МВР издирва агресивни протестиращи, арестува още 25

Полицията се хвали, че снощи е овладяла положението

    


Полицаи нахлуха във Факултета по журналистика

Полиция нахлу във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева 

Двама полицаи са влезли в сградата на факултета. Огледали са първия етаж и са започнали да снимат. Излезли, щом видели, че тях също ги снимат, твърди очевидец.

Засилено полицейско пр Полиция нахлу във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Двама полицаи са влезли в сградата на факултета. Огледали са първия етаж и са започнали да снимат. Излезли, щом видели, че тях също ги снимат, твърди очевидец. Засилено полицейско пр

Граждани сезираха главния прокурор за новата неонацистка партия

Кръв и чест. Снимка: БГНЕС, архив

Сто и дванадесет граждани ще подадат сигнал до главния прокурор по повод новоучредената неонацистка партия - „Националистическа партия на България”.

Те искат прокуратурата да се противопостави пред съда на регистрацията на тази партия. Сред тях са общественици, юристи, журналисти, литератори, преподаватели. 

Тази партия е противоконституционна. Тя представлява „организация, чиято дейност е насочена срещу единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа и религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите”, ако не и „организация, която създава тайни или военизирани структури, или се стреми да постигне целите си чрез насилие”, по смисъла на чл. 44, ал. 2 от Конституцията. Конституционната норма безусловно забранява такива организации.

 В сигнала до Сотир Цацаров са цитирани публикации в медии, според които: „Първата и неотложна задача, която „Националистическа партия на България“ си поставя, е прочистването на страната ни от чуждоземната и инородна имигрантска измет, която залива улиците на градовете ни, и държи в състояние на страх българското население“.

Цитирани са и точки от политическата програма на партията, в която България е обявена като еднонационална държава и се обявяват за “смазване на циганския терор с железен юмрук”.

Сред подписалите декларацията са Зелма Алмалех, Асен Антов, Павел Антонов, Ясен Атанасов, Соломон Бали, Емилия Балчева, Еми Барух, Иван Бедров, Димитър Бечев, Георги Богданов, Татяна Ваксберг, Звезда Ванкова, Калинка Василева, Красимира Величкова, Мирела Веселинова, Юлия Георгиева, Любомир Грозданов, Стефан Джамбазов, Ивайло Дичев, Светла Енчева, Александър Иванов, Дмитрий Иванов, Михаил Иванов, Стефан Иванов, Христо Иванов, Йордан Йорданов, Елисавета Караминкова, Димитър Кенаров, Леа Коен, Виктор Лилов, Юлиана Методиева, Гергана Мирчева, Юлиян Нанков, Алексей Пампоров, Полина Паунова, Велислава Петрова, Деляна Симеонова, Орлин Спасов, Албена Стамболова, Зорница Стоилова, Нери Терзиева, Капка Тодорова, Антоанета Цонева и още шестдесет и осем (68) граждани.

Статията "Граждани сезираха главния прокурор за новата неонацистка партия" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Бюджет 2014 няма да пести парите на хората, обвини ГЕРБ

Това становище изрази от парламентарната трибуна народният

НДСВ: Камбаната бие за властта. Оставка!

Централата на НДСВ

НДСВ с голяма тревога следи протестите и нарастващото напрежение. Политическата криза ескалира с часове. Напрежението на улицата може да бъде сравнено по интензитет със събитията от 1997 г. Това се посочва в позиция на НДСВ по повод снощните сблъсъци пред парламента.

Студентите са гневни и имат право. Защото са в пълна изолация от управлението на собствената си страна. Парламентът и правителството вече са изчерпали капацитета си. Има критична липса на обществено доверие и търпение. Това е резултатът от пет месеца протести и студентската окупация, както и от пълното пренебрежение на управляващите към исканията за морал, прозрачност и справедливост. Властта не иска да признае, че камбаната бие за нея. Очевидно е, че напрежението ескалира и ще излезе от контрол дори и да се изсипе целият ресурс на МВР пред парламента, категорични са от НДСВ.

В позицията се посочва още:  ”Не е възможно правителството и парламентът да продължат да управляват, след като политическият им инат срина доверието на хората в институциите, държавността и демокрацията. НС има безпрецедентно нисък рейтинг, защото не изпълнява задълженията си и не партнира с гражданското общество. Парламентарни сили сами блокират работата си, обявяват протестите за анархистични прояви и си затварят очите за задкулисни назначения на правителството. Те отиват и по-нататък като обявяват гражданското общество за „нарушител” на обществения ред, сякаш са забравили кой е суверенът им”. 

НДСВ предупреждава управляващите, че ако не се вслушат в исканията на протестиращите и не предприемат адекватни действия – оставка на правителството и избори, за да се успокоят и удовлетворят гражданите, последиците може да са тежки и тъжни за демократична България. Когато сееш ветрове, жънеш бури, завършва позицията си либералната формация.

Статията "НДСВ: Камбаната бие за властта. Оставка!" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Почиваме шест дни покрай Гергьовден догодина

Правителството определи за почивен ден 23 декември 2013 година. Така официалната коледна ваканция става пет дни, от неделя, 22 декември до 26 декември, четвъртък. В замяна на това 21 декември, събота, ще бъде работен ден.Официални работни дни ще бъдат също 27 и 30 декември - това е времето, в което финансово-стопанските организации могат да приключат годината. От пресслужбата на Министерския съвет припомнят, че 31 декември също е обявен за почивен ден, като заработването му ще бъде на 14 декември. Кабинетът одобри и разместването на рабо...

Преподаватели подкрепиха студентите си пред МВР

Питат кой разпореди прекомерна сила срещу протестиращите

    


Пореден контрапротест настоя за оставката на Росен Плевнелиев

Докато студенти протестират срещу кабинета на Пламен Орешарски, контрапротестиращи граждани се събраха пред пред Президенството с искане за оставката на Росен Плевнелиев. Те връчиха и отворено писмо на вицепрезидента Маргарита Попова, с което я призовават да предприеме стъпки към обединението на нацията. Викове оставка огласиха и площада пред Президенството. Около 50 души се събраха на днешния протест точно в 12.00 ч. с искане за оставката на Росен Плевнелиев.Контрапротестиращите изразиха и подкрепата си за кабинета на Пламен Орешарски.Имаше и ...

Германия: Част от намерената колекция в Мюнхен може да е била заграбена

Властите иззеха колекцията на Корнелиус Гурлит, състояща се от 1406 произведения на изкуството

    


Ден повече по Коледа приеха депутатите

До края на тази година ще има още едно разместване на почивни и работни дни, реши правителството. Кабинетът обяви 23 декември 2013 г., понеделник, за почивен ден, а 21 декември 2013 г., събота, за работен. По този начин ще се избегне двукратното накъсване на почивни и работни дни около Коледа.

Отпускат се 1,8 млн. лв. за софтуер за е-правителството

Порталът на електронното правителство ще позволява от него да бъде регистрирана фирма изцяло онлайн

    


Прокуратурата внесе в съда обвинение срещу шофьора от „Цариградско шосе”

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу Михаил Куртев - шофьорът, причинил катастрофата на 10 юли на бул. „Цариградско шосе”. Според обвинението взетата му тогава алкохолна проба е показала 1,5 промила.След като загубил контрол над управлявания от него автомобил, Куртев уби на място двама души, а други няколко пострадаха. Инцидентът стана на спирка на градския транспорт. В съобщението на прокуратурата се посочва, че за това деяние законът предвижда наказание „лишаване от свобода” от пет до 15 години. Преди седмица так...

Базел събира Русия с Рангелов?

Швейцарският шампион Базел може да привлече втори български национал.

Купувачите на коли ще могат да ги проверяват чрез Интерпол и Шенген


С промени в Закона за движение по пътищата се създава възможност граждани и фирми да получават информация от базата данни на Интерпол и Шенген дали купуваната от тях кола не се издирва. Редът за това предстои да бъде уреден в Наредба към закона. Измененията в него бяха одобрени днес от правителството, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Това ще позволи да бъдат избегнати покупко-продажби на издирвани автомобили, е мотивът на вносителите на промените. Предвидена е и...

Отвлекли Мурси ден преди свалянето му от власт

/КРОСС/ Сваленият египетски президент Мохамед Морси каза, че в деня преди военния преврат той е бил отвлечен и държан в плен в морска база, съобщава „Ройтерс".Обръщение на Мурси към египтяните беше прочетено по телевизията от неговия адвокат. По този начин, според бившия президент, истинското му отстраняване от власт е станало на 2, а не на 3 юли, както се смяташе досега.

Полицейска акция в журналистическия факултет на СУ

/КРОСС/ В ранния следобяд униформени полицаи са нахлули във Факултета по журналистика и масова комуникация на ул. "Московска" №49, проверявайки лични карти на студентите вътре. В блогове и социални мрежи бързо се появиха снимки, на които се наблюдаваше засилено полицейско присъствие в района на факултета. По-късно се появиха и кадри на полицаи, които се разхождат в коридорите на първи етаж, където се намира окупираната през първите дни на студентските протести 13-та аудитория. И на двата входа към двора на факултета униформените са проверявали не само личните документи, но и студентските книжки на младите хора. На много от тях Пред news.bg деканът на факултета доц. Теодора Петрова потвърди информацията и добави, че в момента се извършва проверка по случая. Студентите по журналистика нарекоха този прецедент "полицейска окупация" и окачествиха действията на служителите на реда като "нарушаване на университетската автономия".  

Намериха се 52 млн. за Коледата на пенсионерите

Осигурени са парите за коледните надбавки на пенсионерите, каза в парламента социалният министър Хасан Адемов.Те ще бъдат дадени на възрастните, които получават пенсии до линията за бедност в размер на 251 лв. Пенсионерите ще получат по 50 лв. за празниците.

Полицаи нахлуха във Факултета по журналистика в София

Полиция нахлу във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева 

Двама полицаи са влезли в сградата на факултета. Огледали са първия етаж и са започнали да снимат. Излезли, щом видели, че тях също ги снимат, твърди очевидец.

Засилено полицейско пр Полиция нахлу във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Двама полицаи са влезли в сградата на факултета. Огледали са първия етаж и са започнали да снимат. Излезли, щом видели, че тях също ги снимат, твърди очевидец. Засилено полицейско пр

Искат Цацаров да отреже партията на скинарите

Сигнал до главния прокурор срещу новоучредената неонацистка партия "Националистическа партия на България" е бил внесен днес в деловодството на Върховната касационна прокуратура.

Във Варна отбелязват Световния ден за възпоменание на жертвите на пътя с акция по кръводаряване

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 26 октомври 2005 година за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят се отправя призив към правителствата и международната общественост, всяка трета неделя на месец ноември да бъде ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия.

Кацането на летище София вече възможно и при едва 75 м видимост

Летище София вече има по-висока категория на Системата за инструментално кацане. Това стана след въвеждането от Държавно предприятие „Ръководство на въздушно движение" и „Летище София" ЕАД, на процедури, позволяващи на авиационните оператори да осъществяват подход и кацане на въздухоплавателни средства в условия на минимална видимост от ... Летище София вече има по-висока категория на Системата за инструментално кацане. Това стана след въвеждането от Държавно предприятие „Ръководство на въздушно движение" и „Летище София" ЕАД, на процедури, позволяващи на авиационните оператори да осъществяват подход и кацане на въздухоплавателни средства в условия на минимална видимост от ...

Йордан Каменов оглави МВР-Плевен

Досегашният началник става шеф на Второ РПУ в града

    


Испанци обличат националния по футбол

Националите по футбол от всички възрасти ще бъдат облечени от Joma. Контрактът всеки момент ще бъде подписан официално, а артикулите вече са поръчани от БФС.
Договорът с Kappa ще бъде разтрогнат по взаимно съгласие, след като имаше доста сериозни проблеми. Дори преди мача с Чехия имаше опасност тимът на Любослав Пенев да остане без фланелки.
Нови Националите по футбол от всички възрасти ще бъдат облечени от Joma. Контрактът всеки момент ще бъде подписан официално, а артикулите вече са поръчани от БФС. Договорът с Kappa ще бъде разтрогнат по взаимно съгласие, след като имаше доста сериозни проблеми. Дори преди мача с Чехия имаше опасност тимът на Любослав Пенев да остане без фланелки. Нови

Възрастен мъж изгоря при пожар в дома си в Търговище

Възрастен мъж е изгорял при пожар в дома си. За това съобщиха от областната дирекция на ОД на МВР в Търговище.Малко преди 4.00 ч. тази сутрин в регионалното полицейско управление в Търговище е бил получен сигнал за възникнал пожар в пристройка към къща в кв. „Въбел”. След погасяването на огъня, по време на огледа, е бил намерен трупът на 69-годишния собственик на къщата. Тялото му е било откарано в търговищката болница за провеждане на съдебна експертиза.По време на пожара са изгорели пристройката и около 80 кв.м от покривната конструкция на къ...

Жаблянов: Не може да сравнявате депутатите с мишки, които излизат през задния вход

"Българският парламент ще остане да работи в този вид, в който е в момента, защото България има нужда от държавност. Трябва да има правителство, което да направи бюджета, трябва да има парламент, който да го гласува". Това каза в предаването на

Вайдман: Понижението на лихвата от ЕЦБ не е удар по германските спестявания

Европейската банка не очаква делфационен сценарий, заяви гуверньорът на Бундесбанк

    


Втори ден депутатите спориха по Бюджет 2014

Вял дебат се проведе в парламента по време на обсъждането на първо четене на бюджета за 2014 г., който и днес не бе гласуван. Управляващите се похвалиха с повечето пари за социална политика и образование, а от опозицията ги критикуваха за малкото средства за останалите сектори.

Откриха нов паметник

Нов паметник беше открит в с.Балабанлии, община Борово. Заместник областен управител Милена Хинкова участва в тържествената церемония. Паметникът почита  загиналите във войните от с. Балабанлии. Инициатор на събитието е организационният комитет за честване на 100-годишнината от Балканските войни на територията на гр. Борово....

Старт на продажбите на iPad Mini, но без фанфари

Проблемите с производствените капацитети помрачиха началото на продажбите

    


Разлог, Банско и Кресна на международно изложение

Разлог взе участие в международните туристически изложения в Англия и Полша. На туристическия пазар градът е разпознаваем с голф и СПА услугите. В рамките на един месец Разлог представи зимни и летни туристически пакети на изложенията в Лондон и Познан. На водещото събитие в туристическата индустрия в световен мащаб, каквото е изложението – Work Travel Market – Лондон, Великобритания, Разлог се представи като туристическа дестинация в рамките на съвместен проект: “Банско, Разлог и Кресна в прегръдката на Пирин“. Силен интерес бе проявен към пре...

Кацането на летище София вече и при по-гъсти мъгли – едва 75 м видимост

Летище София вече има по-висока категория на Системата за инструментално кацане. Това стана след въвеждането от Държавно предприятие „Ръководство на въздушно движение Летище София вече има по-висока категория на Системата за инструментално кацане. Това стана след въвеждането от Държавно предприятие „Ръководство на въздушно движение" и „Летище София" ЕАД, на процедури, позволяващи на авиационните оператори да осъществяват подход и кацане на въздухоплавателни средства в условия на минимална видимост от ...

Почиваме шест дни покрай Гергьовден догодина

Правителството определи за почивен ден 23 декември 2013 година. Така официалната коледна ваканция става пет дни, от неделя, 22 декември до 26 декември, четвъртък. В замяна на това 21 декември, събота, ще бъде работен ден.Официални работни дни ще бъдат също 27 и 30 декември - това е времето, в което финансово-стопанските организации могат да приключат годината. От пресслужбата на Министерския съвет припомнят, че 31 декември също е обявен за почивен ден, като заработването му ще бъде на 14 декември. Кабинетът одобри и разместването на работните и...

Путин стана велик майстор на таекуондото

Руският президент вече има почетен 9-и дан

    


Предците на леопарда са родом от Тибет

/КРОСС/ В планините на Тибет бяха намерени останки от отдавна изчезнали животни, които според американски учени от Националния природонаучен музей се явяват предци на снежните леопарди, тигри и лъвове.Откритата дива котка е с размери, сравними с тези на своите потомци, хранела се е с месо от умрели животни и е живяла в Тибет преди 4.42 или 5.95 млн. години. За съжаление, откритото животно прекалено много прилича на съвременните котки, което означава, че най-старият представител на семейство котки все още не е открит.    

Правителството размести почивните дни около Коледа

Кабинетът обяви 23 декември, понеделник, за почивен ден, а 21 декември, събота, за работен. 27 и 30 декември остават работни

Англия без Джерард и Кайл Уолкър срещу Чили

Капитанът на английският национален отбор по футбол Стивън Джерард и десният бек Кайл Уолкър няма да играят в петъчната контрола срещу Чили на „Уембли“, съобщи Би Би Си. Халфът на Ливърпул бе заменен при победата с 4:0 над Фулъм през уикенда, като мениджърът на „червените“ Брендън Роджърс потвърди за болки в областта на хълбока. Така 33-годишният футболист със сигурност отпада от плановете на селекционера Рой Ходжсън за двубоя вдругиден, но целта е да играе във вторник, когато „трита лъва“ срещат Германия. Островитяните обаче ще трябва да се сп...

По-смели форми за следващия VW Tiguan

Двете снимки са дело на британците от Autoexpress, които твърдят, че новият модел дължи всичко на концепция CrossBlue. Чакаме да видим дали техните визуални предположения ще се потвърдят с появата на новия модел в началото на 2015 година, седем години след дебюта на първия Tiguan. Новият Tiguan ще използва модулната MQB платформа. Тя ще позволи да се увеличи дължината му от настоящите 4426 мм. Същото важи и за товарния обем, който сега гони този на Skoda Yeti и нейните 470 литра. Вероятно междуосието ще бъде около 2700 мм, осигурявайки допълнително пространство в интериора, особено за пътниците отзад. Моделът обаче ще си остане 5-местен, за да остави място за появата на по-голям модел, заявка за какъвто даде концепцията VW CrossBlue. Такъв модел трябва да очакваме през 2016 година.  ...

В Благоевград задържаха известно лице на протестите

Проверките по отношение на протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски от страна на полицията са факт и в Благоевград, предаде кореспондент на Actualno.com от града. Рано тази сутрин, към 02:00 часа, полицията е проверила група от осем души, която се е връщала от софийските протести. Според информацията проверката е станала факт заради подозрение, че тези хора са били едни от най-активните в събарянето на загражденията около Народното събрание. В резултат на проверката е задържан известният в града Венцислав Кавазов заради "непристойно поведение". Кавазов е един от основните организатори на бурните протести срещу назначаването на Муса Палев за областен управител на Благоевград. Той беше уволнен от Областна дирекция "Земеделие" – Благоевград преди около месец. Там Кавазо...

Фандъкова: Нямам основание да издавам заповед за забрана за затваряне на кръстовища

Нямам основание да издавам заповед за забрана за затваряне на кръстовища. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде „Фокус”. „Ако имам такова основание, ще си изпълня ангажиментите”, посочи кметът. „Всички си даваме сметка, че в момента в София е напрегнато. Ние спазваме закона много стриктно. Законът за събранията и митингите дава възможност на хората свободно да изразяват своята гражданска позиция. Аз не съм получила уведомление за тези протести в момента”, добави Фандъкова. Тя заяви, че по информация на полицията тези протести са спонтанно събиране на хора. „Непрекъснато настоявам пред органите на реда да не допускат затваряне на кръстовища, когато има малки групи хора. Директорът на СДВР на специалната с...

Нова Зеландия е домакин на иновативно състезание по джетспринт

Нова Зеландия ще е домакин на първото в света състезание с джетове, което ще се проведе на терена на футболен стадион. Мощните джетове разполагат с двигатели с V-образен, 8-цилиндров двигател и мощност от 500 к.с. Вторият кръг от шампионата по състезание с джетове ще се проведе към края на другия месец. Организаторите предвиждат буквално да „издълбаят“ терена и да инсталират пет канала, по които ще се движат мощните машини. Идеята на състезанията с джетове е машините да бъдат управлявани от двама души екипаж, които се сътезават за време през каналите, които са с дълбочина под 1м. Ролята на навигатора тук е да направлява пилота със сигнали с ръцете, за посоката в която трябва да се движи джетът. Идеята на състезанието е да се предостави едно незабравимо зрелище на посетителите...

Как ще почиваме по Коледа?

До края на тази година ще има разместване на почивни и работни дни, реши правителството на днешното си заседание. Кабинетът обяви 23...

14 бежанци прекосиха границата ни

14 лица са установени на българо-турската граница от служители на ГД „Гранична полиция” в периода от 06.00ч. на 12.11.2013г. до 06.00 ч. на 13.11.2013 г. 9 от тях са сирийски граждани.

От агенцията са предприели действия за предоставяне на статут или закрила, като същевременно е засилена охраната по държавната граница.

Основен проблем в работ 14 лица са установени на българо-турската граница от служители на ГД „Гранична полиция” в периода от 06.00ч. на 12.11.2013г. до 06.00 ч. на 13.11.2013 г. 9 от тях са сирийски граждани. От агенцията са предприели действия за предоставяне на статут или закрила, като същевременно е засилена охраната по държавната граница. Основен проблем в работ

Унгарци ти дават $ 25 000 награда, ако хакнеш защитната им система

Унгарските програмисти Истван Лам и Сцилвестър Сзебени обявиха награда в размер от 25 000 долара за всеки който хакне защитната система на новосъздадената им компания Tresorit, съобщава Venturebeat. 

Целта на Tresorit е да бъде по-сигурна версия на Dropbox. Топ хакерите в европа са разработили технологията си през 2009г. Новата фирма счита... Унгарските програмисти Истван Лам и Сцилвестър Сзебени обявиха награда в размер от 25 000 долара за всеки който хакне защитната система на новосъздадената им компания Tresorit, съобщава Venturebeat. Целта на Tresorit е да бъде по-сигурна версия на Dropbox. Топ хакерите в европа са разработили технологията си през 2009г. Новата фирма счита...

Делян Добрев: Бюджет 2014 е бюджет на високата безработица

Бюджет 2014, който днес трябва да бъде приет от народните представители е бюджет на високата безработица и нулевия икономически растеж. Това коментира пред Дарик депутът от ГЕРБ - Хасково Делян Добрев. Той се аргументира с това, че в самия бюджет е записана увеличаваща се безработица през следващата година с 50 000 души.

Полиция нахълта във Факултета по журналистика на СУ

Проверявани са личните документи на студенти и преподаватели

Айсберг-великан се отцепва от Антарктида

Гигантски айсберг с площ около 700 кв. км. се отцепи от Антарктида и може да застраши корабоплаването, предаде Би Би Си.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване