилизация,по-ниска избирателна активност може да им позволи да скъсят съществено дистанцията с водещите ГЕРБ и БСП.

Скандалите в Обединените патриоти сриват електоралната им подкрепа с изключително бързи темпове. Те мобилизират едва една трета от избирателите си. Антиевропейските настроения на значителна част от потенциалните им симпатизанти допълнително ги демотивират и такаелекторалния им ресурс пада до 2.9% от общия брой избиратели в страната. При сега заявената избирателна активност от около 48%, това е равностойно на около 5.5 - 6 на сто от гласуващите, което ги поставя на границата на бариерата, необходима за излъчване на евродепутат.

На същата граница е коалицията "Демократична България". Подкрепа за обединението заявяват 2.7% от общия брой избиратели, или около 5.5 - 5.8 % от готовите да гласуват в евроизборите. 

Нагласи по значими за обществото теми: образование

 

Оценката както на широката общественост, така и на родителите на деца в училищна възраст показва, че като най-успешни до момента се възприемат мерките за дигитализация на образованието (49.6%)

Около една трета от родителите смятат, че са налице позитивни ефекти от усилията за интегриране на деца с по-леки увреждания в общообразователните училища, както и от връщането обратно в клас на преждевременно отпадащи деца. 

 

Снимка 399503

Източник: Алфа Рисърч

 

Настоящото проучване показва, че 66% от пълнолетните българи подкрепят тезата, че училището, освен да образова, трябва и да възпитава. Това разбиране доминира във всички социални групи, независимо от социалния и материален статус на анкетираните.

Най-голяма част от българите (35%) смятат, че децата се учат най-вече от личното поведение и пример. Което означава от примера на учители, но и на родители, роднини, публични личности.

28% са на мнение, че не толкова училището, колкото широката социална среда - социалните отношения, ценностите, моделите на успех в обществото са онези, които възпитават и които могат да подкрепят, или напротив, да действат в разрез с усилията на училището.

Според 27% дисциплината е тази, която възпитава и когато учителите не знаят как да я постигнат това намалява резултата от техните усилия. 8% отдават водеща роля на книгите, филмите изкуството.

Кой се стресна в Москва? На какво се базира еуфорията на Абе по повод на Курилите?

http://pogled.info/svetoven/koi-se-stresna-v-moskva-na-kakvo-se-bazira-euforiyata-na-abe-po-povod-na-kurilite.100281

/Поглед.инфо/ Нали ни обещаха, че "сепаративна сделка" е невъзможна ... Общувайки доста близо с японците в продължение на много години, смятах, че достатъчно съм проучил техния манталитет, особено психологията на политиците. Защото именно политическите въпроси, на първо място руско-японските, винаги са били в центъра на моите тесни контакти с хората от Страната на изгряващото слънце. Но се оказа, че не съвсем ...

Как изглежда войната със хиперзвуково оръжие

http://pogled.info/svetoven/kak-izglezhda-voinata-sas-hiperzvukovo-orazhie.100280

/Поглед.инфо/ Сензацията за 2018 г. без съмнение беше тестването на най-новите руски оръжия - ракетния комплекс Авангард с хиперзвуков боен блок. Истински фурор новината предизвика в родината и най-важното - в западните медии и в чуждестранните умове.

Handelsblatt разказа на какво Германия може да се поучи от «изостаналата» России

http://pogled.info/svetoven/Handelsblatt-razkaza-na-kakvo-germaniya-mozhe-da-se-pouchi-ot-izostanalata-rossii.100283

/Поглед.инфо/ Мнозина в Германия (и като цяло в западните страни) смятат Русия за изостанала, но това не съответства на действителността, казва Handelsblatt. Има много аспекти, в които Русия може да даде пример на Германия: сред тях изданието подчертава въздушните и железопътните съобщения, метрото, а също и интернет технологиите.

Митът за позорното предаване на Курилите

http://pogled.info/svetoven/mitat-za-pozornoto-predavane-na-kurilite.100282

/Поглед.инфо/ Продължава активното пробутване на темата за „предаването на Курилите” на японците и този път руските медии са особено активни. От свежи любителски версии в резултат на паника, устроена в нашите вестници: „Абе се закле на бащиния гроб, а това е думата на самурай”, „Курилите ще бъдат продадени за Крим, а санкциите ще бъдат свалени”, „САЩ ще махнат базите си в Япония, защото ще им дадем Курилите”.

Последната авантюра на Кремъл

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288621_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%8E%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D0%BB

 Задава се аншлус на Беларус, казват не само опоненти на Кремъл, но и хора, спечелили неговото доверие.

Алексей Венедиктов например сподели неотдавна размисли за "взаимопроникването" между икономическите, военните и политическите структури на двете страни.

Отреждайки какви ли не съдби на Александър Лукашенко: от вицепрезидент на "обединената държава" до пенсионер в Крим. Венедиктов допусна впрочем и някоя "трагична история". Не е зле да се вслушаме в думите му - шефът на радио "Ехото на Москва" е persona grata в руските коридори на властта, нещичко подочува там и после го преразказва на любознателната аудитория.

"Взаимопроникване" звучи по-прилично от "аншлус" или "анексия", но смисълът е все този. Русия поглъща Беларус, появява се нова държава и естествено й трябва нова конституция, която превръща Путин в пожизнен владетел. Това е най-разпространеното, но не и единствено обяснение за действията на Кремъл. Беларус е много важна за Москва от военно гледище. Това е държава с ключово положение в геополитическото пространство "между Русия и НАТО" - присъединяването й към Русия коренно ще промени стратегическата конфигурация в тази зона, ще засили руските позиции, съответно и заплахата за съседните страни.

На Запад често виждат в Беларус стратегически буфер, смекчаващ военнополитическия натиск от Русия. През октомври 2018 г., малко преди посещение в Минск, американският помощник-държавен секретар Уес Мичъл изтъкна, че "именно държавният суверенитет и териториалната цялост на гранични държави като Украйна, Грузия и дори Беларус са най-сигурна крепост срещу руския неоимпериализъм". Изненадващо изявление, но и вярно.

Русия и Беларус са съюзници. Създадени са единна групировка за противовъздушна отбрана и съвместна групировка сухопътни войски. В мирно време войските, включени в тях, се намират в местата за постоянна дислокация, под обичайното си командване. При заплаха от война руските части ще пристигнат в Беларус и командването ще поемат беларуски генерали. Редовно се извършват общи учения. Министерствата на отбраната разработват всяка година планове за съвместни прояви, подсигуряващи функционирането на тези групировки. Благопристойната фасада обаче прикрива сериозни разногласия.

Центърът за стратегически и външнополитически изследвания в Минск, близък до беларуското ръководство, посочи в доклад, че стратегията на Русия предвижда превръщане на Беларус "в източник на многобройни предизвикателства и заплахи за сигурността и стабилността на страните от НАТО и Украйна". С тази цел Москва настоява за "неограничен едностранен достъп на руските Въоръжени сили на територията на Република Беларус, включително за да действат от нейна територия към трети страни" - освен това цели да подкопае "стабилността на Беларус и дееспособността на беларуската държава, да отнеме от Минск възможността ефективно да контролира собствената си територия", за да действат оттам против съседни и близкоразположени страни вредителски и криминални групировки*.

С други думи, Минск е наясно с целта на Русия - да превърне Беларус в плацдарм за военна експанзия и "хибридна агресия" срещу Полша, Литва и Украйна. Перспектива, която не блазни беларуското ръководство. Ще посочим за пример случая с разполагането на руска военна база в тази страна. В началото на десетилетието Москва постави въпроса за постоянно военно присъствие, включително за създаване на въздушна база в Беларус. Минск направи всичко възможно това да не се случи. За известно време въпросът сякаш изчезна от дневния ред, но през последните месеци пак стана актуален с оглед на предстоящото излизане на САЩ от Договора за ракетите със среден и малък обсег. На Кремъл му се ще да сложи ядрените си ракети със среден обсег възможно най-близо до границите на натовската зона.

Тази перспектива не изпълва Минск с възторг.

"Нашите военни могат ефективно да действат, ако трябва, срещу всяка агресия и конфликт на територията на Беларус (. . .) Затова нямаме нужда от никакви бази", заяви Александър Лукашенко.

И ако в Полша бъде създадена американска военна база, Беларус ще отвърне не с разполагане на руски войски в страната, а с разгръщане на собствени ракетни оръжия. Беларусите наистина започнаха да произвеждат по китайски лиценз ракети М20 (наречени там "Полонез"), чиято далекобойност може да се повиши до 500 километра. Според беларуски експерти Китай е потърсен, защото Русия не дава на Беларус модерни оръжия, разчитайки във военен план Минск изцяло да зависи от Москва. А Лукашенко по думите им убеждава САЩ да не засилват военното си присъствие в региона, не защото вижда опасност в това, а защото това ще отслаби позициите на Минск в преговорите с Кремъл за руска база.

Накрая, трудно съвместими са ключовите стратегически ориентири на Русия и на Беларус. Кремъл се стреми НАТО да бъде отслабена, в идеалния случай - да се разпадне. А Лукашенко е убеден, че здравото трансатлантическо партньорство е "основна опора на нашата планета и не дай боже да я разрушим. Убедени сме, че от сплотеността на страните в региона и от запазването на военнополитическата роля на САЩ в европейските дела зависи сигурността на целия континент (. . .) Без Америка тук за жалост няма да решим нито един въпрос, включително украинския конфликт".

Подобни изявления само озлобяват Москва.

За дистанцирането на Минск от Русия обаче Кремъл трябва да вини само себе си. Ако новата студена война, започната от Москва, прерасне в гореща, Беларус, Полша и балтийските държави ще станат главен театър на военните действия с всички последици от това. И независимо как изглежда в нечии очи, Лукашенко изобщо не се кани да вади за Москва кестени от огъня, особено с риск да бъде разрушена страната му. Беларуският лидер естествено не поставя под съмнение съюза с Русия, но същевременно отправя сигнал, че няма да воюва с НАТО. А Русия схваща, че беларуският плацдарм е от критично значение за успех на евентуална военна авантюра в южната част на Балтика. Това мотивира и все по-твърдото й намерение да погълне Беларус.

Но аншлусът на Беларус не се очертава като лесна разходка за Москва. Макар почти всички беларуси да хранят добри чувства към Русия, едва 5-6 на сто подкрепят идеята за влизане във федерацията. Беларуските елити, включително армейският генералитет и службите за държавна сигурност, чудесно разбират, че след "взаимопроникването" Кремъл най-напред ще сложи проверени кадри от Русия на всички що-годе значими постове в беларуските провинции на "обединената държава". Твърдо ще реагира и Западът. Поява на ударни руски дивизии в Беларус ще е крещящо доказателство, че следваща цел на Русия ще бъдат Варшава, Вилнюс, Талин, Рига. Тогава НАТО няма да има друг изход, освен да неутрализира твърдо експанзията на Москва. Прочее, аншлусът на Беларус ще стане последна авантюра за Кремъл.

----------
* Юрий Царик, Арсений Сивицкий. Беларусь в контексте противостояния Россия Ц НАТО: Угрозы и вызовы для суверенитета, независимости и национальной безопасности. Центр стратегических и внешнеполитических исследований. Минск, 2016. Стр. 12.
Бел. на радио "Свобода": Мненията в рубрика "Блогове" може да не отразяват гледната точка на редакцията.

 

По статията работи: Виктория Тошкова

Домашна еклерова торта

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7238031

Домашна еклерова тортаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Президентът на Беларус скочи срещу Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288620_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%81+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8

 Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши днес, че ще пренасочи търговията на страната на петрол и петролни продукти изцяло през балтийските страни и заяви, че отношенията на Беларус с Русия може да бъдат прекратени заради задълбочаващия се спор за субсидиите. Москва държи Минск в геополитическата си орбита чрез енергийни субсидии и кредити, но планира постепенно да промени това, за да облекчи своята икономика, обременена от западните санкции заради анексирането на Крим през 2014 г.

Информационната агенция Ройтерс подчерта, че изявлението на Лукашенко цели да разсее предположенията на руски и беларуски медии, че Русия иска да използва спора за субсидиите, за да притисне Беларус да се интегрира с Русия.

Властите в Минск казват, че ще губят по 300-400 милиона долара годишно заради промените в руската данъчна политика и се опитват да получат компенсация. Русия твърди, че субсидиите струват на нейната хазна милиарди долари.

 

През декември Москва прекрати преговорите и заяви, че размерът на компенсацията зависи от степента на интеграция между двете държави.

"Ако ръководството на Русия избере такъв път и да изгуби единствения си съюзник в западна посока, изборът е негов", каза Лукашенко, цитиран от беларуската агенция БелТА.

Той заяви, че не е обсъждал бъдещо сливане на Беларус с Русия под ръководството на Владимир Путин. "По много, много причини, вие сами разбирате, е изключено обединяването на двете държави", каза президентът на Беларус".

Ройтерс припомня, че в края на миналата година Лукашенко се срещна два пъти с Путин и двамата се споразумяха да работят за изглаждане на разногласията. Беларус отдавна купува от Русия на занижени цени суров петрол и някои петролни продукти, които после реекспортира. Това помага на Лукашенко да държи властта четвърт век, като управлява икономиката по съветски модел.

 

По статията работи: Аспарух Илиев

Преп. Теодосий Велики. Преп. Теодосий Антиохийски

http://www.cross.bg/teodosiii-veliki-podvig-1593572.html

/КРОСС/Преподобни Теодосий ВеликиКакто през първите векове на християнството мъченичеството послужило за утвърждаване на Църквата, така монашеството станало опора на Църквата през следващите времена. Преминало различни форми в своето развитие, християнството дължи на преподобни Теодосий Велики (424-529 г.) създаването и образцовото устройство на първите общежителни манастири.Кападокия, която станала люлка на източното православно богословие чрез благодатното творчество на най-великите църковни учители и св. Отци, подарила на християнството и този велик първоучител на иноческия подвиг.Преподобни Теодосий Велики се родил в село Магарион в Кападокия. Благочестивите му родители посрещнали явяването му на света като дар на Провидението и затова го нарекли Теодосий - "от Бога даден" (Богдан). Възпитан в съвършено благонравие и просветен от постоянно четене на Словото Божие, младият Теодосий пламнал от свещена ревност да служи на Христа. Усърдно се молил на Бога да му посочи истинския път.В ранна младост той пожелал да се поклони на светите места и тръгнал за Йерусалим. На минаване през Антиохия Теодосий посетил св. Симеон Стълпник, който го благословил за монашески подвиг и му предрекъл, че той ще бъде "велик пастир на словесни овце", което напълно потвърдил животът на бъдещия знаменит изповедник

Александър Сиди разцепи ефира: Надявам се Марешки да получи адекватно лечение!

https://petel.bg/Aleksandar-Sidi-raztsepi-efira--Nadyavam-se-Mareshki-da-poluchi-adekvatno-lechenie-__298523

Депутатът от ВМРО Александър Сиди отговори на лидера на Воля Веселин Марешки. Последният обяви, че местният лидер на ВМРО е заселил гетот...

Говорителят на НАП с важни думи за данъчните декларации

https://petel.bg/Govoritelyat-na-NAP-s-vazhni-dumi-za-danachnite-deklaratsii__298522

Само за ден имаме около 200 подадени данъчни декларации, като кампанията започна вчера, 10 януари. Това заяви говорителят на НАП Росен Бъчва...

Ето как ще се връщат надвзетите суми за електронни винетки (видео)

https://petel.bg/Eto-kak-shhe-se-vrashhat-nadvzetite-sumi-za-elektronni-vinetki--video-__298521

Кадър Нова тв Вече е ясен редът, по който Пътната агенция ще връща надвзетите суми за електронна винетка, купена по погрешка, съобщи Нова...

САЩ отказват да признаят легитимността на преизбрания Николас Мадуро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288619_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+

 САЩ няма да признаят легитимността на преизбрания венецуелски президент Николас Мадуро. Това заяви днес съветникът на президента на САЩ Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън. Болтън написа в социалната платформа Twitter, че САЩ ще "продължат да засилват натиска върху този корумпиран режим, да поддържат демократичното Национално събрание и да призовават за свобода и демокрация във Венецуела".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова венецуелския президент да работи с Националното събрание - контролирания от опозицията еднокамарен парламент - "за мирно връщане към демокрацията".

Европейският съюз (ЕС) осъди новия мандат на Мадуро след едни "недемократични избори" и заплаши със "съответни мерки" в случай на нови посегателства срещу човешките права и правовата държава във Венецуела.

"Президентските избори, произведени през май (миналата година) във Венецуела, не бяха нито свободни, нито справедливи, и резултатите не са легитимни", заяви в комюнике върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

 

Тя призова венецуелския президент да признае независимостта на контролирания от опозицията парламент "като демократично избрана институция, да освободи всички политически затворници, да спазва правовата държава, човешките права и основните свободи и да отговори незабавно на спешните нужди на населението".

 

По статията работи: Аспарух Илиев

"Хюндай" започва тестове на технологии в помощ на глухите водачи (видео)

https://www.dnevnik.bg/skorost/2019/01/11/3373306_hjundai_zapochva_testove_na_tehnologii_v_pomosht_na/?ref=rss


Корейският производител на автомобили "Хюндай" започна тестове на технологии, които подпомагат глухите водачи. Идеята е те да получават цялата информация, която нормално идва чрез слуха, с визуални и тактилни сигнали.<br /><br />Това е възможно чрез оборудване на автомобила с допълнителни микрофони за улавяне на звуци и използване на изкуствен интелект, който да ги разпознава. Първият подготвен да помага на глухи шофьори автомобил например може да предупреди човека зад...

Прогноза за времето - 11 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=389180

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, след обяд на места по северното крайбрежие с разкъсвания на облачността. Ще бъде почти без валеж. Ще духа умерен северозападен вятър. Максимални температури между 3° и 8°. Температурата на морската вода е 5°.

Доналд Тръмп няма да участва в Световния икономически форум в Давос

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288618_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8

 Американският президент Доналд Тръмп обяви днес, че няма да участва в Световния икономически форум в Давос от 21 до 25 януари заради частичната парализа на федералната администрация в САЩ. "Заради неотстъпчивостта на демократите за сигурността на границите и важното значение на сигурността за нашата страна, при цялото си уважение отменям много важното си посещение в Давос, Швейцария, за Световния икономически форум", написа в Twitter Тръмп.

По-рано президентът на САЩ похвали участието си в срещата на глобалния политически и икономически елит в швейцарския курорт миналата година, наричайки го "истински успех". Той подчерта, че американската икономика е "невероятна", и спомена за "много успехи" в търговските преговори с Китай.

Федералната администрация в САЩ е парализирана частично вече 20 дни заради искането на Тръмп Конгресът да отпусне 5,7 млрд. долара за построяване на стена по границата с Мексико. Демократите, които след междинните избори през ноември контролират Камарата на представителите, отказват да деблокират пари за проекта, който определят като неморален и неефективен.

 

Рекордът за най-продължително спиране на работа от федералната администрация е на път да падне. Сега той е 21 дни и датира от края на 1995 г. и началото на 1996 г., при управлението на президента Бил Клинтън.

Една продължителна парализа на федералната администрация би имала "осезаем ефект" върху американската икономика, предупреди днес гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл.

Агенцията отбелязва, че около 800 хил. държавни служители технически са безработни или работят без да получават заплата, а милиони други американци са косвено засегнати.

Като цяло тези парализи на федералната администрация, които станаха сравнително често явление през последните години, не продължават достатъчно дълго, за да дадат реално отражение върху икономиката, подчерта президентът на централната банка на САЩ.

Тръмп междувременно замина на посещение на границата с Мексико, по която иска да построи стена за спиране на притока на нелегални имигранти.

Президентът на САЩ не е взел решение дали да обяви национално извънредно положение, за да построи такава стена, каза вицепрезидентът Майк Пенс.

В същото време Пенс увери, че Тръмп "ще постигне целта си по един или друг начин". Той призова демократите да договорят изход от кризата, като подчерта, че е време Конгресът да "си свърши работата".

 

По статията работи: Аспарух Илиев

Спорт по тв днес: тенис от Австралия и Нова Зеландия, футбол от Англия, Франция и Испания, купа на България по волейбол (мъже), биатлон, ски скокове, баскетбол, тото и NHL

https://www.24chasa.bg/sport/article/7238534

Спорт по тв днес: тенис от Австралия и Нова Зеландия, футбол от Англия, Франция и Испания, купа на България по волейбол (мъже), биатлон, ски скокове, баскетбол, тото и NHL                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Бонев стана блогър, Командира - лаборант

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288617_%D0%91%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%80%2C+%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0+-+%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82+

 Къде са днес главните действащи лица от историческия 10 януари 1997 г.?
Вътрешният министър в кабинета "Костов" Богомил Бонев, който се разписа в историята като единственият МВР-шеф, посмял да отреже опашката на гущера, днес е явен блогър. И непримирим враг на сегашната власт. Но в същото време продължава да се препитава от участията си в различни дружества, заработили още по времето на синия кабинет.
Надежда Михайлова показа, че силата й е в дипломацията, не в политиката. След пълно фиаско като лидер на СДС и неуспешен опит за собствена партия, Михайлова направи блестяща кариера като евродепутат. От години тя успешно лавира в отношенията между България и Турция като посланик на страната ни в Анкара.
Отдавна вече съревнованието между нея и Екатерина Михайлова за сърцето на Иван Костов е в историята. Бившата класна днес прави това което умее най-добре - пази закона като конституционен съдия. Заедно с нея червената тога носи и един от символите на прехода - Филип Димитров.
Единственият, който напълно изчезна от обществените прожектори е Евгений Бакърджиев. В последните години той се появява с коментари само по избори. Но и до днес оценката му за януарските събития остава една от най-точните.
Зимата на 1996-97 г. е краят на романтичния период на прехода, казва Бакърджиев. Защото след това дойде клиентелата на Костов и бандитската приватизация, при която за 4 години бяха продадени активи за 30 милиарда на цената на 3.
Двама емблематични герои от онова време сега са яростни противници в парламента. Румен Гечев, който бе дясната ръка на Жан Виденов и като вицепремиер ковеше икономическата политика, днес отново е основата на всеки икономически закон, написан от червените. Срещу него в пленарната зала често се изправя острието на патриотите Павел Шопов, който и през 1997 г. бе на барикадата срещу БСП.
Много от знаковите лица на революцията отнесоха със себе си тайни от събитията. Сред тях са Стефан Савов, Александър Джеров, Йордан Соколов, Васил Гоцев. И, разбира се - Николай Добрев.
Един от малкото политици, които си позволяват през последните години да коментират драматичните събития от 10 януари е Георги Първанов, чиято кариера като партиен лидер стартира тогава. В годините той никога не предаде паметта на Николай Добрев и винаги е защитавал приноса му да спасяването на страната от национална катастрофа.
А главните действащи лица - Иван Костов и Жан Виденов, никога не говорят един за друг. Командира постигна мечтата си и отвори лаборатория за политико-икономически разработки. Общува само с умни и красиви и перманентно сменя любимците си.
Жан Виденов пък се зарежда от младите. Той вече 20 години чете лекции пред студентите в Пловдивския университет. 


standartnews.com

Брюксел отхвърли 2/3 от „Плана Макрон"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288616_%D0%91%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB+%D0%BE%D1%82%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8+23+%D0%BE%D1%82+%E2%80%9E%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BD%22+

 Протестът на българските и румънските превозвачи в Брюксел, подкрепяни от техни колеги от Полша, Латвия и други страни от ЕС, постигна сериозен успех. На редовното си заседание Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент (ЕП) отхвърли два от трите доклада, на които е разделен т. нар. „Пакет Мобилност 1“, по-известен като „Плана Макрон“. 
Това съобщи специално за „Стандарт“ от пл. „Люксембург“ в Брюксел Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България. Заедно с още над 600 представители на българския международен автомобилен транспорт той беше един от протестиращите в столицата на ЕС срещу приемането на тотално лицемерния и крайно дискриминационен за свободния бизнес „Пакет Мобилност 1“. 
Пред нас излязоха трима от нашите евродепутати, които са успели да се освободят след гласуването – Сергей Станишев, Петър Курумбашев и Андрeй Новаков, заедно с министъра на транспорта Росен Желязков – разказа Димитър Димитров. Те обясниха, че само единият от трите доклада, на които е бил разделен целият „Пакет Мобилност 1“, е бил приет, а останалите два са били отхвърлени от Комисията по транспорт и туризъм на ЕП. Приет е единствено докладът на Исмаил Ертуг, германски евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. С него на практика е приета една от клаузите на „Плана Макрон“ - за връщането на камионите на всеки 28 дни в страната, в която е регистриран превозвачът. Прието е било и въвеждането на т.нар. „период за охлаждане“ при извършването на каботажните превози на територията на Общността, текст, който не е бил от първостепенно значение за българските превозвачи. Той означава, че след определен брой вътрешни превози камионът няма право да извършва нови, обясни Димитър Димитров.  
С отхвърлените два доклада отпадат много проблемни текстове за автомобилния бранш. Единият от тях е за изравняването на командировъчните на водачите с тези в страните, на чиито територии извършват превозите. Отпада и забраната водачите да спят в кабините на ксамионите, а за почивката си да наемат стая в хотел или мотел, както и други рестрикции.
И тримата ни евродепутати обаче веднага изразили опасения, че чрез процедурни хватки е възможно да бъде направен опит за внасянето за гласуване в пленарната зала на ЕП не само на одобрения от Комисията по транспорт и туризъм доклад на Исмаил Ертуг, но също и на отхвърлените два доклада. Принципно и двата варианта са недопустими, посочили нашите евродепутати. Първо, одобреният от комисията доклад на Ертуг не би трябвало да бъде обсъждан и гласуван отделно от останалите два, тъй като и трите доклада са взаимносвързани и ако бъде приет единият, то той препраща към другите два доклада. Второ, не приемайки двата доклада, на практическа транспортната комисия на ЕП е отхвърлила 2/3 от текстовете на „Пакета Мобилност 1“, така че би трябвало той да не бъде внасян в зала. Именно поради тази причина както нашите евродепутати, така и българското правителство ще настояват „Пакета Мобилност 1“ изобщо да не бъде внасян в Европарламента, коментира специално за „Статндарт“ от пл. „Люксембург“ в Брюксел Димитър Димитров. 
Затова нека засега не наричаме това Победа, но можем смело да заявим, че идването ни до Брюксел не беше напразно, заключи изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров от центъра на столицата на ЕС! 
Президентът Румен Радев е изпратил писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни по повод “Пакета Мобилност 1”, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Предвидените законодателни промени са в разрез с устоите на единния европейски пазар и нарушават принципите за свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали в рамките на Общността“, заявява в писмото си до Антонио Таяни президент Румен Радев.  
С голяма сигурност вече може да се каже, че спорният „План Макрон“ ще остане за обсъждане от новия Европейски парламент, който ще бъде избран през май тази година. standartnews.com

Хърватия се отказва от израелски Еф-16 заради възражения на САЩ

http://clubz.bg/78133-hyrvatiq_se_otkazva_ot_izraelski_ef_16_zaradi_vyzrajeniq_na_sasht

Хърватия се отказа да купи от Израел изтребители Еф-16 заради американско противопоставяне. Това заяви хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Израел информира министерството на отбраната, че не може за жалост да получи адекватна зелена светлина от САЩ за предоставяне на самолетите Еф-16", каза министърът след разговори с израелска делегация.

Загреб беше договорила миналия март да купи от Израел 12 стари Еф-16 американско производство, за да замени своите МиГ-21 руско производство.
Според хърватски представители САЩ се противопоставили на тази продажба, защото искали модернизираните електронни системи, инсталирани от Израел на изтребителите без американско съгласие да бъдат отстранени. Транзакцията беше за 500 милиона долара (435 милиона евро). Това трябваше да бъде най-скъпата оръжейна поръчка за Хърватия от нейната независимост насам.
Сега според хърватски медии Загреб може да се обърне към Швеция за изтребители Грипен, които също са участвали в търга и са останали на втора позиция, или да анулира търга за закупуване на изтребители. Загреб може да обяви нов търг или пък да се споразумее директно със САЩ.

Хърватия се отказва от израелски F-16 заради възражения на САЩ

http://clubz.bg/78133-hyrvatiq_se_otkazva_ot_izraelski_f_16_zaradi_vyzrajeniq_na_sasht

Хърватия се отказа да купи от Израел изтребители F-16 заради американско противопоставяне. Това заяви хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Израел информира Министерството на отбраната, че не може за жалост да получи адекватна зелена светлина от САЩ за предоставяне на самолетите F-16", каза министърът след разговори с израелската делегация.

Загреб беше договорила през миналия март да купи от Израел 12 стари F-16 американско производство, за да замени своите МиГ-21 руско производство.
Според хърватски представители САЩ се противопоставили на тази продажба, защото искали модернизираните електронни системи, инсталирани от Израел на изтребителите без американско съгласие, да бъдат отстранени. Трансакцията беше за 500 милиона долара (435 милиона евро). Това трябваше да бъде най-скъпата оръжейна поръчка за Хърватия от нейната независимост насам.
Сега според хърватски медии Загреб може да се обърне към Швеция за изтребители "Грипен", които също са участвали в търга и са останали на втора позиция, или да анулира търга за закупуване на изтребители. Загреб може да обяви нов търг или пък да се споразумее директно със САЩ.

Клоуните на власт са беда за Украйна, а не за кукловодите

http://pogled.info/svetoven/klounite-na-vlast-sa-beda-za-ukraina-a-ne-za-kuklovodite.100279

/Поглед.инфо/ Партньорите на киевския неонацистки режим, издигнали и подкрепящи го, започнаха да разбират, че от послушен инструмент Украйна се превръща в постоянен главобол за Запада.

Fox news: Американските психолози смятат мъжеството за „патология, която трябва да се лекува”

http://pogled.info/svetoven/amerika/Fox-news-amerikanskite-psiholozi-smyatat-mazhestvoto-za-patologiya-koyato-tryabva-da-se-lekuva.100278

/Поглед.инфо/ Съгласно новия доклад на Американската психологическа асоциация, традиционното мъжество представлява заплаха за психическото здраве, предава Fox News. Както отбелязва консервативната публицистка Кристина Хоф Съмърс, психолозите в САЩ се отнасят към мъжеството като към „патология, която трябва да се лекува”, затова е просто опасно да им изпращате своите синове, съпрузи и бащи.

Новият парламентарен сезон: избори, изтребители и още скандали

https://www.dnevnik.bg/politika/2019/01/11/3372985_noviiat_parlamentaren_sezon_izbori_iztrebiteli_i_oshte/?ref=rss


Промени в изборните правила четири месеца преди евровота, решение за започване на преговори със САЩ за купуване на изтребители F-16, засилване на противопоставянията между политическите опоненти с наближаването на изборите - това предстои през новата сесия на 44-ото Народно събрание, която започва днес. Заради гласуванията на поправките в Изборния кодекс и сделката за бойните самолети е възможно ново обтягане на отношенията в коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти". Покрай предстоящите...

Тайните на двойките, които остават завинаги заедно

https://www.vesti.bg/lyubopitno/tajnite-na-dvojkite-koito-ostavat-zavinagi-zaedno-6090797

Всъщност са тайни, които всички уж знаем, но понякога забравяме да прилагаме във връзките си

Тръмп ще обяви извънредно положение, за да построи стената, твърди вестник

http://clubz.bg/78132-trymp_shte_obqvi_izvynredno_polojenie_za_da_postroi_stenata_tvyrdi_vestnik

Белият дом е започнал да подготвя терена за обявяване на национално извънредно положение, за да може да се построи стената по границата с Мексико, за която настоява Доналд Тръмп, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА. Изданието се позовава на два запознати източника. 
Тръмп вече на няколко пъти предупреди, че може да въведе извънредно положение, за да прокара плана си за изграждане на стената, без Конгреса да му предостави исканите от него средства.
Обявяването на извънредно положение ще бъде оспорено несъмнено в съда от противниците на Тръмп, но то може да е начин за излизане от задънената улица и да поправи пътя към подновяване на работата на федералните учреждения. Парализата там продължава вече трета седмица и засяга около 800 000 души.
Тръмп е поръчал освен това на инженерния корпус към сухопътните сили да определи колко бързо ще могат да бъдат сключени договори за стената и дали строителството ще може да започне до 45 дни, според един от източниците. Администрацията освен това проучвала дали може да се използват неизползвани средства. Тя била насочила вниманието си върху закона за бюджета, приет от Конгреса миналата година, включващ 13,9 милиарда долара за финансиране на различни проекти, които все още не са били похарчени, допълни вторият източник.
Тръмп иска от Конгреса 5,7 милиарда за стената по границата. 

Една холивудска звезда и 11 кг разлика (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/edna-holivudska-zvezda-i-11-kg-razlika-snimki-6090798

Малко преди края на 2018 г. Дрю Баримор, подобно на повечето хора, направи своята равносметка, която се изразява в 11 кг и няколко снимки, показващи, че желаната форма не се постига лесно

Избери работата, която обичаш

http://www.cross.bg/izberi-obichash-rabotata-1593571.html

/КРОСС/ Избери работата, която обичаш и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си. Конфуций  

Румен Петков поиска три оставки, ако двата разбити хеликоптера не са застраховани

https://petel.bg/Rumen-Petkov-poiska-tri-ostavki--ako-dvata-razbiti-helikoptera-ne-sa-zastrahovani__298520

Бившият вътрешен министър Румен Петков поиска три оставки на важни хора в държавата, ако двата хеликоптера, които се разбиха миналата год...

След броени часове Пловдив става Европейска столица на културата

https://petel.bg/Sled-broeni-chasove-Plovdiv-stava-Evropeyska-stolitsa-na-kulturata__298519

След броени часове Пловдив става официално Европейска столица на културата за 2019 г. Кулминацията на церемонията по откриването ще бъде в ...

Красиви имена черпят днес

https://petel.bg/Krasivi-imena-cherpyat-dnes__298518

Снимка Булфото На 11 януари църквата почита Св. преподобни Теодосий Велики - от Бога даден, дошъл на този свят като дар на Провидението. То...

Депутатите започват работа

https://petel.bg/Deputatite-zapochvat-rabota__298517

Снимка Булфото Започва шестата пленарна сесия на 44-тото Народно събрание, пише новини.бг. Съгласно Правилника за организацията и де...

Тръмп обявява извънредно положение в САЩ

https://petel.bg/Tramp-obyavyava-izvanredno-polozhenie-v-SASHH__298516

Белият дом се готви да обяви извънредно положение в Съединените щати, за да може да се построи стената по границата с Мексико, за която нас...

Току-що в ефира на bTV обявиха колко къщи още ще съборят във Войводиново и докога ще продължат протестите

https://petel.bg/Toku-shho-v-efira-na-bTV-obyaviha-kolko-kashhi-oshhe-shhe-saboryat-vav-Voyvodinovo-i-dokoga-shhe-prodalzhat-protestite__298514

Десет незаконни постройки бяха съборени в пловдивското село Войводиново. Те бяха обитавани от роми. Днес отново ще има багери, като ще...

Студ през уикенда: Температурите падат до -12 градуса

https://petel.bg/Stud-prez-uikenda--Temperaturite-padat-do--12-gradusa__298515

Снимка Булфото В петък валежите ще спрат навсякъде в страната. Облачността ще е разкъсана - в Централна и Западна България почти до слъ...

Шок в тениса: Анди Мъри обяви през сълзи, че се отказва от спорта

https://petel.bg/SHok-v-tenisa--Andi-Mari-obyavi-prez-salzi--che-se-otkazva-ot-sporta__298510

Анди Мъри заяви, че планира да се откаже от тениса след "Уимбълдън" тази година. Бившият номер 1 в света обаче се опасява, че Откритото първе...

Виктор отново води сам. Ади Радева отиде в...

https://petel.bg/Viktor-otnovo-vodi-sam--Adi-Radeva-otide-v---__298507

Виктор Николаев отново води сам сутрешния блок на "Нова телевизия". Колежката му Аделина Радева отсъства от студиото. Причината обаче ...

Нови облаци над главата на Кристиано

//dariknews.bg/novini/sviat/novi-oblaci-nad-glavata-na-kristiano-2141579

Полицията на САЩ иска от Роналдо ДНК проба заради обвиненията за изнасилване

Пет от най-често срещаните проблеми с отоплението на колата (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/pet-ot-naj-chesto-sreshtanite-problemi-s-otoplenieto-na-kolata-video-2140857

Проблемите с личния автомобил могат да накарат и най-спокойните хора да се изнервят. Ако парното на автомобила внезапно започне да духа студен въздух вместо топлина в средата на студена зима, имате основателна причина да бъдете разочаровани. Проблемното отопление на колата може да

Барби става на 60 без нито една бръчка (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/barbi-stava-na-60-bez-nito-edna-brychka-snimkivideo-2141508

През 2019 г. куклата Барби“ ще чества 60-годишнината си без нито една бръчка, предаде Франс прес. С руса или кестенява коса, с издължена или закръглена фигура, в образа на принцеса или пожарникар, "Барби" продължава да съблазнява децата и се възползва дори от соци

Русия обвинява Би Би Си, че правела пропаганда на "Ислямска държава"

http://clubz.bg/78131-rusiq_obvinqva_bi_bi_si_che_pravela_propaganda_na_islqmska_dyrjava

Руските власти обвиниха Би Би Си, че разпространява идеите на джихадистката организация "Ислямска държава" и казаха, че следят нейните програми постоянно в рамките на тяхно разследване. Тези обвинения бяха отправени в контекста на напрежението между Москва и Лондон, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

"Открихме съдържание, разпространяващо идеологичните позиции на терористична организация в сайта на руски на Би Би Си", заяви руският регулаторен медиен орган Роскомнадзор. Той уточнява, че става дума за "цитати" на лидера на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади.
"В ход са експертизи, за да се провери дали това съдържание спазва руските стандарти срещу екстремизма", допълва регулаторният орган.
В Русия ИД е забранена и медиите трябва да упоменават това всеки пък, когато говорят за тази група.

В края на декември руският медиен регулаторен орган обяви началото на проверки на дейностите в Русия на Би Би Си уърлд нюз и на интернет сайтовете на Би Би Си. Мярката беше в отговор на обвиненията на британския медиен регулаторен орган, че руската телевизия на английски език Ар Ти е нарушила правилата за безпристрастност.
Би Би Си уърлд нюз е информационният канал на английски на Би Би Си, предназначен за международната аудитория. Руската служба на Би Би Си съществува само в интернет.
Медийният регулаторен орган поясни, че проверките на Би Би Си ще бъдат извършени от 14 до 31 януари. Освен това той даде до 16 януари срок на медията да предостави документи, потвърждаващи, че тя спазва закона, ограничаващ участието на чужди лица в капитала на медиите, разпространявани в Русия.

Валежите спират, температурите над нулата

https://offnews.bg//obshtestvo/valezhite-spirat-temperaturite-nad-nulata-695274.html

Валежите спират днес, през деня ще има по-малко облаци, а вятърът ще е слаб. 

Максималните температури ще бъдат между 0 и 5 градуса в по-голямата част от страната. 

Жълт код е обявен за Добрич и Варна, там ще духа вятър с пориви до 15 м/сек. Максималните температури по Черноморието ще бъдат между 3 и 8 градуса, сред вълните от 2-3 бала термометрите ще се качат до 5 градуса. 

В планините облачността също ще се разкъса и намалее. Ще духа силен северозападен вятър, а с него и студен въздух. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 0 градуса, а на 2000 м - около минус 6 градуса.

През уикенда няма да вали, според прогнозата на НИМХ, дневните температури ще са около нулата. 

Анди Мъри обяви, че ще се откаже от тениса

https://www.actualno.com/tennis/andi-myri-objavi-che-shte-se-otkaje-ot-tenisa-news_715583.html

Трикратният шампион от турнирите на Големия шлем Анди Мъри (с 2 титли от "Уимбълдън" и 1 от US Open) обяви, че ще спре да се състезава активно. Причината - болките в хълбока и бедрото, с които британецът така и не успява да се справи. Мъри се контузи преди над година и половина - на "Уимбълдън", и оттогава се мъчи да се справи с травмата, но така и не успява дори да се доближи до нивото, което го направи номер 1 в ранглистата. Преди тазгодишния Australian Open тенисистът отн

Който е 'даден от бога', да черпи днес, почитаме св. Теодосий

https://offnews.bg//obshtestvo/kojto-e-daden-ot-boga-da-cherpi-dnes-pochitame-sv-teodosij-695151.html

Църквата почита днес преподобни Теодосий Велики. Имен ден празнуват Теодосий, Богдан, Богдана и Богомил. Името означава "даден от бога".

Свети Теодосий е роден в село Магарион в Кападокия. Той бил осенен от силно желание да се посвети на отшелнически живот. Така светецът заживял в една пещера във Витлеемска пустиня и се отдал на непрестанна молитва. 

Теодосий Велики е първият светец, който направил монашеството популярна форма на живот, заради което е наречен от последователите си „началник на общежитието“. През 493 г. йерусалимският патриарх го назначил за общ архимандрит на всички общежителни манастири в Палестина. При Свети Теодосий постъпвали много монаси от различни народности – гърци, грузинци и арменци. 

Преподобни Теодосий Велики сам предсказал смъртта си няколко години преди да напусне този свят. Той бил погребан във Витлеемската пустиня, откъдето започнало неговото монашество.

Американският Shutdown и неговите възможни последствия

http://pogled.info/svetoven/amerikanskiyat-Shutdown-i-negovite-vazmozhni-posledstviya.100277

/Поглед.инфо/ Разразилият се в САЩ в края на 2018 г. скандал с „частичното закриване на правителството” или, както още го наричат, временно прекратяване на финансирането на федералното правителство (Shutdown) се проточи и след новогодишните празници и продължава да се развива.

Православен календар за 11 януари, вижте кой има имен ден

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7227609

Православен календар за 11 януари, вижте кой има имен денНеделя след Богоявление. Преп. Теодосий Велики. Преп. Теодосий Антиохийски  Св. Теодосий Велики пръв въвел общежитийната форма на монашеския подвиг и затова е наречен “началник на общежитието”. Сам той измивал раните на страдащите в неговите болници и помагал за обслужването на разнообразните просители и поклонници. Св.

Новини или Novini - картината на печата за 11 януари

https://www.actualno.com/society/novini-ili-novini-kartinata-na-pechata-za-11-januari-news_715575.html

2019-те вече тече подобаващо - бутат се ромски постройки, гафове в системи за винетките, текат политически скандали, въобще всичко си е по старому - интересно и кофти. Така че не ни остава нищо друго освен да представим най-важните новини от печата.  Вестник "Сега" Рейтингът на президента Румен Радев е паднал под 50 %, а ГЕРБ вече води на БСП само с един процент преднина, пише "Сега", цитирайки проучване на Алфа Рисърч. Общо взето почти всеки политически лидер е за

На 11 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7238190

На 11 януари рожден ден иматМиодраг Иванов, шоумен Ани Илков, поет Атанас Янкулов, музикален продуцент Евелина Борисова, актриса и бизнесдама Живко Живков, изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" Надежда Кабакчиева, издател, собственик на ИК “Слънце” Николай Александров, депутат в 44-ото НС Румен Дунев, автомобилен състезател Юрий Дачев, писател и драматург, бивш зам.

Почина журналистът Величко Скорчев

https://petel.bg/Pochina-zhurnalistat-Velichko-Skorchev__298513

На 81-годишна възраст почина Величко Скорчев - първият водещ на сутрешен телевизионен блок в България, съобщи Нова тв.  Скорчев е от ем...

Линейките в Спешния център във Варна са в окаяно състояние

https://petel.bg/Lineykite-v-Speshniya-tsentar-vav-Varna-sa-v-okayano-sastoyanie__298512

Снимка Булфото Линейките в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са в окаяно състояние. Лекарите разполагат с 33 коли, с които се о...

Дневен хороскоп: Много тежък ден за три от зодиите

https://petel.bg/Dneven-horoskop--Mnogo-tezhak-den-za-tri-ot-zodiite__298511

Източник lamqta.com Овен  Взимате всичко в свои ръце, независимо за какво се отнася - дали за излизане сред природата за голяма компания, или...

Нова мода - има вече кашкавал със заместител на палмовото масло

https://www.actualno.com/business/nova-moda-ima-veche-kashkaval-sys-zamestitel-na-palmovoto-maslo-news_715582.html

Познатите досега похвати на използване на растителни мазнини и палмово масло що се отнася до млечни продукти на българския пазар вече са "разнообразени". От Асоциацията на млекопреработвателите предупреждават, че вече има "мода" да се използва и картофено нишесте, пише в. "24 часа". Нишестето замества палмовото масло, а причината е прозаична - така разходите за производство на "продукта" стават по-малки. За килограм истински кашкавал били необходими окол

Руска лаборатория спасява САЩ от изтичане на секретни данни

http://clubz.bg/78130-ruska_laboratoriq_spasqva_sasht_ot_iztichane_na_sekretni_danni

Снимка EПA/БГНЕС

Руската компания Касперски лаб, чиято антивирусна програма бе забранена на компютрите на американските правителствени служби, е подпомогнала на американската Агенция за национална сигурност да намери извършителя на голямо изтичане на данни от агенцията, предаде Франс прес, като се позова на американските издания "Политико" и "Вашингтон пост".

Според изданията базираното в Москва дружество е информирало АНС, че с него се е свързал подизпълнител на АНС на име Харолд Мартин посредством странни съобщения в Туитър. Тези съобщения предшествали със съвсем малко разпространяването в интернет от хакерска група, нарекла се "Сенчестите посредници", на програми за електронно проникване, откраднати от АНС. Тези програми позволявали следенето на комуникациите и на компютрите на чужди правителства.

След публикуването на тези данни инженерите на Касперски лаб сметнали, че има връзка между туитовете на Мартин и изтичането на данните и информирали АНС. В края на август 2016 г. федерални агенти арестували Мартин и открили, че той е свалил в продължение на над 20 години огромно количество топ секретни документи. Обемът на документите се оценява на най-малко 50 000 гигабайта, което се смята за най-голямата кражба на данни в историята на САЩ.

Според американските медии съобщенията в Туитър са били използвани като аргумент в подкрепа на искането за претърсването на жилището на Мартин.

Помощта на Касперски лаб показвала, че системата на вътрешно разузнаване на американското правителство и разследващите са изиграли малка роля в ареста на Мартин, пишат изданията. Въпреки тази помощ година по-късно през септември 2017 г. американското министерство на вътрешната сигурност постанови федералните служби да деинсталират всички антивирусни програми на Касперски лаб, заподозряна, че има връзки с руското разузнаване. Компанията, която защитава 400 милиона компютри по света, официално опроверга тези обвинения, но решението на американското правителство, последвано от решения на правителства на други съюзнически страни, повлия негативно приходите на Касперски лаб, съобщи БТА.

Отворен ли е пътят на България и Румъния към Шенгенското пространство?

//dariknews.bg/novini/sviat/otvoren-li-e-pytiat-na-bylgariia-i-rumyniia-kym-shengenskoto-prostranstvo-2141577

Антонио Таяни изрази надежда, че Румъния и България ще бъдат приети в Шенгенското пространство по време на румънското председателство на ЕС

Защо американските военни самолети падат все по-често

http://pogled.info/svetoven/amerika/zashto-amerikanskite-voenni-samoleti-padat-vse-po-chesto.100276

/Поглед.инфо/ Един от основните военни резултати от предишната година стана скокообразният ръст на аварийността на американската бойна авиация. Неумолимата статистика свидетелства, че самолетите на ВВС и ВМС на САЩ все по-често попадат в полетни произшествия, а понякога в аварии с човешки жертви. Защо това се случва и какви изводи може да си направи руското Министерство на отбраната.

Излизането от Евросъюза като алтернатива за Германия?

http://pogled.info/svetoven/evropa/izlizaneto-ot-evrosayuza-kato-alternativa-za-germaniya.100275

/Поглед.инфо/ Третата по численост на депутатите партия в германския Бундестаг „Алтернатива за Германия” (АзГ) не изключва възможността за внасяне в своята политическа програма на членове за излизане на страната от ЕС. За това се изказват 80% от членовете на партията.

Михаил Хазин: По какво се различава политологията от конспирологията?

http://pogled.info/svetoven/mihail-hazin-po-kakvo-se-razlichava-politologiyata-ot-konspirologiyata.100274

/Поглед.инфо/ По непонятна ми причина различни журналисти през цялото време се опитват да ми припишат политологични познания. Може би това е свързано с факта, че ниското равнище на журналистиката днес е довело до там, че самите журналисти не знаят много добре що е политология.

Петър Бакърджиев разкри как не повярвал на думи на Кралев, но сега се уверил в тях

https://petel.bg/Petar-Bakardzhiev-razkri-kak-ne-povyarval-na-dumi-na-Kralev--no-sega-se-uveril-v-tyah__298509

Спортният журналист на БТВ Петър Бакърджиев разказа преди минути в ефира пред водещия Антон Хекимян за голямото разследване в Испания, к...

Глобалното затопляне превръща птиците в жестоки убийци

https://petel.bg/Globalnoto-zatoplyane-prevrashha-ptitsite-v-zhestoki-ubiytsi__298508

Снимка Булфото Зоолози от Холандия са установили, че поради глобалното затопляне междувидовите борби се засилват сред някои видове пти...

Вистор отново води сам. Ади Радева отиде в...

https://petel.bg/Vistor-otnovo-vodi-sam--Adi-Radeva-otide-v---__298507

Виктор Николаев отново води сам сутрешния блок на "Нова телевизия". Колежката му Аделина Радева отсъства от студиото. Причината обаче ...

Уникални имена днес черпят…

http://regiona.bg/%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bf%d1%8f%d1%82/

На 11 януари църквата почита Св. преподобни Теодосий Велики – от Бога даден, дошъл на този свят като дар на Провидението.

Имен ден празнуват: Богдан, Богдана, Теодосий.

Той бил възпитан в съвършено благонравие и постоянно преклонение пред божието слово.

В Йерусалим Теодосий бил осенен от силно желание да се посвети на отшелнически живот. В една пещера във Витлеемската пустиня той се отдал на непрестанна молитва към Бога и пълно въздържание, а Бог го дарил чудотворство и прозорливост.

В своя земен път светецът станал един от най-големите привърженици на подвижниците. Св. Теодосий Велики пръв въвел общежитийната форма на монашеския подвиг и затова е наречен „началник на общежитието“. Така го наричат житиеписците още и затова, защото в 493 г. йерусалимският патриарх го назначил за общ архимандрит на всички общежитийни манастири в Палестина, докато на св. Сава Освещени поверил надзора над пустинниците.

При св. Теодосий имало монаси от различни народности (гърци, грузинци, арменци) и те имали отделни храмове, в които всеки ден изпълнявали седмократно молитвено правило, съгласно устава на самия Псалмопевец. За св. Причастие обаче всички се събирали в главната Богородична църква, където се служило на гръцки език.

Преподобни Теодосий Велики предузнал смъртта си няколко години преди да нaпусне този свят и съобщил за това на трима обичани от него епископи. Не много преди своята кончина той наредил един ден да ударят камбаната за молитва и разплакан съобщил на братята: „Молете се, отци и братя, молете се! Божият гняв посети Изтока“.

В същото време Антиохия била разрушена от земетресение… Св. Теодосий бил погребан във Витлеемската пустиня, където започнал своето подвижничество. Славата на нови чудотворства украсила неговото отминаване в блажената вечност. Йосиф Студит и Теофан Начертани от лаврата на св. Сава написали много песнопения, с които и до днес Православната църква прославя великия основател на общежителните манастири.

 

Материалът Уникални имена днес черпят… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Валежите спират, температурите се покачват днес…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%ba/

Валежите навсякъде ще спрат, а над Южна България и облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа слаб и умерен запад-северозападен вятър.

Максималните температури ще бъдат предимно между 0 и 5 градуса, в София около минус 1. В планините облачността също ще се разкъса и намалее.

Ще духа силен запад-северозападен вятър с който ще нахлува студен въздух и през деня температурите ще се понижават.

Максималната на височина 1200 метра ще бъде около 0, на 2000 метра – около минус 6 градуса. сн.илюстративна

Материалът Валежите спират, температурите се покачват днес… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Любим виц на Деси Цонева от фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7238198

Любим виц на Деси Цонева от фейсбук Любим виц на Деси Цонева от фейсбук Тъмна нощ. Леглото трещи, чуват се любовни стонове, въздишки и целувки. Някой пита: - Как се казваш? - Иван, а ти? - И

Украйна избира между клоун, агент на ЦРУ и шампион по антирейтинг

http://pogled.info/svetoven/ukraina-izbira-mezhdu-kloun-agent-na-tsru-i-shampion-po-antireiting.100271

/Поглед.инфо/ Нито новогодишните празници, нито създаването на „новата украинска църква“ засега са помогнали на Порошенко да поправи предизборния си рейтинг. В надпреварата за президентския пост действащият лидер, както и преди, изостава от Юлия Тимошенко и се състезава за второ място с комика Зеленски. Но все още е рано да отписваме от сметките настоящия президент. Интрига в украинските избори е добавена от появата на ново неизвестно с доста тъмно минало.

Телевизионното обръщение на Тръмп

http://pogled.info/svetoven/amerika/televizionnoto-obrashtenie-na-tramp.100273

/Поглед.инфо/ Тръмп в телевизионно обръщение призова конгресмените да приключат „шътдауна” и да разрешат строежа на стената на границата с Мексико. Той предостави следния аргумент против тези, които смятат стената за безнравствена:

Турция предложи на Русия и Иран заедно да наблюдават изтеглянето на американците от Сирия

http://pogled.info/svetoven/turtsiya-predlozhi-na-rusiya-i-iran-zaedno-da-nablyudavat-izteglyaneto-na-amerikantsite-ot-siriya.100272

/Поглед.инфо/ Външният министър на Турция предложи да Русия и Иран заедно да проведат контрол над извеждането на американските войски от Сирия. Според Мевлют Чавушоглу така страните ще могат да помогнат на Вашингтон.

Какво вещаят звездите: Близнаци сами си създвате проблеми, Везни предвидете лошите варианти, Козирози, нещо ще Ви накара да сте яростни!

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b0%d1%8f%d1%82-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%b8-%d1%81/

Хороскоп за 11 януари 2019
Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Добре ще се чувствате днес, нищо няма да може да ви притесни. Е, ще има някои изненадващи неща, но те може само да ви забавляват, особено ако ги преживеете заедно с приятелите си.
Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Настроени сте за работа и започвате с амбицията да свършите всичко навреме, за да имате повече време за своите си неща. Не се обиждайте на колегите си, определено не са имали нищо лично срещу вас.
Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Проблемите, които имате май сами си ги създавате. Иска ви се нещата да са по-екстремни и създаващи силни положителни емоции, но това не се отразява много добре на нервната система. Опитайте да действате по-спокойно.
Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Малко разсеяни ще сте днес, дано не сте планирали нещо важно. Ще ви дразнят разни дреболии и липсата на концентрация у околните. Бъдете по-внимателни с храната и напитките – не прекалявайте.
Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Подобно на вълшебен лъч проектирате навсякъде собствения си поглед към света и изключително ще ви озадачава, ако някой започне да протестира. Вслушайте се и в някой друг, освен в себе си.
Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Околните може доста прибързано да оценяват поведението ви, така че не се ориентирайте по тях. Какво значение има за вас какво казват другите, при положение, че сте уверени в правотата си.
Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Днес няма да ви навреди един по-песимистичен поглед към света. Прекалено много неща трябва да предвидите, за да си позволите да се отпускате. По-добре предвидете лошите варианти, пък ако ви се разминат, толкова по-добре.
Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Денят няма да ви се стори лош, ако не се страхувате от досадна работа. Ще трябва да сложите в ред някои неща, но пък късметът няма да ви изневери. Можете да разчитате най-вече на приятелите си.
Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Днес ще сте доста дейни и всички, които мързелуват ще ви дразнят. Може да бъдете изненадани от обясненията на онези, които ръчкате да действат, а те упорито ви отказват.
Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Днес може да се сблъскате с нещо, което ще ви доведе до дива ярост и последствията може да са доста строшени предмети, скъсани дрехи и синки под очите. Така че по-добре прекарайте деня си по-далеч от чупливи предмети и още по-добре от хора.
Хороскоп Водолей (21януари – 19 февруари)

Ако се чувствате жертва на обстоятелствата, потърсете някой с кисело изражение на лицето и помислете дали искате да изглеждате по същия начин. Само не се самосъжалявайте прекалено.
Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

На вас ви се иска и едното, и другото, и третото, че и повече. Обаче изхождайки от жизнения опит на човечеството, трябва да знаете, че няма да получите всичко. Изберете приоритетно направление.

Материалът Какво вещаят звездите: Близнаци сами си създвате проблеми, Везни предвидете лошите варианти, Козирози, нещо ще Ви накара да сте яростни! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Филмът, който обиди пазителите на морала в Русия

http://clubz.bg/78129-filmyt_kojto_obidi_pazitelite_na_morala_v_rusiq

Пореден скандал в руското кино. Този път буря от недоволство предизвика филмът на Алексей Красовский "Празник", чието действие се развива в обсадения Ленинград. Този филм-невидимка едва ли ще излезе в Русия на голям екран. Той е осъден на най-висока степен патриотично наказание. Възмутени депутати и чиновници го сравняват с фашистка пропаганда, която се опитва да подкопае моралния дух на обсадения град. Аз изгледах този филм. Той е трагикомедия за поведението на хората, намиращи се в огромна беда, за тяхното изкривено съзнание, граничещо понякога с делириум. И ако във филма има насмешка, то тя е над слабостта на човешката природа, която е предмет на изкуството от древни времена.

Свещената руска история

Но всичко зависи от контекста. Руската държава гледа на себе си като на обсадена крепост, с която никой не бива да се шегува. През последните години в тази обсадена крепост възникна свещена история, дълга стотици години. Победоносна история без нито едно поражение, в която са включени безразборно всички - царе, православна църква, Распутин, червени и бели, аристократи и космонавти, жертви и палачи, които също се представят за жертви. От този славен летопис отпаднаха само провинилите с в нещо Ленин и Троцки. Но затова пък в него е отредено място на Сталин. В тази официална свещена история има и особено свещени страници. Те са свързани с войната срещу хитлеристка Германия. Ако не вземем под внимание идеологическите напластявания, можем да не се съмняваме във величието на победата.

Сред тези особено свещени страници от историята, обсадата на Ленинград заема уникално място. Алексей Красовский е знаел с какво се захваща. Знаел е, че да покажеш смешното и негероичното в този героичен контекст е много рисковано. Обсадата, ако става дума за историческия контекст, се случва по време на сталинисткия тоталитаризъм, извратил душите на хората не само с репресии, но и с номенклатурни привилегии. До нея се стига след големия терор от 1930-те години, когато на повърхността изплува малодушието и ръководителите на различни нива са превърнати в треперещи същества. За тези треперещи същества и за това как са оцелявали хората в потока от лицемерие и страх разказва филмът "Празник".

За обсадата на Ленинград аз знам не от слухове, а от първа ръка. Моята баба изтръпваше до края на дните си от похлопването на малките прозорци от вятъра. Заедно с дядо ми те са преживели и трите години от обсадата и едва не са умрели от изтощение. Спасили са се, защото баба ми умеела да шие и приемала тайно частни поръчки. А когато и това не помагало, ги спасявали хранителните продукти от Областния комитет на партията: навремето моят млад баща-дипломат помолил за помощ и я получил. Баба ми разказваше за чудовищните изпитания по това време и с цялата си душа ненавиждаше фашистите. Тя никога не е смятала себе си и дядо ми за герои.

Когато пикът на безумието отмине

В апогея на митологизацията на собствената история, където понастоящем се намира Русия, е трудно да се противопоставиш на помията, лееща се върху режисьора, който има друга представа за философията на историята. Но след като отмине пикът на пълното безумие, творческият опит на един независим автор на филми да разкаже за кастовото неравенство и политическите категории, разделили защитниците и заложниците на обсадения град, ще може да бъде оценен безпристрастно. Дневниците на най-различни обсадени ленинградчани свидетелстват не само за мъките, обстрела и глада, но и за луксозните пиршества в Обкома, многото жрици на любовта и други обичайни житейски мерзости. От историята на съветското и руското изкуство знаем, че има "художествени" скандали, които издигат автора на световно ниво, както се случи например с автора на "Доктор Живаго", осмелил се да отправи предизвикателство към сакралната съветска история на гражданската война и последвалите ужаси на режима. Има и местни, недълготрайни скандали, които избухват и угасват, оставяйки по-скоро свидетелство за времето, отколкото за автора.

Филмът на Алексей Красовский е изграден в парадоксален стил: външната мхатовска театрална интерпретация от старото съветско време се пречупва през постмодернистичния абсурд. И не е важно кой тук е шпионин, кой е дезертьор, кой е създател на биологическо оръжие, кой е глупак, а кой е убиец. Тези човешки страсти са показани в екстремни исторически измерения. Според мен, някои от тези измерения са истински находки, други - не. Но да устройваш Валпургиева нощ от скандали, заплахи и проклятия, каквито се носят от страна на самозваните пазители на моралните устои, е демонстрация на същите онези житейски мерзости, за които става дума в трагикомедията "Празник".

Дойче веле.

Иван Ласкин пред "168 часа": Аз съм груб бордюр, но когато дъщеря ми ме целуне, чувам птици

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7237160

Иван Ласкин пред "168 часа": Аз съм груб бордюр, но когато дъщеря ми ме целуне, чувам птициl Ударих Алекс с тиган по главата, тя ме напръска с дезодорант. Обичам я, тя мен повече l Страхувам се за бъдещето на България, от мигранти, от варицела и от това да върнат Люба Кулезич в ефир l С Чочо сме се срещали още преди да се родим l Най-добрите ми приятели са два гълъба, кучето Стефан, един гущер,

Какво време да очакваме през уикенда?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-vreme-da-ochakvame-prez-uikenda-2141563

Днес валежите навсякъде ще спрат, а над Южна България и облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа слаб и умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат предимно между 0 и 5 градуса, в София около минус 1, сочи прогнозата на НИМХ.

Оскарите остават без водещ

//dariknews.bg/novini/sviat/oskarite-ostavat-bez-vodesht-2141569

Оскарите са готови да се впуснат в едно от най-радикалните си откривания в дългата история на шоуто. За първи път от близо три десетилетия най-значимата филмова вечер ще бъде без домакин.
 
Новината, че церемонията ще бъде без водещ,

Горещо, много горещо: Риана пусна колекция бельо за Деня на влюбените (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/goreshto-mnogo-goreshto-riana-pusna-kolekciia-belio-za-denia-na-vliubenite-snimki-2141571

Риана представи сексапилна колекция бельо за жени с всякакви форми за Деня на влюбените, съобщи Фимейл фърст.
 
Певицата разкри, че е създала колекцията, за да помогне на жените да се чувстват силни.<

Български продавач на вестници пребит в Шотландия

http://clubz.bg/78128-bylgarski_prodavach_na_vestnici_prebit_v_shotlandiq

Български продавач на вестници разпространи шокиращи кадри от охранителна камера, на които се вижда как той е станал жертва на побой от страна на двама крадци, които отправили расистки коментари по негов адрес, съобщава в. "Дейли мейл".
Инцидентът станал пред магазина за вестници на тридесет и девет годишния Илхан Ахмедов в Мъсълбърг в Шотландия миналия август. Двама крадци поискали от българския гражданин да им даде пари в брой и алкохол. После те пребили Ахмедов жестоко, като през цялото време викали "Това е нашата страна". След побоя българинът бил целият в кръв и с фрактури.
През ноември единият от нападателите - Крейг Дъглас, на 24 години, получил 18 месеца затвор за атаката. Но съучастникът му Боб Клиланд, на 28 години, получил две години пробация, 200 часа общественополезен труд и разпореждане да плати на жертвата 2000 лири компенсация.
Ахмедов, който е в Шотландия от две години, каза, че се е почувствал изоставен от съдебната система, защото единият от нападателите не е бил осъден на затвор и затова решил да публикува и кадрите от охранителната камера. От кадрите се вижда как Дъглас вика на Ахмедов и на съпругата му Айсел: "Смятате ли, че британците са малцинство, докато вие сте мнозинство? Това си е нашата страна. От Полша или от Литва пристигате тук и трупате пари", пише БТА.

Край на депутатската ваканция, започва новият политически сезон

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kraj-na-deputatskata-vakanciia-zapochva-noviiat-politicheski-sezon-2141566

Днес се открива новата сесия на Народното събрание след коледните и новогодишните празници.
 
В началото на заседанието се очакват изявления от парламентарните групи за приоритетите през новия политически сезон.
 
Заседанието започва в 09:00 ч.

Щури маймуни на електрически кабел станаха хит в интернет (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/shturi-majmuni-na-elektricheski-kabel-stanaha-hit-v-internet-video-2141562

Видео, което показва маймуни, застанали на електрически кабел, като акробати на опънато въже, сред зимен пейзаж в северната част на Япония, стана хит в Туитър, предаде Франс прес.
 
Вижте ги, това е невероятно“, възкликва жена в рамк

Валежите спират

http://varnautre.bg/2019/01/11/100616/%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-4

Днес валежите навсякъде ще спрат, а в повечето райони над Южна България облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат предимно между 0° и 5°, във Варна около 3°. В планините облачността също ще се разкъса и намалее. Ще духа умерен до […]

Цените на храните в света са спаднали с 3,5% през 2018-а

https://petel.bg/TSenite-na-hranite-v-sveta-sa-spadnali-s-3-5--prez-2018-a__298504

Цените на петте основни групи хранителни стоки, наблюдавани от FAO (Организацията по прехрана и земеделие към ООН) през миналата година са ...

Неизправна газова уредба взриви кола в Пловдивско

https://pik.bg/неизправна-газова-уредба-взриви-кола-в-пловдивско-news810750.html

Неизправна газова уредба взриви кола в Пловдивско

Лек автомобил изгоря до основи в пловдивското село Ягодово. Инцидентът е станал в сряда в района на бензиностанция, която се намира на обходния път на селото, в посока Катуница и Садово. Сигнал е подаден на спешния номер 112 около 11 часа.

Малко преди това в колата пътували мъж и жена. Те спрели на бензиностанцията, за да долеят гориво. След като напуснали обекта, около 100 метра по-надолу по пътя, автомобилът избухнал в пламъци.

Изплашени и шокирани, двамата успели да слязат от горящата кола и се отървали невредими. На мястото пристигнал и екип на пожарната. Огнеборците потушили пламъците, но автомобилът е унищожен и изгорял до основи. Като основна причина за инцидента се спряга неизправност в газовата инсталация на превозното средство.

Родители на болни деца завеждат дело срещу България в Страсбург

https://pik.bg/родители-на-болни-деца-завеждат-дело-срещу-българия-в-страсбург-news810746.html

Родители на болни деца завеждат дело срещу България в Страсбург

Родители на деца, страдащи от Спинална мускулна атрофия (СМА) ще заведат дело в Европейския съд по правата на човека срещу България заради бездействие.

Родителите уточниха, че през последните три години са настоявали заболяването да бъде включено в списъка с редки заболявания.

По-рано днес от Министерството на здравеопазването съобщиха, че ведомството е започнало процедура за включването на СМА в списъка на редките заболявания, за да може НЗОК да реимбурсира лечението на заболяването с лекарствения продукт "Nusinersen".

Родителите припомниха, цитирани от БТА, че лечението с този медикамент е било одобрено миналата година от Европейската агенция по лекарства и някои български деца се лекуват на собствени разноски в Италия и в Германия.

Терапията предвижда поставянето на 1 инжекция с медикамента през 4 месеца, като цената й е 125 хил. долара. Лечението е до живот. Терапията с медикамента, осигуряването на количка, последващото обгрижване, рехабилитацията на детето и поддръжката на апаратура в домашни условия са безплатни, уточниха родителите.

В България НЗОК плаща за рехабилитация по 10 дни през три месеца, като родителите сами плащат за останалите дни, в които се извършва тя.

Родителите на болните деца изразиха мнение, че ако лечението се извършва в България, биха се върнали да живеят в страната ни. Те са категорични, че качеството на рехабилитацията е на много добро ниво.

Учени са засекли повтарящ се радио сигнал, идващ от далечна галактика

https://petel.bg/Ucheni-sa-zasekli-povtaryashh-se-radio-signal--idvashh-ot-dalechna-galaktika__298503

Сигналът вече си има име – FRB 180814. Идва от галактика на 1,5 милиарда светлинни години от нашата планета В опит да открият живот на друга пл...

Джеф Безос залюбил тв водеща, водел я в 5-звездни скривалища (Обзор)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7238233

Джеф Безос залюбил тв водеща, водел я в 5-звездни скривалища (Обзор)Разводът на века ще делиbнай-голямото богатство в света - около $ 160 млрд. Собственикът на “Амазон” Джеф Безос, който е най-богатият човек в света, имал 8-месечна любовна връзка зад гърба на жена си Макензи. Именно това бил поводът двамата неочаквано за широката публика да обявят в сряда, че се развеждат след 25 години брак и 4 деца, съобщава в.

БНТ: Линейките в Спешния център във Варна са в окаяно състояние

https://petel.bg/BNT--Lineykite-v-Speshniya-tsentar-vav-Varna-sa-v-okayano-sastoyanie__298506

БНТ Линейките в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са в окаяно състояние. Лекарите разполагат с 33 коли, с които се отзовават на...

Българският паспорт в топ 20 най-влиятелни за 3-а поредна година

https://petel.bg/Balgarskiyat-pasport-v-top-20-nay-vliyatelni-za-3-a-poredna-godina__298505

profit.bg За трета поредна година българският паспорт се нарежда в топ 20 на най-влиятелните паспорти в света, сочи най-новата класация на Henley...

Тръмп отново заговори за извънредно положение

https://petel.bg/Tramp-otnovo-zagovori-za-izvanredno-polozhenie__298502

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново обяви, че може да въведе извънредно положение, ако въпросът с построяването на стената по граница...

Сърбин на пътя на Григор Димитров в Австралия

https://petel.bg/Sarbin-na-patya-na-Grigor-Dimitrov-v-Avstraliya__298501

Григор Димитров започва тазгодишното си участие на Australian Open срещу сърбина Янко Типсаревич. Българинът се падна и в потока на световния но...

Сравниха “Преселението” на Боян Биолчев - мъдра книга за жестоко време, с “Железният светилник”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7238316

Сравниха “Преселението” на Боян Биолчев - мъдра книга за жестоко време, с “Железният светилник”Премиерата на изданието на КК “Труд” събра над 200 ценители на виртуозно разказаната история Докато писах книгата, се страхувах, че ще ѝ изневеря, каза авторът. Класика е, отсече акад. Антон Дончев “Не можех да не напиша тази книга и непрекъснато се страхувах, че ще ѝ изневеря, че няма да съм достатъчно взрян в нея и недостатъчно взрян в себе

Румъния пое ротационното председателство на ЕС

https://petel.bg/Rumaniya-poe-rotatsionnoto-predsedatelstvo-na-ES-__298500

В концертната зала в Букурещ - Атенеум - се състоя церемонията, с която Румъния пое официално ротационното председателство на Съвета на ЕС...

С гол от дузпа в края "Барселона" се измъкна от кризисно положение за купата

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/11/3373440_s_gol_ot_duzpa_v_kraia_barselona_se_izmukna_ot/?ref=rss


Гол от дузпа на Филипе Коутиньо в края помогна на "Барселона" да увеличи значително възможностите си за достигане до четвъртфиналите за Купата на краля. Каталунците загубиха с 1:2 гостуването си на "Леванте" в първата среща от съперничеството.<br /><br />Домакините започнаха вихрено и в 18-ата минута вече водеха с 2:0. Резултатът се запази почти до края, но с гола на Коутиньо "Барселона" съумя да запази добри шансове.<br /><br />Ернесто...

Спад на туристи заради тежката зима

https://petel.bg/Spad-na-turisti-zaradi-tezhkata-zima__298499

Канал 3 . Отлив на туризъм през този зимен сезон. За това алармира Румен Драганов – директор на Института за анализи и оценки в туризма. ...

Escape Room: Играй или умри

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2019/01/11/3371907_escape_room_igrai_ili_umri/?ref=rss


продуценти: Нийл Х. Мориц, Ори Мармър<br />режисьор: Адам Робител<br />сценаристи: Браги Шут, Мария Мелник, по сюжет на Браги Шут<br />изпълнителен продуцент: Ребека Риво<br />оператор: Марк Спайсър<br />художник: Едуард Томас<br />монтаж: Стивън Миркович<br />музика: Брайън Тайлър и Джон Кери<br />в ролите: Тейлър Ръсел, Логан Милър, Дебора Ан Мол, Джей Елис, Тайлър Лейбън, Ник Додани, с Йорик Ван Вагенинген<br />"Escape Room: Играй...

Южен вятър

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2019/01/10/3365627_jujen_viatur/?ref=rss


режисьор, сценарист и продуцент: Милош Аврамович<br />в ролите: Милош Бикович, Миодраг Радонич, Драган Белогрълич, Небойша Глоговац, Христо Шопов и Ивайло Захариев<br />Сюжетът на "Южен вятър" се завърта около живота на Петър Мараш – член на белградската автомобилна мафия, за когото нещата започват да се нареждат. Член е на клана, ръководен от опитния бос, известен като "Царя" и всичко върви добре. Работата се върши, парите стигат за всички и си нямат проблеми с...

В Канада за първи път успешно е използван инсулин при лечение на момче, болно от диабет

https://www.actualno.com/chronicles/v-kanada-za-pyrvi-pyt-uspeshno-e-izpolzvan-insulin-pri-lechenie-na-momche-bolno-ot-diabet-news_715565.html

Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса (задстомашната жлеза). Той е с хипогликемично действие, противоположно на това на епинефрина, глюкокортикоидите и растежния хормон, които повишават нивото на кръвната захар и се означават като контраинсуларни хормони. Инсулинът повишава отлагането на липиди в мастната тъкан, понижава концентрацията на свободните мастни киселини и инхибира метаболизма на белтъците, способства за усвояване на глюкозата от клетките на тъканите, по-специално в че

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване