Американската армия изтегля техника от Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238982

Американската армия изтегля техника от СирияАмериканската армия започна да изтегля техника от Сирия, предаде Франс прес, цитирайки представител на американското министерство на отбраната. "Мога да потвърдя изтеглянето на техника от Сирия. Поради причини, свързани със сигурността, за момента не мога да съобщя повече подробности", заяви вчера представителят.

Задържаха около 450 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол край Варна

http://budnavarna.bg/42851-zadarzhaha-okolo-450-kg-naryazan-tyutyun-bez-aktsizen-banderol-kraj-varna/

Около 450 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол задържаха служители на сектор „Икономическа полиция“, научи BudnaVarna.bg.

На 10.01. т.г., по време на специализирана полицейска операция по линия на престъпления, свързани с търговия с акцизни стоки без бандерол, около 10:25 часа, в с. Приселци, е извършена полицейска проверка на л.а. „Дачия“ с водач Г.Г. (33 г.) от с. Тръстиково, неизвестен на органите на реда.

Установено е, че в автомобила има 29 бр. черни чували, съдържащи нарязан тютюн. Направената експертна справка установява, че тегло му е 450 кг. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна. Г.Г. е задържан за срок до 24 часа.

Материалът Задържаха около 450 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол край Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Обвиниха майка и син, държали 600 г канабис в Павликенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238882

Обвиниха майка и син, държали 600 г канабис в ПавликенскоМайка и син са обвинени в притежанието на наркотични вещества. В сряда и четвъртък в качеството на обвиняеми са привлечени 39-годишен мъж и 61-годишната му майка от гр. Бяла черква, съобщи ОДМВР - Велико Търново. В хода на разследването са събрани достатъчно данни за това, че през ноември миналата година в жилища в с. Горско Калугерово и гр.

Goldman Sachs съветва: Увеличете кеша в портфейла си

http://www.cross.bg/goldman-retzesiya-sachs-1593598.html

/КРОСС/ Инвестиционна банка Goldman Sachs Group Inc. смята, че инвеститорите трябва да увеличат притежаваните от тях парични средства, дори ако опасенията за рецесия в САЩ са преекспонирани. "С безрискова лихва от 2.4% при щатските тримесечните държавни ценни книжа, "паричните средства представляват конкурентно предимство", написа главният стратег Дейвид Костин, в писмо към клиентите на банката. Goldman Sachs препоръча на инвеститорите да намалят притежаваните облигации през тази година и да останат инвестирани в акции. Въпреки че американските акции могат да попаднат под по-нататъшен натиск, стратезите на Goldman заявиха, че очакват "положителният икономически растеж в САЩ да подкрепи продължаващия ръст на приходите". "В близко бъдеще съществува потенциал за по-нататъшен спад на капиталовите пазари, дори ако неотдавнашният срив не доведе до рецесия", пишат анализаторите. От 1946 г. има четири пазара на мечки без рецесия. По време на тези епизоди S&P 500 намалява средно с 21% за период от 8 месеца. Ако настоящият момент е такъв, то широкият щатски индекс S&P 500 може да се понижи още през следващите няколко месеца, макар и да достигна спад от малко над 20% през декември. Фондовете на паричния пазар получиха 165 млрд. долара прилив на парични потоци през ноември и декември, което е най-високият двумесечен поток от 2008 г. насам

С хвалби и взаимни упреци депутатите възобновиха работата си

http://www.transmedia.bg/2019/01/11/%d1%81-%d1%85%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b1%d0%b8-%d0%b8-%d0%b2%d0%b7%d0%b0%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b8-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2/

В станалите традиционни изявления на председателите на парламентарни групи след всяка ваканция и този път не липсваха взаимни упреци, както и хвалби на собствената партия.

Цветан Цветанов похвали ГЕРБ като най-европейска формация и настоя депутатите да престанат с популизма и да се ориентират към прагматичното решаване на важни обществени въпроси. Той призова за единение, като подчерта, че президентът разбира единението по друг начин.

В най-черни краски очерта ситуацията Корнелия Нинова – нестабилност, несигурност, растяща бедност, корупция, некадърност, хаос с винетките. „Положението в България е като война, необходими са извънредни мерки“, каза още лидерът на БСП. Тя припомни още, че БСП е против Истанбулска конвенция, пакета „Макрон“ и пакта за миграцията.

Като най-бедна определи страната ни Мустафа Карадайъ. 2018 година по думите му е изгубена за България заради скандали . „Ние трябва да имаме три пъти по-бърз растеж, за да не бъде страната за още едно поколение най-бедната в ЕС“, обяви той.

Волен Сидеров, верен на своето амплоа, наблегна на джендъри и соросоиди. Според него тази година трябва да се реши сблъсъка „Глобализъм – антиглобализъм“, „Соросоизъм – традиционни ценности“. „Дали България ще изпрати евродепутати, които да отстояват позиции, или такива, които се съгласяват с джендъри и шест пола? Да защитим правото си да бъдем в Европа. Аз ще работя за това. Сега е годината, в която ще се явим на изпит. Вземете се в ръце“, каза Сидеров.

От своя страна лидерът на „Воля“ Веселин Марешки поиска екшън план до изборите за евродепутати, в който се посочва как ще се повишат доходите. „Промяната в Европа е на вратата. Иде патриотична вълна, от която „Воля“ е част“, заяви Марешки.

 

Снимки: Сергей Антонов

 

ГД “БОЕЦ” се срещна с председателя на ВКС Лозан Панов

https://www.eurochicago.com/2019/01/boetz-panov/

На 09.01.2019 г. представители на ГД „БОЕЦ“ проведоха среща с г-н Лозан Панов – Председател на Върховният касационен съд. Срещата бе по инициатива на БОЕЦ, след подадено Заявление до кабинета на г-н Панов. Срещата ни бе предварително огласена и с прессъобщение до медиите, в стил на прозрачност и публичност, както при всяка наша акция и инициатива. Предварително бе огласен и поводът – желанието ни да запознаем г-н Панов с инициативата на "БОЕЦ" – „НЕЗАВИСИМ СЪД – СВОБОДНА ДЪРЖАВА“! В началото на декември "БОЕЦ" излязохме в единна акция в осем града в страна, под този надслов в защита на достойните български магистрати, отстояващи независимостта на съдебната система и принципите на правовата държава. А само седмица преди това бяхме пред ВСС, заедно с колегите от Инициатива „Правосъдие за всеки“ и други граждани със същата цел. Тези наши действия бяха провокирани от редица случаи на репресии, удари и тенденциозни проверки спрямо следовател Бойко Атанасов, съдия Методи Лалов, съдия Калин Калпакчиев и най-вече срещу съдия номер едно, Лозан Панов.

Бразилия се съгласи "Боинг" да придобие "гражданското" поделение на "Ембраер"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/11/3373507_braziliia_se_suglasi_boing_da_pridobie_grajdanskoto/?ref=rss


Бразилският президент Жаир Болсонаро каза, че няма да се противопостави на сливането между бразилския авиоконструктор "Ембраер" и американския гигант "Боинг", предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Болсонаро реши по време на заседание на правителството да даде зелена светлина на този проект на стойност 5.2 млрд. долара. До неотдавна той все още имаше резерви към него.<br /><br />Споразумението предвижда "Боинг" да поеме контрола върху...

Карадайъ определи 2018 г. като загубена и посочи най-големия инвеститор в България

https://www.actualno.com/politics/karadajy-opredeli-2018-g-kato-zagubena-i-posochi-naj-golemija-investitor-v-bylgarija-news_715630.html

"Изминалата година е изгубено политическо време за България." Това заяви в политическа декларация на ДПС в началото на новата сесия на Народното събрание лидерът на партията Мустафа Карадайъ. „Началото на годината е и време за равносметка и поглед в бъдещето. Със скандали започна 2018 г. и със скандали приключи - и в малката, и в голямата коалиция, в страната и в чужбина, в институциите, между институциите, морални – примерите, за съжаление, отново са много. Със

Тежък удар за тениса, Анди Мъри прекратява кариерата си (видео)

https://offnews.bg//tenis/tezhak-udar-za-tenisa-andi-mari-prekratiava-karierata-si-video-695315.html

Бившият номер 1 в световната ранглиста Анди Мъри ще прекрати кариерата си през 2019 година. Британецът сподели, че по всяка вероятност турнирът от Големия шлем "Аustralian Open" ще е последният негов турнир в професионалния тенис.

Мъри бе изключително не сдържа емоциите си в залата за пресконференции. През последните около две години той има сериозни проблеми с хълбока и в крайна сметка изпитва непрекъснати болки, които му пречат да си върне нивото на игра. Именно това е в основата на решението му да спре с активния спорт, за да може да си съхрани здравето.

"Изпитвам болки от над 20 месеца, просто не се чувствам изобщо добре. Направих всичко каквото се очаква от мен, за да може болката да отмине, но тя се появява отново и отново. Наистина ми е тъжно и тежко. Иска ми се някак си да играя на Уимбълдън и там да изиграя последния си мач, но не знам дали ще издържа на болката.

Не мога да тренирам нормално, не мога да играя нормално. Болката си е тук. Преди шест месеца бях по-зле, сега съм по-добре. Това обаче ми пречи да се наслаждавам на спорта. През миналия месец споделих пред моя екип, че това не може да продължава така.

Не съм сигурен, че ще издържа на болката за няколко месеца и има шанс Australian Open да бъде последният турнир в моята кариера. Това, което мога да направя, е да се оперирирам, но за да живея малко по-леко в нормалния живот. Дори когато правя елементарни неща, като например да се обличам, изпитвам болка", каза Мъри.

Британецът е трикратен победител в турнири от Големия шлем и има на сметката си общо 45 триумфа в надпревари от календара на ATP през своята кариера. Мъри спира с тениса на 31 години и определено това е огромен удар за този спорт.

Демокрацията във Франция не работи добре, показа ново изследване

https://www.investor.bg/evropa/334/a/demokraciiata-vyv-franciia-ne-raboti-dobre-pokaza-novo-izsledvane-275114/

46% от анкетираните искат връщане на смъртното наказание, а 60 на сто не одобряват наличието на толкова много мигранти в страната

Румен Петков: F-16 за нашите ВВС е на гол тумбак - чифте пищови

http://www.cross.bg/petkov-nezakonni-rymen-1593597.html

/КРОСС/ F-16 за нашите Военновъздушни сили (ВВС) е на гол тумбак - чифте пищови. Това обяви лидерът на АБВ Румен Петков в предаването "Тази сутрин".По негова информация самолетите и хеликоптерите на военните в момента не са застраховани. Заради това оставка трябва да подадат шефът на ВВС и министърът на отбраната, смята Петков. АБВ призовава за мораториум върху купуването на нови изтребители. От партията настояват заделените за сделката пари - 1,8 млрд. лв., да бъдат инвестирани в образование, здравеопазване и борба с демографската криза. Правителството тази седмица поиска от Народното събрание мандат за преговори с правителството на САЩ за сключване на договор за придобиване на нов тип боен самолет. Срещу процедурата ще гласуват от БСП. Румен Петков коментира и напрежението във Войводиново - в селото започнаха протести и събаряне на незаконни ромски къщи след като двама младежи от ромската махала пребиха командос на Богоявление. "Не може всеки път, когато двама цигани посегнат на редовен човек, ние да сме смаяни от факта, че има незаконни постройки", каза лидерът на АБВ. По думите му решението е да се направи карта на всички незаконни постройки в страната от областните управители, да се осигури ресурс и да се действа незабавно. Тази вечер ще има нов голям протест в пловдивското село Войводиново. Очаква се да бъде най-мащабен заради призива колеги на пострадалия военен да се включат в демонстрацията

Бум на заболели от трихинелоза регистрират от МЗ

http://varnautre.bg/2019/01/11/100645/%d0%b1%d1%83%d0%bc-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%be%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d1%81%d1%82

В Министерство на здравеопазването е постъпила информация за регистрирани два взрива със заболели от трихинелоза лица. Единият взрив е регистриран от Районната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас. След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на град Малко Търново, заболяват 8 души, 6 от които са хоспитализирани. Издирени и изследвани са 7 […]

ГЕРБ поиска повече евродепутати и кметове, БСП - парламентарни избори, ДПС - програмно управление

https://www.dnevnik.bg/politika/2019/01/11/3373497_gerb_poiska_poveche_evrodeputati_i_kmetove_bsp_-/?ref=rss


Традиционно лидерите на парламентарните сили откриха новия политически сезон с обещания и призиви за промяна. Председателят на парламента Цвета Караянчева поиска работа за осигуряване на просперитет на страната. Тя призова партиите да превърнат предстоящите избори в оспорвано спортменско състезание.<br /><br />Без да споменава състоянието на властта, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска победа на партията му на европейските и местни избори и повече евродепутати и...

Арестуваха горнооряховец, дирен от властите в Австрия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238869

Арестуваха горнооряховец, дирен от властите в АвстрияИздирван с цел екстрадиция установиха служители на Районното управление на полицията в Горна Орховица, съобщиха от ОДМВР - Велико Търново. В четвъртък сутринта в железничарския град е извършена проверка на 46-годишен местен жител, в хода на която е установено, че той се издирва от Австрия. Мъжът е задържан.

След консумация на свинско месо - два взрива със заболели от трихинелоза

http://www.moreto.net/novini.php?n=389227

В Министерство на здравеопазването постъпи информация за регистрирани два взрива със заболели от трихинелоза лица, съобщават за Moreto.net. Единият взрив е регистриран от РЗИ-Бургас. След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на гр.

Убиецът на младата родилка във Варна обжалва 27-годишна присъда

http://www.varna24.bg/news/841250.html

Състав на Апелативен съд - Варна разгледа днес жалба срещу 27-годишна присъда на Окръжен съд – ...

Взрив на заболели от трихинелоза в Бургаско и Кърджалийско

http://www.cross.bg/trihineloza-meso-litza-1593596.html

/КРОСС/ В Министерство на здравеопазването постъпи информация за регистрирани два взрива със заболели от трихинелоза лица.Удиният взрив е регистриран от РЗИ-Бургас. След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на гр. Малко Търново, заболяват 8 души, 6 от които са хоспитализирани. Издирени и изследвани са 7 контактни лица, като резултатите им са отрицателни. Своевременно е уведомена Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Бургас. В РЗИ-Кърджали е постъпила информация от общопрактикуващ лекар (ОПЛ) от Крумовград за лица с оплаквания след консумация на месо от диво прасе, преди да са готови лабораторните резултати за трихинелоза. Предприети са спешни противоепидемични мерки. Създадена е организация със съдействието на ОПЛ и председателите на ловните дружинки да се извърши издирване и изследване на всички лица, консумирали от заразеното месо. Междувременно в УМБАЛ „Св. Георги", гр. Пловдив е хоспитализирано 3-членно семейство, консумирали от месото. На 10.01.2019 г. в МЗ постъпи информация и от РЗИ-Хасково за лабораторно потвърден случай на трихинелоза при мъж, консумирал пържоли от отстреляно диво прасе в района на община Крумовград. До момента е издирен един контактен. Епидемиологичното проучване продължава по населени места. Министерството на здравеопазването обръща внимание: Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи - трихинели

Сидеров: Ако преодолеем порока да си пречим един на друг, България ще направи чудеса

https://dnes.dir.bg/politika/siderov-ako-preodoleem-poroka-da-si-prechim-edin-na-drug-balgariya-shte-napravi-chudesa

През 2019 г. ще се явим на изпит за това, ставаме ли за политици или не. И в него няма да има поправка", предупреди председателят на ПГ на "Обединени патриоти" от парламентарната трибуна

Тервел празнува рожден ден в компанията на Благой Иванов в Лас Вегас

https://petel.bg/Tervel-praznuva-rozhden-den-v-kompaniyata-na-Blagoy-Ivanov-v-Las-Vegas__298568

ММА боецът Благой Иванов и професионалният боксьор Тервел Пулев се срещнаха в меката на бойните спортове – Лас Вегас. Багата приветства ...

Астрономи прогнозират какво ще стане след гибелта на Слънцето

https://petel.bg/Astronomi-prognozirat-kakvo-shhe-stane-sled-gibelta-na-Slantseto__298567

Снимка pexels.com Британски учени от университета в Уоруик прогнозират каква ще бъде съдбата на Слънцето след неговата гибел, когато ще се п...

Пешеходната пътека значи ли нещо във Варна? Момче и жена бяха блъснати докато пресичат

https://petel.bg/Peshehodnata-pateka-znachi-li-neshho-vav-Varna--Momche-i-zhena-byaha-blasnati-dokato-presichat__298566

илюстрация Булфото Вчера коло 17:30 часа, в гр. Варна, на ул. «Младежка», водачът на «Сеат» Н.Ж. (65 г.), местен жител, по време на движение, не пр...

Повдигат обвинение срещу депутата Димитър Аврамов

https://petel.bg/Povdigat-obvinenie-sreshhu-deputata-Dimitar-Avramov__298564

Снимка Булфото Специализираната приключи разследването срещу народния представител Димитър Аврамов за търговия с влияние. Предстои и...

Прокуратурата погна ЧСИ-то, изпълнил въвода в либийския кораб

https://petel.bg/Prokuraturata-pogna-CHSI-to--izpalnil-vavoda-v-libiyskiya-korab__298565

Окръжна прокуратура – Бургас образува досъдебно производство  за това, че частен съдебен изпълнител не е изпълнил служебните си задълже...

Варненската полиция залови опасни крадци, действали в града и региона

https://petel.bg/Varnenskata-politsiya-zalovi-opasni-kradtsi--deystvali-v-grada-i-regiona-__298563

илюстрация Булфото Разкрит e извършителят на грабеж на дамска чанта, извършен на територията на Трето РУ на МВР във Варна, съобщиха от по...

Варненски ученици и младежи ще участват за първи път в ЕКО пърформанс

http://budnavarna.bg/42847-varnenski-uchenitsi-i-mladezhi-shte-uchastvat-za-parvi-pat-v-eko-parformans/

Театралният арт пърформанс „ЕКО“ се планира да бъде осъществен от професионални актьори, режисьори, художници и съвместно с юноши и младежи с интереси към изкуството от гр. Варна, научи BudnaVarna.bg.

Иновативният пърформанс включва 50 директни участници на възраст между 14-26г., които заедно с професионалните артисти ще създадат ЕКО пърформанс, преобразявайки района на Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ гр. Варна.

Проектът предвижда провеждането на разнообразни творчески дейности паралелно с изграждането на пърформанса под формата на креативни групови занимания в 3 секции „Театър“, „Танц“ и „Приложни изкуства“ напълно безплатно за варненските ученици. Творческите ателиета ще се проведат между 1 февруари и 30 март, а самата подготовка за пърформанса от месец април. Планирането на въвличане на младежите в самия процес на изграждане на пърформанса ще подпомогнат да създадат позитивна промяна при юношите и младежите, които нямат възможност да се докоснат до културни събития, особено в сферата на съвременното изкуство. Допълнително, включването на ученици от училищата по изкуства във Варна ще подпомогне въвличането на участниците без опит в сферата на изкуството и ще създаде възможност за диалог и обща колаборация. Основният фокус е екологичната тематика и необходимостта да използваме изкуството като средство да помогнем на околната среда.

Желаещите да се включват директно или индиректно, могат да попълнят формуляра за участие на страницата във фейсбук на Сдружение „Наш Свят“ или на https://goo.gl/forms/EIg4MXqyb8joek9w1

За допълнителна информация:

Ива Панева

Ръководител на проекта

0894379119; ivapaneva@gmail.com

Материалът Варненски ученици и младежи ще участват за първи път в ЕКО пърформанс е публикуван за пръв път на Будна Варна.

При сериозния недостиг на места: Лъже ли Столична община, че ще строи нови детски градини?

https://www.actualno.com/education/pri-serioznija-nedostig-na-mesta-lyje-li-stolichna-obshtina-che-shte-stroi-novi-detski-gradini-news_715628.html

Въпреки сериозният проблем с негостига на места в столичните ясли и градини, най-натоварените райони отново не биват включени в сметките на Столична община за строителство на такива институции в следващата година, нито пък се предприема нещо за стартиране на проектиране и строителство там. Тези заключения изтъкнаха като притеснителни от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, които изразиха явното си недоволство от капиталовата програма на Проектобюджет

"Спейс екс" монтира ракетата-носител за суборбиталния полет на "Старшип"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238937

"Спейс екс" монтира ракетата-носител за суборбиталния полет на "Старшип"Американският предприемач Илон Мъск съобщи, че неговата компания "Спейс екс" е завършила монтажа на ракетата носител за изпитателния суборбитален полет на ракетно-космическата система "Старшип", предаде ТАСС. "Току-що завърши монтажът на ракетата за тестовия полет на "Старшип" на стартовата площадка на "Спейс екс" в щата Тексас",

Моуриньо: Когато си тръгнеш от един клуб, не вадиш мръсните ризи

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/11/3373438_mourinyo_kogato_si_trugnesh_ot_edin_klub_ne_vadish/?ref=rss


Бившият мениджър на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо загатна, че няма намерение да говори за клуба и раздялата си. Той вече гледа към следващите си предизвикателства, като е свързван с треньорския пост в "Реал" (Мадрид), "Интер" и "Бенфика".<br /><br />"Научих две неща във футбола. Първото е, че когато си тръгнеш от един клуб, не се говори. Когато си тръгнеш от един клуб, не се вадят мръсните ризи, не се отправят каквито и да е публични...

Айтос ще реновира и надстроява спортната си зала

https://www.actualno.com/burgas/ajtos-shte-renovira-i-nadstrojava-sportnata-si-zala-news_715627.html

Община Айтос планира да обнови и разшири спортната си зала. За целта местната управа е приготвила близо 1,5 млн. лв. с ДДС, обявила е и обществена поръчка за избор на изпълнител. Средствата са осигурени с правителствено постановление. Спортната зала „Аетос“ ще бъде изцяло реновирана и надградена с нова тренировъчна зала. В нея ще тренират и провеждат спортни мероприятия различни по възраст отбори от спортните клубове в града. Площта на имота е 1707 кв. м. Изградена

Корнелия Нинова: През 2019-а ще сложим край на статуквото

https://dnes.dir.bg/politika/korneliya-ninova-prez-2019-a-shte-slozhim-kray-na-statukvoto

Пет фирми получиха коледен подарък от 1,3 млрд. лева за строителство на магистрали, обви лидерът на БСП

Корнелия Нинова: През 2019-а ще сложим край на статуквото

https://dnes.dir.bg/politika/korneliya-ninova-prez-2019-a-shte-slozhim-kray-na-statukvoto-1

Пет фирми получиха коледен подарък от 1,3 млрд. лева за строителство на магистрали, обви лидерът на БСП

Живко Мартинов е обвинен за изнудване

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/11/3373525_jivko_martinov_e_obvinen_za_iznudvane/?ref=rss


Специализираната прокуратура приключва разследването срещу бившия народен представител Живко Мартинов, съобщи БНТ. Предстои внасянето на делото в съда, съобщи пресцентърът на прокуратурата.<br /><br />Мартинов е обвинен за изнудване, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба от 5 до 10 хил. лева и конфискация на имущество. Бившият депутат от ГЕРБ е бил призован днес в Спецпрокуратурата за предявяване на прецизираното обвинение, но не се е явил по...

Два взрива със заболели от трихинелоза, след като яли месо от диви свине

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7238946

Два взрива със заболели от трихинелоза, след като яли месо от диви свинеВ Министерство на здравеопазването e постъпила информация за регистрирани два взрива със заболели от трихинелоза лица, съобщават от ведомството. Единият взрив е регистриран от РЗИ-Бургас. След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на гр. Малко Търново, заболяват 8 души, 6 от които са хоспитализирани.

Големите в тениса свалят шапка на Мъри

http://clubz.bg/78144-golemite_v_tenisa_svalqt_shapka_na_myri

Новината за скорошното оттегляне на Анди Мъри от спорта развълнува средите на тениса и измести акцента от стартиращото в понеделник Открито първенство на Австралия. Рано тази сутрин наше време шотландецът обяви, че постоянните болки в десния хълбок го принуждават да прекрати кариерата си преждевременно. Това може да стане дори още след участието в Мелбърн.

Почти няма голямо име в "белия спорт", което да не написа послание към Анди в социалните мрежи.

"Нямаш представа колко много ще ни липсваш, обяви Рафаел Надал в Инстаграм. - Ти си чудесен пример за голям спортист и човек." 

Испанецът и британецът са част от т. нар. "Голяма четворка" на нашето време. Мъри е трикратен победител от Шлема. Той има две титли на "Уимбълдън" и една от US Open, беше и №1 в света.

Сред най-силните послания е това на Хуан Мартин дел Потро, който отлично знае как опонентът му се чувства в момента - кариерата на аржентинеца е белязана от контузии, които му пречат да разкрие в пълна степен огромния си потенциал.

"Анди, точно гледах твоята пресконференция. Моля те, не спирай да опитваш. Продължавай да се бориш. Мога да си представя болката и тъгата ти. Надявам се, че ще ги преодолееш. Заслужаваш да се откажеш от тениса по собствено желание, когато и да е това. Обичаме те, искаме да те видим щастлив и всичко да ти върви", написа Дел Потро в Туитър.

Иван Лендъл, който беше треньор на Мъри при две от титлите му в Шлема, също не пропусна да му окаже подкрепа в трудния момент:

"Както изглежда в следващите месеци Анди ще се откаже и светът на тениса ще загуби голям боец, но той ще остави ярка диря от висок дух, от който всички можем да се поучим, споделя величието. - Анди винаги даваше всичко от себе си на корта и за мен прекараното време с него оставя страхотни спомени и чувства. Беше много забавно. Чест е за мен, че бях част от неговия отбор и че доколкото можах, помогнах да постигне някои от целите си."

Жените в тениса също не останаха равнодушни. Мъри се ползва с голям респект сред нежния пол, тъй като винаги се е застъпвал за равни права и наградни фондове за жените и мъжете.

В тази връзка голямата Били Джийн Кинг не пропусна да каже добри думи за британеца:

"Много съжалявам, че не можеш да се откажеш по свое желание, но не забравяй да гледаш в бъдещето. Твоят най-голям принос за света може би още не е даден. Твоят глас за равенство вдъхновява идните поколения. Обич към теб и твоето семейство."

Тенисистки от сегашния елит подкрепиха думите на славната си предшественичка.

"Свалям шапка на Анди Мъри. Абсолютна легенда, реагира американецът Анди Родик. - Списъкът с най-добрите тактици в тениса не е дълъг. Резултатите му са нереални в една брутална ера. Само уважение към него. Вярвам, че той може да приключи силен и здрав."

Григор Димитров и Кевин Андерсън публикуваха в Туитър свои снимки с Мъри. Българинът съвсем наскоро тренира с британеца в Австралия. Двамата имат отлични отношения, Григор е гостувал на Анди за демонстративен мач, на който и двамата играха с шотландски полички.

"Тенисът ще приключи за всички нас някой ден, но приятелството остава за цял живот. Това, което си направил за спорта, ще остане вечно. Надявам се на силен твой край, приятелю", гласи постът на първата ни ракета.

Ексцентричният Ник Кириос отдава дължимото на Мъри в своя неподражаем стил - с доста чувство за хумор, самоирония, но и с признанието, че шотландецът го е "взел под крилото си".

"Чест отдаде" и Кайл Едмънд, ракета №1 на Великобритания. Според него, Мъри е не само най-великият британски тенисист въобще, а и най-великият спортист. Анди е служил за пример и вдъхновение на Кайл, а наследникът му никога няма да забрави подкрепата и тренировките заедно.

Известни британски личности от спорта, шоубизнеса и политиката също не пропускат новината на деня в спорта.

Култовото хип-хоп дуо DAS EFX се завръща в България

https://offnews.bg//kultura/kultovoto-hip-hop-duo-das-efx-se-zavrashta-v-balgaria-695314.html

Легендарното дуо DAS EFX се завръща в България за експлозивен лайв на сцената на City Stage на 16 февруари. Това е трето гостуване на бандата в страната след разпродадените концерти през 2006-та и 2012-та.

България се нарежда до Германия, Италия, Швейцария, Испания, Белгия, Холандия, Швеция, Дания и Полша като част от турнето по случай 25 години от създаването на групата. От българска страна на сцената ще се качат SplitKid & Homelesz, Managua SLANG, Roof Rhymez (Roof Rhymez Studio), Кучетата & Yo One & Andre, 5 o'clock.

DAS EFX е американско хип-хоп дуо, в което участват Dray (известен и като Krazy Drayz) и Skoob (познат още като Books). Името им идва от абревиатурата на Dray and Scoob (DAS) и EFX като "effects" (ефекти).

Популярността си DAS EFX добиват през 90-те на миналия век благодарение на уникалния си стил на рапиране, който се превръща в един от най-влиятелните стилове в хип-хопа за всички времена.

Стилът им включва множество попкултурни референции и заплетени рими в бърз темп от поток на съзнанието, включващи много думи, завършващи на "-iggedy". Групата има издадени 7 студийни албума.

Първите 100 билета на промоционална цена бяха разпродадени едва дни след обявяването на събитието. Феновете все още могат да се сдобият с билети за 16 февруари онлайн на EPAYGO.bg, на касите на EasyPay и в мрежата на Eventim.

Русия ще прави версия на "Союз" за Луната

http://www.cross.bg/lynata-korab-soyuz-1593595.html

/КРОСС/ Специалистите на руската космическа агенция Роскосмос и на Ракетнокосмическата корпорация "Енергия" започнаха разработка на концепцията на ново транспортно средство за пилотирани полети в орбита около Луната, предаде ТАСС.Концепцията ще включва използването на специален вариант на космическия кораб Союз МС. Плановете предвиждат транспортното средство да потегля към Луната от Международната космическа станция. Космическият кораб ще се състои от специална версия на кораба Союз МС и от ускорителен блок. Те ще бъдат доставени на МКС с две изстрелвания на ракета-носител Союз 2,1А.Модулът ще бъде сглобяван в космоса под контрола на екипажа на руския сегмент на МКС, съобщава запознат източник от руския ракетно-космически отрасъл. Междувременно Русия разработките още един нов космически кораб на име "Федерация".Вчера ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин каза пред телевизия "Россия 24", че НАСА е поискала от руската корпорация да разработи версия на космическия кораб Союз за полети до Луната, за да има втора, резервна транспортна система. САЩ планират да реализират програма с международно участие за създаването на постоянно действаща станция около Луната, до която регулярно ще се отправят кораби от Земята

Пентагонът продължава с плановете за изтегляне от Сирия въпреки спора с Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238922

Пентагонът продължава с плановете за изтегляне от Сирия въпреки спора с ТурцияАмериканските военни придвижват напред плановете за изтегляне на всички войски от Сирия съгласно решението на Белия дом от декември, въпреки че разногласията между САЩ и Турция изглежда ще забавят изтеглянето, съобщи "Уолстрийт джърнъл", като се позова на източници от Пентагона. Вестникът припомня, че по-рано тази седмица президентският съветник

Почина журналистът Величко Скорчев

https://www.mediapool.bg/pochina-zhurnalistat-velichko-skorchev-news288455.html

На 81 години почина журналистът Величко Скорчев, съобщи БНТ. Колегите му ще го запомнят като "баща на сутрешните блокове" в телевизията, един от доайените на българската журналистика. Той е работил в БНТ 25 години.

Фючъpcитe на петрола нapacнaxa c 9,5% тaзи ceдмицa

http://econ.bg/Новини/Фючъpcитe-на-петрола-нapacнaxa-c-9-5-тaзи-ceдмицa_l.a_i.768266_at.1.html

Πeтpoлът зaпиca нaй-гoлямoтo cи ceдмичнo пocĸъпвaнe зa пocлeднитe пoвeчe oт двe гoдини нa фoнa нa нaдeждитe, чe OΠEK щe ycпee дa oгpaничи...

Не знаем с какво се съгласяваме, когато си купуваме е-винетка от АПИ

http://nakratko.bg/category/58/169449/


Санкция в размер на половината от дадените възнаграждения по този сайт трябва да бъде наложена на австрийската компания, която отговаря за функционалността „Купи винетка” в новата система на пътната агенция.

ЦСКА свива крилете на Кирил Десподов

https://offnews.bg//futbol/tcska-sviva-krilete-na-kiril-despodov-695313.html

От ЦСКА са наложили медийно ембарго на звездата на "червените" Кирил Десподов. Миналата неделя той получи наградата футболист №1 на България за 2018 година.

Впоследствие крилото даде редица изявления и интервюта. Първото бе веднага след церемонията. После пък беше гост в сутрешните блокове на bTV и Bulgaria On Air, а накрая бе поканен и в "Шоуто на Слави", пише „Тема спорт“.

В сряда вечерта Десподов е имал договорка също с Диема спорт да гостува в предаването "Домът на футбола". Колегите са очаквали крилото, като той е трябвало да бъде на живо в студиото.

Първоначално от "Армията" са се съгласили той да гостува. В крайна сметка обаче Десподов не е отишъл, тъй като от ЦСКА са му наредили да спре с интервютата и това е наложило промяна в движение в програмата на предаването. Самият Кирил също не е имал голямо желание да продължава с медийните изявления, като той рядко се съгласява да дава индивидуални интервюта.

Освен това Десподов е подразнил ръководството с постоянните изтъквания, че иска трансфер още сега през януари, което повтаряше във всяко от интервютата си в последно време. От клуба вече искат Кирил да се съсредоточи върху стартиралата подготовка и да спре с медийните изяви. Към крилото има доста сериозен интерес, но в своите интервюта заяви, че на този етап не е информиран да е получена оферта за правата му.

Най-актуалните публикации бяха от Острова, като те свързаха Десподов с елитния Кардиф и втородивизионните Астън Вила и Мидълзбро. Самият футболист заяви, че харесва най-много италианското първенство. В Англия твърдят, че ЦСКА му е поставил цена от 5,6 милиона евро. Консултантът на клуба Люпко Петрович заяви, че е реалистично Десподов да бъде продаден за такава сума.

Ръководството ще вземе решение за бъдещето на младата звезда до края на януари. Той ще замине за лагера в Испания и ще вземе участие в контролите.

ЦСКА затваря устата на Кирил Десподов

https://offnews.bg//futbol/tcska-zatvaria-ustata-na-kiril-despodov-695313.html

От ЦСКА са наложили медийно ембарго на звездата на "червените" Кирил Десподов. Миналата неделя той получи наградата футболист №1 на България за 2018 година.

Впоследствие крилото даде редица изявления и интервюта. Първото бе веднага след церемонията. После пък беше гост в сутрешните блокове на bTV и Bulgaria On Air, а накрая бе поканен и в "Шоуто на Слави", пише „Тема спорт“.

В сряда вечерта Десподов е имал договорка също с Диема спорт да гостува в предаването "Домът на футбола". Колегите са очаквали крилото, като той е трябвало да бъде на живо в студиото.

Първоначално от "Армията" са се съгласили той да гостува. В крайна сметка обаче Десподов не е отишъл, тъй като от ЦСКА са му наредили да спре с интервютата и това е наложило промяна в движение в програмата на предаването. Самият Кирил също не е имал голямо желание да продължава с медийните изявления, като той рядко се съгласява да дава индивидуални интервюта.

Освен това Десподов е подразнил ръководството с постоянните изтъквания, че иска трансфер още сега през януари, което повтаряше във всяко от интервютата си в последно време. От клуба вече искат Кирил да се съсредоточи върху стартиралата подготовка и да спре с медийните изяви. Към крилото има доста сериозен интерес, но в своите интервюта заяви, че на този етап не е информиран да е получена оферта за правата му.

Най-актуалните публикации бяха от Острова, като те свързаха Десподов с елитния Кардиф и втородивизионните Астън Вила и Мидълзбро. Самият футболист заяви, че харесва най-много италианското първенство. В Англия твърдят, че ЦСКА му е поставил цена от 5,6 милиона евро. Консултантът на клуба Люпко Петрович заяви, че е реалистично Десподов да бъде продаден за такава сума.

Ръководството ще вземе решение за бъдещето на младата звезда до края на януари. Той ще замине за лагера в Испания и ще вземе участие в контролите.

ЗАРАДИ ЗАЛЕДЕН ПЪТ: Пет коли се нанизаха край Крън

https://pik.bg/заради-заледен-път-пет-коли-се-нанизаха-край-крън-news810827.html

ЗАРАДИ ЗАЛЕДЕН ПЪТ: Пет коли се нанизаха край Крън

Верижна катастрофа заради заледен път е станала тази сутрин крй град Крън. Там за "Добро утро" са се нанизали пет автомобила.

При инцидента леко ранени са шофьорите на два от автомобилите, участвали в леденото меле. Те са откарани в болница за по-обстойни медицински прегледи.

Заради катастрофата движението в участъка временно е спряно, предава още Нова телевизия.

Задържаха непълнолетна от Игнатиево, откраднала портмонето на варненка

http://www.moreto.net/novini.php?n=389203

Пореден случай на джебчийска кражба е регистриран във Варна, съобщават за Moreto.net. В сряда, около 15:00 часа, е постъпил сигнал за това, че в автобус от масовия градски транспорт, неизвестно лице е извършило кражбата на портмоне, намиращо се в раницата на 29-годишна жена.

Партиите обявиха приоритетите си за новия политически сезон

http://nakratko.bg/category/59/169448/


Зимната сесия на Народното събрание беше открита с декларации на политическите сили, които представят водещите си приоритети за новия политически сезон, съобщи БНР. Днес депутатите се събират след 20-дневната си коледна ваканция.

Малмстрьом: Европа иска готовност да преговаря с Вашингтон в най-скоро време

https://www.investor.bg/evropa/334/a/malmstriom-evropa-iska-gotovnost-da-pregovaria-s-vashington-v-nai-skoro-vreme-275117/

Европейският комисар за търговията бе на посещение във Вашингтон по мандата ѝ да преговаря за търговско споразумение със САЩ

В. "Та неа": Последна подкрепа с похвали на Меркел към Ципрас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238916

В. "Та неа": Последна подкрепа с похвали на Меркел към ЦипрасВодеща тема на публикациите в днешния гръцки печат е срещата между германския канцлер Ангела Меркел и гръцкия министър-председател Алексис Ципрас вчера в Атина, предава БТА. "Намеса на Меркел за Преспа" е заглавието, с което "Катимерини" коментира вчерашната среща на Меркел с Ципрас, на която Меркел изрази категорична подкрепа за споразумението

Китайският космически апарат изпрати панорамни снимки от обратната страна на Луната

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238914

Китайският космически апарат изпрати панорамни снимки от обратната страна на ЛунатаКосмическият апарат "Чанъе-4", който на 3 януари осъществи меко кацане върху обратната страна на Луната, е изпратил панорамни снимки от повърхността на естествения спътник на Земята, съобщи ТАСС. Агенцията цитира информация на китайското космическо ведомство. "Апаратът "Чанъе-4", луноходът и спътникътc-ретранслатор "Цюецяо" в 08:00 местно време

Мъск показа прототип на новия си космически кораб

https://www.vesti.bg/tehnologii/mysk-pokaza-prototip-na-noviia-si-kosmicheski-korab-6090825

Starship на SpaceX ще трябва положи началото на следващата ера в космическите пътувания

Френска медия: Общественото мнение е разделено за "жълтите жилетки"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238897

Френска медия: Общественото мнение е разделено за "жълтите жилетки"Френският в. "Депеш дю миди" подчертава, че общественото мнение в страната е разделено по въпроса за протестите на "жълтите жилетки". Само половината французи (52 на сто) искат продължаване на протестните акции, в сравнение с 65 на сто преди един месец, показва цитирано от вестника проучване на института Одокса.

Времето през уикенда

http://nakratko.bg/category/58/169447/


Днес ще спре да вали. Облачността ще се разкъсва. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури днес ще бъдат предимно между 0° и 5°. През почивните дни ще има променлива облачност.

Бивш депутат на ГЕРБ отива на съд за аферата “Суджукгейт“

https://www.mediapool.bg/bivsh-deputat-na-gerb-otiva-na-sad-za-aferata-sudzhukgeit-news288453.html

Специализираната прокуратура приключва разследването срещу бившия народен представител Живко Мартинов по аферата “Суджукгейт“ и предстои внасянето на делото в съда, съобщиха в петък от прокуратурата. Мартинов е обвинен за изнудване, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба от 5000 до 10 000 лева и конфискация на имущество. Бившият депутат се разследва от миналия юли и за принуда, лично укривателство и натиск върху полицейски шефове. Срещу Мартинов започна разследване по т.нар. афера "Суджукгейт" след оплакване на добрички бизнесмен, че ексдепутатът от ГЕРБ му поискал 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско месо, както и 60 килограма филе "Елена" от името на премиера Борисов. Бившият депутат от ГЕРБ е бил призован днес в спецпрокуратурата за предявяване на прецизираното обвинение, но не се е явил по здравословни причини. Той ще бъде привлечен като обвинеяем на 16 януари. В края на декември един от свидетелите по делото и семейството му получиха охрана. Тогава започна и проверка за посегателства срещу личността и имуществото на свидетелите по случая. Мартинов е пуснат под гаранция в размер на 20 000 лева.  Предстои в кратки срокове спецпрокуратурата да внесе обвинителния акт срещу него в съда. 

Пламнаха две огнища на заболели от трихинолоза хора заради консумация на диво прасе

https://frognews.bg/novini/plamnaha-dve-ognishta-zaboleli-trihinoloza-hora-zaradi-konsumatsiia-divo-prase.html

В Министерство на здравеопазването постъпи информация за регистрирани два взрива със заболели от трихинелоза лица. Единият взрив е регистриран от РЗИ-Бургас. След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на гр. Малко Търново, заболяват 8 души, 6 от които са хоспитализирани. Издирени и изследвани са 7 контактни лица, като резултатите им са отрицателни. Своевременно е уведомена Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Бургас.

Една от големите тенис звезди ще каже „Довиждане“ на корта

http://www.cross.bg/bolkata-shotlandetzut-spodeli-1593594.html

/КРОСС/ Тенисистът Анди Мъри обяви плановете си да се оттегли от активна спортна кариера през настоящата 2019 г. Емоциите взеха връх, когато шотландецът - един от големите тенис шампиони при мъжете в модерната ера, обяви болезнената за него новина, която е продиктувана от нестихващите му проблеми с контузии през последните сезони. Носителят на три титли от Големия шлем и два златни олимпийски медала не успя да сдържи сълзите си, когато сподели, че болката в дясната му тазобедрена става е твърде силна и поставя под сериозна въпросителна шансовете му да участва в тазгодишното издание на „Уимбълдън". Имам опцията за още една операция, малко по-сериозна от предишните. Тя включва тотална преработка на ставата. Тя би ми позволила да живея по-добре и да се освободя от болката. Това е вариантът, над който мисля към момента. Има спортисти, които са се подлагали на това, а после са си връщали нивото, но няма никаква гаранция", сподели Мъри с журналистите."Ако се реша на тази стъпка, то тя била просто за да подобри качеството на моя живот", допълни шотландецът.

Хиляди протестираха срещу корупцията в Монголия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/11/3373512_hiliadi_protestiraha_sreshtu_korupciiata_v_mongoliia/?ref=rss


Хиляди монголци се събраха днес в Улан Батор, за да поискат оставката на председателя на парламента, обвиняван в търговия с правителствени постове, а някои от протестиращите разпънаха юрти на един от градските площади, за да издържат на температурите от минус 20 градуса по Целзий, предаде "Франс прес".<br /><br />Според организаторите 60 хил. протестиращи са изпълнили улиците, но според журналист на АФП става дума за 10 хил.<br /><br />Това е втората...

Полицаи преследват 50 км микробус с бракониерски дърва

https://www.actualno.com/pleven/policai-presledvat-50-km-mikrobus-s-brakonierski-dyrva-news_715619.html

Полицаи с патрулка гониха близо 50 км по пътищата на Ловешко и Плевенско микробус, натоварен с бракониерски дърва. Преследването приключило едва след като беглецът блъснал возилото си във висок бордюр и спрял, съобщи днес Областната дирекция на вътрешните работи в Плевен Екшънът започнал в град Угърчин, Ловешко привечер. Местни полицаи спрели за проверка микробус „Пежо Боксер“ и открили вътре един кубик незаконна дървесина за огрев. Извикали екип на Горскот

Цял квартал във Варна остава без вода

http://www.varna24.bg/news/841244.html

Квартал "Кайсиева градина" остава без вода от 9,30 часа до около 15 часа днес, съобщават ...

Нинова: ГЕРБ създаде хаос, искаме актуализация на бюджета

https://www.actualno.com/politics/ninova-gerb-syzdade-haos-iskame-aktualizacija-na-budjeta-news_715623.html

"За нас 2019 ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и Европа. Нестабилност, несигурност, растяща бедност, корупция, некадърност на управлението във вътрешната и външната политика – и това само за първите 10 дни на 2019 г" Това заяви в декларация от името на БСП за България лидерът Корнелия Нинова. "Увеличението на цените на ток, вода, газ и парно изправят хиляди семейства пред невъзможност да оцелеят през зимата. Стигна се дотам във Велико Търново

Един човек е загинал при катастрофа през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7238894

Един човек е загинал при катастрофа през изминалото денонощиеЕдин човек е загинал, а 39 са били ранени при станалите 30 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщават от МВР. В София са регистрирани 29 леки пътнотранспортни произшествия и 2 тежки катастрофи. При катастрофите в столицата е загинал един човек, а друг е бил

Командоси на протест във Войводиново

https://www.vesti.bg/bulgaria/komandosi-na-protest-vyv-vojvodinovo-6090832

Не сме допуснали изграждането на гетото, заяви депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди

Путин върна Русия като главен актьор на Балканите

http://clubz.bg/78143-putin_vyrna_rusiq_kato_glaven_aktor_na_balkanite

Пренебрегнатото буре с барут, или защо на Балканите зрее поредният конфликт между Русия и Запада. На тази тема посвещава свой анализ Business Insider Deutschland, изданието за Германия на нюйоркския новинарски сайт Business Insider.

Себастиан Курц, австрийската звезда и малко повече от година канцлер, през второто полугодие на 2018 г. председател на Европейския съвет, би могъл да го направи – сближаването на Западните Балкани с Брюксел. Та нали Курц се смята за голям прятел на Западните Балкани. В началото на 2016 г. стъпка по стъпка той затвори бежанския маршрут заедно с държавни и правителствени ръководители от региона. Едва ли друг правителствен ръководител в Европа има толкова тесни отношения с Белград, Прищина, Сараево и Скопие. Въпреки положените усилия не успя, но подчерта, че докато държавите от Западните Балкани са извън ЕС, то от географска гледна точка този съюз е несъвършен. Действително Курц искаше да се постигнат по-тесни отношения между Брюксел и държавите от бивша Югославия. Напразно. Според наблюдатели положението остава такова, каквото е – заплетено. Сега експерт бие тревога.

Заплаха Балканите отново да се превърнат в буре с барут

“Държавите от Западните Балкани просто ще се обезкървят, ако не получат обхватна финансова подкрепа от ЕС”, казва експертът по Балканите Душан Релич от германската фондация “Наука и политика”.

Всъщност от икономическа гредна точка тези държави вече били в ЕС. Но поради факта, че нямат достъп до структурните фондове на ЕС, ще им е изключително трудно да постигнат икономическа и политическа стабилност, смята Релич.

Действително през изминалите месеци се обостри стар конфликт – този между Сърбия и Косово. И пак е замесена сръбската покровителка Русия. Появи се заплаха Балканите отново да се превърнат в буре с барут.

Днешното положение на Западните Балкани е резултат от продължителен и кървав процес. През 90-те години на миналия век югославската многонационална държава рухна като недопечен сладкиш. Непримиримо един срещу друг с гранати и танкове се изправиха словенци, хървати, сърби и албанци, православни християни, католици, евреи и мюсюлмани. Сръбски националисти не се побояха да извършат геноцид срещу хиляди босненци в Сребреница.

Русия се смята за закрилница на сърбите

Крехки компромиси сложиха временен край на балканските войни. Междувременно Словения и Хърватия са членки на Европейския съюз.

Продължава да тлее конфликтът между Сърбия и вече независимо Косово. Към това трябва да се прибавят и местни проблеми – корупция, съмнителна правова държава, слаба икономика. ЕС би могъл да влезе в ролята на притегателна сила. Вместо това да стане, все повече нараства влиянието на руския президент Владимир Путин.

По исторически причини Русия гледа на себе си като на защитник на сърбите. По стратегически причини Кремъл иска да торпилира присъединяването на Западните Балкани към ЕС. Ето защо Русия поддържа тесни контакти със сръбската партия в Босна и Херцеговина. Ето защо Кремъл винаги е готов да задълбочава военното си сътрудничество със сърбите. Ето защо при конфликта с Косово Русия категорично застава зад Белград, и то точно сега, тъй като Косово обяви намерението си да създаде своя армия. В Съвета за сигурност на ООН Русия настоя подобна армия незабавно да бъде разтурена. А какво прави ЕС? Мотае се и се колебае.

Русия на Путин е главен актьор на Балканите

През 90-те години на миналия век играта на Запада беше сравнително лесна. При разпада на Съветския съюз Москва беше отслабена, САЩ, останалата единствена суперсила, преживяха икономически възход. Мнозина бяха убедени, че бъдещето принадлежи на Запада. Дори и на Балканите, където бомбардировачи на НАТО първо се включиха във войната в Босна, а след това и в Косово и така направляваха конфликтите в своя посока. Накрая Сърбия трябваше да се примири с факта, че територията й се топи.

Сега разпределението на ролите далеч не е така ясно. Путин отново наложи Русия като главен актьор в региона. Обратно – ЕС не може да се реши дали да приеме за членки икономически слаби и натоварени с конфликти държави като Босна и Херцеговина и Сърбия, или пък първо да реши многобройните им вътрешни проблеми. По-скоро е второто.

Експертът Релич не вярва, че понастоящем е налице опасност от избухване на насилие в големи мащаби. Никой не искал да се възправи срещу 5000 войници от КФОР – многонационална военна единица под ръководството на НАТО, в която са включени и 800 германски мъже под пагон.

Въпреки всичко Европа трябва да бъде предупредена. И през 1914 г. един-единствен атентат в Сараево беше достатъчен повод за предизвикване на повсеместен пожар. Така се сложи началото на Първата световна война.

Заглавието, подзаглавието и преводът са на Клуб Z.

Франция и Германия подписват безпрецедентен договор

https://offnews.bg//sviat/frantcia-i-germania-podpisvat-bezpretcedenten-dogovor-695312.html

Германия и Франция се готвят да подпишат безпрецедентен договор, който според анализатори е прототип на бъдещия Евросъюз, пише в. „Таймс“, цитиран от БГНЕС.

Договорът, който разширява сътрудничеството между страните, ще бъде подписан на 22 януари в Аахен, точно 57 г., след като Шарл де Гол и Конрад Аденауер подписаха т. Нар. „Елзаски договор“ между Франция и Германия.

Новият договор не само ще засили сътрудничестмвото във всички области, но и предполага създаването на евроокръзи – особена форма на европейска интеграция между населени пунктове, разположени в пограничните райони на двете страни – по цялата дължина на границата между Германия и Франция. Към днешна дата има един такъв френско-германски евроокръг „Страсбург-Ортенау“, в който влизат френският Страсбург и немските Кел и Офенбург.

Според „Таймс“ мястото за подписване на новия договор е избрано символично. Аахен е бил столица на френската империя при Карл Велики, а след това не веднъж е минавал ту в Германия, ту във Франция.

На практика смисълът на новия договор между Берлин и Париж, както пише „Таймс“, се заключава в това, че сега ръководството на двете страни ще провежда отделни консултации преди всички големи съвещания на ниво ЕС и Съвет на Европа и ще изработва единна позиция по всички въпроси. Изглежда, че такива обединени усилия на двете и без това най-мощни държави в ЕС, ще станат едно от последствията на Брекзит.

Предполага се, че сега Франция ще лобира за приемането на Германия в Съвета за сигурност на ООН, което не толкова отдавна се опитваше да постигне самата Германия, но от това се нуждае и самият ЕС, за да има в СС на ООН повече гласове, тъй като Великобритания остава в органа като независима държава. ЕС се опасява, че разполагайки само с един глас в Съвета за сигурност, Брюксел няма да може по необходимия начин да лобира за своите интереси, а опитите за сдобиване с с отделно място за представител на Брюксел засега не среща разбиране. Останалите страни от ЕС се отнасят с опасения към предстоящия да се появи мощен съюз между Германия и Франция, да не би и без това най-влиятелните и богати страни да получат твърде голямо преимущество пред останалите. Според „Таймс“ по-скоро такъв съюз трябва да се приветства, защото доминиращи в други региони са или крайно левите политици или атавистични националистически партии, неспособни да преговарят, а за това ЕС да се запази и да успее да противодейства на предизвикателствата от страна на САЩ, Русия, Китай и Индия френско-германско европейско ядро просто е необходимо.

В. "Слободен печат": На Заев не му достига още един глас за мнозинство от две трети

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238896

В. "Слободен печат": На Заев не му достига още един глас за мнозинство от две третиОтлагането на пленарното заседание за конституционните промени е заради условията, които постави опозиционната албанска партия Беса, пише скопският "Слободен печат". Вестникът отбелязва, че според информации на ТВ21 на Зоран Заев не му достига още един глас за мнозинство от две трети. Парламентарната група, съставена от осем депутати от опозицията,

Анди Мъри през сълзи: Не мога да играя, болката е прекалено голяма

https://frognews.bg/novini/andi-mari-prez-salzi-moga-igraia-bolkata-prekaleno-goliama.html

Бившият номер 1 в тениса Анди Мъри сензационно обяви, че ”Аустрелиън Оупън” може да бъде последния му турнир. Носителят на три титли от Големия шлем обяви решението си със сълзи на очи на пресконференция в Мелбърн. Той обясни, че изпитва непоносими болки в дясното бедро, като все още не може да се възстанови от операцията.

Варненската детско-юношеска опера представя два мюзикъла през януари

http://budnavarna.bg/42844-varnenskata-detsko-yunosheska-opera-predstavya-dva-myuzikala-prez-yanuari/

Варненската детско-юношеска опера при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна ще зарадва своите почитатели с два спектакъла през януари, научи BudnaVarna.bg.

Първата среща с публиката ще бъде на 21 януари от 18 ч., когато на сцената на Държавна опера – Варна ще се играе „Пук. Лили на морското дъно“. Диригент на мюзикъла на Андрей Дренников е Ганчо Ганчев. Негова е и оркестрацията. Ганчев е също  съавтор на постановката, по която работи заедно с Петя Петкова.  Сценографията и костюмите на „Пук. Лили на морското дъно“ са на Тодор Игнатов. Хормайстор и корепетитор е Миглена Шишева, а хореографията е дело Бистра Бъчварова. Вокален педагог е Лиляна Кондова.

Мюзикълът на Дренников следва една от известните приказки на Валери Петров, която е поместена в книгата му „Пет приказки“, издадена през вече далечната 1986 г.

Следващата среща на ВДЮО с варненската публика е насрочена за 28 януари. Тогава от 19 ч. на Основна сцена ще се играе „Ани“. Мюзикълът на Чарлз Страус разказва историята на сирачето Ани, чиято съдба щастливо се променя. Продукцията събира на една сцена 40 талантливи деца.

Диригент-постановчик на „Ани” е Ганчо Ганчев. Режисурата е на Емилия Петкова, хореограф е Денко Стоянов, а сценографията е дело Тодор Игнатов. С младите дарования работи и Миглена Шишева, която е хормайстор и корепетитор, балетният педагог Бистра Бъчварова и театралният педагог Петя Петкова.

Материалът Варненската детско-юношеска опера представя два мюзикъла през януари е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Командоси излизат на протест в подкрепа на пребития военен от Войводиново

http://www.moreto.net/novini.php?n=389226

Командоси излизат на протест във Войводиново в подкрепа на пребития военен Валентин Димчев. Протестиращите се обявяват срещу насилието.Пострадалият командос все е още е в болница, а двамата му нападатели бяха задържани и обвинени в нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди.

Нинова: 2019 г. ще сложи край на статуквото и начало на промяната

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238906

Нинова: 2019 г. ще сложи край на статуквото и начало на промяната“Всяка нова година свързваме с надеждата за нещо ново, за нещо по-добро. За нас от БСП за България 2019г. ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и в Европа.” Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по-рано днес от парламентарната трибуна в началото на новата парламентарна сесия.

Преглед на икономическите теми в печата, 11 януари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-11-януари_l.a_i.768265_at.1.html

"НАП ще попълва данъчните декларации от догодина" Глобата за неподадена в срок декларация е до 500 лв. От следващата данъчна кампания - през...

Румен Петков: F-16 за нашите ВВС е на гол тумбак - чифте пищови

https://dnes.dir.bg/politika/rumen-petkov-f-16-za-nashite-vvs-e-na-gol-tumbak-chifte-pishtovi

По негова информация самолетите и хеликоптерите на военните в момента не са застраховани

Живко Мартинов на съд за "Суджукгейт“, грози го от 5 до 15 г. затвор

https://dnes.dir.bg/temida/zhivko-martinov-otiva-na-sad-za-sudzhukgeyt-grozi-go-ot-5-do-15-g-zatvor

Предявяването на постановлението за привличането му като обвиняем в изнудване е насрочено за 16 януари

Почина големият български журналист Величко Скорчев

http://nakratko.bg/category/58/169445/


Напусна ни големият български журналист Величко Скорчев, съобщи БНТ.  На 81 години си отиде от този свят, наричаният "баща на сутрешните блокове" в телевизията, един от доайените на българската журналистика Величко Скорчев.

Марешки нападна Нинова и Сидеров в първия работен ден на НС за 2019 година

https://petel.bg/Mareshki-napadna-Ninova-i-Siderov-v-parviya-raboten-den-na-NS-za-2019-godina__298551

Снимка Булфото „Отново цинизъм звучи в парламента. Имат ли право Корнелия Нинова и Волен Сидеров да задават някои от въпросите си. Не ...

Нинова обяви пет фирми за „лицата на политико-олигархичните обвързаности за 2019-а и за много години напред”

https://petel.bg/Ninova-obyavi-pet-firmi-za----litsata-na-politiko-oligarhichnite-obvarzanosti-za-2019-a-i-za-mnogo-godini-napred---__298560

Снимка Булфото БСП и Корнелия Нинова стартираха новата парламентарна година с изброяване имената на пет фирми, които били лицата на пол...

Почина последният депортиран от САЩ нацист

https://petel.bg/Pochina-posledniyat-deportiran-ot-SASHH-natsist__298559

Снимка Булфото Почина последният екстрадиран от САЩ нацистки военнопрестъпник, предаде Би Би Си. Британската медийна корпорация съоб...

Борисов разговаря с Таяни и настоя пакет "Мобилност" да се разгледа след евроизборите

https://petel.bg/Borisov-razgovarya-s-Tayani-i-nastoya-paket-Mobilnost-da-se-razgleda-sled-evroizborite__298562

Снимка Булфото Министър-председателят Бойко Борисов обсъди развитието на ситуацията около пакета „Мобилност 1“ с председателя на Ев...

450 кг нарязан тютюн без бандерол задържа Икономическа полиция край Варна

https://petel.bg/-450-kg-naryazan-tyutyun-bez-banderol-zadarzha-Ikonomicheska-politsiya-kray-Varna-__298561

По време на специализирана полицейска операция по линия на престъпления, свързани с търговия с акцизни стоки без бандерол, вчера около 10:2...

Прокуратурата повдига обвинение на бившия депутат Живко Мартинов от "Суджукгейт"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238899

Прокуратурата повдига обвинение на бившия депутат Живко Мартинов от "Суджукгейт"Специализираната прокуратура приключва разследването срещу бившия народен представител Живко Мартинов. Предстои внасянето на делото в съда, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. Мартинов е обвинен за изнудване, за което е предвидено наказание Лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба от 5000 до 10 000 лева и конфискация на имущество.

Нова порция безводие за десетки хиляди варненци в понеделник

http://nakratko.bg/category/58/169444/


Десетки хиляди жители на морската столица ще останат без вода в понеделник, 14 януари. Причината е реконструкция на бул. "Васил Левски" и планово изграждане на нови връзки от фирма "Хидрострой", съобщиха от ВиК-Варна.

Риана - по-палава и секси от всякога (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/riana-po-palava-i-seksi-ot-vsiakoga-snimki-6090829

Певицата разкри, че е създала колекцията, за да помогне на жените да се чувстват силни

Гърция се превръща в опора на стабилност на Балканите, заяви Ципрас

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/01/11/3373513_gurciia_se_prevrushta_v_opora_na_stabilnost_na/?ref=rss


Гърция преодоля финансовите трудности, укрепва своите позиции в ЕС и е опора стабилност на неспокойните Балкани, заяви в четвъртък гръцкият премиер Алексис Ципрас в своята резиденция преди срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, която е на двудневно посещение в гръцката столица, предаде БТА.<br /><br />По думите на Ципрас след почти пет години германският канцлер е пристигнал в друга Гърция, която след много големи трудности е успяла да преодолее кризата и окончателно да...

Отпускат 1 млн. лева държавна помощ на животновъдите за мандри

https://www.actualno.com/politics/otpuskat-1-mln-leva-dyrjavna-pomosht-na-jivotnovydite-za-mandri-news_715618.html

През 2019 година животновъдите ще получат 1 млн. лева държавна помощ за изграждане на мобилни и стационарни мандри, реши на първото си за годината заседание Управителния съвет на Фонд "Земеделие". С пари от бюджета ще се подпомогнат фермери и организации на производители, които искат да преработват и продават сами продукцията си на фермерските пазари, като премахнат посредниците и получат по-висока цена за труда си, съобщи БНР. Кандидатите трябва да са регистрирани по Наредбата за д

Таяни: Румъния и България в Шенген по време на румънското председателство

http://nakratko.bg/category/25/169443/


На церемонията в букурещката зала Атенеум по повод началото на румънското председателство на ЕС председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази надежда, че Румъния и България ще бъдат приети в Шенгенското пространство по време на румънското председателство, предаде БТА.

Барби става на 60 без нито една бръчка

http://www.cross.bg/barbi-kyklite-beiinard-1593593.html

/КРОСС/ През 2019 г. куклата „Барби" ще чества 60-годишнината си без нито една бръчка, предаде Франс прес. С руса или кестенява коса, с издължена или закръглена фигура, в образа на принцеса или пожарникар, "Барби" продължава да съблазнява децата и се възползва дори от социалните мрежи, за да привлича вниманието върху себе си. "60 години - това е много дълъг период в индустрията на играчките, където днес даден успех е с продължителност между 3 и 5 години", заяви гордо Нейтан Бейнард, директор по маркетинга за куклите "Барби" в групировката "Мател". Над 1 милиард кукли "Барби" са продадени от представянето ѝ в изложението за играчки в Ню Йорк на 9 март 1959 г. Идеята за създаване на "Барби" хрумнала на съоснователката на "Мател" Рут Хандлър, докато отглеждала децата си. "Дъщеря ѝ Барбара имала ограничен избор на играчки - кукли, и можела да се превъплъти единствено в образа на майка, докато синът ѝ мечтаел да стане астронавт, каубой или пилот", поясни Бейнард. Така била създадена куклата "Барби", която е кръстена на дъщеря ѝ Барбара и изобразява жена с подчертано женствени форми. "Успехът е незабавен - през 1959 г. са продадени 300 000 екземпляра от куклата "Барби", каза Бейнард. Прототип на русокоса калифорнийка, „Барби" дълго бе критикувана заради имиджа си на нереална, богата и ленива жена

Модерен ехограф от ново поколение получи Катедрата по ортопедия към МУ-Варна (видео)

http://budnavarna.bg/42841-moderen-ehograf-ot-novo-pokolenie-poluchi-katedrata-po-ortopediya-kam-mu-varna-video/

Катедрата по ортопедия получи от МУ-Варна модерен ехографски апарат от ново поколение, оборудван специално за приложение в мускул-скелетната система, научи BudnaVarna.bg.

Той ще се използва както за хирургични ортопедични интервенции, така и за научно изследователската и обучителната дейност в университета. В България за първи път се внедрява подобен апарат от високо поколение, който традиционно се използва в елитните клиники в Европа. Новата апаратура дава възможност както за високоспециализирана диагностична и предоперативна дейност, така и за извършване на оперативни интервенции под ехографски контрол.

Първата операция, която лекарите извършиха, бе ахилотомия под ехографски контрол. Ахилотомията е част от лечението на  криво ходило, но с помощта на новия апарат специалистите получават точна информация за прецизността на извършената интервенция и на резултатите.

„Всички в катедрата по ортопедия и травматология сме изключително щастливи. Ще използваме ехографския апарат за предоперативен и следоперативен скрининг, при големи костни операции, при предоперативно планиране на раменна, ахилесова и тазобедрена патология, както и при травми от спешен порядък. Апаратът дава безспорно точна картина и при ранен бебешки скрининг на тазобедрената става.“ Това каза проф. д-р Димитър Райков, ръководител на Клиниката по ортопедия и травматология в МУ-Варна.

Материалът Модерен ехограф от ново поколение получи Катедрата по ортопедия към МУ-Варна (видео) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Борисов към Таяни: Следващият ЕП да реши за пакета "Макрон"

http://clubz.bg/78142-borisov_kym_taqni_sledvashtiqt_ep_da_reshi_za_paketa_makron

След като президентът Румен Радев писа до председателя на Европейския парламент във връзка с пакета "Макрон", днес премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор  с него, в който е поискал следващият Европийски парламент да се произнесе по спорния казус. 

Това става ясно от прессъобщение на Министерския съвет. Борисов и Таяни са обсъдили сложната ситуация около пакета "Мобилност 1", който вкара евроинституциите в правен казус.

"Предвид последното гласуване на текстовете по пакета в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени, българският премиер настоя пред председателя Таяни да бъде обмислена възможността темата да бъде оставена за разглеждане от следващия парламент след евроизборите", посочват от МС.

Борисов е определил като "странен" казуса, че има политическо споразумение между ръководителите на различните парламентарни групи в транспортната комисия, че трите доклада по пакета "Мобилност 1" са неразделна част един от друг, но в същото време няма логика отхвърлените доклади да влязат за гласуване в пленарна зала.

"Два пъти транспортната комисия и един път в пленарна зала евродепутатите отхвърлят спорните доклади по пакета и с това показват, че текстовете са небалансирани и предизвикват недоволство както у тях, така и у редица страни-членки на ЕС", е подчертал Борисов, цитиран от пресцентъра.

За да изрази всички резерви по отхвърлените доклади по "Мобилност 1" и процедурите по гласуването им в пленарна зала на Европейския парламент,  Борисов изпраща в Брюксел министъра на транспорта Росен Желязков. Желязков е натоварен със задачата да представи всички аргументи на страната ни по темата на среща с Таяни и пак ще настоява разглеждането на документа да бъде оставено на следващия Европейски парламент.

Един милион лева помощ за мандри на животновъдите тази година

http://nakratko.bg/category/26/169442/


През 2019 година животновъдите ще получат 1 млн. лева държавна помощ за изграждане на мобилни и стационарни мандри, реши на първото си за годината заседание Управителния съвет на Фонд "Земеделие".

38 млн. лева са предвидени за ремонт на кварталните улици в София

http://www.cross.bg/ylitzi-sofiya-godina-1593589.html

/КРОСС/ 181 машини са почиствали столицата тази нощ, а 160 души са получили подслон в центровете за настаняване. Основните пътни артерии са обработени против заледяване. Към момента се почистват спирките на градския транспорт и малките кварталните улици. Ремонтът им е залегнал като приоритет в инвестиционната програма на Столична община за 2019 година. Каква част от бюджета ще отиде за поддръжката им? - зам.-кметът на София Дончо Барбалов беше гост в Сутрешния блок на БНТ. Дончо Барбалов, заместник-кмет на София: Всяка поредна година увеличаваме средствата за основен ремонт на улици, защото един от проблемите, който имаме - това са малките улици в кварталите, където през годините поддръжката беше изостанала. 38 милиона лева сме предвидили в бюджета за тази година, което е изключително важно и предстои диалог с районните кметове, за да подберем тези улици, където хората ще почувстват и видят разликата.

Бивш адвокат на Тръмп ще свидетелства пред комисия в американския Конгрес

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238891

Бивш адвокат на Тръмп ще свидетелства пред комисия в американския КонгресБившият адвокат на американския президент Доналд Тръмп - Майкъл Коен, ще даде показания на 7 февруари пред комисия на американския Конгрес, предадоха световните агенции. Новината съобщи демократът Илайджа Къмингс, който ръководи комисията за контрол към Камарата на представителите в Конгреса. Тръмп, който е на посещение в Тексас, каза,

Демократичният съюз на българите за екологичната катастрофа в Босилеградско

https://www.eurochicago.com/2019/01/dsb-b/

Едноличното и безконтролно управление на кмета Владимир Захариев, без конструктивната и балансираща роля на опозицията, доведе до формални и лекомислени управленски решения, чиито последствия днес са налице и които са на път да се превърнат и в междудържавен проблем. Гражданите бяха излъгани, че с откриването на мината в Караманица и изграждането на десетки ВЕЦ-ове, ще се открият стотици нови работни места, ще се напълни общинският бюджет и ще се постигне висок жизнен стандарт. На практика се откриха няколко десетки работни места дълбоко под земята, с нечовешки условия за работа, в която миньорите рискуват живота си за минимални заплати, без бенефициран трудов стаж и без сигурност за живота и здравето си.

Пауъл: Ще бъдем търпеливи, докато обмисляме посоката на Фед през 2019 г.

https://www.investor.bg/sasht/337/a/pauyl-shte-bydem-tyrpelivi-dokato-obmisliame-posokata-na-fed-prez-2019-g-275115/

Председателят на централната банка заяви, че прогнозата за две увеличения на лихвите тази година не трябва да се възприема като план

Защо преходът не свършва? Защото видя голия задник на баща си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7238433

Защо преходът не свършва? Защото видя голия задник на баща сиЗа четирите превъплъщения на Хам През 2019 г. на българския политически коментатор му предстои велик подвиг. Той ще трябва някак си да осмисли 30-годишнината от 10 ноември. Чувам, че 39 съвременници вече пишат мемоари. От тях поне 20 ще сравнят българския преход с библейския Изход, когато еврейският народ 40 години се скитал из пустинята,

След инцидента с мазилката, Община Варна започва оглед на училищата

http://www.moreto.net/novini.php?n=389212

След инцидента с падналата мазилка в ОУ "Христо Ботев" във Варна, общината започва оглед на всички училища в града, съобщиха от дирекция "Образование и младежки дейности" за Moreto.net. Сигналът за падналото парче в класната стая, при който пострада едно дете, е бил подаден веднага до Регионалното управление на образованието в морската столица.

Спецпрокуратурата внася суджукгейт в съда, Живко Мартинов се разболял

https://offnews.bg//temida/spetcprokuraturata-vnasia-sudzhukgejt-v-sada-zhivko-martinov-se-razbo-695311.html

Специализираната прокуратура приключва разследването срещу бившия народен представител Живко Мартинов. Предстои внасянето на делото в съда, съобщиха от спецобвинението. 

Специализираната прокуратура повдигна прецизирано обвинение на бившия народен представител Живко Мартинов. Престъплението, в което е обвинен Мартинов, е за изнудване, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба от 5 000 до 10 000 лева и конфискация от имуществото на дееца.

Днес Живко Мартинов бе редовно призован в Специализираната прокуратура за предявяване на прецизното обвинение, но не се яви по здравословни причини. Представен е болничен лист до 15.01.2019 г., предявяването на постановлението за привличането му като обвиняем е насрочено за 16.01.2019 г.

Живко Мартинов ще отговаря пред Специализирания наказателен съд за това, че в периода от януари 2012 г. до  януари 2013 г., в Добрич, при условията на продължавано престъпление - с четири деяния, с цел да набави
за себе си имотна облага, принудил А. П. П., чрез заплашване, изразяващо се в отправяне на закани да извърши нещо противно на волята му- да му предостави 4 (четири) тона суров суджук, 30 (тридесет) килограма филе „Елена“ и 30 (тридесет) килограма телешка пастърма, и с това причинил на А.П.П. значителни имуществени вреди в общ размер на 36 168, 20 лева, представляващи равностойността на предоставените вещи.

Отправените към А. П. П. закани са: „Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Ще имаш големи проблеми, защото съм те вкарал в списъка на фирми, които трябва да дават. И ако не се случи това нещо, ще ти изпратя данъчните да ти разбият бизнеса. Когато реша, ще те вкарам в ареста“; „Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния суждук. Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба.“; „Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник.“; „Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил.“

Определената мярка за неотклонение на Мартинов е „Гаранция в пари в размер на 20 000 лева“.

Предстои в кратки срокове Специализираната прокуратура да внесе обвинителен акт срещу Живко Мартинов в Специализирания наказателен съд. 

Данъците в Благоевград няма да се увеличават, заделят се 200 000 лв за двойки с репродуктивни проблеми

https://www.actualno.com/blagoevgrad/danycite-v-blagoevgrad-njama-da-se-uvelichavat-zadeljat-se-200-000-lv-za-dvojki-s-reproduktivni-problemi-news_715615.html

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов проведе открита среща с жителите на града по въпроси за общинския бюджет през тази година. Публичното обсъждане стигна до решението, че бюджетът тази година ще бъде 72,5 млн. лева, или с 12 млн. повече от предходната година. Добрата новина за всички граждани е свързана с това, че данъците няма да бъдат увеличавани.  Увеличението в някои ресори е почти тройно. Най-голям ръст има в перото "измиване на улиците", където общината ще задели

„Сяоми" ще превзема европейския пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238871

„Сяоми" ще превзема европейския пазарКитайският производител на смартфони „Сяоми" (Xiaomi) заяви вчера, че се стреми да стане номер едно или две в Европа, тъй като си е поставил за цел да разшири присъствието си на задграничния пазар на фона на растящата конкуренция със съперници като Хуауей. Основателят и главен изпълнителен директор на „Сяоми" каза,

Катастрофа затвори пътя Казанлък - Шипка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238881

Катастрофа затвори пътя Казанлък - ШипкаВременно е ограничено движението по пътя Казанлък - Шипка в района на Казанлък поради пътнотранспортно произшествие. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". От АПИ допълват, че шофьорите трябва да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на "Пътна полиция" по обходен маршрут Казанлък - с. Енина - с.

Нова година - стари номера, Цветанов сe хвали с прогрес и се заяде с БСП и Радев

https://www.actualno.com/politics/nova-godina-stari-nomera-cvetanov-se-hvali-s-progres-i-se-zajade-s-bsp-i-radev-news_715616.html

БСП е определяна като категорично проевропейска партия едва от 11% от хората, а президентът Радев провокира омраза. Това заяви в декларация от името на ПГ на ГЕРБ председателят й Цветан Цветанов. „През тази година политическият календар включва важни избори, първият от които е за Европейския парламент, а вторият - за местни органи на властта. Сред нас има политици, които все още не разбират, че хората не приемат обидно кресливия им тон. Защото според немалко българи подобен патос е д

Балетно изящество за Руската нова година във Варна

http://www.varna24.bg/news/841242.html

Магията на коледните празници продължава и през януари във Варна. По традиция търговският център ще ...

Нестандартно! Голи актьори играха в театър в Париж пред дибидюс разсъблечени зрители

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/nestandartno-goli-aktjori-igraha-teatar-parij-pred-dibidius-razsablecheni-zriteli.html

В парижкия комедиен театър ”Пале де глас” поставят изцяло нудистки спектатъл, доста удачно озаглавен ”Голи и одобрени” (на френски: ”Nu et approuve”), голотата е задължителна и за публиката, предаде Франс прес.

Инвестиционното злато поскъпва в края на седмицата

http://econ.bg/Новини/Инвестиционното-злато-поскъпва-в-края-на-седмицата_l.a_i.768260_at.1.html

Цената на златото в петък сутринта се повишава, което се дължи на поевтиняването на долара, след изявление на шефа Федералния резерв на САЩ, сочат...

Хърватия се отказва от израелски F-16 заради възражения на САЩ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/11/3373510_hurvatiia_se_otkazva_ot_izraelski_f-16_zaradi/?ref=rss


Хърватия се отказа да купи от Израел изтребители F-16 заради американско противопоставяне. Това заяви хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич, предадоха световните агенции.<br /><br />"Израел информира министерството на отбраната, че не може за жалост да получи адекватна зелена светлина от САЩ за предоставяне на самолетите F-16", каза министърът след разговори с израелска делегация. Загреб беше договорила миналия март да купи от Израел 12 стари F-16 американско...

Депутатите се връщат на работа след ваканцията

http://www.struma.com/bulgariya/deputatite-se-vrushtat-na-rabota-sled-vakanciyata_144228/

Очакват се декларации от партиите, ще има и парламентарен контрол

Край на депутатската ваканция – от днес започва новия политически сезон и народните представители се връщат на работа.

Очаква се всяка от политическите сили да направи традиционните за началото на всеки сезон декларации в Народното събрание.

Петъчната програма на депутатите ще продължи с парламентарен контрол.

Равносметката за отминалата 2018 г. е, че народните представители са похарчили за посещения в избирателните си райони над 1,3 млн. лв. Това показват...

Продължава

Разследват палеж на джип в Свищов

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238864

Разследват палеж на джип в СвищовПалеж на лек автомобил в Свищов, разследват служители на местното полицейско управление, съобщи полицията. Сигнал за случая е получен в 23,00 ч. в четвъртък. На адреса в крайдунавския град незабавно са били изпратени екипи на пожарната. След потушаването на пламъците е установено, че огънят е тръгнал от лек автомобил «Тойта Рав» с британски

Екипажът на изчезналия изтребител "Мираж" е загинал

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238861

Екипажът на изчезналия изтребител 
"Мираж" е загиналСлед почти двудневно издирване на изчезналия френски изтребител Мираж, френските военни днес съобщиха, че пилотът и навигаторът са загинали, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Самолетът Мираж 2000D изчезна от радарите при снежна буря близо до границата на Франция със Швейцария. Над 100 спасители,

Роми излизат на протест пред Министерския съвет

http://www.varna24.bg/news/841237.html

Ромският активист Лилияна Ковачева е подала жалба срещу вицепремиера Красимир Каракачанов заради ...

Румен Петков за конкурса за изтребители: На гол тумбак – чифте F-16

http://www.struma.com/bulgariya/rumen-petkov-za-konkursa-za-iztrebiteli-na-gol-tumbak_144227/

По негова информация самолетите и хеликоптерите на военните в момента не са застраховани

На гол тумбак – чифте F-16 Това обяви в предаването „Тази сутрин” лидерът на АБВ Румен Петков по повод конкурса за нови изтребители за Военновъздушните сили (ВВС).

По негова информация самолетите и хеликоптерите на военните в момента не са застраховани. Заради това оставка трябва да подадат командирът на ВВС, началникът на отбраната и министърът на отбраната, смята Петков.

АБВ призовава за мораториум върху купуването на нови изтребители. От партията...

Продължава

Полша е предпазлива за евроскептичен съюз със Салвини заради проруските му възгледи

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/01/11/3373504_polsha_e_predpazliva_za_evroskeptichen_sujuz_sus/?ref=rss


Членове на управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС) изразиха вчера резерви за сключването на съюз с крайнодясната италианска партия "Лига", предаде "Асошиейтед прес".<br /><br />Председателят на "Лигата" Матео Салвини, който е вътрешен министър на Италия, бе в сряда във Варшава в опит да сключи съюз с ПиС преди изборите за Европейски парламент през май. След среща с лидера на полската партия Ярослав Качински...

"Вашингтон пост": Белият дом се подготвя за обявяване на извънредно положение

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238859

"Вашингтон пост": Белият дом се подготвя за обявяване на извънредно положениеБелият дом е започнал да подготвя терена за обявяване на национално извънредно положение, за да може да се построи стената по границата с Мексико, за която настоява Доналд Тръмп, пише в. "Вашингтон пост". Изданието се позовава на два запознати източника. Тръмп вече на няколко пъти предупреди, че може да въведе извънредно положение,

Цветанов: Трябва да работим за по-сигурна, просперираща, устойчива и единна Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238865

Цветанов: Трябва да работим за по-сигурна, просперираща, устойчива и единна Европа“Всички трябва да работим за по-сигурна, просперираща, справедлива, устойчива и единна Европа”. Това каза шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов в началото на новата парламентарна сесия по-рано днес. Ето цялото слово на председателя на парламентарната група на ГЕРБ: През тази година политическият календар включва важни избори,

Цветанов: Дано политическите аргументи да вземат връх над заклинанията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7238865

Цветанов: Дано политическите аргументи да вземат връх над заклинанията“Всички трябва да работим за по-сигурна, просперираща, справедлива, устойчива и единна Европа”. Това каза шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов в началото на новата парламентарна сесия по-рано днес. Ето цялото слово на председателя на парламентарната група на ГЕРБ: През тази година политическият календар включва важни избори,

/Видео/ Уникални! Симитличани знаят как да рекламират кукерския фестивал…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%8f%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%ba/

Младежи от Симитли изработиха специално видео, с което рекламират кукерския фестивал „Симитлия- древната земя на кукерите“. В профила си в Истаграм Вилимир Алекснадров, който е един от участниците във фестивала с кукерската група на квартал “ Ораново“ център разпространи  видеото.

Симитли е в трескава подготовка  за утрешните кукерски игри. Около 30 групи ще участват с по около 200 човека в група.Като всяка година стадиона в Симитли се пълни освен от участниците, но и от публиката. Втората събота на януари е денят за традицията вече 16 години в Симитли.

Утре фестивалът ще започне в 10:00.На него ще присъстват и кукери от Македония,Петрич,Шумен и други. За първи път на фестивала ще видим Кукерска група Дервиши от пазарджишкото село Варвара.

В една от социалните мрежи Вилимир бе споделил клипче на кукерските игри в Симитли събрано през годините.С клипа има и подканващи думи, с който младежът кани всички да са на стадиона утре в 10:00.

Материалът /Видео/ Уникални! Симитличани знаят как да рекламират кукерския фестивал… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

/Видео/ Уникално! Когато кръвта ти кипи, ето какво направи младеж от Симитли

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b2%d1%82%d0%b0-%d1%82%d0%b8-%d0%ba%d0%b8%d0%bf%d0%b8/

Младеж от Симитли изработи специално видео, с което рекламира кукерския фестивал „Симитлия- древната земя на кукерите“. В профила си в Истаграм Вилимир Алекснадров, който е един от участниците във фестивала с кукерската група на квартал “ Ораново“ център разпространи  видеото.

Симитли е в трескава подготовка  за утрешните кукерски игри. Около 30 групи ще участват с по около 200 човека в група.Като всяка година стадиона в Симитли се пълни освен от участниците, но и от публиката. Втората събота на януари е денят за традицията вече 16 години в Симитли.

Утре фестивалът ще започне в 10:00.На него ще присъстват и кукери от Македония,Петрич,Шумен и други. За първи път на фестивала ще видим Кукерска група Дервиши от пазарджишкото село Варвара.

В една от социалните мрежи Вилимир бе споделил клипче на кукерските игри в Симитли събрано през годините.С клипа има и подканващи думи, с който младежът кани всички да са на стадиона утре в 10:00.

Материалът /Видео/ Уникално! Когато кръвта ти кипи, ето какво направи младеж от Симитли е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Меркел похвали решителността на Ципрас за Македония

http://www.moreto.net/novini.php?n=389222

Четири месеца след излизането на Гърция от последната ѝ спасителна програма, германският канцлер Ангела Меркел пристигна в Атина на двудневна визита, предаде БНТ. Това е първото й посещение в Гърция от 2014 година насам.

От балкони и прозорци: Ще може да се гледа откриването на Европейска столица на културата в Пловдив

http://www.struma.com/bulgariya/ot-balkoni-i-prozorci-shte-moje-da-se-gleda-otkrivaneto_144226/

Някои улици в града ще бъдат напълно блокирани на 12 януари

В Пловдив отмениха забраната да не се гледа от прозорците и балконите церемонията по откриването на Европейската столица на културата 2019.

Преди два дни сградите около булевард "Цар Борис Трети Обединител" осъмнаха с листовки, които забраняват излизането по балконите и снимането със светкавици. Това взриви социалните мрежи и възмути хората от квартала.

Ден по-късно се оказа, че служителите на Четвърто районно управление са се престарали и листовките бяха набързо...

Продължава

Призив на община Гоце Делчев към жителите на града предизвика скандал

https://www.actualno.com/blagoevgrad/priziv-na-obshtina-goce-delchev-kym-jitelite-na-grada-predizvika-skandal-news_715609.html

Студът, който скова Югозапада, не премина без скандали и напрежение в района. Община Гоце Делчев публикува напомняме към жителите на града, че са длъжни да почистват тротоарите от сняг и лед пред магазините и домовете си. Тези, които не го правят, щяло да понесат административно-наказателна отговорност.  Гражданите на Гоце Делчев не приеха предупреждението спокойно.  Редица гневни съобщения заляха общината, обвинена от хората, че не е почистила улиците в града, за да търси от

Микробус блъсна пешеходка в русенско село, тя почина на място

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238852

Микробус блъсна пешеходка в русенско село, тя почина на мястоПешеходка загина тази сутрин в русенското село Басарбово, след като била блъсната от микробус. Това съобщиха от полицията в крайдунавския град. Сигнал за инцидента е подаден около 7,30 часа. На място са изпратени екипи на полицията и на Спешна помощ. По първоначално подадената информация 56-годишната жена се подхлъзнала и паднала на пътното платно.

Пратиха Живко в карцера, нахранил котките в затвора с обяда си

https://petel.bg/Pratiha-ZHivko-v-kartsera--nahranil-kotkite-v-zatvora-s-obyada-si__298557

Снимка Булфото С една седмица в карцера наказаха лишения от свобода Живко Иванов заради това, че нахранил с обяда си котките. Заповедта ...

​Шестима затворници са избягали в Гърция

https://petel.bg/---SHestima-zatvornitsi-sa-izbyagali-v-Gartsiya__298556

Шест задържани лица са успели да избягат рано тази сутрин от гръцката служба за конвоиране, съобщава "Елефтерос типос", цитиран от БНТ. ...

Модерен ехограф от ново поколение получи Катедрата по ортопедия към МУ-Варна /видео/

https://petel.bg/Moderen-ehograf-ot-novo-pokolenie-poluchi-Katedrata-po-ortopediya-kam-MU-Varna--video-__298558

Катедрата по ортопедия получи от МУ-Варна модерен ехографски апарат от ново поколение, оборудван специално за приложение в мускул-скелет...

Необичаен студ скова Русия

http://www.cross.bg/minys-gradysa-tzelziii-1593592.html

/КРОСС/ 35 полета са били анулирани през последните часове от летищата в Москва заради лошо време. По данни на синоптиците, снежната покривка в руската столица е достигнала 36 см, а температурите са между минус 12 и минус 17 градуса по Целзий. Много райони на Русия са обхванати от необичаен студ през последните дни. В Самарска област през нощта температурата е паднала до минус 30 градуса по Целзий, което е с 9 градуса по-ниско от обичайното за месеца.Метеоролозите прогнозират, че днес и утре атлантическият циклон, който се е насочил към страната ще донесе нови снеговалежи, а температурите ще се повишат до около минус 5 градуса по Целзий.

Подготвя се нов мащабен протест във Войводиново

http://www.struma.com/bulgariya/podgotvya-se-nov-mashtaben-protest-vuv-voivodinovo_144225/

Очаква се да се включат колети на пребития командос и спортни агитки

Нов голям протест се готви в пловдивското село Войводиново, където на Богоявление младежи пребиха командос.

Очаква се протестът тази вечер, който ще е пети поред тази седмица, да бъде най-мащабен заради призива колеги на пострадалия военен да се включат в демонстрацията. По информация на bTV да се включат и спортни агитки.

Протест имаше и снощи - той протече мирно и без напрежение.

Хората започнаха подписка с искане за най-строго наказание за задържаните за побоя...

Продължава

Почти всеки втори търсещ убежище от Турция получава закрила в Германия

https://www.actualno.com/europe/pochti-vseki-vtori-tyrsesht-ubejishte-ot-turcija-poluchava-zakrila-v-germanija-news_715611.html

Почти всеки втори търсещ убежище от Турция получава закрила в Германия. Това става ясно от отговор на Министерството на вътрешните работи на ФРГ на запитване от страна на партията "Левица", разпространен в медиите, информира "Фокус" "Турция не е сигурна страна на произход. За някои турски граждани ситуацията се влошава все повече и повече. Федералното правителство просто действа безмилостно в подкрепа на режима на Ердоган с икономическа помощ и доставки на оръжие, като

Циганска интеграция по български

https://www.actualno.com/viewpoint/ciganska-integracija-po-bylgarski-news_715526.html

Ритаха го в главата, искаха да го довършат! Отиде да вади кръста за Богоявление! Циганите станаха много нагли! Не може някаква циганска организация да ми налага цензура! Попитайте лидера си кога обикаляше ромските махали с Цветелин Кънчев! Всичко може да се реши на една хубава трапеза с една хубава ракия! "Ачев мамати мангал мръсен как можеда пишеш такива глупости помиар нештастен с твоето дете дасе случи дате видя тогава борсук нещастен". Всички тези думи и спомени за изречени думи и

Търсенето на лекарство срещу диабет. Кой и как открива инсулина

http://nakratko.bg/category/29/72988/


Първата инсулинова инжекция в света е поставена на 11 януари 1922 година на 14-годишният Леонардо Томпсън. Опитът обаче е неуспешен, защото екстракта не е достатъчно добре пречистен. Резултатът – момчето развива алергия.

Мистериозна лекарка "спасява положението" на Коко Каменаров. Засега

http://clubz.bg/78141-misteriozna_lekarka_spasqva_polojenieto_na_koko_kamenarov_zasega

След всевъзможни процесуални "лупинги" и забавяния днес генералният директор на БНТ Константин Каменаров за пръв път се яви лично на делото в СГС срещу него за шофиране след употреба на алкохол. Самата случка е от юни 2016 г.

След като получи присъда от 15 месеца условно на първа инстанция, както и 600 лв. глоба, процесът цикли от началото на 2018 г. на въззивна инстанция - Софийския градски съд. Последните новини преди днешния ден пък бяха, че защитата на Каменаров обжалва наложената му за неявяване на предното заседание глоба от 1000 лв. и опита казусът да стигне дори до ВКС. Оттам върнаха случая с мотива, че не допускат произнасяне по глоби. Това обаче физически "разхожда" делото по етажите на Съдебната палата дълги периоди от време.

Днес Каменаров, освен че се яви, поиска и право на кратко изявление, като заяви, че човек, за когото смята, че е доцент Ангел или евентуално Андрей Стойчев от МБАЛ "Св. Анна", му заявил, че лице "д-р Иванова", която е направила кръвното изследване около 4:40 ч. нощта на 23 юни 2016 г. и е подписала протокола... не работи при тях.

Предния път съдът допусна справка за друго искане на защитата - защо са такива датите на протокола от бившата Окръжна болница, но справката вече е дошла. Така че днес Каменаров с изявлението си практически направи ново доказателствено искане - да се издири и разпита въпросният доцент Андрей или Ангел Стойчев.

Адвокатът му Людмил Рангелов се присъедини към него и освен това поиска - вече познато - нова физико-химическа медицинска експертиза на кръвта, разпит на мистериозната "д-р Иванова", както и на химичката, работила с пробата - някоя си д-р Мостова.

Защитата също така смята, че има нарушение на прословутата Наредба № 30 на здравното министерство (вече променена, б.р.), заради която между другото не едно и две дела по сходни казуси са отишли в коша.

Работата е в това, че при евентуално влязла в сила второинстанционна присъда - т.е. тази на СГС, шефът на обществената телевизия 99.99% ще се окаже в несъвместимост и трябва да освободи поста.

Днес съдия Руси  Алексиев не уважи исканията да се търсят мистериозният доц. Андрей-Ангел или химичката. Най-малкото защото дали някой работи или не в дадено учреждение не се установява с разпити. Той обаче прие да се изиска от "Св. Анна" справка - работила ли е д-р Иванова при тях към посочената дата, била ли е дежурна в Спешното, взела ли е въпросната проба и т.н. Както и да се призове и разпита самата Иванова при евентуални положителни отговори на горните въпроси.

Делото продължава през февруари.

Сълзотворен газ за протестиращите срещу визитата на Меркел в Атина

http://www.struma.com/bulgariya/sulzotvoren-gaz-za-protestirashtite-sreshtu-vizitata-na-merkel-v-atina_144224/

Тя е обвинявана от мнозина в Гърция за строгите икономии, които страната преживя

Гръцката полиция употреби сълзотворен газ срещу група активисти, протестиращи срещу визитата на германския канцлер Ангела Меркел.

Няколко десетки души от протестиращите се отделиха от шествието и успяха да пробият полицейския кордон, съобщи Ройтерс. Няма арестувани или пострадали.

Около 2000 полицейски служители, хеликоптер и безпилотни летателни апарати са задействани за посещението на Меркел, което приключва в петък следобед. Улиците и метростанциите са затворени от...

Продължава

Кюрдите предлагат на Русия собствен план за мир

https://www.actualno.com/asia/kurdite-predlagat-na-rusija-sobstven-plan-za-mir-news_715610.html

Опасявайки се от обявеното изтегляне на американския контингент от Сирия, кюрдите са предложили на Кремъл да стане посредник в защитата на границата с Турция, особено на изток от река Ефрат. Това пише Жорж Малбрюн в статия за водещия френски ежедневник Le Figaro, цитиран от агенция "Фокус". Изоставените от САЩ кюрди нямат друг избор, освен да се обърнат към Русия и Дамаск, за да избегнат военната офанзива на Турция срещу военните им укрепления в североизточната част на Сирия. По време

Демократите разпитаха Мнучин за Дерипаска

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238853

Демократите разпитаха Мнучин за ДерипаскаАмериканският финансов министър Стивън Мнучин каза, че администрацията на Доналд Тръмп ще запази строгия контрол върху компаниите, свързани с руския олигарх Олег Дерипаска, предадоха световните агенции. Мнучин разговаря при закрити врата с американски конгресмени, два дни след като демократите го призоваха да обясни защо на 20 декември миналата

Подготвя се нов мащабен протест във Войводиново

http://nakratko.bg/category/58/169441/


Нов голям протест се готви в пловдивското село Войводиново, където на Богоявление младежи пребиха командос.

По 10 евро за вход във Венеция

http://www.struma.com/bulgariya/po-10-evro-za-vhod-vuv-veneciya_144223/

Италианските власти въвеждат таксата, за да ограничат огромния наплив на туристи

Кметството на Венеция ще събира от туристите по 10 евро за вход. Мярката няма да важи за местните жители, техните роднини и гости.

До въвеждането на таксата се стигна след големия обществен натиск да се ограничи потокът от туристи.

Властите се надяват с допълнителните средства да подпомогнат поддръжката на града, изграждането на обществени тоалетни и охраната.

Във Венеция живеят постоянно около 54 хиляди души, а всяка година градът на влюбените посреща 30 милиона...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване