Дянков: Увеличаването на бюджетния дефицит е грешка

Европа излиза от кризата, смята бившият финансов министър

    


Феновете на Левски: Взимаме нещата в свои ръце!

"Ние сме Левски и от днес взимаме нещата в наши ръце", пишат ултрасите в декларация, отправяща предупреждение.

Дянков: Еврозоната ще бъде по-добре тази година

Прогнозите за тази година, за първи път от 5-6 години, са за растеж почти навсякъде в еврозоната, средно с около 1%. Тази прогноза направи пред БНР бившият министър на финансите и вицепремиер в кабинета "Борисов" Симеон Дянков.

Вадят имигранти от морето до Траката

Двама премръзнали имигранти бяха извадени от морето във Варна. Около 9,50 часа сутринта до Спешна помощ в града е подаден сигнал от „Гранична полиция" за изваден имигрант, по всяка вероятност сириец, в местността Траката.

Трима с фрактури след верижната катастрофа на „Струма”

/КРОСС/ Трима човека са пострадали леко при верижната катастрофа при Долна Диканя от тази сутрин. Те са с фрактури. Откарани са в болницата в Дупница. Във верижната катастрофа са участвали общо десет моторни превозни средства - леки автомобили и микробус.

Роми разграбват имотите на Живко Фашиста

/КРОСС/ Роми разграбват ежедневно един от имотите на популярния в миналото милионер от Петрич Живко Томов-Фашиста. Тази нощ местен представител на малцинството бе арестуван да измъква желязото от рушащите се бивши дърводелски цехове на бизнесмена в близост до ромската махала.Той е вкаран в полицейската клетка. Обектът е неохраняем и е примамка за местните обирджии. Фашиста почти не се мярка в Петрич, където и останалите му имоти са почти безстопанствени.Част от тях, са обявени за публична продан заради дългове, останалите се рушат. Фашиста, който в годините бе един от първите кредитни милионери на южния град в момента стопанисва хотел в Мелник и живее там. От години нищо не се е чуло за него. Снощи, той е бил информиран за поредната кражба от негов имот. Сезирана е и прокуратурата, съобщава struma.com.

23-годишен е с мозъчно сътресение след катастрофата на ул.“Дрин“ във Варна

23-годишен е с контузия на главата и мозъчно сътресение след катастрофата на кръстовището на ул."Пюскюлиев" и ул.“Дрин“ във Варна, съобщи за Днес+ д-р Мая Рашева, директор Бърза помощ. Около 7:30 часа днес в района на Кооперативния пазар се сблъскаха два леки автомобила - БМВ и Форд.

Трима са с фрактури при верижната катастрофа на АМ "Струма"

Трима души са леко пострадали при верижната катастрофа при Долна Диканя от тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Пострадалите са с фрактури. Откарани са в болницата в Дупница. Във верижната катастрофа са участвали общо десет моторни превозни средства - леки автомобили и микробус. 
















Трима души са леко пострадали при верижната катастрофа при Долна Диканя от тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пострадалите са с фрактури. Откарани са в болницата в Дупница. Във верижната катастрофа са участвали общо десет моторни превозни средства - леки автомобили и микробус.

Политпазарът не е гарантиран на сегашните партии

„Лявото мисли през собствените си литературни клишета, снабдено с многолетен опит на пребиваване във властта, което създава известна стабилност. А десните се преживяват като културен и политически хегемон, като нещо, без което България не може. Те не могат да свикнат с маргиналното си положение, защото не са популярни сред българските избиратели", каза психиатърът-политик Николай Михайлов.

Само в zaPernik.com! Снимки от верижната катастрофа при Долна Диканя

Трима души са пострадали при верижна катастрофа, станала на автомагистрала "Струма" при Долна Диканя.

Пострадалите са с фрактури. Откарани са в болницата в Дупница.

Във верижната катастрофа са участвали общо десет моторни превозни средства - леки автомобили и микробус.

Инцидентът е станал близо до разклона за Дрен. Пред БНР главен инспектор Красимир Костов съобщи: "На вниманието на...

Продължава

10 автомобила се нанизаха във верижна катастрофа при Долна Диканя, три пострадаха

 Трима души са пострадали при верижна катастрофа, станала на автомагистрала "Струма" при Долна Диканя.

Пострадалите са с фрактури. Откарани са в болницата в Дупница.

Във верижната катастрофа са участвали общо десет моторни превозни средства - леки автомобили и микробус.

Инцидентът е станал близо до разклона за Дрен. Пред БНР главен инспектор Красимир Костов съобщи: "На вниманието на всички, които пътуват по направлението от Перник към Дупница и...

Продължава

Страхът от българите

Отварянето на трудовите пазари за българи и румънци предизвиква агресивна реторика и ксенофобски страхове в различни страни. Оправдани ли са те - питат редица международни медии през последните дни. Ето някои мнения: "Нойе Цюрхер Цайтунг" се спира на британските страхове от очаквания приток на мигранти от България и Румъния. Отпадането на ограниченията на трудовия пазар за тези две страни поражда отбранителна агресивна реторика във Великобритания. Британците очевидно не искат нови "попълнения", след като и без друго си имат достатъчно преселници, отбелязва изданието. "От публикации най-вече в булевардната британска преса през последните седмици човек може дори да остане с впечатлението, че Кралството едва ли не е изправено пред враждебна инвазия. Булевардни британски издания сравняват отварянето на трудовия пазар за граждани от двете страни с отваряне на шлюзове, през които над Острова се излива поток от злини", пише "Нойе Цюрхер Цайтунг". Швейцарският ежедневник отбелязва по-нататък, че тази отчасти ксенофобска и подстрекателска кампания е стреснала британското правителство и го е подтикнала към множество колкото нервни, толкова и символични реакции

Симеон Дянков: България може да влезе във фалит, ако бюджетният дефицит се увеличава

България може да влезе във фалит, ако бюджетният дефицит продължава да се увеличава, коментира финансовият министър в кабинета ”Борисов” Симеон Дянков. Според него финансова дисциплина е единственият подходящ модел за малки икономики като българската.  Той разкритикува политиката на увеличаване на бюджетния дефицит и взимането на нови кредити. ”Парите така или иначе ги няма и ние използваме пари, които бъдещите поколения, нашите деца, няма да имат заради това, че ние сега ги използваме. Пътят, особено за малки икономики като България, по нанадолнището е много бърз и го показа Португалия. Ако видите Португалия преди 2011 г. и следите нейния бюджетен дефицит, ще видите, че те вървят много близо до това, което върви България в последните 5-6 г. В смисъл са имали малки дефицити в 5-6 г. и изведнъж като малка икономика идва външен удар, другите европейски икономики се забавят и, както знаете, Португалия влезе във фалит. Това много лесно може да се случи на България, ако продължават бюджетните дефицити да се увеличават, както стана 2013 г. и както вероятно ще стане 2014 година”, посочи Дянков. Той коментира още, че  в недалечното бъдеще България ще влезе в еврозоната и е по-добре от по-рано  да участва в банковия съюз на ЕС "Относно банковото дело, България, бих казал, е лидер в Европа, номер едно, една от двете или трите държави, където в последните 15 г. банковите регулации, въобще управлението на банковата система е най-добро. Разбира се, има някои предизвикателства с банковия съюз", каза още Дянков. Той  прогнозира, че за първи път от 5-6 години ще има растеж средно с около 1% почти навсякъде в еврозоната и не се очакват сътресения в европейските страни. ”Според мен, най-важното е, че тази година не се очаква някоя държава да потъне рязко както беше от 2009 до 2013 г - всяка година имаше поне по една държава, която реално фалираше или беше в състояние на банкрут. Това не се очаква в 2014 г., така че, от една страна, средно еврозоната ще бъде по-добре икономически, от друга страна, и както казах за мен по-важно, не се очакват някакви сътресения в отделни страни. Главно благодарение на икономическия цикъл, не смятам, че е толкова благодарение на някакви особени политики, Европа излиза от кризата”, коментира Дянков пред БНР. В момента той е ректор на Руската икономическа школа в Москва и асоцииран преподавател във факултета за държавно управление Кенеди в университета ”Харвард”.

Симеон Дянков: България може да влезе във фалит, ако бюджетните дефицити се увеличават

България може да влезе във фалит, ако бюджетните дефицити продължават да се увеличават, коментира финансовият министър в кабинета ”Борисов” Симеон Дянков. Според него финансова дисциплина е единственият подходящ модел за малки икономики като българската.  Той разкритикува политиката на увеличаване на бюджетния дефицит и взимането на нови кредити. ”Парите така или иначе ги няма и ние използваме пари, които бъдещите поколения, нашите деца, няма да имат заради това, че ние сега ги използваме. Пътят, особено за малки икономики като България, по нанадолнището е много бърз и го показа Португалия. Ако видите Португалия преди 2011 г. и следите нейния бюджетен дефицит, ще видите, че те вървят много близо до това, което върви България в последните 5-6 г. В смисъл са имали малки дефицити в 5-6 г. и изведнъж като малка икономика идва външен удар, другите европейски икономики се забавят и, както знаете, Португалия влезе във фалит. Това много лесно може да се случи на България, ако продължават бюджетните дефицити да се увеличават, както стана 2013 г. и както вероятно ще стане 2014 година”, посочи Орешарски. Той  прогнозира, че за първи път от 5-6 години ще има растеж средно с около 1% почти навсякъде в еврозоната и не се очакват сътресения в европейските страни. ”Според мен, най-важното е, че тази година не се очаква някоя държава да потъне рязко както беше от 2009 до 2013 г - всяка година имаше поне по една държава, която реално фалираше или беше в състояние на банкрут. Това не се очаква в 2014 г., така че, от една страна, средно еврозоната ще бъде по-добре икономически, от друга страна, и както казах за мен по-важно, не се очакват някакви сътресения в отделни страни. Главно благодарение на икономическия цикъл, не смятам, че е толкова благодарение на някакви особени политики, Европа излиза от кризата”, коментира Дянков пред БНР. В момента той е ректор на Руската икономическа школа в Москва и асоцииран преподавател във факултета за държавно управление Кенеди в университета ”Харвард”.

Рапърът Криско не бил арестуван, но счупил прозорец

Случаят в Горна Оряховица е преувеличен, заяви по БТВ рапърът Криско по повод факта, че на 1 януари той се появи в новините заради скандал в хотела, когато бил в града. Криско отрече да е бил арестуван, но призна, че наистина е счупил прозорец в хотела.

Трима са пострадали при верижната катастрофа на АМ "Струма"

 Трима души са леко пострадали при верижната катастрофа при Долна Диканя от тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Пострадалите са с фрактури. Откарани са в болницата в Дупница. Във верижната катастрофа са участвали общо десет моторни превозни средства - леки автомобили и микробус. 
















Трима души са леко пострадали при верижната катастрофа при Долна Диканя от тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пострадалите са с фрактури. Откарани са в болницата в Дупница. Във верижната катастрофа са участвали общо десет моторни превозни средства - леки автомобили и микробус.

Арестуваха банкер, присвоил 21 млн. долара и инсценирал смъртта си

/КРОСС/ В САЩ арестуваха банкер, откраднал 21 милиона долара. Обри Ли Прайс е изчезнал преди година, оставяйки бележка, че ще се самоубие. Той е арестуван, след като е спрян от полицаи за шофиране с превишена скорост в Джорджия. Съвсем скоро служителите на реда разбират, че името му фигурира в списъка с издирвани от ФБР. Арестът му става година, след като съдът във Флорида официално го призна за мъртъв. Въпреки това ФБР продължи да го издирва и обяви награда от 20 млн. долара за залавянето му. Обвиненията срещу Прайс са в измама и присвояване на 21 милиона щатски долара от повече от 100 инвеститори. В края на 2010 г. той купи контролният пакет акции на банката Montgomery Bank&Trust in Ailey в Джорджия. Той е трябвало да инвестира капитала, но вместо това предал парите на фиктивна компания, специално създадена, за да се скрие измамни парични преводи и инвестиции.В резултат на измамата банката, която съществува успешно от около 90 години, е била закрита в Джорджия, а самият Прайс изчезва безследно. Преди това обаче се жалва на приятели, че е загубил голяма сума пари и планира да сложи край на живота си, скачайки от мост.

БДЖ пуска допълнителни вагони през почивните дни и в понеделник


БДЖ пуска допълнителни вагони към влаковете, които пътуват по основните направления в страната днес, в неделя и понеделник, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Това се прави заради увеличения брой пътници около празниците.

С увеличени състави през празничните дни ще се движат общо 49 бързи влака със задължителна резервация и 141 бързи влака.

От компанията припомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, може да се ползват от 10% до 30% намаление от редовната...

Калфин: Законите за дуалната система трябва да бъдат приети до лятото

Необходимо е изключително политическо мнозинство за всички нормативни изменения, заяви в ефира на Bulgaria On Air евродепутатът

    


Сега: Разузнавателен борд ще контролира всички спецслужби

Шефът на скандалната полицейска фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ) ЕООД Симеон Делисивков е бил освободен от вътрешния министър Цветлин Йовчев, пише "Труд"

Гъсти мъгли в цялата страна, обявиха жълт код

Намалена видимост поради мъгла има на различни места в страната, съобщиха от "Пътна полиция". Синоптиците обявиха жълт код, предаде bTV.

Намалена е видимостта до 50 м в областите Добрич, Ловеч, Разград, Перник и районите на Веселиново, Менгишево, Нова Загора, моста „Елешница", Яна, Богров, Айтоски и Ришки проход.

Намалена видимост поради мъгла има на различни места в страната, съобщиха от "Пътна полиция". Синоптиците обявиха жълт код, предаде bTV. Намалена е видимостта до 50 м в областите Добрич, Ловеч, Разград, Перник и районите на Веселиново, Менгишево, Нова Загора, моста „Елешница", Яна, Богров, Айтоски и Ришки проход.

Илияна Йотова: Ще съм щастлива да стана баба

- Колко често сте заедно, че така се радвате на сина си, г-жо Йотова?
Илияна: Не съм го виждала от няколко дни, затова толкова му се радвам. За съжаление, се виждаме рядко - когато се прибера от Брюксел и Страсбург и ако той има свободно време. Това са 1-2 вечери в седмицата.
- Не ви ли липсва това?
Марин: Няма как да не ни липсва, но ситуацията - Колко често сте заедно, че така се радвате на сина си, г-жо Йотова? Илияна: Не съм го виждала от няколко дни, затова толкова му се радвам. За съжаление, се виждаме рядко - когато се прибера от Брюксел и Страсбург и ако той има свободно време. Това са 1-2 вечери в седмицата. - Не ви ли липсва това? Марин: Няма как да не ни липсва, но ситуацията

С молебен отбелязаха 136 години от освобождението на София

Молебенът оглави Негово преосвещенство Тивериополски

Младенов разкритикува "масовата истерия" около дебатите за имиграцията на Острова

Бившият български министър на външните работи Николай Младенов разкритикува "масовата истерия" около дебатите за имиграцията във Великобритания, която, според него, се разпалва от крайната десница, пише в. "Гардиън".

Спасиха двама емигранти в морето край Варна

Двама премръзнали емигранти бяха извадени от морето във Варна, съобщава Стандарт Нюз. Около 9,50 часа сутринта до Спешна помощ в града е подаден сигнал от „Гранична полиция" за изваден...

Жълт код и гъсти мъгли в цялата страна

Намалена видимост поради мъгла има на различни места в страната, съобщиха от Намалена видимост поради мъгла има на различни места в страната, съобщиха от "Пътна полиция". Синоптиците обявиха жълт код, предаде bTV. Намалена е видимостта до 50 м в областите Добрич, Ловеч, Разград, Перник и районите на Веселиново, Менгишево, Нова Загора, моста „Елешница", Яна, Богров, Айтоски и Ришки проход.

Десетте инвестиционни стратегии, които може да следваме през 2014 г.

Американските акции най-вероятно ще отбележат добра година, фондовите пазари в Европа и Япония се съживяват, а държателите на облигации трябва да внимават

    


Пожар горя в дом за сираци във великотърновско село

Велико Търново /КРОСС/ Едно легло, скрин, две секции и климатик са изгорели при пожар в Дома за деца лишени от родителски грижи "Христо Смирненски" в село Балван. Опушени са и 40 квадратни метра стени, съобщават от Областнато управление по Пожарна безопасност и защита на населението във В. Търново. Сигналът е подаден снощи в 21,31 часа на телефон 112. Огнената стихия е ликвидирана от екип на пожарната в старата столица. Причината за инцидента е в процес на изясняване, съобщи Дарик.    

Вила с държавни пари

Семейството на Михалис Ляпис използва програма за развитие на селския туризъм, за да преустрои къщата си в Мегало Хорио в Евритания

прочети повече

Путин разреши протестите на Олимпиадата

/КРОСС/ Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков съобщи, че Владимир Путин е наредил в Сочи да се обособи специална зона за социални събития, предаде РИА „Новости"."Президентът нареди на организаторите на Олимпийските игри съвместно с ръководството на Краснодарска област и кмета на Сочи да изберат зона в града, където ще може в свободен режим да се провеждат акции, демонстрации и други дейности, включително, ако е необходимо, и протести", каза Песков.По-рано в събота Путин подписа указ за засилване на мерките за сигурност по време на Олимпийските игри в Сочи през 2014 г. , давайки зелена светлина за провеждането на масови прояви по време на Олимпиадата, но с разрешението на общинските власти, с полицията и силите за сигурност.

Дянков: През тази година ще има 1% растеж почти навсякъде в Еврозоната

„Прогнозите за 2014 г. са за растеж почти навсякъде в Еврозоната средно с 1%, но по-важното е, че тази година не се очакват някакви сътресения в отделни страни. Това се дължи на икономическия цикъл - Европа излиза от кризата“. Това каза пред БНР Симеон Дянков – министър на финансите и вицепремиер в кабинета „Борисов”.

Фискалният пакт ... „Прогнозите за 2014 г. са за растеж почти навсякъде в Еврозоната средно с 1%, но по-важното е, че тази година не се очакват някакви сътресения в отделни страни. Това се дължи на икономическия цикъл - Европа излиза от кризата“. Това каза пред БНР Симеон Дянков – министър на финансите и вицепремиер в кабинета „Борисов”. Фискалният пакт ...

Симеон Дянков: През 2014г ще има растеж почти навсякъде в Еврозоната

„Прогнозите за 2014 г. са за растеж почти навсякъде в Еврозоната средно с 1%, но по-важното е, че тази година не се очакват някакви сътресения в отделни страни. Това се дължи на икономическия цикъл - Европа излиза от кризата“. Това каза пред БНР Симеон Дянков – министър на финансите и вицепремиер в кабинета „Борисов”.

Фискалният пакт ... „Прогнозите за 2014 г. са за растеж почти навсякъде в Еврозоната средно с 1%, но по-важното е, че тази година не се очакват някакви сътресения в отделни страни. Това се дължи на икономическия цикъл - Европа излиза от кризата“. Това каза пред БНР Симеон Дянков – министър на финансите и вицепремиер в кабинета „Борисов”. Фискалният пакт ...

Изтича срокът за регистрация във фотоконкурса "Светлината на Варна"

Всички желаещи фотографи - ентусиасти и професионалисти, които живеят и работят във Варна и региона могат да участват в обща изложба "Светлината на Варна", която ще се открие на 17 януари 2014, петък, 18.30 ч. - III етаж на Градска художествена галерия - Варна, организирана от Factor.

Симеон Дянков: Грешно е да се увеличава бюджетния ни дефицит

Това може да доведе до фалит на държавата, смята той

    


Бизнесът получи с 3% по-малко заеми от европейските банки

Кредитите от европейските банки към фирмите са намалели с 3,1% през ноември спрямо същия месец година по-рано, съобщи Европейската централна банка.

Китайски ледоразбивач заседна край Антарктика

/КРОСС/ Китайският ледоразбивач Xue Long, който трябваше да освободи заседналия край бреговете на Антарктика руски кораб „Академик Шокалски", също попадна в леден плен. „Опитите на ледоразбивача да маневрира през ледовете беше неуспешен. Екипажът потвърди, че е заседнал", съобщиха австралийските морски власти. По данни на капитана засега няма опасност за плавателния уред и моряците.„Академик Шокалски" е блокиран край Антарктика от 24 декември. В четвъртък с хеликоптери бяха евакуирани 52-ма от пътниците. Те бяха прехвърлени на австралийски кораб, който пътува към континента. Някои от тях са в стрес от преживяното.Китайския ледоразбивач трябваше да проправи коридор за излизане на руския кораб от ледовете.

Тънките идеи на Дянков

Симеон Дянков от доста време не е министър на България, но ето че поредната дянковска бомбичка пак ни напомня за неговото финансово новаторство. Този път става въпрос за билетите в автобуси и трамваи. Не били напълно редовни и застрахователите нямало да ги признават при инцидент, защото не били издадени от касов апарат. Каквато пък била тънката иде Симеон Дянков от доста време не е министър на България, но ето че поредната дянковска бомбичка пак ни напомня за неговото финансово новаторство. Този път става въпрос за билетите в автобуси и трамваи. Не били напълно редовни и застрахователите нямало да ги признават при инцидент, защото не били издадени от касов апарат. Каквато пък била тънката иде

Теди Велинова и д-р Енчев вдигат сватба в Гърция

Една от звездните двойки на България е решила най-накрая да мине под венчило. Доктор Ангел Енчев и половинката му Теди Велинова са избрали 2014 година за паметното събитие.

Сърбия предлага общи посолства на Македония

Сръбският министър на външните работи Иван Мъркич съобщи , че Белград е предложил на Скопие да се създадат съвместни посолства в чужбина.  Министерството на външните работи на Сърбия в най-скоро време ще предложи на държавите от региона "да се откриват в чужбина съвместни посолства с цел намаляване на разходите". По този въпрос вече се водят разговори с властите в Скопие, Подгорица, Сараево и Любляна за общи дипломатически мисии в Азия, Латинска Америка и Африка, съобщи в. "Новости", цитиран от БГНЕС. Мъркич очаква "до края на годината да бъде постигнато споразумение по този въпрос". "Най-близко до споразумение сме с македонците и черногорците. Ще продължим нашата програма за разширяване на дипломатическата ни мрежа, но в същото време ще предложим на всеки, който иска да се присъедини към нас. Това от една страна ще намали разходите, но от друга ще увеличи присъствието на държавите от региона в много части на света. Това ще позволи заедно по-лесно да влезнем на трети пазари", каза Мъркич. През тази година Сърбия планира откриване на посолства в Саудитска Арабия, Катар и Гана, както и дипломатически представителства в Чили, Венецуела, Перу, Виетнам и Камбоджа.

Пентагонът съкращава с около една трета списъка на рисковите зони


Пентагонът съобщи, че съкращава с около една трета списъка на местата, където американските военнослужещи получават заплащане на служба в опасна зона, предаде "Ройтерс". Промените влизат в сила от 1 юни.

Сред повече от 20-те страни, които отпадат от списъка, са Бахрейн, където е щаб-квартирата на Пети американски флот, както и водното пространство на Залива, Арабско море и Червено море, където ВМС на САЩ редовно дислоцират свои кораби. От списъка са извадени и страни като Кувейт,...

Феновете на "Левски": От днес взимаме нещата в наши ръце


Фенските организации на "Левски" ще имат среща с ръководството на футболния клуб в събота, на която се заканиха "да вземат нещата в свои ръце".

В свое съобщение Националният клуб на привържениците изразява недоволството на своите членове от "крайно неясното и обвито с мълчание" състояние на отбора, трансферната политика и "тоталната абдикация" от организирането на 100-годишнината на тима.

Сините запалянковци се определят като "най-будната и социално-отговорна публика" и...

Борисов: Цветанов и аз няма да водим листата за евроизборите

Нито аз, нито Цветанов ще водим листата за евроизборите. Това е написал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Фейсбук. "Изключително важно е да се гласува на евроизборите...

Заминава последната група български полярници

София /КРОСС/ На 6 януари (понеделник) в 18.55ч. с полет на Алиталия за Рим заминават последните десет български полярници, водени от ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев. Преминавайки през Рим, Буенос Айрес и Рио Гажегос те ще достигнат до "края на цивилизования свят" гр. Пунта Аренас, чилийска Патагония. Оттам шест души ще летят със самолет на бразилските военно-въздушни сили до о. Кинг Джордж, след което ще се прекачат на бразилския военен кораб „Ари Ронжел", за да достигнат до българската база на 18 януари.Другите четири човека ще пътуват на борда на чилийския военен кораб „Агилес" от Пунта Аренас до базата ни на о. Ливингстън. На кораба към нашите полярници ще се присъедини и чуждестранният научен екип, който ще работи съвместно с българските си колеги в българското селище. Интернационалният екип включва две португалки, английски професор от Университета в Шефилд заедно с докторантката му полякиня и един турски геолог. Очаква се те да започнат научната си работа около 20 януари.В антарктическата ни база от двадесет дена вече работят десетина българи, които се сблъскаха с много тежки метеорологични условия - къщите, горивото и хранителните продукти бяха затрупани от дебел сняг и едва в навечерието на Коледа базата започна да работи в нормалния си ритъм

Сърбия предлага общи посолства на Македония

По този въпрос вече се водят разговори с властите в Скопие, Подгорица, Сараево и Любляна за общи дипломатически мисии в Азия, Латинска Америка и Африка

На Титан може да се пие чай

/КРОСС/ Британски учени смятат, че спътникът на Сатурн Титан е най-подходящото място за пиене на чай в цялата слънчева система.Експертите са взели под внимание атмосферното налягане на повърхността на Венера, Марс и Земята, както и спътниците на Сатурн, Юпитер и Нептун. Специалистите са се опитали да изчислят при каква температура ще заври 1 мол вода (около 18 мл). И най-добрите показатели за това са били открити на Титан: 384 келвина ( 119,85 градуса по Целзий).На Луната водата за чая ще кипи при 111 келвина (минус 162 градуса по Целзий ). Тази температура е 50 градуса по-топла от течния азот и напитката, приготвена в подобни условия, може да причини стомашни проблеми .На Марс кипене може да се постигне при 4 градуса по Целзий. Пиенето на чай там едва ли ще бъде приятно, но пък не е невъзможно, отбелязват британските експерти. При желание на Венера също може да се направи чаено парти, но водата там ще достигне желаното състояние при 273 градуса по Целзий, а условията за пиене на чай са съпоставими със земните - на височина от около 50 км . Следователно на тази планета трябва да се изгради специална платформа , което също представя някои проблеми.

Англия и Франция пак са под вода

Наводненията във Великобритания, които започнаха в Западна и Южна Англия, сега засягат и северните части, Проливните дъждове застрашават френския регион Бретан и местните власти обявиха най-високата червена степен на опасност в три департамента.

НАП проверява четирима от служебния кабинет и един от екипа на Бойко Борисов

Четирима министри от служебния кабинет на Марин Райков и Сергей Игнатов от екипа на Борисов попадат под ударите на закона. По искане на Сметната палата на петимата се прави пъпна данъчна ревизия от НАП. Причината - бившите министри не са подали в срок декларациите си за имоти и спестявания.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване