20% от населението на България е над 65 години

Очаква се до 2015 година хората от тази възрастова група да бъдат над 1,5 милиона

"Барселона" избра германеца Тер Стеген за следващия си вратар


Испанският шампион "Барселона" се е договорил с вратаря на "Борусия" (Мьонхенгладбах) Марк-Андре тер Стеген като заместник на напускащия Виктор Валдес.

В договора на 21-годишния германски национал е предвидена сума за откупуване от 8 милиона евро плюс 2 милиона евро.

Според радио "Кадена сер" ръководството на каталунския клуб се опитва да намали сумата, като увеличи бонусите в случай, че Тер Стеген се впише добре в отбора. 

Тер Стеген трябва да замени Валдес,...

Дни на православното кино започват във Варна

За втора поредна година Духовно просветен център ”Св. Архангел Михаил” организира дни на православното филмово изкуство от 14 до 19 октомври. Инициативата на Варненска и Великопреславска Митрополия и Община Варна е свързана с кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019г.

Скандалът с ултрасите от ''Левски''

/КРОСС/ Скандалната саморазправа с Ивайло Петев, разиграла се миналата седмица, навежда на мисълта, че футболът се нуждае спешно от помощ. Но не за да стане по-добър спорт, а за да се освободи от диктата на агитките. Думата „диктат" е провокирана от случилото се миналата седмица, когато хора от агитката на „Левски" нахлуха на пресконференция, на която бе представен новият треньор на отбора. След като заявиха, че не признават назначението му, пред няколко телевизионни камери те свалиха синята клубна фланелка от гърба на човека, пише в коментар на Дойче веле днес. „Гледах го по телевизията и бях смаян от това колко много хора стоят безучастно наоколо", казва за Дойче веле психиатърът Румен Петров, който от години изследва психичното здраве и развитието на общностите. „Почти всички в залата бяха мъже. Те присъстваха на публично унижение, но все едно бяха там само за да го заснемат старателно. Дори самият нападнат треньор нито веднъж не каза: „махнете се от мен!". Всички се държаха така, сякаш това, което се случваше, беше доброволно. Дори момчетата от агитката изглеждаха изненадани от факта, че никой не ги спира - нещо като депутатите от „Атака" в парламента, които сами по себе си са немощни, но в общата парализа сами не знаят докъде могат да стигнат". Парадокси Дали агитките са именно немощни, може да се окаже и спорен въпрос

Ракета успя да извърши вертикално кацане /Видео/

/КРОСС/ Един от най-успешните експерименти с ракета за вертикално излитане и вертикално кацане бе осъществен на 7 октомври. "Грасхопър" или ракетата "Скакалец" успя да достигне височина от 744 метра, след което да се върне обратно на земята във вертикално положение. Това е втори опит на компанията "СпейсЕкс" (SpaceX) на Елън Мъск да изстреля ракетата на по-голяма височина. Първият полет бе направен на 14 юни, като тогава "Грасхопър" набра едва 325 метра височина. Целта на проекта е да се създаде носител за многократно използване, който ще доставя товари до земна орбита.   video:http://www.youtube.com/watch?v=2t15vP1PyoA

223 сирийци заловиха на българо-турската граница

За последното денонощие на българо-турската граница служители на ГД "Гранична полиция" са установили общо 342 лица. От тях 223 са сирийски граждани, съобщиха от МВР.

В района на Йонгбьон в КНДР има 13 ядрени обекта

Това става ясно от доклад на Министерството по въпросите

306 отхвърлени молби за помощи при земетресението разглежда Междуведомствената комисия утре

 306 отхвърлени молби за помощи при земетресението ще преразгледа Междуведомствената комисия утре, съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов на пресконференция в Перник, предаде репортер на zaPernik.com.

Предвидени са и нови 1 милион и 300 000лева, които ще бъдат на разположение на преразгледаните и одобрени молби, каза Найденов.

За да бъде преразгледана отново една молба, тя трябва да отговаря на три условия:

Първо да има конструктивни...

Продължава

НАП лови неосигурени през банковите им сметки

Данъчните да могат да разкриват през банковите сметки хората, които не се осигуряват за здраве, въпреки че имат доходи. Тази нова мярка срещу недобросъвестните платци предлага финансовият министър Петър Чобанов, става ясно от писмения му отговор на въпрос на депутатката от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова.

"Шпигел": 880 000 в ЕС са трудови роби

880 хиляди души в ЕС работят в робски условия, пише немското списание „Шпигел“. 

Според доклад на Европейския парламент над 800 хиляди граждани на съюза работят като трудови роби. Сред тях 25 % са експлоатирани сексуално. Печалбата от експлоатацията  на хора всяка година възлиза на 25 милиарда евро. Трафикът на човешки и животински органи от сво 880 хиляди души в ЕС работят в робски условия, пише немското списание „Шпигел“. Според доклад на Европейския парламент над 800 хиляди граждани на съюза работят като трудови роби. Сред тях 25 % са експлоатирани сексуално. Печалбата от експлоатацията на хора всяка година възлиза на 25 милиарда евро. Трафикът на човешки и животински органи от сво

Започна делото за взривовете край Петолъчката

Прокуратурата ще иска от съда да наложи наказание от 3 до 10 години

Правителството на Норвегия подаде оставка

Йенс Столтенберг

Премиерът на Норвегия Йенс Столтенберг подаде оставката на правителството, съобщиха световните агенции.

Столтенберг беше начело на лявоцентристкото правителство. То отстъпи място на дясната коалиция, обединяваща консерватори и популисти.

Йенс Столенберг обяви решението си за оставката на правителството след извънредна среща на министрите с крал Хералд V.

Работническата партия изгуби мнозинството, което имаше заедно със своите съюзници. Въпреки това тя остава първата политическа партия в страната.

Начело на новото правителство ще бъде Ерна Солберг. Бъдещото правителство няма мнозинство, но подписа споразумение за сътрудничество с две малки центристки партии, които решиха да не участват в кабинета.

Статията "Правителството на Норвегия подаде оставка" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

"Глобъл финанс" избра най-добрата българска банка

Критериите, по които се определят победителите по страни, са финансови показатели, обхват на предоставяни услуги, значими иновации, клиентско обслужване, технологични нововъведения и др.

20% от българското население е над 65 години

/КРОСС/ Близо 20% от населението на страната ни е на възраст над 65 години, очаква се до 2015 година хората от тази възрастова група да бъдат над 1,5 милиона, това обяви ръководителят на дирекция „Демографско развитие, етнически въпроси и равни възможности към Министерство на труда и социалната политика Емилия Войнова по повод националната конференция „Гласът на възрастните хора" пред "Дарик".  По думите й застаряването на населението е основен проблем в страните от Европейския съюз, като България се нарежда в челните позиции. Една от основните задачи на Социалното министерство е адаптирането на всички секторни политики към намаляване застаряването на населението, удължаване на активния трудов период на възрастните хора, при добро здраве, както и осигуряване на финансова стабилност на пенсионната система и ограничаване бедността сред пенсионерите, допълни още Войнова. Повишаването на информираността за проблемите на възрастните хора и удовлетворяването на техните специфични нужди трябва да бъде ключова задача за всички държавни институции.  

Проучване: Повечето британски производители искат страната да остане в ЕС


Общо осем от 10 британски производители биха избрали да останат в Европейския съюз, ако референдумът за членство в блока се провеждаше днес, показа проучване, цитирано от "Ройтерс".

Британският премиер Дейвид Камерън обеща да се опита да предоговори отношенията между Лондон и Брюксел и да проведе референдум за оставане или излизане от ЕС в края на 2017 г. С решението си той вероятно се опитва да удовлетвори евроскептичните членове на неговата Консервативна партия и да се...

Американец ранен след избухване на тоалетна чиния в лицето му

Американец е сериозно ранен, след като тоалетна чиния избухнала в лицето му. Докато мъжът проверявал налягането на водата в апартамента си в Ню Йорк  към него започнали да хвърчат парчета порцелан, пише „Индипендънт".
 Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева 

58-годишният Майкъл Пиер е с 30 шева на лицето, има нар Американец е сериозно ранен, след като тоалетна чиния избухнала в лицето му. Докато мъжът проверявал налягането на водата в апартамента си в Ню Йорк към него започнали да хвърчат парчета порцелан, пише „Индипендънт". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева 58-годишният Майкъл Пиер е с 30 шева на лицето, има нар

Подпалиха 4 луксозни коли в Съединение

"Опел Омега", "Фолксваген Голф", "Мицубиши Паджеро" и "Хамър" са били подпалени тази нощ в Съединение, съобщават от полицията.

Роботи изсмукват повече енергия от слънчевите панели

Само един робот може да произведе електроенергия, достатъчна за 70 домакинства в Калифорния.

    


Български специалист откри нов метод за следене чрез смартфони


Компютърният специалист Христо Божинов, който в момента е докторант в университета в Станфорд, е открил още един начин, чрез който компаниите могат да следят притежателите на смартфони. За целта те трябва да използват вградения акселерометър на устройството, съобщава в. SFGate.

Всеки акселерометър има свой уникален код. Тъй като сензорите не са перфектни, те дават уникални "отпечатъци" при регистриране на движение. По този начин те могат да бъдат използвани за проследяване на...

Цветан Василев: В България има "слободия" на словото

Верица Спасовска, ръководител на главната редакция на Дойче веле за Средна и Югоизточна Европа, разговаря с председателя на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД Цветан Василев. 
ДВ: Започвам с един въпрос, който преди време реномираното списание „Лидърс Верица Спасовска, ръководител на главната редакция на Дойче веле за Средна и Югоизточна Европа, разговаря с председателя на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД Цветан Василев. ДВ: Започвам с един въпрос, който преди време реномираното списание „Лидърс" Ви зададе. Ще го повторя и сега: Бихте ли описали още веднъж мястото и ...

Месец след смъртта на варненката Петя Балева, още търсят убиеца

Няма повдигнати обвинения за убийството на библиотекарката Петя Балева, чието безжизнено тяло бе открито от съпруга й Георги на 13 септември т.г. В дома им на ул. „Цар Петър“ 6 в морския град. Балева загина от куршум в главата, а изстрелът е възпроизведен от законно притежаваното оръжие на мъжа й, който работи в Горското стопанство и се занимава с препариране на животни.

ООН: България лъже, че сме одобрили бежанските ú лагери

Дарения за бежанци останаха на боклука. Кадър: Нова ТВ

Скандално прессъобщение изпратиха от Върховния комисариат на ООН (ВКБООН) за бежанците до медиите. В текста от ООН уличават в лъжа новия шеф на Държавната агенция по бежанците Николай Чирпанлиев.

 В интервю за БНТ тази сутрин Чирпанлиев оправда лошите условия в лагерите във “Враждебна” и “Военна рампа” с това, че центровете са одобрени от ООН.

“Когато те (центровете във “Враждебна” и “Военна рампа” – бел. ред.) са приемани, е присъствал представител на Световния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН – бел. ред). Приети са центровете от тях, като е казано, че условията са нормални”, каза пред БНТ Чирпанлиев.

В писмо до медиите ВКБООН напълно опровергава думите на Чирпанлиев.

“Тази информация е подвеждаща, тъй като ВКБООН никога не е бил консултиран за годността на сградите или за оценка на условията в тези два центъра. Агенцията на ООН за бежанците не е разполагала с предварителна информация за тежките условия в „Враждебна“ и „Военна рампа“. ВКБООН разбира за съществуването на и оперативността на двата центъра от медиите”, категорични са ООН.

OFFNews публикува отговора на ВКБООН без редакторска намеса:

ВКБООН в действителност бе информиран от медиите, че центровете са вече функциониращи, приемащи хора, и Агенцията на ООН за бежанците не е имала предварителна информация за тези центрове или опасните условия на живот, които се предлагат на хората, нуждаещи се от закрила.

ВКБООН е искрено загрижен за трудните условия в двата нови центъра от деня, в който за първи път ги посетихме – “Враждебна” на 24 септември и малко по-късно “Военна рампа” на 1 октомври 2013 година. Тези наши опасения, описвайки трудностите, пред които са изправени семейства, бягащи от ужасите на войната в Сирия и други, бяха споделени с председателя на Държавната агенция за бежанците, г-н Никола Казаков писмено още на 25 септември 2013 година.

По това време ние изразихме своята загриженост за недостатъчния брой легла, спално бельо, одеяла; липсата на храна – само предоставяне на един пакет храна при пристигане, както и липсата на кухненски уреди, дори и за сваряване на вода за приготвяне на бебешко мляко; неадекватните бани и тоалетни и нехигиеничните условия в тях и в центъра като цяло, за което трябва да бъдат предприети спешни мерки; необходимостта от ремонт на отоплителната система във „Враждебна“, както разбрахме, тя не работи; липсата на постоянен персонал на ДАБ на място в центровете; улесняване на достъпа за НПО; и други притеснения на ВКБООН за условията там.

След нашето писмо до ръководството на ДАБ, ние сме също така заявихме, нашата позиция пред множество медии, включително и Българската национална телевизия.

ВКБООН отново заявява своята готовност да предостави техническа помощ и съвети на правителството на България, докато страната работи за посрещане на международните си задължения за закрила на бежанците. ВКБООН признава стъпките, предприети от правителството и ангажимента то да изпълни задълженията си, като отново подчертаваме необходимостта от подобряване на приемателната готовност на страната, по-специално посрещането на основните нужди на хората, като храна, подслон, достъп до медицинско обслужване, осигуряване на хигиената в центровете, достъп до образование за децата, и информиране на обществеността за дейността на правителството и проблемите на бежанците.

Статията "ООН: България лъже, че сме одобрили бежанските ú лагери" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

„Гравитация“ води класацията на боксофиса в Северна Америка

Космическият трилър „Гравитация" продължава да е на върха на бокс-офиса в Северна Америка. Лентата събра 44,3 милиона щатски долара през втората си седмица на екран в САЩ и Канада, сочат междинните данни на Ексибитър рилейшънс, информира „Холивуд репортър". 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева  

Главни герои Космическият трилър „Гравитация" продължава да е на върха на бокс-офиса в Северна Америка. Лентата събра 44,3 милиона щатски долара през втората си седмица на екран в САЩ и Канада, сочат междинните данни на Ексибитър рилейшънс, информира „Холивуд репортър". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева Главни герои

Отново отложиха делото "САПАРД"

/КРОСС/ Делото срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков за източване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД отново бе отложено за 1 ноември. Причината този път е пътуването до Индия на един от адвокатите, както и отсъствието на друг от подсъдимите. Освен това Марио Николов не бил получил призовката си, защото не бил открит на адреса си.  В края на миналата година стана ясно, че обвинителят от Софийска апелативна прокуратура Стойчо Ненков е оттеглил протеста срещу оправдателните присъди по делото, а изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов веднага след това изпрати искане за възобновяване до касационния съд. Процесът се води за изпирането на над 7 милиона евро по програма САПАРД  

Очаква се Китай да надмине САЩ по внос на петрол от ОПЕК

Тази година Китай ще надмине САЩ по количество на вноса на петрол от страните членки на Организацията на държавите износителки на петрол /ОПЕК/, което ще има сериозни геополитически последици най-вече за района на Близкия изток и Персийския залив, пише днес в. Тази година Китай ще надмине САЩ по количество на вноса на петрол от страните членки на Организацията на държавите износителки на петрол /ОПЕК/, което ще има сериозни геополитически последици най-вече за района на Близкия изток и Персийския залив, пише днес в. "Уолстрийт джърнъл Юръп". "Преди няколко години Китай надмина САЩ по обема на петролни

Най-лошото излизане от паркинг (видео)

Най-лошото излизане от паркинг

Видео клип с буквално най-лошото излизане от паркинг предизвика смях и подигравки в социалните мрежи през последните дни. Клипчето “Най-лошото излизане от паркинг” е гледано над 850 000 пъти в Youtube само за 3 дни.

На пръв поглед излизането от паркинга за повечето шофьори е като детска игра. На друго мнение обаче е шофьорът на синия “Опел” от видеото. Излизането отнема повече от 4 минути, а начинът е повече от учудващ.

Благодарение на кадрите от охранителния запис, можем да се насладим на още по абсурдна ситуацията, когато  шофьорът на съседен автомобил също изпитва проблеми с излизането от паркинга, но още преди да успее да направи каквато и да било маневра, синият автомобил блокира излизането на другия.

Видео от най-лошото излизане от паркинг може да гледате тук:

Статията "Най-лошото излизане от паркинг (видео)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Статуята на свободата отново отвори за посетители

Статуята на свободата отново е отворена за посещения. Ключовата нюйоркска забележителност беше затворена в продължение на 12 дни в резултат на частично затваряне на правителството на САЩ, предаде Си Ен Ен.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че властите в щата ще поемат експлоатационните разходи за статуята, които възлизат на 61 600 Статуята на свободата отново е отворена за посещения. Ключовата нюйоркска забележителност беше затворена в продължение на 12 дни в резултат на частично затваряне на правителството на САЩ, предаде Си Ен Ен. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че властите в щата ще поемат експлоатационните разходи за статуята, които възлизат на 61 600

Администрацията става стегната и добре платена

"Държавната администрация трябва да бъде стегната, добре платена и да отговаря на изискванията на българските граждани". Това заяви министърът на...

ЧЕСТИТ 20 -ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ НА СТЕФАНИ ДРИНДОЛОВА

 С пожелания за здраве, късмет, успех в университета и успешна реализация!

Плевнелиев: Ще работим за енергийна и икономическа свързаност на Балканския регион

Българският президент и хърватският му колега Иво Йосипович обсъдиха възможните сфери за сътрудничество

    


Разискванията по вота на недоверие срещу кабинета "Орешарски" ще бъдат в сряда


Вотът на недоверие ще се обсъжда в сряда и ще се гласува в четвъртък, съобщи пред журналисти председателят на Народното събрание Михаил Миков. На 10 октомври от ГЕРБ внесоха ново искане на недоверие срещу кабинета "Орешарски" заради "провал в политиката на регионалното развитие и инфраструктурата".

Според правилника на парламента разискванията по вота на недоверие се насрочват от 3 до 7 дни след внасянето му, а гласуването на искането се провежда 24 часа след приключване на дебатите....

Решават проблема с бързите кредити до края на октомври

До края на октомври ще бъде внесен законопроект, който да реши проблемите с потребителските кредити и кредитните институции. Това заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев пред Нова телевизия. Коментарът на Цонев бе във връзка с на случаите с клиенти на „Профи Кредит", ощетени от дребния шрифт в договорите за бърз заем и други нарушения.

Четирима пострадаха при катастрофа край Омуртаг

Четирима са ранени след тежка катастрофа край село Камбурово, община Омуртаг, съобщи Дарик.

Два варненски автомобила са се сблъскали челно на прав участък от пътя София-Варна. Единият водач, който е пътувал сам в колата, е със счупен глезен, а във втората кола са пострадали шофьорът и две негови спътнички.

И тримата са настанени с различни тр Четирима са ранени след тежка катастрофа край село Камбурово, община Омуртаг, съобщи Дарик. Два варненски автомобила са се сблъскали челно на прав участък от пътя София-Варна. Единият водач, който е пътувал сам в колата, е със счупен глезен, а във втората кола са пострадали шофьорът и две негови спътнички. И тримата са настанени с различни тр

Тоалетна чиния избухна в лицето на американец

Американец е сериозно ранен, след като тоалетна чиния избухнала в лицето му. Докато мъжът проверявал налягането на водата в апартамента си в Ню Йорк  към него започнали да хвърчат парчета порцелан, пише „Индипендънт Американец е сериозно ранен, след като тоалетна чиния избухнала в лицето му. Докато мъжът проверявал налягането на водата в апартамента си в Ню Йорк към него започнали да хвърчат парчета порцелан, пише „Индипендънт". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева 58-годишният Майкъл Пиер е с 30 шева на лицето, има нар

Четирима ранени при челен сблъсък край Омуртаг

Четирима са ранени след тежка катастрофа край село Камбурово, община Омуртаг, съобщи Дарик.

Два варненски автомобила са се сблъскали челно на прав участък от пътя София-Варна. Единият водач, който е пътувал сам в колата, е със счупен глезен, а във втората кола са пострадали шофьорът и две негови спътнички.

И тримата са настанени с различни тр Четирима са ранени след тежка катастрофа край село Камбурово, община Омуртаг, съобщи Дарик. Два варненски автомобила са се сблъскали челно на прав участък от пътя София-Варна. Единият водач, който е пътувал сам в колата, е със счупен глезен, а във втората кола са пострадали шофьорът и две негови спътнички. И тримата са настанени с различни тр

Стоянович: Липсата на грамотност е заплаха

Това заяви министърът на културата, който бе освиркан при откриването на Деветата световна среща на българските медии

Гръцката икономика се очаква да се стабилизира от догодина

Двойните дефицити вече достигат балансирани нива, смятат от базираната в Атина фондация за икономически и индустриални изследвания

    


Рут представя новия си албум във Военния клуб

Дискът е записан в Холандия и мастериран в САЩ

Техникумите поголовно затварят, Клисарова вини "елитните гимназии"

60 професионални гимназии в страната са били закрити от 2000 година насам. Това стана ясно от изказване на образователния министър Анелия Клисарова по време на дискусия по темата в Министерския съвет в понеделник. Учениците в техникумите също са намалели драстично през последните десетина години и сега са с 25 процента по-малко, заяви още министърът. "Учениците в последно време предпочитат след осми клас да кандидатстват в така наречените "елитни училища" и не избират професионалното обучение и образование, което трябва да ги убедим, че ще им даде по-добър старт в живота", заяви тя и добави, че ако пътува със самолет, би искала той да е "по-скоро добре обучен, отколкото добре образован". Данни на националната статистика обаче сочат, че през последните десет години, не само от сферата на професионалното обучение, но и от цялостната система на средното образование у нас, са напуснали преждевременно над 240 хиляди ученици. Притеснително е положението и при преподаващите в тези училища. За периода от 2000 година насам, техният брой е намалял с 2160 души, като по-малко от 10 на сто от действащите учители в техникумите са на възраст под 34 години. За сметка на това, и в професионалното образование осезаемо се е увеличил броят на учителите в предпенсионна възраст. Неотдавна министерството изрази загриженост, че половината от преподавателите във всички български училища ще се пенсионират през следващите 10 години. Поради това от известно време насам експертите на МОН обмислят въвеждането на социални пакети за привличане на млади кадри в системата на образованието. По думите на Клисарова, най-вероятно мотивационните мерки ще бъдат осигуряване на квартири, подпомагане на изплащане на жилищни кредити, социални подпомагания и възможности за теглене на заем. За да пребори тревожните тенденции в професионалното образование, правителството обмисля да въведе т. нар. дуално обучение. Това означава повече практика в различни компании още по време на гимназиалния курс. Според министър Клисарова, липсата на работещ механизъм за сътрудничество между професионалното образование, социалните партньори, и бизнеса като цяло е един от основните проблеми пред обучаващите се в техникуми. По думите й, бизнесът трябва да бъде ангажиран и в разработването на учебните планове и програми. С помощта на мерките, които в момента се разработват, Анелия Клисарова предвижда напусналите училище по-рано да намалеят с 5 процента и да станат 10 на сто до 2020 година. В същото време делът на висшистите трябва да нарасне също с 5 пункта и да прехвърли 40 процента, като всичко това е в унисон с целите, заложени в новоприетата стратегия за заетостта – работещите в България между 20 и 64-годишна възраст да станат 75 на сто до 2020. Европейският съюз ще ни окаже помощ в това начинание в размер на 100 млн. евро от фондовете, предназначени за насърчаване на младежката заетост, заяви премиерът Пламен Орешарски, по чиято инициатива беше организиран форумът. По думите му, образователната система у нас обучава учениците "да рецитират, но не и да решават трудни казуси", а последните реформи в сферата са свързани с подмяна на учебниците с все по-нискокачествени. "Нашите студенти и ученици знаят добре античната история и устройството на вселената, но се затрудняват да анализират съвременните процеси и изпитват страх пред новите технологии", обясни Орешарски. Министър Клисарова определи инвестирането в професионалното образование като един от най-успешните начини за борба с безработицата сред младите хора. "Именно затова правителството ни на първо място слага като приоритет образованието и в частност - професионалното", заяви тя. Има обаче разминаване между нуждите на пазара и това, което ни предоставя системата на образованието, заяви на форума Божидар Данев от Българската стопанска камара. Според него целта на професионалното образование са знанията, но без опит и умения също не може, затова той се обяви в подкрепа на дуалния подход. Най-търсените специалности в професионалните гимназии са туризъм и информационни технологии. Желаещи липсват обаче за записване в шлосерските, стругарските и ЖП паралелки. Българското образование е все по-далеч от модерните форми на преподаването и от съвременните практики. Затова то ще е един от приоритетите в политиката на правителството, в бюджета за 2014 г., и в политиките за следващите бюджетни периоди, заяви по време на форума премиерът Пламен Орешарски.

Премиерът: Образованието ще е приоритет, много е далеч от модерните форми

Българското образование е все по-далеч от модерните форми на преподаването и от съвременните практики. Затова то ще е един от приоритетите в политиката на правителството, в бюджета за 2014 г., и в политиките за следващите бюджетни периоди. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в понеделник по време на инициирания от самия него дискусионен форум в МС "Професионалното образование и обучение - приоритет за България". Най-често постиганият ефект от водещата се повече от 20 години дискусията за образованието е появата на нови учебни помагала със спорни качества. Днес образованието ни е все по-далеч от модерните форми на преподаването и от съвременните практики. Нашите ученици лесно цитират, но трудно решават практически казуси. Съществуващите някога техникуми отдавна са закрити, заедно с наблизо разположените предприятия от прединдустриалния и индустриалния стадий на развитие на икономиката, каза премиерът и попита как да се замести старият подход, който по думите му е бил добър за времето си, но невъзможен за приложение днес. Стимулирането на професионалното образование е политика, която дава добри резултати в други страни за насърчаване на полезните знания и практическия опит на младите. А професионалното образование е гаранция и за ускореното икономическо развитие, каза Орешарски. По думите му опитът на други, по-напреднали икономики подсказва възможни решения, като между най-успешните е германският модел на дуалната система. Как да се внедри в България, дали може в автентичен вид да се пренесат образователни системи в твърде различна като структура и традиции икономика. От друга страна, няма ли опасност моделът да бъде побългарен в лошия смисъл на понятието, попита премиерът. Сред другите въпроси на които предстои да се търси отговор е дали не са прекалено скъпи прилаганите държавни стимули и насърчения при повечето системи за професионално обучение, колко отзивчив ще е бизнесът, особено ако за не всички етапи от професионалното обучение държава успява да обезпечи стимули и субсидии. Той съобщи, че България ще разполага със 100 млн. евро от европейските структурни фондове за насърчаване на младежката заетост през следващите две-три години. По тази така наречена "младежка гаранция" държавата ще създава възможности да стимулира работодателите да осигуряват работа, обучение или преквалификация на младежите до четири месеца от завършването им или оставането им без работа, каза премиерът. Сред проблемите министърът Анелия Клисарова посочи липсата на работещ механизъм за сътрудничество между професионалното образование и социалните партньори, и бизнеса като цяло. Други трудности пред развитие на професионалното образование са свързани с намаляващия брой ученици в професионалните гимназии, което води до намаляването на броя на тези гимназии. Последно време нашите ученици предпочитат да кандидатства в елитни училища и не избират професионалното образование, посочи министърът и заяви, че е необходимо да се гарантира на учениците, че ако завършат професионално образование, ще могат бързо да се реализират на пазара на труда. Друг проблем е свързан със застаряването на учителите в професионалните училища, заради липсата на мотивация сред младите хора, която може да се стимулира чрез прилагането на някои социални пакети. Бизнесът също трябва да бъде мотивиран, като се повиши неговата ангажираност в разработването на учебните планове и програми. В професионалните гимназии сега най-търсени са "туризъм" и "информационни технологии", което показва сериозен дисбаланс по професионални направления, посочи министърът. Същевременно е трудно е да се намерят шлосери, фрезисти, стругари, асансьорни техници и жп работници.

Таблетите в училище: какво може да се обърка?

Образователният пазар на персонални компютри и таблети в САЩ възлиза на около 5 млрд. долара

    


Фестивал на българската и еврейската духовна музика "Хаверим"

/КРОСС/ По случай 70-та годишнина от спасяването на българските евреи през Втората Световна война в София и Кюстендил ще се проведе Фестивал на българската и еврейската духовна музика "Хаверим". Събитието се организира за първи път. То ще бъде в два дни - София - 18 октомври, в 19 ч., в Аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски", и Кюстендил - 19 октомври, в 17 ч. в Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" Хаверим в превод на български език означава "приятели". Във фестивала ще вземат участие: формация „Юлангело" и вокален ансамбъл „Св. Троица", които ще представят музикална програма от еврейски и православни песнопения. Той ще се открие официално от вокалната формация към Организацията на евреите в България „Шалом" - „Дулсе Канто", с диригент Лика Ешкенази. Фестивалът се инициира от фондация „Юлангело" по случай националните чествания на 70-та годишнина от спасяването на българските евреи през Втората Световна война.  Поканени са официални лица от българските институции и еврейската общност в България, посланици и дипломати от чуждестранните дипломатически мисии в България, представители на местната власт, представители от културните и академични среди

Учениците искат да участват в управлението на училищата

/КРОСС/ Съюзът на учениците в България излезе с декларация, в която се обявява против голяма част от практиките в българското образование, съобщи „Дарик". В обръщението си съюзът определя България като страна с „традиционно богата култура и добре развито средно образование, което обаче, към момента, се намира в тежка морална и институционална криза". Организацията посочва, че 41 % от младежите в страната са напълно неграмотни, а 38 % не завършват образованието си. Според младежката организация това „говори за сериозни натрупани проблеми и е само малка част от общата картина на образователна недостатъчност". Младежите критикуват учебната програма, която според тях е „неадекватна", а също така и липсата на участие на учениците във вземането на решения в училищата. Учениците недоволстват от факта, че макар в някои училища да съществуват ученически съвети, те биват доминирани от преподавателите, а мнението на учениците не се взима предвид. За тях „училищната демокрация се намира в пълен колапс и зависимост от решенията на съответния директор и регионален инспекторат". В декларацията се протестира и срещу липсата на компетенции у някои директори, които отказват да надграждат познанията си по мениджмънт. Съюзът се обявява „за" „фиксиране на ученическия съвет като орган със специфични функции „ , „право на ученическо мнение с реална тежест„

„Гравитация“ отново води бокс-офиса в Северна Америка

Космическият трилър „Гравитация Космическият трилър „Гравитация" продължава да е на върха на бокс-офиса в Северна Америка. Лентата събра 44,3 милиона щатски долара през втората си седмица на екран в САЩ и Канада, сочат междинните данни на Ексибитър рилейшънс, информира „Холивуд репортър". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева Главни герои

Отново предлагат Дикенс за почетен гражданин на Бургас

Бургас/КРОСС/ Общински съветници за втори път предлагат английският писател Чарлз Дикенс да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Бургас". През миналата година, докладната записка на Националния фронт за спасение на България не бе разгледана от местния парламент. Според вносителите, Дикенс заслужава званието, защото като военен кореспондент е написал пътепис „Сведения за Бургас по Чарлз Дикенс 1853 - 1855 г", препечатан и в книгата на Стоян Райчевски „Старият Бургас". Съветниците предлагат да бъде направена и паметна плоча на английския писател, като смятат, че това ще повиши интереса към града като културна дестинация. Над 200 души са удостоени със званието „Почетен гражданин на Бургас" от 1945 г. досега. На 10 от тях, през 1991 г. е отнето званието, сред тях са Антон Югов, Леонид Брежнев, Николае Чаушеску и съпругата му. Почетни граждани на Бургас са космонавтите Валентина Терешкова и Юрий Гагарин, композиторът Филип Кутев, оперната прима Райна Кабаиванска, футболистите Златко Янков, Йордан Лечков, както и треньорите Димитър Пенев и Димитър Димитров - Херо.

880 000 в ЕС работят в робски условия

880 хиляди души в ЕС работят в робски условия, пише немското списание „Шпигел“. 

Според доклад на Европейския парламент над 800 хиляди граждани на съюза работят като трудови роби. Сред тях 25 % са експлоатирани сексуално. Печалбата от експлоатацията  на хора всяка година възлиза на 25 милиарда евро. Трафикът на човешки и животински органи от сво 880 хиляди души в ЕС работят в робски условия, пише немското списание „Шпигел“. Според доклад на Европейския парламент над 800 хиляди граждани на съюза работят като трудови роби. Сред тях 25 % са експлоатирани сексуално. Печалбата от експлоатацията на хора всяка година възлиза на 25 милиарда евро. Трафикът на човешки и животински органи от сво

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване