Видео: Обама оказа първа помощ на бременна

Американският президент Барак Обама помогна на припадаща бременна жена да се задържи на краката си. Инцидентът станал по време на реч, посветена на...

Станишев пита Цацаров за протакането на делото за загубените секретни документи

Лидерът на БСП Сергей Станишев изпрати писмо до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров с молба ръководената от него институция да вземе отношение по повод проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи, съобщиха от БСП, предаде БГНЕС. "Липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата. Убеден съм, че е важно да има решение по повод цитирания казус. Обществото има право да научи истината. Аз също имам право да изчистя името си. Надявам се да предприемете необходимите действия прокуратурата или да повдигне обвинение, или да се откаже официално от такова", казва в писмото си Сергей Станишев. Лидерът на БСП допълва и, че е внесъл необходимото искане в Софийски градски съд – възможност, която дават разпоредбите ...

И зъболекарите поискаха повече пари в бюджета

/КРОСС/ С над 65 милиона лева повече от предвиденото за здравето на зъбите ни за следващата година поискаха и зъболекарите. Според проекта за бюджета на здравната каса за 2014-а за дентално здраве са предвидени 110 милиона лева или с 3,5 милиона повече от тазгодишните средства. От Българския зъболекарски съюз обаче са категорични, че за да се покрият настоящите дейности за дентална помощ, както и да се включат нови в пакета за пълнолетни, на Здравната каса трябва да бъдат отпуснати поне 176 милиона лева. Актуализацията на бюджета на касата за тази година, както и спешно увеличаване на средствата, предвидени за денталното здраве на обществото, са основните искания на зъболекарите. По изчисления на съсловната организация с годините бюджетът, заделян за това, се е свивал. Ако някога за здравето на зъбите са се заделяли 9% от всички средства на касата, то днес този процент е малко над 4, което значи, че средно годишно за денталното здраве на всеки българин по каса се полагат 14,62 лева. От Зъболекарския съюз са убедени, че ако пакетът от лечебни дейности, който касата покрива за децата на възраст до 18 години, е сравнително добър, то ситуацията е точно обратната при пълнолетните. Това, което касата заплаща за всички здравноосигурени над 18 години, а именно - един преглед и две пломби или изваждане на два зъба годишно, е символично и абсолютно недостатъчно. Усложненията на зъбния кариес, пародонталните заболявания и протезите изобщо не се покривали от родното здравно осигуряване

Лудогорец пристигна в Украйна със самолета от Холандия

Шампионът на България Лудогорец пристигна в украинския град Одеса, където утре ще изиграе третия си мач в груповата фаза на Лига Европа. От фатализъм разградчани използваха за полета си самолета, с който летяха до Холандия и победиха ПСВ с 2:0. Машината, осигурена от „България еър чартър“, може спокойно да влезе в графата „клубен самолет“ на Лудогорец, тъй като е брандирана с логото на клуба още от предишното пътуване. 50-минутният полет между Варна и Одеса на практика не се усети от футболистите на Стойчо Стоев. Украинският град посрещн...

С музика на Енио Мориконе бе открит „Смешен филм фест”

Музика на Енио Мориконе и шега в духа на габровския хумор дадоха старта на Четвъртото издание на Международния фестивал на комедийния филм „Смешен филм фест”. Любителите на седмото изкуство бяха провокирани да гласуват с анкетни карти за любимия си филм, защото освен удоволствието от него могат да получат и подарък - книга. Кметът на Община Габрово Таня Христова предложи на габровци печеливша цифрова комбинация с продукциите във филмовата селекция на „Смешен филм фест“. Публиката имаше възможност да се докосне до обещаната от организаторите на ...

Искра от заварка подпали кола и прати двама души в болница

Двама варненци пострадаха при заваряване на автомобилен резервоар, съобщиха от местната полиция. Единият мъж на 25 години е с трета степен изгаряния по главата, гърба и ръцете. Настанен е за лечение без опасност за живота. Помощникът му на 52 години е с изгаряния първа степен по дланите на ръцете. Инцидентът е възникнал във вторник следобед. Искра при заваряване на резервоара е подпалила лекия автомобил „Опел Вектра”, уточняват от Областната дирекция на МВР....

Студенти окупираха аудитория в СУ

 

Студенти окупираха 272 аудитория на СУ "Св. Климент Охридски". Акцията е своеобразен протест срещу проф. Димитър Токушев, преподавател в Юридическия факултет на университета и председател на Конституционния съд, който преди дни остави Делян Пеевски на депутатското му място.

Младите хора разпространиха декларация, в която настояват за отговор на въпроси като - докога законите ще се тълкуват спрямо силните на деня; кой назначи Пеевски за шеф на ДАНС и защо обществото научи за кандидатурата post factum.

Ето пълния текст на декларацията:

"Ние сме студенти, всеки със своите учебни и работни задължения. Имаме опасния навик да казваме каквото мислим. Свикнали сме да обичаме истината, доблестта и да съдим според делата, а не според думите. Живеем във фасадна демокрация, под лапите на политическия цинизъм и партийната недалновидност. Тънем в мизерия, апатия и бездушие. За 23 години три милиона българи напуснаха страната. Ние решихме да не бъдем следващите.

Ние решихме да си върнем правото на бъдеще в България. Считано от днес (23.10.2013 г.), ние окупираме най-голямата аудитория (272) в Софийски университет "Св. Климент Охридски" - институцията, която винаги е била коректив на всяка една власт. Като активни и мислещи студенти смятаме за свое право и отговорност да изразим несъгласието си с наглостта на самозадоволяващия се български политически елит през последните години. Време е да получим отговори. Време е да заживеем в истинска демокрация и в общество, в което знанието се цени.

Търсим морална отговорност от своите преподаватели, начело с проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния съд и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, отговорност за връщането на олицетворението на българската олигархия Делян Пеевски като депутат в Народното събрание. Питаме се, докога законите ще се тълкуват спрямо силните на деня и изразяваме възмущението си за взетото от съда решение. Решение, което твърдо отхвърляме, защото нарушава обществените норми и нашите критерии за морал.

Това ли е примерът, който преподавателите на Софийския университет, които имат морална отговорност не само пред цялото общество, но и в частност пред стотиците студенти, които обучават всяка година, искат да дадат на своите студенти? На това ли се учат бъдещите съдии, адвокати, прокурори, а може би и политици? Че независимият орган зависи от силния на деня?

Бихме искали да изразим възмущението си за взетото от Конституционния съд решение и заявяваме, че очакваме отговор!

Вече четири месеца значителна част от българското общество задава един прост въпрос. Вече четири месеца тези, които дължат отговора, твърдят, че такъв не ни се следва. Тъй като нито медиите, нито възмутеното общество, нито дори уличният натиск успяха да получат отговора, решихме, че е наш личен дълг за зададем въпроса отново.

Питаме: Кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС? Търсим отговора, чрез който ще разберем кой управлява държавата. Наше разбиране е, че избирателят има право да получи какъвто поиска отговор от избраника. Считаме отказа да се даде отговор на един елементарен въпрос, задаван вече повече от 130 дни, задаван от хиляди българи, за незачитане на обществения договор и за абсолютно неуважение към изначалния носител на суверенитета - народа.

И понеже този въпрос бе задаван безброй пъти и безброй пъти отговорни лица избягаха от него по всевъзможни начини, ние настояваме за следното:

Министър-председателят на Република България да заяви публично и под клетва, кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС!

Настояваме също министър-председателят да заяви публично кои бяха критериите, които изпълнителната власт счете за меродавни, при преценката за това кой да бъде предложен за председател на ДАНС?

Търсим и отговор на въпросите:

Кои от личностните и професионалните качества на избрания отговарят на поставените критерии?

Кои бяха другите кандидати, които Делян Пеевски надмина по личностни и професионални качества?

Защо, ако изпълнителната власт в лицето на министър-председателя е била убедена в наличието на тези качества и в адекватността на кандидатурата за поста председател на ДАНС, тя бе гласувана без никакво обществено обсъждане?

Защо обществото научи за кандидатурата post factum?

Настояваме на всички тези въпроси да бъде даден отговор!

Настояваме Делян Пеевски да подаде оставка като народен представител в 42-рото Народно събрание.

За нас е неприемливо човек, станал повод за масови протести, продължаващи вече четири месеца, да се завърне в Народното събрание. Властта на никой политик не трябва да бъде самоцел. Той трябва да получава властта си само и единствено ако народът желае неговото представителство. В случая с Делян Пеевски считаме, че достатъчно голяма част от обществото показа в последните четири месеци, че сваля кредита си на доверие от народния представител Пеевски. В такъв случай - той трябва да си подаде оставката пред 42-рото Народно събрание.

Твърдо сме убедени, че сегашните управляващи са изчерпали ниския и без това кредит на доверие, който получиха от последните избори. Настояваме всяка следваща власт да бъде само в интерес на хората и да работи за бъдещето на страната, а не за облагородяването на поредните олигарси. Работа за високо образование и наука, чрез които да постигнем развитие.

Разбрахме, че на повечето "народни представители" наистина "не им пука" за мнението на българските граждани или за това, че българската младеж иска да живее в едно по- съвременно, по-добро общество. С пълното съзнание сме, че борбата ни ще бъде трудна, защото не е борба за материалното, а за духовното, борба за принципа, а не за поредните два лева увеличение.

Колкото и да се опитват да ни манипулират, ние не вярваме на новоизлюпени спасители. Наясно сме, че политическата арена ще привлича винаги недостойни авантюристи, обслужващи всякакъв друг интерес, но не и интереса на хората. Но това може да се промени, ако ние, гражданите, имаме активна гражданска позиция и я отстояваме. Ние, студентите, избрахме да се борим.

Не е ясно дали ще успеем поне в една битка, но знаем, че това, за което си струва да се борим, е това, за което си струва да се живее", заявяват в своята декларация студентите, окупирали аудитория 272 в Софийски университет.

 
 

И големият победител от презентацията на Apple е... T-Mobile

Четвъртият по брой абонати оператор е готов да предложи новите iPad-и на изкусителна цена

    


Двама отвлякоха и изоставиха млада жена

Двама мъже от Ямбол са в ареста за противозаконно лишаване от свобода на млада жена, съобщава Дарик.

Вечерта на 22 октомври в Областната дирекция на МВР - Ямбол е постъпил сигнал от жителка на град Сливен, че около 20:00 ч. същата вечер в землището на село Дражево, двама непознати мъже, чрез използване на физическа сила са я привели в Двама мъже от Ямбол са в ареста за противозаконно лишаване от свобода на млада жена, съобщава Дарик. Вечерта на 22 октомври в Областната дирекция на МВР - Ямбол е постъпил сигнал от жителка на град Сливен, че около 20:00 ч. същата вечер в землището на село Дражево, двама непознати мъже, чрез използване на физическа сила са я привели в

Над 11 млрд. лева за социални разходи предвижда бюджетът

Постигането на ускорен икономически растеж е основната цел на политиките, заложени в проекта на Закона на държавния бюджет на Република България за 2014 година, публикуван днес от Министерството на финансите. С проекта на Бюджет 2014 се реализира политика на стимулиране на икономическия растеж в средносрочен план и се променя наложеният през последните години макроикономически модел - растежът да се задържа чрез фискалната политика.

Защо Apple пусна OS X Mavericks безплатно

Предишната версия на компютърната операционна система струваше 30 долара

    


Увеличени са средствата за персонала на ДКЕВР

Правителството увеличи със 78 900 лв. средствата за персонал на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, информира правителствената...

БСП: Има ли разпореждане до кметовете на ГЕРБ за дестабилизиране на държавата?

Искаме да попитаме ръководството на ГЕРБ има ли разпореждане до кметовете на ГЕРБ за дестабилизиране на държавата и до кои кметове?
Това попитаха депутати от Коалиция за България на брифинг в Народното събрание по повод изтекли записи на пловдивския кмет Иван Тотев.
"Нашето изявление е предизвикано от изтеклите в медиите записи на пловдивския Искаме да попитаме ръководството на ГЕРБ има ли разпореждане до кметовете на ГЕРБ за дестабилизиране на държавата и до кои кметове? Това попитаха депутати от Коалиция за България на брифинг в Народното събрание по повод изтекли записи на пловдивския кмет Иван Тотев. "Нашето изявление е предизвикано от изтеклите в медиите записи на пловдивския

На четвърто място сме по безработица

Област Сливен е на четвърто място по безработица в страната, показват данните за състоянието на пазара на труда. 14 594 жители на областта в трудоспособна възраст са били без работа в края на септември според официалната статистика. Това е 4,12 на сто от всички безработни в страната. Спрямо предходния месец е регистриран ръст от 482 души. Равнището на безработица е 18,7%. Най-ниско е нивото на безработица в община Нова Загора – 14,3%, следва община Сливен с 16,7 на сто, а в общините Твърдица и Котел безработицата е около 30%....

Изложба разказва за устойчивите ваканции във Врачански Балкан


Eдноседмичните семинари за деца във Врачански Балкан "Ваканция за устойчиво развитие" залагат на неформални форми на обучение и акцентират на знанието и грижата за природата. Те се организират успешно от една година, най-често през ваканциите, а резултатите и отзивите са стимулиращи.

По-точна и лична преценка за това какво точно и как се случва по време на тези ваканции може да добиете, ако посетите изложбата посветена на проекта, която откриват днес от 16.00 часа организаторите от...

Американско семейство припозна дъщеря си в Мария

/КРОСС/ Американско семейство смята, че откритото в гръцки катун русокосо момиченце може да е отвлечената им дъщеря, съобщава телевизия Скай нюз, с която семейството се свързало по имейл. Американците Дебра Брадли и Джеръми Ървин са се обърнали към гръцките власти чрез ФБР, защото смятат, че загадъчното светлокожо дете може да е тяхната дъщеря. Мария прилича на изчезналата им дъщеря Лиза. Детето е било отвлечено от дома им през октомври 2011 г. на възраст 10 месеца. В писмото до медиата семейството посочва, че е поискало от гръцките и американски власти да сравнят ДНК-то на Мария и Лиза, „заради външната прилика" между децата, и чакат отговор.    

Гърдите на жените остаряват най-бързо

Гърдите на жените остаряват първи - това става ясно от проучване на калифорнийски учени, пише БГНЕС. Много жени в зряла възраст се притесняват от промените в бюста им, но за първи път се появиха медицински доказателства, според които гърдите остаряват по-бързо от останалите части на тялото. "Биологичният часовник е вграден в нашите гени и именно това обяснява защо при някои жени процесът на остаряване може да се забави, а при други да се появи по-рано от очакваното", казват експерти от Университета на Калифорния. След близо 8000 проби от 51 вид...

Интелектуалците, които подкрепиха протеста на студентите

Георги Господинов Снимка: Facebook/Личен архив

Все повече интелектуалци застават в подкрепа на протестиращите студенти, окупирали най-голямата аудитория на Софийския университет.

След първия гост лектор на “окупаторите” на 272-ра аудитория проф. Георги Близнашки гост преподаватели ще са и доц. д-р Кристиян Таков от Юридическия факултет на СУ, преподавателят по международно право гл. ас. Христо Христев, проф. Калин Янакиев от Философския факултет на СУ.

Подкрепа за протеста изрази и писателят Георги Господинов, който отклони поканата да гостува като лектор в 272-ра аудитория заради неотложни ангажименти.

Според непотвърдена все още информация сред гост лекторите ще са и проф. Искра Баева и  ръководителят на катедра “Нова и съвременна история” проф. Борислав Гаврилов.

След планираната тази нощ окупация организаторите канят колегите си студенти на планираните за утре лекции на гост преподавателите. 

Актуалната към 16 ч. програма предвижда прожектиране на филм между 9 и 10 ч. От 10 ч. е лекцията на доц. Таков, от 13 ч. ще говори гл. ас. Христев, от 14 – Калин Янакиев. След всяка лекция ще има дискусия. Студентите планират да са в 272-ра аудитория до петък.

Статията "Интелектуалците, които подкрепиха протеста на студентите" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

БСП може да помогне на ДПС да падне мораториумът за нивите

Лидерът на БСП Сергей Станишев и днес не се появи на брифинга по повод разделението сред червените депутати за забраната за продажба на земя на чужденци. ДПС не приема различното гласуване "да е просто някаква грешка".

БСП може да помогне на ДПС да падне мораториумът за нивите

Представители на БСП допускат техни депутати, които гласуваха против удължаване забраната за продажба на земя на чужденци, да подкрепят ДПС за сезиране на Конституционния съд. В движението ще обсъдят специално вота на левицата, който "не смятат за случайна грешка".

Онкологичният център извършва прегледи по "Спри и се прегледай"

Русенският онкологичен център извършва безплатни скринингови прегледи по програмата “Спри и се прегледай”, съобщи пред Дарик управителят на здравното заведение д-р Камен Кожухаров. В рамките на кампанията трябва да бъдат изследвани 400 000 българи в цялата страна за три от най-разпространените ракови заболявания - на маточната шийка, на гърдите и на дебелото черво. Онкологичнитя център в Русе вече е сключил договор по програмата със Здравното министерство. Русенците, които са получили уведомителни писма за прегледите, могат да се запишат за кон...

Строителна фирма спечели проект за осигуряването на безопасни условия на труд

/КРОСС/ Строителната компания „Нактайм" ЕООД продължава добрия опит в подобряване на условията на безопасност в трудовата среда. Фирмата спечели безвъзмездна финансова помощ по ОП „Развитие на човешките ресурси", която ще спомогне за продължаването на политиката на предприятието за ангажираност при безопасността на работа, подобряване на оперативния контрол и разследването на злополуки. Освен подобряването на условията на труд, внедряването на новата система BS OHSAS 18001:2007 ще гарантира и по-добрата информираност на всеки служител, което от своя страна ще спомогне за осигуряването на по-добро качество на труда. Това заяви директорът по „Маркетинг и продажби" на компанията Владимир Луканов. По негови думи, нововъведенията в режима на работа ще се отразят в положителна посока на персонала на фирмата, тъй като ще бъдат въведени ясни и обособени критерии за извършване на трудовия процес, което ще минимизира възможността от възникване на трудови инциденти. Като най-големи предимства след осъществяването на проекта, Луканов посочи развитието на по-добро партньорство с настоящите клиенти и доставчици на фирмата, а също и осигуряването на предимство, както във възлагането на обществени поръчки, така и пред чуждестранните партньори

ЕК се спаси от фалита

/КРОСС/ Европейската комисия ще получи допълнителни 2.7 млрд. евро. Депутатите от бюджетната комисия в Европейския парламент в Страсбург късно снощи одобриха искането на ръководителя на органа на изпълнителната власт на Европейския съюз Жозе Мануел Барозу за още пари. Дефицитът ще бъде запълнен чрез увеличаване на членските вноски на 28-те. До искането за допълнителното субсидиране се стигна след като приходите от митниците се оказаха по-малки от предвидените. Тази вече депутатите ще обсъждат бюджета на ЕС.    

Строителна фирма спечели проект за осигуряването на безопасни условия на труд

/КРОСС/ Строителната компания „Нактайм" ЕООД продължава добрия опит в подобряване на условията на безопасност в трудовата среда. Фирмата спечели безвъзмездна финансова помощ по ОП „Развитие на човешките ресурси", която ще спомогне за продължаването на политиката на предприятието за ангажираност при безопасността на работа, подобряване на оперативния контрол и разследването на злополуки. Освен подобряването на условията на труд, внедряването на новата система BS OHSAS 18001:2007 ще гарантира и по-добрата информираност на всеки служител, което от своя страна ще спомогне за осигуряването на по-добро качество на труда, заяви директорът по „Маркетинг и продажби" на компанията Владимир Луканов. По негови думи, нововъведенията в режима на работа ще се отразят в положителна посока на персонала на фирмата, тъй като ще бъдат въведени ясни и обособени критерии за извършване на трудовия процес, което ще минимизира възможността от възникване на трудови инциденти. Като най-големи предимства след осъществяването на проекта, Луканов посочи развитието на по-добро партньорство с настоящите клиенти и доставчици на фирмата, а също и осигуряването на предимство, както във възлагането на обществени поръчки, така и пред чуждестранните партньори

Прокурор Костов: Все още не знам кой и в какво ме обвинява

„Аз все още не знам кой и в какво ме обвинява и какви претенции има към мен”, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Светлозар Костов във връзка с това, че ВСС обмисля да му наложи наказание заради медийни изяви.

Президентът не вижда кой месия ще ни оправи правораздаването

Омбудсманът призова за реформа, но не дело на магистратите

    


МФ заложи 1,8% растеж на икономиката през 2014 г.

1,8% ще е реалният растеж на българската икономика през 2014 г. Това е прогнозата на Министерството на финансите (МФ) в мотивите към Проекта за...

Учители от петричко школо се стягат за безсрочна стачка

/КРОСС/ Учители и непедагогически персонал в гимназия "Пейо Яворов" в гр. Петрич подготвят ефективна безсрочна стачка от следващата седмица. Те настояват за 20%-тно увеличение на работните заплати, подписване на колективен трудов договор /КТД/ и изработване на вътрешни правила за работна заплата.След провала на преговорите с директорката Елена Венева в петък, 18.10.2013 г., 42 души от учителския и непедагогически персонал в гимназията проведоха едночасова предупредителна стачка . Тя бе организирана от от председателя на стачния комитет Стойка Янкова, Тинка Чаракчиева-председател на синдикалната организация на СБУ - КНСБ и лидера на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Надка Костадинова.Напрежението в петричката гимназия нараства вече месеци наред и е вследствие на неизпълнението на анекса към браншовия КТД и несъгласуване на вътрешните правила за работна заплата със синдикалните организации, както и заради авторитарния тип управление на директорката Елена Венева и липса на прозрачност при изразходване на средствата от делигирания бюджет.    

Качиха линията на бедността

Правителството определи нов, по-висок от досегашния размер на линията на бедност за страната за 2014 г. Той става 251 лв. при 241 лв. през 2013 г., съобщиха от правителствената информационна служба.

БСП и ГЕРБ в поредна политическа престрелка – този път заради Иван Тотев

Парламентарната група на ГЕРБ защити кмета на Пловдив Иван Тотев, а колегите им от БСП го обвиниха в дестабилизиране на държавата. Градоначалникът на Пловдив стана повод за поредната политическа престрелка в кулоарите на парламента. „Българският народ има една поговорка: Каквото човек сам си направи, друг никой не може да му го направи. В случая с Иван Тотев тази поговорка е напълно относима. Не мога да си представя как един, избран с немалко мнозинство, кмет може да си позволи такова рушене на местната власт и толкова, бих казал, вулгарно отно...

Хостесата Неделина скочила заради афера с шефа на дискотеката, в която работи?

Най-вероятната причина за крайното решение на 24-годишната Неделина от Айтос да скочи от жилищен блок в Бургас е любовна драма, пише "Флагман". Момичето имало връзка с управителя на заведение в Слънчев бряг, където работела като хостеса.

В личния й профил във фейсбук, пише, че е обвързана, но не е посочила с кого. 

По нищо не става ясно, че е Най-вероятната причина за крайното решение на 24-годишната Неделина от Айтос да скочи от жилищен блок в Бургас е любовна драма, пише "Флагман". Момичето имало връзка с управителя на заведение в Слънчев бряг, където работела като хостеса. В личния й профил във фейсбук, пише, че е обвързана, но не е посочила с кого. По нищо не става ясно, че е

"Южен поток" със строително разрешително

Газопроводът “Южен поток” вече има разрешение за строителство. Документът е издаден от Министерството на регионалното развитие на 26 септември, но това не е било обявено, защото обикновено се прави от този, който е получил разрешението, казаха от ведомството пред “Труд”.

Фейсбук разрешава публикуването на видеа със спорно съдържание

Английският премиер осъди остро новата политика на компанията

БСП даде знак, че ще сезира с ДПС Конституционния съд за мораториума за земята


БСП даде знак, че може да подкрепи ДПС в искане до Конституционния съд за приетото вчера предложение на "Атака" за мораториум върху продажбата на земя на чужденци до 1 януари 2020 г. "Нека първо да бъде изготвено искането до съда, след което ще има решение на парламентарната ни група. Логично е да се потърсят гласовете и волята на тези народни представители, които не са гласували вчера "за" мораториума. Те биха били достатъчни за събирането на необходимите 48 подписа за сезиране на КС", заяви...

Бинев: Престъпността си има държава и това е България

/КРОСС/ Последната страсбургска сесия на Европейския парламент се оказа и продуктивна трибуна за Слави Бинев. Бинев се изказа по финалния доклад на Специализираната комисия по организирана престъпност, корупция и пране на пари, както и по Доклада по политиката на добросъседство на ЕС, като във всичките си изказвания направи паралели с нашата действителност и отправи критики към Комисията за това, че повече се взира във външните отношения, отколкото в проблемите на страните членки. Голям интерес предизвика изказването на Бинев по доклада на CRIM: "Престъпността си има държава и това за съжаление е България. Държавните медии потвърждават думите ми, техните шефове се държат като собственици и не отразяват безпристрастно, а взимат страна, обслужвайки единствено тясно политически и икономически интереси. Няма независима, обективна съдебна система, нито независим СЕМ, които да послужат като последна защита на правата и свободите на хората у нас. Невъзможността за справянето с този огромен проблем на национално ниво е очебийна." Евродепутатът апелира за общ подход на европейско ниво за борба срещу основните болести на демокрацията, одобри като цяло доклада и неговите предложения, но настоя за по-сериозни действия срещу политическата мафия, какъвто е случаят в България

Хванаха надрусан младеж да шофира в Трявна

20-годишен младеж е хванат да шофира след употреба на наркотици. Вчера около обед на ул. "Ангел Кънчев" в Трявна, полицейски екип спира л.а. „Ситроен”. На водача - М. Ц., от Габрово, е извършена проверка за употреба на наркотични вещества, при която техническото средство "DRUGCHECK" отчита наличие на "ТНС" /тетрахидроканабинол/. Взета му е кръвна проба за химически анализ. Младежът е задържан за срок до 24 часа. По случая е започнато бързо полицейско производство През периода 15/22 октомври на територията на община Трявна, е проведена специализ...

Чакал предизвикал тежката катастрофа на магистрала „Хемус”

Внезапно излязъл на пътното платно чакал е причина за вчерашната тежка катастрофа на автомагистрала „Хемус”. При инцидента 33-годишен мъж загина на място, а други трима души бяха ранени. Заради внезапната поява на дивото животно шофьорът на „Шкода Фабия” рязко променя посоката на движение и себлъска в бетонен фундамент на мост. Вследствие на удара от колата се отделят части, които удрят другия автомобил, участник в катастрофата, уточниха от местната полиция. Шофьорът на шкодата на 28 години е с опасност за живота. Той е настанен за...

Сашо Диков и журналисти се скараха за имотите на Плевнелиев

Дискусията за „Поръчковата журналистика“, свикана от Сашо Диков в БТА днес, премина в разгорещен спор за разследването на журналистката Моника Гаджанова от ТВ7 за имота на президента Росен Плевнелиев в Гърция. 


Диков заяви, че материалът на Гаджанова трябва да влезе в учебниците като „христомативен пример за поръчкова журналист“.   Той  обвини Дискусията за „Поръчковата журналистика“, свикана от Сашо Диков в БТА днес, премина в разгорещен спор за разследването на журналистката Моника Гаджанова от ТВ7 за имота на президента Росен Плевнелиев в Гърция. Диков заяви, че материалът на Гаджанова трябва да влезе в учебниците като „христомативен пример за поръчкова журналист“. Той обвини

Скандал между журналисти и Сашо Диков за разследването на имотите на Плевнелиев

Дискусията за „Поръчковата журналистика“, свикана от Сашо Диков в БТА днес, премина в разгорещен спор за разследването на журналистката Моника Гаджанова от ТВ7 за имота на президента Росен Плевнелиев в Гърция. 


Диков заяви, че материалът на Гаджанова трябва да влезе в учебниците като „христомативен пример за поръчкова журналист“.   Той  обвини Дискусията за „Поръчковата журналистика“, свикана от Сашо Диков в БТА днес, премина в разгорещен спор за разследването на журналистката Моника Гаджанова от ТВ7 за имота на президента Росен Плевнелиев в Гърция. Диков заяви, че материалът на Гаджанова трябва да влезе в учебниците като „христомативен пример за поръчкова журналист“. Той обвини

Антон Хекимян: Репортажите си остават най-голямото предизвикателство

Дни, след като се завърна от Африка, репортерът на Би Ти Ви Антон Хекимян седна в стола на Лора Крумова - със самочувствие, но и с мисълта, че е временно и е просто трупане на опит. В откровено интервю за "Всичко за семейството" той казва, че за него репортажите си остават най-голямото предизвикателство в професията, която си избрал още в... Дни, след като се завърна от Африка, репортерът на Би Ти Ви Антон Хекимян седна в стола на Лора Крумова - със самочувствие, но и с мисълта, че е временно и е просто трупане на опит. В откровено интервю за "Всичко за семейството" той казва, че за него репортажите си остават най-голямото предизвикателство в професията, която си избрал още в...

БСП ще сезира с ДПС Конституционния съд за мораториума на земята

След като във вторник депутати от БСП помогнаха на "Атака" и ГЕРБ да гласуват мораториум върху продажбата на земеделска земя на чужденци до 2020 г., сега социалистите ще съдействат на колегите си от ДПС за оспорване на забраната пред Конституционния съд.   Това обясниха народни представители от левицата, които неофициално твърдят, че ще се включат в събирането на необходимите 48 подписа за сезирането на КС. По информация на Mediapool в ДПС вече тече подготовка за оформяне на питането. Движението има 36 народни представители и ще се наложи да потърси подкрепа от 12 от колегите си в БСП. "Ще се подпишем, това не може да остане така", казаха социалисти.   Необявената нагласа на БСП да подкрепи сезиране на КС бе потвърдена в сряда индиректно от депутата Атанас Мерджанов (Коалиция за България), който пред журналисти в парламента призна, че "вчерашното гласуване на парламентарната група на левицата е едно от тези, с които БСП не може да се гордее".   На въпрос дали социалистите ще предоставят на колегите си от ДПС необходимите за питането до КС подписи, Мерджанов отговори, че подкрепа може да се търси сред съпартийците му, които гласуваха против удължаването на мораториума или се въздържаха.   От Движението за права и свободи пък не посрещнаха радушно новината за подкрепата на искането им пред Конституционния съд от партньорската им в управлението партия. Заместник-председателят на партията Христо Бисеров по-скоро насочи вниманието към решението на социалистите да подкрепят популистката забрана. "Ще обсъдим много внимателно тази позиция на БСП – най-вероятно чрез най-висшия ни форум – Централен съвет, където се отнасяме много сериозно към темата”, каза Бисеров. "За нас това не е просто някаква грешка в залата. За мен бе изненада подкрепата на Коалиция за България за забраната”, допълни той.   Малко по-късно пред медиите парламентаристи от ГЕРБ не показаха никакво неудобство, че са подкрепили силно популисткото предложение на "Атака", което е в разрез с присъединителния ни договор към Европейския съюз и специалисти твърдят, че противоречи на основния закон в страната. От устата на Менда Стояна дори прозвуча странното обяснение, че ако ситуацията в страната била нормална, тя нямало да гласува за удължаване на мораториума, но понеже ситуацията била ненормална, така от ГЕРБ притискали правителството.   След изявленията пред медиите депутати от партията на Бойко Борисов подхвърлиха, че гласуването било без значение, защото вчерашното решение на парламента нямало правни последици   Във вторник по предложение на "Атака" и с гласовете на ГЕРБ и внушителна част от БСП парламентът удължи мораториума върху купуването на земя от чужденци до 1 януари 2020 г.  Единствено ДПС бе твърдо против подобен акт, който противоречи на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС от 2007 г., даващ седемгодишна отсрочка за освобождаването на пазара на земеделска земя за чужди граждани. От Европейската комисия вече предупредиха, че заради подновената забрана срещу страната ни ще бъде образувана наказателна процедура, а за да нямаме подобни проблеми България трябва да получи разрешение за удължаване на мораториума от всички страни членки на Европейския съюз.   Именно изявлението на ЕК пък е било повод след заседанието на парламента вчера депутатите от БСП да бъдат събрани в централата на партията - "Позитано" 20, където лидерът им Сергей Станишев се скарал на своите, че го бламират като президент на Партията на европейските социалисти, и ги попитал какво ще обяснява сега на европейските партньори.   Станишев заедно с председателя на Народното събрание Михаил Миков, зам.-председателя на правната комисия Филип Попов и Георги Кадиев са гласувалите "против" предложението на "Атака".  

БСП не била горда за забранените сделки с ниви, включва се в сезиране на КС

След като във вторник депутати от левицата помогнаха на "Атака" и ГЕРБ парламентът да приеме удължаването и след 2014 г. на забраната за покупка на ниви от чужденци, сега социалистите ще съдействат на колегите си от Движението за права и свободи да съборят подновения мораториум. Народни представители от БСП ще се включат в събирането на нужните на ДПС 48 подписа за сезиране на Конституционния съд за вчерашното решение, научи Mediapool от леви депутати.   Във вторник по предложение на "Атака" и с гласовете на ГЕРБ и внушителна част от БСП парламентът удължи мораториума върху купуването на земя от чужденци до 1 януари 2020 г.  Единствено ДПС бе твърдо против подобен акт, който противоречи на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС от 2007 г., даващ седемгодишна отстрочка за освобождаванета на пазара на земеделска земя за чужди граждани. От Европейската комисия вече предупредиха, че заради подновената забрана срещу страната ни ще бъде образувана наказателна процудера, а за да нямаме подобни проблеми България трябва да получи разрешение за удължаване на мораториума от всички страни членки на ЕВропейския съюз.   Необявената нагласа на БСП да подкрепи сезиране на КС бе потвърдена в сряда косвено от депутата Атанас Мерджанов, който пред журналисти в парламента призна, че "вчерашното гласуване на парламентарната група на левицата е едно от тези, с които БСП не може да се гордее".   Той бе запитан дали парламентарната му група ще предостави на колегите си от ДПС необходимите за питането до КС подписи. Мерджанов отговори, че подкрепа може да се търси сред съпартийците му, които гласуваха против удължаването на мораториума или се въздържаха.   Парламентарната група на ДПС има 36 депутати, за сезиране на КС са нужни минимум 48 подписа, което означава, че ще са нужни 12 подписа на народни представители от левицата.   Малко по-късно пред медиите парламентаристи от ГЕРБ не показаха никакво неудобство, че са подкрепили силно популисткото предложение на "Атака". Дори прозвуча странното обяснение от устата на Менда Стоянова, че ако ситуацията в страната била нормална, тя нямало да гласува за удължаване на мораториума, но понеже ситуацията била ненормална, така от ГЕРБ притискали правителството.   След изявленията пред медиите депутати от партията на Бойко Борисов подхвърлиха, че гласуването било без значение, защото вчерашното решение на парламента нямало правни последици.

Левицата ще помогне на ДПС да събори забраната с питане до КС

Депутати от левицата ще помогнат на колегите си от Движението за права и свободи да съберат нужните им 48 подписа за сезиране на Конституционния съд по повод на приетото от парламента във вторник решение за удължаване на забраната за купуване на земя от чужденци след 1 януари 2014 г., когато забраната пада.   Това научи Mediapool неофициално от леви депутати.   Във вторник с гласовете на ГЕРБ, "Атака" и внушителна част от БСП парламентът прие решение, с което удължава мораториума върху купуването на земя от чужденци до 1 януари 2020 г. Предложението за удължаването на забраната бе на "Атака", а още при внасянето му от ГЕРБ обявиха, че ще го подкрепят.   Единствено ДПС бе твърдо против подобен акт, който противоречи на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС от 2007 г., предвиждащ седемгодишен мораториум върху продажбата на земя на чужди граждани. Мораториумът изтича в края на тази година и евентуалната процедура по удължаването му е много дълга и тежка с ратификация на решение в този дух от всяка страна членка поотделно.   Необявената нагласа на БСП да подкрепи сезиране на КС бе потвърдена в сряда косвено от депутата Атанас Мерджанов, който пред журналисти в парламента в сряда призна, че "вчерашното гласуване на парламентарната група на левицата е едно от тези, с които БСП не може да се гордее".   Той бе запитан дали парламентарната му група ще предостави на колегите си от ДПС необходимите за питането до КС подписи. Мерджанов отговори, че подкрепа може да се търси сред съпартийците му, които гласуваха против удължаването на мораториума или се въздържаха.   Парламентарната група на ДПС има 36 депутати, за сезиране на КС са нужни минимум 48 подписа, което означава, че ще са нужни 12 подписа на народни представители от левицата.   Малко по-късно пред медиите парламентаристи от ГЕРБ не показаха никакво неудобство, че са подкрепили силно популисткото предложение на "Атака". Дори прозвуча странното обяснение от устата на Менда Стоянова, че ако ситуацията в страната била нормална, тя нямало да гласува за удължаване на мораториума, но понеже ситуацията била ненормална, така от ГЕРБ притискали правителството.   След изявленията пред медиите депутати от партията на Бойко Борисов подхвърлиха, че гласуването било без значение, защото вчерашното решение на парламента нямало правни последици.

Диков: Не съм обвързан нито с Плевнелиев, нито с когото и да било друг

София /КРОСС/ Искам да обясня защо казах на Николай Бареков, че разследването на Моника Гаджанова е поръчково. Това заяви в началото на пресконференцията си за поръчковата журналистика у нас бившият шеф в Канал 3 Сашо Диков. По никакъв начин не съм обвързан нито с Росен Плевнелиев, нито с когото и да било друг. Затова мога да говоря каквото си поискам, каза Диков и изрази съжаление, че авторката на материалите не е дошла на пресконференцията, въпреки че на няколко пъти е отправял покани към нея.Едно предаване или материал е поръчково, когато се представя само едната гледна точка. Хвърля се калта и не се търси мнението на засегната страна. Такъв е случаят с разследването на Моника Гаджанова. Гледната точка трябва да се потърси преди излъчването на дадения репортаж, а не след това, обясни Сашо Диков. В репортажа на Моника Гаджанова липсват всички засегнати страни. Това трябва да влезе в учебниците по журналистика. Аз поисках тези документи от Президенството. Не съм имал никакви тайни срещи с Плевнелиев. Не съм получил тези документи по таен начин. Не са ми били подхвърлени. Влязох и излязох през централния вход на Президенството. Аз поисках тези документи и те ми бяха предоставени от администрацията на Плевнелиев, категоричен беше Диков. Нямам никаква обвързаност с политическите фигури в България и не ме е страх да казвам тези неща, обясни той.  "За последно се обадих на Гаджанова вчера около 21 часа, но тя не вдигна телефона

1,3 млн. души по света са починали от туберкулоза през 201 г.

1,3 млн. души по света са починали от туберкулоза през 21012 година, сочи доклад на Световната здравна организация. Това е с 100 000 души по-малко от предходната година. От организацията посочват, че през 2012 г. заболяването е било диагностицирано у 8,6 милиона души, което също е със 100 000 по-малко от предходната година. Експертите смятат, че благодарение на съвременната медицина през 2012 година е бил спасен животът на 22 милиона души, а други 56 милиона са получили подходящо лечение.

Серия бурни скандали в Музикална академия

Концерът за елиминация в МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ нажежи до червено страстите между жури, ментори, участници и защитници. Първо, Петя Буюклиева за пореден път се скара с продуцентите, заради изказването й, че шоуто се е превърнало в “Пиянска академия”, в която една от звездите много “академично” е повърнала върху пианото в една от репетиционните зали. Всички скочиха, че това е лъжа, Петя почти се разплака и замалко да напусне шоуто. Тя твърдеше, че е подложена на натиск и манипулация, а продуцентите упорито защитаваха тезата, че подобно нещо не се е случило, тъй като няма запис. Изненадващо спорът бе разрешен от рапъра Криско, който си призна, че се е пошегувал, като е разказал на Петя въпросната история за Дичо, но явно тя е приела шегата на сериозно и искрено се ...

По-широко поле за борбата

Почти анонимният специалист по информатика, от чието име се води разказът, е дълбоко нещастен. Той е самотен, почти без приятели и не привлича жените. Задълбочаването на неговата депресия е недвусмислен упрек към дехуманизираното ни либерално общество, издигащо в култ борбата за материални блага и сексуалната надпревара. В абсолютно либералната икономическа система някои трупат несметни богатства, други са обречени на безработица и мизерия. В абсолютно либералната сексуална система някои водят разнообразен и вълнуващ полов живот, други са осъдени на мастурбация и самота. Икономическият либерализъм означава по-широко поле за борбата, разширяването му към всички възрасти в живота и към всички класи в обществото. По същия начин сексуалният либерализъм означава по-широко поле за борбата, разш...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване