Две здравни законови промени изпокараха ГЕРБ и БСП в НС

Първият законопроект е с вносител Министерски съвет

Депутатите спориха час кой от два еднакви закона за климата да приемат

Ръковоството на парламента - Христо Бисеров, Михаил Миков и Мая Манолова. Снимка: Сергей Антонов

Депутатите спориха повече от час кой от два закона с еднакво заглавие – Законопроект за ограничаване изменението на климата, и с почти еднакво съдържание да приемат.

Единият е внесен от Министерския съвет, а другият от ГЕРБ.

Хората на Бойко Борисов са внесли първи проект – още в началото на август. След това е внесен подобен вариант, но допълнен, от Министерския съвет.

Бившата председателка на парламента Цецка Цачева  от ГЕРБ призова да бъдат приети и двата варианта и после в комисия да се изработи общ доклад.

Комисията ще стъпи на проекта на Министерския съвет, защото той е по-пълен, призна Цачева.

Томислав Дончев от ГЕРБ обвини управляващите, че настояват за своя законопроект от ревонст и им напомни, че ревността е вредна.

Петър Курумбашев от БСП напомни, че и двата законопроекта са писани от експерти на екоминистерството и авторство не могат да си приписва нито ГЕРБ, нито БСП и ДПС.

По думите му вторият законопроект на Министерския съвет е по-добър, защото е по-пълен.

Курумбашев напомни на ГЕРБ, че докато имаха мнозинство в миналия парламент, масово бяха отхвърляни законопроекти на опозицията.

В крайна сметка мнозинството депутати гласува за варианта на Министерския съвет и отхвърли внесения от ГЕРБ законопроект.

Статията "Депутатите спориха час кой от два еднакви закона за климата да приемат" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Изграждат трасе за обезвреждане на екобомбата в „Полимери”

Монтирането на 500-метров полиетиленов тръбопровод започва днес на територията на химическия завод „Полимери” в Девня. Това е първият етап от изпълнението на аварийния план за предотвратяване на екологична катастрофа във Варненска област заради неправилно съхранение на 2600 тона отпадъчен трихлоретан.

Двувековно дерби без победител на 27.10 в НДК

Софийската опера и балет организира специален концерт с най-доброто от Вагнер и Верди

Двувековно дерби без победител на 27.11 в НДК

Софийската опера и балет организира специален концерт с най-доброто от Вагнер и Верди

Цените на жилищата падат

София /КРОСС/ Индексът на пазарните цени на жилищата за третото тримесечие на 2013 г. спрямо второто тримесечие на 2013 г. е 99.9%, т.е. средното намаление на пазарните цени на жилищата е 0.1%, съобщават от националната статистика. Индексът на пазарните цени на жилищата за третото тримесечие на 2013 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година е 98.2%, т.е. средното намаление на пазарните цени на жилищата е 1.8%.През третото тримесечие на 2013 г. спрямо предходното е регистрирано намаление на цените в 16 от областните градове и в област София, като по-значително е във Видин - с 3.8%, във Враца - с 3.7%, и в Добрич - с 2.9%. В останалите 11 областни града е регистрирано увеличение на цените.Средната пазарна цена на жилищата за страната през третото тримесечие на 2013 г. е 865.04 лв./кв. метър. Най-високи са средните цени в София (столица) - 1 444.83 лв./кв. м, следвана от Варна - 1 381.33 лв./кв. м, и Бургас - 1 113.33 лв./кв. метър.    

"Инвестбанк" на Сергей Мастюгин открива представителство в София

Обявеният за купувач на пенсионноосигурителна компания "Доверие" руски бизнесмен Сергей Мастюгин прави първа крачка за влизане на  българския пазар. Руската "Инвестбанк", в която той е управляващ партньор, ще открие свое търговско представителство в България, съобщи "Капитал Daily" в днешния си брой. 

Вместо покупка на дял в българската "Токуда банк", какъвто интерес беше заявен, руската кредитна институция ще открие представителен офис на ул. "Емил Берсински" №12. Сградата е...

Сътрудник на Обама уволнен заради двойствен живот в Туитър

Член на екипа по национална сигурност на президента Барак Обама бе уволнен, след като бил разпознат като автор на обидни съобщения за правителството, публикувани в Туитър под псевдоним, предадоха американски медии, цитирани от Франс прес. Източник от Белия дом потвърди за АФП, че служителят не работи вече за президентството на САЩ, но отказа да даде подробности. Според интернет сайта "Дейли бийст" 40-годишният Джофи Джоузеф е бил уволнен миналата седмица от поста отговарящ за борбата срещу ядреното разпространение в Съвета за национална сигурно...

Бомба погуби 17-годишен терорист в Бахрейн

Младеж е загинал в селището Бани Джамра, след като пренасяната от него бомба избухнала, съобщават от полицията на петролното кралство.

Сър Алекс: Трансферът на Бербатов бе боклук

 

Легендарният мениджър на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън определи трансфера на Димитър Бербатов при “червените дяволи” като боклук.

Това става ясно от извадка на “Ивнинг Стандард” от книгата на шотландеца, която бе представена вчера. “Фъргюсън се е борил многократно с шефа на Тотнъм Даниел Леви, като най-явният случай е за трансфера на Димитър Бербатов, който той нарича “боклук”. Фъргюсън признава, че Леви винаги мисли за Тотнъм, което “не е лошо нещо”, пише английското издание.

________.jpg

“След подписването на договор с Димитър Бербатов през 2008 година съмненията около мястото на Тевес се увеличили”, пише пък “Мирър”, позовавайки се на книгата.

“Фъргюсън почувствал, че българинът в тандем с Уейн Рууни са правилното нападение. Започнал да вярва, че Тевес играе “за себе си” и почувствал, че той вече е решил да напусне Юнайтед”, допълва английското издание.





http://www.bgmak.eu




 

САЩ: Ударите с безпилотни самолетни са законни

Белият дом отвърна на критиките на "Амнести интернешънъл" за операциите с дронове, взели цивилни жертви в Пакистан

Парламентът удря офшорните сделки с 35% данък

Сделките в офшорни компании, целящи укриване на налози, ще бъдат "ударени" с данъци в общ размер от 35 на сто, информира iNews.bg. Това е...

"Зелени" индекси на БФБ с изключение на CGIX

В ранната търговия днес (23 октомври) индексите на Българската фондова борса (БФБ-София) с изключение на CGIX, бяха с ръстове. SOFIX се повиши с...

Топалов победи Георгиев в българската партия от европейската клубна купа


Българският гросмайстор Веселин Топалов и "Сокар" продължават с убедителното си представяне в европейската клубна купа. В партия от третия кръг русенецът се наложи срещу състезаващия се за "Падова" Кирил Георгиев на 54-ия ход.

Победи за "Сокар" постигнаха още Шахрияр Мамедяров и Гата Камски, а другите три партии завършиха реми. С успеха си отборът от Азербайджан, който защитава титлата си от миналата година, е на второто място.

Общо пет отбора, три от които руски,...

Кейт и Уилям избраха фотограф за кръщенето на принц Джордж

Британският фотограф Джейсън Бел, известен с портретите на рок звезди и холивудски актьори, ще снима кръщенето на принц Джордж.
Принц Уилям и съпругата му Катрин избраха Джейсън Бел да снима кръщенето на сина им, който е трети по ред за наследяване на престола, обяви дворецът.
Джейсън Бел е на 44 години и е печелил награди. Той е снимал звезди Британският фотограф Джейсън Бел, известен с портретите на рок звезди и холивудски актьори, ще снима кръщенето на принц Джордж. Принц Уилям и съпругата му Катрин избраха Джейсън Бел да снима кръщенето на сина им, който е трети по ред за наследяване на престола, обяви дворецът. Джейсън Бел е на 44 години и е печелил награди. Той е снимал звезди

Австралийски учени откриха злато в листата на дървета

Парите не растат по дърветата, но учени откриха злато в листата на някои растителни видове.
Изследователи от Австралия твърдят, че са намерили частици в листата на евкалиптови дървета.
Според тях обаче истинският "депозит" се намира на метри по-надолу, съобщава Би Би Си.
Те смятат, че откритието им може да е нов начин за локализиране Парите не растат по дърветата, но учени откриха злато в листата на някои растителни видове. Изследователи от Австралия твърдят, че са намерили частици в листата на евкалиптови дървета. Според тях обаче истинският "депозит" се намира на метри по-надолу, съобщава Би Би Си. Те смятат, че откритието им може да е нов начин за локализиране

Двама мъже вързаха и изоставиха в поле млада жена

Млада жена е била нападната в землището на село Дражево от двама мъже, които вързали ръцете и краката й, след което я изоставили в поле. Инцидентът е станал във вторник вечерта. По-късно жената успяла да се освободи сама и потърсила помощ. След акция, проведена от органите на реда в Тунджа и Ямбол, са арестувани извършителите на деянието - двама мъже от Ямбол на 27 и 29 години. Двамата мъже са задържани в ареста за 24 часа. Други новини от Сливен  ...

Белият цвят е най-популярен при колите тази година

Най-популярен цвят за колите, излезли на пазара през 2013 година в САЩ, е белият, съобщиха във вторник експерти от корпорацията "Пи Пи Джи Индърстриз" (PPG Industries), един от водещите световни производители на автомобилни бои. Компанията следи не само поръчките на лакови покрития за автомобилите, но и провежда редовни допитвания сред клиентите, за да е готова да реагира на промяна в търсенето. Според последното проучване 21% от колите, слезли от конвейрите в САЩ, са били бели. След тях се движат черните (19%). Сиви са 17%, сребристи - 15%. Ко...

Ивайло Калфин: Абсурдният мораториум

Ивайло Калфин

Евродепутатът, бивш вицепремиер и кандидат за президент на левицата Ивайло Калфин публикува в блога си остър коментар по повод вчерашното решение на парламента да наложи мораториум върху продажбата на земя на чужденци.

Препечатваме текста, озаглавен “Абсурдният мораториум” дословно.

 

Народното събрание прие абсурдно решение за продължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци. Предложението беше на Атака, подкрепено от ГЕРБ и голяма част от БСП. Това е най-антиевропейското решение на българския парламент от много години насам. То е срам за тези, които са го гласували и показва тоталния политически миш-маш в българската политика, в която избирателят вече не знае кой какво прави и за какво се бори.

Каква е действителността?

ЕС се основава на три принципа – свободно движение на хора, на стоки и на капитали. Без никакво ограничение. България, както и останалите нови членове получи различни преходни периоди, в които едностранно да наложи ограничения. Най-дългите периоди, за която и да е тема са от 7 години. Такъв е периодът и за продажба на земя. Да, в Унгария го удължиха с 3 години заради текст, който са имали в Договора за присъединяване. В българския договор, подписан през 2005 г., такава възможност няма. Унгарското продължение също изтича от Нова година.

Същата е последователността и при ограниченията на български граждани в ЕС. Те също не могат да продължат повече от седем години. Когато приемаме един аргумент в една посока, трябва да го прилагаме във всички случаи. Да, и английските, френски и други националисти с апокалиптични аргументи искат да се удължат и увеличат забраните за български граждани да пътуват и работят в ЕС. Обяснява им се ясно, че това не може дса стане. Както ще бъде обяснено и на БСП и ГЕРБ.

Какво следва?

Правителството ще бъде задължено да подготви законодателство в остро нарушение на европейските правила. Парламентът ще разглежда и евентуално ще приеме тези разпоредби. Това вкарва партиите, които го подкрепят в късия списък на антиевропейските партии. Това решение ще бъда абсолютно неприложимо и страната ни ще бъде осъдена да плаща огромни глоби заради него. Освен ако не реши да напусне ЕС. В унеса на общия безсъзнателен популизъм, уж „европейските“ БСП и ГЕРБ насила ще поставят в дневния ред въпрос, който е абсурден от гледна точка на националните ни интереси.

Какво можеше да се направи?

Първо, да се поясни, че забраната за продажба на земя продължава да важи за всички граждани на страни извън ЕС. Турци, китайци, руснаци, индийци и японци ще продължават да имат досегашните си ограничения.

Второ, да се припомни, че в момента всеки чужденец срещу 2 лв. може да регистрира българска компания и да изкупи, ако може да си го позволи, и цялата земя на държавата.

Трето, ангажиментът ни е да създадем равни условия за европейските и българските граждани. Това означава, че можем да приемем съществуващи в ЕС практики примерно за размера на притежаваната земя, за използването и по определено предназначение или за уседналост примерно за 10 години в страната преди да се купува земя. Може – ако има и най-малкото чувство на национална отговорност и политическа смелост в Народното събрание.

Статията "Ивайло Калфин: Абсурдният мораториум" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Малинов: Всички, които са гласували мораториума, дължат извинение

/КРОСС/ Решението на парламента за мораториум върху възможността граждани на ЕС да купуват земеделска земя в България е тежко петно върху авторитета на страната ни. Това решение няма правна стойност, защото променя едностранно договора за присъединяване на България към ЕС, което е невъзможно. Но моралната щета е голяма. Сега освен като за страна, управлявана от мафията, ще говорят за нас като за страна, в която властва най-долнопробен популизъм. И ще бъде вярно. Срам за народните представители от ГЕРБ, които са гласували това "решение"! Така евродепутатът Светослав Малинов коментира подкрепеното вчера от ГЕРБ и част от ПГ на Коалиция за България предложение на Волен Сидеров за мораториум за придобиването на собственост върху земя на територията на България от чужденци и чуждестранни юридически лица. Всички, които са гласували за продължаването на мораториума за граждани на ЕС да купуват земеделска земя у нас, дължат извинение на българските гласоподаватели, защото решението им е лицемерно и популистко. То няма правна стойност, тъй като е невъзможна едностранна промяна на договора за присъединяване на България към ЕС. Но то е срам и огромна щета за страната ни, допълва Малинов в социалната мрежа.  

ИААФ официално лиши Тезджан от състезателни права до живот

Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) официално обяви, че Тезджан Наимова е наказана с доживотно лишаване от състезателни права. В информационния си бюлетин централата потвърди решението на Управителния съвет на българската федерация, предаде КРОСС. Наимова даде положителна проба за забранения препарат Дростанолон по време на Европейското първенство на закрито през март в Гьотеборг, където спечели титлата на 60 м. Това беше второ провинение на спринтьорката, след като в периода 2007-2009 година изтърпя наказание заради манипулиране на допинг проба. Според правилата на международната федерация при повторно провинение с допинг следва да бъдат прекратени състезателните права.

Фенове стават част от репетицията на Михаела Филева за „Зелената песен"

Радио N-JOY ще зарадва слушателите с нова изненада. Верните фенове на Михаела Филева ще могат да се запознаят с нея и да изразят подкрепата си, броени часове преди да се качи на голямата сцена на финала на музикалното състезание „Зелената песен на България“ на 7 декември 2013 г. в зала 1 на НДК. Хитовата изпълнителка се включи в конкурса с първото си самостоятелно парче – баладата „Приливи и отливи“, която се превърна в хит. Инициативата за създаването на нови български песни е на N-JOY, Z-Rock и Jazz FM, съвместно с Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. За да имат възможността да спечелят едно вълнуващо и различно преживяване, феновете на Михаела Филева трябва да отговорят на въпроса: „Колко са парчетата, които участват в музикалн...

Цвета Кирилова: Добрата новина за Сдружение Азбукари ще бъде да направим България едно по–добро място за живот

Цвета Кирилова е председател и лице на „Сдружение Азбукари“. Тя е журналист с дългогодишна практика в електронните медии, а в личния си живот се определя като "просто човек". Мисията на „Сдружение Азбукари“ е да налага нов модел на позитивно поведение и толерантност. Специално за Actualno.com Цвета Кирилова разказва за създаването,  целите и бъдещите планове на Сдружението. Чия е инициативата за създаването на сдружение Азбукари?Сдружение Азбукари се роди от сблъсъка на две журналистически гледни точки.  С Боряна Петрова решихме да се обединим в името на добрините и всяка позитивна промяна, която носи преобразяване на страната ни и наглсите на хората. Двете работихме дълго време във Военния телевизионен канал, тя в сутрешния блок, а аз в новините. Отразяв...

Сайт ще координира помощта за бежанците в България

Уебсайт ще координира помощта за бежанците в България. Това каза в  Николай Чирпанлиев, председател на Държавната агенция за бежанците, предаде Фокус. Създаването на интернет сайтът е било уточнено на среща със сирийски организации. „Уебсайтът е на базата на този, който е направен след голямото земетресение в Чили. Ще опитаме да се обърнем към всички приятели и познати, всички, които в интернет се организират, за да помагат на бежанците в България. Ще предложим този сайт, за да можем да извършим голямата по обем работа за координиране и всичко онова, което ще бъде в помощ на бежанците, не само на сирийските, а на всички бежанци у нас. Става въпрос за лекарствените средства, за храненето и т.н.”, каза Николай Чирпанлиев. "На срещата със сирийските организации е присъства...

Депозитите на домакинствата нарастват със 172 млн. лв. през септември

Общата сума на спестяванията в икономиката се увеличава с 6,8% за година и достига 54,942 млрд. лв.

    


БСП-Пловдив поиска главата на Тотев

Пловдив /КРОСС/ Изнесените през медиите изявления на г-н Тотев показват осъзнати действия против интересите на пловдивчани чрез злоупотреба със служебно положение. Те доказват ниския морал в управлението на ГЕРБ. Това заявиха от ИБ на ГС на БСП в Пловдив по повод скандала с градоначалника. Според тях направените от Тотев признания във въпросните записи принизяват институцията Общински съвет. Изявлението му доказва, че той държи в подчинение групата общински съветници на ГЕРБ и подкрепящите го партийки, с които обикновено прокарва „брутално незаконни решения" в Общинския съвет. Г-н Тотев обезличи Пловдивския общински съвет, използвайки го за лични цели", подчертават пловдивските социалисти. "Ето за какво плащат местните си данъци пловдивчани днес! Не за пътища, образование, култура, благоустройство и социални дейности, а за петстотинте партийни назначения на ГЕРБ в общинската администрация. Затова бяха премахнати и безплатните детски ясли, бе увеличена таксата за детските градини, бяха увеличени местните данъци и такси. Затова ще бъде теглен поредният заем, който ще изплащаме. Но всичко това ще продължи само ако ГЕРБ остане да управлява града ни!", посочват от БСП-Пловдив. Общинските съветници от БСП винаги са се противопоставяли на вземането на незаконни и във вреда на пловдивчани решения, но техните аргументи бяха подминавани с високомерие от страна на управляващите от ГЕРБ и подкрепящите ги политически сили в местния парламент.През 2009 г

Община Генерал Тошево си партнира с Албена за туристически маршрут

Община Генерал Тошево работи по създаването на завършен туристически продукт от маршрути, който да продължи популяризирането на културно-историческото наследство в района, съобщават от кметството. Оттам припомнят, че общината закупи една от емблематичните за този край сгради – мелницата в с.Изворово, където се развива действието на Йовковата драма „Албена”. Имотът се простира на 397 кв.м. разгърната застроена площ с прилежащ двор от 4 120 кв.м. Това ще даде възможност да се обособи туристически маршрут, който тр...

Нова страница на протестите: Студенти окупираха най-голямата аудитория в СУ

Десетки студенти окупираха в сряда сутринта най-голямата аудитория в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 272-а, с искане за оставка на кабинета на Пламен Орешарски. Демонстрацията им бе и в знак на протест срещу председателя на Конституционния съд (КС) проф. Димитър Токушев, който е преподавател по история на българската държава и право в университета. След появата на протестиращите, проф. Токушев е прекъснал лекцията си и е напуснал залата. Студентите досега нямаха силно самостоятелно изразено присъствие на гражданските протести #ДАНСwithme, избухнали през юни след назначението на Пеевски за шеф на ДАНС и прераснали в бунт срещу задкулисния модел на управление. Сегашната инициатива, подета в най-старото и най-авторитетното висше училище в България, може да даде нов тласък на позатихналото през есента гражданско недоволство, което продължава вече 130 дни. "Ние сме студенти, всеки със своите учебни и работни задължения. Имаме опасния навик да казваме, каквото мислим. Свикнали сме да обичаме истината, доблестта и да съдим според делата, а не според думите. Живеем във фасадна демокрация, под лапите на политическия цинизъм и партийната недалновидност. Тънем в мизерия, апатия и бездушие. За 23 години три милиона българи напуснаха страната. Ние решихме да не бъдем следващите", се казва в позиция на демонстрантите, обединили се в групата "Ранобудните студенти". Акцията им е насочена конкретно срещу проф. Токушев заради решението на КС да не прекрати мандата на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски, който скандално бе избран за шеф на ДАНС на 14 юни, но ден по-късно напусна поста заради масовите протести.   "Търсим морална отговорност от своите преподаватели, начело с проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния съд и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет - отговорност за връщането на олицетворението на българската олигархия Делян Пеевски като депутат в Народното събрание. Питаме се докога законите ще се тълкуват спрямо силните на деня и изразяваме възмущението си за взетото от съда решение. Питаме - кой предложи Пеевски за председател на ДАНС? Търсим отговора, чрез който ще разберем кой управлява държавата. Наше разбиране е, че избирателят има право да получи какъвто поиска отговор от избраника”, заявяват още студентите.   Пред входа на аудиторията е опънат бял чаршаф с огромен надпис с червени букви, на който е написано "Окупация". Той кара студенти да се трупат и оживено да коментират. Сред тях има и възмутени, че не могат да присъстват на лекция, която в този час трябвало да имат.   Организаторите на окупацията планират да останат в залата за неопределено време, като ще правят дискусии за състоянието на държавата и за действията на държавните институции - парламентът и правителството - в днешната ситуация. На дъската в аудиторията бяха написани и правила на окупацията, според които участниците в акцията не трябва да употребяват алкохол и да пушат цигари, не трябва да агитират за определени политически партии, не трябва да проявяват агресия и да нарушават реда в залата. Демонстрантите си определиха и минимум от 20 души, които трябва да стоят в аудиторията през деня и от 10 души, които да са вътре през нощта. Студентите възнамеряват да поканят и някои от преподавателите си в СУ, с които да разискват ситуацията в страната. Сред вероятните поканени са Георги Близнашки, Калин Янакиев, Нели Огнянова, Светлана Иванова, Цочо Бояджиев, Васил Гарнизов и други. Освен дискусии окупацията ще включва и прожекции, след като студентите успеят да намерят проектор.   В Туитър бе открит канал, чрез който се събират предложения за гост лектори. Онлайн активно се обсъжда темата и се цитират участниците в дискусиите.   Малко преди 13.00 часа започна първата лекция на Георги Близнашки, който е професор по конституционно право и бивш депутат от БСП. Той се обърна към студентите с думите: "В момента пишете поредната златна страница в историята на Софийския университет" и обяви, че е човешко да се греши, но когато греши КС - "имаме проблем".   Проф. Близнашки посочи, че очаква и други преподаватели да подкрепят протеста и подчерта: "Всичко това, което се случва е свързано с решението на Конституционния съд, което аз определих като срамна страница за историята на тази институция, за историята на българската демокрация и си дадох сметка, че не мога да бъда другаде освен тук заедно с моите студенти в този момент". Близнашки бе сред един от най-острите критици на решението на КС да остави Делян Пеевски като депутат, тъй като според него няма съмнение, че Пеевски е встъпил в длъжност председател на ДАНС с полагането на клетва пред Народното събрание.   Бе обявено и че ректорът Иван Илчев е уведомен за окупацията, както и че не е изразил мнение за плановете на студентите, но те имат негласната му подкрепа. Доказателство за това е фактът, че лекциите в 272-а зала са отменени до петък.   Сред протестиращите в сградата на СУ са и някои от студентите, които миналия петък опънаха трансперант в Народното събрание с надпис: "Студентите питат: Не ви ли е срам?" След акцията те бяха поканени на среща с председателя на парламента Михаил Миков, след което обявиха, че "позициите ни не се срещнаха".   Организаторите на окупацията се надяват да привлекат възможно повече студенти. Инициативата те обясниха като нормална практика на демократично изразяване на гражданска позиция.Докторантът по история Димитър Вълчев заяви, че студентите са готови на денонощна окупация, ако привлекат на своя страна достатъчно голям брой от своите колеги от различни специалности. Около обед протестиращи студенти обявиха, че техни колеги от Новия български университет планират в 15 часа да започнат подобна акция в тяхното учебно заведение.      

Студенти окупираха 272-а зала в СУ с призив за оставка на кабинета

Десетки студенти окупираха в сряда сутринта най-голямата аудитория в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 272-а, с искане за оставка на кабинета на Пламен Орешарски. Демонстрацията им бе и в знак на протест срещу председателя на Конституционния съд (КС) проф. Димитър Токушев, който е преподавател по история на българската държава и право в университета. След появата на протестиращите, проф. Токушев е прекъснал лекцията си и е напуснал залата. "Ние сме студенти, всеки със своите учебни и работни задължения. Имаме опасния навик да казваме, каквото мислим. Свикнали сме да обичаме истината, доблестта и да съдим според делата, а не според думите. Живеем във фасадна демокрация, под лапите на политическия цинизъм и партийната недалновидност. Тънем в мизерия, апатия и бездушие. За 23 години три милиона българи напуснаха страната. Ние решихме да не бъдем следващите", се казва в позиция на демонстрантите, обединили се в групата "Ранобудните студенти". Акцията им е насочена конкретно срещу проф. Токушев заради решението на КС да не прекрати мандата на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски, който скандално бе избран за шеф на ДАНС на 14 юни, но ден по-късно напусна поста заради масовите протести. "Питаме се докога законите ще се тълкуват спрямо силните на деня и изразяваме възмущението си за взетото от съда решение. Решение, което твърдо отхвърляме, защото нарушава обществените норми и нашите критерии за морал", заявяват още студентите. Сред протестиращите в сградата на СУ са и някои от студентите, които миналия петък опънаха трансперант в Народното събрание с надпис: "Студентите питат: Не ви ли е срам?" След акцията те бяха поканени на среща с председателя на парламента Михаил Миков, след което обявиха, че "позициите ни не се срещнаха". Очаквайте подробности.

Разследващ журналист: Истинската майка на Мария е българка. Живее в Гърция

Родителите на Мария не са имали пари и са я дали на гръцки роми. Както е известно, когато е прието детето в болницата, майката не е съобщила истинското си име. Това заяви журналистът Макис Треандилопулос.

"Не знаем дали е в Гърция. Истинската майка е българска ромка и живее между два града в Гърция. Не става въпрос за престъпна дейност, Родителите на Мария не са имали пари и са я дали на гръцки роми. Както е известно, когато е прието детето в болницата, майката не е съобщила истинското си име. Това заяви журналистът Макис Треандилопулос. "Не знаем дали е в Гърция. Истинската майка е българска ромка и живее между два града в Гърция. Не става въпрос за престъпна дейност,

Нов мораториум върху здравия разум ...

... или Когато популизмът срещне глупостта - 2-ра част. Вчерашното решение на т.нар. парламент е толкова безумно, че е трудно да се коментира. По принцип, когато някой душевно болен човек ходи по улицата и крещи несвързано за извънземните, юдеомасонството, рептилите и майка ви, възпитаните хора не коментират и не се намесват. Дори и да е лидер на парламентарно представена партия, отново имаме основание да замълчим състрадателно, но само ако от поведението му не зависи съдбата на мнозина. Но т.нар. "нов мораториум" граничи с понятието "престъпно безумие", въведено в българския политически жаргон преди точно сто години. И ако политиката от 22 октомври 2013г. бъде продължена, тази дата може да остане в учебниците наравно с 16 юни 1913г. Ден, в който борбите, лишенията, жертвите и успехите на десетилетия и на цяло поколение българи отиват по дяволите. Венец на поредица от грешки, но все пак - единичен акт на безгранична глупост, суета, варварски популизъм. Затова и ще се опитам да преглътна срама и гнева от снощи и да направя кратък и трезв анализа на последиците от вчерашното гласуване, с което българският, с извинение, парламент (42-ият от тук насетне ще бъде без главна буква...) едностранно наруши Договора за присъединяване на България към ЕС и българската Конституция: 1. Какво всъщност гласуваха ГЕРБ, БСП и Атака? Гласуваха продължаване на забраната граждани на ЕС да купуват земя в България

50 лв. коледен бонус за пенсии до 200 лв., мислят и за тези с до 300 лв.

Държавата твърдо е планирала коледни бонуси за пенсионерите. Те ще са по 50 лв., като засега планът е да ги получат възрастните хора с доходи под 200 лв. Това било решено в понеделник вечерта на заседание на съвет на управляващите в резиденция "Лозенец".

Манолова: ГЕРБ е във властова абстиненция

Тя подчерта, че макар основната им критика към кабинета

Ще има ограничения при ценообразуването на винетните такси за камионите

С предложените от правителството промени в Закона за пътищата се транспонира директива от 2011 г. за тежкотоварните автомобили

    


Конституционен или пък не? Депутати пак нищят мораторуима

"Атака" и ГЕРБ горди, БСП в смут, а ДПС разочаровани

    


Вигенин: МС трябва да спази решението на парламента

Според външния министър освен на субективните страхове и анализи на един или друг народен представител, решението за мораториума върху продажбата на земя не се базира на никакъв по-сериозен анализ

Кметът на Йерусалим бе преизбран


Израелският кмет на Йерусалим бе преизбран в силнооспорвана битка срещу кандидат, свързван с крайнодесен опонент на премиера Бенямин Нетаняху, съобщи Reuters.

Бившият предприемач Нир Баркат спечели 51% от гласовете вчера. Главният му съперник Моше Лион получи около 45 процента.

54-годишният Баркат нарече изборите "една от най-сложните и оспорвани надпревари", които той е виждал, но благодари на избирателите. По думите му "те ни дадоха мандат да водим града по същия начин...

Неочакван спад на безработицата в САЩ

Американската икономика е добавила едва 148 000 работни места през септември, показват официалните данни на Бюрото за трудова статистика на САЩ,...

Учени откриха злато в листата на дървета в Австралия

Парите не растат по дърветата, но учени откриха злато в листата на някои растителни видове.
Изследователи от Австралия твърдят, че са намерили частици в листата на евкалиптови дървета.
Според тях обаче истинският Парите не растат по дърветата, но учени откриха злато в листата на някои растителни видове. Изследователи от Австралия твърдят, че са намерили частици в листата на евкалиптови дървета. Според тях обаче истинският "депозит" се намира на метри по-надолу, съобщава Би Би Си. Те смятат, че откритието им може да е нов начин за локализиране

И зъболекарският съюз иска актуализация на бюджета на НЗОК

От БЗС настояват и за увеличаване на бюджета за дентална помощ за 2014 г. със 70 млн. лева

    


Катастрофа пред Паметника на авиацията

София /КРОСС/ Две коли се сблъскаха на Четвърти километър в столицата. Инцидентът е станал в района на спирката пред Паметника на авиацията. Автомобилите, единият от които е много смачкан, са преместени на тротоара, за да не затрудняват движението. На мястото на инцидента има линейка.

77 души са преминали незаконно българо-турската граница

За периода от 06.00 ч. на 22.10.2013 г. до 06.00 ч. на 23.10.2013 г. на българо-турската граница служители на ГД "Гранична полиция" са установили общо 77 лица, съобщиха от МВР.

Студентите готвят нова окупация – в НБУ

Окупация в СУ. Снимка: Булфото

Студентите подготвят нова окупация – на аудитория в Нов български университет.

“Ранобудните студенти”, които тази сутрин окупираха най-голямата аудитория в Ректората на Софийския университет – 272 – подготвят подобна протестна акция и в НБУ от 15 ч.

В момента все повече и повече хора се събират в 272-ра аудитория, където рано тази сутрин младежите провалиха лекцията на председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев. Токушев избяга, след като видя студентите, чу скандиранията им “Оставка” и въпросите им за Делян Пеевски, който остана депутат, благодарение именно на решение на Конституционния съд.

Планът на студентите е да останат в Ректората до петък и по този начин да го блокират. Те искат оставката на правителството, заявявайки, че е дошло “време да докажем, че България е наша – на младите, можещите и знаещите, а не на тарикатите и престъпниците”.

Студентите канят всички свободомислещи свои колеги да се присъединят към протеста им.

Статията "Студентите готвят нова окупация – в НБУ" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Успели роми: Ранните сватби са в миналото, искаме децата ни да учат във ВУЗ

Успели роми поискаха право на отговор, за да изразят несъгласие с материала на bTV „Сватби по никое време”, който според тях заклеймява и изкривява реалната действителност относно ромските общества. 22-годишната Галина Николова от Кюстендил е от ромски произход – учи Счетоводство и контрол в Югозападния университет в Благоевград. Успели роми поискаха право на отговор, за да изразят несъгласие с материала на bTV „Сватби по никое време”, който според тях заклеймява и изкривява реалната действителност относно ромските общества. 22-годишната Галина Николова от Кюстендил е от ромски произход – учи Счетоводство и контрол в Югозападния университет в Благоевград.

Читателите на GRReporter не смятат, че Андонис Самарас е в състояние да реши проблемите на Гърция

Най-малко отговори е събрало „твърдението”, че Андонис Самарас е най-добрият гръцки премиер. То се подкрепя от 8 на сто от читателите в българската, 7 на сто – в английската и само 4 на сто - в гръцката версия на GRReporter.

прочети повече

Американци твърдят, че русата Мария е тяхно дете

Семейство от САЩ предполага, че откритото в гръцки катун русокосо момиченце може да е отвлечената им дъщеря, съобщава телевизия Скай нюз, с която семейството се свързало по имейл.

Ромската махала в Петрич под блокада

/КРОСС/ Новата ромска махала в Петрич осъмна блокирана от жандармерия. Според неофициална информация, жандармеристите са претърсвали за роми, ограбили златни накити от гъркиня. До момента апашите не са открити, съобщава struma.bg.

Вигенин набеляза два аспекта в справяне с бежанската вълна

Аспектите са два - единият е политическа подкрепа за България

Общината без ясни критерии за финансиране на културни прояви

Община Варна няма ясни критерии за финансирането на културни събития от местния бюджет, стана ясно на заседание на ресорната комисия към местния парламент. Съветниците се обединиха около идеята да бъде сформирана работна група, която да излезе с предложение за правила при отпускането на пари на базата на анализ на фестивалите, провеждани в морската столица. Предложението дойде от Марица Гърдева от ГЕРБ, която обясни, че Бургас например има опит в тази сфера, както и определени критерии за предоставяване на финансови средства за културни прояви ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване