136 години от Освобождението на София /обновена/

София /КРОСС/ С благодарствен молебен и литийно шествие отбелязахме 136 години от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София.Отбелязването на празника започна от храма "Света Неделя", където в миналото, в присъствието на самия генерал Гурко, се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите. Молебенът оглави Негово преосвещенство Тивериополски епископ Тихон в съслужение с протосингела на Софийска св. митрополия отец Ангел Ангелов , храмовото духовенство и представители на храмове от Софийска епархия.Празничният звън на камбаните на централните софийски храмове удариха и литийното шествие тръгна към паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец. Там гвардейци-венценосци от Националната гвардейска част и Софийско дружество "Традиция" поднесоха венци и цветя.Граждански комитет „За София" поздрави софиянци, гостите на столицата и Столична община, като изказва специалната си благодарност на общинската власт за усилията, които тя полага за съхраняването на културно-историческото наследство на града.Те призоваха столичани да пазят паметните знаци, защото те са част от историята на града, на България и на националното ни културно-историческо наследство.Заместник-кметът Тодор Чобанов заяви, че е наш дълг да съхраним паметта за освобождението и решителността на руските войски и българските опълченци

Марин: Не приемам президентът да дава оценка на правителството

Това има право да прави Народното събрание, смята той

    


136 години от Освобождението на София

София /КРОСС/ Днес се навършват 136 години от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София. Столичната община ще отбележи деня с редица от прояви, организирани в партньорство със Софийската света митрополия, Сдружение на приятелите на Русия "Александър Невски" и фондация "Героите на България".В тържественото честване ще се включат гвардейци-венценосци от Националната гвардейска част и Софийско дружество "Традиция". Приветствие ще произнесе председателят на фондация "Героите на България" Любомир Коларов, а с тематично слово за историческата дата ще се включи проф. Илия Тодев, директор на Института за исторически изследвания при БАН.В 10:00 часа ще бъде отслужен благодарствен молебен в църквата "Света Неделя". В 10:30 часа, ще тръгне литийно шествие от храм "Света Неделя" до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец и празнично биене на камбаните на централните софийски храмове.В 11:30 часа ще се проведе празнична програма пред Паметника на Българския опълченец с участието на актрисата Василка Сугарева, вокална формация "Юлангело" в съпровод на медно-духови инструменти и ученици от 135 СОУ "Ян Амос Коменски" с есе, посветено на историческото събитие.

Пиронкова победи украинка и продължава в Сидни

Цветана Пиронкова се класира за третия кръг на квалификациите на турнира по тенис в Сидни с награден фонд 710 хиляди долара. Пиронкова победи с 6:1, 6:3 украинката Марина Заневска. В първата част тя позволи на Заневска да спечели само един гейм, повеждайки уверено в резултата след по-малко от половин час игра. Във втория сет Пиронкова отново не изпусна инициативата, а двубоят продължи точно 66 минути. Победата гарантира на Цветана Пиронкова 2210 долара от наградния фонд, както и 18 точки за световната ранглиста. В третия и последен кръг на квалификациите в Сидни българката ще се изправи срещу Катаржина Питер (Полша) или поставената под номер 11 Шахар Пеер от Израел, съобщи sportal.bg.

Психиатър: Гражданското общество трябва да се еманципира

Политическият пазар е за всички. Ще нахлуват амбициозни млади хора. Голямата беда е, че в България трудно се формира солидарно действие. Това коментира пред bTV психиатърът д-р Николай Михайлов.

Той коментира и протестите, които белязаха отминалата година. По думите му протестиращите са хора, които имат историческа, биографична свързаност с десните партии.

Протестът създаде култура на отказ да бъдат приети безобразията, той формира една традиция. Има гражданско несъгласие на остра реакция за всяко безумно назначение, коментира Михайлов.

Гражданското общество трябва да се еманципира от собствените си политически предразсъдъци и да има ясна представа какво иска от дадената власт, категоричен бе той./КРОСС/

 

 

До седмица обявяваме грипна епидемия заради сръбски вирус

Сръбски вирус вилнее и у нас. Според интернет форумите става въпрос за нещо съвсем различно от познатите и очаквани за този сезон грипни вируси. Новата зараза вече е довела до доста смъртни случи в Сърбия, алармират в мрежата, пише struma.bg.

"Най-вероятно става въпрос за мутирал щам, който не се повлиява от антибиотици. Предава се по ... Сръбски вирус вилнее и у нас. Според интернет форумите става въпрос за нещо съвсем различно от познатите и очаквани за този сезон грипни вируси. Новата зараза вече е довела до доста смъртни случи в Сърбия, алармират в мрежата, пише struma.bg. "Най-вероятно става въпрос за мутирал щам, който не се повлиява от антибиотици. Предава се по ...

Икономиката на България се възстановява

София /КРОСС/ За икономическото развитие на България нямаме поводи за безпокойство. Това е констатацията на специалистите, но само на фона на изминалите години на членството ни в Евросъюза. „Никой от нас не знае как ще се развие икономиката следващата година най-вече, защото България зависи от състоянието на икономическия блок, в който участва - ЕС. Нашата икономика е изключително отворена. Над 80% от нейния продукт се реализира чрез външната търговия. От тази гледна точка нещата не зависят от нашето стопанство. Ние имаме ясни сигнали за леко, макар и пренебрежително, но все пак устойчиво вече развитие на икономиката през изминалата година", заяви финансистът Емил Хърсев.Най-ясните показатели за това, че вървим напред са данните от четвъртото тримесечие на 2013 година.„Така или иначе има два сценария за развитие през 2014", обясни Хърсев.Единият е да продължи досегашното символично развитие, каквито са и прогнозите на правителството - 1,8 % ръст. Оптимистичният сценарий би довело до ръст от 3,5-5%.„Горе- долу толкова са ръстовете, обичайните ръстове в годините, когато една икономика излиза от депресията и започва оживление", обясни финансистът.Реално Евросъюзът преживява първата си криза. През Депресията от началото на миналия век Европейския съюз дори не е бил замислен. За съжаление членството ни съвпадна с началото на втората световна финансова криза

За любовта в бакалията и шоколада за диабетици


За новата година исках да си поговорим за нещо приятно. И след известно време в търсене на това приятно нещо, го намерих в бакалията до моята квартира.

В първия ден от новата година трябваше да си набавя продукти, да си сготвя нещо малко за поддръжка на тялото и да седна на спокойствие в апартамента, който деля с няколко души.

В бакалията открих не само нещо приятно, ами взех, че намерих оная вечна любов, за която непрестанно се говори в големите холивудски продукции,...

Шумахер може да остане парализиран и да загуби гласа си

Михаел Шумахер, който получил черепно-мозъчна травма при падане в ски курорт, може да остане парализиран и да загуби гласа си, съобщи КРОСС. “Сканират мозъка на Шумахер всеки ден, за да се види как спада хематомът. В понеделник той беше двустранен, сега остана само в ляво, така че това е голям напредък. Но ако продължи твърде дълго, това може да доведе до парализа на противоположната, дясната страна на тялото. В този случай той може да загуби и гласа си. В процеса на рехабилитация се надявам да възстанови гласа и подвижността си”, каза бившият пилот от “Формула 1″ французинът Филип Стрейф, който е прикован към инвалидна количка след тежка катастрофа на пистата в Бразилия през 1989 година.

 

 

 

Седем коли се нанизаха на "Струма"

/КРОСС/ Верижна катастрофа е станала тази сутрин на автомагистрала "Струма" край Диканите. Седем автомобила са се нанизали на хлъзгав участък от пътя. Гъстата мъгла и слаба видимост са причините за катастрофата. Заради лошите атмосферни условия и заледения път не може да се кара бързо. Движението не е спряно, но е затруднено, съобщава Struma.bg.

Проф. Константинов: Помощи да се дават само до второ дете, 900 000 са неграмотните у нас

В България да се дават помощи само до второ дете в семейството, като те да се отпускат, само ако децата посещават реално училище. Тази мярка според проф. Михаил Константинов е една от възможните за решаването на последиците от тежката демографска криза в страната.

Обявяваме грипна епидемия заради сръбски вирус

Сръбски вирус вилнее и у нас. Според интернет форумите става въпрос за нещо съвсем различно от познатите и очаквани за този сезон грипни вируси. Новата зараза вече е довела до доста смъртни случи в Сърбия, алармират в мрежата, пише struma.bg.

Сръбски вирус вилнее и у нас. Според интернет форумите става въпрос за нещо съвсем различно от познатите и очаквани за този сезон грипни вируси. Новата зараза вече е довела до доста смъртни случи в Сърбия, алармират в мрежата, пише struma.bg. "Най-вероятно става въпрос за мутирал щам, който не се повлиява от антибиотици. Предава се по ...

Меркел влезе в разговорите за българите и румънците, Берлин ще търси как да ограничи "социалния туризъм"


Германският канцлер Ангела Меркел и заместник-канцлерът Зигмар Габриел са разговаряли в петък по повод ескалиращото напрежение в медиите за очакваните български и румънски имигранти, предаде БНР.

Тъй като правителството на Германия е във ваканция, двамата партийни лидери са се договорили още на първото заседание на правителството следващата сряда на широката коалиция да бъде създадена комисия на равнище държавни министри, която да се занимава с проблема и следи развитието на...

Меркел влезе в разговорите за имигрантите от ЕС, Берлин ще търси как да ограничи "социалния туризъм"


Германският канцлер Ангела Меркел и заместник-канцлерът Зигмар Габриел са разговаряли в петък по повод ескалиращото напрежение в медиите за очакваните български и румънски имигранти, предаде БНР.

Тъй като правителството на Германия е във ваканция, двамата партийни лидери са се договорили още на първото заседание на правителството следващата сряда на широката коалиция да бъде създадена комисия на равнище държавни министри, която да се занимава с проблема и следи развитието на...

Паси: "Атака" тежи като камък на врата на кабинета

София /КРОСС/ "Атака" тежи като камък на врата правителствата на Борисов и Орешарски. Това заяви пред Нова телевизия външният министър в кабинета " Сакскобургготски" Соломон Паси в отговор на въпрос дали има натиск от ЕС за реформи в България. "Няма как да има добри резултати, след като второ редовно правителство използва за свой коалиционен партньор "Атака". Това е камък на шията и на Борисов, и на Орешарски. С този камък няма как да тичаш на спринт", подчерта той. Според него единственото естествено мнозинство в парламента, което може да съществува, е между ГЕРБ и БСП - да дръпнат страната напред. Но те не си говорят помежду си и няма как да това да стане. „Вижте Германия. При такова нелогично мнозинство се стига до нелогични решения - мораториума за земята", каза той.Паси обясни, че двете основни необходимости, които са спешни за България, са демография и образованието. Затова трябва да можем да използваме ЕС, да се съсредоточим върху това. "ЕС може много да ни даде, ако знаем как да си го поискаме", каза Соломон Паси.

Зверска катастрофа се размина с 4-има ранени

15-месечно детенце, майка му и двама шофьори оцеляха по чудо след челен удар между силистренски "Опел" и софийски "Фолксваген Голф" на двайсетина км от Русе, в района на Индийска колиба.

136 години Освобождението на София

Предвижда се поредица от прояви, организирани в партньорство със Софийската света митрополия, Сдружение на приятелите на Русия "Александър Невски" и фондация "Героите на България"

Николай Младенов разкритикува в британски медии истерията около очакваната имиграция

Бившият български външен министър Николай Младенов разкритикува "масовата истерия" около дебата за имиграцията във Великобритания, която според него се разпалва от крайната десница, пише в. "Гардиън". Николай Младенов, който бе външен министър на България до миналата пролет, заяви, че твърденията за внезапен наплив на български и румънски имигранти във Великобритания през 2014 г. са политически мотивирани. Младенов, който сега е специален представител на ООН за Ирак, заяви за ББС, че медиите са се постарали да покажат истината за тези твърдения, които по думите му "показват, че цялата тази масова истерия, която се разпалва от някои медии във Великобритания, имат чисто политическа мотивация и няма причина да се смята, че Великобритания ще бъде залята от имигрантски вълни от България”. "Смятам, че тази истерия се разпалва изцяло от политическия дневен ред на крайнодесните", добавя Младенов. "Да, известен брой хора се преместиха и те допринасят за развитието на икономиката ви, точно както известен брой британци са се установили в България и допринасят за нашата икономика", отбелязва Младенов. В последно време в крайнодясната преса доминираха страхове, че стотици хиляди източноевропейци ще дойдат във Великобритания щом отпаднат ограниченията за имигранти на трудовия пазар, макар че до момента подобен наплив не се е състоял, отбелязва "Гардиън", цитиран от БТА.

И Руни като Суарес - напуска без Шампионска лига

Уейн Руни за трети път поставя в партер "Манчестър Юнайтед" за последните 3 сезона. Нападателят отново е отказал да преподпише договора си с клуба, поставяйки условие в него да има клауза за напускане, ако "червените дяволи" не стигнат до място в топ 4.

Дейвид Мойс, мениджърът на "Юнайтед", призна, че такава ситуация може да възникне. "Просто тр Уейн Руни за трети път поставя в партер "Манчестър Юнайтед" за последните 3 сезона. Нападателят отново е отказал да преподпише договора си с клуба, поставяйки условие в него да има клауза за напускане, ако "червените дяволи" не стигнат до място в топ 4. Дейвид Мойс, мениджърът на "Юнайтед", призна, че такава ситуация може да възникне. "Просто тр

Седем коли катастрофираха верижно на АМ "Струма"

Седем коли са се ударили тази сутрин при верижна катастрофа на  на автомагистрала "Струма" край Диканите, съобщава Struma.bg.

Гъстата мъгла и слаба видимост са причините за катастрофата. Заради лошите атмосферни условия и заледения път не може да се кара бързо. Движението не е спряно, но е затруднено... Седем коли са се ударили тази сутрин при верижна катастрофа на на автомагистрала "Струма" край Диканите, съобщава Struma.bg. Гъстата мъгла и слаба видимост са причините за катастрофата. Заради лошите атмосферни условия и заледения път не може да се кара бързо. Движението не е спряно, но е затруднено...

Да не мислим британците, ние какво ще правим?

Антибългарската истерия във Великобритания лека-полека утихна  след като на първи януари пристигнаха празните автобуси. Какво обаче ще правим ние  на нашата си територия, когато и по-старите лекари и медицински сестри се изнесат при младите си колеги.
Падането на ограниченията за трудовия пазар всъщност засяга главно работещите в най-белите Антибългарската истерия във Великобритания лека-полека утихна след като на първи януари пристигнаха празните автобуси. Какво обаче ще правим ние на нашата си територия, когато и по-старите лекари и медицински сестри се изнесат при младите си колеги. Падането на ограниченията за трудовия пазар всъщност засяга главно работещите в най-белите

Стефан Цанев: Студентите се борят против покварата

Те не искат власт и пари, убеден е писателят

    


Калфин отказа на Дончева

София /КРОСС/ Червената интрига дали евродепутатът Ивайло Калфин ще е част от новата партия на Татяна Дончева завърши 1:0 за "Позитано" 20. "Нямам нищо общо с проекта на Дончева, не съм се виждал с нея отдавна, но да - имах разговор преди няколко дни със Станишев", заяви пред "Стандарт" Калфин.Напусналата БСП адвокатка декларира ясно, че има нужда от нов ляв проект и започва партийното строителство за евровота. Слухове по жълтите павета завъртяха светкавично името на Калфин в паралелната лява листа. Още повече, че евродепутатът не беше включен в нито една от работните групи за кампанията на червените. Вчера стана ясно, че Дончева събира своите на работна среща на Богоявление, 6 януари. По същото време соцлидерът Сергей Станишев ще черпи с баница с късмети ресорните репортери в централата на БСП. Събитието е традиционно и в него се включват депутати и членове на Изпълнителното бюро."Пътувам за Брюксел на 5-и вечерта", каза още Калфин. И даде да се разбере, че в разговора със соцлидера е станало дума и за местата в червената листа за евроизборите. "Нормално е Станишев да води листата, бих се радвал и нямам претенции към челните места в нея", каза евродепутатът."Калфин като всички нас ще трябва да си избере компанията", заяви пък по Нова телевизия Дончева. И продължи: "Той ми е бил дълги години не особено симпатичен. Не смятам, че е електорално продаваем добре

Хора от властта натискаха за помилване на престъпници

Хора на високи позиции във властта идваха да ходатайстват за помилването на престъпници. Това обяви бившият вицепрезидент Ангел Марин. Т

Социалисти, напуснали БСП: Няма разлика между Борисов и Станишев

София /КРОСС/ Цялото ръководство на БСП е виновно за срутването на морала. Това заяви пред bTV Симеон Славчев, бивш член на „Клуб 65". „БСП имаше уникална възможност, направи промяната в партията, когато беше в опозиция, имаше възможност да наложи нов стил на управление и в новото правителство, но се провали", посочи Славчев. Всичко, което сме правили в БСП до момента, ще го правим и извън БСП, категоричен бе той и загатна, че е възможно да изникне нов проект, защото те искат да продължат своите идеи.От своя страна Данаил Георгиев сравни лидера на БСП Сергей Станишев с Бойко Борисов, защото партийните членове на червените изпитват същия страх съм лидера си, както герберите към Борисов.На въпрос дали биха се обединили с Татяна Дончева, двамата заявиха, че не се обединяват с човек, а с идеи и принципи. Техните принципи били свързани с демокрацията и със свободата.

Седем коли се удариха верижно на АМ "Струма"

Седем коли са се ударили тази сутрин при верижна катастрофа на  на автомагистрала Седем коли са се ударили тази сутрин при верижна катастрофа на на автомагистрала "Струма" край Диканите, съобщава Struma.bg. Гъстата мъгла и слаба видимост са причините за катастрофата. Заради лошите атмосферни условия и заледения път не може да се кара бързо. Движението не е спряно, но е затруднено...

БДЖ пуска допълнителни вагони заради повечето пътници около празниците

БДЖ пуска допълнителни вагони към влаковете, които пътуват по основните направления в страната заради увеличения брой пътници около празниците. С увеличени състави през празничните дни ще се движат общо 49 бързи влака със задължителна резервация и 141 бързи влака. При купуване на билети за отиване и връщане, може да се ползват от 10% до 30% намаление от редовната цена на билета.  На 4 януари допълнителни вагони са осигурени за съставите на три бързи влака със задължителна резервация по направлението София – Бургас (”Чайка”), София – Бургас (”Слънчев бряг”) и Бургас – София (”Слънчев бряг”) и за тринадесет бързи влака по направленията София – Бургас (два влака), Бургас – София, София – Варна (два влака), Варна – София, София – Видин (два влака), София – Стара Загора, Горна Оряховица – Варна, Пловдив – Варна (два влака) и Варна – Пловдив.  На 5 януари с увеличен състав ще се движат  седем бързи влака със задължителна резервация по направленията София – Бургас (”Чайка”), Бургас – София (”Чайка”), София – Бургас (”Слънчев бряг”), Бургас – София (”Слънчев бряг”), Варна – София (”Златни пясъци”), София – Горна Оряховица (”Янтра”) и Горна Оряховица – София (”Янтра”) и двадесет и един бързи влака по направленията София – Бургас, Бургас – София (два влака), София – Варна (два влака), Варна – София (три влака), София – Видин, Видин – София (три влака), София – Пловдив, Пловдив – София, София – Стара Загора, Стара Загора – София, София – Русе, Русе – София, Пловдив – Варна и Варна – Пловдив (два влака).  На 6 януари с увеличен състав ще се движат  един бърз влак със задължителна резервация по направлението Бургас – София (”Чайка”) и три бързи влака по направленията София – Русе, Русе – София и Стара Загора – София.

Биткойнът навлиза в социалните мрежи

Разработчикът на игри за социални мрежи Zynga започна да приема разплащания посредством дигиталната валута

    


БДЖ пуска допълнителни вагони към влаковете

София /КРОСС/ БДЖ пуска допълнителни вагони към влаковете, които пътуват по основните направления в страната днес, утре и вдругиден. Това се прави заради увеличения брой пътници около празниците.От компанията напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, може да се ползват от 10% до 30% намаление от редовната цена на билета.

НАП проверява четирима от служебния кабинет и един от екипа на Бойко Борисов

София /КРОСС/ Четирима министри от служебния кабинет на Марин Райков и Сергей Игнатов от екипа на Борисов попадат под ударите на закона. По искане на Сметната палата на петимата се прави пъпна данъчна ревизия от НАП. Причината - бившите министри не са подали в срок декларациите си за имоти и спестявания.Според закона това е трябвало да стане до месец от сдаването на властта. Масиран бойкот на закона са направили освен Игнатов и Асен Василев, вицепремиер и министър на икономиката, Роман Василев, министър на електронното правителство, екологичният министър Юлиан Попов и военният министър Тодор Тагарев.Докладът на данъчните отива в ДАНС и ще бъде оповестен от Сметната палата. Пълна данъчна ревизия се прави от НАП на четирима министри от служебния кабинет и на Сергей Игнатов от екипа на Бойко Борисов. До нея се е стигнало по искане на Сметната палата, защото петимата не подадоха в срок декларациите си за имоти и спестявания.Според Закона за публичност на имуществото на висшите длъжности до един месец от заемането или освобождаването на публичен пост се подава документ в Сметната палата. Сергей Игнатов е напуснал поста на 22 февруари, но се е отчел два месеца по-късно и затова е даден на данъчните. Той е излязъл от властта със стария си апартамент от 79 кв. м от 1993 г., автомобил „Ланча Капа" от 2007 г. и 37 000 лв. на влог.Служебният кабинет обаче е направил масиран бойкот на закона

Спестили сме над 36 милиарда лева през 2013 година

Депозитите на гражданите надхвърлиха 36 милиарда лева през 2013 година. В сравнение отпуснатите кредити са чувствително по-малко. Българинът продължава да пести, въпреки че лихвите по депозитите паднаха с около процент, а тенденцията ще продължи и през новата година.

Камерата от каската може да обясни инцидента с Шумахер

Камерата, вградена в предпазната каска на Михаел Шумахер, може да даде отговори около инцидента с легендата от "Формула 1". Френски експерти вече са започнали разследване и опитват да възстановят записа.

Именно каската е спасила живота на Шуми при падането му върху скала на 29 декември, но шлемът се е разбил на две и е напълно деформиран. Целта Камерата, вградена в предпазната каска на Михаел Шумахер, може да даде отговори около инцидента с легендата от "Формула 1". Френски експерти вече са започнали разследване и опитват да възстановят записа. Именно каската е спасила живота на Шуми при падането му върху скала на 29 декември, но шлемът се е разбил на две и е напълно деформиран. Целта

Йовчев уволнил шефа на полицейската фирма БМВ

Шефът на скандалната полицейска фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ) ЕООД Симеон Делисивков е бил освободен от вътрешния министър Цветлин Йовчев в последния работен ден на 2013 година, съобщи вестник "Труд". Делисивков потвърди новината, а от пресцентъра на МВР също отказали да коментират официално новината. Фирма БМВ ЕООД, която е 100% собственост на МВР, години наред е продавала на гражданите многократно по-скъпо регистрационните табели за автомобилите, ремаркетата, мотоциклетите и мотопедите. Между вътрешното министерство и БМВ имаше договор, според който цената на една табела за производителя е била 13 лв. Разликата от 43 лв. се прибирала в бюджета на БМВ, а печалбата на фирмата се връщала счетоводно в министерството под формата на дарения. Така всеки гражданин, който регистрира автомобил в КАТ, е плащал своеобразен данък "МВР". На 15 декември 2013 г. приключи конкурсът за избор на нов производител на регистрационните табели, отбелязва още в. ”Труд". Комисията допусна до последния етап на конкурса само две фирми - консорциума J. L. M. systems - Erich Utsch и БМВ ЕООД.

Кои ще са събитията на 2014?

Традицията повелява в края на годината да се правят равносметки, а в началото на новата да напомняме какво предстои. Освен различните индексации на заплати и такси, през новата година очакваме и дру...

Криско: Не съм потрошил хотел, счупих само един прозорец

Случаят с рапъра Криско в Горна Оряховица е преувеличен, смята самият той. На 1 януари музикантът влезе в новините със скандал в хотела, в който е бил в града. Пред бТВ Криско отрече да е бил арестув...

Още един футболист си тръгва от ЦСКА

Халфът Николай Дюлгеров ще скъса с клуба в началото на следващата седмица

    


Кристалина срещу Станишев на евровота през май

София /КРОСС/ Големият сблъсък на предстоящите през май европейски избори, противно на очакванията, няма да бъде между лидерите на партиите. Той ще е между лявото и дясното, представени от водачите на двете най-силни листи Сергей Станишев (БСП) и Кристалина Георгиева (ГЕРБ), съобщава "Преса". Битката на 25 май т. г. е решаваща, защото от нея зависят много политически съдби. След тази дата ще стане ясно дали правителството и управляващите са с изчерпан ресурс на доверие или напротив - имат шанс да изкарат мандата си. В БСП никой не се съмнява, че лично Сергей Станишев, който е лидер и на европейските социалисти, ще поведе листата им. Щабът на ГЕРБ смята да отговори с не по-малко силна и знакова за Брюксел кандидатура - Кристалина Георгиева.

Ангел Марин: Борисов бе позор за България

Той не пожела да даде оценка на сегашния екип на президентската институция, но посочи, че не се работи достатъчно за диалога между институциите.

Св. преподобномъченик Онуфрий Габровски

Житие на св. Онуфрий Габровски Преподобномъченик Онуфрий се родил в Габрово, Великотърновска епархия, от благочестиви и знатни родители. (Баща му Дечо по-късно приел монашество под името Даниил в същия Хилендарски манастир на Атон, гдето се подвизавал тогава синът му). На детето при Светото кръщение било дадено името Матей. Когато поотраснал, пратили го в българско училище, гдето добре се учел. Когато бил вече на 17 години, веднъж родителите му го наказали за някакво немирство, и той от лекомислено честолюбие заявил в присъствието на турци, че ще приеме мохамеданската вяра. В подобни случаи турците веднага грабвали далия такова обещание и извършвали над него обреда на мохамеданското обрезание. За да не станело това, родителите му го скрили и може би го изпратили в Троянския манастир "Св. Богородица", гдето до наши дни се запазило предание, че преподобномъченик Онуфрий тук е започнал монашеския си подвиг и тук приел първото си монашеско подстрижение с името Манасий. Той се повдизавал усърдно, но гласът на съвестта му все по-силно започнал да го изобличава за отричането от християнството, макар и само с думи. Навярно поради това той се е отправил за Св. Гора Атонска, като се надявал, че там под ръководството на по-опитни старци ще положи достатъчно покаяние и ще успокои съвестта си. Известно време Манасий прекарал в Хилендарския манастир, гдето бил ръкоположен за дякон

4 януари в историята

/КРОСС/ На днешната дата през 1493 г. Христофор Колумб напуска Новия свят, с което слага край на първото си пътешествие.През 1847 г. Самюел Колт продава първия си револвер на правителството на САЩ.През 1863 г. Джеймс Плимптън патентова в САЩ ролковите кънки.През 1865 г. на Уолстрийт започва да работи Нюйоркска стокова борса.През 1878 г. София е освободена от турско робство.През 1885 г. в Айова, САЩ, е направена първата операция по отстраняване на апендикс.През 1896 г. Юта става 45-ият американски щат.През 1923 г. Владимир Ленин прави завещание, в което изказва мнение за ограничаване на властта на Сталин.През 1926 г. е съставено 43-ото правителство на България, начело с Андрей Ляпчев.През 1936 г. в Ню Йорк е публикувана първата ранглиста на хитовете (Billboard) въз основа на продадените грамофонни плочи.През 1948 г. Бирма (Мианмар) получава независимостта си от Обединеното кралство. Денят се чества като национален празник.През 1962 г. в Ню Йорк е показан влак, който може да се движи без машинист.През 1970 г. "Бийтълс" правят последния си запис като група.През 1980 г. заради нахлуването на съветски войски в Афганистан президентът на САЩ Джими Картър обявява бойкот на Олимпийските игри в Москва.През 1990 г. е учредено Движението за права и свободи (ДПС) с председател Ахмед Доган.През 2004 г. „Спирит" - луноход на НАСА, успешно каца на Марс.През 2010 г. официално е открита Бурж Халифа в Дубай, Обединените Арабски Емирства.

Стенли Кубрик и Фриц Ланг дават началото на филмовите уикенди в "Арт хостел" през 2014 г.


Първият филмов уикенд в културната програма на софийския "Арт хостел" ще включва прожекции на легендарната фантастика от 1927 г. "Метрополис" на германския режисьор Фриц Ланг и "2001: Една одисея в космоса" на Стенли Кубрик.

Немият "Метрополис", най-високобюджетната продукция по време на създаването си и често определян като ключова за развитието на киното с преплитането на футуристични и социални тематики, ще бъде представен днес от 16 ч.

След финала на филма, от 20 ч.,...

Лондонско дерби за Бербатов

И "Тотнъм" ще играе в "дербито" за Димитър Бербатов през януари. Бившият клуб на нападателя е в тежко положение с нападателите, след като Джърмейн Дефоу изненадващо се договори с "Торонто" от Мейджър лигата.

Американското първенство е сочено и като вероятна дестинация за Бербатов, но едва ли още от този сезон.

В "Тотнъм" здрав е само 26-милио И "Тотнъм" ще играе в "дербито" за Димитър Бербатов през януари. Бившият клуб на нападателя е в тежко положение с нападателите, след като Джърмейн Дефоу изненадващо се договори с "Торонто" от Мейджър лигата. Американското първенство е сочено и като вероятна дестинация за Бербатов, но едва ли още от този сезон. В "Тотнъм" здрав е само 26-милио

Ангел Марин: Идвали са хора от властта да ходатайстват за помилване на престъпници

Срещу помилванията са три групи хора – пострадалите от престъпления и те имат пълното право да негодуват. Вторите са престъпниците, които не съм помилвал и третите – такива, които са идвали да ходатайстват при мен да помилвам някого, а аз не съм удовлетворил ходатайството. Идвали са толкова много хора при мен да ходатайстват, даже от ... Срещу помилванията са три групи хора – пострадалите от престъпления и те имат пълното право да негодуват. Вторите са престъпниците, които не съм помилвал и третите – такива, които са идвали да ходатайстват при мен да помилвам някого, а аз не съм удовлетворил ходатайството. Идвали са толкова много хора при мен да ходатайстват, даже от ...

Ангел Марин: Хора от властта са идвали да ходатайстват за помилване на престъпници

Срещу помилванията са три групи хора – пострадалите от престъпления и те имат пълното право да негодуват. Вторите са престъпниците, които не съм помилвал и третите – такива, които са идвали да ходатайстват при мен да помилвам някого, а аз не съм удовлетворил ходатайството. Идвали са толкова много хора при мен да ходатайстват, даже от ... Срещу помилванията са три групи хора – пострадалите от престъпления и те имат пълното право да негодуват. Вторите са престъпниците, които не съм помилвал и третите – такива, които са идвали да ходатайстват при мен да помилвам някого, а аз не съм удовлетворил ходатайството. Идвали са толкова много хора при мен да ходатайстват, даже от ...

Числата говорят за обрати и неочаквани печалби през 2014 година

Настъпилата 2014 година ще бъде управлявана от вибрациите на числото 7 твърдят специалисти по значението на числата. Сборът от цифрите 2+0+1+4 дава едно от най-странните и митологизирани числа в историята на нумерологията.

Ангел Марин: Не ми плюйте в душата с прибързани обвинения

София /КРОСС/ Всеки акт на помилване, който съм извършвал, съм го изстрадал. Аз нося отговорност за помилванията. Това заяви пред bTV Ангел Марин, вицепрезидент от мандата на Георги Първанов.Не ми плюйте в душата с прибързани обвинения. Най-лесно е да започнеш да обвинявап. Знаете ли какво е да четеш материалите за престъпниците, когато при вас дойде молбата за помилванията. Знаете ли колко безсънни нощи съм имал, попита той. Марин бе категоричен, че подходът му при помилванията винаги е бил строгост. Винаги съм бил на страната на пострадалите от престъпника. От него са пострадали хора и непрекъснато съм мислил за тях. Чак след това мисля за престъпника. Но държавническият подход налага да изляза извън рамките на емоциите, каза още той и призна, че е имало моменти, в които му е идвало да удуши човека, подал молба за помилване. По думите му главният проблем е, че има престъпност, а не че се помилват престъпници. Кой ражда престъпността - помилването или средата, попита той. Марин призна, че е получавал много ходатайства за помилване, включително и от властта. Има изобилие от хора, които ме мразят, подчерта той.

Сигнал: "Пореден стореж на морския бряг във Варна"

Читател на Moreto.net изпраща сигнал за поредния стореж на морския бряг. Строителният обект се намира в местност "Фичоза" в близост до мястото където ще преминава газопровода "Южен поток". Жената е притеснена дали ще остане парченце дива прирора.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване