Дело за контрабанда се влачи 13 г., дават 6200 лв. обезщетение

6200 лв. обезщетение предлага държавата за дело за контрабанда, влачило се 13 години и 10 дни. Ако пострадалите от мудно правосъдие приемат предложението, отправено от правосъдния министър, ще сключат споразумение и няма да могат да съдят държавата в Страсбург. Двамата засегнати от дългия процес искат по 10 000 лв. компенсация. 6200 лв. обезщетение предлага държавата за дело за контрабанда, влачило се 13 години и 10 дни. Ако пострадалите от мудно правосъдие приемат предложението, отправено от правосъдния министър, ще сключат споразумение и няма да могат да съдят държавата в Страсбург. Двамата засегнати от дългия процес искат по 10 000 лв. компенсация.

Премиерът: Хърватските инвестиции са добре дошли в България

„Хърватските инвестиции са добре дошли в България, както и всички усилия в икономическата сфера за съвместни инициативи „Хърватските инвестиции са добре дошли в България, както и всички усилия в икономическата сфера за съвместни инициативи", каза на среща с хърватския президент премиерът Пламен Орешарски. Той изтъкна колко е важно да се подобрят инфраструктурните връзки между двете държави. Премиерът обърна специално внимание на потенциала за развитие на търговс

Осигуриха цистерни с вода за Омуртаг

Очаква се вода да бъде пусната във вторник вечерта

    


Военният канал струвал на МО над 1,2 милиона лева

Дейността на Военния телевизионен канал (ВТК) струва на бюджета на Министерството на отбраната (МО) 1,224 милиона лева. Това обяви министърът на...

САЩ награди наши военни медици за участието им в мисии в Афганистан

Четирима български военни медици получиха високи отличия от командването на Американската армия за участието си в мисии в Афганистан, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Специалистите от Военномедицинската академия са сред 120-те наградени медици от 43 държави, които участват в Международните сили за поддържане на сигурността... Четирима български военни медици получиха високи отличия от командването на Американската армия за участието си в мисии в Афганистан, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Специалистите от Военномедицинската академия са сред 120-те наградени медици от 43 държави, които участват в Международните сили за поддържане на сигурността...

Плащат заплатите в „Напоителни системи” до края на седмицата

Необходимите 1 млн. и 600 хил. лв. са осигурени от средствата за администрацията в МЗХ

До края на седмицата ще изплатим заплатите на служителите в „Напоителни системи”. Това заяви земеделският министър Димитър Греков след среща с ръководството на дружеството и представители на синдикалните организации.

По думите на министъра необходимите 1 млн. и 600 хил. лв. са осигурени от средствата за администрацията в Министерството на земеделието и храните.

Греков е категоричен, че “министерството ще гарантира сигурността и спокойствието на служителите в „Напоителни системи” до края на годината”.

Според него през последните години държавата е абдикирала от проблемите на „Напоителни системи”.

Дружеството е важно за страната ни и ще има все по-голямо значение за селското стопанство. Точно по тази причина в по-дългосрочен аспект предвиждаме разширяване на дейността му, каза още Греков.

Той посочи, че с очакваните промени в Закона за водите ще бъде върнато правото на държавата да финансира дружеството.

Дотогава „Напоителни системи” трябва да събере своите вземания, които до момента са над 14 млн. лв., а задълженията са 9 млн. лв. 

Не целим предприятието да бъде ликвидирано. Изготвяме анализ за състоянието и перспективите и правим цялостна стратегия за развитието на сектора, каза още Греков.

Статията "Плащат заплатите в „Напоителни системи” до края на седмицата" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Ромите в гетата живеят средно с 53 лева на месец

С 53 лева на човек месечно живеят ромите в най-изолираните гета у нас. Основен доход за една пета от тях е работата на парче, а около 21 процента разчитат на семейни помощи и обезщетения. 

Това са данни от национално проучване на най-маргинализираните общности сред етническите малцинства, проведено по проект с финансиране от оперативната програм С 53 лева на човек месечно живеят ромите в най-изолираните гета у нас. Основен доход за една пета от тях е работата на парче, а около 21 процента разчитат на семейни помощи и обезщетения. Това са данни от национално проучване на най-маргинализираните общности сред етническите малцинства, проведено по проект с финансиране от оперативната програм

Валутни курсове на БНБ за понеделник, 14 октомври

Валутните курсове на БНБ за 14 октомври в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. утре, са:   ...

10,8% е безработицата през септември

През септември равнището на безработица е 10.8%, с 0.1 процентни пункта по-високо от август, но с 1.1 процентни пункта по-ниско от...

ЕК: Чужденците не натоварват социалните системи в приемащите ги страни

Мигрантите на се възползват от социалните системи в държавите, в които пребивават. Това показва проучване по проблема на Европейската комисия, която в понеделник представи доклада си за влиянието на миграцията върху социалното осигуряване в Европейския съюз (ЕС). В повечето страни от ЕС мигрантите от други държави членки използват социални облаги не по-интензивно от гражданите на приемащата ги страна, сочи проучването. В повечето обхванати от него страни има по-малка вероятност мигрантите да получават обезщетения за инвалидност или безработица. Процентът на мигрантите от ЕС във Великобритания сред неработещите е далеч по-нисък (30%) в сравнение с местното незаето население (43%), показва още изследването. Делът на икономически неактивните мигранти от ЕС във Великобритания остава 1.2% и е без промяна през миналата година в сравнение с 2011 г. Работниците от други държави членки не само във Великобритания, но и в ЕС като цяло плащат повече данъци и социални осигуровки, отколкото те получават под формата на облаги и услуги, тъй като тенденцията е те да са по-млади и по-активни икономически, отколкото работната сила на приемащата държава.

Позор! Янакиева не даде стотинка и не уважи освещаването на храма на смъртта при Шел

Кметът на Перник Росица Янакиева не уважи освещението на параклиса на смъртта, който бе открит днес на мястото, където много млади хора намериха смъртта си, заради катастрофи. Последно там загина велосипедистката Кристина, а кмета на Перник Росица Янакиева отказа и тази година да изгради велоалея, за да спре смъртността на мястото.


В свои ръце се взе бизнесдамата Магда Милтенова, която събра пари за изграждането на...

Продължава

Фандъкова пак се разтревожи за бежанците

Проблеми са здравното обслужване и сигурността около центровете

    


Николай Тишев е новият областен председател на БСП – Бургас

Николай Тишев е новият областен председател на БСП – Бургас. Той бе избран на Областен съвет на партията, който се проведе днес в централата на ул. “Фердинандова ” 60 в Бургас. Съгласно устава на БСП, досегашният председател Атанас Зафиров се оттегли, тъй като няма право да бъде едновременно народен представител и областен лидер. Номинирани от членовете на областния съвет бяха двама кандидати за председател – Аргир Бояджиев и Николай Тишев. Николай Тишев бе избран с 26 гласа след тайно гласуване, в което участваха 41 от общо 46 членове на Областния съвет на БСП .

Таксиметров монопол на Автогара Юг в Русе

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри сериозни нарушения на конкуренцията в сферата на таксиметровите услуги в Русе. По този повод...

СДВР разследва блокирания кортеж на Орешарски

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) разследва блокадата на кортежа на премиера Пламен Орешарски миналия вторник. "Протестна мрежа" предупреди министър Цветлин Йовчев, че "утре ще се срамува от това".

До 1% от населението на ЕС са неактивните мигранти от други държави от съюза

Около две трети от икономически неактивните мигранти в ЕС са пенсионери, студенти и ученици и членове на домакинствата, заети с различни домашни задачи

    


Германски депутати искат край на субсидиите за екоток от 2020 г.

Германските християндемократи настояват да се спрат субсидиите за зелена електроенергия в момента, в който бъде постигната целта от 35% екоток в захранването с енергия в страната. Икономическото крило на ХДС в парламентарната фракция на партията обяви 2020 г. за годината, в която държавата трябва да спре да подпомага производителите на ток от вятър, слънце и биомаса. Според плановете на досегашните правителства тогава ще бъде постигната целта от 35% екоток в мрежата. Всичко, което ще се строи от там нататък, трябва да става без субсидии, на пазарен принцип, посочи председателят на икономическата комисия Михаел Фукс. Германските потребители плащат в момента 24 милиарда евро годишно за стимулирането на производството на екоток. Това става чрез специална такса в сметките за електрическа енергия. За 2014-а година тази такса ще се повиши на 6.3 цента за киловатчас. Всяко следващо покачване на цената ще погребе вярата на германците в зелените енергии, предупреди Фукс. Експерти предлагат цената за преминаване към нови енергии да не бъде разпределяна между гражданите, а да се покрива от специален фонд.

Единадесет български енергийни проекта са сред ключовите за Европа

Единадесет български енергийни проекта са включени в обявен в понеделник в Брюксел списък с 250 инфраструктурни намерения, които имат общоевропейски интерес. Те ще могат да кандидатстват за финансиране от Фонда за свързване на Европа, по който до 2020 г ще бъдат отпуснати общо 5.85 милиарда евро. Избраните за финансиране проекти ще ще имат право на ускорено лицензиране и по-добри регулаторни условия, което ще помогне проектите да бъдат реализирани по-бързо и да са по-привлекателни за инвеститори. Сред българските проекти са изграждането на забавената газова връзка със Сърбия, увеличаването на капацитета на интерконектора с Гърция и рехабилитацията на вътрешната газова мрежа на страната като част от вдигането на мощността на тръбата. Съществуващия газопровод до Гърция пък ще бъде модернизиран така, че да осигурява постоянна риверсивност на доставките. Финансиране може да получи и бъдещата газова връзка с Турция. Разширяването на газохранилището в Чирен и изграждането на ново такова на българска територия също имат ш анс да получат пари, както и увеличаването на капацитета на ПАВЕЦ-Чаира чред изграждането на още един язовир – "Яденица". Построяването на нови далекопроводи високо напрежение между Гърция и Румъния също може да бъде финансирано в европейски средства От Европейската комисия посочват, че обявените 250 ключови енергийни проекти ще помогнат на държавите от ЕС да интегрират енергийните си пазари, да разнообразят енергийните си източници и да сложат край на енергийната изолация на някои страни от Съюза. Проектите ще позволят също така преносната мрежа да поема все повече енергия от възобновяеми източници и като резултат да се намалят въглеродните емисии. "Трябва да гарантираме, че ограничените ни средства се използват разумно и че с парите на ЕС се създават възможно най-много ползи за европейските потребители. С този списък от енергийни инфраструктурни проекти и съпътстващите ги преимущества се надяваме да привлечем повече инвеститори”, коментира комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. В списъка влизат до 140 проекта в областта на преноса и съхранението на електричество, около 100 проекта в областта на преноса и съхранението на газ и втечнен газ, и няколко проекта в областта на петрола и интелигентните мрежи. Проектите ще се радват на редица предимства, сред които ускорени процедури за планиране и предоставяне на разрешения (задължителен максимален срок от три и половина години). Един-единствен национален компетентен орган ще обработва всички процедури за издаване на разрешения. Те ще имат по-ниски административни разходи благодарение на по-стройни процедури за екологична оценка при спазване на изискванията на правото на ЕС. В някои случаи финансирането на проектите може да започне още през 2014 г., посочват от Брюксел За да бъдат включени в списъка обаче, проектите трябваше да са от значителна полза за поне две държави от ЕС, да допринасят за интеграцията на пазара и конкуренцията, да засилват сигурността на доставките и да намаляват емисиите на CO2. Комисията ще следи отблизо изпълнението на мерките за предоставяне на разрешителни и провеждането на проектите. Списъкът с проекти от общ интерес ще се актуализира на всеки две години, като се включват необходими нови и се премахват вече неактуални проекти.

Синдикатите скочиха срещу 10% съкращения

Синдикатите се обявиха против намерението на правителството за 10-процентово съкращаване на администрацията. От ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа" заявиха, че е абсолютно недопустимо съкращаване на кадри от агенциите, които се занимават със събиране на финансов ресурс и контрол.

Цветан Василев пред ДВ: В България има прекалено много свобода на словото

"Аз мисля, че има прекалено много свобода на словото. Бих казал, че има "слободия" на словото." Това обявява собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев пред Дойче веле. Бих казал и още нещо, че има свобода на словото, но няма свобода след словото. Според мен отговорността за политиката и за обективизма на всяка медия е на нейните издатели. В България много хора са обругавани и ощетявани чрез медиите. И няма никакви последствия за тези медии, доразвива мисълта си банкерът. Публикуваното в понеделник интервю е продължение на опита на Василев да изчисти имиджа си след изпратеното от банката му до германската държавна медия писмо с оплакване от "тенденционно" отразяване и зле прикрити заплахи. Последва отстраняването без предупреждение на софийските коментатори на медията Еми Барух и Иван Бедров заради "несъответствие с журналистическите стандарти", породило съмнението, че Дойче веле се е поддало на натиска от страна на КТБ. Седмица по-късно обаче медията промени позицията и обяви, че Барух и Бедров ще продължат да работят за българската й редакция. Подписалата известията за тяхното отстраняване Верица Спасовска, ръководител на главната редакция на Дойче веле за Средна и Източна Европа, изрази тогава съжаление, че "досега към господин Василев не е отправено запитване за неговата позиция" и декларира, че "това ще бъде сторено през следващите дни". Сега именно тя е автор на интервюто с банкера. В него той отрича всякаква връзка с медийната групировка на депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. "Никога и под никаква форма не съм инвестирал във вестниците на Нова българска мeдийна група. Предишният собственик на тези вестници, който ги продаде на НБМГ, притежаваше 2 от 7 дяла в дружеството ИПК "Родина" АД – издателско-печатарски комплекс, който разполага с атрактивен терен на основната пътна артерия "Цариградско шосе" в гр. София. Останалите 5 дяла бяха на други собственици. Аз съм инвестирал именно в развитието на този проект - в закупуването на терена и сградата на бившия ИПК "Родина". Това е нещото, в което съм инвестирал", казва Василев. Василев отрича и пари на държавни фирми, държани в Корпоративна търговска банка, да са използвани за финансиране на медиите на Пеевски и Кръстева. По думите му подобни твърдения са "една от най-интензивно разпространяваните лъжи в кампанията на Икономедиa за КТБ". "Нито един лев или евро от сметките на тези компании не са използвани за финансиране на Нова българска мeдийна група, защото тя не се финансира от КТБ АД. Кaкто и по принцип тя не се финансира от Корпоративна търговска банка", казва Василев. "Единствената медия, с която съм имал нещо общо към онзи момент като консултант и миноритарен партньор на фонд за рискови инвестиции, е TВ7. И тази моя миноритарна инвестиция никога не е имала друга цел, освен бизнес", добавя той. "Освен Икономедиа, многобройните сателити в интернет, част от които не са идентифицирани като собственост (имам предвид Mediapool, Offnews, Биволъ, ПИК, както и редица жълти сайтове, които гравитират около Икономедиа и използват същата риторика) имат същото отношение към медиите и сайтовете, които изказват различно от тяхното мнение. Те не обичат да слушат нещо, което е противно на тяхното мнение. И всеки журналист, който е заподозрян, че не е съгласен с тях, веднага се подозира във връзки с мен или в някакви други световни конспирации. А истината е, че много хора досега се страхуваха да говорят истината!", доразвива медийните си виждания Цветан Василев. В интервюто за Дойче веле той казва, че няма власт и че се гордее с това, което е успял да развие през годините. "Аз съм изразител на националните интереси и на националния капитал, независимо че не членувам в нито една организация на работодателите. Смятам, че голяма част от тях са представители по-скоро на компрадорския капитал, а не на националния предприемачески капитал. Моята цел е в България индустрията да бъде в основата на системата, а не oбратното. В момента, все още в резултат на прехода, политиката е в основата на цялата система. И понеже политиката е тясната страна, пирамидата ни е обърната. Затова е и толкова нестабилна", обяснява Василев.

Получаваме 708 млн. евро за образование и иновации

Общо над 700 млн. евро ще получи България за иновации и образование през следващия програмен период (2014-2020 г.), информират от правителствената...

МВР дължи 116 хил. лв. на пощите, полицаи разнасят писма

Сградата на вътрешното министерство.

Вече трети месец служители на МВР са принудени да изпълняват пощенски услуги, след като договорът на Министерството с „Български пощи“ АД изтече през лятото. До момента няма сключен нов договор и за това служителите на дирекция „Специална куриерска служба“, наред със секретната вътрешноведомствена поща, са принудени да носят и писма извън рамките на МВР.

Поради изтичане на срока на договора с „Български пощи“ АД договорните отношения са прекратени на 21 юли 2013 година, става ясно от отговор на МВР до OFFNews. От ведомството обясняват, че пощата, която е предназначена за адресати извън МВР се доставя от специализираната дирекция, „куриерски звена и др.“ Липсата на договор за пощенски услуги е натоварила работата на посочените звена, но въпреки това броят на куриерите под пагон остава непроменен.

От отговора на МВР става ясно, че предходното ръководство на министерството, не е заделило средства за изпълнението на договора и след изтичането му МВР „виси“ с малко повече от 116 хил. лв. за извършени пощенски услуги. Две са неплатените фактури – едната е на стойност 26 810 лв., а втората е частично платена, като остатъкът по нея е 89 254 лв.

МВР обаче не дължи неустойки и за момента икономисва от разходи за пощенски услуги.

Месец преди договорът с Пощите да изтече, вътрешният министър Цветлин Йовчев е открил обществена поръчка за избиране на изпълнител на пощенски услуги. Прогнозната стойност на договора, който МВР ще сключи, е 4,2 млн. лв. като парите са предвидени за три години.

В момента у нас 17 компании имат лиценз за оператори на услуги по Закона за пощенските услуги. Изискванията на МВР са операторът да се грижи за кореспонденцията от и до МВР в страната и чужбина, включително и за препоръчани или непрепоръчани пратки до 2 кг. и колети до 20 кг. За услугата изпълнителят ще трябва да се отчита с писмена справка всеки месец.

Статията "МВР дължи 116 хил. лв. на пощите, полицаи разнасят писма" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Ръст на индустриалното производство в ЕС

През август 2013 г. спрямо предходния месец на годината индустриалното производство в еврозоната нараства с 1%, а това в Европейския съюз (ЕС) - с...

Какво е общото между България и Хърватия?

„Хърватските инвестиции са добре дошли в България, както и всички усилия в икономическата сфера за съвместни инициативи“. Това каза премиерът Пламен...

Костов ръководи в НБУ лаборатория за рисковете

Бившият премиер каза, че няма да си позволят да внасят каквито и да било идеологии в изследвания, а работата ще е фокусирана върху националното съгласие

Плевнелиев ще се защитава със съдебни дела срещу клевети

"Атаките срещу президента и институцията целят хаос в държавата"

    


Адемов: Трябва ни стегната и добре платена администрация

Държавната администрация трябва да бъде стегната, добре платена и да отговаря на изискванията на гражданите - така министър Хасан Адемов защити идеята за 10% съкращения. Той увери, че няма да бъдат засегнати всички ведомства.

Скандална схема с неправомерни назначения на ръководни постове в Икономическия

Скандална схема с неправомерни назначения на ръководни постове във Финансово-стопанската гимназия в Хасково. Уволниха помощник директора по административно-стопанската дейност, заради обещан пост. 

Днес  бе уволнен помощник директора на Финансово-стопанската гимназия в Хасково – Мария Госпова, която до края на миналата седмица ползваше платен отпуск. От началото на учебната година, като неин заместник, до завръщането й бе назначен бившият началник на образователния инспекторат и общински съветник Иван Панайотов.

“Опитаха се да ме спрат да се върна от отпуск и то по простата причина, че  Иван Панайотов бе назначен като мой заместник. В момента, в който успях да се върна ,  Панайотов продължава да  е на работа”, жалва се потърпевшата Мария Госпова.

След като тя се върнала на работа, директорът на гимназията Цанко Цанков сключил допълнително споразумение от 10 октомври т.г., към съществуващия договор на Панайотов, но с нова длъжност – заместник на домакина на гимназията, който също се оказа в болнични.

Уволненият помощник директор Мария Госпова

По думите на Цанко Цанков, директор на Финансово-стопанската гимназия, Панайотов е назначен на граждански договор. Той е за изпълнение на проект, с който училището ще кандидатства пред фондация „Америка за България”, за изграждането на Център за обучение.  Поискахме въпросния договор, но директорът отказа да го покаже, с мотив че документът съдържа лични данни на лицето. Ние все пак се сдобихме с копие на документа, на който бе изписано преназначението в “домакин” и уточнението, че трудовият договор се сключва до завръщането на титуляра Д. Янакиева.

Потърсихме за коментар и Регионалния инспекторат по образованието. От там информираха, че по случая е подадена жалба от Мария Госпова, за неправомерното й отстраняване от поста помощник директор на Финансова-стопанска гимназия-Хасково. “Учудвам се, че става така с г-н Панайотов.  Дълбоко съм учудена, защото имаше доброто желание от страна на инспектората и моя лична покана, ако види някъде своята реализация в образованието да дойде и да поговорим”, заяви началникът на РИО-Хасково Мариела Златева.

Цанко Цанков, директор на ФСГ-Хасково

Оказа се, че това не е единствената жалба, постъпила в образователния инспекторат към директора на Финансово-стопанска гимназия-Хасково. Другите три жалби са във връзка с мениджмънта и управлението на гимназията. Подадени са от колектива на училището и КТ „Подкрепа”, за това че са назначени 4-ма помощник директори, но нито един от тях не е с квалификация за профила на училището. Копия на жалбите са изпратени до Министерството на образованието и председателят на парламентарната комисия по образование. По всички жалби има заповед за проверка. Гимназията в момента се инспектира, а резултатите ще бъдат обявени допълнително, уточниха от образователния инспекторат.

Репортаж гледайте във видео новините на сайта.

Димитър Димитров

 

Мариела Златева, началник РИО-Хасково

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сключеното допълнително споразумение към трудовия договор на Иван Панайотов

 

Скрита камера показа мизерията в бежански центрове

Хората в бежанския център в столичния кв. "Военна рампа" живеят в крайна мизерия, без медицински контрол, ток и със занижени охранителни мерки. Това показа репортаж на БНТ, заснет със скрита камера в бежанския център.

Трима американци разделиха Нобела за икономика

Анализът на стойността на ценните книжа донесе отличието на Юджин Фама, Ларс Петер Хансен и Робърт Шилър

Продължаващата безизходица във Вашингтон натиска индексите в САЩ*

Пазарът ще бъде много слаб и уязвим в почивния ден за банките и облигационните пазари, коментира анализатор

    


Искат да се намалят осигурителните вноски за земеделските стопани

По-ниски осигурителни вноски за земеделските производители - за това се обяви днес зам.-областният управител на Кърджали Назми Мюмюн в рамките на...

Обвинение срещу бившия главен секретар на МС за случая ”Костинброд”

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на бившия главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков за престъпление по служба.

Откриват миньорска изложба на Делийски за Деня на града

 По случай 19 октомври - дена на град Перник и празника на Свети Иван Рилски, покровител на миньорите, Община Перник и Регионален Исторически Музей - Перник, откриват изложба живопис от “Миньорският цикъл” на Димитър Делийски.

Художникът е работил 12 години като подземен майстор копач и в свободното си време е рисувал изложените картини. На изложбата ще бъдат показани 38 творби – рисунка, акварел, пастел и масло. Всичките картини ще бъдат на...

Продължава

Шоколадът помага за отслабване

Не го пренебрегвайте, когато сте на диета

    


Обвинение за Главния секретар на правителството на ГЕРб за бюлетините в Костинброд

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на бившия главен секретар на Министерски съвет (МС) Росен Желязков за откритите 460 000 бюлетини в печатница "Мултипринт" в Костинброд ден преди парламентарните избори тази година.

1200 души са задържани в "Бирюльово" след сблъсъците

Според свидетели в проблемния квартал полицията проверява всеки с неславянска външност

Разплатени са 52% от парите по ОПАК

През първата седмица на октомври по всички оперативни програми са сключени нови договори с бенефициенти за над 26 млн. лева. Почти 90% от тях са...

Енди Броу: Рано или късно ще стане невъзможно да се живее над възможностите

Великобритания се връща към Средновековието, твърди изпълнителният директор на Schroder Investment Mgmt

    


Най-високата сграда в Южна Америка заплашва да дестабилизира пазара на офиси

Пазарът в Сантяго, Чили, ще бъде наводнен от съвременни площи заради бума на новото строителство, което ще повиши значително празните офиси

    


Незрящи излизат на протест заради недостъпната среда в София

Незрящи се обявиха срещу недостъпната среда в София

Незрящи излизат на символичен протест заради недостъпната среда за незрящи в София. Това съобщиха от Съюза на слепите – София.

Протестът ще се проведе във вторник, когато е Международният ден на белия бастун. От Съюза на слепите призоваха всеки, който има желание, да се включи към протеста, като си сложи бяла лента или облече нещо жълто.

В България има приет национален стандарт за достъпна среда, но той не се спазва. Пример за това е софийското метро, където е трудно на незрящите да влязат, защото няма обозначения от къде започват и къде свършват стълбищата, обясни председателят на Съюза Асен Алтънов.

Като цяло улиците в София не са достъпни за незрящите. Голям е проблемът със светофарите, тъй като едва 10 на сто от тях са озвучени. Това е една от причините за инцидентите с незрящи, коментира Алтънов.

По думите му през тази година двама души са били пометени от автомобили на кръстовище, като единият от тях е починал.

Опасни за незрящите са и тротоарите, тъй като са пълни с различни колчета, знаци, огради, рекламни табели и паркирани коли, допълниха от Съюза на слепите.

Давали сме неведнъж предложения за решаване на този проблем, но оттам просто не искат да си свършат работата, категоричен е Алтънов.

Статията "Незрящи излизат на протест заради недостъпната среда в София" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Албанците стават европейци в Гърция

По силата на новия кодекс за имиграцията законните имигранти ще могат да живеят и работят в Европейския съюз. Мярката засяга 540 000 души с разрешителни за дългосрочно пребиваване от различни националности, най-много са гражданите на Албания.

прочети повече

Цветлин Йовчев слуша лекция на Иван Костов в НБУ

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев присъства на представянето на проекта на бившия лидер на ДСБ Иван Костов "Лаборатория управление на рискове" в Нов български университет.

Ресторантьори призоваха президента да не налага вето при вдигане на забраната за пушене

Собствениците на заведения излязоха с още мотиви в полза на облекчаване на пълната забрана

    


5 години и 4 месеца затвор за син, убил баща си

Подсъдимият се призна за виновен за тежкото деяние

    


Плевнелиев съди Бареков за лъжи и клевети

Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев си запазва правото да защити репутацията на президентската институция и доброто си име, включително и чрез завеждането на съдебни дела срещу медии или всеки, който публикува или разпространява лъжи и клевети по негов адрес.

Това се посочва в съобщение на прессекретариата на държавния глава, разпространено часове след изказването на телевизионния водещ Николай Бареков, че Плевнелиев е забъркан в пране на пари.

Бареков твърди, че Плевнелиев е забъркан в престъпления, изискващи наказателна отговорност. 

Внесъл съм сигнал до Главна прокуратура срещу държавния глава, каза телевизионният водещ на пресконференция във Варна.

Ето и твърденията на Бареков за Плевнелиев, публикувани на barekov.com:  

През 2000 г. фирмата, която Росен Плевнелиев представлява – “Линднер Ирис” АД, е подписала договор с фирма “Симек” ООД, представлявана от Павлин Койнов и Милко Талев. Споразумението е на стойност близо 600 000 лева и в него има клауза за 9% норма на печалба. Изпълнител на строително-монтажните работи е “Линднер”. Срокът за изпълнение е от 300 дни, а всички плащания е предвидено да стават по банков път. В началото на действието на този договор обаче Росен Плевнелиев, тогава бизнесмен, отива на касата на “Симек”, за да получи 20 бона комисионна. Сумата е отчетена с касов ордер. В края на действието на този договор – 24 септември Плевнелиев отива, за да си прибере останалите 50 000 лева отново с касов ордер. Ако аз отида и се разпиша – какво е това? Рушветчийство! Според чл.304 т.Б това се квалифицира като търговия с влияние, а според чл. 253 това е пране на пари.

Бареков показа двата касови ордера с подписа на Плевнелиев и каза, че те са в основата на неговия сигнал до прокуратурата. След като Плевнелиев не отговори нищо за офшорките и имота си в Гърция, сега трябва да отговори откъде са тези пари! С тези документи аз сигнализирам Главна прокуратура, но започвам да говоря и политически, ако той в рамките на няколко часа не си подаде оставката. Само да припомня, че неговият колега в Германия го направи заради заем, а тук става дума за престъпление.

Отговорът на президента

В съобщението на прессекретариата на държавния глава се посочва още, че ”през последните близо шест месеца българското общество стана свидетел на организирана клеветническа кампания срещу държавния глава, която отдавна премина всякакви граници. Невярната и манипулативна информация, която тенденциозно обикаля определени медии, цели да урони доброто име на държавния глава Росен Плевнелиев и да разклати президентската институция, в отговор на открито изразени от президента позиции”.

Според държавния глава атаките срещу институцията очевидно целят предизвикване на хаос в държавата и отклоняване на вниманието от реалните проблеми, които българското общество посочва.

Статията "Плевнелиев съди Бареков за лъжи и клевети" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Изгубено куче в кв. Изток

 Куче без стопанин се разхожда в района на кв.Изток зад банка ДСК, съобщава наша читателка. Тя ни е изпратила снимка на кучето.

Шоколадът не вреди на диетата

Намаляването на консумацията на шоколад води до напълняване, а не до отслабване, установи ново изследване.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване