"Подари книга за Коледа" с Оля Стоянова


"Дневник" и тази година подкрепя призива на писателя Георги Господинов "Подари книга за Коледа", започнал от края на 2007г. от страниците на нашия вестник. Потърсихме и няколко български автори да препоръчат книгите, които биха подарили.  

Оля Стоянова, която през декември спечели награди на имената на Иван Николов и Николай Кънчев за новата си стихосбирка "Улица "Щастие", приема книгата като "специален подарък, с който можем да измерим времето. Така, както пазя томчетата на Уолт...

ЦСКА се размина с Янис Зику

Румънецът е поискал 50 000 долара месечна заплата

    


Почина Михаил Калашников, "бащата" на легендарния автомат

На 94-годишна възраст почина легендарният оръжеен конструктор Михаил Калашников, предаде РИА Новости, като се позова на съобщение във „Фейсбук” на прессекретаря на президента на Удмуртия Виктор Чулков. „Днес (бел.ред вчера) след тежко и продължително боледуване почина легендарният оръжеен конструктор Михаил Калашников”, гласи съобщението.

Внимание: Седенето пред компютъра и тв убива!

Дългото седене на стол или в кола удря бъбреците. Това вече е доказано 100% от американски учени. Те са изследвали в продължение на години 84 200 души, а крайният резулат е, че активните хора заболяват от болести на бъбреците 31% по-рядко от водещите заседнал начин на живот. Този начин на работа и живот се наричат "болест на белите якички".

И “Зенит” гледа Велков

Най-актуалният млад играч на България Стефан Велков е гледан и от руски клуб. Хора на “Зенит” са поискали информация за бранителя от шефовете на “Славия”. Руснаците обаче не са пращали оферта за 17-годишния младежки национал, а засега само декларират интерес.

Контактите на “Славия” и “Зенит” са отлични, след като именно от академията на руският Най-актуалният млад играч на България Стефан Велков е гледан и от руски клуб. Хора на “Зенит” са поискали информация за бранителя от шефовете на “Славия”. Руснаците обаче не са пращали оферта за 17-годишния младежки национал, а засега само декларират интерес. Контактите на “Славия” и “Зенит” са отлични, след като именно от академията на руският

От Топлофикация дежурят по празниците

В „Топлофикация София” ЕАД е създадена организация за дежурство на екипи с оглед поддържане на нормално топлоподаване и отстраняване на аварии по топлопреносната мрежа през празничните дни. По време на всички почивни и празнични дни ще се осъществява 24-часово дежурство с аварийни екипи. Телефоните за връзка с тях са: 951 51 96 и 951 52 58. Днес до 15.00 часа, в топлорайоните, ще има дежурен екип, който ще може да реагира на постъпили сигнали от клиентите за възникнали проблеми в топлоснабдяването. За връзка с екипите, клиентите могат да ползват единния телефон за обслужване 0 700 11 111.

Гъста мъгла във Варненско, пристанището продължава да затвори

Гъста мъгла е налегнала Варна и региона от вчера. От Областно пътно управление Варна съобщиха, че видимостта е ограничена до 20 метра в района на Тополи. В района на Старо Оряхово видимостта е до 100 м. Заради мъглата пътните настилки в областта са преобладаващо влажни, а поради отрицателните сутрешни температури и на места заледени.

Гавриил, Ловчански митрополит: Икономиката е в криза, защото едни грабят за себе си много

- Митрополит Гавриил, навсякъде се споменава Дядо Коледа, а не наближаващият истински повод - раждането на нашия спасител Исус.

- Коледа е народно название, свързано с езичеството, но това не означава, че хората не го чувстват като Рождество - зависи как човек духовно възприема този голям празник. Църковният, вярващият човек, усеща със сърцето - Митрополит Гавриил, навсякъде се споменава Дядо Коледа, а не наближаващият истински повод - раждането на нашия спасител Исус. - Коледа е народно название, свързано с езичеството, но това не означава, че хората не го чувстват като Рождество - зависи как човек духовно възприема този голям празник. Църковният, вярващият човек, усеща със сърцето

Франсоа Брунел снима хора, които изглеждат еднакви, но не се познават


Тези двойки могат да ви изглеждат като близнаци, но хората на черно-белите портрети всъщност дори не са роднини. Канадският фотограф Франсоа Брунел , автор на проекта "Аз не съм двойник" (I'm not a look alike), е роден през 1951 г. в Шербрук, Канада, но от години живее в Монреал. Интересът му към човешкото лице датира още от ученическите му години, когато започва да се занимава с фотография. Преди тринадесет години решава да стартира черно-белия си проект, който един ден иска да опише в книга....

Телефон издаде кой го е откраднал, обраният собственик получи портрета на апаша и го пусна във фейсбук

Откраднат мобилен телефон изпрати снимката на крадеца наистинския си собственик. А той я разпространи във фейсбук като предупреждение към евентуални нови жертви.Информацията за наглия апаш и за възможностите на приложението Kaspersky, което работи с операционна система Android, се разпространи мълниеносно във фейсбук. То снима ... Откраднат мобилен телефон изпрати снимката на крадеца наистинския си собственик. А той я разпространи във фейсбук като предупреждение към евентуални нови жертви.Информацията за наглия апаш и за възможностите на приложението Kaspersky, което работи с операционна система Android, се разпространи мълниеносно във фейсбук. То снима ...

Новоизбраният Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи своята първа Света Божествена Литургия

Днес новоизбраният архиерей Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопеславски митрополит Йоан ще отслужи своята първа Света Божествена литургия в митрополитския катедрален храм–паметник „Свето Успение Богородично”. Това съобщиха от пресцентъра на митрополията.

Наско и Нелина от "Х Фактор" са гаджета

От риалити формата “Х фактор” се появи нова светска двойка. Това са любимецът на тийнейджърките Наско и хубавата Нелина. Рапърът беше от отбора на Саня и завърши на второ място, според зрителските вотове. Нелина пък бе в групата на Заки и отпадна непосредствено преди финала. 
За двамата често се пише, че са заедно. Те обаче неведнъж са заявявали к От риалити формата “Х фактор” се появи нова светска двойка. Това са любимецът на тийнейджърките Наско и хубавата Нелина. Рапърът беше от отбора на Саня и завърши на второ място, според зрителските вотове. Нелина пък бе в групата на Заки и отпадна непосредствено преди финала. За двамата често се пише, че са заедно. Те обаче неведнъж са заявявали к

Намериха на кого е пушката, убила шефа на ВИС

Полицията е открила, кой е истинският легален собственик на пушката, с която е бил застрелян босът на ВСИ-2 Георги Илиев.

Трима в ареста за шофиране след употреба на алкохол

Трима водачи преспаха тази нощ в полицейския арест в Благоевград за шофиране след употреба на алкохол, което е своеобразен "рекорд", предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Стрес – тестовете на ЕЦБ повдигат някои въпросителни

И през 2014 година едва ли ще сме свидетели на много придобивания в банковия сектор, смята анализаторът Джонатан Тайс

    


Депутатът на Бареков остава при Станишев

Гласът на Бареков в парламента - депутатът от левицата Румен Йончев, няма да се отлюспва от соцгрупата и да става независим.

Бъдни вечер - традиции и обичаи

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници в българския календар. Самото му име произхожда от бдение или бъднини. В първия случай по-силна е християнската символика – с молитва да се посрещне раждането на Спасителя. Вторият вариант е отражение на езическите вярвания, според които раждането на младия бог се свързва с възкръсването на цялата природа и се смята за начало на новата година.

Кралско помилване за математика Алан Тюринг

Наричан "Айнщайн на математиката", той е осъзен за хомосексуалност

    


Преглед на печата - 24 декември

Проверки. „Новинар": Проверяват полицейските акции на Цветанов Ще бъде направена проверка на всички акции на МВР по времето на Цветан Цветанов. На инспектората към МВР е наредено да извърши ревизизия на онези от акциите, при които са използвани сили и средства в Специализирания отряд за борба с тероризма и Специализираните тактически звена, съобщи Нова телевизия.

Слон уби служител на зоопарк във Виетнам

Във виетнамски зоопарк слон, тежащ над два тона, уби служител, който се опитвал да боядиса оградата на клетката му.

Казахстан чака Валери Божинов

Медиите в Казахстан твърдят, че местният тим "Кайрат" (Алмати) е пред договор с Валери Божинов. 

Нападателят не е играл от пролетта, когато изтече наема му в италианския "Верона". Божинов продължава да е собственост на "Спортинг", но в Лисабон нямат намерение да го използват.

"Кайрат" завърши на трето място в казахстанското първенство след ша Медиите в Казахстан твърдят, че местният тим "Кайрат" (Алмати) е пред договор с Валери Божинов. Нападателят не е играл от пролетта, когато изтече наема му в италианския "Верона". Божинов продължава да е собственост на "Спортинг", но в Лисабон нямат намерение да го използват. "Кайрат" завърши на трето място в казахстанското първенство след ша

Орешарски и Найденов в конферентна връзка с военните ни контингенти

Министър-председателят Пламен Орешарски и министърът на отбраната Ангел Найденов ще разговарят днес с националните командири на българските военни контингенти зад граница.

Имен ден днес имат...

На 24 декември българската православна църква почита паметта на Света преподобномъченица Евгения. Света Евгения била римлянка, дъщеря на знатни родители – езичници. Баща й Филип бил управител на град Александрия и целия Египет. Тя се отличавала с бляскаво образование и красота. Девойката обаче се увлякла по християнството, напуснала родната къща и преоблечена като мъж, отишла в един мъжки манастир, където била покръстена, станала монах и след смъртта на игумена била единодушно избрана на негово място. Придобила голяма известност, изцерявайки бедните чрез молитва. Така приковала вниманието на една зла жена – Мелантия, която тя излекувала. Мелантия пожелала да прелъсти Евгения, защото я смятала за мъж. Като не успяла, тя я наклеветила, че уж преоблечената като мъж жена...

Лъжите на шестмесечието

Умря циганката, която хвалеше министрите. Горе-долу така може да се определи последната седмица от работната 2013 година за правителството. Министри, вицепремиери и сам премиер-министърът се надпреварваха - буквално до последната присъствена събота, кой от кой по-самопожертвователно - да се хвалят колко работа са свършили за първите шест месеца на власт. Гърдите им посиняха от аргументация. Ако реши да ги слуша човек - и особено, ако им повярва - ще реши, че за 6 месеца тези хубавци са отхвърлили не само своята работа, но и работата на поне още две правителства след тях! Лошото е, че тези след тях ще трябва да поправят техните управленски зумуми! То бива, бива хвалби, но чак толкова дори и най-черногледият протестиращ не бе очаквал! Орешарски, Орешарски, умря ли циганката, която ви хвалеше...

Каква е пътната обстановка в страната

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са сухи, на места мокри, заснежени и заледени, почистени и обработени, съобщиха от СБА. Поради мъгла е намалена видимостта до 15 м на АМ"Тракия" (област Пловдив, Ст.Загора и Бургас) и в района на Богров, с.Тополи ( област Варна ), Сливо поле, Стряма, Първомай, Костинброд, Негован, Граф Игнатиево и Йоаким Груево; до 50 м в района на Свиленград, Димитровград, Хасково, Лом, Харманли и в областите Плевен, Сливен и Монтана; до 100 м в района Поморие, Айтос, Крайморие, Карнобат, Старо Оряхово, Полски Тръмбеш, Нови Пазар, Р.Димитриево, Миланово и в областите Плевен и Видин; до 150 м в област Ямбол. През коледните и новогодишните празници ще бъде въведена временна организация за движението на тежко...

Б. Биолчев: Защо си създаваме толкова препятствия и взаимна мъка?

Човек живее по-хубаво, като е млад. Биологическата възраст играе голяма роля и понякога влиза в противоречие с историческата обстановка. Един много добър мой приятел - унгарският драматург Шпиро Джордже - беше написал цяла книга за това, че и по време на най-голямата диктатура може да се появи най-нежната любов.

Моуриньо: "Арсенал" са ревльовци

Жозе Моуриньо няма да е Жозе Моуриньо, ако не захапе съперника словесно.

Португалският треньор на "Челси" обвини някои от чуждестранните играчи на "Арсенал", че са ревльовци, след като двата тима направиха 0:0 във Висшата лига.

Домакините имаха претенции за неотсъдена дузпа и спестен директен червен картон на Джон Оби Микел от "Челси" за тежк Жозе Моуриньо няма да е Жозе Моуриньо, ако не захапе съперника словесно. Португалският треньор на "Челси" обвини някои от чуждестранните играчи на "Арсенал", че са ревльовци, след като двата тима направиха 0:0 във Висшата лига. Домакините имаха претенции за неотсъдена дузпа и спестен директен червен картон на Джон Оби Микел от "Челси" за тежк

Хумус с тиква


За Бъдни вечер, като част от приготовленията в навечерието на Рождество, ви предлагаме една рецепта, с която да разнообразите традиционната трапеза.

Авторът й - Ирина Катеринска, чиято рубрика "С децата в кухнята" има своите верни почитатели в "Детски Дневник", този път предлага рецепта за възрастни. 

"Хумусът традиционно се приготвя от нахут и сусамов тахан, но този вкусен дип е толкова популярен по света, че може да бъде открит с всякакви добавки", казва тя. 
...

Традициите на Бъдни вечер

На масата винаги се слага нечетен брой ястия

    


Много известни българи загубихме през 2013 г.

Hад 80 известни и не толкава известни българи починаха през 2013 г. Хора, оставили спомен и следа след себе си.
Кои по-известни си отидоха?                                                                                                                                                                         

Hад 80 известни и не толкава известни българи починаха през 2013 г. Хора, оставили спомен и следа след себе си. Кои по-известни си отидоха?

Днес да почерпят

Проф. Андрей Аврамов, театрален режисьор, 70 г.

Доц. д-р Велизар Шаламанов, директор на дирекция в НАТО, председател на Сдружение "Джордж Маршал", заместник-министър на отбраната в правителството на Костов, 52 г.

Иван Гранитски, писател и литературен критик, директор на издателство "Захарий Стоянов", 60 г.

Константин Цеков, музикант от ФС Проф. Андрей Аврамов, театрален режисьор, 70 г. Доц. д-р Велизар Шаламанов, директор на дирекция в НАТО, председател на Сдружение "Джордж Маршал", заместник-министър на отбраната в правителството на Костов, 52 г. Иван Гранитски, писател и литературен критик, директор на издателство "Захарий Стоянов", 60 г. Константин Цеков, музикант от ФС

Азиатските борси се заразиха с ентусиазъм от добрите данни за САЩ

Японските акции поскъпнаха и благодарение на по-слабата йена

    


Днес е Бъдни вечер! Християните очакват Рождество

Днес е Бъдни вечер, вечерта, в която християнският свят очаква раждането на Христос.

Gaia ще картографира Млечния път

Една от най-амбициозните космически мисии в света е на Европейския съюз - сателитът "Gaia". Струващият 740 милиона евро сателит ще начертае карта с точните позиции и разстоянията между повече от един милиард звезди. Това трябва да ни даде първата реалистична картина за това как е изградена нашата галактика, съобщи БГНЕС, позовавайки се на BBC. Забележителната чувствителност на "Gaia" ще позволи да бъдат открити хиляди невидими обекти, включително нови планети и астероиди. Европейската космическа агенция изстреля спътника с помощта на ракета "Союз". Стартът на космическата мисия беше на 19-ти декември в 06:12 часа местно време (09:12 по Гринуич) на космодрума във Френска Гвиана. "Gaia" е разработван повече от 20 години. Той се занимава с аст...

В очакване на Бъдни вечер


Днес християните празнуват един от най-светлите, семейни, религиозни празници - Бъдни вечер. Според Библията на този ден започват родилните мъки на Дева Мария. Празникът е посветен на дома, огнището, семейството и на починалите предци. По традиция семейството се събира в очакване на раждането на Исус Христос.

"На Бъдни вечер - вечерта преди Рождество Христово, най- важното, което трябва да помним, е какво ни е събрало с най-близките ни хора около празничната трапеза - Раждането в...

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите днес:


Пътна обстановка в страната - 24 декември

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Температурите са в интервала от - 10 С° до + 6 С°. Времето над страната е преобладаващо ясно. Пътните настилки са сухи, на места са мокри, частично заснежени и заледени, почистени и обработени.

Хрупкав пататник

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Боровите клонки на празничния дух


Нямам телевизор у дома. Затова всяка сутрин си пускам радиото. Колкото нещо да шуми. Още щом натиснах копчето се включи една от ония радостанции, в които бяха потънали в коледни и предколедни размисли. Колко е хубава новата година, колко всичко ще бъде наред и други подобни истории. Докато си пиех кафето си мислих за изминалата година. Почти нищо не си спомнях. Почти не си спомнях да съм направил нещо кой знае колко значимо или забележително. Теглих им една майна на тия мисли и си довърших...

Пет начина да отстоявате родителските си принципи

Bеднъж въведете ли правила за дисциплината и поведението на детето, не бива да отстъпвате от тях. В това са категорични психолози и педагози. Ясно поставените граници помагат на детето да се впише в нормите на семейния и социалния живот. 
Спазването на правилата дава предвидимост на всяка ситуация и на родителската реакция: Bеднъж въведете ли правила за дисциплината и поведението на детето, не бива да отстъпвате от тях. В това са категорични психолози и педагози. Ясно поставените граници помагат на детето да се впише в нормите на семейния и социалния живот. Спазването на правилата дава предвидимост на всяка ситуация и на родителската реакция: "Мама смята, че е мое

Велосипедист загина по пътя за Димитровград

60-годишният мъж е бил блъснат от кола, в района е имало силна мъгла

    


Три постни ястия и питка за Бъдни вечер

Необходими продукти: купа от 400 мл със зрял фасул купа ориз 6-8 глави лук 17 с.л. зехтин 25 стерилизирани лозови листа 12 листа от кисело зеле 12 стерилизирани (замразени) червени чушки 150 мл. доматен сок 20 гр. Стафиди 1 и 1/2 ч.л. черен пипер млян 1 с.л. червен пипер 1 с.л. претрит сух джоджен 1 с.л. ронена чубрица 1/2 връзка копър 2 с.л. универсална подправка брашно За питката: 1 кг брашно 20 г прясна мая 600 мл топла вода 1 ч л сол 1 ч л захар 100 мл олио 1 с л вода Начин на приготвяне на ястията: Обща подготовка: Фасулът се накисва в студена вода от предната вечер. На сутринта се залива със студена вода и се кипва. Водата се сменя с нова и фасула се оставя да къкри до пълното му сваряване. Отцежда се от водата. Ще наричам приготвената така плънка "ф...

Слънце и температури до 10° на празничния ден

Времето днес ще е почти тихо. Над по-голямата част от страната ще бъде слънчево. Максималните температури в повечето места ще са между 5° и 10°. В София – около 6°. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Преди обяд ще бъде предимно слънчево, но около и след пладне от юг-югозапад облачността ще се увеличи и до края на деня над почти цялата страна ще е значителна, средна и висока. Над планините облачността ще е разкъсана, средна и висока, по-често значителна през втората половина от деня. Ще духа слаб до умерен южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7 градуса, а на 2000 метра – около 3 градуса. Над Черноморието преди обяд ще е предимно слънчево. В сутрешните часове на места в...

Звездните събития на 2013-та година

Раждането на бъдещия крал на Великобритания и операцията, на която се подложи Анджелина Джоли, са събитията с най-голям обществен отзвук в светския живот през 2013 година. Появата на бял свят на принц Джордж бе толкова широко отразена в световните медии, че човек би си помислил, че не става дума за обикновено бебе, писа сп. GQ. Пред болницата "Сейнт Мери" в Западен Лондон седмици наред дежуряха тълпи от журналисти, пристигнали в британската столица от всички кътчета на света. От началото на юли тук се струпаха екипи на телевизии от САЩ, Канада, Япония, Китай, Испания и други държави. Пред подлеза на частното крило "Линдо" беше издигнат журналистически бивак. Едни следяха движението на херцогинята на Кембридж Катрин, други предпочетоха да насочат вниманието си към г...

Кристиано остана на 22 гола от Меси

Кристиано Роналдо завърши 2013-а с 69 гола във всички турнири, като се броят и мачовете на Португалия. Асът на “Реал” (Мадрид) заби веднъж при измъченото 3:2 над “Валенсия” навън, и то от няколко сантиметра засада. Кристиано остана на 22 попадения от върха на Лионел Меси м.г. - 91 гола.

“Кралете” изостават с 5 точки от “Барселона” и “Атлетико” в Кристиано Роналдо завърши 2013-а с 69 гола във всички турнири, като се броят и мачовете на Португалия. Асът на “Реал” (Мадрид) заби веднъж при измъченото 3:2 над “Валенсия” навън, и то от няколко сантиметра засада. Кристиано остана на 22 попадения от върха на Лионел Меси м.г. - 91 гола. “Кралете” изостават с 5 точки от “Барселона” и “Атлетико” в

Магазините в САЩ опустяха седмица преди Коледа

Посетителите са с 21% по-малко, а продажбите намаляват с 3,1%, показват данни на Shopper Trank

    


Пътищата - частично заледени

Пътнопочистваща техника, работила през изминалата нощ: 114 бр.

Днес честваме Бъдни вечер

Днес, на 24 декември, празнуваме Бъдни вечер. В очакване на раждането на Божия син от днес започват празненствата за Рождество Христово. 

Това е един от най-важните семейни празници, както и денят преди раждането на Христос. Наричаме я още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка.

Във всички православни църкви се Днес, на 24 декември, празнуваме Бъдни вечер. В очакване на раждането на Божия син от днес започват празненствата за Рождество Христово. Това е един от най-важните семейни празници, както и денят преди раждането на Христос. Наричаме я още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка. Във всички православни църкви се

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване