Горски ще учат английски, пиар и да следят за незаконна сеч с 90 хил. лв. от ЕК

Служители на държавната горска администрация започват курсове как да пазят горските територии от незаконна сеч, да следят за редки биологични видове, ще се ограмотяват по информационни технологии и ще учат английски език с пари от Европейската комисия. Проектът за повишаване на квалификацията на работещите в Изпълнителна агенция по горите е за близо 90 хил. лв., отпуснати по Оперативната програма "Административен капацитет", съобщиха от ведомството в сряда.   В рамките на изпълнението на проекта ще бъдат обучени близо 300 служители на централната администрация и регионални дирекции по горите и специализирани териториални звена като дирекции на природни паркове, горски семеконтролни станции, лесозащитни станции и опитни научно-изследователски станции.   Тяхното обучение ще става в двудневни и тридневни семинари, в чиито рамки ще се преподава и "изграждане на публичен имидж" и „делови умения – участия в работни срещи, дискусии и посещения”.

Окупаторите пробват реакциите на полицаите

Окупаторите пред парламента на няколко пъти изпробваха реакциите на полицията.

Тайванската Luxgen показа компактен кросовър

Моделът Luxgen U6 Turbo ще се предлага с 1.8- и 2.0-литрови мотори

    


Представят 76 нови автомобила на изложението в Токио

/КРОСС/ 43-ото издание на Автосалон Токио ще се проведе между 22 ноември и 1 декември в японската столица. 20 и 21 ноември са отделени за представителите на медиите. На разгърната площ от 38 239 кв. метра своите постижения ще покажат 177 изложителя/180 бранда от 12 държави. Участие в проявата ще вземат всичките 14 японски автомобилни производители и 15 бранда, както и 18 чужди фирми/20 бранда, произвеждащи леки автомобили, товарни автомобили и мотоциклети. В Токио се завръща Volvo Car, а Tesla Motors се показва за пръв път в Япония. По време на 43-ото Tokyo Motor Show 2013 ще бъдат организирани 76 световни премиери (40 пътнически автомобили, 3 товарни автомобила, 24 мотоциклета и др.). Освен това, ще има още 81 японски дебюта. За сравнение, при 42-ия Автосалон Токио 2011, имаше 53 световни премиери (27 леки автомобила, 3 товарни автомобила, 14 мотоциклета и т.н.), пише autoclub.bg.  

Карта представя пешеходни и веломаршрути в Родопите


Нова туристическа карта, представяща  вело- и пешеходни маршрути от Триград до Ивайловград, вече е на разположение на туристите. 

Изданието е част от Трансродопския маршрут за пешеходен и велотуризъм, разработен през последните две години от българо-холандския проект  "Новото тракийско злато" в партньорство с фондация "Къща за книги и приключения".

Маршрутът тръгва от Триград и преминава на изток през Мугла, Стойките, Пампорово, Баните, язовир Кърджали, района на Студен...

Обявиха конкурси за директори на 12 общински училища в областта

Конкурс за директори на 12 общински училища във Великотърновска област обяви Министерството на образованието и науката. В момента техните ръководители са назначени за временно изпълняващи длъжността. Нови директори ще имат четири учебни заведения във В. Търново – Спортното училище, Професионалната гимназия по сградостроителство “Колю Фичето”, Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” и ОУ “П. Р. Славейков”. Конкурси за директори са обявени още за СОУ “Бачо Киро” в Павликени и основните училища в Бяла черква и Батак. Нови директори ще има в...

Покачването на морското равнище ще прави тайфуните все по-опасни

Тайфуните стават все по-опасни за жителите на крайбрежни селища с покачването на морското равнище и глобалното затопляне, заяви генералният секретар на Световната метеорологична организация (СМО) Мишел Жаро, цитиран от ДПА и Ройтерс. В доклада си за 2013 година агенцията на ООН посочва, че морското равнище по света е достигнало нови рекордни нива през март, като е нараствало със средно по 3,2 мм годишно от 90-те години на миналия век. През изминалото столетие равнището на моретата и океаните се е повишило с около 20 см. "Макар и индивидуалните ...

Второ момиченце от България открито в ромски катун в Гърция

Полицията в Солун се сблъска със случай, сходен с този на русата Мария от България, който развълнува целия свят, съобщава greece.greekreporter.com. Момиченцето бе открито в ромски катун в Гърция. При втория случай в рамките на разследване е открит акт за раждане, издаден в Солун през 2008-2013 за второ дете в гръцко ромско семейство, което обаче е било родено само шест месеца след раждането на първото.

Бургас се включва в конкурс на фондацията на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг


Бургас ще се съревновава с градове с население над 100 хил. души в конкурса Mayors Challenge на фондацията на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг - "Блумбърг Филантропи", съобщиха от общината.

Инициативата дава възможност на най-добрите идеи за иновация и подобрения в даден град да спечелят финансиране и съответно шанс за реализация.

Кметът Димитър Николов обяви, че очаква гражданите да се включат активно с предложения за проекти, които да се реализират в Бургас. Според...

Чешки гражданин прекара 24 часа в ареста за снимане на протеста

Петр Митренга

Чешкият гражданин Петр Митренга, задържан вчера при опитите му да снима протеста при обсадата на парламента през деня, е бил освободен след 24-часов арест в столичното 5 Районно управление на полицията, съобщи bTV.

Митренга е бил задържан на ул. „Оборище“ при опитите му да снима полицаите с мобилния си телефон, докато настъпват към студентите.

Митренга е от Чехия, но oт 40 години живее в България. Той разказа, че преди задържането му един от униформените се обърнал към него и му заявил, че няма право да снима. Тогава влезли в кратък спор, при който гражданинът настоявал, че има право да снима случващото се.

Полицаят му поискал личната карта, но в момента, в който мъжът бръкнал в якето си да му я представи, бил хванат за ръката и директно вкаран в полицейския бус, разказа още той.

Задържането на Митренга по случайност е заснето във видеоматериал от протеста и сблъсъка с полицията. От видеото ясно личи, че без да е проявил агресия, гражданинът е бил брутално повален на земята от униформените заради отказа си да спре да снима.

 

Статията "Чешки гражданин прекара 24 часа в ареста за снимане на протеста" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

До края на годината Украйна се отказва от руския газ

Украйна може да се откаже от закупуването на руски газ до края на тази година . Това съобщи пред журналисти украинският министър на енергетиката и въгледобивната 
промишленост Едуард Ставицки. Смятаме, че до края на годината вече може въобще да не купуваме руски газ, заяви министърът.

Според данни на руското Централно диспечерско управление Украйна може да се откаже от закупуването на руски газ до края на тази година . Това съобщи пред журналисти украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Едуард Ставицки. Смятаме, че до края на годината вече може въобще да не купуваме руски газ, заяви министърът. Според данни на руското Централно диспечерско управление

Maersk ще залага все повече на по-икономичните транспортни средства

Датската компанията се сдоби с 20 от новите енергийноефективни кораби клас Triple-E

    


Тийнейджър с хероин изловен от полицията в Кърджали

Момчето избягало от Дом за деца в Пловдив и се издирвало

    


АЦБ повиши прогнозата си растежа на британската икономика до 1,6%

За първи път от много време не е нужно да бъдем оптимисти, за да видим, че чашата е наполовина пълна, заяви Марк Карни

    


На летище София вече може да се каца и при 75 м видимост


На Летище София вече ще може да се каца и при едва 75 метра видимост. Това ще е възможно от 2 ч. след полунощ на 14 ноември, съобщиха от Министерството на транспорта. това се дължи на по-високата категория, която получи летището, за така наречената Система за инструментално кацане.

Тази категория е получена след въвеждането от Държавно предприятие "Ръководство на въздушно движение" и "Летище София" ЕАД, на процедури, позволяващи на авиационните оператори да осъществяват подход и...

$142 млн. за най-скъпото произведение на изкуството

Триптих на Франсис Бейкън счупи досегашния рекорд от 119,9 млн. долара, платени за версия на "Викът" на Едвард Мунк

Ултрасите пред парламента (снимки)

Окупация на парламента, Снимка: Стефан Стефанов

Автор: Миряна Захариева

Сергей Станишев: „Тези ултраси са докарани от Перник, Благоевград от Борисов и неговите кръгове. Какво общо имат с демокрацията? С парите, откраднати от данъкоплатците ли им плащат?”

Йордан Цонев: „Повтарям, Бойко е мутра, доведе футболни агитки пред парламента.”

Уважаеми господа народни представители, г-н Станишев, г-н Цонев,

Това ли са ултрасите? Това ли са футболни агитки? Тези лица ли са злото на България? От тези ли се браните? Заради тези ли хора столицата е блокирана със заграждения и полиция? Срещу тях ли изведохте щитовете, палките и каските на робокопите?

Господа, Това са младите (и някои недотам млади), будни хора на България, цвета на нацията. Очевидно трябва да ви го кажем в прав текст и да ви го покажем с цветни изображения. Засрамете се. Идете си. А?

Отец Васил, Снимка: Тихомира Методиева Окупация на парламента, Снимка: Тихомира Методиева Окупация на парламента, Снимка: Васил Гарнизов Окупация на парламента, Снимка: Васил Гарнизов Окупация на парламента, Снимка: Васил Гарнизов Окупация на парламента, Снимка: Васил Гарнизов Окупация на парламента, Снимка: Васил Гарнизов Окупация на парламента, Снимка: Васил Гарнизов Окупация на парламента, Снимка: Васил Гарнизов Окупация на парламента, Снимка: Васил Гарнизов Окупация на парламента, Снимка: Васил Гарнизов Окупация на парламента, Снимка: Васил Гарнизов Окупация на парламента, Снимка: Васил Гарнизов Окупация на парламента, Снимка: Васил Гарнизов Окупация на парламента, Снимка: Тихомира Методиева Окупация на парламента, Снимка: Тихомира Методиева Окупация на парламента, Снимка: Тихомира Методиева Окупация на парламента, Снимка: Тихомира Методиева Окупация на парламента, Снимка: Тихомира Методиева Окупация на парламента, Снимка: Тихомира Методиева Окупация на парламента, Снимка: Тихомира Методиева Окупация на парламента, Снимка: Тихомира Методиева Окупация на парламента, Снимка: Тихомира Методиева

Статията е препечатана от “Протестна мрежа”

Статията "Ултрасите пред парламента (снимки)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Циклон удари Сомалия, жертвите може да достигнат 300

Стихията е унищожила села, сгради и плавателни съдове

Борисов: Досега не оглавявахме протестите. В събота ще ви покажем какво можем

Бойко Борисов. Кадър: Нова

“Организираме антиправителствен митинг в събота в Пловдив ще ви покажем какво можем. Досега не сме оглавявали протестите”.

Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента в отговор на декларациите на Лютви Местан и Сергей Станишев от трибуната на парламента, в които те определиха протестиращите вчера младежи пред парламента като ултраси, организирани от ГЕРБ.

На въпрос той ли ще е начело на митинга, Борисов отговори: “А кой друг?”

След протестната акция Борисов ще се срещне в Пловдив с кметовете на ГЕРБ.

“На този митинг с партийни знамена ще поискаме правителството да подаде оставка, така, както огромната част дори от техните социологически агенции им я иска и им е казано”, обясни Борисов.

Той уточни, че с този митинг в Пловдив симпатизантите на партията няма да пречат на студентите и на другите протестиращи в София, с които ГЕРБ няма нищо общо.

Бойко Борисов беше водач на листата за парламентарните избори именно в Пловдив и оттам започна официалната му предизборна кампания.

Статията "Борисов: Досега не оглавявахме протестите. В събота ще ви покажем какво можем" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Плащаш 145 долара, когато изневериш

Проблемът със съпружеските изневери във Виетнам очевидно е стигнал своята точка на кипене. В желанието си да пресече или поне ограничи...

Бюджет 2014 залага на растеж, за да има фискална дисциплина, обяви Чобанов

Основните цели в него, по думите му, са рестартиране на икономиката

Полицаите: Влизаме в Университета само до тоалетна

Полиция влезе във ФЖМК. Снимка: NOрешарски

Влизаме само до тоалетна в сградата на ФЖМК, обясниха полицаите пред наш репортер, заснел снимката на униформен служител на МВР из коридорите на факултета по журналистика.

По закон университетите в България са автономни и на територията им при никакви обстоятелства не може да стъпва полицай.

Пред репортерите полицаите, които отказаха да се представят, най-напред увъртаха, че служителите на реда са били в университета не в служебно, а в лично качество.

На въпроса какво е това лично качество в униформа и работно време, те отговориха, че и един лекар на Бърза помощ може да се окаже по средата на деня някъде с бяла престилка и в работно време някъде без това да му е работа.

Малко по-късно наш репортер засече нова група полицаи в коридорите на ФЖМК, които чистосърдечно си признаха, че отиват до тоалетната.

Цяла сутрин полицаите проверяваха документите на студентите, влизащи в сградата на факултета. Други пък бяха насядали на пейките в двора, който също е академична територия, забранена за полиция.

Въпреки многото очевидци, на въпрос на OFFNews СДВР заяви, че не прави проверки във ФЖМК, а малко по-късно изтегли и полицаите от двора на факултета.

Подобно нарушаване на академичната автономия имаше на два пъти и вчера.

Най-напред голяма група полицаи стояха в двора на Художествената академия. По непотвърдени данни именно оттам са се измъкнали някои от по-неизвестните депутати на Атака и БСП по време на обсадата на парламента. След запитване на OFFNews до полицията, униформените бяха изтеглени, а ректорът на Художествената академия заяви, че не им е давал разрешение.

Късно вечерта пък полицаи застанаха на стълбите на Ректората. След бурната реакция на преподавателите, те отдръпнаха кордона, но въпреки това двама души с щитове, останаха още час на стълбите.

Статията "Полицаите: Влизаме в Университета само до тоалетна" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Арестуваха българка от ромски произход при опит за отвличане на бебе в Рим

Българка от ромски произход е била арестувана при опит да отвличане на дете в римското метро, съобщават италианските медии. В информациите по случая 25-годишната "похитителка", за чиято самоличност няма данни, е наричана "номадска българка". Термините "номад, номадски" се използват в италианския език като синоними на "ром, ромски", пояснява БТА. Майката с осеммесечно момченце слязла от метрото в периферията на Рим с намерението да се прехвърли на междуградски автобус, за да се прибере в дома си на 45 километра западно от столицата. Преди това р...

Графа иска да си купи повече време за семейството

Певецът и продуцент не се свени да признае, че обожава силната си съпруга Мария. Споделя, че в нейно лице е открил истинската любов, която дълго време е търсил. Всеотдайно се грижи за децата им Крис и Никол, а единственият му възпитателен метод е да им дава много любов. Благодарен е на родителите си, че от малък са го подготвили за сцената и е Певецът и продуцент не се свени да признае, че обожава силната си съпруга Мария. Споделя, че в нейно лице е открил истинската любов, която дълго време е търсил. Всеотдайно се грижи за децата им Крис и Никол, а единственият му възпитателен метод е да им дава много любов. Благодарен е на родителите си, че от малък са го подготвили за сцената и е

Депресията ни състарява физически

Депресията ускорява стареенето на човека, като съкращава в клетките специални участъци ДНК, защитаващи молекулите от увреждания, твърдят специалисти

Влади Ампов-Графа иска да си купи повече време за семейството

Певецът и продуцент не се свени да признае, че обожава силната си съпруга Мария. Споделя, че в нейно лице е открил истинската любов, която дълго време е търсил. Всеотдайно се грижи за децата им Крис и Никол, а единственият му възпитателен метод е да им дава много любов. Благодарен е на родителите си, че от малък са го подготвили за сцената и е Певецът и продуцент не се свени да признае, че обожава силната си съпруга Мария. Споделя, че в нейно лице е открил истинската любов, която дълго време е търсил. Всеотдайно се грижи за децата им Крис и Никол, а единственият му възпитателен метод е да им дава много любов. Благодарен е на родителите си, че от малък са го подготвили за сцената и е

Благоевградска художничка: Иконописта е призвание

Над 800 икони има зад гърба си благоевградската художничка Кристина Иванова. За нея рисуването на икони е вътрешна потребност. Казва, че иконописта е призвание. "Църковната живопис се откроява с характерна специфика. За разлика от приложното и изящното изкуство при иконописта се спазва стриктно канонът, измпровизации няма. "Задължително е иконата е да бъде осветена. Неслучайно казват, че иконата е Евангелие", допълва Иванова. Благоевградската художничка споделя, че техниката на иконописта е изключително сложна -  иконата се изписва на грундиран...

В Кънектикът киселите краставички трябва да отскачат, за да са всепризнати (снимки)

Знаете ли, че в Уисконсин е било почти незаконно да се сервира ябълков пай в обществени заведения без да има сирене отгоре? Или че в Тексас, според слухове, е противозаконно децата да имат необичайни прически? Продполагаме, че не. Поне докато не видите весело-странните снимки на Оливия Лочер.




Знаете ли, че в Уисконсин е било почти незаконно да се сервира ябълков пай в обществени заведения без да има сирене отгоре? Или че в Тексас, според слухове, е противозаконно децата да имат необичайни прически? Продполагаме, че не. Поне докато не видите весело-странните снимки на Оливия Лочер.

Таксиджията-убиец сяда на подсъдимата скамейка

Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу таксиметровия шофьор Михаил Куртев, който блъсна 12 човека на спирка на бул. "Цариграско шосе" и двама от тях загинаха.

КНСБ и "Подкрепа" не се разбраха за стачка

На този етап няма нагласа за обща стачка, стана ясно от думите на вицепрезидента на "Подкрепа" Димитър Манолов

Николов: Личен мотив е причината за наказанието ми

/КРОСС/ Посланик Чавдар Николов смята, че казусът "Боевски" е бил само повод за отзоваването му от Бразилия. В интервю за БНР той беше категоричен, че не липсата на информация за изненадващото завръщане на Гълъбин Боевски, а личен мотив е причината за наказанието, което му беше наложено от министъра на външните работи Кристиан Вигенин. Самото мое извикване в България е обида за другата държава. Разгласяване на подобно извикване на посланик се прави, за да се покаже на другата държава, че ние не сме съгласни с някакви нейни действия, а тук, всъщност, аз съм извикан за действия лично срещу мен, но се засягаше другата държава, заяви Николов. Според Николов не близоста му с Николай Младенов е причина за отзоваването му: Казах го това на г-н Вигенин на срещата ми с него, но той отхвърли подобно твърдение. Каза, че той лично с министър Младенов е в идеални отношения, вярно, че пътищата им са се разминали политически, но те си остават добри приятели. Той отказа да е някаква репресия на политическа основа. Смятам, че атаката е по някакъв начин персонална и е била подготвена, още преди случая с Боевски да излезе наяве. Ако не е бил Боевски, щеше да бъде нещо друго. Чавдар Николов каза, че е на работно си място в Бразилия, където ще остане, докато не бъде освободен от поста си с президентски указ

НАСА прехвърля голям обем от данни към Amazon

/КРОСС/ НАСА прави достъпни голям обем от данни чрез интернет услугите на Amazon, обяви институцията. Целта е информационните масиви с климатични данни да бъдат достъпни за изследователи, студенти и любители на науката. НАСА е нарекла този проект OpenNEX и сега всеки може да използва облачните услуги на Amazon, за да види данните на агенцията за температурата, валежите, горите и да анализира тази информация с инструменти на NEX. НАСА вече е качила 20 терабайта данни, като планира да публикува още в бъдеще. Amazon хоства данните безплатно, като това е част от обществената програма в рамките на интернет услугите на компанията. Информационният масив на НАСА в облака на Amazon e достъпен от линка: http://aws.amazon.com/nasa/nex.

5-ма ранени и блокаж на Е-79 след тежка верижна катастрофа

Петима души пострадаха при тежка верижна катастрофа, която затвори за часове международния път Е-79 край Мездра. Идващ от София автомобил поднася на мокра настилка на завой и се блъска странично в отсрещна кола, която се завърта на платното и впоследствие е ударена от друг автомобил.

Рийзе предупреди Йол, че стяга куфарите

Дни след като в Англия се повяха информации за евентуалното напускане на Димитър Бербатов, още един играч на Фулъм очевидно се насочва към изхода на „Крейвън Котидж“. Джон Арне Рийзе предупреди в прав текст мениджъра Мартин Йол, че ако не получи повече игрово време, ще потърси късмета си на друго място. 33-годишният ляв бек премина при лондончани през лятото на 2011 година, като през първия си сезон бе несменяем титуляр, но впоследствие започна да губи битката с Киърън Ричардсън. През настоящата кампания норвежецът има едва два мача във Висшата...

Йордан Цонев паркира автомобила си на място за инвалиди (видео)

Председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев паркира автомобила си на място за инвалиди. Това става ясно от видео, разпространено в Youtube. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева В клипа се чува как зад камерата мъжки глас казва: "Кофти е като спирате на инвалидното място, г-н Цонев", на което

Община Варна удължава стока за проекта „Предизвикателство за кметове“

Срокът, в който варненци могат да предлагат идеи за конкурса „Предизвикателства за кметове“, организиран от фондация „Блумбърг“, е удължен до 20-ти ноември, тъй като предложения продължават да бъдат предавани - както в деловодството на общината, така и по електронен път – до дирекция „Канцелария на кмета“, отдел „Международно сътрудничество“.

Откриха труп на млад мъж до електрически стълб

Труп на 29-годишен мъж е бил намерен до електрически стълб с високо напрежение в местността Боровец, съобщиха за Дарик от полицията. Сигнал за откритото безжизнено тяло е бил подаден вчера сутринта от жители на района. Пристигналите на мястото медици само са констатирали смъртта. До момента следствените органи не са открили улики за престъпление. Причините за инцидента се изясняват. Работи се по версия, че причината за него е свързана с това, че жертвата е опитала да извърши кражба на ток или на цветни метали от електрическия стълб, пише ТОП НО...

БСП и ДПС заклеймиха протеста като "метеж" на "ултарси","мутри", "бръснати глави"

Ескалацията на антиправителствените протести, прераснали в сблъсъци с полицията, бе посрещната от управляващите с яростни нападки срещу протестиращите и упорити закани, че няма да отстъпят властта. Реакцията им спрямо новите събития, при които вече има и студентска окупация, и белези на радикализация, е същата, както спрямо многолюдните летни протестни шествия – да се пренебрегват стотиците недоволни граждани и да се сочат единични групички на провокатори, най-вероятно изпратени от партийните им централи.   В сряда сутринта лидерът на БСП Сергей Станишев окачестви събитията около парламента от предишната нощ като опит за метеж, а председателят на ДПС Лютви Местан е видял "бръснатите глави като най-агресивната част на българското общество". Тези квалификации на разбунтувалите се срещу управлението студенти и граждани все пак са нищо в сравнение с изцепката на депутата от "Атака" Десислав Чуколов, който наскоро определи протестиращите младежи като "изродчета на сикаджията Бойко".   ГЕРБ обвиниха управляващото мнозинство, че превърна площад "Народно събрание" в гладиаторска арена и окървави мирния протест на невъоръжени български студенти. В декларация на партията, прочетена от парламентарната трибуна, депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева осъди полицейското насилие над протестиращите.   По думите й срещу "цвета на нацията" държавната машина е изправила "въоръжени с шлемове и палки".   Под прозорците ни децата ни бяха блъскани, удряни, бити и арестувани по жълтите павета. И тези срамни за демокрацията кадри, пропити с необяснимо настървение, обиколиха новинарските емисии и световните агенции. Докато премиерът Орешарски захаросваше чуждите медии, че е освободил страната от страха и е форсирал инвестиционната активност, на площада пред парламента ерозията на доверието в управляващото мнозинство достигна котата, отвъд която разложителните процеси са необратими, заявиха от ГЕРБ и призоваха управляващите да подадат оставка.   Вдигнете си ръцете от студентския протест, не се превръщайте в узурпатори и диктатори, и не позорете страната ни. Всичко друго е форма на цинизъм и предателство към децата ни, се казва в декларацията, прочетена от Караянчева.   Преди това лидерът на БСП, с чийто мандат е съставен кабинетът "Орешарски", обяви от трибуната, че студентският протест е удар срещу демокрацията и метеж срещу работещо правителство.   Трябва да има ясна преграда срещу опита за метеж, защото снощи редом с протестиращите студенти застанаха мутри, които целяха размирици, заяви Сергей Станишев.   "Искам да попитам тези ултраси, от Перник, Пловдив и др. - кой им плаща? Кръгът "Котараците" ли ги организират", продължи Станишев като подчерта, че в крайна сметка всичко се плаща от данъкоплатеца.   Искам да ви кажа - това няма да мине. Защото България се нуждае от оздравяване, от освобождаване. Защото тези 4 години всеки, който изразяваше инакомислие, беше преследван. Демокрацията се нуждае от сила, заяви Станишев.   "Една група хора искат да поставят младите хора до мутри, които искат да окупират Народното събрание. Искам да благодаря на българските полицаи за техния стоицизъм, воля и сила. Вчера всички групи без изключение след съвместното изявление на президента и премиера заявиха, че са против насилие на верска основа. Но насилието се насажда все по-упорито. Ние вървим към един неофашизъм, който си пробива път в тази тежка икономическа и политическа криза. Той играе със страховете на хората", каза още Станишев, чието правителство е подкрепяно от екстремитската партия "Атака".   Станишев повтори, че БСП подкрепя правителството, защото трябва да се реализира промяна към демокрация. Мракът подчертаваше бръснатите глави като най-агресивната част на българското общество, заяви от своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан.   "Снощи законодателният орган на страната беше атакуван от ултраси. Това няма нищо общо със студентите на Република България, нашите деца. Правото на протест е очарованието на демокрацията и затова то е скрепено конституционно. Но едно е правото на протест, друго е окупацията. Едно е протестът на студентите, съвършено друго е метежът срещу законодателния орган на страната, който се организира от тези, които вчера отсъстваха от обсъждането на най-важните актове – бюджетите на НОИ, НЗОК. Защото впрегнаха новите си генерали, впрегнаха корупционно натрупаните милиони, за да взривят устоите на демократична България”, заяви още Местан.   "За Борисов и Цветанов няма оцеляване в политиката извън властта. Затова няма да се спрат пред нищо. Протестът срещу кабинета Орешарски няма кой знае какви солидни политически аргументи, защото в строго политически план като стил на управление, като реална грижа за българските граждани и бизнес, кабинетът Орешарски е друга реалност, несравнимо по-добра от управлението на кабинета Борисов”, заяви Местан.   Протестът срещу кабинета Орешарски няма кой знае какви солидни политически аргументи, защото в строго политически план като стил на управление, като реална грижа за българските граждани и бизнес, кабинетът Орешарски е друга реалност, несравнимо по-добра от управлението на кабинета Борисов, каза още Местан.   И допълни, че понеже го е страх да отговаря, Борисов бърза да свали правителството. Председателят на ДПС обаче увери, че партията му и нейните 36 народни представители "ще стоят плътно зад кабинета "Орешарски”, зад конституционния ред, зад българската демокрация”.   След изказването на Местан депутатите в зала станаха на крака и ръкопляскаха.  

Във „Владиславово” са против бежанци в казармите. Губернаторът: Няма такова решение

Няма нито решение, нито идея, казармените райони във „Владиславово" да станат бежански център. Това заяви за Дарик областният управител Иван Великов, който тази сутрин е провел разговор по въпроса с военния министър. Засега въобще не е обсъждано настаняване на бежанци във Варна. В областта няма възможности за приютяването им, категоричен бе Иван Великов. Това областният управител е отговорил и на запитване от Министерски съвет за възможностите сгради и помещения в региона да поемат бежанци. Вчера от ГЕРБ обявиха, че два бивши казармени...

Moody’s и S&P дадоха подинвестиционен рейтинг на БТК

Водещите международни агенции за кредитен рейтинг Moody’s и Standard & Poors (S&P) определиха подинвестиционен рейтинг на БТК. Първата дава оценка B1 със стабилна перспектива, а втората BB- в позитивна перспектива.

Рейтингът се определя заради обявеното намерение на компанията да емитира еврооблигации за 400 млн. евро с падеж през 2018 г., Водещите международни агенции за кредитен рейтинг Moody’s и Standard & Poors (S&P) определиха подинвестиционен рейтинг на БТК. Първата дава оценка B1 със стабилна перспектива, а втората BB- в позитивна перспектива. Рейтингът се определя заради обявеното намерение на компанията да емитира еврооблигации за 400 млн. евро с падеж през 2018 г.,

Урок по безопасност на движението

Колоезденето е екологичен и доставящ удоволствие начин за придвижване, който обаче носи и някои рискове. Велосипедистите трябва да знаят, че за тях важат същите закони като за останалите участници в движението. Те трябва да спазват изискванията на Закона за движение по пътищата, както за тяхната безопасност, така и за останалите водачи и пешеходци.

Велосипедистите трябва да се движат със светлоотразителни жилетки в тъмната част на денонощието, както и да са сигурни, че колелата им са изправни, имат работещ фар и светлоотразители. Важно е да знаят, че могат да се движат само по велоалеите и по пътното платно, а по тротоарите и в пешеходните зони – само при наличие на велосипедни алеи или ленти, означени по съответния начин. Придвижването по тротоарите е забранено, освен ако велосипедистите са деца до 12 годишна възраст.

На тази тема бе посветен открития урок на учениците от VІ и VІІ клас от ОУ „Христо Ботев” – гр. Поморие. Младите велосипедисти първо си припомниха правилата при управляване на двуколесно пътно превозно средство с помощта на инпектор Т.Тодоров от РУП – Поморие. Г-жа Райкова извърши кратък инструктаж на участниците относно правилата за движение на колоната по пътя, спазване на дистанция и недопускане на изпреварване и беше даден старт. Колоната поведе техния преподавател г-н Димов. За гарантиране на безопасността на децата се включи и РУП – Поморие, като две патрулни коли придружаваха колоната велосипедисти.

Велопоходът бе част на кампанията за безопасност на движението в община Поморие. С тази своя инициатива децата искат да напомнят на водачите да бъдат толерантни на пътя, да карат със съобразена скорост и да спазват правилата за движение.

ЕК призова за решителни действия за уреждане на въпроса с Тимошенко

Очаква се подписване на споразумение за асоцииране на Украйна с ЕС този месец

    


Цветанов: Подаването на оставка е демократичното решение

Когато се стигне до подобни сблъсъци, всеки трябва да направи оценка дали не е по-добре за гражданския мир и за сигурността на страната, за перспективата на държавата, да си подаде оставката. Това заяви в коментар за събитията в България заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от БТА. По думите на Цветанов представителите на ЕНП наблюдават с тревога събитията в България. Зам.-председателят на ГЕРБ посочи по повод вчерашните сблъсъци около Народното събрание, че в случая не би било редно да бъдат винени с...

Община Кюстендил е готова за зимата

Фирмата ,която извършва зимната поддръжка на пътищата в Кюстендилска община "Булплан инвест" е готова за зимния сезон, заяви кметът Петър Паунов."Имат машини , имат всичко. Така че сме на линия. Знаете, че хората по временната заетост работят от тук нататък в зависимост от тежестта на зимата.Излишно е да ви казвам, че средства не достигат. Знаете, че всички колеги от сдружението на общините искаме увеличение на средствата за зимно поддържане и капиталови разходи.Към момента има индикации, че общините ще имат някаква по- съществена роля, но нек...

АБВ на военното обучение в училище

/КРОСС/ Първите учебни помагала за задължителната подготовка на учениците от 9-и и 10-и клас в средните училища за усвояване на знания по отбраната на страната вече са готови и отпечатани, пише „Преса". Занятията по тази тематика започват на 1 декември в общо 4548 паралелки в цялата страна. Подготовката е в рамките на 5 учебни часа в часа на класния. „Това не е военна подготовка от онзи вид, която помним от едно време. Децата няма да боравят с оръжие, а ще слушат уроци, които ще им дадат първоначални знания", каза полк. Стоян Стаматов, шеф на Централното военно окръжие. Темите например са задължения на гражданите по отбрана на страната, оцеляване при терористични актове, история и настояще на въоръжените сили, мисия и задачи на армията и т.н. Учебните помагала са отпечатани във Военното издателство в тираж 6000 броя. Книжката за 9-и клас има 70 страници, а за 10-и - 94. „Над 2200 души кандидатстват за 370 вакантни места за войници в Сухопътните войски", съобщи полк. Стаматов. От МО пък обясниха, че такъв наплив от мераклии за редници отдавна не е имало. Поради тази причина срокът за медицинските прегледи на кандидатите е бил удължен заради допълнително желаещи близо 150 души. Въпреки че е изтекъл, от ведомството се съгласили да отпуснат още няколко дни, за да не се получи дискриминация. Всички прегледи са за сметка на бюджета на МО

Сладолед свети в тъмното

Чарли и сладоледената фабрика – така спокойно може да се нарича британската компания за производство на сладолед Lick Me I'm Delicious. Нейният...

Инфлацията през октомври - минимална

Статистиката за втори пореден месец през октомври отчете минимална инфлация от 0,5% на месечна база. На годишна база обаче отново има дефлация от -1,4%, а индексът с натрупване от началото на годината е -1,7 на сто.

Студенти преобразиха „стената“ пред парламента

Студенти облепиха част от новите масивни заграждения около парламента с листове, на които са изобразени тухли по аналог със „Стената" на Роджър Уотърс, видя репортер на „Труд онлайн". Поставените метални огради по-трудно могат да бъдат изтръгнати, тъй като са закачени едно в друго, и са по-тежки.

Студенти облепиха част от новите масивни заграждения около парламента с листове, на които са изобразени тухли по аналог със „Стената" на Роджър Уотърс, видя репортер на „Труд онлайн". Поставените метални огради по-трудно могат да бъдат изтръгнати, тъй като са закачени едно в друго, и са по-тежки.

Студенти префасонираха „стената“ пред парламента (снимки + видео)

Студенти облепиха част от новите масивни заграждения около парламента с листове, на които са изобразени тухли по аналог със „Стената Студенти облепиха част от новите масивни заграждения около парламента с листове, на които са изобразени тухли по аналог със „Стената" на Роджър Уотърс, видя репортер на „24 часа онлайн". Поставените метални огради по-трудно могат да бъдат изтръгнати, тъй като са закачени едно в друго, и са по-тежки.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване