Скопие се задушава от микрочастици и макро безотговорност

Дойче веле

Крепостта Кале в Скопие. Снимка: травълпод

Скопие е на крака. Гражданите търсят начин да се справят с големия въздушен облак с висока концентрация на вредни микрочастици, които плуват над града и не им позволяват да отворят прозорците, за да проветрят или да излязат навън, без това да доведе до вредни последици за тяхното здраве.

Проблемът не е нов, но сега алармата се включи. Въпреки че има приет закон през 2005 г., заради икономическата криза от 2008 г. правителството отложи до април 2014 г. срока, в който компаниите трябваше да приложат стандартите за получаване на екологичен сертификат. Така компаниите от металургичната и други индустрии, които са и най-големите замърсители, използваха антикризисната мярка, за да насочат инвестициите си изключително към производството.

И когато се надяваха, че задължението им отново ще бъде отложено, шест месеца преди изтичането на срока правителството обяви, че всички трябва да изпълнят условията за получаване на екологичен сертификат до края на април 2014 г. Сега компаниите са “в сандвич” между краткия срок за изпълнение на дълго отлаганото задължение и възможността да продължат производството.

Аргументите, че металургията участва с до 7,5 процента в общия БВП на Македония, с 35 процента от износа и 15 процента в броя на работещите в промишлеността днес не печелят благосклонност от гражданите, които искат да имат чист, незамърсен въздух. Лиляна Поповска, председател на управляващата партия на зелените - ДОМ, казва, че до такава степен на замърсяване се е стигнало, защото икономиката се поставя над екологията, вместо да вървят ръка за ръка.

“Под продължилия десетилетия натск на икономически проблеми и безработица в Македония най-важно беше да се открие фабрика и да се работи при каквито и да са условия. Нека коминът дими! Имаме ниско екологично съзнание, повече развито за хигиена, но не и за грижа за жизнената среда. След това дойдоха финансовите кризи и се стигна до поляризация на избора - твърдеше се, че в бедността трябва да избираме между работа и здраве. Това е фалшива дилема. Трябват ни и работа, и здраве. Каква е ползата от спечелените пари, ако ги похарчим за лечение на болестта, която сме си докарали”, казва Поповска.

Тя напомня, че има много начини за икономическо развитие без замърсяваща индустрия - преработвателна промишленост, информационни технологии, екотуризъм, призводство на здравословни храни, промоция на културни ценности. “ДОМ водеше кампания и против продължаване на срока за екологично приспособяване на големите замърсители, които искаха още пет години удължаване на срока, но не пожелаха да инвестират в оборудване дори по време на големи печалби от борсите на метали.

Тези замърсители, които работят на печалба, трябва да отделят по един процент за екологично оборудване и за здраве. На онези, които не са в добро състояние, но са важни за региона, като “Югохром” например, им трябва помощ от държавата чрез гаранции за достъп до европейските фондове или благоприятни кредити за екологично оборудвне”, посочва Поповска.

Тук са и по-малките замърсители, които са доста на брой и получават разрешения от общините. На тях ДОМ посвети събиране под наслов “Тихите замърсители замърсяват най-гласно”. Тази неделя трябва да започнат да работят два мобилни апарата за измерване и анализ на качеството на въздуха, с което за първи път ще се доказва връзката между замърсения въздух и замърсителя. Апаратите ще бъдат поставени на т.нар. “критични точки”, където през изминалите дни концентрацията на вредни субстанции във въздуха ...

Двама загинали при катастрофа на малък самолет в САЩ

Малък самолет "Рейтон 390 премия" падна и се разби в американския щат Джорджия.

Започва продажбата на първия персонален компютър - Алтаир 8800

Алтаир 8800 е първият персонален компютър. Американецът Хенри Едуард Робъртс създава Алтаир през 1975 година. Машината работи с процесор Intel 8080, разполага с 256 байта памет и панел с превключватели вместо клавиатура. Компютърът се купува чрез поръчка по пощата, а създателите му първоначално се надяват да продадат само няколкостотин комплекта за сглобяване, предназначени за ентусиасти, но са напълно изненадани, след като продават хиляди само през първия месец. Предварително сглобени компютри Алтаир се купуват и от бизнес компании и личности, които просто искат да имат компютър. Днес се смята, че Алтаир запалва искрата, породила микрокомпютърната революция през следващите няколко години: компютърната шина на Алтаир се превръща в de facto стандарт под формата на шина S-100, а първият ...

Българи тарашат къщи и хотели в Гърция

Двама българи на възраст 34 и 40 година са задържани заради кражба от частни имоти и хотели. Според данните на полицията в Тира, задържаните са действали в комбина и в последните две години са извършили шест кражби.

Ангела Меркел - най-влиятелната жена в света

Франс прес

Меркел като Терминатор на корицата на “Ню Стейтсмън”

Петдесет и деветгодишната Ангела Меркел - пасторска дъщеря, израснала в бившата комунистическа ГДР, отново показа защо я наричат “най-влиятелната жена в света”: след преизбирането си във вторник тя стана за трети път канцлер на Германия.

Председателката на Християндемократическия съюз (ХДС) и един от най-охулваните лидери в Европа, ще ръководи страната за втори път начело на широка коалиция, какъвто бе и първият й кабинет (2005-2009 г.) след дискусиите със социалдемократите, продължили почти три месеца след изборите на 22 септември.

Наричана “желязната канцлерка” заради твърдата си защита на политиката на икономии, или “Мути” (Мама), тя вдъхна на германците увереност пред лицето на международната финансова криза, избухнала през 2008 г.

В страните от Южна Европа обаче я обсипаха с нападки, тъй като я смятат за виновна за болезнените орязвания на социалните разходи, предприети с цел увеличаване на конкурентоспособността им. Разгневени жители на Атина, Лисабон и Мадрид разнасяха из улиците портрети на Ангела Меркел, “украсени” с мустак ала Хитлер, и лозунги като “Меркел е нацистка - вън!”. Определяна през повечето години от управлението си като “най-влиятелната жена” на планетата от американското сп. “Форбс”, тя обаче уверяваше, че Берлин не се стреми към никакво надмощие и диктат в Европейския съюз.

Ангела Доротея Меркел с моминско име Каснер, голяма почитателка на руската императрица Екатерина Велика, като дете има заложби да учи руски език и математика, мечтае да стане състезателка по фигурно пързаляне.

Тя е първата жена, застанала начело на Германия, и първата след британката Маргарет Тачър, която управлява голяма европейска страна.

Заради своята издръжливост по време на европейските срещи на върха в Брюксел, съчетана с истинска страст към оперното изкуство, тя получава прякора Кралицата на нощта.

В Германия Меркел е най-популярният правителствен лидер от Втората световна война насам. “Тя стана един вид майка на нацията”, забелязва политологът Оскар Нидермайер. “Тя е въплъщение на човека от улицата (…) и брани германските интереси” в кризата. “Така че изглежда много спокойна, много земна жена, а хората харесват това”, добавя експертът.

Противниците й я упрекват, че ръководи страната ден за ден, без политическа визия. Но Ангела Меркел има желание да е прагматична. Не се страхува да прави обратни завои, примерно по въпроса за ядрената енергетика.

През 2010 г. решава да удължи ресурса на атомните централи. Но месеци по-късно, след катастрофата във Фукушима през март 2011 г., заявява, че до 2022 г. Германия ще се откаже от ядрената енергетика.

Покойният й биограф Герд Лангут я представя като “сфинкс”, когото годините, прекарани в източногерманската диктатура, са научили да прикрива своите възгледи.

Родена в Хамбург (Северна Германия), Меркел расте в бившата ГДР, където баща й - пастор, е избрал да проповядва божието слово на комунистическа земя.

Доктор по физика, Меркел признава веднъж една от малкото си младежки грешки - на 18-годишна възраст се напила с вишнев ликьор.

Тя започва политическата си кариера след падането на Берлинската стена. В момента на събитието обаче не разбира какво е станало, тъй като вечерта на 9 ноември 1989 г. е на сауна.

През 1990 г. привлича вниманието на Хелмут Кол. И на това “момиче”, както я нарича, “канцлерът на обединението” поверява два министерски портфейла - ведомствата по околната среда и по въпросите на жените.

Меркел се възползва от скандал за тайното финансиране на Христиандемократическия съюз и през 2000 г. заема мястото на своя наставник начело ...

Дъщерята на Галев се подиграва с Николета Лозанова

Дъщерята на издирвания от Интерпол дупничанин Пламен Галев - Светлана, въобще не си поплюва. Дъщерята на издирвания от Интерпол дупничанин Пламен Галев - Светлана, въобще не си поплюва. "Или Азис си прави много голяма гавра със Свирколета или тя е БОЛЕЗНЕНО тъпа и глуха, за да не чува какво се пее в песента му, пише Светлана на фейсбук страницата си. Повече чети в утрешния брой на "България Днес".

Правителството на Ердоган е разтърсено от скандали, отмъщения и борби

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Кафесаясет

Скандални разкрития за корупция като тези, които от вчера са водеща новина в Турция, не се помнят откакто консервативно-ислямисткото правителство на премиера Реджеп Тайип Ердоган е на власт от 11 години. Арестувани са синовете на трима от най-отговорните министри в кабинета - на министъра на вътрешните работи Муаммер Гюлер - Баръш Гюлер, на министъра на икономиката Зафер Чаглаян - Каан Чаглаян и на министъра на екологията и околната среда Ердоган Байрактар - Огуз Байрактар. И тримата са считани за най-приближените и доверени министри на премиера Ердоган.

Броят на задържаните достигна 52-ма души. Сред другите задържани са строителният магнат Али Агаоглу, чието състояние “Блумбърг” изчислява на 2 милиарда долара, генералният директор на Халкбанк Сюлейман Аслан, азербайджанският бизнесмен Реза Зараб, кметът на централния истанбулски район Фатих Мустафа Демир и други висши служители от няколко министерства.

Според сведенията полицията е започнала разследването преди около една година, като то се извършва в три направления. Първо, за измами с търгове за възлагане на строеж на социални жилища от правителствената агенция за жилищно строителство, известна с абревиатурата ТОКИ, която е на подчинение на министъра Ердоган Байрактар. Второ, за подкупи в размер на милиони долари, пране на пари и незаконни трансфери на злато. Тук нишката тръгва от Реза Зараб, иранец, който е съпруг на певицата Ебру Гюндеш. Смята се, че той раздал рушвети на отговорни лица в размер на 142 млн. турски лири. И трето, има твърдения за корупция и подкупи, според които истанбулската община Фатих раздавала терени за строителство въпреки риска от земетресения и други потенциални опасности.

Още миналата година Вашингтон включи турската Халкбанк в черния си списък, макар че с официално изявление през април банката отрече твърдения, че е извършила нарушение на американските санкции спрямо Иран.

Интересното е, че операцията се е водила в абсолютна тайна и дори премиерът Реджеп Тайип Ердоган не е знаел нищо. Адресите, на които са били извършени вчерашните акции, са били дадени на полицаите едва половин час преди да започне операцията.

Смята се, че зад операцията с антикорупционните разкрития стои Фетхуллах Гюлен, влиятелният проповедник, баща на глобалното ислямистко движение “Хизмет”, който живее в САЩ. Турското правителство обяви планове да премахне частните подготвителни училища за кандидат-студенти на Гюлен, каквито ислямският духовник е открил и в чужбина - в страни от Африка, Близкия изток, САЩ и Азия. Публична тайна е, че хора на Гюлен са “окопани” в полицията и в съда, което според някои наблюдатели буди съмнения около мотивите зад действията на тези институции.

Гюлен и неговото движение допринесоха много за укрепването на властта на Ердоган, но след това между тях настъпи разрив, който много ярко се прояви по време на протестите за парка Гези. Тогава ислямският проповедник критикува Ердоган заради силовите действия на полицията спрямо демонстрантите. Говори се дори, че движението на Фетхуллах Гюлен стои в основата на антиправителствените протести през лятото.

Още тогава премиерът “прочисти” полицията от част от считаните за хора на Гюлен полицейски директори. Анализатори смятат, че сега движението от една страна търси възмездие, а от друга отправя предупреждение към Ердоган да не участва в президентските избори. Смята се, че сегашният президент Абдуллах Гюл, който досега не е заявил открито, че няма да се бори за нов мандат - пост, към който очевидно претенции има премиерът Ердоган, е близък до движението на Фетхуллах ...

Осигурителните вноски може да скочат от 2015-а

Осигурителните вноски може да започнат да растат поетапно от 2015 г. Прогнозата направи в парламента министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.
"Надяваме се и догодина, и през 2015 г. да има достатъчно сериозен ръст на икономиката, да се опитаме да балансираме бюджета на държавното осигуряване, като поетапно, дали с 1 или с 2%, да уве Осигурителните вноски може да започнат да растат поетапно от 2015 г. Прогнозата направи в парламента министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. "Надяваме се и догодина, и през 2015 г. да има достатъчно сериозен ръст на икономиката, да се опитаме да балансираме бюджета на държавното осигуряване, като поетапно, дали с 1 или с 2%, да уве

Мюфтийството поиска в съда сградата на музей в Кърджали

Претенциите на мюсюлманите са на база нотариален акт от началото на миналия век за част от парцела, върху който е построена сградата на музея

10 млн. лева отиват за заплати в затворите и посолствата

10 млн. лева разпредели правителството, за да бъдат осигурени заплати на надзирателите в затворите и командировъчните на служителите в задграничните представителства на България.С 5,9 млн. лв. бяха увеличени разходите за заплати на правосъдното министерство. Тези средства ще бъдат изразходвани за изплащане на парите на служителите от съдебната охрана, надзирателите в затворите и чиновниците от агенцията по вписванията. В сумата са включени и евентуални допълнителни възнаграждения на служители в тези звена на правосъдното министерство.Още 4 млн....

Гръцка Коледа с орязани и забавени заплати

Франс прес

Частично изплащани заплати, в натура или с месеци закъснение - бедственият пейзаж на заетостта в Гърция не се изчерпва само с рекордно високото ниво на безработица сред наслението - над 27 процента.

“Всяка сутрин оставям децата си, качвам се на колата си, наливам бензин и идвам на работа”. Кризата нищо не е променила в навиците на Хрисула Заркамела, касиерка в Катерини Северна Гърция с изключение на едно: тя не е получавала своите 894 евро месечна заплата от август, подобно на десетимата си колеги от супермаркета Арванитидис.

Всички служители от тази верига, която има около 150 магазина в страната, живеят в зависимост от несигурните плащания на заплата, обяснява тя.

“Сериозните проблеми започнаха преди една година. Първоначално ни плащаха с един месец закъснение, не казваха нищо. После неплатените суми се натрупаха”, разказва Заркамела.

През май работодателят, който дължал заплати за три месеца, им прави изненадващо предложение: половината от дължимата сума да се плати в купони по 20 евро, които да бъдат изразходвани в магазина.

Много служители отказаха: “те смятат, че ще си плащам данъците в брашно и захар!”, ругае 40-годишната касиерка.

Макар че е единствената в магазина, която може да разчита на втора заплата - тази на нейния съпруг, тя се пита дали ще може “да купи гориво за отопление”.”Над един милион неплатени заплати” в Гърция, гласеше в началото на декември заглавие в либералния ежедневник “Катимерини”, който цитираше “емпирична” оценка на Института за изследвания на синдиката на работещите в частния сектор ГСЕЕ . Цифра, която доближава броя от 1,37 милиона безработни в страната.

“Закъснения от един или два месеца са толкова чести, че дори най-доброжелателният инспектор по труда преценява като безполезно да се занимава с това”, казва адвокат Маргетина Стефанату, специалист по трудово право.

“Всяка втора фирма не плаща на служителите си навреме”, отбелязва Янис Кузис, преподавател в университета Пантейон в Атина и изследовател в института на ГСЕЕ. Според него “най-проблемните” сектори са тези на сигурността, чистотата, ресторантьорството и хотелиерството.

Но в една страна с 98,5 процента фирми с по-малко от 50 служители, които са “най-уязвимите” по време на криза, тази статистика дава “изкривена” картина, посочва гръцката федерация на работодателите СЕВ в отговор на въпрос на АФП.

С пресъхването на банковите кредити тези малки фирми вече не могат да се справят с дефицита на парични средства, казва адвокат Стефанату без да отрича случаите на “лошо управление”.

В болница “Анри Дюнан” в Атина , модерно болнично заведение, открито през 2000 г. под егидата на гръцкия Червен кръст, бившият ръководен екип е оставил дефицит от милиони евро.

Над 1000 служители там не са получавали заплати от девет месеца, разказва Анастасия Куцурис, 45-годишна, общопрактикуващ лекар, която е лишена от своите 1650 евро месечна заплата. “Да си тръгна? Но къде да си намеря работа?”, пита тя.

Страхът от безработица задържа също и 52-годишния Н., сервитьор в хотел в центъра на Атина, където той получава “200 евро оттук-оттам” от “петнайсет месеца” насам, обяснява той пред АФП.

Друг атински служител, работещ в една и съща автомобилна фирма от 22 години, споделя, пожелавайки да остане анонимен, че получава 100-150 евро на месец от две години и половина, като “аргументът е, че фирмата върви зле”.

Редки са случаите на служители, които се организират за протест, както направиха тази есен работниците от корабостроителниците в Скарамангас, близо до Атина, които демонстрираха редовно с искане да получат неизплатени заплати за ...

„България на гражданите" няма да толерира свои членове, работещи против Реформаторския блок

Три от лицата на разпространената в няколко медии снимка са и.д. председатели на районни структури

Изборът на нов главен инспектор към ВСС пак под въпрос

Парламентът едва ли ще успее да избере нов главен инспектор към Висшия съдебен съвет (ВСС), макар че процедурата ще стартира утре. Причината - нужно е мнозинство от 160 гласа, а депутати от ГЕРБ са на мнение, че партията не бива да подкрепя номинация на властта, научи "Труд". В такъв случай дори и да се обединят около една кандидатура, БСП, ДПС и " Парламентът едва ли ще успее да избере нов главен инспектор към Висшия съдебен съвет (ВСС), макар че процедурата ще стартира утре. Причината - нужно е мнозинство от 160 гласа, а депутати от ГЕРБ са на мнение, че партията не бива да подкрепя номинация на властта, научи "Труд". В такъв случай дори и да се обединят около една кандидатура, БСП, ДПС и "

Федералният резерв очерта очакванията си за 2014 г.

Федералният резерв на САЩ обяви, че от януари следващата година започва свиване на програмата си за подпомагане на националната икономика от 85 млрд. на 75 млрд. долара.Това се казва в разпространено изявление след срещата на управителния орган на американската централна банка - Комитета за парична политика. Федералният резерв завиши прогнозата си за растеж през 2014 г. и намали леко тази за безработицата. В същото време обаче намали прогнозата за растеж приз 2015 г., която се очертава между 3-3,4% срещу досега прогнозираните 3-3,5%.БВП на стра...

Пътничка роди в самолет

Пътничка роди момче в самолет на "Уиз Еър", пътуващ от Валенсия (Испания) за Букурещ, малко след кацането му в румънската столица, съобщи АФП.

Жената поискала помощ от екипажа минути преди кацането вчера на летище Отопени в Букурещ. 

По време на кацането пътничката получи помощ на задния ред на самолета от член на екипажа и лекар, който пътув Пътничка роди момче в самолет на "Уиз Еър", пътуващ от Валенсия (Испания) за Букурещ, малко след кацането му в румънската столица, съобщи АФП. Жената поискала помощ от екипажа минути преди кацането вчера на летище Отопени в Букурещ. По време на кацането пътничката получи помощ на задния ред на самолета от член на екипажа и лекар, който пътув

Майката на заклания Кристин: Ужасно е, след година убиецът на сина ми ще е на свобода

“Ужасени сме! Какво да кажа? Само след година убиецът на сина ни Кристин ще излезе на свобода. Преди дни получих писмо, адресирано до мен от съкилийник на убиеца Кристиян Петров, който споделя, че той го бие и тормози и му е разказал какво е извършил с моя син. В писмото пише, че на прокурор са платени 5000 лв. да бъде преместен. “Ужасени сме! Какво да кажа? Само след година убиецът на сина ни Кристин ще излезе на свобода. Преди дни получих писмо, адресирано до мен от съкилийник на убиеца Кристиян Петров, който споделя, че той го бие и тормози и му е разказал какво е извършил с моя син. В писмото пише, че на прокурор са платени 5000 лв. да бъде преместен.

От днес издават извлечение за брак на 3 езика

От днес общините издават извлечения за раждане, брак или смърт на три езика. Те се признават директно от 23 държави, включително и от Турция.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

За отдел гражданско състояние в кметството в Свиленград денят започна с дълги телефонни разговори с шефовете, разкрива репортаж на Би От днес общините издават извлечения за раждане, брак или смърт на три езика. Те се признават директно от 23 държави, включително и от Турция. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева За отдел гражданско състояние в кметството в Свиленград денят започна с дълги телефонни разговори с шефовете, разкрива репортаж на Би

Ердоган: Разследването за корупция в Турция е ”мръсен капан”

Премиерът на Турция Реджеп Ердоган определи като „мръсен капан” провеждаща се в страната мащабна антикорупционна операция, в резултат на която във вторник бяха задържани над 50 заподозрени във висшите етажи на властта и бизнеса.

Пасажерите на „Бритиш еъруейз” вече няма да изключват телефоните си

„Бритиш еъруейз” стана първата авиокомпания в Европа, която разреши таблети, конзоли и телефони да остават включени по време на целия полет, съобщиха от авиокомпанията.Макар и изпращането на смс, телефонните обаждане или сърфирането да са забранени, пътниците вече няма да има нужда да изключват своите електронни апарати при излитане и кацане. На 31 октомври европейските регулаторни органи за въздухоплаване обявиха, че смятат да последват примера на Американската служба за гражданска авиация, която обяви смекчаване на правилата по тези въпроси, ...

Пътничка роди в самолет

Пътничка роди момче в самолет на Пътничка роди момче в самолет на "Уиз Еър", пътуващ от Валенсия (Испания) за Букурещ, малко след кацането му в румънската столица, съобщи АФП. Жената поискала помощ от екипажа минути преди кацането вчера на летище Отопени в Букурещ. По време на кацането пътничката получи помощ на задния ред на самолета от член на екипажа и лекар, който пътув

Общините издават от днес документ за брак на 3 езика

От днес общините издават извлечения за раждане, брак или смърт на три езика. Те се признават директно от 23 държави, включително и от Турция.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

За отдел гражданско състояние в кметството в Свиленград денят започна с дълги телефонни разговори с шефовете, разкрива репортаж на Би От днес общините издават извлечения за раждане, брак или смърт на три езика. Те се признават директно от 23 държави, включително и от Турция. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева За отдел гражданско състояние в кметството в Свиленград денят започна с дълги телефонни разговори с шефовете, разкрива репортаж на Би

Килър на Сумиста и ексченге на съд за лихварство

Един от групата на „Килърите“ на Пешо Сумиста – Васил Костов-Кеца, и баджанакът му Тодор Тошев отиват на съд заради лихварство. Според обвинението през 2007 и 2008 г. са давали незаконно заеми и са принуждавали длъжници да им прехвърлят техни имоти.

Седем млади математици с максималния брой точки от Коледното състезание

Седем от 530-те участници в Коледното математическо състезание са събрали максималния брой точки в своята възрастова група. Това сочат резултатите от надпреварата, публикувани на сайта на ПМГ“Акад. Никола Обрешков“-Разград. Най-много са отличните математици сред първолаците, четирима от тях са класирани на първо място с 85 от 85 възможни точки: Дамяна Георгиева и Мира Райчева от ОУ“Никола Икономов“, Пламена Василева и Иван Генчев от ОУ“Васил Левски“. Двама са пълните отличници и при петокласниците – с 60 от 60 възмо...

Британските пенсионери пият все повече

Достигнат ли 65-годишна възраст жените започват да посягат по-често към чашката, сочи ново проучване, публикувано в британските медии. Всяка седма жена над 65 години консумира алкохол най-малко пет пъти в седмицата. Това представлява 14% от анкетираните спрямо 2% за жените между 16 и 24, които пият същото количество. Броят на редовните пиячки е 5 на сто във възрастовата група между 25 и 44 години и 11 на сто за жените между 45 и 64 години. Докладът, публикуван от Службата за национална статистика, излиза в момент на нарастващо напрежение по отн...

Ноември 2013 г.- най-топлият от 134 години

Ноември 2013 година е бил най-топлият от началото на воденето на статистика през 1880 г., съобщава Американската национална океанска и атмосферна администрация. Изследването се базира на средностатистическите температури на земята и на океаните през изминалия месец.

Спомняме си великия Георги Калоянчев

Точно преди една година българската театрална сцена осиротя. Безсмъртният Георги Калоянчев ни напусна. Легендарният артист забавляваше  цели няколко поколения  със своя огромен талант и усмивка.  Георги Калоянчев бе от най-могъщите актьори и неговият живот бе театъра и киното, а този живот продължава, дори и след финалните надписи и стихването на аплодисментите. Във филмовата си кариера има над 50 заглавия и макар да е по-популярен като комедиен актьор, Калоянчев има уникални драматични превъплъщения, като това в ролята на Езоп от едноименния филм от 1971-а година.  Именитият актьор  остава запомнен с големи роли в "Големанов" на Ст. Л. Костов, "Сако от велур" и "От другата страна" на Станислав Стратиев, "Дър...

Кой? Кой плаща пенсиите?

Възрастта за пенсиониране и за трите категории труд няма да се повишава тази година, а от военните ще се иска само прослужено време. От 2015 г. обаче можело да се вдигнат осигуровките с 1-2% . Т.е. облекчава се едно поколение, което е към края на трудовата си кариера, за сметка на други поколения, които ще го издържат по-дълго с осигуровките

Съдът отхвърли иска на мюфтийството за Ески джамия

Окръжният съд в Стара Загора отхвърли иска на Мюфтийството за Ески джамия, потвърди за Дарик председателят на съда Тоньо Тонев. Решението се очакваше да стане ясно на 27 декември, но съдията по делото излиза в отпуск и това е единствената причина за по-ранното му оповестяване, обясни той. По закон решението на старозагорския съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд Пловдив. От три години мюфтийството заявява желанието на мюсюлманската общност да им бъде възстановена собствеността върху Ески Джамия, която бе реставрирана и превърната в Музей...

Пипа Мидълтън се сгоди

Сестрата на Кейт Мидълтън, Пипа, се сгоди за приятеля си Нико Джаксън. Организаторката на светски събития и сестра на херцогинята на Кеймбридж беше приятно изненадана от Нико. По време на ваканцията им в Индия по-рано този месец Пипа е получила романтично предложение за брак. Източник на US Weekly издаде, че моментът се е случил точно както Джаксън си го е представял. Двойката, която е заедно от 15 месеца, отпразнува тихо новината за годежа. Двамата с нетърпение очакват семейните коледните празници преди отново да отпътуват на ски в Алпите. Нео...

Янукович заложил Украйна, Кличко го вика на ринга

Лидери на опозицията в Украйна отхвърлиха руското предложение за много по-евтин природен газ и 15 милиарда долара помощ само два часа след като то бе обявено в Москва, предаде Ройтерс.
Те обвиниха президента Виктор Янукович, че е дал страната си в залог на Кремъл, и призоваха хората да блокират парламента в Киев. Лидери на опозицията в Украйна отхвърлиха руското предложение за много по-евтин природен газ и 15 милиарда долара помощ само два часа след като то бе обявено в Москва, предаде Ройтерс. Те обвиниха президента Виктор Янукович, че е дал страната си в залог на Кремъл, и призоваха хората да блокират парламента в Киев.

Американците одобряват повече външната политика на Обама

Рейтингът на американския президент Барак Обама на външнополитическата арена е по-голям от доверието, което е спечелил сред американците с вътрешната си политика.49% от американците подкрепят дейността на администрацията на Обама за справяне с проблемите в отношенията с други страни. В сравнение с това 40% от гражданите са отговорили положително по отношение на това как правителството на Обама се справя с проблемите в икономиката на САЩ. Само 39 на сто от американците подкрепят инициативата на президента за реформа на здравната система, а 59% с...

Теодора Духовникова е новата „БГ модна икона“

В гласуването за първенеца участваха 40 водещи модни и лайфстайл журналисти.

Първа английска гимназия подкрепи „Българската Коледа” с концерт

С изпълнения на джаз формация, народни танци и мажоретни състави протече благотворителният концерт на Първа английска гимназия в подкрепа на „Българската Коледа”. Инициативата се провежда за осма поредна година, което показва, че тя има успех. Ръководството на Първа английска гимназия съобщи, че през изминалата година от продажбата на билети и от коледен базар, на който продават различни предмети, сладкиши, изработени от възпитаниците на гимназията, са събрани над 4000 лв.Инициативата е под патронажа на президента Росен Плевнелиев, чиито поздра...

Варненката Джорджия изпраща добра година

Варненската състезателка по плуване Джорджия Кадоглу е доволна от себе си и от постигнатото през 2013 година. „Спечелих толкова много медали и престижни места на различни състезания. Няма как да не съм доволна от себе си. Участвах и на Световно първенство, където натрупах много опит”, коментира Джорджия.

10 млн. лв. отиват за заплати в затворите и посолствата

10 млн. лв. разпредели правителството, за да бъдат осигурени заплати на надзирателите в затворите и командировъчните на служителите в задграничните представителства на България.
С 5,9 млн. лв. бяха увеличени разходите за заплати на правосъдното министерство. Тези средства ще бъдат изразходвани за изплащане на парите на служителите от 10 млн. лв. разпредели правителството, за да бъдат осигурени заплати на надзирателите в затворите и командировъчните на служителите в задграничните представителства на България. С 5,9 млн. лв. бяха увеличени разходите за заплати на правосъдното министерство. Тези средства ще бъдат изразходвани за изплащане на парите на служителите от

Втори българин след Бербатов в "Юнайтед", и "Юве" напира за Стефан Велков

Големият талант на “Славия” и България Стефан Велков е пред грандиозен трансфер в “Манчестър Юнайтед”.

Защитникът тренира с младежкия тим на “червените дяволи” на базата на английския гранд в Карингтън, съобщи вчера вестник “Дейли Мейл”.

Защитникът на “Славия” бил един от най-големите таланти в Европа и от “Юнайтед” искали да изпреварят Големият талант на “Славия” и България Стефан Велков е пред грандиозен трансфер в “Манчестър Юнайтед”. Защитникът тренира с младежкия тим на “червените дяволи” на базата на английския гранд в Карингтън, съобщи вчера вестник “Дейли Мейл”. Защитникът на “Славия” бил един от най-големите таланти в Европа и от “Юнайтед” искали да изпреварят

Главното мюфтийство поиска сградата на Историческия музей в Кърджали


Главното мюфтийство поиска сградата на Историческия музей в Кърджали на база на нотариален акт от началото на миналия век за част от парцела, върху който е построена сградата на музея. 

Искането беше отправено на днешното заседание в местния Окръжен съд, съобщи БНР. Делото е заведено от мюсюлманското изповедание, а ответник е държавата, представлявана от Областната администрация.

Претенциите на мюсюлманите са върху нива от близо 18 декара, която е била продадена на...

Конфискувани са над 12,5 млн. лв. от бандити

Тази година държавата е поставила рекорд по отнето престъпно богатство. От бандити са конфискувани имоти за 12 615 740,89 лв., съобщиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Това е с около 300 000 лв. повече от 2012 г., а скокът спрямо 2011 г. е с над 3 млн. лв.  Най-много престъпно имане е отнето в София. Тази година държавата е поставила рекорд по отнето престъпно богатство. От бандити са конфискувани имоти за 12 615 740,89 лв., съобщиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Това е с около 300 000 лв. повече от 2012 г., а скокът спрямо 2011 г. е с над 3 млн. лв. Най-много престъпно имане е отнето в София.

Обама бойкотира олимпиадата в Сочи, праща гейове спортисти в Русия

Американският президент Барак Обама, първата дама Мишел Обама и вицепрезидентът Джо Байдън няма да присъстват на откриването на зимната олимпиада в Сочи, съобщи Белият дом.
Това е явен знак от страна на администрацията, която е в конфликт с руските лидери по редица въпроси от външната политика и правата на човека, пише в. “Вашингтон пост”. Американският президент Барак Обама, първата дама Мишел Обама и вицепрезидентът Джо Байдън няма да присъстват на откриването на зимната олимпиада в Сочи, съобщи Белият дом. Това е явен знак от страна на администрацията, която е в конфликт с руските лидери по редица въпроси от външната политика и правата на човека, пише в. “Вашингтон пост”.

Белгия продаде сградата на Европейската комисия

Белгия ще стане с близо 640 млн. евро по-богата, след като продаде сградата Берлемон, централата на Европейската комисия, на банката БНП Париба-Фортис и Ей Джи Иншурънс. Гигантската метална сграда се намира в квартал Шуман в Брюксел, където са разположени много основни институции на ЕС. Сградата, която е смятана за футуристична при построяването си през 60-те години на миналия век и символ на европейския бунт, беше продадена от белгийското правителство на Комисията през 2004 г. за около 553 млн. евро чрез 27-годишен лизинг, съобщава в. „Еко”. Б...

Възможно е! 1% от жените са забременели без секс

Почти 1% от младите жени между 15 и 28 години твърдят, че са забременели без да правят секс, показва американско проучване. В изследването участват 7870 дами между 15 и 28 години. 1% от тях настояват, че са забременели без секс и без ин витро оплождане. Жените са част от проучване за средната възраст, на която американките започват да правят секс и времето, когато забременяват. То е продължило 14 години. 45 от 5340 бременни твърдят, че са забременели, без да се доближават до мъж, посочва БГНЕС. Средната възраст на бременните „девици” е 19,3 год...

Федералният резерв очерта очакванията си за 2014 г.

Федералният резерв на САЩ обяви, че от януари следващата година започва свиване на програмата си за подпомагане на националната икономика от 85 млрд. на 75 млрд. долара.

Най-старият казан за ракия в света бе открит в Обзор

Инсталация, за която се смята, че е най-древният казан за ракия в света бе открита в Обзор, разкри уредникът на местният музей Илия Дочков пред "Флагман". Находката датира от 9 век и впечатлява с вида. Тя е съставена от три съда.

Обмислят продължаващо обучение за младите шофьори

Според тази система първата година, след като вземе шофьорска книжка, младият шофьор трябва да се яви на допълнителни курсове. Ако не ги издържи, шофьорската книжка ще му бъде отнета

Турското правителство ще стои настрана от разследването за корупция

/КРОСС/ Турското правителство обеща, че няма да пречи на разследването на скандалното дело за корупция, в което са замесени бизнесмени и роднини на министри от действащия кабинет в Турция, съобщи BBC. В сряда по нареждане на премиера Реджеп Ердоган бяха уволнени редица високопоставени полицейски служители, които са били част от разследването и седят в основата на нареждането за задържане на заподозрените. Въпреки това обаче от прокуратурата твърдят, че отбелязват напредък.    

Янукович си казва всичко, Кличко призова за търпение

Утре по обед украинският президент Виктор Янукович ще даде специално интервю за украинските медии, в което ще отговори на всички актуални въпроси. Виталий Кличко призова украинците да проявят търпение и да останат на площада до победата.

Докторката, отказала да приеме дете с пневмотия и то почина, излязла в отпуск

Второкласничка от Кюстендил почина в дома си, след като лекари отказали да я приемат в детското отделение на болница Второкласничка от Кюстендил почина в дома си, след като лекари отказали да я приемат в детското отделение на болница "Д-р Никола Василиев". 8-годишната Албена не се чувствала добре няколко дни поред в края на миналата седмица. Родителите я завели на преглед в неотложния кабинет в събота следобед, а след това и в приемно-консултативния на детското

Русия създала въздушен мост до Латакия

Руският външен министър Сергей Лавров

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване