Четирима души загинаха при лавини в Швейцария

Общо 11 души са загинали при лавини в страната от началото на зимния сезон

Първи сме в Европа по малолетни родилки

В България вече раждат дори 12-годишни момичета. Това ни осигурява първото място по малолетни родилки в Европа.

БДЖ бори гратисчиите с PDF-устройства и видеокамери

/КРОСС/БДЖ оптимизира превантивния контрол срещу гратисчиите. Пред БНТ Димитър Димитров, управител на „БДЖ - Пътнически превози", заяви, че сред разработените системи и набелязаните мерки са снабдяване с PDF-устройства на проверяващите, автомати за билети и видеокамери. Гратисчиите основно са на кратките разстояния. По експертна оценка около 400 000 годишно губи дружеството от този проблем. 2014 г. до голяма степен този проблем ще бъде решен. Новата система за купуване на билети онлайн влезе в сила 20 декември. Вече имаме около 4 000 регистрирани потребители. Всеки може от вкъщи и от мобилно устройство да си купи билет. На автогарите е заложено в плана да има автомати за билети, разказа Димитров. Той коментира и случая със загинала жена и бебе на жп прелез като обясни, че автомобилът е преминал не по правилата - ударът е станал при редовно задействано прелезно устройство.   

Последният скок на Черната пантера

Ти си безсмъртен! Почивай в мир!

Думите са на Кристиано Роналдо. Лидерът на “Реал” (Мадрид) първи се поклони пред Еузебио. Най-великият португалски футболист за всички времена почина на 71 години. Черната пантера от Мозамбик не успя да спечели последната битка в живота си и инфарктът го покоси. През последните години великият нападател често има Ти си безсмъртен! Почивай в мир! Думите са на Кристиано Роналдо. Лидерът на “Реал” (Мадрид) първи се поклони пред Еузебио. Най-великият португалски футболист за всички времена почина на 71 години. Черната пантера от Мозамбик не успя да спечели последната битка в живота си и инфарктът го покоси. През последните години великият нападател често има

Студът в САЩ повиши търсенето на енергия в страната

От 1-ви ноември досега фючърсите на природния газ са се покачили с 24%

    


Кой определя цените на лекарствата?

/КРОСС/ На пазара има един много строг процес на ценообразуване. Имаме няколко цени в зависимост от това какъв е лекарственият продукт - дали е по лекарско предписание, дали не е по лекарско предписание и дали влиза в списъка, обясни Тодор Найденов от Българския фармацевтичен съюз. Той уточни, че аптеките в крайна сметка не са структуроопределящи цената. Цената се определя от специален орган и се определя на база на заявени от производителя цени.Цените по лекарско предписание могат да се променят всеки ден. Но аптеката не е факторът, който определя цената, тя се придържа към законовите норми. Докато бъдещите средства от разликата в цената се поемат от производителя, настоящите - от аптеката. Аптеката е длъжна да се придържа към понижаването на лекарствата, независимо, че е тя е закупила лекарството на по-висока цена, стана ясно още от разговора на специалистите в студиото на Нова тв.Николай Костов от Асоциация на собствениците на аптеки допълни, че цените на лекарствата падат на всеки 15 дни, на което обаче д-р Стойчо Кацаров възрази.Няма пазарна логика, защото има държавна намеса в образуването на цените. И това е причината за поскъпване на лекарствата, отсече д-р Кацаров.Аз не съм съгласен, призна Тодор Найденов. В сферата на фармацията има доста регулации. Съгласен съм, че неразумната регулация не е добра регулация, но разумната регулация трябва да съществува, допълни той.

Българите имат какво да дадат на Великобритания

М. РИЧАРД ЛОУСЪН*
Хората не обичат промяната. Те се страхуват от нея - особено когато не я разбират. Ако днес посетите някои градове във Великобритания, ще видите табели и знаци на полски, които преди не са били там - знак, че е пристигнала друга култура, достатъчно многобройна, за да бъде забелязана. При перспективата за неограничен достъп на М. РИЧАРД ЛОУСЪН* Хората не обичат промяната. Те се страхуват от нея - особено когато не я разбират. Ако днес посетите някои градове във Великобритания, ще видите табели и знаци на полски, които преди не са били там - знак, че е пристигнала друга култура, достатъчно многобройна, за да бъде забелязана. При перспективата за неограничен достъп на

Преглед на варненския печат - 6 януари

Намериха мъртвата Хюлия на пътя за Девня е водещото заглавие за Народно дело. Смъртта на младото момиче от варненското село Белоградец потресе цяла България. Жертвата е 24-годишната Хюлия Маджар, която е студентка във ВСУ ”Черноризец Храбър”.

Днес да почерпят

Александър Секулов, писател, 50 г.

Виктор Гилтяй, фоторепортер във в. "Труд", 69 г. 

Чл.-кор. Генчо Скордев, математик, 71 г. 

Георги Георгиев, шеф на волейболния отбор на ЦСКА, 45 г. 

Димитър Петков, режисьор, 56 г. 

Евгения Раева, сценографка. 

Иван Григоров, бивш председател на Върховния касационен съд, 69 г. 

Красимир Велч Александър Секулов, писател, 50 г. Виктор Гилтяй, фоторепортер във в. "Труд", 69 г. Чл.-кор. Генчо Скордев, математик, 71 г. Георги Георгиев, шеф на волейболния отбор на ЦСКА, 45 г. Димитър Петков, режисьор, 56 г. Евгения Раева, сценографка. Иван Григоров, бивш председател на Върховния касационен съд, 69 г. Красимир Велч

Крушата на Володя Стоянов цъфна 4 пъти през 2013 г.

Крушата в двора на Володя Стоянов цъфна, че и върза на Коледа. Според народните поверия това вещае тежка зима и ниски температури. “Така и стана, макар и в друга точка на света - измерена беше най-ниската температура в Антарктида. Но нас тук Бог ни поживи тази година”, казва Войводата.
Плодното дръвче е едно от десетките, които той отглежда в двор Крушата в двора на Володя Стоянов цъфна, че и върза на Коледа. Според народните поверия това вещае тежка зима и ниски температури. “Така и стана, макар и в друга точка на света - измерена беше най-ниската температура в Антарктида. Но нас тук Бог ни поживи тази година”, казва Войводата. Плодното дръвче е едно от десетките, които той отглежда в двор

Протест заради тютюна

Тютюнопроизводители от цяла България излизат на протест в Харманли заради закъснение на изкупната кампания за ориенталските сортове тютюн.

5% отстъпка за данъците до месец

Малко повече от месец остава до 10 февруари, когато е последният срок за плащане на данъка върху доходите за 2013 г. с отстъпка от 5%. 

След въвеждането на плоския данък от 10% през 2008 г. “бонусът” почти се обезсмисли, защото данъчните декларации излизаха на нула и на практика нямаше данък за довнасяне. Тази година обаче ситуацията е по-различ Малко повече от месец остава до 10 февруари, когато е последният срок за плащане на данъка върху доходите за 2013 г. с отстъпка от 5%. След въвеждането на плоския данък от 10% през 2008 г. “бонусът” почти се обезсмисли, защото данъчните декларации излизаха на нула и на практика нямаше данък за довнасяне. Тази година обаче ситуацията е по-различ

Боинг кацна принудително заради флашка

На борда на американския пътнически самолет Boeing 767, който изпълнявал полет от Сан Франциско за Нью-Йорк, е имало 215 пътници и 9-членен екипаж.

Христо Ботев: Нашият народ има свой особен живот... дайте му да се развива...

Христо Ботев Петков (1848-1876), български поет, публицист, национал-революционер и войвода: Нашият народ има свой особен живот, особен характер, особна физиономия, коя го отлича като народ - дайте му да се развива по народните си начала, и ще видите каква част от обществения живот ще развие той, дайте му или поне не бъркайте му да се освободи от това варварско племе, с кое той няма нищо общо, и ще видите как ще той да се устрои.(из "Народът - вчера, днес и утре")

България трета по внос на турски плодове

През 2013 г. в страната са внесени плодове от Турция за $43 млн.

    


Уволнените корабостроители в Бургас отново на протест, чакат новия изпълнителен директор

Уволнените от корабостроителницата в Бургас работници ще чакат тази сутрин пред завода новия изпълнителен директор.
От него те се надяват да разберат дали възстановяването на корабостроителницата е само слух, ще има ли работа за всички и кога ще получат забавените си заплати, съобще bTV.
Вчера те проведоха първия за новата година работнически Уволнените от корабостроителницата в Бургас работници ще чакат тази сутрин пред завода новия изпълнителен директор. От него те се надяват да разберат дали възстановяването на корабостроителницата е само слух, ще има ли работа за всички и кога ще получат забавените си заплати, съобще bTV. Вчера те проведоха първия за новата година работнически

Протест на уволнените корабостроители в Бургас, чакат новия изпълнителен директор

Уволнените от корабостроителницата в Бургас работници ще чакат тази сутрин пред завода новия изпълнителен директор.
От него те се надяват да разберат дали възстановяването на корабостроителницата е само слух, ще има ли работа за всички и кога ще получат забавените си заплати, съобще bTV.
Вчера те проведоха първия за новата година работнически Уволнените от корабостроителницата в Бургас работници ще чакат тази сутрин пред завода новия изпълнителен директор. От него те се надяват да разберат дали възстановяването на корабостроителницата е само слух, ще има ли работа за всички и кога ще получат забавените си заплати, съобще bTV. Вчера те проведоха първия за новата година работнически

Преглед на печата - 6 януари

24 часа: И японски пари може да влязат в VII блок БЕХ започва преговори с "Устингхаус" за финансовия модел за изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" тази седмица. Новината съобщи за "24 часа" шефът на централата Иван Генов.

Delta Air Lines спира използването на самолетите Douglas DC-9

Моделът е сред най-популярните в американския Югоизток в последните почти 50 години

    


Орешарски помага на хора в беда

Пламен Орешарски е затрупан с писма на хора с различни молби от началото на мандата си. Най-честата, обаче, гласи: „Господин премиер, моля ви, намерете ми работа!”

Стефан Мавродиев - на 70

Актьорът празнува с филми, донесли му награди

    


Месото със задължителен етикет за произход

Година след като Европа бе разтърсена от мегаскандала с конското месо, предлагано за говеждо, Брюксел вече е готов с по-строги правила за етикетиране. На етикетите вече ще трябва да пише къде са отглеждани животните, от които е добито месото.

Дончев нямал предложение да бъде дясна ръка на Борисов

Нито има нужда, нито има причина той да се оттегля, посочи бившият министър

    


Над 1000 души са загинали при работа в мините в Китай

Инцидентите в китайски въгледобивни мини са отнели живота на 1049 души миналата година, което представлява спад с 24 на сто спрямо 2012 г., предаде БГНЕС. Причината е намаляването на рисковете и подо...

Шефът на "Бургаски корабостроителници" прие да се срещне със стачкуващите работници

Изпълнителният директор на "Бургаски корабостроителници" Деян Маринов ще се срещне с четирима-петима представители на протестиращите от края на миналата година 150 работници на предприятието...

Изоставените румънски деца

Те са румънските "евро-сираци", жертва на миграцията и бедността. Родителите са ги изоставили и са заминали да работят в чужбина. През 2008 броят им е бил 350 000, днес изоставените румънч...

Левски иска Барт в редиците си

Защитникът на "Лудогорец" Александър Барт е в сметките на "Левски" за нови попълнения. Играчът е добра трансферна цел с оглед опита си и представянето на разградчани. Французинът...

Тестостеронът е виновен за по-слабия имунитет при мъжете

Установено е, че мъжете са по-беззащитни пред бактериалните, вирусните, гъбичните и паразитните инфекции, в сравнение с жените. Освен това имунната система на представителите на силния пол реагира по-...

12 страни вдигнаха ръце от "Евровизия 2014"

Дванайсет страни вече са се отказали от участие в песенния конкурс "Евровизия 2014". Сред тях е и България, съобщава украинският информационен портал Gigamir. Останалите 11 отказали се стра...

Йордановден е! Потопете се за здраве

Днес честваме Йордановден (Богоявление) - третият по значимост християнски празник през годината. Според библейските текстове на този ден Исус Христос е покръстен от Св. Йоан Кръстител във водите на река Йордан.

Гара Дембеле отсвири Левски

"Нямам намерение да се връщам в България, а и никой не ме е търсил"

    


Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

6 януари в историята

1066 г. - За крал на Англия е коронован Харолд Годуинсън. 1579 г. - Осемдесетгодишна война: В Арас е подписан договор за създаване на Араския съюз на лоялните към испанския крал нидерландски провинции. 1720 г. - Публикуван е създаването на Компания на южните морета в Англия, която на практика съществува от 1711 г. и има монопол върху търговията с Южна Америка. 1838 г. - Американецът Самюъл Морз става първият човек, създал електрически телеграф. 1853 г. - Американският президент Франклин Пиърс и семейството му претърпяват железопътна катастрофа - президентът и съпругата му Джейн преживяват, но загива 7-годишният им син Бен. 1853 г. - Основан е окръг Айлънд в щата Вашингтон, САЩ. 1900 г. - Лейдисмит (Южна Африка) е атакуван от бурите. 1912 г. - Ню Мексико става 47-я щат на САЩ. 1919 г. - В Германия започва формирането на Фрайкорпс - доброволни про-десни военни формирования, съществували в началото на 19 век, участвали във войната срещу Наполеон. Връчване на Ордена на мира на Майка Тереза 1929 г. - В Югославия крал Александър I Караджорджевич извършва държавен преврат и поставя начело на изпълнителната власт военните. 1929 г. - Католическата монахиня Майка Тереза, основала по-късно ордена Мисионери на милосърдието, пристига в Индия. 1930 г. - От Индианаполис до Ню Йорк е осъществено първото пътуване с автомобил с дизелов двигател. 1931 г. - Томас Едисън патентова последното си изобретение. 1939 г

Св. Богоявление (Йордановден)

/КРОСС/ Св. Богоявление (Йордановден, Велик водосвет) Кръщение Господне или Богоявление След връщането Си от Египет нашият Господ Иисус Христос пребивавал в Галилея, в Своя град Назарет, където израснал, криейки от човеците силата на Своето Божество и премъдростта Си до тридесетгодишната Си възраст, защото у иудеите никой не можел да приеме сан на учител или свещеник, преди да достигне тридесет години. Поради това и Христос не започнал Своята проповед и не разкрил Себе Си като Син Божий и като „велик Първосвещеник, Който е преминал през небесата", дотогава, докато не достигнал определената възраст.В Назарет Той живял с Пречистата Си Майка, отначало - при мнимия Си баща, Йосиф дърводелеца, и додето той още бил жив, се занимавал заедно с него с дърводелска работа, а после, когато Йосиф умрял, Сам продължавал да се занимава с това, като с труда на ръцете Си препитавал Себе Си и Пречистата Божия Майка, та и нас да научи на трудолюбие. А когато вече се изпълвала тридесетата година от Неговия земен живот и настъпвало времето на Неговото Божествено явяване пред израилския народ, тогава, както говори Евангелието, „биде слово Божие към Йоана, син Захариев, в пустинята"' - слово, което го изпратило да кръщава с вода и му възвестило знамението, по което той трябвало да познае дошлия в света Месия

1500 кукери на фестивал в Благоевград

Близо 1500 кукери от 12 сурвакарски групи участваха в традиционния сурвакарски фестивал в Благоевград вчера. Те се бореха за разпределение на наградния фонд от близо 20 хил. лв. в 9 категории - придържане към традициите, масовост, най-добра мечкарска група, артистичност и др. Атрактивността и изобретателността в костюмите бе оценявана от жури с Близо 1500 кукери от 12 сурвакарски групи участваха в традиционния сурвакарски фестивал в Благоевград вчера. Те се бореха за разпределение на наградния фонд от близо 20 хил. лв. в 9 категории - придържане към традициите, масовост, най-добра мечкарска група, артистичност и др. Атрактивността и изобретателността в костюмите бе оценявана от жури с

Никой не е виждал лелята на Ким Чен Ун. Възможно е да се е самоубила

Тя е сестра на Ким Чен Ир, баща на вожда и бивш лидер на Северна Корея

Доларът се изкачи до едномесечен връх спрямо еврото

Зелените пари бяха стимулирани от едно от последните изказвания на Бернанке в качеството му на председател на Фед

    


Йордановден - Богоявление

Днес е Богоявление, познат още като Йордановден. Третият по значимост християнски празник през годината. Това е деня, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос, пише женското списание Hera.bg. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, за това деня се нарича още Богоявление.

Момиче с опасност за живота след ПТП в Бургас

4 тежки катастрофи са станали в областта през денонощието

    


Хюлия била убита след неплатен откуп

Това е една от версиите, която се тиражира от медиите днес

Очаква се: Горящи бали с тютюн затварят Е-80

Очаква се тютюнопроизводители от цялата страна да блокират международния път Е-80.

Богоявление - край на "мръсните дни"

Днес е Богоявление - Йордановден.
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави празничната Света литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски" в София в съслужение с епископи и свещенство на Българската православна църква.
Начало на литургията е 8:30 часа. След края на Литургията патриарх Неофит ще отслужи Днес е Богоявление - Йордановден. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави празничната Света литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски" в София в съслужение с епископи и свещенство на Българската православна църква. Начало на литургията е 8:30 часа. След края на Литургията патриарх Неофит ще отслужи

Днес е Богоявление - край на "мръсните дни". Празнуват над 100 000 българи

Днес е Богоявление - Йордановден.
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави празничната Света литургия в храм-паметника Днес е Богоявление - Йордановден. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави празничната Света литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски" в София в съслужение с епископи и свещенство на Българската православна църква. Начало на литургията е 8:30 часа. След края на Литургията патриарх Неофит ще отслужи

Телевизионно утро

БНТ, "Денят започва" Тема: Кой е Микеланджело от село Бъта и защо празнува на Богоявление? Тема: На живо - младо момиче убито край Варна - последна информация за разследването. Тема: БДЖ в акция срещу гратисчиите - на живо от Централна гара в София. Тема: Опозицията в парламента. Гост: разговор с Томислав Дончев. Тема: Тютюнопроизводителите на протест - ще затворят ли пътища заради забавената изкупна кампания? Тема Урок по родолюбие - как историята стана кауза на Марио Мишев и Иван Кънчев? Тема: В кадър: Няколко мига щастие - или за живота на щастливите животни. Нова ТВ, „Здравей, България" Тема: Кой е виновен за смъртта на 24-годишната Хюлия Маджар, открита край магистрала „Хемус"? Отвлечено ли е било момичето и искан ли е откуп от семейството й? Тема: На живо -- ще блокират ли пътища и ще горят ли бали с тютюн недоволните производители? Тема: Съкратените работници от бургаските корабостроителници отново се вдигат на бунт! На живо - ще се срещнат ли с ръководството на фирмата? Тема: Скандално - едно и също лекарство се продава в една аптека за 9 лева, а в друга за 16. И още - ще поскъпват ли илачите? Тема: Нагло паркиране с депутатска карта на инвалидно място. Кой е депутатът? Тема: Да се отмени ли най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна? Гости: Генерал Атанас Атанасов и Ангел Джамбазки от ВМРО

Управляващите в Бангладеш спечелиха нов мандат

Опозицията бойкотира и не участва в изборите

Опасен филипински нафталин се продава у нас

Нафталиновите топчета с марката CIRIMAR се продават по 12 в опаковка. Те съдържат чист нафталин, чиято продажба в ЕС е забранена. Причината е, че веществото вреди на организма, в който може да попадне чрез вдишване, поглъщане или през кожата. Наредено е продуктът, произведен във Филипините, да бъде изтеглен.
Нафталиновите топчета с марката CIRIMAR се продават по 12 в опаковка. Те съдържат чист нафталин, чиято продажба в ЕС е забранена. Причината е, че веществото вреди на организма, в който може да попадне чрез вдишване, поглъщане или през кожата. Наредено е продуктът, произведен във Филипините, да бъде изтеглен.

Zynga изпрати биткойнa отново над 1 000 долара

Разработчикът на игри за социални мрежи започна приемането на разплащания посредством дигиталните пари

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване