Йотова избухна срещу Виктор Николаев: БСП не е заложник на никого

Не мога да разбера кога и какво трябва да се случи, за да има Консултативен съвет за национална сигурност при президента по въпроса за бежанците. Това заяви по Нова телевизия евродепутатът от БСП Илияна Йотова.

По думите й прехвърлянето на топката между кметството в София и вътрешното министерство е повече от гавра. „Още преди две години ... Не мога да разбера кога и какво трябва да се случи, за да има Консултативен съвет за национална сигурност при президента по въпроса за бежанците. Това заяви по Нова телевизия евродепутатът от БСП Илияна Йотова. По думите й прехвърлянето на топката между кметството в София и вътрешното министерство е повече от гавра. „Още преди две години ...

Жоро Милионера получи 12 години на втора инстанция

Пловдивският апелативен съд увеличи наказанието му

    


Рецидивист отне златните обеци на дете

Криминалисти от Велико Търново задържаха рецидивист, заплашил дете с нож и го ограбил пред асансьор в блок, информира Дарик. 

Жертвата е 14-годишно момиче. Криминално проявеният мъж задигнал златните обеци.

Сигнал за случая в блок на ул. "Симеон Велики" в старата столица е получен в събота около 16:30 ч. в полицейското управление. 

След Криминалисти от Велико Търново задържаха рецидивист, заплашил дете с нож и го ограбил пред асансьор в блок, информира Дарик. Жертвата е 14-годишно момиче. Криминално проявеният мъж задигнал златните обеци. Сигнал за случая в блок на ул. "Симеон Велики" в старата столица е получен в събота около 16:30 ч. в полицейското управление. След

След книгата за Сноудън, подготвят и филм

/КРОСС/ HBO и Сони водят преговори за заснемане на филм за Едуард Сноудън, пише "Ню Йорк Таймс". За основа на филма ще послужи книгата на журналиста от британския вестник "Гардиън" Глен Гринвалд, която ще излезе през март догодина. Предполага се, че в нея ще има нови разобличения на американските спецслужби, предоставени от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън. Засега нито HBO, нито Сони са постигнали договореност с издателя на книгата на Гринвалд.

Увеличиха присъдата на Жоро Инкасото на 12 г.

Георги Енев Снимка: Булфото

Пловдивският апелативен съд увеличи наказанието на Георги Енев, подсъдим по делото за обир на инкасо автомобил, от осем на 12 години лишаване от свобода. 

През юли Пловдивският окръжен съд определи присъда от осем години зад решетките на Енев, станал известен с прякора Жоро Инкасото. Решението на магистратите бе оспорено пред Пловдивския апелативен съд (ПАС).

ПАС е преценил, че по-ниската инстанция неправилно е определила устното разкаяние на Жоро Инкасото като смекчаващо вината обстоятелство.

“Разкаянието и съжалението за извършено престъпление не се извличат само от произнесени думи. подсъдимият е планирал и съзнателно е извършил тежко престъпление. Целеният от подсъдимия резултат е постигнат. Парите са отнети и сктири. Не е ясно за какво съжалява подсъдимият”, гласи заключението на ПАС.

 Като смекчаващи вината обстоятелства Окръжният съд е приел факта, че Енев се намира в затруднено финансово положение, че той не представлява сериозна опасност за обществото. За намаляването на присъдата на Окръжния съд са допринесли и обстоятелствата, че застрахователите, съвместно с фирмата-работодател, са възстановили щетите.

Апелативният съд обаче е преценил, че тези аргументи не са легитимни, за да смекчат присъдата на Георги Енев.

На 22 юни 2012 г. обвиняемият изчезна със сумата от 1,5 милиона лева, транспортирани с инкасо автомобил на фирмата, в която работеше като охранител. Няколко дни след обира Георги Енев се укри и беше обявен за национално издирване. Общите усилия обаче не доведоха до резултат, но впоследствие Жоро Инкасото се предаде сам.

Статията "Увеличиха присъдата на Жоро Инкасото на 12 г." бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Крадци изнасят трактори и багери в Ирак и Йордания

Автокрадци изнасят задигнати багери и трактори зад граница. Най-атрактивните пазари са в Ирак и Йордания, където в момента има бум на строителството.
Отмъкната от български бизнесмени скъпоструваща селскостопанска и строителна техника е засечена още в Македония и Албания, съобщиха от полицията.
Откраднатите багери, валяци, трактори, комбайни и... Автокрадци изнасят задигнати багери и трактори зад граница. Най-атрактивните пазари са в Ирак и Йордания, където в момента има бум на строителството. Отмъкната от български бизнесмени скъпоструваща селскостопанска и строителна техника е засечена още в Македония и Албания, съобщиха от полицията. Откраднатите багери, валяци, трактори, комбайни и...

Mazda3 вече и с хибрид в Япония

/КРОСС/ Mazda разкри информация за хибиридния вариант на модела Axela/Mazda3. Колата е с двулитров, четирицилиндров мотор, има вариатор и електродвигател. В Япония Mazda Axela Hybrid ще се предлага само във варианта седан и излиза в продажба едновременно с бензиновите варианти на модела на 21-и ноември при базова цена от 2 373 000 йени /24 000 долара/. В момента няма по-подробна информация за автомобила, но се смята, че общата мощност на хибридния агрегат е към 200 к.с. Известна е обаче цифрата на средния разход на гориво по паспортни данни за японския ездови цикъл JC08 - само 3,2 л/100 км път. Допълнителният акумулатор, обслужващ електромотора, е разположен в багажника /419 л при нармалния бензинов вариант/, което отнема известен полезен товарен обем. В салона също има известни промени - по-различна е комбинацията от прибори на таблото и напълно оригинален е лостът на предавките.  Източник: www.auto-press.net

Пет жертви на празненствата за класирането за световното в Колумбия

Най-малко 5 са жертвите в колумбийската столица Богота на празненствата за класирането на националите на Мондиал 2014. Трима са загинали от огнестрелни рани, а други двама са били прегазени от автомобили, предаде Lancenet . 
Още 10 души се борят за живота си в централната болница в града. Някои от тях са били нападнати, а други прегазени на Най-малко 5 са жертвите в колумбийската столица Богота на празненствата за класирането на националите на Мондиал 2014. Трима са загинали от огнестрелни рани, а други двама са били прегазени от автомобили, предаде Lancenet . Още 10 души се борят за живота си в централната болница в града. Някои от тях са били нападнати, а други прегазени на

Парите от глоби на пътя да отиват за пострадали при катастрофи

Бизнесменът Васил Василев предложи от страниците на “24 часа” да се създаде специален фонд за лечение на ранените при катастрофи, като средствата за него се набират през цената на бензина.  150 милиона лева годишно може да влизат във фонда, ако цената на литър бензин или дизел се увеличи само с 2%, или приблизително 5 ст. на литър. Според Василев Бизнесменът Васил Василев предложи от страниците на “24 часа” да се създаде специален фонд за лечение на ранените при катастрофи, като средствата за него се набират през цената на бензина. 150 милиона лева годишно може да влизат във фонда, ако цената на литър бензин или дизел се увеличи само с 2%, или приблизително 5 ст. на литър. Според Василев

Безплатни прегледи за псориазис в цялата страна

/КРОСС/ Асоциацията на хората, страдащи от псориазис, организира тази седмица безплатни прегледи в цялата страна. Поводът е Световният ден на хората с болестта псориазис - 29-и октомври. Псориазисът не е типично автоимунно заболяване, но е в следствие на изменения в имунната система, обясняват лекарите. То не е заразно и не се предава от човек на човек. Болестта може да се прояви в резултат на генетична предразположеност, на стрес, на дихателни инфекции, на варицела, на приемане на хормони в резултат на различни медикаменти, травми. В България няма регистър на болните от псориазис. Близо 20% от тях са деца, сочат данните на специалистите. Псориазисът е хронично протичащо възпалително заболяване и лечението продължава цял живот. То протича в 4 етапа. В последния етап трябва да се включат и биологични продукти, но засега в България те не се реимбурсират от Здравната каса. Целта на продължителното лечение е постигане на дълга ремисия.

„Франкфуртер алгемайне цайтунг": Роми от България създават гета, в които цари мизерия

Ромите бягат от бедността от България и Румъния към германската Рурска област. Там те си създават гета, в които цари мизерия, бедност, престъпност и насилие, съобщава германското издание  „Франкфуртер алгемайне цайтунг". 


Последните шест години, притокът на имигранти от Румъния и България към Германия се е увеличил с почти 300%, съобщава издан Ромите бягат от бедността от България и Румъния към германската Рурска област. Там те си създават гета, в които цари мизерия, бедност, престъпност и насилие, съобщава германското издание „Франкфуртер алгемайне цайтунг". Последните шест години, притокът на имигранти от Румъния и България към Германия се е увеличил с почти 300%, съобщава издан

Кайли предпочете работата пред гаджето

Певицата била с разбито сърце след раздялата с испанския модел Андрес

    


За успеха на протеста

Автор: Антоанета Цонева

В медиите се обсъжда “намаляването на гражданската енергия” и се търсят причините за това. Излизат по-малко хора – това е факт. 120 дни не може да има хиляди на улицата, това здравият разум го разбира – хората трябва да се върнат към живота си, да свършат натрупаната работа, да се грижат за семействата си. Важното е, че гневът им не е затихнал. Показват го всички социологически изследвания.

Задава се въпросът, ако оставка няма – провал ли е протестът, ако не – какво е успех?

Участник съм в протестите и за мен успех е:
1. Проявата на гнев срещу недосегаемите – тези, които използват публичната власт не в интерес на хората – възпряно бе назначениято на Пеевски за председател на ДАНС

2. Формира се общност, отстояваща нов начин на правене на политика – има искане за почтеност в публичния живот, което ще даде ефекти в дългосрочен план

3. Открито се признава наличието на олигархия, която определя правилата и инсталира своите посредници на публични позиции – Станишев призна, че Пеевски е от такъв кръг

4. Страхът на управляващите от въпросите на гражданите – никой не отговори “Кой посочи Пеевски?” – скриха се зад загражденията и полицейските кордони

5. Дори в Конституционния съд започна разговор използва ли се той за лобистките интереси на политическия елит

6. Обсъжда се много силно проблемът със собствеността на медиите – кой стои зад тях и за какво се използват – журналисти се опълчиха срещу интересите на корпорацията и получиха публична подкрепа

7. Изпилено е до най-ниските равнища доверието в институциите, защото са в захвата на нелегитимни интереси и гражданите знаят това

8. Оказва се силен натиск върху партиите за връзките им със задкулисието, БСП се пропуква – вътрешната опозиция признава наличието на интереси и влияния извън партията, които определят поведението и решенията на лидера и кликата му

9. Посланиците на страни от ЕК открито посочиха несъвместимостта на олигархия и демокрация в България

10. Силна външна изолация – знак, че не се приема този начин на управление от ЕС

11. Арогантността и бесът на кукловодите и куклите им изби така, че направи много неудобно и твърде скъпо да бъде защитаван “успехът” на недосегаемите

12. Разметването е дълбоко във фунадамента на обществото – българите очертаха граница, която няма да понесат да се прекрачва – случва се морална революция

13. Има искане за “чисти ръце” в публичния живот и изваждане на мафията от него – толкова силно това очакване никога не е било – протестът го дефинира

14. Има пренареждане и дестилация – много ясно се вижда кой кой е и каква гражданска позиция е готов да отстоява – паднаха много маски – необратимо

15. И за тях е ясно, че си тръгват – защото гражданите разбраха, че хората, взели решението за Пеевски, ако не невменяеми, са силно зависими и много слаби, за да управляват публичен ресурс в обществен интерес, което е задачата на всяка демократична власт

Текстът е публикуван първо на сайта на Протестна мрежа

The post За успеха на протеста appeared first on Noresharski.com.

Индустриалното производството в еврозоната се върна към растеж

Най-значителни разширения на дейността през август са отчетени в Португалия, Малта и Чехия

    


Троян празнува 145 години от основаването си

Троян/КРОСС/ Град Троян празнува днес 145 години от основаването си. Празникът започва със Света Божествена литургия в църквата "Света Параскева", където миряните могат да се докоснат до чудотворната икона "Достойно ест", донесена от Света гора, и одеждите на Св. Преподобна Петка Търновска, които ще останат в храма, дарени от архиепископа на Яш и митрополита на Молдова и Буковина Теофан. Ще бъдат открити и изложбите "Животът на една идея", която проследява идеята за воина конник от времето на траките, през римската епоха, чрез християнската иконография до съвременното модерно изкуство, и изложбата "Променящият се град", проследяваща развитието на Троян през последните 145 години. Гостите на празника ще видят находки от откритото през 2012-а година светилище на тракийския конник в местността Калугерското, недалеч от Состра.

Гласуват втория вот на недоверие в четвъртък

/КРОСС/ Новият вот на недоверие към кабинета "Орешарски" ще бъде гласуван този четвъртък, съобщи председателят на Народното събрание Михаил Миков. Той заяви, че обсъждането по него ще бъде проведено ден по-рано, както изисква парламентарната процедура. Миков направи съобщението преди началото на парламентарния семинар, организиран от Регионалния секретариат за Парламентарно сътрудничество в Югоизточна Европа. Новият вот на недоверие беше внесен от ГЕРБ на 10 октомври и е "за провал в политиката на регионалното развитие и инфраструктурата".  

Нов тон за гласа на народа в съда

Правосъдният министър Зинаида Златанова предлага промяна в реда за подбор на съдебните заседатели. Идеята е вместо да бъдат избирани от общинските съвети по партиен принцип, всички български граждани, които имат желание да правораздават, да се впишат в общ регистър и да се въведе случайното им разпределение по делата - с компютър, както се прави... Правосъдният министър Зинаида Златанова предлага промяна в реда за подбор на съдебните заседатели. Идеята е вместо да бъдат избирани от общинските съвети по партиен принцип, всички български граждани, които имат желание да правораздават, да се впишат в общ регистър и да се въведе случайното им разпределение по делата - с компютър, както се прави...

Рецидивист ограби момиченце пред асансьор

Криминалисти от Велико Търново задържаха рецидивист, заплашил дете с нож и го ограбил пред асансьор в блок, информира Дарик. 

Жертвата е 14-годишно момиче. Криминално проявеният мъж задигнал златните обеци.

Сигнал за случая в блок на ул. Криминалисти от Велико Търново задържаха рецидивист, заплашил дете с нож и го ограбил пред асансьор в блок, информира Дарик. Жертвата е 14-годишно момиче. Криминално проявеният мъж задигнал златните обеци. Сигнал за случая в блок на ул. "Симеон Велики" в старата столица е получен в събота около 16:30 ч. в полицейското управление. След

Дефлацията през септември на годишна база достигна 1,6%

Потребителските цени през миналия месец са се повишили с 0,1%

    


380 души са задържани след бунтове в Москва

Москва/КРОСС/ 380 души са задържани след бунтове в московския квартал ''Бирюлево'', избухнали след убийството на 25-годишния Егор Шчербаков. Младежът бе наръган с нож от „мъж с азиатски или кавказки вид'' пред очите на приятелката му, след скандал между двамата.  Местни жители настояха убиецът да бъде намерен и наказан, полицията да провери всички имигранти, живеещи в района, и да се закрие местната борса за плодове и зеленчуци, където най-често се събират нелегални имигранти. 23-ма души са получили травми с различна степен на тежест. Осем от тях са приети в медицински стационари, шестима са отказали хоспитализиране, а на други девет граждани е назначено амбулаторно лечение.  Задържаните са откарани в няколко полицейски участъка. Полицията е успяла да разпръсне тълпата и обстановката се е стабилизирала. Последваха масови безредици, като при тях беше разбит търговски център. Това е равносметката от московския бунт. Въпросът за мигрантите и етническата престъпност това лято бе сред ключовите теми в кампанията по повод изборите за кмет на Москва, напомня "Ведомости".

За Австралия чашата е наполовина пълна

Икономиката на страната се възстановява, но предстои още работа.

    


Новият вот на недоверие ще се обсъжда в сряда

Депутатите ще обсъдят в сряда втория вот на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ, съобщи председателят на парламента Михаил Миков. Този път темата е регионалната политика и инфраструктурата.

Холандски музиканти зад Рут

Певицата представя новия си албум на 25 октомври

    


Подпийнал шофьор пробва да подкупи полицаи с петдесетачка

37-годишен мъж от павликенското село Недан е задържан за даване на подкуп на полицейски служител, съобщиха от Областната дирекция на МВР във В. Търново, цитирани от Darik. 

Около 21,00 ч., снощи полицаи от Полски Тръмбеш спрели за проверка лек автомобил Фолксваген, управляван от 37-годишен мъж. При проверка на водача за алкохол с техническо 37-годишен мъж от павликенското село Недан е задържан за даване на подкуп на полицейски служител, съобщиха от Областната дирекция на МВР във В. Търново, цитирани от Darik. Около 21,00 ч., снощи полицаи от Полски Тръмбеш спрели за проверка лек автомобил Фолксваген, управляван от 37-годишен мъж. При проверка на водача за алкохол с техническо

ВКС пак отложи делото САПАРД

Марио Николов и Людмил Стойков

Върховният касационен съд (ВКС) отново беше принуден да отложи делото за източване на 7.5 млн. евро по програмата САПАРД заради неявяването на един от адвокатите на подсъдимите Марио Николов и Людмил Стойков заради пътуване в Индия.

Друга причина за отлагането на мегаделото е и отсъствието на Марио Николов, който не бил получил призовката си, тъй като не е открит на посочения адрес.

Следващата насрочена дата за делото е обявена за 1 номеври.

В края на миналата година стана ясно, че обвинителят от Софийска апелативна прокуратура Стойчо Ненков е оттеглил протеста срещу оправдателните присъди по делото, а изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов веднага след това изпрати искане за възобновяване до касационния съд.

Процесът се води за изпирането на над 7 милиона евро по програма САПАРД.

Статията "ВКС пак отложи делото САПАРД" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Орешарски обеща здравна реформа за октомври 2014 г.

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че правителството му е твърдо решено да проведе здравната реформа. Тя ще стартира в средата на следващата година или най-късно през октомври.

Орешарски: Стартираме реформи в здравеопазването

/КРОСС/ Най-важният момент сега е подготовката на проектобюджета за следващата година, заяви министър-председателят Пламен Орешарски в ефира на Нюз7. Премиерът изтъкна, че един от акцентите ще бъде бизнес средата. „Ще се стремим още повече да подобрим връщането на ДДС. Въвеждаме и касова отчетност на малките фирми, така че да дължат ДДС, след като ефективно са получили пари по сделки, а не преди това", обясни премиерът. Също така до края на годината ще се наблегне на законодателните инициативи, за да се подобри нормативната рамка в областта на конкуренцията. Премиерът Орешарски обърна внимание и върху мерките на кабинета за намаляване на административната тежест върху бизнеса. Министър-председателят каза, че ще се заложи по-голям дял на публичната инвестиционна програма, което ще бъде стимулиращо за стопанската активност. „Ще стартираме реформи в здравеопазването", обяви г-н Орешарски. По отношение на лекарствата, той отбеляза, че с известно централизиране на доставките ще може до определена степен да се избегне изкуственото завишаване на цените. По думите му това е важно, за да се освободи ресурс, с който да се подобри качеството и финансирането на самите здравни услуги. „Важно е да усъвършенстваме и болничната помощ. Това изисква подготовка на здравните заведения и известна децентрализация на монополната сега обществена Здравна каса

Износът на ток може да докара екоглоби

Рязкото отпушване на износа на елекроенергия в България може да доведе до наказателна процедура от Брюксел заради замърсяване на околната среда. Това съобщиха пред “Труд” от дирекция “Опазване и чистота на въздуха” към Министерството на околната среда и водите.
Причината е, че по-голяма част от електроенергията, която се произвежда в момента за бъ Рязкото отпушване на износа на елекроенергия в България може да доведе до наказателна процедура от Брюксел заради замърсяване на околната среда. Това съобщиха пред “Труд” от дирекция “Опазване и чистота на въздуха” към Министерството на околната среда и водите. Причината е, че по-голяма част от електроенергията, която се произвежда в момента за бъ

Главчев отрече "синхрон" между ГЕРБ и част от БСП по „Хохегер"

/КРОСС/ Димитър Главчев от ГЕРБ отрече партията му да работи „в синхрон" с опозиционери от БСП срещу лидера Сергей Станишев по скандала „Хохегер". Депутатът трябваше да отхвърли твърдението, след като действия на партията му по въпроса и изказвания на социалисти наведоха на мисълта, че се изчаква подходящ момент за припомняне на случая. Кабинетът „Станишев" подписа два договора с Петър Хохегер за близо 3 млн. евро през 2006 г., за подобряване на имиджа на България в ЕС. ГЕРБ внесе в прокуратурата доклада за австрийския лобист Петър Хохегер, който беше осъден на две и половина години затвор в Австрия, изготвен във временната парламентарна комисия по въпроса, година след като тя приключи работа. Действията на партията обаче съвпаднаха времево с изказване на Румен Петков в „Тази сутрин", който заяви, че договорът с лобиста, чийто български партньор бе ПР-агенцията на съпругата на Сергей Станишев - Моника Йосифова, е бил обсъден „на прима виста" и без предварително съгласуване с членовете на Министерския съвет. Главчев обясни пред бТВ това съвпадение с ново обстоятелство от преди месец - присъдата на Хохегер, постановена от виенския съд. „Ако има синхрон, то в него трябва да участва и австрийският съд", предположи хипотетично той

150 хиляди българи страдат от псориазис

Болестта засяга хората най-често между 20 и 35 години

    


Повреди се мостът на румънско-българската дружба

На платното на "Дунав мост 2" се отворила дупка, просмуква се и вода, пише румънският вестник "Гъндул"

Как влияят споровете във Вашингтон на икономическата сигурност?

След 2008 година средното ниво на политическа несигурност е двойно над това за предишните 23 години

    


Бюджет 2014 ще гарантира увеличение на собствените приходи на общините

Премиерът Пламен Орешарски обеща повече средства за местната власт догодина

    


Професионалното образование и обучение - приоритет за България

/КРОСС/ По инициатива на премиера Пламен Орешарски в Министерския съвет (МС) ще се проведе дискусионен форум на тема "Професионалното образование и обучение - приоритет за България". На форума ще бъдат обсъдени актуалното състояние на професионалното образование в страната, европейските инструменти в тази сфера и въвеждането на обучение чрез работа, като възможност за намаляване на младежката безработица. Тема на разговора ще бъде и разширяването на възможностите за партньорство с бизнеса, както и необходими законодателни промени. В дискусионния форум ще участват министри, депутати, ръководители на работодателски и браншови организации.

Ще влязат ли от ГЕРБ за вота, пита депутат от БСП

Според Красимир Янков мотивите са несъстоятелни

    


Да се правим на недостъпни вече не е секси

"Държането на положение, изразяващо се в отговор на съобщение едва няколко дни след любовна среща, не важи в днешно време на мигновена комуникация", казва експертът по връзките Джени Трент Хюс

Четирима заподозрени в тероризъм арестувани в Лондон

Четирима  са били арестувани в Лондон по време на антитерористична операция, съобщи Би Би Си. 
Скотланд Ярд заяви, че арестуваните са обвините в подготовка и осъществяване на терористичен акт на територията на Великобритания. Полицията е претърсила общо шест адреса.
Един от очевидците на арестите разказа пред британската телевизия, че тъкмо е оти Четирима са били арестувани в Лондон по време на антитерористична операция, съобщи Би Би Си. Скотланд Ярд заяви, че арестуваните са обвините в подготовка и осъществяване на терористичен акт на територията на Великобритания. Полицията е претърсила общо шест адреса. Един от очевидците на арестите разказа пред британската телевизия, че тъкмо е оти

Иззеха 3 000 кутии цигари без бандерол край Мездра

Цигарите били скрити в товарен автомобил

    


Дончев: Вотът на недоверие е упрек към цялостната политика на правителството

/КРОСС/ Мина 10% от мандата на правителството, (ние някак си разсъждаваме, че то е от вчера), 10%, и ако не е време да съдим за резултатите, поне е време да съдим за намеренията. Това каза депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев в предаването пред бТВ тази сутрин. „Вотът на недоверие не го приемайте само и единствено като упрек по отношение на политиката в сферата на регионалното развитие и по отношение на инфраструктурата. Това е упрек към цялостната политика на правителството. И първият, и вторият вот се явяват вид компромис, че не е внесен вот за цялостна политика. Първият вот свързан с Министерство на инвестиционното проектиране и този насрочен към регионалното развитие са пряко свързани", обясни Дончев. ПГ на ГЕРБ категорично заяви намеренията си за трети вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски", този път за провала на правителството в политиката на здравеопазването, след този за несправяне на правителството с регионалното развитие и инвестициите. Един от мотивите за вота на недоверие към правителството за регионалната политика са големите инфраструктурни проекти при пътищата, каза бившият министър по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Минаха вече 10% от мандата на правителството, а кабинетът все още не работи както трябва, разкритикува кабинета той. „Поради отсъствието ни от зала дебатът до голяма степен не отговори на въпросите, които все още висят

Как да защитим дома си от кражби?

Все повече застрахователи предлагат застраховка за кражба чрез техническо средство

    


Сделки с Неохим формираха 77% от оборота на БФБ-София*

Индексите са с минимални повишения, идващи от ръста при Неохим с 2,09% до 39 лв.

    


Кръгът „Капитал” на Иво Прокопиев стоял зад Реформаторския блок

Точно тези хора са и авторите на разделението в СДС през 1998 г. Първо бяха Агнешките главички, после Глобална България, Типинг пойнт, а сега Реформаторският блок, анализира ексседесарят.

Цветан Василев: Не съм олигарх, нямам медии, нямам власт

Цветан Василев. Снимка: БГНЕС

Дойче веле

Препечатваме интервю на Дойче Веле с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. От думите на банкера с изненада научихме, че OFFNews е “сателит на Икономедиа” (издателската група на “Капитал” и “Дневник”). Това обаче е най-малко шокиращото от изказванията на Василев в интервюто.

То бе предшествано от драматични събития в редакцията на Дойче веле (както и в редица български медии). Заради публикации, касаещи КТБ, на двама сътрудници на ДВ – Иван Бедров и Еми Барух, банката изпрати дълго гневно писмо до редакцията в Германия. В резултат Верица Спасовска, ръководител на главната редакция на Дойче веле за Средна и Югоизточна Европа, уволни двамата журналисти. Медийният отзвук, който породи това решение в България, накара редакцията да преосмисли решението си. Спасовска е авторът на днешното интервю с Василев.

ДВ: Започвам с един въпрос, който преди време реномираното списание „Лидърс” Ви зададе. Ще го повторя и сега: Бихте ли описали още веднъж мястото и ролята на КТБ АД в българската банкова среда, както и какви са плановете за бъдещето на банката?

Ц. Василев: Както е добре известно, Корпоративна търговска банка АД е пета в България по големина на активите си. Тя е типична корпоративна банка, т.е. фокусирана е върху обслужване на бизнеса и индустрията. 

Развитието й следва стратегия, приета от придобиването й през 2000 г.: обслужване на бизнеса в определени отрасли и сфери на индустрията. Преди всичко това е инфраструктура, в цялото многообразие на това понятие, като енергетика и енергийна инфраструктура, пътно строителство, водно строителство, телекомуникации, както и специално профилиране на банката във финансиране на експортни операции.

Всичко това помогна на КТБ АД да преодолее по-лесно последствията от кризата, започнала през 2008 година. Защото, за разлика от повечето конкуренти, кредитните експозиции на банката към най-уязвения от кризата отрасъл – строителството, са в пъти по-ниски от средните за банковата система на България.

Нямаме сериозни намерения да променяме нашата стратегия по отношение на секторната ориентация на банката, защото оценките ни за развитието на конюнктурата и на финансовата криза не са особено оптимистични за следващите няколко години. За сметка на това разглеждаме възможността за регионална експанзия, главно в републиките на бивша Югославия, където виждаме основен потенциал за развитие през следващите години.

Преди известно време списание “Икономист” писа, че както при матрьошките, зад Нова българска медийна група се крие широко финансиране от страна на Вашата банка, като средствата на държавни фирми в КТБ АД се използват за финансиране на частни медии. Вярно ли е това?

Една от най-интензивно разпространяваните лъжи в кампанията на Икономедиa за КТБ АД е тази, че банката се възползва от наличието на средства на държавни фирми, за да финансира медии. Компании с държавнo участие, предимно от сектор енергетика, са клиенти на КТБ АД от 13 години. Нямам спомен досега някоя от тези компании да е казала, че нейните пари са използвани за нещо друго, освен за обслужване на дейността й, в това число – за текущи разплащания, предоставяне на кредити, на други гаранционни инструменти като акредитиви, банкови гаранции и прочие. Говоря за 13 години партньорство с тези компании.

Нито един лев или евро от сметките на тези компании не са използвани за финансиране на Нова българска мeдийна група, защото тя не се финансира от КТБ АД. Кaкто и по принцип тя не се финансира от Корпоративна търговска банка.

Що се отнася до рекламния бюджет на КТБ АД, той е в пъти по-малък от средния размер на рекламните бюджети на големите банки в банковата система в България и със сигурност не е решаващият фактор за развитието на НБМГ. Още повече, че никой не обръща внимание на факта, че бюджетът за спонсорство на КТБ АД за култура, спорт, наука, образование е много по-голям от рекламния бюджет на банката, което лесно може да бъде проверено от балансите на институцията, още повече, че тя е публично дружество.

В интервюто за списание “Лидърс” казвате, че инвестирате в медии. Така ли е все още?

Това интервю е дадено през 2011 г. по спомен. Единствената медия, с която съм имал нещо общо към онзи момент като консултант и миноритарен партньор на фонд за рискови инвестиции, е TВ7. И тази моя миноритарна инвестиция никога не е имала друга цел, освен бизнес. Аз съм инвестирал в бизнес проект. Никога и под никаква форма не съм инвестирал във вестниците на НБМГ. Предишният собственик на тези вестници, който ги продаде на НБМГ, притежаваше 2 от 7 дяла в дружеството ИПК – Родина АД – издателско-печатарски комплекс, който разполага с атрактивен терен на основната пътна артерия “Цариградско шосе” в гр. София. Останалите 5 дяла бяха на други собственици. Аз съм инвестирал именно в развитието на този проект – в закупуването на терена и сградата на бившия ИПК Родина. Това е нещото, в което съм инвестирал. Но не и във вестниците. Те са отделени и нямат нищо общо с дружеството, което управлява този проект.

Тогава навярно няма да се съгласите и с твърденията в българските медии, според които връзката Ви с ТВ7, макар да е от икономическо или от бизнес естество, води до това, че упражнявате влияние върху съдържанието на тази медия?

Можете да потърсите за отговор на този въпрос изпълнителните директори. Според мен не повече от 5-6 човека ме познават в TВ7. И то основно спортните репортери, които ми вземат интервюта, когато участвам в такъв род събития.

Искам да добавя нещо в контекста на обективните и необективните медии и тезата, която изповядва Икономедиa. За това колко те са обективни, говори фактът, че в тази медия съществуват “черни” и “бели” списъци. Начело на черния списък вероятно съм аз, а за хората в черния списък или не се говори нищо, когато вече няма какво да се каже негативно, или се говори само негативно. Такива “черни” и “бели” списъци в TВ7 не съм чувал да има. Там има журналисти от всички цветове, които разполагат с пълна свобода.

И още нещо ще кажа, за да завърша по тази тема. Освен Икономедиа, многобройните сателити в интернет, част от които не са идентифицирани като собственост (имам предвид Mediapool, Offnews, Биволъ, ПИК, както и редица жълти сайтове, които гравитират около Икономедиа и използват същата риторика) имат същото отношение към медиите и сайтовете, които изказват различно от тяхното мнение. Те не обичат да слушат нещо, което е противно на тяхното мнение. И всеки журналист, който е заподозрян, че не е съгласен с тях, веднага се подозира във връзки с мен или в някакви други световни конспирации. А истината е, че много хора досега се страхуваха да говорят истината!

Преди по-малко от седмица се наложи ръководството на Федерацията по мотоспорт в България да излиза с пресконференция, в която да опровергае лъжите на Икономедиа.

Описвате медийния пазар в България като много поляризиран, така го възприемаме и ние в Германия. В този смисъл, има ли свобода на словото в България?

Аз мисля, че има прекалено много свобода на словото. Бих казал, че има “слободия” на словото. Бих казал и още нещо, че има свобода на словото, но няма свобода след словото. Според мен отговорността за политиката и за обективизма на всяка медия е на нейните издатели. В България много хора са обругавани и ощетявани чрез медиите. И няма никакви последствия за тези медии.

Като говорим за свобода на словото, мога да Ви кажа, че преди няколко месеца същите тези блюстители и ментори на свободното слово, борците против фасадната демокрация, блокираха със специални ключове всички сайтове, които им бяха неудобни и не изразяваха тяхното мнение. Плюс това Икономедиa, заедно с всичките си сателити – аз пак казвам, не мога да коментирам по какъв начин те са свързани, но със сигурност като политика и позиции са свързани – провежда своята политика и чрез имплементиране на журналисти във всички водещи медии в страната. Както, разбира се, и чрез колабoриращите журналисти на различни чужди медии. Затова казвам: те се опитаха да монополизират истината за България. И истината за демокрацията в България. Като претендират, че изразяват, единствено и само те, демократичните процеси в България. Което е абсолютно невярно.

И ако аз с нещо се боря с тях, то е точно за това. Аз се боря за силна България в рамките на нейните глобални ангажименти и приоритети. Ние сме част от Евроатлантическия пакт и се гордеем с това. В същото време сме най-бедната страна в този пакт и със сигурност трябва да направим повече за собствената си страна. Там е моето основно противоречие с тази група от хора.

Г-н Василев, смятан сте за една от най-могъщите личности в България. Какво означава да си могъщ в България?

Аз нямам власт. Гордея се с това, което съм успял да развия през годините. Аз съм изразител на националните интереси и на националния капитал, независимо че не членувам в нито една организация на работодателите. Смятам, че голяма част от тях са представители по-скоро на компрадорския капитал, а не на националния предприемачески капитал. Моята цел е в България индустрията да бъде в основата на системата, а не oбратното. В момента, все още в резултат на прехода, политиката е в основата на цялата система. И понеже политиката е тясната страна, пирамидата ни е обърната. Затова е и толкова нестабилна. Всеки от политиците в България идва на власт, за да покаже колко е значим и как без него бизнесът не може. Аз съм убеден, че в Германия е точно обратното. Ако все пак с нещо съм влиятелен, ще се опитам да насоча влиянието си за постигането на тази крайна цел и в България, а не за личното ми облагодетелстване.

Има мнения, че сте един от олигарсите в тази страна. Бихте ли се определили като такъв?

Ако олигарх е най-големият данъкоплатец на България, ако олигарх е човек, който създава работни места и помага за тяхното създаване (защото бизнесът, който се обслужва през каналите на банката, формира над 10% от БВП – той не е свързан с мен, но се обслужва благодарение на банката) – да, аз съм олигарх. За останалото може да се потърсят различни определения. Аз мисля, че в последно време президентът е особено активен в тази посока. От него разбрах, че всички предприемачи са олигарси, защото или са печелили обществени поръчки, или са участвали в приватизация. Аз бих се разграничил от подобно определение.

Наскоро Вивиан Рединг посети България и каза приблизително следното: че олигархията е враг на демокрацията. Как ще коментирате това?

Да, напълно споделям това. Но не може да се слага знак за равенство между олигарх и предприемач, за какъвто аз считам себе си.

И един последен въпрос: следващата година се навършват 25 години от установяването на демокрацията в България. Как оценявате днес демокрацията в България?

За мен проблемът е много по-комплексен. Считам, че в определена степен демокрацията в България е изградена. Основата й е изградена. За голямо съжаление този процес не доведе до автоматично подобряване на общото благосъстояние на хората в тази страна. И ако не покажем, че можем да вървим в тази посока – и това не е проблем само на България, защото виждаме примери в определени страни от Eвропейския съюз – превес в крайна сметка могат да вземат крайни сили, екстремистки, което е най-голямото притеснение за мен като гражданин на България и като човек, който е инвестирал огромна част от своите средcтва в тази страна и в Европа.

Голяма ли е тази опасност? С оглед и на състоянието на правителството?

Аз не разглеждам този си отговор през призмата на точно това правителство, а по принцип през призмата на моя анализ за развитието на определени страни, които се оказаха по-слаби звена на Европейския съюз и на еврозоната. Ние виждаме навсякъде възход на популистки и на екстремистки движения, затова партиите от център, ляво и дясно наистина навсякъде трябва да направят всичко възможно, за да елиминират този фактор, който намира благоприятна среда в такива ситуации на несигурност, в ситуации на дълготрайна рецесия, каквато ние наблюдаваме и в други страни на Европа, и в България включително.

“Дойче веле” обяви, че по част от засегнатите в интервюто въпроси през следващите дни ще публикуваме и интервю с Иво Прокопиев

Статията "Цветан Василев: Не съм олигарх, нямам медии, нямам власт" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Младежките национали по волейбол също станаха четвърти в света

Две седмици, след като българският национален отбор по волейбол остана четвърти в Европа (преди това той зае същото място и на Олимпийските игри в Лондон, както и в Световната лига – бел.ред.), младежите ни също останаха без медал на Мондиала в Бразилия. След много силно представяне националният ни отбор по волейбол за младежи до 23 години завърши на четвърто място след загуба от Русия с 1:3 гейма (24:22, 20:22, 25:27 и 15:21). Двубоят продължи час и 23 минути и бе изключително оспорван в първите три части. В първия гейм България водеше в резултата, но позволи на руснаците да стопят разликата. Българите все пак успяха трудно да затворят гейма с 24:22. В следващата част руският отбор успя да обърне сценария в своя полза, и да изравни. Най-драматичен бе третият гейм. След 25:27 българският състав не успя да се съвземе в четвъртата част и да стигне поне до тайбрек. Жани Желязков завърши със 17 точки, Златан Йорданов добави 15, а Венци Рагин приключи с 11. Богдан Гливенко с 22 точки бе най-резултатен за Русия, а Сборная направи рекордните за надпреварата 25 блока в мача.

Професор Вучков разкри коя е жената до него

Професор Вучков най-накрая показа жената до себе си. Той и Диана Душкова са заедно от 2004 г. и твърдят, че ги свързва силна любов. Историята на любовта им е като от театрален роман, споделиха двамата  в предаването на Мартин Карбовски.

Двамата се виждат за първи път, когато Юлиян Вучков е на 37 години, а тя - едва на 19. Той познавал баща й и Професор Вучков най-накрая показа жената до себе си. Той и Диана Душкова са заедно от 2004 г. и твърдят, че ги свързва силна любов. Историята на любовта им е като от театрален роман, споделиха двамата в предаването на Мартин Карбовски. Двамата се виждат за първи път, когато Юлиян Вучков е на 37 години, а тя - едва на 19. Той познавал баща й и

Приветлив и добре платен чиновник – мечтата на Адемов

Съкращенията в администрацията нямало да бъдат механични

    


ВКС отново ще заседава по делото "САПАРД"

/КРОСС/ Върховният касационен съд днес отново ще заседава по делото "САПАРД". То беше образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на производството срещу Марио Николов, Людмил Стойков, Марина Николова, Анна Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов по обвинение за организирана престъпна група и пране на пари. Групата е подсъдима за 7,5 млн. евро от програма САПАРД. Софийският апелативен съд призна всички подсъдими за невинни по повдигнатите им обвинения.

Главчев не работел в синхрон с опозиционери от БСП срещу Станишев

Димитър Главчев от ГЕРБ отрече партията му да работи „в синхрон” с опозиционери от БСП срещу лидера Сергей Станишев по скандала „Хохегер”. Депутатът трябваше да отхвърли твърдението, след като действия на партията му по въпроса и изказвания на социалисти наведоха на мисълта, че се изчаква подходящ момент за припомняне на случая, съобщава БТВ.

Бизнес средата във фокуса на Бюджет 2014

Бюджет 2014 ще има четири стълба - бедност, икономически растеж, образование и здравеопазване. Това е съобщил участник в работната група, която...

Висшите училища остават със символични стимули за качество

Три години след въвеждането на финансови стимули за най-добрите държавни университети бонусите, които те получават, още не достигат 10% от субсидията им. С най-високи бонуси за 2013 г. са направленията в IT сектора и математиката в Софийския и Техническия университет. В списъка с висши училища, които ще получат добавките, почти няма промени спрямо 2012 г., с изключение на физическите и химическите науки в Софийския университет, които подобряват представянето си. Това става ясно от финансовото разпределение на отпуснатия ресурс за стимулиране на качеството на обучение във висшите училища за 2013 г. Тази година за бонуси на най-добрите направления бяха отпуснати 20 млн. лв. - с 5 млн. лв. повече спрямо 2012 г.Най-голям дял от тези средства ще получи Софийският университет, който е класиран на първо място по качество в 22 професионални направления. Бонусът за СУ през 2013 г. е 3.8 млн. лв., или 9% над редовната субсидия, която вузът получава. 1.2 млн. лв. от тях идват за направлението "Информатика и компютърните науки", където доброто качество на образованието върви ръка за ръка с добра реализация на студентите. Субсидията на студентите, записани в това направление, ще бъде увеличена с 33%, или за един студент СУ ще получи за 2013 г. с 526 лв. повече спрямо традиционната годишна издръжка от 1594 лв. Това е максималният бонус по съществуващата в момента скала

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване