Ракия от моркови по рецепта на ст.н.с. д-р Димитър Цаков

Захарното съдържание в морковите варира от 3 до 6%, затова производството на ракия е нерентабилно.
За получаване на по-висок рандеман ракия се налага повишаване на захарното съдържание поне до 10 - 12 процента. В противен случай не си заслужава да се хабят време и труд.
























Захарното съдържание в морковите варира от 3 до 6%, затова производството на ракия е нерентабилно. За получаване на по-висок рандеман ракия се налага повишаване на захарното съдържание поне до 10 - 12 процента. В противен случай не си заслужава да се хабят време и труд.

Вече има бензиностанция в отсечката Стара Загора - Бургас на АМ Тракия

Първата бензиностанция в новия участък на АМ „Тракия” вече е факт. Тя се намира на 273-ия километър в посока от София към Бургас, преди пътен възел Ямбол, пише бургаският сайт „Топ Новини”. Освен гориво, в бензиностанцията има кафене, безплатен безжичен интернет, детска площадка и съоръжения за хора с увреждания. Засега на новата бензиностанция може да се зареди само бензин и дизел, но скоро ще има и пропан бутан. Проблемът с липсата на бе дискутиран още при откриването на АМ „Тракия”. Тогава регионалният министър Десислава Терзиева коментира, че е имало забавяне с търговете и затова липсват бензиностанции. Предвидено е в новата отсечка между Стара Загора и Бургас да бъдат построени шест бензиностанции.

Animal Rescue успя да събере парите за нов приют за кучета

„Уважаеми приятели, скъпи чудотворци, ангели, УСПЯХМЕ!!! АРСофия вече има своята мечтана Ферма, където заедно ще продължим да се грижим за най-тъжните жители на града ни - бездомните котки и кучета, от днес (18.12.2013) до прекрасния ден, в който вече няма да има страдалци по улиците ни! Благодарим ви, че сте с нас, че огромните ви сърца имат място за толкова много приятели в беда, че дадохте от малкото, което имате, за да бъдат щастливи и те! Пожелаваме ви светли празници, изпълнени с любов и щастливи мигове! Бъдете благословени!!!” Това гласи статусът на неправителствената организация Animal Rescue София във Facebook. Преди около два месеца тя стартира кампания за набиране на средства за нов приют за бездомни кучета и котки. Нужни бяха 210 000 евро, които ве...

Гърция и Кипър пак хлопнаха вратата на ЕС пред Македония, България се въздържа

Съветът на министрите на външните работи не даде препоръка да бъде определена дата за започване на преговори на Македония с Европейския съюз. Решението беше очаквано, тъй като още миналата седмица заместник-министърът на външните работи на Гърция Димитрис Куркулас заяви, че в изминалата една година няма напредък по спорния въпрос на Гърция с Македония – за името. Въпреки че през цялата година представители на българските институции също отбелязваха със съжаление, че няма напредък по преговорите за договора за добросъседство на Македония с България, на заседанието на Съвета на външните министри България е гласувала „въздържал се”, по отношение на евроинтеграцията на Македония. Гърция и Кипър гласуваха "против". Останалите 25 страни-членки на ЕС са под...

Владимир Кличко: Титлата трябва да е в семейството

Братът на Виталий Кличко заяви, че иска овакантената му титла обратно в семейството. Поясът стана вакантен, след като съветът обяви Виталий Кличко за почетен шампион, но ако украинецът реши да се върне на професионалния ринг, то той ще бъде първият, с който трябва да се боксира бъдещият претендент за пояса. Виталий Кличко се посвети на политиката и се оттегли от бокса. "Естествено, целта ми е да върна титлата в семейство Кличко", каза 37 годишният Владимир, който притежава останалите пояси на шампион във версии Световна боксова асоциация, Международна боксова федерация и Световна боксова организация, информира БТВ. По-рано през седмицата Виталий Кличко заяви: "За мен беше чест да притежавам световната титла на WBC. Статусът на почетен шампион ми оставя теоретиче...

Новият руски закон за амнистия е приет от Думата

Руските депутати одобриха подкрепения от Кремъл законопроект за амнистията, на база на който могат да бъдат освободени от затвора певиците от пънк групата Pussy Riot и да бъде прекратено съдебното преследване срещу 30-членния екипаж на кораба на Грийнпийс, предаде БГНЕС. Руската Дума, долната камара на парламента, прие с 446 гласа "за" и нито един "против" законопроекта за амнистията. Това става 20 години след като Русия ратифицира настоящата си Конституция. Благодарение на амнистията редица участници в протестите срещу Владимир Путин, изпратени в затвора след май 2012, могат да бъдат освободени. Става обаче въпрос само и единствено за по-леки присъди - с до пет години затвор или за предстоящи наказания, които могат да донесат такава присъда. Затова и много ан...

ОДМВР – Бургас издирва 14 годишната Александра

aleksandra2ОДМВР – Бургас издирва 14 годишната АЛЕКСАНДРА АДРИЯНОВА АСЕНОВА, която е в неизвестност от 16.00 ч. на 08.12.т.г.

Александра Асенова е на видима възраст около 13 – 15 години, ръст 158 – 160 см., слабо телосложение, с дълга коса рижава на цвят, продълговато мургаво лице и кафяви очи. В деня на напускането на дома си, АЛЕКСАНДРА АСЕНОВА е била облечено в черно зимно шушляково яке до кръста, черен анцунг с оранжев надпис и черни маратонки.

ОДМВР – Бургас призовава гражданите, разполагащи с някаква информация относно местонахождението на Александра Асенова да съобщят незабавно на тел. 856 131, 856 067 или в най-близкото поделение на МВР!

Част от „Синьо единство“ остава с Реформаторите

Лидерите на ПП "Синьо единство" Надежда Нейнски и Мартин Димитров

Национален съюз „Единство“ е подписал споразумение за сътрудничество с ДСБ, стана ясно на пресконференция днес.

Двама от съоснователи на съюз „Единство“ са бившият лидер на СДС Мартин Димитров и Петър Славов, които са и членове на партията около Надежда Нейнски – „Синьо единство“.

Споразумението им с ДСБ задължава тъмносините при следващи избори да отредят място на „гражданска квота“ за представители от Съюза.

На въпроса дали Надежда Нейнски е била уведомена за това решение, Мартин Димитров обясни, че са действали бързо. „Уведомихме много хора. Сега, чрез медиите, уведомяваме всички“, обясни Димитров.

Петър Славов и Мартин Димитров са категорични, че ако „Синьо единство“ не размисли за споразумението с Реформаторите, двамата нямат място в партията. Те считат още, че единственото решение за дясното пространство е обединението.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че Реформаторският блок няма да затвори вратите пред никого и обясни, че днешното споразумение с Национален съюз „Единство“ трябва да изпрати позитивен знак към всички членове на „Синьо единство“, които не са съгласни с действията на ръководството.

Разцепление сред хората на Надежда Нейнски

Днешното споразумение на практика разцепва партията „Синьо единство“. Национален съюз „Единство“ бе създаден от Мартин Димитров, Ваньо Шарков, Надежда Нейнски, Димо Гяуров и Петър Славов след разпадането на „Синята коалиция“. Преди парламентарните избори през май тогавашният председател на ДСБ Иван Костов и Надежда Нейнски подписаха споразумение за общо развитие на десницата. Обединението обаче така и не можа да се реализира с общо явяване на изборите. Впоследствие съюз “Единство” роди и партията “Синьо единство”.

Конфликт с Реформаторите

Сагата около формацията на Нейнски започна през уикенда, когато стана ясно, че тъмносиният лидер Радан Кънев ще предложи на Реформаторския блок да изключат „Синьо единство“ от бъдещата си коалиция. Председателят на ДСБ аргументира идеята си със заявеното от Нейнски и екипа й намерение да не подпишат коалиционното споразумение. Кънев бе категоричен, че развитието на Реформаторите не може да се бави излишно заради претенциите само на една партия. Във Facebook той коментира, че публични изказвания на Надежда Нейнски създават разделение и рушат доверието в бъдещото дясно обединение.

На заседание в понеделник Гражданският съвет не изключи формацията на Нейнски. Останалите шест партии в Блока обаче гласуваха точките на споразумението си и така на практика поставиха пред избор „Синьо единство“.

Ден след заседанието на Реформаторите стана ясно, че позицията на Нейнски не се споделя от всички във формацията. Едно от основните лица на партията – Мартин Димитров, обяви, че по-скоро ще напусне „Синьо единство“, отколкото Реформаторския блок.

През уикенда предстои заседание, на което ръководството на “Синьо единство” трябва да вземе окончателно решение за намеренията си спрямо Реформаторския блок.

Статията "Част от „Синьо единство“ остава с Реформаторите" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Тодор Алексиев стана почетен гражданин на Пловдив

С пълно единодушие днес общинските съветници в Пловдив гласуваха предложението Тодор Алексиев, капитан на националния отбор по волейбол, да бъде обявен за почетен гражданин на Пловдив. Идеята бе издигната от волейболен клуб Марица заради изключителния принос на Александров в областта на спорта, постигнатите високи успехи във волейбола и отличното многократно представяне на България и Пловдив на различни волейболни турнири у нас и в чужбина. /БГНЕС...

След Нова година, ще има увеличение на цените на билетите за влаковете по някои от жп линиите

След Нова година, ще има увеличение на цените на билетите за влаковете по някои от жп линиите, специално от София до морето. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Изпитанията пред "Южен поток" след намесата на Брюксел

Проектите у нас се оценяват спрямо това кой ги предлага, а не от икономическата изгода, смятат експерти

    


Предизвикателствата пред "Южен поток" след намесата на Брюксел

Проектите у нас се оценяват спрямо това кой ги предлага, а не от икономическата изгода, смятат експерти

    


Окончателно: ДАТО поема разходите за подслушване и през 2014

Народните представители си казаха крайната дума за финансирането на подслушванията през следващата 2014 година. И през предстоящите дванайсет месеца използването на специални разузнавателни средства (СРС-та) ще се заплаща от ДАТО, както е и досега.

Груевски: Самарас е единият от двамата създатели на проблема с името


Македонският премиер Никола Груевски отново заяви, че сегашното гръцко правителство не иска решение на спора за името и че гръцкият премиер Андонис Самарас, воден от националистически подбуди, "торпилира" приближаването на Македония към Европейския съюз, предаде БТА, позовавайки се на интервю за австрийския вестник "Пресе".

"Изправени сме пред факта, че повече от година и половина няма директни разговори, защото другата страна не иска решение на спора и не иска да разговаря, а...

Девня обявява бедствено положение заради екобомбата "Полимери"

На територията на химическия завод „Полимери” в Девня ще бъде обявено бедствено положение, научи ТОП НОВИНИ ВАРНА от областния управител Иван Великов. Причина за извънредната мярка е забавянето на аварийния план по евакуация на 2600-те тона отпадъчен трихлоретан, което излага Варненска област на сериозен екологичен риск.

Великобритания ще избърза с ограничителни мерки за имигрантите от Източна Европа

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че ще избърза с ограничителни мерки, за да попречи на мигранти от Европейския съюз да могат веднага да претендират за социални помощи на фона на обществените страхове от наплив на румънски и български работници.   В предварително разпространено от неговата канцелария изявление Камерън казва, че измества за 1 януари обявена по-рано мярка, принуждаваща мигрантите от ЕС да чакат три месеца, преди да могат да кандидатстват за социални помощи.   Високопоставен правителствен източник посочва пред Ройтерс, че Камерън отначало предвиждал мярката да влезе в сила към средата на идната година, но решил да ускори процеса.   "Ускоряването на старта на тези нови ограничения ще направи Обединеното кралство по-непривлекателно място за мигранти от ЕС, които искат да дойдат тук и да живеят за сметка на държавата", казал източникът.   "Искам да изпратя ясно послание, че макар и Великобритания да е доста отворена за бизнес, ние няма да приемаме хора, които не искат да дадат принос", посочва Камерън в изявлението си.   Правителствени представители казаха, че ускорената мярка за социалните помощи ще важи за мигранти от всички държави от ЕС, "с малък брой изключения", посочва Ройтерс.   София вече заяви, че ако има дискриминационни мерки, България, в координация с Европейския съюз, е готова да работи за това да не бъдат приемани, а ако бъдат - да бъдат предприети ответни действия.   Ограничителните мерки предвиждат, че новопристигнали мигранти от ЕС няма да имат право да искат настаняване в общински жилища. През първите три месеца те няма да имат право да искат и помощи като безработни, а от първи януари догодина помощи при търсене на работа (JSA) ще могат да се искат за повече от максималните шест месеца, единствено, ако безработните могат да докажат, че имат реални перспективи да получат работа.   Всеки гражданин на ЕС, който е бездомен или се занимава с просия, ще бъде депортиран и ще му бъде забранено отново да влиза в страната през следващите 12 месеца, освен ако не докаже, че има основателна причина да бъде във Великобритания.

СЕМ пита из ЕС дали има партийни медии

Експертите на Съвета за електронни медии (СЕМ) проучват в кои други страни има партийни медии. Явно ще излезе, че само ние имаме такива, обясниха от регулатора. 
Експертите са разпратили писма до колегите си в регулаторните органи на останалите страни от Евросъюза. В отговор получили информация, че съществуването на изцяло партийни медии Експертите на Съвета за електронни медии (СЕМ) проучват в кои други страни има партийни медии. Явно ще излезе, че само ние имаме такива, обясниха от регулатора. Експертите са разпратили писма до колегите си в регулаторните органи на останалите страни от Евросъюза. В отговор получили информация, че съществуването на изцяло партийни медии

Нови 110 души ще бъдат назначени в Агенцията за бежанците

Правителството одобри промени в Държавната агенция за бежанците, с които щатовете в нея се увеличават със 110 за сметка на същото намаление в числеността на МВР. Част от новите служители ще бъдат изпратени в бежанския център в Харманли, където условията са много тежки.

14,7 млн. лв. влизат в бюджета от продажба на въглеродни квоти

ТЕЦ "Марица изток 2" - най-големият емитент на въглероден диоксид в страната

14.7 милиона лева, постъпили от продажба на въглеродни квоти на българските предприятия, ще бъдат преведени в бюджета на министерството на икономиката и енергетиката. Днес Министерският съвет гласува постановление за допълнителните разходи на министерството.

Съгласно актуализацията на тазгодишния бюджет, парите от продажба на квоти ще бъдат преведени на Националната електрическа компания за покриване на разходите й по изкупуване на по-скъпата възобновяема енергия. Очакваните постъпления от продажба на въглеродните разрешителни за тази година са общо 236.2 млн. лева.

Прехвърлянето на приходите от въглеродната търговия към НЕК за компенсиране на харчовете й за зелена енергия бе една от мерките, които управляващите предприеха за задържане на ниска цена на електроенергията.

От тази година българските предприятия, които съгласно европейските директиви са задължени да участват в европейската въглеродна търговия, получават по-малко безплатни въглеродни квоти (1 квота е разрешително за изпускане на 1 тон въглероден диоксид). Те купуват квотите си на търгове, организирани от администратора на националния регистър за търговията с квоти – Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството.

 

Статията "14,7 млн. лв. влизат в бюджета от продажба на въглеродни квоти" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Камион разпиля автомобили в Боаза

За пореден инцидент в прохода Боаза край Търговище съобщиха от ОД на МВР. 54-годишен водач от Пазарджик управлявал товарен автовоз „Мерцедес” с видинска регистрация. Към него е имало прикачено полуремарке, натоварено с автомобили. Пътувайки в посока от София към Варна, излизайки от ляв завой, камионът попаднал на заледен участък и шофьорът изгубил контрол над управлението. В резултат на това камионът се преобърнал извън пътното платно, а возените автомобили се разкачили и разпилели. На камиона и на товара са нанесени значителни щети. Водачът не...

EVN България ще отчита електромерите по коледните и новогодишни празници по редовния месечен график

Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници EVN България е създала организация за отчитане на показанията на електромерите по редовен месечен график независимо от неработните празнични дни. Целта е, както всеки месец да се следва редовният график на отчитане на електроенергията за клиентите на дружеството в Югоизточна България.

В случай, че поради отсъствие на клиентите по време на празниците няма осигурен достъп до електромери, които са в границата на собственост на клиентите, отчетниците на EVN България ще оставят съобщения с указания как клиентите да се свържат с дружеството за уговаряне на посещение на отчетник в удобно за тях време.

 

Както и досега, конкретна информация за продължителността на отчетния период за всеки клиент е налична в съответната фактура за електроенергия, заедно с количеството консумирана електроенергия, срока на следващо отчитане, срока на следващо плащане, както и телефонен номер за връзка.

 

EVN България напомня, че месец декември се характеризира с традиционно повишена консумация на електроенергия. Тази тенденция става още по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни. Това се отнася както за битовите клиенти, така и за консумацията на общинските обекти, където се поставят коледни украси  с голям брой осветителни тела, организират се  празнични прояви, коледни базари, фестивали и концерти.

 

Важно значение за консумацията на електроенергия и за стойността на фактурата има режимът и интензивността на потребление при всеки клиент, както и фактори като: ефективната изолация на стените и уплътняване на врати и прозорци, видът и броят на използваните уреди и техния клас на енергийна ефективност,  броя помещения в жилището, които се отопляват, броят живущи в жилището и др. Важно за всеки клиент е периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване данните от електромера

Галъп: БСП - 22,8, ГЕРБ – 18 %

Данните за общественото мнение през декември показват известно успокояване на напрежението спрямо ноември. Общите нива на обществена тревожност остават високи, но покачването им не се е оказало трайна тенденция. Това са част от изводите от декемврийското издание на Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл”.

Автовоз разпиля коли в прохода Боаза

Шофьорът попаднал на заледен участък и камионът се обърнал

    


Живеем в друга страна

/КРОСС/ Втората годишнина от началото на масовите протести в Русия премина тихо. В Москва се събраха няколко активисти, за да си спомнят първата акция на "Чистие пруди" на 5 декември 2011 г. - веднага след изборите за Държавната дума, които по данни на опозицията и много наблюдатели бяха съпроводени от множество фалшификации. Годишнината от първия многохиляден митинг на площад Болотни в центъра на Москва, проведен на 10 декември, пък съвсем не беше отбелязана. През тези две години станаха немалко промени, но вероятно не и тези, които очакваха участниците в протестите - властите отвърнаха с преследване на активистите, с ожесточена реторика. Много от хората, които излязоха на площад Болотни и на проспект "Сахаров", са разочаровани. Появата на яркия опозиционен лидер Алексей Навални, който през есента участва в изборите за кмет на Москва, също не ентусиазира участниците в протестите преди две години. Неговата подкрепа за "Руски марш" бе възприета резервирано от хората с либерални и прозападни ценности. Валентин Баришников от радио "Свобода" разговаря с писателя Григорий Чхарташвили, известен като Борис Акунин и активен участник в тези събития - за равносметката за тези две години, за разочарованията и Алексей Навални. С вас разговаряхме преди две години - тогава ви помолих да намерите някаква историческа аналогия на започващите протести. Вие не намерихте приемлива аналогия

След заплахите за стачки депутатите замразиха възрастта за пенсиониране и за миньорите


Изненадващо парламентът замрази възрастта за пенсиониране на миньори и работници от първа и втора категория труд за догодина. Предложението, лансирано от БСП, не беше одобрено в комисията по труда и социалната политика, но днес беше подкрепено от 85 депутати - само с два гласа над нужния кворум от 83 гласа.

Решението дойде ден след като синдикати към КНСБ излязоха с декларация до Народното събрание, в която настояха възрастта за пенсиониране на категорийните работници...

С мирен протест премина делото за вакъфски имот в Карлово

С мирен протест пред съда в Карлово премина делото за връщане на вакъфски имот. Десетки хора с национални трибагреници от подбалканското градче и София се обявиха против реституцията на въпросния терен при  местното читалище, поискан от Главно мюфтийство. Протестът премина без крайности, каза за Дарик радио кметът Емил Кабаиванов. Адвокатите на общината представиха нови документи. Районният съд  в Карлово се очаква да обяви решение по това дело в законоустановения срок от един месец. След Нова година, през януари, в Карлово се подготвя работна ...

Насилието в Южен Судан ескалира

Сблъсъците между враждуващи части на армията на Южен Судан обхванаха и провинция Джонглей /Джункали/, съобщи говорителят на армията полковник Филип Агуър, цитиран от Асошиейтед прес. Насилието в Южен Судан ескалира, а правителството обвинява за това лоялните на бившия вицепрезидент военни. Каси Коупланд, експерт по Южен Судан в Международната кризисна група, отбеляза, че офицери от суданските въоръжени сили, произхождащи от племето нуер, дезертират от армията в Джонглей - най-големият щат в странат...

Babylon show с нова еротична програма

/КРОСС/ Ново еротично шоу с тиролски сюжет представиха балерините от Babylon show през уикенда в Пловдив и Бургас. Специално проектираните костюми и огромната плюшена крава са част от сценографските решения на мениджъра на балета Марияна Руменова. „Следим предпочитанията на почитателите си и не преставаме да търсим новото", казва тя. Марияна Руменова обещава много изненади в празничната програма на шоуто и още по-нестандартни спектакли в бъдеще.    

Галъп: Протестът затихна, хората не харесват президента

Галъп

Протестите отслабват, хората все по-малко вярват на президента, доверието в БСП расте, а в десните партии намалява. Това е картината на общественото мнение у нас през декември, сочи проучване на “Галъп интернешънъл”.

То е проведено от 28 ноември до 5 декември чрез лични стандартизирани интервюта с 1012 души.

62% от анкетираните смятат, че протестите отслабват, а 13% са на противоположното мнение. 40% смятат, че те трябва да продължат, а 43% – че трябва да спрат. 

26 % смятат, че  ако протестите продължат, те в крайна сметка ще успеят да постигнат оставка на кабинета и предсрочни избори но 47% са на обратното мнение. Преобладаваща е вярата в успеха на протеста сред привържениците на ГЕРБ и на партиите от Реформаторския блок.

22% са готови да се включат в протестите, 68% заявяват, че няма да излязат по улиците с искане за оставката на Орешарски. 39% смятат, че той не трябва да подава оставка.

Липсата на бърза оставка на кабинета и недоверието в политическата прослойка довежда до  умора и скептицизъм, коментират от “Галъп”. 

Доверието към президента спада, според данните. Близо 60% е недоверието към Росен Плевнелиев срещу 30% одобрение.

“Обобщението от последните двайсет години на ежемесечни изследвания  сочи, че през 2013 г. президентската институция е стигнала нива на недоверие, които за последно са установявани в края на мандата на президента Желев. Никога в толкова ранен етап от мандата си действащ президент не е бил в толкова неизгодна позиция като обществена подкрепа”, пишат от агенцията.

Сходни са изводите и за правителството. Подобни нива на недоверие са регистрирани много пъти, но рядко в толкова ранен етап – с изключение на управлението на Тройната коалиция.

Доверието в Народното събрание е под 20%, а недоверието – над 70.

Ако изборите бяха днес, 22.8% биха гласували за БСП (спрямо 21.4% през ноември), 18% биха дали гласа си за ГЕРБ (при 18% през ноември и 19,2% през октомври), 4.8% биха избрали Реформаторския блок (при 6.7% през ноември). Подкрепата за ДПС остава в рамките на 6%. 2.1% биха гласували за “България без цензура” на Николай Бареков. 39,3% заявяват, че няма да гласуват.

Песимистите се увеличават – 70% са на мнение, че положението в България става все по-лошо, 15% са оптимисти.

Марина Юнакова

Статията "Галъп: Протестът затихна, хората не харесват президента" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

ЕК отлага въвеждането на безвизов режим с Русия

Летище, Снимка: БГНЕС

Европейската комисия замрази за неопределено време диалога за безвизов режим между Русия и Европейския съюз. Това съобщи посланикът за особени задачи на руското външно министерство Анвар Азимов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Преговорите за въвеждане на безвизов режим ще бъдат подновени едва след отстраняването на недостатъците при изпъленнието на съвместните стъпки, посочи ръководителят на представителството на ЕК в Москва Вигаудас Ушацкас.

Днес ЕК публикува първия си доклад за изпълнението на съвместните стъпки по пътя към безвизовия режим между ЕС и Русия. Ние сме признателни на Русия за готовността за сътрудничество. Трябва да се отбележи увеличаването на безопасността на издаваните паспорти, както и работата за борба с тероризма и прането на пари, коментира Ушацкас.

Следващата среща за безвизовия режим ще бъде на 17 януари в Москва, допълни той.

Надявам се, че на срещата на върха между Русия и ЕС в Брюксел, насрочена за началото на следващата година, ще бъде взето решение, което да позволи подписването на споразумение за облекчаване на визовия режим, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Ако зависеше от нас, бихме подписали още утре“, коментира Лавров.

На среща между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Виткор Янукович във вторник беше договорено Русия да предостави на Украйна 15 млрд. долара и да намали цената на руския газ с една трета. 

Статията "ЕК отлага въвеждането на безвизов режим с Русия" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Строят къщички за бежанци в новозагорското село Баня

10 къщички от семеен тип ще бъдат построени на територията на Регистрационно приемателния център за бежанци в новозагорското село Баня. Финансирането вече е осигурено и строителството ще започне в най-скоро време. „Проектът за строителството е отпреди бежанската вълна от Сирия. Очаква се следващата есен вече да могат да бъдат настанявани семейства в новите къщи", съобщи областният управител на Сливен Корнелий Желязков. Той допълни, че двама нови специалисти работят от месец и половина в центъра и подпомагат обработването на документите на приют...

Закопчаха сериен крадец в Лом, ограбил и погребална агенция

Полицаи от Лом задържаха криминално проявен, уличен в 7 взломни кражби от магазини в града, извършени през 2012 и 2013 г., съобщиха от ОД на МВР-Монтана. 

Спрямо К. В. (22 г.) от Лом е взета мярка за неотклонение „задържане под стража" от Районен съд-Лом. Мъжът е уличен, че на 17/18 октомври 2012 г. с техническо средство проникнал в магазин за д Полицаи от Лом задържаха криминално проявен, уличен в 7 взломни кражби от магазини в града, извършени през 2012 и 2013 г., съобщиха от ОД на МВР-Монтана. Спрямо К. В. (22 г.) от Лом е взета мярка за неотклонение „задържане под стража" от Районен съд-Лом. Мъжът е уличен, че на 17/18 октомври 2012 г. с техническо средство проникнал в магазин за д

Отпада възрастта за пенсия при военните

Военнослужещите ще придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Това реши парламентът, като прие окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване. Според военния министър Ангел Найденов така се връща старото положение, действало до 1 юли  миналата година....

Гуардиола: Не ни беше лесно срещу Гуанджоу

"Марчело Липи е голям треньор, финалът е за Юп Хайнкес "

    


ГЕРБ и ДПС се скараха за изкупните цени на тютюна

Кратък, но остър парламентарен дебат предизвика в сряда намерение на Движението за права и свободи (ДПС) да внесе поправки в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с които да се върнат минималните изкупни цени на тютюна, отменени при управлението на ГЕРБ, която сега обяви, че няма да подкрепи подобна корекция.   В прочетена от парламентарната трибуна декларация от името на групата на ДПС Ахмед Башев обяви, че в най-кратки срокове от движението ще внесат законови промени, с които стриктно да се уредят задълженията на фирмите, изкупуващи тютюн, и ще настояват за възстановяване на минималните изкупни цени на тютюна. ГЕРБ пък бе обвинена, че с редица условия е затруднили производителите на тютюн.   Ахмед Башев директно обвини бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов за политиката на ГЕРБ, довела до лошото състояние в сектора за изкупуването на тютюн.   "Голямото Ви престъпление, г-н Цветанов, и на вашите народни представители от Благоевград, беше, че отменихте законовите гаранции за тютюнопроизводителите и ги оставихте на произвола на съдбата. Ако днес тютюнопроизводителите имат проблеми с изкупуването, това е резултат от престъпната ви политика, която ние ще поправим", заяви депутатът от ДПС.   Ние ще гласуваме против това ваше предложение, заяви в отговор Цвета Караянчева от ГЕРБ. През 2009 г. никой от тройната коалиция не беше помислил за тютюнопроизводителите, предлагахте им различни алтернативи, благодарение на правителството на ГЕРБ, което договори от Брюксел национални доплащания всяка година на референтен период на тютюнопроизводителите се изплащаха по 73 млн. лева, каза Караянчева.   Вие сте изплащали по четири лева, ние по два, но благодарение на промени в Закона за тютюна и на либерализацията на пазара, цената на тютюна достигна 7.50 лева, посочи тя.   По ваше време имаше картел на тези фирми, които изкупуват тютюна, коментира още Караянчева. Случваше се така, че повече от 5 лева за първо качество не можеше да се вземе. Сега хората започнаха да дишат по-спокойно, защото се появи конкуренция, отбеляза тя.   "Искате да нагнетите напрежение и нарочно не се стартира изкупуването на тютюна, за да се върне онази порочна практика с куфарчетата, които разнасяхте във фонд "Тютюн", каза още Караянчева.   Цветан Цветанов от своя страна коментира, че "има пълен феодализъм и аз не знам защо колегите от БСП са абдикирали от този регион, защото българските мюсюлмани, българските християни, българо-мохамеданите, които мислят по-различно от ДПС, са мачкани и това не трябва да го допускаме, като национално отговорни партии, защото всеки има право на избор и всеки може да говори това, което е неговата болка".

Шок: Финалът във водната топка без публика!

Плейофите за титлата в мъжкото ни първенство по водна топка ще стартират при закрити врата. Шокиращо или не, отборите на ЦСКА и Локомотив Никола Нанов излизат днес един срещу друг в първата от финалните срещи на шампионата от 19 часа на басейн „Диана“, но двубоят ще се играе без публика. Причина за това решение е скандалът, който избухна по време на финала за Купата на страната между същите два тима. Мачът бе прекратен, заради сбиване малко преди края при преднина на Локомотив. След това тимът получи служебна победа с 5:0. Целта на сериозните м...

Коледари гостуваха на варненския кмет

С „добра дара - вит превит кравай“ и наричане за здраве и берекет поздрав към варненци отправиха в навечерието на Коледа ученици от СОУ „Елин Пелин”. Домакин на коледарската среща бе кметът на Варна Иван Портних, който ги дари с пита и пара – за да е спорна идната година. Младежите от групата с  художествен ръководител Тодор Тодоров и корепетитор Веселин Русев  представиха  нова композиция на коледуване под съпровод на акордеон....

Украинската опозиция обвини Янукович в предателство, властите видяха спасение от фалит

Украинската опозиция обвини президента Виктор Янукович в предателство, давайки Украйна в залог, за да получи от Москва 15 милиарда долара, докато премиерът Микола Азаров обяви споразумението с Кремъл за "историческо, което ще позволи украинската икономика да бъде спасена от фалит“.   Украинският президент Виктор Янукович получи във вторник "куп награди" от руския си колега Владимир Путин за отказа му да подпише Споразумение за асоцииране с Европейския съюз, включително по-ниска цена на природния газ. Опозицията обаче се обяви срещу договорките, като десетки хиляди отново излязоха в Киев в протест срещу завоя към Русия.   В същото време Москва в типичния си стил изрази "учудване" от "неприкрития натиск върху правителството на Украйна" и "безапелационните искания да направи избор в полза на Европа". Докато Европейският съюз критикува Кремъл, че се възползва от икономическите трудности на Киев, за да го отклони от проевропейския път   "Историческо" споразумение, с неясен ефект за Украйна   Украинският премиер Микола Азаров коментира, че "историческото" споразумение с Москва ще спаси страната от фалит, докато споразумението за асоцииране с ЕС "щеше да доведе до фалит и до социално-икономически срив".   Той коментира, че предишното газово споразумение (сключено от тогавашния премиер Юлия Тимошенко, която днес е в затвора - бел. ред.), е обезкръвявало украинската икономика и Янукович е сложил край на това "предателство към националните интереси, за което отговорност носят същите политически сили, които днес предизвикват нестабилността в страната".   Според споразумението с Москва цената на газа за Киев пада от 400 долара за хиляда кубически метра на 268.5 долара.   "Страните се споразумяха и за изключително изгодно кредитиране на украинската икономика. Това ще позволи Украйна да приеме социален бюджет за 2014 година", каза Азаров.   Украинският премиер уточни, че минималната заплата в страната през 2014 година ще нарасне два пъти от сегашните 1218 гривни (около 150 долара).   Според руски издания обаче сключените от Янукович договорености с Москва няма да решат проблемите на Украйна.   "Комерсант" коментира, че "придобивките на Русия от тази сделка засега не са очевидни, нито пък отговорът дали полученото от Украйна стига, за да предотврати финансова и банкова криза".   Първият транш в размер на 3 милиарда ще реши краткосрочните проблеми на украинската Национална банка и тя ще може да подкрепя местната валута - гривнята, поне до февруари.   "Най-малкото временно" е решен и газовият въпрос, ключов за руско-украинските отношения. Занапред "Газпром" ще продава на Украйна газ по 268.5 долара за хиляда кубика вместо по 406 долара. Сиреч Украйна все пак постигна отбив - една трета от цената, 4 години след сключването на поредния газов договор с Русия, официално наричан от Киев заробващ през цялото време оттогава, изтъква изданието.   "Според мен преговорите ще са тепърва и предстои да разберем на какви отстъпки е склонила Украйна, за да получи отбив от цената", отбелязва Олександър Тодийчук, оглавяващ международния енергиен клуб Q-club.   "Ведомости" пресмята загубите на Русия от новото газово споразумение. "Ако приемем за базово потребление 25 милиарда кубика годишно, годишните загуби на "Газпром" от ценовото намаление може да са към 3.5 милиарда долара", твърди бизнесаналитикът Сергей Вахрамеев.   "Газпром" не бива да пострада - заявява цитиран в материала неназован източник, близък до руския монополист. Според него "Нафтогаз" (украинската държавна газова компания – бел. ред.) може да купува повече газ, за да компенсира намалената цена с по-големия обем на доставките, а загубите на "Газпром" може да бъдат компенсирани от руския бюджет."   Икономистът Александър Морозов обаче "се чуди", цитиран от "Ведомости", защо средства от този фонд "се влагат в рискови активи“. "Подкрепата на Русия само ще отстрани заплахата от дефолт за близките две години, но няма да реши проблемите на Украйна", смята експертът.   Опозицията не приема сделката с Русия   Постигнатите договорености бяха остро критикувани от опозицията.   Арсений Яценюк от партия "Баткившчина" ("Отечество") заяви, че депутатите от опозицията ще блокират заседанията на парламента, както са правили няколко пъти в миналото, за да предотвратят евентуално одобряване на сделката с Русия, предаде Ройтерс.   "Нито един документ, противоречащ на европейската интеграция, няма да мине през процедурата на гласуване в парламента", каза той.   "Зная само едно място, където можеш да намериш безплатно сирене, и това е капанът за мишки", каза Яценюк.   Украинският опозиционен лидер Виталий Кличко заяви пред събралите се демонстранти на Площада на независимостта, че президентът Виктор Янукович е предал националния интерес и независимостта на Украйна, като се е съгласил да вземе назаем от Русия 15 милиарда щатски долара, предаде Ройтерс.   Кличко, който е световен шампион по бокс тежка категория, призова за предсрочни избори и заяви, че иска да се срещне с Янукович "на ринга".   Москва не приема европейския натиск срещу Киев   Кремъл категорично отхвърля тезата на ЕС, че се възползва от икономическите трудности на Украйна, за да й попречи да подпише сделка за свободна търговия с ЕС, като в сряда външният министър Сергей Лавров изрази "учудване" от "неприкрития натиск" върху Киев "Русия уважава суверенния избор на Украйна и разчита, че Киев ще успее да се справи с натрупаните проблеми, действайки в конституционното, в правното поле", добави Лавров.   Европейският парламент активно подготвя създаването на собствен "списък Магнитски" и се опитва "да учи Русия на демокрация", "при това доста агресивно, а не чрез диалог въз основа на взаимно уважение, заяви руският външен министър.   "В Европа и в света няма никой, който да е идеален от гледище на човешките права", добави той.   Русия обаче не натрапва никому нищо в рамките на своя Евразийски интеграционен проект - той се гради "на равноправие, реални икономически интереси, съдейства за развитието на плодотворно сътрудничество, за укрепване на регионалната и международната стабилност", подчерта Лавров.   Страните от Митническия съюз - Русия, Беларус и Казахстан, държат да изпълнят графика, предвиждащ от 1 януари 2015 г. да започне нов стадий в интеграцията - евразийски икономически съюз, обясни министърът.   "Подкрепяме стремежа на Армения и на Киргизстан да участват в интеграционните процеси", каза още той.   Преди ден Путин и Янукович обявиха, че не са обсъждали влизането на Украйна в Митническия съюз, каквото подозрение имаше украинската опозиция.

"БМВ" горя тази нощ на "Лозенка"

На 17 декември 2013 г. в 23:50 часа е получен сигнал за пожар в автомобил, паркиран на улица "Лозенка" в Плевен. На място пожарникарите са установили, че пламъците са унищожили предно стъкло, преден капак, двигателен отсек, една гума и салона на лек автомобил "БМВ". Причините са в процес на установяване. Пожарът е потушен от екип на РСПБЗН-Плевен.  ...

Защо центърът може да бъде алтернатива на статуквото?

Защо центърът може да бъде алтернатива на статуквото, а не т.нар. дясно?

Обама изпраща хомосексуални спортисти да представят САЩ в Сочи


Барак Обама изпрати ясно послание към руските власти за отношението към хомосексуалните с избора си на представители на зимните олимпийски игри в Сочи.

Президентът на САЩ избра тенис легендата Били Джийн Кинг и хокеистката Кейтлин Кейхау да присъстват от името на САЩ на церемониите по откриване и закриване на игрите. И двете са лесбийки.

Самият Обама няма да присъства на игрите, като официалната версия е натоварената му програма програма. За първи път от 2000 г. САЩ няма...

Мъж горя пред меджлиса, спасиха го

Мъж се самозапали пред централния вход на сградата на турския меджлис поради финансови затруднения и пълна безизходица, съобщи електронното издание на вестник „Милиет”.

Продадоха за скрап последната ни подводница

Последните две български подводници - "Слава" и "Надежда"

Последната българска подводница “Надежда” е продадена за скрап за 710 хил. лв. 

Това е и най-високата цена, предложена за подводницата от “Финтрон България”.

Вчера фирмата подписа договора с дружеството на МО “Снабдяване и търговия”, като се задължава до края на годината да преведе парите.

Най-скъпата част от подводницата – акумулаторната батерия, обаче не беше включена в списъка с вещите за продажба. 

Освен подводницата в търга бяха включени и два бракувани кораба с начална цена 120 хил. лв. 

Министерството на отбраната прибра близо 2 млн. лв. от продажбата на старото въоръжение. 

 

“Надежда” беше извадена на тезгяха със стартова цена около 480 000 лева. Подводницата е произведена в бившия СССР през 60-те години на миналия век, а 20 години по-късно постъпва в бойния ни флот като втора употреба. През 2008 г. е снета от въоръжение и бракувана. Първоначалната идея на ведомството беше да я подари община Варна за музей. По-късно обаче беше свалена от въоръжение и втората подводница, която имаме – “Слава”. Оказа се, че тя е по-запазена и затова беше решено тя да се даде безвъзмездно на общината, която се ангажира да намери средства за нейното консервиране. По първоначална оценка за това ще са необходими 2 млн. лева.

Статията "Продадоха за скрап последната ни подводница" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Почти 1/3 от българите искат да изгоним бежанците

Хуманното измерение на въпроса за статута на сирийските бежанци у нас се сблъсква със социалната несигурност на българите, става ясно от редовното месечно изследване на „Галъп интернешънъл". Като цяло оставаме толерантни към имигрантите, търсещи убежище у нас и 43% от анкетираните са съгласни, че страната ни трябва да оказва помощ на хората, избягали от въоръжения конфликт в Сирия.

Японските пенсионни фондове бавно се насочват към имотния сектор

Доходността от инвестиции в имоти драстично надхвърля тази по правителствените облигации

    


Лукс-джебчии бродят из моловете

СДВР предупреди столичани да си пазят гърбовете и да стискат чантите в МОЛ-а, понеже върлуват банди джебчии, които са добре облечени и не предизвикват никакво подозрение.

Хванаха младеж, обирал възрастни жени

Ямболските полицаи задържаха 19-годишен младеж, извършил два грабежа, съобщиха от полицията. На 11 декември около 17,00 ч., в полицията е подаден сигнал от 71 годишна жена, че близо до дома й, на ул. „Г. С. Раковски”, е била нападната от непознат, който чрез използване на физическа сила е издърпал дамската й чанта. Два дни по-късно, около 11.50 ч. на ул. „Ал. Стамболийски” по идентичен начин е извършен грабеж на 79-годишна жена. В хода на проведените оперативно-издирвателни мероприятия по случаите е установен и задържан автора на престъплен...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване