Максим Бехар: Украйна рано или късно ще се присъедини към ЕС

Предстоят нови преговори след изборите за евродепутати догодина, коментира PR експертът

    


Над 40 000 къса контрабандни цигари задържаха служители на ГПУ-Петрич

41 725 къса цигари с македонски бандерол са иззети от четири автомобила, спрени за проверка в района на Петрич, съобщават от пресцентъра на МВР. Леките коли са се движили една след друга, като всички те са управлявани от български граждани, на възраст от 30 до 41 години. При цялостна проверка, служителите на ГПУ-Петрич открили специално пригодени тайници на автомобилите, изградени в резервоарите, кухините на вратите или в пода. Оттам били иззети укритите 41 725 къса цигари с македонски акцизен бандерол. Двама от шофьорите са задържани, а ...

Рохани: Иран никога няма да унищожи ядрените си обекти

При никакви обстоятелства Иран няма да се съгласи да премахне ядрените си съоръжения. Това каза президентът на страната Хасан Роухани. "Сто процента не", каза Роухани в интервю за Financial Times в отговор на въпрос ще допусне ли Техеран унищожаването на ядрените му съоръжения. Президентът за пореден път подчерта, че военната стратегия на ислямската република не предвижда развитие на ядрени оръжия и Иран съобщи за намерението на страната да продължи да обогатява уран за мирни цели. "Проблемите между Иран и САЩ са много сложни и не могат да се решат в кратък период от време. Въпреки това, през последните 100 дни се появи една откритост, която в бъдеще може да се усили", каза още Роухани.  

Управляващите ще намалят партийните субсидии с до 10%

Това е израз на солидарност с българските граждани, които преживява много лишения, заяви Сергей Станишев

Управляващите се разбраха за по-ниски партийни субсидии

Мярката ще влезе в сила от догодина, но тепърва ще се обсъжда с колко процента да е намалението

Почина известният руски актьор Юрий Яковлев

Юрий Яковлев във филма "Иван Василевич си сменя професията"

На 85-годишна възраст почина Юрий Яковлев – един от най-известните актьори в Русия и в бившия СССР.

Яковлев е починал след тежко боледуване, съобщиха руски медии.

Отиде си един велик актьор и изключителна личност. Юрий Яковлев беше обожаван. Много му се възхищаваха и му подражаваха, посочи ръководителят на Съюза на театралните дейци Александър Калягин.

Една от най-известните роли на Яковлев е на Иван Грозни и Иван Василевич Бунша в комедията “Иван Василевич си сменя професията” от 1973 г.

Той участва още в екранизацията на “Идиот” на Достоевски от 1958 г. в ролята на княз Мишкин, както и в съветския хит “Ирония на съдбата или Честита баня”.

Юрий Яковлев има над 100 роли в киното, въпреки че в началото на кариерата му комисия от кинодейци му казва, че изобщо не е за киното.

Статията "Почина известният руски актьор Юрий Яковлев" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

"Българската Коледа" осигури 900 лв. за лечението на 16-годишно момче

900 лева осигури кампанията „Българската Коледа 900 лева осигури кампанията „Българската Коледа" за лечението на 16-годишния Атанас Загоров от Сливен. Това обяви майката на детето - Росица Славова, пред Фокус. Атанас е с диагноза детска церебрална парализа. Със средствата от кампанията на Атанас Загоров са били извършени 11 процедури с барокамера, както и рехабилитация. Детето

Освободиха всички задържани от демонстрацията в Киев

/КРОСС/ Всички активисти, които бяха задържани по време на разпръскването на демонстрацията в подкрепа на евроинтеграцията на киевския Площад на независимостта, са освободени, предаде РИА „Новости". По-рано беше съобщено, че при полицейската акция по прочистване на площада са били арестувани 33 души. Междувременно, поддръжници на евроинтеграцията заявиха, че нямат намерение да прекратят протестите. По-рано украинската опозиционна партия УДАР с лидер Виталий Кличко призова за предсрочни президентски и парламентарни избори.

Камелия: Нямам нищо ново, затова не бях на концерта

Един от големите въпроси, свързани с концерта на телевизия "Планета" преди дни, беше защо на него не се появи "огън" момичето Камелия. Оказа се, че тя е имала покана, само че отказала, защото нямала нищо ново, което да покаже.

Бургас открива "подземен град" за туристите


До края на 2014 г. в Бургас ще бъде изграден "подземен град", който ще се намира под Морската градина. В момента там има бомбоубежища, които ще се превърнат в атракция за туристите, съобщи БТА.

Ще се запази и основното предназначение на галериите - да бъдат защита за хората при евентуално бедствие, съобщи кметът Димитър Николов.

Общата площ на бомбоубежищата е 3180 кв.м. Помещенията са 12, коридорите 17, а изходите 4. Бомбоубежищата не могат да се използват по...

Фабер: Пазарът може да се покачи с още 20% преди да се срине

Според инвеститора масиран спекулативен балон от извънредна ликвидност е надвиснал над всички активи

    


“Оставка” и под прозорците на тиймбилдинга на властта (снимки)

"Оставка" и пред хотел "Рила" в Боровец. Снимка: Доника Георгиева

15 души с тъпани и свирки викаха “Оставка” пред хотел “Рила” в Боровец, където от вчера на семинар са депутатите от БСП, ДПС, премиерът Пламен Орешарски и министри. Обградени са от 15 полицаи.

“Семинарът премина спокойно, тези звуци са само фон на брифинга, което сигурно не е случайно. Това са едни 15 постоянно пътуващи хора”, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.

Лидерът на БСП Сергей Станишев сравни броя на протестиращите пред хотела с броя на семинаристите: “Ни сме десет пъти повече”, обяви Станишев.

“Това са едни и същи хора, които ходят с барабани и дюдюци навсякъде, няма ка да ни притесняват. Има вече професия протестиращ. Тези хора долу се промотират чрез нашата пресконференция”, каза още лидерът на социалистите.

Малко по-рано Местан обяви, че премиерът Пламен Орешарски е изключително издържлив и може да издържи на още предизвикателства, а Станишев отново повтори тезата си, че тяхното управление е възстановило нормалното функциониране на демокрацията в държавата.

“При управлението на ГЕРБ имаше пропаганда без граници. Тайна ли е, че имаше страх, че се подслушваха телефони”, коментира още социалистът.

По думите му към ноември 2013 г. подслушванията са два пъти по-малко, отколкото са отчетени за 2012 г.

Самият Орешарски за пореден път обяви, че не се притеснява от протестите. Този шум в момента е доста скромен, обяви той.

Снимки: Доника Георгиева

"Оставка" и пред хотел "Рила" в Боровец. Снимка: Доника Георгиева "Оставка" и пред хотел "Рила" в Боровец. Снимка: Доника Георгиева "Оставка" и пред хотел "Рила" в Боровец. Снимка: Доника Георгиева "Оставка" и пред хотел "Рила" в Боровец. Снимка: Доника Георгиева "Оставка" и пред хотел "Рила" в Боровец. Снимка: Доника Георгиева "Оставка" и пред хотел "Рила" в Боровец. Снимка: Доника Георгиева "Оставка" и пред хотел "Рила" в Боровец. Снимка: Доника Георгиева "Оставка" и пред хотел "Рила" в Боровец. Снимка: Доника Георгиева

Статията "“Оставка” и под прозорците на тиймбилдинга на властта (снимки)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

“Оставка” и под прозорците на тиймбилдинга на властта

Тарнспарнат "Оставка". Снимка: occupysu.org

15 души с тъпани и свирки викаха “Оставка” пред хотел “Рила” в Боровец, където от вчера на семинар са депутатите от БСП, ДПС, премиерът Пламен Орешарски и министри. Обградени са от 15 полицаи.

“Семинарът премина спокойно, тези звуци са само фон на брифинга, което сигурно не е случайно. Това са едни 15 постоянно пътуващи хора”, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.

Лидерът на БСП Сергей Станишев сравни броя на протестиращите пред хотела с броя на семинаристите: “Ни сме десет пъти повече”, обяви Станишев.

Това са едни и същи хора, които ходят с барабани и дюдюци навсякъде, няма ка да ни притесняват, каза още лидерът на социалистите.

Малко по-рано Местан обяви, че премиерът Пламен Орешарски е изключително издържлив и може да издържи на още предизвикателства.

Самият Орешарски за пореден път обяви, че не се притеснява от протестите. Този шум в момента е доста скромен, обяви той.

Статията "“Оставка” и под прозорците на тиймбилдинга на властта" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Самолет от Мозамбик се разби в Намибия, няма оцелели

Останките на машината, напълно обгорени, са били намерени в Националния парк "Буабуата", близо до границата на Намибия с Ангола и Ботсвана

Лара Гут спечели първото спускане за сезона


Швейцарката Лара Гут спечели първото спускане за сезона от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в американския зимен център Бийвър Крийк.

Състезателката постигна време от 1:41,26 минути на новата за дисциплината писта "Раптор", с което записа втори успех за сезона и общо пети в кариерата си.

Швейцарката, която триумфира в откриващия гигантски слалом в Зьолден на 26 октомври, се изкачи най-високо на подиума в отсъствието на контузената носителка на малката Световна...

Главата на администрацията на украинския президент подаде оставка

Сергей Левочкин, ръководител на администрацията на украинския президент, подаде оставка днес, предаде Обозреватель, позовавайки се на информация от източник в администрацията на Виктор Янукович. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Причините за оставката на Левочкин все още не са известни. Сергей Левочкин, ръководител на администрацията на украинския президент, подаде оставка днес, предаде Обозреватель, позовавайки се на информация от източник в администрацията на Виктор Янукович. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Причините за оставката на Левочкин все още не са известни.

Гледането на дела в затвора е порочна практика

Гледането на наказателни дела в обособени нарочно зали в затвора е тревожна практика и лош прецедент, се казва в декларация на Висшия адвокатски съвет до министъра на правосъдието Зинаида Златанова и представляващия Висшия съдебен съвет Соня Найденова. ”Никакви съображения за икономии от конвоиране и мерки за сигурност не могат да се противопоставят на основни принципи в наказателното право и наказателния процес – презумпцията за невиновност  и публичност на делата. Иманентна част на справедливия съдебен процес е изправянето на подсъдимия пред съдия, а не отвеждането на съдията в местата за лишаване от свобода”, пишат от адвокатурата. Най-пресният случай на процес в затвора е делото „Килърите”, което в момента виси на втора инстанция в Апелативния съд във Варна. Магистратите разглеждат казуса в специално пригодена зала в затвора в града, а не в единствената зала, с която разполага апелативният съд. Журналистите следят случващото се в залата през видеоконферентна връзка. Защитата на Петър Стоянов-Сумиста и останалите подсъдими, признати за виновни на първа инстанция, отдавна роптае срещу провеждането на заседанията в затвора. От Висшия адвокатски съвет сочат и практика на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, според която провеждането на съдебен процес извън нормалната съдебна зала и по-конкретно на място като затвора, до което обикновената публика няма достъп, е сериозна пречка за публичния характер на делата. Адвокатите настояват Златанова и ВСС да предприемат необходимите действия за преодоляване на тази порочна практика още при нейното зараждане в дейността на съдилищата.

Орешарски бил готов да издържи на още политически бури

БСП и ДПС не се смутиха от скандиранията "Оставка" в Боровец

    


Маскирани обраха земеделска кооперация в Алтимир

/КРОСС/ Четирима маскирани обраха земеделска кооперация в белослатинското село Алтимир и нападнаха работник на фирмата, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал вчера в 12.15 часа, когато четирима мъже с черни маски на главите влизат в двора на земеделска кооперация с черен джип "Ланд Ровър", без регистрационни табели. Двама от тях проникват в незаключено помещение, откъдето извършват кражба на 11 000 лева, 5 000 евро и златна мъжка верижка 115 грама, собственост на 24-годишния Ц. П. от Враца. В момента на извършване на престъплението са забелязани от работник във фирмата, намиращ се в съседна сграда, който се сбива с двама от мъжете. Нанася удар с бухалка по главата на единия и по лявата ръка на другия, а самият той е ударен с бокс в лицето, след което вижда излизащите от сградата другите две лица и се оттегля да потърси помощ. След оттеглянето му двете лица, които са отнели парите и златната верижка и другите двама се качват в автомобила и потеглят в неизвестна посока. По случая е започнато досъдебно производство, пише tribali.info.

Аладжа манастир представя нова мултимедийна експозиция

Новата интерактивна, мултимедийна експозиция “Аладжа манастир – история, легенди и загадки” ще бъде открита на 3 декември - вторник, от 17 часа в сградата на музейния комплекс. Очаква се на откриването да присъстват кметът Иван Портних и сър Робърт Скот - консултант на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

БСП и ДПС се разбраха да намалят партийните субсидии с 10 процента

БСП и ДПС се разбраха да намалят партийните субсидии с 10 процента. Това бе едно от първите обявени решения от управленския семинар с участието на депутатите и министрите от двете партии в Боровец. ДПС настояваше за запазване на субсидиите, но те са се съобразили с искането на БСП. Предстои по-късно управляващите да дадат брифинг, на който да аргументират решенията си. "Тук не е въпросът дали ще ги намалим с 5, 10, 15 или 20 процента. Големият смисъл е целият закон да има друга философия, защото част от политическите партии, които не попаднаха в парламента, но имат право на подобни субсидии, трябва да запазят тези си възможности", обясни депутатът от БСП Борислав Гуцанов пред БНР. Той допълни, че другият аргумент за решението е субсидията да не се превръща във вид партиен бизнес. По думите на депутата законът трябва да бъде направен така, че да стимулира влизането в парламента, но и партиите, които са били близо до 4-процентната бариера, също да имат възможност да развиват дейност. Очаква се също така двете партии да се обединят около подкрепата на предложението да се въведе 20% такса върху приходите на производителите на вятърна и слънчева енергия.

България остава 76-та в света

България не игра мачове по време на паузата за национални тимове, определена от Международната футболна централа и поради тази причина запази 76-та си позиция в световната ранглиста на ФИФА.

В БЧК-Русе проведоха учение

Проведе се учение на членовете на ДЕРБАК – Русе за проверка на реакцията на екипа при подаден сигнал в бедствена ситуация. След първоначално подадения сигнал в рамките на 1 час екип от 12 членове на ДЕРБАК - Русе се събраха в оперативния щаб на БЧК, намиращ се в Офиса  на ул. Плиска 2. Обсъдени бяха способите за реакция при кризисна ситуация, необходимата екипировка адекватна на бедствената ситуация, разпределението на различните екипи /за Оценка на нуждите, за осигуряване на логистиката, за оказване на ПСП/. Анализирани бяха  начина на оповест...

Спирки в столицата осъмнаха с некролози в памет на прозрачността в управлението

Спирките на градския транспорт в София осъмнаха облепени с крити към управляващите. Това е една от акциите на Спирките на градския транспорт в София осъмнаха облепени с крити към управляващите. Това е една от акциите на "Ранобудните студенти", съобщи bTV. Чрез бележките студентите за пореден път призовават за оставка на правителството и изброяват факти, свързани с кабинета и работата на Народното събрание. "Ранобудните" са разлепили по спирките и н

Главата на администрацията на украинския президент подаде оставка

Сергей Левочкин, ръководител на администрацията на украинския президент, подаде оставка днес, предаде Обозреватель, позовавайки се на информация от източник в администрацията на Виктор Янукович. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Причините за оставката на Левочкин все още не са известни. Сергей Левочкин, ръководител на администрацията на украинския президент, подаде оставка днес, предаде Обозреватель, позовавайки се на информация от източник в администрацията на Виктор Янукович. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Причините за оставката на Левочкин все още не са известни.

Данъкът от 20% върху приходите на ВЕИ централите е скандален!

Предложената идея е минала без дискусии, коментира Кенет Лефковиц

    


Овчаров: Строителството на американски реактор е опит да се приключи с ядрената енергетика

София /КРОСС/ Не вярвам в строежа на този реактор по начина, по който се прави това, каза пред БНТ Румен Овчаров за намерението, което министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, американската компания "Уестингхаус" да строи седми реактор на АЕЦ "Козлодуй". Той направи разлика между последвалите изявления от министъра и Министерски съвет като цяло: "Желание от правителството не съм чул, това е желание на министъра, което може да се превърне в желание на правителството", каза Овчаров. В идеята за изграждане на реактор от типа АР - 1000 Румен Овчаров видя няколко опита - опит да се приключи окончателно с ядрената енергетика в България; опит да се забравят 5-те милиарда в АЕЦ "Белене", наивен опит да се заобиколи законодателството и (по думите на Овчаров) "най-страшното е, че това се разминава с това, което БСП декларира през последните две години". Овчаров, по професия енергетик, изтъкна като достойнство на американския реактор пасивната система за безопасност, но и посочи че този реактор е бил лицензиран от американския регулатор с 3:2 гласа и при особено мнение на председателя му. Това е станало едва миналата година, по думите на Румен Овчаров. Той посочи също, че тези системи за безопасност все още не работят никъде по света и предимствата на този реактор не са еднозначни. В подкрепа на тезата си Румен Овчаров се позова на това, че Великобритания е избрала френски реактор

От Боровец сензация: Предлагат 10%-тно намаление на партийните субсидии

Новина дойде от семинара на управляващите в Боровец. Има съгласие за намаляване на партийните субсидии с 10%, съобщи шефът на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев от ДПС. Новината изтече по БНТ.

Патрулите първо да минат през библиотеките

Според проф. Андрей Пантев новосъздадените младежки патрули от националисти най-напред трябва да окупират библиотеките и да понаучат малко. "Нека някой да ми покаже четири шестици в студентската си книжка и после да ме буди", заяви проф. Пантев.

Община Бургас поиска помощ от държавата за четири свои приоритета

Държавата да окаже финансова помощ и подкрепа за осъществяването на четири важни проекта - поиска кметът на община Бургас Димитър Николов.Парите, които Бургас очаква са за финансирането на пътен възел „Запад", през който ще минава целия автомобилен трафик от и за курортите на юг от града. По този начин идващите от автомагистрала „Тракия" десетки хиляди автомобили дневно и тоновете изгорели газове, които те оставят след себе си, ще престанат да причиняват неудобство на бургазлии със задръствания и замърсяване на въздуха. Общинска администрация н...

Бареков се закани на монополите

/КРОСС/ Гражданско движение "България без цензура" готви 10 удара срещу монополите. Стъпките за защита на потребителите обяви лидерът Николай Бареков днес на кръгла маса по тази тема във Варна. 1. Пълна деполитизация на всички органи, които трябва да защитават правата на потребителите. Чистка от политически лица във ВиК и ЕРП-тата. Монополът у нас обслужва политическата класа и олигархия. Всяка партия, която спечели изборите си назначава свой човек в управлението на ВиК дружествата. Той не е мениджър, отива там само на заплата. В момента върви срамно явление - гербаджии преминават към БСП и ДПС, за да запазят постовете си в тези дружества. И при нас имахме такова искане от член на ГЕРБ, но отказахме, обясни Бареков. Той настоя за чистка на политактивисти и от мениджмънта на болниците и училищата. 2. Забрана на ВиК и ЕРП-тата да калкулират загубите си върху сметките на потребителите. 3. Въвеждане на право на индивидуална жалба до Конституционния съд. Недопустимо е обикновеният гражданин да няма достъп до най-висшия орган в държавата. 4. Партии и политически лица да нямат право да са участват в медийни дружества, с изключение на партийните медии. В момента 30% от една от телевизиите е в ръцете на един политик, а хората, които се атакуват от нея дори нямат право на отговор. 5. Повече лицензи за енергоразпределението

Празнуваме Андреевден!

Православната църква почита днес паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Исус Христос. Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли и брат на Свети Петър. Името на Свети Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, заради ко...

Янукович: Европейската интеграция все още остава като възможност за Украйна

Споразумението за асоцииране с ЕС остава сред приоритетите за Украйна, но трябва да се случи при подходящите условия, заяви президентът на страната Виктор Янукович в кулоарите на срещата на върха за Източното партньорство във Вилнюс.

Митрополитите аргосаха йеромонах Кирил заради Баба Гуси

Потресаващи факти за разврат в Троянския манастир разкри “Господари на ефира”. Млад мъж, пожелал да запази анонимност пред зрителите, сам потърсил екипа на предаването на Нова тв.Момчето разказва, че е с хомосексуалист и е бил няколко месеца гадже на йеромонах Кирил Тодоров от манастира. Двамата се харесали във фейсбук, а след няколко ... Потресаващи факти за разврат в Троянския манастир разкри “Господари на ефира”. Млад мъж, пожелал да запази анонимност пред зрителите, сам потърсил екипа на предаването на Нова тв.Момчето разказва, че е с хомосексуалист и е бил няколко месеца гадже на йеромонах Кирил Тодоров от манастира. Двамата се харесали във фейсбук, а след няколко ...

”Уестингхаус” иска единствено да не се облага тока от АЕЦ

България няма да дава парична гаранция, ако реши да строи седми блок на АЕЦ "Козлодуй" с реактор на американската компания "Уестингхаус", съобщи в събота министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред радио ”Дарик”. Той уточни, че единствено искане на компанията е страната ни да гарантира, че няма да променя сегашното законодателство и няма  да въведе данък върху ядрената енергетика. Той обясни, че не е бил разбран правилно, когато при завръщането си от САЩ съобщи за разговорите си с "Уестингхаус" и спомена за държавна гаранция. ”Тя няма да е финансова, а само ангажимент за запазване на данъчната система”, каза Стойнев.  По въпроса дали ще се прави конкурс за строежа на седми блок, Стойнев каза, че единствено реакторите на "Уестингхаус" и "Атомстройекспорт" отговарят на параметрите, поставени от България, но американската технология е по-сигурната, което от своя страна обезсмисля конкурса.   ”Конкурс трябва да има за изпълнител, за да се изгради реактор, но когато става въпрос за технология, технологията е само една. Имаше голямо неразбиране по темата и опозицията се нахвърли върху мен. Аз продължавам стъпките на правителството на ГЕРБ. На 11 април 2012 година Министерски съвет, с премиер Бойко Борисов, дава съгласие да се предприемат действия за изграждането на нова ядрена мощност. След което има технически-икономически анализ на експертите от АЕЦ „Козлодуй” по време на управлението на ГЕРБ. Определят се критерии за подбор на бъдещ реактор – търси се реактор между 1000-1200 мегавата, той трябва да бъде водо-воден, да има лиценз в страна производител. На тези критерии до момента отговарят руските реактори и американските реактори. Оказа се, че американската технология е най-безопасна. Тя е единствената, която разполага с изцяло пасивна система за сигурност", каза Стойнев. Той допълни, че не бива да се избира държава, а да се избере технология. В случая американската технология е единствената, която разполага с изцяло пасивна система за сигурност. Ако захранването бъде прекъснато, реакторът се охлажда в продължение на 10 дни. Реакторът AP-1000 на "Уестингхаус" е единственият, който предоставя тази технология.  ”Тази технология е най-безопасна за българските граждани. С безопасността компромис не трябва да се прави. Технологията е само една и ако излязат сметките и ако ни удовлетворява финансовият модел, американската "Ексимбанк" ще финансира строителството, а заемът ще се изплаща с бъдеща продажба на ток" каза Стойнев.   Той допълни, че при предварителните разговори американците са гарантирали, че цената за България ще е по-ниска, отколкото плаща Китай за  същата технология.  Според Стойнев трябва да се даде мандат на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за разговори с "Уестингхаус" по финансовата рамка и по създаването на проектната компания. "Ако финансовият модел не ни удовлетворява и цената е непоносима, ние няма да се съгласим да предприемем последващи действия. Ако не се споразумеем с ”Уестингхаус”, ще търсим други възможности, защото България трябва да развива ядрената си енергетиката", каза Стойнев.

”Уестингхаус” иска единствено да няма данък върху ядрената енергия

България няма да дава парична гаранция, ако реши да строи седми блок на АЕЦ "Козлодуй" с реактор на американската компания "Уестингхаус", съобщи в събота министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред радио ”Дарик”. Той уточни, че единствено искане на компанията е страната ни да гарантира, че няма да променя сегашното законодателство и няма  да въведе данък върху ядрената енергетика. Той обясни, че не е бил разбран правилно, когато при завръщането си от САЩ съобщи за разговорите си с "Уестингхаус" и спомена за държавна гаранция. ”Тя няма да е финансова, а само ангажимент за запазване на данъчната система”, каза Стойнев.  По въпроса дали ще се прави конкурс за строежа на седми блок, Стойнев каза, че единствено реакторите на "Уестингхаус" и "Атомстройекспорт" отговарят на параметрите, поставени от България, но американската технология е по-сигурната, което от своя страна обезсмисля конкурса.   ”Конкурс трябва да има за изпълнител, за да се изгради реактор, но когато става въпрос за технология, технологията е само една. Имаше голямо неразбиране по темата и опозицията се нахвърли върху мен. Аз продължавам стъпките на правителството на ГЕРБ. На 11 април 2012 година Министерски съвет, с премиер Бойко Борисов, дава съгласие да се предприемат действия за изграждането на нова ядрена мощност. След което има технически-икономически анализ на експертите от АЕЦ „Козлодуй” по време на управлението на ГЕРБ. Определят се критерии за подбор на бъдещ реактор – търси се реактор между 1000-1200 мегавата, той трябва да бъде водо-воден, да има лиценз в страна производител. На тези критерии до момента отговарят руските реактори и американските реактори. Оказа се, че американската технология е най-безопасна. Тя е единствената, която разполага с изцяло пасивна система за сигурност", каза Стойнев. Той допълни, че не бива да се избира държава, а да се избере технология. В случая американската технология е единствената, която разполага с изцяло пасивна система за сигурност. Ако захранването бъде прекъснато, реакторът се охлажда в продължение на 10 дни. Реакторът AP-1000 на "Уестингхаус" е единственият, който предоставя тази технология.  ”Тази технология е най-безопасна за българските граждани. С безопасността компромис не трябва да се прави. Технологията е само една и ако излязат сметките и ако ни удовлетворява финансовият модел, американската "Ексимбанк" ще финансира строителството, а заемът ще се изплаща с бъдеща продажба на ток" каза Стойнев.   Той допълни, че при предварителните разговори американците са гарантирали, че цената за България ще е по-ниска, отколкото плаща Китай за  същата технология.  Според Стойнев трябва да се даде мандат на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за разговори с "Уестингхаус" по финансовата рамка и по създаването на проектната компания. "Ако финансовият модел не ни удовлетворява и цената е непоносима, ние няма да се съгласим да предприемем последващи действия. Ако не се споразумеем с ”Уестингхаус”, ще търсим други възможности, защото България трябва да развива ядрената си енергетиката", каза Стойнев.

Бълбука ми на южния поток

Вчера ми звъннаха от една телевизия и ме питаха дали съм За или Против въвеждането на задължително гласуване. Първо казах: Ъъъ, а малко по-късно размислих и отговорих нещо от рода: През южния поток ми е! Наистина това изобщо не ми се струва сериозна и адекватна тема в момента, но все пак бях попитан и реших да обсъдя въпроса. Със себе си. Не ми звучи привлекателно нищо, което започва с думата "задължително". Обаче... Голяма част от будните, активни, информирани, а бе - готини хора, изобщо не гласува. Има някаква логика да си мислим, че ако и всички те гласуват, резултатите няма да бъдат съвсем същите. Обаче... Изобщо не ми пробутвайте подобни глупости. 99.99% от партийните активи се държат като тюфлеци и не правят абсолютно нищо, ама абсолютно нищо, за да спечелят доверието на нови хора. Не говоря за откровените лъжи и откровеното купуване на гласове, а за честна и открита кампания за убеждаване на избирателите в смисъла от твоето съществуване. Мамицата ви, изобщо не се опитвайте да продавате фалшиви "хапчета за младост", с които да си гарантирате отново и отново място около трапезата. Не ви купувам задължителното гласуване. Размърдайте си задниците, опитайте се да изглеждате прилично, да не воните на евтини проститутки, да свършите поне нещо в обществена полза... и майка му стара, поне се опитайте да прикривате селския си акцент! Тогава с удоволствие ще гласувам за вас

Йовчев: По времето на ГЕРБ, в МВР е имало ударни групи на министъра


Отделните структури в МВР по време на предишното правителство са функционирали като "ударни групи на министъра, главният секретар е бил с изключително ограничени правомощия" Това заяви пред Би Ти Ви вътрешният министър Цветлин Йовчев. В продължение на две години - между 2009 и 2011 година по време на управлението на ГЕРБ Йовчев беше председател на ДАНС. След това той стана съветник по сигурността към Министерски съвет, а по-късно беше и началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев. На...

Йовчев: В МВР е имало ударни групи на министъра


Отделните структури в МВР по време на предишното правителство са функционирали като "ударни групи на министъра, главният секретар е бил с изключително ограничени правомощия" Това заяви пред Би Ти Ви вътрешният министър Цветлин Йовчев. В началото на управлението на ГЕРБ Йовчев беше председател на ДАНС.

По думите му се е развенчал митът за т. нар. пречупен гръбнак на организираната престъпност (бел. ред. това беше често повтаряна реплика на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов,...

Круши за предястие, основно ястие и десерт

Крушите са един от любимите зимни плодове, но могат да господстват и в кухнята ни. Сайтът click@Life представя 9 вкусни начини да ги включите в менюто си

прочети повече

Съдът оправда Трайчо Трайков за конфликт на интереси при концесията за "Каолин"


Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков беше оправдан от Административния съд – София град за конфликт на интереси при даването на концесия на "Каолин" край Силистра. Според магистратите в качеството си на министър той по никакъв начин не е предложил даването на концесия на "Каолин" от частен интерес, а съвестно е изпълнил служебните си задължения, съобщи "Медиапул".

През август миналата година Комисията за установяването и предотвратяване на конфликт на...

Етиен, Дичо и Прея на елиминации в Музикална академия

Кой ще спечели 100 000 лв. ще стане ясно на 13 декември

    


Всеки пети загинал на пътя - при катастрофа на завой

Все пак през последните години пътищата на Европа са станали значително по-безопасни въпреки увеличението на автомобилния трафик над три пъти

Най-скъпото печатно издание

/КРОСС/ Малка книга от 1640 г. с религиозни поетични текстове стана най-скъпото печатно издание, след като бе продадена на търг в Ню Йорк за 14.2 млн. долара, предаде Би Би Си. Псалтирът Bay Psalm Book бе купен на търг, организиран от Sotheby's във вторник, от американския финансист и филантропист Дейвид Рубенщайн. Продавач на книгата е Старата южна църква на Бостън.Bay Psalm Book е първата позната книга, отпечатана на територията, известна днес като САЩ. Идеята за книгата се ражда няколко години след т.нар. Голяма миграция от 1630 г., когато имигранти от Англия се заселват в залива Масачузетс. Те били протестанти реформисти и искали превод на Книга на псалмите от иврит, тъй като се смятало, че този вариант е по-близо до оригинала.Още през ХIХ век Bay Psalm Book е рядкост, а днес са известни само 11 копия от 17 хил. първоначално отпечатани.Изданието все пак не може да отнеме титлата за най-скъпата книга на всички времена, която все още се носи от една от тетрадките на Леонардо да Винчи, продадена през 1994 г. за 30.8 млн. долара.

Обратното начисляване на ДДС за зърнопроизводителите се отлага до началото на следващата година

Предвиденото да влезе в сила от 1 декември обратно начисляване на ДДС при доставки на зърно и технически култури се отлага за след 1 януари 2014 г., съобщават от сливенския офис на НАП. Доставчиците и получателите на доставки на зърно и технически култури ще продължат да отчитат сделките си по същия начин, както са го правили и досега до края на 2013 г. Обратното начисляване на ДДС е изключение от общия принцип на данъка върху добавената стойност, при който данъкът се начислява не от доставчика, а от получателя. Новият механизъм на обратно нач...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване