Земеделската земя поскъпва

Земеделската земя у нас поскъпва. Изследване на Националния статистически институт за 2010 - 2012 г. Показва, че се увеличава броят на сделките със земя, нараснали са също така цените и рентите, предаде Стандарт нюз. Най-скъпо се е продавала земята в Североизточна България през изминалата година - средно по 860 лв. на декар. Там арендаторите са изплатили по 53 лв. на декар, което е най-висок размер годишна рента. Проучването показва още, че най-ниски са цените на нивите в Югоизточна България - 346 лв. на декар. Там средната рента е 28 лв. В Югозападна България пък собствениците дават под наем земите си на най-ниска цена- по 15 лв. на декар годишно. Сделките обаче се сключват на по-високи цени - по 463 лв. През 2011 г. цената на един декар земеделска земя се увеличава с 42.7% , ...

Футболните звезди в Европа с послания срещу расизма

Тази седмица в Шампионска лига и Лига Европа ще бъде излъчено видео послание по стадионите преди началото на футболните срещи. Част от  най-големите звезди от футболната сцена на Стария континент ще вземат дейно участие в седмицата за борба с расизма по футболните стадиони. Нападателят на „Челси”, Фернандо Торес споделя, че „ Расизмът няма място нито във футбола, нито където и да е било другаде”.  Той се надява още, че един ден няма да има нужда от провеждане на подобни инициативи, защото расизмът ще бъде забравен. Защитникът на „Атлетико Мадрид”, Тоби Алдервейрелд споделя, че когато е бил ученик, 90% от учителите му не са били холандци, така че той е свикнал да живее и комуникира с хора от други страни и националности. Той споделя още, че с...

Разузнавач №1 на САЩ: Не сме подслушвали французи

Шефът на американското разузнаване твърди, че не е вярна информацията на "Монд" за подслушаните 70 милиона разговори на французи само един месец.

Едни много окосмени финали


Ако сте жена и брадата у мъжете ви дразни, следващите редове за може би най-окосмените финали в американския спорт не са за вас. Но ако сте мъж и:
а) искате да сте в крак с модата;
б) сутрин ви домързява да се обръснете;
в) обичате спорта във всичките му форми
то финалнните плейофи от шампионата по бейзбол, наричани още Световните серии, са вашето място.

Тази вечер, когато два от класическите отбори "Бостън ред сокс" и "Сейнт Луис кардиналс" ще започнат битката за...

Най-дългият пътнически полет в света остава в историята

Най-дългият пътнически полет в света - 19 часовото презокеанско пътуване между Сингапур и Ню Йорк е отменен, пише "Блумбърг". Вторият по...

Кучета надушиха дрога пред деца

Тийнейджъри от четири столични училища станаха свидетели как се установява и задържа наркотрафикант, както и на това как специално обучени кучета надушват къде са скрити наркотиците.

Избраха 7 кръстника на принц Джордж

Бебето на принц Уилям и Кейт ще има 7 броя крйстника

Сливенска област – на четвърто място по безработица в страната

Сливен /КРОСС/ Сливенска област е на четвърто място по безработица в страната. Това сочат данните за състоянието на пазара на труда. Според официалната статистика през месец септември 14 594 жители на областта в трудоспособна възраст са били без работа. Това е 4,12 на сто от всички безработни в страната. Равнището на безработица е 18,7%. Спрямо предходния месец е регистриран ръст от 482 души.Най-ниско е нивото на безработица в община Нова Загора - 14,3%, следва община Сливен с 16,7 на сто, а в общините Твърдица и Котел безработицата е около 30%.

Откриха 177 саксии канабис и 6,5 кг суха трева в селска къща

Казанлък /КРОСС/ 177 растения в саксии и около 6,5 кг суха маса канабис иззеха казанлъшките криминалисти при претърсване вчера. На 22 октомври криминалистите от полицейското управление в Казанлък извършили претърсване на къща в село Розово. Криминалистите установили, че 39-годишният казанлъчанин Г.Г. е оборудвал три от стаите на къщата с електрически лампи, вентилационна система и система за поддържане на определена температура и влажност. Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство.

Протестна мрежа иска операция “Чисти ръце” в съдебната система

Съдебната палата в София. Снимка: Сергей Антонов

Протестна мрежа разпространи декларация за операция „Чисти ръце” в съдебната система, която предаде на президента Росен Плевнелиев по време на инициираната от него дискусия за справедлива и ефективна съдебна система.

Дебатът се състоя днес следобед във Военния клуб в столицата.

В декларацията активистите от антипарвителствените протести призовават за ефективна реформа и отправят някои две конкретни предложения: държавният глава да създаде и оглави “Консултативен съвет по анализ и изготвяне на необходимите промени в съдебната система”; и да употреби за първи път в историята Конституционното си право да поиска промени в основния закон в частта му за Съдебната власт, ако изготвеният от Съвета по съдебната реформа проект изисква промяна в Конституцията.

Ето и пълният текст на декларацията:

Българската съдебна система е не просто неефективна. Тя е несправедлива. Чувството за безнаказаност и безнадеждност са печатът, който тя оставя сама за себе си през последните 24 години.

 В имитацията на реформи съдебната система извървя дълъг път. През цялото време показно и ревниво бранеща независимостта си, докато свободата й не се превърна в зависимост и по този начин в най-силното оръжие за употреба от различни лични, корпоративни и политически интереси.

 Като резултат – Темида днес престава да бъде сляпа, щом който трябва пожелае. Ние днес имаме правосъдие, което е емблема на мудност. Мудност, която води на практика до отказ от правосъдие. Темида днес е емблема на корупция, а често и на възмутителна неграмотност. Това има катастрофални последствия за цялото общество.

 С операция „Чисти ръце” в съдебната система залагаме на политическата воля на факторите, които могат да влияят реално върху процесите чрез законодателни инициативи, а ако се налага – и чрез иницииране на промяна в Конституцията, така че да постигнем нужните, а не имитационни реформи на всички нива в правораздавателните органи.

 Операция „Чисти ръце“ ще е успешна, ако намерим воля заедно:

 - Да се определи и дефинира ролята и мястото на разследващите органи в лицето различните служби на МВР, следствието и ДАНС, чиито функции в момента и особено след последните, прокарани от това правителство законови промени се размиват, преплитат, объркват и създават пълен хаос. Този хаос реално облагодетелства добре организираната и все по-добре организиращата се престъпност и срастването й с държавата. В същото време, с придобитите си наскоро правомощия едновременно да разследва и задържа, ДАНС се превърна в единствената подобна служба в света (освен в Руската федерация) и реално заплашва не само да възроди ДС като репресивен апарат, но и да го задмине. Ще припомним, че дори ДС не е имала правомощията да извършва арести.

 - Да се определи и дефинира мястото на Прокуратурата, така че тя да играе достойна роля в разследването и да координира различните служби по разследването на тази фаза, така че при един състезателен процес впоследствие да бъдат представяни годни доказателства, които да станат основа за справедлива осъдителна или оправдателна присъда, произнесена в нормални срокове, а не основание за протакане или прекратяване на наказателното производство. Важно е и да се определи и отговорността на всеки един прокурор на всеки етап от разследването и на Прокуратурата като институция като цяло. Трябва да има ефективен механизъм за контрол – граждански и институционален върху работата на всеки отделен прокурор, както и на Прокуратурата като цяло, за да спре тя да бъде използвана като оръжие за черен ПР, наказателни и показни акции, претърпяващи крах в съда и водещи до осъдителни присъди за България в европейските съдилища. Изразът на един бивш главен прокурор “Над мен е само Господ!” трябва да остане само спомен за неудачен анекдот.

 - Да се определи и дефинира начинът, по който се съставя и ефективно функционира Висшия съдебен съвет, така че той да бъде реален, а не фигуративен и поръчков орган, който да бъде реален коректив на магистратите от различните звена на съдебната система, да осъществява реален контрол, в това число и в сътрудничество с граждански, обществени и неправителствени организации, върху работата и ефективността на цялата съдебна система, както и сам да инициира оздравителни реформи. Намираме това за по-градивен подход в дългосрочен план, отколкото сегашното състояние на неясно кадруване в самия ВСС. Сегашното състояние на ВСС води до съмнителни резултати на всички нива в системата до степен, в която “правителството на съдебната система” (Висшият съдебен съвет) е или безгласна буква в употреба на по-висши корпоративни и политически интереси, или има разрушителна роля за системата като цяло и за кариерата на неудобните на този и онзи магистрати.

 - Да се определи и дефинира ролята и мястото на Конституционния съд. Институцията, призвана да съблюдава спазването на върховния закон – Конституцията – има нужда от реформиране на начина на избор в отделните квоти, като засилим състезателният елемент между отделните кандидати и те бъдат публично изслушвани.

 Изложените в позицията ни днес предложения нямат претенции за пълнота. Това е началото на един дълъг път. Вярваме, че България има своя нов шанс да се освободи от всички порочни зависимости на всички нива. Съдебната система е не просто една от трите власти. Тя е едновременно гарант и стожер на демократичните процеси, за да възтържествува справедливостта.

 За целта ние от Протестна мрежа предлагаме конкретно: Президентът на Република България да създаде “Консултативен съвет по анализ и изготвяне на необходимите промени в съдебната система” към Президента, в който да влизат изтъкнати и доказали се професионалисти, както и граждански организации от сектора. Президентът ще бъде от една страна гарант за провеждането на широкия дебат, който очакваме да има в рамките на работата на този съвет по съдебната реформа до избистрянето на единна концепция, която всички политически сили да се ангажират да проведат без значение кой е на власт. От друга страна, президентът може да реши да употреби за първи път в историята Конституционното си право в качеството си на Държавен глава да поиска промени в основния закон в частта му за Съдебната власт, ако изготвеният от Съвета по съдебната реформа проект изисква промяна в Конституцията.

 Операция “Чисти ръце” е дългосрочен процес. За истински дълбоките промени, от които се нуждае съдебната ни система, трябва да имаме национален консенсус на всички нива – политици, магистрати, граждани.

 23.10.2013 г., София Протестна мрежа

Статията "Протестна мрежа иска операция “Чисти ръце” в съдебната система" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Министерството на финансите публикува проектобюджета за 2014 г.

 Министерството на финансите публикува днес на сайта си проекта за държавен бюджет за 2014 г. 

Както беше оповестено и по-рано той е разчетен при очакван реален растеж на икономиката от 1.8% и годишна инфлация от 1.8%. Безработицата се очаква да е 12.6% при 12.9% през тази година. 

Прогнозата на Министерството на финансите е брутният вътрешен продукт (БВП) да достигне до 81.582 млрд. лева. Очакваните приходи са 30.886 млрд. лв. (37,9% от БВП и с 501.2 млн. лв. повече, отколкото през тази). Разходите са в размер на 32.358 млрд. лв. (39.7% от БВП и с 380.1 млн. лв. повече от 2013 г.).


Заложеният дефицит е 1.8% от БВП или 1.472 млрд. лв. в номинално изражение. През 2014 г. се предвижда дългът да достигне 18 млрд. лв., с 3.4 млрд. лв. над очакваното към края на 2013 година. Министерството уверява, че още в началото на 2015 г. дългът съществено ще намалее заради предстоящо плащане на около 1.7 млрд. лева по емитирани през 2002 г. глобални доларови облигации. Запазва се нивото на минималния размер на фискалния резерв към 31 декември 2014 г. от 4.5 млрд. лв.

Ключови политики

Правителството предвижда 500 млн. лв. за нова публична инвестиционна програма, наречена  "Растеж и устойчиво развитие на регионите". При избора на проекти за финансиране ще се прилага конкурентният принцип, при който министерствата и общините ще се състезават за финансиране, а така се очаква да се подобри качеството на бюджетните предложения, а разходите да се обвържат по-тясно с поетите в управленската програма ангажименти.

За просветата са предвидени 100 млн. лв., които ще отидат основно за реформа на професионалното образование. Основният фокус ще е разширен като освен учениците ще се набляга и на уменията на преподавателите, ще се внедрява електронно обучение, ще се повишава достъпът и престижът на това обучение, ще се градят връзки с бизнеса. Част от парите ще се насочат и към малки училища и детски градини, за превенция на отпадането на учениците и за стимулиране и задържане на педагогическите кадри в професията.

Социалната политика, за която са отделени 355 млн. повече, а общият размер на финансирането надхвърля 11 млрд. лв.ще е насочена към намаляването на бедността. Месечната добавка за деца с увреждания става 240 лв., обезщетението за отглеждане на малко дете ще е 340 лв., повече хора ще имат право на енергийни помощи.

Публикуваният проект потвърждава обещаното замразяване на пенсионната възраст, увеличаването на пенсиите с 3% от 1 юли, нарастването на тавана на пенсиите от същата дата от 770 лв. на 840 лв. 

В областта на здравеопазването правителството планира нова законодателна рамка и демонополизация на здравното осигуряване. Част от парите от здравни вноски ще се отделят за   създаването на втори стълб в здравното осигуряване. 

Осигурено е финансиране за реформи в здравното министерство и подобряване на спешната помощ (подмяна на линейките), ще се увеличи и заплащането на медицинския персонал (в психиатричните болници), обещава финансовото министерство. Ще бъде върната и системата на централизирани търгове при снабдяването с лекарства. Някои болници в отдалечени райони ще бъдат подпомагани от държавата. 

От проекта се вижда, че предвидената субсидия за "Български пощи" е 12.5 млн. лв., а не 22 млн. лв., за колкото синдикатите претендират.  

В областта на енергетиката кабинетът заявява желание да се постигне по-чисто и ефективно производство на енергия чрез разгръщане на възобновяеми източници на енергия и по-ефективно използване на изкопаемите енергийни източници. Кабинетът ще се стреми да ограничи външната зависимост от енергиен внос чрез диверсификация на енергийните доставки и към либерализиране на 
енергийния пазар 

Приоритет на бюджета за догодина е оптимизацията на администрацията. Разходите ще се определят от резултатите и ползите, от по-качествени услуги на по-ниска цена и по-голяма стегнатост на администрацията.  

Основният приоритет на данъчната политика е запазване на ниските данъчни ставки за корпоративни данъци и тези на физическите лица, като важен стимул за инвестиции, икономически растеж и заетост.

БСП видя сценарии за държавен преврат в записите на пловдивския кмет, от ГЕРБ го защитиха


БСП обяви, че има сценарий за държавен преврат, въз основа на изтекли в медиите записи на пловдивския кмет Иван Тотев, от ГЕРБ пък обявиха, че това не може да бъде повод да свалят доверието си от Тотев.

В понеделник окръжната и районната прокуратура Пловдив се самосезираха във връзка с публикации в електронни медии, съдържащи препратки към аудиозаписи от изказвания на кмета на Пловдив Иван Тотев от партийно събрание на ГЕРБ, водено от Тотев в качеството му на областен координатор. На...

Димитър Гочев: Ако бях останал в България, щях да завърша в някоя канавка


По повод смъртта на Димитър Гочев сайтът на "Дойче веле" представи непоказвано досега интервю с работещия в Германия български режисьор, който си отиде на 20 октомври на 70-годишна възраст.

"Предполагам, че (ако бях останал в България) бързо щях да завърша в някоя канавка край "Раковска", казва в разговора Гочев, който по ироничен начин допуска, че може би щеше да се занимава с театър дори и да не беше заминал. "Театърът с едно шише водка и рецитиране на Мюлер в градинката също е...

Слагат таван на винетките за камиони

Министерският съвет (МС) иска да въведе ограничения за определянето размера на винетните такси за тежкотоварни автомобили. На днешното си редовно...

Наимова лишена от състезателни права завинаги

/КРОСС/ Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) официално обяви, че Тезджан Наимова е наказана с доживотно лишаване от състезателни права. В информационния си бюлетин централата потвърди решението на Управителния съвет на българската федерация, предаде Gong.bg. Наимова даде положителна проба за забранения препарат Дростанолон по време на Европейското първенство на закрито през март в Гьотеборг, където спечели титлата на 60 м. Това беше второ провинение на спринтьорката, след като в периода 2007-2009 година изтърпя наказание заради манипулиране на допинг проба. Според правилата на международната федерация при повторно провинение с допинг следва да бъдат прекратени състезателните права.  

„АвтоТруд“ се изстреля на осма скорост

„АвтоТруд" полетя на осма скорост заедно с най-известния №8 - Христо Стоичков. „Само да са ми направили и един акт, вас ще държа отговорни", закани се в своя неподражаем стил Кавалерът на „Златната топка" към екипа на новото българско автомобилно списание.
Приятели от почти всички автомобилни вносители уважиха изисканото парти в столичния ресторан „АвтоТруд" полетя на осма скорост заедно с най-известния №8 - Христо Стоичков. „Само да са ми направили и един акт, вас ще държа отговорни", закани се в своя неподражаем стил Кавалерът на „Златната топка" към екипа на новото българско автомобилно списание. Приятели от почти всички автомобилни вносители уважиха изисканото парти в столичния ресторан

И новите дати за ЦСКА и "Левски" създават напрежение (обновена)


ЦСКА и "Левски" все още очакват да разберат новите си дати за двата осминафинални мача от турнира за Купата на България. Представители на двата клуба се срещнаха заедно с ръководството на ПФЛ и се разбраха да играят на 17 ноември и 20 декември на Националния стадион "Васил Левски", като жребият отреди домакинство на червените в първата среща.

"Не можем да бъдем метеоролози и отсега да прогнозираме какво ще бъде времето на 19 декември. Не мисля, че е чак толкова късно, виждате по...

ЦСКА и "Левски" ще играят за купата на 17 ноември и 19 декември


ЦСКА и "Левски" ще изиграят двата мача помежду си от осминафиналите за Купата на България на 17 ноември и 19 декември. Двете срещи ще се проведат на Националния стадион "Васил Левски", като жребият отреди домакинство на червените в първата среща.

Представителите на двата отбора Иво Котев и Христо Йовов проведоха днес среща заедно с членовете на Професионалната футболна лига, на която постигнаха споразумение кога да се изиграят двете дербита.

"Не можем да бъдем метеоролози...

Барозу: Всички страни на Балканите ще влязат в ЕС

Председателят на европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че подкрепя влизането на всички държави от Балканския полуостров в Европейския съюз. „Освен това Брюксел би следвало да държи отворена вратата за влизането на Турция в съюза",заяви още той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ужилени софиянци на път да спечелят делото срещу Топлофикация

Десетки граждани продължават съдебната битка с Топлофикация. Гражданско дело е на път да стигне до крайната съдийска инстанция на Върховния касационен съд и да доведе до реални промени в системата за отчитане на парното и топлата вода.

„Софийска вода“ възстанови водоподаването за северните квартали на София

След авария на магистрален водопровод в района на с. Чепинци екипите на „Софийска вода" успешно въведоха промяна на схемата на водоподаване за северните квартали на София. По този начин бе ограничена зоната на спиране на водата, в следствие на аварията, само в района на село Чепинци. По-рано през деня аварията бе засегнала кв. „Курило", кв. „Изгрев" - Нови Искър, кв. „Гниляне", с. Кътина, с. Локорско, с. Подгумер, с. Световрачене, с. Негован и с.Войнеговци. Към момента водоподаването за всички тези райони е възстановено, макар и с по-слабо наля...

БСП и ГЕРБ в поредна политическа престрелка – този път заради Иван Тотев

Парламентарната група на ГЕРБ защити кмета на Пловдив Иван Тотев, а колегите им от БСП го обвиниха в дестабилизиране на държавата. Градоначалникът на Пловдив стана повод за поредната политическа престрелка в кулоарите на парламента. „Българският народ има една поговорка: Каквото човек сам си направи, друг никой не може да му го направи. В случая с Иван Тотев тази поговорка е напълно относима. Не мога да си представя как един, избран с немалко мнозинство, кмет може да си позволи такова рушене на местната власт и толкова, бих казал, вулгарно отно...

Чакал виновен за тежката катастрофа на "Хемус"

/КРОСС/ Внезапно излязъл на пътя чакал е причина за вчерашната тежка катастрофа на автомагистрала „Хемус", при която 33-годишен мъж загина на място, а други трима души бяха ранени.Заради внезапната поява на дивото животно шофьорът на Шкода "Фабия" рязко е променил посоката на движение и се е блъснал в бетонен фундамент на мост. Вследствие на удара от колата се отделят части, които удрят другия автомобил, участник в катастрофата, уточниха от местната полиция. Шофьорът на шкодата на 28 години е с опасност за живота. Той е настанен за лечение с контузия на главата, гръдния кош и фрактура на ръката. Пътничка от задната седалка на автомобила - на 30 години от Благоевград, е получила контузия на гръден кош, фрактура на дясна ключица и ломбален прешлен. Опасност за живота й няма. 36-годишна варненка, управлявала другата кола, е получила фрактура на лявата ръка. Прегледана е и освободена за домашно лечение. Снимки: Булфото, всички права запазени

Победа с 10:2 на „Янтра Габрово“-1 в градското дерби срещу "Янтра 1919"

Гарнитурите на „Янтра Габрово“-1 разбиха с общ резултат 10:2 съставите на „Янтра 1919“ в  градското дерби от VIII-я кръг на първенствата по Футбол 7 и Футбол 9, пише fcyantragabrovo.com. Отборите на двата габровски клуба се срещнаха пред около 200 зрители на терена с изкуствена трева в спортен комплекс „Христо Ботев“. Първо беше двубоят при по-големите, родени 2001/2002 година. В тази среща възпитаниците на треньора Петър Кръстев от „Янтра Габрово“-1 се наложиха с 4:1. Мирослав Христов разпечата вратата на „Янтра 1919“ още в първата минута на с...

Активността на пазара на земеделската земя расте през периода 2010 - 2012 г.

И през трите години най-висока е цената на един декар арендувана земя в Североизточна България

    


Германия предлага по-тясна интеграция между държавите в НАТО


Германия призова за по-тясна военна интеграция между страните членки на НАТО във вторник, когато алиансът обсъждаше как да запази отбранителните си способности на ниво във време на намалени разходи, съобщи Reuters. Предложението на Германия, обсъдено от министрите на обраната в Брюксел, е големите държави от НАТО да действат като "рамкови страни", които да поведат група от по-малки членки. Тези т.нар. клъстъри от по-малки държави заедно ще предоставят част от отбранителния капацитет или ще...

Готвените промени за банките може да повишат лихвите по кредити

/КРОСС/ Идеологията на подготвяните от депутати от БСП и ДПС проектопромени в Закона за кредитните институции говорят, че те не знаят как работи и как се прави една банка", коментира за NovaNews.bg финансистът Емил Хърсев. Според него индустрията би трябвало да се замисли по какъв начин да установи средната цена на финансирането на местния пазар. Това е втори опит държавата да сложи юзди на банките. Първия опит да стандартизира лихвите направи бившият финансов министър Симеон Дянков преди около две години, но тогава това не стана. И тогава, и сега банкерите категорично се въздържат от официални коментари. Неофициално финансисти заявиха, че идеите са абсолютно парадоксални и онези, които са ги писали, знаят, че са невъзможни. Според банкерите това не е война, която властта води с тях. Финансовите институции няма да водят война. Те ще са длъжни да изпълняват онова, което бъде разписано в закона. Това обаче означава по-труден достъп до кредит и вероятно вдигане на лихвите, защото никоя банка няма да допусне да работи на загуба и да опрощава дългове на лош кредитополучател, който не може да си изплаща жилището. Банката ще търси начин да защити себе си и най-логичното, което ще се случи, е загубите, които би трябвало да търпи финансовата институция, да бъдат покрити от хората, депозирали парите си. По закон капиталовата адекватност на банките е 12%. Това означава, че на всеки сто лева отпуснат заем едва 12 лева са на банката

ВМРО ще прави паметник на Таню войвода пред Бизнесцентъра

Паметник на хасковския войвода Таню Николов и филм за живота и дейността му възнамеряват да направят от местната структура на ВМРО. Това съобщиха днес на пресконференция по повод 120-годишнината от създаването на организацията общинският й лидер Недялка Иванова, секретарят Данчо Анастасов и областният председател Антон Андонов. Таню Николов доскоро бе един от забравените революционери на България, а той е посветил целия си живот на борбата за присъединяването на Македония и Тракия към България, заявиха войводите. Таню Войвода е родом от Хасково...

Еврокомисията защити българите и румънците, работещи в други страни от ЕС

Предстоящото догодина пълно отпадане на съществуващите досега ограничения за работа на българи и румънци в някои страни членки няма да допринесе за натиск над европейските обществени и осигурителни системи. Това заяви еврокомисарят по заетостта Ласло Андор по време на провеждащата се в Страсбург сесия на Европейският парламент, съобщава в специална кореспонденция БТА. Свободното движение на хора в ЕС е една от основните свободи и носи икономически растеж, обясни еврокомисарят. Въпреки че всеки пети европеец изразява желание да се премести в друга държава, едва три на сто (14 милиона) жители на ЕС са настанени трайно в държава от Общността, различна от тяхната родина, посочи той, като се позова на официални данни. По неговите думи все още съществуват много пречки пред онези, които желаят да променят страната, в която работят. Андор отбеляза, че от 1 януари догодина българите и румънците ще могат да се възползват от правата, достъпни досега за останалите граждани на ЕС. Знам за изразените опасения от предстоящ допълнителен натиск над общественоосигурителните системи в някои държави. Опитът ни досега показва, че хората сменят държавата, в която живеят, най-вече в търсене на по-добра работа, а не за да се възползват от приемащата държава, заяви Андор. Трябва да се разбере, че по-голямата част от българите и румънците, които искаха да работят в чужбина, вече напуснаха родината си. Занапред очакваме все по-малко граждани на тези две държави да се преселват, като отново основната част от тях ще търсят работа. Вероятно много от хората, които досега работеха незаконно, ще "излязат на светло" от догодина, добави Андор. Той уточни, че въпреки политическите и медийните твърдения за злоупотреби с общественоосигурителните системи от страна на новопристигналите, досега държавите от ЕС не са успели да предоставят никакви убедителни доказателства в тази посока. Не само че не бяха доказани обвиненията, според които чужденците претоварват местните обществени бюджети, но наскорошно изследване на ЕК показа, че основната причина за движението на европейците е търсенето на работа, допълни той. По неговите думи ЕК ще подкрепи държавите в случаите на установени злоупотреби, но това е въпрос, уреден от националното право. Ще разработим упътване за борба със злоупотребите, каквито например представляват браковете от съчувствие (с неевропейски граждани), посочи Андор. Британските страхове В последвалите изказвания на евродепутати се открои мнението на Найджъл Фарадж (група "Европа на свободата и демокрацията", Великобритания), който се обърна към Андор, за да му каже, че едва ли и един от 1000 британци го познава. Въпреки това разполагате с власт, повече от британски министър, продължи евродепутатът. Според него в момента във Великобритания има 600 000 безработни източноевропейци, а британската обществена система плаща за 50 000 източноевропейски деца, които живеят в чужбина. Това ни струва по един милион лири на седмица. Нещата ще се влошат допълнително - догодина отваряме вратите си за българи и румънци, което ще донесе допълнително натоварване на британските системи за здравеопазване и образование, както и - за съжаление - повече престъпност, заяви Фарадж. По неговите думи това ще бъде централна тема на предстоящите догодина избори за Европейски парламент, както и на решението дали Великобритания ще остане в ЕС. Не сме срещу източноевропейците, но мислим, че имаме правото да решаваме кой да живее в собствената ни страна, заяви евродепутатът. В защита на българите и румънците Повечето от останалите изказали се евродепутати обаче защитиха правото на свободно движение в ЕС и отрекоха обвиненията за чести злоупотреби с обществените системи в приемащите държави. Франк Енгел (ЕНП, Люксембург) посочи, че чужденците в неговата страна работят, а без тях системите в страната не биха действали. Малцина са онези, които идват, за да се възползват от обществения бюджет, добави той. Перванш Брес (социалисти и демократи, Франция) заяви, че според статистиката мигрантите са причина за едва с 0,2 процента от здравните разходи в приемащите държави. Истинското решение е да се обърне внимание на хората в периферията на ЕС, тъй като там те не намират работата, която търсят, посочи тя. Фил Бениън (АЛДЕ, Великобритания) поиска доказателства в полза на твърденията за злоупотреби с обществените системи. Това е тема, използвана от евроскептиците, обобщи той. Мари Корнелисен (Зелени/Европейски свободен алианс, Холандия) предложи да бъде установено равно заплащане за един и същ труд. Биргит Зипел (С&Д, Германия) отбеляза, че в 80 на сто от преместилите се в чужбина домакинства работи поне един човек, плащат се данъци и осигуровки. Хайнц Бекер (ЕНП, Австрия) призна, че в неговата страна, за разлика от други държави, българите и румънците не са сериозен проблем. Според него около половината от хората от ЕС, които сменят местоживеенето си, плащат осигуровки и работят, но останалите не допринасят за пазара на труда. Ренате Вебер (АЛДЕ, Румъния) коментира, че твърденията за злоупотреби са свързани с политически цели, довели до дълго отлаганото приемане на нейната страна и на България в Шенген. Заради предизборни програми се злоупотребява със страха на хората насред кризата. Плашат, че българите и румънците ще нахлуят и ще разорят местните системи. Редно е да сложим край на националистическия страх и да защитим българите и румънците, които живеят в ЕС извън родината си, призова Вебер. Според Юта Щайнрюк (С&Д, Германия) твърденията за натиск над националните системи са политическа злоупотреба. Има социален дъмпинг, срещу това трябва да се води битка, коментира тя. Евродепутатът от БСП Илияна Йотова заяви, че антиевропейските партии, каквато е партията на Найджъл Фарадж, са направили опит да изместят дебата. Въпросът е коя сума е по-голяма - за социалните помощи за българи, или с която българските лекари и медицински сестри подпомагат британската икономика. Популизмът в някои държави от ЕС стигна дотам, че се измислят абсурдни правила за лишаване на българи и румънци от достъп до местния трудов пазар, дори с цената на нарушаване на Лисабонския договор. Мотивът за трудовата миграция в повечето случаи е намирането на по-добра работа и по-добро заплащане, а не социални помощи. Трябват решителни мерки срещу пазара на "черен" труд, където биват наемани мигранти, струващи евтино, без осигуровки, заяви Йотова, цитирана от БТА.

Оптимистични сметки за растеж и приходи, плюс нови заеми за 4.4 млрд. лв.

Рестарт на икономиката чрез стимулиране на растеж от 1.8% през 2014 г., вдигане на доходите на бедните, ускоряване на потреблението и тегленето на нови заеми за 4.4 млрд. лв. Това е заложено в проектобюджета за 2014 г. одобрен от правителството в сряда. Бюджетите на почти всички министерства и президенството се съкращават средно с около 10%, като освободеният ресурс от 500 млн. лв. отива в нова програма за инвестиционни проекти, чрез която ще се насърчава икономическото развитие на регионите. Около 100 млн. лв., основно от данък "лихва", се насочва към подпомагане на средните и висши училища. Не се пипат парите на Народното събрание, а тези на съдебната власт се увеличават с близо 140 млн. лв. Повече са парите и за здравеопазване - с около 40 млн. лв. Въпреки всички мерки за стимулиране на растеж не се очаква значително повишение на заетостта, като очакванията са безработицата да бъде 12.6% през 2014 г. За второто тримесечие на тази година НСИ отчете 12.9%. С бюджет 2014 се опитваме да променим наложилия се през последните години модел за рестриктивна фискална политика, която задържа растежа, каза финансовият министър Петър Чобанов. По думите му се слага и край на "практиката всяка година да се добавя по малко ресурс на всички ведомства, без да има ясна насока на политиките". "Бюджет 2014 е насочен към икономически растеж и устойчиво развитие на регионите, без да пренебрегваме и социалната отговорност", каза Чобанов. Напрегната макрорамка Прогнозата за икономически растеж от 1.8% и за увеличаване на приходите с над 1 млрд. лв. е напрегната, но изпълнима, смята финансовият министър. Според него заложеният растеж е постижим и реалистичен, защото е ниска базата за тази година, като в същото време се очаква увеличаване на потреблението и инвестициите. За сравнение, МВФ прогнозира ръст от 1.6% за 2014 г. За тази година пък беше заложен растеж от 1.3%, а на думи бившия финансов министър Симеон Дянков се надяваше дори на 1.9%, но към момента оценките са, че той ще бъде не повече от 1%. В същото време данните на Евростат за второто тримесечие на 2013 г. отчетоха едва 0.2% икономически растеж на годишна база. Бюджет 2014 залага на нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) до 81.582 млрд. лева. [div class='left_orange']Кабинетът тегли заеми за над 1.1 млрд. евро за инфраструктура през 2014 г. Правителството ще изтегли 1.15 милиарда евро заеми за реализиране на инфраструктурни проекти през 2014 г. Решението е част от бюджетната процедура за следващата година, съобщи правителствената информационна служба. За ремонт на пътища по програмата "Транзитни пътища VІ" ще бъде изтеглен инвестиционен заем от 300 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). За съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства от европейските фондове, ще се вземе програмен заем до 500 млн. евро от ЕИБ. Средствата са за следващия програмен период 2014-2020 г. През този програмен период беше теглен заем за съфинансиране на европроектите до 700 млн. лв. Още[class='left_orange' div]Планираните приходи възлизат на 30.886 млрд. лв., което е 37.9% от БВП или увеличение с 501.2 млн. лв. в сравнение с 2013 г. Заложените разходите са 32.358 млрд. лв., което е 39.7% от БВП при ограничение от 40% от БВП. Това е ръст на разходите от 380 млн. лв. спрямо 2013 г. Правителството разчита постъпленията от ДДС да нараснат с 600 млн. лв., като планираните приходи от този данък възлизат на над 8.28 млрд. лв. От самото начало на мандата управляващите заявиха, че предприемат мерки за по-бързо възстановяване на ДДС на бизнеса, което, в съчетание с обратното начисляване на ДДС при зърненените култури, да ограничи източването на ДДС. Докато бяха в опозиция, БСП и настоящия премиер Орешарски критикуваха ГЕРБ за контрабандата при акцизните стоки – горива, цигари и алкохол, но в първия бюджет, който внасят като управляващи, не се предвижда сериозното повишаване на тези приходи. Планираните постъпления от акцизи са 2.632 млрд. лв., докато ГЕРБ бяха заложили 2.516 млрд. лв., но след това кабинетът на Орешарски при актуализацията на бюджета ги намали на 2.466 млрд. лв. Правителството залага още на увеличаване на приходите от данъка върху доходите на физическите лица - с около 200 млн. лв. до 2.63 млрд.лв. Ръстът на очакваните постъпления от корпоративния данък е с около 100 млн. лв. до 1.574 млрд. лв. Увеличението е спрямо актуализирания бюджет за тази година. С около 340 млн. лв. се очаква да намалеят неданъчните приходи и те да достигнат 1.724 млрд. лв. По този начин изпълняваме ангажимента за намаляване на административната тежест към гражданите и бизнеса, каза финансовият министър. Неданъчните приходи са основно от такси, глоби и санкции. Заложените разходите са 32.358 млрд. лв., което е 39.7% от БВП при ограничение от 40% от БВП. Това е ръст на разходите от 380 млн. лв. спрямо 2013 г. Планираният дефицит е 1.8%, което е 1.472 млрд. лв. в номинално изражение. За тази година беше заложен дефицит от 1.3%, но след актуализацията на бюджета се очаква той да достигне 2%. "Следваме устойчивата траектория за намаляване на бюджетния дефицит и за това заложихме по-нисък от 2%", обясни Чобанов. По думите му това е ясен сигнал към външните инвеститори и финансовите пазари, че следваме стабилна фискална политика. Бюджетът ще се пълни и с теглене на нови заеми и емитиране на нов дълг общо за над 4.4 млрд. лв., съобщи Чобанов. От него 1.3 млрд. лв. ще отидат за изплащане на стар дълг през 2014 г., а 1.7 млрд. лв. за плащане на емитираните през 2002 г. глобални облигации в щатски долари в началото на 2015 г. Останалия дълг, който ще се емитира, е за покриване на бюджетния дефицит, каза Чобанов. Така в края на 2014 г. дългът на страната ни ще нарасне с 3.4 млрд. лв. и ще достигне 18 млрд. лв. За инфраструктурни проекти и подпомагане на бизнеса ще бъдат теглени заеми от ЕИБ в размер за над 1.1 млрд. евро. Нивото на минималния размер на фискалния резерв е запазва от 4.5 млрд. лева в края на 2014 г., каквото е и за тази година. Повече пари за бедни, образование, здравеопазване и спорт Повече пари в бюджета са заложени за образование, здравеопазване и за бедните. За първи път от последните пет години бюджетът на социалното министерство – 1.061 млрд. лв. е най-високият от бюджетите на всички ведомства и един от малкото, при който е заложен ръст на разходите с 95 млн. лв. спрямо тази година. Целта е намаляване на хората в бедност. Това ще стане чрез вдигане на месечната добавка за деца с увреждания на 240 лв., увеличаване на обезщетенията за отглеждане на малко дете на 340 лв., разширява се кръгът на лицата, които имат право да получават целеви енергийни помощи. Дават се и допълнително 2 млн. лв. за обществени трапезарии. Пенсиите се вдигат от 1 юли 2014 г. средно с 3% по швейцарското правило като са предвидени допълнителни 120 млн. лева. Таванът на пенсиите скача от 770 лв. на 840 лева. Запазва се възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране на достигнатите нива през 2013 г. Планирана е реформа на професионалното образование чрез внедряване на електронно обучение и обвързване на професионалните училища с бизнеса. За целта се създава нов фонд с ресурс от 100 млн. лв., по който могат да кандидатстват средните училища и университетите. Осигурени са и допълнителни средства за подкрепа на малки училища и детски градини, за превенция на отпадането на учениците и за стимулиране и задържане на педагогическите кадри в професията. Ще се прави и реформата в здравния сектор като първата стъпка е нова законова рамка и демонополизация на здравното осигуряване, което се очаква да се случи през втората половина на годината. В същото време обаче бюджетът на НЗОК е увеличен с 42 млн. лв., а разходите на здравното министерство са свити само с 9 млн. лв. Планирани са средства обаче за реформа в спешната медицинска помощ, както настоява ЕС, и за вдигане на заплатите на медицинския персонал. Макар и с малко, за първи път се орязват бюджетите на силовите ведомствата, отбеляза Чобанов. Съкращението при Министерството на отбраната е с около 60 млн. лв. и за 2014 г. е общо 1.021 млрд. лв. Според Чобанов по-голямо орязване не е можело да има заради огромния дисбаланс в разходите, завещан от ГЕРБ. Значителна част от бюджета отива за заплатите на военните, които са били увеличени чувствително през последните години. Бюджетът на МВР е близо един милиард, като намалението е с около 100 млн. лв. спрямо тази година. Това показва, че има още резерв за намаление, защото от структурата на МВР беше извадена ГДБОП, която се вля в ДАНС, чийто бюджет е увеличен с 27 млн. лв. и е 112 млн. лв. за 2014 г. Отделно от МВР отпадна звеното за подслушване, което имаше бюджет от 100 млн. лв. То премина в новата агенция "Технически операции", която е на пряко подчинение на премиера. Значително са увеличени парите на спортното министерство - 66.2 млн. лв. при 39 млн. лв. през тази година. Основната част от разходите – над 46 млн. лв. са за високо спортно майсторство, докато масовият спорт ще трябва да се задоволи със скромните 13.5 млн. лв. От представената разбивка не личи да има средства за обновяване на базата, както обеща спортната министърка Марияна Георгиева – всяка община да има многофункционален спортен център. Предвидените пари за такива цели са 2.3 млн. лв. Закриване и оптимизиране на излишната администрация Както всяко правителство в началото на своя мандат, така и кабинетът на Пламен Орешарски планира административна реформа чрез закриване на ведомства със "затихващи или отпаднали функции" по думите на финансовият министър Чобанов. Той не посочи кои агенции ще бъдат премахнати, защото това било ангажимент на всеки министър и дискусията по въпроса продължава. От ведомствата в структурата на Министерството на финансите съкращения с 10% ще има в Комисията по хазарта, Националната агенция по приходите и в администрацията на самото министерство, каза Чобанов. В Агенцията за държавна финансова инспекция обаче персоналът на достига и там предстоят назначения. Спестените средства от издръжката на министерства и ведомства ще отидат за създаването на нова инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" с бюджет от 500 млн. лв., каза финансовият министър. По нея ще могат да кандидатстват както министерства, така и общини. Подборът на проектите ще става от междуведомствен съвет, в който ще влизат няколко министри плюс председателят на Националното сдружение на общините, за да се гарантира публичност и прозрачност на решенията, каза Чобанов. Той уточни, че последната дума за финансирането на проектите все пак ще е на правителството. Свиват се и разходите на администрацията на президента с около 800 хил. лв. и за 2014 г. са предвидени 5.5 млн. лв. Не се пипат обаче парите на Народното събрание, което ще разчита на 53 млн. лв., колкото и през тази година. "Оставам в ръцете на депутати сами да преценят дали ще си оптимизират бюджета и в каква посока", каза Чобанов. Малко повече пари са предвидени за общините, като увеличението на трансфера е незначително – около 81 млн. лв. за 264 общини.

Бюджет 2014: Оптимистични сметки за растеж и приходи, плюс нови заеми за 4.4 млрд. лв.

Рестарт на икономиката чрез стимулиране на растеж от 1.8% през 2014 г., вдигане на доходите на бедните, ускоряване на потреблението и тегленето на нови заеми за 4.4 млрд. лв. Това е заложено в проектобюджета за 2014 г. одобрен от правителството в сряда. Бюджетите на почти всички министерства и президенството се съкращават средно с около 10%, като освободеният ресурс от 500 млн. лв. отива в нова програма за инвестиционни проекти, чрез която ще се насърчава икономическото развитие на регионите. Около 100 млн. лв., основно от данък "лихва", се насочва към подпомагане на средните и висши училища. Не се пипат парите на Народното събрание, а тези на съдебната власт се увеличават с близо 140 млн. лв. Повече са парите и за здравеопазване - с около 40 млн. лв. Въпреки всички мерки за стимулиране на растеж не се очаква значително повишение на заетостта, като очакванията са безработицата да бъде 12.6% през 2014 г. За второто тримесечие на тази година НСИ отчете 12.9%. С бюджет 2014 се опитваме да променим наложилия се през последните години модел за рестриктивна фискална политика, която задържа растежа, каза финансовият министър Петър Чобанов. По думите му се слага и край на "практиката всяка година да се добавя по малко ресурс на всички ведомства, без да има ясна насока на политиките". "Бюджет 2014 е насочен към икономически растеж и устойчиво развитие на регионите, без да пренебрегваме и социалната отговорност", каза Чобанов. Напрегната макрорамка Прогнозата за икономически растеж от 1.8% и за увеличаване на приходите с над 1 млрд. лв. е напрегната, но изпълнима, смята финансовият министър. Според него заложеният растеж е постижим и реалистичен, защото е ниска базата за тази година, като в същото време се очаква увеличаване на потреблението и инвестициите. За сравнение, МВФ прогнозира ръст от 1.6% за 2014 г. За тази година пък беше заложен растеж от 1.3%, а на думи бившия финансов министър Симеон Дянков се надяваше дори на 1.9%, но към момента оценките са, че той ще бъде не повече от 1%. В същото време данните на Евростат за второто тримесечие на 2013 г. отчетоха едва 0.2% икономически растеж на годишна база http://www.mediapool.bg/i-okonchatelnite-danni-za-vtoroto-trimesechie-sochat-che-evrozonata-e-izlyazla-ot-retsesiyata-news210812.html. Бюджет 2014 залага на нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) до 81.582 млрд. лева. Планираните приходи възлизат на 30.886 млрд. лв., което е 37.9% от БВП или увеличение с 501.2 млн. лв. в сравнение с 2013 г. Заложените разходите са 32.358 млрд. лв., което е 39.7% от БВП при ограничение от 40% от БВП. Това е ръст на разходите от 380 млн. лв. спрямо 2013 г. Правителството разчита постъпленията от ДДС да нараснат с 600 млн. лв., като планираните приходи от този данък възлизат на над 8.28 млрд. лв. От самото начало на мандата управляващите заявиха, че предприемат мерки за по-бързо възстановяване на ДДС на бизнеса, което, в съчетание с обратното начисляване на ДДС при зърненените култури, да ограничи източването на ДДС. Докато бяха в опозиция, БСП и настоящия премиер Орешарски критикуваха ГЕРБ за контрабандата при акцизните стоки – горива, цигари и алкохол, но в първия бюджет, който внасят като управляващи, не се предвижда сериозното повишаване на тези приходи. Планираните постъпления от акцизи са 2.632 млрд. лв., докато ГЕРБ бяха заложили 2.516 млрд. лв., но след това кабинетът на Орешарски при актуализацията на бюджета ги намали на 2.466 млрд. лв. Правителството залага още на увеличаване на приходите от данъка върху доходите на физическите лица - с около 200 млн. лв. до 2.63 млрд.лв. Ръстът на очакваните постъпления от корпоративния данък е с около 100 млн. лв. до 1.574 млрд. лв. Увеличението е спрямо актуализирания бюджет за тази година. С около 340 млн. лв. се очаква да намалеят неданъчните приходи и те да достигнат 1.724 млрд. лв. По този начин изпълняваме ангажимента за намаляване на административната тежест към гражданите и бизнеса, каза финансовият министър. Неданъчните приходи са основно от такси, глоби и санкции. Заложените разходите са 32.358 млрд. лв., което е 39.7% от БВП при ограничение от 40% от БВП. Това е ръст на разходите от 380 млн. лв. спрямо 2013 г. Планираният дефицит е 1.8%, което е 1.472 млрд. лв. в номинално изражение. За тази година беше заложен дефицит от 1.3%, но след актуализацията на бюджета се очаква той да достигне 2%. "Следваме устойчивата траектория за намаляване на бюджетния дефицит и за това заложихме по-нисък от 2%", обясни Чобанов. По думите му това е ясен сигнал към външните инвеститори и финансовите пазари, че следваме стабилна фискална политика. Бюджетът ще се пълни и с емитиране на нов дълг за над 4.4 млрд. лв., съобщи Чобанов. От него 1.3 млрд. лв. ще отидат за изплащане на стар дълг през 2014 г., а 1.7 млрд. лв. за плащане на емитираните през 2002 г. глобални облигации в щатски долари в началото на 2015 г. Останалия дълг, който ще се емитира, е за покриване на бюджетния дефицит, каза Чобанов. Така в края на 2014 г. дългът на страната ни ще нарасне с 3.4 млрд. лв. и ще достигне 18 млрд. лв. Нивото на минималния размер на фискалния резерв е запазва от 4.5 млрд. лева в края на 2014 г., каквото е и за тази година. Повече пари за бедни, образование, здравеопазване и спорт Повече пари в бюджета са заложени за образование, здравеопазване и за бедните. За първи път от последните пет години бюджетът на социалното министерство – 1.061 млрд. лв. е най-високият от бюджетите на всички ведомства и един от малкото, при който е заложен ръст на разходите с 95 млн. лв. спрямо тази година. Целта е намаляване на хората в бедност. Това ще стане чрез вдигане на месечната добавка за деца с увреждания на 240 лв., увеличаване на обезщетенията за отглеждане на малко дете на 340 лв., разширява се кръгът на лицата, които имат право да получават целеви енергийни помощи. Дават се и допълнително 2 млн. лв. за обществени трапезарии. Пенсиите се вдигат от 1 юли 2014 г. средно с 3% по швейцарското правило като са предвидени допълнителни 120 млн. лева. Таванът на пенсиите скача от 770 лв. на 840 лева. Запазва се възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране на достигнатите нива през 2013 г. Планирана е реформа на професионалното образование чрез внедряване на електронно обучение и обвързване на професионалните училища с бизнеса. За целта се създава нов фонд с ресурс от 100 млн. лв., по който могат да кандидатстват средните училища и университетите. Осигурени са и допълнителни средства за подкрепа на малки училища и детски градини, за превенция на отпадането на учениците и за стимулиране и задържане на педагогическите кадри в професията. Ще се прави и реформата в здравния сектор като първата стъпка е нова законова рамка и демонополизация на здравното осигуряване, което се очаква да се случи през втората половина на годината. В същото време обаче бюджетът на НЗОК е увеличен с 42 млн. лв., а разходите на здравното министерство са свити само с 9 млн. лв. Планирани са средства обаче за реформа в спешната медицинска помощ, както настоява ЕС, и за вдигане на заплатите на медицинския персонал. Макар и с малко, за първи път се орязват бюджетите на силовите ведомствата, отбеляза Чобанов. Съкращението при Министерството на отбраната е с около 60 млн. лв. и за 2014 г. е общо 1.021 млрд. лв. Според Чобанов по-голямо орязване не е можело да има заради огромния дисбаланс в разходите, завещан от ГЕРБ. Значителна част от бюджета отива за заплатите на военните, които са били увеличени чувствително през последните години. Бюджетът на МВР е близо един милиард, като намалението е с около 100 млн. лв. спрямо тази година. Това показва, че има още резерв за намаление, защото от структурата на МВР беше извадена ГДБОП, която се вля в ДАНС, чийто бюджет е увеличен с 27 млн. лв. и е 112 млн. лв. за 2014 г. Отделно от МВР отпадна звеното за подслушване, което имаше бюджет от 100 млн. лв. То премина в новата агенция "Технически операции", която е на пряко подчинение на премиера. Значително са увеличени парите на спортното министерство - 66.2 млн. лв. при 39 млн. лв. през тази година. Основната част от разходите – над 46 млн. лв. са за високо спортно майсторство, докато масовият спорт ще трябва да се задоволи със скромните 13.5 млн. лв. От представената разбивка не личи да има средства за обновяване на базата, както обеща спортната министърка Марияна Георгиева – всяка община да има многофункционален спортен център. Предвидените пари за такива цели са 2.3 млн. лв. Закриване и оптимизиране на излишната администрация Както всяко правителство в началото на своя мандат, така и кабинетът на Пламен Орешарски планира административна реформа чрез закриване на ведомства със "затихващи или отпаднали функции" по думите на финансовият министър Чобанов. Той не посочи кои агенции ще бъдат премахнати, защото това било ангажимент на всеки министър и дискусията по въпроса продължава. От ведомствата в структурата на Министерството на финансите съкращения с 10% ще има в Комисията по хазарта, Националната агенция по приходите и в администрацията на самото министерство, каза Чобанов. В Агенцията за държавна финансова инспекция обаче персоналът на достига и там предстоят назначения. Спестените средства от издръжката на министерства и ведомства ще отидат за създаването на нова инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" с бюджет от 500 млн. лв., каза финансовият министър. По нея ще могат да кандидатстват както министерства, така и общини. Подборът на проектите ще става от междуведомствен съвет, в който ще влизат няколко министри плюс председателят на Националното сдружение на общините, за да се гарантира публичност и прозрачност на решенията, каза Чобанов. Той уточни, че последната дума за финансирането на проектите все пак ще е на правителството. Свиват се и разходите на администрацията на президента с около 800 хил. лв. и за 2014 г. са предвидени 5.5 млн. лв. Не се пипат обаче парите на Народното събрание, което ще разчита на 53 млн. лв., колкото и през тази година. "Оставам в ръцете на депутати сами да преценят дали ще си оптимизират бюджета и в каква посока", каза Чобанов. Малко повече пари са предвидени за общините, като увеличението на трансфера е незначително – около 81 млн. лв. за 264 общини.

Бюджет 2014 залага на рестарт на икономиката

Рестарт на икономиката чрез стимули за растеж на бизнеса. Това е основната цел на бюджета за 2014 г., заяви министърът на финансите Петър Чобанов. По думите му се слага край на рестриктривната фискална политика, водена от правителството на ГЕРБ, и постоянното увеличаване на бюджетите на ведомствата. Ще се разпуска коланът с "напрегнат" икономически растеж, увеличен дефицит и инфлация - всички те с прогнозирано увеличение от 1.8%.   Спестените разходи от издръжката на министерства и ведомства ще отидат за създаването на нова инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" с бюджет от 500 млн. лв., съобщи Чобанов. По нея ще могат да кандидатстват както министерства, така и общини. Подборът на проектите ще става от междуведомствен съвет, в който ще влизат няколко министъра плюс председателя на Националното сдружение на общините, за да се гарантира публичност. Последната дума за финансирането на проектите ще е на правителството, каза Чобанов.   Макрорамката   Прогнозата е за икономически растеж от 1.8%. Нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) до 81.582 млрд. лева. Очакваната инфлация е 1.8%.   Заложеният дефицит също е 1.8%, което е 1.472 млрд. лв. Планираните приходи възлизат на 30.886 млрд. лв., което е 37.9% от БВП или увеличение с 501.2 млн. лв. в сравнение с 2013 г. Заложените разходите са 32.358 млрд. лв., което е 39.7% от БВП при ограничение от 40% от БВП. Това е ръст на разходите от 380 млн. лв. спрямо 2013 г.   Дългът ще нарасне с 3.4 млрд. лв. през 2014 г. и ще достигне 18 млрд. лв. в края на 2014 г. Плановете на правителството са да емитира 4.4 млрд. лв. нов дълг през следващата година. От него 1.3 млрд. лв. ще отидат за изплащане на падеж по дълга през 2014 г., а 1.7 млрд. лв. за плащане на емитираните през 2002 г. глобални облигации в щатски долари. Останалият дълг, който ще се емитира, е за покриване на бюджетния дефицит, каза Чобанов.   Нивото на минималния размер на фискалния резерв е запазва от 4.5 млрд. лева в края на 2014 г.   Повече пари за образование и бедните   Заложени са повече пари за образование и за бедните, като бюджетите на ресорните министерства са увеличени.   Политиките в областта на образованието и ученето през целия живот са изведени като основен приоритет за 2014 г. Планирана е реформа на професионалното образование. Залага се на внедряването на електронно обучение и обвързването на професионалните училища с бизнеса. За целта се създава нов фонд с ресурс от 100 млн. лв., по който могат да кандидатстват средните училища и университетите. Осигурени са и допълнителни средства за подкрепа на малки училища и детски градини, за превенция на отпадането на учениците и за стимулиране и задържане на педагогическите кадри в професията. За първи път от последните пет години бюджетът на социалното министерство – 1.061 млрд. лв. е най-високия от бюджетите на всички ведомства и един от малкото, при който е заложено ръст на разходите с 95 млн. лв. спрямо тази година. Целта е намаляване на хората в бедност. За целта се вдига месечната добавка за деца с увреждания на 240 лв., увеличаване на обезщетенията за отглеждане на малко дете на 340 лв., разширява се кръгът на лицата, които имат право да получават целеви енергийни помощи. Дават се и допълнително 2 млн. лв. за обществени трапезарии за бедните.   Пенсиите се вдигат от 1 юли 2014 г. средно с 3% по швейцарското правило. За целта са предвидени допълнителни 120 млн. лева. Таванът на пенсиите скача от 770 лв. на 840 лева. Запазва се възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране на достигнатите през 2013 г. нива.   Реформа в здравеопазването   Ще се прави и реформата в здравния сектор като първата стъпка е нова законова рамка и демонополизация на здравното осигуряване. Предвижда се с част от здравноосигурителните приходи по бюджета на НЗОК да се формира ресурс, с който да започне изпълнението на приоритети в здравния сектор.   Осигурено е финансиране за провеждането на реформи в системата на Министерството на здравеопазването за усъвършенстване на функционирането на спешната медицинска помощ. Предвидени са и средства и за вдигане на заплатите на медицинския персонал.   Закриване и оптимизиране на излишната администрация   Планирано е закриване на ведомства със "затихващи или отпаднали функции", каза финансовият министър Чобанов. Той не даде конкретика с мотива, че това е ангажимент на всеки министър и дискусията по въпроса продължава.   Очаквайте подробности

35 медицински сестри и 23 акушерки се дипломираха успешно в Плевен

Средният успех на специалност "акушерка" е "много добър" 5,06

Чобанов: Рестартирането на икономиката е приоритетът на бюджета за догодина

Рестартиране на икономиката това е приоритетът в бюджет 2014 г., обясни Петър Чобанов на пресконференция в Министерския съвет. Според Чобанов разходите нарастват с по-малък темп спрямо заложените приходи. По думите му разходите на хазната ще бъдат с 380 млн. лева повече спрямо 2013 г., а приходите - с 501 млн. лева спрямо миналата година. Дефицитът за следващата година ще е 1,8 на сто от БВП. С толкова се очаква да бъде и икономическият растеж, като Петър Чобанов обеща „рестартиране на икономиката". Инфлацията също ще бъде 1,8 на сто. Основнит...

Чобанов: Искаме да стимулираме икономическия растеж

Основната ни цел е да рестартираме икономиката т. е. да ускорим икономическия растеж, ще се опитаме чрез бюджета за 2014 да стимулираме икономическия растеж, заяви министърът на финансите Петър Чобанов след редовното заседание на кабинета, предаде репортер на БГНЕС.

Изненада! Барозу отвори европейските двери за целите Балкани

Председателят на европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че подкрепя влизането на всички държави от Балканския полуостров в Европейския съюз. „Освен това Брюксел би следвало да държи отворена вратата за влизането на Турция в съюза",заяви още той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Най-добрата ученическа банда е A Beautiful Lie

Младите музиканти от Пазарджик спечелиха "Голямо междучасие 5"

    


Стойчо Стоев си упражни руския с красива репортерка

Старши треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев се наложи да упражни руския си език на летището в Одеса. Наставникът на шампионите бе помолен за интервю от красива украинка и естествено не отказа. Интервюто обаче трябваше да се проведе на руски език и не бе много дълго. След него Стоев заяви, че е упражнил езика, който е учил в училище. „Разбрахме се, няма проблеми. Езикът ми е познат“, каза Стоев след интервюто. Иначе отборът на Лудогорец бе посрещнат от няколко камери и журналисти не само на на летището в Одеса, а и в хотела в града. Ловци на авто...

Излязъл на магистрала "Хемус" чакал е виновен за тежката катастрофа

Внезапно излязъл на пътя чакал е причината за тежката катастрофа на автомагистрала “Хемус” вчера, при която загина един човек, а други двама са тежко ранени. На 22 октомври, около 06:00 часа, на АМ "Хемус", между пътен възел "Суворово" и пътен възел "Неофит Рилски", в посока гр.

Новите придобивки подобриха финансовия реузлтат на Nasdaq

Приходите на борсовия оператор за третото тримесечие растат с 23% до 503 млн. долара, а печалбата се увеличава с 27% до 113 млн. долара

    


Размисли на безпомощен социален аутист

"По-широко поле за борбата" на Мишел Уелбек у нас

    


Представят концепции за устойчив туризъм

Изложба „Ваканция за устойчиво развитие“ откриват днес в Природозащитен център „Натура“ Враца Фондация ЕкоЦентрик и Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“. Началото е в 16.30 часа. На изложбата ще бъдат показани резултати от едноседмичните образователните семинари, проведени през пролетната и лятна ваканции в селата Паволче, Очин дол, Миланово, Лютиброд и Челопек, в които участваха над 150 гимназисти и учители от София, Бяла Слатина, Козлодуй, и от Германия. По време на семинарите бяха изготве...

СДС: Готви се монопол върху продажбата на цигари

Новият монопол стана известен като "Законът Лафка"

Правителството на Пламен Орешарски се готви да монополизира пазара на цигари, предупреди лидерът на СДС Божидар Лукарски.

Кабинетът ще се опита да прокара тихомълком промяна в правилата за търговия с тютюневи изделия чрез промени в Закона за акциза и данъчните складове. 

С тях ще се забрани продажбата на цигари и други тютюневи изделия в складове и магазини за продажба на хранителни и промишлени стоки, производствени складове, офиси, бензиностанции, питейни заведения, барове, сергии и други подобни съоръжения на открито или под навеси.

По думите на Лукарски това се прави, за да бъде облагодетелства една определена верига, която извършва дейността си основно в продажбата на тютюневи изделия.

Сините са категорични, че тази мярка не би намалила контрабандата на цигари, нито тютюнопушенето, но със сигурно ще доведе до фалити сред малкия и средния бизнес.

Категорични сме и за пореден път се убеждаваме, че малкия и среден бизнес в България ще има шанс единствено и само след ОСТАВКА-та на това правителство, което не само защитава досега съществуващите монополи, но и опитва да създаде нови, обявиха от СДС.

Статията "СДС: Готви се монопол върху продажбата на цигари" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Предвиждат дневната винетка за камиони да струва 2% от цената на годишната

Размерите на месечната, седмичната и дневната винетка за тежкотоварните автомобили ще бъдат обвързани с годишния й размер, предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, одобрени от кабинета. Ограничението в определянето на размера на винетните такси се въвежда във връзка с транспонирането на евродиректива. Така месечната винетка за тези автомобили няма да може да надвишава 10 процента от годишната, седмичната винетка трябва да е не повече от 5 процента, а дневната - не повече от 2 процента от годишната. С други промени в закона се въвежд...

Кака: Реал ще удари Барса с 2:1

"Малко по малко навлизам във форма", коментира бразилецът

    


Задържаха крадец, отмъкнал 10 коли

Рецидивистът предпочитал "Фолксваген” и "Ауди”

    


Испания излезе от рецесията

Испания, чиято икономика беше в рецесия от две години, излезе от тази ситуация през третото тримесечие на годината и регистрира растеж от 0,1%, съобщи днес Централната банка, чиито изчисления обикновено биват потвърждавани от официалната статистика.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване