Марк Зукърбърг забогатял с 12.4 млрд. долара през 2013 г.

  През изминалата година богатството на Марк Зукърбърг – съосновател и изпълнителен директор на Facebook, се е увеличило с 12,4 млрд....

Страхил Ангелов: БСП загуби своята идентичност

/КРОСС/БСП загуби своята идентичност, загуби своите ориентири. Може би това се случи в желанието си да се хареса на някого, на нашите западни партньори, призна пред бТВ депутатът от Коалиция за България Страхил Ангелов. По думите му БСП е започнала да се превръща в лидерска партия - нещо, което той не одобрява. "Имаме традиции и мащабна членска маса и партията няма да си замине, но не трябва да се допуска да се превръща в лидерска партия и да се обслужват едни или други интереси. Може би едно ново ръководство ще се справи по-добре. Иначе да, говорим си с ръководството, но най-вероятно Сергей Станишев ми е обиден. Политическите ни различия той поставя и в личен план", каза още депутатът. Страхил Ангелов разкритикува и отношенията на социалистите с техните партньори от ДПС. Прекалено много власт се дава на ДПС, това се прави непропорционално спрямо техния електорат, заяви депутатът. Той допълни, че тази власт им се дава от другаря Сергей Станишев и препрати за въпрос към него защо го прави. Той бе категоричен, че има диспропорция във властта и това е довело до това решенията да не се вземат в кулоарите на НС, а на срещи. Страхил Ангелов се изказа категорично "за" необходимостта от коалиционното споразумение между управляващите.    

Животозастрашаващи студове обхванаха САЩ

Рекордни, животозастрашаващи студове обхванаха голяма част от Съединените щати - от Средния запад през юга до североизточните части, предадоха световните агенции. Очаква се т. нар. полярен вихър - нахлуващ гъст, студен въздух - да понижи рязко температурите в повече от половината от страната днес и утре. Предупреждения за студено време бяха отправени от Монтана до Алабама. Прогнозите са страховити: минус 31 градуса по Целзий във Фарго, Северна Дакота, -35 градуса в Интернешънъл Фолс, Минесота, и -26 градуса в Индианаполис и Чикаго. Заради ледения вятър температурите може да се усещат като -50 - -60 градуса, включително -51 градуса в Североизточна Монтана. Дори в щати в дълбокия юг като Джорджия и Алабама прогнозите са за температури до -17 градуса. Очакванията са бъдат поставени редица исторически отрицателни температурни рекорди, включително в Чикаго. Много райони в САЩ не са преживявали такъв студ от близо две десетилетия. "Това е опасен студ", предупредиха метеоролозите, които определиха условията като животозастрашаващи. При толкова ниски температури хипотермията и измръзванията може да настъпят много бързо. Кучият студ обхвана и Канада, където в източната част на провинция Алберта и в северозападно Онтарио бяха отправени предупреждения за екстремно ниски температури. В Уинипег, Манитоба, термометрите показаха -30 градуса по Целзий. В няколко щата в Средния запад на САЩ вчера падна до 30 сантиметра нов сняг. Заледените и заснежени пътища в голяма част от страната, най-вече на север, превърнаха пътуванията в рисковано начинание. Снеговалежите и ледените дъждове доведоха до анулирането на повече от 3000 полета. Над 1200 от тях бяха от и до международното летище на Чикаго "О'Хара", на което само до 18 ч. местно време вчера паднаха 28 сантиметра сняг. Трафикът е разстроен и на аерогарите в Бостън, Мемфис и Нашвил. Международното летище на Ню Йорк "Джей Еф Кенеди" бе затворено за два часа вчера сутринта заради леден дъжд, довел до излизане на пътнически самолет от пистата - инцидент, при който не пострадаха хора. Един човек, 54-годишен мексиканец, обаче загина, а други двама, пилотите, бяха ранени при разбиване на малък бизнес самолет, идващ от Мексико, при кацане на летището в шикозния ски курорт Аспен, щата Колорадо, в Средния запад на САЩ. Учебните занятия бяха отменени днес в цяла Минесота, както и в окръзи в Уисконсин, Илинойс, Индиана, Айова и други щати. Държавните училища в Чикаго също ще останат затворени.

Рекордно ниски температури в САЩ

Големи части от САЩ бяха обхванати от рекордни ниски температури, съобщават световните агенции. Засегнати са обширни райони – от Средния Запад през юга до североизточните райони. Предупреждения за студено време бяха отправени от Монтана до Алабама. Става дума за изключително ниски температури - под минус 30 градуса. Дори в щати в дълбокия юг, като Джорджия и Алабама, се очаква температурите да паднат до минус 17 градуса. Повечето райони в Съединените щати не са преживявали такъв студ от близо две десетилетия. При толкова ниски температури хипотермията и измръзванията може да настъпят много бързо. Необикновеният студ обхвана и Канада, където в източната част на провинция Алберта и в северозападно Онтарио бяха отправени предупреждения за екстремно ниски температури.

Родман ще забива в Пхенян за ЧРД на Ким Чен Ун

Световно известният бивш баскетболист Денис Родман замина за Пхенян, за да участва в мач на звездите по повод 31-та годишнина на севернокорейския лидер.

Грипната епидемия едва ли ще се размине

Още няма достатъчно данни за болните заради празниците

    


Грипна епидемия - до седмица

/КРОСС/ В страната ще бъде обявена грипна епидемия най-вероятно до седмица, въпреки че за момента няма повишаване дотолкова на заболеваемостта. Индикация за предстоящата епидемия са дългите опашки пред лекарските кабинети и в аптеките. Допълнителен страх сред хората предизвикват слуховете за смъртни случаи в съседна Сърбия, където вече втора седмица върлува опасен вирус. Това заяви пред TV7 националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Клиничната картина не е по-различна от предходни години, каза още д-р Кунчев. Той успокои, че за сръбски вирус убиец не може да се говори, тъй като грипът мутира и щамовете му се изменят с всяка изминала година. Симптомите, при които трябва да потърсите лекарска помощ, са обща отпадналост, повишаване на температурата и главоболие.  

Министър Клисарова: Ще мотивираме децата да останат в училище

/КРОСС/Приоритет за Министерството на образованието ще е мотивацията на децата да останат в училище, заяви министър Анелия Клисарова. Днес е първият учебен ден за 2014 г. Учениците се връщат в клас след ваканцията, започнала на 21 декември. За съжаление България е на първо място в Европа по брой отпаднали деца от училище. Министърът на образованието Анелия Клисарова коментира, че се наблюдава слаба положителна тенденция, защото в момента във вечерно училище се обучават 7500 младежи над 16 години. Образователното министерство ще работи за мотивация на децата да останат в училище и да знаят, че след като завършат, ще намерят реализация на пазара на труда, заяви министър Клисарова.    

Толерантни холандци с Черен Петър на шия

МАРИО ДИМИТРОВ

Неведнъж ми се е случвало да завържа разговор с някой холандец или холандка и след като стане ясно от коя държава съм, да ме гледат като извънземен и бързо да търсят причини да прекратят диалога. Случаите на дискриминация срещу българи и румънци в Нидерландия далеч не са единственият пример, който може да се даде за липсата на МАРИО ДИМИТРОВ Неведнъж ми се е случвало да завържа разговор с някой холандец или холандка и след като стане ясно от коя държава съм, да ме гледат като извънземен и бързо да търсят причини да прекратят диалога. Случаите на дискриминация срещу българи и румънци в Нидерландия далеч не са единственият пример, който може да се даде за липсата на

"Първокласна" истерия – нервна и ненужна

От 5 сутринта амбициозни родители се радят на опашки

    


Хотелиери измислиха нова услуга - сладък сън


Да се наспиш добре се оказа желана мечта за доста потребители, която предприемчиви хотелиери в САЩ успяха да сбъднат през коледните и новогодишните празници. 

Все повече хотели разпознават дефицита на сън като необходимост за гостите си, преуморени от работата и необходимостта да са винаги "онлайн". Затова оферираха възможността сладко да си поспиш като подарък за тях през отминалата празнична кампания, писа "Ройтерс". 

Две трети от американците се оплакват, че не си...

Мъж е починал след взрив в бус в Тетевен

Запалил в кабината газова бутилка, която гръмнала

    


Рекордно ниски температури в САЩ

Голяма част от САЩ е обхваната от рекордно ниски температури заради снежната буря, която бушува от няколко дни. Части от Канада също са покрити с дебела снежна покривка. На места снежната покривка достига 60 сантиметра. Рязкото понижение на температурите е свързано с циклон, идващ от север, известен като полярен вихър.

Феномен: 40 делфина се самоубиха на плаж в Нова Зеландия

Близо 40 делфина намериха смъртта си на плаж в Нова Зеландия, след като излязоха по собствена воля на брега, съобщава Франс прес.
Тези морски бозайници често слагат край на живота си по този начин - феномен, който не е изяснен от учените.
Групата от 39 делфина била забелязана от еколози да се приближава към плажа Голдън бей (Златния залив) Близо 40 делфина намериха смъртта си на плаж в Нова Зеландия, след като излязоха по собствена воля на брега, съобщава Франс прес. Тези морски бозайници често слагат край на живота си по този начин - феномен, който не е изяснен от учените. Групата от 39 делфина била забелязана от еколози да се приближава към плажа Голдън бей (Златния залив)

Страхил Ангелов: На ДПС се дава прекалена власт

Всички партии си приличат. БСП, може би в желанието си да се хареса на западните ни партньори, губи своите ориентири и идентичност.

Меле в джамия смаза 14 души в Китай

При меле в джамия в китайския автономен район Нинса-Хуей загинаха 14 души, а най-малко 10 бяха ранени, предаде агенция Синхуа.

Болница отглежда два месеца момченце без ЕГН и малко име

/КРОСС/ Бебе на 4 месеца без ЕГН, собствено име и български акт за раждане живее в детската клиника на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" (Университетска) в Стара Загора от 10 ноември 2013 г., пише "24 часа". В болницата лекари, сестри и студенти събират пари за мляко, дрехи и памперси на бебето без малко име. Дават му и от храните, дарени на клиниката. За Коледа му купили плюшени играчки. Не могат да го изпишат, защото не са го записали Не могат да го предадат на дом "Майка и дете", защото то няма документи и де юре не съществува. Не могат и да го дадат за осиновяване, защото майка му не е дала съгласие за това. Специалистът по социални дейности в болницата Луиза Петрова, която се занимава с подобни случаи, се е видяла в чудо. Оказва се, че българските власти не могат да издадат документ за самоличност на детето, докато родителите му не представят гръцка тапия с малкото му име. "Майката Събка за последно се обади от остров Крит. Работела там, за да осигури пари, с които да извади документ на детето си", казва шефът на клиниката д-р Емилия Костадинова. Тя допълва, че болничната среда не е подходяща за отглеждане на бебе. Но то расте здраво в реанимацията на клиниката. "Събка ще си дойде до дни. Обади се по телефона, че в Гърция непрекъснато вали дъжд и не могат да берат маслини. Като не работи, няма и пари за документ на бебето", обяснява 42-годишната майка на Събка Пашова - Нела

ВМРО против отмяната на доживотния затвор без право на замяна

ВМРО не приема готвената промяна в Наказателния кодекс, с която да бъде отменено най-строгото наказание - доживотен затвор без право на замяна. Това не е удачна мярка, заяви в студиото на Нова телеви...

Бразилецът Рафаел Бастос в момента е заложник в клубния си отбор Ал Насър

Бившият бразилски състезател на „Крузейро“, „Спортинг Брага“ и „Клуж“ премина в арабския клуб „Ал Насър“ през миналото л...

Нов етикет за храните, произведени в планината

Нов етикет ще отличава храните, които са произведени от суровини от планинските райони. Ще е подобен на този, който се използва за обозначение на еко и биопродуктите и ще важи за целия Европейски съ...

България най-сетне ще може да погребе костите на цар Самуил в "Света София"

България ще прибере костите на цар Самуил и ще ги погребе в църквата "Света София". Това става все по-възможно в стремежа ни да отбележим 1000 години от смъртта на българския владетел. За пр...

Поет, планинар, полиглот – фенът на Орешарски

Кольо Колев не е членувал в партии, но харесва премиера

    

Поет, планинар, полиглот – 72-годишният фен на Орешарски

Кольо Колев не е членувал в партии, но харесва премиера

    


Два етични кодекса - и сега накъде?

През 2014 г. се навършват 10 години от приемането на Етичния кодекс на българските медии. Подписването му беше много тържествено. Присъстваха президентът, царят, тогава премиер, председателят на Народното събрание, министри, депутати... Подписите си под текста на кодекса сложиха представители на всички съществуващи към онзи момент електронни и печа През 2014 г. се навършват 10 години от приемането на Етичния кодекс на българските медии. Подписването му беше много тържествено. Присъстваха президентът, царят, тогава премиер, председателят на Народното събрание, министри, депутати... Подписите си под текста на кодекса сложиха представители на всички съществуващи към онзи момент електронни и печа

Секторът на услугите в Испания се разшири до 6-годишен връх

Данните осигуряват реален оптимизъм, че най-накрая можем да видим началото на икономическото възстановяване, коментират от Markit

    


40 делфина се самоубиха на плаж в Нова Зеландия

Близо 40 делфина намериха смъртта си на плаж в Нова Зеландия, след като излязоха по собствена воля на брега, съобщава Франс прес.
Тези морски бозайници често слагат край на живота си по този начин - феномен, който не е изяснен от учените.
Групата от 39 делфина била забелязана от еколози да се приближава към плажа Голдън бей (Златния залив) Близо 40 делфина намериха смъртта си на плаж в Нова Зеландия, след като излязоха по собствена воля на брега, съобщава Франс прес. Тези морски бозайници често слагат край на живота си по този начин - феномен, който не е изяснен от учените. Групата от 39 делфина била забелязана от еколози да се приближава към плажа Голдън бей (Златния залив)

Сексуално насилие и побои над психично болни в Качулка

Сексуално насилие над мъже и жени от Дома за психично болни в Качулка, побой от персонала и между самите болни - това са част от потресаващите разкрития на обитателите на най-голямото социално заведение в страната. Едва сега, след смяната на директора те се осмеляват да разкажат какво се е случвало там. Болните са държани под ключ 24 часа в денонощ Сексуално насилие над мъже и жени от Дома за психично болни в Качулка, побой от персонала и между самите болни - това са част от потресаващите разкрития на обитателите на най-голямото социално заведение в страната. Едва сега, след смяната на директора те се осмеляват да разкажат какво се е случвало там. Болните са държани под ключ 24 часа в денонощ

Православната църква празнува Йордановден

Православната църква отбелязва на 6 януари празника Богоявление, или Йордановден, който ознаменува покръстването на Исус в река Йордан от Йоан Кръстител. Според Библията в този момент небето над Христос се отворило, Светият дух слязъл върху него във вид на гълъб и се разнесъл глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". Според народните вярвания пък през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Денят е известен още като Кръстовден, Водици и Водокръщи. Традицията е младите мъже от селото или града да участват в гонененот на кръста, който свещеникът хвърля в реката. Вярва се, че който успее да го извади, ще бъде честит и здрав през цялата година.  На Йордановден празнуват Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa. По данни на Националния статистически институт над 100 000 българи са именници тази година. Най-много са мъжете с името Йордан - 54 000, а жените с името Йорданка - 41 000. Богдан и Богдана са съответно 4 100 и 3 500.  Традиционно организираният от Столичната община празничен водосвет и ритуала по хвърлянето на кръста в езерото в кв. Дружба ще бъде подкрепен от Българския червен кръст (БЧК). Спасителни лодки и екипи на БЧК ще са в езерото, а доброволците ще раздават топли напитки на гостите и на зрителите на водосвета, съобщиха от организацията. Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще се проведе пред паметника на Незнайния воин в София, съобщиха от Министерството на отбраната. Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на освещаването, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той ще приеме почетния караул на площад "Свети Александър Невски" и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Насилвали сексуално психично болни мъже и жени в Качулка

Сексуално насилие над мъже и жени от Дома за психично болни в Качулка, побой от персонала и между самите болни - това са част от потресаващите разкрития на обитателите на най-голямото социално заведение в страната. Едва сега, след смяната на директора те се осмеляват да разкажат какво се е случвало там. Болните са държани под ключ 24 часа в денонощ Сексуално насилие над мъже и жени от Дома за психично болни в Качулка, побой от персонала и между самите болни - това са част от потресаващите разкрития на обитателите на най-голямото социално заведение в страната. Едва сега, след смяната на директора те се осмеляват да разкажат какво се е случвало там. Болните са държани под ключ 24 часа в денонощ

1049 души са загинали при инциденти в китайски мини през 2013 г.

Инцидентите в китайски въгледобивни мини са отнели живота на 1049 души миналата година, спад с 24 на сто спрямо 2012 г., съобщиха властите. Причината е намаляването на рисковете и подобряването на условията на труд в процъфтяващия, но не достатъчно регулиран сектор в страната.

Сексуален тормоз и насилие над психично болни в Качулка

"Част от персонала са си позволявали да ги ударят – с юмрук по гърба, през кръста, да ги ритнат в краката – неща, които не е редно да бъдат правени", обяснява новият директор на Дома Злати Стоянов

Няма спирка за Пиронкова

Цветана Пиронкова започна зашеметяващо новата година. Българската прима в тениса спечели четвъртата си победа на турнира в Сидни. Пловдивчанката срази Сорана Кърстя (Румъния) с 6:4, 6:1. Още по-значима победата става от факта, че съперничката е на престижното 22-о място в световната ранглиста. Пиронкова се превръща в черна котка за Кърстя, след кат Цветана Пиронкова започна зашеметяващо новата година. Българската прима в тениса спечели четвъртата си победа на турнира в Сидни. Пловдивчанката срази Сорана Кърстя (Румъния) с 6:4, 6:1. Още по-значима победата става от факта, че съперничката е на престижното 22-о място в световната ранглиста. Пиронкова се превръща в черна котка за Кърстя, след кат

Купувачите на първи дом щурмуват пазара на имоти на Острова

През миналата година е регистриран най-резкият ръст на купувачите на първи дом от десетилетия

    


Трети в света сме по внос на турски плодове

През 2013 година България е била третият най-голям вносител на турски плодове, съобщи агенция Синхуа, позовавайки се на Асоциацията на турските...

Архитекти правят план за изграждането на велопътища над жп линиите в Лондон


Да караш колело високо над града може и да звучи като прекрасна фантазия, но в съзнанието на група архитекти, подкрепени от световноизвестния Норман Фостър, тази фантазия има съвсем реални измерения. Един от най-новите проекти, в които името на Фостър е замеселно, показва как това може да се случи и то не къде да е, а в Лондон.

SkyCycle е проект за пътна мрежа, разположена над железопътните линии на британската столица, която може да позволи на колоездачите да се движат свободно из...

Волейболистките ни са на световното първенство

Българският национален отбор по волейбол за жени ще играе на Световно първенство! Момичетата на Марчело Абонданца спечелиха квалификационната група, която се проведе в Самоков и така си осигуриха място на Мондиала за първи път от 2002 година насам.

Д-р Кунчев прогнозира: Епидемия до седмица

В страната ще бъде обявена грипна епидемия най-вероятно до седмица, въпреки че за момента няма повишаване дотолкова на заболеваемостта. Индикация за предстоящата епидемия са дългите опашки пред лекарските кабинети и в аптеките. Допълнителен страх сред хората предизвикват слуховете за смъртни случаи в съседна Сърбия, където вече втора седмица върлува опасен вирус.

29 души пострадаха при аварийно кацане в Медина

На борда на машината - "Боинг 767-300ER", собственост на саудитските авиолинии, е имало 315 души

Клоп: Левандовски няма да подобри "Байерн"

Завистливо Юрген Клоп заяви, че Роберт Левандовски няма да направи "Байерн" по-силен. Треньорът на "Борусия" (Дортмунд) се оказа безсилен да задържи голмайстора си, който от лятото отива в Мюнхен. А европейски клубове ухажват другите звезди Марко Ройс и Гюндоган.

"За отбори като "Байерн" и "Реал" привличането на един футболист не е от особено ва Завистливо Юрген Клоп заяви, че Роберт Левандовски няма да направи "Байерн" по-силен. Треньорът на "Борусия" (Дортмунд) се оказа безсилен да задържи голмайстора си, който от лятото отива в Мюнхен. А европейски клубове ухажват другите звезди Марко Ройс и Гюндоган. "За отбори като "Байерн" и "Реал" привличането на един футболист не е от особено ва

В страната има огромен демографски срив

Антоанета Христова: Партиите ни функционират на принципа на оцеляването

    


ГЕРБ и ДПС в спор за регулацията при изкупуването на тютюна

Според Цвета Караянчева протестите на производителите са провокирани нарочно, за да се върнат стари практики в сектора

    


Напрежението в Бургаските корабостроителници продължава

/КРОСС/ Напрежението сред съкратените работници на Бургаските корабостроителници продължава. Тази сутрин те се събраха пред портала на завода за среща с изпълнителния директор Деян Маринов, който подписа заповедите им за уволнение в началото на декември. Обещанието е между 08:00 и 09:00 часа той да се появи и да говори с хората за неизплатените заплати и обезщетения. Хората очакват и отговор на въпроса ще бъдат ли назначавани отново хора. „Имаше смелостта да го обещае пред областния, кмета и Инспекцията по труда. Заяви, че в края на февруари, началото на март ще започнат назначения", заяви Веселин Кабов. За трети път вчера работниците блокираха едно от възловите кръстовища в града. Въпреки че преди Коледа хората получиха парите си за септември, несигурното им бъдеще продължава да ги тревожи. Част от тях имат да получават по близо 10 заплати. За някои от семействата проблемът е изключително сериозен, тъй като съкратените много трудно могат да си намерят работа.  

Реформаторският блок – вътрешни игри и квоти

Старите практики за договарянето, за квотите си останаха по един и същ начин – един ще оглави коалицията, друг евролистите, изброи тя.

Търговските вериги с реверанс към българските производители

Големите вериги вече са започнали да прилагат облекчения режим за стоките на българските производители. Част от по-големите вериги са премахнали т....

Сделката за iPhone може да излезе скъпо на China Mobile

Редица анализатори понижават прогнозните си за финансовите резултати на оператора

    


Ще повлияе ли поевтиняването на фуражите на цените на птичето месо?

До ноември 2013 г. цените на фуражите се задържат над нивата отпреди година

    


България - третият в света вносител на плодове от Турция

България е била третият най-голям вносител на турски плодове през миналата година, предаде агенция Синхуа, като се позова на Асоциацията на турските износители на пресни плодове и зеленчуци.
На първо място е Русия, която е купила турски плодове за 235 милиона долара, което се равнява на една трета от турския износ.
Следват Германия, България е била третият най-голям вносител на турски плодове през миналата година, предаде агенция Синхуа, като се позова на Асоциацията на турските износители на пресни плодове и зеленчуци. На първо място е Русия, която е купила турски плодове за 235 милиона долара, което се равнява на една трета от турския износ. Следват Германия,

След като получи 3-месечна виза, Ходорковски замина за Швейцария

Той ще се бори за освобождаването на други политически затворници

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване