Най-малко 15 души загинаха при атентат срещу иранското посолство в Бейрут

Най-малко 15 души загинаха при атентат срещу иранското посолство в Бейрут, съобщиха световните агенции.   Два мощни взрива са станали край сградата на посолството в квартал Бир Хасан в южната част на Бейрут.   Взривните устройства, заложени в автомобили, били задействани от атентатори самоубийци, които се приближили до западния вход на посолството, където се намира жилищния комплекс.   Главният портал на посолството бил напълно разрушен. Нанесени са щети на триетажната сграда.

50 000 мобилизирани да чистят снега в китайски град (видео)

Близо 50 000 души бяха мобилизирани днес за разчистване на снега в китайския град Харбин, административен център на провинция Хейлунцзян, след най-силния снеговалеж в района от половин век, съобщи Синхуа.

Детски градини се нуждаят от медици, обучени за работа с деца с диабет

Деца. Снимка: БГНЕС

Детските градини и училищата се нуждаят от медици, обучени за работа с децата с диабет. Това заяви Соня Стратева, директор на столичната 124 ЦДГ “Барборино”, в която се намира единствената в България група за деца с диабет.

В групата за деца с диабет има 22 деца с диабет и няколко деца без диабет, които са включени по желание на родителите. От децата с диабет има много отсъстващи всеки ден, тъй като ходят много често на лекар – на консултации, контролни прегледи. Затова решихме и да включим други деца, за да бъде пълна групата. Освен това по този начин ние бягаме от етикета “болни деца”. Тези деца ще отидат заедно на училище и когато едно дете с диабет извади помпата си или писалка за поставяне на инсулин, то няма да бъде наричано наркоман и няма да стряска децата, а напротив – самото дете и запознатите с диабета деца ще могат да разяснят на останалите за какво става въпрос, обясни Стратева.

Децата, а и родителите се приобщават много лесно. Родителите си пишат, разменят мисли, съвети, опит, споделят проблемите си. Учим децата, че това заболяване може да се случи на всеки един. Децата при нас не са с вроден диабет, а са заболели от вируси, инфекции след раждането или в ранното им детство, допълни тя.

За децата с диабет се грижат две медицински сестри, което е един минимум и е изключително малко. Какво се случва, ако се появи проблем при няколко деца едновременно или ако и двете медицински сестри са болни. Но тъй като отговорността е много голяма, когато търсим медицински сестри, почти всички се отказват, когато чуят, че ще трябва да се грижат за деца с диабет, посочи Стратева.

Аз много се радвам и че самите родители са вече много отворени към проблема, те много ни помагат. Всеки ден медицинските сестри се консултират с тях, когато стойностите са високи. Затова ни трябва и един лекар, който да е тук поне четири часа на ден, така и родителите ще са по-спокойни, когато ни оставят децата си. Надяваме се, че здравното министерство може да ни осигури един щат за лекар или още една медицинска сестра, тъй като това е крайно необходимо, коментира директорът на детската градина.

Медицинските сестри са преминали през различни специални обучения.  Въпреки това обаче е нужен и лекар, който да се грижи за децата.

“За родителите също не е малък стресът. Те искат кръвните стойности на децата им да са добри на цената на всичко – преди хранене да са над 4, а след хранене да са до 8-9. Но има деца, които са със стойност 22 или такива, които преди хранене падат на 1.8. за нас е не стрес, а ад. Затова започваме да звъним и да питаме какво трябва да направим, защото е друго да ни каже лекар, да прецени”, каза Соня Стратева.

Друг проблем, пред който се изправят родителите на децата с диабет и медицинските специалисти в детската градина, е, че не всяко дете има инсулинова помпа. Причината е, че Здравната каса не заплаща помпите.

Те струват около 10 000 лева, като на месец се плащат и по 250 лева за консумативи. НЗОК осигурява само писалки, инсулин и малък брой лентички.

Инсулиновите помпи са от изключителна помощ както за родителите, така и за нас. Не се налага например вечер да се будят децата, за да им се постави инсулин. Количествата могат да се регулират, а при проблем, устройството сигнализира, уточни Стратева.

Работата ни е много трудна и защото групата е смесена. В нея има деца на 4, на 5, на 6 години. Това е много трудно за педагогическите специалисти, които трябва да преподадат учебно-възпитателното съдържание, обясни тя.

По думите на Стратева децата са изключително дисциплинирани и се справят с лекота с всекидневния режим, през който преминават.

“Когато децата идват сутрин, те вече са закусвали в 7 часа вкъщи. Родителите идват с дневниците, с апаратите за измерване на кръвната захар и споделят как е минала вечерта, нощта, сутринта.

Няколко пъти на ден на децата се измерват стойностите на кръвната захар, а според стойностите се измерва и количеството храна, което получава всяко дете.

Нашата закуска в групата е в 10 часа, като преди това им се мерят кръвните стойности.

Включена е още двигателна активност, а винаги когато е топло, ги извеждаме в двора. Стремим се да внедрим балансиран режим на хранене при всички деца, закаляване.

Обядват, след това има следобеден сън, вземане на кръвни стойности. Следобед има и избираеми допълнителни педагогически услуги, а между 17.30 и 18.30 часа родителите гледат да си ги вземат, защото в 19 часа им е първата вечеря, има и една малка вечеря в 22 часа”, разказва директорът на детската градина.

“Тук децата преминават през едно своеобразно обучение всеки ден и някои от тях вече успяват сами да мерят стойностите на кръвната си захар.Това важи особено за по-големите деца, на които им предстои скоро да тръгнат на училище, а в училище проблемът е много голям поради липсата на медицински специалисти.

Стресът наистина е много голям и затова много родители се отказват от детска градина, но несъмнено е по-добре да се научат самите деца на този специфичен режим, преди да тръгнат на училище, когато на практика ще са сами.

Това е друг проблем – няма приемственост. Една майка ми обясняваше, че трябва да ходи всяко междучасие, за да измерва кръвните стойности на детето и че не  може да намери изобщо училищната сестра”, коментира Стратева.

Здравното министерство трябва да обърне внимание и да има специалисти както в детските градини, така и в училищата, защото броят на децата с диабет се увеличава, категорична е тя.

За момента 124 ЦДГ е единствената детска градина в България, в която има група за деца с диабет. Правени са опити да се направят подобни групи и на други места – в София, в Пловдив, но опитите са неуспешни, защото не успяват да се намерят медицински специалисти.

По данни на Българското сдружение по детска ендокринология броят на децата с диабет в България  е между 1500 и 2000. Точният брой не е ясен, тъй като все още няма регистър на хората с диабет. Едва 70 от децата се лекуват с инсулинови помпи, като в повечето случаи те са закупени от родителите.

Статията "Детски градини се нуждаят от медици, обучени за работа с деца с диабет" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Мъж плаши съселянин с убийство

28-годишен мъж от село Рояк е задържан за закана за убийство към съселянин, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Случката се разиграла след скандал за имуществена делба. Мъжът се ядосал, извадил нож и заплашил другия 24-годишен участник в разпрата, че ще го убие. Извършителят ще остане в ареста за денонощие. По случая е образувано досъдебно производство....

Пресъздават българската история в двора на варненско училище

На 21 ноември - четвъртък, от 12:30 ч. в двора на VІІ СОУ „Найден Геров” ще гостуват прабългари. Те ще яздят коне и ще покажат облекло, въоръжение и бойни умения на българите от ранното Средновековие. Събитието ще се осъществи вследствие на сътрудничеството между училището и „Сдружение за възстановяване и съхраняване на българските традиции – Авитохол”.

31-годишен се бори за живота си след катастрофа с мотор край Айтос

31-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа с мотор край Айтос, съобщиха от полицията в Бургас.

Около 12:40 ч., вчера в черешова градина близо до село Мъглен, община Айтос, поради движение с несъобразена скорост в пресечена местност катастрофира, преобръщайки се върху земята, мотопед ’’Ямаха СА 09’’, с ямболска регистрация. Той е управ 31-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа с мотор край Айтос, съобщиха от полицията в Бургас. Около 12:40 ч., вчера в черешова градина близо до село Мъглен, община Айтос, поради движение с несъобразена скорост в пресечена местност катастрофира, преобръщайки се върху земята, мотопед ’’Ямаха СА 09’’, с ямболска регистрация. Той е управ

Община Брюксел въвежда нови такси за регистрацията на чужденци

Общинският съвет на Брюксел въвежда нова такса за регистрацията на чужденци, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.   От догодина чуждестранните граждани, които досега биваха регистрирани безплатно, ще плащат по 25 евро, за да заявят постоянния си адрес в общината и така да уредят правото си на престой.   Повишават се цените за издаването и за доставката на паспорт на чужденци.   При гласуването представителите на партията Християндемократи и фламандци са били против, а от партията "Еколо" са се въздържали.   Прозвучали са мнения, че Брюксел не е редно да заприличва на Антверпен, където местните власти по-рано тази година въведоха такса от 250 евро за издаване на документи на чуждестранни граждани.   Преди дни прокурорът на Антверпен предложи взимането на ДНК-проби от новопристигнали в града чужденци да стане задължително.

Орешарски: В бюджет 2014 се предвиждат повече средства за социална грижа

В бюджета за 2014 г. са предвидени повече средства за социална грижа, заяви премиерът Пламен Орешарски на дискусия в парламента на тeма „Борбата с бедността в България".

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева  

Той добави, че 76,5 млн. лева допълнително са предвидени за подкрепа на децата и семействата, 20 млн. В бюджета за 2014 г. са предвидени повече средства за социална грижа, заяви премиерът Пламен Орешарски на дискусия в парламента на тeма „Борбата с бедността в България". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Той добави, че 76,5 млн. лева допълнително са предвидени за подкрепа на децата и семействата, 20 млн.

Над 70 % от българите – песимисти, алармира Галъп

Започва нов етап по отношение на общественото съзнание, отчита Галъп на база последното си проучване, проведено между 31 октомври и 7 ноември чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1012 пълнолетни българи в цялата страна.

Обраха варненския храм "Св. Петка"

Православният храм „Св. Петка” до Руското училище във Варна е бил обран, съобщиха от полицията. Районът сутринта бе отцепен.

Харисън Форд иска пак да е Индиана Джоунс

Харисън Форд иска да участва в още един филм за Индиана Джоунс. 71-годишният актьор се снима в четири части от приключенската поредица в ролята на професора по археология и твърди, че не би отказал отново да се превъплъти в неговия образ. "Бих бил щастлив да заснема още един филм за Индиана Джоунс...Би било страхотно да се върна към този образ, въпреки възрастта ми. Със сигурност ще ми хареса да изиграя Индиана Джоунс още веднъж. Не нося шапката и камшика, но знам къде да ги открия", сподели актьорът пред френската телевизия TF1 TV. За последен...

Ще изпълни ли ВАС написаното в тефтерчето на Златанов

Пресконференцията на прокуратурата, на която бехе показано скандалното тефтерче на Филип Златанов, Снимка: legalworld.bg

Помните ли още прословутото тефтерче на Филип Златанов. В него шефът на КПУКИ (Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси) си беше записвал инструкциите от И. Ф. кой да се удари и кой да се пази.

До дни ще стане ясно дали инструкциите са били само от И. Ф. или и в сегашната власт няма такива, които нямат нищо против да се възползват от него и с мълчаливото си съгласие да спомогнат за отстраняване на „неудобните”.

На 12 ноември 2013 г. беше заседанието на Върховния административен съд по делото за конфликт на интереси срещу двама от членовете на Комисията за защита на конкуренцията Александър Александров и Елена Димова. Александров и Димова са двама от героите в тефтерчето на Златанов. Срещу имената им пише: “незабавно”.

„Незабавна” е и реакцията на КПУКИ (Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси). Само за две седмици тя е решила, че членовете на КЗК са в конфликт на интереси. Вината им – изнасяли са лекции. Според комисията така те са извършвали и търговска реклама, защото на поканите за семинарите срещу имената им пишело къде работят.

Това вероятно е най-странният конфликт на интереси. Десетки известни политици, съдии и ръководители на администрации четат лекции. И естествено в обявите за семинарите с тяхно участие са изписани имената им и къде работят. Сред тях е и шефът на Александров и Димова Петко Николов. 

Чудно защо КПУКИ не е реагирала така „незабавно” по всичките тези казуси. OFFNews бе така добър да изпрати на КПУКИ запитване. Но хората, з акоито питахме, не фигурираха в тефтерчето и Златанов не видя конфликт на интереси.

Всъщност проблемът е по-прост. КПУКИ не се използва за търсене на конфликт на интереси, а за отстрел на неудобни. А Александров и Димова пречат, заради неблагоразумието си редовно да пишат особени мнения по решенията на Комисията за защита на конкуренцията.

КЗК вероятно е най-важната комисия в страната. През нея минават дела за милиони левове. Ако председателят контролира членовете, решенията могат да бъдат удобни. Ако двама от членовете имат свое мнение, вече е друго.

Административният съд София-град очевидно се съобразява с тефтерчето и прави следващата стъпка за отстраняване на „неудобните“. Магистратите от най-големия административен съд в България постигат върхове в правото и „бързото производство”. Първоинстанционният съд потвърждава част от решението на КПУКИ с мотива, че Александров и Димова не са искали разрешение от председателя на КЗК да четат лекции, иначе явно не би имало проблем. Мотивът е пълен абсурд, но очевидно според тефтерчето трябва да се действа „незабавно” и няма време за намиране на други мотиви. Пълен абсурд е и изводът на съда, че ако нямаш разрешение за изнасяне на лекции, независимо че спазваш закона, си виновен, а ако имаш такова разрешение… можеш да нарушаваш закона.

До дни ще стане ясно дали директивите от тефтерчето на Златанов са валидни и за Върховния административен съд, който трябва да излезе с окончателно решение по казуса с членовете на КЗК.

Статията "Ще изпълни ли ВАС написаното в тефтерчето на Златанов" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Борисов: При тройната коалиция спират еврофондовете

"Желая ви по-бързо да си отидат", каза бившият премиер

    


Орешарски обяви: Данъчни облекчения за хората с минимална заплата

В бюджета за 2014 г. са предвидени повече средства за социална грижа, заяви премиерът Пламен Орешарски на дискусия в парламента на тeма „Борбата с бедността в България В бюджета за 2014 г. са предвидени повече средства за социална грижа, заяви премиерът Пламен Орешарски на дискусия в парламента на тeма „Борбата с бедността в България". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Той добави, че 76,5 млн. лева допълнително са предвидени за подкрепа на децата и семействата, 20 млн.

Фики Стораро: Искат ме и певици, и манекенки

„Пишат ми много популярни жени. И фолк певици, и манекенки, и миски“, издаде мускулягата.

80-годишна жена даде 2800 лева и злато на телефонни измамници

2800 лв. и златни накити е предала на телефонни измамници 80-годишна жена вчера около 11.00 часа в Кърджали, съобщиха от ОД на МВР-Кърджали.

Жената била измамена от човек, който й се обадил, съобщавайки й, че дъщеря й е пострадала при катастрофа и се нуждае от спешна операция, която трябва да бъде платена.

Това е третата измама за последните 2800 лв. и златни накити е предала на телефонни измамници 80-годишна жена вчера около 11.00 часа в Кърджали, съобщиха от ОД на МВР-Кърджали. Жената била измамена от човек, който й се обадил, съобщавайки й, че дъщеря й е пострадала при катастрофа и се нуждае от спешна операция, която трябва да бъде платена. Това е третата измама за последните

Читателите ни: Агенти нямат място начело на университет (резултати от анкетата)

Резултати от анкетата

78% от читателите на OFFNews са на мнение, че бившите агенти на Държавна сигурност нямат място начело на университетите, показа анкетата ни „Морално ли е бивши агенти от ДС да бъдат ректори“.

От общо 5663 души, участвали в анкетата, мнозинството – 4391 души са дали отговора „Не, промиват мозъците“.

„Всеки случай трябва да се разглежда отделно“, отговарят 17% или 965 читатели.

5% или 276 души са на мнение „Да, и ченгетата са хора“. И едва 31 гласа (0%) са отишли при отговора „Нямам мнение“.

Сред поводите за анкетата ни беше позицията на ректора на УНСС проф. Стати Статев спрямо протестиращите срещу властта студенти във висшето училище. Статев (бивш агент на ДС с псевдоним „Стойновски“) арогантно заяви на младежите, че ако не са съгласни с порядките на вуза, са свободни да емигрират.

Впоследствие OFFNews прочете и разказа досието на ректора – агент.

Статията "Читателите ни: Агенти нямат място начело на университет (резултати от анкетата)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Кой ще обедини вуковарска и невуковарска Хърватия?

22 години след падането на Вуковар Хърватия вместо обединена, е разделена на вуковарска и невуковарска. На 18 ноември, когато се отбелязва годишнината от сриването на града от тогавашната Югославска народна армия, група ветерани от войната, наричащи себе си "Щаб за защита на Вуковар" и на чиито ...

Стивън Сегал осинови куче в Румъния

Холивудската екшън звезда Стивън Сегал осинови улично куче, докато снима филм в Румъния. Актьорът в момента снима новия си филм A Good Man в източноевропейската страна и в свободното си време посетил приют за животни в Букурещ в неделя. Сегал, който е известен любител на животните, толкова се привързал към един от питомците, черно куче на име Гривей, че решил да осинови животното чрез дългосрочна програма на приюта. Така той ще може да плаща за грижите за кучето, въпреки че не може да го отведе със себе си в Америка, пише БГНЕС. Сег...

Обир в апартамент

Тридесет и четири годишна жена от Бургас се оплакала в полицията, че крадци проникнали в нейния апартамент, на улица „Христо Ботев” 50. Тя отсъствала от своя дом за три дни и когато се прибрала, установила, че вратата на жилището е разбита и оттам липсват 1 000 лева. ...

Галъп: Песимисти сме за бъдещето на България

/КРОСС/ Зпочва нов етап по отношение на общественото съзнание. Този извод правят социолозите от "Галъп", аргументирайки се с данните от последното изследване на агенцията, проведено между 31 октомври и 7 ноември чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1012 пълнолетни българи в цялата страна. След като месеци поред стабилно се повтаряха сходни данни, към началото на ноември социолозите констатират динамика по основни индикатори за общественото мнение. Наблюдава се повишаване на обществената тревожност. Новите форми на протести от края на октомври насам явно са оказали своето влияние. Нужно е, обаче, да се проверят и данните от декември, за да се установи дали става дума за устойчива тенденция, предупреждават социолозите. Ежемесечните изследвания на „Галъп интернешънъл" в края на лятото и началото на есента позволиха обобщението за постепенна стабилизация на картината на общественото съзнание, изкристализиране на структурата на нагласите „за" и „против" правителството, при запазване на висок протестен потенциал. Сега част от този потенциал се материализира в започналите нови протести. 50 на 40 Студентската окупация се подкрепя от близо половината от българите. Около 40 на сто пък са против

Nissan GT-R Nismo излезе на сцената

Най-мощната версия на модела разполага с 600 к.с. и вероятно ще струва под 200 000 долара

    


Галъп: Песимисти сме за бъдещето на България

/КРОСС/ Зпочва нов етап по отношение на общественото съзнание. Този извод правят социолозите от "Галъп", аргументирайки се с данните от последното изследване на агенцията, проведено между 31 октомври и 7 ноември чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1012 пълнолетни българи в цялата страна. След като месеци поред стабилно се повтаряха сходни данни, към началото на ноември социолозите констатират динамика по основни индикатори за общественото мнение. Наблюдава се повишаване на обществената тревожност. Новите форми на протести от края на октомври насам явно са оказали своето влияние. Нужно е, обаче, да се проверят и данните от декември, за да се установи дали става дума за устойчива тенденция, предупреждават социолозите. Ежемесечните изследвания на „Галъп интернешънъл" в края на лятото и началото на есента позволиха обобщението за постепенна стабилизация на картината на общественото съзнание, изкристализиране на структурата на нагласите „за" и „против" правителството, при запазване на висок протестен потенциал. Сега част от този потенциал се материализира в започналите нови протести. 50 на 40 Студентската окупация се подкрепя от близо половината от българите. Около 40 на сто пък са против

Кражби на пари, пръстен, електрожен, алкохол и телевизор при кражби в Кюстендил и Дупница

В РУП Кюстендил са заявени 2 извършени кражби - на електрожен и бидони от гараж в града и на 230 лв. и златен пръстен от апартамент. В РУП Дупница е заявена кражба на телевизор, 10 бутилки алкохол и 80 лв. от кафене в града. Двете полицейски управления работят по установяване на извършителите на кражбите....

1000 промоционални Коледни билета за концерта на Лара Фабиан

Пускат невероятна Коледна промоция – 1000 билета с 10лв. по-ниски цени от редовните за концерта на Лара Фабиан! Само преди броени дни световноизвестната френска певица Лара Фабиан направи грандиозен концерт в зала Олимпия, Париж. Феновете й са се редили 4 часа за автографи и снимки след шоуто. На песента „Je t’aime” (‚Обичам те‘) публиката започва не само да пее, но и всички да се прегръщат помежду си. Представете си, цяла зала с прегръщащи се хора! Уникално! Прегръдките и обменянето на колективна положителна енергия се превръщат в ритуал на фона на “Je t’aime”. Самата Лара Фабиан е изумена как е успяла да предизвика толкова топли реакции у хората и това да се случва масово на концертите й по цял свят. Невероятно е как въздейства...

Джанина Бърнет идва за коледния концерт на Оркестъра на Класик ФМ радио

Американското сопрано Джанина Бърнет ще бъде звездата в коледния концерт на Оркестъра на Класик ФМ радио. В навечерието на Рождество Христово певицата, която вече 5 години е част от трупата на Метрополитън опера в Ню Йорк, ще гостува за първи път у нас за програмата „Бяла Коледа“. Тя ще изпълни любими европейски и американски коледни песни и спиричуъли. Концертът е част от цикъла „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ и ще се състои на 18 декември в зала „България“ от 19:30 часа. Родена и израснала в Лос Анджелис, Калифорния, Джанина Бърнет счита себе си за гражданин на света. Тя е участвала в над 250 представления и спектакли в над 30 града в САЩ и по света. Джанина Бърнет е дете...

В Испания: Барселона вече преговаря с Ройс

Барселона вече е в контакт с агента на Марко Ройс Фьоркер Щрут, твърди Esport3. Според испанския телевизионен канал, Щрут е във връзка със спортния директор на "каталунците" Андони Субисарета. Ройс има договор до 2017-та година с Борусия Дортмунд, но "Билд" твърди, че клаузата му за продажба е разумните 35 милиона евро. Субисарета засега не е готов да предложи подобна сума, затова се смята, че преговорите за точната сума ще продължат доста дълго....

Българите имат най-нисък интерес към наука и технологии в ЕС

Българите проявяват най-малък интерес в ЕС към развитието на науката и технологиите, сочат данните от изследване на Евробараметър, проведено сред 27 563 души във всички страни от ЕС през пролетта. Основните области на изследването са доколко гражданите са заинтересовани и информирани в тази област, както и какви са нагласите им към науката и технологиите и какви източници ползват.

БТК пласира облигации за 400 млн. евро, ще привлича нов инвеститор


БТК пласира успешно 400 млн. евро корпоративни облигации като част от плана за рефинансиране на задълженията на групата и привличане на нов инвеститор, пише "Капитал Daily" в днешния си брой. 
Такива са плановете на сегашните акционери - банкерът Цветан Василев чрез дружеството си "Бромак" ЕООД, руската инвестиционна компания VTB Capital и част от кредиторите й.

Заявено е, че ще търсим нов инвеститор за БТК в рамките на 2014 г.", каза Цветан Василев пред изданието.
...

Държавата отново без ясни действия за стимулиране на екологичния транспорт


С приетите на второ четене промени в Закона за местните данъци и такси стана ясно, че хиляди шофьори в България ще плащат по-висок данък върху превозните си средства от началото на 2014 г. Не стана ясно обаче дали с тези промени държавата иска да стимулира ползването на по-екологични автомобили, или просто за пореден път неоправдано натовари гражданите с по-високи данъци.

Въпреки че беше обявено, че промените се налагат заради невъзможността да се докаже дали в дадена кола има...

Мъж е с черепно-мозъчна след скандал

38-годишен мъж от село Градец е в болница в Котел след сбиване, съобщиха от полицията в Сливен. Инцидентът е станал около 3 часа на 18 ноември след възникнал скандал между двама пияни мъже. Нападателят, също на 38 години е нанесъл с дървен кол удар в областта на главата на пострадалия. Извършителят е задържан за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство....

Военните организират церемония на площада за Деня на Сухопътните войски

Тържествено поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин на площад "Свобода” организират днес от 12,00 часа военнослужещите от поделение 52 740 в Хасково. Поводът е днешният празник на Сухопътните войски на Република България. Вчера в поделението се проведе и Ден на отворените врати. Тази година се отбелязват 128 години от победата на Българската армия в Сръбско-българската война от 1885 година и 40-ата годишнина от създаването на Командването на Сухопътните войски....

Иззеха 5 грама канабис от 35- годишна софиянка

Почти 5 грама канабис са открили и иззели дупнишки полицаи вчера от 35-годишна софиянка. Служителите на реда извършили проверката на лек автомобил "Форд" на ГП Е 79. Видът на наркотичното вещество е установен с полеви наркотест. По случая е започнато досъдебно производство в РУП Дупница....

Доларът губи позиции заради спекулациите около политиката на Фед

Пазарите очакват речта на Бернанке във Вашингтон по въпросите, свързани с монетарната политика на банката

    


Разкриха официално новото MINI

Моделът е нараснал на размери, но е запазил духа на марката

    


Докладът за ОВОС за морския участък на газопровода „Южен поток“

Амстердам (Холандия). South Stream Transport публикува българския доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Докладът за ОВОС съдържа резултатите от проучванията за въздействието върху околната среда при изграждането и експлоатацията на българския участък от морския газопровод „Южен поток" и заключава, че околната среда няма да бъде значимо засегната от проекта. Докладът за ОВОС е резултат от задълбочено изследване на екип от български и международни специалисти. От 2009 г. са проведени проучвания на околната среда и културното наследство върху повече от 16 500 км по цялото трасе на морския участък, включващи използването на специална сонарно оборудвана и роботизирана подводна техника, снабдена с камери. Освен това бяха извършени проучвания, за да се изследва тясното място, на което газопроводът излиза на сушата, включително преминаване през брега. С помощта на това изследване експертите прецениха потенциалните въздействия на газопровода върху природното, социалното и културно наследство. Те определиха и мерките за предотвратяване или минимизиране на всякакви вредни влияния, или за увеличаване на ползите, например чрез обмен на данни от проучването с академичните институти за по-нататъшно изследване

Yahoo ще криптира целия си трафик на данни


Yahoo обяви, че ще криптира целия си трафик на данни до края на първото тримесечие на следващата година. По този начин компанията разширява първоначалното си намерение да криптира само връзките на мейл услугата си.

"Искам да потворя това, което сме казвали и преди: Yahoo никога не е давала достъп до сървърите си на американската Агенция за национална сигурност (NSA) нито на която и да е друга правителствена агенция", коментира изпълнителният директор на компанията Мариса Мейър....

Екимджиев: Цацаров е длъжен да се самосезира за изказването на Орешарски

Главният прокурор не само може да се самосезира, а е длъжен да го направи. Наказателно-процесуалният кодекс задължава прокуратурата да действа не само по сигнал, а да се сезира по публикации в медиите, каквито излязоха миналия петък.

Откраднаха 20 менгемета от училището в Батановци

 Пернишки криминалисти разкриха кражба от училище в гр. Батановци.
Преди около седмица, от основно училище в гр. Батановци били откраднати 20 менгемета. Служители от Първо РУП – Перник извършили оглед на местопроизшествието и тръгнали по следите на извършителите. Оказало се, че това са четирима местни жители – 20-годишният М.Б., С.А./18 г./ и двама 16-годишни. Част от металните инструменти са намерени в пункт за вторични суровини в гр. Батановци. Продължава

Забраната за продажби в САЩ отново надвисна над Samsung

Все пак потенциалната забрана за продажби засяга само по-стари устройства на корейците

    


Клисарова: Заплати ще върнат учениците в клас

проф. Анелия Клисарова, министър на образованието - Министър Клисарова, студентите, окупирали Ректората, допуснаха колегите си до лекции и останаха само в Аулата. Според вас ще успеят ли факултетите да наваксат с пропуснатото? - Аз първо искам да благодаря за разума, който проявиха "Ранобудните". Това, че дадоха възможност на своите колеги да продължат да учат, е един добър жест към всички. И това доказва, че те са разумни хора. Млади хора с гражданска позиция - да, но разумът надделява, така че да не се стига до нулева година и до проваляне на кандидат-студентската кампания. Това щеше да бъде много лошо за всички, защото студентите са си платили студентските такси, общежитията, разчитат на стипендии. Не само младите хора, а и техните родители. Обявяването на една нулева година щеше да бъде загуба за всички. Мисля, че сега Академичният съвет ще вземе решение как пропуснатите упражнения и лекции да бъдат наваксани. Може би малко ще се поизморят колегите от СУ, но се надявам, че ще ги наваксат и ще имат една успешна сесия. - По време на протестите на два пъти имаше нарушаване на академичната автономия - полицаи стъпиха на територията на Художествената академия и Журналистическия факултет на СУ. Като министър ще потърсите ли повече информация как се е стигнало до това? - Разбира се, че ще потърся. Но когато говорим за автономия, трябва да кажем, че все пак университетите не са място за политически борби и за политическа изява, а за образование

В Търговище отбелязват Световния ден на тоалетната

На днешния Световен ден на тоалетната Клубът на Нестопанските организации в Търговище за трета поредна година организира кампанията „Малка или голяма е нуждата от нови училищни тоалетни” Малко преди обяд младежи от Центъра за работа с доброволци към Клуба раздаваха листовки пред сградата на Общината. Те обясняваха на преминаващите какъв е проблемът с тоалетните в училищата, последствията от него и начините за разрешаването му. Кампанията се провежда в пет града на страната. Националната мрежа за децата ще внесе писмо до Министерството на образо...

Оправданият убиец на Трейвон Мартин арестуван за домашно насилие

Джордж Цимерман, охранителят доброволец от Флорида, който беше оправдан в скандалното дело в САЩ за убийството на чернокожия младеж Трейвън Мартин, беше арестуван и обвинен в насилие срещу приятелката си, съобщи Асошиейтед прес. Цимерман беше задържан след сигнал, че е насочил оръжие срещу Саманта Шайбе по време на кавга в дома, в който съжителстват в окръг Семинол във Флорида. Шайбе, която не е ранена, разказала на полицията, че Цимерман счупил маса, насочил оръжието си срещу нея, след което я изблъскал навън, заключил вратата и се барикадирал...

Взрив близо до иранското посолство в Бейрут взе жертви


Седем души са загинали при експлозия близо посолството на Иран в ливанската столица Бейрут, съобщи Би Би Си. Според противоречива информация взривовете може да са от ракета или от кола бомба. Има щети и по няколко близки сгради, твърдят очевидци.

Според агенция Reuters експлозиите са били две, мишената им е била посолството, а пострадалите сгради на територията на дипломатическата мисия са шест. Reuters също отбелязва, че информацията е противоречива. Един източник е съобщил, че...

Засилваме икомическите връзки с Щатите

Икономическите връзки между България и САЩ ще се засилят. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който е на посещение...

Историческият музей представя фотографии на 100 години от Родопите и Тракия

Фотографии на 100 години, запечатали къдри от бита, душевността и културата на населението на Родопите и Тракия, представя днес в изложба Регионалния исторически музей. Едроформатните снимки са част от фонда на Регионален етнографски музей-Пловдив. Техен автор е Крум Савов.

Документалната фотоизложба е осъществена по проект „Културно наследство и местно развитие по южната граница на България”. Регионален етнографски музей-Пловдив съхранява над 1 000 фотографии от Крум Савов. Неговите снимки са ценен материал както за историята на фотографското изкуство у нас, така и за етнографското и културно развитие на Родопите и Тракия.

Изложбата съдържа 40 фотографии от районите на Тополовград, Ивайловград, Крумовград, Кърджали, Ардино и Смолян. Те са заснети през първото и второто десетилетие на 20 век. Има снимки от времето на войните.  Крум Савов е известен като първия родопски фотограф. През 1902 година е открил собствено фотоателие в Чепеларе.

През 1912-а Савов се преселва в Асеновград и както казват изследователите, включително и акад. Николай Хайтов, няма къща по поречието на река Чая,  от Рожен до Асеновград, където да няма негова или на брат му фотография, сподели доц. д-р Ангел Янков, директор РЕМ-Пловдив.

Савов е и първият български фотограф, участвал на световни фотографски изложения, от където е печелил сребърен медал и грамоти.

Репортаж гледайте във видео новините на сайта.

Димитър Димитров

 

Доц. д-р Ангел Янков, директор РЕМ-Пловдив

 

 

Жените социалистки с кулинарни изкушения

Ден на кулинарните изкушения организира  Клубът на жените социалистки към Общинския съвет на БСП в Благоевград и послучай 100- годишнината от създаването на червената партия в ожбластния град Много вкусни и майсторки направени кулинарни изкушения се представиха пред многобройната публика в Клуба на БСП. Присъстващите успяха да опитат от всяко едно сладко и солено изкушение, което бе приготвено.Не останаха и безучастни представителите и на мъжкото съсловие в лицето на Народният представител инж. Емил Костадинов, както и Областният председател на...

Младежи с маски нахлуха в дом и обраха 1720 лева

 Служители от ОДМВР – Перник задържаха двама за грабеж.
Повдигнати са им обвинения и единият е задържан с прокурорска мярка за 72 ч.
Преди ден, на тел. 112 бил подаден сигнал от мъж и жена в гр. Радомир, че около 01,10 ч. двама неизвестни нахлули в апартамента им и отнели сумата от 1760 лв. По данни на потърпевшите грабителите били с маски и най-вероятно с оръжие в ръка, което трудно различили в тъмнината. След подадения сигнал били предприети незабавни действия по...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване