Оптимизмът за близко политическо споразумение подкрепи индексите в САЩ

"Важни" и "ползотворни разговори" между лидерите на двете партии в Сената обърнаха посоката на движение на индексите към ръст

    


Хиляди арестувани в Москва след бунтове заради убийство

Хиляди бяха арестувани в Москва вчера, след като руската столица се превърна в бойно поле при протести завчера вечерта. Местни жители в южното предградие Бирюльово се вдигнаха на бунт заради неразкритото убийство на 25-годишен руснак от имигрант, предадоха световните агенции.
Напрежението в квартала тлеело още след убийството на Егор Шчербаков Хиляди бяха арестувани в Москва вчера, след като руската столица се превърна в бойно поле при протести завчера вечерта. Местни жители в южното предградие Бирюльово се вдигнаха на бунт заради неразкритото убийство на 25-годишен руснак от имигрант, предадоха световните агенции. Напрежението в квартала тлеело още след убийството на Егор Шчербаков

Махат мантинелите на Аспаруховия мост

Всяко от платната на Аспаруховия мост във Варна ще става двупосочно при необходимост. Това стана ясно днес, когато бе представена нова организация на движение по съоръжението. 
На две места са премахнати мантинелите и са поставени временни заграждения, които могат да пренасочват трафика. Има сложени и пътни знаци, които да указват на Всяко от платната на Аспаруховия мост във Варна ще става двупосочно при необходимост. Това стана ясно днес, когато бе представена нова организация на движение по съоръжението. На две места са премахнати мантинелите и са поставени временни заграждения, които могат да пренасочват трафика. Има сложени и пътни знаци, които да указват на

Дават Цонко Цонев на прокуратурата

Кметът на Каварна Цонко Цонев ще отговаря пред прокуратурата заради неправилно разпределени средства за почистване, съобщиха от Сметната палата. Според проверяващите причина за разследването е станала неправилно внесената такса "смет" към отдел "Озеленяване" в общината.

Стойчо Младенов: Проблемите ще сплотят "Левски"


Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов смята, че проблемите в "Левски" ще допринесат за това сините да се сплотят. Според него такъв ефект са оказали и трудностите, през които минават червените.

"В повечето случаи тези неща влияят положително. И при нас всички проблеми, които имахме, действаха обединително", каза Младенов пред Тв7.

Младенов е изправен пред проблеми заради контузии на основни футболисти. С травми са защитниците Апостол Попов и Жереми Фо Поре, заради което...

Изритаха Мадона от кино

Поп кралицата получи забрана да посещава киносалоните на американската верига Аламо Драфтхаус Синемас. Причина за това станал фактът, че пращала sms-и по време на прожекция миналата седмица.

Петър Стоянов: Не мога да спя по цели нощи заради ситуацията в България

Петър Стоянов. Снимка: БГНЕС

Прекарвам цели безсънни нощи, мислейки си какво става с нашата България, заяви пред bTV президентът (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов.

Стоянов разказа, че е прекарал три дни в България – два от тях бил в планината, където “навсякъде е пълно с хартии от вафли-трепач, кутии от цигари и бутилки от минерална вода”.

У нас умишлено се поддържа тезата, че Делян Пеевски е единственият проблем. Щяхме ли да въздъхнем с облекчение, ако КС беше казал или той сам се беше отказал от депутатското място. Щяхме ли да живеем в свободна държава? – попита президентът Стоянов.

Има много други, по-страшни нерешени проблеми от това. Основният въпрос е за разделението в българската нация, каза той.

Стоянов е на мнението, че в България политиците никога няма да бъдат почтени, тъй като никой не може да бъде накаран да стане политик, ако вечер децата му вкъщи ще го питат: “Вярно ли е, че си тъп и непочтен?”.

С тази риторика, че политиците са тъпи, алчни и корумпирани в политиката действително ще влязат само тъпи и корумпирани хора, на които не им пука какво говорят хората за тях. Виждате ли колко е подла ситуацията? Не твърдя, че политиците са ангели, но техният морал е отражение на крадливия морал изобщо, смята Стоянов.

Статията "Петър Стоянов: Не мога да спя по цели нощи заради ситуацията в България" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Иван Костов ще ръководи лаборатория за анализ на риска в Нов български университет


Бившият премиер и доскорошен председател на ДСБ Иван Костов ще ръководи изследователското звено "Лаборатория Управление на рискове" на Нов български университет в София.

Лабораторията ще изготвя доклади и анализи за рисковете пред страната, в които ще се посочват и прогнози, каза самият Костов, цитиран от БТА, при представянето на звеното. На откриването в НБУ присъстваха още вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателят на парламентарната комисия по...

Нобелисти разоръжители искат примирие в Сирия

Тазгодишният нобел за мир, който арганизацията спечели, ще помогне в мисията , допълни в интервю за Би Би Си турският дипломат. Коментирайки наградата за мир, сирийският президент Башар ал Асад се пошегувал, че тя “трябвало да бъде присъдена на него”, писа излизащият в Ливан просирийски вестник “Ал Акбар”. Тазгодишният нобел за мир, който арганизацията спечели, ще помогне в мисията , допълни в интервю за Би Би Си турският дипломат. Коментирайки наградата за мир, сирийският президент Башар ал Асад се пошегувал, че тя “трябвало да бъде присъдена на него”, писа излизащият в Ливан просирийски вестник “Ал Акбар”.

Сирия официално стана част от Организацията за забрана на химически оръжия

От понеделник Сирия официално става член на Организацията за забрана на химическото оръжие. На територията на страната влиза в сила основополагащият документа на тази организация - Конвенцията за забрана на разработката, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие.

Протест срещу насилието готвят съученици на Ники, родителите искат доживотен затвор (обзор)

“Каквото и да правим сега, няма да върнем Ники, но ще се борим да спрем насилието и да не позволим повече това да се случва в нашия град”, казаха вчера съучениците на починалия след жесток побой ученик от X “б” клас на врачанската гимназия “Христо Ботев”. Ден след смъртта на 16-годишния Николай Димитров негови приятели създадоха група във фейсбук. “Каквото и да правим сега, няма да върнем Ники, но ще се борим да спрем насилието и да не позволим повече това да се случва в нашия град”, казаха вчера съучениците на починалия след жесток побой ученик от X “б” клас на врачанската гимназия “Христо Ботев”. Ден след смъртта на 16-годишния Николай Димитров негови приятели създадоха група във фейсбук.

Любослав Пенев: Сами ще сме виновни, ако не се класираме


Селекционерът Любослав Пенев заяви, че ако България не се класира за световното първенство, вината ще е единствено на футболистите и треньорския екип в отбора. Той изтъкна, че в трудната група съставът се представя добре.

"В момента не мислим за бараж, а как да се представим добре. Важното е да спечелим. Искаме да защитим второто място в групата и реномето си. Нашата група е най-трудната от европейските, а няма отбор, който да ни е надиграл. Нито Италия, нито Дания, нито Чехия, нито...

Започна делото за касиране на частичните местни избори в Гърмен


В Административния съд в Благоевград днес започна делото за касиране на частичните избори за кмет на община Гърмен, съобщи БТА.

Делото бе образувано по жалба на ГЕРБ и нейния кандидат за кмет на общината Верхад Ислямов с основен мотив, че бюлетините са били прозрачни и е нарушена тайната на вота при изборите, произведени на 29 септември.

Съдебният процес започна с разпит на трима свидетели. На заседанието днес не присъства новоизбраният кмет на община Гърмен Минка...

Съдът мисли да отвори ли пак делото "Кричим"

До месец Върховният касационен съд (ВКС) ще реши дали да отмени собственото си решение, с което обяви двореца “Кричим” за държавна собственост. 
През юни 2012 г. върховните съдии постановиха, че той не лична собственост на монарсите. В основата на заключенията им бе, че е дворецът е на интендантството на царя, а то е държавно учреждение. До месец Върховният касационен съд (ВКС) ще реши дали да отмени собственото си решение, с което обяви двореца “Кричим” за държавна собственост. През юни 2012 г. върховните съдии постановиха, че той не лична собственост на монарсите. В основата на заключенията им бе, че е дворецът е на интендантството на царя, а то е държавно учреждение.

Пиянски скандал отведе мъж в болницата

Комоцио, контузия на главата и множество фрактури получи мъж, след пиянски скандал във Варненско

2 дни учене – 3 работа в техникумите

Два дни уроци в клас и три дни практика във фирми и заводи. С такъв график ще бъде учебната седмица на гимназистите в професионалните училища. Това ще стане възможно чрез въвеждането на дуалната система в техникумите у нас.

Плевнелиев на прокурор за рушвет и пране на пари

Президентът Росен Плевнелиев отива на прокурор заради рушвети и пране на пари. Николай Бареков е внесъл сигнал срещу него в държавното обвинение, съобщи вчера самият той във Варна.

Петър Стоянов: Планината е зарината с хартии от вафли-трепач

Петър Стоянов се възмути от цялостната обстановка в държавата. В ефира на Би Ти Ви президентът от 1997 г. до 2002 г. сподели, че е прекарал три дни в България, два от които е бил в планината, където ’’навсякъде е пълно с хартии от вафли-трепач, кутии от цигари и бутилки от минерална вода’’.

Стоянов призна, че прекарвал безсънни ... Петър Стоянов се възмути от цялостната обстановка в държавата. В ефира на Би Ти Ви президентът от 1997 г. до 2002 г. сподели, че е прекарал три дни в България, два от които е бил в планината, където ’’навсякъде е пълно с хартии от вафли-трепач, кутии от цигари и бутилки от минерална вода’’. Стоянов призна, че прекарвал безсънни ...

Администрацията раздута с 14 400 чиновници

Сегашният модел на администрацията с увеличения в края на мандата на ГЕРБ от тогавашния финансист №1 Симеон Дянков брой на държавните служители с 14 400, не е удачен.

Филип Щерев: Повечето семейства са захвърлили родителите си в дома за стари хора във Варна и са ги забравили

Повечето от семействата на настанените в „Гергана“ старци са ги захвърлили в дома и буквално са ги забравили. „Има синове и дъщери, които от години не са посещавали родителите си“, коментира със свито сърце управителят на старческия дом Филип Щерев.

Проверяват заподозрян за убийството, взривило Москва

Московската полиция подозира няколко души за убийството на руския младеж, което стана причина за масовите протести в Москва. Проверява се самоличността на един заподозрян, за да бъде обявен за издирване, съобщиха полицейски източници.

"Ние сме пред добър шанс за банкрут", иронично заяви Обама

Обама участва на благотворителна среща във Вашингтон.

Микяй Наим и Веселин Петров със злато

Микяй Наим и Веселин Петров

Микяй Наим и Веселин Петров

Златни медали, сребро и два бронза грабнаха състезатели на “СКБ-Димитровград” на провелия се в Кишинев XIII-ти международен турнир по борба свободен стил за кадети в памет на Александър Зера. Той се състоя на 11 и 12 октомври.

Спортният клуб по борба- Димитровград отново защити доброто си име на турнира в  Молдова. Конкуренцията бе на ниво като имаше много силни състезатели от Украйна, споделиха от клуба. Седем кадети от Димитровград се бориха на трите тепиха в залата на Висшия институт по физкултура като трима стигнаха финала.

В кат. 54 кг шампион стана Микяй Наим, който спечели и индивидуален приз за най-добра техника. Златния медал взе Веселин Петров в кат. 58 кг. Драгомир Димов в кат. 100 кг. стана на второто си място. Богомил Бонев в кат. 76 кг. и Велко Тодоров кат. 85 кг. завоюваха бронзови медали. Без отличия останаха само Иван Ангелов кат. 58 кг. и Мирослав Иванов кат. 63 кг.

 

 

 

Репортаж гледайте в новините

 

 

Анжелина Янева

Кметове нахраниха премиера

Отбрани млечни и месни мезета от района на Луковит похапна премиерът Пламен Орешарски след срещата си с представителите на местните власти в курорта Албена. 10 кметства бяха подредили маси с деликатеси и вина във фоайето на казиното, където в неделя вечерта бе открит първият общински кулинарен фестивал. Вкусни мръвки еленски бут, апетитни лютеници Отбрани млечни и месни мезета от района на Луковит похапна премиерът Пламен Орешарски след срещата си с представителите на местните власти в курорта Албена. 10 кметства бяха подредили маси с деликатеси и вина във фоайето на казиното, където в неделя вечерта бе открит първият общински кулинарен фестивал. Вкусни мръвки еленски бут, апетитни лютеници

Батков: Левскари, докажете, че не сте нефелни, както ви наричаха

Босът на “Левски” Тодор Батков за пореден ден се яви на “Герена” след драматичните събития миналата седмица и преди вечното дерби с ЦСКА в събота. За битката за България срещу “червените” той направи призив към своите футболисти, в който замеси напусналия Наско Сираков и уволнения Славиша Йоканович, без да споменава имената им.

“Нека покажат Босът на “Левски” Тодор Батков за пореден ден се яви на “Герена” след драматичните събития миналата седмица и преди вечното дерби с ЦСКА в събота. За битката за България срещу “червените” той направи призив към своите футболисти, в който замеси напусналия Наско Сираков и уволнения Славиша Йоканович, без да споменава имената им. “Нека покажат

Ресторантьорите за пушенето: Ако излезем на улицата, няма прошка


БСП взе около 8% от собствениците на заведения в България, по наша сметка, защото много от нас гласуваха заради предизборното им обешание за отмяна на забраната за пушене. Партиите обаче си играят на политика на наш гръб. Ние бяхме тези, които поведохме крак и създадохме февруарските събития, затова се обръщаме към управляващите - не ни вадете отново на улицата, оставете ни да работим, защото сега вече когато излезем, няма да бъдем толкова примирени.

Това заявиха представители на...

Петър Стоянов: Има много по-страшни проблеми от този с Пеевски

Петър Стоянов се възмути от цялостната обстановка в държавата. В ефира на Би Ти Ви президентът от 1997 г. до 2002 г. сподели, че е прекарал три дни в България, два от които е бил в планината, където ’’навсякъде е пълно с хартии от вафли-трепач, кутии от цигари и бутилки от минерална вода’’.

Стоянов призна, че прекарвал безсънни ... Петър Стоянов се възмути от цялостната обстановка в държавата. В ефира на Би Ти Ви президентът от 1997 г. до 2002 г. сподели, че е прекарал три дни в България, два от които е бил в планината, където ’’навсякъде е пълно с хартии от вафли-трепач, кутии от цигари и бутилки от минерална вода’’. Стоянов призна, че прекарвал безсънни ...

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

"Новините в 100 секунди" в 19 часа:
- Росен Желязков е обвиняем за "Аферата Костинброд";
- Вторият вот на недоверие срещу кабинета Орешарски ще се гласува в четвъртък, а обсъжданията ще бъдат  в сряда;
- Върховния комисариат на ООН за бажанците, уличава в лъжа новия шеф на Държавната агенция по бежанците Николай Чирпанлиев;
- Трима американци...

Приватизацията на товарното подразделение на румънските железници се провали

Собственикът на спечелилата търга компания и министерството на транспорта спорят кога трябва да бъдат платени 170 млн. евро по приватизационния договор

    


3 дни делят САЩ от исторически финансов колапс

3 дни делят САЩ от исторически финансов колапс в случай, че републиканците и либералите в Сената не постигнат консенсус около приемането на закон за финансиране на правителството и повишаване тавана на дълга. За понеделник са насрочени нови пленарни сесии, а лидерът на демократите в американския Сенат изрази оптимизъм, че решаването на проблема е към края си.

Учени чакат диамантен дъжд

Американски учени изчислиха, че на Сатурн и Юпитер могат да се изсипят диаманти, достатъчно големи, за да бъдат носени от холивудски звезди. Новите атмосферни данни за газовите гиганти показват, че въглеродът е в изобилие в ослепителната си кристална форма, казват те, цитирани от Би Би Си.

Оказва се, че мълниите в атмосферата трансформират Американски учени изчислиха, че на Сатурн и Юпитер могат да се изсипят диаманти, достатъчно големи, за да бъдат носени от холивудски звезди. Новите атмосферни данни за газовите гиганти показват, че въглеродът е в изобилие в ослепителната си кристална форма, казват те, цитирани от Би Би Си. Оказва се, че мълниите в атмосферата трансформират

Умрял пловдивчани се разлагал цяла седмица в дома си

Мистериозната смърт на героя на социалистическия труд Янчо Павлов разтърси пловдивски квартал и разстрои съседите. Пожарна и криминалисти повече от час се опитваха да проникнат в апартамента на Павлов на ул. Мистериозната смърт на героя на социалистическия труд Янчо Павлов разтърси пловдивски квартал и разстрои съседите. Пожарна и криминалисти повече от час се опитваха да проникнат в апартамента на Павлов на ул. "Върховръх" 10, пише "Марица". 68-годишният мъж е починал вкъщи, а разложения му труп беше открит от спасителен отряд на пожарната ...

Герой на соцтруда издъхна, откриха трупа чак след седмица в дома му в Пловдив

Мистериозната смърт на героя на социалистическия труд Янчо Павлов разтърси пловдивски квартал и разстрои съседите. Пожарна и криминалисти повече от час се опитваха да проникнат в апартамента на Павлов на ул. "Върховръх" 10, пише "Марица".

68-годишният мъж е починал вкъщи, а разложения му труп беше открит от спасителен отряд на пожарната ... Мистериозната смърт на героя на социалистическия труд Янчо Павлов разтърси пловдивски квартал и разстрои съседите. Пожарна и криминалисти повече от час се опитваха да проникнат в апартамента на Павлов на ул. "Върховръх" 10, пише "Марица". 68-годишният мъж е починал вкъщи, а разложения му труп беше открит от спасителен отряд на пожарната ...

Треньорът на Григор: Няма време за губене

Григор Димитров започна подготовка с новия си треньор Роджър Рашийд. 
Само допреди няколко дни австралиецът бе на почивка по плажовете, но след официалното съобщение, че ще се занимава с българската звезда, побърза да се присъедини към таланта от Хасково. Димитров вече направи тренировки в Стокхолм с Жереми Шарди (Фр), с когото бяха в академията н Григор Димитров започна подготовка с новия си треньор Роджър Рашийд. Само допреди няколко дни австралиецът бе на почивка по плажовете, но след официалното съобщение, че ще се занимава с българската звезда, побърза да се присъедини към таланта от Хасково. Димитров вече направи тренировки в Стокхолм с Жереми Шарди (Фр), с когото бяха в академията н

БДЖ пуска още 47 влака за Коледа

От 15 декември с въвеждането на зимното влаково разписание в цял ЕС у нас броят на влаковете се увеличава с 47. Това съобщи вчера зам. изпълнителният директор на БДЖ Чавдар Трендафилов.

Омбудсманът скочи срещу орязването на бюджета му

Пенчев смята, че посягат върху институцията

    


Чехите пристигнаха в минорно насторение

В доста минорно настроение пристигнаха играчите на Чехия за последната среща с България от световните квалификации.

Курбанът по-скъп на Байрама

С 50 стотинки скочи живото тегло на телешкото месо преди Курбан Байрама. Тази тенденция се забелязва от около седмица, коментират търговци. Агнешкото обаче остава на същите цени, допълват те.

До преди седмица телешкото живо тегло се намирало за около 2,80 – 3 лв на килограм. Сега обаче то струва около 3, 30- 3, 50. Телешко обезкостено е около 9,50 лв.

Агнешкото ден преди Байрама е на цена 12 лв. Търговците коментират, че предходната година килограмът струвал също толкова.

Едно средно агънце излизало около 10 килограма, а цената му била около 120 лв, обясниха търговци. Едно 30 – килограмово шиле можело да се намери за 240 лв като 1 килограм е около 8 лв, разказаха месарите. Тази година обаче нямало особено търсене на цели агнета.

 

 

Репортаж гледайте в новините

 

 

 

Анжелина Янева

Хасан Адемов: 500 бежанци могат да започнат работа у нас

500 бежанци могат да започнат работа у нас, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в Пловдив. 
По думите му това е заложено в една от програмите в националния план за действие по заетостта. Идеята е да предложим на тези, които имат статут на бежанец, възможности за изучаване на български език, мотивационно обучение ... 500 бежанци могат да започнат работа у нас, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в Пловдив. По думите му това е заложено в една от програмите в националния план за действие по заетостта. Идеята е да предложим на тези, които имат статут на бежанец, възможности за изучаване на български език, мотивационно обучение ...

Хасан Адемов: 500 бежанци могат да започнат работа в България

500 бежанци могат да започнат работа у нас, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в Пловдив. 
По думите му това е заложено в една от програмите в националния план за действие по заетостта. Идеята е да предложим на тези, които имат статут на бежанец, възможности за изучаване на български език, мотивационно обучение ... 500 бежанци могат да започнат работа у нас, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в Пловдив. По думите му това е заложено в една от програмите в националния план за действие по заетостта. Идеята е да предложим на тези, които имат статут на бежанец, възможности за изучаване на български език, мотивационно обучение ...

Обещават на "Напоителни системи" тази седмица заплати

Министър Греков уточни, че необходимите 1 млн. и 600 хил. лв. са осигурени

БДЖ – топло, чисто, бързо?

„А дано, ама надали!” Този рефрен от популярна песен е толкова лесно приложим към всеки аспект от живота ни, че е достатъчно човек само да уточни темата, чието положително развитие очакваме някога, но неясно кога.

Разбиха Мерцедеса на пернишката звезда Ива Давидова

Ива Давидова смени колата си, но не успя да й се порадва. Близо месец след като стана собственик на нов автомобил, вандали разбиха превозното й средство цели два пъти. Първият набег остави колата на певицата без странични огледала, а вторият - с изкъртени лайсни с датчици за парк троник.

„Никога досега не ми се е случвало подобно нещо. И направо се чудя как са я разбили и никой не е видял. От години паркирам колата си пред блока, в който живея” - разказва Ива...

Продължава

Хванаха двама с наркотици във Варна

При полицейски проверки, проведени на 10 и 11 октомври във Варна са заловени две лица за притежание на марихуана, съобщиха от полицията. На 10 октомври, около 16:00 ч., на ул. "Д-р Пискюлиев" в лицето Д. Л. На 26 г., от Варна, е намерен и иззет плик със суха тревиста маса.

ДПС избира нов шеф на земеделския фонд между двама разследвани

И при новата тройна коалиция ДПС ще продължи да разпределя порциите във властта по най-богатата европейска програма – за развитието на селските райони, чийто бюджет е над 3 млрд. евро. Директорът на фонд "Земеделие" – органът, през който става договарянето на средствата и разплащането на проектите, ще бъде от квотата на ДПС, като титулярът все още не е ясен. Обсъжданите имена са на бившата шефка на фонд "Земеделие" Ализан Яхова и на Велин Велев, бивш шеф на дирекция "Прилагане на мерките за развитие на селските райони", твърдят депутати от БСП и ДПС. Така назначението отново ще е политическо, независимо че земеделският министър Димитър Греков бе заявил, че ще се прави конкурс за поста. Директор на земеделския фонд досега е избиран само веднъж с конкурс при ГЕРБ и приключи със злополучното назначение на Калина Илиева, чиято диплома на висше образование се оказа фалшива и името й стана нарицателно за случайните хора във властта. Проблемът с Яхова и Велев обаче е, че и срещу двамата е имало разследвания от страна на прокуратурата. Яхова беше обвинена през 2012 г. в безстопанственост,   по думите на тогавашния градски прокурор на София Николай Кокинов  . Велев беше разследван за изнудване на фермери не само от българската прокуратура, но и от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ през 2009 г. Не е ясно каква е съдбата на делото срещу него. От прокуратурата все още не са отговорили на запитването на Mediapool. Ализан Яхова беше посочена от лидера на ДПС Ахмед Доган, като един от инструментите, чрез който става разпределянето на порциите във властта на предизборната среща в село Кочан през юни 2009 г. Новият шеф на фонд "Земеделие" ще бъде човек, който е работил във фонда, наясно е с нещата и кандидатурата му се одобрява от Брюксел, коментира депутат от ДПС пред Mediapool. Той потвърди, че все още няма решение кой ще оглави ключовото ведомство, като се очаква името му да стане ясно следващата седмица. Моят избор за изпълнителен директор на фонд "Земеделие" е Васил Грудев, каза министърът на земеделието Димитър Греков пред Mediapool. Той уточни, че е насрочил за понеделник заседание на управителния съвет на фонд "Земеделие". По думите на Греков на него ще се вземе решение за назначаване на заместници на Грудев, който оставал на поста като титуляр. Избор на нови заместници на фонд "Земеделие" Неофициално се твърди, че Васил Грудев, който в момента е временно изпълняващ длъжността, след напускането на Румен Порожанов през май ще бъде сменен в края на годината. Аргументът за това ще е загуба на европейски средства по Програмата за развитие на селските райони, като прогнозите към момента са за около 100 - 150 млн. евро. Устройственият правилник на фонд "Земеделие" предвижда директорът да има четирима заместници. В момента има двама, след като Грудев стана и.д. директор, а Десислава Тодорова напусна след като новата тройна коалиция дойде на власт. В момента заместник-директори на фонд "Земеделие" са Свилен Костов, който отговаря за директните плащания на площ, и Иван Капитанов с ресор "Държавни помощи" и програмите САПАРД и "Рибарство и аквакултури". Има шест-седем кандидатури за зам.-изпълнителни директори, като сред тях е и Велин Велев, каза министър Греков пред Mediapool. Той не уточни дали сегашните двама заместници ще запазят постовете си. Моето предложение е фонд "Земеделие" да има петима заместници, защото работата е много, каза Греков. Идеята е петият заместник да отговаря за финансите във фонда. Земеделският министър обясни, че заседанието на управителния съвет на фонда е отложено за следващата седмица, защото двамата му заместници – Явор Гечев, който отговаря за селската програма, и Валентина Маринова, която отговаря за рибарската програма, са на срещи в Брюксел с представители с Европейската комисия. Земеделският министър отрече назначенията във фонда да се съгласуват с Брюксел. В писмо през лятото ЕК предупреди, че не одобрява чистките в администрацията, работеща с еврофондовете. През септември пък макар да няма нищо общо със селската програма еврокомисарят по регионална политика   Йоханес Хан   при посещението си в София заяви, че е необходимо да има приемственост между служителите и "да не се сменят тези, които са показали отлични резултати". Коя е Ализан Яхова Готвената да застане начело на фонд "Земеделие" Ализан Яхова заемаше поста и при тройната коалиция. Първоначално тя беше зам.-изпълнителен директор, а след това пое временно шефския пост след отстраняването през 2007 г. на дългогодишния директор Асен Друмев, който също бе човек на ДПС. ДРумев бе съден за злоупотреби и неизгодни договори и след първоначални присъди бе опрадван на следващи инстанции. Яхова отново стана и.д. след оставката на Атанас Кънчев през октомври 2008 г., а през 2009 г. вече пое титулярния пост, на който остана до идването на ГЕРБ. Тя беше уволнена от тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов. На нейно място след конкурс беше избрана Калина Илиева, като впоследствие стана ясно, че тя е заела поста с измама представяйки фалшива диплома от Германия. По времето, когато Ализан Яхова беше във фонда, гръмнаха едни от най-големите скандали, свързани с предприесъдинителната програма САПАРД. Заради злоупотребите Еврокомисията замрази плащания по нея, а европейската служба за борба с измамите ОЛАФ описа страната като "тотално корумпирана". Кой е Велин Велев Другият спряган кандидат за шеф на фонд "Земеделие" Велин Велев нашумя в началото на 2010 г. покрай т.нар. прокурорска aкция "белите якички". При нея освен Велев, който по това време беше шеф на дирекция "Прилагане на мерките за развитие на селските райони", бяха задържани още петима служители на фонда. Те бяха обвинени в организиране на престъпна група за уреждане на европроекти. По случая беше образувано дело специализираното звено за злоупотреби с европари към Върховната касационна прокуратура, а разследването беше за злоупотреба със служебно положение и търговия с влияние. Няма публична информация как е завършило то. Акцията по залавянето на "престъпната група" беше предприета по сигнал на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ на 13 януари 2010 г. Тогава бяха претърсени домовете на Велев и подчинените му началници на сектори Нина Йолова и Цветомира Стайкова, както и главните експерти Ралица Братанова, Иван Метанов и Иван Патев. Според обвинението групата изнудвала кандидати по САПАРД и Програмата за развитие на селските райони чрез сключването на консултантски договори с определени фирми, една от които се управлявала от братовчед на Велин Велев.

Чорни (Брезник) удари с 3:0 "Ботев" (Друган) пред 500 души

В мач от седмия кръг на ОФГ 1, футболният отбор на "Чорни" (Брезник) победи с класическото 3:0,като домакин отбора на "Ботев" (Друган).

В неделния следобед на стадиона в Брезник се изсипаха близо 500 зрители,привлечени от добрите игри,които демонстрират в последно време футболистите на "Чорни",както и от създадената празнична обстановка от страна на домакините.Освен футболната среща,за доброто настроение на публиката домакините бяха подготвили...

Продължава

Очаква се диамантен дъжд

Американски учени изчислиха, че на Сатурн и Юпитер могат да се изсипят диаманти, достатъчно големи, за да бъдат носени от холивудски звезди. Новите атмосферни данни за газовите гиганти показват, че въглеродът е в изобилие в ослепителната си кристална форма, казват те, цитирани от Би Би Си.

Оказва се, че мълниите в атмосферата трансформират Американски учени изчислиха, че на Сатурн и Юпитер могат да се изсипят диаманти, достатъчно големи, за да бъдат носени от холивудски звезди. Новите атмосферни данни за газовите гиганти показват, че въглеродът е в изобилие в ослепителната си кристална форма, казват те, цитирани от Би Би Си. Оказва се, че мълниите в атмосферата трансформират

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване