Изследване: Възрастни и нискообразовани не искат бежанците

Нарастването на броя на бежанците у нас се възприема като едно от най-негативните събития в страната напоследък. 59% от пълнолетните българи заявяват, че са категорично против това бежанци да живеят на територията на България. Най-крайни в своето мнение са хората на възраст над 60 години, както и жителите на населени места извън столицата. Данните Нарастването на броя на бежанците у нас се възприема като едно от най-негативните събития в страната напоследък. 59% от пълнолетните българи заявяват, че са категорично против това бежанци да живеят на територията на България. Най-крайни в своето мнение са хората на възраст над 60 години, както и жителите на населени места извън столицата. Данните

9 столични структури на Кунева преминават към Бареков

Ръководствата на девет районни структури от „Движение България на гражданите“ в София преминават към „България без цензура“. Ръководителите на районите Връбница, Надежда, Нови Искър, Красна поляна, Овча купел, Студентски, Изгрев, Младост и Люлин не са вече част от партията на Кунева. В своето решение те са последвани и от отделни членове на други Ръководствата на девет районни структури от „Движение България на гражданите“ в София преминават към „България без цензура“. Ръководителите на районите Връбница, Надежда, Нови Искър, Красна поляна, Овча купел, Студентски, Изгрев, Младост и Люлин не са вече част от партията на Кунева. В своето решение те са последвани и от отделни членове на други

Започна изграждането на най-големия пътен възел в Южна България


Изграждането на най-големия пътен възел в Южна България започна, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". Съоръжението "Димитровград" е от лот 2 Димитровград – Харманли от автомагистрала "Марица".

Пътният възел се намира при километър 38 на новия аутобан и е в землището на с. Крепост. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.

С построяването на пътния възел, пресичането на...

Руската Дума амнистира Pussy Riot и активистите на Greenpeace

Pussy Riot на делото в московския съд. Снимка: БГНЕС

Държавната Дума днес единодушно одобри законопроект за амнистия, внесен от Владимир Путин. С това решение на парламента Надежда Толоконникова и Мария Альохина от пънк групата “Pussy Riot”, както и еколозите от Arctic Sunrise ще бъдат освободени. 

Ситуацията вече изцяло зависи от това дали администрациите на затворническите колонии ще искат да ги освободят възможно най-рано, но аз мисля, че те не биха искали да отлагат процеса на освобождаване на двете момичета, заяви адвоката на пънкарките Ирина Хрунова, цитирана от ИТАР – ТАСС.

Според  Хрунова, двете момичета ще могат да си отидат по домовете преди Нова година. 

Толоконникова и Альохина излежават двугодишна присъда за хулиганство за т. нар. “пънкарска молитва” – протестен акт, който те извършиха в московската катедрала “Христос Спасител” през февруари 2012 г. 

Третият член на бандата, Екатерина Самуцевич, която получи само условна присъда, също е обект на амнистия,  заяви адвокатът.

Междувременно 30-те активисти на Greenpeace от кораба Arctic Sunrise, които бяха задържани през септември след протест на нефтена платформа на “Газпром” в Баренцово море, също ще бъдат освободени. 

“Ако трябва да съм честен, чувствам се странно”, пише в Туитър един от арестуваните активисти, ” много се радваме, че се прибираме вкъщи, въпреки че не знаем точно кога. Това е много емоционално, какво приключение!” 

Арестът на така наречената група “Arctic 30″ провокира множество критики от различни правозащитни организации в целия свят. 

Greenpeace организира протести по целия свят, искащи освобождаването на  членове на екипажа на Arctic Sunrise – 28 природозащитници и двама журналисти. Еколозите в момента са под гаранция в Русия.

Марина Юнакова

Статията "Руската Дума амнистира Pussy Riot и активистите на Greenpeace" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Иззеха 6 000 пиротехнически средства преди коледните празници

Иззети са 6 000 единични бройки пиротехника при проверка на 66 търговски обекти и 348 обществени места за незаконна търговия и употреба на пиротехнически изделия в София, съобщиха от МВР.  До момента е съставен един акт за установено нарушение.

Полицейските инспектори в столицата провериха 298 увеселителни заведения (ресторанти, дискотеки, клубо Иззети са 6 000 единични бройки пиротехника при проверка на 66 търговски обекти и 348 обществени места за незаконна търговия и употреба на пиротехнически изделия в София, съобщиха от МВР. До момента е съставен един акт за установено нарушение. Полицейските инспектори в столицата провериха 298 увеселителни заведения (ресторанти, дискотеки, клубо

Метрото намали тройно линиите на маршрутките в София


Броят на линиите на маршрутните таксита в София ще бъде намален от 48 на 17. Причината е разширяването на метрото, чийто два лъча свързват "Люлин" с "Младост" и "Лозенец" с "Надежда". Решението ще бъде гласувано на утрешното заседание на Столичния общински съвет по предложение на съветника Радослав Тошев.

Маршрутките, които остават, са номер 5, 9, 10, 11, 12, 16, 17, 18, 22, 27, 29, 32, 35, 37, 40, 46 и 48. За целта местната управа ще обяви конкурс за избор на превозвачи. Запазва се...

Цветанов: До края на живота си ще остана верен на ГЕРБ

Аз съм отдаден изцяло на ГЕРБ, така че ще остана в ГЕРБ до края на живота си, заяви зам.-председателят на партията Цветан Цветанов в твърдишкото село Жълт бряг.

В Монако се роди ново попълнение на княжеския род

"Бабите са добре" и вече се възстановиха от емоциите - така шеговито Шарлот Казираги и партньорът й комикът Гад Елмалех обявиха раждането на сина си Рафаел

Очакванията за пътищата е да бъдат сигурни и надеждни, според социологическо изследване

Очакванията на хората за изграждането на пътищата са - да бъдат на първо място сигурни и надеждни. Това каза социологът д-р Венелин Стойчев, на официално представяне на напредъка за 2013 г. на ОП „Транспорт” 2007 - 2013, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Корнелия Нинова: Решихме въпросите за пенсионирането

/КРОСС/ Искам да уточним какво се случи с решенията, свързани с пенсиите, тъй като имаше много противоречива информация тези дни. С гласуването днес окончателно се решиха въпросите, които стояха открити. Това заяви Корнелия Нинова, зам.-председател на ПГ на КБ и председател на Комисията по труд и социална политика в НС, пред журналисти в парламента. „Със Закона за бюджета замразихме възрастта и стажа за пенсиониране на трета категория труд. Днес с промените в Кодекса за социално осигуряване разширихме това замразяване и то вече обхваща и първа и втора категория труд, а това засяга около 90 000 души всяка една от тях. Това са миньори, летци, подводничари, земеделци и други", допълни тя. „Предложението на КБ, когато не ти стигат 2 години стаж или възраст, да можеш да се пенсионираш с по-ниска пенсия от 0,4% на месец, не беше подкрепено в зала и не беше прието от парламента. За съжаление ранното пенсиониране няма да се състои през 2014 г.", каза Нинова. По нейните думи е прието окончателно решението за премахване на възрастта при пенсионирането на военните. „Досега тя беше 52 години за сержанти и войници, 54 за офицери. Тази възраст отпадна и остана само изискването за 27 години стаж", обясни зам.-председателят на КБ. „Последното, което днес направихме с гласуването на Кодекса за социалното осигуряване, замразихме увеличаването на възрастта и стажа при учителите. Замразяването е в рамките на 1 година, 2014 г

Придружител, пробация, промили. Внимание, млад шофьор!

Спецрежим за неопитните шофьори обмислят от автомобилния бранш

    


България е с най-нисък достъп до интернет в ЕС

41% от българите никога не са използвали интернет, сочат данни на европейската статистическа служба

2013 - годината на протестите

Няма такава година, през която повече от две трети от времето да е преминало в протести. 2013-а - годината на протестите: срещу правителството, за правителството, срещу президента, срещу монополите, срещу подслушването на граждани и политици. Митинги и контрамитинги. Студентска окупация на Университета.
Всичко започна на 17 февруари Няма такава година, през която повече от две трети от времето да е преминало в протести. 2013-а - годината на протестите: срещу правителството, за правителството, срещу президента, срещу монополите, срещу подслушването на граждани и политици. Митинги и контрамитинги. Студентска окупация на Университета. Всичко започна на 17 февруари

Златанова подписа споразумение със Синдиката на служителите в затворите

/КРОСС/ Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова подписа днес, 18 декември 2013 г., Споразумение със Синдиката на служителите в затворите в България. Това е първият подобен документ, който урежда формите за сътрудничеството между министъра на правосъдието и Синдиката, начините за взаимодействие, както и условията за осъществяване на социална дейност. Споразумението урежда сътрудничеството между министъра на правосъдието и Синдиката при осъществяване на социалния диалог в Министерство на правосъдието, като целта е гарантиране и защита на социално-икономическите и професионални права и интереси на работещите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" и в Главна дирекция „Охрана". Сред основните цели на документа е съгласуване при изготвяне на общи становища, експертни оценки и осъществяване на обсъждания на законопроекти и подзаконови актове, засягащи социално-икономически, трудови и професионални права на служителите в двете специализирани дирекции, подчинени на министъра на правосъдието, както и взаимопомощ в различни направления на дейност за повишаване ефективността на двете институции "Подписаното днес Споразумение е в изпълнение на поетите от Министерство на правосъдието ангажименти към работещи в системата на местата за лишаване от свобода", заяви по време на официалното подписване министърът на правосъдието Зинаида Златанова

Microsoft не бърза с избора на нов главен изпълнителен директор

Очаква се името му да стане ясно в началото на 2014 г.

    


Цените на Bitcoin паднаха наполовина след като най-голямата виртуална борса в Китай спря приемането на нови депозити


Най-голямата борса за Bitcoin в Китай, BTC China, обяви, че няма да приема нови депозити в местната валута юан. Причината е невъзможността на компанията YeePay, която е партньор на BTC China да приема депозити в юани, съобщава в. Guardian.

Изпълнителният директор на BTC China Боби Лий твърди, че решението е следствие от забраната на китайската централна банка към всички финансови институции в страната да работят с Bitcoin. По-рано този месец финансовият регулатор излезе с такава...

Весела: Изпращам една от най-цветните си години!

Дизайнерката Весела Тотева и футболистът Елин Топузаков ще посрещнат една различна Коледа, призна Весела пред BLife.

Видео: Кевин Костнър и Амбър Хърд в екшъна на Люк Бесон 3 Days To Kill


Кевин Костнър, чиято кариера се възроди след ролите в "Мъж от стомана" и сериала "Хатфийлд и Маккой", ще бъде по кината в края на февруари с екшъна 3 Days To Kill. Първият трейлър към продукцията е вече онлайн, а в нея номинираният за "Оскар" актьор играе агент на Специалните служби.

Героят му вече се подготвя за пенсиониране, но неговата последна мисия обаче ще се окаже най-важната, тъй като може да доведе до спасяването на уникално лекарство, а в хода на събитията той ще възобнови...

Оперираха пребития от мащехата си Данчо, състоянието му е много тежко

Състоянието на двегодишния Йордан, който бе пребит от мащехата си, е много тежко. Това каза проф. Валентин Игнатов, директор лечебна дейност в МБАЛ „Св. Марина Състоянието на двегодишния Йордан, който бе пребит от мащехата си, е много тежко. Това каза проф. Валентин Игнатов, директор лечебна дейност в МБАЛ „Св. Марина" във Варна, за Фокус. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Детето по спешност бе транспортирано от Бургас там, поради съмнения за кръвоизлив в стомаха

Цветанов обяви, че остава в ГЕРБ до края на живота си

Той няма да прави нова партия, защото ГЕРБ е първата

Мария Габриел с позиция относно тютюнопроизводителите

/КРОСС/ Ако днес тютюнопроизводителите са подпомагани с национални доплащания, то е благодарение на усилията, които правителството на ГЕРБ и евродепутатите от ГЕРБ положихме още през 2009-2010 г. това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел. Освен това поправихме и пропуска на предишните управляващи да се заложат в националния бюджет премии за тютюн за реколта 2009. Направена беше нотификация и Европейската комисия през 2010 г. разреши на България да изплати на тютюнопроизводителите 116 милиона лева държавна помощ за реколта 2009. Правителството на ГЕРБ е това, което издейства от ЕК разрешение за държавна субсидия 70 млн. лева за 2011 г. и 73 млн. лева за 2012 г. В бюджета за 2013 г. бяха заложени нотифицирани от ЕК 73 милиона лева за тютюнопроизводството", подчерта българският евродепутат от ГЕРБ Мария Габриел. Според нея либерализирането на изкупния режим на тютюна също беше важна стъпка, което създаде конкуренция в бранша и даде възможност цената на тютюна да се повиши. Благодарение на законовите промени предложени и гласувани от мнозинството на ГЕРБ в миналото Народно събрание в изкупната кампания през 2012 г. ефектите от това решение веднага се усетиха и тютюнопроизводителите успяха да реализират по-високи доходи, като на места цената достигна 7-8 лв. за килограм тютюн, категорична е Мария Габриел

Греков: Няма писмо от Брюксел за спрени пари по селската програма

Димитър Греков, министър на земеделието и храните.

От Брюксел няма официално писмо за спиране на средства от Програмата за развитие на селските райони. Това коментира днес земеделският министър Димитър Греков по повод информацията, че Европейската комисия ще глоби България с 3.4 мн. лева заради четири рекламни договора, сключени по селската програма.

„Нито устно, нито писмено сме уведомени от Европейската комисия за спиране на средства от програмата“, каза Греков, който преди ден беше в Брюксел за среща на Съвета на министрите на земеделието и където е имал разговор с еврокомисаря по земеделието Дачиан Чолош.

За усвояването на средствата по селската програма, което през 2013 г. се забави драстично, с риск държавата да не усвои цялата сума за годината, днес Греков каза, че министерството му и Държавен фонд „Земеделие“ работят за максимално бързо разплащане на средствата.

:На 19 декември СЕБРА приключва разплащанията, но ще продължим да плащаме ръчно с платежни нареждания, ще работим до 30 декември, за да можем да усвоим средства от ПРСР“, каза той.

Само в рамките на 5 дни Държавен фонд“Земеделие“вече е изплатил 350 милиона лева или средно по 70 милиона лева. Парите са отишли, както по сметките на земеделски производители, така и по сметките на общините, изпълняващи проекти по програмата. Над 590 милиона лева са направените плащания от фонда към момента. Надяваме се ако има загуба на средства от ПРСР, тя да не бъде голяма, заяви Греков.

Статията "Греков: Няма писмо от Брюксел за спрени пари по селската програма" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Прекратиха изследване на семейното щастие, защото участници в него изпаднаха в депресия

Изследване на семейното щастие бе прекратено, защото доброволецът в него изпадна в тежка депресия от изискването да се съгласява с всички прищевки на съпругата си, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА. Учените от университета на Окланд искали да проверят дали ключът към семейното щастие е да се откажеш от това да защитаваш правотата си и да приемаш желанията на партньора. Затова съпругът в участващата в пилотния проект двойка бил помолен да приема всяко мнение и желание на жената, без да протестира, дори и да не е съгласен с нея. Положението обаче станало непоносимо още на 12-ия ден. За това време мъжът ставал все по-нещастен, а жената - все по-критична към него. За две седмици изпълняване на прищевки, качеството на живот на мъжа намаляло от сравнително щастливото седем н...

Рефер на годината стана габровецът Георги Йорданов

Нашумелият габровски арбитър Георги Йорданов бе избран за футболен съдия на 2013-а година в анкетата на Асоциацията на Българските съдии по футбол. Той пое Меча на победата от бившия президент "Черно море" Красен Кралев. Припомняме ви, че Жоро Йорданов изнесе най-тежките мачове в родния шампионат през отиващата си година и избирането му за номер едно на родната сцена изглежда е съвсем оправдано. Подгласници на наскоро навършилият 40 години съдия станаха Цветан Кръстев от Варна и Никола Попов от София, информира спортното електронно издание sport-gabrovo  

Структори на партията на Кунева преминаха към "България без цензура"

Ръководствата на девет районни структури от „Движение България на гражданите“ в София преминават към „България без цензура“, съобщиха от пресцентъра на „България без цензура”. Ръководителите на районите „Връбница”, „Надежда”, Нови Искър, „Красна поляна”, „Овча купел”, „Студентски”, „Изгрев”, „Младост” и „Люлин” не са вече част от партията на Кунева. В своето решение те са последвани и от отделни членове на други районни структури в столицата. Като основен мотив за напускането си бившите ръководители от ДБГ изтъкнаха принципни различия с провежданата политика на партията, ...

Кабинетът осигури дърва за огрев на полицаите на турската граница

От най-близките райони възможно най-бързо ще бъдат доставени дърва за огрев на полицаите, които пазят границата с Турция от нелегални имигранти, Това съобщи министърът на земеделието Димитър Греков. Правителството му възложи да създаде организация за осигуряването на 8000 куб. м дърва за горене за нуждите на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Елхово. Дървата са необходими за гарантиране на отоплението във фургоните и палатките, ползвани от служителите на МВР при участието им в специализираната полицейска операция по охрана на държавната граница, е посочено в съобщението.

Готви се ново удължаване на срока за фискални устройства в автобусите

Браншът все още не е готов да спази изискването от 1 януари 2014 година

    


Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Новините в 100 секунди в 14 часа.

Нарастването на стажа и възрастта за пенсия спира за следващата година, а замразяването на пенсионните условия за неопределен период от време беше отхвърлено от депутатите. 

Висшият съдебен съвет избра Евгени Диков за директор на Националната следствена служба.

България официално упълномощи...

12 години затвор за бащата на Сашко

Върховният касационен съд (ВКС) осъди Костадин Тасев от Сандански, който бе обвинен, че е блудствал с 2-годишния си син, на 12 години затвор, съобщават от пресцентъра на ВКС. На основание чл. 23 от НК съдът определил на подсъдимия едно общо най-тежко наказание от 12 години лишаване от свобода, за изпълнението на което определил първоначален строг режим в затвор или в затворническо общежитие от закрит тип. Според защитата на Костадин Тасев той е бил "заклеймен като насилник" в медиите и всичко това е повлияло на делото. Делото стигна до ВКС с...

СДВР иззе 6 000 пиротехнически средства преди Коледа

Иззети са 6 000 единични бройки пиротехника при проверка на 66 търговски обекти и 348 обществени места за незаконна търговия и употреба на пиротехнически изделия в София, съобщиха от МВР.  До момента е съставен един акт за установено нарушение.

Полицейските инспектори в столицата провериха 298 увеселителни заведения (ресторанти, дискотеки, клубо Иззети са 6 000 единични бройки пиротехника при проверка на 66 търговски обекти и 348 обществени места за незаконна търговия и употреба на пиротехнически изделия в София, съобщиха от МВР. До момента е съставен един акт за установено нарушение. Полицейските инспектори в столицата провериха 298 увеселителни заведения (ресторанти, дискотеки, клубо

Подкрепа Класическата гимназия да остане в центъра

През трите месеца, през които гимназията е на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в центъра на София, се случиха редица събития, които нямаше да са възможни в отдалечената сграда в кв. „Модерно предградие“, подчертаха подкрепилите подписката.

Приетата актуализация на бюджета говори за финансов крах на общината, смятат от ДСБ – Варна

Приемането на актуализацията на бюджет 2013, приета на последната сесия на Общински съвет, признава финансовият крах на общината. Това заяви Ивайло Митковски от ДСБ – Варна на пресконференция на партийната структура. „За първи път имаме неизпълнение на приходната част на бюджета, откъдето страдат всички останали пера.

Заплатите на служителите на затворите се увеличават от 1 януари

От 1 януари 2014 година ще има увеличение на възнагражденията на служителите в затворите, заяви заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов, цитиран от Фокус. „Още от 1 януари ще са готови заповеди за длъжностна и щатна характеристика и ще получат парите си От 1 януари 2014 година ще има увеличение на възнагражденията на служителите в затворите, заяви заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов, цитиран от Фокус. „Още от 1 януари ще са готови заповеди за длъжностна и щатна характеристика и ще получат парите си", добави той.

НЗОК започва 2014 г. с 80 млн. лева дефицит

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Снимка: БГНЕС

По-високи цени на 34 клинични пътеки са включени в Националния рамков договор за 2014 г., който беше подписан днес, съобщиха от Здравната каса. В същото време Касата започва годината с дефицит от 80 млн. лева.

Повече пари ще плаща тази година Касата за раждане. Цената на клиничната пътека е увеличена от 500 на 580 лева. Увеличена е и цената на клиничната пътека за грижи на здраво новородено – от 141 на 160 лева.

Клиничната пътека за остра бъбречна недостатъчност при деца се увеличава от 883 на 950 лева.

Цените на четирите процедури за хемодиализа се увеличават с по 4 лева. За хрониохемодиализата НЗОК вече ще заплаща 144 лева, за перитонеалната диализа с апарат – 130 лева, за перитонеалната диализа без апарат – 93 лева, а за диализно лечение при остри състояния – 144 лева.

Цената за интензивно лечение се увеличава от 357 на 426 лева.

Увеличава се сумата, която Здравната каса ще заплаща за Гнойно-възпалителни заболявания на бронхо-белодробната обмяна при деца – от 900 на 1200 лева. Увеличение има и в клиничната пътека за костни метаболитни заболявания при деца – от 392 на 450 лева, както и в тази за възпалителни ставни заболявания при деца – от 689 на 730 лева.

Първичният преглед при специалист се увеличава с един лев – от 17 на 18 лева. Вторичният преглед при специалист пък се покачва с 50 стотинки – от 9 на 9.50 лева.

За диспансерно наблюдение на пациенти с повече от една диагноза Касата ще плаща също с 50 стотинки повече – 9.50 вместо 9 лева.

Според Националния рамков договор за 2014 г. ще бъде облекчена процедурата по подготовка за явяване на ТЕЛК/НЕЛК за освидетелстване и преосвидетелстване. Лекарите ще могат да прилагат вече консултации или изследвания, правени по друг повод към необходимите документи.

Променя се и начинът за изпълняване на рецепти за медицински изделия и диетични храни, предписани за специални медицински цели. Те ще се изпълняват вече във всички аптеки, работещи с Касата, без да има значение в коя област е практиката на избрания личен лекар.

В рамките на месец след изписване от болница пациентите ще имат право на изследвания, за които ще трябва да бъдат насочени от лекуващия си лекар. Тези изследвания ще са за сметка на лечебното заведение.

Ваксините и ин витро процедурите ще се финансират отново от Министерството на здравеопазването. Средствата за тях обаче ще останат в НЗОК за покриване на други разходи.

От следващата година ще бъде въведена и промяната, според която пенсионерите ще заплащат само по 1 лев при посещение при личния си лекар.

Печалбите, които имат лечебните заведения, ще остават в тях. По този начин ще могат да се правят съответните инвестиции, обясни здравният министър Таня Андреева.

Здравната каса влиза в следващата бюджетна година с дефицит от 80 млн. лева, обяви по време на подписването на Националния рамков договор за 2014 г. управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Рамковият договор е доказателство, че за 6 месеца управляващите успяха да намерят необходимите средства за подобряване на ситуацията в здравеопазването, коментира Тодорова.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов посочи, че това е възможният рамков договор за следващата година, тъй като по параметрите му има още какво да се желае.

И най-лошият рамков договор е по-добър от липсата на такъв, категоричен е Райчинов.

Статията "НЗОК започва 2014 г. с 80 млн. лева дефицит" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

По-високи цени на 34 клинични пътеки през 2014 г.

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Снимка: БГНЕС

По-високи цени на 34 клинични пътеки са включени в Националния рамков договор за 2014 г., който беше подписан днес, съобщиха от Здравната каса.

Повече пари ще плаща тази година Касата за раждане. Цената на клиничната пътека е увеличена от 500 на 580 лева. Увеличена е и цената на клиничната пътека за грижи на здраво новородено – от 141 на 160 лева.

Клиничната пътека за остра бъбречна недостатъчност при деца се увеличава от 883 на 950 лева.

Цените на четирите процедури за хемодиализа се увеличават с по 4 лева. За хрониохемодиализата НЗОК вече ще заплаща 144 лева, за перитонеалната диализа с апарат – 130 лева, за перитонеалната диализа без апарат – 93 лева, а за диализно лечение при остри състояния – 144 лева.

Цената за интензивно лечение се увеличава от 357 на 426 лева.

Увеличава се сумата, която Здравната каса ще заплаща за Гнойно-възпалителни заболявания на бронхо-белодробната обмяна при деца – от 900 на 1200 лева. Увеличение има и в клиничната пътека за костни метаболитни заболявания при деца – от 392 на 450 лева, както и в тази за възпалителни ставни заболявания при деца – от 689 на 730 лева.

Първичният преглед при специалист се увеличава с един лев – от 17 на 18 лева. Вторичният преглед при специалист пък се покачва с 50 стотинки – от 9 на 9.50 лева.

За диспансерно наблюдение на пациенти с повече от една диагноза Касата ще плаща също с 50 стотинки повече – 9.50 вместо 9 лева.

Според Националния рамков договор за 2014 г. ще бъде облекчена процедурата по подготовка за явяване на ТЕЛК/НЕЛК за освидетелстване и преосвидетелстване. Лекарите ще могат да прилагат вече консултации или изследвания, правени по друг повод към необходимите документи.

Променя се и начинът за изпълняване на рецепти за медицински изделия и диетични храни, предписани за специални медицински цели. Те ще се изпълняват вече във всички аптеки, работещи с Касата, без да има значение в коя област е практиката на избрания личен лекар.

В рамките на месец след изписване от болница пациентите ще имат право на изследвания, за които ще трябва да бъдат насочени от лекуващия си лекар. Тези изследвания ще са за сметка на лечебното заведение.

Ваксините и ин витро процедурите ще се финансират отново от Министерството на здравеопазването. Средствата за тях обаче ще останат в НЗОК за покриване на други разходи.

От следващата година ще бъде въведена и промяната, според която пенсионерите ще заплащат само по 1 лев при посещение при личния си лекар.

Печалбите, които имат лечебните заведения, ще остават в тях. По този начин ще могат да се правят съответните инвестиции, обясни здравният министър Таня Андреева.

Здравната каса влиза в следващата бюджетна година с дефицит от 80 млн. лева, обяви по време на подписването на Националния рамков договор за 2014 г. управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Рамковият договор е доказателство, че за 6 месеца управляващите успяха да намерят необходимите средства за подобряване на ситуацията в здравеопазването, коментира Тодорова.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов посочи, че това е възможният рамков договор за следващата година, тъй като по параметрите му има още какво да се желае.

И най-лошият рамков договор е по-добър от липсата на такъв, категоричен е Райчинов.

Статията "По-високи цени на 34 клинични пътеки през 2014 г." бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Анулираха почетното гражданство на Хитлер в Бавария

/КРОСС/ Германски общински съвет на град в провинцията Бавария единодушно прие решение, което ще премахне почетното гражданство на Адолф Хитлер, дадено му преди 80 години, съобщи Асошиейтед прес. До такова решение се стигна след като архивист попаднал на документи, доказващи, че Хитлер и тогавашният президент Паул фон Хинденбург са станали почетни граждани на Дитрамсцел през 1933 година. Преди седмица общинският съвет опита да приеме решението за анулиране на званията, но до резултат не се стигна, тъй като при крайното гласуване резултатът бе 8-8. Решението обаче бе взето вследствие на изслушването на жена, изгубила роднините си по време на Холокоста.  

Дженифър Лорънс се обяви срещу думата "дебел"

Носителката на Оскар Дженифър Лорънс не одобрява коментарите по отношение на килограмите. "Да наречеш някого дебел по телевизията, трябва да бъде незаконно", заяви звездата от поредицата "Игрите на глада". Актрисата сподели притеснението си относно влиянието на медиите върху младите хора. Все пак много млади момичета, които гледат телевизионните предавания, копират от тях определено държание и отношение, както и външен вид. "След като сме поставили ограничения на теми като цигари, секс и мръсни думи, защо не поставим такива и на това, да нарича...

2013-та е най-смъртоносната година за отчаяните мигранти

Повече от 7000 мигранти се предполага, че са загинали тази година, прекосявайки морета и пустини в търсене на по-безопасно място за живот. 2013 г. вероятно е най-смъртоносната година в това отношение, откакто се води статистика, съобщи Международната организация по миграция (МОМ), цитирана от Ройтерс. Според данните, събрани от гранични служби и активистки групи, през 2013 г. са загинали 2360 мигранти, преследващи мечтата си за нов живот. Много от тях са платили на нелегални каналджии за рискованото пътуване. Тези числа обаче, получени основно от западни страни, които пазят и споделят данните си, може да се окажат много по-малки в сравнение с многото умиращи по пътя от Африка до Близкия изток. Между 2000 и 5000 африканци се смята, че са загубили живота си, пресичайки Синай и Аденския залив, за да достигнат до Йемен - вратата за богатите арабски държави от Залива. Няма обаче категорични данни, посочва МОМ. Една от най-големите подобни трагедии тази година бе смъртта на над 360 мигранти през октомври, предимно еритрейци, които се удавиха в морето, докато се опитваха да стигнат до италианския остров Лампедуза.

БОК гласува 2.36 млн. лв. бюджет за 2014 г.


Изпълнителното бюро на БОК гласува бюджет от 2.361 милиона лева за олимпийската 2014 година, съобщиха от комитета. 

"Наред с традиционните дейности, залегнали в бюджета, като провеждане на младежките олимпийски фестивали, възпитателна и образователна дейност, издателска дейност и прояви пряко свързани със спорта, най-важните спортни събития през следващата година ще са зимните...

„България без цензура“ бележи ръст, Реформаторите - спад

Сегашните стойности, които измерихме – 2,1% показват, че този потенциал все още не е запълнен.

Животновъдите получават 15 млн. лв. допълнително

Животновъдите ще получат допълнително 15 млн. лв. С парите ще се обезпечат плащанията по схемите за национални доплащания за животни за 2013 година....

Ицо Йовов към феновете: Нека подкрепим Левски, победата над ЦСКА няма цена

Спортният директор на Левски Христо Йовов заяви пред Гонг, че се надява публиката на „сините“ да удари здраво рамо на тима в утрешното дерби с ЦСКА. „Хубаво е когато завършваме футболната и календарната година с такова дерби. Хората ще получат още една доста добра доза футбол. Надявам се, че феновете ще ни подкрепят. Чрез вашата медия ми се иска да кажа на запалянковците ни да дойдат и да подкрепят Левски. Нека ние подкрепим отбора, а останалото зависи от футболистите на терена“, отсече Бижутера. „Както знаете ние никога не сме предявявали прет...

Цветанов остава в ГЕРБ до края на живота си

"Аз съм отдаден изцяло на ГЕРБ, така че ще остана в ГЕРБ до края на живота си", обяви зам.-председателят на партията Цветан Цветанов в твърдишкото село Жълт бряг. Той не мисли да прави друга партия и допълни, че за първи път в живота си членува в партия. Така Цветанов отговори на коментар на бившия земеделски министър от ГЕРБ Мирослав Найденов, че отцепилите се двама депутати партията на Бойко Борисов – Светлин Танчев и Георги Марков, са негови приближени и това дава повод да се мисли, че Цветанов прави нова партия. За това, че Цецка Цачева ще замества Борисов в парламентарната група на ГЕРБ, вместо него, Цветанов каза, че това е решило ръководството.

МИЕ получава още почти 15 млн. лева от продажба на емисии парникови газове

Парите ще отидат за компенсиране на разходите на НЕК за изкупуване на ток от ВЕИ производители

    


Димана Йосифова вероятно ще оглави инспектората към ВСС

Главен инспектор и членове на ИВСС се избира от пленарната зала

    


Владимир Кличко се прицели в овакантената от брат си Виталий титла


Украинският боксьор в свръхтежка категория Владимир Кличко ще преследва единствената липсваща световна титла в своята колекцията - на Световния боксов съвет (WBC), след като тя беше овакантена от неговия брат Виталий Кличко.

Владимир Кличко притежава четири от петте световни титли - във версиите Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова организация (WBO), Световна боксова асоциация (WBA) и Международната боксова организация (IBO).

Той обаче нямаше как да...

Начинаещи неврохирурзи тренират върху 3D мозъци

В Университета на Малая в Малайзия, неврохирурзите използват 3D принтер за направата на реалистични черепи и мозъци, върху които стажантите се упражняват, пише NPR. 

Моделите комбинират различни материали, за да наподобят усещането за човешка кост, мембрана или тъкън. Те се създават на основата на сканирани мозъци на истински пациенти, така че В Университета на Малая в Малайзия, неврохирурзите използват 3D принтер за направата на реалистични черепи и мозъци, върху които стажантите се упражняват, пише NPR. Моделите комбинират различни материали, за да наподобят усещането за човешка кост, мембрана или тъкън. Те се създават на основата на сканирани мозъци на истински пациенти, така че

НЗОК и Лекарския съюз подписаха Националния рамков договор

Българският лекарски съюз и Националната здравно-осигурителна каса подписаха Националния рамков договор за 2014 г. Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева приветства стъпката „след две години замразяване и безпрецедентна финансова криза”.

Дъщерята на принцесата на Монако роди момченце

/КРОСС/ Дъщерята на принцесата на Монако Каролин роди момченце, обяви "Асошиейтед прес". Синът на Шарлот Казираги и френския актьор Гад Елмалех ще носи името Рафаел. Кралското семейство обаче реши да не вдига много шум около раждането на новия член на кралското семейство, най-вероятно, защото Шарлот не е принцеса.   

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване