Не, вие не сте като нас

https://www.actualno.com/actualno/ne-vie-ne-ste-kato-nas-news_715580.html

Здравейте! Тук ли сте? От началото на годината мина една шепа време, а ние още сме по масите. Или в ледените води. Наоколо е все тъй празнично. И шумно. Но не от пиратките. Просто отсреща пълнят с гориво и популизъм въображаеми изтребители. Редят и етнически подпалки, които трябва да се разпукат в огън. Да речем например - около изборите. И в главите ни. Докато дъвчем обещанията. Или се лекуваме с армеева чорба и сладки приказки, че 'те' не са като нас... Думи, в които вярваме, колкото да не се

Верижна катастрофа край Крън заради заледяване

http://www.varna24.bg/news/841231.html

Най-малко четири автомобила се удариха тази сутрин на пътя Казанлък – Шипка в крайна на Крън заради ...

Бивш депутат от ГЕРБ към бизнесмен: Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя

http://www.transmedia.bg/2019/01/11/%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d1%88-%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%ba%d1%8a%d0%bc-%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%b0%d0%ba%d0%be/

 

„Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Ще имаш големи проблеми, защото съм те вкарал в списъка на фирми, които трябва да дават. И ако не се случи това нещо, ще ти изпратя данъчните да ти разбият бизнеса. Когато реша, ще те вкарам в ареста.“

„Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил.“

Това са само една част от заканите, които бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е отправял към бизнесмен от Добрич преди седем години. За тях съобщи Специализираната прокуратура, която е прецизирала обвинението за изнудване срещу Мартинов, съобщава правният сайт „Лекс“.

Той ще отговаря за това, че в периода от януари 2012 г. до януари 2013 г. с цел да набави за себе си имотна облага, чрез закани е принудил бизнесмен да предостави четири тона суров суджук, 30 кг филе „Елена“ и също толкова телешка пастърма. С това Мартинов е причинил значителни имуществени вреди общо за 36 168.20 лева на бизнесмена А.П.П. Предвиденото наказание е от 5 до 15 години затвор, глоба от 5000 до 10 000 лева и конфискация до 1/2 от имуществото.

Бившият депутат от ГЕРБ отправял и други закани към човека: „Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджукът да е пак хубав като предишния суджук. Айде, давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба“ и „Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник.“

През юли 2017 г. срещу Живко Мартинов бяха повдигнати шест обвинения – закана за убийство, изнудване, принуда, лично укривателство и натиск върху полицейски шефове.

Впоследствие прокуратурата се отказа от обвинението за закана за убийство към общински съветник, към когото Мартинов се обърнал с думите „Спри да се занимаваш със зърно и с мене, защото ще те изчистя“ и „Трябваше да изчистя и теб, и семейството ти“. Според държавното обвинение заканата не е предизвикала основателен страх у заплашения, че ще бъде убит.

Фокусът обаче попадна на обвинението за изнудване, защото бившият депутат от ГЕРБ искал деликатесите от името на премиера Бойко Борисов.

От спецпрокуратурата днес уточниха, че Мартинов е бил призован днес, за да му бъде предявено прецизираното обвинение. Но той представил болничен лист до 15 януари. Затова той ще трябва да се яви в СП на 16 януари.

Бившият депутат от ГЕРБ е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.

От прокуратурата казват, че в най-кратки срокове обвинителният акт ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд.

Освен Мартинов по делото са обвинени и бившата вече шефка на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова, екс началникът на полицията в Добрич Веселин Колев и хотелиерът Петър Малджиев.

Брайкова ще отговаря за това, че на 13 юли 2017 г., за да причини вреда на собственик на фирма, издала заповед за спиране на негов обект. Пострадалият бизнесмен е Кирил Костов, който е човекът, подал в прокуратурата сигнала срещу Живко Мартинов и е свидетел по делото срещу него.

Веселин Колев – за закани за убийство към основния свидетел по делото, искал човекът да се откаже от показанията си, за принуда на полицаи и за склоняване на вещи лица да дадат невярно заключение.

Малджиев също е обвинен в закана за убийство на двама свидетели срещу Мартинов, а трети бил заплашен със саморазправа, ако не си оттегли показанията срещу бившия депутат.

На 27 декември спецпрокуратурата взе мерки за незабавна защита чрез осигуряване на лична физическа охрана на свидетел по делото срещу Мартинов. Държавното обвинение разпореди на МВР да охранява денонощно свидетеля и членовете на семейството му, защото са „налице основания да се предполага, че са застрашени във връзка с наказателното производство – в резултат от свидетелстването му може да възникне реална опасност за живота и здравето му, на неговите съпруга и низходящи“.

Името на свидетеля не бе съобщено, но няколко дни по-рано Кирил Костов съобщи, че му е подпален автомобилът и свърза това събитие с делото срещу Мартинов.

 

Поне 60 незаконни постройки в "Максуда" ще бъдат съборени тази година

http://www.moreto.net/novini.php?n=389206

Поне 60 незаконни къщи във варненското циганско гето „Максуда” ще бъдат съборени през тази година. Това обяви кметът на район „Младост” Христо Христов, според когото вдигнатите без разрешение постройки в махалата са около 2000. Първите от тях, които се очаква да бъдат разчистени, се намират по дерето до улиците „Кап.

Млада майка от Варна се нуждае от помощ

http://www.varna24.bg/news/841234.html

Млада жена от Варна, майка на момиченце, се нуждае от нашата помощ, научи ...

Верижна катастрофа край Крън се размина без жертви

http://nakratko.bg/category/58/169440/


Най-малко четири автомобила се удариха тази сутрин на пътя Казанлък – Шипка в крайна на Крън заради заледяване, предаде БГНЕС. При инцидента няма пострадали хора. Движението остана блокирано за часове след инцидента.

"Вашингтон пост": Касперски лаб помогнал на САЩ при разкриване на изтичане на поверителни данни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238848

"Вашингтон пост": Касперски лаб помогнал на САЩ при разкриване на изтичане на поверителни данниРуската компания Касперски лаб, чиято антивирусна програма бе забранена на компютрите на американските правителствени служби, е подпомогнала на американската Агенция за национална сигурност да намери извършителя на голямо изтичане на данни от агенцията, предаде Франс прес, като се позова на американските издания "Политико" и "Вашингтон пост".

САЩ се готви да обяви извънредно положение заради стената с Мексико

http://www.struma.com/bulgariya/sasht-se-gotvi-da-obyavi-izvunredno-polojenie-zaradi-stenata-s_144222/

Съдът несъмнено ще го оспори

Белият дом се готви да обяви извънредно положение в Съединените щати, за да може да се построи стената по границата с Мексико, за която настоява Доналд Тръмп. Това твърди "Вашингтон пост".

Американският президент вече на няколко пъти предупреди, че може да въведе извънредно положение, за да прокара плана си за изграждане на стената, без Конгреса да му предостави исканите от него средства.

Обявяването на извънредно положение ще бъде оспорено несъмнено в съда от...

Продължава

Верижна катастрофа, 5 коли се удариха в Казанлъшко

http://www.cross.bg/verizhna-katastrofa-kazanlushko-1593591.html

/КРОСС/ Верижна катастрофа стана на път в Казанлъшко в петък сутринта. Пет автомобила са се ударили край град Крън, вероятно заради заледяване. При инцидента леко ранени са шофьорите на два от автомобилите, информира NOVA. Заради катастрофата движението в участъка е временно спряно.  

Лавина в Алпите помете хотел, има ранени

http://www.struma.com/bulgariya/lavina-v-alpite-pomete-hotel-ima-raneni_144221/

Засега нито един гост на обекта не се води за изчезнал

Трима души бяха ранени в швейцарските Алпи, след като лавина помете хотел. Засега нито един гост на обекта не се води за изчезнал, но има вероятност да са били затрупани хора, които са били в близост до сградата.

На този фон в южните райони на Германия обявиха висок риск от лавинна опасност.

Двама германци са загубили живота си през последните дни при падането на лавини. Продължаващите снеговалежи причиниха транспортен хаос и доведоха до затварянето на много училища и...

Продължава

Четирима мъже се явиха пред германски съд за кражба на 100-килограмова златна монета

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/01/11/3373500_chetirima_muje_se_iaviha_pred_germanski_sud_za_krajba/?ref=rss


Четирима мъже се явиха пред германски съд за кражба на огромна златна монета от берлинския музей Боде, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес".<br /><br />Дръзката кражба е извършена през нощта на 27 март 2017 г. Тримата крадци, вероятно членове на мафиотския клан Ремо, проникнали в музея в центъра на Берлин през прозорец на един от горните етажи, използвайки стълба. Те разбили с брадва бронираното стъкло, защитаващо 100-килограмовата канадска златна монета...

Френски медии: САЩ все пак ще се изтеглят от Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238847

Френски медии: САЩ все пак ще се 
изтеглят от СирияФренският в. "Фигаро" обръща внимание на вчерашното изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо за Сирия, направено на пресконференция в Кайро. Той потвърди, че изтеглянето на американските сили от Сирия ще се състои и отрече каквито и да било противоречия в стратегията на президента на САЩ Доналд Тръмп за Близкия изток.

В Struma.com! Грандиозен скандал във Второ училище в Благоевград! Близнаци-четвъpтокласници напpавиха "силова групировка", бият деца, съблякоха съученик гол в коpидоpа!

http://www.struma.com/obshtestvo/v-struma-com-grandiozen-skandal-vuv-vtoro-uchilishte-v-blagoevgrad-bliznaci-chetvuptoklasnici_144220/

Случаят неглижиран от pъководството, pодители на бунт, класната свиква pодителска сpеща...

Грандиозен скандал се вихри във Второ основно училище в Благоевград. Излезе наяве укрит бой в коpидоpа на училището пpеди няколко седмици. Бpатя близнаци четвъpтокласници и компания съученици напpавили "силова групиовка" и биели наpед, съобщиха родители в Struma.com!

Последният случай е с детенце, на което те свалили гащите в, а в после и били. Детето изпаднало в шок от преживяното и уведомило pодителите си. Станал скандал и се pазpбало и за дpуги подобни инциденти със...

Продължава

Първо в Struma.com! Грандиозен скандал във Второ училище в Благоевград! Близнаци-четвъpтокласници напpавиха "силова групировка", бият деца, съблякоха съученик гол в коpидоpа!

http://www.struma.com/obshtestvo/purvo-v-struma-com-grandiozen-skandal-vuv-vtoro-uchilishte-v-blagoevgrad_144220/

Случаят неглижиран от pъководството, pодители на бунт, класната свиква pодителска сpеща...

Грандиозен скандал се вихри във Второ основно училище в Благоевград. Излезе наяве укрит бой в коpидоpа на училището пpеди няколко седмици. Бpатя близнаци четвъpтокласници и компания съученици напpавили "силова групиовка" и биели наpед, съобщиха родители в Struma.com!

Последният случай е с детенце, на което те свалили гащите, а после и били. Детето изпаднало в шок от преживяното и уведомило pодителите си. Станал скандал и се pазбрало и за дpуги подобни инциденти със силовата...

Продължава

Един квартал във Варна остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=389225

Един район на Варна е без вода поради авария, съобщават за Moreto.net от ВиК. Безводието е обхванало кв. Кайсиева градина, като ще продължи до около 15 часа.

Председателят на Съюза на международните превозвачи: Войната още не е спечелена

https://www.actualno.com/business/predsedateljat-na-syuza-na-mejdunarodnite-prevozvachi-vojnata-oshte-ne-e-spechelena-news_715599.html

"Нищо по-добро от това не можеше да се случи, но ако спечелихме една битка, войната още не е спечелена." Това каза председателят на Съюза на международните превозвачи Ангел Трайков във връзка с гласуванията по пакет "Мобилност" в Европейския парламент (ЕП)на 10 януари. По думите му има още много какво да се направи. "Пакетът предлага двойни стандарти и разделя Европа. И в момента се плащат глоби по национални законодателства", каза още Трайков в интервю за

Пакетът „Макрон” – цинизъм на Стара Европа или шанс за работниците

http://nakratko.bg/category/26/169439/


До безпрецедентен казус стигна гласуването на лансирания от френския президент Еманюел Макрон пакет от европейски разпоредби „Мобилност 1” в транспортната комисия на Европейския парламент.

Цените на петрола се насочват към втора поредна седмица на ръстове*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-se-nasochvat-kym-vtora-poredna-sedmica-na-rystove-275112/

Пазарите продължават да намират подкрепа в положителните новини след търговските преговори САЩ-Китай

Едно от най-известните бебета в света навърши годинка

http://www.struma.com/lyubopitno/edno-ot-nai-izvestnite-bebeta-v-sveta-navurshi-godinka_144219/

Изненадана съм от реакцията на хората, но също и много горда, споделя майката на Чанко

Тя е само на една годинка, а вече има почитатели в целия свят.

Малко след раждането си бебето Чанко стана известно с необичайната си прическа. Още с първата снимка, която майка ѝ публикува в социалните мрежи, момиченцето предизвиква огромен интерес.

Днес в Инстаграм бебето има над 320 хил. последователи, пише vesti.bg. "Изненадана съм от реакцията на хората, но също и много горда", споделя майката на Чанко. Наскоро тя сподели кадри от първия ѝ рожден...

Продължава

"Гардиън": Нови парламентарни избори биха довели до война на консерваторите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238818

"Гардиън": Нови парламентарни избори биха  довели до война на консерваторитеПоемането на гаранции за правата на работниците може да накара лейбъристите да подкрепят споразумението за Брекзит, постигнато от премиера Тереза Мей, пише днес лондонският "Таймс", цитиран от БТА. Според изданието министрите вероятно ще внесат една промяна в плана, с която ще предложат допълнителни гаранции за правата на работниците и това да

Системата на ЕС за борба с кражбите на евросредства е неефективна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389208

Европейският съюз не успява да спре злоупотребите с еврофондовете на стойност стотици милиони евро всяка година и успява да възстанови само около 15 процента от тази сума, съобщиха от Европейската сметка палата, цитирани от "Ройтерс".

Красиви имена черпят днес заради "началника на общежитието"

http://www.struma.com/lyubopitno/krasivi-imena-cherpyat-dnes-zaradi-nachalnika-na-obshtejitieto_144218/

Днес Православната църква почита паметта на Св. Теодосий Велики. Както през първите векове на християнството мъченичеството послужило за утвърждаване на Църквата, така монашеството станало опора на Църквата през следващите времена.

Преминало различни форми в своето развитие, християнството дължи на преподобни Теодосий Велики (424-529 г.) създаването и образцовото устройство на първите общежителни манастири. На 11 януари църквата почита Св. преподобни Теодосий Велики. Той бил възпитан...

Продължава

Мъж пострада при пожар край Струмяни

https://www.actualno.com/crime/myj-postrada-pri-pojar-kraj-strumjani-news_715606.html

68-годишенмъж пострада леко след пожар в село край общинския център Струмяни, настанен е в МБАЛ-Югозападна-Сандански, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Сигналът за пожар в къща в с. Драката е получен към 2.50 ч. тази нощ, гасен е от огнеборците в гр. Сандански. При гасенето в областта на лицето е опърлен 68-годишният А.Ч., оставен е под лекарско наблюдение. На горялата къща са нанесени материални щети, причините за пожара са в процес на установяване.

Франция и Германия полагат основите на бъдещата европейска суперсила

https://terminal3.bg/francija-i-germanija-polagat-osnovite-na-badeshtata-evropejska-supersila/

Франция и Германия ще подпишат договор за обща отбрана, външна и икономическа политика – безпрецедентен договор, който ще бъде прототип за бъдещето на Европейския съюз, пише лондонският Times

Този месец, съобщава британското издание, Ангела Меркел и Еманюел Макрон ще подпишат договора, с който ще се отвори възможността за единен дипломатически фронт и миротворни мисии.
Областите на границата между Франция и Германия ще бъдат окуражени да сформират “Евроокръзи” с общо водоснабдяване, електричество и мрежи за обществен транспорт. Берлин и Париж ще предложат финансиране, което да стимулира тези зони, включително споделяне на болници, общи бизнес планове и проекти за околната среда. Смята се, че мерките могат да послужат като прелюдия към подобна интеграция на ЕС. Предвижда се също така “хармонизиране” на бизнес регулации и координация на икономическата политика от общи експертни съвети.Министрите на едната страна също така редовно ще присъстват на заседанията на Министерски съвет на другата. Берлин и Париж също така ще разменят държавни служители и дипломати. В областта на отбраната се предвижда създаването на “обща култура и общо разполагане” отвъд границите.

И двете страни ще се застъпят Германия да получи постоянно представителство в Съвета за сигурност на Обединените нации заедно с Франция, САЩ, Китай, Русия и Британия – победителите от Втората световна война.

Франция и Германия също така възнамеряват да говорят с един глас в Брюксел – заставайки зад общи позиции преди ключовите Европейски съвети в опит Съюза да се превърне в по-решителна сила на световната сцена.

Договорът цели да покаже, че Франция и Германия продължават да отстояват либералните ценности във време, в което те са поставени под заплаха. Както президентът Макрон, така и канцлерът Меркел са критични към надигащия се популизъм и национализъм и слабия напредък по проблеми като климатичните промени и имиграцията.

В навечерието на Нова година  Меркел обяви, че Германия “ще се бори” за либералните ценности и е готова да поеме по-голяма световна роля.

Миналата година дипломати от двете страни започнаха да договарят споразумение в духа на Елисейския договор от 1963 г., който полага основите на Френско-германския съюз, доминирал европейската политика оттогава насам.

Новият договор ще бъде подписан на 22 януари в Аахен, античния град с минерални бани, намиращ се в близост до Белгия и Нидерландия. На същия ден договорът трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете страни.

Символиката на мястото е недвусмислена – Aachen или  Aix-la-Chapelle на френски, се превръща в столица на Карл Велики, когато той покорява останките от древен Рим, и впоследствие империята му се разпада на средновековна Франция, Германия и Италия.

Вижда се и желанието на двете страни да използват френско-германското обединение, за да намерят подкрепа за превръщането на ЕС в по-изявена световна сила.

Еврокомисията разследва данъците на "Найки" в Холандия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/01/11/3373495_evrokomisiiata_razsledva_danucite_na_naiki_v_holandiia/?ref=rss


Европейският съюз започна вчера задълбочено разследване на данъчните дела на производителя на спортни стоки "Найки" (Nike) в Холандия след разкритията по скандала "Досиетата от Рая" (Paradise Papers), избухнал през 2017 година, информира "Франс прес".<br /><br />Европейската комисия "ще разследва внимателно отношението по данъчните въпроси към "Найки" в Холандия, за да оцени дали то отговаря на европейските правила за държавната...

Общо дванайсет подозрителни пощенски плика са получени в гръцки университети

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238835

Общо дванайсет подозрителни пощенски плика са получени в гръцки университетиОбщо дванайсет са подозрителните пощенски пликове, получени до момента в гръцки университети, съобщава агенция АНА-МПА. В сряда подобен плик с подозрително вещество предизвика паника в Егейския университет на остров Лесбос, където седем души бяха превантивно настанени в болница. Като получатели на всички пратки са посочени ректорите на

В Пловдив отмениха забраната да се гледа от прозорци и балкони церемонията по откриването на ЕСК 2019

http://www.cross.bg/otkrivaneto-kyltyrata-stzena-1593590.html

/КРОСС/ В Пловдив отмениха забраната да не се гледа от прозорците и балконите церемонията по откриването на Европейската столица на културата 2019. Преди два дни сградите около булевард "Цар Борис Трети Обединител" осъмнаха с листовки, които забраняват излизането по балконите и снимането със светкавици. Това взриви социалните мрежи и възмути хората от квартала. Ден по-късно се оказа, че служителите на Четвърто районно управление са се престарали и листовките бяха набързо премахнати от жилищните входове. Естествено, че всички, които живеят в непосредствена близост, ще могат да си го наблюдават от жилищата, които са тяхна собственост, и които обитават, каза директорът на ОД МВР-Пловдив ст. комисар Атанас Илков. Докато на огромната сцена репетициите продължават, маскирани полицаи с автомати патрулират из пловдивската Главна. На 12 януари някои улици в района ще бъдат напълно блокирани и обитателите им няма да могат да паркират до домовете си. Блокадата ще продължи около 12 часа. Затрудненият трафик и принудителното ходене пеша изнерви мнозина. Блокадата, която се получи в центъра, е вече повече от месец. Като някакви сравнения - мога да кажа, че миналата година бях особено щастлива да присъствам на откриването на Европейска столица на културата във Валета, Малта. И нещата там бяха решени по един много добър начин. Така, че по никакъв начин самите граждани не страдаха. Няколко сцени в самата вечер

Румен Петков: F-16 за нашите ВВС е на гол тумбак – чифте пищови

https://www.actualno.com/politics/rumen-petkov-f-16-za-nashite-vvs-e-na-gol-tumbak-chifte-pishtovi-news_715605.html

Самолетите F-16 за нашите Военновъздушни сили (ВВС) са на гол тумбак – чифте пищови. Това обяви в пред БТВ лидерът на АБВ Румен Петков. По негова информация самолетите и хеликоптерите на военните в момента не са застраховани. Заради това оставка трябва да подадат шефът на ВВС и министърът на отбраната, смята Петков. АБВ призовава за мораториум върху купуването на нови изтребители. От партията настояват заделените за сделката пари – 1,8 млрд. лв., да бъдат инвестирани в обра

/Видео/ Евродепутатът Новаков към българските превозвачи "Вие сте герои"

http://www.struma.com/obshtestvo/video-evrodeputatut-novakov-kum-bulgarskite-prevozvachi-vie-ste-geroi_144217/

Капитулация на пакета "Макрон", така определи евродепутатът Андрей Новаков одобрените от комисията по транспорт на Европейския парламент промени в пакета за мобилност.

Новаков е единственият български евродепутат, който имаше право на глас и е един от авторите на одобрените поправки.

Той определя резултатите от гласуването като пълна победа за българската позиция. Българските фирми за международен транспорт няма да бъдат ощетени от новата директива и българската...

Продължава

Гришо с много трогателни думи за приятел, който спира с тениса

https://petel.bg/Grisho-s-mnogo-trogatelni-dumi-za-priyatel--koyto-spira-s-tenisa__298555

Най-добрият български тенисист Григор Димитров демонстрира респекта си и приятелските си отношения с бившия световен №1 Анди Мъри. Тази ...

Обявиха извънредно положение в някои общини в Сърбия

https://petel.bg/Obyaviha-izvanredno-polozhenie-v-nyakoi-obshhini-v-Sarbiya__298554

Снегът, който непрекъснато вали вече почти 24 часа, затруднява в много части на Сърбия, а в някои общини е обявено извънредно положение, съо...

Карадайъ: И 2019 започва със скандал, да я превърнем в консенсусна

https://petel.bg/Karadaya--I-2019-zapochva-sas-skandal--da-ya-prevarnem-v-konsensusna__298553

Снимка: Булфото, архив ДПС призова политическите партии към постигане на съгласие по икономическите и политическите приоритети, за да д...

Призив за хуманност: Събират пари за спешно лечение на простреляно куче

https://petel.bg/Priziv-za-humannost--Sabirat-pari-za-speshno-lechenie-na-prostrelyano-kuche-__298552

Мая е шестмесечното хъски, което бе простреляно в двора на къщата на стопаните си, в с. Васил Левски, община Търговище. "Въпреки, че е толков...

ЛЮБОВЕН хороскоп за 12-13 януари

https://www.actualno.com/curious/luboven-horoskop-za-12-13-januari-news_715604.html

Овен Ще почувствате силна нужда да се потопите в уюта на собствения си дом – диван, одеало, топло кафе и нещо вкусно за хапване. Остава да включите и половинката си в плановете за уикенда. Телец Ако се радвате на любовта на специален човек от дълго време, може би е време да си дадете повече време заедно. Връзката ви има нужда от освежаване. Близнаци Моментът е идеален за обсъждане на важни житейски казуси като брак, дете или общо жилище. Комуникацията ще върви с лекота. Рак

Домусчиев влезе в задочен спор с Делчев за Закона за горивата

https://dnes.dir.bg/ikonomika/domuschiev

Председателят на КРИБ: Няма как да защитим интересите на шепа хора. Делчев: Напускаме Конфедерацията

Бус уби жена в русенско село

https://pik.bg/бус-уби-жена-в-русенско-село-news810819.html

Бус уби жена в русенско село

Жена е загинала при пътно-транспортно произшествие в центъра на с. Басарбово тази сутрин, съобщиха очевидци на инцидента, информира TVN.

Червен бус е блъснал жената, докато пресича улицата. 

На място полицейски екип изяснява причините за инцидента.

Ето кой е застана начело на ТД "Югозападна"

http://www.struma.com/obshtestvo/eto-koi-e-zastana-nachelo-na-td-yugozapadna_144216/

Стефан Златков оглави Териториална дирекция “Югозападна” след пpестpуктуpиpането на Митница “Югозападна”, станало официално на 7 януари.

Новата структура в ТД “Югозападна” включва досегашните митници Аерогара-София и Столична, ведно с бюрата на граничните пунктове Кулата, Златарево, Гюешево, Олтоманци.

Преструктурирането е с цел по-добра координация, ръководство и контрол при осъществяване на основните функции и задачи на агенцията- Бившият...

Продължава

Това е второто ново попълнение в Черно море

http://www.varna24.bg/news/841227.html

Отборът на Черно привлече второто си зимно попълнение. Това е десният краен бранител Цветомир ...

Близки на загинало 18-годишно момче от Варна: Разследването замръзна, убиецът не поднесе извинения!

http://www.varna24.bg/news/841223.html

Разследването около катастрофа, при която неправоспособен и непълнолетен водач причини смъртта на ...

В АПИ ще бъдат отворени офертите за строителен надзор на пътя Мездра-Ботевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238814

В АПИ ще бъдат отворени офертите за строителен надзор на пътя Мездра-БотевградВ сградата на АПИ днес се отварят офертите на участниците в обществените поръчки за строителен надзор при изграждането на 33 км от пътя Мездра-Ботевград. Проектът се финансира със средства от републиканския бюджет. Това съобщиха от пътната агенция. Индикативната стойност на поръчката за строителен надзор при актуализацията на техническия проект и

Военният министър прави годишен преглед на отбраната в парламента

http://econ.bg/Новини/Военният-министър-прави-годишен-преглед-на-отбраната-в-парламента-_l.a_i.768258_at.1.html

Двама вицепремиери и четирима министри ще участват в петъчния парламентарен контрол, който ще се проведе в първото за 2019 г. заседание на Народното...

Смартфоните влияят негативно върху психиката на подрастващите

http://www.cross.bg/detzata-lorul-yunoshite-1593588.html

/КРОСС/ Социалните медии и използването на смартфоните имат негативно влияние върху психическото здраве на подрастващите, доказват редица проучвания. Сега обаче учените се опитват да разберат как отново чрез технологиите могат да откриват първите признаци на депресия.Увеличаващия се брой на самоубийства и депресии сред американските тийнейджъри и младежи накараха изследователите да си зададат провокативния въпрос - какво би станало, ако устройствата, които причиняват тревожност, бъдат използвани за откриването ѝ в зародиш? Идеята е в основата на разработването на приложения за идентифицирането на предстоящи психически кризи. Или т. нар. смартфон психиатрия. Проучвания доказват, че прекаленото използване на смартфони води до влошаване на душевното здраве на юношите. Лоръл Фостър, 15 г., участничка в проучването: Използвам Инстаграм, използвам Снапчат, отскоро и Туитър, който наистина харесвам, защото има много повече новини от останалите. Определено съм в социалните медии повече, отколкото трябва да бъда, но наистина искам да общувам с приятелите ми, особено тези, които не живеят наблизо. Учените открили, че докато преглеждат Инстаграм и Снапчат, пишат постове или просто гледат Ю Тюб в стаята си, подрастващите оставят дигитални следи, които могат да послужат за разгадаването на психиката им. Промяната в скоростта на писане, тона на гласа, изборът на думи и колко често децата остават вкъщи са сред тези сигнали

72,5 млн. лева е проектобюджета за 2019 г. на Община Благоевград, данъците няма да бъдат увеличавани

http://www.struma.com/obshtestvo/72-5-mln-leva-e-proektobyudjeta-za-2019-g-na-obshtina_144215/

Публично обсъждане на проекта на Бюджет 2019 на Община Благоевград бе проведено в сградата на Общинска администрация. Тази година той е в размер на 72,5 млн. лева или с около 12 млн. повече от началния бюджет за 2018 г. Въпреки по-високият бюджет, данъците няма да бъдат увеличавани, а напротив, за част от автомобилите ще бъдат намалени.

По време на публичното обсъждане стана ясно, че Общината има проектна готовност за инвестиционни обекти на стойност около 19 млн. лева. Гражданите...

Продължава

Таяни се надява България и Румъния да влязат в Шенген до средата на годината

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/01/11/3373492_taiani_se_nadiava_bulgariia_i_rumuniia_da_vliazat_v/?ref=rss


На церемонията в букурещката зала Атенеум по повод началото на румънското председателство на ЕС председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази надежда, че Румъния и България ще бъдат приети в Шенгенското пространство по време на румънското председателство, предаде БТА.<br /><br />Ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също каза по време на церемонията, че Румъния трябва да се присъедини към Шенгенската зона.<br /><br />"Мястото на Румъния...

553 заявления за детска ясла във Варна за първите три часа от старта на приема

http://www.moreto.net/novini.php?n=389207

553 заявления за 561 деца са подадени в електронната система за прием в детските ясли през първите три часа и половина. Системата стартира в 10,01 ч. днес, а първото заявление бе регистрирано още в 10:02 ч., съобщиха от дирекция“Здравеопазване“ към Община Варна.

Кратки новини: Протести и събаряне на незаконните постройки във Войводиново

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/11/3373493_kratki_novini_protesti_i_subariane_na_nezakonnite/?ref=rss


Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Протести и събаряне на незаконните постройки във Войводиново<br /><br />Днес се очаква в протестите в пловдивското село да се включат хора от цялата страна, съобщи БНТ. Вълната на недоволство се надигна, след като на Богоявление двама младежи от ромската махала пребиха 33-годишния ефрейтор от...

Арестуваха българин за брутално убийство на италианец до Рим

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238823

Арестуваха българин за брутално убийство на италианец до РимИталианските власти арестуваха 28-годишния българин Даниел Данов по обвинение за убийството на 54-годишния Алберто Джанети, съобщи тв каналът “Италия Уно”. Известният с прякора Графа Джанети беше приет в болница в много тежко състояние преди месец в Колеферо, а след това и в Рим. Той почина тези дни след едномесечни мъки.

8 храни, които потискат апетита

https://www.actualno.com/health/8-hrani-koito-potiskat-apetita-news_715479.html

Апетитът е желанието да се приема храна, за да се задоволяват нуждите на тялото ни. Доста често не сме гладни, просто си втълпяваме, че това е така и започваме да ядем повече от колкото трябва. На всеки се е случвало само мириса на храна да създаде чувство на глад. Доста често дори глада се бърка със жажда за вода, за това ако чувствате глад прекалено често, можете да се опитате да заменяте храната с вода понякога. Всяка жена е спазвала диети в някакъв етап от живота си. Ние ще ви кажем кои са

Прокурори проверяват украинци, присъствали на встъпването в длъжност на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238812

Прокурори проверяват украинци, присъствали на встъпването в длъжност на ТръмпПрокурори проверяват украинци, които са се стекли на встъпването в длъжност преди две години на американския президент Доналд Тръмп, пише в. "Ню Йорк таймс". Дузина украински политици и бизнесмени са дошли във Вашингтон за събитието. Някои от тях са били и на един от баловете, последвали церемонията.

Лавина помете хотел в швейцарските Алпи

http://www.varna24.bg/news/841219.html

Трима души бяха ранени в швейцарските Алпи, след като лавина помете хотел. Засега нито един гост на ...

Линейките в Спешния център във Варна са в окаяно състояние

http://www.varna24.bg/news/841225.html

Линейките в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са в окаяно състояние. Лекарите разполагат ...

Крупнишките кукери с добри сърца дариха надежда за Лия

http://regiona.bg/%d0%ba%d1%80%d1%83%d0%bf%d0%bd%d0%b8%d1%88%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d1%83%d0%ba%d0%b5%d1%80%d0%b8-%d1%81-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d1%80%d1%86%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8/

Крупнишките кукери също подадоха ръка на малката Лия от Полето.

Дарителството сред кукерите ги повлече като вълна. Първи направиха доброто дело бабугерите от квартал „Ораново“– те, част от добрината, дарена от местните на Сурва, преведоха по сметката на Лия.

Момчетата от Крупник дариха 1000 лева за оздравяването на Лия.И тези пари са събрани от Сурва, от обиколката на 1-ви януари по домовете на хората в селото. Четирите групи се обединиха и заедно кварталите „Шикера“, „Център“, „Драката“ и „Овача купел“ решиха да станат съпричастни към съдбата на малката Лия, защото всички заедно можем много, защото децата са най- важното в човешкия живот и защото Лия заслужава да ходи.

Дарителската кампания за Лия продължава и всеки желаещ, може да и подаде ръка на Банкова сметка в Първа Инвестиционна Банка

IBAN: BG98FINV91502016465887

BIC: FINVBGSF В полза на Лияна Спасова Ангелова

Материалът Крупнишките кукери с добри сърца дариха надежда за Лия е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Нов протест готвят във Войводиново

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238819

Нов протест готвят във ВойводиновоИ тази вечер в пловдивското село Войводиново се готвят за протест. Очаква се в него да се включат и военни след призива на бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада генерал Димитър Шивиков. Напрежението във Войводиново ескалира, след като на Богоявление двама младежи от ромската махала пребиха 33-годишния ефрейтор от специалните сили

Руските власти обвиниха Би Би Си, че разпространява идеите на ИД

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238807

Руските власти обвиниха Би Би Си, че разпространява идеите на ИДРуските власти обвиниха Би Би Си, че разпространява идеите на джихадистката организация "Ислямска държава" и казаха, че следят нейните програми постоянно в рамките на тяхно разследване. Тези обвинения бяха отправени в контекста на напрежението между Москва и Лондон, предаде Франс прес. "Открихме съдържание,

Спецсъдът изслушва СРС-та по делото срещу Десислава Иванчева

http://www.cross.bg/bilyana-izslyshvani-ivancheva-1593587.html

/КРОСС/ Продължава делото срещу отстранения кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и считания за посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров. Днес в Специализирания наказателен съд ща бъдат изслушвани СРС-та. При предишното разглеждане на записите от специалните разузнавателни средства Биляна Петрова заяви, че те са свалени на хартиен носител с много грешки, които променят смисъла на казаното. Следващото заседание е насрочено за 21 януари, тогава ще бъдат изслушвани свидетели.

Румънски медии: Тръмп ще пита Борисов за господстващото положение на „Лукойл“ в България

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/rumanski-medii-tramp-shte-pita-borisov-gospodstvashtoto-polojenie-lukoil-balgariia.html

Румънски медии съобщават, че асоциацията на търговците и превозвачите на горива в България са предприели действия, с които лично президентът на САЩ Доналд Тръмп да попита българският премиер Бойко Борисов дали има протекции от страна на България за руската компания „Лукойл“.

ВМРО три години работили да се узаконят ромските къщи във Войводиново

https://offnews.bg//obshtestvo/vmro-tri-godini-rabotili-da-se-uzakoniat-romskite-kashti-vav-vojvodino-695308.html

В последните три години представители на ВМРО са работили за това да се узаконят къщите на ромите в махалата на Войводиново. 

Това заяви депутатът от „Обединени патриоти” Александър Сиди по Нова тв. Той категорично отрече твърденията  на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки, че членове на ВМРО са позволявали незаконно строителство с цел да спечелят гласовете на жителите на гетото.

„Това е безумие, не сме си затваряли очите. Информирали сме десетки пъти администрацията за тези проблеми. А кметът е подкрепен от друга политическа сила. Наш член е заместник-председателят на Общинския съвет в Марица. И големият проблем на българската политика е, че Марешки влезе в нея”, заяви Сиди.

Той обясни, че на ромите от Войводиново са предлагани парцели, върху които да построят законно домовете си. Едно семействата стигнало до края на процедурата и се е отказало в последния момент. „Изхарчихме милиони за ромското включване, което така и не се случи”, коментира още Сиди. И нарече организациите, защитаващи правата на малцинството у нас, „грантаджийски”. 

Нов голям протест се готви в пловдивското село Войводиново тази вечер. Очаква се протестът тази вечер, който ще е пети поред, да бъде най-мащабен заради призива колеги на пострадалия военен да се включат в демонстрацията. По информация на bTV ще се включат и спортни агитки.

Хората започнаха подписка с искане за най-строго наказание за задържаните за побоя младежи от ромската махала.

Те искат също така премахване на незаконните къщи в селото. От два дни се провежда и акция по събарянето на незаконните постройки в ромската махала.

До момента са премахнати 10 постройки, които не са масивни, и днес ще бъдат съборени още 4, каза пред bTV кметът на Войводиново Димитър Тосев. След това предстои събарянето на по-масивните незаконни къщи, уточни той. По информация на Тосев всички роми от съборените къщи има къде да отидат.

Социолог: Хората се дистанцират от политиците заради скандалите

https://frognews.bg/novini/sotsiolog-horata-distantsirat-polititsite-zaradi-skandalite.html

Съществен отлив в доверието се отчита при всички по-големи политически партии и техните лидери, като причината са огромното количество скандали и натрупалото се през последните месеци напрежение. Това коментира mf БТВ социологът Геновева Петрова, която представи данните от последното национално представително проучване на „Алфа Рисърч”.

Лавина в Алпите помете хотел, има ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238805

Лавина в Алпите помете хотел, има ранениТрима души бяха леко ранени в швейцарския планински проход Швегалп, след като широка 300 метра лавина помете хотел, предаде ДПА, цитирайки местната полиция. "Превозни средства и части от ресторанта са затрупани под снега", се казва в изявлението на полицейското управление на кантона Апенцел Аусерходен, предаде БТА.

Санкции от САЩ срещу "Северен поток 2" биха били грешка, каза германски министър

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/01/11/3373487_sankcii_ot_sasht_sreshtu_severen_potok_2_biha_bili/?ref=rss


Налагането от Съединените щати на санкции срещу руския проект за газопровод до Германия "Северен поток 2" би било грешен начин за решаване на спора, заяви вчера германският министър на външните работи Хайко Маас, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />Миналата година американският президент Доналд Тръмп разкритикува Германия, че е станала заложник на Русия заради енергийната си зависимост от нея, и я призова да спре работата по проекта на стойност 11 милиарда...

Международен ден на думата "Благодаря"

http://www.moreto.net/novini.php?n=389221

Днес е най-учтивият ден в годината - Международният ден на думата "благодаря" (International Thank You Day) и добър повод да припомним с малки жестове на внимание близките си. Психолозите смятат, че думите на благодарност са словесни ласки, които могат душевно да стоплят и успокояват хората.

Защо Пловдив издигна 30-метрова кула

https://www.vesti.bg/bulgaria/zashto-plovdiv-izdigna-30-metrova-kula-6090828

Над 1500 участници от България и чужбина ще се качат на сцената - кула с височина 30 метра, за откриването на "Пловдив - европейска столица на културата"

Загинали са пилотите на изчезналия френски изтребител

https://frognews.bg/svqt/zaginali-pilotite-izcheznaliia-frenski-iztrebitel.html

След почти двудневно издирване на изчезналия френски изтребител Мираж, френските военни днес съобщиха, че пилотът и навигаторът са загинали, предадоха световните агенции.

Цветанов пак се заяде с президента, обвини го, че не искал да работи за хората

https://frognews.bg/novini/tsvetanov-pak-zaiade-prezidenta-obvini-che-iskal-raboti-horata.html

Вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов се заяде с президента Румен Радев от трибуната на парламента. В декларация, след тирада от хвалби за успехите на управляващите, от името на партията той обвини държавния глава:

Какви книги да очакват любителите на планините и пътешествията през 2019

https://www.dnevnik.bg/na_put/2019/01/10/3371831_kakvi_knigi_da_ochakvat_ljubitelite_na_planinite_i/?ref=rss


По традиция в началото на годината "Дневник" представя някои от заглавията, които предстои да излязат на книжния пазар през новата година. Подборът тук е от книгите на издателство "Вакон", което представя четива за пътешествия и планини, много от които "Дневник" представя в рубриката си "На път". Някои от книгите ще бъдат преиздадени. Ето какво да се очаква през годината:<br /><br />"Невъзможният път", Дончо Папазов<br /><br...

Сложен интердисциплинарен случай в АГ отделението на УМБАЛ „Софиямед“ с щастлива развръзка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7234225

Сложен интердисциплинарен случай в АГ отделението на УМБАЛ „Софиямед“ с щастлива развръзкаСложен случай с 27-годишна пациентка бе увенчан с чудесна развръзка – раждането на нов живот. Това е медицинската история на жена, бременна за първи път, която е с вродена аномалия на невралната тръба – спина бифида. Състоянието в миналото е било гранично със смърт, сега се оперира в ранна детска възраст и такива пациенти могат да живеят

Започва зимната сесия на Народното събрание

http://econ.bg/Новини/Започва-зимната-сесия-на-Народното-събрание_l.a_i.768257_at.1.html

Започва зимната сесия на Народното събрание. Днес депутатите се събират след 20-дневната си коледната ваканция. В началото на пленарния ден...

Рибново - без вода и в плен на снега

https://www.actualno.com/society/ribnovo-bez-voda-i-v-plen-na-snega-news_715577.html

Освен, че от десeтина дни е без вода, от вчера гърменското село Рибново е в снежен капан. Падналият през нощта сняг затрупа 25-километровия път от село Огняново, който снегорините не могат още да отворят. Селото буквално е изолирано, алармираха жители на близо 4000-то най-голямо село в Западните Родопи: "Снегорините на транспортната фирма, отговорна за снегопочистването, не успява да достигне до нас, сами започнахме да разчиствамр снега от улиците“, твърдят хора във Facebook, с

Командоси излизат на протест в подкрепа на пребития военен от Войводиново

http://www.cross.bg/komandosi-voenen-voiivodinovo-1593584.html

/КРОСС/ Командоси излизат на протест във Войводиново в подкрепа на пребития военен Валентин Димчев. Протестиращите се обявяват срещу насилието.Пострадалият командос все е още е в болница, а двамата му нападатели бяха задържани и обвинени в нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди. Инцидентът стана повод и за проверка и събаряне на незаконните постройки в ромската махала в селото.  

Днес валежите навсякъде спират, ще духа слаб вятър

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7238799

Днес валежите навсякъде спират, ще духа слаб вятърВалежите навсякъде ще спрат, а над Южна България и облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа слаб и умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат предимно между 0 и 5 градуса, в София около минус 1. В планините облачността също ще се разкъса и намалее. Ще духа силен запад-северозападен вятър с който ще нахлува студен

НАШЕСТВИЕ: Нова циганска вълна към идва към Пловдив

https://pik.bg/нашествие-нова-циганска-вълна-към-идва-към-пловдив-news810800.html

НАШЕСТВИЕ: Нова циганска вълна към идва към Пловдив

Нова циганска вълна идва към Пловдив. Към сезонните номади, които всяка зима идват в махалите на областния град заради трудния живот по селата в студените месеци, сега се присъединяват и бегълците от Войводиново.

Четири семейства от тамошната махала вече са намерили убежище в "Столипиново”. Фамилиите побегнаха заради етническото напрежение в селото, породено от боя между българи и роми, в който братята Борис и Асен Пакетови пребиха военнослужещия Валентин Димов.

Очаква се днес на мирна демонстрация във Войводиново да се съберат десетки колеги на Димов от 68-а бригада Специални сили. Циганите твърдят, че се страхуват и масово напускат махалата, в която вече започна и разчистването на незаконни къщи. 

"Няма живот във Войводиново, ще станем на курбан заедно с малките”, казва 40-годишната Величка Асенова. Жената напуснала къщата си заедно с четирите си деца и двете внучета. Разказа, че се подплашила, когато след боя във Войводиново българи тръгнали да мъстят в махалата.

"Стигнаха първата къща, но полицаите ни опазиха", ужасена е Величка. Незаконният дом в селото вече е съборен и няма къде да се върне. Няма мъж, най-малкото внуче на 1 г. е с тежко заболяване.

И "Столипиново” през зимата обаче се пука по шевовете и няма място за бегълците. По това време тук са си много от гурбетчиите, които през лятото ходят на сезонна работа в Европа. В къщата, където роднини приютили Величка, са четири семейства с по 4-5 деца, а се чакат още 7-8 души. Жената е в една стая с още 5 души. Комшии приели тези, за които няма място при близките им. Етнолидери поискаха справедливост за виновните, но не и заради тях да страда общността. Смятат, че събарянето на незаконните постройки във Войводиново е било прибързано в студа.

Междувременно в пловдивското гето се върти нов бизнес - продажба на незаконни жилищни постройки, за които рано или късно също предстои събаряне. В района на обръщалото на автобус номер 26 екип на "Марица" намери няколко едноетажни къщи, които струваха между 500 и 600 лева и то преди пазарлъка. Местните обаче заявиха, че мераклии да си купуват нови домове липсвали, макар че от Войводиново за два дни посред зима са си тръгнали над 200 души.

НАШЕСТВИЕ: Нова циганска вълна идва към Пловдив

https://pik.bg/нашествие-нова-циганска-вълна-идва-към-пловдив-news810800.html

НАШЕСТВИЕ: Нова циганска вълна идва към Пловдив

Нова циганска вълна идва към Пловдив. Към сезонните номади, които всяка зима идват в махалите на областния град заради трудния живот по селата в студените месеци, сега се присъединяват и бегълците от Войводиново.

Четири семейства от тамошната махала вече са намерили убежище в "Столипиново”. Фамилиите побегнаха заради етническото напрежение в селото, породено от боя между българи и роми, в който братята Борис и Асен Пакетови пребиха военнослужещия Валентин Димов.

Очаква се днес на мирна демонстрация във Войводиново да се съберат десетки колеги на Димов от 68-а бригада Специални сили. Циганите твърдят, че се страхуват и масово напускат махалата, в която вече започна и разчистването на незаконни къщи. 

"Няма живот във Войводиново, ще станем на курбан заедно с малките”, казва 40-годишната Величка Асенова. Жената напуснала къщата си заедно с четирите си деца и двете внучета. Разказа, че се подплашила, когато след боя във Войводиново българи тръгнали да мъстят в махалата.

"Стигнаха първата къща, но полицаите ни опазиха", ужасена е Величка. Незаконният дом в селото вече е съборен и няма къде да се върне. Няма мъж, най-малкото внуче на 1 г. е с тежко заболяване.

И "Столипиново” през зимата обаче се пука по шевовете и няма място за бегълците. По това време тук са си много от гурбетчиите, които през лятото ходят на сезонна работа в Европа. В къщата, където роднини приютили Величка, са четири семейства с по 4-5 деца, а се чакат още 7-8 души. Жената е в една стая с още 5 души. Комшии приели тези, за които няма място при близките им. Етнолидери поискаха справедливост за виновните, но не и заради тях да страда общността. Смятат, че събарянето на незаконните постройки във Войводиново е било прибързано в студа.

Междувременно в пловдивското гето се върти нов бизнес - продажба на незаконни жилищни постройки, за които рано или късно също предстои събаряне. В района на обръщалото на автобус номер 26 екип на "Марица" намери няколко едноетажни къщи, които струваха между 500 и 600 лева и то преди пазарлъка. Местните обаче заявиха, че мераклии да си купуват нови домове липсвали, макар че от Войводиново за два дни посред зима са си тръгнали над 200 души.

Взимат ДНК проба от Роналдо заради обвинение за изнасилване

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/vzimat-dnk-proba-ronaldo-zaradi-obvinenie-iznasilvane.html

Полицията на САЩ е поискала от португалския футболист Кристиано Роналдо да предостави ДНК проба във връзка с разследване по твърденията на жена от щата Невада, че е била изнасилена от него в хотел в Лас Вегас през 2009 г., предаде Асошиейтед прес, като се позова на адвоката на Роналдо Питър Кристиянсен.

Почна се: САЩ изтеглят военна техника от Сирия

https://petel.bg/Pochna-se--SASHH-izteglyat-voenna-tehnika-ot-Siriya__298550

Снимка Булфото Вашингтон започва да изтегля военно оборудване от Сирия в съответствие с плановете за изтегляне на американски войски. ...

С протести срещу корупцията и предупреждение от ЕС Румъния пое европредседателството

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/01/11/3373480_s_protesti_sreshtu_korupciiata_i_preduprejdenie_ot_es/?ref=rss


В концертната зала в Букурещ - Атенеум - снощи се състоя церемонията, с която Румъния пое официално ротационното председателство на Съвета на ЕС за шест месеца, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.<br /><br />"Днес повече от когато и да е било вярваме, че Европейският съюз безспорно е успешен, силен и жизнеспособен проект", заяви на церемонията румънският президент Клаус Йоханис.<br /><br />Йоханис, който е центрист и представлява Румъния на срещите...

Руските власти обвиниха британската BBC, че разпространява идеите на ИДИЛ

https://www.investor.bg/drugi/338/a/ruskite-vlastiobviniha-britanskata-bbc-che-razprostraniavaideite-na-idil-275106/

В ход са експертизи, за да се провери дали съдържанието в руския сайт на медията спазва стандартите ма Москва срещу екстремизма

Два камиона с над 130 кг наркотици са пуснати през ГКПП Капитан Андреево

http://www.cross.bg/bulgariya-dyshi-rymuniya-1593586.html

/КРОСС/ Два тежкотоварни камиона са задържани в турския град Текирдаг с укрити в тайници 600 000 таблетки "Екстази" с общо тегло 134 килограма. Преди това те са преминали през Румъния и България, без да бъдат задържани и претърсвани. Арестувани са трима души, предаде агенция DHA, цитирана от "Епицентър.бг". Ръководителят на дирекцията по сигурността Мустафа Айдън заяви, че тировете са преминали безпроблемно през Румъния и България, но за трафика на опасния товар предварително е постъпил разузнавателен сигнал и екипите са пристъпили към операцията. "Предотвратихме употребата на наркотици от гражданите на нашия град", коментира още Мустафа Айдън. Според него операцията е извършена след дългосрочно проследяване. Полицията е последвала камионите, веднага след като са напуснали турското ГКПП "Капъ куле" при Одрин, спряла ги на изхода на магистралата в района на Текирдаг. Той коментира, че този удар е спасил поне 1 милион души и отбеляза, че това е първият за тази година товар с рекордно количество дрога. Арестуваните са с инициали Й.Д., Й.Г. и Ф.Ю., не се разкрива граждани на коя държава са те, нито каква е регистрацията на тировете.  

Тръмп няма да участва в икономическия форум в Давос

https://offnews.bg//sviat/tramp-niama-da-uchastva-v-ikonomicheskia-forum-v-davos-695307.html

Американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че няма да участва в Световния икономически форум в Давос от 21 до 25 януари заради частичната парализа на федералната администрация в САЩ, предаде БТА.

"Заради неотстъпчивостта на демократите за сигурността на границите и важното значение на сигурността за нашата страна, при цялото си уважение отменям много важното си посещение в Давос, Швейцария, за Световния икономически форум", написа в Туитър Тръмп.

По-рано президентът на САЩ похвали участието си в срещата на глобалния политически и икономически елит в швейцарския курорт миналата година, наричайки го "истински успех". Той подчерта, че американската икономика е "невероятна", и спомена за "много успехи" в търговските преговори с Китай.

Федералната администрация в САЩ е парализирана частично вече 20 дни заради искането на Тръмп Конгресът да отпусне 5,7 милиарда долара за построяване на стена по границата с Мексико. Демократите, които след междинните избори през ноември контролират Камарата на представителите, отказват да деблокират пари за проекта, който определят като неморален и неефективен, припомня Франс прес.

Рекордът за най-продължително спиране на работа от федералната администрация е на път да падне. Сега той е 21 дни и датира от края на 1995 и началото на 1996 г., при управлението на президента Бил Клинтън.

Една продължителна парализа на федералната администрация би имала "осезаем ефект" върху американската икономика, предупреди днес президентът на Управлението за федерален резерв на САЩ Джероум Пауел, цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че около 800 000 държавни служители технически са безработни или работят, без да получават заплата, а милиони други американци са косвено засегнати.

Като цяло тези парализи на федералната администрация, които станаха сравнително често явление през последните години, не продължават достатъчно дълго, за да дадат реално отражение върху икономиката, подчерта президентът на централната банка на САЩ.

Тръмп междувременно замина на посещение на границата с Мексико, по която иска да построи стена за спиране на притока на нелегални имигранти.

Президентът на САЩ не е взел решение дали да обяви национално извънредно положение, за да построи такава стена, каза вицепрезидентът Майк Пенс, цитиран от Асошиейтед прес.

В същото време Пенс увери, че Тръмп "ще постигне (целта си) по един или друг начин". Той призова демократите да договорят изход от кризата, като подчерта, че е време Конгресът да "си свърши работата".

18-годишен германец от няколко седмици е в неизвестност в Египет, откриха го в арест

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238797

18-годишен германец от няколко седмици е в неизвестност в Египет, откриха го в арестОсемнадесетгодишен германец, който от няколко седмици беше изчезнал в Египет, е в египетски арест, съобщава германското външно министерство, предаде ДПА. Посолството се опитва да получи консулски достъп до германеца. Според германско радио младежът от град Гисен е бил задържан по обвинения в тероризъм.

Русия с обвинение към ВВС - за разпространяване на терористични идеологии

https://www.actualno.com/europe/rusija-s-obvinenie-kym-vvs-za-razprostranjavane-na-teroristichni-ideologii-news_715594.html

Русия обвини ВВС, че разпространява идеологии на терористични групи чрез онлайн публикациите на руската редакция. Роскомнадзор – държвият орган, който наблюдава медиите – обяви, че ще разследва дали ВВС нарушава закона. Това е поредният ред в реториката срещу британската медия, след като британският регулатор миналата година съобщи, че финансирания от Русия телевизионен канал RT е нарушил стандартите, предаде БГНЕС. "Открихме материали, които предават идеологиите на ме

Войводиново пак настръхна: Не искаме повече цигани в селото!

http://www.varna24.bg/news/841213.html

Съборили сме 4 немасивни къщи. Днес ще бъдат съборени още 10. После остават масивните къщи, за ...

Румънски медии: Тръмп ще пита Борисов за господстващото положение на „Лукойл“ в България

https://frognews.bg/novini/rumanski-medii-tramp-shte-pita-borisov-gospodstvashtoto-polojenie-lukoil-balgariia.html

Румънски медии съобщават, че асоциацията на търговците и превозвачите на горива в България са предприели действия, с които лично президентът на САЩ Доналд Тръмп да попита българският премиер Бойко Борисов дали има протекции от страна на България за руската компания „Лукойл“.

Покрив на къща горя край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389204

Два са регистрираните пожари с преки материални щети през изминалото денонощие във Варненско, съобщават от полицията за Moreto.net. В сряда, около 09:00 часа, е получен сигнал за пожар на покрива на къща, намираща се в с. Невша. Няма пострадали хора.

Игра на блъскащи се колички за $800 000

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/igra-na-blyskashti-se-kolichki-za-800-000-6090827

Когато не можеш да откраднеш – почваш да рушиш. Но ответното действие е угрозата от 25 години затвор.

Ники Кънчев затвърди славата си на скъперник, отказва да черпи по поводи

http://www.varna24.bg/news/841193.html

Водещият на "ВИП брадър" Ники Кънчев за пореден път затвърди славата си на циция. На 26 ...

Напусна ни големият български журналист Величко Скорчев

http://www.varna24.bg/news/841201.html

На 81-годишна възраст е починал Величко Скорчев - първият водещ на сутрешен телевизионен блок в ...

Свиреп убиец отвлече собствените си деца

http://www.varna24.bg/news/841188.html

Свиреп убиец взел двете си деца и ги държал няколко дни в дома си в кюстендилското село Лозно без ...

Ако иска съд за мъчителите си медицинската сестра Валя трябва да брои 23 000 лева на адвокат

http://www.varna24.bg/news/841183.html

Медицинската сестра Валя Червеняшка, която бе осъдена в Либия по т.нар. СПИН дело, трябва да плати ...

Предвидени са 38 млн. лева за ремонт на кварталните улици в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238795

Предвидени са 38 млн. лева за ремонт на кварталните улици в София181 машини са почиствали столицата тази нощ, а 160 души са получили подслон в центровете за настаняване. Основните пътни артерии са обработени против заледяване. Към момента се почистват спирките на градския транспорт и малките кварталните улици. Ремонтът им е залегнал като приоритет в инвестиционната програма на Столична община за 2019 година.

Тази твърда ръка трябва да се изпълнява от колегите на съпруга на Дончева

https://www.actualno.com/cite/tazi-tvyrda-ryka-trjabva-da-se-izpylnjava-ot-kolegite-na-sypruga-na-doncheva-news_715593.html

Това заяви водещият на сутрешните новини и част от сутрешния блок на Нова телевизия Богомил Грозев, коментирайки поредните призиви на тема "ромска интеграция" от страна на съпругата на вицепремиера Томислав Дончев - Светлана. Дончева отново използва Facebook, за да обяви, че трябва да се прилага твърда ръка, независимо дали става въпрос за циганин или българин. Тя казва и, че не трябва да се страхуваме да наричаме нещата "с истинските им имена", но не коментира кои са "

Политолог: Ромите са роби, изгодни за партиите

https://frognews.bg/novini/politolog-romite-robi-izgodni-partiite.html

„Вървим към едни племенни отношения“, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR политологът Петър Чолаков реакции след побоя на военнослужещия в село Войводиново.

Няколко красиви имена имат повод да почерпят днес

http://www.varna24.bg/news/841206.html

Както през първите векове на християнството мъченичеството послужило за утвърждаване на Църквата, ...

Варна и Сливен искат отпадане на винетките за част от пътищата от републиканската мрежа

http://varnautre.bg/2019/01/11/100642/%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d1%81%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d0%be%d1%82%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d1%82

Варна и Сливен са обявили, че искат отпадане на винетки за част от пътищата от Националната републиканска мрежа. Това обяви в „Тази сутрин” Иво Димитров, заместник-председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Димитровград. Той обясни, че в 14-дневен срок и другите общини ще могат да го направят. Във Варна искат винетките да отпаднат […]

Изпързаляният от Мегз бизнесмен проплака

http://www.varna24.bg/news/841180.html

"Не съм престъпник, искам по-лека мярка, искам да работя". Това бе последната дума на ...

Живко Мартинов от "Суджукгейт" е болен, чакат го да го обвинят в изнудване

http://clubz.bg/78140-jivko_martinov_ot_sudjukgejt_e_bolen_chakat_go_da_go_obvinqt_v_iznudvane

Специализираната прокуратура е прецизирала обвинението си срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов и той вече е обвиняем за изнудване. Днес той е бил призован, за да му бъде предявено новото обвинение, но не се е явил "по здравословни причини", съобщиха от прокуратурата. Болничният лист е до 15 януари, затова новата призовка е за следващия ден. 

С новото обвинение Мартинов, чийто случай стана популярен като "суджукгейт", е заплашен от лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба от 5 000 до 10 000 лева и конфискация от имуществото, ако бъде признат за виновен. 

От прокуратурата съобщават, че в най-скоро време делото ще влезе в Специализирания наказателен съд.

От държавното обвинение твърдят, че че в периода от януари 2012 г. до  януари 2013 г., в Добрич, при условията на продължавано престъпление - с четири деяния, с цел да набави
за себе си имотна облага, Мартинов е принудил А. П. П., чрез заплашване, изразяващо се в отправяне на закани да извърши нещо противно на волята му - да му предостави 4 (четири) тона суров суджук, 30 (тридесет) килограма филе „Елена“ и 30 (тридесет) килограма телешка пастърма, и с това причинил на А.П.П. значителни имуществени вреди в общ размер на 36 168, 20 лева. Това е равностойността на предоставените вещи.

Отправените към А. П. П. закани са:

„Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Ще имаш големи проблеми, защото съм те вкарал в списъка на фирми, които трябва да дават. И ако не се случи това нещо, ще ти изпратя данъчните да ти разбият бизнеса. Когато реша, ще те вкарам в ареста“;

„Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния судждук. Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба.“;

„Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник.“;

„Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил.“, пише още в съобщението на спецпрокуратурата.

Живко Мартинов е с мярка за неотклонение парична гаранция от  20 000 лева.

 

"Ford" готви промени в гамата си коли за Европа

https://www.avtora.com/ford-gotvi-promeni-v-gamata-si-koli-za-evropa/

Ford е в процес на голяма реорганизация на бизнеса си и това ще засегне и Европа. Планът предвижда промени в гамата на компанията, като ще се заложи повече на най-продаваните в момента модели и дори на внос от най-популярните модели от други региони, съобщава Autocar.Президентът на Ford Стивън Армстронг казва, че компанията има глобална стратегия за реорганизация и намаляване на разходите. Тя предвижда и съкращаване на персонал и заводи.Вместо това от Ford ще заложат на по-популярните си модели от целия свят и ще ги предлагат в различни региони. Това означава, че още тази година в Европа може да се

За национално извънредно положение се готвят в САЩ

http://varnautre.bg/2019/01/11/100639/%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d1%8a%d0%bd%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d1%81

Белият дом е започнал да подготвя терена за обявяване на национално извънредно положение, за да може да се построи стената по границата с Мексико, за която настоява Доналд Тръмп, пише в. “Вашингтон пост”. Изданието се позовава на два запознати източника. Тръмп вече на няколко пъти предупреди, че може да въведе извънредно положение, за да прокара […]

Двама българи са ранени при кърваво меле в Сърбия

http://www.varna24.bg/news/841176.html

Двама български граждани пострадаха при катастрофа в съседна Сърбия. Инцидентът стана по пътя ...

В емоционална реч Анди Мъри заяви, че вероятно с Australian Open ще приключи с тениса

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/11/3373477_v_emocionalna_rech_andi_muri_zaiavi_che_veroiatno_s/?ref=rss


Носителят на три титли от Големия шлем Анди Мъри заяви, че Australian Open може да е последният турнир в кариерата му. Шотландецът обясни, че изпитва непоносими болки в дясното бедро, като все още не може да се възстанови от операцията.<br /><br />Мъри говори емоционално и през сълзи на пресконференция в Мелбърн в навечерието на първия за годината турнир от Големия шлем. Първоначалните му планове били да прекрати кариерата си след "Уимбълдън" този сезон.<br /><br...

Washington Post: Белият дом се готви да обяви национално извънредно положение

https://www.investor.bg/sasht/337/a/washington-post-beliiat-dom-se-gotvi-da-obiavi-nacionalno-izvynredno-polojenie-275105/

Това може да е начин за излизане от задънената улица и да поправи пътя към подновяване на работата на федералните учреждения, пише изданието

Почина големият български журналист Величко Скорчев

http://www.cross.bg/velichko-skorchev-godini-1593585.html

/КРОСС/ Напусна ни големият български журналист Величко Скорчев, съобщи БНТ. На 81 години си отиде от този свят, наричаният "баща на сутрешните блокове" в телевизията, един от доайените на българската журналистика Величко Скорчев. Той е работил в БНТ 25 години. Поклон пред паметта му!    

Александър Сиди: Марешки има някакъв проблем

https://frognews.bg/novini/aleksandar-sidi-mareshki-ima-niakakav-problem.html

Изказването на Веселин Марешки, че председателят на ВМРО в община Марица е правил гето, е нелепо. Това категорично не е така, заяви Александър Сиди от ВМРО в сутрешния блок на Нова тв.

След смъртта на дете: Протестиращи искат затваряне на спешния център в "Ботунец"

http://www.varna24.bg/news/841169.html

Близки на починалото 10-годишно момче и жители на "Ботунец" излязоха на протест вчера ...

Балетно изящество за Руската нова година във Варна

http://budnavarna.bg/42838-baletno-izyashtestvo-za-ruskata-nova-godina-vav-varna/

Магията на коледните празници продължава и през януари във Варна. По традиция търговският център ще посрещне новата година и според Юлианския календар, когато я честват представителите на руската диаспора край морето.

На 13 януари, неделя, в навечерието на празничната нощ Пазарът на Varna Mall ще бъде обгърнат от феерията на спектакъла „Рождественские встречи“. Приказната постановка ще преплете по неповторим начин класически балет, модерни вариации и незабравими руски романси. С нея младите изпълнители с художествен ръководител Натали Караван ще отбележат 10-годишнината на вокално-хореографското училище „Престиж“ с руска балетна школа „Ангел мой“.

Подбрани традиционни деликатеси от руската кухня допълнително ще вдигнат градуса на настроението на гостите на „Рождественские встречи“. Началото на празничния спектакъл е в 17:30 часа, а входът е свободен за всички почитатели на руската култура и традиции!

Източник: Varna24.bg

Материалът Балетно изящество за Руската нова година във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Десет са незаетите лекарски места в Спешния център във Варна

http://varnautre.bg/2019/01/11/100637/%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%82-%d1%81%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d1%81%d0%bf

Центровете за спешна медицинска помощ в страната работят с наполовина по-малко лекари от необходимото. Близо 200 са незаетите щатни бройки в тях, пише “Монитор”. За град, като столицата трябва да имаме 80 екипи, но сформираме между 12 и 14, каза говорителят на ЦСМП за София – град и област Катя Сунгарска. 108 са свободните места […]

Бивша дясна ръка на Груевски го нападна и де факто подкрепи новото име на Македония

https://www.actualno.com/balkani/bivsha-djasna-ryka-na-gruevski-go-napadna-i-de-fakto-podkrepi-novoto-ime-na-makedonija-news_715591.html

Бившият министър на вътрешните работи и един от най-близките сътрудници на Никола Груевски Гордана Янкуловска реагира много остро срещу поведението на избягалия в Унгария бивш македонски премиер, предаде БГНЕС. Вчера (10 януари) Груевски в личния си профил във Facebook даде съвети как да гласуват депутатите в парламента в Скопие за промените в Конституцията, които са необходими за да влезе в сила договора от Преспа, който разреши дългогодишния спор за името. "Сега решението е в ръцете на з

Спряха движението на влакове през Перник, заради дерайлирали вагони

http://www.varna24.bg/news/841164.html

Два празни товарни вагона са дерайлирали край гара Перник разпределителна, движението на влаковете ...

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите се връщат на работа - започнаха се от прага на парламента. БСП ще сваля правителството, ГЕРБ не се притесняват (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

https://pik.bg/извънредно-в-пик-tv-депутатите-се-връщат-на-работа---започнаха-се-от-прага-на-парламента-б-news810789.html

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите се връщат на работа - започнаха се от прага на парламента. БСП ще сваля правителството, ГЕРБ не се притесняват (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

След 20-дневна ваканция депутатите се връщат на работа в Народното събрание, за да започнат новата парламентарна сесия и усилната нова политическа година, през която ще се проведат два вида избори - за Европейски парламент в края на май, и за местна власт през октомври.

Острите сблъсъци започват веднага още с програмните политически речи на лидерите на всички парламентарни групи в началото на днешното заседание, за което е предвидено да се гледа само един закон - за животновъдството.

След това трябва да се проведе редовния парламентарен контрол на министрите, който традиционно е в петък.

Един от най-ранобудните беше бившият вътрешен министър Валентин Радев от ГЕРБ. Той не беше много словоохотлив, но спомена пред камерата на ПИК TV, че са надява на по-конструктивен диалог с опозицията. Георги Гьоков от БСП отсече, че са подготвили много изненади, за да падне правителството. "Вотът на недоверие е едно от оръжията, така че очаквайте и такива неща", загатна Гьоков.

Вежди Рашидов също коментира старта на новата пленарна сесия. Бившият културен министър сподели, че не очаква изненади в залата. 

Милен Михов от "Обединени патриоти" заяви, че малката опозиция трябва да е обединена наистина, защото предстоят важни решения в парламента.

Идната седмица патриотите окончателно ще решат дали ще бъдат на евроизборите или не. Това каза пред камерата на ПИК TV Искрен Веселинов от ВМРО.

Добре е, че се интересувате от БСП, това означава, че ще спечелим евроизборите. В същото време ГЕРБ се свива и всеки ден има скандали, коментира пред камерата ни Румен Гечев от БСП. Трябва да работим по-добре, защото българите искат да живеят по-добре, отсече той. 

В листата за евроизборите имат място всички, които могат да бъдат полезни. Повече от логично е Сергей Станишев да бъде в листата, коментира Гечев, който смята, че листата трябва да се гласува в Нацоналния съвет на червените. Той коментира скандала между Корнелия Нинова и Станишев, който се породи по линия на Истанбулската конвенция. Системата на избора трябва да бъде такава, че БСП да прати най-доброто, тези избори решават дали ГЕРБ ще остане на власт или не, заяви още той.

Надявам се парламентът да работи ефективно в законодателството и да заслужи респекта на гражданите към институцията, коментира Ивелина Василева, бивш министър на екологията. На въпрос за малката разлика между ГЕРБ и БСП Василева отсече, че ГЕРБ, като управляваща сила, има много основания да отстоява водещата си позиция. Защитаваме нашите тези и идеи, работим по изпълнението на управленската програма и вярвам, че трябва да продължим в този дух. Очаквано е и е доста агресивно поведението на опозицията, за мен една опозиция трябва да е конструктивна, да демонстрира обществена отговорност чрез даването на нови идеи, а не само чрез едно критикарство и създаване на напрежение и скандали, заяви Василева.

На въпрос кой ще води листата за евроизборите и дали това ще е Лиляна Павлова тя заяви, че все още се очакват процедурите по избора на водача и кандидатите да бъдат задвижени. 

 Гледайте на живо по ПИК TV!

Събитие в памет на Кашоги се състоя в американския Конгрес

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238793

Събитие в памет на Кашоги се състоя в американския КонгресЧленовете на американския Конгрес призоваха за защита на свободата на медиите по света. Призивът беше отправен на събитие в памет на убития преди 100 дни саудитски журналист Джамал Кашоги, предаде Асошиейтед прес. На събитието присъстваха председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, конгресменът Адам Шифт от Калифорния,

Предстоящият френско-германски договор - наистина любов

http://clubz.bg/78139-predstoqshtiqt_frensko_germanski_dogovor_naistina_lyubov

Договорът от Аахен, който Емануел Макрон и Ангела Меркел ще подпишат на 22 януари, ще допринесе за най-близкото партньорство между две държави членки на ЕС след Втората световна война, предаде "Политико".

Докато Великобритания се подготвя да напусне Съюза само след два месеца, Германия и Франция правят точно обратното - ще се опитат да създадат интеграция в интеграцията.

Укрепване в Съвета: И двете страни ще се консултират помежду си “на всички нива” преди важни срещи на ЕС и ще се опитат да представят както “съвместни позиции”, така и “съвместни изявления на министрите”.

Последното се практикува често от Съвета по общи въпроси в сферата на върховенството на закона, но след подписването на договора двете страни ще правят същото и по въпроси за сигурността и отбраната. Целта е да имат общи позиции "по всички важни решения".

Въпроси от сигурността: Обещават си „съвместно да инвестират“ в европейски военни „пропуски в способностите“, да подкрепят сътрудничеството на свои производители на оръжия и да намерят „съвместен подход за износ на оръжие“.

Нещо повече, страните ще обсъждат създаването на френско-германски съвет за отбрана и сигурност. Той ще заседава "редовно на най-високо ниво". Явно е, че Берлин и Париж искат след време Европа да се защатава сама - без американска помощ.

Глобалната сцена: Франция и Германия също искат да бъдат разглеждани като близки в ООН - смятат да съгласуват председателствата си в Съвета за сигурност (Германия стана непостоянен член за две години от 1 януари т.г.) и искат реформа на институцията.

"Приемането на Германия като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН е приоритет на френско-германската дипломация", се чете в документа.

Този модел на сътрудничеството в ООН е по-малко амбициозен от друга идея, която често се коментира - Франция да се откаже от постоянното си членство в Съвета за сигурност за сметка на Европейския съюз.  

Европейските правителства няма да останат доволни: Макар че Берлин и Париж подчертават на много места в договора, че сътрудничеството им е в услуга на Съюза, този документ може да се разглежда като учредителен за един ексклузивен европейски клуб (Берлин повече се опитва да избегне това впечатление от Париж).

Друг пример: Двете държави си обещават да "задълбочат интеграцията на своите икономики", като в проектодоговора се казва - с интеграцията се цели създаването на "френско-германска икономическа зона с общи правила". Това много лесно може да се преведе като "вътрешен пазар във вътрешния пазар".

Двете държави искат повече от гражданите им да познават добре езика на другата, като идеята в районите около общата граница е населението да бъде двуезично. Вдъхновението за това може би произтича от Саарската област (оттам са външният министър Хайко Маас, икономическият министър Петер Алтмайер и новият председател на Християндемократическия съюз - Анегрет Крамп-Каренбауер).

Тя е присъединена към ФРГ на 1 януари 1957 г., след като влиза в сила Саарският договор. Важна клауза от него е била изучаването на френския като първи чужд език (за разлика от останалата част от ФРГ, в която водещ е бил английският) и макар тя да е отдавна отпаднала като задължителна, продължава да се спазва.

Ключови въпроси: Наистина ли е това любов между две държави, или просто Меркел и Макрон се разбират много добре? И какво ще се случи, когато вече не са на власт?

 

Пловдивчанин: Трима ме изнасилиха

http://www.varna24.bg/news/841159.html

Пловдивчанин, който си е направил грозна и нелепа шега със спешния номер 112, окончателно отърва ...

Бъдещата снаха на Диневи: Не съм златотърсачка, обичам Иван

http://www.varna24.bg/news/841154.html

Не съм с годеника си заради парите му"! Така избухна новата кандидат-снаха на Диневи — Петя ...

/Видео/ Последен бюджет от модела Камбитов-Тасков, никой не иска да ги слуша, никой не им вярва!

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b1%d1%8e%d0%b4%d0%b6%d0%b5%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%bc%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d0%b8/

Благоевградчани отсвириха обсъждането на бюджета на Община Благоевград за 2019 година, с което декларираха пълна незаинтересованост как ще бъдат разпределени общинските средства. Слабият интерес към публичното обсъждане е показател и за доверието към управлението на Камбитов. След време обаче десетки недоволстват и обясняват, че общинските средства не са разпределени точно по нужните пера.
Вчера вечерта в „Зала5“ на общината се проведе публичното обсъждане на Бюджет 2019 година сред масовка от общински служители, а като отворено събитие можеха да присъстват много граждани.
За изненада на управляващите обаче в залата имаше не по-малко от 20-тина граждани. Повечето от местата бяха заети от служители на общинска администрация, общинските съветници от ГЕРБ и групата на Тасков.
На практика видяхме генерална репетиция преди януарската общинска сесия, на която ще се гласува бюджетът. Вместо да се напълни залата с граждани, които искат да обсъждат проблеми на града, видяхме служители и общински съветници, дошли по заръката на Камбитов и Тасков.
Кметът лично чу истината от гражданка, която направо му каза, че умишлено е избрана по-малка зала, защото няма никакъв интерес от гражданите, и е напълнена изцяло от служители на общинска администрация.
А на срещата стана ясно, че през следващата 2019 година община Благоевград ще разполага със 72,5 млн. лв. За Община Благоевград са планирани от Централния бюджет 2,9 млн. лева изравнителна субсидия, 291 хил.лева за зимно поддържане и снегопочистване и 1,2 млн.лева за целева субсидия за капиталови разходи.
27.6 млн. лв. са предвидените средства за образование в Бюджета на Община Благоевград за 2019 година
За култура и спорт през 2019 година са предвидени около 1.6 млн.лв., с които ще сее финансират Регионален исторически музей, Регионална библиотека и читалища.
1.8 млн. лв. за жилищно строителство, благоустрояване на уличната мрежа, ВиК и осветление са предвидените средства в инвестиционната програма на Община Благоевград за 2019 година.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Материалът /Видео/ Последен бюджет от модела Камбитов-Тасков, никой не иска да ги слуша, никой не им вярва! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

/Видео/   Като на сесия на ОбС! Последен бюджет от модела Камбитов-Тасков, никой не иска да ги слуша, никой не им вярва… лъжи, лъжи, лъжи…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%81-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd/

Благоевградчани отсвириха  обсъждането  на бюджета на Община Благоевград за 2019 година,  с което  декларираха пълна незаинтересованост как ще бъдат разпределени общинските средства. Слабият интерес към публичното обсъждане е показател и за доверието към управлението на Камбитов. След време обаче десетки недоволстват и обясняват, че общинските средства  не са разпределени точно по нужните пера.

Вчера вечерта в  „Зала 5“ на  общината се проведе публичното обсъждане на Бюджет 2019 година , масовка за общинските служители, а като отворено събитие можеха да присъстват  и много граждани.

За изненада на управляващите обаче  в залата имаше не по-малко от 10-тина  граждани. Повечето от местата бяха заети от служители на  общинска администрация,  общинските съветници от ГЕРБ и групата на Тасков, както и директорки на детските градини верни на зам. кмета Христина Шопова,  извикани , за да напълнят залата, управители на различните общински дружества и журналисти. Казано иначе нулев интерес от страна на гражданите. Там ли е мястото на общинските съветници, питаме ние? Работата на общинските съветници е да вкарват предложения, след което да дискутират на сесия и да одобряват предложенията, които са вкарали.

На практика видяхме генерална репетиция преди януарската общинска сесия, на която всеки да знае как да гласува, какви реплики да каже, как да се изкаже. На това обществено обсъждане трябва да има граждани, които да си кажат проблемите, но явно през тези всичките години по време на управлението на Камбитов, гражданите му нямат доверие, знаят, че ще бъдат излъгани отново и затова не присъстваха.

Вместо да се напълни залата с граждани, които искат да обсъждат проблемите  на града, видяхме служители на  общинска администрация, и общински съветници,  както управители на общински дружества, директори на детски градини и подобни дошли по заръката на Камбитов  и Тасков, за да  не им се смеят, че залата е празна.

Единствено от  съвeтниците, които са извън модела  Камбитов- Тасков бяха Гергана Янчева и Калоян Ханджийски.

А десетината  граждани присъстващи в залата на общественото обсъждане са от малцината пряко заинтересовани , които имат проблеми с улици и  имат  да взимат пари от отчуждени имоти .

От кадрите на нашите снимки може да видите познати лица,  които Вие виждате в общината всеки ден:

Кметът лично  чу истината  от гражданка, която направо му каза, че умишлено е избрана по-малка зала, защото няма никакъв интерес от гражданите, и е напълнена изцяло от служители на общинска администрация и други техни хора.

А на срещата стана ясно, че  през следващата 2019 година община Благоевград ще разполага със 72,5 млн. лв.  За Община Благоевград са планирани от Централния бюджет 2,9 млн. лева изравнителна субсидия, 291 хил.лева за зимно поддържане и снегопочистване и 1,2 млн.лева за целева субсидия за капиталови разходи.

27.6 млн. лв. са предвидените средства за образование в Бюджета на Община Благоевград за 2019 година

За култура и спорт през 2019 година са предвидени около 1.6 млн.лв., с които ще сее финансират Регионален исторически музей, Регионална библиотека и читалища.

1.8 млн. лв. за жилищно строителство, благоустрояване на уличната мрежа, ВиК и осветление са предвидените средства в инвестиционната програма на Община Благоевград за 2019 година.

 

Материалът /Видео/   Като на сесия на ОбС! Последен бюджет от модела Камбитов-Тасков, никой не иска да ги слуша, никой не им вярва… лъжи, лъжи, лъжи… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

След 20-дневна ваканция депутатите се връщат по работните си места

http://www.moreto.net/novini.php?n=389220

Започва зимната сесия на Народното събрание. Днес депутатите се събират след 20-дневната си коледната ваканция. В началото на пленарния ден парламентарните групи ще обявят в декларации водещите си приоритети за новия политически сезон.

Спират водата на хиляди варненци в понеделник

http://varnautre.bg/2019/01/11/100635/%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%85%d0%b8%d0%bb%d1%8f%d0%b4%d0%b8-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8-%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d0%bd

Поради реконструкция на бул. “Васил Левски” и изграждане на нови връзки от фирма “Хидрострой” на 14 януари (понеделник) от 9 до около 24 часа нарушено водоподаване и частично спиране на водата ще има в карето – бул. “Ян Палах”,бул.”Васил Левски, ул. “Царевец”, бул. “8-ми Приморски полк”, бул. “Мария Луиза”, бул. “Хр. Ботев”, ул. “Д-р Пискюлиев”, […]

Драми във варненско училище - учители бранят пенсионирана директорка, родители се жалват в инспектората

https://pik.bg/драми-във-варненско-училище---учители-бранят-пенсионирана-директорка-родители-се-жалват-в--news810798.html

Драми във варненско училище - учители бранят пенсионирана директорка, родители се жалват в инспектората

В декларация до министъра на образованието Красимир Вълчев преподаватели от ОУ “Васил Априлов" – Варна протестират заради смяната на директора на училището Албена Комитова. По този повод членове на колектива пишат, че се чувстват омерзени и угнетени. 

"Госпожа Комитова се е пенсионирала преди година поради навършване на пенсионна възраст и не ме е информирала за това, но законът дава такава възможност. След пенсионирането си е останала да работи като директор на училището. В същото време при мен валят жалби от най-различен характер от родители за нередности в учебното заведение. Около 15 на брой са от най-различно естество", каза пред "Варна24" началникът на Регионалния инспекторат по образованието Венцеслава Генова. 

В единия случай родители се жалват от безпардонно отношение от страна на директорката, която не желае да ги изслуша. В друга жалба се твърди, че учител си позволява да удря ученик, в трета става въпрос за некачествен учебен процес по история, масово се оплакват родители от работата в училището. Имало е жалба за това, че учителка пуши и пие кафе навън пред сградата, докато оставя дъщеря си да се занимава с учениците в час. 

"На база на всички сигнали бе извършена проверка в училището. Встъпвайки в правата си на работодател, трябваше да избера между това дали да уволня г-жа Комитова дисциплинарно заради всички нередности или да я накажа по по-елегантен начин като и дам възможност да напусне предвид факта, че е пенсионирана, като след това да може да си получи обезщетение от десет работни заплати и половина за пенсиониране. Беше и връчено предизвестие, което беше със срок от два месеца, а не един, поради факта, че тя членува в синдикална организация. Кодексът на труда ми дава правото да прекратя срока на трудовите и правоотношения без да изчаквам този срок, като и се заплаща времето за оставащите дни", продължи Генова.

"Ако я бях уволнила по-рано за несправяне с работата тя нямаше да има право да си получи тези десет заплати. Предвид създалите се обстоятелства аз просто извърших един чисто технически акт да прекратя договора на един пенсиониран човек. Протестите на учителите нямат законови основания, защото съм спазила кодекса и съм защитила доброто име на училището. Ако няма желаещи да дадат децата си при приема в първи клас заради лошата репутация на учебното заведение, трябва да съкращаваме паралелки и да уволняваме учители, а аз не искам да допусна това", описа ситуацията тя.

"Имаше учители, които се страхуваха да споделят истината за това, което се случва в училището от страх, че ще бъдат уволнени, ако не са от обкръжението на г-жа Комитова. Имах припаднал учител. След проверките ми бяха дадени редица предписания, които директорката не спази", оплака се от случващото се в училището Генова. 

Новата директорка Севдалина Жекова е човек с опит, била е зам.-директор, математик е, има нужния опит и стаж. Тя е назначена до провеждането на конкурс. Нямам никакви угризения за взетото решение, защото съм го направила в името на децата и родителите. Дължим уважение на хората, които със своите данъци плащат заплатите на учителите. Трябва да се живее с чувство за обществен дълг", коментира Венцеслава Генова.

Накъде ще поеме доларът през 2019 г.

https://www.investor.bg/analizi/9/a/nakyde-shte-poeme-dolaryt-prez-2019-g-275084/

В краткосрочен план настроенията около американската валута остават позитивни, твърдят от Admiral

Симона Алексова: Не е справедливо на приемния родител да дават 800, а на майката – 100 лева

https://petel.bg/Simona-Aleksova--Ne-e-spravedlivo-na-priemniya-roditel-da-davat-800--a-na-maykata-----100-leva__298549

Кадър Нова тв Не е справедливо на приемният родител да дават 800, а на майката – 100 лева. Това каза пред камерата на Нова телевизия 26-годишн...

НАП запечата три големи магазина в Бургас, издават касови бележки на китайски език

https://petel.bg/NAP-zapechata-tri-golemi-magazina-v-Burgas--izdavat-kasovi-belezhki-na-kitayski-ezik__298548

Снимка флагман.бг Три големи магазина в Бургас, продаващи предимно китайски стоки, ще бъдат запечатани от НАП, защото издават касови бел...

Волен Сидеров: През 2019 година ще се състои сблъсък на ценностите (видео)

https://petel.bg/Volen-Siderov--Prez-2019-godina-shhe-se-sastoi-sblasak-na-tsennostite--video-__298547

Снимка новини.бг Първо искам да честитя Новата година и да пожелая на всички здраве. Годината, в която влизаме, ще е историческа за Европ...

Нинова: Ще искаме актуализация на бюджета по отношение доходите на хората (видео)

https://petel.bg/Ninova--SHHe-iskame-aktualizatsiya-na-byudzheta-po-otnoshenie-dohodite-na-horata--video-__298546

Снимка Булфото Минаха само 10 дни от началото на тази нова година, но те показаха нестабилност, несигурност, растяща бедност, корупция и н...

Убиецът на 18-годишна родилка обжалва присъдата си във Варна

https://petel.bg/Ubietsat-na-18-godishna-rodilka-obzhalva-prisadata-si-vav-Varna__298545

Състав на Апелативен съд-Варна разгледа днес жалба срещу 27-годишна присъда на Окръжен съд – Варна, произнесена спрямо Красимир А. за убий...

Даниел от България е арестуван за бруталното убийство на Графа Джанети в Италия

https://petel.bg/Daniel-ot-Balgariya-e-arestuvan-za-brutalnoto-ubiystvo-na-Grafa-Dzhaneti-v-Italiya__298544

На снимката: 28-годишният българин Даниел Данов Италианските власти арестуваха 28-годишния българин Даниел Данов по обвинение за убийств...

Потрес в Благоевград: Близнаци-четвъpтокласници съблякоха съученик гол в коpидоpа, а после...

https://petel.bg/Potres-v-Blagoevgrad--Bliznatsi-chetvaptoklasnitsi-sablyakoha-sauchenik-gol-v-kopidopa--a-posle---__298543

Снимка Булфото Грандиозен скандал се вихри във Второ основно училище в Благоевград. Излезе наяве укрит бой в коридора на училището пред...

Болсонаро одобри за сливането на Ембраер и Боинг

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238791

Болсонаро одобри за сливането на Ембраер и БоингБразилският президент Жаир Болсонаро каза, че няма да се противопостави на сливането между бразилския авиоконструктор Ембраер и американския гигант Боинг, предадоха световните агенции Болсонаро реши по време на заседание на правителството да даде зелена светлина на този проект на стойност 5,2 милиарда долара.

Експерт на Пътната агенция: Трябва да има санкция заради е-винетките

http://varnautre.bg/2019/01/11/100633/%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%80%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d1%82%d1%80%d1%8f%d0%b1%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%b8

Санкция в размер на половината от дадените възнаграждения по този сайт трябва да бъде наложена на австрийската компания, която отговаря за функционалността „Купи винетка” в новата система на пътната агенция. Това коментира експертът на АПИ проф. Олег Асенов пред камерата на bTV. Той е предложил това в свой доклад. Около 10-15 хиляди лева не би […]

Днес в Градската художествена галерия на Варна се открива изложба на художника Иван Минчев

http://budnavarna.bg/42835-dnes-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-na-varna-se-otkriva-izlozhba-na-hudozhnika-ivan-minchev/

Изложба живопис, графика и рисунки представя роденият в гр. Шумен, но живеещ и работещ във Варна художник Иван Минчев.

„Следите остават“ е посветена на града и обхваща различни перспективи към него във формата на абстрактна експресивност. Изложбата ще бъде открита днес, 11 януари, от 18 часа, в залите на ГХГ „Борис Георгиев“.

Изкуствоведът Красимир Ленков пише за изложбата: „Темата за града е толкова отворена, че нямаме представа докъде стига. За Иван Минчев тя е структура и ритъм на форми, облечени в цвят и настроение. Той се вглежда към пейзажа обобщено, пренебрегва малките уютни улички, големите булеварди, парковете, гетата и градските символи. Силует, настроение, светлина и сянка – това е градът на този художник. Той го вижда различно всеки ден и във всяка част на деня.“

„Следите остават“ може да бъде разгледана до 31 януари 2019 г.

Източник: moreto.net

Материалът Днес в Градската художествена галерия на Варна се открива изложба на художника Иван Минчев е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване