Мутафчиев: Искам още 3,5 млн. лв. за театър, публиката за година скочи двойно

Искам още 3,5 млн. лева за театър от Министерството на културата, защото публиката за година се увеличи двойно. Това обяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Искам още 3,5 млн. лева за театър от Министерството на културата, защото публиката за година се увеличи двойно. Това обяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. "Публиката не може да си позволи 50 лева билет, а в същото време плаща 20 лева. Такъв е бюджетът в момента. През миналата година във всички театри публиката е

Стралджа се готви за зимата

По заповед на кмета Митко Андонов във връзка с осигуряване пожарна безопасност на населените места в община Стралджа започват инструктивни съвещания с кметове и кметски наместници. Със свои заповеди кметовете и кметските наместници, ръководители на фирми, директори на училища и детски градини ще определят вида, броя и отговорниците за отоплителните уреди, съставянето на комисиите за проверка на техническата изправност и пожарната обезопасеност на отоплителните уреди, коминни тела и ел.инсталации. На дневен ред е и провеждането на задължителните...

Цех горя при пожар в троянско село

Унищожени са гипсокартон, дограма и дървени стърготини

    


Тандемът Казийски - Хуанторена изведе "Халкбанк" до първа победа в Шампионската лига


Волейболистите на турския "Халкбанк" победиха с 3:1 (34:36, 25:16, 25:17, 25:20) "Ястжембски" (Вигел) в първия си мач в Шампионската лига. В основата на успеха бяха Матей Казийски и Османи Хуанторена.

Българският посрещач игра много силно и завърши с 23 точки, като в атака постигна 61% успеваемост. Той записа един ас и три блокади. Портуондо добави 21 точки при 58% в нападение.

Воденият от Радостин Стойчев отбор, който използва ядрото от състезатели на италианския "Тренто"...

Едно решение срещу българските интереси

42-ро Народно събрание. Снимка: Сергей Антонов

Забраната за покупка на земя от чужденци ще бъде удължена. Това решение показа, че българският парламент е доминиран от примитивен, антиевропейски, но и антибългарски популизъм. Коментар на Ясен Бояджиев за Дойче веле.

 

Когато преди близо две седмици писах анализ за дебата за удължаване на забраната за купуване на българска земеделска земя от чужденци, подхванат от най-шумните националистически кръгове, не си представях, че ще се стигне дотук. Не допусках, че днешната българска политическа действителност, въпреки цялата си недодяланост, може да ме изненада с още нещо. Но ето, че тя роди решение, което по своята самоизобличаваща чудовищност може да се сравни само с прословутото назначение на Делян Пеевски.

Все така безсмислено и невъзможно

Иначе през тези две седмици не се промени нищо. Забраната си е все така икономически вредна – тя е пречка за създаването на конкурентен пазар, за повишаване на цената на земята, както и на доходите на собствениците ѝ и на бизнеса, за навлизане на инвестиции и за по-висока ефективност на земеделското производство. Дебатът за нея си е все така безсмислен, защото и без това всеки може да я заобиколи, като регистрира местно юридическо лице. И още нещо: удължаването на този мораториум, освен ако не искаме да напуснем Европейския съюз, е всъщност все така невъзможно, защото изисква промяна в Договора за присъединяване на България към Общността (част от европейското законодателство), която пък да бъде отново ратифицирана от всички останали 27 страни-членки.

Невъзможно е и самото отваряне на такава процедура – то би означавало искане за ограничаване на свободното движение на капитали, на което веднага ще бъде отговорено с искане за ограничаване на свободното движение на хора – например затваряне на европейските трудови пазари за българи. Впрочем, тази невъзможност бе ясно посочена същия ден от Европейската комисия, която предупреди, че всякакви едностранни действия ще доведат до наказателна процедура и санкции.

Защо го правят?

Всичко това е много добре известно на гласувалите за вчерашното решение. И те не го крият. Защо тогава го правят? За някои от тях вероятно има икономически причини и стимули от страна на заинтересованите от статуквото едри арендатори, собственици и спекуланти на (не)търгуващи се на безценица български земи. Но главната причина е политическа.

За “Атака” е ясно. Техният благоденстващ живот в политиката винаги се е основавал на подобни безсмислени идеи. Продължаването му обаче след този парламент е поставено на карта заради подкрепата за днешното правителство. Затова за тях темата за удължаване на забраната, самият шум за нея, бе идеално средство за връщане към живота. Сега те постигнаха много повече от онова, на което са се надявали, и имат право да ликуват и да се надсмиват на останалите, които се хванаха на въдицата им. При това съвсем съзнателно – за да не останат по-назад, да не излезе, че не се вслушват в гласа на широките народни маси.

Оказа се, че, за да спечелят електорална подкрепа, основните български партии вече се състезават главно на пистата на кухия патриотарски и националистически популизъм. И докопалата се до властта социалистическа партия, чийто председател оглавява Партията на европейските социалисти, и загубилата властта, но страшно желаеща да се докопа пак до нея, партия, накичила се с понятия като “Граждани” и “Европейско Развитие на България”.

Двете заедно разиграха банална пиеса – националноотговорни политици се опитват да оставят свещената българска земя в български ръце, но лошите европейски бюрократи не дават. Мислейки си при това, че не рискуват нищо – до никакви реални стъпки за отмяна на забраната няма да се стигне, няма да има наказателни процедури, няма да се плащат санкции, европейските фондове ще си текат, за да крепят криво-ляво икономическото положение и за да захранват “наши” хора и “наши” фирми.

Фаталните последици

“Нашата” земя за “нашите” хора – последиците са опасни

Последици обаче ще има и те ще бъдат дълбоки, вредни и опасни. Не толкова заради “европейския образ” (по думите на председателя на Народното събрание), авторитет и позиции на страната – те и без това са близо до дъното.

Днес, цели седем години след присъединяването си към ЕС, България продължава да има крещяща нужда от дълбоки реформи и модернизация, за да излезе от блатото на бедността и да навакса изоставането си. Именно такава политика, с поглед в бъдещето, би била отговорна.

Поставяйки на пиедестал една фалшива и допотопна кауза, решението на Народното събрание е обърнато точно в обратната посока. То налива вода в мелницата на все още широко разпространените сред част от българското общество антипазарни и антидемократични нагласи, които правят всякакви реформи толкова мъчителни и даже невъзможни.

От друга страна, за онази част от българите, които и по дух, и по закон се възприемат като граждани на Европейския съюз, това решение затвърждава усещането, че са чужденци в собствената си страна. Защото показа, че в българския парламент абсолютното мнозинство има абсолютно безотговорният, примитивният антиевропейски, но и антибългарски популизъм.

Впрочем, от такива хора може да се очаква всичко. Защо да не напуснем Европейския съюз?

Статията "Едно решение срещу българските интереси" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Microsoft разработва конкурент на Google Glass


Макар все още да са достъпни само за ограничена група хора, интересът към очилата с добавена реалност Google Glass на интернет гиганта е доста голям. Изглежда, че това е достатъчна причина за един от основните конкуренти на компанията от Маунтин вю да започне работа по своето алтернативно предложение.

Microsoft вече има няколко работещи прототипа на очила с добавена реалност, с които може да конкурира Google Glass, съобщава в. The Wall Street Journal. Източниците на изданието за сега...

Индексите с разнопосочни движения в сутрешната търговия*

До 12 ч. са търгувани 8 от 15-те компании в SOFIX, като 5 поскъпват, две поевтиняват и една е без промяна

    


Русия ще бойкотира международния процес за кораба на ”Грийнпийс”

Русия ще бойкотира процеса в Международния трибунал по морско право, сезиран от Холандия след задържането на кораба на "Грийнпийс" в руска Арктика и обвиняването на екипажа му в пиратство.

Златото се търгува почти без промяна

Златото с незабавна доставка се търгуваше почти без промяна - за 1 340.10 долара за тройунция в 07:57 ч. на борсата в Сингапур, предаде...

Реформаторите с декларация в подкрепа на болниците, депутатите да получават 80% от заплатите си

Политическа декларация прие Областният съвет на Реформаторския блок на заседанието си, провело се вчера във Велико Търново. Повод за нея стана решението на управляващите болниците да бъдат финансирани за дейността си едва на 80  %. “Управляващата коалиция на БСП, ДПС и Атака продължава политиката на предното управление. След демонизирането на българските лекари, днес сме свидетели на поредното унищожаване на работещите болници. След като по време на управлението на ГЕРБ само в нашата област бяха закрити болничните заведения в Полски Тръмбеш и Е...

Властта на война с банките

Властта влиза в тежък сблъсък с банките, става ясно от подготвените от депутати от БСП и ДПС проектопромени в Закона за кредитните институции, с които “Труд” разполага. Управляващите са подготвили поредица от спорни текстове, които из основи ще променят договорната база на кредитирането у нас и чийто ефект върху системата не е ясен.

Линията на бедност вече е 251 лв.

Размерът й е повишен с 10 лева за 2014 г.

    


Интервю с Калина Кисьова от Сосиете Женерал Експрес Банк

Кредитите по програма JEREMIE  добиват все по-голяма популярност сред бизнеса. Много фирми вече са изтеглили кредит по тази програма. Допитахме се до Societe Generale Експресбанк – една от водещите банки, които предлагат кредити по тази програма. Отговаря Калина Кисьова, началник отдел „Малък бизнес” в банката.
Какви са предимствата на кредитите п Кредитите по програма JEREMIE добиват все по-голяма популярност сред бизнеса. Много фирми вече са изтеглили кредит по тази програма. Допитахме се до Societe Generale Експресбанк – една от водещите банки, които предлагат кредити по тази програма. Отговаря Калина Кисьова, началник отдел „Малък бизнес” в банката. Какви са предимствата на кредитите п

Уволнили моделка от банка заради голи снимки

Бивша моделка, пожелала анонимност, сподели, че преди време е била уволнена от банка заради еротична фотосесия, предава bTV. Момичето скри лицето си, но разказа цялата история.

Работейки във финансовата институция, моделката печелела бонуси за отлична работа и получила повишение на заплатата. После обаче работадателите й забелязали в нета ... Бивша моделка, пожелала анонимност, сподели, че преди време е била уволнена от банка заради еротична фотосесия, предава bTV. Момичето скри лицето си, но разказа цялата история. Работейки във финансовата институция, моделката печелела бонуси за отлична работа и получила повишение на заплатата. После обаче работадателите й забелязали в нета ...

Уволнили моделка от банка заради голи снимки

Бивша моделка, пожелала анонимност, сподели, че преди време е била уволнена от банка заради еротична фотосесия, предава bTV. Момичето скри лицето си, но разказа цялата история.

Работейки във финансовата институция, моделката печелела бонуси за отлична работа и получила повишение на заплатата. После обаче работадателите й забелязали в нета ... Бивша моделка, пожелала анонимност, сподели, че преди време е била уволнена от банка заради еротична фотосесия, предава bTV. Момичето скри лицето си, но разказа цялата история. Работейки във финансовата институция, моделката печелела бонуси за отлична работа и получила повишение на заплатата. После обаче работадателите й забелязали в нета ...

Прагът на бедност се вдига с 10 лева

Линията на бедност у нас ще бъде вдигната с 10 лева през 2014 г., съобщи Дарик. С решение на правителството, което трябва да бъде одобрено днес, линията ще се покачи от 241 лева на 251. 

Промяната е продиктувана от изследване на данните на Националния статистически институт за бюджета на домакинствата. Той се определя като минималния доход за за Линията на бедност у нас ще бъде вдигната с 10 лева през 2014 г., съобщи Дарик. С решение на правителството, което трябва да бъде одобрено днес, линията ще се покачи от 241 лева на 251. Промяната е продиктувана от изследване на данните на Националния статистически институт за бюджета на домакинствата. Той се определя като минималния доход за за

Къде са полицейските камери днес?

Ежедневният контрол по спазване на скоростта в града продължава и през месец октомври, съобщават от Пътна полиция - Сливен. Полицейски служители  следят за спазването на скоростта на територията на град Сливен. Автомобили с мобилни камери за видеонаблюдение са на най-натоварените улици в града. Днес, 23октомври, засилено присъствие ще има на  булевардите „П. Хитов” и „Хаджи Димитър”. ...

Как хормонът на глада поражда страх

Страхът е задължителна емоционална съставка на стреса,  следователно реакцията на стреса задължително засяга амигдалата. Тази структура участва във формирането на всяка емоция, но е придобила известност именно като „център на страха". Амигдалата реагира на стреса по доста интересен начин - както пишат изследователите от Масачузетския технологичен Страхът е задължителна емоционална съставка на стреса, следователно реакцията на стреса задължително засяга амигдалата. Тази структура участва във формирането на всяка емоция, но е придобила известност именно като „център на страха". Амигдалата реагира на стреса по доста интересен начин - както пишат изследователите от Масачузетския технологичен

Лекарският протест зависи от бюджета на НЗОК

"Провеждането на протест на лекарите зависи от реакцията на кабинета по отношение на актуализация на бюджета на НЗОК за тази година и нормален бюджет за следващата", обясни д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), пред бТВ. "Очакваме бюджетът да не е по-малък от реално използвания тази година – с дефицита. Защото не може да има цифри вътре – че се очакват 200 милиона лева дефицит, а в същото време да са записани 104 милиона излишък. Това е абсурдно", посочи Райчинов. По думите му дейностите, които бяха прехвърлени от министерство към касата, следва да се върнат, примерно ваксините. „Никъде в Европа те не са във фонд, те са национални програми и са гарантирани. Ин витрото също беше вкарано в НЗОК миналата година – то също трябва да е наци...

Посолството на Сирия у нас приема молби от бежанци за завръщане в родината им

Посолството на Сирийската Арабска Република в София обявява готовност да приема молби от сирийските бежанци, които се намират на територията на Република България, и желаят да се завърнат в родината си, като се ангажира в рамките на 24 часа да уреди тяхното завръщане. Това съобщиха от Посолството на Сирийската Арабска Република в България, предаде „Фокус”. Съгласно указанията на Правителството на Сирийската Арабска Република, Посолството на Сирия в България ще предостави всички необходими улеснения на сирийските бежанци, които се намират във всички страни по света, в това число и в приятелска Република България, които, принудени от извънредните обстоятелства, напуснаха родината си и имат желание да се завърнат в Сирия. Правителството на Сирийската Арабска Република се ангажир...

Сметките от "Енерго про" за септември се очертава да варират

Заради промяна в методиката на отчет на електромерите, клиентите на "Енерго про" ще получат междинна фактура за месец септември, която може да е по-висока, отколкото са очаквали абонатите. Сменената методика ще окаже влияние върху сметките само веднъж - септемврийските сметки могат да не включват 30 дневната консумация на абоната, а да отчитат киловатите за период от 6 до 35 дни. Затова някои клиенти ще се зарадват на малки сметки, но други ще трябва да се бръкнат по-дълбоко. Следващите сметки ще бъдат равни на календарните дни от месеца, независимо от началната дата на отчитане. Новият метод на отчет на електромерите цели да се ограничи и прекрати кражбата на ток. Инкасаторите вече няма просто да записват показанията на клиентските електромери, а ще следят колко ...

Първите „смарт” съдове за готвене вече и у нас

Първите smart уреди за готвене в света вече се предлагат и на българския пазар. Те са на Zepter International. Разработката им отнема над 2 години на световния концерн и милиони инвестиции. Smart „пакета” се състои от три части: съд за готвене с дигитален радио термоиндикатор, дигитален радио индукционен котлон и дистанционно с аларма. Те са непрестанно в радио връзка помежду си, така че да спестят 50% от времето за готвене, 70% от използваната енергия и 50% от храната.    Уредите готвят почти сами. Термоиндикаторът на съда „комуникира” с индукционния котлон, а дистанционното с аларма уведомява в обсег от 30 метра кога готвенето е приключило или настъпват непредвидени обстоятелства. Термоиндикаторът е с дигитален интерфейс. Той има 4 бутона, които се зад...

Svetljo & The Legens стартират турне в 10 града

Svetljo & The Legens стартират турне, което ще обиколи 10 града в България. 30 октомври е първата дата, на която рок бар Rock It в София ще бъде разлюлан от музиката на Легендите на живо. С начален час 21,00 бандата ще представи хита си „Митко“, както и песни от непробилата музикалните класации, група „Хиподил“. Както се казва, пазете масите и чашите. Турнето продължава в градовете Плевен – 2.11 (Galaxy Bowling) , Стара Загора – 8.11 (Jam), Русе – 9.11 (Max), Пловдив – 15.11 (Polinero), Варна – 16.11 (Vintage), Своге – 22.11 (Art Rock Café), София – 23.11 (Stroeja), Благоевград – 28.11 (Underground), Добрич – 20.11 (The Maze), Силистра – 30.11 (Soda). “Знаем, че не харесвате нашата музик...

Откриха най-голямата звезда във Вселената

Най-голямата звезда към този момент във Вселената. Беше открита от астрономи от Европейската южна обсерватория. Статият, в коят0о учените разкават за откритието си, ще бъде публикувана в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, съобщи Phys.org. Радиусът на небесното тяло, получило обозначението W26, 1500 пъти надхвърля този на Слънцето. Освен това звездата е и една от най-ярките, които са наблюдавани до момента. Откритието е направено с помощта на телескопа VLT. W26 се намира в съзвездието Олтар (Жертвеник), разположено на 16 000 светлинни години от Земята. Звездата се отнася към класа на т.нар. червени свръхгиганти и е в групата на масивните звезди, които отдавна привличат вниманието на астрономите. Изследователите са открили около звездата облак с йонизиран водород. За...

ДПС ще обсъди позицията на БСП за мораториума

Централният съвет на ДПС ще обсъди много внимателно позицията на БСП за мораториума. Това каза депутатът от ПГ на ДПС Христо Бисеров в коментар на удължаването на мораториума върху продажбата на земя на чужденци, предаде „Фокус”. „Ще обсъдим много внимателно тази позиция на БСП – най-вероятно чрез най-висшия ни форум – Централен съвет, където се отнасяме много сериозно към темата”, добави Бисеров. „За нас това не е просто някаква грешка в залата”, посочи той. Бисеров каза, че за него e била изненада подкрепата на част от депутатите от Коалиция за България за мораториума. Тепърва всяка една от парламентарните сили е в правото си да сезира или не Конституционния съд, в това число да търси или не подкрепа. Това пък заяви на брифинг в Народнот...

Сър Алекс Фъргюсън и неуспешният трансфер на Бербатов

Най-успешният мениджър в историята на "Манчестър Юнайтед" отново не пести критиките си към Димитър Бербатов по време на престоя му на "Олд Трафърд". В новата си автобиография шотландецът определя трансфера на Бербо като "боклук", пише спортният сайт football24.bg, позовавайки се на "7 дни спорт". В книгата на Сър Алекс се разкриват още интересни факти относно грандиозния скандал с Дейвид Бекъм, както и много друга любопитна информация по време на дългата му кариера в отбора от "Олд Трафърд". Фърги коментира и отношенията си с президента на Тотнъм Даниел Леви. Двата клуба на няколко пъти имаха вземане даване на трансферния пазар, а Леви е известен с това, че се разделя с най-добрите си играчи само срещу космически суми.

Записите на пловдивския кмет - нисък морал в ГЕРБ

Незабавна оставка на Тотев искат местните социалисти

    


Дойче банк потвърди паричните трансфери на Плевнелиев

 Германската Дойче банк потвърди официално за направените от президента Росен Плевнелиев банкови трансфери през октомври 2007 година.

На официалната интернет страница на президента беше публикуван отговор от банката, в който се посочва, че на 1 октомври 2007 година от сметка на Плевнелиев в Дойче банк са преведени 460 хил. евро по друга негова сметка в Националната банка на Гърция. Писмото е изпратено на 18 октомври и е подписано от съветника по инвестициите в банката Игор Сосинов и от шефа на отдела за управление на финансите в банката Патрик Бътлър.

Серията от документи, които президентът оповести през последните дни, е в отговор на нападките за купен от него имот на Халкидики, когато Плевнелиев е бил строителен предприемач. Твърденията бяха насочени към произхода на парите и това, че те са преведени от офшорни сметки, а също и, че имотът е платен в брой.

Преди два дни беше оповестен отговорът на Райфайзен банк, където се посочва, че на 2 октомври 2007 година от сметка на Плевнелиев са преведени други 350 хил евро. по същата сметка на гръцката банка. Към документите беше прикачено и копие от сметката на Националната банка на Гърция, който удостоверява движението на тези средства. Цялото разплащане със собствениците на имота е извършено от гръцката сметка на Плевнелиев.

http://offnews.bg


 

Мексикански боксьор почина след нокдаун

/КРОСС/ Мексикански боксьор почина след нокдаун. 26 -годишният Франциско Леал е издъхнал в болницата в Сан Диего (Мексико) след увреждане на мозъка, съобщава Boxing Scene.Леал е получил сериозно нараняване след нокаут в битка със своя сънародник Раул Хиралес. Срещата между двамата се състоя на 19 октомври в Кабо Сан Лукас. Тогава 26-годишният състезател напусна ринга на носилка, след което бе откаран в болница в критично състояние. След известно време той изпадна в кома, а лекарите откриха в мозъка му кръвни съсиреци.

"Сега": Започва проверка как са харчени парите за бежанци

Ще се лекуваме свободно в ЕС, но ще си доплащаме, обяснява "Труд"; Десет общини предлагат: Ски писти върху 4000 ха в Пирин, пише "Капитал Daily".

Представят документалната поредица "Ванга в народната памет" в Благоевград

Документалната поредица "Ванга в народната памет" ще бъде представена премиерно в Благоевград. Събитието ще бъде днес, от 17:45 часа в Регионален исторически музей - Благоевград. Поредица "Ванга в народната памет" е написана в три части и е дело на журналистът Лалка Бенюзова. Всяка част съдържа спомени за голямата българска пророчица, като първата част е отделена за спомените на петричани. Поредицата е сбор от разказите на различни по пол, професия, възраст и социално положение хора....

Кметът Костов изпрати поздравление до почетния гражданин проф. Румяна Йовева

Кметът Красимир Костов изпрати днес поздравителен адрес до проф. д.п.н. Румяна Йовева - почетен гражданин на Шумен и дългогодишен преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски", по повод нейната 75-годишнина. „Като един от най-добрите преподаватели по литература в български университети, Вие имате неоспорими заслуги в областта на литературната и методическата наука. Задълбочен изследовател сте на творчеството на съвременни автори, добър познавач на новата и най-новата българска литература. Това всъщност е една малка част о...

Кунева: Няма швейцарци с лилави крави, които да искат земята ни

София /КРОСС/ Депутатите ще се откажат от мораториума за земята. Ще обяснят колко е лош ЕС и ще се откажат. Това не е в интерес на България, коментира пред БНТ лидерът на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева. Никой не разчита на тези дето крещяха за мораториум за продажба на земите. Те знаят, че нищо няма да излезе. По удобно им е така. Вместо да говорим кой притежава и как се стигна до руски инвестиционни фондове. Защо се продава "Доверие", защо не знаем състоянието на бежанската вълна. А България е трета след Германия и Швеция по количество бежанци. Това решение говори, че се готвят за избори, посочи Кунева. Според нея основният проблем е, че 4 млн. декара земя пустеят. А се мислим само за големите. Никой не мисли за малките собственици на земя, които не могат да я обработват. Българската земя не е ясно от кой се притежава. В инвестиционните фондове има руски граждани и от цял свят. Това мятане в парламента е еврограждани да не идват у нас. Бъдете сигурни, че няма швейцарци с лилави крави, които да искат земята ни, нито французи нито германци, аргументира се бившата преговаряща с ЕС.Кунева твърди, че няма страна от ЕС, която да има повече от 7-годишен преходен период. Само Полша има 12- годишен, защото е съсед на Германия, която е икономически гигант. Тя направи аналог, че такъв проблем би бил в България към Турция. Няма управление на земята

Авария остави без вода кв. Варуша

Авариен ремонт на водопроводната мрежа оставя квартал "Варуша" без вода до 15:00 часа днес, съобщиха от ВиК "Йовковци". От водоснабдителното дружество във Велико Търново се извиняват за причинените неудоства. При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано....

"Ройтерс": Мораториумът за земята може да затвори трудовия европазар за българи

Всяка ревизия на присъединителния договор на България може да бъде посрещната с реципрочни действия от страните членки на ЕС, включително с потенциално удължаване на изтичащата на 1 януари 2014 г. забрана българи да могат да работят постоянно, в която и да е държава от съюза. Такава прогноза прави "Ройтерс" в сряда по повод новия мораториум на продажбата на българска земеделска земя на чужденци до 2020 г., приет с гласовете на "Атака", ГЕРБ и БСП във вторник. Агенцията цитира говорителката на еврокомисаря Мишел Барние – Шантал Хюс, която коментира пред БНР, че "ако България иска мораториумът да остане в сила след началото на следващата година, тогава трябва да получи подкрепа от всички останали страни в ЕС. Това означава и ревизия на присъединителния договор и новото му ратифициране от всичките 28 страни".

"Ройтерс": Забраната за продажба на земя може да затвори трудовия пазар на ЕС за българи

Всяка ревизия на присъединителния договор на България може да бъде посрещната с реципрочни действия от страните членки на ЕС, включително с потенциално удължаване на изтичащата на 1 януари 2014 г. забрана българи да могат да работят постоянно, в която и да е държава от съюза. Такава прогноза прави "Ройтерс" в сряда по повод новия мораториум на продажбата на българска земеделска земя на чужденци до 2020 г., приет с гласовете на "Атака", ГЕРБ и БСП във вторник. Агенцията цитира говорителката на еврокомисаря Мишел Барние – Шантал Хюс, която коментира пред БНР, че "ако България иска мораториумът да остане в сила след началото на следващата година, тогава трябва да получи подкрепа от всички останали страни в ЕС. Това означава и ревизия на присъединителния договор и новото му ратифициране от всичките 28 страни".

"Ройтерс": Мораторуимът на продажбата на земя може да затвори трудовия пазар на ЕС за българи

Всяка ревизия на присъединителния договор на България може да бъде посрещната с реципрочни действия от страните членки на ЕС, включително с потенциално удължаване на изтичащата на 1 януари 2014 г. забрана българи да могат да работят постоянно, в която и да е държава от съюза. Такава прогноза прави "Ройтерс" в сряда по повод новия мораториум на продажбата на българска земеделска земя на чужденци до 2020 г., приет с гласовете на "Атака", ГЕРБ и БСП във вторник. Агенцията цитира говорителката на еврокомисаря Мишел Барние – Шантал Хюс, която коментира пред БНР, че "ако България иска мораториумът да остане в сила след началото на следващата година, тогава трябва да получи подкрепа от всички останали страни в ЕС. Това означава и ревизия на присъединителния договор и новото му ратифициране от всичките 28 страни".

Вдигат прага на бедност с 10 лева

Линията на бедност у нас ще бъде вдигната с 10 лева през 2014 г., съобщи Дарик. С решение на правителството, което трябва да бъде одобрено днес, линията ще се покачи от 241 лева на 251. 

Промяната е продиктувана от изследване на данните на Националния статистически институт за бюджета на домакинствата. Той се определя като минималния доход за за Линията на бедност у нас ще бъде вдигната с 10 лева през 2014 г., съобщи Дарик. С решение на правителството, което трябва да бъде одобрено днес, линията ще се покачи от 241 лева на 251. Промяната е продиктувана от изследване на данните на Националния статистически институт за бюджета на домакинствата. Той се определя като минималния доход за за

Ню Йорк с по-строги правила за работа с деца модели

Ню Йорк прие нови правила за работа на невръстните модели, които според правозащитници са стъпка напред към прекратяване на ширещата се експлоатация, съобщава GMA News. 
Законът, подписан от губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо, ще даде на моделите под 18-годишна възраст същата защита като на децата изпълнители. Това вероятно ще окаже Ню Йорк прие нови правила за работа на невръстните модели, които според правозащитници са стъпка напред към прекратяване на ширещата се експлоатация, съобщава GMA News. Законът, подписан от губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо, ще даде на моделите под 18-годишна възраст същата защита като на децата изпълнители. Това вероятно ще окаже

Преглед на варненския печат - 23 октомври

"Бежанската престъпност удря по туризма", е водеща тема за вестник "Черно море". Броят на бежанците в България все още е твърде нисък, казва доц. Стоян Маринов. Ако във Варна бъдат настанени бежанци и престъпността се увеличи, това ще се отрази негативно върху имиджа на града ни като туристическа дестинация.

ГЕРБ за Майнагейт: Пазим си кадрите, защото пак ще сме на власт

Менда Стоянова, Снимка: БГНЕС

“В Пловдив ГЕРБ имаше своите специалисти, образовани, с чужди езици. Ако ГЕРБ е национално отговорна партия, колелото се върти, тя трябва да съхрани своите професионалисти, да опази своите кадри в местната власт, за да бъдат полезни на градовете си и да могат да управляват след това”.

Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова в коментар по скандала с пловдивския кмет Иван Тотев, който стана скандално известен с това, че прибира “артисали” партийни кадри в общината.

За партийните назначения се разбра от записи, изтекли в медиите. По-рано днес Тотев също определи действията си като “съвсем нормални”.

Стоянова също оправда кмета с оправданието за “червената метла”, която се извършва на всички равнища в държавата.

“И това не е само в Пловдив. Давате си отговор защо нямаше протести извън София – защото в малките градове хората се познават, в момента се уволняват хора заради участие в протести, а в София е по-анонимно”, каза Стоянова.

По думите й Иван Тотев не може да бъде обвиняван, защото е направил изказването си не пред медиите, а по време на партийно събрание.

Не такова е мнението по въпроса на “Коалиция за България” (КБ). От левицата смятат, че изтеклите около кмета Тотев записи доказват, че ГЕРБ има план за дестабилизация на държавата. Депутатът на КБ Красимир Мурджев отправи към ръководството на ГЕРБ следните въпроси:

Има ли разпореждане към кметовете на ГЕРБ за дестабилизиране на държавата? Участва ли ГЕРБ в национален план за държавен преврат, за деструктуриране на държавата и събаряне на правителството до месец май?

Статията "ГЕРБ за Майнагейт: Пазим си кадрите, защото пак ще сме на власт" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Автоматизиран ресторант отвори врати в Япония

Автоматизиран ресторант без сервитьори отвори врати в Япония. Клиентите могат да избират ястията си от тъчскрийн до всяка маса, след което техният избор се изпраща директно в кухнята, съобщава BBC. 
Тогава готвачите поставят ястията на конвейер, който ги отнася директно до масата.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 Автоматизиран ресторант без сервитьори отвори врати в Япония. Клиентите могат да избират ястията си от тъчскрийн до всяка маса, след което техният избор се изпраща директно в кухнята, съобщава BBC. Тогава готвачите поставят ястията на конвейер, който ги отнася директно до масата. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50

Холивудски отличници

Сандра Бълок и Майкъл де Лука - с филмови награди

    


Попова зове да помогнем на държавата заради сирийците

Да докажем, че сме надеждна източна врата на ЕС, иска тя

    


Ивайло Петев отново е свързван с "Динамо" (Загреб)


Българският треньор Ивайло Петев отново е актуален вариант за поста в "Динамо" (Загреб), твърди vecernji.hr. Според информацията той е бил забелязан в хърватската столица.

"Динамо" започна колебливо сезона и досегашният треньор Бранко Иванкович беше уволнен от президента Златко Мамич. Отборът ще бъде воден от брата на Мамич - Зоран, като следващият мач е срещу ПСВ (Айндховен) в Лига Европа.

Петев няколко пъти беше свързван с треньорския пост в "Динамо", но така и не...

Стойчо Стоев: Мачът с Литекс е забравен, не сме фаворит в Одеса

Отборът на Лудогорец замина тази сутрин за Одеса, където в четвъртък му предстои нова битка в Лига Европа, срещу местния Черноморец. Българският шампион направи фурор в първите си две срещи от група В, с успех като гост на ПСВ Айндховен, и категорична победа в София над Динамо Загреб. Ето какво сподели старши треньорът на разградчани Стойчо Стоев на път за Украйна: „Определено очаквам труден мач. Това, което гледах, ми показва, че са сериозен отбор, типичен руски футбол, с много борба, единоборства, бързи, агресивни футболисти. Но нормално, так...

В Бюджет 2014 е заложен икономически растеж от 1,8%

Дългът ще се увеличи с 3,4 млрд. лева, става ясно от закона за бюджета за догодина

    


МВР и ГДБОП участвали в трафика на хора, твърди Кънчев

/КРОСС/ Министерството на вътрешните работи и ГДБОП са съдействали и участвали в трафика на хора. Това обвинение отправи от ефира на ТВ7 лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев, визирайки последните четири години под управлението на ГЕРБ. Кънчев разказа за случай от декември миналата година, когато след като майка на две деца от ромски произход, превърната в секс робиня в Германия, се е свързала с него, той сигнализирал ГДБОП и въпреки обещанията, че случаят ще бъде незабавно решен, почти година по-късно момичето споделя все същата съдба. По думите на Кънчев в неформален разговор му било обяснено, че нареждането за стопирането на разследването е дошло от Станимир Флоров и Цветан Цветанов. По думите му Цветан Цветанов е спрял работата по сигнала за отвлечената жена . Думите му са били: "Не позволявайте на Цветелин Кънчев да си пише червени точки", обяви лидерът на "Евророма". Според Кънчев трафикът на хора е един от многото различни кранчета, които пълнят хазната на бившия министър на вътрешните работи.

Русия ще бойкотира арбитражното дело с кораба на Грийнпийс

Руската федерация няма да участва в арбитражната процедура по делото с кораба на Грийнпий "Арктик сънрайз" и отказва да участва в пренията по това дело в Международния трибунал по морско право в Хамбург по въпроса за временните мерки.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване