И момиче за кръста в Бургас

/КРОСС/ 17-годишният плувец Теодосий Чернев извади Светия кръст на Йордановден в Бургас. От обновения мост в морето заедно с него скочиха 55 мъже и 17-годишната Възкресия Георгиева. Най-възрастният участник беше 61 - годишният Васил Николов, най-младият - 16-годишният Никола Нейков. За първи път в надпреварата се впусна руснакът Игор Епов. Стотици бургазлии целунаха кръста, донесен от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий, за здраве и благоденствие. Здраве и силен дух пожела на съгражданите си кметът Димитър Николов. След изваждането на кръста официалните лица и признателни бургазлии поднесоха венци и цветя при паметника на Христо Ботев в Морската градина по повод 166-годишнината от рождението на поета-революционер.  

Александър извади кръста от морето във Варна за втора поредна година


Двадесет и една годишният  варненец Александър Николов извади за втора поредна година от морето богоявленския кръст. От кея на Първа буна във водата, чиято температура днес достигна едва 8 градуса скочиха 47 смелчаци. Най-младият участник в ритуала за Йордановден бе едва 15-годишен. 

Миналата година Александър участвал във ваденето на кръста от морето за първи път и успял. Тази година той повтори успеха си видимо без особени усилия. Той е студент трети курс във Варненския...

Застреляха мъж и жена във Варна

Мъж и жена бяха убити на място до блоковете край "Гранд мол" във Варна, съобщи Petel.bg. По информация на Дарик двама души са убити при престрелка в района между блоковете 41 и 42 на бул. &...

Полицията обяви три квартала в Хамбург за много опасни

Заради сблъсъци с полицията по време на празниците, три квартала в Хамбург са обявени от германските власти за "особено опасни места". В тях е засилено полицейското присъствие, предаде bTV. ...

"Синдромът Портной" - едва ли някога сте чели по-истерично забавен роман

След запознанството ви със „Синдромът Портной“, ще се опитате да си спомните дали някога сте чели по-истерично забавен американски роман. На повърхността това е един фройдистки к...

Депутат от БСП иска четири ленти от Перник към София

МРРБ обаче няма пари, преасфалтира сегашното шосе

    


Венгер: Интересувах се от Левандовски, но той отдавна подписа с Байерн

/КРОСС/ Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер призна, че е имал желание да привлече Роберт Левандовски, който в събота подписа предварителен договор с Байерн Мюнхен, но до лятото ще продължава да бъде част от настоящия си отбор Борусия Дортмунд. "Ние се интересувахме от Левандовски, но честно казано той подписа с Байерн още преди година и половина, всички знаем това. Сега просто го направиха официално, защото той има шест месеца до края на договора си с Борусия. Левандовски остава там до края на сезона, така че Байерн няма да продаде Манджукич сега. Може би през лятото", допълни още Венгер.  

Как да закопчаем пак ципа след голямото коледно плюскане

Боц оттук - боц оттам, и неусетно качихте 3 кг. Според статистиките човек напълнява до 3 кила по време на коледно-новогодишните пиршества. Безкрайни часове на масата или пред телевизора, преместване от едната кълка на друга, а и толкова много изкушения, как да им устои човек?
Не се притеснявайте, ако дрехите са ви отеснели. Бързо качените килограм Боц оттук - боц оттам, и неусетно качихте 3 кг. Според статистиките човек напълнява до 3 кила по време на коледно-новогодишните пиршества. Безкрайни часове на масата или пред телевизора, преместване от едната кълка на друга, а и толкова много изкушения, как да им устои човек? Не се притеснявайте, ако дрехите са ви отеснели. Бързо качените килограм

Вячеслав от Младост ще носи здраве на София

„Правя го за моите приятели, да са живи и здрави, сега три дни ще пием и ядем“, с усмивка обясни спасителя на Богоявленския кръст в София.

Озбърн: Великобритания трябва да съкрати разходи за 25 млрд. лири

Ако това не се случи, британската икономика ще се върне на нулата, заяви финансовият министър

    


Очаква се лихвите по депозити и кредити да намаляват и тази година

През 2014 година се очаква цената, която банките ще плащат, за да набират депозити, да продължи да намалява, макар и с по-бавни темпове, се посочва в годишен банков анализ на една от големите търговски банки у нас. Процесът на редуциране на финансовата задлъжнялост на банковия сектор като цяло вече е приключил и банките, които ще бъдат принудени да продължат да набират агресивно средства от резиденти, за да намалят зависимостта от външно финансиране до устойчиви нива, са малко на брой, заявява в анализа си Кристофор Павлов - главен икономист на банката.

ВСС няма да се занимава с имотните сделки на Тенева, били "строго лични имуществени отношения"


Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС), която днес изслуша единственият кандидат за главен съдебен инспектор Веселина Тенева (съдия от Върховния административен съд ВАС), прецени че няма нарушения на етичния кодекс на магистратите, съобщиха от пресцентъра на съвета.

Според членовете на комисията ставало въпрос за "строго лични имуществени отношения". Освен това съдия Тенева редовно подавала декларациите си пред Сметната палата. 

Тенева беше в комисията по нейна...

Мъжът с куршум в главата: Бях “отвъд”, но не видях тунел и светлина

Втори живот живее от няколко дни 38-годишният търновец Тихомир Иванов. След 9 дни в кома с куршум в мозъка той вече ходи из болничната стая, познава близките си, говори и дори се шегува. Очаква след днешния ден да го изпишат и да си отиде вкъщи.
Единствената особеност в състоянието на пациента е, че има амнезия. Втори живот живее от няколко дни 38-годишният търновец Тихомир Иванов. След 9 дни в кома с куршум в мозъка той вече ходи из болничната стая, познава близките си, говори и дори се шегува. Очаква след днешния ден да го изпишат и да си отиде вкъщи. Единствената особеност в състоянието на пациента е, че има амнезия.

Сестра на затворник му носи вафли, натъпкани с марихуана

Надзиратели от бургаския затвор осуетиха поредния опит да бъде внесена дрога зад решетките.
На 4 януари сутринта, при проверка на хранителна пратка, те попаднали на пет шоколадови вафли, които били издълбани и натъпкани с 22 топчета марихуана. Освен тревата, в единия от десертите имало скрито и пликче с кафеви кристали, реагирали при полеви Надзиратели от бургаския затвор осуетиха поредния опит да бъде внесена дрога зад решетките. На 4 януари сутринта, при проверка на хранителна пратка, те попаднали на пет шоколадови вафли, които били издълбани и натъпкани с 22 топчета марихуана. Освен тревата, в единия от десертите имало скрито и пликче с кафеви кристали, реагирали при полеви

Социалните партньори притеснени от готвените промени в управлението на НЗОК

От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се обявиха против предложения от управляващата коалиция и вече приет на първо четене в парламента нов модел на управление на здравната каса, който на пръв поглед дава повече "прозрачност", а на практика осигурява на държавата необходимото мнозинство за вземане на всякакви решения, засягащи бюджета и ръководството на НЗОК.   От Коалиция за България предложиха връщане на модела, който действаше до 2010 г., при който касата се ръководи от управителен съвет, а в него членовете от страна на държавата са петима от общо девет, а не четирима, както е сега в надзорния съвет.   От палатата предупреждават, че така определеното съотношение на броя на представителите на държавата и на социалните партньори в органите на управление на касата "нарушава паритета на участие на държавата и на работодателските и синдикалните организации в решаването на стратегически въпроси", при което правителствената квота ще има "решаваща тежест при вземане на решения от органите на управление на касата".   БТПП вижда също заплаха от кадрова чистка в предложеното преминаване на служителите на НЗОК от служебно към трудово правоотношение – т.е. те да не бъдат вече държавни служители и да подпишат договори по Кодекса на труда. Според палатата, е необходимо в променения текст на Закона за здравното осигуряване "изрично да се гарантира, че след предвиденото прекратяване на служебните им отношения със същите служители задължително ще се сключи трудов договор". В противен случай се създават основателни съмнения, че новата законова разпоредба може да бъде използвана за произволно отстраняване от длъжност на служители, допълват още от БТПП.

ВСС: Няма данни за нарушение от страна на съдия Тенева

/КРОСС/ Членовете на Комисията „Професионална етика и превенция на корупцията" не намери данни за нарушение от страна на съдия Веселина Тенева. Комисия изслуша съдия Веселина Тенева, номинирана за Главен инспектор в Инспектората към ВСС и след като се запозна с представени от нея писмени доказателства за сделки с 4 недвижими имота прецени, че се касае за строго лични имуществени отношения и не са налице данни за нарушение от страна на съдия Тенева на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Съдия Тенева ежегодно е подавала изискуемите декларации пред Сметната палата. Веселина Тенева е единственият кандидат за главен съдебен инспектор. Съдията от Върховния административен съд (ВАС) се яви пред магистратите заради данните за неясни сделки с имоти между нея и майка й Марийка Тенева, за които съобщи сайта "Бивол" преди около седмица. Според тях между 2004 и 2008 г. Тенева е получила от майка си четири имота на обща стойност около 130 хил. лв. Странното в случая е, че двата апартамента в София и един в Бургас, както и теренът във вилна зона "Росенец" са купени от Марийка Тенева от собствената й дъщеря. Впоследствие тя ги дарява на Тенева.  

49-годишна бере душа след пожар в Търговище

49-годишна жена е приета в болница с множество изгаряния и с опасност за живота след пожар, съобщават от ОДМВР. Инцидентът се е случил вчера в дома на 56-годишен мъж в кв. 49-годишна жена е приета в болница с множество изгаряния и с опасност за живота след пожар, съобщават от ОДМВР. Инцидентът се е случил вчера в дома на 56-годишен мъж в кв. "Бряг" в Търговище. Причините за възникването на огъня са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

16 индонезийци мъртви заради контрабанден алкохол

16 индонезийци са починали, а 9 са с опасност за живота, след като са пили контрабанден алкохол на Нова Година.

Представиха умна четка за зъби на CES 2014

/КРОСС/ В първия ден от CES 2014 в Барселона, компанията Kolibree представи умна четка за зъби, която изпраща информация до свързан към нея смартфон, пише NDTV. Изпратените данни се обработват от телефона, който впоследствие показва дали притежателят на четката е измил правилно зъбите си. На този етап устройството е прототип, което означава, че Kolibree най-вероятно ще започне кампания за събиране на средства, които да позволят на компанията да произведе повече бройки и да навлезе на пазара. Очаква се цената на умната четка да варира от 100 до 200 американски долара и ще бъде продавана в комплект с безплатно мобилно приложение.  

Моден дизайнер извади от ледените води Христовото разпятие в Димитровград

32-годишният моден дизайнер от Димитровград Георги Георгиев извади на Богоявление Христовото разпятие от водите на река Марица в Димитровград. В ритуала на Йордановден участва за четвърти път, но за първи улавя Кръста.

Георги получи поздравление и подаръци от кмета на Общината Иво Димов и  парична награда от 200 лв., която му даде председателят на Общинския съвет Стефан Димитров.

39 мъже участваха тази година в ритуала. Най-младите сред смелчаците бяха на 18 години, а най-възрастния на 50. И тази година не мина без традиционното мъжко хоро за здраве и берекет, във водите на река Марица.

Празникът започна със сутришна литургия в местния храм „Св. Димитър”, след което миряните се включиха в литийно шествие до река Марица. По традиция там бяха въведени в Христовата вяра трима димитровградчани. Под №1 в църковния регистър за 2014 година бе записан 10-годишният Александър Кънчев. Той получи подарък от община Димитровград и църковното настоятелство.

Кръстени бяха и димитровградчаните Калин Георгиев и Иван Атанасов. Светото тайнство извърши архиерейският наместник отец Георги Тодев. Организаторите от Общината се бяха погрижили край реката да бъдат запалени огньове. Те раздадоха вино и курбан за здраве.

Репортаж гледайте в емисията новини на сайта.

Димитър Димитров

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4% спад в цената на акциите на HTC

Акциите на тайванския производител на смартфони HTC поевтиняха с 4% до 133 тайвански долара за акция, предаде "Би Би Си". Инвеститорите са...

Подпалиха библиотеката на гръцки свещеник

/КРОСС/Библиотека, принадлежаща на гръцки свещеник, беше подпалена в ливанския град Триполи, съобщи АФП. Произшествието в населеното главно със сунити пристанище станало след религиозен скандал, предизвикан от екстремистки провокатори. Унищожени са две трети от около 80-хилядите книги и ръкописи. Пожарникари пристигнали да гасят огъня, „но има опасения, че още книги са унищожени от водата, използвана за гасенето на огъня. Атаката срещу библиотеката е извършена, след като в една от книгите й била открита брошура, оскърбяваща исляма и пророка Мохамед.„След това собственикът на библиотеката, отец Ибрахим Сируй, се срещна с ислямските лидери в Триполи. Ясно бе, че той не е знаел нищо за брошурата. Планираната пък демонстрация срещу инцидента бе отменена. Тогава в петък вечерта библиотеката бе подпалена", разказа източникът. Библиотека „Саех" се намира в историческата част на Триполи. Градът често е арена на сблъсъци и престрелки между сунитското мнозинство и шиитското алаутското малцинство, към което принадлежи и сирийският президент Башар Асад. Християните много рядко са въвличани в религиозното противопоставяне в града. Петъчният случай става на фона на нарастващия религиозен радикализъм в Ливан, свързан с войната в съседна Сирия.  

Феноменът Груевски

Защо вече седма година е премиерът на Македония е най-популярният политик и лидерът с най-висок рейтинг в страната си

БАСТА: Проверете кмета на Варна!

Бившите съпартийци на Портних настояваме компетентните органи да се самосезират и след като извършат проверка да дадат ясен отговор на въпроса: Нарушил ли е кметът на Варна закона, замесвайки се в конфликт на интереси? Считаме, че в интерес на варненци е истината да бъде установена, казват от политическата партия

Тио Уолкът може да отсъства 1 месец

Травмата на крилото може да се окаже по-сериозна от очакваното

    


Тържествен водосвет за благославяне на бойните знамена отслужи митрополит Йоан във Варна

Тържествен водосвет за благославяне на бойните знамена отслужи митрополит Йоан във Варна, предаде репортер на Moreto.net. Чест на знамената отдаде и командирът на Военноморските сили Румен Николов. Преди да освети знамената владиката се обърна към присъстващите и отправи благопожелание за дух, сили и здраве.

"Нефтохимик" очаква да разбере бъдещето си до дни


Намиращият се в тежко финансово състояние "Нефтохимик" очаква да има яснота дали ще продължи или прекрати участието си в А група до два-три дни, заяви изпълнителният директор Костадин Джамбазов пред БТА.

В понеделник отборът, който се намира пред фалит поне от октомври и няма финансиране от края на ноември, започна зимна подготовка с 16 футболисти. Голяма част от играчите са юноши на бургазлии.

На този етап ръководството на "Нефтохимик" все още няма категоричен отговор...

Двама убити при кървава драма във Варна

Стрелбата е станала на паркинг между два блока

    


Погребват по мюсюлмански обичай убитата Хюлия

Хюлия Маджар от варненското село Белоградец, която беше намерена мъртва късно вечерта на 4 януари от случайни минувачи край магистрала "Хемус", ще бъде погребана днес след обяд по мюсюлмански обичаи. Искан е откуп от 300 хил. лв. за убитата.

Фолкпевица започна 2014 с гола гръд

Вижте новия клип на Ваня "Ти ли си"

    


В корабостроителницата в Бургас ще бъдат назначени трийсетина работници

Бургас/КРОСС/ В корабостроителницата в Бургас ще бъдат назначени отново трийсетина работници. Има сформирано ново дружество и по този начин ще продължи производството на завода. Това стана ясно след среща на представители на протестиращите с директора на завода. Работниците остават с надеждата да си получат заработените пари. Днес те блокираха портала на завода, за да поискат неизплатените си заплати и да разберат ще заработят ли или не.    

Съдът отново ще гледа глобата на Стоян Мавродиев


Административният съд в София върна на Софийският районен съд казуса с глобата на председателя на  Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев заради нарушение при обществени поръчки, съобщи "Сега".

През юли 2013 г. районният съдия Силвия Георгиева отмени наказателното постановление на Агенцията за държавна финансова инспекция, с което Мавродиев е глобен с 200 лв. Сега обаче съдът приема актът за неправилен и го връща на районния съд за ново разглеждане.

Глобата на...

2013 г. - година на ината и на протестите

Политолози дадоха оценка за миналата година в дискусия, организирана от института "Иван Хаджийски"

Меркел пострада при ски бягане, отменя срещите си

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел е пострадала при каране на ски, съобщи АФП. Инцидентът е станал при ски бягане. Според говорителя Меркел има нараняване в областта на таза и няма да може да пътува най-малко три седмици. Планираните ѝ срещи са отменени. Засега не се съобщават повече данни. В края на миналата година при инцидент със ски пострада седемкратният шампион на Формула 1 Михаел Шумахер. Той още се бори за живота си.  

Село Рударци чества Богоявление за първи път – вижте как!

 За първи път в пернишкото село Рударци официално бе честван големия християнски празник Богоявление. Това стана възможно благодарение на кмета Богдан Богданов, който реши да възроди християнския ритуал. Той обеща и през следващите години хората да имат възможност да се радват на прекрасния обичай. Ритуалът се проведе на новостроящия се заслон, над пречиствателната станция.


По традиция преди да бъде...

Продължава

Първа победа за Кубица през тази година в дебюта си с Fiesta

Кубица стартирa дебютния си сезон за Ford по перфектен начин побеждавайки в рали от ERC със своята нова Ford Fiesta RRC. Бившият шампион от WRC2 се възползва от ралито, за да натрупа малко информация...

В света на "Прада"

Годината е 1977. На Международното изложение на кожени изделия „Мипел“ в Милано се срещат една изтънчена госпожица, наследница на кожарски магазин, минала през феминизма и романтик...

Приказен концерт на възглавници

Всички красиви приказки започват с нежната музика на феите. Зад техните вълшебни думи са скрити хиляди невидими дворци и безкрайни зелени гори, причудливи усмивки и магически звуци.
 Всички весели год...

Борисов: Обещанията на Станишев за нови работни места са грозен популизъм

С пореден коментар към политическия си опонент Сергей Станишев се изяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във все по-предпочитаното от него средство за комуникация Facebook. „Искам да напомня н...

Застреляха момче и момиче във Варна

Момиче и момче убити на място до блоковете край "Гранд мол" във Варна, съобщи Petel.bg. По информация на Дарик двама души са убити при престрелка в района между блоковете 41 и 42 на бул. &a...

Полицията обяви три квартала в Хамбург

Заради сблъсъци с полицията по време на празниците, три квартала в Хамбург са обявени от германските власти за "особено опасни места". В тях е засилено полицейското присъствие, предаде bTV. ...

Посрешаме Китайската нова година с мистиката на източната култура

Грандиозни китайски танци и движения, свързани с традиционните бойните изкуства ще можем да видим на 3 февруари от 19.00 часа в зала 1 на НДК. Поводът е Китайската нова година (Чун Дзие), която през 2...

"На лов за Снарк" - един от шедьоврите на Луис Карол

"На лов за Снарк" (1876) е един от шедьоврите на Луис Карол - творбата излиза за пръв път на български език. В тази ексцентрична поема странен екипаж от осмина джентълмени, един бобър и един...

"Алианц България“ глобено за нелоялно вземане на клиенти на конкурент

Пенсионно-осигурителното дружество "Алианц България” е глобено със 104 240 лв. заради нелоялна конкуренция, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в понеделник.   Производството срещу дружеството е образувано по искане на конкурента "Ай Ен Джи Пенсионно-осигурително дружество“.   При проверката е установено, че в периода от 26 юни до 5 септември 2011 г. "Алианц" чрез свои осигурителни посредници е приело екземпляри на заявления на осигурени лица за задължително пенсионно осигуряване без нотариално заверен подпис на заявителите. Впоследствие подписите са били заверени от кмета на с. Страхилица, област Шумен, без присъствието на лицата, които са ги положили.   Така, според КЗК, пенсионното дружество е действало недобросъвестно и се е възползвало от незаконосъобразно нотариално действие по прехвърлянето на средства на клиенти на "Ай Ен Джи" в своите фондове.   При определяне тежестта на нарушението и размера на санкцията КЗК е отчела, че противоправното поведение на ответника е имало реално увреждащ ефект и върху други конкуренти на "Алианц".

Еврофутбол стартира конкурс за финансиране на "Спортни таланти"

/КРОСС/ Третото поредно издание на програма „Спортни таланти" на „Еврофутбол" стартира с общонационален конкурс на 06.01.2014 г. Целта е чрез него да бъдат избрани атлетите, които ще бъдат финансирани тази година за своите участия в състезания, тренировъчни лагери, за екипировка, възстановяване и т. н. За да може да достигне до повече млади спортисти букмейкърската къща тази година увеличи средствата, с които ще подпомага родните таланти. За целта са осигурени 65 000 лева или с 5 000 лева повече от миналогодишното второ издание. Програма „Спортни таланти" е насочена към всички индивидуални атлети на възраст между 16 и 25 години, които искат да развиват уменията си и да реализират своя талант в избрания от тях спорт. В нея могат да участват и състезатели в неравностойно положение - параолимпийци, както и атлети с увредени зрение и/или слух, като и тази година е предвидена специална квота за тях. Програмата се реализира със съдействието на Фондация „Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ).Конкурсът ще продължи до 03.02.2014 г. Повече информация за правилата, документите за кандидатстване, както и списъка със спортовете, за които може да се кандидатства, е публикувана ТУК. Максималната сума, която ще бъде отпусната на всеки проект е в размер до 5 000 лева, като е необходимо спортистите да осигурят най-малко 20% съфинансиране на разходите. Списъкът със спортове, допустими по програмата, наброява над 80

След Шумахер и Ангела Меркел се преби на ски

Ангела Меркел се е контузила по време на ски.

Сенатът гласува избора на Джанет Йелън за председател на Фед

Сенатът, който днес (6 януари) започва своята сесия за 2014 г., планира да гласува възможно най-бързо избирането на Джанет Йелън за председател на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване