Вдигат паметник на Вазов в Аржентина

В южноамериканската страна вече има паметници на националните ни герои Васил Левски и Христо Ботев

Лазаров: Не съм охранявал Мето Илиянски, проверете кой е главният секретар с луксозна къща край София

Тези твърдения са абсолютни лъжи и клевети. Така главният секретар на МВР Светлозар Лазаров отговори на въпрос - дали е охранявал Мето Илиянски и има ли имот за милиони край София.

Охранявал съм не Мето Илиянски, а Сретен Йосич в ареста на Транспортна полиция при изпълнение на служебните ми задължения като служител на Специализирания отряд за б Тези твърдения са абсолютни лъжи и клевети. Така главният секретар на МВР Светлозар Лазаров отговори на въпрос - дали е охранявал Мето Илиянски и има ли имот за милиони край София. Охранявал съм не Мето Илиянски, а Сретен Йосич в ареста на Транспортна полиция при изпълнение на служебните ми задължения като служител на Специализирания отряд за б

Бареков с 10 удара срещу монополите

10 удара срещу монополите подготвя гражданското движение „България без цензура 10 удара срещу монополите подготвя гражданското движение „България без цензура". Стъпките за защита на потребителите обяви лидерът Николай Бареков днес на кръгла маса по тази тема във Варна, стана ясно от блога на Бареков barekov.com. На кръглата маса се роди нова коалиция "Антимонопол". На нея бе решено да се създаде Антимонополна коалиция. В

Управляващите намаляват субсидиите на партиите с до 10%, но с отвращение

Сергей Станишев, Лютви Местан и Пламен Орешарски.

Субсидията няма да бъде намалена не точно с 10, а с до 10%, стана ясно от пресконференцията на лидерите на БСП и ДПС за резултатите от семинара на властта на “Боровец”.

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че е против премахването или намаляването на субсидиите на партиите, защото преди да има субсидии те са били финансирани от сенчестия бизнес.

И Сергей Станишев , и Лютви Местан се изказаха много категорично срещу намаляването на държавните пари за партиите и стана ясно, че тези до 10% са голям компромис от тяхна страна.

В момента всички парти, които са получили над 1% на последните парламентарни избори получават по 12 лв. на глас. Това намаление с до 10% е намаление с около 1 лв. на глас, а общо на бюджета ще бъдат спестени 4.2 млн. лв.

Георги Кадиев от БСП предложи между първо и второ четене на Бюджет 2014 г. намаление наполовина на субсидията за един глас – от 12 на 6 лв., плюс бонус за всички парламентарни партии по 45 хил. лв. на мандат в парламента.

“Атака” пък предложи партиите да не се субсидират от следващата година. И двете предложения не бяха приети от бюджетната парламентарна комисия.

“Кампанията срещу партиите е опасна за българската демокрация. Няма демокрация, която да се реализира без партии, всичко останало е задкулисие.

Преди години нямаше никакъв регламент за субсидирането на партиите и те бяха принудине да просят пари от бизнесмените, защото и най-голямата партия не може да се издържа от членски внос”, обяви в защита на субсидиите Станишев.

Той каза още, че с това намаление до 10% общо намалението на парите за партиите ще е с 25% за последните 4 години (причината не е в намаление на сумата за един глас, а във факта, че все по-малко хора гласуват).

“Субсидиите бяха въведени като алтернатива на обръчите от фирми”, изказа се в същия дух лидерът на ДПС Лютви Местан.

С колко точно ще бъдат намалени субсидиите на партиите ще стане ясно във вторник, когато в пленарна зала ще бъде обсъждан и гласуван Бюджет 2014 г. на втгоро четене. 

Статията "Управляващите намаляват субсидиите на партиите с до 10%, но с отвращение" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

ЕК призова Киев да не използва сила срещу мирните демонстранти

/КРОСС/ Европейският комисар по разширяването и европейската политика за съседство Щефан Фюле призова украинските власти да прекратят употребата на сила срещу поддръжниците на европейската интеграция."Следим ситуацията с голямо безпокойство. Призоваваме да се въздържате от използването на сила срещу хората, които мирно изразяват възгледите си", написа Фюле в профила си в Twitter. Европейският комисар добави, че Киев се е въздържал от подписването на споразумението за асоцииране с ЕС, но властите „не трябва да се въздържат от спазване на свободата на събиране и свободата на словото".По-рано бе съобщено, че полицията е задържала около 35 участници на киевския Площад на независимостта. По-късно те са били освободени.  Близо 40 привърженици на европейската интеграция са били хоспитализирани с различни наранявания.   Снимки: Булфото, всички права запазени

Младите в България не вярват на медиите

Младите хора имат много ниско доверие в медиите. Това сочат данните от проучване, представено от Асоциацията на европейските журналисти-България. Изследването не е представително, предаде КРОСС. Осъществено е в интернет през август тази година и в него са участвали 1200 младежи, 54 представители на медии и 32 представители на младежки организации, уточняват от асоциацията.
Според данните, младежите от 15 до 19 години имат най-високо доверие към медиите. Колкото повече расте възрастта и образователният ценз обаче, това доверие спада. Същото се отнася и за наличието на телевизор в дома – с нарастването на възрастта процентът на имащите телевизор спада.
Младежите между 25 и 30 години се доверяват на интернет медиите, става ясно още от данните.
Друг извод от проучването е, че тийнейджърите не разпознават езика на омразата в медиите – повечето от тях отбелязват, че никога не са срещали език на омразата в медиите, докато такава липса регистрират само 10 процента от по-големите.
Допитването е установило още, че има голямо разминаване между това, което медиите смятат за интересно за младежите и това, което младежите искат да виждат в тях. Според 65 процента от представители на медиите младежите се интересуват от забавление. Младежите, от своя страна, пък декларират, че биха искали да виждат повече информация за политика, бизнес развитие, образование, здравеопазване.

Черно море потопи Левски

Варненци удариха с 2:1 "сините" на стадион "Тича"

    


Бареков с 10 удара срещу монополите

10 удара срещу монополите подготвя гражданското движение „България без цензура". Стъпките за защита на потребителите обяви лидерът Николай Бареков днес на кръгла маса по тази тема във Варна, стана ясно от блога на Бареков barekov.com. 

На кръглата маса се роди нова коалиция "Антимонопол". На нея бе решено да се създаде Антимонополна коалиция. В 10 удара срещу монополите подготвя гражданското движение „България без цензура". Стъпките за защита на потребителите обяви лидерът Николай Бареков днес на кръгла маса по тази тема във Варна, стана ясно от блога на Бареков barekov.com. На кръглата маса се роди нова коалиция "Антимонопол". На нея бе решено да се създаде Антимонополна коалиция. В

Вижте сблъсъците между протестиращи и полиция в Украйна





Стотици протестиращи бяха ранени, а десетки задържани в украинската столица Киев през изминалата нощ, когато полицията разпръсна демонстрациите, призоваващи за оставката на президента Виктор Янукович, съобщиха световните медии.

40 души са били хоспитализирани в събота сутрин с наранявания в резултат на действията от страна на полицията. Стотици протестиращи бяха ранени, а десетки задържани в украинската столица Киев през изминалата нощ, когато полицията разпръсна демонстрациите, призоваващи за оставката на президента Виктор Янукович, съобщиха световните медии. 40 души са били хоспитализирани в събота сутрин с наранявания в резултат на действията от страна на полицията.

Всички пътища в страната са почистени

Няма непочистени пътища в страната след падналия първи сняг. Това каза в „Седмицата" по Дарик председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Стефан Чайков. Той подчерта, че пътуващите все пак трябва да не пропускат факта, че сутрешните температури са много ниски и на места има опасност от заледявания. АПИ почиства автомагистралите и пътищата - I-ви, II-ри и III-ти. Пътищата IV клас клас вече са грижа на общините, уточни Чайков. На въпрос не е ли твърде голяма сумата от 60 милиона лева за справяне със снега, шефът на АПИ о...

Изпускат вода от язовир „Кърджали"

/КРОСС/ В 10 часа днес започна планово контролирано изпускане на вода от язовир „Кърджали", съобщиха от ОД на МВР Кърджали. Два екипа на ОУ„ Пожарна безопасност и защита на населението" дежурят в района на реката в градската част. Очаква се приливната вълна по реката да достигне 120 см.Гражданите са предупредени да ме напускат местата, където се очаква повишение на нивото на водата.

Чобанов: Ще бъде спестен ресурс от намаляването на партийните субсидии

Като буфер в Бюджет 2014 г. ще останат 160-те млн. лева, които ще влязат допълнително в хазната заради новата такса върху приходите на производителите на вятърна и слънчева енергия, съобщи ресорният министър Петър Чобанов по време на семинара на управляващите в Боровец. По-рано стана ясно, че при второто четене на бюджета ще бъде подкрепено предложението на „Атака" с 20 % такса да бъдат обложени приходите на фотоволтаиците- и вятърните паркове. Петър Чобанов допълни още, че ще бъде спестен ресурс от намаляването на партийните субсидии, но отказ...

До пролетта ще е готов нов закон за пчеларството


До първите три месеца на новата година ще имаме нов закон за пчеларството - старият е морално остарял. Това съобщи в Плевен зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, цитиран от БТА.

Той посочи, че работната група е почти готова с текстовете на закона. Предстои документът да бъде обсъден публично, включително и с браншовите организации.

Предвижда се обединение на всички браншови пчеларски организации, каза Гечев. По думите му секторът може да стане значима част от...

Сирийските деца бежанци са в центъра на кризата

ООН алармира за хуманитарна криза със сирийските бежанци, като според доклад на Върховния комисариат за бежанците най-потърпевши от конфликта са децата вътре и извън страната. Над 70 000 семейства на бежанци живеят без бащи, а почти 4000 сирийски деца са сами в чужбина или разделени и от двамата си родители.

МОН: Бизнесът да поеме ангажимент по финансиране на висшето образование

Варна /КРОСС/ Българският бизнес да поеме ангажимент за споделяне на отговорността по финансиране на висшето образование у нас. За това призова във Варна заместник-министърът по образованието Атанаска Тенева. „Като казвам ангажимент на бизнеса, имам предвид не само претенциите му към това до колко специалистите съответстват на конкретните потребности, но от друга страна и за споделеното финансиране на обучението, на научните изследвания", коментира тя.По думите на Тенева в момента споделеността във финансирането на висшето образование е преди всичко между държавата, студентите и техните семейства.„Аз смятам, че трябва да се ориентираме към един такъв споделен модел на финансиране, за да имаме не само претенцията, но и ангажимент - и висшето училище, и държавата и бизнеса", каза Тенева.Нужна е сериозна промяна в учебните програми, за да съответства подготовката на специалистите на нуждите на пазара на труда, коментира още тя. Заместник-министърът посочи, че е редно да се срещнат академичните процедури за обновяване на учебните програми с претенциите на бизнеса, както и да се избяга от фрагментарността и да има стратегическа цел за модернизиране на българското висше образование. Атанаска Тенева заяви още, че за първи път у нас се подготвя Проект за стратегия за развитието на висшето обучение, който се предлага за обсъждане от академичната общност и обществото

Шакира и Пике на късмет на Барса, нанесе първа загуба на Фенербахче

Пред погледа на Шакира и Жерар Пике, баскетболният тим на Барселона нанесе първа загуба на Фенербахче в група А на Евролигата. Барса дръпна с 20 точки още в първата фантастична за тях четвърт, и въпреки че Фенербахче намали много изоставането си след почивката, не успя да обърне и отстъпи с крайното 94:81 за "каталунците". С 23 точки и 9 борби завърши Бостиян Нахбар, който бе обявен и за MVP на кръга за изявите си срещу Фенербахче. Бо МакКейлъб бе най-резултатен с 22 точки за гостите от Истанбул. Също...

Ваклуш Толев извървя своя път на мъдростта

Стотици приятели, съмишленици и почитатели се събраха да изпратят богослова-мъдрец

Райна за малко да разведе кубинеца

Той бил готов за зареже семейството си заради певицата, но за разлика от него, Райна разсъждавала не със сърцето, а с разума

Спирките на градския транспорт „критикуват” властта

София /КРОСС/ "Ранобудните студенти" спретнаха поредна акция. По тяхна инициатива тази сутрин спирките на градския транспорт в София осъмнаха облепени с критики към управляващите. Бележки призовават за оставка на правителството и изброяват факти, свързани с кабинета и работата на Народното събрание.Студентите са разлепили по спирките и некролози в памет на прозрачността в управлението. Те канят на опело пред парламента на 5 декември. Тогава се очаква Народното събрание да гласува промени в закона за МВР. Младите хора се опасяват, че с тези поправки ще бъде променен режимът за издаване на разрешения за протести и те ще трябва да се съгласуват с министъра на вътрешните работи, а не с кметовете, както е в момента, съобщи bTV.

Води ли до успех агресивната рекламна кампания на Samsung?

Компанията ще похарчи около 14 млрд. долара за маркетинг и реклама през 2013 г.

    


Среща със смъртта...

Бончо Гладиатора я видя да се промъква зад гърба му и застина – приведен към гроба, а в ръцете си стискаше сноп плевели. Знаеше си, че така изглежда смъртта – старица, която бавно се приближава към него, за да вземе искрата му. Сянката ставаше все по-голяма, разстилаше се наоколо, плъзгаше се змийски пред него и той очакваше последния си миг, когато тя ще го обгърне с мрак и лед. - Бончо, що дириш тук по залез? – чу зад себе си дрезгавия й старчески глас. Знаеше си, че не се ходи по мръкване на гробището. Но не го беше страх от мъртъвци, вампири и таласъми, а само от смъртта. - Хвана ме – прошепна той, а му се искаше да вие толкова силно, че да изплаши дори нея. Изправи се, но без да се обръща. Адамовата му ябълка хем искаше да изскочи от него, хе...

Тютюнопроизводители блокират пътя за Гърция заради забавена кампания

Тютюнoпроизводители в Неврокопския край се стягат за бунтове и блокиране на международния път за Гърция заради забавената изкупна кампания. Нито една фирма не прибира продукцията им, а с времето качеството на тютюна пада. Производителите се жалват, че търговците са се разбрали помежду си да изчакат и да купуват чак след Нова година. Целта им е да платят по-малко, предаде Стандарт нюз. Тази година качеството на тютюна е отлично. Очакваше се фирмите - изкупвачи да плащат средна цена от над 7 лева за килограм. Според тютюнджии това е реална цена, след като миналата година са получили средно по 6,00-6,50 лева за килограм продукция, но тя е била с по-лошо качество. Миналата година по това време продукцията им се изкупуваше. Сега има напрежение навсякъде в региона, хората са обезверен...

Десетки са заклещените в бара, върху който падна хеликоптер

Броят на жертвите на авиокатастрофата в Глазгоу може да се увеличи, съобщи Би Би Си. 

Засега е сигурно, че трима са загинали. Най-вероятно това са пътуващите в хеликоптера двама полицаи и цивилен пилот. 32 души са откарани с различни наранявания в болници. 

Хеликоптерът се удари в покрива на бар „Клута" в Глазгоу. По това време заведението би Броят на жертвите на авиокатастрофата в Глазгоу може да се увеличи, съобщи Би Би Си. Засега е сигурно, че трима са загинали. Най-вероятно това са пътуващите в хеликоптера двама полицаи и цивилен пилот. 32 души са откарани с различни наранявания в болници. Хеликоптерът се удари в покрива на бар „Клута" в Глазгоу. По това време заведението би

Десетки остават заклещени в бара, върху който падна хеликоптер

Броят на жертвите на авиокатастрофата в Глазгоу може да се увеличи, съобщи Би Би Си. 

Засега е сигурно, че трима са загинали. Най-вероятно това са пътуващите в хеликоптера двама полицаи и цивилен пилот. 32 души са откарани с различни наранявания в болници. 

Хеликоптерът се удари в покрива на бар „Клута Броят на жертвите на авиокатастрофата в Глазгоу може да се увеличи, съобщи Би Би Си. Засега е сигурно, че трима са загинали. Най-вероятно това са пътуващите в хеликоптера двама полицаи и цивилен пилот. 32 души са откарани с различни наранявания в болници. Хеликоптерът се удари в покрива на бар „Клута" в Глазгоу. По това време заведението би

Ето ги и най-големите провали на Холивуд за 2013

Списание Forbes подреди най-лошите холивудски продукции за изминалата година.

Отделни структури в МВР са действали като ”ударни групи” на Цветанов

Отделните структури в МВР по време на предишното правителство са функционирали като "ударни групи” на министъра, а главният секретар е бил с изключително ограничени правомощия", каза пред бТВ и БНТ настоящият вътрешен министър Цветлин Йовчев по повод наследството на предшественика си Цветан Цветанов. Самият Йовчев обаче беше ключова фигура в сектора по сигурността по време на управлението на ГЕРБ. Той бе председател на ДАНС от края на 2009 година до началото 2011 година. В последствие стана съветник по сигурността към Министерския съвет, а по-късно беше и началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев. През това време Йовчев не виждаше проблеми с Цветанов или поне не сподели това публично. В събота той допълни, че митът за ”пречупения гръбнак на организираната престъпност”, който бе поддържан от Цветанов, е развенчан. "За шест месеца, имаме три групи за мокри поръчки, които не отстъпват на "Килърите" и "Наглите", три разбити лаборатории за синтетични наркотици, 25 млн. цигари, 36 тона алкохол -  това да ви прилича на прекъсната организирана престъпност? И всичко това беше направено без ГДБОП", заяви още Йовчев пред журналисти в Боровец. Според него при влизането му в министерството е имало 93 млн. лева дупка в бюджета, а едни от приоритетите му оттук нататък били системите за планиране и за отчитане на резултатите. Той обясни, че МВР е било заверено като ”неефективна организация” с лоша кондиция и дезинтегрирана система - липса на всякакви връзки между отделните звена" "Ако разчитат че могат да свалят правителството, защото МВР няма да издържи, няма да се получи. Охрана на протестите ще има до момента, в който има нужда от това", заяви още вътрешният министър.

Най-възрастната жена в Европа навърши 114 години

114-годишната Ема Морано, Снимка: ragusatg.it

Най-възрастната жена в Европа навърши 114 години, съобщиха световните агенции.

Става въпрос за италианката Ема Морано. Тя заема пето място в световната класация по дълголетие.

Морано живее в град Вербания, на брега на езерото Лаго Маджоре. Тя беше поздравена от италианския президент Джорджо Наполитано по случай 114-ия си рожден ден.

През август на 114-годишна възраст почина досегашната най-възрастна европейка – италианката Венере Пицинато.

Статията "Най-възрастната жена в Европа навърши 114 години" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Никулденски конкурс 2013 на Gramofona.com

Това е конкурс за написването на рибарска история, който ще се проведе за трета поредна година. Наградата не е изпускане! Победителят ще грабне 400 лева.
Едно предизвикателство към всички добри разказвачи, да се опитат да увековечат своите незабравими рибарски моменти.
Видни бургаски драскачи ще оценят вашите списователски умения. Ако сте решили по втория начин да спечелите престижната надпревара, касите с риба отправяйте към адреса на Ваньо Вълчев.
Авторът на текста на незабравимата „Телефонна любов” сега умува над съвременния вариант на парчето, което ще носи името „Онлайн любов”, но на драго сърце се съгласи да председателства журито на конкурса.
Стартът ще бъде даден на Никулден, празникът на Бургас, а текстове ще бъдат приемани до Йордановден. Тогава в рибарското селище Ченгене скеле баш рибарите почитат светеца по стар стил.

Вашите истории ще бъдат публикувани в Gramofona.com още при получаването им, където също ще бъдат обект на коментари, критика и аплодисменти. Изпращайте ги на електронната поща: ribarski_razkazi@abv.bg

Условието е едно единствено: разказът да не е публикуван в друга медия!

Наградите са осигурени от „Пристанище Бургас” ЕАД.

Унищожават сирийския химически арсенал на американски кораб

/КРОСС/ Химическите вещества от Сирия, които трябва да бъдат изнесени от близкоизточната държава до 31 декември, ще бъдат унищожени на американски кораб. Това става ясно от думите на Ахмет Узюмджю, генерален директор на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). "САЩ предложиха да подпомогнат с технология на унищожаването, да окажат пълна оперативна подкрепа и финансиране на неутрализирането на сирийските химикали", отбелязват от ОЗХО.Операцията по унищожаването трябва да се проведе на борда на американски кораб в открито море чрез метода на хидролизата. Узюмджю съобщи още, че готовност да участват в унищожаването на сирийските химически оръжия са изразили 35 търговски дружества. По-рано бе съобщено, че 20 частни компании искат да участват в обезвреждането на сирийския химически арсенал.

Младежите не вярват в медиите, сочи проучване

Младежите са с много ниско доверие в медиите. Това сочи проучване за медиите в света на младите, представено в събота от Асоциацията на европейските журналисти – България.

Два акта и три предписания са издадени на варненски заведения за неспазване на забраната за пушене

През периода са извършени 486 бр. инспекции от служители, упражняващи държавен здравен контрол. Във връзка с чл.54 от ЗЗ /забранява се продажба на алкохолни напитки на лица под 18 години/ служители при РЗИ-Варна са извършили общо 38 бр.

Борко и Калина хапнаха ябълки и тиква на Мечкинден

Двамата са сред любимите обитатели в благоевградския зоопарк

    


Маскирани и въоръжени мъже обраха земеделска фирма във Врачанско


Четирима маскирани мъже са откраднали 11 000 лева, 5 000 евро и златна гривна от офиса на земеделска фирма в село Алтимир, Врачанско, съобщи БТА като се позовава на Областната дирекция на МВР.

Обирът е станал вчера по обяд. Мъжете пристигнали с черен джип "Ланд Роувър" без регистрационни табели в стопанския двор на 24-годишния собственик на фирмата, където се намира и жилището му. Двама от тях проникнали в незаключено помещение в жилището и взели голямата сума пари и златния накит,...

"Не съм избягал" или за охраната на окупацията, сълзите и спорта за хора с увреждания


Бел. ред. - 20 ноември, вечерта - Подпрял се е до витрината на книжарницата в подлеза на Софийския университет. Погледът му е някъде отвъд шумната тълпа наоколо, далеч и нагоре. Поздравяваме го и питаме как е. Отговаря, че слуша уличните музиканти и така изключва от случващото се, за да си почине. Преди три дни студентите са решили сградата на Ректората да бъде отворена и окупацията да остане частична през нощта и дежурствата вече са различни. Александър може да се прибере и да учи за изпити...

Управляващите възхвалиха ”най-силния кабинет от Прехода насам”

Премиерът Пламен Орешарски и лидерите на БСП и ДПС използваха управленския семинар в Боровец, за да отправят посланието, че правителството е силно, стабилно и няма да се поддаде на уличния натиск. ”Имаме най-силния кабинет на България от Прехода насам, но трябва да намерим отговор на въпроса какво поражда този парадокс - най-силният кабинет да е обект на най-силната критика”, каза председателят на ДПС Лютви Местан. ”Този кабинет успя да освободи българското общество от усещането за полицейщина и никой вече не говори за рекет върху бизнеса и върху политическия опонент. Това е власт с абсолютно различен манталитет от този на авторитарните типове, които ни управляваха през последните четири години”, каза още Местан. Той смята, че няма социална основа за протести. ”Обаче протести има. Откъде извират те? Ето това трябва да осмислим на този двудневен семинар”, коментира лидерът на ДПС. Според Местан едно от постиженията на кабинета е, че въпреки ежедневните провокации, не е прибягнал до употреба на несъразмерна полицейска сила. Той напомни, че отношението на ДПС към ГЕРБ не е като към нормален политически опонент. "Ние разглеждаме ГЕРБ като политически субект, с който не е възможно оздравяването на политическия процес в страната. Ние, БСП и ДПС, с всичките си кусури сме нормални партии за разлика от ГЕРБ, при които, видно от разговора за "Мишо Бирата", политиката като принципи и държавата дори стоят по-ниско от личния интерес и прищевки", посочи Местан. Според него ”може да се постигне достатъчно добра вътрешнопартийна, а и междупартийна кондиция”. Непозната до сега стимулирана агресия "Станахме свидетели на непозната до момента стимулирана агресия в обществото. Тя беше активно поддържана от враждебна медийна среда, в която постоянно се представяха като особено драматични уличните протести дори и в дни, когато броят на протестиращите се ограничаваше до 50-100 недоволни граждани", заяви на свой ред премиерът Пламен Орешарски в изявление, разпратено до медиите от правителствения пресцентър. Той обяснява, че е знаел, че ще му е трудно, но не е подозирал и в ”най-песимистичните си прогнози, че така драматично ще се възприеме една нормална смяна на правителствата, обичайна за демократичните европейски страни”. "Обществената и социално-икономическата система е толкова разрушена, че трудно реагира на каквито и да е сигнали, политики и инструменти. Това налага много повече последователност, търпение, толерантност и изграждане на институционална рамка при състояние, близко до пълно разграждане", заяви премиерът по повод наследството на ГЕРБ. Той допълни, че управляващата коалиция и подкрепяното от нея правителство разполагат с ефективен план за действие през следващите месеци. Предстоят изменения в Закона за защита на конкуренцията, Закона за подземните богатства с цел засилването на контрола върху тяхната експлоатация, Закона за кредитните институции, Закона за защита на потребителите и промени в Закона за Комисията за финансов надзор. "Днес може да заявим: "Трудното свърши. Предстои по-трудното". Доказахме, че можем да устоим на уличен и психологически натиск, че не ни плашат заварените безредици както в обществото, така и в институциите. Предстои ни обаче да убедим нашите избиратели и всички наши сънародници, че можем да подредим системите – да ги реорганизираме, реформираме и да ги насочим в една по-рационална орбита”, каза още премиерът. Лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев допълни, че на семинара е постигнато единомислие по основните мерки, които предстоят през следващите месеци. Той даде положителна оценка на действията на правителството през изминалия 6-месечен период, които са дали възможност на обществото да се отърси от страха, който го сковаваше пред трите години и половина управления на ГЕРБ. Според него от тук нататък е важно инициативата да бъде в ръцете на Министерския съвет и Народното събрание.

Кабинетът ”Орешарски” е най-силният от Прехода насам

Имаме най-силния кабинет на България от Прехода насам, но трябва да намерим отговор на въпроса какво поражда този парадокс - най-силният кабинет да е обект на най-силната критика, каза председателят на ДПС Лютви Местан по време на управленския семинар в Боровец. ”Този кабинет успя да освободи българското общество от усещането за полицейщина и никой вече не говори за рекет върху бизнеса и върху политическия опонент. Това е власт с абсолютно различен манталитет от този на авторитарните типове, които ни управляваха през последните четири години”, каза още Местан. Той смята, че няма социална основа за протести. ”Обаче протести има. Откъде извират те? Ето това трябва да осмислим на този двудневен семинар”, коментира лидерът на ДПС. Според Местан едно от постиженията на кабинета е, че въпреки ежедневните провокации, не е прибягнал до употреба на несъразмерна полицейска сила. Той напомни, че отношението на ДПС към ГЕРБ не е като към нормален политически опонент. "Ние разглеждаме ГЕРБ като политически субект, с който не е възможно оздравяването на политическия процес в страната. Ние, БСП и ДПС, с всичките си кусури сме нормални партии за разлика от ГЕРБ, при които, видно от разговора за "Мишо Бирата", политиката като принципи и държавата дори стоят по-ниско от личния интерес и прищевки", посочи Местан. Според него ”може да се постигне достатъчно добра вътрешнопартийна, а и междупартийна кондиция”.

Лютви Местан: Кабинетът ”Орешарски” е най-силният от Прехода насам

Имаме най-силния кабинет на България от Прехода насам, но трябва да намерим отговор на въпроса какво поражда този парадокс - най-силният кабинет да е обект на най-силната критика, каза председателят на ДПС Лютви Местан по време на управленския семинар в Боровец. ”Този кабинет успя да освободи българското общество от усещането за полицейщина и никой вече не говори за рекет върху бизнеса и върху политическия опонент. Това е власт с абсолютно различен манталитет от този на авторитарните типове, които ни управляваха през последните четири години”, каза още Местан. Той смята, че няма социална основа за протести. ”Обаче протести има. Откъде извират те? Ето това трябва да осмислим на този двудневен семинар”, коментира лидерът на ДПС. Според Местан едно от постиженията на кабинета е, че въпреки ежедневните провокации, не е прибягнал до употреба на несъразмерна полицейска сила. Той напомни, че отношението на ДПС към ГЕРБ не е като към нормален политически опонент. "Ние разглеждаме ГЕРБ като политически субект, с който не е възможно оздравяването на политическия процес в страната. Ние, БСП и ДПС, с всичките си кусури сме нормални партии за разлика от ГЕРБ, при които, видно от разговора за "Мишо Бирата", политиката като принципи и държавата дори стоят по-ниско от личния интерес и прищевки", посочи Местан. Според него ”може да се постигне достатъчно добра вътрешнопартийна, а и междупартийна кондиция”.

Кметове се обединяват срещу връщането на джамии на мюфтийството

Кметовете от над 10 общини страната се обединяват срещу връщането на джамии на Главното мюфтийство, съобщи за Дарик кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Решението за изготвянето на общо становище е обсъдено след петъчния протест в Стара Загора и последвалата среща в Пловдив между кметовете Иван Тотев, Живко Тодоров и зам.-кмет на Кюстендил, уточни карловския градоначалник. „Стремежът ни е да има верски мир и спокойствие в отделните общини, тъй като необмислените съдебни искове на Главното мюфтийство създават неспокойствие", заяви Кабаиванов. По д...

Цонев от Боровец: Между 50 и 100 млн. евро за младежка безработица

50 или 100 млн. евро ще влязат у нас в специален фонд за младежката безработица. Това каза от Боровец депутатът на ДПС и шеф на Бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. 

Той уточни, че тепърва ще се разработва технология как да се разпределят тези пари с ваучери или по друг начин.

Слънчевите централи да си се жалват колкото искат до Евро 50 или 100 млн. евро ще влязат у нас в специален фонд за младежката безработица. Това каза от Боровец депутатът на ДПС и шеф на Бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. Той уточни, че тепърва ще се разработва технология как да се разпределят тези пари с ваучери или по друг начин. Слънчевите централи да си се жалват колкото искат до Евро

Между 50 и 100 млн. евро за младежка безработица, реши властта от Боровец

50 или 100 млн. евро ще влязат у нас в специален фонд за младежката безработица. Това каза от Боровец депутатът на ДПС и шеф на Бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. 

Той уточни, че тепърва ще се разработва технология как да се разпределят тези пари с ваучери или по друг начин.

Слънчевите централи да си се жалват колкото искат до Евро 50 или 100 млн. евро ще влязат у нас в специален фонд за младежката безработица. Това каза от Боровец депутатът на ДПС и шеф на Бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. Той уточни, че тепърва ще се разработва технология как да се разпределят тези пари с ваучери или по друг начин. Слънчевите централи да си се жалват колкото искат до Евро

Преспи сняг на Шипка, минус 11 ° C в Драгоман

Въпреки слънчевото време, обаче, температурите са ниски, на много места и отрицателни. В София тази сутрин са измерени минус 7 градуса, а в Драгоман минус 11 градуса.

Новият шеф на полицията Гребенаров на гребена на протеста

Ако очаквате да чуете нещо жълто за новия шеф на Националната полиция Тодор Гребенаров, или интересен факт извън професионалния му живот, или яростна критика, ще останете разочаровани. Защото Гребенаров е такъв човек, че сигурно само майка му го е виждала без униформа. 
“Работохолик, дисциплиниран, не обича приказките” - така го определят Ако очаквате да чуете нещо жълто за новия шеф на Националната полиция Тодор Гребенаров, или интересен факт извън професионалния му живот, или яростна критика, ще останете разочаровани. Защото Гребенаров е такъв човек, че сигурно само майка му го е виждала без униформа. “Работохолик, дисциплиниран, не обича приказките” - така го определят

Искат бизнесът да поеме ангажимент по финансиране на висшето образование

Българският бизнес да поеме ангажимент за споделяне на отговорността по финансиране на висшето образование у нас. За това призова във Варна заместник-министърът по образованието Атанаска Тенева. „Като казвам ангажимент на бизнеса, имам предвид не само претенциите му към това до колко специалистите съответстват на конкретните потребности, но от друга страна и за споделеното финансиране на обучението, на научните изследвания“, коментира тя.По думите на Тенева в момента споделеността във финансирането на висшето образование е преди всичко между дъ...

Маскирани с бухалки обраха земеделска фирма, удариха с бокс в лицето работник

Четирима маскирани обрали в петък земеделската  кооперация Четирима маскирани обрали в петък земеделската кооперация "Агро-Тера груп" във врачанското с.Алтимир, собственост на бизнесмена Цветан Тинчев. Бандитите били въоръжени с бухалки и пристигнали по обяд с черен джип "Ланд Роувър"без регистрационни табели. Двама от маскираните нахлули веднага в едно от помещенията, пребивайки един от работниците.

Спирки в София осъмнаха облепени с критики към управляващите

Спирките на градския транспорт в София осъмнаха облепени с крити към управляващите. Това е една от акциите на "Ранобудните студенти", съобщи bTV. 

Чрез бележките студентите за пореден път призовават за оставка на правителството и изброяват факти, свързани с кабинета и работата на Народното събрание. 

"Ранобудните" са разлепили по спирките и н Спирките на градския транспорт в София осъмнаха облепени с крити към управляващите. Това е една от акциите на "Ранобудните студенти", съобщи bTV. Чрез бележките студентите за пореден път призовават за оставка на правителството и изброяват факти, свързани с кабинета и работата на Народното събрание. "Ранобудните" са разлепили по спирките и н

България и Румъния с общи проекти в туризма

България и Румъния се споразумяха да сформират съвместна работна група, която да очертае възможностите за по-широко сътрудничество в туризма и създаването на съвместни туристически продукти, които да се предлагат на трети страни. За това се договориха зам.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване